Földrajz 6. osztály. 1. Gyújtsunk gyertyát! A gyertyaviasz változásai Tüzeskedjünk! Az égés feltételei és típusai... 4

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Földrajz 6. osztály. 1. Gyújtsunk gyertyát! A gyertyaviasz változásai... 2. 2. Tüzeskedjünk! Az égés feltételei és típusai... 4"

Átírás

1 Földrajz 6. osztály 1 Földrajz 6. osztály Tartalom 1. Gyújtsunk gyertyát! A gyertyaviasz változásai Tüzeskedjünk! Az égés feltételei és típusai Oltsunk tüzet! Miért alszik el a gyertya? (A levegő alkotórészeinek kimutatása) Mikor folyik gyorsabban a folyó? Felhőképződés (csapadékfajták) Hőmérséklet napi járása Napi középhőmérséklet számítása Napi hőingás meghatározása Tavak pusztulása Vízkeménység Vízszennyezés Szerzők: Bellai László, Dobrovodsky Tiborné Lektorálta: Dávid János főiskolai docens A kísérleteket elvégezték: Laczóné Tóth Anett és Máté-Márton Gergely laboránsok Készült a TÁMOP / A természettudományos oktatás módszertanának és eszközparkjának megújítása Kaposváron című pályázat keretében Felelős kiadó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ A tananyagot a Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízása alapján a Kaposvári Városfejlesztési Nonprofit Kft. fejlesztette Szakmai vezető: Vámosi László laborvezető, Táncsics Mihály Gimnázium Kaposvár A fényképeket készítette: Szellő Gábor és Tamás István, Régió Média Bt. Tördelőszerkesztő: Parrag Zsolt, Ráta 2000 Kft. Kiadás éve: 2012, példányszám: 90 db VUPE 2008 Kft Kaposvár, Kanizsai u. 19. Felelős vezető: Vuncs Rita Második javított kiadás, 2013

2 Földrajz 6. osztály 2 1. Gyújtsunk gyertyát! A gyertyaviasz változásai Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Dobrovodsky Tiborné Nemcsak a hajdani ősembert, a mai embert is megbabonázza a lobogó tűz látványa. Ugyanakkor a hatalmas tüzek félelemmel töltenek el bennünket. Már az ősember is felismerte a tűz sokféle értékét. Az égő gyertya miközben ég fényt is ad. A keresztény szimbolikában a gyertya Krisztus jelképe. A gyertya végigkíséri az embert az életen. Sorolj fel alkalmakat, mikor gyertyát gyújtunk! Hozzávalók (eszközök, anyagok) apróra tört gyertyaviasz 200 ml-les főzőpohár vagy kémcső borszeszégő gyufa egész gyertya tűzálló alátét hurkapálcika Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. kísérlet 1. Törjünk össze gyertyaviaszt! 2. Tegyük egy kisebb főzőpohárba! 3. Borszeszégő felett melegítsük fel! 4 Figyeljük meg, mi történik a viaszdarabokkal! 2. kísérlet 1. Tegyük a gyertyát tűzálló alátétre! 2. Gyújtsuk meg a gyertyát! 3. Figyeljük meg, mi történik a gyertyával 4. Figyeljük meg a láng alakját! 5. Tegyük a kezünket a láng köré! 6. Óvatosan tartsunk egy üveglapot a láng fölé! 3. kísérlet 1. Tegyünk egy hurkapálcikát a lángba! 2. Pár másodperc múlva vegyük ki a lángból és figyeljük meg a nyomokat!

3 Feladatlap 3 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Földrajz 6. osztály Éghető - nem éghető Meglévő tapasztalataid alapján válaszolj! É: éghető : NÉ: nem éghető az ember ruhája: 6 a tankönyvek:...6 a víz:...6 a levegő:...6 a fa:...6 a benzin: Mi történt a felmelegített gyertyadarabokkal? Hogyan változott a halmazállapotuk?... A helyes megállapítást húzd alá! a viasz szerkezete is megváltozott / a viasz szerkezete nem változott meg Lehűlés után milyen lett a viasz halmazállapota? A második ábrába rajzold be, milyennek láttad a gyertya lángját! Mit érzékeltél a tenyereden a gyertyaláng közelében? Mi történt égés közben a gyertya anyagával? Milyen lett a láng fölé tartott üveglap?..... Milyen anyag okozta az elszíneződést? Vizsgáld meg a lángba tartott hurkapálcikát! Milyen nyomokat találtál a hurkapálcikán? Mivel magyarázod a jelenséget? Jelöld a második ábrán kék színnel ahol alacsonyabb, piros színnel ahol magasabb a láng hőmérséklete! Felhasznált irodalom ALBERT Viktor (2002): Az égés: tűzvédelmi szabályok. Raabe Tanácsadó és Kiadó Kft. Budapest pp: B ÁBRA: Saját ötlet alapján.

4 Földrajz 6. osztály 4 2. Tüzeskedjünk! Az égés feltételei és típusai Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Dobrovodsky Tiborné Az őskorban még nagy gondot okozott a tűzgyújtás. Az ősember a villámcsapásokból keletkezett tüzet őrizte, nem hagyta kialudni. Az ókorban kovakővel (tűzkő) pattintott szikrával gyújtottak tüzet. Az első gyufát 1815-ben készítették. Ez bizony még nagyon veszélyes volt, mert a gyújtószálat kénsavba kellett mártani, hogy meggyulladjon. A kénsav maró anyag! A mai gyufa feltalálása egy magyar tudóshoz fűződik. Megtudod ki volt ő, ha nevének szótagjait helyesen rakod össze! NYIRII NOSJÁ Hozzávalók (eszközök, anyagok) gyertya gyufa főzőpohár gyújtószál vagy hurkapálcika tűzálló fogó stopper faszéndarabkák üvegdarabkák Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. kísérlet 1. Gyújtsuk meg a gyertyát! 2 Ha már jól ég, fedjük le egy üvegpohárral! Vigyázzunk, hogy a láng ne érje el a poharat! 3. Nyomjuk le a stopperünket, és mérjük meg hány másodperc múlva tapasztalunk változást! 2. kísérlet 1. Helyezzünk a gyertya lángjába egy gyújtószálat! 3. kísérlet 1. Tűzálló fogóval fogjunk meg egy faszéndarabkát! 2. Tartsuk a lángba! 4. kísérlet 1. Tűzálló fogóval fogjunk meg egy üvegdarabkát! 2. Tartsuk a lángba! 3. Jegyezzük le a B, C, D kísérletben tapasztaltakat! 5. kísérlet 1. Kb. 15 másodpercig dörzsöljük össze a tenyerünket! 2. Tegyük a nyitott tenyerünket társunk arca elé! Vigyázzunk! A távolság 1-2 cm legyen, de ne érjünk hozzá társunk arcához! 3. Fogalmazzuk meg a tapasztalatokat! 6. kísérlet 1. Gyújtsunk meg egy szál gyufát a gyufásdoboz dörzsfelületén!

5 Feladatlap 5 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Földrajz 6. osztály 1. Miután lefedted az égő gyertyát, hány másodperc múlva következett be változás?..... Mit tapasztaltál? Mi történt a lángba helyezett gyújtószállal? Mi történt a lángba tartott faszéndarabkával? Hogyan viselkedett a lángba tartott üvegdarabka? Egészítsd ki a hiányos mondatot! Az anyagok egy része... -gal ég, mások sal égnek, de vannak anyagok, amelyek nem éghetők, izzás, láng 5. Mit éreztél, mikor a társad az összedörzsölt tenyerét az arcod elé tette? Magyarázat: Miért gyulladt meg a gyufaszál a dörzsfelületen végighúzva? Melyek az égés feltételei? Melyik feltétel hiányzott az 1. esetben? Melyik feltétel hiányzott a 4. esetben? Az égés feltételei közül mennyit kell megszüntetni, hogy az égés megszűnjön? Felhasznált irodalom ALBERT Viktor (2002): Az égés: tűzvédelmi szabályok. Raabe Tanácsadó és Kiadó Kft., Budapest pp: B ÁBRA: Saját ötlet alapján.

6 Földrajz 6. osztály 6 3. Oltsunk tüzet! Készítette: Dobrovodsky Tiborné Emlékeztető, gondolatébresztő Már tapasztaltad, hogy a gyújtószál lánggal égett, a faszéndarabok izzottak. Melyek az égés feltételei? Sorold fel! A vas párás környezetben rozsdásodik. A kidőlt fa elkorhad. Ha a szénakazlat rosszul rakják meg és beázik, a téli hidegben gőzölögni látjuk. Ez a lassú égés. Testünk és a melegvérű állatok állandó testhőmérsékletét is ez biztosítja. Hozzávalók (eszközök, anyagok) 100 ml-es főzőpohár víz porcelántégely benzin (néhány csepp) fémlap (fedje le a tégelyt) denaturált szesz (néhány csepp) 1-2 kanál homok gyufa hurkapálcika Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) A kísérleteket figyelmesen és fegyelmezetten végezzük, hogy elkerüljük a baleseteket! 1. kísérlet 1. A főzőpohárba tegyünk vizet, kb. 1/3-áig! 2. Gyújtsuk meg a hurkapálcikát, s ha már jól ég, mártsuk a vízbe! 2. kísérlet 1. A porcelántégelybe cseppentsünk néhány csepp benzint! 2. Gyújtsuk meg! 3. Ha már ég, fedjük be a fémlappal! 3. kísérlet 1. A porcelántégelybe öntsünk kevés denaturált szeszt! 2. Gyújtsuk meg! 3. Ha már jól ég, szórjunk rá 1-2 kanál homokot! 4. Rögzítsük a tapasztalatokat!

