HAGYOMÁNYOS LEKVÁRFŐZÉS ÉS ASZALÁS A SZATMÁRI SZILVA HAZÁJÁBAN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HAGYOMÁNYOS LEKVÁRFŐZÉS ÉS ASZALÁS A SZATMÁRI SZILVA HAZÁJÁBAN"

Átírás

1 HAGYOMÁNYOS LEKVÁRFŐZÉS ÉS ASZALÁS A SZATMÁRI SZILVA HAZÁJÁBAN Értékesítési alapismeretek címkézés, az értékesítéshez szükséges dokumentációk. Szabadkai Andrea Szövetség az Él Tiszáért Egyesület 30/ # "!

2 KI A KISTERMELŐ ÉS HOL ÉRTÉKESÍTHET? TERMÉSZETES SZEMÉLY, mennyiségi határok betartásával Kormányhivatal nyilvántartásba veszi (nem kell növényi és gomba alaptermékeknél), regisztrációs számmal látja el. Augusztus 1-t l NEM KELL Ft a kistermel i regisztrációhoz! (63/2012 VM) 210/2009 kormányrendelet szerint a helyi illetékes jegyz nek bejelenti kereskedelmi tevékenység végzését. Az err l igazolást kap. stermel piacon csak növényi alapterméket és gombát értékesíthet. Állati és feldolgozott terméket csak kistermel ként, vállalkozóként értékesíthet. AGRÁRKAMARI REGISZTRÁCIÓVAL RENDELKEZIK (Nov. 30!)

3 . Aki agrárgazdasági tevékenységet folytat, kötelezetté válik az agrárkamarai tagságra Almatermésű, csonthéjas termesztése Egyéb gyümölcs, héjastermésű termesztése Gyümölcslé gyártása (saját termelésű alapanyagból) Egyéb gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás m.n.s Készétel gyártása Magyar Agrárkamara honlapján ( található online regisztrációs felületen bejelentkezni az agrárkamarai nyilvántartásba, valamint befizetni a kamarai hozzájárulást (Regisztrációnként 5.000,- Ft) az ott közzétett számú bankszámlájára (Volksbank).

4 . NAGYON FONTOS: az átutalásnál vagy banki befizetésnél a KÖZLEMÉNY ROVATBAN FELTÉTLENÜL TÜNTESSE FEL AZ ONLINE REGISZTRÁCIÓ SORÁN KAPOTT KAMARAI NYILVÁNTARTÁSI SZÁMÁT és a "KAMARAI HOZZÁJÁRULÁS" szöveget! Ha valaki természetes személyként és gazdálkodó szervezet révén egyaránt kötelezett a kamarai tagságra (mert pl. egyszerre stermel és egy vagy több gazdálkodó szervezet tulajdonosa/képvisel je), akkor természetes személyként is és minden érintett vállalkozása után is külön-külön kell regisztrálnia. Ha azonban valaki csak természetes személyként kötelezett több jogcímen is regisztrálni(mert pl. stermel és egyéni vállalkozó is egyben), akkor annak csak egyszer, a 2011-ben nagyobb éves árbevételt elért tevékenységi formája szerint kell regisztrálnia. Családi gazdaság esetén a családi gazdaság minden olyan tagjának regisztrálnia kell, akinek önálló stermel i igazolványa vagy egyéni vállalkozói igazolványa van. Közös stermel i igazolvány esetén a módosított évi CXXVI. Törvény 5 alapján a f lapon szerepl természetes személynek kell regisztrálnia.

5 Növényi alaptermékek (alma, krumpli), méz, él hal: Országosan. végfogyasztónak. Régión belül (el állítás szerinti megyében és Budapesten vagy a gazdaság helyét l légvonalban számítva a Magyar Köztársaság területén legfeljebb 40 km távolságra) lév, kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek értékesíthet. Az állati alaptermékek (tej, tojás, nyers hús stb.) és a feldolgozott kistermel i termékek (sajt, lekvár, kolbász stb.) értékesíthet ek az el állítás szerinti megyében és Budapesten (régióban), vagy a gazdaság helyét l légvonalban számítva az ország területén legfeljebb 40 km távolságon belül végs fogyasztó részére, valamint boltokba és vendéglátó egységekbe, így a közétkeztetésbe is. (Házhozszállítás)

6 KISTERMELŐ Kistermel i nyers hús (kecske, sertés, juh, szarvasmarha, strucc) PIACON, RENDEZVÉNYEN NEM, de értékesíthet a gazdaságból, vagy házhozszállítással a Régión belül fogyasztónak, és kiskereskedelmi és vendéglátó egységnek. (VÁGÓHíDON LEVÁGVA) Ellen rzött állományból származó baromfi és nyúlféle házi vágása esetében a településen, végs fogyasztó számára történ értékesítésnél nem kell a vágásnál a hatósági húsvizsgálatot elvégeztetni legfeljebb heti 50 db házi tyúkféle, 25 db víziszárnyas vagy pulyka, 13 db nyúlféle vágása esetén. Kiskereskedelmi és vendéglátó egységek részére csak hatósági igazolással értékesíthet a szárnyasok és nyúlfélék húsa is. Kistermel i el állítás és értékesítés kategóriájába a méz mellett a méhészeti termékek is bele tartoznak. A kistermel az élelmiszer el állítása során az alaptermékb l feldolgozatlan terméket eredményez el állítási részfolyamatot más élelmiszer-vállalkozással is elvégeztetheti, a nyomonkövethet ség biztosításával. (Hús füstöltetése, zöldséggyümölcs szárítása, rlése )

7 . Csomagoló anyag újrafelhasználása A gyártmánylap helyett adatlapot, egyszerűbb adatokkal kell vezetni (falusi vendégasztal szolgáltatónak nem kell vezetni). Kistermelői élelmiszer értékesítését a kistermelőn kívül a vele egy háztartásban élő személy, valamint a kistermelő házastársa, bejegyzett élettársi kapcsolatban élő élettársa, nagykorú gyermeke, testvére, szülője, nagyszülője is végezheti. Alkalmi rendezvényekre kitelepülési díj ( Ft / alkalom) NINCS!!!!!

8 ADATLAP MINTA a) A kistermel neve, címe Példa Jázmin 1234 Település, utca, 01. b) Az élelmiszer-el állítás helye 1234 Település, utca, 01. c) Az élelmiszer megnevezése Kistermel i meggy szörp d) Az összetev k csökken sorrendben való felsorolása: cukor, meggylé, víz, tartósítószer: nátrium-benzoát. e) Fogyaszthatósági/min ség-meg rzési id tartam Min ség-meg rzési id f) Tárolási h mérséklet Szobah tartam: 12 hónap. mérséklet (18-22 C) Felhasználása kilencszeres hígításban ajánlott. Település, november 17. kistermel aláírása

9 TOJÁS, TEJ A gazdaságában legfeljebb 50 tojótyúkot tartó kistermelõnek az általa termelt és a végső fogyasztó részére gazdaságában vagy házhoz szállítással, régión belül működő helyi piacon értékesített tojáson nem kell feltüntetnie a termelő megkülönböztető számát tartalmazó kódot, amennyiben az értékesítés helyén feltünteti a nevét és címét. A tojásrakást követően, 21 napon belül kell értékesíteni. Nyers tej, illetve nyers tej felhasználásával készült, nem hőkezelt tejtermékek: nyers tejből készült A nyers tejet C között tárolva 24 óráig, C között tárolva 48 óráig lehet értékesíteni. A tejet hűtés nélkül a fejés befejezésétől számított 2 órán belül lehet értékesíteni.

10 MENNYISÉGI HATÁROK N TTEK, ÚJ KATEGÓRIÁK Kifejlett, vagy növendék sertés vagy juh vagy kecske vagy strucc vagy emu levágása és húsának értékesítése: heti 6 db (4); évi 72 db. 50 kg alatti malac vagy 15 kg alatti bárány, gida levágása és húsának értékesítése***: heti 10 db (0); évi 120 db. Kifejlett, vagy növendék szarvasmarha levágása és húsának értékesítése: heti 2 db (1); évi 24 db. 100 kg alatti borjú levágása és húsának értékesítése***: heti 2 db (0); évi 24 db. Házi tyúkféle levágása és húsának értékesítése: heti 200 db.víziszárnyas vagy pulyka levágása és húsának értékesítése: heti 100 db. Nyúlféle levágása és húsának értékesítése: heti 50 db Húskészítmény el állítása és értékesítése: heti 70 kg (50); évi 2600 kg. Tej értékesítése: NAPI 200 liter. ÉS PLUSZ Tejtermék el Méz és méhészeti termék értékesítése: Együttesen évi 5000 kg. Tojás értékesítése: heti 500 db (360); évi db. Hal értékesítése: évi 6000 kg. Növényi eredet alaptermék értékesítése: évi kg. Savanyúság: heti 150 kg (100); évi 5200 kg. állítása és értékesítése: napi 40 kg. Növényi eredet, h kezeléssel feldolgozott termék értékesítése: heti 150 kg (0); évi 5200 kg. Egyéb feldolgozott növényi eredet termék értékesítése: heti 50 kg (20). Vadon term betakarított, összegy Termesztett gomba értékesítése: heti 100 kg. Egyéb termék: heti 50 kg. Párlat: évi 2 hl tiszta szesznek megfelel jtött termék értékesítése: heti 50 kg párlat Az éves mennyiség, az adott termékre vagy alaptermékre vonatkozó napi, heti vagy havi maximális mennyiség betartásával. Állatok: él súlyban értend ek.

