A gerendák 60 cm tengelykiosztással kéttámaszú tartóként alkalmazhatók. A gerendákhoz EB 60/19 és EB 60/24 kitöltő elemek építhetők be.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A gerendák 60 cm tengelykiosztással kéttámaszú tartóként alkalmazhatók. A gerendákhoz EB 60/19 és EB 60/24 kitöltő elemek építhetők be."

Átírás

1 E-JELŰ FESZÍTETT FÖDÉMGERENDÁK Az E-jelű feszített gerendákból készített födém évek óta alkalmazott és jól bevált födémszerkezet. Egyszerűen kivitelezhető, nem kíván különleges szaktudást és gépesítést. Alkalmazható lakó, irodai, kereskedelmi, üzemi épületek pince feletti és emeletek közötti, valamint tetőfödém céljára, betonra, nem agresszív környezetben. A gerendák 60 cm tengelykiosztással kéttámaszú tartóként alkalmazhatók. A gerendákhoz EB 60/19 és EB 60/24 kitöltő elemek építhetők be. A födém teljes teherbírását a gerendák és a béléstestek közötti hézagok kibetonozása után éri el, ezért az építés időtartama alatt a gerendákat a szükséges mértékben gyámolítani kell. Vonatkozó előírások: "Födémek TTI C3" szerkezetterv-gyüjtemény. Szabvány száma: MSZ ,2:82 A termék évben megkapta a KÍVÁLÓ ÁRUK minősítést. Típuselem választék 2,40-6,60 m-es falköz között 60 cm-es méretlépcsőkben. Egyedi igények esetén eltérő hosszakban is megrendelhetők. A gerendák betonra, kéttámaszú tartókként, olyan épületek födémeiben használhatók fel, ahol a teher dinamikus tényezőjének értéke 1,4-nél nem nagyobb.

2 1) Teherbírás és alakváltozás igazolása Feszített vasbetongerendákkal tervezett födémek teherbírását a feszített vasbetonszerkezetekre érvényes méretezési előírások szerint számítással kell igazolni. A födémre ható terhekből meghatározott mértékadó igénybevételeket (Mm,Tm) kell a gerendákra megadott határigénybevételekkel (MH,TH) összevetni. Ha a födémre ható hasznos terhelés alapértéke az állandó terhelés 1,5- szeresénél nagyobb, a gerendákat határnyomatékuk 80%-ig szabad igénybe venni. A feszített vasbeton szerkezeteket üzemi állapotban ugyancsak ellenőrizni kell. Az előírt módon meghatározott üzemi (csökkentett mértékadó) nyomatékot (Müm) kell a gerendákra megadott üzemi nyomatékkal (Mü) összevetni. Mü a repedéskorlátozás alapján max. 65% páratartalmú környezetben megengedhető 0,15 mm-es repedéstágasság figyelembevételével számított nyomaték. Ha a tervezett szerkezetnek a repedésmentesség igényét kell kielégítenie, a méretezésnél felhasználható a táblázatban közölt MH0 nyomaték. Ekkora, vagy kisebb nyomatékok esetén a gerendák alján húzófeszültség nem keletkezik. A feszített vasbetongerendákkal tervezett födémeket az előírt ellenőrzéseken kívül az építési időtartam alatti terhekre is ellenőrizni kell a kibetonozás nélküli teherbírási adatok figyelembevételével. E számításokban a födém önsúlyon kívül 2kN/m 2 esetleges terhet kell feltételezni. Ha akár a teherbírás, akár az alakváltozás szempontjából nem kielégítő a szerkezet, az ideiglenes alátámasztásokat számításokkal kell meghatározni. 5,00 m feletti falköztávolság mellett a gerendák beépítése kettőzve javasolt. Jellemző adatok Jel Falköz Gerenda Térfogat Tömeg Huzalszám hossza f l cm l/db kg/db db E , E , E E , E E , E , E ,

3

4 Határigénybevételi adatok:

5 Ha a terhelés csak a gerendák egyik oldalán hat, a megadott határnyíróerők 25%- os csökkentéssel vehetők figyelembe. Az M H0 nyomatékig a gerendák alsó szálában húzófeszültség nem keletkezik. Határigénybevételi ábrák A feszített vasbeton födémgerendák lehajlását a berepedt keresztmetszet csökkentett merevségének figyelembevételével kell számítani. A gerendák lehajlását három tag előjelhelyes összegzéséből kapjuk meg. a repedésmentesnek feltételezett tartó hajlítónyomatékból számított lehajlása. a berepedt tartó = + hajlítónyomaték különbségből számított lehajlása. fe a külpontos feszítés hajlítónyomatékából származó lehajlás. A gerenda teljes hosszában ható egyenletesen megoszló terhelés esetén. *Eddig a nyomatékig repedésmentesnek tételezzük fel a gerenda

6 keresztmetszetét a a gerenda és béléstestek közti, vagy a gerendák közti kibetonozás nélküli gerendákra b - a gerendákkal azonos magasságú, előírás szerinti kibetonozással c - 24 cm magas előírásos kibetonozással Gerendák bekötése a koszorúba 2) Szerkezettervektől eltérő beépítés Amennyiben a feszített vasbetongerendákat nem a szerkezettervekkel megegyező összebetonozott béléstestes és koszorúkba bekötött födémekhez használják fel, a következőket kell figyelembe venni: A gerendák oldalirányú kifordulását számítással kell ellenőrizni. Ha a terhelés csak a gerenda egyik oldalán hat, a határnyíróerő 25%-kal csökkentett értékkel vehető számításba. Ha a gerendavég nem bekötővasakkal ellátott koszorúba köt be, a felfekvés hosszát statikai számítással kell meghatározni. Ha a födémgerendák monolit vasbetongerendába kötnek be, a gerenda nyírófeszültségének vizsgálatánál a födémgerendák felfekvő végének

7 keresztmetszet csökkentő hatását figyelembe kell venni. 3) Szerkesztési szabályok A födémeket lehetőleg a szerkezetterveken bemutatott béléstestekkel és kibetonozással kell kialakítani. A feszített vasbetongerendákat koszorúkba be kell kötni. A megfelelő bekötés érdekében a gerendák és béléstestek közötti kibetonozásba bekötővasakat kell elhelyezni. A födémre ható (pl. tetőszerkezetről átadódó) vízszintes erőhatások esetén a bekötések teherbírását számítással kell igazolni. A munkaközi terhek eloszlása, ha a terven külön előírás nincs, olyan legyen, hogy a gerendákban 2kN/m 2 egyenletesen megoszló terhelésből származó igénybevételeknél nagyobbak ne ébredhessenek. A födém teljes teherbírását csak a gerendák és béléstestek közötti kibetonozás és a koszorúbeton teljes megszilárdulása után éri el. A gerendák vésése TILOS! 4) Tárolás, szállítás Többször előfordult, hogy vevőink megreklamálták az E-7-jelű feszített födémgerendákat azzal az indokkal, hogy a gerenda középső harmadában repedéseket észleltek. Mivel ezek a repedések a helytelen szállításból, emelésből és tárolásból adódtak, ezért fel kívánjuk hívni tisztelt vevőink figyelmét az alábbiakra (MSz 9372/2-1982). A gerendák a méretük és súlyuk szerinti megfelelő járműre rakhatók csak fel. A felrakott áru rögzítése a szállító feladata. Közúti szállításnál az egymás fölé helyezhető elemsorok száma a szállító jármű teherbírásától, oldalfalának magasságától függ. A gerendák kilógása maximum 50 cm lehet, az utolsó alátéttől számítva. A rakományt elmozdulás ellen rögzíteni kell keresztirányban és hosszirányban egyaránt vagy átlós irányú kikötéssel. Villástargoncával szállítani és rakodni nem ajánlott! A gerendák emelése egyenként két-két ponton a végektől cm-re elhelyezett kétszer áthurkolt kötéllel végezhető.

