Ecetek. Az ecetkészítés olyan régi, mint a bor előállítása, azt pedig tudjuk, hogy a szőlő- és borkultúra már az ókorban is virágzott.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ecetek. Az ecetkészítés olyan régi, mint a bor előállítása, azt pedig tudjuk, hogy a szőlő- és borkultúra már az ókorban is virágzott."

Átírás

1 Ecetek Az ecetkészítés olyan régi, mint a bor előállítása, azt pedig tudjuk, hogy a szőlő- és borkultúra már az ókorban is virágzott. Az első írásos emlékek az ecetről Mezopotámiából, Indiából, Egyiptomból, Kis- Ázsiából és a Földközi-tenger vidékéről származnak, ahol a meleg klíma kedvezett a természetes ecetesedési folyamatoknak. Az ecetgyártás lényege e természetes folyamatok megismerése és tudatos alkalmazása, korszerű, nagyüzemi körülmények között. Az ecet hamarosan a szakácsművészet markáns szereplőjévé vált, és mint élvezeti cikk fontos szerepet töltött be a konyha körül. A természetgyógyászatban is nélkülözhetetlen, mióta kiderült, hogy 1-2 %-os koncentrátumban igen sokrétű, jótékony hatással van az emberi szervezetre. Eredetük: Az eceteket ősidők óta használják különböző konyhákban világszerte. Elsősorban az ázisai és nyugat-európai konyhában elterjedt. A nemzetközi nyelvekben használt vinegar kifejezés, a francia vin aigre, azaz savanyú bor kifejezésből származik. Az első eceteket valamikor időszámításunk előtt 3000-ben erjedt szőlőmustból készítették, de egyes vélekedések szerint az első ecetek a távol-keleten rizsborból készültek. Az ókori világ nagyra becsülte ezt az anyagot, ami az egyik legfontosabb ízesítő és tartósító szerré vált. Gyakran használták a zöldségeken felül különböző húsok tartósítására is. Az ókori rómában üdítőitalként alkalmazták, különböző fűszerekkel ízesítve, vízzel hígítva. Az ecetkészítés a reneszánsz Franciaországban élte virágkorát. Angliában, 1673-ban ecetadót vezettek be, mert olyan jól jövedelmezett annak készítése és a vele való kereskedés. Az ecet alapvető funkciója az ételízesítés, tartósítás, de számos egyéb kiegészítő feladatot is megoldhatunk vele a konyha körül (fertőtlenítés, vízkőoldás, tisztítás, színrögzítés, stb.)

2 Előállításuk: Az ecetek első nagyüzemi előállítása a dokumentumok tanúsága szerint Franciaországban kezdődött Orleans városában. Az így, az ún. orleans-i módszerrel előállított ecetek ízvilága nagyüzemi módon a mai napig utánozhatatlan. Az orleansi eljárással a már elkészült borecetet diófa hordókban időnként meghatározott mennyiségű borral visszaoltják és újra erjedni hagyják. Ezzel az igen lassú, házi módszerrel egyedi zamatú és igen értékes ecet nyerhető. A biológiai eceteket valamilyen alkoholtartalmú anyagból, például borból, erjedő gyümölcsből, gyümölcsléből állítják elő ecetsav-baktériumok (Acetobacter spp., Gluconobacter spp.) közreműködésével. A baktériumok oxigén jelenlétében az etilalkoholt ecetsavvá oxidálják. Korábban kádakban, hordókban ma már ecetsavfermentorokban (Frings-féle ecetképző, irányított körülmények között, automatizált formában zajlik le ez a folyamat. A kereskedőnek az ecettermékeket tároláskor a napfénytől óvnia kell. Jó tudni, hogy az ecet alapanyagában lévő, élettanilag hasznos alkotóelemek teljes értékűen megőrződnek a késztermékben. A biológiailag legértékesebb bor- és gyümölcsecetek alapanyaga a gyümölcslé, melyből először bor, majd a gyümölcsre jellemző ecet készül. A gyümölcsecetekben kimutathatóan jelen van az emberi szervezet fehérjéinek felépítéséhez szükséges aminosavak kétharmada, megtalálhatóak bennük a B- vitamin-csoport tagjai, valamint az ugyancsak nélkülözhetetlen nyomelemek.így a velük ízesített saláták, nagyban hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez. A népi gyógyászat szerint a gyümölcsecetek használata elősegíti az emésztést,

3 megakadályozza a szervezetben a zsírlerakódást, javítja az ember ellenállóképességét, általános erőnlétét. Ezzel szemben a nem biológiai úton előállított ecetkészítményekben, mint például az étkezési ecetsavban, mindezek a fontos elemek hiányoznak. Az ipari úton előállított szintetikus ecetek elsősorban ipari felhasználásra kerülő nagy tisztaságú ecetsavak, csupán élelmiszer adalékanyagként (E 260) fordul elő. Leggyakrabban mezőgazdasági alapanyagokból fermentált finomszeszekből, vagy nyersszeszből készülnek. Korábban faanyagok száraz lepárlásával nyertek szitetikus ecetsavat, amit további tisztítást követően ételecet gyártáshoz felhasználtak. Az ecetek legdrágább és legnemesebb fajtája a balzsamecet, ami elsősorban a mediterrán Európa gasztronómiai csodája. A leghíresebb balzsamecet gyártó vidék az olaszországi Modena környéke. A hagyományos úton készülő modenai balzsamecet, az Aceto Balsamico tradizionale di Modena eredetvédett termék Európában, így ennek megfelelően az ára is igen borsos lehet. A hagyományos modenai balzsamecethez kézzel szüretelt Trebbiano fajtájú szőlőt használnak fel. Maga az erjesztési eljárás több százéves hagyományokon nyugszik. A későn szüretelt nagy cukorfokú szőlőből készült mustot kíméletesen, lassan beforralják, majd nagy fahordókba töltik és minimum évig érlelik. Az erjedés során az ecetet fokozatosan szűrik és tisztítják, majd egyre kisebb, más-más fából készült hordókba fejtik át. A legnagyobb hordó a folyamat elején literes, a legkisebb viszont mindössze 5-10 liter űrtartalmú. A balzsamecetet tartják az ecetek királyának. Ami a borpiacon az aszúeszencia, az az ecetpiacon a balzsamecet. Sherryből legalább ötszáz éve készítenek ecetet a spanyolok. Az eredetileg legalább 30 évig érlelt ecet jóval többe kerül, mint egy palack sherry. Ezt az édes típusú ecetet gyakran egzotikus halételekhez és sertéssültekhez használják a spanyol és latin-amerikai ínyencek. A viszonylag gyakran használt 6-12 éves balzsamecetek mellett előfordulnak éves, óbalzsamecetek is, ezeknek az ára szinte megfizethetetlen. A legtöbb balzsamecet azonban ma már borecetből és mustsűrítményből készül, és kiváló