11 NYILVÁNTARTÁSOK EÜ kiskönyv Kistermel Jegyz i / stermel i igazolás i reg. szám + Agrárkamarai nyilv. szám nyilvántartás az el állított termékek mennyiségér l, az el állítás idejér l, az értékesített mennyiségr l és az értékesítés helyér l, idejér l. (2 évig meg rizni, árusítás helyén tartani) Állati termékeknél: évenként megújított hatósági állatorvosi bizonyítvány (árusítás helyén) Hatósági húsvizsgálat után kiállított hússzállítási igazolás, húsbélyegz. (2 évig meg rizni, árusítás helyén tartani) Tejcsíraszám vizsgálat - havi 2 minta Takarmányozási és adalékanyagokról, (5 év) állatgyógyászati készítményekr l (5 év) növényvéd szerek felhasználásáról és az élelmezés-egészségügyi várakozási id r l, (5 év) el forduló betegségekr adatlapot kell készítenie az alaptermékb l, a növények esetében kártev l el kr állított élelmiszerr l, (5 év) l

12 BOR OBI min sítés, kiskereskedelmi tevékenység végzésének feltétele a jegyz höz történ bejelentésr l kiadott igazolás megléte. stermel ként nem lehet palackos bort értékesíteni, csak 2 liternél nagyobb kiszerelés, zárjegyes sz l bort. (hordós és kannás kiszerelésben történ értékesítés felvásárlónak vagy termel i borkimérés keretében végs fogyasztónak, és kóstoltatásra és elvitelre kimérve történ kimérés)- egyszer sített adóraktár engedélyes. Termel i borkimérés: az egyszer sített adóraktárban vagy az egyszer sített adóraktár engedélyes tulajdonában, használatában lév üzlethelyiségben a saját termelés sz l bornak elvitelre vagy borkóstolás céljából helyben fogyasztásra történ értékesítése január 1-jét l az el állítás helyén (az egyszer sített adóraktárban) történ saját termelés bor értékesítés nem feltétlenül min sül üzletben folytatott kereskedelmi tevékenységnek, hanem üzlet nélkül, közvetlen értékesítés keretében is folytatható, ezért az egyszer sített adóraktárból történ termel i borkimérés üzlet nélkül is folytatható

13 (11) A nem jövedéki engedélyes keresked alkoholterméket, bort, sört, pezsg t, köztes alkoholterméket a külön jogszabály szerinti alkalmi rendezvényen, illetve közterületi értékesítés [Kertv pont], valamint vásáron vagy piacon nem üzletben folytatott kereskedelmi tevékenység [Kertv , illetve 29. pont] keretében is értékesíthet, ha az értékesítés helye szerint illetékes vámhatósághoz - legkés bb az értékesítés megkezdése el tt három munkanappal - bejelenti az értékesítés helyét és id pontját, rendszeres id közönként ismétl d értékesítés esetén az értékesítési napokat és az egyes napokon az értékesítés kezd és befejez id pontját, valamint a jövedéki termék raktározására használt épület, épületrész címét (helyrajzi számát). Az egyszer sített adóraktár engedélyes, mint nem jövedéki engedélyes keresked, termel i borkimérés keretében az értékesítés helye szerint illetékes vámhatósághoz tett el zetes bejelentést követ en kitelepülhet.

14 . PÁLINKA A bérf zet a bérf zött párlatot a) csak az alkoholtermék-adóraktár engedélyese részére, vagy b) - amennyiben a bérf zet a kistermel i élelmiszer-termelés, -el állítás és -értékesítés feltételeir l szóló miniszteri rendelet szerinti kistermel nek min sül és megfizette a 64. (5) bekezdés szerinti (teljes) adót - palackozott (max. 2 literes) kiszerelésben, zárjeggyel ellátva - a saját gazdasága helyén folytatott vendéglátás vagy falusi szálláshely-szolgáltatás keretében, vagy - a saját gazdasága helyét l légvonalban számítva Magyarország területén legfeljebb 40 km távolságon belüli vásáron vagy piacon nem üzletben folytatott kereskedelmi tevékenység keretében, a 110. (11) bekezdés szerinti bejelentés megtételével értékesítheti.

15

16 JELÖLÉS, CÍMKÉZÉS Csomagolatlan élelmiszer értékesítése esetén, a kihelyezett termék el tt fel kell tüntetni - a kistermel nevét, - címét vagy a gazdaság helyének címét, - termék nevét ( kistermel i, méz esetében termel i jelz vel). Nem kötelez az összetev k felsorolása a következ termékek esetében: a) friss gyümölcs és zöldség, beleértve a nem hámozott, nem szeletelt vagy más hasonló kezelésnek alá nem vetett burgonyát, b) szénsavas víz, amelynek jelölésében a szén-dioxid hozzáadását deklarálták, c) erjesztett ecet, amelyet csak egy anyagból állítottak el, illetve más anyagot nem adtak hozzá, d) sajt, vaj, savanyú tej- és tejszínkészítmények, amennyiben az el állításukhoz a tej eredet alapanyagon, enzimeken, mikrobatenyészeten, továbbá a friss és ömlesztett sajttól eltér sajtok esetében az el állításhoz szükséges étkezési són kívül más anyagot nem használtak fel, e) egyetlen alapanyagból álló élelmiszer, amelynek megnevezése a felhasznált anyaggal azonos, illetve megnevezése alapján a felhasznált anyag jellege egyértelm en azonosítható.

17 . Fel kell tüntetni: a) az édesít szert tartalmazó élelmiszerekben a megnevezéshez kapcsolódóan a jelölésen az édesít szerrel kifejezést. A hozzáadott cukrot és édesít szert együtt tartalmazó élelmiszereken a megnevezéshez kapcsolódóan a jelölésen a cukorral és édesít szerrel kifejezést; b) aszpartámot tartalmazó élelmiszerek jelölésén a fenil-alanin forrást tartalmaz kifejezést; c) 10%-nál több hozzáadott poliolt tartalmazó élelmiszerek jelölésén a nagyobb mennyiség fogyasztása hashajtó hatású kifejezést. d) az 1,2 térfogatszázaléknál több alkoholt tartalmazó italok esetén a tényleges alkoholtartalmat térfogatszázalékban, a Magyar Élelmiszerkönyv el írása szerint e) húsösszetev k jelölése: hús és annak az állatfajnak a neve, amelyb származik. shonos állatfajtára utaló név esetén fajtaazonosító igazolás. f) 0,9 %-nál több genetikailag módosított összetev (GMO) jelzése g) a tölt tömeg feltüntetése, ha a szilárd élelmiszer folyadékközegben van. h) a f szer külön jelölése, ha aránya az összetev k 2%-át meghaladja i) ALLERGÉN ANYAGOKAT (19/2004. (II. 26.) FVM-ESzCsM-GKM melléklet) Gy jtött gomba csak szakellen ri engedéllyel értékesíthet jól látható módon kell elhelyezni.. Az engedélyt l

18 MINTA

19 . Kistermel is végezhet falusi vendégasztal szolgáltatói tevékenységet az általa megtermelt vagy el állított, és kiegészít alapanyagként vásárolt élelmiszer felhasználásával A falusi vendégasztal szolgáltatás, és a rendezvények keretében lehet ség nyílik az ellen rzött állományokból, helyi/házi vágás elvégzésére (48 órával a vágás el tt bejelentve a hatóságnak! Kor megkötés, alapos sütés-f zés), a hús helyben való elkészítésére, értékesítésére helyben fogyasztás céljára. Az ökörsütés, birkapörkölt, házi diszótor a falusi vendéglátónál és a rendezvényeken is engedélyezett. A sertés húsa csak alapos sütés-f zés után fogyasztható a résztvev k számára. A trichinella vizsgálatot is elvégzik a szakemberek, s a kedvez eredmény esetén az állat húsa a falusi vendégasztal szolgáltató számára lefagyasztható vendégek számára más alkalommal készítend ételekhez.

