Biológia 11. osztály

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Biológia 11. osztály"

Átírás

1 Biológia 11. osztály 1 Biológia 11. osztály Tartalom 1. Hámszövetek metszeteinek mikroszkópos vizsgálata Ízület vizsgálata Izomszövetek összehasonlítása Az ember nyálának kémiai összetétele és fermentatív tulajdonsága Vérpigmentek spektroszkópos vizsgálata Vörösvérsejt-számlálás EKG-vizsgálat, szívhang vizsgálata Légzési térfogat mérése Vizeletvizsgálat Sertésszív boncolása Szem boncolása Bőrérzékelés tanulmányozása Az ember belső elválasztású mirigyeinek mikroszkópos vizsgálata Szerzők: Dávidné Varga Gabriella, Hunka Gáborné Lektorálta: Dr. Farkas Sándor egyetemi docens A kísérleteket elvégezték: Laczóné Tóth Anett és Máté-Márton Gergely laboránsok Készült a TÁMOP / A természettudományos oktatás módszertanának és eszközparkjának megújítása Kaposváron című pályázat keretében Felelős kiadó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ A tananyagot a Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízása alapján a Kaposvári Városfejlesztési Nonprofit Kft. fejlesztette Szakmai vezető: Vámosi László laborvezető, Táncsics Mihály Gimnázium Kaposvár A fényképeket készítette: Szellő Gábor és Tamás István, Régió Média Bt. Tördelőszerkesztő: Parrag Zsolt, Ráta 2000 Kft. Kiadás éve: 2012, példányszám: 90 db VUPE 2008 Kft Kaposvár, Kanizsai u. 19. Felelős vezető: Vuncs Rita Második javított kiadás, 2013.

2 Biológia 11. osztály 2 1. Hámszövetek metszeteinek mikroszkópos vizsgálata Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Dávidné Varga Gabriella Az állatok szervezete szervrendszerekből áll, ezeket szervek alkotják. A szerveket felépítő szövetekben hasonló alakú és hasonló működést végző sejtek találhatók. A hámszövetek vastagságuk szerint lehetnek egy vagy több sejtsorúak. A sejtek alakja szerint lap-, köb- és hengerhámot különíthetünk el. Közös jellemzőjük a szorosan álló sejtek. Köztük a sejtközötti állomány, ellentétben a többi állati szövettel, nem jellemző. Mivel vérerek nem jutnak a sejtek közé, tápanyagot, oxigént a szomszédos kötőszövetektől diffúzióval kapnak. Működésük alapján is sokfélék. A fedőhám elsődleges feladata a védelem, a mirigyhám váladékot termel, az érzékhámnak ingerekre érzékenyek a sejtjei, a felszívóhám gyors felszívást tesz lehetővé. Hozzávalók (eszközök, anyagok) mikroszkóp feliratozott kész metszetek (rajta a hámszövet típusa és eredete): egyrétegű laphám többrétegű elszarusodó és el nem szarusodó laphám csillós hám hengerhám mirigyhám érzékhám különböző gerinces szervekből. Ahányféle metszet rendelkezésre áll, annyi fős csoportban dolgoznak a tanulók saját mikroszkóppal. A már megfigyelt metszeteket cserélhetik egymás között, vagy megosztják a tapasztalataikat. Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) Vizsgálj meg mikroszkóppal különféle hámszövet-típusokat! egyrétegű laphám többrétegű elszarusodó-, és el nem szarusodó laphám hengerhám csillós hám mirigyhám érzékhám 1. Jegyezd fel a nagyítás mértékét, és azt is melyik metszet honnan származik! 2. Rajzold le a látottakat! 3. Csoportosítsd a hámszöveteket a sejtjeik alakja szerint! Írj rá példát, melyik szervben fordul elő az embernél! 4. Csoportosítsd a hámszöveteket a funkciójuk szerint! Írj rá példát, melyik szervben fordul elő az embernél!

3 Feladatlap 3 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 11. osztály 1. Töltsd ki a táblázatot a megfigyeléseid során! a metszet a szövet típusa a szövet eredete a nagyítás sorszáma mértéke 2. Mindegyik metszetről készíts egyszerű, vonalas rajzot! 3. Csoportosítsd a hámszöveteket a sejtjeik alakja szerint ( az ábra segít), és írj mindegyikhez példát, melyik szervben fordul elő az embernél! 4. Csoportosítsd a hámszöveteket a funkciójuk szerint és írj mindegyikhez példát, melyik szervben fordul elő az embernél! Felhasznált irodalom BÁGYI Imréné (1990) Biológiai gyakorlatok, Budapest, Tankönyvkiadó pp. 23 ENDRÉDI Lajos (2000) Biológiai vizsgálatok, Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp PERENDY Mária (1996) Biológiai vizsgálatok, Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp LÉNÁRD Gábor (2007) Biológia 10., Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp. 93 ÁBRA: saját ötlet alapján.

4 Biológia 11. osztály 4 2. Ízület vizsgálata Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Hunka Gáborné Az emberi test tartó, illetve támasztórendszere a csontváz, amely 206 csontból áll. A csontok közt kialakuló kapcsolat lehet folyamatos (nem mozgatható) és megszakított, (mozgatható). A folyamatos csontkapcsolatban a két, vagy több kapcsolódó csont között nincs rés. Az ízületek az egy-, két-, vagy többirányú elmozdulás lehetőségét biztosítják. Hozzávalók (eszközök, anyagok) bonctál szike olló csirke szárny Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) Az ízület felépítését csirke szárnyán vizsgáljuk. 1. Óvatosan szedd le a bőrt a szárnyról, majd különítsd el az izmokat a csontokról! 2. Az izmok eltávolítása után figyeld meg a könyökízület szerkezetét! Készíts vázlatrajzot!

5 Feladatlap a.) Rajz készítése: 5 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 11. osztály b.) Milyen szöveteket különíthetünk el a bőrtelenített csirke szárnyon? c.) Milyen módon kapcsolódnak egymáshoz a csontok? d.) Mi található az érintkező felületeken? Mi a szerepe? e.) Sorolj fel az emberi szervezetből ízületeket! Felhasznált irodalom Saját ötlet alapján. ÁBRA: A- NICKEL, SCHUMMER ÉS SEIFERLE: A házityúk mellső végtagjának váza. A szárny csontjai közel kiterjesztett állapotban, kissé izoláltan; 1977.

6 Biológia 11. osztály 6 3. Izomszövetek összehasonlítása Készítette: Hunka Gáborné Emlékeztető, gondolatébresztő Az izomszövet mezodermális eredetű és a szervezet mozgatására differenciálódott. Izomszövet alkotja a test legnagyobb tömegét. Működésekor a kémiai energia mechanikai energiává alakul. Három formáját különböztetjük meg: 1. simaizomszövet 2. harántcsíkolt izomszövet 3. szívizomszövet Hozzávalók (eszközök, anyagok) mikroszkóp olló bonctű tárgylemez fedőlemez Petri-csésze 0,5 %-os NaCl-oldat izotóniás NaCl-oldat víz kész mikroszkópi metszetek a háromféle izomszövetről elölt szöcske Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Mikroszkóp alatt vizsgáld meg a kész preparátumokat! 2. Rajzold le a látottakat, majd hasonlítsd össze a tankönyv megfelelő ábráival! 3. Egészítsd ki a táblázatot a tanultak alapján (vagy a tankönyv segítségével)!

7 Feladatlap a.) Rajzold le a látottakat! 7 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 11. osztály b.) Egészítsd ki a táblázatot a tanultak alapján (vagy a tankönyv segítségével)! Izomszövet neve szerkezete állóképessége előfordulása c.) Készíts a szöcske lábából preparátumot! Vágj ki az izmokból egy kis darabot, tedd 0,5 %-os NaCloldatba! A bontótűvel roncsold szét a szöveteket! Utána fedd le egy csepp izotóniás sóoldattal! Vizsgáld meg mikroszkóppal és rajzold le! sima izomszövet szívizomszövet harátncsíkolt izomszövet Felhasznált irodalom JUHÁSZ Katalin VARGÁNÉ Lengyel Adrien: Színes érettségi tételek biológiából Középszint-szóbeli; Szeged, Maxim Kiadó, pp: 31. Saját ötlet alapján. ÁBRA: saját ötlet alapján.

8 Biológia 11. osztály 8 Készítette: Hunka Gáborné 4. Az ember nyálának kémiai összetétele és fermentatív tulajdonsága Emlékeztető, gondolatébresztő Az ember nyálának ph-értéke 6,2 és 7,4 között változhat. Viszkozitását mucin tartalmával magyarázhatjuk. A mucin híg savak hatására kicsapódik. A nyál amiláz enzimet és rodanidot is tartalmaz. A rodanidok főleg dohányos ember nyálából mutathatók ki, mert a májban történő méregtelenítés során létrejövő cianidnyomok a nyállal ürülnek. A vizsgálathoz a nyálat úgy nyerjük, hogy szájunkat 20 ml desztillált vízzel kétszer kiöblítjük. A nyálat szűréssel megtisztítjuk a sejtes elemektől (magvas laphámsejtek, széteső fehérvérsejtek, mirigysejtek). Hozzávalók (eszközök, anyagok) kémcsövek kémcsőállvány cseppentő pipetta tölcsér szűrőpapír vízfürdő üvegbot csempelap nyál 1 %-os ecetsav 3 %-os ferri-klorid-oldat 0,3 % NaCl-ot tartalmazó 1 %-os keményítőoldat Lugol-oldat Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Mucin-tartalom vizsgálata 5 ml nyálhoz adj néhány csepp 1 %-os ecetsavat! Jegyezd fel az eredményt! Szűrd le a csapadékot! 2. Rodanid kimutatása Adj 2-3 ml nyálhoz 3 %-os ferri-klorid oldatot! Jegyezd fel az eredményt! 3. Nyál-amiláz kimutatása Pipettázz 2 ml 0,3 % NaCl-ot tartalmazó 1 %- os keményítőoldatot egy kémcsőbe és adj hozzá 1 ml higított nyálat! Helyezz a kémcsőbe üvegbotot és állítsd C-os vízfürdőbe! Vegyél csepp-próbát két percenként a kémcsőből! Vidd a cseppet fehér csempelapra és végezz Lugol- próbát! Foglald az eredményt táblázatba!

