Földrajz 5. osztály. 1. Mutassuk ki a levegőt! Nyomjuk össze a levegőt! Gázok hőmérséklete és térfogata közötti összefüggés...

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Földrajz 5. osztály. 1. Mutassuk ki a levegőt!... 2. 2. Nyomjuk össze a levegőt!... 4. 3. Gázok hőmérséklete és térfogata közötti összefüggés..."

Átírás

1 Földrajz 5. osztály 1 Földrajz 5. osztály Tartalom 1. Mutassuk ki a levegőt! Nyomjuk össze a levegőt! Gázok hőmérséklete és térfogata közötti összefüggés Különböző halmazállapotú anyagok vizsgálata Vizsgáljuk meg a kőzeteket! Vizsgáljuk meg a kőzeteket! Mészkő és dolomit elkülönítése Mi van a talajban? A talajnedvesség kimutatása Mi van a talajban? A talaj szervesanyag-tartalmának kimutatása A talajok vízáteresztő képességének vizsgálata A talajok vízmegkötő képességének vizsgálata. A talajok vízfelszívó ereje Különböző szemcseméretű anyagok vizsgálata Készítsünk gőzhajót! Szerző: Dobrovodsky Tiborné Lektorálta: Dávid János főiskolai docens A kísérleteket elvégezték: Laczóné Tóth Anett és Máté-Márton Gergely laboránsok Készült a TÁMOP / A természettudományos oktatás módszertanának és eszközparkjának megújítása Kaposváron című pályázat keretében Felelős kiadó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ A tananyagot a Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízása alapján a Kaposvári Városfejlesztési Nonprofit Kft. fejlesztette Szakmai vezető: Vámosi László laborvezető, Táncsics Mihály Gimnázium Kaposvár A fényképeket készítette: Szellő Gábor és Tamás István, Régió Média Bt. Tördelőszerkesztő: Parrag Zsolt, Ráta 2000 Kft. Kiadás éve: 2012, példányszám: 90 db VUPE 2008 Kft Kaposvár, Kanizsai u. 19. Felelős vezető: Vuncs Rita Második javított kiadás, 2013

2 Földrajz 5. osztály 2 1. Mutassuk ki a levegőt! Készítette: Dobrovodsky Tiborné Emlékeztető, gondolatébresztő Bármerre járunk, levegő veszi körül a testünket. E gázkeverék nélkül perceken belül megfulladnánk. Mivel anyaga nehezen érzékelhető, gyakran nem veszünk róla tudomást. A levegő ritka és könnyű, mozgásunkat is kevéssé akadályozza. Ám a viharos szél szinte elfúj bennünket, és az esernyőt is kifordítja. A levegő színtelen, szagtalan, átlátszó, mindenhová beférkőzik. A levegő különböző gázok keveréke, de szilárd és folyékony halmazállapotú anyagokat is tartalmaz ( por, vízgőz, egyéb gázok). A levegő anyag. Tulajdonságai mérhetők. A levegő sűrűsége a földfelszíntől távolodva fokozatosan csökken. Hozzávalók (eszközök, anyagok) félliteres műanyag palack üvegkád 1 db kémcső víz parafa vagy gumidugó dezodor stopperóra Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Merítsük víz alá az üres műanyag palackot! 2. Töltsük meg a kémcsövet kb. 2/3 részéig vízzel! Dugaszoljuk be! Fordítsuk fejre! Figyeljük meg a légbuborékok mozgását! 3. Helyezkedjünk el a terem egyik végében! Fújjunk a dezodorból egy kicsit a levegőbe! Stopperrel mérjük meg, hány másodperc múlva jelenik meg az illat a terem másik végében!

3 Feladatlap 3 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Földrajz 5. osztály 1. Mi történt az üres üveggel a vízbemerítés során? Sárga színnel jelöljétek az 1-es ábrán a levegő elhelyezkedését a kémcsőben! 2. Megfordítás után hol lesz a levegő? Miért bugyborékolt a víz? A 2-es ábrába színezzétek be sárgára a légbuborékokat! 5. Hol lesz a levegő a kísérlet végén? Színezzétek sárgára a helyét a 3. ábrán! Hány másodperc kellett az illat megjelenéséhez a terem másik végén? A levegő (és a gázok) mely tulajdonságát mutattad ki ezzel a kísérlettel? Egészítsétek ki a hiányos mondatot a levegő tulajdonságaival! A levegő,..., 6gázelegy. Felhasznált irodalom TÓTH Aurél (1982): 200 Földrajzi kísérlet, Tankönyvkiadó, Budapest pp ISBN ÁBRA: Saját ötlet alapján.

4 Földrajz 5. osztály 4 2. Nyomjuk össze a levegőt! Készítette: Dobrovodsky Tiborné Emlékeztető, gondolatébresztő Körülvesz bennünket, mindenhol ott van, láthatatlan, de nélküle nem élhetünk. Mi az? Megtudod, ha az összekeveredett betűk között rendet teszel! ŐGEVEL Milyen a halmazállapota? A légnemű anyagoknak nincs állandó alakjuk. Kitöltik a rendelkezésükre álló teret. A részecskék között sok szabad hely van, ezért tapasztaljuk azt, hogy a légnemű anyagot tartalmazó edénybe további légnemű anyagot tudunk fújni. A jó keményre fújt labdádat melyik részén tudod a legkönnyebben összenyomni? Hozzávalók (eszközök, anyagok) 2 db használaton kívüli orvosi fecskendő (kb. 20 ml) egy pohár víz léggömb Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Az első orvosi fecskendőt szívjuk tele vízzel! A második orvosi fecskendőt szívjuk tele levegővel! Fogjuk be az első fecskendő nyílását, majd nyomjuk erősen a dugattyút! Ismételjük meg a feladatot a második fecskendővel is! Rögzítsük a tapasztalatokat! Vigyázz! Először a nyílást fogjuk be, utána nyomjuk a dugattyút! Aztán a dugattyút engedjük el, majd a fecskendő nyílását! 2. Vegyünk egy vékony falú léggömböt! Fújjuk fel! Mikor megtelt levegővel, engedjük el!

5 Feladatlap 5 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Földrajz 5. osztály A víz térfogata az összenyomás előtt :... cm 3 2. A víz térfogata az összenyomás után:... cm 3 Színezéssel jelöld a harmadik ábrán az összenyomott víz mennyiségét (térfogatát)! 3. A levegő térfogata az összenyomás előtt :.... cm 3 4. A levegő térfogata az összenyomás után :.... cm 3 Jelöld az első fecskendőn kék színezéssel a víz térfogatváltozását! Jelöld a második fecskendőn kék színezéssel a levegő térfogatváltozását! Mire következtetsz a tapasztaltakból? Mi történt a léggömbbel, miután elengedted? Magyarázd meg! Jelöld nyíllal az ötödik ábrán, merre mozdult el a léggömb! 4. Van otthon kerékpárod? Bizonyára kellett már pumpálnod a kerekét. A kerékpárpumpa nemcsak a kerekek felpumpálásakor hasznos, hanem a levegő összenyomhatóságára is jó példa. Az egyik kezeddel fogd be a pumpa csövét, a másikkal meg nyomd le a pumpát! Figyeld meg, mit tapasztalsz! A kezeddel érezned kell az összenyomott levegő nyomását! Felhasznált irodalom TÓTH Aurél(1982): 200 Földrajzi kísérlet, Tankönyvkiadó, Budapest pp ISBN ÁBRA: Saját ötlet alapján.

6 Földrajz 5. osztály 6 3. Gázok hőmérséklete és térfogata közötti összefüggés Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Dobrovodsky Tiborné A Földünket körülölelő levegőt légkörnek hívjuk. Tudományos neve: atmoszféra. Legalsó, kb. 10 km vastag rétege az emberi élet színtere, itt játszódnak le az időjárási jelenségek is. Sorolj fel időjárási jelenségeket!..... Rajzolj le néhányat az időjárás-jelentésekben használt jelekkel!... Tudod-e, milyen magasan repülnek a repülőgépek? Mit gondolsz, miért ezt a magasságot választják az utazáshoz? Hozzávalók (eszközök, anyagok) egy üres kémcső egy kisméretű léggömb kémcsőfogó borszeszégő gyufa Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Egy üres kémcső szájára felhúzunk egy kisméretű léggömböt. 2. Gyufával meggyújtjuk a borszeszégőt. 3. A kémcsövet kémcsőfogóval megfogjuk, és elkezdjük melegíteni a kémcső alsó részét. 4. Figyeld meg, hogyan változik a léggömb! Vigyázz! Óvatosan melegítsük a kémcsövet, el ne pattanjon! Figyeljünk, a láng ne érje el a léggömböt! Ha már nincs szükség a melegítésre, a borszeszégőt zárjuk le!

7 Feladatlap 7 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Földrajz 5. osztály 1. Melegítés hatására mi történt a léggömbbel? Mivel magyarázzuk? Egészítsd ki a második ábrát a léggömb változásával! 4. Egészítsd ki a hiányos mondatokat a szöveg alatti kifejezések egyikével! A gázok... a rendelkezésükre álló teret, nincs önálló és... A részecskék minden irányban szabadon... Ha a gázok hőmérsékletét növeljük, térfogatuk...., mert gyorsabban mozognak és.... kerülnek egymástól. nő, mozognak, kitöltik, összenyomhatók, távolabb, alakjuk 5. Írj példákat egyéb gázokra!.... Felhasznált irodalom TÓTH Aurél(1982): 200 Földrajzi kísérlet, Tankönyvkiadó, Budapest pp ISBN ÁBRA: Saját ötlet alapján.

8 Földrajz 5. osztály 8 4. Különböző halmazállapotú anyagok vizsgálata Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Dobrovodsky Tiborné A minket körülvevő világ sokszínűségét, változatosságát, jelenségeit a környezetünket alkotó anyagok sokfélesége adja. Minden, ami körülvesz minket, anyagból van. Az anyagokat tulajdonságaikkal jellemezhetjük. Az anyagok tulajdonságai közvetlenül, vagy segédeszközzel megfigyelhetők. Vannak olyanok, amelyek szabad szemmel is vizsgálhatók, mások csak kísérlettel mutathatók ki. Milyen szempontok szerint jellemeznéd környezeted anyagait? Hozzávalók (eszközök, anyagok) főzőpohárban előkészített anyagok: csapvíz konyhasó szénpor kénpor étolaj ecet hipermangán-kristályok kavics levegő vasszeg 10 db kémcső kémcsőállvány vegyszerkanál Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Figyeljük meg az üvegtálkákon előkészített anyagok színét, szagát, halmazállapotát! A megfigyelteket rögzítsük az ábrába és a táblázat megfelelő oszlopaiba! 2. Mindegyik anyagból kb. azonos mennyiséget tegyünk egy-egy kémcsőbe! 3. Töltsük meg a kémcsöveket kb. feléig vízzel! Óvatosan rázzuk össze! Tegyük a kémcsöveket az állványra, és a tapasztalatokat jegyezzük le a táblázatba!

