Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ május Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr. Atyhai felmérő tábor

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ. 2012. május 5-12. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr. Atyhai felmérő tábor"

Átírás

1 Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ május Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr Atyhai felmérő tábor

2 Készítette: Bánó Zsófia nap Kora reggel az iskola udvarán gyülekeztünk hosszú utunk megkezdéséhez. Tele izgalommal rakodtuk be csomagjainkat, mérőfelszerelésünket. Erdélybe, Hargita megyébe, Atyhára indulunk, ebbe kicsi, eldugott, de ezernyi értéket rejtő kicsinyke kis faluba. Célunk a helyi építészeti értékek megismerése, felmérése. Az épületek felmérési rajzainak elkészítésében segítségünkre lesz szakmai tanárunk és a szentendrei skanzen szakértő faipari mérnöke. Elindultunk. Az út hosszú, pihenőket tartva dél körül elértük a határt. Első úti célunk Nagyvárad.

3 Tanulmányaink során szerzett tudásunkra támaszkodva felidézzük a város szellemi és szakrális jelentőségét. Győri iskola révén a két város kapcsolata különleges jelentőséget ad látogatásunknak. Első sétánk a Székesegyházhoz vezetett ahol a helyi idegenvezető elmesélte Szent László királyunk legendáit, a Herma történetét, és rövid egyházmegyei ismertetést tartott. Ezután megtekinthettük a templom galériáján berendezett kiállítást, a Herma másolatát, és más egyéb érdekes egyházi relikviát.

4 A templom és az előtte lévő park megtekintése után utunk a belvárosba vezetett, ahol szecesszió és az eklektika kiváló építészeti emlékeit néztük meg, úgy mint a Sas- palotát vagy a híres Városházát. A belvárosban rövid séta közben további remek épületeket tudtunk megtekinteni, mint például a Moskovitz palotát, azt a kávéházat, ahol Ady szokott üldögélni és a színházat. Lefényképeztük az Adorján-házakat is. Nagyváradon sokat időztünk, így a betervezett többi program későbbre maradt. Az első nap gyorsan eltelt,estére elértük Kolozsvárt, ahol vacsorával és nagy szeretettel vártak minket. Fáradtan, de élményekkel gazdagon zártuk a napot.

5 Atyhai felmérő tábor nap A reggel Kolozsváron köszöntött minket, és egy csodálatos délelőtt várt itt ránk sok érdekes helyszínnel. Elsőként a Házsongárdi temetőben jártunk, ahol megtekintettük Kós Károly építész sírját. Román Árpád és Vágvölgyi tanár úr méltatta Kós Károly építészetét. Ezután átsétáltunk a Farkas utcai templomhoz és az előtte található Sárkányölő Szent György szobor történetét ismertük meg a temploméval együtt. Utunkat a Szent Mihály templom felé vettük. Kívül-belül megtekintettük, fényképezkedtünk Mátyás király lovas szobránál. Innen pár perc járásra. Mivel még ezeken a fontos és érdekes látnivalókon kívül még ezer más érdekesség is volt, kaptunk egy kis szabadidőt, hogy mindenki maga fedezhesse fel a várost.

6 Miután elköszöntünk Kolozsvártól, nyakunkba vettük az országutat és elindultunk Torda felé. Itt az első állomásunk a Sóbánya volt, ahol egy fantasztikus kirándulást tettünk és rengeteg élménnyel gazdagodtunk. Majd az utunk tovább vezetett a festői környezetben húzódó Tordai hasadékhoz. Itt kis pihenéssel egybekötött túrát tettünk. Miközben gyönyörködtünk természet eme csodálatos alkotásában, és meghallgattuk a hozzá kapcsolódó mondákat is László Julcsi előadásában.

7 Miután kellőképpen kicsodálkoztuk magunkat, elindultunk utazásunk igazi célja felé Atyhába. Az út alatt festői tájakon haladtunk át. Estére járt az idő, mire megérkeztünk, és elfoglalva szállásunk átbeszéltük a mai nap történéseit, vázoltuk a holnapi nap teendőit.

8 Munkanapló Készítette: Mikus Sándor A délelőtti órákban meglátogattuk a szovátai táriskolát. Körbevezettek minket az iskola területén, és egy érdekes előadást tartottak az ottani oktatási rendszerről és szakképzésről. Az iskola meglátogatása után sétát tettünk a sós tavak körül, megismerkedtünk a Medve-tó kialakulásával. A szovátai nyaralóépítészet jellegzetességeit figyeltük meg, valamint tanulmányoztuk az épület-felújításokat is.

9 Korond faluház A szovátai látogatás után útközben hazafelé megálltunk egy rövid időre Korondon, ahol a tájházat tekintettük meg. Megtudtuk, hogy régi formájú kapuját Atyhából szállították Korondra. Visszatérve Atyhába bejártuk a falut keresztül-kasul. A falu bejárásának idejére csatlakoztak hozzánk a szovátai társiskola diákjai, akik velünk együtt fognak részt venni a felmérési munkálatokban. A tanárok közösen megbeszélték, hogy mi legyen a csoportok feladata. Este a falu történetével és a helyi mondákkal ismerkedtünk meg.

10 Később megtekintettük Péterffi András Békesség e háznak című filmjét, amely az atyhai házak utolsónak hitt házfelszenteléséről szól, és a falurombolásra hívja fel a figyelmet. Ezek után beosztottak bennünket csoportokba, és mindenki megtudta, mi lesz másnap a feladata.

11 Munkanaplót készítette: Lévai Dóra Gunyhó Nikolett Reggeli után megérkeztek a szovátai tanulók, elindultunk a három, felmérésre kiválasztott házhoz. A képen látható épület több éve lakatlan, a szomszéd a tulajdonosa, de ő sem első kézből vette. Információja alapján a ház az ezredfordulón épült (1900), jelenleg csak tárolási célra használják. A csoportunk győri tagjai homlokzati rajzokat és az alaprajzot készített. A szovátaiak a kapukat, ablakokat és egyéb fából készült díszeket rajzolták le.

12 Ezek után megmértük a pontos méreteket, melyeket rögzítettünk a rajzokon is. A helyi lakosoktól még több információt tudtunk meg a környékről és a felmért házakról. Kora délután hagytuk abba a munkát, együtt elfogyasztottuk az ebédünket. Fél 3-kor elindultunk Énlakára. Itt megtekintettük a helyi unitárius templomot, ennek történetét egy idevalósi idős bácsitól hallhattuk. A szovátaiak elmondták, hogy még ők sem jártak itt, pedig egészen közel laknak. Ezután a közösségi házban tájékoztatást kaptunk a bivalytenyésztésről, és a bivalytejből készülő különböző tejtermékekről. Meg is kóstoltuk a tejfölt, joghurtot, tejet, kefirt és többféle ízű sajtot. A kóstolást követően kimentünk a falu szélére, akkor jött hazafelé a csorda. A bivalyok gazdájától még több érdekességet hallottunk a bivalyok származásáról és tartásukról.

