MMK Szakmai továbbk CSAPADÉKV

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MMK Szakmai továbbk CSAPADÉKV"

Átírás

1 CSAPADÉKV KVÍZ-GAZDÁLKODÁS

2 CSAPADÉK SZENNYVÍZ EGYESÍTETT RENDSZERŰ CSATORNÁZÁS URBANIZÁCIÓ SZENNYVÍZTÍTÁS CSATORNÁZÁSI RENDSZEREK KLÍMAVÁLTOZÁS CSAPADÉKVÍZ-GAZDÁLKODÁS MEGAVÁROSOK

3 A csapadé időszerűségét indokolják: az ivóvízkészletek világszerte megfigyelhető csökkenése és a vízháztartásban az egyensúly megbomlása, a környezetterhelés díjjal történő szabályozásának bevezetése, illetve ennek kapcsán bekövetkező víz-, csatornadíj növekedése miatt bekövetkező kiadások csökkentése, a csapadékvíz-elvezetés műveinek racionálisabb (tehermentesített) kiépítése, vagy rekonstrukciója, az idegenvizek csatornahálózatba és szennyvíztisztító telepre juttatásának megelőzése, a lakásépítési szokásokban hazánkban bekövetkezett változások, melyek a csapadé lehetőségét szélesítik, a csapadékok befogadóba vezetésével kapcsolatban világszerte megjelenő szabályozások a csapadékszennyezés vízminőség rontó hatásainak megelőzésére, járulékos tényezők, pl. mosószer felhasználás, víztisztítás vegyszer szükségletének csökkentése, stb.

4 A csapadékvíz gyors levezetése helyett, a csapadékvíz gazdálkodás a cél. Ez magában foglalja a csatornahálózatba jutó csapadékvíz mennyiségének csökkentését és a csapadékvíz csatornahálózatban töltött lefolyási idejének növelését, elszivárogtatás, felhasználás, tárolók beépítése által, a lefolyás vízminőség védelmi célú szabályozása következtében.

5 A csapadék- és az egyesített rendszerű csatornák vizsgálata időszerű feladat, mert a belvárosok vízelvezető rendszerei több mint 100 éve épültek (Juhász, 2008). Állapotuk mára már leromlott. Ezen kívül hazánkban a csapadékvíz kérdésre kis figyelmet fordítottunk, aminek következtében az elválasztott rendszer két eleméből csak a szennyvíz-elvezetés valósult meg. A problémát tetézi, hogy a Víziközmű Törvény a csapadékvíz elvezető rendszert nem tekinti közműnek.

6 A helytelenül kialakított nyíltárkos rendszer

7 A betemetett nyíltárkos vízelvezető rendszer helye (Asztalos,T. 2011)

8 Időközben nőttek a csapadékcsatorna hálózatokat terhelő lefolyások is, aminek két oka van: az egyik, hogy nőtt a beépített, burkolt felületek aránya, a másik, hogy a klímaváltozás következtében szélsőségesebbé vált az időjárás, így rövidebb időtartamú, nagyobb intenzitású és kedvezőtlenebb intenzitás-eloszlású csapadékok jelentkeznek (Buzás 2008).

9 Mindezek együttes hatására a csatornarendszerek vízelvezető képessége nem mindig elegendő, gyakran visszaduzzasztás, kiöntés alakul ki a csapadékvíz elvezető- és egyesített rendszerű csatornák mentén, ami jelentős környezetvédelmi (kijut a szennyvíz a csatornából) és anyagi (árvíz okozta) károkat okoz.

10 A csapadé jelentősége a települési vízgazdálkodás területén megnőtt mert: a klímaváltozás a vízelvezetés integrált szemléletét és a csapadékok helyben tartását követeli meg, a környezetszennyezés igényli a javított csatornázási rendszerek alkalmazását, és a tisztítást nem igénylő vizek újrafelhasználását, a vízigények, elsősorban az un. virtuális vízigények növekedése pedig a takarékos és differenciált vízfelhasználást helyezi előtérbe.

11 A csapadékvíz gazdálkodás történhet decentrálisan és a csatornázási rendszerre telepítve

12 Decentrális és csatornázási rendszerre telepített csapadékvíz gazdálkodás (STAHRE 1984)

13 Az integrált szemléletet már a VKI és ennek alapján az MSZ EN 752 szabvány, a vízgyűjtő-területi elv hangsúlyozásával és alkalmazásával tartalmazta. Ez az integráció azt jelenti, hogy a csatornázás minden feladatkörét integrációval kell teljesíteni, vagyis nem lehet elválasztani a szennyvíz- és a csapadék elhelyezést.

14 A vízgyűjtőterület vízelvezető rendszereinek sémája MSZ EN

15 A csapadékvíz gazdálkodás: - az egyesített rendszerű csatorna, - szennyvíztisztító telep és - a befogadó víztest fokozottan igénylik az integrált szemléletmód fontosságát

16 A csapadékvizek gyors levezetésére való törekvés másik hátrányos következményeként a legtöbb esetben záporkiömlők telepítése szükséges a csatornahálózatban. Ezeken keresztül nagy, lökésszerű hidraulikai és szennyezőanyag terhelések érik az élővizeket, amelyek elsősorban kis vízfolyásoknál veszélyesek a vízi élővilágra és a vízfolyás morfológiai jellemzőire.

17 A települési hidrológiai körfolyamat egészét kell vizsgálat tárgyává tenni, és szükség szerint helybentartásukat megoldani a készletcsökkenés következtében

18

19

20 A környezetszennyezés okozta a csatornázás klasszikusan alkalmazott rendszereinek (egyesített, elválasztott) fejlesztését. A kifejlesztett javított rendszerek szétválasztják a kezelést igénylő és kezelést nem igénylő csapadékot.

21

22

23 A javított elválasztott rendszerek és velük a decentrális csapadé, ott terjedtek el, ahol már a készletcsökkenés mértéke elérte az igény kielégítés küszöbértékét, és kényszerűséggé vált a szétválasztás és újrafelhasználás. Mi még kimondhatjuk, hogy nálunk elsősorban gazdasági kérdés a kezelést nem igénylő csapadék elválasztása, mert általában 10 évet meghaladó mértékű ennek a rendszernek a megtérülése, a teljeskörű ivóvíz-felhasználással szemben.

24 A globális lis felmelegedés és s az ezzel összefüggő klímav maváltozás s jelentősen kihat a települési hidrológiai körfo- lyamatra,, annak egész szére és s egyes tényezőire. Ennek hatására a csapadékokban bekövetkez vetkező változások több t oldalról is előtérbe helyezik a csapadé szüks kségszerűségét.

25 A klímaváltozás következményei: - felmelegedés, - csapadék jellemzők megváltozása: = összesen kevesebb csapadék, (télen több, nyáron kevesebb,) = nagyobb csapadék intenzitás,

26 Lefolyásképző csapadék, m m X XI XII I II III IV V VI VII VIII IX Hónapok Jelen Jövő A felszínen aktivizálódó vízmennyiség átrendeződése (Nováky 2008)

27 Decentrális és csatornázási rendszerre telepített csapadékvíz gazdálkodás (STAHRE 1984)

28 Csapadékvíz felhasználás a telken belül (Dienes, Gy.)

29 Családi házban mosógép, WC öblítés, takarítás és kertlocsolás ellátása csapadékvízzel, pótlás belső elválasztott ivóvízellátó rendszeről

30 A tisztítást st nem igényl nylő csapadék, mint felhasználhat lható ivóvízk zkészlet

31 Az épület függő-ereszcsatornáiba bekötött gyűjtőszűrők vázlata

32 Lebegő-finom szűrő beépítési vázlata

33 Örvényáramú finomszűrő felépítése (Bőse K.,H.)

34 Inline-szűrő beépítési vázlata

35 Csőszűrő beépítési vázlata

36 Előszőrő akna beépítési vázlata

37 Szűrőkosár beépítési vázlata

38 Szűrőakna beépítési vázlata

39 Úszó-szűrő beépítési vázlata

40 TELESŐ RENDSZER FELÉPÍTÉSE (Országh, J.)

41 A fajlagos napi ivóvízigény csökkentésének lehetősége (takarékos WC öblítéssel, fojtott vízcsappal, önzáró szelepekkel)

42 A vízigények differenciált kielégítése a csapadékvíz és szürke szennyvíz újrafelhasználásával csökkenti az ivóvízigényt. Ezzel a módszerrel érhető el az, hogy a tiszta és a tisztítást igénylő vizeket nem öntjük össze, vagyis nem rontjuk a tisztítást nem igénylő vizek minőségét, felhasználhatóságát.

43 Ivóvíz-takarékos és csapadékvíz felhasználással csökkenthető napi fajlagos ivóvízigény

44 Vízfogyasztás kiválthatósága különböző irodalmak szerint (Asztalos,T. 2011)

45 A csapadékvizek gyors levezetésének egyik hátránya az, hogy nagyobb csatornaátmérőket kell alkalmazni, ami nem gazdaságos. A nagyátmérőjű csapadékcsatornák fektetése nagy beruházási költséggel jár, és üzemeltetésüket is nagy amortizációs költségekkel terheli. Fektetésük a városi környezetben gondot jelent.

46 Tárolók típusai (Öllős: I. Csatornázás pp.127)

47 Csapadékvíz tárolók elhelyezése a csatornahálózaton (Dulovics,Dné:Közműépítés III.)

48 Elválasztott rendszerben a tároló medencékben összegyűjtött csapadékvíz jól használható olyan városüzemeltetési célokra, amelyek nem feltétlenül igényelnek ivóvíz minőségű vizet, mint a parköntözés és útmosás. Példa a Graz-i Közlekedési Vállalat, ahol a villamosokat összegyűjtött csapadékvízzel mossák! (Kiss, Asztalo, Patziger. 2009)

49 Csapadékvíz tárolása

50 Záporvíz-tároló a Dél-Pesti szvtt. telepen (Asztalos T.)

51 A kecskeméti többcélú záportároló (Gayer Ligetvári, 2007)

52 Ipari, esetleg közösségi felhasználás, tisztítást igénylő csapadékvízzel gépkocsi mosás, tűzivíz tárolás, ipari üzemi technológiában hűtővíz, mosóvíz felhasználás, közterület tisztogatás, mosás, mesterséges városi vízfelületek, csatorna-tisztítás nagymású vízsugárral, stb.

