- LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "- LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért"

Átírás

1 Beszámoló- Törökország Pogány Frigyes - LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért Készítette: Popp Judit Linda A projekt időtartama: 2014.június július 26. Helyszín: Izmit ( Kocaeli tartomány ) Istanbul június 29. vasárnap Reggel 8 és fél 9 között gyülekeztünk mi kísérő tanárok, a kiutazó gyerekek és a lelkes szülők a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér induló termináljában. A becsekkolás és csomagfeladás is zökkenőmentesen zajlott. Pár óra múlva szerencsésen megérkeztünk az Istanbuli reptérre, ahol busszal vártak minket, hogy elvigyenek a szállásunknak is otthont adó Izmit városába. Az út tartalmas volt, csodáltuk az elénk táruló táj szépségét. Szállásunkat elfoglaltuk és kiosztottuk a szobákat, tisztázva a szabályokat és a házirendet. Első közös vacsoránk nagyon finom volt. Este még tettünk egy kis sétát a környező utcákon, felderítve a kis boltokat, pékségeket és kávézókat június 30. hétfő Reggeli után a kísérőnkkel együtt ellátogattunk a helyi Elektronikai múzeumba ( Izmit Belediyesi ) ahol a gyerekek tárlatvezetésben részesültek, headset-eken keresztül tudták angolul meghallgatni az előadást és fényképeket készíteni a makettekről.

2 Ebéd után angol órák következtek, majd ismét bementünk a csoport tagjaival a városba körbenézni, a kisebb utcai bazárokat és a közelben lévő NCity nevezetű bevásárló központba ami a tengerparton feküdt, nem messze a kikötőtől.

3 A kora esténk kellemesen telt, a helyiek kedvesek voltak és segítőkészek július 1. kedd Reggeli után busszal elindultunk Karamürselbe, hogy meglátogassunk egy helyi szakiskolát. A tanácsteremben foglaltunk helyet ahol az igazgató úr köszöntött minket. Power Point előadást készítettek nekünk Törökország iskola rendszerének bemutatásával, valamint saját iskolájuk képzéséről is részletesen beszámoltak, hogy a diákjaink és mi is képet kapjunk az iskolában zajló oktatásról valamint arról, hogy milyen irányban tanulnak tovább a diákok az iskola befejezése után. Egy kis kávészünet és prospektusok kiosztása után körbevezettek minket a különböző épületrészekben ahol a szakmai oktatások zajlanak, mint például az asztalos tanulók műhelye vagy a kémikusok laborjai. Ellátogattunk egy kilátóhoz is, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt Karamürsel városára és a Márvány tengerre. Busszal elvittek minket egy helyi étterembe ahol kipróbálhattuk a helyi különlegességnek számító Köfte nevezetű marhahúsos ételt.

4 Ebéd után levonultunk a helyi strandra, ahol a gyerekek önfeledten úszkálhattak, napozhattak és labdázhattak. A 19:15-ös komppal tértünk vissza Izmitbe, kellemesen elfáradva a tartalmas nap után július 2. szerda Reggeli után elindultunk az informatikai szakmacsoportos gyerekekkel, hogy megismerjük azt az iskolát, ahol a következő két hétben a szakmai gyakorlatukat fogják tölteni. Tömegközlekedést használtunk, az iskolába érve bevezettek minket egy terembe, ahogy törökül bemutatták nekünk az iskola tevékenységét és az alapítvány hátterét. Gyerekeink egy bevezető szakmai órában is részesültek, angol nyelven egy kedves és segítőkész tanár úr személyében. Ebéd után ismét útnak indultunk busszal, hogy ellátogassunk a Ford gyárba. Csapatunk két részre oszlott, szigorú ellenőrzésen mentünk át, fényképező használata tilos volt a gyár területén. Első körben általános tájékoztatást kapunk a gyártásról, az eladási rátákról és az új modellekről angolul, ahol a gyerekek kérdéseket tehettek fel és rövid videókat tekinthettek

5 meg pl. a festési folyamatról. Majd kis buszokkal, fejhallgatóval és védő szemüveggel körbe mentünk a gyár területén, megtekintve a gyártás folyamatát, a dolgozókat és a kivitelezést. Nagyon látványos és interaktív volt a tárlatvezetés. Hazaérve a csendes pihenő után angol órát tartottunk, majd pár diákkal megnéztük a helyi vidámparkot és csónakáztunk a helyi kis tó mentén július 3. csütörtök Ez a napunk is igen sűrűnek és tartalmasnak bizonyult, ugyanis több helyi intézményben is látogatást tettünk. Először is ellátogattunk az Izmit-i munkaügyi hivatalba, ahol előadást hallgattunk arról, hogy milyen továbbképzéseket és munkalehetőségeket kínálnak az ide beregisztrált embereknek. Szó volt a munkanélküliség arányáról Törökországban, valamint arról, hogy mely területek a legnépszerűbbek és a legjobban fizetettek.

6 Ezek után átsétáltunk a Polgármesteri Hivatal épületébe ahol egy tágas konferencia teremben foglaltunk helyet. Ismét beszámolókat hallgattunk meg és feltehettük saját kérdéseinket is. Az előadás végén ajándékot is kaptunk és fényképet készítettünk az épület bejárata előtt. Ebéd után angol órákat tartottunk, az építész diákjaink még további két helyre is ellátogattak köztünk egy egyetemre és az Ipari Kamarához. Mi tanárok és a tolmácsunk meghívást kapott a Karamürseli tanár úr, Ali személyében, hogy megismerkedjünk családjával és több tanár kollégával is. Így hát vacsoraidő után visszatértünk Karamürselbe, ahol szeretettel fogadtak minket egy piknik jellegű vacsora kíséretében. Eszme cserét folytattunk, mi tanárok a magyar iskolarendszerről, ahogy mi is sokat megtudtunk a helyi iskolákról, a diákokról és a tanárok helyzetéről július 4. péntek A délelőtt folyamán zajlottak az informatikai szakmai órák ( 6 db )

7 Ebéd után ellátogattunk egy helyi mecsetbe (Yami ). Nagyon sok fotót készítettünk és többen tanárok és diákok ott maradtak, hogy meghallgassanak egy helyi imádságot. Esti órákban angol órákat tartottunk majd pihentünk július 5-6. szombat / vasárnap

8 Pihenés, szabad programok. Szombaton a csoportom néhány tagjával ellátogattunk a helyi Outlet centerbe, bejártuk a város nagy részét, sokat sétáltunk és fagyiztunk. Vasárnap átmentünk busszal a Karamürseli strandra, a napot ott töltöttük pihenéssel, interaktív nyelvórákkal és sok fürdéssel. Haza komppal jöttünk a kora esti órákban július 7.hétfő Délelőtt- Informatikai szakórák ( 6db ) Délután pihenés, angol órák ( 2db ), bazárlátogatás és vacsora július 8. kedd Délelőtt- Informatikai szakórák ( 6db)

