TOKAJ. 4. évjáratkörkép

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TOKAJ. 4. évjáratkörkép"

Átírás

1 TOKAJ évjáratkörkép

2 ELŐSZÓ lindultunk. Megint. Bár tudtuk, hogy kevés bor készült az évjáratból sőt, van olyan borászunk, aki nem készített úgy éreztük, Tokaj megérdemli, hogy egy ilyen viszontagságos évjárat boraiért is útra keljünk nehéz évjáratként marad meg az emlékezetünkben, viszont nem E győzzük hangsúlyozni, hogy ez nem jelent automatikusan rossz bort. A szőlésznek, borásznak kihívás, nekünk időnként rácsodálkozás. A száraz borokon kívül pedig néhány édeset és aszút is válogattunk, amik nagy élmények voltak az elmúlt időben és a tokaji túránk során. Hogy mi történt pontosan a 2014-es évben, arról a borászokon kívül a tavalyi évhez hasonlóan most is megkérdeztük Dr. Bihari Zoltánt a tarcali kutatóintézetnél*. Az év a szokásosnál enyhébben indult, a vegetációs időszak fél hónappal korábban kezdődött. A tavasz csapadékszegény volt, és meleg. Korábban indult a virágzás, amit aztán lassított egy hűvösebb, csapadékosabb időszak. A nyár eleje kimondottan száraz volt de az időjárás nem okozott hőstresszt a szőlőnek. Minden szépen alakult, aztán júliusban jöttek a bajok. Viharok tépázták a lombokat, nyári vesszőket. A havi csapadék az átlagosnak több mint kétszerese volt, a hőmérséklet a szokásosnak megfelelően alakult. A meleg, napos idő és a sok eső segítette a növény fejlődését, de a magas páratartalom kedvezett a gombás betegségeknek, mint a lisztharmat, a peronoszpóra és a botrytis. A körülmények nehezítették a zöldmunkát és a növényvédelmet. Az augusztus viszonylag száraz volt, de a hónap végén már őszies hőmérsékleteket mértek, ami hajnali harmatképződéssel, és újabb gombás fertőzésekkel járt. Sok esetben már a bogyón belül megindult az ecetes rothadás. Viszont ahol a szőlő ellenálló volt és kivártak, ott az ősz második felében szép aszúszemeket tudtak válogatni. A szokásos mennyiség ötödét szüretelték. *Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Tarcal 22 BARDON 24 HOMONNA 14 TÁLLYA BOR 8 OREMUS 12 SAMUEL TINON SZEPSY IST VÁ N TOKAJ NOBILIS 16 KIKELET PINCE 28 GRÓF DEGENFELD 4 SAUSKA 6 GIZELLA PINCE 30 DEMETER ZOLTÁN -5 C január február március április május június július augusztus szeptember október november december 0 mm Az ábrán a 13-as és 14-es évek hőmérsékleti és a csapadékértékeinek alakulását követhetjük nyomon. A csapadékot oszlopokkal ábrázoltuk: adott hónapban a baloldali a 13-as, a jobboldali a 14-es évhez tartozik. A hőmérsékletet a 13-as évre szaggatott, a 14-esre folyamatos vonal jelzi. Szembetűnő az extrém júliusi esőzés, illetve a hűvösebb augusztus.

3 SZEPSY ISTVÁN MÁD A fejlődéshez közeg kell, meg falak, amik láttak már hasonlót Szakmailag a világ első számú birtoka akarunk lenni. Ez a cél, még ha nem is én viszem végbe. Sokáig azt hittük, hogy száraz borral meg lehet csinálni a csúcsmárkát, de csak az aszúval és a furminttal együtt lehet. Tokajnak három kulcsa van: a furmint, az alapkőzet és az aszútechnológia ben is tanultunk. Édes szamorodnit biztosan készítünk, és egy birtok furmint is született. A száraz boroknál stílust kellett váltanunk: az irány rieslingesebb lett a burgundi helyett. Szepsy István Borász: Szepsy István Az évjárat borainak dűlői: Úrágya, Szent Tamás, Hasznos Terület: 53 ha Éves termelés: 2014-ben palack // Átlagosan egy évjáratban: palack SZEPSY FURMINT 2014 Magasabb savak, több cukor, visszafogottabb hordóhasználat. Friss citrusok, őszibarack, körte, dió, finom fa és ásványosság, szép textúra. 7 g/l sav és 8 g maradék cukor teszi hosszúvá. palackár: (literár: 7 933) // Bortársaság Klub vásárlóknak: SZEPSY ÉDES SZAMORODNI 2012 (0,5 liter) 70% furmint, 20% hárslevelű és 10% sárgamuskotály. Méz, kajszi, körte és szegfűbors. Stílusában a 2000-es évek Szepsy cuvée-it idézi. Elegáns muskotályos aromák, szép savai nem teszik lomhává, ásványos, amelytől nem lesz negédes. Meleg, ölelő karakter, krémes és hosszú. 180 g cukor. palackár: (literár: ) // Bortársaság Klub vásárlóknak:

4 SAUSKA TOKAJ Könnyebb évjárat, részletgazdag borok A sok csapadék miatt erősebben, több menetben kellett levelezni, és komolyabb volt a fürtritkítás is. A Drosophila suzukii (vélhetően Délkelet-Ázsiából származó muslinca, mely az ép szőlőhéjat is át tudja rágni, aminek a helyén beindul az ecetesedés) kártétele után a károsított fürtöket nem volt elegendő a földre szüretelni, hanem ládákban ki is hordtuk. A szüret aprólékos válogatással telt. A furmint nehezebben, a chardonnay és sauvignon blanc szebben érett. Feldolgozásban nem történt változás, az alapborok és a dűlős tételek is beoltva erjedtek. 14-ben tovább csökkentettünk az újhordó arányán, nehogy eluralkodjon a fa és nagyobb százalékban bontottunk almasavat, hogy lágyabb borokat kapjunk. Rakaczki Gábor Borász: Rakaczki Gábor Az évjárat borainak dűlői: Birsalmás, Medve, Padihegy, Szent Tamás, Úrágya, Dorgó, Teleki, Szerelmi Terület: 50 ha Éves termelés: 2014-ben palack // Átlagosan egy évjáratban: palack SAUSKA CUVÉE A legkönnyedebb tokaji cuvée. Furmintalap, sauvignon blanc, chardonnay és egy leheletnyi hárslevelű, valamint muskotály. Krémes korty, zöldfűszerek. Szépen nyílik, finom és arányos. palackár: (literár: 3 000) // Bortársaság Klub vásárlóknak: SAUSKA CUVÉE Erőteljesebb hordó, maszkulinabb szerkezet, mint 113-as testvérénél. 60% furmint, 40% sauvignon blanc. Illatában tiszta furmint, szájban inkább sauvignon blanc. Tartalmas korty, finom ásványossággal, gyümölccsel, szép lecsengéssel. palackár: (literár: 5 800) // Bortársaság Klub vásárlóknak: SAUSKA BIRTOK HÁRSLEVELŰ 2014 Úrágya, Szent Tamás és Medve. Finom gyümölcsösség kis fával, szőlő és törökméz. Lendületes korty, gazdag, és nagyon élő, hosszú. Az egyik kedvencünk. palackár: (literár: 6 600) // Bortársaság Klub vásárlóknak: SAUSKA BIRTOK FURMINT 2014 Friss zöldfűszerek, szép struktúra, alma és körte. 14-ből ez a csúcsfurmint, azaz a legjobb dűlők mint a Medve vagy a Birsalmás termése is gazdagítja. Hosszú és krémes. palackár: (literár: 6 600) // Bortársaság Klub vásárlóknak:

5 GIZELLA PINCE TOKAJ Lazább, mint a korábbi években Küzdelmes év volt 14, a hárslevelű jobban bírta. A szeptember közepi esők nem kedveztek, aztán a suzukii muslinca jelent meg, ami még számunka is új volt. Két bort készítettem sok válogatás után, aztán már 2015-re fókuszáltam. Egy hordókísérletbe kezdtünk a Trusttal közösen. Különböző dűlőkhöz különböző pörkölésű és dongájú hordókat párosítunk. A cél, hogy minden területhez megtaláljuk a legjobban illőt. Szilágyi László Borász: Szilágyi László Az évjárat borainak dűlői: Szil-völgy, Medve, Szent Tamás, Kastély, Barát Terület: 7,5 ha Éves termelés: 2014-ben palack // Átlagosan egy évjáratban: palack GIZELLA LÁTOMÁS CUVÉE 2014 (0,5 liter) A Barát, a Kastély, a Medve és a Szent Tamás furmintjából és hárslevelűjéből, sokszorosan válogatott töppedt szemekből. Körte, aszalt barack, vibráló savak. Lazább, mint a korábbi években. palackár: (literár: 7 100) // Bortársaság Klub vásárlóknak: GIZELLA BARÁT HÁRSLEVELŰ 2014 Hársfavirág, méz és trópusi gyümölcsök. Hosszú, ásványos, ugyanúgy készítve, mint minden évben, egy kevés maradék cukorral kerekítve. palackár: (literár: 5 000) // Bortársaság Klub vásárlóknak:

