Erasmus + Készítette: Csurgai Vivien

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Erasmus + Készítette: Csurgai Vivien"

Átírás

1 Erasmus Készítette: Csurgai Vivien

2 1.NAP Délelőtt megismerkedtünk a szállásunk közvetlen környékével. Ez olyan mintha egy farm lenne, ahol 4-5 családi ház, szántóföldek és néhol állatok vannak. Ezután bemutatkoztunk a szállásadóinknak, illetve Edda tanárnőnek, aki az első héten a német óráinkat tartja. Beszéltünk neki városunkról, iskolánkról, családunkról, hobbinkról. Ő is röviden bemutatkozott nekünk, természetesen mindez német nyelven történt.

3 2.NAP Délelőtt német nyelvi órákon vettünk részt. Utána elmentünk ebédelni egy közeli óvodába. Délután meglátogattunk néhány leendő munkahelyet, ahol aláírtuk a szerződéseket. Útközben sok érdekes dolgot láttunk és hallottunk: - rengeteg repcét termesztenek a környéken - láttunk egy nagy burgonyatermő területet, ami gén bank-ként szolgál és itt 5600 fajta burgonyát termesztenek. - láttuk Németország legnagyobb szamócatermő területét - mindenfelé szélerőműveket es napelemeket láttunk az út mellett.

4 3.NAP Ma ezek voltak a legfontosabb szavak a mai német órán: - Hast du.? ( van-e?) - Ich habe (nekem van) - Ich habe keine (nekem nincs) - Wo? (hol?) - Was? (mit?) - treffen (találkozni) - magst du..? (szereted-e?) Németóra után elmentünk az óvodába ebédelni. Megnéztük az Ortmann kertészetet ahol két lány fog dolgozni. Ott sok érdekes dolgot hallottunk pl: mivel drága az olaj, ezért faforgáccsal fűtenek. Miután itt végeztünk elmentünk egy kis városnézésre. Voltunk egy temetőben is és a sírok sokkal természetesebbek, mint Magyarországon. Edda tanárnő mesélt az iskolákról hogy itt nem tablókat készítenek mint Magyarországon, hanem emlék idézeteket készítenek a ballagók.

5 4.NAP Ma délelőtt németórán voltunk és a legfontosabb szavak a munkához kapcsolatosak voltak: - vorsicht (vigyázz) - benutzen (használni) - e Ordnung (rend) - sauber machen (takarítani) - abwischen (letörölni) - feireabend ( munka vége) Az óra után mentünk ebédelni az óvodába. Ebéd után Rostockba utaztunk és várost néztünk. Itt megmutatták nekünk hogyan kell jegyet venni. Amikor a vonatról leszálltunk villamossal mentünk és ott a belvárosban elmentünk egy templomba és egy múzeumba. miközben sétáltunk Edda tanárnő a város történetéről és nevezetességeiről. Ezután a Warnov-folyóhoz is elmentünk ahol majd hajózni fogunk. Utána visszaindultunk Sanitzba.

6 5.NAP Ma délelőtt németórán ezeket a szavakat tanultuk: - schnell (gyors) - fileight ( talán) - pünchlicht (pontos) - machen ( csinálni) - ordnung ( rendben) - Topf (cserép) - pflegen ( ápolni) - harke (gereblye) - wohin gehts du? (hova mész?) Mikor végeztünk elmentünk ebédelni. Ezután a kerteket és parkokat megnéztük és ezek nem olyanok mint Magyarországon. Ezek sokkal természetesebbek és zöldebbek. Itt nem normális kerítések vannak, hanem kisebb sövények vagy kisebb kerítések. Sokkal dekoratívabbak és szebbek ezek a kertek. Amikor vissza jöttünk még egy kis németet tanultunk.

7 6.NAP Ma délelőtt a német órán ellenőriztük tudásunkat úgy hogy Edda tanárnő szavakat kérdezett tőlünk. Még mielőtt a német óránk vége lett volna, mindenkinek meg lett mutatva hogyan kell használni a térképet és a menetrendet. Ezután ebédelni mentünk. Ebéd után vonattal elmentünk Warnemündébe és ott egy kis városnézés volt, majd lementünk a tenger partra és ott gyönyörködtünk a tengerben és a hajókon. Megmutatták azt a helyet is ahol találkozni fogunk a Hansasailnél. Amikor visszaértünk mindenki megkapta a bérletét és a pénzt a vonatokra.

8 7.NAP Ma reggeli után mindenkit elvittek az új szálláshelyére. Mi voltunk Bellával az utolsók mivel mi voltunk a legmesszebb. Amikor megérkeztünk kicsomagoltunk és körülnéztünk a városban. Útközben sok érdekes fát és növényeket láttunk. Megnéztük a közeli parkokat és kerteket. Itt rózsából rengeteget láttunk. A kikötő is szép ami nem volt olyan messze tőlünk. Mivel itt nincs nyitva vasárnap a bolt, ezért el kellett mennünk bevásárolni is. A szobánkat kicsit otthonosabbá tettük és a lakótársainknak is bemutatkoztunk.

9 8.NAP Ma elmentünk és megnéztük a vasútállomást hogy merre találjuk meg, ha majd megyünk innen el. Nem messze van tőle a kikötő is, ahol éppen fesztivál volt. Elmentünk és megnéztük milyen itt egy fesztivál. Nem sokkal különbözik mint itthon. Az árak kicsit magasak voltak számunkra, de az itteni fizetéshez képest olcsó. Körülnéztünk egy kicsit és utána visszamentünk a szállásunkra.

10 9.NAP Időjárás: Reggel hűvös, ködös, délután pedig kb fok meleg lett, enyhén szeles Reggel mikor megérkeztünk bemutatkoztunk a munkatársainknak. Ezután megmutatta a főnökasszony hogy mi lesz a feladatunk. A mikulásvirágot kellett visszacsípni úgy hogy csak 3-5 levélnek kellett rajta lennie és az alsó kettő levéllemezt kellett meghagyni, a többit lecsíptük. Mikor végeztünk mentünk a Lysimachia hajtásait levágni metszőollóval. Ezután a cikláment kellett tisztogatni, hogy ne legyen száraz levél és az elnyílt virágot is ki kellett húzni. 8-as tálcába raktuk mert értékesítésre ment, valamint még jeltáblázni is kellett. Növény mixeket is csináltunk, ami szintén értékesítésre ment. A cserepező gépnél is dolgoztam, ahol a cserepeket kellett pakolnom nagy tálcába hogy majd abba tudjanak ültetni.

11 10.NAP Időjárás: Reggel enyhe, délután nagyon meleg kb. 25 fok. Ma a mikulásvirágot kellett visszacsípni úgy hogy 6-7 levél maradjon és a felső kettőt le kellett csípni. Ezután krizantémot kellett tálcába pakolni utána cc-kocsira tenni. 1 tálcába 8 db növény fért és a kocsira 1 emeletre 4 db tálca került amit ezután a hűtőbe vittünk, ahol 8 fok van. Azért kellett oda vinni, hogy a virágja bimbóban maradjon az értékesítésig. Amikor végeztünk megtöltött cserepeket kellett pakolni növényasztalra kötésben.

