Munkanapló Tampere, Finnország, április 21 május 11. Írta: Maróti László

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László"

Átírás

1 2012. április 21. Szombat Munkanapló Tampere, Finnország, április 21 május 11. Írta: Maróti László 10:00-kor találkoztuk a többiekkel Ferihegyen, a 2B terminálon. Az utunk zökkenőmentesnek ígérkezett és az is volt. Időben indult a gép és időben érkeztünk Helsinkibe. A repülőgépünk egy gyönyörű Finnair Airbus A319-es volt. Helsinkiben átszálltunk a Tamperébe tartó repülőgépre, ami mellesleg egy turboprop ATR72-es volt, (Itt megjegyzem az egyik kedvenc gépem.) majd megérkeztünk Tamperébe. Anna-Maija Siirtonen itt már várt minket. Ő elvitt minket a szállásunkra a Dream Hostelbe és ellátott minket egy borítékkal ami a buszjegyeinket, térképet és egyéb hasznos brossúrákat illetve menetrendet tartalmazott. Ezen felül ellátott minket a hasznos információkkal a várossal és a hétvégével kapcsolatban. Segített bejelentkezni a szállásunkra, és utána magunkra hagyott minket, hogy elfoglaljuk a szobánkat és megpihenjünk. Kipakoltunk és utána kimentünk kicsit felfedezni a várost, majd lefeküdtünk aludni.

2 2012. április 22. Vasárnap Kipihentük az utazás fáradalmait és 9 óráig aludtunk, majd megreggeliztünk és elindultunk a városban kicsit körbenézni. Felfedeztük a közeli boltokat és bevásároltunk Azután hazajöttünk és pihengettünk, ez alatt Tivadar barátunk főzött egy nagyon finom vacsorát nekünk. Este ismét kimentünk a városba hogy megnézzük az éjszakai életet április 23. Hétfő 7-kor keltünk és a reggeli után 8:30-kor a megbeszéltek szerint találkoztunk a szállásunk előtt Anna-Maija Siirtonennel, aki elvitt minket az iskolába. Itt megismerkedünk az iskola Training Managerével Juhani Anttila úrral és néhány további tanárral. Elfogyasztottunk velük egy közös teát megbeszéltük a továbbiakat, hogy holnap megkapjuk az órarendünket és 8 órára menjünk holnaptól kezdve. Megemlítették, hogy valamikor elvisznek minket egy napra az erdészetbe illetve a Tamperei repülőtéren található többi repülőgépeket is lehetőségünk lesz megnézni. Ezután körbevezettek minket a hangárban és a tantermekben, itt nagyon sok érdekes próbapadot és berendezést láttunk ami mindannyiunkat lázba hozott. Ezután a szünetben megismertünk néhány diákot, akikkel nagyon jól elbeszélgettünk. Majd következett az ebédszünet. Ők kísértek el minket a menzára, ahol a finom ebéd közben jól elbeszélgettünk a helyi szokásokról, iskoláról és sok hasznos kikapcsolódási lehetőséget ajánlottak nekünk. Tanítás után visszajöttünk a szállásunkra április 24. Kedd Ez volt az első igazi munkanap. Most mentünk először busszal így sajnos eggyel későbbi buszt értünk el, mint kellett volna. Késtünk 4 percet. Saku és JM (Joonas-Matti Tuominen) már várt minket az iskola bejárata előtt. Nagyon barátságosak voltak velünk és rendkívül segítőkészek. A nap első felében egyedül voltunk, mert a másodéveseknek elméleti órái voltak, addig mi a zárt-hurkú vezérlés alapelveit tanulgattuk és számítási feladatokat végeztünk ezzel kapcsolatban. Mikor ezzel elkészültünk akkor EWIS feladatokat kaptunk, ami vezetékcsupaszítást, méretre vágást és klimpelést jelentett különböző méretű vezetékeken és különböző méretű pineket kellett rányomni ezekre. Ezután csatlakoztunk a másodévesekhez, ahol az én feladatom az volt, hogy velük együtt készítsek egy rádió frekvenciamérést illetve átvitelt 2 rádió antenna között, egy spektrum analizátor és egy signal generátor segítségével. A mérés rendkívül izgalmas volt mivel otthon nincs lehetőségünk ilyesfajta méréseket végezni. Nagyon élveztük ezt a közös munkát, mert rendkívül izgalmas volt angolul beszélni és újabb technológiát használni és közben új emberekkel ismerkedni.

3 2012. április 25. Szerda Reggel egy kiadós tojásrántotta után elindultunk az iskolába. 8:00-kor csatlakoztunk a másodévesekhez és elkezdtük a méréseket először a laborban majd később a Piper típusú repülőgépen. A mérés tárgya pedig a koaxiális kábelek csillapítása volt. Ezt a feladatot az ebédszünetig folytattuk, de sajnos nem sikerült végezni vele. Az ebéd egy különlegesen finom csirkés tészta volt. Ebéd után saját feladatot kaptunk az EWIS témában. Csatlakozót kellett készítenünk rengeteg vezetékkel socketeléssel és egyébbel, de sajnos csak a vezeték levágásáig és a socketeléssel végeztünk, a többit majd pénteken fogjuk folytatni. A holnapi napot végig a másodévesekkel töltjük. A mai napon 4 órakor végeztünk. Utána vendéglátóink Saku és JM javasolták, hogy menjünk el velük az uszodába, amit szívesen elfogadtunk. 6 órakor találkoztunk JM-el és elindultunk az uszodába. Sajnos Saku nem tudott csatlakozni hozzánk, így hát 5-en mentünk oda. Nagyon élveztük a helyi szokásokat pl. a szaunázást. Nagyon felfrissített minket mind a szauna mind az úszás. Utána JM visszakísért miket a szállásunkra és ő elindult haza mi pedig elfogyasztottuk a vacsoránkat és nyugovóra tértünk április 26. Csütörtök 8:00-kor csatlakoztunk a másodévesekhez és folytattuk az előző nap félbehagyott feladatokat a repülőgépen és a laborban. A laborban szembesültünk néhány problémával, de sikeresen leküzdöttük őket részben saját tudásunknak, részben a finn diákoknak köszönhetően. A finn vendéglátóink nagyon segítőkészek voltak, lefordították nekünk a feladatokat angol nyelvre. Egészen a tanítás végéig a másodévesekkel töltöttük a gyakorlatot, utána pedig visszatértünk a szállásra, és pihentünk.

