Felelősen, egészségesen, biztonságosan. Nemzeti Munkaügyi Hivatal 1089 Budapest, Kálvária tér

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Felelősen, egészségesen, biztonságosan. Nemzeti Munkaügyi Hivatal 1089 Budapest, Kálvária tér 7. munka@lab.hu www.munka.hu www.ujszechenyiterv.gov."

Átírás

1 Felelősen, egészségesen, biztonságosan

2 A munkaügyi ellenőrzés évi irányelvei, ellenőrzési tapasztalatok, munkaügyi akcióvizsgálatok Előadó: Dr. Járai József Krisztián osztályvezető Munkaügyi Főosztály

3 A munkaügyi ellenőrzés évi irányelvei

4 A munkaügyi ellenőrzés évi irányelvei Jogszabályi háttér: A munkaügyi ellenőrzésről szóló évi LXXV. törvény 2/A. (1) bekezdése: a munkaügyi hatóság az ellenőrzési tevékenységét e törvény szerinti szempontok alapján a munkaügyi hatóság vezetője által megállapított, és a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium hivatalos lapjában évenként február 20-áig közzétett ellenőrzési irányelv alapján végzi.

5 A munkaügyi ellenőrzés évi irányelvei Jogszabályi háttér: Az ellenőrzések lefolytatásáért felelős szervezet A ról és a szakmai irányítása alá tartozó szakigazgatási szervek feladat és hatásköréről szóló 323/2011. (XII.28.) Korm. rendelet, fővárosi és megyei kormányhivatalokról, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalok kialakításával és a területi integrációval összefüggő törvénymódosításokról szóló CXXVI. törvény, továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatalokról szóló 288/2010. (XII.21.) Korm. rendelet. Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség korábbi területi szervei január 1-jétől kezdődő hatállyal a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeként működő szakigazgatási szerveiként működnek tovább január 1-jétől a korábbi OMMF a ba integrálódott. A szakigazgatási szervek tekintetében ún. osztott irányítás valósul meg (elválik a szakmai és a funkcionális irányítás).

6 A munkaügyi ellenőrzés évi irányelvei A ellenőrzések végrehajtása A munkaügyi ellenőrzésről szóló évi LXXV. tv. (Met.) A felügyelő a foglalkoztató valamennyi munkahelyén külön engedély és előzetes bejelentési kötelesség nélkül ellenőrzést tarthat. Széles körű jogosítványok az ellenőrzéskor (háttérszabály: a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi. CXV. tv. (Ket.) hatósági ellenőrzésre és szemlére vonatkozó szabályai) Széles körű ellenőrzési hatáskör (Met. 3. (1) bek.) Széles, de szigorúan szabályozott intézkedési hatáskör (Met. 6. (1) bek.) Szigorúan behatárolt kötelező bírságkiszabás (Met. 6/A. (1) bek.) Bírság alóli mentesülés meghatározott esetei (Met. 6/A (2) bek.)

7 A munkaügyi ellenőrzés évi irányelvei Általános elvek 1. ( ) célja a vállalkozói adminisztratív költségek csökkentésére irányuló, Egyszerű Állam című középtávú kormányzati program egyes feladatainak módosításáról szóló 1416/2012. (X. 1.) Korm. határozatban foglaltak érvényre juttatása, így különösen a munkaügyi előírások végrehajtását szolgáló felvilágosító tevékenység további megerősítése oly módon, hogy az következetesen elősegítse a munkaerő-piac szereplőinek tájékoztatását 2. Cél annak elősegítése, hogy a munkavállalók alapvető jogai érvényesüljenek, rendelkezzenek rendezett jogviszonnyal, csökkenjen a jogkövető vállalkozások versenyhátránya, és ez segítse a munkahelyek megtartását, illetve az új, legális (adózó) munkahelyek létesítését. 3. A munkaügyi hatóság jogalkalmazási gyakorlatában kerüljön előtérbe a közigazgatás szolgáltató elve. 4. A munkaügyi hatósági ellenőrzés, illetve eljárás alapján a munkavállaló garanciális jogainak érvényesítését, egyben a prevenciót szolgáló, a jogszabályoknak megfelelő - szükséges és arányos - intézkedéseket, jogkövetkezményeket - az eljárási határidők fokozott betartása mellett - kell alkalmazni.

8 A munkaügyi ellenőrzés évi irányelvei A munkaügyi ellenőrzés elvei 1. ( ) legalább negyedévente nyílt napok formájában közvetlen tájékoztatás biztosítása az alapvető foglalkoztatás szabályokról. A fő cél, hogy a munkavállalók különösen a pályakezdők, illetve a munkaerőpiacra visszatérni szándékozó álláskeresők ismerjék a munkaviszonyból származó legfontosabb jogaikat és kötelességeiket, illetve a munkáltatók számára egyértelműen körülhatárolható legyen a betartandó és a munkaügyi ellenőrzés keretében vizsgálandó munkajogi előírások köre. (prevenció) 2. (.) a munkaszerződés, illetőleg az adóhatósági bejelentés nélküli foglalkoztatás feltárása, a munkavállalók anyagi érdekeinek biztosítása. Így különösen a munkabérhez, valamint a pihenéshez való jog érvényesülésének, illetve a valóságnak megfelelő munkaidő nyilvántartására vonatkozó jogszabályok megtartásának ellenőrzése.

9 A munkaügyi ellenőrzés évi irányelvei 3. A munkaügyi felügyelőség törekedjen az ellenőrzések arányos ágazati elosztására arra is tekintettel, hogy a megelőző évben munkaügyi jogsértésekkel leginkább érintett ágazatok, illetve ellenőrzésbe a megelőző évben be nem vont egy-egy ágazat is a vizsgálatok része legyen. 4. A munkaügyi ellenőrzések legalább 10%-a érje el a személy- és vagyonvédelem területén működő munkáltatókat. 5. A munkaügyi ellenőrzések legalább 10%-a érje el a kereskedelem vendéglátás területén működő munkáltatókat. 6. A munkavállalók rendezett jogviszonyának biztosítása érdekében bejelentés nélküli foglalkoztatás feltárása esetén a munkáltatók legalább 80%-át érintően kell vizsgálni - utóellenőrzés keretében - a döntés végrehajtását.

10 A NEMZETI MUNKAÜGYI HIVATAL MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI IGAZGATÓSÁGA ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERVE a fővárosi/megyei kormányhivatalok munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szervei tervezett ellenőrzéseinek végrehajtásához

11 2013. ÉVI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERV - MUNKAÜGY Jogszabályi háttér: A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) 91. (1)-(2) bekezdése szerint A hatóság ellenőrzési tervet készít, amely tartalmazza legalább az előre ütemezett ellenőrzések tárgyát, az ellenőrzési időszakot, az ellenőrzések ütemezését, eszközét, az ellenőrzések szempontrendszerét, valamint a hatóság vezetője által meghatározott egyéb adatokat. Az ellenőrzési tervben nem kell megjeleníteni a folyamatos ellenőrzési feladatot. A hatóság az ellenőrzési tervben foglaltak, valamint az ellenőrzési tervben nem szereplő, de az ellenőrzési időszakban lefolytatott hatósági ellenőrzések végrehajtásáról, a levont következtetésekről a következő ellenőrzési időszak lezárása előtt ellenőrzési jelentést készít, amely tartalmazza legalább az ellenőrzések számát, az ellenőrzések eredményét, a megállapított jogsértések típusait, továbbá a hatóság vezetője által meghatározott egyéb statisztikai adatokat.

