MISKOLCI EGYETEM. Gépészmérnöki és Informatikai Kar

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MISKOLCI EGYETEM. Gépészmérnöki és Informatikai Kar"

Átírás

1 MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar Gazdaságinformatikus alapszak képzési programja

2 A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karán 1989 óta folyik egyetemi szintű műszaki informatikus képzés, 2000 óta főiskolai szintű programozó matematikus képzés ben indult a Gazdaságtudományi Karral közös egyetemi szintű közgazdasági programozó matematikus képzés is. A Kar az elmúlt évtized nehézségei ellenére megőrizte és jelentős mértékben fejleszteni tudta kutató-fejlesztő kapacitásának személyi feltételeit. A tanszékek oktatóinak, kutatóinak tudományos potenciálja, elismertsége hazai és nemzetközi viszonylatban is kedvező. A K+F tevékenység eredményességének egyik biztosítéka a Karon működő Sályi István Gépészeti Tudományok és a Hatvany József Informatikai Tudományok Doktori Iskolák működése. A Doktori Iskolák tématerületei jól reprezentálják a kutatási területeket: gépészeti alaptudományok, gépek és szerkezetek tervezése, gépészeti anyagtudomány, gyártási rendszerek és folyamatok, alkalmazott számítástudomány, anyagtudományi és anyagtechnológiai információs rendszerek, termelésinformatika, anyagáramlási rendszerek, logisztikai informatika területén. A Gazdaságtudományi Kar 15 évvel ezelőtt került megalapításra. Sikeres akkreditációja során kiválónak minősítették az alap és továbbképzési szakjain folyó képzéseket. A képzésben a kezdetek óta jelen vannak az alkalmazott informatikai ismeretek. A szaktanszékek a kereteik között folyó szakirányú képzés során ezen tárgyak széles választékát oktatják (Információs rendszerek, Információs menedzsment, Térinformatika, Controlling rendszerek, Multimédiás eszközök stb.). A Miskolci Egyetem 2002-ben avatta a rekonstrukció keretében megújított informatikai hálózatát. Ez általános oktatási és speciális kari, tanszéki oktatási egységekből és laboratóriumokból álló rendszer tavaszán a Gazdaságtudományi Kar üzembe helyezte saját, mintegy 70 gépből álló Informatikai Centrumát. A gazdaságinformatikus képzésben együttműködő két kar rendelkezik tapasztalatokkal az integrált programok terén is, hiszen a műszaki menedzser képzés szintén e két Kar közös munkájának eredménye. E korábban akkreditált képzés jó bizonyíték arra, hogy a specializálódásból származó előnyök hogyan hasznosíthatók szinergikus hatású közös képzések során A gazdaságinformatikus szak a korábbi közgazdasági programozó matematikus szak utódszakja. Az informatikai szakembereket várhatóan fogadó vállalatok, szervezetek, valamint a már végzett informatikusok körében végzett munkaerő-piaci vizsgálatok azt mutatják, hogy az informatikai szakokon és ezen belül a gazdaságinformatikus szakon végző hallgatók iránti kereslet nőni fog és az informatikai szakemberek aránya mintegy megkétszereződik. A Miskolci Egyetemen folyó széles spektrumú (műszaki, gazdasági, jogi) képzés lehetővé teszi, hogy hallgatóink olyan speciális ismereteket is elsajátítsanak, amelyek munkába állásukat segíthetik.

3 A tudásalapú társadalom kibontakozásának folyamatában a tudás menedzselésének szakmai feladatai a különböző szakmai alapképzettségű szakemberek számára mindennapos tevékenységgé válnak. Ebben a gyors fejlődési folyamatban, a műszaki-technikai dominanciájú ismeretekkel rendelkező informatikusok mellett szükség van a közgazdasági alapismeretekre épülő szakemberek képzésére és munkában állítására is. Az üzleti vállalkozások értékteremtő folyamataiban tevékenykedő informatikus közgazdász képes és alkalmas a két ismeretanyag integrálására és hasznosítására. A hazai és európai munkaerő-piaci prognózisok az általános és a speciális informatikai képesítésű szakemberek iránt rendkívül széles és nagy érdeklődést jeleznek, rövid és hosszútávon egyaránt. Az gazdaságinformatikus esetében a vállalkozások mellett a szolgáltatási szektor, a közigazgatási intézmények, mint fontos foglalkoztatási helyek is megjelölhetők. A gazdaságinformatikus az informatika gazdasági alkalmazásaihoz, e rendszerek kiválasztásához, működtetéséhez, intézményi-szervezeti integrálásához szükséges tudás anyag birtokosa - aki a mély és sokirányú közgazdasági felkészültségére építve a tanult szakma biztonságával képes a korszerű informatikai megoldások célirányos és racionális hasznosítására. Az értékteremtési lánc különböző elemeiben, a hozzájuk kötődő alrendszerekben az informatikai alkalmazások egész sora egyre bővülő választékban jelenik meg. A szervezeti tanulási folyamatok egyik szűk keresztmetszete az implementációk gyors és szakszerű végrehajtása. A klasszikus ügyviteli, termeléstervezési-, termelésirányítási rendszereken túllépve a pénzügy számvitel - controlling, a logisztika /beszerzési, elosztási, értékesítési, stb./, az internet alapú szolgáltatások /piackutatás, kapcsolatkezelés, értékesítés, stb./, a tudásteremtés tudásáramoltatás - tudástranszferálás folyamataihoz kötve az informatikai alkalmazások szélesedő köre jelenik meg a vállalkozások és az intézmények működésében egyaránt. Az implementálási, differenciálási és transzformációs potenciál minőségének javítása, a szakértői kör iskolarendszerű képzésre épülő bővítése a tudásalapú gazdaság követelményeihez való igazodás kiemelt feladata. A vállalati, intézményi gazdálkodásban egyre szélesebb körben nyernek teret az informatikai alapokra épülő kvantitatív módszertanok, amelyek szintén erőteljes informatikai környezetre épülnek.

4 ANALÍZIS I. Tantárgy neptun kódja: GEMAN151B Tárgyfelelős intézet: MAT-MAN Tantárgyelem: Kötelező Tárgyfelelős: Makó Judit, tanársegéd Javasolt félév: 1 Előfeltétel: Óraszám/hét: 3 ea / 2 gy / 0 lab A matematikai analízis alapjainak elsajátítása Halmazok, relációk, rendezés, függvények. Valós számok és tulajdonságaik. Nevezetes egyenlőtlenségek. Számosság. Számsorozatok, monotonitás, korlátosság, részsorozat. Konvergens sorozatok, műveletek konvergens sorozatokkal, rendezés. Cauchy-féle konvergencia kritérium. Nevezetes sorozatok. Sorok, konvergenciakritériumok. Függvények folytonossága, műveletek folytonos függvényekkel. Függvények határértéke, műveletek határértékekkel, egyenlőtlenségek. Határérték és folytonosság kapcsolata. Monoton függvények. Függvénysorozatok, függvénysorok, hatványsorok. Differenciálszámítás és alkalmazásai. Elemi függvények. 2 zárthelyi dolgozat A két 50 perces évközi zárthelyi dolgozat eredményes (legalább 40%) megírása. A tárgy lezáráshoz 110 perces írásbeli vizsgát kell tenni a vizsgaidőszakban, amely elméleti és gyakorlati feladatokból áll. Rontó Miklós Lengyelné Szilágyi Szilvia: Kalkulus, elektronikus jegyzet, Miskolc, Lengyelné Szilágyi Szilvia: Analízis I. példatár (kidolgozott megoldásokkal) elektronikus feladatgyűjtemény, Miskolc, Dr. Lajkó Károly: Kalkulus I-II. (egyetemi jegyzet) Császár Ákos: Valós analízis I-II., Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, B. P. Gyemidovics: Matematikai analízis feladatgyűjtemény, Tankönyvkiadó, Budapest, Denkinger Géza Gyurkó Lajos: Analízis Gyakorlatok, Tankönyvkiadó, Budapest, 1991 George B. Thomas, Maurice D. Weir Joel Hass, Frank R. Giordano: THOMAS Calculus, Pearson Education, Inc, Sherman K. Stein: Calculus and analytic geometry, Mc Graw-Hill, 1987 R.A.Barnett, M. R. Ziegler: Essentials of college mathematics, Dellon, San Francisco, 1989

5 DISZKRÉT MATEMATIKA I. Tantárgy neptun kódja: GEMAN112B Tárgyfelelős intézet: MAT-MAN Tantárgyelem: Kötelező Tárgyfelelős: Dr. Szigeti Jenő, egyetemi tanár Javasolt félév: 1 Előfeltétel: Óraszám/hét: 2 ea / 2 gy / 0 lab Alapvető algebrai ismeretek elsajátítása: polinomokkal, mátrixokkal, n-dimenziós vektorokkal, lineáris egyenletrendszerekkel kapcsolatos műveletek és alapvető kompetenciák elsajátítása, más matematikai tárgyak, ezen belül a Diszkrét Mat. II megalapozása. Halmazok és Descartes szorzatuk.bináris relációk és műveletek bináris relációkkal.függvény fogalma, bijektív függvények,függvények összetevése és inverze. Kombinatorikai alapfogalmak,egy véges halmaz, permutációi Csoport fogalma.polinomokkal és mátrixokkal végzett műveletek tulajdonságai. Polinomok, maradékos osztása. Gyűrű és test fogalma.mátrixok, műveletek mátrixokkal. Determináns fogalma és tulajdonságai n-dimenziós vektorok,euklidészi tér, lineáris altér, alterek metszete. Lineárisan független elemrendszer és bázis lineáris térben, dimenzió. Lineáris transzformáció fogalma. és mátrixos alakja, Műveletek lineáris transzformációkkal. Mátrix rangja. Lineáris egyenletrendszerek megoldása,rangtétel. Sajátértek, sajátvektor. Számítási szabályok gyűrűben és testben 2 írásbeli zárthelyi dolgozat A félév során teljesítendő 2 zárthelyi időtartama perc. A ZH-k elméleti beugróval (képletek számonkérésével) kezdődik. A ZH-k 50%-os átlageredménytől számítanak elfogadottnak. A Vizsga Írásbeli, ami elméleti és gyakorlati feladatokból áll. Az elégséges érdemjegy 50%-tól van meg. Szendrei Ágnes, Diszkrét matematika, Polygon kiadó, 2000 Bagyinszki János, György Anna : Diszkrét matematika főiskolásoknak, Typotex kiadó, (nem kötelező), Szarka Zoltán, Lineáris algebra, ME jegyzet, 1994, Richard Johnsonbaugh: Discrete Mathematics (Third Edition) Vol I.,II, III. Macmillan Pub. Company, New York, Toronto, Oxford, (nem kötelező)

6 GAZDASÁGI JOG Tantárgy neptun kódja: AJPJT10GENB Tárgyfelelős intézet: CTI/PJT Tantárgyelem: Kötelező Tárgyfelelős: Dr. Leszkoven László, egyetemi docens Javasolt félév: 1 Előfeltétel: Óraszám/hét: 2 ea / 0 gy / 0 lab Kreditpont: 2 A tárgy célja, hogy megismertesse a hallgatókat a leendő szakmájukhoz kapcsolódó, a mindennapi életben elengedhetetlen jogintézményekkel, jogi alapfogalmakkal, mind a közjog, mind a magánjog területén. Alapvetően a polgári jog joganyagát foglalja össze a tantárgy, emellett általános jogi ismereteket is tartalmaz (a jog kialakulása, fogalma, funkciói, a jogrendszer felépítése, jogalkotás, jogalkalmazás). A polgári jogi ismeretek körében a személyek joga /kiemelten a társasági jog, a tulajdonjog szabályai, valamint a kötelmi jog (szerződési jog)/ általános rendelkezései. Egyetes szerződéstípusok, különös tekintettel a gazdasági életben előforduló legfontosabb szerződésekre, mint pl. a vállalkozási, szállítási, bizományosi, biztosítási, pénzforgalmi stb. szerződések. A tananyag részét képezi a szellemi alkotások joga és a versenyjog is. 1. Jogi alapfogalmak 2. A jogviszony alanyai (ember), jogi személy kritériumai, non-profit jogi személyek 3. Gazdasági társaságok joga 4. Szellemi alkotások joga (licenciaszerződések, franchise) 5. Tulajdonjog, öröklési jog alapjai 6. Kötelmi jog, szerződések közös szabályai Szerződések közös szabályai Szerződési típusok 1., dare 9. Szerződési típusok 2., facere 10. Szerződési típusok 3. non facere, praestare 11. Fogasztóvédelem és versenyjog, EU alapintézményei 12. Általános munkajogi ismeretek 13. Büntetőjogi alapismeretek, egyes gazdasági bűncselekmények kollokvium A hivatkozott tankönyvek (jegyzetek), az előadás során feldolgozott tananyag, a megjelölt jogszabályok. A tantárgy számonkérésének módja: írásbeli vizsga Jogi ismeretek (nem jogász hallgatók számára), (Bíró György szerk.) Novotni Kiadó, Miskolc, évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről

