1. Tétel - Az ítéletkalkulus alapfogalmai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. Tétel - Az ítéletkalkulus alapfogalmai"

Átírás

1 A tételhez hozzátartozik az elsőrendű nyelv szemantikája! 1. Tétel - Az ítéletkalkulus alapfogalmai Ítéletkalkulus - Az elsőrendű logika azon speciális este, amikor csak 0 ad rendű predikátumszimbólumok vannak, és azokból megszámlálhatóan végtelen sok van. Az elsőrendű kvantorok feleslegessé válnak, elhagyjuk őket. Modell: A predikátumszimbólumokat a {0, 1} halmazba képező függvény. ~ A predikátumszimbólumok egy kiértékelése. Ha F az ítéletkalkulus egy tautológiája, akkor minden F formula is tautológia, amely úgy áll elő F ből, hogy benne a p predikátumszimbólumokat valamely elsőrendű nyelv tetszőleges G p elsőrendű formuláival helyettesítjük. Legyen A tetszőleges elsőrendű struktúra. Miden egyes p re legyen B(p) = A(G p ). A logikai jelek kongruencia tulajdonságából: A(F ) = B(F). Így ha F tautológia, akkor F is az. Legyenek F, G az ítéletkalkulus formulái. Az F, G elsőrendű formulák álljanak úgy elő az ítéletkalkulus F és G formuláiból, hogy bennük minden egyes p predikátumszimbólumot valamely H p formulával helyettesítünk. Ekkor F = G esetén F = G. F = G = (F G) és F = G = (F G ). Az előző állítás felhasználva a bizonyítás kész. Legyen Σ az ítéletkalkulus formuláinak halmaza, F az ítéletkalkulus formulája. Minden egyes p predikátumszimbólumra legyen G p valamely elsőrendű nyelv egy formulája. Σ és F álljon elő Σ formuláiból és F ből úgy, hogy p helyébe mindenhol G p t helyettesítünk. Ekkor Σ = F esetén Σ = F. Eldöntési kérdések az ítéletkalkulusban: Adott F formula kielégíthető e? F kielégíthető F nem érvényes. Adott F formula érvényes e? F érvényes F nem kielégíthető. Adott az F formula és a Σ = {F 1, F n } véges formula halmaz, teljesül e Σ = F? Σ = F (F 1 F n ) F érvényes A kielégíthetőség NP teljes, az érvényesség conp teljes.

2 2. Tétel - Formulák és Boole függvények Literál Minden p és p alakú formula, ahol p változó, azaz atomi formula vagy annak negáltja. Pozitív literál: p. Negatív literál: p. Literál ellentettje: l = p l = p l = p l = p. Konjunktív normálforma: F = n i = 1 mi j=1 l ij. Diszjunktív normálforma: F = n i = 1 mi j=1 l ij. Minden formulához létezik ekvivalens konjunktív és diszjunktív normálforma. Adott F formulára, először fejezzük ki az előforduló, műveleteket a,, műveletekkel, majd küszöböljük ki a konstansokat. A jeleket vigyük a változók mellé és elimináljuk a többszörös negációkat a F F ekvivalencia felhasználásával. Végül alkalmazzuk a disztributív azonosságokat. Boole függvények - Tegyük fel hogy, az F formula változói a {p i1,,p in } n>1 halmazba esnek. Ekkor F indukál egy n változós Boole - függvényt: f: {0, 1} n {0, 1} f(x 1,,x n ) = A(F),ahol A-ra teljesül, hogy A(p ij ) = x j, j=1,,n, f független azon x j változóitól, melyekre p ij nem fordul elő F ben. Minden Boole - függvény indukálható formulával. Minden igazságtáblához készíthető megfelelő diszjunktív - vagy konjunktív normálforma. Sem sem - és Scheffer függvény x y = (x y) = x y, x y = (x y) = x y. Egy kétváltozós Boole függvény akkor és csak akkor alkot funkcionálisan teljes rendszert, ha {, }. Elegendőség: x = x x. x y = (x y) = (x y) (x y). Szükségesség: Tegyük fel hogy, funkcionálisan teljes rendszert alkot. Ha 1 1=1, akkor minden olyan f 1-változós függvényre, mely kifejezhető, fennáll, hogy f(1) = 1. Mivel így a negáció nem fejezhető ki, ezért 1 1 = 0. Hasonlóan 0 0 = 1. Ha 1 0 = 1 és 0 1 = 0, akkor x y = y, vagy 1 0 = 0 és 0 1 = 1, akkor x y = x. Ekkor csak olyan 2 változós függvény fejezhető ki, mely csak az egyik argumentumától függ. Így 1 0 = 0 1 = 1, azaz =, vagy 1 0 = 0 1 = 0, amikor =.

3 3. Tétel - Az ítéletkalkulus kompaktsági tétele Formulák egy Σ halmaza akkor és csak akkor kielégíthető, ha a Σ minden véges részhalmaza kielégíthető. Szükségesség: Triviális. Elegendőség: Minden n-re legyen Σ n a Σ azon formuláinak halmaza, melyekben legfeljebb az első n, vagyis a p 1,,p n változók fordulnak elő. Mivel ekvivalencia erejéig véges sok olyan formula van, amelyben csak az első n változó fordul elő, a Σ n - ek mindegyike kielégíthető. A teljes végtelen bináris fában minden út meghatározza a változók egy értékelését, és minden n mélységű csúcs meghatározza az első n változó egy értékelését. Minden n - re jelöljük meg a teljes végtelen bináris fa azon n - mélységű csúcsait, amelyeknek megfelelő értékelései kielégítik Σ n - et. A megjelölt véges fokú csúcsok egy végtelen bináris fát határoznak meg. König lemmája szerint ez tartalmaz végtelen utat. A végtelen út által meghatározott értékelés kielégíti Σ - t. Következmény: Egy F formula akkor és csak akkor következménye formulák egy Σ halmazának, ha a Σ egy véges részhalmazának következménye. Σ = F Σ { F} nem kielégíthető, Σ 0 Σ { F} véges halmaz, mely nem kielégíthető, Σ 0 Σ véges halmaz, hogy Σ 0 { F} nem kielégíthető, Σ 0 Σ véges halmaz, hogy Σ 0 = F. König lemma: Minden olyan végtelen irányított bináris T fa tartalmaz végtelen utat, melynek minden csúcsa véges fokú. Minden n-re megadunk egy olyan n mélységű x n csúcsot, hogy: x 0,,x n egy véges gyökértől induló utat határoznak meg és az x n csúcsból kiinduló részfa végtelen. Ekkor x 0, x 1, egy végtelen utat határoznak meg. Az x n csúcsokat n szerinti indukcióval adjuk meg: X 0 a T gyökere és ha n > 0, x n az x n-1 olyan közvetlen leszármazottja, hogy az x n-1 ből induló részfa végtelen.

4 4. Tétel - Az ítéletkalkulus Horn formulái Horn formula Horn formula egy olyan konjunktív normálforma, melyben minden tag legfeljebb egy pozitív literált tartalmaz. Horn formulák kielégíthetősége polinom időben eldönthető. Egy F Horn formula kielégíthető, ha nem tartalmaz p alakú, vagy (p 1 p n ) alakú tagot. Algoritmus: Bemenet: F Horn formula. Kimenet: F-et kielégítő értékelés, ha F kielégíthető, különben nem. Módszer: Mindaddig, amíg F-ben van olyan (p 1 p n ) p alakú tag, hogy a p i -k mindegyike megjelölt, de p nem, jelöljük meg p minden F-beli előfordulását. Ha létezik a (p 1 p n ) alakú formula F-ben, melyre p 1,,p n mindegyike megjelölt, akkor a válasz: nem. Ellenkező esetben legyen: A(p) = 1, ha p meg van jelölve, A(p) = 0, különben. Időigény: A ciklus legfeljebb annyiszor fut le, mint az F-beli változók száma és a ciklus magjának egyszeri futása lineáris, így az időigény négyzetes. Helyessége: F Horn formula akkor és csak akkor kielégíthető, ha az algoritmus egy A kielégítő értékeléssel áll meg. Elegendőség: Ha az algoritmus azzal áll meg, hogy a formula kielégíthető, akkor az előállított A értékelés kielégíti F-et. Szükségesség: Tegyük fel hogy, A kielégíti F-et, de az algoritmus nem - el áll meg. Ekkor A (p) = 1 valahányszor az algoritmus megjelöli a p változót. Mivel az algoritmus nem - el áll meg, létezik olyan p 1 p n alakú formula F-ben, hogy az algoritmus a p i - k mindegyikét megjelöli. Így A nem elégíti ki a p 1 p n alakú formulát, ami ellentmondás.

5 5. Tétel - Rezolúció az ítéletkalkulusban, az ítéletkalkulus rezolúciós algoritmusa Rezolúció A rezolúció konjunktív normálformák kielégíthetetlenségének eldöntésére szolgáló módszer. Az üres klózt (azonosan hamis) - tel jelöljük, az üres formulát (tautológia) jellel jelöljük. Rezolvens Legyenek C 1, C 2 klózok, l C 1, l C 2. Ekkor az R = (C 1 - {l}) (C 2 - { l}) klózt a C 1 és C 2 egy rezolvensének nevezzük. Lemma: Legyen Σ klózok halmaza, C 1, C 2 Σ, és legyen R a C 1 és C 2 egy rezolvense. Ekkor: Σ = Σ {R}. Legyen Σ klózok véges vagy végtelen halmaza. Ekkor: Res(Σ) = Σ { R: C 1, C 2 Σ, R a C 1 és C 2 rezolvense}. Res*(Σ) = Legszűkebb olyan halmaz, mely tartalmazza Σ - át és zárt a rezolvensek képzésére. C Res*(Σ) C 0,...,C n, hogy i-re C i Σ, vagy j, k < i indexre, hogy C i a C j és C k egy rezolvense, és C n = C, Res*(Σ) = Res n (Σ), n > 0. ahol: Res 0 (Σ) = Σ, Res n+1 (Σ) = Res(Res n (Σ)), n> 0. Ha Σ klózok véges halmaza, akkor olyan n > 0, hogy: Res n (Σ) = Res*(Σ). Σ = Res 0 (Σ) Res 1 (Σ) Res 2 (Σ) Res*(Σ), Továbbá, ha Σ - ban legfeljebb a p i1,, p ik változók fordulnak elő, akkor: Res*(Σ) 2^2^2^k. Itt a bizonyítást kihagytam, de benne van a jegyzetben! Legyen Σ klózok véges vagy végtelen halmaza. Ekkor: n > 0 számra Σ = Res n (Σ) és Σ = Res*(Σ), Σ = Res(Σ). Itt a bizonyítást kihagytam, de benne van a jegyzetben! Legyen Σ klózok véges vagy végtelen halmaza. Σ akkor és csak akkor kielégíthetetlen, ha Res*(Σ). Rezolúciós algoritmus: Bemenet: F konjunktív normálforma ~ véges klóz halmaz. Kérdés: F kielégíthető-e? Módszer: Addig, amíg új klózt kapunk, képezzük két F - beli klóz valamely rezolvensét, és ezt adjuk az F halmazhoz. Ha valamikor a klózt kapjuk, F nem kielégíthető. Különben F kielégíthető.