53 Csapadék jellemzők

54 Csapadék függvények Salamin, Winter, Péczely

55 Visszatérési idő q (a) perces záporintenzitás i p mm/h 47,8 73,0 97,0 131,0 158,0 180,0 202,0 238,0 l/s.ha 0, Hatvány kitevő m 0,69 0,71 0,72 0,72 0,73 0,74 0,74 A 10 perces záporintenzitás és csapadékfüggvény hatványkitevője a visszatérési idő függvényében

56 a túlterhelés olyan állapot, melyben az egyébként gravitációs csatornában a csapadékvíz lefolyása a szabadfelszínű mozgásállapotból éppen nyomásalattivá (teltszelvényűvé) válik, de nem jut ki a felszínre, és így nem okoz elöntést, a felszíni elöntés olyan állapot, melyben a vízelvezető rendszerből a csapadékvíz kilép a felszínre, illetve abba nem tud belépni, és/vagy a felszínen marad, vagy a felszínről behatol az épületbe.

57 A méretezés helyétől függően figyelembe veendő mértékadó csapadékgyakoriságok túlterhelésre és elöntésre

58 Háromszög alakú csapadék (Gayer et al. 2007)

59 Háromszög alakú diszkretizált csapadékinput a magyar csapadéktörvény alapján (Gayer et al. 2007)

60 Kettős lépcső alakú csapadékprofil (Gayer et al. 2007)

61 Relatív tartósság (%) (Gayer et al. 2007)

62 Relatív tartósság (%) (Gayer et al. 2007)

63 Megnövelt kettős lépcsős alakú tervezési csapadék

64 A lefolyás jellemzői

65 csapadékterhel kterhelés s csökkent kkentése LEHETŐSÉGEK: A FEDETTSÉG MÉRSÉKLÉSE, A PÁROLOGTATÁS FOKOZÁSA, A LEFOLYÁS-SZABÁLYOZÁSA, A VÍZGYŰJTŐ TERÜLET LEHATÁROLÁSA, A CSAPADÉKVÍZ ÚJRAFELHASZNÁLÁSA

66 Budapesti volumetrikus lefolyási tényezők (Gayer et al. 2007)

67 Az urbanizáció hatása a lefolyásra (Gayer et al. 2007)

68 Természetes és városi fedettség összehasonlítása (EPA 2003)

69 Felület fajta Tetőfelületek Fém és palatető Cseréptető Lapos tető Útburkolat Aszfalt vagy beton Kiöntött hézagú kő Kiöntetlen hézagú kő Makadám Kavicsutak Egyéb felületek Burkolatlan föld Park, kert, temető Sportpályák Erdő, rét Üzleti negyedek Városközponti Alközponti Lakóterületek Családi házas Lakótömbök pontházakkal - - összeérő blokkokkal Külváros Villanegyed Hazai élőírások 0,95 0,90 0,90 0,80 0,80 0,70 0,90 0,85 0,85 0,80 0,70 0,50 0,45 0,25 0,30 0,15 0,15 0,10 0,10 0,05 0,20 0,10 0,10 0,03 USA segédlet 0,75 0,95 0,70 0,95 0,10 0,30 0,10 0,25 0,70 0,95 0,50 0,70 0,30 0,50 0,40 0,60 0,60 0,75 0,25 0,40 0,50 0,70 Ipari településrészek Laza telepítésű Sűrű telepítésű 0,75 0,85 0,75 0,95 Lefolyási tényezők (a racionális számításhoz) Vasúti pályák 0,20 0,40

70 Az első szennyezéshullám (Gayer et al. 2007)

71 Csapadék kiömlés a csatornából

72 Idegenvíz túlfolyás

73 Vízgyűjtő terület lehatárolása

74 díjszabás ésszerűsítésese A csatornadíj -ban különüljön n el a csapadékelvezet kelvezetés s költsk ltsége

75 Mátrakeresztes

76 A csapadé a hidrológiai körfolyamatba épül be, mely a vízháztartás szempontjából az alábbiakkal írható le: C = L + B + P ± K ahol C - csapadék, L - lefolyás, B - beszivárgás, P - párolgás, K - készletváltozás. Belátható, hogy bármely tényező változtatása a lefolyási viszonyok változását idézi elő.

77 Beszivárogtató burkolatok (Patziger 2008)

78 Beszivárogtatás lehetőségei

79 Párolgást növelő zöld tető (Novák, A.)

80 A művelm velés típusa Szerkezeti vastagság cm-ben A vegetáci ció típusa Átlagos éves visszatartás s a teljes csapadékhoz képestk Átlagos éves lefolyási tényező Extenzív kultúrák Mocsári varjúháj Mocsári varjúháj 0,40 0,45 0,60 0, Lágyszárú mocsári növények nyek és s varjúháj 0,50 0, Lágyszárú varjúháj és s fűf növények, nyek, 0,55 0, Fű,, lágyszl gyszárú növényeknyek 0,60 0,40 Intenzív kultúrák Pázsitfű, évelők, kis fafajták 0,60 0, Pázsitfű, évelők, cserjék 0,70 0,30 > 50 Pázsitfű, évelők, cserjék, fák 0,90 0,10 A zöldtetők átlagos éves visszatartó képessége és lefolyási tényezője a szerkezeti vastagság valamint az alkalmazott vegetáció függvényében

81 Típusa Kavics Lávakő zúzalék Tégla zúzalz zalék Zúzott tégla t Mosott habkő Zúzott duz- zasztott agyag A töltt ltőanyag Szemcseméret [mm] 4/8-8/16 8/16 1/5-4/12 0/12 2/12 2/4-4/12 4/12 2/4-4/11 4/11 Átlagos tárolt roló képesség [l/m 2 ] a rétegvastagsr tegvastagság [mm] függvf ggvényében Maximális teljes tárolt roló képesség [térfogat %] A zöldtetők átlagos tároló képessége l/m 2 -ben és a maximális teljes tároló képessége a térfogat %-ában

82 Párolgástnövelő zöldfalak (Novák, A.)

83 Decentrális tárolás méretezése

84 Korlátozott idejű felhasználás esetén a csapadékfüggvény redukálása (Asztalos,T. 2011)

85 Fajlagos tározótérfogat és szikkasztó felület meghatározása konstans és háromszög alakú csapadékfüggvénnyel (Horváth A.2012)

86 P É L D A Csapadékhozam meghatározása Csapadék magasság h=600 mm/a Épület alapterülete: A=10 m x15 m = 150 m 2 Csapadék kihozatal (cserép tető): ɳ=75% [lehullott csap. (cseppkihordás beszivárgás párolgás)] Éves csapadékhozam: Qcs= h*a*ɳ = 0,6 m/a * 150 m 2 * 0,75 = 67,5 m 3 /a

87 P É L D A Éves csapadék igény Csapadékvíz felhasználás: - WC öblítés 24 l/fő.d * 365d = 8,76 m3/a, - tisztogatás 5 l/fő.d * 365d = 1, 82 m3/a, -mosógép használat 12 l/fő.d * 365d = 4,38 m 3 /a, -Terhelés: N = 4 fő, Q ház =(8,76+1,82+4,38)*4 fő=59,84 m 3 /a -A z = 120 m 2 kert - kertlocsolás Q kert = 60 l/m 2.a *120 m 2 = 7,2 m 3 /a Összes éves csapadék igény: -Q = Qház + Qkert = 59,84+7,2= 67,04 m 3 /a MÉRLEG: csapadék hozam csapadék igény 67,5 m 3 /a - 67,04 m 3 /a = 0,43 m 3 /a Éves mérlegben elég a csapadék!

88 Méretezési eljárások Kis vízgyűjtő terület A< 200 ha, Racionális eljárás Nagy vízgyűjtő terület A>200 ha Szimulációs eljárások

89

90 A kapcsolódó felületek letek fajtája ja Vízzáró felületek letek és s nagyhajlású tetők k (nagy függf ggőleges felületek letek pl. homlokzatok 30%-ig is figye- lembe vehetők) Nagyméret retű lapos tetők Kisméret retű lapos tetők Áteresztő felületek letek Lefolyási tényező ψ 0,9-0,99 0,99 0,5 0,99 0,0-0,3 0,3 Megjegyzés Szivárg rgási veszteség szerint m 2 felett 100 m 2 alatt A tereplejtés és s a fe-lület let minősége szerint. ψ = 0,14 +0,65 Rf +0,05 I ahol Rf a vízzáró felület hányadosa (vízzáró felület/teljes terület) és a főgyűjtőcsatorna átlagos lejtése %-ban.

91 Lefolyási tényező az EN 752 tervezete szerint

92 A méretezés helyétől függően figyelembe veendő mértékadó csapadékgyakoriságok túlterhelésre és elöntésre

93 Csapadék függvények Salamin, Winter, Péczely

94 Ezeket a fogalmakat az SWMM is használja, illetve futtatási módként ezek választhatók. 2. Kinematic Wave Method: a folytonossági egyenletet oldja meg, egy egyszerűsített energia egyenlet formájában minden egyes csatorna szakaszra. Ekkor a vízfelszín esése megegyezik a csatorna lejtésével. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a vízhozam és a terület változzon térben és időben a csatornában. Ez egy csillapított és késleltetett kiáramlást eredményezhet a vízállásoknál, melyek úgy jelennek meg, mintha beáramlás lenne a csatornába.

95 3. Dynamic Wave Method: megoldja a teljes 1D Saint-Venant egyenletpárt (folytonosság és mozgási/energia), és sokkal pontosabb eredményt ad vissza. Ezzel tudunk pl. nyomás alatti csatornákat vizsgálni/ha nyomás alá kerül, elöntéseket, viszszaduzzasztásokat a csatornarendszerben. Ezen felül meghatározható a belépési/kilépési veszteség is.