12 2013. ÉVI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERV - MUNKAÜGY Jogszabályi háttér: a fővárosi és megyei kormányhivatalokról szóló 288/2010. (XII. 21.) Korm. rendelet 6/A. -a, mely szerint A szakmai irányító szerv legkésőbb az ellenőrzési időszakot megelőző 45. napig országos hatósági ellenőrzési tervet készít a szakmai irányítása alá tartozó szakigazgatási szervek, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalok által lefolytatandó hatósági ellenőrzések vonatkozásában és gondoskodik annak a szakmai irányító szerv honlapján történő közzétételéről.

13 2013. ÉVI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERV - MUNKAÜGY - Az ellenőrzési terv alapvető iránya a vállalkozói adminisztratív költségek csökkentésére irányuló, Egyszerű Állam című középtávú kormányzati program egyes feladatainak módosításáról szóló 1416/2012. (X. 1.) Korm. határozatban foglaltak érvényre juttatásán alapul. - Az ellenőrzési tervben rögzítettek a évre - a fővárosi/megyei kormányhivatalok munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szerveinek - tervezett ellenőrzéseire vonatkoznak.

14 2013. ÉVI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERV - MUNKAÜGY - Az ellenőrzési terv fő célja, hogy egységes követelményrendszert alkotva, kiszámítható,tárgyszerű alapot adjon a munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szervek évi tervezett ellenőrzéseihez. - Az eljárások során juttassák érvényre az Egyszerű Állam középtávú kormányzati programban foglalt alapelveket oly módon is, hogy a vizsgálatokat gyorsan, a Ket. szerinti eljárási határidők betartásával folytatják le. - Stratégiai cél annak elősegítése, hogy a munkavállalók alapvető jogai érvényesüljenek, rendelkezzenek rendezett jogviszonnyal, csökkenjen a jogkövető vállalkozások versenyhátránya, és ez segítse a munkahelyek megtartását, illetve az új, legális (adózó) munkahelyek létesítését.

15 2013. ÉVI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERV - MUNKAÜGY A hatósági ellenőrzés típusai: 1. Célvizsgálat: konkrét ellenőrzési célra irányul (pl.: foglalkoztatás jogszerűségének vizsgálata egy nemzetgazdasági ágazatban) és nem öleli fel az összes ellenőrzési tárgykört. Módszerét illetően pontellenőrzésnek tekintendő. 2. Akcióellenőrzés: konkrét ellenőrzési célra irányul és nem öleli fel az összes ellenőrzési tárgykört. Szintén pontellenőrzésnek tekintendő. 3. Komplex ellenőrzés:felöleli a Met. 3. (1) bekezdésében nevesített ellenőrzési tárgykörök összességét, illetőleg a foglalkoztatás sajátosságai szerint azok többségét. Módszerét tekintve folyamatellenőrzésként hajtható végre.

16 2013. ÉVI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERV - MUNKAÜGY Az ellenőrzés tárgya évben: I március-április: szolgáltatást támogató tevékenységet ellátók célellenőrzése II június-július: a munkavállalók jogviszonyának rendezettsége érdekében a foglalkoztatására vonatkozó szabályok érvényre juttatására irányuló akcióellenőrzés III október-november: munkaidő-pihenőidő szabályainak célellenőrzése, különösen a kereskedelmi szektorban

17 2013. ÉVI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERV Területi ellenőrzési terv A területi ellenőrzési terv tartalma és végrehajtása A fővárosi/megyei kormányhivatalok munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szervei a tervezett ellenőrzéseik végrehajtásához ellenőrzési tervet készítenek. Az ellenőrzési terv formai és tartalmi követelményeire a Ket. 91. előírásai az irányadóak. Ennek figyelembe vételével az ellenőrzési tervnek tartalmaznia kell: - az ellenőrzés tárgyát, - az ellenőrzési időszakot, - az ellenőrzések ütemezését, (különösen határidő; időtartam; összefoglaló jelentés határideje), - a hatóság vezetője által meghatározott egyéb adatokat.

18 A ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERV TAPASZTALATAI

19 A ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERV TAPASZTALATAI I. A szolgáltatást támogató tevékenységet ellátó munkáltatókra vonatkozó célellenőrzés - Időtartama: március április A munkaügyi hatóság komplex módon vizsgálta fenti munkáltatók vonatkozásában a munkaügyi előírások érvényesülését. - A vizsgálatok fő iránya a munkaszerződés, illetőleg bejelentés nélküli foglalkoztatás feltárása, a munkabér mértékére és védelmére, munkaidőre, pihenőidőre, elszámolás megtörténtére vonatkozó rendelkezések vizsgálata volt. - A célellenőrzés keretében a felügyelőségek elsősorban a kereskedelmi, vendéglátó-ipari, szórakoztatóipari, javítási-karbantartási, ingatlanügynöki, takarítási, valamint a pénzügyi, oktatási, szociális, mérnöki területet vizsgálták.

20 A ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERV TAPASZTALATAI - A célvizsgálat során 925 foglalkoztató több mint 2500 munkavállalója került a munkaügyi hatóság ellenőrzése alá. - Az ellenőrzött munkáltatók 74 %-nál, illetve az érintett munkavállalók közül 71 % esetében várható szabálytalanság megállapítása. - A célvizsgálat során ellenőrzés alá vont munkáltatók jelentős része kisés középvállalkozásnak minősült, csupán a vizsgált foglalkoztatók 3 %- a nem tartozott ebbe a körbe.

21 A ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERV TAPASZTALATAI

22 A ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERV TAPASZTALATAI - Összesen 91 db munkaügyi bírság kiszabása történt meg foglalkoztató esetében kell szabálytalanság megszüntetésére történő kötelezést hozni munkáltatóval szemben kötelezés nélküli - szabálytalanságot megállapító - határozatot került kibocsátásra munkáltatóval szemben a figyelemfelhívás eszközével él a hatóság.

23 A ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERV TAPASZTALATAI

24 A ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERV TAPASZTALATAI

25 A ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERV TAPASZTALATAI Tapasztalatok: - Az elkövetett szabálytalanságok jellemzően a kis- és középvállalkozásokat érintették (a nagyobb cégek általában rendelkeznek saját HR részleggel a munkaügyi feladatok ellátásához). - A nyilvántartási kötelezettség megszegése (hiányos, hamis nyilvántartás, illetve nyilvántartás hiánya), munkaidőre vonatkozó szabályok megszegése, illetve munkabér védelmére vonatkozó szabályok megszegése volt a legjellemzőbb szabálytalanság. - Feketemunkával igen, de harmadik országbeli állampolgárok szabálytalan foglalkoztatásával a munkaügyi hatóság képviselői nem találkoztak a vizsgálatok során.

26 A ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERV TAPASZTALATAI A tapasztalatok összegzése: Összességében az érintett munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célellenőrzése kedvezőtlen tapasztalatokkal zárult. A célellenőrzés kapcsán jelentős volt a szabálytalanul foglalkoztatók száma és a munkavállalókat érintő jogsértési arány is. Emellett több súlyos jogsértést tárt fel a hatóság, a munkavállalók alapvető garanciális jogai az általános ellenőrzési tapasztalatokhoz mérten fokozottabban sérülnek a szolgáltatást nyújtó munkáltatók vonatkozásában.

27 A ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERV TAPASZTALATAI II. A munkavállalók jogviszonyának rendezettsége érdekében a foglalkoztatására vonatkozó szabályok érvényre juttatására irányuló akcióellenőrzés - Időtartama: június július Célja: elsődleges szempont volt a munkavállalók törvényes foglalkoztatásának és a munkavállalói alapjogok érvényesülésének elősegítése mellett a jogszerűtlenül foglalkoztató, ezáltal tisztességtelen versenyelőnnyel rendelkező vállalkozások feltárása. A hatóság célja a foglalkoztatók által elkövetett legsúlyosabb jogsértések ellenőrzése volt.