4 2012. április 27. Péntek Reggel eléggé fáradtan ébredtünk, reggeliztünk és elindultunk az iskolába. Az első két gyakorlati órát a másodévesekkel töltöttünk, igaz nem haladtunk túl sokat a két óra alatt. A mérések ismételten a repülőgépen történtek a Glide Slope, a VHF COMM, Marker, antenna kábel ellenállásának mérése illetve csillapításának mérése volt a feladat. Ez után pedig folytattuk a kapott feladatot EWIS témában, ami a csatlakozó elkészítése volt különböző pinekkel és socketekkel. Jómagam sikeresen befejeztem a feladatot, amin a tanárunk nagyon meglepődött, csodálkozott, hogy ilyen gyorsan sikerült végeznem. Iskola után hazajöttünk készítettünk egy sült lazacot és pihentünk április 28. Szombat A mai napon sokáig aludtunk, 10-kor keltünk. Később elkezdtük kiválogatni a mosásra szánt ruháinkat, közben pedig a szobában csináltunk rendet, és pihengettünk. Megebédeltünk, ebéd után pedig mostunk. Délután elmentünk egy hosszabb sétára, ami majdnem 3 óra volt a város egy gyönyörű tavas, parkos részén. Este megvacsoráztunk és pihengettünk. A szálláson az új orosz és francia barátainkkal beszélgettünk, ismerkedtünk az est hátralevő részében április 29. Vasárnap Ma sem keltünk korán. Egy könnyű reggeli után kicsit pihentünk majd elkezdtünk ebédet készíteni. A délutáni pihenés után felkerekedtünk és elmentünk a kém múzeumba, ami rendkívül izgalmasnak ígérkezett mindannyiunk számára. Rengetek érdekes és új dolgot láttunk illetve tanultunk meg a történelemről, aminek nagyon örültünk. Ez után az izgalmas program után hazatértünk, vacsoráztunk és aludtunk április 30. Hétfő Ma egy rövid napra ébredtünk a tanítás szempontjából. Amikor beértünk az iskolába megismerkedtünk a harmadikos tanulókkal, majd csinálgattunk EWIS gyakorlatokat. Délben hazaengedtek minket a Vappura való tekintettel, minden más tanulóval együtt. Hazafelé bementünk a boltba és megvásároltuk a Vappuhoz szükséges kellékeket és élelmiszert. JM délután 4 órára jött a szállásunkhoz és elindultunk a Vappura ami egy fergeteges buli lett. Megismerkedtünk JM barátaival is, akik nagyon hamar befogadtak minket. Először a folyóparton buliztunk majd onnan bementünk egy nagyon hangulatos és gyönyörű bárba a Plevnába. A Vappu számomra hajnali fél 3-ig tartott majd hazajöttem május 01. Kedd Délelőtt nagyon sokáig aludtunk, hogy kipihenjük az előző napi fáradalmakat (mivel a mai nap tanítási szünet volt), majd ismét elindultunk a városba a majálisra. Körülbelül 4 óra

5 hosszat tölthettünk kint majd hazajöttünk és készítettünk magunknak egy isteni ebédet. Ez a nap a pihenés jegyében telt el május 02. Szerda Sajnos a mai nap már nem a pihenésről szólt, hanem az iskoláról, de nagyon jól éreztük magunkat, mert remek feladatokat kaptunk. Az egyik ilyen feladat az ATC transponder próbapadi tesztelése volt. Ezzel rengeteg idő elment mivel ez egy eléggé bonyolult mérési folyamat. Utána egy diákok által épített utastér kabin szimulátorban cseréltünk izzókat és kapcsolókat illetve hangszórót mivel ez is az iskolában tanuló diákok egyik feladata. Iskola után hazajöttünk és ennivalót készítettünk szokásunkhoz híven és pihentünk május 03. Csütörtök A mai napon csak egy mérést sikerült megcsinálni, ami a PA31P rádió ellenállásmérés volt, mivel csak 12 óráig voltunk az iskolában. Utána elvittek a Tampere College egy másik intézményébe Hervantában. Itt is rengeteg új dolgot láthattunk és megismerkedhettünk nagyon sok érdekes szakmával (leginkább fémipari és automatizálási terület) amit ebben az intézményben tanulnak a diákok. Este 7-kor találkozunk JM-mel és a barátnőjével a Plevna előtt. Meghívtak mind a négyünket moziba az Iron Sky című filmre. Ez a napunk így telt el május 04. Péntek Ma Antival csináltam a méréseket. Először a próbapadon mértünk VOR/ILS-t utána pedig a repülőgépen csináltuk ugyanezt, ami egy jó hosszú mérésnek ígérkezett. Sikerült nagyon jól vennünk az akadályt és Antival nagyon jó kis csapatot alkottunk. Utána következett az ebédszünet. Az ebédszünet után Massa tanár úr visszaadta az EWIS témakörben csinált kábelkorbácsunkat és azt mondta, hogy hazahozhatjuk, ha a csatlakozót kipineljük és leszedjük róla. Ezt meg is tettük, mert nagyon büszkék voltunk a munkánkra és szerettük volna hazahozni. Ez is egy jó kis gyakorlat volt, mert a pinek kiszedését is meg tudtuk tanulni. Erre a napra ennyi volt nekünk az iskola. Hazafelé még bementünk a közértbe és bevásároltunk.

6 2012. május 05. Szombat Ez a nap is szokásosan zajlott. Délután elfogadtuk JM és barátnője meghívását és elmentünk hozzájuk. Itt filmnézéssel és beszélgetéssel töltöttük az időt. Később egy nagyon finom vacsorával is megvendégeltek bennünket. Vacsora után még beszélgettünk egy ideig aztán haza indultunk május 06. Vasárnap Reggel a többiekkel elhatároztuk, hogy elmegyünk a Mumin múzeumba. A Mumin egy világszerte nagyon híres finn rajzfilm. Ez a múzeum nem mindennapi volt mert rajzfilmmúzeum ilyen formában kevés helyen tekinthető meg május 07. Hétfő A mai nap első mérése az audio panel működési tesztje volt egybekötve a Marker vevő sávszélesség tesztjével. Ennél a mérésnél adódott egy kisebb problémánk mivel meghibásodott a Marker vevő ezért ki kellett cserélnünk, amivel újabb tapasztalatokat szereztünk. A nap második mérése pedig a koax kábel veszteségének a mérése volt eleinte a próbapadon a laborban majd pedig utána a Piper-en május 08. Kedd Ezen a napon az iskola szervezésében Kuruba látogattunk el. Itt található a Tampere College erdészeti iskolája. Ott reggel tartottak egy tájékoztatót és bemutatták az iskola profilját. Ezután körbevezettek minket a főépületben, és meséltek az iskola történetéről. Innen átmentünk az iskola melletti raktárba, ahol bemutatták az erdészek által használt kézi eszközöket, mint például fatelepítő ásót, hótaposót, motoros fűkaszát. Utána bemutatták nekünk az iskola gépjármű parkját és gyakorló pályáját. Ebéd után kipróbálhattuk az iskola szimulátorait amin a diákok eleinte megtanulják a fakitermelő gépek alapvető kezelését. Ezzel ért véget a látogatásunk Kuruban május 09. Szerda A mai napon a Pirkkala reptérre látogattunk el megnézni az iskola repülőgépeit és néhány feladatot elvégezni rajtuk. Az első feladatunk a külső áramforrás csatlakoztatása volt a Falcon 20-as repülőgépre. Ezután a különböző kormányszerveket mozgattuk, mint például csűrő, magassági kormány, oldalkormány, fékszárny és orrsegédszárny. Végül csináltunk rajta egy teljes repülés előtti ellenőrzést. Innen átmentünk egy másik épületbe a reptér mellett, ahol megnéztük az iskola másik Piper Navajo típusú repülőgépét. Itt alkalmunk volt látni pár hazatérő FA-18-as Hornetet amik gyakorlatozni voltak. Mikor visszamentünk az iskolába még várt ránk egy mérés ami a Piper Navajo repülőgép siklópálya vevőjének a tesztje volt. Ezt elég hamar csaknem 2 óra alatt letudtuk. Este JM és barátnője meginvitáltak minket JM anyukájához egy vacsorára és szaunázni. Ez egy nagyon kellemes program volt. A szaunában csaknem 2 órát töltöttünk el beszélgetve és jól szórakozva.