7 Feladatlap 7 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Földrajz 6. osztály Tüzoltó leszel s katona! Vadakat terelő juhász! Kitől származik az idézet? Mi a vers címe? Ha a gyors égés valamelyik feltételét megszüntetjük, a gyors égés megszűnik. Ez a tűzoltás alapja. Általánosan használt tűzoltó anyag a víz. De nem minden tűz oltható vízzel! 1. Mi történt az égő hurkapálcikával, miután vízbe mártottad? Hogyan változtak az égés feltételei? oxigén:... megfelelő hőmérséklet: Lefedted a porcelántégelyt. Mi történt az égő benzinnel?... Az égés melyik feltételét szüntetted így meg? A 3. kísérletben mi történt az égő szesszel?... Az égés melyik feltételét szüntetted így meg?... Ha tüzet kell oltani, melyik égési feltételt szüntetjük meg leggyakrabban?... A környezetünkben előforduló tüzeket milyen anyagokkal olthatjuk el legsikeresebben? Sorolj fel néhányat!... Ha otthon főzőedényben túlmelegített olaj vagy zsír meggyullad, lehet-e vízzel eloltani?... Miért? (Gondolj arra, amit a víz és az olaj keveredéséről eddig tanultál!) Készíts otthon tűzoltóhabot! Egy pohár aljára tegyél 1 kávéskanál sütőport! Önts rá 0,5 dl ecetet! Erős habzást fogsz tapasztalni. Használd, ha szükséges! Jegyezd le ide a tűzoltóság hívószámát!..... Felhasznált irodalom ALBERT Viktor (2002): Az égés: tűzvédelmi szabályok. Raabe Tanácsadó és Kiadó Kft. Budapest pp: B ÁBRA: Saját ötlet alapján.

8 Földrajz 6. osztály 8 Készítette: Dobrovodsky Tiborné 4. Miért alszik el a gyertya? (A levegő alkotórészeinek kimutatása) Emlékeztető, gondolatébresztő Számunkra a legfontosabb gázkeverék a levegő. Alkotórészeinek mennyisége összefügg az élővilág tevékenységeivel. Melyek ezek az alkotórészek? színtelen, szagtalan, közömbös gáz, aránya 78%: színtelen, szagtalan, táplálja az égést, aránya 21%:.. arányuk 1%: egyéb gázok pl. szén-dioxid, nemesgázok, stb. Hallottad-e? 1 m 2 -nyi falevél 1 év alatt 150 g szén-dioxidot von el környezetéből. Emlékszel, mire használják a növények ezt a gázt? Hozzávalók (eszközök, anyagok) 100 ml-es főzőpohár gyertya - 3 különböző méretű (3, 5, 7 cm) gyufa kicsi üvegkád vagy Petri csésze meszes víz kémcső szívószál fém vagy üveglap, amely befedi az üvegkádat Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. kísérlet 1. Helyezzünk egy kisebb gyertyát vagy teamécsest a Petri-csészébe! 2. Az üvegkád aljába töltsünk meszes vizet! 3. Gyújtsuk meg a gyertyát! 4. Az égő gyertyát fedjük le egy főzőpohárral! 5. Kis idő múlva rögzítsük a tapasztalatokat! 2. kísérlet 1. Töltsük meg a kémcsövet 2/3 részéig meszes vízzel! 2. Fújjunk bele szívószállal, míg változást nem tapasztalunk! 3. kísérlet 1. Helyezzük a 3 különböző méretű gyertyát az üvegkádba! 2. Gyújtsuk meg őket! 3. Egy fém vagy üveglappal fedjük le a kádat! 4. Várjunk, míg változást tapasztalunk és rögzítsük az eredményeket!

9 Feladatlap 9 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Földrajz 6. osztály 1. Mi történt az égő gyertyával?.... Milyen változást tapasztaltál még? A főzőpohár hányadrészét töltötte meg a meszes oldat?.... Mivel magyarázzuk a történteket? Melyik levegőt alkotó gáz maradt meg változatlanul a főzőpohárban? Egészítsd ki a hiányos mondatokat a megadott kifejezésekkel a 2. kísérletben tapasztaltak alapján! A meszes víz... lett. A befújt levegőben lévő..... hatására vízben oldhatatlan csapadék,... keletkezett. kalcium-karbonát (mészkő), szén-dioxid, zavaros 3. Hogyan változott meg a főzőpohárban a meszes oldat szintjének magassága?... 6 Számozd meg a harmadik ábra gyertyáit az elalvás sorrendjének megfelelően! A szén-dioxid mely tulajdonságait mutatja be ez a kísérlet? Bizonyára te is szereted a szőlő édes kipréselt levét, a mustot. Azonban csak 1-2 napig élvezhetjük, mert a borélesztő gombák hatására a must megerjed, cukortartalma alkohollá és szén-dioxiddá alakul. Mire kell figyelniük a borászoknak, ha szüret után a pincékbe mennek Tudod-e hol vannak hazánk történelmi borvidékei? Keresd meg őket a földrajzi atlaszodban! Felhasznált irodalom SOÓS József (1997): Kémia éveseknek. Ábécéskönyv Kiadó, Baja pp: ISBN UNGVÁRI Józsefné (1996): Környezetünk I. Pedellus Kiadó, Debrecen pp: ISBN ÁBRA: Saját ötlet alapján.

10 Földrajz 6. osztály Mikor folyik gyorsabban a folyó? Készítette: Dobrovodsky Tiborné Emlékeztető, gondolatébresztő Tudod mi a rafting? A rafting magyarul vadvízi evezést jelent. Négy vagy annál is többszemélyes gumicsónakban próbálnak a benne ülők lejutni a folyón. Ezeket a csónakokat igazából az amerikai hadsereg számára fejlesztették ki. Jól szervezett csapatmunkát igényel a használatuk. Nagy kihívás a gyorsfolyású, zúgókkal teli folyókon való evezés. Igazi embert próbáló sport. Kellő hozzáértés nélkül életveszélyes! Ha ennek a sportágnak szeretnénk hódolni, legközelebb Ausztriába, Szlovákiába kell mennünk. Hazánk folyói nem alkalmasak a vadvízi evezésre. Mitől függ, hogy milyen gyorsan folyik a folyó? Hozzávalók (eszközök, anyagok) munkaasztal mosogatóval egy nagy műanyag lap (más anyagból is jó, kb. 25x50 cm) 200 ml-es üvegpohár konfetti vagy tépett papírdarabkák stopper 200 ml víz Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Helyezzük a műanyag lapot a munkaasztalra! 2. Egy üvegpohárba töltsünk vizet! 3. Szórjunk bele néhány konfettit vagy papírdarabot! (ha a papírdarab nagy, apróra kell tépni!) 4. Először kis szögben emeljük meg a műanyag lapot, öntsük rá a konfettis vizet! 5. Társunk mérje az időt, amíg a konfettik a lap tetejéről az aljáig érnek! 6. Legalább háromszor - többször is lehet - ismételjük meg a kísérletet úgy, hogy a lapot egyre meredekebbre állítjuk! 7. Rögzítsük és hasonlítsuk össze az eredményeket!

11 Feladatlap 11 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Földrajz 6. osztály 1. Rögzítsd a mérési eredményeket! 1. mérés: s. 2. mérés: s. 3. mérés: s. 4. mérés: s. 5. mérés: s. Tapasztalat: Magyarázat: Számozd a vizeket nagyságuk szerint! Kezd a legkisebbel!.. folyam,.. patak,.. ér,.. folyó,.. csermely 3. Az adatok alapján ábrázold a Kapos folyó esését eredésétől a torkolatáig! 200m 160m 120m 80m 40m : Pöröspuszta: 180 m 2. Kaposvár: 120 m 3. Dombóvár: 110 m 4. Kurd 100 m 5. Pincehely: 95 m 6. Tolnanémedi: 90 m Színezd pirosra azt a folyószakaszt, ahol legnagyobb a Kapos esése! Színezd kékre azt a folyószakaszt, ahol legkisebb a Kapos esése! Hol folyik a Kapos vize a leggyorsabban? Alkalmas-e a mi folyónk, a Kapos vadvízi evezésre?... Minél nagyobb egy folyó esése, annál gyorsabban folyik, annál nagyobb lesz az energiája. Hogyan hasznosíthatjuk a folyók energiáját? Írj példákat! Felhasznált irodalom BÉRES István-BALANYI Miklós-HUDÁK Ferenc-MIHALIK Jenő (1988): Földrajz 7. Föld, víz, levegő I. Tankönyvkiadó, Budapest pp:53. ISBN ÜTŐNÉ VISI Judit (2002): A felszíni és felszín alatti vizek. Raabe Tanácsadó és Kiadó Kft. Budapest pp: B ÁBRA: Saját ötlet alapján.

12 Földrajz 6. osztály Felhőképződés (csapadékfajták) Készítette: Dobrovodsky Tiborné Emlékeztető, gondolatébresztő Kondenzcsíkok. Naponta láthatod őket, de biztosan tudod mik azok? A kondenzcsíkok nagy magasságban keletkező mesterséges felhők. A repülőgépek hozzák létre. Az elégő üzemanyagból kiszabaduló apró égéstermékek mellett nagy mennyiségű pára is a légtérbe kerül. A magasban lévő hideg miatt a páraszemcsék azonnal kicsapódnak az apró szilárd részecskékre (kondenzációs magok), s már ki is alakult a felhő (kondenzcsíkok). Ezek a felhők azonban rendkívül rövid életűek. Hozzávalók (eszközök, anyagok) lehűtött kézitükör víz 1000 cm 3 -es álló gömblombik átfúrt gumidugó, illeszkedjen a gömblombik szájába cm-es derékszögben meghajlított üvegcső (a gumidugón átvezetve) üvegcső (a gumidugón átvezetve) vasháromláb borszeszégő vízpermetező vagy hideget fújó hajszárító Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. kísérlet 1. Lehelj rá a hideg tükörre! 2. A tapasztalatot írd le! 2. kísérlet 1. Egy 1000 cm 3 -es állólombikba tölts kb. 100 cm 3 vizet! 2. Dugaszold be az átfúrt gumidugóval! 3. A lombikot rakd fel a vasháromlábra és melegítsd borszeszégővel! 4. Ha már forr a víz a lombikban, zárd el a borszeszégőt! 5. A lombik felső részére szórófejes palackból permetezz hideg vizet, vagy fújj rá hideg levegőt hajszárítóval! 6. Figyeld meg, mi történik a lombik belsejében! 7. Rögzítsd a tapasztalatokat! 3. kísérlet 1. Tölts egy kémcsőbe jól megsózott zúzott jeget! 2. Figyeld a kémcső falát! 4. kísérlet 1. Állólombikba tegyél vizet! 2. Dugaszold le olyan furatos dugóval, amibe a derékszögben meghajlított üvegcsövet tetted! 3. Kémcsőbe tegyél sózott, összezúzott jeget! 4. Erősítsd fel állványra, s helyezd az üvegcsőtől kb. 10 cm-re! 5. Figyeld a kémcső falát!

