A Magyarok Szövetsége szerinti Magyarország Alaptörvényérıl 1

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Magyarok Szövetsége szerinti Magyarország Alaptörvényérıl 1"

Átírás

1 A Magyarok Szövetsége szerinti Magyarország Alaptörvényérıl 1 Ez a tervezet a neoliberalizmust kiszolgáló polgári demokrácia jogalkotásának (?) egy kísérleti példánya. Sem logikailag, sem jogilag nem éri el az elégséges szintet. Ez a tervezet egyenes folytatása a Magyarok Szövetsége tagozatai által elkészített (egymással összhangban nem lévı részekbıl álló) Magyar Nemzeti Érdek Programjá -nak, amely egyértelmően bizonyította, hogy a Szövetség vezetése neoliberális útra akarja vinni a tagságot 2. Szégyen, hogy egy magát Magyarok Szövetségének nevezı szervezet vezetése nevét és tagságát megcsúfoló módon vette a bátorságot ahhoz, hogy ezt a tervezetet nyilvánosságra hozza. Ez a tervezet csak néhány ember politikai karrierjét szolgálja, azt a látszatot keltve, hogy felkészültek a magyarságot a szabadságra vezetni, a tervezet preambulumának második fordulata szerint 3. Azzal, hogy a tervezet megfogalmazása szerint a Szent Koronát tartja alapnak, de annak eszméjétıl lényegileg tér el, folytatja azt a neoliberális félretájékoztatást, aminek a célja a Szent Korona igaz jelentésének elfedése. Remélem, hogy az alábbiakat a bizonyítékokkal együtt elolvasva, a Magyarok Szövetségének tagjai felteszik maguknak a kérdést: nemzeti jelmez használatával kik, milyen érdekek szolgálatában, milyen irányba vezetik ıket? A tervezet (hivatkozás nélküli) forrásai jól beazonosíthatóak. Formailag - és részben tartalmilag - a jelenleg hatályban lévı évi XX. törvényt 4 használja, ugyanolyan minıségő hivatkozással a Szent Koronára, amilyennel az 1991-es Alkotmánytervezet 5 is méltatlanul sértette İt. A tartalmi rész felhasználja a Szent Korona Értékrend szerinti jogrendszer elkészült tervezeteit 6, kiragadott gondolatok formájában, és felhasználja az évi XII. tc-et 7 is, amely a Szent Korona Értékrend legelvetemültebb megsértését jelentette, a kötelezettségek és jogok összhangján alapuló egy és ugyanazon szabadság elvének nyílt elvetésével. A tervezet alapvetıen azzal fejezi ki neoliberális jellegét, hogy a birtoklási jogot (azt értelmezés nélkül használati jognak nevezve) a 21. (4) bekezdésében kiterjeszti a külföldi természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkezı szervezetre is, ezzel olyan lehetıséget ad az idegeneknek, hogy azok az egyetemes magyarságot kizárólagosan megilletı jogokat gyakoroljanak ( a Szent Korona minden birtoklás gyökere ), ezzel a magyar értékeket idegen érdekek szolgálatába állítja, vagyis elısegíti, hogy a magyarság kizsákmányolása saját hazájában folytatódjék. Az egyetemes magyarság kiszolgáltatottságának feltételeit kiterjeszti a tervezet azzal, hogy az állampolgárság meghatározásánál 8 nem a Szent Korona Tagságot teszi általános szemponttá, így Magyarországon az államalapító és államalkotó nemzetekkel azonos jogokat ad a beszületett idegeneknek.

2 - 2 - Ugyanilyen neoliberális szemléletet jelent a két vagy több állampolgársággal rendelkezı személyek számára adott jogkiterjesztés is, azzal, hogy a jogérvényesítés feltételeit nem szabályozza. A fentiek már elegendıek arra, hogy bizonyítsák: a tervezet nem a magyarság érdekeit szolgálja. A tervezet további hibái, ellentmondásai és hiányosságai: 1. A tervezet ugyanazzal az önmeghatározási ellentmondással készült, mint a polgári demokrácia alkotmányai és alaptörvényei, így a jelenleg hatályban lévı Alkotmány 4, vagy a parlamenti megegyezés (konszenzus) hiányában hatályba nem léptetett es tervezet 5. Az önmeghatározási ellentmondás abban mutatkozik meg, hogy a tervezet készítıi nem tudták eldönteni, hogy a társadalmi együttélés örök és változtathatatlan alapjait (az Alkotmányt) írják-e le, vagy az abból egy történelmi idıszakra vonatkozó irányelveket (Alaptörvényt). A preambulum második fordulata A történelmi alkotmányosság jelenkori részeként, vagyis alaptörvényként határozza meg a tervezetet. Az I. fejezet a Szent Korona Értékrendjét alkotmányként írja le, de általánosságban, és nem alkotmányi (tehát jogilag és logikailag továbbvezethetı) szinten. A tervezet alkotmánynak nevezi önmagát a 3., 37., 55., 67., 76., 88., 98., okban, míg alaptörvénynek az 1., 20., 45., 55., 66., 67., 68., okban. Tovább fokozza az önellentmondást, hogy nem határozza meg (több más fogalommal együtt), hogy mit ért alkotmányosság alatt. Ez nem formai hiba, hanem a jogrendszer felépítését bizonytalanná tevı tartalmi anomália. A tervezet nem alkotmány, mert az elızıekben leírt általános megfogalmazás helytelenségén túl csak egy alapelvet ír le a ban, többi részében viszont irányelveket. De a tervezet nem is alaptörvény, mert nem irányelv-rendszert, hanem egymástól elkülönülı és pusztán a hatalomgyakorlással összekapcsolt irányelveket fogalmaz meg. Ennek következtében: a./ Felépítése még a polgári demokratikus (neoliberális), hasonló jogszabályokhoz viszonyítva is logikátlan 9. Különösen kiütközik ez a jogrendszer-felépítési hiányosság, ha az irányelvek természetes alapelv-követési helyzetét nézzük 10. b./ Ha nem a rendszerszemlélető gondolkodást követjük, akkor nem tőnik fel, hogy a tervezet az állam életét alapvetıen meghatározó területekre nem tartalmaz irányelveket. 2. A tervezet irányelv-hiányt eredményezı logikai és jogtechnikai hibája különösen két területen keresztül mutatja azt, hogy a tervezet semmilyen szinten nem alkalmas a társadalmi együttélés szabályozásra.

3 - 3 - Ezek a hiányok csak úgy értelmezhetıek, hogy a tervezet alkotói nem akartak állást foglalni ezekben a kérdésekben. ba./ Nemzetközi kapcsolatok irányelveinek hiánya Ezeknek az irányelveknek az állam politikai, külügyi, katonai és társadalmi függetlenségét és szabadságát meghatározó jelentısége van, mert ezeknek kell kimondaniuk, hogy a preambulumban leírt célnak melyek a megvalósítási eszközei. Az természetes, hogy Magyarország Európa és ezen keresztül a világ része. De annak meghatározása, hogy ez a természetes kapcsolat milyen formában érvényesül Magyarországon (összeolvasztás - föderatív államszövetség -, vagy összehangolás - konföderatív államszövetség), azt az Alaptörvénynek az Alkotmány alapján kötelezı meghatároznia. Itt jelentkezik annak a hibának a hatása, amit az Alkotmányban meghatározott, jogilag és logikailag továbbvezethetı alapelvek leírásának hiánya jelent. Mivel továbbvihetı alapelvként nem határozta meg a tervezet az állam és a Szent Korona tagok szabadságát (mert ebben a vonatkozásban nem tartja magát Alkotmánynak), ennek megvalósulási formáját sem határozta meg. Ezzel a hiánnyal üres frázis marad az az ígéret, ami Magyarország szabadságára és függetlenségére vonatkozóan a tervezet preambuluma tartalmaz. ba./ Gazdasági irányelvek hiánya Ezeknek az irányelveknek az állam gazdasági függetlenségét és szabadságát meghatározó jelentısége van. Itt is alapvetıen az hiányzik, hogy az Alkotmány alapelvben rögzítse: minden magyar érték a magyar érdekeket szolgálja. Ennek hiányában a gazdaságra vonatkozó irányelvek meghatározhatatlanok. A tervezet fı hibájaként kiemelt idegen érdek érvényesülésének megengedése közvetve, a Magyar Nemzeti Érdek Programja pedig közvetlenül arra mutat, hogy a tervezet Magyarország gazdasági függıségének fenntartása mellett áll. Ezért van ellentmondás a preambulumban megfogalmazott függetlenség és szabadság érvényesülése és a szabadság gazdasági feltételeinek hiánya között. 3. A tervezet a törvényalkotási folyamatot a jelenlegi polgári demokratikus felfogás 11 szerint értelmezi, ezzel megkérdıjelezi a kötött mandátum jelentıségét éppúgy, mint a közszabadság érvényesülését. A törvényalkotás ugyanis egy döntési folyamat, amit egy csak a társadalom tagjai által érzékelhetı döntési helyzet indít el. A tervezetnek ez a hibája nemcsak a paragrafikus részt érinti, hanem az 1. (1) bekezdésében meghatározott, elızetes jogalkotási kötelezettséget, mint tevékenységet is. A Magyarok Szövetségének szabályalkotó munkája eddig is fordított logikai sorrendben mőködött: Elıször elkészítették a rész-szabályokat, azután határozták meg azt az alapot, amire a részek épülnek.