6 6. Tétel - A predikátumkalkulus (elsőrendű kalkulus) alapfogalmai Főbb komponensek és kérdések: Modellek, Szintaxis: formulák, Szemantikus fogalmak: érvényesség, kielégíthetőség, Bizonyításelmélet, Helyesség és teljesség, Algoritmikus kérdések. Elsőrendű nyelv modelljei: Elsőrendű struktúrák komponensei: Egy nem üres halmaz, az univerzum. Az univerzumon értelmezett függvények és predikátumok. Minden függvény felfogható relációként. Szintaxis: Jelkészlet: Predikátumváltozók: (megszámlálhatóan végtelen sok) x, y,, x 1, y 1, Függvényszimbólumok: (véges, vagy megszámlálhatóan végtelen sok) f, g,, f 1, g 1, Predikátumszimbólumok: (véges, vagy megszámlálhatóan végtelen sok) p, q, r,, p 1, q 1, r 1, Logikai jelek:,,,, Elválasztó jelek: (, ), és,. Minden függvény szimbólumra és predikátum szimbólumra adott a szimbólum aritása, amely nem negatív egész szám. A 0 aritású függvényjel konstans szimbólum ~ konstans. Az egyenlőséges elsőrendű logikában kitüntetett reláció szimbólum a =. Term A termek halmaza a legszűkebb olyan halmaz, melyre teljesül: Minden változó term, t 1,, t n termek, f n rangú függvényszimbólum (n>0), akkor f(t 1,,t n ) is term. Egy term alapterm, ha nem fordúl elő benne változó. Minden term egyértelműen olvasható, azaz vagy változó, vagy egyértelműen írható f(t 1,,t n ) alakban, ahol f n aritású függvényszimbólum, t 1,, t n pedig termek. Formula Az atomi formulák halmaza a legszűkebb olyan halmaz, melyre teljesül: t 1,, t n termek, p n aritású predikátumszimbólum. A formulák halmaza a legszűkebb olyan halmaz, melyre teljesül: Minden atomi formula egyben formula is, F, G formulák (F G), (F G), (F G), (F G), F is formulák, F formula, x változó ( xf), ( xf) formulák,, formulák. Minden formula egyértelműen olvasható. Legyenek F és G formulák. F a G közvetlen részformulája, ha G F, (F H), (H F), (F H), (H F) vagy ( xf) alakú valamely H formulára. Azt mondjuk, hogy az F formula a G formula részformulája, ha létezik a formulák olyan H 0, H 1,,H n sorozata, hogy H 0 = F, H n = G és H i a H i+1 közvetlen részformulája minden i < n esetén. F akkor és csak akkor a G részformulája, ha G felírható u F v alakban alkalmas u, v szavakra. Legyen F formula és tekintsük egy x változó valamely nem kvantor melletti előfordulását. Ez kötött előfordulás, ha egy ( xg) vagy ( xg) alakú részformula G részébe esik. Az adott előfordulás ellenkező esetben szabad előfordulás. Zárt formulának vagy mondatnak nevezünk minden olyan formulát, melyben nincs szabad változó.

7 7. Tétel - Az elsőrendű nyelv szemantikája A tételnél kihagytam a tautológiák felsorolását, de az is hozzátartozik! L típusú struktúra Legyen L elsőrendű nyelv. L típusú struktúra egy olyan A = (A, I, ϕ) hármas, melyre teljesül: A nem üres halmaz, I minden n rangú függvényjelhez hozzárendel egy I(f): A n A függvényt, I minden n rangú p predikátumszimbólumhoz hozzárendel egy I(p): A n {0, 1} predikátumot, ϕ minden x változóhoz hozzárendel egy ϕ(x) A elemet. Az n = 0 esetben I(f) et az A, I(p) t a {0, 1} halmaz elemével azonosíthatjuk. Néha a struktúra harmadik komponensét elhagyjuk, ekkor a struktúra egy (A, I) pár. Amennyiben a nyelv egyenlőséges, kikötjük, hogy I(=) az A halmazon értelmezett egyenlőségi predikátum. Legyen t term, A = (A, I, ϕ) struktúra. Ekkor a t által az A struktúrában jelölt A(t) A elemet, az alábbi módon definiáljuk: t = x. Ekkor A(t) = ϕ(t), t = f(t 1,,t n ). Ekkor A(t) = I(f)(A(t 1 ),,A(t n )). Legyen A = (A, I, ϕ) struktúra, x változó, a A. Ekkor A [x a] az (A, I, ϕ ) struktúra, ahol: ϕ (y) = ϕ(y), ha y x, ϕ (y) = a, ha y = x. Legyen F formula, A = (A, I, ϕ) struktúra. Az A(F) {0, 1} értéket a következő módon definiáljuk: Ha F a p(t 1,,t n ) atomi formula, akkor A(F) = I(p)(A(t 1 ),,A(t n )), Ha F = G, akkor A(F) = A(G), Ha F = G H, ahol {,,, }, akkor A(F) = A(G) A(H), Ha F = vagy F =, akkor sorrendben A(F) = 0 ill. A(F) = 1. Ha F = xg, akkor: A(F) = 1, ha a A, hogy A [x a] (G) = 1, A(F) = 0 különben. Ha F = xg, akkor: A(F) = 1, ha a A esetén A [x a] (G)=1, A(F) = 0 különben. Legyen t term, F formula, és legyenek A = (A, I, ϕ) és A = (A, I, ϕ ) struktúrák. Ha ϕ(x) = ϕ (x) minden t-ben előforduló változóra, akkor A(t) = A (t), Ha ϕ(x) = ϕ (x) minden F-ben szabadon előforduló x változóra, akkor A(F) = A (F). A(t) független minden olyan változó értékétől, mely nem fordul elő t-ben. A(F) független minden olyan változó értékétől, mely nem fordul elő szabadon F ben. Kielégíthetőség, Tautológia Legyen F tetszőleges formula. F kielégíthető, ha létezik modellje, azaz A = F valamely A struktúrára. Ellenkező esetben F kielégíthetetlen. Formulák egy Φ halmaza kielégíthető, ha létezik olyan A, hogy A = F minden F Φ esetén. Ellenkező esetben Φ kielégíthetetlen. Egy F formulát tautológiának nevezünk, ha minden A struktúrára A = F. F akkor és csak akkor tautológia, ha F kielégíthetetlen. Egy formula akkor és csak akkor tautológia, ha univerzális lezártja az, és akkor és csak akkor kielégíthető, ha egzisztenciális lezártja az.

8 Ekvivalencia F és G formulák ekvivalensek, ha Mod(F) = Mod(G). F = G akkor és csak akkor, ha = (F G). = F akkor és csak akkor, ha F =. Mod (F) = Mod(G) A (A = F és A = G) vagy (A F és A G) A A = ((F G) ( F G)) A A = (F G). Kongurencia tulajdonság Lemma: Ha F = F és G = G akkor F G = F G ahol {,,, }. A (F G) = A(F) A(G) = A(F ) A(G ) = A(F G ). Ha F = F, akkor F = F. A( F) = A(F) = A(F ) = A( F ). Ha F = F akkor Q xf = Q xf, ahol Q {, } és x változó. A = xf a A A [x a] = F a A A [x a] = F A = x F. Ha az F formula úgy áll elő az F formulából, hogy az F egy H részformuláját ekvivalens H formulára cseréljük, akkor F = F. Az F felépítése szerinti indukcióval. Ha H maga az F formula, akkor F = H, így F = F teljesül a H = H feltevés miatt. Feltehető, hogy F H. F = F 1 F 2. Ekkor H az F 1 vagy F 2 részformulája. Ekkor F 1 F 2, ahol F 1 úgy áll elő F 1 ből, hogy benne egy H részformulát H 1 vel kicserélünk. Az indukciós feltevésből F 1 = F 1. Az előző lemmából F = F. F = xg. Ekkor H a G részformulája és F = xg alakú, ahol G úgy áll elő G ből, hogy benne a H egy előfordulását H vel helyettesítjük. Indukciós feltevésből: G = G, így az előző lemmából F = F. Legyen Σ formulák egy halmaza. Azt mondjuk, hogy az A struktúra kielégíti Σ - át, vagy a Σ modellje, ha A = F teljesül minden F Σ formulára. Σ - át kielégíthetőnek nevezzük, ha létezik modellje. Legyen Σ formulák halmaza, F pedig formula. Azt mondjuk, hogy F a Σ logikai következménye, ha Mod(F) Mod(Σ). Σ = F akkor és csak akkor, ha Σ { F} kielégíthetetlen. Σ akkor és csak akkor kielégíthetetlen, a Σ =. F = G (F = G) (G = F).

9 8. Tétel - Normálformák az elsőrendű kalkulusban Kiigazított formula Egy formulát kiigazítottnak nevezünk, ha: Nincs olyan változó mely kötötten és szabadon is előfordul, Különböző kvantor előfordulások rendre különböző változókat kötnek le. Minden formula ekvivalens egy olyan kiigazított formulával, mely előáll a formulából a változók átnevezésével. Prenex alakú formula Egy F formula prenex alakú, ha: F = Q 1 y 1 Q n y n G, ahol G kvantormentes és minden Q i a vagy a kvantor. Minden F formulához létezik ekvivalens, prenex alakú kiigazított formula. F felépítése szerinti indukcióval. Feltehetjük, hogy F-ben nem fordulnak elő a és logikai jelek. Ha F atomi formula, akkor F prenex alakú és kiigazított, Ha F = vagy F =, akkor F ismét prenex alakú és kiigazított, Ha F = G. Legyen Q 1 y 1 Q n y n H a G vel ekvivalens prenex alakú kiigazított formula, mely az indukciós feltevés szerint létezik. Minden i re legyen Q i kvantor, ha Q i kvantor, és kvantor, ha Q i kvantor. Ekkor: Q 1 y 1 Q n y n ( H) F fel ekvivalens prenex alakú kiigazított formula, Ha F = G 1 G 2. Legyenek Q 1 y 1 Q n y n H 1 és Q 1 z 1 Q m z m H 2 a G 1 gyel és G 2 vel ekvivalens prenex alakú kiigazított formulák. Feltehető, hogy az y i és z j változók páronként különbözőek. Ekkor Q 1 y 1 Q n y n Q 1 z 1 G m z m (H 1 H 2 ) F fel ekvivalens prenex alakú kiigazított formula, Ha F = G 1 G 2. Az előző esethez hasonlóan, Ha F = QxG. Legyen Q 1 y 1 Q n y n H a G-vel ekvivalens prenex alakú kiigazított formula. Feltehető, hogy x {y 1, y n }. Ekkor QxQ 1 y 1 Q n y n H F fel ekvivalens prenex alakú kiigazított formula. Skolem normálforma Skolem normálforma egy: x 1 x n F alakú kiigazított formula, ahol F kvantormentes. Azt mondjuk, hogy az F és G formulák s-ekvivalensek, ha F akkor és csak akkor kielégíthető, ha G az. Tehát a = s ekvivalencia reláció nagyon durván osztályozza a formulákat: a kielégíthető és a kielégíthetetlen formulák. Minden F formulához létezik vele s - ekvivalens Skolem normálforma. Feltehető, hogy F = Q 1 x 1 Q n x n G alakú prenex alakú kiigazított formula. Minden olyan i re, amelyre Q i =, elvégezzük a következő átalakítást: Legyenek z 1,,z k az x 1,,x i-1 változók között, azok amelyek kvantorral vannak lekötve. Töröljök a Q i kvantort a mellette lévő x i vel együtt. G ben az x i minden előfordulását f(z 1,,z k ) val helyettesítjük, ahol f új függvényszimbólum. Lemma: Itt a bizonyítást kihagytam, de benne van a jegyzetben! Legyen F = x 1 x n yg alakú kiigazított formula, ahol G nem feltétlenül kvantormentes. Tegyük fel, hogy az f n rangú új függvény szimbólum. Ekkor: F =s x1 xn(g[y / f(x1,,xn)]). Minden F formulához effektíven konstruálható s ekvivalens zárt Skolem normálforma, melynek a magja konjunktív vagy diszjunktív normálforma.

