Idegrendszer 3. Agyvelő

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Idegrendszer 3. Agyvelő"

Átírás

1 Idegrendszer 3. Agyvelő

2 Agytörzs (truncus cerebri) A gerincvelő felső részének folytatása a foramen magnumon belül. Folytonos összeköttetést biztosít a gerincvelő és az agyvelő között Részei: Nyúltvelő (medulla oblongata) Híd (pons) Középagy (mesencephalon)

3 Az agytörzs helye

4 Agytörzs

5 A nyúltvelő Alsó határa: az öreglyuk vonalában a piramispályák kereszteződése (decussatio pyramidum) Felső határa: a híd

6 A nyúltvelő háti felének képletei : Alsó zárt rész: itt vannak a Goll- és Burdach-pályák magjai. Felső nyitott rész: a gerincvelői canalis centralis folytatása rombuszszerűen szétnyílik (fossa rhomboidea). Ürege a IV. agykamra feneke, szélei az alsó kisagykocsányokban és kötélképű testekben folytatódnak.

7 A fossa rhomboidea részei Pars intermedia. Haránt irányú csíkok (striae medullares) formájában húzódnak a hallópályarendszer részei. Pars superior. Középvonalának két oldalán egy-egy kiemelkedés van (eminentia medialis). Pars inferior. Középvonala mellett két háromszögletű terület van: trigonum nervi hypoglossi trigonum nervi vagi

8 A fossa rhomboidea jelentősége Alsó csúcsa: obex. Sátorszerűen ráborul a kisagy A nyúltvelő (elül) fossa rhomboidea széle (oldalt) és a kisagy (hátul) veszi körül a IV. agykamrát. Az élet szempontjából fontos terület. Hálózatos állományában (formatio reticularisában) életfontosságú vegetatív reflexek központjai vannak. Pl. légzőmozgások, nyelés, vérkeringés Agyidegek magjai is találhatók.

9 A nyúltvelő hátoldala

10 Elülső felszínének közepén végighúzódik a gerincvelő fissura medialisának folytatása. A hasadék két oldalán kiemelkedések (pyramisok) vannak. A pyramisoktól oldalra van az oliva inferior. Agytörzs oldalsó nézet

11

12 Híd (pons) A nyúltvelő és a középagy közötti gesztenye alakú és nagyságú páratlan agyrész.

13 A híd külső megjelenése Hasi oldala enyhén domború Középvonalában sekély árok húzódik (sulcus basilaris) Oldaláról indulnak a hídkarok (brachium pontis) vagy a középső kisagykocsány (pedunculus cerebellaris medius), amelyek a kisaggyal kötik össze. A híd és a hídkarok határán agyidegek lépnek ki: V., VII., VIII. és VI.

14 Középagy (mesencephalon) Az előagyat köti össze az utóaggyal. Határolói: Alul: híd Felül: thalamus és hypothalamus A háti részéből indul ki a felső kisagykocsány (pedunculus cerebellaris superior). Benne egy vékony csatorna (Sylvius-csatorna vagy aquaductus cerebri) húzódik. A III. és a IV. agykamra között biztosít összeköttetést. Körülötte a szürkeállományban vannak a III. és IV. agyidegek magjai.

15 A középagy részei Keresztmetszetben megkülönböztethető részek: Tectum vagy ikertestek telepe (lamina quaqdrigemina). A Sylvius-csatornától hátra. Rajta 4 gumószerű kiemelkedés van: 2 felső ikertest (colliculus superior) 2 alsó ikertest (colliculus inferior) Mindegyik ikertestből egy-egy karszerű képződmény halad oldalra a térdestestekhez. Az alsó ikertestek alatt lép ki a IV. agyideg.

16 A középagy részei

17 A középagy részei 2. A Sylvius-csatornától előre levő vastagabb agyrész az agykocsány (pedunculus cerebri). Részei: Felül: tegmentum. Benne vannak: 2 db vörösmag (nucleus ruber) érző agypályák Hálózatos állomány (formatio reticularis) Alul: agyszár (crus cerebri) vagy basis. Bennük mozgatópályák haladnak. V-alakban szétágazik. Közöttük levő mélyedés a fossa interpeduncularis. Itt lép ki a III. agyideg. A két részt a feketeállomány választja el egymástól.

18 Az agytörzs keresztmetszete

19 Az agyidegek kilépési helye

20 Agytörzsi hálózatos állomány (formatio reticularis) Az agytörzs tegmentumában az érzőpályák és az agyidegi magvak között elhelyezkedő idegsejtek és azok nyúlványai hozzák létre. Jól szervezett idegsejthálózat, a sejtjei szabályosan elhelyezkedő magoszlopokat alkotnak: Középvonali magoszlop Medialis magoszlop Lateralis magoszlop A magok nagysága alapján megkülönböztethetők: Gigantocellularis magok Parvocellularis magok

21 Agytörzsi hálózatos állomány 2. (formatio reticularis) Funkciói: Életfontosságú vegetatív reflexek központjai vannak benne pl. légzés, szívműködés stb. Az alacsonyabb és a magasabb agyi területek között koordináló feladatokat is ellát. Benne végződnek az akaratlagos mozgást létrehozó pyramis pályarendszer agyidegi magokhoz menő rostjai innen kapcsolódnak át a multipolaris motoneuronokra

22 Agytörzsi hálózatos állomány 3. (formatio reticularis) Az agykérgi pályák és a kisagyi mozgatórendszer gyújtópontjában foglal helyet. Érző és érzékszervi pályák is küldenek ide collateralisokat. Összeköttetésben áll a hippocampussal, az agykéreggel, a törzsdúcokkal, a kisaggyal, a diencephalonnal. Afferens és efferens pályái rendkívüli jelentőséggel bírnak. A formatio reticularisból felfelé haladó impulzusok a thalamuson keresztül elérik az agykérget, ez a rendszer fontos szerepet játszik az ébrenlét, a tudat fenntartásában.

23 Kisagy

24 Kisagy általános jellemzése Elhelyezkedés: A hátsó koponyagödörben (sclala posterior) A nagyagy féltekéinek occipitalis lebenyei alatt A nagyagytól a fissura cerebri transversa, illetve az ebbe benyomuló kisagysátor választja el. Felépítés: Két féltekéből (hemispherium cerebelli) áll A féltekéket a féregrész (vermis) köti össze.

25 Kisagy általános jellemzése 2. Ventrális oldal felszíne: A két félteke között ék alakú bemetszéssel borul rá a hídra és a nyúltvelőre (IV. agykamra hátsó fala) A bemetszés mélyén van a IV. agykamra csúcsi része (fastigium) Egyéb felszíni képletek: A mély barázdák, hasadékok (fissurák) tekervényeket, levélszerű képleteket (folia cerebelli) választanak el A mélybe nyúló hasadékok az átmetszeti képen faágszerű rajzolatot adnak: élet fája (arbor vitae)

26

27

28 Az agy alapja

29

30 A kisagy elölnézetben a kisagykarok átmetszése után

31 A kisagy hátulnézetben

32 Kisagy általános jellemzése 3. A kisagy az agytörzshöz 3 pár karral (kisagykocsánnyal) kapcsolódik Felső kisagykocsány (pedunculus cerebellaris superior seu brachium conjuctivum) a középagyhoz Középső kisagykocsány (pedunculus cerebellaris medius seu brachium pontis) a hídhoz Alsó kisagykocsány (pedunculus cerebellaris infeior seu corpus restiforme) a nyúltvelőhöz

33

34 A kisagy állományai Kívül: kisagykéreg, szürkeállományból épül fel Belül: fehérállomány, benne idegsejtekből és szinapszisokból álló magvak vannak: Fogazott mag (nucleus dentatus) Dugómag (nucleus emboliformis) Tetőmag (nucleus fastigii) Golyómag (nucleus globosus).

35 A kisagy belső szerkezete

36 A kisagykéreg (cortex cerebelli) részletes anatómiája Háromrétegű szürkeállomány építi fel: Külső réteg (stratum moleculare). Kosársejtekből, de főként idegrostokból (parallel rostokból) és a Purkinjesejtek tujafához hasonló dendritelágazódásaiból áll. Középső réteg (stratum ganglionare). Tulajdonképpen a Purkinje-sejtek egyetlen rétege. Belső réteg (stratum granulosum). Igen sűrűn elhelyezkedő szemcsesejtekből áll, melyeknek neuritje mint a felszínnel párhuzamosan futó parallel rost az első rétegben halad.

37 A kisagykéreg működése A kisagykéregbe az idegi információ két afferens roston jut: kúszórostokon, amelyek elágazás nélkül a Purkinje-sejtek dendritjein végződnek kúszónövények módjára, moharostokon, amelyek bőséges elágazás után a szemcsesejtek dendritnyúlványaival alkotnak synapsisokat.

38 A kisagy működése A kisagy efferens rostjainak legnagyobb része a nucleus ruberhez megy. További rostok a vestibularis magokhoz, a formatio reticularishoz és a thalamuson keresztül a mozgatókéreghez húzódnak. A kisagy a harántcsíkolt csontvázizomzat működésének fontos koordináló központja. A kisagy biztosítja a mozgások összerendezését és az akaratlagos mozgások sima kivitelezését.

39 KÖZTIAGY (diencephalon) Majdnem teljesen különálló két szimmetrikus részből áll. Részei: Thalamus Meta- és epithalamus Hypothyalamus III. agykamra

40

41 Thalamus (látótelep) Funkciója Az érzőpályák átkapcsolódási helye az agykéreg felé, de nemcsak továbbítja a beérkező információkat, hanem bonyolult transzformációs funkciót, valamint szelekciót, szintézist stb. is végez. Tehát a legfontosabb subcorticalis érzőközpont. Elhelyezkedése A thalamus (szoba, nyoszolya) a középvonal két oldalán elhelyezkedő páros, felülről lefelé összelapított, medialis oldalán függőlegesen levágott felszínű, ellipszoid alakú, szürke magkomplexum. A kétoldali thalamus egy kis területen össze is nőtt egymással.

42 A thalamus elhelyezkedése

43 A thalamus elhelyezkedése

44 A thalamus külső szerkezete Medialis felszínei sagittalis állású rést fognak közre, a III. agykamrát. Felső felszínük. A középvonal mentén ráfekszik a fornix (boltozat), lateralisabban pedig az oldalkamrák pars centralisának fenekét alkotják. Lateralis felszínük. Csak az agyvelő vízszintes vagy frontalis metszetén láthatjuk, mert fehérállományból álló képlet, a belső tok (capsula interna) borítja. Alsó felszínük. A hypothalamussal nőtt össze. Elülső részük és a fornix két columnája egy-egy lyukat fog közre, a foramen interventriculare (Monroi)-t, amik a III. agykamrát kötik össze a két oldalkamrával. Hátulsó részük párnaszerűen megvastagodott, ez a pulvinar thalami, ami a térdestesteket (corpus geniculatumokat) takarja.

45 A thalamus belső szerkezete A thalamus szürkeállomány-tömegét az agytörzsből felszálló fehérállomány (lamina medullaris-rendszer, benne intralaminaris magokkal) három magcsoportra osztja, így elhelyezkedés (localisatio) szerint megkülönböztünk: Oldalsó (laterális) magcsoportot Középső (medialis) magcsoportot Elülső magcsoportot.

