Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 16.)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 16.)"

Átírás

1 Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: :00-kor. Érvényes: ig. Várható frissítés: :00-kor. SZŐLŐ A kötődés vegyes képet mutat. Az elhúzódó virágzásban vannak jobban és kevésbé jól kötött részek. Általában - pl. a tavalyi évhez képest - gyengébb a kötés. Sok helyen még a virágzás megkezdődése előtt, a botritisz megjelent a fürtökön. Ezeken a részeken már nem számíthatunk kötődő fürtrészekre. A legfontosabb ilyenkor, hogy megakadályozzuk a fertőzés továbbterjedését. Elsősorban felszívódó készítményekkel és ezek mellé magas dózisú folpet adagolásával tudjuk megállítani a fertőzéseket.

2 A lisztharmat és a peronoszpóra egyszerre támadja a fürtöket és a lombozatot. Erős járvány ígérkezik az elkövetkező időszakban mindkét betegség tekintetében. A virágzás alatti időszakban többször hullott csapadék a Térségben. A virágzás, a változékony időjárásra való tekintettel, elhúzódik. A kötődő kis bogyók számára ez nem előnyös, mivel a hosszan tartó időszakban sokáig fertőződhetnek. A rendszeres csapadék miatt a lisztharmat-veszély és a peronoszpóra-veszély is erős.

3 A peronoszpóra két újabb ciklusa június 12-én és 15-én indult el. A régebbi ciklusok tünetei most jelentek meg a lombozaton. A fürtökön is láthatóak lesznek ezek a tünetek, csak még várni kell néhány napot, mivel a fürtön hosszabb a betegség lappangási ideje. Leginkább a leveleken találni egyelőre betegséget. Az időjárás most - az esős előzmények miatt - az összes gombabetegségnek kedvez. Néhány nap múlva - várhatóan - a peronoszpóra tünetei tömegesen meg fognak jelenni a napokkal ezelőtti csapadékos időjárásban történt fertőzések nyomán. Ez igen veszélyes a kötődő/kötődött kis bogyókra nézve. Emiatt a permetezések "alapszereként" mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció. A peronoszpóra elleni hatása mellett a botritisz ellen is védi a fiatal fürtrészeket.

4 A jól kezelt szőlők lombozata erőteljes, gyors növekedést mutat a Térség ültetvényeiben. Ezeken a helyeken általában csak ritkábban találkozni tünetekkel. A kötődés alatt/után, a betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: a mostani időszakban a felszívódó szerek használata kiemelten javasolt. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a kötődés utáni időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen. A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L2-L3-as stádiumban vannak a mostani időszakban.

5 A tarka szőlőmoly rajzása leállt. A héten nem fogtak egyedet a csapdáink. A gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerek használatával - lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal - egész évre megoldhatjuk a problémát. A mostani időszakban hektáronként l víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést. A nagy, liter víz/ha, vízmennyiséggel történő permetezés "híg" permetlé-oldatot ad, amely még tovább "hígulhat" a szőlő erős növekedése és új lombképződése miatt.

6 A megfelelő zöldmunka kiemelten fontos egész tenyészidőszakban. Az idei évben sem könnyű a gyors és erős növekedést "követni" a zöldmunkákkal. Jelenleg a képen látható állapot lenne kívánatos minden szőlőben. A hajtásválogatás, a hónaljazás, befűzés után így kellene kinézni a szőlőnek a mostani időszakban. A lombsátor szélessége 60 cm. Több helyen, ahol nem tudják tartani a tempót, sajnos nem így fest a szőlő. A megkésett zöldmunka a mennyiség és a minőség rovására fog menni.

7 A hónaljhajtások megjelenése és fejlődése is jelentősen növeli ilyenkor az új lombfelületet. A "töményebb" permetlé használat - az erős növekedés leállásáig - javasolt. Ezzel együtt vigyázzunk a kén tartalmú szerek és a lisztharmat elleni felszívódó készítmények használatakor fellépő esetleges perzselésekre. A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk figyelmet. A sok csapadék hatására erős a gyomosodás. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát tartalmú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. Az említett hatóanyag minden, már kikelt, gyomnövényt irt. A gyomnövények cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen magasabb dózisban javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a cm-t. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzstisztítás. A pótlásokat törzstakaróval védhetjük a gyomirtószertől.

8 A szőlőtőkén a főhajtás és az azokon lévő levelek adják a termés fejlődéséhez az energiát. A levél tövénél, a hónaljhajtások (kacsok) tömeges megjelenése miatt most van az ideje a hónaljazásnak/kacsozásnak. A kacsokat még idejekorán kell le/ki-tördelni. Ugyanis azok az ágak termést nem hoznak, de a tőkétől az erőt és a terméstől a vizet elveszik. Elég, ha akkor távolítjuk el őket, míg azok kb. 30 cm-esek lesznek. Igazából a kacs (cirrhus) kapaszkodó szerv, fejlődhet szárból: szár-kacs (pl. szőlő), ág-kacs (pl. tök), levélből: levél-kacs (pl. borsó), levélcsúcsból (pl. Gloriosa), pálhalevélből (pl. Smilax), levélnyélből (pl. iszalag). Néhány helyen bajusz néven is emlegetik, de kacskaringónak is nevezik. Egyes vidékeken népiesen a hónaljhajtásokat a szőlőn kacsnak is hívják. Néhány fajtánál (pl. Kocsis Irmánál) kacsot ízközben is találhatunk.

