ÜZLETI PREZENTÁCIÓ TRÉNING

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÜZLETI PREZENTÁCIÓ TRÉNING"

Átírás

1 BUDAPESTI KOMMUNIKÁCIÓS ÉS ÜZLETI FŐISKOLA ÜZLETI PREZENTÁCIÓ TRÉNING HALLGATÓI TANANYAG (kizárólag belső használatra)

2 Az Üzleti Prezentáció tréning eredeti anyagát Dr. Németh Erzsébet szakmai vezető állította össze. A felújított változatot Tar Katalin készítette Németh Mária, Horváth Judit és Major Szilvia közreműködésével. Ez a hallgatói tananyag, illetve annak tartalma kizárólag zárt körben, oktatási céllal, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola képzésein használható.

3 ASSZERTÍV KOMMUNIKÁCIÓ KOMMUNIKÁCIÓ NYÍLTSÁGA NYITOTT AGRESSZÍV ASSZERTÍV (MAGABIZTOS) REJTETT AGRESSZÍV PASSZÍV (ALÁRENDELŐDŐ) (Asszertív viselkedés: céltudatos és együttműködő.) PASSZÍV Önbizalom hiány Másnak van joga hozzá Áldozatnak érzi magát Bosszúságot, ellenállást nem mutat, belül tartja Azt érzi, lenyomják, megalázzák lehet, hogy nincs igazam, de AGRESSZÍV MÁSOK FIGYELEMBE VÉTELE Kontrollálja a helyzetet mindig Nem fél attól, hogy megbánt másokat Joga van ahhoz, hogy őszintén elmondja, mit szeretne. Érvényre juttatja Bosszúságot, ellenérzést, frusztrációt, stresszt érez és mutat. Hangos, erőteljes, direkt REJTETT AGRESSZÍV Tudja, hogy joga van ahhoz, amit el akar érni Kerüli a szemkontaktust, rideg/rigid Megoldások kerülő úton. Szabotál.

4 ASSZERTÍV Önbizalom (helyzetek, nem emberek irányában) Szemkontaktust tart, tiszta, normális hangerő. Közepes gesztusok Joga van ahhoz, amit akar, de mások jogait nem sérti Bevezetés A LÁMPALÁZ Az előadást tartani sokak számára rendkívül félelmetes, veszélyes esemény. Egyrészt félünk magunktól, hogy nem sikerül valami: túlságosan zavarban leszünk, bakizunk, elfelejtjük hol tartottunk, nem tudjuk tartani az időt, elromlik a technika vagy egyéb okból megszégyenülünk a nyilvános szereplés alkalmával. Másrészt tartunk a közönségtől: a váratlan reakcióktól, az ellenséges légkörtől, az unalomtól, a zavaró incidensektől, a nem odaillő, vagy számunkra megválaszolhatatlan kérdésektől. A lámpaláz A lámpaláz kínzó, szorongó érzés, amivel legtöbb előadó küzd, és szeretne a megküzdésben segítséget kapni. A lámpaláz az előadást megelőző feszültségből, szorongásból táplálkozik. Ahhoz azonban, hogy jó teljesítményt nyújtsunk, szükség van bizonyos mértékű izgalomra. Amennyiben az előadó egyáltalán nem motivált, valójában nem érdekli sem az előadás sikere, sem a közönség reakciója, nem fogja kommunikációs teljesítménye legjavát nyújtani. Szükség van tehát bizonyos mértékű készültségi állapotra. Azonban a túlzott feszültség, a szorongás kellemetlen, árulkodó, hitelességet rontó megnyilvánulásait kezelni kell. Vagyis a félelmet kordában kell tartani. Mint az 1. számú ábrán látható, az éberség fokozódásával arányosan először nő a teljesítmény, majd nem változik, később egyre több hiba, zavarjel keletkezik (baki, elszólás, koncentrációzavar, szorongásjelek, kapkodás stb.), végül a szorongás teljes dezorganizációt eredményez. Ilyenkor az előadó lebénul, nem jut eszébe semmi, képtelen bármilyen teljesítményt nyújtani. A lámpaláz kezelésénél tehát nem a feszültség megszüntetésére, hanem olyan szinten tartására törekszünk, amelynél az előadó teljesítménye még nem romlik számottevően.

5 1. ábra: Az izgalmi szint fokozódása és a teljesítmény közötti összefüggések Irreális félelmeink A túlzott, az előadón eluralkodó lámpaláz leggyakoribb oka, hogy irreálisan félelmetesnek tartja a helyzetet. Ilyenkor gondolataink folyamatosan a lehető legrosszabb verziók, félelmetes események körül járnak. Leértékeljük saját előadó képességünket. Élményszerűen elképzeljük, hogyan fogunk belesülni a beszédbe, elmegy a hangunk, látványos zavarjeleket produkálunk. Veszélyesnek képzeljük le a szituációt, ellenségesnek, vagy éppen érdektelennek a közönséget. Sorba vesszük, mit nem szeretnénk, ha mondanának, vagy kérdeznének. Előre átéljük az ilyenkor keletkező kínos történéseket, és egyre jobban félünk tőle.túlértékeljük az esetleges sikertelenség következményeit. Úgy érezzük végzetes következménye lesz, ha ez a beszéd nem sikerül: végérvényesen megszégyenülünk, elveszítjük hitelességünket, mások megbecsülését. Mindez önbeteljesítő jóslatként valóban fokozza szorongást, és növeli a sikertelenség veszélyét.vegyük tudomásul ezek a félelmek nem reálisak! Ne engedjük, hogy eluralkodjanak rajtunk! Gondoljunk arra, valójában legtöbbször minden különösebb baj nélkül sikerült az előadásunk, vagy ha történt is valami probléma, annak sem lett súlyosabb következménye. Egy baki nem a világ. Vegyük számba a sikereinket: amikor sikerült lekötni a közönség figyelmét, megnyerni rokonszenvüket. Ne engedjük, hogy csupán egy-egy rosszul sikerült momentumon rágódjunk, és annak következményeit felnagyítsuk! Ha reálisan végiggondoljuk a közönség reakcióit, általában nincsen különösebb félnivalónk. Ha minket kértek fel előadást tartani, akkor fölösleges

6 azt feltételezni, hogy nem fognak érdeklődni a mondanivalónk iránt, vagy nem tartanak eléggé hozzáértőnek. Ha alaposan felkészülünk a nehéz helyzetekre, nem is lesznek azok olyan kezelhetetlenek. Higgyünk abban, hogy akik eljönnek, azokat valóban érdekli a mondanivalónk. Ha tudjuk, hova megyünk, és felkészülünk, nem kell váratlan helyzetektől tartanunk. A leggyakoribb, és teljesen alaptalan félelem abból adódik, hogy az esetleges sikertelenség következményeit felnagyítjuk. Általában nem igaz, hogy egy-egy baki végzetes következményekkel jár. Más is kerülhet, és kerül is hasonló helyzetbe. A közönség megérti az izgalmat, még akár szimpatikus is lehet nekik, hiszen ez azt mutatja, hogy fontos az előadónak ez a szereplés. Reálisan mérjük fel az esetleges hibák következményeit! Ha ez sikerül, rájövünk, nem kell végzetes következményektől tartanunk. Nem dől össze a világ. Máskor majd jobban sikerül. Ne feledjük, a kommunikáció javítható, van újabb esély újabb gyakorlási/bizonyítási lehetőség. Mit tegyünk? Próbáljuk reálisan szemlélni saját képességeinket, a közönség várható reakcióit, és a szituáció veszélyességét. Ha úgy érezzük, túlságosan fokozódik az izgalom, tereljük el a figyelmünket az előadás előtti fél órában, például beszélgessünk másról valakivel. Igyekezzük azt elképzelni, hogy sikeresen megoldottuk a feladatot, és a közönség elégedett! Pozitív képeket vetítsünk magunk elé! Relaxáljunk! Optimalizáljuk a helyzetünket! Ha van pulpitus, támaszkodjunk rá, rendezzük el a jegyzeteinket. Ha ülünk, mélyen üljünk a székben, támasszuk meg a kezünket a karfán, vagy lazán helyezzük az ölünkbe, kényelmesen keresztezzük a lábunkat. Ebből a rendezett tartásból tudjuk a legjobb teljesítményt nyújtani. Ha beszélünk, már ne figyeljünk a metakommunikációnkra! Használjunk szemléltető eszközöket, mutatópálcát, lézersugarat. Amennyiben a közönség megosztja a figyelmét az előadó és a kivetített, felrajzolt ábra között, úgy az izgulós előadó lámpaláza érezhetően csökken. Készüljünk fel alaposan az előadásra. Írjunk vázlatot, és ez alapján többször mondjuk el a beszédet. Ne ijedjünk meg, ha a többszöri elmondás nem azonos szövegű. Sőt! Ez azt jelenti, hogy sajátunkká vált a szöveg. Ne készüljünk túl! Ne toldozgassuk a vázlatunkat, az éppen eszünkbe jutó gondolatok leírásával. Egy idő után használhatatlanná válik a jegyzetünk. Ha úgy döntöttünk, hogy nem akarunk felolvasni, ne írjunk szó szerinti szöveget, csak egy olyan vázlatot, amely alapján eszünkbe jut, milyen témákról akartunk beszélni. Álljunk ellen a szöveg bemagolásának! Ha kötött szöveget akarunk mondani, inkább olvassunk fel, feltéve, hogy tudunk élményszerűen olvasni. Készüljünk fel a várható reakciókra, kérdésekre. Ha számítunk rájuk, nem kell félni tőlük, frappánsan fogjuk kezelni őket.