12 11.NAP Időjárás: Reggel borult, hűvös, délután meleg olyan 26 fok. Ma reggel a maradék töltött cserepeket kellett kipakolnunk az asztalra. Ezután az üvegház mellett kellett gyomlálni, még az út közepéről is, és amit összeszedtünk gyomot, azt egy nagy utánfutóra öntöttük amit a komposztra visznek. Amikor végeztünk bementünk és a mikulásvirágot kellett ültetni. A kis palántákat úgy kellett ültetni a cserepekbe, hogy a cserép közepébe a két ujjunkal lyukat készítetünk kb. akkorát amekkora a palánta földlabdája és belehelyeztem, majd egy kicsit tömörítetem. Az őszirózsát is tisztogatni kellett, az elszáradt levelektől és virágoktól.

13 12.NAP Időjárás: Reggel kellemesen meleg volt, majd óráról órára égető napsütés volt. Mai napon az üvegház mellett kellett gyomlálni úgy hogy az út közepéről is. Ma hamarabb fejeztük be a munkát mert mentünk a Hansa-sailre. Itt rengeteg nagyobb hajókat, vitorlásokat is láttunk valamint halételeket ettünk. Nagyon szép volt a kilátás és a tenger is. Amikor vége volt mindenki ment vissza a szállására.

14 13.NAP Időjárás: Reggel enyhe idő volt, délután 30 fok égető napsütés. Mai napon gyomlálnom kellett az üvegház mellett. Ezután a mikulásvirágon növényvédelmet alkalmaztunk. Egy biológiai kezelés ami alatt azt értjük hogy nem vegyszerrel hanem más élőlénnyel védjük a növényt. Amikor végeztünk növényasztalra 9-es cserepeket pakoltunk amik meg voltak töltve.

15 14.NAP Időjárás: Reggel borult esős idő, délután kisütött a nap. A mai nap Rostockba utaztunk mert 10 órakor találkoztunk a többiekkel a pályaudvaron. Mikor találkoztunk, utána mindenki oda ment ahova szeretett volna, de kis csapatokba nehogy eltévedjünk. Rostock kikötőjében volt a Hansa fesztivál és oda mentünk. Megnéztük a városi parkokat és fényképeket kellett készítenem a legérdekesebb virágágyásokról.

16 15.NAP Időjárás: Egész nap meleg napos idő volt Ma elsétáltunk a kikötőbe és még elmentünk sétálni a városba, hogy jobban megismerjük és felfedezzük a környéket. Megnéztük a dűnéket és a dűnéknek a növényekkel történő beültetését. Ezzel védik a talajt, hogy ne hordja el a szél.

17 16.NAP Időjárás: Reggel hűvös, délután meleg Ma az üvegház mellett kellet befejezni a gyomlálást. Amikor végeztünk a krizantémokat előtte kiválogattuk, majd át kellett pakolni, hogy több hely legyen. Ezután petúniákat tisztogattunk az elszáradt virágoktól és levelektől, majd egy nyolcas tálcába 3 db növényt raktunk, hogy ne nyomják egymást. Ezek értékesítésre mentek. Munka vége előtt egy kis növényismeretet tartottak nekünk hogy megmutassák és megismerjük a növényeket.

18 17.NAP Időjárás: Délelőtt nagyon borult esős idő, délután napos idő. A mai napon a városba mentünk és ott kellett gyomlálni a dézsás növények közül. Az elszáradt leveleket és virágot is ki kellett szedni. A rózsa ágyásokat is elkezdtük, de mivel egy nagy felhőszakadás elrontotta a munkát, ezért visszamentünk az üvegházba és ott folytattuk a munkát. Cikláment kellett tisztogatni az értékesítésre és utána jeltáblázni is kellett. Ezután mixeket csináltunk évélőkből. Amikor végeztünk visszametszettük a Müllenbeckiát. A nyuszifület is tisztogatni kellett. Az indás ínfűnek és a zsályának levágtuk a nagy és elszáradt virágjukat.

19 18.NAP Időjárás: Egész nap hűvös esős idő Ma a városba folytattuk a munkát a rózsák gyomlálásával. Mikor visszamentünk az üvegházban kellett a kopasz őszirózsát kellett tisztogatni az értékesítésre. Az értékesítésre kellett még mixeket készíteni, cikláment és petúniát kellett még tisztogatni. Cserepeztünk is. Növények pl: Sedumok, Szalvia. 1 nagy cserépbe 3 db növény került és ez volt az összeültetés.

20 19.NAP Időjárás: Reggel hűvös, délutánra meleg enyhén szeles idő. Mai napon a városban gyomláltuk a rózsa ágyásokat. A gyomokat összegyűjtöttük és komposztálóba öntöttük. Az ágyások utak mellett, autó parkolóban voltak. A kisebb gyomokat kapával a nagyobbakat kézzel kellett kiszedni. A végén össze gereblyéztük és seprűvel lesöpörtük a földet a járdáról.

21 20.NAP Időjárás: Délelőtt hűvös, majd erős napsütés Ma a városban gyomláltuk a rózsa ágyásokat. A rózsák talajtakaró rózsák voltak ami kb cm magasak. A szára nagyon szúrós apró tüskések voltak. Szirmai teltek voltak világos rózsaszín színűek. Munka után elvittek minket a Zingst-i strandra, ahol nagyon jól éreztük magunkat.

22 21.NAP Időjárás: Délelőtt borult esős idő, délután tűző napsütés. Ma Rostockba mentünk az állatkertbe. Ott többféle állatot láttunk, de az eső egy kicsit tönkretette a sétánkat. Délután egy kis vásárlás és szabadprogramunk volt.

23 22.NAP Időjárás: Reggel hűvös és maradt a felhős idő Reggel elmentünk sétálni a kikötőhöz, majd elmentünk a csoport társaink elé a vasúthoz. Ezután megérkeztünk a szállásunkhoz és nekiláttunk közösen főzni. Beszélgettünk és délután visszakísértük őket a vasúthoz.

24 23.NAP Időjárás: Reggel nagyon borult, később felszakadozott a felhő Ma folytattuk a városban a rózsa ágyások gyomlálását. Amikor végeztünk még olyan ágyást is csináltunk amibe volt begónia, magyal, Horchera, Lysimachia. Ezután vuisszamentünk az üvegházba és ott cserepeket kellett pakolni növényasztalra. Mikor végeztünk a kopasz őszirózsát metszettük vissza, ami elnyílt. Kb. a 30 cm-est kellett 15 cmre visszametszeni.

25 24.NAP Időjárás: Hűvös idő és egész nap fok körüli hőmérséklet. Ma a városban gyomláltunk a főút melletti kis keskeny ágyásokat. Volt begónia és rózsa ágyás. Itt is a nagyobb gyomokat kézzel a kisebbeket pedig kiskapával kellett gyomlálni. Kis kapirccsal talajlazítást csináltunk. Amikor itt végeztünk az üvegházba mentünk vissza dolgozni és ott a mikulásvirágra kellett szórni egy olyan port ami megöli a kártevőket hogy ne tegye tönkre a növényt.