9 Kifejezetten kabócák ellen közvetlen a szőlő virágzása után kell elkezdeni a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt. Amerikai szőlőkabóca kifejlett egyede A Térségben az amerikai szőlőkabóca lárvák károsítása folyamatos, a lárvák L2-L3-as fejlettségűek. A fiatal lárvák még nem terjesztik a fitoplazmás betegséget. Az amerikai szőlőkabóca előfordulás egyelőre csak szórványos az ültetvényekben. Felméréseink szerint csak az ültetvények 5-10%-ban fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Térség, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés a nyári időszakban.

10 L3-as fejlettségű lárva Figyelemmel kísérhetjük a lárvák általi fertőzöttség alakulását országosan a naponta frissülő weblapon a Térképek menüpont alatt. A narancssárga jelölőkre rákattintva megnézhetjük a fogás helyén az első fogás dátumát, a fogott egyedek számát és a lárvák fejlettségi állapotát. A kártevő ellen most már javasolt a védekezéseket elkezdeni (Actara SC). Az Actara SC, mint a leghatásosabb készítmény, az engedélyokirata előírása alapján szőlőben csak gyümölcskötődés kezdetétől (elvirágzás után) használható. A készítmény méhekre kifejezetten kockázatos. Virágzó gyomnövények jelenléte esetén nem alkalmazható. Ezért használata előtt gondoskodni kell a szőlőültetvényben a virágzó gyomok kaszálásáról vagy irtásáról. Szőlőben évente maximum 3 alkalommal, 14 napos időközzel, gyümölcskötődés kezdetétől fürtzáródásig használható. Mindenképpen várjuk meg tehát, amíg teljesen elvirágzik a szőlő, és csak utána kezdjük meg a kártevő elleni permetezéseket. Kezelési időpontok és alkalmazható növényvédő szerek az amerikai szőlőkabóca ellen: ukarositok/neu_karositok_fd.html A meteorológiai állomások által mért adatok Június Heti Csapadékösszeg

11 átlaghőmérséklet ( o C) (mm) Nagykőrös 20,6 18 Cegléd 20,5 32 Monor 20,7 24 Kecel 20,2 17 Lőrinci 20,1 15 Pénteken délelőtt napos, délután, este és éjjel gomolyfelhős és szórványosan záporokkal, zivatargócokkal tarkított időre van kilátás. Szombat napközben jellemzően napos és kifejezetten meleg idő ígérkezik időnkénti, mérsékelt felhősödésekkel. Vasárnap is fülledt meleg idő valószínű. Változóan napos-felhős időben napközben csak elszórtan alakul ki, helyi zápor. Délután északi szél támad, majd estétől erős felhősödésre és hevesebb záporra, zivatargócokra van kilátás. Hétfőn és kedden sem kell jelentős lehűléstől tartani, változóan napos-felhős, záporokkal, zivatarfoltokkal tarkított idő a legvalószínűbb. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni biztonságosan, az eső, zivatar veszélye fennáll. A következő 7 napban a Térségben 14 mm csapadék várható. (Forrás: A ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro molyok ellen: Karate Zeon 5 CS kabócák ellen Actara SC lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet peronoszpóra ellen: Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max gyomok ellen: Medallon Prémium A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja. ALMA

12 A változékony időjárásban nem csökkent a betegségek fellépése. A varasodás esetében befejeződött az aszkospórák szóródása a talajról, mostantól a leveleken kialakuló varas telepekről indulnak útjukra a spórák. A lisztharmat számára is nagyon kedvező az időjárás. A lisztharmat fellépése továbbra is erős az ültetvényekben. Az intenzív ültetvényekben azonban figyelmet kell fordítani a varasodás esetleges további fellépésére. A talajhoz közeli lombzóna főleg az éjszakai és hajnali órákban ilyen időjárásban rendkívül intenzív páraképződés miatt - erősen fertőződhet. A későn felszáradó füves részek sokáig jó fertőzési körülményeket biztosítanak a betegség számára. Az ilyen ültetvényekben a gyümölcsökön is folyamatosan jelenhetnek meg az újabb tünetek. Az erősebben fertőzött gyümölcsök a későbbiekben, a bőrszövet egyenetlen növekedése miatt, felrepedhetnek, és nemcsak értéktelenek, de a monilia megjelenik a termésen. Az ilyen termések aztán tovább fertőzik az egész ültetvényt érés időszakára.

13 A szerekkel való jó fedettség alapkövetelmény az eredményes védekezés tekintetében. Főleg az intenzív almásokban jelent ez gondot. Itt 400 l/ha vízmennyiséggel oldják meg a növényvédelmet, ami nem minden esetben elég a megfelelő fedettség eléréséhez. Ez elsősorban a gyümölcsön jelentkezik: a kis terméseken nehezebben tapad meg a növényvédőszer mint a leveleken, ezért nagyobb lémennyiséggel jobban befedhető a célterület. Ajánlott a legalább 650 l/ha-os lémennyiségre való átállás. Ennél a vízmennyiségnél már teljesen biztosítható a különböző típusú szerek biztos hatása mind a jó fedettség, mind a jó felszívódás tekintetében. A mostani időszakban a strobilurinok után - már lassan átállhatunk egy kicsit könnyebb, vegyes technológiára. Varasodás és lisztharmat ellen is elegendő egy klasszikus felszívódó és egy kontakt készítmény kombinációja. A permetezéseket kicsit hosszabb, napos fordulókkal végezhetjük.

