21 tipp a sikeres bloghoz

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "21 tipp a sikeres bloghoz"

Átírás

1 21 tipp a sikeres bloghoz Egy blogot többféle célból is használhatunk. Leírhatjuk benne véleményünket, képeket és videókat oszthatunk meg számtalan témában, vagy megoszthatjuk tudásunkat, akár oktathatunk is. Egy blogot többféle célból is használhatunk. Leírhatjuk benne véleményünket, képeket és videókat oszthatunk meg számtalan témában, vagy megoszthatjuk tudásunkat, akár oktathatunk is. Legyen az akár a webáruházunk termékeirå l szóló cikkek otthona, vagy szolgáltatásunk minél részletesebb bemutatásának színhelye, a blog képes szinte bármit kiegészíteni. Aki vezetett már blogot az tudja, hogy nagyon sok idå t, és energiát lehet belefektetni. Viszont ezt az idå t mind csak pazaroljuk, ha senki sem olvassa blogunkat. Éppen ezért fontos már az elején tisztázni, hogy egy blog sosem lesz népszerå± magától, tenni is kell a sikerért. Íme, egy csoportba gyå±jtve 21 tipp a ThinkTraffic cikke alapján, hogy miként tudjuk azt népszerå±vé tenni. Még a blog indulása elå tt... Az itt szereplå tanácsokat, teendå ket a blog indulása elå tt célszerå± elintézni. Természetesen késå bb is megléphetå ek, de mindegyikük hasznos egy erå s induláshoz. #1 Építsünk listát! (60 perc) Az címlistával látogatóinkat egy belså bb körbe invitálhatjuk. Ezáltal kevéssé függünk majd csak a blog forgalmától, másrészt remek lehetå ség a blog követå ivel való alternatív kapcsolattartásra. (Elég csak a blogon nem, de hírlevélben küldött extra tartalmakra gondolni.) #2 Adjunk hozzá a közösségi megosztáshoz szükséges gombokat! (20 perc)

2 Az oka végtelenül egyszerå±: nem lehet kikerülni a közösségi portálokat, mivel gyakorlatilag majdnem mindenki megtalálható rajtuk. A Like és +1 gomb egyszerå±en használható, és könnyen felrakható a blogunkra. Cserébe az oldalt lájkolók automatikusan megosztják blogunkat a saját ismerå si köreikkel, så t a bejegyzésekrå l is információt szerezhetnek, így igen figyelemfelkeltå ek lehetnek. Ráadásul ezek a megosztások a kereså optimalizálás miatt is rendkívül hasznosak. #3 Tűntessük el a reklámokat! (5 perc) Egy új blog esetén a legrosszabb amit tehetünk, az a reklámok kiaggatása mindenhova. Induláskor minden blognak kicsi a látogatottsága, ami azt is jelenti, hogy a reklámokból csak elenyészå bevételre tehetünk szert. Ezzel együtt viszont inkább néz ki az oldalunk olcsónak, pénzhajhásznak, amitå l a látogatók viszont menekülnek. Ha a blog eléri azt a szintet, hogy nagy a látogatóköre, akkor arra már lehet reklámozást építeni; persze csak az átgondolt, célzott módon. Így ha a tehetjük, reklámmentes blogot válasszunk, saját magunk pedig ne tegyünk be semmilyen reklám modult. #4 Készítsünk barátlistát! (30 perc) Hacsak nem a leglehetetlenebb témáról akarunk írni, szinte biztos, hogy létezik már olyan blog, amely foglalkozik vele. Ezekkel a blogokkal igyekezzünk minél jobb ismeretségben, barátságban lenni. Hogy miért? Azért, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy az ilyen blogok összefogva sokkal hatékonyabban må±ködnek, mint egyenként (bármennyire is ellentmondásosan hangzik). A trükk az, hogy ne ellenségként, és ne versenytársként tekintsünk a többiekre. A célunk ebben a lépésben az, hogy összeállítsunk egy olyan listát, amelyeken a hasonló blogok vannak. Ne a csak népszerå±, élvonalbelieket válasszuk, hanem mindenkit, akire mi magunk rákattintanánk. A nehezebb része csak ezután jön: igyekezzünk a lehetå legjobb viszonyt kialakítani velük. #5 Legyen a blogunk egyedi!

3 Ahogy azt az elå zå pontban is írtuk, kevés az esélye, hogy az adott témában csak mi vezetünk blogot. A kérdés a látogató szempontjából a következå : Miért pont ezt a blogot olvassam a többi helyett? A választ nekünk kell kitalálnunk; és ez eleinte nem annyira egyszerå±, mint amilyennek hangzik. Nem csak az a fontos, hogy a blogunk valamiképpen különbözzön a többitå l, de lehetå leg úgy, hogy ez a látogatóknak is tetsszen. Az egyediség számtalan módon megjelenhet: a designban, az írásstílusban, de akár a bejegyzések hosszában, gyakoriságában, egy szóval bármiben. Ha megvan ez az egyediség, akkor igyekezzünk ezt a lehetå legtöbb helyen kiemelni, és kommunikálni. #6 Tanuljunk meg a SEO alapjait! (60 perc) A SEO szakterülete mára már annyira összetetté vált, hogy csak több éves tapasztalattal lehet teljesen átlátni és kiaknázni, viszont az alapjai még most is nagyon egyszerå±ek. Ezek az alapok önmagukban is segíthetnek abban, hogy a blogunk látogatottságát jelentå sen megnöveljék. A blog "kereså baráttá tétele" nem túlzottan bonyolult. Mivel két részre bontható (általános- és bejegyzés szintå±), ezért az elején egy részét elå re elkészíthetjük; késå bb már csak a bejegyzéseket kell kereså optimalizálnunk. #7 Kérdezzük meg az olvasóinkat! Ne felejtsük el, hogy a blog az olvasóinknak szól, így az a legtermészetesebb, hogy megkérdezzük Å ket. Ennek legjobb módja a bejegyzések hozzászólásának engedélyezése. Ezáltal Å k is szót kapnak, és nemcsak velünk, de a többi olvasóval is érdekes párbeszédet alakíthatnak ki. Azon túl, hogy a téma több oldalról kerül megvilágításra, a közösséget is formálja. Ha ügyesek vagyunk, sok ötletet szerezhetünk ezekbå l a hozzászólásokból: új bejegyzéseket, új termékeket, szolgáltatásokat. Más módon is megkérdezhetjük olvasóinkat, akár irányított módon például szavazással vagy teljesen szabadon; ilyenkor egy adott témáról adott vitát, vagy egyszerå±en csak véleményt kérjünk egy chaten, vagy fórumon. A lényeg, hogy engedjünk teret a minket követå knek, hogy véleményüket elmondják, és kérdéseiket feltegyék.

4 Menet közben... A blog sikeressé tétele nem egy lépésben történik, azaz nem lehet mindent az elején beállítani, megadni, leírni. A továbbiakban fontos, hogy mindig a már elért, stabil és jól kinézå eredményekre támaszkodva új módszereket alkalmazzunk. #8 Készítsünk Facebook rajongói oldalt! (60 perc) A Facebook rajongói oldal ugyanazt a célt szolgálja, mint a Like, vagy a Retweet gomb: egy plusz helyet, amelyen elérhetjük a követå inket, és az új érdeklå då ket. Sem a beállítása, sem a frissítése nem tart sok ideig. Létrehozáskor csak végig kell menni a beállítási lépéseken, majd ezután a saját igényeinkhez alakíthatjuk a rajongói oldalt. Ez utóbbinál hasznos, ha hasonlóvá tesszük a blogunkhoz. A frissítése pedig szintén nem túl bonyolult, a legegyszerå±bb, ha minden blogbejegyzés létrehozása után itt is megírjuk, hogy oda új tartalom került fel. Nem szükséges az egész tartalmat beírni, a linkelés sokkal gyorsabb. #9 Írjunk szónoklatot! (60 perc) A szónoklat egy bizonyos kérdésre, vagy problémára adott vélemény. Ez miért fontos? A közös nézå pont mindig közös válaszokat, megállapítást jelent. Ha gyorsabban akarunk nå ni a többi blognál, akkor egyedi véleményre, és nézå pontra van szükségünk, amellyel kitå±nünk. Ha valamirå l nagyon határozott elképzelésünk van, akkor itt az ideje, hogy ezt megosszuk és tudatosítsuk követå inkben és olvasóinkban. A következå képpen írhatunk hatásos szónoklatot (és itt a hangsúly a hatásos szón van): - Gondoljunk a blog témájára. Mi az, ami a hagyományos ismeretekben zavar minket, ami nem oda való, vagy rosszul értelmezik? - Bizonyosodjunk meg, hogy amirå l írunk, valóban komolyan érdekli a követå ket. Ha csak olyan dologról írunk, amirå l van valami ismeretünk, de nem is foglalkoztat, nem lesz a szónoklatunkban benne az a plusz. - Írjuk le a vezérelveket elå ször, majd hagyjuk, hogy a téma kifejtse önmagát. Ne foglalkozzunk ilyenkor a külalakkal, vagy semmilyen más szerkesztå i elvvel. A lényeg, hogy a mondandónkat az érzelmeink is hassák át. - Figyeljük meg, hogy a szónoklat milyen reakciót vált ki! Ha nem fogadják el, vagy nagyon negatívan veszik, akkor se keseredjünk el! Próbálkozzunk egy másik témával késå bb. #10 Mutassuk meg a látogatóknak a legjobb anyagainkat! (15 perc)

