Rólunk Filozófiánk és értékeink A közoktatás és mi Célok és eredmények Advanced Secondary School Évfolyamok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Rólunk Filozófiánk és értékeink A közoktatás és mi Célok és eredmények Advanced Secondary School Évfolyamok"

Átírás

1

2

3 ] Tartalom Rólunk Filozófiánk és értékeink A közoktatás és mi Célok és eredmények Advanced Secondary School Évfolyamok Tanáraink és tudományos háttér Foglalkozások és tematika Értékelés Felvételi Közösség Fontos dátumok Tandíj és ösztöndíj Referenciák Kapcsolat

4 3 Az Engame Akadémiát azért hívtuk Rólunk életre 2006-ban, hogy motivált, agilis középiskolásokat és egyetemistákat segítsünk abban, hogy érdeklődésüknek, tehetségüknek és lehetőségeiknek megfelelően megtalálják a számukra legjobb külföldi egyetemi képzést és felvételt is nyerjenek oda, hogy aztán megvalósíthassák önmagukat. Több száz végzett diákunk többek között olyan egyetemeken tanul tovább, mint a Cambridge, Yale, UCL, Imperial College London, University of St. Andrews, és még hosszan sorolhatnánk. Felkészítő programjaink és a mentorálások olyan tudással, kompetenciákkal és attitűddel gazdagítják diákjainkat, amelyek révén versenyképesek lesznek a nemzetközi felsőoktatásban, és a globális munkaerőpiacon egyaránt. Vizsgafelkészítéseink pedig hatékonyan támogatják őket mind a megfelelő nyelvvizsgaeredmények (IELTS, TOEFL) elérésében, mind az SAT, GRE és GMAT vizsgákon való jó szereplésben.

5 Social entrepreneurshipként, azaz társadalmi vállalkozásként megkülönböztetett figyelmet fordítunk arra, hogy akadémiánk tevékenysége pozitívan befolyásolja a hazai és globális társadalmi folyamatokat. Napjainkban a világ eddig nem tapasztalt ütemben fejlődik és változik, amit az oktatás sem hagyhat figyelmen kívül. A lexikális tudás jelentősége csökken, a 21. századi kompetenciáké nő. Az együttműködés, a kreatív és kritikus gondolkodás, a digitális kompetenciák és a problémamegoldó képesség teszi az egyéneket a helyi és globális közösségek számára hasznossá, a nemzetközi felsőoktatás és a globális munkaerőpiac számára pedig értékessé. Azok a szakmák, amelyek öt-tíz év múlva a legkeresettebbek lesznek, ma még nem is léteznek. Hiszünk a fiatalok tehetségében, éppen ezért elkötelezettek vagyunk a diák- és személyközpontú oktatás mellett az intézmény- és tananyagközpontú felfogással Filozófiánk és értékeink Hisszük továbbá, hogy nemcsak kétféle (verbális és matematikai-logikai) intelligencia létezik, hanem több, például a vizuális és érzelmi intelligencia is; minden gyerek, kamasz és fiatal úgy fejlődhet a legegészségesebben, ha a lehető legteljesebben éli meg korát tehetséges diákok fejlődését leginkább a heterogén közösségek segítik elő; nem az eminensek az önmagukkal legelégedettebb emberek; a világ és benne az ember hallatlanul bonyolult és érdekes, az oktatás feladata tehát, hogy mindezt érdekesen mutassa be! szemben. A mai középiskolások és egyetemisták feladata lesz, hogy a jövő problémáira felelősen, szakértelmük és kreativitásuk révén válaszokat és megoldásokat találjanak. Meggyőződésünk: az oktatás fő feladata, hogy problémamegoldásra, kritikus gondolkodásra, kreativitásra, együttműködésre ösztönözzön, és ráirányítsa a diákok figyelmét a társadalmi érzékenységre. A globalizációval járó problémák interdiszciplináris szemléletet követelnek, elég, ha a tudományok, a diplomácia, a művészetek vagy a közélet aktuális kérdéseire gondolunk.

6 Vitathatatlan értékei mellett komoly hiányosságai is vannak a hazai közoktatásnak, amelyekre az utóbbi évek PISA-felmérései is rávilágítottak. A gyorsuló ütemben fejlődő világ változásait nehezen tudja lekövetni, az Engame Advanced Secondary Schoolnak ezzel szemben az egyik fő erénye éppen a rugalmasság. Intézményünk célja, hogy a közoktatás kiegészítéseként megadja a diákoknak a lexikális tudás mellé azokat a kompetenciákat, amelyekkel megfelelhetnek korunk kihívásainak, és versenyképessé válhatnak. Ezenkívül akadémiánk szellemiségének 5 A közoktatás és mi megfelelően felismerik, hogy a fejlődés és a tanulással elérhető önmegvalósítás élményszerű lehet a nemritkán nyomasztó iskolai számonkéréssel szemben; a tanár-diák viszony lehet partneri, az attitűd pedig diák-, nem pedig tananyag- és intézményközpontú. Sok középiskolás életét megkeseríti a pályaválasztás nyomasztó terhe. Akadémiánk direkt és indirekt módon egyaránt hiánypótló válaszokat ad erre a problémára. Hisszük, hogy ez nem teher, hanem izgalmas feladat, amely az érdeklődés megtalálásához vezet, amit a sikeres továbbtanulás és önmegvalósítás követ.

7 Célok és eredmények Az Engame Advanced Secondary School korábbi több száz diákja mind felvételt nyert célegyetemére Az angol magyar nyelvű programsorozatnak három célja van: a 21. századi kompetenciák fejlesztése, érdemi orientáció és közösségépítés. 21. századi kompetenciák átadása Az öt-tíz év múlva legkeresettebb foglalkozások ma még nem is léteznek, ezért a dinamikusan változó világban elengedhetetlen, hogy diákjaink megtanuljanak alkalmazkodni a körülményekhez, vagy képesek legyenek alakítani azokat. Korunk jellemző elvárásai közé tartozik a problémamegoldó képesség, a kreativitás, a kritikus gondolkodás és a gyors döntéshozás képessége. Érdemi orientáció Meggyőződésünk, hogy e sorok olvasója is tehetséges valamiben. A kérdés, hogy miben? Programjainkon együtt vizsgáljuk meg, hogy diákjaink mely területen tudnak kiteljesedni. Olyan élményekkel gazdagodnak Workshopjaink és Self- Awareness Trainingjeinken, amelyek alapján kikristályosodik előttük, hogy milyen fakultációt, azt követően pedig milyen szakot és hivatást érdemes választaniuk. Közösség Olyan közösség kialakítása a célunk, amely már a középiskolás évek alatt is komoly többletmotivációt és barátságos, inspiráló közeget jelent diákjaink számára. A későbbiekben pedig Alumni hálózatunk segít diákjainknak vállalkozásaik létrehozásában, projektjeikben, társadalmi és alkotómunkájukban egyaránt. Alumni táboraink, összejöveteleink lehetőséget teremtenek arra, hogy aktív és öregdiákjaink ötletei megerősítést, lendületet és támogatást kapjanak, és szinergiák jöhessenek létre többek között például startup vállalkozók, építészek, webdesignerek, programozók, közgazdászok között. Eredmények Az Engame Advanced Secondary School korábbi több száz diákja mind felvételt nyert célegyetemére, így többek között olyan egyetemeken tanul, mint a Cambridge, Yale, UCL, Imperial College London, University of Edinburgh, Warwick vagy épp a St. Andrews.

