Kosztolányi József Kovács István Pintér Klára Urbán János Vincze István. tankönyv. Tizenharmadik, átdolgozott kiadás. Mozaik Kiadó Szeged, 2012

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kosztolányi József Kovács István Pintér Klára Urbán János Vincze István. tankönyv. Tizenharmadik, átdolgozott kiadás. Mozaik Kiadó Szeged, 2012"

Átírás

1 Kosztoláni József Kovács István Pintér Klára Urbán János Vincze István tankönv 9 Tizenharmadik, átdolgozott kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 0

2 KOMBINATORIKA, HALMAZOK. Mi mit jelent a matematika nelvén? AKÁR 90%-os árengedmén! 500 Ft 750 Ft 5000 Ft 4000 Ft 6000 Ft 4400 Ft Megfelelnek-e a kirakat árcédulái a reklámfeliratnak? A hétköznapokban is gakran szükségünk van arra, hog adott szöveget pontosan értelmezzünk. A kötõszavak látszólag kis eltérése is teljesen más értelmû mondatot eredménezhet.. példa Eg utazási iroda tájékoztatójából kihagtuk a legalább és a legfeljebb szavakat. Pótoljuk a hiánzó szavakat, és értelmezzük a mondatokat! A repülõgépre... eg darab... 5 kg tömegû csomag adható fel, kézipoggászként eg... 0 kg tömegû csomag vihetõ fel az utastérbe. A repülõ indulása elõtt... eg órával be kell jelentkezni. Az utazáshoz rendelkezni kell elegendõ költõpénzzel,... napi 0 euróval. Megoldás A repülõgépre legfeljebb eg darab legfeljebb 5 kg tömegû csomag adható fel. Azaz a feladható csomag darabszáma (d) vag annál kevesebb: d, tömege (m ) pedig 5 kg vag annál kevesebb: m 5 kg. Kézipoggászként eg legfeljebb 0 kg tömegû csomag vihetõ fel az utastérbe. Azaz a kézipoggász tömege (m ) 0 kg vag annál kevesebb lehet: m 0 kg. A repülõ indulása elõtt legalább eg órával be kell jelentkezni. Azaz a bejelentkezés és a repülõ indulása közötti idõ (t) óra vag annál több: t ³ h. Az utazáshoz rendelkezni kell elegendõ költõpénzzel, legalább napi 0 euróval. Azaz a napi költõpénz (k) 0 euró vag annál több legen: k ³ 0 euró. Ábrázoljuk családonként a fiú és lán gerekek számát oszlopdiagramon!. példa Öt család fiú és lán gerekeinek számát táblázatba írtuk. Ennek alapján soroljuk fel, melek azok a családok, amelekben: a) minden gerek lán, b) van fiú gerek, c) nem igaz, hog minden gerek lán, d) nem igaz, hog van fiú gerek. Család Fiú gerekek Lán gerekek száma száma A 0 B C 0 D E Megoldás a) Minden gerek lán = nincs fiú: az A és az E családban. b) Van fiú gerek: a B, C és a D családban. c) Nem igaz, hog minden gerek lán: a B, C és a D családban. d) Nem igaz, hog van fiú gerek: az A és az E családban.

3 Észrevehetjük, hog az a) és d), valamint a b) és c) állítások uganazokra a családokra érvénesek. Valóban, a következõ állítások uganazt jelentik: d) és a) a Van fiú gerek. kijelentés tagadása: Nem igaz, hog van fiú gerek. = Minden gerek nem fiú. = = Minden gerek lán. c) és b) a Minden gerek lán. kijelentés tagadása: Nem igaz, hog minden gerek lán. = Van olan gerek, aki nem lán. = Van fiú gerek. Ha eg kijelentés igaz, akkor a tagadása hamis, és ha eg kijelentés hamis, akkor a tagadása igaz. Eg kijelentés tagadásának a tagadása pontosan akkor igaz, mint az eredeti kijelentés. nem igaz, hog van olan = = mindre nem igaz nem igaz, hog minden = = van olan, aki nem. példa Mel képekre igazak a kijelentések? 4 a) Esik az esõ és fúj a szél. b) Esik az esõ vag fúj a szél. c) Nem esik az esõ és nem fúj a szél. d) Nem esik az esõ vag nem fúj a szél. Megoldás (a) Az. képen Esik az esõ és fúj a szél. Igaz a kijelentés. A. képen nem esik az esõ, a. képen nem fúj a szél, a 4. képen az esõ sem esik és a szél sem fúj, íg a.,. és 4. képre a kijelentés hamis. Megoldás (b) Az. képen az esõ is esik és a szél is fúj, a. képen fúj a szél, a. képen esik az esõ, íg ezekre igaz, hog Esik az esõ vag fúj a szél. A 4. képen az esõ sem esik és a szél sem fúj, erre a képre a kijelentés hamis. Megoldás (c) A Nem esik az esõ és nem fúj a szél kijelentés a 4. képre igaz, a többire hamis. Láthatjuk, hog ez a kijelentés éppen az Esik az esõ vag fúj a szél kijelentés tagadása: Nem igaz, hog esik az esõ vag fúj a szél. = = Nem esik az esõ és nem fúj a szél.

4 KOMBINATORIKA, HALMAZOK Megoldás (d) A. képen nem esik az esõ, a. képen nem fúj a szél, a 4. képen az esõ sem esik és a szél sem fúj, íg ezekre igaz, hog Nem esik az esõ vag nem fúj a szél. Az. képen az esõ is esik és a szél is fúj, erre a képre a kijelentés hamis. Ez a kijelentés éppen az Esik az esõ és fúj a szél kijelentés tagadása: Nem igaz, hog esik az esõ és fúj a szél = = Nem esik az esõ vag nem fúj a szél. 4. példa Mel képekre igazak a kijelentések? 4 a) Ha dél van, akkor süt a nap. b) Ha süt a nap, akkor dél van. c) Ha nincs dél, akkor nem süt a nap. d) Dél van, és nem süt a nap. dél van Þ süt a nap süt a nap Þ dél van nincs dél Þ nem süt a nap Megoldás (a) Az. képen dél van és süt a nap, a kijelentés igaz. A. és a 4. képen nincs dél, akár süt a nap, akár nem, a Ha dél van, akkor süt a nap kijelentés igaz. A. képen dél van, de nem süt a nap, a Ha dél van, akkor süt a nap kijelentés hamis. Megoldás (b) A Ha süt a nap, akkor dél van kijelentés az.,. és 4. képre igaz, a. képre hamis. Megoldás (c) A Ha nincs dél, akkor nem süt a nap kijelentés az.,. és 4. képre igaz, a. képre hamis. Megoldás (d) A Dél van, és nem süt a nap a. képre igaz, az.,. és 4. képre hamis. Ez éppen az a) kijelentés tagadása. A Ha dél van, akkor süt a nap állítás megfordítása a Ha süt a nap, akkor dél van állítás. A Ha süt a nap, akkor dél van állítás pontosan uganakkor igaz, mint a Ha NINCS dél, akkor NEM süt a nap állítás.

5 Az állítás és a megfordítása egszerre pontosan uganakkor igaz, mint a Dél van, akkor és csak akkor, ha süt a nap. A Ha dél van, akkor süt a nap kijelentés tagadása a Dél van ÉS NEM süt a nap kijelentés. Eg számítógépes játékban a gép a logikai készlet elemeibõl eg-eg tulajdonság alapján hozza létre az A és B halmazokat. (. ábra) A B A logikai készlet elemei: TULAJDONSÁGOK: kicsi teli piros kör nag lukas sárga háromszög kék négzet zöld A játékosnak ezeket a tulajdonságokat kell kitalálnia az alapján, hog rákattint a logikai készlet valamelik elemére, amit a gép berak a megfelelõ halmazrészbe. Például eg játék a következõ:. ábra Kérdés A gép válasza A válasz után maradt lehetõségek A B A: kicsi, teli, sárga, kék, zöld, háromszög, négzet B: kicsi, teli, sárga, kék, zöld, háromszög, négzet A B A: kicsi, teli, kék, háromszög B: sárga, zöld, négzet A B A: kék, háromszög B: zöld, négzet A B A: háromszög B: zöld Néhán válasz után lehet sejtésünk, hog melek a halmazokat meghatározó tulajdonságok. A sejtés bizonításakor minden más lehetõséget ki kell zárni.

