PROJEKT NAPLÓ. Határtalanul programról, mely a. támogatásával valósult meg. Pályázati azonosító: BGA-12-HA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "PROJEKT NAPLÓ. Határtalanul programról, mely a. támogatásával valósult meg. Pályázati azonosító: BGA-12-HA-02-0875"

Átírás

1 PROJEKT NAPLÓ Határtalanul programról, mely a támogatásával valósult meg Pályázati azonosító: BGA-12-HA október Magyarország (Sátoraljaújhely) március Erdély (Gyergyószentmiklós)

2 2012. október Magyarország (Sátoraljaújhely)

3 Utazás Magyarországra Nagyon vártuk már, hogy elinduljunk Magyarországra. Az út hosszú volt, így csak annyira álltunk meg mindig, hogy a sofőr pihenjen, és mi elmenjünk az aktuális benzinkút mosdójába. Reggel 7 órakor indultunk és este fél nyolcra érkeztünk meg. Az egyik tanárnő kijött a busz elé a város elejére. Megérkezésünk után megismerkedtünk az ott lévő pedagógusokkal, akik nagy örömmel vártak minket, ők végig voltak a programokon velünk. Akármilyen program volt a 3 tanár mindig ott volt és minden eseményen még csatlakozott hozzánk az iskola 1-2 tanára.. Elkísértek a bentlakásba, ahol majd később 3 napig el voltunk szállásolva. Miután lepakoltunk az igazgató köszöntött minket. Majd mentünk vacsorázni. Első nap: Sátoraljaújhely város Polgármestere, Szamosvölgyi Péter fogadott minket. A Polgármesteri Hivatal történelmi dísztermében beszélt a városról, a városban található nevezetességekről. Kossuth Lajos a magyar történelem egyik kiemelkedő alakja. Gyermek és ifjúkora Sátoraljaújhelyhez kötődik.

4 Vendéglátóink készítettek egy füzetet, mely alapján vendégeink megismerhettük a Kossuthemlékhelyeket. Rögtön az első nap belevágtunk a munka közepébe. Megismerkedtünk az ottani diákokkal és barátságot kötöttünk. Ezek után csapatokba csoportosítottak, ahol kötelezően a csapat fele külföldi, míg a másik fele helybéli diák és tanár. A városban sorba vettük a nevezetességeket. A számunkra sem ismeretlen Kossuth sátoraljaújhelyi évei köré volt szerkesztve az a feladatlap, mely során megismertük a város nevezetességeit. Meglátogattuk Kossuth Lajos szobrát, később a volt megyeházát, a polgármesteri hivatalt, ahol Kossuth Lajos első szónoklatát tartotta. Az épület barokk stílusú, között épült és olaszok tervezték. Ezek után ellátogattunk a zsidó temetőbe ahol, Teitelbaum Mózesről hallottunk egy történetet, hogy milyen szerepe volt Kossuth életében. A nagytemplomhoz vezető úton megálltunk a piarista rendháznál, ahol megtudtuk, hogy itt működött a pálosok rendje majd 1698-ban lett belőle 2 emeletes épület. A nagytemplomtól még mindig távol voltunk mikor megálltunk egy táblánál a Hősők Tere 8 szám alatt, itt megtudtuk, hogy ez volt Kossuthék családi háza. Kossuth jogot végzett. Később végre meglátogattuk a várva várt nagytemplomot, amiről megtudtuk, hogy külseje barokk stílusú, Hild Lipót készítette a fő oltárt a XX. században kapta mostani formáját. Ebédre értünk vissza a bentlakásba. Rövid pihenő után már újra úton voltunk. A zsólyomkai Pincenapok rendezvényre mentünk. Ott az egyik pincében elmagyarázták nekünk a borkészítést. Megmutatták, hogyan tárolják a borokat és egy pici kóstolót is kaptunk. Ezután meglátogattuk a Magyar Kálváriát.

5 Ez az egyedülálló ilyen emlékhely, 14 stációból áll, a tetején egy turul madár található. Itt már megint másik tanár tartott nekünk történelmi ismertetőt a stációknál. A tetőre felérve készítettünk körpanorámához képeket majd az iskolába visszatérve vacsoráztunk. Utána irány a gépterem. Az iskola megismerése után elkezdődött a munka. Ismét egy tanár bemutatta a programot, mellyel elkészítettük a körpanorámás képeket. Amikor elkészültünk, már jó fáradtak voltunk, mentünk a bentlakásba.

6 2.nap A második napon reggeli után busszal indultunk el. Először Mikóházára mentünk. A Polyán egyesületet látogattuk meg. Nagy élmény volt, hogy felérve a hegy tetejére, egy erdélyi népi házat láttunk meg. A bácsi elmondta, hogy Erdélyből hozatta, és erdélyi emberek jöttek felépíteni ide. Bemutatta a gazdaságot, ahol nem használnak fosszilis energiát. A juhokat a szabadban nevelik. Ők állítják elő a különböző sajtféleségeket, ezekből kóstolót is kaptunk.

7 Érdekes volt, hogy a tányérokon ott voltak a különböző ízesítésű sajtok, almával kombinálva. Közben egy másik ember elkezdte főni bográcsban a pásztorok ebédjét, a slambucot. Bár nem tervezték, hogy maradunk, de meg szerettük volna nézni, hogyan készül ez az étel, így azt még megvártuk. Ezen a településen ebédeltünk. Délután tovább indultunk a Hegyközbe. Elmentünk egy volt aranybányához, ahol a bánya történetét is meghallgattuk. Utunk ezután Telkibányára vezetett. Itt a helyi református temetőben még él a szokás, hogy fából faragnak kopjafákat. Megismertettük a tanulókat a családok, férfiak, nők, hajadonok, gyermekek sírját mutató kopjafák különböző alakjával. Ezek közül néhányat le is kellett rajzolniuk a kapott füzeteinkbe. Este pedig folytattuk a munkát az informatika teremben.

8 3. nap A harmadik napon egy túra volt amely során megismertünk sokféle gombafajtát mint például a tarlógomba, őzláb gomba, hirip, tapló gomba, gyilkos galóca, farkas tinorú gomba, stb. Ezen gombák közül van ehető is és mérgező is. A gombász egyesület elnöke alaposan elmagyarázta nekünk mit kell tudnunk a gombákról. A túra fárasztó volt, Sátoraljaújhely legmagasabb hegyére. Ebéd után pedig kipróbáltuk a Kalandparkot. Nagyon jó élményeket szereztünk. Délután a Kollégiumba visszaérve még egy vetélkedőt rendeztek. A három nap alatt elsajátított ismereteket kellett visszaadniuk a tanulóknak, a teszten keresztül. Ezután átadták

9 ajándékainkat. Pólót, jegyzettömböt, tollat, a 100 éves évfordulóra kiadott könyvüket és a Piarista Kollégium által felajánlott könyvecskét kaptuk. Egy kis pihenő és átöltözés után voltunk hivatalosak vacsorára. Polgármester Úr vendégül látta az erdélyi csoportot, valamint néhány kísérő tanárt. A program méltó befejezése volt ez a vacsora. A történelmi díszterem hangulata, a különleges vacsora (cipóban sült csülök) és a kedves szavak nagy hatással voltak ránk. Másnap indultunk haza Erdélybe.