9 Feladatlap 9 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Földrajz 5. osztály 1. Az anyagok megfigyelése után töltsd ki a táblázatot! szín szag halmazállapot oldódás vízben csapvíz - konyhasó szénpor kén étolaj ecet hipermangán kristály kavics vasszög levegő 2. Színezd az ábrán azokat a kémcsöveket, amelyek vízben oldódó anyagokat tartalmaznak! 3. Melyik az az anyag a vizsgáltak közül, amelyik a természetben mindhárom halmazállapotban előfordul? Mitől függ, hogy milyen az előbb említett anyag halmazállapota?.... Gondolkozz! Miért kell tél előtt az udvari csapokat, nyaralókat vízteleníteni? Otthon végezd el! Egy kis üveget tölts tele vízzel, majd zárd le! Tedd néhány órára a mélyhűtőbe! Mit tapasztaltál, miután kivetted a hűtőből?... Mi történt az üveggel? Fagyás közben a víz térfogata Felhasznált irodalom HARTDÉGENNÉ Rieder Éva - KÖVES Ferenc (2001) Természetismeret munkafüzet. Nemzeti Tankönyvkiadó Budapest, pp ISBN ÁBRA: Saját ötlet alapján.

10 Földrajz 5. osztály Vizsgáljuk meg a kőzeteket! Készítette: Dobrovodsky Tiborné Emlékeztető, gondolatébresztő A földkérget kőzetek építik fel. A kőzetek ásványokból állnak. Ásvány pl. az arany, a konyhasó, a kvarc. A kőzetek többféle ásvány keverékéből állnak. Milyennek látod a konyhasó kristályait? A kőzeteket többféle szempont alapján csoportosíthatjuk, pl. kialakulás, szín, keménység, szemcsenagyság stb. Hozzávalók (eszközök, anyagok) felcímkézett kőzetek: gránit, bazalt, andezit, bazalttufa, mészkő, dolomit, feketeszén, barnaszén, tőzeg, kőolaj, homok, lösz, agyag, csillámpala (kőzetgyűjtemény) tálca nagyító milliméterpapír fehér papír karcmintához futóhomok folyóvízi homok Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Figyeljük meg szabad szemmel a tálcán előkészített kőzeteket! Nagyító segítségével tanulmányozd a tálcán a kőzeteket felépítő ásványok színét, szemcsenagyságát! A jellemzők alapján nevezzük meg a kőzeteket! 2. Morzsoljunk a milliméterpapírra különkülön homokot, löszt, agyagot! Figyeljük meg nagyítóval a szemcsék méretét! Egészítsük ki az ábrát a szemcsék berajzolásával! Legyen érzékelhető a méretbeli különbség!

11 Feladatlap 11 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Földrajz 5. osztály A megfigyelés után ismerd fel a kőzeteket a leírásból! 1. Szemcséi szabad szemmel is jól láthatók, fehérek, feketék, rózsaszínűek Nagyon sötét színű, finomszemcsés kőzet: Szürke, tömött alapanyagú, benne 1-2 mm-es csillogó szemcsék láthatók: Szürkés, érdes, apró likacsú, faragható kőzet: Tömör, szürkés-fehéres, gyakran állati maradványokat tartalmazó kőzet: Kemény, fehér vagy szürke, kevés ősmaradványt tartalmaz: Fényes felületű, fehér papíron fekete karcmintát hagy: Sötét színű, fehér papíron barna karcmintát hagy: A kőzetben láthatók a növényi maradványok, amiből keletkezett: Sűrűn folyó, barnás fekete kőzet: A kőzet szerkezete lemezes, felülete csillogó: A kőzet nem alaktartó, éles tapintású szemcsékből áll: Világossárga színű, könnyen morzsolható, porszerű: Apró szemcséit nagyítóval sem lehet látni, nedvesen gyúrható:..... csillámpala, gránit, kőolaj, bazalt, tőzeg, andezit, barnakőszén, bazalttufa, feketekőszén, mészkő, lösz, dolomit, homok, agyag Egészítsd ki! kőzetek. : a Föld belsejének anyagából szilárdultak meg. Példa: kőzetek. : szárazföldön vagy tengerekben, gyűjtőmedencékben halmozódtak fel. Példa: kőzetek.: magas hőmérséklet és nagy nyomás a kőzetek szerkezetét megváltoztatta. Példa:..... üledékes, átalakult, magmás Rajzold az ábrába a nagyítók alá a homok, a lösz és az agyag szemcséit! Ábrázold a különbséget! Felhasznált irodalom BARMWELL Martin (1983): Kőzetek és ősmaradványok. Novotrade Kiadó pp ÁBRA: Saját ötlet alapján.

12 Földrajz 5. osztály 12 Készítette: Dobrovodsky Tiborné 6. Vizsgáljuk meg a kőzeteket! Mészkő és dolomit elkülönítése Emlékeztető, gondolatébresztő Mit nevezünk kőzetnek? Miből épülnek fel a kőzetek? Mit tudunk az üledékes kőzetek kialakulásáról? A mészkő és a dolomit tengeri eredetű üledékes kőzetek. Színük világos, általában szürkésfehér. A két kőzet szabad szemmel vizsgálva nagyon hasonlít egymásra. Különítsük el a két kőzetet! Hozzávalók (eszközök, anyagok) dolomit, mészkő csigaház madártoll tülökdarab aprított tojáshéj papír fadarabka ecet vagy gyenge sósav szemcseppentő tálca Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Figyeljétek meg a két kőzet színét! 2. Markoljátok meg a kőzeteket, győződjetek meg a keménységükről! 3. A szemcseppentő segítségével pár csepp ecetet vagy sósavat cseppentsetek a kőzetekre! 4. A tálcán lévő többi anyagra is cseppentsetek savat! Vigyázz! A sav maró anyag, kezetekre, ruhátokra ne kerüljön!

13 Feladatlap 13 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Földrajz 5. osztály 1. Hogyan viselkedett a mészkő sav hatására? Ábrázold a jelenséget a 2-es ábrán! 3. Mi a jelenség magyarázata? Mi történt a dolomittal? A tálcán lévő anyagok közül melyeknél tapasztaltál pezsgést? anyag csigaház madártoll szaru tojáshéj papír fa tapasztalat (pezsgett/nem pezsgett) 6. Miért pezsegtek egyes anyagok? Miért nem pezsgett a többi?... A természetben a mészkőhegységekben találkozhatunk a savas víz alakította formákkal, a karsztjelenségekkel. Sorolj fel a víz oldó tevékenysége miatt kialakuló karsztjelenségeket!.... A barlangokban a lecsöppenő meszes vízből cseppkövek épülnek. Átlagosan 15 év alatt nőnek 1 mm-t. Mióta megszülettél, hány mm-rel gyarapodhattak a cseppkövek?..... Nézz utána, hol található hazánk legnagyobb cseppkőoszlopa! Felhasznált irodalom BÉRES István-BALANYI Miklós-HUDÁK Ferenc-MIHALIK Jenő (1988): Földrajz 7. Föld, víz, levegő I. Tankönyvkiadó, Budapest pp ISBN ÁBRA: Saját ötlet alapján.

14 Földrajz 5. osztály 14 Készítette: Dobrovodsky Tiborné 7. Mi van a talajban? A talajnedvesség kimutatása Emlékeztető, gondolatébresztő Már tanultuk: A talaj a földfelszín legfelső, termékeny rétege. A talaj nemzeti kincs, természeti erőforrás. Képződése nagyon hosszú folyamat eredménye. Változatosságát meghatározza az alapkőzet, a domborzat, az éghajlat, a vízrajz és a növényzet. Hazánkban sok talajtípus alakult ki. Hozzávalók (eszközök, anyagok) bármilyen talajminta főzőpohár azbesztes drótháló borszeszégő gyufa üveglap (fedje be a főzőpohár nyílását) Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Rakjuk a főzőpohárba a talajmintát! 2. Figyeljük meg a színét! 3. A főzőpoharat fedjük le az üveglappal! 4. Gyújtsuk meg a borszeszégőt és melegítsük a főzőpohárba helyezett talajt! Vigyázz! A borszeszégőt tilos kézben tartva használni! 5. Rögzítsük a tapasztalatokat!

15 Feladatlap 15 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Földrajz 5. osztály 1. Mire következtetsz a talajminta színéből? A talaj színe sötét (barna, fekete) vöröses fehéres szín szürke Következtetés magas humusztartalom (szerves anyag) vas jelenléte mésztartalom kiválása a talajban rosszul szellőző A talajminta..., ez arra utal, hogy Lakóhelyed környékén milyen típusú talajokkal találkozhatsz? Mit tapasztaltál melegítés közben? Hol jelentek meg a vízcseppek? Rajzold be a vízcseppeket az ábra megfelelő részébe! 5. A talaj mely alkotórészét mutattad ki ezzel a kísérlettel? A talajvédelem tízparancsolatából: Ne foglalj el a természettől jobb és több földet, mint amennyi okvetlenül szükséges! (Stefanovits Pál) üveglap főzőpohár talajminta vasháromláb borszeszégő Felhasznált irodalom BÉRES István-BALANYI Miklós-HUDÁK Ferenc-MIHALIK Jenő (1988): Földrajz 8. Föld, víz, levegő II. Tankönyvkiadó, Budapest pp ISBN ÁBRA: Saját ötlet alapján.

16 Földrajz 5. osztály 16 Készítette: Dobrovodsky Tiborné 8. Mi van a talajban? A talaj szervesanyag tartalmának kimutatása Emlékeztető, gondolatébresztő A talajban lévő levegő különbözik a légkörben lévőtől. A talajban kevesebb az oxigén, több a szén-dioxid és a vízgőz is. Ez a talajlakó élőlényeknek is köszönhető. A talajok pusztulása természetes folyamat, amit az ember felgyorsít. A Földön évente kb. 11 millió hektár termőtalaj pusztul el. (1 ha = m 2 ) Hazánk teljes termőterületének 40%-án pusztít az erózió. Erózió: víz, szél, jég pusztító munkája a földfelszínen. A talajvédelem tízparancsolatából: Ne hagyd, hogy a szél elhordja a földet! (Stefanovits Pál) Hozzávalók (eszközök, anyagok) kezeletlen talajminta kémcső víz kiszárított talajminta mérleg borszeszégő azbesztlapos állvány Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Az előkészített kémcsövet töltsük meg kb. 1/3 részéig talajjal! Töltsünk rá annyi vizet, hogy 5-6 cm-re lepje el a talajt! Mit tapasztalunk? 2. Az előre kiszárított talajmintát mérlegen pontosan mérjük meg! Jegyezzük le az adatot! Helyezzük a talajt a dróthálóra! Pár percig égessük! Újra mérjük meg! A mérési eredményeket rögzítsük!

