ÚTINAPLÓ HATÁRTALANUL FELVIDÉKEN VÁR A VÁR RADNÓTI MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS TAGINTÉZMÉNYEI BGA 12 HA SZ. PÁLYÁZAT

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÚTINAPLÓ HATÁRTALANUL 2012. FELVIDÉKEN VÁR A VÁR RADNÓTI MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS TAGINTÉZMÉNYEI BGA 12 HA -01-0372 SZ. PÁLYÁZAT"

Átírás

1 ÚTINAPLÓ HATÁRTALANUL FELVIDÉKEN VÁR A VÁR RADNÓTI MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS TAGINTÉZMÉNYEI BGA 12 HA SZ. PÁLYÁZAT BGA-12-HA SZ. PÁLYÁZAT

2 2012. szeptember 5. Előkészítő óra Az előkészítő órákon a tanáraink érdekes prezentációkkal készültek. Sokféle képet láthattunk a Felvidékkel kapcsolatosan. Földrajzi ismeretekről, történelmi hősökről vetítettek nekünk. Az internetes és a könyvtári gyűjtőmunka során a felvidéki várakról kerestünk adatokat (várak tulajdonosai, várak felülnézeti rajza, mondavilág). Majd személyes hangvételű élménybeszámolókat hallgattunk meg a kirándulásunkkal kapcsolatban. Én nagyon jól éreztem magam az előkészítő órák során. Az én csoportomnak az volt a feladata, hogy Bajmóc várával kapcsolatban keressen információkat. A számítástechnika teremben az interneten kerestünk képeket, felülnézeti rajzokat. A könyvtárban is találtunk hasznos szakirodalmat. Az általam kutatott adatokat örök életre megjegyeztem szeptember 7. Fakultatív Előkészítő tevékenység Az első állomáson Timi néninél kétféle középkori játékkal ismerkedtünk meg. Ez abból állt, hogy diókat kellett kalapáccsal összetörni, aztán egy fakardra kellett dobálni karikát. Nagyon élveztük. Második állomáson: Kati néni beavatott minket, hogy néztek ki régen a várak, és hogy néznek ki napjainkban. Néhány éve még düledező falú romok voltak, de napjainkban már felújított állapotban várják a látogatókat. Harmadik állomáson: Teri néninél várat kellett építeni fakockákból. Ez nagyon jó volt, mert kibontakozhatott a fantáziánk. Mivel a mi csapatunk lányokból állt, a várunk kastélyra sikeredett. Tele volt lépcsőkkel és boltíves kapukkal. Negyedik állomáson: Csilla néninél felvidéki városok címereit kellett felismerni. Ezek után elkészítettük a saját kitalált címerünket, aminek a megvalósításához megkaptuk a szükséges eszközöket: zsírkrétát, filctollat, színes ceruzákat, rajzlapot. Ötödik állomáson: Kérdésekre kellett válaszolni, a madari iskola névadójáról, Édes Gergelyről. Ez is nagyon jó volt, mert megmutathattuk, mit tudunk az előzetesen kiadott életrajz adathalmazából. Ugyan ezen az állomáson dalra fakadtunk és a Petri gulyás c. népdalt is elénekeltük. Jól éreztük magunkat, még több ismerettel gazdagodtunk az elkövetkező kirándulással kapcsolatban. Most már nem 77 ismeretlen diák, hanem 77 ismerős arc fog elindulni a már nagyon várt felvidéki kirándulásra.

3 2012. szeptember 17. hétfő Előkészítés: Az első napra az utazás és a szállásfoglalás mellett bőségesen terveztünk programokat is. Indulás előtt ellenőriztük a gyerekek iratait, majd a csomagokat és az előkészített eszközöket (laptop, digitális fényképezőgép, egészségügyi láda, sporteszközök), ajándékokat és tízóraira, uzsonnára vásárolt élelmiszereket, ásványvizeket elhelyeztük a buszban. A tavalyi jó gyakorlatot követve diákjaink illemkódexet készítettek az autóbuszos utazáshoz, hiszen naponta utazunk a várlátogatások helyszínére is.a madari testvériskolai látogatásra ajándék könyvcsomagokat készítettünk, koszorút köttettünk, s az ünnepi megnyitóra összeállított irodalmi műsor szövegét és dalanyagát a diákok előzetesen megtanulták.a lévai várlátogatásra csoportmunkában készültek fel a tanulók előzetes feladatsorok alapján. Egy csoport drámajátékkal is készült. Tartalom: Ezen a napon korán keltünk, mert Kincsesbányáról (Fehérvárcsurgóról és Pusztavámról is) időben kellett Mórra utaznunk, hogy háromnegyed nyolckor megkezdhessük a csomagok bepakolását a buszokba. Reménytelen esetnek gondoltuk a rengeteg holmi elszállítását, de a sofőrök ügyesen a csomagtérbe varázsoltak mindent. Nyolc órakor elindultunk Szlovákiába, mivel Felvidéken várt a vár!. Első állomásunk Madarra vezetett, mely a komáromi határátkelőtől kb. harminc kilométerre fekszik. Itt található iskolánk, a Kazinczy Tagiskola testvériskolája. A madari diákok a Művelődési Házban vártak bennünket ünneplőbe öltözve. Ott közösen emlékeztünk meg iskolájuk névadójáról, Édes Gergelyről. A madari Kiss Réka gyönyörűen szavalt, a radnótis diákok táncoltak, mi, kazinczysok pedig a költő életútját ismertettük. A műsor nagyon jól sikerült. Nem mentünk üres kézzel, mindenki (77 diák és 8 pedagógus) egy-egy gyönyörű könyvet vitt ajándékba.

4 Közben a szülők hatalmas bográcsban finom marhagulyást készítettek, s azzal vendégeltek meg bennünket ebédre. Utána rövid sétát tettünk az iskolában, majd az udvaron Édes Gergely emlékfalán koszorút helyeztünk el. Végül búcsút vettünk Madartól, s Léva felé folytattuk utunkat. Szerencsénk volt, mert a madari iskola egyik kedves tanára, Anikó néni is elkísért bennünket, s felajánlotta, hogy idegenvezetőként kalauzolja csapatunkat az öt napban. Léva vára nem maradt meg teljes épségében, de így is lenyűgözött bennünket. A várfalak között a belső udvarban 4 állomáshelyet alakítottunk ki, és az osztályok forgószínpadszerűen minden állomáson más-más érdekességet tudhattak meg a várról. A mai napon mi, kazinczys diákok vállaltuk, hogy előzetes felkészülés után meséljünk a várról. Az első állomáson a történelmi családokról és címerekről tartottunk tájékoztatást. Az utolsó állomáson mondát dolgoztunk fel drámajáték formájában. Olyan jól sikerült a mondaparódia, hogy meg is tapsolták a többiek. Még megnéztük a várban működő múzeumot és kiállítást, majd Selmecbányára indultunk, hogy elfoglaljuk a szállást. Értékelés: Az első napon minden előkészített és tervezett programot sikerült megvalósítanunk. Az esti közös értékelésen leszűrtük a nap tanulságait, s javaslatokat tettünk az elkövetkezendő napokra. Ekkora csoportot (85fő) egyszerre mozgatni erőt próbáló, kemény feladat, időigényes, nehézkes. Ezért a vár- és múzeumlátogatások alkalmával célszerű differenciáltan, egymással párhuzamosan, két csoportban szervezni és lebonyolítani a programokat.a várak bemutatása forgószínpadszerűen, négy csoportban nagyon jól megvalósult, ezt a formát fogjuk alkalmazni továbbra is. Mivel egy adott központból csillagtúraszerűen látogatjuk a várakat, viszonylag sokat utazunk, Rengeteg időt vehet el az illemhelyek használata, ha nem kötjük időkorláthoz. Figyelnünk kell erre az utazások előtt és között.