20 PIACRA VONATKOZÓ JOGSZABÁLYOK Kereskedelmi Törvény (2005. évi CLXIV. törvény); Ez rögzíti a fogalmat: 2. 5a.) helyi termel i piac fogalma. 55/2009 kormányrendelet a piacokról, vásárokról; Leírja a fenti, Kereskedelmi trv. 6 (3). -ban említett bejelentés módját, 52/2010 Kistermel i rendelet. Nagy valószín séggel további módosítások várhatóak ebben is, a termel i piac életképesebbé tétele érdekében. 51/2012 VM rendelet a helyi termel i piac higiéniai szabályairól

21 HELYI TERMELŐI PIAC helyi termelői piac: olyan piac, ahol a kistermelő a piac fekvése szerinti megyében, vagy a piac 40 km-es körzetében, vagy Budapesten fekvő piac esetében az ország területén bárhol működő gazdaságából származó mezőgazdasági-, illetve élelmiszeripari termékét értékesíti. Egyéni vállalkozó, vállalkozás (Kft.), szövetkezés NEM (de még lehet) Békési dinnyés csak Békésben (40 km), Bp.-en; Szabolcsi alma csak Szabolcsban Gesztenyeméz az alföldön nem (és ez már törvény NGM módosítás nélkül nem is lesz máshogy) Kézműves NEM még Engedélyeztetés egyszerűsödött

22 BEJELENTÉS, 55/2009. (III. 13.) KORM. RENDELET: A helyi termel i piac helye szerint illetékes települési önkormányzat, Budapesten a kerületi önkormányzat jegyz jének a) a fenntartó nevét, címét, székhelyét, elektronikus levelezési címét, amennyiben azzal rendelkezik, b) a fenntartó cégjegyzékszámát, egyéni vállalkozói nyilvántartási számát, vagy bírósági nyilvántartásba vételi számát, c) az üzemeltet nevét, címét, székhelyét, d) elektronikus levelezési címét, amennyiben azzal rendelkezik, e) a helyi termel i piac címét, helyrajzi számát, f) a területhasználatának jogcímét, g) a piac nyitva tartási idejét.

23 A helyi termelői piac üzemeltetője napi nyilvántartást vezet a piacon árusító kistermelő a) nevéről és címéről, b) gazdasága, illetve a termelés és előállítás helyéről, c) regisztrációs számáról, és d) által árusított termékekről amelyet köteles 60 napig megőrizni és az ellenőrző hatóság kérésére bemutatni.

24 JOGSEGÉLY

25 HELYES HIGIÉNIAI GYAKORLAT (GHP) (CSARNAI ERZSÉBET, SZTANKOVÁNSZKINÉ DR. BARTA GABRIELLA, SZABADKAI ANDREA Értékesítési célból, a magánlakóházi szintű élelmiszer-előállítókra vonatkozóan, a 852/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II. melléklet, III. fejezet alapján. vidéki élet jellemzői kézműves élelmiszer előállítás hagyományai kulturális örökségünk része hagyomány által már bizonyított, rugalmas módszerek, feltételek jövedelem kiegészítés, önfoglalkoztatás, munkahely turizmus szolgáltatás

26 SVÁJCI ÉS MAGYAR ALULRÓL SZERVEZ D CIVIL SZERVEZETEK SZÖVETSÉGE AZ AUTONÓM HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS TÁMOGATÁSÁRA KÖZÉTKEZTETÉSI KÖZBESZERZÉSI KISOKOS!

27 GYÓGYNÖVÉNY május 18-án, Halimbán, a gyógynövények és a népi gyógyászt témában tartott szakmai fórumon a délutáni résztvevők egyetértettek abban, hogy a gyógynövényekkel kapcsolatos nemzeti, nagy múltú tudásunk érdemes lenne a szellemi kulturárális örökség felterjesztésre. EU évi LXIV. A kulturális örökség védelméről törvény 2001/83/EK a tagállamokban történő forgalmazásra szánt, iparilag előállított, emberi felhasználásra szánt gyógyszerekre kell alkalmazni. 2004/24/EK (Gyógyszerré vagy élelmiszerré) az ipari terméket???!!!!

28 GYÓGYNÖVÉNY HAZAI JOG 1. GYŰJTÉS LIII. Trv. a természet védelmér (Védett területen engedéllyel) 275/2004. (X. 8.) Korm. rendelet az európai közösségi jelent természetvédelmi rendeltetés területekr l (Natura 2000, véd övezet Erd évi XXXVII. Törvény az erd erd gazdálkodásról l ség ben kell csak engedély állami területen. r l, az erd védelmér l és az 153/2009. (XI. 13.) FVM rendelet az erd r l, az erd védelmér l és az erd gazdálkodásról szóló évi XXXVII. törvény végrehajtásáról (Értékesítésre - engedélyhez köti a gomba, vadgyümölcs, virág, illet gyógynövény gy jtést, akár magánhasználati mennyiséget is (2kg). 228/1996. (XII. 26.) Korm. rendelet a mez gazdasági stermel i igazolványról 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermel el állítás és -értékesítés feltételeir l (Vadon term betakarított, összegy leg i élelmiszer-termelés, - jtött termék értékesítése: heti 50 kg)

29 2. ELŐÁLLÍTÁS, FORGALOMBA HOZATAL 10/1987. (VIII. 19.) EüM rendelet a gyógyszernek nem min sül gyógyhatású anyagok és készítmények nyilvántartásáról és forgalomba hozataláról (Engedéllyel lehet, szakképzettséggel lehet, OGYI. És más hatósági díjak ) 81/2003. (XII. 23.) ESzCsM rendelet a közvetlen lakossági fogyasztásra szánt hagyományos gyógynövény-drogokról és azok kiskereskedelemben szokásos kiszerelési egységeir l (Nincs benne a medvehagyma- ez mit jelent?) 40/2001. (XI. 23.) EüM rendelet a kozmetikai termékek biztonságosságáról, gyártási, forgalmazási feltételeir l és közegészségügyi ellen rzésér l (szappan, körömvirág+zsír krém?, olíva olaj+növény?...) Engedélyeztetés, bevizsgáltatás, dokumentáció drága, életszer tlen a kistermel i szinten évi CXVII. Törvény a személyi jövedelemadóról (6. melléklet: A mez gazdasági stermel i tevékenységekr l) (I. terület jogosultjának szóbeli közlése alapján gy F szernövények és f szerek) 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermel el állítás és -értékesítés feltételeir l évi CXXVII. Jövedéki Trv. jtött termékek. II.B. 12.: i élelmiszer-termelés, -

30 3. GYÓGYSZER???? évi XCV. Törvény az emberi alkalmazásra kerül gyógyszerekr l és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról (1. 1) és 11.) ipari el állítás ) 52/2005. (XI. 18.) EüM rendelet az emberi alkalmazásra kerül gyógyszerek forgalomba hozataláról (Hagyományos növényi gyógyszerek - Kistermel i, Népi gyógyítói szinten ÉLETKÉPTELEN!!!!! (GYEMSZI)) 53/2005. (XI. 18.) EüM rendelet a gyógyszernek nem min sül gyógyhatású anyag vagy termék emberi alkalmazásra kerül gyógyszerré történ átmin sítésének feltételeir l 44/2005. (X. 19.) EüM rendelet az emberi alkalmazásra kerül gyógyszerek gyártásának személyi és tárgyi feltételeir l 37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet az étrend-kiegészít kr l GYÓGYÁSZAT: 11/1997. (V. 28.) NM rendelet a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseir l (Természetgyógyászati tevékenységet végez-e az a kistermel, aki csak a teákat, krémeket összeállítja, de a vásárló választ mi kell neki?)