8 Hogyan alakíthatod a jövődet? Hogyan valósítsd meg önmagad? Mit jelent sikeresnek lenni? Az Engame Advanced Secondary School a középiskola utolsó négy évére épülve délutáni iskolaként élményalapú kompetenciafejlesztéssel tesz versenyképessé a nemzetközi felsőoktatásban és a globális unkaerőpiacon, és ad érdemi válaszokat a fenti kérdésekre. Mindeközben egy olyan, egymást segítő, inspiráló és baráti közösség tagja lehetsz, amely akár egész életedben, földrajzi helyedtől függetlenül, támogató közeget jelenthet projektjeidhez, (alkotó)munkádhoz, vállalkozásaidhoz. Advanced Secondary School 7

9 Freshman (2018- ban érettségizők) Az első évfolyamba éves diákokat várunk, akik a foglalkozásokon mélyebben megismerik az őket körülvevő világot (Reader s Club, Film Club, Field Trips), és el tudják helyezni magukat benne (Self-Awareness Trainings). Megismerkednek azokkal a progresszív kompetenciákkal (kooperáció, csapatmunka, véleményalkotás, társadalmi érzékenység, értékelés és legaktuálisabb digitális trendek), amelyeket majd a továbbiakban is használni fognak. Ezenkívül pedig a praktikus angolnyelv-tudásukat fejlesztjük. Évfolyamok A középiskola utolsó négy évére épülő progamsorozatban a megfogalmazott céloknak megfelelően délutáni és hétvégi foglalkozásokon találkozunk diákjainkkal. Sophomore (2017- ben érettségizők) A második évfolyamba éves diákok jelentkezését várjuk. A diákok a megszerzett és megerősített kompetenciák mellé a vitatkozás és érvelés képességét sajátítják el. Szervezünk motivációs életútelőadásokat, amelyeket szakmájukban sikeres emberek tartanak, és inspirálóan hatnak a diákokra. Szakértői segítséggel megtalálják azt a tág területet, ahol megvalósíthatják önmagukat. Utóbbi a fakultációválasztás és továbbtanulás megalapozása szempontjából is igen fontos. Az angol nyelv használatának a Sophomore évfolyamban is kiemelt szerepet szánunk. Junior (2016-ban érettségizők) A harmadik évfolyamba éves diákok jelentkezését várjuk. Az ebben a programban részt vevő diákok a kompetenciák használatának tökéletesítése és angolnyelvtudásuk elmélyítése mellett egyebek között Debate Clubokon vesznek részt, ahol társadalmi, diplomáciai, tudományos vagy morális kérdésekről is beszélgetnek. Érdeklődésüknek megfelelően lehetőséget kapnak arra, hogy saját projektjeikkel hassanak környezetükre. Ezzel pedig egyrészt a komplex problémamegoldó képességüket tehetik próbára, másrészt olyan referenciát jelent a jövőben a diákok számára, ami pótolhatatlan érték mind a nemzetközi felsőoktatásban, mind a globális munkaerőpiacon. Senior (2015-ben érettségizők) Végzős évfolyamunkat az angolszász felvételi folyamaton vezetjük végig, melynek része a szak- és egyetemválasztás, motivációs levél kialakítás, interjúfelkészítés, egyéb felvételi anyagok elkészítése, jelentkezési adminisztráció, diákhitel ügyintézés, esetleges ösztöndíj pályázatok felépítése és a kiköltözéssel kapcsolatos lépések.

10 Programjainkat olyan tanárok, szociológusok és pszichológusok fejlesztették és vezetik többek között a Harvard, a Bill & Melinda Gates Fundation, a Microsoft és az Intel kutatásaira alapozva akik az elmúlt években több száz a világ legjobb egyetemeire (pl.: Cambridge, Yale, UCL, Edinburgh, St. Andrews, LSE) felvett diák felvételi sikerében vállaltak döntő szerepet, valamint maguk is a legerősebb külföldi felsőoktatási intézményekben végeztek. (Bővebb információ a honlapunkon elérhető.) Az Engame Advanced Secondary School egyik legnagyobb értéke, hogy gyakorlati problémákkal és azok megoldásával foglalkoznak diákjaink. Vendégelőadóink akár a startup, a webdesign, a bankszektor, a színház vagy épp a klinikai pszichológia világából érkezve aktuális munkáikról, projektjeikről, kutatásaikról számolnak be, ezzel is insprirálva diákjainkat. 9 Tanáraink és tudományos háttér

11 Foglalkozások és tematika Foglalkozásaink, workshopjaink tematikájának összeállításakor az élményalapú kompetenciafejlesztést tartottuk szem előtt. Mély meggyőződésünk, hogy a közoktatásban túlsúlyban levő lexikális-elméleti tudást gyakorlattal, élményekkel és valós problémák megoldásával kell kiegészíteni, ellensúlyozni. Tisztában vagyunk a hagyományos iskolai oktatás diákságra rótt terheivel, éppen ezért programjaink összesen heti 4-5 órás elfoglaltságot jelentenek. Skills Workshop Hogyan írjak közérthető szöveget? Miért fontos, hogy a prezentációmat ne felolvassam, hanem előadjam? Hogyan szólítsak meg embereket a mondanivalómmal? A foglalkozások fő célja az élményalapú kompetenciafejlesztés négy fő területen: Learning, Writing, Speaking, Resarch. A Workshopon gyakorlati tapasztalat révén szereznek tudást a diákok. Egy szakértő segítségével értékelik saját és társaik teljesítményét és beszélik meg, hogy mi miért volt jó, illetve miben és hogyan udnak fejlődni. Reader s Club Hogyan alakultak ki a 21. századi válságok? Mi áll az amerikai egyetemi lövöldözések hátterében? Melyek a legújabb elméletek a globális fölmelegedésről? Hogyan tudósít a CNN, a BBC, a Spiegel és a Times? Mit tudhatok meg a Twitterről, a Facebookról és a LinkedInről? A Reader s Clubokon naprakészen követjük a legolvasottabb nemzetközi orgánumokat, értelmezzük, elemezzük anyagaikat. A foglalkozásokon a kritikus gondolkodásra, információstrukturálásra és a véleményalkotásra helyezzük a hangsúlyt, illetve különböző olvasási és információszerzési stratégiákat sajátítanak el a diákok. Motivation Lectures Mitől érzi sikeresnek magát valaki? Mi az a belső motiváció? Hogyan alakul egy karrier vagy épül fel egy vállalkozás? Szakmájukban sikeres emberek tartanak motivációs életút-előadásokat. Beszámolnak életük fordulópontjairól, dilemmáiról. Diákjaink valós képet kapnak egy-egy szakmai életút kanyarairól, elágazásairól, olyan motiváló példákkal találkozhatnak, amelyek akár életre szóló inspirációt jelenthetnek számukra. Project Workshop Hogyan váltsam meg a világot? Ha van egy jó ötletem, miként kezdjek neki a megvalósításának? Miért kell részfeladatokat megfogalmazni ahhoz, hogy elérjem a távlati célokat? Amikor megoldást keresünk egy problémára, meg kell terveznünk és szisztematikusan fel kell építenünk a folyamatot. Szakértőink ebben segítenek csoportba szerveződött vagy önálló projektekre vállalkozó diákjainknak. A különböző évfolyamok tanéveinek konkrét időbeosztásáról és foglalkozásairól honlapunkon lehet tájékozódni. További foglalkozásainkról, mint a Film Club, Practical Knowledge Workshop, Debate Club, honlapunkon lehet tájékozódni.

12 Számos kutatás és szakember (köztük Vekerdy Tamás, Daniel Goleman, Sir Ken Robinson) megállapította már, hogy az intelligencia jóval színesebb, mint amit a hagyományos középiskola preferál és értékel. Hazánkban is a logikai-matematikai és a verbális intelligenciát értékeli az oktatás. Az érzelmi, interperszonális vagy vizuális intelligánciáról nem, vagy alig vesznek tudomást az iskolák. Az Engame Advanced Secondary School tanárai szöveges értékeléssel és személyes konzultációkon segítenek a diákoknak, hogy megtudják, melyek az erősségeik, és melyek azok a területek, ahol még fejlődniük kell, sőt irányt is mutatnak, miként tudnának még jobban fejlődni. Minden tanév végén oklevelet, a Junior és Senior évek végén pedig az Engame Akadémia saját diplomáját, oklevelét kapják meg diákjaink, amelynek értéke egyre nő a nemzetközi felsőoktatás piacán. Értékelés