6 OREMUS TOLCSVA Nem tudnék lemondani a fahordóról 2014 a válogatás éve volt és azt is megmutatta, hogy az eddig csak a mediterrán térségre jellemző betegségekre is fel kell készülni. Nem csak az édesekhez, a Mandoláshoz is ugyanúgy válogatni kellett. A nemes édes boroknak szép egyensúlyt adtak a jó savak. A frissesség megőrzése a cél, de a fahordóról nem tudnék lemondani. 12-től éppen ezért a tiszta, lefejtett mustot tartályban is erjesztjük és a hordókészítés is változott. Az összehúzás előtt 20 percre forró vízbe merítjük a dongákat, hogy a durva cserzőanyagok kioldódjanak. Az újhordón is csökkentettünk, a használt hordók kerültek túlsúlyba. Bacsó András Borász: Bacsó András Az évjárat borainak dűlői: Oremus, Mandolás, Szentvér, Budaházi, Kútpatka, Henye, Petrács, Gyapáros Terület: 87 ha Éves termelés: 2014-ben palack // Átlagosan egy évjáratban: palack OREMUS ÉDES SZAMORODNI 2011 (0,5 liter) Bergamot, zöld tea, koriander. Hihetetlen sav-cukor egyensúly és hosszú vég. Kilenc dűlő furmintja és hársa, színezve sárgamuskotállyal, zétával, kövérszőlővel és kabarral. 109 gramm cukor. palackár: (literár: 5 700) // Bortársaság Klub vásárlóknak: OREMUS MANDOLÁS FURMINT 2014 Nagyon tiszta, szikár és lendületes. A furmint friss arca, kevésbé fás és gyümölcsös, az ásványokról szól. palackár: (literár: 4 600) // Bortársaság Klub vásárlóknak: OREMUS MANDOLÁS MAGNUM 2005 Több Mandolást tettünk sorba, 2002-től 13-ig 7 évjáratot, némelyiket magnumpalackban. A 2005-ös egészen különleges volt. Arany, borostyánba hajló szín, illatában és ízében mély, összetett és nagyon élő, sok gyümölccsel, szőlő, birs és fűszerek. Finom ásványosság, fa és propolisz. Komoly, érett fehérbor, amely még jóideig eltartható. palackár: (literár: 5 667) // Bortársaság Klub vásárlóknak:

7 34

8 SAMUEL TINON OLASZLISZKA Január elsején, öt órakor jött az ötlet Csináljunk egy falusi bort! Jókedvünk volt, el is feledkeztem róla. Aztán pár nappal később valaki megkérdezte, hogy is gondoltam azt a falusi bort. Kezdett formát ölteni: legyen a falu bora a legjobb hárslevelűből készítve. A 2014 a második évjárat. Használt hordóban erjedt és érett, nincs is acéltartályom. A bor elkészült, és nem várt sikere lett! Közben az önkormányzat segítségével, a faluban készül egy kóstolóterem a templom mellett. Fejlődünk, és ez a falu érdeke. Samuel Tinon Borász: Samuel Tinon Az évjárat borainak dűlői: Budaházi Terület: 0,3 ha Éves termelés: 2014-ben palack // Átlagosan egy évjáratban: palack OLASZLISZKA HÁRSLEVELŰ 2014 Finom hársillattal indít, szájban gyümölcsök, szőlő. Lendületes savak, vastag korty, magas extrakt, lecsengésében szép érettség és gyümölcs. 180 palack. palackár: (literár: 3 933) // Bortársaság Klub vásárlóknak:

9 TÁLLYA BOR TÁLLYA Tállyának több érlelés kell Nem az eső volt sok, hanem az enyhe tél miatt nem pusztultak el a kórokozók. Úgy próbáltunk védekezni, hogy a háncsot lehúzva a törzset kénnel permeteztük. Részben sikerült: bár a termés a fele lett, mint egy jobb évben, született néhány szép száraz fehérbor és egy kései szüret is. Nagyobb részük hordóba kerül, Tállyának több érlelés kell. Óriási lehetőség van ebben a területben. Talán a Hasznos-dűlő, amely mind közül a legkedvesebb számomra. Hudák István Borász: Hudák István Az évjárat borainak dűlői: Dongó, Patócs, Hegyes, Görbe, Hasznos, Bohomály, Palánta, Remete, Sipos, Borkút, Pipiske, Vároldal Terület: 38 ha Éves termelés: 2014-ben palack // Átlagosan egy évjáratban: palack TÁLLYA KÉSEI SZÜRET 2014 (0,375 liter) Gazdag illat és íz: tea, méz és krémes textúra, szőlő és csipkebogyó. Ritka magas, 45 g/liter feletti extrakt-tartalom, valamint 9,9 g/l sav mellett 136 g cukor. palackár: (literár: 7 333) // Bortársaság Klub vásárlóknak: TÁLLYA FURMINT 2014 Furmint és egy kevés hárslevelű 7 dűlőből, spontán erjesztve. Alma és körte, zöldfűszerek, élénk savak, elegáns hordós jegyek. Ásványos, arányos, sok ideje van még. palackár: (literár: 3 667) // Bortársaság Klub vásárlóknak:

10 KIKELET PINCE TARCAL Újra látom mosolyogni Zsoltot Elkészült az új kóstolóhelyiség egy szép cserépkályhával és a terasz is. A ház mögött támfal lesz és szőlő, a 15-ös borok pedig már most fantasztikusak. Ez erőt ad, és végre újra látom mosolyogni Zsoltot. 14-ben összesen 2500 palack bor készült. De ami készült, az jó. Hűvösebb év, magasabb savak idő kell, hogy megmutatkozzanak. Még kevesebb hordót használtunk, de a Váti például igényelte. November végére a pezsgőnk is elkészül, tisztán hárslevelűből. Berecz Stéphanie Borász: Berecz Stéphanie Az évjárat borainak dűlői: Lónyai, Kassai, Váti, Lestár, Farkas Terület: 5 ha Éves termelés: 2014-ben palack // Átlagosan egy évjáratban: palack KIKELET BIRTOK FURMINT 2014 A 2014-esek közül az alap. Birtokbor a Tarcal környéki löszös dűlőkről. Tűzköves, ásványos illat, élénk savak, citrus, lime. Szikár és lendületes. palackár: (literár: 5 667) // Bortársaság Klub vásárlóknak: KIKELET LÓNYAI HÁRSLEVELŰ 2014 Lendületes, markáns savú, mégis elegáns, íve van. 1-2 év érés után mutatja a legszebb arcát. Visszafogott, de finom gyümölcsök, ízig-vérig hárs. palackár: (literár: 6 600) // Bortársaság Klub vásárlóknak: KIKELET VÁTI FURMINT-HÁRSLEVELŰ 2014 Hosszú erjedés után lett húsos és gazdag. Hársfavirág, zsálya, propolisz és zöldfűszerek. Széles, ízes és hosszú. Régebbi évjáratait is kóstolva a legvastagabb, és szépen érik. Kis tétel. palackár: (literár: 7 933) // Bortársaság Klub vásárlóknak:

11

12 TOKAJ NOBILIS BODROGKERESZTÚR El lehetett csípni az érett savakat Folyamatosan válogattunk: sok szőlő került a földre, és egy kevés a pincébe. 14-ből csak a Barakonyi hárs. Tokajban több évet kell egyben látni. Azt gondoltam, hogy nem minden évben tudok aszút készíteni, de már tudom, szárazban is lehet kritikus egy-egy évjárat. Azért az elmúlt évben is sokat fejlődtünk: elkészült a vendégház, megérkeztek a pezsgőkészítéshez szükséges gépek, és Stéphanie-val egy komoly szakmai úton voltunk Franciaországban. Bárdos Sarolta Borász: Bárdos Sarolta Az évjárat borainak dűlői: Barakonyi Terület: 6 ha Éves termelés: 2014-ben palack // Átlagosan egy évjáratban: palack TOKAJ NOBILIS KÖVÉRSZŐLŐ 2013 Sárgás-fehéres szín, üde megjelenés. Finom szőlős jegyek, barack, körte. 60 gramm körüli cukortartalma, könnyed stílusa teszi szerethetővé. Tokaj bájos arca. palackár: (literár: 3 987) // Bortársaság Klub vásárlóknak: TOKAJ NOBILIS BARAKONYI HÁRSLEVELŰ 2014 A tokaji Borbarátnők Báljába mindig ezt viszem! mondta róla Saci. Intenzív gyümölcsösség, szép savak, ami az eltarthatóság záloga. Hűvös évjárathoz illően magasabb extrakt, finom ásványosság. palackár: (literár: 6 333) // Bortársaság Klub vásárlóknak:

13 BARDON ERDŐBÉNYE Az édes borokban is a frissesség a cél 9 hektárról a végtelenségig válogattunk. Végül 2013-hoz képest a mennyiség 10% körüli lett. A stílus továbbra is ugyanaz: magasabb savak, friss gyümölcsösség. Wachau inspirált ebben a legjobban, és a visszajelzések alapján jó az irány. Édes borokban ugyanúgy a frissesség a cél, még az aszúnak egy része is tartályban érik. Szabó Tímea Borász: Szabó Tímea Az évjárat borainak dűlői: Lapis, Sarkad, Meszes Terület: 9 ha Éves termelés: 2014-ben palack // Átlagosan egy évjáratban: palack BARDON MESZES KÉSŐI SZÜRET 2014 (0,5 liter) Friss mustra emlékeztető illat és íz. Kristálytiszta, sokízű, gazdag, mégis nagyon friss és gyümölcsös. Sárgabarack, ananász, 169 g cukor és 10 g/l sav. Szép egyensúly és hosszú utóíz. palackár: (literár: 8 500) // Bortársaság Klub vásárlóknak:

14 HOMONNA SZŐLŐBIRTOK ERDŐBÉNYE A hársnak nagyon örültem Szeptember közepéig nagyon szépen kitartott a hárslevelű. A furmint kicsit nehezebben viselte a sok csapadékot és a hűvöset. Ahogy a szőlő kitartott, úgy nekünk sem volt szabad feladnunk! Igaz, csak alig 1000 palack készült, de jó, hogy elkészítettem. 2-3-szori válogatás és kitartás kellett! Technológiában nem változtattam, nem is tervezem. A pince mellett a Gigerlivel dolgoztunk sokat, Erdőbényén is kell, hogy legyenek jó vendéglátóhelyek, ahol minden időben kaphatsz egy jó pohár bort vagy kávét. A külföldi visszajelzések is egyre jobbak, több komoly, már Michelin-csillagos helyen is vannak boraim. A sommelier-k kézről kézre adják, és ez jó érzés! Homonna Attila Borász: Homonna Attila Az évjárat borainak dűlői: Rány, Határi, Meszesmajor-Csáky Terület: 4 ha Éves termelés: 2014-ben palack // Átlagosan egy évjáratban: palack HOMONNA ÉDES HÁRMAS 2010 (0,5 liter) Keddi kóstolónk egyikén az utolsó tétel volt, és felrázta a csapatot! Egyedi és finom! Ásványos, sőt foszforos illat, tea, eső utáni erdei föld. Szájban finom érettség, kis propolisz, szép egyensúly édesség és sav között, lecsengésében leheletnyi petrol. palackár: (literár: 9 000) // Bortársaság Klub vásárlóknak: HOMONNA BIRTOKBOR (FURMINT-HÁRS) 2014 Diós, propoliszos illat, ízében szép, érett gyümölcsök. Attilától megszokott szikárság, ásványok mellett lendületes savak, és a hárslevelű kedvessége. palackár: (literár: 7 400) // Bortársaság Klub vásárlóknak:

15 8 9

16 GRÓF DEGENFELD TARCAL Az eleganciához kell egy kis maradék cukor Érezzük a klímaváltozást ben az augusztusi csapadék nem tett jót, és a suzukii muslinca megjelenése is új volt számunkra. A 15-ös nyár pedig kivételesen aszályos volt. 6 éve kezdtünk átállni bioművelésre, mára minden terület ellenőrzötten biominősítésű. Ha forróság van, éjszaka permeteztünk narancsolajjal és kénnel. Minden évnek megvan a sajátossága. Június végétől szinte éjjel-nappal itt vagyunk, mert a jó borhoz jó alapanyag kell. 14-ben is vegyszerek nélkül, sok válogatással és jó csapattal tudtunk szép szőlőből jó bort készíteni, még ha kevesebbet is. Jó savak, és egy kis maradék cukor, ami szerintünk kell is az eleganciához. Varkoly István, szőlész és Ujvári Vivien, borász Borász: Ujvári Vivien Az évjárat borainak dűlői: Terézia, Zomborka, Galambos, Mézes-Mály, Borkút Terület: 35 ha Éves termelés: 2014-ben palack // Átlagosan egy évjáratban: palack GRÓF DEGENFELD ZOMBORKA FURMINT ban készült először, olyan kis tételben, hogy egy külföldi partner az egészet lekötötte. A 14-esre most lecsaptunk. Fiatalabb, éves tőkékről. Vibráló furmint, körte, birs és egy kis maradék cukor. Komplex, ásványos, arányos. palackár: (literár: 5 133) // Bortársaság Klub vásárlóknak: GRÓF DEGENFELD TERÉZIA HÁRSLEVELŰ 2014 Az ikonikus kápolna mellől, Várkoly István kedvenc dűlőjéből. Duplán válogatott, csak bogyózott és nem zúzott hárslevelű a pincészet mögötti területekről. Tartályban ülepítve, 5 hónapig francia Damy-hordóban érlelve. Friss gyümölcsök, mangó és méz. 7 g maradékcukor mellett lendületes savak. palackár: (literár: 5 667) // Bortársaság Klub vásárlóknak:

17 DEMETER ZOLTÁN TOKAJ A legfontosabb mérce a második pohár Az építkezésemben egyetlen részlet sem véletlenszerű. A részletek kidolgozottsága méri az embert. A tökéleteshez mindig lehet hozzátenni. Ha valaki meglátogat, ezt az igényt látja a szőlőben, a borászatban és a borokon is. Amikor elkezdtem építeni birtokomat, a borvidék kvalitása és a borok egyediségének lehetősége nyűgözött le. Ma ugyanezt érzem, de még nagyobb meggyőződéssel. A borvidék világszínvonalra képes és világhírre predesztinált, a korlátot mi építjük köré a türelemről és a válogatásról szólt. Szinte szemenként szüreteltünk. A munka nem volt kevesebb, csak a borok a pincében. Egy pezsgőalap (hárslevelű, muskotály) és egy édes birtokbor a bizonyítéka, hogy volt 2014-es évjárat liter, 7 hektárról, de nem érzek szomorúságot. Demeter Zoltán Borász: Demeter Zoltán Az évjárat borainak dűlői: Szerelmi, Veres, Lapis, Betsek Terület: 7 ha Éves termelés: 2014-ben palack // Átlagosan egy évjáratban: palack DEMETER BIRTOKBOR ÉDES 2014 (0,5 liter) Lazább szerkezet, finom édesség. Zamatos gyümölcsök, kenyérhéj és zöldfűszerek. Szép érettség, finesz, az érett és töppedt szemek mellett 60-70%-os aszúarány. Könnyedebb, mint a 13-as testvére palack. palackár: (literár: 7 900) // Bortársaság Klub vásárlóknak: DEMETER ASZÚ 2008 (0,5 liter) Az aszúborok a világ legfontosabb borai. Ennek a felismerésére általában az életút vége felé kerül közel az ember. Nekünk ezzel a felelőséggel kell készítenünk aszút Tokajban. Ha ez a felelősség megnyilvánul, a világ számára nem lesz kérdés ennek a bortípusnak a helye a borok világában. Első lépés, hogy lenyűgözzük az embereket. Demeter Zoltán A 2008-as évjárattal is ez a cél. Veres és Lapis, furmint és hárslevelű. Vaj, lekvár és friss kenyér. Gazdag, barackos és mézes íz. Ölel és lehengerel. Egészen elképesztő 305 g/l cukortartalom. palackár: (literár: ) // Bortársaság Klub vásárlóknak: (Speciális ár, a további 5%-os kedvezmény nem érvényes rá.) 30 31

18 AZ ÉVJÁRATKÖRKÉP ÖSSZES BORA VÁ L O GATÁ S OK Tokaj SZEPSY FURMINT ÉDES SZAMORODNI 2012 (0,5 l) SAUSKA CUVÉE ZEMPLÉN CUVÉE ZEMPLÉN BIRTOK FURMINT BIRTOK HÁRSLEVELŰ GIZELLA LÁTOMÁS CUVÉE 2014 (0,5 l) BARÁT HÁRSLEVELŰ OREMUS ÉDES SZAMORODNI 2011 (0,5 l) MANDOLÁS FURMINT MANDOLÁS FURMINT 2005 (1,5 l) SAMUEL TINON OLASZLISZKA HÁRSLEVELŰ TÁLLYA FURMINT KÉSEI SZÜRET 2014 (0,375 l) AZ ÁRAKRÓL KIKELET BIRTOKBOR FURMINT LÓNYAI HÁRSLEVELŰ VÁTI FURMINT-HÁRSLEVELŰ TOKAJ NOBILIS KÖVÉRSZŐLŐ BARAKONYI HÁRSLEVELŰ BARDON MESZES KÉSŐI SZÜRET 2014 (0,5 l) HOMONNA SZŐLŐBIRTOK ÉDES HÁRMAS 2010 (0,5 l) BIRTOKBOR (HÁRS-FURMINT) GRÓF DEGENFELD ZOMBORKA FURMINT TERÉZIA HÁRSLEVELŰ DEMETER ZOLTÁN BIRTOKBOR ÉDES 2014 (0,5 l) PUTTONYOS ASZÚ 2008 (0,5 l) Az első oszlopban szereplő árak bruttó polci árak és forintban értendők. A második oszlopban a Bortársaság klubtagsági árai. A harmadik oszlopban a bontatlan egész karton vásárlása esetén érvényes palackárakat tüntettük fel. Kiadványunkban szereplő kínálatunk és áraink február 15-ig, illetve a készlet erejéig érvényesek. TOKAJ 2014 VÁLOGATÁS OREMUS MANDOLÁS FURMINT 2014 TOKAJ SAUSKA TOKAJ BIRTOK HÁRSLEVELŰ 2014 TÁLLYA KÉSEI SZÜRET 2014 SZEPSY FURMINT 2014 TOKAJ KIKELET BIRTOKBOR FURMINT 2014 TOKAJ GRÓF DEGENFELD TERÉZIA HÁRSLEVELŰ 2014 TOKAJ eredeti ár: // február 15-ig együtt az egész: TOKAJI ÉVJÁRATOK VÁLOGATÁS SZEPSY HASZNOS FURMINT 2013 TOKAJ KIKELET BIRTOKBOR FURMINT 2013 TOKAJ BALASSA BETSEK HÁRSLEVELŰ 2011 TOKAJ GIZELLA PINCE SZENT TAMÁS HÁRSLEVELŰ 2013 TOKAJ GIZELLA PINCE SZIL-VÖLGY HÁRSLEVELŰ-FURMINT CUVÉE 2013 TOKAJ SAUSKA TOKAJ CUVÉE ZEMPLÉN eredeti ár: // február 15-ig együtt az egész: POHÁR, TOKAJRA HANGOLVA // RIEDEL TOKAJI FURMINT POHÁR Egy hazai kezdeményezés, kufsteini és tokaji kóstolók, valamint több hónapos fejlesztés tokaji borászokkal, szakértőkkel - többek között Nyerges Márton kollégánkkal - és George Riedellel. Így készült el a Riedel Furmint pohara, amelynek formája jól közvetíti a fajta és a tokaji talajok jellemzőit. A pohár hatosával kedvezményes áron érhető el borboltjainkban, február 15-ig! polci ár: // Bortársaság Klub vásárlóknak: // 5=6: Szerkesztette a Bortársaság csapata. Fotó: Miklóska Zoltán, Bortársaság. Az árváltoztatás jogát fenntartjuk. Kiadja a Bortársaság Boltok Kft. Székhely: 1112 Bp., Kőérberki út 36.; adósz.: ; tel.: , csomagküldő engedélysz.: c/ A kiadványban feltüntetett palackár 1 palack megvásárlása esetén érvényes. Áraink forintban értendők, és az áfát tartalmazzák. A kiadványban szereplő extra kedvezmények egyéb kedvezményekkel nem vonhatók össze. Bár a szerkesztés során a lehető legnagyobb gondossággal jártunk el, előfordulhat, hogy egyes adatok hibásak. Az esetleges nyomdai hibákért nem vállalunk felelősséget. A kiadványban szereplő tételek mennyisége korlátozott, az ajánlat a készlet erejéig érvényes. Megrendelés módja: személyesen a felsorolt üzletekben, vagy a fenti telefonszámon, illetve weboldalunkon, a bortarsasag.hu címen. Házhoz szállítás: Ft feletti rendelés esetén az egész országban ingyenes, egyéb esetben bruttó Ft. A házhoz szállítás részleteiről kérjük, érdeklődjön munkatársainknál. Vidéki megrendelések esetén 72 órán belül vidéki partnereink szállítják házhoz a megrendelt termékeket. A vidéki kiszállítás díját a megrendelt palackok tömege és a szállítási távolság pontos ismeretében ben jelezzük. Csomagolási költséget nem számítunk fel. Termékeink nem betétdíjas csomagolásban kerülnek forgalmazásra. Elállás: az áru átvételétől számított nyolc munkanapon belül indoklás nélkül lehetséges. Elállás esetén a kifogástalan állapotban lévő, sértetlenül visszajuttatott áru ellenértékét visszatérítjük, de az áru visszaszolgáltatásának költségei a fogyasztót terhelik. Az elállás nem vonatkozik az egyedileg előállított (pl. a fogyasztó kérésére egyedi címkével, csomagolással ellátott) termékekre. Elállás esetén az áru visszaszolgáltatásának címe, illetve bármilyen fogyasztói kifogás érvényesítés helye: 1015 Bp., Batthyány u. 59. A szavatossági és jótállási jogokból eredő kötelezettségeinkre a Ptk. rendelkezései az irányadóak.