46 A thalamus magcsopotjai

47 Hypothalamus Elhelyezkedése: A thalamus alatt elhelyezkedő páratlan agyrész, mely a III. agykamra fenekét is képezi. A diencephalon agyalapi része. Felső pereme összenőtt a thalamussal, hátrafelé pedig a mesencephalon tegmentumában folytatódik. Működése: A hypothalamus a vegetatív működések azon legmagasabb szintű központja, ahol még a vegetatív és szomatikus funkciók jól elkülöníthetők. Így a hypothalamus egyes magjaiban találjuk az anyagcserét, éhséget, szomjúságot, testhőmérsékletet stb. szabályozó központokat, ill. a hormonális szabályozás központjait. A hypothalamus fölötti agyrészek is részt vesznek a vegetatív funkciók szabályozásában, de itt már a vegetatív és szomatikus működések keverednek (pl. agykérgi pszichés hatások stb.).

48 A hypothalamus magjai

49 A hypothalamus és a hypofisis

50 A hypothalamus magcsoportjai

51 A III. agykamra környékének képletei

52 A középagy és a köztiagy

53 Az agy sagittalis metszete

54 A nagyagy cerebrum Az agyféltekék

55 Az agyféltekék felülről

56 A féltekékről általában A nagyagy két hemispheriumát az féltekék közötti hosszanti barázda (fissura longitudinalis cerebri) választja el egymástól, A kisagytól pedig a nagyagy és kisagy közötti barázda (fissura transversa cerebri). Mindkét hasadékba a kemény agyburoknak egyegy nyúlványa nyomul be (nagyagysarló, ill. kisagysátor). A nagyagyat kívülről az agykéreg (cortex cerebri) köpenyszerűen borítja (pallium = agyköpeny, agykéreg).

57 Az agyféltekék felszíne Az agykéreg felszínén látható képletek: tekervények (gyrus), barázdák (sulcus), hasadékok (fissurák): a mélyebb árkok Az agyféltekék felszínei: külső, domború felszín: facies convexa cerebri, alsó, agyalapi felszín: facies inferior (basalis) cerebri, középső, egymás felé néző felszínek: facies medialis cerebri.

58 Agytekervények és barázdák

59 A féltekék kéregállománya A féltekéken öt-öt lebeny van: Homloklebeny (lobus frontalis). Fali lebeny (lobus parietalis) Halántéki lebeny (lobus tcmporalis). Szigetlebeny (lobus insularis seu insula). Nyakszirti lebeny (lobus occipitalis).

60 Az agyféltekék lebenyei

61 Az agyféltekék lebenyei

62 A bal agyfélteke tekervényei és barázdái

63 A bal agyfélteke tekervényei

64 A jobb agyfélteke tekervényei

65 Az insula elhelyezkedése a jobb agyféltekében

66 Törzsdúcok Az agyvelő féltekéiben a fehérállományban (centrum semiovaléban) idegsejtekből álló központi szürkemagvak helyezkednek el, kétoldalt szimmetrikusan. Ezek a törzsdúcok, amik az agyvelő frontalis, de még inkább a vízszintessel 45 -os szöget bezáró metszésével (a Flechsig-féle ferde metszéssel) tanulmányozhatók. A törzsdúcok az extrapyramidalis rendszer fontos kéreg alatti (subcorticalis) központjai.

67 A törzsdúcok helyzete

68 Törzsmagvak Farkosmag (nucleus caudatus). Az oldalkamra lateralis részén helyezkedik el. Lencsemag (nucleus lentiformis). A thalamustól és a nucleus caudatustól lateralisan helyezkedik el. Zár (claustrum). A nucleus lentiformistól lateralisan elhelyezkedő, szürkeállományból álló lemez. Mandulamag (amygdala). A temporalis lebeny pólusának megfelelően, az oldalkamra alsó szarvának csúcsa előtt a fehérállományban elhelyezkedő mandula alakú mag.

69 Törzsdúcok az agy keresztmetszetében

70 A nagyagy fehérállományú összeköttetései 1. Asszociációs pályák Rövid asszociációs pályák. Ugyanazon félteke kérgének különböző pontjai között hoznak létre összeköttetést. A rövid asszociációs rostokhoz tartoznak az ív alakú rostok, amik a szomszédos tekervényeket kötik össze. Pl: Arnold-féle ínrostok, Meynert-féle U rostok. Hosszú asszociációs pályák. Távolabbi kéregrészeket kötnek össze.

71 A nagyagy fehérállományú összeköttetései 2. Commissuralis rendszerek Kérgestest (corpus callosum). Hatalmas commissuralis pályarendszer, melynek rostjai a kétoldali agyfélteke identikus kéregrészeit kötik össze egymással, és az agykéreg valamennyi rétegében végződnek. Commissura anterior. A III. agykamra elülső falának alkotásában részt vevő, harántul futó commissuralis rostköteg. Hárfa (commissura hippocampi seu psalterium). A corpus callosum spleniuma alatt a fornix két szára (crus fornicis) között feszül ki. Rostjai a két hippocampust kötik össze egymással.

72 A nagyagy függőleges metszete

73 A nagyagy fehérállományú összeköttetései 3. Boltozat (fornix) A fornix az oldalkamrák alsó szarvában a hippocampusról ered kétoldalt mint fimbria hippocampi, Folytatódik a fornix szárában (crus fornicis). A kétoldali crus fornicis felfelé haladva a III. agykamra fölött egyesül és létrehozza a corpus fornicist, Amely a corpus callosum alatt halad előre, majd a thalamusok előtt két ágra válik, a két columna fornicisra. Ezek benyomulnak a hypothalamus állományába és a corpus mamillarék lateralis magjában végződnek.

74 A nagyagy fehérállományú összeköttetései 4. Corona radiata Az agykérget az alacsonyabb agyrészekkel összekötő projekciós pályák összessége alkotja (afferens és efferens pályák). A pályák többsége a törzsdúcok közötti keskenyebb fehérállományban, a capsula internában gyűlik össze, így a kéregből leszálló és kéreghez felszálló pályák, rostrendszerek a capsula interna fölött a corona radiatában sugároznak szét. A corona radiata rostjai átfúródnak a corpus callosum rostjai között.

75 Belső tok (capsula interna) A thalamus, a nucleus caudatus és a lencsemag közötti fehérállomány a belső tok (capsula interna). Ezen haladnak keresztül a fel- és leszálló agypályák. A capsula interna a Flechsig-féle metszeten V alakú, medial felé néző csúccsal. A nagyagyféltekék agypályákból álló törzsdúcok feletti fehérállománya (corona radiata) a törzsdúcok és a thalamus között összeszűkülve halad az agytörzs felé, mintegy tokszerűen körülvéve a lencsemagot.

76 SZAGLÓAGY (rhinencephalon) A szaglással közvetlenül kapcsolatban álló, a szaglásban részt vevő agyrészeket soroljuk a szaglóagyhoz. Ide tartozik Szaglóhagyma (bulbus olfactorius). Bele az orrüreg tetejéről nyomulnak be a szaglórostok (fila olfactoria). Tractus olfactorius. Benne folytatódik a szaglóhagyma hátrafelé. Trigonum olfactorium. Az agyalapon a tractus kiszélesedésével jön létre. A trigonumból csíkok indulnak ki, amik részben a corpus callosum dorsalis felszínén futnak hátra, majd lehajlanak a hippocampushoz (striae longitudinales gyrus dentatus), másrészt az insula alatt mint limes insulae haladnak a gyrus parahippocampalis uncusához.

77

78 Agykamrák (ventriculi) A központi idegrendszer fejlődése folyamán az egyes agyhólyagok különböző mértékben növekednek. A velőcső falának vastagodásával a cső ürege hasadékrendszerré szűkül és kialakul az agyvelő kamrarendszere. Mindegyik agyhólyagnak a későbbi kamrarendszer egy-egy része felel meg: IV. agykamra. Az utó- (hátsó-) agy (rhombencephalon) üregéből fejlődik. Aquaeductus cerebri (Sylvii). A középagy üregéből fejlődik. III. agykamra. A köztiagy (diencephalon) üregéből alakul ki, Oldalkamrák. Az előagy (telencephalon) üregéből fejlődnek.

79

80 Az agykamrák

81 Agykamrák modellje

82 Liquorkeringés A III. és IV. agykamrában, valamint az oldalkamrák centralis részében és alsó szarvában érfonat (plexus choroideus) helyezkedik el, ami az agyvizet (liquor cerebrospinalis) termeli. Az oldalkamrák érfonata a legnagyobb, és itt termelődik a liquor legnagyobb része. A plexus choroideusok azáltal jönnek létre, hogy az érdús pia mater betüremíti a kamrákba a vékony egyrétegű köbhám formájában maradt agyfalrészeket (lamina epithelialis). Az oldalkamrák plexusai által termelt liquor a két foramen interventriculare (Monroi) útján bejut a III. agykamrába. Innen az aquaeductus cerebri (Sylvii)-n keresztül a IV. agykamrába, ahonnan a Magendie- és Luschka-nyílásokon át kijut az agyvelő, majd a gerincvelő külső felszínére a subarachnoidealis résbe. A gerincvelő és az agyvelő felszínét a liquor körülveszi, majd felfelé áramlik, és a sinus sagittalis superior mentén a pókhálóhártya bolyhai, a villi arachnoideales (Pacchionigranulák) visszaszívják a vénás rendszerbe (a sinus sagittalis superiorba).

83

84 Az agygerincvelői folyadék keringése

85 A központi idegrendszer burkai (meninges) A központi idegrendszert háromrétegű burokrendszer borítja. Kemény agyhártya (dura mater seu pachymeninx). A külső burok. Erős, ínszerű lemez, mely szorosan tapad a koponyacsontok belső felszínéhez, azok csonthártyáját alkotja. A foramen magnumnál két lemezre válva terjed le a gerinccsatornába. A külső lemez összenőtt a csigolyákkal, a belső lemez a durazsákot képezi a gerincvelő számára, és leterjed a 3. sacralis csigolyáig. A 2. lumbalis csigolyától lefelé, ahol a gerincvelő megszűnik, már csak a cauda equina helyezkedik el benne. A két lemez közötti rés a cavum epidurale. A gerinccsatorna epiduralis részében vénás fonat van, a koponya durája és a csont között a durát ellátó artériák ágazódnak el (epiduralis vérzés!).

86 A kemény agyhártya nyúlványai A koponyát belülről mintegy bélelő dura mater nyúlványokat bocsát az agyvelő mélyebb hasadékaiba: Nagyagysarló (falx cerebri). A nagyagy féltekéit egymástól elválasztó sagittalis lefutású lemez (a fissura longitudinalis cerebribe nyomul), Kisagysarló (falx cerebelli). Az előbbi folytatásaként halad hátul lefelé a kisagy két féltekéje között. Kisagysátor (tentorium cerebelli) valóban sátorszerű lemez, ami a nagyagy occipitalis lebenyét választja el a kisagytól (a fissura transversa cerebribe nyomul be).

