Kokusai Budoin, IMAF International Martial Arts Federation Nemzetközi Harcművészeti Szövetség

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kokusai Budoin, IMAF International Martial Arts Federation Nemzetközi Harcművészeti Szövetség"

Átírás

1 IMAF őszi szeminárium programkiírás Ken Maneker interjú befejező része Ingyenes harcművészeti magazin

2 Előszó Tartalom Előszó Szervusztok, IMAF (update) IMAF Európai Szeminárium Programkiírás Interjú 2/2. Ken Maneker 7. dan Iaido kyoshi Gendolatok Harmóniában a világgal Japanisztika: - Karatedo - Jujutsu Gendolatok Még egy szó az etikettről Visszatekintő Kard a Meiji korszakban (3/3. rész) Vége a nyárnak. A fiatalabbaknak elkezdődött - vagy többnyire inkább folytatódott - az iskola, és mi, idősebbek - a hosszabb-rövidebb szabadságokat követően - visszatértünk hivatásunkhoz. A dojok a megszokott módon tagfelvételekkel indulnak, aminek köszönhetően új arcokkal találkozhatunk a tatamin és újra azt reméljük, hogy hosszú időn keresztül élvezni fogjuk egymás társaságát. Optimista vagyok, de mégis úgy gondolom a harcművészetek túl vannak népszerűségük egyik csúcsán. Azon a csúcson, amit éve "idegenségük", misztikumuk, megfoghatatlanságuk és elérhetetlenségük által mászott meg. Mára csak a kemény és kitartó munka maradt. A változatos rendszerek különböző megközelítésükkel eloszlatták a jótékony (?) homályt, a rövid időn belül mesterré válás hiú ábrándját. Maradtak az izzadság és a hosszú éveken át, kitartóan ismételt gyakorlatok... és egy következő csúcs halvány sziluettje, aminek magassága talán hasonló az előző időszakiéval. Erre a csúcsra azonban már egy másik út vezet, ha (fel)vezet egyáltalán - és amit kérdés hajlandók és képesek vagyunk-e megépíteni. Ez az út, csak akkor érheti el a korábbi magaslatokat, ha komoly szakmai, emberi és szervezeti alapokra épül. Talán érdemes lenne erre koncentrálni a következő időszakban, és nem csak szóban, de tettekben is az egyezősséget keresni, a közös utat járni, építeni. Továbbra is várjuk véleményeteket, hozzászólásaitokat a megfelelő stílusban, az ismert fórumokon Adél, Csaba, Gábor, Laci, Richárd, Tamás és Iván Ingyenes harcművészeti magazin oldal 2.

3 IMAF (update) Sato Shizuya sensei és Kanazawa Hirokazu sensei kiérdemelte a Meijin 10. dan fokozatot és címet. Meijin jelentése: szó szerint kiváló ember, a Budo Nagymestere évben adományozott IMAF Meijin fokozatok Sato Shizuya ( ) Nihon Jujutsu Meijin 10. dan Sato sensei 1929-ben született Tokyoban (Japán). A judot még gyermekként édesapjával kezdte gyakorolni. Később csatlakozott az iskolai klubhoz. A Meiji Gaukuin Egyetem elvégzése után 1949-ben csatlakozott a Kodokan Judo Intézet Nemzetközi szekciójához (International Section of the Kodokan Institute of Judo) ben a Kokusai Budoin, IMAF alapítói között van ban Ito Kazuoval (judo 10. dan) 12 országot látogatnak meg a Budo népszerűsítése végett. Ez az első Kokusai Budoin, IMAF Körút ben megválasztják az IMAF ügyvezetőjének, ő a második ügyvezető a szervezet történetében ben távozik közülünk ben kiérdemli a Kokusai Budoin Meijin címet. Kanazawa Hirokazu Karate-do Meijin 10. dan Kanazawa sensei 1931-ben született Iwate tartományban (Japán). Az iskolában kezdett judot gyakorolni, amiben a 2. dan fokozatig jutott. Később, az Takushoku Egyetem alatt kezdi meg karate-do tanulmányait Nakayama Masatoshi, a Shotokan karate vezető oktatójának irányításával ban csatlakozott a Kokusai Budoin szervezethez (8. dan) ben megkapja a 9. dan fokozatot, 2002-ben a 10. dan fokozatot ben kiérdemli a Kokusai Budoin Meijin címet. Kanazawa sensei a Shotokan Karate-do Nemzetközi Szövetségének (Shotokan Karate-Do International Federation (SKIF)) elnöke és vezető instruktora. Eddigi IMAF Meijin 10. dan cím birtokosai Mifune Kyuzo Judo Meijin 10. dan ( ) Nakayama Hakudo Kendo Mijin 10. dan ( ) Ito Kazuo Judo Meijin 10. dan ( ) Takano Hiromasa Kendo Meijin 10. dan ( ) Otsuka Hironori Karatedo Meijin 10. dan ( ) Ito Takasuke Judo Meijin 10. dan ( ) Ota Tsugiyoshi Iaido Meijin 10. dan ( ) Shioda Gozo Aikido Meijin 10. dan ( ) Yamaguchi Katsuo Iaido Meijin 10. dan ( ) Kenji Tose Iaido Meijin 10. dan ( ) Sato Shizuya Nihon Jujutsu Meijin 10. dan ( ) Kanazawa Hirokazu Karatedo Meijin 10. dan Ingyenes harcművészeti magazin oldal 3.

4 IMAF évi Európai Szeminárium Időpont: október Helyszín: Érdi Sportcsarnok és Uszoda Érd 2030, Velencei út 29. (Magyarország) Programtervezet: október 18. Budo Gála (tervezett kezdés: 19:00) október :00-17:00 (ebédszünet természetesen van) október :00-12:00 délutáni foglalkozás 17:00 óráig Minden stílus edzéseit az IMAF japán instruktorai vezetik: Ikuo Higuchi Masayuki Kumazawa Karatedo Hanshi 9. dan Iaido Kyoshi 8. dan Kokusai Budoin helyettes ügyvezető igazgató Iaido vizsgáztató Karatedo vizsgáztató Jun Komoto Aikido Kyoshi 6. dan Aikido vizsgáztató Akikazu Kohno Kobudo Kyoshi 6. dan Kobudo és Nihon Jujutsu vizsgáztató Információ: Zakariás László, Kokusai Budoin, IMAF Magyarország igazgató 1071 Budapest, Damjanich út Mobil: (20) Szállás: Holiday Inn Hotel Budaörs, 2040 Budaörs, Agip utca 2. Telefon: (23) szálláshely elérhető Csomag ajánlatok: Csomag 1/a - szeminárium 2 ágyas (ERŐSEN AJÁNLOTT) Ár: 185 EURO Szállás Holiday Inn Hotel Budaörs 2 éjszaka, 2 ágyas szobában Szeminárium 5 étkezés (szombat: reggeli, ebéd, vacsora; vasárnap: reggeli, ebéd) Transzfer a Hotel és Sportcsarnok között Csomag 1/b. - szeminárium 1 ágyas Ár: 215 EURO Szállás Holiday Inn Hotel Budaörs 2 éjszaka, 1 ágyas szobában Szeminárium 5 étkezés (szombat: reggeli, ebéd, vacsora; vasárnap: reggeli, ebéd) Transzfer a Hotel és Sportcsarnok között Ingyenes harcművészeti magazin oldal 4.

5 Csomag 2. - szeminárium étkezéssel: Szeminárium 3 étkezés (szombat: ebéd és vacsora; vasárnap: ebéd) Csomag 3. szeminárium: Szeminárium Ár: 120 EURO Ár: 95 EURO Csomag HU szeminárium: Ár: 60 EURO (!!!) Csomag HU szeminárium + étkezés: Ár: 95 EURO (!!!) Csomag 4/a. - látogatói csomag 1. Ár: 100 EURO Szállás Holiday Inn Hotel Budaörs 2 éjszaka, 2 ágyas szobában 5 étkezés (szombat: reggeli, ebéd, vacsora; vasárnap: reggeli, ebéd) Transzfer a Hotel és Sportcsarnok között Csomag 4/b. - látogatói csomag 2. Ár: 130 EURO Szállás Holiday Inn Hotel Budaörs 2 éjszaka, 1 ágyas szobában 5 étkezés (szombat: reggeli, ebéd, vacsora; vasárnap: reggeli, ebéd) Transzfer a Hotel és Sportcsarnok között Egyéb szálláslehetőségek a közelben: Hotel Thermál Érdliget Érd 2030, Római út 9. Telefon: (23) Romantika Panzió Érd 2030, Balatoni út 42. Telefon: (23) Elérhetőség: Autóval: Vonattal: Repülővel: M7 autópálya Budapest felé Érdi leágazó M1 autópálya felöl MO autópálya M7 felé és Érdi leágazó Budapest vagy (Budapest-)Kelenföld megálló Budapest Liszt Ferenc Repülőtér (fapados járatok Ryanair, Wizzair) Regisztráció: Jelentkezési határidő: augusztus 20. Szállásfoglalás miatt a korai jelentkezés erősen javasolt. A foglalásokat csak a részvételi díj tényleges befizetése esetén tudják a szervezők garantálni. Fizetés átutalással Zakariás László MKB Bank Zrt. IBAN: HU SWIFT (BIC): MKKBHUHB Last minute jelentkezési határidő: október 5. Szállásfoglalás a még rendelkezésre álló lehetőségek szerint. Fizetés a helyszínen érkezéskor (kizárólag last minute jelentkezés esetén). Fizetés készpénzben (kizárólag EUROban). Egyéb fizetési eszközt (pl. csekk) nem áll a szervezők módjában elfogadni. Ingyenes harcművészeti magazin oldal 5.