7 Spontán beszéd: memorizált vázlat A jó előadó, ha csak nem akar olvasni, sohasem írja le a teljes beszédet. Megtervezi a mondandóját, aztán memorizálja a vezérgondolatokat. Az ilyen felkészülés kevesebb munkát igényel, mint a teljes szöveg leírása, bemagolása, vagy fölolvasása. Mi több az előadó valóban beszél, vagyis a gondolatait ott helyben, a hallgatóság előtt önti szavakba. Ez olyan spontaneitást, természetességet, és meggyőzőerőt kölcsönöz a beszédnek, amely sem felolvasással, sem felmondással nem érhető el. A spontán, papír nélküli beszéd sok előadó számára rendkívül vonzó, és elegáns megoldásnak tetszik. Gyakran nincs is idő a felkészülésre, rögtönöznünk kell. Mit tehetünk, ha mégis jól szerkesztett, tagolt, hatásos, és nyelvileg is hibátlan beszédet akarunk tartani? A spontán beszéd alapja is a vázlat: 1. először gondoljuk ki, mi is lesz a fő mondanivaló, 2. ezután tervezzük meg a megszólítás, a felütést, 3. végül gondoljuk át, melyek lesznek a vezérgondolatok. Ha van rá mód, írjuk le a hívószavakat, és ez alapján mondjuk el a beszédet magunknak. Rögtönzött beszéd esetén sokszor csak a vezérgondolatokig jutunk el, és azonnal következik a szónoklat maga. Máskor van időnk arra, hogy akár többször is elmondjuk a beszédünket, míg végül egyáltalán nem kell a papírra pillantanunk. A helyszín, a hallgatók száma és távolsága A szónoknak mind a mondanivaló megformálásában, mind a beszédmódban alkalmazkodnia kell a következő változókhoz: - az előadás helye, (zárt vagy nyitott terület), - a közönség száma, - a közönség távolsága az előadótól - MAGABIZTOSSÁG Mi a titka az összeszedettségnek? Kivárás Szokjon hozzá, hogy egy kicsit kivár, mielőtt válaszol egy kérdésre vagy beleszól a telefonba. Néhány másodperces szünet megszólalás előtt összeszedettséget sugall. Miért beszélünk gyorsan nyilvános szerepléskor? Gyorsan túl akarunk lenni rajta, nem akarjuk untatni az embereket, nem akarjuk feltartani őket

8 Azért állunk meg beszéd közben, mert elfogyott a levegő a helytelen légzéstechnika miatt. Ha elég levegőt veszünk be, hosszabb egységekben tudunk beszélni kifulladás nélkül, ott állunk meg, ahol logikus. Lehet magnóval gyakorolni. A beszéd sebessége 130 szó/perc (angol adat) kb. háromszor ilyen gyorsan hallunk, így képesek vagyunk megérteni a hadarást is de zavaró, parttalanná válik. (Ez teszi lehetővé a szinkrontolmácsolást is.) Milyen az optimális hangerő? A hangerőt a közönség magabiztosságnak veszi, bár ennek nincs logikai alapja. A hangos beszéd figyelemfelkeltő. Ha feszülést érzünk a torkunkban fellépés előtt, ásítsunk. Relaxál. Ha a közönségen látszik, hogy nem érti, pontosabban nem hallja, amit mondunk, emeljük fel a hangunkat. Ha hajlamosak vagyunk a halk beszédre, időnként kérdezzük meg, hallatszik-e eléggé. Különösen ha mikrofonba beszélünk. Miért kell ügyelni a kiejtésünkre? Törődjünk a tiszta kiejtéssel. Fokozottabban artikuláljunk, tisztán ejtsük a szóvégeket. Vigyük le a hangsúlyt a mondat végén. Hogyan kell biztosítani, hogy a hallgatók megértsék, amit mondunk? Időt kell hagyni a megértésre! Fejezzük be a mondatainkat, mielőtt továbbfűzzük a gondolatot. Beszéljünk rövidebb mondatokban átgondoltabb lesz az előadás, könnyebb követni a hallgatónak. Sokszor előfordul, hogy az előadó beszél valamiről, gyorsan és bonyolultan, a hallgatónak nincs ideje felfogni, végiggondolni, amit hallott. A hallgató visszakérdez. Sokszor az értelmező kérdéstől az előadó megijed, még gyorsabban, még részletesebben elkezdi magyarázni a témát, mintegy védekezik és nem hagy időt a hallgatónak, hogy végiggondolja, amit hallott. A hallgató meg akarja érteni, így elzárkózik a további információ áradat elől. Nem csoda, ha nem értik meg egymást. Miért előnyös, ha tudunk mosolyogni? A mosoly barátságos reakciót vált ki, mosolyt, jó indulatot. Erősíti a magabiztosságot, belülről és kívülről is magabiztosnak is látszunk. Nyitottnak, receptívnek látszunk mosolyogva. Mi a véleményünk arról, ha valaki hm-get, öö-zik? Bizonytalanságot sugall, felesleges időkitöltés, zavar jele. Helyette vigyük le a hangsúlyt és várjunk. Vagy gesztikuláljunk, az is kitölti az időt és segíti a gondolkodást. A hatékony prezentáció szerkesztése Az egyik legizgalmasabb kommunikációs helyzet: több embernek egy konkrét céllal előadást tartani. Egy volt Fehér Házi tanácsadó szerint a hallgatóság három

9 dolgot nem bocsát meg: a felkészületlenséget, ha nem lelkesedünk, és ha unalmasak vagyunk. Egyesek szerint szövegelni egyszerűbb, mint megírni egy témát. Ez többszörös tévedés, hiszen az előadásnál nincs korrekciós lehetőség, egyedül állunk szemben a kihívással (a hallgatósággal) és döntő szerepe van a testbeszédnek. Ezeket a buktatókat könnyen elkerülhetjük a prezentáció gondos megtervezésével. Az alábbi témákban készült rövid összefoglalók segítséget nyújthatnak a felkészülésnél. A felkészülés fontossága nem hangsúlyozható eléggé: vannak, akik azt tartják, hogy a beszéd minden percére 30 perc felkészülést kell hagyni. Jegyezzük meg, hogy a felkészülés elmulasztása egyet jelenthet a kudarcra való felkészüléssel. Mint a legtöbb vállalkozás esetén, itt is a célok meghatározásával kell kezdenünk. Tegyük fel a következő kérdést: Mi a célom a prezentációmmal? - Tanítani, oktatni: olyan megértési szinten kommunikálni, hogy a hallgatóság utána A-tól Z-ig tudja az előadás tartalmát - Nevelni, tájékoztatni: olyan előadás, aminek világossága és logikus felépítettsége a legjellemzőbb sajátossága - Lelkesíteni, rábeszélni: felkelteni az érdeklődést és másokkal elfogadtatni saját gondolatainkat - Információt átadni és szórakoztatni: egy show-t csinálni. A jó cél öt feltételnek tesz eleget: - Eredményorientált - A hallgatóságra irányul - Reális - Konkrét - Lehetőleg egyes szám első személyben szól A stratégia szempontjából fontos, hogy melyik út vezet a célomhoz. Miután eldöntöttük, hogy mit akarunk, és ezt kitől várjuk, ki kell még dolgoznunk, hogy hogyan kaphatjuk azt meg. A jó stratégia a prezentálót és hallgatóságát egyaránt elvezeti a célhoz. Határozzuk meg stratégiánkat a következő két kérdés megválaszolásával: - Milyen következtetéseket kell a hallgatóságnak levonni ahhoz, hogy elérjem prezentációm célját? - Milyen érveket kell felhasználnom ahhoz, hogy hallgatóim ezekre a következtetésekre jussanak? Hosszú távú felkészülés Felkészülés Célok meghatározása: a téma kiválasztása, mit kívánunk elérni a prezentációval. A cím (esetleg magyarázó alcím) megfogalmazása. A cím funkciói: iránytű, sugallja a szerző véleményét és felkelti a figyelmet. Minél többet tudunk a hallgatóságról, annál jobban sikerül felkészülnünk, annál eredményesebb lesz az előadás. A hallgatóságot a következő szempontok szerint vizsgálhatjuk:

10 - Létszám, összetétel (kor, nem, hierarchia viszonyok) - a jelenlévők témában való jártassága (szakértők) - érdeklődésük hőfoka, várható viszonyok a felvetendő témához és az előadóhoz - ellenségeskedők, kétkedők aránya a hallgatóságon belül Rövid távú felkészülés Fizikai körülmények, terem, berendezés, technikai eszközök biztosítása, ellenőrzése (check-listák). Összefoglalva tehát, ha meghatároztuk céljainkat, megtervezhetjük a beszédet. Ne engedjünk annak a kísértésnek, hogy a téma első megközelítésekor eldöntsük, hogy mit fogunk tananyagként tárgyalni. Gyűjtsünk anyagot a rendelkezésünkre álló forrásokból: saját tapasztalatainkból, mások tudásából (olvasás, meghallgatás, ötletroham, stb.). Hagyjuk, hogy a gondolatok néhány napig a tudatalattinkban dolgozzanak és azután tervezzük meg a beszédet. Fontos, hogy legyünk meggyőződve annak helyességéről, amiről beszélünk. Hitelesebb a mondandónk, ha magunk is hiszünk benne. Készítsünk vázlatot, ne írjuk le a beszédet! Ennek segítségével rendszerezzük gondolatainkat. Ennek eredménye a prezentáció tagolása, kicsit leegyszerűsítve: - Mondd meg nekik, hogy miről fogsz beszélni - Mondd el nekik, amit akartál - Emlékeztesd őket arra, amit hallottak tőled. Vázlatkészítés Bevezetés, téma kifejtés (tárgyalás), befejezés szerkezet kialakítása. A bevezetésben elmondjuk miről lesz szó, a tárgyalásban részletesen kifejtjük, a befejezésben összefoglaljuk miről volt szó. Bevezetés - az előadás pontos címe (esetleg magyarázó alcím) - megnyitás, a jóindulat felkeltése - a tulajdonképpeni bevezetés Az előadás pontos címe: ne a téma legyen meglepetés a hallgatóságnak. A megnyitás és bevezetés szétválasztása: az előbbi a figyelem megragadása, a hallgatóság jóindulatának felkeltése, míg az utóbbi az előadás vázlatának ismertetése. Minden kezdet nehéz különösen a prezentáció startjára igaz. Az első szavakkal többet kockáztatunk, mint amennyit a legjobb diákkal és kijelentésekkel valaha is jóvá tehetünk. A Neked mindig hatnod kell szlogennek döntő szerepe van itt is. Ami tilos: mentegetőzéssel kezdeni (ha mégis, a lehető legrövidebben) és az inkompetencia (szakmai) hangsúlyozása. A bevezetőben szükséges a téma lehatárolása, a kívánt témakörök bemutatása után, mintegy azok ellenpontjaként (szakmai kompetenciánk határainak korrekt ismertetése, azaz hamis várakozások