4 kiegészítője lehet e legkülönfélébb ételeknek. Íze lágyabb, teltebb, krémesebb, mint a hagyományos úton készülő eceteké. A kínaiak sok ételükhöz használnak malátaecetet, a cukorral és sóval ízesített japán rízsecet pedig a sushi-rízs egyik kelléke. Az almaecet napjainkban hatalmas népszerűségnek örvend, mióta bizonyítottnak tűnik egészségmegőrző, roboráló, általános immunerősítő és fogyasztó (?) hatása. Az almaecet a jellegzetesen barnás-sárga színű almamustból, amaborból (cider) készül. Leggyakrabban szűretlenül, pasztörizálatlanul készítik, így megmaradnak az almából származó fontos tápanyagok. Az almaecet tartalmaz többek között: A-, B1-, B2-, B6-, B12-, C-, E-vitaminokat, Béta-karotint, rutint (P-vitamint), ásványi anyagokat és nyomelemeket: kloridot, vasat, fluort, káliumot, kalciumot, nátriumot. Nagy mennyiségeben tartalmaz természetesen savakat: ecetsavat, citromsavat, propionsavat, tejsavat, ezen kívül aromaanyagokat, enzimeket és pektint.

5 A borecetek hazánkban már a honfoglalás korában is ismert volt. A helytelen tárolásból adódó bor ecetesedését követően az ételek ízesítésére használták fel. A borecetek alapanyagául fehér és vörösborok egyaránt felhasználhatóak, ennek megfelelően megkülönböztetünk fehér- és vörös boreceteket. Baktériumos erjesztéssel, akár több évig készülnek, leggyakrabban tölgyfahordóban. Természetesen az elkészült ecet minőségét a felhasznált bor minősége határozza meg leginkább. Jellegzetes ízét a szőlő aromája adja, és nagy mennyiségben tartalmaz borkősavat és azok sóit. Régebben, évszázadokon át, borból vagy gyümölcsborból készült a magyar ecet is. Az erdélyi magyarok savanyúságaikhoz többnyire vadalma és vadkörte alapú eceteket használtak, de az asztalon a borecet mellett gyakran kínáltak alma-, rózsa-, tárkony-, illetve más gyümölcsecetet is. Az elmúlt 100 évünket azonban a hatékonyabb gyártási eljárások, a cukorrépa melaszából erjesztett finomszesz alapú ételecet, vagy az import szintetikus ecetsavból hígított ecetsav-eszencia használata jellemezték. Ma viszont a fiatalok, és az egészségtudatos nők körében egyre nagyobb divat a saláta. Ehhez szívesebben használják az alacsonyabb koncentrációjú, 5-6 %-os finom ecetféléket, kisebb, 0,25-0,5 l-es üvegekben Manapság egyre népszerűbbek a családi konyhában is a különböző fűszeres ecetek, melyek legtöbbször hagyományos ecetek, amibe friss fűszernövények kerülnek. Ilyenek pl. a fokhagymás ecet, tárkonyos ecet, kakukkfű ecet, kakukkfű ecet stb. Az kellemes ízvilágot tovább fokozhatjuk, ha hagyományos ecet helyett bor-, vagy almaecetet használunk alapanyagként. A különböző fűszeres ecetek a legváltozatosabb saláták húsételek ízesítésére alkalmasak.

4. SZERVES SAVAK. Az ecetsav biológiai előállítása SZERVES SAVAK. Ecetsav baktériumok. Az ecetsav baktériumok osztályozása ECETSAV. 04.

4. SZERVES SAVAK. Az ecetsav biológiai előállítása SZERVES SAVAK. Ecetsav baktériumok. Az ecetsav baktériumok osztályozása ECETSAV. 04. Az ecetsav biológiai előállítása 4. SZERVES SAVAK A bor után legősibb (bio)technológia: a bor megecetesedik borecet keletkezik A folyamat bruttó leírása: C 2 H 5 OH + O 2 CH 3 COOH + H 2 O Az ecetsav baktériumok

Részletesebben

ÓRACSOPORT TEMATIKUS TERVE

ÓRACSOPORT TEMATIKUS TERVE ÓRACSOPORT TEMATIKUS TERVE modul címe: Világörökségünk (Tokaj-hegyalja történelmi borvidék - kultúrtáj) Táj és életmód, 3. félév Szak: tanító, óvodapedagógus az óracsoport témaköri megnevezése: A bor feldolgozása:

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL 9. ÉVFOLYAM, 4. SZÁM 2016. ÁPRILIS ECETEK SZÍNES VILÁGA TISZTELT OLVASÓ! A TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson

Részletesebben

40/1977. (XI.29.) MÉM rendelet - 6. számú

40/1977. (XI.29.) MÉM rendelet - 6. számú BGy08 - Végezze el 100 liter borhoz segédanyagok számítását, majd kimérését! Borászati segédanyagok musthoz és borhoz (EZ ITT A SEGÉDANYAGOK FELSOROLÁSA, AMIK SZEREPLHETNEK A SZÁMÍTÁSI- KIMÉRÉSI FELADATOKBAN)

Részletesebben

BORJOG HÍRLEVÉL. 2012. június / 33. szám

BORJOG HÍRLEVÉL. 2012. június / 33. szám BORJOG HÍRLEVÉL 2012. június / 33. szám A szőlőből készült termékek kategóriáit, azok leírását a hazánkban is közvetlenül hatályos, irányadó 1237/2007 EK rendelet vonatkozó melléklete határozza meg az