9 Feladatlap 9 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 11. osztály 1. Mucintartalom vizsgálata a.) Az 1%-os ecetsav hozzácseppentése után mit tapasztaltál? b.) Jegyezd fel a csapadék leszűrése utáni tapasztalataidat! c.) Mi a mucin szerepe a szájüregben? d.) Hol találunk még mucint az ember szervezetében? Ott mi a feladata? 2. Rodanid kimutatása a.) Milyen változást tapasztaltál a 3%-os ferri-klorid nyálhoz adása után? Jegyezd fel a változást! 3. Nyál-amiláz kimutatása tapasztalat 2. perc 4. perc 6. perc 8. perc 10. perc 12. perc a.) Milyen anyag kimutatására alkalmas a Lugol oldat? b.) Mi a színváltozás szerkezeti magyarázata? c.) Mire bontja a nyál-amiláz a keményítőt? d.) Milyen környezeti feltételeket igényel a nyálban levő enzim az optimális működéséhez? fültőmirigy nyelv alatti mirigy állkapocs alatti mirigy Felhasznált irodalom LISSÁK Kálmán (1975) Élettani gyakorlatok és bemutatások; Budapest, Medicina Kiadó, pp ÁBRA: saját ötlet alapján.

10 Biológia 11. osztály Vérpigmentek spektroszkópos vizsgálata Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Hunka Gáborné A fehér fény spektroszkóppal történő bontásakor színes sávokból álló spektrumot kapunk. A sávok a hullámhossznak megfelelően helyezkednek el. Ha a látható fény vérpigmenten halad keresztül, az meghatározott hullámhosszúságú fényt nyel el. Jellegzetes elnyelési spektrum keletkezik, melynél fekete csíkok jelennek meg az elnyelésnek megfelelő helyen. Egy adott pigmenteknek mindig meghatározott elnyelési spektrum felel meg. Ezen alapszik a vérpigmentek spektroszkópos vizsgálata. Hozzávalók (eszközök, anyagok) spektroszkóp állvány kémcsövek pipetták mérőhenger defibrált vér víz Stokes-reagens (elkészítése: 1 rész vas-szulfátot, 2 rész borkősavat és 15 rész desztillált vízben oldunk.) Használat előtt az oldatot ammónium-hidroxiddal meglúgosítjuk. Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Oxi-hemoglobin vizsgálata Hígíts defibrált vért ötszörös térfogatú vízzel, és spektroszkópon figyeld meg! Ezután fokozatosan hígítsd a vért és vizsgáld újra! Jegyezd fel az eredményeket! 2. Hemoglobin vizsgálata Redukált hemoglobint az oxi-hemoglobinból nyerünk redukálószer, a Stokes- reagens hozzáadásával. Spektroszkópon figyeld meg, majd jegyezd fel az eredményt!

11 Feladatlap 11 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 11. osztály a.) Spektroszkópon figyeld meg a hemoglobin és az oxi-hemoglobin képét! Jegyezd fel az eredményt! Hasonlítsd össze a látott eredményt az itt megadott ábrán lévő adatokkal! b.) Hány nm-nél mutat abszorpciós csíkot a hemoglobin?...nm c.) Hány abszorpciós maximummal rendelkezik az oxi-hemoglobin?... d.) Hány nm-nél tapasztalod?... nm e.) Jellemezd a hemoglobin szerkezetét! f.) Mi a hemoglobin szerepe? g.) Milyen színű az oxidált hemoglobin? phys.bio.u-szeged.hu ÁBRA: saját ötlet alapján. Felhasznált irodalom

12 Biológia 11. osztály Vörösvérsejt-számlálás Készítette: Hunka Gáborné Emlékeztető, gondolatébresztő A számolás Bürker-kamrával történik. Ez egy tárgylemez nagyságú vastag üveglap, melynek középső harmadában, egymástól vájatokkal elválasztva három üvegcsík van. Mikroszkóppal a középsőn két, 9 mm 2 terület látható, melyeket az 1/5 és 1/20 mm távolságra levő vonalak 1/25 és 1/400 mm 2 területű négyzetekre, illetve 1/100 mm 2 nagyságú téglalapokra osztanak fel. A vörösvérsejtek számolása a kis négyzetekben (1/400 mm 2 ) vagy a kis téglalapokban történik. A beosztást tartalmazó üvegcsík két oldalán levő 1/10 mm-rel magasabb üvegcsíkokra helyezzük a fedőlemezt, melyet szorítók segítségével szorítunk le, úgy, hogy a kamra másik oldalán a Newton-féle gyűrűk láthatók legyenek. Ezáltal a beosztás felett kis hasábok keletkeznek, melyek köbtartalma 1/4000 mm 3. Hozzávalók (eszközök, anyagok) Bürker-kamra keverő (mélangeur) - pipetta mikroszkóp vérkészítmény Hayem-oldat ( 0,5 % NaCl, 2,5 % Na 2 SO 4, 0,025 % HgCl 2 ) hypertóniás sóoldat Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. A vérkészítményből a teljesen száraz nagyobbik keverő-pipettába (gömbjében piros üveggyöngy) az 1-es jelig felszívjuk a vért, majd a 101-es jelig az ún Hayem-oldatot! 2. A hígítás után a pipettát - két végét ujjunkkal befogva percig rázzuk, hogy a vérsejtek eloszlása a hígító folyadékban egyenletes legyen. 3. A pipettából néhány cseppet kifújva - amely nem keveredett - 1 cseppet a Bürker-kamra középső üvegcsíkjára, a fedőlemez mellé bocsátunk. Innen a vér a kapillaritás következtében beszivárog. 4. A kamrát mikroszkóp alá helyezve szűkített diafragmával és süllyesztett kondenzorral, közepes nagyítással vizsgáljuk. 5. A vörösvérsejteket mindkét területen kis négyzetben megszámoljuk, ezt összegezzük, elosztjuk 80-nal, a kapott középértéket szorozzuk rel.

13 Feladatlap 13 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 11. osztály a.) Számold meg a Bürker-kamra segítségével a vörösvérsejteket! (Az alsó és a jobb oldali vonalat érintő sejteket hagyd ki a számolásból!) b.) Mekkora egy felnőtt egészséges ember vérének térfogata? c.) Mi a vörösvérsejtek feladata? d.) Mit jelent a vérszegénység? Mi lehet az oka? e.) Hogyan előzhető meg a vérszegénység kialakulása? Felhasznált irodalom LISSÁK Kálmán: (1975) Élettani gyakorlatok és bemutatások; Budapest, Medicina Kiadó pp ÁBRA: saját ötlet alapján.

14 Biológia 11. osztály EKG-vizsgálat, szívhang vizsgálata Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Hunka Gáborné A szívműködés elektromos jeleit EKG-készülék segítségével emberen is vizsgálhatjuk. A 12-elvezetéses EKG lényege a négy végtagi és hat mellkasi elektróda segítségével készített EKG. Az elvezetések mindegyike a szív más-más részéről ad információt, így pontos információk nyerhetők a szív működéséről. A készülék nemzetközi megállapodás alapján mindig azonos elvezetési pontokon mért értékek alapján rajzolja a görbét. Az első hatot (I, II, III, avr, avl, avf) a végtagi elektródákból, a második hatot (V1, V2, V3, V4, V5, V6) a mellkasi elektródákból hozza létre. EKG- készülék Hozzávalók (eszközök, anyagok) Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) A vizsgálandó személyt kényelmes helyzetben lefektetjük. Két csuklójára és a bal lábszárára gumiszalaggal fémelektródokat rögzítünk. A jó kontaktus érdekében a fémelektródok alá fiziológiás sóoldattal átitatott vattát vagy gézdarabot helyezünk (fehér: bal kar, piros: jobb kar, zöld: bal láb, fekete: föld). Az EKG- készülék kábelvégeit a megfelelő elektródadugaszokba csatlakoztatjuk. Üzembe helyezése és az erősítés beállítása után (1 mv =1 cm), az Einthoven-féle elvezetéseknek megfelelően, felvételt készítünk. 1. Szólítsd fel a vizsgált személyt, hogy végezzen lassú, mély belégzést és kilégzést! Közben regisztráld a jeleket! 2. Kérd meg a vizsgált személyt, hogy tartsa vissza a lélegzetét kb. 1 percig (apnoe) és folyamatosan kísérd figyelemmel a jeleket! 3. Értékeld ki a kapott információkat!

15 Feladatlap EKG-görbe 15 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 11. osztály a.) Nevezd meg a görbén látható nevezetes pontokat, szakaszokat! P- hullám:...6 PR- szakasz:...6 QRS- komplex: 6 T- hullám:..6 ST- szakasz: 6 mentoftp.maltai.hu ÁBRA: hu.wikipedia.org Felhasznált irodalom

16 Biológia 11. osztály Légzési térfogat mérése Készítette: Hunka Gáborné Emlékeztető, gondolatébresztő A légzés térfogati viszonyait jellemezhetjük a percenkénti légzésszámmal (16) és a nyugodt légzéskor jellemző be- és kilégzési levegő mennyiségével (0,5 dm 3 ). E kettő szorzata adja a légzési perctérfogatot (8 dm 3 ). Ezek az értékek mérhetők és rögzíthetők. A légzésfunkció-vizsgálat a tüdőszövet működését, károsodását is képes kimutatni. A vizsgálati eszköz a spirometer, amely lehet zárt, vagy félig, illetve teljesen nyílt rendszerű. A spirometer a be- és kilélegzett levegő térfogatát és áramlási sebességét képes mérni. Az eredményekből következtetni lehet a tüdő működésére, a hörgők esetleges szűkületére, a légzőizmok állapotára. spirométer Hozzávalók (eszközök, anyagok) Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Mérd meg spirométerrel a normál kilégzéskor kilélegzett levegő mennyiségét! 2. Állapítsd meg a vitálkapacitás értékét! A vitálkapacitás mérésnél maximális belégzés után maximális kilégzést végzünk, és közben mérjük a tüdőből kiáramló levegő mennyiségét.