11 elkerülése). Összefoglalva tehát mindenek előtt el kell érned, hogy figyeljenek rád, ezért Tárgyalás - Mondandód keltse fel a közönség érdeklődését. Kezdd valami különlegesen érdekessel szokatlannal amit nem várnak. - Demonstráld a közönség igényét. Tedd mindenkinek személyessé. Értesd meg, hogy miért kell mindenkinek egyenként figyelnie rád. Mutasd meg a téma fontosságát a közönség minden tagjának személyesen. Legyél lelkesítő és őszinte. Ha sikerült a figyelmet magadra irányítani, avasd be a hallgatóságot: - Add meg a beszéd címét. - Jelezd a beszéd terjedelmét. Mondd el, hogy miről fog szólni, és mit kellett kihagynod. Közöld, hogy mennyi ideig fog tartani, és hogy kérdésekre utána kerülhet-e sor, vagy közben is lehet kérdésekkel jelentkezni. - Ismertesd a beszédednek a célkitűzéseit. Ne felejtsd el, hogy a célkitűzések legyenek pontosan körülírtak, mérhetőek és elérhetőek. Mond el mit fognak tudni a végén. Milyen reakciót vársz, remélsz a mondandóddal kapcsolatban? - a téma kifejtése - érvelés: (bizonyítás, cáfolat) - szemléltető példák. Az előadás témájának kifejtése a meghatározás, állítás, bizonyítás hármasán át (példákkal fűszerezve). Ha a hallgatóság számára is tiszta és követhető gondolatmenetet kívánunk nyújtani, akkor néhány fontos megkülönböztetésre van szükségünk: - A kifejtés (tárgyalás) elválasztása a bevezetéstől. - Melyek az előadás fő pontjai, szerkezeti tartóoszlopai és melyek a kitérők, mellékesen említett összefüggések. Ezeket az időbeosztással is jól tudjuk érzékeltetni. - Az előadó nem veszhet el az apró részletekben. - A jó előadó tekintettel van a hallgatóság befogadóképességére és a témában való jártasságára. Így nem zsúfolja teli az előadást gondolatokkal, összefüggésekkel, adatokkal, hivatkozásokkal. Az előadás menetében kiemeli a fő gondolatokat, a kardinális megállapításokat, és még megemészthető mennyiségűre szorítja össze őket. A lényeges pontokat akár több példával is meg lehet világítani. A témát kétféleképpen mutathatjuk be: - Egyoldalú kifejtés: amikor csak a saját álláspontunkat igazoló érveket, tényeket adjuk elő.

12 - Kétoldalú kifejtés: különösen hatékony, ha ellenállásra számítunk a hallgatóság körében. Ekkor az ellenérveket nem söpörjük a szőnyeg alá, hanem sorra megcáfoljuk, de legalábbis kételyeket ébresztünk velük kapcsolatban. Kettős hatást érünk el, egyrészt szakmailag többre értékel a hallgatóság, másrészt így mintegy immunizáljuk a résztvevőket az ellenérvekkel szemben. A különböző szempontú arányokra tárgyalásnál érdemes figyelnünk: - értelmi-érzelmi arány függ a témától, tartalomtól, az alkalomtól és a szónoktól is. - elbeszélés és bizonyítás-cáfolat aránya a beszéd műfajától függ - az objektív-szubjektív tényezők aránya a témából következik - a felhasznált források, hivatkozások mennyisége műfaj illetve stílusfüggő. Összefoglalva tehát, a bevezetésben jelöld ki azt az utat, amin haladni kívánsz. Jelezd, hogy miről fogsz beszélni, aztán lásd el jelzésekkel a hadműveletet. Határozd meg, hogy milyen üzenetet kívánsz átadni, majd a főrészt szerkeszd ezen üzenet köré: Befejezés - Tartsd fenn a közönség érdeklődését. - Fejben lásd világosan a gondolatok és elképzelések logikai sorrendjét. - Tartsd magad azokhoz a pontokhoz, amelyek a cél elérésében segítenek. - Ne ismétléssel tudatosítsd a főbb pontokat, hanem példákkal, analógiákkal és vizuális megjelenítéssel erősítsd meg. - Légy személyes közelíts Önök és én szemszögből. - Beszélj személyes tapasztalataidról. - Használj megfelelő nyelvet, a tényeket egyszerűsítsd. - Ha lehet, élj túlzásokkal. - Pontosan idézz. - összefoglaló ismétlés - értelmi-érzelmi egyensúly megteremtése - záró ( búcsú ) mondatok Ahogy a biciklizésnél is: nehezebb megtanulni megállni, leszállni a bicikliről, mint elindulni, felülni rá. Egy rossz befejezéssel is tönkre lehet tenni egy amúgy jó előadást. A befejezéskor érzelmi (élményszerű) és értelmi útravalóval kell ellátni a hallgatóságot. A lezárás ne tartalmazzon új gondolatot a kifejtéshez (tárgyaláshoz) képest, de azt összesűrítve az egyes részek közti logikai kapcsolatot kiemelve fogalmazzuk meg. Baklövések záráskor:

13 - gyakori hiba kifutván az időből az előadó elhagyja a zárást, így a hallgatóban a tökéletlenség, hevenyészettség érzését hagyja. - az elhúzódó befejezés. Következménye: türelmetlen hallgatóság, nem hagyjuk lecsengeni az élményt, még ha volt is. Összefoglalva tehát: - Ne fejezd be hirtelen, se váratlanul. - Gondolj arra, hogy az utolsó mondatok fognak visszacsengeni. - Ismételd el az üzenetet, a főbb pontokat, de más szavakkal. - Vonj le következtetéseket, hívj fel cselekvésre. - Ne vezess be új kérdéseket, új anyagot, bizonyítékot vagy érveket. - Ismételd meg a javasolt következő lépést / hívj fel cselekvésre. A fentiek az általános rendező elvek, ezért nem mindig követhetőek, de jó kiinduló alapot adnak az előadás elkészítéséhez és lebonyolításához. Léteznek olyan prezentációs iskolák is, amelyek erősen hangsúlyozzák az előadás kezdetének és zárásának jelentőségét. Az alábbi áttekintés ilyen gondolatok mentén mutatja be az előadás szerkesztésének lehetséges módszertanát. A prezentáció szerkesztése - Célmeghatározás mi az előadás elvárt eredménye? (tájékoztatás, informálás / meggyőzés, javaslattétel / érzelmek ébresztése / cselekvésre ösztönzés) - A hallgatóság ismerete az összetételből adódó ismeretek (érdeklődés) / a stílus kialakítása / nyelvhasználat - A felépítés a jól felépített előadás (az érdeklődés szintje és az idő) / a mondd el hármas szabálya / szerkesztési alapelvek (az egység és az összefüggés elve, a haladás elve, a folytonosság elve, az arányosság elve, a teljesség és a befejezettség elve) - Időzítés - Bevezetési módszerek történelmi hivatkozás / személyes hivatkozás / időszerű hivatkozás / idézet / kérdés / vicc - Befejezési technikák összefoglalás + rövid történet / idézet / kérdés / felszólítás Ellenőrző lista a prezentációs anyagok kialakításához - Vesse össze a prezentáció címét és témáját. Ezek összhangban vannak? - Minden címsornak van tényleges mondanivalója? - A prezentáció elegendő látványos képet és grafikát tartalmaz? - Az előadás szövegét sok igével fogalmazta? - A lehető legtömörebb megfogalmazásokat használta? - Kerülte a túlburjánzó idegen szavakat?