5 Programértékelés: Diákjaink kellő komolysággal és erkölcsi tartással vettek részt a madari testvériskola diákjaival közösen szerevezett megnyitó műsoron és koszorúzáson. A Határtalanul pályázat tovább erősítette a Szlovákiában élő magyar diákokkal való kapcsolatunkat. Madari pedagógus kollégánk segítőként csatlakozott ötnapos projektünkhöz. Léva várának bemutatását diákjaink a projekt tartalmában megjelölt módon történelmi, földrajzi, irodalmi, hon- és népismereti, művészeti ismereteik bővítésével végezték el. Megvalósítottak egy általuk addig nem ismert műfajt, a drámaparódiát önállóan. Már az első napon nemcsak ismerkedtek, hanem barátkoztak is diákjaink egymással (gesztorintézmény és tagintézmények tanulói), valamint a madari diákokkal. Ez a szociális és állampolgári kompetenciák fejlesztése szempontjából is pozitívnak tekinthető szeptember 18. kedd Előkészítés: A 2. nap programját a pusztavámi iskolások vállalták fel. Az előkészítő foglalkozásokat tanórákon (történelem, földrajz, irodalom, rajz) megtartottuk, az ismertetőkkel már otthon csoportmunkában felkészültünk. A délutáni programot kinti segítőinkkel, Anikóval, a madari iskola pedagógusával bonyolítottuk le. Várostérkép és feladatlap állt a gyerekek rendelkezésére. Előzetesen gondoskodtunk a selmecbányai Evangélikus Líceumnál történő méltó megemlékezésről: Petőfi műsorral és koszorúval készültünk. Az esti táncházhoz felvidéki népzenét válogattunk. Tartalom: Reggel 7 órakor volt az ébresztő. Reggeli után sorszámhúzás segítségével vegyes csapatokat alkottunk az iskolák tanulóiból a délutáni selmecbányai városfelfedező túrához. Ezután szálltunk buszra és Zólyom felé vettük utunkat. A kanyargós, néhol meredek úton megfigyeltük a csodálatos tájat, a növényzetet, fenyveserdőket, az út menti helyiségtáblák elolvasásában esetleg magyarra fordításában kísérőnk segített nekünk. Több mint másfél órás utazást követően megérkeztünk Zólyom várához. A vár bemutatását négy témakörben a négy csoport a vár udvarán tartotta meg a többi tanuló számára.a forgószínpad szerűen lebonyolított várismertető nagy tetszést aratott mind a diákok, mind a pedagógusok körében. A diáktársak tisztelettel és figyelemmel hallgatták egymást.

6 Az ezt követő játék a lovagi torna váltotta ki a legnagyobb tetszést. Csodálatos érzés volt a vár udvarán úgy harcolni, mintha mi lettünk volna a középkor hősei. A madari csapat elnyerte a királynő kezét, mi vesztes csapat behódoltunk előttük. A délelőtt zárásaként a vár területén, ill. környékén szelektív hulladékgyűjtést tartottunk.a vár körüli kellemes séta után megebédeltünk. Ezt követően a csapatok 1-1 pedagógus vezetésével felkészülési időt és anyagot kaptak Selmecbánya belvárosának történelmi nevezetességinek megismeréséhez, mely alapja volt a délután ránk váró városismereti felfedező túrának. 3 órakor Selmecbánya felé folytattuk utunkat. A város felé közeledve kísérőnk folyamatosan felhívta a figyelmünket a már távolról is látható selmecbányai nevezetességekre. Megérkezve a Leányvár tövéhez a csapatok térképet és feladatlapot kaptak a kezükbe. Mindannyian elindultunk az izgalmasnak ígérkező felfedező útra.a térképen való eligazodás bizony nem ment mindig egyszerűen!nem csak a megjelölt helyekre kellett eljutnunk, hanem ezeket időben is teljesítenünk kellett. Feladatunk volt: a Leányvár, a Piargi-kapu, a Városházának órája, a Szent Katalin templom, a Szentháromság szobor, az Evangélikus Líceum megkeresése és az ezekhez kacsolódó feladatok megoldása. Végállomás a régi Evangélikus Líceum épülete volt.szomorúan láttuk, hogy mennyire elhanyagolt az az épület, ahol Petőfi Sándor is tanult! Ennek ellenére méltóképpen hajtottunk fejet emléke előtt rövid műsorral a pusztavámi diákok előadásában, és koszorúzással. A buszhoz sétálva a délután zárásaként a belváros híres Terasz utcáját, a jellegzetes, szűk kis utcákat, építészeti megoldásokat néztük meg.a hazafelé tartó úton rövid szabadprogrammal pihentük ki a nap fáradalmait.e kötetlen időtöltés a Bacsófalva melletti gyönyörű fekvésű tónál jólesett mind a diákoknak, mind a pedagógusoknak.

7 Szállásunkra innen gyalog sétáltunk vissza, ahol megvacsoráztunk, majd készülődtünk az esti táncházra.néhány társunk népviseletet öltött, majd Zita néni segítségével tánclépéseket tanultunk.a kezdeti botladozások után vidáman táncoltunk és énekeltünk együtt. Fáradtan, de élményekkel gazdagon tértünk nyugovóra este 10 órakor. Értékelés: A mai napra kitűzött feladatinkat maradéktalanul elvégeztük. A nap legfontosabb eredménye a tantárgyi kapcsolódásokon túl a gyerekek kompetencia képességeinek fejlesztése volt, hiszen a nap során fejlődött az anyanyelvi, -és idegennyelvi kommunikációjuk (előadások tartása, szlovák helyiségnevek, feliratok magyarra fordítása; a természettudományos kompetenciájuk Selmecbánya, Zólyom, földrajzi fekvése, természeti adottságai); a digitális kompetenciájuk (a gyerekek fotót készítettek a látottakról); a szociális és állampolgári kompetenciájuk (Petőfi emlékműsor, felvidéki táncház, társas kapcsolatok kialakítása); művészeti kompetenciájuk (Zólyom várának; illetve Selmecbánya építészeti jellegzetességei) Jó érzés volt tapasztalni, hogy már a 2. nap végére a különböző iskolákból érkezett gyerekek új, baráti kapcsolatokat alakítottak ki a napi programok során szeptember 19. szerda Előkészítés: Az előkészítő tevékenységünk meglehetősen sok feladatból állt. Elsőként megkerestük úti célunkat a térképen. Ezt követően csoportokba szerveződtünk és kezdetét vette a kutatómunka az iskolai könyvtárban és természetesen az interneten is. Így megismertük a várak történelmi szerepét, felkészültünk a várakhoz kapcsolódó mondákból. Kutakodtunk az itt élő történelmi családok címerei után. Feladatunk volt az adott korra jellemző divat tanulmányozása is, hiszen este történelmi divatbemutatót kellett tartanunk. Tartalom: Az ébresztő és a reggeli után 8 órakor elindultunk felfedező utunk újabb állomásai felé. Kíváncsiak voltunk, vajon milyen várak várnak ránk a Felvidéken? Tanáraink figyelmeztettek bennünket, hogy ez a nap lesz a leghosszabb időtartamú, mert messzire megyünk, vagyis sokat fogunk buszozni. Ez fontos információ volt azoknak a diáktársaknak, akiknek a gyomra ilyenkor támaszra szorul egy-két Daedalon tabletta formájában.

8 Sikeresen túljutottunk a már jól ismert kanyargós hegyi utakon, s körülbelül másfél órás út után megérkeztünk Kékkő várához. Ezen a napon a fehérvárcsurgói tanulók tartottak kiselőadást az előzetesen megadott szempontok alapján. Amíg Erika néni és Csilla néni a belépőket intézte, mi a vár udvarán hallgattuk a csurgói lányokat és fiúkat. Leginkább a vár néveredetére voltunk kíváncsiak, így nagyon tetszett az a monda amelyből ez ki is derült. Sajnos a névadó kéken csillogó drágakövet sehol sem találtuk. A beszámolók után következett az ismerkedés a várral. Ebben segítséget kaptunk a szlovák idegenvezetőtől és természetesen Anikó nénitől, aki most is nagyon alaposan igyekezett nekünk fordítani. A vár rengeteg érdekességet tartogatott számunkra. Megtekintettük a várkápolnát és a Balassi emlékkiállítást. Nem győztünk szörnyülködni a fogtechnika történelmét bemutató kiállítás tárgyainál. Egy foghúzás által megsérült koponya előtt állva különösen elborzadtunk a látottakon. Ezután viszont egy varázslatos világba kerültünk, amikor azokba a helységekbe kerültünk, ahol a Bábművészeti Kultúrák és Játékok Múzeumának gyűjteménye volt látható. Szebbnél-szebb régi játékokat és bábokat láthattunk itt. Élveztük a kiállítás interaktív részét, amit csak lehetett, kipróbáltunk. Kékkőről Fülekre vezetett tovább az utunk, ahol ismét várt ránk egy vár! Nem is akármilyen! A vár bevételére egy kiadós ebédelés után került sor. Ismét meghallgattuk a fehérvárcsurgói gyerekek kiselőadásait. Nagy sikert aratott Falkos lovag szerelmi története. A vár megismerésében egy nagyon kedves idegenvezető hölgy volt a segítségünkre. Néhányan csodálkoztak azon, hogy milyen szépen beszél magyarul. Valaki meg is kérdezte, hol tanulta a magyar nyelvet? Ő büszkén válaszolta, hogy azért beszél így, mert neki ez az anyanyelve. Talán most éreztük igazán, hogy tulajdonképpen a régi Magyarország területén járunk.