8 Az elemeket óvni kell a dinamikus igénybevételektől, azokat csúsztatni, dobálni és erős rázkódásnak kitenni nem szabad. Csak szilárd alapzatot képező sík felületen tárolható. A depóniát 1 m-nél magasabbra rakni nem javasoljuk. Egy rakatba csak azonos méretű gerendák kerüljenek! A gerendákat a beépítési helyzetnek megfelelően kell tárolni és szállítani egymás felett max. 5 sorban. Tárolásnál a sorok közé a gerendavégektől legfeljebb 50cm távolságra egy függőlegesbe eső faalátéteket kell elhelyezni. Az alátétek mérete legalább 5 2,5 cm keresztmetszetű legyen. Kérjük fordítsanak nagyobb gondot a szakszerű emelési, szállítási és tárolási körülmények betartására, hogy ne forduljon elő ebből eredő káreset, mert az ilyen jellegű kárigényüket nem tudjuk elfogadni. Felhívjuk továbbá a figyelmüket, hogy a nem előírás szerinti tárolás és mozgatás esetén a gerendákban olyan károsodás is történhet, ami szabad szemmel esetleg nem látható, nem fedezhető fel. A károsodás a szerkezet teherhordó képességét olyan mértékben leronthatja, hogy abból a beépítés során vagy után baleset is előfordulhat. A személyi sérülés, baleset jogi következményekkel is jár, melynél mindenkinek vállalnia kell a ráeső felelősséget. A tájékoztatótól eltérő mozgatás és tárolásból eredő reklamációt nem áll módunkban elfogadni. 5) Elhelyezés, beépítés A gerendákat, ha azok falazatra vagy kiváltóra támaszkodnak, felfekvésük teljes hosszában cementhabarcs terítésre kell fektetni. (Ez legalább H50-es minőségű legyen.) Elhelyezésük után a gerendákat mozgatni nem szabad. Ha elmozdításuk mégis szükséges, akkor a gerendákat új cementhabarcs terítésre kell ismét elhelyezni. Székállás készítésétől csak akkor lehet eltekinteni, ha a falazat tömör téglából készül, kellő szilárdságú, és építés közben építőanyaggal (pl: béléstesttel, téglával) nem terhelik meg. A gerendák tervezett osztástávolságát 0,5cm pontossággal kell betartani. Felfekvésük hosszméretében legfeljebb 2cm méretcsökkentő hiba fogadható el. A béléstestek elhelyezése után a közlekedő utakat és az anyagtároló helyeket a gerendákra támaszkodó pallókkal kell lefedni, hogy szállítás és munka közben a födémbéléstest esetleges törése balesetet ne okozhasson. A gerendák és béléstestek közötti hornyokat a koszorúkkal egyidejűleg kell kibetonozni. Betonozás előtt a hornyokat ki kell tisztítani, a gerendák és béléstestek oldalait meg kell nedvesíteni. A hornyok kibetonozásához használható beton: min. C12-16/KK. Ha szükségessé válik a gerendák rövidebbre vágása, akkor ennek mértéke a gerenda végeitől mérve maximum cm lehet. Csomóponti részletek I.

9

10 A frissen betonozott födémszakaszon 5N/mm 2 kockaszilárdság eléréséig - a szilárdulási időtől függően 1-3 napig - az anyagszállítás TILOS! Ezután a közlekedő útvonalakra és munkahelyekre a friss beton védelmére pallóterítést kell rakni. A födémen válaszfalak építése a beton szilárdulási idejétől függően - ha elérte a legalább 8N/mm 2 kockaszilárdságot - kezdhető el. Betonacél: - kengyel B hosszbetét B Csomóponti részletek II.

11 A koszorúk hosszvasbetéteit a csatlakozó koszorúkba az MSZ 15022/1 szerinti túlnyújtási hosszakkal kell bekötni és csak az ott előírt toldási hosszakkal szabad toldani. Ha a vb. Koszorúnak a szokásos igénybevételen kívül egyéb hatásokat is fel kell venni (pl. nyíláskiváltás, erkélylemezből származó csavarás, szélnyomás vagy egyenlőtlen süllyedés esetén falmerevítés) a koszorú méreteket és a vasbetétek mennyiségét számítással kell meghatározni, illetve ellenőrizni. 1 fm koszorú anyagszükséglete

12 BVM Épelem Kft műszaki fejlesztése Növelt teherbírású E7-E jelű gerenda Kérjük olvassa el a tervezési és alkalmazási segédletet. Az E7-E/54 jelű gerenda beépítése Az E7-E/60 jelű gerenda beépítése 540 cm-es falköznél 600 cm-es falköznél Az E7-E/66 jelű gerenda beépítése Az E7-E/72 jelű gerenda beépítése 660 cm-es falköznél 720 cm-es falköznél E7-E jelű gerenda oldalnézete feltámaszkodásnál.

13 BETON FÖDÉMBÉLÉSTESTEK Felhasználható az "E" jelű feszítettbeton és a TRIGON födémgerendákhoz. (EB 60/19 és EB 60/24) Jellemző adatok: Jel Gerenda Térfogat Tömeg Határteher tengely- Megoszló Középen távolság ható erő cm l/db kg/db kn/m 2 kn EB 60/ ,5 EB 60/ ,5 Vonatkozó szabványszám: MSZ ,2:89

E-gerendás födém tervezési segédlete

E-gerendás födém tervezési segédlete E-gerendás födém tervezési segédlete 1 Teherbírás ellenőrzése A feszített vasbetongerendákkal tervezett födémek teherbírását az MSZ EN 1992-1-1 szabvány szerint kell számítással ellenőrizni. A födémre

Részletesebben

Vasbeton födémek. Az előregyártott vasbeton födémek elemei nem a helyszínen hanem az előregyártó üzemekben készülnek. Előnyeik:

Vasbeton födémek. Az előregyártott vasbeton födémek elemei nem a helyszínen hanem az előregyártó üzemekben készülnek. Előnyeik: Betontermékek Vasbeton födémek Az előregyártott vasbeton födémek elemei nem a helyszínen hanem az előregyártó üzemekben készülnek. Előnyeik: Jobb minőség Termelékenység emelkedése a gépesítésnek köszönhetően

Részletesebben

Vasbeton gerendás födémek Betonból otthont

Vasbeton gerendás födémek Betonból otthont Vasbeton gerendás födémek Betonból otthont TARTALOMJEGYZÉK Hol érdemes használni a betongerendát? Miért érdemes használni a betongerendát? Hol lehet beszerezni a betongerendát? Hogyan készül a betongerenda?