13 A felvételin az alábbiakra helyezzük a hangsúlyt: kreativitás kritikus gondolkodás nyitottság érvelés és logika véleményformálás problémamegoldó képesség motiváció angolnyelv-tudás Diákjaink kiválasztásakor elsősorban a felvételiző személyiségére vagyunk kíváncsiak, és csak másodsorban tanulmányi profiljára, hiszen tudjuk, hogy utóbbi csupán a matematikai-logikai, illetve a verbális intelligenciát illetően ad támpontot. Azonban a tehetség számos területen megmutatkozhat. Mivel programunkban az angol nyelvnek kiemelt szerepe van, e készség felmérését is fontosnak tartjuk a felvételi során. Felvételi Freshman, Sophomore és Junior évünkbe 2014 őszén két ciklusban lehet felvételizni. A felvételi két részből áll: az online jelentkezést minden esetben szóbeli interjú követi. A táblázatban foglaltuk össze a két teljes felvételi ciklus dátumait. Mivel a programba csak korlátozott számú diákot van lehetőségünk felvenni, mindenkinek javasoljuk, hogy az első felvételi ciklusban jelentkezzen. Első ciklus Online jelentkezés Felvételi interjúk Regisztráció és ösztöndíjjelentkezés Ösztöndíj eredményhirdetés Második ciklus Online jelentkezés Felvételi interjúk Regisztráció és ösztöndíjjelentkezés Ösztöndíj eredményhirdetés augusztus 25. szeptember 21. szeptember szeptember 29. október 3. október 6. szeptember 22. október 19. október október november 3. } } A felvételi folyamatot honlapunkon tudod megkezdeni.

14 Közösség Az Engame Advanced Secondary School az utóbbi években olyan közösséget alakított ki aktív és öregdiákjaiból, akik inspirálják és támogatják egymást úgy a tanulmányi előmenetelben, mint a hobbikban, munkában, projektekben. Diákjaink időről időre összegyűlnek, hogy nemzetközi és hazai tapasztalataikat megosszák egymással, és ápolják a programjaink során szövődött barátságokat. Alumni hálózatunk tagja többek között a UCL Hungarian Societyjének alapító elnöke és a Glasgow-i Egyetem magyar közösségének következő évi elnöke is. De van köztük befektetési bankár, matematikus és stratégiai tanácsadó is. Karácsonyi és nyári összejöveteleink jó alkalmat biztosítanak arra, hogy a más külföldi egyetemeken tanuló és már a munkaerőpiacon elhelyezkedett diákjaink megosszák élményeiket az akadémiánk programjaiban részt vevő diákokkal, ezzel is motiválva őket.

15 Tanév Az Advanced Secondary School minden évfolyamára érvényesek az alábbi dátumok. Introduction Weekend and Beginning of Semester 1 Midterm End of Semester 1 Beginning of Semester 2 Midterm End of Year / Graduation Fontos dátumok A felvételi folyamatot honlapunkon tudod megkezdeni. } november 7-8. december február február április július 3-4.

16 Tevékenységünk minőségének egyik legfontosabb záloga: anyagi függetlenségünk. Éppen ezért sem állami, sem uniós, sem egyéb külső forrásokat nem Tandíj és ösztöndíj használunk fel működésünkhöz. Intézményünk szellemiségének mindazonáltal fontos alappillére a társadalmi felelősségvállalás. Ennek jegyében a tandíjak jelentős hányadát rászorultsági alapú ösztöndíjunk finanszírozására fordítjuk. Aktuális tandíjainkról és ösztöndíjpályázatainkról honlapunkon lehet tájékozódni.

17 Kreatív feladatok, ösztönző mentorok, sokszínű program, játékos tanulás, mozgalmas órák, kedves, segítőkész csapat! Nem volt, ami ne tetszett volna! :) Zóra, 2015, Junior Year Nagyon tetszett, hogy kíváncsiak voltak a véleményemre és megtanítottak kifejezni azt. Nem tipikus iskolai feladatok voltak, hanem szórakoztató, izgalmas, új (!) és kreativitást igénylőek. Örülök, hogy részt vettem ebben a programban, rengeteget kaptam, sok érdekes emberrel találkoztam, ajánlom mindenkinek, aki szeretne készülni a külföldi továbbtanulásra. Horváth Miléna, 2015, Junior Year Olyan képességeket lehet fejleszteni, amelyekre az oktatásban kevesebb hangsúlyt fektetnek. Prezentáció, projektek, kutatás. Máté, 2015, Junior Year Az egyik legprofibb szervezés amiben valaha részt vettem. Nagyon jó ötletek voltak a megvalósáításra. Kreativitás!!! Borenich Levente, 2015, Junior Year Változatos programok, sok csapatmunka, családias hangulat, mindenki nagyon kedves Niedermüller Erik, 2015, Junior Year Mindig vidámság fogadott. Iskola mellett sem jelentett megerőltetést. Tetszettek a feladatok és a társaság is jó volt. Kár, hogy vége. Erdődi Lili, 2015, Junior Year Nagyon örültem, hogy mindig megkérdezték a véleményünket, sokszor volt olyan alkalom, hogy muszáj vol beszélni, ami számomra fontos, mert úgy érzem, többet fejlődtem ezzel a módszerrel. Akikkel a program alatt találkoztam, mind kedvesek, közvetlenek voltak, sokat segítettek. Bihari Kriszta, 2015, Junior Year Hasznos volt, hogy végig angolul kellett beszélnünk, tetszett, hogy különféle programok, feladatok voltak. A filmklubok nagyon tetszettek, szerintem nagyon jók voltak. Jávor Anna, 2015, Junior Year Referenciák orientáció, 21. századi kompetenciák, közösség

18

19 Kapcsolat } cím: nyitvatartás: telefon: mobil: web: 1054 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 50. H-P, óráig info@engame.hu

20

Köszöntünk az Engame Akadémia Freshman évfolyamára felvételt nyert diákok között! Örömmel vesszük, hogy csatlakozol közösségünkhöz.

Köszöntünk az Engame Akadémia Freshman évfolyamára felvételt nyert diákok között! Örömmel vesszük, hogy csatlakozol közösségünkhöz. Freshman Year 2015/2016 Köszöntő Köszöntünk az Engame Akadémia Freshman évfolyamára felvételt nyert diákok között! Örömmel vesszük, hogy csatlakozol közösségünkhöz. Legtöbb diákunk számára az akadémiánkon

Részletesebben

Mosolyt az arcokra! Tanoda

Mosolyt az arcokra! Tanoda Mosolyt az arcokra! Tanoda NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAM Készült: 2013. augusztus 08. Készítette: Nagy Anikó szakmai vezető I. Alapelvek 1 I.1. Tanodai célok megfogalmazása A Tanoda biztosítja minden gyermek

Részletesebben

AZ ISKOLAI PÁLYAORIENTÁCIÓS TEVÉKENYSÉGHEZ SZÜKSÉGES KOMPETENCIÁK

AZ ISKOLAI PÁLYAORIENTÁCIÓS TEVÉKENYSÉGHEZ SZÜKSÉGES KOMPETENCIÁK AZ ISKOLAI PÁLYAORIENTÁCIÓS TEVÉKENYSÉGHEZ SZÜKSÉGES KOMPETENCIÁK FELSŐOKTATÁSI KIHÍVÁSOK ALKALMAZKODÁS STRATÉGIAI PARTNERSÉGBEN 12. MELLEARN KONFERENCIA BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM, 2016. ÁPRILIS 22. Hegyi-Halmos

Részletesebben

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Terület Szempont Az értékelés alapját képező általános elvárások Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. Kísérje figyelemmel

Részletesebben

Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával

Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával Szuhai Nóra ügyvezető, coach, tréner mentor Legjobb vagyok Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. MUTASS UTAT! Európai hálózatok a

Részletesebben

A nemzetközi felsőoktatás specialistája

A nemzetközi felsőoktatás specialistája Mentorprogram SAT, GRE és GMAT egyéni felkészítés Mindannyian mások vagyunk: mások az álmaink, mások az adottságaink, a képességeink és mások a céljaink. A jövőjét is mindenki másként képzeli el. Jelentkezz

Részletesebben

Külföldi hallgatók az Egyesült Királyság felsőoktatási intézményeiben

Külföldi hallgatók az Egyesült Királyság felsőoktatási intézményeiben Külföldi hallgatók az Egyesült Királyság felsőoktatási intézményeiben Sajtóanyag 2016 Milestone Institute 2015 info@msinst.org www.milestone-institute.org 1062 Budapest, Bajza utca 44. 1 Milestone Institute