9 A nap izgalmaihoz tartozott még egy íjászverseny is. Ehhez biztonságos helyszínt kellett keresni, ahol senkit és semmit sem veszélyeztettünk. És még mindig nem volt vége a meglepetéseknek, mivel este a vacsora után következett a divatbemutató. Igazán szépek voltak a lányok a reneszánsz stílusú ruhákban, de legalább olyan nagy sikere volt annak a fiúnak, aki Mátyásnak öltözött be. Ez a nap is szép és tartalmas volt, és őszintén szólva el is fáradtunk. Így az esti programok és a fürdés után könnyű volt álomba merülni. Értékelés: Ennek a napnak nagy értéke volt az, hogy hallottuk a szép magyar szót is Szlovákiában. Úti céljainknak megfelelően találkozhattunk a régi várakkal. Tovább alakultak az iskolák közötti baráti kapcsolatok is szeptember 20. csütörtök Előkészítés: A napi programhoz tartozó két helység Körmöcbánya és Bajmóc. A tanulók előzetesen (Móron) feldolgozták a két városhoz tartozó nevezetességet, felkészültek a forgószínpadszerű kiselőadások megtartására. Körmöcbányával kapcsolatban feldolgozták a Katarina-templom építészetére jellemző gótikus stílus ismertetőjegyeit, a végvárak szerepét, a vitézek hajdani életmódját, az itt élő történelmi családok neveit és rövid történelmét, valamint a településre jellemző bányászatot és a pénzverde történetét. A másik tanulócsoport Bajmóc várához fűződő helyi mondát dramatikusan dolgozott fel. Elkészítettük a várháború eszközeit, feliratait. Összeállítottuk az esti komplex játékos műveltségi vetélkedő feladatsorát és kellékeit. Tartalom: A szerdán este érkező viharos szél és eső komoly fejtörést okozott mindenkinek: vajon a rossz időjárás miatt hogyan sikerül a csütörtökre tervezett sok-sok főként szabadtéri program? Ahhoz viszont elég fáradtak voltunk, hogy nagyon hamar mély álomba merüljünk és a sors kegyeire bízzuk magunkat. Minden szerencsésen alakult, az eső reggelre elállt, s bár a szél még erősen fújt, valamint a hőmérséklet is nagyot esett, ez már nem lehetett akadálya annak,

10 hogy az előttünk álló, szinte legszebbnek és legérdekesebbnek tűnő programot meg ne valósítsuk. A korai fél hetes ébresztő, és a tartalmas melegszendvics után 8 órakor indult csapatunk a tőlünk kb. 50 km-re fekvő Körmöcbányára. Buszunk egészen közel parkolt a városközpontban álló Szent Katalin-templomhoz. Rövid sétánk során megcsodáltuk a Szentháromság-szobrot és az egykori pénzverde épületét. Gyönyörűen rendezett, virágos parkon keresztül és sok-sok lépcsőt legyűrve értünk a lenyűgözően szép, és a város felett uralkodó templom épülete elé. Idegenvezetőink két csoportba osztva kísértek végig bennünket a templom udvarában található nevezetességekig. Láthattunk itt óriási, hársfából faragott, angyalokra emlékeztető szobrokat, amelyek első pillantásra akár aranyból is készülhettek, olyan szépen csillogtakvillogtak. Kezünkkel is megtapasztalhattuk a szobrokba vájt üregeket, amelyek a fa jobb szellőzését tették lehetővé. Aranyporral vontak bevonva, ez tette őket olyanná, mintha valóban tömör aranyból készültek volna. Hihetetlenül hangzott, de a szobrok némelyike már 500 évnél is öregebb volt. Meglátogattuk a Bányász-kápolnát, melyet egykoron bányászok őriztek, s itt elborzasztó falfestményeket láthattunk az egykori kínzóeszközökről, illetve a kínzások menetéről. Az eretnekek sajnos így bűnhődtek bűneikért. A Csontkamra is félelmetesnek tűnt sokunknak, hiszen elszórt emberi csontokkal találkozhattunk itt. Nem ez volt az eredeti temetkezőhely, de a temető megszűnése után itt őrzik a mai napig az ott talált emberi maradványokat. A legnagyobb élményt az jelentette, amikor megszámlálhatatlanul sok lépcsőt megmászva végre feljutottunk a templomtoronyba, amely egyben kilátóként is funkcionált. Szavakkal kifejezhetetlen csoda tárult elénk: maga a város a szebbnél szebb épületekkel, a magas hegyvonulatok, az erdő. Kár, hogy az erős szél majd lefújt bennünket a magasból. Ismét a földre érve egyesült a két csoport, és magát a templomot is szemügyre vehettük. Szemünk-szánk elállt a csodálkozástól, s ezek után senkinek nem lehet kétsége, hogy fel fogjuk ismerni a gótikus építészeti stílust, bármerre járjunk is a világban. Ezek után következhetett a radnótis diákok forgószínpadszerű előadássorozata a végvárakról, a helység földrajzi és természeti adottságairól, a pénzverdéről, a körmöci arany történetéről, s

11 az egyik állomáson még körmöci kitűzőt is készíthettünk. Élményekkel tele ültünk vissza a buszra, s indultunk tovább a közel 50 km-re fekvő Bajmócra. Már az előkészületek során is feltűnt a bajmóci várkastély szépsége és épsége, de ahogy a város fel közeledtünk, szinte vonzotta a tekinteteket a magasban álló gyönyörűséges vár. Közvetlenül a tövében, a bejárattól néhány méterre fogyasztottuk el az ízletes (és jó forró) húslevest, illetve egy sokak által ismeretlen ételkülönlegességet, a gőzgombócot. Fél 3-kor már a vár udvarán csodálhattuk a korhű ruhákba öltözött színészeket, akik ízelítőt adtak a középkori várakban folyó életről. Sajnos ezt nem érthettük, hiszen minden jelenet szlovákul folyt. Kész labirintus maga a vár, nem lenne tanácsos egyedül felfedezni. A tornyokkal, belső várudvarral, várárokkal körülölelt kastélyban kicsit visszacsöppentünk a régmúltba. Mindenkit lenyűgözött a rengeteg arannyal bevont oszlop, fal mennyezet. Idegenvezetőnk bőséges információval szolgált a lovagi életről, sőt néhány szerencsés tanuló részese is lehetett egy játékos lovagi viadalnak. Őket a várlátogatás végén lovaggá ütötték.. Sokszor megfordult ezen a vidéken, s magában a várban Mátyás királyunk is. A vár előtti parkban most is áll egy óriási hársfa, amely arra emlékeztet, hogy Mátyás gyakran üldögélt alatta, sőt néha még a fontos politikai megbeszéléseit is itt folytatta. Rövid közvélemény-kutatás után kiderült, hogy a diákok körében ez a vár volt a legszebb, a legmegragadóbb. Egy nagyon rövid kis ajándékvásárlás után máris az állatkertben találtuk magunkat, amely közvetlenül a vár mellett fekszik. Kis csoportokban, térképpel a kezünkben tájékozódva kerestük fel az egyes állatokat. Legérdekesebbnek a majmokat és hüllőházat találtuk. Sajnos eközben úgy elszaladt az idő, hogy hiába készültünk fel a várháborúra, már nem volt időnk lefolytatni a Körmöc-Bajmóc csatát. Úgy döntöttünk, hogy ezt a vártúránk utolsó napján és helyszínén, Madaron fogjuk pótolni. Este 8-kor kimerülten, ám élményekkel gazdagon értünk vissza Selmecbányára, a szállásunkra. Gyors vacsora, majd kezdődhetett a radnótis diákok előadása, akik Bajmóc várának mondáját játszották el nekünk meglehetősen vicces módon. Az esti vetélkedőn 5 fős csapatok mérkőztek meg a legfigyelmesebb vártúrajáró címért. A tervezett játékos vetélkedőnek egy rövidített változata került sorra, hiszen így is fél 11 lett,

12 mire ágyba bújhattunk. Élményekben gazdag, s a hideg és szeles idő ellenére lelket melengető, szemet gyönyörködtető nap volt a mai. Értékelés: A csütörtöki program volt talán a legbőségesebbre tervezve. Legpozitívabb az volt, hogy a gyerekek továbbra is kitartóan és nagyon aktívan vettek részt a felkínált programokban. A legjobban Bajmócon csillogott a szemük, hiszen ennyi csodát egy helyen ritkán kapunk. Még a kellemetlen időjárás és a rengeteg lépcsőzés után is jókedvűek tudtak maradni, és bár majdnem lehetetlennek tűnt, az esti rövid vetélkedőn is lelkesen vettek részt. Jó volt látni az elmúlt napok során kialakult összetartást. Szerencsés volt a napi program azért is, mert az állatkertben töltött időt szabadidőként értékelték az önálló felfedezés miatt. A nap egyetlen hiányossága az elnapolt várháború, ám erre sem a helyszín, sem az időjárás nem volt alkalmas, sőt az e napra tervezett rengeteg látnivaló miatt időben sem fért volna el. A program pótlását holnapra tervezzük szeptember 21. péntek Előkészítés: Az utolsó nap programját nagy körültekintéssel és időben kellett előkészítenünk. A madari testvériskola diákjaival ezúttal sportversenyeket szerveztünk. Felkértük a madari edzőt a fiú focimeccs levezetésére, s a válogatott csapat összeállítására. Mi, a négy iskola diákjaiból szerveztük a válogatottat. A lányoknak métabajnokságot szerveztünk. A madariak korábban sosem játszották ezt a labdajátékot, ezért a Kazinczy Ferenc Tagiskola testnevelő tanára ben leírta és elküldte a játék menetét és a szabályokat. A madari kolléga ennek alapján megtanította a játékot, gyakorolt a lányokkal, s felkészítette őket az utolsó délutáni megmérettetésre. A versenyekhez szükséges eszközöket (métaütő, labdák, bóják) előkészítettük, a jutalmakat, okleveleket a díjazáshoz megvásároltuk. Lehetőséget adtunk továbbá a diákoknak, hogy a hét kedvenc játékát ismét játszhassák: előkészítettük az íjat, s a számháborút modern várháborúvá alakítva megírtuk a fejre erősíthető információs lapokat. Délelőtt lehetőséget adtunk a gyerekeknek ajándékok vásárlására, ezért a szükséges pénzváltást előre elvégeztük.