17 Feladatlap 17 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 11. osztály Párosítsd a fogalmakat a megállapításokkal! A) diffúzió B) gázcsere C) légcsere D) külső légzés E) belső légzés F) sejtlégzés 1. a sejtek és a vér között megvalósuló gázcsere 2. a részecskék belső energiájuk következtében fellépő mozgása 3. a légzőszerv ürege és a külvilág között létrejövő levegőkicserélődés 4. a különböző parciális nyomású gázok parciális nyomásának kiegyenlítődése 5. a sejtek oxidációs folyamatai 6. a légzőszerv ürege és a vér között megvalósuló gázcsere Hány liter oxigént veszünk fel egy óra alatt nyugodt légzés esetén? (Számold ki!) Nevezd meg az ábrán a nagybetűvel jelölt részeket! A:.. D:. B: E:.. C: Hutchinson-féle spirométer Saját ötlet alapján. ÁBRA: anatomia.uw.hu Felhasznált irodalom

18 Biológia 11. osztály Vizeletvizsgálat Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Hunka Gáborné Kiválasztó szervrendszerünk feladata a felesleges víz, sók és bomlástermékek eltávolítása a szervezetből. A vizelet napi mennyisége középértékben, átlagosan napi ötszöri ürítéssel 1500 ml. E mennyiség elsősorban a folyadékfelvételtől, továbbá a párologtatás során leadott víz mennyiségétől, a táplálék só- és fehérjetartalmától is függ. Normális vizelet centrifugálása során is képződik üledék, mely egyrészt nyálkából, kevés számú leukocytából és hámsejtekből, másrészt kristályos anyagokból áll. Hozzávalók (eszközök, anyagok) mikroszkóp tárgylemez fedőlemez centrifuga centrifugacső Pasteur-kapilláris táramérleg kémcsövek szűrőpapír tölcsér főzőpohár ecetsav HNO 3 -, AgNO 3 -, BaCl 2 -, HCl-oldat vizelet Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. A vizelet centrifugált üledékének vizsgálata Öntsd a vizeletet centrifugacsőbe és helyezd a táramérleg serpenyőjébe! A mérleg másik serpenyőjébe helyezz egy másik centrifugacsövet, és azt addig töltsd vízzel, míg az előbbi cső súlyát pontosan eléri! A kiegyensúlyozott csöveket helyezd egymással szemben a centrifugába és fordulat/perc mellett 5 percig centrifugáld! Ezután a vizeletet öntsd le az üledékről, majd Pasteur-kapillárissal összekeverve, 1 cseppet, zsírtalanított tárgylemezre helyezve, fedőlemezzel befedve vizsgáld mikroszkóppal! Rajzold le a tapasztaltakat! 2. Anorganikus alkotórészek kimutatása 2.1. Klorid-ion kimutatása A vizeletet pár csepp salétromsavval megsavanyítjuk, és annyi ezüst-nitrátot adunk hozzá, míg csapadék már nem képződik. Írd le tapasztalataidat! 2.2. Szulfát-ionok kimutatása A vizeletet ecetsavval savanyítsd meg, és annyi bárium-kloridot adj hozzá, míg csapadék képződik! A keletkezett csapadékot szűrd le, és a szűrletet főzd cc. sósavval! Majd ismét nézd meg, keletkezik-e bárium-klorid hozzáadására csapadék! Tapasztalataid rögzítsd!

19 Feladatlap 19 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 11. osztály Rajzold le a mikroszkóp alatt látottakat! Miért szükséges a salétromsavval való savanyítás? Milyen csapadék keletkezik? Miért savanyítjuk a vizeletet ecetsavval? Milyen csapadék keletkezik BaCl 2 hozzáadásakor? Mely szulfátokat tartalmazza? A sósavval főzött szűrletnél milyen csapadék képződik BaCl 2 hatására? Mely szulfátokat tartalmazza? A B C D E magnézium-ammóniumfoszfát savanyú ammóniumurát savanyú ammóniumurát húgysav kalcium-oxalát Felhasznált irodalom LISSÁK Kálmán: (1975) Élettani gyakorlatok és bemutatások; Budapest, Medicina Kiadó pp ÁBRA: saját ötlet alapján.

20 Biológia 11. osztály Sertésszív boncolása Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Hunka Gáborné Az ember keringési szervrendszerének központi szerve a szív. A tüdők között, a középvonaltól kissé balra, a gátorüregben helyezkedik el. Kívülről szívburok borítja, mely alatt a szívizom, a szívbelhártya, a pitvarok és kamrák helyezkednek el. Keringési rendszerünkben jelentős szerepe van a billentyűknek. Két típusát ismerjük: a zsebes - és a vitorlás billentyűt. Mindkét típusnak feladata a vér egyirányú áramlásának biztosítása. Hozzávalók (eszközök, anyagok) bonctál bonckészlet sertésszív (olyan szívet szerezzünk be, melyen a vérereket a szívtől távol vágták át) Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. A szívet kívülről a szívburok takarja be. Ezt vágd fel és távolítsd el! 2. Az emlősök szíve két pitvarból és két kamrából áll. Próbáld e részeket megkeresni! 3. Boncold fel a szívet! Először vágd fel a pitvart, nézd meg a vékony falát, dugd be az ujjad, és próbáld ki, mennyire tágul! 4. Vágd fel a szív csúcsát! Figyeld meg a két kamra falának vastagságát! 5. A bal pitvartól lefelé haladva vágd fel a kamrát! Melyik billentyűt találod a pitvar-és kamra határán? 6. Keresd meg a vitorlás billentyű mellett a bal felső sarokhoz kapcsolódó artériát! Vágd fel hosszában a kezdeti részét! Mit találtál ott?

21 Feladatlap 21 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 11. osztály Nevezd meg a szív betűkkel jelölt részeit! Hasonlítsd össze a két kamrafal vastagságát! Mely billentyűket találod a pitvarok és kamrák határán? Mi a szerepe a zsebes billentyűknek? Hol találsz ilyet? Rajzold fel a két vérkört! Melyek a szívciklus eseményei? nol.hu/tud-tech/ a_hibrid_szerv_nem_lokodik_ki ÁBRA: elsosegely.blog.hu Felhasznált irodalom

22 Biológia 11. osztály Szem boncolása Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Hunka Gáborné A szem a koponya szemüregében elhelyezkedő érzékszervünk. A szemgolyóhoz szemmozgató izmok és védőkészülékek (pl. könnymirigy, szemhéj) is kapcsolódnak. A szemgolyó falát három réteg alkotja: ínhártya, érhártya és ideghártya. Az ínhártya szerepe elsősorban a védelem, elülső része a szaruhártya, amely fénytörő közeg. Az érhártya feladata a többi réteg táplálása. Elülső része a szivárványhártya, közepén kerek réssel (pupilla). Az ideghártya tartalmazza a receptorokat és továbbítja az információkat az agy felé. A fény a pupillán keresztül jut a szemlencsére, amely azt a retinára fókuszálja. Szemlencsénk akkomodációs képessége lehetővé teszi, hogy a közeli és távoli tárgyakról is éles kép vetüljön a retinára. A képalkotást a fénytörő közegek (szaruhártya, csarnokvíz, szemlencse, üvegtest) együttesen végzik. A retinára a tárgy kicsinyített, fordított képét vetítik. Ha a retina elpusztul, a látás lehetetlenné válik. A retina receptorai fényre érzékeny sejtek: a csapok és a pálcikák. Ingerületüket a bipoláris sejteken keresztül azoknak a neuronoknak adják át, melyek axonjai összerendeződve alkotják a látóideget. Azon a ponton, ahol az idegsejt nyúlványok kilépnek a szemgolyóból, nincsenek fényérzékeny sejtek (vakfolt). Szemünk a fényintenzitás változásaihoz is kitűnően alkalmazkodik (adaptációs képesség). Hozzávalók (eszközök, anyagok) bonckészlet sertés vagy marhaszem Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Figyeld meg a szemgolyó külső felületét! Milyen részeit és segédszerveket ismersz fel? 2. Éles szikével készíts horizontális keresztmetszetet! Tanulmányozd az elülső szemcsarnokot, a szaruhártyát, a szivárványhártyát, a pupillát, és a szemlencsét! 3. Keresd meg a vakfoltot és az éleslátás helyét! 4. Egymás után fejtsd le a retinát, érhártyát!

23 Feladatlap 23 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 11. osztály Nevezd meg az ábrán a szem részeit! Sorold fel a szem fénytörő közegeit! Sorold fel az ideghártya sejtrétegeit a legbelső rétegtől kezdve! Mely szemhibákra ismersz az alábbi ábrákon? Hogyan javíthatók? alternativszemdr.hu ÁBRA: saját ötlet alapján. Felhasznált irodalom

24 Biológia 11. osztály Bőrérzékelés tanulmányozása Készítette: Hunka Gáborné Emlékeztető, gondolatébresztő Az ember kültakarója helyzete, szerkezete és a benne lévő idegvégződések alapján a legsokoldalúbb és legkiterjedtebb érzékszerv. A bőrreceptorok különböző minőségű ingerek felfogására alkalmasak. A tapintási érzethez a bőr deformálódása vezet. A Vater- Pacini-féle testek nyomásreceptorként szerepelnek. A hidegrecepciót a felszíni rétegben levő Krause-végbunkók, míg a melegérzékelést a mélyebben elhelyezkedő Ruffini-féle végtestek végzik. E receptorok úgynevezett hideg-, meleg pontokban tömörülnek. A hidegérzékelő receptorok az epidermiszhez közelebb helyezkednek el. Térküszöb az a legkisebb távolság, melyen kívül két nyomáspontot éppen meg tudunk, azon belül pedig már nem tudunk megkülönböztetni. Hozzávalók (eszközök, anyagok) Frey-féle tapintóserte tompa hegyű, kb. 15 cm hosszú fémpálca (esetleg nagyméretű szeg) gumi, vagy műanyag cső főzőpoharak törlőruha bőrceruza két üvegkád olló 40 C-os víz 37 C-os víz jeges víz Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. A bőr tapintás-érzékelésének tanulmányozása a) Jelölj ki a vizsgálandó egyén kézhátán egy 2 cm élhosszúságú négyzetet! b) A vizsgálandó egyén hunyja be a szemét, vagy fordítsa el a fejét! c) A vizsgálatot végző személy a kijelölt területen sűrűn egymás mellett érintse meg a bőrt a tapintósertével! d) Minden egyes pontot, melyet a vizsgált személy jelez, tintával jelöld meg! e) Végezd el a vizsgálatot a hüvelykpárnán is! 2. Hideg- és meleg receptorok keresése a kézhát és a tenyér bőrén a) Állítsd a fémpálcát egy-két percre jeges vízbe! b) Rajzolj a vizsgálandó egyén kézháti bőrére egy 2 3 cm nagyságú téglalapot! c) Töröld le gondosan a pálcát, majd érintsd meg a kézháton megjelölt téglalap egyes pontjait! A vizsgált egyén fordítsa el a fejét és jelezze, ha hideget érez! d) A megtalált hidegpontokat jelöld kék tintával! e) Végezd el a kísérletet a tenyér bőrén is! g) Végezd el a kísérletet az előző módon melegpontokra is! 3. A hőérzet erősségének összefüggése a hőnek kitett felszín nagyságával Helyezd egyik ujjad a 40 C-os vízbe, a másik kezed pedig a 37 C-os vízbe! Mit tapasztalsz? 4. Térküszöb meghatározása a) Érintsd meg a vizsgálandó személy bőrét az alig nyitott olló két hegyével! b) Kérdezd meg, hány nyomáspontot észlel! c) Mérd le azt a távolságot az olló két hegye között, melynél még két nyomáspontot lehet elkülöníteni, s amely után már csak egy pontot észlel a vizsgált személy! d) Végezd el a vizsgálatot ujjbegyen, arcon! Rögzítsd a tapasztaltakat!