96 Szimulációs SWMM modell

97 Szimulációs SWMM modell számítási részeredményei

98 Kiss, K.,Asztalos,T.,Patziger, M.: Meglévő csapadékcsatorna hálózatok hidraulikai felülvizsgálata és lefolyási viszonyainak javítása HÍRCSATORNA pp. 3-8

99 Csapadékadatok figyelembe vétele A modellben a csapadékadatok beadása a részvízgyűjtő területekhez rendelt csomópontokon úgynevezett virtuális csapadékmérő peremfeltétel definíciója alapján történik (1. ábra). 1. ábra Csapadék definíciója a modellben

100 A virtuális csapadékmérő peremen különböző mért vagy felvett csapadék adatsorokat adhatunk be. A beadott adatok a következők: csapadékintenzitás időbeni eloszlásai (T), valamint az érzékelés időközének 15 percre való beállítása. A peremen beadott adatokat a modell az adott részvízgyűjtő területen egyenletes eloszlásúnak feltételezi.

101 A lefolyó csapadékvíz mennyiség számítása Az SWMM szoftver matematikai modellje a lefolyó csapadékmagasságot a leesett és a beszivárgott csapadékmagasságból, párolgási veszteségből, valamint a terepi egyenlőtlenség által okozott veszteségből számítja Terepi lefolyás számításának sémája

102 A lefolyás modellezése Az SWMM matematikai modellje a csatornahálózatban szabad felszínű lefolyást feltételezve a folytonossági egyenlet (1. egyenlet) és az energia egyenlet (2. egyenlet) (Saint Venant egyenletek) segítségével oldja meg. h 1 t b Q x (1. egyenlet) h - vízmélység (nyomásvonal szintje) [m] b - mederszélesség [m] Q - hozam [m 3 /s] t - idő [s]

103 2 Q Q t x A g h A g x A ( I I ) 0 E S (2. egyenlet) Q - hozam [m 3 /s] t - idő [s] A - nedvesített keresztmetszeti terület [m 2 ] g - gravitációs gyorsulás [m/s 2 ] h - vízmélység (nyomásvonal szintje) [m] I E - energia vonal abszolút magassága [m] I S - folyási fenékszint abszolút magassága [m]

104 Meglévő csatornahálózat ellenőrzése Kiss,K., Asztalos,T.: 2009.

105 A vizsgálathoz egy lefolyás modellező szoftvert (SWMM) használták, amely a racionális módszerrel ellentétben leképezi a csapadékesemények, a terepi lefolyás és a csatornahálózati lefolyás valódit közelítő időbeli lefutását.

106 A vizsgált vízgyűjtőterület A terület egy külvárosi lakótelep, melynek helyszínrajzát az ábra mutatja. A vízgyűjtő terület közel vízszintes, átlagos lejtése 2.

107 A vizsgálathoz egy lefolyás modellező szoftvert (SWMM) használták, amely a racionális módszerrel ellentétben leképezi a csapadékesemények, a terepi lefolyás és a csatornahálózati lefolyás valódit közelítő időbeli lefutását.

108 Részvízgyűjtő területek geometriája

109 Vizsgált csapadék-eloszlások

110 Az egyes csapadék intenzitás elosztásokhoz tartozó maximális teltséget szemléltető hossz-szelvények

111 A különböző intenzitás-eloszlások közül az előresiető intenzitás eloszlás esetén önt ki a főgyűjtő aknáin keresztül a felszínre a csapadékvíz (jobb alsó kép). Megoldási lehetőségek: 1. Lefolyási tényező csökkentése, 2. Lefolyás szabályozás 2.1. visszaduzzasztás az aknában, 2.2. visszaduzzasztás nem megengedett.

112 1. Lefolyási tényező csökkentése Nem ad megoldást

113 2.1. Lefolyás szabályozás Több tárolóval történő tehermentesítés

114 A főgyűjtő teltsége több tárolós tehermentesítéskor

115 2.1. Lefolyás szabályozás Egy tárolóval történő tehermentesítés

116 A főgyűjtő teltsége egy tárolós tehermentesítéskor

117 2.2. A visszaduzzasztás nem megengedett A levezetési viszonyok javításának célja az, hogy az előbbiekkel ellentétben az aknákban ne történjen vissza-duzzasztás, illetve, hogy a csatornahálózat egy pontja se kerüljön nyomás alá.

118 A főgyűjtő teltsége az aknákba való visszaduzzasztás nélkül

119 Fejlesztési tervek hidroinformatikai támogatásával: városi gyűjtőrendszerek Nagy Zs., Buzás K., Metelka T., Pryl K., Suchanek M., Pieskó E. HÍRCSATORNA, 2012, szeptember október.

120 TELEPÜLÉSI GYŰJTŐRENDSZEREK A hálózatok működésének megítélésében az a rendszerszemlélet került előtérbe, amely kölcsönhatásaiban kezeli a vízelvezetés öszszes elemét és folyamatát. Olyan integrált megoldások célszerűsége és szükségessége vált nyilvánvalóvá, melyek egyszerre alkalmasak a városi agglomerációk állandó fejlődéséből származó igényeknek és a szigorodó környezetvédelmi (vízminőség védelmi) előírásoknak a kielégítésére.

121 Az extrém időjárási helyzetek előfordulási gyakoriságának növekedése olyan összetett és sok esetben egymással ellentétes követelményeket támaszt a csatornahálózatok működésével szemben, amelyekkel foglalkozni kell. A folyamatok gyűjtőrendszerekre gyakorolt hatását csak a rendszer megbízható adatai, a hidrológiai, hidraulikai és kémiai-biológiai folyamatai jellemezői pontosabb ismeretében érdemes vizsgálni. Ezen rendszerek leírására szolgálnak a kalibrált numerikus modellek, melyekkel az egyes víziközmű rendszerek egészében és elemeiben külön-külön is vizsgálhatók.

122 A teljes hidrológiai és hidraulikai rendszer dinamikus szimulációja tekinthető ma az egyetlen, korszerű és hatékony eszköznek a fenntartható települési szenny- és csapadéi rendszer tervezéséhez és üzemeltetéséhez.

123 A MASTER PLAN (KERETTERV) A csatornahálózat kapacitásának értékelése. A csatornahálózati kapacitás kimutatása információkat nyújt a hálózat viselkedéséről. A modellel kritikus szituációkat számíthatunk, és a modell válaszokat szolgáltat olyan tipikus mérnöki kérdésekre, mint például: Mi történik, mi lesz a következménye annak, ha...?

124 A városfejlesztés hatásai a csatornahálózatra. A gyors és a legtöbb esetben a csatornázási következményekkel kevéssé törődő városfejlesztés sorozatban állítja a hálózatüzemeltetőt utólagos, tűzoltás jellegű és az optimális megoldás keresésére ritkán időt hagyó feladatok elvégzésére. Ennek a tipikus helyzetnek a kialakulásában azonban mindkét érintett félnek megvan a maga felelőssége.

125 A városi csapadékcsatornázás Master Planje nem korlátozódik csak magára a hálózatra, hanem magába foglalja a kisvízfolyások városi szakaszait is. A Master Plan a városfejlesztésnek a vízfolyás vízminőségére, vízjárására gyakorolt hatásait is ki tudja mutatni.

126 PÉLDÁK: SZÓFIA CSAPADÉKVÍZ-GAZDÁLKODÁSI TERVE Vízgyűjtő- és csatornahálózat, Szófia (MIKE Urban felhasználói felület)

127 SZÓFIA CSAPADÉKVÍZ-GAZDÁLKODÁSI TERVE A munka célja az volt, hogy a csatornahálózati szimuláció egyben olyan döntéstámogató rendszer is legyen, amely a stratégiai jellegű beruházási döntésekhez támogatást nyújt.

128 PÉLDÁK: BRNO VÁROSI CSATORNAHÁLÓZAT TERVE Egyesített rendszerű csatornahálózat főgyűjtők és gyűjtőterületeik

129 BRNO VÁROSI CSATORNAHÁLÓZAT TERVE A projekt a városi vízi infrastruktúra minden egyes elemét, az egyesített és elválasztott rendszerű csapadék és szennyvízcsatornákat, a természetes városi vízfolyásokat és az ivóvízhálózatot érinti. A projekt keretében egyedülálló módon egy- és kétdimenziós mennyiségi és minőségi matematikai modelleket egyaránt alkalmaztak. A teljes hálózati rendszer között készült el.

130 PÉLDÁK: SOPRON VÁROS MASTER PLAN-JA (DHI HUNGARY KFT., BME VKKT) A városa csatornahálózata elválasztott rendszerű.

131 Valószínűsíthető a közvetlen kapcsolat a szennyés csapadékvíz csatornahálózat között. A nagy idegenvíz arány a szennyvíz-csatornahálózatban jelentős hígító hatású, és hidraulikai túlterheléseket okoz a szennyvíztisztító telepen. Túlfolyások jelentkezése a szennyvízcsatorna hálózatnál közvetlenül szennyezi a befogadó patakok vizét. Mindkét hálózatban jelentős, lokális feliszapolódások és időszakos kiöntések tapasztalhatók.

132 Áramlás monitoring a Sopron város csatornahálózatán

133 PÉLDÁK: A HIDROINFORMATIKA EGYÉB ALKALMAZÁSI TERÜLETEI Visszaduzzasztás a csatornahálózatban

134 Az áradó Vltava folyó Prága csatornahálózatába benyomult, elöntötte a központi szennyvíztisztító telepet. A rendszer túlterhelt lett a helyi viharból származó csapadék, és az áradó folyó együttes hatása, valamint a lezárt záporkiömlők miatt. A város egy részét elöntötte a szennyvíz. Az esemény kiértékelése még 2002 nyarán elkezdődött. Az önelöntés elkerülésére koncentrált a munka egy része nehogy még egyszer megismétlődjön az áradó folyóból származó víz bekerülése és szétáramlása a prágai csatornahálózatba.