7 2012. május 10. Csütörtök Ma a Digiac 3000 nevű számítógépes mérő és szimuláló rendszerrel ismerkedtünk meg, ami különböző repülős és alapáramköri mérést tesz lehetővé. Jómagam Antival alkottunk egy párost és a mi feladatunk a műveleti erősítő mérése és különféle számítások elvégzése volt. Miután ezzel végeztünk a következő feladat kitalálni, hogy milyen hibát szimulál a rendszer. Ezt a feladatot is sikeresen megoldottuk. Délután pedig készülődtem a hazautazásra május 11. Péntek Ezen a napon utoljára látogattuk meg az iskolát, de ekkor már a szokásos 8 óra helyett 9-re mentünk csak. Mindenki ott volt már. Kicsit később három ottani diák társaságában behívtak minket a tárgyalóba ahol a velünk foglalkozó tanárok már vártak. Elfogyasztottunk egy közös teát és átadták a tanúsítványainkat és ajándékaikat, majd a Training manager, Juhani Anttila értékelte a 3 hét alatt nyújtott teljesítményünket. Nagyon örültünk annak, hogy azt mondta: 11 év alatt mi voltunk a legjobb csapat! Délben visszamentünk a szállásunkra és felvettük a csomagjainkat. Anna-Maija jött értünk és kivitt minket a repülőtérre. Fájó szívvel búcsúztunk Tamperétől. A repülőgépünk 14:20 kor indult és 40 perc alatt értünk Helsinkibe. Az átszállás után már Magyarország felé tartottunk. 18:05-kor a gépünk landolt Ferihegyen. Így ért véget ez a csodálatos 3 hét.

8

Beszámoló. Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében.

Beszámoló. Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében. Beszámoló Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében. A külföldi képzés lehetőségét az iskolában, egy pályázat útján nyertem el három társammal

Részletesebben

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) A tények: Időpont: 2012. október 10 13. Helyszínek, látnivalók, programok: Dachau: koncentrációs tábor megtekintése Strasbourg: angolosok: részvétel

Részletesebben

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7.

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. 2011.10.24. hétfő Ma reggel 9:00-kor a Kőbánya-Kispest 200E buszmegállójában találkoztuk. Felszálltunk a buszra és elindultunk a Liszt Ferenc (Ferihegy) reptér

Részletesebben

Dánia Nykobing Falster SOSU

Dánia Nykobing Falster SOSU Erasmus+K1 Mobilitasi Program Tanulói beszámoló Dánia Nykobing Falster SOSU 2015.10.26-2015.11.23 ORSZÁG KATA 14. gyakorló ápoló Beszámoló A Szegedi Szolgáltatási Szakképző Iskola Kossuth Zsuzsanna Tagintézményének

Részletesebben

Finnországi beszámoló 2008

Finnországi beszámoló 2008 Finnországi beszámoló 2008 Szakmai gyakorlat Rovaniemiben Készítette: Kerékgyártó Ádám Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Középiskola 2008.03.27. Csütörtök: Délelőtt 11:40-kor elindult

Részletesebben

Beszámoló a finnországi gyakorlatról

Beszámoló a finnországi gyakorlatról Leonardo pályázat Beszámoló a finnországi gyakorlatról 2013. január 19 - február 16-ig Készítette: Mészáros Eszter Küldő intézmény: SzSzKSz Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi és Könnyűipari Tagintézménye Szeged

Részletesebben

ERASMUS Tanulmányúti Beszámoló Finnország, Kuopio 2007/2008 őszi és tavaszi félév

ERASMUS Tanulmányúti Beszámoló Finnország, Kuopio 2007/2008 őszi és tavaszi félév ERASMUS Tanulmányúti Beszámoló Finnország, Kuopio 2007/2008 őszi és tavaszi félév Szekeres Péter kooperos hallgató vagyok a Kandóról! Az utolsó utáni évben úgy döntöttem hogy jó lenne szerencsét próbálni

Részletesebben

Görögországi beszámoló. 1. nap

Görögországi beszámoló. 1. nap 1. nap Az első napunk utazással telt. Délután 5 órakor találkoztunk a Liszt Ferenc Repülőtéren, a gépünk pedig 18:45- kor indult Thessaloniki felé. Este 22:30-kor (görög időszámítás szerint) szálltunk

Részletesebben

European Accountancy Week

European Accountancy Week European Accountancy Week Riga, 2016. március 13. március 19. Edutus delegáció: Medve Ivett, Mónus Ádám, Korondy Tamás Felkészítő tanár: Dr. Melles Hagos Tewolde Tartalomjegyzék Előkészületek... 3 2016.

Részletesebben

ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ Svédország 2009. 10. 10-16.

ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ Svédország 2009. 10. 10-16. WALLENBERG-PÁLYÁZAT 2009. Nyertesei: Kirsch Bernadett Mézner Noémi Pataky Noémi ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ Svédország 2009. 10. 10-16. 10. 10. szombat Ferihegyen szombaton hajnalban gyors búcsúzkodás, majd check

Részletesebben

- LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért

- LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért Beszámoló- Törökország Pogány Frigyes - LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért Készítette: Popp Judit Linda A projekt időtartama: 2014.június 29.- 2014.július 26. Helyszín:

Részletesebben

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ 2012. június 16-23. Domokos Kázmér Iskolacsoport Szováta 2012.06.16. szombat Indulás 8:15 Szovátáról-Erdélyből Csomagok bepakolása az utolsó szovátai megállónál.

Részletesebben

Silvas János. Beszámoló a svájci utazásról

Silvas János. Beszámoló a svájci utazásról Silvas János Beszámoló a svájci utazásról Az első nap, az indulás A Liszt Ferenc repülőtéren találkoztunk délután öt órakór. Megvártuk amíg mindenki megérkezik és közben kiosztották a jegyeket. Miután

Részletesebben

Sikerrel indult a dél-európai szakmai gyakorlat Máltán

Sikerrel indult a dél-európai szakmai gyakorlat Máltán Dél-európai üzemi gyakorlat a szakképzésben résztvevı tanulók számára LdV-HU-10-IVT-1021 Sikerrel indult a dél-európai szakmai gyakorlat Máltán Iskolánk négy vendéglátós tanulója 2011. május elején kezdte

Részletesebben

Finnország, 2009. Készítette: Török Ferenc

Finnország, 2009. Készítette: Török Ferenc Finnország, 2009 Készítette: Török Ferenc Március 8. 2009. március 8-án reggel 7 óra 45 perckor indultunk a Trefort Ágoston Szakképző Iskola elől. A repülőnk a budapesti Ferihegy II ről indult 12 óra 30

Részletesebben

Leonardo pályázat "Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén! " Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február.