25 Feladatlap 25 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 11. osztály 1. A bőr tapintás-érzékelésének tanulmányozása Melyik helyen számoltál több nyomáspontot? 2. Hideg- és meleg receptorok keresése a kézhát és a tenyér bőrén Hasonlítsd össze a hidegpontok számát a kézháton és a tenyéren! Hasonlítsd össze a melegpontok számát a kézháton és a tenyéren! Hasonlítsd össze a meleg- és hidegpontok számát mindkét oldalon! 3. A hőérzet erősségének összefüggése a hőnek kitett felszín nagyságával Mit tapasztaltál? Magyarázd a jelenséget! 4. Térküszöb meghatározás Mekkora a távolság az olló két hegye közt, még külön pontok érzékelésekor? Hasonlítsd össze az ujjbegyen és az arcon tapasztaltakat! Felhasznált irodalom PERENDY Mária: (1980) Biológiai gyakorlatok kézikönyve. Budapest, Gondolat Könyvkiadó. pp LISSÁK Kálmán: (1975) Élettani gyakorlatok és bemutatások; Budapest, Medicina Kiadó pp ÁBRA: unicafe.hu/egeszseg/testunk/az-emberi-test-a-bor/

26 Biológia 11. osztály 26 Készítette: Dávidné Varga Gabriella 13. Az ember belső elválasztású mirigyeinek mikroszkópos vizsgálata Emlékeztető, gondolatébresztő A hormonok az életműködések szabályozásában szerepet játszó kémiai hatóanyagok. A többségük belső elválasztású mirigyekben termelődik. Ezeknek a mirigyeknek nincs kivezető csövük, így váladékukat közvetlenül a vérbe öntik. Hatásukat távol a mirigytől, a rájuk érzékeny sejtekben fejtik ki. Ismerkedj meg az ember hormonális szabályozásában fontos néhány miriggyel! A pajzsmirigy a gége és a légcső előtt elhelyezkedő szerv. A mellékvesék a vesék felső csúcsához kapcsolódnak. A hasnyálmirigy emésztőenzimeket előállító mirigyszövetébe mintegy szigetszerűen ágyazódnak bele azok a sejtek, amelyek hormonokat termelnek. A férfiak páros nemi mirigye a here, a hasüregen kívül, a herezacskóban található. A nők nemi mirigye a petefészek, amely a medencében elhelyezkedő mandula nagyságú páros szerv. Hozzávalók (eszközök, anyagok) mikroszkóp, feliratozott kész metszetek (rajta a belső elválasztású mirigy neve): pajzsmirigy, mellékvese, hasnyálmirigy, here, petefészek metszetei. Ahányféle metszet rendelkezésre áll, annyi fős csoportban dolgoznak a tanulók saját mikroszkóppal. A már megfigyelt metszeteket cserélhetik egymás között, vagy megosztják a tapasztalataikat. Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Vizsgáld meg mikroszkóppal a különféle belső elválasztású mirigyekből készített preparátumokat! a) A pajzsmirigy metszetén keress hámszöveti réteggel körülvett tüszőket, hólyagokat! Ezek ürege tárolja a hormonokat, köztük a tiroxint. b) A mellékvese metszetén a kéregrész kötőszöveti burka alatt több réteget különböztethetsz meg. A legkülsőben található a só- és vízháztartásra, a következőben a szénhidrát-anyagcserére és a legbelsőben az ivarmirigyekre ható hormonok helye. A metszet belsejében látható az adrenalint termelő velőállomány. c) A hasnyálmirigy metszetében erősebben festődve jól láthatók a nagyszámban előforduló egymástól elkülönült sejtek, amelyek az inzulint termelik. d) A here metszetén jól kivehetők a here-csatornák és a csatornák közti sejtcsoportok, amelyekben termelődik a férfi nemi hormon, a tesztoszteron. e) A petefészek metszetében keress kisebb és nagyobb méretű és kör alakú tüszőket, valamint az ovális alakú, betüremkedő falú sárgatesteket, amelyek a női nemi hormonokat termelik! 2. Mindegyik vizsgált metszetről készíts rajzokat! 3. A rajzokhoz írd oda az általad felismert részletek nevét!

27 Feladatlap 27 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 11. osztály 1. Az ábra az emberi szervezet főbb belső elválasztású mirigyeit mutatja vázlatosan. Nevezd meg a betűvel jelölt mirigyeket! A, E,. B, F,. C, G, D, H, Készíts rajzokat a megvizsgált belső elválasztású mirigyek metszeteiről! 3. A rajzokhoz írd oda az általad felismert részletek nevét! 4. Melyik belső elválasztású mirigyre jellemző? Írd az állítások számait a vizsgált mirigyek neve mellé! pajzsmirigy: mellékvese kéregállománya: here: hasnyálmirigy: mellékvese velőállománya: petefészek: 1, inzulin 2, tiroxin 3, tesztoszteron, 4, adrenalin 5, ösztrogén, 6, progeszteron 7, só- és vízháztartásra ható hormon 8, csökkent működésének eredménye a törpenövés 9, hormonja jód tartalmú 10, mindkét nemben megtalálható mirigy, ami nemi működésre ható hormont is termel 11, a működő izom ereit tágítja 12, csökkent működésének az eredménye a cukorbetegség 13, betegsége a golyva 14, a hormonjait szabályos ciklusokban termeli 15, a vércukorszintet csökkenti a hormonja 16, hímivarsejteket is termel Felhasznált irodalom BOTH M.-CSORBA L. ((2011) Biológia 11. munkafüzet, Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó LÉNÁRD Gábor (1987) Biológiai laboratóriumi vizsgálatok Budapest, Tankönyvkiadó pp SZERÉNYI G. (2010) Biológia érettségizőknek 1.kötet, Szeged, Mozaik pp.192 ÁBRA: saját ötlet alapján.