13 A nézelődés után visszamentünk Atyhára, majd onnan a szovátai diákok hazamentek. Később elfogyasztottuk a vacsoránkat a szálláson. Az este folyamán összegyűltünk az étkezőben, átbeszéltük az aznapi eseményeket, majd építészeti jellegű videók nézésével zártuk a napot. Munkanapló Készítette: Fettik Renáta 11B Reggel nyolc órakor kezdtük el a munkát. Ismét csatlakoztak hozzánk a szovátai diákok. Tanáraink átnézték az eddig készített vázlatokat, és megjelölték a hibákat, illetve felhívták a figyelmünket a hiányzó méretekre, amiket pótolni kellett.

14 Délelőtt folyamán a hiányokat pótoltuk és elkezdtük a tényleges feldolgozást. Ebéd után szovátai barátainknak haza kellett indulni. Tünde nénitől megtudtuk, hogy a fazsindelyes program elmarad, idén még nem tudott a készítő faanyagot beszerezni. Így változtatni kellett a tervekhez képest. Egy környékbeli túra mellett döntöttünk. Délután felmentünk a közeli hegyre, a Fias-tetőre, ahonnét nagyon szép kilátás nyílt a környékre. Felérve a turulmadarat formázó kilátóhoz, jót pihentünk a szárnyai alatt. Este átnéztük a fotókat és rajzoltunk.

15 Munkanapló Készítette: Nagy Martin Áron Németh Kornél Reggel fél nyolckor reggeliztünk, majd nyolckor indultunk el a szállásról hosszú kirándulásunkra. Első megállónk Farkaslakán volt, Tamási Áron szülőházánál. Látszott a tetőn, hogy most zsindelyezték újra. Árpád elmagyarázta nekünk ennek kapcsán a különböző zsindelyfedési technikákat. A tanárnő röviden felidézte nekünk Tamási Áron életútját, híresebb műveit. Innen Csíkszeredára indultunk tovább. Megnéztük a Makovecz Imre által tervezett organikus templomot. Sétáltunk a belvárosban. A Mikó-várba sajnos nem tudtunk bemenni a jelenleg folyó felújítás miatt. A vár előtti teret egy magyar tervezőiroda tervei szerint alakították ki. Nagyon tetszett mindenkinek. A tanár úr éles szemmel hibát vett észre a tető-felújításban, amit nekünk is sikerült megtalálnunk. Itt volt 30 perc szabad pihenőnk.

16 Ezek után a Gyimes-völgybe ereszkedtünk le. Gyimesközéplokon Borospatakára mentünk, hogy megnézzük azt skanzent, ami mellesleg panzióként üzemel. A skanzenben érdekes volt, hogy hogyan oldották meg a régiek a helyi anyagok felhasználásával a különböző épületszerkezeteket (függőeresz csatorna --> kivájt félbevágott fenyőfa). Szakmabeli tanárunk kipróbálta a boronafal vakolását, mivel épp az egyik ház falát vakolták ottjártunkkor.

17 Később meglátogattuk az 1000 éves határt, ahol felmentünk a Rákóczi vár romjaihoz és beszéltünk a 2. világháborúban kiépített "Árpád" védelmi vonalról. Egyébként ez volt az utazásunk legtávolabbi pontja.

18 Végül megnéztük a csíksomlyói Mária kegytemplomot, itt található a legnagyobb Mária szobor, amit a néphagyomány egy ferences rendi szerzetes alkotásának tart. A templom a jelenlegi formáját a 19. század második felében nyerte el, jellemzően a barokk stílus uralkodik el az építményen. Végül elindultunk vissza a szállásunkra, közben utunk során megtekintettük a jellegzetes székelykapukat Máréfalván. Este 19:30 körül érkeztünk meg. Vacsora után átbeszéltük a látottakat és végignéztük a túra alatt készített fényképeket.

19 Munkanapló Készítette: Kaszás Katalin Reggeli után folytattuk a felmérések feldolgozását és rajzoltunk. A csoport egy része a falu faragott kapuival ismerkedett és sok-sok fotót készített. Ebéd után kirándultunk Korondra. Ott egy fazekasműhelyt is meglátogattunk, Páll Gusztáv műhelyét. Lehetőségünk volt korongozásra Guszti bácsi segítségével, illetve a jellegzetes korondi kerámiák díszítőmotívumait ismertük meg Vera néni bemutatásában. Vásároltak is többen a kerámiákból.

20 A fazekas műhely megtekintése után sétáltunk Korondon, nézelődtünk a sok vásári árus portékái között. Szabadidős programunk után visszatértünk Atyhára. Néhányan elmentek és segédkeztek a közös vacsora előkészítésében, a többiek rajzoltak.

21 Készül a vacsora, a készítésben mindenki kivette a részét. A hegyi levegő megtette hatását, mindenki jó étvággyal fogyasztotta el a tábor búcsú vacsoráját. A vacsorát követően segítettünk a Tanárnőnek elpakolni és visszatértünk a szállásunkra. A másnapi korai indulás miatt összepakoltunk, felkészültünk a hosszú útra, és rövid megbeszélés után lefeküdtünk.

22 Munkanapló Készítette: Lakó Richard Reggel korán indultunk Atyhából. Előző nap megbeszéltük, hogy nem reggelizünk, hanem szendvicseket készítettek részünkre, amit az útközben fogyasztottunk el, hogy ezzel is időt nyerjünk. Utunkat hazafelé először Kőrösfőn szakítottuk meg. Vasvári Pál kopjafájánál az 1848/49-es forradalom hőseire emlékeztünk, majd kinyitották nekünk a nagyon szép, négy fiatornyos református templomot. A bácsi, aki beengedett minket, a helyi szokásokról is mesélt, például arról, milyen szigorú a templomi ülésrend. Feltűnő, hogy milyen sok helyben készült varrottas kézimunka díszíti a templomot.

23 További utunk Bánffyhunyad felé vezetett, ott is a református templomot tekintettük meg. Összehasonlítottuk a két látott templom korát, formáját, találtunk sok hasonlóságot és különbséget is. A határ átlépése után Berettyóújfalun álltunk meg és tartottunk egy hosszabb szünetet, tekintettel a sofőrünk munkabeosztására. Itt ebédeltünk. Hazafelé még tartottunk rövidebb pihenőket és este fél nyolckor érkeztük az iskola elé, ahol már vártak bennünket a szülők. Fáradtan, de élményekkel gazdagodva tértünk haza.