26 25.NAP Időjárás: Egész nap meleg, erős napsütés és erős szél. Ma a városban folytattuk a főút melletti kis keskeny ágyások gyomlálását. Az ágyások rózsa, begónia és bársonyvirágból voltak. A bársonyvirág elszáradt virágait le kellett szedni. Kis kapirccsal talajlazítást csináltunk és a gyomokat zsákokba szedtük és komposztra öntöttük. A felfuttatott rózsákat vissza metszettük hogy ne zavarja a közlekedést.

27 26.NAP Időjárás: Reggel hűvös, majd egyre melegebb erős napsütés és szél. Mai napon az üvegházban dolgoztunk és az egyik ház összes növényeit kidobtuk, mert elpusztultak. A cserepeket összegyűjtöttük és egy nagy dobozba kerültek. Ezután a primula kis palántákat kellett 11-es cserépbe elültetni úgy hogy középen csináltunk kb. egy akkora lyukat mint a kis palánta tápkockája. Amikor itt végeztünk megtöltött cserepeket kellett pakolni növényasztalra.

28 27.NAP Időjárás: Reggel hűvös, később égető napsütés. Ma megtöltött 9-es cserepeket pakoltunk ki növényasztalra, amibe majd primula palánták fognak kerülni. A primula palánták kb.4-5 cm-esek és nagyon törékeny a levele ezért óvatosan kellett beleültetni a cserépbe.

29 28.NAP Időjárás: Reggel nagyon hűvös, majd kisütött a nap és nagyon meleg volt. Ma Rostockba mentünk először vásárolni, mivel nagy leértékelések voltak. Utána mentünk a Német-Magyar estre ahol köszöntőt mondtak és a diákok különböző előadásokat mutattak be pl. kőrösi möggyfesztivál és Augusztus 20.-a. Ezután egy kis sütizés és kávézás volt, majd mindenki ment haza.

30 29.NAP Időjárás: Reggel kellemesen enyhe, majd meleg és szeles idő. Ma főzéssel töltöttük a napot. Itt volt az egyik csoport társunk akit ebéd után körbekísértünk a városban, majd kikísértük a vonathoz.

31 30.NAP Időjárás: Egész nap esős, délután egy kicsit kisütött a nap. Ma a mikulásvirágot kellett átcserepezni a 13-as cserépből a 11-es cserépbe. Azért kellett mert az eladás idejéig nem éri el a cserépnek megfelelő méretet. Ezután kopasz őszirózsát kellett tisztogatni az elszáradt levelektől és az elszáradt virágokat kis ollóval kellett levágni. A petúniát is kellett tisztogatni, az elszáradt virágoktól és levelektől. Amikor végeztünk a krizantémokat kellett cc- kocsira pakolni, mert a sötét helyről vittünk a világosabb házba, és ott lepakoltuk.

32 Időjárás: Egész nap esett az eső 31.NAP Reggel a krizantém bimbózásával kezdtük a napot. Azért csináltuk hogy ne az összes bimbó fejlődjön, hanem az 1 nagy kapja az összes energiát ne a többi kicsi. Az összes gumós begóniát ki kellett dobni, mert elpusztultak. Ezután mixeket kellett készítenünk évelőkből. 1 cckocsit kellett úgy elkészíteni hogy két polc mix és két polc őszirózsa. Az őszirózsákat is meg kellett tisztogatni az elszáradt virágoktól és levelektől. Ezután összeültetéseket csináltunk, Sedumból, nyuszifülből, ciklámenből, Lonicerából, napraforgóból, zsályából és fűszernövényből.

33 32.NAP Időjárás: Hűvös, esős, hideg napunk volt. Ma a napraforgó elnyílt virágait kellett levágni ollóval. A levendulát is vissza kellett metszeni kb. felére. A zsályát is tisztogattuk aminek az elszáradt leveleit kellett leszedni és az elnyílt virágokat kellett lecsípni, az új hajtás felett. Amikor itt végeztünk mixeket kellett össze állítani 6-6 tálcát. Ezután ültetni kellett kis palántákat 13-as cserepekbe. Növények: szarkaláb (2 fajta), Saxafraga arendsii, Armeria, Pulmunaria.

34 33.NAP Időjárás: hűvös, szeles, esős idő Ma 25 tálca mixet kellett csinálni az értékesítésre. Amikor itt végeztem összeültetéseket kellett csinálnom úgy hogy 10 db kaspóba 3 db növény került és mindegyikbe 1 db ciklámennek kellett kerülnie. A többi lehetett vagy nyuszifül, vagy Helichrysum, vagy Sedum, vagy borostyán. Ezután szívvirág palántákat 13-as cserepekbe kellett elültetnem. Majd kötésbe kipakolni és beöntözni. Kis primula palántákat is kellett ültetni 9-es cserepekbe.

35 34.NAP Időjárás: Délelőtt borult hűvös, dlután meleg. Ma tisztogatni kellett a veronika és az Euphorbia cserepes növényeket. Ezután mixeket kellett összeállítani 6 db tálcát. A kopasz őszirózsát meg kellett tisztogatni az elszáradt levelektől és virágoktól. Ami elpusztult azt ki kellet dobni és ami nagy-magas volt azt visszavágni. Megtöltött cserepeket is kellett pakolni növényasztalra. Munka végén elköszöntünk munkatársainktól és megköszöntük a lehetőséget hogy itt lehettünk.

36 35-36.NAP Ma összecsomagoltunk és szépen tisztán és rendben hagytuk a szobánkat. Még mielőtt elindultunk volna még utoljára elmentünk a városba sétálni és vásárolni, majd elindultunk a rostocki pályaudvarra és ott találkoztunk a többiekkel. Vonatra szálltunk és elindultunk a Berlini pályaudvarra. Itt megpróbáltuk felfedezni a város nevezetességeit, mint pl. a Brandenburgi kaput, a Reistagot, a főteret. Berlinben töltöttük az éjszakát is, és hogy teljen az idő elmentünk este is sétálni a városban. Nagyon szép hely volt és sok érdekességet láttunk. Mindezekről egy fotó összeállítást készítettünk, és ezeket a látnivalókat németül is bemutatjuk majd az iskolában. Reggel vonatra szálltunk és a repülőtérre indultunk. A repülőre felszálltunk és kora délután megérkeztünk a Budapesti repülőtérre.

Erasmus+ pályázat. Készítette : Hriazik Evelin

Erasmus+ pályázat. Készítette : Hriazik Evelin Erasmus+ pályázat Készítette : Hriazik Evelin Indulás Németországba 2014.08.03 Időjárás: délelőtt nagyon meleg volt Nagykőrösön, de ahogy mentünk a Liszt Ferenc repülőtérre úgy hűlt az idő. Délelőtt indultunk

Részletesebben

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7.