13 Feladatlap 13 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Földrajz 6. osztály 1. Mi történt a tükörrel, miután ráleheltél?.... Milyen hőmérsékletű a leheleted a tükör hőmérsékletéhez képest?... Mi a jelenség magyarázata? A forralással a lombikban megnő a levegő páratartalma. Mit tapasztaltál a hideg vizes permetezés után? permetezés hatására a lombikban a levegő:... a vízpára:... Ha a vízpára a földfelszín közelében csapódik ki, ködről beszélünk. Ha ez nagy magasságban történik, felhők keletkeznek. Köd: a Föld felszínének közelében kialakuló felhő. Képzeld el! Mi történik, ha egy jéggel teli üvegkancsót meleg szobába viszünk?.... A természetben lejátszódó jelenségek közül mihez hasonlítanád ezt? A 3. kísérletben milyen lett a kémcső fala?.... A természetben akkor játszódik le ez a jelenség, ha a földfelszín hőmérséklete 0 0 C alá csökken, s felette a levegő páratartalma szilárd halmazállapotban kicsapódik. A neve: A 4. kísérletben milyen lett a kémcső fala?.... A természetben akkor alakul ki, ha a mozgó páraszemek 0 0 C-nál alacsonyabb hőmérsékletű tárgyaknak ütköznek. A neve:... Rajzold be a harmadik ábrába! Felhasznált irodalom JUSZTIN Katalin-OROSZ Andrásné-ZSOLTNÉ KAPUVÁRI Jolán (1994): Természetkutató és környezetvédő tanulói munkafüzet I. INTEGRA-PROJEKT Kft., Budapest pp:6-7. ISBN X ÁBRA: Saját ötlet alapján.

14 Földrajz 6. osztály Hőmérséklet napi járása Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Bellai László Honnét származik a légkör felmelegedéséhez szükséges energia? Milyen tényezők befolyásolják a légkör felmelegedését? Milyen lépésekből áll a légkör felmelegedése? Mi a valódi oka a hőmérséklet napi járásának? Hozzávalók (eszközök, anyagok) meteorológiai állomás hőmérő papír, ceruza laboráns-technikus, aki a méréseket előre elvégzi Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Mérjük meg a levegő hőmérsékletét óránként! 2. Ábrázoljuk a mérési eredményeket egy koordinátarendszerben, melyben a vízszintes tengely az időt, a függőleges a hőmérsékletet mutatja! 3. Jelöljük be a napfelkeltét, a Nap delelési magasságát és a naplementét!

15 Feladatlap 15 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Földrajz 6. osztály 1. Mikor éri el a napi hőmérséklet a maximumát? 2. Mikor éri el a napi hőmérséklet a minimumát? 3. Miért nem deleléskor van a legmelegebb? 4. Hány óra eltérés van a delelési idő és a hőmérsékleti maximum között? 5. Döntsd el, hogy a következő állítások igazak (I), vagy hamisak (H)! a) A levegőt közvetlenül a napsugárzás melegíti fel. b) Éjszaka folyamatosan csökken a hőmérséklet, mert csak kisugárzás van. c) A levegőt közvetlenül a földfelszín melegíti fel. d) A leghidegebb mindig éjfélkor van, mert ez az éjszaka közepe. e) Hajnalban van a leghidegebb, mert még nem érvényesül a napsugárzás melegítő hatása. f ) Borult időben a felhőzet nem engedi lehűlni a felszín közeli levegőt. Felhasznált irodalom NEMERKÉNYI Antal-SÁRFALVI Béla (2010) Általános természetföldrajz gimnáziumok számára. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest pp. 101 ÁBRA: let%20%c3%a9s%20hoingas.jpg ( ) felhasználásával készített saját szerkesztés.

16 Földrajz 6. osztály Napi középhőmérséklet számítása Készítette: Bellai László Emlékeztető, gondolatébresztő Milyen tudomány foglalkozik az időjárási folyamatokkal és előrejelzésükkel? Milyen éghajlati elemek állapotát figyelik és mérik? Milyen eszközzel és hogy mérjük szabályosan a levegő hőmérsékletét? Milyen hőmérsékleti skálákat ismertek? Hozzávalók (eszközök, anyagok) meteorológiai állomás hőmérő papír, ceruza laboráns-technikus, aki a méréseket előre elvégzi Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Mérjük meg vagy meteorológiai állomásról szerezzük be a levegő hőmérsékletét a középeurópai idő szerinti 1, 7, 13 és 19 órakor! 2. Számoljuk ki a hőmérsékleti adatok számtani közepét! 3. Végezzük el a számításokat a hét többi napjára vonatkozóan is!

17 Feladatlap 17 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Földrajz 6. osztály 1. Hány hőmérsékleti adat szükséges a napi középhőmérséklet kiszámításához? 2. Mennyiben tér el a számított érték a legmagasabb, és a legalacsonyabb értéktől? 3. A napi középhőmérséklet képes-e érzékeltetni a napi hőmérsékleti szélsőségeket? 4. Mire következtethetünk a kísérlet során számolt középhőmérsékleti értékekből? 5. Hogyan befolyásolja a napi középhőmérsékletet a felhőborítás? Felhasznált irodalom NEMERKÉNYI Antal-SÁRFALVI Béla (2010): Általános természetföldrajz gimnáziumok számára. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest pp. 101 ÁBRA: klet%20%c3%a9s%20hoingas.jpg ( ) felhasználásával készített saját szerkesztés.

18 Földrajz 6. osztály Napi hőingás meghatározása Készítette: Bellai László Emlékeztető, gondolatébresztő Sorold fel az éghajlati elemeket? Hogyan melegszik fel a légkör? Hogyan jellemezhetjük egy terület hőmérsékleti szélsőségeit? Mivel mérhetjük a legmagasabb és a legalacsonyabb hőmérsékletet egy nap során? Hozzávalók (eszközök, anyagok) minimum-maximum hőmérő, meteorológiai állomás papír, toll laboráns-technikus, aki a méréseket előre elvégzi Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. A kísérlet hosszas előkészületet igényel. Minimum-maximum hőmérőről legalább egy héten keresztül naponta jegyezzük fel a minimum és maximum hőmérsékleteket! A kísérlet során ezekkel az adatokkal dolgozunk. 2. Ha megfelelő műszer nem áll rendelkezésre, az adatokat szerezzük be egy meteorológiai állomásról vagy egy automata mérőkészülékről! 3. Olvassuk le a hőmérő által mutatott maximum hőmérsékletet! 4. Olvassuk le a hőmérő által mutatott minimum hőmérsékletet! Számoljuk ki a két érték különbségét! 5. Számítsuk ki legalább hét egymást követő nap napi hőingását! 6. Végezzük el a számításokat évszakonként!

19 Feladatlap 19 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Földrajz 6. osztály 1. Melyik évszakban volt a legnagyobb a napi hőingás? 2. Melyik évszakban volt a legkisebb a napi hőingás? 3. Melyik éghajlaton a legmagasabb ez az érték? 4. Melyik éghajlaton a legkisebb ez az érték? 5. Nézz utána, mennyi volt a Földön mért legnagyobb napi hőingás! 6. A meteorológia milyen hőingás értéket tart még nyilván? Felhasznált irodalom NEMERKÉNYI Antal-SÁRFALVI Béla (2010): Általános természetföldrajz gimnáziumok számára. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest pp. 101 ÁBRA: let%20%c3%a9s%20hoingas.jpg ( ) felhasználásával készített saját szerkesztés.

20 Földrajz 6. osztály Tavak pusztulása Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Bellai László Melyek Magyarország legnagyobb tavai? Lefolyás szempontjából hogyan csoportosíthatjuk a tavakat? A Balaton melyik kategóriába sorolható? Melyik folyó biztosítja a Balaton vízutánpótlását? Hozzávalók (eszközök, anyagok) 500 ml víz homok nagyméretű tálca atlasz Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Készítsünk domborzati modellt a homok felhasználásával! 2. A modell középpontjába egy tómeder kerüljön, ennek közelébe építsünk dombot! 3. A vizet folyassuk a dombra a tómeder irányába! 4. Figyeljük meg, mi történik a domb anyagával!

21 Feladatlap 21 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Földrajz 6. osztály 1. Milyen veszélyt jelent a folyó tevékenysége a tóra? 2. Hogyan növelhetjük a lemosott hordalék mennyiségét? 3. A modell alapján rajzold az ábrára a hordalékot és kiindulási helyét! 4. A Balatonnál milyen természetes megoldást választottak a hordalék-lerakódás mérséklésére? 5. Az atlasz segítségével készíts térképvázlatot a Balatonról és válaszolj a kérdésekre! a) Hol vezetik le a Balaton felesleges vízmennyiségét? b) Karikázd be, hogy melyik területen a legerősebb a tó feltöltődése! c) Határold be és nevezd meg azt a területet, amely a feltöltődés következtében szárazzá vált! d) Jelöld be sötétkékkel azt a területet, ahol a tó medre a legmélyebb! e) Hogy hasznosítják a hétköznapokban az átlagnál nagyobb vízmélységet? felhő csapadék lefolyó víz hordalékkal tó (üledékgyűjtő) Felhasznált irodalom NEMERKÉNYI Antal-SÁRFALVI Béla (2010): Általános természetföldrajz gimnáziumok számára. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest pp. 147 ÁBRA: Saját ötlet alapján.