Részletesebben

Hol érdemes használni a betongerendát?

Hol érdemes használni a betongerendát? TARTALOM Hol érdemes használni a betongerendát?...4 Miért érdemes használni a betongerendát?... 6 Hol lehet beszerezni a betongerendát?... 7 Hogyan készül a betongerenda?... 7 Hogyan vizsgáljuk a betongerendákat?...

Részletesebben

ELŐREGYÁRTÓ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. JELŰ MAGASÍTOTT (24 CM) FESZÍTETT FÖDÉMGERENDÁK ALKALMAZÁSÁHOZ

ELŐREGYÁRTÓ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. JELŰ MAGASÍTOTT (24 CM) FESZÍTETT FÖDÉMGERENDÁK ALKALMAZÁSÁHOZ ELŐREGYÁRTÓ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. AZ JELŰ MAGASÍTOTT (24 CM) FESZÍTETT FÖDÉMGERENDÁK ALKALMAZÁSÁHOZ TARTALOM BEVEZETÉS 1. AZ ÚJ GERENDA ÉS A BELŐLE KIALAKÍTHATÓ FÖDÉM SZERKEZET ISMERTETÉSE 2. AZ ÚJ GERENDAVÁLASZTÉK

Részletesebben

A BP. XIV. ker., KOLOSVÁRY út 48. sz. ALATT (hrsz. 1956/23) ÉPÜLŐ RAKTÁRÉPÜLET FÖDÉMSZERKEZETÉNEK STATIKAI SZÁMÍTÁSA

A BP. XIV. ker., KOLOSVÁRY út 48. sz. ALATT (hrsz. 1956/23) ÉPÜLŐ RAKTÁRÉPÜLET FÖDÉMSZERKEZETÉNEK STATIKAI SZÁMÍTÁSA A BP. XIV. ker., KOLOSVÁRY út 48. sz. ALATT (hrsz. 1956/23) ÉPÜLŐ RAKTÁRÉPÜLET FÖDÉMSZERKEZETÉNEK STATIKAI SZÁMÍTÁSA A FÖDÉMSZERKEZET: helyszíni vasbeton gerendákkal alátámasztott PK pallók. STATIKAI VÁZ:

Részletesebben

BAKONYTHERM 10-es válaszfal nyílásáthidaló

BAKONYTHERM 10-es válaszfal nyílásáthidaló BAKONYTHERM 10-es válaszfal nyílásáthidaló Alkalmazástechnikai és tervezési útmutató Alkalmazási előnyök természetes anyagokból készül, költségtakarékos beépítés, kedvező teherbírás, a teherbírási táblázatok

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1.2 Anyagminőségek 6. 2. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6.

TARTALOMJEGYZÉK. 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1.2 Anyagminőségek 6. 2. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6. statikai számítás Tsz.: 51.89/506 TARTALOMJEGYZÉK 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1. Anyagminőségek 6.. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6. 3. A VASBETON LEMEZ VIZSGÁLATA 7. 3.1 Terhek 7. 3. Igénybevételek

Részletesebben

8556 Pápateszér, Téglagyári út 1. Tel./Fax: (89) 352-152

8556 Pápateszér, Téglagyári út 1. Tel./Fax: (89) 352-152 Pápateszéri Téglaipari Kft. 8556 Pápateszér, Téglagyári út 1. Tel./Fax: (89) 352-152 Bakonytherm Födémrendszer használati és kezelési útmutatója! 1 Alkalmazási és tervezési útmutató Bakonytherm födémrendszer

Részletesebben

Tartószerkezetek II. Használhatósági határállapotok május 07.

Tartószerkezetek II. Használhatósági határállapotok május 07. Tartószerkezetek II. Használhatósági határállapotok 2010. május 07. Használhatósági határállapotok Használhatósági (használati) határállapotok: a normálfeszültségek korlátozása a repedezettség ellenırzése

Részletesebben

54 582 03 1000 00 00 Magasépítő technikus Magasépítő technikus

54 582 03 1000 00 00 Magasépítő technikus Magasépítő technikus Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/20. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Alkalmazástechnikai és tervezési útmutató

Alkalmazástechnikai és tervezési útmutató BAKONYTHERM Alkalmazástechnikai és tervezési útmutató Alkalmazási előnyök természetes anyagokból készül, költségtakarékos beépítés, a 12,0 cm-es szélességi méretből adódóan kevesebb áthidalóval megoldható

Részletesebben

Schöck Isokorb Q, Q-VV

Schöck Isokorb Q, Q-VV Schöck Isokorb, -VV Schöck Isokorb típus Alátámasztott erkélyekhez alkalmas. Pozitív nyíróerők felvételére. Schöck Isokorb -VV típus Alátámasztott erkélyekhez alkalmas. Pozitív és negatív nyíróerők felvételére.

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_02 Vasbetonszerkezetek

TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_02 Vasbetonszerkezetek Széchenyi István Egyetem Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszék TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_0 Vasbetonszerkezetek Monolit vasbetonvázas épület födémlemezének tervezése című házi feladat részletes

Részletesebben

Erőtani számítás Szombathely Markusovszky utcai Gyöngyös-patak hídjának ellenőrzéséhez

Erőtani számítás Szombathely Markusovszky utcai Gyöngyös-patak hídjának ellenőrzéséhez Erőtani számítás Szombathely Markusovszky utcai Gyöngyös-patak hídjának ellenőrzéséhez Pécs, 2015. június . - 2 - Tartalomjegyzék 1. Felhasznált irodalom... 3 2. Feltételezések... 3 3. Anyagminőség...

Részletesebben

A SZERKEZET SEMATIKUS ÁBRÁJA STATIKAI VÁZA ERŐI (KÜLSŐ/TÁMASZ) VALÓSÁG ÉS MODELL 01 az elemek keresztmetszeti mérete a hosszméretnél lényegesen kisebb az elemek vastagsága a másik két méretnél lényegesen

Részletesebben

Schöck Isokorb QP, QP-VV

Schöck Isokorb QP, QP-VV Schöck Isokorb, -VV Schöck Isokorb típus (Nyíróerő esetén) Megtámasztott erkélyek feszültségcsúcsaihoz, pozitív nyíróerők felvételére. Schöck Isokorb -VV típus (Nyíróerő esetén) Megtámasztott erkélyek

Részletesebben

Schöck Isokorb T D típus

Schöck Isokorb T D típus Folyamatos födémmezőkhöz. Pozitív és negatív nyomaték és nyíróerők felvételére. I Schöck Isokorb vasbeton szerkezetekhez/hu/2019.1/augusztus 79 Elemek elhelyezése Beépítési részletek DL típus DL típus