31 MNVH 2012 A cél: a vidék társadalmi-gazdasági fejl dése, a felzárkóztatás, valamint a támogatási források hatékony felhasználása, a gyakorlatorientált térségközi és nemzetközi kapcsolatok kiépítése, a magyar nemzeti érdekek és értékek európai képviselete a vidékfejlesztésben érdekelt összes szerepl együttm hálózatba szervezése által. Regisztráció: Elnök: Dr. Csatári Bálint; Főtitkár: Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid Elnökség (ÚMVP mentén): ködési 1. tengely: Kesjár Kamilla, AGRYA, és ifj. Hubai Imre, MAGOSZ 2. tengely: Dr. Podmanicky László, SZIE; Marticsek József 3. tengely: Szabadkai Andrea, Dr. Tóth Albert, tájkutató, f iskolai tanár, Krizsán András, Falufejlesztési Társaság, Dr. Ónódi Gábor, SZIE; Kovács István, Pannon Helyi Termék Klaszter; Szabó Gellért, Faluszövetség 4. tengely: Páliné Keller Csilla, Alpokalja-Ikvamente LEADER ; Fejes István, Sárvíz Helyi Közösség LEADER, Magyar Teleház Szövetség elnöke.

32 . KÖSZÖNJÜK! Szabadkai Andrea Szövetség az Él Tiszáért Egyesület, MNVH elnökség tag /

2012. FEBRUÁR 01. KECSKEMÉT. A kistermelők direktértékesítésének támogatása, a védjegy jelentősége Szabadkai Andrea

2012. FEBRUÁR 01. KECSKEMÉT. A kistermelők direktértékesítésének támogatása, a védjegy jelentősége Szabadkai Andrea A HOMOKHÁTSÁGI TANYAI TERMÉKEK PIACRA JUTÁSÁNAK ELŐSEGÍTÉSE KAMRA-TÚRA II. ÜTEM PROJEKT KECSKEMÉT 2012. FEBRUÁR 01. A kistermelők direktértékesítésének támogatása, a védjegy jelentősége Szabadkai Andrea

Részletesebben

(Nem tartalmazza falusi vendégasztal során elkészített, értékesített ételek jó higiéniai gyakorlatát, az erre vonatkozó szabályokat)

(Nem tartalmazza falusi vendégasztal során elkészített, értékesített ételek jó higiéniai gyakorlatát, az erre vonatkozó szabályokat) Zömében a saját gazdaság elsődleges termelésén alapuló értékesítés céljából kisléptékű magánházi élelmiszer előállítás és értékesítés Jó higiénia gyakorlat útmutatója (Nem tartalmazza falusi vendégasztal

Részletesebben

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2010. évi 113. szám 21781

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2010. évi 113. szám 21781 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2010. évi 113. szám 21781 A vidékfejlesztési miniszter 4/2010. (VII. 5.) VM rendelete a kistermelõi élelmiszer-termelés, -elõállítás és -értékesítés feltételeirõl szóló 52/2010.

Részletesebben

Tájékoztató a kistermelık élelmiszer-elıállítással kapcsolatos lehetıségeirıl

Tájékoztató a kistermelık élelmiszer-elıállítással kapcsolatos lehetıségeirıl Tájékoztató a kistermelık élelmiszer-elıállítással kapcsolatos lehetıségeirıl Vidékfejlesztési Minisztérium Budapest 2010 E kiadvány bemutatja a kistermelıi tevékenységet végzı gazdákra vonatkozó jogszabályokat

Részletesebben

Tanyafejlesztési Program AMIT A KISTERMELŐI ÉLELMISZER - TERMELÉSRŐL, ELŐÁLLÍTÁSRÓL ÉS ÉRTÉKESÍTÉSRŐL TUDNI ÉRDEMES

Tanyafejlesztési Program AMIT A KISTERMELŐI ÉLELMISZER - TERMELÉSRŐL, ELŐÁLLÍTÁSRÓL ÉS ÉRTÉKESÍTÉSRŐL TUDNI ÉRDEMES Tanyafejlesztési Program AMIT A KISTERMELŐI ÉLELMISZER - TERMELÉSRŐL, ELŐÁLLÍTÁSRÓL ÉS ÉRTÉKESÍTÉSRŐL TUDNI ÉRDEMES 2013. Előadó: Nagy Lászlóné projekt menedzser E-mail: bodor.zs@t-online.hu TÉMA MIT,

Részletesebben

Helyi termelıi piac jó higiéniai gyakorlat útmutató

Helyi termelıi piac jó higiéniai gyakorlat útmutató Helyi termelıi piac jó higiéniai gyakorlat útmutató 2012. november 1/151 A helyi termelıi piacokra, mint a mozgó és/vagy ideiglenes elıállító- és forgalmazó helyekre vonatkozó követelmények jó higiéniai

Részletesebben

Magyar Sajtkészítők Napja. Élelmiszer higiénia, a kistermelői rendelet ezen belül falusi vendégasztal szolgáltatás

Magyar Sajtkészítők Napja. Élelmiszer higiénia, a kistermelői rendelet ezen belül falusi vendégasztal szolgáltatás Magyar Sajtkészítők Napja Élelmiszer higiénia, a kistermelői rendelet ezen belül falusi vendégasztal szolgáltatás Deák Ferenc Főosztályvezető-helyettes Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály Budapest, 2013.06.28.

Részletesebben

1. (1) E rendeletet azon tevékenységekre kell alkalmazni, amelynek során a kistermelő az 1. melléklet szerinti kis mennyiségű,

1. (1) E rendeletet azon tevékenységekre kell alkalmazni, amelynek során a kistermelő az 1. melléklet szerinti kis mennyiségű, 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. (2) bekezdés

Részletesebben

14/2006. (II. 16.) FVM-EüM-ICsSzEM együttes rendelet. a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről

14/2006. (II. 16.) FVM-EüM-ICsSzEM együttes rendelet. a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről 14/2006. (II. 16.) FVM-EüM-ICsSzEM együttes rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. -a (3) bekezdésének

Részletesebben

14/2006. (II.16.) FVM-EüM-ICSSZEM együttes rendelet. a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről

14/2006. (II.16.) FVM-EüM-ICSSZEM együttes rendelet. a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről 14/2006. (II.16.) FVM-EüM-ICSSZEM együttes rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Alapfogalmak Kistermelő: aki saját maga által, kis mennyiségben termelt

Részletesebben

HELYI TERMÉK, HELYI ÉRTÉK, HELYI GAZDAGODÁS. Szabadkai Andrea

HELYI TERMÉK, HELYI ÉRTÉK, HELYI GAZDAGODÁS. Szabadkai Andrea HELYI TERMÉK, HELYI ÉRTÉK, HELYI GAZDAGODÁS NEMZETKÖZI VIDÉKFEJLESZTÉSI KONFERENCIA BAKONY ÉS BALATON GASZTROFESZTIVÁL 2012. AUGUSZTUS 17. BALATONKENESE HELYI TERMÉKEK PIACRA JUTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON

Részletesebben

2003. évi CXXVII. törvény. a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól. X. Fejezet ALKOHOLTERMÉK.

2003. évi CXXVII. törvény. a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól. X. Fejezet ALKOHOLTERMÉK. 2003. évi CXXVII. törvény a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól A központi költségvetés feladatainak ellátásához szükséges bevételek biztosítása, a jövedéki termékek

Részletesebben

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ Rendelet-tervezet I. 2-301/2009. Tárgy: A vásárokról és piacokról szóló rendelet Ea: Kalászné módosítása. Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete

Részletesebben

TERET A VIDÉKNEK! Az élhető vidékért: gazdaság- és közösségfejlesztés - Konferencia

TERET A VIDÉKNEK! Az élhető vidékért: gazdaság- és közösségfejlesztés - Konferencia TERET A VIDÉKNEK! Az élhető vidékért: gazdaság- és közösségfejlesztés - Konferencia Helyi termék és védjegy szerepe a helyi gazdaságfejlesztésében Pécs, Kodály Központ, 2012. szeptember 28. Szabadkai Andrea

Részletesebben

Ramocsaháza Község Önkormányzat. önkormányzati rendelete. a helyi piac és helyi termelői piac létesítéséről és üzemeltetéséről

Ramocsaháza Község Önkormányzat. önkormányzati rendelete. a helyi piac és helyi termelői piac létesítéséről és üzemeltetéséről Ramocsaháza Község Önkormányzat /2015. ( ) önkormányzati rendelete a helyi piac és helyi termelői piac létesítéséről és üzemeltetéséről Ramocsaháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény

Részletesebben

Agrártámogatási Hírlevél

Agrártámogatási Hírlevél Agrártámogatási Hírlevél 2013. március 2013/2. szám Tartalom 1. MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram módosítások... 1 2. Egységes kérelem, jogszerű földhasználat... 2 3. Őstermelői igazolványok kiváltása

