Fejlesztési irányvonalak az élelmiszeripari műanyag csomagolások területén

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fejlesztési irányvonalak az élelmiszeripari műanyag csomagolások területén"

Átírás

1 A Miskolci Egyetemen működő tudományos képzési műhelyek összehangolt minőségi fejlesztése TÁMOP-4.2.2/B-10/ Tehetségeket gondozunk! Fejlesztési irányvonalak az élelmiszeripari műanyag csomagolások területén PhD. hallgató: Kun Éva Tudományos vezető: Dr. Marossy Kálmán

2 Csomagolóanyag-fejlesztési útvonalak az élelmiszeriparban A.: Élelmiszertartósítási célok: Vákuumcsomagolás Módosított légterű csomagolás (MAP, Modified Atmosphere Packaging) Szabályozott légterű csomagolás (CAP, Controlled Atmosphere packaging) Aktív csomagolás Intelligens csomagolás Nanotechnológia

3 Csomagolóanyag-fejlesztési útvonalak az élelmiszeriparban B.: Nem élelmiszertartósítási célok Marketing Termelékenység Mechanikai ellenálló képesség Gyártástechnológiai fejlesztések (pl. nyomtatás) Élelmiszerbiztonság (toxicitás) Biológiai lebonthatóság

4 Tartósítás vákuumcsomagolással Eltávolítjuk a levegőt, és nem helyettesítjük más gázeleggyel Oxigén kizárása, nedvesség benntartása Aerobok gátolva, anaerobok és fakultatív anaerobok szaporodhatnak Típusok: tasakos (rugalmasság, olcsó technológia, gyenge termelékenység) zsugortasakos (hőhatás, a fluidumok mozgása korlátozott) Vákuum-skin (pontos vonalkövetés) Mélyhúzásos (alsó mélyhúzott tálca vákuum felső fólia ráhegesztése)

5 Módosított légterű csomagolás (MAP, Modified Atmosphere Packaging) olyan csomagolási módszer, amelyben a levegő eltávolítása után a csomagba meghatározott összetételű gázkeveréket juttatnak a gázösszetétel a termék és a gázok kölcsönhatásaképpen időben változik megelőzhető vagy lelassítható a mioglobin oxidációja a zsírok oxidációja a pigmentek oxidációja a vitaminok bomlása, így késleltethető a színváltozás és az avasodás.

6 Leggyakrabban használt MAP gázok Szén-dioxid: aerobok gátlása, elszíneződés esélye (oximioglobin) Nitrogén: oxigént helyettesítő támasztógáz, fizikai stabilitás Oxigén: anaerob csírák gátlása, vörös húsoknál jó, piros friss hús, belsőségeknél és baromfinál rossz, avasodás Argon: újabban használt inert gáz, jobb a nitrogénnél. Etilén: gyorsítja a növények érését, a gáz megvonásával pedig tartósítás érhető el. Szén-monoxid: 0,3-1%, nyers vöröshúsok élénkpiros szín. Nitritesnél jobb íz, szín és eltarthatóság. A CO-dal kezelt hústermékek íze, színe és eltarthatósága jobb, mint a hagyományos védőgázos és nitrites húsoké. Hatékony pathogénekkel szemben (Salmonella, E. coli)

7 Szabályozott légterű csomagolás CAP (Controlled Atmosphere packaging) olyan csomagolási rendszer, amelyben a csomagolt termék körül megváltoztatják a gázelegy összetételét, majd ezt az összetételt a tárolás során fenntartják az élelmiszer légterébe a nem kívánt gázt vagy nedvességet megkötő abszorbens anyagot helyeznek el Az aktív adalékanyag elhelyezése: legjobb esetben maga a csomagolóanyag tartalmazza felhordhatják a csomagolás felületére kerülhet a rétegek közé az extrudálás során külön kis zacskókban is elhelyezhetik a termék légterében A CAP (állapotot fenntartó művelet) eljárást leggyakrabban a MAPpal (állapotot kialakító művelet) együtt, illetve azt követve alkalmazzák Egyedi termékeknél nem gazdaságos, viszont az OS-CAP 10%-kal hatékonyabb, mint a MAP és a vákuumos módszerek

8 Aktív csomagolóanyagok Aktív adalékanyagok segítségével folyamatosan optimális körülményeket teremtenek a terméknek Aktív anyagok oxigénabszorbensek (aszkorbinsav, redukált vaspor) vízabszorbensek (szilikagél, kálcium-dioxid, poliakrilsó cellulóz réteggel, szuperabszorber polimerrostok) Szagabszorbensek etilénabszorbensek (kálium-permanganát) szén-dioxid termelők és/vagy kibocsátók (nátrium-hidrogén-karbonát) antioxidánst termelők és/vagy kibocsátók aromaanyagokat termelők és/vagy kibocsátók színezéket termelők és/vagy kibocsátók Mikrobagátlók: szerves savak és sóik (benzoesav, Na-benzoát, K-szorbát, propionsav, tejsav, ecetsav), enzimek, fehérjék, természetes olajok, zsír-savak, festékanyagok, szénhidrátok, fűszerek, aromák, ciklodextrinek (kitozán)

9 Aktív csomagolóanyagok Szerves hordozók: műanyag fólia (lemezes, tömb vagy bevonatos) Ciklodextrinek, pl. citozán (kapszulázás) Ehető fólia (tömbben vagy bevonatban szerves savak és sóik) Szervetlen hordozók: szilikagél, zeolitok, aktív szén, titán-dioxid Fejlesztések: enzimek, fehérjék, illóolajok PP + citozán: E. coli és B. subtilis PLA + Nizin: G(+) PE + propolisz, lizozim, triklozán: elsősorban G(+) PLA + illóolajok és szerves savak: összetételfüggő a hatásspektrum PLA + ezüst és cink nano-részecskék: széles hatásspektrum

10 Intelligens csomagolóanyagok Az intelligens csomagolóanyagok olyan jelzőrendszerrel vannak ellátva, amely alkalmas a termék minőségének meghatározására, jelzésére, vagy az abban történt változások rögzítésére. Ezek az anyagok indikátorok segítségével jelezhetik a megindult romlási folyamatokat tükröző gázok, vegyületek megjelenését, vagy az optimális tárolási feltételek megváltozását. ph tükrözi a termék mikrobiológiai állapotát Az intelligens csomagolóanyagokhoz használható indikátorok lehetnek: oxigén indikátorok szén-dioxid indikátorok ph indikátorok hőmérséklet indikátorok idő indikátorok rádiófrekvenciás beazonosítók 1. ábra: Romlást jelző tejes doboz

11 Nanotechnológia 2. ábra. Gátolt oxigén és széndioxid diffúzió PET-nanokompozit szendvicsszerkezetben A népszerű PET (polietilén-tereftalát) oxigén- és széndioxid áteresztő képességét úgy csökkentették minimálisra, hogy két PET réteg közé egy nanorészecskékkel töltött barrier anyagot helyeztek. (Ez az anyag egyszerű és olcsó szilikát is lehet.)