7 PROGRAMTERVEZÉSI ISMERETEK Tantárgy neptun kódja: GEMAK211B Tárgyfelelős intézet: MAT-MAK Tantárgyelem: kötelező Tárgyfelelős: Dr. Nagy Ferenc, egyetemi docens Javasolt félév: 1 Előfeltétel: Óraszám/hét: 2 ea / 0 gy / 2 lab A programozási alapok elméleti kiterjesztése, modellek és algoritmusok fejlesztése, használata A modellek szerepe a probléma megoldásban, a modellezés szükségessége. Az adat és ábrázolása, megjelenítése. Az algoritmus fogalma, az algoritmizálás. Az algoritmus lejegyzése, ellenőrzése, dokumentálása. Az algoritmus hatékonysága. Algoritmuskészítési technikák. A folyamatábra, struktogram, döntési táblák. Az algoritmus realizálása, a realizáció korlátai. Korlátfeloldási, lazítási lehetőségek. A számítógép szerepe, a hardver és a szoftver megválasztása. Programozás és a jó program készítésének alapelvei, technikái. A feladatmegoldás lezárása, dokumentációkészítési elvek 2 db zárthelyi aláírás + kollokvium Szlávi Péter, Zsakó László: Módszeres programozás, NJSZT gondozásában, Kernighan B. N., Plauger P. J.: A programozás magasiskolája, Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1982

8 PROGRAMOZÁS ALAPJAI Tantárgy neptun kódja: GEIAL312B Tárgyfelelős intézet: INF-IAL Tantárgyelem: Kötelező Tárgyfelelős: Dr. Baksáné Varga Erika, egyetemi docens Javasolt félév: 1 Előfeltétel: Óraszám/hét: 2 ea / 0 gy / 2 lab A számítógép programozás elméleti és gyakorlati alapjainak elsajátítása az ANSI C programozási nyelv, valamint alapvető adatstruktúrák és algoritmusok megismerése útján. Az ANSI C programnyelv alapjai. A C program szerkezete. Kifejezések, operátorok, precedencia, típuskonverzió. C utasítások, vezérlési szerkezetek, elágazások, ciklusok, beágyazott vezérlési szerkezetek. Függvények, deklarációk, prototípus deklarációk, header állományok, paraméter átadás, függvényhívási mechanizmus. Tárolási osztályok, érvényességi kör. Alapvető adattípusok. Pointer típus. Tömb, struktúra, union, enumerációs adattípus. Standard könyvtárak: matematikai, stringkezelés, dinamikus memóriakezelés, fájl kezelés, stb. Zárthelyi és kötelező házifeladatok Aláírás és kollokvium Tárgy előadás fóliái és online segédletei Benkő Tiborné, Benkő László, Tóth Bertalan: Programozzunk C nyelven (ComputerBooks kiadó, Budapest, ISBN ), Brian W. Kernighan Dennis M. Ritchie: A C programozási nyelv, Az ANSI szerint szabványosított változat. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, S. Kochan: Programming in C, Sams Publishing, 2004

9 SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK Tantárgy neptun kódja: GEIAL301B Tárgyfelelős intézet: INF-IAL Tantárgyelem: Kötelező Tárgyfelelős: Dr. Kovács Szilveszter, egyetemi docens Javasolt félév: 1 Előfeltétel: Óraszám/hét: 2 ea / 0 gy / 2 lab A számítógép programozás elméleti és gyakorlati alapjainak elsajátítása az ANSI C programozási nyelv, valamint alapvető adatstruktúrák és algoritmusok megismerése útján. Alapvető számítási modellek. A számítógép architektúra fogalom. Neumann felépítés: processzor, tár, B/K eszközök, rendszersín. Az általános mikroprocesszoros architektúra. Processzorok felépítése, utasításkészletek. Processzorok teljesítmény-mérése, -fokozása. A CISC és a RISC koncepció. Belső párhuzamosítások. Korszerű processzorok. A tár, félvezető tárolók, osztályozások, működésük, teljesítményük fokozása. Trendek a félvezető tárolók fejlődésében. Sínek, osztályozásaik. Teljesítményük növelése. Szabványos sínek jellemzése. B/K eszközök. A vezérlő áramkörök szerepe. Osztályozásuk. Jellegzetes eszközök (mágneses és optikai diszkek, megjelenítők, billentyűzetek, mutató eszközök, nyomtatók) felépítése, működési elvük, teljesítményük fokozása. Parancsnyelvi felhasználói felületek. Burokprogramozás. Grafikus felhasználói felületek. Zárthelyi aláírás+kollokvium A tárgy előadás fóliái. Dr. Vadász Dénes: Számítógépek, számítógép rendszerek, Jegyzet, ME Sima, Fountain, Kacsuk: Korszerű számítógép architektúrák tervezésitér megközelítésben, Szak Kiadó Kft, ISBN A. S. Tanenbaum, T. Austin: Structured Computer Organization, 6th Edition, Prentice Hall, 2012

10 IDEGEN NYELV 1. Tantárgy neptun kódja: MEIOKGEB1 Tárgyfelelős intézet: Idegennyelvi Oktatási Központ Tantárgyelem: Kötelező Tárgyfelelős: Dr. Bajzát Tünde, adjunktus Javasolt félév: 1 Előfeltétel: Óraszám/hét: 0 ea / 3 gy / 0 lab Számonkérés módja: gyakorlati jegy Kreditpont: 0 A modul célja hozzájárulni ahhoz, hogy a hallgatók képesek legyenek a munka világában végzettségüknek és képesítésüknek megfelelő szintű szóbeli és írásbeli kommunikáció létesítésére és fenntartására. Család, személyes környezet Lakókörnyezet Miskolc és szülőváros Számonkérés 1. Tanulmányok Nyelvtanulás A Miskolci Egyetem története, hagyományok Egyetemi létesítmények, diákélet Számonkérés 2. Egyetemi karok Műszaki pálya A mérnöki munka Tervezési folyamat Számonkérés 3. Írásbeli dolgozat, szóbeli számonkérés aláírás és gyakrolati jegy Az IOK oktatói és nyelvtanárai által készített szaknyelvi jegyzet szószedettel, amelyet a hallgatók elektronikus formában megkapnak. Az IOK oktatói és nyelvtanárai által készített szaknyelvi jegyzet szószedettel, amelyet a hallgatók elektronikus formában megkapnak.

11 TESTNEVELÉS 1. Tantárgy neptun kódja: METES001GE1 Tárgyfelelős intézet: Testnevelési Csoport Tantárgyelem: Kötelező Tárgyfelelős: Dr. Főnyedi Gábor, adjunktus Javasolt félév: 1 Előfeltétel: Óraszám/hét: 0 ea / 2 gy / 0 lab Számonkérés módja: aláírás Kreditpont: 0 A mozgásigény kielégítése, a technikai és taktikai ismeretek javítása illetve bővítése. A közösségi szellem kialakítása és fejlesztése, a csapatmunkában rejlő lehetőségek minél jobb kihasználása. A kondicionális képességek növelése, egészségügyi ismeretek és szokások kiegészítése. A különböző sportágak technikai, taktikai elemeinek alapszintű elsajátítása, játék közbeni alkalmazása. Edzés jellegű foglalkozásokon az erőnlét növelésével az egészség megőrzése, a fittség javítása. A tanórákon való aktív részvétel Aláírás Nincs Sportjátékok, edzéselmélet

12 ADATSTRUKTÚRÁK ÉS ALGORITMUSOK Tantárgy neptun kódja: GEMAK121B Tárgyfelelős intézet: MAT-MAK Tantárgyelem: kötelező Tárgyfelelős: Dr. Nagy Ferenc, egyetemi docens Javasolt félév: 2 Előfeltétel: GEMAN112B Óraszám/hét: 2 ea / 0 gy / 2 lab A matematikai alapok elméleti kiterjesztése, modellek és algoritmusok fejlesztése, használata Absztrakt adattípusok, reprezentálásuk absztrakt adatszerkezetekkel. Az absztrakt adatszerkezetek ábrázolásának módszerei, a dinamikus memóriagazdálkodás. Elemi adatszerkezetek (tömb, verem, sor, lista) és tipikus alkalmazásaik. Elemi gráfelméleti bevezető. A fa szerkezet és legfontosabb tulajdonságai, műveletei. Gyökeres fák, kupac. Kupacrendezés. Optimumfeladatok fákon. Rendezési algoritmusok. (Buborék, tournament, heap, összefuttatás, gyorsrendezés, Beillesztéses, Shell, radix, külső rendezők, rendezések párhuzamosítása, Batcher). Keresési technikák. (keresési algoritmusok, hasító táblázatok, optimális keresőfák). Szelekciós módszerek (maximum, párhuzamos min-max, k. elem, medián). Technikák algoritmusok gyorsítására (oszd meg és uralkodj, dinamikus programozás, randomizálás). Feladatok algoritmikus megoldhatósága. Turing gépek. P és NP feladatosztályok kapcsolata. P és NP feladatok. Számelméleti algoritmusok, titkosítások 2 db zárthelyi aláírás + kollokvium Cormen T. H., Leiserson C. E., Rivest R. L., Stein C. : Algoritmusok, Scolar Kiadó, Budapest, 2003 A. Aho, J. Hopcroft, J. Ullmann: Számítógép algoritmusok tervezése és analízise, Budapest, D. Knuth: A programozás művészete, Budapest, 1988

13 ALKALMAZOTT LINEÁRIS ALGEBRA Tantárgy neptun kódja: GEMAK321B Tárgyfelelős intézet: MAT-MAK Tantárgyelem: kötelező Tárgyfelelős: Dr. Mészáros Józsefné dr., egyetemi docens Javasolt félév: 2 Előfeltétel: GEMAN112B Óraszám/hét: 2 ea / 2 gy / 0 lab Számonkérés módja: gyakorlati jegy A matematikai alapok elméleti kiterjesztése, modellek és algoritmusok fejlesztése, használata Vektorok és mátrixok, műveletek, lineáris leképezések. Fontosabb mátrixtípusok. A lineáris függetlenség és következ-ményei. Mátrixok inverzei, invertálási eljárások. Lineáris egyenletrendszerek. A Gauss-módszer. LU-felbontás, QR-felbontás. Mátrixok rangja. Determinánsok. Input-output modellek. A Moore-Penrose inverz. A lineáris legkisebb négyzetek módszere. Sajátértékek és sajátvektorok. Sajátértékek kiszámítása. Input-output modellek egyensúlya. Kvadratikus alakok és feltételes kvadratikus alakok 2 db zárthelyi aláírás + gyakorlati jegy Galántai A.: Alkalmazott lineáris algebra, Miskolci Egyetemi Kiadó, 1999 Agbeko K., Galántai A., Nagy T.: Alkalmazott lineáris algebra példatár, Miskolci Egyetemi Kiadó, 2000 Rózsa P.: Lineáris algebra és alkalmazásai, Műszaki Könyvkiadó, 1974

14 ANALÍZIS II. Tantárgy neptun kódja: GEMAN161B Tárgyfelelős intézet: MAT-MAN Tantárgyelem: Kötelező Tárgyfelelős: Makó Judit, tanársegéd Javasolt félév: 2 Előfeltétel: GEMAN151B Óraszám/hét: 3 ea / 2 gy / 0 lab A matematikai analízis alapjainak elsajátítása Paraméteres és polárkoordinátás alakú görbék. A határozatlan integrál. Összetett függvények integrálása. Riemann-integrálhatóság, Darbaux tétele és következményei. Riemann-integrálhatóság feltételei, műveleti tulajdonságok. Egyenlőtlenségek és középérték-tételek Newton-Leibniz képlet. Improprius integrálok. A Riemann-integrál általánosítása és alkalmazása, görbék ívhossza, görbementi integrál. Többváltozós függvények differenciálhányadosa, iránymenti és parciális derivált, magasabbrendű deriváltak, Young tétele. Többváltozós függvények szélsőértéke és feltételes szélsőértéke A kettős integrál fogalma, tulajdonságai, kiszámítása. Új változók bevezetése. A kettős integrál alkalmazása térfogat, terület, felszín számítására. A hármas integrál értelmezése, tulajdonságai, kiszámítása. Új változók bevezetése (henger- és gömbi koordinátarendszer). A hármas integrál alkalmazásai. Differenciálegyenletek. Kezdetiérték probléma. Elemi úton megoldható differenciálegyenletek. Magasabbrendű differenciálegyenletek 2 zárthelyi dolgozat A két 50 perces évközi zárthelyi dolgozat eredményes (legalább 40%) megírása. A tárgy lezáráshoz 110 perces írásbeli vizsgát kell tenni a vizsgaidőszakban, amely elméleti és gyakorlati feladatokból áll. Rontó Miklós Lengyelné Szilágyi Szilvia: Kalkulus, elektronikus jegyzet, Miskolc, Rontó Miklós Raisz Péterné: Differenciálegyenletek műszakiaknak, Miskolci Egyetemi Kiadó, 2004 Dr. Lajkó Károly: Kalkulus II-III. (egyetemi jegyzet) Császár Ákos: Valós analízis I-II., Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1999 B. P. Gyemidovics: Matematikai analízis feladatgyűjtemény, Tankönyvkiadó, Budapest, Denkinger Géza Gyurkó Lajos: Analízis Gyakorlatok, Tankönyvkiadó, Budapest, George B. Thomas, Maurice D. Weir Joel Hass, Frank R. Giordano: THOMAS Calculus, Pearson Education, Inc, 2005 Sherman K. Stein: Calculus and analytic geometry, Mc Graw-Hill, R.A.Barnett, M. R. Ziegler: Essentials of college mathematics, Dellon, San Francisco, 1989.