Részletesebben

Molekuláris konyha. Agazoon. Sűrítő, zselésítő, stabilizátor

Molekuláris konyha. Agazoon. Sűrítő, zselésítő, stabilizátor Molekuláris konyha Agazoon Sűrítő, zselésítő, stabilizátor Az Agazoon Agar-Agart tartalmaz, egy vörösalgából és tengeri füvekből/moszatokból (hínárból) nyert zselésítő anyagot, melyet az ázsiai konyhában

Részletesebben

Mindaz, ami az édességekből kihagyhatatlan

Mindaz, ami az édességekből kihagyhatatlan 2015 december 26. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Az Ünnepek közeledtével egyre többet szorgoskodunk a konyhában és

Részletesebben

szerkezeti képletét és add meg a kémiai (=szisztematikus) megnevezésüket. (3,25 p)

szerkezeti képletét és add meg a kémiai (=szisztematikus) megnevezésüket. (3,25 p) Név:... Helység /Iskola/évfolyam. Kémiatanár neve:. Beküldési határidő: 2010. április 20 TAKÁCS CSABA KÉMIA EMLÉKVERSENY, X.-XII. osztály, IV. forduló, 2009 / 2010 es tanév, XV. évfolyam 1. Van-e kapcsolat

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) L 116/8 A BIZOTTSÁG (EU) 2016/673 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2016. április 29.) az ökológiai termelés, a címkézés és az ellenőrzés tekintetében az ökológiai termelésről és az ökológiai termékek címkézéséről

Részletesebben

A mustok összetételének változtatása

A mustok összetételének változtatása Mustjavítás A mustok összetételének változtatása Savtartalom növelése meghatározott régiókban és években alkalmazható az EU országaiban Száraz és meleg éghajlaton vagy évjáratokban válhat szükségessé lelágyulásra

Részletesebben

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. A méz. összetétele és élettani hatása

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. A méz. összetétele és élettani hatása A méz összetétele és élettani hatása A méz a növények nektárjából a méhek által előállított termék. A nektár a növények kiválasztási folyamatai során keletkezik, híg cukortartalmú oldat, amely a méheket

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 19.2.2009 EP-PE_TC1-COD(2007)0287 ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA

EURÓPAI PARLAMENT. Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 19.2.2009 EP-PE_TC1-COD(2007)0287 ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA EURÓPAI PARLAMENT 2004 2009 Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 19.2.2009 EP-PE_TC1-COD(2007)0287 ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA amely elsı olvasatban 2009. február 19-én került

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA 03/34. kötet 471 32001L0112 L 10/58 AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA 2002.1.12. A TANÁCS 2001/112/EK IRÁNYELVE (2001. december 20.) a gyümölcslevekről és egyes hasonló, emberi fogyasztásra szánt termékekről

Részletesebben

A TANÁCS 92/83/EGK IRÁNYELVE

A TANÁCS 92/83/EGK IRÁNYELVE 1992L0083 HU 01.01.2007 002.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A TANÁCS 92/83/EGK IRÁNYELVE (1992. október 19.) az

Részletesebben

Technológiai fejezet

Technológiai fejezet Technológiai fejezet 1.1. FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK 1. BOROK ELŐÁLLÍTÁSA 1.1.1. A szőlőtermesztéshez kapcsolódó fogalmak Magyarország szőlőtermesztési övezetbe sorolása Magyarország egész területe a C.I.b.

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság. 24.10.2007 PE396.676v01-00

EURÓPAI PARLAMENT. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság. 24.10.2007 PE396.676v01-00 EURÓPAI PARLAMENT 2004 2009 Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság 24.10.2007 PE396.676v01-00 MÓDOSÍTÁSOK: 790-895 Jelentéstervezet Giuseppe Castiglione A borpiac közös szervezése (PE392.370v01-00)

Részletesebben

Energiafelhasználás. Ház energiagazdálkodása

Energiafelhasználás. Ház energiagazdálkodása Mit tehetünk? Energiafelhasználás Ház energiagazdálkodása A mi éghajlati adottságaink mellett a háztartási energiafelhasználás döntő hányadát a téli fűtés teszi ki. Költségek befolyásoló tényezői: - Kinti

Részletesebben

1. oldal, összesen: 12. 2004. évi XVIII. törvény. a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK.

1. oldal, összesen: 12. 2004. évi XVIII. törvény. a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. 1. oldal, összesen: 12 A jogszabály mai napon hatályos állapota 2004. évi XVIII. törvény a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról Az Országgyűlés a szőlőtermesztésnek és a borgazdálkodásnak az Európai

Részletesebben

2. Szállítási okmányok

2. Szállítási okmányok 4008 MAGYAR KÖZLÖNY 2013. évi 39. szám A vidékfejlesztési miniszter 14/2013. (III. 7.) VM rendelete a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjérõl szóló 27/2011.

Részletesebben

Fájdalomcsillapítók Kneipp patikájából

Fájdalomcsillapítók Kneipp patikájából Fájdalomcsillapítók Kneipp patikájából Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Õsszel és télen megszaporodik az ízületi panaszokkal, különféle fájdalmakkal küszködõk száma. Számukra szeretnénk

Részletesebben

Heimann Zoli: Az idei év baromi izgalmas!

Heimann Zoli: Az idei év baromi izgalmas! Heimann Zoli: Az idei év baromi izgalmas! Feldolgozóból kísérleti labor 2015-11-11 Bánlaki D. Stella Szekszárdi túránk második napján verőfényes napsütésben robbantunk be a Heimann Birtokra. Ifjabb Heimann

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja 1989.6.12. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA

Az Európai Unió Hivatalos Lapja 1989.6.12. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA 03/9. kötet 59 31989R1576 1989.6.12. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA L 160/1 A TANÁCS 1576/89/EGK RENDELETE (1989. május 29.) a szeszes italok meghatározására, megnevezésére és kiszerelésére vonatkozó

Részletesebben

KÖZÉTKEZTETÉS AZ ÉRINTETTEK SZEMÉVEL, SZAKÁCSOK A MINŐSÉGI KÖZÉTKEZTETÉSÉRT.