14 Az almamoly és a lombosfa-fehérmoly is rajzik. Az almamoly rajzása közepes (átlag 13 db fogott egyed/csapda/hét), a lombosfa-fehérmoly (átlag 18 db fogott egyed/csapda/hét) rajzása intenzívebb. A lárvák kártétele ezzel párhuzamosan folyamatos. Hosszú hatástartamú kitinszintézis-gátlókkal vagy rövidebb, gyors hatású kontakt készítményekkel védekezhetünk ellenük. Almamoly esetében a befurakodás nyomainak láthatóvá válása jelzi a kártétel elindulását. Lombosfa-fehérmoly esetében a levélen látható aknák jelentik a kártételt. A levéltetvek száma magas. Egymás után többször védekezve várjunk csak jó eredményt. A vegyes népességben egy adott időpontban mindig van olyan fejlődési alak, amely túlélheti az adott kezelést. Ez miatt legalább kétszer egymás után, 10 napos időközzel, ismételjük meg a védekezést.

15 A melegedő időjárásban vigyázzunk a perzselésre. A kontakt készítmények és a lisztharmat ellen használt felszívódó szerek jelentősen károsíthatják a lombozatot és a gyümölcsöt, ha nem megfelelő dózisban vagy kis vízmennyiséggel juttatjuk ki őket. Javasolható a reggeli vagy esti permetezések kivitelezése.

16 Már most gondoljunk a lombtrágyák használatára. Két okunk is lehet rá. Az egyik, hogy a jövő évi termés rügydifferenciálódás - most alakul ki. A nagy termés mellett hiányos, kihagyó lehet a következő év, ha most nem adunk plusz tápanyagot a fáknak. A másik ok a termések minősége, és a hiánybetegségek megelőzése. Már ebben az időszakban gondolni kell a tárolási és a hiánybetegségekre. Augusztusban már késő feltölteni a gyümölcsöket tápanyaggal. Ezen okok miatt kezdjük el a lombtrágyák folyamatos, minden permetezésnél történő, adagolását. Az erősebben növekvő ültetvényekben kerüljük a magas nitrogéntartalmú vagy nitrogéntúlsúlyos lombtrágyák használatát, mert besűrűsíthetik a lombozatot, amely a károsítók jelentős felszaporodásához vezethet. Elsősorban a vértetvek és a levéltetvek kártétele lehet fokozott a sűrű lombozatú fákon.

17 Az intenzív alanyoknál (M9) a talajhoz közeli részek a fertőzés fő forrásai, ezeken a helyeken is permetezzük a fákat. A levélpirosító alma-levéltetű előfordulása is gyakori a rendszeresen rovarölő szerrel nem védett fákon ebben az időszakban. Kártétele elsősorban a hajtáscsúcs levelein látható. Károsító alak a lárva, a kifejlett egyed. A károsítás ideje áprilistól június közepéig tart. A hajtáscsúcs levelei a fonák felé besodródnak, sárgulnak, majd pirosra színeződnek. A kártétel következtében a levelek júliusban lehullanak. Ennek elejét vehetjük a kártevő elleni védekezéssel.

18 A párás időjárásban ismét fertőzhet a tűzelhalás. Több ültetvényben a múlt heti esők hatására megjelentek a betegség friss tünetei. A betegség ellen a réz hatóanyag kiemelt használata javasolható egész éven át. Azokban a fajtákban (a többség ilyen), amelyik nem bírja a rezet egész évben, főként a perzselés miatt, törekedni kell a réz tavaszi súlyozott használatára, majd nyáron ismét visszahozni a réz hatóanyagot az ültetvénybe. Az ültetvény sorainak kaszálását végezzük el időben és rendszeresen, mert a magas gyomállomány szinte egész nap gőzben tartja a fák lombozatát, ami nagyban segíti a varasodás- és a lisztharmatfertőzés terjedését. A vértetvek is fokozottabban károsítják az ilyen részeken lévő fákat. Kaszálást követően a fák alatti részt glifozát hatóanyagú készítménnyel tudjuk gyommentesen tartani.

