Stroke-ot követő akut szak emelt fehérje igénye. Dr. Csomós Ákos egyetemi docens Semmelweis Egyetem, AITK, Budapest

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Stroke-ot követő akut szak emelt fehérje igénye. Dr. Csomós Ákos egyetemi docens Semmelweis Egyetem, AITK, Budapest"

Átírás

1 Stroke-ot követő akut szak emelt fehérje igénye Dr. Csomós Ákos egyetemi docens Semmelweis Egyetem, AITK, Budapest

2 Feed Or Ordinary Diet (FOOD): multicentrikus prospektív megfigyelő vizsgálat, 3012 beteg bevonásával és 2955 beteg utánkövetésével. 112 kórház 16 országból. Szervező: Prof Martin Dennis, Department of Clinical Neurosciences, Western General Hospital, Edinburgh, EH4 2XU, United Kingdom.

3 Randomizálás az alábbiak között: 1) Akik 30 napon belül képesek per os táplálkozni: Kórházi táplálás (n=1155) vs. kórházi táplálás és per os ivóital, 3x120 mlx1,5 kcal/ml (n=1165) 2) Akik nem tudnak 7 napig per os táplálkozni: Korai enterális táplálás (n=292) vs. késleltetett enterális táplálás (n=291) legalább 7 napig 3) Akik nem tudnak 30 napig táplálkozni és enterális tápszondát kaptak: NG tubus táplálás (n=115) vs. PEG tubus táplálás (n=117)

4 A bevont betegek jellemzői:

5 A stroke-ot követő szövődmények gyakorisága:

6

7 Az amerikai egészségbiztosító az alábbi kórházi szövődmények esetén nem téríti meg a többlet kórházi ellátás költségét: Rosenthal, NEJM, 2007;357:1573.

8 80 év feletti kórházban fekvő betegek vizsgálata. A nozokomiális fertőzések aránya 59 % volt, leggyakoribb a húgyúti fertőzés. A betegek tápláltsági állapotát a fertőzésekre csoportosítva nézték meg. RIZIKÓFAKTOROK: Életkor, alultápláltság mértéke és ápolási napok száma.

9 Az alultápláltak mortalitási rizikója: Odds-arány 2,32! ITO felvételi diagnózis szerinti mortalitás rizikó Odds-aránya: Légúti eredetű szepszis: 3,9 (1,9-8,2)

10 Az alultápláltság a stroke-on átesett betegeknél (is) rosszabb kimenetellel jár!

11 ÉLETTANI HÁTTÉR A fehérje malnutríció fokozza az agyi ischaemia vagy stroke okozta funkcionális károsodást: ATP raktárak kimerülése, membrán depolarizáció, emelkedett intracelluláris calcium, oxidatív stressz, gyulladásos válasz. A stroke okozta kórélettani kaszkádban kulcsszerepet játszó faktor a Nukleáris faktor κβ. Christman, Brain Pathol 2000;10: A fehérje malnutríció fokozza a lipopoliszacharidindukálta Nukleáris faktor κb aktivációt.

12 Az oxidatív stressz Mi ez?? Az az állapot, amikor a toxikus oxigén szabadgyökök szintje meghaladja az endogén antioxidáns védelem szintjét. Toxikus oxigén szabadgyökök KÜLSŐ OK: dohányzás, UV fény, sugárzás BELSŐ OK: ischaemia/reperfúzió, gyulladás, szepszis Endogén antioxidánsok 1.

13 Az oxigén szabadgyökök élettana Oxigén szabadgyökök normál körülmények között is képződnek: Elektron szivárgás a sejtekből Membrán lipid anyagcsere során Betegség esetén a fagociták fokozottan termelik: Cél a mikroorganizmusok elpusztítása A szervezet szisztémás gyulladása esetén azonban az egyensúly felbomlik! Direkt sejtkárosodás (sejtfehérjék oxidálása) Sejtmembrán károsodás (lipid peroxidáció) Másodlagos messenger: Nukleáris faktor κβ aktiválása 2.

14 Mi a szerepe a nukleáris faktor κβ-nak? Központi szabályozó faktor a pro-inflammatórikus gének szabályozásában, beleértve: Citokinek (TNF, IL-1, IL-6, IL-8, IL-2) Hemopoetikus növekedési faktor (GSF) Sejtadhéziós molekulák (CAM) Nitric oxid szintetáz (inos) Tartós oxidatív stressz (pl: SIRS) proinflammatórikus túlsúlyt és endotoxin aktivációt okoz. Barnes, NEJM, 1997;336:

15 MÓDSZER Állatkísérletben randomizálás után 4 hétig táplálták az egyik csoportot normál (12,5% fehérje), a másik csoportot fehárje-hiányos (2% fehérje) tápszerrel.

16 Mongolian gerbil magyarul??

17 MÓDSZER Állatkísérletben randomizálás után 4 hétig táplálták az egyik csoportot normál (12,5% fehérje), a másik csoportot fehárje-hiányos (2% fehérje) tápszerrel. A fehérje-hiányos csoport 4 hét alatt 20%-os testsúlyvesztést szenvedett el (p<0,001). Beavatkozás: 5 perces, kétoldali a. carotis communis leszorítás; VAGY álsebészeti műtét. Elektroforézis esszével mérték a nukleáris faktor κb aktivitást.

18 EREDMÉNYEK A szérum glükóz és kortizol szint nem különbözött szignifikánsan.

19 EREDMÉNYEK A fehérje-malnutríció fokozza a hippokampus Nukleáris faktor κb aktivitását műtét nélkül is!

20 A stroke-on átesett betegeknél a fehérje malnutríció rontja a másodlagos agyi ischaemiás károsodást!

21 Szemléletváltozás az intenzív terápiában Egy súlyos megbetegedés metabolikus következményei a hemodinamikai változásokkal azonos jelentőségűek, a hosszú távú prognózist pedig döntően befolyásolják. Leegyszerűsítve: rövid távon = hemodinamika hosszú távon = táplálás

22 Nincs külön hemodinamika, lélegeztetés, táplálás, mindig a mikrocirkuláció (= nutritív kapillárisok) szintjén kell gondolkozni.

23 A mikrocirkuláció

24 A megfelelő szöveti oxigenizáció érdekében A nutritív kapillárisok működéséért első körben a legtöbbet a nem-táplálási manőverekkel tudjuk tenni: a katekolamin igény csökkentése fájdalomcsillapítás törések rögzítése, műtét, szedáció volumenbevitel oxigén adása Kehlet H., Am J Surg,2002

25 Minden intenzív osztályon kezelt kritikus állapotú betegnél izomvesztés alakul ki!

26 A kritikus állapotú betegek izomdegradációja az izomtömeg-vesztés drámai, függ az állapot súlyosságtól, de független a táplálástól: a katabolizmust maximális szubsztrát bevitellel sem tudjuk megakadályozni. akinek nagyobb az izomtömege, többet és gyorsabban veszít. a folyadékretenció miatt nehezen megítélhető. antropometriai módszerek nem alkalmasak. a fehérje hasznosításához megfelelő energia bevitel is szükséges! Hoffer, Am J Clin Nutr, 2003;78:906.