9 Délután- ebéd és Karamürsel ( strand ) haza komppal Izmitbe esti angol órák a teraszon majd csoportos beszélgetés a helyi vezetőkkel 2014.július 9.szerda Délelőtt- Informatikai szakórák ( 6b) Ebéd után pihenés, angol órák majd délután nagy séta a városban és a parton 2014.július 10. csütörtök Délelőtt- Informatikai szakórák ( 6b) Ebéd után pihenés, angol órák Esti séta, teraszon beszélgetés 2014.július 11. péntek Délelőtt- Informatikai szakórák ( 6b) Ebéd után pihenés, angol órák Esti séta, teraszon beszélgetés július szombat / vasárnap 2 napos kirándulás a Fekete tengerhez

10 Szombaton reggeli után elindultunk a Fekete tengerhez busszal egy két napos kirándulásra. Az út közel egy óra volt, amikor megérkeztünk a szállásra, ami a parthoz nagyon közel volt egy kis faluban. Elfoglaltuk a szobáinkat majd általános tájékoztatást kaptunk a tábor vezetőitől, hogy milyen szabályok vonatkoznak a tábor területén, valamint arról, hogy mely időpontokban tudunk étkezni. A szombati napot a parton töltöttük sok fürdéssel, napozással. Vacsora után a gyerekek a tábor területén sportoltak, fociztak, sakkoztak majd egy kisebb kirándulást is tettünk a part mentén a sziklás hegyrésznél, gyönyörű fotókat készítve. Másnap reggeli után többet kajakozni mentek a helyi kis folyó mentén, sportoltak és fociztak. Délután 4-5 óra tájban tértünk vissza Izmitbe, kellemesen elfáradva a sok naptól és fürdéstől július 14. hétfő Délelőtt- Informatikai szakórák ( 6b) Ebéd után pihenés, angol órák majd délután nagy séta a városban és a parton 2014.július 15.kedd

11 Délelőtt- Informatikai szakórák ( 6b) Ebéd után pihenés, angol órák majd délután nagy séta a városban és a parton 2014.július 16.szerda Délelőtt- Informatikai szakórák ( 6db ) Látogatás a Seka parkba és a Hajós múzeumba Délután angol órák, készülés a másnapi záró informatikai vizsgára 2014.július 17.csütörtök Délelőtt Utolsó informatikai szakórák majd vizsga, tesztkérdések formájában Délután pihenés és angol órák Este 7 órára meghívást kaptunk Kocaeli tartomány politikai vezetőjéhez. A saját irodájában hivatalos környezetben fogadott minket, ahol bemutatta a tartomány tevékenységét, az elmúlt 20 évben lezajlott politikai és gazdasági változásokat Törökországban. Beszélt a folyamatosan fejlődő iparról és gyártásról hazájában, és hogy miért érdemes ide jönni tanulni és később dolgozni. A gyerekek ajándékokat kaptak, fényképeket készítettek a tartomány vezető úrral. Nagyszerű élménnyel tértünk aznap este haza.

12 2014.július 18.péntek Az informatikus diákokkal reggel 9-re mentünk vissza az iskolába az ünnepélyes zárásra, bizonyítványosztásra. A igazgató úr és a tanár úr is megköszönte a gyerekek ittlétét és munkáját, nagy örömükre szolgált, hogy megismerhették őket. A gyerekek sikeres vizsgával és rengeteg új élménnyel a hátuk mögött vettek búcsút az iskolának és a tanároknak. Tolmácsunkkal délután 2 órára voltunk hivatalosak átadni az igazgató úrnak személyesen az irodájában az emlék plakettet és a Magyarországról hozott ajándékainkat. Az igazgató úr maga is elmondta, hogy pár évvel ezelőtt egy szakmai továbbképzés keretében járt Budapesten és Egerben, nagyon sok élménnyel tért haza. Késő délután angol órát tartottunk majd bementünk a városba sétálni.

13 2014.július 19.szombat A napunkat pihenéssel, pakolással, sétával és vásárlással töltöttük, lezárva ezt a három tartalmas hetet Izmit városában. Házigazdánk utolsó vacsora gyanánt barbecue partira hívott meg minket, különböző finomságokkal és sültekkel július 20. vasárnap Reggeli után csomagjainkat összepakolva, busszal elindultunk Istanbulba, hogy kezdetét vegye utolsó kalandos és tartalmas hetünk Törökországban. Másfél óra utazás után megérkeztünk a központi részhez, hogy elfoglaljuk szállásunkat az új kollégiumba. Szállásunk a Sisli nevezetű negyedben volt található (Mecidiyeköy) ami viszonylag elérhető távolságban volt minden nevezetesség szempontjából. Ebéd után metróval beutaztunk Taxim-ba ami Istanbul főtere és a központi része. A tér közepén áll egy nagy Atatürk szobor / emlékmű ami előtt fényképeket készítettünk majd elindultunk az Istiklar nevezetű sugárúton ahol hosszasan sétáltunk, nézelődünk a rengeteg csodálatos bolt és ember között. Lesétáltunk egészen a Galata toronyig, ahova páron fel is mentünk. Istanbul legszebb panorámája tárult elénk, rengeteg gyönyörű képet készítettünk. Visszafele is bő egy órát sétáltunk,hogy vacsorára hazaérkezzünk. Este pihentünk, hosszú nap volt ismét mögöttünk az utazással együtt.

14 2014.július 21. hétfő Reggeli után elindultunk az Eyüp nevezetű helyre. Megtekintettük Eyüp szultán sírkamráját és a hozzá tartozó Yamit is. Ahogy sétáltunk a romok között, kis bazárok, temetkezési helyek mellett haladtunk el. Ez a kis városi rész nagyon nyugodt, a régi idők emlékét tárta elénk. Libegővel felmentünk a domb tetejére, ahol gyönyörű látvány tárult elénk és az Aranyszarvas öbölre. Pihenésünk után lementünk a dombról és egy hosszú séta után eljutottunk a komp kikötőhöz, ahol felszálltunk, hogy egy kis hajós túrát tegyünk a Galata híd lábáig. A hajóról nagyon szépen beláttuk a várost, főleg a nevezetességeket, mint például az Aya Sofia vagy a Kék Mecset. Átgyalogoltunk a Galata hídon egészen a torony lábáig, majd onnan az Istiklar mentén eljutottunk Taxim főteréig. A nap során rengeteget sétáltunk így késő délután hazaérkezve nagyon jólesett a vacsora és a pihenés is.

15

16 2014.július 22.kedd Reggeli után ismét neki indultunk a következő napnak. Busszal beutaztunk a Kék Mecsethez. Gyönyörű kertje, maga a mecset és a környezet is lenyűgözött minket. Egy kis sétát téve át a parkos részen eljutottunk az Aya Sofiához. A sor elég nagy volt a bejáratnál, de megérte a várakozást, mert hatalmas élménnyel jöttünk ki a mecsetből. Harmadik napirendi pontunk a Ciszternai látogatás volt ( híres víztározó rendszer ). Rendesen körbejártuk a helyet, elolvastuk Medúza legendáját, és természetesen kívántunk is. Hazafele bő két órás sétát tettünk a Galata híd lábáig majd onnan busszal utaztunk haza a Sisli negyedbe.