15 DISZKRÉT MATEMATIKA II. Tantárgy neptun kódja: GEMAN122B Tárgyfelelős intézet: MAT-MAN Tantárgyelem: kötelező Tárgyfelelős: Dr. Szigeti Jenő, egyetemi tanár Javasolt félév: 2 Előfeltétel: GEMAN112B Óraszám/hét: 2 ea / 2 gy / 0 lab Az informatikus szakok elméleti alapozása Gráfelméleti alapfogalmak. A Turán-féle problémakör. A Ramsey elmélet elemei, az Erdős-Szekeres tétel a teljes gráf éleinek színezéséről. A páros gráfok jellemzése, a Kőnig-Hall-Ore tétel. Síkba rajzolható gráfok: Kuratowski tétele, az Euler-féle poliéder tétel és következményei, ötszíntétel. Euler-féle út és kör létezése, a szomszédsági mátrix és hatványai. Relációk halmazokon, ekvivalencia. Részben rendezett halmaz, láncok és antiláncok. Részben rendezés lineáris kiterjesztése. Hálók, a háló kétféle definíciójának ekvivalenciája. Moduláris és disztributív hálók, jellemzésük. Boole algebrák, a véges Boole algebrák leírása. Boole függvények 2 db félévközi zárthelyi dolgozat A félév során teljesítendő 2 zárthelyi időtartama perc. A ZH-k 45%-os átlageredménytől számítanak elfogadottnak. A Vizsga Írásbeli, ami elméleti és gyakorlati feladatokból áll. Az elégséges érdemjegy 45%- tól van meg. Szigeti J.: Algebra a Miskolci Egyetem hallgatóinak, kézirat Bódi Béla: Algebra I. és II., Kossuth Egyetemi Kiadó, Debrecen , Katona-Recski: Bevezetés a véges matematikába, ELTE jegyzet, Czédli G.: Boole függvények, Polygon kiadó, Szeged

16 MIKROÖKONÓMIA Tantárgy neptun kódja: GTGKG111BGI Tárgyfelelős intézet: Gazdaságelméleti Int. Tantárgyelem: Tárgyfelelős: Sáfrányné dr. Gubik Andrea, egyetemi docens Javasolt félév: 2 Előfeltétel: Óraszám/hét: 2 ea / 1 gy / 0 lab Kreditpont: 3 A tantárgy célja, hogy megismertesse a hallgatókat a legalapvetőbb mikrogazdasági összefüggésekkel. Bevezetés a közgazdaságtanba. A közgazdaságtan tárgya, története, módszere, alapfogalmak. A piac modellezése. Kereslet, kínálat, piaci egyensúly. A fogyasztói magatartás. A fogyasztó preferenciarendszere. A fogyasztó optimális választása. A jövedelem- és árváltozások keresleti és helyettesítési hatásai. A vállalat. A termelés tényezői és a kibocsátás. A termelés költségei. Költségfüggvények. A vállalat jövedelmei, és profitja. Piacformák és piaci szerkezetek. A tökéletesen versenyző vállalat kínálata. A tökéletlen verseny. Oligopólium, monopólium. Termelési tényezők piaca. Tőkepiac. A pénz időértékének figyelembe vétele, jelenérték, jövőérték. Piaci externáliák. Az állam mikrogazdasági szerepe. ZH k: ötfokozatú (1-5) Szilágyi Dezsőné Dr.: Közgazdaságtan alapjai I., Miskolci Egyetemi Kiadó, 2010 Nordhaus, Samuelson: Közgazdaságtan, Akadémiai Kiadó, 2009 H. R. Varian: Intermediate microeconomics, New York-London, Norton&Comp., 1993 Dr. Misz József: Bevezetés a mikroökonómiába, LSI Oktatóközpont, Budapest, 1999 Kopányi Mihály: Mikroökonómia, Műszaki Könyvkiadó-Aula Kiadó, Budapest, 2007 R. S. Pindyck, D. L. Rubinfeld:Microeconomics, London, Prentice-Hall, 1995

17 OBJEKTUM ORIENTÁLT PROGRAMOZÁS Tantárgy neptun kódja: GEIAL313B Tárgyfelelős intézet: INF-IAL Tantárgyelem: Kötelező Tárgyfelelős: Dr. Baksáné Varga Erika, egyetemi docens Javasolt félév: 2 Előfeltétel: GEIAL312B Óraszám/hét: 2 ea / 0 gy / 2 lab Az objektum orientált programozás alapelveinek, szemléletének megismerése és a C# / Java nyelv alapjainak elsajátítása. Az objektum-orientált programozás alapelvei. A Java/C# programozási nyelv története alapvető sajátosságai, a Java/.NET platform. A nyelv alapelemei. Operátorok, tömbök, típusok. Vezérlési szerkezetek. Osztály és objektum, példányosítás. Hozzáférési kategóriák. Konstruktorok, inicializáló blokkok, destruktor jellegű metódusok. Öröklődés, polimorfizmus. Alapvető osztályok. Kivételkezelés. Interface. Alapvető csomagok és névterek. Osztálytervezési szempontok, alkalmazási példák. Számítógépes gyakorlati feladat. Aláírás és kollokvium Kondorosi K., László Z., Szirmay-Kalos L.: Objektum orientált szoftverfejlesztés ComputerBooks, Budapest, Andrew Troelsen: Pro C# 2010 and the.net 4 Platform ( ISBN-10: )

18 OPERÁCIÓS RENDSZEREK Tantárgy neptun kódja: GEIAL302B Tárgyfelelős intézet: INF-IAL Tantárgyelem: Kötelező Tárgyfelelős: Dr. Kovács Szilveszter, egyetemi docens Javasolt félév: 2 Előfeltétel: GEIAL301B és GEIAL312B Óraszám/hét: 2 ea / 0 gy / 2 lab A hallgatók megismertetése az operációs rendszerek feladataival, alapvető működési mechanizmusaival. A működtető rendszerek fejlődése. Operációs rendszer struktúrák (funkcionális és implementációs felépítések). Felületek az operációs rendszer maghoz (API és CLI). A processz (taszk, fonál) koncepció. A CPU ütemezése. Eseménykezelés, kölcsönös kizárás, erőforrás ütemezés, szinkronizáció. Processz közti kommunikáció. Memóriamenedzselés, a virtuális memória modell. Lapozás és szegmensenkénti leképzés. A B/K alrendszer. Eszközmeghajtó rendszerszoftverek (driverek). Fájlrendszerek kialakítása. Fájl attribútumok rögzítési módjai, szabad blokk menedzselés. Esettanulmányok: UNIX, Linux és MS Windows rendszerek jellemzése. Shell programozás és erőforrás monitorozások különböző rendszerekben. ZH aláírás+kollokvium Tanenbaum, Woodhull: Operációs rendszerek, Panem-Prentice Hall, Kóczy A., Kondorossi K. szerk.: Operációs rendszerek mérnöki megközelítésben, Panem, Vadász D.: Operációs rendszerek, Jegyzet, ME 4. A. Tanenbaum: Modern Operating Systems, 3rd edition, 2007 dec, Pearson/Prentice Hall

19 IDEGEN NYELV 2. Tantárgy neptun kódja: MEIOKGEB2 Tárgyfelelős intézet: Idegennyelvi Oktatási Központ Tantárgyelem: Kötelező Tárgyfelelős: Dr. Bajzát Tünde, adjunktus Javasolt félév: 2 Előfeltétel: MEIOKGEB1 Óraszám/hét: 0 ea / 3 gy / 0 lab Számonkérés módja: gyakorlati jegy Kreditpont: 0 A modul célja hozzájárulni ahhoz, hogy a hallgatók képesek legyenek a munka világában végzettségüknek és képesítésüknek megfelelő szintű szóbeli és írásbeli kommunikáció létesítésére és fenntartására. 1. Anyagismeret 2. Anyagok tulajdonságai 3. Elektromosság 4. Számonkérés Számítástechnika Számítástechnika Autók, motorok 8. A jövő technológiái 9. Számonkérés Gépelemek, szerszámgépek 11. A környezetvédelem problémái 12. Alternatív energiaforrások 13. Matematikai kifejezések 14. Számonkérés 3. írásbeli dolgozat, szóbeli számonkérés aláírás és gyakrolati jegy Az IOK oktatói és nyelvtanárai által készített szaknyelvi jegyzet szószedettel, amelyet a hallgatók elektronikus formában megkapnak. Az IOK oktatói és nyelvtanárai által készített szaknyelvi jegyzet szószedettel, amelyet a hallgatók elektronikus formában megkapnak.

20 TESTNEVELÉS 2. Tantárgy neptun kódja: METES002GE1 Tárgyfelelős intézet: Testnevelési Csoport Tantárgyelem: Kötelező Tárgyfelelős: dr. Főnyedi Gábor, adjunktus Javasolt félév: 2 Előfeltétel: Óraszám/hét: 0 ea / 2 gy / 0 lab Számonkérés módja: aláírás Kreditpont: 0 A mozgásigény kielégítése, a technikai és taktikai ismeretek javítása illetve bővítése. A közösségi szellem kialakítása és fejlesztése, a csapatmunkában rejlő lehetőségek minél jobb kihasználása. A kondicionális képességek növelése, egészségügyi ismeretek és szokások kiegészítése. A különböző sportágak technikai, taktikai elemeinek alapszintű elsajátítása, játék közbeni alkalmazása. Edzés jellegű foglalkozásokon az erőnlét növelésével az egészség megőrzése, a fittség javítása. A tanórákon való aktív részvétel Aláírás Nincs Sportjátékok, edzéselmélet

21 ADATBÁZIS RENDSZEREK I. Tantárgy neptun kódja: GEIAL322B Tárgyfelelős intézet: INF-IAL Tantárgyelem: Kötelező Tárgyfelelős: Dr. Kovács László, egyetemi docens Javasolt félév: 3 Előfeltétel: GEMAK121B Óraszám/hét: 2 ea / 0 gy / 2 lab Az adatbáziskezelő rendszerek struktúrájának megismerése; Az adatbázisok tervezésének elsajátítása; a szemantikai és relációs modellek megismerése; az SQL nyelv elsajátítása Adatkezelés és adatbáziskezelés alapfogalmai, fileszervezési módszerek, B-fa index; adatbá-zis architektúra; Adatmodellek, SDM modellek áttekintése, ER adatmodell, EER adatmo-dell; Hierarchikus adatmodell. Hálós adatmodell áttekintése. Hálós adatmodell műveleti része; Relációs adatmodell, relációs struktúra és integritási feltételek. Relációs adatmodell műveleti része, relációs algebra; Az SQL szabvány relációs kezelő nyelv bemutatása, a DDL, DML és a SELECT utasítások használata; Az SQL92 szabvány további elemei; Az adatmodellezés problémái, adatbázis fejlesztési módszertanok. DBMS termékek SQL imp-lementációnak áttekintése. Számítógépes gyakorlati feladatok + egyéni otthon elkészítendő feladat. Aláírás + kollokvium. 1. Kovács László Adatbázisok tervezésének és kezelésének módszertana, ComputerBooks, 2004; Ullman-Widom: Adatbázis rendszerek - Alapvetés, Panem kiadó C.J. Date: An Introduction to Database Systems

