Kokusai Budoin, IMAF International Martial Arts Federation Nemzetközi Harcművészeti Szövetség

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kokusai Budoin, IMAF International Martial Arts Federation Nemzetközi Harcművészeti Szövetség"

Átírás

1 Tartalom Előszó IMAF IMAF Magyarország Japanisztika: - kanji - gendo Gondolatok 1. A jó hadvezér... Beszámoló Iaido EB, Bretten Gondolatok 2. Sen sei = sensei? Visszatekintő Kard a Meiji korszakban (1 / 2. rész) Előszó a 00. számhoz Kedves Olvasó! Régen volt a Kihon weboldal, melynek készítői próbát tettek az Aikidoval kapcsolatban fellelhető, összes információ elérhetővé tételére az internet segítségével. Később, már nyomtatott formában jelent meg az Aikido Magazin, ami idővel Bushido Magazin néven osztott meg hasznos ismereteket és nyújtott információt - nagyobb részben - a magyarországi Aikidós társadalom számára. Ezen nagy elődök mintájára, az IMAF Gendo speciális változataként próbáljuk meg életre hívni az általad éppen olvasott kiadványt. Azt gondoljuk, hogy az Aikido és Iaido harcművészetekben van annyi rendezvény és kezdeményezés melyekre érdemes kicsivel több figyelmet irányítanunk, valamint van annyi válaszra, de legalább kiigazításra váró kérdés, ami indokolttá és hasznossá tehetik e kiadvány létezését. A kiadvány ingyenes, információs magazinként működik, nyomtatott formában nem fog megjelenni. Az érdeklődőkhöz történő eljuttatását az internet segítségével tervezzük megoldani, egyik oldalon a sokatok által használt facebook közösségi portálon, másik oldalon egy adatbázison keresztül (gondolva a nem facebook tagokra). A kiadvány célja az IMAF, az IMAF Magyarország, azon belül első sorban az Aikido és Iaido szakágakat érintő hírek, cikkek, magyarázatok közzététele, az olvasók által beküldött kérdések megválaszolása. Nem titkolt szándékunk közvetítő csatornaként működni a szervezet, a szakágak vezetősége és a szervezet tagjai között. Nem cél más szervezetek, más harcművészetek, egyes szervezeten kívüli harcművész mesterek bemutatása, munkásságuk ismertetése, minősítése. A kezdeményezéssel, illetve ezen próbaszámmal kapcsolatban is várjuk véleményeteket, kérdéseiteket. Bemutatkozó próbaszámunkhoz, ami a lelkesedésnek köszönhetően talán kissé hosszúra sikeredett, ez úton kívánunk jó olvasást. Üdvözlettel a szerkesztőség Adél, László, Tamás és Iván Ingyenes harcművészeti magazin oldal 1.

2 A Kokusai Budoin, a a Japán Császári Ház felkérésére, azzal a céllal alakult, hogy barátságot és együttműködést alakítsanak ki a Japán harcművészetek vezetői és az eziránt érdeklődők között. A II. világháború után Japán alapos változáson ment keresztül. Miután az országot újjáépítették, a harcművészetek vezetői felismerték, hogy szükség van egy olyan fórum alapítására, mely a jövő generációinak fizikai, szellemi és erkölcsi fejlődését segíti. Ezt később kibővítették a béke terjesztésével, a jóakarattal és az emberek megváltásával az egész világon. Az volt a Kokusai Budoin, IMAF alapítóinak az álma, hogy a tradicionális Japán Budot fejlesszék és terjesszék, az emberek mindenhol tanuljanak meg harmóniában élni és ezáltal IMAF kialakuljon a világbéke. IMAF, azaz japánul Kokusai Budoin - Kokusai Budo Renmei magyarul novemberében japán legkiemelkedőbb harcművészei találkoztak, hogy megszervezzék a japán harcművészetek - a II. Világháborút követő időszak első - széles körű bemutatóját. Következő év januárjában megalakult a Nemzeti Egészségügyi Szervezet. Később e szervezet neve lett Kokusai Budoin, Nemzetközi Harcművészeti Szövetség. Az IMAF hivatalosan januárban alakult Mifune Kyuzo, Ito Kazuo és Sato Shizuya judó mesterek; Nakayama Hakudo és Takano Hiromasa kendó mesterek; Otsuka Hironori karate-do mester, valamint Wake Kiyotaka és Kiyoura Sueo mesterek közreműködésével. Az IMAF első elnök-vezérigazgatója Kaya Tsunenori herceg (Hirohito császár nagybátyja, a császári hadsereg korábbi altábornagya), akit Higashikuni herceg követett (a II. Világháborút követő időszak miniszterelnöke, a japán császári család egyetlen olyan tagja, aki betöltötte ezt a pozíciót). Szakágaink korábbi nagyhírű IMAF harcművészei: Yamaguchi Katsuo, Meijin 10. dan Iaido Ueshiba Kisshomaru, Aikikai Aikido, az Aikido alapítójának, Ueshiba Morihei fia A Kokusai Budoin, IMAF 7 divízióból áll: Aikido, Iaido, Judo, Karate-do, Kendo, Kobudo, Nihon-Jujutsu. IMAF szervezeti felépítése Elnök: Ügyvezető igazgató: Titkár: Aikido divízió vezetője: Iaido divízió vezetője: Tokugawa Yasuhisa Katsuo Sakai John B. Gage Shinji Tsutsui Kunigazu Yahagi Ingyenes harcművészeti magazin oldal 2.

3 Az IMAF Magyarország igazgatója dr. Zakariás László. Aikido regionális igazgató: Iaido regionális igazgató: Karatedo regionális igazgató: Nihon Jujutsu regionális igazgató: Főtitkár: Kozsuharov Ognjan (Aikido 5. dan, Iaido 5. dan, Iaido renshi) Nagy Tamás (Iaido 4. dan) dr. Zakariás László (Karatedo 7. dan, Karatedo kyoshi) Mayer Csaba (Jujutsu 2. dan) Bota Norbert A magyarországi szervezeten belül a többi harcművészeti ágazat (egyelőre) nem képviselteti magát. A magyarországi szervezeten belül további rangok, pozíciók nem kerültek kiosztásra. Az IMAF szervezeti szabályzata szerint egy országban maximum 3 divízió vezető lehet. Az elsődleges pozíció az elnöki pozíció, aki képviseli az országot a nemzetközi fórumokon. A másik két vezető helyettesíti az elnököt annak akadályoztatás esetén. A másodlagos pozíciók megnevezése elnökhelyettes. A területi vezetők számát a szükség határozza meg. Kinevezésük a divízió vezetők által történik. Hivatalos elfogadásuk az IMAF központi irodából kerül megerősítésre. A divízió és területi vezetőkkel szemben támasztott követelmények: - 4. dan vagy magasabb fokozat, - kommunikációképes angol vagy japán nyelvtudás, - a területi vezetők mentesek a nyelvi kötelezettség alól. Megjegyzés: a kommunikációképes angol nyelvtudás erősen ajánlott. Az ettől való eltekintés azonban kezdeményezhető a Kokusai Budoin, IMAF központi irodánál. Szervezeti felépítés: dr. Zakariás László igazgató Karatedo regionális igazgató IMAF Magyarország Kozsuharov Ognjan Aikido regionális igazgató Nagy Tamás Iaido regionális igazgató Mayer Csaba Jujutsu regionális igazgató Ingyenes harcművészeti magazin oldal 3.

4 Kanji A legrégebbi ismert kínai írásjegyek kb. i.e. 16. századból származnak, de számuk és fejlett alakjuk arra mutat, hogy addigra több száz éves fejlődésen mentek keresztül. Az i.e. 4. században ezek az írásjegyek a kínai kultúra sok más elemével együtt kerültek Japánba a Koreai-félszigeten keresztül. Mivel a japánoknak nem volt saját írásuk, a kínai írásjegyeket kezdték el használni a japán nyelv írására. Eleinte az egyszótagú kínai szavak jeleit értelmükre való tekintet nélkül, csupán hangértékükért, mint fonetikus szótagjeleket alkalmazták, hogy velük hasonló hangzású japán szótagokat írjanak le. Pl: ku-ni - ország Ezzel a módszerrel bármely szót le lehetett írni. De egyetlen többszótagú japán szó két, három vagy több kínai írásjegy írását követelte meg, s ezek mindegyike számos vonásból állt. Hamarosan kifejlődött a második rendszer. Ebben a kínai írásjegyeket hangértékükre való tekintet nélkül, értelmük szerint alkalmazták, hogy velük azonos vagy rokon jelentésű japán szavakat jelenítsenek meg, és az így használt kínai írásjegyeket japánul olvasták. Pl: kuni - ország Amikor kínai szövegek jutottak Japánba, a japánok nem csak a kínai írásjegyeket vették át, hanem az olvasataikat is. A japán hangrendszerhez való alkalmazkodás során a kínai kiejtés módosult. Pl. a kínai nyelv négy tonális szintje a japánban elsikkadt. Később kínai írásjegyeket használtak azonos vagy hasonló jelentésű japán szavak leírására és japán olvasatokat társítottak hozzájuk. Ez a magyarázata annak, hogy a legtöbb kanjinak kétféle olvasata is van: a kínaiból származó on és a japán kun. Sőt egyetlen kanjinak két vagy több on és kun olvasata lehet, és mindegyik más-más jelentést, ill. jelentésárnyalatot hordozhat (eltérően a kínai nyelvtől, amelyben minden írásjegynek, szabály szerint, csak egy olvasata van.) Gendo A Gendo - speciális, sötét, homályos, hántolatlan, misztérium, titokzatosság; - együtt, ugyanaz, azonos jelentése: elrejteni az intelligenciát, elkerülendő a különbözőséget a köznéppel. Elsőre egy kicsit számunkra ez furcsán hangozhat, de a távol-keleti gondolkodásmódba ez teljes mértékben belefér. A keleti ember mentalitása titokzatoskodó, aki nem szereti, ha mások is tisztában vannak a tudásával. Minél kevesebbet tudnak róla mások annál jobb. Azonos hangzást egy másik írásjellel is elérhetjük: - eredeti út Japanisztika - kanji - gendo Adél Ingyenes harcművészeti magazin oldal 4.