19 BORTÁRSASÁG BOLTOK ALLEE 1117 Budapest, Október huszonharmadika utca ÁRKÁD 1106 Budapest, Örs vezér tere 25. BATTHYÁNY 1015 Budapest, Batthyány u. 59. BUDAGYÖNGYE 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 121. HEGYVIDÉK 1123 Budapest, Apor Vilmos tér 11. HŰVÖSVÖLGY 1029 Budapest, Bátori László utca 2. KLASSZ Étterem és Borbolt 1061 Budapest, Andrássy u. 41. KOSSUTH TÉR 1051 Budapest, Vécsey utca 5. LÁNCHÍD 1013 Budapest, Lánchíd u. 5. MOM PARK 1123 Budapest, Alkotás út 53. RÁDAY 1092 Budapest, Ráday u. 7. RÓZSAKERT 1026 Budapest, Gábor Áron u BALATON 8230 Balatonfüred, Marina Center. Tavasztól őszig nyitva DEBRECEN 4024 Debrecen, Simonffy u. 2/C GYŐR 9022 Győr, Jedlik Á. u. 15. PÉCS 7621 Pécs, Széchenyi tér 1. KECSKEMÉT 6000 Kecskemét, Lestár tér 2. SZEGED 6720 Szeged, Kölcsey u. 4.

Évjáratkörkép 9 tokaji borászat száraz boraival

Évjáratkörkép 9 tokaji borászat száraz boraival B o r t á r s a s á g B o l t o k L á n c h í d 1013 Budapest, Lánchíd u. 5. P a r l a m e n t 1051 Budapest, Vécsey utca 5. H e g y v i d é k 1123 Budapest, Apor Vilmos tér 11. M o m P a r k 1123 Budapest,

Részletesebben

Évjáratkörkép 9 tokaji borászat száraz boraival

Évjáratkörkép 9 tokaji borászat száraz boraival B o r t á r s a s á g B o l t o k L á n c h í d 1013 Budapest, Lánchíd u. 5. P a r l a m e n t 1051 Budapest, Vécsey utca 5. H e g y v i d é k 1123 Budapest, Apor Vilmos tér 11. M o m P a r k 1123 Budapest,

Részletesebben

Pelle Pince, Manna cuvée 2013 9.900.- Furmint, Sárgamuskotály. Igazi Manna!!!

Pelle Pince, Manna cuvée 2013 9.900.- Furmint, Sárgamuskotály. Igazi Manna!!! Édes fehérborok - Tokaj-Hegyalja: Királyudvar, Domain Aszú 6 puttonyos 2003 Furmint, Hárslevelű. Amit egy 6 puttonyos Aszúnak tudni kell 0,1l/5.400.- Királyudvar, Esszencia 2000 0,02l/2.600.- Furmint,

Részletesebben

Pincészet rövid bemutatása

Pincészet rövid bemutatása Pincészet rövid bemutatása A pincészetet Dr. Porgányi Gyula kertészmérnök alapította, gazdagítva ezzel is Tokaj hegyalja mozaikszerűen épülő és szépülő szőlészetét és borászatát. Feladatunk, a hagyományokhoz

Részletesebben

Karácsony 2012. Év végi kedvezményes ajánlat cégeknek

Karácsony 2012. Év végi kedvezményes ajánlat cégeknek Karácsony 2012 Év végi kedvezményes ajánlat cégeknek Állítsa velünk össze karácsonyi ajándékcsomagjait, amelyeket: a legjobb kedvezménnyel, szakértő segítséggel, egyedi csomagolásban, előre összekészítve,

Részletesebben

név hegyközség évjárat megnevezés pont érem

név hegyközség évjárat megnevezés pont érem név hegyközség évjárat megnevezés pont érem nagy Erdőhorváti 1993 aszúeszencia 96,6 arany Bor Kft. Erdőhorváti 2000 5 puttonyos aszú nagy 94,4 arany Vivamus Pincészet Erdőbénye 1993 aszúeszencia nagy 94,4

Részletesebben

LXV. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. december 7. T A R T A L O M. 1 1. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény

LXV. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. december 7. T A R T A L O M. 1 1. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény LXV. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. december 7. A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA T A R T A L O M 1 1. S z á m T á r g y O l d a l Közlemény Az Országos Főállatorvos 2/2015. számú határozata --------------------------------

Részletesebben

Egy jó bor II. St. Andrea Napbor 2013 Willie s Cacao Narancsos étcsokoládé 50 g Karácsonyi papírtáska AZ ÜNNEPEK ALATT.

Egy jó bor II. St. Andrea Napbor 2013 Willie s Cacao Narancsos étcsokoládé 50 g Karácsonyi papírtáska AZ ÜNNEPEK ALATT. KARÁCSONY 2015 Egy jó bor I. Sauska C13 2013/2014 2 500 Eredeti ár 2 940 Egy jó bor II. St. Andrea Napbor 2013 Willie s Cacao Narancsos étcsokoládé 50 g Karácsonyi papírtáska 3 200 Eredeti ár 3 730 Egy

Részletesebben

Tisztelt Vendégeink! Borkínálatunk nagy részével csatlakoztunk ahhoz az új POLITIKAMENTES összefogáshoz, amit Magyarországon a Terra Hungarica

Tisztelt Vendégeink! Borkínálatunk nagy részével csatlakoztunk ahhoz az új POLITIKAMENTES összefogáshoz, amit Magyarországon a Terra Hungarica Tisztelt Vendégeink! Borkínálatunk nagy részével csatlakoztunk ahhoz az új POLITIKAMENTES összefogáshoz, amit Magyarországon a Terra Hungarica közösség zászlaja alatt összegyűlt Borászok képviselnek. A

Részletesebben

8. szám FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉRTESÍTŐ 295. A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve Soltvadkerti Hegyközség

8. szám FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉRTESÍTŐ 295. A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve Soltvadkerti Hegyközség 8. szám FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉRTESÍTŐ 295 A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve Soltvadkerti Hegyközség Teljes címe (házszám, utca neve, település, irányítószám) Házszám 11. Utcanév Szentháromság

Részletesebben

Heimann Zoli: Az idei év baromi izgalmas!

Heimann Zoli: Az idei év baromi izgalmas! Heimann Zoli: Az idei év baromi izgalmas! Feldolgozóból kísérleti labor 2015-11-11 Bánlaki D. Stella Szekszárdi túránk második napján verőfényes napsütésben robbantunk be a Heimann Birtokra. Ifjabb Heimann

Részletesebben

BOR. Év Bortermelője cím 1991-től megválasztott birtokosai

BOR. Év Bortermelője cím 1991-től megválasztott birtokosai BOR MAGYARORSZÁG BORVIDÉKEI Év Bortermelője cím 1991-től megválasztott birtokosai A Magyar Borakadémia által adományozott kitüntető cím: Az Év Bortermelője.A címet a Magyar Borakadémia évente egyszer,

Részletesebben

Érvényes: 2016. március 16. - április 10.