22 MAKROÖKONÓMIA Tantárgy neptun kódja: GTGKG112BGI Tárgyfelelős intézet: Gazdaságelméleti Int. Tantárgyelem: Tárgyfelelős: Dr. Bartha Zoltán, egyetemi docens Javasolt félév: 3 Előfeltétel: GTGKG111BGI/R Óraszám/hét: 2 ea / 1 gy / 0 lab Kreditpont: 3 A hallgatók a félév során megismerik a nemzetgazdaságok főbb összefüggéseit, a nemzeti jövedelem kiszámításának módját, a gazdasági növekedés mozgatórugóit, valamint a makrogazdasági egyensúly és az egyensúlyi problémák főbb tényezőit. A félév végére a hallgatók képesek értékelni a gazdaság állapotát a főbb statisztikai mutatók alapján. A makroökonómia alapkérdései. Bevezetés és kitekintés A nemzeti jövedelem meghatározása Gazdasági növekedés a nemzeti jövedelem változása Gazdasági egyensúly árupiac egyensúlya Pénzpiaci egyensúly. Áru- és pénzpiac együttes egyensúlya Munkaerőpiac összefüggései Munkanélküliség magyarázata és következményei Egyensúlyi problémák a pénzpiacon infláció Egyéb egyensúlyi problémák (gazdasági ciklusok, államháztartás) Az állam makrogazdasági szerepe Hálózati hatások és a pozitív externáliák Nyitott gazdaság összefüggései nemzetközi fizetési mérleg. Árfolyamok és a gazdaság egyensúlya ZH k: ötfokozatú (1-5) Szilágyi Dezsőné Dr.: Közgazdaságtan alapjai II. (Bevezetés a makroökonómiába), ME, Bartha Zoltán: Hálózati gazdaságtan (elektronikus tananyag), elearning.infotec.hu/ A gyakorlatok anyagát tartalmazó, pdf formátumú feladatgyűjtemény, Misz József: Bevezetés a makroökonómiába. LSI Oktatóközpont, Budapest, Meyer Dietmar Solt Katalin: Makroökonómia, Aula, N. G. Mankiw: Macroeconomics, Worth Publishers, New York, 1994

23 PROGRAMOZÁS-ELMÉLET Tantárgy neptun kódja: GEMAK233B Tárgyfelelős intézet: MAT-MAK Tantárgyelem: kötelező Tárgyfelelős: Dr. Házy Attila, egyetemi docens Javasolt félév: 3 Előfeltétel: GEMAN122B Óraszám/hét: 2 ea / 0 gy / 0 lab Kreditpont: 3 A programozási alapok elméleti kiterjesztése, modellek és algoritmusok fejlesztése, használata Alapfogalmak, relációk, függvények, sorozatok. Feladat, program, programfügg-vény, megoldás, kiterjesztés. Típusspecifikáció, típus, megfelelés. Leggyengébb előfeltétel, specifikáció tétele. Programkonstrukciók, levezetési szabályok. Elemi programok. Típus-konstrukciók. Nevezetes típusok. A programozási feladat. Levezetés, visszavezetés, transzformációk. Programok különböző formái, kódolás. Programhelyesség. 2 db zárthelyi aláírás + kollokvium Fóthi Ákos: Bevezetés a programozásba, Tankönyvkiadó, Budapest, 1984 Fóthi Ákos, Steingart Ferenc: Programozási módszertan, kézirat, ELTE, 1999 Z. Manna: Programozáselmélet, Műszaki Könyvkiadó, 1981 Szlávi P. - Zsakó L.: Módszeres programozás, ELTE TTK Informatikai Tanszékcsoport, mikrológia sorozat, 18, 19, Budapest, 1996 Varga László: Programok analízise és szintézise, Akadémiai Kiadó, 1981

24 SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK Tantárgy neptun kódja: GEIAL304B Tárgyfelelős intézet: INF-IAL Tantárgyelem: Kötelező Tárgyfelelős: Dr. Kovács Szilveszter, egyetemi docens Javasolt félév: 3 Előfeltétel: GEIAL312B és GEIAL301B Óraszám/hét: 2 ea / 0 gy / 2 lab A hallgatók megismertetése a hálózati architektúra alapfogalmaival, a hálózati komponensek feladataival, alapvető működési mechanizmusaival. Rétegezett hálózati architektúrák, fizikai réteg, közeghozzáférés vezérlési alréteg, csatornamegosztási módszerek, a gyakorlatban elterjedt közeghozzáférés vezérlési eljárások, az adatkapcsolati réteg, keretképzési eljárások, hibavédelemmel kapcsolatos alapismeretek, a hálózati réteg, funkciói, szolgálatai, forgalomirányítási módszerek, torlódásvezérlés, hálózatközi együttműködés, a gyakorlatban elterjedt hálózati architektúrák, IPv4, IPv6, az Internet és szolgáltatásai. zárthelyi aláírás+kollokvium A. S. Tanenbaum: Számítógép hálózatok, Novotrade-Prentice-Hall, A. S. Tanenbaum, D. J. Wetherall: Computer Networks (5th Edition),

25 SZOFTVER TECHNOLÓGIA Tantárgy neptun kódja: GEIAL314B Tárgyfelelős intézet: INF-IAL Tantárgyelem: Kötelező Tárgyfelelős: Dr. Mileff Péter, egyetemi docens Javasolt félév: 3 Előfeltétel: GEIAL313B Óraszám/hét: 2 ea / 0 gy / 2 lab A tárgy legfőbb célja a modern szoftverfejleszétsi folyamat minden részletének megismertetése a hallgatókkal. Bemutatjuk mi szükséges az iparszerű szoftverfejleszétshez. Mindezek mellett fontos cél, hogy megismerjék az UML grafiksu modellező nyelvet. A szoftver technológia fogalma. A software fejlesztés folyamata. Software életciklus modellek. Szoftver specifikáció, tervezés, implementálás, validálás és szoftver evolúció áttekintése. Objektum orientált szoftver fejlesztés. A Unified Modelling Language (UML). Verziókövető rendszerek, konfiguráció menedzsment, felhasználói felületek tervezési elvei. Csoportos feladat. A félév során a hallgatók 5 fős csoportokat alkotnak és elkészítik egy képzeletbeli szoftver teljes szoftverspecifikációját. Aláírás és kollokvium Dr. Mileff Péter online segédlete a címen Dr Kondorosi K, Dr László Z., Dr Szirmay-Kalos L. Objektum-orientált szofverfejlesztés. ComputerBooks, Budapest, J. McCarthy : Dynamics of Software Development, Microsoft Press, 1995 Sike Sándor, Varga László: Szoftvertechnológia és UML. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest, Vég Csaba: Alkalmazásfejlesztés a Unified Modeling Language szabványos jelöléseivel. Logos 2000, Debrecen, 2000 Raffai Mária: Objektumok az üzleti modellezésben; Az objektum orientált fejlesztés elvei és módszerei. Novodat, Raffai Mária: Egységesített megoldások a fejlesztésben; UML modellezõ nyelv, RUP módszertan. Novodat, Raffai Mária, Kovács Katalin, Tóth Dániel: Objektum orinetált alkalmazásfejlesztés; Rose kézikönyv és fejlesztési esettanulmányok. Novodat, Ian Somerwille: Szoftver-rendszerek fejlesztése. Panem, Budapest, illetve az eredeti kiadás: Software engineering, 6th Edition, Addison Wesley, 2001

26 VÁLLALATGAZDASÁGTAN Tantárgy neptun kódja: GTGVG601BGI Tárgyfelelős intézet: Gazdálkodástani Intézet Tantárgyelem: Kötelező Tárgyfelelős: Dr. Illés Mária, egyetemi tanár Javasolt félév: 3 Előfeltétel: GTGKG111BGI/R Óraszám/hét: 2 ea / 2 gy / 0 lab Kreditpont: 4 A gazdálkodási tevékenység alapvető összefüggéseinek átlátásához, elemzéséhez, a lehetőségek kreatív újragondolásához szükséges lényeglátási képességek fejlesztése, a dinamikus szemléletmód elsajátíttatása. A gazdálkodás bonyolult összefüggésrendszereiben való eligazodási- és probléma-felismerési képességek, valamint a probléma-megoldási készségek meggyökereztetése. A hallgatók számára is ismert iparágak és termékek példáján keresztül a vállalati működés piaci kapcsolatrendszerének elemzése. A gazdálkodás költségei, eredményesség és jövedelmezőség értelmezése és mutatóinak számítása. A vállalatgazdaságtan, mint tudomány, alapvető kérdései, vállalatgazdaságtani irányzatok, kutatási módszerei, a vállalat céljai.a vállalat és környezete. A vállalat fogalma, tipizálása. Fejlődési tendenciák. Újszerű vállalatok és azok jellemzői. A vállalati méret növekedésének okai és módjai. Piac, verseny, globalizáció. A piac fogalma, a piac szereplői. Piactípusok a verseny függvényében. Verseny és globalizáció. Vállalatok tipizálása (méret, tevékenység, tulajdonosi szerkezet, vállalkozói motiváció szerint) ZÁRTHELYI DOLGOZAT A vállalati gazdálkodás körfolyamata. Költségképződés. A vállalati költségek és a nyereség tervezése. Költségfüggvények, fedezetszámítás. Megtérülési követelmény, mint általános gazdálkodási vezérelv. A vállalati gazdálkodás ágazati sajátosságai. A gazdálkodás funkcionális területei. A stratégia, mint a vállalati gazdálkodás vezérfonala. A stratégiai tervezés története, fejlődése. A stratégia alkotás alapmódszerei. (Termék életgörbe, BCG-mátrix, PEST módszer, Porter modell stb.) ZÁRTHELYI DOLGOZAT. A vállalat versenyképessége. A vállalati működés mozgatórugói. A gazdálkodás feltételei. Összefoglalás Zárthelyi dolgozat, írásbeli vizsga Az előadások rendszeres látogatása. A gyakorlatok kötelező látogatása és a gyakorlatokon való aktív részvétel.egy zárthelyi dolgozat (10. tanulmányi héten)írásbeli vizsga Dr. Illés Mária: Vállalati gazdaságtan fejezetek, kézirat Miskolci Egyetem, Vállalatgazdaságtani Tanszék kézirat Dr. Illés Mária: Vállalkozási ismeretek I. Gazdálkodási ismeretek blokk. Vállalkozói készségek fejlesztése a középfokú és a felsőoktatásban Phare HU pályázati program tananyaga; Miskolci Egyetem / Czakó Erzsébet- Reszegi László (szerk) (2010): Nemzetközi vállalatgazdságtan, Alinea Kiadó, Budapest /Helmut Schmalen(2002): Általános üzleti gazdaságtan. Axel-Springer Kiadó /Balogh Bélyácz László(1994): Vállalati gazdaságtan. Janus Pannonius Egyetemi Kiadó / David Begg Damian Ward (2004): Economics for Business McGraw-Hill Companies, London / Chris Mulhearn - Howard R. Vane- James Eden (2001): Economics for Business Palgrave Foundation, England ISBN: 10: /David Begg, Stanley Fischer, Rudiger Dornbusch (2002): Economics, 7th Ed, McGraw-Hill Education Europe, ISBN:

27 VALÓSZÍNŰSÉG-SZÁMÍTÁS ÉS MATEMATIKAI STATISZTIKA Tantárgy neptun kódja: GEMAK131B Tárgyfelelős intézet: MAT-MAK Tantárgyelem: kötelező Tárgyfelelős: Dr. Fegyverneki Sándor, egyetemi docens Javasolt félév: 3 Előfeltétel: GEMAN120B vagy GEMAN161B Óraszám/hét: 2 ea / 2 gy / 0 lab A matematikai alapok elméleti kiterjesztése, modellek és algoritmusok fejlesztése, használata A valószínűség fogalma. Feltételes valószínűség. Események függetlensége. Valószínűségi változók, eloszlás, eloszlásfüggvény, sűrűségfüggvény. Moivre-Laplace tétel. A nagy számok törvényei. Feltételes eloszlás- és sűrűségfüggvény. Független valószínűségi változók. Valószínűségi változók minimumának és maximumának eloszlása. Centrális határeloszlás-tételek. Statisztikai mező. A minta, mintavételi eljárások. Monte Carlo-módszerek. Pontbecslések, torzítatlanság, hatásosság, konzisztencia, elégségesség. Cramér- Rao egyenlőtlenség. Rao-Blackwell-Kolmogorov-tétel. Intervallumbecslés. Hipotézis-vizsgálat, egyenletesen legjobb próbák. Paraméteres és nemparaméteres próbák. Homogenitásvizsgálat. Függetlenségvizsgálat, korreláció- és regresszióanalízis 2 db zárthelyi aláírás + kollokvium Raisz Péter: Valószínűségszámítás, Tankönyvkiadó, Budapest, 1991.,p147 Denkinger Géza: Valószínűségszámítási gyakorlatok, Tankönyvkiadó, Budapest, 1989., p323 Lukács Ottó: Matematikai statisztika, Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1987., p576. Reimann József: Valószínűségelmélet és matematikai statisztika mérnököknek, Tankönyvkiadó, p312