10 2013. március Erdély (Gyergyószentmiklós)

11 Fakultatív előkészítő program Mit tudsz Erdélyről, Gyergyóról címmel vetélkedőt rendeztünk. Megkaptuk a feladatokat és interneten kellett keresgetni a válaszokat. A feladatok kicsit nehéznek bizonyultak. A közös munka során jobban megismertük egymást, tanultunk egymástól. Mindenkinek más-más ötlete volt a kereséseket illetően, és az információk lényegének kiemeléseként. Hamar rájöttünk, hogy nem kell mindenkinek ugyanarra a kérdésre keresnie a választ. Felosztottuk kis csapatok között ki minek néz utána az interneten. Ha valaki megtalálta a keresett információt, akkor a többiek is leírták. Tanárnőék mondták, hogy őrizzük meg a munkáinkat, mert az út során hasznát fogjuk venni. Nekem a legérdekesebb kérdés az volt, hogy a Lázár kastélyba melyik fejedelem nevelkedett. Tudtam, hogy menni fogunk oda is. Nagyon izgalmas volt belegondolni abba, hogy olyan köveken fogunk járni, egy olyan kastélyban, ahol egykor egy fejedelem szaladgált. Ez nagyon izgalmasnak tűnik számomra, már alig várom, hogy ott legyünk! A fiúknak inkább a történelmi kérdések tetszettek. Őket az hozta izgalomba, hogy miért kellett Erdélyt elveszítenünk. Nem értették, hogy választhatnak el csak úgy mások egy országtól részeket. Ebből kialakult egy beszélgetés, hogy milyen lehet, ha az ember egyik nap még Magyarország lakosa, másik napon már nem. Voltak-e olyan családok, akiket ezek a döntések kettéválasztottak? Kicsit mélyebben átérezzük azt hiszem most már, hogy miért is olyan erős az erdélyi emberek magyarságtudata. A kötelező programelemek az előkészítő órák anyagai külön mellékletben találhatóak. Utazás: március 14. (első nap) Már mindenki nagyon izgatottan várta az indulást, hogy újra találkozhassunk barátainkkal. A kapcsolatot ősz óta tartottuk velük, csoportot hoztunk létre a közösségi oldalon, tájékoztattuk egymást a tanév eseményéiről. Csütörtök reggel 7 órakor elindultunk Sátoraljaújhelyből. Tudtuk, hogy hosszú út áll előttünk. A Bodrogköz felé vettük utunkat, s délelőtt elértük a Csengersimai határátkelőt. A néhány perces várakozás hirtelen több, mint egy órásra nőtt, hiszen 1 órával előre állítottuk óráinkat. Szatmárnémeti, Nagybánya, Dés útvonalon haladtunk, s csodáltuk a kissé esős, de mégis gyönyörű tájat. Az Erdélyi-medencét Szászrégennél érte el lelkes csapatunk. Már beesteledett, mire elértük Parajdot. Utunk a Bucsin-tetőn keresztül vitt, amely Parajd és Gyergyószentmiklós között félúton 1287 m magasságban fekvő nyereg, a Görgényi-havasok és a Hargita-hegység között, és vízválasztó Sóvidék és a Gyergyói-medence között. A hófödte, fenyvesekkel borított hegyek között értük el úti célunkat Gyergyószentmiklóst. 12 óra utazás után végre megérkeztünk, ahol a házigazdákkal örömmel üdvözöltük egymást. A szállás elfoglalása után mindenkinek jól esett a finom vacsora.

12 Erdély (Második nap) A második nap az út fáradalmait kipihenve indultunk reggelizni. Reggeli után vendéglátóink bemutatták az intézményt. Az épület közvetlen a kollégium mellett helyezkedik el. Az iskola elhelyezkedése és újszerű építési módja elnyerte tetszésünket. Körbevezettek minket az épületben, bepillantást nyerhettünk az iskola, a diákok mindennapi életébe. Megnézhettük, náluk hogyan zajlik egy-egy óra (jártunk matematika, földrajz, idegen nyelv, média órán). Megfigyelhettünk különbségeket, de azonosságokat is a két iskolarendszer között. A tapasztalatcsere után közösen indultunk el felfedezni a város nevezetességeit. Elsőként Gyergyószentmiklósi örmény római katolikus templomot látogattuk meg a város északkeleti részén. A mai örmény római katolikus templom között épült barokk stílusban. kapubástyákkal ellátott várfala 1748-ban készült - Örmény templom Felvilágosítást kaptunk az örmény templomok történelméről, az örmény nép letelepedésének körülményeiről és a templomépítési stílusról. - Tarisznyás Márton Múzeum A múzeum helyt ad állandó és időszakos kiállításoknak is. Egy régi gazdag család házának a berendezéseit és egy képgalériát néztünk meg először. A következő érdekesség a Gyergyó ünneplőben című állandó kiállítás volt. Itt a helyi népviseletek és régi tárgyak kerültek kiállításra. Majd várt minket egy magángyűjtemény (Dr. Jakab Gyula, gyergyószentmiklósi geológus mérnök magángyűjteménye) nemcsak különféle kőzet- és ásványfajtákat csodálhattunk meg, hanem néhány ritka darabbal is találkozhattunk. Valamennyiünket elkápráztatott a Braziliából származó ametiszt, a csiszolatlan gyémánt Venezuelából. E kincsek bányászatához szükséges eszközök, felszerelések is felkeltették érdeklődésünket. Egy teljesen új kiállítás is várt minket, aminek mi lehettünk az első megtekintői (a kiállítás hivatalos megnyitója március 15-én kora este volt). A tárlaton egyszerre, egymással

13 párhuzamba állítva tekinthettük meg Erdély nevezetes építészeti emlékeit és festői tájait a XIX. századi valamint a mai fotográfus szemével. - Ortodox templom A múzeum megtekintése után az ortodox templom következett. Itt is kaptunk eligazitást a templom felépítéséről és a vallás keletkezési körülményeiről. Ebben a templomban található egy könnyező Mária kép ami sok embert csalogatott a városba. - Szárhegyi Lázár Kastély Délután ellátogattunk Gyergyószárhegyre a Lázár család kastélyába. Érdekes volt azokon a padlókon sétálni, ahol Bethlen Gábor erdélyi fejedelem is nevelkedett. A kastélyudvarban volt egy börtön, a kolostor (ahol ferences szerzetesrend működött) és maga a kastély. A kastélynak van két bástyája és egy őrtornya, amelyből gyönyörű kilátás nyílik a városra és az azt körülölelő hegyekre. A kastély több kiállítás is helyt kapott. Nyaranta művészeti alkotótáboroknak ad otthont a kastély, melynek munkáiból is láthattunk néhányat.

14 Napközben az iskolában részt vettünk a március 15-ei ünnepségen, melyen néhány diákunk képviselte iskolánkat. Az ünnepség keretein belül egy történelmi vetélkedő is lezajlott. A vetélkedő csapataihoz Keris diákok is csatlakoztak. Az ünnepség ezen kívűl tartalmazott előadásokat és történelmi énekeket. Vacsora után a nap folyamán készített felvételekből a vendéglátokkal közösen készítettük kiadványunkat.