135 E célból kidolgozták a Vltava kétdimenziós és a csatornahálózat matematikai modelljeit, és elemzéseket végeztek különböző szakaszokra melyekben a augusztusi árvízzel elöntött csatornarendszer működését, a megelőző és védekező beavatkozások hatását vette figyelembe. Különböző árvízi forgatókönyvekre különböző üzemeltetési javaslatokat és a tervezett műtárgyak működését matematikai modellekkel értékelték.

136 [microm/s] Srazky_doplnene Accum.: [microm/s] Srazky_doplnene Accum.: Intensita Intensita [m] STOKA1_final STOKA2_final pøelivná hrana 2.0 [m] STOKA1_final STOKA2_final pøelivná hrana 2.0 Hloubka Hloubka [m] DESTZDRZ_final [m] DESTZDRZ_final Hloubka Hloubka [m] STAVIDLO_final [m] STAVIDLO_final Hloubka Hloubka :00: :00: :00: :00: :00: :00:00 20:00:00 00:00:00 04:00:00 08:00:00 12:00:00 16:00: Minta a monitoring adataiból: csapadékintenzitás (μm/s), vízszint a csőben a záporkiömlő előtt (m), vízszint a tartályban (m), vízszint a kivezető csatornánál (m).

137 KÖSZÖNÖM SZÍVES FIGYELMÜKET

CSAPADÉKVÍZ-GAZDÁLKODÁS JELENTŐSÉGÉNEK NÖVEKEDÉSE A TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁSBAN A KLÍMAVÁLTOZÁS HATÁSÁRA

CSAPADÉKVÍZ-GAZDÁLKODÁS JELENTŐSÉGÉNEK NÖVEKEDÉSE A TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁSBAN A KLÍMAVÁLTOZÁS HATÁSÁRA CSAPADÉKVÍZ-GAZDÁLKODÁS JELENTŐSÉGÉNEK NÖVEKEDÉSE A TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁSBAN A KLÍMAVÁLTOZÁS HATÁSÁRA A CSAPADÉKVÍZ-GAZDÁLKODÁS mennyiségi, gazdálkodás (gazdaságosság), minőségi, ökológiai szükségszerűség.

Részletesebben

VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK

VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK 3.1 3.3 A csapadékvíz elvezetése Tárgyszavak: csapadékvíz; elvezetés; műszaki megoldások; teknők; csövek; árkok; elszivárgás. Víz nélkül nincs élet a Földön. Világméretekben

Részletesebben

1.2 Általában a települési csapadékvíz elvezetési programokról, és alapelveiről

1.2 Általában a települési csapadékvíz elvezetési programokról, és alapelveiről 1. ELŐZMÉNYEK, A TERVEZÉS TÁRGYA 1.1 A tervezés tárgya, a feladat ismertetése: Budaörs Város Önkormányzata Budaörs Frankhegy Közműtervezés KÉ-23143 (KÉ-23802)számú egyszerűsített közbeszerzési eljárás

Részletesebben

P É T F Ü R D Ő B E R H I D A I Ú T 2-6. SZ. ÉPÍTTETŐ: PÉTFÜRDŐ NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 8105 PÉTFÜRDŐ, BERHIDAI U. 6.

P É T F Ü R D Ő B E R H I D A I Ú T 2-6. SZ. ÉPÍTTETŐ: PÉTFÜRDŐ NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 8105 PÉTFÜRDŐ, BERHIDAI U. 6. P É T F Ü R D Ő B E R H I D A I Ú T 2-6. SZ. K Ö R N Y E Z E T E V Í Z E L V E Z E T É S É N E K V Í Z J O G I E N G E D É L Y E Z É S I T E R V E ÉPÍTTETŐ: PÉTFÜRDŐ NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 8105 PÉTFÜRDŐ,

Részletesebben

T á j é k o z t a t ó

T á j é k o z t a t ó Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. sz. T á j é k o z t a t ó a város belvíz elvezető rendszerének helyzetéről, a szükséges intézkedések megtételéről, valamint a külterületi

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a szakmai és vizsgakövetelmények 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott modulok témaköreinek mindegyikét

Részletesebben

Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv - 2015 A Duna-vízgyűjtő magyarországi része. 8-6 melléklet: Települési csapadékvíz-gazdálkodási útmutató

Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv - 2015 A Duna-vízgyűjtő magyarországi része. 8-6 melléklet: Települési csapadékvíz-gazdálkodási útmutató 8-6 melléklet: Települési csapadékvíz-gazdálkodási útmutató A víz élet, gondozzuk közösen! VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV - 2015 Települési csapadékvíz-gazdálkodási útmutató A jó gyakorlat Készítette: Buzás

Részletesebben

FAUR KRISZTINA BEÁTA, SZAbÓ IMRE, GEOTECHNIkA

FAUR KRISZTINA BEÁTA, SZAbÓ IMRE, GEOTECHNIkA FAUR KRISZTINA BEÁTA, SZAbÓ IMRE, GEOTECHNIkA 7 VII. A földművek, lejtők ÁLLÉkONYSÁgA 1. Földművek, lejtők ÁLLÉkONYSÁgA Valamely földművet, feltöltést vagy bevágást építve, annak határoló felületei nem

Részletesebben

Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. sz. Készítette: Tódor György. T á j é k o z t a t ó

Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. sz. Készítette: Tódor György. T á j é k o z t a t ó Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. sz. Készítette: Tódor György T á j é k o z t a t ó a város belvíz elvezető rendszerének helyzetéről, a szükséges intézkedések megtételéről,

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 6.2. fejezet 483 FEJEZET BEVEZETŐ 6.2. fejezet: Síkalapozás (vb. lemezalapozás) Az irodaház szerkezete, geometriája, a helyszín és a geotechnikai adottságok is megegyeznek az előző (6.1-es) fejezetben

Részletesebben

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS HE 24-2012

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS HE 24-2012 HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS GÉPJÁRMŰ-GUMIABRONCSNYOMÁS MÉRŐK HE 24-2012 TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ ELŐÍRÁS HATÁLYA... 5 2. MÉRTÉKEGYSÉGEK, JELÖLÉSEK... 6 2.1 Használt mennyiségek... 6 2.2 Jellemző mennyiségi értékek

Részletesebben

A 2013. június 1-én hatályba lépő rendelkezésekkel egységes szerkezetbe foglalt rendelet.

A 2013. június 1-én hatályba lépő rendelkezésekkel egységes szerkezetbe foglalt rendelet. A 2013. június 1-én hatályba lépő rendelkezésekkel egységes szerkezetbe foglalt rendelet. Bordány Községi Önkormányzat 17/2005.(XI.19.)Ö.r. rendelete a község közigazgatási területére vonatkozó Helyi Építési

Részletesebben

A célcsoportok felé végzett igényfelmérés eredményeinek összefoglalása

A célcsoportok felé végzett igényfelmérés eredményeinek összefoglalása Techniques and methods for climate change adaptation for cities (3C for sustainable Cities, 2013-1-HU1-LEO05-09613) A célcsoportok felé végzett igényfelmérés eredményeinek összefoglalása Budapest, 2015.

Részletesebben

HŐFELHASZNÁLÓK MŰSZAKI CSATLAKOZÁSI FELTÉTELEI. a kazincbarcikai távhőellátó rendszerre

HŐFELHASZNÁLÓK MŰSZAKI CSATLAKOZÁSI FELTÉTELEI. a kazincbarcikai távhőellátó rendszerre 2. sz. melléklet HŐFELHASZNÁLÓK MŰSZAKI CSATLAKOZÁSI FELTÉTELEI a kazincbarcikai távhőellátó rendszerre 1. Általános rész Jelen műszaki csatlakozási feltételek (továbbiakban: MCSF) érvényesek a Kazincbarcika

Részletesebben

KOMPLEX tervezési segédlet (A komplex feladatok és diplomatervek gyakorlati számításai és adatai) Kiadás: 2009-03-23

KOMPLEX tervezési segédlet (A komplex feladatok és diplomatervek gyakorlati számításai és adatai) Kiadás: 2009-03-23 KOMPLEX tervezési segédlet (A komplex feladatok és diplomatervek gyakorlati számításai és adatai) Kiadás: 2009-03-23 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Épületenergetikai

Részletesebben

CSÁPOSKÚT PERMANENS ÁRAMLÁSTANI FOLYAMATAINAK MODELLEZÉSE

CSÁPOSKÚT PERMANENS ÁRAMLÁSTANI FOLYAMATAINAK MODELLEZÉSE CSÁPOSKÚT PERMANENS ÁRAMLÁSTANI FOLYAMATAINAK MODELLEZÉSE FAVA XVII. KONFERENCIA SZÉKELY FERENC DSc. HYGECON Kutató és Szolgáltató Kft. Budapest fszekely@vnet.hu SIÓFOK 2010 MÁRCIUS 24-25 Csáposkút sematikus

Részletesebben

JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK

JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK 2-5-1 TERVEZÉSI ALEGYSÉG 2-12 Nagykőrösi-homokhát TERVEZÉSI ALEGYSÉG Közép-Tisza-vidéki 2007. Vízügyi Igazgatóság Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási

Részletesebben

9. Áramlástechnikai gépek üzemtana

9. Áramlástechnikai gépek üzemtana 9. Áramlástechnikai gépek üzemtana Az üzemtan az alábbi fejezetekre tagozódik: 1. Munkapont, munkapont stabilitása 2. Szivattyú indítása soros 3. Stacionárius üzem kapcsolás párhuzamos 4. Szivattyú üzem

Részletesebben

Dr. Fi István Úttervezés MSc. Zajvédelmi létesítmények 12. előadás

Dr. Fi István Úttervezés MSc. Zajvédelmi létesítmények 12. előadás Dr. Fi István Úttervezés MSc. Zajvédelmi létesítmények 12. előadás A közlekedési zajról általánosságban A zaj egészségkárosító hatása mára már elfogadott tény. Egy felmérés szerint, az Európai Unió lakosságának