28 IDEGEN NYELV 3. Tantárgy neptun kódja: MEIOKGEB3 Tárgyfelelős intézet: Idegennyelvi Oktatási Központ Tantárgyelem: Kötelező Tárgyfelelős: Dr. Bajzát Tünde, adjunktus Javasolt félév: 3 Előfeltétel: MEIOKGEB2 Óraszám/hét: 0 ea / 3 gy / 0 lab Számonkérés módja: gyakorlati jegy Kreditpont: 0 A modul célja hozzájárulni ahhoz, hogy a hallgatók képesek legyenek a munka világában végzettségüknek és képesítésüknek megfelelő szintű szóbeli és írásbeli kommunikáció létesítésére és fenntartására. ORIGO 1. Én és a család Én és a család Lakás és lakóhely Lakás és lakóhely Számonkérés 1.6. A munka világa, napi tevékenység A munka világa, napi tevékenység Tanulás, tanulmányok Tanulás, tanulmányok Számonkérés Magánélet és közélet 12. Öltözködés, divat 13. Egyéni érdeklődés, hobbik 14. Számonkérés 3. Zöld Út szaknyelvi: 1. Tanulmányok 2. Egyetemi tanulmányok, szakképzés 3. Munka, munkahely 4. Álláskeresés 5. Számonkérés A műszaki technológia alapjai 7. Modern és környezetbarát technológiák 8. Gépek, járművek 9. Műszaki berendezések működésének leírása 10. Számonkérés Információs technika 12. Elektronika 13. Témák, készségek ismétlése 14. Számonkérés 3. Írásbeli dolgozat, szóbeli számonkérés aláírás és gyakrolati jegy

29 ORIGO Angol: - VIZSGAMINTA, Angol mintafeladatok megoldási kulcsokkal a középfokú nyelvvizsgára készülőknek, ITK, Katona Lucia - Kevin Shopland: General Communication Skills and Exercises - Felkészítés az angol szóbeli nyelvvizsgára (középfokú szóbeli nyelvvizsgára felkészítő tankönyv + munkafüzet + kazetta) képleíró feladatára felkészítő könyv (alap-, közép- és felsőfok) - Sárosdy Iván: Fordítás magyarra és szövegértés (középfok), Akadémiai Kiadó - Balla Ildikó - Szerdai Csilla: Nyelvtani gyakorlatok, fordítás idegen nyelvre, fogalmazás (középfok), Akadémiai Kiadó - Fonyódi Jenőné: Hallás utáni szövegértés (középfok), Akadémiai Kiadó - John Barefield: Beszédhelyzetek, szituációk és megoldások gyűjteménye (alap-, közép- és felsőfok), Librotrade - Dr. Sarbu Aladárné - Tóthné Cseppkövi Ilona - Csonka Margit - Opritsné Orbán Margit - Balla Ildikó: Angol teszt, fordítási és tömörítési feladatok közép- és felsőfokon ORIGO Német: - VIZSGAMINTA, Német mintafeladatok megoldási kulcsokkal a középfokú nyelvvizsgára készülőknek, ITK, Gáborján Lászlóné Dr.: Tesztek a nyelvvizsgán (középfok), Akadémiai Kiadó - Sz. Egerszegi Erzsébet - Szitnyainé Gottlieb Éva - Matits Melinda - Pethes Kinga: Fordítás magyarra és szövegértés (középfok), Akadémiai Kiadó - Szitnyainé Gottlieb Éva - Sz. Egerszegi Erzsébet: Nyelvtani gyakorlatok, fordítás idegen nyelvre, fogalmazás (középfok), Akadémiai Kiadó nyelvvizsga gyakorlókönyv (középfok - írásbeli - szóbeli), Corvina kazetta, gyakorlókönyv, tanmenetjavaslat), 2003 ORIGO Orosz: Oszipova I.: Kljucs 2. Corvina Kiadó, 2010 ISBN Ferenczy Gy.: Orosz nyelvtan és nyelvhasználat Nemzeti Tankönyvkiadó, 2002 ISBN Oktató által összeállított jegyzet ORIGO Spanyol: - Seres Krisztina: Colores 1, Nemzeti Tankönyvkiadó, 2006 Seres Krisztina: Colores 1. Spanyol munkafüzet, Nemzeti Tankönyvkiadó, Zöld Út Angol: : Beszédcentrikus spanyol nyelvtan, Mozaik Oktatási Stúdió, Szeged, 1996 Nieves García Fernández: Espanol 2000, Sociedad General Espanola de Librería, elektronikus formában megkapnak. jegyzet szószedettel, amelyet a hallgatók Út Nyelvvizsgaközpont Gödöllő 2004 Gödöllő 2007 Zöld Út Német: aki írásbeli szaknyelvi vizsgához, Zöld Út Nyelvvizsgaközpont elektronikus formában megkapnak. témákhoz és feladatokhoz a Zöld Út szakmai vizsgán (német középfok), Zöld Út Nyelvvizsgaközpont Gödöllő Janssen-Müller: Aus moderner Technik und Naturwissenschaft, Hueber, 2002 ára, Képzőművészeti Kiadó 2007

30 TESTNEVELÉS 3. Tantárgy neptun kódja: METES001GE2 Tárgyfelelős intézet: Testnevelési Csoport Tantárgyelem: Kötelező Tárgyfelelős: dr. Főnyedi Gábor, adjunktus Javasolt félév: 3 Előfeltétel: Óraszám/hét: 0 ea / 2 gy / 0 lab Számonkérés módja: aláírás Kreditpont: 0 A mozgásigény kielégítése, a technikai és taktikai ismeretek javítása illetve bővítése. A közösségi szellem kialakítása és fejlesztése, a csapatmunkában rejlő lehetőségek minél jobb kihasználása. A kondicionális képességek növelése, egészségügyi ismeretek és szokások kiegészítése. A különböző sportágak technikai, taktikai elemeinek alapszintű elsajátítása, játék közbeni alkalmazása. Edzés jellegű foglalkozásokon az erőnlét növelésével az egészség megőrzése, a fittség javítása. A tanórákon való aktív részvétel Aláírás Nincs Sportjátékok, edzéselmélet

31 ADATBÁZIS RENDSZEREK II. Tantárgy neptun kódja: GEIAL323B Tárgyfelelős intézet: INF-IAL Tantárgyelem: Kötelező Tárgyfelelős: Dr. Kovács László, egyetemi docens Javasolt félév: 4 Előfeltétel: GEIAL322B és GEIAL313B Óraszám/hét: 2 ea / 0 gy / 2 lab Az adatbázis kezelő rendszerek belső motorjainak a megismerése. A tranzakció kezelés alapjai; az aktív adatbázis elemek bemutatása, tárolt eljárások készítése, Kliens API alapjai. Tranzakciókezelés alapjai, ACID elvek; Zárolások típusai; Adatbázisok védelmi mechanizmusai; MAC és DAC védelmi modell. Aktív adatbázis elemek; Trigger és JOB használata; A PL/SQL nyelv elemei; Tárolt eljárások, függvények és triggerek fejlesztése; Adatbázis objektumok áttekintése; Adatbázisok hatékonysági kérdései. Műveleti gráfok optimalizálása; A SQL programozási felületek áttekintése: beágyazott SQL, CLI és4gl felületek. Az ADO.Net és JDBC felület. Az JDBC kapcsolat programozása.. Számítógépes gyakorlati feladatok + egyéni otthon elkészítendő feladat. Aláírás + kollokvium. Kovács László: Adatbázis rendszerek II tárgy elektronikus jegyzete Barabás Péter: Adatbázis rendszerek II. tárgy előadásanyagai (ppt, pdf) ( Thomnas Connolly és Carolyn Begg: Database Systems, Addison Wesley, 2005

32 DÖNTÉSELMÉLET ÉS MÓDSZERTAN Tantárgy neptun kódja: GTÜSE601BGI Tárgyfelelős intézet: GTK ÜIMI Tantárgyelem: Kötelező Tárgyfelelős: Dr. Varga Beatrix, egyetemi docens Javasolt félév: 4 Előfeltétel: GEMAK131B Óraszám/hét: 2 ea / 0 gy / 0 lab Kreditpont: 3 A döntések megalapozását segítő statisztikai módszerek, és alkalmazási lehetőségeik elsajátíttatása. 1. hét: Az SPSS statisztikai programcsomag felépítése és működése, adatbeviteli módszerek, változók definiálása. 2. hét: Eloszlásjellemzők meghatározása, leíró statisztikák készítése SPSS statisztikai programcsomaggal, illetve Excel-lel. 3. hét: Grafikus ábrázolás, kereszttábla-elemzés SPSS statisztikai programcsomaggal, illetve Excel-lel. 4. hét: Mintából való következtetés I. Becslés SPSS statisztikai programcsomaggal. 5. hét: Becslési eljárások, szükséges minta-elemszám meghatározása, megbízhatósági szint vizsgálata 6. hét: Várható értékre, arányra, szórásra vonatkozó becslés, standard hiba fogalma, becslési eljárások feltételrendszere. 7. hét: Hipotézisvizsgálat alapfogalmai. Várható értékre, arányra, szórásra vonatkozó próbák egymintás próbák. 8. hét: Nem-paraméteres próbák: Függetlenségvizsgálat, illeszkedésvizsgálat, varianciaanalízis 9. hét: Korrelációs kapcsolatok elemzése, Két és többváltozós korrelációs kapcsolat. Korrelációs mátrix, variancia-kovariancia mátrix, determinációs együttható. 10. hét: Két és többváltozós regresszió-számítás, regressziós modell tesztelése 11. hét: Nemlineáris regresszió 12. hét: Idősorok elemzése 13. hét: Diszkriminancia-analízis 14. hét: Főkomponens- és faktorelemzés 15. hét: konzultáció, kurzus zárása Az aláírásnak nincs feltétele, de az előadásokon való részvétel szükséges az írásbeli kollokvium sikeres teljesítéséhez. Az írásbeli kollokvium jegyének megállapítása: 0-49 pont elégtelen pont elégséges pont közepes pont jó pont jeles Domán-Szilágyi-Varga: Statisztikai elemzések alapjai II Üzleti prognózisok idősoros modelljei c. modul (TAMOP /1/A) Kvantitatív információképzési technikák c. modul (TAMOP /1/A) Statisztikai képletgyűjtemény és táblázatok J. Han - M. Kamber: Adatbányászat, Panem 2004.

33 MARKETING Tantárgy neptun kódja: GTMSK603B Tárgyfelelős intézet: Marketing Intézet Tantárgyelem: Tárgyfelelős: Dr. Piskóti István, egyetemi docens Javasolt félév: 4 Előfeltétel: Óraszám/hét: 2 ea / 1 gy / 0 lab Kreditpont: 3 A marketing szakmai alapfogalmainak, szemléletének és eszközrendszerének megismertetése. A tárgy célja, hogy a hallgatók értsék a marketing szerepét, helyét a vállalkozások működésében, s lássák alkalmazási lehetőségeit különböző, nem üzleti szituációkban is. Részletesen ismertetésre kerül a marketing elemzési és piacbefolyásolási eszközrendszere. Mi fán terem a marketing?- avagy a marketing értelmezése és változásai - Kutatni kell kutatni jó! - avagy a marketingkutatás és módszerei - A vevő a király és meztelen? avagy fogyasztói, vásárlói magatartás és elemzése Korrupció nélkül is lehet üzletet kötni? avagy a szervezetek beszerzési magatartása - Ellenség, partner, kartell? a harc avagy versenyelemzés, a saját vállalkozás auditja - Te kit választanál? Az udvarlás szabályai - piacszegmentálás, célpiac, pozícionálás - A borotváló mobiltelefon - Termékpolitikai döntések marketing a termékfejlesztésben - Brand a lelke mindennek avagy a márkázás, design, csomagolás - Reklám áron a rengetegben avagy árak, árképzés - A vásárlás katedrálisai - Értékesítési csatornák és döntések a kereskedelem - A nagy adrenalin játék Marketingkommunikáció és tervezése - A marketingkommunikáció eszközei ZH Helyes marketing marketing helye a szervezeten belül A félév során vállalkozások marketing tevékenységét bemutató csoportos beadvány készítésével, és egyéni témabemutató kiselőadások tartásával teljesítménypontok szerezhetőek. A félév írásbeli/szóbeli kollokviummal zárul. Aláírási feltétel: óralátogatás 40%ea.+50%gy. Vizsgába 40%- kal a félévi gyakorlati munka beszámít. Fakultatív ZH-val megajánlott jegy szerezhető.(60%-elégséges, 70%- közepes, 80%-jó, 90%-jeles) Józsa-Piskóti-Rekettye-Veres: Döntésorientált marketing KJK-Kerszöv 2005, Piskóti,I.: A marketingtudomány és szakma változásai in. Marketingkaleidoszkóp o. Miskolc, 2006., Meffert,H.: Marketing Gabler Vg Bauer,A.-Berács,J.: Marketing Aula 2006, Vágási,M.: Marketing stratégia és menedzsment Alinea Kiadó Bp. 2007, Kotler,P.-Keller,K-L.: Marketingmenedzsment Akadémiai Kiadó 2008.

tantárgy E GY E GY Matematikai alapok I. kötelező - kollokvium 30 3 Matematikai alapok I.

tantárgy E GY E GY Matematikai alapok I. kötelező - kollokvium 30 3 Matematikai alapok I. TELJES IDEJŰ (NAPPALI) MUNKARENDŰ KÉPZÉS TANTERVE I. félév tárgy kódja tantárgy neve tantárgy számonkérés óraszám kredit előfeltétel típusa formája E GY E GY Matematikai alapok I. kötelező - kollokvium

Részletesebben

Mérnök informatikus alapképzési szak

Mérnök informatikus alapképzési szak Dunaújvárosi Főiskola Mérnök informatikus alapképzési szak Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Szakleírás:... 7 Óraterv:... 10 Mérnök informatikus alapképzési szak tantárgyainak rövid ismertetése...