28 A ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERV TAPASZTALATAI - Fő iránya: a munkaszerződés és bejelentés nélküli, illetőleg a színlelt szerződéssel és a részmunkaidőre történő bejelentéssel teljes munkaidőben történő foglalkoztatás vizsgálata, valamint a munkaerőkölcsönzés keretében és egyszerűsített foglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatottakkal kapcsolatos jogszabályok megtartásának ellenőrzése, a harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatásának szabályszerűségének vizsgálata (munkavállalási engedélyek). - Területe: elsősorban az építőipari, kereskedelmi, vendéglátó-ipari, vagyonvédelmi, valamint a sütőipari és gépjármű-javító tevékenységet folytató munkáltatókat vizsgálták. - Gyakori volt az esti, hétvégi ellenőrzés is.

29 A ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERV TAPASZTALATAI Általános tapasztalatok, eredmények - Az akcióellenőrzés során 798 foglalkoztató közel 3500 munkavállalója került a munkaügyi hatóság ellenőrzése alá. - Az ellenőrzött munkáltatók 74 %-nál, illetve az érintett munkavállalók közül 66 % esetében várható szabálytalanság megállapítása db munkaügyi bírság kerül(t) kiszabásra. - A kisebb súlyú szabálytalanságokat elkövető munkáltatók közül 144 foglalkoztató esetében kell szabálytalanság megszüntetésére irányuló kötelezést, 103 munkáltatóval szemben kötelezés nélküli - szabálytalanságot megállapító - határozatot hozni, 58 munkáltatóval szemben a figyelemfelhívás eszközével él a hatóság.

30 A ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERV TAPASZTALATAI

31 A ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERV TAPASZTALATAI

32 A ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERV TAPASZTALATAI

33 A ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERV TAPASZTALATAI

34 A ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERV TAPASZTALATAI Megállapítások - Feketemunka általában a bejelentés hiánya miatt került megállapításra, nem a munkaszerződés hiánya miatt. - A bejelentés elmulasztása a tapasztalatok szerint az írásba foglalt munkaszerződés szerinti foglalkoztatás helyett egyre inkább az egyszerűsített foglalkoztatás keretében való munkavégzéshez kapcsolódó jogviszonyok kapcsán jelentkezik (közterhek). - Tipikusan rövid ideig állt fenn a bejelentés hiánya, ám egy esetben másfél éven át, egy másik esetben több hónapon keresztül történő bejelentés nélküli foglalkoztatásra is fény derült (bizonyítási problémák).

35 A ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERV TAPASZTALATAI - Színlelt szerződéssel foglalkoztatott munkavállalók ellenőrzésére is több alkalommal sor került. - Számos esetben előfordult, hogy a munkavállalók részmunkaidőben történő bejelentése valójában teljes vagy magasabb heti munkaidőben történő munkavégzést leplezett. - Harmadik országbeli állampolgárok szabálytalan foglalkoztatásával is találkoztak a munkaügyi hatóság képviselői a vizsgálatok során, mely leginkább a sütőiparban fordult elő. Ennek leggyakrabban előforduló megjelenési formája a munkavállalási engedély nélküli foglalkoztatás volt.

36 A ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERV TAPASZTALATAI - A jogsértések okainak vizsgálatakor megállapítható, hogy a munkáltató legtöbbször tudatosan követi el a jogsértést, az nem ismerethiány miatt következik be. - A felügyelők beszámolói szerint voltak olyan foglalkoztatottak, akik félve a munkáltató által betanítottaktól való eltérő nyilatkozattétel következményeitől akadályozták a hatósági ellenőrzést (helyszín elhagyása, dokumentumok bemutatásának megtagadása, stb.). - Megjelent a foglalkoztatók részéről a kockáztatás. Egyes cégek nehezen megközelíthető, eldugott helyen tevékenykednek, nem számolnak ellenőrzéssel. A felügyelőségek beszámolói szerint ezt támasztja alá, hogy a foglalkoztatáshoz kapcsolódó bejelentést a munkáltató sok esetben percekkel az ellenőrzés megkezdését követően pótolja.

37 A ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERV TAPASZTALATAI III. A munkaidő-pihenőidő szabályainak célellenőrzése, különösen a kereskedelmi szektorban - Időtartam: 2013 október-november. <A célellenőrzés a prezentáció készítésének idején még folyamatban van.>

38 A munkaügyi ellenőrzés általános tapasztalatai (2013. I-III. negyedév)

39 A munkaügyi ellenőrzés általános tapasztalatai Ellenőrzési adatok januártól szeptemberig terjedő időszakában a munkaügyi hatóság munkáltatót ellenőrzött. - A Hatóság a vizsgálatok során a foglalkoztatók 67 %-nál talált munkaügyi jogsértéseket. - Az ellenőrzés alá vont foglalkoztatottak ( fő) 67 %-át érintették szabálytalanságok.

40 A munkaügyi ellenőrzés általános tapasztalatai

41 A munkaügyi ellenőrzés általános tapasztalatai - A tapasztalatok szerint az elmúlt években folyamatosan csökkenő mértékű, de még mindig kiemelkedő szabálytalanság a feketefoglalkoztatás. A főbb munkaügyi jogsértéssel érintett munkavállalók 13 %-át teszi ki a munkaszerződés és bejelentés nélküli munkavégzéssel érintettek száma (8 291 főt érintően) első háromnegyed évére a tavalyi év azonos időszakához képest jelentősen nőtt a feketemunkások aránya (28 %) az építőipari vállalkozások tekintetében. Az ellenőrzések 15 %-át tartották a felügyelőségek az építőiparban. - A feldolgozóiparban tevékenykedő munkáltatók feketemunkát érintő jogsértési aránya 6 %-ra mérséklődött, azzal együtt, hogy az ellenőrzési arány az előző év hasonló időszakához képest csökkent (7-8 %).

42 A munkaügyi ellenőrzés általános tapasztalatai - A személy- és vagyonvédelmi tevékenységet ellátó munkáltatók ellenőrzési aránya az előző év azonos időszakához képest némileg nőtt (11 %). Ez az ágazat adta most a feketemunkások 16 %-át. - A kereskedelmi vállalkozásoknál zajlott az ellenőrzések 26%-a, a januártól szeptemberig terjedő időszakában ez az ágazat termelte ki a feketemunkások 12 %-át. - A vendéglátásban a tavalyi évhez képest jóval magasabb arányú volt a munkaszerződés és bejelentés nélküli foglalkoztatás (13 %). Az ellenőrzések 16 %-át végezte a munkaügyi hatóság ebben az ágazatban.

43 A munkaügyi ellenőrzés általános tapasztalatai

44 A munkaügyi ellenőrzés általános tapasztalatai - A munkaidővel, pihenőidővel és rendkívüli munkavégzéssel kapcsolatos jogsértések érintettjeinek létszáma ( fő) csökkenést mutat a tavalyi évhez képest. - A munkaidő-nyilvántartás hiányával, vagy adatainak valótlan rögzítésével főt érintően találkoztak a munkaügyi felügyelők, amely tavalyhoz képest csökkenést jelent munkáltató közül vállalkozással szemben alkalmaztak a munkaügyi bírságot, összesen Ft összegben. - A munkaügyi hatóság a súlyos munkaügyi jogsértések elkövetése esetén szabott ki munkaügyi bírságot, több ízben szabálytalanság megszüntetésére kötelezéssel (1 680 db), illetve figyelemfelhívással (2 264 db) élt, valamint szabálytalanságot megállapító határozatot hozott (2 979 db).