Részletesebben

A MÉRETEZÉS ALAPJAI ÉPÜLETEK TARTÓSZERKEZETI RENDSZEREI ÉS ELEMEI ÉPÜLETEK TERHEINEK SZÁMÍTÁSA AZ MSZ SZERINT

A MÉRETEZÉS ALAPJAI ÉPÜLETEK TARTÓSZERKEZETI RENDSZEREI ÉS ELEMEI ÉPÜLETEK TERHEINEK SZÁMÍTÁSA AZ MSZ SZERINT A MÉRETEZÉS ALAPJAI ÉPÜLETEK TARTÓSZERKEZETI RENDSZEREI ÉS ELEMEI ÉPÜLETEK TERHEINEK SZÁMÍTÁSA AZ MSZ SZERINT ÉPÜLETEK TERHEINEK SZÁMÍTÁSA AZ EUROCODE SZERINT 1 ÉPÜLETEK TARTÓSZERKEZETÉNEK RÉSZEI Helyzetük

Részletesebben

KISVÍZFOLYÁSOK REVITALIZÁCIÓS LEHETŐSÉGEINEK VIZSGÁLATA A HOSSZÚRÉTI-PATAK PÉLDÁJÁN. Nagy Ildikó Réka 1. Vízrendezési célok és módszerek megváltozása

KISVÍZFOLYÁSOK REVITALIZÁCIÓS LEHETŐSÉGEINEK VIZSGÁLATA A HOSSZÚRÉTI-PATAK PÉLDÁJÁN. Nagy Ildikó Réka 1. Vízrendezési célok és módszerek megváltozása KISVÍZFOLYÁSOK REVITALIZÁCIÓS LEHETŐSÉGEINEK VIZSGÁLATA A HOSSZÚRÉTI-PATAK PÉLDÁJÁN Nagy Ildikó Réka 1 Vízrendezési célok és módszerek megváltozása Az elmúlt évtizedekben az anyagi lehetőségek és az egyre

Részletesebben

Tivadar Község Önkormányzata 1 2010. évi közbeszerzési terve 2

Tivadar Község Önkormányzata 1 2010. évi közbeszerzési terve 2 A közbeszerzés tárgya és mennyisége 3 CPV kód Irányadó rend Tivadar Község Önkormányzata 1 2010. évi terve 2 Tervezett i típus az megindításának, illetve a közbeszerzés 5 megvalósításának tervezett időpontja

Részletesebben

Hidraulika. 5. előadás

Hidraulika. 5. előadás Hidraulika 5. előadás Automatizálás technika alapjai Hidraulika I. előadás Farkas Zsolt BME GT3 2014 1 Hidraulikus energiaátvitel 1. Előnyök kisméretű elemek alkalmazásával nagy erők átvitele, azaz a teljesítménysűrűség

Részletesebben

SZAKORVOSI RENDELŐINTÉZET RÉSZLEGES BELSŐ ÁTALAKÍTÁSA BUDAPEST III. VÖRÖSVÁRI ÚT 88-96. ÉPÜLETGÉPÉSZET

SZAKORVOSI RENDELŐINTÉZET RÉSZLEGES BELSŐ ÁTALAKÍTÁSA BUDAPEST III. VÖRÖSVÁRI ÚT 88-96. ÉPÜLETGÉPÉSZET SZAKORVOSI RENDELŐINTÉZET RÉSZLEGES BELSŐ ÁTALAKÍTÁSA BUDAPEST III. VÖRÖSVÁRI ÚT 88-96. ÉPÜLETGÉPÉSZET TARTALOMJEGYZÉK ÉPÜLETGÉPÉSZ SZAKTERVEZŐI NYILATKOZAT ÉPÜLETGÉPÉSZETI MŰSZAKI LEÍRÁS 1. Általános

Részletesebben

Finite Element Methods for Active Contour Models and Balloons for 2D and 3D Images

Finite Element Methods for Active Contour Models and Balloons for 2D and 3D Images Finite Element Methods for Active Contour Models and Balloons for 2D and 3D Images Laurent D. COHEN and Isaac COHEN Prezentáció: Kiss Zoltán, SZTE 2004. Motiváció 1) Objektum felszínek kijelölése szegmentációs

Részletesebben

BAFT Környezetgazdálkodási ad hoc szakmai bizottsága

BAFT Környezetgazdálkodási ad hoc szakmai bizottsága B U D A P E S T I A G G L O M E R Á C I Ó K Ö R N Y E Z E T G A Z D Á L K O D Á S I K I E M E L T P R O G R A M J Á N A K A K T U A L I Z Á L T V Á L T O Z A T A ÉS B U D A P E S T I A G G L O M E R Á

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szabó László. Szilárdságtan. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Szabó László. Szilárdságtan. A követelménymodul megnevezése: Szabó László Szilárdságtan A követelménymodul megnevezése: Kőolaj- és vegyipari géprendszer üzemeltetője és vegyipari technikus feladatok A követelménymodul száma: 047-06 A tartalomelem azonosító száma

Részletesebben

A közcsatorna építés megfelelősége és műszaki szabályozása

A közcsatorna építés megfelelősége és műszaki szabályozása Szakmai fórum: Vonalas víziközművek építésének minőségi követelményei: műszaki ellenőrzés és az üzemeltetésbe adás elvárt kritériumai A közcsatorna építés megfelelősége és műszaki szabályozása Prof. Emerita

Részletesebben

Budapest XII. kerület,

Budapest XII. kerület, Budapest XII. kerület, Istenhegyi út (hrsz.: 9814/1) Szendrő utca (hrsz.: 9725) 9716/23 hrsz. ú közterület 9716/20 hrsz. ú közterület által határolt terület Kerületi Szabályozási Terve Tsz.: I 597 1/2011.

Részletesebben

Gyulafirátót ÉNY-i városrész belterületi csapadékvíz elvezetésének fejlesztése (KDOP-4.1.1/E-11-2011-0007) kivitelezési munkái

Gyulafirátót ÉNY-i városrész belterületi csapadékvíz elvezetésének fejlesztése (KDOP-4.1.1/E-11-2011-0007) kivitelezési munkái Gyulafirátót ÉNY-i városrész belterületi csapadékvíz elvezetésének fejlesztése (KDOP-4.1.1/E-11-2011-0007) kivitelezési munkái Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/113 Beszerzés tárgya: Építési beruházás

Részletesebben

E ACO DRAIN Vízelvezető rendszerek

E ACO DRAIN Vízelvezető rendszerek E ACO DRAIN Vízelvezető rendszerek Új szabvány a felszíni vízelvezetés folyókáira. Új szabvány Magyarországon az MSZ EN 1433. Az Európai Unió területén már csak a szabványnak (MSZ EN 1433) megfelelõ illetve

Részletesebben

A GÁZ CSATLAKOZÓ VEZETÉKEK ÉS FOGYASZTÓI BERENDEZÉSEK LÉTESÍTÉSI ÉS ÜZEMELTETÉSI MŰSZAKI-BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA Lezárva: 2005. november 23. I.

A GÁZ CSATLAKOZÓ VEZETÉKEK ÉS FOGYASZTÓI BERENDEZÉSEK LÉTESÍTÉSI ÉS ÜZEMELTETÉSI MŰSZAKI-BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA Lezárva: 2005. november 23. I. 1 A GÁZ CSATLAKOZÓ VEZETÉKEK ÉS FOGYASZTÓI BERENDEZÉSEK LÉTESÍTÉSI ÉS ÜZEMELTETÉSI MŰSZAKI-BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA Lezárva: 2005. november 23. I. FEJEZET...5 A SZABÁLYZAT ALKALMAZÁSI TERÜLETE...5 II. FEJEZET...5

Részletesebben

MaSzeSz XII. Országos konferencia Lajosmizse 2011.05. 17-18. 18. UNIÓS. Prof. Emerita Dulovics Dezsőné dr. - SZIE YBL MIKLÓS ÉTK

MaSzeSz XII. Országos konferencia Lajosmizse 2011.05. 17-18. 18. UNIÓS. Prof. Emerita Dulovics Dezsőné dr. - SZIE YBL MIKLÓS ÉTK MaSzeSz XII. Országos konferencia Lajosmizse 2011.05. 17- Megépült csatornák és UNIÓS megfelelőségük MaSzeSz XII. Országos konferencia Lajosmizse 2011.05. 17- A megfelelőség g követelmk vetelményeket kielégítő,,

Részletesebben

Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete Makó

Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete Makó Iktsz.: I. 2-371/2005. Üi.: Huszárik H. TÁJÉKOZTATÓ Tárgy: Tájékoztató a környezet állapotának alakulásáról Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete Makó Tisztelt Képviselő-testület! A környezet védelmének

Részletesebben

A mezőgazdasági öntözés technológiája és gépei. Mezőgazdasági munkagépek Gyatyel György

A mezőgazdasági öntözés technológiája és gépei. Mezőgazdasági munkagépek Gyatyel György A mezőgazdasági öntözés technológiája és gépei Mezőgazdasági munkagépek Gyatyel György Bevezetés Az öntözés a mezőgazdálkodási kultúra egyik fokmérője. Az öntözéses gazdálkodás birodalmakat tett naggyá,

Részletesebben

Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete Makó

Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete Makó 1 / 6 TÁJÉKOZTATÓ Iktsz.: I. 2-390/2003. Üi.: Huszárik H. Tárgy: Tájékoztató a környezet állapotának alakulásáról Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete Makó Tisztelt Képviselő-testület! A környezet

Részletesebben

s biztonsági távolság számítása

s biztonsági távolság számítása Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Villámvédelmi vizsgára felkészítő tanf. 2015 s biztonsági távolság számítása Bevezetés Elszigetelt villámvédelem MSZ EN 62305-3:2011, E függelék, E.5.1.2

Részletesebben

Belvízvédelmi Intézkedési Terv

Belvízvédelmi Intézkedési Terv Belvízvédelmi Intézkedési Terv Készült: Taksony, 2009.november.15. Összeállította: Rung József Mérnök Üzemgazdász MK. 13-1146 Tervezési szakterület:vz-t 1/9 Tartalomjegyzék 1. A TERÜLET ISMERTETÉSE 3 2.

