1. Tandem-túra két nap, két megye, két ország

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. Tandem-túra két nap, két megye, két ország"

Átírás

1 1. Tandem-túra két nap, két megye, két ország Hosszas készülődés és tervezgetés után úgy döntöttünk pünkösd hétvégéjén túlesünk az első csomagos túránkon a tandemünkkel. A célunkon sokáig filozofáltunk, aztán a befutónak tűnő Zemplént elmosta az ár, így egy gyors fejfordítással nyugat felé néztünk, és Zala megye mellett döntöttünk. Két napos túrát terveztünk hétfői hazautazással, és viszonylag konkrét útvonaltervvel vágtunk végül neki az útnak, de erről később :) 1. szakasz: Utunk Letenyéig (25 km) Szombaton fél hatkor keltünk hogy elérjük a hetes vonatot Nagykanizsára. Az előző este megpakolt és átnézett 35 kilót nyomó (18 bicaj+17 csomag) túragépezetet leszenvedtük a nyolcadikról, majd elindultunk. Túratáska hiányában gumipókkal felrögzített hátizsakokba pakoltunk, sokat segített a kis helyet foglaló még felavatásra váró kétszemélyes sátor és az egyenként 650g-ot nyomó hálózsákok. Az elején volt aggódás hogy lepotyognak a csomagok, de végül a Déli pu.-ig kiérve csak egy küllőmágnessel lettünk szegényebbek. Így távolságadatokat csak a térkép alapján tudok majd mondani :) Alkonyfény megpakolva a lépcsőházunkban

2 Fél hétkor értünk a délihez, és felviharzottunk a vonatra, mivel úgy tűnt a hétvégén mindenki a Balatont választotta. A vonaton ismerősbe is botlottunk a Városmajor utcai bicajboltot vezető Lajos személyében, aki Zágrábig akart eltekerni még aznap Nagykanizsától. Kellemes földön ülős utunk volt, de hát a többi kocsiban se lehetett kellemesebb. Éljen a MÁV. Az összezsúfolt bicajosok sorsukba beletörődve várják a jövőt. Nagykanizsára érve fél tizenegykor egy reménytelen kísérletet tettünk bicajbolt keresésére, hogy pótoljuk a mágnest, aztán belenyugodva, hogy erről a túráról nem lesznek aranyos kis számaink nekivágtunk a túra legunalmasabb részének, a Letenyéig vezető útnak a hetes úton. Szerencsére annyira nagy forgalom nem volt, szembe szél se, így 45 perc alatt letudtuk ezt a kis dombokkal tűzdelt 20 kilométert. Kellemesen far nehéz volt a tandem, minden kormánymozdulatra fél perces késéssel reagált, de hozzá lehetett szokni :) Letenyén rövid pihenőt tartottunk egy fagyival egybekötve, közben egy hihetetlenül udvarias helyi kissrác kérdezgetett minket bicajunkról meg útvonalunkról. A fagyi után továbbindultunk utunk második szakaszának.

3 2. szakasz: Zala megye (55 km) Szombatra kitűzött célunk A Letenyéig tekerés után Dél-Zala kiépített bicajútjának bejárása volt. Nem kis meglepetésre a bicajút tényleg nagyon kellemesen, jól ki volt táblázva, és bár végig országúton haladt, a forgalom olyan kicsi volt, hogy egész nap jó ha autót láttunk. Az első falu melyen áthaladtunk Kistolmács volt. Tipikus Zala-megyei falucska, pici, egy utca, kevés ház, békés nyugodt hangulat. A nap közben gyönyörűen sütött, melegünk nem volt, enyhe szél fújta arcunkat ahogy a dombok között föl-le tekeregtünk. Kistolmácson nagyon szép volt a tó, különösen tetszett ahogy az országút mellett volt egy kis épület, ráírva: zuhanyzó. A kistolmácsi tónál Kistolmács után a dombok kezdtek egyre nagyobbá válni, akármerre néztünk erdőt láttunk, és repkedő madárkákat. 5-6 kilométer után beértünk Bázakerettyére, ami bicajos szempontból kedvezőtlen fekvésű falu, mivel egy nagy lejtő a főutca, így nem is álltunk meg nagyon nézelődni, átszáguldottunk a falun hogy megmászhassuk a következő dombot. A domb tetején találtunk egy működő olajkutat, és egy emléktáblát, miszerint Magyarországon először itt találtak olajat.

4 A tábla szerint két lehetőségünk is volt: Lispaszentadorján vagy a budafapusztai arborétum közül választhattunk. Az utóbbi mellett döntöttünk, mert a nap már kezdett nagyon erősen sütni, és amúgy se szerettük volna kihagyni. A belépő fejenként 200 forint volt, ami bőven megérte. Csendes kis tavak, hatalmas fák és gyönyörű virágok voltak bent az arborétumban. A bicajt pedig simán ott lehetett hagyni a bejáratnál, a jegyárus néni vigyázott rá. Sajnos a kajánkat elfelejtettük bevinni, de egy órát így is elmászkáltunk a természetben. Millió színes virág az arborétumban Miután kijöttünk az arborétumból bepótoltuk a hiányzó ebédet egy fa árnyékában, ezzel is könnyítve a kilenc kilós kajás táskán. Kettőkor indultunk tovább, mikor a nap már nem sütött annyira. Persze estére sikerült vörösre égetni a kezemet így is.

5 Rövid tekerés után elmentünk Kiscsehi mellett, és rátértünk az autók elől sorompóval elzárt tizenkét kilométer hosszú erdészeti útra. Ez az út nagyon hasonlított a Pap-réti aszfaltra, csak kevésbé volt meredek, és nagyobbak voltak a fák. Ugyanis azért tilos ide autóknak bejönni, mert egy ősbükkösön vezet keresztül. Szóval nem volt hiány árnyékban, amit a hatalmas fák adtak nekünk, és láttunk egy kis görényt is amint velünk párhuzamosan szalad a fák között. Amúgy is rengeteg állatot láttunk, főleg felettünk köröző nagy madarakat, őzeket, de görényből speciel csak ez az egy volt. Tormafölde után Szécsisziget következett, az útvonalleírás szerint a helyi nevezetességek közé tartozik a bivalycsorda, és tényleg, a falu határában valóban ott legeltek. A kerítés mögül nagyon békésnek tűnő bivaly Szécsisziget után jött az útvonal első és egyetlen nem aszfaltozott része egy szántóföldön keresztül vezető földút személyében, aminek a slickgumikkal felszerelt és csomagokkal leterhelt tandemen főleg Szabinka nem örült annyira hátul a zötykölődés miatt, de hamar túlestünk rajta.