17 Feladatlap 17 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Földrajz 5. osztály 1. Beletetted a talajmintát a kémcsőbe. A víz ráöntése után mit tapasztaltál? A talaj mely alkotórészét mutattad ki ezzel a kísérlettel? A kiszárított talajminta tömege hevítés előtt: A kiszárított talajminta tömege hevítés után: Miért tapasztaltál különbséget? Mi égett el a talajban? Miből képződik a talajok humusztartalma? Hogyan lehet a talajok szervesanyag-tartalmát pótolni? A harmadik ábrában színezd azt a réteget, ahol a legmagasabb a szervesanyag-tartalom! Kösd össze a természetes növényzetet a rajta kialakuló talajfajtával! füves területek barna erdőtalaj lombhullató erdők szürke erdőtalaj fenyőerdők mezőségi talaj Válaszd szét a szavakat és egy értelmes mondatot kapsz! atalajnemzetikincs Írd le a mondatot!... Felhasznált irodalom BÉRES István-BALANYI Miklós-HUDÁK Ferenc-MIHALIK Jenő (1988): Földrajz 8. Föld, víz, levegő II. Tankönyvkiadó, Budapest pp ISBN ÁBRA: Saját ötlet alapján.

18 Földrajz 5. osztály A talajok vízáteresztő képességének vizsgálata Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Dobrovodsky Tiborné Talaj nélkül nem lehetne emberi élet a Földön. Ha nem lenne talaj, nem teremnének meg a létünk fenntartásához nélkülözhetetlen növények. Hogyan jutnak hozzá a növények a számukra nélkülözhetetlen tápanyagokhoz? Tudtad, hogy a talajban lévő nedvesség jobban megőrizhető, ha a talaj felszínét meglazítjuk. Így a víz nem tud a felszínre emelkedni és nem párolog el. Hozzávalók (eszközök, anyagok) többféle megnedvesített talajminta (agyagos talaj, homoktalaj, löszös talaj) többféle talajminta (agyagos talaj, homoktalaj, löszös talaj), kb. 100 g fajtánként 3 db Erlenmeyer lombik (200 ml) szűrőpapír 3 db, a lombik szájához illeszkedő tölcsér víz Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. kísérlet 1. A talajmintákat nedvesítsük meg, hogy gyúrhatók legyenek! 2. Ujjaink között dörzsöljük! (kevés mintát vegyünk és a fülünk közelében dörzsöljük) 3. Figyeljük meg, milyen hangot ad! 4. Mindegyik talajjal ismételjük meg! 2. kísérlet 1. A talajmintákból próbáljunk kígyót készíteni! (gyúrás, sodrás) 2. Figyeljük meg, melyikből sikerül! 3. kísérlet 1. A tölcséreket béleljük ki a szűrőpapírral! 2. A kibélelt tölcséreket tegyük a lombikokba! 3. Az első tölcsérbe tegyünk agyagos talajt, a másodikba homoktalajt, a harmadikba erdei talajt! Ügyeljünk, hogy azonos mennyiségű talajminta kerüljön a tölcsérekbe! 4. Mindegyik mintára öntsünk 1 dl vizet! 5. Figyeljük meg, melyik üvegpohárban jelenik meg először, melyikben utoljára az átszivárgó víz!

19 Feladatlap 19 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Földrajz 5. osztály Hogyan viselkedtek a talajok a dörzspróbán? Melyik minta adott "csikorgó" hangot?.... Mi okozta a csikorgást?..... Melyik mintából sikerült talajkígyót készíteni?... (Magyarázat a lap alján!) 1. Jegyezd le, milyen sorrendben szivárgott át a víz a talajmintákon! Számozd meg az ábrákat a vízáteresztés sorrendjében! 3. Miért alakult ki ez a sorrend? Fogalmazd meg, mitől függ a talajok vízáteresztő képessége! Miért fontos, hogy a talajok jó vízáteresztő képességgel rendelkezzenek? Egészítsd ki! A talaj alkotórészei: A humusztartalom meghatározza a talaj... A talajszemcsék közötti hézagokat tölti ki a talajnedvesség, ez nélkülözhetetlen a növények életéhez. A növények csak a vízben oldott tápanyagokat képesek felvenni. Ha túl sok ez a víz, kiszoríthatja a talajlevegőt, s a növény megfulladhat. A 2. kísérlet magyarázata: A nagy homoktartalmú talajból nem lehet kígyót készíteni, mert szétesik. Ha sikerült, s a kígyó még fényes felületű is, az a talaj magas agyagtartalmára utal (főleg apró, finom szemcsékből áll). Felhasznált irodalom BÉRES István-BALANYI Miklós-HUDÁK Ferenc-MIHALIK Jenő (1988): Földrajz 8. Föld, víz, levegő II. Tankönyvkiadó, Budapest pp ISBN ÁBRA: Saját ötlet alapján.

20 Földrajz 5. osztály 20 Készítette: Dobrovodsky Tiborné 10. A talajok vízmegkötő képességének vizsgálata. A talajok vízfelszívó ereje Emlékeztető, gondolatébresztő Hogyan védekezhetünk a talajok kiszáradása ellen? Hogyan védhetjük meg a talajokat a szél és a víz eróziójától? Miért fontos a talaj a növényeknek, az állatoknak és az embereknek? Gondolkozz! Miért lehet cserepes növényeket alulról öntözni? Hozzávalók (eszközök, anyagok) 3 féle talajminta (agyagos, homokos, löszös talaj) 3 db Erlenmeyer mérőlombik 3 db tölcsér, lombikba illeszkedő vattadugó mintánként 1 dl víz 3 db alulról lyukas kémcső gumigyűrűk 3 db főzőpohár, kb. 1 cm-ig töltve vízzel alkoholos filc gézlapok mérőhenger Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. A tölcsérek nyílását vattával lazán dugjuk be! Az így előkészített tölcsérekbe kb. 100 g talajt teszünk. A tölcséreket helyezzük a lombikokba! A talajmintákra öntsünk 100 ml vizet! Várakozunk, míg a víz átcsepeg! A lecsepegés után mérjük meg a mérőhengerrel az átszivárgott víz mennyiségét és számoljuk ki, mennyi vizet kötöttek meg a talajok! 2. A kémcsövek aljára gumigyűrűvel rögzítsük a gézlapokat! Töltsük meg az egyik kémcsövet kb. 2/3-ig az agyagos, a másikat a homokos, a harmadikat a kavicsos talajjal! Állítsuk a megtöltött kémcsöveket a vízbe! perc elteltével figyeljük és jelöljük a kémcsöveken, meddig nedvesedtek át a talajok!

21 Feladatlap 21 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Földrajz 5. osztály 1. Kövessük a víz mozgását lefelé! A vízmegkötő képesség kiszámítása: ráöntött víz - lecsepegett víz = megkötött víz agyagos talaj :.. ml megkötött víz homoktalaj:... ml megkötött víz barna erdei talaj:.. ml megkötött víz Hasonlítsd össze a három talaj vízmegkötő képességét! Az agyagos talajokban rendkívül sok apró talajrészecske van, ezért nagyon sok vizet képesek magukban tartani. A felszín alatt az agyag vízzáró réteget alkot, megakadályozva a víz lefelé való mozgását. A jó termőtalajok morzsásak, elegendő vizet és tápanyagot képesek megkötni. 2. A talajban lévő víz állandóan mozog. Az esővíz lefelé. Ha nagy a szárazság, a folyamat megfordul: a talajvíz felfelé vándorol. Ez a talajban kialakult járatoknak köszönhető. Úgy kell elképzelni, mint egy csőhálózatot. A 2. kísérlet eredményét jegyezd le a táblázatba! A vízfelszívó képesség azt mutatja meg, hogy a szemcsék közötti kis csatornácskák milyen magasságig képesek a talajvizet felszívni. homoktalaj agyagos talaj erdei talaj 5 perc/cm 10 perc/cm 15 perc/cm 20 perc/cm Milyen összefüggést látsz a vízfelszívó képesség és a talajszemcsék mérete között? Felhasznált irodalom UNGVÁRI Jánosné (1996): Környezetünk I. Pedellus Kiadó, Budapest pp:25-26, ISBN ÁBRA: Saját ötlet alapján.

22 Földrajz 5. osztály Különböző szemcseméretű anyagok vizsgálata Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Dobrovodsky Tiborné Földünkön a napsugárzás melegének hatására a kőzetek kitágulnak, az éjszakai lehűlés következtében összehúzódnak. A kőzetekben így repedések képződnek, szép lassan felaprózódnak. Télen a jéggé fagyott víz, évközben a növények gyökérzete is elősegíti a lassú felaprózódást. Víz és meleg hatására megkezdődik a kőzetek mállása. Fokozatosan törmelékké, egyre finomabb anyaggá morzsolódnak. A meglazult anyagokat elfújja a szél, elmossa az eső, elhordja a folyóvíz, majd lerakódnak, leülepednek. Nézz utána! Hogyan zenél a sivatag? Hozzávalók (eszközök, anyagok) üvegtálkákon előkészített anyagok: homok, apró kavics, durva kőzettörmelék 3 db főzőpohár (250 ml) vegyszeres kanál főzőpohár vagy üvegpohár víz fémlap Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Figyeljük meg az előkészített anyagok alakját és koptatottságát! Egyik főzőpohárba tegyünk a homokból, a másikba az apró kavicsból azonos mennyiséget! Töltsük fel vízzel a főzőpoharakat kb. 2/3-ed részig! Tegyük rá a fémlapot és jól rázzuk össze! (esetleg jól keverjük össze) Vigyázzunk, hogy a víz ne lotyogjon ki! Kb. 10 percig hagyjuk ülepedni! 2. Egy nagyobb főzőpohárba tegyünk azonos mennyiséget a kőzettörmelékből, apró kavicsból és a homokból! Töltsük fel vízzel és jól keverjük össze! Hagyjuk ülepedni, míg a rétegek jól elkülönülnek!