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. 2011.10.24. hétfő Ma reggel 9:00-kor a Kőbánya-Kispest 200E buszmegállójában találkoztuk. Felszálltunk a buszra és elindultunk a Liszt Ferenc (Ferihegy) reptér

Részletesebben

Szakmai gyakorlat. (Erasmus) Készítette: Cseh Tímea. Szak: Gyógy-és Sportmasszőr

Szakmai gyakorlat. (Erasmus) Készítette: Cseh Tímea. Szak: Gyógy-és Sportmasszőr Szakmai gyakorlat (Erasmus) Készítette: Cseh Tímea Szak: Gyógy-és Sportmasszőr Minerva Érettségizettek Szakközépiskolájának köszönhetően a nyári szakmai gyakorlatomat otthonomtól távol egy másik országban,

Részletesebben

Németországi nyári gyakorlat! 2013.08.03-tól 2013.08.31-ig. Készítette: Gál Szilvia

Németországi nyári gyakorlat! 2013.08.03-tól 2013.08.31-ig. Készítette: Gál Szilvia Németországi nyári gyakorlat! 2013.08.03-tól 2013.08.31-ig. Készítette: Gál Szilvia 1. nap! Időjárás: Az indulás napján nagyon meleg volt kb. 40 fok. Dátum: 2013.08.03 (szombat) Helye: Budapest Liszt Ferenc

Részletesebben

A kellemes időben gyorsan telt a nap, többszöri megállással, pihenővel késő délután értünk Lipcsébe.

A kellemes időben gyorsan telt a nap, többszöri megállással, pihenővel késő délután értünk Lipcsébe. A projekt adatai: Címe: Modern technikák a régi épületek felújításánál Helyszín: Lipcse, Németország Kint tartózkodás Ideje: 2015.06.13.-2015.07.04. Munkanyelv: német Tavalyi sikeres, a témában futó felnőtt

Részletesebben

European Accountancy Week

European Accountancy Week European Accountancy Week Riga, 2016. március 13. március 19. Edutus delegáció: Medve Ivett, Mónus Ádám, Korondy Tamás Felkészítő tanár: Dr. Melles Hagos Tewolde Tartalomjegyzék Előkészületek... 3 2016.

Részletesebben

Beszámoló. kifelé a mocsaras résztől, az erőteljesebb és egészségesebb növényzet mutatta, hogy ott már egyre. a fák. A mocsárban

Beszámoló. kifelé a mocsaras résztől, az erőteljesebb és egészségesebb növényzet mutatta, hogy ott már egyre. a fák. A mocsárban Beszámoló 2014. szeptember 22-én a Leonardo da Vinci program Grüne Lernlandschaften elnevezésű projekt keretében Gál Anikó projektvezetővel és Puskás Károly tanár úrral utaztunk Lettországba, a Rigától

Részletesebben

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk.

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk. Első nap Reggel 6-kor indultunk a Cseresnyés Kollégium elől. A határ átlépése után az első megállónk Nagyszalonta volt. Megnéztük a város főterét ahol Erdély egyetlen Kossuth Lajos szobor található. Ellátogattunk

Részletesebben

Erasmus+ beszámoló. Margate, Egyesült Királyság. 2015. július 10-július 25. Készítette: Kárászné Németh Anita

Erasmus+ beszámoló. Margate, Egyesült Királyság. 2015. július 10-július 25. Készítette: Kárászné Németh Anita Erasmus+ beszámoló Margate, Egyesült Királyság 2015. július 10-július 25. Készítette: Kárászné Németh Anita 1. A tanulmányút általános értékelése 2013-ban elvégeztem az Agenda Projektház Oktatási, Tanácsadó

Részletesebben

2013. 07.18. -07.24. 19-én elhajóztunk dél felé. Szép idő, napsütés, bámulatos és - mint már írtam - rendkívül

2013. 07.18. -07.24. 19-én elhajóztunk dél felé. Szép idő, napsütés, bámulatos és - mint már írtam - rendkívül 2013. 07.18. -07.24. Quaqortoqba való megérkezésünket követően előbb engedtünk az eufóriának, majd igyekeztünk racionális tervet készíteni a következő két hétre. Így történt, hogy Dénes másnap átiratta

Részletesebben

Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21.

Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21. Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21. Utassy József Általános Iskola Az előkészületek Iskolánkban nagy örömmel fogadtuk a hírt, hogy a,,határtalanul pályázat keretében a hetedik osztályos tanulók egy

Részletesebben

Egy fényképbe írt családtörténet

Egy fényképbe írt családtörténet Egy fényképbe írt családtörténet 1. A szülőfalum nevének eredete Vámosmikola Hont vármegyéhez tartozott, s ez a falu a XX. század elején központi szerepet töltött be a vármegyében. Itt volt/van a buszjárat

Részletesebben

Mióta él Békéssámsonon? Melyek a legkorább emlékei, első benyomásai a faluról?

Mióta él Békéssámsonon? Melyek a legkorább emlékei, első benyomásai a faluról? (Interjú 2.) Pleskonics Istvánné 2014. január 4-én, egy esős, borongós szombat délutánon három órát beszélgettünk Irénke nénivel előzetes egyeztetés után Alkotmány utcai lakásában. Délután kettőtől délután

Részletesebben

Dózsa Nikolett 11dk osztályos tanuló beszámolója Németországi tanulmányútjáról

Dózsa Nikolett 11dk osztályos tanuló beszámolója Németországi tanulmányútjáról 2010. Június 20. Vasárnap Délelőtt 11 órakor indult a vonatunk Nagykőrösről Ferihegyre. A becsekkolás után hosszas várakozás kezdődött! 15.40-kor kezdtünk felszállni a repülőgépre. 17 óra körül Berlinben

Részletesebben

Egy könyvtárostanár töprengése a dobozok fölött

Egy könyvtárostanár töprengése a dobozok fölött KÖNYVTÁR Szatmári Jánosné Egy könyvtárostanár töprengése a dobozok fölött 1985-ben kerültem a Hajnik Károly Közgazdasági Szakközépiskolába. Iskolánk abban az évben költözött át a Vas utcából a VII. kerületbe,

Részletesebben

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten)

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten) Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten) A 2013/2014. tanévben immár harmadik alkalommal megrendezett Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyen elért első helyezésünkkel csapattársam, Boros János Mátyás,

Részletesebben

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens Egy hónap Hollandiában Nagy Nikolett Fogászati asszisztens A kezdetek Úgy érzem, duplán is szerencsésnek mondhatom magam, hogy sikerült kijutnom Hollandiába.Egyrészt, mert hatalmas élményt jelentett számomra

Részletesebben

mozdulatokkal hol a sínt, hol a kereket kalapálták, míg minden a helyére került.

mozdulatokkal hol a sínt, hol a kereket kalapálták, míg minden a helyére került. A kidaruzásig hátralévő napokon megjavíttattuk a radart, megforrasztattuk a kályhánk meggyengült részeit, tömítettük a szivárgó csatlakozókat, felleltároztuk a készleteket. Nem mellékesen a fiúk remek

Részletesebben

A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN

A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN Élménybeszámoló az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola 7. osztályának tanulmányi kirándulásáról 1.nap A Határtalanul! pályázaton osztályunk egy

Részletesebben

Szakmai gyakorlat, Hollandiában

Szakmai gyakorlat, Hollandiában Szakmai gyakorlat, Hollandiában (2012.10.27-2012.11.24) Varga Vanessza Ágnes (leendő) Gyógypedagógiai asszisztens Hol is kezdjem Olyan sok élményben volt részem ez alatt a négy hét alatt, hogy a hazaérkezésem