6 ALGEBRA ÉS SZÁMELMÉLET 0. Legnagobb közös osztó, legkisebb közös többszörös. példa Egszerûsítsük a 00 4 törtet! Megoldás Eljárhatnánk úg, hog eg-eg számmal egszerûsítünk, és megnézzük, hog az új számlálót és nevezõt mivel lehet még egszerûsíteni. Keressük meg a legnagobb számot, amellel egszerûsíteni tudunk! Készítsük el a számok prímténezõs felbontását! 00 = 5 7; 4 = 7. Láthatjuk, hog a közös prímténezõk miatt a két számnak vannak közös osztói. A legnagobb közös osztót a közös prímténezõkbõl képezhetjük: 7 = Ezzel egszerûsítve: =. 4 6 legnagobb közös osztó DEFINÍCIÓ: Két pozitív egész szám esetén a közös osztók közül a legnagobbat a két szám legnagobb közös osztójának nevezzük. Az a és b legnagobb közös osztójának jele: (a; b). Például az elõbbi esetben (00; 4) = 04. Bebizonítható az, hog a közös osztók mindegike osztója a legnagobb közös osztónak. A legnagobb közös osztó a prímténezõs felbontásból elõállítható úg, hog a közös prímténezõket az elõforduló legkisebb hatvánon összeszorozzuk. Euklideszi algoritmus a legnagobb közös osztó keresésére: 7 5 = = = = = Az utolsó nem 0 maradék a legnagobb közös osztó. 80. példa Keressük meg a következõ számpárok legnagobb közös osztóját: a) (7 5; 745); b) (467; 6800)! Megoldás (a) A számok prímténezõs felbontása: 75 = 5 4 ; 745 = 5. A legnagobb közös osztó tehát (75; 745) = 5 = 5.

7 Megoldás (b) A számok prímténezõs felbontása: 467 = 5 9; 6800 = A két prímténezõs felbontásban nincs közös ténezõ. Ez azt jelenti, hog egetlen közös osztójuk van, az. Tehát (467; 6800) =. DEFINÍCIÓ: Azokat a pozitív egész számokat, meleknek a legnagobb közös osztója, relatív prímeknek nevezzük. relatív prímek Fontos látnunk, hog ha két különbözõ szám relatív prím, akkor nem feltétlenül kell prímnek lenniük, de ha prímszámok, akkor biztosan relatív prímek is. Például (5; 8) =, (; 4) =, de (; 75) =. Nemcsak két szám esetén beszélhetünk legnagobb közös osztóról, hanem három vag több szám esetén is. Például (745; 6800; 7 5) = 5 = 5 az elõzõ prímténezõs felbontások alapján.. példa Végezzük el az összeadást! Megoldás Közös nevezõnek választhatnánk a két nevezõ szorzatát, de nag számok esetén nehéz lenne megtalálnunk az egszerûsítés lehetõségeit, ezért próbáljuk a lehetõ legkisebb közös nevezõt elõállítani. A nevezõk prímténezõs felbontása: 76 = 7 ; 70 = 4 5. Ha az összes itt elõforduló prímténezõt (a közöseket a nagobb hatvánon) összeszorozzuk, akkor mindkét szám többszöröse áll elõ, mégpedig a legkisebb: = Az összeadás: + = = DEFINÍCIÓ: Két pozitív egész szám esetén a közös többszörösök közül a legkisebb pozitív számot a két szám legkisebb közös többszörösének nevezzük. Az a és b legkisebb közös többszörösének jele: [a; b]. legkisebb közös többszörös Például az elõzõ esetben: [76; 70] = A számok prímténezõs felbontásából a legkisebb közös többszörös elõállítható úg, hog minden elõforduló prímet összeszorzunk az elõforduló legnagobb hatvánon. 8

8 FÜGGVÉNYEK 9. A függvéntranszformációk rendszerezése Konkrét példákon keresztül megismerkedtünk a függvéntranszformációkkal. A következõ két oldalon mint eddig is olan függvénekrõl van szó, amelek a valós számok eg részhalmazából képeznek a valós számok halmazába. Az értelmezési tartománukat nem tüntetjük fel, mindig feltesszük, hog a szóban forgó heleken a függvének értelmezve vannak. A konkrét függvének esetében már látott függvéntranszformációk alapvetõen két csoportba sorolhatók. LEONHARD EULER (707 78) svájci matematikus, minden idõk egik legtermékenebb matematikusa. Igen sokat tett a függvénfogalom fejlesztéséért, tartalmának gazdagodásáért. Értéktranszformációk Ismerjük az f függvént a grafikonjával egütt. () Az f függvénre teljesüljön, hog f () =f() +c. Az f függvén értelmezési tartomána uganaz, mint az f függvén értelmezési tartomána. Az f grafikonja pedig úg keletkezik f grafikonjából, hog az tengel mentén c-vel eltoljuk, pozitív c esetén felfelé, pozitív iránba, negatív c esetén lefelé, negatív iránba. (89. ábra) f ( )= f( )+ c = f( ) = f( ) c c c = f( ) c 89. ábra () Legen f () = f(). f grafikonját f grafikonjából úg kapjuk, hog az tengelre tükrözzük. (90. ábra) f ( )= f ( ) = f( ) = f( ) = f( ) 90. ábra 4

9 () Legen c pozitív szám, és f () =c f(). f grafikonja úg kapható f grafikonjából, hog a görbe minden pontjának koordinátáját c-szeresére változtatjuk, az koordináta változatlanul hagása mellett. (9. ábra) f ( )= c f ( ) = f( ) = f( ) = f( ) 9. ábra (4) Legen f 4 () = f(). f 4 grafikonját f grafikonjából úg kapjuk, hog a görbének azt a részét, amel az tengel alatt van, azaz f negatív értékeket vesz fel, tükrözzük az tengelre. A görbének azt a részét, ahol f nemnegatív értékeket vesz fel, változatlanul hagjuk. (9. ábra) = f( ) f4 ( )= f( ) = f4( ) = f( ) 9. ábra Ennél a nég függvéntranszformációnál megfigelhetõ, hog az eredeti grafikont az tengel iránában változtattuk, azaz az eredeti függvén értékeit transzformáltuk. Ezért hívják ezeket értéktranszformációknak. Változótranszformációk (5) Legen f 5 () =f( c). f 5 grafikonját úg kapjuk, hog f grafikonját az tengel mentén c-vel eltoljuk, pozitív c esetén pozitív iránba, negatív c esetén negatív iránba. (9. ábra) LEJEUNE DIRICHLET ( ) német matematikus alapozta meg a mai modern függvénfogalmat. f5 ( )= f ( c ) = f( ) = f( ) c c c c = f5( ) 9. ábra 5

10 EGYBEVÁGÓSÁGI TRANSZFORMÁCIÓK C A háromszög súlvonalai F b F a DEFINÍCIÓ: A háromszög súlvonala a csúcsot a szemközti oldal felezõpontjával összekötõ szakasz. (4. ábra) A 4. ábra s a s b B TÉTEL: A háromszög bármel két súlvonala úg metszi egmást, hog a metszéspont mindkét súlvonalat : aránban osztja két részre, a nagobbik rész másik végpontja a háromszög megfelelõ csúcsa. A F b 44. ábra P s b C O S S s a Be lehet bizonítani, hog a háromszög köré írt körének O középpontja, S súlpontja és M magasságpontja eg egenesre illeszkedik (Euler-egenes), és S az OM szakasz O-hoz közelebbi harmadoló pontja. M F a Q Feuerbach-kör Euler-egenes Bizonítható az is, hog a háromszög oldalfelezõ pontjai, a magasságok talppontjai és a magasságpontot a csúcsokkal összekötõ szakaszok felezõpontjai (összesen 9 pont) eg körre illeszkednek (Feuerbach-kör). A Feuerbach-kör sugara fele akkora, mint a háromszög köré írt kör sugara. a háromszög súlpontja B Bizonítás Jelölje az ABC háromszög s a és s b súlvonalának metszéspontját S! Legen továbbá az AS szakasz felezõpontja P, a BS szakasz felezõpontja Q! (44. ábra) Az ABC háromszögben F a F b középvonal, ezért AB FF a b =, és F a F b párhuzamos AB-vel. Az ABS háromszögben PQ középvonal, ezért PQ = AB, és PQ párhuzamos AB-vel. A fenti két észrevételt összevetve kapjuk, hog F a F b = PQ, és F a F b párhuzamos PQ-val, ami azt jelenti, hog a PQF a F b négszög két szemközti oldala párhuzamos és egenlõ. Ebbõl következik, hog a PQF a F b négszög paralelogramma. A paralelogramma átlói felezik egmást, íg PS = SF a és QS =SF b. Mivel P és Q az AS illetve BS szakaszok felezõpontjai, ezért AS = SF a és BS = SF b. Ezzel tételünket bebizonítottuk. Mivel bármel két súlvonal harmadolja egmást a tételben kimondottaknak megfelelõen, ezért a súlvonalaknak a háromszög csúcsától távolabbi harmadoló pontja közös pont, erre mindhárom súlvonal illeszkedik. Íg az elõzõ tétel következméneként adódik a következõ: TÉTEL: A háromszög súlvonalai eg pontban metszik egmást. Ez a pont mindhárom súlvonalnak a háromszög megfelelõ csúcsától távolabbi harmadoló pontja. DEFINÍCIÓ: A súlvonalak metszéspontját a háromszög súlpontjának nevezzük. 4