5 A jó hadvezér felkészül a csatára Az alábbi gondolatok még év végén fogalmazódtak meg bennem. A korábbi évek alatt, az IMAF tavalyi európai táborain, valamint a hazai környezetben tapasztaltak miatt éreztem kényszert az írásra. Nem gondolom, hogy bármi újdonság kerül alább bemutatásra. Sőt! Azt hiszem, hogy mindenkinek ismerős lesz a mondanivaló. Különösen azért, mert több alkalommal volt szó a témáról, mégis úgy gondolom, hasznos lehet felidézni, újra olvasni, talán valamiféle támpontot biztosítva a rendszerezéshez. Végezetül én azt vallom az etikett fontos dolog, de ne akarjunk kényszeresen megfelelni egy általunk nem (megfelelő mélységben) ismert kultúra elvárásainak. Ha úgy viselkedünk, ahogy azt magunkkal szemben másoktól is elvárjuk, nagyot nem tévedhetünk. Gondolatok 1. A jó hadvezér... Mindjárt az elején kijelentem a címet adó gondolat nem tőlem származik, de jó ideje használjuk páran azok közül, akikkel - jó pár éve folyamatos eszmecseréket folytatva - próbáljuk segíteni egymást az Aikido harmonikus, ugyanakkor rögös útján. Hogy mennyire sikeres ez a fajta együttműködés azt mindenki döntse el maga, a magam részéről mindenképpen hasznosnak vélem egy-egy téma több szempontból történő megközelítését. Nem mond(hat)om, hogy mindenben egyetértünk. Még azt sem merem kijelenteni, hogy a világnézetünk azonos, de akármennyire különbözően közelítünk meg bizonyos dolgokat, tény, hogy meghallgatjuk egymást, elfogadjuk a másik véleményét. Régóta látogatjuk az edzőtáborokat - saját szövetség által és szövetségen kívüli rendezésűeket egyaránt, és megtippelni sem tudom hányszor több alkalommal léptünk tatamira mások segítése, mint saját előmenetelünk érdekében. Ez az iromány azonban nem egyes emberekről, hanem a hozzáállásról szól. Arról az attitűdről, amivel egyre kevésbé találkozom a különböző megmérettetéseken. Míg a jó hadvezér felkészül a csatára, a jó versenyző felkészül a versenyre, a jó vizsgázó felkészül a vizsgára. Ahogy a hadvezér, úgy a versenyző és a vizsgázó is tudja mi előtt áll. Egyikük számára sem váratlan az esemény. Lehetőségük van felmérni a közeledő veszélyforrást, és ha ezt nem teszik meg, könnyen vereség lesz a jutalmuk. Természetesen a vereség felkészülés nélkül sem előre elrendelt, hiszen rutinnal, a szükséges tudásanyag megfelelő időben történő előhívásának képességével sikeresen vehetjük az akadályokat, de ha lehetőség van rá, miért ne éljünk az előzetes tájékozódás nyújtotta előnyökkel?! Manapság a versenysportban megtanulják egymást a szemben álló felek. A korábbi mérkőzések, a különböző helyzetekben adott reakciók elemezésével, előre elkészített forgatókönyvek felállításával lépnek pályára az egymással szemben állók. Legyen az csapat vagy egyéni sport. Nekünk ezzel szemben óriási előnyünk, hogy nem ellenfélként, hanem partnerként tekinthetünk a velünk szemben állóra. A mi célunk, akár bemutató, akár vizsga keretein belül adunk számot a tudásunkról, hogy együtt dolgozzunk a támadóval és tudásunkat a másikéhoz adva segítsük egymás kiteljesedését. Talán nem kell felkészülnünk a megmérettetés legnehezebben kiszámítható tényezőjéből, az emberből, de fel kell készülnünk minden másból! Különösen az etikettből! Ingyenes harcművészeti magazin oldal 5.

6 - Figyeljünk rá, hogy a vizsga nem a tatamira szólításkor kezdődik! Olykor már jóval korábban, edzőtáborban talán már az előző napon megalapozhatjuk a rólunk kialakuló véleményt, a későbbi döntést. Gondoljunk arra is, hogy a legtöbb vizsgáztatónak meglepően jó memóriája van és előfordulhat évek múltán is őriznek benyomást rólunk. - Tartsuk szem előtt a vizsga nem csak a technikákról, de az etikettről is szól. Még a dojoba lépés előtt ellenőrizzük ruhánkat. Kellemetlen, ha a vizsgabizottság előtt vesszük észre a nem megfelelő ruhadarabokat. Aikido esetében az öltözékhez hozzá tartozik a fegyverek megléte is. Véleményem szerint a vizsga sikerét erősen befolyásolja a vizsgázó által mutatott összkép. Udvarias viselkedéssel még a nagyobb hibák is kisebbnek látszanak. A harcművészetek az udvariassággal kezdődnek és azzal is érnek véget. Éppen ezért mindig udvariasak. - A kezdéshez hasonlóan a vizsga nem ér véget a technikák bemutatásával. Türelmesen és csendben várjuk meg, míg a többi vizsgázó is teljesíti feladatát. Segítsünk, ha szükség van rá. Az udvariasság azé, aki él vele. - Ne a fokozatokat hajszoljuk, inkább törekedjünk a fokozatok mögött rejlő tudás megszerzésére. Mit ér a fokozat, ha nem tudjuk teljesíteni a vele járó kötelezettségeket? Gondolkodjunk el azon, vajon az egyre magasabb fokozatok előjogokat vagy inkább kötelezettségeket tartogatnak számunkra!? - Ne keverjük össze a fokozatokat és a valós ismereteket. Az, hogy valakit fokozatban utolérünk, még nem jelenti, hogy tudásszintünk is megegyezik. Ne a régi mestereket kövesd! Azt kövesd, amit a régi mesterek követtek! Fenti sorok olvasása közben talán mindenki Gondolatok 1. A jó hadvezér... számára magától értetődőnek tűnt minden, mégis az elmúlt években egyre több, a fentiekkel ellentétes tapasztalatot szereztem. Amennyiben komolyan gondoljuk, hogy akár az országhatáron, akár a nemzetközi szervezeten belül hosszabb távon meghatározó szerephez szeretnénk jutni, ha valóban hiszünk abban, hogy van helyünk a hazai és nemzetközi harcművészeti porondon, ha hajlandóak vagyunk tenni is azért, hogy az általunk képviselt harcművészete(ke)t mások is komolyan vegyék, akkor a fent megfogalmazottaknak nem a maximumot, hanem a minimumot kellene jelenteniük. Ne egy - az általános színvonalat meghaladó teljesítmény legyen a kitűzött cél, hanem az általunk hosszútávon vállalható, folyamatos fejlődés és a töretlenül fejlődni akaró személyeket összefogó szervezet. Iván Ingyenes harcművészeti magazin oldal 6.

7 IMAF EB - Bretten, Öt fős magyar csapat, három karatéka és két iaidoka indult a versenyen. Hadd kezdjem az eredménnyel: Zakariás László karate egyéni kata 1. hely, csapat kata 1. hely Vigh Gabriella karate egyéni kata 2. hely, csapat kata 1. hely, egyéni kumite 2. Dobos Katalin karate egyéni kata 3. hely csapat kata 1. hely, egyéni kumite 3. hely Császár Gábor iaido egyéni 2. hely, szinkron 2. hely Bota Norbert iaido egyéni 3. hely szinkron 2. hely A helyszín kiváló, a szervezés alapvetően jó, de tavaly többen voltunk. A karate csapatot sajnáltam: álló nap csak várni nagyon kimerítő. Nekünk Norbival szerencsénk volt. Iai-al az első, aztán már csak filmezés, fényképezés. Norbi versenye biztos, határozott Iai volt. Tetszett. A sajátomban most nem éreztem magam olyan jól, mint tavaly, filmen visszanézve azonban ez a mostani mégis jobb volt. A németek elsők lettek egy jó, de totál zanshintalan versennyel. Általában, rajtunk kívül, senkinél nem láttam, hogy ritmusa, nyugalma lett volna az Iai gatáknak. Érthetetlen változás egy év alatt! A szinkronunkról annyit, hogy két különböző stílust mutattunk be :). Karate kata. Nem értek hozzá, de nekem, akárcsak tavaly, kimagaslóan jónak tűnt a magyar csapat valamennyi tagja. Katáiknak ereje, tartása, lendülete, figyelme volt. Az eredmények alapján a bírók is hasonlóan vélekedtek. Karate kumite. Szerintem, ha a sportban az ellenfél ellenségnek tekint az a legrosszabb. Nulla önuralom, tébollyal párosuló, mérhetetlen bizonyítási és pusztítási vágy. Az ilyen nem fog vívni. Vele nem lehet szimplán lovagiasan keménynek lenni. Ismétlem, nem értek hozzá, csak látni vélem a fölös testrángásokat, mimikát, ösztön ént (ego). Nagyon nehéz. Minden tisztelet annak, aki ezt állja. A tatamin kívül sok volt a sport. Nekem iaidosnak fura volt, hogy hason és háton fekve a talpukat mutogatják a másik felé, hogy IMAF EB kiállnak iaido és karate a várakozók sorából kicsit hadakozni, csetelgetni, hogy a bíró keresztül vágtat a tatamin cipőben (!) és hogy senki nem utasítja őket rendre, senki nem érzi a helyzet visszásságát. Lehet én vagyok lemaradva, de őszintén örültem, hogy a magyar csapat ebben is más volt. Még valami! Én sokáig ellene voltam minden Iai versenynek, mert nem tudtam mit nyerhetnék azon, amit elveszítek. Ma is vallom, hogy nem a verseny a lényeg, DE tisztelt Iaidoka! Egyszer, legalább egyszer, vesd magad alá ennek a próbának és állj oda. Magadért, a mesteredért, a tanítványaidért és hogy megtapasztald mily sokat látsz, tanulsz, csiszolódsz egy versenyen. Gratulálok minden csapattársamnak a példamutatóan elvégzett munkáért és az eredményekért! Császár Gábor Ingyenes harcművészeti magazin oldal 7.