87 A kemény agyhártya üregei A dura mater lemeze néhol kettéválik (pl. az agysarlók kiindulásánál is), és endothellel bélelt üregeket (sinusokat) hoz létre, amik összegyűjtik az agyvelő vénás vérét. Sinus sigmoideus. A legnagyobb üreg, mely a koponyából kilépve a vena jugularis internában folytatódik. Sinus sagittalis superior. A falx cerebri eredésének megfelelően, aminek mentén a villi arachnoideales a liquort visszaszívják a vérbe. Sinus cavernosus. A töröknyereg két oldalán lévő vénás öböl. A szemüreg vénáival is kapcsolatban áll. Benne halad az artéria carotis interna, valamint a szemüreghez menő III., IV., V/1. és VI. agyideg.

88 A pókhálóhártya Pókhálóhártya (arachnoidea). A középső burok. Szorosan hozzáfekszik a dura mater belső felszínéhez. Az agyvelő felszínén lévő sulcusokba és fissurákba nem terjed be, azok fölött kifeszülve elhalad.

89 Lágy agyhártya (pia mater) A legbelső burok. A pia materben haladnak az agyvelő erei (érhordozó hártya). Szorosan tapad az agyvelő felszínéhez, beterjed a sulcusokba és fissurákba is. Ezáltal az arachnoidea és a pia mater között egy résrendszer jön létre, a cavum subarachnoideale, ebben helyezkedik el az agyvíz. Az agyvelő felszínének nagyobb mélyedéseinél, nagyobb agyrészek találkozásánál a subarachnoidealis rés kitágulva cisternákat hoz létre. A legnagyobb cisterna a kisagy-nyúltvelő szögleténél van: a cisterna cerebellomedullaris vagy cisterna magna (cisternapunkció; liquorvétel). A subarachnoidealis résnek megfelelően liquorköpeny veszi körül a gerincvelőt és az agyvelőt, melynek szerepe: az agyvelő súlyát csökkenti, ütődéstől, helyi nyomásfokozódástól védi az agyvelőt. Egyes irodalmakban az arachnoideát és a pia matert együtt nevezik lágy agyhártyának (leptomeninxnek).

90 Az agy burkai és a koponya rétegei

91 Agyhártyák és koponyarétegek

92 Agyhártyák

93 Az agykéreg szerkezete

94 Az agykéreg (cortex cerebri) tagolódása Ősibb kéregrészek (allocortex). Primitívebb szerkezetűek. Fiatalabb kéregrészek (isocortex seu neocortex). Benne a sejtek hat réteget hoznak létre: stratum moleculare vagy plexiforme. A legkülső réteg, ami főleg rostokból épül fel. stratum granulosum externum. Apró szemcsesejtekből és apró pyramissejtekből áll. stratum pyramidale (externum). Apró pyramissejtek rétege. stratum granulosum internum. Ún. szemcsesejtekből álló réteg. stratum gangliosum (vagy stratum pyramidale internum). Nagy pyramissejtek vannak benne. stratum multiforme. Különböző alakú (orsó-, pyramis- stb.) idegsejtek rétege

95 Az agykéreg tulajdonságai A pyramissejtek főleg a III. és V. rétegben találhatók, de a II., IV. és VI. rétegben is meglehetősen sok van belőlük. A kérgi sejtek mintegy 60%-a pyramissejt, 40%-a más, kb. 50 fajta érző- és gátlósejt. Az agykéreghez futó specifikus afferens rostok, nagyobbrészt a IV. rétegben végződve, ingerületüket közti neuronoknak adják át. Az asszociációs és commissuralis nem specifikus" rostok valamennyi rétegben elágazódnak. A kéregből kiinduló efferens rostokat túlnyomórészt a III. és V. réteg pyramissejtjeinek neuritjei alkotják. A III. réteg pyramissejtjeinek neuritjei valószínűleg más kéregrészekhez mennek (asszociatív működésűek). Az V. réteg pyramissejtjeinek neuritjei már rendszerint subcorticalis régiókban haladnak, projekciós efferens pályákat alkotnak.

96 Az agykéreg tulajdonságai Az agykéreg rétegződése nem jelent réteg szerinti funkcionális tagozódást. Lényegesebb az elemek függőleges irányban való columnaris kapcsolódása, tehát az agykéreg funkciós organizációja columnaris. Az isocortex egyes területei eltérő szerkezetűek. Különbözik egymástól a motoros (mozgató) és az érző kéregrész. A mozgató kéregterületeket agranularis kéregnek nevezzük, itt a rétegek elmosódnak, az átlagosnál több a pyramissejt. Itt találhatók az V. rétegben a Betz-féle óriás piramissejtek is (pl. gyrus precentralisban). Ezzel szemben az érző kéregterületek granularis kéregrészek, itt lényegesen kevesebb nagy pyramissejtet találunk, és nagy tömegben szemcsesejtek vannak (pl. látóközpont a fissura calcarina ajkaiban).

97 Az agykérgi központok elhelyezkedése Az egyes működések kérgi feldolgozásában megkülönböztetünk primer, szekunder és tercier központokat (pl. primer, szekunder, ill. tercier látóközpont, hallóközpont stb.). A primer központ a tudatosítás helye. A szekunder központokban történik az emlékképek alkotása. A tercier vagy legmagasabb rendű központokban megy végbe a képzettársítás, a fogalomalkotás (gondolkodás).

98 Brodmann-mezők Az agylokalizációkkal kapcsolatban általában Brodmann-mezők szerint jelöljük a cortex egyes területeit. Brodmann az agykérget 47 mezőre osztotta fel és arab számokkal jelölte (pl.: Br. 40 area).

99 Az agykéreg működési területei

100 Az agykéreg működési területei

101

102 Frontális lebeny (általános mozgatólebeny) Az akaratlagos mozgatóközpont főként a gyrus precentralis kérgében helyezkedik el (Br. 4.), de ráterjed a gyrus frontalis superior, medius és inferior hátsó részeire is (Br. 6a, 6b). E területekről ered elsősorban a pyramispálya-rendszer, a Betz-féle óriássejtekből. A homloklebeny polaris részén a magasabb intellektuális működések központjai helyezkednek el. Ezek a területek, különösen a Br. l0 és 11 régiók a thalamussal egységes rendszert képezve a fájdalomérzés központjai. Itt történik a fájdalom pszichés megélése, azaz a fájdalmi ingerületek pszichés fájdalmi affektusokkal való ellátása. A gyrus frontalis inferior opercularis (insulát fedő) részében (Br. 43, 44 areában) helyezkedik el a Broca-féle motoros beszédközpont, de csak egyik oldalon! Általában a bal agyféltekében (jobbkezeseknél). A homloklebeny medialis felszínén a gyrus cinguliban a közérzet lokalizálódik (Br. 24) (limbicus rendszeri rész).

103 Agykérgi lokalizáció Brodmann szerint

104 Parietalis lebeny (általános érzőlebeny) A gyrus postcentralis (Br. 3, 1, 2) testérző (somaestheticus) mező (epicriticus sensibilitas). A gyrus precentralis (mozgató) és a gyrus postcentralis (testérző központok) somatotopiás lokalizációjúak, azaz minden testrésznek egy-egy meghatározott kéregterület felel meg. Minél bonyolultabb egy testrész működése; központja annál nagyobb területet foglal el az agykéregben. A központok közül felül helyezkednek el az alsó végtag, majd a törzs, nyak, felső végtag központjai és legalul a fej, nyelv stb. központjai (fejjel lefelé, helyesebben lábbal felfelé fordított emberke képének felel meg: homunculus).

105 Homunculus

106 Temporalis és occipitalis lebeny Temporalis lebeny A gyrus temporalis superior opercularis részében (a Sylvius-hasadék alsó ajkában) helyezkedik el a primer hallóközpont (Br. 41, 42 ). Occipitalis lebeny A primer látóközpont a fissura calcarina felső és alsó ajkában lokalizálódik (Br. 17) úgy, hogy a felső retinafél rostjai az alsó ajakba, az alsó retinafélből jövő rostok pedig a felső ajakba sugároznak. A centralis látás a lebeny csúcsi részén lokalizálódik. A fissura calcarina ajkaival szomszédos részek (Br. 18, 19) a magasabb rendű szekunder és tercier látóközpontoknak felelnek meg (pl. látási asszociációk).

107 A központi idegrendszer erei, vérellátása

108 A gerincvelő vérellátása A gerincvelőt három, hosszában lefelé haladó artéria látja el vérrel. Elülső verőér. A 2 db arteria spinalis anterior egyesüléséből jön létre. Az elülső felszínen húzódik. Hátulsó verőér. A 2 db arteria spinalis posterior egyesüléséből jön létre. A szürkeállomány az elülső artériákból kap vért.

109 Az agyvelő vérellátása 1. Az agyvelő két pár artériából kapja a vért. Arteria vertebralis-ból. 2 db. A foramen magnumon keresztül belép a koponya üregébe és a híd alsó szélénél egyesül az arteria basilarissá. Arteria carotis interna-ból. 2 db. Az os temporale sziklacsonti részén jut be a koponyába, a sinus cavernosumba.

110 Az agyvelő vérellátása 2. Az agyalapon a hypophysisnyél körül egy artériás gyűrű alakul ki > circulus arteriosus (Willisii) A nagyagyat a circulus arteriosusból eredő három pár artéria látja el vérrel. 2 arteria cerebri anterior 2 arteria cerebri media 2 arteria cerebri posterior

111

112 Az agy vénás rendszere Az agyvelő vérét a vénák gyűjtik össze: Venae cerebri superiores (hídvénák) et inferiores: az agy felszínén futó erek Vena cerebri magna (Galeni): az agyvelő belsejéből gyűjti össze a vért. A vénák a sinusokba ömlenek, amelyek összeszedődve a sinus sigmoideus útján szállítják el az agyvelő vénás vérét a vena jugularis internaba.

113 Az agyvelő kapillárisainak szerkezete Az agy kapillárisainak szerkezete eltér a szervezet többi kapillárisától > A kapillárisok szelektíven engedik át az anyagokat > vér-agy gát. Az agyi kapillárisokat folyamatos endothel borítja, de az endothelsejtek között kétrétegű záró- (kapcsoló)szerkezet található. A kapillárisokat kívülről zárt rétegben astrociták veszik körül.

114 A központi idegrendszer pályarendszerei

115 Érző pályarendszerek Az érzéskvalitások csoportjai: Megismerő vagy gnosztikus érzések (epicriticus sensibilitas) lehetnek: Mozgásérzés, helyzetérzés, ízületérzés, vibrációs érzés, mély nyomásérzés, elektromos érzés Tudatosak Nem tudatosak Veleszületett vitális érzések Hőérzés Fájdalomérzés

116 Érző pályarendszerek 1. Hátsókötegi lemniscus medialis rendszer. 3 neuronból áll: Goll- és Burdach-pálya (tractus gangliobulbalis) A neuronok sejttestei a spinális ganglionokban vannak, s az onnan kiinduló axonok a gerincvelő hátsó kötegében felszállva a nyúltvelő Goll- és Burdach-magvaiban végződnek. Az alsó testfélből jövők a Gollpályát, a felső testfélből jövők a Burdach-pályát alkotják Tractus bulbothalamicus vagy lemniscus medialis. A sejttestek a Goll- és Burdach-magvakban vannak. A belőlük kiinduló idegrostok a nyúltvelőben hurokszerűen kereszteződnek és felhaladnak a thalamus nucleusba. Tractus thalamocortikalis. A thalamusból kiinduló rostok a capsula interna hátsó szárában haladnak fel az érzőközpontokhoz.