6 Kerkateskándon hamar áttekertünk, és siettünk tovább Lentibe, ahova délután négy körül érkeztünk meg, öt és fél óra alatt letudva 80 kilométert, aznapi kitűzött célunkat. Egy templom parkjában kipihentettük fáradt lábainkat, és mivel még rengeteg időnk volt aznap, úgy döntöttünk elmegyünk éttermet keresni, aztán pedig továbbmegyünk, és még 12 kilométert letudunk Cseztregig legalább, mert tudtuk a következő nap sokkal nehezebb lesz. A Texas étteremben meg is találtuk a nekünk való ételeket, ketten 1600 Forintból degeszre ettük magunkat a végtelenül kedves pincérnő által felszolgálva. Tovább is indultunk Csesztreg felé. Jól tettük hogy továbbmentünk, mert Cseztregig az út mellett csak szántóföldek voltak, ami köztudottan sátorozásra nem nagyon alkalmas. Ha sátorhely nem is, hátszél az volt, utunk talán leggyorsabb 10 kilométere volt ez alig több mint negyed óra alatt. Cseztregen az éjszakára gondolva megtöltöttük az összes kulacsunkat, és jobbra fordulva elindultunk az erdős vidékek felé Nemesnép és Márokföld irányába. A 82 lakosú Márokföld végül nagyon szimpatikusnak tűnt, egy néni segítségével találtunk a faluban nekünk való sátorhelyet, a harangláb tövében. 95 kilométer után nem kellett sokáig szenvedni az elalvással, még ha kemény is volt a föld. Táborhelyünk a márokföldi harangláb árnyékában

7 3. szakasz: Az Őrség (40 km) Sikerült picit tovább aludnunk mint kéne, fél kilenckor keltünk, és így fél tízkor tudtunk csak nekiindulni az előttünk álló aznapi 105 kilométernek. Bár több időnk volt rá így is, a fáradtság is hátráltatott minket, és tudtuk hogy aznap nagyobb hegyek is várnak ránk, és semmiképpen sem szerettük volna Ausztriában tölteni az éjszakát, ezért arra sem volt lehetőség hogy korábban megálljunk táborozni. De nem rémültünk meg. Zala megye utolsó 5 kilométerét Szentgyörgyvölgyig, és a szlovén határig gyorsan letudtuk, kicsit csodálkoztunk hogyhogy vizes az aszfalt, ha a sátor nem lett az, majd pedig átértünk Vas megyébe, és Szentgyörgyvölgyi tájvédelmi körzetbe. Vas megye köszönt minket Az Őrségig még átkerekeztünk Veleméren, Magyarszombatfán, mindkettő nagyon szép, rendezett kis határ menti falu. Bajánsenye előtt elkapott minket egy kis csöpögő eső, de amilyen gyorsan jött úgy el is ment. Bajánsenyén viszont nem találtunk helyet Szabinka reggeli kávéjához, így kis késéssel végül már az Őrségben, Őriszentpéteren tudtuk beszerezni azt.

8 Őriszentpétert nem is olyan egyszerű elhagyni, mert miután vége van egyik részének még mindig jön egy másik. De azért egyszer végül csak kiértünk, és folytattuk utunkat tovább Szalafő és Farkasfa felé. Itt már nagyobbak voltak a dombocskák mint Zalában, és az idő se volt olyan kellemes, kicsit borongós és hűvösebb, de a táj kárpótolt minket szépségével. Rengeteg bicajos és gyalogos turistát láttunk mindenfelé tekerni, gyerekkel, csomaggal, vagy csak úgy magában. Szalafőnél kicsit elbizonytalanodtunk merre kéne mennünk, a Pityerszerre feltekerés után az eltűnő aszfaltútból konstatáltuk hogy a másik utat kellett volna választani. Azt is konstatáltam hogy én már jártam itt, csak nem tudom mikor. Pityerszer egy háza Viszont a kis eltévedésért cserébe kisütött a nap, és miután leszáguldottunk az előzőleg felszenvedett dombon, végre elindultunk a jó irányba, Farkasfa felé. Az Őrségben tényleg minden település a völgyben van, Farkasfa meg különösen. A dombtetőn levő erdő áttekerése után szinte izzó féktárcsákkal jó hatvanas tempóval viharzottunk be a faluba, még köszönni is alig tudtunk a falu közepén padokon ülő bicajos csapatnak. Után viszont a faluból kifele első ízben kellett használnunk a tandem kisebb tányérját elöl, egy Kiscelli utca meredekségű, csak annál jóval hosszabb mászáson. De azért felértünk, ha nehezen is.

9 Egyre inkább fájó fenékkel, érezve a tegnapi út hatását haladtunk tovább Máriaújfalun át Szentgotthárdra. Itt megint egy jó kis ebédet terveztünk, bár elsőre az éttermi árakon elborzadtunk, végül találtunk egy kis panziót a város központjában és kerthelységgel, ahol már egy kb. 10 fős osztrák bicajos csapat sörözgetett nagy vidáman. Szentgotthárd főtere Bár nem volt olyan olcsó a hely mint a tegnapi, szinte pont a dupláját fizettük ketten az ebédért, de talán életem legjobb cigánypecsenyéjét ettem ott. Szabinka gesztenyével töltött pulykája se volt kispályás. :) Megtöltöttük magunkat, igyekeztünk pihenni, majd indultunk tovább, hiszen kettőig szerettünk volna átlépni a Rábafüzesi határon. Ez végül sikerült is, háromnegyed kettőkor értünk oda, kielőztük a kocsisort, a határőr közölte hogy Nehogy megálljatok már!, szóval elég gyorsa határátlépésnek ígérkezett, de azért még az osztrák oldalon megnézték a személyinket, mennyire nem hasonlítunk magunkra. Nekivágtunk utunk osztrák részének.

10 4. szakasz: Burgenland (60 km) Heiligenbrunn-ba hamar beértünk, majd pedig rátértünk a tökéletesen kitáblázott bicajútra. Stremig az R1-en, onnan pedig az R57-en kívántunk haladni. Aztán rögtön az első falu után észleltük hogy itt bizony nem olyan kicsik a dombok sem mint nálunk. Elég hosszú és kemény mászás várt ránk a határral párhuzamosan észak felé, oldalt régi határőrbódékkal és figyelmeztető táblákkal szegélyezve. Kisebb technikai malőrünk is volt, mikor én pont akkor kívántam váltani, mikor Szabinka kiállt a hátsó nyeregben, de azért sikerült kipiszkálni a nyomatéktól a két fogaskerék közé beszorult láncot. Fekete kézzel dombtetőre épült falucskák és érdekes állatok között folytattuk utunkat. Ahogy az Őrségben minden falu a legmélyebb ponton volt, itt mind a legmagasabbon. A legmagasabbak közül a legeslegmagasabb pedig a Güssing-i vár volt. A vár, hova nem tekertünk föl.

11 Güssingtől Stremiig végre kicsit síkságon haladtunk, ami jólesett mert már kezdtünk nagyon elfáradni. Stremben egy kis zápor elől (amúgy nagyon kellemes idő volt egész nap) egy fa alá bemenekülve kis uzsonnával ünnepeltük meg hogy aznap már hatvanöt kilométert megtettünk (és főleg hogy már csak negyven van hátra :)) pihenő Stremben Ugyancsak Stremben térünk át az R57-es túraútvonalra, melynek fele Ausztriában, fele Magyarországon halad. Rechnitz-ig akartunk ezen menni, hogy ott átkelve a határon letáborozzunk valahol. Deutsch-Ehrensdorfig még viszonylag síkon haladtunk megint a szikrázó napfényben, majd a falu közepén jött egy megint csak kis tányéros emelkedő. Kicsit Pilisszentkeresztre emlékeztetett a dolog. Útközben kezdtek elszaporodni a szőlőföldek és a borkereskedések. A falu után persze amit megmásztunk megint lefele is megettük, de csak hogy megint fölfele tekerhessünk egy elég nagy dombra. A domb tetején tanyák voltak, és egy bal kanyar Deutsch- Schützen felé. Érdekes nevű egy falu, mert németül ugye németvédőt jelent, a falu magyar neve pedig Németlövő. Ha már érdekes nevű falvak, a pár száz méterre fekvő határ másik oldalán Pornóapáti található. :)