45 A munkaügyi ellenőrzés általános tapasztalatai

46 A munkaügyi ellenőrzés általános tapasztalatai

47 A munkaügyi ellenőrzés általános tapasztalatai - A tavalyi év hasonló időszakaszához képest 2013-ra némileg csökkent (9 %-kal) a munkaügyi hatósághoz érkezett bejelentések száma, ezen belül a közérdekű bejelentések és a panaszok száma is csökkent. Az db bejelentés 55 %-a közérdekű, 45 %-a panaszbejelentés volt, a bejelentéseken belül a névtelen jelzések aránya 32 %-ot tett ki. - A legtöbb jelzés a feketemunka tárgyában érkezett a hatósághoz, emellett kiemelkedő számú volt idén a munkabérrel kapcsolatos bejelentések száma. - A panaszbejelentéseken belül jelentős számú volt a vizsgált időszakban az egyéb munkaügyi jogsértés kategórián belül a jogviszony megszűnésekor kiadandó igazolásokkal kapcsolatos szabálytalanság jelzése.

48 A munkaügyi ellenőrzés általános tapasztalatai

49 A munkaügyi ellenőrzés általános tapasztalatai - Az utóellenőrzések során a jogerőre emelkedett, feketefoglalkoztatás tárgyában kiadmányozott döntések alapján fő munkavállaló jogviszonyának rendezése volt vizsgálható, mely létszámból fő (95 %) utóellenőrzésére került sor. - A társhatóságok közreműködésével első kilenc hónapjában 3041 munkaügyi ellenőrzés zajlott, a legtöbb esetben a rendészeti szervek működtek közre. - Az idei év első felében összesen 420 db honlapos (a hatóság külső honlapján működtetett tájékoztatás/felvilágosítás menüpont használatával), valamint postai és útján érkezett kérdés került megválaszolásra. Emellett a szakigazgatási szervek munkaügyi felügyelőségei közel 1200 ügyben adtak tájékoztatást a idei év januártól szeptemberig terjedő időszakában.

50 Köszönöm a figyelmet!

Összefoglaló a szolgáltatást támogató tevékenységet ellátó munkáltatókra vonatkozó célellenőrzésről

Összefoglaló a szolgáltatást támogató tevékenységet ellátó munkáltatókra vonatkozó célellenőrzésről 12501/2013-5440 Összefoglaló a szolgáltatást támogató tevékenységet ellátó munkáltatókra vonatkozó célellenőrzésről [2013. március 25. - április 19.] A fővárosi és megyei kormányhivatalok szakigazgatási

Részletesebben

A FOGLALKOZTATÁS BIZTONSÁGÁÉRT OMMF. Munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzések eredményei

A FOGLALKOZTATÁS BIZTONSÁGÁÉRT OMMF. Munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzések eredményei A FOGLALKOZTATÁS BIZTONSÁGÁÉRT OMMF Munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzések eredményei 2007. 01. 01-2007. 08. 31 I. Az elmúlt évek ellenőrzési eredményei Az OMMF a társhatósági együttműködéssel, a súlyos

Részletesebben

A NEMZETI MUNKAÜGYI HIVATAL MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI IGAZGATÓSÁGA 2013. ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERVE

A NEMZETI MUNKAÜGYI HIVATAL MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI IGAZGATÓSÁGA 2013. ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERVE A NEMZETI MUNKAÜGYI HIVATAL MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI IGAZGATÓSÁGA 2013. ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERVE a fővárosi/megyei kormányhivatalok munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szervei tervezett

Részletesebben

Mint a gép! Balesetek nélkül. Szimpózium

Mint a gép! Balesetek nélkül. Szimpózium Mint a gép! Balesetek nélkül. Szimpózium Az új Mt. alkalmazása a munkaügyi ellenőrzések tükrében Előadó: Dr. Csigi Imre Ferenc közigazgatási tanácsadó Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkaügyi Főosztály E-mail

Részletesebben

A foglalkoztatás-felügyeleti rendszer átalakítása a munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai

A foglalkoztatás-felügyeleti rendszer átalakítása a munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai A foglalkoztatás-felügyeleti rendszer átalakítása a munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai Előadó: Dr. Bakos József Főosztályvezető Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály Az állami munkafelügyeleti rendszer

Részletesebben

A MUNKAÜGYI HATÓSÁG 2014. ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERVÉNEK MEGVALÓSULÁSÁRÓL SZÓLÓ JELENTÉS

A MUNKAÜGYI HATÓSÁG 2014. ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERVÉNEK MEGVALÓSULÁSÁRÓL SZÓLÓ JELENTÉS A MUNKAÜGYI HATÓSÁG 2014. ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERVÉNEK MEGVALÓSULÁSÁRÓL SZÓLÓ JELENTÉS 1. Jogszabályi háttér A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló

Részletesebben

A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2014. III. negyedév)

A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2014. III. negyedév) A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2014. III. negyedév) 1. Ellenőrzési adatok 2014. januártól szeptemberig terjedő időszakban a munkaügyi hatóság 14 639 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során

Részletesebben

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium EGYSZERŰBBEN, DE SZABÁLYOSAN! a munkaügyi hatósági ellenőrzések tapasztalatai az építőiparban, különös tekintettel az egyszerűsített foglalkoztatásra Előadó:

Részletesebben

Munkaügyi szabálytalanságok és jogszerű foglalkoztatás a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban

Munkaügyi szabálytalanságok és jogszerű foglalkoztatás a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban Munkaügyi szabálytalanságok és jogszerű foglalkoztatás a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban Előadó: dr. Járai József Krisztián osztályvezető Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkaügyi Főosztály E-mail cím:

Részletesebben

Tervezett munkaügyi ellenőrzések 2017-benfókuszban a munkaviszony megszűnésével, megszüntetésével kapcsolatos munkáltatói kötelezettségek

Tervezett munkaügyi ellenőrzések 2017-benfókuszban a munkaviszony megszűnésével, megszüntetésével kapcsolatos munkáltatói kötelezettségek Tervezett munkaügyi ellenőrzések 2017-benfókuszban a munkaviszony megszűnésével, megszüntetésével kapcsolatos munkáltatói kötelezettségek Munkaügyi tájékoztató CSMKIK 2017. február 24. Szeged 2015. 8.

Részletesebben

A munkavédelmi hatóság ellenőrzési tevékenysége

A munkavédelmi hatóság ellenőrzési tevékenysége A munkavédelmi hatóság ellenőrzési tevékenysége Jogszabályok betartásának ellenőrzése Szervezett munkavégzés Helyszíni ellenőrzés Előzetes értesítést nem alkalmazunk A közigazgatási hatósági eljárás és

Részletesebben

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének feladatai 1. A Szakigazgatási

Részletesebben

Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatala. Munkavédelem, munkaügy, fogyasztóvédelem

Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatala. Munkavédelem, munkaügy, fogyasztóvédelem Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatala Munkavédelem, munkaügy, fogyasztóvédelem 2017. évi tapasztalatok, 2018. évi ellenőrzési irányelvek 2018.05.04. 2017. év tapasztalatai munkaügy Ellenőrzött

Részletesebben

Összefoglaló jelentés a munkabérrel kapcsolatos szabályok célvizsgálatáról

Összefoglaló jelentés a munkabérrel kapcsolatos szabályok célvizsgálatáról Összefoglaló jelentés a munkabérrel kapcsolatos szabályok célvizsgálatáról [2014. október 13. - november 7.] A munkaügyi hatóság a 2014. évi munkaterv szerint a foglalkoztatásra irányuló jogviszonyok alapján

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK 1. TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAVÉDELEMMEL KAPCSOLATOS KÖZIGAZGATÁSI FELADATOKRÓL... 2