6 Interjú Ken Maneker Iaido mesterrel (folytatás az előző számból) Mi inspirálta Önt? A Iaido egy furcsa harcművészet. Amíg a valóság az, hogy a legtöbb Iaido technika a harci összecsapások tapasztalataiból származik, manapság, a mi modern korunkban nem használunk már kardot soha többé. Nincsenek ilyen értelmű összecsapások. A Iaido valódi értéke már nem az önvédelemben rejlik, hanem a harcművészet (DO! ) szemléletében. A DO az út, a módszer amin haladunk, amit követünk amikor teszünk valamit. A Iaido kifejezés értelmezése készenlétben lenni és állni a sarat minden helyzetben. Azért van a formagyakorlatok oly széles skálája, hogy bemutassák azt a sokféle küzdelmi helyzetet, melyek, mint éles harci küzdelmek több mint 100 éve nem léteznek már. Bár a csatatéren való pusztítás nem az amiért a karddal gyakorolunk, a kard a társunk, gyakorló-, edzőpartnerünk. Lényegtelen hogy fából készült (bokuto), életlen gyakorló penge (mogitou) vagy megélezett valódi kard (shinken). Idővel megtanulsz tisztelettel bánni vele. A köszöntés, a köszönés, a meghajlás a kezdet és egyben a befejezés valamennyi BUDO iskolában. Meghajolunk amikor belépünk az edzőterembe és amikor elhagyjuk azt. Meghajolunk az idősebb tanítvány előtt, tanáraink előtt, és meghajolunk a kardunk előtt is. Amikor jártasabb leszel a Iaidoban elkezdhetsz igazi pengét használni (shinken - katana), de addig elköveted az összes hibát a gyakorló karddal. Rengeteget tanulsz ebből, és egy napon mestered azt mondja itt az idő, hogy valódi pengével kezdj gyakorolni. Ettől a pillanattól kezdve fogod igazán megérteni a Iaidot, elfogadni, tisztelni a tanítást és a kardodat és amely értés és tisztelet kezd érvényesülni a dojon kívül is. Ez az, amit a DO jelent, ez az, amiért követed. A Budonak rengeteg bölcs mondása és filozofikus kifejezése van. Ilyen tekintetben nagyon hasonlít a Zen Buddhizmushoz. Azonban számomra van egy, ami leginkább megragadott az elmúlt 30 évnyi gyakorlás során, ez a Ken Shin Ichijyo, vagyis a kard és lélek együttes harmóniája. Ahogy a kard sem csupán egy darab vas, egy penge, hanem része a testednek, ugyanúgy a lélek sem csupán ész vagy értelem, hanem a szíved, a szellemed. A gyakorlás célja, hogy mindez egyesüljön benned. A gyakorlás során folyamatosan küzdünk a részletekkel: hogyan tartsuk a kezünket, milyen legyen a lábtechnikánk, stb. Újra és újra felidézzük a tanultakat, az utasításokat. Aztán eljön egy pillanat az utad során - talán 3, talán 30 év után - amikor hirtelen azt tapasztalod, hogy megcsináltál egy katat, úgy hogy miközben végrehajtottad nem voltak gondolataid róla, nem gondolkoztál felőle, nem kellett felidézni semmit, eszedbe sem jutott, hogy megtedd. A kata csak jött és ment és megcsináltad AHOGY KELL. Nahát! Micsoda remek érzés! Aztán megismétled, de nem sikerül. Ebben a pillanatban ezt kudarcnak érzed, de aztán egyszer-egyszer újra megéled azt, amikor eggyé válsz a karddal, az ellenféllel és a dojoval. Végül megvalósul a Ken Shin Ichijyo. Ez az igazi DO. Sajnos sok tanuló soha nem jut el még az első ráérzésig sem. Ennek számos oka van. Például túl sokat és gyorsan akarnak, hogy végre vezetők lehessenek. Vagy már vezetők, Ingyenes harcművészeti magazin oldal 6.

7 tapasztaltak egy másik harcművészetben és elfelejtik, hogy az alapokat a Iaidoban is meg kell tanulni. Azt gondolják már mindent tudnak ezért megállnak a tanulással, tehát nem fejlődnek tovább. Egy jó barátom, aki a Yoshinkan Aikido vezető mestere gyakran teszi föl a kérdést a tanulóknak, akikkel találkozik, hogy gondolkodjanak: Húsz évnyi tapasztalatuk van, vagy csak egy évnyi tapasztalatuk hússzor? Más szóval igazán akarsz tanulni? Valóban el akarsz mélyedni a harcművészetben? Nos, sokat tanulunk a gyakorlásunk során saját magunktól, a kardunktól, a tanárainktól és a tanítványainktól. És ennek a tanulásnak soha nincs vége. Soha, senki nem lehet teljesen elégedett az elért tudással, jártassággal. Omori mester mondta nekem amikor 95 éves volt - és már csak egy évig volt köztünk -, hogy oly sok tanulnivalója van még! Mit gondol a különböző nemzetközi Iaido szervezetekről? Sajnos a legtöbb Iaido szervezet nincs kapcsolatban egymással. Ez a viselkedés a mai modern idők hozadéka. Mindenki hatalmat akar, mindenki uralkodni vágyik, és ezt nem hajlandó megosztani másokkal. Ahogy a mindennapi politika, úgy működik a BUDO világa is. Csak arra gondolnak, hogy nekik haszon legyen és nem arra, hogy hogyan legyenek hasznosak másoknak. Talán ilyen az emberi alaptermészet. Sok évvel ezelőtt a Iaido csoportom, a SHIN KEN KAI, szervezett egy általános Iaido tábort bemutatókkal. Kanadából és az Államokból (USA) jöhetett bárki gyakorolni, azzal a céllal, hogy bemutassák tudásukat. Nem volt bíráskodás csupán valamennyien tanultunk azáltal, hogy megnéztük, figyeltük egymást. Tíz éve nincs már ilyen. Vége lett. Mindig akadt néhány résztvevő, aki meg akarta tartani az ő technikájának titkát vagy lenézte mások technikáját. Értsük meg őket, hiszen ez is az emberi természet sajátossága. Mindazonáltal elég szerencsétlen tulajdonság. Japánban az látom, hogy a ZNKR (Zen Nippon Kendo Renmei), a ZNIR (Zen Nihon Iaido Renmei) és a DNIR (Dai Nihon Iaido Renmei) melyek a legnagyobb Iaido szervezetek, nem érintkeznek egymással. Megpróbálják a másikat szétszakítani, vagy egyszerűen figyelembe sem veszik egymást. Ez elég sajnálatos. A Iaido közösség elég kicsi és tovább fog zsugorodni mindaddig, amíg az emberek végre pozitívan nem kezdenek viselkedni. Az elmúlt tíz évben észrevettem, hogy kevesebb felnőtt gyakorolja a Iaidot és a Kendot Kyotóban. Régebben a gyermek Kendo iskolák tanulóval bírtak, míg manapság már csak 3-4-el. Amikor egy kis diktátor uralkodik a dojoban és ez kezd általánossá válni - mert ezt láttam minden országban ahol megfordultam - nos, ez a jelenség nem a budot szolgálja. Ettől csak szenvedni fog. Emlékezzünk csak arra a megfelelésre miszerint a budo nem harcművészetet jelent, hanem inkább azt az utat, megoldást, hogy visszatartsuk, megállítsuk a kardot, a konfliktust. Ez az, amit tennünk, követnünk kellene. Ha valaki eljön a dojomba azzal, hogy tanulni akar, soha nem törődöm azzal tagja e valamelyik más szervezetnek. Ha az elhatározása komoly, tanítani fogom. Ez az, amit a tanáraim követtek, ez az, amit tőlük tanultam. A legjobb lenne, és remélem így lesz, hogy nyitottak maradunk és a legnagyobb odaadással gyakorolunk. Szerencsésnek érzem magam, Ingyenes harcművészeti magazin oldal 7.

8 hogy Vancouverben van néhány odaadó, lelkes és képzett tanítványom. Szerte Kanadában van jó néhány vezető tanítványom (Whitehorse, Calgary, Montreal), ahol rendszeresen van alkalmam szemináriumokon oktatni. Van még egy kisebb csoport Magyarországon és Hawaiin, ahol szintén taníthatok. És persze évente visszatérek Japánba tanulni és tanítani. Hátránynak gondolja, hogy Japánon kívül a Iaido egy viszonylag ismeretlen harcművészet? Érdekes kérdés. Japánban szintén kissé ismeretlen a Iaido. A legtöbb japán akivel találkoztam, és akinek nem volt ismeretlen a budo azt hitte Aikidot gyakorlok, csak helytelenül ejtem Iaidonak. Az elmúlt évtizedben a budo iránti érdeklődés csökkent. Részben, mert ez olyan valami, amit nagyon bonyolult művelni, részben mert évekbe telik amíg gyakorlottá válsz, amíg elérsz valamit. Végül amiatt, mert a dojok és szervezetek politikája olyan, amilyen. Jó barátom a Kyotó egyetem Judo edzője. Korábban évente mindössze hét új tanulóra volt szüksége, hogy a csoportja fennmaradjon, de ennél jóval többen jelentkeztek. Három éve éppen heten, tavaly már csak öten jelentkeztek felvételre! A japán fiatalok gitározni akarnak, a videojátékot nyúzni és nem izzadni a tatamin. Ahogy a kérdésben is benne van nagyon is azt gondolom, hogy a Iaido viszonylagos ismeretlensége hátrány. Gyakran jönnek hozzánk edzésre vagy edzőtáborba megnézni, hogy mit is csinálunk. Véleményem szerint a harcművészetek közül a Iaidot kedvelik a legkevésbé. Nincs látható, valóságos ellenfél, így aztán elég problémás megérteni a szándékunkat, hogy miért is csináljuk a katakat. Természetesen, amikor az ember ember elleni harcot gyakoroljuk, mint pl. a Tachi Uchi no Kurai az Eishin Ryuban, sokkal könnyebb felismerni a miértet, az időzítést, az okot az akció mögött. Sokan kiesnek, mert úgy érzik túl kényelmetlen ezt gyakorolni, vagy túl lassan tanulnak, vagy mert közbeszól a család, a munka. A legtöbb ember valami pöpec dologra vágyik, és nem akar hetekig-hónapokig kínlódni azzal, hogy elsajátítsa az alapokat. Gyakran kapok üzenetet en, hogy a Iaido az a valami, amit ők csinálni akarnak évekig és jöhetnek-e megnézni az iskolát. Mindig azt válaszolom, hogy persze jöjjenek. A legtöbben soha sem jönnek el. Azok közül pedig akik eljönnek, legtöbb soha nem jön vissza gyakorolni. Hát igen. Mindannyiunknak megvan az indoka, miért lépünk be egy dojo ajtaján és kezdünk el gyakorolni, vagy éppen maradunk távol. Néhányan azért jönnek, hogy fejlesszék a szellemiségüket, néhányan csak a fizikai igénybevétel miatt, néhányan mert kedvelik a japán kultúrát, és néhányan mert olyan menő lóbálni egy kardot. Nincs egy általános érvényű ok. A legjobb, amit tehetünk, hogy tartjuk az eredeti utat, tradíciót, amit a mesterektől kaptunk és továbbadjuk a legjobb tudásunk szerint. Legyünk szorgalmasak, szerények, becsületesek és ne feledjük, hogy a budo egy egész életen át tartó törekvés. Gábor és Tamás Ingyenes harcművészeti magazin oldal 8.

