GD-600 H/NC HOSSZLYUKFÚRÓGÉP

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "GD-600 H/NC HOSSZLYUKFÚRÓGÉP"

Átírás

1 GD-600 H/NC NCT Ipari Elektronikai Kft. 1/57 Dátum:

2 TARTALOMJEGYZÉK 1. ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK FIGYELMEZTETŐ CÍMKÉK MŰSZAKI ADATOK A SZERSZÁMGÉP SZERKEZETI FELÉPÍTÉSE Alapgép Fúrófejek Munkaasztal Mozgózsámoly Gépágy Orsószán Hűtő-kenő folyadék rendszer a forgácselvezetővel Kezelőpanel Villamosszekrény Sűrítettlevegő-rendszer Automatikus kenési rendszer A SZERSZÁMGÉP TELEPÍTÉSE A szerszámgép fel- és lerakodása A támasz Telepítési rajz Mozgatás emelővillás targoncával Emelési rajzok darus emeléshez Tisztítás A támasz eltávolítása Telepítés Próbaüzem Elektromos és egyéb táprendszerek A KENÉSI RENDSZER, A HŰTŐ-KENŐ FOLYADÉK RENDSZER ÉS A HIDRAULIKARENDSZER Kenési rendszer A kenőanyagtartály alkatrészei Hűtő-kenő folyadék rendszer UTÁNÁLLÍTÁSOK A golyósorsó utánállítása Tevékenység a munkaasztalon Tevékenység a gépágyon Tevékenység a géposzlopon Tevékenység az orsószán vonatkozásában NCT Ipari Elektronikai Kft. 2/57 Dátum:

3 7.2. A főorsó utánállítása Az ékléc utánállítása Tevékenység a munkaasztalon Tevékenység az orsószán vonatkozásában A hajtószíj feszességének utánállítása ÜZEMELTETÉS A szerszámgép indítása előtt végzendő tevékenység A szerszámgép bejáratása Szerszámkészlet A szerszámgép készenléti állapotra alkalmasságának ellenőrzése Hosszlyukfúrás Megmunkálható anyagok KARBANTARTÁS A főorsó és a szerszámfejek karbantartása A hűtő-kenő folyadék rendszer karbantartása A kenési rendszer karbantartása A teleszkópos borítás ellenőrzése A kezelőpanel karbantartása A kézikerék (MPG) karbantartása A gépágy karbantartása HIBABEHATÁROLÁS A szerszámgéppel kapcsolatos problémák Mechanikai problémák A kenési rendszer problémái Az elektromos berendezés problémái A CNC vezérlő problémái Üzemi frekvencia Elektromos problémák DS-180 FÚRÓOLAJ ÜZEMELTETÉS Bekapcsolás A szerszám behelyezése és a szerszámcsere Hosszú szerszám beállítása A segédtengely beállítása A munkadarab koordinátarendszer beállítása G66 P9001. Z 515. R 30. Q 10. D100. P60; A hűtő-kenő folyadék áramoltatás beállítása A hűtő-kenő folyadék nyomás beállítása Munkaúthosszak Főorsó fordulatszámok és fúrási előtolások SUGI-CUT C-128B hűtő-kenő folyadék NCT Ipari Elektronikai Kft. 3/57 Dátum:

4 13. KARBANTARTÁS A kenőrendszer karbantartása A kenőrendszer üzemi állapotának figyelése A kenési vészjel kezelése Következtetés Gyakori meghibásodások és azok osztályozása Osztályozás a meghibásodott gépegység szerint Főegységek meghibásodása Az elektromos vezérlőrendszer meghibásodásai Osztályozás a meghibásodás jellege szerint Osztályozás a meghibásodás jelzésének módja szerint A meghibásodások megszüntetése Írásos feljegyzés a meghibásodásról A hiba bekövetkezésének körülményei A meghibásodás bekövetkezésének időpontja és ismétlődése A meghibásodás rendszeressége A környezeti viszonyok a meghibásodás bekövetkezésekor A karbantartást megelőzően elvégzendő vizsgálatok A gép üzemi állapota A gép működési állapota A szerszámgép és a rendszer közötti csatlakozás állapota A CNC szerszámgép külső állapota A meghibásodás behatárolásának alapvető módszerei A meghibásodás helyének vizsgálata A meghibásodás okának megállapítása NCT Ipari Elektronikai Kft. 4/57 Dátum:

5 1. ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK GD-600 H/NC 1. A szerszámgépet csak jól képzett személy működtetheti, aki alaposan ismeri a gépet, annak paramétereit, működésbeli sajátosságait, és a biztonsági előírásokat. 2. Soha ne üzemeltesse a szerszámgépet megfelelő eligazítás és felügyelet nélkül. 3. Soha ne kerüljön egyik testrésze se a működő szerszámgép mozgó részeihez. Ha bármilyen oknál fogva hozzá kell férni a gép belsejéhez, feltétlenül kapcsolja ki az áramot. 4. A gépkezelő vagy a karbantartó személy ismerje a figyelmeztető címkéket és jelentésüket, azokat ne szennyezze be, rajtuk ne okozzon sérülést, és ne távolítsa el azokat. 5. Mindig tartsa zárva az ajtót és a védőborítást, azokat csak a szükséges beállítások elvégzéséhez nyissa ki. 6. Pontosan ismerje a vészleállító gomb helyét annak érdekében, hogy vészhelyzetben működtetni tudja azt. 7. Soha ne nyúljon a szerszámgép forgó vagy mozgó részéhez. 8. Kézzel vagy sűrített levegővel ne tisztítsa le a munkaasztalról a fémforgácsot. 9. Beállítás végrehajtásához állítsa le a szerszámgépet. 10. Ne működtesse a szerszámgépet mindaddig, míg el nem olvasta a minden egyes géprész működésére vonatkozó ismertető anyagot, és teljesen meg nem értette azokat. 11. A szerszámgépet első alkalommal csak szakképzett oktató felügyelete mellett működtesse, akihez kérdéseket intézhet a szükséges esetben. 12. Annak érdekében, hogy a mozgó géprészekbe ne akadjanak bele, a szerszámgép működtetése előtt vegye le karóráját, gyűrűjét, ékszerét, nyakláncát; öltözékén kilógó részeket ne hagyjon szabadon. 13. A feje feletti géprészekkel végzett tevékenység során viseljen védősisakot. 14. Viseljen acélorrú és olajálló talpú védőbakancsot. 15. A textilanyagú kesztyűk könnyen beleakadnak a mozgó géprészekbe, ezért viselésük nem ajánlott. 16. A munkavégzéshez nem szükséges eszközök szerszámok, befogókészülékek stb. potenciális veszélyforrások, azokat a szerszámgép üzemeltetése előtt távolítsa el. 17. Soha ne működtesse a szerszámgépet, ha erős gyógyszer, kábítószer vagy alkohol hatása alatt áll. NCT Ipari Elektronikai Kft. 5/57 Dátum:

6 2. FIGYELMEZTETŐ CÍMKÉK GD-600 H/NC Nyílt láng használata tilos! Engedély nélkül belépni tilos! Engedély nélkül kinyitni (vagy beállítást változtatni) tilos! Személynek belépni tilos! Tűzveszély! NCT Ipari Elektronikai Kft. 6/57 Dátum:

7 Áramütés veszélye! Elragadás veszélye! Elragadás veszélye! Kézre ütődés/kéz beütés veszélye! Lábra ütődés veszélye! Nekiütközés veszélye! NCT Ipari Elektronikai Kft. 7/57 Dátum:

8 Ütés vagy vágás veszélye! Szúrás veszélye! Roncsolás veszélye! Levágás veszélye! Elragadás veszélye! Elragadás és roncsolás veszélye! NCT Ipari Elektronikai Kft. 8/57 Dátum:

9 Égés veszélye! Legalacsonyabb folyadékszint veszélye! Csapkodás veszélye! Elragadás veszélye! Levágás veszélye! Szúrás veszélye! NCT Ipari Elektronikai Kft. 9/57 Dátum:

10 Levágás veszélye! Veszélyre figyelmeztetés! Forgó vagy mozgó tárgy veszélye! Olvassa el a leírást! Szállítási és emelési helyzet NCT Ipari Elektronikai Kft. 10/57 Dátum:

11 Védőszemüveg Védősisak Védőkesztyű Védőbakancs Fülvédő NCT Ipari Elektronikai Kft. 11/57 Dátum:

12 Zárva Levegőelvezetés Kenőanyag betöltés Földelés Leeresztés Kieresztés Védőföldelés NCT Ipari Elektronikai Kft. 12/57 Dátum:

13 Elektromos főkapcsoló Pneumatika főkapcsoló NCT Ipari Elektronikai Kft. 13/57 Dátum:

14 3. MŰSZAKI ADATOK GD-600 H/NC Alapadatok Fúrható furatátmérő [mm] 3 20 A legnagyobb fúrható furathossz [mm] 800 A munkaasztal befoglaló méretei [mm] A T-horony méretei [mm] A munkaasztal terhelhetősége [kg] 500 Mozgások Munkaasztal balra/jobbra (X tengely) [mm] 600 Főorsó fel/le (Y tengely) [mm] 280 Előtolás előre/hátra (Z tengely) [mm] 1300 X irányú golyósorsó mérete 40 P10 C3 Y irányú golyósorsó mérete 40 P10 C3 Z irányú golyósorsó mérete 40 P10 C3 Meghajtás és vezérlés A főorsómotor típusa VM100S A főorsómotor névleges teljesítménye [kw] 5,73 A főorsó legnagyobb fordulatszáma [min 1 ] 6000 X tengely mellékmotor típusa Ai15 X tengely mellékmotor névleges teljesítménye [kw] 2,7 Y tengely mellékmotor típusa AiB15 Y tengely mellékmotor névleges teljesítménye [kw] 2,7 Z tengely mellékmotor típusa Ai8 Z tengely mellékmotor névleges teljesítménye [kw] 1,8 Vezérlő típusa NCT Vezérlő legkisebb beállítási egysége [mm] 0,001 Vezérlő interfész RS232 Előtolás Szokásos előtolási sebesség [mm min 1 ] Speciális előtolási sebesség [mm min 1 ] Gyorsmenet Szokásos gyorsmeneti sebesség [mm min 1 ] Keresztirányú gyorsmeneti sebesség [mm min 1 ] NCT Ipari Elektronikai Kft. 14/57 Dátum:

15 Egyéb adatok A nagynyomású hűtő-kenő folyadék szivattyú motorjának teljesítménye [kw (HP)] Nagynyomású hűtő-kenő folyadék szivattyú (mindegyik főorsóhoz külön szivattyú) 5,59 (7,5) Folyadékszállító kapacitás [liter min 1 ] Maximális nyomás [bar (kg cm 2 )] A hűtő-kenő folyadék tartály térfogata (liter) Az olajhűtő hűtőteljesítménye [kw (kcal/h)] 8,72 10,47 ( ) A forgácselvezető motorjának teljesítménye [kw] 0,2 A hűtő-kenő folyadék átfolyató szivattyú motorjának teljesítménye [kw (HP)] Méretek 0,56 (0.75) A szerszámgép befoglaló méretei [mm] Telepítési helyigény [mm] A szerszámgép nettó tömege [kg] 3000 Tartozékok Szokásos tartozékok Opcionális tartozékok (100) Nagynyomású hűtő-kenő folyadék szivattyú Automatikus kenőberendezés Forgácselvezető Szerszámszekrény szerszámokkal Mágneses forgács elkülönítő és papírszűrős egység Hűtő-kenő folyadék hűtő Hosszlyukfúró köszörű Speciális rendeltetésű különleges munkadarab-befogó készülék Félig zárt védőburkolat CE tanúsítvány NCT Ipari Elektronikai Kft. 15/57 Dátum:

16 4. A SZERSZÁMGÉP SZERKEZETI FELÉPÍTÉSE GD-600 H/NC A szerszámgép egy merev szerkezeti kialakítású, CNC vezérlővel felszerelt hosszlyukfúrógép. A szerszámgép alapvető szerkezeti elemei a következők: Alapgép, amely magában foglalja a fúrófejeket, a munkaasztalt, a mozgózsámolyt, a gépágyat és az orsószánt Hűtő-kenő folyadék rendszer a forgácselvezetővel Kezelőpanel Villamosszekrény Sűrítettlevegő-rendszer Automatikus kenési rendszer 4.1. Alapgép Fúrófejek a. A fúrófejek az orsószánon helyezkednek el, amely a géposzlophoz csatlakozik, és magában foglalja a főorsót és a szerszámfejeket. b. A HM/NC sorozatú szerszámgépeken két főorsó és két szerszámfej van, a H/NC sorozatú szerszámgépeken ezekből csak egy van. c. A fúrófejeket szervomotorok hajtják meg Munkaasztal a. A munkaasztal a mozgózsámolyon fekszik fel. A kenési rendszer csővezetékei az asztal alatt helyezkednek el, s juttatják el a kenőanyagot a mozgózsámoly csúszóvezetékeire, mint ahogyan a gépágyon levő csúszóvezetékekre is. b. A munkaasztalon kialakított 18 vagy 30 mm méretű T-hornyok a munkadarab rögzítésére szolgálnak Mozgózsámoly A gépágy végén elhelyezkedő mozgózsámoly egyrészt alátámasztja a munkaasztalt, másrészt csúszóvezetékeivel lehetővé teszi a munkaasztal X tengely irányú mozgását Gépágy a. A teljes gépet hordozó alapvető fontosságú géprész, amely FC30 öntöttvasból készült. A gépágy alján körben helyezkednek a szerszámgép telepítése során végrehajtott szintezéshez használatos szintező papucsok és csavarok. b. A gépágyon levő csúszóvezetékek teszik lehetővé a mozgózsámoly Z tengely irányú mozgását. NCT Ipari Elektronikai Kft. 16/57 Dátum:

17 Orsószán GD-600 H/NC a. Az orsószán az ellensúlyblokkhoz kapcsolt géposzlophoz csatlakozik, és a géposzlop csúszóvezetékén mozog az Y tengely mentén. b. Az orsószán mozgása a csúszóvezetékeken a HM/NC sorozatú szerszámgépek esetében A és Z tengely irányú; a H/NC sorozatú szerszámgépek esetében csak Z tengely irányú Hűtő-kenő folyadék rendszer a forgácselvezetővel a. A rendszer része két hűtő-kenő folyadék tartály, valamint a szűrőegységgel kialakított forgácselvezető. b. A hűtő-kenő folyadék tartályok egymástól elkülönülten helyezkednek el a géposzlop két oldalán; a rendszer az egyikben visszagyűjti, a másikból betáplálja a hűtő-kenő folyadékot a megmunkálás során. c. A szűrőegységgel kialakított forgácselvezető egyrészt csatlakozik a megmunkálás során a forgácsot és a hűtő-kenő folyadékot gyűjtő ürítővájathoz kapcsolódik, másrészt csatlakozik ahhoz a tartályhoz, amelybe ürül a hűtő-kenő folyadék akkor, amikor a forgács továbbítása történik a forgácsgyűjtőhöz. d. A hűtő-kenő folyadékot betáplálására szolgáló tartály 2,24 kw(3 HP) vagy 5,59 kw (7,5 HP) teljesítményű szivattyúval van felszerelve. A hűtő-kenő folyadékot visszagyűjtő tartály átfolyató szivattyúja motorjának teljesítménye 0,8 kw (1 HP) Kezelőpanel A kézikerékkel kialakított kezelőpanel a gép jobb oldalán helyezkedik el Villamosszekrény A szerszámgép energiaellátását és működtetését biztosító villamosszekrény a géposzlop mögött lett kialakítva Sűrítettlevegő-rendszer A szerszámgépnek saját sűrítettlevegő-rendszere van, de csak az olyan sorozatú gépek esetében, ahol megoldott a forgács és a hűtő-kenő folyadék együttes kivezetése a forgácselvezetőhöz Automatikus kenési rendszer A szerszámgép automatikus központi kenési rendszere juttatja el a kenőanyagot a kenést igénylő helyekre. A kenőanyagtartály a gépágy bal oldalán helyezkedik el. NCT Ipari Elektronikai Kft. 17/57 Dátum:

18 5. A SZERSZÁMGÉP TELEPÍTÉSE GD-600 H/NC 5.1. A szerszámgép fel- és lerakodása A szerszámgép fel- és lerakodásának mozzanatait az alábbi képek szemléltetik. NCT Ipari Elektronikai Kft. 18/57 Dátum:

19 A támasz A gép teljesen burkolt. Így nincs szükség a munkaasztal bal és jobb oldali támaszának használatára. Azon elhelyezhetők például szerszámok. NCT Ipari Elektronikai Kft. 19/57 Dátum:

20 Telepítési rajz GD-600 H/NC Mozgatás emelővillás targoncával Ha a hosszlyukfúrógép teljesen be van burkolva, akkor a gépet csak emelővillás targoncával mozgassa. A mozgatáshoz ne használjon csörlőt vagy emelődarut. NCT Ipari Elektronikai Kft. 20/57 Dátum:

21 Emelési rajzok darus emeléshez GD-600 H/NC Csak ha a hosszlyukfúrógép nincs teljesen beburkolva, akkor mozgathatja emelővillás targoncával, csörlővel vagy emelődaruval. Ez a gép teljesen be van burkolva. Ezért a mozgatáshoz ne használjon csörlőt vagy emelődarut Tisztítás 1. A telepítés és üzemeltetés előtt tisztítsa meg a kenőanyagtól azokat a géprészeket, amelyeket a szállításhoz korróziógátló anyaggal kentek le; ilyenek a munkaasztal, a csúszóvezetékek stb. 2. Teljes mértékben távolítsa el a szennyezőanyagokat a gépről. 3. Töltse fel a kenőanyagtartályt az előírt szintig. 4. Töltse fel a hűtő-kenő folyadék tartályokat a megfelelő szintig. 5. Ellenőrizze a hidraulikaolaj-tartályban levő olaj szintjét, szükség szerint végezzen utántöltést az előírt szintig (a H/NC sorozatú szerszámgépek esetében) A támasz eltávolítása 1. Az orsószán helyzetének beállítása előtt távolítsa el a támaszt. 2. A veszélyes helyzetek kialakulásának megelőzése érdekében, távolítsa el a szerszámgépről a szállítási csomagoláshoz használt összes anyagot. NCT Ipari Elektronikai Kft. 21/57 Dátum:

22 5.4. Telepítés 1. A géppel 12 db menetes párna és ugyanennyi hatlapfejű csavar lett leszállítva. Először helyezze a párnákat a telepítési hely padlózatára; a hatlapfejű csavarok a szintezésre, illetve a későbbi utánállításokra szolgálnak. 2. Mielőtt a szerszámgépet a helyére állítaná, fektesse le a szivárgás ellen védő alaplemezt. 3. A hatlapfejű csavarokkal végezze el a szintezést. 4. A szintezés befejezése után húzza meg a hatlapfejű csavarokat. 5. Győződjön meg arról, hogy mindegyik géprész a helyére került. 6. Kapcsolja be az áramot a próbaüzem végrehajtásához. 7. Tételesen ellenőrizze, hogy a pontossági adatok megegyeznek-e a gépkönyvbe bejegyzett értékekkel. NCT Ipari Elektronikai Kft. 22/57 Dátum:

23 5.5. Próbaüzem A vezérlőn beállítható ez az üzemmód. Ha kérdései merülnek fel, kérjük vegye fel a kapcsolatot az NCT Kft.-vel Elektromos és egyéb táprendszerek 1. Ellenőrizze a tápfeszültséget és a földelővezetéket: a. Mérje meg a tápfeszültség értékét, a megengedett eltérés 5%, de semmiképpen nem több mint 10%. Ha mégis nagyobb az utóbbi értéknél, megfelelő eljárással állítsa be az előírt értéket. b. A szerszámgépet legalább 1 m-es földelési mélységgel földelje. c. A jó minőségű földelővezeték keresztmetszete legalább 8 mm 2 legyen. 2. Teljesítményadatok GD-600 HM/NC sorozatú szerszámgépek Szervomotor Főmotor α6 5,5 kw 7,37 HP 24,32 A X tengely mellékmotor α12 3,0 kw 4,00 HP 13,20 A Y tengely mellékmotor α12 3,0 kw 4,00 HP 13,20 A Z tengely mellékmotor α8 1,6 kw 2,15 HP 7,10 A Földelővezeték 8 mm 2 Összesen: 14,5 kw 17,52 HP 57,82 A NCT Ipari Elektronikai Kft. 23/57 Dátum:

24 AC indukciós motor A hűtő-kenő folyadék szivattyú motor 5,6 kw 7,50 HP 24,75 A A hűtő-kenő folyadék átfolyató szivattyú motor 0,8 kw 1,00 HP 3,30 A Forgácselvezető motor 0,2 kw 0,25 HP 0,825 A Földelővezeték 8 mm 2 Összesen: 6,6 kw 8,75 HP 28,88 A Mindösszesen: 21,1 kw 26,27 HP 86,70 A 1 HP=3,3 A 1 HP=745,7 W=0,7457 kw 1 kw =1,341 HP 3. A szerszámgép indítása előtt győződjön meg arról, hogy a kenési rendszer megfelelően működik, és eljuttatja a kenőanyagot a kenést igénylő géprészekhez. 4. Csatlakoztassa a áramforrást a villamosszekrényhez. A zöld színű vezeték legyen a földelővezeték. 5. Ellenőrizze, hogy megfelelő irányba forog-e az összes motor, a fázisok helyesen vannak-e csatlakoztatva. Állítsa be a legkisebb fordulatszámot, mielőtt megnyomná az előtolás gombját. A vezetékek csatlakoztatása akkor helyes, ha a motorok az óramutató járásával megegyező irányba forognak; ellenkező esetben cserélje fel bármelyik két vezetéket. 6. Ellenőrizze az előtoló mozgásokat minden irányban, valamint a kenőanyag és a hűtő-kenő folyadék szivattyúk működését, beleértve a hidraulikarendszer működését a HM/NC sorozatú szerszámgépek esetében. 7. Végezetül végezzen próbaforgácsolást, mielőtt beállítaná a szerszámgépet a termelésbe. NCT Ipari Elektronikai Kft. 24/57 Dátum:

25 6. A KENÉSI RENDSZER, A HŰTŐ-KENŐ FOLYADÉK RENDSZER ÉS A HIDRAULIKARENDSZER A szerszámgép indítása előtt ellenőrizze, hogy megfelelő mennyiségű folyadék van-e a kenőanyagtartályban, a hűtő-kenő folyadék tartályban, és a hidraulikaolaj tartályban Kenési rendszer A szerszámgép kenési rendszere automatikus működésű központi kenési rendszer. A rendszer 3 literes tartályból juttatja el a kenőanyagot a kenést igénylő géprészekhez. 1. A kenőanyagtartály térfogata 3 liter. 2. A kenőanyagtartályon levő két piros vonal jelzi a legmagasabb, illetve legalacsonyabb folyadékszintet, azaz hogy meddig lehet tölteni, illetve mikor kell utántölteni a kenőanyagot. 3. A szerszámgép figyelmeztető jelzést ad, amikor elégtelen szintre süllyed a kenőanyag mennyisége. A figyelmeztető jelzés észlelésekor azonnal végezze el az olajutántöltést. A tartály félévente legalább egyszer tisztítsa ki, különös figyelmet fordítva a tartályban levő szűrőszitára. 4. A javasolt kenőanyagok a következők: CASTROL, MAGNA BD68 MOBIL, VACTRA 2 SHELL, SPIRAX HD 90 ESSO, GEAR OIL GX90, BP 90EP. 5. Kenést igénylő géprészek a golyósorsó, az éklécek és a csúszóvezetékek. 6. A forgácsolás során a szállítandó kenőanyag mennyisége perc alatt cm A napi géphasználat során a kenőanyagot pótolni kell A kenőanyagtartály alkatrészei NCT Ipari Elektronikai Kft. 25/57 Dátum:

26 NCT Ipari Elektronikai Kft. 26/57 Dátum:

27 Tételszám Megnevezés Darab 1 Motor 1 2 Csavar M5 50L 4 3 Fedél 1 4 Olajszűrő 1 5 Elektromos doboz 1 6 Csavar M4 15L 3 7 Olajszivattyú 1 8 Külső fogazású kerék 1 9 Belső fogazású kerék 1 10 Fedél 1 11 Csavar M5 12L 3 12 Olajszűrő 1 13 Tömítés 1 14 Olajtartály 1 15 Csavar M4 10L 4 16 Fedél 1 17 Kábelsaruk 1 18 Nyomáskapcsoló 1 19 Csatlakozó 1 20 Csavar M4 10L 4 21 Nyomásmérő 1 22 Acélgolyó 1 23 Rugó 1 24 Alátét 1 25 Csavar M10 P1,0 12L 26 Nyomáscsökkentő 1 27 O-gyűrű 1 28 Csavar M8x10L 1 29 Olajszint kapcsoló 1 30 Olajszint kémlelő 1 31 Fedél 1 32 Csavar M3 10l 33 Zárócsavar 1 NCT Ipari Elektronikai Kft. 27/57 Dátum:

28 6.2. Hűtő-kenő folyadék rendszer A rendszer két betápláló szivattyút tartalmaz: az egyiknek a teljesítménye 2,24 kw (3 HP), és ez a szivattyú a kisebb nyomáson működéshez használatos; a másiknak a teljesítménye 5,59 kw (7,5 HP), és ez a szivattyú a nagyobb nyomáson működéshez használatos. A kisebb nyomás a nagyobb átmérőjű furatok fúrásakor, a nagyobb nyomás pedig a kisebb átmérőjű furatok fúrásakor jellemző. A kisebb és a nagyobb nyomás között a határ átmérő+ a 10 mm; adott anyagfajták fúrása vonatkozásában konzultáljon szakemberrel. 1. A 0,8 kw (1 HP) teljesítményű hűtő-kenő folyadék átfolyató szivattyú a visszagyűjtő tartályhoz csatlakozik, cseréje 2-3 évente javasolt. 2. A javasolt hűtő-kenő folyadékok a következők: MOBIL, MET7351 vagy MET457 SHELL, GALLIAD vagy MACRON 32 ESSO, DRT 45 vagy DRT 44 CASTROL, HYSOL, HYSOL GS, Boton CS20. A javasolt folyadékminőségek csak iránymutatásul szolgálnak. A nagy hosszúságú furatok fúrása nehéz körülmények közötti megmunkálásnak tekinthető, különösen ami a kis átmérőjű furatokat illeti, ezért konzultáljon szakemberrel. 3. A betöltendő hűtő-kenő folyadék mennyisége 1400 liter. 4. A két hűtő-kenő folyadék tartály közül az egyikbe a folyadék visszagyűjtése, a másikból a folyadék betáplálása történik a megmunkálás során. 5. Utántöltést akkor hajtson végre, ha a folyadék mennyisége 80% alá csökken. 6. Rendszeresen tisztítsa a tartályokat az eltömődés elkerülése érdekében, ami a teljes rendszer működési zavarát okozná. 7. Tilos alacsony gyulladáspontú hűtő-kenő folyadékot használni. 8. A hűtő-kenő folyadék ne tartalmazzon az emberi szervezetre veszélyes összetevőket, ne okozzon korróziót a szerszámgépen, ne okozza a festés lehámlását, ne eredményezze a pontosság romlását és a gumi alkatrészek duzzadását. NCT Ipari Elektronikai Kft. 28/57 Dátum:

29 7. UTÁNÁLLÍTÁSOK GD-600 H/NC Az üzembehelyezés után egy bizonyos idő elteltével a szerszámgépen utánállítások végrehajtására lehet szükség a megmunkálási pontosság fenntartása érdekében A golyósorsó utánállítása Tevékenység a munkaasztalon Mozgassa el a munkaasztalt jobb oldali helyzetbe. Távolítsa el a bal oldali teleszkópos borítást. Nyissa ki a csapágyfészek fedelét. Lazítsa meg a 3 darab rögzítőcsavart, és a biztosítóanya elfordításával hajtsa végre az utánállítást. Az utánállítás végeztével húzza meg a rögzítőcsavarokat Tevékenység a gépágyon Mozgassa el a munkaasztalt hátsó helyzetbe. Távolítsa el a mellső teleszkópos borítást, és hajtsa végre a alfejezetben előírt műveleteket Tevékenység a géposzlopon A géposzlop felső mélyedése felöl a csapágyfészek felé nézve, hajtsa végre a alfejezetben előírt műveleteket Tevékenység az orsószán vonatkozásában Nyissa fel a csapágyfészek fedelét, és hajtsa végre a alfejezetben előírt műveleteket A főorsó utánállítása A főorsó 800 mm-es munkaútját a hidraulikahengerrel mozgatott orsószán elmozdulása biztosítja. Az orsószán alatt található hidraulikahenger megfelelő helyzetbe állítására 4 darab belső kulcsnyílású csavar és 4 darab hatlapú anya szolgál. Húzza meg a csavarokat, ha meglazulásukat észleli Az ékléc utánállítása Tevékenység a munkaasztalon A munkaasztal jobb és bal oldali végén 4 darab belső kulcsnyílású csavar helyezkedik el, oldalanként kettő. Ezzel a négy csavarral hajtható végre a munkaasztal éklécének utánállítása Tevékenység az orsószán vonatkozásában A géposzlop csúszóvezetékei mentén az orsószán csatlakozásánál 3 darab belső kulcsnyílású csavar helyezkedik el, ezekkel hajtható végre az ékléc utánállítása. NCT Ipari Elektronikai Kft. 29/57 Dátum:

30 7.4. A hajtószíj feszességének utánállítása GD-600 H/NC 1. A főorsót a fejrésznél fogazott szíj hajtja meg. Ha a szíj kézzel 5 10 mm-re benyomható, akkor lazítsa meg a 4 darab hatlapfejű csavart, majd húzza meg a felső részen levő Belső kulcsnyílású csavart. 2. A szíjat ajánlatos évente egyszer lecserélni. NCT Ipari Elektronikai Kft. 30/57 Dátum:

31 8. ÜZEMELTETÉS GD-600 H/NC A szerszámgép a hosszlyukfúráshoz előre beállított állapotban érkezik. A következőben a szerszámgép üzemeltetésével kapcsolatos ismereteket közöljük A szerszámgép indítása előtt végzendő tevékenység A szerszámgép bejáratása Járassa a főorsót és a csúszó géprészeket automatikus üzemmódban, a legnagyobb fordulatszám felének vagy harmadának megfelelő fordulatszámon percen keresztül. A bejáratást ajánlatos végrehajtani a napi üzemeltetés során, továbbá ha hosszú időn át nem üzemeltette a szerszámgépet, vagy ha a szerszámgépet hideg körülmények közé telepítette Szerszámkészlet Készítse ki a munkadarab munkaasztalon való rögzítésére szolgáló szerszámokat A szerszámgép készenléti állapotra alkalmasságának ellenőrzése Ellenőrizze, hogy az előírt állapotban van-e az elektromos rendszer, a hűtő-kenő folyadék rendszer és a kenési rendszer Hosszlyukfúrás 1. A hosszlyukfúrást biztosító fontosabb géprészek a vezetőpersely, a forgácselvezető, az állóbáb és a főorsóház. 2. Mozgassuk hátrafelé a főorsóházat annyival, hogy a helyére lehessen illeszteni a hosszlyukfúró szerszámot. 3. A rendelkezésre álló csapágyakat illesszük a hosszlyukfúró szerszámhoz, egyet a vezetőperselyhez, a többit az állóbábokhoz. A hosszlyukfúró szerszám behelyezését megelőzően nyissa ki az állóbábokat, valamint a forgácselvezető ülékének fedelét. 4. A hosszlyukfúró szerszám az alábbiak szerint illeszkedjen: a. a hosszlyukfúró szerszám feje a vezetőperselyhez/forgácselvezető ülékéhez; b. a hosszlyukfúró szerszám vége a főorsóházhoz; c. a csapágy az állóbábhoz. 5. Mindezek után rögzítse az állóbábokat és a forgácselvezető ülékének fedelét Megmunkálható anyagok 1. Ez a szerszámgép fémmegmunkáló gép. HRC 35-nél nagyobb keménységű fémek megmunkálása ezen a szerszámgépen nem javasolt. 2. Üveget ne munkáljon meg ezen a gépen. 3. Ami a pontosságot illeti, puha anyag, mint amilyen a műanyag, megmunkálása ezen a gépen nem javasolt. 4. A különböző anyagok eltérő előtolási adatok beállítását igénylik, ezért ezek vonatkozásában konzultáljon az NCT Kft.-vel vagy képzett gyártástechnológussal. NCT Ipari Elektronikai Kft. 31/57 Dátum:

32 9. KARBANTARTÁS GD-600 H/NC A karbantartást csak képzett szakember hajtsa végre, ne használjon nem a célnak megfelelő vagy rögtönzött szerszámot a szerszámgép károsodásának és személy sérülésének elkerülése érdekében A főorsó és a szerszámfejek karbantartása 1. Az alapgép hőkezelt FC30 öntöttvasból készült, végleges kialakítása nagypontosságú megmunkálással és köszörüléssel történt, hogy minden alkatrész pontosan illeszkedjen. Tartsa tisztán a fejeket, hogy a hosszlyukfúró szerszám és a marószerszám könnyen a helyére illeszthető legyen. 2. Rendszeresen ellenőrizze az a főorsófejek ékszíjainak állapotát; ha kitágultak, cseréljük őket újakra. Javasolt a szíjak cseréje évente egyszer A hűtő-kenő folyadék rendszer karbantartása 1. Nagyteljesítményű szivattyúk biztosítják azt, hogy a megmunkálás során a megfelelő helyekre megfelelő áramlással eljusson a hűtő-kenő folyadék. 2. Tisztítsa a tartályokat rendszeresen annak érdekében, hogy a csővezetékek ne tömődjenek el, ami a teljes rendszer hibás működését okozná. 3. A hűtő-kenő folyadék javasolt mennyisége 1400 liter; végezzen utántöltést, ha a mennyiség 1100 liter (80%) alá csökken A kenési rendszer karbantartása 1. Győződjön meg a szivattyú előírás szerinti működéséről. 2. Tartsa tisztán a kenőanyagot. 3. Rendszeresen ellenőrizze a csővezetékeket, győződjön meg arról, hogy azok nem tömődtek el. 4. A tartályt, különösen a szűrő szitaszemeit évente legalább egyszer tisztítsa ki. 5. A tartályban mindig legyen elegendő kenőanyag; a mennyiséget napi rendszerességgel ellenőrizze A teleszkópos borítás ellenőrzése A teleszkópos borítás akadályozza meg azt, hogy forgács, por vagy hűtő-kenő folyadék jusson a csúszóvezetékekre. Tilos bármilyen, különösen nehéz vastárgyak helyezése a borításra A kezelőpanel karbantartása 1. Napi rendszerességgel ellenőrizze a panelen levő összes kapcsolót; győződjön meg arról, hogy az előírtak szerint működnek és működtetnek. Ha helytelen vagy hibás működést észlel, végezze el a javítást. 2. Tartsa tisztán a panelt, óvja a forgácstól és nedvességtől A kézikerék (MPG) karbantartása 1. A kézikerék a kezelőpanelhez csatlakozik, és működteti az X, Y és Z tengelyű kismértékű elmozdulásokat. NCT Ipari Elektronikai Kft. 32/57 Dátum:

33 2. A kézikerék egy törékeny elektronikus eszköz, kerülje leejtését. 3. Törése vagy hibás működése esetén cserélje ki egy újra A gépágy karbantartása 1. A hűtő-kenő folyadék kivételével iszapos folyadékok jutnak a gépágyra. 2. Évente egyszer tisztítsa meg a gépágyat ezektől a folyadékoktól, amelyek egyébként az emberi egészségre veszélyes anyagok. NCT Ipari Elektronikai Kft. 33/57 Dátum:

34 10. HIBABEHATÁROLÁS GD-600 H/NC A szerszámgéppel kapcsolatos problémák Probléma A probléma oka Megoldás Alaki hiba megmunkáláskor. Rezgés lép fel megmunkálás közben. Meglazult szármaró. Deformálódás az elkészült munkadarabon. Szelvényes eltérések a homlokmarással megmunkált felületen. A szerszámtest alaki hibája. Beállításkor nem állt központban a szerszám. Meggörbült a szerszámszár. Megmunkálás közben a szerszám rángatja a munkadarabot. A szerszámszár túl vékony vagy túl hosszú. Meglazult a golyósorsó. A munkadarab helytelen rögzítése. Rendellenesen váltakozik a forgácsolóerő. Maráskor az axiális erő a főorsó végétől elfelé mutat. A munkadarab helytelen rögzítése. Sérült a munkaasztal felülete. Belső feszültség a munkadarabban. A főorsó középvonala nem merőleges a munkaasztal vagy a mozgózsámoly mozgásirányára. A gép hő okozta alakváltozása. Köszörüléssel javítsa ki a szerszámtest alaki hibáját, vagy cserélje egy újra a szerszámot. Állítsa be ismét a szerszámot. Köszörüléssel javítsa ki a szerszámszár görbültségét, vagy cserélje egy újra a szerszámot. Küszöbölje ki a szerszám ferdeségét, és állítson be kisebb fordulatszámot a megmunkáláshoz. Növelje a szerszámszár merevségét vagy csökkentse a szerszámszár hosszát. Állítsa be a golyósorsót. Rögzítse helyesen a munkadarabot. Csökkentse a forgácsolóerő rendellenes váltakozását. Állítson a szerszámon és a forgásirányon, hogy az axiális erő a főorsó vége felé mutasson. Rögzítse helyesen a munkadarabot. Javítsa ki a munkaasztal felületét. Lágyítsa a munkadarabot. Állítsa be megfelelően a szögértéket. Akadályozza meg a hőmérséklet növekedését. NCT Ipari Elektronikai Kft. 34/57 Dátum:

35 Probléma A probléma oka Megoldás Az aktuális megmunkálási mélység eltér az előre beállított értéktől. A szerszám alakváltozása. Nem elég nagy a munkadarabot rögzítő erő. Növelje a szerszám merevségét, csökkentse a forgácsolóerőt, vagy cserélje ki a szerszámot egy újra. Rögzítse megfelelően a munkadarabot Mechanikai problémák Probléma A probléma oka Megoldás A megmunkálási pontosság nem tartható fenn. Szokatlan, például súrlódó hang hallatszik a golyósorsó vagy a szánvezeték felől. Zaj a hajtómű belsejében. Nem lehet egyenletesen forgatni a kézikereket. Megszűnt a precizitás. Az ékléc nagymértékű szorulása. A golyósorsó nagymértékű szorulása. Elégtelen kenés. Fémreszelék vagy más szenynyezőanyag bejutása. A fogaskerék felületek nagymértékű kopása vagy alakváltozása. Csapágysérülés. Reteszsérülés. Az ékléc nagymértékű szorulása. A golyósorsó nagymértékű szorulása. Elégtelen kenés. Megszorultak a szánvezetéken mozgó alkatrészek. Ellenőrizze a pontosságot. Állítsa be és rögzítse megfelelően az éklécet. Állítsa be a golyósorsót, majd ellenőrizze, hogy kap-e megfelelő kenést a szánvezeték és a golyósorsó. Ellenőrizze, hogy eltömődötte az olajelosztó vagy a csővezeték. Távolítsa el a fémreszeléket vagy más szennyezőanyagot. Ellenőrizze, hogy sérültek-e a fogaskerekek; szükség szerint cserélje ki azokat. Cserélje ki a csapágyat egy újra. Cserélje ki a reteszt egy újra. Állítsa be az éklécet. Állítsa be a golyósorsót. Ellenőrizze, hogy van-e elegendő mennyiségű kenőanyag a rendszerben, és hogy van-e eltömődés az olajelosztóban vagy a csővezeték csatlakozóban. Szüntesse meg az alkatrészek szorulását. NCT Ipari Elektronikai Kft. 35/57 Dátum:

36 Probléma A probléma oka Megoldás Megkoptak a szerszámgép vezetékei. Megálláskor rángat a munkaasztal. Zavar a hűtő-kenő folyadék ellátásban. Megsérült az olajlehúzó. Elégtelen kenés. Meglazult az ékléc. A golyósorsó nem megfelelő holtjátéka. A fék elektromos problémája. Kevés a hűtő-kenő folyadék. Meghibásodott a szelep. Problémák a hűtő-kenő folyadék szivattyúval. Cserélje ki az olajlehúzót. Ellenőrizze, hogy eltömődötte az olajelosztó vagy a csővezeték. Állítsa be az éklécet. Állítsa be a holtjátékot. Állítsa be vagy cserélje ki a féket. Végezze el a hűtő-kenő folyadék utántöltését. Állítsa be vagy cserélje ki a szelepet. Javítsa meg vagy cserélje ki a hűtő-kenő folyadék szivattyút A kenési rendszer problémái Probléma A probléma oka Megoldás Csak néhány szánvezeték vagy golyósorsó kap olajkenést. Egyetlen szánvezeték sem kap olajkenést. Meglazult vagy eltömődött a csővezeték. Eltömődött az olajmennyiségmérő. Problémák a szivattyúval. Eltömődött a szivattyú szűrője. Problémák a csővezetékkel. Ellenőrizze a csővezetéket és a csőcsatlakozásokat. Javítsa meg vagy cserélje ki az olajmennyiségmérőt. Ellenőrizze a szivattyút; javítsa meg vagy cserélje ki azt. Tisztítsa ki a szűrőszitát. Ellenőrizze a csővezetéket Az elektromos berendezés problémái 1. Az elektromos vezérlőberendezés a géposzlop hátsó részén helyezkedik el. 2. A működtetőgombokat tartalmazó kezelőpanel a gép jobboldalán helyezkedik el. 3. Probléma esetén használja az ütemdiagramot, a bekötési rajzot és a kapcsolók ábráját A CNC vezérlő problémái 1. A hibás működés elkerülése érdekében havonta egyszer hajtsa végre az alábbi műveleteket: a. Kapcsolja ki az áramot az ellenőrzés megkezdése előtt. NCT Ipari Elektronikai Kft. 36/57 Dátum:

37 b. Távolítsa el a port és az olajat a kezelőpanelből, és tartsa tisztán a panelt. c. Ha a rezgések következtében meglazultak a kapcsok rögzítőcsavarjai, akkor húzza meg azokat. d. Ellenőrizze a mágneses védőkapcsoló érintkezési pontját. e. Az érintkezési pontok anyaga ezüstötvözet, ezért előfordulhat, hogy a levegőben levő szulfid vagy más anyag tapad a felületekre, ami színük sötétre változását okozza. A sötétre változott felületet ne reszelje vagy csiszolja. A felület reszelése csökkentheti a védőkapcsoló élettartamát. f. Hosszú idejű használat után a vezérlőrelé meglazulhat, ezért havonta ellenőrizze meghúzottságát. 2. A CNC vezérlő a. A megszakító Ha a megszakító kapcsolója felugrik, akkor húzza le a kapcsolót és állítsa vissza a beállítást. b. A mágneses védőkapcsoló Ha hibát észlel a védőkapcsolóban vagy a tekercsben, akkor cserélje ki a teljes védőkapcsolót. c. A vezérlőrelé Ha hibát észlel a védőkapcsolóban vagy a tekercsben, akkor cserélje ki a teljes vezérlőrelét. Győződjön meg arról, hogy a tekercsfeszültség és a védőkapcsoló típusa megegyezik-e az eredeti adataival. d. Mindig tartsa tisztán az összes alkatrészt, és győződjön meg arról, hogy megfelelően működik a motor hűtőventilátora. e. Az AC szervoegység A szervoegység kiszolgálásakor győződjön meg arról, hogy minden csatlakozó csatlakozik-e, és hogy minden csavar meg van-e húzva. 3. Ha alkatrészt javított vagy cserélt, a szerszámgéppel a munkát csak egy előzetes járatás után indítsa be. Ha kicserélte a mágneses védőkapcsolót, akkor a vezetékek bekötése után egyhén nyomja meg a hőrelé visszaállító gombot, és végezzen terhelés nélküli működtetést. 4. A motor a. Feltétlenül ellenőrizze a motorok zaját és hőmérsékletét. b. Félévente egyszer mérje meg a tekercselés szigetelési ellenállását. A szigetelési ellenállás értékét befolyásolja a páratartalom; értéke legyen nagyobb 1m-nél 500 MV esetén. Ne mérje a tengely irányú előtolást biztosító motor szigetelési ellenállását megaohmmérővel, mert károsíthatja a motort (szervoegységet). Ha más motorokhoz megaohmmérőt használ, feltétlenül csatlakoztassa le az erősáramú vezetékeket a szervoegységről Üzemi frekvencia A mágneses védőkapcsoló és a kapcsolók üzemi frekvenciája nagyon nagy értékű. Bármilyen rendellenességet a leghamarabb meg kell szüntetni a leállást okozó üzemzavar megelőzése érdekében. NCT Ipari Elektronikai Kft. 37/57 Dátum:

38 10.7. Elektromos problémák GD-600 H/NC Probléma A probléma oka Megoldás A megszakító hirtelen felugrik. Rendellenesen működik a megszakító. A gép nem indul, miközben az áram és a nyomógomb be van kapcsolva. Nem működik a főorsót meghajtó motor. Elektromos szivárgás vagy rövidzárlat. Földelési hiba a mágneses tengelykapcsolóban vagy a motorban, a fék áramkörében vagy a vezérlő áramkörében. Rövidzárlat a motor tekercselésében és leégett a tekercselés, vagy a szigetelés sérülése által okozott rendellenesség. Rövidzárlat a vezérlő áramkörében. Meghibásodott a megszakító. A háromfázisú terhelőáram kiegyensúlyozatlansága. Nem kap áramot a vezérlő áramköre. Nem kap áramot a mágneses védőkapcsoló. Ellenőrizze, hogy van-e földelési hiba vagy rövidzárlat a vezérlő áramkörében. Megaohmmérővel mérje meg a szigetelési ellenállást a földhöz viszonyítva. Az ellenőrzés előtt feltétlenül csatlakoztassa le az erősáramú vezetékeket a szervoegységről. Teszterrel mérje meg az ellenállást annak érdekében, hogy megállapítsa: az ellenállások azonosak az egyes fázisok között. Teszterrel ellenőrizze az áramkört. Teszterrel mérje meg a fázisellenállást, majd megaohmmérővel ellenőrizze, hogy van-e földelési hiba; győződjön meg arról, hogy a megszakító terhelési oldalán a feszültség értéke az előírt érték-e. Teszterrel ellenőrizze, hogyan alakul a motor terhelése egyfázisú üzemben vagy kiegyensúlyozatlanság esetén. Ellenőrizze, hogy van-e meglazult csatlakozás, vezeték lecsatlakozás, vagy hogy felugrott-e a megszakító. Ellenőrizze a termikus túlterhelésrelé működését, és nyomja meg a reset gombot. Győződjön meg arról, hogy a nyomógomb érintkezői valóban érintkeznek, és hogy a vezetékek csatlakozásai nem lazultak meg. NCT Ipari Elektronikai Kft. 38/57 Dátum:

39 Probléma A probléma oka Megoldás A gép nem indul, amikor a működtető gombokat üzemi helyzetbe kapcsoljuk. A nyomógomb megnyomásakor nem megy végbe a gyorsjárati mozgás. Nem áramlik a hűtő-kenő folyadék. Nem működik a hűtő-kenő folyadék szivattyú. Meghibásodott a motor. Meghibásodtak a gombok. Meghibásodott a mágneses védőkapcsoló. Meghibásodott a termikus túlterhelésrelé. Meghibásodott az inverter. Meghibásodott a nyomógomb. Meghibásodott a vezérlőrelé. Hibásan működik a termikus túlterhelésrelé. A hűtő-kenő folyadék szivatytyú ellenkező irányban forog. Kifogyott a hűtő-kenő folyadék. Hibásan működik a termikus túlterhelésrelé. Meghibásodott a mágneses védőkapcsoló. Ellenőrizze, hogy van-e csatlakozási hiba, ami a motor egyfázisú működését okozza. Ellenőrizze, hogy leégett-e a tekercselés, vagy történt-e rövidzárlat. Győződjön meg arról, hogy megfelelően csatlakoznak a munkaáramú érintkezők. Győződjön meg arról, hogy megfelelően csatlakoznak a munkaérintkezők. Ellenőrizze a főorsó termikus túlterhelésreléjét, és nyomja meg a reset gombot. Ellenőrizze, hogy az iverter rendellenes jelet mutat-e. Győződjön meg arról, hogy megfelelően csatlakoznak a munkaáramú érintkezők a nyomógomb megnyomásakor. Ellenőrizze, hogy kap-e táplálást a vezérlőrelé. Ellenőrizze a termikus túlterhelésrelé működését, és nyomja meg a reset gombot. Ellenőrizze a szivattyú forgásirányát, győződjön meg arról, hogy a nyíl által jelzett irányban forog. Ha nem, akkor cserélje fel a két vezetéket a kapcsokon. Ellenőrizze a hűtő-kenő folyadék mennyiségét. Ellenőrizze a termikus túlterhelésrelé működését, és nyomja meg a reset gombot. Ellenőrizze, hogy megfelelően van-e csatlakoztatva a mágneses védőkapcsoló. NCT Ipari Elektronikai Kft. 39/57 Dátum:

40 Túlfutás GD-600 H/NC Probléma A probléma oka Megoldás Nem áramlik a kenőolaj. Áramütés történik a gép érintésekor. Meghibásodott a választókapcsoló. Meghibásodott a hűtő-kenő folyadék szivattyú. Meghibásodott a véghelyzetkapcsoló. Meghibásodott a vezérlőrelé. Kifogyott a kenőolaj. Meghibásodott a kenőolaj szivattyú. Meghibásodás a csővezetékben. Nem működik a főorsó. Földelési hiba. Ellenőrizze a csatlakozó helyes csatlakoztatását. Győződjön meg a huzalozás helyes csatlakoztatásáról. Ellenőrizze a motor vezetékeit, hogy van-e rövidzárlat, leégés vagy szétcsatlakozás. Teszterrel ellenőrizze a véghelyzetkapcsolót. Ellenőrizze a vezérlőreléket az óramutató járásával megegyező és azzal ellentétes irányokban a mágneses érintkezők helyes működésének megállapításához. Vizsgálja meg, hogy van-e mechanikai meghibásodás. Ellenőrizze a kenőolaj menynyiségét. Ellenőrizze, hogy van-e valamilyen mechanikai rendellenesség, vagy hogy leégett e a szivattyú motorja. Ellenőrizze, hogy megsérült-e vagy eltömődött-e a csővezeték. A kenőolaj szivattyú csak akkor működik, amikor a főorsó működik. A földelési hiba megállapításához mérje meg a szigetelési ellenállást a szabványban előírtak szerint. Győződjön meg arról, hogy a földelővezeték csatlakozik a földhöz. NCT Ipari Elektronikai Kft. 40/57 Dátum:

41 11. DS-180 FÚRÓOLAJ GD-600 H/NC A DS-180 fúróolajat különleges anyagok megmunkálásához és bonyolult megmunkálási viszonyokhoz fejlesztették ki. A DS-180 fúróolaj alkalmazható rézötvözetekhez, rozsdamentes acélokhoz és más különleges anyagokhoz, továbbá NC eszterga szerszámokhoz, hosszlyukfúráshoz, maráshoz, forgókéses vágáshoz, menetfúráshoz és más megmunkálásokhoz. Sajátosságok: A rendkívül nagy nyomás elviselését biztosító adalékanyag javítja a nagyoló megmunkálás feltételeit és kedvező a szerszám élettartama szempontjából. A 13,5 15 közötti viszkozitás kedvezően hat a forgácselvezetésre és a kenőképességre. Az olaj hosszú időn át alkalmazható, minőség lassan gyengül. Az olaj nem tartalmaz mérgező alkotórészeket. Jellemző adatok: Szín: sárga Viszkozitás: 14,5 cst, 40 C hőmérsékleten Lobbanáspont: 160 C felett Sűrűség: 0,92 g/cm 3, 15 C hőmérsékleten NCT Ipari Elektronikai Kft. 41/57 Dátum:

42 12. ÜZEMELTETÉS GD-600 H/NC Bekapcsolás 1. Nyissa ki a villamosszekrényt, és a kapcsolót állítsa bekapcsolt helyzetbe. 2. Engedje fel a vészhelyzet kapcsolót A szerszám behelyezése és a szerszámcsere 1. Az üzemmód kapcsolót állítsa A ZERO RETURN by + A ZERO helyzetbe. 2. Válassza ki az átmérőnek megfelelő szerszámot. Helyezze fel a megfelelő hosszúságú vezetőperselyt (mindenképpen gondoskodjon a szerszám megbízható rögzítéséről) Hosszú szerszám beállítása 1. Az üzemmód kapcsolót állítsa HANDLE helyzetbe. A kézikerékkel végezze el a vezetőperselybe helyezett szerszám finombeállítását Z irányban, illessze egymáshoz a vágóéleket és a vezetőpersely végét (ügyeljen arra, hogy a vágóélek és a vezetőpersely ne érintkezzenek). 2. Állítsa a Z tengelyt nulla helyzetbe. 3. Állítsa a Z tengelyt +10 helyzetbe +Z irányban (a vágóél 10 mm-re van a vezetőpersely végétől). NCT Ipari Elektronikai Kft. 42/57 Dátum:

43 12.4. A segédtengely beállítása GD-600 H/NC Az üzemmód kapcsolót lassan állítsa HANDLE helyzetbe. Az A kézikerékkel az A tengelyt állítsa a vezetőpersely végéhez (annak érdekében, hogy a vezetőpersely hézagmentesen funkcionáljon, az A tengely ( ) 5 mm-re álljon a munkadarabtól. 1. Állítsa be a vágóélet úgy, hogy 5 mm-re legyen a vezetőpersely végétől. 2. Állítsa az A tengelyt nulla helyzetbe. 3. Térítse vissza az A tengelyt készenléti helyzetbe (ez legyen +A30 mm). a. A vágóél 5 mm-re van a vezetőpersely végétől. b. Az A tengely visszatért készenléti helyzetbe A munkadarab koordinátarendszer beállítása Az eredeti visszaállítható munkadarab koordinátarendszeren kívül több munkadarab koordinátarendszer is beállítható (pl. G54, G55, G56, G57, G58) (mindenképpen gondoskodjon a munkadarab megbízható rögzítéséről). NCT Ipari Elektronikai Kft. 43/57 Dátum:

44 12.6. G66 P9001. Z 515. R 30. Q 10. D100. P60; (Ügyeljen a következőkre.) (Makroutasítás) (helyettesítő program) G66 X-100. Y-100. (Az első furat koordinátái.) Z-515. (mélység vége) A Q bemeneti érték mínusz lesz előtolás 30. K-30. (A segédtengely) A vágóél 5 mm-re van a vezetőpersely végétől. Q 10. Előtolási távolság F60. Előtolási sebesség D100 Átlagos előtolási sebesség X Y Z K F Koordináták Mélység vége A segédtengely Előtolási sebesség NCT Ipari Elektronikai Kft. 44/57 Dátum:

45 12.7. A hűtő-kenő folyadék áramoltatás beállítása 1. Ha a furat átmérője 11 mm alatti, akkor válassza a kis mennyiség áramoltatását. 2. Ha a furat átmérője 12 mm feletti, akkor válassza a nagy mennyiség áramoltatását A hűtő-kenő folyadék nyomás beállítása 1. Kis mennyiségű hűtő-kenő folyadék áramoltatásakor a nyomás értéke 44,13 83,36 bar legyen. 2. Nagy mennyiségű hűtő-kenő folyadék áramoltatásakor a nyomás értéke 24,52 39,23 bar legyen Munkaúthosszak X Y Z 600 mm 280 mm 800 mm (vonóorsó) Figyelem! Y tengely negatív irányú munkaúthossz 265 mm. Ha az A tengely túlmegy a 0 ponton, akkor ütközés lesz a munkaasztallal. NCT Ipari Elektronikai Kft. 45/57 Dátum:

46 Főorsó fordulatszámok és fúrási előtolások Főorsó fordulatszámok és fúrási előtolások Munkadarab anyaga P-1 S45C Furatátmérő [mm] Főorsó fordulatszám [min 1 ] Előtolás [mm min 1 ] Nyomás [bar] 3,02 4,02 5,02 6,02 7,02 8,02 9, ,03 88,26 39,23 68,65 10, ,02 39,23 58,84 12, , , ,61 39, , Főorsó fordulatszámok és fúrási előtolások Munkadarab anyaga P-3 P-5 Furatátmérő [mm] Főorsó fordulatszám [min 1 ] Előtolás [mm min 1 ] Nyomás [bar] 3,02 4,02 5,02 6,02 7,02 8,02 9, ,03 88,26 39,23 68,65 10, ,02 39,23 58,84 12, , , ,61 39, , NCT Ipari Elektronikai Kft. 46/57 Dátum:

47 Főorsó fordulatszámok és fúrási előtolások Munkadarab anyaga SKD, NAK80 Furatátmérő [mm] Főorsó fordulatszám [min 1 ] Előtolás [mm min 1 ] Nyomás [bar] 3,02 4,02 5,02 6,02 7,02 8,02 9, ,03 88,26 39,23 68,65 10, ,02 39,23 58,84 12, , , ,61 39, , Vezetőpersely Gumi vezetőpersely Műanyag vezetőpersely Csapágy NCT Ipari Elektronikai Kft. 47/57 Dátum:

48 NCT Ipari Elektronikai Kft. 48/57 Dátum:

49 SUGI-CUT C-128B hűtő-kenő folyadék GD-600 H/NC Típus Megjelenés Relatív sűrűség (15/4 C hőmérsékleten) 0,88 Viszkozitás (40 C hőmérsékleten) Vízben nem oldódó Sárga színű folyadék 16 cst Lobbanáspont > 160 C Rézkorrózió (100 C, 1 óra) (150 C, 1 óra) Kiszerelés Alkalmazás és jellemzők 4 (aktív) 18 literes kanna, 200 literes hordó A SUGI-CUT C-128B hűtő-kenő folyadék, amely rendkívül nagy nyomás elviselését biztosító adalékanyagként aktív ként és klórt (active sulfur E.P. and chloride E.P.) tartalmaz. Alkalmas fúrási műveletekhez és acélok BTA-jához. NCT Ipari Elektronikai Kft. 49/57 Dátum:

50 NCT Ipari Elektronikai Kft. 50/57 Dátum:

51 13. KARBANTARTÁS GD-600 H/NC A kenőrendszer karbantartása A kenőrendszerének karbantartása nemcsak a szerszámgép megmunkálási pontosságát, de élettartamát is növeli. A CNC gép vezérlőrendszere szempontjából csak egy olajszintet figyelő készüléket kell beépíteni; ezzel elkerülhető lesz az elégtelen olajellátás által okozott olajszivárgás és olajvezetékeltömődés. Ezen túlmenően, a különböző megmunkálási állapotokban más és más a kenőolaj adagolt mennyisége. Például megmunkálási művelet alatt több kenőanyagra van szükség, mint amikor nem történik forgácsolás. Ezek szem előtt tartásával lett korszerűsítve a szerszámgép elektromos vezérlőrendszerének a kenést szabályozó része. A vezérlőrendszer folyamatosan figyeli a kenőrendszer állapotát, hogy a gép minden egysége megfelelő kenést kapjon. Emellett, az olajellátás és a ciklusidő szabályozása automatikusan történik a szerszámgép üzemállapotának figyelembe vételével, ami további kenőolaj megtakarítást tesz lehetővé A kenőrendszer üzemi állapotának figyelése A kenőrendszer nemcsak akkor nyújt elégtelen kenést, ha kifogyott a tartályból vagy nem elegendő mennyiségű a kenőolaj, de akkor is, ha meghibásodik az olajszivattyú, ha eltömődik az olajcsatorna, ha hibásan működik a leeresztő csatorna, és ha nagymértékű a szivárgás. Annak érdekében, hogy az elégtelen olajmennyiség ne befolyásolja a szerszámgép teljesítőképességét és élettartamát, észlelni kell az olajszint változását. A gép üzemelésével egyidejűleg egyre fogy a tartályban levő kenőolaj. Ha a tartályban levő olaj mennyisége eléri a legalsó szintet, és ekkor a gépkezelő nem végez utántöltést, akkor azonnal működésbe lép az olajszint érzékelés kapcsolója, és kiadódik az elégtelen olajszintre vonatkozó jel a PMC rendszerre további feldolgozáshoz. A szerszámgép alkalmazott inkrementális és központi kenőrendszer érzékeli a nyomásváltozást. Csak akkor kapja meg minden kenési pont a megfelelő kenést, ha a rendszer hibátlanul működik. Ha a kenőolaj szivattyú nem az előírásnak megfelelően működik vagy meghibásodik, vagy az olajellátó kör bármelyik részén eltömődik az olajvezeték, akkor a rendszerben rendellenes nyomás lép fel A kenési vészjel kezelése A szerszámgép kenőrendszerében az olajadagolás időszakos. Ebből következik, hogy bizonyos rendszerességgel, azaz a kenőolaj szivattyú minden egyes működését követően megtörténik a kenőrendszerben uralkodó nyomás ellenőrzése. Ha bármilyen hiba lép fel, például szivárog az olaj, meghibásodik az olajszivattyú vagy eltömődik az olajvezeték, akkor a kenőrendszerben uralkodó nyomás hirtelen lecsökken vagy megnő. Ebben a pillanatban le kell állítani a szerszámgépet, és ellenőrzést kell végezni. Ha túl alacsony az olajszint, akkor a legelső feladat az alacsony olajszint jel és a rendellenes nyomás vészjel egyfajta vészleállító jellé alakítása. Amikor a PMC rendszer veszi a fent említett jelet, sor kerülne a szerszámgép azonnali leállítására. Ezzel egyidejűleg megszűnne a szervórendszer áramellátása. Azonban más a helyzet, ha a rendellenes nyomást az olajvezeték eltömődése vagy olajszivárgás okozza. Ha nincs elég olaj az olajtartályban, az nincs azonnali hatással a gép működésére, vagyis a szerszámgépet nem kell azonnal leállítani. De ekkor a vezérlőrendszer megfelelő üzenettel kell, hogy figyelmeztesse a gépkezelőt arra, hogy elérkezett az ideje az utántöltésnek. Ha a gépkezelő nem végez utántöltést az előírt időn belül, a rendszer átvenné a gép vezérlését, és azonnal megszakítaná a gép működését. Ha a gépkezelő időben elvégzi az utántöl- NCT Ipari Elektronikai Kft. 51/57 Dátum:

EmB-1100 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT GÉPKÖNYV

EmB-1100 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT GÉPKÖNYV EmB-1100 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT NCT Ipari Elektronikai Kft. 1/64 Dátum: 2015. 09. 21. TARTALOMJEGYZÉK EmB-1100 1. A SZERSZÁMGÉPPEL KAPCSOLATOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK... 5 1.1. Biztonsági

Részletesebben

VMC-1688 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT KARBANTARTÁSI UTASÍTÁS

VMC-1688 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT KARBANTARTÁSI UTASÍTÁS VMC-688 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT NCT Ipari Elektronikai Kft. /36 Dátum: 204.2.7. TARTALOM. LEVEGŐELLÁTÁS... 4 2. OLAJELLÁTÁS... 5 2.. Alkalmazható olajok... 5 2.2. A hűtő-kenő folyadék...

Részletesebben

MANFORD MF-B170 MANFORD MF-B180 MANFORD MF-B185 Alaplemezes marógép Gépkönyv

MANFORD MF-B170 MANFORD MF-B180 MANFORD MF-B185 Alaplemezes marógép Gépkönyv MANFORD MF-B170 MANFORD MF-B180 MANFORD MF-B185 Alaplemezes marógép Gépkönyv NCT Ipari Elektronikai Kft. 1 / 32 Dátum:2013.06.14. 1. FEJEZET: BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK 1. A szerszámgép kizárólag fém munkadarabok

Részletesebben

JINN FA JSL-32A KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

JINN FA JSL-32A KEZELÉSI ÚTMUTATÓ JINN FA JSL-32A KEZELÉSI ÚTMUTATÓ 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. FEJEZET: BEVEZETŐ, BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉSEK... 1.1. FIGYELMEZTETŐ ÁBRÁK, FELIRATOK... 1.2. A FIGYELMEZTETŐ FELIRATOK ELHELYEZKEDÉSE... 1.3. BIZTONSÁGI

Részletesebben

AUTO RÚDADAGOLÓ GÉPKÖNYV

AUTO RÚDADAGOLÓ GÉPKÖNYV AUTO NCT Ipari Elektronikai Kft. 1/144 Dátum: 2014.11.03. TARTALOMJEGYZÉK 1. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK... 4 2. MŰSZAKI LEÍRÁS... 5 2.1. Műszaki adatok... 5 2.1.1. A rúdadagoló fő méretei... 5 2.1.2. A rúdadagoló

Részletesebben

LA-430 ÉS LA-460 EGYETEMES ESZTERGA GÉPKÖNYV LA-430 ÉS LA-460 EGYETEMES ESZTERGA GÉPKÖNYV

LA-430 ÉS LA-460 EGYETEMES ESZTERGA GÉPKÖNYV LA-430 ÉS LA-460 EGYETEMES ESZTERGA GÉPKÖNYV LA-430 ÉS LA-460 NCT Ipari Elektronikai Kft. 1/34 Dátum: 2015. 07. 10. TARTALOMJEGYZÉK 1. MŰSZAKI ADATOK... 4 2. AZ ESZTERGA TELEPÍTÉSE... 6 2.1. Az esztergát tartalmazó csomagolóláda mozgatása... 6 2.2.

Részletesebben

JINN FA JCL 52/52A-60/60A CNC ESZTERGAGÉP KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

JINN FA JCL 52/52A-60/60A CNC ESZTERGAGÉP KEZELÉSI ÚTMUTATÓ JINN FA JCL 52/52A-60/60A CNC ESZTERGAGÉP KEZELÉSI ÚTMUTATÓ Kiadás dátuma: 2009-04-06 1 / 33 NCT Kft. TARTALOMJEGYZÉK 1. FEJEZET: BEVEZETÉS, BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉSEK...3 1.1. ELŐSZÓ A FELHASZNÁLÓHOZ...3

Részletesebben

JCL-52/60TSM CNC ESZTERGAGÉP

JCL-52/60TSM CNC ESZTERGAGÉP NCT Ipari Elektronikai Kft. 1148 Budapest, Fogarasi út 7. JCL-52/60TSM CNC ESZTERGAGÉP KEZELŐI KÉZIKÖNYV Kiadás dátuma: 2009-03-24 1 / 44 NCT Kft. TÁRGYMUTATÓ I. FEJEZET: BEVEZETÉS ÉS BIZTONSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

Részletesebben

Tolómotor SZERELÉSI ÚTMUTATÓ

Tolómotor SZERELÉSI ÚTMUTATÓ Tolómotor SZERELÉSI ÚTMUTATÓ ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ Gratulálulnk Önnek a kitűnő választásához

Részletesebben

Pila kotoučová / CZ Píla kotúčová / SK Kézi körfűrész / HU Návod k použití Návod na použitie Használati utasítás

Pila kotoučová / CZ Píla kotúčová / SK Kézi körfűrész / HU Návod k použití Návod na použitie Használati utasítás Pila kotoučová / CZ Píla kotúčová / SK / HU Návod k použití Návod na použitie Használati utasítás Bevezetés Tisztelt Vásárló, Köszönjük, hogy megtisztelt bennünket bizalmával, és EXTOL termékünket választotta.

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. TÉMA 2...ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK: Bevezetés, Szállítás és Átvétel. 6...SZÉTSZERELÉSI UTASÍTÁSOK: THERMO-SEAT épületi és Storm légfúvók

TARTALOMJEGYZÉK. TÉMA 2...ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK: Bevezetés, Szállítás és Átvétel. 6...SZÉTSZERELÉSI UTASÍTÁSOK: THERMO-SEAT épületi és Storm légfúvók TARTALOMJEGYZÉK OLDAL TÉMA 2...ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK: Bevezetés, Szállítás és Átvétel 3...ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK: Üzembe helyezés 4...ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK: Teszt és Indító folyamatok 5...ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK:

Részletesebben

Benzines bozótvágó HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Benzines bozótvágó HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FZS 3020-B Tartalom 69 HU Benzines bozótvágó Köszönjük, hogy megvásárolta ezt a benzines bozótvágót. Mielőtt használni kezdi, figyelmesen olvassa el ezt a használati útmutatót és őrizze meg a későbbiekre.

