A tumorimmunológia és az immunrendszer alapú terápiás lehetőségek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A tumorimmunológia és az immunrendszer alapú terápiás lehetőségek"

Átírás

1 A tumorimmunológia és az immunrendszer alapú terápiás lehetőségek Kotlán Beatrix Országos Onkológiai Intézet, Budapest

2 A daganatok és az immunrendszer kapcsolatai. Amíg egyensúly áll fenn a daganatokat elősegítő és gátló mechanizmusok között, addig egészségesnek tekinthető az egyén. A tumorsejtek azonban kibújhatnak az immunológiai felügyelet alól (escape), és daganatszövetet hozhatnak létre. Ez a szervezetben sokáig rejtve maradhat, miközben immunológiai tolerancia alakul ki. A korán felismert daganat a gyorsabb és hatékonyabb terápiás beavatkozás lehetőségét javítja. A folyamatos változásra képes daganatsejtek szelekció révén ellenállóvá válhatnak a kezelésekkel szemben. A daganat szövődményei halált is okozhatnak; a sikeres kezelés tartós tumormentes állapothoz, gyógyuláshoz vezet. (Immunológia /Anna, Erdei, Gabriella, Sármay, József, Prechl (2012) Medicina Könyvkiadó Zrt.

3 Daganatsejtek felismerésének és elpusztításának elvi lehetőségei. A/ A veleszületett immunrendszer sejtjei a megváltozott-saját érzékelése révén (nem klasszikus MHCmolekulák) ismerhetik fel a daganatsejteket. Az NK- és a γδt-sejtek is rendelkeznek citotoxikus képességgel. Az IFNγ közvetlenül is gátolja a tumor növekedését és az érképződést, valamint aktiválja a makrofágokat és DC-ket. Az elpusztult daganatsejteket a DC-k és makrofágok kebelezik be, majd MHC-peptidkomplexek formájában prezentálják a Th-sejteknek a nyirokcsomóban. B/ Az adaptív válasz kialakulása során effektor sejtek szűrődnek be a tumorszövetbe, illetve tumorspecifikus antitestek kapcsolódnak a daganatos sejtekhez. (Immunológia /Anna, Erdei, Gabriella, Sármay, József, Prechl (2012) Medicina Könyvkiadó Zrt. )

4 Tumorantigének antigének, amelyek jellemzően daganatsejteken jelennek meg A/ a szervezetben valóban csak a daganatsejtekben fejeződnek ki ezek a tumorspecifikus antigének, B/ kóros mennyiségben, kóros szövetben és nem megfelelő időben jelennek meg, mint saját antigének ezek a tumorral asszociált antigének. /leírásuk állatkísérletek alapján, tumorok átültetésével történt / tumor-transzplantációs antigéneknek vagy tumor-rejekciós antigéneknek is nevezik ezeket. A transzplantált tumorok kilökődéséért elsősorban a citotoxikus T-sejtek felelősek, ezért a jellemzett tumorantigének jelentős része mint MHC-I-hez kötődő peptid ismert, azonban ezek az antigének lehetnek CD4+ T-sejt, illetve B-sejt epitópok forrásai is.

5 Tumorantigének kialakulása és megjelenése. Tumorspecifikus antigének származhatnak vírusokból vagy genetikai mutációk következtében megváltozott, s emiatt a szervezet számára idegen fehérjékből. A tumorasszociált antigének abnormális időben, szövetben vagy mennyiségben megjelenő fehérjék. A felnőttben kifejeződő magzati fehérjék ismeretlenek a felnőtt immunrendszere számára, ugyanakkor egy ismert antigén kórosan fokozott denzitása vagy poszt-transzlációs módosulása szintén az immunsejtek aktivációjához vezethet. (Immunológia /Anna, Erdei, Gabriella, Sármay, József, Prechl (2012) Medicina Könyvkiadó Zrt. )

6 A tumorantigének csoportjai Csoport Mechanizmus Antigén Daganat Tumorspecifikus Antigének Tumorasszociált antigének Mutáció Vírusfertőzés Ciklinfüggő kináz4 Kaszpáz-8 Humán papillómavírus E6 fehérje Melanoma Karcinóma Méhnyakrák Idiotípus mig Limfóma Magzati CEA Hasnyálmirigyrák Ivarsejteredetű MAGE-1 Melanoma Fokozott expresszió HER-2/neu Emlőrák Kóros glikoziláció MUC-1 Hasnyálmirigyrák CEA: CarcinoEmbryonic Antigen; MAGE-1: melanoma-antigén 1; HER-2 Human Epidermal growth factor Receptor 2; MUC-1: mucin 1, (Immunológia /Anna, Erdei, Gabriella, Sármay, József, Prechl (2012) Medicina Könyvkiadó Zrt. )

7 Az immunválasz elkerülésének lehetőségei daganatsejtekben (1). A daganatsejtek elkerülhetik a felismerést, ha nem fejeznek ki elegendő MHC-molekulát, vagy koreceptorokat és kostimulátorokat. A daganatsejtekből származó antigének bemutatása is kostimulátor receptorok hiányában történik, amennyiben a DC-k nem kaptak veszélyjeleket. (Immunológia /Anna, Erdei, Gabriella, Sármay, József, Prechl (2012) Medicina Könyvkiadó Zrt. )

8 Az immunválasz elkerülésének lehetőségei daganatsejtekben (2). A sejtfelszíni antigének vedlése az antigénsűrűség csökkentése révén szintén rontja az immunológiai felismerést és válaszkészséget. Egyes tumorantigén-ellenes antitestek elfedik az antigéneket, illetve azok internalizációját váltják ki. A daganatsejtek aktívan is gátolhatják az immunválaszt a megfelelő citokinek szekréciójával vagy Treg-sejtek aktivációja révén. Egyes daganatok kötőszövet képzése révén fizikailag védettek. (Immunológia /Anna, Erdei, Gabriella, Sármay, József, Prechl (2012) Medicina Könyvkiadó Zrt. )

9 Immunológiai tolerancia a daganattal szemben Szempontok: -a daganatsejtek kétségkívül sajátjaink, vannak olyan antigénjeik, melyeket az immunrendszer kórosként ismer fel, de az tumorsejtek immunogenitása általában csekély - daganat fejlődése során az immunválaszt passzívan elkerülő vagy aktívan moduláló sejtek szelektálódnak. A szervezetben folyamatosan nagy mennyiségben jelenlévő antigének inkább anergiát indukálnak az immunrendszerben, egy nagyobb méretű daganat pedig a szervezet legyengítésén keresztül közvetetten is immunszuppresszív hatást fejthet ki. - a megfigyelhető tumorellenes immunválasz (keringő tumorantigén-ellenes ellenanyagok, daganat-specifikus T-sejtek) értéke a daganat eliminációjában ezért kétséges, ugyanakkor ezeket a jelenségeket fel lehet használni a betegség felismerésében és követésében. - esetenként a daganatok spontán gyógyulása (remisszió) is megfigyelhető, amiben az immunrendszernek is oki szerepe lehet. Ezen kívül a terápiás beavatkozások visszabillenthetik a mérleg nyelvét az immunrendszer javára.