22 Földrajz 6. osztály Vízkeménység Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Bellai László Az emberiség számára mi a víz legnagyobb jelentősége? A tengerekből hogyan jut a víz a folyókba és a tavakba? Milyen módon biztosítják a lakosság vízellátását? A víz milyen tulajdonsága teszi lehetővé, hogy különböző ásványokat tartalmazzon? Hozzávalók (eszközök, anyagok) 1 dl forrás- vagy ásványvíz 1 dl esővíz 2 db kémcső Bunsen- vagy gázégő Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Az egyik kémcsőbe tegyünk 5 ml forrásvizet! 2. Forraljuk fel a kémcső tartalmát! 3. A második kémcsőbe tegyünk 5 ml esővizet! 4. Forraljuk fel a kémcső tartalmát! 5. Hasonlítsuk össze a két kémcsövet!

23 Feladatlap 23 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Földrajz 6. osztály 1. Mit tapasztalunk a forrásvíz forralásakor? Jelöld be az ábrán! 2. Mi a kétfajta víz tudományos elnevezése? 3. A háztartásokban milyen problémát jelent az ásványi anyagok kiválása? 4. A természetben milyen építő folyamatokban vesz részt az ásványokban gazdag víz? 5. A forrásvízre, vagy az esővízre igazak az alábbi állítások? a) Nagy mennyiségben tartalmaz oldott ásványokat. b) Nagy mélységből felhozva, kiváló ivóvíz. c) A háztartásokban előszeretettel használják locsolásra. d) Régen mosásra is ezt használták. e) Tönkreteheti a mosógépek fűtőszálát. kémcső kivált anyag (vízkő) forrásvíz esővíz Bunsen-égő Felhasznált irodalom JUSZTIN Katalin-OROSZ Andrásné-ZSOLTNÉ KAPUVÁRI Jolán (1994): Természetkutató és környezetvédő tanulói munkafüzet I. INTEGRA-PROJEKT Kft., Budapest pp. 23 felhasználásával ÁBRA: Saját ötlet alapján.

24 Földrajz 6. osztály Vízszennyezés Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Bellai László Milyen halmazállapotokban található meg bolygónkon a víz? Hogyan csoportosíthatjuk a folyékony vízkészletet? Miért fontos az élőlények számára a víz? Milyen fontos szerepet játszik a kémiai folyamatokban a víz? Hozzávalók (eszközök, anyagok) 2 dl víz 10 g rézszulfát kisméretű tölcsér kis csomó vatta 35 g homok Erlenmeyer-lombik Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. A tölcsért helyezzük a lombikra! 2. A tölcsérbe helyezzünk vattadugót! 3. A vatta fölé halmozzunk homokot! 4. A főzőpohárban levő vízbe tegyük a rézszulfátot, keverjük össze, majd az egészet öntsük a homokra!

25 Feladatlap 25 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Földrajz 6. osztály 1. Színezd ki a lecsepegő vizet a kísérlet tapasztalata alapján a megfelelő színnel! 2. Hogyan szennyezte meg a vizet a rézszulfát? 3. Mire használják a hétköznapokban a részszulfátot? 4. Milyen veszélyeket rejt a műtrágyák túlzott használata a Balaton vízében? 5. Hogyan veszélyezteti a lakosság a vizek tisztaságát? 6. Hogyan előzhető meg ez a tevékenység? 7. Nézz utána az interneten, 2000-ben milyen szennyezés történt a Tiszán! a) Hol működött a bányavállalat? b) Milyen anyag kitermelésével foglalkozott a bánya? c) Mit tartalmazott a folyóba ömlő szennyeződés? d) Milyen volt az ökológiai hatása? Felhasznált irodalom JUSZTIN Katalin-OROSZ Andrásné-ZSOLTNÉ Kapuvári Jolán (1994): Természetkutató és környezetvédő tanulói munkafüzet I. INTEGRA-PROJEKT Kft., Budapest pp. 23 felhasználásával NEMERKÉNYI Antal-SÁRFALVI Béla (2010): Általános természetföldrajz gimnáziumok számára. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest pp ÁBRA: Saját ötlet alapján.

26 Földrajz 6. osztály 26 Jegyzetek

27 Jegyzetek 27 Földrajz 6. osztály

28 A laboratóriumi munka rendje 1. A laboratóriumi helyiségben a gyakorlatok alatt csak a gyakorlatvezető tanár, a laboráns, illetve a gyakorlaton résztvevő tanulók tartózkodhatnak. 2. A teremben tartózkodó valamennyi személy köteles betartani a tűzvédelmi és munkavédelmi előírásokat. 3. A gyakorlat végeztével a tanulók rendbe teszik a munkaterületüket, majd a gyakorlatvezető tanár átadja a laboránsnak a helyiséget. A csoport ezek után hagyhatja el a termet. 4. A laboratóriumot elhagyni csak bejelentés után lehet. 5. A gyakorlaton részt vevők az általuk okozott kárért anyagi felelősséget viselnek. 6. Táskák, kabátok tárolása a laboratórium előterének tanulószekrényeiben megengedett. A terembe legfeljebb a laborgyakorlathoz szükséges taneszköz hozható be. 7. A laboratóriumi foglalkozás során felmerülő problémákat (meghibásodás, baleset, rongálás, stb.) a gyakorlatvezető tanár a laborvezetőnek jelenti és szükség szerint közreműködik annak elhárításában és a jegyzőkönyv felvételében. Munkavédelmi és tűzvédelmi előírások a laboratóriumban Az alábbi előírások minden személyre vonatkoznak, akik a laboratóriumban és az előkészítő helyiségben tartózkodnak. A szabályok tudomásulvételét aláírásukkal igazolják, az azok megszegéséből eredő balesetekért az illető személyt terheli a felelősség. 1. Valamennyi tanulónak kötelező ismerni a következő eszközök helyét és működését: - Gázcsapok, vízcsapok, elektromos kapcsolók - Porraloltó készülék, vészzuhany - Elsősegélynyújtó felszerelés - Elszívó berendezések - Vegyszerek és segédanyagok 2. A gyakorlatokon kötelező egy begombolható laborköpeny viselése, melyeket a tanulók helyben vehetnek igénybe. Köpeny nélkül a munka nem kezdhető el. 3. A hosszú hajat a baleset elkerülése végett össze kell fogni. 4. A laboratóriumban étkezni tilos. 5. A tanárnak jelenteni kell, ha bármiféle rendkívüli esemény következik be (sérülés, károsodás). Bármilyen, számunkra jelentéktelen eseményt (karmolás, preparálás közben történt sérülés stb.), toxikus anyagokkal való érintkezést, balesetet, veszélyforrást (pl. meglazult foglalat, kilógó vezeték) szintén jelezni kell a tanárnak. 6. A nagyobb értékű műszerek ki/be kapcsolásához kérjük a laboráns segítségét. Ezek felsorolása a mellékletben található. 7. A maró anyagok és tömény savak/lúgok kezelése kizárólag gumikesztyűben, védőszemüvegben történhet. Ha maró anyagok kerülnek a bőrünkre, azonnal törüljük le puha ruhával, majd mossuk le bő csapvízzel. 8. Mérgező, maró folyadékok pipettázása csak dugattyús pipettával vagy pipettázó labdával történhet. 9. A kísérleti hulladékokat csak megfelelő módon és az arra kijelölt helyen szabad elhelyezni. A veszélyes hulladékokat (savakat, lúgokat, szerves oldószereket stb.) gyűjtőedényben gyűjtsük. Vegyszermaradványt ne tegyünk vissza a tárolóedénybe. 10. A gyakorlati órák alkalmával elkerülhetetlen a nyílt lánggal, melegítéssel való munka. Működési szabályzat - A gázégő begyújtásának a menete: 1; tűzveszélyes anyagok eltávolítása, 2; a kivételi hely gázcsapjának elzárása, 3; a fő gázcsap kinyitása, 4; az égő levegőszelepének szűkítése, 5; a gyufa meggyújtása, 6; a kivételi hely gázcsapjának kinyitása és a gáz meggyújtása. - A kémcsöveket szakaszosan melegítjük, az edény száját soha ne irányítsuk személyek felé. - Tűzveszélyes anyagokat ne tartsunk nyílt láng közelében. Az ilyen anyagokat tartalmazó üvegeket tartsuk lezárva, és egyszerre csak kis mennyiséget töltsünk ki. - Ne torlaszoljuk el a kijárati ajtót, és az asztalok közötti teret. - Az elektromos, 230 V-ról működő berendezéseket csak a tanár előzetes útmutatása alapján szabad használni. Ne nyúljunk elektromos berendezésekhez nedves kézzel, a felület, melyen elektromos tárgyakkal kísérletezünk, legyen mindig száraz. - Tilos bármely elektromos készülék belsejébe nyúlni, burkolatát megbontani - A meghibásodást jelentsük a gyakorlatvezető tanárnak, a készüléket pedig a hálózati csatlakozó kihúzásával áramtalanítsuk. - Esetleges tűzkeletkezés esetén a laboratóriumot a tanulók a tanár vezetésével a kijelölt menekülési útvonalon hagyhatják el. 11. Munkahelyünkön tartsunk rendet. Ha bármilyen rendellenességet tapasztalunk, azt jelentsük a gyakorlatot vezető tanárnak. Rövid emlékeztető az elsősegély-nyújtási teendőkről Vegyszerek használata mindig csak a vegyszer biztonsági adatlapja szerint történhet. Az elsősegély-nyújtási eljárásokat a gyakorlatvezető tanár végzi. Tűz vagy égési sérülés esetén - Az égő tárgyat azonnal eloltjuk alkalmas segédeszközökkel (víz, homok, porraloltó, pokróc, stb.). Elektromos tüzet vízzel nem szabad oltani. - Vízzel nem elegyedő szerves oldószerek tüzét tilos vízzel oltani! - Az égési sebet ne mossuk, ne érintsük, ne kenjük be, hanem csak száraz gézlappal fedjük be. Kisebb sérülésnél (zárt bőrfelületnél) használhatók az Irix vagy Naksol szerek. Mérgezés esetén - Ha bőrre került: száraz ruhával felitatjuk, majd bő vízzel lemossuk. - A bőrre, illetve testbe kerülő koncentrált kénsavat nem szabad vízzel lemosni, vagy hígítani, mert felforrósodik és égési sérüléseket okoz - Ha szembe jutott: bő vízzel kimossuk (szemzuhany), majd 2%- os bórsav oldattal (ha lúg került a szembe) vagy NaHCO 3 oldattal (ha sav került a szembe) öblítünk és a szemöblögető készletet használjuk. - Ha belélegezték: friss levegőre visszük a sérültet. - Ha szájüregbe jutott: a vegyszert kiköpjük, és bő vízzel öblögetünk. Sebesülés esetén - A sebet nem mossuk vízzel, hanem enyhén kivéreztetjük. - A sebet körül fertőtlenítjük a baleseti szekrényből vett alkoholos jódoldattal, majd tiszta és laza gézkötést helyezünk rá. Kisebb sérüléseknél sebtapaszt alkalmazunk. Áramütés esetén - Feszültség mentesítünk, a balesetest lefektetjük, pihentetjük és a sebeit laza gézkötéssel látjuk el. Amennyiben az áramütés a szívet is leállítaná, azonnali újraélesztésre van szükség. Értesítjük az iskolaorvost.