Részletesebben

Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv. Felszín alatti vizeket érintő intézkedési csomagok

Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv. Felszín alatti vizeket érintő intézkedési csomagok Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv Felszín alatti vizeket érintő intézkedési csomagok 1 IP1. TERÜLETI AGRÁR INTÉZKEDÉSI CSOMAG TA1: Agrár-környezetvédelmi intézkedések és művelési mód váltás dombvidéken, erózió-

Részletesebben

TERMELÉSMENEDZSMENT. Gyakorlati segédlet a műszaki menedzser szak hallgatói számára. Összeállította: Dr. Vermes Pál főiskolai tanár 2006.

TERMELÉSMENEDZSMENT. Gyakorlati segédlet a műszaki menedzser szak hallgatói számára. Összeállította: Dr. Vermes Pál főiskolai tanár 2006. Szolnoki Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Fakultás Mezőtúr TERMELÉSMENEDZSMENT Gyakorlati segédlet a műszaki menedzser szak hallgatói számára Összeállította: Dr. Vermes Pál főiskolai tanár Mezőtúr 6.

Részletesebben

PRÓBAMÉRÉSEK TEREPI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT KÖNNYŰ EJTŐSÚLYOS DINAMIKUS TERHELŐTÁRCSÁVAL

PRÓBAMÉRÉSEK TEREPI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT KÖNNYŰ EJTŐSÚLYOS DINAMIKUS TERHELŐTÁRCSÁVAL Miskolci Egyetem, Multidiszciplináris tudományok, 1. kötet (011) 1. szám, pp. 75-8. PRÓBAMÉRÉSEK TEREPI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT KÖNNYŰ EJTŐSÚLYOS DINAMIKUS TERHELŐTÁRCSÁVAL Makó Ágnes PhD hallgató, I. évfolyam

Részletesebben

Prof. Emerita Dulovics Dezsőné dr. SZIE YMÉK

Prof. Emerita Dulovics Dezsőné dr. SZIE YMÉK A TELEPÜLÉSI CSAPADÉKVÍZ- GAZDÁLKODÁS CSATORNAHÁLÓZATRA GYAKOROLT HATÁSAI Prof. Emerita Dulovics Dezsőné dr. SZIE YMÉK 1 Tartalom A TELEPÜLÉSI CSATORNAHÁLÓZATOK KLASSZIKUS RENDSZEREI, ÉS KAPCSOLATUK A

Részletesebben

Közműhálózatok tervezése

Közműhálózatok tervezése Felkészülési segédanyag az építőmérnöki Bsc képzés Közműhálózatok tervezése című tantárgyához Jelen segédlet az előadási órák rövidített, vázlatos szövegét tartalmazza. Az ábraanyag az órán vetített, letölthető

Részletesebben

Légsebesség profil és légmennyiség mérése légcsatornában Hővisszanyerő áramlástechnikai ellenállásának mérése

Légsebesség profil és légmennyiség mérése légcsatornában Hővisszanyerő áramlástechnikai ellenállásának mérése BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÜLETGÉPÉSZETI ÉS GÉPÉSZETI ELJÁRÁSTECHNIKA TANSZÉK Légsebesség profil és légmennyiség mérése légcsatornában Hővisszanyerő áramlástechnikai

Részletesebben

Szakmai ajánlás. az egységes villamos energia feszültség minőség monitoring rendszer kialakítására

Szakmai ajánlás. az egységes villamos energia feszültség minőség monitoring rendszer kialakítására ES-891/9/2008. Szakmai ajánlás az egységes villamos energia feszültség minőség monitoring rendszer kialakítására Budapest, Tartalomjegyzék 1. Célkitűzés... 3 2. Bevezetés... 3 3. Nemzetközi kitekintés...

Részletesebben

TERMÉSZETKÖZELI ZELI SZENNYVÍZTISZTÍTÁS ÉS S EGYEDI SZENNYVÍZKEZELÉS ZKEZELÉS S JOGI ÉS S MŰSZAKI KÖVETELMÉNYRENDSZERE

TERMÉSZETKÖZELI ZELI SZENNYVÍZTISZTÍTÁS ÉS S EGYEDI SZENNYVÍZKEZELÉS ZKEZELÉS S JOGI ÉS S MŰSZAKI KÖVETELMÉNYRENDSZERE TERMÉSZETKÖZELI ZELI SZENNYVÍZTISZTÍTÁS ZTISZTÍTÁS ÉS S EGYEDI SZENNYVÍZKEZELÉS ZKEZELÉS S JOGI ÉS S MŰSZAKI KÖVETELMÉNYRENDSZERE KÁLÓCZY ANNA OKTVF KÖRNYEZETVÉDELMI SZAKÉRTŐI NAPOK Budapest, 2007. 06.

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Dréncső távolság meghatározása 33.lecke A mezőgazdasági területek vízkezelése szempontjából

Részletesebben

Közlekedésépítési andezit geofizikai kutatása

Közlekedésépítési andezit geofizikai kutatása Közlekedésépítési andezit geofizikai kutatása DR. ORMOS TAMÁS okl. bányamérnök, a mûszaki tudomány kandidátusa, egyetemi docens DR. GYULAI ÁKOS okl. geológusmérnök, a mûszaki tudomány doktora, tszv. egyetemi

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. az MSZ EN 1998-5 (EC8-5) szerinti földrengésre történő alapozás tervezéshez. Összeállította: Dr. Dulácska Endre

TÁJÉKOZTATÓ. az MSZ EN 1998-5 (EC8-5) szerinti földrengésre történő alapozás tervezéshez. Összeállította: Dr. Dulácska Endre Magyar Mérnöki Kamara Tartószerkezeti Tagozat TÁJÉKOZTATÓ az MSZ EN 1998-5 (EC8-5) szerinti földrengésre történő alapozás tervezéshez Összeállította: Dr. Dulácska Endre A tájékoztatót a MMK-TT következő

Részletesebben

KIEGÉSZÍTİ AUTOMATIKA SZIKVÍZPALACKOZÓ BERENDEZÉSEKHEZ

KIEGÉSZÍTİ AUTOMATIKA SZIKVÍZPALACKOZÓ BERENDEZÉSEKHEZ KIEGÉSZÍTİ AUTOMATIKA SZIKVÍZPALACKOZÓ BERENDEZÉSEKHEZ A találmány tárgya kiegészítı automatika szikvízpalackozó berendezésekhez. A találmány szerinti automatikának szelepe, nyomástávadója és mikrovezérlı

Részletesebben

Dr. KAZINCZY László PhD. egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Út és Vasútépítési Tanszék

Dr. KAZINCZY László PhD. egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Út és Vasútépítési Tanszék A VOSSLOH W-Tram típusú közúti vasúti sínleerősítési rendszer VOSSLOH W-Tram Light Trams Fastening System Sistemul de prindere VOSSLOH W-Tram pentru liniile de tramvai Dr. KAZINCZY László PhD egyetemi

Részletesebben

KRISTÁLYOS HAJSZÁLCSÖVES BETONVÉDELEM

KRISTÁLYOS HAJSZÁLCSÖVES BETONVÉDELEM KRISTÁLYOS HAJSZÁLCSÖVES BETONVÉDELEM 1. A beton és a hozzá kapcsolódó problémák 2. A Penetron rendszer a. Hogyan működik a Penetron? b. A Penetron alkalmazása (video) c. Tanúsítványok d. Hogyan használható

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM

SZENT ISTVÁN EGYETEM SZENT ISTVÁN EGYETEM Környezeti hatások a depóniagáz mennyiségi, illetve minőségi jellemzőire Doktori (PhD) értekezés tézisei Molnár Tamás Géza Gödöllő 2012 A doktori iskola megnevezése: Műszaki Tudományi

Részletesebben

VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK. UI-fertőtlenítés költségei vízművekben. Tárgyszavak: ivóvíz; UI-fertőtlenítés; vízmű; költségbecslés.

VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK. UI-fertőtlenítés költségei vízművekben. Tárgyszavak: ivóvíz; UI-fertőtlenítés; vízmű; költségbecslés. VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK 3.5 UI-fertőtlenítés költségei vízművekben Tárgyszavak: ivóvíz; UI-fertőtlenítés; vízmű; költségbecslés. Elsőként 1910-ben, Marseille-ben alkalmaztak UI-fényt fertőtlenítésre

Részletesebben

Alapvető cél. Támogatás összege. Támogatás mértéke. Önerő mértéke. Támogatás formája. Előleg igénylése

Alapvető cél. Támogatás összege. Támogatás mértéke. Önerő mértéke. Támogatás formája. Előleg igénylése Kistelepülések szennyvízkezelésének fejlesztése (DAOP-5.2.1/C-11., DDOP-5.1.4/A-11., ÉAOP-5.1.2/B-11., KDOP-4.1.1/A-11., NYDOP-4.1.1/A-11.) TERVEZET Alapvető cél A pályázati felhívás alapvető célja a 2000

Részletesebben

A 2007. évi költségvetési beszámoló szöveges indoklása. Igazgatóságunk az elmúlt évet mind gazdálkodási, mind szakmai szempontból eredményesen zárta.

A 2007. évi költségvetési beszámoló szöveges indoklása. Igazgatóságunk az elmúlt évet mind gazdálkodási, mind szakmai szempontból eredményesen zárta. A 2007. évi költségvetési beszámoló szöveges indoklása I. Igazgatóságunk az elmúlt évet mind gazdálkodási, mind szakmai szempontból eredményesen zárta. A tervezett beruházási, szakigazgatási, üzemelési

Részletesebben

Passzív optikai hálózat csillapításának mérése optikai adó-vevővel Összeállította: Békefi Ádám hallgató Mészáros István tanszéki mérnök

Passzív optikai hálózat csillapításának mérése optikai adó-vevővel Összeállította: Békefi Ádám hallgató Mészáros István tanszéki mérnök Passzív optikai hálózat csillapításának mérése optikai adó-vevővel Összeállította: Békefi Ádám hallgató Mészáros István tanszéki mérnök Szálparaméterek Az optikai szálak tulajdonságainak három alaptípusa

Részletesebben

Elektrohidraulikus berendezések hibadiagnosztizálása sajtológép példáján

Elektrohidraulikus berendezések hibadiagnosztizálása sajtológép példáján ÜZEMFENNTARTÁSI TEVÉKENYSÉGEK 3.09 Elektrohidraulikus berendezések hibadiagnosztizálása sajtológép példáján Tárgyszavak: elektrohidraulika; szerszámgép; hibadiagnosztizálás; karbantartás; javítás; sajtológép.