10 Immunterápiás lehetőségek a daganatok kezelésében - Az immunrendszer ugyan képes felvenni a harcot a daganatsejtek ellen, de egy diagnosztizált daganat azt jelzi, hogy alulmaradt a küzdelemben. - A tumorellenes immunológiai jelenségek ismerete azonban lehetővé teszi, hogy terápiás beavatkozások során kihasználjuk azokat. A sebészi, radiológiai, kemoterápiás és molekuláris kezelések kiegészíthetők vagy kombinálhatók immunterápiás technikákkal. - Jelentős különbségek vannak a különböző emberi daganatok immunterápiára adott válaszaiban: általában kiegészítő, kombinált kezelésként alkalmazandó, egyes esetekben monoterápiaként is használható. - Nagy jelentőségű új immunterápiás fejlesztések történnek világszerte

11 Monoklonális ellenanyag-terápiák Rosszindulatú daganatok kezelésére már a 19. század végén megpróbáltak szamárban és kutyákban termelt antiszérumot használni. A monoklonális ellenanyagtechnológia, illetve a molekuláris biotechnológia fejlődésének köszönhetően ma rekombináns emberi ellenanyagokat használhatunk gyógyászati célokra. A daganatos sejtek felszínén megjelenő epitópok ellen előállított antitesteket felhasználhatjuk a tumor elpusztítására. A célpont ideális esetben tumorspecifikus antigén, azonban sokszor csupán a tumorossá vált sejteken fokozott mértékben kifejeződő (de egyébként is megtalálható) antigénekre specifikus ellenanyagokat használnak (például CD20).

12 Monoklonális ellenanyagokon alapuló tumorterápiás lehetőségek. A monoklonális ellenanyagok és módosított formáik különböző utakon fejthetik ki tumorellenes hatásukat. Internalizálódó receptorokat célba véve radioaktív izotópokat, toxinokat és citosztatikus gyógyszereket juttathatunk a daganatsejtekbe. Az antitestek Fc-régiója által közvetített effektor funkciók a daganatsejt lízisét okozzák. A halálreceptorok keresztkötése apoptózist indukál a sejtekben. A daganatok növekedését gátolja a növekedési faktorok vagy receptoraik blokkolása. A daganatsejtekhez és az ölősejtekhez is kötődő bispecifikus ellenanyagok elősegítik a célsejtek pusztítását. (Immunológia /Anna, Erdei, Gabriella, Sármay, József, Prechl (2012) Medicina Könyvkiadó Zrt.)

13 Monoklonális antitest-terápiák daganatok kezelésére. Célpont Alkalmazás Pusztító mechanizmus Elnevezés CD52 CLL, T-sejtes limfóma Célsejteket elpusztítja ADCC, CDC révén Alemtuzumab VEGF Vastag- és végbélrák VEGF-blokkoló, érképződést gátol a tumorban Bevacizumab EGF-R Vastag- és végbélrák, fej- és nyakdaganatok EGFR-antagonista, proliferációt gátol Cetuximab Panitumomab CD33 AML Leukémiás blasztsejteken CD33-hoz kötődik, calicheamicin internalizálódik, DNS-szintézist gátol Gemtuzumab Ozogamicin CD20 Non-Hodgkin-limfóma Béta-sugárzó radioizotóppal konjugált (Y90, J131) moab, ami a célsejteket elpusztítja Ibritumomab Tiuxetan Tositumomab J131 CD20 Non-Hodgkin-limfóma ADCC, CDC kiváltása célsejteken Rituximab HER-2 Mellrák ADCC-indukció HER2-t fokozottan kifejező sejteken Trastuzumab (Immunológia /Anna, Erdei, Gabriella, Sármay, József, Prechl (2012) Medicina Könyvkiadó Zrt.

14 Monoklonális antitest-terápiák daganatok kezelésére Rekombináns monoklonális antitesteket az orvostudomány egyre több területén használnak, egyik kiemelt alkalmazás a tumorterápia. A táblázat az engedélyezett ellenanyagokból tartalmazza a már régebb óta használtakat, a lista folyamatosan bővül. Többféle mechanizmussal gátolják a daganatsejtek szaporodását, illetve idézik elő azok pusztulását. Egyes ellenanyagok megfelelő konjugátumai képalkotó eljárások segítségével (pozitron emissziós tomográfia - PET) alkalmasak a daganat szervezeten belüli lokalizációjára is.

15

16 Larkin J, Ascierto PA, Dréno B, Atkinson V, Liszkay G, Maio M, Mandalà M, Demidov L, Stroyakovskiy D, Thomas L, de la Cruz-Merino L, Dutriaux C, Garbe C, Sovak MA, Chang I, Choong N, Hack SP, McArthur GA, Ribas A (2014) Combined vemurafenib and cobimetinib in BRAF-mutated melanoma. N Engl J Med 20: (IF: ) Ascierto PA, McArthur GA, Dréno B, Atkinson V, Liszkay G, Di Giacomo AM, Mandalà M, Demidov L, Stroyakovskiy D, Thomas L, de la Cruz-Merino L, Dutriaux C, Garbe C, Yan Y, Wongchenko M, Chang I, Hsu JJ, Koralek DO, Rooney I, Ribas A, Larkin J (2016) Cobimetinib combined with vemurafenib in advanced BRAFV600-mutant melanoma (cobrim): updated efficacy results from a randomised, double-blind, phase 3 trial. Lancet Oncol pii: S (16)30122-X. Ascierto PA, Del Vecchio M, Robert C, Mackiewicz A, Chiarion-Sileni V, Arance A, Lebbé C, Bastholt L, Hamid O, Rutkowski P, McNeil C, Garbe C, Loquai C, Dreno B, Thomas L, Grob JJ, Liszkay G, Nyakas M, Gutzmer R, Pikiel J, Grange F, Hoeller C, Ferraresi V, Smylie M, Schadendorf D, Mortier L, Svane IM, Hennicken D, Qureshi A, Maio M Ipilimumab 10 mg/kg versus ipilimumab 3 mg/kg in patients with unresectable or metastatic melanoma: a randomised, double-blind, multicentre, phase 3 trial. Lancet Oncol Mar 27. pii: S (17) doi: /S (17) [Epub ahead of print] Dummer R, Schadendorf D, Ascierto PA, Arance A, Dutriaux C, Di Giacomo AM, Rutkowski P, Del Vecchio M, Gutzmer R, Mandala M, Thomas L, Demidov L, Garbe C, Hogg D, Liszkay G, Queirolo P, Wasserman E, Ford J, Weill M, Sirulnik LA, Jehl V, Bozón V, Long GV, Flaherty K. Binimetinib versus dacarbazine in patients with advanced NRAS-mutant melanoma (NEMO): a multicentre, open-label, randomised, phase 3 trial. Lancet Oncol Apr;18(4): doi: /S (17) Epub 2017 Mar 9.

17 Dummer R, Ascierto PA, Gogas HJ, Arance A, Mandala M, Liszkay G, Garbe C, Schadendorf D, Krajsova I, Gutzmer R, Chiarion Sileni V, Dutriaux C, de Groot JWB, Yamazaki N, Loquai C, Moutouh-de Parseval LA, Pickard MD, Sandor V, Robert C, Flaherty KT. Overall survival in patients with BRAF-mutant melanoma receiving encorafenib plus binimetinib versus vemurafenib or encorafenib (COLUMBUS): a multicentre, open-label, randomised, phase 3 trial. Lancet Oncol Sep 12. pii: S (18) doi: /S (18) [Epub ahead of print] Kotlan B, Plotar V, Eles K, Horvath S, Balatoni T, Csuka O, Újhelyi M, Sávolt Á, Szollar A, Vamosi-Nagy I, Toth L, Farkas E, Toth J, Kasler M, Liszkay G. Challenging tumour immunological techniques that help to track cancer stem cells in malignant melanomas and other solid tumours. Contemp Oncol (Pozn) Mar;22(1A): doi: /wo Epub 2018 Mar 5. Kotlan B, Horváth Sz, Eles K, Plótár V, Naszados Gy, Czirbesz K, Blank M, Farkas E, Toth L, Tovari J, Székács A, Shoenfeld Y, Godeny M, Kásler M, Gabriella Liszkay. Tumor associated disialylated glycosphingolipid antigen revealing antibodies found in melanoma patients immunoglobulin repertoire, suggest for a two direction regulation mechanism between immune B cells and the tumor. Revised Manuscript ID: under final decision at Frontiers in Immunology, 2019 section: Cancer Immunity and Immunotherapy, Article type: Original Research