5 Ha valaki a blogunk oldalára érkezik, nem biztos, hogy mindent egybå l megtalál. Ezért fontos, hogy a legjobb, legolvasottabb, legfontosabb bejegyzéseket mindig lássa. Ez több szempontból is hasznos, hiszen így egy helyre gyå±jthetå ek azok a bejegyzések, amelyek a blog legsikeresebbjei, a legjobb oldalát mutatva annak. Ez mind az új, mind a visszatérå látogatónak hasznos, hiszen nagy valószínå±séggel ezeket a tartalmakat keresik. #11 Mutassuk meg a blogunk eredményeit! (15 perc) Ha az emberek látják, hogy egy nagyobb csoport valamit csinál, akkor Å k is hajlamosabbak ugyanazt tenni. Így van ez a blogok esetén is. Ha a blogunkon megjelenítjük, hogy hányan Like-olták az oldalt, vagy mennyien követnek minket, az ösztönzå leg hat más potenciális látogatókra is. Ez a lehetå ség azonban kétélå± fegyver. Ha azt látják, hogy oldalunkon alig vannak, akkor az inkább elijeszti a többieket, mint vonzza. Ezért két lépésben kell gondolkoznunk: elå ször eldöntjük, és elhelyezzük azokat a mérå számokat készítå kódokat, amelyekre késå bb támaszkodni szeretnénk, majd pedig késå bb, amikor kellå en szép eredményeink vannak, akkor meg is jelenítjük Å ket. Az elså lépés nem látszik a látogatók számára, csak számunkra, így mi döntjük el, hogy mikor lépünk tovább. Ilyen mérések lehetnek: - RSS feliratkozók - Facebook likeolók - Twitter követå k - Google Analytics eredmények Menet közben, néha-néha... A blog felfuttatása, és må±ködtetése hosszadalmas folyamat. Türelem kell hozzá, azonban a túlzott monotonitás nem

6 tesz jót ennek a motivációigényes tevékenységnek. Ha a blogunk egy ideje már må±ködik, akkor idå rå l idå re érdemes átgondolni a må±ködését; nem biztos, hogy minden úgy alakul, ahogy elterveztük. Lehet, hogy a vártnál jobban teljesít, vagy valami nem jó. #12 Próbáljunk ki valami újat! (90 perc) Ha mindig ugyanúgy, ugyanabban a formában írunk, elå bb-utóbb nagyon sablonos lesz. És talán unalmas is. Az emberek mindig a szokatlan dolgokra figyelnek fel legelå ször, ezért kísérleteznünk kell! Lehet, hogy már megtaláltuk a tökéletes bejegyzés felépítését és stílusát, vagy az is lehet, hogy még csak keressük azt. Mindkét esetben érdemes valami újat kipróbálni. Ezzel nemcsak a látogatóinkat lepjük meg, hanem magunkat is szórakoztathatjuk, elvégre eltérhetünk az eddig megszokottól, kísérletezgethetünk. Kipróbálhatjuk például: - a videóbejegyzést, - a csak hanganyagból állót, - az e-book-ot, - a munkafüzetet, - a nagyon nagy bejegyzést, több mint 2000 szóval - a kicsi bejegyzéseket, kevesebb, mint 400 szóval - az interjút. A hangsúly nem azon van, hogy melyiket választjuk, hanem azon, hogy kipróbálunk valami újat! Ha kedvezå fogadtatásra talál látogatóinknál, bizonyos idå közönként vegyük elå újra ezt a típust is. IdÅ rå l idå re érdemes elå vennünk ezt a pontot, hiszen ezzel nem csak a blog lesz sokszínå±bb, de a mi írási stílusunk is. #13 Tartsunk önvizsgálatot! (10 perc) Miért írjuk a blogot? Noha több jó válasz is létezik, egynek a lista tetején kell elhelyezkednie, ha sikeres blogot akarunk vezetni:

7 Segíteni, vagy szórakoztatni szeretném az embereket (esetleg mindkettå ). Ha egyiket sem tesszük, miért olvasnának bennünket? Az embereknek problémák megoldására, inspirációra, felvilágosításra, magyarázatra van szükségük. Noha mindenképpen van személyes indok is a blog vezetésére, ennek háttérbe kell kerülnie amellett, hogy a célközönség felé értéket kell közvetíteni. Hogyan tartsunk önvizsgálatot 10 perc alatt: - Írjuk le az összes célunkat a bloggal kapcsolatban (pénz, ismertség, elismerés, stb.)! - Írjuk le, hogy miért pont ebben a témában írjuk! - Írjuk le, hogy miért tartjuk magunkat alkalmasnak arra, hogy ebben a témáról vezessük a blogot! - EllenÅ rizzük le a válaszokat! Ha akár csak az egyik nem segíti, vagy szórakoztatja a látogatókat, át kell gondolnunk a témát és a motivációkat. #14 Készítsünk interjút egy fontos személlyel! (90 perc, elå készülettel) Egy, a témában fontos személlyel készített interjú mindig hasznos, hiszen remekül példázza, hogy közösséget akarunk formálni, és emellett nem csak a saját, hanem más véleményformáló személy nézeteit, tudását is megismerhetik követå ink. Az interjúztatás is tapasztalatot kíván, így elså re biztosan nem fog minden tökéletesen menni. Néhány alapszabállyal azonban ezen is gyorsan átlendülhetünk: - Készüljük fel kérdésekkel, de legyünk rugalmasak! - Az interjú elején igyekezzünk minél hamarabb megtalálni a közös hangot! - Az elså interjúkon ne mint szakértå, hanem mint érdeklå då tegyünk fel kérdéseket. Nem az a dolgunk, hogy új, érdekes tartalmat adjunk látogatóinknak, és nem az, hogy mi találjuk ki Å ket. - Ahogy beletanulunk a dologba, mindig lehet egy kicsit bátrabbnak lenni. Ezek segítségével a látogatóink szemében nem csupán szakértå k leszünk, hiszen közöttük mozgunk. Gondoljunk arra, hogy