23 Feladatlap 23 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Földrajz 5. osztály 1. Miben különbözik a kőzettörmelék a kavicstól? alak: sarkok élessége: Melyik anyag ülepedett le előbb a főzőpohárban?.... Mivel magyarázod? Figyeld meg a főzőpohárban az ülepedés folyamatát! 2. Rajzold be a negyedik ábrába, hogyan helyezkednek el a különböző rétegek! 3. Fogalmazd meg! Mitől függ az anyagok ülepedése? Egészítsd ki! A hegyekből lefelé haladó folyók a hegy lábánál hordalékukat lerakva hoznak létre. A mederben görgetve szállított kőzetdarabokból legömbölyített....., alakul ki. 5. Melyik a kakukktojás? Húzd alá! Margit-sziget Mohácsi-sziget Tihanyi-félsziget Csepel-sziget Indoklás: Melyik folyóhoz kötődnek az említett szigetek? A folyó milyen jellegű munkáját bizonyítják? Hol rombol hazánk területén a folyó? Rajzolj az első keresztmetszetbe zátonyt, a másodikba szigetet! Felhasznált irodalom BÉRES István-BALANYI Miklós-HUDÁK Ferenc-MIHALIK Jenő (1988): Földrajz 8. Föld, víz, levegő II. Tankönyvkiadó, Budapest pp ISBN ÁBRA: Saját ötlet alapján.

24 Földrajz 5. osztály Készítsünk gőzhajót! Készítette: Dobrovodsky Tiborné Emlékeztető, gondolatébresztő Sorold fel az emberiség legfontosabb energiaforrásait! Ezek közül melyekből végesek Földünk készletei? Milyen megújuló energiaforrásokat ismersz? Hozzávalók (eszközök, anyagok) magas peremű műanyag doboz ( jégkrémes, margarinos) könnyen hajlítható drót egy rövid kémcső szemcseppentő üvege átfúrt dugó teamécses gyufa egy nagy tepsi vagy üvegkád, esetleg mélyebb tálca kés a doboz kifúrásához Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) Elkészítés 1. Fúrjuk ki a margarinos doboz rövidebb oldalát kb. 1,5 cm-re a peremétől! 2. Akkora legyen a furat, hogy a kémcső szorosan férjen át rajta! 3. Dugjuk át a kémcsövet a lyukon, amilyen mélyen csak lehet, szájával kifelé! 4. A kémcsövet a dróttal rögzítsük! (a dobozon közép tájt dugjuk át a drótot, és tekerjük a kémcső köré) 5. Úgy rögzítsük a kémcsövet, hogy a teamécses férjen alá, de a kémcső nyitott vége magasabban legyen, mint a zárt! Működés 1. Töltsünk 2-3 cm 3 vizet a kémcsőbe! 2. Szorosan zárjuk le a végét a dugóval! 3. Gyújtsuk meg a teamécsest, és helyezzük a kémcső alá! 4. Tegyük vízre! 5. Ha kell, tegyünk nehezéket a hajó orrába! 6. Törekedjünk arra, hogy a hajónk minél könnyebb legyen!

25 Feladatlap 25 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Földrajz 5. osztály 1. Miért tettük idézőjelbe a gőzhajó szót? Egészítsd ki a mondatokat! Azért, mert az... gőzhajóban a gőz segítségével..... működtetnek. A mi modellünk más..... működik. hajócsavart, elven, igazi 2. Milyen hajtással működik a modellünk? Húzd alá a megfelelő szót! robbanómotor, szélenergia, villanymotor, izomerő, vízi energia, egyik sem 3. Milyen elven működik akkor gőzhajónk? Egészítsd ki a szavakat és megtudod! (Oszloponként ugyan az a szó hiányzik.) nap.. fogat remény fény.. friss..., Pajtás! Tehát: Ezen az elven működik az ábrán látható rakéta is. Egészítsd ki az ábrát! Írd a nyilakhoz a megfelelő kifejezéseket: szifonpatron, rakétatest, vezető drót Jelöld piros nyíllal az ábrán, merre mozog a rakéta! Jelöld kék nyíllal az ábrán a kiáramló hajtógáz irányát! A nagy nyomással kifelé áramló gáz hozza létre tulajdonképpen a sugármeghajtást. Az ereje attól függ, mekkora a kiáramló gáz mennyisége és a sebessége. A gáz hátrafelé áramlik, ez hajtja előre a rakétát. Ezt a meghajtást alkalmazza néhány vízi élőlény is, például a polipok és a medúzák. A polip beszívja a vizet, teste hátsó részén nagy nyomással kipréseli, ettől lövi ki magát előre. Felhasznált irodalom ÖVEGES József (1967): Érdekes fizika. Táncsics Könyvkiadó, Budapest TN 862-g-6768 pp: ( ) ÁBRA: Saját ötlet alapján.

26 Földrajz 5. osztály 26 Jegyzetek

27 Jegyzetek 27 Földrajz 5. osztály

28 A laboratóriumi munka rendje 1. A laboratóriumi helyiségben a gyakorlatok alatt csak a gyakorlatvezető tanár, a laboráns, illetve a gyakorlaton résztvevő tanulók tartózkodhatnak. 2. A teremben tartózkodó valamennyi személy köteles betartani a tűzvédelmi és munkavédelmi előírásokat. 3. A gyakorlat végeztével a tanulók rendbe teszik a munkaterületüket, majd a gyakorlatvezető tanár átadja a laboránsnak a helyiséget. A csoport ezek után hagyhatja el a termet. 4. A laboratóriumot elhagyni csak bejelentés után lehet. 5. A gyakorlaton részt vevők az általuk okozott kárért anyagi felelősséget viselnek. 6. Táskák, kabátok tárolása a laboratórium előterének tanulószekrényeiben megengedett. A terembe legfeljebb a laborgyakorlathoz szükséges taneszköz hozható be. 7. A laboratóriumi foglalkozás során felmerülő problémákat (meghibásodás, baleset, rongálás, stb.) a gyakorlatvezető tanár a laborvezetőnek jelenti és szükség szerint közreműködik annak elhárításában és a jegyzőkönyv felvételében. Munkavédelmi és tűzvédelmi előírások a laboratóriumban Az alábbi előírások minden személyre vonatkoznak, akik a laboratóriumban és az előkészítő helyiségben tartózkodnak. A szabályok tudomásulvételét aláírásukkal igazolják, az azok megszegéséből eredő balesetekért az illető személyt terheli a felelősség. 1. Valamennyi tanulónak kötelező ismerni a következő eszközök helyét és működését: - Gázcsapok, vízcsapok, elektromos kapcsolók - Porraloltó készülék, vészzuhany - Elsősegélynyújtó felszerelés - Elszívó berendezések - Vegyszerek és segédanyagok 2. A gyakorlatokon kötelező egy begombolható laborköpeny viselése, melyeket a tanulók helyben vehetnek igénybe. Köpeny nélkül a munka nem kezdhető el. 3. A hosszú hajat a baleset elkerülése végett össze kell fogni. 4. A laboratóriumban étkezni tilos. 5. A tanárnak jelenteni kell, ha bármiféle rendkívüli esemény következik be (sérülés, károsodás). Bármilyen, számunkra jelentéktelen eseményt (karmolás, preparálás közben történt sérülés stb.), toxikus anyagokkal való érintkezést, balesetet, veszélyforrást (pl. meglazult foglalat, kilógó vezeték) szintén jelezni kell a tanárnak. 6. A nagyobb értékű műszerek ki/be kapcsolásához kérjük a laboráns segítségét. Ezek felsorolása a mellékletben található. 7. A maró anyagok és tömény savak/lúgok kezelése kizárólag gumikesztyűben, védőszemüvegben történhet. Ha maró anyagok kerülnek a bőrünkre, azonnal törüljük le puha ruhával, majd mossuk le bő csapvízzel. 8. Mérgező, maró folyadékok pipettázása csak dugattyús pipettával vagy pipettázó labdával történhet. 9. A kísérleti hulladékokat csak megfelelő módon és az arra kijelölt helyen szabad elhelyezni. A veszélyes hulladékokat (savakat, lúgokat, szerves oldószereket stb.) gyűjtőedényben gyűjtsük. Vegyszermaradványt ne tegyünk vissza a tárolóedénybe. 10. A gyakorlati órák alkalmával elkerülhetetlen a nyílt lánggal, melegítéssel való munka. Működési szabályzat - A gázégő begyújtásának a menete: 1; tűzveszélyes anyagok eltávolítása, 2; a kivételi hely gázcsapjának elzárása, 3; a fő gázcsap kinyitása, 4; az égő levegőszelepének szűkítése, 5; a gyufa meggyújtása, 6; a kivételi hely gázcsapjának kinyitása és a gáz meggyújtása. - A kémcsöveket szakaszosan melegítjük, az edény száját soha ne irányítsuk személyek felé. - Tűzveszélyes anyagokat ne tartsunk nyílt láng közelében. Az ilyen anyagokat tartalmazó üvegeket tartsuk lezárva, és egyszerre csak kis mennyiséget töltsünk ki. - Ne torlaszoljuk el a kijárati ajtót, és az asztalok közötti teret. - Az elektromos, 230 V-ról működő berendezéseket csak a tanár előzetes útmutatása alapján szabad használni. Ne nyúljunk elektromos berendezésekhez nedves kézzel, a felület, melyen elektromos tárgyakkal kísérletezünk, legyen mindig száraz. - Tilos bármely elektromos készülék belsejébe nyúlni, burkolatát megbontani - A meghibásodást jelentsük a gyakorlatvezető tanárnak, a készüléket pedig a hálózati csatlakozó kihúzásával áramtalanítsuk. - Esetleges tűzkeletkezés esetén a laboratóriumot a tanulók a tanár vezetésével a kijelölt menekülési útvonalon hagyhatják el. 11. Munkahelyünkön tartsunk rendet. Ha bármilyen rendellenességet tapasztalunk, azt jelentsük a gyakorlatot vezető tanárnak. Rövid emlékeztető az elsősegély-nyújtási teendőkről Vegyszerek használata mindig csak a vegyszer biztonsági adatlapja szerint történhet. Az elsősegély-nyújtási eljárásokat a gyakorlatvezető tanár végzi. Tűz vagy égési sérülés esetén - Az égő tárgyat azonnal eloltjuk alkalmas segédeszközökkel (víz, homok, porraloltó, pokróc, stb.). Elektromos tüzet vízzel nem szabad oltani. - Vízzel nem elegyedő szerves oldószerek tüzét tilos vízzel oltani! - Az égési sebet ne mossuk, ne érintsük, ne kenjük be, hanem csak száraz gézlappal fedjük be. Kisebb sérülésnél (zárt bőrfelületnél) használhatók az Irix vagy Naksol szerek. Mérgezés esetén - Ha bőrre került: száraz ruhával felitatjuk, majd bő vízzel lemossuk. - A bőrre, illetve testbe kerülő koncentrált kénsavat nem szabad vízzel lemosni, vagy hígítani, mert felforrósodik és égési sérüléseket okoz - Ha szembe jutott: bő vízzel kimossuk (szemzuhany), majd 2%- os bórsav oldattal (ha lúg került a szembe) vagy NaHCO 3 oldattal (ha sav került a szembe) öblítünk és a szemöblögető készletet használjuk. - Ha belélegezték: friss levegőre visszük a sérültet. - Ha szájüregbe jutott: a vegyszert kiköpjük, és bő vízzel öblögetünk. Sebesülés esetén - A sebet nem mossuk vízzel, hanem enyhén kivéreztetjük. - A sebet körül fertőtlenítjük a baleseti szekrényből vett alkoholos jódoldattal, majd tiszta és laza gézkötést helyezünk rá. Kisebb sérüléseknél sebtapaszt alkalmazunk. Áramütés esetén - Feszültség mentesítünk, a balesetest lefektetjük, pihentetjük és a sebeit laza gézkötéssel látjuk el. Amennyiben az áramütés a szívet is leállítaná, azonnali újraélesztésre van szükség. Értesítjük az iskolaorvost.