A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN

A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN Élménybeszámoló az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola 7. osztályának tanulmányi kirándulásáról 1.nap A Határtalanul! pályázaton osztályunk egy

Részletesebben

Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében

Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében (2015.05.21-05.26) 1. nap (2015.05.21) 2015.05.20-án 23.30-kor kezdtünk összegyűlni a suli előtt. Az idő barátságtalanul hűvös volt, előtte nem

Részletesebben

PROJEKT NAPLÓ. Határtalanul programról, mely a. támogatásával valósult meg. Pályázati azonosító: BGA-12-HA-02-0875

PROJEKT NAPLÓ. Határtalanul programról, mely a. támogatásával valósult meg. Pályázati azonosító: BGA-12-HA-02-0875 PROJEKT NAPLÓ Határtalanul programról, mely a támogatásával valósult meg Pályázati azonosító: BGA-12-HA-02-0875 2012.október 19-23 Magyarország (Sátoraljaújhely) 2013. március 14-18 Erdély (Gyergyószentmiklós)

Részletesebben

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ 2012. június 16-23. Domokos Kázmér Iskolacsoport Szováta 2012.06.16. szombat Indulás 8:15 Szovátáról-Erdélyből Csomagok bepakolása az utolsó szovátai megállónál.

Részletesebben

HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN

HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN Kirándulásunk a Határtalanul! pályázat keretein belül jött létre, abból a célból, hogy megismerkedjünk a felvidéki magyar diákokkal, és szorosabb kapcsolatot alakítsunk ki velük.

Részletesebben

Nagyboldogasszony Székesegyház

Nagyboldogasszony Székesegyház Hetedikesek élménybeszámolója Királyok és fejedelmek útján Erdély szívében A Dunaújvárosi Petőfi Sándor Általános Iskola 7-es évfolyama, 45 tanulóval és 4 kísérő tanárral a Határtalanul pályázat keretében

Részletesebben

Erdély: 2014. május 23-25.

Erdély: 2014. május 23-25. Erdély: 2014. május 23-25. Tanulmányi kirándulás Május 23. Nagyon izgatottak voltunk reggel az utazás miatt. A csoportból sok gyerek még sohasem járt Romániában, ezért különösen nagy élmény volt számukra

Részletesebben

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk.

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk. Első nap Reggel 6-kor indultunk a Cseresnyés Kollégium elől. A határ átlépése után az első megállónk Nagyszalonta volt. Megnéztük a város főterét ahol Erdély egyetlen Kossuth Lajos szobor található. Ellátogattunk

Részletesebben

Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21.

Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21. Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21. Utassy József Általános Iskola Az előkészületek Iskolánkban nagy örömmel fogadtuk a hírt, hogy a,,határtalanul pályázat keretében a hetedik osztályos tanulók egy

Részletesebben

HATÁRTALANUL! FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS RÁKÓCZIAK EMLÉKEI NYOMÁBAN. 2016. május 23-27.

HATÁRTALANUL! FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS RÁKÓCZIAK EMLÉKEI NYOMÁBAN. 2016. május 23-27. HATÁRTALANUL! FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS RÁKÓCZIAK EMLÉKEI NYOMÁBAN 2016. május 23-27. 1. nap Berekfürdőről reggel 7.00 órakor indultunk útnak Felvidékre, Csécsre. Útközben gyönyörködtünk a táj változatos

Részletesebben

Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület

Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület 2011. évi KÖZHASZNÚ JELENTÉSE Tavasz A tél végén többször megfordultunk Tebén, de a hó miatt érdemi munkát, még ellenőrzéseket sem tudtunk végezni. Amint elolvadt

Részletesebben

8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23.

8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23. 8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23. Kísérő tanárok: Lipcsei Anna Mária projektfelelős (osztályfőnök, pedagógia ) Buzás Klára tanító, gyógypedagógus) Rabóczki Ottó osztályfőnök ( testnevelés-biológia

Részletesebben

NYÁRI TÁBOROZÁS NAGYRÁBÉ 2013.08.12.-08.18.

NYÁRI TÁBOROZÁS NAGYRÁBÉ 2013.08.12.-08.18. 1 NYÁRI TÁBOROZÁS NAGYRÁBÉ 2013.08.12.-08.18. 2 BESZÁMOLÓ Augusztus 12. Délelőtt a 13 fős szamosújlaki gyerek izgatottan várakozott az Idősek Klubja előtt az autóbuszra. Tíz órakor indultunk el Gyügye

Részletesebben

HATÁRTALANUL ERDÉLY 2015.05.18.-22. a Julianna Református Általános Iskola 7. osztályának kirándulása

HATÁRTALANUL ERDÉLY 2015.05.18.-22. a Julianna Református Általános Iskola 7. osztályának kirándulása HATÁRTALANUL ERDÉLY 2015.05.18.-22. a Julianna Református Általános Iskola 7. osztályának kirándulása Előzetes foglalkozások BÉRES FERENC ÉNEKLŐ VERSENY 2015. március 27-én a tordai Jósika Miklós Líceum

Részletesebben

Határtalanul Erdélyben 2014 2014. June 17. Tuesday 11:00

Határtalanul Erdélyben 2014 2014. June 17. Tuesday 11:00 Határtalanul Erdélyben 2014 2014. June 17. Tuesday 11:00 Az elmúlt tanévben iskolánk 7.a, 7.b osztályainak 24 tanulója a Bethlen Gábor Alapkezelõ Zrt. által Határtalanul! címmel meghirdetett BGA-13-HA-01

Részletesebben

Útinapló. Farkaslaka Székelyudvarhely Parajd Szováta Medve-tó Felsősófalva -- Korond

Útinapló. Farkaslaka Székelyudvarhely Parajd Szováta Medve-tó Felsősófalva -- Korond Útinapló 3.nap Farkaslaka Székelyudvarhely Parajd Szováta Medve-tó Felsősófalva -- Korond Ma is csepergő esőre ébredtünk, de ez nem vette el a kedvünket, hiszen ma is sok-sok érdekes és új vár ránk! Első

Részletesebben

Útinapló a BGA-11-HA-02-057. sz. pályázaton elnyert. szovátai utazásról

Útinapló a BGA-11-HA-02-057. sz. pályázaton elnyert. szovátai utazásról Útinapló a BGA-11-HA-02-057. sz. pályázaton elnyert szovátai utazásról Projekt címe: Faipari és közgazdasági-marketing innováció Erdélyben és Pécsett 1. utazás Pécs-Szováta-Pécs Csütörtök 2011.10.06. Csütörtök

Részletesebben

Felvidéki Kirándulás 2013.04.20-21.

Felvidéki Kirándulás 2013.04.20-21. Rajzverseny, vetélkedő a Felvidékről 2013. március 27-én különleges napunk volt a Nógrádsipeki Keresztény Általános Iskolában. Nevelőink rajzversenyt, vetélkedőt szerveztek részünkre. A versenyre csapatokat

Részletesebben

Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében )

Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében ) Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében ) 1. nap - 2009. július 12. Vasárnap UTAZÁS Reggel 8 körül szedett össze a busz minket Paks különböző

Részletesebben

ÚTINAPLÓ. Határtalanul!