Részletesebben

A Cserepes Sori Piac Kft. által üzemeltetett vásárok és a piacok

A Cserepes Sori Piac Kft. által üzemeltetett vásárok és a piacok Cserepes Sori Piac Kft. 6725 Szeged, Cserepes sor 2. Nyilvántartó Cégbíróság : Szegedi Törvényszék Cégbírósága Cégjegyzékszám : 06-09-000020 Telefonszám : 62/420-394 E-mail : info@cserepessoripiac.hu Honlap:

Részletesebben

projekt címe: projektgazda: készítette: dátum:

projekt címe: projektgazda: készítette: dátum: 8. számú tananyag A helyi termelői piacokon történő árusítás élelmiszer-biztonsági feltételeiről szóló 51/2012. (VI. 8.) VM rendelet (Magyar Közlöny 2012/68.) a vásárokról, a piacokról, és a bevásárlóközpontokról

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. Falugazdász tájékoztató

TÁJÉKOZTATÓ. Falugazdász tájékoztató Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság Püspökladányi Kerületi Állategészségügyi és Élelmiszer ellenőrző Hivatal. TÁJÉKOZTATÓ a falugazdász tevékenységéről és a város mezőgazdaságáról

Részletesebben

70/2012. (VII. 16.) VM rendelet

70/2012. (VII. 16.) VM rendelet 70/2012. (VII. 16.) VM rendelet a szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek kivonásáról és támogatással történő lepárlásáról [Figyelem! Az itt elérhető módosításokkal egységes szerkezetbe

Részletesebben

AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ

AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktató Kórház részére nyersanyagok beszerzése 1-8. részajánlat TÁRGYÚ, KÖZÖSSÉGI ÉRTÉKHATÁRT

Részletesebben

127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet Hatályos: 2014.11.05 -

127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet Hatályos: 2014.11.05 - 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet Hatályos: 2014.11.05-127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet a szőlészeti és a borászati adatszolgáltatás, valamint a származási bizonyítványok kiadásának rendjéről, továbbá a

Részletesebben

133/2007. (VI. 13.) Korm. rendelet

133/2007. (VI. 13.) Korm. rendelet 133/2007. (VI. 13.) Korm. rendelet az üzletek mőködésének rendjérıl, valamint az egyes üzlet nélkül folytatható kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeirıl A Kormány a kereskedelemrıl szóló 2005.

Részletesebben

EKOP-1.2.17/A-2012-2012-001

EKOP-1.2.17/A-2012-2012-001 TÁRSADALMI FENNTARTHATÓSÁGI SZEMPONTOK BIZTOSÍTÁSA A PÁIR KERETEIT MEGHATÁROZÓ JOGSZABÁLYOK FELSOROLÁSA, VALAMINT A FŐBB JOGI RENDELKEZÉSEK KÖZÉRTHETŐ ÖSSZEFOGLALÁSA 2015 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés...

Részletesebben

Tájékoztató a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztály 2015. évi tevékenységéről

Tájékoztató a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztály 2015. évi tevékenységéről Tájékoztató a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztály 2015. évi tevékenységéről A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal (továbbiakban: Főosztály) a

Részletesebben

2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról

2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról Hatályos: 2011.11.30 - Az Országgyőlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelızéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erıforrásokkal

Részletesebben

Szabadkai Andrea Kislépték Egyesület , Nagyvárad

Szabadkai Andrea Kislépték Egyesület , Nagyvárad Nagyváradi folyamat A rövid ellátási láncok és a helyi piacok működtetése - és az országhatár REL segítő szabályozások a hagyomány és rugalmasság elvén. Szabadkai Andrea Kislépték Egyesület www.kisleptek.hu

Részletesebben

46/1997.(IX.8.) számú rendelete. a vásárokról és a piacokról (egységes szerkezetben)

46/1997.(IX.8.) számú rendelete. a vásárokról és a piacokról (egységes szerkezetben) MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK a 16/1998. (V.5.) sz., a 37/1998. (IX.28.) sz., a 24/1999. (VII.5.) sz., a 31/2000. (VII.3.) sz., a 23/2001. (VII.2.) sz., a 10/2003. (III.10.) sz., a 74/2003.

Részletesebben

2005. évi XCV. törvény. az emberi alkalmazásra kerülı gyógyszerekrıl és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról

2005. évi XCV. törvény. az emberi alkalmazásra kerülı gyógyszerekrıl és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról 2005. évi XCV. törvény az emberi alkalmazásra kerülı gyógyszerekrıl és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról A törvény célja, hogy az Európai Közösség jogi aktusai, illetve egyéb

Részletesebben

127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet Hatályos: 2013.08.01 -

127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet Hatályos: 2013.08.01 - 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet Hatályos: 2013.08.01-127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet a szőlészeti és a borászati adatszolgáltatás, valamint a származási bizonyítványok kiadásának rendjéről, továbbá a

Részletesebben

2. Szállítási okmányok

2. Szállítási okmányok 4008 MAGYAR KÖZLÖNY 2013. évi 39. szám A vidékfejlesztési miniszter 14/2013. (III. 7.) VM rendelete a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjérõl szóló 27/2011.

Részletesebben

47/2008. (IV. 17.) FVM rendelet

47/2008. (IV. 17.) FVM rendelet 47/2008. (IV. 17.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési,

Részletesebben

MUNKAANYAG A MINISZTER ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI. A vidékfejlesztési miniszter. /. (..) VM rendelete

MUNKAANYAG A MINISZTER ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI. A vidékfejlesztési miniszter. /. (..) VM rendelete A vidékfejlesztési miniszter /. (..) VM rendelete az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2011. évtől nyújtandó támogatások részletes feltételeiről

Részletesebben

Gádoros Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/1996. (III. 15.) önkormányzati rendelete. a vásárokról és a piacokról

Gádoros Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/1996. (III. 15.) önkormányzati rendelete. a vásárokról és a piacokról Gádoros Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/1996. (III. 15.) önkormányzati rendelete a vásárokról és a piacokról (egységes szerkezetben az időközi módosításokat tartalmazó 14/1998. (IV. 17.),

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY. 39. szám. MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2013. március 7., csütörtök. Tartalomjegyzék

MAGYAR KÖZLÖNY. 39. szám. MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2013. március 7., csütörtök. Tartalomjegyzék MAGYAR KÖZLÖNY 39. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2013. március 7., csütörtök Tartalomjegyzék 9/2013. (III. 7.) NGM rendelet A Nemzeti Akkreditáló Testület eljárásaiért fizetendõ igazgatási szolgáltatási

Részletesebben

52/2001. (VIII. 2.) FVM-PM együttes rendelet. a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről.

52/2001. (VIII. 2.) FVM-PM együttes rendelet. a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről. 52/2001. (VIII. 2.) FVM-PM együttes rendelet a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 1997. évi CXXI. törvény

Részletesebben

Kód Megnevezés 001 Anyajuh támogatás 002 Anyajuhtartás kiegészítő támogatás - 2007-től elválasztott 003 Mezőgazdasági eredetű etil-alkohol

Kód Megnevezés 001 Anyajuh támogatás 002 Anyajuhtartás kiegészítő támogatás - 2007-től elválasztott 003 Mezőgazdasági eredetű etil-alkohol Kód Megnevezés 001 Anyajuh támogatás 002 Anyajuhtartás kiegészítő támogatás - 2007-től elválasztott 003 Mezőgazdasági eredetű etil-alkohol termelése,értékesítése és export-importja 004 Anyatehén támogatás

Részletesebben

T/9368. számú. törvényjavaslat. Elıadó: Budapest, 2009. április

T/9368. számú. törvényjavaslat. Elıadó: Budapest, 2009. április MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/9368. számú törvényjavaslat a szılıtermesztésrıl és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény és a hegyközségekrıl szóló 1994. évi CII. törvény módosításáról Elıadó:

Részletesebben

Őstermelők, családi gazdálkodók személyi jövedelemadó, járulék és egészségügyi hozzájárulás kötelezettsége, áfa szabályok

Őstermelők, családi gazdálkodók személyi jövedelemadó, járulék és egészségügyi hozzájárulás kötelezettsége, áfa szabályok Őstermelők, családi gazdálkodók személyi jövedelemadó, járulék és egészségügyi hozzájárulás kötelezettsége, áfa szabályok Személyi jövedelemadó Járulék Egészségügyi hozzájárulás Adózási módszerek és értékhatárok

Részletesebben

Agrártámogatási Hírlevél

Agrártámogatási Hírlevél Agrártámogatási Hírlevél 2013. április-május 2013/3. szám Tartalom 1. Egységes kérelem változások... 1 2. Biztosítási díjtámogatás 2013... 2 3. EMVA támogatások határidő változások... 2 4. Erdészeti jogcímek...