117 Érző pályarendszerek Spinothalamicus pályarendszer Hő-, fájdalom- és bőrfelületi tapintási ingerületeket szállít. A rendszer 1. neuronja egy gangliospinalis neuron. Pseodounipolaris sejtje a spinalis ganglionban van, axonja a gerincvelőben végződik. A 2. neuron a tractus spinothalamicus. A hő- és elemi tapintási ingerületet szállító rostok a thalamusban végződnek, majd átkapcsolódnak egy harmadik neuronra. A tudatosuló fájdalmat érző rostok a thalamuson keresztül a frontalis lebeny fájdalomérző kérgi központjában végződnek.

118 Érző pályarendszerek Kisagyi afferens pályák A nem tudatos gnosztikus érzőpályákhoz tartoznak: Gowers-pálya vagy tractus spinocerebellaris ventralis. A gerincvelő lumbalis és sacralis szakaszának idegsejtjei az eredés után átkereszteződnek a másik oldalra és a gerincvelő hátsó kötegében haladnak felfelé. A nyúltvelőn és a hídon keresztül a kisagy kérgének moharostjain végződnek. Flechsig-pálya. Rostjai kereszteződés nélkül a gerincvelő azonos oldali oldalsó kötegében haladnak felfelé. A nyúltvelőn át a kisagykéregben moharostokon végződnek.

119 Érző pályarendszerek 4. A kisagyhoz a gerincvelőn kívül még számos afferens pálya halad más agyrészekből, ezzel biztosítják a kisagy koordináló működését: Tractus vestibulocerebellaris. Az egyensúlyérző agyidegmagvakból kiinduló keresztezetlen pálya. Tractus pontocerebellaris. Az agykéregből jövő pályák a hídmagvakban átkapcsolódva és kereszteződve jutnak a kisagyba. Tractus olivocerebellaris. Az olívából indul ki, kereszteződik, majd a kisagykéregben kúszórostokon végződik.

120 Mozgató pályarendszerek 1. Piramispálya-rendszer Az akaratos mozgató funkciók leszálló pályái alkotják. A sejttestek elsősorban a középbarázda előtti tekervényben, másrészt a parietalis lebenyben vannak. A belőlük kiinduló rostok a központi idegrendszer caudalis részeiben végződnek.

121 Mozgató pályarendszerek 2. A piramispálya-rendszer részei: Tractus corticomesencephalicus. A III. és IV. agyidegeknek a mesencephalonban levő magjaihoz megy. A szemmozgató izmok nagy részének akaratlagos működését hozza létre. Tractus corticobulbaris. A rágóizmok, mimikai izmok és egy szemizom akaratlagos működésében, valamint a nyelv- és gégeizmok, a fejbiccentő és csuklyásizom izom irányításában vesz részt. Tractus corticospinalis vagy piramispálya. A gyrus precentralisból induló rostok az agytörzs ventralis részén haladnak lefelé. A nyúltvelő-gerincvelő határán kereszteződik, majd a gerincvelő elülső motoros rostjain végződik. A nyak, a törzs és a végtagok izmainak akaratlagos működtetését végzik.

122 Mozgató pályarendszerek Extrapiramidalis rendszer Elsősorban funkcionális, mint anatómiai egység, ami motoros aktivitású magokat és rostokat foglal össze. Az akaratlagos mozgások egyenletességét biztosítja. Az üléshez, álláshoz, járáshoz szükséges reflexeket befolyásolja. A primer automatikus mozgásokat koordinálja. Védekezési, menekülési és támadási mozgások szervezője. Az emocionális változásokat kísérő mozgásokat szabályozza. A visceralis vegetatív funkciók integrációját végzi.

123 Mozgató pályarendszerek 4. Az extrapyramidalis rendszer központjai: A több afferens és efferens pálya útján kapcsolatban állnak egymással. Információt kapnak az agytörzsből, a gerincvelőből és a kisagyból, valamint az agytörzsi hálózatos állományból. Elsődleges integratív központnak tekinthető a kéreg corpus striatuma és a thalamus.

124 Mozgató pályarendszerek 5. Extrapiramidalis központok: Agykérek premotoros területei Corpus striatum (nucleus caudatus+putamen) Pallidum, claustrum, thalamus Nucleus ruber, substantia nigra Tectum, oliva inferior Formatio reticularis, nucleus dentatus cerebelli Vestibularis magok, nucleus interstitialis

125 Mozgató pályarendszerek 6. Efferens pályák Agyvelőn belüli efferens pályák. A pallidum-ból, a nucleus ruberből, a substantia nigrából és a formatio reticularisból kiinduló efferens rostok. Az oliva inferiorban végződnek, majd a kisagyba és a gerincvelőbe húzódnak. Hosszú leszálló extrapyramidalis efferens pályák. A nucleus ruberből, a tectumból, az oliva inferiorból és a formatio reticularisból indulnak és a gerincvelő elülső és oldalsó szarvában végződnek.

126 Mozgató pályarendszerek 7. Kisagyi rendszer A kisagykéregben lévő Purkinje-sejtek axonjai a kisagyi magvakhoz mennek, és ezekből indulnak ki a kisagyat elhagyó efferens pályák, amelyek különböző agyi részletekben végződnek. A kisagy több helyen jelentősen befolyásolja a mozgató pályarendszerek működését. Hatással lehet a motoros agykéregre, de a leszálló pályák révén a gerincvelő motoneuronjaira is.

127 Limbicus rendszer

128 Limbicus rendszer jellemzése 1. A limbicus rendszer azoknak az egymással kölcsönös kapcsolatban levő agyi szerkezeteknek a neve, amelyek a túléléshez szükséges táplálkozás, ivás, védekezés és szaporodás szabályozásában és az érzelmek kifejeződésében, valamint a az emlékezet kialakulásában vesznek részt. Neve onnan származik, hogy az ide tartozó agyköpenyrészek széli helyzetűek (limbus = szegély)

129 Limbicus rendszer jellemzése 2. A telencephalonnak azok a gyűrű alakú részei tartoznak hozzá, amelyek a prosencephalon-ból való fejlődés, kitüremkedés folyamán a diencephalonnal szomszédosak voltak és azt ívszerűen fogják körül. A limbicus rendszerhez tartozó részek a legősibb kérgi integrációs mechanizmusok székhelyei. Legfontosabb bemenő információit a szaglás és a bőrkontaktus adja. A limbicus rendszer irányítja az ösztönöket, az érzelmi megnyilvánulásokat (öröm, boldogság, félelem, harag, düh) és a magatartást. Az agykéreg emléknyomokat beépítő működésében jelentős szerepe van a limbicus rendszernek.

130 A limbicus rendszer fő részei 1. Ammon-szarv. A halántéklebeny mélyén, annak alsó felületén a belső rész folytatása. Az agy más területeivel (pl. thalamus-szal és hipothalamusszal) kapcsolatot tartva fontos szerepe van az új emlékezetek kialakulásában, a tanulásban és az emlékezésben. Mandulamag (amygdala). A halántéklebenyben az Ammon-szarv előtt van. Szoros kapcsolatban van a szaglórendszerrel, az Ammon-szarvval és a hypothalamus-szal. Az érzelmek kifejezésének központja. A félelemérzettel és az agresszióval van kapcsolatban.

131 A limbicus rendszer részei

132 A limbicus rendszer fő részei 2. Áttetsző sövény. A kérgestest elülső része alatt helyezkedik el. Kapcsolatban áll az ammonszarvval, a mandulamaggal és a hipothalamussal. Az öröm és a jutalom központja. Hypothalamus. Az agy más részeivel együttműködve a hormonok elválasztásn keresztül szabályozza a szervek működését. A limbicus rendszer többi részével együtt hozza létre azokat a változásokat, amelyek az érzelmekkel kapcsolatosak (pl. vérnyomás alakulása, szívverés, légzés ütemének módosulása).

133 A limbicus rendszer fő részei 3. Övtekervény (gyrus cinguli). A kérgestesttel párhuzamosan futó képlet. A tudatos gondolkodásra képes agykéreggel köti össze a limbicus rendszert. Thalamus elülső magcsoportjai. Az ösztönös késztetések szabályozásában van szerepe. Az érzelmek kifejeződésével járó magatartási és megismerési változásokat az idézi elő, ha a limbicus rendszer különböző részeiből információk jutnak az agykéreg homlok- és halántéklebenyébe.

134 A limbicus rendszer az agyfélteke belseje felől

135 A limbikus rendszer részei 1. Afferens rendszer Alapvetően két pályarendszerből áll: Tractus spinothalamicus. Elágazódásaival kapcsolatban áll a formatio reticularissal és a középagy substantia grisea centralisaval. Az agykéreg nem specifikus aktiváló rendszerét alakítja ki. Tractus olfactorius szaglópálya. Az orrüregi szaglómezőből indul ki és a hippocampuson, valamint az amygdalában végződik.

136 A limbikus rendszer részei 2. Központok Hippocampus. A limbicus rendszer központi kapcsolókészüléke. Amygdala Thalamus elülső magcsoportja Hypothalamusban a corpus mammilare Nucleus habenulare Gyrus cinguli Formatio reticularis

137 A limbikus rendszer részei 3. Efferens rendszerek Két pályarendszer alkotja: Amygdalaból kiinduló efferens rendszer információt szállít a farmatio reticularison keresztül az agytörzs és a gerincvelő felé. Papez-gyűrű. A hipocampusból indul ki, majd a fornixon keresztül a corpus mammilare-ba, ezt követően a az elülső thalamus-magvakon keresztül a gyrus cingulihoz halad.

138 A limbikus rendszer kapcsolatai A limbikus rendszer az agykérgi magasabb idegközpontokkal és a primitívebb agytörzzsel egyaránt kapcsolatban van. Nemcsak azt teszi lehetővé, hogy az érzelmek a testre hassanak, hanem az érzelmi választ is szabályozza.

139 A limbicus rendszer szerepe Kapcsolatot teremt az agykéreg és az agytörzs között. Szerepe van abban, hogy az ember érzelmi állapota hogyan hat testének belső állapotára. Felkészíti a testet a védekezési reakciókra valamint a nemi aktusra. A limbicus rendszer közvetítésével az agykéreg felhasználja a külvilágtól szerzett ismereteket az érzelmekre adott válaszok szabályozására. A primitívebb limbicus rendszer szükség esetén átveszi az irányítást az agykéregtől.

140 Az agy fejlődési-működési szintjei 1. Agytörzs. Az agy legősibb része. A tudattól függetlenül szabályozza a test belső állapotát, benne életfontosságú reflexek központjai vannak. Limbicus rendszer. 2. evolúciós egység. Lehetővé teszi, hogy érzésekkel és érzelmekkel reagáljunk az érzőinformációkra. Vele van kapcsolatban a magatartás, az utódhoz való szoros (anyai) kötődés, amelyben a szaglás és a bőrérintkezés is részt vesz.