14 - A diákon a címsorok és tartalom összhangban vannak? - A helyesírási hibákat kijavította? Ellenőrizze a legkisebb bizonytalanság esetén mégegyszer! - Ügyelt az optikai megjelenítésre? Ellenőrző lista a hallgatóság felbecsüléséhez - Hány hallgatót vár? - Kik a vezető személyiségek? - Kik az Ön potenciális barátai? - Kik az ellenfelek? - Milyen tudásszint szint rendelhető az egyes hallgatókhoz? - Milyen beállítottsága van a hallgatóságnak a témához? - Milyen igényekkel, elvárásokkal kell Önnek számolnia? - Mi az, ami nagy érték a hallgatóságnak, amit emiatt feltétlenül érinteni kell? - Mit gondol Önről a publikum? Ellenőrző lista a prezentáció alatt és utáni ellenőrzéshez - A hallgatók megértették Önt? - Tudott állandó szemkapcsolatot tartani a publikummal? - Figyelt a bizalmas "mi" forma használatára - Az Ön üzenetét sikerült közvetítenie? - Elegendő szünetet tartottak? - Elérte a kívánt lelkesedést? - Sikerült Önnek hiteles benyomást kelteni a hallgatóságban? - Gondolt a mondatra: "Neked mindig hatnod kell!"? Ellenőrző lista a projektor használatához - írás mérete (messziről, még a legutolsó sorból is mindent jól lehet látni?) - nem hat-e a dia egy szöveg-sivatagnak, mivel túl sok szöveget helyezett el rajta? - valóban olyan benyomást keltenek-e a diák, mint amik egyszerre készültek, vagy felismerhető, hogy több bemutató alapján ollózta ezeket össze? - igazak-e a kijelentések? - ellenőriztesse valakivel a diákat a helyesírási szabályok betartását illetően - jók-e a képek az adott szövegrészhez? - a grafikák is azt ábrázolják-e, amit kommentál az előadásban? - a megfelelő grafikai típust alkalmazta-e?

15 - betartotta-e intézménye előírásait? - hogyan hatnak a színek? Ezt ellenőriztesse egy külső szemlélővel! - ne használjon túl sok szakkifejezést - nem túl bonyolultak-e a grafikák? (ezt is tesztelje egy barátja segítségével) - A prezentáció értékelése, visszajelzés adás Visszajelzés Olyan információ, melynek célja a magatartás pozitív megváltoztatása konkrét leíró ügyekkel kapcsolatban kemény világos jövőre orientáló megoldást kereső Kritika A haragunk kimutatása abból a célból, hogy közöljük követelményeinket általános kiértékelő emberekkel kapcsolatban kemény zavaros múltra orientáló hibáztatni akaró 1. Világos volt az előadás célja? Visszajelzés a prezentációról 2. Megszerkesztett, logikus, és könnyen követhető volt az előadás? 3. Érdekesen. átéléssel adta elő a témát? 4. Sikerült bevonni a közönséget? 5. Érthetően beszélt az előadó? 6. hasznosak voltak a szemléltető eszközök? Kielégítő volt a kérdés-felelet rész? 7. Érdekesen, átéléssel adta elő a témát? 8. Magabiztos volt az előadó? 9. Mi járulna hozzá még inkább az előadói készségek fejlesztéséhez? 10. Egyéb megjegyzések

Kommunikációs teszt elemzése

Kommunikációs teszt elemzése Kommunikációs teszt elemzése A pontszámaid értelmezése A legmagasabb pontszámod reprezentálja a domináns, avagy a legkedveltebb kommunikációs stílusodat. Ez azt határozza meg, hogy hogyan kommunikálsz

Részletesebben

ERKÖLCSTAN. 1-4. évfolyam

ERKÖLCSTAN. 1-4. évfolyam ERKÖLCSTAN 1-4. évfolyam Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és viselkedésmódjuknak a fejlesztése,

Részletesebben

A prezentáció. A prezentáció tömör és hatásos előadása annak, amit közölni, bemutatni kívánunk.

A prezentáció. A prezentáció tömör és hatásos előadása annak, amit közölni, bemutatni kívánunk. A prezentáció A prezentáció tömör és hatásos előadása annak, amit közölni, bemutatni kívánunk. Mottó Ha belépsz egy terembe, törekedj arra, hogy Valaki lépjen be, s ne eggyel többen legyünk! 2 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Szeretettel köszöntöm a Dekorációs Ötlettár olvasóját. Gratulálok Önnek, mert abba a táborba tartozik, akinek számít a végeredmény, aki nem bízza a

Szeretettel köszöntöm a Dekorációs Ötlettár olvasóját. Gratulálok Önnek, mert abba a táborba tartozik, akinek számít a végeredmény, aki nem bízza a DEKORÁCIÓS ÖTLETTÁR Szeretettel köszöntöm a Dekorációs Ötlettár olvasóját. Gratulálok Önnek, mert abba a táborba tartozik, akinek számít a végeredmény, aki nem bízza a véletlenre otthonának végleges megjelenését.

Részletesebben

Laterális dominancia (jobb vagy bal oldal?)

Laterális dominancia (jobb vagy bal oldal?) alakváltás fogváltás testi fejlettség ép érzékszervek pontos észlelés tiszta beszéd laterális dominancia (jobb vagy bal oldal?) szabálytartás önkiszolgálás feladattudat kudarctú rés Optimális esetben az

Részletesebben

TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0058

TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0058 TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0058 Energiatermelési, energiafelhasználási és hulladékgazdálkodási technológiák vállalati versenyképességi, városi és regionális hatásainak komplex vizsgálata és modellezése

Részletesebben

DEM 28 TLX Turbo elektromos csavarozógép kezelési utasítás

DEM 28 TLX Turbo elektromos csavarozógép kezelési utasítás DEM 28 TLX Turbo elektromos csavarozógép kezelési utasítás A csavarozógép a lágy és kemény csavarozási kötésekre különbözőképp reagál. Az érvényes a lágy és kemény csavarozásra egymás között is, mivel

Részletesebben

Gépjárműbalesetek a munkavégzés során

Gépjárműbalesetek a munkavégzés során MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.1 Gépjárműbalesetek a munkavégzés során Tárgyszavak: munkabaleset; gépjármű; teherautó; kockázatkezelés; felelősség; munkabiztonság. A munkavégzéshez kapcsolódó

Részletesebben

Kulturális marketing

Kulturális marketing Dr. Szabó József Kulturális marketing Tanulási útmutató ISBN 978-615-80313-2-5 Debrecen 2015 Tartalom Előszó... 3 1. Bevezetés... 5 1.1. A tananyag alapjai... 5 1.2. A tananyag áttekintése... 6 1.3. Hogyan

Részletesebben

Egészségre veszélyes szivárgó és kiömlő anyagok kárelhárítása

Egészségre veszélyes szivárgó és kiömlő anyagok kárelhárítása MUNKAVÉDELEM 1.1 2.6 Egészségre veszélyes szivárgó és kiömlő anyagok kárelhárítása Tárgyszavak: munkavédelem; kárelhárítás; veszélyes anyag; szivárgás; tervezés; oktatás. Bármikor megtörténhet Hétfő reggel

Részletesebben

Helyi tanterv. Szakiskolát végzettek középiskolája. Közismeret

Helyi tanterv. Szakiskolát végzettek középiskolája. Közismeret Helyi tanterv Szakiskolát végzettek középiskolája Közismeret Orosháza 2015. TARTALOMJEGYZÉK HELYI TANTERV A SZAKISKOLÁT VÉGZETTEK KÖZÉPISKOLÁJA SZÁMÁRA... 4 Célok és feladatok... 4 Tantárgyak és óraszámok

Részletesebben

BALANCE BOARD. Használati utasítás

BALANCE BOARD. Használati utasítás BALANCE BOARD Használati utasítás 1. A Balance Board biztonságos használata. 1.1 A biztonságos használatról Reméljük, hogy minden használó biztonságosan fogja tudni irányítani a kétkerekű Balance Board-ot,

Részletesebben

SZKA_106_29. A modul szerzője: Nahalka István. é n é s a v i l á g SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM

SZKA_106_29. A modul szerzője: Nahalka István. é n é s a v i l á g SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM tanulás egész SZK_106_29 é n é s a v i l á g életen át modul szerzője: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYM 418 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanári

Részletesebben

Érintésvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

Érintésvédelemmel kapcsolatos jogszabályok 2006-ra végre egy új rendelettel szabályozták az érintésvédelmi szerelői ellenőrzések és szabványossági felülvizsgálatok rendszeres elvégzését. Az alábbiakban az érintésvédelmi felülvizsgálatok elvégzésének

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. V. Játékos Balaton projekt marketingkommunikációs terve... 5. VI. Mellékletek... 11

TARTALOMJEGYZÉK. V. Játékos Balaton projekt marketingkommunikációs terve... 5. VI. Mellékletek... 11 MARKETING TERV Az Interaktív Játéktér az NFGM és a BFT támogatásával, a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. koordinációjával valósult meg. 1 TARTALOMJEGYZÉK I. A projekt

Részletesebben

Útmutató. a szakdolgozat elkészítéséhez. Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar

Útmutató. a szakdolgozat elkészítéséhez. Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez gyógytornász szakirány számára 2010/11. tanév Tartalomjegyzék 1. Tájékoztató a szakdolgozat elkészítésének

Részletesebben

BIZTONSÁG TARTALOMJEGYZÉK. BIZTONSÁG 64 Alapvető biztonsági figyelmeztetések... 64. Alapvető biztonsági figyelmeztetések

BIZTONSÁG TARTALOMJEGYZÉK. BIZTONSÁG 64 Alapvető biztonsági figyelmeztetések... 64. Alapvető biztonsági figyelmeztetések TARTALOMJEGYZÉK BIZTONSÁG 64 Alapvető biztonsági figyelmeztetések... 64 RENDELTETÉSSZERŰ HASZNÁLAT 65 A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA 65 Kezelőlap... 65 Professzionális vasaló... 65 Háztartási vasaló... 65 ELŐKÉSZÍTÉS

Részletesebben

4. évfolyam 6. évfolyam 8. évfolyam 10. évfolyam 12. évfolyam

4. évfolyam 6. évfolyam 8. évfolyam 10. évfolyam 12. évfolyam IDEGEN NYELV Az idegen nyelv oktatásának alapvető célja, összhangban a Közös európai referenciakerettel (KER), a tanulók idegen nyelvi kommunikatív kompetenciájának megalapozása és fejlesztése. A kommunikatív