Leonardo pályázat Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén!  Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február. Leonardo pályázat "Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén! " Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február.28 Készítette: Antal Szabina Emese 14.Ru Küldő intézmény: SzSzKSz

Részletesebben

Sinka Nikolett Nóra. Munkanapló. a szakmai gyakorlatról. A gyakorlati hely neve: Konvekta AG

Sinka Nikolett Nóra. Munkanapló. a szakmai gyakorlatról. A gyakorlati hely neve: Konvekta AG Munkanapló a szakmai gyakorlatról A gyakorlati hely neve: Konvekta AG A gyakorlati hely címe: Németország,Schwalmstadt Am Nordbahnhof 5, 34613 Tanuló neve: Sinka Nikolett Nóra Keleti Károly Közgazdasági

Részletesebben

SZISZKI KRÓNIKA. Százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium BULGÁRIA NOVEMBER 22-27.

SZISZKI KRÓNIKA. Százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium BULGÁRIA NOVEMBER 22-27. PROJEKTHÍRADÓ NATURE DETECTIVES BULGÁRIA NOVEMBER 22-27. Felelős szerkesztő: Breznay Gáborné Írta és szerkesztette: Bakos Babett Király Orsolya 2015. november 22-27-ig került sor a Nature Detectives elnevezésű

Részletesebben

Erasmus Ázsia kapujában, Törökországban

Erasmus Ázsia kapujában, Törökországban Erasmus Ázsia kapujában, Törökországban Minek mész te Törökországba és nem valahová Európába? - kérdezték tőlem sokan indulásom előtt. Most magabiztosan tudok válaszolni, hogy ez az ország a gyönyörű helyeken,

Részletesebben

Monitoring Törökország (Izmit/ Koaceli tartomány) 2014. június 29.-2014. július 5. Készítette: Rosza Kornélia és Tolnai Judit

Monitoring Törökország (Izmit/ Koaceli tartomány) 2014. június 29.-2014. július 5. Készítette: Rosza Kornélia és Tolnai Judit Monitoring Törökország (Izmit/ Koaceli tartomány) 2014. június 29.-2014. július 5. Készítette: Rosza Kornélia és Tolnai Judit Június 29.: Reggel 7:30-kor Ferihegy 2B termináljában gyülekeztünk. Azért tettük

Részletesebben

Erasmus beszámoló Finnország, Kokkola 2006

Erasmus beszámoló Finnország, Kokkola 2006 Erasmus beszámoló Finnország, Kokkola 2006 Kovács Szilvia Kovács Szilviának hívnak, a Budapesti Műszaki Főiskola, Keleti Károly Gazdasági Karának végzős hallgatójaként adatott meg számomra a lehetőség,

Részletesebben

Név: Szalkai Patrik György. Erasmus Élmény beszámoló

Név: Szalkai Patrik György. Erasmus Élmény beszámoló Név: Szalkai Patrik György Erasmus Élmény beszámoló Az Erasmus által a finnországi Kuopio városába utazhattam ki két hónapra (2015. április 13-tól június 14-ig), ahol egy hotel, nevezetesen a Best Western

Részletesebben

CERN BESZÁMOLÓ. Hétfő. Kedd. Kovács Dávid Péter 11.a

CERN BESZÁMOLÓ. Hétfő. Kedd. Kovács Dávid Péter 11.a CERN BESZÁMOLÓ Hétfő Iskola után öt óra tájra mindenki épségben, ha nem is időben, de megérkezett a reptérre. Itt minden rendben ment, becsekkoltunk, majd rövid várakozást követően elkezdődött a beszállás.

Részletesebben

Varga Péter színes fotója a Képtár mellékletben

Varga Péter színes fotója a Képtár mellékletben Varga Péter: Skandinávium Varga Péter színes fotója a Képtár mellékletben Rügyek 3253 Varga Péter Ah, fehér ember Bárcsak elég vér lenne a pucámban, s lefotóznám! Egy börtönszerű, szürke, magas kerítéssel

Részletesebben

Pole and Hungarian, Two good friends project

Pole and Hungarian, Two good friends project Pole and Hungarian, Two good friends project A projektet az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (közleményben) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit. Önkéntesként

Részletesebben

Szakmai gyakorlaton Finnországban 2011.03.05.-2011.04.02. Beszámoló

Szakmai gyakorlaton Finnországban 2011.03.05.-2011.04.02. Beszámoló Szakmai gyakorlaton Finnországban 2011.03.05.-2011.04.02. Beszámoló Az utazás a Tempus Közalapítvány Leonardo Mobilitás program támogatásával valósult meg Küldő iskola: Szegedi Szolgáltatási Középiskola

Részletesebben

Erasmus+ pályázat. Készítette : Hriazik Evelin

Erasmus+ pályázat. Készítette : Hriazik Evelin Erasmus+ pályázat Készítette : Hriazik Evelin Indulás Németországba 2014.08.03 Időjárás: délelőtt nagyon meleg volt Nagykőrösön, de ahogy mentünk a Liszt Ferenc repülőtérre úgy hűlt az idő. Délelőtt indultunk

Részletesebben

Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében )

Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében ) Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében ) 1. nap - 2009. július 12. Vasárnap UTAZÁS Reggel 8 körül szedett össze a busz minket Paks különböző

Részletesebben

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk.

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk. Első nap Reggel 6-kor indultunk a Cseresnyés Kollégium elől. A határ átlépése után az első megállónk Nagyszalonta volt. Megnéztük a város főterét ahol Erdély egyetlen Kossuth Lajos szobor található. Ellátogattunk

Részletesebben

Málta nem Attard 205

Málta nem Attard 205 Málta Sziasztok! Mészáros Andrea vagyok, negyedéves villamosmérnök hallgató. Kicsit eltérnék a sablon beszámolóktól, szeretnék közvetlenebb, barátibb hangnemet megütni. Már korábban is megfogalmazódott

Részletesebben

FINNORSZÁG - JYVÄSKYLÄ ITPRO @ JAMK 2013 / 2014 SZABÓ FLÓRIÁN ÁKOS

FINNORSZÁG - JYVÄSKYLÄ ITPRO @ JAMK 2013 / 2014 SZABÓ FLÓRIÁN ÁKOS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ FINNORSZÁG - JYVÄSKYLÄ ITPRO @ JAMK 2013 / 2014 SZABÓ FLÓRIÁN ÁKOS KÜLFÖLDI INTÉZMÉNY: JAMK University of Applied Sciences PROGRAM: ITPRO képzés CampusHungary és Erasmus ösztöndíjjal IDŐSZAK:

Részletesebben

Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület

Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület 2011. évi KÖZHASZNÚ JELENTÉSE Tavasz A tél végén többször megfordultunk Tebén, de a hó miatt érdemi munkát, még ellenőrzéseket sem tudtunk végezni. Amint elolvadt

Részletesebben

Napló Finnországból Liker Krisztián

Napló Finnországból Liker Krisztián Napló Finnországból Liker Krisztián 2007.10.05. Reggel 8:00-kor indulás az iskola elıl Békéscsabáról. 11:00 tájékán megérkeztünk Ferihegyre. A gép kisebb késéssel indult, így a tervezett 12:30-as indulás

Részletesebben

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM 2014. november 13. 2014. december 05. Készítette: Matus Kitti Diána az LdV-HU-09-TAN-1044-1073-1087-1088 2014 1 HU 01 KA 102 000149 számú Erasmus + Európai Mobilitási projekt keretében

Részletesebben

Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21.

Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21. Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21. Utassy József Általános Iskola Az előkészületek Iskolánkban nagy örömmel fogadtuk a hírt, hogy a,,határtalanul pályázat keretében a hetedik osztályos tanulók egy

Részletesebben

Készítette: Szegedi-Vargha Emese 2014/2015 1.félév

Készítette: Szegedi-Vargha Emese 2014/2015 1.félév Porto-Portugália Készítette: Szegedi-Vargha Emese 2014/2015 1.félév 1 Porto Hogy miért Porto? Mikor 1,5 évvel ezelőtt kitaláltam, hogy Erasmusra szeretnék menni, egy dolog lebegett a szemem előtt, mégpedig

Részletesebben

Erdélyben jártunk. 2012. szeptember 17-én hétfőn reggel indultunk a szegvári önkormányzat egyik kisbuszával. Megtelik a kisbusz

Erdélyben jártunk. 2012. szeptember 17-én hétfőn reggel indultunk a szegvári önkormányzat egyik kisbuszával. Megtelik a kisbusz Erdélyben jártunk Az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy iskolánkat és községünket képviselve testvértelepülésünkre, Felsősófalvára látogathattunk. Utunkat ezzel a rövid kis beszámolóval szeretnénk megköszönni

Részletesebben

Hegesztés nemzetközi gyakorlatban

Hegesztés nemzetközi gyakorlatban Hegesztés nemzetközi gyakorlatban LdV-HU-13-IVT-1017 Négy hetes szlovákiai gyakorlat 2014.02.08.-2014.03.08. Készítette: Molnár József 1. nap Utazás 2014. február 08. Február 8.-án indultunk reggel 8-kor

Részletesebben

SZASZÁÉK gondoskodnak.

SZASZÁÉK gondoskodnak. ÉBREDÉS A PÁRI IFJÚSÁGI ÉS NEMZETISÉGI EGYESÜLET TÁJÉKOZTATÓ SZÓRÓLAPJA 2009. JÚNIUS PÁRI, Nagy utca 24. Teleház Telefon: 74/887-391 E-mail: ebredes.pari@vipmail.hu Meghívó PÖRKÖLTFŐZŐ VERSENY A Pári Ifjúsági

Részletesebben

ERASMUS BESZÁMLÓ TÖRÖKORSZÁG

ERASMUS BESZÁMLÓ TÖRÖKORSZÁG ERASMUS BESZÁMLÓ TÖRÖKORSZÁG Rasek Andrea vagyok harmadéves rekreációszervező szakos hallgató. Az Erasmus+ program keretében a 2015/16- os tanév őszi félévét Törökországban töltöttem szaktársammal, Mórocz

Részletesebben

BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló

BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló Készítette: Juhász Arnold és Beczéné Bálint Mónika Intézményünk bemutatása: A Dózsa Átmeneti szállás a BMSzKI Központi

Részletesebben

Mióta él Békéssámsonon? Melyek a legkorább emlékei, első benyomásai a faluról?

Mióta él Békéssámsonon? Melyek a legkorább emlékei, első benyomásai a faluról? (Interjú 2.) Pleskonics Istvánné 2014. január 4-én, egy esős, borongós szombat délutánon három órát beszélgettünk Irénke nénivel előzetes egyeztetés után Alkotmány utcai lakásában. Délután kettőtől délután

Részletesebben

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ. 2012. május 5-12. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr. Atyhai felmérő tábor

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ. 2012. május 5-12. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr. Atyhai felmérő tábor Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ 2012. május 5-12. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr Atyhai felmérő tábor Készítette: Bánó Zsófia 2012. 05. 05.-12. 2012. 05. 05. nap Kora reggel az iskola

Részletesebben

Erasmus beszámoló Tüske Éva Università degli Studi di Ferrara Ferrara Olaszország

Erasmus beszámoló Tüske Éva Università degli Studi di Ferrara Ferrara Olaszország Erasmus beszámoló Tüske Éva Università degli Studi di Ferrara Ferrara Olaszország Azon szerencsések közé sorolhatom magam, akinek lehetősége adódott fél évet Olaszországban töltenie. Ezt persze mind az

Részletesebben

H í r l e v é l. 2011. április ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT!

H í r l e v é l. 2011. április ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT! H í r l e v é l Zarándokoknak, útépítőknek, partnereknek 2011. április Lelkivezetői gondolatok ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT! 8 nappal Húsvét ünnepe előtt Jézus Krisztus megmutatta az emberiségnek és a világnak,

Részletesebben

Tábori hírmondó 2012. Személyes hangvételű beszámoló napról-napra...

Tábori hírmondó 2012. Személyes hangvételű beszámoló napról-napra... Tábori hírmondó 2012 Személyes hangvételű beszámoló napról-napra... Hétfő: Reggeli után megalakultak a csapatok; a Sárkányok, a Sárkányölők, a Lelkesek és a JC csapat. Komoly szabályok vannak, pontokat

Részletesebben

EILC képekben. A városházán:

EILC képekben. A városházán: EILC beszámoló Név: Demeter Dóra Küldő intézmény: Óbudai Egyetem EILC kurzus helye (ország, város): Lengyelország, Nowy Sącz EILC kurzust szervező intézmény: Nowy Sacz School of Bussines-National Louis

Részletesebben

Angliai. útinaplóm. 2014. november 4. - november 27. Készítette: Bacsa Viktor Krisztián

Angliai. útinaplóm. 2014. november 4. - november 27. Készítette: Bacsa Viktor Krisztián Angliai útinaplóm 2014. november 4. - november 27. Készítette: Bacsa Viktor Krisztián --------------------------------------------------------------- A 2014-1-HU01-KA102-000149 Erasmus+ mobilitási projekt

Részletesebben

Lezárult a Leonardo da Vinci mobilitás projekt 2010. évi pályázati fordulója.