27 A kritikus állapotú betegek izomdegradációja Mértéke különböző, de konvergáló adatok: Traumás beteg: az első héten 1,6 kg-ot veszít Szeptikus, shockos beteg: a vesztés napi 1,5-9% 10 nap alatt 1,5 kg proteint veszít, ennek 2/3-a vázizomzat

28 Geriátriai rehabilitációs osztályon végzett vizsgálat Franciaországban. Akut belgyógyászati és sebészeti osztályokról átvett betegek, akik életkora >80 év. Leggyakoribb felvételi diagnózisok: Légúti betegségek Szívelégtelenség Akut cerebrális történés

29 EREDMÉNYEK A nozokomiális fertőzések aránya 59 % volt, leggyakoribb a húgyúti fertőzés. A betegek tápláltsági állapotát a fertőzésekre csoportosítva nézték meg. RIZIKÓFAKTOROK: Életkor, alultápláltság mértéke és ápolási napok száma.

30 EVIDENCIÁK az ajánlások alapján

31 Mit mond a NICE ajánlás?

32 Nyelési nehezítettség Stroke-ot követő akut szakban azon betegek, akik nem tudnak biztonsággal nyelni és ezáltal a per os táplálékbevitel nem megfelelő, enterális táplálásban kell részesüljenek 2-4 héten át. A nyelési képesség felmérése szakembert kíván: Speech and Languagae Therapist = SALT. EVIDENCIASZINT: A

33 Az aspiráció veszély mértéke A nyelési nehezítettség aránya az ápolási otthonokban 60%, kórházban 12-13%. Stroke-ot követően az aspiráció veszély kockázata idővel csökken: Felvételkor: 51% A 7. napon: 27% A 6. hónapban: 6,8% 6 hónapon túl: 2,3%

34 Elegendő fehérjét tartalmaznak-e a standard enterális oldatok? NEM. A legtöbb kritikus állapotú betegnek a fehérjeszükséglete arányaiban nagyobb, mint az energiaszükséglete, ezért a standard enterális tápszerekben nem találkozik a két kívánalom. ASPEN, 2009

35 Adjak-e kombináltan enterális és parenterális táplálást? NEM, ha a beteg az enterális táplálást tolerálja és a célérték elérhető (A evidencia). IGEN, ha az ITO felvételkor protein malnutríció feltételezhető, és a beteg nem tolerálja az enterális táplálást Protein malnutríció: a súlyvesztés %-nál nagyobb, vagy a jelenlegi testsúly az ideális testsúly 90%-ánál kisebb. ESPEN, 2006

36 és honnan tudom, hogy hasznosodik-e? NEM KÖNNYŰ! Megoldás az indirekt kalorimetria lenne (lélegeztetett, hemodinamikai monitoron lévő betegeken ez ma is elérhető ) Indirekt jelek a túltáplálásra: metabolikus túlterhelés nem tudom leszoktatni a gépről acidózis, emelkedő laktát szint

37 Villet (2005): intenzíves betegek energia-deficitje a kezelés első hetében: kcal. Genton (2007): 500 betegen a kitűzött cél 90%-át csak a betegek 30%- a érte el, és azok is csak az 5. napon. a protein-bevitel is csak 70%-ot ért el. A napi kalória igény 75%-ánál kevesebb bevitel SZIGNIFIKÁNSAN RONTJA a kórházi kimenetelt!

38 Ne csak a malnutrícióra gondoljunk A 40-nél nagyobb BMI-jű betegeknek a napi fehérje igénye 2,5 g/kg/aktuális testsúly/nap. A szükséges energia %-ának biztosítása elősegíti a folyamatos testsúlycsökkenést. A testsúlycsökkenés növelheti az inzulinérzékenységet és csökkenti a kísérő betegségek rizikóját.

39 Sajnos, a kórházi táplálásra fordítható összeg sem elegendő

40 A Big Mac index A The Economist újság vetette fel 1986-ban. A vásárlói kosár egy Big Mac szendvics ennek költsége ui. függ a beszállítói áraktól. Jelenleg 120 országban elérhető. Ha az index alacsonyabb, mint a valuta átváltási arány, akkor a Big Mac alulértékelt = relatíve olcsó.

41 A Big Mac és a kórházi étkezési norma Magyarország A Big Mac ára (2013) 870 Ft ( 2,49) Kórházi étkezési norma 550 Ft ( 1,60) Anglia 2,49 4,80 = 1,00 = 3,00

42 Összefoglalás A szérumfehérje markerek (albumin, prealbumin, transferin, CRP) nem igazolják a fehérje-ellátottság megfelelő szintjét Evidenciánk van arra, hogy stroke-ot követően a fehérje malnutríció fokozza az oxidatív stressz mértékét. Gyakrabban kellene enterális szondatáplálást használnunk. Nem csak az előírt, hanem a bevitt kalóriamennyiséget is mérnünk kellene. Az alultápláltság nozokomiális infekciót okoz!

43 Köszönöm a figyelmet! I. sz. Sebészeti Klinika, 1907

Kifizetődő-e az enterális táplálás? Dr. Csomós Ákos egyetemi docens Semmelweis Egyetem, I. sz. Sebészeti Klinika, Budapest

Kifizetődő-e az enterális táplálás? Dr. Csomós Ákos egyetemi docens Semmelweis Egyetem, I. sz. Sebészeti Klinika, Budapest Kifizetődő-e az enterális táplálás? Dr. Csomós Ákos egyetemi docens Semmelweis Egyetem, I. sz. Sebészeti Klinika, Budapest Kifizetődő-e az enterális táplálás? Dr. Csomós Ákos egyetemi docens Semmelweis

Részletesebben

Táplálási végpontok: még mindig csak hiedelmek? Dr. Molnár Csilla DE-OEC AITT

Táplálási végpontok: még mindig csak hiedelmek? Dr. Molnár Csilla DE-OEC AITT Táplálási végpontok: még mindig csak hiedelmek? Dr. Molnár Csilla DE-OEC AITT Malnutríciós ördögi kör szepszisben Súlyos szövıdmények pl.pneumonia Csökkent táplálkozás és energiafelvétel Tovább csökkenı

Részletesebben

Tápanyag- és energiaszükséglet kiszámítása Iski Éva, Horváth Attila Dusán, Klinikai táplálási tanácsadók (dietetikusok)

Tápanyag- és energiaszükséglet kiszámítása Iski Éva, Horváth Attila Dusán, Klinikai táplálási tanácsadók (dietetikusok) Tápanyag- és energiaszükséglet kiszámítása Iski Éva, Horváth Attila Dusán, Klinikai táplálási tanácsadók (dietetikusok) Faktorok befolyásolják az energia igényt alapanyagcsere a testhőmérséklet fenntartása

Részletesebben

Cukor-anyagcsere és tápláltsági eltérések a stroke-os betegekben. Táplálás terápia.