ÚTINAPLÓ. Határtalanul! ÚTINAPLÓ Határtalanul! Ismerkedés a csíki és a gyimesi történelmi és természeti helyszínekkel 2014. október 03-07. Készítették a Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola 7. évfolyamos tanulói 1. nap Reggel

Részletesebben

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) A tények: Időpont: 2012. október 10 13. Helyszínek, látnivalók, programok: Dachau: koncentrációs tábor megtekintése Strasbourg: angolosok: részvétel

Részletesebben

Királyok és fejedelmek útján - kirándulás Erdélyben

Királyok és fejedelmek útján - kirándulás Erdélyben Királyok és fejedelmek útján - kirándulás Erdélyben A Határtalanul pályázati program keretében a Tolnay Lajos Általános Iskola hetedikesei az idén is részt vehettek egy csodálatos négy napos erdélyi kiránduláson.

Részletesebben

Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás

Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás Tanulmányi kirándulásunk témája erdélyi születésű történelmi nagyságok és az erdélyi történelemben fontos helyszínek felkeresése. Az előkészítő szakaszban külső

Részletesebben

- LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért

- LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért Beszámoló- Törökország Pogány Frigyes - LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért Készítette: Popp Judit Linda A projekt időtartama: 2014.június 29.- 2014.július 26. Helyszín:

Részletesebben

Erdélyben jártunk. 2012. szeptember 17-én hétfőn reggel indultunk a szegvári önkormányzat egyik kisbuszával. Megtelik a kisbusz

Erdélyben jártunk. 2012. szeptember 17-én hétfőn reggel indultunk a szegvári önkormányzat egyik kisbuszával. Megtelik a kisbusz Erdélyben jártunk Az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy iskolánkat és községünket képviselve testvértelepülésünkre, Felsősófalvára látogathattunk. Utunkat ezzel a rövid kis beszámolóval szeretnénk megköszönni

Részletesebben

Görögországi beszámoló. 1. nap

Görögországi beszámoló. 1. nap 1. nap Az első napunk utazással telt. Délután 5 órakor találkoztunk a Liszt Ferenc Repülőtéren, a gépünk pedig 18:45- kor indult Thessaloniki felé. Este 22:30-kor (görög időszámítás szerint) szálltunk

Részletesebben

Dánia Nykobing Falster SOSU

Dánia Nykobing Falster SOSU Erasmus+K1 Mobilitasi Program Tanulói beszámoló Dánia Nykobing Falster SOSU 2015.10.26-2015.11.23 ORSZÁG KATA 14. gyakorló ápoló Beszámoló A Szegedi Szolgáltatási Szakképző Iskola Kossuth Zsuzsanna Tagintézményének

Részletesebben

LÉLEK, S SZABAD NÉP TESZ CSUDA DOLGOKAT IRODALMI ÁMBOLYGÁS ERDÉLYBEN ELŐKÉSZÍTŐ ÓRA. Jó tanácsok a jövő Határtalanul! utazó hetedikeseinek

LÉLEK, S SZABAD NÉP TESZ CSUDA DOLGOKAT IRODALMI ÁMBOLYGÁS ERDÉLYBEN ELŐKÉSZÍTŐ ÓRA. Jó tanácsok a jövő Határtalanul! utazó hetedikeseinek LÉLEK, S SZABAD NÉP TESZ CSUDA DOLGOKAT IRODALMI ÁMBOLYGÁS ERDÉLYBEN ELŐKÉSZÍTŐ ÓRA Jó tanácsok a jövő Határtalanul! utazó hetedikeseinek Barátkozz meg az iskola könyvtárával! A Gutenberg-galaxis nagyon

Részletesebben

Nagykároly után, vesekő szülő utakon keresztül jutottunk el Sződemeterbe. A templomkertben álló Kölcsey szobor körül énekeltük nemzeti imádságunkat.

Nagykároly után, vesekő szülő utakon keresztül jutottunk el Sződemeterbe. A templomkertben álló Kölcsey szobor körül énekeltük nemzeti imádságunkat. Kirándulás! Ha nyár, akkor utazás! Ha utazás, akkor közösen! Így gondoltuk ezt gyülekezetünkben is, és aug. 18-án reggel felkerekedtünk, és elindultunk Máramarosszigetre, összesen 48-an. Szeretett, jól

Részletesebben

A következő állomás (és reményeink szerint aznapi végállomás) az észak-devoni kisváros Bideford volt, ahol a minket elszállásoló családok már vártak.

A következő állomás (és reményeink szerint aznapi végállomás) az észak-devoni kisváros Bideford volt, ahol a minket elszállásoló családok már vártak. Egy hét Angliában Sok-sok évvel ezelőtt, egy tíz napos, külföldi utazást még elképzelni is nehéz lett volna. Főleg az első nap (jelen esetben péntek) Magyarországról való indulással harmadik napon Angliába

Részletesebben

SZISZKI KRÓNIKA. Százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium BULGÁRIA NOVEMBER 22-27.

SZISZKI KRÓNIKA. Százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium BULGÁRIA NOVEMBER 22-27. PROJEKTHÍRADÓ NATURE DETECTIVES BULGÁRIA NOVEMBER 22-27. Felelős szerkesztő: Breznay Gáborné Írta és szerkesztette: Bakos Babett Király Orsolya 2015. november 22-27-ig került sor a Nature Detectives elnevezésű

Részletesebben

2013. 07.18. -07.24. 19-én elhajóztunk dél felé. Szép idő, napsütés, bámulatos és - mint már írtam - rendkívül

2013. 07.18. -07.24. 19-én elhajóztunk dél felé. Szép idő, napsütés, bámulatos és - mint már írtam - rendkívül 2013. 07.18. -07.24. Quaqortoqba való megérkezésünket követően előbb engedtünk az eufóriának, majd igyekeztünk racionális tervet készíteni a következő két hétre. Így történt, hogy Dénes másnap átiratta

Részletesebben

IV. FÖLDMÉRÕ TALÁLKOZÓ

IV. FÖLDMÉRÕ TALÁLKOZÓ S Z E M L E IV. FÖLDMÉRÕ TALÁLKOZÓ Csíksomlyó, 2003. június19 22. Dr. Ferencz József levezetõ elnök (és az EMT Földmérõ Szakosztály elnöke) fotók: Hodobay-Böröcz András A már hagyományosnak minõsített,

Részletesebben

Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László

Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László 2012. április 21. Szombat Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László 10:00-kor találkoztuk a többiekkel Ferihegyen, a 2B terminálon. Az utunk zökkenőmentesnek ígérkezett

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 812 01 Idegenvezető Tájékoztató

Részletesebben

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7.