Lezárult a Leonardo da Vinci mobilitás projekt 2010. évi pályázati fordulója. Leonardo da Vinci mobilitás projekt 2010. Záró beszámoló Lezárult a Leonardo da Vinci mobilitás projekt 2010. évi pályázati fordulója. A munkatervben rögzített feladatokat sikeresen megvalósítottuk. Azt,

Részletesebben

Dél-európai üzemi gyakorlat szakképzésben résztvevő tanulók számára

Dél-európai üzemi gyakorlat szakképzésben résztvevő tanulók számára 2009/SZI/23 Dél-európai üzemi gyakorlat szakképzésben résztvevő tanulók számára Iskolánk, a Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégium sikeres Szakiskolai Mobilitási Program pályázata 11 diákunk

Részletesebben

Feladatok a tavaszi ünnepekhez Összeállította: Pathy Lívia

Feladatok a tavaszi ünnepekhez Összeállította: Pathy Lívia Feladatok a tavaszi ünnepekhez Összeállította: Pathy Lívia Feladatok a Magyar nemzetismeret/haza a magasban c. könyvhöz Magyar nemzeti ünnepek I. Az ünnep http://www.nemzetismeret.hu/index.php?id=1.6 1.

Részletesebben

Leonardo Da Vinci program Svédország Åkarp

Leonardo Da Vinci program Svédország Åkarp Leonardo Da Vinci program Svédország Åkarp Előzmények A repülő időben szállt fel, nem volt fennakadás, késés. A gép reggel 9:50 kor indult el és 2,5 óra alatt értünk Svédországba (Malmö-be). A fogadtatás

Részletesebben

Úton a világ megismerése felé

Úton a világ megismerése felé Úton a világ megismerése felé Világos Nándor 12.A Korán kelés. Álmosság. Hétfő. A reggeli kapkodás mintha egy másik, egy gyorsabb időben zajlana. Hideg, rossz idő. Kocsiút, szerencsére dugó nélkül. Elválás,

Részletesebben

KRÓNIKA 2007-2008 TANÉV ELEJI KIADÁS. Brassó Utcai Általános Iskola

KRÓNIKA 2007-2008 TANÉV ELEJI KIADÁS. Brassó Utcai Általános Iskola KRÓNIKA 2007-2008 TANÉV ELEJI KIADÁS Brassó Utcai Általános Iskola A 2007-2008. tanév kezdetén szeretettel köszöntök minden új és régi diákot, a kedves szülőket és az iskola valamennyi dolgozóját. Tanulóink

Részletesebben

Visszatekintés... Egészség- és sportnap. Szent Lőrinc Diákújság. kellemesen elfáradva várta az eredményhirdetést. ezeket kipróbálhatták,

Visszatekintés... Egészség- és sportnap. Szent Lőrinc Diákújság. kellemesen elfáradva várta az eredményhirdetést. ezeket kipróbálhatták, Szent Lőrinc Diákújság I. évfolyam, 1. szám A hírlevél Visszatekintés... Egészség- és sportnap A tartalomból: Egészség-és sportnap 1 Az Egészség-és sportnap megrendezésére 2015.május 20 -án került sor

Részletesebben

NYÁRI NAPKÖZIS TÁBORBAN A SZOLNOKI SZENT TAMÁS GÖRÖGKATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA DIÁKJAI

NYÁRI NAPKÖZIS TÁBORBAN A SZOLNOKI SZENT TAMÁS GÖRÖGKATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA DIÁKJAI NYÁRI NAPKÖZIS TÁBORBAN A SZOLNOKI SZENT TAMÁS GÖRÖGKATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA DIÁKJAI 2012. július 23-án kezdődött a tábor. Az első nap a tervezéssel, beszélgetéssel, rajzolással, játékos rejtvényekkel,

Részletesebben

Finnországi beszámoló

Finnországi beszámoló Finnországi beszámoló Szakmai gyakorlat Rovaniemiben a Leonardo da Vinci program támogatásával 2007. január 8 január 28. Készítette: Major Zsuzsa Repülőgép-szerelő tanuló 2007. 01.08. Az érkezés napja

Részletesebben

Erasmus élménybeszámoló

Erasmus élménybeszámoló Erasmus élménybeszámoló Suba Róbert vagyok, a BMF-KGK hallgatója. Kiskőrösön élek, Budapesten tanulok. Erasmus ösztöndíjjal tanultam Belgiumban a Katholieke Hogesschool Zuid-West-Vlaanderen Associatie

Részletesebben

A második, azaz az utolsó előtti félév az esslingeni masteren

A második, azaz az utolsó előtti félév az esslingeni masteren A második, azaz az utolsó előtti félév az esslingeni masteren A második félév végig elméleti képzés ugyanúgy, mint az első. Ezután már csak egyetlen következő félévet kell teljesítened aminek során a szakdolgozatodon

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

keresztjének drága áldott fája: ezen függ az egész világ váltságdíja, és

keresztjének drága áldott fája: ezen függ az egész világ váltságdíja, és LEVÉL A VERESEGYHÁZI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG ÉLETÉRŐL XIV. évfolyam 4. szám 2014. április TITKA A KERESZTFÁNAK A hamvazószerdával elkezdődött szent negyven nap célja húsvét méltó megünneplésének az előkészítése.

Részletesebben

HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN

HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN Kirándulásunk a Határtalanul! pályázat keretein belül jött létre, abból a célból, hogy megismerkedjünk a felvidéki magyar diákokkal, és szorosabb kapcsolatot alakítsunk ki velük.

Részletesebben

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ Gyakorlati hely: Park Hotel Le Sorgenti Gyakorlat időtartama: 2012. május 01.-augusztus 01. Készítette: Szabó Alexandra

Részletesebben

T Á R G Y S O R O Z A T A. 2./ A 4/2011.(III.21.) önkormányzati rendelet módosítása (előirányzat módosítás)

T Á R G Y S O R O Z A T A. 2./ A 4/2011.(III.21.) önkormányzati rendelet módosítása (előirányzat módosítás) NYÍRGELSE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLET 2011. szeptember 15-én megtartott testületi ülésének a.) jegyzőkönyve b.) határozata c.) előterjesztése d.) tárgysorozata T Á R G Y S O R O Z A T A 1./

Részletesebben

Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás

Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás Tanulmányi kirándulásunk témája erdélyi születésű történelmi nagyságok és az erdélyi történelemben fontos helyszínek felkeresése. Az előkészítő szakaszban külső

Részletesebben

2007. augusztus. A Magyar Szentek Templomának havi tájékoztató lapja.

2007. augusztus. A Magyar Szentek Templomának havi tájékoztató lapja. A Magyar Szentek Templomának havi tájékoztató lapja. 2007. augusztus Kiadja a Magyar Szentek Plébániája. Megjelenik minden hónap elsı vasárnapján. Ingyenes kiadvány. Emlékezzél meg, Istennek dicsıséges

Részletesebben

2012. november 22 december 9.