10 9.Tétel - Az elsőrendű kalkulus eldönthetetlensége Church Nem létezik olyan algoritmus, amely tetszőleges formuláról eldönti, hogy a formula tautológia-e. Következmény: Nem létezik olyan algoritmus, mely tetszőleges formuláról eldöntené, hogy kielégíthető vagy kielégíthetetlen. Nem létezik olyan algoritmus, mely formulák egy véges Σ halmazáról és egy F formuláról eldöntené, hogy Σ = F teljesül-e. Adott K = (u 1, v 1 ),,(u k, v k ) {0, 1} + X {0, 1} + sorozathoz elkészítünk, egy olyan F K formulát, hogy F K akkor és csak akkor tautológia ha K nak létezik megoldása. Felhasználjuk az f 0, f 1 1 aritású függvény szimbólumokat, a c konstans szimbólumot és a p 2 aritású predikátum szimbólumot. Tetszőleges u = a 1 a m {0, 1}* szóra és t termre legyen f u (t) az f a1 (f a2 ( (f am (t)) ). Legyen FK = (F1 F2) F3 ahol: Ha F K tautológia, akkor K nak van megoldása. Tekintsük az A = (A, I) struktúrát, ahol a harmadik komponenst azért nem jelöltük, mert F K mondat. A = {0, 1}*. I(f j ): A A, u ju, j = 0, 1. I(p): A 2 {0, 1}. I(c) = λ, az üres szó. I(p)(u, v) = 1 n > 0 i 1,,i n. u = u i1 u in. v = v i1 v in Könnyen belátható, hogy A = F 1 és A = F 2. A = F 1 mert I(p)(u i, v i ) teljesül i re. Ha pedig I(p)(u, v) teljesül az u, v szavakra, akkor olyan n > 0, i 1,,i n, hogy u = u i1 u in, v = v i1 v in. Így tetszőleges i re I(p)(u i u, v i v) is teljesül, hiszen u i u = u i u i1 u in és v iv = v i v i1 v in. Tehát A = F 2. Így A = F K miatt A = F 3. Ez éppen azt jelenti, hogy K nak van megoldása. Ha K nak van megoldása, akkor F K tautológia. Legyen A = (A, I) tetszőleges struktúra. Be kell látnunk, hogy A = F K. Ha A F 1 vagy A F 2, akkor triviális. Tegyük fel, hogy A = F 1 és A = F 2. Jelölje i 1,,i n a K egy megoldását. Mivel A = F 1, ezért A = p(f uin (c), f vin (c)). Mivel A = F 2, indukcióval adódik, hogy A = p(f uij uin (c), f vij vin (c), j = 1, n. Speciálisan A = p(f ui1 uin (c), f vi1 vin (c). Mivel u i1 u in = v i1 v in, ezért A(f ui1 uin (c)) = A(f vi1 vin (c)), tehát A = F 3

11 10. Tétel - Herbrand elmélet és alkalmazásai Tekintsünk egy L elsőrendű nyelvet, mely tartalmaz legalább egy konstansszimbólumot. Jelölje T 0 az alaptermek nem üres halmazát, azaz azon termekét, amelyek nem tartalmaznak változót. Herbrand sturktúra Herbrand struktúrának nevezünk egy olyan T 0 = (T 0, I 0, ϕ) struktúrát, melyben I 0 (f)(t 1,,t n ) = f(t 1,,t n ) minden f n - aritású függvényszimbólumra és t 1,, t n alaptermre. A predikátum szimbólumok interpretációja és ϕ nem rögzítettek. Lemma: Tetszőleges t alaptermre: T 0 (t) = t. Lemma: Tetszőleges F formulára, x változóra és t alaptermre: T 0 (F[x/t]) = T 0[x t] (F). A helyettesítési lemmát alkalmazzuk. T 0 (F[x/t]) = T 0[x T0(t)] (F) = T 0[x t] (F) Legyen Σ zárt Skolem normálformák halmaza. Σ akkor és csak akkor kielégíthető, ha létezik Herbrand modellje. Elegendőség: Triviális. Szükségesség: Tegyük fel, hogy Σ - nak egy A = (A, I) modellje. Ezt felhasználva megadjuk a Σ egy T 0 = (T 0, I 0 ) Herbrand modelljét. Legyen tetszőleges n rangú p predikátum szimbólumra és t 1,,t n alaptermekre: I 0 (p)(t 1,,t n ) = I(p)(A(t 1 ),,A(t n )). Azt, hogy T 0 = Σ úgy igazoljuk, hogy a kvantorok n száma szerinti indukcióval belátjuk, hogy T 0 = F valahányszor A = F, minden F zárt skolem normálformára. n = 0. F felépítése szerinti indukcióval belátjuk, hogy T 0 (F) = A(F). Ha F = p(t 1,,t m ) alakú, ahol a t i k alaptermek. Ekkor: T 0 (F) = I 0 (p)(t 0 (t 1 ),,T 0 (t m )) = I 0 (p)(t 1,,t m ) = I(p)(A(t 1 ),,A(t m )) = A(F). Ha F =,, akkor triviális. Ha F = G H, akkor T 0 (F) = T 0 (G) T 0 (H) = A(G) A(H) = A(F) Ha F = G, akkor hasonló. n > 0. Ekkor F xg alakú. Tegyük fel, hogy A = F. Ekkor tetszőleges a A esetén A [x a] = G. Így t alaptermre, A [x A(t)] = G, azaz A = G[x / t]. Az indukciós feltevés szerint ebből T 0 = G[x /t], azaz T 0[x T0(t)] = G. Mivel ez t T 0 alaptermre igaz, ezért T 0 = XG, így T 0 = F. Következmény: Itt a bizonyítást kihagytam, de benne van a jegyzetben! Formulák egy Σ halmaza kielégíthető, ha megszámlálható modellje. Herbrand kiterjesztés Legyen F = x 1 x n F* zárt Skolem normálforma. Az F Herbrand kiterjesztése az: E(F) = {F*[x 1 / t 1 ] [x n / t n ]: t 1,, t n T 0 } alapformula halmaz. Ha Σ zárt Skolem normálformák halmaza, akkor: Következmény: Itt a bizonyítást kihagytam, de benne van a jegyzetben! Zárt Skolem normálformák egy Σ halmaza akkor és csak akkor kielégíthető, ha E(Σ) kielégíthető.

12 11. Tétel - Elsőrendű rezolúció alap rezolúciós tétele Ehhez a tételhez hozzátartozik a Herbrand struktúrák definíciói, lemmái és tételei bizonyítás nélkül! Legyen Σ zárt Skolem normálformák halmaza úgy, hogy Σ - beli formula magja konjunktív normálforma. Az előzőek szerint Σ kielégíthetetlen, ha E(Σ) az. Jelölje E (Σ) az E(Σ) beli formulák klózainak halmazát. Az ítéletkalkulus rezolúciós tételéből kapjuk az alábbi eredményt. Σ kielégíthetetlen, ha E (Σ)-ból levezethető az üres klóz az alábbi alap rezolúciós szabállyal: C 1 {l}, C 2 { l} / C 1 C 2 ahol C 1, C 2 alap klózok és l alap literál és E (Σ) az E(Σ) klózainak halmaza.

13 12. Tétel - Egyesítő fogalma, legkisebb egyesítő, az egyesítési algoritmus Legyen s = [x 1 / t 1 ] [x n / t n ] helyettesítések sorozata. Ekkor tetszőleges t termre a ts termet n szerinti indukcióval definiáljuk: n = 0: ts = t n > 0: ts = (t[x 1 / t 1 ] [ xn-1 / t n-1 )[x n / t n ]. Ha a t i k mindegyike alap term, s et alaphelyettesítésnek nevezzük. Legyen l literál, C klóz, s helyettesítés. Ekkor: ls = p(t 1s,,t ns ), ha l = p(t 1,,t n ), ls = p(t 1s,,t ns ), ha l= p(t 1,,t n ), Cs = {ls : l C}. Legyen C = {l 1,,l n } klóz, s helyettesítés. Azt mondjuk, hogy s a C egyesítője, ha l 1s = = l ns. Azt mondjuk, hogy C egyesíthető, ha létezik egyesítője. Lemma: Legyenek l 1, l 2 literálok, l 1 l 2. Így létezik olyan pozíció, ahol l 1 és l 2 különbözőek. Ha {l 1, l 2 } egyesíthető, akkor az első olyan pozíción, ahol különbözőek, az egyik literálban egy változó van, a másik literálban pedig olyan t term első szimbóluma, amelyben ez a változó nem fordul elő. olyan algoritmus, mely C klózra eldönti, hogy C egyesíthető e, és ha egyesíthető, akkor elkészít egy legáltalánosabb egyesítőt, azaz egy olyan s egyesítőt, hogy valahányszor s egy másik egyesítő, s = ss valamely s helyettesítésére. A legáltalánosabb egyesítő, ha, egyértelműen meghatározott. Egyesítési algoritmus: s:= []. Mindaddig, amíg Cs > 1: Hasonlítsuk össze Cs elemeit és keressük meg az első olyan pozíciót, ahol két literál különbözik. Ha ezen a pozíción egyik literál sem tartalmaz változót, akkor C nem egyesíthető. Ha az egyik literál egy x változót tartalmaz és a másik literálban egy t term első szimbóluma van, akkor: Ha x előfordul t-ben, C nem egyesíthető. Különben s:= s[x/t]. Ha a ciklus sikeresen lefut, s az C legkisebb egyesítője.

14 13. Tétel - A predikátumkalkulus rezolúciós tétele Legyenek C 1 és C 2 tetszőleges klózok. Az R klóz a C 1 és C 2 egy rezolvense, ha: Léteznek olyan s 1, s 2 változó átnevezések, hogy C 1 s 1 és C 2 s 2 nem tartalmaznak közös változót. Léteznek olyan l 1,, l m C 1 s 1, és l 1,,l n C 2 s 2 (m, n > 1) literálok, hogy C = {l 1,,l m, l 1,, l n } egyesíthető az s legkisebb egyesítővel. R = (C 1 s 1 {l 1,,l m }) (C 2,s 2 {l 1,,l n })) s. Legyen Σ zárt Skolem normálformák halmaza, ahol minden Skolem normálforma magja konjunktív normálforma. Res 0 (Σ):= A Σ-beli formulák magjaiban szereplő klózok. Res n+1 (Σ):= Res n (Σ) {R: C 1,C 2 Res n (Σ), R a C 1, C 2 rezolvense}. Res*(Σ):= n > 0 Res n (Σ). Res*(Σ) a legszűkebb olyan klóz halmaz, mely tartalmazza Σ - t és zárt az elsőrendű rezolúcióra. A klózok egy Σ halmaza kielégíthető, vagy kielégíthetetlen, ha lezártjaik halmaza az. Az elsőrendű logika rezolúciós tétele: Klózok egy Σ halmaza kielégíthetetlen, ha Res*(Σ). Elegendőség: Tetszőleges F formula univerzális lezártját jelölje F. Elegendő megmutatni, hogy amennyiben R a C 1 és C 2 egy rezolvense, akkor { C 1, C 2 } = R. Legyen R = ((C 1 s 1 {l 1,,l m }) (C 2 s 2 {l 1,,l n )) s = (C 1 s 1 s {l}) (C 2 s 2 s { l}), ahol s az {l 1,,l m, l 1,, l n } legáltalánosabb egyesítője. Tegyük fel hogy, (A R) (A = C 1 ) (A = C 2 ). Ekkor olyan A struktúra, mely annyiban különbözik A-tól, hogy a változóknak is értéket ad, hogy A R. Ekkor A C 1 s 1 s {l} és A C 2 s 2 s {l}. De (A = C 1 ) (A = C 2 ), ezért A = C 1 s 1 s és A = C 2 s 2 s. Így A = l és A = l, ami ellentmondás. Szükségesség: Tegyük fel hogy, Σ kielégíthetetlen. Ekkor az alap rezolúciós tétel szerint létezik alap klózok olyan C 1, C 2,, C n = sorozata, hogy i-re C i egy Σ-beli klóz alap példánya, vagy valamely k, j < i-re a C k és C j rezolvense. A Lift lemma felhasználásával elkészíthetünk egy C 1, C 2,, C n = klóz sorozatot úgy, hogy minden i re C i a C i egy példánya, továbbá C i Σ vagy valamely k, j < i re C i a C k és C j egy rezolvense. Lift lemma: Itt a bizonyítást kihagytam, de benne van a jegyzetben! Legyenek C 1, C 2 klózok, és legyenek C 1 és C 2 a C 1 és C 2 alap példányai. Ha R a C 1 és C 2 egy rezolvense, akkor a C 1 és C 2 olyan R rezolvense, melynek R egy alap példánya.