12 Egy szántóföldön átsuhanás után szembetaláltuk magunkat a túra legnagyobb kihívásával, amit úgy hívnak, Eisenberg, avagy Vas-hegy. Ez egy majdnem HHH méretű hegy, tele szőlőültetvényekkel, és egy borfaluval -na hol- a tetején. A térkép szerint úgy tűnt az R1 útvonal, amely itt megint becsatlakozott kis időre az R57-re kikerüli a hegyet, és mivel nagyon fáradtak voltunk, azon indultunk el, aztán nem kis csalódásunkra kiderült hogy nem is kerüli meg, csak a hegy tetején tesz egy kb. 1 kilométeres kört mielőtt a másik oldalon leszáguld. Ez egy elég alattomos húzás volt, mivel így nem számítottunk arra hogy meg kell másznunk az egész hegyet, de végül azért megtettük. Fent jutalomként gyönyörű kilátás tárult elénk az egy pontba összefutó szőlőültetvényekre (és a gyilkos emelkedőre :)), de ezt a képek nem adják jól vissza. Az Eisenberg tetején Lefele nagyon kellemes volt a száguldás, megint tojást lehetett volna sütni a féktárcsákon, viszont már kezdtünk nagyon elfáradni. Schachendorf-ban lett volna egy menekülőútvonalunk egy határátkelő személyében, amivel megspórolhattunk volna egy tízest, de a térkép alapján úgy látszott a másik oldalon, Bucsunál csak szántóföldek vannak és így nehéz lenne táborozni, így az eredeti, Rechnitz-i átkelés mellett döntöttünk, hiába hosszabb. További reményt adott hogy Bozsokon a térkép szerint van egy kemping, ami megfontolandó volt, 2 napos izzadtság és fáradtság után. Schachendorf után a folyamatos hasogató fenékfájást és a megkövülő vádlikat egy struccfarm próbálta elfeledtetni. Nagyon szórakoztatóak voltak az értetlen fejjel lépegető madárkák.

13 Valahogy csak kihúztuk Rechnitz-ig a maradék 10 kilométert. Rechnitz ugyan kellemesnek tűnő kisváros volt, csak a sok száguldozós, BMW-vel farolgatós, tuningautós fiatal nem hiányzott. De hát mit érdekel ez minket, mikor 5km és itt a határ, Bozsok és a pihenő. Fél hétkor értünk vissza Magyarországra, tehát az aznapi 105 km-t és a kb. 1500m szintemelkedést végül letudtuk kilenc óra alatt a pihenőkkel és az ebéddel együtt. Persze akkor nem ezt számolgattuk, hanem a lehetséges táborhelyeket kerestük. Egy focipálya sarka elég bíztatónak tűnt, de azért megkérdeztük az étteremben van-e kemping a faluban (egy 10 éves térképben sose lehet bízni). A pincér úgy tudta már csődbe mentek, de azért elmondta hol van, hátha mégsem. Úgy döntöttünk megnézzük, és nem tettük rosszul. A kempinget két hete vette át az új, és nagyon kedves tulajdonos, még felújítás alatt volt, de beengedett minket, ráadásul féláron, 800 Ft-ot kért el a sátorhelyért és kettőnk szállásdíjáért. A forró zuhany este pedig hihetetlenül jólesett. A bozsoki kemping a leselejtezett lakókocsikkal Az éjszaka megtudtuk azt is milyen az igazi Vas megyei eső, de szerencsére a sátor nagyon jól bírta, még ha az esőkopogástól néha már a saját hangunkat sem hallottuk. Reggel fél nyolckor keltünk, a pakolás után nekivágtunk a maradék 20 kilóméternek Szombathelyig, meg is tettük háromnegyed óra alatt, megvettük a jegyünket, és négy óra alatt bedöcögtünk Budapestre, szerencsére most már egy szinte üres vonaton. 220 km lett a túra vége a térkép szerint, és persze sok szép emlék maradt. Szabinka, Zaki, Alkonyfény 2005 május 14-16

14

Pünkösd a Retyezátban

Pünkösd a Retyezátban Pünkösd a Retyezátban 2016 Pünkösd hétvégéjét a Retyezátban töltöttük és ennek a pár napnak a történéseit szeretném megosztani Veletek, aminek legyen a mottója: "beszéljenek a képek ". Ajánlanám ezt a

Részletesebben

A következő állomás (és reményeink szerint aznapi végállomás) az észak-devoni kisváros Bideford volt, ahol a minket elszállásoló családok már vártak.

A következő állomás (és reményeink szerint aznapi végállomás) az észak-devoni kisváros Bideford volt, ahol a minket elszállásoló családok már vártak. Egy hét Angliában Sok-sok évvel ezelőtt, egy tíz napos, külföldi utazást még elképzelni is nehéz lett volna. Főleg az első nap (jelen esetben péntek) Magyarországról való indulással harmadik napon Angliába

Részletesebben

B. Kiss Andrea. Lúzerek hálójában

B. Kiss Andrea. Lúzerek hálójában B. Kiss Andrea Lúzerek hálójában Első e-mail Címzett: baratnem@gmail.com Dátum: 2003. január 1. szerda 21:44:12 Kedves Barátném! Nem rég beköttettem az Internetet, s ennek köszönhetően ezentúl sokkal egyszerűbb

Részletesebben

Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében )

Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében ) Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében ) 1. nap - 2009. július 12. Vasárnap UTAZÁS Reggel 8 körül szedett össze a busz minket Paks különböző

Részletesebben

GyalogTrefort vándortábor

GyalogTrefort vándortábor 65 1 beszámolók nyári programokról 2 GyalogTrefort vándortábor 26. túra Országos Kéktúra (2011. június 26. július 1.) Útvonal: Mátraverebély > Ágasvári turistaház > Mátraszentistván > Mátraszentlászló

Részletesebben

Útinapló. Farkaslaka Székelyudvarhely Parajd Szováta Medve-tó Felsősófalva -- Korond

Útinapló. Farkaslaka Székelyudvarhely Parajd Szováta Medve-tó Felsősófalva -- Korond Útinapló 3.nap Farkaslaka Székelyudvarhely Parajd Szováta Medve-tó Felsősófalva -- Korond Ma is csepergő esőre ébredtünk, de ez nem vette el a kedvünket, hiszen ma is sok-sok érdekes és új vár ránk! Első

Részletesebben

A három narancs spanyol népmese

A három narancs spanyol népmese BOLDOG KARÁCSONYT! Veronika meséi A három narancs spanyol népmese Sok-sok évvel ezel tt élt egy faluban egy öregasszony, akinek három feln tt fia volt. Éppen házasulandó korban, de sajnos nem találtak

Részletesebben

Kedves Olvasó! Tisztelettel köszöntöm Önt hírlevelünk 2010/9. számában! 2010. július 25.

Kedves Olvasó! Tisztelettel köszöntöm Önt hírlevelünk 2010/9. számában! 2010. július 25. Kedves Olvasó! Tisztelettel köszöntöm Önt hírlevelünk 2010/9. számában! 2010. július 25. Álldogál a bolond az elmegyógyintézet kapujában. Odamegy hozzá az egyik orvos és megkérdezi: - Maga mit keres itt?

Részletesebben

Felsőpáhok Község Polgármestere

Felsőpáhok Község Polgármestere Felsőpáhok Község Polgármestere 8395 Felsőpáhok, Szent I. u. 67. ELŐTERJESZTÉS a Felsőpáhok Község Képviselő-testületének 2010. február 25-i ülésére Tárgy: A balatoni térség turisztikai vonzerejének növelése

Részletesebben

MARKOTABÖDÖGE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETE JEGYZŐKÖNYV

MARKOTABÖDÖGE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETE JEGYZŐKÖNYV MARKOTABÖDÖGE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETE JEGYZŐKÖNYV Készült Markotabödöge Község Önkormányzati képviselő-testületének 2010. január 14-én a markotabödögei Polgármesteri Hivatalban 17.00 órától

Részletesebben

2007 június Mosonszolnoki Hírmondó Ismét MARATONI VETÉLKEDŐ Mosonszolnokon A tavalyi vetélkedő jó hangulatát idézte a Művelődési Házban 2007. április 29-én és 30-án megrendezett II.Maratoni vetélkedő.