18

19 Cél: Immunrendszerre épülő új rákterápiás fejlesztés 1/ Új technológia tumorsejtkötő molekulák kinyerésére 2/ Új eljárás tumorasszociált struktúrák kimutatására 3/ Immun B sejtekből hasznosított genetikai információ 4/ Immun T sejtek felvértezése szolid tumorok ellen

20 A Tumort infiltráló B sejtek kimutatása és kinyerése solid tumorokból B Kotlan B, Immunology Letters 1999.

21 TIL-B phage display technology H L soluble scfv E. coli non-suppressor strain L amp R tag amber g3 E. coli suppressor strain scfv M13 origin g3p E. coli C ytoplasm Periplasm V H linker V L g3 g8p

22 Tumor - kötő klónok kiválasztása ScFvk fág könyvtár ALAP KLóNOK / TÖRZSTÁLCA ( 96 lukú mikrotiter plate) E.Coli TG1, HB2151 kultúra, IPTG indukció: felülúszó sejtmembránnal fedett - Primer emlő IDC: TU1, TU2 - MDA MB 231, LS174T - SK-Mel28 - HEK293, COS kontroll +anti-c-myc v. anti-etag +anti-egér /AP +szubsztrát Tumorkötő ScFvk klónok

23 Új technológia tumorsejtkötő molekulák kinyerésére 12/ Kotlan, B, Simsa P, Gruel N, Foldi J, Fridman WH, Petranyi G, Teillaud JL. A scfv phage display mini library generated from the immunoglobulin repertoire of breast medullary carcinoma infiltrating B lymphocytes. Dis. Markers. (2000) 16: doi: /2000/ / Kotlan B, Simsa P, Teillaud JL, Fridman WH, Toth J, McKnight M, Glassy MC. Novel ganglioside antigen identified by B cells in human medullary breast carcinomas: the proof of principle concerning the tumorinfiltrating B lymphocytes. J Immunol. (2005) 175: doi: /jimmunol Kotlan B, Contemporary Oncology, 2016

24 GD3 Tumorasszociált antigének daganatos szövetmintákon Kotlan B, Magyar Onkol 2016

25 Chimeras Antigen Receptor / (CAR) konstrukció

26 Kotlan B, Magyar Onkológia, 2016

http://www.rimm.dote.hu Tumor immunológia

http://www.rimm.dote.hu Tumor immunológia http://www.rimm.dote.hu Tumor immunológia A tumorok és az immunrendszer kapcsolatai Tumorspecifikus és tumorasszociált antigének A tumor sejteket ölő sejtek és mechanizmusok Az immunológiai felügyelet

Részletesebben

Immunológia alapjai. Az immunválasz szupressziója Előadás. A szupresszióban részt vevő sejtes és molekuláris elemek

Immunológia alapjai. Az immunválasz szupressziója Előadás. A szupresszióban részt vevő sejtes és molekuláris elemek Immunológia alapjai 19 20. Előadás Az immunválasz szupressziója A szupresszióban részt vevő sejtes és molekuláris elemek Mi a szupresszió? Általános biológiai szabályzó funkció. Az immunszupresszió az

Részletesebben

Immunológia I. 4. előadás. Kacskovics Imre

Immunológia I. 4. előadás. Kacskovics Imre Immunológia I. 4. előadás Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu) 3.1. ábra A vérsejtek képződésének helyszínei az élet folyamán 3.2. ábra A hemopoetikus őssejt aszimmetrikus osztódása 3.3. ábra

Részletesebben

Kotlan Beatrix. A rosszból is a jót kihozni! A tumorban rejlő immunsejtek hordozta genetikai információ a rákterápiában hasznosítható.

Kotlan Beatrix. A rosszból is a jót kihozni! A tumorban rejlő immunsejtek hordozta genetikai információ a rákterápiában hasznosítható. Kotlan Beatrix A rosszból is a jót kihozni! A tumorban rejlő immunsejtek hordozta genetikai információ a rákterápiában hasznosítható. Budapest, 2011. Május 10. www.meetthescientist.hu 1 26 A rosszból is

Részletesebben

FEHÉRJE VAKCINÁK BIOTECHNOLÓGIAI ELŐÁLLÍTÁSA III.

FEHÉRJE VAKCINÁK BIOTECHNOLÓGIAI ELŐÁLLÍTÁSA III. Az élettudományi-klinikai felsőoktatás gyakorlatorientált és hallgatóbarát korszerűsítése a vidéki képzőhelyek nemzetközi versenyképességének erősítésére FEHÉRJE VAKCINÁK BIOTECHNOLÓGIAI ELŐÁLLÍTÁSA III.

Részletesebben

Immunológia I. 2. előadás. Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu)

Immunológia I. 2. előadás. Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu) Immunológia I. 2. előadás Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu) Az immunválasz kialakulása A veleszületett és az adaptív immunválasz összefonódása A veleszületett immunválasz mechanizmusai A veleszületett

Részletesebben

Immunológia Világnapja

Immunológia Világnapja a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Osztály, Immunológiai Bizottsága és a Magyar Immunológiai Társaság Immunológia Világnapja - 2016 Tumorbiológia Dr. Tóvári József, Országos Onkológiai Intézet Mágikus

Részletesebben

10. Tumorok kialakulása, tumor ellenes immunmechanizusok

10. Tumorok kialakulása, tumor ellenes immunmechanizusok 10. Tumorok kialakulása, tumor ellenes immunmechanizusok Kacskovics Imre Biológiai Intézet Immunológiai Tanszék 2016. április 27. TUMOR Tumor (neoplázia): növekedési kontroll (immunosurveillance) alól

Részletesebben

Az immunrendszer működésében résztvevő sejtek Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE

Az immunrendszer működésében résztvevő sejtek Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Az immunrendszer működésében résztvevő sejtek Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Tanárszakosok, 2017. Bev. 2. ábra Az immunválasz kialakulása 3.1. ábra A vérsejtek képződésének helyszínei az élet folyamán

Részletesebben

A tumorok megszökése az immunrendszer elől

A tumorok megszökése az immunrendszer elől TUMOR IMMUNOLÓGIA A tumorok megszökése az immunrendszer elől ELTÁVOLÍTÁS EGYENSÚLY MENEKÜLÉS NK T-sejtek makrofág METASTASIS NK T sejtek makrofág Genetikai instabilitás Immun szelekció ESCAPING TUMOR SUBCLONES

Részletesebben

INTRACELLULÁRIS PATOGÉNEK

INTRACELLULÁRIS PATOGÉNEK INTRACELLULÁRIS PATOGÉNEK Bácsi Attila, PhD, DSc etele@med.unideb.hu Debreceni Egyetem, ÁOK Immunológiai Intézet INTRACELLULÁRIS BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ Példák intracelluláris baktériumokra Intracelluláris

Részletesebben

Antigén, Antigén prezentáció

Antigén, Antigén prezentáció Antigén, Antigén prezentáció Biológiai Intézet Immunológiai Tanszék Bajtay Zsuzsa ELTE, TTK Biológiai Intézet Immunológiai Tanszék ORFI Klinikai immunológia tanfolyam, 2019. február. 26 Bev. 2. ábra Az