KÖZÉTKEZTETÉS AZ ÉRINTETTEK SZEMÉVEL, SZAKÁCSOK A MINŐSÉGI KÖZÉTKEZTETÉSÉRT. KÖZÉTKEZTETÉS AZ ÉRINTETTEK SZEMÉVEL, SZAKÁCSOK A MINŐSÉGI KÖZÉTKEZTETÉSÉRT. ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET! Előadó: Asztalos Árpád Debreceni Egyetem Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. vendéglátó hálózat igazgató

Részletesebben

MUNKAANYAG. Nagy Józsefné. Főzelékek. A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés

MUNKAANYAG. Nagy Józsefné. Főzelékek. A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés Nagy Józsefné Főzelékek A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés A követelménymodul száma: 1465-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-008-30 FŐZELÉKEK KÉSZÍTÉSE A főzelékek készítése,

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 007 815 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 007 815 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU00000781T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 007 81 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 03 024638 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

Borászati mikrobiológia és kémia vizsgakérdések 2012.

Borászati mikrobiológia és kémia vizsgakérdések 2012. Borászati mikrobiológia és kémia vizsgakérdések 2012. Egy vizsgán feltett kérdések pontértéke: Összesen 60 pont >52 pont: jeles (5) 44-51 pont: jó (4) 38-43 pont: közepes (3) 30-37 pont: elégséges (2)

Részletesebben

Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília

Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília A természet kvintesszenciái A kvintesszencia szó Arisztotelész természeti filozófiájából indul ki és a latin quinta essentia,

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba.

SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. 3. Foglalkozás SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. Élelmiszerek vásárlása Az élelmiszerek vásárlása alapvetően két szempont alapján történhet: a kiválasztást befolyásolják egyrészt

Részletesebben

VEKOP-1.3.1-15. Mikro-, kis- és középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása

VEKOP-1.3.1-15. Mikro-, kis- és középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása Célja: A vállalkozások külpiacra lépésének elősegítése a hatékony külpiaci marketingtevékenység támogatása, kiállításokon, vásárokon való megjelenés elősegítése, illetve a piaci versenyben való eredményes

Részletesebben

Csontritkulás csökkentése, a XXI. században, a régmúlt megoldásaival!

Csontritkulás csökkentése, a XXI. században, a régmúlt megoldásaival! Csontritkulás csökkentése, a XXI. században, a régmúlt megoldásaival! Szeretné megelőzni? Szeretné javítani? Válaszoljon pár egyszerű kérdésre gondolatban és megismerheti a megoldást! Mi az, amit tapasztal?

Részletesebben

A szénhidrátok lebomlása

A szénhidrátok lebomlása A disszimiláció Szerk.: Vizkievicz András A disszimiláció, vagy lebontás az autotróf, ill. a heterotróf élőlényekben lényegében azonos módon zajlik. A disszimilációs - katabolikus - folyamatok mindig valamilyen

Részletesebben

OTKA T037390. Szakmai beszámoló. (Zárójelentés 2002-2005)

OTKA T037390. Szakmai beszámoló. (Zárójelentés 2002-2005) OTKA T037390 Szakmai beszámoló (Zárójelentés 2002-2005) 2 Bevezetés A kutatás célja, feladatai A hasznosításra nem kerülő REA-gipsz a salak és pernye anyagokkal és az ún. mosóvízzel együtt sűrű zagy formájában

Részletesebben

Április a Kékfrankos hónapja a Tűzkő Birtokon is

Április a Kékfrankos hónapja a Tűzkő Birtokon is Április a Kékfrankos hónapja a Tűzkő Birtokon is A Tűzkő Birtokon jelenleg két termőhelyen művelünk Kékfrankos ültetvényt: Mórágyon, a Tűzkő Dombon, melyen 2000-ben került telepítésre a mintegy 4 hektárnyi

Részletesebben

Sportélettan zsírok. Futónaptár.hu

Sportélettan zsírok. Futónaptár.hu Sportélettan zsírok Futónaptár.hu A hétköznapi ember csak hallgatja azokat a sok okos étkezési tanácsokat, amiket az egészségének megóvása érdekében a kutatók kiderítettek az elmúlt 20 évben. Emlékezhetünk

Részletesebben

1 Grill & Élvezet Weber TermékáTTekinTés 2011 Weber.com

1 Grill & Élvezet Weber TermékáTTekinTés 2011 Weber.com 1 Grill & Élvezet Termékáttekintés 2011 weber.com 2 3 A WEBER ELEKTRO E-VOLÚCIÓ az E-Volúció a grillvilágban Ami az egyiknek öröm, a másiknak szenvedés: például a füstölés grillezés közben. Ha ezt el akarja

Részletesebben

T/10539. számú. törvényjavaslat. a jövedéki adóról

T/10539. számú. törvényjavaslat. a jövedéki adóról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/10539. számú törvényjavaslat a jövedéki adóról Előadó: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Budapest, 2016. május 2016. évi... törvény A JÖVEDÉKI ADÓRÓL Az Országgyűlés figyelemmel

Részletesebben

BORKEZELÉS, BOR PALACKOZÁS. Az anyagot összeállította: Budai Lajos.

BORKEZELÉS, BOR PALACKOZÁS. Az anyagot összeállította: Budai Lajos. BORKEZELÉS, BOR PALACKOZÁS Az anyagot összeállította: Budai Lajos. Felhasznált irodalom: Márkus Pál: Borászati és üdítőital-ipari technológia II. Borkezelés. A borkezelés célja a borok harmóniájának kialakítása.

Részletesebben

Hagyományos aszalás a szatmári szilva hazájában. A gyümölcs szedése aszaláshoz A gyümölcs tisztítása Muhari Zoltán

Hagyományos aszalás a szatmári szilva hazájában. A gyümölcs szedése aszaláshoz A gyümölcs tisztítása Muhari Zoltán Hagyományos aszalás a szatmári szilva hazájában A gyümölcs szedése aszaláshoz A gyümölcs tisztítása Muhari Zoltán Az aszalás Az aszalás: az egyik legősibb tartósítási módszer. A répacukor megjelenéséig

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek A haj és a vitaminok A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek Hajunk állapotát nagyban befolyásolja, hogy milyen ételeket fogyasztunk. A hajhagymák vitamin vagy nyomelemhiánya

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz KÉMIA 4.

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz KÉMIA 4. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz KÉMIA 4. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT 2015 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc

Részletesebben

Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért

Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért 2000L0013 HU 20.01.2011 008.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2000/13/EK IRÁNYELVE

Részletesebben

2003. évi CXXVII. törvény. a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól. X. Fejezet ALKOHOLTERMÉK.