Részletesebben

Már megint az illeték,

Már megint az illeték, Már megint az illeték, avagy kell-e a társasházi öröklakással együtt, az ahhoz tartozó közös tulajdoni hányadként vásárolt teremgarázs után külön vagyonszerzési illetéket fizetni? Az alább ismertetett

Részletesebben

Tehetséggondozás a képzőművészet és a zene területén

Tehetséggondozás a képzőművészet és a zene területén 2. oldal Értesítő Gólyatábor Én idén kezdtem az első évemet a Szent Imrében. Előző iskolámban is részt vettem különböző táborokban, de olyan eseményeket, mint a szandavári gólyatáborban, még nem éltem

Részletesebben

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) A tények: Időpont: 2012. október 10 13. Helyszínek, látnivalók, programok: Dachau: koncentrációs tábor megtekintése Strasbourg: angolosok: részvétel

Részletesebben

ö ö ö ö ő ö ö ő ö ő ő ő ö ö ő ő ö ö ő ő ű ű ő ő ö ű ő ö ö ő ö ő ö ú ő ö ű ű ő ő ö ű ő ö ö ű ű ő ö ű ő ö ö ű ű ű ű ű ű ű ö ű ő É ö ú ö ö ö ö Ő ö ö ö ö ő ö ö ő ö ö ő ö ö ő ű ö ö ö ö ö ö ő Ö ő ö ö ő ö ő ö

Részletesebben

2014. július 24.-28.

2014. július 24.-28. 2014. július 24.-28. A Kapitány ma végre elérkezettnek látta az időt az indulásra. No, azért még nem Kanadába, csak egy kicsit északabbra a part mentén. Mielőtt azonban elkötöttük volna a hajót jelenlegi,

Részletesebben

Beszélgetés Pongrácz Tiborné demográfussal

Beszélgetés Pongrácz Tiborné demográfussal Fórum Beszélgetés Pongrácz Tiborné demográfussal Pongrácz Tiborné Hüttl Marietta egész aktív pályáját a ma már patinásnak mondható Népességtudományi Kutatóintézetben töltötte. Az ifjú munkatárs hamarosan

Részletesebben

A közmeghallgatás helyszíne: Ordacsehi Művelődési Ház nagyterme, 8635 Ordacsehi, Fő u.56. Igazgatási Osztályvezető - megjelent

A közmeghallgatás helyszíne: Ordacsehi Művelődési Ház nagyterme, 8635 Ordacsehi, Fő u.56. Igazgatási Osztályvezető - megjelent JEGYZŐKÖNYV Készült Ordacsehi Község Önkormányzati Képviselő-testületének 2016. február 2-án, 17 órakor kezdődő, a Művelődési Házban megtartott közmeghallgatásáról A közmeghallgatás helyszíne: Ordacsehi

Részletesebben

- LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért

- LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért Beszámoló- Törökország Pogány Frigyes - LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért Készítette: Popp Judit Linda A projekt időtartama: 2014.június 29.- 2014.július 26. Helyszín:

Részletesebben

azaz nyolcvan korty alatt a Balkán körül

azaz nyolcvan korty alatt a Balkán körül c s e p i n p é t e r azaz nyolcvan korty alatt a Balkán körül 1 h i t e l e s ú t i n a p l ó c s e p i n p é t e r lakásunk volt paripánknak háta... azaz nyolcvan korty alatt a Balkán körül 1 h i t

Részletesebben

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten)

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten) Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten) A 2013/2014. tanévben immár harmadik alkalommal megrendezett Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyen elért első helyezésünkkel csapattársam, Boros János Mátyás,

Részletesebben

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Tisztelt Hölgyem/Uram! Tisztelt Hölgyem/Uram! Cegléd város középtávú sportkoncepciójának kialakításához szeretnénk az alábbiakkal hozzájárulni. A továbbiakat, egyesületünk (Ceglédi Első Sor Kerékpáros Sportegyesület, továbbiakban

Részletesebben

Tolnai Hegyhát 35/30/25 teljesítménytúra Kedves Túratárs!

Tolnai Hegyhát 35/30/25 teljesítménytúra Kedves Túratárs! TÁJAK KOROK MÚZEUMOK EGYESÜLET KURD KÖZSÉG POLGÁRMESTERI HIVATALA VÖLGYSÉG TURISTA EGYESÜLET Tolnai Hegyhát 35/30/25 teljesítménytúra Kedves Túratárs! Örömmel üdvözöljük a Tolnai Hegyhát 25 elnevezésű

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. november 12-i ülésére Tárgy: Tájékoztató a Zirci BULI, a Bakonyi Betyárnapok és a Bakonyi Vágta jövőjével kapcsolatos egyeztetésekről

Részletesebben

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám CSENGŐSZÓ A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám Készítették: A Diák-újságíró szakkör tagjai: Juhász Valentina, Jónás Levente, Flórián Zsolt, Prohászka

Részletesebben

SZISZKI KRÓNIKA. Százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium BULGÁRIA NOVEMBER 22-27.

SZISZKI KRÓNIKA. Százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium BULGÁRIA NOVEMBER 22-27. PROJEKTHÍRADÓ NATURE DETECTIVES BULGÁRIA NOVEMBER 22-27. Felelős szerkesztő: Breznay Gáborné Írta és szerkesztette: Bakos Babett Király Orsolya 2015. november 22-27-ig került sor a Nature Detectives elnevezésű

Részletesebben

Persze a múzeumlátogatás után még nem ért véget a mai napi kalandunk. John elvitt bennünket különböző elhagyott és érdekes bányrészekhez, megmutatta

Persze a múzeumlátogatás után még nem ért véget a mai napi kalandunk. John elvitt bennünket különböző elhagyott és érdekes bányrészekhez, megmutatta A Pilot könyvet elolvasgatva megtudtuk Gronnedalról, hogy itt egy katonai bázis működik, az MRCC (Tengeri Felkutatási Mentési Szolgálat) központjával egyetemben, de szívesen látják az erre tévedő hajósokat

Részletesebben

Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület

Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület 2009. évi JELENTÉSE A Bükki Nemzeti Park részére Kiss Pál Hopoczky László Fónyad Béla Kutatásvezető h. Elnök Kutatásvezető 2009 tavasz, előkészítő táborok a Békás

Részletesebben

K3-VDO Kalandtúra-A szüzesség elvesztése

K3-VDO Kalandtúra-A szüzesség elvesztése K3-VDO Kalandtúra-A szüzesség elvesztése Egy hosszú nap nem rövid leírása következik. Megmondom őszintén sosem kerestem a teljesítménytúrákat még bringával sem, mert sokkal inkább a kijelölt gondolkodásmentes

Részletesebben

Erdélyi körutazás. 2011. július 31. - augusztus 05.