17 2014.július 23.szerda Napi látogatásaink: Top Kapi Palota

18 A Szultán sírja Dolmabache Palota 2014.július 24.csütörtök Kis és Nagy bazár meglátogatása. Reggel beutaztunk a Galata híd lábához busszal, majd onnan indultunk neki a nagy bazár túránknak. Lehetőségünk nyílt vásárlásra, a helyi nevezetességek megismerésére és különböző ételek, fűszerek, teák beszerzésére. Délután sétát tettünk a városközpontban.

19 2014.július 25.péntek A délelőtt folyamán ellátogattunk a Yami mecsethez Délután: Suleymaniye Pihenés, készülés a holnapi hazaúthoz, utolsó közös vacsora és összegzés, tapasztalataink megosztása 2014.július 26.szombat Reggeli után busszal a reptérre. Várakozás, repülés

20 Megérkezés Budapestre fél 4 tájban. Mindent összevetve, azt tudom mondani, hogy ebben a 4 hétben a kiutazó gyerekek rengeteg tapasztalattal, kulturális és nyelvismerettel gazdagodtak. A szállás, az étkezés, az iskolába és a programokra való eljutás biztosítva volt a tanulók számára. A török- magyar tolmácsunk, Katalin, mindenben a segítségünkre volt és fordított. A csoportom nyelvóráit magam tartottam, kiscsoportos foglalkozás keretében. Napvégén igyekeztünk mindig összeülni és összegezni az aznapi tapasztalatainkat és felkészülni a másnapi programokra.

21 Az informatikai csoportunk a két hét folyamán a web design kurzus keretében megfelelő szakmai oktatásban részesült, angol nyelven, ezzel fejlesztve képességüket a könnyebb kommunikációra. A beszámolóinkat napi szinte vezettük és a kirándulásainkat is dokumentáltuk. A 4 hét során a tanulók szociális készsége is sokat fejlődött, hiszen új barátságok kötődtek, új kulturális szokásokkal ismerkedtek meg. Önállósodtak, feltalálták magunkat egy idegen városban, idegen nyelven.

Monitoring Törökország (Izmit/ Koaceli tartomány) 2014. június 29.-2014. július 5. Készítette: Rosza Kornélia és Tolnai Judit

Monitoring Törökország (Izmit/ Koaceli tartomány) 2014. június 29.-2014. július 5. Készítette: Rosza Kornélia és Tolnai Judit Monitoring Törökország (Izmit/ Koaceli tartomány) 2014. június 29.-2014. július 5. Készítette: Rosza Kornélia és Tolnai Judit Június 29.: Reggel 7:30-kor Ferihegy 2B termináljában gyülekeztünk. Azért tettük

Részletesebben

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk.

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk. Első nap Reggel 6-kor indultunk a Cseresnyés Kollégium elől. A határ átlépése után az első megállónk Nagyszalonta volt. Megnéztük a város főterét ahol Erdély egyetlen Kossuth Lajos szobor található. Ellátogattunk

Részletesebben

HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN

HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN Kirándulásunk a Határtalanul! pályázat keretein belül jött létre, abból a célból, hogy megismerkedjünk a felvidéki magyar diákokkal, és szorosabb kapcsolatot alakítsunk ki velük.

Részletesebben

Beszámoló. Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében.

Beszámoló. Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében. Beszámoló Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében. A külföldi képzés lehetőségét az iskolában, egy pályázat útján nyertem el három társammal

Részletesebben

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) A tények: Időpont: 2012. október 10 13. Helyszínek, látnivalók, programok: Dachau: koncentrációs tábor megtekintése Strasbourg: angolosok: részvétel

Részletesebben

Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21.

Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21. Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21. Utassy József Általános Iskola Az előkészületek Iskolánkban nagy örömmel fogadtuk a hírt, hogy a,,határtalanul pályázat keretében a hetedik osztályos tanulók egy

Részletesebben

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7.

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. 2011.10.24. hétfő Ma reggel 9:00-kor a Kőbánya-Kispest 200E buszmegállójában találkoztuk. Felszálltunk a buszra és elindultunk a Liszt Ferenc (Ferihegy) reptér

Részletesebben

BESZÁMOLÓ: LEONARDO PROJEKT TÖRÖKORSZÁG/ IZMIT, 2014.06.29-07.26 KÉSZÍTETTE: SEYENÉ VÁRHALMI GABRIELLA

BESZÁMOLÓ: LEONARDO PROJEKT TÖRÖKORSZÁG/ IZMIT, 2014.06.29-07.26 KÉSZÍTETTE: SEYENÉ VÁRHALMI GABRIELLA BESZÁMOLÓ: LEONARDO PROJEKT TÖRÖKORSZÁG/ IZMIT, 2014.06.29-07.26 KÉSZÍTETTE: SEYENÉ VÁRHALMI GABRIELLA 1. HÉT 1.nap- június 29, vasárnap A repülőtéren mindenki kint volt már 9 óra körül, megkezdődött a

Részletesebben

A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN

A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN Élménybeszámoló az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola 7. osztályának tanulmányi kirándulásáról 1.nap A Határtalanul! pályázaton osztályunk egy

Részletesebben

HATÁRTALANUL! FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS RÁKÓCZIAK EMLÉKEI NYOMÁBAN. 2016. május 23-27.

HATÁRTALANUL! FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS RÁKÓCZIAK EMLÉKEI NYOMÁBAN. 2016. május 23-27. HATÁRTALANUL! FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS RÁKÓCZIAK EMLÉKEI NYOMÁBAN 2016. május 23-27. 1. nap Berekfürdőről reggel 7.00 órakor indultunk útnak Felvidékre, Csécsre. Útközben gyönyörködtünk a táj változatos

Részletesebben

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe Felvidéki kirándulásunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre. A kirándulást hosszas előkészítő munka előzte meg, amiben tanáraink

Részletesebben

2012. november 22 december 9.

2012. november 22 december 9. 2012. november 22 december 9. Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola Budapest Fogadó intézmény: Ecole du

Részletesebben

Hollandiában töltött szakmai gyakorlatom, tapasztalataim és élményeim

Hollandiában töltött szakmai gyakorlatom, tapasztalataim és élményeim Hollandiában töltött szakmai gyakorlatom, tapasztalataim és élményeim 2011. November 6 December 3 Tóth Katalin fogászati asszisztens tanuló Abban a percben, mikor megtudtam, hogy részese lehetek a 2011.

Részletesebben

Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László

Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László 2012. április 21. Szombat Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László 10:00-kor találkoztuk a többiekkel Ferihegyen, a 2B terminálon. Az utunk zökkenőmentesnek ígérkezett

Részletesebben

Görögországi beszámoló. 1. nap

Görögországi beszámoló. 1. nap 1. nap Az első napunk utazással telt. Délután 5 órakor találkoztunk a Liszt Ferenc Repülőtéren, a gépünk pedig 18:45- kor indult Thessaloniki felé. Este 22:30-kor (görög időszámítás szerint) szálltunk

Részletesebben

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ 2012. június 16-23. Domokos Kázmér Iskolacsoport Szováta 2012.06.16. szombat Indulás 8:15 Szovátáról-Erdélyből Csomagok bepakolása az utolsó szovátai megállónál.