4 - 4 - Ennek volt a következménye az, hogy nem irányelvekre épülve, a döntési helyzetek alapján történı alulról építkezéssel alakította ki programját, hanem a Tagozatok fölülrıl indították el a szabályozást. Ezt a neoliberális szemléletet akarják már az Alaptörvénye elıkészítésekor is alkalmazni. (A funkcionális jogrendszer-felépítés helyett alkalmazott izolált módszer ezt különösen alátámasztja.) A közszabadság érvényesülését kizáró szemlélet miatt nem lehet érdemben értékelni azokat a választással kapcsolatos gondolatokat, amelyeket a tervezet tartalmaz, csupán egy megjegyzés kívánkozik ide, mert nemcsak nevetséges, hanem a rendszerszemlélettel is ellentétes a sorsolás intézménye (100. ). Bármilyen véletlenszerő mechanizmus alkalmazása ellehetetleníti bármely rendszer mőködését. 4. A tervezet azzal, hogy az állampolgárság intézményét nem szentkoronai, hanem neoliberális alapon határozta meg, elfogadhatatlan helyzetet eredményezett a zsidóság társadalmi elhelyezésével kapcsolatban. A Szent Korona Tagság adja a megoldást: ahhoz, hogy egy nemzet a Szent Korona Tagja legyen, az szükséges, hogy kultúrájának helyet találjon a Szent Korona Országának területén, ezzel megvalósítja önmaga részére a természeti (ökológiai) és társadalmi (ökonómiai) egységet, amelyen keresztül a Szent Korona Tagjaként szerves egységben él. A zsidóság a történelem során soha nem fogadta el a Szent Korona Értékrendet, tehát nem vált államalkotó nemzetté. Ezt legutóbb 2005-ben deklarálta a Közép-kelet-európai Rabbik Tanácsa budapesti tanácskozásán 12. Ezzel önmagát rekesztette ki a Szent Korona tagjai közül. A tervezet a felsıház felépítését szabályozó 57. c./ - g./ bekezdéseiben megnevezi azokat a történelmi egyházakat, e./ pontjában pedig azokat a nemzetiségeket, amelyeknek felsıházi képviselet adását javasolja. Sem az izraelita vallás, sem a zsidóság nem szerepel a felsorolásokban. Ebbıl a ténybıl két következtetés vonható le: - nem vesz tudomást arról, hogy Magyarországon zsidók élnek, vagy - a zsidókat a magyarság részének tekinti. Az elsı következtetést a tények cáfolják, és kirekesztı, a másodikat pedig az az értékrendben és istenképben megmutatkozó különbség, ami lehetetlenné teszi, hogy a két nemzetet egyként kezeljük. A tervezet ezzel kapcsolatos ellentmondásosságát fokozza, hogy az állampolgárságot úgy határozza meg, hogy a beszületéssel az államalapítókkal és az államalkotókkal azonos jogokat ad a zsidóságnak. 5. A tervezet a történeti és történelmi fogalmakat keverve használja. A preambulum elsı két fordulata történelmi alkotmányosságról ír, míg az 1. (1) bekezdésében a történeti alkotmány visszaállításáról rendelkezik. A két fogalom között az a különbség, hogy a történeti alkotmányosság a Szent Korona Tanra épül, ami abban a lényeges kérdésben különbözik a történelmi Szent Korona Értékrendtıl, hogy az elızı az ezeregyszáz éve uralkodó judeokeresztény eszmét tartja a Szent Korona lényegének, e miatt a történelmi Szent Koronát hirdetıket pogánynak titulálják, az utóbbi a Tant dogmatikus diszciplínának minısíti és az értékrendet a teljes magyar történelem részeként határozza meg.

5 - 5 - Ennél fogva március 19-én mindkét alkotmányosság jogfolytonossága felfüggesztıdött, de a Szent Korona Értékrend egységének jogfolytonossága 973-ben, a Quedlinburgi Szerzıdéssel szakadt meg, attól kezdve csak azok a részei éltek, amelyeket a Tan is magáévá tett. Ezek figyelembe vételével érthetı meg, hogy a preambulumban meghatározott legnemesebb történelmi és jogi hagyományaink ígérete nem valósulhat meg a történeti alkotmány helyreállításával, mert az mint a kiemelt tervezet-rész bizonyítja a neoliberális szemlélettel megengedhetınek tartja az idegenek érdekeinek érvényesítését a magyar érdekek fölött. A Magyarok Szövetsége Magyarország Alaptörvénye alapján bármelyik neoliberális párt háttérerejévé válhat, az ellentmondást tartalmazó részek (az említetteken kívül a pártrendszerre vonatkozó 20. és 57. -ok) célirányos értelmezésével, a hiányzó részeknek a megrendelı igénye szerinti pótlásával. A Magyarok Szövetségének tagságán múlik, hogy vezetısége támogatásával a neoliberalizmus továbbélését segíti-e, vagy a Szent Korona Értékrend gyakorlattá tételével részese lesz-e Magyarország Újjászületésének. Kelt Szegeden, október 27-én. A krisztusi örök értékrend szerinti magyar szeretettel: Halász József, a Szent Korona alázatos szolgája. 1 MAGYARORSZÁG ALAPTÖRVÉNYE - A Magyarok Szövetsége javaslata Vélemény a Magyarok Szövetsége Magyar Nemzeti Érdek Programjáról 3 A történelmi alkotmányosság jelenkori részeként ezen alaptörvény megalkotásával hazánkat olyan állammá kívánjuk formálni, amelyben a magyar nemzet politikai, szellemi, gazdasági függetlensége, nemzeti önrendelkezése biztosított. (Preambulum 2.) évi XX. törvény A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA Magyar Köztársaság Alkotmánya (tervezet 1991) Csatolt anyagok címei: A Szabadság Alkotmánya: Alaptörvény: Hatalomgyakorlási fıtörvény: Választási fıtörvény: Jelkép és ünnep fıtörvénye. 7 Csatolt anyag címe: (3) Magyar állampolgár az a személy, aki a mindenkori Magyarország területén született. Magyar állampolgár lehet, akinek felmenıi között volt magyar állampolgár, továbbá az, aki az erre vonatkozó külön törvény szerint jogosult megszerezni a magyar állampolgárságot.