Részletesebben

TEHETSÉGGONDOZÁSI PROGRAMTERV A NASZÁLY-GALGA TISZKBEN 2010. 2010. február

TEHETSÉGGONDOZÁSI PROGRAMTERV A NASZÁLY-GALGA TISZKBEN 2010. 2010. február TEHETSÉGGONDOZÁSI PROGRAMTERV A NASZÁLY-GALGA TISZKBEN 2010 2010. február 1 I. A Naszály-Galga TISZK Tehetséggondozó Programjának céljai A Naszály-Galga TISZK tehetséggondozó programjának célja, hogy elősegítse

Részletesebben

Sakk logika Jó gyakorlat

Sakk logika Jó gyakorlat Sakk logika Jó gyakorlat a telki Pipacsvirág Magyar Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában A sakk-logika oktatása a Pipacsvirág Magyar Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 2001 Megnyílik

Részletesebben

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN Készítette: Adorjánné Tihanyi Rita Innováció fő célja: A magyar irodalom és nyelvtan tantárgyak oktatása

Részletesebben

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Mentor programjának bemutatása 2014. november 21. OET

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Mentor programjának bemutatása 2014. november 21. OET A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Mentor programjának bemutatása 2014. november 21. OET A magyar villamosipar legnagyobb független szakmai szervezete Energiát fektetünk a jövődbe! - mentorprogram fiataloknak

Részletesebben

Felelős Kiadó és fényképek: NORGER Consulting Kft. 1134-Budapest, Lőportár u. 20/B. Budapest, 2014. szeptember

Felelős Kiadó és fényképek: NORGER Consulting Kft. 1134-Budapest, Lőportár u. 20/B. Budapest, 2014. szeptember Web: www.studiumakademia.com E-mail: info@studiumakademia.com Facebook: www.facebook.com/studiumakademia Cím: 1134-Budapest, Lőportár u. 20/B Tel: 06-70-420-2700 Felelős Kiadó és fényképek: NORGER Consulting

Részletesebben

Veresné dr. Somosi Mariann

Veresné dr. Somosi Mariann Az 1.3. A felsőoktatás szakember-kibocsátásának munkaerő-piaci igényekkel való összehangolása érdekében a gyakorlati oktatás erősítése című alprojekt középiskolai vonatkozású eredményeinek ismertetése

Részletesebben

Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Program

Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Program Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Program Tehetséggondozó képzésünkben nyolc e-learning kurzussal várjuk diákjaikat az MCC Középiskolás Programjába. A Programban való részvétel ingyenes, a távoktatási

Részletesebben

INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN

INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN RÉSZTVEVŐK SZÁMÁRA Napjainkban egyre nagyobb társadalmi értéket képvisel az önkéntes munka. A mai fiatalok már középiskolai tanulmányaik során a tanterv részeként

Részletesebben

Hogyan írjunk jól sikerült kompetenciamérést? Készítette: Kiss István 2. évf. Mérés-értékelés szakvizsga

Hogyan írjunk jól sikerült kompetenciamérést? Készítette: Kiss István 2. évf. Mérés-értékelés szakvizsga Hogyan írjunk jól sikerült kompetenciamérést? Készítette: Kiss István 2. évf. Mérés-értékelés szakvizsga Tartalom Bevezető Kompetencia Kérdőív Eredmény Bemutatkozás A dolgozat keletkezésének körülményei

Részletesebben

ÉLETMŰHELY. Mi a program célja?

ÉLETMŰHELY. Mi a program célja? ÉLETMŰHELY Mi a program célja? A kreatív gondolkodás és a kreatív cselekvés fejlesztése, a személyes hatékonyság növelése a fiatalok és fiatal felnőttek körében, hogy megtalálják helyüket a világban, életük

Részletesebben

Szolnoki Szolgáltatási Szakközép-és Szakiskola Feldatterv 2012/13. tanév

Szolnoki Szolgáltatási Szakközép-és Szakiskola Feldatterv 2012/13. tanév Szolnoki Szolgáltatási Szakközép-és Szakiskola Feldatterv 2012/13. tanév 2012. 2013. TEVÉKENYSÉG I I II I II III IV V VI VII VIII EREDMÉNYESSÉGI KRITÉRIUM ÉRINTETT ÉVFOLYAM(OK) Kapcsolatfelvétel a programban

Részletesebben

Tehetséggondozás felsős fokon! A Fiatal Tehetség Program bemutatása. Constantinovits Milán MCC FIT Program

Tehetséggondozás felsős fokon! A Fiatal Tehetség Program bemutatása. Constantinovits Milán MCC FIT Program A Fiatal Tehetség Program bemutatása Constantinovits Milán MCC FIT Program Fiatal Tehetség Program - Miről lesz ma szó? az MCC és a FIT Program bemutatása a FIT-tehetségmodell: kiválasztás, teljesítményértékelés

Részletesebben

AJÁNLÓ. Nyíregyházi Egyetem Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat 2016

AJÁNLÓ. Nyíregyházi Egyetem Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat 2016 AJÁNLÓ Nyíregyházi Egyetem Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat 2016 Tedd fel magadnak a kérdést: Jó helyen vagyok? IGEN! BEMUTATKOZÁS A képzés célja olyan szociálpedagógusok képzése,

Részletesebben

MÉRÉS KÖVETELMÉNY KIMENET RENDSZER

MÉRÉS KÖVETELMÉNY KIMENET RENDSZER MÉRÉS KÖVETELMÉNY KIMENET RENDSZER A tanulási eredményeken alapuló szemlélet alkalmazási lehetőségei a köznevelési rendszerben With financial support from the European Union. Budapest, 2017. november 16.

Részletesebben

"A felelős egyetem módszertani aspektusai" Április 21. Budapest, MellearN konferencia

A felelős egyetem módszertani aspektusai Április 21. Budapest, MellearN konferencia "A felelős egyetem módszertani aspektusai" 2017. Április 21. Budapest, MellearN konferencia Képzési és kimeneti követelmények (16/2016 EMMI) Illeszkedés az Európai Uniós irányelvekhez: kompetenciák tudás

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója Az iskola neve: Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Az iskola OM-azonosítója: 028300

Részletesebben

A bennem rejlő vezető. Eredményes iskolai kultúra kialakítása pedagógusok és diákok életvezetési kompetenciáinak fejlesztésével

A bennem rejlő vezető. Eredményes iskolai kultúra kialakítása pedagógusok és diákok életvezetési kompetenciáinak fejlesztésével A bennem rejlő vezető Eredményes iskolai kultúra kialakítása pedagógusok és diákok életvezetési kompetenciáinak fejlesztésével Mit jelent a vezetés? A vezetés azt jelenti, hogy olyan világosan kommunikáljuk

Részletesebben

NYÍLT NAP MAGYAR MŰHELY ÁMK GIMNÁZIUMA

NYÍLT NAP MAGYAR MŰHELY ÁMK GIMNÁZIUMA NYÍLT NAP 2018. 11. 14. MAGYAR MŰHELY ÁMK GIMNÁZIUMA Milyen célkitűzésekkel jött létre az iskola? Mezőörs és környéke fiataljainak tehetséggondozása Felelősséget vállalni a környezetért és a közösségért

Részletesebben

Nevel-e vállalkozókat a magyar iskola? A magyar közoktatás a PISA adatok tükrében

Nevel-e vállalkozókat a magyar iskola? A magyar közoktatás a PISA adatok tükrében Nevel-e vállalkozókat a magyar iskola? A magyar közoktatás a PISA adatok tükrében Lannert Judit Magyar Közgazdasági Társaság 54. Közgazdász-vándorgyűlése, Kecskemét, 2016 1 Forrás: McKinsey survey, 2012-2013

Részletesebben

BLENDED LEARNING KOMBINÁLT TANULÁS. RPI idegen nyelvi szakmai nap November 29. Budapest Nagy Lajos SZTA