TARTALOMJEGYZÉK 1. TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAVÉDELEMMEL KAPCSOLATOS KÖZIGAZGATÁSI FELADATOKRÓL... 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAVÉDELEMMEL KAPCSOLATOS KÖZIGAZGATÁSI FELADATOKRÓL... 2 2. TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAÜGGYEL KAPCSOLATOS KÖZIGAZGATÁSI FELADATOKRÓL... 5 1. TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAVÉDELEMMEL KAPCSOLATOS

Részletesebben

A munkavédelem szervezeti változásai, a főbb jogszabályi változások, prioritások

A munkavédelem szervezeti változásai, a főbb jogszabályi változások, prioritások A munkavédelem szervezeti változásai, a főbb jogszabályi változások, prioritások Előadó: dr. Bakos József Főigazgató-helyettes Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság Vegyipari

Részletesebben

Összefoglaló jelentés

Összefoglaló jelentés NGM/30844/2015 Összefoglaló jelentés a munkavállalók jogviszonyának rendezettsége érdekében a foglalkoztatásra vonatkozó alapvető szabályok érvényre juttatására irányuló akcióellenőrzéséről [2015. június

Részletesebben

A leggyakoribb munkaügyi szabálytalanságok az iparban

A leggyakoribb munkaügyi szabálytalanságok az iparban A leggyakoribb munkaügyi szabálytalanságok az iparban Előadó: dr. Járai József Krisztián osztályvezető Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkaügyi Főosztály E-mail cím: jaraij@lab.hu Telefonszám: +36 1 433 0396

Részletesebben

A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2014. év)

A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2014. év) A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2014. év) 1. Ellenőrzési adatok A 2014. évben a munkaügyi hatóság 18 048 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók 73 %-nál talált munkaügyi jogsértéseket,

Részletesebben

Országos Egészségbiztosítási Pénztár F Ő I G A Z G A T Ó

Országos Egészségbiztosítási Pénztár F Ő I G A Z G A T Ó Országos Egészségbiztosítási Pénztár F Ő I G A Z G A T Ó Nyt. szám: S01/ /2014. AZ ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR 2015. ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERVE a fővárosi /megyei kormányhivataloknak

Részletesebben

Országos Egészségbiztosítási Pénztár

Országos Egészségbiztosítási Pénztár Országos Egészségbiztosítási Pénztár F Ő I G A Z G A T Ó Nyt. szám: S01/ 514-1 /2013. AZ ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR 2014. ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERVE a fővárosi /megyei kormányhivataloknak

Részletesebben

Előadó: Dr. Tóth Sándor

Előadó: Dr. Tóth Sándor Előadó: Dr. Tóth Sándor A munkaügyi szankciók joghatásai Pénzfizetési kötelezettség Kizárás a közbeszerzésből és az állami támogatásokból Figyelmeztetés, melyet súlyosabb jogkövetkezmény követhet (a kedvezmény

Részletesebben

Aktualitások a munkaügyi ellenőrzés területén

Aktualitások a munkaügyi ellenőrzés területén Aktualitások a munkaügyi ellenőrzés területén A munkaügyi ellenőrzés intézkedései Előadó: Tar László munkaügyi szakügyintéző e-mail cím: munkaugy@pest,gov.hu telefonszám: +36 1 236 3900 2017. április 27.

Részletesebben

Mire számíthatunk munkaügyi ellenőrzés esetén?

Mire számíthatunk munkaügyi ellenőrzés esetén? Mire számíthatunk munkaügyi ellenőrzés esetén? Az alábbi szakmai írásunkban megnézzük, hogy mire számítsunk abban az esetben, ha munkaügyi ellenőrzés lenne nálunk, illetve még az ellenőrzés előtt fel tudjunk

Részletesebben

Szabályos foglalkoztatás és a leggyakoribb munkaügyi szabálytalanságok a szállítmányozó és raktározási tevékenységet végző kis- és

Szabályos foglalkoztatás és a leggyakoribb munkaügyi szabálytalanságok a szállítmányozó és raktározási tevékenységet végző kis- és Szabályos foglalkoztatás és a leggyakoribb munkaügyi szabálytalanságok a szállítmányozó és raktározási tevékenységet végző kis- és középvállalkozásoknál Előadó: dr. Járai József Krisztián osztályvezető

Részletesebben

Összefoglaló jelentés a munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos célvizsgálat tapasztalatairól

Összefoglaló jelentés a munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos célvizsgálat tapasztalatairól Összefoglaló jelentés a munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos célvizsgálat tapasztalatairól [2015. március 23. - április 17.] A munkaügyi hatóság a 2015. évi ellenőrzési tervében a munkaerő-kölcsönzés alapján

Részletesebben

Készítette: Dr. Mészáros Enikő Frissítve: 2013. március 21.

Készítette: Dr. Mészáros Enikő Frissítve: 2013. március 21. Pest Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének Munkaügyi Felügyelősége Készítette: Dr. Mészáros Enikő Frissítve: 2013. március 21. Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség

Részletesebben

Összefoglaló jelentés. a munkaidővel, pihenőidővel és ezek nyilvántartásával kapcsolatos szabályok célellenőrzéséről

Összefoglaló jelentés. a munkaidővel, pihenőidővel és ezek nyilvántartásával kapcsolatos szabályok célellenőrzéséről NGM/32611-22/2016 Összefoglaló jelentés a munkaidővel, pihenőidővel és ezek nyilvántartásával kapcsolatos szabályok célellenőrzéséről [2016. október 17. - november 4.] A 2016. évi hatósági ellenőrzési

Részletesebben

A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2017. január-szeptember)

A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2017. január-szeptember) A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2017. január-szeptember) 1. Főbb ellenőrzési adatok 2017. szeptember 30-ig a munkaügyi hatóság 13 958 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók

Részletesebben

A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2015. év)

A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2015. év) A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2015. év) 1. Ellenőrzési adatok A 2015. évben a munkaügyi hatóság 17 375 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók 69 %-nál tárt fel munkaügyi

Részletesebben

Felelősen, egészségesen, biztonságosan. Nemzeti Munkaügyi Hivatal 1089 Budapest, Kálvária tér 7. munka@lab.hu www.munka.hu www.ujszechenyiterv.gov.

Felelősen, egészségesen, biztonságosan. Nemzeti Munkaügyi Hivatal 1089 Budapest, Kálvária tér 7. munka@lab.hu www.munka.hu www.ujszechenyiterv.gov. Felelősen, egészségesen, biztonságosan A foglalkoztatásra vonatkozó legfontosabb szabályok és a munkáltatók által elkövetett leggyakoribb jogsértések Előadó: Dr. Járai József Krisztián osztályvezető Munkaügyi

Részletesebben

Zala megyei Kormányhivatal Zalaegerszeg Járási Hivatal

Zala megyei Kormányhivatal Zalaegerszeg Járási Hivatal Zala megyei Kormányhivatal Zalaegerszeg Járási Hivatal Foglalkoztatási, Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Munkaügyi és Munkavédelmi Osztály Zalaegerszeg Iparkamara 2017. február 27. Munkavédelmi

Részletesebben

A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2018. január - szeptember)

A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2018. január - szeptember) A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2018. január - szeptember) 1. Főbb ellenőrzési adatok 2018. szeptember 30-ig a munkaügyi hatóság 13 316 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók

Részletesebben

A munkafelügyeleti rendszer szervezeti átalakítása

A munkafelügyeleti rendszer szervezeti átalakítása TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A munkafelügyeleti rendszer szervezeti átalakítása Előadó: dr. H. Nagy Judit főosztályvezető-helyettes

Részletesebben

A MUNKAÜGYI HATÓSÁG ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERVÉNEK MEGVALÓSULÁSÁRÓL SZÓLÓ JELENTÉS

A MUNKAÜGYI HATÓSÁG ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERVÉNEK MEGVALÓSULÁSÁRÓL SZÓLÓ JELENTÉS 1 A MUNKAÜGYI HATÓSÁG 2016. ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERVÉNEK MEGVALÓSULÁSÁRÓL SZÓLÓ JELENTÉS 1. Jogszabályi háttér A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló

Részletesebben

[2017. március április 7.]