6 - 6 - (4) Magyarország állampolgárai származásra, foglalkozásra, nemzetiségre, vallásra, társadalmi helyzetre, valamint bármely veleszületett jellemzıire való tekintet nélkül egyenlı jogokat élveznek, ha sorsközösséget vállalnak a magyarsággal. 9 A Magyarok Szövetsége Magyarország Alaptörvényének szerkezete: I. FEJEZET AZ ALKOTMÁNY ÉS A SZENT KORONA KAPCSOLATA II. FEJEZET JOGFOLYTONOSSÁG A TÖRTÉNETI ALKOTMÁNNYAL III. FEJEZET ALAPVETİ JOGOK ÉS KÖTELEZETTSÉGEK IV. FEJEZET AZ ÁLLAMFİ V. FEJEZET AZ ORSZÁGGYŐLÉS VI. fejezet A KORMÁNY VII. Fejezet A HELYI ÖNKORMÁNYZATOK VIII. FEJEZET Az igazságszolgáltatás, a bírói szervezet IX. FEJEZET AZ ÜGYÉSZSÉG X. FEJEZET A Nemzeti Média Tanács XI. fejezet ZÁRÓRENDELKEZÉSEK évi XX. törvény szerkezete: I. fejezet Általános rendelkezések II. fejezet Az Országgyőlés III. fejezet A köztársasági elnök IV. fejezet Az Alkotmánybíróság V. fejezet Az állampolgári jogok országgyőlési biztosa és a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyőlési biztosa VI. fejezet Az Állami Számvevıszék és a Magyar Nemzeti Bank VII. fejezet A kormány VIII. fejezet A fegyveres erık és a rendırség IX. fejezet A helyi önkormányzatok X. fejezet A bírói szervezet XI. fejezet Az ügyészség XII. fejezet Alapvetı jogok és kötelességek XIII. fejezet A választások alapelvei XIV. fejezet A Magyar Köztársaság fıvárosa és nemzeti jelképei XV. fejezet Záró rendelkezések 1991-es Alkotmány tervezet szerkezete: ELSİ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I. FEJEZET ALAPVETİ RENDELKEZÉSEK MÁSODIK RÉSZ EMBERI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI JOGOK II. FEJEZET AZ EGYES JOGOK ÉS BIZTOSÍTÉKAIK III. FEJEZET AZ ALAPVETİ JOGOKRA VONATKOZÓ KÖZÖS SZABÁLYOK HARMADIK RÉSZ A JOGRENDSZER IV. F EJEZET A JOGSZABÁLYOK V. FEJEZET A TÖRVÉNYALKOTÁSI ELJÁRÁS VI. FEJEZET A NEMZETKÖZI JOG ÉS A MAGYAR JOG VISZONYA NEGYEDIK RÉSZ AZ ÁLLAM VII. FEJEZET A VÁLASZTÁSOK VIII. FEJEZET AZ ORSZÁGGYÛLÉS IX. FEJEZET A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK X. FEJEZET A KORMÁNY ÉS A KÖZIGAZGATÁS XI. FEJEZET AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS XII. FEJEZET A KÖZPÉNZÜGYEK XIII. FEJEZET A KATONAI ÉS A RENDVÉDELMI SZERVEK XIV. FEJEZET AZ ÖNKORMÁNYZATOK ÖTÖDIK RÉSZ RENDKÍVÜLI HELYZETEK XV. FEJEZET A RENDKÍVÜLI HELYZETBEN IRÁNYADÓ KÜLÖNLEGES SZABÁLYOK HATODIK RÉSZ ALKOTMÁNYVÉDELEM XVI. FEJEZET AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG XVII. FEJEZET AZ EMBERI JOGOK ORSZÁGGYÛLÉSI BIZTOSAI

7 - 7 - XVIII. FEJEZET AZ ALKOTMÁNY MEGVÁLTOZTATÁSA HETEDIK RÉSZ ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK XIX. FEJEZET AZ ALKOTMÁNY HATÁLYBALÉPÉSE ÉS VÉGREHAJTÁSA 10 Szent Korona Értékrend Alaptörvényének szerkezete: ELSİ RÉSZ Az állam szabadsága - A Szabadság Alkotmánya 1. -ának irányelvei A. fejezet Általános rendelkezések B. fejezet Jogalkotás MÁSODIK RÉSZ A Szent Korona tagok szabadsága A Szabadság Alkotmánya 2. -ának irányelvei A. fejezet A Szent Korona tagok szabadságjogai B. fejezet A Szent Korona tagjai szabadságának feltételei HARMADIK RÉSZ A szabadság feltételei A Szabadság Alkotmánya III. fejezetének irányelvei A. fejezet Általános rendelkezések B. fejezet Minden birtoklás gyökere a Szent Korona A Szabadság Alkotmánya 3. -ának irányelvei I. szakasz Gazdaság II. szakasz A gazdaság fı részei C. fejezet Minden magyar érték a magyar érdekeket szolgálja Szabadság Alkotmánya 4. -ának irányelvei NEGYEDIK RÉSZ A szabadság védelme - A Szabadság Alkotmánya 5. -ának irányelvei ÖTÖDIK RÉSZ Záró rendelkezések Nemzetiség legyen-e a zsidóság? Az ortodox rabbiknak fenntartásaik vannak, de nem ellenzik október 27-én 10:15-kor még elérhetı volt

Az Alaptörvény felépítése. ELSŐ RÉSZ Az állam szabadsága - A Szabadság Alkotmánya 1. -ának irányelvei 2. oldal A. fejezet Általános rendelkezések

Az Alaptörvény felépítése. ELSŐ RÉSZ Az állam szabadsága - A Szabadság Alkotmánya 1. -ának irányelvei 2. oldal A. fejezet Általános rendelkezések Az Alaptörvény felépítése Előszó (Preambulum) 1. oldal ELSŐ RÉSZ Az állam szabadsága - A Szabadság Alkotmánya 1. -ának irányelvei 2. oldal A. fejezet Általános rendelkezések I. szakasz Alapvető rendelkezések

Részletesebben

Állampolgári ismeretek. JOGI alapismeretek ALAPTÖRVÉNY

Állampolgári ismeretek. JOGI alapismeretek ALAPTÖRVÉNY Állampolgári ismeretek JOGI alapismeretek ALAPTÖRVÉNY ELŐZMÉNYEK Magyar Népköztársaság (1949-1989) 1949 1989 2012-1936. évi szovjet alkotmány mintájára készült - államforma: népköztársaság - elnevezés:

Részletesebben

Bevezetés... 3 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5

Bevezetés... 3 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 3 A jogok generációi...3 A hatalmi ágak elválasztása... 4 Az Alaptörvény és a korábbi Alkotmány kapcsolata... 4 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5 1.1.

Részletesebben

Alkotmányjog 1. Alkotmány, alapelvek Jogforrások Státusok Részvétel tavaszi szemeszter ELTE ÁJK február 16.

Alkotmányjog 1. Alkotmány, alapelvek Jogforrások Státusok Részvétel tavaszi szemeszter ELTE ÁJK február 16. Alkotmányjog 1 Alkotmány, alapelvek Jogforrások Státusok Részvétel 2016-17. tavaszi szemeszter ELTE ÁJK 2017. február 16. A tantárgy Előadás Gyakorlat Vizsgakövetelmények Vizsgarendszer A tanszékről alkjog.elte.hu/

Részletesebben

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELİK RÉSZÉRE

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELİK RÉSZÉRE EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Alkotmányügyi Bizottság 18.10.2011 KÖZLEMÉNY A KÉPVISELİK RÉSZÉRE Tárgy: VÉLEMÉNY MAGYARORSZÁG ÚJ ALAPTÖRVÉNYÉRİL Elfogadta a VELENCEI BIZOTTSÁG 87. plenáris ülésén (Velence,

Részletesebben

Tartalom. I. kötet. Az Alkotmány kommentárjának feladata Jakab András...5 Preambulum Sulyok Márton Trócsányi László...83

Tartalom. I. kötet. Az Alkotmány kommentárjának feladata Jakab András...5 Preambulum Sulyok Márton Trócsányi László...83 Tartalom I. kötet Előszó az első kiadáshoz Jakab András........................................ IX Előszó a második kiadáshoz Jakab András...................................... X Folytonos alkotmányozás.

Részletesebben

Gazdasági gondolkodási mód (paradigma) váltás

Gazdasági gondolkodási mód (paradigma) váltás Gazdasági gondolkodási mód (paradigma) váltás A Lisszaboni Szerződésben megfogalmazott neoliberális diktátum és a Szent Korona Értékrend szabadság-őrző intézkedéseinek összehasonlítása Felépítés 1. nap

Részletesebben

1. félév: alkotmányjog, közjogi berendezés 2. félév: alapvető jogok és kötelezettségekhez tartozó alkotmánybírósági döntések

1. félév: alkotmányjog, közjogi berendezés 2. félév: alapvető jogok és kötelezettségekhez tartozó alkotmánybírósági döntések 1. félév: alkotmányjog, közjogi berendezés 2. félév: alapvető jogok és kötelezettségekhez tartozó alkotmánybírósági döntések Alkotmány: constitutio közös állapot, közös megegyezés, hogy milyen szabályok

Részletesebben

A közigazgatási perrendtartásról szóló törvény tervezete Június 14.