9 Gendolatok: harmóniában a világgal Az első számban megjelent Ken Manaker interjú illusztrációjával kapcsolatban többen kérdeztétek miért éppen ez a kép került a cikkbe, mi a kép jelentése. Erre próbálok válaszolni az alábbiakban. Vigyázat a cikk szubjektív véleményt tartalmaz :)! Megfordult a fejemben, azt írom a kép nem jelent semmit. Ez a kép nem több mint két madár egy kard markolatán. Nincs a képen, nincs a képben ennél több. Nincs misztikum, nem próbálok mást látni, többet láttatni, mint az egyszerű valóság. A gyakorlásban sem vagyok híve a nagy ívű magyarázatoknak, a technikák szóbeli igazolásának. A lépés legyen lépés, a tsuki legyen ütés, a technika során pedig vagy tudom kontrolálni a támadót (így a helyzetet), vagy nem. Ennyi. Ez lett volna az egyszerűbb út. Lett volna, ha nem veszek részt időközben edzőtáborokon, és nem hallgatok végig pár - számomra homályosnak tűnő - magyarázatot a támadások és a technikák hogyanjairól és miértjeiről, nem tapasztalom újra és újra, hogy gyakorlás helyett szóbeli (ön)igazolás zajlik, hogy még mindig sokan mindent egyszerre szeretnének, és nem adnak időt - se maguknak, se másoknak - a technikák megismerésére. Ekkor beláttam, én sem szántam (volna) elég időt a kép felfedezésére. A félreértések elkerülése végett, miközben átrágtam magam az interjún, több alkalommal vontam párhuzamot saját felfogásom és az olvasottak között, majd amikor megpillantottam a képet, egyértelművé vált számomra, hogy mindkettő ugyanarról szól: a harcművészetről. Első pillantásra megfogott a kép hangulata, így számos társa közül dilemma nélkül választottam. Furcsa dolog lehet olvasni, hogy egyetértek egy érett korban levő, 7. dan fokozatú, kyoshi címmel rendelkező mesterrel. Még jó! gondolhatja bárki, ahogy az is óriási felfedezés, hogy a vele folytatott beszélgetés a harcművészetről szól. Számomra közel sem ennyire egyértelmű a helyzet. Magától értetődőnek tartom, hogy a különböző életminőségben élő emberek máshogy lát(hat)ják ugyanazokat a dolgokat. Semmi különleges nincs abban, ha egy gyerek és egy felnőtt véleménye különbözik, ahogy azon sem lepődik meg senki, ha egy kezdő és egy haladó sem ugyanúgy és/vagy ugyanazt látja. Talán azt is képesek vagyunk elfogadni más jelenti a problémát egy jómódú és egy kevésbé jómódú ember számára, ahogy a cél, az elérhető cél, pláne az oda vezető út is sokféle lehet. Miért furcsa, hogy eltérően gondolkodik a szobrász, a tanár, a közgazdász, az építész, az asztalos és még sorolhatnám? Ők éppen a gondolkodásmódjuk, látásmódjuk miatt űznek más tevékenységet. De miért ne gyakorolhatnák ugyanazon harcművészetet? Ugyanazon harcművészetet kicsit másképp. Fordítottnak tűnhet a logika, mégis tovább megyek, miért ne gyakorolhatnák bármelyik harcművészetet? Bármelyik harcművészetet kicsit másképp, ugyanazon céllal. Én ugyanis abban hiszek, hogy a harcművészetek gyakorlása végül ugyanoda vezet és az út végén derengő cél nem közelíthető meg a jellem megfelelő fejlődése nélkül. Teljesen mindegy mit gyakorolsz! A kérdés csupán az, hogyan gyakorolsz. A rendszerek (majdnem) tökéletesek. (Ha elfogadjuk, hogy a tökéletesség csak adott pillanatra vonatkozhat.) Tehát a Manaker mesterrel történt volt beszélgetés számomra a valódi harcművészetről szól. Arról, ahogy a kezdeti útkeresést elhatározás követi és elindul a válaszutakkal teleszőtt úton, hogy végül a kitartó Ingyenes harcművészeti magazin oldal 9.

10 gyakorlás során a harcművész kiteljesedjék. Kiteljesedik a technikában, és szerencsés esetben kiteljesedik személyiségében. Ennek a folyamatnak az eredményét jelképezi ez a kép is. Egy jellemben és szellemben erős, természetes módon nyugodt és szilárd, önmagával és környezetével tisztában levő mester kardján csicsereg két madár. Egy mesterén, aki nem akarja irányítani a körülötte zajló folyamatokat, mégis aktív részese annak. Akinek kardja és technikája már nem a bizonyítást, a mindenáron, akár véres úton kivívott igazságot, hanem az élet (minden létező) védelmét képviseli. Ez a kard nem vesz részt felesleges, öncélú erőfitogtatásban, alighanem csak szükség esetén, a legutolsó, de éppen megfelelő pillanatban hagyja el helyét - amely pillanat egyre csak késik, hiszen tulajdonosa erőszak nélkül képes a konfliktus kezelésére. Ez az, ami talán minden harcművész célja, és ez az, amit ösztönösen éreznek a madarak, amiért nem tesznek különbséget ember és természet, kard és faág, mesterséges és természetes között. Ezen a szinten már nincs különbség. Megszabadulva az előítéletektől, a görcsös akarás, a mások fölé kerekedés és bizonyítás terhétől, a dominancia akár erőszak útján történő fenntartásának igényétől, empátiával fordulva mások felé, magunk mellé vagy akár még magasabbra emelve őket. Felismerve, hogy nem azzal leszünk nagyobbak, ha minél több embert gyűrünk magunk alá, hanem ha minél több embert segítünk a boldogulás felé. Engedjétek meg, hogy visszautaljak egy korábbi számban megosztott gondolatmenetre (Gendo00_2013.majus próbaszám: Sensei és sen sei), ahogy nem a ruha teszi az embert, nem (csak) a danok száma teszi a mestert. Szerencsés lenne, és én is azt kívánom: a gyakorlás ne csak a fokozatokról, hanem a fokozatok mögött rejlő tartalomról (is) szóljon. Vagy ha már megvan a fokozat, akkor ne bújjunk az azt megítélő mester, mesterek neve mögé, hanem vegyük a fáradságot (és az időt), hogy felnőjünk a ránk ruházott feladathoz. Zárszóként még annyi, hogy meglehetősen nehéz saját (meg)érzéseimet mondatokba szedni, mert minden egyes megfogalmazott gondolat újabbakat szül, amik megosztásához gátat szab a (cikk) terjedelem, viszont taglalásuk nélkül mégsem teljes a mondanivaló. Talán éppen azért nem éreztem első körben szükségét a kép megmagyarázásának. Mi szükség van megmagyarázni a nyilvánvalót? Képes vagyok e szavakkal leírni egy hangulatot? Nem vagyok író. A leírt szó könnyen félreérthető. Különösen a fordítás. Hiányzik belőle az élet, a helyzet adta többletjelentés. A szavak nem pontosan képesek visszaadni mindazt, amit a mozdulatok, a gesztikuláció, ami nem ismer nyelvi korlátokat. Éppen ezért, kedves Olvasó, most visszalépek a tatamira, és gyakorlok tovább, ahol szavak nélkül is megérthetjük egymást. Iván Ingyenes harcművészeti magazin oldal 10.

11 Kanjiológia Karatedo!!! 1.! kuu, sora, kara, a Kínai, azaz on olvasat: kuu (ejtsd:kú),!! (ejtsd:kuuki) jelentése: levegő!!!!! (ejtsd:jikan to kuukan) jelentése: idő és tér Japán, azaz kun olvasat: a(keru), a(ku), kara, sora!! (ejtsd: oozora) jelentése: ég(bolt) Az kara jelentése: ég(bolt), kinyit, nyílik, üres A karatedo írásjegyeinek értelmezése szerint, a karate az üres, nyitott kéz, ami nem használ fel a küzdelem során semmilyen segédeszközt. Kisarkítva úgy is mondhatnánk, hogy tisztán harcol az illető, hiszen az ellenfele pontosan láthatja, hogy a puszta kezén kívül nem fog ellene bevetni más fegyvert. 2.! shu, te, ta Kínai, azaz on olvasat: shu (ejtsd:su)!! (ejtsd:shutou) jelentése: kardkéz, a kéznek a kisujj alatti puha kis párnáját, ívét jelenti A shutou kanjijainak japán olvasata a teganata. Japán, azaz kun olvasat: te, ta!! (ejtsd:tehon) jelentése: minta, példa!!! (ejtsd:kogitte) jelentése: csekk!! (ejtsd:jouzu) jelentése: ügyes, gyakorlott, jó valamiben!!!!! (ejtsd: monoyawarakana) jelentése: szelíd, engedékeny, jámbor A juu jelentése puha, lágy, enyhe. 2.! jutsu Kínai, azaz on olvasat: jutsu!!!! (ejtsd:gakujutsuyougo) jelentése: szakkifejezés!!! (ejtsd:shujutsushitsu) jelentése: műtőterem A jutsu jelentése művészet, technika, mesteri fogás, varázslat. Eddig csak do-ra végződő harcművészetekkel foglalkoztunk, a jutsu kanjira végződő harcművészeteknek azonban nem csak a kanjivégződésük, de a szemléletük is alapvetően különbözik a do-ra végződő harcművészetektől, hiszen a jutsuban főképpen az ellenfél legyőzésének képessége kerül előtérbe, a hatékonyság számít elsődleges szempontnak a küzdelem során. Adél Az te jelentése: kéz, kar Jujutsu!! 1.! juu, nyuu, yawa(rakai), yawa(rakana) Kínai, azaz on olvasat: juu, nyuu!! (ejtsd:nyuujaku) jelentése: elpuhulás, gyengeség!! (ejtsd: nyuuwa) jelentése: szelídség, engedékenység, jámborság Japán, azaz kun olvasat: yawa(rakai), yawa(rakana) Ingyenes harcművészeti magazin oldal 11.