13 Tartalom: Nehezen keltünk az utolsó reggelen. Lassan ment a becsomagolás. A szobánkat szépen kitakarítottuk, úgy adtuk át. Mintha a reggelinél is halkabbak lettünk volna. Reggeli után megköszöntük segítőinknek az egész heti önzetlen munkát. Rita néninek, hogy szlovákul tudó szülőként sokat segített a kirándulás előkészítésében, a szállásfoglalásban és az ebédek rendelésében. A sofőr bácsiknak, hogy mindig eljutottunk úti célunkhoz, és nem történt a kanyargós utak ellenére sem baj. Megköszöntük Fenesi Andrásnak, hogy gyönyörű fotókat és videofelvételeket készített programjainkról és a felvidéki várakról. Azután hazafelé indultunk. Út közben még két remek program várt bennünket. Először Érsekújváron álltunk meg, hogy megnézzük a várost és ajándékokat vásároljunk szüleinknek, barátainknak. Aztán újra Madarra érkeztünk. Ezúttal finom paprikás krumpli főtt a bográcsban. Az asztalokra édes szőlő is került. A remek ebéd után a sportpályára mentünk. A fiúk fociban, a lányok métában mérték össze ügyességüket. A madari lányok korábban nem ismerték ezt a játékot. Tanárunk, Zita néni e- mailben küldte el a játékleírást és a szabályokat, úgy tanulták meg. Mégis fantasztikusan játszottak. Az első meccset meg is nyerték. Métában a körmérkőzések után végül MIX nevű csapatunk lett az első. Nagyon büszkék voltunk. A fiúk is remekül játszottak, de a madariak jobbak voltak, megérdemelten nyertek. A nézők közül sokan beálltak íjászkodni és a kedvenc várháborúnkat is eljátszhattuk. Gyorsan elmúlt a délután. Madari barátainktól az útra finom uzsonnát is kaptunk. Aztán megköszöntünk mindent, s elbúcsúztunk vendéglátóinktól és kollégáinktól. Este 7 órára értünk haza.móron már vártak bennünket szüleink. Sokan könnyeztünk, mikor elbúcsúztunk új barátainktól. Azóta is tartjuk a kapcsolatot. Alig várjuk, hogy október 2-án a projektzárón újra találkozhassunk.remek volt, köszönjük neked, Határtalanul!

14 Értékelés: Az utolsó nap valamennyi programját is sikerült megvalósítanunk. A diákok ugyanolyan lelkesedéssel vettek részt a madari diákokkal szervezett közös sportversenyekben, mint az első nap közös emlékműsorában. Örömmel nyugtáztuk, hogy kedvünkért a madari lányok megtanultak métázni, s hogy jó hangulatú, fair-play játékokat játszottunk. A korábbi íjászat és várháború olyan nagy tetszést aratott, hogy Madaron folytattu Sikerült elérni a célunkat s a pályázati célokat is. Nemcsak mi, kazinczysok, hanem a pusztavámi, a fehérvárcsurgói és a móri diákok is baráti kapcsolatot alakítottak ki a madari diákokkal. Megismerhettük a határainkon túl élő magyarok életét, kultúráját, lakóhelyük földrajzi és gazdasági jellemzőit, történelmi, irodalmi, építészeti, képzőművészeti értékeit, gasztronómiáját szeptember. 26. Értékelő óra Az értékelő tanórán csoportokban dolgoztunk. Az én csoportomnak az volt a feladata hogy a kirándulás 3. napját mutassa be. Közösen összegyűjtöttük a kékkői és a füleki várban hallott és látott információinkat. A közös élmények is előkerültek. A fiúknak különösen tetszett a kiállított ágyú. Egy fotót is készítettünk róluk. Ez azóta is díszíti az osztálytermet. A csoportok munkáját ezután összesítettük, majd egy rövid prezentációt készítettünk közösen október 8. Nemzeti összetartozás napja Iskolánkban egy nagyon érdekes programra került sor október 8-án. Ez volt a nemzeti összetartozás napja. Előzetes feladatként egy menetlevelet kellett készíteni, amit osztályfőnöki órán beszéltünk meg. A mi menetlevelünket magyar szimbólumok díszítették. A témanapon sokféle érdekes feladattal találkoztunk. Totót töltöttünk ki a magyarsággal kapcsolatos kérdésekről, prezentációt láthattunk a lovas életről, tesztelhettük ügyességünket, rövidfilmet tekinthettünk meg a nagyvilágban élő magyarokról, majd pedig a zenehallgatással és képek segítségével híres magyarokról tudtunk meg sok érdekeset. A legizgalmasabb feladat a csokoládéöntés volt. Aki a csokit szereti, rossz ember nem lehet. Az összetartozást jelképező szimbólumokat készítettünk barna és fehér csokiból, amit mindenki hazavihetett, vagy megkóstolhatott. A feladatok lezárásaként egy közös csokoládészívet készítettünk, amiben minden osztály munkája megjelent, illetve az állomásokon szerzett kirakódarabokból állítottunk össze egy közös képet.

15

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk.

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk. Első nap Reggel 6-kor indultunk a Cseresnyés Kollégium elől. A határ átlépése után az első megállónk Nagyszalonta volt. Megnéztük a város főterét ahol Erdély egyetlen Kossuth Lajos szobor található. Ellátogattunk

Részletesebben

Nagykároly után, vesekő szülő utakon keresztül jutottunk el Sződemeterbe. A templomkertben álló Kölcsey szobor körül énekeltük nemzeti imádságunkat.

Nagykároly után, vesekő szülő utakon keresztül jutottunk el Sződemeterbe. A templomkertben álló Kölcsey szobor körül énekeltük nemzeti imádságunkat. Kirándulás! Ha nyár, akkor utazás! Ha utazás, akkor közösen! Így gondoltuk ezt gyülekezetünkben is, és aug. 18-án reggel felkerekedtünk, és elindultunk Máramarosszigetre, összesen 48-an. Szeretett, jól

Részletesebben

8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23.

8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23. 8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23. Kísérő tanárok: Lipcsei Anna Mária projektfelelős (osztályfőnök, pedagógia ) Buzás Klára tanító, gyógypedagógus) Rabóczki Ottó osztályfőnök ( testnevelés-biológia

Részletesebben

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ Gyakorlati hely: Park Hotel Le Sorgenti Gyakorlat időtartama: 2012. május 01.-augusztus 01. Készítette: Szabó Alexandra

Részletesebben

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) A tények: Időpont: 2012. október 10 13. Helyszínek, látnivalók, programok: Dachau: koncentrációs tábor megtekintése Strasbourg: angolosok: részvétel

Részletesebben

Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21.

Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21. Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21. Utassy József Általános Iskola Az előkészületek Iskolánkban nagy örömmel fogadtuk a hírt, hogy a,,határtalanul pályázat keretében a hetedik osztályos tanulók egy

Részletesebben

HATÁRTALANUL ERDÉLY 2015.05.18.-22. a Julianna Református Általános Iskola 7. osztályának kirándulása

HATÁRTALANUL ERDÉLY 2015.05.18.-22. a Julianna Református Általános Iskola 7. osztályának kirándulása HATÁRTALANUL ERDÉLY 2015.05.18.-22. a Julianna Református Általános Iskola 7. osztályának kirándulása Előzetes foglalkozások BÉRES FERENC ÉNEKLŐ VERSENY 2015. március 27-én a tordai Jósika Miklós Líceum

Részletesebben

Erasmus+ beszámoló. Margate, Egyesült Királyság. 2015. július 10-július 25. Készítette: Rácz Józsefné. 1. A tanulmányút általános értékelése

Erasmus+ beszámoló. Margate, Egyesült Királyság. 2015. július 10-július 25. Készítette: Rácz Józsefné. 1. A tanulmányút általános értékelése Erasmus+ beszámoló Margate, Egyesült Királyság 2015. július 10-július 25. Készítette: Rácz Józsefné 1. A tanulmányút általános értékelése 2013-ban az Erasmus+ pályázat által nyújtott lehetőséggel élve

Részletesebben

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének!