8 egy interjú mindig kétoldalú esemény, hiszen få leg ha a blogunknak van értéke akkor az interjú vendégének is megtiszteltetés. Ekkor mind a két fél követå i, látogatói is megismerik a másik munkáját. #15 Kérjünk kívülállótól is véleményt! (60 perc) A környezetünkben sok olyan ismerå s, kolléga, vagy családtag van, aki talán nem lesz a blog követå je, ettå l függetlenül azonban figyelembe vehetjük a véleményét. Ezért mindenkinek, akinek csak lehet, mutassuk meg oldalunkat, kérjük meg, hogy értékelje a kinézetet, elrendezést, tartalmat, gyakorlatilag mindent. Hatékonyabbá tehetjük a módszert, ha nemcsak a blog indulása elå tt, hanem utána is kis idå vel újra átnézetjük mindenkivel. A leghatásosabb, és legnagyobb elå nnyel az kecsegtet, ha egy hasonló blog tulajdonosát kérjük fel erre; ez segítheti a két oldal közötti barátságot, és sok tapasztalatot szerezhetünk a blog vezetésével kapcsolatban. A véleményeket mindig gondoljuk át, és vonjuk le a megfelelå tanulságokat! Menet közben, állandóan... #16 Helyezzünk el akciógombokat az oldalunkon! (5 perc) A látogatókra gyakran már az is ösztönzå leg hat, ha egyszerå±en megkérjük arra, hogy kattintson, vagy csináljon valamit. Így ha szeretnénk terelni Å ket egy bizonyos dolog felé, egyszerå±en kérjük meg Å ket. Az akciógomb valójában bármi lehet: egy felhívó szöveg, vagy egy kép, ami ráirányítja a figyelmet arra, amit szeretnénk. Ezzel egyszerå±en tudunk még egy kattintást, vagy más aktivitást kiváltani az oldalunkon. ElÅ ször próbáljuk ki egy bejegyzésen belül, és ha meg tudjuk oldani, legyen valami apró jutalom azok számára, akik kattintanak. #17 Jegyzeteljük le az ötleteinket! (10 perc)

9 A jó blog egyik ismérve, hogy nem áll le, azaz folyamatosan frissül, új tartalommal gazdagodik. Így bizonyos idå nként ezeket meg kell írnunk, el kell készítenünk. Azonban az ötletek sosem akkor jönnek, amikor nekiülünk egy bejegyzést megírni. Ezt megelå zendå, legyen egy helyünk, ahova az ötleteinket lejegyzeteljük. Ez a hely lehet bármi, amit kényelmes: egy Google dokumentum, egy egyszerå± szöveges fájl, egy napló, vagy egy füzet. A lényeg, hogy az ötletek egy helyen legyenek, és gyakran nézzük Å ket. Így amikor új bejegyzést szeretnénk írni, a téma amit a legnehezebb kiválasztani már meglesz. #18 Hetente tervezzük meg a következå tartalmat! (30 perc hetente) Vannak olyan alkalmak, amikor az ember ihletet kap, és csuklóból ír meg egy cikket. Ezek általában jobban sikerülnek a többinél, hiszen egyfajta szellemi állapotban készültek. De a legtöbbször nem ez fog történni. Ezért fontos, hogy egy kicsit besegítsünk a tervezéssel: - Heti rendszerességgel szánjunk idå t arra, hogy átnézzük a blogunkat, és tervezzünk. - Nézzük át, hogy mit írtunk az ötletlistánkhoz! - Vizsgáljuk meg, hogy melyek lehetnek a legmegfelelå bbek a megjelenésre, és mihez van elegendå anyagunk! Hasznos lehet, ha azt is figyelembe vesszük, hogy milyen típusú bejegyzések pl. interjú, vagy tesztek népszerå±ek. Ha van ilyen, akkor válasszunk ilyet. - Készítsünk laza tervet, hogy az elkövetkezendå pár hétben esetleg hónapban milyen idå beosztás szerint fognak az új bejegyzéseink megjelenni! Ez a lista úgyis változni fog, de legalább kiindulásnak jó. #19 Foglalkozzunk a bloggal, és írásainkkal rendszeresen! (legalább 10 perc naponta) A tartalom, a megjelenés az egyik legfontosabb eleme a blogírásnak. Hiszen tartalommal (újdonsággal, hírrel, tapasztalattal) látjuk el követå inket, akik mindig örülnek az új dolgoknak. Egy blognak mindig élni kell; ez azt jelenti, hogy nemcsak új tartalmat kell hozzáadnunk, de gondozni is kell azokat, amelyek már megvannak. Ez nem olyan bonyolult dolog, de fontos, hogy követå ink lássák, a tartalmat nem csak kiszórjuk, hanem odafigyelünk arra is, hogy mi történik velük azután, hogy Å k elolvasták. A blogon kívül minden más megjelenésre is ugyanez értendå : Facebook, Twitter, Youtube csatornák, RSS feed, azaz minden. Ezeket is karban kell tartanunk. #20 Legyünk felelå sségteljesek! (60 perc)

10 A sikeres, és népszerå± blog indításának egyik legnagyobb kihívása az, hogy sokáig motiváltak és elkötelezettek legyünk, hogy oldalunk hosszú idå t éljen meg. Ennek biztosítására az egyik legjobb módszer, ha felelå sségteljesen viselkedünk másokkal szemben. Ez furcsán hangzik egy bloggal kapcsolatban, de csak annyit jelent, hogy tudjuk, mások elvárnak tå lünk bizonyos dolgokat, és ezeknek eleget is teszünk. #21... és ami kimaradt: Reméljük tetszett a cikk! Viszont minden blog más és más, ezért várjuk a további ötleteket is!

Min à rdemes spã³rolni webã ruhã z indã tã sakor?

Min à rdemes spã³rolni webã ruhã z indã tã sakor? Min à rdemes spã³rolni webã ruhã z indã tã sakor? Ha Önnek (is) korlátozottak az anyagi erå forrásai, akkor bizony alaposan végig kell gondolni, hogy mire költi a pénzt, mikor elindítja új webáruházát.

Részletesebben

A mai problémákra mai megoldások kellenek.

A mai problémákra mai megoldások kellenek. Az Ön üzletében sem tolonganak a vevők? Hálót sző a pók a pénztárgépére? Szeretné, ha jobban menne az üzlet, de nincs ötlete? A világ és a vevők megváltoztak. Ezt nyilván már Ön is észrevette. Önnek is

Részletesebben

Útmutató a TestvérTérhez. A TestvérTér áttekintése

Útmutató a TestvérTérhez. A TestvérTér áttekintése A TestvérTér áttekintése MIELŐTT HOZZÁKEZDENE... 4 1. AZ ELSŐ LÉPÉSEK: Ismerkedés az új TestvérTérrel... 5 Főoldal... 5 További felületek... 7 2. A TESTVÉRTÉR KIÉPÍTÉSE... 8 Új tagok meghívása... 8 Felhasználói

Részletesebben

A www.webkiallitas.hu oldal leírása látogatóknak v1.0

A www.webkiallitas.hu oldal leírása látogatóknak v1.0 A www.webkiallitas.hu oldal leírása látogatóknak v1.0 2013.10.07. Netex-Magyarország Kft. Bevezető Ez a leírás a www.webkiallitas.hu oldal használatát írja le. A webkiallitas.hu egy interaktív web oldal,

Részletesebben

Útmutató a TestvérTérhez

Útmutató a TestvérTérhez Üdvözöljük! Útmutató a TestvérTérhez Ezt az útmutatót azon tanár adminisztrátorok számára állítottuk össze, akiknek még újdonságot jelent a TestvérTér használata. Az alábbi tevékenységekhez nyújt segítséget:

Részletesebben

TomTom navigation module

TomTom navigation module TomTom navigation module 1. A doboz tartalma A doboz tartalma TomTom navigation module Autós dokkoló USB-kábel MyTomTom prospektus 2 2. Ezt olvassa el először! Ezt olvassa el először! Autós dokkoló Tolja

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI PORTÁL HASZNÁLATA AZ INFORMATIKAI TÁRGYÚ

KÖZÖSSÉGI PORTÁL HASZNÁLATA AZ INFORMATIKAI TÁRGYÚ KÖZÖSSÉGI PORTÁL HASZNÁLATA AZ INFORMATIKAI TÁRGYÚ KÉPZÉSEKBEN Duchon Jenő, duchon.jeno@tmpk.uni-obuda.hu Trefort Ágoston Mérnökpedagógiai Központ, Óbudai Egyetem 1. Bevezetés Az ezredforduló óta hazánkban

Részletesebben

GroupWise 5.2 használói jegyzet

GroupWise 5.2 használói jegyzet GroupWise 5.2 használói jegyzet 32 bites verzió Készítette: Borsodi Gábor, ABS Consulting Kft. (http://www.abs.hu) 1998-2001 Ez a dokumentáció szabadon felhasználható (nyomtatható, másolható) és terjeszthet,

Részletesebben

Mit mondhat nekünk az, ami látszólag semmit nem mond?