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PNEUMATIKUS FÚRÓ - ÁTMÉRŐ 13 MM

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PNEUMATIKUS FÚRÓ - ÁTMÉRŐ 13 MM GARANCIA KARTYA 1. Trading gépeire és szerszámaira a Polgári Törvénykönyv előírásainak megfelelő, a vásárlás dátumától számított 6/24 hónap időtartamú jótállás jár (a jótállási igény bejelentésekor a garanciakártyához

Részletesebben

SolarHP 23 L 36 L 50 L MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK

SolarHP 23 L 36 L 50 L MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK SolarHP 23 L 36 L 50 L MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK MŰSZAKI INFORMÁCIÓ A SZERELŐ ÉS A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 2015.09.21. - 2 - Tartalom 1. Bevezetés... 3 1.1. Általános tudnivalók... 3 1.1.1. A gyártó

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MARÓGÉP MOZGÓ ASZTALLAL W0402 GARANCIALEVÉL. Termék: MARÓGÉP MOZGÓ ASZTALLAL W0402 Típus: W0402. Gyártási szám (sorozatszám):

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MARÓGÉP MOZGÓ ASZTALLAL W0402 GARANCIALEVÉL. Termék: MARÓGÉP MOZGÓ ASZTALLAL W0402 Típus: W0402. Gyártási szám (sorozatszám): GARANCIALEVÉL 1. Az UNI-MAX által forgalmazott termékekre, az eladás napjától számítva: a Polgári Törvénykönyv rendelkezései alapján 24 hónap; a Kereskedelmi Törvénykönyv rendelkezései alapján 12 hónap

Részletesebben

Üzemeltetési utasítás

Üzemeltetési utasítás Üzemeltetési utasítás Függesztett ekék Juwel 7M Juwel 7M V - HU - LEMKEN GmbH & Co. KG Weseler Straße 5, 46519 Alpen / Germany Telefon +49 28 02 81 0, Telefax +49 28 02 81 220 lemken@lemken.com, www.lemken.com

Részletesebben

IST 03 C XXX - 01 PANAREA COMPACT ÜZEMBE HELYEZÉS, HASZNÁLAT ÉS KARBANTARTÁS

IST 03 C XXX - 01 PANAREA COMPACT ÜZEMBE HELYEZÉS, HASZNÁLAT ÉS KARBANTARTÁS IST 03 C XXX - 01 PANAREA COMPACT HU ÜZEMBE HELYEZÉS, HASZNÁLAT ÉS KARBANTARTÁS Tisztelt Hölgyem/Uram! Köszönjük, hogy a Fondital gyár termékét választotta. Kérjük, figyelmesen olvassa el az útmutatót,

Részletesebben

Az eredeti használati útmutató fordítása AKKUS SAROKCSISZOLÓ 20V M9210 GARANCIALEVÉL. Termék: AKKUS SAROKCSISZOLÓ 20V Gyártási szám (sorozatszám):

Az eredeti használati útmutató fordítása AKKUS SAROKCSISZOLÓ 20V M9210 GARANCIALEVÉL. Termék: AKKUS SAROKCSISZOLÓ 20V Gyártási szám (sorozatszám): GARANCIALEVÉL 1. Az UNI-MAX által forgalmazott termékekre, az eladás napjától számítva: a Polgári Törvénykönyv rendelkezései alapján 24 hónap; a Kereskedelmi Törvénykönyv rendelkezései alapján 12 hónap

Részletesebben

Tervezési, szerelési és használati útmutató. Klímakonvektorok (fan-coil)

Tervezési, szerelési és használati útmutató. Klímakonvektorok (fan-coil) Tervezési, szerelési és használati útmutató SV Klímakonvektorok (fan-coil) Burkolat nélküli - burkolattal ellátott - légcsatornázható kivitel 2012.12.20. SOLARONICS Central Europe Kereskedelmi Kft. 1116

Részletesebben

PW200 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. MOSÓASZTAL 75 l GARANCIA KARTYA

PW200 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. MOSÓASZTAL 75 l GARANCIA KARTYA GARANCIA KARTYA 1. Trading gépeire és szerszámaira a Polgári Törvénykönyv előírásainak megfelelő, a vásárlás dátumától számított 6/24 hónap időtartamú jótállás jár (a jótállási igény bejelentésekor a garanciakártyához

Részletesebben

PW035 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. HORDOZHATÓ MOSÓKÁD 13 l GARANCIA KARTYA

PW035 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. HORDOZHATÓ MOSÓKÁD 13 l GARANCIA KARTYA GARANCIA KARTYA 1. Trading gépeire és szerszámaira a Polgári Törvénykönyv előírásainak megfelelő, a vásárlás dátumától számított 6/24 hónap időtartamú jótállás jár (a jótállási igény bejelentésekor a garanciakártyához

Részletesebben

AL02 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PLATÓS MOTORKERÉKPÁR-EMELŐ

AL02 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PLATÓS MOTORKERÉKPÁR-EMELŐ GARANCIA KARTYA 1. Trading gépeire és szerszámaira a Polgári Törvénykönyv előírásainak megfelelő, a vásárlás dátumától számított 6/24 hónap időtartamú jótállás jár (a jótállási igény bejelentésekor a garanciakártyához

Részletesebben

HM16D800. Az eredeti használati útmutató fordítása GARANCIALEVÉL. Termék: VÉSŐGÉP Típus: HM16D800. Gyártási szám (sorozatszám): Javítási bejegyzések:

HM16D800. Az eredeti használati útmutató fordítása GARANCIALEVÉL. Termék: VÉSŐGÉP Típus: HM16D800. Gyártási szám (sorozatszám): Javítási bejegyzések: GARANCIALEVÉL 1. Az UNI-MAX által forgalmazott termékekre, az eladás napjától számítva: a Polgári Törvénykönyv rendelkezései alapján 24 hónap; a Kereskedelmi Törvénykönyv rendelkezései alapján 12 hónap

Részletesebben

TB-20Y CNC eszterga Gépkönyv

TB-20Y CNC eszterga Gépkönyv TB-20Y CNC eszterga Gépkönyv NCT Ipari Elektronikai Kft. 1 / 65 Dátum:2013.02.14. TARTALOMJEGYZÉK NCT Ipari Elektronikai Kft. 2 / 65 Dátum:2013.02.14. 1. Biztonsági utasítások 1-1 Általános biztonsági

Részletesebben

POWX1340 HU 1 ALKALMAZÁS... 3 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 4 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK...

POWX1340 HU 1 ALKALMAZÁS... 3 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 4 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 1 ALKALMAZÁS... 3 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 4 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 4 5.1 Munkakörnyezet... 4 5.2 Elektromos biztonság... 4 5.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

WS 34A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ALSÓMARÓ

WS 34A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ALSÓMARÓ GARANCIALEVÉL 1. A KH Trading által forgalmazott termékekre az eladás napjától számítva 24 hónap garanciát nyújtunk a polgári törvénykönyv értelmében, vagy 12 hónapot a kereskedelmi törvénykönyv értelmében,

Részletesebben

KH-SLP1kW HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ELEKTROMOS HORNYOLÓGYALU, 1 KW PLUS

KH-SLP1kW HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ELEKTROMOS HORNYOLÓGYALU, 1 KW PLUS GARANCIA KARTYA 1. Trading gépeire és szerszámaira a Polgári Törvénykönyv előírásainak megfelelő, a vásárlás dátumától számított 6/24 hónap időtartamú jótállás jár (a jótállási igény bejelentésekor a garanciakártyához

Részletesebben

POWX152 HU 1 ALKALMAZÁS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK SZERSZÁMGÉPEKHEZ...

POWX152 HU 1 ALKALMAZÁS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK SZERSZÁMGÉPEKHEZ... 1 ALKALMAZÁS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK SZERSZÁMGÉPEKHEZ... 4 5.1 Munkakörnyezet... 4 5.2 Elektromos biztonsá... 4 5.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

Spaltfix K-4000 fűrész- és hasítógép. D115 0377 - Kiadás: 2005/26

Spaltfix K-4000 fűrész- és hasítógép. D115 0377 - Kiadás: 2005/26 Spaltfix K-4000 fűrész- és hasítógép D115 0377 - Kiadás: 2005/26 Tartalomjegyzék Általános tudnivalók... 2 Gyártó...2 Érvényesség...2 Rendeltetésszerűhasználat...2 Leírás...2 A gép legfontosabb részei...3

Részletesebben

Üzemeltetési utasítás

Üzemeltetési utasítás Üzemeltetési utasítás Szántáselmunkáló henger FlexPack - HU - LEMKEN GmbH & Co. KG Weseler Straße 5, D-46519 Alpen Telefon (0 28 02) 81-0, Telefax (0 28 02) 81-220 E-mail: lemken@lemken.com, Internet:

Részletesebben

LT-52 ÉS LT-65 CNC ESZTERGA GÉPKÖNYV

LT-52 ÉS LT-65 CNC ESZTERGA GÉPKÖNYV NCT Ipari Elektronikai Kft. 1/36 Dátum: 2015. 09. 22. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 4 2. AZ ESZTERGA FŐ MŰSZAKI JELLEMZŐI... 5 3. FŐ MŰSZAKI ADATOK... 6 4. MÉRETEK ÉS RAJZOK... 8 4.1. Az LT sorozatú

Részletesebben

PROTECO MOVER (MEKO DESIGN) KAPUMOZGATÓ MOTOR TOLÓ- ÉS ÚSZÓKAPUKHOZ

PROTECO MOVER (MEKO DESIGN) KAPUMOZGATÓ MOTOR TOLÓ- ÉS ÚSZÓKAPUKHOZ PROTECO MOVER (MEKO DESIGN) KAPUMOZGATÓ MOTOR TOLÓ- ÉS ÚSZÓKAPUKHOZ TERMÉK LEÍRÁSA ÉS FELHASZNÁLÁSI TERÜLETE PROTECO MOVER (MEKO DESIGN) elektromechanikus motor lakó és kereskedelmi ingatlanok fogasléces

Részletesebben

Javítás. Mark VII Max, Mark X Premium és Mark X Max levegõ nélküli elektromos festékszórók 3A2404A HU

Javítás. Mark VII Max, Mark X Premium és Mark X Max levegõ nélküli elektromos festékszórók 3A2404A HU Javítás Mark VII Max, Mark X Premium és Mark X Max levegõ nélküli elektromos festékszórók 3A2404A HU Építészeti bevonatok és festékek hordozható eszközzel történõ levegõ nélküli felhordására. Kizárólag

Részletesebben

Üzemeltetési utasítás

Üzemeltetési utasítás Üzemeltetési utasítás Eke Juwel 8 Juwel 8 V - HU - LEMKEN GmbH & Co. KG Weseler Straße 5, D-46519 Alpen Telefon (0 28 02) 81-0, Telefax (0 28 02) 81-220 E-mail: lemken@lemken.com, Internet: http://www.lemken.com

Részletesebben

K E Z E L É S I K É Z I K Ö N Y V

K E Z E L É S I K É Z I K Ö N Y V TELEPÍTÉSI, HASZNÁLATI, ÁPOLÁSI ÉS KARBANTARTÁSI INFORMÁCIÓK KÓD: 9L1271 K E Z E L É S I K É Z I K Ö N Y V ELECTROLUX KÉSZÜLÉK CSALÁD AUTOMATIKUS MŰKÖDÉSŰ JÉGKÁSA KÉSZÍTŐ BERENDEZÉS ELECTROLUX LEHEL Kft.

Részletesebben

1.1. EGYETLEN KÉSZÜLÉK ÜZEMBE HELYEZÉSE...4 1.2. KÉT KÉSZÜLÉK ÜZEMBE HELYEZÉSE...4

1.1. EGYETLEN KÉSZÜLÉK ÜZEMBE HELYEZÉSE...4 1.2. KÉT KÉSZÜLÉK ÜZEMBE HELYEZÉSE...4 TÁRGYMUTATÓ 1. fejezet 1: ÜZEMBE HELYEZÉS...4 1.1. EGYETLEN KÉSZÜLÉK ÜZEMBE HELYEZÉSE...4 1.2. KÉT KÉSZÜLÉK ÜZEMBE HELYEZÉSE...4 1.3. AJTÓK BEÁLLÍTÁSA (ha lehetséges)...4 1. fejezet 2: FUNKCIÓK...5 2.1.

Részletesebben

GRUNDFO F S Sze z r e elé l s é i és é üz ü e z m e elt l e t té t s é i ut u a t sít í á t s

GRUNDFO F S Sze z r e elé l s é i és é üz ü e z m e elt l e t té t s é i ut u a t sít í á t s GRUNDFOS Szerelési és üzemeltetési utasítás 2 3 4 TARTALOMJEGYZÉK 1. Típus megnevezés 2. Alkalmazási terület 3. Műszaki adatok 3.1 Környezeti hőmérséklet 3.2 Közeghőmérséklet 3.3 Maximális üzemi nyomás

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FÉMLEMEZ VÁGÓ HSM 1 500, 2 000

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FÉMLEMEZ VÁGÓ HSM 1 500, 2 000 GARANCIA KARTYA 1. Trading gépeire és szerszámaira a Polgári Törvénykönyv előírásainak megfelelő, a vásárlás dátumától számított 6/24 hónap időtartamú jótállás jár (a jótállási igény bejelentésekor a garanciakártyához

Részletesebben

Szerelési, használati és karbantartási útmutató

Szerelési, használati és karbantartási útmutató Adiabatikus, evaporatív hűtőberendezés PTB 100 típusú, mobil készülék Szerelési, használati és karbantartási útmutató 2013.09.02. 2 TARTALOMJEGYZÉK ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK... 3 1. MŰSZAKI JELLEMZŐK... 4

Részletesebben

CUOCOJET Zöldségfeldolgozó használati útmutató

CUOCOJET Zöldségfeldolgozó használati útmutató CUOCOJET Zöldségfeldolgozó használati útmutató Gyártó: GAM & COMPANY s.r.l. / ITALY Importálja és Forgalmazza: Vendi-Hungária Kft Vendéglátó-ipari és kereskedelmi gépek, berendezések, eszközök forgalmazása

Részletesebben

FAAC / 770 föld alatti nyitó

FAAC / 770 föld alatti nyitó 1.oldal Tel: (06 1) 3904170, Fax: (06 1) 3904173, E-mail: masco@masco.hu, www.masco.hu 2.oldal FONTOS FIGYELMEZTETÉSEK A TELEPÍTÉSHEZ Általános biztonsági szabályok 1. Figyelem! A FAAC erősen ajánlja az

Részletesebben

Váltókerekek felhelyezése

Váltókerekek felhelyezése Meghajtás és a váltókerekek Váltókerekek felhelyezése Ki-be kapcsolókar, előtolás / menetvágáshoz. A gép hátsó része a motorral. A gép faládában lapra szerelve, a tokmány felszerelése nélkül kerül az üzletbe.