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. 2011.10.24. hétfő Ma reggel 9:00-kor a Kőbánya-Kispest 200E buszmegállójában találkoztuk. Felszálltunk a buszra és elindultunk a Liszt Ferenc (Ferihegy) reptér

Részletesebben

TISZAFÖLDVÁR VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE

TISZAFÖLDVÁR VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE E X! É p í t é s z i r o d a K f t. 5000 Szolnok, Hunyadi út 41. tel. / fax : (56) 423 651 TISZAFÖLDVÁR VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE Helyi értékvédelmi javaslat alátámasztó munkarész készítette : Farkas

Részletesebben

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe Felvidéki kirándulásunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre. A kirándulást hosszas előkészítő munka előzte meg, amiben tanáraink

Részletesebben

Határtalanul! a hetedikesek osztálykirándulása Erdélybe

Határtalanul! a hetedikesek osztálykirándulása Erdélybe Határtalanul! a hetedikesek osztálykirándulása Erdélybe A hetedik osztályosok kirándulása 2015. április 14-én hajnal kettőkor indult az iskola előtti buszmegállóból. A csomagok és az ajándékok gondos bepakolása,

Részletesebben

A projektnaplót vezette:

A projektnaplót vezette: A projektnaplót vezette: Markó-Markech Eszter, 7.b osztályos tanuló PROJEKTNAPLÓ 1 Csaba királyfi legendája Amikor Atilla meghalt, a nyugati népek még jobban reszkettek, mert a fiaitól kezdtek félni. Mert

Részletesebben

MSC Armonia Budapestről autóbusszal és magyar csoportkísérővel az út teljes ideje alatt

MSC Armonia Budapestről autóbusszal és magyar csoportkísérővel az út teljes ideje alatt MSC Armonia Budapestről autóbusszal és magyar csoportkísérővel az út teljes ideje alatt 2016.05.13-05.21. További információk 1.nap: Budapest-Genova Indulás a kora esti órákban Budapestről Genovába. Útközben

Részletesebben

ÚTINAPLÓ HATÁRTALANUL 2012. FELVIDÉKEN VÁR A VÁR RADNÓTI MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS TAGINTÉZMÉNYEI BGA 12 HA -01-0372 SZ. PÁLYÁZAT

ÚTINAPLÓ HATÁRTALANUL 2012. FELVIDÉKEN VÁR A VÁR RADNÓTI MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS TAGINTÉZMÉNYEI BGA 12 HA -01-0372 SZ. PÁLYÁZAT ÚTINAPLÓ HATÁRTALANUL 2012. FELVIDÉKEN VÁR A VÁR RADNÓTI MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS TAGINTÉZMÉNYEI BGA 12 HA -01-0372 SZ. PÁLYÁZAT BGA-12-HA-01-0372 SZ. PÁLYÁZAT 2012. szeptember 5. Előkészítő óra Az előkészítő

Részletesebben

Karácsonyi reménnyel

Karácsonyi reménnyel RÉPCESZEMEREI Hírlevél V. évfolyam, 2. szám 2009. december Karácsonyi reménnyel Szépen lassan fogyunk, hiszen idén is többen szenderültek örök nyugalomra a szemerei temetőben, mint ahány gyermekkel gyarapodott

Részletesebben

Záróbeszámoló színházi előadással Szekszárdi Családbarát Strand-és Élményfürdőben Bikalra

Záróbeszámoló színházi előadással Szekszárdi Családbarát Strand-és Élményfürdőben Bikalra Záróbeszámoló A közösségi programok sorát 2014 májusában színházi előadással kezdtük. A Babits Mihály Kulturális Központ színháztermében bemutatott Légy jó mindhalálig musical több szempontból is megérintette

Részletesebben

Sikerrel indult a dél-európai szakmai gyakorlat Máltán

Sikerrel indult a dél-európai szakmai gyakorlat Máltán Dél-európai üzemi gyakorlat a szakképzésben résztvevı tanulók számára LdV-HU-10-IVT-1021 Sikerrel indult a dél-európai szakmai gyakorlat Máltán Iskolánk négy vendéglátós tanulója 2011. május elején kezdte

Részletesebben

A kultúra és nyugalom völgye.

A kultúra és nyugalom völgye. Vereb A kultúra és nyugalom völgye. Vereb község Fejér megyében fekszik a Velencei-tótól 15 km-re, északra. Lakosainak száma 829 fő. Kicsi település, vendégszeretete annál nagyobb. Látogasson el hozzánk

Részletesebben

MAGYAR NEMZETI GALÉRIA B a r á t i K ö r e - baratikor@mng.hu. Programajánlataink

MAGYAR NEMZETI GALÉRIA B a r á t i K ö r e - baratikor@mng.hu. Programajánlataink MAGYAR NEMZETI GALÉRIA B a r á t i K ö r e - baratikor@mng.hu 35. évad 117. H í r l e v é l 2014. január hó K e d v e s B a r á t a i n k! Békés, boldog és sikeres esztendőt kívánunk 2014-ben! Programajánlataink

Részletesebben

A kellemes időben gyorsan telt a nap, többszöri megállással, pihenővel késő délután értünk Lipcsébe.

A kellemes időben gyorsan telt a nap, többszöri megállással, pihenővel késő délután értünk Lipcsébe. A projekt adatai: Címe: Modern technikák a régi épületek felújításánál Helyszín: Lipcse, Németország Kint tartózkodás Ideje: 2015.06.13.-2015.07.04. Munkanyelv: német Tavalyi sikeres, a témában futó felnőtt

Részletesebben

Úton a világ megismerése felé

Úton a világ megismerése felé Úton a világ megismerése felé Világos Nándor 12.A Korán kelés. Álmosság. Hétfő. A reggeli kapkodás mintha egy másik, egy gyorsabb időben zajlana. Hideg, rossz idő. Kocsiút, szerencsére dugó nélkül. Elválás,

Részletesebben

H í r l e v é l. 2011. április ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT!

H í r l e v é l. 2011. április ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT! H í r l e v é l Zarándokoknak, útépítőknek, partnereknek 2011. április Lelkivezetői gondolatok ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT! 8 nappal Húsvét ünnepe előtt Jézus Krisztus megmutatta az emberiségnek és a világnak,

Részletesebben

Séta a szülőfalumban. Beder Beáta V. osztályos tanuló

Séta a szülőfalumban. Beder Beáta V. osztályos tanuló Séta a szülőfalumban Egy szép napon elmentünk a barátnőmmel sétálni a szülőfalumban. Az Erzsébet parkban megmutattam az emlékművet, a református templomot meg a nyári színpadot. _ Te, nagyon szereted a

Részletesebben

Húsvét a Bruderhofban

Húsvét a Bruderhofban Húsvét a Bruderhofban 1998 augusztusában Gyurka bácsi bíztatására az akkor 6 fős családunk elrepült az angliai Beech Grove nevű protestáns eredetű, megújult hutteri gyökerű családközösségbe. Erről a 6

Részletesebben

Tulipánok földjén Kampen, Hollandia

Tulipánok földjén Kampen, Hollandia Tulipánok földjén Kampen, Hollandia Zuhogó esőben gyülekeztünk a várkerti parkolóban és vártuk a buszt, amely 1500 km-re visz minket. Már besötétedett, mire bepakoltuk a csomagokat, elbúcsúztunk az aggódó

Részletesebben

European Accountancy Week

European Accountancy Week European Accountancy Week Riga, 2016. március 13. március 19. Edutus delegáció: Medve Ivett, Mónus Ádám, Korondy Tamás Felkészítő tanár: Dr. Melles Hagos Tewolde Tartalomjegyzék Előkészületek... 3 2016.