Fizika 8. osztály. 1. Elektrosztatika I... 2. 2. Elektrosztatika II... 4. 3. Ohm törvénye, vezetékek ellenállása... 6

Fizika 8. osztály. 1. Elektrosztatika I... 2. 2. Elektrosztatika II... 4. 3. Ohm törvénye, vezetékek ellenállása... 6 Fizika 8. osztály 1 Fizika 8. osztály Tartalom 1. Elektrosztatika I.............................................................. 2 2. Elektrosztatika II.............................................................

Részletesebben

Földrajz 5. osztály. 1. Mutassuk ki a levegőt!... 2. 2. Nyomjuk össze a levegőt!... 4. 3. Gázok hőmérséklete és térfogata közötti összefüggés...

Földrajz 5. osztály. 1. Mutassuk ki a levegőt!... 2. 2. Nyomjuk össze a levegőt!... 4. 3. Gázok hőmérséklete és térfogata közötti összefüggés... Földrajz 5. osztály 1 Földrajz 5. osztály Tartalom 1. Mutassuk ki a levegőt!........................................................ 2 2. Nyomjuk össze a levegőt!......................................................

Részletesebben

Biológia 5. osztály. 1. Lágyszárú növények vizsgálata... 2. 2. A sztereomikroszkóp használata, működése... 4. 3. Élesztőgomba vizsgálata...

Biológia 5. osztály. 1. Lágyszárú növények vizsgálata... 2. 2. A sztereomikroszkóp használata, működése... 4. 3. Élesztőgomba vizsgálata... Biológia 5. osztály 1 Biológia 5. osztály Tartalom 1. Lágyszárú növények vizsgálata................................................. 2 2. A sztereomikroszkóp használata, működése......................................

Részletesebben

Fizika 7. osztály. 1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata Mikola-csővel... 2

Fizika 7. osztály. 1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata Mikola-csővel... 2 Fizika 7. osztály 1 Fizika 7. osztály Tartalom 1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata Mikola-csővel...................... 2 2. Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás vizsgálata lejtőn....................

Részletesebben

11. FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 11. osztálya számára. o s z t ály

11. FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 11. osztálya számára. o s z t ály A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 11. osztálya számára 11. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1. Ekvatoriális

Részletesebben

FIZIKA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete

FIZIKA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete FIZIKA munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 8. osztálya számára 8. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1. Elektrosztatika

Részletesebben

Biológia 8. osztály. 1. A binokuláris mikroszkóp használata... 2. 2. Ozmózis és adszorpció... 4

Biológia 8. osztály. 1. A binokuláris mikroszkóp használata... 2. 2. Ozmózis és adszorpció... 4 Biológia 8. osztály 1 Biológia 8. osztály Tartalom 1. A binokuláris mikroszkóp használata............................................ 2 2. Ozmózis és adszorpció........................................................

Részletesebben

12. FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 12. osztálya számára. o s z t ály

12. FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 12. osztálya számára. o s z t ály A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 12. osztálya számára 12. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1. Időjárási

Részletesebben

Földrajz 7. osztály. 1. Miért van hideg a sarkvidékeken?... 2. 2. A napsugarak beesési szöge és a felmelegedés... 4. 3. Aprózódás hőingás által...

Földrajz 7. osztály. 1. Miért van hideg a sarkvidékeken?... 2. 2. A napsugarak beesési szöge és a felmelegedés... 4. 3. Aprózódás hőingás által... Földrajz 7. osztály 1 Földrajz 7. osztály Tartalom 1. Miért van hideg a sarkvidékeken?............................................... 2 2. A napsugarak beesési szöge és a felmelegedés...................................

Részletesebben

Földrajz 9. osztály. 1. A belső bolygók pályájának szemléltetése... 2. 2. A Hold Föld körüli mozgása... 4. 3. Földrajzi fokhálózat...

Földrajz 9. osztály. 1. A belső bolygók pályájának szemléltetése... 2. 2. A Hold Föld körüli mozgása... 4. 3. Földrajzi fokhálózat... Földrajz 9. osztály 1 Földrajz 9. osztály Tartalom 1. A belső bolygók pályájának szemléltetése........................................ 2 2. A Hold Föld körüli mozgása....................................................

Részletesebben

Szakköri segédlet. FIZIKA 7-8. évfolyam 2015. Összeállította: Bolykiné Katona Erzsébet

Szakköri segédlet. FIZIKA 7-8. évfolyam 2015. Összeállította: Bolykiné Katona Erzsébet Szakköri segédlet FIZIKA 7-8. évfolyam 2015. Összeállította: Bolykiné Katona Erzsébet 1 Tartalomjegyzék 1. Szakköri tematika. 2 2. Szakköri tanári segédlet... 8 2.1. Hosszúság, terület, idő, térfogat,

Részletesebben

TERMÉSZETISMERET. (Fizika) o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete

TERMÉSZETISMERET. (Fizika) o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete TERMÉSZETISMERET (Fizika) Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 5. osztálya számára 5. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1.

Részletesebben

Biológia 6. osztály. 1. A talaj élő és élettelen alkotórészeinek vizsgálata... 2

Biológia 6. osztály. 1. A talaj élő és élettelen alkotórészeinek vizsgálata... 2 Biológia 6. osztály 1 Biológia 6. osztály Tartalom 1. A talaj élő és élettelen alkotórészeinek vizsgálata................................. 2 2. A talaj víztartalma, vízáteresztő- és vízvisszatartó képességének

Részletesebben

Földrajzi laborgyakorlatok a 7. osztályosoknak TANÁRI SEGÉDLET. Készült a Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.1.3

Földrajzi laborgyakorlatok a 7. osztályosoknak TANÁRI SEGÉDLET. Készült a Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.1.3 Földrajzi laborgyakorlatok a 7. osztályosoknak TANÁRI SEGÉDLET Készült a Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.1.3 Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban című projekthez

Részletesebben

Földrajz 12. osztály

Földrajz 12. osztály Földrajz 12. osztály 1 Földrajz 12. osztály Tartalom 1. Foucoult-inga, a Föld forgásának bizonyítása...................................... 2 2. Föld kerületének meghatározása GPS-el.........................................

Részletesebben

Kémia 11. osztály. Fényelhajlás, fényszórás; A dialízis szemléltetése... 2. 2. A hőmérséklet és a nyomás hatása a kémiai egyensúlyra...

Kémia 11. osztály. Fényelhajlás, fényszórás; A dialízis szemléltetése... 2. 2. A hőmérséklet és a nyomás hatása a kémiai egyensúlyra... Kémia 11. osztály 1 Kémia 11. osztály Tartalom 1. Kolloid rendszerek vizsgálata: Fényelhajlás, fényszórás; A dialízis szemléltetése................................. 2 2. A hőmérséklet és a nyomás hatása

Részletesebben

V. NEM FÉMES ELEMEK.

V. NEM FÉMES ELEMEK. V. NEM FÉMES ELEMEK. 34. A szén adszorbeáló képessége. Egy csepp piros tintával megfestett 10 cm 3 vizet rázzunk össze 1 percig gyógyszerszén (karbowander) tablettával. Rázás után leszűrjük a folyadékot:

Részletesebben

Tanulói munkafüzet. FIZIKA 9. évfolyam 2015. egyetemi docens

Tanulói munkafüzet. FIZIKA 9. évfolyam 2015. egyetemi docens Tanulói munkafüzet FIZIKA 9. évfolyam 2015. Összeállította: Scitovszky Szilvia Lektorálta: Dr. Kornis János egyetemi docens Tartalomjegyzék 1. Az egyenletes mozgás vizsgálata... 3 2. Az egyenes vonalú

Részletesebben

Fizika 9. osztály. 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás... 2. 2. Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás vizsgálata lejtőn...

Fizika 9. osztály. 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás... 2. 2. Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás vizsgálata lejtőn... Fizika 9. osztály 1 Fizika 9. osztály Tartalom 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás............................................. 2 2. Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás vizsgálata lejtőn....................

Részletesebben

Tanulói munkafüzet. FIZIKA 11. évfolyam emelt szintű tananyag 2015. egyetemi docens

Tanulói munkafüzet. FIZIKA 11. évfolyam emelt szintű tananyag 2015. egyetemi docens Tanulói munkafüzet FIZIKA 11. évfolyam emelt szintű tananyag 2015. Összeállította: Scitovszky Szilvia Lektorálta: Dr. Kornis János egyetemi docens Tartalomjegyzék 1. Egyenes vonalú mozgások..... 3 2. Periodikus

Részletesebben

KÉMIA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete

KÉMIA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete KÉMIA munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 7. osztálya számára 7. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1. Keverék

Részletesebben

TÁMOP 3.1.3. Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban

TÁMOP 3.1.3. Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban TÁMOP 3.1.3. Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban Fizika tanulói segédletek, 8. évfolyam Műveltség terület Ember és természet fizika Összeállította Kardos Andrea

Részletesebben

Kémia 9. osztály. 1. Lángfestés.. 2. 2. Gázok áramlási sebessége... 4. 3. Túltelített oldatok... 6

Kémia 9. osztály. 1. Lángfestés.. 2. 2. Gázok áramlási sebessége... 4. 3. Túltelített oldatok... 6 Kémia 9. osztály 1 Kémia 9. osztály Tartalom 1. Lángfestés.. 2 2. Gázok áramlási sebessége..................................................... 4 3. Túltelített oldatok............................................................