Részletesebben

OTTHONI FELHASZNÁLÁSRA TERVEZETT NYITÓ SZETT

OTTHONI FELHASZNÁLÁSRA TERVEZETT NYITÓ SZETT TOLÓKAPU NYITÓ SZETT OTTHONI FELHASZNÁLÁSRA TERVEZETT KIT PL1000 TOLÓKAPU NYITÓ SZETT A PL1000 elektro-mechanikus tolókapu nyitó szettet otthoni felhasználásra tervezték. A hajtómotor ízléses megjelenésű

Részletesebben

OSZTOTT TÍPUSÚ BELTÉRI LÉGKONDICIONÁLÓ

OSZTOTT TÍPUSÚ BELTÉRI LÉGKONDICIONÁLÓ A légkondicionáló használata előtt olvassa el gondosan a kézikönyvet, és őrizze meg jövőbeni referenciaként. OSZTOTT TÍPUSÚ BELTÉRI LÉGKONDICIONÁLÓ Olvassa el ezt a kézikönyvet iplus INVERTER SOROZAT 42HVS09A/38YVS09A

Részletesebben

EWT 41262TW HU MOSÓGÉP HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

EWT 41262TW HU MOSÓGÉP HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ EWT 41262TW HU MOSÓGÉP HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 2 www.electrolux.com TARTALOM 1. BIZTONSÁGI INFORMÁCIÓK... 3 2. BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK...4 3. TERMÉKLEÍRÁS...6 4. KEZELŐPANEL...6 5. PROGRAMTÁBLÁZAT...7 6. FOGYASZTÁSI

Részletesebben

HYUNDAI ASZTALI KÖSZÖRŰGÉP

HYUNDAI ASZTALI KÖSZÖRŰGÉP HYUNDAI ASZTALI KÖSZÖRŰGÉP HYD-78M Eredeti használati útmutató Hálózati feszültség 230 V Hálózati frekvencia 50 Hz Motor teljesítmény 200W A motor sebességeinek száma 1 fokozat Amotor üresjárati sebessége

Részletesebben

6720801526-00.1V. Tárolós vízmelegítő. Tronic 1000 T ES 030/050/080/100/120-4 M 0 WIV-B. Telepítési és kezelési kézikönyv 6 720 801 513 (2011/11) HU

6720801526-00.1V. Tárolós vízmelegítő. Tronic 1000 T ES 030/050/080/100/120-4 M 0 WIV-B. Telepítési és kezelési kézikönyv 6 720 801 513 (2011/11) HU 6720801526-00.1V Tárolós vízmelegítő ES 030/050/080/100/120-4 M 0 WIV-B Telepítési és kezelési kézikönyv HU 2 Tartalom Tartalom 1 A szimbólumok magyarázata és biztonsági utasítások..............................

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ LÁNCFŰRÉSZT ÉLEZŐ GÉP

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ LÁNCFŰRÉSZT ÉLEZŐ GÉP HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ LÁNCFŰRÉSZT ÉLEZŐ GÉP 33298 Tisztelt Vásárló! Köszönjük, hogy a KH Trading s.r.o termékét választotta! Készségesen felajánljuk Önnek cégünk szolgáltatásait termékünk megvásárlása előtt,

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ VQA MAGASNYOMÁSÚ MOSÓ 1 800 W VQA110

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ VQA MAGASNYOMÁSÚ MOSÓ 1 800 W VQA110 KH TRADING, Kft. Pf. 142 Tel.: 06/40/900-800 Fax: 06/1/99-999-77 1506 Budapest (csak egy helyi hívás díját fizeti) Nyitvatartási idő: INTERNET: www.uni-max.hu Hétfő - péntek: 8:00-17:00 ertekesites@uni-max.hu

Részletesebben

020721N HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

020721N HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Termék: Típus: ALU TOLDOTT ASZTAL FELSŐMARÓHOZ 020721N Gyártás dátuma: Eladás dátuma, pecsét, aláírás: GARANCIAKÁRTYA??? 1. A KH Trading gépeire és szerszámaira a Polgári Törvénykönyv előírásainak megfelelő,

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MCB 210HD FÉM SZALAGFŰRÉSZ G4017 GARANCIALEVÉL. Termék: MCB 210HD Fém szalagfűrész Gyártási szám (sorozatszám):

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MCB 210HD FÉM SZALAGFŰRÉSZ G4017 GARANCIALEVÉL. Termék: MCB 210HD Fém szalagfűrész Gyártási szám (sorozatszám): GARANCIALEVÉL. Az UNI-MAX által forgalmazott termékekre, az eladás napjától számítva: a Polgári Törvénykönyv rendelkezései alapján 24 hónap; a Kereskedelmi Törvénykönyv rendelkezései alapján 2 hónap garanciát

Részletesebben

Fogaskerekes hajtómű. H.SV, H.VV, H.HV, H.KV, H.DV, H.FV B.SV, B.VV, B.HV, B.KV, B.DV, B.FV 1 22 méret

Fogaskerekes hajtómű. H.SV, H.VV, H.HV, H.KV, H.DV, H.FV B.SV, B.VV, B.HV, B.KV, B.DV, B.FV 1 22 méret Fogaskerekes hajtómű H.SV, H.VV, H.HV, H.KV, H.DV, H.FV B.SV, B.VV, B.HV, B.KV, B.DV, B.FV 1 22 méret Összeszerelési és Használati utasítás FLENDER gear units Fogaskerekes hajtómű H.SV, H.VV, H.HV, H.KV,

Részletesebben

L 3206 CD/CDT L 3208 CD

L 3206 CD/CDT L 3208 CD Tartalom Használt szimbólumok.......... 155 Mûszaki adatok............... 155 Az elsõ pillantásra.............. 156 Az Ön biztonsága érdekében..... 157 Zaj és vibráció................. 160 Használati útmutató............

Részletesebben

XHODTE. Az eredeti használati útmutató fordítása OLAJGYŰJTŐ ELSZÍVÓVAL 65 L GARANCIALEVÉL. Termék: OLAJGYŰJTŐ ELSZÍVÓVAL 65 L Típus: XHODTE

XHODTE. Az eredeti használati útmutató fordítása OLAJGYŰJTŐ ELSZÍVÓVAL 65 L GARANCIALEVÉL. Termék: OLAJGYŰJTŐ ELSZÍVÓVAL 65 L Típus: XHODTE GARANCIALEVÉL 1. Az UNI-MAX által forgalmazott termékekre, az eladás napjától számítva: a Polgári Törvénykönyv rendelkezései alapján 24 hónap; a Kereskedelmi Törvénykönyv rendelkezései alapján 12 hónap

Részletesebben

Használati útmutató. Borhűtő ERC38800WS. http://www.markabolt.hu/

Használati útmutató. Borhűtő ERC38800WS. http://www.markabolt.hu/ Használati útmutató Borhűtő ERC38800WS 1 Önre gondoltunk, amikor megalkottuk ezt a terméket. Üdvözöljük az Electrolux világában! Köszönjük, hogy egy első osztályú Electrolux terméket választott. Az Electrolux

Részletesebben

Elektromos damilos fűkasza HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Elektromos damilos fűkasza HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ EN Tartalom 51 HU Elektromos damilos fűkasza Köszönjük, hogy megvásárolta ezt a damilos fűnyírót. Mielőtt használni kezdi, figyelmesen olvassa el ezt a használati útmutatót és őrizze meg a későbbiekre.

Részletesebben

CARGO FLOOR HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

CARGO FLOOR HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 1 CARGO FLOOR HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Az alábbi tudnivalók segítségével szeretnénk bemutatni a Cargo Floor rendszer helyes használatát, és felhívjuk figyelmét a hibák kiküszöbölésének néhány lehetséges módjára.

Részletesebben

PDH-A TÍPUSÚ ELEKTROMOS LÁNCEMELŐ KEZELŐI-, KARBANTARTÓI UTASÍTÁS

PDH-A TÍPUSÚ ELEKTROMOS LÁNCEMELŐ KEZELŐI-, KARBANTARTÓI UTASÍTÁS PDH-A TÍPUSÚ ELEKTROMOS LÁNCEMELŐ KEZELŐI-, KARBANTARTÓI UTASÍTÁS Figyelmeztetés: A berendezést csak gyakorlattal rendelkező emelőgép karbantartó, - szerelő szerelheti, üzemeltetheti vagy tarthatja karban,

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ AKKUMULÁTOR TERHELHETŐSÉGI TESZTER 500A. INTERNET: www.uni-max.hu

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ AKKUMULÁTOR TERHELHETŐSÉGI TESZTER 500A. INTERNET: www.uni-max.hu Termék: AKKUMULÁTOR TERHELHETŐSÉGI TESZTER 500A Típus: 446500 Gyártás dátuma: Eladás dátuma, pecsét, aláírás: GARANCIAKÁRTYA??? 1. A KH Trading gépeire és szerszámaira a Polgári Törvénykönyv előírásainak

Részletesebben

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ LN50QT-4 LN50QT-6 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ LN50QT-4 LN50QT-6 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KEZELÉSI ÚTMUTATÓ VEZETŐ ÉS UTASA A LN50QT-4/6 motorkerékpár egy vezető és egy utas részére készült, de mindig csak a Magyarországon érvényben lévő jogszabályoknak megfelelően lehet

Részletesebben

SZERELÉSI KÉZIKÖNYV. Automatikus szűrőtisztítás funkcióval ellátott díszítőpanel Öntisztító díszítőpanel BYCQ140D7GW1 BYCQ140D7GFW1

SZERELÉSI KÉZIKÖNYV. Automatikus szűrőtisztítás funkcióval ellátott díszítőpanel Öntisztító díszítőpanel BYCQ140D7GW1 BYCQ140D7GFW1 SZERELÉSI KÉZIKÖNYV Automatikus szűrőtisztítás funkcióval ellátott díszítőpanel BYCQ0D7GW BYCQ0D7GFW BYCQ0D7GW BYCQ0D7GFW. BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK.... TARTOZÉK.... A BERENDEZÉS ELHELYEZÉSE.... ELŐKÉSZÜLETEK

Részletesebben

ACAP2003 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GUMISZERELŐ GÉP KIEGÉSZÍTŐ GÖRGŐ ÁLLVÁNYA

ACAP2003 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GUMISZERELŐ GÉP KIEGÉSZÍTŐ GÖRGŐ ÁLLVÁNYA GARANCIA KARTYA 1. Trading gépeire és szerszámaira a Polgári Törvénykönyv előírásainak megfelelő, a vásárlás dátumától számított 6/24 hónap időtartamú jótállás jár (a jótállási igény bejelentésekor a garanciakártyához

Részletesebben

POWX1186 HU 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 JAVASLATOK... 4 6 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK...

POWX1186 HU 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 JAVASLATOK... 4 6 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 JAVASLATOK... 4 6 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 4 6.1 Munkakörnyezet... 4 6.2 Elektromos biztonság... 4 6.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

DARABOLÓFŰRÉSZ HC-14K EREDETI HASZNÁNATI ÚTMUTATÓ

DARABOLÓFŰRÉSZ HC-14K EREDETI HASZNÁNATI ÚTMUTATÓ 110708HC-14K(CE)_110708HC-14K(CE).qxd 14/12/2011 11:50 Page 2 www.keyang.com DARABOLÓFŰRÉSZ HU EREDETI HASZNÁNATI ÚTMUTATÓ HC-14K A sérülés kockázatának csökkentése érdekében a felhasználónak el kell olvasnia

Részletesebben

Üzembehelyezési és üzemeltetési kézikönyv

Üzembehelyezési és üzemeltetési kézikönyv Üzembehelyezési és üzemeltetési kézikönyv EKBUHAA6V3 EKBUHAA6W1 2 230 1 1x 1 2 2x 3 1x 535 1 2 3 85 170 350 4 266 575 220 500 415 3 4 EKBUHAA6V3 EKBUHAA6W1 Üzembehelyezési és üzemeltetési kézikönyv Tartalom

Részletesebben

6 A BERENDEZÉSSEL KAPCSOLATOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK... 6 7 ÖSSZESZERELÉS... 7

6 A BERENDEZÉSSEL KAPCSOLATOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK... 6 7 ÖSSZESZERELÉS... 7 1 ALKALMAZÁS... 3 2 LEÍRÁS (A ÁBRA)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK SZERSZÁMGÉPEKHEZ... 4 5.1 Munkakörnyezet... 4 5.2 Elektromos biztonság... 4 5.3 Személyi

Részletesebben

Tűzvédelmi csappantyú

Tűzvédelmi csappantyú Beépítési és kezelési útmutató HU/hu Tűzvédelmi csappantyú FKS-EU típus Teljesítmény-nyilatkozat száma: DoP / FKS-EU / DE / 00 Minden munkakezdés előtt olvassa el az utasítást! TROX GmbH Heinrich-Trox-Platz

Részletesebben

HC30, HF18, HF 24, HF30

HC30, HF18, HF 24, HF30 Domina Domitop C24 E, F24 E, C30 E és F30 E típusú fali kombi gázkazánok, valamint HC24, HC30, HF18, HF 24, HF30 fűtő készülékek Használati - kezelési utasítás, gépkönyv Magyarországi képviselő és forgalmazó:

Részletesebben

KEZELÉSI UTASÍTÁS. KF ; KV; ; KV; CV; CKV CKV típusú fan-coil berendezések

KEZELÉSI UTASÍTÁS. KF ; KV; ; KV; CV; CKV CKV típusú fan-coil berendezések KEZELÉSI UTASÍTÁS KF ; KV; ; KV; CV; CKV CKV típusú fan-coil berendezések Kérjük olvassa el a használati útmutatót a beüzemelés előtt. A készülék szervizeléséhez hívjon szakembert. A készüléket szakemberrel

Részletesebben

POWX07551T HU 1 BERENDEZÉS... 4 2 LEÍRÁS (A ÁBRA)... 4 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 4 4 JELZÉSEK... 5 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK...