Részletesebben

Szilveszter az Adrián, 2015/2016

Szilveszter az Adrián, 2015/2016 Szilveszter az Adrián, 2015/2016 Nem mondhatnám, hogy a legtipikusabb szilveszteri program az Adrián vitorlázni, de a mi családunkban jobbára a megszokottól eltérően történnek a dolgok. A gyerekeink szerint

Részletesebben

Görögországi beszámoló. 1. nap

Görögországi beszámoló. 1. nap 1. nap Az első napunk utazással telt. Délután 5 órakor találkoztunk a Liszt Ferenc Repülőtéren, a gépünk pedig 18:45- kor indult Thessaloniki felé. Este 22:30-kor (görög időszámítás szerint) szálltunk

Részletesebben

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ Gyakorlati hely: Park Hotel Le Sorgenti Gyakorlat időtartama: 2012. május 01.-augusztus 01. Készítette: Szabó Alexandra

Részletesebben

Úton a világ megismerése felé

Úton a világ megismerése felé Úton a világ megismerése felé Világos Nándor 12.A Korán kelés. Álmosság. Hétfő. A reggeli kapkodás mintha egy másik, egy gyorsabb időben zajlana. Hideg, rossz idő. Kocsiút, szerencsére dugó nélkül. Elválás,

Részletesebben

Leonardo Da Vinci program Svédország Åkarp

Leonardo Da Vinci program Svédország Åkarp Leonardo Da Vinci program Svédország Åkarp Előzmények A repülő időben szállt fel, nem volt fennakadás, késés. A gép reggel 9:50 kor indult el és 2,5 óra alatt értünk Svédországba (Malmö-be). A fogadtatás

Részletesebben

Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n

Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n Előkészületek 2008. február 29-én jöttem Németországba, Wilhelmshaven-be a kötelező gyakorlatom eltöltésére, mely 3

Részletesebben

Annyira igyekeztünk ezzel a faragással, hogy egyszer csak egy minden irányba kiterjedt jégmező közepén találtuk magunkat.

Annyira igyekeztünk ezzel a faragással, hogy egyszer csak egy minden irányba kiterjedt jégmező közepén találtuk magunkat. Átkelés Grönlandra Július 05-én reggel indult Pisti repülője hazafelé, és még aznap este megérkezett Szabó Dénes, akivel társak leszünk a Grönland felé való átkelésben. Ezt amolyan fiús kalandnak terveztük

Részletesebben

Húsvét a Bruderhofban

Húsvét a Bruderhofban Húsvét a Bruderhofban 1998 augusztusában Gyurka bácsi bíztatására az akkor 6 fős családunk elrepült az angliai Beech Grove nevű protestáns eredetű, megújult hutteri gyökerű családközösségbe. Erről a 6

Részletesebben

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM 2014. november 13. 2014. december 05. Készítette: Kiss Renáta az LdV-HU-09-TAN-1044-1073-1087-1088 2014 1 HU 01 KA 102 000149 számú Erasmus + Európai Mobilitási projekt keretében

Részletesebben

OLAJ- ÉS VEGYIPARI TŰZOLTÓSÁGOK 5. NEMZETKÖZI KONFERENCIÁJA 2009. november 17-18.

OLAJ- ÉS VEGYIPARI TŰZOLTÓSÁGOK 5. NEMZETKÖZI KONFERENCIÁJA 2009. november 17-18. Boris Cavrak INA Horvátország Boris Cavrak egy 18 évvel ezelőtti esemény azóta azonban első prezentációjával jelentkezett. Az eset 1991 utolsó negyedévében történt, amikor az előadó az INA polgári védelemért,

Részletesebben

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

Hegesztés nemzetközi gyakorlatban

Hegesztés nemzetközi gyakorlatban Hegesztés nemzetközi gyakorlatban LdV-HU-13-IVT-1017 Négy hetes szlovákiai gyakorlat 2014.02.08.-2014.03.08. Készítette: Molnár József 1. nap Utazás 2014. február 08. Február 8.-án indultunk reggel 8-kor

Részletesebben

- LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért

- LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért Beszámoló- Törökország Pogány Frigyes - LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért Készítette: Popp Judit Linda A projekt időtartama: 2014.június 29.- 2014.július 26. Helyszín:

Részletesebben

2012. augusztus 30- szeptember 1.

2012. augusztus 30- szeptember 1. 2012. augusztus 29. Szokásunkhoz híven a korai indulást választottuk, így pár perccel öt óra után már motoroztunk ki a kikötőből. Ez így leírva egyszerűnek tűnik, de nekünk ott, beszorulva két nagy hajó

Részletesebben

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára Mire megvirrad... Julis! Julis! Asszony! Csak nem hagy békén, s én áldozatként, hogy szabaduljak tőle, elvonulok, mint a nagyokosok, tollat veszek a kezembe, azzal ámítom őnagyságát, hogy úr lettem, ahogy

Részletesebben

A következő állomás (és reményeink szerint aznapi végállomás) az észak-devoni kisváros Bideford volt, ahol a minket elszállásoló családok már vártak.

A következő állomás (és reményeink szerint aznapi végállomás) az észak-devoni kisváros Bideford volt, ahol a minket elszállásoló családok már vártak. Egy hét Angliában Sok-sok évvel ezelőtt, egy tíz napos, külföldi utazást még elképzelni is nehéz lett volna. Főleg az első nap (jelen esetben péntek) Magyarországról való indulással harmadik napon Angliába

Részletesebben

Silvas János. Beszámoló a svájci utazásról

Silvas János. Beszámoló a svájci utazásról Silvas János Beszámoló a svájci utazásról Az első nap, az indulás A Liszt Ferenc repülőtéren találkoztunk délután öt órakór. Megvártuk amíg mindenki megérkezik és közben kiosztották a jegyeket. Miután

Részletesebben

EILC beszámoló Poznanból 2009. augusztus 31- szeptember 28

EILC beszámoló Poznanból 2009. augusztus 31- szeptember 28 EILC beszámoló Poznanból 2009. augusztus 31- szeptember 28 Fodor Tamás oldal 1 Fodor Tamásnak hívnak, jelenleg 4. éves műszaki menedzser hallgató vagyok a Budapesti Műszaki Főiskolán és volt olyan szerencsém,

Részletesebben

Erasmus beszámoló Franciaország Caen

Erasmus beszámoló Franciaország Caen ERASMUS beszámoló Sashalmi Júliának hívnak, negyedéves turizmus vendéglátás szakos hallgató vagyok. 3 hónapot töltöttem Franciaországban, Caenban az Erasmus tanulmányi ösztöndíj által, 2 másik magyar hallgatóval

Részletesebben

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget Kovács Gabriella Hát ennyi volt... Hát ennyi volt érezte, hogy itt az út vége. Tehetetlenül, fáradtan feküdt a hideg kövön a fagyos szélben és nem akart többé engedelmeskedni a teste. Már nem érzett fájdalmat

Részletesebben

FARKAS KATALIN. Félvér Tigris. Derna krónikák 1.

FARKAS KATALIN. Félvér Tigris. Derna krónikák 1. FARKAS KATALIN Félvér Tigris Derna krónikák 1. 1. Meglepetés A mai napom is ugyanúgy kezdődött, mint minden hétköznapom. Kicsit morcosan keltem fel, unottan ettem meg a reggelit, lassan öltöztem fel és

Részletesebben

Lezárult a Leonardo da Vinci mobilitás projekt 2010. évi pályázati fordulója.