15 14. Tétel - Lineáris rezolúció és SLD rezolúció Lineáris rezolúciós Legyen Σ klózok halmaza. Egy C klóz lineáris rezolúcióval levezethető Σ - ból, ha olyan C 0, C 1,, C n klóz sorozat, hogy C 0 Σ, C n = C és i > 0 - ra C i a C i-1 és egy Σ {C 0, C i-1 } beli oldal klóz rezolvense. A C 0 klózt a levezetés bázisának nevezzük. Ha lineáris rezolúcióval levezethető Σ - ból, akkor rezolúcióval is, így Σ kielégíthetetlen. Legyen Σ az ítéletkalkulus klózainak egy halmaza, l literál, ekkor: Σ l = 0 az a klózhalmaz, melyet úgy kapunk Σ - ból, hogy elhagyunk belőle minden l - et tartalmazó klózt, majd a maradék klózokból elhagyjuk l minden előfordulását. Σ l = 1 az a klózhalmaz, mely úgy áll elő Σ-ból, hogy elhagyunk minden l - et tartalmazó klózt, majd a maradék klózokban elhagyjuk l minden előfordulását. A = Σ [(A(l) = 1) (A = Σ l = 1 )] [(A(l) = 0) (A = Σ t = 0 )], így Σ akkor és csak akkor kielégíthető, ha Σ t = 0 vagy Σ l = 1 kielégíthető. A lineáris rezolúció tétele: Legyen Σ az ítéletkalkulus klózainak halmaza. Σ akkor és csak akkor kielégíthetetlen, ha a lineáris rezolúcióval levezethető Σ-ból az klóz. Elegendőség: Triviális Szükségesség: Tegyük fel hogy, Σ kielégíthetetlen. A kompaktsági tétel miatt az is feltehető, hogy Σ véges. A Σ - ban szereplő változók n száma szerinti indukcióval belátjuk az alábbit: Ha Σ Σ minimális kielégíthetetlen halmaz és C Σ, akkor levezethető Σ ből olyan lineáris rezolúciós levezetéssel, megy bázisa C. N = 0. Ekkor Σ = { } és az állítás nyilvánvaló. N > 0. Legyen Σ Σ minimális kielégíthetetlen halmaz. Ha Σ ben < n 1 változó fordul elő, akkor az indukciós feltevés alkalmazásával készen vagyunk. Tegyük tehát fel, hogy Σ ben n változó fordul elő. Legyen C Σ. 1. eset - C = 1. C = {l} valamely l literálra, ekkor Σ l=1 kielégíthetetlen. Legyen Σ a Σ l=1 minimális kielégíthetetlen részhalmaza. olyan C Σ klóz, amelyre C {l} Σ. Mivel Σ ben legfeljebb n 1 változó fordul elő, Σ feletti C = C 0, C 1,, C m = lineáris rezolúciós levezetés. Mivel C a C = {l} és C {l} Σ beli klózok rezolvense, ezért C, C, C 1,,C m = a Σ Σ feletti lineáris rezolúciós levezetés. Vegyük vissza a C i, i > 1 klózokba az l literált, ahol esetleg elhagytuk. Így egy Σ feletti C, C, C 1,, C m lineáris rezolúciós levezetéshez jutunk, ahol: C m = vagy C m = {l}. Ha C m =, készen vagyunk. Ha C m = {l}, akkor a sorozatot az klózzal folytatva Σ feletti lineáris levezetéshez jutunk.

16 2. eset - C > 1. Legyen l C, C = C {l}, ekkor C Σ l = 0. Σ l = 0 {C } kielégíthető, de Σ l = 0 kielégíthetetlen. Legyen Σ a Σ l = 0 minimális kielégíthetetlen részhalmaza, ekkor az előzőek miatt C Σ. Az indukciós feltevés miatt Σ felett egy C = C 0, C 1,,C m = lineáris rezolúciós levezetés. Vegyük vissza l et mindenhova, ahonnan elhagytuk. Így előáll egy Σ feletti C = C 0, C 1,,C m lineáris rezolúciós levezetés. Ha C m =, készen vagyunk, ellenkező esetben C m = {l}. (Σ {C}) {l} kielégíthetetlen. Az 1. eset szerint létezik (Σ {C}) {l} felett egy: {l} = C 0, C 1,,C k = lineáris rezolúciós levezetés. Feltehető, hogy C 1,,C k l től különböznek. C = C 0, C 1,, C m = {l}, C 1,,C k = a keresett levezetés. SLD rezolúció Legyen Σ Horn, tehát legfeljebb egy pozitív literált tartalmazó klózok halmaza. Egy C 0, C 1,,C n Σ - feletti lineáris rezolúciós levezetést SLD levezetésnek nevezünk, ha C 0 negatív, tehát olyan klóz melyben literál negatív. Így i > 0 esetén C i a C i 1 és egy Σ - beli program klóz rezolvense. Legyen Σ Horn klózok halmaza. Ha a C Σ negatív bázis klózból levezethető az klóz, akkor Σ kielégíthetetlen. Fordítva, ha a C negatív klóz benne van Σ valamely minimális kielégíthetetlen részhalmazában, akkor az üres klóz SLD rezolúcióval levezethető Σ felett a C bázis klózból. Horn klózok egy Σ halmaza kielégíthetetlen, ha SLD rezolúcióval levezethető belőle az klóz. Az 1. álltás triviális. A 2. bizonyításához tekintsünk egy olyan minimális kielégíthetetlen Σ részhalmazt, mely tartalmazza a C t. Az előző tétel bizonyítása szerint olyan Σ feletti lineáris rezolúciós levezetése az klóznak, melynek bázis C. Ez egyben SLD rezolúciós levezetés is.

17 15. Tétel - A logikai programozás alapjai Alapfeladat: Adott ((Q 1 Q n ) P) alakú univerzális formulák egy véges Σ halmaza, ahol a Q 1,,Q n, P atomi formulák, és adott egy (R 1 R m ) egzisztenciális formula, ahol az R 1,,R n - k atomi formulák. Igaz-e, hogy Σ = (R 1 R m )? Legyen Σ logikai program, G pedig negatív kérdés klóz. Konfiguráció: (G, s), ahol G negatív klóz, s helyettesítés. Legyenek (G, s), (G, s ) konfigurációk. (G, s) (G, s ) ha van olyan program klóz, melynek G a G vel alkotott rezolvense, melynek képzésében az r legáltalánosabb egyesítőt használtuk, továbbá s = sr. Kiszámítás: (G, ) (G 1, s 1 ) (G m, s m ) véges vagy végtelen sorozat, ahol G a kérdés klóz. Sikeres kiszámítás: Olyan kiszámítás melynek az utolsó tagja (, s) alakú. Sikeres kiszámítás eredménye: (R 1 R n )s, ahol (, s) az utolsó tag. Σ - beli klózok univerzális lezártjának akkor és csak akkor logikai következménye (R 1 R m ), ha sikeres kiszámítás. Sikeres kiszámítás eredményének minden alappéldánya a Σ univerzális lezártjának következménye. Ha (R 1 R m )s alappéldánya a Σ univerzális lezártjának következménye, akkor olyan sikeres kiszámítás, melynek (R 1 R m )s eredményére: (R 1 R m )s = (R 1 R m )ss valamely s mellett.

18 16. Tétel - Az elsőrendű logika kompaktsági tétele és néhány következménye Formulák egy Σ halmaza kielégíthető, ha a Σ minden véges részhalmaza kielégíthető. Legyen Σ formulák halmaza, F egy formula. Σ = F teljesül, ha olyan véges Σ 0 Σ halmaz, hogy Σ 0 = F. Szükségesség: Triviális. Elegendőség: Minden formulában minden szabad változó helyébe helyettesítünk egy új konstans szimbólumot. Ezáltal elérhető, hogy Σ mondatokból álljon. Minden Σ beli mondatot hozzunk Skolem normálformára új függvényszimbólumok segítségével. A Σ kielégíthető, ha az előálló Σ az. Teljesen hasonlóan, a Σ egy véges Σ 0 részhalmaza kielégíthető, ha a belőle előálló Σ 0 az. De Σ véges részhalmaza kielégíthető, így a Σ és az E(Σ ) véges részhalmaza is. Az ítéletkalkulus kompaktsági tétele szerint így E(Σ ) kielégíthető, így Σ és Σ is kielégíthetőek. Struktúra: A = (A, I) alakú rendezett pár. Ha K struktúrák egy osztálya, akkor Th(K) jelöli a K elméletét, azaz azon mondatok halmazát, melyek teljesülnek K-beli struktúrában: Th(K) = {F: K = F}. Ha pedig Σ mondatok halmaza, akkor Mod(Σ) azon struktúrák osztálya, melyekben érvényes Σ: Mod(Σ) = {A: A = Σ}. Itt a bizonyítást kihagytam, de benne van a jegyzetben! Ar nek olyan megszámlálható modellje, mely nem izomorf az N struktúrával ~ nemszenterd modell. Egyenlőséges nyelvben legyen Σ olyan mondat halmaz, melynek, minden n természetes számra legalább n elemszámú véges modellje. Akkor Σ nak megszámlálhatóan végtelen modellje. Legyen adott n re Fn olyan mondat, mely azt fejezi ki, hogy legalább n elem van. A Σ = Σ {Fn: n > 1} halmaz kielégíthető, így van megszámlálható modellje, mondjuk A. A nem lehet véges, így a Σ megszámlálhatóan végtelen modellje. Következmény: Ha a struktúrák egy K osztályában n re legalább n számosságú struktúra, akkor K ban lévő véges modellek osztálya nem gyengén axiomatizálható. Az állítás az, hogy nem olyan Σ mondat halmaz, hogy Mod(Σ) pontosan a K beli véges struktúrák halmaza. Ez nyilvánvaló az előző állításból. Ha K = Mod(Σ) és ha K végesen axiomatizálható, akkor olyan véges Σ 0 Σ, hogy K = Mod(Σ 0 ). Legyen Δ véges axióma rendszer. Ekkor Σ = F teljesül F Δ formulára. Mivel Δ véges, a kompaktsági tétel felhasználásával adódik, hogy olyan Σ 0 Σ véges halmaz, hogy F Δ formulára: Σ 0 = F. Mod(Σ) Mod(Σ 0 ) Mod(Δ) = K. Itt a bizonyítást kihagytam, de benne van a jegyzetben! A struktúrák egy K osztálya végesen axiomatizálható, ha K és K komplemense is gyengén axiomatizálhatóak.

19 17. Tétel - Heterogén logika Legyen S típusok megszámlálható halmaza, és s S típusra x s 1,, x s n,, s típusú változók végtelen sorozata. (s 1 s n, s) S*x S rendezett párra legyen adott az (s 1 s n, s) típusú függvény szimbólumok megszámlálható halmaza. s 1 s n S* - ra legyen adott az s 1 s n típusú reláció szimbólumok megszámlálható halmaza. s típusú term s S re az s típusú termek a következők: s típusú változó. f(t 1 t n ) alakú kifejezés, ahol f valamely s 1,, s n S típusokra (s 1 s n, s) típusú műveleti szimbólum és t i s i típusú term, i = 1,,n. Atomi formula Az atomi formulák az r(t 1,, t n ) alakú kifejezések, ahol r s 1 s n típusú reláció szimbólum, t i pedig s i típusú term. i = 1 n. Formula Formulák azok a kifejezések, melyek előállnak az atomi formulákból az,,,, logikai összetevők és az és kvantifikációval. s típusú struktúra s típusú struktúrán egy A = (A, I, ϕ) rendszert értünk, ahol A = (As) s S nem üres halmazok rendszere, az I interpretációs függvény f(s 1 s n, s) típusú függvény szimbólumhoz egy: I(f): A s1 x x A sn A s függvényt, és s 1 s n típusú predikátum szimbólumhoz egy: I(r): A s1 x x A sn {0, 1} predikátumot rendel. A homogén esethez hasonlóan definiáljuk azt, hogy mikor elégít ki egy A struktúra egy F formulát, azaz mikor teljesül az A = F reláció.