Részletesebben

Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás

Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás Tanulmányi kirándulásunk témája erdélyi születésű történelmi nagyságok és az erdélyi történelemben fontos helyszínek felkeresése. Az előkészítő szakaszban külső

Részletesebben

Munkanapló 2014.07.07

Munkanapló 2014.07.07 Munkanapló 2014.07.07 Felkeltünk reggel 07:00-kor, 08:00-ra elmentünk reggelizni. 09:00-kor elindultunk a kertbe dolgozni. A lányok lila, fehér és vörös hagymát szedtünk, majd kötöztük őket. A fiúk a kertben

Részletesebben

European Accountancy Week

European Accountancy Week European Accountancy Week Riga, 2016. március 13. március 19. Edutus delegáció: Medve Ivett, Mónus Ádám, Korondy Tamás Felkészítő tanár: Dr. Melles Hagos Tewolde Tartalomjegyzék Előkészületek... 3 2016.

Részletesebben

Lezárult a Leonardo da Vinci mobilitás projekt 2010. évi pályázati fordulója.

Lezárult a Leonardo da Vinci mobilitás projekt 2010. évi pályázati fordulója. Leonardo da Vinci mobilitás projekt 2010. Záró beszámoló Lezárult a Leonardo da Vinci mobilitás projekt 2010. évi pályázati fordulója. A munkatervben rögzített feladatokat sikeresen megvalósítottuk. Azt,

Részletesebben

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens Egy hónap Hollandiában Nagy Nikolett Fogászati asszisztens A kezdetek Úgy érzem, duplán is szerencsésnek mondhatom magam, hogy sikerült kijutnom Hollandiába.Egyrészt, mert hatalmas élményt jelentett számomra

Részletesebben

Úton a világ megismerése felé

Úton a világ megismerése felé Úton a világ megismerése felé Világos Nándor 12.A Korán kelés. Álmosság. Hétfő. A reggeli kapkodás mintha egy másik, egy gyorsabb időben zajlana. Hideg, rossz idő. Kocsiút, szerencsére dugó nélkül. Elválás,

Részletesebben

Hogy is történt? A csoport címere

Hogy is történt? A csoport címere Leonardo mobilitás_2011 Kiegészítő szakmai gyakorlat a "1848-06 Vegyes faipari termékek, tömegcikkek gyártása" szakmai követelménymodul falépcső feladatprofiljához Összefoglaló beszámoló Számunkra is felejthetetlenek

Részletesebben

Leonardo Da Vinci program Svédország Åkarp

Leonardo Da Vinci program Svédország Åkarp Leonardo Da Vinci program Svédország Åkarp Előzmények A repülő időben szállt fel, nem volt fennakadás, késés. A gép reggel 9:50 kor indult el és 2,5 óra alatt értünk Svédországba (Malmö-be). A fogadtatás

Részletesebben

Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület

Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület 2011. évi KÖZHASZNÚ JELENTÉSE Tavasz A tél végén többször megfordultunk Tebén, de a hó miatt érdemi munkát, még ellenőrzéseket sem tudtunk végezni. Amint elolvadt

Részletesebben

Erasmus+ beszámoló. Margate, Egyesült Királyság. 2015. július 10-július 25. Készítette: Kárászné Németh Anita

Erasmus+ beszámoló. Margate, Egyesült Királyság. 2015. július 10-július 25. Készítette: Kárászné Németh Anita Erasmus+ beszámoló Margate, Egyesült Királyság 2015. július 10-július 25. Készítette: Kárászné Németh Anita 1. A tanulmányút általános értékelése 2013-ban elvégeztem az Agenda Projektház Oktatási, Tanácsadó

Részletesebben

Antalya városnézés: FONTOS!

Antalya városnézés: FONTOS! Antalya városnézés: A túra résztvevőit a régió egyik legjellegzetesebb városának szívébe kalauzoljuk, ahol megismerkedhetnek a helyi kultúrával, mely tökéletes elegyet alkot a természettel. A program elején

Részletesebben

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ Gyakorlati hely: Park Hotel Le Sorgenti Gyakorlat időtartama: 2012. május 01.-augusztus 01. Készítette: Szabó Alexandra

Részletesebben

NYÁRI TÁBOROZÁS NAGYRÁBÉ 2013.08.12.-08.18.

NYÁRI TÁBOROZÁS NAGYRÁBÉ 2013.08.12.-08.18. 1 NYÁRI TÁBOROZÁS NAGYRÁBÉ 2013.08.12.-08.18. 2 BESZÁMOLÓ Augusztus 12. Délelőtt a 13 fős szamosújlaki gyerek izgatottan várakozott az Idősek Klubja előtt az autóbuszra. Tíz órakor indultunk el Gyügye

Részletesebben

Útinapló. Farkaslaka Székelyudvarhely Parajd Szováta Medve-tó Felsősófalva -- Korond

Útinapló. Farkaslaka Székelyudvarhely Parajd Szováta Medve-tó Felsősófalva -- Korond Útinapló 3.nap Farkaslaka Székelyudvarhely Parajd Szováta Medve-tó Felsősófalva -- Korond Ma is csepergő esőre ébredtünk, de ez nem vette el a kedvünket, hiszen ma is sok-sok érdekes és új vár ránk! Első

Részletesebben

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten)

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten) Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten) A 2013/2014. tanévben immár harmadik alkalommal megrendezett Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyen elért első helyezésünkkel csapattársam, Boros János Mátyás,

Részletesebben

Erasmusos utazásom Isztambulban

Erasmusos utazásom Isztambulban Erasmusos utazásom Isztambulban A hatodik Egyetemi félévemet az Istanbul Şehir Egyetemen töltöm Erasmus program keretein belül. Isztambul a legnépesebb város Törökországban a maga 15 millió hivatalosan

Részletesebben

Holland szakmai gyakorlat Varga Fanni

Holland szakmai gyakorlat Varga Fanni Holland szakmai gyakorlat Varga Fanni Soha nem gondoltam volna, hogy valaha adódik egy ilyen lehetőség az életemben. Tavaly, tanév végén lehetett pályázni.belevágtam. Elküldtem az önéletrajzomat és a motivációs

Részletesebben

Erasmus+ pályázat. Készítette : Hriazik Evelin

Erasmus+ pályázat. Készítette : Hriazik Evelin Erasmus+ pályázat Készítette : Hriazik Evelin Indulás Németországba 2014.08.03 Időjárás: délelőtt nagyon meleg volt Nagykőrösön, de ahogy mentünk a Liszt Ferenc repülőtérre úgy hűlt az idő. Délelőtt indultunk

Részletesebben

Visszajelzések osztályoktól

Visszajelzések osztályoktól Visszajelzések osztályoktól 2014. 06. 18-ai napot töltöttük Önöknél. 3-8.osztályos tanulókkal. Már a szervezésben is rendkívül rugalmasan kezelték a kéréseimet a programokkal kapcsolatosan. Ezt tovább

Részletesebben

Sikerrel indult a dél-európai szakmai gyakorlat Máltán

Sikerrel indult a dél-európai szakmai gyakorlat Máltán Dél-európai üzemi gyakorlat a szakképzésben résztvevı tanulók számára LdV-HU-10-IVT-1021 Sikerrel indult a dél-európai szakmai gyakorlat Máltán Iskolánk négy vendéglátós tanulója 2011. május elején kezdte

Részletesebben

8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23.