Részletesebben

B/6 EGYÜTTMŰKÖDÉSI KÖTELEZETTSÉG A SZERZŐDÉSI JOGBAN (ADÁSVÉTEL, VÁLLALKOZÁS, MEGBÍZÁS, BIZTOSÍTÁS)

B/6 EGYÜTTMŰKÖDÉSI KÖTELEZETTSÉG A SZERZŐDÉSI JOGBAN (ADÁSVÉTEL, VÁLLALKOZÁS, MEGBÍZÁS, BIZTOSÍTÁS) EGYÜTTMŰKÖDÉSI KÖTELEZETTSÉG ALAPELVI SZINTEN 4. (1) A polgári jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a felek a jóhiszeműség és tisztesség követelményének megfelelően, kölcsönösen együttműködve

Részletesebben

Ingatlanvagyon értékelés

Ingatlanvagyon értékelés Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar Ingatlanfejlesztı 8000 Székesfehérvár, Pirosalma u. 1-3. Szakirányú Továbbképzési Szak Ingatlanvagyon értékelés 4. A vagyon elemzése Szerzı: Harnos László

Részletesebben

5. Hiba Túlzottan teszteled a férfiakat!

5. Hiba Túlzottan teszteled a férfiakat! 5. Hiba Túlzottan teszteled a férfiakat! Nicholas Victor www.ferficsabitas.com Az ötödik végzetes hiba, amit a nők elkövetnek párválasztáskor: Túlzottan teszteled a férfiakat! Az állatvilágban minden fajra

Részletesebben

Irányelvek. az E.ON Hungária Társaságcsoport lakossági kintlévőség kezelésére

Irányelvek. az E.ON Hungária Társaságcsoport lakossági kintlévőség kezelésére Irányelvek az E.ON Hungária Társaságcsoport lakossági kintlévőség kezelésére 1 Tartalom 1. Bevezetés 2. Az Irányelvek célja 3. Az Irányelvek hatálya 4. Az Irányelvek alapelvei 5. Kintlévőség kezelés az

Részletesebben

Az Etikai irányelvekhez csatlakozókként elismerjük és védjük a média szabadságát.

Az Etikai irányelvekhez csatlakozókként elismerjük és védjük a média szabadságát. ÖNSZABÁLYOZÓ ETIKAI IRÁNYELVEK Az Etikai irányelvekhez csatlakozókként elismerjük és védjük a média szabadságát. Kinyilvánítjuk, hogy a média legfontosabb feladata a tájékoztatás, a választói, fogyasztói,

Részletesebben

Erkölcstan óraterv. Idő Az óra menete Nevelési-oktatási stratégia Megjegyzések. Módszerek Munkaformák Eszközök

Erkölcstan óraterv. Idő Az óra menete Nevelési-oktatási stratégia Megjegyzések. Módszerek Munkaformák Eszközök A pedagógusok neve: T. R., K. M., B. D., B. S. Tantárgy: Erkölcstan Osztály: 2.a A hely előkészítése, ahol a foglalkozást tervezik: csoportasztalok Erkölcstan óraterv Az óra témája: Reggel, este szabályok.

Részletesebben

JEGYZOKONYV. Hozott határozatok: 67/2012. /IV.19./-től 74/2012./IV.19/-ig Hozott rendelet:

JEGYZOKONYV. Hozott határozatok: 67/2012. /IV.19./-től 74/2012./IV.19/-ig Hozott rendelet: JEGYZOKONYV mely készült a Bugyi Nagyközségi Önkormányzat 2012. április 19-i rendkívüli ülésén Hozott határozatok: 67/2012. /IV.19./-től 74/2012./IV.19/-ig Hozott rendelet: 1 JEGYZŐKÖNYV mely készült a

Részletesebben

6304 3562 2005/06 HU A

6304 3562 2005/06 HU A 6304 3562 2005/06 HU A kezelő részére Kezelési utasítás Logano plus GB312 kondenzációs gázkazán A kezelés előtt kérjük gondosan átolvasni Tartalomjegyzék 1 Az Ön biztonsága érdekében....................................

Részletesebben

Matematika A 1. évfolyam. páros, páratlan. 22. modul. Készítették: Szabóné Vajna Kinga Harzáné Kälbli Éva Molnár Éva

Matematika A 1. évfolyam. páros, páratlan. 22. modul. Készítették: Szabóné Vajna Kinga Harzáné Kälbli Éva Molnár Éva Matematika A 1. évfolyam páros, páratlan 22. modul Készítették: Szabóné Vajna Kinga Harzáné Kälbli Éva Molnár Éva matematika A 1. ÉVFOLYAM 22. modul Páros, páratlan modulleírás A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

Kiromed Zéta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató

Kiromed Zéta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató Kiromed Zéta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató A termék kivitele a képen látható eszköztől részleteiben eltérhet, a változás jogát fenntartjuk. 1 SN: Kiadás

Részletesebben

Gyakori kérdések és. válaszok. az internetes vásárlás. témaköréből

Gyakori kérdések és. válaszok. az internetes vásárlás. témaköréből Gyakori kérdések és válaszok az internetes vásárlás témaköréből Budapest, 2016. május 13. BEVEZETÉS Ma már számtalan különböző webáruház kínál termékeket eladásra a fogyasztóknak, ezzel kényelmes lehetőséget

Részletesebben

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának. 168/2012. (I.25.) számú HATÁROZATA

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának. 168/2012. (I.25.) számú HATÁROZATA Ügyiratszám: MN/32948-8/2011. Ügyintéző: személyes adat Tárgy: a burkolt kereskedelmi közlemény közzétételének tilalmára vonatkozó rendelkezés megsértése A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának

Részletesebben

AXIS 20.1/30.1/40.1/50.1 KEZELÉSI ÚTMUTATÓ. A gép üzembe helyezése

AXIS 20.1/30.1/40.1/50.1 KEZELÉSI ÚTMUTATÓ. A gép üzembe helyezése KEZELÉSI ÚTMUTATÓ A gép üzembe helyezése előtt gondosan olvassa el az útmutatót! A jövőbeni felhasználáshoz őrizze meg Ez a kezelési útmutató a gép részét képezi. Az új és használt gépek szállítói kötelesek

Részletesebben

9 üzleti fogás. PLUSZ Gyakorlati Segédlet. a fogások. alkalmazásához. amivel megnöveled terméked vagy szolgáltatásod értékét a vásárlók szemében

9 üzleti fogás. PLUSZ Gyakorlati Segédlet. a fogások. alkalmazásához. amivel megnöveled terméked vagy szolgáltatásod értékét a vásárlók szemében PLUSZ Gyakorlati Segédlet a fogások! alkalmazásához 9 üzleti fogás amivel megnöveled terméked vagy szolgáltatásod értékét a vásárlók szemében Tanulmány + Gyakorlati Segédlet az OkosVállalkozás-tól www.okosvallalkozas.blog.hu

Részletesebben

DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA

DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA 2014. Dunaújváros 1. kiadás 0. módosítás 2 (23). oldal Dunaújvárosi Főiskola Szenátusa által 45-2013/2014.(2014.04.01.)számú határozatával elfogadva Hatályos: 2014.04.02.napjától

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com 10.2.1. Sérülések ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 A sérüléseket két nagy csoportra, a zárt és a nyílt sérülésekre oszthatjuk. 10.2.1.01. Zárt sérülések esetén a kültakaró legfelsı rétege, a hám

Részletesebben

Szeretettel Hargitai Ágnes

Szeretettel Hargitai Ágnes Minden korszakunk lezárása egy számvetéssel ér véget. Bármilyen nehéz időszakot is éltünk meg, jól esik visszatekinteni az elmúlt pillanatokra, hiszen a nehézségek ellenére szebbé is tették életünket.

Részletesebben

A DMGO Kft elektronikus vásárlásra vonatkozó általános szerződési feltételei (ÁSZF)

A DMGO Kft elektronikus vásárlásra vonatkozó általános szerződési feltételei (ÁSZF) A DMGO Kft elektronikus vásárlásra vonatkozó általános szerződési feltételei (ÁSZF) A DMGO Kft. webáruházán keresztül történő vásárlással kapcsolatos főbb információk A DMGO Korlátolt Felelősségű Társaságtól

Részletesebben

teljes egészébon elkészíthessék.

teljes egészébon elkészíthessék. MUZEOLÓGIAI FELADATOK A BUDAVÁRI PALOTA TERVEZÉSÉBEN ÚJJÁÉPÍTÉSÉNEK Budapest belterületén, különösen a pesti Duna-parton járva, szinte minden járókelő önkéntelenül is végigfut pillantásával a Várhegy tetején

Részletesebben

OKTATÁSI FORGATÓKÖNYV az Életünk fordulópontjai című adatfelvétel kérdezőbiztosi oktatásához az igazgatóságokon

OKTATÁSI FORGATÓKÖNYV az Életünk fordulópontjai című adatfelvétel kérdezőbiztosi oktatásához az igazgatóságokon N É P E S S É G T U D O M Á N Y I K U T A T Ó I N T É Z E T NKI D E M O G R A P H I C R E S E A R C H I N S T I T U T E KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZET 1149 Budapest, Angol

Részletesebben

Önértékelési kézikönyv KOLLÉGIUMOK SZÁMÁRA

Önértékelési kézikönyv KOLLÉGIUMOK SZÁMÁRA Önértékelési kézikönyv KOLLÉGIUMOK SZÁMÁRA Szerzők: Barcsák Marianna, Barlai Róbertné, Bot Szilvia, Farkasné Egyed Zsuzsanna, Horváthné Moldvay Ilona, Járainé dr. Bődi Györgyi, Jurecz Emil, Molnárné Stadler

Részletesebben

Az építési műszaki ellenőr képzés a gyakorló szakemberek szemével

Az építési műszaki ellenőr képzés a gyakorló szakemberek szemével Az építési műszaki ellenőr képzés a gyakorló szakemberek szemével Az építési műszaki ellenőrzés területének, ezen belül elsősorban a képzési rendszernek a kutatására az EU finanszírozású Leonardo da Vinci

Részletesebben

Ajkai Szakképző iskola és Kollégium Pedagógiai Program

Ajkai Szakképző iskola és Kollégium Pedagógiai Program Ajkai Szakképző iskola és Kollégium Pedagógiai Program. Nagy Zoltán igazgató Tartalomjegyzék Bevezető... 6 1. Az iskola jogállása... 7 2. A nevelő munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai... 8 2.1.