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! Beküldendő A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 6. c (21 fő 8 lány, 13 fiú) Résztvevők száma:

Részletesebben

A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN

A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN Élménybeszámoló az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola 7. osztályának tanulmányi kirándulásáról 1.nap A Határtalanul! pályázaton osztályunk egy

Részletesebben

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe Felvidéki kirándulásunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre. A kirándulást hosszas előkészítő munka előzte meg, amiben tanáraink

Részletesebben

European Accountancy Week

European Accountancy Week European Accountancy Week Riga, 2016. március 13. március 19. Edutus delegáció: Medve Ivett, Mónus Ádám, Korondy Tamás Felkészítő tanár: Dr. Melles Hagos Tewolde Tartalomjegyzék Előkészületek... 3 2016.

Részletesebben

Leonardo pályázat "Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén! " Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február.

Leonardo pályázat Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén!  Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február. Leonardo pályázat "Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén! " Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február.28 Készítette: Antal Szabina Emese 14.Ru Küldő intézmény: SzSzKSz

Részletesebben

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ. 2012. május 5-12. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr. Atyhai felmérő tábor

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ. 2012. május 5-12. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr. Atyhai felmérő tábor Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ 2012. május 5-12. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr Atyhai felmérő tábor Készítette: Bánó Zsófia 2012. 05. 05.-12. 2012. 05. 05. nap Kora reggel az iskola

Részletesebben

NYÁRI TÁBOROZÁS NAGYRÁBÉ 2013.08.12.-08.18.

NYÁRI TÁBOROZÁS NAGYRÁBÉ 2013.08.12.-08.18. 1 NYÁRI TÁBOROZÁS NAGYRÁBÉ 2013.08.12.-08.18. 2 BESZÁMOLÓ Augusztus 12. Délelőtt a 13 fős szamosújlaki gyerek izgatottan várakozott az Idősek Klubja előtt az autóbuszra. Tíz órakor indultunk el Gyügye

Részletesebben

Gázló TT 2008 A rekordok napja 2008. július 12.

Gázló TT 2008 A rekordok napja 2008. július 12. Gázló TT 2008 A rekordok napja 2008. július 12. 4:30 Fire! - üvölti Hans-Peter Geerdes (ki az?), nincs mese, menni kell. Lassan megy az öltözés, kínlódás minden ruhadarabot felvenni mondjuk jó idő van,

Részletesebben

Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében

Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében (2015.05.21-05.26) 1. nap (2015.05.21) 2015.05.20-án 23.30-kor kezdtünk összegyűlni a suli előtt. Az idő barátságtalanul hűvös volt, előtte nem

Részletesebben

EGÉSZSÉGNAP 3. Alsó tagozat PROGRAMTERV

EGÉSZSÉGNAP 3. Alsó tagozat PROGRAMTERV EGÉSZSÉGNAP 3. Alsó tagozat PROGRAMTERV Balatonszabadi, 2014. június 12. Pedagógiai célok Célunk a környezettudatos nevelés: a tudatos szelektív hulladékgyűjtés jelentőségére való figyelemfelkeltés. Hisz

Részletesebben

Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás

Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás Tanulmányi kirándulásunk témája erdélyi születésű történelmi nagyságok és az erdélyi történelemben fontos helyszínek felkeresése. Az előkészítő szakaszban külső

Részletesebben

Útinapló. Farkaslaka Székelyudvarhely Parajd Szováta Medve-tó Felsősófalva -- Korond

Útinapló. Farkaslaka Székelyudvarhely Parajd Szováta Medve-tó Felsősófalva -- Korond Útinapló 3.nap Farkaslaka Székelyudvarhely Parajd Szováta Medve-tó Felsősófalva -- Korond Ma is csepergő esőre ébredtünk, de ez nem vette el a kedvünket, hiszen ma is sok-sok érdekes és új vár ránk! Első

Részletesebben

CERN BESZÁMOLÓ. Hétfő. Kedd. Kovács Dávid Péter 11.a

CERN BESZÁMOLÓ. Hétfő. Kedd. Kovács Dávid Péter 11.a CERN BESZÁMOLÓ Hétfő Iskola után öt óra tájra mindenki épségben, ha nem is időben, de megérkezett a reptérre. Itt minden rendben ment, becsekkoltunk, majd rövid várakozást követően elkezdődött a beszállás.

Részletesebben

Indiai titkaim 5 - nagy kupac csomag

Indiai titkaim 5 - nagy kupac csomag 2010 szeptember 05. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Eljött a nagy nap. 1993. december 13-a, Luca napja. Indulás Indiába

Részletesebben

Erdei iskola Kétbodonyban 2010. május25-29. Zrínyi Ilona Általános Iskola 5. osztályosai

Erdei iskola Kétbodonyban 2010. május25-29. Zrínyi Ilona Általános Iskola 5. osztályosai Erdei iskola Kétbodonyban 2010. május25-29. Zrínyi Ilona Általános Iskola 5. osztályosai Iskolánkban először került sor a tanulásszervezés e formájára. Az erdei iskola sajátos, a környezet adottságaira

Részletesebben

ÚÁMK Általános Iskolája Baja 2011. április 11-15.

ÚÁMK Általános Iskolája Baja 2011. április 11-15. OKOS DÖNTÉS, SZELEKTÍV GYŰJTÉS! Környezetvédelmi projekt ÚÁMK Általános Iskolája Baja 2011. április 11-15. Készítette: Faidtné Árkovics Margit A környezetvédelem jelen életünk egyik kiemelkedő fontosságú

Részletesebben

Erasmus beszámoló Finnország, Kokkola 2006

Erasmus beszámoló Finnország, Kokkola 2006 Erasmus beszámoló Finnország, Kokkola 2006 Kovács Szilvia Kovács Szilviának hívnak, a Budapesti Műszaki Főiskola, Keleti Károly Gazdasági Karának végzős hallgatójaként adatott meg számomra a lehetőség,

Részletesebben

A környék legjobb sulija

A környék legjobb sulija A környék legjobb sulija Szerintem minden diák egyetért velem, ha azt mondom, hogy egy jó suliban rengeteg a program. Persze az még jobb lenne, ha a gyerekeknek kellene tanítania a tanárokat, de ezt sajnos

Részletesebben

Visszajelzések osztályoktól

Visszajelzések osztályoktól Visszajelzések osztályoktól 2014. 06. 18-ai napot töltöttük Önöknél. 3-8.osztályos tanulókkal. Már a szervezésben is rendkívül rugalmasan kezelték a kéréseimet a programokkal kapcsolatosan. Ezt tovább

Részletesebben

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten)

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten) Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten) A 2013/2014. tanévben immár harmadik alkalommal megrendezett Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyen elért első helyezésünkkel csapattársam, Boros János Mátyás,

Részletesebben

Húsvét a Bruderhofban

Húsvét a Bruderhofban Húsvét a Bruderhofban 1998 augusztusában Gyurka bácsi bíztatására az akkor 6 fős családunk elrepült az angliai Beech Grove nevű protestáns eredetű, megújult hutteri gyökerű családközösségbe. Erről a 6

Részletesebben

Szakmai gyakorlat, Hollandiában

Szakmai gyakorlat, Hollandiában Szakmai gyakorlat, Hollandiában (2012.10.27-2012.11.24) Varga Vanessza Ágnes (leendő) Gyógypedagógiai asszisztens Hol is kezdjem Olyan sok élményben volt részem ez alatt a négy hét alatt, hogy a hazaérkezésem

Részletesebben

Beszámoló. Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében.

Beszámoló. Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében. Beszámoló Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében. A külföldi képzés lehetőségét az iskolában, egy pályázat útján nyertem el három társammal

Részletesebben

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ 2012. június 16-23. Domokos Kázmér Iskolacsoport Szováta 2012.06.16. szombat Indulás 8:15 Szovátáról-Erdélyből Csomagok bepakolása az utolsó szovátai megállónál.

Részletesebben

SZISZKI KRÓNIKA. Százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium BULGÁRIA NOVEMBER 22-27.