8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23. 8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23. Kísérő tanárok: Lipcsei Anna Mária projektfelelős (osztályfőnök, pedagógia ) Buzás Klára tanító, gyógypedagógus) Rabóczki Ottó osztályfőnök ( testnevelés-biológia

Részletesebben

Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében )

Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében ) Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében ) 1. nap - 2009. július 12. Vasárnap UTAZÁS Reggel 8 körül szedett össze a busz minket Paks különböző

Részletesebben

Beszámoló. /Az Egész életen át tartó tanulás program, Leonardo da Vinci Mobilitási alprogramban történő részvétel kapcsán/

Beszámoló. /Az Egész életen át tartó tanulás program, Leonardo da Vinci Mobilitási alprogramban történő részvétel kapcsán/ Beszámoló /Az Egész életen át tartó tanulás program, Leonardo da Vinci Mobilitási alprogramban történő részvétel kapcsán/ Helyszín: Németország, Berlin Időpont: 2013. október 20-26. Előzmények 2013. tavaszán,

Részletesebben

Finnországi beszámoló 2008

Finnországi beszámoló 2008 Finnországi beszámoló 2008 Szakmai gyakorlat Rovaniemiben Készítette: Kerékgyártó Ádám Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Középiskola 2008.03.27. Csütörtök: Délelőtt 11:40-kor elindult

Részletesebben

A program leírása: A program célja:

A program leírása: A program célja: A program leírása: Az EKMK Vitkovics Alkotóház ART AKTÍV néven művészeti műhelyeket szervez, tavasztól az anyaintézményünk legkisebbeknek szóló, Szivárvány alkotóköre is itt dolgozik. Évközben, heti rendszerességgel

Részletesebben

A következő állomás (és reményeink szerint aznapi végállomás) az észak-devoni kisváros Bideford volt, ahol a minket elszállásoló családok már vártak.

A következő állomás (és reményeink szerint aznapi végállomás) az észak-devoni kisváros Bideford volt, ahol a minket elszállásoló családok már vártak. Egy hét Angliában Sok-sok évvel ezelőtt, egy tíz napos, külföldi utazást még elképzelni is nehéz lett volna. Főleg az első nap (jelen esetben péntek) Magyarországról való indulással harmadik napon Angliába

Részletesebben

Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n

Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n Előkészületek 2008. február 29-én jöttem Németországba, Wilhelmshaven-be a kötelező gyakorlatom eltöltésére, mely 3

Részletesebben

Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében

Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében (2015.05.21-05.26) 1. nap (2015.05.21) 2015.05.20-án 23.30-kor kezdtünk összegyűlni a suli előtt. Az idő barátságtalanul hűvös volt, előtte nem

Részletesebben

MAGYARKÚTI GYEREKTÁBOR

MAGYARKÚTI GYEREKTÁBOR MAGYARKÚTI GYEREKTÁBOR A Magyarkúti gyermektábor A Magyarkúti gyermektábor Magyarkúton található Verőcétől 5 km-re körülvéve tölgyes és bükkös erdőkkel. Budapesttől 58 km, Váctól 15 km-re, közúton és vasúton

Részletesebben

Szakmai gyakorlat, Hollandiában

Szakmai gyakorlat, Hollandiában Szakmai gyakorlat, Hollandiában (2012.10.27-2012.11.24) Varga Vanessza Ágnes (leendő) Gyógypedagógiai asszisztens Hol is kezdjem Olyan sok élményben volt részem ez alatt a négy hét alatt, hogy a hazaérkezésem

Részletesebben

ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ Svédország 2009. 10. 10-16.

ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ Svédország 2009. 10. 10-16. WALLENBERG-PÁLYÁZAT 2009. Nyertesei: Kirsch Bernadett Mézner Noémi Pataky Noémi ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ Svédország 2009. 10. 10-16. 10. 10. szombat Ferihegyen szombaton hajnalban gyors búcsúzkodás, majd check

Részletesebben

KRÓNIKA 2007-2008 TANÉV ELEJI KIADÁS. Brassó Utcai Általános Iskola

KRÓNIKA 2007-2008 TANÉV ELEJI KIADÁS. Brassó Utcai Általános Iskola KRÓNIKA 2007-2008 TANÉV ELEJI KIADÁS Brassó Utcai Általános Iskola A 2007-2008. tanév kezdetén szeretettel köszöntök minden új és régi diákot, a kedves szülőket és az iskola valamennyi dolgozóját. Tanulóink

Részletesebben

A kellemes időben gyorsan telt a nap, többszöri megállással, pihenővel késő délután értünk Lipcsébe.

A kellemes időben gyorsan telt a nap, többszöri megállással, pihenővel késő délután értünk Lipcsébe. A projekt adatai: Címe: Modern technikák a régi épületek felújításánál Helyszín: Lipcse, Németország Kint tartózkodás Ideje: 2015.06.13.-2015.07.04. Munkanyelv: német Tavalyi sikeres, a témában futó felnőtt

Részletesebben

HATÁRTALANUL ERDÉLY 2015.05.18.-22. a Julianna Református Általános Iskola 7. osztályának kirándulása

HATÁRTALANUL ERDÉLY 2015.05.18.-22. a Julianna Református Általános Iskola 7. osztályának kirándulása HATÁRTALANUL ERDÉLY 2015.05.18.-22. a Julianna Református Általános Iskola 7. osztályának kirándulása Előzetes foglalkozások BÉRES FERENC ÉNEKLŐ VERSENY 2015. március 27-én a tordai Jósika Miklós Líceum

Részletesebben

NYÁRI NAPKÖZIS TÁBORBAN A SZOLNOKI SZENT TAMÁS GÖRÖGKATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA DIÁKJAI

NYÁRI NAPKÖZIS TÁBORBAN A SZOLNOKI SZENT TAMÁS GÖRÖGKATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA DIÁKJAI NYÁRI NAPKÖZIS TÁBORBAN A SZOLNOKI SZENT TAMÁS GÖRÖGKATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA DIÁKJAI 2012. július 23-án kezdődött a tábor. Az első nap a tervezéssel, beszélgetéssel, rajzolással, játékos rejtvényekkel,

Részletesebben

GyalogTrefort vándortábor

GyalogTrefort vándortábor 65 1 beszámolók nyári programokról 2 GyalogTrefort vándortábor 26. túra Országos Kéktúra (2011. június 26. július 1.) Útvonal: Mátraverebély > Ágasvári turistaház > Mátraszentistván > Mátraszentlászló

Részletesebben

Leonardo pályázat "Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén! " Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február.