Földrajz 6. osztály. 1. Gyújtsunk gyertyát! A gyertyaviasz változásai... 2. 2. Tüzeskedjünk! Az égés feltételei és típusai... 4

Földrajz 6. osztály. 1. Gyújtsunk gyertyát! A gyertyaviasz változásai... 2. 2. Tüzeskedjünk! Az égés feltételei és típusai... 4 Földrajz 6. osztály 1 Földrajz 6. osztály Tartalom 1. Gyújtsunk gyertyát! A gyertyaviasz változásai..................................... 2 2. Tüzeskedjünk! Az égés feltételei és típusai.......................................

Részletesebben

Fizika 8. osztály. 1. Elektrosztatika I... 2. 2. Elektrosztatika II... 4. 3. Ohm törvénye, vezetékek ellenállása... 6

Fizika 8. osztály. 1. Elektrosztatika I... 2. 2. Elektrosztatika II... 4. 3. Ohm törvénye, vezetékek ellenállása... 6 Fizika 8. osztály 1 Fizika 8. osztály Tartalom 1. Elektrosztatika I.............................................................. 2 2. Elektrosztatika II.............................................................

Részletesebben

Biológia 5. osztály. 1. Lágyszárú növények vizsgálata... 2. 2. A sztereomikroszkóp használata, működése... 4. 3. Élesztőgomba vizsgálata...

Biológia 5. osztály. 1. Lágyszárú növények vizsgálata... 2. 2. A sztereomikroszkóp használata, működése... 4. 3. Élesztőgomba vizsgálata... Biológia 5. osztály 1 Biológia 5. osztály Tartalom 1. Lágyszárú növények vizsgálata................................................. 2 2. A sztereomikroszkóp használata, működése......................................

Részletesebben

Fizika 7. osztály. 1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata Mikola-csővel... 2

Fizika 7. osztály. 1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata Mikola-csővel... 2 Fizika 7. osztály 1 Fizika 7. osztály Tartalom 1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata Mikola-csővel...................... 2 2. Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás vizsgálata lejtőn....................

Részletesebben

FIZIKA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete

FIZIKA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete FIZIKA munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 8. osztálya számára 8. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1. Elektrosztatika

Részletesebben

12. FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 12. osztálya számára. o s z t ály

12. FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 12. osztálya számára. o s z t ály A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 12. osztálya számára 12. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1. Időjárási

Részletesebben

Földrajz 7. osztály. 1. Miért van hideg a sarkvidékeken?... 2. 2. A napsugarak beesési szöge és a felmelegedés... 4. 3. Aprózódás hőingás által...

Földrajz 7. osztály. 1. Miért van hideg a sarkvidékeken?... 2. 2. A napsugarak beesési szöge és a felmelegedés... 4. 3. Aprózódás hőingás által... Földrajz 7. osztály 1 Földrajz 7. osztály Tartalom 1. Miért van hideg a sarkvidékeken?............................................... 2 2. A napsugarak beesési szöge és a felmelegedés...................................

Részletesebben

11. FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 11. osztálya számára. o s z t ály

11. FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 11. osztálya számára. o s z t ály A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 11. osztálya számára 11. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1. Ekvatoriális

Részletesebben

Biológia 8. osztály. 1. A binokuláris mikroszkóp használata... 2. 2. Ozmózis és adszorpció... 4

Biológia 8. osztály. 1. A binokuláris mikroszkóp használata... 2. 2. Ozmózis és adszorpció... 4 Biológia 8. osztály 1 Biológia 8. osztály Tartalom 1. A binokuláris mikroszkóp használata............................................ 2 2. Ozmózis és adszorpció........................................................

Részletesebben

Földrajz 9. osztály. 1. A belső bolygók pályájának szemléltetése... 2. 2. A Hold Föld körüli mozgása... 4. 3. Földrajzi fokhálózat...

Földrajz 9. osztály. 1. A belső bolygók pályájának szemléltetése... 2. 2. A Hold Föld körüli mozgása... 4. 3. Földrajzi fokhálózat... Földrajz 9. osztály 1 Földrajz 9. osztály Tartalom 1. A belső bolygók pályájának szemléltetése........................................ 2 2. A Hold Föld körüli mozgása....................................................

Részletesebben

TERMÉSZETISMERET. (Fizika) o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete

TERMÉSZETISMERET. (Fizika) o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete TERMÉSZETISMERET (Fizika) Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 5. osztálya számára 5. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1.

Részletesebben

Fizika 9. osztály. 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás... 2. 2. Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás vizsgálata lejtőn...

Fizika 9. osztály. 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás... 2. 2. Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás vizsgálata lejtőn... Fizika 9. osztály 1 Fizika 9. osztály Tartalom 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás............................................. 2 2. Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás vizsgálata lejtőn....................

Részletesebben

Földrajz 12. osztály

Földrajz 12. osztály Földrajz 12. osztály 1 Földrajz 12. osztály Tartalom 1. Foucoult-inga, a Föld forgásának bizonyítása...................................... 2 2. Föld kerületének meghatározása GPS-el.........................................

Részletesebben

Biológia 6. osztály. 1. A talaj élő és élettelen alkotórészeinek vizsgálata... 2

Biológia 6. osztály. 1. A talaj élő és élettelen alkotórészeinek vizsgálata... 2 Biológia 6. osztály 1 Biológia 6. osztály Tartalom 1. A talaj élő és élettelen alkotórészeinek vizsgálata................................. 2 2. A talaj víztartalma, vízáteresztő- és vízvisszatartó képességének

Részletesebben

Tanulói munkafüzet. Kémia. 7. évfolyam 2015.

Tanulói munkafüzet. Kémia. 7. évfolyam 2015. Tanulói munkafüzet Kémia 7. évfolyam 2015. Összeállította: Tóthné Tamás Ildikó Lektorálta: Dávid Ágnes Szakképző Iskola és ban 1 KÉMIA 7. OSZTÁLY Tanulói munkafüzet Szakképző Iskola és ban 2 Tartalom MUNKA-ÉS

Részletesebben

Tanulói munkafüzet. FIZIKA 9. évfolyam 2015. egyetemi docens

Tanulói munkafüzet. FIZIKA 9. évfolyam 2015. egyetemi docens Tanulói munkafüzet FIZIKA 9. évfolyam 2015. Összeállította: Scitovszky Szilvia Lektorálta: Dr. Kornis János egyetemi docens Tartalomjegyzék 1. Az egyenletes mozgás vizsgálata... 3 2. Az egyenes vonalú

Részletesebben

A természettudományos oktatás komplex megújítása a Révai Miklós Gimnáziumban és Kollégiumban. Munkafüzet. 8. évfolyam

A természettudományos oktatás komplex megújítása a Révai Miklós Gimnáziumban és Kollégiumban. Munkafüzet. 8. évfolyam A természettudományos oktatás komplex megújítása a Révai Miklós Gimnáziumban és Kollégiumban Munkafüzet FÖLDRAJZ 8. évfolyam Rebák Sándor Rebákné Németh Erzsébet TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0031 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Tanulói munkafüzet. FIZIKA 11. évfolyam emelt szintű tananyag 2015. egyetemi docens

Tanulói munkafüzet. FIZIKA 11. évfolyam emelt szintű tananyag 2015. egyetemi docens Tanulói munkafüzet FIZIKA 11. évfolyam emelt szintű tananyag 2015. Összeállította: Scitovszky Szilvia Lektorálta: Dr. Kornis János egyetemi docens Tartalomjegyzék 1. Egyenes vonalú mozgások..... 3 2. Periodikus

Részletesebben

Kémia 11. osztály. Fényelhajlás, fényszórás; A dialízis szemléltetése... 2. 2. A hőmérséklet és a nyomás hatása a kémiai egyensúlyra...

Kémia 11. osztály. Fényelhajlás, fényszórás; A dialízis szemléltetése... 2. 2. A hőmérséklet és a nyomás hatása a kémiai egyensúlyra... Kémia 11. osztály 1 Kémia 11. osztály Tartalom 1. Kolloid rendszerek vizsgálata: Fényelhajlás, fényszórás; A dialízis szemléltetése................................. 2 2. A hőmérséklet és a nyomás hatása

Részletesebben

SZKA208_26. Legfontosabb természeti kincsünk: a talaj

SZKA208_26. Legfontosabb természeti kincsünk: a talaj SZKA208_26 Legfontosabb természeti kincsünk: a talaj tanulói LEGFONTOSABB TERMÉSZETI KINCSÜNK 8. évfolyam 289 26/1 A TALAJ ÖSSZETEVŐI A homok kis kőszemcsékből áll, melyek gömbölyded vagy sokszögű formát

Részletesebben

Biológia 11. osztály

Biológia 11. osztály Biológia 11. osztály 1 Biológia 11. osztály Tartalom 1. Hámszövetek metszeteinek mikroszkópos vizsgálata............................... 2 2. Ízület vizsgálata.............................................................