141 Az agy fejlődési-működési szintjei 2. Agykéreg. A legutoljára kifejlődött agyi terület, a magasabb rendű idegműködéssel áll kapcsolatban. Az agy azon része, amely az emberi gondolkodás és az értelem központja. Ezzel érzékeljük a külvilágot és tudatosan döntünk arról, hogy milyen viselkedéssel és cselekvéssel reagálunk rá.

AZ ELŐADÁS CÍME. Stromájer Gábor Pál

AZ ELŐADÁS CÍME. Stromájer Gábor Pál AZ ELŐADÁS CÍME Stromájer Gábor Pál 2 Idegrendszer Az idegrendszer felosztása Anatómiai felosztás Központi idegrendszer: Agyvelő Gerincvelő Környéki idegrendszer: Gerincvelői idegek Agyidegek Perifériás

Részletesebben

A KÖZPONTI IDEGRENDSZER ANATÓMIÁJA: GYAKORLATI VIZSGÁN KÖTELEZ KÉPLETEK LISTÁJA

A KÖZPONTI IDEGRENDSZER ANATÓMIÁJA: GYAKORLATI VIZSGÁN KÖTELEZ KÉPLETEK LISTÁJA A KÖZPONTI IDEGRENDSZER ANATÓMIÁJA: GYAKORLATI VIZSGÁN KÖTELEZ KÉPLETEK LISTÁJA Központi idegrendszer burkai Dura mater encephali Dura mater spinalis Falx cerebri Falx cerebelli Tentorium cerebelli Incisura

Részletesebben

Eredmény: 0/199 azaz 0%

Eredmény: 0/199 azaz 0% Szervezettan2 (gyak_zh_3) / (Áttekintés) (1. csoport) : Start 2019-03-03 21:06:30 : Felhasznált idő 00:00:09 Név: Minta Diák Eredmény: 0/199 azaz 0% Kijelentkezés 1. (1.1) Milyen szervet/struktúrát ábrázol

Részletesebben

Neuroanatómiai szemelvények

Neuroanatómiai szemelvények Neuroanatómiai szemelvények Dobolyi Árpád Élettani és Neurobiológiai Tanszék, MTA-ELTE Molekuláris és Rendszer Neurobiológiai Kutatócsoport A diencephalon (köztiagy) helyzete az agyban A diencephalon részei

Részletesebben

Idegrendszer 2. Központi idegrendszer általános jellemzése. Gerincvelő

Idegrendszer 2. Központi idegrendszer általános jellemzése. Gerincvelő Idegrendszer 2. Központi idegrendszer általános jellemzése Gerincvelő Központi idegrendszer általános jellemzése Központi idegrendszer kialakulása Az idegrendszer az ektodermából eredő velőlemezből alakul

Részletesebben

AGYBONCOLÁS. 1. Általános tudnivalók. 2. Az agy convex felszínének rajzolata

AGYBONCOLÁS. 1. Általános tudnivalók. 2. Az agy convex felszínének rajzolata 1. Általános tudnivalók AGYBONCOLÁS (Becher Péter, Tóth Á. Gábor és Csernus Valér) - 2 - A hemisphaerium elülső részén elhelyezkedő lebeny, amely elöl a polus frontalisban végződik. Hátsó határa a facies

Részletesebben

Az idegrendszer (systema nervosum)

Az idegrendszer (systema nervosum) Az idegrendszer (systema nervosum) A központi idegrendszer (systema nervosum centrale) A központi idegrendszer részei a gerincvelõ és az agyvelõ, melyeket a test különbözõ részeivel (izmokkal, zsigerekkel,

Részletesebben

ANATÓMIA KOLLOKVIUMI TÉTELEK II. ÉVFOLYAM 2010/2011. TANÉV 1. FÉLÉV

ANATÓMIA KOLLOKVIUMI TÉTELEK II. ÉVFOLYAM 2010/2011. TANÉV 1. FÉLÉV Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézete Igazgató: Dr. Mihály András egyetemi tanár 6724 Szeged, Kossuth L. sgt. 40. Telefon: (62)-545-665 6701

Részletesebben

A sclerosis multiplex diagnosztikája és terápiája

A sclerosis multiplex diagnosztikája és terápiája MISKOLCI EGYETEM Egészségügyi Kar OLKDA alapszak A sclerosis multiplex diagnosztikája és terápiája Konzulens: Dr. Martos János PhD főiskolai tanár Intézeti Tanszékvezető Klinikai Radiológiai Intézeti Tanszék

Részletesebben

II. félév, 8. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet. Idegrendszer SYSTEMA NERVOSUM

II. félév, 8. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet. Idegrendszer SYSTEMA NERVOSUM II. félév, 8. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet Idegrendszer SYSTEMA NERVOSUM Mit tanulunk? Megismerkedünk idegrendszerünk alapvetı felépítésével. Hallunk az idegrendszer

Részletesebben

Az idegrendszer anatómiája, szövet- és fejlődéstana. I. Általános tudnivalók, központi és környéki idegrendszer, Zachar Gergely

Az idegrendszer anatómiája, szövet- és fejlődéstana. I. Általános tudnivalók, központi és környéki idegrendszer, Zachar Gergely Az idegrendszer anatómiája, szövet- és fejlődéstana. I. Általános tudnivalók, központi és környéki idegrendszer, Zachar Gergely Az idegrendszer feladata: Környezeti esemény Érzékelés, információfeldolgozás,

Részletesebben

TRUNCUS ENCEPHALI. Az agytörzs funkcionális szeptember 11.

TRUNCUS ENCEPHALI. Az agytörzs funkcionális szeptember 11. TRUNCUS ENCEPHALI Az agytörzs funkcionális anatómi miája 2014. szeptember 11. 1 Szempontok Agytörzs makroszkópos anatómi miája, kisagykarok lokalizáci ciója. Agytörzsb rzsből l kilépő agyidegek lokalizáci

Részletesebben

KISAGYI NEUROANATÓMIA okt. 25.

KISAGYI NEUROANATÓMIA okt. 25. KISAGYI NEUROANATÓMIA 2012. okt. 25. Cisterna quadrigeminalis Cisterna cerebellomedullaris Cisterna quadrigeminalis AGYTÖRZS ÉS S KISAGY SAGITTALIS METSZETE (Weigert-féle myelin festés) s) ARBOR VITAE

Részletesebben

EFOP

EFOP Anatómia II. Oktatási segédanyag Készítette: Dr. Prókai András Szakmai lektor: Dr. Osváth Péter TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ I. Szabályozó rendszerek I./1. Az idegrendszer I./1.1. Az idegszövet 1./1.1.1 A neuron

Részletesebben

TRUNCUS CEREBRI. Az agytörzs funkcionális október 18.

TRUNCUS CEREBRI. Az agytörzs funkcionális október 18. TRUNCUS CEREBRI Az agytörzs funkcionális anatómi miája 2012. október 18. Szempontok Agytörzs makroszkópos anatómi miája, kisagykarok lokalizáci ciója. Agytörzsb rzsből l kilépő agyidegek lokalizáci ciója.

Részletesebben

Szabályozás - összefoglalás

Szabályozás - összefoglalás Szabályozás - összefoglalás A nagyagy az agyvelő legnagyobb része. 2 féltekéből és lebenyekből áll Külső részét az agykéreg, másnéven a szürkeállomány alkotja, mely az idegsejtek sejttesteiből áll. Feladatai:

Részletesebben

2, A hátsó koponyagödörből kivezető nyílás/csatorna: a, canalis pterygoideus b, canalis nervi hypoglossi c, foramen rotundum d, canalis condylaris

2, A hátsó koponyagödörből kivezető nyílás/csatorna: a, canalis pterygoideus b, canalis nervi hypoglossi c, foramen rotundum d, canalis condylaris Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Semmelweis Egyetem Budapest Egészségügyi Mérnök Mesterképzés Felvételi kérdések funkcionális anatómiából Összeállította:

Részletesebben

Az idegrendszeri szabályozás az idegrendszer segítségével történik

Az idegrendszeri szabályozás az idegrendszer segítségével történik AZ IDEGRENDSZER Az élőlényekre és csakis az élőszervezetre jellemző, hogy a külsőilletve a belsőkörnyezet változásaihoz alkalmazkodik. Az alkalmazkodás a környezet változásaihoz, a szervek működésének

Részletesebben

A KISAGY NEUROANATÓMIÁJA

A KISAGY NEUROANATÓMIÁJA A KISAGY NEUROANATÓMIÁJA Prof. Dr. Mihály András 2016. szeptember 22. 1 A CEREBELLUM HELYZETE Cisterna quadrigeminalis Cisterna 2 cerebellomedullaris A CEREBELLUM (CE) RADIOLÓGIAI ÁBRÁZOLÁSA. A NYILAK

Részletesebben

PhD vizsgakérdések április 11. Próbálja meg funkcionális szempontból leírni és példákon bemutatni az intralimbikus kapcsolatok jelentőségét.

PhD vizsgakérdések április 11. Próbálja meg funkcionális szempontból leírni és példákon bemutatni az intralimbikus kapcsolatok jelentőségét. PhD vizsgakérdések 2012. április 11 1 Mi a szerepe a corpus geniculatum lateralé-nak a látásban? Próbálja meg funkcionális szempontból leírni és példákon bemutatni az intralimbikus kapcsolatok jelentőségét.

Részletesebben

Idegrendszer és Mozgás

Idegrendszer és Mozgás Idegrendszer és Mozgás Dr. Smudla Anikó ÁOK Egészségügyi Ügyvitelszervezői Szak 2012. november 16. Vizsga tételek Az idegrendszer anatómiai, funkcionális felosztása A vegetatív idegrendszer Az agyhalál

Részletesebben

Gyógyszerészeti neurobiológia. Idegélettan 4. Spinalis shock. Agytörzs, kisagy, törzsdúcok, agykéreg szerepe a mozgásszabályozásban.

Gyógyszerészeti neurobiológia. Idegélettan 4. Spinalis shock. Agytörzs, kisagy, törzsdúcok, agykéreg szerepe a mozgásszabályozásban. Gyógyszerészeti neurobiológia. Idegélettan 4. Spinalis shock. Agytörzs, kisagy, törzsdúcok, agykéreg szerepe a mozgásszabályozásban. Gerincvelői shock A gerincvelő teljes harántsérülését követően alakul

Részletesebben

BS 1 A koponyaalap. Természetes méretű, bemutatja a külső burkot, a 12 koponya ideget, az agyalapi artériát és elágazásait. Egy darabban alapzaton.