2003. évi CXXVII. törvény. a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól. X. Fejezet ALKOHOLTERMÉK. 2003. évi CXXVII. törvény a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól A központi költségvetés feladatainak ellátásához szükséges bevételek biztosítása, a jövedéki termékek

Részletesebben

138 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2000.7.31. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA

138 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2000.7.31. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA 138 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 03/30. kötet 32000R1622 2000.7.31. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA L 194/1 A BIZOTTSÁG 1622/2000/EK RENDELETE (2000. július 24.) a borpiac közös szervezéséről

Részletesebben

A ZÖLD ÉS PIROS DIÉTA

A ZÖLD ÉS PIROS DIÉTA A ZÖLD ÉS PIROS DIÉTA Ahogy ez a kutatás utat talált a sajtóba, Potter professzor Rákgyógyszer Kutatócsoportjához elkezdtek érkezni a kérések, hogy segítsenek rákban szenvedő embereken. Első válaszként

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 13. KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Kémia

Részletesebben

Ásványi anyagok, nyomelemek

Ásványi anyagok, nyomelemek Ásványi anyagok, nyomelemek Makroelemek Mikroelemek - Nyomelemek Makroelemek Kalcium (Ca) Egészséges felnõttek esetén a napi szükséglet 800 mg. Serdülõ- és idõskorban, valamint terhesség, szoptatás esetén

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja AZ EGT-VEGYESBIZOTTSÁG 45/1999 HATÁROZATA. (1999. március 26.)

Az Európai Unió Hivatalos Lapja AZ EGT-VEGYESBIZOTTSÁG 45/1999 HATÁROZATA. (1999. március 26.) 246 11/4. kötet 22000D1019(18) 2000.10.19. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA L 266/53 AZ EGT-VEGYESBIZOTTSÁG 45/1999 HATÁROZATA (1999. március 26.) az EGT-megállapodás származási szabályokról szóló

Részletesebben

Nagyi tulipános Ládája Elődeink hozománya

Nagyi tulipános Ládája Elődeink hozománya JÓ GYAKORLATOK ADATLAPJA Nagyi tulipános Ládája Elődeink hozománya Vas megyében öt olyan tipikus őrségi hátrányos helyzetű településen valósult meg a Nagyi tulipános Ládája - Elődeink hozománya című program,

Részletesebben

Téli vitaminkosár zöldségekbõl, gyümölcsökbõl

Téli vitaminkosár zöldségekbõl, gyümölcsökbõl Téli vitaminkosár zöldségekbõl, gyümölcsökbõl A téli hónapokban sem kell lemondanunk az egészséges zöldségekrõl és gyümölcsökrõl. Számos fajtájuk télen is bõvelkedik vitaminokban, gyakori fogyasztásukkal

Részletesebben

Mikroorganizmusok a feldolgozóiparban Az élelmiszerek és élelmiszeripari nyersanyagok általános jellemzése

Mikroorganizmusok a feldolgozóiparban Az élelmiszerek és élelmiszeripari nyersanyagok általános jellemzése 1 Mikroorganizmusok a feldolgozóiparban Az élelmiszerek és élelmiszeripari nyersanyagok általános jellemzése Az élet kémiai szempontból anyagcsere-folyamatok sorozatának tekinthető, amelynek feladata a)

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY. 39. szám. MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2013. március 7., csütörtök. Tartalomjegyzék

MAGYAR KÖZLÖNY. 39. szám. MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2013. március 7., csütörtök. Tartalomjegyzék MAGYAR KÖZLÖNY 39. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2013. március 7., csütörtök Tartalomjegyzék 9/2013. (III. 7.) NGM rendelet A Nemzeti Akkreditáló Testület eljárásaiért fizetendõ igazgatási szolgáltatási

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 1-2-89/107 számú előírás. Az élelmiszerekhez engedélyezett adalékanyagok általános előírásai

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 1-2-89/107 számú előírás. Az élelmiszerekhez engedélyezett adalékanyagok általános előírásai MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 1-2-89/107 számú előírás Az élelmiszerekhez engedélyezett adalékanyagok általános előírásai Food additives authorized for use in foodstuffs intended

Részletesebben

Fejlesztési irányvonalak az élelmiszeripari műanyag csomagolások területén

Fejlesztési irányvonalak az élelmiszeripari műanyag csomagolások területén A Miskolci Egyetemen működő tudományos képzési műhelyek összehangolt minőségi fejlesztése TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0008 Tehetségeket gondozunk! Fejlesztési irányvonalak az élelmiszeripari műanyag csomagolások

Részletesebben

52/2001. (VIII. 2.) FVM-PM együttes rendelet. a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről

52/2001. (VIII. 2.) FVM-PM együttes rendelet. a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről 52/2001. (VIII. 2.) FVM-PM együttes rendelet a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 1997. évi CXXI. törvény

Részletesebben

Vivien: az otthon vize

Vivien: az otthon vize Vivien: az otthon vize Eredet A Gerecse hegység természetvédelmi területén található Gerecse-karszt ősi kövületei évtizedekig szűrik, tisztítják a hegység kincsét, a kristálytiszta természetes ásványvizet.

Részletesebben

Borpiaci információk. IV. évfolyam / 22. szám 2006. november 16. 43-44. hét. Bor piaci jelentés

Borpiaci információk. IV. évfolyam / 22. szám 2006. november 16. 43-44. hét. Bor piaci jelentés A K I Borpiaci információk IV. évfolyam / 22. szám 2006. 16. 43-44. hét Bor piaci jelentés Hazai borpiaci információk A fehér asztali borok árának alakulása néhány európai országban 1-2. táblázat, 1-8.