A közigazgatási perrendtartásról szóló törvény tervezete Június 14. A közigazgatási perrendtartásról szóló törvény tervezete 2016. Június 14. Közigazgatási bírói út Közigazgatási jogviták Önkormányzati normakontroll-eljárások Egyéb közjogi jogviszonyon alapuló jogviták,

Részletesebben

Alkotmány, alkotmányozás, alaptörvény. Európai alkotmányozási tendenciák (dr. Szili Katalin előadásának vázlata)

Alkotmány, alkotmányozás, alaptörvény. Európai alkotmányozási tendenciák (dr. Szili Katalin előadásának vázlata) Alkotmány, alkotmányozás, alaptörvény Európai alkotmányozási tendenciák (dr. Szili Katalin előadásának vázlata) Mi az alkotmány? Különleges törvény, legmagasabb szintű jogi norma Törvények törvénye (jogrendszerben

Részletesebben

10/2013. (VII.22.) önkormányzati rendelete. az Önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról

10/2013. (VII.22.) önkormányzati rendelete. az Önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról Kaposmérı Községi Önkormányzat Képviselı-testületének 10/2013. (VII.22.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról Kaposmérı Községi Önkormányzat Képviselı-testülete

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOGBÓL 2019 tavasz

ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOGBÓL 2019 tavasz ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOGBÓL 2019 tavasz KÖTELEZŐ TANANYAG: Kocsis Miklós Petrétei József Tilk Péter: Alkotmánytani alapok. Kodifikátor Alapítvány, Pécs, 2015 Petrétei József: Magyarország

Részletesebben

Tájékoztatások és közlemények

Tájékoztatások és közlemények Az Európai Unió Hivatalos Lapja ISSN 1725-518X C 83 Magyar nyelvű kiadás Tájékoztatások és közlemények 53. évfolyam 2010. március 30. Közleményszám Tartalom Oldal 2010/C 83/01 Az Európai Unióról szóló

Részletesebben

A Szent Korona Értékrend. alkalmazásának. magyar és nemzetközi. jogszabálytervezetei

A Szent Korona Értékrend. alkalmazásának. magyar és nemzetközi. jogszabálytervezetei A Szent Korona Értékrend alkalmazásának magyar és nemzetközi jogszabálytervezetei Szent Korona Szolgálat dr. Halász József Szeged, 2009 - 2 - - 3 - Tartalomjegyzék Rövid indoklás a Szabadság Alkotmányához,

Részletesebben

MAGYARORSZÁG ALAPTÖRVÉNYE

MAGYARORSZÁG ALAPTÖRVÉNYE MAGYARORSZÁG ALAPTÖRVÉNYE Magyarország Szabadság Alkotmányának irányelvei a globalista szocialista-kommunizmus és a liberáliskapitalizmus föderációját a természetes értékrend szerinti konföderációval felváltó

Részletesebben

AZ ORSZÁGGYŰLÉS FELADATAI

AZ ORSZÁGGYŰLÉS FELADATAI ff r AZ ORSZÁGGYŰLÉS FELADATAI SUB Göttingen 7 215 853 075 2003 A 4374 2002 3 TARTALOM ELŐSZÓ 13 AZ ORSZÁGGYŰLÉS, A TISZTSÉGVISELŐK, A BIZOTTSÁGOK, A KÉPVISELŐCSOPORTOK, A KÉPVISELŐK FELADATAI Az Országgyűlés

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉS ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉS

AZ EURÓPAI UNIÓRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉS ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉS AZ EURÓPAI UNIÓRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉS ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉS P a t r o c i n i u m - k i a d v á n y W e r b ő c z y - s o r o z a t Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi

Részletesebben

Elızmények. Csengey Gusztáv Általános Iskola 2170 Aszód, Csengey u. 30. Ü.szám: 222/2009.

Elızmények. Csengey Gusztáv Általános Iskola 2170 Aszód, Csengey u. 30. Ü.szám: 222/2009. Csengey Gusztáv Általános Iskola 2170 Aszód, Csengey u. 30. Ü.szám: 222/2009. Aszód Város Önkormányzatai Képviselı Testülete részére 2170 Aszód, Szabadság tér 9. Tárgy: Beszámoló az iskola Minıségirányítási

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ.3 2012. ÉVI I. TÖRVÉNY A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL*.4 ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK.4 I. FEJEZET BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK.

TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ.3 2012. ÉVI I. TÖRVÉNY A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL*.4 ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK.4 I. FEJEZET BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ...3 2012. ÉVI I. TÖRVÉNY A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL*...4 ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK...4 I. FEJEZET BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK...4 1. A törvény célja...4 2. A törvény hatálya...4

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ 1952. ÉVI III. TÖRVÉNY A POLGÁRI PERRENDTARTÁSRÓL ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I.

TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ 1952. ÉVI III. TÖRVÉNY A POLGÁRI PERRENDTARTÁSRÓL ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I. TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ...3 1952. ÉVI III. TÖRVÉNY A POLGÁRI PERRENDTARTÁSRÓL...4 ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK...4 I. Fejezet Alapvető elvek...4 A törvény célja...4 A bíróság feladatai a polgári perben...5

Részletesebben

Polgári eljárásjog I-II. Kommentár a gyakorlat számára - Harmadik kiadás (szerk. Petrik Ferenc) RÉSZ

Polgári eljárásjog I-II. Kommentár a gyakorlat számára - Harmadik kiadás (szerk. Petrik Ferenc) RÉSZ Polgári eljárásjog I-II. Kommentár a gyakorlat számára - Harmadik kiadás (szerk. Petrik Ferenc) RÉSZ ELSŐ RÉSZ ALAPVETÉSEK I. FEJEZET A TÖRVÉNY HATÁLYA ÉS AZ ALAPELVEK 1-6. SZERZŐ MÁSODIK RÉSZ ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Választójogosultság. Kötelező irodalom: Előadásvázlat ( Kijelölt joganyag (ld. az előadásvázlat végén)

Választójogosultság. Kötelező irodalom: Előadásvázlat (  Kijelölt joganyag (ld. az előadásvázlat végén) Választójogosultság Kötelező irodalom: Előadásvázlat (http://alkjog.elte.hu/?page_id=3491) Kijelölt joganyag (ld. az előadásvázlat végén) 2017. november 20. ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszék Lukonits Ádám,

Részletesebben

Székelyföld területi autonómiája

Székelyföld területi autonómiája Márton János Székelyföld területi autonómiája Koncepciók és esélyek 1. Bevezetõ A 2003-as év eseményei közel tízéves hallgatás után újra terítékre hozták a romániai magyar közösség autonómiájának kérdését.

Részletesebben

Az Orbán kormány három helyszínen elıadott öszödi beszéde Szabad Magyarok Híradója 2010. június 4. http://szksz.com

Az Orbán kormány három helyszínen elıadott öszödi beszéde Szabad Magyarok Híradója 2010. június 4. http://szksz.com Az Orbán kormány három helyszínen elıadott öszödi beszéde Szabad Magyarok Híradója 2010. június 4. http://szksz.com Adjon a Magyarok Istene jó napot, jó hetet, jó hónapot és jó éveket minden szabad magyarnak,

Részletesebben

Magyarország jelképeirıl l és ünnepeirıl szóló 3. fıtörvény

Magyarország jelképeirıl l és ünnepeirıl szóló 3. fıtörvény Magyarország jelképeirıl l és ünnepeirıl szóló 3. fıtörvény - 2 - Magyarország jelképeirıl és ünnepeirıl szóló 3. fıtörvény tartalomjegyzéke I. szakasz Általános rendelkezés. 3. oldal 1. II. szakasz Magyarország

Részletesebben

20. SZÁZADI MAGYAR TÖRTÉNELEM

20. SZÁZADI MAGYAR TÖRTÉNELEM 20. SZÁZADI MAGYAR TÖRTÉNELEM 1900-1994 Egyetemi tankönyv / Második, bővített kiadás Szerkesztők PÖLÖSKEI FERENC, GERGELY JENŐ, IZSÁK LAJOS Korona Kiadó, Budapest, 1997 TARTALOM I. A KIEGYEZÉS VÁLSÁGJELEI