BLENDED LEARNING KOMBINÁLT TANULÁS. RPI idegen nyelvi szakmai nap November 29. Budapest Nagy Lajos SZTA BLENDED LEARNING KOMBINÁLT TANULÁS RPI idegen nyelvi szakmai nap 2016. November 29. Budapest Nagy Lajos SZTA A MAI KUTATÁSOK ALAPJÁN A (nyelv)tanulás az élet része nem az iskola privilégiuma. A blended

Részletesebben

Budapest-hazánk fővárosa, Pécs Európa kulturális fővárosa projekt- idegen nyelvi kompetenciaterület

Budapest-hazánk fővárosa, Pécs Európa kulturális fővárosa projekt- idegen nyelvi kompetenciaterület Budapest-hazánk fővárosa, Pécs Európa kulturális fővárosa projekt- idegen nyelvi kompetenciaterület Innovációnkban egy olyan projektet szeretnénk bemutatni, amely a nyelvi órákon modulként beiktatható

Részletesebben

Motivációs levél mint pályaorientációs eszköz

Motivációs levél mint pályaorientációs eszköz Motivációs levél mint pályaorientációs eszköz - Workshop terv - Eszközszükséglet: Kinyomtatott feladatlapok Korosztály: középiskolás diákoknak, elsősorban 10. évfolyamtól (fakultációválasztás, az érettségi

Részletesebben

Sylvester mentálhigiénés, személyiségfejlesztő, Közösségi szolgálat Projekt értékelés tanév

Sylvester mentálhigiénés, személyiségfejlesztő, Közösségi szolgálat Projekt értékelés tanév Sylvester mentálhigiénés, személyiségfejlesztő, Közösségi szolgálat Projekt értékelés 2014-15 tanév Aki másokat felüdít, maga is felüdül ( Példabeszédek 11.25) Amit akaratok, hogy az emberek veletek cselekedjenek,

Részletesebben

SZÜLŐ-KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE 44 válasz alapján. 1. Hányadik évfolyamra jár legidősebb iskolánkba járó gyermeke?

SZÜLŐ-KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE 44 válasz alapján. 1. Hányadik évfolyamra jár legidősebb iskolánkba járó gyermeke? SZÜLŐ-KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE válasz alapján Az iskola vezetősége novemberében arra kérte a szülőket, hogy e kérdőív kitöltésével segítsék az iskola fejlődését és adjanak visszajelzést arra, hogy látják az

Részletesebben

A FEJLESZTÉS PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI

A FEJLESZTÉS PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 A FEJLESZTÉS PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK AZ EGÉSZ NAPOS ISKOLÁK SZÁMÁRA

Részletesebben

IKSZ Ahogyan mi látjuk tapasztaljuk. a veszprémi Vetési Albert Gimnáziumban

IKSZ Ahogyan mi látjuk tapasztaljuk. a veszprémi Vetési Albert Gimnáziumban IKSZ Ahogyan mi látjuk tapasztaljuk a veszprémi Vetési Albert Gimnáziumban Röviden rólunk 1989.szeptember 2. Kertvárosi környezet Tág, világos terek, Nagy park, szabadtéri pályák 20 osztály- 650 tanuló

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGÁK A 21. SZÁZAD ELEJÉN NEMZETKÖZI KITEKINTÉS

ÉRETTSÉGI VIZSGÁK A 21. SZÁZAD ELEJÉN NEMZETKÖZI KITEKINTÉS XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 ÉRETTSÉGI VIZSGÁK A 21. SZÁZAD ELEJÉN NEMZETKÖZI KITEKINTÉS KÁKONYI LUCIA TÉMAVEZETŐ Információs vagy tudásalapú

Részletesebben

XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP / STORYLINE KERETTÖRTÉNET

XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP / STORYLINE KERETTÖRTÉNET XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 STORYLINE KERETTÖRTÉNET STORYLINE METHODE, KERETTÖRTÉNET MÓDSZER: Élményalapú, felfedeztető tanítási forma FORRÁSA,

Részletesebben

Pályaorientáció az általános iskolában

Pályaorientáció az általános iskolában Pályaorientáció az általános iskolában Az Európai Unió a foglalkoztatást, valamint intelligens, fenntartható és inkluzív növekedést célzó Európa 2020 stratégiájának egyik kiemelt célkitűzése a képzettségi

Részletesebben

A pedagógus szerepe a közösségi szolgálatban Szeged, 2013.április 25. Dr. Bodó Márton

A pedagógus szerepe a közösségi szolgálatban Szeged, 2013.április 25. Dr. Bodó Márton A pedagógus szerepe a közösségi szolgálatban Szeged, 2013.április 25. Dr. Bodó Márton Miért lehet jó? Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Te megállnál segíteni? 1000 emberből két óra alatt mindössze 6 segítene

Részletesebben

Köszöntünk az Engame Akadémia Senior Oxbridge évfolyamára felvételt nyert diákok között! Örömmel vesszük, hogy csatlakozol közösségünkhöz.

Köszöntünk az Engame Akadémia Senior Oxbridge évfolyamára felvételt nyert diákok között! Örömmel vesszük, hogy csatlakozol közösségünkhöz. Senior Year Oxbridge Track 2015/2016 Köszöntő Köszöntünk az Engame Akadémia Senior Oxbridge évfolyamára felvételt nyert diákok között! Örömmel vesszük, hogy csatlakozol közösségünkhöz. Legtöbb diákunk

Részletesebben

AZ ISKOLA ADATAI NYÍLT FÓRUMAINK. FONTOS DÁTUMOK Jelentkezés az iskolánkban a felvételi eljárást megelőző írásbeli

AZ ISKOLA ADATAI NYÍLT FÓRUMAINK. FONTOS DÁTUMOK Jelentkezés az iskolánkban a felvételi eljárást megelőző írásbeli AZ ISKOLA ADATAI Postacímünk: Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája, 4029 Debrecen, Csengő u. 4. E-mail: titkarsag@kossuth-gimn.unideb.hu Web-oldal: www.kossuth-gimn.unideb.hu

Részletesebben

NYÍLT NAPOK 2015. november 9-11. 2015. november 23-25. 8.30-tól tájékoztatás, 9.25-től óralátogatás. Bejelentkezés nem szükséges.

NYÍLT NAPOK 2015. november 9-11. 2015. november 23-25. 8.30-tól tájékoztatás, 9.25-től óralátogatás. Bejelentkezés nem szükséges. Budapesti Vendéglátóipari és Humán SZC Bókay János Szakközépiskolája 1086 Budapest, Csobánc utca 1. telefon: 313-10-67 és 313-16-74 honlap: www.bokay-eu.sulinet.hu NYÍLT NAPOK 2015. november 9-11. 2015.

Részletesebben

És még néhány apróság

És még néhány apróság (Minarik Ede, Régi idők focija), 1973 És még néhány apróság A kérdés Többen és többször megkérdezték tőlem már a verseny kapcsán, -és azt gondolom most Önök is azt szeretnék leginkább megtudni - hogyan

Részletesebben

- Az óvodáskori gyermeki intelligenciák mozgósításánakfeltárásának

- Az óvodáskori gyermeki intelligenciák mozgósításánakfeltárásának EGY PLURÁLIS INTELLIGENCIA KONCEPCIÓ ÉS A MONTESSORI PEDAGÓGIA KOMPARATÍV MEGKÖZELÍTÉSE - Az óvodáskori gyermeki intelligenciák mozgósításánakfeltárásának egy lehetséges alternatívája Sándor-Schmidt Barbara

Részletesebben

Hallgatók 2011 ELTE INTÉZMÉNYI KÉRDÉSEK

Hallgatók 2011 ELTE INTÉZMÉNYI KÉRDÉSEK Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2011 Hallgatók 2011 ELTE INTÉZMÉNYI KÉRDÉSEK 6.1. csak annak, aki az ETR adatai alapján az mesterképzésre, doktori képzésre jár az ELTE-n és idejárt alapképzésben

Részletesebben

Az IKT-val támogatott probléma-alapú tanulás és lehetőségei az idegennyelv tanításban