Érvényes: 2016. március 16. - április 10. 2016 Érvényes: 2016. március 16. - április 10. Telephely: 9200 Mosonmagyaróvár, Timföldgyári út 4/A Telefon: 96-579-525, Fax: 96-204-900 Mobil: 30-303-7141 E-mail: family-friss@family-friss.hu Nyitvatartás:

Részletesebben

Cinema City OscarSziluett Facebook Játék. Hivatalos Játékszabályzat és Adatvédelmi szabályzat

Cinema City OscarSziluett Facebook Játék. Hivatalos Játékszabályzat és Adatvédelmi szabályzat 1. A Játék Szervezője és Lebonyolítói Cinema City OscarSziluett Facebook Játék Hivatalos Játékszabályzat és Adatvédelmi szabályzat A I.T. Magyar Cinema Kft. (Székhelye: 1132 Budapest, Váci út 22-24. I.

Részletesebben

Április a Kékfrankos hónapja a Tűzkő Birtokon is

Április a Kékfrankos hónapja a Tűzkő Birtokon is Április a Kékfrankos hónapja a Tűzkő Birtokon is A Tűzkő Birtokon jelenleg két termőhelyen művelünk Kékfrankos ültetvényt: Mórágyon, a Tűzkő Dombon, melyen 2000-ben került telepítésre a mintegy 4 hektárnyi

Részletesebben

Cinema City Rendez-Vous A mozis légyott Játék. Hivatalos Játékszabály és Adatvédelmi szabályzat

Cinema City Rendez-Vous A mozis légyott Játék. Hivatalos Játékszabály és Adatvédelmi szabályzat 1. A Játék Szervezője és Lebonyolítója Cinema City Rendez-Vous A mozis légyott Játék Hivatalos Játékszabály és Adatvédelmi szabályzat A I.T. Magyar Cinema Kft. (Székhelye: 1132 Budapest, Váci út 22-24.

Részletesebben

2012. május 16-ai rendezvény: Bor és Étel

2012. május 16-ai rendezvény: Bor és Étel A BORkultúra szabadegyetem május 16-ai rendezvényének témája a Bor és Étel volt. Meghívott előadóink Kovács János, Venesz díjas mesterszakács; Győrffy Zoltán, a Dél- Dunántúli Borturisztikai Klaszter Klasztermenedzsere

Részletesebben

[Partnerszám:... ] Termékértékesítési szerződés

[Partnerszám:... ] Termékértékesítési szerződés amely létrejött egyrészről a Termékértékesítési Szerződés -3. Rész: Általános szerződési feltételek [Partnerszám:.... ] Termékértékesítési szerződés Tokaj Kereskedőház Zrt Székhelye: 3934 Tolcsva, Petőfi

Részletesebben

BORKEZELÉS, BOR PALACKOZÁS. Az anyagot összeállította: Budai Lajos.

BORKEZELÉS, BOR PALACKOZÁS. Az anyagot összeállította: Budai Lajos. BORKEZELÉS, BOR PALACKOZÁS Az anyagot összeállította: Budai Lajos. Felhasznált irodalom: Márkus Pál: Borászati és üdítőital-ipari technológia II. Borkezelés. A borkezelés célja a borok harmóniájának kialakítása.

Részletesebben

VILLÁNY termékleírás. 607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja

VILLÁNY termékleírás. 607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja Beérkezés dátuma (NN/HH/ÉÉÉÉ) [a Bizottság tölti ki!] Lapok száma (beleértve ezt a lapot) 32 A kérelem nyelve Magyar Az akta száma: [a Bizottság tölti ki!] A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve

Részletesebben

Karácsony 2014. cedrus deodara himalájai cédrus. picea pungens Szúrós luc. pinus rigida Szurkosfenyő. cedrus deodara himalájai cédrus

Karácsony 2014. cedrus deodara himalájai cédrus. picea pungens Szúrós luc. pinus rigida Szurkosfenyő. cedrus deodara himalájai cédrus cedrus deodara himalájai cédrus picea pungens Szúrós luc Karácsony 2014 pinus rigida Szurkosfenyő cedrus deodara himalájai cédrus picea abies Lucfenyő picea pungens Ezüstfenyő tsuga heterophylla nyugati

Részletesebben

Borlap Wine Card Weinkarte

Borlap Wine Card Weinkarte Etyek Budai borvidék Etyeki Kúria pincészet Kúria White 14 dry 0.75 l 3.200 Ft 11.10 Királyleányka, szürkebarát Friss, gyümölcs illat, szájban körte és grapefruit jegyekkel. Friss savak jellemzik, melyek

Részletesebben

III. évfolyam 5. szám SZŐLŐ-LEVÉL. és az aszúbor előállítása. Must- és borkezelés. Szepsy Istvánnal. Tokajban

III. évfolyam 5. szám SZŐLŐ-LEVÉL. és az aszúbor előállítása. Must- és borkezelés. Szepsy Istvánnal. Tokajban III. évfolyam 5. szám SZŐLŐ-LEVÉL A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Elektronikus Folyóiratának május Havi száma Az aszú szedése, kezelése, feldolgozása és az aszúbor előállítása Must-

Részletesebben

biz. sor Nev.szám Cég Cím Megnevezés egyéb Évjárat cukor Érem 1 30 97 Csubák József Sárospatak 5 puttonyos aszú 2008 Nagy arany 2 19 263 Varga György

biz. sor Nev.szám Cég Cím Megnevezés egyéb Évjárat cukor Érem 1 30 97 Csubák József Sárospatak 5 puttonyos aszú 2008 Nagy arany 2 19 263 Varga György 1 30 97 Csubák József Sárospatak 5 puttonyos aszú 2008 Nagy arany 2 19 263 Varga György Sárospatak furmint késői szüret 2011 édes Nagy arany 1 26 58 Royal Tokaji Borászati Zrt. Mád 5 puttonyos aszú 2008

Részletesebben

CD CARGO KFT. EXPORT ÁRLISTA - BOROK

CD CARGO KFT. EXPORT ÁRLISTA - BOROK CD CARGO KFT. www.cd-dplomat.hu tel.: +36 (20) 9711-640, e-mal: trade@cd-dplomat.hu Frssítve: 2016.01.27 Rendelés BALATON ÉS KÖRNYÉKE nfó Eladás 25111 25112 25115 25116 25118 25119 25021 25022 25023 25029

Részletesebben

2010/3. 1051 Budapest, Roosevelt tér 9.

2010/3. 1051 Budapest, Roosevelt tér 9. 2010/3 1051 Budapest, Roosevelt tér 9. Kedves Klubtagok! Amikor Önök kézhez veszik legújabb hírlevelünket, már az évad utolsó hangversenyén is túl vagyunk. Szép szezon volt az idei is: most zárult Szilasi

Részletesebben

TISZTELT PRÜGYI LAKOSOK!

TISZTELT PRÜGYI LAKOSOK! Prügy község önkormányzatának idõszakos tájékoztató kiadványa 2008. 1. szám TISZTELT PRÜGYI LAKOSOK! Kérem, engedjék meg, hogy néhány aktuális dologban kérjem a segítségüket és várjam a véleményüket. 2008.

Részletesebben

6. évjáratkörkép // 14 pince // 43 bor TOKAJ

6. évjáratkörkép // 14 pince // 43 bor TOKAJ 6. évjáratkörkép // 14 pince // 43 bor TOKAJ 2016 ELŐSZÓ TARTALOM 4 BA L A S SA IST VÁ N Tokaj 32 SAUSKA Tokaj 6 BARDON Erdőbénye 36 SZEPSY IST VÁ N Mád Tokaj nem csak mint borvidék különleges, de a szívünkben

Részletesebben

607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet. Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja

607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet. Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja Beérkezés dátuma (NN/HH/ÉÉÉÉ) [a Bizottság tölti ki!] Lapok száma (beleértve ezt a lapot) 18 A kérelem nyelve Magyar Az akta száma: [a Bizottság tölti ki!] 607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet

Részletesebben

badacsony new yorkban 5

badacsony new yorkban 5 badacsony new yorkban 5 a Badacsonyi Borvidék legjava Budapesten 2016. április 6. New York Palota Szervező: Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület 8261 Badacsony, Park utca 14. badacsonytomaj@tourinform.hu

Részletesebben

Tokaji Borvidék Hegyközségi Ta á sa által szervezett Borvidéki Borverse y /. ájus./ ered é ylistája

Tokaji Borvidék Hegyközségi Ta á sa által szervezett Borvidéki Borverse y /. ájus./ ered é ylistája Tokaji Borvidék Hegyközségi Ta á sa által szervezett Borvidéki Borverse y /. ájus./ ered é ylistája biz sor SORSZÁM NÉV CÍM ÉVJÁRAT NEVEZÉSI KATEGÓRIA FAJTA CUKOR EGYÉB MEGNEVEZÉS elért po tszá 2 28 41

Részletesebben

ÓRACSOPORT TEMATIKUS TERVE

ÓRACSOPORT TEMATIKUS TERVE ÓRACSOPORT TEMATIKUS TERVE modul címe: Világörökségünk (Tokaj-hegyalja történelmi borvidék - kultúrtáj) Táj és életmód, 3. félév Szak: tanító, óvodapedagógus az óracsoport témaköri megnevezése: Borfogyasztás