Lezárult a Leonardo da Vinci mobilitás projekt 2010. évi pályázati fordulója. Leonardo da Vinci mobilitás projekt 2010. Záró beszámoló Lezárult a Leonardo da Vinci mobilitás projekt 2010. évi pályázati fordulója. A munkatervben rögzített feladatokat sikeresen megvalósítottuk. Azt,

Részletesebben

Károlyi Pályázat. Kémia. Írta: Elefánti Barbara 10. A

Károlyi Pályázat. Kémia. Írta: Elefánti Barbara 10. A Károlyi Pályázat Kémia Írta: Elefánti Barbara 10. A 2007. november 3. Tartalomjegyzék 2. oldal: Tartalomjegyzék 3. oldal: Bevezetés 4. oldal: Emil Fischer élete és munkássága 5.-7. oldal: Beszélgetés Emil

Részletesebben

Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás

Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás Tanulmányi kirándulásunk témája erdélyi születésű történelmi nagyságok és az erdélyi történelemben fontos helyszínek felkeresése. Az előkészítő szakaszban külső

Részletesebben

Angliai. útinaplóm. 2014. november 4. - november 27. Készítette: Bacsa Viktor Krisztián

Angliai. útinaplóm. 2014. november 4. - november 27. Készítette: Bacsa Viktor Krisztián Angliai útinaplóm 2014. november 4. - november 27. Készítette: Bacsa Viktor Krisztián --------------------------------------------------------------- A 2014-1-HU01-KA102-000149 Erasmus+ mobilitási projekt

Részletesebben

DOMSZKY ZOLTÁN. 69 nap alatt Magyarország körül

DOMSZKY ZOLTÁN. 69 nap alatt Magyarország körül DOMSZKY ZOLTÁN 69 nap alatt Magyarország körül Előzmények Sajnos nem olyan régtől túrázom talán úgy 10 éve kezdtem, de nagyon megszerettem, és belekóstoltam a teljesítménytúrázás műfajába is. Nagyon lelkes

Részletesebben

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe Felvidéki kirándulásunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre. A kirándulást hosszas előkészítő munka előzte meg, amiben tanáraink

Részletesebben

8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23.

8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23. 8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23. Kísérő tanárok: Lipcsei Anna Mária projektfelelős (osztályfőnök, pedagógia ) Buzás Klára tanító, gyógypedagógus) Rabóczki Ottó osztályfőnök ( testnevelés-biológia

Részletesebben

Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület

Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület 2011. évi KÖZHASZNÚ JELENTÉSE Tavasz A tél végén többször megfordultunk Tebén, de a hó miatt érdemi munkát, még ellenőrzéseket sem tudtunk végezni. Amint elolvadt

Részletesebben

10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve

10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve 10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve J e g y z ő k ö n y v Készült Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

Sinka Nikolett Nóra. Munkanapló. a szakmai gyakorlatról. A gyakorlati hely neve: Konvekta AG

Sinka Nikolett Nóra. Munkanapló. a szakmai gyakorlatról. A gyakorlati hely neve: Konvekta AG Munkanapló a szakmai gyakorlatról A gyakorlati hely neve: Konvekta AG A gyakorlati hely címe: Németország,Schwalmstadt Am Nordbahnhof 5, 34613 Tanuló neve: Sinka Nikolett Nóra Keleti Károly Közgazdasági

Részletesebben

Holland szakmai gyakorlat Varga Fanni

Holland szakmai gyakorlat Varga Fanni Holland szakmai gyakorlat Varga Fanni Soha nem gondoltam volna, hogy valaha adódik egy ilyen lehetőség az életemben. Tavaly, tanév végén lehetett pályázni.belevágtam. Elküldtem az önéletrajzomat és a motivációs

Részletesebben

Erasmus Albiban (Franciaország)

Erasmus Albiban (Franciaország) Erasmus Albiban (Franciaország) Prunariu Andrea PPKE-JÁK 2012 Előzmények Tavaly, 2011 szeptemberében az iskola meghirdetett egy pótjelentkezést a tavaszi félévre az Erasmus keretein belül. Mivel már egy

Részletesebben

Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében )

Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében ) Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében ) 1. nap - 2009. július 12. Vasárnap UTAZÁS Reggel 8 körül szedett össze a busz minket Paks különböző

Részletesebben

Beszámoló. Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében.

Beszámoló. Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében. Beszámoló Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében. A külföldi képzés lehetőségét az iskolában, egy pályázat útján nyertem el három társammal

Részletesebben

Élménybeszámoló Berlinről

Élménybeszámoló Berlinről Élménybeszámoló Berlinről Az Erasmus ösztöndíj keretén belül lehetőségem nyílt arra, hogy a 2013/2014-es őszi/téli szemesztert Berlinben töltsem. A választásom azért erre a városra esett, mert a német

Részletesebben

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM 2014. november 13. 2014. december 05. Készítette: Matus Kitti Diána az LdV-HU-09-TAN-1044-1073-1087-1088 2014 1 HU 01 KA 102 000149 számú Erasmus + Európai Mobilitási projekt keretében

Részletesebben

Püspökladány Város Önkormányzatának Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottsága

Püspökladány Város Önkormányzatának Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottsága Püspökladány Város Önkormányzatának Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottsága 2014. május 21-i soron következő ülésének jegyzőkönyve 26/2014. (V. 21.) sz. Városfejlesztési, Környezetvédelmi

Részletesebben

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ 2012. június 16-23. Domokos Kázmér Iskolacsoport Szováta 2012.06.16. szombat Indulás 8:15 Szovátáról-Erdélyből Csomagok bepakolása az utolsó szovátai megállónál.

Részletesebben

ó ó ó ú ó ó ó ó ó ú ő ú ú ó ű ü ó ü ő ú ü ű ó ű ű ő ő ó ó ű ő ú ó ű ó ó ó ó ű ü ü ó ü ó ó ü ú ó ó ű ó ú ó ú ő ú ó ű ü ő ő ó ü ó ó ű ó ű ó ó ó ó ú ó ű ó ó ű ü ó ü ű ü ó ü ő ó ű ú ó ű ó ő ó ű ó ó ú ó ű ó

Részletesebben

FÉNYHÁLÓ Spirituális Magazin TEREMTÉSEINK TISZTA ÍGÉRETE

FÉNYHÁLÓ Spirituális Magazin TEREMTÉSEINK TISZTA ÍGÉRETE Szeretettel köszöntelek kedves Olvasó! 2015. XI / 31. szám November hónap - érzésem szerint - a letisztulást, az átláthatóságot, és az elcsendesedést hozza el számunkra, amire szükségünk is van, hiszen

Részletesebben

EGÉSZSÉGNAP 2. Alsó tagozat PROGRAMTERV. Balatonszabadi, 2014. június 3.