Cukor-anyagcsere és tápláltsági eltérések a stroke-os betegekben. Táplálás terápia. Cukor-anyagcsere és tápláltsági eltérések a stroke-os betegekben. Táplálás terápia. Dr. Futó Judit Szent Imre PTE Oktató Kh., Budapest NUTRICIA MESTERKURZUS Mátraháza, 2013. MÁJUS 30-31. Vázlat Ischemiás

Részletesebben

Táplálásterápia bevezetése kórházunkban. Bozóné Kegyes Réka dietetikus Szt. Lukács Eü. Non-profit Kft. Dombóvár

Táplálásterápia bevezetése kórházunkban. Bozóné Kegyes Réka dietetikus Szt. Lukács Eü. Non-profit Kft. Dombóvár Táplálásterápia bevezetése kórházunkban Bozóné Kegyes Réka dietetikus Szt. Lukács Eü. Non-profit Kft. Dombóvár Európa Tanácsi határozat 2003. november 12. Elfogadhatatlan az alultáplált betegek száma Európa

Részletesebben

"Surviving Sepsis Campaign" irányelv: reszuszcitációs protokollok NEM kellenek

Surviving Sepsis Campaign irányelv: reszuszcitációs protokollok NEM kellenek "Surviving Sepsis Campaign" irányelv: reszuszcitációs protokollok NEM kellenek Dr. Csomós Ákos egyetemi docens Semmelweis Egyetem, AITK, Budapest Az ellenfél: Prof. Rudas László, Szeged A vizsgálat célja:

Részletesebben

A betegséghez kapcsolódó malnutríció, a tápláltsági állapot jelentősége, felmérésének lehetősége, hazai és európai helyzetkép

A betegséghez kapcsolódó malnutríció, a tápláltsági állapot jelentősége, felmérésének lehetősége, hazai és európai helyzetkép A betegséghez kapcsolódó malnutríció, a tápláltsági állapot jelentősége, felmérésének lehetősége, hazai és európai helyzetkép Dr. Jobbágy Lajos Szent Pantaleon Kórház Dunaújváros, Központi Intenzív és

Részletesebben

Amputált betegek roborálása,avagy mi történik a műtéttől a rehabilitáció végéig

Amputált betegek roborálása,avagy mi történik a műtéttől a rehabilitáció végéig Amputált betegek roborálása,avagy mi történik a műtéttől a rehabilitáció végéig Horváth Ágota, Markovics Petra Szent Pantaleon Kórház- Rendelőintézet, Dunaújváros Mátraháza, 2018.11.10. AMPUTÁCIÓKRÓL ÁTLATÁBAN

Részletesebben

ANOREXIA, CACHEXIA (HANDOUT) SZEKANECZ ÉVA M.D. Ph.D. DE ÁOK Onkológiai Intézet

ANOREXIA, CACHEXIA (HANDOUT) SZEKANECZ ÉVA M.D. Ph.D. DE ÁOK Onkológiai Intézet ANOREXIA, CACHEXIA (HANDOUT) SZEKANECZ ÉVA M.D. Ph.D. DE ÁOK Onkológiai Intézet DEFINÍCIÓK CACHEXIA Kakos = Bad Hexis = Condition Hippocrates ANOREXIA = az étel utáni csökkent vágy Tünetei: húsundor hányás/hányinger

Részletesebben

ESPEN beszámoló Dr. Boros Kriszta Katinka PhD hallgató Témavezető: Dr. Veres Gábor, egyetemi tanár I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, Semmelweis

ESPEN beszámoló Dr. Boros Kriszta Katinka PhD hallgató Témavezető: Dr. Veres Gábor, egyetemi tanár I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, Semmelweis ESPEN beszámoló Dr. Boros Kriszta Katinka PhD hallgató Témavezető: Dr. Veres Gábor, egyetemi tanár I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, Semmelweis Egyetem, Budapest Magyar Mesterséges Táplálási Társaság

Részletesebben

IBD (táplálás)terápiája, a szarkopénia fennállásának függvényében

IBD (táplálás)terápiája, a szarkopénia fennállásának függvényében IBD (táplálás)terápiája, a szarkopénia fennállásának függvényében Miheller Pál 1 Molnár Andrea 2, Piri Zsolt 1, Katona Balázs 1, Farkas Klaudia 3, Kui Róbert 4, Molnár Tamás 3, Csontos Ágnes Anna 1 1 Semmelweis

Részletesebben

Miskolci klinikai táplálási team működése. Készítették Majorosné Harnos Judit dietetikus Baloghné Orosz Judit OKJ ápoló

Miskolci klinikai táplálási team működése. Készítették Majorosné Harnos Judit dietetikus Baloghné Orosz Judit OKJ ápoló Miskolci klinikai táplálási team működése Készítették Majorosné Harnos Judit dietetikus Baloghné Orosz Judit OKJ ápoló MMTT 2015 Klinikai Táplálási Mobil Team TÁMOP 6.2.4. pályázat eredménye Miskolc B-A-Z

Részletesebben

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Gadó Klára Semmelweis Egyetem, I.sz. Belgyógyászati Klinika Antifoszfolipid szindróma Artériás és vénás thrombosis Habituális vetélés apl antitest jelenléte Mi

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 0 /0. tanévre Csecsemő és gyermekápoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 3 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

A szív és vázizom megbetegedések laboratóriumi diagnózisa. Dr. Miseta Attila Laboratórimi Medicina Inézet, 4624 Pécs, Ifjúság u. 13.

A szív és vázizom megbetegedések laboratóriumi diagnózisa. Dr. Miseta Attila Laboratórimi Medicina Inézet, 4624 Pécs, Ifjúság u. 13. A szív és vázizom megbetegedések laboratóriumi diagnózisa Dr. Miseta Attila Laboratórimi Medicina Inézet, 4624 Pécs, Ifjúság u. 13. Bevezetés Tárgykörök: szív infarktus, szív elégtelenség, kockázati tényezők

Részletesebben

Onkológiai betegek táplálásterápiájának alapelvei Kórházi és közforgalmú gyógyszerészek feladatai I. rész

Onkológiai betegek táplálásterápiájának alapelvei Kórházi és közforgalmú gyógyszerészek feladatai I. rész Onkológiai betegek táplálásterápiájának alapelvei Kórházi és közforgalmú gyógyszerészek feladatai I. rész Bodó Gabriella B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Gyógyszerészet, gyógyszerellátás

Részletesebben

Tudományos információk a klinikai táplálás tárgykörébõl

Tudományos információk a klinikai táplálás tárgykörébõl Tudományos információk a klinikai táplálás tárgykörébõl Fresenius Kabi INFO X./35. 2008. Tisztelt Kollégák! Az egészségügy turbulenciái, az egyre átláthatatlanabb szakirodalom, az idõhiány rákényszerít

Részletesebben

VARGA PÉTER EMLÉKELŐADÁS 2015. Tamási Péter Péterfy Sándor utcai Kórház Központi Intenzív Osztály

VARGA PÉTER EMLÉKELŐADÁS 2015. Tamási Péter Péterfy Sándor utcai Kórház Központi Intenzív Osztály VARGA PÉTER EMLÉKELŐADÁS 2015 Tamási Péter Péterfy Sándor utcai Kórház Központi Intenzív Osztály Gondolatok a kritikus állapotú betegek táplálásáról (még mindig) több a kérdés, mint a válasz Kit kell

Részletesebben

Mi az az ARDS? Dr. Csomós Ákos egyetemi docens Semmelweis Egyetem, AITK, Budapest. SZINT, Szeged 2013.