Az IKT-val támogatott probléma-alapú tanulás és lehetőségei az idegennyelv tanításban Az IKT-val támogatott probléma-alapú tanulás és lehetőségei az idegennyelv tanításban Czékmán Balázs Somfalvi Zita Szabó Fruzsina Debreceni Egyetem Humán Tudományok Doktori Iskola PhD hallgató Elméleti

Részletesebben

QALL Végzettséget mindenkinek! A kamara támogató szerepe gazdasági szempontból

QALL Végzettséget mindenkinek! A kamara támogató szerepe gazdasági szempontból QALL Végzettséget mindenkinek! A kamara támogató szerepe gazdasági szempontból Piacsek László Zoltán szakképzési tanácsadó Iparkamara A kamara feladatai, szerepe a szakképzésben 1. Gyakorlati képzőhelyek

Részletesebben

LATIN NYELV ÉS IRODALOM MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2017/2018

LATIN NYELV ÉS IRODALOM MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2017/2018 LATIN NYELV ÉS IRODALOM MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2017/2018 1. A munkaközösség tagjai: Jantos Szilvia Mikulás Rolandné Vassné Técsy Edit 2. Éves munkaprogram: Szeptember OKTV nevezés (szept. 22.) versenyek

Részletesebben

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Pályaválasztási Tanácsadási Központjának szervezeti és működési szabályzata

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Pályaválasztási Tanácsadási Központjának szervezeti és működési szabályzata 1653/2015.02.06. sz. szenátusi határozat A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Pályaválasztási Tanácsadási Központjának szervezeti és működési szabályzata Törvényes keretek: A Sapientia EMTE Pályaválasztási

Részletesebben

Képzés hatékonyságának növelése. felnőttképzést kiegészítő tevékenység. Tematikai vázlat - 16 óra

Képzés hatékonyságának növelése. felnőttképzést kiegészítő tevékenység. Tematikai vázlat - 16 óra Képzés hatékonyságának növelése felnőttképzést kiegészítő tevékenység Tematikai vázlat - 16 óra A felnőttképzést kiegészítő tevékenység célja:a közfoglalkoztatásból való kivezetés támogatása, a képzés

Részletesebben

dr. Eisingerné dr. Balassa Boglárka PhD Gyémántcsiszolás felsőfokon

dr. Eisingerné dr. Balassa Boglárka PhD Gyémántcsiszolás felsőfokon dr. Eisingerné dr. Balassa Boglárka PhD Gyémántcsiszolás felsőfokon A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája a felsőoktatás kihívásai a XXI. században Tartalom.Mentorálás 2.Kezdeti lépések

Részletesebben

Audi Hungaria Schule. Tájékoztató az Iskolai Közösségi Szolgálatról

Audi Hungaria Schule. Tájékoztató az Iskolai Közösségi Szolgálatról Tájékoztató az Iskolai Közösségi Szolgálatról Fogalom tisztázás A közösségi szolgálat: szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, Mi

Részletesebben

Multimédia anyagok szerkesztése kurzus hatékonyságnövelése web alapú projekt módszer alkalmazásával

Multimédia anyagok szerkesztése kurzus hatékonyságnövelése web alapú projekt módszer alkalmazásával Multimédia anyagok szerkesztése kurzus hatékonyságnövelése web alapú projekt módszer alkalmazásával Béres Ilona Heller Farkas Főiskola Turcsányi-Szabó Márta ELTE-IK Média és Oktatásinformatika Tanszék

Részletesebben

A tehetséggondozás gyakorlata és lehetőségei alsó tagozaton

A tehetséggondozás gyakorlata és lehetőségei alsó tagozaton A tehetséggondozás gyakorlata és lehetőségei alsó tagozaton Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás

Részletesebben

Fiatal tehetségek beépítése a profi csapatba

Fiatal tehetségek beépítése a profi csapatba Fiatal tehetségek beépítése a profi csapatba Mönks tehetségmodellje Kreativitás ISKOLA TÁRSAK Feladat iránti elkötelezettség Átlagon felüli képességek CSALÁD Játékossá válás GENETIKA EDZŐ KÉPZÉS CSALÁD

Részletesebben

DR. FAZAKAS IDA TERVEZZ VELÜNK! PÁLYAORIENTÁCIÓS FEJLESZTÉSEK AZ ESZTERHÁZY KÁROLY EGYETEMEN EFOP

DR. FAZAKAS IDA TERVEZZ VELÜNK! PÁLYAORIENTÁCIÓS FEJLESZTÉSEK AZ ESZTERHÁZY KÁROLY EGYETEMEN EFOP DR. FAZAKAS IDA TERVEZZ VELÜNK! PÁLYAORIENTÁCIÓS FEJLESZTÉSEK AZ ESZTERHÁZY KÁROLY EGYETEMEN EFOP-3.2.13-17-2017-00002 FEJLESZTÉSI ELŐZMÉNYEK, DETEKTÁLT IGÉNYEK Pedagógusképző Központ Pályatervezési Iroda

Részletesebben

AZ ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS KRITIKUS ELEMEI

AZ ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS KRITIKUS ELEMEI AZ ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS KRITIKUS ELEMEI HÓDMEZŐVÁSÁRHELY, 2014. október 1. Dr. Balogh László Magyar Tehetséggondozó Társaság elnöke laszlo.balogh@arts.unideb.hu További információk: - www.mateh.hu

Részletesebben

Facultas Humán Gimnázium. Egyenes út az egyetemre, vagy az érettségi utáni szakképzés irányába!

Facultas Humán Gimnázium. Egyenes út az egyetemre, vagy az érettségi utáni szakképzés irányába! Facultas Humán Gimnázium Egyenes út az egyetemre, vagy az érettségi utáni szakképzés irányába! 2014/2015 2 FACULTAS Elérhetőségek: Facultas Humán Gimnázium OM azonosító: 200304 1078 Budapest, Hernád utca

Részletesebben

Kedves Tanuló! A 2015/2016-os tanévre meghirdetett osztályok OM azonosító: 029280

Kedves Tanuló! A 2015/2016-os tanévre meghirdetett osztályok OM azonosító: 029280 Kedves Tanuló! Bizonyára nehéz feladat előtt állsz, hiszen döntened kell arról, hogy milyen iskolában akarsz tanulni az elkövetkezendő néhány évben. Tájékoztatónkkal szeretnénk számodra segítséget nyújtani,

Részletesebben

Lévainé Müller Katalin Oktatási Hivatal Sulinet Osztály

Lévainé Müller Katalin Oktatási Hivatal Sulinet Osztály Lévainé Müller Katalin Oktatási Hivatal Sulinet Osztály 1 www.esafetylabel.eu European Network Against Bullying in Learning and Leisure Environments Az ENABLE program Európában 4 Mi a bullying? Olyan

Részletesebben

Köszöntünk az Engame Akadémia Senior UK évfolyamára felvételt nyert diákok között! Örömmel vesszük, hogy csatlakozol közösségünkhöz.

Köszöntünk az Engame Akadémia Senior UK évfolyamára felvételt nyert diákok között! Örömmel vesszük, hogy csatlakozol közösségünkhöz. Senior Year UK Track 2015/2016 Köszöntő Köszöntünk az Engame Akadémia Senior UK évfolyamára felvételt nyert diákok között! Örömmel vesszük, hogy csatlakozol közösségünkhöz. Legtöbb diákunk számára az akadémiánkon

Részletesebben

Nyílt Vezetőképző, tájékoztató 2012. február szeptember

Nyílt Vezetőképző, tájékoztató 2012. február szeptember , tájékoztató 2012. február szeptember Tartalom A program célja 3 A program felépítése 3 Technikai információk 5 Trénereink 6 2 Mindenkinek szüksége van sikerélményre is, hiszen éppen ez lendít át a bizonytalanságon,

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Kar Nemzetközi Gazdálkodás. Gulyásné Dr. Csekő Katalin egyetemi docens tanszékvezető

Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Kar Nemzetközi Gazdálkodás. Gulyásné Dr. Csekő Katalin egyetemi docens tanszékvezető Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Kar Nemzetközi Gazdálkodás Gulyásné Dr. Csekő Katalin egyetemi docens tanszékvezető NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS (BA) A Duális Képzésbe bevont specializációk: Külgazdasági