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Informatika és elektronika Tantárgy kódja

TANTÁRGYLEÍRÁS. Informatika és elektronika Tantárgy kódja Informatika és elektronika PMB1201 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 4 Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Falucskai János, főiskolai docens Megismertetni a hallgatókkal a számítógépek

Részletesebben

Gazdaságinformatikus alapképzési szak

Gazdaságinformatikus alapképzési szak Dunaújvárosi Főiskola Gazdaságinformatikus alapképzési szak Tanterv. július 25. 2 Tartalomjegyzék Szakleírás... 5 Óraterv:... 8 tantárgyainak rövid ismertetése... 12 Számítástudomány alapjai I... 12 Információrendszerek

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK

KÉPZÉSI PROGRAM NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI PROGRAM NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK TANTERV érvényes a 2013/2014. tanévtől felmenő rendszerben NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK

KÉPZÉSI PROGRAM PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI PROGRAM PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK TANTERV érvényes a 2013/2014. tanévtől felmenő rendszerben PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK

Részletesebben

Ismeretanyag Záróvizsgára való felkészüléshez

Ismeretanyag Záróvizsgára való felkészüléshez Ismeretanyag Záróvizsgára való felkészüléshez 1. Információmenedzsment az információmenedzsment értelmezése, feladatok különböző megközelítésekben informatikai szerepek, informatikai szervezet, kapcsolat

Részletesebben

GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖK

GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖK A DEBRECENI EGYETEM Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kar KÉRELME GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖK BSc SZINTŰALAPKÉPZÉSI SZAK INDÍTÁSÁRA Agrár képzési terület Gazdasági, vidékfejlesztési és informatikus

Részletesebben

4. Előfeltételek (ha vannak) 4.1 Tantervi Nincs 4.2 Kompetenciabeli Feladatok kijelentéseinek megértése

4. Előfeltételek (ha vannak) 4.1 Tantervi Nincs 4.2 Kompetenciabeli Feladatok kijelentéseinek megértése A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeș Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Matematika és Informatika 1.3 Intézet Magyar Matematika és Informatika 1.4 Szakterület

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM KERESKEDELEM ÉS MARKETING ALAPKÉPZÉSI SZAK

KÉPZÉSI PROGRAM KERESKEDELEM ÉS MARKETING ALAPKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI PROGRAM KERESKEDELEM ÉS MARKETING ALAPKÉPZÉSI SZAK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK TANTERV KERESKEDELEM ÉS MARKETING ALAPKÉPZÉSI SZAK (BA.) NAPPALI TAGOZAT érvényes a 2013/2014.

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM. Gépészmérnöki és Informatikai Kar

MISKOLCI EGYETEM. Gépészmérnöki és Informatikai Kar MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar Műszaki menedzser alapszak képzési programja A képzés célja az alapképzés kettős rendeltetésének megfelelően az elsajátított általános közgazdasági-,

Részletesebben

Műszaki szakoktató alapképzési szak

Műszaki szakoktató alapképzési szak Dunaújvárosi Főiskola Műszaki szakoktató alapképzési szak Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Szakleírás... 5 Óraterv:... 8 tantárgyainak rövid ismertetése... 12 Matematika I.... 13 Közgazdaságtan I....

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK

KÉPZÉSI PROGRAM TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI PROGRAM TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK TANTERV érvényes a 2013/2014. tanévtől felmenő rendszerben TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK

Részletesebben

Informatika szigorlati témakörök gazdasági informatika egyetemi képzés hallgatói részére

Informatika szigorlati témakörök gazdasági informatika egyetemi képzés hallgatói részére Informatika szigorlati témakörök gazdasági informatika egyetemi képzés hallgatói részére Az Informatika szigorlat alapvetően az IR-fejlesztés, valamint az OO-fejlesztés c. tantárgyi blokkok, valamint az

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeș-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Matematika és Informatika 1.3 Intézet Magyar Matematika és Informatika 1.4 Szakterület

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2015/2016. 2. félév. Informatika II.

KÖVETELMÉNYEK 2015/2016. 2. félév. Informatika II. 2015/2016. 2. félév Tantárgy neve Informatika II. Tantárgy kódja TAB1110 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (gyak.) 0 + 1 Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1109 Tantárgyfelelős neve és

Részletesebben

Műszaki Informatikai mérnökasszisztens felsőfokú szakképzés

Műszaki Informatikai mérnökasszisztens felsőfokú szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Műszaki Informatikai mérnökasszisztens felsőfokú szakképzés Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Alapadatok:... 5 Műszaki informatika mérnökasszisztens megnevezésű elágazás szakmai

Részletesebben

Matematika emelt szint a 11-12.évfolyam számára

Matematika emelt szint a 11-12.évfolyam számára Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium Budapest Helyi tanterv Matematika emelt szint a 11-12.évfolyam számára 1 Emelt szintű matematika 11 12. évfolyam Ez a szakasz az érettségire felkészítés időszaka

Részletesebben

MATEMATIKA TANTERV Bevezetés Összesen: 432 óra Célok és feladatok

MATEMATIKA TANTERV Bevezetés Összesen: 432 óra Célok és feladatok MATEMATIKA TANTERV Bevezetés A matematika tanítását minden szakmacsoportban és minden évfolyamon egységesen heti három órában tervezzük Az elsı évfolyamon mindhárom órát osztálybontásban tartjuk, segítve

Részletesebben

UNIX operációs rendszer bemutatása. A UNIX története, fejlesztésének céljai.

UNIX operációs rendszer bemutatása. A UNIX története, fejlesztésének céljai. Az Operációs Rendszerek III. c. tantárgy tematikája és követelményei a SZE Informatika és Műszaki tanári szakos hallgatói számára, a 2005/2006. tanév I. félévére Tematika: UNIX UNIX operációs rendszer

Részletesebben

Műszaki menedzser alapképzési szak

Műszaki menedzser alapképzési szak Dunaújvárosi Főiskola Műszaki menedzser alapképzési szak Tanterv. július 25. 2 Tartalomjegyzék Szakleírás...5 Óraterv:...8 Műszaki menedzser alapszak tantárgyainak rövid leírása...12 Mérnöki fizika...12

Részletesebben

Matematika. Specializáció. 11 12. évfolyam

Matematika. Specializáció. 11 12. évfolyam Matematika Specializáció 11 12. évfolyam Ez a szakasz az eddigi matematikatanulás 12 évének szintézisét adja. Egyben kiteljesíti a kapcsolatokat a többi tantárggyal, a mindennapi élet matematikaigényes

Részletesebben

Web-programozó felsőfokú szakképzés

Web-programozó felsőfokú szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Web-programozó felsőfokú szakképzés Tanterv. július 25. Tartalomjegyzék Alapadatok... 3 Web-programozó szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei... 4 Modulokhoz tartozó tárgyak...

Részletesebben

Helyi tanterv Német nyelvű matematika érettségi előkészítő. 11. évfolyam

Helyi tanterv Német nyelvű matematika érettségi előkészítő. 11. évfolyam Helyi tanterv Német nyelvű matematika érettségi előkészítő 11. évfolyam Tematikai egység címe órakeret 1. Gondolkodási és megismerési módszerek 10 óra 2. Geometria 30 óra 3. Számtan, algebra 32 óra Az

Részletesebben

Gazdálkodási és menedzsment alapképzési szak

Gazdálkodási és menedzsment alapképzési szak Dunaújvárosi Főiskola Gazdálkodási és menedzsment alapképzési szak Tanterv. július 28. 2 Tartalomjegyzék Szakleírás...5 Óraterv:...8 tantárgyainak rövid ismertetése...12 Matematika I....12 Projektmenedzsment...13

Részletesebben

Informatika szigorlati témakörök gazdasági informatika egyetemi képzés hallgatói részére

Informatika szigorlati témakörök gazdasági informatika egyetemi képzés hallgatói részére Informatika szigorlati témakörök gazdasági informatika egyetemi képzés hallgatói részére Az Informatika szigorlat alapvetően az IR-fejlesztés, valamint az OO-fejlesztés c. tantárgyi blokkok, valamint az

Részletesebben

Műszaki szakoktató alapszak

Műszaki szakoktató alapszak Kecskeméti Főiskola GAMF Kar Tanulmányi tájékoztató Műszaki szakoktató alapszak Kecskemét 2011 2012 A tantárgyleírásokat a KF GAMF Kar munkatársai állították össze. Szerkesztette: Dr. Kovács Beatrix főiskolai

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM. Gépészmérnöki és Informatikai Kar

MISKOLCI EGYETEM. Gépészmérnöki és Informatikai Kar MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar Gépészmérnöki alapszak képzési programja A Miskolci Egyetemen a gépészmérnökök képzése 1949 óta folyik. A képzés az idők során, többszöri integrációs

Részletesebben

INFORMATIKA ZÁRÓSZIGORLAT TEMATIKA

INFORMATIKA ZÁRÓSZIGORLAT TEMATIKA INFORMATIKA ZÁRÓSZIGORLAT TEMATIKA 1. a) A Neumann-elvű számítógép: CPU, Neumann ciklus, operatív memória, I/O. A DMA és regiszterei, IRQ és megszakításkezelés, a memóriába ágyazott és a külön kezelt perifériacímzés.

Részletesebben

Széchenyi István Szakképző Iskola

Széchenyi István Szakképző Iskola A SZAKKÖZÉPISKOLAI SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS ISKOLAI PROGRAMJA 9 12. évfolyam Érvényes a 2003-2004-es tanévtől felmenő rendszerben Átdolgozva, utolsó módosítás: 2004. április 26. A szakmacsoportos

Részletesebben

Gazdaságinformatikus felsőoktatási szakképzés

Gazdaságinformatikus felsőoktatási szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Gazdaságinformatikus felsőoktatási szakképzés Tanterv.07.21. 2 Tartalomjegyzék Szakleírás... 4 Óraterv:... 7 tantárgyainak rövid leírása... 8 Munkaerőpiaci, kommunikációs és pénzügyi

Részletesebben

NYF-GTFK Vezetés- és Humántudományi Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak I. évfolyam. elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 1. 14 2-28 - Összesen: 28 -

NYF-GTFK Vezetés- és Humántudományi Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak I. évfolyam. elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 1. 14 2-28 - Összesen: 28 - NYF-GTFK Vezetés- és Humántudományi Tanszék Tantárgy neve: AGRÁRTÖRTÉNET MM1102 Meghirdetés féléve: 1. félév Kreditpont: 1 Össz óraszám (elm+gyak): Félév Száma heti óraszám 1. 14 2-28 - Összesen: 28 -

Részletesebben

Logisztikai műszaki menedzserasszisztens felsőfokú szakképzés

Logisztikai műszaki menedzserasszisztens felsőfokú szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Logisztikai műszaki menedzserasszisztens felsőfokú szakképzés Tanterv. július 25. 2 Tartalomjegyzék Alapadatok:... 5 Logisztikai műszaki menedzserasszisztens megnevezésű elágazás

Részletesebben

2. hét (Ea: ): Az egyváltozós valós függvény definíciója, képe. Nevezetes tulajdonságok: monotonitás, korlátosság, határérték, folytonosság.

2. hét (Ea: ): Az egyváltozós valós függvény definíciója, képe. Nevezetes tulajdonságok: monotonitás, korlátosság, határérték, folytonosság. Ütemterv az Analízis I. c. tárgyhoz (GEMAN510B, 510-B) Járműmérnöki, logisztikai mérnöki, műszaki menedzser, villamosmérnöki, ipari termék- és formatervező mérnöki alapképzési szak 2019/20. tanév I. félév

Részletesebben

ADATBÁZIS ADMINISZTRÁTOR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

ADATBÁZIS ADMINISZTRÁTOR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI ADATÁZIS ADMINISZTRÁTOR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 54 482 01 2. A szakképesítés megnevezése: Adatbázis

Részletesebben

Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve Dr. Kovács Zoltán, a mat. tud. kandidátusa Tantárgyfelelős beosztása főiskolai tanár

Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve Dr. Kovács Zoltán, a mat. tud. kandidátusa Tantárgyfelelős beosztása főiskolai tanár Fejezetek a geometriából MT2401 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 3 Összóraszám (elm+gyak) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve Dr. Kovács Zoltán, a mat. tud. kandidátusa Tantárgyfelelős

Részletesebben

Költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző felsőfokú szakképzés

Költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző felsőfokú szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző felsőfokú szakképzés Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Alapadatok:... 5 Költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző megnevezésű elágazás szakképesítés

Részletesebben

A számítógépes termeléstervezés alapjai. Fundamentals of Production Information Engineering. Felsőfokú műszaki végzettség

A számítógépes termeléstervezés alapjai. Fundamentals of Production Information Engineering. Felsőfokú műszaki végzettség Kurzus neve: A számítógépes termeléstervezés alapjai Rövid név: Termeléstervezés Kód: HEFOP 3.3.1-ME-IAK 4.1 Angol név: Intézmény: Tanszék: Kurzusfelelős: Szükséges előképzettség: Előtanulmányként javasolt

Részletesebben

Előzmények 2011.10.23.