Mi az az ARDS? Dr. Csomós Ákos egyetemi docens Semmelweis Egyetem, AITK, Budapest. SZINT, Szeged 2013. Mi az az ARDS? Dr. Csomós Ákos egyetemi docens Semmelweis Egyetem, AITK, Budapest Esetismertetés a múlt hétről 73 éves férfi, pénteken este kocsmából kisétálva autó ütötte el. Felvételkor GCS 13 ( aztán

Részletesebben

Kérdésfelvetések: Mekkora testtömegvesztés befolyásolja a terápia hatékonyságát? Mekkora testtömegvesztés befolyásolja a terápia sikerét?

Kérdésfelvetések: Mekkora testtömegvesztés befolyásolja a terápia hatékonyságát? Mekkora testtömegvesztés befolyásolja a terápia sikerét? Sok vagy kevés? Kérdésfelvetések: Mekkora testtömegvesztés befolyásolja a terápia hatékonyságát? Mekkora testtömegvesztés befolyásolja a terápia sikerét? MIKOR KEZDJÜK EL A TÁPLÁLÁSTERÁPIÁT? MI A FELADATUNK?

Részletesebben

OTKA Zárójelentés. I. Ösztrogén receptor α génpolimorfizmusok vizsgálata ischaemiás stroke-ban

OTKA Zárójelentés. I. Ösztrogén receptor α génpolimorfizmusok vizsgálata ischaemiás stroke-ban OTKA Zárójelentés A téma megnevezése: Az ösztrogén receptor gén polimorfizmus és a lipoproteinek, valamint egyes alvadási tényezők kapcsolata. Az ösztrogén receptor gén polimorfizmus szerepe a cardiovascularis

Részletesebben

Hiperbár oxigénkezelés a toxikológiában. dr. Ágoston Viktor Antal Péterfy Sándor utcai Kórház Toxikológia

Hiperbár oxigénkezelés a toxikológiában. dr. Ágoston Viktor Antal Péterfy Sándor utcai Kórház Toxikológia Hiperbár oxigénkezelés a toxikológiában dr. Ágoston Viktor Antal Péterfy Sándor utcai Kórház Toxikológia physiological effects of carbon monoxide could be mitigated considerably by increasing the partial

Részletesebben

A sepsis pathophysiologiája. Dr. Fülesdi Béla DEOEC AITT

A sepsis pathophysiologiája. Dr. Fülesdi Béla DEOEC AITT A sepsis pathophysiologiája Dr. Fülesdi Béla DEOEC AITT SIRS és sepsis SIRS ha az alábbi tünetek közül 2 fennáll: Láz vagy hypothermia: a maghőmérséklet 38 C, vagy 36 C Tachypnoe: a légzésszám 20/ perc,

Részletesebben

A táplálkozás menedzselése a rehabilitáció során

A táplálkozás menedzselése a rehabilitáció során dr. Tóth István Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, Mozgásszervi Rehabilitáció II., Szikszó A táplálkozás menedzselése a rehabilitáció során ORFMMT XXXII. Vándorgyűlés, 2013.,Miskolc

Részletesebben

A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI

A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI Dr. Páll Dénes egyetemi docens Debreceni Egyetem OEC Belgyógyászati Intézet A HYPERTONIA SZÖVŐDMÉNYEI Stroke (agykárosodás) Szívizom infarktus

Részletesebben

Táplálásterápia rehabilitáció alatt. Kovácsné Harman Katalin területi vezető, dietetikus

Táplálásterápia rehabilitáció alatt. Kovácsné Harman Katalin területi vezető, dietetikus Táplálásterápia rehabilitáció alatt Kovácsné Harman Katalin területi vezető, dietetikus Rehabilitáció szükséges Betegségek után Cardio-vascularis betegségek Neuro-muscularis betegségek stb. Műtétek után

Részletesebben

Az albumin használata kritikus állapotú betegekben: szempontok és evidenciák. Madách Krisztina

Az albumin használata kritikus állapotú betegekben: szempontok és evidenciák. Madách Krisztina Az albumin használata kritikus állapotú betegekben: szempontok és evidenciák Madách Krisztina A 77 éves saga folytatódik Madách Krisztina Az albumin 1940- től van kereskedelmi forgalomban. Használata az

Részletesebben

A prokalcitonin prognosztikai értéke

A prokalcitonin prognosztikai értéke A prokalcitonin prognosztikai értéke az első 24 órában Dr. Tánczos Krisztián SZTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Carlet et al. Antimicrobial Resistance and Infection Control 2012, 1:11 Carlet

Részletesebben

A COPD keringésre kifejtett hatásai

A COPD keringésre kifejtett hatásai A COPD keringésre kifejtett hatásai Dr. Habil. Varga János Tamás Országos Korányi Pulmonológiai Intézet MTT Továbbképzés 2019 2019. január 25. A FEV1 csökkenés következményei Young R 2008 COPD-cluster

Részletesebben

Ap A p p e p n e d n i d x i

Ap A p p e p n e d n i d x i Appendix Infectio RA-ban GilesJT, Bartlett, SJ, Gelber AC, et al. Tumor necrosis factor inhibitor therapy and risk of serious postoperative orthopedic infection in rheumatoid arthritis. Arthritis Rheum.

Részletesebben

Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság évi Kongresszusa AZ ALSÓVÉGTAGI PERIFÉRIÁS VERŐÉRBETEGSÉG ELŐFORDULÁSA HEVENY MYOCARDIALIS INFARCTUSS

Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság évi Kongresszusa AZ ALSÓVÉGTAGI PERIFÉRIÁS VERŐÉRBETEGSÉG ELŐFORDULÁSA HEVENY MYOCARDIALIS INFARCTUSS Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság 2017. évi Kongresszusa AZ ALSÓVÉGTAGI PERIFÉRIÁS VERŐÉRBETEGSÉG ELŐFORDULÁSA HEVENY MYOCARDIALIS INFARCTUSSAL KÓRHÁZUNKBAN KEZELT BETEGEKBEN: A NEMZETI INFARKTUS

Részletesebben

Posztoperatív pitvarfibrilláció előfordulásának, prediktív faktorainak és rekurrenciájának vizsgálata korai kardiológiai rehabilitációs kezelés során

Posztoperatív pitvarfibrilláció előfordulásának, prediktív faktorainak és rekurrenciájának vizsgálata korai kardiológiai rehabilitációs kezelés során Posztoperatív pitvarfibrilláció előfordulásának, prediktív faktorainak és rekurrenciájának vizsgálata korai kardiológiai rehabilitációs kezelés során Dr.Homoródi Nóra 1, Szuromi Lilla 2, Szabó Szandra

Részletesebben

monitorozás jelentısége

monitorozás jelentısége A széleskörő hemodinamikai monitorozás jelentısége szepszisben Gondos Tibor Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Budapest Mire jó a hemodinamikai monitorozás szepszisben? Diagnosztikus segítség Disztributív

Részletesebben

Szondatáplálás gyakorlati vonatkozásai Molnár-Gábor Ottilia Területi vezető

Szondatáplálás gyakorlati vonatkozásai Molnár-Gábor Ottilia Területi vezető Szondatáplálás gyakorlati vonatkozásai Molnár-Gábor Ottilia Területi vezető Táplálási módok I. Szondán keresztül nasogastricus szondán keresztül nasoduodenalis szondán át nasojejunalis szondán át II. Sztómán