[2017. március április 7.] NGM/10490-23/2017 Összefoglaló jelentés a jogviszony megszűnésével összefüggő a munkavállalót megillető igazolások kiállítására és kiadására, valamint a munkaviszony megszűnéséhez, megszüntetéséhez kapcsolódó

Részletesebben

A munkaügyi ellenőrzés

A munkaügyi ellenőrzés A munkaügyi ellenőrzés irányelvek és trendek 2013-ban, felkészülés a munkaügyi ellenőrzésre az új Mt. szabályai alapján Előadó: Dr. Végh Lajos jogtanácsos az OMMF nyugalmazott igazgatóhelyettese Budapest,

Részletesebben

Nemzeti Munkaügyi Hivatal

Nemzeti Munkaügyi Hivatal Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelem helyzete hazánkban. Az NMH MMI tevékenysége a szabályozásban és a célellenőrzések megszervezésében, figyelembe véve az e területen bekövetkezendő változásokra. MUNKAVÉDELMI

Részletesebben

Európai Unió más tagállamába kiküldött munkavállalókat foglalkoztató adózók ellenőrzéseinek tapasztalatai

Európai Unió más tagállamába kiküldött munkavállalókat foglalkoztató adózók ellenőrzéseinek tapasztalatai Európai Unió más tagállamába kiküldött munkavállalókat foglalkoztató adózók ellenőrzéseinek tapasztalatai Készítette: Nagy László Norbert főosztályvezető 1. Adózói bejelentés alapján indult a vizsgálat.

Részletesebben

Költségvetési alapokmány (Működési költségvetés) év

Költségvetési alapokmány (Működési költségvetés) év - 7 / 1 - A 217/1998 (XII.30.) Kormány rendelet 21. sz. melléklete szerinti Költségvetési alapokmány (Működési költségvetés) 2007. év 1.) Fejezet száma, megnevezése: 2.) Költségvetési szerv: a.) azonosító

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Összefoglaló a munka-és pihenőidő szabályainak. érvényesülése tárgyú célellenőrzés tapasztalatairól

Összefoglaló a munka-és pihenőidő szabályainak. érvényesülése tárgyú célellenőrzés tapasztalatairól 30083/2013-5440 Összefoglaló a munka-és pihenőidő szabályainak érvényesülése tárgyú célellenőrzés tapasztalatairól [2013. október 2 - október 18.] A munkaügyi hatóság a 2013. évi munkaterv szerint - a

Részletesebben

A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2016. I-III. negyedév)

A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2016. I-III. negyedév) A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2016. I-III. negyedév) 1. Főbb ellenőrzési adatok 2016. szeptemberig a munkaügyi hatóság 14 518 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók 72 %-nál

Részletesebben

A törvényességi felügyelet szabályozása és szakmai irányítása

A törvényességi felügyelet szabályozása és szakmai irányítása A törvényességi felügyelet szabályozása és szakmai irányítása Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál szeminárium dr. Belányi Márta I. A törvényességi felügyelet szabályozása A törvényességi

Részletesebben

A FOGLALKOZTATÁS BIZTONSÁGÁÉRT OMMF

A FOGLALKOZTATÁS BIZTONSÁGÁÉRT OMMF A FOGLALKOZTATÁS BIZTONSÁGÁÉRT OMMF BESZÁMOLÓ 2007. Készítette: Papp István elnök 2008. január 05. BIZALOM HUMÁNUM SZIGOR Bevezető Az OMMF munkáját annak ismeretében végzi, hogy a törvényes foglalkoztatás

Részletesebben

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató kiadványa gépipari vállalkozások számára

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató kiadványa gépipari vállalkozások számára A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 Minimálbér kifizetés, kiküldetés, behívásos munkavégzés szabályosan A Nemzeti Munkaügyi Hivatal

Részletesebben

Az összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezés során

Az összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezés során Az összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezés során Előadó: dr. H. Nagy Judit főosztályvezető Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság Munkavédelmi Főosztály E-mail cím:

Részletesebben

A törvényességi felügyelet szabályozása. Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál szeminárium

A törvényességi felügyelet szabályozása. Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál szeminárium A törvényességi felügyelet szabályozása és szakmai irányítása Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál szeminárium I. A törvényességi felügyelet szabályozása A törvényességi felügyelettel kapcsolatos

Részletesebben

375/2010. (XII. 31.) Korm. rendelet. a közfoglalkoztatáshoz nyújtható támogatásokról

375/2010. (XII. 31.) Korm. rendelet. a közfoglalkoztatáshoz nyújtható támogatásokról 375/2010. (XII. 31.) Korm. rendelet a közfoglalkoztatáshoz nyújtható támogatásokról A Kormány foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény 43. (4) bekezdésében

Részletesebben

A munkaügyi ellenőrzés jogszabályi környezetének változása

A munkaügyi ellenőrzés jogszabályi környezetének változása Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve A munkaügyi ellenőrzés jogszabályi környezetének változása Bérkompenzáció Pest Megyei Kormányhivatal A munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV. törvény

Részletesebben

A munkaügyi ellenőrzés

A munkaügyi ellenőrzés A munkaügyi ellenőrzés irányelvek és trendek 2013-ban, felkészülés a munkaügyi ellenőrzésre az új Mt. szabályai alapján Előadó: Dr. Végh Lajos jogtanácsos az OMMF nyugalmazott igazgatóhelyettese Budapest,

Részletesebben

Az OMMF partnerségi kezdeményezése a foglalkoztatás biztonságáért

Az OMMF partnerségi kezdeményezése a foglalkoztatás biztonságáért MUNKAVÉDELEM 1.2 Az OMMF partnerségi kezdeményezése a foglalkoztatás biztonságáért Tárgyszavak: munkavédelem; szakmai szervezet; érdekvédelem; tájékoztatás; információ; ellenőrzés; munkabiztonság. Az OMMF

Részletesebben

Be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásának jogkövetkezményei

Be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásának jogkövetkezményei Be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásának jogkövetkezményei Készítette: Nagy László főosztályvezető NAV Észak-Budapesti Adóigazgatósága A társadalombiztosítási (biztosított) bejelentési kötelezettséget

Részletesebben

A leggyakoribb munkaügyi szabálytalanságok az építőiparban

A leggyakoribb munkaügyi szabálytalanságok az építőiparban A leggyakoribb munkaügyi szabálytalanságok az építőiparban Előadó: dr. Járai József Krisztián osztályvezető Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkaügyi Főosztály E-mail cím: jaraij@lab.hu Telefonszám: +36 1 433

Részletesebben

295/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet. az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségről

295/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet. az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségről 295/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségről A Kormány az Alkotmány 35. -ának (2) bekezdésében megállapított eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alkotmány

Részletesebben

KÖSZÖNTÖM A RENDEZVÉNYEN MEGJELENTEKET

KÖSZÖNTÖM A RENDEZVÉNYEN MEGJELENTEKET KÖSZÖNTÖM A RENDEZVÉNYEN MEGJELENTEKET Munkavédelem a mindennapokban Komárom-Esztergom megye munkavédelmi helyzetének alakulása 2014. december 1. KEMKH Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve Szervezeti

Részletesebben

Munkavédelem - kockázatértékelés

Munkavédelem - kockázatértékelés Munkavédelem - kockázatértékelés Simon Gábor államtitkár A munkavédelem mint érték és jövőkép A munkavállaló számára biztonságos és egészséges munkavégzés, hosszú távú munkavégző képesség mentális egészség,