EGÉSZSÉGNAP 2. Alsó tagozat PROGRAMTERV. Balatonszabadi, 2014. június 3. EGÉSZSÉGNAP 2. Alsó tagozat PROGRAMTERV Balatonszabadi, 2014. június 3. Pedagógiai célok Ismerjék meg tanulóink a helyi és globális ökológiai problémákat és sajátítsák el saját szintjükön, azokat az alapvető

Részletesebben

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám CSENGŐSZÓ A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám Készítették: A Diák-újságíró szakkör tagjai: Juhász Valentina, Jónás Levente, Flórián Zsolt, Prohászka

Részletesebben

Finnország, 2009. Készítette: Török Ferenc

Finnország, 2009. Készítette: Török Ferenc Finnország, 2009 Készítette: Török Ferenc Március 8. 2009. március 8-án reggel 7 óra 45 perckor indultunk a Trefort Ágoston Szakképző Iskola elől. A repülőnk a budapesti Ferihegy II ről indult 12 óra 30

Részletesebben

ERASMUS Tanulmányúti Beszámoló Finnország, Kuopio 2007/2008 őszi és tavaszi félév

ERASMUS Tanulmányúti Beszámoló Finnország, Kuopio 2007/2008 őszi és tavaszi félév ERASMUS Tanulmányúti Beszámoló Finnország, Kuopio 2007/2008 őszi és tavaszi félév Szekeres Péter kooperos hallgató vagyok a Kandóról! Az utolsó utáni évben úgy döntöttem hogy jó lenne szerencsét próbálni

Részletesebben

2014. június. Nagypall Község Önkormányzatának lapja

2014. június. Nagypall Község Önkormányzatának lapja Nagypalli Hírhozó Nagypall Község Önkormányzatának lapja Elballagtak nagycsoportos óvodásaink. Búcsút vettek az óvodától, az óvó néniktől, kispajtásoktól és a játékoktól. Szeptembertől várja őket az iskolapad.

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v Készült: 2013. március 22-én a Megyeháza Külső-Szolnok termében megtartott Jász- Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés Ügyrendi Bizottsága üléséről. Jelen vannak:molnár Imre, a Bizottság

Részletesebben

Villás Lajos: Ali baba egy nagyvárosban 2009. September 17.

Villás Lajos: Ali baba egy nagyvárosban 2009. September 17. Villás Lajos: Ali baba egy nagyvárosban 2009. September 17. C-PRESS Hírügynökség - Üdvözöljük a C-PRESS oldalán! Valami csoda folytán az "Ezeregy éjszaka" birodalmából néhány mesehõs átlépi egy szellem

Részletesebben

H Í R L E V É L ÓBAROK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA 2009. SZEPTEMBER 15.

H Í R L E V É L ÓBAROK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA 2009. SZEPTEMBER 15. H Í R L E V É L 2009. SZEPTEMBER 15. DÖNTÉSEKRŐL RÖVIDEN: Döntött a Képviselő-testület arról, hogy Óbarok Község kilép a Móri Kistérséggel közösen működtetett, egyes honvédelmi tárgyú feladatok végzésére

Részletesebben

Erasmus+ beszámoló. Nagy László András Franciaország, Angers

Erasmus+ beszámoló. Nagy László András Franciaország, Angers Erasmus+ beszámoló Nagy László András Franciaország, Angers Erasmus+ program Úgy gondolom az természetes volt, hogy mint mindenkiben, bennem is felmerült pár kérdés, amikor a GDF honlapján átnéztem az

Részletesebben

Hochschule Ravensburg-Weingarten Németország 2008/09 Őszi félév

Hochschule Ravensburg-Weingarten Németország 2008/09 Őszi félév Beszámoló Hochschule Ravensburg-Weingarten Németország 2008/09 Őszi félév Kovács Gergely (EXXRA9) Első nap Kovács Gergely vagyok, a BMF-KVK hallgatója. A 2008/09-es őszi félévben lehetőségem nyílt egy

Részletesebben

ENYÉM, TIÉD, MIÉNK MÉREM KATALIN

ENYÉM, TIÉD, MIÉNK MÉREM KATALIN ENYÉM, TIÉD, MIÉNK MÉREM KATALIN I. A mesék nem meséli nem múltba néz, aki a múltba néz. A szó er ős, hatalma és megtartó ereje van, de ismerni kell, és hinni az erejében. A lebecsül őknek, az elhanyagolóknak,

Részletesebben

2012. november 22 december 9.

2012. november 22 december 9. 2012. november 22 december 9. Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola Budapest Fogadó intézmény: Ecole du

Részletesebben

Rohantam, szívem a torkomban dobogott, világosbarna hajamat a szél borzolta. Barna szemem könynyezett a széltől. Adrenalinszintem a magasban szökött.

Rohantam, szívem a torkomban dobogott, világosbarna hajamat a szél borzolta. Barna szemem könynyezett a széltől. Adrenalinszintem a magasban szökött. C. A. Tűréshatár 0 Rohantam, szívem a torkomban dobogott, világosbarna hajamat a szél borzolta. Barna szemem könynyezett a széltől. Adrenalinszintem a magasban szökött. El kellett érnem a Szentpétervárra

Részletesebben

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) A tények: Időpont: 2012. október 10 13. Helyszínek, látnivalók, programok: Dachau: koncentrációs tábor megtekintése Strasbourg: angolosok: részvétel

Részletesebben

Beszámoló a finnországi gyakorlatról

Beszámoló a finnországi gyakorlatról Leonardo pályázat Beszámoló a finnországi gyakorlatról 2013. január 19 - február 16-ig Készítette: Mészáros Eszter Küldő intézmény: SzSzKSz Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi és Könnyűipari Tagintézménye Szeged

Részletesebben

GyalogTrefort vándortábor

GyalogTrefort vándortábor 65 1 beszámolók nyári programokról 2 GyalogTrefort vándortábor 26. túra Országos Kéktúra (2011. június 26. július 1.) Útvonal: Mátraverebély > Ágasvári turistaház > Mátraszentistván > Mátraszentlászló

Részletesebben

Tapasztalataim a Feedbee-vel kapcsolatban

Tapasztalataim a Feedbee-vel kapcsolatban Tapasztalataim a Feedbee-vel kapcsolatban Méhészetem Bács-Kiskun megyében, Miske község külterületén fekszik. Jelenleg 80 méhcsaládból áll. Ebből 50 db rakodó kaptárban, ezek két fiókból állnak, fiókonként

Részletesebben

Az új AJKP generációnak...

Az új AJKP generációnak... Az új AJKP generációnak...... a csapattól 2007. Vásárhelyi Cseresnyés Kollégium Riport Kiss Pál tanár úrral - Mióta nevelőtanár a Cserkóban? - 5 éve vagyok nevelőtanár a kollégiumban, és egy éve dolgozom

Részletesebben

Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt.

Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt. Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt. Andrassew Iván A folyó, a tó és a tenger A platón ültünk Avrammal, a teherautót egy szerzetes vezette. A hegyoldalból a menekülttábor nem tűnt nagynak.

Részletesebben

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM 2014. november 13. 2014. december 05. Készítette: Horváth Barbara Ilona az LdV-HU-09-TAN-1044-1073-1087-1088 2014 1 HU 01 KA 102 000149 számú Erasmus + Európai Mobilitási projekt

Részletesebben

BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló

BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló Készítette: Juhász Arnold és Beczéné Bálint Mónika Intézményünk bemutatása: A Dózsa Átmeneti szállás a BMSzKI Központi

Részletesebben

Leonardo pályázat "Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén! " Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február.