Erdélyi körutazás. 2011. július 31. - augusztus 05. Erdélyi körutazás 2011. július 31. - augusztus 05. Indulás: 2011. július 31-én, az iskola elől, az esti órákban (1192 Gutenberg krt. 6. kb. 21.00) Érkezés: 2011. augusztus 05-én az esti órákban, az iskola

Részletesebben

Spiró György: Kémjelentés

Spiró György: Kémjelentés Spiró György: Kémjelentés Spiró György Kémjelentés Novellák (Részlet) (Részlet) MAGVETŐ Magvető Könyvkiadó és Kereskedelmi KFT. www.magveto.hu ISBN 978-963-14-2939-8 Spiró György, 2011 Kocsiút éjjel Vacsora

Részletesebben

AZ A NAP. LXVIII. évfolyam, 11-12. szám 2004. november-december

AZ A NAP. LXVIII. évfolyam, 11-12. szám 2004. november-december HD LXVIII. évfolyam, 11-12. szám 2004. november-december AZ A NAP APRÓ ISTVÁN Az a nap úgy kezdődött, hogy több kilométeres dugóba kerültem az elővárosban. Nem, így akármelyik nap kezdődhet, az a bizonyos

Részletesebben

Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület

Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület 2011. évi KÖZHASZNÚ JELENTÉSE Tavasz A tél végén többször megfordultunk Tebén, de a hó miatt érdemi munkát, még ellenőrzéseket sem tudtunk végezni. Amint elolvadt

Részletesebben

WRC autó is ott száguld majd az évzárón

WRC autó is ott száguld majd az évzárón A felújítás kezdete óta az idei Szilveszter Rallye lesz az első verseny a Hungaroringen WRC autó is ott száguld majd az évzárón Hivatalosan még csak nemrég van lehetőség az idei, 17. alkalommal megrendezendő

Részletesebben

Görögországi beszámoló. 1. nap

Görögországi beszámoló. 1. nap 1. nap Az első napunk utazással telt. Délután 5 órakor találkoztunk a Liszt Ferenc Repülőtéren, a gépünk pedig 18:45- kor indult Thessaloniki felé. Este 22:30-kor (görög időszámítás szerint) szálltunk

Részletesebben

Bibliatábor az Olasz Alpokban (Garda-tó, Brenta-Dolomitok, Adamello-csoport) (9 nap: 2011. július 19-27.)

Bibliatábor az Olasz Alpokban (Garda-tó, Brenta-Dolomitok, Adamello-csoport) (9 nap: 2011. július 19-27.) Bibliatábor az Olasz Alpokban (Garda-tó, Brenta-Dolomitok, Adamello-csoport) (9 nap: 2011. július 19-27.) Ebben az évben a külföldi bibliatáborunkat Észak-Olaszországban szervezzük meg. Táborunk során

Részletesebben

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk.

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk. Első nap Reggel 6-kor indultunk a Cseresnyés Kollégium elől. A határ átlépése után az első megállónk Nagyszalonta volt. Megnéztük a város főterét ahol Erdély egyetlen Kossuth Lajos szobor található. Ellátogattunk

Részletesebben

A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN

A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN Élménybeszámoló az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola 7. osztályának tanulmányi kirándulásáról 1.nap A Határtalanul! pályázaton osztályunk egy

Részletesebben

Kedves Olvasó! Tisztelettel köszöntöm Önt hírlevelünk 2011/1. számában! 2011. február 15.

Kedves Olvasó! Tisztelettel köszöntöm Önt hírlevelünk 2011/1. számában! 2011. február 15. Kedves Olvasó! Tisztelettel köszöntöm Önt hírlevelünk 2011/1. számában! 2011. február 15. - Maga mióta dolgozik a cégnél? - Mióta megfenyegettek, hogy kirúgnak. Sok szeretettel köszöntök mindenkit a 2011.

Részletesebben

Pole and Hungarian, Two good friends project

Pole and Hungarian, Two good friends project Pole and Hungarian, Two good friends project A projektet az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (közleményben) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit. Önkéntesként

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Bugyiné Kökény Gizella

Jegyzőkönyv. Bugyiné Kökény Gizella Jegyzőkönyv Készült: 2015. június 1-én 15 órai kezdettel megtartott soron következő testületi üléséről. Ülés helye: Közös Önkormányzati Hivatal Jászivány Jelen vannak: Tari András Mihályi Zoltán Bugyiné

Részletesebben

NYÁRI TÁBOROZÁS NAGYRÁBÉ 2013.08.12.-08.18.

NYÁRI TÁBOROZÁS NAGYRÁBÉ 2013.08.12.-08.18. 1 NYÁRI TÁBOROZÁS NAGYRÁBÉ 2013.08.12.-08.18. 2 BESZÁMOLÓ Augusztus 12. Délelőtt a 13 fős szamosújlaki gyerek izgatottan várakozott az Idősek Klubja előtt az autóbuszra. Tíz órakor indultunk el Gyügye

Részletesebben

Farád Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9321 Farád, Fő u. 21. Tel./Fax : 96/279-142. e-mail: farad.onkormanyzat@m-kabel.hu J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Farád Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9321 Farád, Fő u. 21. Tel./Fax : 96/279-142. e-mail: farad.onkormanyzat@m-kabel.hu J E G Y Z Ő K Ö N Y V Farád Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9321 Farád, Fő u. 21. Tel./Fax : 96/279-142 e-mail: farad.onkormanyzat@m-kabel.hu Szám: 1-11/2012./nyilvános J E G Y Z Ő K Ö N Y V Amely készült: Farád Község

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Egercsehi és Szúcs, Községi Önkormányzatok Képviselő-testületeinek 2011. február 2-án 14 00 órakor tartott együttes ülésén, az Egercsehi Polgármesteri Hivatalban Határozatok

Részletesebben

Stratégiai Pénzügyek. avagy a tulajdonosok és cégvezetők eszköztára. Interjú Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel

Stratégiai Pénzügyek. avagy a tulajdonosok és cégvezetők eszköztára. Interjú Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel Stratégiai Pénzügyek avagy a tulajdonosok és cégvezetők eszköztára Interjú Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel Stratégiai Pénzügyek HR: Üdvözlöm a kedves hallgatókat! Hídvéghy Róbert vagyok és egy interjút

Részletesebben

Erkölcstan óraterv. Idő Az óra menete Nevelési-oktatási stratégia Megjegyzések. Módszerek Munkaformák Eszközök

Erkölcstan óraterv. Idő Az óra menete Nevelési-oktatási stratégia Megjegyzések. Módszerek Munkaformák Eszközök A pedagógusok neve: T. R., K. M., B. D., B. S. Tantárgy: Erkölcstan Osztály: 2.a A hely előkészítése, ahol a foglalkozást tervezik: csoportasztalok Erkölcstan óraterv Az óra témája: Reggel, este szabályok.

Részletesebben

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7.

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. 2011.10.24. hétfő Ma reggel 9:00-kor a Kőbánya-Kispest 200E buszmegállójában találkoztuk. Felszálltunk a buszra és elindultunk a Liszt Ferenc (Ferihegy) reptér

Részletesebben

Á Á É É É ö É Ó ú Á ú Á Á Á Á ö Á ő ű ú ö ö ú ű ú É ő ö ú ú ű ö ű ő Ú Ú ú ő ö ö ő ö ö Á ö Á ö ú ű ö ö ö ö ö ö ö ö ö ő ö ö ö ö ő ö Á ö ő ö ö ő ú ú ö ö ő ö ö ö ö ú ö ú ö ő ú ö ö ö ö ö ú ö ú ú ö Ú ő ű ő ö

Részletesebben

Finnországi beszámoló

Finnországi beszámoló Finnországi beszámoló Szakmai gyakorlat Rovaniemiben a Leonardo da Vinci program támogatásával 2007. január 8 január 28. Készítette: Major Zsuzsa Repülőgép-szerelő tanuló 2007. 01.08. Az érkezés napja

Részletesebben

F650.hu. Itt egy szemetesben várt az elsõ globalista benyomás Szlovákiáról, egy újságlap: magyar cím alatt kínai szöveg, hurrá!

F650.hu. Itt egy szemetesben várt az elsõ globalista benyomás Szlovákiáról, egy újságlap: magyar cím alatt kínai szöveg, hurrá! Tátrai villámtúra Szerzõ Alvaro Ezúttal úgy döntöttünk, hogy egy viszonylag olcsó rövid kiruccanást szervezünk a Magas-Tátrába, mert ott még nem jártunk. Más helyeken bajban voltunk a neten át hirtelen,

Részletesebben

Gyerekszoba - pszichológus szemmel

Gyerekszoba - pszichológus szemmel Gyerekszoba - pszichológus szemmel A babaváró családok egyik legfontosabb problémája, hogy milyen legyen a gyerekszoba, hogyan, milyen bútorokat válasszanak, milyen tapétát, függönyt vagy kiságyat vásároljanak.