Részletesebben

A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G H I V A T A L O S L A P J A

A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G H I V A T A L O S L A P J A A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G H I V A T A L O S L A P J A Budapest, 2003. június 8., vasárnap 65. szám Tisztelt Olvasó! Egy darabka történelmet tart kezében. A Magyar Közlöny ünnepi száma a magyar

Részletesebben

TÖRTÉNELEM 5-7. Kulcsfogalmak tanítása és gyakorlása

TÖRTÉNELEM 5-7. Kulcsfogalmak tanítása és gyakorlása A Nemzeti Alaptantervhez illeszkedő tankönyv-, taneszköz-, és Nemzeti Közoktatási Portál fejlesztése TÁMOP-3.1.2-B/13-2013-0001 TÖRTÉNELEM 5-7. Kulcsfogalmak tanítása és gyakorlása 2015. február 26. történelmi

Részletesebben

Jelentés. a nemzeti és etnikai kisebbségi általános iskolai nevelés-oktatás helyzetérıl

Jelentés. a nemzeti és etnikai kisebbségi általános iskolai nevelés-oktatás helyzetérıl NEMZETI ÉS ETNIKAI KISEBBSÉGI JOGOK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA H-1051 Budapest, Nádor u. 22. www.kisebbsegiombudsman.hu Iktatószám: NEK-411/2011. Jelentés a nemzeti és etnikai kisebbségi általános iskolai nevelés-oktatás

Részletesebben

A közvetlen demokrácia és intézményei előadásvázlat 2015. április 23.

A közvetlen demokrácia és intézményei előadásvázlat 2015. április 23. A közvetlen demokrácia és intézményei előadásvázlat 2015. április 23. Alapfogalmak. A képviseleti és a közvetlen hatalomgyakorlás viszonya - a közvetlen hatalomgyakorlás intézményei o népszavazás: döntéshozatal

Részletesebben

MEGFELELÉSI TÁBLÁZATOK ( 1 )

MEGFELELÉSI TÁBLÁZATOK ( 1 ) 2008.5.9. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 115/361 MEGFELELÉSI TÁBLÁZATOK ( 1 ) Az Európai Unióról szóló szerződés Korábbi számozás az Európai Unióról szóló Új számozás az Európai Unióról szóló I.

Részletesebben

A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL SZÓLÓ ÉVI I. TÖRVÉNY KOMMENTÁRJA

A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL SZÓLÓ ÉVI I. TÖRVÉNY KOMMENTÁRJA A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL SZÓLÓ 2012. ÉVI I. TÖRVÉNY KOMMENTÁRJA TARTALOMJEGYZÉK ELSŐ RÉSZ 13 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I. FEJEZET (1. 13. ) 13 BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1. A törvény célja 13 2. A törvény hatálya

Részletesebben

Eszmei (ideológiai) paradigmaváltás

Eszmei (ideológiai) paradigmaváltás Eszmei (ideológiai) paradigmaváltás A Szent Korona Értékrend és nem a Szent Korona Tan lép a piaci fundamentalizmus helyére Történelmi és történeti alkotmány közötti különbség Miért Szent Korona Értékrend

Részletesebben

elérhetősége: 1037 Budapest, Csillaghegyi út 25. postacím: 1300 Budapest, Pf.: 152., tel: 437-43-00, fax: 437-02-85

elérhetősége: 1037 Budapest, Csillaghegyi út 25. postacím: 1300 Budapest, Pf.: 152., tel: 437-43-00, fax: 437-02-85 Tisztelt Ügyfelek! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. CXXII. törvény rendelkezései alapján az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal és Vám- és Pénzügyőrség összeolvadásával

Részletesebben

A magyar kormány és az ő alaptörvénye

A magyar kormány és az ő alaptörvénye A magyar kormány és az ő alaptörvénye 2013. június 28. A Velencei Bizottság szakértői által készített vélemény 1 az Alaptörvény negyedik módosításáról pontosan rámutat arra, hogy a magyar Kormány az alkotmányt

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK EL SZÓ...7 GYAKRABBAN HASZNÁLT RÖVIDÍTÉSEK...8 1990. ÉVI XCIII. TÖRVÉNY AZ ILLETÉKEKR L...9

TARTALOMJEGYZÉK EL SZÓ...7 GYAKRABBAN HASZNÁLT RÖVIDÍTÉSEK...8 1990. ÉVI XCIII. TÖRVÉNY AZ ILLETÉKEKR L...9 TARTALOMJEGYZÉK EL SZÓ...7 GYAKRABBAN HASZNÁLT RÖVIDÍTÉSEK...8 1990. ÉVI XCIII. TÖRVÉNY AZ ILLETÉKEKR L...9 ELS RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK...10 I. Fejezet Az illetékekre vonatkozó általános rendelkezések...10

Részletesebben

A Szent Korona Értékrend bevezetésének M U N K A T E R V E

A Szent Korona Értékrend bevezetésének M U N K A T E R V E A Szent Korona Értékrend bevezetésének M U N K A T E R V E (a Választási fıtörvény ideiglenes végrehajtási utasítása) Ez a munkaterv azoknak a szabad magyaroknak a tettein keresztül valósul meg, akik elfogadják

Részletesebben

Társadalomismeret és jelenismeret

Társadalomismeret és jelenismeret Társadalomismeret és jelenismeret I. A társadalmi szabályok ( 2 ): 1. Ismertesse a társadalmi együttélés alapvető szabályait, eredetüket és rendeltetésüket! 2. Mutassa be a hagyomány szerepét a társadalom

Részletesebben

A legfontosabb állami szervek

A legfontosabb állami szervek A legfontosabb állami szervek Az Országgyűlés 2012-től: Alaptörvény 1. cikk Házszabály Az Országgyűlés Magyarország legfelsőbb (államhatalmi és) népképviseleti szerve. Biztosítja a társadalom alkotmányos

Részletesebben

NBI/B Nıi Keleti csoport bajnokság 2010-2011. évi sorsolása info@worldhandball.com

NBI/B Nıi Keleti csoport bajnokság 2010-2011. évi sorsolása info@worldhandball.com Sorszám: Csapat NBI/B Keleti csoport Nıi 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. I. Forduló szeptember 12. II. Forduló szeptember 19. III. Forduló október 3. IV. Forduló október 10. www.worldhandball.com

Részletesebben

Jegyzőkönyv az ír népnek a Lisszaboni Szerződéssel kapcsolatos aggályairól

Jegyzőkönyv az ír népnek a Lisszaboni Szerződéssel kapcsolatos aggályairól 1796 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 24 Protokoll in ungarischer Sprachfassung (Normativer Teil) 1 von 10 A TAGÁLLAMOK KORMÁNYAI KÉPVISELŐINEK KONFERENCIÁJA Brüsszel, 2012. május 14. (OR. en) CIG

Részletesebben

A BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA KOLLÉGIUMI HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERE

A BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA KOLLÉGIUMI HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERE 1. verzió A Budapesti Műszaki Főiskola Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 10. függelék 3. melléklet A BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA KOLLÉGIUMI HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERE

Részletesebben

Tájékoztató és Tematika MAGYAR ALKOTMÁNYJOG c. tantárgyból. LEVELEZŐ MUNKAREND részére. 2012 tavaszi szemeszter

Tájékoztató és Tematika MAGYAR ALKOTMÁNYJOG c. tantárgyból. LEVELEZŐ MUNKAREND részére. 2012 tavaszi szemeszter Nemzeti Közszolgálat Egyetem Rendészettudományi Kar Alkotmányjogi és Közigazgatási Jogi Tanszék Tájékoztató és Tematika MAGYAR ALKOTMÁNYJOG c. tantárgyból LEVELEZŐ MUNKAREND részére 2012 tavaszi szemeszter

Részletesebben

KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK Bánlaki Ildikó 2009/2010/2015

KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK Bánlaki Ildikó 2009/2010/2015 KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK Bánlaki Ildikó 2009/2010/2015 KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK kormányfő miniszterelnök államfő Mi a köztársasági elnök kifejezés megfelelője? MONARCHIA KÖZTÁRSASÁG császár király cár sah köztársasági

Részletesebben

NEMZETI ERİFORRÁS MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETI ERİFORRÁS MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETI ERİFORRÁS MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1356-06/3 Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység idıtartama: 45 perc A 20/2007. (V. 21.) SZMM

Részletesebben

Alap Község Önkormányzata Képviselı-testületének. 13/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelete. a civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjérıl

Alap Község Önkormányzata Képviselı-testületének. 13/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelete. a civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjérıl Alap Község Önkormányzata Képviselı-testületének 13/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelete a civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjérıl Alap Község Önkormányzata Képviselı-testülete a Magyar

Részletesebben

Szivárvány Baptista Gimnázium, Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény

Szivárvány Baptista Gimnázium, Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény A Szivárvány Baptista Gimnázium, Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Elfogadta a az Intézmény NEVELŐTESTÜLETE 2014.