11 Feladatok. Eg háromszög oldalainak hossza: a) cm, 4 cm, 5 cm; b) 6 dm, 7 dm, 0 dm; c) 7, m, 40 cm, 50 dm; d) cm, 7, cm, 48 mm. Számítsuk ki az eges esetekben a háromszög középvonalai által meghatározott háromszög oldalainak hosszát!. Eg trapéz párhuzamos oldalainak hossza: a) 4 cm és 8 cm; b) 5 dm és 7 dm; c),5 cm és 0, m; d) mm és 0,6 dm. Számítsuk ki az eges esetekben a szárak felezõpontját összekötõ szakasz hosszát!. Szerkesszünk derékszögû háromszöget, ha az átfogóval párhuzamos középvonal cm, az átfogóhoz tartozó magasság pedig cm hosszú! 4. Számítsuk ki a derékszögû háromszög köré írt kör sugarát, ha két befogójának hossza: a) cm és 4 cm; b) 5 dm és dm; c) mm és,5 cm; d) a és b! 5. Számítsuk ki a szabálos háromszög magasságának hosszát, ha súlpontja a csúcsoktól: a) 4 cm; b) 6 dm; c), m; d) d távolságra van! 6. Tükrözzük az ABC háromszöget BC oldalának F a felezõpontjára! Milen síkidomot határoz meg az eredeti és a képháromszög egesítése? Számítsuk ki a kapott síkidom átlóinak hosszát, ha a) AF a = 5 cm, BC = 8 cm; b) AF a = 6, dm, BC = 40 mm; c) AF a =, BC =! 7. Szerkesszünk háromszöget, ha adott két oldalának és a közös csúcsból kiinduló súlvonalnak a hossza! a) a = 4, cm, b = 9, cm, s c = 6 cm; b) a = 50 mm, b = 0,7 dm, s c = 6 cm; c) a = 4 cm, b = 0,7 dm, s c = 0,06 m. 8. Bizonítsuk be, hog bármel négszögre igaz a következõ állítás: két szomszédos oldal felezõpontját összekötõ szakasz feleolan hosszú, mint a négszög egik átlójának hossza! 9. Igazoljuk, hog bármel négszög oldalfelezõ pontjai paralelogrammát határoznak meg! 0. Bizonítsuk be, hog bármel négszög középvonalai felezik egmást!. Mit állíthatunk arról a négszögrõl, amelnek középvonalai egenlõ hosszúak? Állításunkat indokoljuk!. Bizonítsuk be, hog a háromszög oldalai mint átmérõk fölé szerkesztett körök páronként vett közös szelõi eg pontban metszik egmást! Melik nevezetes pontja ez a háromszögnek?. Mutassuk meg, hog a háromszög súlvonalai hosszának összege kisebb a háromszög kerületénél, de nagobb a kerület 75%-ánál! 4. Ellenõrizzük számítógépes geometriai szerkesztõprogram segítségével az Euler-egenesre és a Feuerbach-körre vonatkozó tételeket! 5

12 . ábra millió fõ Év millió euró külföldi látogatók külföldre utazó 0 magarok a vendégforgalom bevételi egenlege A vendégforgalom alakulása és bevételi egenlege. ábra. ábra férfitöbblet férfi Erdõterület (ezer hektár) életkor STATISZTIKA. Az adatok ábrázolása A statisztikai elemzésekhez összegûjtött adatokat adatsokaságnak, mintának is szoktuk nevezni. Az adatokat összegûjthetjük táblázatban, és ábrázolhatjuk diagramon. Számos ilen diagrammal találkozhatunk az újságokban, tévében. ezer hektár ezer fõ A magar népesség korfája (006) Az erdõfelület nagságának változása hazánkban Az. ábra táblázata és diagramja például a magarországi erdõterület változását mutatja 955-tõl 005-ig. A különbözõ adatok változását jól követhetjük, és összehasonlíthatjuk, ha a koordináta rendszerben görbékkel ábrázoljuk. (. ábra) A diagramokról leolvasható információ sokszor csak több táblázattal, vag szöveggel lenne közölhetõ. A kép nemcsak szemléletesebb, de több információt is nújt. A következõ oszlopdiagramok a magar népesség alakulását mutatják bizonos években (. ábra). A görbék, oszlopdiagramok akkor hasznosak, ha az adatok változása, egmáshoz való viszona az érdekes. nõ nõtöbblet ezer fõ élveszületések száma természetes szaporulat természetes fogás Természetes szaporulat (ill. fogás) alakulása 9 ezer 46 ezer 5 ezer 49 ezer halálozások száma Az újszülöttek számának változása 6 ezer 97 ezer ezer ezer 650

13 . példa Albert 0 pontos matematika dolgozatot írt, Benõ 5 pontos fizika dolgozatot. Melikük dolgozata sikerült jobban, ha a matematika dolgozatnál 5 pontot lehetett elérni összesen, a fizika dolgozatnál pedig 50 pontot? Megoldás Hiába ért el Benõ több pontot, mint Albert, ez az összes pontszámnak csak az 50%-a, míg Albert eredméne az összes pontszámnak 80%-a, íg Albert dolgozata sikerült jobban. Sokszor elõfordul, hog a különbözõ módon mért menniségek összehasonlítása nem nújt kellõ információt, ilenkor az aránok, százalékok összehasonlítása valóságosabb képet ad. Ha az adatok az egésznek az aránában érdekesek, akkor ezek ábrázolására kördiagramot érdemes használni, ahol a kört a megfelelõ adatok aránában osztjuk fel (4. ábra). Az 5. és 6. ábra jól mutatja, hog mikor hasznosabb az oszlopdiagram, és mikor a kördiagram: A gümölcstermesztés fajtánkénti megoszlása Magarországon 57,% alma szilva õszibarack 6,% 6,%,4%,%,%,8% megg körte kajszi,6% 8,% csereszne málna szamóca 4. ábra kördiagramok ezer Ft/fõ/hó osztál nõ férfi 8 osztál középfokú középiskola fõiskola egetem átlag Iskolai végzettség szerinti kereseti adatok 006-ban Magarországon 8 osztál 5,% 0 7 osztál 0,5% középfokú 8,9% egetem, fõiskola 0,8% középiskola 4,7% A foglalkoztatottak legmagasabb befejezett iskolai végzettség szerinti létszámmegoszlása 005-ben Magarországon 5. ábra 6. ábra Az eges adatok elõfordulásának számát a gakoriság mutatja, melet gakorisági diagramon, más néven hisztogramon ábrázolhatunk. Az adatok és azok gakorisága egütt gakorisági eloszlást alkot. Az adatokat gakran osztálokba soroljuk, megszámoljuk, hán adat esik az eges osztálokba, íg kapjuk az osztálok gakoriságát. gakoriság hisztogram gakorisági eloszlás A 4 évesnél idõsebb magar állampolgárok nelvtudását felmérõ vizsgálat eredméne a következõ: Nem beszél idegen nelvet 5 60 ezer fõ idegen nelvet beszél 48 ezer fõ idegen nelvet beszél 906 ezer fõ vag több idegen nelvet beszél 47 ezer fõ Emberek száma (ezer fõben) vag több 6 A beszélt nelvek száma 7. ábra