20 A tételhez hozzátartozik az elsőrendű nyelv szemantikája! Az elsőrendű logika bővítése predikátumváltozókkal. 18. Tétel - Másodrendű logika Formulák: Az elsőrendű logika formula képzési szabályai +: Ha R n aritású predikátum változó és t 1,, t n termek, akkor R(t 1,, t n ) is atomi formula. Ha R n aritású predikátum változó és F formula, akkor R F és R F is formulák. Struktúra: A = (A, I, ϕ), ahol A, I mint az elsőrendű esetben, a ϕ értékelés pedig x elsőrendű változóhoz az A egy elemét, R n aritású predikátum változóhoz pedig egy A n {0,1} predikátumot rendel. Legyen A = (A, I, ϕ) struktúra, F formula. Az A = F relációt az elsőrendű esethez definiáljuk az alábbiak figyelembe vételével: A = R(t 1,.t n ) ϕ(r)(a(t 1 ),,A(t n )) = 1. A = R F ha olyan ϕ mely legfeljebb R en tér el ϕ től, amelyre (A, I, ϕ ) = F A = R F ha olyan ϕ esetén, mely legfeljebb R en tér el ϕ -től amelyre (A, I, ϕ ) = F Az, hogy A = F fennáll-e, ismét független azon változók értékétől, melyek nem fordulnak elő szabadon F-ben. A másodrendű logika sok tekintetben az elsőrendű logikától eltérően viselkedik. Például nem igaz a kompaktsági tétel.

21 19. Tétel - A CTL formulái és szemantikájának definíciója A modell ellenőrzési algoritmus a hardware és software rendszerek verifikációjának egy módszere. Specifikációs nyelvek: LTL CTL η kalkulus A CTL állapot formulái:, p, p A F, F G, F G AX F, EX F, AF F, EF F, AG F, EG F A[F U G], E[F U G] Informális jelentés: AX F: rákövetkező állapotban érvényes F. EX F: olyan rákövetkező állapot, melyben érvényes F. AF F: Az állapottól induló végtelen út tartalmaz olyan állapotot, melyben érvényes F. EF F: Az állapotból induló valamely végtelen út tartalmaz olyan állapotot, melyben érvényes F. AG F: Az állapotból induló végtelen út állapotában érvényes F. EG F: Az állapotból induló valamely végtelen út állapotában érvényes F. A[F U G]: Az állapotból kiinduló végtelen utak mindegyikében van olyan állapot, ahol érvényes G, és az úton ezt megelőző állapotok mindegyikében érvényes F. E[F U G]: Az állapotból kiinduló végtelen utak egyikében van olyan állapot, ahol érvényes G, és az úton ezt megelőző állapotok mindegyikében érvényes F. A szemantika formális definíciója: Tetszőleges M modellre, s állapotra és F formulára definiáljuk, hogy mikor érvényes az F formula az M adott s állapotában. Jelölés: M, s = F M, s =. M, s. M, s = p p L(s). M, s = F M, s F. M, s = F G [(M, s = F) (M, s = G)]. M, s = F G [(M, s = F) (M, s = G)]. M, s = AX F s s' M, s' = F. M, s = EX F s s' M, s' = F. M, s = AG F s = s 0 s 1... i M, s i = F. M, s = EG F s = s 0 s 1... i M, s i = F. M, s = AF F s = s 0 s 1... i M, s i = F. M, s = EF F s = s 0 s 1... i M, s i = F. M, s = A[F U G ] [( s = s 0 s 1... i M, s i = G) ( j < i M, s j = F)]. M, s = E[F U G ] [( s = s 0 s 1... i M, s i = G) ( j < i M, s j = F)]. Ekvivalencia Ekvivalensnek nevezzük az F és G formulákat, ha tetszőleges M modellre és s állapotra, M, s = F M, s = G. Az EG, EX, EU, AF, AG, AX, AU modalitások adekvát halmazt alkotnak.

22 Bemenet: M = (S,, L) véges modell, F formula. Kimenet: Azon s S állapotok S F halmaza, melyekre M, s = F. 20. Tétel - A modell ellenőrzési algoritmus Módszer: Először lineáris időben olyan alakra hozzuk F et, hogy benne legfeljebb: AF, EX, EU modalitások és,, és a p A jelek forduljanak elő. Majd F G részformulájára meghatározzuk az S G halmazt. G = : S G = 0. G = p: S G = {s S: p L(s)}. G = H: S G = S S H. G = H 1 H 2 : S G = S H1 S H2. G = AF H: S G a legszűkebb olyan halmaz, mely tartalmazza S H t, és amelyre teljesül, hogy ha s olyan állapot, melynek minden rákövetkezője S G ben van, akkor s is S G ben van. Tehát, ha S = n, akkor: S G = n i=0 S i. S 0 = S H. S j+1 = S j {s: s s' s' S j }. G = EX H: S H = {s: s s' s' S H }. G = E[H 1 U H 2 ]: Ekkor S G a legszűkebb olyan halmaz, mely tartalmazza S H2 t és amelyre tetszőleges s s' esetén: [(s S H1 ) (s' S G )] s S G. Tehát: S G = n i=0 S i. S 0 = S H2. S j+1 = S j {s: s S H1 s s' s' S j }. Az algoritmus lineáris a formula és négyzetes a modell méretében. Létezik olyan algoritmus is, mely a modell méretében is lineáris. Az állapotrobbanás problémája: Egy 100 bináris komponensből álló rendszer modelljének állapotszáma Szimbolikus modell ellenőrzési módszerekkel mégis lehetséges ilyen nagy állapotszámú rendszerek verifikációja.

Logika és informatikai alkalmazásai kiskérdések február Mikor mondjuk, hogy az F formula a G-nek részformulája?

Logika és informatikai alkalmazásai kiskérdések február Mikor mondjuk, hogy az F formula a G-nek részformulája? ,,Alap kiskérdések Logika és informatikai alkalmazásai kiskérdések 2012. február 19. 1. Hogy hívjuk a 0 aritású függvényjeleket? 2. Definiálja a termek halmazát. 3. Definiálja a formulák halmazát. 4. Definiálja,

Részletesebben

Logika és informatikai alkalmazásai. Wednesday 17 th February, 2016, 09:03

Logika és informatikai alkalmazásai. Wednesday 17 th February, 2016, 09:03 Logika és informatikai alkalmazásai Wednesday 17 th February, 2016, 09:03 A logika rövid története 2 A logika rövid története Ókor Triviális: A trivium szóból származik trivium (tri+via = három út): nyelvtan,

Részletesebben

Logika es sz am ıt aselm elet I. r esz Logika Hatodik el oad as 1/33

Logika es sz am ıt aselm elet I. r esz Logika Hatodik el oad as 1/33 1/33 Logika és számításelmélet I. rész Logika Hatodik előadás Tartalom 2/33 Elsőrendű rezolúciós kalkulus - előkészítő fogalmak Prenex formula, Skolem normálforma 3/33 Eldönthető formulaosztályok keresése

Részletesebben

Ésik Zoltán (SZTE Informatikai Tanszékcsoport) Logika a számtastudományban Logika és informatikai alkalmazásai Varterész Magdolna, Uni-Deb

Ésik Zoltán (SZTE Informatikai Tanszékcsoport) Logika a számtastudományban Logika és informatikai alkalmazásai Varterész Magdolna, Uni-Deb Logika, 5. Az előadásfóliák ÉsikZoltén (SZTE InformatikaiTanszékcsoport) Logikaa szamtastudomanyban Logikaes informatikaialkalmazasai Előadásai alapján készültek Ésik Zoltán (SZTE Informatikai Tanszékcsoport)

Részletesebben

Logika es sz am ıt aselm elet I. r esz Logika Negyedik el oad as 1/26

Logika es sz am ıt aselm elet I. r esz Logika Negyedik el oad as 1/26 1/26 Logika és számításelmélet I. rész Logika Negyedik előadás Tartalom 2/26 Az elsőrendű logika szemantikája Formulák és formulahalmazok szemantikus tulajdonságai Elsőrendű logikai nyelv interpretációja

Részletesebben

Logika és informatikai alkalmazásai

Logika és informatikai alkalmazásai Logika és informatikai alkalmazásai 9. gyakorlat Németh L. Zoltán http://www.inf.u-szeged.hu/~zlnemeth SZTE, Informatikai Tanszékcsoport 2011 tavasz Irodalom Szükséges elmélet a mai gyakorlathoz Előadás

Részletesebben

Logika és informatikai alkalmazásai

Logika és informatikai alkalmazásai Logika és informatikai alkalmazásai 6. gyakorlat Németh L. Zoltán http://www.inf.u-szeged.hu/~zlnemeth SZTE, Informatikai Tanszékcsoport 2008 tavasz Irodalom Szükséges elmélet a mai gyakorlathoz Előadás

Részletesebben

ÍTÉLETKALKULUS (NULLADRENDŰ LOGIKA)

ÍTÉLETKALKULUS (NULLADRENDŰ LOGIKA) ÍTÉLETKALKULUS SZINTAXIS ÍTÉLETKALKULUS (NULLADRENDŰ LOGIKA) jelkészlet elválasztó jelek: ( ) logikai műveleti jelek: ítéletváltozók (logikai változók): p, q, r,... ítéletkonstansok: T, F szintaxis szabályai

Részletesebben

Logika és informatikai alkalmazásai

Logika és informatikai alkalmazásai Logika és informatikai alkalmazásai 9. gyakorlat Németh L. Zoltán http://www.inf.u-szeged.hu/~zlnemeth SZTE, Informatikai Tanszékcsoport 2008 tavasz Egy HF múlt hétről HF1. a) Egyesíthető: s = [y/f(x,

Részletesebben

Elsőrendű logika szintaktikája és szemantikája. Logika (3. gyakorlat) 0-adrendű szemantika 2009/10 II. félév 1 / 1

Elsőrendű logika szintaktikája és szemantikája. Logika (3. gyakorlat) 0-adrendű szemantika 2009/10 II. félév 1 / 1 Elsőrendű logika szintaktikája és szemantikája Logika és számításelmélet, 3. gyakorlat 2009/10 II. félév Logika (3. gyakorlat) 0-adrendű szemantika 2009/10 II. félév 1 / 1 Az elsőrendű logika Elemek egy

Részletesebben

Logika es sz am ıt aselm elet I. r esz Logika Harmadik el oad as 1/33

Logika es sz am ıt aselm elet I. r esz Logika Harmadik el oad as 1/33 1/33 Logika és számításelmélet I. rész Logika Harmadik előadás Tartalom 2/33 Elsőrendű logika bevezetés Az elsőrendű logika szintaxisa 3/33 Nulladrendű állítás Az ítéletlogikában nem foglalkoztunk az álĺıtások

Részletesebben

Predikátumkalkulus. 1. Bevezet. 2. Predikátumkalkulus, formalizálás. Predikátumkalkulus alapfogalmai, formalizálás, tagadás, logikailag igaz formulák.

Predikátumkalkulus. 1. Bevezet. 2. Predikátumkalkulus, formalizálás. Predikátumkalkulus alapfogalmai, formalizálás, tagadás, logikailag igaz formulák. Predikátumkalkulus Predikátumkalkulus alapfogalmai, formalizálás, tagadás, logikailag igaz formulák. 1. Bevezet Nézzük meg a következ két kijelentést: Minden almához tartozik egy fa, amir l leesett. Bármely

Részletesebben

A logikai következmény

A logikai következmény Logika 3 A logikai következmény A logika egyik feladata: helyes következtetési sémák kialakítása. Példa következtetésekre : Minden veréb madár. Minden madár gerinces. Minden veréb gerinces 1.Feltétel 2.Feltétel

Részletesebben

Algoritmuselmélet. Katona Gyula Y. Számítástudományi és Információelméleti Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. 13.