Részletesebben

A BOROK MEGJELENÉSE A GELLÉRT SÖRÖZŐ ITALLAPJÁN, A PICÉSZETEK BEMUTATÁSA, BOROK ÉS ÉTELEK PÁROSÍTÁSA

A BOROK MEGJELENÉSE A GELLÉRT SÖRÖZŐ ITALLAPJÁN, A PICÉSZETEK BEMUTATÁSA, BOROK ÉS ÉTELEK PÁROSÍTÁSA Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelemi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar A BOROK MEGJELENÉSE A GELLÉRT SÖRÖZŐ ITALLAPJÁN, A PICÉSZETEK BEMUTATÁSA, BOROK ÉS ÉTELEK PÁROSÍTÁSA Konzulens: Lenkovics

Részletesebben

Ákos Karcolatok 20. elnevezésű Facebook nyereményjáték Játék-, és adatvédelmi szabályzata és. részvételi feltételei

Ákos Karcolatok 20. elnevezésű Facebook nyereményjáték Játék-, és adatvédelmi szabályzata és. részvételi feltételei Az Ákos Karcolatok 20 elnevezésű Facebook nyereményjáték Játék-, és adatvédelmi szabályzata és részvételi feltételei KÉRJÜK, HOGY A SZABÁLYZATOT FIGYELMESEN OLVASD EL ÉS CSAK AKKOR VEGYÉL RÉSZT A JÁTÉKBAN,

Részletesebben

A borminőséget a must cukortartalmán túl a savtartalom, az extrakttartalom, valamint az íz- és illatanyagok mennyisége is nagymértékben befolyásolja

A borminőséget a must cukortartalmán túl a savtartalom, az extrakttartalom, valamint az íz- és illatanyagok mennyisége is nagymértékben befolyásolja A minőség fogalma A minőség valaminek az értékelést is magában foglaló jellege (Magyar Értelmező Kéziszótár) A szőlő (bor) összetétele, érzékszervi értéke megfelel-e a vele szemben támasztott követelményeknek

Részletesebben

BOROK MINDEN ALKALOMRA KÜLÖNLEGES. Sauska Cuvée 13 0,75 l, 2665 Ft/1 l. Laposa Friss 0,75 l, 1599 Ft/1 l

BOROK MINDEN ALKALOMRA KÜLÖNLEGES. Sauska Cuvée 13 0,75 l, 2665 Ft/1 l. Laposa Friss 0,75 l, 1599 Ft/1 l KÜLÖNLEGES BOROK MINDEN ALKALOMRA Feind Irsai Olivér 0,75, 1332 /1 l 999 1199 899 1999 Laposa Friss Koch Cabernet Sauvignon Rosé 1199 /1 l Sauska Cuvée 13 2665 /1 l Jelen reklámkiadványban szereplő ajánlataink

Részletesebben

3 6. 3 4. o.: 1 50. feladat 5 6. o.: 26 75. feladat. Mérünk és számolunk 2011. Egységnyi térfogatú anyag tömege

3 6. 3 4. o.: 1 50. feladat 5 6. o.: 26 75. feladat. Mérünk és számolunk 2011. Egységnyi térfogatú anyag tömege Jármezei Tamás Egységnyi térfogatú anyag tömege Mérünk és számolunk 211 FELADATGYŰJTEMÉNY AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA 3 6. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA Jedlik-verseny I. forduló 3 4. o.: 1 5. feladat 5 6. o.: 26 75. feladat

Részletesebben

Márai Sándor. Magyar borok. A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebben egy pohár

Márai Sándor. Magyar borok. A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebben egy pohár Márai Sándor Magyar borok bor mellett. A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebben egy pohár Ha megöregszem pincét akarok, ezt már szilárdan elhatároztam. Semmi mást nem akarok az élettől.

Részletesebben

2015. december. bortarsasag.hu

2015. december. bortarsasag.hu 2015. december bortarsasag.hu Fél éve nyitottunk itt, Újbuda szívében. Egyre többen kezdtek el nálunk vásárolni és most már úgy látom, hogy azok a borok fogynak a legjobban, amelyek nekünk is nagy élményt

Részletesebben

<Duna-Tisza közi OFJ> termékleírás <OFJ> TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV

<Duna-Tisza közi OFJ> termékleírás <OFJ> TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV Duna-Tisza közi Oltalom alatt álló földrajzi jelzés TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV 1/16 II. A BOROK LEÍRÁSA II/1. Szőlőből készült termékek kategóriái: bor. Típusai: fehér fajta és küvé borok, rozé fajta és

Részletesebben

BORKATALÓGUS 2016. In vino veritas A borban fekszik az igazság. (Alkäus, görög lírikus)v.chr.) Übungsfirma VIVIENNE BLANC VIN ETC.

BORKATALÓGUS 2016. In vino veritas A borban fekszik az igazság. (Alkäus, görög lírikus)v.chr.) Übungsfirma VIVIENNE BLANC VIN ETC. BORKATALÓGUS 2016 In vino veritas A borban fekszik az igazság. (Alkäus, görög lírikus)v.chr.) Übungsfirma VIVIENNE BLANC VIN ETC. Bad Kissingen-Platz 3 7001 Eisenstadt Tel.: (02682) 646 08 20 Fax: (02682)

Részletesebben

2010. 4. 1. Kirakat helyett. Dono. Szüret. Kéthavonta megjelenő, ingyenes magazin Pap Melinda

2010. 4. 1. Kirakat helyett. Dono. Szüret. Kéthavonta megjelenő, ingyenes magazin Pap Melinda 2010. 4. 1. Dono Kirakat helyett Szüret Kéthavonta megjelenő, ingyenes magazin Pap Melinda Elıszó Egy kis nyári szünet után ismét jelentkezik magazinunk felfrissülve, őszi öltözetbe bújtattuk a honlapot

Részletesebben

ö ö ö ö ő ö ö ő ö ő ő ő ö ö ő ő ö ö ő ő ű ű ő ő ö ű ő ö ö ő ö ő ö ú ő ö ű ű ő ő ö ű ő ö ö ű ű ő ö ű ő ö ö ű ű ű ű ű ű ű ö ű ő É ö ú ö ö ö ö Ő ö ö ö ö ő ö ö ő ö ö ő ö ö ő ű ö ö ö ö ö ö ő Ö ő ö ö ő ö ő ö

Részletesebben

A Törley ismét a régi

A Törley ismét a régi 2013 május 22. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 155 éve született Törley József pezsgőgyáros. Életműve, a Törley pezsgőgyár

Részletesebben

European Accountancy Week

European Accountancy Week European Accountancy Week Riga, 2016. március 13. március 19. Edutus delegáció: Medve Ivett, Mónus Ádám, Korondy Tamás Felkészítő tanár: Dr. Melles Hagos Tewolde Tartalomjegyzék Előkészületek... 3 2016.

Részletesebben

VI. Egyházi és Világi Borok Versenye 2011. Tóalmás.

VI. Egyházi és Világi Borok Versenye 2011. Tóalmás. VI. Egyházi és Világi Borok Versenye 2011. Tóalmás. A versenykiírás szerint a kiadott érmek száma a nevezett borok 30%-a. Bornév Évjarat Termıhely Borászat Átlag Érem Olasz rizling 2008 Gyöngyös környéke

Részletesebben

á ú é é ő é ő á ő ő á á ú ű é é ö ő á ő ú ő ő á é Ü Ü á é á é á é á é á ö ö á é ő á ú ű é é á é é ő á ö ö á á é é ú é é ú á á ő é é é ö ö á á é ű ő á é ű ő ú ő á á é á ú é é á é ö á á ö Ü á á é é ú á á

Részletesebben

XVII. évfolyam, 17. szám, 2013. Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR

XVII. évfolyam, 17. szám, 2013. Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR XVII. évfolyam, 17. szám, 2013 Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR Zöldség, Gyümölcs és Bor Zöldség, Gyümölcs és Bor XVII. évfolyam, 17. szám, 2013 Megjelenik kéthetente 2013. szeptember 10.

Részletesebben

Tokaji bor különlegességek aroma összetevőinek kémiai jellemzése

Tokaji bor különlegességek aroma összetevőinek kémiai jellemzése Tokaji bor különlegességek aroma összetevőinek kémiai jellemzése Miklósy Éva Kerényi Zoltán 1. A tokaji borkülönlegességek jelentősége a hazai borászatban és a világban A borok kedvelői szerte a világon

Részletesebben

pár borpár Szakmai kóstolónapok 2015. szeptember 9-10. A résztvevő borászatok és kínált boraik katalógusa 6. stand Chateau Cloche Kft.

pár borpár Szakmai kóstolónapok 2015. szeptember 9-10. A résztvevő borászatok és kínált boraik katalógusa 6. stand Chateau Cloche Kft. pár borpár Szakmai kóstolónapok 2015. szeptember 9-10. A résztvevő borászatok és kínált boraik katalógusa 6. stand Chateau Cloche Kft. Tokaj Furmint 2009 Száraz Szamorodni 2008 Egészségesen szüretelt és

Részletesebben

Ü Ú Ú Á Á Ő É é ö é é é é é ü ö é é é é é é é é é é ö é ö ö ö é é é é é é ö é é é é ö é ű é é é ö é é é é éé ö é éö é é ö é é é é ö é ű é é é ö ö é é é é é ö é ö é é ö ö é ö é é é é é é ü é é ö é é é é

Részletesebben

Fehérborok Édes fehérborok: - Tokaj-Hegyalja: Királyudvar Patrícia 2006 (0,5 l)

Fehérborok Édes fehérborok: - Tokaj-Hegyalja: Királyudvar Patrícia 2006 (0,5 l) Fehérborok Édes fehérborok: - Tokaj-Hegyalja: Királyudvar Patrícia 2006 (0,5 l) 0,05l/1.550.- 100% sárgamuskotályból készült, dűlőszelektált késői szüretű édes bor. 0,5l/15.500.- A botritiszes fürtök válogatása

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. The World Games 2009. The World Games 2009

Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. The World Games 2009. The World Games 2009 96 97 98 99 100 SKAohsiung: A BAJNOK ÚTJA,,Hatéves voltam, amikor édesapám ismerôse révén elmehettem egy karateedzésre. Ahogy beléptem, iszonyú hangzavar, kiabálás, egymással harcoló fehér ruhás emberek

Részletesebben

Államfői látogatás Bogyiszlón

Államfői látogatás Bogyiszlón VII.ÉVFOLYAM 4. SZÁM Bogyiszló község polgárainak lapja 2016. április Államfői látogatás Bogyiszlón Áder János köztársasági elnök a Víz Világnapján március 22-én a dunai jeges árvíz 60. évfordulójának

Részletesebben

Ecetek. Az ecetkészítés olyan régi, mint a bor előállítása, azt pedig tudjuk, hogy a szőlő- és borkultúra már az ókorban is virágzott.