14 STATISZTIKA relatív gakoriság Ha az adatokat a teljes 4 évesnél idõsebb népesség aránában adjuk meg, vagis kiszámítjuk, hog a 4 évesnél idõsebbek hánad része, hán százaléka beszél 0,,, vag több nelvet, akkor az adatok relatív gakoriságát kapjuk meg, ami sokszor jobb összehasonlítást tesz lehetõvé az adatok között. Ezt is lehet ábrázolni hisztogramon. 8. ábra. példa Eg osztál matematika dolgozatot írt. Az elérhetõ maimális pontszám 50 volt. A tanulók által szerzett pontok: 8; ; 7; 4; 48; 50; ; 8; 6; 40; 4; 4; 45; 5; 4; 6; 9; 40; 4;. A tanár úg osztálzott, hog 5: 4 50; 4: 6 4; : 9 5; : 8; : 0. Adjuk meg a jegek gakorisági eloszlását és ábrázoljuk oszlopdiagramon! Megoldás A gakorisági eloszlás a 9. ábrán, az oszlopdiagram a 8. ábrán látható. 9. ábra jeg gakoriság Feladatok. Eg osztálban felmérést végeztek, hog a tanulók hánszor voltak színházban az elmúlt évben. Az eredmént az oszlopdiagram mutatja. Olvassuk le és írjuk táblázatba az adatok gakorisági eloszlását! tanulók száma alkalom. Ábrázoljuk a földrészek területét és lakosságának számát oszlopdiagramon! Földrészek Terület (000 km ) Lakosság (millió fõ) Európa Ázsia Afrika Észak-Amerika 55 Közép- és Dél-Amerika Ausztrália és Óceánia Antarktisz 8 Föld összesen

15 . A táblázatban Magarország régióinak adatai láthatók. Készítsünk diagramokat az adatokból! Közép- Közép- Nugat- Dél- Észak- Észak- Dél- Magaro. Dunántúl Dunántúl Dunántúl Magaro. Alföld Alföld Terület (%) 07,4,,0 5, 4,4 9, 9,8 Lakosság (%) 8,,0 09,8 09,7,7 5,,4 Bruttó hazai termék (%) 4,6 0,0 0, 07,8 08,8 0,6 0,9 Munkanélküliek (%) 5, 0,5 06,9,8 9,, 4, Külföldi tõkebefektetés (%) 64,0 06,8 08,9 0, 07,7 04,7 04,6 Beruházások (%) 9,4,8, 06,9 09,5,4 08,7 4. Eg leán kosárlabdacsapat tagjainak kosárcipõket vásárol az egesület. Megmérték a lánok lábának hosszát centiméterben milliméter pontossággal, és a következõ eredméneket kapták:,; 6,; 8,0; 5,; 5,8; 4,9; 4,; 5,4; 5,9; 6,; 4,4; 4,9;,6;,4. Adjuk meg az eges méretek gakorisági eloszlását és ábrázoljuk oszlopdiagramon, ha a kosárcipõk mérettáblázata a következõ: európai méret 6,0 6,5 7,5 8,0 8,5 9,0 40,0 40,5 4,0 4,0 4,5 4,0 lábhossz (cm),5,0,5 4,0 4,5 5,0 5,5 6,0 6,5 7,0 7,5 8,0 5. Figeljük meg, hog eg nap hán órát töltünk a következõ tevékenségekkel: alvás, iskola, lecke, szórakozás, evés és egéb! Ábrázoljuk oszlopdiagramon és kördiagramon! Gûjtsük össze, hog az osztálban hánan vannak, akik átlagosan naponta 4 óránál kevesebbet alszanak, 4 6 órát, 6 8 órát, 8 óránál többet alszanak és ábrázoljuk a gakorisági eloszlást oszlopdiagramon! 6. Gûjtsük össze az adatokat, és ábrázoljuk hisztogramon, hog az osztálból hánan járnak iskolába galog, biciklivel, tömegközlekedési eszközzel és autóval! 7. Készítsünk gakorisági táblázatot, hog a történelemkönvünk elsõ leckéjének elsõ oldalán melik betûbõl hán darab van, és ábrázoljuk hisztogramon! Ez alapján melek a leggakoribb betûk a magar nelvben? Az egik játékban eg szót kell kitalálni, és lehet mondani 6 betût. Amelik betû ezek közül szerepel a szóban, azt megmutatják. Mel betûket mondanánk? Vajon miért kicsi a találat eséle? 8. Végezzünk kísérletet két érmével! Dobjuk fel egszerre a két érmét 0-szor egmás után, és jegezzük fel, hánszor fordult elõ a két érmén 0 fej, fej, fej! Ábrázoljuk oszlopdiagramon! Válasszuk ki a leggakoribb értéket! Rejtvén Eg televíziós vetélkedõben nég lehetséges válasz közül kell kiválasztani eget. A közönség segítséget nújthat a játékosnak. A kérdés a következõ volt: Kinek a vígjátéka alapján készült a M Fair Lad címû musical? A) SHAKESPEARE B) OSCAR WILDE C) G. B. SHAW D) NEIL SIMON A szavazatok diagramja, az oszlopok sorban az A, B, C, D válaszokra adott szavazatokat mutatják. Melik választ jelöljük meg? % A B C D 6

16 TARTALOMJEGYZÉK 6 Kombinatorika, halmazok. Mi mit jelent a matematika nelvén? Számoljuk össze! Halmazok Halmazmûveletek Halmazok elemszáma, logikai szita Számegenesek, intervallumok Gráfok... 8 Algebra és számelmélet. Betûk használata a matematikában Hatvánozás Hatvánozás egész kitevõre A számok normál alakja Egész kifejezések (polinomok) Nevezetes szorzatok A szorzattá alakítás módszerei Mûveletek algebrai törtekkel Oszthatóság Legnagobb közös osztó, legkisebb közös többszörös Számrendszerek... 8 Függvének. A derékszögû koordináta-rendszer, ponthalmazok Lineáris függvének Az abszolútérték-függvén A másodfokú függvén A négzetgökfüggvén Lineáris törtfüggvének Az egészrész-, a törtrész- és az elõjelfüggvén (emelt szintû tananag) További példák függvénekre (emelt szintû tananag) A függvéntranszformációk rendszerezése... 4 Háromszögek, négszögek, sokszögek. Pontok, egenesek, síkok és ezek kölcsönös helzete Néhán alapvetõ geometriai fogalom (emlékeztetõ) A háromszögekrõl (emlékeztetõ) Összefüggés a háromszög oldalai és szögei között Összefüggés a derékszögû háromszög oldalai között A négszögekrõl (emlékeztetõ) A sokszögekrõl Nevezetes ponthalmazok... 45

17 TARTALOMJEGYZÉK 9. A háromszög beírt köre A háromszög köré írt kör Thalész tétele és néhán alkalmazása Érintõnégszögek, érintõsokszögek (emelt szintû tananag) Egenletek, egenlõtlenségek, egenletrendszerek. Az egenlet, azonosság fogalma Az egenlet megoldásának grafikus módszere Egenletmegoldás az értelmezési tartomán és az értékkészlet vizsgálatával Egenlet megoldása szorzattá alakítással Megoldás lebontogatással, mérlegelvvel Egenlõtlenségek Abszolút értéket tartalmazó egenletek, egenlõtlenségek Paraméteres egenletek (emelt szintû tananag) Egenletekkel megoldható feladatok I Egenletekkel megoldható feladatok II Elsõfokú kétismeretlenes egenletrendszerek Egenletrendszerekkel megoldható feladatok Lineáris többismeretlenes egenletrendszerek (emelt szintû tananag) Gakorlati feladatok... Egbevágósági transzformációk. A geometriai transzformáció fogalma, példák geometriai transzformációkra Tengeles tükrözés a síkban Tengelesen szimmetrikus alakzatok Középpontos tükrözés a síkban Középpontosan szimmetrikus alakzatok A középpontos tükrözés alkalmazásai Pont körüli forgatás a síkban A pont körüli forgatás alkalmazásai I A pont körüli forgatás alkalmazásai II Párhuzamos eltolás. Vektorok Mûveletek vektorokkal Alakzatok egbevágósága Statisztika. Az adatok ábrázolása Az adatok jellemzése

TANMENET ... Az iskola fejbélyegzője. a matematika tantárgy. tanításához a 9. a, b osztályok számára

TANMENET ... Az iskola fejbélyegzője. a matematika tantárgy. tanításához a 9. a, b osztályok számára Az iskola fejbélyegzője TANMENET a matematika tantárgy tanításához a 9. a, b osztályok számára Készítette: Természettudományi Munkaközösség matematikát tanító tanárai Készült: a gimnáziumi tanterv alapján