Részletesebben

A.) Az immunkezelés általános szempontjai

A.) Az immunkezelés általános szempontjai II./ 3.3.4. Biológiai kezelések Bíró Kriszta, Dank Magdolna A fejezet célja, hogy megismerje a hallgató a tumorterápiában használható biológiai kezelések formáit. A fejezet elvégzését követően képes lesz

Részletesebben

II./3.3.2 fejezet:. A daganatok célzott kezelése

II./3.3.2 fejezet:. A daganatok célzott kezelése II./3.3.2 fejezet:. A daganatok célzott kezelése Kopper László A fejezet célja, hogy megismerje a hallgató a célzott terápiák lehetőségeit és a fejlesztés lényeges lépéseit. A fejezet teljesítését követően

Részletesebben

Monoklonális antitestek előállítása, jellemzői

Monoklonális antitestek előállítása, jellemzői Monoklonális antitestek előállítása, jellemzői 2011. / 3 Immunológiai és Biotechnológiai Intézet PTE KK Antitestek szerkezete IgG Monoklonális ellenanyag előállítás: Hybridoma technika Lehetővé teszi kezdetben

Részletesebben

Az adaptív immunválasz kialakulása. Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE

Az adaptív immunválasz kialakulása. Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Az adaptív immunválasz kialakulása Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE NK sejt T Bev. 1. ábra Immunhomeosztázis A veleszületett immunrendszer elemei nélkül nem alakulhat ki az adaptív immunválasz A veleszületett

Részletesebben

Immunológia alapjai 5-6. előadás MHC szerkezete és genetikája, és az immunológiai felismerésben játszott szerepe. Antigén bemutatás.

Immunológia alapjai 5-6. előadás MHC szerkezete és genetikája, és az immunológiai felismerésben játszott szerepe. Antigén bemutatás. Immunológia alapjai 5-6. előadás MHC szerkezete és genetikája, és az immunológiai felismerésben játszott szerepe. Antigén bemutatás. Az immunrendszer felépítése Veleszületett immunitás (komplement, antibakteriális

Részletesebben

A T sejt receptor (TCR) heterodimer

A T sejt receptor (TCR) heterodimer Immunbiológia - II A T sejt receptor (TCR) heterodimer 1 kötőhely lánc lánc 14. kromoszóma 7. kromoszóma V V C C EXTRACELLULÁRIS TÉR SEJTMEMBRÁN CITOSZÓL lánc: VJ régió lánc: VDJ régió Nincs szomatikus

Részletesebben

Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban

Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban 3. előadás Az immunrendszer molekuláris elemei: antigén, ellenanyag, Ig osztályok Az antigén meghatározása Detre László: antitest generátor - Régi meghatározás:

Részletesebben

Immunológia alapjai előadás. Az immunológiai felismerés molekuláris összetevői.

Immunológia alapjai előadás. Az immunológiai felismerés molekuláris összetevői. Immunológia alapjai 3 4. előadás Az immunológiai felismerés molekuláris összetevői. Az antigén fogalma. Antitestek, T- és B- sejt receptorok: molekuláris szerkezet, funkciók, alcsoportok Az antigén meghatározása

Részletesebben

Előrelépés az áttétes melanóma immunterápiájában

Előrelépés az áttétes melanóma immunterápiájában 132 ÖSSZEFOGLALÓ KÖZLEMÉNY Előrelépés az áttétes melanóma immunterápiájában OLÁH JUDIT Szegedi Tudományegyetem, Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika, Szeged Levelezési cím: Dr. Oláh Judit, SZTE Bőrgyógyászati

Részletesebben

(1) A T sejtek aktiválása (2) Az ön reaktív T sejtek toleranciája. α lánc. β lánc. V α. V β. C β. C α.

(1) A T sejtek aktiválása (2) Az ön reaktív T sejtek toleranciája. α lánc. β lánc. V α. V β. C β. C α. Immunbiológia II A T sejt receptor () heterodimer α lánc kötőhely β lánc 14. kromoszóma 7. kromoszóma 1 V α V β C α C β EXTRACELLULÁRIS TÉR SEJTMEMBRÁN CITOSZÓL αlánc: VJ régió β lánc: VDJ régió Nincs

Részletesebben

Magyarországon nem kiugróan magas a daganatos betegségek előfordulási aránya, azonban a halálozás sajnos igen (2012)

Magyarországon nem kiugróan magas a daganatos betegségek előfordulási aránya, azonban a halálozás sajnos igen (2012) Magyarországon nem kiugróan magas a daganatos betegségek előfordulási aránya, azonban a halálozás sajnos igen (2012) Forrás: F. Ades et al.: Discrepancies in cancer incidence and mortality and its relationship

Részletesebben

Immunológia alapjai előadás. Az immunológiai felismerés molekuláris összetevői

Immunológia alapjai előadás. Az immunológiai felismerés molekuláris összetevői Immunológia alapjai 3 4. előadás Az immunológiai felismerés molekuláris összetevői Az antigén fogalma. Antitestek, T- és B- sejt receptorok: molekuláris szerkezet, funkciók, alcsoportok Az antigén meghatározása

Részletesebben

Magyarországon nem kiugróan magas a daganatos betegségek előfordulási aránya, azonban a halálozás sajnos igen (2012)

Magyarországon nem kiugróan magas a daganatos betegségek előfordulási aránya, azonban a halálozás sajnos igen (2012) Magyarországon nem kiugróan magas a daganatos betegségek előfordulási aránya, azonban a halálozás sajnos igen (2012) Forrás: F. Ades et al.: Discrepancies in cancer incidence and mortality and its relationship

Részletesebben

Szervezetünk védelmének alapja: az immunológiai felismerés

Szervezetünk védelmének alapja: az immunológiai felismerés Szervezetünk védelmének alapja: az immunológiai felismerés Erdei Anna ELTE, TTK, Biológiai Intézet Immunológiai Tanszék ELTE, Pázmány-nap, 2012. Az immunrendszer fő feladata a gazdaszervezet védelme a

Részletesebben

Célzott terápiás diagnosztika Semmelweis Egyetem I.sz. Pathologiai és Kísérleti Rákkutató Intézet, Budapest Tamási Anna, Dr.

Célzott terápiás diagnosztika Semmelweis Egyetem I.sz. Pathologiai és Kísérleti Rákkutató Intézet, Budapest Tamási Anna, Dr. Célzott terápiás diagnosztika Semmelweis Egyetem I.sz. Pathologiai és Kísérleti Rákkutató Intézet, Budapest Tamási Anna, Dr. Krenács Tibor KROMAT Dako szeminárium 2017. Napjainkban egyre nagyobb teret

Részletesebben

Tumor immunológia

Tumor immunológia http://www.rimm.dote.hu Tumor immunológia A tumorok és az immunrendszer kapcsolatai Tumorspecifikus és tumorasszociált antigének A tumor sejteket ölő sejtek és mechanizmusok Az immunológiai felügyelet

Részletesebben

Immunológia alapjai előadás Az immunológiai felismerés molekuláris összetevői. Az antigén fogalma. Antitestek, T- és B-sejt receptorok:

Immunológia alapjai előadás Az immunológiai felismerés molekuláris összetevői. Az antigén fogalma. Antitestek, T- és B-sejt receptorok: Immunológia alapjai 3 4. előadás Az immunológiai felismerés molekuláris összetevői. Az antigén fogalma. Antitestek, T- és B-sejt receptorok: molekuláris szerkezet, funkciók, alcsoportok Az antigén meghatározása