Részletesebben

38/2003 ESzCsM FVM KvVM együttes rendelete 8. sz. melléklet

38/2003 ESzCsM FVM KvVM együttes rendelete 8. sz. melléklet 38/2003 ESzCsM FVM KvVM együttes rendelete 8. sz. melléklet Az irtószerekre vonatkozó különleges előírások 1. Fogalmi meghatározások 1. Irtószer: a biocidek 3. Főcsoport 14., 18. és 19. termékcsoportjába

Részletesebben

kollektív beruházás esetén maximum 30 millió Ft 2/A 2,07 milliárd Ft 2/B 0,71 milliárd Ft 5/B 1,19 milliárd Ft 400 db

kollektív beruházás esetén maximum 30 millió Ft 2/A 2,07 milliárd Ft 2/B 0,71 milliárd Ft 5/B 1,19 milliárd Ft 400 db Pályázati felhívás: Támogatási intenzitás: Támogatás mértéke: Rendelkezésre álló forrás: Támogatott projektek száma: Területi korlátozás: Juh- és kecsketartó telepek korszerűsítése - VP2-4.1.1.4-16 A közép-magyarországi

Részletesebben

50/2012. (V. 25.) VM rendelet az iskolagyümölcs-program végrehajtásáról 1. Értelmező rendelkezések 1.

50/2012. (V. 25.) VM rendelet az iskolagyümölcs-program végrehajtásáról 1. Értelmező rendelkezések 1. 50/2012. (V. 25.) VM rendelet az iskolagyümölcs-program végrehajtásáról 2014.07.01 9 50/2012. (V. 25.) VM rendelet az iskolagyümölcs-program végrehajtásáról A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint

Részletesebben

LETENYE VÁROS JEGYZőJE 8868 Letenye, Kossuth L. u. 10. Pf. 60. T/F.: 93/343-290, T.: 93/544-981

LETENYE VÁROS JEGYZőJE 8868 Letenye, Kossuth L. u. 10. Pf. 60. T/F.: 93/343-290, T.: 93/544-981 LETENYE VÁROS JEGYZőJE 8868 Letenye, Kossuth L. u. 10. Pf. 60. T/F.: 93/343-290, T.: 93/544-981 Működési engedéllyel rendelkező üzlet adatváltozásának bejelentése a 2005. évi CLXIV. törvény ( Ker.tv.)

Részletesebben

KMS-ÁRSZ. Általános és Részletes Szakmai Követelményrendszer. Védjegy Tanúsító Iroda. 2. kiadás. 1.példány 2015. december 21.

KMS-ÁRSZ. Általános és Részletes Szakmai Követelményrendszer. Védjegy Tanúsító Iroda. 2. kiadás. 1.példány 2015. december 21. Oldal: 1/1 Címe: 1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 76. II./220. Elérhetőségek: Tel: +36-1/455-8870, Fax: +36-1/215-3924 Honlap: http://www.vht.hu/ felelős vezető: Sántha Zsófia vezető e-mail címe: santhazsofi@vht.hu

Részletesebben

Pályázati felhívás: Támogatás mértéke: kollektív beruházás esetén maximum 200 millió Ft Rendelkezésre álló forrás: 5,95 milliárd Ft

Pályázati felhívás: Támogatás mértéke: kollektív beruházás esetén maximum 200 millió Ft Rendelkezésre álló forrás: 5,95 milliárd Ft Pályázati felhívás: Támogatási intenzitás: Támogatás mértéke: VP24.1.1.116 Állattartó telepek korszerűsítése A középmagyarországi régióban (KMR) az összes elszámolható költség 40%a, a nem középmagyarországi

Részletesebben

Általános tájékoztatás az új nitrátérzékeny területeken elvárt kötelezettségekről, valamint a trágyatárolásra vonatkozó előírásokról, határidőkről

Általános tájékoztatás az új nitrátérzékeny területeken elvárt kötelezettségekről, valamint a trágyatárolásra vonatkozó előírásokról, határidőkről Általános tájékoztatás az új nitrátérzékeny területeken elvárt kötelezettségekről, valamint a trágyatárolásra vonatkozó előírásokról, határidőkről EU jogszabálya Tanács 1991. december12-i 91/676/EGK irányelve

Részletesebben

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. ÁPRILIS 26-I ÜLÉSÉRE

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. ÁPRILIS 26-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. ÁPRILIS 26-I ÜLÉSÉRE 5. IKTATÓSZÁM: 2-5/2012. MELLÉKLET: TÁRGY: Tájékoztató a 2011. évi mezıgazdasági és vidékfejlesztési támogatások alakulásáról ELİTERJESZTİ:

Részletesebben

63/2012. (VII. 2.) VM

63/2012. (VII. 2.) VM 63/2012. (VII. 2.) VM rendelet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint a megyei kormányhivatalok mezőgazdasági szakigazgatási szervei előtt kezdeményezett eljárásokban fizetendő igazgatási

Részletesebben

Természetvédelmi kezelés

Természetvédelmi kezelés Természetvédelmi kezelés Magára hagyás, bekerítés egyensúlyi paradigma természetes, önálló életközösségek (? van) zárt rendszert feltételez gátolja a természetes zavarást is Kezelés nem egyensúlyi paradigma

Részletesebben

83/2011. (VIII. 31.) VM rendelet. 1. Értelmező rendelkezések

83/2011. (VIII. 31.) VM rendelet. 1. Értelmező rendelkezések 83/2011. (VIII. 31.) VM rendelet az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez a 2011. évtől igényelhető támogatásról [Figyelem! Az itt elérhető módosításokkal

Részletesebben

63/2012. (VII. 2.) VM rendelet

63/2012. (VII. 2.) VM rendelet 63/2012. (VII. 2.) VM rendelet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint a megyei kormányhivatalok mezőgazdasági szakigazgatási szervei előtt kezdeményezett eljárásokban fizetendő igazgatási

Részletesebben

57/2012. (VI. 21.) VM rendelet

57/2012. (VI. 21.) VM rendelet 1. oldal 57/2012. (VI. 21.) VM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2012. évben igényelhető támogatások részletes feltételeiről A mezőgazdasági,

Részletesebben

P ÁL Y ÁZ AT I F E L H Í V ÁS P ÁL Y ÁZ AT O T H I R D E T

P ÁL Y ÁZ AT I F E L H Í V ÁS P ÁL Y ÁZ AT O T H I R D E T P ÁL Y ÁZ AT I F E L H Í V ÁS A Békés Megyei Kormányhivatal a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény (a továbbiakban: Flt.) 17. -a, továbbá a foglalkoztatást

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2010. december 1. (03.12) (OR. en) 16555/10 Intézményközi referenciaszám: 2008/0028 (COD)

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2010. december 1. (03.12) (OR. en) 16555/10 Intézményközi referenciaszám: 2008/0028 (COD) AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2010. december 1. (03.12) (OR. en) 16555/10 Intézményközi referenciaszám: 2008/0028 (COD) DENLEG 139 AGRI 485 CODEC 1306 FELJEGYZÉS Küldi: az Állandó Képviselők Bizottsága

Részletesebben

I. Kiemelt vizsgálati célok 1. Az adózói életút vizsgálatán alapuló ellenőrzések

I. Kiemelt vizsgálati célok 1. Az adózói életút vizsgálatán alapuló ellenőrzések A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott 4001/2016. tájékoztatás az állami adó- és vámhatóság 2016. évi ellenőrzési feladatainak végrehajtásához kapcsolódó ellenőrzési irányokról Az adózás rendjéről

Részletesebben

Vidékfejlesztési Program 2014-2020 Alapvető szolgáltatások és a falvak megújítása a vidéki térségekben

Vidékfejlesztési Program 2014-2020 Alapvető szolgáltatások és a falvak megújítása a vidéki térségekben Vidékfejlesztési Program 2014-2020 Alapvető szolgáltatások és a falvak megújítása a vidéki térségekben Lantos Gergely főosztályvezető-helyettes Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztéséért Felelős Államtitkárság

Részletesebben

PILIS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA Képviselı-testületének. 11/2000. (VII. 07.) sz. önkormányzati rendelet

PILIS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA Képviselı-testületének. 11/2000. (VII. 07.) sz. önkormányzati rendelet PILIS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA Képviselı-testületének 11/2000. (VII. 07.) sz. önkormányzati rendelet a vásárokról és a piacokról szóló többszörösen módosított 8/1996./VI.29./ önkormányzati rendelet módosításáról

Részletesebben

1. A bejelentésre meghatalmazottak számára vonatkozóan van-e korlátozás cégenként?

1. A bejelentésre meghatalmazottak számára vonatkozóan van-e korlátozás cégenként? 1. A bejelentésre meghatalmazottak számára vonatkozóan van-e korlátozás cégenként? Nincs ilyen korlátozás. 2. A vonatkozó rendelkezések szerint az EKAER szám megállapítása érdekében szükséges bejelentést

Részletesebben

I. Falusi Vendégasztal Konferencia MUOSZ Székház 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47.

I. Falusi Vendégasztal Konferencia MUOSZ Székház 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47. I. Falusi Vendégasztal Konferencia MUOSZ Székház 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47. Szabadkai Andrea Kistermelői termékértékesítés, magán háznál, termelői piacon rendezvényen Kisléptékű Termékelőállítók

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1166/2008/EK RENDELETE. (2008. november 19.)