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Vízvizsgálatok, vízszennyezés hatásai A víz (H 2 O - dihidrogén-oxid) (http://hu.wikipedia.org/wiki/v%c3%adz) az élőlények számára

Részletesebben

Javítóvizsga. Kalász László ÁMK - Izsó Miklós Általános Iskola Elérhető pont: 235 p

Javítóvizsga. Kalász László ÁMK - Izsó Miklós Általános Iskola Elérhető pont: 235 p Név: Elérhető pont: 5 p Dátum: Elért pont: Javítóvizsga A teszthez tollat használj! Figyelmesen olvasd el a feladatokat! Jó munkát.. Mi a neve az anyag alkotórészeinek? A. részecskék B. összetevők C. picurkák

Részletesebben

Biológia 11. osztály

Biológia 11. osztály Biológia 11. osztály 1 Biológia 11. osztály Tartalom 1. Hámszövetek metszeteinek mikroszkópos vizsgálata............................... 2 2. Ízület vizsgálata.............................................................

Részletesebben

ELTE Tanító- és Óvóképző Kar. Tematikus terv

ELTE Tanító- és Óvóképző Kar. Tematikus terv ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Tematikus terv A víz mint élettelen környezeti tényező a 6 12 éves korosztályban folyó természetismereti nevelő-oktató munkában Természetismeret műveltségterület 2. osztály

Részletesebben

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120 S702 100529 V1/0313 H MAGYAR Az eredeti használati utasítás fordítása A használati útmutató mindig legyen kéz alatt! 1. Általános információ... 184 1.1 Használati útmutatóval kapcsolatos információk...

Részletesebben

Általános tudnivalók Olvassa el és őrizze meg a használati útmutatót

Általános tudnivalók Olvassa el és őrizze meg a használati útmutatót 7 HU Általános tudnivalók Olvassa el és őrizze meg a használati útmutatót A használati útmutató hozzátartozik a LED spot mennyezeti lámpához. Fontos tudnivalókat tartalmaz a használattal és a szereléssel

Részletesebben

Tanulói munkafüzet. Kémia. 7. évfolyam 2015.

Tanulói munkafüzet. Kémia. 7. évfolyam 2015. Tanulói munkafüzet Kémia 7. évfolyam 2015. Összeállította: Tóthné Tamás Ildikó Lektorálta: Dávid Ágnes Szakképző Iskola és ban 1 KÉMIA 7. OSZTÁLY Tanulói munkafüzet Szakképző Iskola és ban 2 Tartalom MUNKA-ÉS

Részletesebben

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120 104915 V1/0315 H MAGYAR Az eredeti használati utasítás fordítása Tartalom 1. Biztonság... 184 1.1 Biztonsági előírások... 184 1.2 A szimbólumok magyarázata... 185 1.3 Veszélyforrások... 186 1.4 Rendeltetésszerű

Részletesebben

Kémia 6. osztály. 1. Halmazállapot-változások... 2. 2. Hűtsünk!... 4. 3. Reggeli italok készítése... 6. 5. Kémhatás vizsgálata lilakáposztával...

Kémia 6. osztály. 1. Halmazállapot-változások... 2. 2. Hűtsünk!... 4. 3. Reggeli italok készítése... 6. 5. Kémhatás vizsgálata lilakáposztával... Kémia 6. osztály 1 Kémia 6. osztály Tartalom 1. Halmazállapot-változások..................................................... 2 2. Hűtsünk!... 4 3. Reggeli italok készítése.......................................................

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS. Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés. Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS. Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés. Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola Vízszennyezés Vízszennyezés minden olyan emberi tevékenység, illetve anyag, amely

Részletesebben

FIZIKA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete

FIZIKA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete FIZIKA munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 7. osztálya számára 7. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1. Egyenes

Részletesebben

A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A nagy földi légkörzés éghajlatot befolyásoló szerepének bemutatása

A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A nagy földi légkörzés éghajlatot befolyásoló szerepének bemutatása A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A nagy földi légkörzés éghajlatot befolyásoló szerepének bemutatása Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: víz, talajminta, gyurma, ételfesték, jég Szükséges

Részletesebben

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120 A120406 V5/0713 H MAGYAR Az eredeti használati utasítás fordítása Használat előtt olvassa el a használati útmutatót, és tartsa kéznél a készülék mellett! 1. Általános információ... 184 1.1 Használati útmutatóval

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint Kiadás időpontja: 2002 Felülvizsgálat dátuma: 2009-09-01 Változat száma: 1. 1./ A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A készítmény

Részletesebben

kémia ember a természetben műveltségterület Tanulói Bmunkafüzet Készítette Péter Orsolya Albert Attila

kémia ember a természetben műveltségterület Tanulói Bmunkafüzet Készítette Péter Orsolya Albert Attila Tanulói Bmunkafüzet S z ö v e g é r t é s s z ö v e g a l k o t á s Készítette Péter Orsolya Albert Attila kémia ember a természetben műveltségterület 3 A klór reakciói 8 A kén olvadása és forrása 10 A

Részletesebben

Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda

Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola neve: Csapatnév: Csapattagok

Részletesebben

Használati útmutató TERMOSZTÁTOS ZUHANYCSAPTELEP. Felhasználóbarát útmutató ID: #05002

Használati útmutató TERMOSZTÁTOS ZUHANYCSAPTELEP. Felhasználóbarát útmutató ID: #05002 NÉMETORSZÁGBAN GYÁRTVA Használati útmutató TERMOSZTÁTOS ZUHANYCSAPTELEP myhansecontrol.com myhansecontrol.com Felhasználóbarát útmutató ID: #05002 Tartalom Áttekintés...3 Használata...4 A csomag tartalma/a

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal O k t a t á si Hivatal : Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Kémia II. kategória 3. forduló Budapest, 2015. március 21. A verseny döntője három feladatból áll. Mindhárom feladat szövege, valamint

Részletesebben

EÖTVÖS LABOR EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM TATA FELADATLAPOK KÉMIA. 10. osztály, tehetséggondozó szakkör. Kisfaludy Béla

EÖTVÖS LABOR EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM TATA FELADATLAPOK KÉMIA. 10. osztály, tehetséggondozó szakkör. Kisfaludy Béla FELADATLAPOK KÉMIA 10. osztály, tehetséggondozó szakkör Kisfaludy Béla ajánlott korosztály: 10. osztály, tehetséggondozó szakkör kémia-10 1/2 A GYERTYA ÉGÉSE! BALESETVÉDELEM, BETARTANDÓ SZABÁLYOK, AJÁNLÁSOK

Részletesebben

Használati útmutató SHIATSU MASSZÁZS SZÉKBETÉT. Felhasználóbarát útmutató ID: #05002

Használati útmutató SHIATSU MASSZÁZS SZÉKBETÉT. Felhasználóbarát útmutató ID: #05002 NÉMETORSZÁGBAN GYÁRTVA Használati útmutató SHIATSU MASSZÁZS SZÉKBETÉT myhansecontrol.com myhansecontrol.com Felhasználóbarát útmutató ID: #05002 QR kódokkal gyorsan és egyszerűen célba érni Függetlenül

Részletesebben

Mosogatógépek Használati utasítás

Mosogatógépek Használati utasítás Mosogatógépek Használati utasítás GS61110BW 1 Olvassa el a használati utasítást! Ez a kézikönyv biztonsági, működési, beszerelési utasításokat, valamint hibaelhárítási ötleteket, stb. tartalmaz. A mosogatógép

Részletesebben

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120 400L 700214 V1/0415 H MAGYAR Az eredeti használati utasítás fordítása Tartalom 1. Biztonság... 236 1.1 Biztonsági előírások... 236 1.2 A szimbólumok magyarázata... 238 1.3 Veszélyforrások... 239 1.4 Rendeltetésszerű

Részletesebben

Bartscher Deli-Cool PRO 2/1 GN

Bartscher Deli-Cool PRO 2/1 GN Bartscher Deli-Cool PRO 2/1 GN 405056 V1/0513 H MAGYAR Az eredeti használati utasítás fordítása Használat előtt olvassa el a használati útmutatót, és tartsa kéznél a készülék mellett! 1. Általános információ...

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER MIKROHULLÁMÚ SÜTÔ MW-920. Minôségi tanúsítvány

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER MIKROHULLÁMÚ SÜTÔ MW-920. Minôségi tanúsítvány HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER MIKROHULLÁMÚ SÜTÔ MW-920 Tisztelt Vásárló! Köszönjük bizalmát, hogy HAUSER gyártmányú háztartási készüléket vásárolt. A készülék a legújabb műszaki fejlesztés eredménye, egyike

Részletesebben

A természettudományos oktatás komplex megújítása a Révai Miklós Gimnáziumban és Kollégiumban. Munkafüzet. 8. évfolyam

A természettudományos oktatás komplex megújítása a Révai Miklós Gimnáziumban és Kollégiumban. Munkafüzet. 8. évfolyam A természettudományos oktatás komplex megújítása a Révai Miklós Gimnáziumban és Kollégiumban Munkafüzet FÖLDRAJZ 8. évfolyam Rebák Sándor Rebákné Németh Erzsébet TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0031 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

700211G. Original-Gebrauchsanleitung V2/1015

700211G. Original-Gebrauchsanleitung V2/1015 700211G Original-Gebrauchsanleitung V2/1015 H MAGYAR Tartalom 1. Biztonság... 236 1.1 Biztonsági előírások... 236 1.2 A szimbólumok magyarázata... 238 1.3 Veszélyforrások... 238 1.4 Rendeltetésszerű használat...