12 Nanotechnológia Az A*STAR s Institute of Materials Research and Engineering (IMRE) kutatói konvencionális felületi védőfilmekben (barrierekben) a diffúziós út hosszabbításával lassították az oxigén- és vízmolekulák diffúzióját. A módosított film vízáteresztő képessége 90%-os relatív páratartalomnál és 39 Con kisebb, mint 10 6 g/m 2 /nap. 2009)

13 Marketing cél Több erőfeszítést és pénzt áldoznak az eladhatóság javítására, mint a gyártástechnológia és a minőség javítására, akár fenntartására A vizuális nyelv a csomagolásfejlesztés fontos eszköze ( meg kell vennem érzet kialakítása) Eszközök: képek, színek különleges forma kényelmet szolgáló előnyök útközben életmód, a nagyvárosi fogyasztók elvárásainak való eleget tevés könnyű bonthatóság, visszazárhatóság, vezetés közbeni fogyaszthatóság megkönnyítése, mikrohullámú sütőben való elkészíthetőség, csomagolásban főzhetőség/süthetőség.

14 Mechanikai igény nagy nyomással való tartósításnál Módszer előnye: minimális hőterhelés mellett gyorsan, automatizálhatóan, csekély energiaszükséglettel lehet a végső, már becsomagolt termék mikrobiológiai szennyezettségét csökkenteni Csomagolóanyagok kritikus mechanikai tulajdonságai: szakító-, tépőszilárdság szakadási nyúlás, dinamikus terheléstípusokra való ellenállás Többrétegű csomagolás esetén egyetlen réteg sérülése feszültséggyűjtő helyként szolgál a többi réteg számára Áteresztőképesség: fokozott ellenőrzés szükséges nagy hűmérsékleten és nagy nyomáson.

15 Élelmiszerbiztonság (toxicitás) Az alapelőírás az Európai Parlament és Tanács 1935/2004/EC rendelete, amely tartalmazza az élelmiszerekkel érintkező anyagokkal szemben támasztott alapkövetelményeket: A csomagolóanyagot úgy kell gyártani, hogy az adott felhasználási körülmények között alkotórészeiket ne adhassák át az élelmiszereknek olyan mennyiségben, ami: - veszélyeztetheti az emberi egészséget, vagy - elfogadhatatlan változást idézhet elő az élelmiszer összetételében, vagy - az élelmiszer érzékszervi tulajdonságainak rosszabbodását idézheti elő Tipikus rettegett félelemkeltők: Lágyítók, töltőanyagok, csúsztatók VCM (vinil-klorid monomer)1 ppm alatt SM (sztirol monomer)

16 Biológiai lebonthatóság Tömegműanyagok PE, PP, PET, PVC, PVDC, PUR, PS, PA Megújuló nyersanyagforrásból származó lebomló műanyagok etilén-(vinil-acetát) (EVA) etilén-metakrilsav (EMMA) etilén-vinilalkohol (EVOH) cellulóz-nitrát (CN) cellulóz-acetát (CA) cellulóz acetobutirát (CAB) cellulóz-acetopropionát (CAP) metil-etil-cellulóz (MEC) karboxi-metil-cellulóz (CMC) politejsav (PLA) stb. Poliszacharid alapú Cellulóz, keményítő, xilán Farost, cukornádrost, szalma, pálmalevél, kukorica, burgonya, búza, rizshéj Fehérje és lipid alapú Állati eredetű (kollagén,zselatin, kazein /Galatit/, keratin) Növényi eredetű (búzaglutén, kukoricazein, szójafehérje, szójafehérje)

17 Komposztálható polimer termékek 4. ábra: Politejsav evőeszközök 5. ábra: Pálmalevél tálak 6. ábra: Cukornádrost doboz 7. ábra: Celofán 8. ábra: Műbelek (cellulóz és fehérje) 9. ábra: Papír + PLA ablak

18 Összefoglalás A legnagyobb fejlesztési lehetőségek a tartósítás, a nanotechnológia és a biológiailag lebomló csomagolóanyagok fejlesztése, valamint kereskedelembe való bevezetése területén mutatkoznak látványosan Valójában az iparban az értékesíthetőség a fő cél, ezért a fontossági sorrendben a marketing és a tartósítás áll az első helyen, azt követi a technológia, a termelékenység javítása, a minőségfejlesztés, ez után jön az élelmiszerbiztonság, és végső soron a csomagolóanyagok biológiai lebonthatósága, amely érdekellentéteket szül a tartósság igénye folytán. Az élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi kutatási célok nem mindig állnak összhangban a piaci résztvevők valódi érdekeivel

19 Köszönetnyilvánítá s A tanulmány/kutató munka a TÁMOP-4.2.2/B- 10/ jelű projekt részeként az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA A jövő csomagolóanyagai a műanyagok A csomagolóiparral szemben egyre nagyobb igényeket támasztanak, egyúttal azt is elvárják, hogy csökkentse a felhasznált anyagok és a hulladék mennyiségét.

Részletesebben

A hajlékonyfalú csomagolóanyagok aktuális kihívásai és fejlődési irányai

A hajlékonyfalú csomagolóanyagok aktuális kihívásai és fejlődési irányai A hajlékonyfalú csomagolóanyagok aktuális kihívásai és fejlődési irányai Magyar Csomagol á si É vköny v 2014 Dr. Madai Gyula A hajlékonyfalú csomagolóanyagokat sem kerülik el a globális kihívások, miközben

Részletesebben

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA Újfajta vízgőzzáró és -szabályozó csomagolófóliák Az áruk főképpen az élelmiszerek csomagolásával szemben egyre nagyobbak az igények, egyúttal elvárják, hogy ehhez egyre kevesebb

Részletesebben

Penészgombák élelmiszeripari jelentősége, és leküzdésük problémái

Penészgombák élelmiszeripari jelentősége, és leküzdésük problémái C43 Konzervújság 1996. 2. 40-42. és HÚS 1996. 4. 210-214 Penészgombák élelmiszeripari jelentősége, és leküzdésük problémái 1. Penészgombák élelmiszeripari jelentősége A penészgomba elnevezés nem rendszertani

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Lézeres felületkezelés a műanyag-feldolgozásban A lézerrel működő berendezések és technológiák ma már sokoldalú felhasználást tesznek lehetővé. A műanyagfelületek feliratozása már

Részletesebben

Curie Kémia Emlékverseny 10. évfolyam országos döntő 2011/2012 A feladatok megoldásához csak periódusos rendszer és zsebszámológép használható!