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1166/2008/EK RENDELETE. (2008. november 19.) L 321/14 HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2008.12.1. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1166/2008/EK RENDELETE (2008. november 19.) a gazdaságszerkezeti felmérésekről és a mezőgazdasági termelési módszereket

Részletesebben

SEGÉDLET. a varroa atka elleni gyógyszeres védekezés támogatása iránti kérelem (B1218-02 jelű nyomtatvány) helyes kitöltéséhez

SEGÉDLET. a varroa atka elleni gyógyszeres védekezés támogatása iránti kérelem (B1218-02 jelű nyomtatvány) helyes kitöltéséhez SEGÉDLET a varroa atka elleni gyógyszeres védekezés támogatása iránti kérelem (B1218-02 jelű nyomtatvány) helyes kitöltéséhez Általános tudnivalók 1. A kifizetési kérelem nyomtatványainak kitöltése előtt

Részletesebben

27/2007. (IV. 17.) FVM

27/2007. (IV. 17.) FVM 27/2007. (IV. 17.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az állattartó telepek korszerűsítéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési,

Részletesebben

EGER MEGYEI JOGÚ VÁROS

EGER MEGYEI JOGÚ VÁROS EGER MEGYEI JOGÚ VÁROS RENDELETEINEK ÉS HATÁROZATAINAK TÁRA 2011. október 27. 10. szám R E N D E L E T E K 38/2011. (X.28.) önk. rendelet a helyi kitüntetések, díjak, elismerő címek alapításáról és adományozásáról

Részletesebben

J/4723. számú JELENTÉS

J/4723. számú JELENTÉS MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA J/4723. számú JELENTÉS a géntechnológiai tevékenységgel, annak mezőgazdasági és élelmiszer-előállítási alkalmazásával kapcsolatos egyes kérdésekről és az ezeket érintő magyar

Részletesebben

BEJELENTÉS a bejelentés-köteles kereskedelmi tevékenység módosításáról a 210/2009. (IX.29.) Korm.rendelet (a továbbiakban: Korm.rend.

BEJELENTÉS a bejelentés-köteles kereskedelmi tevékenység módosításáról a 210/2009. (IX.29.) Korm.rendelet (a továbbiakban: Korm.rend. Bkv S á r v á r i K ö z ö s Ö n k o r m á n y z a t i H i v a t a l H a t ó s á g i I r o d a 9600 Sárvár, Várkerület u. 2. levelezési cím: 9601 Sárvár, Pf. 78., fax: (06 95) 523157 telefonszámok: (06

Részletesebben

1. melléklet a 2/2010. (VI. 30.) VM rendelethez 1. Az R. 2. számú melléklete I. fejezetének 1. pontja helyébe a következő szöveg lép:

1. melléklet a 2/2010. (VI. 30.) VM rendelethez 1. Az R. 2. számú melléklete I. fejezetének 1. pontja helyébe a következő szöveg lép: 1. melléklet a 2/2010. (VI. 30.) VM rendelethez 1. Az R. 2. számú melléklete I. fejezetének 1. pontja helyébe a következő szöveg lép: [Nemkívánatos anyagok, vegyületek termékek 1. Arzén (*), (**) a) Takarmány-alapanyagok,

Részletesebben

Tisztelt Elnök Úr! kapcsolódó módosító javaslato t

Tisztelt Elnök Úr! kapcsolódó módosító javaslato t Orz G 1t sil= 3n Itt (o(o')- /1 2.-'( Érkezett : 2011, 1 v Q 1. Országgy űlési képvisel ő Kapcsolódó módosító javaslat Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére Buda") e s t Tisztelt Elnök Úr! A

Részletesebben

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 2/2015. (I.12.) számú KÖZLEMÉNYE

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 2/2015. (I.12.) számú KÖZLEMÉNYE A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 2/2015. (I.12.) számú KÖZLEMÉNYE az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Gazdálkodói Információs Szolgálat működtetéséhez 2015-ben nyújtott támogatás

Részletesebben

MUNKAANYAG. Martonosiné Csertő Brigitta. Az értékesítési folyamat mely fázisaiban és. hogyan ellenőrizzük az élelmiszerek- és

MUNKAANYAG. Martonosiné Csertő Brigitta. Az értékesítési folyamat mely fázisaiban és. hogyan ellenőrizzük az élelmiszerek- és Martonosiné Csertő Brigitta Az értékesítési folyamat mely fázisaiban és hogyan ellenőrizzük az élelmiszerek- és vegyiáruk minőség-megőrzési idejét? A követelménymodul megnevezése: Élelmiszerek és vegyiáruk

Részletesebben

A szőlőtermesztés és borkészítés számviteli sajátosságai

A szőlőtermesztés és borkészítés számviteli sajátosságai A szőlőtermesztés és borkészítés számviteli sajátosságai KÁNTOR Béla, TÓTH Zsuzsanna Miskolci Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Miskolc kantorbp@gmail.com, toth.zsuzsanna12@gmail.com A borkészítésnek Magyarországon

Részletesebben

BORKÍSÉR OKMÁNYTÖMB (3 példányos)

BORKÍSÉR OKMÁNYTÖMB (3 példányos) 235,33 Ft + Áfa BORKÍSÉR OKMÁNYTÖMB (3 példányos) Nemzeti Adó- és Vámhivatal által engedélyezett és forgalmazott nyomtatvány Vám- és Pénzügy ri Igazgatóság A borkísér okmánytömböt megvizsgáltam, rendben

Részletesebben

2013.09.01 5. 150/2012. (XII. 28.) VM rendelet. a zöldség-gyümölcs termelői csoportokról és termelői szervezetekről

2013.09.01 5. 150/2012. (XII. 28.) VM rendelet. a zöldség-gyümölcs termelői csoportokról és termelői szervezetekről 150/2012. (XII. 28.) VM rendelet a zöldség-gyümölcs termelői csoportokról és termelői szervezetekről 2013.09.01 5 150/2012. (XII. 28.) VM rendelet a zöldség-gyümölcs termelői csoportokról és termelői szervezetekről

Részletesebben

MVH hírlevél 58. szám, 2013.január 25

MVH hírlevél 58. szám, 2013.január 25 MVH hírlevél 58. szám, 2013.január 25 Ön a Mez gazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal hírlevelének 58. számát olvassa. Hírlevelünkben az elmúlt két hét legfontosabb agrártámogatásokhoz kapcsolódó információit

Részletesebben

1996. évi LIII. törvény. a természet védelméről. I. Rész ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A törvény célja

1996. évi LIII. törvény. a természet védelméről. I. Rész ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A törvény célja 1996. évi LIII. törvény a természet védelméről Az Országgyűlés felismerve, hogy a természeti értékek és természeti területek a nemzeti vagyon sajátos és pótolhatatlan részei, fenntartásuk, kezelésük, állapotuk

Részletesebben

Agrártámogatási Hírlevél

Agrártámogatási Hírlevél Agrártámogatási Hírlevél 2016. március 2016/3. szám Tartalom 1. Kisgazdaságok fejlesztése... 1 2. Állattartó telepek korszerűsítése... 2 3. Baromfitartó telepek korszerűsítése... 3 4. Szarvasmarhatartó

Részletesebben

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 17/2014. (I.22.) számú KÖZLEMÉNYE

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 17/2014. (I.22.) számú KÖZLEMÉNYE A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 17/2014. (I.22.) számú KÖZLEMÉNYE a baromfi telepek korszerűsítéséhez nyújtandó támogatás kifizetésének igényléséről Jelen közlemény a baromfi telepek korszerűsítése