Részletesebben

Táplálásterápia a beteg otthonában

Táplálásterápia a beteg otthonában Táplálásterápia a beteg otthonában Kórházi Gyógyszerészek XIX. Kongresszusa Tapolca, 2013. október 18. Molnár Andrea (ápoló, dietetikus, egészségügyi szaktanár) Crohn-Colitises Betegek Egyesülete, Budapest

Részletesebben

Kritikus állapotú betegek sürgősségi ellátása gazdasági korlátok

Kritikus állapotú betegek sürgősségi ellátása gazdasági korlátok Kritikus állapotú betegek sürgősségi ellátása gazdasági korlátok Dr. Csomós Ákos c. egyetemi tanár, osztályvezető főorvos MH EK Honvédkórház, KAITO, Budapest Az intenzív terápia és a sürgősségi betegellátás

Részletesebben

PulsioFlex. Rugalmas és betegcentrikus. Optimális a flexibilis perioperatív monitorozásra: Integrált CO Trend monitorozás (ProAQT)

PulsioFlex. Rugalmas és betegcentrikus. Optimális a flexibilis perioperatív monitorozásra: Integrált CO Trend monitorozás (ProAQT) PulsioFlex Rugalmas és betegcentrikus Optimális a flexibilis perioperatív monitorozásra: Integrált CO Trend monitorozás (ProAQT) Bővíthető moduláris monitorozási platform A PulsioFlex a StepWISE Intelligens

Részletesebben

Fizikai aktivitás hatása a koronária betegségben kezelt és egészséges férfiak és nők körében

Fizikai aktivitás hatása a koronária betegségben kezelt és egészséges férfiak és nők körében KÓSA LILI 1 Fizikai aktivitás hatása a koronária betegségben kezelt és egészséges férfiak és nők körében 1. BEVEZETÉS Számos ember végez rendszeres fizikai aktivitást annak érdekében, hogy megőrizze a

Részletesebben

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Dr. Donáth Judit Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Budapest HALADÁS A REUMATOLÓGIA, IMMUNOLÓGIA ÉS OSTEOLÓGIA TERÜLETÉN 2012-2014 2015. ÁPRILIS 17.

Részletesebben

Magyar Mesterséges Táplálási Társaság

Magyar Mesterséges Táplálási Társaság Magyar Mesterséges Táplálási Társaság 2011. évi kongresszusa 2011. november 18-19. Tisztelt Kollégák! A Magyar Meserséges Táplálási Társaság Vezetősége nevében szeretettel meghívom Önöket a 2011-es kongresszusunkra.

Részletesebben

jobb a sejtszintű acs!!

jobb a sejtszintű acs!! Metabolikus stresszválasz jobb a sejtszintű acs!! dr. Ökrös Ilona B-A-Z Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Miskolc Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály Az alkoholizmus, A fiziológiás

Részletesebben

Újszülöttkori görcsök. Dr Szabó Miklós PhD egyetemi docens Április 7. Bókay délután

Újszülöttkori görcsök. Dr Szabó Miklós PhD egyetemi docens Április 7. Bókay délután Újszülöttkori görcsök Dr Szabó Miklós PhD egyetemi docens 2016. Április 7. Bókay délután BNO-kód : P90H0 Hivatalos név: Újszülöttkori görcsök Csoport: Újszülöttkori görcsök, A perinatális szakban keletkező

Részletesebben

A magzat növekedésbeli eltérései. A várandós nő tüdő, gastrointestinalis, máj és neurológiai kórképei

A magzat növekedésbeli eltérései. A várandós nő tüdő, gastrointestinalis, máj és neurológiai kórképei A magzat növekedésbeli eltérései. A várandós nő tüdő, gastrointestinalis, máj és neurológiai kórképei Prof. Dr. Rigó János egyetemi tanár, igazgató Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar I. Sz.

Részletesebben

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 A bizonyítottan javítja az idősödő kutyák életminőségét: élénkebbé teszi az állatokat és ezáltal aktívabb életmódot tesz lehetővé számukra. Az oxigenizáció mellett a szív-

Részletesebben

A Táplálási Team működése a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban

A Táplálási Team működése a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban A Táplálási Team működése a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban Gyurkovits Krisztina dietetikus PAMOK Győr, Dietetikai Szolgálat 2015.10.15-17. Mátraháza A Táplálási Team 2013. januártól működik

Részletesebben

PAJZSMIRIGY HORMONOK ÉS A TESTSÚLY KONTROLL

PAJZSMIRIGY HORMONOK ÉS A TESTSÚLY KONTROLL PAJZSMIRIGY HORMONOK ÉS A TESTSÚLY KONTROLL SEMMELWEIS EGYETEM Általános Orvostudományi Kar Semmelweis Egyetem Energia bevitel Mozgás Nyugalmi energiafogyasztás Thermogenesis Spontán motoros aktivitás

Részletesebben

TÁPLÁLÁSTERÁPIA A SZEGEDI GYERMEKINTENZÍV OSZTÁLYON

TÁPLÁLÁSTERÁPIA A SZEGEDI GYERMEKINTENZÍV OSZTÁLYON TÁPLÁLÁSTERÁPIA A SZEGEDI GYERMEKINTENZÍV OSZTÁLYON Dr. Haraga Viktória, Dr. Gál Péter Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika MMTT 2017. Enterális vs. parenterális táplálás Enterális Parenterális

Részletesebben

Szepszis - epidemiológia. Fogalmi meghatározások Ökrös Ilona

Szepszis - epidemiológia. Fogalmi meghatározások Ökrös Ilona Szepszis - epidemiológia. Fogalmi meghatározások Ökrös Ilona B-A-Z Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Miskolc Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály A definíciók fejlődéstörténete

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

A szív- és érrendszeri megbetegedések

A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri betegségek mind a megbetegedések számát, mind a halálozást tekintve vezető helyet foglalnak el a fejlett ipari országokbanköztük hazánkban is.