28 A laboratóriumi munka rendje 1. A laboratóriumi helyiségben a gyakorlatok alatt csak a gyakorlatvezető tanár, a laboráns, illetve a gyakorlaton résztvevő tanulók tartózkodhatnak. 2. A teremben tartózkodó valamennyi személy köteles betartani a tűzvédelmi és munkavédelmi előírásokat. 3. A gyakorlat végeztével a tanulók rendbe teszik a munkaterületüket, majd a gyakorlatvezető tanár átadja a laboránsnak a helyiséget. A csoport ezek után hagyhatja el a termet. 4. A laboratóriumot elhagyni csak bejelentés után lehet. 5. A gyakorlaton részt vevők az általuk okozott kárért anyagi felelősséget viselnek. 6. Táskák, kabátok tárolása a laboratórium előterének tanulószekrényeiben megengedett. A terembe legfeljebb a laborgyakorlathoz szükséges taneszköz hozható be. 7. A laboratóriumi foglalkozás során felmerülő problémákat (meghibásodás, baleset, rongálás, stb.) a gyakorlatvezető tanár a laborvezetőnek jelenti és szükség szerint közreműködik annak elhárításában és a jegyzőkönyv felvételében. Munkavédelmi és tűzvédelmi előírások a laboratóriumban Az alábbi előírások minden személyre vonatkoznak, akik a laboratóriumban és az előkészítő helyiségben tartózkodnak. A szabályok tudomásulvételét aláírásukkal igazolják, az azok megszegéséből eredő balesetekért az illető személyt terheli a felelősség. 1. Valamennyi tanulónak kötelező ismerni a következő eszközök helyét és működését: - Gázcsapok, vízcsapok, elektromos kapcsolók - Porraloltó készülék, vészzuhany - Elsősegélynyújtó felszerelés - Elszívó berendezések - Vegyszerek és segédanyagok 2. A gyakorlatokon kötelező egy begombolható laborköpeny viselése, melyeket a tanulók helyben vehetnek igénybe. Köpeny nélkül a munka nem kezdhető el. 3. A hosszú hajat a baleset elkerülése végett össze kell fogni. 4. A laboratóriumban étkezni tilos. 5. A tanárnak jelenteni kell, ha bármiféle rendkívüli esemény következik be (sérülés, károsodás). Bármilyen, számunkra jelentéktelen eseményt (karmolás, preparálás közben történt sérülés stb.), toxikus anyagokkal való érintkezést, balesetet, veszélyforrást (pl. meglazult foglalat, kilógó vezeték) szintén jelezni kell a tanárnak. 6. A nagyobb értékű műszerek ki/be kapcsolásához kérjük a laboráns segítségét. Ezek felsorolása a mellékletben található. 7. A maró anyagok és tömény savak/lúgok kezelése kizárólag gumikesztyűben, védőszemüvegben történhet. Ha maró anyagok kerülnek a bőrünkre, azonnal törüljük le puha ruhával, majd mossuk le bő csapvízzel. 8. Mérgező, maró folyadékok pipettázása csak dugattyús pipettával vagy pipettázó labdával történhet. 9. A kísérleti hulladékokat csak megfelelő módon és az arra kijelölt helyen szabad elhelyezni. A veszélyes hulladékokat (savakat, lúgokat, szerves oldószereket stb.) gyűjtőedényben gyűjtsük. Vegyszermaradványt ne tegyünk vissza a tárolóedénybe. 10. A gyakorlati órák alkalmával elkerülhetetlen a nyílt lánggal, melegítéssel való munka. Működési szabályzat - A gázégő begyújtásának a menete: 1; tűzveszélyes anyagok eltávolítása, 2; a kivételi hely gázcsapjának elzárása, 3; a fő gázcsap kinyitása, 4; az égő levegőszelepének szűkítése, 5; a gyufa meggyújtása, 6; a kivételi hely gázcsapjának kinyitása és a gáz meggyújtása. - A kémcsöveket szakaszosan melegítjük, az edény száját soha ne irányítsuk személyek felé. - Tűzveszélyes anyagokat ne tartsunk nyílt láng közelében. Az ilyen anyagokat tartalmazó üvegeket tartsuk lezárva, és egyszerre csak kis mennyiséget töltsünk ki. - Ne torlaszoljuk el a kijárati ajtót, és az asztalok közötti teret. - Az elektromos, 230 V-ról működő berendezéseket csak a tanár előzetes útmutatása alapján szabad használni. Ne nyúljunk elektromos berendezésekhez nedves kézzel, a felület, melyen elektromos tárgyakkal kísérletezünk, legyen mindig száraz. - Tilos bármely elektromos készülék belsejébe nyúlni, burkolatát megbontani - A meghibásodást jelentsük a gyakorlatvezető tanárnak, a készüléket pedig a hálózati csatlakozó kihúzásával áramtalanítsuk. - Esetleges tűzkeletkezés esetén a laboratóriumot a tanulók a tanár vezetésével a kijelölt menekülési útvonalon hagyhatják el. 11. Munkahelyünkön tartsunk rendet. Ha bármilyen rendellenességet tapasztalunk, azt jelentsük a gyakorlatot vezető tanárnak. Rövid emlékeztető az elsősegély-nyújtási teendőkről Vegyszerek használata mindig csak a vegyszer biztonsági adatlapja szerint történhet. Az elsősegély-nyújtási eljárásokat a gyakorlatvezető tanár végzi. Tűz vagy égési sérülés esetén - Az égő tárgyat azonnal eloltjuk alkalmas segédeszközökkel (víz, homok, porraloltó, pokróc, stb.). Elektromos tüzet vízzel nem szabad oltani. - Vízzel nem elegyedő szerves oldószerek tüzét tilos vízzel oltani! - Az égési sebet ne mossuk, ne érintsük, ne kenjük be, hanem csak száraz gézlappal fedjük be. Kisebb sérülésnél (zárt bőrfelületnél) használhatók az Irix vagy Naksol szerek. Mérgezés esetén - Ha bőrre került: száraz ruhával felitatjuk, majd bő vízzel lemossuk. - A bőrre, illetve testbe kerülő koncentrált kénsavat nem szabad vízzel lemosni, vagy hígítani, mert felforrósodik és égési sérüléseket okoz - Ha szembe jutott: bő vízzel kimossuk (szemzuhany), majd 2%- os bórsav oldattal (ha lúg került a szembe) vagy NaHCO 3 oldattal (ha sav került a szembe) öblítünk és a szemöblögető készletet használjuk. - Ha belélegezték: friss levegőre visszük a sérültet. - Ha szájüregbe jutott: a vegyszert kiköpjük, és bő vízzel öblögetünk. Sebesülés esetén - A sebet nem mossuk vízzel, hanem enyhén kivéreztetjük. - A sebet körül fertőtlenítjük a baleseti szekrényből vett alkoholos jódoldattal, majd tiszta és laza gézkötést helyezünk rá. Kisebb sérüléseknél sebtapaszt alkalmazunk. Áramütés esetén - Feszültség mentesítünk, a balesetest lefektetjük, pihentetjük és a sebeit laza gézkötéssel látjuk el. Amennyiben az áramütés a szívet is leállítaná, azonnali újraélesztésre van szükség. Értesítjük az iskolaorvost.

Biológia 8. osztály. 1. A binokuláris mikroszkóp használata... 2. 2. Ozmózis és adszorpció... 4

Biológia 8. osztály. 1. A binokuláris mikroszkóp használata... 2. 2. Ozmózis és adszorpció... 4 Biológia 8. osztály 1 Biológia 8. osztály Tartalom 1. A binokuláris mikroszkóp használata............................................ 2 2. Ozmózis és adszorpció........................................................

Részletesebben

Fizika 8. osztály. 1. Elektrosztatika I... 2. 2. Elektrosztatika II... 4. 3. Ohm törvénye, vezetékek ellenállása... 6

Fizika 8. osztály. 1. Elektrosztatika I... 2. 2. Elektrosztatika II... 4. 3. Ohm törvénye, vezetékek ellenállása... 6 Fizika 8. osztály 1 Fizika 8. osztály Tartalom 1. Elektrosztatika I.............................................................. 2 2. Elektrosztatika II.............................................................

Részletesebben

Biológia 5. osztály. 1. Lágyszárú növények vizsgálata... 2. 2. A sztereomikroszkóp használata, működése... 4. 3. Élesztőgomba vizsgálata...

Biológia 5. osztály. 1. Lágyszárú növények vizsgálata... 2. 2. A sztereomikroszkóp használata, működése... 4. 3. Élesztőgomba vizsgálata... Biológia 5. osztály 1 Biológia 5. osztály Tartalom 1. Lágyszárú növények vizsgálata................................................. 2 2. A sztereomikroszkóp használata, működése......................................

Részletesebben

FIZIKA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete

FIZIKA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete FIZIKA munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 8. osztálya számára 8. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1. Elektrosztatika

Részletesebben

Fizika 7. osztály. 1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata Mikola-csővel... 2

Fizika 7. osztály. 1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata Mikola-csővel... 2 Fizika 7. osztály 1 Fizika 7. osztály Tartalom 1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata Mikola-csővel...................... 2 2. Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás vizsgálata lejtőn....................

Részletesebben

Földrajz 6. osztály. 1. Gyújtsunk gyertyát! A gyertyaviasz változásai... 2. 2. Tüzeskedjünk! Az égés feltételei és típusai... 4

Földrajz 6. osztály. 1. Gyújtsunk gyertyát! A gyertyaviasz változásai... 2. 2. Tüzeskedjünk! Az égés feltételei és típusai... 4 Földrajz 6. osztály 1 Földrajz 6. osztály Tartalom 1. Gyújtsunk gyertyát! A gyertyaviasz változásai..................................... 2 2. Tüzeskedjünk! Az égés feltételei és típusai.......................................

Részletesebben

Földrajz 5. osztály. 1. Mutassuk ki a levegőt!... 2. 2. Nyomjuk össze a levegőt!... 4. 3. Gázok hőmérséklete és térfogata közötti összefüggés...

Földrajz 5. osztály. 1. Mutassuk ki a levegőt!... 2. 2. Nyomjuk össze a levegőt!... 4. 3. Gázok hőmérséklete és térfogata közötti összefüggés... Földrajz 5. osztály 1 Földrajz 5. osztály Tartalom 1. Mutassuk ki a levegőt!........................................................ 2 2. Nyomjuk össze a levegőt!......................................................

Részletesebben

Kémia 11. osztály. Fényelhajlás, fényszórás; A dialízis szemléltetése... 2. 2. A hőmérséklet és a nyomás hatása a kémiai egyensúlyra...

Kémia 11. osztály. Fényelhajlás, fényszórás; A dialízis szemléltetése... 2. 2. A hőmérséklet és a nyomás hatása a kémiai egyensúlyra... Kémia 11. osztály 1 Kémia 11. osztály Tartalom 1. Kolloid rendszerek vizsgálata: Fényelhajlás, fényszórás; A dialízis szemléltetése................................. 2 2. A hőmérséklet és a nyomás hatása

Részletesebben

12. FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 12. osztálya számára. o s z t ály

12. FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 12. osztálya számára. o s z t ály A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 12. osztálya számára 12. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1. Időjárási

Részletesebben

TERMÉSZETISMERET. (Fizika) o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete

TERMÉSZETISMERET. (Fizika) o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete TERMÉSZETISMERET (Fizika) Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 5. osztálya számára 5. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1.

Részletesebben

Biológia 6. osztály. 1. A talaj élő és élettelen alkotórészeinek vizsgálata... 2

Biológia 6. osztály. 1. A talaj élő és élettelen alkotórészeinek vizsgálata... 2 Biológia 6. osztály 1 Biológia 6. osztály Tartalom 1. A talaj élő és élettelen alkotórészeinek vizsgálata................................. 2 2. A talaj víztartalma, vízáteresztő- és vízvisszatartó képességének

Részletesebben

Fizika 9. osztály. 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás... 2. 2. Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás vizsgálata lejtőn...

Fizika 9. osztály. 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás... 2. 2. Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás vizsgálata lejtőn... Fizika 9. osztály 1 Fizika 9. osztály Tartalom 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás............................................. 2 2. Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás vizsgálata lejtőn....................

Részletesebben

11. FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 11. osztálya számára. o s z t ály

11. FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 11. osztálya számára. o s z t ály A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 11. osztálya számára 11. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1. Ekvatoriális

Részletesebben

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály 2015. április 24. 12:30 feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc Kódszám: Türr István Gimnázium és Kollégium 1. feladat: A vese

Részletesebben

Földrajz 7. osztály. 1. Miért van hideg a sarkvidékeken?... 2. 2. A napsugarak beesési szöge és a felmelegedés... 4. 3. Aprózódás hőingás által...

Földrajz 7. osztály. 1. Miért van hideg a sarkvidékeken?... 2. 2. A napsugarak beesési szöge és a felmelegedés... 4. 3. Aprózódás hőingás által... Földrajz 7. osztály 1 Földrajz 7. osztály Tartalom 1. Miért van hideg a sarkvidékeken?............................................... 2 2. A napsugarak beesési szöge és a felmelegedés...................................