Részletesebben

Schöck Isokorb D típus

Schöck Isokorb D típus Schöck Isokorb típus Schöck Isokorb típus Többtámaszú födémmezőknél alkalmazható. Pozítív és negatív nyomatékot és nyíróerőt képes felvenni. 89 Elemek elhelyezése Beépítési részletek típus 1 -CV50 típus

Részletesebben

Alkalmazástechnikai és tervezési útmutató

Alkalmazástechnikai és tervezési útmutató BAKONYTHERM Alkalmazástechnikai és tervezési útmutató Alkalmazási előnyök természetes anyagokból készül, költségtakarékos beépítés, a legkönnyebb elemmagas áthidaló, így a felhelyezése is könnyebb, az

Részletesebben

SZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS + STATIKAI SZÁMÍTÁS

SZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS + STATIKAI SZÁMÍTÁS 454 Iváncsa, Arany János utca Hrsz: 16/8 Iváncsa Faluház felújítás 454 Iváncsa, Arany János utca Hrsz.: 16/8 Építtető: Iváncsa Község Önkormányzata Iváncsa, Fő utca 61/b. Fedélszék ellenőrző számítása

Részletesebben

FÖDÉMEK II. HAGYOMÁNYOS FÖDÉMEK, GERENDÁS FÖDÉMEK, TERVEZÉSI SZERKESZTÉSI ELVEK

FÖDÉMEK II. HAGYOMÁNYOS FÖDÉMEK, GERENDÁS FÖDÉMEK, TERVEZÉSI SZERKESZTÉSI ELVEK Dr. Czeglédi Ottó FÖDÉMEK II. HAGYOMÁNYOS FÖDÉMEK, GERENDÁS FÖDÉMEK, TERVEZÉSI SZERKESZTÉSI ELVEK SZAKMÉRNÖKI ÉPSZ 1. EA/CO FÖDÉMEK II. 1 Födémek fejlődése, története (sík födémek) Hagyományos födémek:

Részletesebben

A= a keresztmetszeti felület cm 2 ɣ = biztonsági tényező

A= a keresztmetszeti felület cm 2 ɣ = biztonsági tényező Statika méretezés Húzás nyomás: Amennyiben a keresztmetszetre húzó-, vagy nyomóerő hat, akkor normálfeszültség (húzó-, vagy nyomó feszültség) keletkezik. Jele: σ. A feszültség: = ɣ Fajlagos alakváltozás:

Részletesebben

Használhatósági határállapotok. Alakváltozások ellenőrzése

Használhatósági határállapotok. Alakváltozások ellenőrzése 1.GYAKORLAT Használhatósági határállapotok A használhatósági határállapotokhoz tartozó teherkombinációk: Karakterisztikus (repedésmentesség igazolása) Gyakori (feszített szerkezetek repedés korlátozása)

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_02 Vasbetonszerkezetek

TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_02 Vasbetonszerkezetek Széchenyi István Egyetem Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszék TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_0 Vasbetonszerkezetek Monolit vasbetonvázas épület födémlemezének tervezése című házi feladat részletes

Részletesebben

TRIGON. Zsaluzó kéregpanel Tervezési és alkalmazási segédlet

TRIGON. Zsaluzó kéregpanel Tervezési és alkalmazási segédlet TRIGON Zsaluzó kéregpanel Tervezési és alkalmazási segédlet Családi- és társasházak, több lakásos épületek és ipari csarnokok közbensõ és zárófödémeként ajánljuk. Méretezhetõ szerkezet. Szélesség max.

Részletesebben

Tartószerkezetek modellezése

Tartószerkezetek modellezése Tartószerkezetek modellezése 16.,18. elıadás Repedések falazott falakban 1 Tartalom A falazott szerkezetek méretezési módja A falazat viselkedése, repedései Repedések falazott szerkezetekben Falazatok

Részletesebben

Vasalási távtartók muanyagból

Vasalási távtartók muanyagból Vasalási távtartók muanyagból Távolságtartó sín (hossz: m) Rúd alakú távolságtartó sín, alsó fogazással. Alaplemezek és födémek, rámpák alsó vasalásának távolságtartására. További méretek: 60 mm és 70

Részletesebben

FÖDÉMEK MEGERŐSÍTÉSE

FÖDÉMEK MEGERŐSÍTÉSE FÖDÉMEK MEGERŐSÍTÉSE FASZERKEZETŰ TARTÓK Csapos gerendafödém megerősítése A, B keresztmetszetek; C hosszmetszet a felfekvésnél; D alternatív km; E, F igényesebb födém megerősítése (kereszt- és hosszmetszet)

Részletesebben

Leier MDE előfeszített nyílásáthidaló kerámiaköpennyel

Leier MDE előfeszített nyílásáthidaló kerámiaköpennyel A, AD JELŰ ÁTHIDALÓ "A" jelű áthidaló 12 "AD" jelű áthidaló 12 5 25 29 10 5 11 5 "A" JELŰ NYÍLÁSÁTHIDALÓK Jel Vasbeton nyílásáthidalók Feszített beton f Méretek l s Nyomatéki teherbírás nem hegesztett

Részletesebben

Építészettörténet Örökségvédelem

Építészettörténet Örökségvédelem Örökségvédelem VIII. Vasbeton szerkezetek 2. Dr. Déry Attila VIII. előadás 01 VII. 4. Korai gerendás és elemes szerkezetek a kísérletezés útjai Dr. Déry Attila VIII. előadás 02 A fejlesztés lehetőségei:

Részletesebben

Schöck Isokorb T K típus

Schöck Isokorb T K típus (Konzol) Konzolosan kinyúló erkélyekhez. Negatív nyomaték és pozitív nyíróerők felvételére. A VV1 nyíróerő terhelhetőségi osztályú Schöck Isokorb KL típus negatív nyomatékot, valamint pozitív és negatív

Részletesebben

TERVEZŐI NYILATKOZAT. Budapest és Pest Megyei Mérnök kamara: T (tartószerkezeti tervező)

TERVEZŐI NYILATKOZAT. Budapest és Pest Megyei Mérnök kamara: T (tartószerkezeti tervező) TERVEZŐI NYILATKOZAT 1 Építtető: Balatonboglár Városi Önkormányzat 8630 Balatonboglár, Erzsébet u.11. Építés helye: 8630 Balatonboglár, Attila u. Hrsz 423 Tervezett szerkezet: Ravatalozó épület Vezető

Részletesebben

Gyakorlat 04 Keresztmetszetek III.