Részletesebben

Natív antigének felismerése. B sejt receptorok, immunglobulinok

Natív antigének felismerése. B sejt receptorok, immunglobulinok Natív antigének felismerése B sejt receptorok, immunglobulinok B és T sejt receptorok A B és T sejt receptorok is az immunglobulin fehérje család tagjai A TCR nem ismeri fel az antigéneket, kizárólag az

Részletesebben

Az ellenanyagok szerkezete és funkciója. Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE

Az ellenanyagok szerkezete és funkciója. Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Az ellenanyagok szerkezete és funkciója Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Bev. 1. ábra Immunhomeosztázis A veleszületett és az adaptív immunrendszer szorosan együttműködik az immunhomeosztázis fenntartásáért

Részletesebben

Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban

Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban 6. előadás Humorális és celluláris immunválasz A humorális (B sejtes) immunválasz lépései Antigén felismerés B sejt aktiváció: proliferáció, differenciálódás

Részletesebben

A csodálatos Immunrendszer Lányi Árpád, DE, Immunológiai Intézet

A csodálatos Immunrendszer Lányi Árpád, DE, Immunológiai Intézet A csodálatos Immunrendszer Lányi Árpád, DE, Immunológiai Intézet Mi a feladata az Immunrendszernek? 1. Védelem a kórokozók ellen 2. Immuntolerancia fenntartása Mik is azok a kórokozók? Kórokozók alatt

Részletesebben

Immunológia alapjai. 16. előadás. Komplement rendszer

Immunológia alapjai. 16. előadás. Komplement rendszer Immunológia alapjai 16. előadás Komplement rendszer A gyulladás molekuláris mediátorai: Plazma enzim mediátorok: - Kinin rendszer - Véralvadási rendszer Lipid mediátorok Kemoattraktánsok: - Chemokinek:

Részletesebben

Immunológia 4. A BCR diverzitás kialakulása

Immunológia 4. A BCR diverzitás kialakulása Immunológia 4. A BCR diverzitás kialakulása 2017. október 4. Bajtay Zsuzsa A klónszelekciós elmélet sarokpontjai: Monospecifictás: 1 sejt 1-féle specificitású receptor Az antigén receptorhoz kötődése aktiválja

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: Az orvosi biotechnológiai mesterképzés

Részletesebben

Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban

Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban 2. előadás A veleszületett és specifikus immunrendszer sejtjei Vérképzés = Haematopeiesis, differenciálódás Kék: ősssejt Sötétkék: éretlen sejtek Barna: érett

Részletesebben

A 22C3 PD-L1 tesztek értékelése intézetünkben. Dr. László Terézia PTE ÁOK Patológiai Intézet, Pécs

A 22C3 PD-L1 tesztek értékelése intézetünkben. Dr. László Terézia PTE ÁOK Patológiai Intézet, Pécs A 22C3 PD-L1 tesztek értékelése intézetünkben Dr. László Terézia PTE ÁOK Patológiai Intézet, Pécs NSCLC NSCLC SCLC Előrehaladott tüdőrák kezelésének eredményessége az 1990-es évekig a kimenetel független

Részletesebben

A fiziológiás terhesség hátterében álló immunológiai történések

A fiziológiás terhesség hátterében álló immunológiai történések A fiziológiás terhesség hátterében álló immunológiai történések APAI Ag ANYAI Ag FERTŐZÉS AUTOIMMUNITÁS MAGZATI ANTIGEN ALACSONY P SZINT INFERTILITAS BEÁGYAZÓDÁS ANYAI IMMUNREGULÁCIÓ TROPHOBLAST INVÁZIÓ

Részletesebben

B-sejtek szerepe az RA patológiás folyamataiban

B-sejtek szerepe az RA patológiás folyamataiban B-sejtek szerepe az RA patológiás folyamataiban Erdei Anna Biológiai Intézet Immunológiai Tanszék Eötvös Loránd Tudományegyetem Immunológiai Tanszék ORFI, Helia, 2015 április 17. RA kialakulása Gary S.

Részletesebben

Immunológia alapjai előadás. A humorális immunválasz formái és lefolyása: extrafollikuláris reakció és

Immunológia alapjai előadás. A humorális immunválasz formái és lefolyása: extrafollikuláris reakció és Immunológia alapjai 15-16. előadás A humorális immunválasz formái és lefolyása: extrafollikuláris reakció és csíracentrum reakció, affinitás-érés és izotípusváltás. A B-sejt fejlődés szakaszai HSC Primer

Részletesebben

Immunológia Alapjai. 13. előadás. Elsődleges T sejt érés és differenciálódás

Immunológia Alapjai. 13. előadás. Elsődleges T sejt érés és differenciálódás Immunológia Alapjai 13. előadás Elsődleges T sejt érés és differenciálódás A T és B sejt receptor eltérő szerkezetű A T sejt receptor komplex felépítése + DOMÉNES SZERKEZET αβ ΤcR SP(CD4+ vagy CD8+) γδ

Részletesebben

Modern terápiás szemlélet az onkológiában

Modern terápiás szemlélet az onkológiában Modern terápiás szemlélet az onkológiában Dr. Horváth Anna Semmelweis Egyetem, III.Belgyógyászati Klinika Haemato-Onkológiai osztály Budapest, 1125. Kútvölgyi út 4. TERÁPIÁS SZEMLÉLET VÁLTOZÁSA AZ ONKOLÓGIÁBAN?

Részletesebben

Chapter 10 Hungarian Summary. Az onkológiai gyógyszerfejlesztés eredetileg DNS-károsodást indukáló vegyületekre

Chapter 10 Hungarian Summary. Az onkológiai gyógyszerfejlesztés eredetileg DNS-károsodást indukáló vegyületekre 10 Összefoglaló Összefoglaló Az onkológiai gyógyszerfejlesztés eredetileg DNS-károsodást indukáló vegyületekre összpontosított, melyek az osztódó rákos sejteket célozzák meg. Jelenleg, nagy hangsúly fektetődik

Részletesebben

Tüdő adenocarcinomásbetegek agyi áttéteiben jelenlévő immunsejtek, valamint a PD-L1 és PD-1 fehérjék túlélésre gyakorolt hatása

Tüdő adenocarcinomásbetegek agyi áttéteiben jelenlévő immunsejtek, valamint a PD-L1 és PD-1 fehérjék túlélésre gyakorolt hatása Tüdő adenocarcinomásbetegek agyi áttéteiben jelenlévő immunsejtek, valamint a és PD-1 fehérjék túlélésre gyakorolt hatása Téglási Vanda, MoldvayJudit, Fábián Katalin, Csala Irén, PipekOrsolya, Bagó Attila,

Részletesebben

Ellenanyag reagensek előállítása II Sándor Noémi

Ellenanyag reagensek előállítása II Sándor Noémi Ellenanyag reagensek előállítása II 2019.03.04. Sándor Noémi noemi.sandor@ttk.elte.hu Ellenanyagok módosítása 1. Kémiai módosítás Részleges redukció láncok közötti diszulfid hidak megszűnnek, szabad SH

Részletesebben

Daganatok Kezelése. Bödör Csaba. I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet november 30., ÁOK, III.

Daganatok Kezelése. Bödör Csaba. I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet november 30., ÁOK, III. Daganatok Kezelése Bödör Csaba I. sz. atológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet 2017. november 30., ÁOK, III. bodor.csaba1@med.semmelweis-univ.hu Daganatok kezelése: Terápiás modalitások Sebészi kezelés

Részletesebben

Immunológia alapjai előadás MHC. szerkezete és genetikája, és az immunológiai felismerésben játszott szerepe. Antigén bemutatás.