Részletesebben

MATEMATIKA TANMENET. 9. osztály. 4 óra/hét. Budapest, 2014. szeptember

MATEMATIKA TANMENET. 9. osztály. 4 óra/hét. Budapest, 2014. szeptember MATEMATIKA TANMENET 9. osztály 4 óra/hét Budapest, 2014. szeptember 2 Évi óraszám: 144 óra Heti óraszám: 4 óra Ismerkedés, év elejei feladatok, szintfelmérő írása 2 óra I. Kombinatorika, halmazok 13 óra

Részletesebben

9. évfolyam Javítóvizsga felkészülést segítő feladatok

9. évfolyam Javítóvizsga felkészülést segítő feladatok Halmazok: 9. évfolam Javítóvizsga felkészülést segítő feladatok. Adott két halmaz. A : a ; a : páros és B : ;;8;0;;;8;0;. Add meg a következő halmazműveleteket az elemek felsorolásával és készíts Venn

Részletesebben

MATEMATIKA TANMENET 9.B OSZTÁLY FIZIKA TAGOZAT HETI 6 ÓRA, ÖSSZESEN 216 ÓRA

MATEMATIKA TANMENET 9.B OSZTÁLY FIZIKA TAGOZAT HETI 6 ÓRA, ÖSSZESEN 216 ÓRA MATEMATIKA TANMENET 9.B OSZTÁLY FIZIKA TAGOZAT HETI 6 ÓRA, ÖSSZESEN 216 ÓRA A TÁMOP 3.1.4. EU-s pályázat megvalósításához a matematika (9. b/fizika) tárgy tanmenete a matematika kompetenciaterület A típusú

Részletesebben

MATEMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA 9.A, 9.D. OSZTÁLY HETI 4 ÓRA 37 HÉT ÖSSZ: 148 ÓRA

MATEMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA 9.A, 9.D. OSZTÁLY HETI 4 ÓRA 37 HÉT ÖSSZ: 148 ÓRA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKLET Tanmenetborító ME-III.1./1 2 Azonosító: Változatszám : Érvényesség kezdete: Oldal/összes: 1/6 Fájlnév: ME- III.1.1.Tanmenetborító SZK-DC-2013 2013. 09. 01. MATEMATIKA

Részletesebben

SZAKKÖZÉPISKOLA ÉRETTSÉGI VIZSGRA FELKÉSZÍTŐ KK/12. ÉVFOLYAM

SZAKKÖZÉPISKOLA ÉRETTSÉGI VIZSGRA FELKÉSZÍTŐ KK/12. ÉVFOLYAM SZAKKÖZÉPISKOLA ÉRETTSÉGI VIZSGRA FELKÉSZÍTŐ KK/12. ÉVFOLYAM A vizsga szerkezete: A vizsga írásbeli és szóbeli vizsgarészből áll. 1.) Írásbeli vizsga Időtartama: 45 perc Elérhető pontszám: 65 pont Feladattípusok:

Részletesebben

Matematika OKTV I. kategória 2017/2018 második forduló szakgimnázium-szakközépiskola

Matematika OKTV I. kategória 2017/2018 második forduló szakgimnázium-szakközépiskola O k t a t á s i H i v a t a l A 017/018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmáni Versen második forduló MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKGIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értékelési útmutató 1. Adja meg

Részletesebben

P ÓTVIZSGA F ELKÉSZÍTŐ FÜZETEK UNIÓS RENDSZERŰ PÓTVIZSGÁHOZ. 9. osztályosoknak SZAKKÖZÉP

P ÓTVIZSGA F ELKÉSZÍTŐ FÜZETEK UNIÓS RENDSZERŰ PÓTVIZSGÁHOZ. 9. osztályosoknak SZAKKÖZÉP J UHÁSZ I STVÁN P ÓTVIZSGA F ELKÉSZÍTŐ FÜZETEK UNIÓS RENDSZERŰ PÓTVIZSGÁHOZ T é m a k ö r ö k é s p r ó b a f e l a d a t s o r 9. osztályosoknak SZAKKÖZÉP 1. oldal 9. OSZTÁLYOS PÓTVIZSGA TÉMAKÖRÖK: I.

Részletesebben

SULINOVA PROGRAMTANTERVÉHEZ ILLESZKEDŐ TANMENET 9. ÉVFOLYAM SZÁMÁRA

SULINOVA PROGRAMTANTERVÉHEZ ILLESZKEDŐ TANMENET 9. ÉVFOLYAM SZÁMÁRA 1 SULINOVA PROGRAMTANTERVÉHEZ ILLESZKEDŐ TANMENET 9. ÉVFOLYAM SZÁMÁRA Heti óraszám: 3 Éves óraszám: 37 x 3 = 111 A tanmenet 101 óra beosztását tartalmazza. A dolgozatok írása és javítása 10 órát foglal

Részletesebben

Az osztályozóvizsgák követelményrendszere 9. évfolyam

Az osztályozóvizsgák követelményrendszere 9. évfolyam Az osztályozóvizsgák követelményrendszere 9. évfolyam Kombinatorika, halmazok Összeszámlálási feladatok Halmazok, halmazműveletek, halmazok elemszáma Logikai szita Számegyenesek intervallumok Algebra és

Részletesebben

Osztályozó és Javító vizsga témakörei matematikából 9. osztály

Osztályozó és Javító vizsga témakörei matematikából 9. osztály Osztályozó és Javító vizsga témakörei matematikából 9. osztály 1. félév 1. Kombinatorika, halmazok Számoljuk össze! Összeszámlálási feladatok Matematikai logika Halmazok Halmazműveletek Halmazok elemszáma,

Részletesebben

a.) b.) c.) d.) e.) össz. 4 pont 2 pont 4 pont 2 pont 3 pont 15 pont

a.) b.) c.) d.) e.) össz. 4 pont 2 pont 4 pont 2 pont 3 pont 15 pont 1. Az alábbi feladatok egszerűek, akár fejben is kiszámíthatóak, de a piszkozatpapíron is gondolkodhat. A megoldásokat azonban erre a papírra írja! a.) A 2x 2 5x 3 0 egenlet megoldása nélkül határozza

Részletesebben

Függvény fogalma, jelölések 15

Függvény fogalma, jelölések 15 DOLGO[Z]ZATOK 9.. 1. Függvény fogalma, jelölések 1 1. Az alábbi hozzárendelések közül melyek függvények? a) A magyarországi megyékhez hozzárendeljük a székhelyüket. b) Az egész számokhoz hozzárendeljük

Részletesebben

Sokszínû matematika 9. A KITÛZÖTT FELADATOK EREDMÉNYE

Sokszínû matematika 9. A KITÛZÖTT FELADATOK EREDMÉNYE Sokszínû matematika 9. A KITÛZÖTT FELADATOK EREDMÉNYE Összeállította: FRÖHLICH LAJOS gimnáziumi tanár A Kombinatorika, halmazok c. fejezetet szakmailag ellenõrizte: DR. HAJNAL PÉTER egetemi docens Tartalom

Részletesebben

Matematika. 9.osztály: Ajánlott tankönyv és feladatgyűjtemény: Matematika I-II. kötet (Apáczai Kiadó; AP-090803 és AP-090804)

Matematika. 9.osztály: Ajánlott tankönyv és feladatgyűjtemény: Matematika I-II. kötet (Apáczai Kiadó; AP-090803 és AP-090804) Matematika A definíciókat és tételeket (bizonyítás nélkül) ki kell mondani, a tananyagrészekhez tartozó alap- és közepes nehézségű feladatokat kell tudni megoldani A javítóvizsga 60 -es írásbeliből áll.

Részletesebben

Sokszínû matematika 12. A KITÛZÖTT FELADATOK EREDMÉNYE

Sokszínû matematika 12. A KITÛZÖTT FELADATOK EREDMÉNYE Sokszínû matematika. A KITÛZÖTT FELADATOK EREDMÉNYE Számsorozatok SOKSZÍNÛ MATEMATIKA A KITÛZÖTT FELADATOK EREDMÉNYE. A számsorozat fogalma, példák sorozatokra. A pozitív páros számok sorozatának n-edik

Részletesebben

Bolyai János Matematikai Társulat. Rátz László Vándorgyűlés Baja

Bolyai János Matematikai Társulat. Rátz László Vándorgyűlés Baja Bolai János Matematikai Társulat Rátz László Vándorgűlés 06. Baja Záródolgozat dr. Nag Piroska Mária, Dunakeszi Dunakeszi, 06.07.. A Vándorgűlésen Erdős Gábor az általános iskolai szekcióban tartott szemináriumot

Részletesebben

Matematika pótvizsga témakörök 9. V

Matematika pótvizsga témakörök 9. V Matematika pótvizsga témakörök 9. V 1. Halmazok, műveletek halmazokkal halmaz, halmaz eleme halmazok egyenlősége véges, végtelen halmaz halmazok jelölése, megadása természetes számok egész számok racionális

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika emelt szint 051 ÉRETTSÉGI VIZSGA 005.október 5. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Formai előírások: A dolgozatot

Részletesebben

ÍRÁSBELI BELSŐ VIZSGA MATEMATIKA 8. évfolyam reál tagozat Az írásbeli vizsga gyakorlati és elméleti feladatai a következő témakörökből származnak.