SZISZKI KRÓNIKA. Százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium BULGÁRIA NOVEMBER 22-27. PROJEKTHÍRADÓ NATURE DETECTIVES BULGÁRIA NOVEMBER 22-27. Felelős szerkesztő: Breznay Gáborné Írta és szerkesztette: Bakos Babett Király Orsolya 2015. november 22-27-ig került sor a Nature Detectives elnevezésű

Részletesebben

Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László

Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László 2012. április 21. Szombat Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László 10:00-kor találkoztuk a többiekkel Ferihegyen, a 2B terminálon. Az utunk zökkenőmentesnek ígérkezett

Részletesebben

Név: Szalkai Patrik György. Erasmus Élmény beszámoló

Név: Szalkai Patrik György. Erasmus Élmény beszámoló Név: Szalkai Patrik György Erasmus Élmény beszámoló Az Erasmus által a finnországi Kuopio városába utazhattam ki két hónapra (2015. április 13-tól június 14-ig), ahol egy hotel, nevezetesen a Best Western

Részletesebben

Bronze Website Award. Ismét bronzérmesek

Bronze Website Award. Ismét bronzérmesek XVII. évfolyam VII. szám Az IPA világszerte a rendvédelmi szervek aktív és nyugalmazott állományából toborozza tagságát, célja a formális, szakmai kereteken túlmutató személyes kapcsolatok kialakítása,

Részletesebben

HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN

HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN Kirándulásunk a Határtalanul! pályázat keretein belül jött létre, abból a célból, hogy megismerkedjünk a felvidéki magyar diákokkal, és szorosabb kapcsolatot alakítsunk ki velük.

Részletesebben

Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében )

Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében ) Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében ) 1. nap - 2009. július 12. Vasárnap UTAZÁS Reggel 8 körül szedett össze a busz minket Paks különböző

Részletesebben

2016.április 4-8. Bem József Általános Iskola Gárdonyi Géza Tagintézmény

2016.április 4-8. Bem József Általános Iskola Gárdonyi Géza Tagintézmény 2016.április 4-8. Bem József Általános Iskola Gárdonyi Géza Tagintézmény Osztály Téma Projekt jellege Megvalósult projektek száma: 8 Részt vevő pedagógusok száma: 21 Projektbe bevont tanuló száma: 317

Részletesebben

Tavasz, húsvéti ünnepkör projekt

Tavasz, húsvéti ünnepkör projekt Tavasz, húsvéti ünnepkör projekt Ennek a háznak udvarában Szép kisbimbót láttam. Vizet hoztam tövére, Szálljon áldás fejére! Szabad-e locsolni? Tavasz, húsvéti ünnepkör /projekt/ Korcsoport: 1.osztály

Részletesebben

1 - Szociális Szakszolgálati Hírlevél - Kedves Máltai Barátaink!

1 - Szociális Szakszolgálati Hírlevél - Kedves Máltai Barátaink! 1 - Szociális Szakszolgálati Hírlevél - MMSz Kecskemét IV. évfolyam/6. szám Dél-Alföld 2008 szeptember Kedves Máltai Barátaink! Majdnem egy év telt el a legutóbbi hírlevelünk óta. Felsorolni is nehéz az

Részletesebben

OTTHON AZ ERDŐBEN VÁCDUKÁN

OTTHON AZ ERDŐBEN VÁCDUKÁN BESZÁMOLÓ OTTHON AZ ERDŐBEN VÁCDUKÁN Iskolánk neve: Vácrátóti Petőfi S Ált. Iskola Benedek Elek Tagiskola Címe: 2167, Ifjúság u. 2 Résztvevő diákok száma: 110 Korosztály: 8-10 évesek Osztályok: 3-4 osztály

Részletesebben

PROGRAM BESZÁMOLÓ BAKONYBÉL

PROGRAM BESZÁMOLÓ BAKONYBÉL PROGRAM BESZÁMOLÓ BAKONYBÉL Szakmai beszámoló Pedagógiai célok: a tanulók biológiai, földrajzi, történelmi ismereteinek elmélyítése az ember és a természet harmonikus együttélésének megtapasztalása a kíváncsiság,

Részletesebben

Erasmus beszámoló Tüske Éva Università degli Studi di Ferrara Ferrara Olaszország

Erasmus beszámoló Tüske Éva Università degli Studi di Ferrara Ferrara Olaszország Erasmus beszámoló Tüske Éva Università degli Studi di Ferrara Ferrara Olaszország Azon szerencsések közé sorolhatom magam, akinek lehetősége adódott fél évet Olaszországban töltenie. Ezt persze mind az

Részletesebben

Nagyboldogasszony Székesegyház

Nagyboldogasszony Székesegyház Hetedikesek élménybeszámolója Királyok és fejedelmek útján Erdély szívében A Dunaújvárosi Petőfi Sándor Általános Iskola 7-es évfolyama, 45 tanulóval és 4 kísérő tanárral a Határtalanul pályázat keretében

Részletesebben

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének!

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! Beküldendő A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 5.c Résztvevők száma: 20 fő Időpont: 2008.

Részletesebben

Megjelenik 1.500 példányban AZ ÉSZAK-ZALAI VÍZ- ÉS CSATORNAMÛ ZRT. KIADVÁNYA XXII. ÉVFOLYAM 2. SZÁM

Megjelenik 1.500 példányban AZ ÉSZAK-ZALAI VÍZ- ÉS CSATORNAMÛ ZRT. KIADVÁNYA XXII. ÉVFOLYAM 2. SZÁM Megjelenik 1.500 példányban AZ ÉSZAK-ZALAI VÍZ- ÉS CSATORNAMÛ ZRT. KIADVÁNYA XXII. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2 A TARTALOMBÓL: ü Javult az ivóvíz minősége 3 9. oldal A hivatalos átadással befejeződött a Zalavíz

Részletesebben

Görögországi beszámoló. 1. nap

Görögországi beszámoló. 1. nap 1. nap Az első napunk utazással telt. Délután 5 órakor találkoztunk a Liszt Ferenc Repülőtéren, a gépünk pedig 18:45- kor indult Thessaloniki felé. Este 22:30-kor (görög időszámítás szerint) szálltunk

Részletesebben

Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület

Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület 2011. évi KÖZHASZNÚ JELENTÉSE Tavasz A tél végén többször megfordultunk Tebén, de a hó miatt érdemi munkát, még ellenőrzéseket sem tudtunk végezni. Amint elolvadt

Részletesebben

Erasmus+ beszámoló. Margate, Egyesült Királyság. 2015. július 10-július 25. Készítette: Kárászné Németh Anita

Erasmus+ beszámoló. Margate, Egyesült Királyság. 2015. július 10-július 25. Készítette: Kárászné Németh Anita Erasmus+ beszámoló Margate, Egyesült Királyság 2015. július 10-július 25. Készítette: Kárászné Németh Anita 1. A tanulmányút általános értékelése 2013-ban elvégeztem az Agenda Projektház Oktatási, Tanácsadó

Részletesebben

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7.

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. 2011.10.24. hétfő Ma reggel 9:00-kor a Kőbánya-Kispest 200E buszmegállójában találkoztuk. Felszálltunk a buszra és elindultunk a Liszt Ferenc (Ferihegy) reptér

Részletesebben

Pole and Hungarian, Two good friends project

Pole and Hungarian, Two good friends project Pole and Hungarian, Two good friends project A projektet az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (közleményben) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit. Önkéntesként

Részletesebben

- LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért

- LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért Beszámoló- Törökország Pogány Frigyes - LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért Készítette: Popp Judit Linda A projekt időtartama: 2014.június 29.- 2014.július 26. Helyszín:

Részletesebben

Merre induljunk ha gyerekkel utazunk Boldogkőváralja és környéke látnivalói

Merre induljunk ha gyerekkel utazunk Boldogkőváralja és környéke látnivalói Merre induljunk ha gyerekkel utazunk Boldogkőváralja és környéke látnivalói Aki gyerekkel utazik az tudja, hogy a legfontosabb nekünk szülőknek, hogy a kicsik jól érezzék magukat, mert akkor nekünk is

Részletesebben

A program leírása: A program célja:

A program leírása: A program célja: A program leírása: Az EKMK Vitkovics Alkotóház ART AKTÍV néven művészeti műhelyeket szervez, tavasztól az anyaintézményünk legkisebbeknek szóló, Szivárvány alkotóköre is itt dolgozik. Évközben, heti rendszerességgel

Részletesebben

ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA

ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA Turizmus-vendéglátás szak Idegenforgalom és szálloda szakirány 2013/14. II. szemeszter/nappali Varga B. Veronika Varga B. Veronika vagyok, a Nyugat-Magyarországi

Részletesebben

PROJEKT NAPLÓ. Határtalanul programról, mely a. támogatásával valósult meg. Pályázati azonosító: BGA-12-HA-02-0875

PROJEKT NAPLÓ. Határtalanul programról, mely a. támogatásával valósult meg. Pályázati azonosító: BGA-12-HA-02-0875 PROJEKT NAPLÓ Határtalanul programról, mely a támogatásával valósult meg Pályázati azonosító: BGA-12-HA-02-0875 2012.október 19-23 Magyarország (Sátoraljaújhely) 2013. március 14-18 Erdély (Gyergyószentmiklós)

Részletesebben

SZASZÁÉK gondoskodnak.