Részletesebben

TÁMOP 3.1.3. Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban

TÁMOP 3.1.3. Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban TÁMOP 3.1.3. Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban Fizika tanulói segédletek, 8. évfolyam Műveltség terület Ember és természet fizika Összeállította Kardos Andrea

Részletesebben

KÉMIA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete

KÉMIA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete KÉMIA munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 7. osztálya számára 7. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1. Keverék

Részletesebben

Kísérletek jóddal. S + Cl 2. , perklórsav: HClO 4. 1. Tanári bemutató kísérlet: Alumínium és jód reakciója. Elszívó fülke használata kötelező!

Kísérletek jóddal. S + Cl 2. , perklórsav: HClO 4. 1. Tanári bemutató kísérlet: Alumínium és jód reakciója. Elszívó fülke használata kötelező! Tanári segédlet Ajánlott évfolyam: 7. Időtartam: 45 Kísérletek jóddal KÉMIA LEVEGŐ VIZSGÁLATAI Balesetvédelmi rendszabályok megbeszélése. A kísérletek során felmerülő veszélyforrások megbeszélése. A tálcán

Részletesebben

Földrajzi laborgyakorlatok a 7. osztályosoknak TANÁRI SEGÉDLET. Készült a Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.1.3

Földrajzi laborgyakorlatok a 7. osztályosoknak TANÁRI SEGÉDLET. Készült a Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.1.3 Földrajzi laborgyakorlatok a 7. osztályosoknak TANÁRI SEGÉDLET Készült a Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.1.3 Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban című projekthez

Részletesebben

Kémia 7. osztály. 1. Keverék és vegyület tulajdonságainak tanulmányozása... 2

Kémia 7. osztály. 1. Keverék és vegyület tulajdonságainak tanulmányozása... 2 Kémia 7. osztály 1 Kémia 7. osztály Tartalom 1. Keverék és vegyület tulajdonságainak tanulmányozása............................. 2 2. Szétválasztási eljárások I. Ülepítés, szűrés, kristályosítás, szublimáció,

Részletesebben

TERMÉSZETFÖLDRAJZI KÖRNYEZETÜNK

TERMÉSZETFÖLDRAJZI KÖRNYEZETÜNK foci:layout 1 4/15/11 10:39 AM Page 1 Szili István TERMÉSZETFÖLDRAJZI KÖRNYEZETÜNK témazáró feladatlapok 11 éves tanulóknak ajánlott Évfolyam 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 a ta nu ló ne ve 1 foci:layout 1 4/15/11

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Vízvizsgálatok, vízszennyezés hatásai A víz (H 2 O - dihidrogén-oxid) (http://hu.wikipedia.org/wiki/v%c3%adz) az élőlények számára

Részletesebben

Öko-tábor. Szórakoztató kísérletek (Föld, Tűz, Víz, Levegő) VÍZ

Öko-tábor. Szórakoztató kísérletek (Föld, Tűz, Víz, Levegő) VÍZ 2014. július ötödik hete Mátraházi tábor első napja: Kirándulás Mátrafüredre Föld, tűz, víz, levegő kísérletek Öko-tábor Szórakoztató kísérletek (Föld, Tűz, Víz, Levegő) VÍZ 1. A gyémántcsempész trükkje

Részletesebben

Szakköri segédlet. FIZIKA 7-8. évfolyam 2015. Összeállította: Bolykiné Katona Erzsébet

Szakköri segédlet. FIZIKA 7-8. évfolyam 2015. Összeállította: Bolykiné Katona Erzsébet Szakköri segédlet FIZIKA 7-8. évfolyam 2015. Összeállította: Bolykiné Katona Erzsébet 1 Tartalomjegyzék 1. Szakköri tematika. 2 2. Szakköri tanári segédlet... 8 2.1. Hosszúság, terület, idő, térfogat,

Részletesebben

Doma Szóda 1/5 Verziószám: 1 Készült: 2009.november 10. BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK REACH

Doma Szóda 1/5 Verziószám: 1 Készült: 2009.november 10. BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK REACH Doma Szóda 1/5 Verziószám: 1 BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK REACH 1. Az anyag/ készítmény és a vállalat /vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése: Mosószóda (Nátrium-karbonát ) A készítmény felhasználási

Részletesebben

Biztonsági adatlap. A 2001/58/EC irányelv szerint

Biztonsági adatlap. A 2001/58/EC irányelv szerint 1. A termék/készítmény és az adatszolgáltató cég azonosítása A termék/készítmény azonosítása RIDOMIL GOLD Plus 42,5 WP Formuláció kód: A9402A A cég azonosítása Cég Syngenta Crop Protection AG P.O. Box

Részletesebben

A talaj és védelme. Óravázlatok életünk alapjainak feltárásához, 10-14 évesek tanításához. Készítette: Vásárhelyi Judit

A talaj és védelme. Óravázlatok életünk alapjainak feltárásához, 10-14 évesek tanításához. Készítette: Vásárhelyi Judit A talaj és védelme Óravázlatok életünk alapjainak feltárásához, 10-14 évesek tanításához Készítette: Vásárhelyi Judit A talaj nagyon fontos természeti erőforrása az emberiségnek, és a nemzeteknek is. Bosznia

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA. folyadék rovarirtószer, közvetlenül használva mászó rovarok ellen

BIZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA. folyadék rovarirtószer, közvetlenül használva mászó rovarok ellen BIZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A készítmény neve: A készítmény típusa: A hatóanyag neve: A hatóanyag CAS-neve: A biocid termék besorolása: Kiszerelés: PIRETOX

Részletesebben

1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA

1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Készítés dátuma: 2007. 10. 01. Felülvizsgálat dátuma: 2015. 05. 18-án felülvizsgált 2012. 10. 24-i változat 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Az anyag és/vagy készítmény:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint Kiadás időpontja: 2002 Felülvizsgálat dátuma: 2009-09-01 Változat száma: 1. 1./ A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A készítmény

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint Kiadás időpontja: 2009-01-19. Felülvizsgálat dátuma: -------------- Változat száma: 1. 1./ A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Készítmény

Részletesebben

Hazai talajosztályozási rendszerünk korszerűsítésének alapelvei, módszerei és javasolt felépítése. Kőzethatású talajok

Hazai talajosztályozási rendszerünk korszerűsítésének alapelvei, módszerei és javasolt felépítése. Kőzethatású talajok Hazai talajosztályozási rendszerünk korszerűsítésének alapelvei, módszerei és javasolt felépítése Kőzethatású Főtípusok és talajtípusok a hazai genetikai szemléletű talajosztályozásban (9 főtípus, 39 talajtípus)

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Elkészítés időpontja: 2013. 03. 18. Felülvizsgálat időpontja: 2015. 07. 10. Verziószám: 2

BIZTONSÁGI ADATLAP. Elkészítés időpontja: 2013. 03. 18. Felülvizsgálat időpontja: 2015. 07. 10. Verziószám: 2 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Akril primer

Részletesebben

Elkészítés időpontja: 2014. 05. 20. Felülvizsgálat időpontja: Verziószám: 1. 2.2. Címkézési elemek: Nem jelölésköteles.

Elkészítés időpontja: 2014. 05. 20. Felülvizsgálat időpontja: Verziószám: 1. 2.2. Címkézési elemek: Nem jelölésköteles. B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: Zwaluw, S-T70 Mélyalapozó 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet szerint Oldalszám:1/8 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG AZONOSÍTÁSA Az anyag vagy a készítmény azonosítása Kereskedelmi elnevezés: Z-GREASE LXEP 2 Hivatkozási szám: 755 Anyag/Keverék keverék Az anyag/készítmény felhasználása

Részletesebben

D-pH csökkentő-f -- Verzió: 1. BIZTONSÁGI ADATLAP. (az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklete szerint)

D-pH csökkentő-f -- Verzió: 1. BIZTONSÁGI ADATLAP. (az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklete szerint) 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosítók Kereskedelmi elnevezés: D-PH CSÖKKENTŐ-F A keverék/anyag neve: KÉNSAV 30-33% Termékkód/egyedi azonosítók: CAS szám: 7664-93-9

Részletesebben

A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A nagy földi légkörzés éghajlatot befolyásoló szerepének bemutatása

A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A nagy földi légkörzés éghajlatot befolyásoló szerepének bemutatása A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A nagy földi légkörzés éghajlatot befolyásoló szerepének bemutatása Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: víz, talajminta, gyurma, ételfesték, jég Szükséges

Részletesebben

- Fejthetőség szerint: kézi és gépi fejtés

- Fejthetőség szerint: kézi és gépi fejtés 6. tétel Földművek szerkezeti kialakítása, építés előkészítése Ismertesse a földmunkákat kiterjedésük szerint! Osztályozza a talajokat fejthetőség, tömöríthetőség, beépíthetőség szerint! Mutassa be az

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP FIGYELEM. Elkészítés időpontja: 2010. 10. 19. Felülvizsgálat időpontja: 2015. 10. 20. Verziószám: 2

BIZTONSÁGI ADATLAP FIGYELEM. Elkészítés időpontja: 2010. 10. 19. Felülvizsgálat időpontja: 2015. 10. 20. Verziószám: 2 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Zsírtalanító

Részletesebben

kémia ember a természetben műveltségterület Tanulói Bmunkafüzet Készítette Péter Orsolya Albert Attila

kémia ember a természetben műveltségterület Tanulói Bmunkafüzet Készítette Péter Orsolya Albert Attila Tanulói Bmunkafüzet S z ö v e g é r t é s s z ö v e g a l k o t á s Készítette Péter Orsolya Albert Attila kémia ember a természetben műveltségterület 3 A klór reakciói 8 A kén olvadása és forrása 10 A

Részletesebben

Összetevők a 648/2004/EG rendelet szerint: <5% nátrium hidroxid, anionos felületaktív anyagok.

Összetevők a 648/2004/EG rendelet szerint: <5% nátrium hidroxid, anionos felületaktív anyagok. 1/6. oldal MIRAX lefolyótisztító 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása: Kereskedelmi név: 1.1. Azonosító szám: 1.2. A készítmény felhasználása: Lefolyótisztító 1.3. Társaság/vállalat

Részletesebben

Kémia 6. osztály. 1. Halmazállapot-változások... 2. 2. Hűtsünk!... 4. 3. Reggeli italok készítése... 6. 5. Kémhatás vizsgálata lilakáposztával...