Mit mondhat nekünk az, ami látszólag semmit nem mond? Mit mondhat nekünk az, ami látszólag semmit nem mond? Az emberi figyelem nemegyszer elsiklik kisebb-nagyobb dolgok felett. Nagyon gyakran előfordul, hogy valamit bonyolultnak gondolunk, holott végtelenül

Részletesebben

V E R S E N Y T A N Á C S

V E R S E N Y T A N Á C S V E R S E N Y T A N Á C S Vj-207/2007/48. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Reckitt Benckiser (Magyarország) Termelı és Kereskedelmi Kft. eljárás alá vont vállalkozás ellen fogyasztók tisztességtelen

Részletesebben

A boszniai piramisok. Semir Osmanagic

A boszniai piramisok. Semir Osmanagic A boszniai piramisok SzerzÅ Aranyi Là szlã³ 2008. 05 04. Utolsó frissã tã s 2008. 05 04. Semir Osmanagic, a boszniai piramisok felfedezå je, átírta a múltat, átírta a jelent, és egyúttal a jövå t is.

Részletesebben

Kisvállalkozások könyvelése. Infotéka Kft. programjaival

Kisvállalkozások könyvelése. Infotéka Kft. programjaival A Kisvállalkozások könyvelése Könyvelés a gyakorlatban (Perfekt, 2014) című könyv esettanulmányának megoldása az Infotéka Kft. programjaival Készítette: Hauserné Dénes Éva A programok letölthetők: http://infoteka.hu/ugyviteli-szoftverek/

Részletesebben

Tanulj meg angolul 6 hónap alatt az IMPREVO-val! Essentials

Tanulj meg angolul 6 hónap alatt az IMPREVO-val! Essentials Tanulj meg angolul 6 hó alatt az IMPREVOval! Essentials Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék 2. Miért született meg ez az Ebook? 3. Miért éppen 6 hó? 5. hogyan használjam az IMPREVOt? 11. 200 os ütemterv

Részletesebben

Kiss Krisztina: Közösségi tartalomszolgáltatás a Pécsi Tudományegyetem Benedek Ferenc Jogtudományi és Közgazdaságtudományi Szakkönyvtárában

Kiss Krisztina: Közösségi tartalomszolgáltatás a Pécsi Tudományegyetem Benedek Ferenc Jogtudományi és Közgazdaságtudományi Szakkönyvtárában Kiss Krisztina: Közösségi tartalomszolgáltatás a Pécsi Tudományegyetem Benedek Ferenc Jogtudományi és Közgazdaságtudományi Szakkönyvtárában Az előadás röviden áttekinti a közösségi média elemeit, jellemzőit,

Részletesebben

A Földről alkotott ismeretek áttekintése és továbbfejlesztése

A Földről alkotott ismeretek áttekintése és továbbfejlesztése szka105_19 É N É S A V I L Á G Kontinensek, országok, emberek 1. A Földről alkotott ismeretek áttekintése és továbbfejlesztése Készítette: nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

Részletesebben

A határmenti vállalkozások humáner forrás ellátottsága és -gazdálkodása

A határmenti vállalkozások humáner forrás ellátottsága és -gazdálkodása Magyarország-Szlovákia Phare CBC 2003 Program Üzleti infrastruktúra, innováció és humáner forrás-fejlesztés a határ mentén Regionális Vállalkozói Együttm ködés HU2003/004-628-01-21 A határmenti vállalkozások

Részletesebben

2008. április, II. évfolyam 3. szám INTERJÚ HR CSEMEGÉK. belülrôl

2008. április, II. évfolyam 3. szám INTERJÚ HR CSEMEGÉK. belülrôl 2008. április, II. évfolyam 3. szám INTERJÚ Fekete Balázzsal, a Nestlé Hungária Kft. toborzási specialistájával HR CSEMEGÉK A Munkaügyi Közvetítôi és Döntôbírói Szolgálat belülrôl Interjú Rigler Diánával,

Részletesebben

GR tanfolyam vélemények

GR tanfolyam vélemények GR tanfolyam vélemények (amiket, ha te is csatlakozol, a zárt oldalon élesben olvashatsz majd) A véleményeket rendhagyó módon nem a végén, hanem a 13. leckénél, egy szusszanásnyi időt adva kérem remélem,

Részletesebben

Hallgatói szemmel: a HÖK. A Politológus Műhely közvélemény-kutatásának eredményei

Hallgatói szemmel: a HÖK. A Politológus Műhely közvélemény-kutatásának eredményei Hallgatói szemmel: a HÖK A Politológus Műhely közvélemény-kutatásának eredményei Tartalomjegyzék Elnöki köszöntő... 3 Bevezetés... 4 Évfolyamképviselők és megítélésük... 7 A Hallgatói Önkormányzat és a

Részletesebben

2.) Napirend: A Szociális rendelet megalkotása

2.) Napirend: A Szociális rendelet megalkotása 2.) Napirend: A Szociális rendelet megalkotása Keller László el terjeszt ként tájékoztatja a Képvisel -testület tagjait, hogy a rendeletet második olvasatban tárgyalják, miután a bizottsági ülésekre kézhez

Részletesebben

Az X-33 - VentureStar

Az X-33 - VentureStar Az X-33 - VentureStar SzerzÅ Aranyi Là szlã³ 2009. 03 04. 1993. májusában egy NASA által kiadott jelentés leszögezi: ha a NASA továbbra is meg akarja Å rizni vezetå szerepét az űrszállítórendszerek nemzetközi

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS a DIMSQL Integrált Számviteli Rendszer Készlet moduljának használatához

FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS a DIMSQL Integrált Számviteli Rendszer Készlet moduljának használatához FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS a DIMSQL Integrált Számviteli Rendszer Készlet moduljának használatához - 1 - www.dimenzio-kft.hu Tartalomjegyzék A. BEVEZETÉS... 4 I. BEÁLLÍTÁSOK, PARAMÉTEREK, NAPLÓFORMÁTUMOK... 4

Részletesebben

Platà n Szocià lis Alapà tvã ny. Felvà teli kã relem

Platà n Szocià lis Alapà tvã ny. Felvà teli kã relem Felvà teli kã relem Felvételi kérelem letöltése INTÉZMÉNYI TÁJÉKOZTATÓ A Szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 95.. (1) bekezdése értelmében a személyes gondoskodást

Részletesebben

Írta: Gömöry Kati. Ahhoz, hogy a hirdetésed magára vonja a figyelmet, legjobb, ha megszólítod a célcsoportodat. Ennek többféle módja van:

Írta: Gömöry Kati. Ahhoz, hogy a hirdetésed magára vonja a figyelmet, legjobb, ha megszólítod a célcsoportodat. Ennek többféle módja van: 10 profitnövelő Facebook hirdetés tipp Karácsonyra Hirdetsz a Facebookon, de szeretnél még eredményesebb lenni? A titok a részletekben rejlik. Talán nem is sejted, milyen sok múlik azon, ha néhány dolgot

Részletesebben

ECP. Site Administration System. Felhasználói kézikönyv. v2.9.24+ (1. kiadás a 2.9.24 és újabb verziójú ECP SAS rendszerekhez)

ECP. Site Administration System. Felhasználói kézikönyv. v2.9.24+ (1. kiadás a 2.9.24 és újabb verziójú ECP SAS rendszerekhez) v2.9.24+ ECP Site Administration System Felhasználói kézikönyv (1. kiadás a 2.9.24 és újabb verziójú ECP SAS rendszerekhez) AW STUDIO Nyíregyháza, Luther utca 5. 1/5, info@awstudio.hu 1 2 Jelen dokumentáció

Részletesebben

Az első feladat. 2016. február 21 - START!

Az első feladat. 2016. február 21 - START! Az első feladat Figyelmeztetés: Jelen program tartalma informatív jellegű, nem helyettesíti a szakorvosi tanácsadást és kezelést, nem orvosi kézikönyv. Intenzív testedzés kezdetekor és életmód váltás megkezdése

Részletesebben

Projektmenetrend. Márkaguruk Klubja. Próbáljuk ki közösen a Bonux 3az1-ben mosószereket, és ismerkedjünk meg okos ötletekkel!