Curie Kémia Emlékverseny 10. évfolyam országos döntő 2011/2012 A feladatok megoldásához csak periódusos rendszer és zsebszámológép használható! A feladatokat írta: Kódszám: Horváth Balázs, Szeged..... Lektorálta: 2012. május 12. Szieglné Kovács Judit, Szekszárd Curie Kémia Emlékverseny 10. évfolyam országos döntő 2011/2012 A feladatok megoldásához

Részletesebben

Érdekes újdonságok az erősített hőre keményedő és hőre lágyuló műanyagok területén

Érdekes újdonságok az erősített hőre keményedő és hőre lágyuló műanyagok területén MÛANYAGFAJTÁK 1.5 1.1 1.2 Érdekes újdonságok az erősített hőre keményedő és hőre lágyuló műanyagok területén Tárgyszavak: erősített műanyagok; hőre keményedés; epoxigyanta; üvegszál; felületkezelés; rétegelválás;

Részletesebben

Alkímia Ma. az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával. http://www.chem.elte.hu/alkimia_2015_16 KÖZÉPISKOLAI KÉMIAI LAPOK

Alkímia Ma. az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával. http://www.chem.elte.hu/alkimia_2015_16 KÖZÉPISKOLAI KÉMIAI LAPOK Alkímia Ma az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával KÖZÉPISKOLAI KÉMIAI LAPOK ALKÍMIA MA KVÍZ Bozi János Analitikusok a makromolekulák nyomában c. előadásához, 2016. január 28. 1.) A műanyagok

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 008 651 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 008 651 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000008651T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 008 651 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 06 765355 (22) A bejelentés

Részletesebben

Tárgyszavak: polilaktid; biológiai lebomlás; komposztálhatóság; megújuló nyersanyagforrás; feldolgozás; tulajdonságok.

Tárgyszavak: polilaktid; biológiai lebomlás; komposztálhatóság; megújuló nyersanyagforrás; feldolgozás; tulajdonságok. MÛANYAGOK ÉS A KÖRNYEZET Hőformázott csomagolóeszközök politejsavból Tárgyszavak: polilaktid; biológiai lebomlás; komposztálhatóság; megújuló nyersanyagforrás; feldolgozás; tulajdonságok. A politejsav

Részletesebben

Polimer kompozitok alapanyagai, tulajdonságai, kompozitmechanikai alapok

Polimer kompozitok alapanyagai, tulajdonságai, kompozitmechanikai alapok SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ANYAGISMERETI ÉS JÁRMŰGYÁRTÁSI TANSZÉK POLIMERTECHNIKA NGB_AJ050_1 Polimer kompozitok alapanyagai, tulajdonságai, kompozitmechanikai alapok DR Hargitai Hajnalka 2011.10.19. Polimerek

Részletesebben

Az élelmiszerek mikrobiális ökológiája. Mohácsiné dr. Farkas Csilla

Az élelmiszerek mikrobiális ökológiája. Mohácsiné dr. Farkas Csilla Az élelmiszerek mikrobiális ökológiája Mohácsiné dr. Farkas Csilla Az élelmiszerek mikroökológiai tényezői Szennyeződés forrásai és közvetítői A mikroorganizmusok belső tulajdosnágai Belső tényezők (az

Részletesebben

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA Műanyag felületek módosítása különleges bevonatokkal A műanyagok felületét bevonatokkal, fóliázással, adalékolással és technológiai módszerekkel is lehet változtatni a felhasználási

Részletesebben

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA Új módszerek gázzáró csomagolások előállítására A műanyagipar szakemberei folyamatosan fejlesztik a csökkentett gázáteresztésű (gázzáró, barrier) csomagolóanyagokat, amelyeket elsősorban

Részletesebben

Tárgyszavak: autógyártás; műszaki követelmények; permeáció; üzemanyag-emisszió; mérési módszer; áteresztés csökkentése.

Tárgyszavak: autógyártás; műszaki követelmények; permeáció; üzemanyag-emisszió; mérési módszer; áteresztés csökkentése. A MÛANYAGOK TULAJDONSÁGAI Tömítések áteresztőképessége Tárgyszavak: autógyártás; műszaki követelmények; permeáció; üzemanyag-emisszió; mérési módszer; áteresztés csökkentése. Szigorodó előírások Áteresztésnek

Részletesebben

Szálerősített anyagok fröccsöntése Dr. KOVÁCS József Gábor

Szálerősített anyagok fröccsöntése Dr. KOVÁCS József Gábor Szálerősített anyagok fröccsöntése Dr. KOVÁCS József Gábor 2015. november 18. Előadásvázlat 2 / 32 Fröccsöntés (szálas) Ciklus (kiemelve a száltöltés szerepét) Anyagok (mátrix, szál, adhézió) Rövidszálas

Részletesebben

A tételekhez segédeszköz nem használható.

A tételekhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: Egy kiválasztott műanyag jellemző fizikai és kémiai tulajdonságainak ismertetése Adott műanyag termék gyártásához anyag, gép és szerszám választása, majd a gyártástechnológia

Részletesebben

Tejsav alapú polimérek

Tejsav alapú polimérek Tejsav alapú polimérek Majdik Kornélia, Kakes Melinda Babes Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár Tartalom Klasszikus polimérek Biopolimérek Politejsav Biodegradació Kutatási eredmények A jövő polimérjei Polimérek

Részletesebben

A MÛANYAGOK FELHASZNÁLÁSA. az orvostechnikában A PEEK

A MÛANYAGOK FELHASZNÁLÁSA. az orvostechnikában A PEEK A MÛANYAGOK FELHASZNÁLÁSA 4.4 1.3 A PEEK és más high-tech műanyagok az orvostechnikában Tárgyszavak: hőálló műszaki műanyag; PEEK; összehasonlítás más polimerekkel; tulajdonságok; feldolgozhatóság; sterilizálhatóság;

Részletesebben

Szilárd anyagok. Műszaki kémia, Anyagtan I. 7. előadás. Dolgosné dr. Kovács Anita egy.doc. PTE MIK Környezetmérnöki Tanszék

Szilárd anyagok. Műszaki kémia, Anyagtan I. 7. előadás. Dolgosné dr. Kovács Anita egy.doc. PTE MIK Környezetmérnöki Tanszék Szilárd anyagok Műszaki kémia, Anyagtan I. 7. előadás Dolgosné dr. Kovács Anita egy.doc. PTE MIK Környezetmérnöki Tanszék Szilárd anyagok felosztása Szilárd anyagok Kristályos szerkezetűek Üvegszerű anyagok

Részletesebben

Polietilén zsákokban gyűjtött szerves hulladék komposztálása nyitott halmokban

Polietilén zsákokban gyűjtött szerves hulladék komposztálása nyitott halmokban HULLADÉKOK ENERGETIKAI ÉS BIOLÓGIAI HASZNOSÍTÁSA 8.3 Polietilén zsákokban gyűjtött szerves hulladék komposztálása nyitott halmokban Tárgyszavak: komposztálás; komposztálóüzem; polietilén; tárolótartály;

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Kicsit komolyabban a PLA-ról A PLA-ról az elmúlt néhány évben nagyon sok publikáció jelent meg. Ezekből megtudhattuk, hogy biopolimerről van szó, megújuló forrásból állítják elő

Részletesebben

56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet. a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi előírások átvételét megvalósító kötelező előírásairól

56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet. a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi előírások átvételét megvalósító kötelező előírásairól 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi előírások átvételét megvalósító kötelező előírásairól Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. -ának (5) bekezdésében foglalt

Részletesebben

A 2009/2010. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első (iskolai) forduló KÉMIA I-II. KATEGÓRIA FELADATLAP

A 2009/2010. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első (iskolai) forduló KÉMIA I-II. KATEGÓRIA FELADATLAP Oktatási Hivatal Munkaidő: 300 perc Elérhető pontszám: 100 pont A 2009/2010. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első (iskolai) forduló A VERSENYZŐ ADATAI KÉMIA I-II. KATEGÓRIA FELADATLAP A

Részletesebben

Hulladéklerakók tervezése, üzemeltetése

Hulladéklerakók tervezése, üzemeltetése Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Környezetgazdálkodási Intézet Hidrogeológiai - Mérnökgeológiai Intézeti Tanszék Hulladéklerakók tervezése, üzemeltetése I. Oktatási segédlet Készítette: Dr. Szabó

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Fóliagyártás versenyképesen Az öntött és a fújt fóliák közül is jelenleg a 3-rétegűek a legnépszerűbbek mind a gyártók, mind a felhasználók körében. Megkezdődött azonban az átrendeződés

Részletesebben

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA 2.1.1. Szennyvíziszap mezőgazdaságban való hasznosítása A szennyvíziszapok mezőgazdaságban felhasználhatók a talaj szerves anyag, és tápanyag utánpótlás

Részletesebben

Szerves hulladék. TSZH 30-60%-a!! Lerakón való elhelyezés korlátozása

Szerves hulladék. TSZH 30-60%-a!! Lerakón való elhelyezés korlátozása Földgáz: CH4-97% Szerves hulladék TSZH 30-60%-a!! Lerakón való elhelyezés korlátozása 2007. 07. 01: 50%-ra 2014. 07. 01: 35%-ra Nedvességtartalom 50% alatt: Aerob lebontás - korhadás komposzt + CO 2 50%

Részletesebben

Hulladékgazdálkodás. A hulladékgazdálkodás elméleti alapjai. A hulladékok fogalma, fajtái; környezeti hatásai

Hulladékgazdálkodás. A hulladékgazdálkodás elméleti alapjai. A hulladékok fogalma, fajtái; környezeti hatásai Hulladékgazdálkodás A hulladékgazdálkodás elméleti alapjai. A hulladékok fogalma, fajtái; környezeti hatásai "A múzeumok a múltat őrzik meg, a hulladék-feldolgozók a jövőt." (T. Ansons) 2015/2016. tanév

Részletesebben

Poli(etilén-tereftalát) (PET) újrafeldolgozása a tulajdonságok javításával

Poli(etilén-tereftalát) (PET) újrafeldolgozása a tulajdonságok javításával MÛANYAGOK ÉS A KÖRNYEZET Poli(etilén-tereftalát) (PET) újrafeldolgozása a tulajdonságok javításával Tárgyszavak: PET; újrafeldolgozás; kémiai bontás; molekulatömeg; lánchosszabbítás; reaktív extrúzió;

Részletesebben

MŰANYAGOK ÉS A KÖRNYEZET

MŰANYAGOK ÉS A KÖRNYEZET MŰANYAGOK ÉS A KÖRNYEZET Bioműanyagok: immár az EU iparpolitikájának részét képezik Az EU új iparpolitikája megteremtheti a biopolimereket gyártó európai vállalatok növekedése számára. A klasszikus, általában

Részletesebben

MŰANYAGFAJTÁK ÉS KOMPOZITOK

MŰANYAGFAJTÁK ÉS KOMPOZITOK MŰANYAGFAJTÁK ÉS KOMPOZITOK Új nagy teljesítményű műanyagok megjelenése a piacon Új monomerek és polimerek kidolgozása hosszú és költséges folyamat. Napjainkban a nagy teljesítményű műszaki műanyagok csoportjában

Részletesebben

Biopolimerek 1. Dr. Tábi Tamás Tudományos Munkatárs

Biopolimerek 1. Dr. Tábi Tamás Tudományos Munkatárs Biopolimerek 1 Dr. Tábi Tamás Tudományos Munkatárs MTA BME Kompozittechnológiai Kutatócsoport Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki kar, Polimertechnika Tanszék 2016. Május 3. Mi

Részletesebben

Évelő lágyszárú növények biomasszájának hasznosítása

Évelő lágyszárú növények biomasszájának hasznosítása Évelő lágyszárú növények biomasszájának hasznosítása Dr. Hornyák Margit c. egyetemi docens SZE Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Mosonmagyaróvár MMK Környezetvédelmi Tagozat 2016. január 20. Problémafelvetés

Részletesebben

Vegyi anyagok által okozott egészségkárosodások

Vegyi anyagok által okozott egészségkárosodások Vegyi anyagok által okozott egészségkárosodások Előadó: Dr. Lászlóffy Marianna főorvos Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztály Egészségkárosodás Az egészségkárosító

Részletesebben

Hulladékgazdálkodás 1. 5. Előadás 15. Települési hulladéklerakók -Hulladéklerakóhelyekfajtái,kialakításilehetőségei, helykiválasztás szempontjai.