8 Sen sei aki előbb született. Sensei azaz tanító. Bevallom, mindig is visszásnak éreztem a fokozattal járó címek használatát. Valójában azt hiszem nem is a címmel van bajom, hanem a használat erőltetésével. Talán az én hibám, és azt jelzi a korom ellenére még mindig lázadó gyerek vagyok, de sehogy sem tudok felidézni akár csak egyetlen esetet, amikor Tamura sensei, akinek óvó tekintete kísérte szárnybontogatásaimat, és aki az Aikido egyik meghatározó alakja volt, megkövetelt volna magának, vagy kijavított volna egy felé irányuló megszólítást. Nem hiszem, hogy Tamura sensei nem volt elég japán vagy, hogy az Európában töltött évek alatt elfelejtette a hierarchia jelentőségét. Sokkal valószínűbbnek tartom, hogy egyszerűen csak nem Gondolatok 2. Sen sei = sensei? tulajdonított neki jelentőséget. Alighanem pontosan tudta, hogy nem a megszólításon áll vagy bukik a megítélése. Vannak szavak, amiket nem kell kimondani, hogy értelmet nyerjenek. A kultúránkból adódik, hogy az idősebbeket bölcsebbeknek tartjuk a fiataloknál. Logikailag tehát nem hibás feltételezni, hogy az idősebbektől tanulhatunk, azonban alighanem mindenki tud ellenpéldát is hozni környezetéből. Válasszuk külön a két jelentést! Az előbb születés egy állapot, amiért a megszületésen kívül semmit nem tettünk. Az, hogy ki mikor születik adottság vagy tény, akaratunktól független történés. Előbbivel ellentétben az oktatás tudománya már megszerezhető képesség, képzettség. Nagyobb részt tanult tudomány, ami mellett bizonyos mértékű belső tulajdonságok is szükségesek. Ki ne ismerne jó, vagy akár óriási tudással rendelkező, mégsem kedvelt pedagógusokat. Gondolkodjunk el, ha azok közül sem mindenkiből lesz (jó) tanár, akik első körben ezt a tudományt hivatásukként választják, mi történhet a harcművészetekben, ahol a pedagógia csupán a mesterré válás velejárója. Szükségszerű e, hogy a magas fokozattal rendelkezők oktassanak és tudjanak is oktatni? Véleményem szerint az oktatáshoz nem elég a technikai jártasság. Sőt! Az emberi oldalon is példát kell mutatni, amely viszont legnagyobb sajnálatomra nem kap megfelelő hangsúlyt. A legtöbben fokozatuk mögé bújva, a keleti rendszerekre jellemző hierarchiára, autokráciára hivatkozva elutasítják eme terület jelentőségét. Engedjétek meg, hogy a civil életemre hivatkozva, kissé nagyképűen és magabiztosan kijelentsem: rosszul teszik. Ebben a másik életemben jó pár éve vezető pozícióban dolgozom és tapasztalatom szerint a szakmai tudásnál fontosabb az emberi tényező. Az élet számomra azt mutatta meg, hogy bár az autokratikus vezetési stílusnak is meg van a maga előnye, ebben a rendszerben se a teljesítmény, se a megbízhatóság, se a lojalitás nem hoz hosszútávon megbízható szintet. Diktatúrában a tanítványok nem felnéznek, hanem félnek az őket vezető(k)től ami alapjaiban ellentmond az Aikido elveinek. Legalábbis azoknak, amik számomra az Aikidot Aikidová teszik. A jó tanárnak, ahogy a jó vezetőnek, nem csak megmutatni vagy megtanítania kell az anyagot, nem megoldania kell a problémát a tanuló helyett, hanem felkelteni és ébren tartani az érdeklődést egy adott téma iránt. Ne legyünk lusták foglalkozni azokkal, akik tanítványainkká szegődtek. Ne Ingyenes harcművészeti magazin oldal 8.

9 gondoljuk, hogy mert tanítványaink az Aikidoban kevesebb tapasztalattal rendelkeznek, nem látják emberi hiányosságainkat. Gondoljunk arra, hogy mindenki más tűréshatárral rendelkezik, és azért mert esetleg tiszteletből - nem dörgölik orrunk alá véleményüket nincs is véleményük. Ha vállaltad, hogy tanár leszel, akkor vállald fel az ezzel járó kötelezettségeket is. Ahogy a harcművészeteknek, úgy a tanárságnak sincs vége a dojo kapujában. Egy oktatónak az életvitelével is példát kell mutatnia, bárhol, bármilyen helyzetben. Hogy akarsz másokat tanítani, miközben te magad nem a megfelelő példát mutatod? Mindezek mellett természetesen nem elhanyagolható a szakmai tudás. Azonban, bár a fokozatokhoz alapfeltétel, kérem senki ne higgye, hogy elég. Mesterré nem lesz, hanem válik az ember. A legtöbb harcművészetben 3. dan felett jár a sensei megszólítás. Hogy ez mindig így volt e, vagy csak a színes övekhez hasonlóan a modern kor vívmányáról van szó, esetleg csak egy félreértelmezett fordítás (lásd Tamura sensei: Az Aikido átadása és etikettje), már aligha fog kiderülni. Azonban miközben egyre többen érnek el egyre magasabb övfokozatot, egyre több dojo nyílik, egyre több az oktató és egyre többen követelnek helyet maguknak a tanítók között közben egyre többen felejtik el, hogy a tisztelet nem a fokozatnak (a beosztásnak), hanem szerencsés esetben az embernek szól. Régen, amikor a tanítványok jóval közelebb álltak a mesterekhez - sokszor együtt éltek velük - a mester közvetlen közelről tapasztalhatta egy-egy tanítvány technikai és jellembeli fejlődését. Ma, amikor a vizsgáztató adott esetben csak évente vagy még ritkábban találkozik a vizsgázókkal a teljes körű számonkérés (emberi és technikai) már nem reális elvárás. A jelenlegi rendszer ezért egyre nagyobb nyomást gyakorol a vizsgaajánlást aláírókra, és egyre komolyabb önértékelést vár el a vizsgázni vágyóktól. Ha alázattal tesszük a dolgunkat, empátiával fordulunk mások felé és tartózkodunk az inkorrekt viselkedéstől tekintélyünk lesz. Ha azonban fokozatunktól és az esetlegesen vele járó hatalomtól várjuk a tiszteletet, nem leszünk hosszú távon sikeres Gondolatok 2. Sen sei = sensei? vezetők. A hatalommal fenntartott tekintély ingatag lábakon áll, ezért ne mi döntsük el ki és mikor szólítson minket mesternek. Tegyünk érte, hogy mások maguktól válaszszanak minket tanítójukká, mert egész lényünk okot ad rá. Képezzük magunkat testileg és lelkileg, legyünk megbízható emberek a dojon kívül is. Jó társak, jó szülők, jó kollegák Ha így teszünk, talán egyszer valódi mesterekké válhatunk. Iván Ingyenes harcművészeti magazin oldal 9.