Leonardo pályázat Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén!  Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február. Leonardo pályázat "Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén! " Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február.28 Készítette: Antal Szabina Emese 14.Ru Küldő intézmény: SzSzKSz

Részletesebben

Versenyszabályzat. V. Indián kenu túlélő verseny (Békés-Csaba-Gyula) 2012. szeptember 15 (szombat) Nevezés helye és ideje: Békés Erzsébet liget

Versenyszabályzat. V. Indián kenu túlélő verseny (Békés-Csaba-Gyula) 2012. szeptember 15 (szombat) Nevezés helye és ideje: Békés Erzsébet liget ZERGE Ifjúsági Túrasport Közhasznú Egyesület 5700 Gyula, Klapka György u. 24 Kapcsolattartó: Sós Imre Tel: +36 30 205 9470 E-mail: zergeitke@freemail.hu Versenyszabályzat V. Indián kenu túlélő verseny

Részletesebben

2012. október Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola diáklapja

2012. október Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola diáklapja 2012. október Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola diáklapja XIV. évfolyam, V. szám Tartalom Bevezető szövegelés az új szerkesztőtől Az igazgatónő évnyitó beszéde Interjú az új igazgatóhelyettessel

Részletesebben

Visszatekintés... Egészség- és sportnap. Szent Lőrinc Diákújság. kellemesen elfáradva várta az eredményhirdetést. ezeket kipróbálhatták,

Visszatekintés... Egészség- és sportnap. Szent Lőrinc Diákújság. kellemesen elfáradva várta az eredményhirdetést. ezeket kipróbálhatták, Szent Lőrinc Diákújság I. évfolyam, 1. szám A hírlevél Visszatekintés... Egészség- és sportnap A tartalomból: Egészség-és sportnap 1 Az Egészség-és sportnap megrendezésére 2015.május 20 -án került sor

Részletesebben

Már elnyert, megvalósításra váró EU-s pályázatok:

Már elnyert, megvalósításra váró EU-s pályázatok: Eredmények, fejlesztések, kicsik és nagyok. A jót könnyű megszokni! Ez örök igazság. Úgy gondoljuk, hogy városunkban nagyon sok olyan jó dolog készült az elmúlt években, melyeknek nagyon örültünk, hamar

Részletesebben

András és Krisztina: A nagy út

András és Krisztina: A nagy út András és Krisztina: A nagy út Külföldi Magyar Cserkészszövetség András és Krisztina: A nagy út Írta: Madzsarné Osvay Erzsébet Rajzolta: Pándiné Uray Erzsébet A Zöld Pajzsos Kiscserkészek részére Külföldi

Részletesebben

Málta nem Attard 205

Málta nem Attard 205 Málta Sziasztok! Mészáros Andrea vagyok, negyedéves villamosmérnök hallgató. Kicsit eltérnék a sablon beszámolóktól, szeretnék közvetlenebb, barátibb hangnemet megütni. Már korábban is megfogalmazódott

Részletesebben

1. Nap. 2. Nap. 3. Nap

1. Nap. 2. Nap. 3. Nap 1. Nap Életem első repülése volt, nagyon élveztem. Este érkeztünk meg a szállásra, ami nagyon szép helyen van. Aztán elmentünk vacsorázni egy étterembe. 2. Nap Reggeliztünk a szállón. Reggelire zsömle

Részletesebben

Erasmus élménybeszámoló

Erasmus élménybeszámoló Erasmus élménybeszámoló Suba Róbert vagyok, a BMF-KGK hallgatója. Kiskőrösön élek, Budapesten tanulok. Erasmus ösztöndíjjal tanultam Belgiumban a Katholieke Hogesschool Zuid-West-Vlaanderen Associatie

Részletesebben

George Varga: Az öregember és a farkas (részlet)

George Varga: Az öregember és a farkas (részlet) Angyalka élményei B. Kis János, Orosz T. Csaba, Gwendoline Welsh, Poczai Péter, George Varga, J. Simon Aranka 2013 Publio kiadó Minden jog fenntartva Szerkesztette: Publio Kiadó Kft. George Varga: Az öregember

Részletesebben

Balatonederics községben a Balatonederics Települési Önkormányzat Képviselőtestületének 2010. április 29-én 19 órai kezdettel megtartott üléséről.

Balatonederics községben a Balatonederics Települési Önkormányzat Képviselőtestületének 2010. április 29-én 19 órai kezdettel megtartott üléséről. Balatonederics Települési Önkormányzat Képviselő-testülete 8312 Balatonederics, Kossuth u. 84. Telefon: 87 466 133, fax: 87 566 023 E-mail: bekorj@asat.hu Ügyiratszám: 20-9/2010. J e g y z ő k ö n y v

Részletesebben

Szakmai gyakorlaton Finnországban 2011.03.05.-2011.04.02. Beszámoló

Szakmai gyakorlaton Finnországban 2011.03.05.-2011.04.02. Beszámoló Szakmai gyakorlaton Finnországban 2011.03.05.-2011.04.02. Beszámoló Az utazás a Tempus Közalapítvány Leonardo Mobilitás program támogatásával valósult meg Küldő iskola: Szegedi Szolgáltatási Középiskola

Részletesebben

Feladattervek óvodásoknak és általános iskola alsó tagozatos diákok számára a Vincze Ottó - Kognitív mentés című kiállításához

Feladattervek óvodásoknak és általános iskola alsó tagozatos diákok számára a Vincze Ottó - Kognitív mentés című kiállításához Feladattervek óvodásoknak és általános iskola alsó tagozatos diákok számára a Vincze Ottó - Kognitív mentés című kiállításához A feladatok alapkérdései: A kognitív fogalmának megismerése, mit jelent ez

Részletesebben

Név: Szalkai Patrik György. Erasmus Élmény beszámoló

Név: Szalkai Patrik György. Erasmus Élmény beszámoló Név: Szalkai Patrik György Erasmus Élmény beszámoló Az Erasmus által a finnországi Kuopio városába utazhattam ki két hónapra (2015. április 13-tól június 14-ig), ahol egy hotel, nevezetesen a Best Western

Részletesebben

1. Tandem-túra két nap, két megye, két ország

1. Tandem-túra két nap, két megye, két ország 1. Tandem-túra két nap, két megye, két ország Hosszas készülődés és tervezgetés után úgy döntöttünk pünkösd hétvégéjén túlesünk az első csomagos túránkon a tandemünkkel. A célunkon sokáig filozofáltunk,

Részletesebben

kisokos Foglalkoztató füzet gyerekeknek Kiadja: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága 2013.

kisokos Foglalkoztató füzet gyerekeknek Kiadja: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága 2013. kisokos Foglalkoztató füzet gyerekeknek Kiadja: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága 2013. Augusztus vége volt, a gyerekek már hazajöttek a nyaralásból.

Részletesebben

Június 19. csütörtök

Június 19. csütörtök Június 19. csütörtök A tegnapi túra a városban úgy kinyuvasztotta a lábam, mint egy nehéz nap a Caminon. Igaz, több mint két órát mentem, megállás nélkül, és a szandálban, amiről már kiderült, hogy nem

Részletesebben