Részletesebben

Miért konföderativitást megengedı szabadság és miért nem föderatív függıség?

Miért konföderativitást megengedı szabadság és miért nem föderatív függıség? Miért konföderativitást megengedı szabadság és miért nem föderatív függıség? A Lisszaboni Szerzıdésben megfogalmazott neoliberális diktátum és a Szent Korona Értékrend szabadság-ırzı intézkedéseinek összehasonlítása

Részletesebben

Ipar. Szent Korona Értékrend

Ipar. Szent Korona Értékrend Ipar Az ipar anyagi kincseink embert szolgáló átalakítása, vagy környezetromboló szakbarbarizmus? Úgy használjuk, hogy megmaradjon, vagy úgy, hogy felégetjük a jövıt? Miért? Mit? Hogyan? Az EU belsı piaca

Részletesebben

A helyi közművelődési rendelet

A helyi közművelődési rendelet A helyi közművelődési rendelet 2010. május 4. Jogszabályi háttér 1990. évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról 1991. évi XX. törvény (hatásköri tv.)þ 1997. évi CXL. törvény a muzeális intézményekről...

Részletesebben

3. A Ve a helyébe a következő rendelkezés lép : 130. (1) Az Országos Választási Bizottságnak az aláírásgyűjtő ív, illetőleg a konkrét kérdés hi

3. A Ve a helyébe a következő rendelkezés lép : 130. (1) Az Országos Választási Bizottságnak az aláírásgyűjtő ív, illetőleg a konkrét kérdés hi .th /z ;W 200 7 APR 16. ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ KÉPVISELŐI ÖNÁLLÓ INDÍTVÁNY 2007. évi... törvény a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény módosításáról 1. A választási eljárásról szóló 1997.

Részletesebben

Ahol a katonai és gazdasági tisztességtelenség véget ér, ott kezdıdik a politikai tisztességtelenség

Ahol a katonai és gazdasági tisztességtelenség véget ér, ott kezdıdik a politikai tisztességtelenség Ahol a katonai és gazdasági tisztességtelenség véget ér, ott kezdıdik a politikai tisztességtelenség Churchill azt mondta: Ahol a tisztesség véget ér, ott kezdıdik a politika. Az utóbbi napok kiegészítették

Részletesebben

II. TÉMA. A közigazgatás működésének követelményrendszere (TK 69 76)

II. TÉMA. A közigazgatás működésének követelményrendszere (TK 69 76) 1 II. TÉMA A közigazgatás működésének követelményrendszere (TK 69 76) A közigazgatás közérdekű tevékenységét különböző alapelvek jellemzik. Ezek nem jogági alapelvek vagy csak bizonyos fokig azok. Így

Részletesebben

Platón Párt EU Program VAN ERÉNY! Európainak maradni

Platón Párt EU Program VAN ERÉNY! Európainak maradni Európainak maradni Európa a jogállamiság és a demokrácia bölcsője. Ezek sírjává is válhat néhány erénytelen politikusbűnöző örömére. Rajtunk múlik. Hitler ámokfutása után az Európai Unió hat alapértékre

Részletesebben

.../2009. ( ) számú önkormányzati rendelete. a Budapesti Ifjúsági Tanács létrehozásáról

.../2009. ( ) számú önkormányzati rendelete. a Budapesti Ifjúsági Tanács létrehozásáról Budapest Fıváros Közgyőlésének.../2009. ( ) számú önkormányzati rendelete a Budapesti Ifjúsági Tanács létrehozásáról A Fıvárosi Közgyőlés a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. (1),

Részletesebben

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA. H/11435. számú. országgyőlési határozati javaslat

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA. H/11435. számú. országgyőlési határozati javaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA H/11435. számú országgyőlési határozati javaslat a Magyar Köztársaság és Szerbia és Montenegró között a Magyar Köztársaságban élı szerb kisebbség és a Szerbia és Montenegróban

Részletesebben

Az Állami Számvevıszék helye és szerepe a közpénzek ellenırzésében

Az Állami Számvevıszék helye és szerepe a közpénzek ellenırzésében Az Állami Számvevıszék helye és szerepe a közpénzek ellenırzésében dr. Metka Bernadett 2 3 I. Az ÁSZ helye és szerepe - mi is az az ÁSZ? - történelmi elızmények, történelmi és jogi háttér - elhatárolás

Részletesebben

ÉVFOLYAMDOLGOZAT. A h o n v é d e l mi k ö t e l e z e t t s é g a l k o t má n yjogi p r o b l é má i

ÉVFOLYAMDOLGOZAT. A h o n v é d e l mi k ö t e l e z e t t s é g a l k o t má n yjogi p r o b l é má i SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM Állam- és Jogtudományi Kar Szeged ÉVFOLYAMDOLGOZAT A h o n v é d e l mi k ö t e l e z e t t s é g a l k o t má n yjogi p r o b l é má i Konzulens: Dr. Tóth Károly Egyetemi Docens

Részletesebben

Tahitótfalu Község Önkormányzat Képviselőtestülete 22/2000. (XII.08.) sz. rendelete a közművelődésről I. RÉSZ. Általános rendelkezések.

Tahitótfalu Község Önkormányzat Képviselőtestülete 22/2000. (XII.08.) sz. rendelete a közművelődésről I. RÉSZ. Általános rendelkezések. Tahitótfalu Község Önkormányzat Képviselőtestülete 22/2000. (XII.08.) sz. rendelete a közművelődésről Tahitótfalu Község Önkormányzat Képviselőtestülete (a továbbiakban: Önkormányzat) a kulturális javak

Részletesebben

A romániai Székelyföld autonómia statútuma Preambulum

A romániai Székelyföld autonómia statútuma Preambulum Tervezet A romániai Székelyföld autonómia statútuma Preambulum Figyelembe véve a helyi autonómia, a decentralizáció és a közszolgáltatások dekoncentrációjának alkotmányos elvét; Elismerve azt, hogy a romániai

Részletesebben

Büntetőeljárási jog Király, Tibor

Büntetőeljárási jog Király, Tibor Büntetőeljárási jog Király, Tibor Büntetőeljárási jog Király, Tibor Publication date 2003-03-31 Szerzői jog 2003-03-31 Tibor, Király; Katalin, Holé; László, Pusztai Kivonat A kötet a büntetőeljárási törvényt

Részletesebben

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK HU 2011.8.27. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 222/1 II (Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK A BIZOTTSÁG 842/2011/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE 2011. augusztus 19. a közbeszerzési hirdetmények közzétételére

Részletesebben

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELİK RÉSZÉRE

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELİK RÉSZÉRE EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Jogi Bizottság 15.10.2010 KÖZLEMÉNY A KÉPVISELİK RÉSZÉRE (17/2010) Tárgy: Az Osztrák Köztársaság Szövetségi Tanácsának (Bundesrat) indokolással ellátott véleménye a harmadik

Részletesebben

ANDREETTI KÁROLY ÁLTALÁNOS ÉS MŐVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM II. KÖTET

ANDREETTI KÁROLY ÁLTALÁNOS ÉS MŐVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM II. KÖTET ANDREETTI KÁROLY ÁLTALÁNOS ÉS MŐVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM II. KÖTET H E L Y I T A N T E R V TARTALOM II. KÖTET H E L Y I T A N T E R V... 3 I. AZ EGYES ÉVFOLYAMOKON TANÍTOTT TANTÁRGYAK, KÖTELEZİ