Hulladékgazdálkodás 1. 5. Előadás 15. Települési hulladéklerakók -Hulladéklerakóhelyekfajtái,kialakításilehetőségei, helykiválasztás szempontjai. Hulladékgazdálkodás 1. 5. Előadás 15. Települési hulladéklerakók -Hulladéklerakóhelyekfajtái,kialakításilehetőségei, helykiválasztás szempontjai. -Tervezésialapelvek, műszakivédelemkialakítása, vízrendezés,

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc In situ és ex situ biológiai kármentesítési eljárások I. 68.lecke Intenzifikált

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Önerősítő hőre lágyuló műanyag szövettermékek Műanyag fóliák nyújtásával jelentős mértékű anizotrópiát lehet elérni a mechanikai és más tulajdonságokban, és ezáltal a kiválasztott

Részletesebben

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI Különleges polimerek igényes alkalmazásokban A poli(éter-éter-keton) hőállósága mellett egy sor előnyös tulajdonsággal rendelkezik, amelyek alkalmassá teszik a földgáz- és kőolajiparban

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Nagyméretű és nagy teljesítményű villamos fröccsgépek A villamos hajtású fröccsöntő gépeket korábban hatékony energiafelhasználásuk és a hidraulikus gépeknél precízebb munkájuk miatt

Részletesebben

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Környezettechnológia Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék A hulladék k definíci ciója Bármely anyag vagy tárgy, amelytől birtokosa megválik, megválni

Részletesebben

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI Speciális adalékok töltőanyagok mellett A töltőanyagok sok esetben javítják az alapanyagok mechanikai tulajdonságait, emellett azonban rontják a hő- és fényállóságot. Ezt a negatív

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Nagy teljesítményű leheletvékony fóliák Öntéssel nagy értékű, nagyon sok rétegből felépülő, ugyanakkor meglepően vékony fóliákat lehet előállítani. Ezek legtöbbjét raklapokra felhalmozott

Részletesebben

Programvezető: Dr. Dr. h.c. IVÁNCSICS JÁNOS, D.Sc. a mezőgazdasági tudomány doktora

Programvezető: Dr. Dr. h.c. IVÁNCSICS JÁNOS, D.Sc. a mezőgazdasági tudomány doktora NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR MOSONMAGYARÓVÁR ÉLELMISZERTUDOMÁNYI INTÉZET ÉLELMISZERTECHNOLÓGIAI ÉS MIKROBIOLÓGIAI TANSZÉK Programvezető: Dr. Dr. h.c. IVÁNCSICS

Részletesebben

OTKA KUTATÁS ZÁRÓJELENTÉSE Égésgátló szereket tartalmazó műanyagok hőbomlása T047377

OTKA KUTATÁS ZÁRÓJELENTÉSE Égésgátló szereket tartalmazó műanyagok hőbomlása T047377 OTKA KUTATÁS ZÁRÓJELENTÉSE Égésgátló szereket tartalmazó műanyagok hőbomlása T047377 A kutatás célja Égésgátló szerekkel társított műanyagok hőbomlását tanulmányoztuk abból a célból, hogy feltárjuk az

Részletesebben

Kommunális szilárd hulladék szerves frakciójának anaerob kezelése Dániában

Kommunális szilárd hulladék szerves frakciójának anaerob kezelése Dániában EGYÉB HULLADÉKOK 6.6 Kommunális szilárd hulladék szerves frakciójának anaerob kezelése Dániában Tárgyszavak: aeroban; aerob; hulladékkezelés; kommunális; rothasztás. A kommunális hulladékok kezelése biogázüzemekben

Részletesebben

A dentális plakk. Az orális baktériumok megtelepedése önmagában fiziológiás folyamat és véd a potenciálisan patogén, exogén baktériumokkal szemben

A dentális plakk. Az orális baktériumok megtelepedése önmagában fiziológiás folyamat és véd a potenciálisan patogén, exogén baktériumokkal szemben A dentális plakk Kemény fogszöveteken (zománc) megjelenő lerakódás, amelyet élő és elhalt baktériumok, extracelluláris baktérium termékek és nyál eredetű makromolekulák, ásványi anyagok alkotnak. Az orális

Részletesebben

3. Szekció Csomagolás-biztonság veszélyek, vizsgálatok, megelőzés! Szekcióvezető: Panyi László, a CSAOSZ elnökségének tagja

3. Szekció Csomagolás-biztonság veszélyek, vizsgálatok, megelőzés! Szekcióvezető: Panyi László, a CSAOSZ elnökségének tagja Üdvözlet a WESSLING Hungary nevében! 3. Szekció Csomagolás-biztonság veszélyek, vizsgálatok, megelőzés! Szekcióvezető: Panyi László, a CSAOSZ elnökségének tagja Budapest, 2014. október 29. Az élelmiszerekkel

Részletesebben

Komposztálással és biológiai lebomlással hasznosítható egyszer használatos műanyag csomagolóeszközök KT 60

Komposztálással és biológiai lebomlással hasznosítható egyszer használatos műanyag csomagolóeszközök KT 60 Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. 1027 Budapest, Lipthay utca 5. Telefon: (+36-1) 336-1156, fax: (+36-1) 336-1157 E-mail: kornyezetbarat.termek@t-online.hu http: //www.kornyezetbarat-termek.hu KT 60

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA A polipropilén és az ütésálló polisztirol préslég-formázhatóságát befolyásoló tényezők Speciális nukleáló adalékok bekeverésével drasztikusan megnövelhető a polipropilén béta kristálymódosulatának

Részletesebben

A mustok összetételének változtatása

A mustok összetételének változtatása Mustjavítás A mustok összetételének változtatása Savtartalom növelése meghatározott régiókban és években alkalmazható az EU országaiban Száraz és meleg éghajlaton vagy évjáratokban válhat szükségessé lelágyulásra

Részletesebben

XII. Reakciók mikrohullámú térben

XII. Reakciók mikrohullámú térben XII. Reakciók mikrohullámú térben Szervetlen, fémorganikus és katalízis gyakorlatok 1. BEVEZETÉS A mikrohullámú (továbbiakban mw) technikát manapság a kémia számos területen használják, pl. analízishez

Részletesebben

Épületgépészeti csőanyagok kiválasztási szempontjai és szereléstechnikája. Épületgépészeti kivitelezési ismeretek 2012. szeptember 6.