Immunológia alapjai előadás MHC. szerkezete és genetikája, és az immunológiai felismerésben játszott szerepe. Antigén bemutatás. Immunológia alapjai 5-6. előadás MHC szerkezete és genetikája, és az immunológiai felismerésben játszott szerepe. Antigén bemutatás. Antigén felismerés Az ellenanyagok és a B sejt receptorok natív formában

Részletesebben

Immungenomika és tumor immunológia

Immungenomika és tumor immunológia Immungenomika és tumor immunológia Két határterület mezsgyéjén Rajnavölgyi Éva az MTA doktora, egyetemi tanár, intézetigazgató Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrum Általános Orvostudományi

Részletesebben

A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei

A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei A TM vizsgálatok alapkérdései A vizsgálatok célja, információértéke? Az alkalmazás területei? Hogyan válasszuk ki az alkalmazott

Részletesebben

Immunológia alapjai előadás. Immunológiai tolerancia. Fiziológiás és patológiás autoimmunitás.

Immunológia alapjai előadás. Immunológiai tolerancia. Fiziológiás és patológiás autoimmunitás. Immunológia alapjai 24-25. előadás Immunológiai tolerancia. Fiziológiás és patológiás autoimmunitás. Tolerált bőr graftok MHC (H2) azonos egereken TOLERANCIA & AUTOIMMUNITÁS Toleranciáról beszélünk, ha

Részletesebben

Tumorimmunológia. Zöld Éva. DEOEC, Belgyógyászati Intézet Klinikai Immunológiai Tanszék

Tumorimmunológia. Zöld Éva. DEOEC, Belgyógyászati Intézet Klinikai Immunológiai Tanszék Tumorimmunológia Zöld Éva DEOEC, Belgyógyászati Intézet Klinikai Immunológiai Tanszék Mi a daganat? A sejtszaporodás és pusztulás egyensúlyának felborulása, genetikai és epigenetikai okokból génhibák kialakulása,

Részletesebben

A sejtfelszíni FasL és szolubilis vezikulakötött FasL által indukált sejthalál gátlása és jellemzése

A sejtfelszíni FasL és szolubilis vezikulakötött FasL által indukált sejthalál gátlása és jellemzése A sejtfelszíni FasL és szolubilis vezikulakötött FasL által indukált sejthalál gátlása és jellemzése Doktori értekezés tézisei Hancz Anikó Témavezetők: Prof. Dr. Sármay Gabriella Dr. Koncz Gábor Biológia

Részletesebben

Immunológia alapjai. 10. előadás. Komplement rendszer

Immunológia alapjai. 10. előadás. Komplement rendszer Immunológia alapjai 10. előadás Komplement rendszer A gyulladás molekuláris mediátorai: Miért fontos a komplement rendszer? A veleszületett (nem-specifikus) immunválasz része Azonnali válaszreakció A veleszületett

Részletesebben

Az immunválasz akadálymentesítése újabb lehetőségek a daganatok a immunterápiájában

Az immunválasz akadálymentesítése újabb lehetőségek a daganatok a immunterápiájában a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Osztály, Immunológiai Bizottsága és a Magyar Immunológiai Társaság Immunológia Világnapja - 2016 Az immunválasz akadálymentesítése újabb lehetőségek a daganatok a

Részletesebben

Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban

Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban 7. előadás Immunizálás. Poliklonális és monoklonális ellenanyag előállítása, tisztítása, alkalmazása Az antigén (haptén + hordozó) sokféle specificitású ellenanyag

Részletesebben

Új terápiás lehetőségek. Dr. Szökő Éva Gyógyszerhatástani Intézet

Új terápiás lehetőségek. Dr. Szökő Éva Gyógyszerhatástani Intézet Új terápiás lehetőségek Dr. Szökő Éva Gyógyszerhatástani Intézet Biológiai gyógyszerek Biológiai gyógyszer minden olyan termék, melynek hatóanyaga biológiai anyag. Biológiai anyag az az anyag, mely biológiai

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

Tumor Immunológia. Tímár József Semmelweis Egyetem (SE) 2.sz. Patológiai Intézet SE Molekuláris Onkológiai Kutatócsoport

Tumor Immunológia. Tímár József Semmelweis Egyetem (SE) 2.sz. Patológiai Intézet SE Molekuláris Onkológiai Kutatócsoport Tumor Immunológia Tímár József Semmelweis Egyetem (SE) 2.sz. Patológiai Intézet SE Molekuláris Onkológiai Kutatócsoport Figure?3 Emerging Hallmarks and Enabling Characteristics An increasing body of research

Részletesebben

Allergia immunológiája 2012.

Allergia immunológiája 2012. Allergia immunológiája 2012. AZ IMMUNVÁLASZ SZEREPLŐI BIOLÓGIAI MEGKÖZELÍTÉS Az immunrendszer A fő ellenfelek /ellenségek/ Limfociták, makrofágok antitestek, stb külső és belső élősködők (fertőzés, daganat)

Részletesebben

Tumorimmunológia és környéke

Tumorimmunológia és környéke Tumorimmunológia és környéke Növekedési faktoroktól való függetlenedés Osztódásgátló faktoroktól való függetlenedés Apoptózis gátlódása Elveszett genetikai stabilitás Angiogenezis indukciója Metasztázisképzés

Részletesebben

Immunológia alapjai. 23-24. előadás. Immunológiai tolerancia. Fiziológiás és patológiás autoimmunitás.

Immunológia alapjai. 23-24. előadás. Immunológiai tolerancia. Fiziológiás és patológiás autoimmunitás. Immunológia alapjai 23-24. előadás Immunológiai tolerancia. Fiziológiás és patológiás autoimmunitás. Tolerált bőr graftok MHC (H2) azonos egereken TOLERANCIA & AUTOIMMUNITÁS Toleranciáról beszélünk, ha

Részletesebben

Sejt - kölcsönhatások az idegrendszerben

Sejt - kölcsönhatások az idegrendszerben Sejt - kölcsönhatások az idegrendszerben dendrit Sejttest Axon sejtmag Axon domb Schwann sejt Ranvier mielinhüvely csomó (befűződés) terminális Sejt - kölcsönhatások az idegrendszerben Szinapszis típusok

Részletesebben

Immunpatológia kurzus, - tavaszi szemeszter

Immunpatológia kurzus, - tavaszi szemeszter Immunpatológia kurzus, - tavaszi szemeszter Prof. Sármay Gabriella, Dr. Bajtay Zsuzsa, Dr. Józsi Mihály, Prof. Kacskovics Imre Prof. Erdei Anna Szerdánként, 10.00-12.00-ig, 5-202-es terem 1 2016. 02. 17.