Részletesebben

ERKEL FERENC Pedagógiai Program TARTALOMJEGYZÉK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTERV 1-4... 3 MATEMATIKA 1-4... 63 KÖRNYEZETISMERET 1-4...

ERKEL FERENC Pedagógiai Program TARTALOMJEGYZÉK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTERV 1-4... 3 MATEMATIKA 1-4... 63 KÖRNYEZETISMERET 1-4... ERKEL FERENC PEDAGÓGIAI PROGRAM IV. kötet HELYI TANTERV LOGOPÉDIAI OSZTÁLYOK 1-4. 2010. TARTALOMJEGYZÉK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTERV 1-4.... 3 MATEMATIKA 1-4.... 63 KÖRNYEZETISMERET 1-4.... 112 ÉNEK-ZENE

Részletesebben

Termék: HYPRO 6 HIDRAULIKUS KÉZI LYUKASZTÓ TPA8 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ AZ EREDETI HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FORDÍTÁSA GARANCIALEVÉL

Termék: HYPRO 6 HIDRAULIKUS KÉZI LYUKASZTÓ TPA8 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ AZ EREDETI HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FORDÍTÁSA GARANCIALEVÉL GARANCIALEVÉL 1. Az által forgalmazott termékekre, az eladás napjától számítva: a Polgári Törvénykönyv rendelkezései alap- ján 24 hónap; a Kereskedelmi Törvénykönyv GARANCIALEVÉL rendelkezései alapján

Részletesebben

Tanulj meg angolul 6 hónap alatt az IMPREVO-val! Essentials

Tanulj meg angolul 6 hónap alatt az IMPREVO-val! Essentials Tanulj meg angolul 6 hó alatt az IMPREVOval! Essentials Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék 2. Miért született meg ez az Ebook? 3. Miért éppen 6 hó? 5. hogyan használjam az IMPREVOt? 11. 200 os ütemterv

Részletesebben

Az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatairól beszámoló

Az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatairól beszámoló Tengelic Község Jegyzője Tervezet Az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatairól beszámoló A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. tv. 96. (6) bekezdése írja

Részletesebben

SZÜKSÉGLETFELMÉRÉS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉS MÓDSZERTANI AJÁNLÁS

SZÜKSÉGLETFELMÉRÉS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉS MÓDSZERTANI AJÁNLÁS SZÜKSÉGLETFELMÉRÉS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉS MÓDSZERTANI AJÁNLÁS Készítette: Mártháné Megyesi Mária SZKTT Egyesített Szociális Intézmény Tabán Családsegítő Közösségi Ház és Dél-alföldi Regionális Módszertani

Részletesebben

A word első megnyitása

A word első megnyitása A word első megnyitása A Word megnyitásakor az oldalon két fő területet láthat: A menüszalag a dokumentum fölött látható. Gombokat és parancsokat tartalmaz, melyekkel különböző műveleteket (mint például

Részletesebben

A PÁTRIA TAKARÉKSZÖVETKEZET ÁLTALÁNOS ÜZLETSZABÁLYZATA

A PÁTRIA TAKARÉKSZÖVETKEZET ÁLTALÁNOS ÜZLETSZABÁLYZATA A PÁTRIA TAKARÉKSZÖVETKEZET ÁLTALÁNOS ÜZLETSZABÁLYZATA Tevékenységi engedély száma, dátuma: Állami Pénz- és T kepiaci Felügyelet 819/1997/F. hat. 1997. november 27. Jóváhagyva: az 37/2014.(03.18.) számú

Részletesebben

Használati utasítás ELEKTRONIKUS MŰGÉGE. ROMET minőségi orvostechnikai termékek a gégeműtött emberek szolgálatában 1979 óta www.rometmugege.

Használati utasítás ELEKTRONIKUS MŰGÉGE. ROMET minőségi orvostechnikai termékek a gégeműtött emberek szolgálatában 1979 óta www.rometmugege. ELEKTRONIKUS MŰGÉGE ROMET minőségi orvostechnikai termékek a gégeműtött emberek szolgálatában 1979 óta www.rometmugege.hu ÚJ ÉS TAPASZTALT FELHASZNÁLÓK SZÁMÁRA EGYARÁNT NÉLKÜLÖZHETETLEN Használati utasítás

Részletesebben

az Életünk fordulópontjai című társadalmi, demográfiai panelfelvétel IV. hullámához (az adatfelvétel engedélyezési száma: 1961/2012)

az Életünk fordulópontjai című társadalmi, demográfiai panelfelvétel IV. hullámához (az adatfelvétel engedélyezési száma: 1961/2012) NKI KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓINTÉZET 1024 BUDAPEST, BUDAY LÁSZLÓ UTCA 1-3. TELEFON: (36-1) 345-6320, (36-1) FAX: (36-1) 345-1115 WEB: WWW.DEMOGRAFIA.HU E-MAIL: NKI@DEMOGRAFIA.HU

Részletesebben

OBJEKTUMORIENTÁLT TERVEZÉS ESETTANULMÁNYOK. 2.1 A feladat

OBJEKTUMORIENTÁLT TERVEZÉS ESETTANULMÁNYOK. 2.1 A feladat 2. Digitális óra 28 OBJEKTUMORIENTÁLT TERVEZÉS ESETTANULMÁNYOK 2.1 A feladat Ebben a fejezetben egy viszonylag egyszerő problémára alkalmazva tekintjük át az OO tervezés modellezési technikáit. A feladat

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A RIASZTÓ RENDSZEREK TERVEZÉSÉHEZ, TELEPÍTÉSÉHEZ

TÁJÉKOZTATÓ A RIASZTÓ RENDSZEREK TERVEZÉSÉHEZ, TELEPÍTÉSÉHEZ TÁJÉKOZTATÓ A RIASZTÓ RENDSZEREK TERVEZÉSÉHEZ, TELEPÍTÉSÉHEZ 1. Tervezés új rendszer esetén Az ajánlat kidolgozásához a védend területr l felmérést készítünk. Az ajánlathoz szükséges Megbízónk által átadott

Részletesebben

A kollégium pedagógiai programja. Tartalomjegyzék

A kollégium pedagógiai programja. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Bevezető.. 2 1. A kollégium működése...... 3 1.1. Személyi feltételek, elvárások.... 3 1.2. Tárgyi, környezeti feltételek, elvárások....... 4 2. A kollégiumi nevelés alapelvei és célkitűzései.......

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK az IZINTA Kft. vásárlói részére

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK az IZINTA Kft. vásárlói részére ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK az IZINTA Kft. vásárlói részére Üdvözöljük a IZINTA Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság (1121 Budapest, Konkoly Thege Miklós út 29/33; Cg.: 01-09-261813; adószám:

Részletesebben

Csak erős idegzetűeknek! videóleirat

Csak erős idegzetűeknek! videóleirat Csak erős idegzetűeknek! videóleirat 2009. Piroska Gyula Tréning Kft. Minden jog fenntartva. Üdvözlöm Önt, kedves Cégvezető Barátom! Piroska Gyula vagyok,, hogy ne érezze magát egyedül a cégvezető. Nem

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FESTÉKSZÓRÓ PISZTOLY, HVLP RENDSZERŰ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FESTÉKSZÓRÓ PISZTOLY, HVLP RENDSZERŰ GARANCIA KARTYA 1. Trading gépeire és szerszámaira a Polgári Törvénykönyv előírásainak megfelelő, a vásárlás dátumától számított 6/24 hónap időtartamú jótállás jár (a jótállási igény bejelentésekor a garanciakártyához

Részletesebben

A világos, egyértelmű utasítások fontossága

A világos, egyértelmű utasítások fontossága A világos, egyértelmű utasítások fontossága Kedves Szülők, ebben a fejezetben a következő témákkal foglalkozunk: - Miért tűnik úgy, hogy az ADHD-s gyermek meg sem hallja, amit a szülő mond? - Fejleszthető-e,

Részletesebben

GYÖNGYÖSSOLYMOSI NAGY GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

GYÖNGYÖSSOLYMOSI NAGY GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA GYÖNGYÖSSOLYMOSI NAGY GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013. 1 Bevezető Az iskola jogi státusa TARTALOM I. Nevelési program 1. Alapelveink 7.o. 2. Képzési szakaszok,

Részletesebben

0653. MODUL TÖRTEK. Szorzás törttel, osztás törttel KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN

0653. MODUL TÖRTEK. Szorzás törttel, osztás törttel KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN 06. MODUL TÖRTEK Szorzás törttel, osztás törttel KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN 06. Törtek Szorzás törttel, osztás törttel Tanári útmutató MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

A hatékony válságkommunikáció Fenyvesi Éva

A hatékony válságkommunikáció Fenyvesi Éva A hatékony válságkommunikáció Fenyvesi Éva Válság A válságnak többféle meghatározásával találkozhatunk a szakirodalomban, amelyek többékevésbé lefedik egymást. Tág értelemben a válság olyan a társadalmakkal,

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Egercsehi és Szúcs, Községi Önkormányzatok Képviselő-testületeinek 2011. február 2-án 14 00 órakor tartott együttes ülésén, az Egercsehi Polgármesteri Hivatalban Határozatok

Részletesebben

Az alábbiakban kifejtem hozzászólásomat a biztosítási kárrendezési gyakorlat lehetséges ügyfélszempontú javításáról közzétett konzultációs anyagukhoz.