Részletesebben

Munkahelyi és személyi higiénia a vendéglátásban

Munkahelyi és személyi higiénia a vendéglátásban Kiss Irén Munkahelyi és személyi higiénia a vendéglátásban A követelménymodul megnevezése: Biztonságvédelmi és minőségbiztosítási feladatok végzése A követelménymodul száma: 1428-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

Kálium-dikromát cc. kénsavas oldata 65272-71-1. Cím: Tel.:

Kálium-dikromát cc. kénsavas oldata 65272-71-1. Cím: Tel.: Verzió: 01 Kiadás dátuma: 01/01/06 Nyomtatás dátuma: 2006.04.20 1. Vegyianyag neve, gyártó és forgalmazó cég adatai Anyag vagy készítmény neve: Szinonim név: CAS szám: EU szám: Cikkszám: Kálium-dikromát

Részletesebben

IF-91. Original-Gebrauchsanleitung V1/1115

IF-91. Original-Gebrauchsanleitung V1/1115 IF-91 300324 Original-Gebrauchsanleitung V1/1115 H MAGYAR Tartalom 1. Biztonság... 184 1.1 Biztonsági előírások... 184 1.2 A szimbólumok magyarázata... 187 1.3 Rendeltetésszerű használat... 188 2. Általános

Részletesebben

Campus Hotel és Kollégium Működési Ügyrendje. Nyíregyháza, 2008.

Campus Hotel és Kollégium Működési Ügyrendje. Nyíregyháza, 2008. Campus Hotel és Kollégium Működési Ügyrendje Nyíregyháza, 2008. 1 Campus Hotel és Kollégium Működési Ügyrendje 1.. A kollégium neve, címe, bélyegző lenyomata 1.) A kollégium neve: "Campus Hotel és Kollégium"

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT. 1. témakör A növények és az állatok élete, életműködései. környezeti tényezők;

TANMENETJAVASLAT. 1. témakör A növények és az állatok élete, életműködései. környezeti tényezők; Éves óraszám: 55,5 óra Heti óraszám: 1,5 óra TANMENETJAVASLAT A harmadik osztályos természetismeret témakörei az új leckék óraszámával: 1. témakör: A növények és az állatok élete, életműködése 9 óra 2.

Részletesebben

Biztonsági adatlap. Az 1907/2006/EC irányelv szerint

Biztonsági adatlap. Az 1907/2006/EC irányelv szerint 1. A termék/készítmény és az adatszolgáltató cég azonosítása 1.1 A termék/készítmény azonosítása Syngenta márkanév Formulációs kód 1.2 Felhasználási terület Rovarölő szer 1.3. A cég azonosítása Cég Syngenta

Részletesebben

ICS BISON TISZTÍTÓSZEREK

ICS BISON TISZTÍTÓSZEREK Kiállítás kelte: 2008-07-22. Felülvizsgálat dátuma: 2012-09-03. Készült a 1907/2006/EK RENDELET (REACH) és 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet szerint Utolsó frissítés: 2013-01-02. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az

Részletesebben

Biztonsági adatlap. Az 1907/2006/EC irányelv szerint. kiadás dátuma: 2009. október 27. felülír minden korábbi kiadást

Biztonsági adatlap. Az 1907/2006/EC irányelv szerint. kiadás dátuma: 2009. október 27. felülír minden korábbi kiadást 1. A termék/készítmény és az adatszolgáltató cég azonosítása A termék/készítmény azonosítása Syngenta márkanév Formulációs kód Felhasználási terület A cég azonosítása Cég Gombaölő szer Syngenta Crop Protection

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA. folyadék rovarirtószer, közvetlenül használva mászó rovarok ellen

BIZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA. folyadék rovarirtószer, közvetlenül használva mászó rovarok ellen BIZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A készítmény neve: A készítmény típusa: A hatóanyag neve: A hatóanyag CAS-neve: A biocid termék besorolása: Kiszerelés: PIRETOX

Részletesebben

Szakmai ismeret A V Í Z

Szakmai ismeret A V Í Z A V Í Z A hidrogén oxidja (H 2 O). A Földön 1 az egyik legelterjedtebb vegyület, molekula (2H 2 O). Színtelen, szagtalan folyadék, légköri (1013 mbar ~ 1013 hpa) nyomáson 0 o C-on megfagy, 100 o C-on forr,

Részletesebben

Kémia 7. osztály. 1. Keverék és vegyület tulajdonságainak tanulmányozása... 2

Kémia 7. osztály. 1. Keverék és vegyület tulajdonságainak tanulmányozása... 2 Kémia 7. osztály 1 Kémia 7. osztály Tartalom 1. Keverék és vegyület tulajdonságainak tanulmányozása............................. 2 2. Szétválasztási eljárások I. Ülepítés, szűrés, kristályosítás, szublimáció,

Részletesebben

Kutakodók Fizika verseny

Kutakodók Fizika verseny Kutakodók Fizika verseny Feladatok listája 7. osztályos 1) Mozgások típusai - Mikola-cső - vasgolyó - vezetősín - stopper - mérőszalag - Mérjük meg, mennyi idő alatt tesz meg a buborék 20, 40, 60 cm-t.

Részletesebben

Tres White Supreme Mint HP PF

Tres White Supreme Mint HP PF B I Z T O S Á G I A D A T L A P 1. AZ A YAG/KÉSZÍTMÉ Y ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZO OSÍTÁSA TRES WHITE SUPREME MI T HP PF 1.1. Felhasználás (ipari, foglakozásszerű, magán): foglalkozásszerű Az anyag/készítmény

Részletesebben

VESZÉLY. Elkészítés időpontja: 2010. november 29. Felülvizsgálat időpontja: 2014. június 18. Verziószám: 2

VESZÉLY. Elkészítés időpontja: 2010. november 29. Felülvizsgálat időpontja: 2014. június 18. Verziószám: 2 B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító CAS-szám: 7790-94-5 EU-szám: 232-234-6 Index-szám: 016-017-01 REACH-regisztrációs szám: 01-2119454163-45-0001

Részletesebben

ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV. Vezeték nélküli távirányító készlet

ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV. Vezeték nélküli távirányító készlet ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV Vezeték nélküli távirányító készlet MODELLEK: BRC4C65 BRC4C66 Köszönjük, hogy Daikin gyártmányú klímaberendezést választott! Olvassa el figyelmesen ezt az üzemeltetési kézikönyvet,

Részletesebben

TÁMOP 3.1.3. Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban

TÁMOP 3.1.3. Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban TÁMOP 3.1.3. Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban Fizika tanári segédletek, 8. évfolyam Műveltség terület Ember és természet fizika Összeállította Kardos Andrea

Részletesebben

Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium Szombathely, Szent László király u. 10. T Ű ZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2007.

Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium Szombathely, Szent László király u. 10. T Ű ZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2007. Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium Szombathely, Szent László király u. 10. T Ű ZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2007. --- 2 --- Tartalomjegyzék 1. Általános rendelkezések... 3 2 A szabályzat

Részletesebben

6 BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK... 4. 6.1 Mit kell tenni... 5 6.2 Mit nem szabad tenni... 5 7 A KOMPRESSZOR HASZNÁLATA... 6

6 BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK... 4. 6.1 Mit kell tenni... 5 6.2 Mit nem szabad tenni... 5 7 A KOMPRESSZOR HASZNÁLATA... 6 1 ALKALMAZÁS... 2 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 2 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK SZERSZÁMGÉPEKHEZ... 3 5.1 Munkakörnyezet... 3 5.2 Elektromos biztonság... 3 5.3 Személyi

Részletesebben

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 1113 Budapest, Bocskai út 134-146. Tel.: 1 453-4631, Fax 1 2508398

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 1113 Budapest, Bocskai út 134-146. Tel.: 1 453-4631, Fax 1 2508398 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Vanish Oxi Action szőnyeg és kárpittisztító spray 1.1. Termékazonosító Vanish Oxi Action szőnyeg és kárpittisztító spray Azonosítási szám:

Részletesebben

Használati. útmutató

Használati. útmutató NÉMETORSZÁGBAN GYÁRTVA Használati útmutató LED-ES ÁLLÓLÁMPA OLVASÓLÁMPÁVAL myhansecontrol.com myhansecontrol.com Felhasználóbarát útmutató ID: #05002 QR kódokkal gyorsan és egyszerűen célba érni Függetlenül

Részletesebben

POW707 HU 1 BERENDEZÉS... 2 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 2 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK...

POW707 HU 1 BERENDEZÉS... 2 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 2 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 1 BERENDEZÉS... 2 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 2 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 3 5.1 Munkakörnyezet... 3 5.2 Elektromos biztonság... 3 5.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

Cillit vízkő- és rozsdaoldó háztartási kisgépekhez. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

Cillit vízkő- és rozsdaoldó háztartási kisgépekhez. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Azonosítási szám: D0221637 / 0030944 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt

Részletesebben

1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA

1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Készítés dátuma: 2007. 10. 01. Felülvizsgálat dátuma: 2015. 05. 18-án felülvizsgált 2012. 10. 24-i változat 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Az anyag és/vagy készítmény:

Részletesebben

BIZTONSÁGI TUDNIVALÓK

BIZTONSÁGI TUDNIVALÓK H A készülék beállítása és használata előtt figyelmesen olvassa el a használati utasítást. A készülék csak így tudja a legjobb szolgáltatást és a maximális biztonságot nyújtani. A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA (lásd

Részletesebben

Főzőlap kapcsológomb 2. ábra Piezoelektromos gyújtó 4. ábra. Gázégőfúvóka 5. ábra 9. ábra

Főzőlap kapcsológomb 2. ábra Piezoelektromos gyújtó 4. ábra. Gázégőfúvóka 5. ábra 9. ábra Nyomáscsatlakozó Minimum (by-pass) fúvóka 1. ábra Főzőlap kapcsológomb 2. ábra Piezoelektromos gyújtó 4. ábra Gázégőfúvóka 5. ábra 9. ábra 6. ábra 02/2002 IV 5410.239.00 1. rész Beszerelés GÁZTŰZHELY -

Részletesebben

A kén tartalmú vegyületeket lúggal főzve szulfid ionok keletkeznek, amelyek az Pb(II) ionokkal a korábban tanultak szerint fekete csapadékot adnak.