19 A meteorológiai állomások által mért adatok Június Heti Csapadékösszeg átlaghőmérséklet ( o C) (mm) Nagykőrös 20,6 18 Cegléd 20,5 32 Monor 20,7 24 Kecel 20,2 17 Lőrinci 20,1 15 Pénteken délelőtt napos, délután, este és éjjel gomolyfelhős és szórványosan záporokkal, zivatargócokkal tarkított időre van kilátás. Szombat napközben jellemzően napos és kifejezetten meleg idő ígérkezik időnkénti, mérsékelt felhősödésekkel. Vasárnap is fülledt meleg idő valószínű. Változóan napos-felhős időben napközben csak elszórtan alakul ki, helyi zápor. Délután északi szél támad, majd estétől erős felhősödésre és hevesebb záporra, zivatargócokra van kilátás. Hétfőn és kedden sem kell jelentős lehűléstől tartani, változóan napos-felhős, záporokkal, zivatarfoltokkal tarkított idő a legvalószínűbb. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni biztonságosan, az eső, zivatar veszélye fennáll. A következő 7 napban a Térségben 14 mm csapadék várható. (Forrás: A ajánlata erre a hétre: lisztharmat ellen Thiovit Jet, Topas 100 EC varasodás ellen Score 250 EC, Bravo 500 rovarkártevők ellen Voliam Targo, Vertimec Pro gyümölcsmolyok, aknázómolyok ellen Affirm vértetű, levéltetvek ellen Actara SC gyomok ellen Medallon Prémium A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.07.02.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.07.02.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.07.02.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.07.02. 12:00-kor. Érvényes: 2015.07.09-ig. Várható frissítés: 2015.07.09. 12:00-kor. Az elmúlt héten nem

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. április 24.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. április 24.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. április 24.) Kiadva: 2014.04.24. 12:00-kor. Érvényes: 2014.05.01-ig. Várható frissítés: 2014.05.01. 12:00-kor. Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. augusztus 7.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. augusztus 7.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. augusztus 7.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2014.08.07. 12:00-kor. Érvényes: 2014.08.14-ig. Várható frissítés: 2014.08.14. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. július 10.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. július 10.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. július 10.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2014.07.10. 12:00-kor. Érvényes: 2014.07.17-ig. Várható frissítés: 2014.07.17. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2016.05.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2016.05.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2016.05.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2016.05.19. 12:00-kor. Érvényes: 2016.05.26-ig. Várható frissítés: 2016.05.26. 12:00-kor. A változékony időjárásban

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2016.05.05.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2016.05.05.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2016.05.05.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2016.05.05. 12:00-kor. Érvényes: 2016.05.12-ig. Várható frissítés: 2016.05.12. 12:00-kor. Az elmúlt 10 nap

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. szeptember 4.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. szeptember 4.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. szeptember 4.) Kiadva: 2014.09.04. 12:00-kor. Érvényes: 2014.09.11-ig. Várható frissítés: 2014.09.11. 12:00-kor. Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Részletesebben

Növényvédelmi előrejelzés 2016-06-02 (23. hét)

Növényvédelmi előrejelzés 2016-06-02 (23. hét) Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács Növényvédelmi előrejelzés 2016-06-02 (23. hét) Fenofázis: virágzás kezdete, virágzás A múlt héten Badacsonyban leesett csapadék mennyiség 26,0 mm volt. A növényvédelmi

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.21. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.28-ig. Várható frissítés: 2015.05.28. 12:00-kor. A gyors növekedésnek

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2014.06.19. 12:00-kor. Érvényes: 2014.06.26-ig. Várható frissítés: 2014.06.26. 12:00-kor. Fenológiai fázis:

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 13.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 13.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 13.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.06.13. 12:00-kor. Érvényes: 2013.06.20-ig. Várható frissítés: 2013.06.20. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 30.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 30.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.05.30. 12:00-kor. Érvényes: 2013.06.06-ig. Várható frissítés: 2013.06.06. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 20.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 20.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 20.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.06.20. 12:00-kor. Érvényes: 2013.06.27-ig. Várható frissítés: 2013.06.27. 12:00-kor.

Részletesebben

Alma növényvédelmi előrejelzés (2017. július 20.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére. Érvényes: ig.

Alma növényvédelmi előrejelzés (2017. július 20.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére. Érvényes: ig. Alma növényvédelmi előrejelzés (2017. július 20.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Érvényes: 2017.07.27-ig. A száraz időjárás ellenére a varasodás továbbra is újabb fertőzésekkel jelentkezik.

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.26.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.26.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.26.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2014.06.26. 12:00-kor. Érvényes: 2014.07.03-ig. Várható frissítés: 2014.07.03. 12:00-kor. Fenológiai fázis:

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.06.11.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.06.11. 12:00-kor. Érvényes: 2015.06.18-ig. Várható frissítés: 2015.06.18. 12:00-kor. Alapvetően az időjárás

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( )

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2019.05.22.) A melegebb napok hatására most felgyorsult a szőlő fejlődése. Azonban az elmúlt héten lassú, vontatott növekedés volt a jellemző. A szőlő jelenleg 10 nappal

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 27.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 27.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 27.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.06.27. 12:00-kor. Érvényes: 2013.07.04-ig. Várható frissítés: 2013.07.04. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. július 4.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. július 4.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. július 4.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.07.04. 12:00-kor. Érvényes: 2013.07.11-ig. Várható frissítés: 2013.07.11. 12:00-kor.