Részletesebben

Komplex számok. 2014. szeptember 4. 1. Feladat: Legyen z 1 = 2 3i és z 2 = 4i 1. Határozza meg az alábbi kifejezés értékét!

Komplex számok. 2014. szeptember 4. 1. Feladat: Legyen z 1 = 2 3i és z 2 = 4i 1. Határozza meg az alábbi kifejezés értékét! Komplex számok 014. szeptember 4. 1. Feladat: Legyen z 1 i és z 4i 1. (z 1 z ) (z 1 z ) (( i) (4i 1)) (6 9i 8i + ) 8 17i 8 + 17i. Feladat: Legyen z 1 i és z 4i 1. Határozza meg az alábbi kifejezés értékét!

Részletesebben

BESZÁMOLÓ a Város- és Sportlétesítmény-üzemeltető Intézmény 2011. évi tevékenységéről

BESZÁMOLÓ a Város- és Sportlétesítmény-üzemeltető Intézmény 2011. évi tevékenységéről BESZÁMOLÓ a Város- és Sportlétesítmény-üzemeltető Intézmény 2011. évi tevékenységéről Előterjesztő: Város- és Sportlétesítményüzemeltető Intézmény intézményvezetője Ó z d, 2012. március 22. Gazdálkodás

Részletesebben

4. A gázfogyasztó készülékek elhelyezésének tervezési követelményei. 4.1. Általános előírások

4. A gázfogyasztó készülékek elhelyezésének tervezési követelményei. 4.1. Általános előírások 44 j) A szivattyúház kibocsátó forrás, a forgó tömítések miatt 2-es zóna. Erre, és az egység egyéb csőcsatlakozásaira, valamint hőtágulási lefúvatóira (HLF) a tervezőnek együttes zónahatárt kell meghatároznia.

Részletesebben

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIAI TERV

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIAI TERV TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIAI TERV SAJÓECSEG KÖZSÉG SAJÓPÁLFALA KÖZSÉG SAJÓSENYE KÖZSÉG SAJÓVÁMOS KÖZSÉG TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIAI TERV SAJÓECSEG KÖZSÉG SAJÓPÁLFALA KÖZSÉG SAJÓSENYE KÖZSÉG SAJÓVÁMOS

Részletesebben

FELHÍVÁS. Az ár-, belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése belterületi rendszerek fejlesztésének megvalósítására

FELHÍVÁS. Az ár-, belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése belterületi rendszerek fejlesztésének megvalósítására FELHÍVÁS Az ár-, belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése belterületi rendszerek fejlesztésének megvalósítására A felhívás címe: Települési környezetvédelmi infrastruktúrafejlesztések

Részletesebben

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától Hatály: 2016.I.1. 2017.XII.31. A jelek a bekezdések múltbeli és

Részletesebben

Készült a Magyar Hidrológiai Társaság 2013. július 3-5. között, Gödöllőn rendezendő XXXI. Országos Vándorgyűlésére

Készült a Magyar Hidrológiai Társaság 2013. július 3-5. között, Gödöllőn rendezendő XXXI. Országos Vándorgyűlésére A DUNA-VÖLGYI FŐCSATORNA EGYDIMENZIÓS HIDRAULIKAI MODELLVIZSGÁLATA Készült a Magyar Hidrológiai Társaság között, Gödöllőn rendezendő XXXI. Országos Vándorgyűlésére Lakcím: 6500 Baja, Oltványi utca 8. Tartózkodási

Részletesebben

Vári Péter-Rábainé Szabó Annamária-Szepesi Ildikó-Szabó Vilmos-Takács Szabolcs KOMPETENCIAMÉRÉS 2004

Vári Péter-Rábainé Szabó Annamária-Szepesi Ildikó-Szabó Vilmos-Takács Szabolcs KOMPETENCIAMÉRÉS 2004 Vári Péter-Rábainé Szabó Annamária-Szepesi Ildikó-Szabó Vilmos-Takács Szabolcs KOMPETENCIAMÉRÉS 2004 2005 Budapest Értékelési Központ SuliNova Kht. 2 Országos Kompetenciamérés 2004 Tartalom 1. Bevezetés...4

Részletesebben

Adatoktól és mérésektől a szimulációs modellig. A projekt résztvevői:

Adatoktól és mérésektől a szimulációs modellig. A projekt résztvevői: Adatoktól és mérésektől a szimulációs modellig A projekt résztvevői: A projekt célcsoportjai az Önkormányzatok Víziközmű szolgáltatók Lakosság A projekt célja: Tájékoztatás a klímaváltozásnak a város vizeire,

Részletesebben

52 522 07 0000 00 00 Erőművi turbinagépész Erőművi turbinagépész

52 522 07 0000 00 00 Erőművi turbinagépész Erőművi turbinagépész A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Gazdálkodásra vonatkozó gazdasági és műszaki

Gazdálkodásra vonatkozó gazdasági és műszaki Sorsz ám Megnevezés Mértékegység 2013. év 2014.év 1 Fűtési időszak átlaghőmérséklete C 6.03 7.85 Lakossági felhasználók számára értékesített 2 GJ fűtési célú hő 16 918 14 080 Lakossági felhasználók számára

Részletesebben

GEOTECHNIKA I. LGB-SE005-01 VÍZMOZGÁSOK A TALAJBAN

GEOTECHNIKA I. LGB-SE005-01 VÍZMOZGÁSOK A TALAJBAN GEOTECHNIKA I. LGB-SE005-0 VÍZMOZGÁSOK A TALAJBAN Wolf Ákos Vízmozgások okai és következményei Vízmozgások okai Vízmozgások következményei Gravitáció Kapillaritás Termoozmózis Elektroozmózis Szemcsék szívóatása

Részletesebben

BMEEOHSASA4 segédlet a BME Építőmérnöki Kar hallgatói részére. Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése

BMEEOHSASA4 segédlet a BME Építőmérnöki Kar hallgatói részére. Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése EURÓPAI UNIÓ STRUKTURÁLIS ALAPOK S Z E R K E Z E T E K M E G E R Ő S Í T É S E BMEEOHSASA4 segédlet a BME Építőmérnöki Kar hallgatói részére Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi

Részletesebben

Tervezési segédlet 2. 1,08 5. 0,96. 8.ábra A fûtõtest teljesítmény tényezõje néhány jellegzetes kapcsolásnál

Tervezési segédlet 2. 1,08 5. 0,96. 8.ábra A fûtõtest teljesítmény tényezõje néhány jellegzetes kapcsolásnál . a : A fûtõvíz csatlakozási módja, vagyis a fûtõvíz be- és elvezetése jelentõsen módosíthatja a hõleadást. A.ábra szerint hosszú tagos fûtõtesteknél a.pontban részletezett tagszámkorrekció javítható,

Részletesebben

A mecseki szénbányák metánfelszabadulási adatainak függvényszemléletû vizsgálata

A mecseki szénbányák metánfelszabadulási adatainak függvényszemléletû vizsgálata A mecseki szénbányák metánfelszabadulási adatainak függvényszemléletû vizsgálata (I. rész: a zobáki metánfelszabadulási adatok elemzése) DR. BIRÓ JÓZSEF okl. bányamérnök, tervezõ-elemzõ szakközgazdász,

Részletesebben

Parciális differenciálegyenletek numerikus módszerei számítógépes alkalmazásokkal Karátson, János Horváth, Róbert Izsák, Ferenc

Parciális differenciálegyenletek numerikus módszerei számítógépes alkalmazásokkal Karátson, János Horváth, Róbert Izsák, Ferenc Karátson, János Horváth, Róbert Izsák, Ferenc numerikus módszerei számítógépes írta Karátson, János, Horváth, Róbert, és Izsák, Ferenc Publication date 2013 Szerzői jog 2013 Karátson János, Horváth Róbert,

Részletesebben

Egységes szerkezetbe foglalta: Miklós Klára Egységes szerkezetbe foglalás időpontja: 2013. november 6.

Egységes szerkezetbe foglalta: Miklós Klára Egységes szerkezetbe foglalás időpontja: 2013. november 6. Egységes szerkezetbe foglalta: Miklós Klára Egységes szerkezetbe foglalás időpontja: 2013. november 6. Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzatának 3/2006. (III. 2.) rendelete Budapest XVII.