Részletesebben

Klinikai Táplálási Mobil Team működése a Kaposi Mór Oktató Kórházban. Csizmadia Krisztina

Klinikai Táplálási Mobil Team működése a Kaposi Mór Oktató Kórházban. Csizmadia Krisztina Klinikai Táplálási Mobil Team működése a Kaposi Mór Oktató Kórházban Csizmadia Krisztina MALNUTRITIO - Miért beszéljünk róla? MMTT 2012-ben végzett felmérése szerint a kórházban fekvő betegek egyharmada

Részletesebben

Tudományos információk a klinikai táplálás tárgyköréből

Tudományos információk a klinikai táplálás tárgyköréből Tudományos információk a klinikai táplálás tárgyköréből INFO XIV./50. 2012. Tisztelt Kollégák! A Fresenius Kabi INFO 50. számát tartják kezükben. Az elmúlt 14 évben igyekeztünk beszámolni a volumenterápia

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS. origamigroup. www.origami.co.hu

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS. origamigroup. www.origami.co.hu BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS origamigroup www.origami.co.hu I. Rheumatoid arthritis Sokat hallunk napjainkban az immunrendszernek az egészség

Részletesebben

Ügyeleti idıben, a hajnali órákban heves hasi

Ügyeleti idıben, a hajnali órákban heves hasi Adjuváns kezelések szepszisben: életmentés vagy pénzkidobás? Dr. Csomós Ákos egyetemi docens Semmelweis Egyetem, I. sz. Sebészeti Klinika, Budapest BIZTOSAN életmentés akkor, ha a BEST STANDARD CARE mellett

Részletesebben

Sikeres példák a gyakorlatban: Szondabeültetés finanszírozás. Veres Tamás DE OEC, Ellátásszervezési Igazgatóság

Sikeres példák a gyakorlatban: Szondabeültetés finanszírozás. Veres Tamás DE OEC, Ellátásszervezési Igazgatóság Sikeres példák a gyakorlatban: Szondabeültetés finanszírozás Veres Tamás DE OEC, Ellátásszervezési Igazgatóság Homogén Betegség Csoportok (HBCs) A fekvőbeteg-ellátás finanszírozásában használt betegosztályozási

Részletesebben

Táplálásterápia hatékonyságának vizsgálata a járóbeteg ellátásban részesülő IBD betegeknél

Táplálásterápia hatékonyságának vizsgálata a járóbeteg ellátásban részesülő IBD betegeknél Táplálásterápia hatékonyságának vizsgálata a járóbeteg ellátásban részesülő IBD betegeknél Molnár Andrea 1, Dr. Csontos Ágnes Anna 2, Dakó Sarolta 2, Anton Daniel Áron 3, Dr. Pálfi Erzsébet 4, Dr. Miheller

Részletesebben

Dr. Veres Gábor I. Sz. Gyermekklinika Semmelweis Egyetem, Budapest. 2016. április 1.

Dr. Veres Gábor I. Sz. Gyermekklinika Semmelweis Egyetem, Budapest. 2016. április 1. A minőségi éhezés fogalma, a STRONG felmérés módszertana és alkalmazási lehetőségei az iskola-egészségügyben, vitamin és ásványi anyagpótlás serdülőkorban Dr. Veres Gábor I. Sz. Gyermekklinika Semmelweis

Részletesebben

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft.

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Pécs Kardiológia ????? Miért??? Lehet, hogy külön utakon járunk?! Együtt könnyebb?

Részletesebben

Eredmény POSZTANALITIKA. értelmezése. Vizsgálatkérés Eredmény. Fekete doboz: a labor. Mintavétel

Eredmény POSZTANALITIKA. értelmezése. Vizsgálatkérés Eredmény. Fekete doboz: a labor. Mintavétel Posztanalitika Vizsgálatkérés Eredmény értelmezése POSZTANALITIKA Eredmény Mintavétel Fekete doboz: a labor Az ESET Zoli bácsi, 67 éves Erős hasi fájdalom Este 8, sebészeti ügyelet Akut has? Beavatkozások

Részletesebben

Spondyloarthritisekhez társuló csontvesztés megelőzésének és kezelésének korszerű szemlélete

Spondyloarthritisekhez társuló csontvesztés megelőzésének és kezelésének korszerű szemlélete Spondyloarthritisekhez társuló csontvesztés megelőzésének és kezelésének korszerű szemlélete Szántó Sándor DE OEC, Reumatológiai Tanszék 2014.02.05. Szeminárium Szisztémás OP SPA-ban Csigolyatörés SPA-s

Részletesebben

Amit tudni akarsz a vérzésről - Terápiás lehetőségek. Nardai Gábor MSOTKE Kongresszus, Siófok, 2017

Amit tudni akarsz a vérzésről - Terápiás lehetőségek. Nardai Gábor MSOTKE Kongresszus, Siófok, 2017 Amit tudni akarsz a vérzésről - Terápiás lehetőségek Nardai Gábor MSOTKE Kongresszus, Siófok, 2017 Vérzés - Véralvadás Kórélettan Nagyon szövevényes Diagnosztika Nagyon érdekes Terápia Nagyon MTP vagy

Részletesebben

ÉVES JELENTÉS 2006. Életminőséget Javító Gyógyszerek és Gyógyító Eljárások Fejlesztése

ÉVES JELENTÉS 2006. Életminőséget Javító Gyógyszerek és Gyógyító Eljárások Fejlesztése ÉVES JELENTÉS 2006 PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM UNIVERSITY OF PÉCS Életminőséget Javító Gyógyszerek és Gyógyító Eljárások Fejlesztése A projekt a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal támogatásával valósult

Részletesebben

MMTT. 2014. évi Kongresszusa. Második értesítő. Magyar Mesterséges Táplálási Társaság

MMTT. 2014. évi Kongresszusa. Második értesítő. Magyar Mesterséges Táplálási Társaság Magyar Mesterséges Táplálási Társaság MMTT 2014. évi Kongresszusa Második értesítő Mátraháza, Residence Ózon Conference & Wellness Hotel Bevezető Tisztelt Kollégák! Kedves Vendégeink! A Magyar Mesterséges

Részletesebben

PRIMER IMMUNDEFICIENCIA - KOMPLEMENT DEFEKTUS. LABORVIZSGÁLATOK BEMUTATÁSA EGY BETEGÜNK KAPCSÁN

PRIMER IMMUNDEFICIENCIA - KOMPLEMENT DEFEKTUS. LABORVIZSGÁLATOK BEMUTATÁSA EGY BETEGÜNK KAPCSÁN 2014. 1. szám TESZTKÉRDÉSEI: PRIMER IMMUNDEFICIENCIA - KOMPLEMENT DEFEKTUS. LABORVIZSGÁLATOK BEMUTATÁSA EGY BETEGÜNK KAPCSÁN SZILÁGYI ÁGNES 1, VARGA LILIAN 1, PROHÁSZKA ZOLTÁN 1, DÉRFALVI BEÁTA 2 Milyen

Részletesebben

Az OPT betegek terápiája a gyógyszerész szemével

Az OPT betegek terápiája a gyógyszerész szemével Az OPT betegek terápiája a gyógyszerész szemével Juhászné dr. Fejes Viktória Szent Imre Egyetemi Oktatókórház dr. Udvarhelyi G., dr. Sahin P., dr. Varga P., Varga M., dr. Szabó A. 2018.11.10. Bevezetés

Részletesebben

Súlyos infekciók differenciálása a rendelőben. Dr. Fekete Ferenc Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai Gyermekkórháza

Súlyos infekciók differenciálása a rendelőben. Dr. Fekete Ferenc Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai Gyermekkórháza Súlyos infekciók differenciálása a rendelőben Dr. Fekete Ferenc Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai Gyermekkórháza Miért probléma a lázas gyermek a rendelőben? nem beteg - súlyos beteg otthon ellátható

Részletesebben

Sürgősségi ellátás egy egyetemi klinika intenzív ellátásának. szemszögéből

Sürgősségi ellátás egy egyetemi klinika intenzív ellátásának. szemszögéből Sürgősségi ellátás egy egyetemi klinika intenzív ellátásának szemszögéből Dr. Hermann Csaba SE AITK 1. Intenzív terápia Multidiszciplinális Magas erőforrásigény Magas időfaktor 2. Sürgős szükség hazai

Részletesebben

1.sz. Ábra A véráramfertőzések regionális megoszlása, 2010-ben

1.sz. Ábra A véráramfertőzések regionális megoszlása, 2010-ben Nosocomiális véráram fertőzések, 2010 Az aktív fekvő beteg intézmények nosocomialis véráram fertőzéseinek teljeskörű surveillance-a során az esetek azonosítása a CDC által kidolgozott esetdefiníciók alapján

Részletesebben

2. F Meghívó Program-tervezet FAT 2(011) Fehérvári Atherosclerosis Találkozó 2. Az ajánlásoktól a megvalósulásig Kedves Kolléga!