Részletesebben

Visszajelzések osztályoktól

Visszajelzések osztályoktól Visszajelzések osztályoktól 2014. 06. 18-ai napot töltöttük Önöknél. 3-8.osztályos tanulókkal. Már a szervezésben is rendkívül rugalmasan kezelték a kéréseimet a programokkal kapcsolatosan. Ezt tovább

Részletesebben

Pünkösd a Retyezátban

Pünkösd a Retyezátban Pünkösd a Retyezátban 2016 Pünkösd hétvégéjét a Retyezátban töltöttük és ennek a pár napnak a történéseit szeretném megosztani Veletek, aminek legyen a mottója: "beszéljenek a képek ". Ajánlanám ezt a

Részletesebben

JÁNOS 6,38. Alsóvárosi Harangszó 2013. szeptember. A nagykanizsai Szent József Plébánia lapja VIII. évfolyam 9. szám 2013.

JÁNOS 6,38. Alsóvárosi Harangszó 2013. szeptember. A nagykanizsai Szent József Plébánia lapja VIII. évfolyam 9. szám 2013. H A R A N G S Z Ó Alsóvárosi Harangszó 2013. szeptember A L S Ó V Á R O S I A nagykanizsai Szent József Plébánia lapja VIII. évfolyam 9. szám 2013. szeptember Mert nem azért szálltam alá a mennybõl, hogy

Részletesebben

Erasmus tanulmányi beszámoló. 2013/2014 tavaszi félév. Helsinki Metropolia University of Applied Sciences. Finnország- Helsinki.

Erasmus tanulmányi beszámoló. 2013/2014 tavaszi félév. Helsinki Metropolia University of Applied Sciences. Finnország- Helsinki. Erasmus tanulmányi beszámoló 2013/2014 tavaszi félév Helsinki Metropolia University of Applied Sciences Finnország- Helsinki Puskás Tamás A 2013/2014 tavaszi félévet töltöttem Helsinkiben, Finnország fővárosában,

Részletesebben

Határtalanul! Galántai táncok. Előkészítő programok

Határtalanul! Galántai táncok. Előkészítő programok Határtalanul! Galántai táncok Előkészítő programok A Határtalanul! program keretében a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium 9. HR osztálya a gimnáziumi együttműködés keretében a felvidéki, galántai Kodály Zoltán

Részletesebben

10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve

10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve 10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve J e g y z ő k ö n y v Készült Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

Készült: 2009. december 15-én Mezőzombor Községi Önkormányzat Képviselő-testületének közmeghallgatásáról.

Készült: 2009. december 15-én Mezőzombor Községi Önkormányzat Képviselő-testületének közmeghallgatásáról. Jegyzőkönyv Készült: 2009. december 15-én Mezőzombor Községi Önkormányzat Képviselő-testületének közmeghallgatásáról. Jelen vannak: Biró Ferenc polgármester Czabányi Attila Sándor képviselő Csatlós Csaba

Részletesebben

Hegesztés nemzetközi gyakorlatban

Hegesztés nemzetközi gyakorlatban Hegesztés nemzetközi gyakorlatban LdV-HU-13-IVT-1017 Négy hetes szlovákiai gyakorlat 2014.02.08.-2014.03.08. Készítette: Molnár József 1. nap Utazás 2014. február 08. Február 8.-án indultunk reggel 8-kor

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Mérges Község Önkormányzat Képviselő-testületének

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Mérges Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1 Mérges Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Mérges, Béke tér 14. 8-A/2013. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Mérges Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. május 28-án megtartott üléséről. 2 Mérges

Részletesebben

Ausztriai és szlovákiai előkészületek, Victoria Regia Nemzetközi Virágkötészeti verseny

Ausztriai és szlovákiai előkészületek, Victoria Regia Nemzetközi Virágkötészeti verseny Ausztriai és szlovákiai előkészületek, Victoria Regia Nemzetközi Virágkötészeti verseny A Leonardo da Vinci Partnerségek projektnek köszönhetően 2012.09.18-tól 2012.09.21-ig a VM ASzk Szakképző Iskola,

Részletesebben

CERN BESZÁMOLÓ. Hétfő. Kedd. Kovács Dávid Péter 11.a

CERN BESZÁMOLÓ. Hétfő. Kedd. Kovács Dávid Péter 11.a CERN BESZÁMOLÓ Hétfő Iskola után öt óra tájra mindenki épségben, ha nem is időben, de megérkezett a reptérre. Itt minden rendben ment, becsekkoltunk, majd rövid várakozást követően elkezdődött a beszállás.

Részletesebben

1. Tandem-túra két nap, két megye, két ország

1. Tandem-túra két nap, két megye, két ország 1. Tandem-túra két nap, két megye, két ország Hosszas készülődés és tervezgetés után úgy döntöttünk pünkösd hétvégéjén túlesünk az első csomagos túránkon a tandemünkkel. A célunkon sokáig filozofáltunk,

Részletesebben

A régi és új Kolozsvár fényképekben

A régi és új Kolozsvár fényképekben HAZAI TÜKÖR A régi és új Kolozsvár fényképekben Fényképek fekszenek előttem. Kolozsvár első fényképészének, a nagytudású Veress Ferencnek néhány, városképet ábrázoló felvétele. 1850-től több mint hatvan

Részletesebben

Nyár. Boda.try.hu. Sokan kifeküdtek amikor megtudták, hogy folytatódik a magazin

Nyár. Boda.try.hu. Sokan kifeküdtek amikor megtudták, hogy folytatódik a magazin 1 Nyár Boda.try.hu Örömmel értesítek minden lovast, hogy készülőben van Boda lovas honlapja! Az oldalon megtaláljátok a lovarda árait, lovait. A kisebb és nagyobb lovasok rajzait, írásait, és csodálatos

Részletesebben

Beszámoló a chicagói IMTS 2012 évi szerszámgépipari és elektronikai kiállításról és egy kéthetes utazásról az USA-ban 11. rész

Beszámoló a chicagói IMTS 2012 évi szerszámgépipari és elektronikai kiállításról és egy kéthetes utazásról az USA-ban 11. rész Beszámoló a chicagói IMTS 2012 évi szerszámgépipari és elektronikai kiállításról és egy kéthetes utazásról az USA-ban 11. rész Az eredeti tervünk szerint Moab után visszamentünk volna a 70-es autópályára

Részletesebben

8. Építkezések, infrastrukturális fejlesztés

8. Építkezések, infrastrukturális fejlesztés 8. Építkezések, infrastrukturális fejlesztés Útépítések Az erdélyi közúti állapotok általában rosszak voltak, a visszacsatolás után különbözõ intézmények jelentéseiben gyakori probléma az útjavítások sürgetése.