Ecetek. Az ecetkészítés olyan régi, mint a bor előállítása, azt pedig tudjuk, hogy a szőlő- és borkultúra már az ókorban is virágzott. Ecetek Az ecetkészítés olyan régi, mint a bor előállítása, azt pedig tudjuk, hogy a szőlő- és borkultúra már az ókorban is virágzott. Az első írásos emlékek az ecetről Mezopotámiából, Indiából, Egyiptomból,

Részletesebben

általános tudnivalók szabályzat

általános tudnivalók szabályzat általános tudnivalók szabályzat ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK 1. VÁSÁRLÁS MENETE 1.1 REGISZTRÁCIÓ 1.2 TERMÉKEK 1.3 RENDELÉS 1.4 ADATBEVITELI HIBÁK JAVÍTÁSA 1.5 AJÁNLATI KÖTÖTTSÉG, VISSZAIGAZOLÁS 1.6 TERMÉK ÁRA

Részletesebben

VENDÉGFOGADÓ AJÁNLATAINK

VENDÉGFOGADÓ AJÁNLATAINK GERBEAUD GÁLAVACSORA A 155 éves Gerbeaud Kávéház egyike Európa legpatinásabb üzleteinek, amelynek hagyományait őrizzük ma is. A kávéház üzemeltetése mellett a Ház nevéhez méltó igényességgel a vendéglátás

Részletesebben

Hogy a Tokaji bornak milyen respektje volt/van a világban, álljon itt három idézet, három nagyszerű, elismert embertől:

Hogy a Tokaji bornak milyen respektje volt/van a világban, álljon itt három idézet, három nagyszerű, elismert embertől: Hogy a Tokaji bornak milyen respektje volt/van a világban, álljon itt három idézet, három nagyszerű, elismert embertől: "Felhajtottam egy pohárral írás közben, és egyszerre az édes nyugalom tündére kezdett

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA V Á R O S I FŐÉPÍTÉSZ

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA V Á R O S I FŐÉPÍTÉSZ Ügyirat: 2562-26/2009.X. Ügyintéző: Huczman Melinda NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA V Á R O S I FŐÉPÍTÉSZ 4401 Nyíregyháza, Kossuth tér 1. Pf.: 83. Telefon: (42) 524-524/121 Fax: (42)

Részletesebben

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból?

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból? Balczó Péter operaénekessel, a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház oszlopos tagjával, a nagykörúti Szamos Cukrászdában találkoztam. Észnél kell lenni, hiszen interjúalanyaimnak általában fogalmuk

Részletesebben

XVI. évfolyam, 15. szám, 2012. Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR

XVI. évfolyam, 15. szám, 2012. Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR XVI. évfolyam, 15. szám, 2012 Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR Zöldség, Gyümölcs és Bor Zöldség, Gyümölcs és Bor XVI. évfolyam, 15. szám, 2012 Megjelenik kéthetente 2012. augusztus 14. Felelős

Részletesebben

A szõlõtõkét anyagcseréje és életfunkciói környezetéhez kapcsolják.

A szõlõtõkét anyagcseréje és életfunkciói környezetéhez kapcsolják. A szõlõtõkét anyagcseréje és életfunkciói környezetéhez kapcsolják. Az élettanilag hatékony környezeti tényezõk összessége az ökológiai környezetet alkotják. Fény, hõ, víz, oxigén, széndioxid, ásványi

Részletesebben

ETYEK-BUDA TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV

ETYEK-BUDA TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV Etyek-Buda változatok: Etyek-Budai oltalom alatt álló eredetmegjelölés ETYEK-BUDA TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV 1 /24 II. A BOROK LEÍRÁSA II/1. Szőlőből készült termékek kategóriái: bor Bortípusok: fehérbor, rozébor,

Részletesebben

Szigethy Éva. A kocsmárosné fia

Szigethy Éva. A kocsmárosné fia Szigethy Éva A kocsmárosné fia 1. A kocsmában Micsoda nap ez a mai! Reggel óta ömlik az eső. Egy teremtett lélek nem lépett még be motyogta csak úgy magának Paula, a kocsmárosné. Jobban tettem volna, ha

Részletesebben

Szőlőbirtok és pincészet. Badacsonyi borvidék

Szőlőbirtok és pincészet. Badacsonyi borvidék Szőlőbirtok és pincészet Badacsonyi borvidék A kis hegy, ahol nagy élmények várnak A Káptalantóti határában emelkedő 217 méter magas Sabar-hegy, a Balaton-felvidék hegyeinek talán legkisebbike, adottságait

Részletesebben

Beszélgetés Nyitrai Kálmánnéval, a szolnoki Korona Patika vezetôjével

Beszélgetés Nyitrai Kálmánnéval, a szolnoki Korona Patika vezetôjével Bôrönd és homeopátia Beszélgetés Nyitrai Kálmánnéval, a szolnoki Korona Patika vezetôjével Takaros, barátságos épület egy árnyas, csen des kis utca végén, ahol az, nem messze a városközponttól, egy fôútvonalba

Részletesebben

A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai

A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai A. Globális áttekintés (az alábbi fejezet az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján közzétett információk, tanulmányok alapján került összeállításra) A 2015-ös

Részletesebben

Kárpát-medence hagyományos gyümölcsfajtái. Szerkesztette Tóth Magdolna

Kárpát-medence hagyományos gyümölcsfajtái. Szerkesztette Tóth Magdolna Kárpát-medence hagyományos gyümölcsfajtái Szerkesztette Tóth Magdolna Alma Batul Származás: Erdélyből származik Érési idő: szeptember vége október eleje, novembertől márciusig fogyasztható, kiválóan tárolható

Részletesebben

Szerelési. útmutató SZÚNYOGHÁLÓ-ROLÓ AJTÓRA. Felhasználóbarát. útmutató ID: #05002

Szerelési. útmutató SZÚNYOGHÁLÓ-ROLÓ AJTÓRA. Felhasználóbarát. útmutató ID: #05002 NÉMETORSZÁGBAN GYÁRTVA Szerelési útmutató SZÚNYOGHÁLÓ-ROLÓ AJTÓRA myhansecontrol.com myhansecontrol.com Felhasználóbarát útmutató ID: #05002 QR kódokkal gyorsan és egyszerűen célba érni Függetlenül attól,

Részletesebben

H Í R L E V É L ÓBAROK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA 2009. SZEPTEMBER 15.

H Í R L E V É L ÓBAROK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA 2009. SZEPTEMBER 15. H Í R L E V É L 2009. SZEPTEMBER 15. DÖNTÉSEKRŐL RÖVIDEN: Döntött a Képviselő-testület arról, hogy Óbarok Község kilép a Móri Kistérséggel közösen működtetett, egyes honvédelmi tárgyú feladatok végzésére

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 19.2.2009 EP-PE_TC1-COD(2007)0287 ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA

EURÓPAI PARLAMENT. Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 19.2.2009 EP-PE_TC1-COD(2007)0287 ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA EURÓPAI PARLAMENT 2004 2009 Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 19.2.2009 EP-PE_TC1-COD(2007)0287 ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA amely elsı olvasatban 2009. február 19-én került

Részletesebben

A bor nemes mûvészete

A bor nemes mûvészete borhûtô 2005 electrolux borhûtô 3 A bor nemes mûvészete A finom ételek és borok fontos szerepet játszanak az ember életében. Az igazat megvallva az ember az ideje nagy részét szívesen töltené finom ételek

Részletesebben

Á Á É É É ö É Ó ú Á ú Á Á Á Á ö Á ő ű ú ö ö ú ű ú É ő ö ú ú ű ö ű ő Ú Ú ú ő ö ö ő ö ö Á ö Á ö ú ű ö ö ö ö ö ö ö ö ö ő ö ö ö ö ő ö Á ö ő ö ö ő ú ú ö ö ő ö ö ö ö ú ö ú ö ő ú ö ö ö ö ö ú ö ú ú ö Ú ő ű ő ö

Részletesebben

oltalom alatt álló eredetmegjelölés, védett eredetû bor

oltalom alatt álló eredetmegjelölés, védett eredetû bor Tokaj oltalom alatt álló eredetmegjelölés, védett eredetû bor A Tokaji borvidék egyedülálló borászati adottságait és több száz éves kultúrateremtő képességét, értékét 2002-ben az UNESCO Világörökség Bizottság

Részletesebben

A szőlőtermesztés és borkészítés számviteli sajátosságai

A szőlőtermesztés és borkészítés számviteli sajátosságai A szőlőtermesztés és borkészítés számviteli sajátosságai KÁNTOR Béla, TÓTH Zsuzsanna Miskolci Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Miskolc kantorbp@gmail.com, toth.zsuzsanna12@gmail.com A borkészítésnek Magyarországon

Részletesebben

Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja

Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja Lapok száma (beleértve ezt a lapot) 18 Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja A kérelem nyelve Magyar A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve 1. Bükki Borvidék Hegyközségi

Részletesebben

Szőlő-Levél A tokaji borvidék szőlészeti és borászati kutatóintézet elektronikus folyóiratának június havi száma

Szőlő-Levél A tokaji borvidék szőlészeti és borászati kutatóintézet elektronikus folyóiratának június havi száma V. évfolyam 6. szám Szőlő-Levél A tokaji borvidék szőlészeti és borászati kutatóintézet elektronikus folyóiratának június havi száma A légnedvesség alakulása országosan és a szőlőállományokban Amiről egy

Részletesebben

1. oldal, összesen: 12. 2004. évi XVIII. törvény. a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK.