2012. november 22 december 9. 2012. november 22 december 9. Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola Budapest Fogadó intézmény: Ecole du

Részletesebben

Húsvét a Bruderhofban

Húsvét a Bruderhofban Húsvét a Bruderhofban 1998 augusztusában Gyurka bácsi bíztatására az akkor 6 fős családunk elrepült az angliai Beech Grove nevű protestáns eredetű, megújult hutteri gyökerű családközösségbe. Erről a 6

Részletesebben

Útinapló. Farkaslaka Székelyudvarhely Parajd Szováta Medve-tó Felsősófalva -- Korond

Útinapló. Farkaslaka Székelyudvarhely Parajd Szováta Medve-tó Felsősófalva -- Korond Útinapló 3.nap Farkaslaka Székelyudvarhely Parajd Szováta Medve-tó Felsősófalva -- Korond Ma is csepergő esőre ébredtünk, de ez nem vette el a kedvünket, hiszen ma is sok-sok érdekes és új vár ránk! Első

Részletesebben

GyalogTrefort vándortábor

GyalogTrefort vándortábor 65 1 beszámolók nyári programokról 2 GyalogTrefort vándortábor 26. túra Országos Kéktúra (2011. június 26. július 1.) Útvonal: Mátraverebély > Ágasvári turistaház > Mátraszentistván > Mátraszentlászló

Részletesebben

A következő állomás (és reményeink szerint aznapi végállomás) az észak-devoni kisváros Bideford volt, ahol a minket elszállásoló családok már vártak.

A következő állomás (és reményeink szerint aznapi végállomás) az észak-devoni kisváros Bideford volt, ahol a minket elszállásoló családok már vártak. Egy hét Angliában Sok-sok évvel ezelőtt, egy tíz napos, külföldi utazást még elképzelni is nehéz lett volna. Főleg az első nap (jelen esetben péntek) Magyarországról való indulással harmadik napon Angliába

Részletesebben

Erasmus+ beszámoló. Margate, Egyesült Királyság. 2015. július 10-július 25. Készítette: Rácz Józsefné. 1. A tanulmányút általános értékelése

Erasmus+ beszámoló. Margate, Egyesült Királyság. 2015. július 10-július 25. Készítette: Rácz Józsefné. 1. A tanulmányút általános értékelése Erasmus+ beszámoló Margate, Egyesült Királyság 2015. július 10-július 25. Készítette: Rácz Józsefné 1. A tanulmányút általános értékelése 2013-ban az Erasmus+ pályázat által nyújtott lehetőséggel élve

Részletesebben

Munkanapló Váradi Dániel Finnország, Tampere 2013. április 19. 2013. május 9.

Munkanapló Váradi Dániel Finnország, Tampere 2013. április 19. 2013. május 9. Munkanapló Váradi Dániel Finnország, Tampere 2013. április 19. 2013. május 9. 2013. április 19. 11:30 körül találkoztunk a reptéren, bőven indulás előtt, így volt időnk mindent nyugodtan elintézni. A gépünk

Részletesebben

Szakmai gyakorlat, Hollandiában

Szakmai gyakorlat, Hollandiában Szakmai gyakorlat, Hollandiában (2012.10.27-2012.11.24) Varga Vanessza Ágnes (leendő) Gyógypedagógiai asszisztens Hol is kezdjem Olyan sok élményben volt részem ez alatt a négy hét alatt, hogy a hazaérkezésem

Részletesebben

Gondolatok az elsőéves kiscsoportról

Gondolatok az elsőéves kiscsoportról Gondolatok az elsőéves kiscsoportról Végigizgult interjúkkal kezdődnek közös élményeink az Onesimus projektben. Ahhoz ugyanis, hogy bekerülhessünk az elsőéves kiscsoportba mindenkinek interjún kellett

Részletesebben

Munkanapló 2014.07.07

Munkanapló 2014.07.07 Munkanapló 2014.07.07 Felkeltünk reggel 07:00-kor, 08:00-ra elmentünk reggelizni. 09:00-kor elindultunk a kertbe dolgozni. A lányok lila, fehér és vörös hagymát szedtünk, majd kötöztük őket. A fiúk a kertben

Részletesebben

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!!

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! A VAJDA PÉTER ÉNEK- ZENEI ÁLTALÁNOS ÉS SPORTISKOLA LAPJA 18. ÉVFOLYAM 5. SZÁM 2012. JÚNIUS Botos Auróra 3.s JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! tartalom JÚNIUS 3 Kiváló Vajdások 4 Pedagógusnapra 5 Németországban Comeniussal

Részletesebben

Útinapló a BGA-11-HA-02-057. sz. pályázaton elnyert. szovátai utazásról

Útinapló a BGA-11-HA-02-057. sz. pályázaton elnyert. szovátai utazásról Útinapló a BGA-11-HA-02-057. sz. pályázaton elnyert szovátai utazásról Projekt címe: Faipari és közgazdasági-marketing innováció Erdélyben és Pécsett 1. utazás Pécs-Szováta-Pécs Csütörtök 2011.10.06. Csütörtök

Részletesebben

2013. 07.18. -07.24. 19-én elhajóztunk dél felé. Szép idő, napsütés, bámulatos és - mint már írtam - rendkívül

2013. 07.18. -07.24. 19-én elhajóztunk dél felé. Szép idő, napsütés, bámulatos és - mint már írtam - rendkívül 2013. 07.18. -07.24. Quaqortoqba való megérkezésünket követően előbb engedtünk az eufóriának, majd igyekeztünk racionális tervet készíteni a következő két hétre. Így történt, hogy Dénes másnap átiratta

Részletesebben

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten)

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten) Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten) A 2013/2014. tanévben immár harmadik alkalommal megrendezett Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyen elért első helyezésünkkel csapattársam, Boros János Mátyás,

Részletesebben

HartApro.hu. Havonta megjelenő, ingyenes újság. Hartai hírek. 3. oldal. Hát immár elértük a csúcsot. Hartai Hársfavirág Szociális Központ

HartApro.hu. Havonta megjelenő, ingyenes újság. Hartai hírek. 3. oldal. Hát immár elértük a csúcsot. Hartai Hársfavirág Szociális Központ HartApro.hu ISSN 2064-3241 Óvodai hírek 6. oldal Havonta megjelenő, ingyenes újság Hartai hírek 3. oldal 2014. július Tájékoztató a hartai kábeltelevízió és internetszolgáltatás helyzetéről 4-5. oldal

Részletesebben

LEVÉL A VERESEGYHÁZI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG ÉLETÉRŐL. Családszinódus után

LEVÉL A VERESEGYHÁZI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG ÉLETÉRŐL. Családszinódus után LEVÉL A VERESEGYHÁZI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG ÉLETÉRŐL XV. évfolyam 8. szám 2015. november Családszinódus után 2015. október 4-25. között tartották Rómában a XIV. Püspöki Szinódust, melynek témája a család

Részletesebben

Rendészeti Szervek Teremlabdarúgó Világbajnoksága: 2015. október 11-17. Autóbusszal Hollandiába

Rendészeti Szervek Teremlabdarúgó Világbajnoksága: 2015. október 11-17. Autóbusszal Hollandiába IPA Krónika 2015 II. évfolyam 3. szám 2015. március 11. Rendészeti Szervek Teremlabdarúgó Világbajnoksága: 2015. október 11-17. Kirándulás Hollandiába: 2015. október 11-17. Autóbusszal Hollandiába Eddigi