2. F Meghívó Program-tervezet FAT 2(011) Fehérvári Atherosclerosis Találkozó 2. Az ajánlásoktól a megvalósulásig Kedves Kolléga! 2. Fehérvári Atherosclerosis Találkozó Székesfehérvár, 2011. november 11-12. Meghívó Program-tervezet FAT 2(011) Fehérvári Atherosclerosis Találkozó 2. Kedves Kolléga! Másodjára kerül megrendezésre a Fehérvári

Részletesebben

Kötelező Szintentartó Neurológiai Továbbképzés PTE ÁOK Neurológiai Klinika Pécs, 2013. november 25.

Kötelező Szintentartó Neurológiai Továbbképzés PTE ÁOK Neurológiai Klinika Pécs, 2013. november 25. Kötelező Szintentartó Neurológiai Továbbképzés PTE ÁOK Neurológiai Klinika Pécs, 2013. november 25. Harcos Péter Szt. Imre Egyetemi és Oktató Kórház Budapest Paradigma: egy adott időszakban az adott tudomány

Részletesebben

Testösszetétel, fizikai aktivitás és életminőség vizsgálata Crohn beteg és Colitis ulcerosában szenvedő gyermekekben

Testösszetétel, fizikai aktivitás és életminőség vizsgálata Crohn beteg és Colitis ulcerosában szenvedő gyermekekben Testösszetétel, fizikai aktivitás és életminőség vizsgálata Crohn beteg és Colitis ulcerosában szenvedő gyermekekben Boros Kriszta1, Cseprekál Orsolya2, Müller Katalin3 E, Dohos Dóra1, Cseh Áron1, Dezsőfi

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

Az anti-apoptózis mechanizmus vizsgálata agyi ischaemia/hypoxia modellekben

Az anti-apoptózis mechanizmus vizsgálata agyi ischaemia/hypoxia modellekben OTKA T-037887 zárójelentés Az anti-apoptózis mechanizmus vizsgálata agyi ischaemia/hypoxia modellekben Az ischaemias stroke-ot követően az elzáródott ér ellátási területének centrumában percek, órák alatt

Részletesebben

T S O S. Oláh László Debreceni Egyetem Neurológiai Klinika

T S O S. Oláh László Debreceni Egyetem Neurológiai Klinika T S O S I Oláh László Debreceni Egyetem Neurológiai Klinika A Miért kell beszélni a TIA-ról? Mert TIA után 90 napon belül a betegek 10-20%-a ischaemiás stroke-ot szenved. Mert a stroke betegek 25%-ban

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

POSZT-RESZUSZCITÁCIÓS ELLÁTÁS

POSZT-RESZUSZCITÁCIÓS ELLÁTÁS POSZT-RESZUSZCITÁCIÓS ELLÁTÁS POSZTGRADUÁLIS TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Aneszteziológia- és Intenzív Terápiás Intézet, Belgyógyászati Intézet Sürgősségi Orvostan

Részletesebben

A krónikus veseelégtelenség kardio-metabolikus kockázata

A krónikus veseelégtelenség kardio-metabolikus kockázata A krónikus veseelégtelenség kardio-metabolikus kockázata Dr. Kiss István Fıv. Önk. Szent Imre Kórház, Belgyógyászati Mátrix Intézet, Nephrologia-Hypertonia Profil 1 2 SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI KOCKÁZAT ÉS BETEGSÉG

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL

BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL TÁMOP-6.2.4.A-11/1-2012-0013 Létszámbővítés az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében a Kaposi Mór Oktató Kórházban Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 7400

Részletesebben

ELŐZETES EGÉSZSÉGÜGYI RENDELKEZÉS CSELEKVŐKÉPTELENNÉ VÁLÁS ESETÉRE

ELŐZETES EGÉSZSÉGÜGYI RENDELKEZÉS CSELEKVŐKÉPTELENNÉ VÁLÁS ESETÉRE ELŐZETES EGÉSZSÉGÜGYI RENDELKEZÉS CSELEKVŐKÉPTELENNÉ VÁLÁS ESETÉRE az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 16. -a és 22. -a, valamint az egyes egészségügyi ellátások visszautasításának részletes

Részletesebben

Tudományos információk a klinikai táplálás tárgyköréből

Tudományos információk a klinikai táplálás tárgyköréből Tudományos információk a klinikai táplálás tárgyköréből INFO XV./59. 2014. Tisztelt Kollégák! A klinikai táplálással foglakozó Fresenius Kabi INFO-k az új tanulmányok ismertetésén túl vissza-visszatérnek

Részletesebben

ELŐZETES EGÉSZSÉGÜGYI RENDELKEZÉS CSELEKVŐKÉPTELENSÉG ESETÉRE

ELŐZETES EGÉSZSÉGÜGYI RENDELKEZÉS CSELEKVŐKÉPTELENSÉG ESETÉRE ELŐZETES EGÉSZSÉGÜGYI RENDELKEZÉS CSELEKVŐKÉPTELENSÉG ESETÉRE Alulírott Személyigazolvány szám: bizonyos egészségügyi ellátások igénybevételéről / elutasításáról helyettes döntéshozatalról az egészségügyről

Részletesebben

medicus universalis 2006. szeptember október 151

medicus universalis 2006. szeptember október 151 szerk rovat IX. 9/26/06 21:07 Page 1 A 2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG KEZELÉSE. MIT SEGÍT A VÉRCUKOR ÖNELLENÔRZÉS? Martin S. - Diabetes 2005: 54 (Suppl. 1) Napjainkig a vércukorszint önellenôrzése általában

Részletesebben

Tápláltsági állapot. A mesterséges enterális és parenterális táplálás szerepe a műtéti kockázat csökkentésében.