Algoritmuselmélet. Katona Gyula Y. Számítástudományi és Információelméleti Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. 13. Algoritmuselmélet NP-teljes problémák Katona Gyula Y. Számítástudományi és Információelméleti Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 13. előadás Katona Gyula Y. (BME SZIT) Algoritmuselmélet

Részletesebben

Predikátumkalkulus. Predikátumkalkulus alapfogalmai, formalizálás, tagadás, logikailag igaz formulák. Vizsgáljuk meg a következ két kijelentést.

Predikátumkalkulus. Predikátumkalkulus alapfogalmai, formalizálás, tagadás, logikailag igaz formulák. Vizsgáljuk meg a következ két kijelentést. Predikátumkalkulus Predikátumkalkulus alapfogalmai, formalizálás, tagadás, logikailag igaz formulák. 1. Bevezet Vizsgáljuk meg a következ két kijelentést. Minden almához tartozik egy fa, amir l leesett.

Részletesebben

Logika és informatikai alkalmazásai

Logika és informatikai alkalmazásai Logika és informatikai alkalmazásai 4. gyakorlat Németh L. Zoltán http://www.inf.u-szeged.hu/~zlnemeth SZTE, Informatikai Tanszékcsoport 2011 tavasz Irodalom Szükséges elmélet a mai gyakorlathoz Előadás

Részletesebben

Logika és informatikai alkalmazásai

Logika és informatikai alkalmazásai Logika és informatikai alkalmazásai 2. gyakorlat Németh L. Zoltán http://www.inf.u-szeged.hu/~zlnemeth SZTE, Informatikai Tanszékcsoport 2011 tavasz Irodalom Szükséges elmélet a mai gyakorlathoz Előadás

Részletesebben

Logika és informatikai alkalmazásai

Logika és informatikai alkalmazásai Logika és informatikai alkalmazásai 2. gyakorlat Németh L. Zoltán http://www.inf.u-szeged.hu/~zlnemeth SZTE, Informatikai Tanszékcsoport 2008 tavasz Irodalom Szükséges elmélet a mai gyakorlathoz Előadás

Részletesebben

Logika és informatikai alkalmazásai

Logika és informatikai alkalmazásai Logika és informatikai alkalmazásai 4. gyakorlat Németh L. Zoltán http://www.inf.u-szeged.hu/~zlnemeth SZTE, Informatikai Tanszékcsoport 2011 tavasz Irodalom Szükséges elmélet a mai gyakorlathoz Előadás

Részletesebben

Az informatika logikai alapjai

Az informatika logikai alapjai Az informatika logikai alapjai Várterész Magda DE, Informatikai Kar PTI BSc és informatikatanár hallgatók számára 2017. Példák Az alábbi világokban állításokat akarunk megfogalmazni: A táblára színes karikákat

Részletesebben

Logika es sz am ıt aselm elet I. r esz Logika 1/36

Logika es sz am ıt aselm elet I. r esz Logika 1/36 1/36 Logika és számításelmélet I. rész Logika 2/36 Elérhetőségek Tejfel Máté Déli épület, 2.606 matej@inf.elte.hu http://matej.web.elte.hu Tankönyv 3/36 Tartalom 4/36 Bevezető fogalmak Ítéletlogika Ítéletlogika

Részletesebben

Logika és informatikai alkalmazásai

Logika és informatikai alkalmazásai Logika és informatikai alkalmazásai 1. levelezős gyakorlat Németh L. Zoltán http://www.inf.u-szeged.hu/~zlnemeth SZTE, Informatikai Tanszékcsoport 2009 tavasz Követelmények A tárgy (ea+gyak) teljesítésének

Részletesebben

Elsőrendű logika. Mesterséges intelligencia március 28.

Elsőrendű logika. Mesterséges intelligencia március 28. Elsőrendű logika Mesterséges intelligencia 2014. március 28. Bevezetés Ítéletkalkulus: deklaratív nyelv (mondatok és lehetséges világok közti igazságrelációk) Részinformációkat is kezel (diszjunkció, negáció)

Részletesebben

Az informatika logikai alapjai

Az informatika logikai alapjai Az informatika logikai alapjai Várterész Magda DE, Informatikai Kar PTI BSc és informatikatanár hallgatók számára 2017. A logikai ekvivalencia Az A és a B elsőrendű formulák logikailag ekvivalensek, ha

Részletesebben

Deníciók és tételek a beugró vizsgára

Deníciók és tételek a beugró vizsgára Deníciók és tételek a beugró vizsgára (a szóbeli viszgázás jogáért) Utolsó módosítás: 2008. december 2. 2 Bevezetés Számítási problémának nevezünk egy olyan, a matematika nyelvén megfogalmazott kérdést,

Részletesebben

Logikai ágensek. Mesterséges intelligencia március 21.

Logikai ágensek. Mesterséges intelligencia március 21. Logikai ágensek Mesterséges intelligencia 2014. március 21. Bevezetés Eddigi példák tudásra: állapotok halmaza, lehetséges operátorok, ezek költségei, heurisztikák Feltételezés: a világ (lehetséges állapotok

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Matematika és Informatika 1.3 Intézet Magyar Matematika és Informatika 1.4 Szakterület

Részletesebben

1. Az elsőrendű logika szintaxisa

1. Az elsőrendű logika szintaxisa 1. Az elsőrendű logika szintaxisa 6.1 Alapelemek Nyelv=abc + szintaxis + szemantika. 6.1.1 Abc Logikai rész:,,,,,, Indivídum változók (X, Y, ) Elválasztó jelek ( ( ) ) (ítélet változók) Logikán kívüli

Részletesebben

Ítéletkalkulus. 1. Bevezet. 2. Ítéletkalkulus

Ítéletkalkulus. 1. Bevezet. 2. Ítéletkalkulus Ítéletkalkulus Logikai alapfogalmak, m veletek, formalizálás, logikai ekvivalencia, teljes diszjunktív normálforma, tautológia. 1. Bevezet A matematikai logikában az állításoknak nem a tényleges jelentésével,

Részletesebben

Logika gyakorlat 08. Nincs olyan változó, amely szabadon és kötötten is előfordul.

Logika gyakorlat 08. Nincs olyan változó, amely szabadon és kötötten is előfordul. Logika gyakorlat 08 Normálformák elsőrendben Egy formula kiigazított, ha: Különböző kvantorok különböző változókat kötnek Nincs olyan változó, amely szabadon és kötötten is előfordul. Minden formulát kiigazíthatunk,

Részletesebben

Hardver és szoftver rendszerek verifikációja Röviden megválaszolható kérdések

Hardver és szoftver rendszerek verifikációja Röviden megválaszolható kérdések Hardver és szoftver rendszerek verifikációja Röviden megválaszolható kérdések 1. Az informatikai rendszereknél mit ellenőriznek validációnál és mit verifikációnál? 2. A szoftver verifikációs technikák

Részletesebben

Logika es sz am ıt aselm elet I. r esz Logika M asodik el oad as 1/26

Logika es sz am ıt aselm elet I. r esz Logika M asodik el oad as 1/26 1/26 Logika és számításelmélet I. rész Logika Második előadás Tartalom 2/26 Ítéletlogika - Szemantika (folytatás) Formulák és formulahalmazok szemantikus tulajdonságai Szemantikus következményfogalom Formalizálás

Részletesebben

Magyarok: Bereczki Ilona, Kalmár László, Neumann, Péter Rózsa, Pásztorné Varga Katalin, Urbán János, Lovász László

Magyarok: Bereczki Ilona, Kalmár László, Neumann, Péter Rózsa, Pásztorné Varga Katalin, Urbán János, Lovász László MATEMATIKAI LOGIKA A gondolkodás tudománya Diszkrét matematika Arisztotelész(i.e. 384-311) Boole, De Morgan, Gödel, Cantor, Church, Herbrand, Hilbert, Kleene, Lukesiewicz, Löwenheim, Ackermann, McKinsey,

Részletesebben

Az informatika logikai alapjai

Az informatika logikai alapjai Az informatika logikai alapjai Várterész Magda DE, Informatikai Kar PTI BSc és informatikatanár hallgatók számára 2017. Az elsőrendű logikai nyelv interpretációja L interpretációja egy I-vel jelölt függvénynégyes,

Részletesebben

Logika és informatikai alkalmazásai

Logika és informatikai alkalmazásai Logika és informatikai alkalmazásai 2. gyakorlat Németh L. Zoltán http://www.inf.u-szeged.hu/~zlnemeth SZTE, Informatikai Tanszékcsoport 2009 tavasz Irodalom Szükséges elmélet a mai gyakorlathoz Előadás

Részletesebben

LOGIKA. Magyarok: Bereczki Ilona, Kalmár László, Neumann, Péter Rózsa, Pásztorné Varga Katalin, Urbán János, Lovász László.

LOGIKA. Magyarok: Bereczki Ilona, Kalmár László, Neumann, Péter Rózsa, Pásztorné Varga Katalin, Urbán János, Lovász László. MATEMATIKAI A gondolkodás tudománya Arisztotelész(i.e. 384-311) Boole, De Morgan, Gödel, Cantor, Church, Herbrand, Hilbert, Kleene, Lukesiewicz, Löwenheim, Ackermann, McKinsey, Tarski, Ramsey, Russel,

Részletesebben

Formális nyelvek - 9.

Formális nyelvek - 9. Formális nyelvek - 9. Csuhaj Varjú Erzsébet Algoritmusok és Alkalmazásaik Tanszék Informatikai Kar Eötvös Loránd Tudományegyetem H-1117 Budapest Pázmány Péter sétány 1/c E-mail: csuhaj@inf.elte.hu 1 Véges

Részletesebben

Alap fatranszformátorok II

Alap fatranszformátorok II Alap fatranszformátorok II Vágvölgyi Sándor Fülöp Zoltán és Vágvölgyi Sándor [2, 3] közös eredményeit ismertetjük. Fogalmak, jelölések A Σ feletti alaptermek TA = (T Σ, Σ) Σ algebráját tekintjük. Minden

Részletesebben

Logikai alapok a programozáshoz

Logikai alapok a programozáshoz Logikai alapok a programozáshoz Nagy Károly 2014 Nyíregyházi Főiskola Matematika és Informatika Intézet 1 Tartalomjegyzék 1. Kijelentés logika, ítéletkalkulus 2 2. A kijelentés logika törvényei 5 3. Logikai

Részletesebben

Logika kiskáté. Mihálydeák Tamás és Aszalós László

Logika kiskáté. Mihálydeák Tamás és Aszalós László Logika kiskáté Mihálydeák Tamás és Aszalós László 2012 1. Definíciók 1. Adja meg a klasszikus nulladrendű nyel definícióját! Klasszikus nulladrendű nyelen az L (0) = LC, Con, F orm rendezett hármast értjük,

Részletesebben

Logika kiskáté. Mihálydeák Tamás és Aszalós László

Logika kiskáté. Mihálydeák Tamás és Aszalós László Logika kiskáté Mihálydeák Tamás és Aszalós László 2012 1. Definíciók 1. Adja meg a klasszikus nulladrendű nyel definícióját! Klasszikus nulladrendű nyelen az L (0) = LC, Con, F orm rendezett hármast értjük,

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I. 4 IV. FÜGGVÉNYEk 1. LEkÉPEZÉSEk, függvények Definíció Legyen és két halmaz. Egy függvény -ből -ba egy olyan szabály, amely minden elemhez pontosan egy elemet rendel hozzá. Az

Részletesebben

1. előadás: Halmazelmélet, számfogalom, teljes

1. előadás: Halmazelmélet, számfogalom, teljes 1. előadás: Halmazelmélet, számfogalom, teljes indukció Szabó Szilárd Halmazok Halmaz: alapfogalom, bizonyos elemek (matematikai objektumok) összessége. Egy halmaz akkor adott, ha minden objektumról eldönthető,

Részletesebben

Logikai alapok a programozáshoz. Nagy Károly 2014

Logikai alapok a programozáshoz. Nagy Károly 2014 Logikai alapok a programozáshoz előadások összefoglalója (Levelezős hallgatók számára) Nagy Károly 2014 1 1. Kijelentés logika, ítéletkalkulus 1.1. Definíció. Azokat a kijelentő mondatokat, amelyekről