Részletesebben

Baróthy Borbála. Kártyák kiterítve. Cards on the table

Baróthy Borbála. Kártyák kiterítve. Cards on the table Baróthy Borbála Kártyák kiterítve Cards on the table 1. Fejezet A tükörből visszabámuló lányra meredtem. Szomorúnak tűnt és félt. Az arca fehérebb volt a szokásosnál és általában csillogó kék szeme most

Részletesebben

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére.

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére. Idegesített, hogy nem tudják diagnosztizálni. Hát az orvostudomány nem tud semmit?" Egy család, amelynek tagjai megszakadnak a munkában, elviselik az elviselhetetlent, küzdenek a fogyatékkal, és közben

Részletesebben

É É Á É É ó ó ö ű ó ó ó ű ó ö ö ű ó ó ő ö ű ó ó ű ú ö ű ó ó ó ó ö ű ó ó ó ö ű ő ő ő ó ö ű ú ö ó ó ó ú ő ő ü ó ó ó ö ű ű ö ő ó ú ó ö ü ö ű ó ó ö ő ö ó ö ö ő ő ö ó ő ö ő ó ő ó ő ú ú ö ű ó ú ö ő ű ö ó ó ó

Részletesebben

ő Á ú ő ú ő ú ú ú ő ő ő ű ú ű ő ő ú ő ő ő ú Á ő ú ő ő ú ő ő É É ú ő ő Ú ő É ú ú ő ő ő ő ő É ő ő ú É ű ű ű ú ő ő É ő ű ő ő É ú É ú ő ő ű ú ű ő ő ú ú Ú ú Ü ő ű ú ő ű ő ő ú ő ő ő ő ú ő ő ú ú ő ú ő ú ű ű É

Részletesebben

Csillagtúra egy Európáról

Csillagtúra egy Európáról Csillagtúra egy Európáról Nagyon vártuk a csapat első Csillagtúráját több okból. Egyrészt mert bár a Kékszalag a legnagyobb médiaesemény a Balatonon, de a leginkább embert próbáló verseny szerintem a Csillagtúra.

Részletesebben

Schóber Márton Jeromos

Schóber Márton Jeromos Schóber Márton Jeromos II. Éves tanító szakos hallgató vagyok. Elvileg rajzban vagyok tehetséges. Sokan mondják rólam hogy az vagyok, de rengeteg embert láttam akik sokkal profibbak nálam... Szóval inkább

Részletesebben

Bálint-házban, a Szabad Zsidó Tanház előadássorozat keretében elhangzott: Kárpáti Ildikó, Példák a zsidóság ábrázolására az amerikai filmtörténetben

Bálint-házban, a Szabad Zsidó Tanház előadássorozat keretében elhangzott: Kárpáti Ildikó, Példák a zsidóság ábrázolására az amerikai filmtörténetben Azonosító: ART18 2011 10 31 Lelkednek sem Art egy kis táplálék 2011. 10. 05. szerda Bálint-házban, a Szabad Zsidó Tanház előadássorozat keretében elhangzott: Kárpáti Ildikó, Példák a zsidóság ábrázolására

Részletesebben

Beszámoló. Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében.

Beszámoló. Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében. Beszámoló Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében. A külföldi képzés lehetőségét az iskolában, egy pályázat útján nyertem el három társammal

Részletesebben

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens Egy hónap Hollandiában Nagy Nikolett Fogászati asszisztens A kezdetek Úgy érzem, duplán is szerencsésnek mondhatom magam, hogy sikerült kijutnom Hollandiába.Egyrészt, mert hatalmas élményt jelentett számomra

Részletesebben

ó á á á á á ó á ó Á ö é á ó Ú á á á ó Á ö é á á á ó ó ó á á ó á ó Ú á é á ó ü é ü é á á á á ó é é á ú á ó á é ó á ó Ó é á ó é á ó ó á Ó Ö é á ó á ó é é é ü é ó á Ó é é é ó ó ó á ó é é ó á ü ó é á ó é é

Részletesebben

Á Ó Ö Á É É É É Ő ű Á Ó ű Ö ű ű ű Ó ű Ö Ú Ö Ú ű ű ű ű Ö ű ű ű ű ű Ü Á ű ű ű ű ű ű ű ű Ö Ó ű Ö ű ű Ü ű ű ű Ö ű ű ű ű ű ű ű Ö Ó ű ű ű ű ű Á Á ű É ű ű ű ű ű Ö ű ű ű ű ű Ó Ü Á É Ű ű ű ű ű Á ű ű ű Á É ű Ú Ó

Részletesebben

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget Kovács Gabriella Hát ennyi volt... Hát ennyi volt érezte, hogy itt az út vége. Tehetetlenül, fáradtan feküdt a hideg kövön a fagyos szélben és nem akart többé engedelmeskedni a teste. Már nem érzett fájdalmat

Részletesebben

É ú ú ú ú ú ú ú ú ú É É ú ű ú ű ú Ú Ü ú ú ú ú ű ú ú ű ú ú ú ú ú ú ű ú ú ű Ü ű ű ú É É ű É ű É ú ú ú ű É ú ú ú ú ú ú ú ú ú ú ú ű ú ú ű Á ú É ű ű ú ú ú ú ű ű ű ú ű ú ú ú ú ú ú ű ú ú Ú ű ú ű ű ú ú ű Ü ú ű

Részletesebben

démontámadást, akkor tanulta meg, hogy képes előre jelezni, ha démonok közelednek. Apja a király, nem lepődött meg fia képességein, a szíve mélyén

démontámadást, akkor tanulta meg, hogy képes előre jelezni, ha démonok közelednek. Apja a király, nem lepődött meg fia képességein, a szíve mélyén 1. A támadás Viktor az erőd tetejéről nézte a közeli erdőt. Minden nyugodtnak tűnt mozgásnak semmi nyomát nem látta. Pedig érezte a jelenlétüket, tudta, hogy a közelben vannak, nem látja őket, de valahol

Részletesebben

ű É ű Á Ü É É ű ű Ű ÓÓ Ü É Ü Ú Ú ű Ú Ö Ö Ü ű ű Ű Ú Ö Ü Ö Ú Ó Ó Á É Ú Ű Ú Ú Ú Ú Ú ű Ú Ű Ú ű ű Ú ű ű Ú Ú É Á Ú Ú É É ű ű ű Ú ű ű Ú ű Ú Ó É Ű Ó ű Ú ű ű ű Á ű ű Ú ű ű É ű ű ű ű Ó Ú Á Ú ű Á ű Á Ú Ó ű ű Á ű

Részletesebben

Á Á ó ő ő ó Ő ó ó ó Ó Ó Ó ó Ó Ó Ó Ó ó ő ó ó Ő Ó Ó Ó Ó ó Ó Ó Ó Á Ó ó Ó ó Ó Ó Ó ó Ó ó Ó Ó Ó Ó Ó Ó ó Ó ó Ó Ó Ó Ó Ó Ó ó Á Ó ó ó Ő ó ó ó Ó ó Ú ó Ó Ó ó Ó Ó Ő ó Ó ó ó Ó ó Ó Ó Ó ó ó ó Ó ó ó ó Ó Ú Ó Ó ó ó ő ö Ó

Részletesebben

É Ó Ö Á ú Á ú ú ú ú Ó ú ú ú ú ű ú Á ÁÉ Á ű ű ú ú É ú É É ű ű É ű Ú ű Ü ú ű ú Ö Ú ű Ö Ö ú Ő ú ű Ö ú ú Ú Ó ú ú ű ú Ö Ú Ü Á Á Á É Ü ű Ü Ö É Á Ü Ó É Ö É ű Ü Á Á Á ú Ü Ö Á É Ü Á ú Ö Ö ú Ö Á ú É É Ö É Á Á Á