ÍRÁSBELI BELSŐ VIZSGA MATEMATIKA 8. évfolyam reál tagozat Az írásbeli vizsga gyakorlati és elméleti feladatai a következő témakörökből származnak. ÍRÁSBELI BELSŐ VIZSGA MATEMATIKA 8. évfolyam reál tagozat Az írásbeli vizsga gyakorlati és elméleti feladatai a következő témakörökből származnak. Időtartam: 60 perc 1. Halmazműveletek konkrét halmazokkal.

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Egyenletek, egyenletrendszerek

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Egyenletek, egyenletrendszerek 1) MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Egenletek, egenletrendszerek A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval

Részletesebben

OSZTÁLYOZÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK 9. OSZTÁLY

OSZTÁLYOZÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK 9. OSZTÁLY OSZTÁLYOZÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK 9. OSZTÁLY ALGEBRA ÉS SZÁMELMÉLET Halmazok Halmazműveletek Halmazok elemszáma Logikai szita Számegyenesek intervallumok Gráfok Betűk használata a matematikában Hatványozás. A

Részletesebben

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2012/2013 Matematika I. kategória (SZAKKÖZÉPISKOLA) Döntő Megoldások

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2012/2013 Matematika I. kategória (SZAKKÖZÉPISKOLA) Döntő Megoldások Országos Középiskolai Tanulmáni Versen / Matematika I kategória (SZAKKÖZÉPISKOLA) Döntő Megoldások Eg papírlapra felírtuk a pozitív egész számokat n -től n -ig Azt vettük észre hog a felírt páros számok

Részletesebben

1. GONDOLKODÁSI MÓDSZEREK, HALMAZOK, KOMBINATORIKA, GRÁFOK

1. GONDOLKODÁSI MÓDSZEREK, HALMAZOK, KOMBINATORIKA, GRÁFOK MATEMATIKA TÉMAKÖRÖK 11. évfolyam 1. GONDOLKODÁSI MÓDSZEREK, HALMAZOK, KOMBINATORIKA, GRÁFOK 1.1. HALMAZOK 1.1.1. Halmazok megadásának módjai 1.1.2. Halmazok egyenlősége, részhalmaz, üres halmaz, véges,

Részletesebben

Osztályozóvizsga követelményei

Osztályozóvizsga követelményei Osztályozóvizsga követelményei Képzés típusa: Tantárgy: Nyolcosztályos gimnázium Matematika Évfolyam: 9 Emelt óraszámú csoport Emelt szintű csoport Vizsga típusa: Írásbeli Követelmények, témakörök: Gondolkodási

Részletesebben

MAGYARÁZAT A MATEMATIKA NULLADIK ZÁRTHELYI MINTAFELADATSOR FELADATAIHOZ 2010.

MAGYARÁZAT A MATEMATIKA NULLADIK ZÁRTHELYI MINTAFELADATSOR FELADATAIHOZ 2010. MAGYARÁZAT A MATEMATIKA NULLADIK ZÁRTHELYI MINTAFELADATSOR FELADATAIHOZ 00.. Tetszőleges, nem negatív szám esetén, Göktelenítsük a nevezőt: (B). Menni a 0 kifejezés értéke? (D) 0 0 0 0 0000 400 0. 5 Felhasznált

Részletesebben

Matematika szintfelmérő szeptember

Matematika szintfelmérő szeptember Matematika szintfelmérő 015. szeptember matematika BSC MO 1. A faglaltok éjszakáján eg közvéleménkutatásban vizsgált csoport %-ának ízlett az eperfaglalt, 94%-ának pedig a citromfaglalt. A két gümölcsfaglalt

Részletesebben

MATEMATIKA. Szakközépiskola

MATEMATIKA. Szakközépiskola MATEMATIKA Szakközépiskola Az osztályozóvizsga írásbeli feladatlap. Az osztályozó vizsgán az osztályzás a munkaközösség által elfogadott egységes követelményrendszer alapján történik. A tanuló az osztályozó

Részletesebben

Halmazok Egész számok

Halmazok Egész számok Halmazok.. Egész számok A,,,,,,,, számokat egész számoknak nevezzük. ármel két egész szám összege, szorzata, különbsége is egész szám..5. ábra Adóslevél.6. ábra Az adósságok könvelése is megkívánta a negatív

Részletesebben

Osztályozóvizsga-tematika 8. évfolyam Matematika

Osztályozóvizsga-tematika 8. évfolyam Matematika Osztályozóvizsga-tematika 8. évfolyam Matematika 1. félév 1. Gondolkozz és számolj! A természetes szám fogalma, műveleti tulajdonságok Helyiértékek rendszere a tízes számrendszerben: alakiérték, tényleges

Részletesebben

Matematika osztályozó vizsga témakörei 9. évfolyam II. félév:

Matematika osztályozó vizsga témakörei 9. évfolyam II. félév: Matematika osztályozó vizsga témakörei 9. évfolyam II. félév: 7. Függvények: - függvények fogalma, megadása, ábrázolás koordináta- rendszerben - az elsőfokú függvény, lineáris függvény - a másodfokú függvény

Részletesebben

9-10. évfolyam felnőttképzés Heti óraszám: 3 óra

9-10. évfolyam felnőttképzés Heti óraszám: 3 óra 9-10. évfolyam felnőttképzés Heti óraszám: 3 óra Fejlesztési cél/ kompetencia lehetőségei: Gondolkodási képességek: rendszerezés, kombinativitás, deduktív következtetés, valószínűségi Tudásszerző képességek:

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Egyenletek, egyenletrendszerek

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Egyenletek, egyenletrendszerek 1) MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Egenletek, egenletrendszerek A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval

Részletesebben

2016/2017. Matematika 9.Kny

2016/2017. Matematika 9.Kny 2016/2017. Matematika 9.Kny Gondolkodási módszerek 1. Számhalmazok: N, Z, Q, Q*, R a számhalmazok kapcsolata, halmazábra 2. Ponthalmazok: o 5. oldal K I. fejezet: 172-178., 180-185., 191. feladat távolsággal

Részletesebben

Kisérettségi feladatgyűjtemény

Kisérettségi feladatgyűjtemény Kisérettségi feladatgyűjtemény Halmazok 1. Egy fordítóiroda angol és német fordítást vállal. Az irodában 50 fordító dolgozik, akiknek 70%-a angol nyelven, 50%-a német nyelven fordít. Hány fordító dolgozik

Részletesebben

Érettségi feladatok: Síkgeometria 1/6

Érettségi feladatok: Síkgeometria 1/6 Érettségi feladatok: Síkgeometria 1/6 2005. május 10. 4. Döntse el, hogy a következő állítások közül melyik igaz és melyik hamis! A: A háromszög köré írható kör középpontja mindig valamelyik súlyvonalra

Részletesebben

Osztályozóvizsga követelményei

Osztályozóvizsga követelményei Osztályozóvizsga követelményei Képzés típusa: Tantárgy: Nyolcosztályos gimnázium Matematika Évfolyam: 7 Emelt óraszámú csoport Emelt szintű csoport Vizsga típusa: Írásbeli Követelmények, témakörök: Gondolkodási

Részletesebben

Algebrai egész kifejezések (polinomok)

Algebrai egész kifejezések (polinomok) Algebrai egész kifejezések (polinomok) Betűk használata a matematikában Feladat Mekkora a 107m 68m oldalhosszúságú téglalap alakú focipála kerülete, területe? a = 107 m b = 68 m Terület T = a b = 107m

Részletesebben

2016/2017. Matematika 9.Kny

2016/2017. Matematika 9.Kny 2016/2017. Matematika 9.Kny Gondolkodási módszerek 1. Számhalmazok: N, Z, Q, Q*, R a számhalmazok kapcsolata, halmazábra 2. Ponthalmazok: o 4. oldal K I. fejezet: 172-178., 180-185., 191. feladat távolsággal