Részletesebben

A költségvetésről (Videolevél címe: http://www.youtube.com/watch?v=hooc5_he_qq)

A költségvetésről (Videolevél címe: http://www.youtube.com/watch?v=hooc5_he_qq) A költségvetésről (Videolevél címe: http://www.youtube.com/watch?v=hooc5_he_qq) A parlamenti költségvetési vita minden évben úgy zajlik, hogy a kormány előterjeszti az általa képviselt társadalmi csoport

Részletesebben

A Munkaügyi Közvetítıi és Döntıbírói Szolgálat Szervezeti, Mőködési és Eljárási Szabályzata

A Munkaügyi Közvetítıi és Döntıbírói Szolgálat Szervezeti, Mőködési és Eljárási Szabályzata A Munkaügyi Közvetítıi és Döntıbírói Szolgálat Szervezeti, Mőködési és Eljárási Szabályzata (az Országos Érdekegyeztetı Tanács 2008. július 04. jóváhagyta) 1. / A szervezet megnevezése: Munkaügyi Közvetítıi

Részletesebben

Alkotmányjog. előadó: dr. Szalai András

Alkotmányjog. előadó: dr. Szalai András Alkotmányjog előadó: dr. Szalai András 1 A jog fogalma, a magyar jogrendszer tagozódása KÖZJOG MAGÁNJOG Alkotmány, Alaptörvény az alkotmány fogalma és típusai az 1949. évi XX. törvény Alaptörvény jellemzői

Részletesebben

keretében szerepl modulokban (Gimnázium 9 12. évfolyam) megfogalmazott követelmények

keretében szerepl modulokban (Gimnázium 9 12. évfolyam) megfogalmazott követelmények 12.1 Alapvet állampolgári ismeretek Követelmények Az emberi jogok ismerete és a jogegyenl ség elvének bemutatása. Az állampolgári jogok és kötelességek. A szociális piacgazdaság jellemz i. A Kerettanterv

Részletesebben

A NYÍREGYHÁZI FİISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A NYÍREGYHÁZI FİISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATA A NYÍREGYHÁZI FİISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATA TARTALOMJEGYZÉK I. Általános rendelkezések 3 II. A mőködés rendje 8 III. A pedagógiai munka

Részletesebben

BÍBORKA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ÉS SZAKISKOLA

BÍBORKA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ÉS SZAKISKOLA 1. számú melléklet: Esélyegyenlıségi Terv Az egyenlı bánásmódról és az esélyegyenlıség elımozdításáról szóló 2003. évi CXXV. Törvény alapelvi szinten rögzíti, hogy minden ember elidegeníthetetlen joga,

Részletesebben

Fidesz Magyar Polgári Szövetség Képviselőcsoportja. Kereszténydemokrata Néppárt 1 S% T/... számú törvényjavasla t

Fidesz Magyar Polgári Szövetség Képviselőcsoportja. Kereszténydemokrata Néppárt 1 S% T/... számú törvényjavasla t Fidesz Magyar Polgári Szövetség Képviselőcsoportja Képviselőcsoportja 1 S% É e :Zola MM 19. a T/... számú törvényjavasla t a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételr ől Előterjesztő : Budapest, 2010.

Részletesebben

Tájékoztató és Tematika MAGYAR ALKOTMÁNYJOG c. tantárgyból nappali és levelező hallgatóknak 2011 tavaszi szemeszter

Tájékoztató és Tematika MAGYAR ALKOTMÁNYJOG c. tantárgyból nappali és levelező hallgatóknak 2011 tavaszi szemeszter RENDŐRTISZTI FŐISKOLA Alkotmányjogi és Közigazgatási Jogi Tanszék Tájékoztató és Tematika MAGYAR ALKOTMÁNYJOG c. tantárgyból nappali és levelező hallgatóknak 2011 tavaszi szemeszter A Tájékoztató célja,

Részletesebben

A közigazgatási szakvizsga Az Európai Unió szervezete, működése és jogrendszere c. V. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2017. augusztus 01.

A közigazgatási szakvizsga Az Európai Unió szervezete, működése és jogrendszere c. V. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2017. augusztus 01. A közigazgatási szakvizsga Az Európai Unió szervezete, működése és jogrendszere c. V. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2017. augusztus 01.) Az írásbeli vizsgák részét képezik tesztfeladatok (mondat-kiegészítés,

Részletesebben

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017. (II.21.) önkormányzati rendelete az önkormányzat közművelődési feladatairól Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros

Részletesebben

AB közlöny: VII. évf. 2. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

AB közlöny: VII. évf. 2. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! 386/B/1997 AB közlöny: VII. évf. 2. szám --------------------------------------------------------------- A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Az Alkotmánybíróság jogszabályi rendelkezések alkotmányellenességének

Részletesebben

MAGYARORSZÁG ALKOTMÁNYA / ALAPTÖRVÉNYE. (2011. április 25.) ISTEN, ÁLDD MEG A MAGYART. Nemzeti Hitvallás / Nemzeti Nyilatkozat

MAGYARORSZÁG ALKOTMÁNYA / ALAPTÖRVÉNYE. (2011. április 25.) ISTEN, ÁLDD MEG A MAGYART. Nemzeti Hitvallás / Nemzeti Nyilatkozat MAGYARORSZÁG ALKOTMÁNYA / ALAPTÖRVÉNYE (2011. április 25.) ISTEN, ÁLDD MEG A MAGYART Nemzeti Hitvallás / Nemzeti Nyilatkozat Mi, a magyar nemzet tagjai, az új évezred kezdetén, felelőséggel minden magyarért,

Részletesebben

I. Nemzetközi szerzıdések a közösségi jogban. Az EU jogrendje 3. I/1. Szerzıdéskötési jogosultság

I. Nemzetközi szerzıdések a közösségi jogban. Az EU jogrendje 3. I/1. Szerzıdéskötési jogosultság I. Nemzetközi szerzıdések a közösségi jogban Az EU jogrendje 3. Nemzetközi szerzıdések Jogelvek A Közösségek (egyenként) rendelkeznek nemzetközi szerzıdéskötési képességgel. Csak az alapító Szerzıdésben

Részletesebben

AZ ORSZÁGGYŐLÉSI KÉPVISELİK MEGVÁLASZTÁSA

AZ ORSZÁGGYŐLÉSI KÉPVISELİK MEGVÁLASZTÁSA I. AZ ORSZÁGGYŐLÉSI KÉPVISELİK MEGVÁLASZTÁSA Az Országgyőlési képviselık megválasztása 11 Minden országban a választási rendszer határozza meg azt, hogy a választók szavazatai hogyan válthatók át képviselıi

Részletesebben

Összefoglaló tájékoztatás visszavonása

Összefoglaló tájékoztatás visszavonása Összefoglaló tájékoztatás visszavonása A Kbt. 113. (1) bekezdés szerinti eljárások esetében. A Közbeszerzési Hatóság honlapján történő közzétételre. I. szakasz: Ajánlatkérő I.1) Név és cím(ek) 1 (jelölje

Részletesebben

Alapvető jogok az Európai Unióban, Európai Polgárság

Alapvető jogok az Európai Unióban, Európai Polgárság Alapvető jogok az Európai Unióban, Európai Polgárság 2012. december 13. Európai integráció és emberi jogok az EGK/Euroatom és ESZAK keretében lezajló európai integráció egyértelműen gazdasági célkitűzéseket

Részletesebben

A projekt programjának és állásának ismertetése

A projekt programjának és állásának ismertetése A projekt programjának és állásának ismertetése 2013. október Vázlat A projektről Az eddigi tevékenységek A terveze6 programok 1. A projektről Az áldozatsegítésről Pályáza3 felhívás Konzorciumi partnerek

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a június 5-i plenáris ülésnap főbb eseményeiről

TÁJÉKOZTATÓ a június 5-i plenáris ülésnap főbb eseményeiről ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA TÖRVÉNYHOZÁSI IGAZGATÓSÁG TÁJÉKOZTATÁSI ÉS MÓDSZERTANI OSZTÁLY 2018 TÁJÉKOZTATÓ a 2018. június 5-i plenáris ülésnap főbb eseményeiről Tartalomjegyzék Napirend előtti felszólalás...