Részletesebben

Ú ő É ő ű ő ű Á É ő Ó Á Á ő ű ű Á ű Ú É ő É Ú Ö ő ő Á ő ő Á É É Á ő ő ő ő ő ő Á Ó Á É Ú Á Á Á ő Á Á Á Á Á É ő ő ű ő ő É ő ő Á Á Ó Ü Á É Á ő Á ő ő ő Á É Ü ő Á Á ő Ö ő ő Á É ő ő ű ő Ö Á Á Ú Á Á Á É É ő ű

Részletesebben

ö É ö ö ő ő ö ó ó ú ő ó ö ö ő ő ö ö ó ű ű ó ú ó ő ő ö ű ó ő ö ö ű ű ó ú ő ó ó ö ű ó ő ö ö ű ű ó ő ő ö Ü Ü ö ű ó ő ö ö ű ű ó ő ó Ü Ü ó ő ő ű ö ö ű ű ű ű ő ö ó ű ó ö ű ö ó ö ó ö ő ó ö ö ő ó ö ö ö ű Ö ö ö

Részletesebben

Á ő ő ő ö ö Ó ő ú ö Á É É ü Ö ő ö ő ő ö Ó ö Ú Ó ő ő ő ö Ö Ú Ú ő Ö ú ö ő ú ú ú Ó ö Ó Ó Ú Ú Ú Ú Ö Ó ő ő ú ő ű ü ő ö ö ö ő ü Ó Ó ő ő Ó ö Ó Ó ü ő ő Ó ő ö ő ő Ó ő ő ő Ú ö ő Ó Ó ő Ó ő Ö ő ö ő ü ü ű ö ö ö Ó ö

Részletesebben

É É É É É Ö Á Á É Ő ű ű ű Ü ű ű ű Ú Á ű Ö ű Ú Á Ú ű Ó Ú Ú Ú Ú ű Ú Ú ű É ű ű É É É ű É É Ü ű ű É Á ű Á Á Ü Á Ü É Ú Á Ú Ó Ü Ü Ú ű ű Ú Ü Ü ű Ú É Ö ű ű Ü Ó Á Ö Ö ű Ö É É ű ű É ű ű ű Ú ű Ö É Ó ű Ú Ú Ú É Ú Ú

Részletesebben

Tartalom. Szellemi Diákolimpia versbe szedve. ECDL vizsga. Március 15. Sport az iskolában. Mi is voltunk versenyen és sikereket értünk el

Tartalom. Szellemi Diákolimpia versbe szedve. ECDL vizsga. Március 15. Sport az iskolában. Mi is voltunk versenyen és sikereket értünk el 2013. március-április II. évfolyam 7-8. szám Tartalom Szellemi Diákolimpia versbe szedve ECDL vizsga Március 15. Sport az iskolában Mi is voltunk versenyen és sikereket értünk el Természetismereti vetélked

Részletesebben

Ú ű Ú ű ű ű Á ű Ö Á ű ű ű ű ű ű Ö ű Á ű ű Á ű ű ű ű ű Á ű Ú Ü Ü ű ű Ü Ü Ö ű ű ű ű ű Ú Ü ű ű ű ű ű Ú Ó ű ű ű Á É ű ű ű Ű ű ű ű É Á Á Á Á Ó Ó ű Ü Ú Ú Ö Ú ű Ö Ő Ú Ú ű Ó Ő Ú Ö Ö Ő Ű É ű Ó É Á Á ű ű Ú Á É É

Részletesebben

HÍRLEVÉL. Látogasson el honlapunkra! www.educorb.eu. Osztrák és magyar óvópedagógusok találkozója_fertőszentmiklós, 2010. január 25.

HÍRLEVÉL. Látogasson el honlapunkra! www.educorb.eu. Osztrák és magyar óvópedagógusok találkozója_fertőszentmiklós, 2010. január 25. 2010. június EDUCORB-Hírlevél 10/1 HÍRLEVÉL Évente két alkalommal megjelenő hírlevelünk célja, hogy tájékoztassuk Önöket az EDUCORB - Partnerség az oktatásért a határtérségben elnevezésű, Ausztria- Magyarország

Részletesebben

É ú ú Á É ú É ű Á Ú ú ú ú ű ú É ű ú ú ű ú ú ű ú ú ű ú ú ú ú ú ú ű ű ű ú Á Á ű É É ú ú ú ú ú ú ű Ü ű ű ű Ö Ú ú Ú ú ű ú ú ű ú ű ű ú ú Ö ű ú ú ú ű ű ű ű ú ú É É ű ű É É ú ú ű Á ú ú ú É Ú ű ú ú ű ú ú ú Ü ú

Részletesebben

Á É ö ö ő ő ő Ú Ü ö ö ő ő ö ú ő ö ő ö ú ü ö Ü Ó ö ö ö ö ö ő ö ú ú ö ü Ü ö ö ö ö ö ö ő ö ö ő ö ü ő ö ő ü Ü Ó Ó ö ö ő Ü Ó ö ő ő ő ő Á ő ő Ü ő ö ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő É ü É ö ö É Ó ő ő ő ő Ü É ő Ó ő ő

Részletesebben

Ó Ú Ö Ú É Ö É Á ű ű ű ű ű ű ű ű Á ű Á Ú ű Ü ű ű Ü ű Ó ű ű Ú ű Ö Ö ű ű ű ű Á É Ó ű ű Ü Ö ű ű Ü Ú É ű ű ű ű É Ü Ü Ü É Ü Ü Ü Ü ű ű ű ű ű ű ű Ú É ű ű ű ű É Ü ű ű ű ű ű ű ű ű ű Ú ű Ö ű Ü ű ű ű ű É ű Ó ű ű É

Részletesebben

Á Á é é ő ö ó é é é é é ő é é é ő ő ő é ü ő ó ó ó ö ö é é ő é ő é ő ö é é é é é é é ő é ű ő é é é é é ó ő ö é ú ö é ö é é ö ő ó ő ó é ő é ő ő é ő ó ó é ő ő é é ü ő é ó é ö ő é ő é ó ő é é ő é é ő é é é

Részletesebben

Á ú ő ú Ú ü Ö ú Á Ó ú ü ő ő ő ú Ö ú É ú ű ü É ü ú ő ő ő ú ú ü ü Ö Ö ú ő ő ű É ü ü ü ú ő ő ú ü ü ő ő ő ú ü ő Ö ű ő ü ő ü ő ő Á É ő ü ő ü ú ú ő ü ü ü ő ü ő Ó ü ü ü ü ú É ő ü ü ü ú ő ü Ó ü ü ő ú ő ő ü ü ú

Részletesebben

ú ú ű ú ú Ú É É Ó ű ű ü ú ü ű ü ú ú ü ü ü ú ü ú ü ü ü ü ú ű ü ü ú ű ü ü ü Á ű ű ú ű ü ü ú ű ü ű ú ü ü ü ú ű ü ü ü ű ú ü ú ü ü ü ű ű ú ü ú ű Ö ú ü ü ü ü ü ú ű Ö ü Ú É ú ú ü ü ü ü ü ü ü ü ü ú ü ú ü ú ü ü

Részletesebben

ö Á É É ö ö Ö ö ű ö ő ö ő ö ú ü ö Ü ö ö ö ö ü ö ú ö ő ü ö Ú ü ü ö Ü ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ü ő ö ú ö ö ü ö ö ö ö ő ő ö ű ö ö ű ö ö ő Ü ö Ü ö ü Ü ö ö ö ú Ó ö ö ö ö ö ő ö ö ú ö ő ö ö ő ő ö ö ö ü ö ö É ö