Gyakorlat 04 Keresztmetszetek III. Gyakorlat 04 Keresztmetszetek III. 1. Feladat Hajlítás és nyírás Végezzük el az alábbi gerenda keresztmetszeti vizsgálatait (tiszta esetek és lehetséges kölcsönhatások) kétféle anyaggal: S235; S355! (1)

Részletesebben

TARTÓ(SZERKEZETE)K. 05. Méretezéselméleti kérdések TERVEZÉSE II. Dr. Szép János Egyetemi docens

TARTÓ(SZERKEZETE)K. 05. Méretezéselméleti kérdések TERVEZÉSE II. Dr. Szép János Egyetemi docens TARTÓ(SZERKEZETE)K TERVEZÉSE II. 05. Méretezéselméleti kérdések Dr. Szép János Egyetemi docens 2018. 10. 15. Az előadás tartalma Az igénybevételek jellege A támaszköz szerepe Igénybevételek változása A

Részletesebben

Kerítéselemek beépítési útmutatója

Kerítéselemek beépítési útmutatója Kerítéselemek beépítési útmutatója Lábatlani Vasbetonipari ZRT. Postacím: H-2541 Lábatlan, Rákóczi Ferenc út 1. Központ: Tel +36/33-503-990 info@railone.hu Web: www.railone.hu Műszaki segítség: Csathó

Részletesebben

Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint

Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint Dr. Horváth László egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszék Tartalom Mire ad választ az Eurocode?

Részletesebben

ÉPÜLETSZERKEZETTAN 1 FÖDÉMEK II. HAGYOMÁNYOS FÖDÉMEK, GERENDÁS FÖDÉMEK, TERVEZÉSI SZERKESZTÉSI ELVEK

ÉPÜLETSZERKEZETTAN 1 FÖDÉMEK II. HAGYOMÁNYOS FÖDÉMEK, GERENDÁS FÖDÉMEK, TERVEZÉSI SZERKESZTÉSI ELVEK Dr. Czeglédi Ottó ÉPÜLETSZERKEZETTAN 1 FÖDÉMEK II. HAGYOMÁNYOS FÖDÉMEK, GERENDÁS FÖDÉMEK, TERVEZÉSI SZERKESZTÉSI ELVEK ÉPSZ 1. EA/CO FÖDÉMEK II. 1 Födémek fejlődése, története (sík födémek) Hagyományos

Részletesebben

TERVEZÉS KATALÓGUSOKKAL KISFELADAT

TERVEZÉS KATALÓGUSOKKAL KISFELADAT Dr. Nyitrai János Dr. Nyolcas Mihály TERVEZÉS KATALÓGUSOKKAL KISFELADAT Segédlet a Jármű- és hajtáselemek III. tantárgyhoz Kézirat 2012 TERVEZÉS KATALÓGUSOKKAL KISFELADAT "A" típusú feladat: Pneumatikus

Részletesebben

ÉPÜLETSZERKEZETTAN 1 FÖDÉMEK II. HAGYOMÁNYOS FÖDÉMEK, GERENDÁS FÖDÉMEK, TERVEZÉSI SZERKESZTÉSI ELVEK

ÉPÜLETSZERKEZETTAN 1 FÖDÉMEK II. HAGYOMÁNYOS FÖDÉMEK, GERENDÁS FÖDÉMEK, TERVEZÉSI SZERKESZTÉSI ELVEK Dr. Czeglédi Ottó ÉPÜLETSZERKEZETTAN 1 FÖDÉMEK II. HAGYOMÁNYOS FÖDÉMEK, GERENDÁS FÖDÉMEK, TERVEZÉSI SZERKESZTÉSI ELVEK ÉPSZ 1. EA/CO FÖDÉMEK II. 1 Födémek fejlődése, története (sík födémek) Hagyományos

Részletesebben

Használható segédeszköz: - szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológép; - körző; vonalzók.

Használható segédeszköz: - szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológép; - körző; vonalzók. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet, a 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított és a 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 4/2015. (II. 19.) NGM rendelet által

Részletesebben

A FERIHEGYI IRÁNYÍTÓTORONY ÚJ RADARKUPOLÁJA LEERÕSÍTÉSÉNEK STATIKAI VIZSGÁLATA TARTALOM

A FERIHEGYI IRÁNYÍTÓTORONY ÚJ RADARKUPOLÁJA LEERÕSÍTÉSÉNEK STATIKAI VIZSGÁLATA TARTALOM A FERIHEGYI IRÁYÍTÓTOROY ÚJ RADARKUPOLÁJA LEERÕSÍTÉSÉEK STATIKAI VIZSGÁLATA TARTALOM 1. KIIDULÁSI ADATOK 3. 2. TERHEK 6. 3. A teherbírás igazolása 9. 2 / 23 A ferihegyi irányítótorony tetején elhelyezett

Részletesebben

ISOTEQ PROFESSIONAL FÖDÉMELEM BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓJA

ISOTEQ PROFESSIONAL FÖDÉMELEM BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓJA ISOTEQ PROFESSIONAL FÖDÉMELEM BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓJA A TEMÉK MAGYARORSZÁGI FORGALMAZÓJA: ISOTEQ BLOCK KFT. WWW.ISOTEQ.HU Tel HU: (+36 30) 405 3653 Tel International: (+36 30) 525 1181 Fax: (+36 72) 525 394

Részletesebben

Használható segédeszköz: - szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológép; - körző; - vonalzók.

Használható segédeszköz: - szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológép; - körző; - vonalzók. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 582 03 Magasépítő technikus

Részletesebben

Schöck Tronsole V típus SCHÖCK TRONSOLE

Schöck Tronsole V típus SCHÖCK TRONSOLE Schöck Tronsole típus Monolit vasbeton pihenő és falazott lépcsőházi fal közötti lépéshangszigetelés Schöck Tronsole 4 típus Lépcsőpihenő: Monolit vasbeton Lépcsőházi fal: Falazat Egyszerű rendszer: csatlakozó

Részletesebben

Cölöpcsoport elmozdulásai és méretezése

Cölöpcsoport elmozdulásai és méretezése 18. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. április Cölöpcsoport elmozdulásai és méretezése Program: Fájl: Cölöpcsoport Demo_manual_18.gsp A fejezet célja egy cölöpcsoport fejtömbjének elfordulásának,

Részletesebben

GYŐR ARÉNA, Győr-Kiskút liget, Tóth László utca 4. Hrsz.:5764/1. multifunkcionális csarnok kialakításának építési engedélyezési terve

GYŐR ARÉNA, Győr-Kiskút liget, Tóth László utca 4. Hrsz.:5764/1. multifunkcionális csarnok kialakításának építési engedélyezési terve GYŐR ARÉNA, Győr-Kiskút liget, Tóth László utca 4. Hrsz.:5764/1 multifunkcionális csarnok kialakításának építési engedélyezési terve STATIKAI SZÁMÍTÁSOK Tervezők: Róth Ernő, okl. építőmérnök TT-08-0105

Részletesebben

Gyakorlat 03 Keresztmetszetek II.