Leonardo pályázat Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén!  Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február. Leonardo pályázat "Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén! " Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február.28 Készítette: Antal Szabina Emese 14.Ru Küldő intézmény: SzSzKSz

Részletesebben

Visszatekintés... Egészség- és sportnap. Szent Lőrinc Diákújság. kellemesen elfáradva várta az eredményhirdetést. ezeket kipróbálhatták,

Visszatekintés... Egészség- és sportnap. Szent Lőrinc Diákújság. kellemesen elfáradva várta az eredményhirdetést. ezeket kipróbálhatták, Szent Lőrinc Diákújság I. évfolyam, 1. szám A hírlevél Visszatekintés... Egészség- és sportnap A tartalomból: Egészség-és sportnap 1 Az Egészség-és sportnap megrendezésére 2015.május 20 -án került sor

Részletesebben

CERN BESZÁMOLÓ. Hétfő. Kedd. Kovács Dávid Péter 11.a

CERN BESZÁMOLÓ. Hétfő. Kedd. Kovács Dávid Péter 11.a CERN BESZÁMOLÓ Hétfő Iskola után öt óra tájra mindenki épségben, ha nem is időben, de megérkezett a reptérre. Itt minden rendben ment, becsekkoltunk, majd rövid várakozást követően elkezdődött a beszállás.

Részletesebben

2013. 07.18. -07.24. 19-én elhajóztunk dél felé. Szép idő, napsütés, bámulatos és - mint már írtam - rendkívül

2013. 07.18. -07.24. 19-én elhajóztunk dél felé. Szép idő, napsütés, bámulatos és - mint már írtam - rendkívül 2013. 07.18. -07.24. Quaqortoqba való megérkezésünket követően előbb engedtünk az eufóriának, majd igyekeztünk racionális tervet készíteni a következő két hétre. Így történt, hogy Dénes másnap átiratta

Részletesebben

SZASZÁÉK gondoskodnak.

SZASZÁÉK gondoskodnak. ÉBREDÉS A PÁRI IFJÚSÁGI ÉS NEMZETISÉGI EGYESÜLET TÁJÉKOZTATÓ SZÓRÓLAPJA 2009. JÚNIUS PÁRI, Nagy utca 24. Teleház Telefon: 74/887-391 E-mail: ebredes.pari@vipmail.hu Meghívó PÖRKÖLTFŐZŐ VERSENY A Pári Ifjúsági

Részletesebben

6/2010. számú körlevél. Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület 8000 Székesfehérvár, Budai út 52. Asz.: 18482571-1-07. http://www.gyongyvirag-te.

6/2010. számú körlevél. Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület 8000 Székesfehérvár, Budai út 52. Asz.: 18482571-1-07. http://www.gyongyvirag-te. 6/2010. számú körlevél Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület 8000 Székesfehérvár, Budai út 52. Asz.: 18482571-1-07 http://www.gyongyvirag-te.hu/ 2010. november 4. (csütörtök) Fél évszázad legszebb magyar

Részletesebben

Nagykároly után, vesekő szülő utakon keresztül jutottunk el Sződemeterbe. A templomkertben álló Kölcsey szobor körül énekeltük nemzeti imádságunkat.

Nagykároly után, vesekő szülő utakon keresztül jutottunk el Sződemeterbe. A templomkertben álló Kölcsey szobor körül énekeltük nemzeti imádságunkat. Kirándulás! Ha nyár, akkor utazás! Ha utazás, akkor közösen! Így gondoltuk ezt gyülekezetünkben is, és aug. 18-án reggel felkerekedtünk, és elindultunk Máramarosszigetre, összesen 48-an. Szeretett, jól

Részletesebben

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ. 2012. május 5-12. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr. Atyhai felmérő tábor

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ. 2012. május 5-12. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr. Atyhai felmérő tábor Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ 2012. május 5-12. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr Atyhai felmérő tábor Készítette: Bánó Zsófia 2012. 05. 05.-12. 2012. 05. 05. nap Kora reggel az iskola

Részletesebben

ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA

ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA Turizmus-vendéglátás szak Idegenforgalom és szálloda szakirány 2013/14. II. szemeszter/nappali Varga B. Veronika Varga B. Veronika vagyok, a Nyugat-Magyarországi

Részletesebben

2013. OKTÓBER XIX. ÉVFOLYAM 10. SZÁM

2013. OKTÓBER XIX. ÉVFOLYAM 10. SZÁM 2013. OKTÓBER XIX. ÉVFOLYAM 10. SZÁM ÖNKORMÁNYZATI HÍREK Horváth István polgármester Pályzati felhívás BURSA HUNGARICA ösztöndíjra A Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjprogram keretében új pályázati

Részletesebben

Időpont: 2016. augusztus 13-17. (szombat-szerda) 3 NAP SZABI! Utazás: légkondis különbusszal

Időpont: 2016. augusztus 13-17. (szombat-szerda) 3 NAP SZABI! Utazás: légkondis különbusszal Időpont: 2016. augusztus 13-17. (szombat-szerda) 3 NAP SZABI! Utazás: légkondis különbusszal Szállás: igényes panzióban Nagyszebenben, 2-3 ágyas szobákban Étkezés: az étkezéseket nappal, egyénileg kell

Részletesebben

UTASTÁJÉKOZTATÓ ZAKYNTHOS 2016

UTASTÁJÉKOZTATÓ ZAKYNTHOS 2016 UTASTÁJÉKOZTATÓ ZAKYNTHOS 2016 A festői szépségű kék tenger minden természetkedvelő embert elvarázsol Zakynthos szigetén. Aki egyszer a Navagio-öblöt megpillantja, az biztosan rabja lesz és szeretne visszatérni

Részletesebben

Tábori hírmondó 2012. Személyes hangvételű beszámoló napról-napra...

Tábori hírmondó 2012. Személyes hangvételű beszámoló napról-napra... Tábori hírmondó 2012 Személyes hangvételű beszámoló napról-napra... Hétfő: Reggeli után megalakultak a csapatok; a Sárkányok, a Sárkányölők, a Lelkesek és a JC csapat. Komoly szabályok vannak, pontokat

Részletesebben

SZISZKI KRÓNIKA. Százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium BULGÁRIA NOVEMBER 22-27.

SZISZKI KRÓNIKA. Százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium BULGÁRIA NOVEMBER 22-27. PROJEKTHÍRADÓ NATURE DETECTIVES BULGÁRIA NOVEMBER 22-27. Felelős szerkesztő: Breznay Gáborné Írta és szerkesztette: Bakos Babett Király Orsolya 2015. november 22-27-ig került sor a Nature Detectives elnevezésű

Részletesebben

Varga Péter színes fotója a Képtár mellékletben

Varga Péter színes fotója a Képtár mellékletben Varga Péter: Skandinávium Varga Péter színes fotója a Képtár mellékletben Rügyek 3253 Varga Péter Ah, fehér ember Bárcsak elég vér lenne a pucámban, s lefotóznám! Egy börtönszerű, szürke, magas kerítéssel

Részletesebben

Bronze Website Award. Ismét bronzérmesek

Bronze Website Award. Ismét bronzérmesek XVII. évfolyam VII. szám Az IPA világszerte a rendvédelmi szervek aktív és nyugalmazott állományából toborozza tagságát, célja a formális, szakmai kereteken túlmutató személyes kapcsolatok kialakítása,

Részletesebben

1. Tandem-túra két nap, két megye, két ország

1. Tandem-túra két nap, két megye, két ország 1. Tandem-túra két nap, két megye, két ország Hosszas készülődés és tervezgetés után úgy döntöttünk pünkösd hétvégéjén túlesünk az első csomagos túránkon a tandemünkkel. A célunkon sokáig filozofáltunk,

Részletesebben

Erdély: 2014. május 23-25.