Részletesebben

1. Melléklet. 2. Melléklet. Interjú D.-vel. Dobbantó Rap G. D. & B. A. Zs. Geri a nagy parker, Azt hiszi, hogy ő a Marveles Peter Parker

1. Melléklet. 2. Melléklet. Interjú D.-vel. Dobbantó Rap G. D. & B. A. Zs. Geri a nagy parker, Azt hiszi, hogy ő a Marveles Peter Parker 194 1. Melléklet Dobbantó Rap G. D. & B. A. Zs. Ez itt a Dobbantó! Was is das? Ez nem gáz! Kriszbá az osztályfőnökünk Vele cool az egyéni fejlődési tervünk Edit nénit se felejtsük el hozzá fordulunk, ha

Részletesebben

HATÁRTALANUL! JÓ UTAZÁS

HATÁRTALANUL! JÓ UTAZÁS HATÁRTALANUL! JÓ UTAZÁS Határtalan jókedvvel vágott neki 43 felsővárosi hetedikes diák és 5 kísérő tanár az őszi Határtalanul! kirándulásnak. Úti célunk Erdély, szálláshelyünk, ahogy a gyerekek nevezték:

Részletesebben

Pole and Hungarian, Two good friends project

Pole and Hungarian, Two good friends project Pole and Hungarian, Two good friends project A projektet az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (közleményben) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit. Önkéntesként

Részletesebben

FALU - KÉP. Falunap 2008 2008 JÚNIUS C SERKÚT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK LAPJA

FALU - KÉP. Falunap 2008 2008 JÚNIUS C SERKÚT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK LAPJA FALU - KÉP C SERKÚT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK LAPJA 2008 JÚNIUS Falunap 2008 2 OLDAL FALU - KÉP Az alábbi névsor két helybéli, egykori urán kutatása alapján készült úgy, hogy alapját még az azóta elhunyt

Részletesebben

Tájékoztató a Bátai Ifjúságért Egyesület 2013. évi működéséről. Báta, 2014. június 24.

Tájékoztató a Bátai Ifjúságért Egyesület 2013. évi működéséről. Báta, 2014. június 24. Tájékoztató a Bátai Ifjúságért Egyesület 2013. évi működéséről Báta, 2014. június 24. Szervezet neve: Bátai Ifjúságért Egyesület Székhelye: 7149 Báta, Fő u. 147. Adószáma:18865608-1-17 Bankszámlaszáma:

Részletesebben

DUNAREMETE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 80-11/2013/X J E G Y Z Ő K Ö N Y V

DUNAREMETE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 80-11/2013/X J E G Y Z Ő K Ö N Y V DUNAREMETE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 80-11/2013/X J E G Y Z Ő K Ö N Y V DUNAREMETE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2013. NOVEMBER 18-ÁN MEGTARTOTT KÖZMEGHALLGATÁSRÓL ÉS NYILVÁNOS

Részletesebben

Képviselőjelöltek bemutatkozása

Képviselőjelöltek bemutatkozása Választási melléklet Tisztelt Választópolgárok! Választási tudnivalók A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását 2014. október 12-ére,

Részletesebben

Nagyszekeres. Nagyszekeres. Ref. templom. A kapuk és a szentségfülke

Nagyszekeres. Nagyszekeres. Ref. templom. A kapuk és a szentségfülke Nagyszekeres A 4134. sz. úton, amit vasútvonal vág át, előbb Nagyszekeresre térünk. A Szatmárierdőháton, a Gőgö patak partjain fekvő hajdan egyutcás faluban, egy kis szigeten vár ránk a község messze földön

Részletesebben

Azonosító: ART20 2011 12 31 Lelkednek sem Art egy kis táplálék. Kedves Olvasó!

Azonosító: ART20 2011 12 31 Lelkednek sem Art egy kis táplálék. Kedves Olvasó! Azonosító: ART20 2011 12 31 Lelkednek sem Art egy kis táplálék Kedves Olvasó! Ha olvasod a levelem, akkor máris jól kezdődik a 2012-es év: - mert túlélted a tavalyit, - mert jól vagy és van időd levelemet

Részletesebben

Alföldi. Legendás Túracsomag KISÚJSZÁLLÁS. Ahol magad is legendára találsz

Alföldi. Legendás Túracsomag KISÚJSZÁLLÁS. Ahol magad is legendára találsz Alföldi %egendárium Legendás Túracsomag KISÚJSZÁLLÁS Ahol magad is legendára találsz Kisújszállás, mint Legendás Helyszín bemutatása: Kisújszállás az Alföld szívében Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik leghagyománytisztelőbb

Részletesebben

Közép- Dunántúl A természet és a kultúra felfedezése

Közép- Dunántúl A természet és a kultúra felfedezése Közép- Dunántúl A természet és a kultúra felfedezése Királyok nyomában i t t h o n. h u / k o z e p d u n a n t u l Közép-dunántúli régió térképe TOURINFORM Dunaújváros 2400 Dunaújváros, Vasmû út 10/a

Részletesebben

Nyugdíjasok karácsonyi köszöntése

Nyugdíjasok karácsonyi köszöntése Penci Hírek 2016. évi 1. szám január Nyugdíjasok karácsonyi köszöntése Sok évre visszanyúló hagyomány immár az is, hogy a karácsony előtti szombaton meghívást kapnak a hetven éven felüli nyugdíjasok a

Részletesebben

2014. június. Nagypall Község Önkormányzatának lapja

2014. június. Nagypall Község Önkormányzatának lapja Nagypalli Hírhozó Nagypall Község Önkormányzatának lapja Elballagtak nagycsoportos óvodásaink. Búcsút vettek az óvodától, az óvó néniktől, kispajtásoktól és a játékoktól. Szeptembertől várja őket az iskolapad.