15 3. nap (Korcsolyázás Gyilkos tó Békás szoros) Kiss Péter-Karászi Árpád Szombati napi programunk erre a napra a korcsolyázás a városi jégpályán utána indulás a Gyilkos-tóhoz és a Békási-szoroshoz. Reggeli után a helyi diákokkal gyalog elindultunk a korcsolya pályához. Amikor odaértünk pont kezdődött a helyi jéghokisok edzése, megnéztük hogyan játszanak. Az edzés végén a pálya csak a miénk volt. Többen is úgy voltunk a korcsolyázással, hogy még nem tudunk, de az első pár esés után azok is ráéreztek a korcsolyázásra, akik nem tudtak. Nagyon jól éreztük magunkat ebben az egy órában, amíg korcsolyáztunk. Korcsolyázás után elindultunk busszal a Gyilkos-tó - Békás-szoros útvonalra. A Gyilkostóhoz 1 óra alatt oda is értünk, de közben áthaladtunk a Pongrácz tetőn, amely 1257 méteren húzódik a magasba. Felfelé haladva is nagyon szép volt a kilátás, de mire teljesen felértünk elképesztő látványban volt részünk. A Pongrácz tetőn kb. 10 percre megálltunk ahonnan gyönyörű kilátás tárult elénk a Gyergyói-medencére, valamint a Hagymás-hegység vonulataira. Kilátás a Pongrácz tetőről (1257 m)

16 A pihenőnk után a cél most már tényleg a Gyilkos-tó volt. A Gyilkos-tóhoz érve a helyi diákok beszámolót tartottak nekünk a tóról, annak legendáiról, valamint arról, hogy valójában hogyan is keletkezett a tó. A tó vize a nagy hideg miatt be volt fagyva és az előtte lévő nap leesett hó miatt a tóból sokat nem lehetett látni, de a fenyők megkövesedett maradványait azért megcsodálhattuk. A befagyott Gyilkos-tó A Gyilkos-tónak több legendája is született az évek alatt, de a legismertebb legenda az erdélyi mondavilág egyik legszebb, legérdekesebb története. Fazekas Eszter és Molnár Miklós szerelmét a fiú katonasora és a Zsivány vezér ármánykodása árnyékolja be. Végül az elrabolt leány a hegyekhez fordul segítségért, amelyek szinte emberi alakot öltve megmentik Esztert. Vihar közepette leomlanak maguk alá temetve a lányt, a zsiványt, és elzárják a környék folyóvizeit, amelyekből tó keletkezik. Tiszta időben a tó vize zöld, amely Eszter szemére emlékeztet. A Gyilkos-tó valójában 1837-ben keletkezett egy földcsuszamlás során. A tó 983 m tengerszint feletti magasságon van, kerülete 3 km, átlagos mélysége 5 m, legnagyobb mélysége 10,5 m. Látványosságát fokozza a valamikori fenyők vízből kiálló, megkövesedett maradványai. A tó körül éttermek és bazár sor van kialakítva, ilyenkor télen csupán egy-két bazár volt nyitva. A bazárokat végignézve kezdetét vette túránk a Békás-szoroshoz. Gyilkos-tó környéke

17 A gyalogtúránk nagyon élvezetesen telt, rengeteget beszéltünk a helyi diákokkal út közben gyönyörű, megfagyott vízeséseket láttunk. Körülbelül 2 óra gyaloglás után odaértünk a szoros szurdokai közé. A Békás-szoros a Keleti-Kárpátok legszebb, legnagyobb harántvölgye, a Békási-patak felső völgyében. Az átlag 1200 m magas csúcsok m magas sziklafalai között szurdokvölgy teljes hossza 5 km. A Gyilkos-tó és a Békási-szoros geológiai ritkaság, sajátos élővilággal. A szoros 3 részre osztható: a Pokol kapuja, Pokol tornáca és a Pokol torka. A szoros legzordabb része a pokol tornáca. A szoros egyik legszembetűnőbb sziklatornya az Oltárkő, amely tetején egy nagy kereszt található. A Gyilkos tó és a Békásszoros a Hagymás Nemzeti Parkhoz tartozik. A Békás-szoroshoz vezető látvány Oltárkő (1156 m)

18 Túránk befejezésével visszaindultunk a kollégiumba, ahol laktunk. Egy kis pihenő és a vacsora befejezése után az iskola néptáncos diákjai néptáncestet tartottak nekünk, amelyen a magyar és az erdélyi néptánc sajátosságait ismerhettünk meg. A bemutató után minket is bevontak a táncolásba és egy két lépést megtanítva együtt táncoltunk velük. Nagyon jól és hangulatosan telt az este.

19 2013. március 17. Utazásunk negyedik napján reggeli után egy kis útravalóval felszerelkezve utunk Parajd felé vezetett a Bucsinon át. Így alkalmunk volt nappali fényében megcsodálni a hófödte fenyveseket, felejthetetlen élményt nyújtott mindenkinek. A városba érve megvásároltuk a jegyeket, majd rövid várakozás után busz vitt minket le a sóbányába. A bányatermekbe közel 200 lépcsőn át vezetett az utunk. Mindenkit elbűvöltek a hatalmas csarnokok. A bánya levegője tiszta, száraz, így a turisták mellett a gyógyulnivágyók is látogatják. Mivel terápiás céllal 4 óra eltöltése javasolt a sóbányában, így a betegek számára a bányakamrában játszótereket, pihenőhelyeket, ping-pongozási, tollaslabdázási lehetőséget alakítottak ki. A sóbányában tett látogatásunk után tovább folytattuk utunkat. Következő állomásunk Korond, a Sóvidék legnevezetesebb települése, iparművészeti, idegenforgalmi és művelődési központja volt. A fazekasságáról híres faluban egy különleges mesterséggel ismerkedtünk meg, a toplászattal. A mester megismertette velünk, hogy mire használták régen a taplógombát, milyen tárgyakat lehet készíteni e növényből. Farkaslakán elsőként Tamási Áron emlékművét tekintettük meg. Hosszú séta után értük el az író szülőházát. Nagy élményt jelentett számunkra, hogy olyan személy mesélt nekünk az íróról, aki ismerte, aki családtag.

20 Utolsó állomásunk Csíksomlyón a kegytemplom meglátogatása volt. Este fáradtan, de sok-sok élménnyel gazdagodva értünk vissza a szállásra. Vacsora után a nap képeit rendeztük, majd a búcsúest következett március 18. Hétfő reggel 7 órakor indultunk haza. Szászrégenig a Maros mentén buszoztunk.

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk.

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk. Első nap Reggel 6-kor indultunk a Cseresnyés Kollégium elől. A határ átlépése után az első megállónk Nagyszalonta volt. Megnéztük a város főterét ahol Erdély egyetlen Kossuth Lajos szobor található. Ellátogattunk

Részletesebben

Útinapló. Farkaslaka Székelyudvarhely Parajd Szováta Medve-tó Felsősófalva -- Korond

Útinapló. Farkaslaka Székelyudvarhely Parajd Szováta Medve-tó Felsősófalva -- Korond Útinapló 3.nap Farkaslaka Székelyudvarhely Parajd Szováta Medve-tó Felsősófalva -- Korond Ma is csepergő esőre ébredtünk, de ez nem vette el a kedvünket, hiszen ma is sok-sok érdekes és új vár ránk! Első

Részletesebben

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe Felvidéki kirándulásunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre. A kirándulást hosszas előkészítő munka előzte meg, amiben tanáraink

Részletesebben

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ. 2012. május 5-12. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr. Atyhai felmérő tábor

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ. 2012. május 5-12. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr. Atyhai felmérő tábor Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ 2012. május 5-12. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr Atyhai felmérő tábor Készítette: Bánó Zsófia 2012. 05. 05.-12. 2012. 05. 05. nap Kora reggel az iskola

Részletesebben

HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN

HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN Kirándulásunk a Határtalanul! pályázat keretein belül jött létre, abból a célból, hogy megismerkedjünk a felvidéki magyar diákokkal, és szorosabb kapcsolatot alakítsunk ki velük.