Erdély: 2014. május 23-25. Erdély: 2014. május 23-25. Tanulmányi kirándulás Május 23. Nagyon izgatottak voltunk reggel az utazás miatt. A csoportból sok gyerek még sohasem járt Romániában, ezért különösen nagy élmény volt számukra

Részletesebben

2016. január 22-24. péntek-vasárnap

2016. január 22-24. péntek-vasárnap Szent Vince napján ismét együtt egy újabb kiváló évjáratért 2016. január 22-24. péntek-vasárnap A borosgazdák több évszázados tapasztalatán nyugszik a kijelentés, miszerint ha megcsordul Vince, tele lesz

Részletesebben

Biblia és Gyülekezet. A Biblia Szövetség folyóiratának mellékleteként EZ (IS) 2013-BAN TÖRTÉNT

Biblia és Gyülekezet. A Biblia Szövetség folyóiratának mellékleteként EZ (IS) 2013-BAN TÖRTÉNT Biblia és Gyülekezet Ingyenes! M e l l é k l e t A Biblia Szövetség folyóiratának mellékleteként 2013. évi IV. számhoz EZ (IS) 2013-BAN TÖRTÉNT Ifjúsági programok KI MIT TUD? 2013. július 8-12. nehéz sorsú

Részletesebben

Április 1. MŰVÉSZETI SZEMLE GÁLAMŰSORA

Április 1. MŰVÉSZETI SZEMLE GÁLAMŰSORA Április 1. Czina Sándor Tagintézmény MŰVÉSZETI SZEMLE GÁLAMŰSORA A Művészeti Szemle után évente gálaműsort rendezünk a legjobb produkciókból, ez is motiválja tanulóinkat a felkészülés során. A zsűri és

Részletesebben

Angliai. útinaplóm. 2014. november 4. - november 27. Készítette: Bacsa Viktor Krisztián

Angliai. útinaplóm. 2014. november 4. - november 27. Készítette: Bacsa Viktor Krisztián Angliai útinaplóm 2014. november 4. - november 27. Készítette: Bacsa Viktor Krisztián --------------------------------------------------------------- A 2014-1-HU01-KA102-000149 Erasmus+ mobilitási projekt

Részletesebben

1.2. A program általános értékelése szakmai és szervezési szempontból egyaránt

1.2. A program általános értékelése szakmai és szervezési szempontból egyaránt Erasmus+ beszámoló Margate, Egyesült Királyság 2015. július 10-július 25. Készítette: Farkasné Bozorádi Anita 1. A tanulmányút általános értékelése 1.1 Szakmai egyeztetések a tanulmányutat megelőző időszakban

Részletesebben

A DEBRECEN-NAGYERDEI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG LAPJA

A DEBRECEN-NAGYERDEI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG LAPJA A DEBRECEN-NAGYERDEI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG LAPJA 2016/6 Aki csak hallja, az is mondja:»jöjj!«aki szomjazik, jöjjön! Aki akarja, vegye az élet vizét ingyen! (Jel 22,17) Fiatalok konfirmációja Szivárványívemet

Részletesebben

A TANÉV HELYI RENDJE, MUNKA- ÉS FELADATTERV, BELSŐ ELLENŐRZÉS RENDJE 2015/2016

A TANÉV HELYI RENDJE, MUNKA- ÉS FELADATTERV, BELSŐ ELLENŐRZÉS RENDJE 2015/2016 KUNHEGYESI REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA 5340 KUNHEGYES, KOSSUTH ÚT 64.,TEL./FAX:06-59-325-230, E-mail: titkarsag@refisk.hu A TANÉV HELYI RENDJE, MUNKA- ÉS FELADATTERV, BELSŐ ELLENŐRZÉS RENDJE 2015/2016

Részletesebben

PROJEKT NAPLÓ. Határtalanul programról, mely a. támogatásával valósult meg. Pályázati azonosító: BGA-12-HA-02-0875

PROJEKT NAPLÓ. Határtalanul programról, mely a. támogatásával valósult meg. Pályázati azonosító: BGA-12-HA-02-0875 PROJEKT NAPLÓ Határtalanul programról, mely a támogatásával valósult meg Pályázati azonosító: BGA-12-HA-02-0875 2012.október 19-23 Magyarország (Sátoraljaújhely) 2013. március 14-18 Erdély (Gyergyószentmiklós)

Részletesebben

Pole and Hungarian, Two good friends project

Pole and Hungarian, Two good friends project Pole and Hungarian, Two good friends project A projektet az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (közleményben) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit. Önkéntesként

Részletesebben

EZ (IS) 2012-BEN TÖRTÉNT

EZ (IS) 2012-BEN TÖRTÉNT Biblia és Gyülekezet Ingyenes! M e l l é k l e t A Biblia Szövetség folyóiratának mellékleteként 2012. évi IV. számhoz EZ (IS) 2012-BEN TÖRTÉNT Ifjúsági programok NÉPSZERÛ A VÍZICSATA 10-13 évesek tábora

Részletesebben

www.bekszi.hu kozponti@mail.bekszi.hu tel.: +36 (66) 444-511 fax: +36 (66) 430-793 5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. Munkanapló

www.bekszi.hu kozponti@mail.bekszi.hu tel.: +36 (66) 444-511 fax: +36 (66) 430-793 5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. Munkanapló www.bekszi.hu kozponti@mail.bekszi.hu tel.: +36 (66) 444-511 fax: +36 (66) 430-793 5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. OM azonosító: 200913 Nyilvántartási szám: 21012-2007 Felnőttképz. akkr. lajstromsz.:

Részletesebben

Dánia Nykobing Falster SOSU

Dánia Nykobing Falster SOSU Erasmus+K1 Mobilitasi Program Tanulói beszámoló Dánia Nykobing Falster SOSU 2015.10.26-2015.11.23 ORSZÁG KATA 14. gyakorló ápoló Beszámoló A Szegedi Szolgáltatási Szakképző Iskola Kossuth Zsuzsanna Tagintézményének

Részletesebben

Ökotábor. 2015 augusztus 17-21

Ökotábor. 2015 augusztus 17-21 Ökotábor 2015 augusztus 17-21 ÖKO tábor 2015.08.17. 2015.08.21. Gyula Városerdő Erdei Iskola 2015.auguszus 17.-én reggel 14 diákkal megérkeztünk a Gyulai Városerdei iskolába. A tábor időtartama 5 nap,

Részletesebben

Erasmus + Készítette: Csurgai Vivien

Erasmus + Készítette: Csurgai Vivien Erasmus + 2015 Készítette: Csurgai Vivien 1.NAP Délelőtt megismerkedtünk a szállásunk közvetlen környékével. Ez olyan mintha egy farm lenne, ahol 4-5 családi ház, szántóföldek és néhol állatok vannak.