Épületgépészeti csőanyagok kiválasztási szempontjai és szereléstechnikája. Épületgépészeti kivitelezési ismeretek 2012. szeptember 6. Épületgépészeti csőanyagok kiválasztási szempontjai és szereléstechnikája Épületgépészeti kivitelezési ismeretek 2012. szeptember 6. 1 Az anyagválasztás szempontjai: Rendszerkövetelmények: hőmérséklet

Részletesebben

Szakmai ismeret A V Í Z

Szakmai ismeret A V Í Z A V Í Z A hidrogén oxidja (H 2 O). A Földön 1 az egyik legelterjedtebb vegyület, molekula (2H 2 O). Színtelen, szagtalan folyadék, légköri (1013 mbar ~ 1013 hpa) nyomáson 0 o C-on megfagy, 100 o C-on forr,

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Szálakkal erősített hőre lágyuló műanyagok a fejlesztések fókuszában A rövid szálakkal erősített műanyagok után a fejlesztések a hosszú szálas műanyagok (LFT) irányába fordultak.

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Földmővelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-elemzési Fıosztály. 2010. január

TARTALOMJEGYZÉK. Földmővelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-elemzési Fıosztály. 2010. január ÉLELMISZER SZABÁLYOZÁSI INFORMÁCIÓK 3. MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV TARTALOMJEGYZÉK Földmővelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-elemzési Fıosztály 2010. január Bevezetés Az élelmiszerek ipari

Részletesebben

Mezőgazdasági és csomagolási célokra alkalmazott fóliák

Mezőgazdasági és csomagolási célokra alkalmazott fóliák A MÛANYAGOK FELHASZNÁLÁSA Mezőgazdasági és csomagolási célokra alkalmazott fóliák Tárgyszavak: mezőgazdasági fóliák; talajtakarás; hajtatóalagút; védőháló; állattenyésztés; szélfogó ponyva; biodegradálható

Részletesebben

Funkcionálisan gradiens anyagszerkezetű kompozit görgő végeselemes vizsgálata

Funkcionálisan gradiens anyagszerkezetű kompozit görgő végeselemes vizsgálata FIATALOK FÓRUMA Funkcionálisan gradiens anyagszerkezetű kompozit görgő végeselemes vizsgálata Felhős Dávid, Dr. Váradi Károly, Dr. Klaus Friedrich Gépszerkezettani Intézet, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi

Részletesebben

Különböző módon táplált tejelő tehenek metánkibocsátása, valamint ezek tárolt trágyájának metánés nitrogénemissziója

Különböző módon táplált tejelő tehenek metánkibocsátása, valamint ezek tárolt trágyájának metánés nitrogénemissziója LEVEGÕTISZTASÁG-VÉDELEM 2.1 Különböző módon táplált tejelő tehenek metánkibocsátása, valamint ezek tárolt trágyájának metánés nitrogénemissziója Tárgyszavak: ammónia, tejelő tehenek, zsírok, trágyatárolás,

Részletesebben

Ivóvízvizsgálati eredmények, határértékek

Ivóvízvizsgálati eredmények, határértékek Ivóvízvizsgálati eredmények, határértékek A szolgáltatott ivóvíz vízminőségi jellemzői Miskolci ivóvíz-hálózat 2013. március Kémiai vizsgálati eredmények átlagértékei Vizsgált komponens Mértékegység Átlagérték

Részletesebben

Polimerek fizikai, mechanikai, termikus tulajdonságai

Polimerek fizikai, mechanikai, termikus tulajdonságai SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ANYAGISMERETI ÉS JÁRMŰGYÁRTÁSI TANSZÉK POLIMERTECHNIKA NGB_AJ050_1 Polimerek fizikai, mechanikai, termikus tulajdonságai DR Hargitai Hajnalka Polimerek / Műanyagok monomer egységekből,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Tóta József. A kézműves alkotások útja az előkészítéstől a csomagolásig I. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Tóta József. A kézműves alkotások útja az előkészítéstől a csomagolásig I. A követelménymodul megnevezése: Tóta József A kézműves alkotások útja az előkészítéstől a csomagolásig I. A követelménymodul megnevezése: Népi kézműves vállalkozás működtetése A követelménymodul száma: 1004-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

KÉMIA. 9 10. évfolyam. Célok és feladatok

KÉMIA. 9 10. évfolyam. Célok és feladatok KÉMIA 9 10. évfolyam Célok és feladatok A gimnázium 9-10. évfolyamán az általános iskolában lerakott alapokon tovább építjük a diákok kémiai ismeretrendszerét. A többi természettudományban szerzett tudással

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 006 674 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 006 674 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000006674T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 006 674 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 03 7326 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

Ragasztás, ragasztóanyagok. Kötés kialakulása kémiai úton. Kötés kialakulása kémiai úton. Kötés kialakulása kémiai úton

Ragasztás, ragasztóanyagok. Kötés kialakulása kémiai úton. Kötés kialakulása kémiai úton. Kötés kialakulása kémiai úton Ragasztás, ragasztóanyagok 10. hét kötıanyag: oligomer, monomer kis moláris tömeg felvitel: folyadékállapot és viszkozitás biztosítása a kötés tisztán kémiai reakció poliaddíciós vagy polimerizációs folyamat

Részletesebben

A korrózió elleni védekezés módszerei. Megfelelő szerkezeti anyag alkalmazása

A korrózió elleni védekezés módszerei. Megfelelő szerkezeti anyag alkalmazása A korrózió elleni védekezés módszerei Megfelelő szerkezeti anyag kiválasztása és alkalmazása Elektrokémiai védelem A korróziós közeg agresszivitásának csökkentése (inhibitorok alkalmazása) Korrózió-elleni

Részletesebben

CSOMAGOLÁS. Csomagolás és csomagolóanyagok. Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézet

CSOMAGOLÁS. Csomagolás és csomagolóanyagok. Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézet CSOMAGOLÁS Csomagolás és csomagolóanyagok Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézet Csomagolás Cél: a termék mennyiségének és minőségének megóvása a gyártás a szállítás a felhasználás alatti (többadagos