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek emelt szint 1011 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Tanulói munkafüzet. FIZIKA 9. évfolyam 2015. egyetemi docens

Tanulói munkafüzet. FIZIKA 9. évfolyam 2015. egyetemi docens Tanulói munkafüzet FIZIKA 9. évfolyam 2015. Összeállította: Scitovszky Szilvia Lektorálta: Dr. Kornis János egyetemi docens Tartalomjegyzék 1. Az egyenletes mozgás vizsgálata... 3 2. Az egyenes vonalú

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal O k t a t á si Hivatal : Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Kémia II. kategória 3. forduló Budapest, 2015. március 21. A verseny döntője három feladatból áll. Mindhárom feladat szövege, valamint

Részletesebben

fogalmak: szerves és szervetlen tápanyagok, vitaminok, esszencialitás, oldódás, felszívódás egészséges táplálkozás:

fogalmak: szerves és szervetlen tápanyagok, vitaminok, esszencialitás, oldódás, felszívódás egészséges táplálkozás: Biológia 11., 12., 13. évfolyam 1. Sejtjeinkben élünk: - tápanyagok jellemzése, felépítése, szerepe - szénhidrátok: egyszerű, kettős és összetett cukrok - lipidek: zsírok, olajok, foszfatidok, karotinoidok,

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15.

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga egészségügyi alapmodul természetgyógyászati képzéshez 2000. február 23. 2 TÁJÉKOZTATÓ az

Részletesebben

FELADATLAPOK BIOLÓGIA

FELADATLAPOK BIOLÓGIA FELADATLAPOK BIOLÓGIA 11. osztály, tehetséggondozó szakkör/fakultáció Lukácsné Zubor Zsuzsa TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék...2. oldal Tűz és balesetvédelem...3.oldal 1. Biokémia- diffúzió, ozmózis jelensége...7.

Részletesebben

Az emberi test. 23. Megnyílik a világ A látás

Az emberi test. 23. Megnyílik a világ A látás Az emberi test 23. Megnyílik a világ A látás Ne csak nézd! Miért nevezik világtalannak a nem látókat? 23.1. Az emberi szem 23.2. A szem helyzete a koponyában szemgolyó köt hártya könnymirigy könnycsatorna

Részletesebben

Anyagok, eszközök: 10%-os sósav, csirkelábszárcsont, főzőpohár, vasháromláb, azbesztlap, gyufa

Anyagok, eszközök: 10%-os sósav, csirkelábszárcsont, főzőpohár, vasháromláb, azbesztlap, gyufa 1. Kísérlet A csont kémiai összetevőinek vizsgálata Anyagok, eszközök: 10%-os sósav, csirkelábszárcsont, főzőpohár, vasháromláb, azbesztlap, gyufa A.) Tegyél 10%-os sósavat tartalmazó főzőpohárba csirkelábszárcsontot!

Részletesebben

AZ EMÉSZTÉS ÉLETTANA. Fehérjeemésztés kimutatása földigiliszta tápcsatornájában

AZ EMÉSZTÉS ÉLETTANA. Fehérjeemésztés kimutatása földigiliszta tápcsatornájában AZ EMÉSZTÉS ÉLETTANA Az állati szervezetek testük felépítéséhez szükséges anyagokat és energiát táplálék formájában veszik fel. Táplálékuk minısége szerint lehetnek húsevık, növényevık és mindenevık. A

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az ember hormonrendszerének felépítése

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az ember hormonrendszerének felépítése TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az ember hormonrendszerének felépítése A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az ember szabályozó szervrendszere: A törzsfejlődés során a növények és az állatok szervezetében

Részletesebben

BIOLÓGIA munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 9. osztálya számára

BIOLÓGIA munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 9. osztálya számára A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete BIOLÓGIA munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 9. osztálya számára 9. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1. A nyelv

Részletesebben

Szakköri tanulói munkafüzet

Szakköri tanulói munkafüzet Szakköri tanulói munkafüzet Biológia 7-8. évfolyam 2015. Összeállította: Heiling Jolán 1 TARTALOM MUNKA-ÉS BALESETVÉDELMI, TŰZVÉDELMI SZABÁLYOK... 2 1. FÉNYMIKROSZKÓP ÉS MIKROSZKÓPI TECHNIKÁK... 4 2. BAKTÉRIUMOK

Részletesebben

TÁMOP 3.1.3. Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban

TÁMOP 3.1.3. Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban TÁMOP 3.1.3. Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban Fizika tanulói segédletek, 8. évfolyam Műveltség terület Ember és természet fizika Összeállította Kardos Andrea

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc párban is végezhető) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A hal külső és belső testfelépítésének vizsgálata

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc párban is végezhető) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A hal külső és belső testfelépítésének vizsgálata TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc párban is végezhető) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A hal külső és belső testfelépítésének vizsgálata A legfejlettebb állatok a gerincesek törzsébe tartoznak. Ezek

Részletesebben

KÉMIA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete

KÉMIA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete KÉMIA munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 7. osztálya számára 7. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1. Keverék

Részletesebben

Tanulói munkafüzet. FIZIKA 11. évfolyam emelt szintű tananyag 2015. egyetemi docens

Tanulói munkafüzet. FIZIKA 11. évfolyam emelt szintű tananyag 2015. egyetemi docens Tanulói munkafüzet FIZIKA 11. évfolyam emelt szintű tananyag 2015. Összeállította: Scitovszky Szilvia Lektorálta: Dr. Kornis János egyetemi docens Tartalomjegyzék 1. Egyenes vonalú mozgások..... 3 2. Periodikus

Részletesebben

FELADATLAPOK BIOLÓGIA

FELADATLAPOK BIOLÓGIA FELADATLAPOK BIOLÓGIA 7. évfolyam Patonainé Tóth Gyöngyi SZÍNTESTEK VIZSGÁLATA 01 1/2! T BALESETVÉDELEM, BETARTANDÓ SZABÁLYOK, AJÁNLÁSOK A kísérlet során használt eszközökkel rendeltetésszerűen dolgozz!

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 1521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 1411 ÉRETTSÉG VZSGA 2016. május 18. EGÉSZSÉGÜGY ALAPSMERETEK KÖZÉPSZNTŰ ÍRÁSBEL ÉRETTSÉG VZSGA JAVÍTÁS-ÉRTÉKELÉS ÚTMUTATÓ EMBER ERŐFORRÁSOK MNSZTÉRUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (30 perc) SNI tananyag Az emberi szív felépítése és működése

TANULÓI KÍSÉRLET (30 perc) SNI tananyag Az emberi szív felépítése és működése A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: TANULÓI KÍSÉRLET (30 perc) SNI tananyag Az emberi szív felépítése és működése Az ember anyagszállítás-szervrendszere, az emberi szív felépítése, vérnyomásmérés

Részletesebben

IX. Az emberi szem és a látás biofizikája

IX. Az emberi szem és a látás biofizikája IX. Az emberi szem és a látás biofizikája IX.1. Az emberi szem felépítése A szem az emberi szervezet legfontosabb érzékelő szerve, mivel a szem és a központi idegrendszer közreműködésével az elektromágneses

Részletesebben

Kémia 6. osztály. 1. Halmazállapot-változások... 2. 2. Hűtsünk!... 4. 3. Reggeli italok készítése... 6. 5. Kémhatás vizsgálata lilakáposztával...

Kémia 6. osztály. 1. Halmazállapot-változások... 2. 2. Hűtsünk!... 4. 3. Reggeli italok készítése... 6. 5. Kémhatás vizsgálata lilakáposztával... Kémia 6. osztály 1 Kémia 6. osztály Tartalom 1. Halmazállapot-változások..................................................... 2 2. Hűtsünk!... 4 3. Reggeli italok készítése.......................................................

Részletesebben

Kísérletek vákuumszivattyúval

Kísérletek vákuumszivattyúval A kísérlet célkitűzései: A nyomás fogalmának kísérletek útján történő mélyítése. Eszközszükséglet: vákuumszivattyú vákuumbúra csengővel lufi, gyufa, mécses, alkoholmentes sör főzőpoharak (100 és 250 ml),

Részletesebben

Földrajz 9. osztály. 1. A belső bolygók pályájának szemléltetése... 2. 2. A Hold Föld körüli mozgása... 4. 3. Földrajzi fokhálózat...

Földrajz 9. osztály. 1. A belső bolygók pályájának szemléltetése... 2. 2. A Hold Föld körüli mozgása... 4. 3. Földrajzi fokhálózat... Földrajz 9. osztály 1 Földrajz 9. osztály Tartalom 1. A belső bolygók pályájának szemléltetése........................................ 2 2. A Hold Föld körüli mozgása....................................................

Részletesebben

Kémia 7. osztály. 1. Keverék és vegyület tulajdonságainak tanulmányozása... 2

Kémia 7. osztály. 1. Keverék és vegyület tulajdonságainak tanulmányozása... 2 Kémia 7. osztály 1 Kémia 7. osztály Tartalom 1. Keverék és vegyület tulajdonságainak tanulmányozása............................. 2 2. Szétválasztási eljárások I. Ülepítés, szűrés, kristályosítás, szublimáció,

Részletesebben

A kísérlet célkitűzései: Az elektromos áram hatásainak kísérleti vizsgálata, az elektromos áram felhasználási lehetőségeinek áttekintése.

A kísérlet célkitűzései: Az elektromos áram hatásainak kísérleti vizsgálata, az elektromos áram felhasználási lehetőségeinek áttekintése. A kísérlet célkitűzései: Az elektromos áram hatásainak kísérleti vizsgálata, az elektromos áram felhasználási lehetőségeinek áttekintése. Eszközszükséglet: tanulói tápegység vezetékek, krokodil csipeszek

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Kálium-dikromát cc. kénsavas oldata 65272-71-1. Cím: Tel.:

Kálium-dikromát cc. kénsavas oldata 65272-71-1. Cím: Tel.: Verzió: 01 Kiadás dátuma: 01/01/06 Nyomtatás dátuma: 2006.04.20 1. Vegyianyag neve, gyártó és forgalmazó cég adatai Anyag vagy készítmény neve: Szinonim név: CAS szám: EU szám: Cikkszám: Kálium-dikromát

Részletesebben

Elkészítés időpontja: 2014. 05. 20. Felülvizsgálat időpontja: Verziószám: 1. 2.2. Címkézési elemek: Nem jelölésköteles.