SZASZÁÉK gondoskodnak. ÉBREDÉS A PÁRI IFJÚSÁGI ÉS NEMZETISÉGI EGYESÜLET TÁJÉKOZTATÓ SZÓRÓLAPJA 2009. JÚNIUS PÁRI, Nagy utca 24. Teleház Telefon: 74/887-391 E-mail: ebredes.pari@vipmail.hu Meghívó PÖRKÖLTFŐZŐ VERSENY A Pári Ifjúsági

Részletesebben

GyalogTrefort vándortábor

GyalogTrefort vándortábor 65 1 beszámolók nyári programokról 2 GyalogTrefort vándortábor 26. túra Országos Kéktúra (2011. június 26. július 1.) Útvonal: Mátraverebély > Ágasvári turistaház > Mátraszentistván > Mátraszentlászló

Részletesebben

2014. június. Nagypall Község Önkormányzatának lapja

2014. június. Nagypall Község Önkormányzatának lapja Nagypalli Hírhozó Nagypall Község Önkormányzatának lapja Elballagtak nagycsoportos óvodásaink. Búcsút vettek az óvodától, az óvó néniktől, kispajtásoktól és a játékoktól. Szeptembertől várja őket az iskolapad.

Részletesebben

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban JuGáWi 7.A 2010. december-2011. január Női Kézilabda Európa Bajnokság Amiről szó van az újságban: Rövidpályás Úszó Világbajnokság Férfi Kézilabda Világbajnokság Adventi műsor Mikulás-buli az osztályban

Részletesebben

Dabasi. helyzet. Bajnokcsapat! A tradíció kötelez, a jelen felhatalmaz, a jövő lehetőséget kínál. 2016. április 3.

Dabasi. helyzet. Bajnokcsapat! A tradíció kötelez, a jelen felhatalmaz, a jövő lehetőséget kínál. 2016. április 3. Dabasi - helyzet Az FC Dabas rendszeresen megjelenő kiadványa I. évfolyam. 8. szám Bajnokcsapat! A tradíció kötelez, a jelen felhatalmaz, a jövő lehetőséget kínál. 2016. április 3. bajnokcsapataink Bajnok

Részletesebben

Határtalanul! a hetedikesek osztálykirándulása Erdélybe

Határtalanul! a hetedikesek osztálykirándulása Erdélybe Határtalanul! a hetedikesek osztálykirándulása Erdélybe A hetedik osztályosok kirándulása 2015. április 14-én hajnal kettőkor indult az iskola előtti buszmegállóból. A csomagok és az ajándékok gondos bepakolása,

Részletesebben

Nyitnikék nagycsoport

Nyitnikék nagycsoport A TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0114 Kompetencia alapú oktatás bevezetése a Szegvár-Mártély ÁMK óvodáiban és iskoláiban Szegvár-Mártély ÁMK Kurca-parti Óvoda Szegvár, Hunyadi u. 25. BESZÁMOLÓ Szegvár a vizek falva

Részletesebben

Író-invázió a kistelepülési könyvtárakban

Író-invázió a kistelepülési könyvtárakban Mi történt a KSZR háza táján? Rovatvezető: Mikolasek Zsófia mikolasek.zsofia@jamk.hu 20/2326-626 V. évfolyam 5-6. szám 2015. május-június Író-invázió a kistelepülési könyvtárakban Mikolasek Zsófia A József

Részletesebben

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám CSENGŐSZÓ A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám Készítették: A Diák-újságíró szakkör tagjai: Juhász Valentina, Jónás Levente, Flórián Zsolt, Prohászka

Részletesebben

Silvas János. Beszámoló a svájci utazásról

Silvas János. Beszámoló a svájci utazásról Silvas János Beszámoló a svájci utazásról Az első nap, az indulás A Liszt Ferenc repülőtéren találkoztunk délután öt órakór. Megvártuk amíg mindenki megérkezik és közben kiosztották a jegyeket. Miután

Részletesebben

Gyorsjelentés. az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK:

Gyorsjelentés. az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK: Gyorsjelentés az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK: Hunya Márta PhD Kőrösné dr. Mikis Márta Tartsayné Németh

Részletesebben

Határtalanul! Galántai táncok. Előkészítő programok

Határtalanul! Galántai táncok. Előkészítő programok Határtalanul! Galántai táncok Előkészítő programok A Határtalanul! program keretében a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium 9. HR osztálya a gimnáziumi együttműködés keretében a felvidéki, galántai Kodály Zoltán

Részletesebben

HartApro.hu. Havonta megjelenő, ingyenes újság. Hartai hírek. 3. oldal. Hát immár elértük a csúcsot. Hartai Hársfavirág Szociális Központ

HartApro.hu. Havonta megjelenő, ingyenes újság. Hartai hírek. 3. oldal. Hát immár elértük a csúcsot. Hartai Hársfavirág Szociális Központ HartApro.hu ISSN 2064-3241 Óvodai hírek 6. oldal Havonta megjelenő, ingyenes újság Hartai hírek 3. oldal 2014. július Tájékoztató a hartai kábeltelevízió és internetszolgáltatás helyzetéről 4-5. oldal

Részletesebben

Témahét előkészítő megbeszélése:

Témahét előkészítő megbeszélése: Témahét előkészítő megbeszélése: Időpont: 2010. Helye: Csurgay Franciska Általános Iskola Táborfalva Részt vevők: Alsó tagozatos Munkaközösség, igh., Szalonnáné A hét feladatának felvázolása. Gondolat

Részletesebben

Úton a világ megismerése felé

Úton a világ megismerése felé Úton a világ megismerése felé Világos Nándor 12.A Korán kelés. Álmosság. Hétfő. A reggeli kapkodás mintha egy másik, egy gyorsabb időben zajlana. Hideg, rossz idő. Kocsiút, szerencsére dugó nélkül. Elválás,

Részletesebben

Az aranykezű nagyapám

Az aranykezű nagyapám Őseink nyomában területi honismereti pályázat 2016 II. Családban maradt Az aranykezű nagyapám Készítette: Magó Réka Felkészítő tanár: Katonáné Hajdu Ilona 8.a osztályos tanuló Thurzóné Mustos Ildikó Balassi

Részletesebben

Nyugdíjasok karácsonyi köszöntése

Nyugdíjasok karácsonyi köszöntése Penci Hírek 2016. évi 1. szám január Nyugdíjasok karácsonyi köszöntése Sok évre visszanyúló hagyomány immár az is, hogy a karácsony előtti szombaton meghívást kapnak a hetven éven felüli nyugdíjasok a

Részletesebben

2012. augusztus 30- szeptember 1.

2012. augusztus 30- szeptember 1. 2012. augusztus 29. Szokásunkhoz híven a korai indulást választottuk, így pár perccel öt óra után már motoroztunk ki a kikötőből. Ez így leírva egyszerűnek tűnik, de nekünk ott, beszorulva két nagy hajó

Részletesebben

2016. Február ISSN 2498-5619. Hartai Újság. TopNet tájékoztató 5. oldal. Intézményi Hírek 4. oldal. Hartai Hírek 2-3. oldal

2016. Február ISSN 2498-5619. Hartai Újság. TopNet tájékoztató 5. oldal. Intézményi Hírek 4. oldal. Hartai Hírek 2-3. oldal 2016. Február ISSN 2498-5619 Hartai Újság Hartai Hírek 2-3. oldal Intézményi Hírek 4. oldal TopNet tájékoztató 5. oldal 2. oldal Hartai Hírek II. Hartai Kolbászfesztivál Január 23-án 11 órakor indult a

Részletesebben

rajz: Balogh Oszkár I. évfolyam - 3. szám, 2014. december - január

rajz: Balogh Oszkár I. évfolyam - 3. szám, 2014. december - január rajz: Balogh Oszkár I. évfolyam - 3. szám, 2014. december - január MegérkezettaMikulás! Kedves Olvasó! A karácsony közeledtével mindenki szívében megerősödik a szeretet érzése. Végiggondoltad már, mi is

Részletesebben

Erasmus Albiban (Franciaország)

Erasmus Albiban (Franciaország) Erasmus Albiban (Franciaország) Prunariu Andrea PPKE-JÁK 2012 Előzmények Tavaly, 2011 szeptemberében az iskola meghirdetett egy pótjelentkezést a tavaszi félévre az Erasmus keretein belül. Mivel már egy

Részletesebben

Jézus vére, ments meg minket!

Jézus vére, ments meg minket! ÜZENET A CSÉPAI, SZELEVÉNYI, TISZAUGI ÉS TISZASASI RÓMAI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEK TÁJÉKOZTATÓJA V. évfolyam, 6. szám, 2007. július HÍREK, INFORMÁCIÓK, LELKISÉG, GYERMEKSAROK Jézus vére, ments meg minket!

Részletesebben

EGÉSZSÉGNAP 2. Alsó tagozat PROGRAMTERV. Balatonszabadi, 2014. június 3.