Részletesebben

Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21.

Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21. Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21. Utassy József Általános Iskola Az előkészületek Iskolánkban nagy örömmel fogadtuk a hírt, hogy a,,határtalanul pályázat keretében a hetedik osztályos tanulók egy

Részletesebben

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) A tények: Időpont: 2012. október 10 13. Helyszínek, látnivalók, programok: Dachau: koncentrációs tábor megtekintése Strasbourg: angolosok: részvétel

Részletesebben

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ 2012. június 16-23. Domokos Kázmér Iskolacsoport Szováta 2012.06.16. szombat Indulás 8:15 Szovátáról-Erdélyből Csomagok bepakolása az utolsó szovátai megállónál.

Részletesebben

Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás

Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás Tanulmányi kirándulásunk témája erdélyi születésű történelmi nagyságok és az erdélyi történelemben fontos helyszínek felkeresése. Az előkészítő szakaszban külső

Részletesebben

A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN

A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN Élménybeszámoló az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola 7. osztályának tanulmányi kirándulásáról 1.nap A Határtalanul! pályázaton osztályunk egy

Részletesebben

Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében

Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében (2015.05.21-05.26) 1. nap (2015.05.21) 2015.05.20-án 23.30-kor kezdtünk összegyűlni a suli előtt. Az idő barátságtalanul hűvös volt, előtte nem

Részletesebben

Határtalanul Erdélyben 2014 2014. June 17. Tuesday 11:00

Határtalanul Erdélyben 2014 2014. June 17. Tuesday 11:00 Határtalanul Erdélyben 2014 2014. June 17. Tuesday 11:00 Az elmúlt tanévben iskolánk 7.a, 7.b osztályainak 24 tanulója a Bethlen Gábor Alapkezelõ Zrt. által Határtalanul! címmel meghirdetett BGA-13-HA-01

Részletesebben

HATÁRTALANUL ERDÉLY 2015.05.18.-22. a Julianna Református Általános Iskola 7. osztályának kirándulása

HATÁRTALANUL ERDÉLY 2015.05.18.-22. a Julianna Református Általános Iskola 7. osztályának kirándulása HATÁRTALANUL ERDÉLY 2015.05.18.-22. a Julianna Református Általános Iskola 7. osztályának kirándulása Előzetes foglalkozások BÉRES FERENC ÉNEKLŐ VERSENY 2015. március 27-én a tordai Jósika Miklós Líceum

Részletesebben

Nyitva tartás: hétfő kivételével naponta 10 00-12 00 és 14 00-17 00 ; Gyöngyös 3200, Szent Bertalan út 3.

Nyitva tartás: hétfő kivételével naponta 10 00-12 00 és 14 00-17 00 ; Gyöngyös 3200, Szent Bertalan út 3. Nagyrédei Kecskefarm, Nagyréde Kézműves kecskesajtok kóstolása egy csodálatos családi birtokon. A program egyéni bejelentkezés alapján történik és a házigazda személyesen a vendégekkel járja be a birtokot.

Részletesebben

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten)

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten) Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten) A 2013/2014. tanévben immár harmadik alkalommal megrendezett Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyen elért első helyezésünkkel csapattársam, Boros János Mátyás,

Részletesebben

HATÁRTALANUL! FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS RÁKÓCZIAK EMLÉKEI NYOMÁBAN. 2016. május 23-27.

HATÁRTALANUL! FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS RÁKÓCZIAK EMLÉKEI NYOMÁBAN. 2016. május 23-27. HATÁRTALANUL! FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS RÁKÓCZIAK EMLÉKEI NYOMÁBAN 2016. május 23-27. 1. nap Berekfürdőről reggel 7.00 órakor indultunk útnak Felvidékre, Csécsre. Útközben gyönyörködtünk a táj változatos

Részletesebben

LÉLEK, S SZABAD NÉP TESZ CSUDA DOLGOKAT IRODALMI ÁMBOLYGÁS ERDÉLYBEN ELŐKÉSZÍTŐ ÓRA. Jó tanácsok a jövő Határtalanul! utazó hetedikeseinek

LÉLEK, S SZABAD NÉP TESZ CSUDA DOLGOKAT IRODALMI ÁMBOLYGÁS ERDÉLYBEN ELŐKÉSZÍTŐ ÓRA. Jó tanácsok a jövő Határtalanul! utazó hetedikeseinek LÉLEK, S SZABAD NÉP TESZ CSUDA DOLGOKAT IRODALMI ÁMBOLYGÁS ERDÉLYBEN ELŐKÉSZÍTŐ ÓRA Jó tanácsok a jövő Határtalanul! utazó hetedikeseinek Barátkozz meg az iskola könyvtárával! A Gutenberg-galaxis nagyon

Részletesebben

Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület

Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület 2011. évi KÖZHASZNÚ JELENTÉSE Tavasz A tél végén többször megfordultunk Tebén, de a hó miatt érdemi munkát, még ellenőrzéseket sem tudtunk végezni. Amint elolvadt

Részletesebben

Nagyboldogasszony Székesegyház

Nagyboldogasszony Székesegyház Hetedikesek élménybeszámolója Királyok és fejedelmek útján Erdély szívében A Dunaújvárosi Petőfi Sándor Általános Iskola 7-es évfolyama, 45 tanulóval és 4 kísérő tanárral a Határtalanul pályázat keretében

Részletesebben

Határtalanul! a hetedikesek osztálykirándulása Erdélybe

Határtalanul! a hetedikesek osztálykirándulása Erdélybe Határtalanul! a hetedikesek osztálykirándulása Erdélybe A hetedik osztályosok kirándulása 2015. április 14-én hajnal kettőkor indult az iskola előtti buszmegállóból. A csomagok és az ajándékok gondos bepakolása,

Részletesebben

ÚTINAPLÓ. Határtalanul!

ÚTINAPLÓ. Határtalanul! ÚTINAPLÓ Határtalanul! Ismerkedés a csíki és a gyimesi történelmi és természeti helyszínekkel 2014. október 03-07. Készítették a Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola 7. évfolyamos tanulói 1. nap Reggel

Részletesebben

SZISZKI KRÓNIKA. Százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium BULGÁRIA NOVEMBER 22-27.

SZISZKI KRÓNIKA. Százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium BULGÁRIA NOVEMBER 22-27. PROJEKTHÍRADÓ NATURE DETECTIVES BULGÁRIA NOVEMBER 22-27. Felelős szerkesztő: Breznay Gáborné Írta és szerkesztette: Bakos Babett Király Orsolya 2015. november 22-27-ig került sor a Nature Detectives elnevezésű

Részletesebben

Erdély: 2014. május 23-25.