Részletesebben

A Kisteleki Kistérség munkaerı-piaci helyzete. (pályakezdı és tartós munkanélküliek helyzetelemzése)

A Kisteleki Kistérség munkaerı-piaci helyzete. (pályakezdı és tartós munkanélküliek helyzetelemzése) A Kisteleki Kistérség munkaerı-piaci helyzete (pályakezdı és tartós munkanélküliek helyzetelemzése) 1 Tartalomjegyzék I. Kisteleki Kistérség elhelyezkedése és népessége... 3 A népesség száma és alakulása...

Részletesebben

Az új világtörténelmi korszak paradigmája a Szent Korona II. Veled Európa, de nélküled EU! Halász József

Az új világtörténelmi korszak paradigmája a Szent Korona II. Veled Európa, de nélküled EU! Halász József Veled Európa, de nélküled EU! Halász József Az új világtörténelmi korszak paradigmája a Szent Korona II. Az iránymutató Szabadság Alkotmánya és alkalmazásának irányelvei Szent Korona Értékrend Könyvnyomtatói

Részletesebben

Sárospatak Város Jegyzıjétıl

Sárospatak Város Jegyzıjétıl Sárospatak Város Jegyzıjétıl 3950 Sárospatak, Kossuth u. 44. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/513-264 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu ELİTERJESZTÉS - a Képviselı-testületnek Sárospatak Város Polgármesteri Hivatalában

Részletesebben

Hol találjuk a évi emelt szintű szóbeli érettségi anyagát a Forrásközpontú történelem sorozat tankönyveiben?

Hol találjuk a évi emelt szintű szóbeli érettségi anyagát a Forrásközpontú történelem sorozat tankönyveiben? Hol találjuk a 2009. évi emelt szintű szóbeli érettségi anyagát a Forrásközpontú történelem sorozat tankönyveiben? A hagyományoknak megfelelően közöljük, hogy a 2009. május júniusi történelem szóbeli érettségi

Részletesebben

Tájékoztató. Akadálymentesítések megvalósításának támogatása a Duna-Mecsek Alapítvány által érintett települések területén

Tájékoztató. Akadálymentesítések megvalósításának támogatása a Duna-Mecsek Alapítvány által érintett települések területén Tájékoztató Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány mint támogatásközvetítı szervezet és az EGT & Norvég Finanszírozási Mechanizmusok által is támogatott Akadálymentesítések megvalósításának támogatása

Részletesebben

Pécs, szeptember Dr. habil. Fábián Adrián tanszékvezető egyetemi docens

Pécs, szeptember Dr. habil. Fábián Adrián tanszékvezető egyetemi docens ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK KÖZIGAZGATÁSI JOGBÓL 2016 ősz I. Tananyag Fábián Adrián: Közigazgatás-elmélet. (I, II, V, XIII, XIV, XIX, XX. fejezetek) Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs 2011 Fábián Adrián (Szerk.):

Részletesebben

A politikai függetlenség elvei és biztosítékai:

A politikai függetlenség elvei és biztosítékai: I. Általános rész: 1. A KARTAL TV a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény betartásával helyi mősorszolgáltatást végez. 2. A KARTAL TV adásainak teljes ideje heti 168 óra, átlagosan

Részletesebben

3. feladat Kép: (I.) (II.)

3. feladat Kép: (I.) (II.) 1. feladat a) B A T T H Y Á N Y K Á Z M É R b) N A G Y C E N K c) J Ó Z S E F d) K Ú R I A e) E L L E N Z É K I N Y I L A T K O Z A T f) S Z A L A Y L Á S Z L Ó g) H Ő T L E N S É G h) M A R K Ó K Á R

Részletesebben

Pécs, november Dr. Fábián Adrián tanszékvezető egyetemi docens

Pécs, november Dr. Fábián Adrián tanszékvezető egyetemi docens ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK KÖZIGAZGATÁSI JOGBÓL 2018 tavasz I. Tananyag Fábián Adrián: Közigazgatás-elmélet. (I, II, V, XIII, XIV, XIX, XX. fejezetek) Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs 2011 Fábián Adrián:

Részletesebben

Az Országgyűlés május 10-i A miniszterelnök megválasztása c. napirendi pontjának elemzése

Az Országgyűlés május 10-i A miniszterelnök megválasztása c. napirendi pontjának elemzése Az Országgyűlés 2014. május 10-i A miniszterelnök megválasztása c. napirendi pontjának elemzése A magyar törvényhozási munka folyamatos elemzésének az a célja, hogy bizonyítékokkal alátámasztva mindenki

Részletesebben

BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT NAGY LÁSZLÓ GIMNÁZIUMA, SZAKKÖZÉPISKOLÁJA, SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT NAGY LÁSZLÓ GIMNÁZIUMA, SZAKKÖZÉPISKOLÁJA, SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT NAGY LÁSZLÓ GIMNÁZIUMA, SZAKKÖZÉPISKOLÁJA, SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT TARTALOMJEGYZÉK I. Az intézmény és szervezeti tagozódása 1 II. A működés

Részletesebben

II. Köztársasági Elnökség

II. Köztársasági Elnökség II. Köztársasági Elnökség I. A célok meghatározása, felsorolása Magyarország Alaptörvényének 9. cikk (1) bekezdése rögzíti a köztársasági elnök legfőbb feladatát: Magyarország államfője a köztársasági

Részletesebben

Alkotmányjog 1 előadás október 9.

Alkotmányjog 1 előadás október 9. Alkotmányjog 1 előadás 2017. október 9. Ameddig az előző előadás eljutott a normatív jogi aktus megkülönböztetése az egyedi jogi aktustól a jogforrások (normatív jogi aktusok) rendszerezése, alapvető típusai

Részletesebben

2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről 1

2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről 1 OptiJUS Opten Kft. I 2011. évi CLXXXVII. törvény 2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről 1 2015.07.01. és 2015.09.30. között hatályos szöveg Tartalomjegyzék ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1 I. FEJEZET

Részletesebben

Közvetlen demokrácia. Kötelező irodalom: Előadásvázlat ( Kijelölt joganyag (ld. az előadásvázlat végén)

Közvetlen demokrácia. Kötelező irodalom: Előadásvázlat (  Kijelölt joganyag (ld. az előadásvázlat végén) Közvetlen demokrácia Kötelező irodalom: Előadásvázlat (http://alkjog.elte.hu/?page_id=3491) Kijelölt joganyag (ld. az előadásvázlat végén) 2017. november 27. ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszék Lukonits Ádám,

Részletesebben

A BÍRÓSÁG VÉGZÉSE (hatodik tanács) 2010. június 16.(*)

A BÍRÓSÁG VÉGZÉSE (hatodik tanács) 2010. június 16.(*) A BÍRÓSÁG VÉGZÉSE (hatodik tanács) 2010. június 16.(*) Az eljárási szabályzat 104. cikke 3. -ának első bekezdése Csatlakozás az Európai Unióhoz Szolgáltatásnyújtás szabadsága 96/71/EK irányelv A munkavállalók

Részletesebben

A KİRÖSI CSOMA SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŐVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ESÉLYEGYENLİSÉGI ÉS INTÉZKEDÉSI TERVE 2008.

A KİRÖSI CSOMA SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŐVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ESÉLYEGYENLİSÉGI ÉS INTÉZKEDÉSI TERVE 2008. A KİRÖSI CSOMA SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŐVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ESÉLYEGYENLİSÉGI ÉS INTÉZKEDÉSI TERVE 2008. Készítette: Takács Béláné admin. ig. h... Igazgató: Tamás Emília, 2008.01.31- TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

A Wesley János Lelkészképzı Fıiskola Doktori Iskolájának minıségpolitikája

A Wesley János Lelkészképzı Fıiskola Doktori Iskolájának minıségpolitikája A Wesley János Lelkészképzı Fıiskola Doktori Iskolájának minıségpolitikája A Doktori Iskola szerves része a Wesley János Lelkészképzı Fıiskolának, így annak szabályozó dokumentumai értelemszerően érvényesek

Részletesebben