Részletesebben

Gyomirtás. A szőlő védelme Gyomirtás. Tavaszi gyomirtás Folar-ral

Gyomirtás. A szőlő védelme Gyomirtás. Tavaszi gyomirtás Folar-ral Gyomirtás Régóta megosztja a szőlőtermesztési szakembereket az a kérdés, hogy a szőlő sorközöket milyen esetekben célszerű füvesíteni és mikor nem, abban azonban mindenki tökéletesen egyetért, hogy a szőlősoroknak

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.04.18. 12:00-kor. Érvényes: 2013.04.25-ig. Várható frissítés: 2013.04.25. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2011.06.16. 12:00-kor. Érvényes: 2011.06.23-ig. Várható frissítés: 2011.06.23. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. május 25.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. május 25.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. május 25.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.05.25. 12:00-kor. Érvényes: 2017.06.01-ig. Várható frissítés: 2017.06.01. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. április 27.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. április 27.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. április 27.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.04.27. 12:00-kor. Érvényes: 2017.05.04-ig. Várható frissítés: 2017.05.04. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. június 1.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. június 1.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. június 1.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.06.01. 12:00-kor. Érvényes: 2017.06.08-ig. Várható frissítés: 2017.06.08. 12:00-kor.

Részletesebben

A szőlő. növényvédelme

A szőlő. növényvédelme A szőlő növényvédelme 2016 Szőlő növényvédelme A sikeres növényvédelem komoly szakértelmet, jó gyakorlati érzéket és sokszor (főleg az időjárás miatt) szerencsét is igényel. A szőlő növényvédelmét az adott

Részletesebben

Növényvédelmi előrejelzés 2016-05-11 (19. hét)

Növényvédelmi előrejelzés 2016-05-11 (19. hét) Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács Növényvédelmi előrejelzés 2016-05-11 (19. hét) Fenofázis: intenzív hajtásnövekedés A fagyosszentek nem hazudtolják meg magukat. Az akác virágzik, a kedvezőtlen időjárás

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 16.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 16.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.05.16. 12:00-kor. Érvényes: 2013.05.23-ig. Várható frissítés: 2013.05.23. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.07.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.07. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.14-ig. Várható frissítés: 2015.05.14. 12:00-kor. Az elmúlt hét időjárása

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. május 22.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. május 22.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. május 22.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2014.05.22. 12:00-kor. Érvényes: 2014.05.29-ig. Várható frissítés: 2014.05.29. 12:00-kor.

Részletesebben

Növényvédelmi Tanácsok május

Növényvédelmi Tanácsok május Növényvédelmi Tanácsok május Májusi eső aranyat ér. Nagyon hiányzott a talajnak, de feladatokat ad növényvédelemben. Robbanni fog a szőlőlisztharmat, az alma és a körte varasodása, de fertőzni fog a peronoszpóra

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. június 29.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. június 29.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. június 29.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.06.29. 12:00-kor. Érvényes: 2017.07.06-ig. Várható frissítés: 2017.07.06. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.14.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.14. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.21-ig. Várható frissítés: 2015.05.21. 12:00-kor. A meleg időjárás

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. május 4.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. május 4.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. május 4.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.05.04. 12:00-kor. Érvényes: 2017.05.11-ig. Várható frissítés: 2017.05.11. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.07.09.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.07.09.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.07.09.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.07.09. 12:00-kor. Érvényes: 2015.07.16-ig. Várható frissítés: 2015.07.16. 12:00-kor. A meleg időjárás

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. szeptember 7.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. szeptember 7.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. szeptember 7.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.09.07. 12:00-kor. Érvényes: 2017.09.14-ig. Várható frissítés: 2017.09.14. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. június 15.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. június 15.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. június 15.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.06.15. 12:00-kor. Érvényes: 2017.06.22-ig. Várható frissítés: 2017.06.22. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. augusztus 1.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. augusztus 1.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. augusztus 1.) Kiadva: 2013.08.01. 12:00-kor. Érvényes: 2013.08.08-ig. Várható frissítés: 2013.08.08. 12:00-kor. Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre,

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2019.06.27. Közvetlenül a virágzás utáni időszakban is hullott jelentős mennyiségű csapadék a Borvidéken, ennek megfelelően folyamatosan magas a

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 9.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 9.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 9.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2016.06.09. 12:00-kor. Érvényes: 2016.06.16-ig. Várható frissítés: 2016.06.16. 12:00-kor.

Részletesebben

Szabadföldön a talajlakó kártevôk ellen: Force 1,5 G. Hajtatásban a gyökérgubacs fonálférgek ellen: Nemathorin 10 G

Szabadföldön a talajlakó kártevôk ellen: Force 1,5 G. Hajtatásban a gyökérgubacs fonálférgek ellen: Nemathorin 10 G A paprika védelme Rovarkártevôk elleni védelem Egyes károkozók jelentôsége más a szabadföldön és más a zárt termesztô rendszerben. Mindkét esetben nagy jelentôségû a talajfertôtlenítés, de míg a szabadföldön

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. május 15.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. május 15.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. május 15.) Kiadva: 2014.05.15. 12:00-kor. Érvényes: 2014.05.22-ig. Várható frissítés: 2014.05.22. 12:00-kor. Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. szeptember 8.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. szeptember 8.) József Keresztes FW: Szekszárd Borvidék Kft. 2016. szeptember 8. 2:43 Címzett: József Keresztes , dora.benczik@syngenta.com

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. május 18.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. május 18.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. május 18.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.05.18. 12:00-kor. Érvényes: 2017.05.25-ig. Várható frissítés: 2017.05.25. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. június 19.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. június 19.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. június 19.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2014.06.19. 12:00-kor. Érvényes: 2014.06.26-ig. Várható frissítés: 2014.06.26. 12:00-kor.