Részletesebben

A digitális korszak kihívásai és módszerei az egyetemi oktatásban

A digitális korszak kihívásai és módszerei az egyetemi oktatásban Csapó Benő http://www.staff.u-szeged.hu/~csapo A digitális korszak kihívásai és módszerei az egyetemi oktatásban Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi

Részletesebben

Pedagógusszerepek a tehetséggondozásban. c. egyetemi docens a MTT alelnöke a MATEHETSZ alelnöke

Pedagógusszerepek a tehetséggondozásban. c. egyetemi docens a MTT alelnöke a MATEHETSZ alelnöke Pedagógusszerepek a tehetséggondozásban Szolnok, 2016. ápr. 26. Dr. Polonkai Mária c. egyetemi docens a MTT alelnöke a MATEHETSZ alelnöke Személyiség és szerep közötti viszony Magszerepek - foglalkozási

Részletesebben

EFOP Kreatív közösségi iskolák létrehozása élménypedagógiai és projekt módszerekkel

EFOP Kreatív közösségi iskolák létrehozása élménypedagógiai és projekt módszerekkel EFOP-3.3.7-17-2017-00027 Kreatív közösségi iskolák létrehozása élménypedagógiai és projekt módszerekkel A projektben részt vevő intézmények Szandaszőlősi Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskola Damjanich

Részletesebben

MELÓ-DIÁK Mentorprogram A fiatal generációk belépője a munkaerőpiacra

MELÓ-DIÁK Mentorprogram A fiatal generációk belépője a munkaerőpiacra MELÓ-DIÁK Mentorprogram A fiatal generációk belépője a munkaerőpiacra mentorprogram.melodiak.hu A MELÓ-DIÁKRÓL RÖVIDEN 45.000+ foglalkoztatott diák évente 34 éve Magyarország elsőszámú iskolaszövetkezete

Részletesebben

Szakértelem Elkötelezettek

Szakértelem Elkötelezettek MINŐSÉGPOLITIKA ALAPVETŐ ÉRTÉKEINK Értékeink alapját az oktatás, a kutatás és a gyógyítás terén egyaránt az egyetem 650 éves hagyománya képezi, amely képes a folyamatos megújulásra. Szakértelem abban,

Részletesebben

Máltai Óvoda és Általános Iskola. Mentori rendszer 2013/2014

Máltai Óvoda és Általános Iskola. Mentori rendszer 2013/2014 Máltai Óvoda és Általános Iskola Mentori rendszer 2013/2014 A mentori rendszer bemutatása A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány, a Máltai Óvoda és Általános Iskola és a Befogadó falu Program

Részletesebben

Success Intermediate Kompetencia Alapú Tanmenet. Pearson Education Magyarország Megjegyzések:

Success Intermediate Kompetencia Alapú Tanmenet. Pearson Education Magyarország Megjegyzések: Success Intermediate Kompetencia Alapú Tanmenet Pearson Education Magyarország 2009 Megjegyzések: 1) A Success Intermediate tankönyvet a Közös Európai Referenciakeret B1/B2 szintjeinek deskriptorai és

Részletesebben

Képzés > Hatékonyság > Versenyelőny!

Képzés > Hatékonyság > Versenyelőny! Képzés > Hatékonyság > Versenyelőny! Avagy mit, hogyan és miből képezzünk, hogy a 21. század kihívásai közepette is megőrizzük versenyképességünket A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szak- és Felnőttképzési Igazgatósága

Részletesebben

Felvételi tájékoztató

Felvételi tájékoztató Felvételi tájékoztató Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium (OM azonosító: 035282) Györgyi Albert) Az iskola dolga, hogy megtanítsa vélünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti

Részletesebben

A pedagógus önértékelő kérdőíve

A pedagógus önértékelő kérdőíve A pedagógus önértékelő kérdőíve Kérjük, gondolja végig és értékelje, hogy a felsorolt állítások közül melyik milyen mértékben igaz. A legördülő menü segítségével válassza a véleményét tükröző értéket 0

Részletesebben

WIGNER JENŐ MŰSZAKI, INFORMATIKAI KÖZÉPISKOLA

WIGNER JENŐ MŰSZAKI, INFORMATIKAI KÖZÉPISKOLA WIGNER JENŐ MŰSZAKI, INFORMATIKAI KÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM Képzési profilunk: 3300 Eger, II. Rákóczi Ferenc utca 2. Telefon: 36/ 311-211, 36/515-115 Fax: 36/515-116 E mail: busaki@wignerkozepiskola.hu

Részletesebben

WWW.ROMASTER.HU HBLF ROMASTER. Esélyprogram a Jövô Roma Vezetôiért

WWW.ROMASTER.HU HBLF ROMASTER. Esélyprogram a Jövô Roma Vezetôiért WWW.ROMASTER.HU HBLF ROMASTER Esélyprogram a Jövô Roma Vezetôiért HBLF ROMASTER Program a Jövô Roma Vezetôiért A ROMASTER tehetséggondozó Programot 2007 februárjában közösen hívta életre a Magyar Üzleti

Részletesebben

COMINN Innovációs Kompetencia a fémipari szektorban TANULÁSI KIMENET DEFINÍCIÓ

COMINN Innovációs Kompetencia a fémipari szektorban TANULÁSI KIMENET DEFINÍCIÓ COMINN Innovációs Kompetencia a fémipari szektorban TANULÁSI KIMENET DEFINÍCIÓ Ország: Portugália Vállalat: Inovafor Képesítés Az innováció fejlesztői és elősegítői a fémipari KKV-k munkacsoportjaiban

Részletesebben

MEGŐRZÉS - MEGOSZTÁS MEGÚJULÁS

MEGŐRZÉS - MEGOSZTÁS MEGÚJULÁS MEGŐRZÉS - MEGOSZTÁS MEGÚJULÁS. NOVEMBER a régió kiemelt szakmai konferenciája a jövő múzeumáról, a digitális kor kihívásairól és lehetőségeiről Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum Legyen a támogatónk! Öt

Részletesebben

Vidékiné Reményi Judit PhD A szaknyelvoktatás és a digitális pedagógia kapcsolódási pontjai

Vidékiné Reményi Judit PhD A szaknyelvoktatás és a digitális pedagógia kapcsolódási pontjai Vidékiné Reményi Judit PhD A szaknyelvoktatás és a digitális pedagógia kapcsolódási pontjai A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája a felsőoktatás kihívásai a XXI. században Az előadás áttekintése

Részletesebben

A kompetencia terület neve

A kompetencia terület neve Pomáz Város Önkormányzata TÁMOP 3.1.4/08-1-2008-0024 Kompetencia alapú oktatás bevezetése Pomáz Város Önkormányzata nevelési oktatási intézményeiben A kompetencia terület neve SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS

Részletesebben

Olyan tehetséges ez a gyerek mi legyen vele?

Olyan tehetséges ez a gyerek mi legyen vele? Olyan tehetséges ez a gyerek mi legyen vele? Kérdések elitista megközelítés egyenlőség elv? ritka, mint a fehér holló nekem minden tanítványom tehetséges valamiben mi legyen a fejlesztés iránya? vertikális

Részletesebben

Reaching the Lost Generation

Reaching the Lost Generation 2004-1-HU01-KA-200-002376 Erasmus+ projekt (2014-2017) Reaching the Lost Generation Tempus Közalapítvány 2017. december 11. A kulcskompetenciákról szóló 2006. évi uniós ajánlásban a nyolc kulcskompetencia

Részletesebben

KORSZERŰ KOMPETENCIA- ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ OKTATÁSI ÉS KÉPZÉSI MÓDSZEREK KÖNYVTÁRI ALKALMAZÁSA VÁCZY ZSUZSA SZOMBATHELY, OKTÓBER 1.