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Az öntözés alapfogalmai. 34.lecke Az öntözés kialakulása hazánkban 1937 Öntözésügyi

Részletesebben

Terv- és iratjegyzék. Mogyoród. Esőzések okozta károsodások helyreállítási munkái 4 önkormányzati tulajdonú helyszínen

Terv- és iratjegyzék. Mogyoród. Esőzések okozta károsodások helyreállítási munkái 4 önkormányzati tulajdonú helyszínen EBR42 azonosító: 2014/201 374 Újpesti Bauplan Kft. 1046 Budapest Pöltenberg u. 6. Msz: 743/2015 Terv- és iratjegyzék Mogyoród Esőzések okozta károsodások helyreállítási munkái 4 önkormányzati tulajdonú

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM, ERDŐMÉRNÖKI KAR Geomatika és Mérnöki Létesítmények Intézet Erdőfeltárási és Vízgazdálkodási Tanszék DIPLOMADOLGOZAT

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM, ERDŐMÉRNÖKI KAR Geomatika és Mérnöki Létesítmények Intézet Erdőfeltárási és Vízgazdálkodási Tanszék DIPLOMADOLGOZAT NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM, ERDŐMÉRNÖKI KAR Geomatika és Mérnöki Létesítmények Intézet Erdőfeltárási és Vízgazdálkodási Tanszék DIPLOMADOLGOZAT SOPRON 006 NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM, ERDŐMÉRNÖKI KAR

Részletesebben

5 Egyéb alkalmazások. 5.1 Akkumulátorok töltése és kivizsgálása. 5.1.1 Akkumulátor típusok

5 Egyéb alkalmazások. 5.1 Akkumulátorok töltése és kivizsgálása. 5.1.1 Akkumulátor típusok 5 Egyéb alkalmazások A teljesítményelektronikai berendezések két fõ csoportját a tápegységek és a motorhajtások alkotják. Ezekkel azonban nem merülnek ki az alkalmazási lehetõségek. A továbbiakban a fennmaradt

Részletesebben

Tűzvédelmi Műszaki Irányelv TvMI 8.1:2015.03.05. TARTALOMJEGYZÉK

Tűzvédelmi Műszaki Irányelv TvMI 8.1:2015.03.05. TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 4 2. FOGALMAK... 4 I. RÉSZ ALKALMAZHATÓ PROGRAMOK... 5 3. A programok tulajdonságai... 5 4. Az alkalmazható programok listája... 7 II. RÉSZ SZIMULÁCIÓK KÉSZÍTÉSE... 7 5.

Részletesebben

Dekonvolúció, Spike dekonvolúció. Konvolúciós föld model

Dekonvolúció, Spike dekonvolúció. Konvolúciós föld model Dekonvolúció, Spike dekonvolúció Konvolúciós föld model A szeizmikus hullám által átjárt teret szeretnénk modelezni A földet úgy képzeljük el, mint vízszintes rétegekből álló szűrő rendszert Bele engedünk

Részletesebben

ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2012.11.13-tól hatályos szöveg! 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT Hatályos: 2011. október 06 - T A R T A L O M J E G Y Z É K ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK... 11 1. Éghető folyadékok

Részletesebben

ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE 6. ea.: Projekttervezés III.

ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE 6. ea.: Projekttervezés III. ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE 6. ea.: Projekttervezés III. Tevékenységek tervezése Időtervezés: Gantt diagramm Hálótervezés: Kritikus út Tartalék idő Példa ismertetése TEVÉKENYSÉGEK TERVEZÉSE Fel kell vázolni egy

Részletesebben

Szennyvíztisztító telep létesítése Üzemviteli épület 2946 Csép, Hrsz: 0153/15 VILLÁMVÉDELEM KIVITELEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ

Szennyvíztisztító telep létesítése Üzemviteli épület 2946 Csép, Hrsz: 0153/15 VILLÁMVÉDELEM KIVITELEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ 1 Szennyvíztisztító telep létesítése Üzemviteli épület 2946 Csép, Hrsz: 0153/15 VILLÁMVÉDELEM KIVITELEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ Tervező: Tatabánya, Sárberki ltp. 208. I/3. Tel: 20/518-4707 E-mail: kaszal@t-online.hu

Részletesebben

INGATLANKEZELŐ ÉS VAGYONGAZDÁLKODÓ ZRT.

INGATLANKEZELŐ ÉS VAGYONGAZDÁLKODÓ ZRT. INGATLANKEZELŐ ÉS VAGYONGAZDÁLKODÓ ZRT. Háromnegyedéves beszámoló 2014. év 1.oldal I. Összefoglaló a 2014. év I-III. negyedéves beszámolójáról Társaság neve: Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. Székhelye:

Részletesebben

TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV

TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV DÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 178/2005.(XII. 29.) KT. HATÁROZATA A KÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVÉRŐL Dány község Önkormányzatának Képviselő testülete az 1990. évi LXV. tv. szerint,

Részletesebben

Wavin X-Stream Szenny- és csapadékvíz elvezető rendszer. Termékismertető FELSZÍNI VIZEKKEL ÉS CSATORNARENDSZEREKKEL KAPCSOLATOS ALKALMAZÁSOKHOZ EPIC

Wavin X-Stream Szenny- és csapadékvíz elvezető rendszer. Termékismertető FELSZÍNI VIZEKKEL ÉS CSATORNARENDSZEREKKEL KAPCSOLATOS ALKALMAZÁSOKHOZ EPIC EPIC J344 X721 2008 január Wavin X-Stream Szenny- és csapadékvíz elvezető rendszer Termékismertető FELSZÍNI VIZEKKEL ÉS CSATORNARENDSZEREKKEL KAPCSOLATOS ALKALMAZÁSOKHOZ Intelligens megoldások Csatorna

Részletesebben

Versenyző kódja: 26 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 34 521 10-2015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny.

Versenyző kódja: 26 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 34 521 10-2015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. 34 521 10-2015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 34 521 10 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Szerszám-és készülékgyártás

Részletesebben

(módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt)

(módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt) Budapest Főváros XXIII. Kerület Soroksár Önkormányzatának 25/2003.(VII.18.) Ök. sz. rendelete Budapest XXIII. kerületi Városrendezési és Építési Szabályzatról (KVSZ) (módosításokkal egységes szerkezetbe

Részletesebben

MESZES TALAJSTABILIZÁCIÓ ALKALMAZÁSA AZ ERDÉSZETI ÚTÉPÍTÉSBEN

MESZES TALAJSTABILIZÁCIÓ ALKALMAZÁSA AZ ERDÉSZETI ÚTÉPÍTÉSBEN MESZES TALAJSTABILIZÁCIÓ ALKALMAZÁSA AZ ERDÉSZETI ÚTÉPÍTÉSBEN 2015 MESZES TALAJSTABILIZÁCIÓ ALKALMAZÁSA AZ ERDÉSZETI ÚTÉPÍTÉSBEN Szerkesztette: Dr. Primusz Péter Témavezető: Dr. Péterfalvi József Lektorálta:

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHIVÁS BELTERÜLETI VIZRENDEZÉS TERVEZÉSI ÉS KIVITELEZÉSI MUNKÁLATOK ELVÉGZÉSÉRE.

PÁLYÁZATI FELHIVÁS BELTERÜLETI VIZRENDEZÉS TERVEZÉSI ÉS KIVITELEZÉSI MUNKÁLATOK ELVÉGZÉSÉRE. PÁLYÁZATI FELHIVÁS BELTERÜLETI VIZRENDEZÉS TERVEZÉSI ÉS KIVITELEZÉSI MUNKÁLATOK ELVÉGZÉSÉRE. 1./ Ajánlatkérő: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzat 6800 Hódmezővásárhely, Kossuth tér 1. Tel.:

Részletesebben

ÉPÜLETSZERKEZETTAN 1 FÖDÉMEK I. ALAPFOGALMAK, KÖVETELMÉNYEK, CSOPRTOSÍTÁSA KOMPONENSEI

ÉPÜLETSZERKEZETTAN 1 FÖDÉMEK I. ALAPFOGALMAK, KÖVETELMÉNYEK, CSOPRTOSÍTÁSA KOMPONENSEI Dr. Czeglédi Ottó ÉPÜLETSZERKEZETTAN 1 FÖDÉMEK I. ALAPFOGALMAK, KÖVETELMÉNYEK, CSOPRTOSÍTÁSA KOMPONENSEI o Fogalma: falakra, pillérekre támaszkodó sík vagy.., ferde térlefedő szerkezet o Rendeltetése:

Részletesebben

Környezetmérnökök katasztrófavédelmi feladatai Dr. Földi, László Dr. Halász, László

Környezetmérnökök katasztrófavédelmi feladatai Dr. Földi, László Dr. Halász, László Környezetmérnökök katasztrófavédelmi feladatai Dr. Földi, László Dr. Halász, László Környezetmérnökök katasztrófavédelmi feladatai Dr. Földi, László Dr. Halász, László Fogalomtár A katasztrófa károsító

Részletesebben

SZAKMAI VÉLEMÉNY tornaterem belső átalakítás és légtechnikai rendszer kérdéséről

SZAKMAI VÉLEMÉNY tornaterem belső átalakítás és légtechnikai rendszer kérdéséről SZAKMAI VÉLEMÉNY tornaterem belső átalakítás és légtechnikai rendszer kérdéséről Helyszín: Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskola Taksony, Iskola u. 3. hrsz.:198. Megrendelő: Taksony Német Nemzetiségi

Részletesebben

Munkarész a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 3. melléklete szerinti tartalommal készült a település sajátosságainak figyelembevételével.

Munkarész a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 3. melléklete szerinti tartalommal készült a település sajátosságainak figyelembevételével. II.3.3. KÖZLEKEDÉS Munkarész a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 3. melléklete szerinti tartalommal készült a település sajátosságainak figyelembevételével. II.3.3. Közlekedés II.3.1. Bevezető... 3 II.3.2.

Részletesebben

I. Fejezet Az építésügyi hatósági engedélyezés általános szabályai

I. Fejezet Az építésügyi hatósági engedélyezés általános szabályai Iszkaszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2010. (VIII.27.) önkormányzati rendelete Iszkaszentgyörgy Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről egységes szerkezetben 2015.

Részletesebben

Településszerkezeti terv Határozattal jóváhagyandó munkarész (tervezet)

Településszerkezeti terv Határozattal jóváhagyandó munkarész (tervezet) Településszerkezeti terv Határozattal jóváhagyandó munkarész (tervezet) PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK.. számú önkormányzati határozata a Pilis város Településszerkezeti Tervének jóváhagyásáról

Részletesebben

Szivárgási vizsgálatok oszlopmodell kísérletekkel. Szakdolgozat

Szivárgási vizsgálatok oszlopmodell kísérletekkel. Szakdolgozat Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Hidrogeológiai Mérnökgeológiai Intézeti Tanszék Szivárgási vizsgálatok oszlopmodell kísérletekkel Szakdolgozat A dolgozatot készítette: Bernát Mária Geokörnyezetmérnöki

Részletesebben