12 Gendolatok: még egy szó az etikettről Számos kérés érkezett, folytassuk a próbaszámban elkezdett értekezést az etikettről, én mégis próbáltam elhessegetni, távol tartani magamtól ezt a feladatot. 38 éves vagyok és mindössze 23 éve léptem a harcművészetek rögös útjára, ami idő nem érzem, hogy feljogosítana egy nagyobb lélegzetvételű cikk írására e témában. Legnagyobb sajnálatomra azonban újra és újra teret kapnak a sokakat elbizonytalanító gondolatok. Etikett A társadalmi érintkezés formáinak megszabott rendszere. (Idegen Szavak és Kifejezések Szótára). Azaz adott csoportra vonatkozó viselkedési norma. Olyan, hosszú idő alatt kialakult szabályok összessége, ami nem kötelező érvényű, de alkalmazása a csoportos együttélést könnyebbé teszi. Nem üres rituálék, értelmetlenül futott körök, felesleges szabályok halmaza, hanem jelentéssel bíró, a csoport hatékonyságát növelő értékeké, melyek egy része ma épp olyan jól működhet, akár pár száz évvel ezelőtt. Ne hagyjuk azonban figyelmen kívül azt a tényt, hogy ezek a szabályok hosszú évtizedek, évszázadok alatt megannyi változáson mentek keresztül, és még ma is formálódnak. A társadalmi változásokat követve egy részüket elfelejtették, míg más elemek bekerültek az illemtankönyvekbe folyamatosan szem előtt tartva az adott rendszer érdekeit, fenntarthatóságát és hatékonyságát. Az állandó változások ellenére mégis fennmaradhattak idejemúlt elvárások, mára értelmetlennek tűnő előírások, ahogy rendszeresen olvashatunk érvényben levő, de ma már nem gyakorlatias, olykor betarthatatlan törvényekről. (Ne értsük félre! A törvény keletkezésekor, az akkori társadalmi normák szerint logikus volt, de a változásokkal egyidejűleg érvénytelenítése elmaradt.) Normákra pedig szükség van. Az írott vagy íratlan szabályok nélkül rövid időn belül óriási fejetlenség (káosz) lenne úrrá a világban. Gondoljunk csak azokra a ma médiaszereplőkké váló személyekre, akik nem tartják magukra érvényesnek a közösségi szabályokat. (Sajnos számos példa van csak a közelmúltból is.) A szabályok azonban nem elegek önmagukban. Szükséges, hogy a csoport, a társadalom egésze (ön)magára érvényesnek tartsa. Fontos feltétel, hogy az adott csoport minden tagjára, kicsire és nagyra, fiatalra és felnőttre, magas rangúra és közemberre stb., egyformán és mindkét irányban érvényes legyen. Az előírások egyoldalúan, hosszútávon nem működnek. Többek között ezért buktak meg a rendszerek a történelem során, és teszik ezt a mai napig. A szabályok fenntarthatóságának másik összetevője azok értelme. A társadalom a számára elfogadható szabályozásokkal képes működni. Képes elfogadni a korlátokat, amennyiben az élet valamely területén látja azok eredményét. Azonban ha az előírások egyre több, a többség számára nem érthető vagy a társadalom egy rétege számára kibúvót engedő tételt tartalmaz, a rendszer hosszútávon feszültséget generál. Nem mindegy, hogy milyen szabályokat alkotunk! Nem szerencsés olyan szabályokat alkotni, melyekhez később kivételeket gyártunk. A szabály akkor jó, ha alkalmazható, betartása nem okoz problémát, mert magától értetődő, logikus, a rendszer egészének fejlődését segíti, a rendszer minden szereplője számára követhető. Miért e hosszú bevezető? Mert a harcművészetek tele vannak régi szabályokkal és ellentmondásokkal. Nem állítom, hogy ezek a szabályok feleslegesek, sőt többségüket talán szélesebb körben sem ártana ismertté tenni, azonban a modern világ nem a hierarchia, hanem a demokrácia felé látszik elmozdulni. A demokrácia felé, ami nem egyenlő az ősközösséggel ahol mindenki egyenlő, hanem egy olyan rendszer, melyben a többség által választott vezetők gyakorolják a hatalmat. A többség által választott, de legalábbis Ingyenes harcművészeti magazin oldal 12.

13 támogatott vezetők. Szükséges, hogy ezek a vezetők ne csak viseljék a rájuk ruházott hatalmat, hanem felelősségteljesen használják is. Akkor, ott és olyan mértékben avatkozzanak be, amikor az kívánatos. Ahogy a túl laza, úgy a túlzott koordináció sem egészséges. Példának okáért törvény írja elő, hogy egyesületi formában dolgozzunk, aminek legfőbb szerve a demokratikus elven működő közgyűlés, miközben a harcművészetek egyik alapja a hierarchia. Vajon képesek vagyunk megfelelően kezelni ezt a kettősséget? Ne értsük félre - szerintem legalábbis - a hierarchiára szükség van, de nem mindegy, hogyan tartjuk azt életben. Vezetőkre is szükség van, de az sem mindegy, milyen vezetőket választunk vagy tartunk pozícióban. A hierarchia alapja a tisztelet, amit nem előírások tartanak fenn. Milyen fura, amikor valaki a felé irányuló tisztelet hiányáról panaszkodik!? Nem érti, miért mellőzik őt, miért nem hallgatnak rá, miért nem követik utasításait!? Pedig ő magasabb fokozattal rendelkezik, így (állítja ő) nagyobb tudással is, amiért ő tiszteletet érdemel. Valóban következik az egyikből a másik? Vajon a hétköznapi életben is kérdőjel nélkül elfogadjuk főnökeink vagy akár szüleink döntését? Vajon a munkahelyen is mindegy számunkra, hogyan kommunikálnak velünk a vezetők? Remélem, a többség képes őszinte lenni, és bevallja - legalább önmagának -, bizony nem. De kérdem én, akkor miért lenne ez másként a harcművészetek világában. A feltétlen elfogadás egyrészről lehet kultúra-, neveltetésfüggő, tanult folyamat, másrészről lehet tettek alapján kialakult, magunk választotta érzés. A dojoban egy kicsit Japánban vagyunk. Az, hogy hakamát hordunk talán kissé még Japánná is tesz minket különösen a kívülállók szemében. Ahogy egy Aikido shihan kérte volt, tegyük meg azt a szívességet a Japán nemzetnek, hogy nem hozunk szégyent rájuk. Mi, akik a harcművészetek útján járunk, hajlamosak vagyunk az etikettre a keleti hagyományokon alapuló, bonyolult interakciók szigorú és kötelező szabályaiként tekinteni, miközben elfeledkezünk az alapvető emberi (általános, kultúrától független) társadalmi normákról. Úgy érzem, (túl) sokszor csak azokat a szabályokat akarjuk érvényben tartani, melyek a mi érdekeinket szolgálják, a többiről nagyvonalúan elfeledkezünk, és bele sem gondolunk, a keleti kultúrában használatos viselkedési előírásokat teljesen talán csak a beleszületettek értik. Többször eszembe jut éppen ez segít, hogy homályos utalásokkal magunkat igazoljuk. Elvárjuk a tiszteletet, miközben mi magunk nem adjuk meg másoknak. Elvárjuk, hogy meghallgassanak minket, miközben nem hallgatunk meg másokat. Elvárjuk, hogy mások elfogadják amit mondunk, miközben másokat kritizálunk. Elvárjuk, hogy az általunk fontosnak tartott edzőtáboron mindenki részt vegyen, miközben ritkán tiszteljük meg jelenlétünkkel a rendezvényeket, esetleg akkor is csak a lelátóig jutunk. Elvárjuk, hogy mindenki tisztelettudó legyen (első sorban velünk), miközben késünk az edzésről. Úgy érezzük, mellőznek minket, miközben semmit sem teszünk, hogy a csoport részévé váljunk, helyette azt várjuk, a csoport gyűljön körénk! Nem furcsa ez? És nem fura, hogy mindezt az etikett nem ismeretét mások hiányosságaiként feltüntetve próbáljuk magyarázni? Korábbi gendolatom bevezetőjét (Gendo00_2013.majus próbaszám: A jó hadvezér ) a következő mondattal zártam: Ha úgy viselkedünk, ahogy azt magunkkal szemben másoktól is elvárjuk, nagyot nem tévedhetünk. mert az etikettről nem kellene beszélni. Az etikettet meg kell élni. Az etikett te vagy. Nem más, mint az általad érzett tisztelet a természet, a világ és egymás, de legfőképpen saját magad iránt. Első körben felesleges a velünk született kultúrától távol álló szabályokat megtanulni, célravezetőbb lenne a saját kultúránkra jellemző módon, megfelelően viselkedni. Ha ez megvan, akár léphetünk is tovább, ne gondoljuk azonban, hogy ez csak fokozat kérdése. Az etikett nem csak az egyes kultúrákban, de minden életszakaszban is mást jelent. Hiába beszélsz egy kamasznak az illemről, amikor ő éppen a lázongó korát éli. Hiába beszélsz egy fiatalembernek az Ingyenes harcművészeti magazin oldal 13.

14 idősebbek tiszteletéről, amikor a tömegközlekedés használta közben más irányú tapasztalatokat szerzett. Hiába várod el, hogy minden alacsonyabb fokozatú budoka tiszteljen, ha a viselkedésed nem ad rá okot. A tisztelet nem jár! A tiszteletet ki kell vívni (!), és a magunk tiszteletéért elsősorban mi magunk tehetünk. Ha ennek hiányát érezzük, ideje önvizsgálatot tartanunk. Epilógus Nem is olyan régen kezembe került egy képregény Stan Sakai: Usagi Yojimbo (Nyúl Testőr), melyben a főszereplő, nevéből adódóan, nyúl képében - gyerekek és felnőttek számára is emészthető módon - mutatja be a szamuráj hagyományok értékét, az emberi természet sokszínűségét, az adott helyzetben hozott döntések helyességének fontosságát. A kiadvány egyik történetében Usagitól megkérdezi ura, Mifune nagyúr: Mondd csak, Usagi, van olyan, ami erősebb a szolgáló ura iránti hűségénél? Usagi nemmel felel, mire ura a következőképp válaszol: Ha! Pedig van! A nagyúr hűsége a hűbéreséhez. Az ő kötelessége, hogy biztosítsa minden egyes embere boldogulását! Emlékezz erre, Usagi. És hogy mennyire fontos ez, a történet végén, már holtában, újra emlékezteti a címszereplőt: Nincs erősebb, mint az úr hűsége a hűbérese iránt. Iván Ingyenes harcművészeti magazin oldal 14.