Részletesebben

Dr. Kutnyányszky Valéria

Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria 2009 őszén egy hónapot töltött a Kongói Demokratikus Köztársaság területén fekvő Kiwanjában. A bükkösdi homeopátiás orvos az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU)

Részletesebben

Beszámoló a projektről

Beszámoló a projektről Beszámoló a projektről Rövid hír az iskolai honlapon: 2011. november 28-án a Hulladékkör "Körözd le a hulladékot" c. országos projektvetélkedő észak-alföldi régiós elődöntőjén, Szolnokon a 15-20 éves korosztályban

Részletesebben

Segítség! FH Wiener Neustadt

Segítség! FH Wiener Neustadt Segítség! FH Wiener Neustadt Sziasztok! Amikor én jelentkeztem Wiener Neustadtba, volt egy lány, aki rengeteget segített. Ő már ott tanult a főiskolán, és mindent elmesélt az ottani életről, a fontos tudnivalókról,

Részletesebben

Erasmus tanulmányi beszámoló. 2013/2014 tavaszi félév. Helsinki Metropolia University of Applied Sciences. Finnország- Helsinki.

Erasmus tanulmányi beszámoló. 2013/2014 tavaszi félév. Helsinki Metropolia University of Applied Sciences. Finnország- Helsinki. Erasmus tanulmányi beszámoló 2013/2014 tavaszi félév Helsinki Metropolia University of Applied Sciences Finnország- Helsinki Puskás Tamás A 2013/2014 tavaszi félévet töltöttem Helsinkiben, Finnország fővárosában,

Részletesebben

Erasmus Albiban (Franciaország)

Erasmus Albiban (Franciaország) Erasmus Albiban (Franciaország) Prunariu Andrea PPKE-JÁK 2012 Előzmények Tavaly, 2011 szeptemberében az iskola meghirdetett egy pótjelentkezést a tavaszi félévre az Erasmus keretein belül. Mivel már egy

Részletesebben

Nagyboldogasszony Székesegyház

Nagyboldogasszony Székesegyház Hetedikesek élménybeszámolója Királyok és fejedelmek útján Erdély szívében A Dunaújvárosi Petőfi Sándor Általános Iskola 7-es évfolyama, 45 tanulóval és 4 kísérő tanárral a Határtalanul pályázat keretében

Részletesebben

Erasmus+ beszámoló. Margate, Egyesült Királyság. 2015. július 10-július 25. Készítette: Kárászné Németh Anita

Erasmus+ beszámoló. Margate, Egyesült Királyság. 2015. július 10-július 25. Készítette: Kárászné Németh Anita Erasmus+ beszámoló Margate, Egyesült Királyság 2015. július 10-július 25. Készítette: Kárászné Németh Anita 1. A tanulmányút általános értékelése 2013-ban elvégeztem az Agenda Projektház Oktatási, Tanácsadó

Részletesebben

Beck Veronika Elnöki program ELTE Damjanich utcai Kollégium Diákbizottság 2015

Beck Veronika Elnöki program ELTE Damjanich utcai Kollégium Diákbizottság 2015 Beck Veronika Elnöki program ELTE Damjanich utcai Kollégium Diákbizottság 2015 Tartalom Bemutatkozás... 3 Motiváció... 3 Diákbizottság... 4 Hunya Gréta - Alelnök és tudományos bizottsági tag... 4 Szalay

Részletesebben

ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA

ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA Turizmus-vendéglátás szak Idegenforgalom és szálloda szakirány 2013/14. II. szemeszter/nappali Varga B. Veronika Varga B. Veronika vagyok, a Nyugat-Magyarországi

Részletesebben

bibliai felfedező B1 Ajánlott további olvasásra: Zsoltárok 86:1-7 Apostolok Csel. 13:38-39 Efézus 4:25-32 /10

bibliai felfedező B1 Ajánlott további olvasásra: Zsoltárok 86:1-7 Apostolok Csel. 13:38-39 Efézus 4:25-32 /10 Írd ide az adataidat! Neved: Korod: Születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. RÉSZ: Az Úr Jézus példázatai A két adós Olvasd

Részletesebben

Szakképzés Foglalkoztatás Gyakorlati képzés Pályakezdők Munkaerő-piaci kereslet-kínálat. Tanulmány

Szakképzés Foglalkoztatás Gyakorlati képzés Pályakezdők Munkaerő-piaci kereslet-kínálat. Tanulmány Szakképzés Foglalkoztatás Gyakorlati képzés Pályakezdők Munkaerő-piaci kereslet-kínálat Tanulmány Pályakezdő szakmunkások elhelyezkedésének alakulása Gazdálkodók szakképző iskolát végzettek, felsőfokú

Részletesebben

A Gyönki Baráti Kör Egyesület havilapja HIRDETMÉNY

A Gyönki Baráti Kör Egyesület havilapja HIRDETMÉNY A Gyönki Baráti Kör Egyesület havilapja IV. évfolyam 8. szám Megjelenik 350 példányban 2010. augusztus Kiadó: Gyönki Baráti Kör Egyesület Bankszámlaszám: 70600119-11105666 Kiadásért felel: Guttmann Henrik

Részletesebben

H Í R L E V É L ÓBAROK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA 2009. SZEPTEMBER 15.

H Í R L E V É L ÓBAROK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA 2009. SZEPTEMBER 15. H Í R L E V É L 2009. SZEPTEMBER 15. DÖNTÉSEKRŐL RÖVIDEN: Döntött a Képviselő-testület arról, hogy Óbarok Község kilép a Móri Kistérséggel közösen működtetett, egyes honvédelmi tárgyú feladatok végzésére

Részletesebben

PROJEKT NAPLÓ. Határtalanul programról, mely a. támogatásával valósult meg. Pályázati azonosító: BGA-12-HA-02-0875

PROJEKT NAPLÓ. Határtalanul programról, mely a. támogatásával valósult meg. Pályázati azonosító: BGA-12-HA-02-0875 PROJEKT NAPLÓ Határtalanul programról, mely a támogatásával valósult meg Pályázati azonosító: BGA-12-HA-02-0875 2012.október 19-23 Magyarország (Sátoraljaújhely) 2013. március 14-18 Erdély (Gyergyószentmiklós)

Részletesebben

előkészítő irat * 10C-meghallgatás 1/10.

előkészítő irat * 10C-meghallgatás 1/10. előkészítő irat * 10C-meghallgatás 1/10. Észrevételek a 10./C. meghallgatásáról készült feljegyzéssel kapcsolatban: Általános megállapításaim: A meghallgatáshoz használt módszer véleményem szerint nem

Részletesebben

Visszajelzések osztályoktól

Visszajelzések osztályoktól Visszajelzések osztályoktól 2014. 06. 18-ai napot töltöttük Önöknél. 3-8.osztályos tanulókkal. Már a szervezésben is rendkívül rugalmasan kezelték a kéréseimet a programokkal kapcsolatosan. Ezt tovább

Részletesebben