Részletesebben

Növényvédelmi előrejelzés (22. hét)

Növényvédelmi előrejelzés (22. hét) Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács Növényvédelmi előrejelzés 2018-05-28 (22. hét) Fenofázis: fő virágzás, virágzás vége, tisztulás, (zöldbors nagyság) A múlt héten Badacsonyban leesett csapadék mennyiség

Részletesebben

Növényvédelmi előrejelzés (23. hét)

Növényvédelmi előrejelzés (23. hét) Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács Növényvédelmi előrejelzés 2018-06-05 (23. hét) Fenofázis: virágzás vége, tisztulás, zöldbors- zöldborsó nagyság Badacsonyban a késői fajták virágzás végén, tisztulásban,

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 2.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 2.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 2.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.05.02. 12:00-kor. Érvényes: 2013.05.09-ig. Várható frissítés: 2013.05.09. 12:00-kor.

Részletesebben

Alma növényvédelmi előrejelzés ( ) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére. Érvényes: ig.

Alma növényvédelmi előrejelzés ( ) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére. Érvényes: ig. Alma növényvédelmi előrejelzés (2017. 08.24.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Érvényes: 2017.08.31-ig. Sok helyen jelentősen hullik az alma. Egy része a hullásnak a melegtől van, más része

Részletesebben

Növényvédelmi előrejelzés (20. hét)

Növényvédelmi előrejelzés (20. hét) Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács Növényvédelmi előrejelzés 2018-05-14 (20. hét) Fenofázis: : intenzív hajtásnövekedés, fürtmegnyúlás, (védett déli fekvésű helyeken korai fajtáknál virágzás kezdett)

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. június 5.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. június 5.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. június 5.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2014.06.05. 12:00-kor. Érvényes: 2014.06.12-ig. Várható frissítés: 2014.06.12. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2019. 08.01.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére A többségében zsendülő bogyókat tartalmazó fürt már nem fertőződik lisztharmattal vagy peronoszpórával. A késői

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2012.08.09. 12:00-kor. Érvényes: 2012.08.16-ig. Várható frissítés: 2012.08.16. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. május 8.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. május 8.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. május 8.) Kiadva: 2014.05.08. 12:00-kor. Érvényes: 2014.05.15-ig. Várható frissítés: 2014.05.15. 12:00-kor. Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. augusztus 18.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. augusztus 18.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. augusztus 18.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2016.08.18. 12:00-kor. Érvényes: 2016.08.25-ig. Várható frissítés: 2016.08.25. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.05.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.05.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.05.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2014.06.05. 12:00-kor. Érvényes: 2014.06.12-ig. Várható frissítés: 2014.06.12. 12:00-kor. Fenológiai fázis:

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. május 12.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. május 12.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. május 12.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2016.05.12. 12:00-kor. Érvényes: 2016.05.19-ig. Várható frissítés: 2016.05.19. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 30.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 30.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2016.06.30. 12:00-kor. Érvényes: 2016.07.07-ig. Várható frissítés: 2016.07.07. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2018. május 10.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2018. május 10.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2018. május 10.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2018.05.10. 12:00-kor. Érvényes: 2018.05.17-ig. Várható frissítés: 2018.05.17. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre,

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2019.08.08. Egyenetlenül, lassan zsendül a szőlő a Borvidék ültetvényeiben. Az évek óta megszokott aszályos, meleg júliusi időjárás az idén nem

Részletesebben

A szôlô. növényvédelme

A szôlô. növényvédelme A szôlô növényvédelme A szôlô védelme Lisztharmat ellen már a néhány centiméteres hajtásnagyságánál el kell kezdeni a védekezést, kontakt készítményekkel. Közvetlenül virágzás elôtt, amikor a lombfelület

Részletesebben

Az eperfa-pajzstetű elleni küzdelem őszibarackosainkban

Az eperfa-pajzstetű elleni küzdelem őszibarackosainkban Az eperfa-pajzstetű elleni küzdelem őszibarackosainkban 2009. március Az őszibarack-termesztőket évek óta rettegésben tartja az eperfapajzstetű (Pseudaulacaspis pentagona TARG.). A polifág faj, ami Budapest

Részletesebben

Az atkák átka. Az atkák átka. Áttörés a szerválasztékban a kártevők ellen! www.syngenta.hu

Az atkák átka. Az atkák átka. Áttörés a szerválasztékban a kártevők ellen! www.syngenta.hu Az atkák átka Az atkák átka. www.syngenta.hu Áttörés a szerválasztékban a kártevők ellen! Áttörés a szerválasztékban a kártevők ellen! A sikeres védelem nehézségei Vertimec 1,8 EC A zöldség, a virághajtatás,

Részletesebben

A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai

A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai A. Globális áttekintés (az alábbi fejezet az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján közzétett információk, tanulmányok alapján került összeállításra) A 2015-ös

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2019. július 4.)