Részletesebben

Erasmus+ beszámoló. Margate, Egyesült Királyság. 2015. július 10-július 25. Készítette: Rácz Józsefné. 1. A tanulmányút általános értékelése

Erasmus+ beszámoló. Margate, Egyesült Királyság. 2015. július 10-július 25. Készítette: Rácz Józsefné. 1. A tanulmányút általános értékelése Erasmus+ beszámoló Margate, Egyesült Királyság 2015. július 10-július 25. Készítette: Rácz Józsefné 1. A tanulmányút általános értékelése 2013-ban az Erasmus+ pályázat által nyújtott lehetőséggel élve

Részletesebben

A második, azaz az utolsó előtti félév az esslingeni masteren

A második, azaz az utolsó előtti félév az esslingeni masteren A második, azaz az utolsó előtti félév az esslingeni masteren A második félév végig elméleti képzés ugyanúgy, mint az első. Ezután már csak egyetlen következő félévet kell teljesítened aminek során a szakdolgozatodon

Részletesebben

ESEMÉNYNAPTÁR. Magyarkanizsa. 2012 E-mail: program@kanjiza.rs Telefon: +381 24 875 166

ESEMÉNYNAPTÁR. Magyarkanizsa. 2012 E-mail: program@kanjiza.rs Telefon: +381 24 875 166 ESEMÉNYNAPTÁR Magyarkanizsa HOGY AZ ESEMÉNYNAPTÁR AZ ÖN RENDEZVÉNYÉT IS TARTALMAZZA, ILLETVE AMENNYIBEN REKLÁMOZNI SZERETNE KIADVÁNYUNKBAN, KERESSE ÖNKORMÁNYZATUNKAT: MAGYARKANIZSAI ÖNKORMÁNYZAT Fő tér

Részletesebben

ó ó ó ú ó ó ó ó ó ú ő ú ú ó ű ü ó ü ő ú ü ű ó ű ű ő ő ó ó ű ő ú ó ű ó ó ó ó ű ü ü ó ü ó ó ü ú ó ó ű ó ú ó ú ő ú ó ű ü ő ő ó ü ó ó ű ó ű ó ó ó ó ú ó ű ó ó ű ü ó ü ű ü ó ü ő ó ű ú ó ű ó ő ó ű ó ó ú ó ű ó

Részletesebben

Bibliatábor az Olasz Alpokban (Garda-tó, Brenta-Dolomitok, Adamello-csoport) (9 nap: 2011. július 19-27.)

Bibliatábor az Olasz Alpokban (Garda-tó, Brenta-Dolomitok, Adamello-csoport) (9 nap: 2011. július 19-27.) Bibliatábor az Olasz Alpokban (Garda-tó, Brenta-Dolomitok, Adamello-csoport) (9 nap: 2011. július 19-27.) Ebben az évben a külföldi bibliatáborunkat Észak-Olaszországban szervezzük meg. Táborunk során

Részletesebben

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM 2014. november 13. 2014. december 05. Készítette: Matus Kitti Diána az LdV-HU-09-TAN-1044-1073-1087-1088 2014 1 HU 01 KA 102 000149 számú Erasmus + Európai Mobilitási projekt keretében

Részletesebben

Erasmus tanulmányi beszámoló. 2013/2014 tavaszi félév. Helsinki Metropolia University of Applied Sciences. Finnország- Helsinki.

Erasmus tanulmányi beszámoló. 2013/2014 tavaszi félév. Helsinki Metropolia University of Applied Sciences. Finnország- Helsinki. Erasmus tanulmányi beszámoló 2013/2014 tavaszi félév Helsinki Metropolia University of Applied Sciences Finnország- Helsinki Puskás Tamás A 2013/2014 tavaszi félévet töltöttem Helsinkiben, Finnország fővárosában,

Részletesebben

Gondolatok az elsőéves kiscsoportról

Gondolatok az elsőéves kiscsoportról Gondolatok az elsőéves kiscsoportról Végigizgult interjúkkal kezdődnek közös élményeink az Onesimus projektben. Ahhoz ugyanis, hogy bekerülhessünk az elsőéves kiscsoportba mindenkinek interjún kellett

Részletesebben

16:00-17:00 Csoportbeosztás, csoportalakítás (a gyerekek 7 csoportra lesznek osztva, minden egyes csoporttal egy táborvezető foglalkozik kiemelten)

16:00-17:00 Csoportbeosztás, csoportalakítás (a gyerekek 7 csoportra lesznek osztva, minden egyes csoporttal egy táborvezető foglalkozik kiemelten) Július 27. Hétfő: 9:15 Gyülekező a Nyugati Pályaudvaron, a főbejáratnál, a kijelzők alatt ( aki még nem fizette be a tábor teljes árát, itt nyílik lehetőség ennek megtételére, illetve itt gyűjtjük be az

Részletesebben

2016. június. Nagypall Község Önkormányzatának lapja

2016. június. Nagypall Község Önkormányzatának lapja Nagypalli Hírhozó Nagypall Község Önkormányzatának lapja Elballagtak nagycsoportos óvodásaink. Búcsút vettek az óvodától, az óvó néniktől, kispajtásoktól és a játékoktól. Szeptembertől várja őket az iskolapad

Részletesebben

A környék legjobb sulija

A környék legjobb sulija A környék legjobb sulija Szerintem minden diák egyetért velem, ha azt mondom, hogy egy jó suliban rengeteg a program. Persze az még jobb lenne, ha a gyerekeknek kellene tanítania a tanárokat, de ezt sajnos

Részletesebben

Növekvő gyermeklétszámok

Növekvő gyermeklétszámok IX. évf. 5. sz. 2012. augusztus www.kiralyhegyes.hu Növekvő gyermeklétszámok óvodánkban, iskolánkban Palánta ültetvényezések a fóliasátorban Útkarbantartási munkálatok Egészségügyi szűrővizsgálatok Ingyenes

Részletesebben

Sinka Nikolett Nóra. Munkanapló. a szakmai gyakorlatról. A gyakorlati hely neve: Konvekta AG

Sinka Nikolett Nóra. Munkanapló. a szakmai gyakorlatról. A gyakorlati hely neve: Konvekta AG Munkanapló a szakmai gyakorlatról A gyakorlati hely neve: Konvekta AG A gyakorlati hely címe: Németország,Schwalmstadt Am Nordbahnhof 5, 34613 Tanuló neve: Sinka Nikolett Nóra Keleti Károly Közgazdasági

Részletesebben

Szakmai gyakorlaton Finnországban 2011.03.05.-2011.04.02. Beszámoló

Szakmai gyakorlaton Finnországban 2011.03.05.-2011.04.02. Beszámoló Szakmai gyakorlaton Finnországban 2011.03.05.-2011.04.02. Beszámoló Az utazás a Tempus Közalapítvány Leonardo Mobilitás program támogatásával valósult meg Küldő iskola: Szegedi Szolgáltatási Középiskola

Részletesebben

ERASMUS Tanulmányúti Beszámoló Finnország, Kuopio 2007/2008 őszi és tavaszi félév

ERASMUS Tanulmányúti Beszámoló Finnország, Kuopio 2007/2008 őszi és tavaszi félév ERASMUS Tanulmányúti Beszámoló Finnország, Kuopio 2007/2008 őszi és tavaszi félév Szekeres Péter kooperos hallgató vagyok a Kandóról! Az utolsó utáni évben úgy döntöttem hogy jó lenne szerencsét próbálni

Részletesebben