EGÉSZSÉGNAP 2. Alsó tagozat PROGRAMTERV. Balatonszabadi, 2014. június 3. EGÉSZSÉGNAP 2. Alsó tagozat PROGRAMTERV Balatonszabadi, 2014. június 3. Pedagógiai célok Ismerjék meg tanulóink a helyi és globális ökológiai problémákat és sajátítsák el saját szintjükön, azokat az alapvető

Részletesebben

Növekvő gyermeklétszámok

Növekvő gyermeklétszámok IX. évf. 5. sz. 2012. augusztus www.kiralyhegyes.hu Növekvő gyermeklétszámok óvodánkban, iskolánkban Palánta ültetvényezések a fóliasátorban Útkarbantartási munkálatok Egészségügyi szűrővizsgálatok Ingyenes

Részletesebben

Erasmusos utazásom Isztambulban

Erasmusos utazásom Isztambulban Erasmusos utazásom Isztambulban A hatodik Egyetemi félévemet az Istanbul Şehir Egyetemen töltöm Erasmus program keretein belül. Isztambul a legnépesebb város Törökországban a maga 15 millió hivatalosan

Részletesebben

www.bekszi.hu kozponti@mail.bekszi.hu tel.: +36 (66) 444-511 fax: +36 (66) 430-793 5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. Munkanapló

www.bekszi.hu kozponti@mail.bekszi.hu tel.: +36 (66) 444-511 fax: +36 (66) 430-793 5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. Munkanapló www.bekszi.hu kozponti@mail.bekszi.hu tel.: +36 (66) 444-511 fax: +36 (66) 430-793 5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. OM azonosító: 200913 Nyilvántartási szám: 21012-2007 Felnőttképz. akkr. lajstromsz.:

Részletesebben

MÁTYÁS KIRÁLY VITÉZE VOLTAM

MÁTYÁS KIRÁLY VITÉZE VOLTAM MÁTYÁS KIRÁLY VITÉZE VOLTAM ALAPADATOK KÉSZÍTETTE ÉS MEGVALÓSÍTOTTA Vajda Henrietta, Sikariné Müller Mária, Papp Róbert ÖSSZEFOGLALÁS A tanulók a történelmi olvasmányok feldolgozása során nagyon lelkesek

Részletesebben

Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n

Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n Előkészületek 2008. február 29-én jöttem Németországba, Wilhelmshaven-be a kötelező gyakorlatom eltöltésére, mely 3

Részletesebben

Szakképzés Foglalkoztatás Gyakorlati képzés Pályakezdők Munkaerő-piaci kereslet-kínálat. Tanulmány

Szakképzés Foglalkoztatás Gyakorlati képzés Pályakezdők Munkaerő-piaci kereslet-kínálat. Tanulmány Szakképzés Foglalkoztatás Gyakorlati képzés Pályakezdők Munkaerő-piaci kereslet-kínálat Tanulmány Pályakezdő szakmunkások elhelyezkedésének alakulása Gazdálkodók szakképző iskolát végzettek, felsőfokú

Részletesebben

XX. Vörösvári Napok megnyitója a Fő utca program ünnepélyes zárórendezvénye

XX. Vörösvári Napok megnyitója a Fő utca program ünnepélyes zárórendezvénye XX. Vörösvári Napok megnyitója a Fő utca program ünnepélyes zárórendezvénye Kedves Dieter Rubenbauer Polgármester Úr! Kedves Mik József Polgármester Úr! Kedves Ünneplő Pilisvörösvári Polgárok! Kedves Vendégeink!

Részletesebben

Kis lépés az embernek, nagy lépés Margitának TÁMOP-5.3.1-08/2-2009-0018

Kis lépés az embernek, nagy lépés Margitának TÁMOP-5.3.1-08/2-2009-0018 Kis lépés az embernek, nagy lépés Margitának TÁMOP-5.3.1-08/2-2009-0018 Kis lépés az embernek, nagy lépés Margitának projekt bemutatása a projektzárás küszöbén Ez a címe annak a támogató programnak, amely

Részletesebben

A kultúra és nyugalom völgye.

A kultúra és nyugalom völgye. Vereb A kultúra és nyugalom völgye. Vereb község Fejér megyében fekszik a Velencei-tótól 15 km-re, északra. Lakosainak száma 829 fő. Kicsi település, vendégszeretete annál nagyobb. Látogasson el hozzánk

Részletesebben

2016. április. Nagypalli Hírhozó. Nagypall Község Önkormányzatának lapja. Együtt ünnepeltünk március 15-én

2016. április. Nagypalli Hírhozó. Nagypall Község Önkormányzatának lapja. Együtt ünnepeltünk március 15-én Nagypalli Hírhozó Nagypall Község Önkormányzatának lapja Együtt ünnepeltünk március 15-én Nagypalli Német Nemzetiségi Óvoda- Kindergarten Pahl Kedves Olvasó! Tartalmas márciusnak néztünk elébe. A nőnap

Részletesebben

Hé, hát így kell bánni egy vendéggel? hallatszott egy rikácsoló férfihang.

Hé, hát így kell bánni egy vendéggel? hallatszott egy rikácsoló férfihang. Jackie megpróbálta felvenni a borítékot. Ez marha nehéz, gondolta. No, nem a boríték volt az, hanem a kidobó, aki a kezén állt, miközben ő a borítékot markolta. Az történt, hogy leejtette, egy két méter

Részletesebben

,,Tele vagyunk fiatallal,,

,,Tele vagyunk fiatallal,, t a v a s z t ó l õ s z i g,,tele vagyunk fiatallal,, Vakáció, szabadidõ: mindannyiunk iskolája! A nyári, a családi, közösségi idõtöltés, a táborok, minden, ami nem az iskolában, nem a televízióban, nem

Részletesebben

EGÉSZSÉGNAP 4. Alsó tagozat PROGRAM TERV

EGÉSZSÉGNAP 4. Alsó tagozat PROGRAM TERV EGÉSZSÉGNAP 4. Alsó tagozat PROGRAM TERV Balatonszabadi, 2014. Szeptember 26. Pedagógiai célok Célunk, hogy a kialakított programokkal, játékainkkal gyermekeknek emlékezetes és vidám időtöltést, felhőtlen

Részletesebben

Lajos polgármester. Ezután az óvodások zenés, ötletes, hangulatos műsora következett Németh

Lajos polgármester. Ezután az óvodások zenés, ötletes, hangulatos műsora következett Németh XI. évf. 6. sz. 2014. december www.kiralyhegyes.hu "Áldás szálljon házatokra, meghitt béke lengje be, boldogságnak légy forrása, szóljon errõl Szenteste!" Jégvirág költözzön mindegyik ablakba, gőzölgő

Részletesebben

2013. OKTÓBER HAVI PROGRAM ÉRTÉKELÉSE

2013. OKTÓBER HAVI PROGRAM ÉRTÉKELÉSE 2013. OKTÓBER HAVI PROGRAM ÉRTÉKELÉSE Október 1-jén a zenei világnap alkalmából fellépő Újfehértói Fúvószenekar nagy sikerű koncertet adott iskolánkban a város kulturális napi rendezvényeinek keretein

Részletesebben

Testületi ülésen történt

Testületi ülésen történt 2015. JÚNIUS Címlapsztori főcíme A tartalomból: Önkormányzati hírek Iskolai és óvodai hírek Visszatekintő Díszpolgár-jelöltek Falunapok Veterán gépjármű találkozó Anyakönyvi hírek, Felhívás társadalmi

Részletesebben

A Kiss Bálint Református Általános Iskola diákújságja. 2014. október

A Kiss Bálint Református Általános Iskola diákújságja. 2014. október Beköszöntő...? A Kiss Bálint Református Általános Iskola diákújságja 2014. október Szeptemberben elindult egy új tanév, s vele együtt elindult egy új szakkör is, a diákújságíró szakkör. Tagjai azt vállalták,

Részletesebben

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens Egy hónap Hollandiában Nagy Nikolett Fogászati asszisztens A kezdetek Úgy érzem, duplán is szerencsésnek mondhatom magam, hogy sikerült kijutnom Hollandiába.Egyrészt, mert hatalmas élményt jelentett számomra

Részletesebben

Vác. A XII. században Magyarország egyik leggazdagabb városa. Imre király itt tart 1193-ban nemzeti zsinatot.

Vác. A XII. században Magyarország egyik leggazdagabb városa. Imre király itt tart 1193-ban nemzeti zsinatot. Vác A Duna völgyében, különböző tájegységek találkozásánál fekszik ez a bájos, mediterrán hangulatú kisváros. Ha kellőképpen kipihentük magunkat, bújjunk kényelmes cipőbe, vegyünk térképet a kezünkbe,

Részletesebben

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!!

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! A VAJDA PÉTER ÉNEK- ZENEI ÁLTALÁNOS ÉS SPORTISKOLA LAPJA 18. ÉVFOLYAM 5. SZÁM 2012. JÚNIUS Botos Auróra 3.s JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! tartalom JÚNIUS 3 Kiváló Vajdások 4 Pedagógusnapra 5 Németországban Comeniussal

Részletesebben