Erdély: 2014. május 23-25. Erdély: 2014. május 23-25. Tanulmányi kirándulás Május 23. Nagyon izgatottak voltunk reggel az utazás miatt. A csoportból sok gyerek még sohasem járt Romániában, ezért különösen nagy élmény volt számukra

Részletesebben

Útinapló a BGA-11-HA-02-057. sz. pályázaton elnyert. szovátai utazásról

Útinapló a BGA-11-HA-02-057. sz. pályázaton elnyert. szovátai utazásról Útinapló a BGA-11-HA-02-057. sz. pályázaton elnyert szovátai utazásról Projekt címe: Faipari és közgazdasági-marketing innováció Erdélyben és Pécsett 1. utazás Pécs-Szováta-Pécs Csütörtök 2011.10.06. Csütörtök

Részletesebben

Húsvét a Bruderhofban

Húsvét a Bruderhofban Húsvét a Bruderhofban 1998 augusztusában Gyurka bácsi bíztatására az akkor 6 fős családunk elrepült az angliai Beech Grove nevű protestáns eredetű, megújult hutteri gyökerű családközösségbe. Erről a 6

Részletesebben

Erasmus+ beszámoló. Nagy László András Franciaország, Angers

Erasmus+ beszámoló. Nagy László András Franciaország, Angers Erasmus+ beszámoló Nagy László András Franciaország, Angers Erasmus+ program Úgy gondolom az természetes volt, hogy mint mindenkiben, bennem is felmerült pár kérdés, amikor a GDF honlapján átnéztem az

Részletesebben

Görögországi beszámoló. 1. nap

Görögországi beszámoló. 1. nap 1. nap Az első napunk utazással telt. Délután 5 órakor találkoztunk a Liszt Ferenc Repülőtéren, a gépünk pedig 18:45- kor indult Thessaloniki felé. Este 22:30-kor (görög időszámítás szerint) szálltunk

Részletesebben

8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23.

8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23. 8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23. Kísérő tanárok: Lipcsei Anna Mária projektfelelős (osztályfőnök, pedagógia ) Buzás Klára tanító, gyógypedagógus) Rabóczki Ottó osztályfőnök ( testnevelés-biológia

Részletesebben

Úton a világ megismerése felé

Úton a világ megismerése felé Úton a világ megismerése felé Világos Nándor 12.A Korán kelés. Álmosság. Hétfő. A reggeli kapkodás mintha egy másik, egy gyorsabb időben zajlana. Hideg, rossz idő. Kocsiút, szerencsére dugó nélkül. Elválás,

Részletesebben

Áprily Lajos emléke Nagyenyeden

Áprily Lajos emléke Nagyenyeden Józsa Miklós Áprily Lajos emléke Nagyenyeden Áprily Lajos, a jeles transzszilván költő 1887. november 14-én született Brassóban. Édesapja Jékely Lajos, édesanyja Zigler Berta. A család két év múlva Parajdra

Részletesebben

Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében )

Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében ) Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében ) 1. nap - 2009. július 12. Vasárnap UTAZÁS Reggel 8 körül szedett össze a busz minket Paks különböző

Részletesebben

Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n

Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n Előkészületek 2008. február 29-én jöttem Németországba, Wilhelmshaven-be a kötelező gyakorlatom eltöltésére, mely 3

Részletesebben

Erdélyben jártunk. 2012. szeptember 17-én hétfőn reggel indultunk a szegvári önkormányzat egyik kisbuszával. Megtelik a kisbusz

Erdélyben jártunk. 2012. szeptember 17-én hétfőn reggel indultunk a szegvári önkormányzat egyik kisbuszával. Megtelik a kisbusz Erdélyben jártunk Az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy iskolánkat és községünket képviselve testvértelepülésünkre, Felsősófalvára látogathattunk. Utunkat ezzel a rövid kis beszámolóval szeretnénk megköszönni

Részletesebben

Felvidéki Kirándulás 2013.04.20-21.

Felvidéki Kirándulás 2013.04.20-21. Rajzverseny, vetélkedő a Felvidékről 2013. március 27-én különleges napunk volt a Nógrádsipeki Keresztény Általános Iskolában. Nevelőink rajzversenyt, vetélkedőt szerveztek részünkre. A versenyre csapatokat

Részletesebben

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens Egy hónap Hollandiában Nagy Nikolett Fogászati asszisztens A kezdetek Úgy érzem, duplán is szerencsésnek mondhatom magam, hogy sikerült kijutnom Hollandiába.Egyrészt, mert hatalmas élményt jelentett számomra

Részletesebben

European Accountancy Week

European Accountancy Week European Accountancy Week Riga, 2016. március 13. március 19. Edutus delegáció: Medve Ivett, Mónus Ádám, Korondy Tamás Felkészítő tanár: Dr. Melles Hagos Tewolde Tartalomjegyzék Előkészületek... 3 2016.

Részletesebben

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban JuGáWi 7.A 2010. december-2011. január Női Kézilabda Európa Bajnokság Amiről szó van az újságban: Rövidpályás Úszó Világbajnokság Férfi Kézilabda Világbajnokság Adventi műsor Mikulás-buli az osztályban

Részletesebben

Pole and Hungarian, Two good friends project

Pole and Hungarian, Two good friends project Pole and Hungarian, Two good friends project A projektet az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (közleményben) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit. Önkéntesként

Részletesebben

Beszámoló. Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében.

Beszámoló. Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében. Beszámoló Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében. A külföldi képzés lehetőségét az iskolában, egy pályázat útján nyertem el három társammal

Részletesebben

Időpont: 2016. augusztus 13-17. (szombat-szerda) 3 NAP SZABI! Utazás: légkondis különbusszal

Időpont: 2016. augusztus 13-17. (szombat-szerda) 3 NAP SZABI! Utazás: légkondis különbusszal Időpont: 2016. augusztus 13-17. (szombat-szerda) 3 NAP SZABI! Utazás: légkondis különbusszal Szállás: igényes panzióban Nagyszebenben, 2-3 ágyas szobákban Étkezés: az étkezéseket nappal, egyénileg kell

Részletesebben

- LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért

- LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért Beszámoló- Törökország Pogány Frigyes - LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért Készítette: Popp Judit Linda A projekt időtartama: 2014.június 29.- 2014.július 26. Helyszín:

Részletesebben

Erdei iskola Kétbodonyban 2010. május25-29. Zrínyi Ilona Általános Iskola 5. osztályosai

Erdei iskola Kétbodonyban 2010. május25-29. Zrínyi Ilona Általános Iskola 5. osztályosai Erdei iskola Kétbodonyban 2010. május25-29. Zrínyi Ilona Általános Iskola 5. osztályosai Iskolánkban először került sor a tanulásszervezés e formájára. Az erdei iskola sajátos, a környezet adottságaira

Részletesebben

ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA

ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA Turizmus-vendéglátás szak Idegenforgalom és szálloda szakirány 2013/14. II. szemeszter/nappali Varga B. Veronika Varga B. Veronika vagyok, a Nyugat-Magyarországi

Részletesebben

Bethlen emlékút. A Bethlen-út rövid története:

Bethlen emlékút. A Bethlen-út rövid története: Bethlen emlékút A Bethlen-út a Bükk első turista útja volt, átadására 1892. július 17-én került sor. A Miskolci Helyiipari Természetbarát Egyesület a 120 éves jubileumra emlékezve határozta el, hogy az

Részletesebben

Beszámoló a finnországi gyakorlatról

Beszámoló a finnországi gyakorlatról Leonardo pályázat Beszámoló a finnországi gyakorlatról 2013. január 19 - február 16-ig Készítette: Mészáros Eszter Küldő intézmény: SzSzKSz Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi és Könnyűipari Tagintézménye Szeged

Részletesebben

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ Gyakorlati hely: Park Hotel Le Sorgenti Gyakorlat időtartama: 2012. május 01.-augusztus 01. Készítette: Szabó Alexandra

Részletesebben

HATÁRTALANUL! JÓ UTAZÁS

HATÁRTALANUL! JÓ UTAZÁS HATÁRTALANUL! JÓ UTAZÁS Határtalan jókedvvel vágott neki 43 felsővárosi hetedikes diák és 5 kísérő tanár az őszi Határtalanul! kirándulásnak. Úti célunk Erdély, szálláshelyünk, ahogy a gyerekek nevezték:

Részletesebben

Királyok és fejedelmek útján - kirándulás Erdélyben

Királyok és fejedelmek útján - kirándulás Erdélyben Királyok és fejedelmek útján - kirándulás Erdélyben A Határtalanul pályázati program keretében a Tolnay Lajos Általános Iskola hetedikesei az idén is részt vehettek egy csodálatos négy napos erdélyi kiránduláson.