Projektmenetrend. Márkaguruk Klubja. Próbáljuk ki közösen a Bonux 3az1-ben mosószereket, és ismerkedjünk meg okos ötletekkel! Projektmenetrend Márkaguruk Klubja Próbáljuk ki közösen a Bonux 3az1-ben mosószereket, és ismerkedjünk meg okos ötletekkel! ÜDVÖZÖLJÜK A PROJEKTBEN! Üdvözöljük közös Bonux projektünkben! Örömmel köszöntjük

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (ÁSZF) www.bocsiviki.hu

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (ÁSZF) www.bocsiviki.hu ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (ÁSZF) www.bocsiviki.hu I. Általános adatok, rendelkezések: Szolgáltató Adatai A szolgáltató neve: BocsiViki.hu Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A szolgáltató székhelye:

Részletesebben

Destour Outdoor 2.0 felhasználói kézikönyv

Destour Outdoor 2.0 felhasználói kézikönyv Destour Outdoor 2.0 felhasználói kézikönyv Chrome Kft. 2015 Tartalomjegyzék 1. Bejelentkezés... 1 2. Rendszer áttekintése... 1 3. Outdoor... 3 3.1. Útszakaszok... 4 3.1.1. Útszakaszok létrehozása és szerkesztése...

Részletesebben

GroupWise 5.2 használói jegyzet

GroupWise 5.2 használói jegyzet GroupWise 5.2 használói jegyzet 16 bites verzió Készítette: Borsodi Gábor, ABS Consulting Kft. (http://www.abs.hu) 1998-2001 Ez a dokumentáció szabadon felhasználható (nyomtatható, másolható) és terjeszthet,

Részletesebben

Mit csinálnak a PCB gyártók mielőtt gyártani kezdik az ÖN NYÁKját? Miért nem tudjuk használni az Ön gerber- és fúrófájljait ahogyan feltöltötte?

Mit csinálnak a PCB gyártók mielőtt gyártani kezdik az ÖN NYÁKját? Miért nem tudjuk használni az Ön gerber- és fúrófájljait ahogyan feltöltötte? Eurocircuits Front-end adatelőkészítés www.eurocircuits.com A környezet és a weboldalunkra mutató linkek megtartása érdekében kérjük, jelen dokumentumot digitális formában olvassa. Front-end adatelőkészítés

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Egercsehi Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2007. december 18-án 15 00 órakor tartott ülésén, a hivatalban

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Egercsehi Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2007. december 18-án 15 00 órakor tartott ülésén, a hivatalban JEGYZŐKÖNYV Készült: Egercsehi Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2007. december 18-án 15 00 órakor tartott ülésén, a hivatalban Határozatok száma és tárgya: 115/2007. (XII. 18.) Jegyző írásbeli

Részletesebben

UNILEVER ADATVÉDELMI ELVEK ADATVÉDELMI NYILATKOZAT

UNILEVER ADATVÉDELMI ELVEK ADATVÉDELMI NYILATKOZAT UNILEVER ADATVÉDELMI ELVEK Az Unilever komolyan veszi az adatvédelmet. Az alábbi öt elv alátámasztja adatvédelmet tiszteletben tartó megközelítésünket: 1. Megtisztel minket bizalmával, hogy személyes adatait

Részletesebben

MUNKAANYAG. Angyal Krisztián. Szövegszerkesztés. A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés

MUNKAANYAG. Angyal Krisztián. Szövegszerkesztés. A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés Angyal Krisztián Szövegszerkesztés A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés A követelménymodul száma: 1180-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-004-55 SZÖVEGSZERKESZTÉS

Részletesebben

NMS közösségi tér a hallgatói weben

NMS közösségi tér a hallgatói weben NEPTUN MEET STREET (NMS) HALLGATÓI WEB Felhasználói dokumentáció verzió 3.6. Budapest, 2013. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.0. 2011.03.03. 2.2 A virtuális terek megjelenítése 9.

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. a hajléktalanok átmeneti szállásainak körében végzett kutatásról. 2008. március

BESZÁMOLÓ. a hajléktalanok átmeneti szállásainak körében végzett kutatásról. 2008. március BESZÁMOLÓ a hajléktalanok átmeneti szállásainak körében végzett kutatásról 2008. március A Hajléktalanokért Közalapítvány megbízásából készülő kutatás keretében a hajléktalan embereket ellátó intézmények

Részletesebben

2,6 millió magyar család életében 2015. szeptember 1-je fordulópontot jelent. Ekkortól lépett életbe az Európai Unió új szabálya, mely alapjaiban

2,6 millió magyar család életében 2015. szeptember 1-je fordulópontot jelent. Ekkortól lépett életbe az Európai Unió új szabálya, mely alapjaiban 2,6 millió magyar család életében 2015. szeptember 1-je fordulópontot jelent. Ekkortól lépett életbe az Európai Unió új szabálya, mely alapjaiban változtatja meg a magyarok által választható és vásárolható

Részletesebben

Moodle tanulói kézikönyv

Moodle tanulói kézikönyv Moodle tanulói kézikönyv A Könyvtári Intézet által működtetett Moodle távoktatási felület eléréséhez internet hozzáférés szükséges! A közzétett tananyagokat nem ajánlott nyomtatni, nem csak az anyag mennyisége

Részletesebben

Gyerekszoba - pszichológus szemmel

Gyerekszoba - pszichológus szemmel Gyerekszoba - pszichológus szemmel A babaváró családok egyik legfontosabb problémája, hogy milyen legyen a gyerekszoba, hogyan, milyen bútorokat válasszanak, milyen tapétát, függönyt vagy kiságyat vásároljanak.

Részletesebben

Beszámoló. Mallorca, 2003. 08. 30-09. 05.

Beszámoló. Mallorca, 2003. 08. 30-09. 05. Beszámoló Mallorca, 2003. 08. 30-09. 05. A Projecte Hombre Szövetség (Spanyolország) Baleár-szigeteken működő programja, a Domin Alapítvány (Lengyelország), a Leo Amici Alapítvány (Magyarország) és a Belvárosi

Részletesebben

Üdvözöljük. Solid Edge kezdő lépések 2

Üdvözöljük. Solid Edge kezdő lépések 2 Üdvözöljük A Solid Edge 19-es verziója az innovatív megoldásokra és a vállalaton belüli kommunikációra fókuszál, ezzel célozva meg a közepes méretű vállalatok igényeit. Több száz újdonsággal a Solid Edge

Részletesebben

9. Entitás modulok. Nagy Gusztáv: Drupal 7 alapismeretek Fejlesztői verzió: 2011. október 6.

9. Entitás modulok. Nagy Gusztáv: Drupal 7 alapismeretek Fejlesztői verzió: 2011. október 6. 9 9. Entitás modulok A szerző véleménye szerint a Drupal legnagyobb erősségei közé tartozik a magas szintű, absztrakt fogalmak mentén történő építkezés. A korábbiakban már megismerkedtünk a tartalmak és

Részletesebben

Pályázat az Innov-8 Áttérés a természetes futásra! című felhívására

Pályázat az Innov-8 Áttérés a természetes futásra! című felhívására a gpstrade csoport tagja info@multinavigator.hu Pályázat az Innov-8 Áttérés a természetes futásra! című felhívására Novai Éva Tájfutó Egyesület: Zalaegerszegi Tájfutó Club 2012. évi szezoncél: Szülés utáni

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek. (2016.06.06. napjától hatályos szöveg)

Általános Szerződési Feltételek. (2016.06.06. napjától hatályos szöveg) Általános Szerződési Feltételek (2016.06.06. napjától hatályos szöveg) A jelen felhasználási feltételek ( Szerződés ) az Aurovektor Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (Zalaegerszegi Törvényszék

Részletesebben

F. G. JACOBS FÖTANÁCSNOK INDÍTVÁNYA Az ismertetés napja: 2004. február 19. 1

F. G. JACOBS FÖTANÁCSNOK INDÍTVÁNYA Az ismertetés napja: 2004. február 19. 1 F. G. JACOBS FÖTANÁCSNOK INDÍTVÁNYA Az ismertetés napja: 2004. február 19. 1 1. Az arany tisztaságát hagyományosan karátban mérték, e rendszerben a tiszta arany 24 karátos; manapság többnyire ezredrészekben

Részletesebben

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban?