Gyakorlat 03 Keresztmetszetek II. Gyakorlat 03 Keresztmetszetek II. 1. Feladat Keresztmetszetek osztályzása Végezzük el a keresztmetszet osztályzását tiszta nyomás és hajlítás esetére! Monoszimmetrikus, hegesztett I szelvény (GY02 1. példája)

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés Vasalt falak: 4. Vasalt falazott szerkezetek méretezési mószerei Vasalt falak 1. Vasalás fekvőhézagban vagy falazott üregben horonyban, falazóelem lyukban. 1 2 1 Vasalt falak: Vasalás fekvőhézagban vagy

Részletesebben

Schöck Isokorb W. Schöck Isokorb W

Schöck Isokorb W. Schöck Isokorb W Schöck Isokorb Schöck Isokorb Schöck Isokorb típus Konzolos faltárcsákhoz alkalmazható. Negatív nyomaték és pozitív nyíróerő mellett kétirányú horizontális erőt tud felvenni. 115 Schöck Isokorb Elemek

Részletesebben

ELŐREGYÁRTOTT VB. SZERKEZETEK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2013. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT

ELŐREGYÁRTOTT VB. SZERKEZETEK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2013. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT ELŐREGYÁRTOTT VB. SZERKEZETEK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2013. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT FOGALOMTÁR ÜZEMI ELŐREGYÁRTÁS üzemi jellegű körülmények között vasbeton szerkezetek előállítása HELYSZÍNI

Részletesebben

Vasbetonszerkezetek 14. évfolyam

Vasbetonszerkezetek 14. évfolyam Vasbetonszerkezetek 14. évfolyam Tankönyv: Herczeg Balázs, Bán Tivadarné: Vasbetonszerkezetek /Tankönyvmester Kiadó/ I. félév Vasbetonszerkezetek lényege, anyagai, vasbetonszerkezetekben alkalmazott betonok

Részletesebben

Födémrendszerek Alkalmazástechnika. www.leier.eu

Födémrendszerek Alkalmazástechnika. www.leier.eu Födémrendszerek Alkalmazástechnika MAGASÉPÍTÉS LEIER ÉPÍTŐANYAG-ÜZEMEK Devecser-Téglagyár 8460 Devecser, Sümegi út telefon: 88/512-600 fax: 88/512-619 e-mail: devecser@leier.hu Gönyű-Betonelemgyár 9071

Részletesebben

Tervezés katalógusokkal kisfeladat

Tervezés katalógusokkal kisfeladat BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Számítógépes tervezés, méretezés és gyártás (BME KOJHM401) Tervezés katalógusokkal kisfeladat Járműelemek és Járműszerkezetanalízis Tanszék Ssz.:...... Név:.........................................

Részletesebben

ELŐREGYÁRTOTT VASBETON CSARNOKVÁZ SZERKEZETEK. Dr. Kakasy László

ELŐREGYÁRTOTT VASBETON CSARNOKVÁZ SZERKEZETEK. Dr. Kakasy László CSARNOKVÁZ SZERKEZETEK Dr. Kakasy László 1945-50. monolit vasbeton dominál 1950-66. helyszíni előregyártás 1962. üzemi előregyártás kezdete 1969. könnyűszerkezetes építési mód kezdete 1. 1961-62. 9x9 m

Részletesebben

Lindab poliészter bevilágítócsík Műszaki adatlap

Lindab poliészter bevilágítócsík Műszaki adatlap Műszaki adatlap Termék: Funkció: Egyrétegű, üvegszálerősítésű poliészter anyagú bevilágító trapézlemez. Önhordó tetőfedő és falburkoló trapézlemezek bevilágító elemek céljára, külső és belső felhasználásra,

Részletesebben

Használhatósági határállapotok

Használhatósági határállapotok Használhatósági határállapotok Repedéstágasság ellenőrzése Alakváltozás ellenőrzése 10. előadás Definíciók Határállapot: A tartószerkezet olyan állapotai, amelyeken túl már nem teljesülnek a vonatkozó

Részletesebben

Schöck Isokorb K. Schöck Isokorb K

Schöck Isokorb K. Schöck Isokorb K Schöck Isokorb Schöck Isokorb típus (konzol) onzolos erkélyekhez alkalmas. Negatív nyomatékokat és pozitív nyíróerőket képes felvenni. A Schöck Isokorb -VV típus a negatív nyomaték mellett pozitív és negatív

Részletesebben

Vasbetonszerkezetek II. Vasbeton lemezek Rugalmas lemezelmélet

Vasbetonszerkezetek II. Vasbeton lemezek Rugalmas lemezelmélet Vasbetonszerkezetek II. Vasbeton lemezek Rugalmas lemezelmélet 2. előadás A rugalmas lemezelmélet alapfeltevései A lemez anyaga homogén, izotróp, lineárisan rugalmas (Hooke törvény); A terheletlen állapotban

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ

TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ ÉPÍTÉS TÁRGYA: RADÓ KÚRIA FELÚJÍTÁSA ÉPÍTÉSI HELY: RÉPCELAK, BARTÓK B. U. 51. HRSZ: 300 ÉPÍTTETŐ: TERVEZŐ: RÉPCELAK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA RÉPCELAK, BARTÓK B. U.

Részletesebben

STATIKAI SZÁMÍTÁS (KIVONAT) A TOP Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázat keretében a

STATIKAI SZÁMÍTÁS (KIVONAT) A TOP Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázat keretében a Kardos László okl. építőmérnök 4431 Nyíregyháza, Szivárvány u. 26. Tel: 20 340 8717 STATIKAI SZÁMÍTÁS (KIVONAT) A TOP-6.1.4.-15 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című

Részletesebben

6. Szerkezeti csomópontok ajánlott kialakítása

6. Szerkezeti csomópontok ajánlott kialakítása A betonszilárdság gyakorlati figyelembevételének lehetôsége vasalt falak, vagy pillérek esetén reálisan C értékig terjedhet. A teherviselô falak záradékaként, a födémek a bekötési szintjén koszorúgerendát

Részletesebben

STATIKAI SZAKVÉLEMÉNY

STATIKAI SZAKVÉLEMÉNY SZERKEZET és FORMA MÉRNÖKI IRODA Kft. 6725 SZEGED, GALAMB UTCA 11/b. Tel.:20/9235061 mail:szerfor@gmail.com STATIKAI SZAKVÉLEMÉNY a Szeged 6720, Szőkefalvi Nagy Béla u. 4/b. sz. alatti SZTE ÁOK Dialízis

Részletesebben

Schöck Isokorb T K-O típus

Schöck Isokorb T K-O típus Alsó alátámasztó gerendához vagy vasbeton falhoz csatlakozó konzolos erkélyhez. Negatív nyomaték és pozitív nyíróerők felvételére. I Schöck Isokorb vasbeton szerkezetekhez/u/2019.1/augusztus 55 Alacsonyabban

Részletesebben

Beépítési útmutató Enkagrid georácsokra

Beépítési útmutató Enkagrid georácsokra Enkagrid georácsokra Colbond Geosynthetics GmbH 1. Alkalmazási terület 2. Szállítás és tárolás 3. Altalaj előkészítés 4. Georács fektetése 5. Feltöltés készítése 6. Tömörítés, és tömörségellenörzés 7.

Részletesebben

Schöck Isokorb V SCHÖCK ISOKORB. Példák az elemek elhelyezésére metszetekkel Méretezési táblázat/alaprajzok Alkalmazási példák...