Részletesebben

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA Műanyagok felületkezelése és kikészítése A műanyagok ugyan anyagukban színezhetők és felületi minőségük is gyakran kielégíti a követelményeket, formaadás után számos esetben idegen

Részletesebben

Wessling technológiai továbbképzés

Wessling technológiai továbbképzés Wessling technológiai továbbképzés Gabonaipar II. rész Werli József Sütőipari technológia Elhangzott 2014. szeptember 3-án A gyártástechnológia legfontosabb műveletei. nyersanyagok előkészítése tésztakészítés,

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus)

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus) Az 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet mellékletének 68. sorszámú előírása MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus) 1-2-2006/129 számú előírás A színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagokra

Részletesebben

Univerzális diszperziós ragasztó vinil és textil padló- és falburkolatokhoz

Univerzális diszperziós ragasztó vinil és textil padló- és falburkolatokhoz Rollcoll Univerzális diszperziós ragasztó vinil és textil padló- és falburkolatokhoz ALKALMAZÁSI TERÜLET Beltérben mindenfajta vinil padlóburkolat, szőtt és tűzött szőnyeg, parafa és kókuszháncs padlóburkolat,

Részletesebben

Tárgyszavak: természetes szálak; kompaundok; farost; szálkeverékek; fröccsöntés; műszaki műanyagok; autóipar; bútoripar.

Tárgyszavak: természetes szálak; kompaundok; farost; szálkeverékek; fröccsöntés; műszaki műanyagok; autóipar; bútoripar. MŰANYAGFAJTÁK Természetes szálakkal erősített műanyagok A természetes eredetű anyagok társítása műanyagokkal nem csak környezetvédelmi okokból egyre népszerűbb, hiszen ezek a kompaundok valódi műszaki/gazdasági

Részletesebben

Polimerek adalékanyagai Dr. Tábi Tamás

Polimerek adalékanyagai Dr. Tábi Tamás Polimerek adalékanyagai Dr. Tábi Tamás 2015. Szeptember 30. Mi is az a polimer és a műanyag? Polimer: Olyan hosszúláncú vegyület (makromolekula) amelyben sok ezer építőegység kapcsolódik össze egymással.

Részletesebben

Csomagolási technológiák

Csomagolási technológiák Csomagolási technológiák Az alábbi összeállításban a különbözı csomagolási módszerek rövid összefoglalását találja, mely reményeink szerint azok számára is hasznos lesz, akik ismerik a folyamatok részleteit.

Részletesebben

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI Nyújtáskor mindkét irányban méretüket növelő polimerek Vannak olyan különleges anyagok, amelyek mérete nyújtáskor mindkét irányban megnő. Ezeket kezdetben antigumi -nak nevezték,

Részletesebben

MŰGYANTA FELHASZNÁLÁSÁVAL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK

MŰGYANTA FELHASZNÁLÁSÁVAL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK MŰGYANTA FELHASZNÁLÁSÁVAL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK Általános tudnivalók Kötési mechanizmus: A műgyanta a hagyományos ragasztókkal illetve kötőanyagokkal szemben nem az oldószer elpárologtatásával köt meg,

Részletesebben

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA, UTÓMŰVELETEK

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA, UTÓMŰVELETEK MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA, UTÓMŰVELETEK Hibrid szerkezetek szerves bádoggal A hibrid szerkezetek tömege jelentősen csökkenthető, ha a fémkomponens helyett is műanyagot, ún. szerves bádogot használnak. A szerves

Részletesebben

9. Padlórendszerek 46

9. Padlórendszerek 46 9. Padlórendszerek 46 Cement kötôanyagú betonjavító és kiegyenlítô habarcsok padlófelületekhez Stabiment HVM kemény tapadóhabarcs szürke por max. szemnagyság 3 mm laza halmazsûrûség: 1,60 kg/dm 3 Két rétegû

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK (REACH) és a 2015/830/EU rendeleteknek megfelelően

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK (REACH) és a 2015/830/EU rendeleteknek megfelelően BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK (REACH) és a 2015/830/EU rendeleteknek megfelelően Verzió: 3.0 Felülvizsgálat és hatálybalépés időpontja: 2016. jan. 29. Felváltja az előző, 2015. december 2-án kiadott

Részletesebben

A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 35. és 36..-aiban foglalt felhatalmazás alapján:

A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 35. és 36..-aiban foglalt felhatalmazás alapján: Szakonyfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2005. (IV.29.) számú rendelete Alsószölnök, Felsőszölnök, Szakonyfalu települések közös gazdálkodási tervéről A gazdálkodásról szóló 2000. évi

Részletesebben

Ecetek. Az ecetkészítés olyan régi, mint a bor előállítása, azt pedig tudjuk, hogy a szőlő- és borkultúra már az ókorban is virágzott.

Ecetek. Az ecetkészítés olyan régi, mint a bor előállítása, azt pedig tudjuk, hogy a szőlő- és borkultúra már az ókorban is virágzott. Ecetek Az ecetkészítés olyan régi, mint a bor előállítása, azt pedig tudjuk, hogy a szőlő- és borkultúra már az ókorban is virágzott. Az első írásos emlékek az ecetről Mezopotámiából, Indiából, Egyiptomból,

Részletesebben

Biztonsági adatlap a 1907/2006/EK - ISO 11014-1 szerint

Biztonsági adatlap a 1907/2006/EK - ISO 11014-1 szerint Biztonsági adatlap a 1907/2006/EK - ISO 11014-1 szerint Loctite 270 oldal 1 / 5 Biztonsági adatlap (SDB) száma: : 153492 Felülvizsgálat ideje: 07.07.2008 Nyomtatás ideje: 21.04.2009 1. Anyag/készítmény

Részletesebben

Lépcsős polimerizáció, térhálósodás; anyagismeret

Lépcsős polimerizáció, térhálósodás; anyagismeret Lépcsős polimerizáció, térhálósodás; anyagismeret Bevezetés Lineáris polimerek jellemzők reakciók kinetika sztöchiometria és x n Térhálósodás Anyagismeret hőre lágyuló műanyagok térhálós gyanták elasztomerek

Részletesebben

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA Korszerű fóliák elektronikai alkalmazásokra A nyomtatott elektronika segítségével a műanyag fóliák és vezető szerkezetek kombinációjával számos új kapcsolási funkció alakítható ki.