15 Visszatekintő: kard a Meiji korszakban (folytatás az előző számból) RENDŐRSÉGI IAIDO EDZÉS: KESHI RYU A Iai kata leírásának eredete a korai Meiji korszakra tehető. A formagyakorlat a Iai alapjainak oktatására született, hogy nélkülözhetővé váljon valamelyik Koryu további tanulmánya. Ebben az értelemben a szándék hasonló, mint a Seitei Gata Iai és a ZNKR (Zen Nihon Kendo Renmei), valamint a Iaido Toho és a ZNIR (Zen Nihon Iaido Renmei) esetében. Észak-Amerikában ezeket a technikákat Takeshi Mitsuzuka sensei oktatta. A Iai gyakorlatsor öt, különböző stílust tartalmaz. A kata-k kialakításának a célja a szemből, hátulról, jobbról és balról érkező támadások kivédése, illetve azonnali visszatámadás. A waza és az eredeti iskolák: Mae Goshi Muso Gaeshi Migi no Tekki Mawari Gake Shiho Asayama Ichiden Ryu Shindo Munen Ryu Kyoshin Meichi Ryu Tamiya Ryu Tatsumi Ryu A hindo Munen Ryu-t Fukui Yoshihira (Kahei) alapította az 1700-as években. A Kyoshin Meichi Ryu-t Kansei-ben hozta létre ( ) Momoi Hachirozaemon Naoyoshi, de gyökerei vannak a Toda, Itto, Yagyu és Horiuchi Ryu-hoz is. Momoi Shunzo Naoichi a Kobusho hadiiskolában tanított (1854). A Tamiya Ryu-t Tamiya Heibei Shigamasa alapította, aki az 1500-as évek végén született. Hayashizaki Shiganobu Jinsuke tanulója volt, és a Muso Jikiden Iaido vonal elfogadott második vezetője lett. A Tamiya Ryu-ból származik a Shin Tamiya Ryu amely részese volt a Mito bakufu ellenes mozgalomnak. A Tatsumi Ryu a korai 1500-as években alakult Hayashizaki születése előtt, előre keltezve a Muso Jikiden vonalat. Külön köszönetet feleségemnek a fordítások és esetleges hibák javításáért. Tamás Ingyenes harcművészeti magazin oldal 15.

Hanbo-jitsu kurzus Párizsban

Hanbo-jitsu kurzus Párizsban Hanbo-jitsu kurzus Párizsban Január 19-20-n mutatkozott be először Párizsban Vikartóczky Gusztáv mester Hanbojitsu anyagával Philippe Galais mester meghívására. A rendezvényre a váratlan hóesés ellenére

Részletesebben

Kokusai Budoin, IMAF International Martial Arts Federation Nemzetközi Harcművészeti Szövetség

Kokusai Budoin, IMAF International Martial Arts Federation Nemzetközi Harcművészeti Szövetség Tartalom Előszó IMAF IMAF Magyarország Japanisztika: - kanji - gendo Gondolatok 1. A jó hadvezér... Beszámoló Iaido EB, Bretten Gondolatok 2. Sen sei = sensei? Visszatekintő Kard a Meiji korszakban (1

Részletesebben

Tanulási kisokos szülőknek

Tanulási kisokos szülőknek Tanulási kisokos szülőknek Hogyan oldd meg gyermeked tanulási nehézségeit? Nagy Erika, 2015 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény alapján

Részletesebben

Interjú Kiss Csaba (Battodo 4.dan) mesterrel

Interjú Kiss Csaba (Battodo 4.dan) mesterrel Interjú Kiss Csaba (Battodo 4.dan) mesterrel Battodo Hírlevél: Először is gratulálunk a sikeres 4. danos vizsgádhoz. Hallottuk hogy a vizsgabizottság külön dicséretben részesített. Kiss Csaba: Köszönöm,

Részletesebben

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség HÁLA KOPOGTATÁS 1. Egészség Annak ellenére, hogy nem vagyok annyira egészséges, mint szeretném, teljesen és mélységesen szeretem és elfogadom a testemet így is. Annak ellenére, hogy fizikailag nem vagyok

Részletesebben

Öten érkeztünk Szlovákiából Jászberénybe a XXXIII. Nemzetközi edzőtáborba. Ötünkből három danvizsgára készült. Persze a felkészülésünk már jóval a

Öten érkeztünk Szlovákiából Jászberénybe a XXXIII. Nemzetközi edzőtáborba. Ötünkből három danvizsgára készült. Persze a felkészülésünk már jóval a Öten érkeztünk Szlovákiából Jászberénybe a XXXIII. Nemzetközi edzőtáborba. Ötünkből három danvizsgára készült. Persze a felkészülésünk már jóval a tábor előtt megkezdődött, viszont itt még módunkban állt

Részletesebben

2. KYU BARNA ÖV FEKETE CSÚCCSAL

2. KYU BARNA ÖV FEKETE CSÚCCSAL A KORÁBBI KÖVETELMÉNYEKEN FELÜL: MEGJEGYZÉS: KATA VERSENYEN INDULÁS KÖTELEZŐ! KÖVETELMÉNYEK: GYEREKEK, JUNIOROK ÉS FELNŐTTEK TANÍTÁSA; VERSENYTAPASZTALAT VEZETŐ- ÉS PONTOZÓBÍRÓKÉNT SZEMINÁRIUMOK LÁTOGATÁSA

Részletesebben

A szamuráj aikijutsu (aikibujustu) története egészen a XI. századig nyúlik vissza.

A szamuráj aikijutsu (aikibujustu) története egészen a XI. századig nyúlik vissza. AZ AIKIBUJUTSU EREDETE ÉS TÖRTÉNELME A szamuráj aikijutsu (aikibujustu) története egészen a XI. századig nyúlik vissza. A Kamakura korban a Seiwa Genji-han két szamurája, Minamoto no Yoshimitsu (1063-1127)

Részletesebben

HARCMŰVÉSZETI-, ÖNVÉDELMI, WELLNESS ÉS ÉLETMÓD TÁBOR Siófok, Hotel Ezüstpart, 2012. június 18 23.

HARCMŰVÉSZETI-, ÖNVÉDELMI, WELLNESS ÉS ÉLETMÓD TÁBOR Siófok, Hotel Ezüstpart, 2012. június 18 23. HARCMŰVÉSZETI-, ÖNVÉDELMI, WELLNESS ÉS ÉLETMÓD TÁBOR KARATE-HARCMŰVÉSZETEK-, ÖNVÉDELEM, ÉLETMÓD-TÁPLÁLKOZÁS TANÁCSADÁS, KIKAPCSOLÓDÁS, SPORT ÉS FAKULTATÍV CSALÁDI PROGRAMOK, WELLNESS-TAICHI-JOGA-MASZSÁZS,

Részletesebben

A nevezési lapon kérjük feltüntetni:

A nevezési lapon kérjük feltüntetni: Nyílt Sport Jitsu Gyermek,Ifjúsági és Felnőtt Magyar Bajnokság A verseny időpontja: 2013. november 2. (szombat), 10 óra A verseny helyszíne: Alcsútdobozi sportcsarnok, Alcsútdoboz József A. u. 5. A verseny

Részletesebben

Marossy Dojo sikerek a X. Zemplén Kupán! 2 arany, 3 ezüst, 8 bronzérem!

Marossy Dojo sikerek a X. Zemplén Kupán! 2 arany, 3 ezüst, 8 bronzérem! 2015-02-15 12:00:00 Marossy Dojo sikerek a X. Zemplén Kupán! 2 arany, 3 ezüst, 8 bronzérem! Marossy Dojo sikerek a X. Zemplén Kupán! 2 arany, 3 ezüst, 8 bronzérem! Marossy Dojo sikerek a X. Zemplén Kupán!

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

Szakmai továbbképzés I. foglalkozás

Szakmai továbbképzés I. foglalkozás Szakmai továbbképzés 2016. I. foglalkozás Minden évben négy alkalommal kerül megrendezésre szakmai továbbképzésünk, mely az idén 2016. Január 24-n volt a Honvéd Küzdőcentrumban. A rendezvényre alapvetően

Részletesebben

A WALDORF-PEDAGÓGIA ELMÉLYÍTÉSE műhely

A WALDORF-PEDAGÓGIA ELMÉLYÍTÉSE műhely WALDORF HÁZ PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ INTÉZET 1075 Budapest, Asbóth u. 17. Tel.: 1-4610090; 30-3287448; Fax: 1-4136866; E-mail: waldorfhaz@waldorf.hu A WALDORF-PEDAGÓGIA ELMÉLYÍTÉSE műhely 2010. január 29-31.

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Érdekes kísérlet, mely hagyománnyá válhat

Érdekes kísérlet, mely hagyománnyá válhat Érdekes kísérlet, mely hagyománnyá válhat Július 16-n Vásárosnaményban a Szilva Termál Hotel adott otthont annak a sportrendezvénynek, melyet Iván János - a területen működő egyik klubvezetőnk - rendezett.