A kén tartalmú vegyületeket lúggal főzve szulfid ionok keletkeznek, amelyek az Pb(II) ionokkal a korábban tanultak szerint fekete csapadékot adnak. Egy homokot tartalmazó tál tetejére teszünk a pépből egy kanállal majd meggyújtjuk az alkoholt. Az alkohol égésekor keletkező hőtől mind a cukor, mind a szódabikarbóna bomlani kezd. Az előbbiből szén az

Részletesebben

Biztonsági adatlap. Az 1907/2006/EC irányelv szerint. kiadás dátuma: 2010. december 30. felülír minden korábbi kiadást Syngenta márkanév BRAVO 500

Biztonsági adatlap. Az 1907/2006/EC irányelv szerint. kiadás dátuma: 2010. december 30. felülír minden korábbi kiadást Syngenta márkanév BRAVO 500 1. A termék/készítmény és az adatszolgáltató cég azonosítása A termék/készítmény azonosítása Formulációs kód Felhasználási terület A cég azonosítása Cég Gombaölő szer Syngenta Crop Protection AG P.O. Box

Részletesebben

Hőmérséklet mérése, termikus kölcsönhatás vizsgálata I-II.

Hőmérséklet mérése, termikus kölcsönhatás vizsgálata I-II. A gyakorlat célkitűzései: Celsius hőmérsékleti skála megismerése, hőmérők működési elve folyadékok hőtágulása, termikus kölcsönhatás vizsgálata. Eszközszükséglet: Lombik, átfúrt gumidugó, hajszálcső, festett

Részletesebben

Biztonsági Adatlap. A nyomtatás kelte: 2014. június 6. Felülvizsgálat időpontja: 2014. március 06.

Biztonsági Adatlap. A nyomtatás kelte: 2014. június 6. Felülvizsgálat időpontja: 2014. március 06. Oldal: 1 / 9 1. A keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1 Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító: Cleanpower 50 Cikkszám: EV-CP50K 1.2 A keverék megfelelő

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint Kiadás időpontja: 2006 Felülvizsgálat dátuma: 2009-02-16 Változat száma: 3. 1./ A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A készítmény

Részletesebben

Használati útmutató XXL LED-ES MUNKALÁMPA. Felhasználóbarát útmutató ID: #05002

Használati útmutató XXL LED-ES MUNKALÁMPA. Felhasználóbarát útmutató ID: #05002 NÉMETORSZÁGBAN GYÁRTVA Használati útmutató XXL LED-ES MUNKALÁMPA myhansecontrol.com myhansecontrol.com Felhasználóbarát útmutató ID: #05002 QR kódokkal gyorsan és egyszerűen célba érni Függetlenül attól,

Részletesebben

Biztonsági adatlap PIRIMOR 50 WG. Syngenta Crop Protection AG P.O. Box CH-4002 Basel környezeti veszély mérgező Svájc

Biztonsági adatlap PIRIMOR 50 WG. Syngenta Crop Protection AG P.O. Box CH-4002 Basel környezeti veszély mérgező Svájc 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A termék/készítmény azonosítása Terméknév Formulációs kód Felhasználás Cég Nematocid Syngenta Crop Protection AG P.O. Box CH-4002 Basel környezeti

Részletesebben

Kísérletek vákuumszivattyúval

Kísérletek vákuumszivattyúval A kísérlet célkitűzései: A nyomás fogalmának kísérletek útján történő mélyítése. Eszközszükséglet: vákuumszivattyú vákuumbúra csengővel lufi, gyufa, mécses, alkoholmentes sör főzőpoharak (100 és 250 ml),

Részletesebben

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120 3,2L 191004 V1/1214 H MAGYAR Az eredeti használati utasítás fordítása Tartalom 1. Biztonság... 262 1.1 Biztonsági előírások... 262 1.2 A szimbólumok magyarázata... 263 1.3 Veszélyforrások... 264 1.4 Rendeltetésszerű

Részletesebben

ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV. TÍPUSOK 2 utas levegőfúvás, mennyezetre erősített, kazettás típus

ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV. TÍPUSOK 2 utas levegőfúvás, mennyezetre erősített, kazettás típus ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV RENDSZERŰ Klímaberendezések TÍPUSOK 2 utas levegőfúvás, mennyezetre erősített, kazettás típus FXCQ20AVEB FXCQ25AVEB FXCQ32AVEB FXCQ40AVEB FXCQ50AVEB FXCQ63AVEB FXCQ80AVEB FXCQ125AVEB

Részletesebben

Használati útmutató ÚTI VÍZFORRALÓ. Felhasználóbarát útmutató ID: #05002

Használati útmutató ÚTI VÍZFORRALÓ. Felhasználóbarát útmutató ID: #05002 NÉMETORSZÁGBAN GYÁRTVA Használati útmutató ÚTI VÍZFORRALÓ myhansecontrol.com myhansecontrol.com Felhasználóbarát útmutató ID: #05002 QR kódokkal gyorsan és egyszerűen célba érni Függetlenül attól, hogy

Részletesebben

POWX0032 HU 1 ALKALMAZÁS... 3 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK...

POWX0032 HU 1 ALKALMAZÁS... 3 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 1 ALKALMAZÁS... 3 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 4 5.1 Munkakörnyezet... 4 5.2 Elektromos biztonság... 4 5.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Elkészítés időpontja: 2016. március 3. Felülvizsgálat időpontja: - Verziószám: 1

BIZTONSÁGI ADATLAP. Elkészítés időpontja: 2016. március 3. Felülvizsgálat időpontja: - Verziószám: 1 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Kenőzsír, ipari

Részletesebben

HASZÁLATI ÚTMUTATÓ OHF-118 LÉGKEVERÉSES SÜTŐ

HASZÁLATI ÚTMUTATÓ OHF-118 LÉGKEVERÉSES SÜTŐ HASZÁLATI ÚTMUTATÓ OHF-118 LÉGKEVERÉSES SÜTŐ Importálja és forgalmazza: Orion Elektronikai Kft. H-1106 Budapest, Jászberényi út 29. 1 FONTOS FIGYELMEZTETÉSEK Amikor elektromos készülékeket használ, kérjük

Részletesebben

Hírlevél 5. hét. A hétvége eseményei 2014. január 27. 09:57

Hírlevél 5. hét. A hétvége eseményei 2014. január 27. 09:57 Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2800 Tatabánya, Ságvári Endre út 18. Tel: 06 (34)/512-070 www.komarom.katasztrofavedelem.hu e-mail: komarom.szovivo@katved.gov.hu A hétvége eseményei

Részletesebben

Elkészítés időpontja: 2016. 03. 24. Felülvizsgálat időpontja: - Verziószám: 1

Elkészítés időpontja: 2016. 03. 24. Felülvizsgálat időpontja: - Verziószám: 1 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Lábazat- és

Részletesebben

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi elnevezés: Anyag/Keverék: Voligop Vas Keverék 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása,

Részletesebben

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120 700207G V3/0714 H MAGYAR Az eredeti használati utasítás fordítása Használat előtt olvassa el a használati útmutatót, és tartsa kéznél a készülék mellett! 1. Általános információ... 210 1.1 Használati útmutatóval

Részletesebben

BME Fizika Tanszék Kiegészítő Tűz- és Munkavédelmi Szabályzata

BME Fizika Tanszék Kiegészítő Tűz- és Munkavédelmi Szabályzata BME Fizika Tanszék Kiegészítő Tűz- és Munkavédelmi Szabályzata Bevezetés Jelen szabályzat a BME Tűz- és Munkavédelmi szabályzatainak (MvSz) kiegészítéseként szolgál azzal a céllal, hogy a tanszéken felmerülő

Részletesebben

kiállítás kelte: 2002.05.10. módosítás kelte: 2015.05.07. 9. verzió

kiállítás kelte: 2002.05.10. módosítás kelte: 2015.05.07. 9. verzió A Brilliance Tisztítószer Gyártó Kft. ÁNTSZ száma: 12932/1998 A termék bejelentési számai: OKBI: 646/2002 OÉTI: 1079-2/2002, 1204/2011 OTH: JÜ-3296-5/2012 1. AZ ANYAG / KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG / VÁLLALKOZÁS

Részletesebben

1. Laboratóriumi gyakorlat A laborgyakorlatok anyagát összeállította: dr. Pasinszki Tibor egyetemi tanár

1. Laboratóriumi gyakorlat A laborgyakorlatok anyagát összeállította: dr. Pasinszki Tibor egyetemi tanár 1. Laboratóriumi gyakorlat A laborgyakorlatok anyagát összeállította: dr. Pasinszki Tibor egyetemi tanár Laboratóriumi üvegedények A laboratóriumban többféle üvegedény található, melyek a felhasználás

Részletesebben

S 62 Lenyelés esetén hánytatni tilos: azonnal orvoshoz kell fordulni és megmutatni az edényzetet vagy a címkét

S 62 Lenyelés esetén hánytatni tilos: azonnal orvoshoz kell fordulni és megmutatni az edényzetet vagy a címkét B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Penészgátló

Részletesebben

Elkészítés időpontja: 2014. 05. 20. Felülvizsgálat időpontja: Verziószám: 1. 2.2. Címkézési elemek: Nem jelölésköteles.

Elkészítés időpontja: 2014. 05. 20. Felülvizsgálat időpontja: Verziószám: 1. 2.2. Címkézési elemek: Nem jelölésköteles. B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: Zwaluw, S-T70 Mélyalapozó 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt

Részletesebben

HYUNDAI ASZTALI KÖSZÖRŰGÉP

HYUNDAI ASZTALI KÖSZÖRŰGÉP HYUNDAI ASZTALI KÖSZÖRŰGÉP HYD-78M Eredeti használati útmutató Hálózati feszültség 230 V Hálózati frekvencia 50 Hz Motor teljesítmény 200W A motor sebességeinek száma 1 fokozat Amotor üresjárati sebessége

Részletesebben

VESZÉLY. Elkészítés időpontja: 2008. 09. 09. Felülvizsgálat időpontja: 2015. 06. 01. Verziószám: 3

VESZÉLY. Elkészítés időpontja: 2008. 09. 09. Felülvizsgálat időpontja: 2015. 06. 01. Verziószám: 3 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Zsírtalanító,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Verziószám: 1.0 (cseh: 1.1) Kiadás: 2015. 09. 04. Felülvizsgálat: BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK és az (EU) 830/2015 rendeleteknek megfelelően 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás

Részletesebben