Részletesebben

T/9239. számú. törvényjavaslat

T/9239. számú. törvényjavaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/9239. számú törvényjavaslat a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményét érintő törvények módosításáról és egyéb, munkaügyi szempontból szükséges intézkedésekről Előadó:

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 11. 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 11. 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13 Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK Előszó 11 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13 ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 13 A) A törvény hatálya 13 1. A törvény tárgyi hatálya 14 2. A törvény területi

Részletesebben

Építőipari Fórum

Építőipari Fórum Építőipar; Feldolgozóipar (leginkább fa- és fémfeldolgozás); Mezőgazdaság (benne fakitermelés is); Egészségügyi, szociális ellátás; Bányászat (csak munkaegészségügy); 2 Munkavédelmi oktatások; Porképződéssel

Részletesebben

Kedvezmények a szociális hozzájárulási adó rendszerében Az egyszerűsített foglalkoztatás. Készítette: Görgei Zsolt

Kedvezmények a szociális hozzájárulási adó rendszerében Az egyszerűsített foglalkoztatás. Készítette: Görgei Zsolt Kedvezmények a szociális hozzájárulási adó rendszerében Az egyszerűsített foglalkoztatás Készítette: Görgei Zsolt Vállalkozások besorolása 2 3 4 Adókedvezmények a szociális hozzájárulási adóból A megváltozott

Részletesebben

Termékértékesítés bevételeinek bizonylatolása, foglalkoztatás lehetőségei. Készítette: Beke Ibolya

Termékértékesítés bevételeinek bizonylatolása, foglalkoztatás lehetőségei. Készítette: Beke Ibolya Termékértékesítés bevételeinek bizonylatolása, foglalkoztatás lehetőségei Készítette: Beke Ibolya 1 Üzleti jellegű termékértékesítés adóköteles tevékenység A gazdasági tevékenység elemei: üzletszerűség;

Részletesebben

Összefoglaló a Jogpont+ Mini ügyfélforgalom-elemzésről (2013. június 1 2014. november 30.)

Összefoglaló a Jogpont+ Mini ügyfélforgalom-elemzésről (2013. június 1 2014. november 30.) Összefoglaló a Jogpont+ Mini ügyfélforgalom-elemzésről (2013. június 1 2014. november 30.) JOGPONT+ Mini Zárórendezvény 2015. március 12. Danubius Hotel Astoria City Center Előadó: Kővágó Zsófia Szakmai

Részletesebben

Összefoglaló jelentés. a szabadságra vonatkozó szabályok célellenőrzéséről

Összefoglaló jelentés. a szabadságra vonatkozó szabályok célellenőrzéséről NGM/30844/2015 Összefoglaló jelentés a szabadságra vonatkozó szabályok célellenőrzéséről [2015. október 19. 2015. november 13.] A munkaügyi hatóság a 2015. évi munkaterv szerint a munka törvénykönyvéről

Részletesebben

A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2017. I. negyedév)

A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2017. I. negyedév) A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2017. I. negyedév) 1. Főbb ellenőrzési adatok 2017. I. negyedévben a munkaügyi hatóság 5 524 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók 60 %-nál

Részletesebben

2009. évi. törvény. Az államháztartásról szóló évi XXXVIII. törvény módosítása

2009. évi. törvény. Az államháztartásról szóló évi XXXVIII. törvény módosítása 2009. évi. törvény a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményével összefüggő egyes törvények módosításáról és egyéb, munkaügyi szempontból szükséges intézkedésekről Az államháztartásról szóló 1992.

Részletesebben

Az OMMF munkavédelmi ellenőrzéseinek tapasztalatai

Az OMMF munkavédelmi ellenőrzéseinek tapasztalatai MUNKAVÉDELEM 1.2 Az OMMF munkavédelmi ellenőrzéseinek tapasztalatai Tárgyszavak: munkavédelem; ellenőrzés; információ; érdekvédelem; tájékoztatás; statisztika; munkabiztonság. Általános megállapítások

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS PÁLYÁZATOT HIRDET. a megváltozott munkaképességű munkavállalók munkahelyének megőrzése érdekében.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS PÁLYÁZATOT HIRDET. a megváltozott munkaképességű munkavállalók munkahelyének megőrzése érdekében. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium megbízásából foglalkozási rehabilitációt elősegítő munkaerőpiaci program keretében P26/10 kódszámmal PÁLYÁZATOT HIRDET a megváltozott

Részletesebben

A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2018. I. félév)

A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2018. I. félév) A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2018. I. félév) 1. Főbb ellenőrzési adatok 2018. I. félévben a munkaügyi hatóság 9 703 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók 66 %-ánál tárt

Részletesebben

A TÁMOP 2.4.8-12 kiemelt projekt céljai

A TÁMOP 2.4.8-12 kiemelt projekt céljai A TÁMOP 2.4.8-12 kiemelt prjekt céljai Előadó: Nesztinger Péter közigazgatási főtanácsadó Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság E-mail cím: nesztingerp@lab.hu Telefnszám: +36

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

1996. évi LXXV. törvény. a munkaügyi ellenőrzésről

1996. évi LXXV. törvény. a munkaügyi ellenőrzésről 1996. évi LXXV. törvény a munkaügyi ellenőrzésről E törvény célja, hogy az Alkotmányban megfogalmazott elvek alapján a foglalkoztatásra vonatkozó jogszabályokban megállapított kötelességek megtartása állami

Részletesebben

A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2016. év)

A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2016. év) A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2016. év) 1. Főbb ellenőrzési adatok 2016-ban a munkaügyi hatóság 17 869 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók 75 %-nál (13 487) tárt fel munkaügyi

Részletesebben

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium Mire tanítanak a súlyos balesetek? Előadó: Nesztinger Péter munkavédelmi főreferens Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság E-mail

Részletesebben

TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia

TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia Társadalombiztosítás Járulékalapot képező jövedelem: / Tbj. 4. k) pont/ 1. a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

A KIKÜLDETÉS SZABÁLYAI

A KIKÜLDETÉS SZABÁLYAI A KIKÜLDETÉS SZABÁLYAI KIKÜLDETÉS AZ EGT TERÜLETÉRE 883/2004, 987/2009.EK rendelet - Koordináció, nem harmonizáció! Alapelvek: - Egy ország joghatósága - Azonos elbírálás - Szerzett jogok megtartása -

Részletesebben

A Kereskedelmi Hatóság I. negyedévi ellenőrzési jelentése. Az ellenőrzések eredményének összefoglaló értékelése

A Kereskedelmi Hatóság I. negyedévi ellenőrzési jelentése. Az ellenőrzések eredményének összefoglaló értékelése A kábítószer-prekurzorokra vonatkozó kötelezettségek teljesítése 5 A dokumentációs kötelezettségeknek a laboratóriumi felhasználások során is eleget kell tenni. Jogszabályoknak megfelelő, Az éves ellenőrzési

Részletesebben

2015. évi... törvény

2015. évi... törvény Országgyűlés Hivatala 2 2015. évi... törvény irományszáon : I fcf. i;ricszett: 2015 AUG 7 3. a Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló 2014. évi C. törvénynek, valamint a Magyarország 2016.

Részletesebben

Előadó: dr. Bakos József főigazgató-helyettes Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság. 2014. április 15-16.