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

Nyílt Kempo Világkupa

Nyílt Kempo Világkupa E M L É K V E R S E N Y Nyílt Kempo Világkupa Ideje: 2019 március 15-17. INFO: Az idei évben is helyet adunk a fogyatékkal élő küzdősportoló fiataloknak. Immár indulhatnak formagyakorlat, önvédelem és

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Egy TITOK az idegen nyelv tanulásával kapcsolatban Amire senki nem gondol Nagy Erika, 2014 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

V. Tavaszi Kikelet Kupa BELSŐ ÉS KÜLSŐ FORMÁK (nyílt versenye) VERSENYKIÍRÁSA

V. Tavaszi Kikelet Kupa BELSŐ ÉS KÜLSŐ FORMÁK (nyílt versenye) VERSENYKIÍRÁSA A verseny célja: - a magyar harcművészek fejlődésének segítése - minél több versenyzési lehetőség biztosítása a versenyzők fejlődésének érdekében - a Kung-Fu és a Wushu köztudatba való bevezetése - a sportág

Részletesebben

Szerintem vannak csodák

Szerintem vannak csodák Brjeska Dóra Szerintem vannak csodák De neked is tenned kell értük 2015 Bevezetés Ajánlom ezt a könyvet valakinek, aki már egy másik, sokkal békésebb helyről vigyáz ránk és segít nekünk. Így kezdődik egy

Részletesebben

Mesénkben a példák, amelyeket az óvodáskorú gyermekek könnyen megérthetnek, elemi matematikai információkat közölnek. Könyvünk matematikai anyaga

Mesénkben a példák, amelyeket az óvodáskorú gyermekek könnyen megérthetnek, elemi matematikai információkat közölnek. Könyvünk matematikai anyaga ELŐSZÓ Kedves szülők! Gyermekeik, mint egykor önök is, szeretik a meséket. Reméljük, hogy könyvünk tetszeni fog nekik. De önöknek elárulunk egy titkot: ez a könyv nem csak mese. Azt szeretnénk, ha gyermekeik,

Részletesebben

budomagazin.hu: Sensei Marossy: A karatés más, mint a többi ember

budomagazin.hu: Sensei Marossy: A karatés más, mint a többi ember 2012-06-19 12:00:00 budomagazin.hu: Sensei Marossy: A karatés más, mint a többi ember budomagazin.hu: Sensei Marossy: A karatés más, mint a többi ember Sensei Marossy Károly harca - egyelőre pontozásos

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral VALÓSÁG Az alábbi interjúkból a pedagógus életút két állomásáról kaphatunk képet, egy mentortanár és egy pályakezdő pedagógus véleménye alapján. A beszélgetések főként a pedagógussá válás kezdeti szakaszáról,

Részletesebben

Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban

Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban Embertárs (2005/1.) Tamásné Kollár Magdolna Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban Esettanulmány. (a neveket és az adatokat természetesen megváltoztattuk) Klári 22 éves. Két kicsi gyermeke van:

Részletesebben

Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. The World Games 2009. The World Games 2009

Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. The World Games 2009. The World Games 2009 96 97 98 99 100 SKAohsiung: A BAJNOK ÚTJA,,Hatéves voltam, amikor édesapám ismerôse révén elmehettem egy karateedzésre. Ahogy beléptem, iszonyú hangzavar, kiabálás, egymással harcoló fehér ruhás emberek

Részletesebben

Nem lehet elég korán kezdeni! Ahhoz, hogy megtanuljunk játszani, gyakorolnunk kell!

Nem lehet elég korán kezdeni! Ahhoz, hogy megtanuljunk játszani, gyakorolnunk kell! Nem lehet elég korán kezdeni! Ahhoz, hogy megtanuljunk játszani, gyakorolnunk kell! Az edzéseken fontos a fegyelem. Ha végrehajtjuk az edző kérését, akkor lehetünk egyre ügyesebbek. Pista bácsi megtanít

Részletesebben

Nyílt Kempo Világkupa

Nyílt Kempo Világkupa E M L É K V E R S E N Y Nyílt Kempo Világkupa Ideje: 2017 március 3-5. INFO: A Világkupán 8 éves kortól vehetnek részt a nevezők. A FULL A és a Kevert Küzdelem szabályrendszerben csak a már 18. életévüket

Részletesebben

Sozsin Wado Karate Egyesület. Wado-Kai Karate-Do Vizsgaanyag ( 10. kyu 1. kyu ) Készítette: Bisztrony Csaba 6 dan Kelt: Budapest, június 25.

Sozsin Wado Karate Egyesület. Wado-Kai Karate-Do Vizsgaanyag ( 10. kyu 1. kyu ) Készítette: Bisztrony Csaba 6 dan Kelt: Budapest, június 25. Sozsin Wado Karate Egyesület Wado-Kai Karate-Do Vizsgaanyag ( 10. kyu 1. kyu ) Készítette: Bisztrony Csaba 6 dan Kelt: Budapest, 2017. június 25. 10. Kyu (Fehér öv 1. csík) Kivárási idő: 3 hónap Dachi:

Részletesebben

10. Kyu (Fehér öv 1. csík) Kivárási idő: 3 hónap

10. Kyu (Fehér öv 1. csík) Kivárási idő: 3 hónap 10. Kyu (Fehér öv 1. csík) Kivárási idő: 3 hónap Dachi: - Musubi dachi (alap állás) - Heisoku dachi (zárt állás) - Shizentai dachi (egy vállszéles állás) Kihon: - Seiken Tsuki / shizentai dachi/ - Uraken

Részletesebben

Nyílt, meghívásos, nemzetközi harcművészeti verseny

Nyílt, meghívásos, nemzetközi harcművészeti verseny Nyílt, meghívásos, nemzetközi harcművészeti verseny A bicskei Dinamik Harcművészeti Közhasznú Sportegyesület szervezésében A Magyar Sport-jitsu Szövetség szakmai védnökségével Főbíró Hernádi Zoltán (5.

Részletesebben

II. 4. Milyen férfira vágynak a boldog párkapcsolatot kereső (és arra alkalmas) nők? 106 II. 5. Szűrési technikák pénz, idő, érzelmek megóvása 111

II. 4. Milyen férfira vágynak a boldog párkapcsolatot kereső (és arra alkalmas) nők? 106 II. 5. Szűrési technikák pénz, idő, érzelmek megóvása 111 TARTALOM Köszönetnyilvánítás 7 Előszó 9 Bevezetés (később nem ismétlődő információk) 11 I. Csajozás, avagy ismerkedési és hódítási alapismeretek 19 I.1. Belső világod 20 I. 1. A. Küzdd le a félelmeidet!

Részletesebben

NARANCSSÁRGA ÖV. (1. gyerek fokozat ) Ukemiwaza: - gurulás: előre, hátra - zuhanás: előre, hátra,

NARANCSSÁRGA ÖV. (1. gyerek fokozat ) Ukemiwaza: - gurulás: előre, hátra - zuhanás: előre, hátra, NARANCSSÁRGA ÖV (1. gyerek fokozat ) Ukemiwaza: - gurulás: előre, hátra - zuhanás: előre, hátra, Atemi-waza:- Yoi Dachi - négy alapvédés / age uke, uchi ude uke, soto ude uke, gedan barai/ - ütés ( choku

Részletesebben

Ideje: 2016. 02. 13.

Ideje: 2016. 02. 13. A verseny célja lehetőséget biztosítani azoknak a kezdőszintű (max. 18 hónap edzésidő a küzdősportokban) Budokáknak, akik eddig még nem, vagy csak alig próbálták ki magukat a versenyzés világában. Szervezője:

Részletesebben

A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója. Orosz nyelv. Általános útmutató

A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója. Orosz nyelv. Általános útmutató A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója Orosz nyelv Általános útmutató A következő táblázat az értékelési szempontokat és az egyes szempontoknál adható maximális pontszámot mutatja. A Beszédtempó,

Részletesebben

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni!

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni! Bevezető Ebben a könyvben megosztom a tapasztalataimat azzal kapcsolatosan, hogyan lehet valakit megtanítani olvasni. Izgalmas lehet mindazoknak, akiket érdekel a téma. Mit is lehet erről tudni, mit érdemes

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

Szövegértési feladatok az órába ágyazottan megértésre, önálló gondolkodásra törekvés, személyre szabott feladatok.

Szövegértési feladatok az órába ágyazottan megértésre, önálló gondolkodásra törekvés, személyre szabott feladatok. Mit tapasztaltam? Szövegértési feladatok az órába ágyazottan megértésre, önálló gondolkodásra törekvés, személyre szabott feladatok. Hasznos holmik órán voltam, ami elősegíti az itt tanuló diákok beilleszkedését

Részletesebben

VIII. Esztergom-kertváros Kupa

VIII. Esztergom-kertváros Kupa VIII. Esztergom-kertváros Kupa Ideje: 2012.04.21. Nyílt Nemzetközi Harcművészeti Bajnokság Rendezője: Esztergom-kertvárosi Kempo Karate Klub Főbírája: Pokorni Gábor 4. Dan Verseny helye: 2500 Esztergom

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Az értelem elemei. Az értelem elemei. Tartalom. Megjegyzés

Az értelem elemei. Az értelem elemei. Tartalom. Megjegyzés Tartalom Az értelem és elemei: a tudás, az intelligencia és a beleérző képesség. Mennyire járnak ezek együtt, és milyen kombinációkban fordulnak elő az emberekben? Mi jellemzi a zsenit, tehetséget és a

Részletesebben

D O J O E T I K E T T

D O J O E T I K E T T AZ EGYÉNI HALADÁSOD NE FÜGGJÖN MÁSOKTÓL! SZÁZ CSATÁBÓL SZÁZAT MEGNYERNI NEM A LEGNAGYOBB DICSŐSÉG, KÜZDELEM NÉLKÜL NYERNI A LEGNAGYOBB SZAKÉRTELEM. D O J O E T I K E T T 1. A TANULÓKNAK MEG KELL HAJOLNI

Részletesebben

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen?

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Természetesen minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének, de sajnos a hétköznapok taposómalmában nem mindig veszi észre az ember, hogy bizonyos reakciókkal

Részletesebben

Településünk, B-A-Z megye ÉK-i csücskében, a Bodrogközben található. Ez a Cigándi járás az ország gazdaságilag és társadalmilag is a

Településünk, B-A-Z megye ÉK-i csücskében, a Bodrogközben található. Ez a Cigándi járás az ország gazdaságilag és társadalmilag is a 1 Településünk, B-A-Z megye ÉK-i csücskében, a Bodrogközben található. Ez a Cigándi járás az ország gazdaságilag és társadalmilag is a legelmaradottabb, leghátrányosabb térsége. 2 A Bodrogközt 3 folyó

Részletesebben

RKSZ Önvédelmi Magyar Kupa

RKSZ Önvédelmi Magyar Kupa RKSZ Önvédelmi Magyar Kupa Amatőr és Profi Meghívásos Nyílt Verseny VERSENYKIÍRÁS A verseny célja: - a 2013 évi RKSZ önvédelmi Magyar Kupa bajnoki címek eldöntése - a 2013. évi verseny évad megnyitása,

Részletesebben

Magyar Könyvtárosok Egyesülete 43. Vándorgyűlése Pécs, 2011. július 14 16. TANULÁS, TUDÁS, MŰVELTSÉG KÖNYVTÁROSOK A JÖVŐ SZOLGÁLATÁBAN

Magyar Könyvtárosok Egyesülete 43. Vándorgyűlése Pécs, 2011. július 14 16. TANULÁS, TUDÁS, MŰVELTSÉG KÖNYVTÁROSOK A JÖVŐ SZOLGÁLATÁBAN Magyar Könyvtárosok Egyesülete 43. Vándorgyűlése Pécs, 2011. július 14 16. TANULÁS, TUDÁS, MŰVELTSÉG KÖNYVTÁROSOK A JÖVŐ SZOLGÁLATÁBAN JELENTKEZÉSI LAP Név:... Területi szervezet / szekció neve:... MKE

Részletesebben

Ideje: 2014. október 4.