Az alábbiakban kifejtem hozzászólásomat a biztosítási kárrendezési gyakorlat lehetséges ügyfélszempontú javításáról közzétett konzultációs anyagukhoz. Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete B u d a p e s t Tisztelt Felügyelet! Az alábbiakban kifejtem hozzászólásomat a biztosítási kárrendezési gyakorlat lehetséges ügyfélszempontú javításáról közzétett

Részletesebben

Csomagolások környezetvédelmi megfelelısége értékelésének szempontjai

Csomagolások környezetvédelmi megfelelısége értékelésének szempontjai Csomagolások környezetvédelmi megfelelısége értékelésének szempontjai A CSAOSZ Titkársága hosszú ideje segíti a tagvállalatokat információkkal a 91/2006 (XII. 26.) GKM rendelet alapján 2009. január 1-jétıl

Részletesebben

BUDAPESTI KOMMUNIKÁCIÓS ÉS ÜZLETI FŐISKOLA ÚJSÁGÍRÓI KÉSZSÉGFEJLESZTÉS TRÉNING. Hallgatói elméleti anyag. 2012. tavasz

BUDAPESTI KOMMUNIKÁCIÓS ÉS ÜZLETI FŐISKOLA ÚJSÁGÍRÓI KÉSZSÉGFEJLESZTÉS TRÉNING. Hallgatói elméleti anyag. 2012. tavasz BUDAPESTI KOMMUNIKÁCIÓS ÉS ÜZLETI FŐISKOLA ÚJSÁGÍRÓI KÉSZSÉGFEJLESZTÉS TRÉNING Hallgatói elméleti anyag 2012. tavasz www.bkf.hu / Karriercentrum / Tréningek / Letölthető állományok Szakirodalom: Németh

Részletesebben

Keresztmetszeti megmunkálás egyengető-, vastagoló-, és kombinált gyalugépekkel

Keresztmetszeti megmunkálás egyengető-, vastagoló-, és kombinált gyalugépekkel Pagonyné Mezősi Marietta Keresztmetszeti megmunkálás egyengető-, vastagoló-, és kombinált gyalugépekkel A követelménymodul megnevezése: Alapvető tömörfa megmunkálási feladatok A követelménymodul száma:

Részletesebben

VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG 2015. ÁPRILIS

VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG 2015. ÁPRILIS VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI HÍRLEVELE 2015. ÁPRILIS T A R T A L O M: 1. Lakásbetörések, hétvégi ház betörések, védekezési lehetőségek 2. Tanácsok gyalogosoknak 1. Lakásbetörések, hétvégi

Részletesebben

Steh dazu! A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata stratégiája 2020-ig. Magyarországi Németek Országos Önkormányzata

Steh dazu! A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata stratégiája 2020-ig. Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Steh dazu! A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata stratégiája 2020-ig Magyarországi Németek Országos Önkormányzata 1 Tartalomjegyzék Preambulum... 2 I. Politika... 4 II. Nevelés-oktatás... 8 III.

Részletesebben

1. Hazugságvizsgálat: a mikromotoros vizsgálóeljárás lényege, avagy mit kell tudni a grafométerrıl?

1. Hazugságvizsgálat: a mikromotoros vizsgálóeljárás lényege, avagy mit kell tudni a grafométerrıl? FARKAS LÁSZLÓ A TUDOMÁNYOS GRAFOLÓGIA NÉHÁNY TERÜLETE 1. Hazugságvizsgálat: a mikromotoros vizsgálóeljárás lényege, avagy mit kell tudni a grafométerrıl? A világon egyedülálló technikai és grafológiai

Részletesebben

Útmutató pályaismeretet bővítő csoportfoglalkozások megtervezéséhez és megtartásához Pályaismertető CD/DVD filmek, mint segédanyagok alkalmazásával

Útmutató pályaismeretet bővítő csoportfoglalkozások megtervezéséhez és megtartásához Pályaismertető CD/DVD filmek, mint segédanyagok alkalmazásával Harkányi Adrienne Útmutató pályaismeretet bővítő csoportfoglalkozások megtervezéséhez és megtartásához Pályaismertető CD/DVD filmek, mint segédanyagok alkalmazásával ÁLTALÁNOS BEVEZETŐ Az oktatásban dolgozó

Részletesebben

Öngyógyítás meditációval

Öngyógyítás meditációval Láma Csöpel Öngyógyítás meditációval Buddhista Meditáció Központ Budapest Tar KIADJA A Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség ISBN 963 86742 3 7 ISSN 1419-9823 Buddhista Meditáció Központ Tar Karma

Részletesebben

Original-Gebrauchsanleitung V1/0116

Original-Gebrauchsanleitung V1/0116 109881 Original-Gebrauchsanleitung V1/0116 H MAGYAR Tartalom 1. Általános információ... 158 2. Biztonsági tanácsok, szabványok, előírások és jogi szabályozások... 159 3. Rendeltetésszerű használat... 159

Részletesebben

ÓVINTÉZKEDÉSEK GONDOSAN OLVASSA EL, MIELŐTT TOVÁBBLÉP! A hálózati adapterről

ÓVINTÉZKEDÉSEK GONDOSAN OLVASSA EL, MIELŐTT TOVÁBBLÉP! A hálózati adapterről ÓVINTÉZKEDÉSEK GONDOSAN OLVASSA EL, MIELŐTT TOVÁBBLÉP! A hálózati adapterről VIGYÁZAT Ez a hálózati adapter csak Yamaha/Steinberg eszközökkel használható. Ne használja semmilyen más célra. Csak beltéri

Részletesebben

SM-G935F. Felhasználói kézikönyv

SM-G935F. Felhasználói kézikönyv SM-G935F Felhasználói kézikönyv Hungarian. 04/2016. Rev.1.2 www.samsung.com Tartalom Alapok 4 Fontos tudnivalók 6 Az értékesítési doboz tartalma 7 A készülék elrendezése 9 Akkumulátor 15 SIM-kártya (nano-sim-kártya)

Részletesebben

A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK KOMMUNIKÁCIÓS IRÁNYELVEI. Kommunikáció a kliensekkel, hozzátartozókkal, a környezettel

A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK KOMMUNIKÁCIÓS IRÁNYELVEI. Kommunikáció a kliensekkel, hozzátartozókkal, a környezettel A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK KOMMUNIKÁCIÓS IRÁNYELVEI Kommunikáció a kliensekkel, hozzátartozókkal, a környezettel Összeállította: Dr. Bisztricsány Andrea és Dr. Kálmán Zsófia Szerkesztette: Dr. Horváth Attila

Részletesebben

Az első feladat. 2016. február 21 - START!

Az első feladat. 2016. február 21 - START! Az első feladat Figyelmeztetés: Jelen program tartalma informatív jellegű, nem helyettesíti a szakorvosi tanácsadást és kezelést, nem orvosi kézikönyv. Intenzív testedzés kezdetekor és életmód váltás megkezdése

Részletesebben

GYÖNGYÖSSOLYMOSI NAGY GYULA KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

GYÖNGYÖSSOLYMOSI NAGY GYULA KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA A A GYÖNGYÖSSOLYMOSI NAGY GYULA KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2015. A 2 TARTALOM GYÖNGYÖSSOLYMOSI NAGY GYULA KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI

Részletesebben

Kézikönyv a kis és középvállalkozások könyvvizsgálatához a Nemzeti Könyvvizsgálati Standardok alapján

Kézikönyv a kis és középvállalkozások könyvvizsgálatához a Nemzeti Könyvvizsgálati Standardok alapján Kézikönyv a kis és középvállalkozások könyvvizsgálatához a Nemzeti Könyvvizsgálati Standardok alapján Készítette: Madarasiné Dr. Szirmai Andrea Dr. Csendes Béláné Wessely Vilmos Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...