BS 1 A koponyaalap. Természetes méretű, bemutatja a külső burkot, a 12 koponya ideget, az agyalapi artériát és elágazásait. Egy darabban alapzaton. BS 1 A koponyaalap Természetes méretű, bemutatja a külső burkot, a 12 koponya ideget, az agyalapi artériát és elágazásait. Egy darabban alapzaton. Magasság: 19 cm, Szélesség: 18 cm., Mélység: 21 cm., Súly:

Részletesebben

Az idegrendszer Szerk.: Vizkievicz András

Az idegrendszer Szerk.: Vizkievicz András Alapfogalmak Anatómiailag felosztható Az idegrendszer Szerk.: Vizkievicz András központi idegrendszerre, melynek része az agy és a gerincvelő. Mindkettő szürke- és fehérállományra tagolódik. A szürkeállomány

Részletesebben

AGYBONCOLÁS. Pécs Becher Péter, Tóth Á. Gábor és Csernus Valér

AGYBONCOLÁS. Pécs Becher Péter, Tóth Á. Gábor és Csernus Valér AGYBONCOLÁS Becher Péter, Tóth Á. Gábor és Csernus Valér Pécs 1995-2005 - 28 - AGYBONCOLÁS 1. Általános tudnivalók (Becher Péter, Tóth Á. Gábor és Csernus Valér) 12. ábra Az agyi sinusok rendszere (A nyilak

Részletesebben

Mozgás, mozgásszabályozás

Mozgás, mozgásszabályozás Mozgás, mozgásszabályozás Az idegrendszer szerveződése receptor érző idegsejt inger átkapcsoló sejt végrehajtó sejt központi idegrendszer reflex ív, feltétlen reflex Az ember csontváza és izomrendszere

Részletesebben

Vadmadarak és emlősök anatómiája és élettana. Hormonok, idegrendszer, érzékszervek

Vadmadarak és emlősök anatómiája és élettana. Hormonok, idegrendszer, érzékszervek Vadmadarak és emlősök anatómiája és élettana Hormonok, idegrendszer, érzékszervek Neuro-endocrin rendszer Hormonok Hormon: belső elválasztású mirigyek és egyéb szövetek által kis mennyiségben termelt szabályozó

Részletesebben

Idegszövet gyakorlat

Idegszövet gyakorlat Idegszövet gyakorlat Brainbow mouse by Dr. Tamily Weissmann Dr. Puskár Zita (2017) Diffusion spectrum magnetic imaging by Dr. Van Wedeen Idegrendszer szerveződése Központi idegrendszer Perifériás idegrendszer

Részletesebben

4. előadás Idegrendszer motoros működése

4. előadás Idegrendszer motoros működése 4. előadás Idegrendszer motoros működése Szomatomotoros funkciók: Elemi reflex Testtartás Helyváltoztatás Létfenntartó működések (légzési, táplálkozási mozgások) Szexuális aktus egyes részei Emóciók Intellektuális

Részletesebben

IDEGRENDSZER ÖSSZEFOGLALÁS

IDEGRENDSZER ÖSSZEFOGLALÁS IDEGRENDSZER ÖSSZEFOGLALÁS Két nagy szabályozó rendszerünk Belső elválasztású mirigyek rendszere (hormonális rendszer, endokrin rendszer) ősibb, a törzsfejlődésben hamarabb megjelent lassabb, de elhúzódóbb

Részletesebben

ANATOMIA ESSENTIALIS III.

ANATOMIA ESSENTIALIS III. 1 Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejl déstani Intézet Mihály András ANATOMIA ESSENTIALIS III. (ORVOSI NEUROANATÓMIA) Szeged, 2006. 2 EL SZÓ A központi idegrendszer

Részletesebben

A központi idegrendszer szerkezete és kapcsolatrendszere

A központi idegrendszer szerkezete és kapcsolatrendszere A központi idegrendszer szerkezete és kapcsolatrendszere Rövid történeti áttekintés Camillo Golgi Santiago Ramón y Cajal Korbinian Brodmann Theodor Schwann Szentágothai János Golgi-impregnációval készült

Részletesebben

A központi idegrendszer szerkezete és kapcsolatrendszere

A központi idegrendszer szerkezete és kapcsolatrendszere A központi idegrendszer szerkezete és kapcsolatrendszere Rövid történeti áttekintés Camillo Golgi Santiago Ramón y Cajal Korbinian Brodmann Theodor Schwann Szentágothai János Golgi-impregnációval készült

Részletesebben

A szomatomotoros rendszer élettana (III)

A szomatomotoros rendszer élettana (III) A szomatomotoros rendszer élettana (III) Dr. Nagy Attila 2018 A szomatomotoros rendszer felépítése Kéreg Bazális ganglionok Thalamus Cerebellum Agytörzs Szenzoros események Gerincvelő MOZGÁSOK 1 A kéreg

Részletesebben

(N)Agy - bajban. Az agykéreg

(N)Agy - bajban. Az agykéreg (N)Agy - bajban Az agykéreg A kortikális lokalizáció és lateralizáció gondolatának története Az agykéreg anatómiája Féltekei aszimmetria Asszociációs kérgi területek Sulcus centralis - sulcus precentralis

Részletesebben

Vadmadarak és emlősök anatómiája és élettana. Hormonok, idegrendszer, érzékszervek

Vadmadarak és emlősök anatómiája és élettana. Hormonok, idegrendszer, érzékszervek Vadmadarak és emlősök anatómiája és élettana Hormonok, idegrendszer, érzékszervek Neuro-endocrin rendszer Hormonok Hormon: belső elválasztású mirigyek és egyéb szövetek által kis mennyiségben termelt szabályozó

Részletesebben

Szabályozó rendszerek. Az emberi szervezet különbözı szerveinek a. mőködését a szabályozás szervrendszere hangolja

Szabályozó rendszerek. Az emberi szervezet különbözı szerveinek a. mőködését a szabályozás szervrendszere hangolja Szabályozó rendszerek Az emberi szervezet különbözı szerveinek a mőködését a szabályozás szervrendszere hangolja össze, amelynek részei az idegrendszer, érzékszervek, és a belsı elválasztású mirigyek rendszere.

Részletesebben

KISAGYI NEUROANATÓMIA szeptember 18.

KISAGYI NEUROANATÓMIA szeptember 18. KISAGYI NEUROANATÓMIA 2014. szeptember 18. Cisterna quadrigeminalis Cisterna cerebellomedullaris Cisterna quadrigeminalis Cisterna cerebellomedullaris Anatómiai alapfogalmak I. Hemispherium cerebelli (tíz

Részletesebben

idegrendszer idegrendszer Központi idegrendszer Az idegrendszer anatómiai felosztása riás s idegrendszer Periféri Agyvelő Gerincvelő

idegrendszer idegrendszer Központi idegrendszer Az idegrendszer anatómiai felosztása riás s idegrendszer Periféri Agyvelő Gerincvelő A központi k idegrendszer A központi k idegrendszer Az idegrendszer anatómiai felosztása sa Központi idegrendszer Agyvelő Gerincvelő Periféri riás s idegrendszer Agyidegek (12 pár) p Gerincvelői i idegek

Részletesebben

A központi idegrendszer funkcionális anatómiája

A központi idegrendszer funkcionális anatómiája A központi idegrendszer funkcionális anatómiája Nyakas Csaba Az előadás anyaga kizárólag tanulmányi célra használható (1) Az idegrendszer szerveződése Agykéreg Bazális ganglionok Kisagy Agytörzs Gerincvelő

Részletesebben

A NEUROANATÓMIA VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FOGORVOSTANHALLGATÓK SZÁMÁRA (Összeállította: dr. Hollósy Tibor, jóváhagyta: dr. Tóth Pál, 2012 újítva 2017-ben)

A NEUROANATÓMIA VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FOGORVOSTANHALLGATÓK SZÁMÁRA (Összeállította: dr. Hollósy Tibor, jóváhagyta: dr. Tóth Pál, 2012 újítva 2017-ben) A NEUROANATÓMIA VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FOGORVOSTANHALLGATÓK SZÁMÁRA (Összeállította: dr. Hollósy Tibor, jóváhagyta: dr. Tóth Pál, 2012 újítva 2017-ben) KÖZPONTI IDEGRENDSZER, MAKROSZKÓPIA 1. A központi idegrendszer

Részletesebben

1 Bevezetés az agyvelõ boncolásához 7

1 Bevezetés az agyvelõ boncolásához 7 1 Bevezetés az agyvelõ boncolásához 7 Dr. Hajdu Ferenc Vezérfonal a neuroanatómiához 3. kiadás Semmelweis Kiadó www.semmelweiskiado.hu B u d a p e s t, 2 0 0 4 A könyv szerzõje: DR. HAJDU FERENC egyetemi

Részletesebben

Funkcionális anatómia III. Szentágothai, János Réthelyi, Miklós

Funkcionális anatómia III. Szentágothai, János Réthelyi, Miklós Funkcionális anatómia III. Szentágothai, János Réthelyi, Miklós Funkcionális anatómia III. írta Szentágothai, János és Réthelyi, Miklós Publication date 2006-09-01 Szerzői jog 2006-09-01 Miklós, Réthelyi

Részletesebben

Az idegrendszer élettana: bevezetés + vegetatívum

Az idegrendszer élettana: bevezetés + vegetatívum Az idegrendszer élettana: bevezetés + vegetatívum Dr. Petheő Gábor Pázmány MSC kurzus, 2012 Bevezetés Az idegrendszer felosztása: Elhelyezkedés: központi (KPIR) vs. Periférás (környéki) Vezérlés: szomatikus

Részletesebben

3. A Keringés Szervrendszere

3. A Keringés Szervrendszere 3. A Keringés Szervrendszere A szervezet minden részét, szervét vérerek hálózzák be. Az erekben folyó vér biztosítja a sejtek tápanyaggal és oxigénnel (O 2 ) való ellátását, illetve salakanyagok és a szén-dioxid

Részletesebben

Idegrendszer motoros működése

Idegrendszer motoros működése Idegrendszer motoros működése Szomatomotoros funkciók: Elemi reflex Testtartás Helyváltoztatás Létfenntartó működések (légzési, táplálkozási mozgások) Szexuális aktus egyes részei Emóciók Intellektuális

Részletesebben

A központi és a környéki idegrendszer anatómiája. A pszichológia biológiai alapjai II. 3. előadás

A központi és a környéki idegrendszer anatómiája. A pszichológia biológiai alapjai II. 3. előadás A központi és a környéki idegrendszer anatómiája A pszichológia biológiai alapjai II. 3. előadás Rövid történeti áttekintés Camillo Golgi Santiago Ramón y Cajal Korbinian Brodmann Theodor Schwann Szentágothai

Részletesebben

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ön azt a feladatot kapta a munkahelyén, hogy készítsen kiselőadást a sejtek működésének anatómiájáról - élettanáról! Előadása legyen szakmailag alátámasztva, de a hallgatók számára érthető!

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A halagy szöveti vizsgálata (koponyaagy vagy agy, gerincagy vagy gerinvelő y) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései:

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A halagy szöveti vizsgálata (koponyaagy vagy agy, gerincagy vagy gerinvelő y) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A halagy szöveti vizsgálata (koponyaagy vagy agy, gerincagy vagy gerinvelő y) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: I. AZ IDEGSZÖVET FELÉPÍTÉSE (http://hu.wikipedia.org/wiki/idegsz%c3%b6vet):

Részletesebben

VEGETATIV IDEGRENDSZER AUTONOM IDEGRENDSZER

VEGETATIV IDEGRENDSZER AUTONOM IDEGRENDSZER VEGETATIV IDEGRENDSZER AUTONOM IDEGRENDSZER A szervezet belső környezetének_ állandóságát (homeostasisát) a belső szervek akaratunktól független egyensúlyát a vegetativ idegrendszer (autonóm idegrendszer)

Részletesebben

Biológia jegyzet Az idegrendszer copyright Mr.fireman product & NSOFT. Idegrendszer

Biológia jegyzet Az idegrendszer copyright Mr.fireman product & NSOFT. Idegrendszer Idegrendszer Az idegrendszer feladata: Külsőkörnyezethez való alkalmazkodás biztosítása. Homeosztázis fenntartása. Minden idegrendszerre igaz Elvont fogalomalkotásra képes. Csak az emberi idegrendszer.