Ideje: 2014. október 4. Nyílt KEMPO Magyar Kupa V. Pilis Városi Nyílt Kempo Verseny Ideje: 2014. október 4. Szervezője: Pilisi Sport és Szabadidő Egyesület Főbírája: Hernádi Zoltán 4.dan Helye: Gubányi Károly Általános iskola

Részletesebben

Akár tótágast is állhatsz!

Akár tótágast is állhatsz! Akár tótágast is állhatsz! Elızı cikkemben már érintettem a vállalkozás lélektani oldalát, és még a mostaniban is ezt a fonalat fogom folytatni. Én sajnos azt tapasztalom, hogy egy-két igazán fantasztikus

Részletesebben

Láma Csöpel A REJTETT ARC. A Belső Ösvény pecsétjei. Az ősi magyar Belső Ösvény szellemi tanításai. Buddhista Meditáció Központ Budapest Tar

Láma Csöpel A REJTETT ARC. A Belső Ösvény pecsétjei. Az ősi magyar Belső Ösvény szellemi tanításai. Buddhista Meditáció Központ Budapest Tar Láma Csöpel A REJTETT ARC A Belső Ösvény pecsétjei Az ősi magyar Belső Ösvény szellemi tanításai Buddhista Meditáció Központ Budapest Tar TARTALOM Előszó 7 A Belső Ösvény és a pecsétek 9 A rejtett arc

Részletesebben

Hogyan vegye rá gyermekét a nyári tanulásra, és hogyan teheti élvezhetővé számára?

Hogyan vegye rá gyermekét a nyári tanulásra, és hogyan teheti élvezhetővé számára? 1. oldal Hogyan vegye rá gyermekét a nyári tanulásra, és hogyan teheti élvezhetővé számára? Nagy Erika, 2013 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI.

Részletesebben

www.varosijogi.hu MESTEREKRŐL

www.varosijogi.hu MESTEREKRŐL MESTEREKRŐL Sok szó esik a régen élt és önmagát felismerő mesterekről, ám gyakran egyfajta misztikus ködbe burkolóznak bennünk, mintha elérhetetlenek, legendák volnának, amivé mi sosem válhatunk. Számtalan

Részletesebben

Az én párom. Az én Párom. Albert-Bernáth Annamária. 1 Copyright Theta Műhely

Az én párom. Az én Párom. Albert-Bernáth Annamária. 1 Copyright Theta Műhely Az én Párom Albert-Bernáth Annamária 1 Copyright Theta Műhely Spirituálisan fejlett, fejlődni képes, és fejlődni akaró Férfi/Nő. Számomra hiteles a spirituális tudása, az Én tudásom is Neki, ezért kölcsönösen

Részletesebben

GALÉRIA. Digitális Fotó Magazin 2014/7.

GALÉRIA. Digitális Fotó Magazin 2014/7. 014-025_galeria_rafal:port 2014.10.20. 16:08 Page 14 14 GALÉRIA Digitális Fotó Magazin 2014/7. 014-025_galeria_rafal:port 2014.10.20. 16:08 Page 15 www.fotomagazin.hu Gyönyörű fények, elképesztő tájak,

Részletesebben

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI?

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? Érdekesnek tűnik egy dolgozat címét kérdésként feltenni. Ez számomra azt jelenti, hogy nem egy szokványos házi dolgozatról beszélünk. Amióta Kocsis tanárnő feladta

Részletesebben

A Lánchíd Rádió 2011. április 15-én elhangzott műsora

A Lánchíd Rádió 2011. április 15-én elhangzott műsora A Lánchíd Rádió 2011. április 15-én elhangzott műsora Kovács Anita (felvezető női hang): Az Irhás árok Budapest egyik szép kirándulóhelye, de azoknak, akik ott laknak, bizony okoz bizonyos problémákat

Részletesebben

A Halál antropológiája című egyetemi kurzus létjogosultsága. Egy fogorvos találkozása a halállal

A Halál antropológiája című egyetemi kurzus létjogosultsága. Egy fogorvos találkozása a halállal SZLEPÁK BÁLINT A Halál antropológiája című egyetemi kurzus létjogosultsága. Egy fogorvos találkozása a halállal SZEMLE Összefoglalás Tanulmányom témája az általános fogászati ellátásban résztvevő fogorvosok

Részletesebben

Kompetencia és performancia /Egy útkeresés tapasztalatai/

Kompetencia és performancia /Egy útkeresés tapasztalatai/ Kompetencia és performancia /Egy útkeresés tapasztalatai/ Oktatáspolitikai alapdokumentumok kívánják meg a ma iskolájától, hogy mielőbb jusson túl azon a tartalmi és módszertani váltáson, amit már maga

Részletesebben

A következő táblázat az értékelési szempontokat és az egyes szempontok szerint adható maximális pontszámot mutatja.

A következő táblázat az értékelési szempontokat és az egyes szempontok szerint adható maximális pontszámot mutatja. A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák alapján történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési szempontokon, valamint az egyes szempontokhoz tartozó szintleírásokon

Részletesebben

Minta. A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója

Minta. A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési szempontokon,

Részletesebben

Értékeken alapuló, felelős döntést azonban csak szabadon lehet hozni, aminek előfeltétele az autonómia. Az erkölcsi nevelés kitüntetett célja ezért

Értékeken alapuló, felelős döntést azonban csak szabadon lehet hozni, aminek előfeltétele az autonómia. Az erkölcsi nevelés kitüntetett célja ezért ERKÖLCSTAN Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és viselkedésmódjuknak a fejlesztése, alakítása.

Részletesebben

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM!

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! A következő kérdőív azt méri fel, hogy mennyire tudsz másoknak nemet mondani, mennyire vagy képes kiállni a neked fontosnak tartott dolgok mellett akkor is, ha ez éppen mások

Részletesebben

Minta. Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója

Minta. Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési szempontokon,

Részletesebben

Interjú Márton Imre (Battodo 4.dan) mesterrel

Interjú Márton Imre (Battodo 4.dan) mesterrel Interjú Márton Imre (Battodo 4.dan) mesterrel - Battodo Hírlevél: Először is mi is gratulálni szeretnénk. Mikor és hogyan kezdted a harcművészetekkel való foglalkozást? - Márton Imre: Ez a történet tényleg

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

TAIKYOKU SHODAN. 18. Jobb lábbal előre zenkutsu dachi, jobb kézzel chudan oi tsuki.

TAIKYOKU SHODAN. 18. Jobb lábbal előre zenkutsu dachi, jobb kézzel chudan oi tsuki. TAIKYOKU SHODAN A végrehajtás részletező leírása Yoi! (kiinduló helyzet: készenléti pozíció) Rei! (köszönés, tisztelgés) A lábak a váll szélességnyire egymástól, az ökölbe zárt kezek a test előtt a comb

Részletesebben

A verseny helye: LÁNG SPORTCSARNOK (lelátós sportcsarnok) Bp. XIII. kerület, Rozsnyai utca 4.

A verseny helye: LÁNG SPORTCSARNOK (lelátós sportcsarnok) Bp. XIII. kerület, Rozsnyai utca 4. A verseny ideje: 2019. December 8. vasárnap kezdés 9.30 A verseny helye: LÁNG SPORTCSARNOK (lelátós sportcsarnok) Bp. XIII. kerület, Rozsnyai utca 4. Igyekszünk lehetőséget biztosítani a megmérettetésre

Részletesebben

DIGITÁLIS TANANYAG Erkölcstan 5. osztály, 2. fejezet, 8. óra

DIGITÁLIS TANANYAG Erkölcstan 5. osztály, 2. fejezet, 8. óra 1 Óra címe 8. AZ EMBERI ÉLET LÉPCSŐIN Tematikai egység II. Egészséges élet Kerettantervi kapcsolódás Ajánlott időkeret Fejlődés és szükségletek Hogyan változtak testi, lelki, szellemi tulajdonságaim az

Részletesebben

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához Angol nyelv Általános jellemzők FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés Nincs értékelés 1. Társalgási feladat: - három témakör

Részletesebben

Minta. Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója

Minta. Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési szempontokon,

Részletesebben

ÉLETMŰHELY. Mi a program célja?

ÉLETMŰHELY. Mi a program célja? ÉLETMŰHELY Mi a program célja? A kreatív gondolkodás és a kreatív cselekvés fejlesztése, a személyes hatékonyság növelése a fiatalok és fiatal felnőttek körében, hogy megtalálják helyüket a világban, életük

Részletesebben

2014 RKSZ Önvédelmi Nemzetkőzi Kupa

2014 RKSZ Önvédelmi Nemzetkőzi Kupa 2014 RKSZ Önvédelmi Nemzetkőzi Kupa Amatőr és Profi Meghívásos Nyílt Verseny VERSENYKIÍRÁS A verseny célja: - a 2014 évi RKSZ II. önvédelmi Nemzetkőzi Kupa bajnoki címek eldöntése - a Magyar és Nemzetkőzi

Részletesebben

A három nap időbeosztása: 2015. május 29., péntek: 14.00-18.00 2015. május 30., szombat: 9.00-18.00 2015. május 31., vasárnap: 8.30-15.00.

A három nap időbeosztása: 2015. május 29., péntek: 14.00-18.00 2015. május 30., szombat: 9.00-18.00 2015. május 31., vasárnap: 8.30-15.00. Kedves Művészeti Tárló Közhasznú Egyesület! "Egymás terhét hordozzátok..." Gyerekek és fiatalok egyéni és csoportos fejlesztése bibliai keretű élménypedagógiai foglalkozáson keresztül A Kalandok és Álmok

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

AZ ISKOLAI ELFOGADÁS PROGRAM

AZ ISKOLAI ELFOGADÁS PROGRAM AZ ISKOLAI ELFOGADÁS PROGRAM TÁJÉKOZTATÓ ETIKUS ISKOLA, ETIKUS OSZTÁLY PROGRAM Az iskolai viselkedési nehézségek gyökere leginkább a tolerancia hiánya, egymás elfogadásának valamilyen mértékű képtelensége.