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2019. július 4.) Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2019. július 4.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére SZŐLŐ Eddig a peronoszpóra folyamatosan és szinte egyeduralkodón lépett fel a szőlőkben, a lisztharmat csak

Részletesebben

Paraj technológia. 2015. évi szezon. Talaj-előkészítés apró morzsás szerkezetű, ülepedett, sima felszínű magágyat kell készíteni.

Paraj technológia. 2015. évi szezon. Talaj-előkészítés apró morzsás szerkezetű, ülepedett, sima felszínű magágyat kell készíteni. Paraj technológia 2015. évi szezon Terület kiválasztás, elővetemény jó kultúrú, gyommentes terület, a korán lekerülő gabonafélék a legmegfelelőbbek, jó levegő- és vízgazdálkodású, könnyen melegedő terület,

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre,

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2019.07.25. Tovább folytatódik a meleg időjárás, ami kedvez a szőlőnek, a betegségek nem támadnak most az eddigi erővel. A következő hétre ígért

Részletesebben

Varasodás levél fonákján (fotó: dr. Brózik Sándor) Varasodás gyümölcsön. Lisztharmatos hajtás. Lisztharmatos levél (fotó: dr.

Varasodás levél fonákján (fotó: dr. Brózik Sándor) Varasodás gyümölcsön. Lisztharmatos hajtás. Lisztharmatos levél (fotó: dr. Védelem a gombabetegségek ellen Az alma legfontosabb betegségei A2009-es év növényvédelmi szempontból nem jelentett nagy kihívást a termesztőknek. A betegségek nyomása a sokévi átlagnál alacsonyabb volt,

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. június 26.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. június 26.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. június 26.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2014.06.26. 12:00-kor. Érvényes: 2014.07.03-ig. Várható frissítés: 2014.07.03. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2011.06.30. 12:00-kor. Érvényes: 2011.07.07-ig. Várható frissítés: 2011.07.07. 12:00-kor.

Részletesebben

Kukorica gyomirtási tapasztalatok Zeagran 340 SE-vel

Kukorica gyomirtási tapasztalatok Zeagran 340 SE-vel Nufarmer 1. évfolyam, 1. szám. 2010. május 5. Okos nyitás, sikeres végjáték Lomb- és kalászvédelem Mystic Pro-val Az aratás biztonsága repcében Kukorica gyomirtási tapasztalatok Zeagran 340 SE-vel Okos

Részletesebben

F O N T E L I S 20S C szuszpenzió koncentrátum (SC) hatóanyag: 200 g/l, azaz 20 (m/m %) pentiopirad

F O N T E L I S 20S C szuszpenzió koncentrátum (SC) hatóanyag: 200 g/l, azaz 20 (m/m %) pentiopirad DUPONT F O N T E L I S 20S C szuszpenzió koncentrátum (SC) hatóanyag: 200 g/l, azaz 20 (m/m %) pentiopirad Szisztémikus gombaölő permetező szer alma, körte varasodás és lisztharmatbetegségei ellen Kizárólag

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.07.17.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2014.07.17. 12:00-kor. Érvényes: 2014.07.24-ig. Várható frissítés: 2014.07.24. 12:00-kor. Fenológiai fázis:

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. május 29.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. május 29.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. május 29.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2014.05.29. 12:00-kor. Érvényes: 2014.06.05-ig. Várható frissítés: 2014.06.05. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. július 31.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. július 31.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. július 31.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2014.07.31 12:00-kor. Érvényes: 2014.08.07-ig. Várható frissítés: 2014.08.07. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. augusztus 10.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. augusztus 10.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. augusztus 10.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.08.10. 12:00-kor. Érvényes: 2017.08.17-ig. Várható frissítés: 2017.08.17. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2016.05.12.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2016.05.12. 12:00-kor. Érvényes: 2016.05.19-ig. Várható frissítés: 2016.05.19. 12:00-kor. A tavaszi fagy és

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép 2014. 08. 01. - 2014. 08.15. között Időjárás 2014 augusztus első felében tovább folytatódott a változékony, mérsékelten csapadékos időjárás, magas

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. augusztus 17.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. augusztus 17.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. augusztus 17.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.08.17. 12:00-kor. Érvényes: 2017.08.24-ig. Várható frissítés: 2017.08.24. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2016.07.14.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2016.07.14. 12:00-kor. Érvényes: 2016.07.21-ig. Várható frissítés: 2016.07.21. 12:00-kor. Egyes fajtákban igen

Részletesebben

Hat é k o n y g y o m i r tá s,

Hat é k o n y g y o m i r tá s, Gyomirtás 2 A gabona tipikus gyomnövényei Gabonaterületeink gyomflórájában az egyre nehezebben leküzdhető gyomok kerülnek túlsúlyba: az ebszékfű, a mezei acat, a ragadós galaj, kiritkult gabonában a parlagfű.

Részletesebben

Kedvezményezett árlista a szőlő növényvédelméhez 2015.