Kémia 6. osztály. 1. Halmazállapot-változások... 2. 2. Hűtsünk!... 4. 3. Reggeli italok készítése... 6. 5. Kémhatás vizsgálata lilakáposztával... Kémia 6. osztály 1 Kémia 6. osztály Tartalom 1. Halmazállapot-változások..................................................... 2 2. Hűtsünk!... 4 3. Reggeli italok készítése.......................................................

Részletesebben

A kísérlet célkitűzései: Az elektromos áram hatásainak kísérleti vizsgálata, az elektromos áram felhasználási lehetőségeinek áttekintése.

A kísérlet célkitűzései: Az elektromos áram hatásainak kísérleti vizsgálata, az elektromos áram felhasználási lehetőségeinek áttekintése. A kísérlet célkitűzései: Az elektromos áram hatásainak kísérleti vizsgálata, az elektromos áram felhasználási lehetőségeinek áttekintése. Eszközszükséglet: tanulói tápegység vezetékek, krokodil csipeszek

Részletesebben

Cillit vízkő- és rozsdaoldó háztartási kisgépekhez. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

Cillit vízkő- és rozsdaoldó háztartási kisgépekhez. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Azonosítási szám: D0221637 / 0030944 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt

Részletesebben

kiállítás kelte: 2002.05.10. módosítás kelte: 2015.05.07. 9. verzió

kiállítás kelte: 2002.05.10. módosítás kelte: 2015.05.07. 9. verzió A Brilliance Tisztítószer Gyártó Kft. ÁNTSZ száma: 12932/1998 A termék bejelentési számai: OKBI: 646/2002 OÉTI: 1079-2/2002, 1204/2011 OTH: JÜ-3296-5/2012 1. AZ ANYAG / KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG / VÁLLALKOZÁS

Részletesebben

Biztonsági adatlap. Az 1907/2006/EC irányelv szerint

Biztonsági adatlap. Az 1907/2006/EC irányelv szerint 1. A termék/készítmény és az adatszolgáltató cég azonosítása 1.1 A termék/készítmény azonosítása Syngenta márkanév Formulációs kód 1.2 Felhasználási terület Rovarölő szer 1.3. A cég azonosítása Cég Syngenta

Részletesebben

Prime Source vízkőoldó 1/5 Verziószám: 1 Készült: 2010.október14 BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK REACH

Prime Source vízkőoldó 1/5 Verziószám: 1 Készült: 2010.október14 BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK REACH Prime Source vízkőoldó 1/5 Verziószám: 1 BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK REACH 1. Az anyag/ készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése: PRIME SOURCE Vízkőoldó koncentrátum

Részletesebben

V. NEM FÉMES ELEMEK.

V. NEM FÉMES ELEMEK. V. NEM FÉMES ELEMEK. 34. A szén adszorbeáló képessége. Egy csepp piros tintával megfestett 10 cm 3 vizet rázzunk össze 1 percig gyógyszerszén (karbowander) tablettával. Rázás után leszűrjük a folyadékot:

Részletesebben

FIZIKA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete

FIZIKA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete FIZIKA munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 7. osztálya számára 7. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1. Egyenes

Részletesebben

CSEPP BETÉTI TÁRSASÁG 1462 BUDAPEST, Pf. 545

CSEPP BETÉTI TÁRSASÁG 1462 BUDAPEST, Pf. 545 Kiállítás kelte: 2011.05.02. Biztonsági adatlap A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint GHS / CLP Módosítva: 2011.05.02. 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Termékazonosító:

Részletesebben

Biztonsági Adatlap. A nyomtatás kelte: 2014. június 6. Felülvizsgálat időpontja: 2014. március 06.

Biztonsági Adatlap. A nyomtatás kelte: 2014. június 6. Felülvizsgálat időpontja: 2014. március 06. Oldal: 1 / 9 1. A keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1 Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító: Cleanpower 50 Cikkszám: EV-CP50K 1.2 A keverék megfelelő

Részletesebben

Elkészítés időpontja: 2008. november 12. Felülvizsgálat időpontja: 2013. december 13. Verziószám: 3

Elkészítés időpontja: 2008. november 12. Felülvizsgálat időpontja: 2013. december 13. Verziószám: 3 B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Mélyalapozó

Részletesebben

Biztonsági adatlap. Felhasználási terület: műanyag felületek ápolása lakossági és foglalkozás-szerű felhasználóknak

Biztonsági adatlap. Felhasználási terület: műanyag felületek ápolása lakossági és foglalkozás-szerű felhasználóknak Kiállítva: 2009.07.23. Biztonsági adatlap 1. Az anyag/készítmény és vállalat/vállalkozás azonosítása Készítmény neve: POMO Műanyagápoló Felhasználási terület: műanyag felületek ápolása lakossági és foglalkozás-szerű

Részletesebben

Biztonsági adatlap PIRIMOR 50 WG. Syngenta Crop Protection AG P.O. Box CH-4002 Basel környezeti veszély mérgező Svájc

Biztonsági adatlap PIRIMOR 50 WG. Syngenta Crop Protection AG P.O. Box CH-4002 Basel környezeti veszély mérgező Svájc 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A termék/készítmény azonosítása Terméknév Formulációs kód Felhasználás Cég Nematocid Syngenta Crop Protection AG P.O. Box CH-4002 Basel környezeti

Részletesebben

MESTER Erőmester Szerelési Ragasztó

MESTER Erőmester Szerelési Ragasztó (Az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK rendelet szerint) oldal 1 / 7 Verziószám: 2013/01 A biztonsági adatlap elkészítésének kelte: 2013. július 1. Felülvizsgálat kelte: - Az előző verzió hatályon kívül helyezésének

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP készült az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK és a 2015/830/EU rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP készült az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK és a 2015/830/EU rendelet szerint 1/6 TRANS BETON BIZTONSÁGI ADATLAP készült az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK és a 2015/830/EU rendelet szerint 1. szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 2. A VESZÉLYEK AZONOSÍTÁSA** A többszörösen módosított 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet értelmében veszélyes keverék.

BIZTONSÁGI ADATLAP. 2. A VESZÉLYEK AZONOSÍTÁSA** A többszörösen módosított 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet értelmében veszélyes keverék. BIZTONSÁGI ADATLAP A biztonsági adatlap kiadásának dátuma: 2003. június 26. Felülvizsgálva: 2009. december 14. 1. A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA** A keverék neve: A keverék felhasználása: Hidrogén-peroxidot

Részletesebben

Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola. 1134 Budapest, Dózsa György út 136.

Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola. 1134 Budapest, Dózsa György út 136. Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola 1134 Budapest, Dózsa György út 136. A munkavédelmi szabályozások egységes rendje 2013. 08. 01 KÉSZÍTETTE: Keszthelyi Zoltán s.k. Munkavédelmi Technikus MVT/BP/2007/41

Részletesebben

EU határérték erre a termékre (kategória/alkategória): 150 g/l (2007)/ 130 g/l(2010)*. Ez a termék legfeljebb. g/l VOC-t tartalmaz.

EU határérték erre a termékre (kategória/alkategória): 150 g/l (2007)/ 130 g/l(2010)*. Ez a termék legfeljebb. g/l VOC-t tartalmaz. B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Beltéri falfesték

Részletesebben

MESTER 1000 C Hőálló Tömítő

MESTER 1000 C Hőálló Tömítő (Az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK rendelet szerint) oldal 1 / 8 Verziószám: 2015/01 A biztonsági adatlap elkészítésének kelte: 2015. június 1. Felülvizsgálat kelte: - Az előző verzió hatályon kívül helyezésének

Részletesebben

Fénytörés vizsgálata. 1. feladat

Fénytörés vizsgálata. 1. feladat A kísérlet célkitűzései: A fény terjedési tulajdonságainak vizsgálata, törésének kísérleti megfigyelése. Plánparallel lemez és prizma törőtulajdonságainak vizsgálata. Eszközszükséglet: főzőpohár 2 db,

Részletesebben

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 1113 Budapest, Bocskai út 134-146. Tel.: 1 453-4631, Fax 1 2508398

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 1113 Budapest, Bocskai út 134-146. Tel.: 1 453-4631, Fax 1 2508398 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Vanish Oxi Action szőnyeg és kárpittisztító spray 1.1. Termékazonosító Vanish Oxi Action szőnyeg és kárpittisztító spray Azonosítási szám:

Részletesebben

TÁMOP 3.1.3. Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban

TÁMOP 3.1.3. Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban TÁMOP 3.1.3. Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban Fizika tanári segédletek, 8. évfolyam Műveltség terület Ember és természet fizika Összeállította Kardos Andrea

Részletesebben

Elkészítés időpontja: 2013. 09. 04. Felülvizsgálat időpontja: 2014. 09. 08. Verziószám: 2

Elkészítés időpontja: 2013. 09. 04. Felülvizsgálat időpontja: 2014. 09. 08. Verziószám: 2 B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Gépjárművek

Részletesebben

FIZIKA MUNKAFÜZET 7-8. ÉVFOLYAM IV. KÖTET

FIZIKA MUNKAFÜZET 7-8. ÉVFOLYAM IV. KÖTET FIZIKA MUNKAFÜZET 7-8. ÉVFOLYAM IV. KÖTET Készült a TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0008 azonosító számú "A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban"

Részletesebben

CSEPP BETÉTI TÁRSASÁG 1462 BUDAPEST, Pf. 545

CSEPP BETÉTI TÁRSASÁG 1462 BUDAPEST, Pf. 545 Kiállítás kelte: 2010-12-02 B i z t o n s á g i a d a t l a p A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint GHS / CLP Módosítva: 2010-12-02 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Termékazonosító:

Részletesebben

Kísérletek vákuumszivattyúval

Kísérletek vákuumszivattyúval A kísérlet célkitűzései: A nyomás fogalmának kísérletek útján történő mélyítése. Eszközszükséglet: vákuumszivattyú vákuumbúra csengővel lufi, gyufa, mécses, alkoholmentes sör főzőpoharak (100 és 250 ml),

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 453/2010 EK rendelet, 1907/2006 EK rendelet (REACH) és 1272/2008 EK rendelet (CLP-GHS) szerint Verziószám: 1.0

BIZTONSÁGI ADATLAP 453/2010 EK rendelet, 1907/2006 EK rendelet (REACH) és 1272/2008 EK rendelet (CLP-GHS) szerint Verziószám: 1.0 BIZTONSÁGI ADATLAP 453/2010 EK rendelet, 1907/2006 EK rendelet (REACH) és 1272/2008 EK rendelet (CLP-GHS) szerint Verziószám: 1.0 1.1. Termékazonosító A termék neve: A termék angol neve: A termék latin