Részletesebben

Automatikus tételbizonyítás

Automatikus tételbizonyítás Automatikus tételbizonyítás előadások Várterz Magda Kádek Tamás Automatikus tételbizonyítás: előadások Várterz Magda Kádek Tamás Table of Contents 1 Előszó 1 2 Bevezet 2 1 Az elsőrendű nyelv szintaxisa

Részletesebben

Logika és informatikai alkalmazásai

Logika és informatikai alkalmazásai Logika és informatikai alkalmazásai 2. gyakorlat Németh L. Zoltán http://www.inf.u-szeged.hu/~zlnemeth SZTE, Informatikai Tanszékcsoport 2009 tavasz Irodalom Szükséges elmélet a mai gyakorlathoz Előadás

Részletesebben

2. Ítéletkalkulus szintaxisa

2. Ítéletkalkulus szintaxisa 2. Ítéletkalkulus szintaxisa (4.1) 2.1 Az ítéletlogika abc-je: V 0 V 0 A következő szimbólumokat tartalmazza: ítélet- vagy állításváltozók (az állítások szimbolizálására). Esetenként logikai változónak

Részletesebben

definiálunk. Legyen egy konfiguráció, ahol és. A következő három esetet különböztetjük meg. 1. Ha, akkor 2. Ha, akkor, ahol, ha, és egyébként.

definiálunk. Legyen egy konfiguráció, ahol és. A következő három esetet különböztetjük meg. 1. Ha, akkor 2. Ha, akkor, ahol, ha, és egyébként. Számításelmélet Kiszámítási problémának nevezünk egy olyan, a matematika nyelvén megfogalmazott kérdést, amire számítógéppel szeretnénk megadni a választ. (A matematika nyelvén precízen megfogalmazott

Részletesebben

Modellellenőrzés. dr. Majzik István BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Modellellenőrzés. dr. Majzik István BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Modellellenőrzés dr. Majzik István BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék 1 Mit szeretnénk elérni? Informális vagy félformális tervek Informális követelmények Formális modell: KS, LTS, TA

Részletesebben

Logikai alapok a programozáshoz

Logikai alapok a programozáshoz Logikai alapok a programozáshoz Kidolgozott tételek Készítette: Chripkó Ágnes Felhasznált anyagok: előadásvázlat; gyakorlatok anyaga; Pásztorné Varga K., Várterész M.: A matematikai logika alkalmazásszemléletű

Részletesebben

Logika és informatikai alkalmazásai

Logika és informatikai alkalmazásai Logika és informatikai alkalmazásai 1. gyakorlat Németh L. Zoltán http://www.inf.u-szeged.hu/~zlnemeth SZTE, Informatikai Tanszékcsoport 2011 tavasz Követelmények A tárgy (ea+gyak) teljesítésének követlményeit

Részletesebben

Mindent olyan egyszerűvé kell tenni, amennyire csak lehet, de nem egyszerűbbé.

Mindent olyan egyszerűvé kell tenni, amennyire csak lehet, de nem egyszerűbbé. HA 1 Mindent olyan egyszerűvé kell tenni, amennyire csak lehet, de nem egyszerűbbé. (Albert Einstein) HA 2 Halmazok HA 3 Megjegyzések A halmaz, az elem és az eleme fogalmakat nem definiáljuk, hanem alapfogalmaknak

Részletesebben

Matematika alapjai; Feladatok

Matematika alapjai; Feladatok Matematika alapjai; Feladatok 1. Hét 1. Tekintsük a,, \ műveleteket. Melyek lesznek a.) kommutativok b.) asszociativak c.) disztributívak-e a, műveletek? Melyik melyikre? 2. Fejezzük ki a műveletet a \

Részletesebben

Diszkrét matematika I. gyakorlat

Diszkrét matematika I. gyakorlat Vizsgafeladatok megoldása 2012. december 5. Tartalom Teljes feladatsor #1 1 Teljes feladatsor #1 2 Teljes feladatsor #2 3 Teljes feladatsor #3 4 Teljes feladatsor #4 5 Válogatott feladatok 6 Végső bölcsesség

Részletesebben

Mindent olyan egyszerűvé kell tenni, amennyire csak lehet, de nem egyszerűbbé. (Albert Einstein) Halmazok 1

Mindent olyan egyszerűvé kell tenni, amennyire csak lehet, de nem egyszerűbbé. (Albert Einstein) Halmazok 1 Halmazok 1 Mindent olyan egyszerűvé kell tenni, amennyire csak lehet, de nem egyszerűbbé. (Albert Einstein) Halmazok 2 A fejezet legfontosabb elemei Halmaz megadási módjai Halmazok közti műveletek (metszet,

Részletesebben

Logika és informatikai alkalmazásai

Logika és informatikai alkalmazásai Logika és informatikai alkalmazásai 1. gyakorlat Németh L. Zoltán http://www.inf.u-szeged.hu/~zlnemeth SZTE, Informatikai Tanszékcsoport 2008 tavasz Követelmények A tárgy (ea+gyak) teljesítésének követlményeit

Részletesebben

LOGIKA ÉS SZÁMÍTÁSELMÉLET KIDOLGOZOTT JEGYZET

LOGIKA ÉS SZÁMÍTÁSELMÉLET KIDOLGOZOTT JEGYZET LOGIKA ÉS SZÁMÍTÁSELMÉLET KIDOLGOZOTT JEGYZET Készítette: Butkay Gábor és Gyenes József A jegyzet a 2013-2014-es tanév 2. felében lévő Logika és számításelmélet előadások alapján született. A jegyzet nem

Részletesebben

Algoritmusok bonyolultsága

Algoritmusok bonyolultsága Algoritmusok bonyolultsága 11. előadás http://www.ms.sapientia.ro/~kasa/komplex.htm () 1 / 1 NP-telesség Egy L nyelv NP-teles, ha L NP és minden L NP-re L L. Egy Π döntési feladat NP-teles, ha Π NP és

Részletesebben

Matematikai logika és halmazelmélet

Matematikai logika és halmazelmélet Matematikai logika és halmazelmélet Wettl Ferenc előadása alapján 2015-09-07 Wettl Ferenc előadása alapján Matematikai logika és halmazelmélet 2015-09-07 1 / 21 Tartalom 1 Matematikai kijelentések szerkezete

Részletesebben

Formális szemantika. Kifejezések szemantikája. Horpácsi Dániel ELTE Informatikai Kar

Formális szemantika. Kifejezések szemantikája. Horpácsi Dániel ELTE Informatikai Kar Formális szemantika Kifejezések szemantikája Horpácsi Dániel ELTE Informatikai Kar 2016-2017-2 Az előadás témája Egyszerű kifejezések formális szemantikája Az első lépés a programozási nyelvek szemantikájának

Részletesebben

3. Lineáris differenciálegyenletek

3. Lineáris differenciálegyenletek 3. Lineáris differenciálegyenletek A közönséges differenciálegyenletek két nagy csoportba oszthatók lineáris és nemlineáris egyenletek csoportjába. Ez a felbontás kicsit önkényesnek tűnhet, a megoldásra

Részletesebben

Halmaz: alapfogalom, bizonyos elemek (matematikai objektumok) Egy halmaz akkor adott, ha minden objektumról eldönthető, hogy

Halmaz: alapfogalom, bizonyos elemek (matematikai objektumok) Egy halmaz akkor adott, ha minden objektumról eldönthető, hogy 1. előadás: Halmazelmélet Szabó Szilárd Halmazok Halmaz: alapfogalom, bizonyos elemek (matematikai objektumok) összessége. Egy halmaz akkor adott, ha minden objektumról eldönthető, hogy hozzátartozik-e,

Részletesebben

1. Alapfogalmak Algoritmus Számítási probléma Specifikáció Algoritmusok futási ideje

1. Alapfogalmak Algoritmus Számítási probléma Specifikáció Algoritmusok futási ideje 1. Alapfogalmak 1.1. Algoritmus Az algoritmus olyan elemi műveletekből kompozíciós szabályok szerint felépített összetett művelet, amelyet megadott feltételt teljesítő bemeneti adatra végrehajtva, a megkívánt

Részletesebben

Automatikus következtetés

Automatikus következtetés Automatikus következtetés 1. Rezolúció Feladat: A 1 : Ha süt a nap, akkor Péter strandra megy. A 2 : Ha Péter strandra megy, akkor úszik. A 3 : Péternek nincs lehetősége otthon úszni. Lássuk be, hogy ezekből

Részletesebben

... S n. A párhuzamos programszerkezet két vagy több folyamatot tartalmaz, melyek egymással közös változó segítségével kommunikálnak.

... S n. A párhuzamos programszerkezet két vagy több folyamatot tartalmaz, melyek egymással közös változó segítségével kommunikálnak. Párhuzamos programok Legyen S parbegin S 1... S n parend; program. A párhuzamos programszerkezet két vagy több folyamatot tartalmaz, melyek egymással közös változó segítségével kommunikálnak. Folyamat

Részletesebben

Logika és informatikai alkalmazásai

Logika és informatikai alkalmazásai Logika és informatikai alkalmazásai 1. gyakorlat Németh L. Zoltán http://www.inf.u-szeged.hu/~zlnemeth SZTE, Informatikai Tanszékcsoport 2009 tavasz Követelmények A tárgy (ea+gyak) teljesítésének követlményeit

Részletesebben

Logika és számításelmélet. 10. előadás

Logika és számításelmélet. 10. előadás Logika és számításelmélet 10. előadás Rice tétel Rekurzíve felsorolható nyelvek tulajdonságai Tetszőleges P RE halmazt a rekurzívan felsorolható nyelvek egy tulajdonságának nevezzük. P triviális, ha P

Részletesebben

Alapfogalmak-szemantika

Alapfogalmak-szemantika Volt (a helyes következtetéseknél): ELSŐRENDŰ LOGIKA Minden veréb madár. Minden madár gerinces. Minden veréb gerinces. Feltétel1 Feltétel2 Következmény Érezzük, hogy a leírt következtetés helyes. Azonban

Részletesebben

Analízis I. Vizsgatételsor

Analízis I. Vizsgatételsor Analízis I. Vizsgatételsor Programtervező Informatikus szak 2008-2009. 2. félév Készítette: Szabó Zoltán SZZNACI.ELTE zotyo@bolyaimk.hu v.0.6 RC 004 Forrás: Oláh Gábor: ANALÍZIS I.-II. VIZSGATÉTELSOR 2006-2007-/2

Részletesebben

Algoritmuselmélet. Katona Gyula Y. Számítástudományi és Információelméleti Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. 12.

Algoritmuselmélet. Katona Gyula Y. Számítástudományi és Információelméleti Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. 12. Algoritmuselmélet NP-teljes problémák Katona Gyula Y. Számítástudományi és Információelméleti Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 12. előadás Katona Gyula Y. (BME SZIT) Algoritmuselmélet

Részletesebben

Diszkrét matematika II., 8. előadás. Vektorterek

Diszkrét matematika II., 8. előadás. Vektorterek 1 Diszkrét matematika II., 8. előadás Vektorterek Dr. Takách Géza NyME FMK Informatikai Intézet takach@inf.nyme.hu http://inf.nyme.hu/ takach/ 2007.??? Vektorterek Legyen T egy test (pl. R, Q, F p ). Definíció.

Részletesebben

ALGORITMUSOK ÉS BONYOLULTSÁGELMÉLET Matematika MSc hallgatók számára

ALGORITMUSOK ÉS BONYOLULTSÁGELMÉLET Matematika MSc hallgatók számára ALGORITMUSOK ÉS BONYOLULTSÁGELMÉLET Matematika MSc hallgatók számára 7. Előadás: Hálózatok, P- és N P-teljes problémák Előadó: Hajnal Péter 2015. tavasz 1. Hálózatok és egy P-teljes probléma Emlékeztető.