Részletesebben

LÉTMINIMUM 2015-BEN MAGYARORSZÁGON

LÉTMINIMUM 2015-BEN MAGYARORSZÁGON LÉTMINIMUM 2015-BEN MAGYARORSZÁGON 2016. április 19. A Központi Statisztikai Hivatal 1991 óta évente közölte a számított létminimum értéket. 2015- ben a KSH bejelentette, hogy szakmai okok miatt nem folytatja

Részletesebben

Korszerû, modern gyártási technológia Több, mint 60 év tapasztalat Megbízható, német minôség

Korszerû, modern gyártási technológia Több, mint 60 év tapasztalat Megbízható, német minôség AMIT A NYÚJT: 29 állandó, regionális egységbôl álló németországi farmergazdaságokat összefogó tehenészetbôl származó tejbeszerzés Igazoltan GMO mentes takarmánnyal táplált állatállományból származó, frissen

Részletesebben

499 Ft/kg AKCIÓ! 21,30 Ft/db. 21,90 Ft/db. 269 Ft/kg. 302 Ft/kg. 297 Ft/kg. 289 Ft/l. 324 Ft/l. 318 Ft/l. Fagyasztott meggy 510 Ft/kg 10 kg-os

499 Ft/kg AKCIÓ! 21,30 Ft/db. 21,90 Ft/db. 269 Ft/kg. 302 Ft/kg. 297 Ft/kg. 289 Ft/l. 324 Ft/l. 318 Ft/l. Fagyasztott meggy 510 Ft/kg 10 kg-os cukrász, sütőipari, gasztronómiai nagykereskedés 1039 Budapest, Ipartelep u. 1/b Tel.: 240 1129, 250 9005 Fax: 250 4314 E-mail: bekaskft@t-online.hu 9028 Győr, Fehérvári út 78/b. Tel.: (96) 410 080, (96)

Részletesebben

2011.1.22. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 19/1. (Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK

2011.1.22. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 19/1. (Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK 2011.1.22. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 19/1 II (Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK A BIZOTTSÁG 53/2011/EU RENDELETE (2011. január 21.) a 479/2008/EK tanácsi rendeletnek a szőlőből készült termékek

Részletesebben

8. szám FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉRTESÍTŐ 295. A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve Soltvadkerti Hegyközség

8. szám FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉRTESÍTŐ 295. A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve Soltvadkerti Hegyközség 8. szám FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉRTESÍTŐ 295 A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve Soltvadkerti Hegyközség Teljes címe (házszám, utca neve, település, irányítószám) Házszám 11. Utcanév Szentháromság

Részletesebben

Vitaminok, ásványi anyagok és bizonyos egyéb anyagok élelmiszerekhez történő hozzáadása ***II

Vitaminok, ásványi anyagok és bizonyos egyéb anyagok élelmiszerekhez történő hozzáadása ***II C 297 E/98 P6_TA(2006)0199 Vitaminok, ásványi anyagok és bizonyos egyéb anyagok élelmiszerekhez történő hozzáadása ***II Az Európai Parlament jogalkotási állásfoglalása a Tanács közös álláspontjáról a

Részletesebben

CHILIVILÁG EXTRA ERŐS CHILISZÓSZOK! 100%-BAN MAGYAR KÉZMŰVES TERMÉKEK!

CHILIVILÁG EXTRA ERŐS CHILISZÓSZOK! 100%-BAN MAGYAR KÉZMŰVES TERMÉKEK! CHILIVILÁG EXTRA ERŐS CHILISZÓSZOK! 100%-BAN MAGYAR KÉZMŰVES TERMÉKEK! Célunk bemutatni és népszerűsíteni a különböző chilifajtákat, mint dísz- és fűszernövényt, illetve a belőlük készített termékeinket,

Részletesebben

2010.08.01-i változat

2010.08.01-i változat 08 0111 Gabonafélék, egyéb, máshova nem sorolt 016310 Betakarítást követő növény termelése 0111 Gabonafélék, egyéb, máshova nem sorolt 016410 Vetési célú magfeldolgozás növény termelése 0112 Zöldség, dísznövény

Részletesebben

Ízérzet: az oldatok ingerkeltő hatása az agyközpontban.

Ízérzet: az oldatok ingerkeltő hatása az agyközpontban. Íz- és aromaanyagok Ízérzet: az oldatok ingerkeltő hatása az agyközpontban. Szagérzet: gázállapotú anyagok agyközpontban keletkező tudata; szaglás + ízérzet együttesen = zamat Zamatanyagok Ingerküszöb:

Részletesebben

MUNKAANYAG. Orosz Tibor. Sűrített levesek. A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés

MUNKAANYAG. Orosz Tibor. Sűrített levesek. A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés Orosz Tibor Sűrített levesek A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés A követelménymodul száma: 1465-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-007-30 SŰRÍTETT LEVESEK ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 20.11.2007 COM(2007) 712 végleges 2007/0246 (ACC) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az Európai Közösség és Ausztrália közötti, a borkereskedelemről szóló megállapodás

Részletesebben

MEGOLDÁSOK. Kép forrása: www.origo.hu

MEGOLDÁSOK. Kép forrása: www.origo.hu FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT VERSENYFELADATOK MEGOLDÁSOK ÖSSZEÁLLÍTOTTA: NÉBIH, OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET AZ ÉLELMISZEREK ÚTJA AVAGY HOGYAN KERÜLNEK ÉTELEINK AZ ASZTALUNKRA 1. Gondoljátok át, hol

Részletesebben

Borpiaci információk. IV. évfolyam / 14. szám 2006. július 26. 27-28. hét. Bor piaci jelentés. A magyar asztali és minségi borok exportjának alakulása

Borpiaci információk. IV. évfolyam / 14. szám 2006. július 26. 27-28. hét. Bor piaci jelentés. A magyar asztali és minségi borok exportjának alakulása A K I Borpiaci információk IV. évfolyam / 14. szám 26. 26. 27-28. hét Bor piaci jelentés Borpiaci információk A magyar asztali és minségi borok exportjának alakulása 1-2. táblázat, 1-8. ábra: Belföldi

Részletesebben

skycolors fugahabarcsok és kitöltők 03/09 197 SKYCOLORS

skycolors fugahabarcsok és kitöltők 03/09 197 SKYCOLORS 03/09 197 SKYCOLORS Kétkomponensű, sima felületű, harmonikus színvilágú epoxi fugaanyag. Ideális higiénikus környezetek kialakításához. 220 mm fugaszélesség. fugahabarcsok és kitöltők 94/6 24 1030 C 45

Részletesebben

A szénhidrátok lebomlása

A szénhidrátok lebomlása A disszimiláció Szerk.: Vizkievicz András A disszimiláció, vagy lebontás az autotróf, ill. a heterotróf élőlényekben lényegében azonos módon zajlik. A disszimilációs - katabolikus - folyamatok mindig valamilyen