Részletesebben

TARTALOM. Előszó 9 HALMAZOK

TARTALOM. Előszó 9 HALMAZOK TARTALOM Előszó 9 HALMAZOK Halmazokkal kapcsolatos fogalmak, részhalmazok 10 Műveletek halmazokkal 11 Számhalmazok 12 Nevezetes ponthalmazok 13 Összeszámlálás, komplementer-szabály 14 Összeszámlálás, összeadási

Részletesebben

MATEMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA 10.B OSZTÁLY HETI 4 ÓRA 37 HÉT/ ÖSSZ 148 ÓRA

MATEMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA 10.B OSZTÁLY HETI 4 ÓRA 37 HÉT/ ÖSSZ 148 ÓRA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKLET Tanmenetborító Azonosító: ME-III.1./1 Változatszám: 2 Érvényesség 2013. 09. 01. kezdete: Oldal/összes: 1/7 Fájlnév: ME- III.1.1.Tanmenetborító SZK- DC-2013 MATEMATIKA

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga témakörei MATEMATIKA tantárgyból 2016 / tanév

Osztályozó- és javítóvizsga témakörei MATEMATIKA tantárgyból 2016 / tanév 9. évfolyam I. Halmazok Osztályozó- és javítóvizsga témakörei MATEMATIKA tantárgyból 2016 / 2017. tanév 1. Halmaz, részhalmaz fogalma, részhalmazok száma, jelölések 2. Intervallumok 3. Halmazműveletek

Részletesebben

Matematika szóbeli érettségi témakörök 2017/2018-as tanév

Matematika szóbeli érettségi témakörök 2017/2018-as tanév Matematika szóbeli érettségi témakörök 2017/2018-as tanév 1. GONDOLKODÁSI MÓDSZEREK, HALMAZOK, LOGIKA, KOMBINATORIKA, GRÁFOK 1.1. HALMAZOK 1.1.1. Halmazok megadásának módjai 1.1.2. Halmazok egyenlősége,

Részletesebben

Osztályozóvizsga és javítóvizsga témakörei Matematika 9. évfolyam

Osztályozóvizsga és javítóvizsga témakörei Matematika 9. évfolyam Osztályozóvizsga és javítóvizsga témakörei Matematika 9. évfolyam 1. félév Gondolkozás, számolás - halmazok, műveletek halmazokkal, intervallumok - racionális számok, műveletek racionális számokkal, zárójel

Részletesebben

Koordináta - geometria I.

Koordináta - geometria I. Koordináta - geometria I A koordináta geometria témaköre geometriai problémákat old meg algebrai módszerekkel úgy, hogy a geometriai fogalmaknak algebrai fogalmakat feleltet meg: a pontokat, vektorokat

Részletesebben

Helyvektorok, műveletek, vektorok a koordináta-rendszerben

Helyvektorok, műveletek, vektorok a koordináta-rendszerben Helyvektorok, műveletek, vektorok a koordináta-rendszerben. Rajzold meg az alábbi helyvektorokat a derékszögű koordináta-rendszerben, majd számítsd ki a hosszúságukat! a) (4 ) b) ( 5 ) c) ( 6 ) d) (4 )

Részletesebben

Szé12/1/N és Szé12/1/E osztály matematika minimumkérdések a javítóvizsgára

Szé12/1/N és Szé12/1/E osztály matematika minimumkérdések a javítóvizsgára Szé1/1/N és Szé1/1/E osztály matematika minimumkérdések a javítóvizsgára Halmazelmélet Halmaz, részhalmaz, végtelen halmaz, üres halmaz, halmaz megadása, halmazműveletek (metszet, unió, különbség, komplementer),

Részletesebben

Az egyenes egyenlete: 2 pont. Az összevont alak: 1 pont. Melyik ábrán látható e függvény grafikonjának egy részlete?

Az egyenes egyenlete: 2 pont. Az összevont alak: 1 pont. Melyik ábrán látható e függvény grafikonjának egy részlete? 1. Írja fel annak az egyenesnek az egyenletét, amely áthalad az (1; 3) ponton, és egyik normálvektora a (8; 1) vektor! Az egyenes egyenlete: 2. Végezze el a következő műveleteket, és vonja össze az egynemű

Részletesebben

Geometria. a. Alapfogalmak: pont, egyenes, vonal, sík, tér (Az alapfogalamakat nem definiáljuk)

Geometria. a. Alapfogalmak: pont, egyenes, vonal, sík, tér (Az alapfogalamakat nem definiáljuk) 1. Térelemek Geometria a. Alapfogalmak: pont, egyenes, vonal, sík, tér (Az alapfogalamakat nem definiáljuk) b. Def: félegyenes, szakasz, félsík, féltér. c. Kölcsönös helyzetük: i. pont és (egyenes vagy

Részletesebben

TANMENET. Matematika

TANMENET. Matematika Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium 6800 Hódmezővásárhely, Szőnyi utca 2. Telefon: +36-62-241-703 www.bgrg.hu OM: 029736 TANMENET Matematika 2016/2017 9. B tagozat Összeállította:

Részletesebben

Feladatok a májusi emelt szintű matematika érettségi példáihoz Hraskó András

Feladatok a májusi emelt szintű matematika érettségi példáihoz Hraskó András Feladatok a 2010. májusi emelt szintű matematika érettségi példáihoz Hraskó András 1. Halmazok, halmazműveletek, halmazok számossága, halmazműveletek és logikai műveletek kapcsolata. HA.1.1. Adott a síkon

Részletesebben

XXVII. Erdélyi Magyar Matematikaverseny Nagyvárad, február I. forduló - 9. osztály

XXVII. Erdélyi Magyar Matematikaverseny Nagyvárad, február I. forduló - 9. osztály Nagvárad, 07. február 3 6.. feladat: Két játékos a következő játékot játssza: Az,,3,...,07 véges számsorozatból váltakozva kiválasztanak eg-eg számot, és azt törlik a sorozatból. Bármelikük látja, hog

Részletesebben

törtet, ha a 1. Az egyszerűsített alak: 2 pont

törtet, ha a 1. Az egyszerűsített alak: 2 pont 1. Egyszerűsítse az 3 2 a + a a + 1 törtet, ha a 1. Az egyszerűsített alak: 2. Milyen számjegy állhat az X helyén, ha a négyjegyű 361 X szám 6-tal osztható? X = 3. Minden szekrény barna. Válassza ki az

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga. Matematika tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga. Matematika tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Matematika tantárgyból 2018-2019 A vizsga 60 perces írásbeli vizsga (feladatlap) a megadott témakörökből. A megjelölt százalék (50%) nem teljesítése esetén szóbeli vizsga is,

Részletesebben

MATEMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA 11B OSZTÁLY HETI 4 ÓRA 37 HÉT/ ÖSSZ 148 ÓRA

MATEMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA 11B OSZTÁLY HETI 4 ÓRA 37 HÉT/ ÖSSZ 148 ÓRA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKLET Tanmenetborító Azonosító: ME-III.1./1 Változatszám: 2 Érvényesség 2013. 09. 01. kezdete: Oldal/összes: 1/5 Fájlnév: ME- III.1.1.Tanmenetborító SZK- DC-2013 MATEMATIKA

Részletesebben

MATEMATIKA EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI (TÉTELEK) 2005

MATEMATIKA EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI (TÉTELEK) 2005 2005 1. * Halmazok, halmazműveletek, nevezetes ponthalmazok 2. Számhalmazok, halmazok számossága 3. Hatványozás, hatványfüggvény 4. Gyökvonás, gyökfüggvény 5. A logaritmus. Az exponenciális és a logaritmus

Részletesebben

1) Adja meg a következő függvények legbővebb értelmezési tartományát! 2) Határozzuk meg a következő függvény értelmezési tartományát!

1) Adja meg a következő függvények legbővebb értelmezési tartományát! 2) Határozzuk meg a következő függvény értelmezési tartományát! Függvének Feladatok Értelmezési tartomán ) Adja meg a következő függvének legbővebb értelmezési tartománát! a) 5 b) + + c) d) lg tg e) ln + ln ( ) Megoldás: a) 5 b) + + = R c) és sosem teljesül. d) tg

Részletesebben

Követelmény a 7. évfolyamon félévkor matematikából

Követelmény a 7. évfolyamon félévkor matematikából Követelmény a 7. évfolyamon félévkor matematikából Gondolkodási és megismerési módszerek Elemek halmazba rendezése több szempont alapján. Halmazok ábrázolása. A nyelv logikai elemeinek helyes használata.