Elkészítés időpontja: 2014. 05. 20. Felülvizsgálat időpontja: Verziószám: 1. 2.2. Címkézési elemek: Nem jelölésköteles. B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: Zwaluw, S-T70 Mélyalapozó 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt

Részletesebben

Kémia OKTV döntő forduló II. kategória, 1. feladat Budapest, 2011. április 9.

Kémia OKTV döntő forduló II. kategória, 1. feladat Budapest, 2011. április 9. Oktatási Hivatal Kémia OKTV döntő forduló II. kategória, 1. feladat Budapest, 2011. április 9. A feladat elolvasására 15 perc áll rendelkezésre. A feladathoz csak a 15 perc letelte után szabad hozzákezdeni.

Részletesebben

EU határérték erre a termékre (kategória/alkategória): 150 g/l (2007)/ 130 g/l(2010)*. Ez a termék legfeljebb. g/l VOC-t tartalmaz.

EU határérték erre a termékre (kategória/alkategória): 150 g/l (2007)/ 130 g/l(2010)*. Ez a termék legfeljebb. g/l VOC-t tartalmaz. B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Beltéri falfesték

Részletesebben

Eszközök: Két egyforma, könnyen mozgó iskolai kiskocsi rugós ütközőkkel, különböző nehezékek, sima felületű asztal vagy sín.

Eszközök: Két egyforma, könnyen mozgó iskolai kiskocsi rugós ütközőkkel, különböző nehezékek, sima felületű asztal vagy sín. 1. Newton törvényei Két egyforma, könnyen mozgó iskolai kiskocsi rugós ütközőkkel, különböző nehezékek, sima felületű asztal vagy sín. Mindkét kocsira helyezzen ugyanakkora nehezéket, majd az egyik kocsit

Részletesebben

Fejlesztő neve: VADICSKÓ JUDIT. Tanóra címe: A SEJTET FELÉPÍTŐ KÉMIAI ANYAGOK ÉS JELLEMZŐ REAKCIÓIK

Fejlesztő neve: VADICSKÓ JUDIT. Tanóra címe: A SEJTET FELÉPÍTŐ KÉMIAI ANYAGOK ÉS JELLEMZŐ REAKCIÓIK Fejlesztő neve: VADICSKÓ JUDIT Tanóra címe: A SEJTET FELÉPÍTŐ KÉMIAI ANYAGOK ÉS JELLEMZŐ REAKCIÓIK 1. Az óra tartalma A tanulási téma bemutatása; A téma és a módszer összekapcsolásának indoklása: A természettudományos

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP FIGYELEM. Elkészítés időpontja: 2010. 10. 19. Felülvizsgálat időpontja: 2015. 10. 20. Verziószám: 2

BIZTONSÁGI ADATLAP FIGYELEM. Elkészítés időpontja: 2010. 10. 19. Felülvizsgálat időpontja: 2015. 10. 20. Verziószám: 2 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Zsírtalanító

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása BIZTONSÁGI ADATLAP (Készült a 453/2010/EU rendelettel módosított 1907/2006/EK rendelet szerint) 1.1. Termékazonosító 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása A termék neve: Kálium-metabiszulfit

Részletesebben

Szaktanári segédlet. BIOLÓGIA 10. évfolyam 2015. Összeállította: Ambrus Ildikó

Szaktanári segédlet. BIOLÓGIA 10. évfolyam 2015. Összeállította: Ambrus Ildikó Szaktanári segédlet BIOLÓGIA 10. évfolyam 2015. Összeállította: Ambrus Ildikó 1 Tartalom Munka- és balesetvédelmi, tűzvédelmi szabályok... 2 1. Állati szövetek: többrétegű elszarusodó laphám... 4 2. Állati

Részletesebben

Az élő szervezetek menedzserei, a hormonok

Az élő szervezetek menedzserei, a hormonok rekkel exponálunk a munka végén) és azt utólag kivonjuk digitálisan a képekből. A zajcsökkentés dandárját mindig végezzük a raw-képek digitális előhívása során, mert ez okozza a legkevesebb jelvesztést

Részletesebben

Elkészítés időpontja: 2014. július 8. Felülvizsgálat időpontja: - Verziószám: 1 1. 1.1.

Elkészítés időpontja: 2014. július 8. Felülvizsgálat időpontja: - Verziószám: 1 1. 1.1. B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. 1.1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termékazonosító: Cikkszám: 40434 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása:

Részletesebben

Szakköri segédlet. FIZIKA 7-8. évfolyam 2015. Összeállította: Bolykiné Katona Erzsébet

Szakköri segédlet. FIZIKA 7-8. évfolyam 2015. Összeállította: Bolykiné Katona Erzsébet Szakköri segédlet FIZIKA 7-8. évfolyam 2015. Összeállította: Bolykiné Katona Erzsébet 1 Tartalomjegyzék 1. Szakköri tematika. 2 2. Szakköri tanári segédlet... 8 2.1. Hosszúság, terület, idő, térfogat,

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Vízvizsgálatok, vízszennyezés hatásai A víz (H 2 O - dihidrogén-oxid) (http://hu.wikipedia.org/wiki/v%c3%adz) az élőlények számára

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 19. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A reggeli emésztése a gyomor funkciója, egészséges táplálkozás A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései:

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A reggeli emésztése a gyomor funkciója, egészséges táplálkozás A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A reggeli emésztése a gyomor funkciója, egészséges táplálkozás A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az ember táplálkozás szervrendszere: 1. TÁPLÁLKOZÁS FOGALMA: A táplálkozáson

Részletesebben

HASZÁLATI ÚTMUTATÓ OHF-118 LÉGKEVERÉSES SÜTŐ

HASZÁLATI ÚTMUTATÓ OHF-118 LÉGKEVERÉSES SÜTŐ HASZÁLATI ÚTMUTATÓ OHF-118 LÉGKEVERÉSES SÜTŐ Importálja és forgalmazza: Orion Elektronikai Kft. H-1106 Budapest, Jászberényi út 29. 1 FONTOS FIGYELMEZTETÉSEK Amikor elektromos készülékeket használ, kérjük

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

MUNKAANYAG. Forrai Jánosné. Előkészítő munka. A követelménymodul megnevezése: Monolit beton készítése I.

MUNKAANYAG. Forrai Jánosné. Előkészítő munka. A követelménymodul megnevezése: Monolit beton készítése I. Forrai Jánosné Előkészítő munka A követelménymodul megnevezése: Monolit beton készítése I. A követelménymodul száma: 0482-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-002-30 ELŐKÉSZÍTŐMUNKA

Részletesebben

VESZÉLY. Elkészítés időpontja: 2008. 09. 09. Felülvizsgálat időpontja: 2015. 06. 01. Verziószám: 3

VESZÉLY. Elkészítés időpontja: 2008. 09. 09. Felülvizsgálat időpontja: 2015. 06. 01. Verziószám: 3 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Zsírtalanító,

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120 700300 V2/0614 H MAGYAR Az eredeti használati utasítás fordítása Használat előtt olvassa el a használati útmutatót, és tartsa kéznél a készülék mellett! 1. Általános információ... 184 1.1 Használati útmutatóval

Részletesebben

INTEGRÁLT TERMÉSZETTUDOMÁNYOS VERSENY 2011

INTEGRÁLT TERMÉSZETTUDOMÁNYOS VERSENY 2011 NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ ZRT. KRÚDY GYULA GIMNÁZIUM, KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ KÖZÉPISKOLA, IDEGENFORGALMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKKÉPZÕ ISKOLA INTEGRÁLT TERMÉSZETTUDOMÁNYOS VERSENY 2011 AZ ISKOLA NEVE:... AZ ISKOLA

Részletesebben

II. Grafikonok elemzése (17 pont)

II. Grafikonok elemzése (17 pont) I. Az ember táplálkozása (10 pont) Többszörös választás 1) Melyek őrlőfogak a maradó fogazatunkban (az állkapcsok középvonalától kifelé számozva)? 1) az 5. fog 2) a 3. fog 3) a 8. fog 4) a 2. fog 2) Melyik

Részletesebben

a III. kategória (11-12. évfolyam) feladatlapja

a III. kategória (11-12. évfolyam) feladatlapja 2009/2010. tanév I. forduló a III. kategória (11-12. évfolyam) feladatlapja Versenyző neve:... évfolyama: Iskolája : Település : Felkészítő szaktanár neve:.. Megoldási útmutató A verseny feladatait nyolc

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. (Készült a 453/2010/EU rendelettel módosított 1907/2006/EK rendelet szerint) BORKÉN

BIZTONSÁGI ADATLAP. (Készült a 453/2010/EU rendelettel módosított 1907/2006/EK rendelet szerint) BORKÉN BIZTONSÁGI ADATLAP (Készült a 453/2010/EU rendelettel módosított 1907/2006/EK rendelet szerint) Verzió szám:2.0 Kiadás dátuma: 2011. 01.19. 1.1. TERMÉKAZONOSÍTÓ 1. AZ ANYAG ÉS A VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA A

Részletesebben

Optical Grade Methanol 5154694. Tűzveszélyes, Mérgező. Telefonszám vészhelyzet esetére Swedish Poisons Information Centre : +46 (0)8 331 231

Optical Grade Methanol 5154694. Tűzveszélyes, Mérgező. Telefonszám vészhelyzet esetére Swedish Poisons Information Centre : +46 (0)8 331 231 GE Healthcare BIZTONSÁGI ADATLAP Megfelel a 2001/58/EK-vel módosított 91/155/EGK EK irányelvnek - Magyarország Magyar 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalat azonosítása Terméknév Katalógus szám

Részletesebben

Földrajz 12. osztály

Földrajz 12. osztály Földrajz 12. osztály 1 Földrajz 12. osztály Tartalom 1. Foucoult-inga, a Föld forgásának bizonyítása...................................... 2 2. Föld kerületének meghatározása GPS-el.........................................

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM SUGÁRVÉDELMI SZABÁLYZAT

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM SUGÁRVÉDELMI SZABÁLYZAT 1 A Szegedi Tudományegyetem Sugárvédelmi Szabályzata SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM SUGÁRVÉDELMI SZABÁLYZAT 2015 2 A Szegedi Tudományegyetem Sugárvédelmi Szabályzata TARTALOM 1. A Sugárvédelmi Szabályzat célja,

Részletesebben

ANATÓMIA FITNESS AKADÉMIA

ANATÓMIA FITNESS AKADÉMIA ANATÓMIA FITNESS AKADÉMIA sejt szövet szerv szervrendszer sejtek általános jellemzése: az élet legkisebb alaki és működési egysége minden élőlény sejtes felépítésű minden sejtre jellemző: határoló rendszer

Részletesebben

Oktatási Hivatal. első képsor ÁLLATOK második képsor NÖVÉNYEK 1. A. 2. B. 3. C. 4. D. 5. E. 6. F. 7. G. 8. H. 9. I. 10. J. 6. 7. 8. 9. 10. 2. 3. 4. 5.