Schöck Isokorb V SCHÖCK ISOKORB. Példák az elemek elhelyezésére metszetekkel Méretezési táblázat/alaprajzok Alkalmazási példák... Schöck Isokorb SCHÖCK ISOKORB Schöck Isokorb 6/6 Tartalom oldal Példák az elemek elhelyezésére metszetekkel......................................................... 46 Méretezési táblázat/alaprajzok..................................................................

Részletesebben

Schöck Isokorb K-HV, K-BH, K-WO, K-WU

Schöck Isokorb K-HV, K-BH, K-WO, K-WU Schöck Isokorb,,, Schöck Isokorb,,, Schöck Isokorb típus Olyan konzolos erkélyhez, mely a födémnél mélyebben fekszik, és egy monolit gerendán keresztül kapcsolódik a födémbe. Negatív nyomatékokat és pozitív

Részletesebben

UTÓFESZÍTETT SZERKEZETEK TERVEZÉSI MÓDSZEREI

UTÓFESZÍTETT SZERKEZETEK TERVEZÉSI MÓDSZEREI UTÓFESZÍTETT SZERKEZETEK TERVEZÉSI MÓDSZEREI DR. FARKAS GYÖRGY Professor emeritus BME Hidak és Szerkezetek Tanszék MMK Tartószerkezeti Tagozat Szakmai továbbképzés 2017 október 2. KÁBELVEZETÉS EGYENES

Részletesebben

Keretlábas ferdefalú áthajtósiló. Beépítési útmutató

Keretlábas ferdefalú áthajtósiló. Beépítési útmutató Keretlábas ferdefalú áthajtósiló Beépítési útmutató Lábatlani Vasbetonipari ZRT. Postacím: H-2541 Lábatlan, Rákóczi Ferenc út 1. Központ: Tel +36/33-503-990 info@railone.hu Web: www.railone.hu Műszaki

Részletesebben

"FP" jelű előfeszített vasbeton hídgerendák ALKALMAZÁSI SEGÉDLETE

FP jelű előfeszített vasbeton hídgerendák ALKALMAZÁSI SEGÉDLETE "FP" jelű előfeszített vasbeton hídgerendák ALKALMAZÁSI SEGÉDLETE Gyártás, forgalmazás: Tervezés, tanácsadás: Pont TERV MÉRNÖKI TERVEZŐ ÉS TANÁCSADÓ Zrt. H-1119 Budapest, Thán Károly u. 3-5. E-mail: hidak@pont-terv.hu

Részletesebben

Födémszerkezetek megerősítése

Födémszerkezetek megerősítése Födémszerkezetek megerősítése FÖDÉMEK MEGERŐSÍTÉSE FASZERKEZETŰ TARTÓK CSAPOS GERENDAFÖDÉM A csapos gerendafödémek károsodása a falazatra felfekvő végek bütüinek és az 50..10 cm hosszra kiterjedő felső

Részletesebben

Legkisebb keresztmetszeti méretek: 25 cm-es falnál 60 25 cm (egy teljes falazó elem) 30 cm-es falnál 50 30 cm 37,5 cm-es falnál 40 37,5 cm.

Legkisebb keresztmetszeti méretek: 25 cm-es falnál 60 25 cm (egy teljes falazó elem) 30 cm-es falnál 50 30 cm 37,5 cm-es falnál 40 37,5 cm. Statika Tartalom Falazott szerkezetek...4 Áthidalások Pu zsaluelemekkel...8 Pu 20/25 jelű YTONG kiváltógerenda...9 Pu 20/30 jelű YTONG kiváltógerenda...10 Pu 20/37,5 jelű YTONG kiváltógerenda...11 Pu

Részletesebben

PFEIFER - MoFi 16 Ferdetámaszok rögzítő rendszere. 2015.05.22 1.oldal

PFEIFER - MoFi 16 Ferdetámaszok rögzítő rendszere. 2015.05.22 1.oldal PFEIFER - Ferdetámaszok rögzítő rendszere 2015.05.22 1.oldal Felhasználás Mire használjuk? A PFEIFER típusú ferde támaszok rögzítő rendszere ideiglenesen rögzíti a ferdetámaszokat a fejrésznél. Ferde támasztó

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI TERVEZŐ, SZAKÉRTŐ: 1. A tartószerkezeti tervezés kiindulási adatai

TARTÓSZERKEZETI TERVEZŐ, SZAKÉRTŐ: 1. A tartószerkezeti tervezés kiindulási adatai TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ a Újtikos, Széchenyi tér 12-14. sz. ( Hrsz.: 135/1 ) alatt lévő rendelő átalakításának, bővítésének építéséhez TARTÓSZERKEZETI TERVEZŐ, SZAKÉRTŐ: Soós Ferenc okl.

Részletesebben

Lindab polikarbonát bevilágítócsík Műszaki adatlap

Lindab polikarbonát bevilágítócsík Műszaki adatlap Műszaki adatlap Termék: Funkció: Egyrétegű, polikarbonát anyagú bevilágító trapézlemez. A bevilágító lemez mindkét oldalon koextrudált UV védő fóliával rendelkezik. Önhordó tetőfedő és falburkoló trapézlemezek

Részletesebben

EC4 számítási alapok,

EC4 számítási alapok, Öszvérszerkezetek 2. előadás EC4 számítási alapok, beton berepedésének hatása, együttdolgozó szélesség, rövid idejű és tartós terhek, km. osztályozás, képlékeny km. ellenállás készítette: 2016.10.07. EC4

Részletesebben

STATIKAI TERVDOKUMENTÁCIÓ. Bencs Villa átalakítás és felújítás. Nyíregyháza, Sóstói út 54.

STATIKAI TERVDOKUMENTÁCIÓ. Bencs Villa átalakítás és felújítás. Nyíregyháza, Sóstói út 54. K21 Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató KFT 4431 Nyíregyháza, Szivárvány u. 26. Tel: 20 340 8717 STATIKAI TERVDOKUMENTÁCIÓ Bencs Villa átalakítás és felújítás (Építtető: Nyíregyháza MJV Önkormányzata,

Részletesebben

Schöck Isokorb K típus

Schöck Isokorb K típus Schöck Isokorb típus Schöck Isokorb típus Schöck Isokorb típus (konzol) onzolos erkélyekhez alkalmas. Negatív nyomatékokat és pozitív nyíróerőket képes felvenni. A Schöck Isokorb VV típus a negatív nyomaték

Részletesebben

Tipikus fa kapcsolatok

Tipikus fa kapcsolatok Tipikus fa kapcsolatok Dr. Koris Kálmán, Dr. Bódi István BME Hidak és Szerkezetek Tanszék 1 Gerenda fal kapcsolatok Gerenda feltámaszkodás 1 Vízszintes és (lefelé vagy fölfelé irányuló) függőleges terhek

Részletesebben

Használható segédeszköz: - szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológép; - körző; - vonalzók.