Részletesebben

HD 150 HD 200 HD 300 HD 400 HD 500 HD 800 HD 1000 ÁLLÓ ELHELYEZÉSŰ, ZÁRTRENDSZERŰ, TÖBBCÉLÜ FELHASZNÁLÁSRA MELEGVÍZTÁROLÓK

HD 150 HD 200 HD 300 HD 400 HD 500 HD 800 HD 1000 ÁLLÓ ELHELYEZÉSŰ, ZÁRTRENDSZERŰ, TÖBBCÉLÜ FELHASZNÁLÁSRA MELEGVÍZTÁROLÓK KEZELÉSI UTASÍTÁS HD 150 HD 200 HD 300 HD 400 HD 500 HD 800 HD 1000 ÁLLÓ ELHELYEZÉSŰ, ZÁRTRENDSZERŰ, TÖBBCÉLÜ FELHASZNÁLÁSRA MELEGVÍZTÁROLÓK A készülék használatba vétele előtt gondosan olvassa el ezt

Részletesebben

Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221

Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221 Szilárd tüzelésű kazán 6 720 809 698 (2014/03) HU Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221 Teljesítmény-tartomány 20 kw-tól 40 kw-ig Kezelés előtt figyelmesen olvassa el. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék

Részletesebben

UNIVERZÁLIS TÁVIRÁNYÍTÓS KÖZPONTIZÁR

UNIVERZÁLIS TÁVIRÁNYÍTÓS KÖZPONTIZÁR B E S Z E R E L É S I É S H A S Z N Á L A T I Ú T M U T A T Ó UNIVERZÁLIS TÁVIRÁNYÍTÓS KÖZPONTIZÁR 4 AJTÓHOZ A DOBOZ TARTALMA 4 db központizár mozgató motor (2 db vezérlő 2 db vezérelt) 4 db mozgató pálca

Részletesebben

MŰSZAKI ADATOK GARANCIA

MŰSZAKI ADATOK GARANCIA MŰSZAKI ADATOK Modell száma:...885-ck1 Pontosság:... 0,25mm/M(±6,25mm 25 méteren) Hatótávolság:...50 méter Ideális távolság:...15-25 méter Jelzőpont mérete 20 méteren:... Ø 6mm Lézer dióda:... II. osztály

Részletesebben

MRR Útmutató a Kockázat értékeléshez és az ellenőrzési tevékenységekhez

MRR Útmutató a Kockázat értékeléshez és az ellenőrzési tevékenységekhez EUROPEAN COMMISSION DIRECTORATE-GENERAL CLIMATE ACTION Directorate A International and Climate Strategy CLIMA.A.3 Monitoring, Reporting, Verification NEM LEKTORÁLT FORDÍTÁS! (A lektorálatlan fordítást

Részletesebben

Záródolgozat Projekt a gyakorlatban

Záródolgozat Projekt a gyakorlatban 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 5.b osztály Résztvevők száma: 20 fő Időpont: 2008. május 28. június 4. Osztály / csoport rövid bemutatása: A 2007/2008 as tanévtől

Részletesebben

...amivel megfoszthatjuk magunkat attól a bevételtől, amit a honlapunk termelhetne.

...amivel megfoszthatjuk magunkat attól a bevételtől, amit a honlapunk termelhetne. 32 szarvashiba......amivel megfoszthatjuk magunkat attól a bevételtől, amit a honlapunk termelhetne. Avagy mit tegyünk, ha rengeteg munkát és pénzt akarunk a honlapra fordítani és nem akarunk vele keresni

Részletesebben

Hatályba lép: 2014. március 15.-én

Hatályba lép: 2014. március 15.-én - 1-4028 Debrecen, Simonyi út 20. Cégjegyzékszám: 09-02-000354 Adószám: 11154433-2-09 Á L T A L Á N O S Ü Z L E T S Z A B Á L Y Z A T Elfogadta: a Hitelszövetkezet Igazgatósága a 12/2014 (IV.29.) számú

Részletesebben

Penta Unió Zrt. Az Áfa tükrében a zárt illetve nyílt végű lízing. Név:Palkó Ildikó Szak: forgalmi adó szakirámy Konzulens: Bartha Katalin

Penta Unió Zrt. Az Áfa tükrében a zárt illetve nyílt végű lízing. Név:Palkó Ildikó Szak: forgalmi adó szakirámy Konzulens: Bartha Katalin Penta Unió Zrt. Az Áfa tükrében a zárt illetve nyílt végű lízing Név:Palkó Ildikó Szak: forgalmi adó szakirámy Konzulens: Bartha Katalin Tartalom 1.Bevezetés... 3 2. A lízing... 4 2.1. A lízing múltja,

Részletesebben

Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek 2010. évi tevékenységéről

Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek 2010. évi tevékenységéről Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek 2010. évi tevékenységéről Budapest, 2011. február Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet olyan nonprofit kutatóműhely, amely elsősorban alkalmazott

Részletesebben

A SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLA HELYI TANTERV

A SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLA HELYI TANTERV OM azonosító: 038551 Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diákotthon Módszertani Központ és Nevelési Tanácsadó A SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLA HELYI

Részletesebben

TAHITI CONDENSING KR 55 - KR 85

TAHITI CONDENSING KR 55 - KR 85 IST 03 C 341-02 TAHITI CONDENSING KR 55 - KR 85 HU ÜZEMBE HELYEZÉS, HASZNÁLAT ÉS KARBANTARTÁS Tisztelt Hölgyem/Uram! Köszönjük, hogy a Fondital gyár termékét választotta. Kérjük, figyelmesen olvassa el

Részletesebben

Használatba vétel előtt kérjük, figyelmesen. A jelen kezelési és szerelési útmutató a gép részét képezi. Kérjük az új és használt

Használatba vétel előtt kérjük, figyelmesen. A jelen kezelési és szerelési útmutató a gép részét képezi. Kérjük az új és használt HASZNÁLATI UTASÍTÁS Használatba vétel előtt kérjük, figyelmesen elolvasni! Kérjük, a későbbi felhasználáshoz megőrizni! A jelen kezelési és szerelési útmutató a gép részét képezi. Kérjük az új és használt

Részletesebben

III. Testi fejlıdés. Szeptember 25., péntek, 20 óra

III. Testi fejlıdés. Szeptember 25., péntek, 20 óra III. Testi fejlıdés Szeptember 25., péntek, 20 óra László lépett be utoljára a közösségi terembe, amely hatalmas boltíves helyiség volt, bútorzatául pedig egy nagy asztal szolgált, körülötte néhány paddal

Részletesebben

54 213 02 0000 00 00 Hangtechnikus Hangtechnikus 54 213 02 0100 51 01 Hangmester Hangtechnikus

54 213 02 0000 00 00 Hangtechnikus Hangtechnikus 54 213 02 0100 51 01 Hangmester Hangtechnikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Munkaerő-piaci diszkrimináció

Munkaerő-piaci diszkrimináció Központi Statisztikai Hivatal Internetes kiadvány www.ksh.hu 2010. október ISBN 978-963-235-295-4 Munkaerő-piaci diszkrimináció Tartalom Bevezető...2 A diszkrimináció megtapasztalása nem, kor, iskolai

Részletesebben

Összeállította: Bohácsné Nyiregyházki Zsuzsanna 2011. június 17.

Összeállította: Bohácsné Nyiregyházki Zsuzsanna 2011. június 17. JANKÓ JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA és GIMNÁZIUM NEVELÉSI TERV 2011. JANKÓ JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM Összeállította: Bohácsné Nyiregyházki Zsuzsanna 2011. június 17. 1 JANKÓ JÁNOS

Részletesebben

14.) Napirend: A Családsegít és Gyermekjóléti Szolgálat m ködtetésére kiírt közbeszerzési pályázat eredményhirdetése

14.) Napirend: A Családsegít és Gyermekjóléti Szolgálat m ködtetésére kiírt közbeszerzési pályázat eredményhirdetése 14.) Napirend: A Családsegít és Gyermekjóléti Szolgálat m ködtetésére kiírt közbeszerzési pályázat eredményhirdetése Keller László tájékoztatja a a Képvisel -testület tagjait, hogy a napirendet tárgyalta

Részletesebben

Célirányos fejlesztő feladatok tudatos alkalmazása és gyűjtése a szövegalkotás (fogalmazás) témakörében, az önálló szövegalkotási képesség

Célirányos fejlesztő feladatok tudatos alkalmazása és gyűjtése a szövegalkotás (fogalmazás) témakörében, az önálló szövegalkotási képesség Továbbképzés, Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium, 2008. október 20. 1. oldal/24 Célirányos fejlesztő feladatok tudatos alkalmazása és gyűjtése a szövegalkotás (fogalmazás) témakörében, az önálló szövegalkotási

Részletesebben

Budapest Főváros Települési Esélyegyenlőségi Programja (2017-2022) Munkaanyag Munkaanyag zárása első társadalmi egyeztetés előtt: 2016.05.06.

Budapest Főváros Települési Esélyegyenlőségi Programja (2017-2022) Munkaanyag Munkaanyag zárása első társadalmi egyeztetés előtt: 2016.05.06. Budapest Főváros Települési Esélyegyenlőségi Programja (2017-2022) Munkaanyag Munkaanyag zárása első társadalmi egyeztetés előtt: 2016.05.06. TARTALOMJEGYZÉK 1. Vezetői összefoglaló... 4 2. Bevezetés...

Részletesebben

Digitális kódzár ajtócsengő-funkcióval

Digitális kódzár ajtócsengő-funkcióval Conrad Vevőszolgálat, 1124 Budapest, Jagelló út 30. Tel: 319 0250 Digitális zár ajtócsengő-funkcióval Rend. sz.: 75 17 80 Rendeltetés A zár ajtócsengőként használható, feladatai ezen kívül: házajtó, garázsajtó

Részletesebben

A jelen a jövő múltja. Járatlan utak járt úttalanságok. Szerkesztette: Muraközy László. Akadémia Kiadó, Budapest, 2009, 380 oldal

A jelen a jövő múltja. Járatlan utak járt úttalanságok. Szerkesztette: Muraközy László. Akadémia Kiadó, Budapest, 2009, 380 oldal KÖNYVISMERTETÉS Közgazdasági Szemle, LVII. évf., 2010. március (278 282. o.) A jelen a jövő múltja. Járatlan utak járt úttalanságok Szerkesztette: Muraközy László. Akadémia Kiadó, Budapest, 2009, 380 oldal

Részletesebben

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei 1 / 11 2011.03.31. 21:09 A jogszabály mai napon hatályos állapota 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről A munkavédelemről szóló 1993.

Részletesebben