KORSZERŰ KOMPETENCIA- ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ OKTATÁSI ÉS KÉPZÉSI MÓDSZEREK KÖNYVTÁRI ALKALMAZÁSA VÁCZY ZSUZSA SZOMBATHELY, OKTÓBER 1. KORSZERŰ KOMPETENCIA- ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ OKTATÁSI ÉS KÉPZÉSI MÓDSZEREK KÖNYVTÁRI ALKALMAZÁSA VÁCZY ZSUZSA SZOMBATHELY, 2018. OKTÓBER 1. A KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS, KÉPZÉS Az Európai Parlament és Tanács

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA Tanuló neve: Oktatási azonosító: Születési hely, idő: Anyja születéskori neve: Tanuló neve: Osztálya:.. Mit nevezünk iskolai közösségi szolgálatnak? Az iskolai közösségi szolgálat

Részletesebben

PEDAGÓGIA BA. Alapszakos tájékoztató

PEDAGÓGIA BA. Alapszakos tájékoztató PEDAGÓGIA BA Alapszakos tájékoztató 2017 Dr. Kálmán Orsolya Misley Helga Az alapszakos tájékoztató tartalma 1. Mi is a pedagógia? 2. A pedagógia alapszak bemutatása Képzési szerkezet Tantárgyak, tantárgycsoportok

Részletesebben

KÜRT, A RÁD SZABOTT ISKOLA november 15. Molnár Lajos iskolavezető

KÜRT, A RÁD SZABOTT ISKOLA november 15. Molnár Lajos iskolavezető KÜRT, A RÁD SZABOTT ISKOLA 2017. november 15. Molnár Lajos iskolavezető Miről lesz szó? Milyenek vagyunk? Miben vagyunk mások? Felvételi Anyagiak Végső dia Küldetésünk Demokrácia Milyenek vagyunk? Együttműködés

Részletesebben

A Mediaforce. A többit bízza ránk:

A Mediaforce. A többit bízza ránk: A Mediaforce Cégünk egyedi, testre szabott megoldásokat kínál vállalkozása fejlesztésére és marketingjének racionalizálására. A mindig túlterhelt vállalatvezetők válláról vesszük le a terhet integrált

Részletesebben

MOTIVÁCIÓ A HILDBEN. avagy egy néha göröngyös út az eredményekhez. Göggené Somfai Zsuzsa igazgató Budapest, november 29.

MOTIVÁCIÓ A HILDBEN. avagy egy néha göröngyös út az eredményekhez. Göggené Somfai Zsuzsa igazgató Budapest, november 29. MOTIVÁCIÓ A BEN avagy egy néha göröngyös út az eredményekhez Göggené Somfai Zsuzsa igazgató Budapest, 2017. november 29. HITVALLÁS Félig sem oly fontos az, amit tanítunk gyermekeinknek, mint az, hogy tanítjuk.

Részletesebben

TEHETSÉGGONDOZÁS A BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUMBAN

TEHETSÉGGONDOZÁS A BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUMBAN TEHETSÉGGONDOZÁS A BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUMBAN TÁMOP 3.1.7. pályázat Referencia területünk: tehetséggondozás Jó gyakorlataink: Gólyanapi Filmszem Német nyelvi GÓLYANAP FILMSZEM A tehetséggondozással kapcsolatos

Részletesebben

A házasság kritikus pontjainak kezelése

A házasság kritikus pontjainak kezelése Képzési program neve Angol C2 2 1 069 - C1-es szint Német C2 3 1 110 - C2 szint Vállalkozási felkészítő tréning Kutatásmenedzsment, K+F Innováció Változásmenedzsment A házasság kritikus pontjainak kezelése

Részletesebben

Bókay János Humán Szakközépiskola

Bókay János Humán Szakközépiskola Beiskolázási tájékoztató a 2015-16. tanévre A tájékoztató a 35/2014. EMMI rendelet és a 20/2012. EMMI rendelet alapján készült. I. Általános adatok Az iskola neve: Bókay János címe: 1086 Budapest, Csobánc

Részletesebben

SIOK Széchenyi István Általános Iskola FIT jelentés 2011 Kompetenciamérés

SIOK Széchenyi István Általános Iskola FIT jelentés 2011 Kompetenciamérés FIT jelentés 2011 Kompetenciamérés Készítette: Gáthy Péterné Siófok, 2012. április 9. minőségügyi vezető 1 1. Tanulási környezet A telephelyi kérdőív kérdéseire adott válaszok alapján az épületünk jó állagú.

Részletesebben

KARRIERTERVEZÉS ÉS CSALÁDI HÁTTÉR

KARRIERTERVEZÉS ÉS CSALÁDI HÁTTÉR KARRIERTERVEZÉS ÉS CSALÁDI HÁTTÉR Modláné Görgényi Ildikó szakképzési és felnőttképzési szakértő AKTÍV IDŐSKOR NEMZEDÉKEK ÚJ SZEREPBEN Active Ageing, Generations in New Roles Nyíregyházi Gerontológiai

Részletesebben

Egyéni Fejlesztési Terv (Egyéni Előrehaladási Terv)

Egyéni Fejlesztési Terv (Egyéni Előrehaladási Terv) Egyéni Fejlesztési Terv (Egyéni Előrehaladási Terv) Mentor neve: Mentor azonosítója: Tanuló neve: Tanuló azonosítója: Az Egyéni Fejlesztési Terv egy folyamatosan változó, a tanuló fejlődését regisztráló,

Részletesebben

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA Mi legyek, ha nagy leszek? pályaválasztási nyílt nap 2013. január 22. A program az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Együttműködési Alap és Civil Támogatások Igazgatósága támogatásával valósul meg.

Részletesebben

A DEBRECENI EGYETEM KOSSUTH LAJOS GYAKORLÓ GIMNÁZIUMA ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLÁJÁNAK KÉPZÉSI SZERKEZETE

A DEBRECENI EGYETEM KOSSUTH LAJOS GYAKORLÓ GIMNÁZIUMA ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLÁJÁNAK KÉPZÉSI SZERKEZETE A DEBRECENI EGYETEM KOSSUTH LAJOS GYAKORLÓ GIMNÁZIUMA ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLÁJÁNAK KÉPZÉSI SZERKEZETE 1 KÉPZÉSEK KÓDSZÁMAI Az iskola azonosítási (OM) kódja: 031200, telephely kód: 001 6 évf. reál orientációs

Részletesebben

Audi Hungaria Általános Művelődési Központ. Beiskolázási tájékoztató Német nyelvi előkészítő osztály 2018/2019-es tanév

Audi Hungaria Általános Művelődési Központ. Beiskolázási tájékoztató Német nyelvi előkészítő osztály 2018/2019-es tanév Audi Hungaria Általános Művelődési Központ Beiskolázási tájékoztató Német nyelvi előkészítő osztály 2018/2019-es tanév Intézményünk felépítése Fenntartó: Audi Hungaria Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány

Részletesebben

és vállalkozz nagy tettekre... attempt great things...

és vállalkozz nagy tettekre... attempt great things... EURO Szakiskola és Szakközépiskola, Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium EURO Vocational School and Secondary Technical School, Bilingual Baptist Secondary Grammar School és vállalkozz nagy tettekre...

Részletesebben

2017. november Jánossy Zsolt Budapesti POK Digitális Pedagógiai Módszertani Központ

2017. november Jánossy Zsolt Budapesti POK Digitális Pedagógiai Módszertani Központ 2017. november 13-17. Jánossy Zsolt Budapesti POK Digitális Pedagógiai Módszertani Központ A jelen és a jövő KIHÍVÁSOK Kezelhető Autentikus tanulás A tanári szerep újragondolása Rövid távú Kódolás Alkotó

Részletesebben

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2014/15-ös tanévre

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2014/15-ös tanévre A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2014/15-ös tanévre OM azonosító: 031936 Székhely/telephely kódja: 001 Igazgató: Kovács Miklós Pályaválasztási felelős: Polyóka Tamás igazgatóhelyettes

Részletesebben

A TISZK-ek feladatvállalása és gyakorlata a középiskolai tanulók hátránykezelésében

A TISZK-ek feladatvállalása és gyakorlata a középiskolai tanulók hátránykezelésében Tolna Megyei Önkormányzat Szent László Szakképző Iskolája és Kollégiuma (TISZK) A TISZK-ek feladatvállalása és gyakorlata a középiskolai tanulók hátránykezelésében VIII. OTK, 2009. május 29 Hátrányok eredete,

Részletesebben