10 Kard a Meidzsi korszakban ( ) A Meidzsi-restauráció (, Meidzsi isin) olyan események láncolata, amelyek Japán radikális politikai és szociális átalakulásához vezettek. A 19. század második felében végbemenő reformsorozat az Edo-korszak végét és a Meidzsi-korszak kezdetét jelentette. Az restauráció során Japán megnyitotta kapuit a világ felé, létrehozták az első alkotmányt, a császár korlátlan uralmat kapott, minisztériumok alakultak, létrejött az első parlament. A főváros Kiotó helyett Tokió lett. Japánban elindult a nyugatiasodás korszaka, hosszú évekre elfeledtetve a hagyományos kultúrát. A régi bakufu (katonai kormányzat) felbomlása folyamataként a földműves családok az új kormánynak adták át földjeiket. Ez azt is jelentette, hogy sok korábban működő harcművész iskola elveszítette anyagi támogatását. Ahogy a szamuráj osztályok beleolvadtak az új társadalomba, és a nemzet is a Nyugat felé tekintett, a hagyományos budo hanyatlásnak indult. Több tényező együttállása segítette azt, hogy a harcművészetek túlélték ezt az időszakot. A Dai Nippon Butokukai-t 1895-ben és 1911-ben szervezték meg, amelyek különleges iskolákként a generáció budo mestereit alkalmazta. Ugyanebben az évben a kendo és judo gyakorlást a középiskolákban kötelezővé tették. Ennek eredményeképpen a budo elérhetővé vált a köznép számára, és néhány korábbi oktató újra dolgozhatott mesterségében. Ebben az időszakban megalakuló sorkatonaságot is képezni kellett. Az olyan iskolák, mint az 1873-ban alapított Toyama Gakko, egyesítették a hagyományos harcművészeteket a nyugati harcielméletekkel. A Toyama Ryu-t 1925-ben szervezték meg (Showa), amely tartalmazta a Gunto Soho-t (Iai bemutatását harci karddal). Az iskola alapjai az Omori Ryu oktatásán alapulnak. Gunto Soho Katonai kard formák: - Ippon-me (Mae no Teki) - Nihon-me (Migi no Teki) - Sanbon-me (Hidari no Teki) - Yohon-me (Ushiro no Teki) - Gohon-me (Chokusen no Teki) Visszatekintő Kard a Meiji korszakban - Roppon-me (Ushiro Mae no Teki) - Nanahon-me (Migi Hidari Mae no Teki) - Happon-me (Itto Ryodan) - Kuhon-me (Happogiri) Batto Ho Tengerészeti kard formák: - Ippon-me (Junto Sono Ichi) - Nihon-me (Junto Sono Ni) - Sanbon-me (Tsuigekito) -Yohon-me (Shato) - Gohon-me (Shihoto Sono Ichi) - Roppon-me (Shihoto Sono Ni) - Nanahon-me (Zantotsuto) - Happon-me (Zenteki Gyakuto) - Kuhon-me (Tatekito) - Juppon-me (Koteki Gyakuto) - Ju-ippon-me (Koteki Nukiuchi) (folytatjuk: Nemzeti rendőrség) Tamás Ingyenes harcművészeti magazin oldal 10.

Sozsin Wado Karate Egyesület. Wado-Kai Karate-Do Vizsgaanyag ( 10. kyu 1. kyu ) Készítette: Bisztrony Csaba 6 dan Kelt: Budapest, június 25.

Sozsin Wado Karate Egyesület. Wado-Kai Karate-Do Vizsgaanyag ( 10. kyu 1. kyu ) Készítette: Bisztrony Csaba 6 dan Kelt: Budapest, június 25. Sozsin Wado Karate Egyesület Wado-Kai Karate-Do Vizsgaanyag ( 10. kyu 1. kyu ) Készítette: Bisztrony Csaba 6 dan Kelt: Budapest, 2017. június 25. 10. Kyu (Fehér öv 1. csík) Kivárási idő: 3 hónap Dachi:

Részletesebben

10. Kyu (Fehér öv 1. csík) Kivárási idő: 3 hónap

10. Kyu (Fehér öv 1. csík) Kivárási idő: 3 hónap 10. Kyu (Fehér öv 1. csík) Kivárási idő: 3 hónap Dachi: - Musubi dachi (alap állás) - Heisoku dachi (zárt állás) - Shizentai dachi (egy vállszéles állás) Kihon: - Seiken Tsuki / shizentai dachi/ - Uraken

Részletesebben

Hanbo-jitsu kurzus Párizsban

Hanbo-jitsu kurzus Párizsban Hanbo-jitsu kurzus Párizsban Január 19-20-n mutatkozott be először Párizsban Vikartóczky Gusztáv mester Hanbojitsu anyagával Philippe Galais mester meghívására. A rendezvényre a váratlan hóesés ellenére

Részletesebben

Öten érkeztünk Szlovákiából Jászberénybe a XXXIII. Nemzetközi edzőtáborba. Ötünkből három danvizsgára készült. Persze a felkészülésünk már jóval a

Öten érkeztünk Szlovákiából Jászberénybe a XXXIII. Nemzetközi edzőtáborba. Ötünkből három danvizsgára készült. Persze a felkészülésünk már jóval a Öten érkeztünk Szlovákiából Jászberénybe a XXXIII. Nemzetközi edzőtáborba. Ötünkből három danvizsgára készült. Persze a felkészülésünk már jóval a tábor előtt megkezdődött, viszont itt még módunkban állt

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

Kokusai Budoin, IMAF International Martial Arts Federation Nemzetközi Harcművészeti Szövetség

Kokusai Budoin, IMAF International Martial Arts Federation Nemzetközi Harcművészeti Szövetség IMAF 2013. őszi szeminárium programkiírás Ken Maneker interjú befejező része Ingyenes harcművészeti magazin Előszó Tartalom Előszó Szervusztok, IMAF (update) IMAF Európai Szeminárium Programkiírás Interjú

Részletesebben

A szamuráj aikijutsu (aikibujustu) története egészen a XI. századig nyúlik vissza.

A szamuráj aikijutsu (aikibujustu) története egészen a XI. századig nyúlik vissza. AZ AIKIBUJUTSU EREDETE ÉS TÖRTÉNELME A szamuráj aikijutsu (aikibujustu) története egészen a XI. századig nyúlik vissza. A Kamakura korban a Seiwa Genji-han két szamurája, Minamoto no Yoshimitsu (1063-1127)

Részletesebben

Tanulási stílus kérdőív

Tanulási stílus kérdőív Szitó Imre(1987) A tanulási stratégiák fejlesztése, Iskolapszichológiai füzetek, 2.sz. ELTE Tanulási stílus kérdőív Olvasd el figyelmesen az alábbi mondatokat. Döntsd el, hogy az öt válasz közül melyik

Részletesebben

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni!

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni! Bevezető Ebben a könyvben megosztom a tapasztalataimat azzal kapcsolatosan, hogyan lehet valakit megtanítani olvasni. Izgalmas lehet mindazoknak, akiket érdekel a téma. Mit is lehet erről tudni, mit érdemes

Részletesebben

A pedagógus önértékelő kérdőíve

A pedagógus önértékelő kérdőíve A pedagógus önértékelő kérdőíve Kérjük, gondolja végig és értékelje, hogy a felsorolt állítások közül melyik milyen mértékben igaz. A legördülő menü segítségével válassza a véleményét tükröző értéket 0

Részletesebben

budomagazin.hu: Sensei Marossy: A karatés más, mint a többi ember

budomagazin.hu: Sensei Marossy: A karatés más, mint a többi ember 2012-06-19 12:00:00 budomagazin.hu: Sensei Marossy: A karatés más, mint a többi ember budomagazin.hu: Sensei Marossy: A karatés más, mint a többi ember Sensei Marossy Károly harca - egyelőre pontozásos

Részletesebben

Interjú Kiss Csaba (Battodo 4.dan) mesterrel

Interjú Kiss Csaba (Battodo 4.dan) mesterrel Interjú Kiss Csaba (Battodo 4.dan) mesterrel Battodo Hírlevél: Először is gratulálunk a sikeres 4. danos vizsgádhoz. Hallottuk hogy a vizsgabizottság külön dicséretben részesített. Kiss Csaba: Köszönöm,

Részletesebben

Az én párom. Az én Párom. Albert-Bernáth Annamária. 1 Copyright Theta Műhely

Az én párom. Az én Párom. Albert-Bernáth Annamária. 1 Copyright Theta Műhely Az én Párom Albert-Bernáth Annamária 1 Copyright Theta Műhely Spirituálisan fejlett, fejlődni képes, és fejlődni akaró Férfi/Nő. Számomra hiteles a spirituális tudása, az Én tudásom is Neki, ezért kölcsönösen

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. a Dél-magyarországi Regionális Judo Szövetség 2007. évi I. elnökségi üléséről

JEGYZŐKÖNYV. a Dél-magyarországi Regionális Judo Szövetség 2007. évi I. elnökségi üléséről JEGYZŐKÖNYV a Dél-magyarországi Regionális Judo Szövetség 2007. évi I. elnökségi üléséről Az ülés helye: Vonatkerti Gyakorló Általános Iskola, Baja Az ülés ideje: 2007. február 26. hétfő 14.00 Jelenlévők:

Részletesebben

I. Harcművészeti Élménynap

I. Harcművészeti Élménynap I. Harcművészeti Élménynap- 2013. május 4-én szombaton, kiváló időben és hangulatban került megrendezésre az I. Harcművészeti Élménynap. A debreceni Decathlon Sportáruházba látogatók több mint, húsz harcművészeti

Részletesebben

2014 RKSZ Önvédelmi Nemzetkőzi Kupa

2014 RKSZ Önvédelmi Nemzetkőzi Kupa 2014 RKSZ Önvédelmi Nemzetkőzi Kupa Amatőr és Profi Meghívásos Nyílt Verseny VERSENYKIÍRÁS A verseny célja: - a 2014 évi RKSZ II. önvédelmi Nemzetkőzi Kupa bajnoki címek eldöntése - a Magyar és Nemzetkőzi

Részletesebben

Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához

Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához Örültem, hogy a baloldal megemlékezik a magyar baloldal legnagyobb alakjáról. Nemcsak a magyar baloldal, de a magyar

Részletesebben

VIZSGAKÖVETELMÉNY. NARANCSSÁRGA ÖV (kivárási idő: 3 hónap övfokozatonként) 10. KYU. Oi Jodan / Chudan / Gedan Tsuki, Morote Jodan / Chudan/Gedan Tsuki

VIZSGAKÖVETELMÉNY. NARANCSSÁRGA ÖV (kivárási idő: 3 hónap övfokozatonként) 10. KYU. Oi Jodan / Chudan / Gedan Tsuki, Morote Jodan / Chudan/Gedan Tsuki VIZSGAKÖVETELMÉNY NARANCSSÁRGA ÖV (kivárási idő: 3 hónap övfokozatonként) 10. KYU Yoi Dachi, Fudo Dachi, Zenkutsu Dachi Sanshin dachi Oi Jodan / Chudan / Gedan Tsuki, Morote Jodan / Chudan/Gedan Tsuki

Részletesebben

SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK HUMÁN BIZOTTSÁGA

SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK HUMÁN BIZOTTSÁGA SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK HUMÁN BIZOTTSÁGA AZ ELŐTERJESZTÉS SORSZÁMA: 107. MELLÉKLET: 1 db TÁRGY: Szakmai beszámoló a Hikari Aikido Sportegyesület működéséről és terveinek

Részletesebben

SZÜLŐ-KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE 44 válasz alapján. 1. Hányadik évfolyamra jár legidősebb iskolánkba járó gyermeke?