Részletesebben

Tábori hírmondó 2012. Személyes hangvételű beszámoló napról-napra...

Tábori hírmondó 2012. Személyes hangvételű beszámoló napról-napra... Tábori hírmondó 2012 Személyes hangvételű beszámoló napról-napra... Hétfő: Reggeli után megalakultak a csapatok; a Sárkányok, a Sárkányölők, a Lelkesek és a JC csapat. Komoly szabályok vannak, pontokat

Részletesebben

Ózdi kistérség ÓZDI KISTÉRSÉG. Régió: Észak-Magyarországi Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén

Ózdi kistérség ÓZDI KISTÉRSÉG. Régió: Észak-Magyarországi Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén Ózdi kistérség Régió: Észak-Magyarországi Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén Ózd Kistérség Többcélú Társulása 3600 Ózd, Városház tér 1. Tel/fax: 48/470-332 ozdgfi@axelero.hu Az Észak-magyarországi régióhoz tartozik,

Részletesebben

NYÁRI TÁBOROZÁS NAGYRÁBÉ 2013.08.12.-08.18.

NYÁRI TÁBOROZÁS NAGYRÁBÉ 2013.08.12.-08.18. 1 NYÁRI TÁBOROZÁS NAGYRÁBÉ 2013.08.12.-08.18. 2 BESZÁMOLÓ Augusztus 12. Délelőtt a 13 fős szamosújlaki gyerek izgatottan várakozott az Idősek Klubja előtt az autóbuszra. Tíz órakor indultunk el Gyügye

Részletesebben

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7.

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. 2011.10.24. hétfő Ma reggel 9:00-kor a Kőbánya-Kispest 200E buszmegállójában találkoztuk. Felszálltunk a buszra és elindultunk a Liszt Ferenc (Ferihegy) reptér

Részletesebben

CERN BESZÁMOLÓ. Hétfő. Kedd. Kovács Dávid Péter 11.a

CERN BESZÁMOLÓ. Hétfő. Kedd. Kovács Dávid Péter 11.a CERN BESZÁMOLÓ Hétfő Iskola után öt óra tájra mindenki épségben, ha nem is időben, de megérkezett a reptérre. Itt minden rendben ment, becsekkoltunk, majd rövid várakozást követően elkezdődött a beszállás.

Részletesebben

A környék legjobb sulija

A környék legjobb sulija A környék legjobb sulija Szerintem minden diák egyetért velem, ha azt mondom, hogy egy jó suliban rengeteg a program. Persze az még jobb lenne, ha a gyerekeknek kellene tanítania a tanárokat, de ezt sajnos

Részletesebben

Határtalanul! Galántai táncok. Előkészítő programok

Határtalanul! Galántai táncok. Előkészítő programok Határtalanul! Galántai táncok Előkészítő programok A Határtalanul! program keretében a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium 9. HR osztálya a gimnáziumi együttműködés keretében a felvidéki, galántai Kodály Zoltán

Részletesebben

J u b ile u m i k ia d v á ny

J u b ile u m i k ia d v á ny 2012. jú liu s 22 29. 1. szám J u b ile u m i k ia d v á ny S t a t i s z t i k á k Diákmunka ez olyan, mint egy építőtábor - lehet hallani egy-egy elejtett szót a várban a látogatók szájából. Mi is az

Részletesebben

Bronze Website Award. Ismét bronzérmesek

Bronze Website Award. Ismét bronzérmesek XVII. évfolyam VII. szám Az IPA világszerte a rendvédelmi szervek aktív és nyugalmazott állományából toborozza tagságát, célja a formális, szakmai kereteken túlmutató személyes kapcsolatok kialakítása,

Részletesebben

Dánia Nykobing Falster SOSU

Dánia Nykobing Falster SOSU Erasmus+K1 Mobilitasi Program Tanulói beszámoló Dánia Nykobing Falster SOSU 2015.10.26-2015.11.23 ORSZÁG KATA 14. gyakorló ápoló Beszámoló A Szegedi Szolgáltatási Szakképző Iskola Kossuth Zsuzsanna Tagintézményének

Részletesebben

Holland szakmai gyakorlat Varga Fanni

Holland szakmai gyakorlat Varga Fanni Holland szakmai gyakorlat Varga Fanni Soha nem gondoltam volna, hogy valaha adódik egy ilyen lehetőség az életemben. Tavaly, tanév végén lehetett pályázni.belevágtam. Elküldtem az önéletrajzomat és a motivációs

Részletesebben

GyalogTrefort vándortábor

GyalogTrefort vándortábor 65 1 beszámolók nyári programokról 2 GyalogTrefort vándortábor 26. túra Országos Kéktúra (2011. június 26. július 1.) Útvonal: Mátraverebély > Ágasvári turistaház > Mátraszentistván > Mátraszentlászló

Részletesebben

Dr. Kutnyányszky Valéria

Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria 2009 őszén egy hónapot töltött a Kongói Demokratikus Köztársaság területén fekvő Kiwanjában. A bükkösdi homeopátiás orvos az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU)

Részletesebben

Erasmus+ beszámoló. Margate, Egyesült Királyság. 2015. július 10-július 25. Készítette: Kárászné Németh Anita

Erasmus+ beszámoló. Margate, Egyesült Királyság. 2015. július 10-július 25. Készítette: Kárászné Németh Anita Erasmus+ beszámoló Margate, Egyesült Királyság 2015. július 10-július 25. Készítette: Kárászné Németh Anita 1. A tanulmányút általános értékelése 2013-ban elvégeztem az Agenda Projektház Oktatási, Tanácsadó

Részletesebben

BGA-13-HA-01 sz. Tartalmi és pénzügyi beszámoló 4. A HATÁRTALANUL! tanulmányi kirándulás

BGA-13-HA-01 sz. Tartalmi és pénzügyi beszámoló 4. A HATÁRTALANUL! tanulmányi kirándulás BGA13HA01 sz. Tartalmi és pénzügyi beszámoló 4. A HATÁRTALANUL! tanulmányi kirándulás FIGYELEM! Ezt a munkalapot NEM kell kinyomtatnia! 4.1. A célország: Válassza ki a legördülő menüből a célországot,

Részletesebben

JÁNOS 6,38. Alsóvárosi Harangszó 2013. szeptember. A nagykanizsai Szent József Plébánia lapja VIII. évfolyam 9. szám 2013.