POWX07551T HU 1 BERENDEZÉS... 4 2 LEÍRÁS (A ÁBRA)... 4 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 4 4 JELZÉSEK... 5 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 1 BERENDEZÉS... 4 2 LEÍRÁS (A ÁBRA)... 4 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 4 4 JELZÉSEK... 5 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 5 5.1 Munkakörnyezet... 5 5.2 Elektromos biztonság... 5 5.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

Elektromos keverőgép. Használati utasítás

Elektromos keverőgép. Használati utasítás PANSAM Elektromos keverőgép Modell: A140020 Használati utasítás GARANCIA KÁRTYÁVAL Érvényes a 2014. január 1. után megvásárolt termékekre. Olvassa el a Használati Utasítást TARTALOMJEGYZÉK: Fejezet oldal

Részletesebben

OLEO-MAC SH 400 ágaprító Használati útmutató

OLEO-MAC SH 400 ágaprító Használati útmutató OLEO-MAC SH 400 ágaprító Használati útmutató A készülék szériaszáma: HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ELŐSZÓ Tisztelt Hölgyem/Uram, Szeretnénk megköszönni Önnek, hogy megvásárolta cégünk ágaprító készülékét. A használati

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Gáztűzhely alsó polccal KPP96, KTPP96. használati útmutató

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Gáztűzhely alsó polccal KPP96, KTPP96. használati útmutató . HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Gáztűzhely alsó polccal KPP96, KTPP96 használati útmutató Mielőtt üzembe helyezné, figyelmesen olvassa el és a készülék közelében őrizze meg jelen használati útmutatót. Importőr:

Részletesebben

Használati utasítás RE 2 RZ 2 RE 5 RZ 5 RE 8 RZ 8 RE 16 RZ 16. Forgólapátos vákuumszivattyúkhoz

Használati utasítás RE 2 RZ 2 RE 5 RZ 5 RE 8 RZ 8 RE 16 RZ 16. Forgólapátos vákuumszivattyúkhoz Használati utasítás RE 2 RZ 2 RE 5 RZ 5 RE 8 RZ 8 RE 16 RZ 16 Forgólapátos vákuumszivattyúkhoz Jelmagyarázat: Figyelem! Okvetlenül tartsa be az alábbiakat! Tilos! Helytelen kezelés esetleges károsodásokhoz

Részletesebben

BAS350. Az eredeti használati útmutató fordítása 345 UNI SZALAGFŰRÉSZ GARANCIALEVÉL. Termék: 345 UNI SZALAGFŰRÉSZ Típus: BAS350

BAS350. Az eredeti használati útmutató fordítása 345 UNI SZALAGFŰRÉSZ GARANCIALEVÉL. Termék: 345 UNI SZALAGFŰRÉSZ Típus: BAS350 GARANCIALEVÉL 1. Az UNI-MAX által forgalmazott termékekre, az eladás napjától számítva: a Polgári Törvénykönyv rendelkezései alapján 24 hónap; a Kereskedelmi Törvénykönyv rendelkezései alapján 12 hónap

Részletesebben

STEADYPRES frekvenciaváltó ismertető

STEADYPRES frekvenciaváltó ismertető 1 STEADYPRES frekvenciaváltó ismertető A STEADYPRES egy fordulatszámszabályzó, amelyet egy fázis (230 V AC) táplál, és egy és három fázisú váltakozó áramú motorok meghajtására szolgál. - A motor fordulatszámának

Részletesebben

PROFI FTNi-Serie (Protronic XL) Telepítési és használati utasítás

PROFI FTNi-Serie (Protronic XL) Telepítési és használati utasítás MOSOGATÁSTECHNIKA Szalagos mosogatógépek PROFI FTNi-Serie (Protronic XL) Telepítési és használati utasítás (az eredeti használati utasítás fordítása) HU DSN: FTN-14-02 A következő sorozatszámtól: 86 77

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GARANCIAKÁRTYA

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GARANCIAKÁRTYA Termék: GARANCIAKÁRTYA??? 1. A KH Trading gépeire és szerszámaira a Polgári Törvénykönyv előírásainak megfelelő, a vásárlás dátumától számított 6/24 hónap időtartamú jótállás jár (a jótállási igény bejelentésekor

Részletesebben

EKA LÉGKEVERÉSES SÜTŐ

EKA LÉGKEVERÉSES SÜTŐ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ EKA LÉGKEVERÉSES SÜTŐ KF 921 / KF 911= 912 / KF 964 I /KF 964 IM Típusokhoz Importálja és forgalmazza: Vendi-Hungária Kft Vendéglátóipari és kereskedelmi gépek, berendezések, eszközök

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ LÉGKONDICIONÁLÓ CSATLAKOZÓ KÉSZLET. INTERNET: www.uni-max.hu

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ LÉGKONDICIONÁLÓ CSATLAKOZÓ KÉSZLET. INTERNET: www.uni-max.hu Termék: LÉGKONDICIONÁLÓ CSATLAKOZÓ KÉSZLET Típus: 1402 Gyártás dátuma: Eladás dátuma, pecsét, aláírás: GARANCIAKÁRTYA??? 1. A KH Trading gépeire és szerszámaira a Polgári Törvénykönyv előírásainak megfelelő,

Részletesebben

Tartalom. Használt szimbólumok. Mûszaki adatok. Szimbólumok a készüléken. L3906 C sarokköszörû

Tartalom. Használt szimbólumok. Mûszaki adatok. Szimbólumok a készüléken. L3906 C sarokköszörû L3906 C sarokköszörû Tartalom Használt szimbólumok............... 152 Mûszaki adatok..................... 152 Az elsõ pillantásra................... 153 Az Ön biztonsága érdekében.......... 154 Zaj és

Részletesebben

STORM CW550 STORM CW750. STORM CDW400 (cikkszám: 002250) STORM DW550 STORM DW750 STORM DW900. (cikkszám: 002251) (cikkszám: 002252) (cikkszám: 002247)

STORM CW550 STORM CW750. STORM CDW400 (cikkszám: 002250) STORM DW550 STORM DW750 STORM DW900. (cikkszám: 002251) (cikkszám: 002252) (cikkszám: 002247) HU HASZNÁLATI UTASÍTÁS STORM CW550 (cikkszám: 002251) STORM CW750 (cikkszám: 002252) STORM CDW400 (cikkszám: 002250) STORM DW550 (cikkszám: 002247) STORM DW750 (cikkszám: 002248) STORM DW900 (cikkszám:

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. ERN 34800 Hűtőszekrény. http://www.markabolt.hu/

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. ERN 34800 Hűtőszekrény. http://www.markabolt.hu/ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ERN 34800 Hűtőszekrény FIGYELMEZTETÉSEK ÉS FONTOS ÚTMUTATÁSOK Nagyon fontos, hogy a Használati útmutatót gondosan őrizze meg és ha a készüléket eladja, vagy elajándékozza - kérjük,

Részletesebben

MTX-1A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MOTORKERÉKPÁR EMELŐ MTX - 1A

MTX-1A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MOTORKERÉKPÁR EMELŐ MTX - 1A GARANCIA KARTYA 1. Trading gépeire és szerszámaira a Polgári Törvénykönyv előírásainak megfelelő, a vásárlás dátumától számított 6/24 hónap időtartamú jótállás jár (a jótállási igény bejelentésekor a garanciakártyához

Részletesebben

Megjegyzés az egytengelyes lakókocsikhoz. Fontos kezelési megjegyzések. 1. A biztonságot mindig tartsa szem előtt

Megjegyzés az egytengelyes lakókocsikhoz. Fontos kezelési megjegyzések. 1. A biztonságot mindig tartsa szem előtt Kezelési instrukciók Mindig tartsa szem előtt a kezelési utasítás Fontos megjegyzések -ben leírtakat. A készülék helyes kezelésért a jármű tulajdonos tartozik felelősséggel. MŰKÖDÉSI LEÍRÁS A készülék

Részletesebben

DutyMax hidraulikus festékszórók

DutyMax hidraulikus festékszórók Használat DutyMax hidraulikus festékszórók 3A2455A HU - Kizárólag professzionális használatra - - Európában nem engedélyezett a használata robbanékony légterû helyeken - Típusok: 24M054 (EH200DI), 24M055

Részletesebben

Használati útmutató. preciz.hu. Hűtőszekrény ZBA22421SA

Használati útmutató. preciz.hu. Hűtőszekrény ZBA22421SA HU Használati útmutató Hűtőszekrény ZBA22421SA Tartalom Biztonsági információk 2 Biztonsági utasítások 3 Működés 4 Napi használat 5 Hasznos tanácsok és javaslatok 6 Biztonsági információk Ápolás és tisztítás

Részletesebben

Üzemeltetési utasítás

Üzemeltetési utasítás Hajtástechnika \ Hajtásautomatizálás \ Rendszerintegráció \ Szolgáltatások Üzemeltetési utasítás Érintésmentes energiaátvitel MOVITRANS TPM12B illesztő tápegység Kiadás: 2011. 02. 17074177 / HU SEW-EURODRIVE

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ UNI - AIR FEST KÉSZLET PWSG810J

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ UNI - AIR FEST KÉSZLET PWSG810J GARANCIALEVÉL??? 1. A KH Trading által forgalmazott termékekre az eladás napjától számítva 24 hónap garanciát nyújtunk a polgári törvénykönyv értelmében, vagy 6 hónapot a kereskedelmi törvénykönyv értelmében,

Részletesebben

ÖSSZESZERELÉSI ÚTMUTATÓ I-LINE ZMA03559HU 2014-05-01 KTIS

ÖSSZESZERELÉSI ÚTMUTATÓ I-LINE ZMA03559HU 2014-05-01 KTIS ÖSSZESZERELÉSI ÚTMUTATÓ I-LINE ZMA03559HU 2014-05-01 KTIS Szállítási információ Áru ellenőrzése Ellenőrizze, hogy a csomagok száma megegyezik a szállítólevéllel, és hogy a csomagolás és az áru nem sérült.

Részletesebben

PR Lighting Ltd. hivatalos márkaképviselete: Zaj Rendszerház Kft. http://www.zaj.hu

PR Lighting Ltd. hivatalos márkaképviselete: Zaj Rendszerház Kft. http://www.zaj.hu Ez a termékleírás fontos információkat tartalmaz a készülék biztonságos üzembe helyezéséhez és használatához. Kérem, olvassa el és kövesse a leírásban foglaltakat pontosan és tartsa a leírást biztonságos

Részletesebben

HŰTŐSZEKRÉNY ERU 14300 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

HŰTŐSZEKRÉNY ERU 14300 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HŰTŐSZEKRÉNY ERU 14300 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ TARTALOMJEGYZÉK Gondoskodás 2 Figyelmeztetések és fontos útmutatások A készülék bemutatása 4 Használat 5 A belső részek tisztítása 5 Üzembe helyezés 5 Hőfokszabályzás

Részletesebben

4 2 3 8 A B FZP 6005-E

4 2 3 8 A B FZP 6005-E FZP 6005-E 3 4 2 3 8 A B FZP 6005-E 5 4 2 1 A 5 A B 8 6 6 7 22 FZP 6005-E 7 8 27 9 30 0 15 0 0 0 8 10 B 9 A 11 A FZP 6005-E 9 12 28 17 13 31 32 19 29 30 10 14 A B 34 15 16 37 32 38 0,6 mm 35 36 FZP 6005-E

Részletesebben

CROSS 30 30E kapunyitó automatika

CROSS 30 30E kapunyitó automatika CROSS 30 30E kapunyitó automatika Szerelési és karbantartási útmutató Verzió: 01/2005 Dátum: 2005 december Rev: 2005.02.07 Fordította: Dvorák László - 2 - - 3 - - 4 - ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉSEK

Részletesebben

HIBRID JÁRMŰ BONTÁSI ÚTMUTATÓ

HIBRID JÁRMŰ BONTÁSI ÚTMUTATÓ Plug-in Hybrid Benzines-Elektromos Hybrid Synergy Drive HIBRID JÁRMŰ BONTÁSI ÚTMUTATÓ ZVW35 Sorozat Előszó Ez a kézikönyv azért készült, hogy felkészítse és segítse a szakembereket a Toyota Prius Plug-in

Részletesebben

John Gardener G81061 benzines fűkasza. Használati útmutató

John Gardener G81061 benzines fűkasza. Használati útmutató John Gardener G81061 benzines fűkasza Használati útmutató Üzembe helyezés előtt olvassa el a kezelési útmutatót és a biztonsági előírásokat. Mindig tartsa be a vonatkozó utasításokat! 2 4 5 6 Tartalomjegyzék

Részletesebben

TELEPÍTÉSI KÉZIKÖNYV MEKO KAPUMOZGATÓ MOTOR FOGASLÉCMEGHAJTÁSÚ KAPUKHOZ

TELEPÍTÉSI KÉZIKÖNYV MEKO KAPUMOZGATÓ MOTOR FOGASLÉCMEGHAJTÁSÚ KAPUKHOZ TELEPÍTÉSI KÉZIKÖNYV MEKO KAPUMOZGATÓ MOTOR FOGASLÉCMEGHAJTÁSÚ KAPUKHOZ 1. FIGYELMEZTETÉSEK ÉS ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK Ez a kézikönyv fontos biztonsági információkat tartalmaz. Helytelen felszerelés

Részletesebben

6 KIEGÉSZÍTŐ BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK GYALUKHOZ... 6 7 BEÁLLÍTÁSOK... 6

6 KIEGÉSZÍTŐ BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK GYALUKHOZ... 6 7 BEÁLLÍTÁSOK... 6 1 ALKALMAZÁS... 3 2 LEÍRÁS (ÁBRA A)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 4 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK SZERSZÁMGÉPEKHEZ... 4 5.1 Munkakörnyezet... 4 5.2 Elektromos biztonság... 4 5.3 Személyi

Részletesebben

Mosogatógép DW12-EFM. Code 0120505536 - 1 -

Mosogatógép DW12-EFM. Code 0120505536 - 1 - Mosogatógép DW12-EFM Code 0120505536-1 - Biztonsági figyelmeztetések Gondosan olvassa el a kezelési útmutatóban szereplő utasításokat, mivel azok fontos információkat tartalmaznak a készülék biztonságos

Részletesebben

A becsomagolt berendezés felemelése és mozgatása...11. A helyszín megválasztása...12. Kicsomagolás...13. 1.3.1 Összeszerelés...15

A becsomagolt berendezés felemelése és mozgatása...11. A helyszín megválasztása...12. Kicsomagolás...13. 1.3.1 Összeszerelés...15 A Technogym, a Selection TM és az Ergo Multigrips TM a Technogym s.p.a. tulajdonában lévő védjegyek Olaszországban és más országokban. Szerzői jogok fenntartva Technogym s.p.a., 2003 május. A Technogym

Részletesebben