SZÜLŐ-KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE 44 válasz alapján. 1. Hányadik évfolyamra jár legidősebb iskolánkba járó gyermeke? SZÜLŐ-KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE válasz alapján Az iskola vezetősége novemberében arra kérte a szülőket, hogy e kérdőív kitöltésével segítsék az iskola fejlődését és adjanak visszajelzést arra, hogy látják az

Részletesebben

Anyssa. Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek

Anyssa. Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek Anyssa Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek Szeretettel köszöntöm! Távolsági hívás, avagy üzen a lélek: könyvemnek miért ezt a címet adtam? Földi és misztikus értelemben is, jól értelmezhető. Pont ezért,

Részletesebben

A verseny helye: LÁNG SPORTCSARNOK (lelátós sportcsarnok) Bp. XIII. kerület, Rozsnyai utca 4.

A verseny helye: LÁNG SPORTCSARNOK (lelátós sportcsarnok) Bp. XIII. kerület, Rozsnyai utca 4. A verseny ideje: 2019. December 8. vasárnap kezdés 9.30 A verseny helye: LÁNG SPORTCSARNOK (lelátós sportcsarnok) Bp. XIII. kerület, Rozsnyai utca 4. Igyekszünk lehetőséget biztosítani a megmérettetésre

Részletesebben

IMAF - HUNGARY. Tartalom. Legendával edzettünk... ... múlt és a jövõ találkozása. Kanazawák tábora...1.oldal. Jubileumi edzõtábor...2.

IMAF - HUNGARY. Tartalom. Legendával edzettünk... ... múlt és a jövõ találkozása. Kanazawák tábora...1.oldal. Jubileumi edzõtábor...2. IMAF - HUNGARY WORLD HEADQUARTERS JAPAN International Martial Arts Federation Ingyenes információs hírmagazinja Legendával edzettünk... Fujiyama, Japan... múlt és a jövõ találkozása Tartalom Kanazawák

Részletesebben

Széplaki Erzsébet érdemes tankönyvíró. Szövegértés-szövegalkotás tanári kézikönyv 6.

Széplaki Erzsébet érdemes tankönyvíró. Szövegértés-szövegalkotás tanári kézikönyv 6. Széplaki Erzsébet érdemes tankönyvíró Szövegértés-szövegalkotás tanári kézikönyv 6. szövegertes6_kk_2014_ok.indd 1 SZÉPLAKI ERZSÉBET a Tankönyvesek Országos Szövetségétől 2008-ban elnyerte az Érdemes tankönyvíró

Részletesebben

KYOJUN AIKIDO-IAIDO DOJO ALAPÍTVA 2000 WWW.AIKIDODOJO.HU KYOJUN AIKIDO DOJO (ALAPSZABÁLYZAT) 2013 A DOJO MŰ KÖDÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYOK,

KYOJUN AIKIDO-IAIDO DOJO ALAPÍTVA 2000 WWW.AIKIDODOJO.HU KYOJUN AIKIDO DOJO (ALAPSZABÁLYZAT) 2013 A DOJO MŰ KÖDÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYOK, KYOJUN AIKIDO-IAIDO DOJO ALAPÍTVA 2000 WWW.AIKIDODOJO.HU KYOJUN AIKIDO DOJO (ALAPSZABÁLYZAT) 2013 A DOJO MŰ KÖDÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYOK, RENDELKEZÉSEK ÖSSZEFOGLALÁSA Tartalom: Dojo szabályzat A tagsággal

Részletesebben

Interjú Márton Imre (Battodo 4.dan) mesterrel

Interjú Márton Imre (Battodo 4.dan) mesterrel Interjú Márton Imre (Battodo 4.dan) mesterrel - Battodo Hírlevél: Először is mi is gratulálni szeretnénk. Mikor és hogyan kezdted a harcművészetekkel való foglalkozást? - Márton Imre: Ez a történet tényleg

Részletesebben

Gyerek 9. kyu: fehér - citrom öv Kivárási idő: 3 hónap (5) Heti edzésszám: 2 Minimum edzésszám: 21 (36)

Gyerek 9. kyu: fehér - citrom öv Kivárási idő: 3 hónap (5) Heti edzésszám: 2 Minimum edzésszám: 21 (36) Gyerek 10. kyu: fehér öv - Övvizsga nélkül Gyerek 10. + kyu: fehér öv citrom csík Kivárási idő: 2 hónap Heti edzésszám: 2 Minimum edzésszám: 15-3 fekvőtámasz - 5 felülés 1. x seiken choku ts hd 2. x age

Részletesebben

Szakmai továbbképzés I. foglalkozás

Szakmai továbbképzés I. foglalkozás Szakmai továbbképzés 2016. I. foglalkozás Minden évben négy alkalommal kerül megrendezésre szakmai továbbképzésünk, mely az idén 2016. Január 24-n volt a Honvéd Küzdőcentrumban. A rendezvényre alapvetően

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS. A évi WKF egyéni és csapat Kata és Kumite magyar bajnoki címek és az utánpótlás bajnoki címek eldöntése

VERSENYKIÍRÁS. A évi WKF egyéni és csapat Kata és Kumite magyar bajnoki címek és az utánpótlás bajnoki címek eldöntése VERSENYKIÍRÁS A verseny megnevezése: XVIII. Nyílt WKF Egyéni Súlycsoportos és Csapat Karate Magyar Bajnokság (Gyermek, Ifjúsági, Kadet, Junior, U21 és Felnőtt) III. WKF Para Karate Bajnokság VIII. Nyílt

Részletesebben

IX. Ürömi Gankaku Kupa a Dr. Borzási Fogorvosi és Implantológiai Rendelő Támogatásával Kovács Margó Emlékverseny III. forduló

IX. Ürömi Gankaku Kupa a Dr. Borzási Fogorvosi és Implantológiai Rendelő Támogatásával Kovács Margó Emlékverseny III. forduló IX. Ürömi - Gankaku Kupa a Dr. Borzási Fogorvosi és Implantológiai Rendelő Támogatásával KOVÁCS MARGÓ EMLÉKVERSENY III. FORDULÓ ÜRÖM, 2014. március 30. A verseny jellege: A verseny célja: Meghívásos IKGA

Részletesebben

V. Tavaszi Kikelet Kupa BELSŐ ÉS KÜLSŐ FORMÁK (nyílt versenye) VERSENYKIÍRÁSA

V. Tavaszi Kikelet Kupa BELSŐ ÉS KÜLSŐ FORMÁK (nyílt versenye) VERSENYKIÍRÁSA A verseny célja: - a magyar harcművészek fejlődésének segítése - minél több versenyzési lehetőség biztosítása a versenyzők fejlődésének érdekében - a Kung-Fu és a Wushu köztudatba való bevezetése - a sportág

Részletesebben

tovább örökítő város legyen!

tovább örökítő város legyen! K Ö R M E N D I F Ó R U M 3 tovább örökítő város legyen! kampányról, tervekről, a város jövőjéről hogy milyen szakokra lenne még szükség a mezőgazdasági képzések mellett, így például a fémipari szakmák

Részletesebben

RKSZ Önvédelmi Magyar Kupa

RKSZ Önvédelmi Magyar Kupa RKSZ Önvédelmi Magyar Kupa Amatőr és Profi Meghívásos Nyílt Verseny VERSENYKIÍRÁS A verseny célja: - a 2013 évi RKSZ önvédelmi Magyar Kupa bajnoki címek eldöntése - a 2013. évi verseny évad megnyitása,

Részletesebben

A Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Szakképző Iskolája Pedagógiai Program. Helyi tanterv

A Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Szakképző Iskolája Pedagógiai Program. Helyi tanterv A Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Szakképző Iskolája Pedagógiai Program Helyi tanterv TARTALOMJEGYZÉK 1.Az intézmény helyi tanterve... 2 1.1. A választott kerettanterv megnevezése (EMMI 7.& ba)...

Részletesebben

Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás?

Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás? Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás? 2.0* Készítette: Szakál Ferenc Pál *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat

Részletesebben

A boldogság benned van

A boldogság benned van Halász Emese A boldogság benned van 50 lépés a boldogság felé Előszó Kedves Olvasó! Levelem hozzád, azzal kezdeném, hogy el kell mondanom pár dolgot Neked! Nagyszerű híreim vannak ugyanis. Képzeld, a boldogság

Részletesebben

Portfólió. Név: Szklenár Bence. Dátum: szeptember

Portfólió. Név: Szklenár Bence. Dátum: szeptember Portfólió Név: Szklenár Bence Dátum:. szeptember 1 A mobilitás adatai: A kiutazó neve, évfolyama: Szklenár Bence 1/13log. A küldő intézmény neve: Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakgimnáziuma

Részletesebben

Lakosságfelkészítés. Kirendeltség-vezetői tapasztalatok

Lakosságfelkészítés. Kirendeltség-vezetői tapasztalatok Lakosságfelkészítés Kirendeltség-vezetői tapasztalatok Lakosságfelkészítés, lakosság tájékoztatás Megelőzés Beavatkozás (Veszélyhelyzeti kommunikáció) Újjáépítés felkészítés tájékoztatás Felkészítés, tájékoztatás

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS. A évi WKF egyéni és csapat Kata és Kumite magyar bajnoki címek és az utánpótlás bajnoki címek eldöntése

VERSENYKIÍRÁS. A évi WKF egyéni és csapat Kata és Kumite magyar bajnoki címek és az utánpótlás bajnoki címek eldöntése VERSENYKIÍRÁS A verseny megnevezése: XVIII. Nyílt WKF Egyéni Súlycsoportos és Csapat Karate Magyar Bajnokság (Gyermek, Ifjúsági, Kadet, Junior, U21 és Felnőtt) III. WKF Para Karate Bajnokság VIII. Nyílt

Részletesebben

Eredmények 2 0 1 0 / 2 0 11.

Eredmények 2 0 1 0 / 2 0 11. Eredmények S z ü lői elégedettségi kérdőív 2 0 1 0 / 2 0 11. A kérdőívek száma 250 213 200 150 100 93 50 0 kiadott kitöltött 2 Az Ön gyermeke 60 56 50 40 34 30 20 10 0 fiú lány nincs válasz 2 3 A kérdőív

Részletesebben

Szakmai beszámoló. a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Europe Direct Információs Központ tevékenységéről

Szakmai beszámoló. a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Europe Direct Információs Központ tevékenységéről melléklet Szakmai beszámoló a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Europe Direct Információs Központ tevékenységéről 1. Bevezető, célkitűzéseink a 2014-as évre: A Europe Direct Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Információs

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült: a Sárospataki Polgármesteri Hivatal Dísztermében a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság 2015. november 24-én tartott ülésén.

Jegyzőkönyv. Készült: a Sárospataki Polgármesteri Hivatal Dísztermében a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság 2015. november 24-én tartott ülésén. Jegyzőkönyv Készült: a Sárospataki Polgármesteri Hivatal Dísztermében a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság 2015. november 24-én tartott ülésén. Jelen vannak: a részéről: Egyed Attila levezető elnök Hutkainé

Részletesebben

IMAF - HUNGARY. Tartalom. 2010.évi programok...1.oldal. Sikeres edzõtáboron...2.oldal. Mezõkövesd képekben.3.oldal. Egyéb szervezetek...4.

IMAF - HUNGARY. Tartalom. 2010.évi programok...1.oldal. Sikeres edzõtáboron...2.oldal. Mezõkövesd képekben.3.oldal. Egyéb szervezetek...4. IMAF - HUNGARY WORLD HEADQUARTERS JAPAN International Martial Arts Federation Ingyenes információs hírmagazinja Fujiyama, Japan Tartalom 2010.évi programok...1.oldal Sikeres edzõtáboron...2.oldal Mezõkövesd

Részletesebben

2. KYU BARNA ÖV FEKETE CSÚCCSAL

2. KYU BARNA ÖV FEKETE CSÚCCSAL A KORÁBBI KÖVETELMÉNYEKEN FELÜL: MEGJEGYZÉS: KATA VERSENYEN INDULÁS KÖTELEZŐ! KÖVETELMÉNYEK: GYEREKEK, JUNIOROK ÉS FELNŐTTEK TANÍTÁSA; VERSENYTAPASZTALAT VEZETŐ- ÉS PONTOZÓBÍRÓKÉNT SZEMINÁRIUMOK LÁTOGATÁSA

Részletesebben

PÁLYÁZAT. Kecskeméti Táncsics Mihály Középiskolai Kollégium. intézményvezető-helyettes (magasabb vezető) beosztás ellátására.

PÁLYÁZAT. Kecskeméti Táncsics Mihály Középiskolai Kollégium. intézményvezető-helyettes (magasabb vezető) beosztás ellátására. PÁLYÁZAT Kecskeméti Táncsics Mihály Középiskolai Kollégium intézményvezető-helyettes (magasabb vezető) beosztás ellátására. Pályáztató: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 6000 Kecskemét, Deák Ferenc

Részletesebben

Remekül szerepeltek az MKKSZ versenyzői

Remekül szerepeltek az MKKSZ versenyzői Ismét Nyírmada! 54 fő állt a sorban szombaton reggel, hogy megmutassa tudását. Alapvetően gyerekek vizsgáztak színes csíkokra és övekre október második hétvégéjén, Nyírmadán. Iván János és Király György

Részletesebben

Forray R. Katalin. Értelmiségképzés - cigány diákok a felsőoktatásban. Európai dimenzió

Forray R. Katalin. Értelmiségképzés - cigány diákok a felsőoktatásban. Európai dimenzió 1 Forray R. Katalin Értelmiségképzés - cigány diákok a felsőoktatásban Európai dimenzió A roma közösség, mint etnikai kisebbség, több vonatkozásban is különbözik más nemzeti kisebbségektől. Egyik jellemzőjük,

Részletesebben

FEHOVA iskola saját sportcsarnokában airsoft IPSC pályát építettünk Budapesti Nagy Sportágválasztón

FEHOVA iskola saját sportcsarnokában airsoft IPSC pályát építettünk Budapesti Nagy Sportágválasztón Tisztelt Elnökség! Sajnos a 2017.02.15 napján 14:00-kor megtartott elnökségi ülésen rajtam kívülálló okok miatt nem tudok megjelenni, de ettől függetlenül az alábbiakról szeretném tájékoztatni önöket.

Részletesebben

Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod

Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod Ebből a tortából most Te is vághatsz magadnak egy szeletet [SPEC1]! Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod Kedves [SPEC1]! Először

Részletesebben

A hun harc művésze Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve

A hun harc művésze Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve 2012 december 29. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 A hunok harci technikája a hadtörténelem során a legsikeresebb volt.

Részletesebben

Udvarhelyi Szabolcs: Két választás Csehországban

Udvarhelyi Szabolcs: Két választás Csehországban Udvarhelyi Szabolcs: Két választás Csehországban Néha a közhely is lehet igaz, hiszen nagyon is igazuk van azoknak, akik történelminek minősítették a Csehországban 1996-ban tartott két szavazást, a parlament

Részletesebben

A TÁMOP 3.2.4/08/2-2009-0001 Nevelési Tudásdepó NÉPMESE NAPJA (TÖRÖK PROJEKT) kipróbálásának gyakorlati tapasztalatai

A TÁMOP 3.2.4/08/2-2009-0001 Nevelési Tudásdepó NÉPMESE NAPJA (TÖRÖK PROJEKT) kipróbálásának gyakorlati tapasztalatai A TÁMOP 3.2.4/08/2-2009-0001 Nevelési Tudásdepó című projektben kifejlesztett NÉPMESE NAPJA (TÖRÖK PROJEKT) című mintaprogram kipróbálásának gyakorlati tapasztalatai Készítette:Cserlakiné Hagymássy Krisztina

Részletesebben

Nem? Mennyivel lett volna könnyebb, jobb az élete, ha segítettek volna?

Nem? Mennyivel lett volna könnyebb, jobb az élete, ha segítettek volna? Kedves Szülő! A munkafüzet célja, hogy segítsen Önnek pontosan látni gyermeke jövőjét. Pénzügyi szakemberek egyetértenek abban, hogy azok a szülők, akik tervet készítenek gyermekeik életkezdésére, sokkal

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v Önkormányzati Képviselőtestület 8296 Monostorapáti Száma: 113-2/2010. J e g y z ő k ö n y v Készült: Monostorapáti község Önkormányzati Képviselőtestületének 2010. február 15- én /hétfőn/ 17.00 órai kezdettel

Részletesebben

D O J O E T I K E T T

D O J O E T I K E T T AZ EGYÉNI HALADÁSOD NE FÜGGJÖN MÁSOKTÓL! SZÁZ CSATÁBÓL SZÁZAT MEGNYERNI NEM A LEGNAGYOBB DICSŐSÉG, KÜZDELEM NÉLKÜL NYERNI A LEGNAGYOBB SZAKÉRTELEM. D O J O E T I K E T T 1. A TANULÓKNAK MEG KELL HAJOLNI

Részletesebben

TANÍTÓK ELMÉLETI ÉS MÓDSZERTANI FELKÉSZÍTÉSE AZ ERKÖLCSTAN OKTATÁSÁRA CÍMŰ 30 ÓRÁS PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZŐ PROGRAM

TANÍTÓK ELMÉLETI ÉS MÓDSZERTANI FELKÉSZÍTÉSE AZ ERKÖLCSTAN OKTATÁSÁRA CÍMŰ 30 ÓRÁS PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZŐ PROGRAM E4/VI/2/2012. TANÍTÓK ELMÉLETI ÉS MÓDSZERTANI FELKÉSZÍTÉSE AZ ERKÖLCSTAN OKTATÁSÁRA CÍMŰ 30 ÓRÁS PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZŐ PROGRAM ELÉGEDETTSÉGI KÉRDŐÍVEINEK ÖSSZEGZÉSE Tanfolyam időpontja: 2012. október 12

Részletesebben

A digitális televíziótechnika áramkörei II.