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? A Jövô diákja Felkelni nehéz dolog, fél hét elôtt sosem sikerül. Az indulásig hátra lévô fél óra arra ugyan elég volna, hogy magamra rángassak valamit, aztán

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI REFERENCIA-ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI REFERENCIA-ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI REFERENCIA-ÚTMUTATÓ EHBH04CA EHBH08CA EHBH6CA EHBX04CA EHBX08CA EHBX6CA EHVH04S8CA EHVH08S8CA EHVH08S6CA EHVH6S8CA EHVH6S6CA EHVX04S8CA EHVX08S8CA EHVX08S6CA EHVX6S8CA EHVX6S6CA Általános

Részletesebben

2015. december: A meddőség kezelése a szociológus szemével - Vicsek Lilla

2015. december: A meddőség kezelése a szociológus szemével - Vicsek Lilla 2015. december: A meddőség kezelése a szociológus szemével - Vicsek Lilla Vicsek Lilla a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézetének docense. Az utóbbi években elsősorban a

Részletesebben

IZSÁK FELESÉGET KAP. Pasarét, 2012. február 12. (vasárnap) Horváth Géza. Lekció: 1Mózes 24,1-21

IZSÁK FELESÉGET KAP. Pasarét, 2012. február 12. (vasárnap) Horváth Géza. Lekció: 1Mózes 24,1-21 Pasarét, 2012. február 12. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza IZSÁK FELESÉGET KAP Lekció: 1Mózes 24,1-21 Alapige: 1Mózes 24,7 Az Úr, az ég Istene, aki kihozott engem atyám házából és rokonságom

Részletesebben

Legyél Te is bankár! Tippeld meg a bankjegyek képein található hibát és nyerj hetente egy Samsung okostelefont!

Legyél Te is bankár! Tippeld meg a bankjegyek képein található hibát és nyerj hetente egy Samsung okostelefont! Rejtett biztonság elnevezésű online játék HIVATALOS JÁTÉKSZABÁLYZATA A játékban résztvevő játékosok részvételükkel automatikusan tudomásul veszik és elfogadják a játék hivatalos játékszabályát és adatvédelmi

Részletesebben

Használati utasítás. Olvassa el figyelmesen a használati utasítást, és gyœzœdjön meg róla, hogy megértette azt, mielœtt a gépet használatba veszi.

Használati utasítás. Olvassa el figyelmesen a használati utasítást, és gyœzœdjön meg róla, hogy megértette azt, mielœtt a gépet használatba veszi. CS 2163 CS 2165 CS 2171 CE-länder Használati utasítás Olvassa el figyelmesen a használati utasítást, és gyœzœdjön meg róla, hogy megértette azt, mielœtt a gépet használatba veszi. A szimbólumok magyarázata

Részletesebben

MRR Útmutató a Kockázat értékeléshez és az ellenőrzési tevékenységekhez

MRR Útmutató a Kockázat értékeléshez és az ellenőrzési tevékenységekhez EUROPEAN COMMISSION DIRECTORATE-GENERAL CLIMATE ACTION Directorate A International and Climate Strategy CLIMA.A.3 Monitoring, Reporting, Verification NEM LEKTORÁLT FORDÍTÁS! (A lektorálatlan fordítást

Részletesebben

Használati utasítás. Olvassa el figyelmesen a használati utasítást, és gyœzœdjön meg róla, hogy megértette azt, mielœtt a gépet használatba veszi.

Használati utasítás. Olvassa el figyelmesen a használati utasítást, és gyœzœdjön meg róla, hogy megértette azt, mielœtt a gépet használatba veszi. CS 2156, CS 2159 Használati utasítás Olvassa el figyelmesen a használati utasítást, és gyœzœdjön meg róla, hogy megértette azt, mielœtt a gépet használatba veszi. A szimbólumok magyarázata VIGYÁZAT A motorfırészek

Részletesebben

ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS 2016

ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS 2016 Oktatási Hivatal ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS 2016 ÚTMUTATÓ A MÉRÉSI KOORDINÁTOR SZÁMÁRA 6., 8. ÉS 10. ÉVFOLYAM FIGYELEM! A tesztfüzetekben az 1. és 2. részben szövegértési feladatok szerepelnek, míg a matematikafeladatok

Részletesebben

UniPoll Feedback. Intézményi integrált kérdőívkészítő rendszer vélemény és visszajelzés gyűjtéshez.

UniPoll Feedback. Intézményi integrált kérdőívkészítő rendszer vélemény és visszajelzés gyűjtéshez. VERZIÓSZÁM: 7.0 UniPoll Feedback Intézményi integrált kérdőívkészítő rendszer vélemény és visszajelzés gyűjtéshez. Tartalomjegyzék Bevezető... 5 Kezdeti lépések... 5 Belépés... 5 Kérdőívszerkesztői felület

Részletesebben

Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet: Módszertani útmutató mentorok számára az. Elektronikus írástechnika III. kurzus szakmai gyakorlatához

Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet: Módszertani útmutató mentorok számára az. Elektronikus írástechnika III. kurzus szakmai gyakorlatához B/V. Külsı szakmai gyakorlat kidolgozása (tananyagának, tematikáinak, módszertani útmutatóinak kidolgozása a mentorok számára) Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet: Módszertani útmutató mentorok számára az

Részletesebben

Miért olyan fontosak a pénzzel kapcsolatos érzelmek? Nők, pénz, érzelmek...

Miért olyan fontosak a pénzzel kapcsolatos érzelmek? Nők, pénz, érzelmek... Miért olyan fontosak a pénzzel kapcsolatos érzelmek? Nők, pénz, érzelmek... A pénz-érzelmekkel kapcsolatos, országosan egyedülálló felmérést kezdeményezte, készítette és a tanulmányt írta 2011 szeptemberében

Részletesebben

BALANCE BOARD. Használati utasítás

BALANCE BOARD. Használati utasítás BALANCE BOARD Használati utasítás 1. A Balance Board biztonságos használata. 1.1 A biztonságos használatról Reméljük, hogy minden használó biztonságosan fogja tudni irányítani a kétkerekű Balance Board-ot,

Részletesebben

Sorsz. Feladat Időtart. Ütemezés Új arculattal jelenjen meg a portál: főoldalhoz 1.1

Sorsz. Feladat Időtart. Ütemezés Új arculattal jelenjen meg a portál: főoldalhoz 1.1 1. sz. Melléklet Szakmai ajánlat Sorsz. Feladat Időtart. Ütemezés Új arculattal jelenjen meg a portál: főoldalhoz 1.1 (nyitólap) és al/főmenükhöz új design és a hozzájuk 1 hónap tartozó színvilág (template)

Részletesebben

Soroksár Kommunikációs- és médiastratégiája

Soroksár Kommunikációs- és médiastratégiája Soroksár Kommunikációs- és médiastratégiája Budapest, 2011. 04.10. Tartalom Vezetői összefoglaló Médiahelyzet Soroksáron Cél Soroksári televízió Nyomtatott média Internet, soroksar.hu Közösségi média Költségek,

Részletesebben

Kedves KONTRASZTBAN X-FAKTOR GIRLZ

Kedves KONTRASZTBAN X-FAKTOR GIRLZ A csodás fotók Borzi Viviennek köszönhetően születtek, aki arra törekszik, hogy fiatalos, élettel teli képeket tárjon a szemünk elé. Vivien 16 éves kora óta fotóz, s először víz alatti munkáival vált ismertté.