Részletesebben

Pontosítások. Az ember anatómiája és élettana az orvosi szakokra való felvételi vizsgához cím tankönyvhöz

Pontosítások. Az ember anatómiája és élettana az orvosi szakokra való felvételi vizsgához cím tankönyvhöz Pontosítások Az ember anatómiája és élettana az orvosi szakokra való felvételi vizsgához cím tankönyvhöz 4. oldal A negyedik funkció a. Ez a tulajdonság a sejtek azon képességére vonatkozik, hogy ingereket

Részletesebben

Szerkesztette Vizkievicz András

Szerkesztette Vizkievicz András Szerkesztette Vizkievicz András 1 Vizsgakövetelmények Tudja, hogy az idegrendszer központi része csontostokban, agy-gerincvelői folyadékkal és agyhártyákkal védetten helyezkedik el. Készítsen rajzot a

Részletesebben

Idegrendszer 2: A szomatomotoros működések élettana

Idegrendszer 2: A szomatomotoros működések élettana Idegrendszer 2: A szomatomotoros működések élettana Dr. Petheő Gábor Pázmány MSC kurzus, 2012 Végső effektor: a motoros egység Definíció: 1 db α-motoneuron és az általa beidegzett összes izomrost (A munkaizomzat

Részletesebben

2006 biológia verseny feladatsor FPI

2006 biológia verseny feladatsor FPI 2006 biológia verseny feladatsor FPI 1. feladat Karikázza be a helyes válasz betűjelét, csak egy jó válasz van! 1. Mi az eredménye az életfolyamatok szabályozásának? A, a belső környezet viszonylagos állandósága,

Részletesebben

A NEUROANATÓMIA VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FOGORVOSTANHALLGATÓK SZÁMÁRA (Összeállította: dr. Hollósy Tibor, jóváhagyta: dr.

A NEUROANATÓMIA VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FOGORVOSTANHALLGATÓK SZÁMÁRA (Összeállította: dr. Hollósy Tibor, jóváhagyta: dr. A NEUROANATÓMIA VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FOGORVOSTANHALLGATÓK SZÁMÁRA (Összeállította: dr. Hollósy Tibor, jóváhagyta: dr. Tóth Pál) 2012 KÖZPONTI IDEGRENDSZER, MAKROSZKÓPIA 1. A központi idegrendszer fejlődésének

Részletesebben

Idegszövet alapelemei

Idegszövet alapelemei III. BESZÁMOLÓ IDEGI SZABÁLYOZÁS - Az idegszövet feladata: az inger fölfogása, ingerület képzése, az ingerület gyors továbbítása. - Az idegszövet fölépítése: Idegszövet alapelemei idegsejtek vagy neuronok,

Részletesebben

A köztiagy, nagyagy, kisagy

A köztiagy, nagyagy, kisagy A köztiagy, nagyagy, kisagy Szerk.: Vizkievicz András A köztiagy és a nagyagy az embrinális fejlődés srán az előagyhólyagból fejlődik ki. A köztiagy (dienchephaln) Állmánya a III. agykamra körül szerveződik.

Részletesebben

A köztiagy (dienchephalon)

A köztiagy (dienchephalon) A köztiagy, nagyagy, kisagy Szerk.: Vizkievicz András A köztiagy (dienchephalon) Állománya a III. agykamra körül szerveződik. Részei: Epitalamusz Talamusz Hipotalamusz Legfontosabb kéregalatti érző- és

Részletesebben

Az ember izomrendszere, az izomműködés szabályozása

Az ember izomrendszere, az izomműködés szabályozása Az ember izomrendszere, az izomműködés szabályozása Az ember csontváza és izomrendszere belső váz- izületek - varratok Energia szolgáltató folyamatok az izomban AEROB ANAEROB (O 2 elég) (O 2 kevés) szénhidrát

Részletesebben

Szomatomotoros működés

Szomatomotoros működés Szomatomotoros működés A központi idegrendszer működésének jelentős kapacitását teszi ki a vázizmok mozgásának irányítása. Ezt nevezzük szomatomotoros funkciónak. (A zsigerek mozgása, a visceromotoros

Részletesebben

Anatómia Élettan II. Nagy Ferenc. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Mentőápolói ismeretek - 3. előadás 2009. október 7.

Anatómia Élettan II. Nagy Ferenc. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Mentőápolói ismeretek - 3. előadás 2009. október 7. Anatómia Élettan II. Nagy Ferenc Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat - 3. előadás 2009. október 7. Miről fogunk beszélni? Miről nem? 2 Tartalom A vizelet kiválasztó és elvezető rendszer Az emésztőszervek

Részletesebben

Agyi régiók finomszerkezete, neuronhálózatok. A pszichológia biológiai alapjai II. 4. előadás

Agyi régiók finomszerkezete, neuronhálózatok. A pszichológia biológiai alapjai II. 4. előadás Agyi régiók finomszerkezete, neuronhálózatok A pszichológia biológiai alapjai II. 4. előadás Az agykéreg szerveződése Camillo Golgi Golgi impregnációval készült metszetek - funkciók Santiago Ramón y Cajal

Részletesebben

Mozgás, mozgásszabályozás

Mozgás, mozgásszabályozás Mozgás, mozgásszabályozás Az idegrendszer szerveződése receptor érző idegsejt inger átkapcsoló sejt végrehajtó sejt központi idegrendszer reflex ív, feltétlen reflex Az ember csontváza és izomrendszere

Részletesebben

SZABÁLYOZÁS visszajelzések

SZABÁLYOZÁS visszajelzések SZABÁLYOZÁS A szabályozás fogalma azt jelenti, hogy a szövetek működéséről folyamatosan visszajelzések érkeznek a szabályozást végző szervekhez, és ezen információk feldolgozása után következik be a további

Részletesebben

NEUROPATOLÓGIA VÉRZÉSEK, OEDEMA, HYDROCEPHALUS, HERNIATIO

NEUROPATOLÓGIA VÉRZÉSEK, OEDEMA, HYDROCEPHALUS, HERNIATIO NEUROPATOLÓGIA VÉRZÉSEK, OEDEMA, HYDROCEPHALUS, HERNIATIO RAJNAI HAJNALKA rajnai.hajnalka@med.semmelweis-univ.hu INTRACRANIALISVÉRZÉSEK Etiológia: I. Érfal károsodás Hypertensio okozta érfal károsodás

Részletesebben

Az idegrendszer. központi i.r. Kamra Neuron Asztrocita. környéki i.r. Oligodendrocita. Schwann sejt. Microglia. kapilláris.

Az idegrendszer. központi i.r. Kamra Neuron Asztrocita. környéki i.r. Oligodendrocita. Schwann sejt. Microglia. kapilláris. Az idegrendszer Az idegrendszer a környezet ingereinek felfogására, feldolgozására, és megfelelő válaszreakciók kiváltására specializálódótt szervrendszer. Szorosan együttműködik a hormonális rendszerrel

Részletesebben

Az agyvelő vérellátása Liquor-keringés, hydrocephalus Dr. Csáki Ágnes

Az agyvelő vérellátása Liquor-keringés, hydrocephalus Dr. Csáki Ágnes Az agyvelő vérellátása Liquor-keringés, hydrocephalus 2018. 09. 21. Dr. Csáki Ágnes Cerebrovasular accidents (stroke, cerebral vasular attac) sill the third leading cause of the morbidity and death consequently,

Részletesebben

A központi idegrendszer pathologiája

A központi idegrendszer pathologiája A központi idegrendszer pathologiája Az agy sejtes elemei (parenchyma): neuronok, gliasejtek, endothelsejtek Neuronok és axonjaik Bielschowsky-ezüst Az agy sejtes elemei (parenchyma): neuronok, gliasejtek,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. CT, MRI szakasszisztens szakképesítés Képalkotás Mágneses Rezonancia vizsgálat során (MRI) modul

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. CT, MRI szakasszisztens szakképesítés Képalkotás Mágneses Rezonancia vizsgálat során (MRI) modul Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

A mozgatórendszer élettana 3. A motoros cortex

A mozgatórendszer élettana 3. A motoros cortex A mozgatórendszer élettana 3. A motoros cortex Prof. Kéri Szabolcs Szegedi Tudományegyetem, ÁOK, 2019 BA = Brodmann area Primer motoros area (BA 4) Praemotoros cortex (PMA, BA 6) Supplementer motoros area

Részletesebben

Pszichiátriai zavarok neurobiológiai alapjai

Pszichiátriai zavarok neurobiológiai alapjai Pszichiátriai zavarok neurobiológiai alapjai Kéri Szabolcs 1 1. Alapfogalmak: anatómia, fiziológia 2. Funkcionális lokalizáció az agyban 3. Szinapszisok és neurotranszmitterek 4. A neurotranszmisszió molekuláris

Részletesebben

Vizsgakövetelmények Ismerje fel az agy nyílirányú metszetén az agy részeit (agytörzs /nyúltvelő, híd, középagy/, köztiagy /talamusz, hipotalamusz/,

Vizsgakövetelmények Ismerje fel az agy nyílirányú metszetén az agy részeit (agytörzs /nyúltvelő, híd, középagy/, köztiagy /talamusz, hipotalamusz/, 1 Vizsgakövetelmények Ismerje fel az agy nyílirányú metszetén az agy részeit (agytörzs /nyúltvelő, híd, középagy/, köztiagy /talamusz, hipotalamusz/, kisagy, nagyagy), és tudjon példákat említeni funkcióikra.