Részletesebben

Iktatószám: 05-25056-6 /2006. Címzett: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése. Tárgy:

Iktatószám: 05-25056-6 /2006. Címzett: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése. Tárgy: Iktatószám: 05-25056-6 /2006 Címzett: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése Tárgy: Tájékoztató Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Városfejlesztési terveiről Az anyagot készítette: Városfejlesztési

Részletesebben

községünk főterén munkálatai. www.kiralyhegyes.hu

községünk főterén munkálatai. www.kiralyhegyes.hu VI. évf. 4. sz. 2009. szeptember www.kiralyhegyes.hu Lassan befejeződéshez közeledik az idei önkormányzati járda-felújítási program, amely községünkben közel húsz kritikus járda szakasz újra betonozását

Részletesebben

2 Kimagasló teszteredmények

2 Kimagasló teszteredmények Iskolánk német nemzetiségi tagozata az idei évben június 4-én ismét svábbált szervezett. A rendezvényen az eddigi hagyományoknak megfelelõen a tagozat tanulói a vendégek nagy örömére ízelítõt adtak eddig

Részletesebben

Erasmus Göttingen Németország Sommer Semester 2014

Erasmus Göttingen Németország Sommer Semester 2014 Erasmus Göttingen Németország Sommer Semester 2014 2014. április 2.-án érkeztünk Göttingenbe. 2 társammal, Farkas Zoltánnal és Dániel Balázzsal, akik szintén faipari mérnökhallgatók. Az egyetemi Régi Kollégiumtól

Részletesebben

PlanetHungary Travel Agency. Chengdu, majd Yunnan és Dél-Kína kincsei szabadon

PlanetHungary Travel Agency. Chengdu, majd Yunnan és Dél-Kína kincsei szabadon PlanetHungary Travel Agency H-1073 Kertész u. 43. Budapest, Hungary; Tel: +36-1-411-1882; info@planethungary.com Chengdu, majd Yunnan és Dél-Kína kincsei szabadon Ismét egy olyan utat ajánlunk Önöknek,

Részletesebben

A program leírása: A program célja:

A program leírása: A program célja: A program leírása: Az EKMK Vitkovics Alkotóház ART AKTÍV néven művészeti műhelyeket szervez, tavasztól az anyaintézményünk legkisebbeknek szóló, Szivárvány alkotóköre is itt dolgozik. Évközben, heti rendszerességgel

Részletesebben

P á l y á z a t. 760 mm nyomtávolságú vasútvonal építési helyére

P á l y á z a t. 760 mm nyomtávolságú vasútvonal építési helyére Pályázat benyújtója: Szabó Dávid I. csoport P á l y á z a t 760 mm nyomtávolságú vasútvonal építési helyére Budapest, 1948, május 5. 1 Gödöllői kisvasút A pályázati felhívásban kijelölt három helyszín

Részletesebben

T á r g y s o r o z a t a. 2. Tsp. Előterjesztés az önkormányzat által kiadandó újsággal kapcsolatban

T á r g y s o r o z a t a. 2. Tsp. Előterjesztés az önkormányzat által kiadandó újsággal kapcsolatban 2009. szeptember 10-én 16:00 órai kezdettel megtartott rendkívüli nyílt ülésének Tárgysorozata: Jegyzőkönyve: Határozatai: 195-198 T á r g y s o r o z a t a 1. Tsp. Előterjesztés a közbeszerzési szakértő

Részletesebben

EdTWIN Projekt Kérdőív Partneriskolák részére 2009/2010. tanévi együttműködés értékeléséhez

EdTWIN Projekt Kérdőív Partneriskolák részére 2009/2010. tanévi együttműködés értékeléséhez EdTWIN Projekt Kérdőív Partneriskolák részére 2009/2010. tanévi együttműködés értékeléséhez VS Europaschule SZKK 1.) Miért csatlakozott az iskola az EdTWIN partneriskolai alprogramjához? Teljesültek-e

Részletesebben

GyalogTrefort vándortábor

GyalogTrefort vándortábor 65 1 beszámolók nyári programokról 2 GyalogTrefort vándortábor 26. túra Országos Kéktúra (2011. június 26. július 1.) Útvonal: Mátraverebély > Ágasvári turistaház > Mátraszentistván > Mátraszentlászló

Részletesebben

Érdeklődni: Dr. Francsics Ottó. Utazás: Berki Bertalan Jászapáti vállalkozó 48 személyes légkondicionált autóbuszával.

Érdeklődni: Dr. Francsics Ottó. Utazás: Berki Bertalan Jászapáti vállalkozó 48 személyes légkondicionált autóbuszával. IPA Heves Megyei Szervezete és a Magyar Rendőrmúzeum Baráti Köre kirándulást szervez 2016.07.11-től 2016.07.17-ig (7 nap 6 éjszaka, hétfőtől - vasárnapig) E R D É L Y B E Részvételi díj: 65.000,- Ft. Utazásban

Részletesebben

Angliai. útinaplóm. 2014. november 4. - november 27. Készítette: Bacsa Viktor Krisztián

Angliai. útinaplóm. 2014. november 4. - november 27. Készítette: Bacsa Viktor Krisztián Angliai útinaplóm 2014. november 4. - november 27. Készítette: Bacsa Viktor Krisztián --------------------------------------------------------------- A 2014-1-HU01-KA102-000149 Erasmus+ mobilitási projekt

Részletesebben

Monitoring Törökország (Izmit/ Koaceli tartomány) 2014. június 29.-2014. július 5. Készítette: Rosza Kornélia és Tolnai Judit

Monitoring Törökország (Izmit/ Koaceli tartomány) 2014. június 29.-2014. július 5. Készítette: Rosza Kornélia és Tolnai Judit Monitoring Törökország (Izmit/ Koaceli tartomány) 2014. június 29.-2014. július 5. Készítette: Rosza Kornélia és Tolnai Judit Június 29.: Reggel 7:30-kor Ferihegy 2B termináljában gyülekeztünk. Azért tettük

Részletesebben

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!!

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! A VAJDA PÉTER ÉNEK- ZENEI ÁLTALÁNOS ÉS SPORTISKOLA LAPJA 18. ÉVFOLYAM 5. SZÁM 2012. JÚNIUS Botos Auróra 3.s JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! tartalom JÚNIUS 3 Kiváló Vajdások 4 Pedagógusnapra 5 Németországban Comeniussal

Részletesebben

Dánia 2013.11.09. - 2013.12.07.

Dánia 2013.11.09. - 2013.12.07. Egész életen át tartó tanulási program Leonardo da Vinci alprogram Dánia 2013.11.09. - 2013.12.07. Tanuló: Németh Klaudia Beszámoló Szegedi Szolgáltatási Szakképző Iskola Kossuth Zsuzsanna Tagintézményének

Részletesebben

Szakmai gyakorlat. (Erasmus) Készítette: Cseh Tímea. Szak: Gyógy-és Sportmasszőr

Szakmai gyakorlat. (Erasmus) Készítette: Cseh Tímea. Szak: Gyógy-és Sportmasszőr Szakmai gyakorlat (Erasmus) Készítette: Cseh Tímea Szak: Gyógy-és Sportmasszőr Minerva Érettségizettek Szakközépiskolájának köszönhetően a nyári szakmai gyakorlatomat otthonomtól távol egy másik országban,

Részletesebben

Biztonsági Terv. Club 202. (1116 Budapest, Fehérvári út 202.) Budapest, 2012.10.19. - 1 -

Biztonsági Terv. Club 202. (1116 Budapest, Fehérvári út 202.) Budapest, 2012.10.19. - 1 - Biztonsági Terv Club 202. (1116 Budapest, Fehérvári út 202.) Budapest, 2012.10.19. - 1 - Tartalomjegyzék 1. Általános információk 2. A redndezvényhelyszín (szórakozóhely) üzemeltetését végző cég 3. A biztonságért

Részletesebben