Részletesebben

Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban (VP-3-4.2.1-15)

Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban (VP-3-4.2.1-15) Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban (VP-3-4.2.1-15) Támogatást igénylők köre Támogatható tevékenységek Támogatás összege 1. Mezőgazdasági termelő,

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 21.5.2007 COM(2007) 253 végleges - A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

Részletesebben

2013. január 21. HAGYOMÁNYOS KÜLÖNLEGES TERMÉK (HKT) BEJEGYZÉSÉRE VONATKOZÓ KÉRELEM

2013. január 21. HAGYOMÁNYOS KÜLÖNLEGES TERMÉK (HKT) BEJEGYZÉSÉRE VONATKOZÓ KÉRELEM Közlemény a hagyományos különleges terméknek minősülő mezőgazdasági termékek és élelmiszerek uniós elismerésére irányuló eljárásban benyújtott kérelem megjelentetéséről 2013. január 21. A VM Élelmiszer-feldolgozási

Részletesebben

A kínai konyha jellegzetességei

A kínai konyha jellegzetességei A kínai konyha A kínai konyha jellegzetességei A kínai konyha a világon a legelterjedtebb, a gasztronómiai világranglista első helyén emlegetik. A változatos tájaknak és éghajlati zónáknak köszönhetően

Részletesebben

A bor nemes mûvészete

A bor nemes mûvészete borhûtô 2005 electrolux borhûtô 3 A bor nemes mûvészete A finom ételek és borok fontos szerepet játszanak az ember életében. Az igazat megvallva az ember az ideje nagy részét szívesen töltené finom ételek

Részletesebben

SOLIER CAFE IV.RECEPTGYŰJTEMÉNY

SOLIER CAFE IV.RECEPTGYŰJTEMÉNY SOLIER CAFE IV.RECEPTGYŰJTEMÉNY FODOR SÁNDOR CHEF MOLNÁR FERENC CUKRÁSZ CHEF SZOLJÁR CSABA ÜZLETVEZETŐ 2009. Ropogós sajtkosárka, juhsajt habbal. Juhsajt hab: kg tejszín 0,30 juhsajt 0,10 fehérbors A tejszínt

Részletesebben

VERSENYTANÁCS. 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860

VERSENYTANÁCS. 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 VERSENYTANÁCS 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 Vj 44/2005/67. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Henkell & Söhnlein Sektkellereien KG összefonódás engedélyezési kérelmére

Részletesebben

2010. 4. 1. Kirakat helyett. Dono. Szüret. Kéthavonta megjelenő, ingyenes magazin Pap Melinda

2010. 4. 1. Kirakat helyett. Dono. Szüret. Kéthavonta megjelenő, ingyenes magazin Pap Melinda 2010. 4. 1. Dono Kirakat helyett Szüret Kéthavonta megjelenő, ingyenes magazin Pap Melinda Elıszó Egy kis nyári szünet után ismét jelentkezik magazinunk felfrissülve, őszi öltözetbe bújtattuk a honlapot

Részletesebben

Karácsonyi italok. Hozzávalók: Elkészítés: Mézes tojás flip

Karácsonyi italok. Hozzávalók: Elkészítés: Mézes tojás flip Karácsonyi italok Likőrös-kávés forró csoki 1 dl tej (60 kcal) 3 kocka meggylikőrrel töltött csokoládé (kb. 2 dkg = 100 kcal) 1 csomag csokis cappucinopor (4 g = kb. 20 kcal) tejszínhab (1 evőkanál = kb.

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szabó Sándorné. Hogyan végezzem az ecetsavas erjesztést? A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Szabó Sándorné. Hogyan végezzem az ecetsavas erjesztést? A követelménymodul megnevezése: Szabó Sándorné Hogyan végezzem az ecetsavas erjesztést? A követelménymodul megnevezése: Erjedés- és tartósítóipari nyersanyag-feldolgozás A követelménymodul száma: 0518-06 A tartalomelem azonosító száma

Részletesebben

Borvidéki terv. 2. 1. Fajtaváltás Fajtaváltást csak az I. és II/1, II/2 termőhelyi kataszteri besorolású ültetvényen lehet végrehajtani.

Borvidéki terv. 2. 1. Fajtaváltás Fajtaváltást csak az I. és II/1, II/2 termőhelyi kataszteri besorolású ültetvényen lehet végrehajtani. Csongrádi Borvidék Hegyközségi Tanácsa Mórahalom, Röszkei út 47. Tel. Fax.: 62/280-524 Borvidéki terv CSONGRÁDI BORVIDÉK A 2007-2008 BORPIACI ÉVTŐL SZÓLÓ BORVIDÉKI KÖVETELMÉNYRENDSZER A SZŐLŐÜLTETVÉNYEK

Részletesebben

Az élelmiszerek jelölésével és szabályozásával kapcsolatos legfontosabb információk

Az élelmiszerek jelölésével és szabályozásával kapcsolatos legfontosabb információk Az élelmiszerek jelölésével és szabályozásával kapcsolatos legfontosabb információk A kistermelői élelmiszer-termelés, - előállítás és -értékesítés feltételeiről 52/2010. FVM rendelet Kiskereskedelem,

Részletesebben

CLEARSAFE GRP RÁCS ISMERTETŐ

CLEARSAFE GRP RÁCS ISMERTETŐ CLEARSAFE GRP RÁCS ISMERTETŐ Üvegszállal erősített, poliészter gyantából öntött ipari, balesetvédelmi rács A GRP rács egy speciálisan ipari igényekhez fejlesztett, R13-as csúszásmentesített felületet adó

Részletesebben

EGYÉB JOGI AKTUSOK EURÓPAI BIZOTTSÁG

EGYÉB JOGI AKTUSOK EURÓPAI BIZOTTSÁG C 44/8 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2010.2.20. EGYÉB JOGI AKTUSOK EURÓPAI BIZOTTSÁG Kérelem közzététele a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek földrajzi jelzéseinek és eredetmegjelöléseinek oltalmáról