Részletesebben

CLEARSAFE GRP RÁCS ISMERTETŐ

CLEARSAFE GRP RÁCS ISMERTETŐ CLEARSAFE GRP RÁCS ISMERTETŐ Üvegszállal erősített, poliészter gyantából öntött ipari, balesetvédelmi rács A GRP rács egy speciálisan ipari igényekhez fejlesztett, R13-as csúszásmentesített felületet adó

Részletesebben

mechanikai terheléseknek ellenáll. Követi az alapfelületet, a pórusokat lezárja. Mûszaki adatok: Sûrûség: 1,1 g/cm 3 Száraz rétegvastagság

mechanikai terheléseknek ellenáll. Követi az alapfelületet, a pórusokat lezárja. Mûszaki adatok: Sûrûség: 1,1 g/cm 3 Száraz rétegvastagság Mûszaki Információ Disbon Nr. 433 Disboxid 433 EP-Grund 433 Színtelen, oldószermentes, kétkomponensû folyékony epoxidgyanta padló felületekre. Alapozó, impregnáló és tapadást növelô réteg ásványi alapokra.

Részletesebben

Tárgyszavak: élelmiszer-minőség; élelmiszer-biztonság; HACCP; halfeldolgozási példa.

Tárgyszavak: élelmiszer-minőség; élelmiszer-biztonság; HACCP; halfeldolgozási példa. TERMELÉSI FOLYAMAT MINÕSÉGKÉRDÉSEI, VIZSGÁLATOK 2.3 1.4 Napirenden a minőség az élelmiszeriparban Tárgyszavak: élelmiszer-minőség; élelmiszer-biztonság; HACCP; halfeldolgozási példa. A közvélemény a 2001.

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA A fóliagyártó-technológiák középpontjában az anyagés energiaköltségek csökkentése A fóliagyártásban elsősorban technológiai innovációkkal lehet anyag- és energiatakarékosságot elérni.

Részletesebben

Tárgyszavak: PVC; fenntartható fejlődés; PVC imázsa, PVC stabilizátor; lágyító; autóipar; egészségügy; blisztercsomagolás; műszaki textil.

Tárgyszavak: PVC; fenntartható fejlődés; PVC imázsa, PVC stabilizátor; lágyító; autóipar; egészségügy; blisztercsomagolás; műszaki textil. A MÛANYAGOK FELHASZNÁLÁSA A PVC versenyképes alapanyag marad Tárgyszavak: PVC; fenntartható fejlődés; PVC imázsa, PVC stabilizátor; lágyító; autóipar; egészségügy; blisztercsomagolás; műszaki textil. A

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-103 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-103 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-103 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott sütőipari termékek Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2012. (első kiadás)

Részletesebben

6. Extrúzió szerszám, termék

6. Extrúzió szerszám, termék 6. Extrúzió szerszám, termék Bevezetés Szerszám, termék folyás a szerszámban rúd és profilgyártás csőgyártás lemezextrúzió filmgyártás koextrúzió kábelextrúzió Követőberendezések Szabályozás, vezérlés

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH és a 1272/2008/EK szerint. 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH és a 1272/2008/EK szerint. 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása Kiállítás dátuma: 2013.11.27. Verzió: 1 Oldal: 1/7 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Szilárd, ásványi komplex NPK műtrágya másodlagos elemekkel.

Részletesebben

Lengyel-magyar kereskedelem 2011-ben 2015-12-16 18:53:25

Lengyel-magyar kereskedelem 2011-ben 2015-12-16 18:53:25 Lengyel-magyar kereskedelem 2011-ben 2015-12-16 18:53:25 2 2011-ben, jó kezdést követően a Magyarországra irányuló lengyel export növekedési üteme a következő negyedévekben lassulni kezdett. Míg az első

Részletesebben

Kerámia, üveg és fém-kerámia implantátumok. BME Anyagtudomány és Technológia Tsz.

Kerámia, üveg és fém-kerámia implantátumok. BME Anyagtudomány és Technológia Tsz. Kerámia, üveg és fém-kerámia implantátumok BME Anyagtudomány és Technológia Tsz. Bevezetés A kerámiákat régóta használja az orvostechnika implantátumanyagként, elsõsorban bioinert tulajdonságaik, kopásállóságuk

Részletesebben

PCI SCHWIMMBADFUGE Vegyszerálló epoxigyanta fugahabarcs kerámiaburkolatokhoz, a tartós vízterhelésnek kitett terekben

PCI SCHWIMMBADFUGE Vegyszerálló epoxigyanta fugahabarcs kerámiaburkolatokhoz, a tartós vízterhelésnek kitett terekben MŰSZAKI ADATLAP PCI SCHWIMMBADFUGE Vegyszerálló epoxigyanta fugahabarcs kerámiaburkolatokhoz, a tartós vízterhelésnek kitett terekben Termékismertető: 164 PCI-kiadás: 2000. 03 Fordítás-aktualizálás: 2000.

Részletesebben

TERMÉKMINŐSÍTÉS ÉS TERMÉKHIGIÉNIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TERMÉKMINŐSÍTÉS ÉS TERMÉKHIGIÉNIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TERMÉKMINŐSÍTÉS ÉS TERMÉKHIGIÉNIA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Gyakorlat áttekintése A halfeldolgozás jó higiéniai gyakorlata vonatkozó jogszabályok követelményei

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. készült az 1907/2006/EK rendelet alapján

BIZTONSÁGI ADATLAP. készült az 1907/2006/EK rendelet alapján Patyolat Általános EXTRA mosópor 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP készült az 1907/2006/EK rendelet alapján 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése: Patyolat Általános

Részletesebben

2. A MIKROBÁK ÉS SZAPORÍTÁSUK

2. A MIKROBÁK ÉS SZAPORÍTÁSUK 2. A MIKROBÁK ÉS SZAPORÍTÁSUK A biológiai ipar jellemzően mikroorganizmusokat, vagy állati és növényi szervezetek elkülönített sejtjeit szaporítja el, és ezek anyagcseréjét használja fel a kívánt folyamatok

Részletesebben

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Környezettechnológia Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Szennyvíz Minden olyan víz, ami valamilyen módon felhasználásra került. Hulladéktörvény szerint:

Részletesebben

Ökrök takarmányozása

Ökrök takarmányozása Ökrök takarmányozása Pisztácia, mogyoró Főbb jellemzőik: Alacsony zsír, ásványi anyag és rosttartalom Fehérjéjük (2-3%) nagyrészt NPN anyagokból áll Kevés keményítőt, vagy cukrot tartalmaznak Száraz, hűvös

Részletesebben