Részletesebben

NYÁRÁDY ERAZMUS GYULA ORSZÁGOS MAGYAR KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIA TANTÁRGYVERSENY XI. OSZTÁLY MAROSVÁSÁRHELY 2013. május 11. FELADATLAP

NYÁRÁDY ERAZMUS GYULA ORSZÁGOS MAGYAR KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIA TANTÁRGYVERSENY XI. OSZTÁLY MAROSVÁSÁRHELY 2013. május 11. FELADATLAP NYÁRÁDY ERAZMUS GYULA ORSZÁGOS MAGYAR KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIA TANTÁRGYVERSENY XI. OSZTÁLY MAROSVÁSÁRHELY 2013. május 11. FELADATLAP A feladatlap kitöltésére 1.5 órád van. A feladatlapon 60 sorszámozott tesztfeladatot

Részletesebben

Az idegrendszeri alapműködése, felépítése

Az idegrendszeri alapműködése, felépítése Az idegrendszeri alapműködése, felépítése Golgi-impregnációval készült metszetek eredeti rajzai Agykérgi sejtek képe Golgi impregnációs metszeteken Információáramlás iránya Neurontípusok bemeneti zóna

Részletesebben

Koponya ultrahangvizsgálat Anatómia és fejlıdési rendellenességek. Várkonyi Ildikó Semmelweis Egyetem I.Gyermekklinika

Koponya ultrahangvizsgálat Anatómia és fejlıdési rendellenességek. Várkonyi Ildikó Semmelweis Egyetem I.Gyermekklinika Koponya ultrahangvizsgálat Anatómia és fejlıdési rendellenességek Várkonyi Ildikó Semmelweis Egyetem I.Gyermekklinika Koponya ultrahang (valójában agy-) Nem invazív, ismételhetı, ágy mellett végezhetı

Részletesebben

Tamás László: Fülben végbemenő folyamatok nagy hangosságú zajok, zenei események tartós behatásakor. László Tamás MD

Tamás László: Fülben végbemenő folyamatok nagy hangosságú zajok, zenei események tartós behatásakor. László Tamás MD Tamás László: Fülben végbemenő folyamatok nagy hangosságú zajok, zenei események tartós behatásakor László Tamás MD A hang, intenzitásától függően előidézhet Adaptációt, élettani jelenség a 70dB és annál

Részletesebben

Intracranialis aneurysma ruptura és a képalkotó diagnosztika

Intracranialis aneurysma ruptura és a képalkotó diagnosztika MISKOLCI EGYETEM Egészségügyi kar Intracranialis aneurysma ruptura és a képalkotó diagnosztika Konzulens: Dr. Velkey Imre orvostudományok kandidátusa/phd Szakmai Konzulens: Készítette: Galamb Gergő OLKDA

Részletesebben

Neurobiológia 2015/16. tanév II. félév I. blokk

Neurobiológia 2015/16. tanév II. félév I. blokk H é t Neurobiológia 2015/16. tanév II. félév I. blokk Dátum és idő Előadás sorszáma, címe Előadó Bonctermi gyak. (2 óra/gy.) 1. 02.09. 10-11 (K) 02.09. 11-12 (K) 02.10. 8-9 (Sze) 02.10. 9-10 (Sze) 2. 02.16.

Részletesebben

A GERINCVELŐ MAKROSZKÓPIÁJA ÉS VÉRELLÁTÁSA. GERINCVELŐI IDEGEK. A gerincvelői szelvény, dermatomák.

A GERINCVELŐ MAKROSZKÓPIÁJA ÉS VÉRELLÁTÁSA. GERINCVELŐI IDEGEK. A gerincvelői szelvény, dermatomák. A GERINCVELŐ MAKROSZKÓPIÁJA ÉS VÉRELLÁTÁSA. GERINCVELŐI IDEGEK. A gerincvelői szelvény, dermatomák. IDEGRENDSZER KIR agy gerincvelő PIR perifériás idegek ganglionok A KIR és PIR fejlődése Az idegrendszer

Részletesebben

Idegszövet felépítése:

Idegszövet felépítése: Idegszövet Idegszövet felépítése: Sejtes állomány: neuronok és gliasejtek Idegsejt: ektodermális általában osztódásra regenerációra nem képes sejt ingerület felvétel (szinapszisok), elektromos jel: AP,

Részletesebben

A mozgatórendszer élettana 2. Az agytörzs és a vestibularis rendszer

A mozgatórendszer élettana 2. Az agytörzs és a vestibularis rendszer A mozgatórendszer élettana 2. Az agytörzs és a vestibularis rendszer Prof. Kéri Szabolcs Szegedi Tudományegyetem, ÁOK, 2019 Leszálló pályák eredete: Cortex Agytörzs Cortex Agytörzs Leszálló pályák Kérgi

Részletesebben

III./2.2.: Pathologiai jellemzők, etiológia. III./2.2.1.: Anatómiai alapok

III./2.2.: Pathologiai jellemzők, etiológia. III./2.2.1.: Anatómiai alapok III./2.2.: Pathologiai jellemzők, etiológia Ez az anyagrész az önálló fejfájások pathomechanizmusát foglalja össze. A tüneti fejfájások kóreredetét terjedelmi okokból nem tárgyaljuk. III./2.2.1.: Anatómiai

Részletesebben

A mozgások supraspinalis szervezıdése

A mozgások supraspinalis szervezıdése A mozgások supraspinalis szervezıdése A motoros rendszer szervezıdése A motoros tevékenység elhatározása Asszociációs kéreg Basalis ganglionok Cerebellum Thalamus Sensoros információ TERV PROGRAM Primaer

Részletesebben

Egyes központi idegrendszeri funkciók agykérgi szabályozása

Egyes központi idegrendszeri funkciók agykérgi szabályozása Egyes központi idegrendszeri funkciók agykérgi szabályozása Az agykéreg funkciói - Specifikus érző működések hallás látás szomatoszenzoros működés Specifikus mozgató működések szomatomotoros koordináció

Részletesebben

Fényreceptorok szem felépítése retina csapok/pálcikák fénytör közegek

Fényreceptorok szem felépítése retina csapok/pálcikák fénytör közegek Funkcionális anatómia a három idegrendszeri tétel --> 9-11. 9. tétel Az idegi szabályozás I. Az idegsejtek elektromos folyamatai A receptorok felépítése és m ködése A fényreceptorok A mechanikai és h receptorok

Részletesebben

Sejtek közötti kommunikáció:

Sejtek közötti kommunikáció: Sejtek közötti kommunikáció: Mi a sejtek közötti kommunikáció célja? Mi jellemző az endokrin kommunikációra? Mi jellemző a neurokrin kommunikációra? Melyek a közvetlen kommunikáció lépései és mi az egyes

Részletesebben

SZIGORLATI TÉMAKÖRÖK (Anatómia-Élettan) OLKDA Képalkotó Alapozó Szigorlat

SZIGORLATI TÉMAKÖRÖK (Anatómia-Élettan) OLKDA Képalkotó Alapozó Szigorlat SZIGORLATI TÉMAKÖRÖK (Anatómia-Élettan) OLKDA Képalkotó Alapozó Szigorlat A sejtek funkcionális jellemzése 1. A sejt, a szövet, a szerv és a szervrendszer fogalma. A sejt, mint alaki és működési egység.

Részletesebben

CEPHALOCELÉK PRIMER NEURULÁCIÓ 3-4. HÉT A CSONTOS KOPONYA DEFEKTUSÁN KITÜREMKEDNEK A KOPONYAŰR KÉPLETEI A FEJLŐDÉS LÉPÉSEI (A.G.

CEPHALOCELÉK PRIMER NEURULÁCIÓ 3-4. HÉT A CSONTOS KOPONYA DEFEKTUSÁN KITÜREMKEDNEK A KOPONYAŰR KÉPLETEI A FEJLŐDÉS LÉPÉSEI (A.G. Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika Gyakorlati Neuroradiológia A koponya, az agy és a gerinc fontosabb fejlődési rendellenességei Dr. Barsi Péter Címzetes egyetemi docens A FEJLŐDÉS

Részletesebben

Az 1. beszámoló tananyaga

Az 1. beszámoló tananyaga I. Idegrendszer KRK SZILÁDY ÁRON GIMNÁZIUMA FOT - 12. ÉVFOLYAM Biológia Az 1. beszámoló tananyaga 1. Szerepe: - a szervezet összehangolt működését biztosítja - a külvilág ingereinek felvétele, feldolgozása,

Részletesebben

Bevezetés a kognitív idegtudományba

Bevezetés a kognitív idegtudományba Bevezetés a kognitív idegtudományba Kéri Szabolcs Kognitív Idegtudomány kurzus, Semmelweis Egyetem Budapest, 2009 Created by Neevia Personal Converter trial version http://www.neevia.com Created by Neevia

Részletesebben

A belsőfül szövettana. Dobó Endre

A belsőfül szövettana. Dobó Endre A belsőfül szövettana Dobó Endre Hallás és egyensúlyozás szerve organum vestibulocochleare (hallás és egyensúlyozás szerve) > részei > apparatus cochlearis (hallószerv) > ductus cochlearis > apparatus

Részletesebben

VEGETATÍV IDEGRENDSZER

VEGETATÍV IDEGRENDSZER VEGETATÍV IDEGRENDSZER A külső környezet ingereire adandó válaszreakciók szabályozását a központi idegrendszer végzi. A szervezet belső környezetéből érkező ingerekre pedig a vegetatív idegrendszer küld

Részletesebben

Hogyan működünk? II. dr. Csordás Katalin. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Mentőápoló Tanfolyam 8. előadás 2011. december 7.

Hogyan működünk? II. dr. Csordás Katalin. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Mentőápoló Tanfolyam 8. előadás 2011. december 7. Hogyan működünk? II. dr. Csordás Katalin Mentőápoló Tanfolyam 8. előadás 2011. december 7. Tartalom A vizelet kiválasztó és - elvezető rendszer Az emésztőszervek Idegrendszer 2 Hol helyezkednek el a szerveink?

Részletesebben

STROKE PÁPAI TIBOR 1

STROKE PÁPAI TIBOR 1 STROKE PÁPAI TIBOR 1 Agyi térszűkítő folyamatok A koponya belső ürege zárt tér Agyburkok liquor agyállomány vér AGYÁLLOMÁNY COMPRESSIOJA KOPONYAŰRI NYOMÁSFOKOZÓDÁS koponyaűr beszűkül Vérzés Oedema Daganat

Részletesebben

Koponya részei. Agykoponya - a koponya nagyobbik fele - 7 lapos csontból áll ( 2 páros, 3 páratlan )

Koponya részei. Agykoponya - a koponya nagyobbik fele - 7 lapos csontból áll ( 2 páros, 3 páratlan ) Koponya cranium Koponya részei Agykoponya - a koponya nagyobbik fele - 7 lapos csontból áll ( 2 páros, 3 páratlan ) Arckoponya - koponya elülső része - 15 csontból áll (6 páros, 3 páratlan ) - szabálytalan

Részletesebben

vizsgálatok helye és s szerepe a gekben

vizsgálatok helye és s szerepe a gekben EMG-ENG ENG és s kiváltott válasz v vizsgálatok helye és s szerepe a neurológiai betegségekben gekben Dr. Pfund Zoltán, PhD PTE Neurológiai Klinika DIAGNOSZTIKUS ALAPKÉRD RDÉS Tünetek Centrális Periféri

Részletesebben

Autonóm idegrendszer

Autonóm idegrendszer Autonóm idegrendszer Az emberi idegrendszer működésének alapjai Október 26. 2012 őszi félév Vakli Pál vaklip86@gmail.com Web: http://www.cogsci.bme.hu/oraheti.php Szomatikus és autonóm idegrendszer Szomatikus:

Részletesebben

Az élőlények szabályozó működése

Az élőlények szabályozó működése Az élőlények szabályozó működése Idegrendszer gerincesek: csőidegrendszerrel rendelkeznek Szabályozás Szabályozás: A szabályozás élettani folyamat. információ feldolgozás válasz Az idegsejtek működése

Részletesebben

Glioblastoma multiforme előfordulása a régiónkban

Glioblastoma multiforme előfordulása a régiónkban Miskolci Egyetem Egészségügyi kar OLKDA szak Glioblastoma multiforme előfordulása a régiónkban Konzulens: Készítette: Dr. Martos János Bihon Ottó Klinikai Radiológiai Tanszék 2014 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...

Részletesebben