Részletesebben

Aronic Főkönyv kettős könyvviteli programrendszer

Aronic Főkönyv kettős könyvviteli programrendszer 6085 Fülöpszállás, Kiskunság tér 4. Internet: www.cin.hu E-mail: software@cin.hu Tel: 78/435-081, 30/9-573-673, 30/9-593-167 kettős könyvviteli programrendszer v2.0 Szoftverdokumentáció Önnek is jár egy

Részletesebben

Béta Software számlázó programok adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatása (AEA)

Béta Software számlázó programok adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatása (AEA) Béta Software számlázó programok adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatása (AEA) Dokumentáció történet: 2016.03.19. 2016.05.13. PM, SZWIN:energia adó (6.oldal ) 2016.05.13. PM, SZWIN:számlakibocsátó címváltozás

Részletesebben

Híd és ajtó. Georg Simmel. Ó z e r K a t alin fo r dí t á s a

Híd és ajtó. Georg Simmel. Ó z e r K a t alin fo r dí t á s a Georg Simmel Híd és ajtó Ó z e r K a t alin fo r dí t á s a 30 A külvilág dolgainak képe számunkra azzal a kétértelműséggel bír, hogy a külső természetben minden egymáshoz kapcsolódva, ám ugyanakkor különállóként

Részletesebben

KOMPENZÁCIÓS TERV DIONIS INTERNATIONAL PEOPLE GROUP- ÜZLETI RENDSZER

KOMPENZÁCIÓS TERV DIONIS INTERNATIONAL PEOPLE GROUP- ÜZLETI RENDSZER KOMPENZÁCIÓS TERV DIONIS INTERNATIONAL PEOPLE GROUP- ÜZLETI RENDSZER Ön ebben a pillanatban döntött arról, hogy változásokat hoz a saját életébe. Nem tudom hogyan és milyen stílusú életet él, de egyben

Részletesebben

Viega Megapress. Vastagfalú acél préselése: hidegen, biztonságosan és villámgyorsan.

Viega Megapress. Vastagfalú acél préselése: hidegen, biztonságosan és villámgyorsan. Viega Megapress Vastagfalú acél préselése: hidegen, biztonságosan és villámgyorsan. Viega. Egy ötlettel több! Vannak olyan dolgok, amelyek sokáig érvényesek. Több mint 110 év elteltével is. A Viegánál

Részletesebben

A TANÁCS 479/2008/EK RENDELETE

A TANÁCS 479/2008/EK RENDELETE 2008.6.6. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 148/1 I (Az EK-Szerződés/Euratom-Szerződés alapján elfogadott jogi aktusok, amelyek közzététele kötelező) RENDELETEK A TANÁCS 479/2008/EK RENDELETE (2008.

Részletesebben

Általános szerződési feltételek

Általános szerződési feltételek Általános szerződési feltételek Jelen ÁSZF tartalmazza az ezustos.hu webáruház használatának feltételeit az alábbiak szerint: I. A Webáruház címe: www.ezustos.hu II. A webáruház üzemeltetőjének adatai:

Részletesebben

Ökoiskola. Ökoiskolaság és szakképzés

Ökoiskola. Ökoiskolaság és szakképzés Ökoiskola Ökoiskolaság és szakképzés Réti Mónika Varga Attila Ökoiskolaság és szakképzés A bevezetõ szövegek szinte mindig általánosságokról szólnak, és emiatt nagy a veszélye annak, hogy csak a felszínt

Részletesebben

E-ÉPÍTÉSI NAPLÓ KÉZIKÖNYV

E-ÉPÍTÉSI NAPLÓ KÉZIKÖNYV E-ÉPÍTÉSI NAPLÓ KÉZIKÖNYV Tartalom E-ÉPÍTÉSI NAPLÓ KÉZIKÖNYV... 1 1. E-ÉPÍTÉSI NAPLÓ ALAPISMERETEK... 3 1.1. Mi szükséges az e-építési napló alkalmazás használatához?... 3 1.2. Mi az a NÜJ?... 3 1.3. Mi

Részletesebben

Útmutató pályaismeretet bővítő csoportfoglalkozások megtervezéséhez és megtartásához Pályaismertető CD/DVD filmek, mint segédanyagok alkalmazásával

Útmutató pályaismeretet bővítő csoportfoglalkozások megtervezéséhez és megtartásához Pályaismertető CD/DVD filmek, mint segédanyagok alkalmazásával Harkányi Adrienne Útmutató pályaismeretet bővítő csoportfoglalkozások megtervezéséhez és megtartásához Pályaismertető CD/DVD filmek, mint segédanyagok alkalmazásával ÁLTALÁNOS BEVEZETŐ Az oktatásban dolgozó

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Általános Szerződési Feltételek Az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) a Blue Spirit Hungary Kft. (székhelye: 3175 Nagylóc, Deák F.u.19., cégjegyzékszáma: 12-09-007582, adószám: 23523320-1-12, Bejegyző

Részletesebben

ZÁRÓ TANULMÁNY a "FoglalkoztaTárs társ a foglalkoztatásban" kiemelt projekt (TÁMOP 1.4.7-12/1-2012-0001) keretében

ZÁRÓ TANULMÁNY a FoglalkoztaTárs társ a foglalkoztatásban kiemelt projekt (TÁMOP 1.4.7-12/1-2012-0001) keretében ZÁRÓ TANULMÁNY a "FoglalkoztaTárs társ a foglalkoztatásban" kiemelt projekt (TÁMOP 1.4.7-12/1-2012-0001) keretében Készítette: Civil Support Nonprofit Kft 1024 Budapest, Széll Kálmán tér 11. II. 19. 96

Részletesebben

3. gyakorlat. 1/7. oldal file: T:\Gyak-ArchiCAD19\EpInf3_gyak_19_doc\Gyak3_Ar.doc Utolsó módosítás: 2015.09.17. 22:57:26

3. gyakorlat. 1/7. oldal file: T:\Gyak-ArchiCAD19\EpInf3_gyak_19_doc\Gyak3_Ar.doc Utolsó módosítás: 2015.09.17. 22:57:26 3. gyakorlat Kótázás, kitöltés (sraffozás), helyiségek használata, szintek kezelése: Olvassuk be a korábban elmentett Nyaraló nevű rajzunkat. Készítsük el az alaprajz kótáit. Ezt az alsó vízszintes kótasorral

Részletesebben

ember helye ebben az Univerzumban

ember helye ebben az Univerzumban szka105_23 É N É S A V I L Á G Helyünk az Univerzumban Az Univerzum felépítésének lényege, s az ember helye ebben az Univerzumban Készítette: nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

Részletesebben

Az ILIAS 4.2.2 újdonságai

Az ILIAS 4.2.2 újdonságai Az ILIAS 4.2.2 újdonságai munkaasztal, teszt, kérdőív, adminisztráció Összeállította: Berecz Antónia, 2012.05.08. Tartalomjegyzék Munkaasztal... 1 Teszt... 5 Kérdőív... 10 Adminisztráció... 12 Az alábbiakban

Részletesebben

1. Felhasználó telepítése

1. Felhasználó telepítése 3. RÉSZ 1.Felhasználó telepítése 2.Vezérlőegység nevének változtatása 3.Felhasználói képernyők készítése - egy vezérlőegységhez - több vezérlőegységhez 4. Mintavételi kód táblázatok létrehozása grafikonokhoz

Részletesebben

III. Testi fejlıdés. Szeptember 25., péntek, 20 óra

III. Testi fejlıdés. Szeptember 25., péntek, 20 óra III. Testi fejlıdés Szeptember 25., péntek, 20 óra László lépett be utoljára a közösségi terembe, amely hatalmas boltíves helyiség volt, bútorzatául pedig egy nagy asztal szolgált, körülötte néhány paddal

Részletesebben

1. oldal, összesen: 29 oldal

1. oldal, összesen: 29 oldal 1. oldal, összesen: 29 oldal Bevezetõ AXEL PRO Nyomtatványkitöltõ Program Az AXEL PRO Nyomtatványkitöltõ egy olyan innovatív, professzionális nyomtatványkitöltõ és dokumentum-szerkesztõ program, mellyel

Részletesebben

Mi lett 2015 legeredményesebb kampánya a világban?