Részletesebben

4. SZERVES SAVAK SZERVES SAVAK. Felhasználása. Citromsav. Termelés. Történet. Pécs Miklós: Biotermék technológia

4. SZERVES SAVAK SZERVES SAVAK. Felhasználása. Citromsav. Termelés. Történet. Pécs Miklós: Biotermék technológia SZERVES SAVAK Mind prokarióták, mind eukarióták termelnek savakat, nincs különbség. 4. SZERVES SAVAK Anyagcserében: Az aeroboknál: a szénforrások szerves savakon keresztül oxidálódnak. Ha nem megy végig

Részletesebben

I. EXPOZÍCIÓS PROGRAMOK FÉLAUTOMATA PROGRAMOK...

I. EXPOZÍCIÓS PROGRAMOK FÉLAUTOMATA PROGRAMOK... Haladó Tanfolyam Tartalomjegyzék I. EXPOZÍCIÓS PROGRAMOK FÉLAUTOMATA PROGRAMOK... 3 1. BEVEZETŐ AZ EXPOZÍCIÓS PROGRAMOKBA... 3 1. ISO érzékenység... 5 2. WB Fehér egyensúly beállítása... 9 3. Fénymérési

Részletesebben

Főzzünk másképpen! Receptverseny

Főzzünk másképpen! Receptverseny Táplálékod legyen gyógyszered, s a gyógyszered a táplálékod. Főzzünk másképpen! Receptverseny A pályázatban résztvevő ételek III. Céklás-almás muffin Céklás-almás muffin Hozzávalók: 200 g szénhidrátcsökkentett

Részletesebben

Létminimum, 2011. Tartalom

Létminimum, 2011. Tartalom Központi Statisztikai Hivatal Létminimum, 2011 2012. június Tartalom Létminimum, 2011... 2 A létminimumértékek meghatározása... 3 Létminimumértékek a különböző háztartástípusokban... 4 Jelmagyarázat Táblák

Részletesebben

2008.5.15. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 127/13

2008.5.15. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 127/13 2008.5.15. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 127/13 A BIZOTTSÁG 423/2008/EK RENDELETE (2008. május 8.) az 1493/1999/EK tanácsi rendelet végrehajtása egyes részletes szabályainak megállapításáról, valamint

Részletesebben

A REJTETT GAZDASÁG KITERJEDÉSE 1997-BEN*

A REJTETT GAZDASÁG KITERJEDÉSE 1997-BEN* STATISZTIKAI ELEMZÉSEK A REJTETT GAZDASÁG KITERJEDÉSE 1997-BEN* Magyarországon nem véletlenül a rejtett gazdaság általános érdeklődésre számot tartó örökzöld téma. Ennek ellenére az e témakörről rendelkezésre

Részletesebben

A termékenység területi különbségei

A termékenység területi különbségei 2009/159 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu III. évfolyam 159. szám 2009. november 19. A termékenység területi különbségei A tartalomból 1 A termékenység szintjének területi változása

Részletesebben

Termékteszt: kenyerek és pékségek 2009.10.29.

Termékteszt: kenyerek és pékségek 2009.10.29. Termékteszt: kenyerek és pékségek 2009.10.29. A mindennapi étkünk, mégis kevéssé figyelünk oda, hogy milyet vásárolunk. Tesztünkben három ismert pékség kínálatát vizsgáltuk meg a termékek összetételének

Részletesebben

KÉMIA A kerettanterv B változata alapján készült A kémia tanításának célja és feladatai

KÉMIA A kerettanterv B változata alapján készült A kémia tanításának célja és feladatai KÉMIA A kerettanterv B változata alapján készült A kémia tanításának célja és feladatai A kémia tanításának célja és feladata, hogy a tanulók fokozatosan sajátítsák el azt a kémiai műveltségtartalmat és

Részletesebben

BIOLÓGIA és BIOTECHNOLÓGIA 3. rész

BIOLÓGIA és BIOTECHNOLÓGIA 3. rész BIOLÓGIA és BIOTECHNOLÓGIA 3. rész Előadók: Ballagi András, c. egyetemi tanár Richter Gedeon NyRt. - BME Írásos segédanyag található a: http://oktatas.ch.bme.hu /oktatas /konyvek /mezgaz /Biol-biotech-vegyész-MSc

Részletesebben

IRÁNYELVEK A BIZOTTSÁG 2008/84/EK IRÁNYELVE. (2008. augusztus 27.) (EGT-vonatkozású szöveg) (kodifikált változat)

IRÁNYELVEK A BIZOTTSÁG 2008/84/EK IRÁNYELVE. (2008. augusztus 27.) (EGT-vonatkozású szöveg) (kodifikált változat) 2008.9.20. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 253/1 I (Az EK-Szerződés/Euratom-Szerződés alapján elfogadott jogi aktusok, amelyek közzététele kötelező) IRÁNYELVEK A BIZOTTSÁG 2008/84/EK IRÁNYELVE (2008.

Részletesebben

A világ erdôgazdálkodása, fatermelése és faipara

A világ erdôgazdálkodása, fatermelése és faipara DR. VAHID YOUSEFI, DR. VAHIDNÉ KÓBORI JUDIT A világ erdôgazdálkodása, fatermelése és faipara Az erdõ szerepe a gazdaságban és a társadalomban Az erdõ és a társadalom kapcsolata a legõsibb. Fennállott már

Részletesebben

A PERMETEZETT SZŐLŐ ÉS GYÜMÖLCS FOGYASZTÁSA

A PERMETEZETT SZŐLŐ ÉS GYÜMÖLCS FOGYASZTÁSA 1 3 _.... %^-OílL, E ' ÁQ>fó>Í. A PERMETEZETT SZŐLŐ ÉS GYÜMÖLCS FOGYASZTÁSA ÍRTA: DR. BODNÁR JÁNOS ÉS DR. SZÉP ÖDÖN BUDAPEST, 1940. KIR. MAGY. TERMÉSZETTUDOMÁNYI TÁRSULAT VIII., ESZTERHÁZY«U. 16. A PERMETEZETT

Részletesebben

Az ország-eredet imázs jelentősége a magyar borpiacon

Az ország-eredet imázs jelentősége a magyar borpiacon Zárójelentés: a 48570 számú, ''A marketingeszközök nyújtotta lehetőségek a hazai borpiac védelmében, az EU csatlakozást követően. A magyar termelők piaci orientációja, és erősítésének lehetőségei. A kultúrált

Részletesebben