Részletesebben

ö ű ö ö ö ö ü ö ö ü ö ö ö ö ö ö ű ö ü ú ö ö ö ö ű ü ü Ö ü ö ű ű ű ö ú Ü Á Á Á ö ö ú ü ú Ü ö ö ö ö ö ú Ü Ü ö ö Ü ö ü ö ú ö ü ö ü ü Ü ü ű ö ü ö Ü Ú Ü ü Ü ü Ü ú Ü ö ö ü ö ö ű ű ü ö ű Á ö ü ö ö ú ö Ü Á Ü Ő

Részletesebben

PROTESTÁNS HÍRAÓ A RAJNA-VESZTFÀLIAI MAGYAR GYÜLEKEZET ÉRTESÍTŐJE

PROTESTÁNS HÍRAÓ A RAJNA-VESZTFÀLIAI MAGYAR GYÜLEKEZET ÉRTESÍTŐJE PROTESTÁNS HÍRAÓ A RAJNA-VESZTFÀLIAI MAGYAR GYÜLEKEZET ÉRTESÍTŐJE 2014.SZEPTEMBER-DECEMBER ---------------------------- SZOROZD MEG! Megoldatlan feladatom felett virrasztok. Hiányzik a felelet. Jöjj, Mesterem!

Részletesebben

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!!

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! A VAJDA PÉTER ÉNEK- ZENEI ÁLTALÁNOS ÉS SPORTISKOLA LAPJA 18. ÉVFOLYAM 5. SZÁM 2012. JÚNIUS Botos Auróra 3.s JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! tartalom JÚNIUS 3 Kiváló Vajdások 4 Pedagógusnapra 5 Németországban Comeniussal

Részletesebben

Á ű Ú ÚÉ Á Á Ü Ü ű Ü Ü Ü Ú Ü Ü Ü É Ú Ü ű Ü Ü Ö ű ű Ü Ü Ü Ü Ü ű ű ű Ú ű ű Ú ű ű ű ű Á Ú É Á ű Á É Á Ú ű Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á ű Á Á Á Á Á É ű Ü ű Á ű ű ű Á ű Ú Ó Á Á ű Ú ű Ü ű Ü Á Á ű ű É

Részletesebben

É Ú ú Á Ú Ú Á Á Ú ú ú ú Ú ú Á Ú Ü Ü ű ű ú ú ú ú Ü ú Ü Ú ú ű ú É ú Ü ű ú ú Ú É É Á Á Á Á Ü ú Á Á É Ú É ú Á Ü É Ü Ü Ü Ü Á Á ű ú ű ú Ü ű Á ú ű ű ú ű ű ű ú ű ű ű ű ú Ü É ű ú ű Ü ű ú ű Ü Ü Ü ú Ú ú ú ú ű ú ű

Részletesebben

ő ő ő ü ő ő ő ő ő ő ő ű Ö ő Ö ő ő ő ő ő ő ő ő ü Ö ő ő ü É ő ő ü ő Ú üü ő ő Á Á É É Á ü Ú ő Ó ű ő É ő ű ő ő ő ő ő ű É Ö ű Ú Ö É ő ű ü ő ü É É É É É ő É ü ű ő ü űú ű ü ű Ú É ü ű É É É ő Ó ő ű Á ÚÚ ő ő É

Részletesebben

ö ő ö Ö ö ó ő ő ő ú ö ö ő ó ü ö ö ő ő ő ő ő ö ő ö ő ó ő ö ő ő ő ú ó ő ö ó ö ő ó ö ő ő ő ó ő ő ő ő ö ö ő ö ő ó ú ö ö ő ő ó ő ő ú ő ü ő ó ö ö ő ő ő ü ö ö ő ó ó ö ő ő ö ő ö ö ö ö ő ő ő ü ű ö ö ő ő ó ö ö ö

Részletesebben

ú ő ü ő ő ü ő ű ű ő ü ü ő ő Ü Á ő ü ő ő ü ő ő ü ő ú ő ő ő ü ő ő ő ő ő ő ü ő ü ő ő ű ű ő ü ő ő ő ü ő ü ő ű ő ü ő ő ő ő ü ü ü ő ő ű ú ü ü ő ő ő ő ü ü ő ő ő ü ő ő ő ő ű ő ú ő ő ü ő ő ü ő ő ő ű ő ő ű ü ü ő

Részletesebben

Ó Á É Ő É ő ő ő ó ó ó ó ó ő Ö ó ő ó ü ő ó ő ű ó ó ó ő ő ő ő ő ű ő ó ü ó ő ő ő ő ó ü ó ó ó ű ő ó ő ó ő ú ő ő ü ő ó ü ó ő ő ő ü ó ó ő ő ü ő ó ő ó ő ű ő ő ű ő ó ó ó ó ó ó ő ő ó ó ó ő ó ő ü ó ű ő ő Á ó ó Ó

Részletesebben

Természettudományi vetélked 2009/2010-es tanév Béri Balogh Ádám Tagintézmény I. forduló. Matematika

Természettudományi vetélked 2009/2010-es tanév Béri Balogh Ádám Tagintézmény I. forduló. Matematika Matematika Anya esti iskolába jár. Tanítási napokon autóbusszal és gyalogosan megy az iskolába. Az órák után apa gépkocsival hozza haza. A grafikon alapján válaszolja a következ kérdésekre: (8 pont) 1.

Részletesebben

ú Ö ó ú ó ú Ö ő ü ú ő ó ü ú ő ü ú ő ó ó ó ó Ö ő ü ü ü ü ő ú ű ü ú Ö ő ü ő ó ü ü ü ő ő ő ü ó ő ü ú ő ü ő ő ő ó ó ő ó ó ü ő ó ü ó ó ü ú ó ó ő ú Ö ó ü ó ő ó ő ó ő ó ó ü ó ó ó ó ú ő ü ó ü ú ó ő ü ó ő ő ő ü

Részletesebben

ü Ü ö ö ö Á ő ö ö ö ü ú ö ő Á ő ö ő ü ú ő ő ő ö ö ö ő ú ő ő ő ö ő ö ű ő ő ő Ú ö ü ő ő ú ú ö ő ö ő ú ú ő ú ö ö ő ú ő ü Ü ö ő É ő ő ü ö ő ú ő ö ű ő ő ü ő Ú ű Ö ü ő ú ő ő ő ú Ú ü ö ő ő ú ő ű ő ö ö ü ö ö ő

Részletesebben

Á ö ü ö ő ö ű ö ú ú ö ú ő ő Á ő ő ö ú ü ő ő ú ő ő ő ő ö ü ő ő ú ő ö ö ü ü ő ö ü ü ö ő ú ő ő ő ö ú ú ö ö ú ő ü ü Ü ő ö ő ű ü ö ú ú ú ö ő ö ő ö ú ö ű ő ő ö ő ö ü ö É É É É Ú É É É É É öö É É ő É ö É

Részletesebben

ö ü ö ú ú ö Á Ú ü ö ö ü ű É ú ü ü ű ö ö ö ö ö ö ö ö ű ú ü ö ü ü ű ö ö ö ö ö ö ö ü ö ű ű ú ö ü ö ö ö ű ö ű ö ö ü ú ü ö ü ö ü ü ö ö ö ö ö ü ö ű ü ö ö ű ö ö ö ö ü ú É ö ö ö ö ö ö ö ú ú ö ö ö ö ö ö ú ú ú ú

Részletesebben

2012. november 22 december 9.

2012. november 22 december 9. 2012. november 22 december 9. Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola Budapest Fogadó intézmény: Ecole du

Részletesebben