Részletesebben

41/1997. (V. 28.) FM rendelet. az Állat-egészségügyi Szabályzat kiadásáról

41/1997. (V. 28.) FM rendelet. az Állat-egészségügyi Szabályzat kiadásáról 41/1997. (V. 28.) FM rendelet az Állat-egészségügyi Szabályzat kiadásáról Az állategészségügyről szóló 1995. évi XCI. törvény (a továbbiakban: Tv.) 45. -ának 1. pontjában kapott felhatalmazás alapján,

Részletesebben

7. TERMÉKINFORMÁCIÓ ÉS A FOGYASZTÓ TÁJÉKOZTATÁSA

7. TERMÉKINFORMÁCIÓ ÉS A FOGYASZTÓ TÁJÉKOZTATÁSA 7. TERMÉKINFORMÁCIÓ ÉS A FOGYASZTÓ TÁJÉKOZTATÁSA 7.1 Jelölés, fogyasztói tájékoztatás JOGHÁTTÉR 178/2002/EK rendelet 8. cikk (1) Az élelmiszerjog a fogyasztók érdekeinek védelmét szolgálja, és lehetővé

Részletesebben

Kistermelés a globalizáció korában, eszközök az EU-ban. Budapest 2010. május 18. Dr. Szabó Zoltán ügyvezető HANGYA Együttműködés

Kistermelés a globalizáció korában, eszközök az EU-ban. Budapest 2010. május 18. Dr. Szabó Zoltán ügyvezető HANGYA Együttműködés Kistermelés a globalizáció korában, eszközök az EU-ban Budapest 2010. május 18. Dr. Szabó Zoltán ügyvezető HANGYA Együttműködés Kistermelő (Piac kontra árbevétel?) 1. Kistermel : az a természetes személy,

Részletesebben

22/2012. (III. 9.) VM

22/2012. (III. 9.) VM 22/2012. (III. 9.) VM rendelet a húsmarha és a juh ágazatokban nyújtott kérődző szerkezetátalakítási nemzeti program Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott különleges támogatásának igénybevételéhez

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

MELLÉKLETEK. a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.3.24. COM(2014) 180 final ANNEXES 1 to 5 MELLÉKLETEK a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE az ökológiai termelésről és az ökológiai termékek

Részletesebben

AZ ÖKOLÓGIAI TERMÉKEK FELDOLGOZÁSA ÉS ÖKOLÓGIAI BORTERMELÉS

AZ ÖKOLÓGIAI TERMÉKEK FELDOLGOZÁSA ÉS ÖKOLÓGIAI BORTERMELÉS AZ ÖKOLÓGIAI TERMÉKEK FELDOLGOZÁSA ÉS ÖKOLÓGIAI BORTERMELÉS A következőkben a biotermékek előállítását, jelölését és ellenőrzését szabályozó 834/2007/EK és 889/2008/EK rendeletek fontosabb követelményeit

Részletesebben

5.6. Élelmiszer-hulladék

5.6. Élelmiszer-hulladék 5.6. Élelmiszer-hulladék JOGHÁTTÉR GHP 852/2004/EK rendelet II. melléklet VI. fejezet (1) Az élelmiszer-hulladékot, a nem ehető melléktermékeket és egyéb hulladékot a felgyülemlésük elkerülése érdekében

Részletesebben

A közvetlen termelői támogatások rendszere 2015-től

A közvetlen termelői támogatások rendszere 2015-től A közvetlen termelői támogatások rendszere 2015-től Dr. Vásáry Miklós Földművelésügyi Minisztérium Agrárközgazdasági Főosztály A Közös Agrárpolitika reformja 2014 2020 2 KAP új célkitűzései (2014-2020)

Részletesebben

27/2007. (IV. 17.) FVM rendelet

27/2007. (IV. 17.) FVM rendelet 27/2007. (IV. 17.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az állattartó telepek korszerűsítéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési,

Részletesebben

MINŐSÉGI SZAKOSODÁS A

MINŐSÉGI SZAKOSODÁS A MINŐSÉGI SZAKOSODÁS A KÖRNYEZETTUDATOSSÁGÉRT Helyi termék előállítás és forgalmazás termelési és jogszabályi keretei, helyi termékpiaci lehetőségei - képzés- Szabadkai Andrea MNVH elnökségi tag Szövetség

Részletesebben

Tájékoztató munkaadók részére a munkahelymegőrzés támogatásáról

Tájékoztató munkaadók részére a munkahelymegőrzés támogatásáról 1. sz. melléklet Tájékoztató munkaadók részére a munkahelymegőrzés támogatásáról A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. tv. 18., a 6/1996. (VII. 16.) MÜM rendelet

Részletesebben

A jövedéki biztosíték bankgarancia formájában történő biztosítása

A jövedéki biztosíték bankgarancia formájában történő biztosítása A jövedéki biztosíték bankgarancia formájában történő biztosítása I) A bankgaranciával szembeni alaki és tartalmi követelmények Az utóbbi időben a bankgarancia formájában nyújtott jövedéki biztosítékkal

Részletesebben

B E A D V Á N Y a kereskedelmi tevékenységek végzésnek feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet alapján

B E A D V Á N Y a kereskedelmi tevékenységek végzésnek feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet alapján Barcs Város Címzetes Főjegyzőjének 7570 Barcs, Bajcsy-Zs. u. 46. Tel.: 82/463-081, 565-961 B E A D V Á N Y a kereskedelmi tevékenységek végzésnek feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet alapján

Részletesebben

A vidékfejlesztési miniszter. rendelete

A vidékfejlesztési miniszter. rendelete A vidékfejlesztési miniszter /. (..) VM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások

Részletesebben

35/2013. (V. 22.) VM rendelet

35/2013. (V. 22.) VM rendelet 35/2013. (V. 22.) VM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások részletes feltételeiről

Részletesebben

1. A kereskedő adatai

1. A kereskedő adatai működési engedély iránti K É R E L E M a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet 1. melléklet B) pontja alapján Az eljárás illetékmentes. Érkeztető bélyegző:

Részletesebben

210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről

210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről OptiJUS Opten Kft. I 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről 2015.04.01. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék Közreműködő

Részletesebben

Pálinka termékek. hatósági kontrolljával kapcsolatos tudnivalók. Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági

Pálinka termékek. hatósági kontrolljával kapcsolatos tudnivalók. Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Pálinka termékek hatósági kontrolljával kapcsolatos tudnivalók Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatal www.nebih.gov.hu ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu www.facebook.com/nebih.hu Telefon: 06-1-336-9000 Zöld

Részletesebben

A vidékfejlesztési miniszter 53/2014. (IV. 29.) VM rendelete egyes agrártárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

A vidékfejlesztési miniszter 53/2014. (IV. 29.) VM rendelete egyes agrártárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 8774 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 60. szám A vidékfejlesztési miniszter 53/2014. (IV. 29.) VM rendelete egyes agrártárgyú miniszteri rendeletek módosításáról A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési,

Részletesebben

ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY. I. Árverés helyszíne és címe: Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal 9028 Győr, Arató utca 5.

ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY. I. Árverés helyszíne és címe: Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal 9028 Győr, Arató utca 5. Székhely: 1149 Budapest, Bosnyák tér 5. Törzskönyvi azonosítószám: 775706 ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (a továbbiakban: NFA, Kiíró) a Nemzeti Földalapról szóló 2010. évi LXXXVII.

Részletesebben

6.9. Tálalás, felszolgálás, értékesítés

6.9. Tálalás, felszolgálás, értékesítés 6.9. Tálalás, felszolgálás, értékesítés JOGHÁTTÉR 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet 17. (1) Az elkészült ételt a tálalás megkezdése előtt ellenőrizni kell. Kiszolgálni, felszolgálni csak érzékszervileg megfelelő

Részletesebben

57/2006. (VIII. 4.) FVM rendelet

57/2006. (VIII. 4.) FVM rendelet 57/2006. (VIII. 4.) FVM rendelet a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi előírások átvételét megvalósító kötelező előírásairól szóló 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet módosításáról Az élelmiszerekről szóló 2003.

Részletesebben

Alattyán, Nagykör u. 3/A. Jegyző Alattyán www.alattyan.hu 30/1997 Dalmadi Tibor. Alattyán, Szent I tér 9.

Alattyán, Nagykör u. 3/A. Jegyző Alattyán www.alattyan.hu 30/1997 Dalmadi Tibor. Alattyán, Szent I tér 9. Adatszolgáltatás alapadatbázis felállításához bejelentés-köteles kereskedelmi tevékenységről és üzlet működési engedélyről Megye: Jász-Nagykun- Szolnok Neve Székhelye Jegyző Alattyán www.alattyan.hu 9/1997.

Részletesebben