A digitális televíziótechnika áramkörei II. A digitális televíziótechnika áramkörei II. Életmódunk, szokásaink hatása a készülékek konstrukciójára Készítette: Zigó József Készült: 2012. május Visszatekintő az egy évvel korábbi előadásra 2010 végén

Részletesebben

Idegen nyelvi munkaközösség

Idegen nyelvi munkaközösség Idegen nyelvi munkaközösség A Szent-Györgyi Albert Általános Iskolában kiemelt odafigyeléssel kezeljük az idegen nyelv oktatását. Az iskolavezetés, a szakmai munkaközösség és a tantestület támogatásának

Részletesebben

12 A NYER ÉNKÉP hírneve és imázsa mi milyennek látjuk önmagunkat. képünk van saját magunkról mit gondolunk, érzünk és hiszünk

12 A NYER ÉNKÉP hírneve és imázsa mi milyennek látjuk önmagunkat. képünk van saját magunkról mit gondolunk, érzünk és hiszünk 12 A NYERŐ ÉNKÉP Egy országnak, egy iparágnak, egy cégnek, egy szervezetnek, egy terméknek, vagy egy személynek, mind van hírneve és imázsa. Nagyon fontos az, hogy mint cég, vagy személy, milyennek látnak

Részletesebben

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM 2. www.ujteremtes.hu Bábel és Ábrahám története Az egész földnek egy nyelve és egyféle beszéde volt. 1Móz. 11:1 El tudod-e képzelni milyen lenne az, ha mindenki

Részletesebben

Készítette:Fürjes-Gáborné Csépányi Ágnes igazgató tanügyigazgatási-szakértő

Készítette:Fürjes-Gáborné Csépányi Ágnes igazgató tanügyigazgatási-szakértő A lelkesedés nagyon fontos a siker elérése érdekében, lelkesedni pedig csak olyan dolog iránt tud az ember, amit szeret is. Amikor hivatást választunk érdemes tehát figyelembe venni az érdeklődési területeinket,

Részletesebben

DUGONICS ANDRÁS PIARISTA GIMNÁZIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM ÉVKÖNYV. a tanévről

DUGONICS ANDRÁS PIARISTA GIMNÁZIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM ÉVKÖNYV. a tanévről DUGONICS ANDRÁS PIARISTA GIMNÁZIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM ÉVKÖNYV a 2013-2014. tanévről az iskola alapításának 293. évében a gimnázium 251. tanévében az újraalapítás 23. évében kiadja

Részletesebben

AZ ÚJ NEMZETI LOVAS PROGRAM ALAPJAI

AZ ÚJ NEMZETI LOVAS PROGRAM ALAPJAI LÁZÁR Vilmos a Magyar Lovassport Szövetség elnöke hétszeres fogathajtó világbajnok egyetemi lovastanár AZ ÚJ NEMZETI LOVAS PROGRAM ALAPJAI Mindenkinek szüksége van megerősítésre. Tudnia kell, hogy amit

Részletesebben

Kutatás a év közötti magyar lakosság körében. Megrendelő: Café PR

Kutatás a év közötti magyar lakosság körében. Megrendelő: Café PR Kutatás a 14-49 év közötti magyar lakosság körében Megrendelő: Café PR Tinédzserek médiahasználata (korábbi Pulzus-kutatás reprezentatív eredménye) TINIK ÉS AZ INTERNET 36% okostelefonfüggőnek tartja magát

Részletesebben

Nem lehet elég korán kezdeni! Ahhoz, hogy megtanuljunk játszani, gyakorolnunk kell!

Nem lehet elég korán kezdeni! Ahhoz, hogy megtanuljunk játszani, gyakorolnunk kell! Nem lehet elég korán kezdeni! Ahhoz, hogy megtanuljunk játszani, gyakorolnunk kell! Az edzéseken fontos a fegyelem. Ha végrehajtjuk az edző kérését, akkor lehetünk egyre ügyesebbek. Pista bácsi megtanít

Részletesebben

A pedagógussá válás és szakmai fejlődés rendszere. Falus Iván TEMPUS november 7.

A pedagógussá válás és szakmai fejlődés rendszere. Falus Iván TEMPUS november 7. A pedagógussá válás és szakmai fejlődés rendszere Falus Iván TEMPUS 2011. november 7. A pedagógiai kompetencia A pedagógiai kompetenciák tudás, attitűdök (nézetek, diszpozíciók) és képességek ötvözetei,

Részletesebben

XX. BUDAPEST OPEN - HAYASHI KUPA SZEPTEMBER

XX. BUDAPEST OPEN - HAYASHI KUPA SZEPTEMBER XX. BUDAPEST OPEN - HAYASHI KUPA 0 NYÍLT NEMZETKÖZI KARATE BAJNOKSÁG VERSENY RENDEZŐJE: MAGYAR GOJU-KAI KARATE-DO SZÖVETSÉG VERSENY CÉLJA: A MAGYAR VERSENYZŐK RÉSZÉRE BIZTOSÍTANI A KÜLFÖLDI SPORTOLÓKKAL

Részletesebben

Kérdőív. 1. Milyen szolgáltatásokat nyújt a vállalat, ahol dolgozik? ... ... 4. Jelenleg milyen feladatokat lát el az intézményben? ...

Kérdőív. 1. Milyen szolgáltatásokat nyújt a vállalat, ahol dolgozik? ... ... 4. Jelenleg milyen feladatokat lát el az intézményben? ... KÉRDŐÍV SZÁMA... Kérdőív A nemzetközi gyakorlathoz hasonlóan Romániában is általánossá vált, hogy egyes üzleti problémával a vállalatok Önökhöz fordulnak. A tanácsadás a professzionális szolgáltató piac

Részletesebben

A TOP EDZŐ PROFILJA /THE PROFILE OF THE TOP COACH/

A TOP EDZŐ PROFILJA /THE PROFILE OF THE TOP COACH/ A TOP EDZŐ PROFILJA /THE PROFILE OF THE TOP COACH/ Készült: Jacques Crevoisier előadása alapján (UEFA, Nyon, 2013) A labdarúgás környezete megváltozott Európában Új befektetők Új tulajdonosok A költségvetés

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS. A évi WKF egyéni és csapat Kata és Kumite magyar bajnoki címek és az utánpótlás bajnoki címek eldöntése

VERSENYKIÍRÁS. A évi WKF egyéni és csapat Kata és Kumite magyar bajnoki címek és az utánpótlás bajnoki címek eldöntése VERSENYKIÍRÁS A verseny megnevezése: XVII. Nyílt WKF Egyéni Súlycsoportos és Csapat Karate Magyar Bajnokság (Gyermek, Ifjúsági, Kadet, Junior, U21 és Felnőtt) II. WKF Para Karate Bajnokság VII. Nyílt WKF

Részletesebben

Dévaványa Város Önkormányzata. Dévaványa Város Önkormányzat. Helyi Drogstratégia és Cselekvési Terv

Dévaványa Város Önkormányzata. Dévaványa Város Önkormányzat. Helyi Drogstratégia és Cselekvési Terv Dévaványa Város Önkormányzata 5510 Dévaványa, Hősök tere 1. Dévaványa Város Önkormányzat Helyi Drogstratégia és Cselekvési Terv Bevezetés A kilencvenes évek történései nem csak az államok gazdasági-politikai

Részletesebben

Debrecen Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Debrecen Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény TÁMOP 3.1.7 PROJEKT Referencia-intézményi szerepre való felkészülés folyamata, szakmai, szervezeti hozadéka Debrecen Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2012.11.15.

Részletesebben

Az ország fővárosa Tokió Honshu szigetén fekszik. Négyszer nagyobb, mint Budapest és lakosainak száma eléri a 13 milliót.

Az ország fővárosa Tokió Honshu szigetén fekszik. Négyszer nagyobb, mint Budapest és lakosainak száma eléri a 13 milliót. Rókadémonok Japán már az őskorban kb. 30000 évvel ezelőtt lakott terület volt. 6852 sziget tartozik az országhoz. Közülük is kiemelkedik a négy legnagyobb: Hokkaido Honshu Kyushu Shikotu Az ország fővárosa

Részletesebben

Legjobb megoldások az ügyfélszolgálatokban Best Practice

Legjobb megoldások az ügyfélszolgálatokban Best Practice Legjobb megoldások az ügyfélszolgálatokban Best Practice Czakó Péter Európai Üzleti Iskola Tartalom Tulajdonos, tag = ÜGYFÉL A hely, ahol dolgozunk Magyarország helye a világ értéktérképén A módszerek,

Részletesebben

Érdekes kísérlet, mely hagyománnyá válhat

Érdekes kísérlet, mely hagyománnyá válhat Érdekes kísérlet, mely hagyománnyá válhat Július 16-n Vásárosnaményban a Szilva Termál Hotel adott otthont annak a sportrendezvénynek, melyet Iván János - a területen működő egyik klubvezetőnk - rendezett.