JÁNOS 6,38. Alsóvárosi Harangszó 2013. szeptember. A nagykanizsai Szent József Plébánia lapja VIII. évfolyam 9. szám 2013. H A R A N G S Z Ó Alsóvárosi Harangszó 2013. szeptember A L S Ó V Á R O S I A nagykanizsai Szent József Plébánia lapja VIII. évfolyam 9. szám 2013. szeptember Mert nem azért szálltam alá a mennybõl, hogy

Részletesebben

BGF Szakkollégiumok I. Szakmai Vitanap

BGF Szakkollégiumok I. Szakmai Vitanap BGF Szakkollégiumok I. Szakmai Vitanap 2012. február 22. Rendező: Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar Szakkollégiumi Műhelye Program: 11.00.h: Találkozás a Markó utca 29-31. portájánál

Részletesebben

Közmeghallgatás. A Vértesszõlõsi Önkormányzat tájékoztató kiadványa 2007. december XIII. évfolyam 11. szám

Közmeghallgatás. A Vértesszõlõsi Önkormányzat tájékoztató kiadványa 2007. december XIII. évfolyam 11. szám A Vértesszõlõsi Önkormányzat tájékoztató kiadványa 2007. december XIII. évfolyam 11. szám Közmeghallgatás Közmeghallgatást tartottak november 9-én Vértesszőlősön. A fórumra közel százan érkeztek, hogy

Részletesebben

Finnországi beszámoló 2008

Finnországi beszámoló 2008 Finnországi beszámoló 2008 Szakmai gyakorlat Rovaniemiben Készítette: Kerékgyártó Ádám Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Középiskola 2008.03.27. Csütörtök: Délelőtt 11:40-kor elindult

Részletesebben

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám CSENGŐSZÓ A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám Készítették: A Diák-újságíró szakkör tagjai: Juhász Valentina, Jónás Levente, Flórián Zsolt, Prohászka

Részletesebben

Karácsonyi reménnyel

Karácsonyi reménnyel RÉPCESZEMEREI Hírlevél V. évfolyam, 2. szám 2009. december Karácsonyi reménnyel Szépen lassan fogyunk, hiszen idén is többen szenderültek örök nyugalomra a szemerei temetőben, mint ahány gyermekkel gyarapodott

Részletesebben

A kellemes időben gyorsan telt a nap, többszöri megállással, pihenővel késő délután értünk Lipcsébe.

A kellemes időben gyorsan telt a nap, többszöri megállással, pihenővel késő délután értünk Lipcsébe. A projekt adatai: Címe: Modern technikák a régi épületek felújításánál Helyszín: Lipcse, Németország Kint tartózkodás Ideje: 2015.06.13.-2015.07.04. Munkanyelv: német Tavalyi sikeres, a témában futó felnőtt

Részletesebben

2012. november 22 december 9.

2012. november 22 december 9. 2012. november 22 december 9. Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola Budapest Fogadó intézmény: Ecole du

Részletesebben

Annapurna alaptábor gyalogtúra Nepál

Annapurna alaptábor gyalogtúra Nepál Annapurna alaptábor gyalogtúra Nepál INDULÁS: 2016/04/20 UTAZÁS HOSSZA: 20 nap UTAZÁS TÍPUSA: Gyalogtúra LÉTSZÁM: 10-16 fő ÁR: 1200 USD 1. nap: KATHMANDU A katmandui repülőtéren találkozunk túravezetőnkkel,

Részletesebben

Készült: Salföld Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. május 25.- i nyilvános salföldi faluház hivatali helyiségében.

Készült: Salföld Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. május 25.- i nyilvános salföldi faluház hivatali helyiségében. 1 SALFÖLD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 8256 Salföld, Kossuth u. 27. Ikt.szám: S- 4-67 /2011. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Salföld Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. május 25.- i nyilvános

Részletesebben

Csoportélet A Pro Natura KBE törökországi túrája. A Pro Natura KBE törökországi túrája 2001 július 8-22.

Csoportélet A Pro Natura KBE törökországi túrája. A Pro Natura KBE törökországi túrája 2001 július 8-22. Csoportélet A Pro Natura KBE törökországi túrája A Pro Natura KBE törökországi túrája 2001 július 8-22. Szatyor Miklós Egyesületünk tagjai 2001 nyarán egy törökországi túrán vettek részt, mely során megismerkedtünk

Részletesebben

Jegyzői tájékoztató. Tisztelt Tápiószecsőiek! Kedves Tápiószecsőiek!

Jegyzői tájékoztató. Tisztelt Tápiószecsőiek! Kedves Tápiószecsőiek! 1 2 Jegyzői tájékoztató Tisztelt Tápiószecsőiek! Tápiószecső Nagyközségi Önkormányzat képviselőtestülete december havi első ülésére december 10-én került sor. Testületünk az alábbi témákkal kapcsolatosan

Részletesebben

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!!

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! A VAJDA PÉTER ÉNEK- ZENEI ÁLTALÁNOS ÉS SPORTISKOLA LAPJA 18. ÉVFOLYAM 5. SZÁM 2012. JÚNIUS Botos Auróra 3.s JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! tartalom JÚNIUS 3 Kiváló Vajdások 4 Pedagógusnapra 5 Németországban Comeniussal

Részletesebben

8. Építkezések, infrastrukturális fejlesztés

8. Építkezések, infrastrukturális fejlesztés 8. Építkezések, infrastrukturális fejlesztés Útépítések Az erdélyi közúti állapotok általában rosszak voltak, a visszacsatolás után különbözõ intézmények jelentéseiben gyakori probléma az útjavítások sürgetése.

Részletesebben

Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László

Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László 2012. április 21. Szombat Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László 10:00-kor találkoztuk a többiekkel Ferihegyen, a 2B terminálon. Az utunk zökkenőmentesnek ígérkezett

Részletesebben

SZUBJEKTÍV BENYOMÁSOK AZ 55. ORSZÁGOS FIZIKATANÁRI ANKÉT ÉS ESZKÖZBEMUTATÓRÓL avagy mit is csináltunk április végén Gyôrben

SZUBJEKTÍV BENYOMÁSOK AZ 55. ORSZÁGOS FIZIKATANÁRI ANKÉT ÉS ESZKÖZBEMUTATÓRÓL avagy mit is csináltunk április végén Gyôrben SZUBJEKTÍV BENYOMÁSOK AZ 55. ORSZÁGOS FIZIKATANÁRI ANKÉT ÉS ESZKÖZBEMUTATÓRÓL avagy mit is csináltunk április végén Gyôrben Tepliczky István Bláthy Ottó Villamosipari Szakközépiskola, Miskolc Az 55.-nek

Részletesebben

Téli Túrák nemzeti parkjainkban

Téli Túrák nemzeti parkjainkban Téli Túrák nemzeti parkjainkban Időpont: január 23. (szombat) országszerte számos helyszínen A téli időszakban nemzeti parkjaink egészen más arcukat mutatják felénk. Akik a friss időben csatlakoznak az

Részletesebben

1 - Szociális Szakszolgálati Hírlevél - Kedves Máltai Barátaink!

1 - Szociális Szakszolgálati Hírlevél - Kedves Máltai Barátaink! 1 - Szociális Szakszolgálati Hírlevél - MMSz Kecskemét IV. évfolyam/6. szám Dél-Alföld 2008 szeptember Kedves Máltai Barátaink! Majdnem egy év telt el a legutóbbi hírlevelünk óta. Felsorolni is nehéz az

Részletesebben

A DEBRECEN-NAGYERDEI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG LAPJA

A DEBRECEN-NAGYERDEI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG LAPJA A DEBRECEN-NAGYERDEI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG LAPJA 2016/6 Aki csak hallja, az is mondja:»jöjj!«aki szomjazik, jöjjön! Aki akarja, vegye az élet vizét ingyen! (Jel 22,17) Fiatalok konfirmációja Szivárványívemet

Részletesebben

Nagykároly után, vesekő szülő utakon keresztül jutottunk el Sződemeterbe. A templomkertben álló Kölcsey szobor körül énekeltük nemzeti imádságunkat.