Részletesebben

8. A SZÜLŐ A SZOLGÁLATRA NEVELŐ

8. A SZÜLŐ A SZOLGÁLATRA NEVELŐ Kezdés 8. A SZÜLŐ A SZOLGÁLATRA NEVELŐ Olyannyira fontos téma a szolgálatra nevelés, hogy talán ezzel kellett volna kezdeni az egész sorozatot. A szolgálat az egyik leghatékonyabb gyógyír a mai tévútra

Részletesebben

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLlÉTÉRŐL 2012 1 Miről szól az UNICEF gyermekjólléti jelentése, és mi a célunk vele? 2 Te is kíváncsi vagy, hogyan élnek ma Magyarországon

Részletesebben

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL 2012 1 Miről szól az UNICEF gyermekjólléti jelentése, és mi a célunk vele? Te is kíváncsi vagy, hogyan élnek ma Magyarországon

Részletesebben

Nincstelenség - korlátlan birtoklás

Nincstelenség - korlátlan birtoklás Nincstelenség - korlátlan birtoklás A birtoklás kérdése az elmúlt időszakban sokat foglalkoztatott azért is vállalkoztam e cikk megírására, hátha segít kicsit összerendezni a gondolataimat. Menet közben

Részletesebben

A kutatást támogatói: Ezredforduló Alapítvány Gyermek és Ifjúsági Alapprogramok Tanácsa Veszprémi Ifjúsági Tanács

A kutatást támogatói: Ezredforduló Alapítvány Gyermek és Ifjúsági Alapprogramok Tanácsa Veszprémi Ifjúsági Tanács Ifjúsági érdekérvényesítési csatornák vizsgálata Veszprémben - kutatási beszámoló - A kutatást támogatói: Ezredforduló Alapítvány Gyermek és Ifjúsági Alapprogramok Tanácsa Veszprémi Ifjúsági Tanács A kutatási

Részletesebben

Közös edzés a Koryukan Hungary Harcművészeti és Kulturális Egyesülettel (önvédelmi technikák)

Közös edzés a Koryukan Hungary Harcművészeti és Kulturális Egyesülettel (önvédelmi technikák) Időpont Esemény Helyszín Ajánlás Január 7-8. Oliva Seba spanyol mester kumitetábora UTE Színes övesek Január 15. Közös edzés a Koryukan Hungary Harcművészeti és Kulturális Egyesülettel (önvédelmi technikák)

Részletesebben

6. óra TANULÁSI STÍLUS

6. óra TANULÁSI STÍLUS 6. óra TANULÁSI STÍLUS CÉL: az egyén jellemzőinek megfelelő tanulási stílus kialakítása. Eszközök: A TANULÁSI STÍLUS KÉRDŐÍV kinyomtatva (a tanulói létszámnak megfelelő példányszámban). A Kiértékelés kinyomtatva

Részletesebben

IMAF - HUNGARY. Gabi Sensei. Békében. Harcos pár. Gyakorlás

IMAF - HUNGARY. Gabi Sensei. Békében. Harcos pár. Gyakorlás IMAF - HUNGARY WORLD HEADQUARTERS JAPAN International Martial Arts Federation Ingyenes információs hírmagazinja Dr.Elisabeth Noiser Iaido 7.Dan Kyoshi volt az IMAF-Hungary vendége októberben... Fujiyama,

Részletesebben

AZ IPA TAPOLCAI SZERVEZETE 2013. szeptember 05-től szeptember 09-ig a Hunguest Hotel Pelion **** Tapolca Köztársaság tér 10. szám alatt rendezi meg a 20 éves jubileumi ünnepségét, rendezvényét. A rendezvényre

Részletesebben

Választásoktól távolmaradók indokai:

Választásoktól távolmaradók indokai: KUTATÁSI BESZÁMOLÓ Az Identitás Kisebbségkutató Műhely 2016 januárjában közvéleménykutatást végzett a vajdasági magyarok körében. A 800 fős reprezentatív mintán végzett kérdőíves vizsgálat fő témája a

Részletesebben

Kiből lesz vállalkozó?

Kiből lesz vállalkozó? Kiből lesz vállalkozó? A vállalkozói szféra létrejöttének mikrotársadalmi tényezői Szlovákiában Mészárosné Lampl Zsuzsanna, PhD Fórum Kisebbségkutató Intézet, Somorja Konstantin Filozófus Egyetem, Nyitra

Részletesebben

VIII. ISJA JU-JITSU VILÁGBAJNOKSÁG fővédnöke: Radoslaw Sikorski külügyminiszter

VIII. ISJA JU-JITSU VILÁGBAJNOKSÁG fővédnöke: Radoslaw Sikorski külügyminiszter Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Szeretném meghívni Önöket, a VIII. ISJA SPORT JU-JITSU VILÁGBAJNOKSÁGRA, ami 2013. november 22-24. között kerül megrendezésre Jaworznoban Lengyelországban. Játékokon részt vehetnek

Részletesebben

I. Harcművészeti Élménynap

I. Harcművészeti Élménynap I. Harcművészeti Élménynap- 2013. május 4-én szombaton, kiváló időben és hangulatban került megrendezésre az I. Harcművészeti Élménynap. A debreceni Decathlon Sportáruházba látogatók több mint, húsz harcművészeti

Részletesebben

Laskai M. Nelli

Laskai M. Nelli Kedves Olvasó! Itt az ideje, hiszen lassan vége 2017-nek, hogy levonjuk az idei évet illető következtetéseket, és kitűzzük új céljainkat a következő évre. Az alábbi tervezővel abban leszek a segítségedre,

Részletesebben

Harmadik országbeli kutatók Magyarországon

Harmadik országbeli kutatók Magyarországon DR. ILLÉS SÁNDOR Harmadik országbeli kutatók Magyarországon Gellérné Lukács Éva (szerk.): Harmadik országbeli állampolgár kutatók magyarországi integrációja. (Third-country national researchers integration

Részletesebben

Tanulj meg angolul 6 hónap alatt az IMPREVO-val! Essentials

Tanulj meg angolul 6 hónap alatt az IMPREVO-val! Essentials Tanulj meg angolul 6 hó alatt az IMPREVOval! Essentials Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék 2. Miért született meg ez az Ebook? 3. Miért éppen 6 hó? 5. hogyan használjam az IMPREVOt? 11. 200 os ütemterv

Részletesebben

Youth Handball Festival

Youth Handball Festival 2013 14 20 July 2013 Kaposvár, Hungary HUNGARY 2 0 1 3 14 20 JULY www.youthhandballfestival.org 2013 Üdvözlünk minden sportbarátot az INTERSPORT (YHF) Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Kézilabda Fesztivál

Részletesebben

Szimbólum-hidak a gyermekek terápiájában Gyimesné Markó Etelka

Szimbólum-hidak a gyermekek terápiájában Gyimesné Markó Etelka Szimbólum-hidak a gyermekek terápiájában Gyimesné Markó Etelka A MEGVÁLTÁS BELÁTÁS, MEGÉRTÉS. Keresd tetteid értelmét, mi, mire jó, hová vezet, minek mi csínja, miképpeg verázsolók, tudók titok zárait

Részletesebben

IV. Pannon-Kupa Nemzetközi Gumiasztal Verseny TSE november Veszprém M E G H Í V Ó. IV. PANNON-KUPA Nemzetközi Gumiasztal versenyre.

IV. Pannon-Kupa Nemzetközi Gumiasztal Verseny TSE november Veszprém M E G H Í V Ó. IV. PANNON-KUPA Nemzetközi Gumiasztal versenyre. Kedves Sportbarát! IV. Pannon-Kupa Nemzetközi Gumiasztal Verseny M E G H Í V Ó 2009. 09. 27. Szeretettel meghívom a klubodat a IV. PANNON-KUPA Nemzetközi Gumiasztal versenyre. A verseny 2009. november

Részletesebben

Gazdagrét Prédikáció 2012.09.09.

Gazdagrét Prédikáció 2012.09.09. Gazdagrét Prédikáció 2012.09.09. EZT CSELEKEDJÉTEK AZ ÉN EMLÉKEZETEMRE, Lk. 22;19, Azt tapasztalom testvérek, hogy első hallásra nehezen tud az ember megbarátkozni azokkal a szokatlanul új gondolatokkal,

Részletesebben

IMAF - HUNGARY. Tartalom. Legendával edzettünk... ... múlt és a jövõ találkozása. Kanazawák tábora...1.oldal. Jubileumi edzõtábor...2.

IMAF - HUNGARY. Tartalom. Legendával edzettünk... ... múlt és a jövõ találkozása. Kanazawák tábora...1.oldal. Jubileumi edzõtábor...2. IMAF - HUNGARY WORLD HEADQUARTERS JAPAN International Martial Arts Federation Ingyenes információs hírmagazinja Legendával edzettünk... Fujiyama, Japan... múlt és a jövõ találkozása Tartalom Kanazawák

Részletesebben

FEHÉRVÁRI ANIKÓ KUDARCOK A SZAKISKOLÁKBAN TANULÓI ÖSSZETÉTEL

FEHÉRVÁRI ANIKÓ KUDARCOK A SZAKISKOLÁKBAN TANULÓI ÖSSZETÉTEL 23 FEHÉRVÁRI ANIKÓ KUDARCOK A SZAKISKOLÁKBAN A tanulmány egy 2008-as vizsgálat eredményei 1 alapján mutatja be a szakiskolai tanulók szociális összetételét, iskolai kudarcait és az azokra adott iskolai

Részletesebben

Anyssa. Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek

Anyssa. Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek Anyssa Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek Szeretettel köszöntöm! Távolsági hívás, avagy üzen a lélek: könyvemnek miért ezt a címet adtam? Földi és misztikus értelemben is, jól értelmezhető. Pont ezért,

Részletesebben

Kell-e óvoda minden gyereknek?

Kell-e óvoda minden gyereknek? 2010 február 19. Flag 0 Értékelés kiválasztása értékelve Mérték Még nincs 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 A következő hetekben sok családban lesz akkut téma, hogy melyik óvodába menjen a gyerek. Amelyik közel van?

Részletesebben

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv. Általános jellemzők. Nincs értékelés

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv. Általános jellemzők. Nincs értékelés Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához Angol nyelv Általános jellemzők FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés Nincs értékelés 1. Társalgás - interakció kezdeményezés

Részletesebben