Előzmények 2011.10.23. Előzmények Dr. Mileff Péter A 80-as évek közepétől a szoftverek komplexitása egyre növekszik. Megjelentek az OO nyelvek. Az OO fejlesztési módszerek a rendszer különböző nézőpontú modelljeit készítik el.

Részletesebben

OKLEVÉLKÖVETELMÉNYEK. MATEMATIKA ALAPKÉPZÉSI SZAK (2013 és 2014 kezdéssel)

OKLEVÉLKÖVETELMÉNYEK. MATEMATIKA ALAPKÉPZÉSI SZAK (2013 és 2014 kezdéssel) Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Matematikai Intézet OKLEVÉLKÖVETELMÉNYEK MATEMATIKA ALAPKÉPZÉSI SZAK (2013 és 2014 kezdéssel) Matematika képzés Az alapképzés (BSc) célja, hogy

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeș Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Matematika és Informatika Kar 1.3 Intézet Magyar Matematika és Informatika Intézet 1.4

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. Kiss Albert

SZAKDOLGOZAT. Kiss Albert SZAKDOLGOZAT Kiss Albert Debrecen 2009 Debreceni Egyetem Informatikai Kar A VIZUÁLIS PROGRAMOZÁS TANÍTÁSA A DEBRECENI MECHWART ANDRÁS GÉPIPARI ÉS INFORMATIKAI SZAKKÖZÉPISKOLÁBAN Témavezető: Nyakóné dr.

Részletesebben

Környezettani alapismeretek Tantárgy kódja

Környezettani alapismeretek Tantárgy kódja Tantárgy neve Környezettani alapismeretek AIB1004 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium - Dr. Kiss Ferenc, főisk. tanár KT A környezettudomány főbb területeinek

Részletesebben

Mérnök informatikus (BSc) alapszak levelező tagozat (BIL) / BSc in Engineering Information Technology (Part Time)

Mérnök informatikus (BSc) alapszak levelező tagozat (BIL) / BSc in Engineering Information Technology (Part Time) Mérnök informatikus (BSc) alapszak levelező tagozat (BIL) / BSc in Engineering Information Technology (Part Time) (specializáció választás a 4. félévben, specializációra lépés feltétele: az egyik szigorlat

Részletesebben

Anyagmérnöki alapképzési szak

Anyagmérnöki alapképzési szak Dunaújvárosi Főiskola Anyagmérnöki alapképzési szak Tanterv. július 25. 2 Tartalomjegyzék Szakleírás...5 Óraterv:...8 tantárgyainak rövid ismertetése...10 Vállalatgazdaságtan II....10 Informatika...11

Részletesebben

Két projekt - Két év. etrik TISZK

Két projekt - Két év. etrik TISZK Két projekt - Két év PETRIK etrik A 133 éves Petrik 1 fennállása óta Budapest és környezete iparoktatásának jelentős intézménye. Az elmúlt húsz év folyamatos fejlesztésének eredménye, hogy ma már a vegyipari

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM. Gépészmérnöki és Informatikai Kar

MISKOLCI EGYETEM. Gépészmérnöki és Informatikai Kar MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar Programtervező informatikus alapszak képzési programja A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karán 1989 óta folyik egyetemi szintű műszaki

Részletesebben

Anyagmérnöki alapképzési szak

Anyagmérnöki alapképzési szak Dunaújvárosi Főiskola Anyagmérnöki alapképzési szak Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Szakleírás...5 Óraterv:...8 tantárgyainak rövid ismertetése...10 Közgazdaságtan I....10 Mechanika I....11 Matematika

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Előterjesztő neve és beosztása: Szervezeti egység: Dr. Varga István dékán Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar E L Ő T E R J E S Z T É S A Szenátus 2015.

Részletesebben

Tantárgyi program. I. évfolyam, Sportszervező szak (levelező) Mikroökonómia c. tantárgy 2011/2012. tanév, 2. félév

Tantárgyi program. I. évfolyam, Sportszervező szak (levelező) Mikroökonómia c. tantárgy 2011/2012. tanév, 2. félév Tantárgyi program I. évfolyam, Sportszervező szak (levelező) Mikroökonómia c. tantárgy 2011/2012. tanév, 2. félév A tantárgy neve (csoportja): Közgazdaságtan (Mikroökonómia) (AV_SSZLB004) A neve, beosztása:

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar HUMÁN ERŐFORRÁS. szakirányú továbbképzési szak

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar HUMÁN ERŐFORRÁS. szakirányú továbbképzési szak Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar HUMÁN ERŐFORRÁS szakirányú továbbképzési szak A humán erőforrás képzés a szervezetek működtetésének emberi erőforrás menedzseléséhez kapcsolódó szakmai kérdéseivel

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A vizsga formája Középszinten: írásbeli. Emelt szinten: írásbeli és szóbeli. MATEMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A matematika érettségi vizsga célja A matematika érettségi vizsga célja

Részletesebben

Pénzügyi szakügyintéző felsőfokú szakképzés

Pénzügyi szakügyintéző felsőfokú szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Pénzügyi szakügyintéző felsőfokú szakképzés Tanterv. július 25. 2 Tartalomjegyzék Alapadatok:... 5 Pénzügyi szakügyintéző megnevezésű elágazás szakmai és vizsgakövetelményei... 6

Részletesebben

Nemzeti Alaptanterv Informatika műveltségterület Munkaanyag. 2011. március

Nemzeti Alaptanterv Informatika műveltségterület Munkaanyag. 2011. március Nemzeti Alaptanterv Informatika műveltségterület Munkaanyag 2011. március 1 Informatika Alapelvek, célok Az információ megszerzése, megértése, feldolgozása és felhasználása, vagyis az információs műveltség

Részletesebben

Logisztikai műszaki menedzserasszisztens felsőfokú szakképzés

Logisztikai műszaki menedzserasszisztens felsőfokú szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Logisztikai műszaki menedzserasszisztens felsőfokú szakképzés Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Alapadatok:... 5 Logisztikai műszaki menedzserasszisztens megnevezésű elágazás

Részletesebben

E L T E I K I N F O R M A T I K A T A N Á R I S Z A K N A P P A L I T A G O Z A T B U D A P E S T, 2003.

E L T E I K I N F O R M A T I K A T A N Á R I S Z A K N A P P A L I T A G O Z A T B U D A P E S T, 2003. E L T E I K I N F O R M A T I K A T A N Á R I S Z A K N A P P A L I T A G O Z A T B U D A P E S T, 2003. I. A képzés általános leírása Az Informatika tanár szakképzettség megszerzése a 166/1997.(X.3.)

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Konzultációs óraszám 2 Ráfordított óra (előadás) / Ráfordított óra (gyakorlat) 4/1

TANTÁRGYLEÍRÁS. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Konzultációs óraszám 2 Ráfordított óra (előadás) / Ráfordított óra (gyakorlat) 4/1 TANTÁRGYLEÍRÁS Tantárgy neve Matematika Tantárgy kódja ÜS1101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Konzultációs óraszám 2 Ráfordított óra (előadás) / Ráfordított óra (gyakorlat) 4/1 Félévi követelmény kollokvium

Részletesebben

Széchenyi István Szakképző Iskola

Széchenyi István Szakképző Iskola A SZAKKÖZÉPISKOLAI SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS EMELT SZINTŰ ISKOLAI PROGRAMJA 11-12. évolyam Érvényes a 2003-2004-es tanévtől felmenő rendszerben Átdolgozva, utolsó módosítás: 2004. április 26. Az

Részletesebben

9. ÉVFOLYAM. Tájékozottság a racionális számkörben. Az azonosságok ismerete és alkalmazásuk. Számok abszolútértéke, normál alakja.

9. ÉVFOLYAM. Tájékozottság a racionális számkörben. Az azonosságok ismerete és alkalmazásuk. Számok abszolútértéke, normál alakja. 9. ÉVFOLYAM Gondolkodási módszerek A szemléletes fogalmak definiálása, tudatosítása. Módszer keresése az összes eset áttekintéséhez. A szükséges és elégséges feltétel megkülönböztetése. A megismert számhalmazok

Részletesebben

PÓTFELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2012/2013. tanévre. Alapképzések. (nappali, levelező és távoktatási tagozat)

PÓTFELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2012/2013. tanévre. Alapképzések. (nappali, levelező és távoktatási tagozat) PÓTFELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2012/2013. tanévre Alapképzések (nappali, levelező és távoktatási tagozat) Budapest, 2012. július Budapesti Gazdasági Főiskola TARTALOMJEGYZÉK ALAPKÉPZÉS (BA/BSC) NAPPALI TAGOZAT...

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Négy évfolyamos gimnázium Informatika Készítette: a gimnázium reál munkaközössége 2015. Tartalomjegyzék Alapvetés...3 Egyéb kötelező direktívák:...6 Informatika

Részletesebben

Információ-architektúra

Információ-architektúra Információ-architektúra IEEE 1471: Ipari szabvány szerint a szoftver architektúra kulcs fontosságú fogalmai Rendszer 1 Architektúra 1..n Érintett fél 1..n 1 Architektúra leírás 1..n 1..n Probléma 1..n

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Matematika Készítette: a gimnázium reál szakmai munkaközössége 2015. Tartalom Emelt szintű matematika képzés... 3 Matematika alapóraszámú képzés... 47 Matematika

Részletesebben

MATEMATIKA. 9 10. évfolyam. Célok és feladatok. Fejlesztési követelmények

MATEMATIKA. 9 10. évfolyam. Célok és feladatok. Fejlesztési követelmények MATEMATIKA 9 10. évfolyam 1066 MATEMATIKA 9 10. évfolyam Célok és feladatok A matematikatanítás célja és ennek kapcsán feladata, hogy megalapozza a tanulók korszerű, alkalmazásra képes matematikai műveltségét,

Részletesebben

Adatbázisok I 2012.05.11. Adatmodellek komponensei. Adatbázis modellek típusai. Adatbázisrendszer-specifikus tervezés

Adatbázisok I 2012.05.11. Adatmodellek komponensei. Adatbázis modellek típusai. Adatbázisrendszer-specifikus tervezés Adatbázisok I Szemantikai adatmodellek Szendrői Etelka PTE-PMMK Rendszer és Szoftvertechnológiai Tanszék szendroi@pmmk.pte.hu Adatmodellek komponensei Adatmodell: matematikai formalizmus, mely a valóság

Részletesebben

Szakmai program 2015

Szakmai program 2015 2015 Célok és feladatok a szakközépiskolai képzésben A szakközépiskolában folyó nevelés-oktatás továbbépíti, kiszélesíti és elmélyíti az általános iskolai tantárgyi követelményeket. A szakközépiskolában

Részletesebben

Helyi tanterv. Batthyány Kázmér Gimnázium Matematika emelt (5+6+6+6 óra/hét) 9-12 évfolyam Készült: 2013 február

Helyi tanterv. Batthyány Kázmér Gimnázium Matematika emelt (5+6+6+6 óra/hét) 9-12 évfolyam Készült: 2013 február Helyi tanterv Batthyány Kázmér Gimnázium Matematika emelt (5+6+6+6 óra/hét) 9-12 évfolyam Készült: 2013 február 1 A TANTERV SZERKEZETE Bevezető Célok és feladatok Fejlesztési célok és kompetenciák Helyes

Részletesebben

HELYI TANTERV MATEMATIKA GIMNÁZIUMI OSZTÁLYOK

HELYI TANTERV MATEMATIKA GIMNÁZIUMI OSZTÁLYOK HELYI TANTERV MATEMATIKA GIMNÁZIUMI OSZTÁLYOK 1 MATEMATIKA (4+4+4+4) Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról, mint tudásrendszerről és mint sajátos emberi megismerési,

Részletesebben

HELYI TANTERV MATEMATIKA (emelt szintű csoportoknak) Alapelvek, célok

HELYI TANTERV MATEMATIKA (emelt szintű csoportoknak) Alapelvek, célok HELYI TANTERV MATEMATIKA (emelt szintű csoportoknak) Alapelvek, célok Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról mint tudásrendszerről és mint sajátos emberi megismerési,

Részletesebben

FELSÕOKTATÁSI ÉS SZAKKÉPZÉSI KÖNYVAJÁNLÓ

FELSÕOKTATÁSI ÉS SZAKKÉPZÉSI KÖNYVAJÁNLÓ FELSÕOKTATÁSI ÉS SZAKKÉPZÉSI KÖNYVAJÁNLÓ 2009 a Sanoma company Perfekt Universitas TARTALOMJEGYZÉK Bevezetõ...3 Könyvértékesítés...4 A Perfekt Kiadó kiadványai A Budapesti Gazdasági Fõiskola alaptankönyvei...7

Részletesebben

EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.03. Matematika az általános iskolák 5 8.

EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.03. Matematika az általános iskolák 5 8. EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.03 Matematika az általános iskolák 5 8. évfolyama számára Alapelvek, célok Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet

Részletesebben

NAPPALI ÉPÍTÉSZMÉRNÖK SZAK

NAPPALI ÉPÍTÉSZMÉRNÖK SZAK NAPPAI ÉPÍÉSZMÉRNÖK SZAK (BSc) AAPKÉPZÉS Az alapképzési szak megnevezése: nappali építészmérnök Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: építészmérnök alapdiploma (BSc) A szakirányok megnevezése:

Részletesebben

Rendszertervezés 2. IR elemzés Dr. Szepesné Stiftinger, Mária

Rendszertervezés 2. IR elemzés Dr. Szepesné Stiftinger, Mária Rendszertervezés 2. IR elemzés Dr. Szepesné Stiftinger, Mária Rendszertervezés 2. : IR elemzés Dr. Szepesné Stiftinger, Mária Lektor : Rajki, Péter Ez a modul a TÁMOP - 4.1.2-08/1/A-2009-0027 Tananyagfejlesztéssel

Részletesebben

FELSÕOKTATÁSI ÉS SZAKKÉPZÉSI KÖNYVAJÁNLÓ

FELSÕOKTATÁSI ÉS SZAKKÉPZÉSI KÖNYVAJÁNLÓ FELSÕOKTATÁSI ÉS SZAKKÉPZÉSI KÖNYVAJÁNLÓ 2010 a Sanoma company Perfekt Universitas TARTALOMJEGYZÉK Bevezetõ...3 Könyvértékesítés...4 A Perfekt Kiadó kiadványai A Budapesti Gazdasági Fõiskola alaptankönyvei...7

Részletesebben

MATEMATIKA 5 8. ALAPELVEK, CÉLOK

MATEMATIKA 5 8. ALAPELVEK, CÉLOK MATEMATIKA 5 8. ALAPELVEK, CÉLOK Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról mint tudásrendszerről és mint sajátos emberi megismerési, gondolkodási, szellemi tevékenységről.

Részletesebben

Gazdálkodási és Menedzsment szak Vállalkozásszervező szakirány Nappali tagozat 1. évfolyam 2. évfolyam 3. évfolyam 4. évfolyam

Gazdálkodási és Menedzsment szak Vállalkozásszervező szakirány Nappali tagozat 1. évfolyam 2. évfolyam 3. évfolyam 4. évfolyam Gazdálkodási és Menedzsment szak Vállalkozásszervező szakirány 1. évfolyam 2. évfolyam 3. évfolyam 4. évfolyam A képzés alapvető blokkjai 1. félév 2. félév 3. félév 4. félév 5. félév 6. félév 7. félév

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1. Felsőoktatási intézmény Babeş Bolyai Tudományegyetem 1.2. Kar Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar 1.3. Intézet Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR MATEMATIKAI INTÉZET SZAKDOLGOZATI TÉMÁK

MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR MATEMATIKAI INTÉZET SZAKDOLGOZATI TÉMÁK SZAKDOLGOZATI TÉMÁK 2016 Online számonkér½o rendszer fejlesztése Témavezet½o: Dr. Árvai-Homolya Szilvia Napjainkban az online képzés egyre nagyobb teret hódít, így szükségessé válik az online számonkérés

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPES SZIMULÁCIÓ LEHETŐSÉGEI

SZÁMÍTÓGÉPES SZIMULÁCIÓ LEHETŐSÉGEI Geda Gábor Biró Csaba Tánczos Tamás Eszterházy Károly Főiskola gedag@aries.ektf.hu birocs@aries.ektf.hu kistancos@ektf.hu SZÁMÍTÓGÉPES SZIMULÁCIÓ LEHETŐSÉGEI Absztrakt: Az informatikai eszközök fejlődése

Részletesebben

Idegenforgalmi szakmenedzser felsőfokú szakképzés

Idegenforgalmi szakmenedzser felsőfokú szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Idegenforgalmi szakmenedzser felsőfokú szakképzés Tanterv. augusztus 3. 2 Tartalomjegyzék Alapadatok:... 5 Idegenforgalmi szakmenedzser megnevezésű elágazás szakmai és vizsgakövetelményei...

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA Mikroökonómia

A TANTÁRGY ADATLAPJA Mikroökonómia A TANTÁRGY ADATLAPJA Mikroökonómia 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar 1.3 Intézet Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi

Részletesebben

Informatikus informatikus 54 481 04 0010 54 07 Térinformatikus Informatikus T 1/9

Informatikus informatikus 54 481 04 0010 54 07 Térinformatikus Informatikus T 1/9 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Sztojka Miroszláv LINEÁRIS ALGEBRA Egyetemi jegyzet Ungvár 2013

Sztojka Miroszláv LINEÁRIS ALGEBRA Egyetemi jegyzet Ungvár 2013 UKRAJNA OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYÜGYI MINISZTÉRIUMA ÁLLAMI FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNY UNGVÁRI NEMZETI EGYETEM MAGYAR TANNYELVŰ HUMÁN- ÉS TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR FIZIKA ÉS MATEMATIKA TANSZÉK Sztojka Miroszláv LINEÁRIS

Részletesebben

Székesfehérvári felsőoktatási képzések

Székesfehérvári felsőoktatási képzések Székesfehérvári felsőoktatási képzések Corvinus Egyetem Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Két egyetemmel való együttműködés célja: a meglévő munkaerőhiányt csökkentsük, és a vállalatok által jelzett

Részletesebben

Számsorozatok Sorozat fogalma, példák sorozatokra, rekurzív sorozatokra, sorozat megadása Számtani sorozat Mértani sorozat Kamatszámítás

Számsorozatok Sorozat fogalma, példák sorozatokra, rekurzív sorozatokra, sorozat megadása Számtani sorozat Mértani sorozat Kamatszámítás 12. évfolyam Osztályozó vizsga 2013. augusztus Számsorozatok Sorozat fogalma, példák sorozatokra, rekurzív sorozatokra, sorozat megadása Számtani sorozat Mértani sorozat Kamatszámítás Ismerje a számsorozat

Részletesebben

TBL05A01 Bevezetés a matematikába. 2 7 m K I.

TBL05A01 Bevezetés a matematikába. 2 7 m K I. TBL05A01 Bevezetés a matematikába 2 7 m K I. CÉL: A matematikatanítás feladatainak, lehetőségeinek megismertetése. A legfontosabb matematikai alapok felfrissítése, a hallgatók matematikai kompetenciájának

Részletesebben

PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK. A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Közgazdasági, Pénzügyi és Menedzsment Tanszék

PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK. A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Közgazdasági, Pénzügyi és Menedzsment Tanszék PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Közgazdasági, Pénzügyi és Menedzsment Tanszék KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK

Részletesebben

KÉRELEM SZAKIGAZGATÁS-SZERVEZŐ ÉS INFORMATIKUS AGRÁRMÉRNÖKI MESTERKÉPZÉSI SZAK INDÍTÁSÁRA

KÉRELEM SZAKIGAZGATÁS-SZERVEZŐ ÉS INFORMATIKUS AGRÁRMÉRNÖKI MESTERKÉPZÉSI SZAK INDÍTÁSÁRA DEBRECENI EGYETEM MAB kérésére módosított végleges KÉRELEM SZAKIGAZGATÁS-SZERVEZŐ ÉS INFORMATIKUS AGRÁRMÉRNÖKI MESTERKÉPZÉSI SZAK INDÍTÁSÁRA - Agrár képzési terület - Debrecen 2013. november Tartalom:

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2012/2013. tanévre. Szakirányú továbbképzések. (levelező és esti tagozat)

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2012/2013. tanévre. Szakirányú továbbképzések. (levelező és esti tagozat) FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2012/2013. tanévre Szakirányú továbbképzések (levelező és esti tagozat) Budapest, 2011. november Budapesti Gazdasági Főiskola TARTALOMJEGYZÉK Szakirányú továbbképzések Adó- és Pénzügyi

Részletesebben

Szlávi Péter: Szakmai önéletrajz

Szlávi Péter: Szakmai önéletrajz Szlávi Péter: Szakmai önéletrajz Személyi adatok: Név: Szlávi Péter Születési idő: 1955. augusztus 6. Születési hely: Budapest Lakcím: 1118 Budapest, Gazdagréti tér 1. Telefon: 246 6137 Képzettség: Végzettség:

Részletesebben

TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok II. útmutató

TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok II. útmutató BGF PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok II. útmutató 2014/2015. tanév I. félév Tantárgyi program Tantárgy megnevezése Tantárgy jellege/típusa:

Részletesebben

Matematika helyi tanterv 5 8. évfolyam számára Alapelvek, célok

Matematika helyi tanterv 5 8. évfolyam számára Alapelvek, célok Matematika helyi tanterv 5 8. évfolyam számára Alapelvek, célok Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról mint tudásrendszerről és mint sajátos emberi megismerési,

Részletesebben

BUDAPESTI KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM. Puskás Csaba, Szabó Imre, Tallos Péter LINEÁRIS ALGEBRA JEGYZET

BUDAPESTI KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM. Puskás Csaba, Szabó Imre, Tallos Péter LINEÁRIS ALGEBRA JEGYZET BUDAPESTI KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Puskás Csaba, Szabó Imre, Tallos Péter LINEÁRIS ALGEBRA JEGYZET BUDAPEST, 1997 A szerzők Lineáris Algebra, illetve Lineáris Algebra II c jegyzeteinek átdolgozott

Részletesebben

GeoGebra. A matematikai szabadszoftver tanuláshoz és tanításhoz

GeoGebra. A matematikai szabadszoftver tanuláshoz és tanításhoz A matematikai szabadszoftver tanuláshoz és tanításhoz Papp-Varga Zsuzsanna vzsuzsa@elte.hu ELTE IK Média- és Oktatásinformatika Tanszék Pécs, 2011. május 28. Tartalom A GeoGebra program A GeoGebra oktatásban

Részletesebben

1. Az adatbázis fogalma, fontosabb összetevÿi, felhasználási módjai

1. Az adatbázis fogalma, fontosabb összetevÿi, felhasználási módjai 4. tétel Az egyed-kapcsolat modell 1. Az adatbázis fogalma, fontosabb összetevÿi, felhasználási módjai 1.1. Adatbáziskezelÿ rendszer (DBMS - DataBase Management System) A DBMS komplex SW-HW rendszer, mely

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet)

KÖVETELMÉNYEK. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet) A nyelvtudomány alapjai MAO1001 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet) kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Minya Károly

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A MÓDSZERTANI SZIGORLAT LETÉTELÉHEZ

ÚTMUTATÓ A MÓDSZERTANI SZIGORLAT LETÉTELÉHEZ Szolnoki Főiskola Üzleti Fakultás, 5000 Szolnok, Tiszaligeti sétány ÚTMUTATÓ A MÓDSZERTANI SZIGORLAT LETÉTELÉHEZ A 4/1996. (I. 18.) Korm. rendelet a közgazdasági felsőoktatás alapképzési szakjainak képesítési

Részletesebben

KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK RENDSZERE TANTÁRGY KÓDJA: MS 7001 MEGHIRDETÉS FÉLÉVE: 1. FÉLÉV KREDITPONT: 3

KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK RENDSZERE TANTÁRGY KÓDJA: MS 7001 MEGHIRDETÉS FÉLÉVE: 1. FÉLÉV KREDITPONT: 3 "A" TÍPUSÚ ÁLTALÁNOSAN KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK RENDSZERE TANTÁRGY KÓDJA: MS 7001 MEGHIRDETÉS FÉLÉVE: 1. FÉLÉV KREDITPONT: 3 8 ÓRA FÉLÉV LEVELEZŐ : CSIKÓS BEÁTA FŐISKOLAI ADJUNKTUS A

Részletesebben

Differenciálegyenletek. Bevezetés az elméletbe és az alkalmazásokba. Javítások és kiegészítések

Differenciálegyenletek. Bevezetés az elméletbe és az alkalmazásokba. Javítások és kiegészítések Differenciálegyenletek. Bevezetés az elméletbe és az alkalmazásokba. Javítások és kiegészítések Differenciálegyenletek Bevezetés az elméletbe és az alkalmazásokba. Javítások és kiegészítések Tóth János

Részletesebben

MATEMATIKA. 5 8. évfolyam

MATEMATIKA. 5 8. évfolyam MATEMATIKA 5 8. évfolyam Célok és feladatok A matematikatanítás célja és ennek kapcsán feladata: megismertetni a tanulókat az őket körülvevő konkrét környezet mennyiségi és térbeli viszonyaival, megalapozni

Részletesebben