Részletesebben

Vakcinák 2011. / 9. Immunológiai és Biotechnológiai Intézet PTE KK

Vakcinák 2011. / 9. Immunológiai és Biotechnológiai Intézet PTE KK Vakcinák 2011. / 9 Immunológiai és Biotechnológiai Intézet PTE KK Bevezetés Fertőzéses megbetegedések elleni küzdelem Himlő, diphteria, tetanus, poliomyelitis, kanyaró, szamárköhögés, mumpsz, rubeola A

Részletesebben

Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt HU-0115/NA/2008-3/ÖP-9 ÚJ TERÁPIÁS CÉLPONTOK AZONOSÍTÁSA GENOMIKAI MÓDSZEREKKEL

Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt HU-0115/NA/2008-3/ÖP-9 ÚJ TERÁPIÁS CÉLPONTOK AZONOSÍTÁSA GENOMIKAI MÓDSZEREKKEL Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt HU-0115/NA/2008-3/ÖP-9 ÚJ TERÁPIÁS CÉLPONTOK AZONOSÍTÁSA GENOMIKAI MÓDSZEREKKEL KÖZÖS STRATÉGIA KIFEJLESZTÉSE MOLEKULÁRIS MÓDSZEREK ALKALMAZÁSÁVAL

Részletesebben

4. A humorális immunválasz október 12.

4. A humorális immunválasz október 12. 4. A humorális immunválasz 2016. október 12. A klónszelekciós elmélet sarokpontjai: Monospecifictás: 1 sejt 1-féle specificitású receptor Az antigén receptorhoz kötődése aktiválja a limfocitát A keletkező

Részletesebben

Epithelialis-mesenchymalis átmenet vastagbél daganatokban

Epithelialis-mesenchymalis átmenet vastagbél daganatokban Epithelialis-mesenchymalis átmenet vastagbél daganatokban Éles Klára Országos Onkológiai Intézet Sebészi és Molekuláris Daganatpatológiai Centrum Budapest, 2010. 12. 03. Epithelialis-mesenchymalis átmenet

Részletesebben

A KÉMIAI KOMMUNIKÁCIÓ ALAPELVEI. - autokrin. -neurokrin. - parakrin. -térátvitel. - endokrin

A KÉMIAI KOMMUNIKÁCIÓ ALAPELVEI. - autokrin. -neurokrin. - parakrin. -térátvitel. - endokrin A KÉMIAI KOMMUNIKÁCIÓ ALAPELVEI - autokrin -neurokrin - parakrin -térátvitel - endokrin 3.1. ábra: Az immunreakciók főbb típusai és funkciójuk. IMMUNVÁLASZ TERMÉSZETES ADAPTÍV humorális sejtes HUMORÁLIS

Részletesebben

Intelligens molekulákkal a rák ellen

Intelligens molekulákkal a rák ellen Intelligens molekulákkal a rák ellen Kotschy András Servier Kutatóintézet Rákkutatási kémiai osztály A rákos sejt Miben más Hogyan él túl Áttekintés Rákos sejtek célzott támadása sejtmérgekkel Fehérjék

Részletesebben

A tumor-markerek alkalmazásának irányelvei BOKOR KÁROLY klinikai biokémikus Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény

A tumor-markerek alkalmazásának irányelvei BOKOR KÁROLY klinikai biokémikus Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény A tumor-markerek alkalmazásának irányelvei BOKOR KÁROLY klinikai biokémikus Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény 2016.10.17. 1 2016.10.17. 2 2016.10.17. 3 A TUMORMARKEREK TÖRTÉNETE I. ÉV FELFEDEZŐ

Részletesebben

A preventív vakcináció lényege :

A preventív vakcináció lényege : Vakcináció Célja: antigénspecifkus immunválasz kiváltása a szervezetben A vakcina egy olyan készítmény, amely fokozza az immunitást egy adott betegséggel szemben (aktiválja az immunrendszert). A preventív

Részletesebben

Kórokozók elleni adaptiv mechanizmusok

Kórokozók elleni adaptiv mechanizmusok Kórokozók elleni adaptiv mechanizmusok 2016. 10. 05. Az immunválasz kialakulása és lezajlása patogén hatására. Nyálkahártyán keresztül Különbözó patogének eltérő utakon jutnak a szervezetbe Légutakon

Részletesebben

Kétféle antitest egyidejû alkalmazása az elôrehaladott colorectalis rák terápiájában

Kétféle antitest egyidejû alkalmazása az elôrehaladott colorectalis rák terápiájában 5. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM 2009. ÁPRILIS JOURNAL OF CLINICAL ONCOLOGY SZERKESZTÔSÉGI KÖZLEMÉNY Kétféle antitest egyidejû alkalmazása az elôrehaladott colorectalis rák terápiájában Charles D. Blanke Division

Részletesebben

Tapasztalataink célzott gyógyszeres kezelésekkel metasztatikus melanomában*

Tapasztalataink célzott gyógyszeres kezelésekkel metasztatikus melanomában* BŐRGYÓGYÁSZATI ÉS VENEROLÓGIAI SZEMLE 2018 94. ÉVF. 3. 155 161. DOI 10.7188/bvsz.2018.94.3.7 Tapasztalataink célzott gyógyszeres kezelésekkel metasztatikus melanomában* Single institute experience with

Részletesebben

Melanoma specifikus peptidkonjugátumok kihívások, nehézségek, sikerek

Melanoma specifikus peptidkonjugátumok kihívások, nehézségek, sikerek Melanoma specifikus peptidkonjugátumok kihívások, nehézségek, sikerek Szabó Ildikó 1, Bősze Szilvia 1, Ivan Ranđelović 2, Tóvári József 2, Mező Gábor 1 1 MTA-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoport 2 Országos

Részletesebben

I./7. Daganatok immunológiai sajátosságai

I./7. Daganatok immunológiai sajátosságai I./7. Daganatok immunológiai sajátosságai Losonczy György, Müller Veronika, Moldvay Judit A fejezet célja, hogy megismerje a hallgató a daganatok immunológiai sajátosságaival összefüggő fogalmakat. A fejezet

Részletesebben

Az immunrendszer sejtjei, differenciálódási antigének

Az immunrendszer sejtjei, differenciálódási antigének Az immunrendszer sejtjei, differenciálódási antigének Immunológia alapjai 2. hét Immunológiai és Biotechnológiai Intézet Az immunrendszer sejtjei Természetes/Veleszületett Immunitás: Granulociták (Neutrofil,

Részletesebben

Túlérzékenységi reakciók Gell és Coombs felosztása szerint.

Túlérzékenységi reakciók Gell és Coombs felosztása szerint. Túlérzékenységi reakciók Gell és Coombs felosztása szerint. A felosztás mai szemmel nem a leglogikusabb, mert nem tesz különbséget az allergia, az autoimmunitás és a a transzplantációs immunreakciók között.

Részletesebben

Rosszindulatú daganatok célzott, molekuláris gyógyszeres kezelése

Rosszindulatú daganatok célzott, molekuláris gyógyszeres kezelése Rosszindulatú daganatok célzott, molekuláris gyógyszeres kezelése Dr. Kerpel-Fronius Sándor Egyetemi tanár Farmakológiai és Farmakoterápiás Tanszék Semmelweis Egyetem Budapest Email: kerfro@pharma.sote.hu

Részletesebben

A kemotaxis kiváltására specializálódott molekula-család: Cytokinek

A kemotaxis kiváltására specializálódott molekula-család: Cytokinek A kemotaxis kiváltására specializálódott molekula-család: Cytokinek Cytokinek - definíció Cytokin (Cohen 1974): Sejtek közötti kémi miai kommunikációra alkalmas anyagok; legtöbbjük növekedési vagy differenciációs

Részletesebben

Doktori értekezés tézisei

Doktori értekezés tézisei Doktori értekezés tézisei A komplement- és a Toll-szerű receptorok kifejeződése és szerepe emberi B-sejteken fiziológiás és autoimmun körülmények között - az adaptív és a természetes immunválasz kapcsolata

Részletesebben

Irányzatok a biológiában: IMMUNOLÓGIA

Irányzatok a biológiában: IMMUNOLÓGIA Irányzatok a biológiában: IMMUNOLÓGIA Dr. Kacskovics Imre tszv. egy. tanár Immunológiai Tanszék ELTE http://immunologia.elte.hu/ Medicina Kiadó 2012. Az Immunológiai Tanszék kutatási témái: http://immunologia.elte.hu/

Részletesebben

TUMOR IMMUNOLÓGIA FELADATA

TUMOR IMMUNOLÓGIA FELADATA TUMOR IMMUNOLÓGIA FELADATA 1. Malignus sejt Ag tulajdonságai 2. Gazdaszervezet tumorellenes válasz 3. A malignus sejtnövekedés immunológiai következményeivel 4. Immunterápiás eljárások Az immunrendszer