Részletesebben

December 28. Nőtt a felvételizők átlagpontszáma

December 28. Nőtt a felvételizők átlagpontszáma December 28. Nőtt a felvételizők átlagpontszáma http://www.nepszava.hu/default.asp?ccenter=onlinecikk.asp&articleid=1280582 Tízzel nőtt a felsőoktatási intézményekbe felvettek által elért átlagpontszám

Részletesebben

Szövegértési feladatok az órába ágyazottan megértésre, önálló gondolkodásra törekvés, személyre szabott feladatok.

Szövegértési feladatok az órába ágyazottan megértésre, önálló gondolkodásra törekvés, személyre szabott feladatok. Mit tapasztaltam? Szövegértési feladatok az órába ágyazottan megértésre, önálló gondolkodásra törekvés, személyre szabott feladatok. Hasznos holmik órán voltam, ami elősegíti az itt tanuló diákok beilleszkedését

Részletesebben

Beszámoló Pályázati azonosító: NTP-AMI-13-0082

Beszámoló Pályázati azonosító: NTP-AMI-13-0082 Beszámoló Pályázati azonosító: NTP-AMI-13-0082 A zongorás tábor résztvevőinek a száma a tervezetthez képest jóval magasabb lett. Az eredetileg tervezett 25-30 gyermek helyett több mint 50 gyermek jelentkezett

Részletesebben

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24.

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Nem lenne tanár, és azt is elmondja, miért nem. - Kipróbálná magát külföldön, de imád magyarul énekelni. - Interjú Molnár Ferenc Caramellel cigányságról, kirekesztésrõl,

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Tanácskozási joggal meghívottak: Turóczi Hajnalka jegyző Macsóné Pálfalvi Mária ig.oszt.vezető. Megjelentek kb 15 fő tiszalúci lakos

JEGYZŐKÖNYV. Tanácskozási joggal meghívottak: Turóczi Hajnalka jegyző Macsóné Pálfalvi Mária ig.oszt.vezető. Megjelentek kb 15 fő tiszalúci lakos JEGYZŐKÖNYV Készült Tiszalúc Nagyközség Képviselő-testületének 2011. április 7- napján a Községháza tanácskozó termében megtartott rendkívüli nyílt üléséről. Jelen vannak: Majdanics László polgármester

Részletesebben

A szerb nemzeti kisebbség jogainak érvényesítése a magyarországi köznevelésben (2014)

A szerb nemzeti kisebbség jogainak érvényesítése a magyarországi köznevelésben (2014) HERCZEGHNÉ Orbán Éva Melinda A szerb nemzeti kisebbség jogainak érvényesítése a magyarországi köznevelésben (2014) Több mint harminc éve tanítok, és mint pedagógust mindig is érdekelt milyen lehet egy

Részletesebben

Versenykiírás. Versenyzési lehetőség biztosítása az utánpótlás kategóriák számára.

Versenykiírás. Versenyzési lehetőség biztosítása az utánpótlás kategóriák számára. Versenykiírás A verseny jellege: A verseny célja: Korosztályos utánpótlás verseny Versenyzési lehetőség biztosítása az utánpótlás kategóriák számára. A verseny időpontja: 2018. 05. 06. vasárnap 09:30 A

Részletesebben

Sághegy Leader Egyesület

Sághegy Leader Egyesület Sághegy Leader Egyesület A Helyi Vidékfejlesztési Stratégia végrehajtása ZÁRÓJELENTÉS Szakmai beszámoló a HVS megvalósításáról 2007-2013 1. Összefoglaló Néhány bekezdésben kerüljön összefoglalásra a zárójelentés

Részletesebben

Kompetencia elemzés romáknak. Önleltár. Kompetencia elemzés romáknak

Kompetencia elemzés romáknak. Önleltár. Kompetencia elemzés romáknak Kompetencia elemzés romáknak Önleltár Kedves Résztvevő! A Munkanélküliség kifejezés mögött nehéz egyéni sorsok bújnak meg. Egy sikerekben bővelkedő munka nem csak a pénz megkereséséről szól, hanem a szakmai

Részletesebben

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA Mágikus SZERtartás EGÉSZséges +boldog ÉLETedért! INGYENES EGÉSZséget és boldogságot teremtő IMA Mágikus SZERtartás, amit otthonodban végezhetsz EGÉSZséges +BOLDOG életedért!

Részletesebben

Tábornok és Tiszt urak! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Pro Patria ad Mortem A hazáért mindhalálig!

Tábornok és Tiszt urak! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Pro Patria ad Mortem A hazáért mindhalálig! 1 Vezérőrnagy Úr! Tábornok és Tiszt urak! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Pro Patria ad Mortem A hazáért mindhalálig! Több, mint tíz hónappal ezelőtt ezzel a jelmondattal fogadott bennünket a vezérkari tanfolyam,

Részletesebben

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ OM azonosító: 201190 7632 Pécs, Melinda u. 23. Tel./fax: 72/410-596 email: postmaster@pjngszi.t-online.hu Kedves Érdeklődő! Ön a Pécsi

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS. A évi WKF egyéni és csapat Kata és Kumite magyar bajnoki címek és az utánpótlás bajnoki címek eldöntése

VERSENYKIÍRÁS. A évi WKF egyéni és csapat Kata és Kumite magyar bajnoki címek és az utánpótlás bajnoki címek eldöntése VERSENYKIÍRÁS A verseny megnevezése: XV. Nyílt WKF Egyéni Súlycsoportos és Csapat Karate Magyar Bajnokság (Gyermek, Ifjúsági, Kadet, Junior, U21és Felnőtt) V. Nyílt WKF Egyéni Utánpótlás Karate Magyar

Részletesebben

IMAF - HUNGARY. Gabi Sensei. Békében. Harcos pár. Gyakorlás

IMAF - HUNGARY. Gabi Sensei. Békében. Harcos pár. Gyakorlás IMAF - HUNGARY WORLD HEADQUARTERS JAPAN International Martial Arts Federation Ingyenes információs hírmagazinja Dr.Elisabeth Noiser Iaido 7.Dan Kyoshi volt az IMAF-Hungary vendége októberben... Fujiyama,

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

ausantemost Nagyszeru rendezvény Budapesten 2011 NOVEMBER

ausantemost Nagyszeru rendezvény Budapesten 2011 NOVEMBER ausantemost Nagyszeru rendezvény Budapesten 1 2011 NOVEMBER Tartalom Magyarországi rendezvény 3 ipad nyertesek 4 Top tippek 5 Novemberi Lojalitás Bónusz 6 3 Belso Piaci Bónusz Program 6 5 4 6 2 Rendezvény

Részletesebben

MUNKAANYAG. Vargáné Subicz Beáta. Az információforrások alkalmazása a nem formális tanulás eszköztárában. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Vargáné Subicz Beáta. Az információforrások alkalmazása a nem formális tanulás eszköztárában. A követelménymodul megnevezése: Vargáné Subicz Beáta Az információforrások alkalmazása a nem formális tanulás eszköztárában A követelménymodul megnevezése: Egyéni fejlesztés és segítő támogatás A követelménymodul száma: 1896-06 A tartalomelem

Részletesebben

Budapest Főnix. Kendo és Iaido klub. eseményei és eredményei

Budapest Főnix. Kendo és Iaido klub. eseményei és eredményei Budapest Főnix Kendo és Iaido klub 2013 eseményei és eredményei január Tisza Kupa, Szeged Klubunk három csapattal vett részt a 2013. évi Tisza Kupán. 2. hely: Főnix A csapat Gasparin Szabolcs, Korbély

Részletesebben

A kutatást támogatói: Ezredforduló Alapítvány Gyermek és Ifjúsági Alapprogramok Tanácsa Veszprémi Ifjúsági Tanács

A kutatást támogatói: Ezredforduló Alapítvány Gyermek és Ifjúsági Alapprogramok Tanácsa Veszprémi Ifjúsági Tanács Ifjúsági érdekérvényesítési csatornák vizsgálata Veszprémben - kutatási beszámoló - A kutatást támogatói: Ezredforduló Alapítvány Gyermek és Ifjúsági Alapprogramok Tanácsa Veszprémi Ifjúsági Tanács A kutatási

Részletesebben

HASZNÁLD A SORSKAPCSOLÓD!

HASZNÁLD A SORSKAPCSOLÓD! HASZNÁLD A SORSKAPCSOLÓD! Peggy McColl HASZNÁLD A SORSKAPCSOLÓD! ÉDESVÍZ KIADÓ BUDAPEST A fordítás az alábbi kiadás alapján készült: Peggy McColl / Your Destiny Switch Hay House, Inc., USA, 2007 Fordította

Részletesebben

Rövidített sportágvezetői értékelések:

Rövidített sportágvezetői értékelések: Szakmai értékelés: A csapat összetétele atlétika 14 fő judo 8 fő műugrás 1 fő Rg. 6 fő sportlövészet 10 fő taekwondo 1 fő tenisz 3 fő torna 5 fő úszás 8 fő vívás 16 fő vízilabda 13 fő Összesen 85 fő A

Részletesebben

Nyitott szemmel Szigethalmon

Nyitott szemmel Szigethalmon Nyitott szemmel Szigethalmon -pályázati felhívás- 2013. novemberében fotópályázatot hirdettünk Szigethalom télen címmel. Ezt tekinthetjük pályázati sorozatunk első állomásának, melynek mottója: Nyitott

Részletesebben

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében A Toyota alapítása óta folyamatosan arra törekszünk, hogy kiváló minõségû és úttörõ jelentõségû termékek elõállításával, valamint magas szintû szolgáltatásainkkal

Részletesebben