Tápláltsági állapot. A mesterséges enterális és parenterális táplálás szerepe a műtéti kockázat csökkentésében. Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, I. sz. Sebészeti Klinika Tápláltsági állapot. A mesterséges enterális és parenterális táplálás szerepe a műtéti kockázat csökkentésében. Dr. Harsányi László

Részletesebben

Mi újat adott nekem a Táplálásterápia című könyv? Gyimesi Nóra

Mi újat adott nekem a Táplálásterápia című könyv? Gyimesi Nóra Mi újat adott nekem a Táplálásterápia című könyv? Gyimesi Nóra A szerző - Dr. Télessy István Sok generációra visszanyúló gyógyszerész családba született. A Szegedi Orvostudományi Egyetem gyógyszerészkarán

Részletesebben

ÉLETMINŐSÉG ÉS KÖLTSÉGEK A KÖZÉP- ÉS SÚLYOS FOKÚ PSORIASISOS BETEGEK KÖRÉBEN

ÉLETMINŐSÉG ÉS KÖLTSÉGEK A KÖZÉP- ÉS SÚLYOS FOKÚ PSORIASISOS BETEGEK KÖRÉBEN ÉLETMINŐSÉG ÉS KÖLTSÉGEK A KÖZÉP- ÉS SÚLYOS FOKÚ PSORIASISOS BETEGEK KÖRÉBEN WÉBER VALÉRIA Vezető asszisztens Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház Nonprofit kft. Psoriasis vulgaris Öröklött hajlamon

Részletesebben

Újonnan felfedezett cukoranyagcsere eltérések előfordulása korai kardiológiai rehabilitációban

Újonnan felfedezett cukoranyagcsere eltérések előfordulása korai kardiológiai rehabilitációban Dr. Simon Attila, Dr. Gelesz Éva, Dr. Szentendrei Teodóra, Dr. Körmendi Krisztina, Dr. Veress Gábor Újonnan felfedezett cukoranyagcsere eltérések előfordulása korai kardiológiai rehabilitációban Balatonfüredi

Részletesebben

Sav-bázis és vérgáz elemzés. Dr Molnár Zsolt Pécsi Tudományegyetem

Sav-bázis és vérgáz elemzés. Dr Molnár Zsolt Pécsi Tudományegyetem Sav-bázis és vérgáz elemzés Dr Molnár Zsolt Pécsi Tudományegyetem A H + potenciája H + nmol/l H + potenciája: ph (pondus Hydrogenii) Sörensen, 1909 ph = -lg H + -lg 40 = 7.40 40 A H + potenciája H + nmol/l

Részletesebben

PEG BEÜLTETÉS FINANSZÍROZÁSA A

PEG BEÜLTETÉS FINANSZÍROZÁSA A PEG BEÜLTETÉS FINANSZÍROZÁSA A GYAKORLATBAN Ludman István, Veres Tamás Debreceni Egyetem, Orvos- és Egészségtudományi Centrum Mátraháza, 2012. június 15. HBCs alapú finanszírozás Homogén Betegség Csoportok

Részletesebben

Tudományos információk a klinikai táplálás tárgykörébõl

Tudományos információk a klinikai táplálás tárgykörébõl Tudományos információk a klinikai táplálás tárgykörébõl INFO XII./44. 2010. Tisztelt Kollégák! Sok éve foglalkozunk a Fresenius Kabi INFO hasábjain a klinikai táplálás tudományos kérdéseivel. Tudjuk azt

Részletesebben

Nutricia Gyermekgyógyász Mesterkurzus

Nutricia Gyermekgyógyász Mesterkurzus Nutricia Gyermekgyógyász Mesterkurzus Életkorhoz adaptált táplálásterápia különleges tápanyagigényekkel járó betegségek esetén 2012. május 10. csütörtök: Moderátor: Havasi Anikó és Valent Ádám 9 30-9 40

Részletesebben

Táplálás az intenzív terápiában. Dr. Tóth Ildikó

Táplálás az intenzív terápiában. Dr. Tóth Ildikó Táplálás az intenzív terápiában Dr. Tóth Ildikó Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve a kórházi, az egészségügyi ápolási otthonokban és az otthoni ellátásra szoruló felnőtt betegek tápláltsági

Részletesebben

Újszülöttkoriszepszis. Dr Szabó Miklós PhD november 20.

Újszülöttkoriszepszis. Dr Szabó Miklós PhD november 20. Újszülöttkoriszepszis Dr Szabó Miklós PhD Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika Magyar Perinatológiai Társaság OGYEI PIC Adatbázis 2015. november 20. Alap definiciók/ hangsúlyok Korai kezdetű 72 óra

Részletesebben

Táplálási megfontolások. SZINT ENTARTÓ TANFOLYAM 2016 Dr. Demeter Gábor

Táplálási megfontolások. SZINT ENTARTÓ TANFOLYAM 2016 Dr. Demeter Gábor Táplálási megfontolások SZINT ENTARTÓ TANFOLYAM 2016 Dr. Demeter Gábor Betegeink... ~ 15 % Problémamentes belgyógyászati: jól táplált, hirtelen, reverzibilis okból ITO-ra került beteg (primer ritmuszavar,

Részletesebben

1. Emlődaganatok neoadjuváns kezelésének hatása a műtéti technikára Témavezető: Dr. Harsányi László PhD egyetemi docens

1. Emlődaganatok neoadjuváns kezelésének hatása a műtéti technikára Témavezető: Dr. Harsányi László PhD egyetemi docens SZAKDOLGOZAT TÉMAJAVASLATOK A 2012/2013 tanévre Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar I. sz. Sebészeti Klinika SEBÉSZET 1. Emlődaganatok neoadjuváns kezelésének hatása a műtéti technikára 2.

Részletesebben

Vazoaktív szerek alkalmazása és indikációs területeik az intenzív terápiában. Koszta György DEOEC, AITT 2013

Vazoaktív szerek alkalmazása és indikációs területeik az intenzív terápiában. Koszta György DEOEC, AITT 2013 Vazoaktív szerek alkalmazása és indikációs területeik az intenzív terápiában Koszta György DEOEC, AITT 2013 Cél A megfelelő szöveti perfusio helyreállítása Nem specifikus terápia Preload optimalizálása

Részletesebben

Új orális véralvadásgátlók

Új orális véralvadásgátlók Új orális véralvadásgátlók XI. Magyar Sürgősségi Orvostani Kongresszus Lovas András, Szegedi Tudományegyetem, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Véralvadásgátlók alkalmazási területei posztoperatív

Részletesebben

Péley Iván dr. Idegsebészeti és Neurológiai Klinika

Péley Iván dr. Idegsebészeti és Neurológiai Klinika Neurológiai kórképek rehabilitációja - neurorehabilitáció Péley Iván dr. Idegsebészeti és Neurológiai Klinika WHO meghatározások (1980-2013) Károsodás impairment: a szervezet biológiai működés zavara (pl.:

Részletesebben

A tüdőtranszplantációs rehabilitáció nehézségei, különös tekinte:el a malnutrícióra

A tüdőtranszplantációs rehabilitáció nehézségei, különös tekinte:el a malnutrícióra A tüdőtranszplantációs rehabilitáció nehézségei, különös tekinte:el a malnutrícióra med. habil. Dr. Varga János Ph.D. Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, Budapest Magyar Mesterséges Táplálási Társaság

Részletesebben

Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer

Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer Szilvássy Z., Jávor A., Czeglédi L., Csiki Z., Csernus B. Debreceni Egyetem Funkcionális élelmiszer Első használat: 1984, Japán speciális összetevő feldúsítása

Részletesebben

A Testnevelési Egyetem integrált laboratóriumai

A Testnevelési Egyetem integrált laboratóriumai A Testnevelési Egyetem integrált laboratóriumai Az újjáépülő egyetem kutatóintézetei és tervezett feladatai Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos rektor, egyetemi tanár 2017. szeptember 21. Az integrált laboratóriumi

Részletesebben