Részletesebben

Immunitás és evolúció

Immunitás és evolúció Immunitás és evolúció (r)evolúció az immunrendszerben Az immunrendszer evolúciója Müller Viktor ELTE Növényrendszertani, Ökológiai és Elméleti Biológiai Tanszék http://ramet.elte.hu/~viktor Az immunitás

Részletesebben

Tumorprogresszió és előrejelzése. Statisztikák. Statisztika - USA Megbetegedés / 10 leggyakoribb (2012)

Tumorprogresszió és előrejelzése. Statisztikák. Statisztika - USA Megbetegedés / 10 leggyakoribb (2012) Tumorprogresszió és előrejelzése 1. Statisztikák 2. Kezelési protokollok 3. Jövő 4. Teszt írása Megbetegedés / 1 leggyakoribb (212) Statisztikák Forrás: CA Halálozás / 1 leggyakoribb (212) Statisztika

Részletesebben

Kulcsszavak: tumorinfiltráló B-limfocita, kiméra antigénreceptor, diszialilált glikoszfingolipid

Kulcsszavak: tumorinfiltráló B-limfocita, kiméra antigénreceptor, diszialilált glikoszfingolipid 64 EREDETI KÖZLEMÉNY A tumorban felhalmozódó B-limfociták genetikai információja, mint az immun T-sejt vezette tumorellenes autó (CAR, kiméra antigénreceptor) célba irányító GPS -e KOTLAN BEATRIX 1, CSUKA

Részletesebben

Az immunválasz akadálymentesítése : újabb lehetőségek a melanóma immunterápiájában

Az immunválasz akadálymentesítése : újabb lehetőségek a melanóma immunterápiájában 100 Összefoglaló közlemény Az immunválasz akadálymentesítése : újabb lehetőségek a melanóma immunterápiájában Ladányi Andrea 1, Balatoni Tímea 2 Országos Onkológiai Intézet, 1 Sebészi és Molekuláris Patológiai

Részletesebben

Mikrobiális antigének

Mikrobiális antigének Mikrobiális antigének Dr. Pusztai Rozália SZTE, ÁOK, Orvosi Mikrobiológiai és Immunbiológiai Intézet 2008. november 17. Antigének Konvencionális antigének Superantigének Antigén - az érett immunrendszer

Részletesebben

San Antonio Breast Cancer Symposium. Dr. Tőkés Tímea

San Antonio Breast Cancer Symposium. Dr. Tőkés Tímea San Antonio Breast Cancer Symposium Dr. Tőkés Tímea San Antonio, Texas, USA Henry B. Gonzalez Convention Center December 10-14, 2013 SABCS 2013 Több, mint 7500 résztvevő, több, mint 70 országból Továbbképzések,

Részletesebben

Metasztatikus HER2+ emlőrák kezelése: pertuzumab-trasztuzumab és docetaxel kombinációval szerzett tapasztalataink esetismertetés kapcsán

Metasztatikus HER2+ emlőrák kezelése: pertuzumab-trasztuzumab és docetaxel kombinációval szerzett tapasztalataink esetismertetés kapcsán Metasztatikus HER2+ emlőrák kezelése: pertuzumab-trasztuzumab és docetaxel kombinációval szerzett tapasztalataink esetismertetés kapcsán Dr. Gelencsér Viktória, Dr. Boér Katalin Szent Margit Kórház, Onkológiai

Részletesebben

Immunológia alapjai. Hyperszenzitivitás előadás. Immunglobulin és cytokin mediálta hyperszenzitív reakciók. Allergia. DTH.

Immunológia alapjai. Hyperszenzitivitás előadás. Immunglobulin és cytokin mediálta hyperszenzitív reakciók. Allergia. DTH. Immunológia alapjai 21 22. előadás Hyperszenzitivitás Immunglobulin és cytokin mediálta hyperszenzitív reakciók. Allergia. DTH. Hyperszenzitivitás Az immunológiai reakciók súlyos szövetkárosodással (nekrózis)

Részletesebben

Hogyan véd és mikor árt immunrendszerünk?

Hogyan véd és mikor árt immunrendszerünk? ERDEI ANNA Hogyan véd és mikor árt immunrendszerünk? Erdei Anna immunológus egyetemi tanár Az immunrendszer legfontosabb szerepe, hogy védelmet nyújt a különbözô kórokozók vírusok, baktériumok, gombák,

Részletesebben

Tumorimmunológia. Tímár József Semmelweis Egyetem Klinikai Központ 2.sz. Patológiai Intézet

Tumorimmunológia. Tímár József Semmelweis Egyetem Klinikai Központ 2.sz. Patológiai Intézet Tumorimmunológia Tímár József Semmelweis Egyetem Klinikai Központ 2.sz. Patológiai Intézet Figure?3 Emerging Hallmarks and Enabling Characteristics An increasing body of research suggests that two additional

Részletesebben

ELLENANYAGOK ÉS SZÁRMAZÉKAIK

ELLENANYAGOK ÉS SZÁRMAZÉKAIK Az élettudományi-klinikai felsőoktatás gyakorlatorientált és hallgatóbarát korszerűsítése a vidéki képzőhelyek nemzetközi versenyképességének erősítésére TÁMOP-4.1.1.C-13/1/KONV-2014-0001 ELLENANYAGOK

Részletesebben

AZ IMMUNRENDSZER VÁLASZAI A HPV FERTŐZÉSSEL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEINKRE RAJNAVÖLGYI ÉVA DE OEC Immunológiai Intézet

AZ IMMUNRENDSZER VÁLASZAI A HPV FERTŐZÉSSEL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEINKRE RAJNAVÖLGYI ÉVA DE OEC Immunológiai Intézet AZ IMMUNRENDSZER VÁLASZAI A HPV FERTŐZÉSSEL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEINKRE RAJNAVÖLGYI ÉVA DE OEC Immunológiai Intézet A méhnyak rák előfordulása / év / 100 000 nő WHO 2005 A KÓROKOZÓK ÉS AZ IMMUNRENDSZER KÉTIRÁNYÚ

Részletesebben

Nőgyógyászati daganatok carcinogenesis, szignálutak, célzott terápiák

Nőgyógyászati daganatok carcinogenesis, szignálutak, célzott terápiák Nőgyógyászati daganatok carcinogenesis, szignálutak, célzott terápiák Tóth Erika Sebészeti és Molekuláris Patológiai Osztály Országos Onkológiai Intézet Az előadás vázlata 1. Célzott terápia definíció

Részletesebben

OTKA ZÁRÓJELENTÉS

OTKA ZÁRÓJELENTÉS NF-κB aktiváció % Annexin pozitív sejtek, 24h kezelés OTKA 613 ZÁRÓJELENTÉS A nitrogén monoxid (NO) egy rövid féléletidejű, számos szabályozó szabályozó funkciót betöltő molekula, immunmoduláns hatása

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: Az orvosi biotechnológiai mesterképzés

Részletesebben

Az immunonkológia újdonságai a szolid tumorok és a hematológiai daganatok kezelésében az immunellenőrzőpont-gátlók*

Az immunonkológia újdonságai a szolid tumorok és a hematológiai daganatok kezelésében az immunellenőrzőpont-gátlók* 116 ÖSSZEFOGLALÓ KÖZLEMÉNY Az immunonkológia újdonságai a szolid tumorok és a hematológiai daganatok kezelésében az immunellenőrzőpont-gátlók* FÉSÜS VIKTÓRIA Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi

Részletesebben