Oktatási Hivatal. első képsor ÁLLATOK második képsor NÖVÉNYEK 1. A. 2. B. 3. C. 4. D. 5. E. 6. F. 7. G. 8. H. 9. I. 10. J. 6. 7. 8. 9. 10. 2. 3. 4. 5. 1. Képek párosítása (20 pont) Két, 10-10 képből álló képsort vetítünk. Az első képsor állatok képeit tartalmazza, a második képsor pedig növényekét. Mind az állatok, mind a növények képét fel kell ismerni,

Részletesebben

Égési sérülések ellátása Égési sérülést okozhat minden olyan tárgy, gőz, gáz, levegő, folyadék, aminek a hőmérséklete magasabb a testhőmérsékletnél, vagy egyéb külső tényezők, mint az elektromos áram savak,

Részletesebben

VESZÉLY. Elkészítés időpontja: 2010. november 29. Felülvizsgálat időpontja: 2014. június 18. Verziószám: 2

VESZÉLY. Elkészítés időpontja: 2010. november 29. Felülvizsgálat időpontja: 2014. június 18. Verziószám: 2 B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító CAS-szám: 7790-94-5 EU-szám: 232-234-6 Index-szám: 016-017-01 REACH-regisztrációs szám: 01-2119454163-45-0001

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET 1 4. évfolyam számára Tantárgyi célok, feladatok

KÖRNYEZETISMERET 1 4. évfolyam számára Tantárgyi célok, feladatok KÖRNYEZETISMERET 1 4. évfolyam számára Tantárgyi célok, feladatok A környezetismeret tantárgy célja, hogy felkeltse az érdeklődést a tanulókban a környezetük iránt. Ezért e tantárgy tananyagát több műveltségi

Részletesebben

Elkészítés időpontja: 2016. 03. 24. Felülvizsgálat időpontja: - Verziószám: 1

Elkészítés időpontja: 2016. 03. 24. Felülvizsgálat időpontja: - Verziószám: 1 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Lábazat- és

Részletesebben

Gyakorló ápoló képzés 2012.06.05.

Gyakorló ápoló képzés 2012.06.05. ÉRZÉKSZERVEK 1 Ingerlékenység: az élőlények közös tulajdonsága, ami azt jelenti, hogy képesek felfogni és feldolgozni a külső környezetből és a szervezetünkből származó hatásokat, ingereket. A külvilág

Részletesebben

szerkezeti képletét és add meg a kémiai (=szisztematikus) megnevezésüket. (3,25 p)

szerkezeti képletét és add meg a kémiai (=szisztematikus) megnevezésüket. (3,25 p) Név:... Helység /Iskola/évfolyam. Kémiatanár neve:. Beküldési határidő: 2010. április 20 TAKÁCS CSABA KÉMIA EMLÉKVERSENY, X.-XII. osztály, IV. forduló, 2009 / 2010 es tanév, XV. évfolyam 1. Van-e kapcsolat

Részletesebben

FELADATLAPOK BIOLÓGIA

FELADATLAPOK BIOLÓGIA FELADATLAPOK BIOLÓGIA 8. osztály Lengyelné Hohl Márta biológia-8-01 1/2 A CSONTVÁZ FELÉPÍTÉSE: GERINCOSZLOP, CSIGOLYÁK! BALESETVÉDELEM, BETARTANDÓ SZABÁLYOK, AJÁNLÁSOK A mikroszkóp használatát a tanárod

Részletesebben

b./ Hány gramm szénatomban van ugyanannyi proton, mint 8g oxigénatomban? Hogyan jelöljük ezeket az anyagokat? Egyforma-e minden atom a 8g szénben?

b./ Hány gramm szénatomban van ugyanannyi proton, mint 8g oxigénatomban? Hogyan jelöljük ezeket az anyagokat? Egyforma-e minden atom a 8g szénben? 1. Az atommag. a./ Az atommag és az atom méretének, tömegének és töltésének összehasonlítása, a nukleonok jellemzése, rendszám, tömegszám, izotópok, nuklidok, jelölések. b./ Jelöld a Ca atom 20 neutront

Részletesebben

A 10. OSZTÁLYOS BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN TANMENET SZAKISKOLÁK SZÁMÁRA

A 10. OSZTÁLYOS BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN TANMENET SZAKISKOLÁK SZÁMÁRA A 10. OSZTÁLYOS BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN TANMENET SZAKISKOLÁK SZÁMÁRA Biológia tanmenet-javaslatunk a 2000 augusztusában hatályba lépett Kerettanterv és a Pedellus Novitas Kiadó Biológia tanterve alapján készült.

Részletesebben

VESZÉLY. Elkészítés időpontja: 2007. 06. 26. Felülvizsgálat időpontja: 2015. 05. 29. Verziószám: 4

VESZÉLY. Elkészítés időpontja: 2007. 06. 26. Felülvizsgálat időpontja: 2015. 05. 29. Verziószám: 4 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: A elsősorban

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései az Épületgépészeti munkabiztonsági és környezetvédelmi feladatok, valamint a Kisteljesítményű kazán fűtői

Részletesebben

Kémia OKTV döntő I. kategória, 1. feladat Budapest, 2012. március 31. Titrálások hipoklorittal

Kémia OKTV döntő I. kategória, 1. feladat Budapest, 2012. március 31. Titrálások hipoklorittal Oktatási Hivatal KÓDSZÁM: Kémia OKTV döntő I. kategória, 1. feladat Budapest, 2012. március 31. Titrálások hipoklorittal A hipoklorition erélyes oxidálószer. Reakciói általában gyorsan és egyértelmű sztöchiometria

Részletesebben

B I Z T ONS Á G I ADA TLA P

B I Z T ONS Á G I ADA TLA P B I Z T ONS Á G I ADA TLA P 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: POLYIFIXR 1 03.0008 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt

Részletesebben

A köztiagy (dienchephalon)

A köztiagy (dienchephalon) A köztiagy, nagyagy, kisagy Szerk.: Vizkievicz András A köztiagy (dienchephalon) Állománya a III. agykamra körül szerveződik. Részei: Epitalamusz Talamusz Hipotalamusz Legfontosabb kéregalatti érző- és

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. GE Healthcare. Reconstitution Buffer; part of 'CyScribe Direct mrna labeling kit' RPN5665 NIF1922. 1.

BIZTONSÁGI ADATLAP. GE Healthcare. Reconstitution Buffer; part of 'CyScribe Direct mrna labeling kit' RPN5665 NIF1922. 1. GE Healthcare BIZTONSÁGI ADATLAP Megfelel a 2001/58/ECvel módosított 91/155/EEC EK irányelvnek Magyarország Magyar 1. A készítmény neve Terméknév Katalógus szám Reconstitution Buffer; part of 'CyScribe

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

EÖTVÖS LABOR EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM TATA FELADATLAPOK KÉMIA. emelt szintű érettségire felkészítő foglalkozás. Magyar Csabáné

EÖTVÖS LABOR EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM TATA FELADATLAPOK KÉMIA. emelt szintű érettségire felkészítő foglalkozás. Magyar Csabáné FELADATLAPOK KÉMIA emelt szintű érettségire felkészítő foglalkozás Magyar Csabáné 00 1/2 Kedves Diákok! BEVEZETÉS A tanfolyam az emelt szintű kémia érettségi kísérleti feladataira készít fel, de az írásbelire

Részletesebben

Lotus Therme. Lotus egészség. www.lotustherme.net

Lotus Therme. Lotus egészség. www.lotustherme.net Lotus Therme Lotus egészség 1 www.lotustherme.net HU 2 Gyógyászati kezelések A kezelések előtt orvosi konzultáció szükséges Orvosi vizsgálat HUF 6.500, Receptírás / darab HUF 3.000, Pakolások és fürdők

Részletesebben

FIZIKA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete

FIZIKA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete FIZIKA munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 7. osztálya számára 7. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1. Egyenes

Részletesebben

1/8 AQUA-PEROX 35% C < 50% OLDAT. Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklete szerint

1/8 AQUA-PEROX 35% C < 50% OLDAT. Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklete szerint 1/8 Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklete szerint 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Az anyag/készítmény azonosítása: Hatóanyag: Hidrogén-peroxid 35% c

Részletesebben

TÁMOP 3.1.3. Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban

TÁMOP 3.1.3. Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban TÁMOP 3.1.3. Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban Fizika tanári segédletek, 8. évfolyam Műveltség terület Ember és természet fizika Összeállította Kardos Andrea

Részletesebben

A B C D 1. ábra. Béka ideg-izom preparátum készítése

A B C D 1. ábra. Béka ideg-izom preparátum készítése III. Idegi alapjelenségek. A perifériás idegrendszer élettana. 1. Preparátumok készítése A. Béka ideg-izom preparátum készítése A békát altatás után dekapitáljuk, gerincvelejét elroncsoljuk, majd hosszanti

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint Kiadás időpontja: 2002 Felülvizsgálat dátuma: 2009-09-01 Változat száma: 1. 1./ A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A készítmény

Részletesebben

Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola. 1134 Budapest, Dózsa György út 136.

Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola. 1134 Budapest, Dózsa György út 136. Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola 1134 Budapest, Dózsa György út 136. A munkavédelmi szabályozások egységes rendje 2013. 08. 01 KÉSZÍTETTE: Keszthelyi Zoltán s.k. Munkavédelmi Technikus MVT/BP/2007/41

Részletesebben

4/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces szervezettan IV.

4/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces szervezettan IV. 4/b tétel GERINCES SZERVEZETTAN IV. MADARAK Előfordulás A Földön közel 9000 madárfaj él. A civilizáció hatását sok faj nem tudta tolerálni, kipusztultak (pl. dodó, moa). Napjainkban elterjedésük egyenlőtlen.

Részletesebben