Mi lett 2015 legeredményesebb kampánya a világban? Mi lett 2015 legeredményesebb kampánya a világban? Nem hagyományos reklám, hanem egy könyv Penny the Pirate, azaz Penny a kalóz A Saatchi & Saatchi ausztrál reklámügynökség készítette Az említett könyv

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Közép-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda

Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Közép-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Közép-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda A kiadvány megjelenését támogatta: Tartalomjegyzék Bevezetés...5 Az

Részletesebben

epiteszforum.hu olvasói közönségkutatás- és mérés, 2013

epiteszforum.hu olvasói közönségkutatás- és mérés, 2013 epiteszforum.hu olvasói közönségkutatás- és mérés, 213 A kérdőív 212. december 21-től 213. március 7-ig volt nyitva a közönség előtt. Ez idő alatt (76 nap) összesen 185-en válaszolták meg a kérdéseket.

Részletesebben

A SIPOS AUTÓHÁZ WEBSHOP ÜZLETSZABÁLYZATA

A SIPOS AUTÓHÁZ WEBSHOP ÜZLETSZABÁLYZATA A SIPOS AUTÓHÁZ WEBSHOP ÜZLETSZABÁLYZATA A jelen általános szerződési feltételeket tartalmazó üzletszabályzat (a továbbiakban: Üzletszabályzat) a SIPOS AUTÓHÁZ Korlátolt Felelősségű Társaság (székhely:

Részletesebben

JOGI ADATBANK CompLex.hu. Hatalmas adatbázis, hatalmas lehetőségekkel az interneten.

JOGI ADATBANK CompLex.hu. Hatalmas adatbázis, hatalmas lehetőségekkel az interneten. JOGI ADATBANK CompLex.hu Hatalmas adatbázis, hatalmas lehetőségekkel az interneten. BEVEZETŐ Tisztelt Ügyfelünk! Dr. Ződi Zsolt szerkesztőség igazgató A 21. század új kihívásokkal néz szembe. A változások

Részletesebben

ANASCO Informatika Kft. ISMERTETŐ

ANASCO Informatika Kft. ISMERTETŐ ISMERTETŐ A Számla Információs Rendszer leírása. Budapest, 2003. július A dokumentum a KSZKI igazgató megbízásából készült. A SZIR fantázia névvel jelzett fejlesztés, valamint az azt leíró dokumentáció

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV ROMÁNIA HARGITA MEGYE GYERGYÓÚJFALU KÖZSÉG HELYI TANÁCSA. Ikt. Szám: 3814/2015

JEGYZŐKÖNYV ROMÁNIA HARGITA MEGYE GYERGYÓÚJFALU KÖZSÉG HELYI TANÁCSA. Ikt. Szám: 3814/2015 Ikt. Szám: 3814/2015 ROMÁNIA HARGITA MEGYE GYERGYÓÚJFALU KÖZSÉG HELYI TANÁCSA JEGYZŐKÖNYV Jelen jegyzőkönyv a 2015. december 3.-án 19 órai kezdettel tartott, rendkívüli tanácsülés alkalmával került felvételre.

Részletesebben

Office Gyakori kérdések

Office Gyakori kérdések Office Gyakori kérdések Word Szövegbevitel Bizonyos szövegeket gyakran gépelek. Lehet valami rövidítés félét alkalmazni, amit magától kicserél a hosszú változatra? Gépelés közben sokszor véletlenül lenyomom

Részletesebben

Útmutató a hálózat és az internet használatához Asztali számítógépek vállalatok számára

Útmutató a hálózat és az internet használatához Asztali számítógépek vállalatok számára Útmutató a hálózat és az internet használatához Asztali számítógépek vállalatok számára A kiadvány cikkszáma: 312968-211 2003. február Ez az útmutató az egyes számítógépekben található hálózati kártya

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv SM-G313HN Felhasználói kézikönyv Hungarian. 10/2014. Rev.1.0 www.samsung.com Tartalom Fontos tudnivalók Kezdeti lépések 6 Az értékesítési doboz tartalma 7 A készülék elrendezése 9 A SIM-kártya és akkumulátor

Részletesebben

Első lépések... 3 Bejelentkezés... 3 Beállítások... 3

Első lépések... 3 Bejelentkezés... 3 Beállítások... 3 Tartalomjegyzék Első lépések... 3 Bejelentkezés... 3 Beállítások... 3 Kezelők... 3 Kezelő adatainak megjelenítése és adatok szerkesztése... 4 Kezelő törlése / inaktiválása... 4 Inaktivált kezelők megtekintése...

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MOK Ügyeletnyilvántartó rendszer használati kézikönyve v2.1

Tartalomjegyzék. MOK Ügyeletnyilvántartó rendszer használati kézikönyve v2.1 Tartalomjegyzék A keret-rendszerről általánosságban...2 Technológiák... 2 Elérést biztosító technológiák...2 Bejelentkezés... 2 Használat helye... 3 Használat (bejelentkezés után)...3 Jelszavak... 4 Hiba

Részletesebben

Vásárlási feltételek Vásárlási feltételek Érvényes 2015. november 25. napjától

Vásárlási feltételek Vásárlási feltételek Érvényes 2015. november 25. napjától Vásárlási feltételek Vásárlási feltételek Érvényes 2015. november 25. napjától Jelen Vásárlási Feltételek célja a weboldalt üzemeltető vállalkozás és a vele a megjelölt termék megvásárlása tárgyában szerződést

Részletesebben

Realio Informatikai Kft. Tel.: +36 30 833 0000. info@ingatlannet.hu. 6722 Szeged, Mérey utca 12. Fax: +36 1 577 2355. www.ingatlannet.

Realio Informatikai Kft. Tel.: +36 30 833 0000. info@ingatlannet.hu. 6722 Szeged, Mérey utca 12. Fax: +36 1 577 2355. www.ingatlannet. i n g a t l a n h i r d e t ő é s k e r e s ő p o r t á l K R E D I T T Á J É K O Z T A T Ó TARTALOMJEGYZÉK 1. MIK AZOK A KREDITEK? 3 1.1. első helyre kiemelés 3 1.2. címkézés 5 2. MENNYIBE KERÜLNEK? 6

Részletesebben

Tankolás könyvelő Projekt feladat specifikáció

Tankolás könyvelő Projekt feladat specifikáció Projekt feladat specifikáció 1 Tartalomjegyzék 1 Tartalomjegyzék... 2 2 Bevezetés... 3 2.1 A feladat címe... 3 2.2 A feladat rövid ismertetése... 3 3 Elvárások a feladattal kapcsolatban... 4 3.1 Operációs

Részletesebben

Folyamatos tintaellátó rendszer - CISS - beszerelési útmutató Canon Pixma IP7250 nyomtatókhoz

Folyamatos tintaellátó rendszer - CISS - beszerelési útmutató Canon Pixma IP7250 nyomtatókhoz Folyamatos tintaellátó rendszer - CISS - beszerelési útmutató Canon Pixma IP7250 nyomtatókhoz Mielőtt a CISS beüzemelését, beépítését elkezdené, olvassa el figyelmesen a tájékoztatót! Canon IP7250 esetén

Részletesebben

Nemzetközi szervezett bűnözés az Európai Unióban

Nemzetközi szervezett bűnözés az Európai Unióban BELSŐ POLITIKÁK FŐIGAZGATÓSÁGA C TEMATIKUS FŐOSZTÁLY: ÁLLAMPOLGÁRI JOGOK ÉS ALKOTMÁNYÜGY ÁLLAMPOLGÁRI JOGOK, IGAZSÁGÜGY ÉS BELÜGYEK Nemzetközi szervezett bűnözés az Európai Unióban ÖSSZEFOGLALÓ Kivonat

Részletesebben

Adatkezelési Tájékoztató

Adatkezelési Tájékoztató Adatkezelési Tájékoztató A Perfect Nails Kft. (a továbbiakban: Perfect Nails) a www.perfectnails.hu weboldal (a továbbiakban: Honlap) működtetése során a Honlapra látogatók és a Honlapon regisztrálók (a

Részletesebben

Hogyan indã tsunk webã ruhã zat?

Hogyan indã tsunk webã ruhã zat? Hogyan indã tsunk webã ruhã zat? Webà ruhã z kã szã tã s - Webshop Experts Nagy Webáruház Roadshow 2015 Hogyan indítsunk webáruházat? - ingyenes elå adás sorozat Hogyan veheti ki részét az internetes kereskedelem

Részletesebben