Előadó: dr. Bakos József főigazgató-helyettes Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság. 2014. április 15-16. A szolgáltató közhatalom elve, érvényesítésének lehetőségei, gyakorlati megvalósítása és tapasztalatai a munkavédelmi és munkaügyi hatósági tevékenység keretein belül Előadó: dr. Bakos József főigazgató-helyettes

Részletesebben

TÁMOP / A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A KIEMELT PROJEKT ÁLTALÁNOS BEMUTATÁSA

TÁMOP / A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A KIEMELT PROJEKT ÁLTALÁNOS BEMUTATÁSA TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A KIEMELT PROJEKT ÁLTALÁNOS BEMUTATÁSA Előadó: Baranyiné Kabai Erzsébet osztályvezető Nemzetgazdasági

Részletesebben

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONT

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONT GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONT A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának feladatai 1.1. Szervezési Osztály 1. A Szervezési Osztály koordinációs feladatai

Részletesebben

a jó munkahely Munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzések a munkavállalók védelmében mindnyájunknak fontos TÁMOP /

a jó munkahely Munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzések a munkavállalók védelmében mindnyájunknak fontos TÁMOP / Munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzések a munkavállalók védelmében a jó munkahely a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 www.tamop248.hu

Részletesebben

humán erőforrás vezérigazgató igazgató Munkáltatói jogkörök felettes

humán erőforrás vezérigazgató igazgató Munkáltatói jogkörök felettes Munkáltatói jogok gyakorlásának szabályai Alulírott Lenkei István, a Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság (Székhely: 7030, Paks, Gagarin utca 1. 3. em. 302/B.; a továbbiakban: Munkáltató

Részletesebben

Nógrád Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatósága 3 1 0 0 S a l g ó t a r j á n, M é r l e g ú t 2.

Nógrád Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatósága 3 1 0 0 S a l g ó t a r j á n, M é r l e g ú t 2. Nógrád Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatósága 3 1 0 0 S a l g ó t a r j á n, M é r l e g ú t 2. A NÓGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI IGAZGATÓSÁGA 2014. ÉVI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI

Részletesebben

C/3. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG

C/3. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG C/3. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG TÉTELEK ÉS ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG MUNKAJOG A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.), a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi

Részletesebben

A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2016. I. félév)

A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2016. I. félév) A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2016. I. félév) 1. Főbb ellenőrzési adatok 2016. I félévben a munkaügyi hatóság 11 042 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók 68 %-ánál tárt

Részletesebben

A szabályozási dokumentum célja: a rendszerszemléletű munkavédelmi hatósági ellenőrzés lefolytatásának normatív utasításban történő szabályozása.

A szabályozási dokumentum célja: a rendszerszemléletű munkavédelmi hatósági ellenőrzés lefolytatásának normatív utasításban történő szabályozása. Jelen utasítás elkészítéséért és aktualizálásáért a Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság vezetője, a szabályozási dokumentumban foglaltak működtetéséért a főigazgató a felelős. A szabályozási dokumentum

Részletesebben

TOVÁBB CSÖKKENT AZ ÁLLÁSKERESŐK SZÁMA

TOVÁBB CSÖKKENT AZ ÁLLÁSKERESŐK SZÁMA A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA A NEMZETI FOGLALKOZTATÁSI SZOLGÁLAT LEGFRISSEBB ADATAI ALAPJÁN 2014. július TOVÁBB CSÖKKENT AZ ÁLLÁSKERESŐK SZÁMA NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK SZÁMA, ÖSSZETÉTELE ÉS ARÁNYA

Részletesebben

A jogviszony átminősítése az adóhatósági ellenőrzés során

A jogviszony átminősítése az adóhatósági ellenőrzés során OBB-KLUB A jogviszony átminősítése az adóhatósági ellenőrzés során 2015.11.25. Az ellátandó feladat jellege és feltételei határozzák meg, hogy egy munkavégzésre milyen jogviszony válaszható. A felek szabadsága,

Részletesebben

Vas Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége

Vas Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége Vas Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége A fogyasztóvédelmi referens intézménye Dosztánné dr. Császár Eszter A fogyasztóvédelemről szóló 1997. CLV. törvény (Fgytv.) preambuluma szerint

Részletesebben

TÁMOP /

TÁMOP / Projekt főbb adatai Főkedvezményezett: Nemzetgazdasági Minisztérium Kedvezményezettek: 18 megye Konzorciumi megvalósítás - partnerség - szerződés vezető Projekt összköltsége 111 390 000 000 Ft Hajdú Bihar

Részletesebben

A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL SZÓLÓ ÉVI I. TÖRVÉNY KOMMENTÁRJA

A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL SZÓLÓ ÉVI I. TÖRVÉNY KOMMENTÁRJA A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL SZÓLÓ 2012. ÉVI I. TÖRVÉNY KOMMENTÁRJA TARTALOMJEGYZÉK ELSŐ RÉSZ 13 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I. FEJEZET (1. 13. ) 13 BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1. A törvény célja 13 2. A törvény hatálya

Részletesebben

A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2017. év)

A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2017. év) A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2017. év) 1. Főbb ellenőrzési adatok 2017. évben a munkaügyi hatóság 17 339 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók 74 %-nál (12 843 db) tárt

Részletesebben

Tájékoztató az egyszerűsített foglalkoztatás szabályairól (a augusztus 1. napjával hatályba lépő módosításokkal egységes szerkezetben)

Tájékoztató az egyszerűsített foglalkoztatás szabályairól (a augusztus 1. napjával hatályba lépő módosításokkal egységes szerkezetben) Tájékoztató az egyszerűsített foglalkoztatás szabályairól (a 2011. augusztus 1. napjával hatályba lépő módosításokkal egységes szerkezetben) A 2010. évi LXXV. törvény az egyszerűsített foglalkoztatásról

Részletesebben

T/17877/21. számú EGYSÉGES JAVASLAT. a munkaügyi ellenőrzésről szóló évi LXXV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazásához

T/17877/21. számú EGYSÉGES JAVASLAT. a munkaügyi ellenőrzésről szóló évi LXXV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazásához MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/17877/21. számú EGYSÉGES JAVASLAT a munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazásához Előadó: Csizmár Gábor s. k.

Részletesebben

Budapest, október.

Budapest, október. Iktatószám: BM/ 20923-01/2017. Jóváhagyom: Dr. Hoffmann Imre helyettes államtitkár ÉVES ELLENŐRZÉSI TERV A BELÜGYMINISZTÉRIUM, MINT A KÖZFOGLALKOZTATÁSI FELADATOK SZAKMAI IRÁNYÍTÓJA ÁLTAL A 2018. ÉVRE

Részletesebben

Munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, egyéni és társas vállalkozás, szabadfoglalkozás

Munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, egyéni és társas vállalkozás, szabadfoglalkozás Munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, egyéni és társas vállalkozás, szabadfoglalkozás Munkaviszony Közalkalmazotti jogviszony Egyéni vállalkozás Társas vállalkozás Megbízási szerződés: 1. Alapjogszabály

Részletesebben

A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGLALKOZTATÁSI FŐOSZTÁLYÁNAK ELSŐFOKÚ HATÓSÁGI ÜGYKÖREI

A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGLALKOZTATÁSI FŐOSZTÁLYÁNAK ELSŐFOKÚ HATÓSÁGI ÜGYKÖREI A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGLALKOZTATÁSI FŐOSZTÁLYÁNAK ELSŐFOKÚ HATÓSÁGI ÜGYKÖREI Ssz. Főosztály Osztály I. fokú hatósági ügytípus megnevezése A jogkört megállapító jogszabályhely pontos megjelölése

Részletesebben

A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2017. I. félév)

A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2017. I. félév) A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2017. I. félév) 1. Főbb ellenőrzési adatok 2017. I. félévben a munkaügyi hatóság 10 186 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók 68 %-nál tárt

Részletesebben

A Kormány /2007. ( ) kormányrendelete az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet módosításáról

A Kormány /2007. ( ) kormányrendelete az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet módosításáról A Kormány /2007. ( ) kormányrendelete az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet módosításáról 1. Az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban:

Részletesebben