Nagykároly után, vesekő szülő utakon keresztül jutottunk el Sződemeterbe. A templomkertben álló Kölcsey szobor körül énekeltük nemzeti imádságunkat. Kirándulás! Ha nyár, akkor utazás! Ha utazás, akkor közösen! Így gondoltuk ezt gyülekezetünkben is, és aug. 18-án reggel felkerekedtünk, és elindultunk Máramarosszigetre, összesen 48-an. Szeretett, jól

Részletesebben

Növekvő gyermeklétszámok

Növekvő gyermeklétszámok IX. évf. 5. sz. 2012. augusztus www.kiralyhegyes.hu Növekvő gyermeklétszámok óvodánkban, iskolánkban Palánta ültetvényezések a fóliasátorban Útkarbantartási munkálatok Egészségügyi szűrővizsgálatok Ingyenes

Részletesebben

A találkozó két részből állt: a) a német partnerkórus városában tartott helyi rendezvényekből és b) egy központi fesztivál-programból

A találkozó két részből állt: a) a német partnerkórus városában tartott helyi rendezvényekből és b) egy központi fesztivál-programból Néha a mesék is valósággá válnak. Néha viszont a valóság nemesedik mítosszá. A Lovassy László Gimnázium Bel Canto Kamarakórusának tagjai álomszerű, csodálatos élményként élték meg az 1996 nyarán Németországban

Részletesebben

Március. Oktatás-nevelés. Sződiek Híradója 2011. tavasz. Angol nyílt óra az iskolában. Történelemóra interaktív táblával

Március. Oktatás-nevelés. Sződiek Híradója 2011. tavasz. Angol nyílt óra az iskolában. Történelemóra interaktív táblával Oktatás-nevelés Drogprevenciós előadás felnőtteknek ban táncversenyen is részt vehettünk, rock and roll és twist közül lehetett választani, sőt a gyerekek is nevezhettek, akik mindezt nagyon élvezték.

Részletesebben

Erasmus + Készítette: Csurgai Vivien

Erasmus + Készítette: Csurgai Vivien Erasmus + 2015 Készítette: Csurgai Vivien 1.NAP Délelőtt megismerkedtünk a szállásunk közvetlen környékével. Ez olyan mintha egy farm lenne, ahol 4-5 családi ház, szántóföldek és néhol állatok vannak.

Részletesebben

1. Tandem-túra két nap, két megye, két ország

1. Tandem-túra két nap, két megye, két ország 1. Tandem-túra két nap, két megye, két ország Hosszas készülődés és tervezgetés után úgy döntöttünk pünkösd hétvégéjén túlesünk az első csomagos túránkon a tandemünkkel. A célunkon sokáig filozofáltunk,

Részletesebben

azaz nyolcvan korty alatt a Balkán körül

azaz nyolcvan korty alatt a Balkán körül c s e p i n p é t e r azaz nyolcvan korty alatt a Balkán körül 1 h i t e l e s ú t i n a p l ó c s e p i n p é t e r lakásunk volt paripánknak háta... azaz nyolcvan korty alatt a Balkán körül 1 h i t

Részletesebben

32 késszúrással ölték meg Brenner János atyát Ötven esztendeje gyilkolták meg a papi hivatás vértanúját

32 késszúrással ölték meg Brenner János atyát Ötven esztendeje gyilkolták meg a papi hivatás vértanúját OSSERVATORIO LETTERARIO *** Ferrara e l'altrove *** Magyar nyelvű online melléklet - Supplemento online in lingua ungherese http://www.osservatorioletterario.net - http://xoomer.virgilio.it/bellelettere/

Részletesebben

DOMSZKY ZOLTÁN. 69 nap alatt Magyarország körül

DOMSZKY ZOLTÁN. 69 nap alatt Magyarország körül DOMSZKY ZOLTÁN 69 nap alatt Magyarország körül Előzmények Sajnos nem olyan régtől túrázom talán úgy 10 éve kezdtem, de nagyon megszerettem, és belekóstoltam a teljesítménytúrázás műfajába is. Nagyon lelkes

Részletesebben

A Székelyföld geográfiája dióhéjban

A Székelyföld geográfiája dióhéjban Hankó Vilmos Dr. A Székelyföld geográfiája dióhéjban Az erdélyi felföld keleti részén nagy kiterjedésű, hegyekkel sűrűn behálózott hegyes vidék emelkedik. A hegyek hatalmas tömegéből különösen két hegylánc

Részletesebben

2. TELEKI 50 TELJESÍTMÉNYTÚRA

2. TELEKI 50 TELJESÍTMÉNYTÚRA B Ö R Z S Ö N Y A K C I Ó C S O P O R T 2. TELEKI 50 TELJESÍTMÉNYTÚRA DR. TELEKI PÁL GRÓF EMLÉKÉRE BÖRZSÖNY, 2001. ÁPRILIS 14. Kedves Résztvevő! Szeretettel köszöntünk a második TELEKI 50 TELJESÍTMÉNYTÚRÁN.

Részletesebben

A Pátyolgató Óvoda beszámolója

A Pátyolgató Óvoda beszámolója A Pátyolgató Óvoda beszámolója a 2011/12 nevelési évről Készítette: Demény Erika óvodavezető Páty, 2012. június 12. 1 Beszámoló: 1. Tárgyi feltételek alakulása 2. Személyi feltételek alakulása 3. Szakmai

Részletesebben

ö ö ö ö ő ö ö ő ö ő ő ő ö ö ő ő ö ö ő ő ű ű ő ő ö ű ő ö ö ő ö ő ö ú ő ö ű ű ő ő ö ű ő ö ö ű ű ő ö ű ő ö ö ű ű ű ű ű ű ű ö ű ő É ö ú ö ö ö ö Ő ö ö ö ö ő ö ö ő ö ö ő ö ö ő ű ö ö ö ö ö ö ő Ö ő ö ö ő ö ő ö

Részletesebben

IV. FÖLDMÉRÕ TALÁLKOZÓ

IV. FÖLDMÉRÕ TALÁLKOZÓ S Z E M L E IV. FÖLDMÉRÕ TALÁLKOZÓ Csíksomlyó, 2003. június19 22. Dr. Ferencz József levezetõ elnök (és az EMT Földmérõ Szakosztály elnöke) fotók: Hodobay-Böröcz András A már hagyományosnak minõsített,

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének, valamint a Ceglédberceli Német Nemzetiségi Önkormányzatnak 2012. december 17-i Közmeghallgatásáról és Falugyűlésről 1 Készült:

Részletesebben

Együtt az Erdőért! Arborétumi programok 2013.

Együtt az Erdőért! Arborétumi programok 2013. Pákozd Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola Együtt az Erdőért! Arborétumi programok 2013. Együtt az Erdőért! Tanuld-tanítsd, barangold be és fedezd fel az arborétum csodás tájait. Fedezzük fel együtt

Részletesebben

ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ Svédország 2009. 10. 10-16.

ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ Svédország 2009. 10. 10-16. WALLENBERG-PÁLYÁZAT 2009. Nyertesei: Kirsch Bernadett Mézner Noémi Pataky Noémi ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ Svédország 2009. 10. 10-16. 10. 10. szombat Ferihegyen szombaton hajnalban gyors búcsúzkodás, majd check

Részletesebben