Használható segédeszköz: - szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológép; - körző; - vonalzók. A 4/2015 (II. 19.) NGM rendelet és a 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése

Részletesebben

Rugalmasan ágyazott gerenda. Szép János

Rugalmasan ágyazott gerenda. Szép János Rugalmasan ágyazott gerenda vizsgálata AXIS VM programmal Szép János 2013.10.14. LEMEZALAP TERVEZÉS 1. Bevezetés 2. Lemezalap tervezés 3. AXIS Program ismertetés 4. Példa LEMEZALAPOZÁS Alkalmazás módjai

Részletesebben

ELŐREGYÁRTOTT VASBETON CSARNOKVÁZ SZERKEZETEK

ELŐREGYÁRTOTT VASBETON CSARNOKVÁZ SZERKEZETEK CSARNOKVÁZ SZERKEZETEK Dr. Kakasy László 1945-50. monolit vasbeton dominál 1950-66. helyszíni előregyártás 1962. üzemi előregyártás kezdete 1969. könnyűszerkezetes építési mód kezdete 1. 1961-62. 9x9 m

Részletesebben

építtető: Kurucsai Péter, tervező: Márton Bt. - Csiszár Teréz - okl. építészmérnök É19-00/16

építtető: Kurucsai Péter, tervező: Márton Bt. - Csiszár Teréz - okl. építészmérnök É19-00/16 a Budapest VIII., Stáhly u. 5., hrsz : 36451 társasház földszinti Gyulai Pál utcai iroda helyiségek homlokzati nyílászáróinak cseréje, ill. új ablakok nyításának építési engedélyezési tervéhez - tervtanácsi

Részletesebben

Szerkezetek szállítása

Szerkezetek szállítása Szerkezetek szállítása Eloregyártott szerkezetekbol történo építés esetén a gyártás és a szerelés térben és idoben elkülönül egymástól. A két muveletet a szállítási folyamat köti össze. A szállítási feladatot

Részletesebben

VASALÁSI SEGÉDLET (ábragyűjtemény)

VASALÁSI SEGÉDLET (ábragyűjtemény) V VASALÁSI SEGÉDLET (ábragyűjtemény) Ez a segédlet az alábbi tankönyv szerves része: Dr. habil JANKÓ LÁSZLÓ VASBETONSZERKEZETEK I.-II. BUDAPEST 2009 V/1 V V.1. VASALÁSI ALAPISMERETEK V/2 Az íves vezetésű

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETEK II. VASBETONSZERKEZETEK

TARTÓSZERKEZETEK II. VASBETONSZERKEZETEK TARTÓSZERKEZETEK II. VASBETONSZERKEZETEK 2010.03.26. KERETSZERKEZETEK A keretvázak kialakulása Kezdetben pillér-gerenda rendszerő tartószerkezeti váz XIX XX. Század új anyagok öntöttvas, vas, acél, vasbeton

Részletesebben

ÉPSZERK / félév

ÉPSZERK / félév ÉPSZERK-5 2015/2016. 2. félév NAGY MAGASSÁGÚ VÁLASZFALAK KÜLÖNLEGES VÁLASZFALAK Előadó JUHARYNÉ DR. KORONKAY ANDREA egyetemi docens BME ÉPÜLETSZERKEZETTANI TANSZÉK CSARNOK VÁLASZFAL RAKTÁR CSARNOKTÉR FELADAT

Részletesebben

FÖDÉMEK. összeállította: D.Müller Mária 2007

FÖDÉMEK. összeállította: D.Müller Mária 2007 2007 BOLTOZATOK MONOSTORI ERŐD BOLTOZATOK FŐPOLGÁRMESTERI HIVATAL III. EMELET ACÉLGERENDÁS FÖDÉMEK felülbordás alulbordás FAL-FÖDÉM KAPCSOLATOK FF JELŰ VB. GERENDA+B60 G GERENDA+ BH

Részletesebben

Schöck Tronsole T típus SCHÖCK TRONSOLE

Schöck Tronsole T típus SCHÖCK TRONSOLE Schöck ronsole típus SCHÖCK RONSOLE Lépcsőkar és pihenő akusztikai elválasztása Schöck ronsole 6 típus Lépcsőkar: Monolit beton vagy előregyártott Lépcsőpihenő: Monolit beton vagy félig előregyártott Egyszerű

Részletesebben

1. ÁLTALÁNOS MEGJEGYZÉSEK

1. ÁLTALÁNOS MEGJEGYZÉSEK 1. ÁLTALÁNOS MEGJEGYZÉSEK Felhasználási terület: - Lakóépületek - családi ház - többlakásos épület - Ipari épületek - Irodaházak, iskolák, szociális épületek A legtöbb olyan esetben alkalmazható, ahol

Részletesebben

Korai vasbeton építmények tartószerkezeti biztonságának megítélése

Korai vasbeton építmények tartószerkezeti biztonságának megítélése Korai vasbeton építmények tartószerkezeti biztonságának megítélése Dr. Orbán Zoltán, Dormány András, Juhász Tamás Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Építőmérnök Tanszék A megbízhatóság értelmezése

Részletesebben

Vasbeton tartók méretezése hajlításra

Vasbeton tartók méretezése hajlításra Vasbeton tartók méretezése hajlításra Képlékenység-tani méretezés: A vasbeton keresztmetszet teherbírásának számításánál a III. feszültségi állapotot vesszük alapul, amelyre az jellemző, hogy a hajlításból

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 33 582 01 1000 00 00-2014 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 33 582 01 1000 00 00 SZVK rendelet száma: Modul: 6237-11 Ácsszerkezetek

Részletesebben

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek 2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek Falazott szerkezetek: MSZ EN 1996 (Eurocode 6) 1-1. rész: Az épületekre vonatkozó általános szabályok. Falazott szerkezetek vasalással és vasalás nélkül 1-2. rész:

Részletesebben

Építészeti tartószerkezetek II.

Építészeti tartószerkezetek II. Építészeti tartószerkezetek II. Vasbeton szerkezetek Dr. Szép János Egyetemi docens 2019. 05. 03. Vasbeton szerkezetek I. rész o Előadás: Vasbeton lemezek o Gyakorlat: Súlyelemzés, modellfelvétel (AxisVM)

Részletesebben

ELSÕ BETON. Csarnok építési elemek óta az építõipar szolgálatában

ELSÕ BETON. Csarnok építési elemek óta az építõipar szolgálatában ELSÕ BETON Csarnok építési elemek ELSÕ BETON Cégünk 2004. óta gyárt különféle csarnoképítési elemeket. Mára statikus tervezõk bevonásával a tartószerkezeti tervezést is, továbbá a komplett helyszíni szerkezetépítési

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM, MŰSZAKI KAR, ÉPÍTŐMÉRNÖKI TANSZÉK. Acélszerkezetek II. IV. Előadás

DEBRECENI EGYETEM, MŰSZAKI KAR, ÉPÍTŐMÉRNÖKI TANSZÉK. Acélszerkezetek II. IV. Előadás DEBRECENI EGYETEM, MŰSZAKI KAR, ÉPÍTŐMÉRNÖKI TANSZÉK Acélszerkezetek II IV. Előadás Rácsos tartók szerkezeti formái, kialakítása, tönkremeneteli módjai. - Rácsos tartók jellemzói - Méretezési kérdések

Részletesebben