Részletesebben

Mr. MUSCLE TŰZHELYTISZTÍTÓ

Mr. MUSCLE TŰZHELYTISZTÍTÓ 1/7. oldal Mr. Muscle tűzhelytsztító 1. A készítmény neve: Mr. MUSCLE TŰZHELYTISZTÍTÓ Gyártó cég neve: Cím: S.C.Johnson Europlant BV Mijdrecht, Holland Forgalmazó/Importáló cég neve: Cím: 1124 Budapest,

Részletesebben

Levegő térfogatának változása, hőáramlás

Levegő térfogatának változása, hőáramlás A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Az éltető légkörben lejátszódó időjárási jelenségek megismertetése, modellezése Eszközszükséglet: Szükséges eszközök: borszeszégő, gyufa, 2 db kis kémcső, 1 db nagy

Részletesebben

Lakossági tájékoztató IKR AGRÁR KFT. Hódmezővásárhely-Szikáncs

Lakossági tájékoztató IKR AGRÁR KFT. Hódmezővásárhely-Szikáncs IKR AGRÁR KFT. Hódmezővásárhely-Szikáncs 2016. május 29. Készítette: AGEL-CBI KFT. Verzió 1.0 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1. ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK... 3 1.1. NÖVÉVVÉDŐSZER RAKTÁR ADATA... 7 1.2. A RAKTÁRBÁZIS

Részletesebben

Elkészítés időpontja: 2016. 03. 24. Felülvizsgálat időpontja: - Verziószám: 1

Elkészítés időpontja: 2016. 03. 24. Felülvizsgálat időpontja: - Verziószám: 1 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Lábazat- és

Részletesebben

Kémia 9. osztály. 1. Lángfestés.. 2. 2. Gázok áramlási sebessége... 4. 3. Túltelített oldatok... 6

Kémia 9. osztály. 1. Lángfestés.. 2. 2. Gázok áramlási sebessége... 4. 3. Túltelített oldatok... 6 Kémia 9. osztály 1 Kémia 9. osztály Tartalom 1. Lángfestés.. 2 2. Gázok áramlási sebessége..................................................... 4 3. Túltelített oldatok............................................................

Részletesebben

Biztonsági adatlap. Az 1907/2006/EC irányelv szerint. kiadás dátuma: 2010. december 30. felülír minden korábbi kiadást Syngenta márkanév BRAVO 500

Biztonsági adatlap. Az 1907/2006/EC irányelv szerint. kiadás dátuma: 2010. december 30. felülír minden korábbi kiadást Syngenta márkanév BRAVO 500 1. A termék/készítmény és az adatszolgáltató cég azonosítása A termék/készítmény azonosítása Formulációs kód Felhasználási terület A cég azonosítása Cég Gombaölő szer Syngenta Crop Protection AG P.O. Box

Részletesebben

Környezeti veszély (N)

Környezeti veszély (N) 1/7. oldal RAID szúnyog- és légyirtó korong 1. A készítmény neve: 1.1. Kereskedelmi név: RAID szúnyog- és légyirtó korong Azonosítási szám: 861758/001 1.2. A készítmény felhasználása: háztartási insekticid

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK és a 44/2000(XII.27.) EüM rendelet szerint.

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK és a 44/2000(XII.27.) EüM rendelet szerint. 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG / VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Termék beazonosítása: Terméknév: PARAMO CUT 32 Kémiai megnevezés: keverék 1.2 Felhasználás: Vágóolaj. 1.3. Gyártó cég neve: Név: PARAMO, a.s.

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP készült a 1907/2006/EK, a 1272/2008/EK és a 2015/830/EK rendeletnek megfelelően

BIZTONSÁGI ADATLAP készült a 1907/2006/EK, a 1272/2008/EK és a 2015/830/EK rendeletnek megfelelően 1/7 KENOFIX BIZTONSÁGI ADATLAP készült a 1907/2006/EK, a 1272/2008/EK és a 2015/830/EK rendeletnek megfelelően 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: KENOFIX bőr-

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP készült az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK és a 2015/830/EU rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP készült az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK és a 2015/830/EU rendelet szerint 1/7 Cargo 3000 BIZTONSÁGI ADATLAP készült az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK és a 2015/830/EU rendelet szerint 1. szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: CARGO

Részletesebben

FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI

FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI TÁMOP 3.1.3 Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI Tanulói munkafüzet Műveltségterület: Földünk és környezetünk összeállította: Buncsák

Részletesebben

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint GLYKOSOL N

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint GLYKOSOL N Oldal 1 -tól/-től 8 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása

Részletesebben

A keverék osztályozása veszélyes az 1999/45/EK és a 1272/2008/EC rendelete alapján. nem veszélyes

A keverék osztályozása veszélyes az 1999/45/EK és a 1272/2008/EC rendelete alapján. nem veszélyes 1. A KEVERÉK ĚS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Termékazonosító: Név: Keverék leírása: HUNOR UNIVERZÁLIS SZILIKON fehér, színtelen univerzális szilikon tömítő és ragasztó 1.2 A keverék megfelelő

Részletesebben

Cillit Bang UPower Cleaner Felület- és WC tisztító

Cillit Bang UPower Cleaner Felület- és WC tisztító 1. Készítmény neve: Cillit Bang Power Cleaner Kereskedelmi név: Cillit Bang UPower Cleaner Azonosítási szám: 0045937 A készítmény felhasználása: Univerzális Társaság/vállalat azonosítása: Gyártó cég neve,

Részletesebben

ICS BISON TISZTÍTÓSZEREK

ICS BISON TISZTÍTÓSZEREK Kiállítás kelte: 2008-07-22. Felülvizsgálat dátuma: 2012-09-03. Készült a 1907/2006/EK RENDELET (REACH) és 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet szerint Utolsó frissítés: 2013-01-02. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az

Részletesebben

Biztonsági adatlap CASPER. 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt Felhasználás:

Biztonsági adatlap CASPER. 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt Felhasználás: 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Termékazonosító Termékazonosító Formulációs kód 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása

Részletesebben

Elkészítés időpontja: 2007. 06. 01. Felülvizsgálat időpontja: 2014. 04. 22. Verziószám: 4

Elkészítés időpontja: 2007. 06. 01. Felülvizsgálat időpontja: 2014. 04. 22. Verziószám: 4 B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: Cikkszám: 11310/04 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP (1907/2006/EK és a 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet szerint)

BIZTONSÁGI ADATLAP (1907/2006/EK és a 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet szerint) Honosítás kelte: 2012. 05. 09. Oldal: 1/(11) 1. A keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító A termék neve: AUTOWELD Hideghegesztő B komponens 1.2 A keverék megfelelő azonosított

Részletesebben

Aktualizálva: 2007.02.12. BIZTONSÁGI ADATLAP. 1211 Budapest, Bajáki Ferenc utca 27. Tel.: 06 1 278 0837 Fax: 06 1 278 0838

Aktualizálva: 2007.02.12. BIZTONSÁGI ADATLAP. 1211 Budapest, Bajáki Ferenc utca 27. Tel.: 06 1 278 0837 Fax: 06 1 278 0838 BIZTONSÁGI ADATLAP 1/7. oldal A magyar változat kiállításának kelte: 2004. 06. 05. Aktualizálás kelte: 2007. 02. 12. 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: (Gyorshatású felületfertőtlenítő szer) Gyártó cég neve: GmbH Postfach

Részletesebben

MaxBrillance univerzális zsíroldó 5 liter Készült:2012. február 18. Változat: 1.0 BIZTONSÁGI ADATLAP

MaxBrillance univerzális zsíroldó 5 liter Készült:2012. február 18. Változat: 1.0 BIZTONSÁGI ADATLAP Készült:2012 február 18 Változat: 10 BIZTONSÁGI ADATLAP MaxBrillance univerzális zsíroldó 5 liter 1907/2006/EK és a 453/2010/EK rendelet szerint 1 SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA

Részletesebben

b./ Hány gramm szénatomban van ugyanannyi proton, mint 8g oxigénatomban? Hogyan jelöljük ezeket az anyagokat? Egyforma-e minden atom a 8g szénben?

b./ Hány gramm szénatomban van ugyanannyi proton, mint 8g oxigénatomban? Hogyan jelöljük ezeket az anyagokat? Egyforma-e minden atom a 8g szénben? 1. Az atommag. a./ Az atommag és az atom méretének, tömegének és töltésének összehasonlítása, a nukleonok jellemzése, rendszám, tömegszám, izotópok, nuklidok, jelölések. b./ Jelöld a Ca atom 20 neutront

Részletesebben

*1.) Szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása:

*1.) Szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása: HungaroChemicals Kft. 1/14 FF CIP S BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006/EK rendelet (REACH) és a 2015/830/EU rendelettel A kiállítás kelte: 2010.12.06. *1.) Szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Verziószám: 1.0 (cseh: 1.1) Kiadás: 2015. 09. 04. Felülvizsgálat: BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK és az (EU) 830/2015 rendeleteknek megfelelően 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás

Részletesebben

TANMENERTJAVASLAT. a földrajz tantárgy tanításához a 7. évfolyam számára

TANMENERTJAVASLAT. a földrajz tantárgy tanításához a 7. évfolyam számára TANMENERTJAVASLAT a földrajz tantárgy tanításához a 7. évfolyam számára Készült az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet valamint Szentirmainé Brecsok Mária és alapján. Irányadó kerettanterv: módosított 34/2014.

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Bizalmas Bizalmas - Bizalmas - -

BIZTONSÁGI ADATLAP. Bizalmas Bizalmas - Bizalmas - - BIZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: KEMLER GÁZPALACKOK (GÁZKEVERÉK) Termék kód: - 1.1. Felhasználás (ipari, foglakozásszerű, magán): Az anyag/készítmény szerepe:

Részletesebben

Biztonsági adatlap CMA. kalcium- magnézium- acetát. oldat. Kiadás dátuma: 2013. június 5. 1137 Budapest, Szent István krt. 2. fax: +36 1 209 0067

Biztonsági adatlap CMA. kalcium- magnézium- acetát. oldat. Kiadás dátuma: 2013. június 5. 1137 Budapest, Szent István krt. 2. fax: +36 1 209 0067 Biztonsági adatlap CMA kalcium- magnézium- acetát oldat Kiadás dátuma: 2013. június 5. A készítmény és a vállalat azonosítása Készítmény megnevezése: kalcium- magnézium- acetát oldat Gyártó: Unichem Kft.

Részletesebben