1. oldal, összesen: 12. 2004. évi XVIII. törvény. a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. 1. oldal, összesen: 12 A jogszabály mai napon hatályos állapota 2004. évi XVIII. törvény a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról Az Országgyűlés a szőlőtermesztésnek és a borgazdálkodásnak az Európai

Részletesebben

Értékeink velünk élnek. LEADER+ Program a Vasi Hegyháton II. füzet

Értékeink velünk élnek. LEADER+ Program a Vasi Hegyháton II. füzet Értékeink velünk élnek LEADER+ Program a Vasi Hegyháton II. füzet Az együttmûködésben a Vezetô Szervezet a Vasi Hegyhát Többcélú Kistérségi Társulás lett. A Társulás elnöke az Akciócsoport képviselete

Részletesebben

Álmai kertje - valósággá válhat!

Álmai kertje - valósággá válhat! Kert 14 HÁZ és KERT Kert Álmai kertje - valósággá válhat! A Prenor Kft. 60 éve termeszt faiskolai dísznövényeket Szombathelyen, az Alpokalja lábánál. Nálunk több mint 800 féle díszfa, cserje és fenyőféle

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 16.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 16.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2016.06.16. 12:00-kor. Érvényes: 2016.06.23-ig. Várható frissítés: 2016.06.23. 12:00-kor.

Részletesebben

2003. január A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Játszótereinek lapja III.évf. 1. szám

2003. január A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Játszótereinek lapja III.évf. 1. szám 2003. január A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Játszótereinek lapja III.évf. 1. szám A címlapot illusztrálta: Bíró Viktória, 7 éves Kalendárium anuár - Bol dog as szony ha va, Télhó Túl az ünnepeken eljött

Részletesebben

LEGYEN JÁTÉK A MOSOGATÁS ELNEVEZÉSŰ NYEREMÉNYJÁTÉK RÉSZVÉTELI ÉS JÁTÉKSZABÁLYZATA

LEGYEN JÁTÉK A MOSOGATÁS ELNEVEZÉSŰ NYEREMÉNYJÁTÉK RÉSZVÉTELI ÉS JÁTÉKSZABÁLYZATA LEGYEN JÁTÉK A MOSOGATÁS ELNEVEZÉSŰ NYEREMÉNYJÁTÉK RÉSZVÉTELI ÉS JÁTÉKSZABÁLYZATA 1. A JÁTÉK SZERVEZŐJE A LEGYEN JÁTÉK A MOSOGATÁS! elnevezésű nyereményjáték (a továbbiakban: Játék) szervezője a Reckitt

Részletesebben

X. Egyházi és Világi Borok Versenye.

X. Egyházi és Világi Borok Versenye. X. Egyházi és Világi Borok Versenye. A Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület szervezésében évről évre más-más település (Gödöllő, Fót, Pécel, Mogyoród, Nagytarcsa, Tóalmás, Veresegyház, Nyársapát,

Részletesebben

Egy csepp ZÖLD - Friss hírek, programajánlók

Egy csepp ZÖLD - Friss hírek, programajánlók Egy csepp ZÖLD - Friss hírek, programajánlók Szerzõ Bodzán Gábor 2010. szeptember 18. Utolsó frissítés 2010. szeptember 18. Eleven Televízió - A dél-borsodi térség televíziója - Bükkábrány,Mezõnyárád,Mezõkeresztes,és

Részletesebben

Magyar Porcelánmanufaktúra Kft. Hollóházi Porcelán

Magyar Porcelánmanufaktúra Kft. Hollóházi Porcelán Standard Pannónia kollekció: Pannónia kollekció: Pannónia kollekció: Pannónia kollekció: Magyar Porcelánmanufaktúra Kft. Hollóházi Porcelán Mokka-.teás készletek (matricás dekorok) 4 Étkészletek (matricás

Részletesebben

Járművezetők képzése Magyarországon a kezdetektől napjainkig 2007. október 02. kedd, 08:15

Járművezetők képzése Magyarországon a kezdetektől napjainkig 2007. október 02. kedd, 08:15 A feljegyzések szerint Budapesten 1895-ben jelent meg az első automobil. Ebben az évben Törley József pezsgőgyáros személyautót és teherautót is vásárolt. A századfordulóra a gépkocsi műszakilag annyira

Részletesebben

- legnagyobb borászati és borkereskedelmi vállalkozás a borvidéken. - a Tokaji világhírnevét a tridenti zsinat hozta meg

- legnagyobb borászati és borkereskedelmi vállalkozás a borvidéken. - a Tokaji világhírnevét a tridenti zsinat hozta meg T O K A J K E R E S K E D Ő H Á Z - S V É D P I A C R A T Ö R T É N Ő B E L É P É S E S E T T A N U L M Á N Y T O K A J K E R E S K E D Ő H Á Z - legnagyobb borászati és borkereskedelmi vállalkozás a borvidéken

Részletesebben

<Neszmély OEM> termékleírás. 607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet. Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja

<Neszmély OEM> termékleírás. 607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet. Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja 607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet Beérkezés dátuma (NN/HH/ÉÉÉÉ) [a Bizottság tölti ki!] Lapok száma (beleértve ezt a lapot) 19 Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja A

Részletesebben

É ú ú ú ú ú ú ú ú ú É É ú ű ú ű ú Ú Ü ú ú ú ú ű ú ú ű ú ú ú ú ú ú ű ú ú ű Ü ű ű ú É É ű É ű É ú ú ú ű É ú ú ú ú ú ú ú ú ú ú ú ű ú ú ű Á ú É ű ű ú ú ú ú ű ű ű ú ű ú ú ú ú ú ú ű ú ú Ú ű ú ű ű ú ú ű Ü ú ű

Részletesebben

SZÁLLODAIPARI TECHNIKUS

SZÁLLODAIPARI TECHNIKUS SZÁLLODAIPARI TECHNIKUS Bartender és barista ismeretek Munkafüzet Szerkesztette: Az SCIH Partnerség ISBN 978-963-9672-14-7 Vendégek ellátása A vendéglátói feladatkörnek megvannak a maga ismertetõjegyei.

Részletesebben

Őszi munkák a gyümölcsöskertben, szőlőben

Őszi munkák a gyümölcsöskertben, szőlőben Őszi munkák a gyümölcsöskertben, szőlőben Fákkal, cserjékkel kapcsolatos őszi teendők: - Az évi utolsó fűnyírás (ha szükséges), a gyep szellőztetése, a kaszálék felhasználása (mulcs, komposzt) - A lehullott

Részletesebben

ONLINE ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (ÁSZF) a www.funyiroaruhaz.hu weboldal használatához 2016. február

ONLINE ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (ÁSZF) a www.funyiroaruhaz.hu weboldal használatához 2016. február ONLINE ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (ÁSZF) a www.funyiroaruhaz.hu weboldal használatához 2016. február 1. Preambulum Köszöntjük Önt honlapunkon! Köszönjük, hogy vásárlása során cégünket tiszteli meg

Részletesebben

É ú ú Á É ú É ű Á Ú ú ú ú ű ú É ű ú ú ű ú ú ű ú ú ű ú ú ú ú ú ú ű ű ű ú Á Á ű É É ú ú ú ú ú ú ű Ü ű ű ű Ö Ú ú Ú ú ű ú ú ű ú ű ű ú ú Ö ű ú ú ú ű ű ű ű ú ú É É ű ű É É ú ú ű Á ú ú ú É Ú ű ú ú ű ú ú ú Ü ú

Részletesebben

Erasmus + Készítette: Csurgai Vivien

Erasmus + Készítette: Csurgai Vivien Erasmus + 2015 Készítette: Csurgai Vivien 1.NAP Délelőtt megismerkedtünk a szállásunk közvetlen környékével. Ez olyan mintha egy farm lenne, ahol 4-5 családi ház, szántóföldek és néhol állatok vannak.

Részletesebben

É Ő É é ö í é í é í í Ú é é é í í ő ö ö é É Ó É Á í é ő é í í í Í Í í í É É É í é é í Í é Íő é í é í é í í Í ú é é ű í í é í í Í ö ö ő é ö ö é é í Á ő é é é í é Í ö é é é é é é ö Í ö é é é í í é ö í í

Részletesebben