Kedvezményezett árlista a szőlő növényvédelméhez 2015. Kedves Kollégák! Összeállításunkkal segíteni kívánjuk a hatékony és okszerű növényvédelmi tevékenységet. Bővebb információért valamint egyedi megállapodás ügyében feltétlen hívjon minket Sebestyén András:

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. július 27.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. július 27.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. július 27.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.07.27. 12:00-kor. Érvényes: 2017.08.03-ig. Várható frissítés: 2017.08.03. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. július 21.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. július 21.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. július 21.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2016.07.21. 12:00-kor. Érvényes: 2016.07.28-ig. Várható frissítés: 2016.07.28. 12:00-kor.

Részletesebben

Növényvédelmi előrejelzés 2011-07-19 (29. hét)

Növényvédelmi előrejelzés 2011-07-19 (29. hét) Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács Növényvédelmi előrejelzés 2011-07-19 (29. hét) Fenofázis: fürtzáródás, zsendülés, érés, (kényszerérés), (részleges zsendüléses kényszerérés) Az elmúlt héten nem hullott

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2018. június 21.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2018. június 21.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2018. június 21.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2018.06.21. 12:00-kor. Érvényes: 2018.06.28-ig. Várható frissítés: 2018.06.28. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) Érvényes: ig.

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) Érvényes: ig. Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2017.08.03.) Érvényes: 2017.08.10-ig. A jól védett szőlők szépen színesednek. A fürtök záródtak. Az elviaszosodott felszínű bogyóállományt már egyre kevésbé fertőzik a

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. július 14.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. július 14.) József Keresztes FW: Növényvédelmi előrejelzés József Keresztes 2016. július 14. 1:50 Címzett: József Keresztes

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Pannonhalmi borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Pannonhalmi borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés a szőlőtermesztői számára 2018.08.21-től 08. 30 ig Fenológia: érés szüret körül 1 Merlo Időjárás(08.12 08. 21.) Folyamatosan kánikula volt, csapadék nélkül. A napi átlagos

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre,

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2019.07.18. Fülledt, párás időjárás, erős fertőzési nyomás. Ezek most a legfontosabb jellemzői a szőlő növényvédelmének. Aki kicsit elbámészkodott

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. augusztus 3.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. augusztus 3.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. augusztus 3.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.08.03. 12:00-kor. Érvényes: 2017.08.10-ig. Várható frissítés: 2017.08.10. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. augusztus 11.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. augusztus 11.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. augusztus 11.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2016.08.11. 12:00-kor. Érvényes: 2016.08.18-ig. Várható frissítés: 2016.08.18. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( )

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2019.05.17.) Az elmúlt 2 hétben 60-80 mm csapadék esett a körzetben, de még nincs vége. A talajok eddig be tudták fogadni, hiszen hiány volt bőven, de mostanra telítődött.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. július 6.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. július 6.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. július 6.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.07.06. 12:00-kor. Érvényes: 2017.07.13-ig. Várható frissítés: 2017.07.13. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. április 20.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. április 20.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. április 20.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.04.20. 12:00-kor. Érvényes: 2017.04.27-ig. Várható frissítés: 2017.04.27. 12:00-kor.

Részletesebben

KERTI KISGÉPEK AL-KO FŰNYÍRÓK

KERTI KISGÉPEK AL-KO FŰNYÍRÓK KERTI KISGÉPEK FŰKASZÁK FŰKASZÁK GTE 550 BC4125 BC330MT SZETT Motor Elektromos Benzin Benzines Teljesítmény 550 W 900 W / 32,6 cm 3 / 1,22 LE 900 W / 32,6 ccm / 1,22 LE Munkaszélesség damil/kés 30 cm /

Részletesebben

Fertõzésmentes napok, nyugodt éjszakák

Fertõzésmentes napok, nyugodt éjszakák Fertõzésmentes napok, nyugodt éjszakák A szôlôperonoszpóráról A szõlõperonoszpóra kialakulásához 3-5 mm csapadék, vagy hosszan megmaradó dús harmat és 10-13 C fok átlaghõmérséklet kell. A fertõzéstõl a

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. július 7.) Nagykőrös Cegléd Monor Kecel Lőrinci térségére

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. július 7.) Nagykőrös Cegléd Monor Kecel Lőrinci térségére Kiadva: 2016.07.07. 12:00 kor. Érvényes: 2016.07.14 ig. Várható frissítés: 2016.07.14. 12:00 kor. Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. július 7.) Nagykőrös Cegléd Monor Kecel Lőrinci térségére

Részletesebben

Növényvédelmi előrejelzés (26. hét) Fenofázis: fürtzáródás előtt, fürtzáródás, zsendülés kezdet

Növényvédelmi előrejelzés (26. hét) Fenofázis: fürtzáródás előtt, fürtzáródás, zsendülés kezdet Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács Növényvédelmi előrejelzés 2018-06-26 (26. hét) Fenofázis: fürtzáródás előtt, fürtzáródás, zsendülés kezdet Badacsonyban a késői érésű fajták fürtjei a fürtzáródás

Részletesebben

elszínezôdését eredményezi (a levélsejtek ilyenkor az atkaszívogatás

elszínezôdését eredményezi (a levélsejtek ilyenkor az atkaszívogatás Az atkaprobléma Az atka, mint kártevô részben a mezôgazdasági kemizáció szülte probléma. Mintegy 50-60 évvel ezelôtt, a klórozott szénhidrogén típusú rovarölô szerek térhódítása indította el az atkák kártevôvé

Részletesebben