Részletesebben

út hosszát. Ha a két várost nem köti össze út, akkor legyen c ij = W, ahol W már az előzőekben is alkalmazott megfelelően nagy szám.

út hosszát. Ha a két várost nem köti össze út, akkor legyen c ij = W, ahol W már az előzőekben is alkalmazott megfelelően nagy szám. 1 Az utazó ügynök problémája Utazó ügynök feladat Adott n számú város és a városokat összekötő utak, amelyeknek ismert a hossza. Adott továbbá egy ügynök, akinek adott városból kiindulva, minden várost

Részletesebben

AZ INFORMATIKA LOGIKAI ALAPJAI

AZ INFORMATIKA LOGIKAI ALAPJAI AZ INFORMATIKA LOGIKAI ALAPJAI Előadó: Dr. Mihálydeák Tamás Sándor Gyakorlatvezető: Kovács Zita 2017/2018. I. félév 4. gyakorlat Interpretáció A ϱ függvényt az L (0) = LC, Con, Form nulladrendű nyelv egy

Részletesebben

Matematikai logika NULLADRENDŰ LOGIKA

Matematikai logika NULLADRENDŰ LOGIKA Matematikai logika NULLADRENDŰ LOGIKA Kijelentő mondatokhoz, melyeket nagy betűkkel jelölünk, interpretáció (egy függvény) segítségével igazságértéket rendelünk (I,H). Szintaxisból (nyelvtani szabályok,

Részletesebben

Kiterjesztések sek szemantikája

Kiterjesztések sek szemantikája Kiterjesztések sek szemantikája Példa D Integer = {..., -1,0,1,... }; D Boolean = { true, false } D T1... T n T = D T 1... D Tn D T Az összes függvf ggvény halmaza, amelyek a D T1,..., D Tn halmazokból

Részletesebben

Nagy Gábor compalg.inf.elte.hu/ nagy ősz

Nagy Gábor  compalg.inf.elte.hu/ nagy ősz Diszkrét matematika 1. középszint 2016. ősz 1. Diszkrét matematika 1. középszint 2. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Mérai László diái alapján Komputeralgebra

Részletesebben

Logika és számításelmélet Készítette: Nagy Krisztián

Logika és számításelmélet Készítette: Nagy Krisztián Logika és számításelmélet Készítette: Nagy Krisztián LOGIKA RÉSZ 1. Gondolkodásforma vagy következtetésforma Egy F = {A 1, A 2,, A n } állításhalmazból és egy A állításból álló (F, A) pár. 2. Helyes következtetésforma

Részletesebben

Halmazelmélet és logika

Halmazelmélet és logika Halmazelmélet és logika Dr. Szilágyi Ibolya szibolya@ektf.hu Matematika és Informatika Intézet EKF, Eger 2006/07 I. szemeszter Dr. Szilágyi Ibolya (EKF) Logika 2006/007 1 / 58 Outline A halmazelmélet és

Részletesebben

A digitális számítás elmélete

A digitális számítás elmélete A digitális számítás elmélete 8. előadás ápr. 16. Turing gépek és nyelvtanok A nyelvosztályok áttekintése Turing gépek és a természetes számokon értelmezett függvények Áttekintés Dominó Bizonyítások: L

Részletesebben

Logikai következmény, tautológia, inkonzisztens, logikai ekvivalencia, normálformák

Logikai következmény, tautológia, inkonzisztens, logikai ekvivalencia, normálformák 08EMVI3b.nb 1 In[2]:= Theorema Ítéletlogika 1 Ismétlés Szintaxis Szemantika Logikai következmény, tautológia, inkonzisztens, logikai ekvivalencia, normálformák 2 Kalkulusok Kalkulus Levezethetõség Dedukciós

Részletesebben

Logikai ágens, lehetőségek és problémák 2

Logikai ágens, lehetőségek és problémák 2 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs rendszerek Tanszék Mesterséges Intelligencia - MI Logikai ágens, lehetőségek és problémák 2 Előadó: Hullám Gábor Pataki Béla

Részletesebben

Logika és informatikai alkalmazásai

Logika és informatikai alkalmazásai Logika és informatikai alkalmazásai Iván Szabolcs 2017 tavasz Iván Szabolcs Logika és informatikai alkalmazásai 2017 tavasz 1 / 309 A kurzusról Vizsga kell hozzá átmenő gyakjegy (idén, tavaly, tavalyelőtt

Részletesebben

Ítéletkalkulus. 1. Bevezet. 2. Ítéletkalkulus

Ítéletkalkulus. 1. Bevezet. 2. Ítéletkalkulus Ítéletkalkulus Logikai alapfogalmak, m veletek, formalizálás, logikai ekvivalencia, teljes diszjunktív normálforma, tautológia. 1. Bevezet A matematikai logikában az állításoknak nem a tényleges jelentésével,

Részletesebben

Logika Gyakorlati Jegyzet

Logika Gyakorlati Jegyzet Logika Gyakorlati Jegyzet Hajgató Tamás 2014 Lektorálta: Dr. Németh L. Zoltán Első gyakorlat A Russel-paradoxon Mik lehetnek egy halmazban? Lehet benne bármilyen matematikailag jól definiált objektum.

Részletesebben

Diszkrét matematika I.

Diszkrét matematika I. Diszkrét matematika I. középszint 2013 ősz 1. Diszkrét matematika I. középszint 8. előadás Mérai László merai@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ merai Komputeralgebra Tanszék 2013 ősz Kombinatorika

Részletesebben

17. előadás: Vektorok a térben

17. előadás: Vektorok a térben 17. előadás: Vektorok a térben Szabó Szilárd A vektor fogalma A mai előadásban n 1 tetszőleges egész szám lehet, de az egyszerűség kedvéért a képletek az n = 2 esetben szerepelnek. Vektorok: rendezett

Részletesebben

Időzített átmeneti rendszerek

Időzített átmeneti rendszerek Időzített átmeneti rendszerek Legyen A egy ábécé, A = A { (d) d R 0 }. A feletti (valós idejű) időzített átmeneti rendszer olyan A = (S, T,,, ) címkézett átmeneti rendszert ( : T A ), melyre teljesülnek

Részletesebben

Vektorterek. Több esetben találkozhattunk olyan struktúrával, ahol az. szabadvektorok esetében, vagy a függvények körében, vagy a. vektortér fogalma.

Vektorterek. Több esetben találkozhattunk olyan struktúrával, ahol az. szabadvektorok esetében, vagy a függvények körében, vagy a. vektortér fogalma. Vektorterek Több esetben találkozhattunk olyan struktúrával, ahol az összeadás és a (valós) számmal való szorzás értelmezett, pl. a szabadvektorok esetében, vagy a függvények körében, vagy a mátrixok esetében.

Részletesebben

Memo: Az alábbi, "természetes", Gentzen típusú dedukciós rendszer szerint készítjük el a levezetéseket.

Memo: Az alábbi, természetes, Gentzen típusú dedukciós rendszer szerint készítjük el a levezetéseket. Untitled 2 1 Theorema Predikátumlogika 1 3 Natural Deduction (Gentzen mag/alap kalkulus) Cél: a logikai (szematikai) következményfogalom helyett a (szintaktikai) levethetõség vizsgálata. A bizonyítási

Részletesebben

Alap fatranszformátorok I. Oyamaguchi [3], Dauchet és társai [1] és Engelfriet [2] bebizonyították hogy egy tetszőleges alap

Alap fatranszformátorok I. Oyamaguchi [3], Dauchet és társai [1] és Engelfriet [2] bebizonyították hogy egy tetszőleges alap Alap fatranszformátorok I Vágvölgyi Sándor Oyamaguchi [3], Dauchet és társai [1] és Engelfriet [2] bebizonyították hogy egy tetszőleges alap termátíró rendszerről eldönthető hogy összefolyó-e. Mindannyian

Részletesebben

Diszkrét matematika I., 12. előadás Dr. Takách Géza NyME FMK Informatikai Intézet takach november 30.

Diszkrét matematika I., 12. előadás Dr. Takách Géza NyME FMK Informatikai Intézet   takach november 30. 1 Diszkrét matematika I, 12 előadás Dr Takách Géza NyME FMK Informatikai Intézet takach@infnymehu http://infnymehu/ takach 2005 november 30 Vektorok Definíció Egy tetszőleges n pozitív egész számra n-komponensű

Részletesebben

A Formális nyelvek vizsga teljesítése. a) Normál A vizsgán 60 pont szerezhet, amely két 30 pontos részb l áll össze az alábbi módon:

A Formális nyelvek vizsga teljesítése. a) Normál A vizsgán 60 pont szerezhet, amely két 30 pontos részb l áll össze az alábbi módon: A Formális nyelvek vizsga teljesítése a) Normál A vizsgán 60 pont szerezhet, amely két 30 pontos részb l áll össze az alábbi módon: 1. Öt rövid kérdés megválaszolása egyenként 6 pontért, melyet minimum

Részletesebben

Előfeltétel: legalább elégséges jegy Diszkrét matematika II. (GEMAK122B) tárgyból

Előfeltétel: legalább elégséges jegy Diszkrét matematika II. (GEMAK122B) tárgyból ÜTEMTERV Programozás-elmélet c. tárgyhoz (GEMAK233B, GEMAK233-B) BSc gazdaságinformatikus, programtervező informatikus alapszakok számára Óraszám: heti 2+0, (aláírás+kollokvium, 3 kredit) 2019/20-es tanév

Részletesebben

VEKTORTEREK I. VEKTORTÉR, ALTÉR, GENERÁTORRENDSZER október 15. Irodalom. További ajánlott feladatok

VEKTORTEREK I. VEKTORTÉR, ALTÉR, GENERÁTORRENDSZER október 15. Irodalom. További ajánlott feladatok VEKTORTEREK I. VEKTORTÉR, ALTÉR, GENERÁTORRENDSZER 2004. október 15. Irodalom A fogalmakat, definíciókat illetően két forrásra támaszkodhatnak: ezek egyrészt elhangzanak az előadáson, másrészt megtalálják

Részletesebben

Logika és számításelmélet. 11. előadás

Logika és számításelmélet. 11. előadás Logika és számításelmélet 11. előadás NP-teljesség Emlékeztetőül: NP-teljes nyelv Egy L probléma NP-teljes (a polinom idejű visszavezetésre nézve), ha L NP L NP-nehéz, azaz minden L NP esetén L p L. Azaz

Részletesebben

Intelligens Rendszerek I. Tudásábrázolás formális logikával

Intelligens Rendszerek I. Tudásábrázolás formális logikával Intelligens Rendszerek I. Tudásábrázolás formális logikával 2007/2008. tanév, I. félév Dr. Kovács Szilveszter E-mail: szkovacs@iit.uni-miskolc.hu Miskolci Egyetem Informatikai Intézet 106. sz. szoba Tel:

Részletesebben

Diszkrét matematika MATEMATIKAI LOGIKA

Diszkrét matematika MATEMATIKAI LOGIKA NULLADRENDŰ LOGIKA (ÍTÉLETKALKULUS) A logikát, mint a filozófia egy részét, már az ókori a görög tudósok is igen magas szinten művelték, pl. Platón (Kr. e. 427- Kr. e. 347), Arisztotelész (Kr.e. 384- Kr.

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I. 3 III. MEGFELELTETÉSEk, RELÁCIÓk 1. BEVEZETÉS Emlékeztetünk arra, hogy az rendezett párok halmazát az és halmazok Descartes-féle szorzatának nevezzük. Más szóval az és halmazok

Részletesebben

BOOLE ALGEBRA Logika: A konjunkció és diszjunkció tulajdonságai

BOOLE ALGEBRA Logika: A konjunkció és diszjunkció tulajdonságai BOOLE ALGEBRA Logika: A konjunkció és diszjunkció tulajdonságai 1.a. A B B A 2.a. (A B) C A (B C) 3.a. A (A B) A 4.a. I A I 5.a. A (B C) (A B) (A C) 6.a. A A I 1.b. A B B A 2.b. (A B) C A (B C) 3.b. A

Részletesebben