Részletesebben

HASONLÓSÁGGAL KAPCSOLATOS FELADATOK. 5 cm 3 cm. 2,4 cm

HASONLÓSÁGGAL KAPCSOLATOS FELADATOK. 5 cm 3 cm. 2,4 cm HASONLÓSÁGGAL KAPCSOLATOS FELADATOK Egyszerű, hasonlósággal kapcsolatos feladatok 1. Határozd meg az x, y és z szakaszok hosszát! y cm cm z x 2, cm 2. Határozd meg az x, y, z és u szakaszok hosszát! x

Részletesebben

Gyakorló feladatok javítóvizsgára szakközépiskola matematika 9. évfolyam

Gyakorló feladatok javítóvizsgára szakközépiskola matematika 9. évfolyam Gyakorló feladatok javítóvizsgára szakközépiskola matematika 9. évfolyam Halmazok:. Adott két halmaz: A = kétjegyű pozitív, 4-gyel osztható számok B = 0-nél nagyobb, de 0-nál nem nagyobb pozitív egész

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Megoldások

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Megoldások Megoldások 1. Határozd meg a szakasz hosszát, ha a végpontok koordinátái: A ( 1; ) és B (5; )! A szakasz hosszához számítsuk ki a két pont távolságát: d AB = AB = (5 ( 1)) + ( ) = 6 + 1 = 7 6,08.. Határozd

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga témakörei MATEMATIKA tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga témakörei MATEMATIKA tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga témakörei MATEMATIKA tantárgyból 9. évfolyam I. Halmazok 1. Alapfogalmak, jelölések 2. Halmaz, részhalmaz fogalma, részhalmazok száma, jelölések 3. Nevezetes számhalmazok (N,

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Síkgeometria

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Síkgeometria MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Síkgeometria 1) Döntse el, hogy a következő állítások közül melyik igaz és melyik hamis! a) A háromszög köré írható kör középpontja mindig valamelyik súlyvonalra

Részletesebben

A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny MATEMATIKA II. KATEGÓRIA (GIMNÁZIUM)

A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny MATEMATIKA II. KATEGÓRIA (GIMNÁZIUM) A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MATEMATIKA II. KATEGÓRIA (GIMNÁZIUM) Javítási értékelési útmutató 1. Melyek azok a pozitív p és q prímek, amelyekre a számok mindegyike

Részletesebben

Pótvizsga matematika 7. osztály (Iskola honlapján is megtalálható!) Tételek

Pótvizsga matematika 7. osztály (Iskola honlapján is megtalálható!) Tételek Pótvizsga matematika 7. osztály (Iskola honlapján is megtalálható!) Tételek 1. Hatványozás 2. Normálalak. Mértékegységek. Műveletek racionális számokkal (tört, tizedes tört) 5. Középpontos tükrözés 6.

Részletesebben

Matematika javítóvizsga témakörök 10.B (kompetencia alapú )

Matematika javítóvizsga témakörök 10.B (kompetencia alapú ) Matematika javítóvizsga témakörök 10.B (kompetencia alapú ) 1. A négyzetgyök fogalma, a négyzetgyökvonás művelete 2. A négyzetgyökvonás azonosságai 3. Műveletek négyzetgyökökkel 4. A nevező gyöktelenítése

Részletesebben

Az osztályozóvizsgák követelményrendszere MATEMATIKA

Az osztályozóvizsgák követelményrendszere MATEMATIKA Az osztályozóvizsgák követelményrendszere MATEMATIKA 1. Számok, számhalmazok A 9. évfolyam során feldolgozásra kerülő témakörök: A nyelvi előkészítő és a két tanítási nyelvű osztályok tananyaga: A számfogalom

Részletesebben

PRÓBAÉRETTSÉGI 2004.május MATEMATIKA. KÖZÉPSZINT I. 45 perc

PRÓBAÉRETTSÉGI 2004.május MATEMATIKA. KÖZÉPSZINT I. 45 perc PRÓBAÉRETTSÉGI 2004.május MATEMATIKA KÖZÉPSZINT I. 45 perc A feladatok megoldására 45 perc fordítható, az idő leteltével a munkát be kell fejeznie. A feladatok megoldási sorrendje tetszőleges. A feladatok

Részletesebben

VIII.4. PONT A RÁCSPONTOK? A feladatsor jellemzői

VIII.4. PONT A RÁCSPONTOK? A feladatsor jellemzői VIII.4. PONT A RÁCSPONTOK? Tárg, téma Geometria, algebra és számelmélet. Előzmének A feladatsor jellemzői Pontok ábrázolása koordináta-rendszerben, abszolút érték fogalma, oszthatóság fogalma, (skatula

Részletesebben

Függvények Megoldások

Függvények Megoldások Függvények Megoldások ) Az ábrán egy ; intervallumon értelmezett függvény grafikonja látható. Válassza ki a felsoroltakból a függvény hozzárendelési szabályát! a) x x b) x x + c) x ( x + ) b) Az x függvény

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Függvények

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Függvények MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Függvények A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

Függvények évfolyam. Szerkesztette: Orosz Gyula december 12.

Függvények évfolyam. Szerkesztette: Orosz Gyula december 12. Függvének 7 8. évfolam Szerkesztette: Orosz Gula 016. december 1. Technikai munkák (MatKönv project, TEX programozás, PHP programozás, tördelés...) Dénes Balázs, Grósz Dániel, Hraskó András, Kalló Bernát,

Részletesebben

Kisérettségi feladatsorok matematikából

Kisérettségi feladatsorok matematikából Kisérettségi feladatsorok matematikából. feladatsor I. rész. Döntse el, hogy a következő állítások közül melyik igaz és melyik hamis! a) Ha két egész szám összege páratlan, akkor a szorzatuk páros. b)

Részletesebben

Racionális számok: Azok a számok, amelyek felírhatók két egész szám hányadosaként ( p q

Racionális számok: Azok a számok, amelyek felírhatók két egész szám hányadosaként ( p q Szóbeli tételek matematikából 1. tétel 1/a Számhalmazok definíciója, jele (természetes számok, egész számok, racionális számok, valós számok) Természetes számok: A pozitív egész számok és a 0. Jele: N

Részletesebben

2017/2018. Matematika 9.K

2017/2018. Matematika 9.K 2017/2018. Matematika 9.K Matematika javítóvizsga 2018. augusztus szóbeli 3 rövidebb (feladat, definíció, tétel) és 3 hosszabb feladat megoldása a 30 perces felkészülési idő alatt a megoldás ismertetése

Részletesebben

Juhász István Orosz Gyula Paróczay József Szászné dr. Simon Judit. Az érthetõ matematika tankönyv feladatainak megoldásai

Juhász István Orosz Gyula Paróczay József Szászné dr. Simon Judit. Az érthetõ matematika tankönyv feladatainak megoldásai Juhász István Orosz Gula Parócza József Szászné dr Simon Judit MATEMATIKA 9 Az érthetõ matematika tankönv feladatainak megoldásai A megoldások olvasásához Acrobat Reader program szükséges, amel ingenesen

Részletesebben

NULLADIK MATEMATIKA ZÁRTHELYI

NULLADIK MATEMATIKA ZÁRTHELYI A NULLADIK MATEMATIKA ZÁRTHELYI 20-09-2 Terem: Munkaidő: 0 perc. A dolgozat megírásához íróeszközön kívül semmilyen segédeszköz nem használható! Csak és kizárólag tollal tölthető ki a feladatlap, a ceruzával

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Koordináta-geometria

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Koordináta-geometria MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Koordináta-geometria A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett

Részletesebben

Koordináta-geometria feladatok (középszint)

Koordináta-geometria feladatok (középszint) Koordináta-geometria feladatok (középszint) 1. (KSZÉV Minta (1) 2004.05/I/4) Adott az A(2; 5) és B(1; 3) pont. Adja meg az AB szakasz felezőpontjának koordinátáit! 2. (KSZÉV Minta (2) 2004.05/I/7) Egy

Részletesebben

Koordináta-geometria feladatok (emelt szint)

Koordináta-geometria feladatok (emelt szint) Koordináta-geometria feladatok (emelt szint) 1. (ESZÉV Minta (2) 2004.05/7) Egy ABC háromszögben CAB = 30, az ACB = 45. A háromszög két csúcsának koordinátái: A(2; 2) és C(4; 2). Határozza meg a harmadik

Részletesebben

Másodfokú függvények

Másodfokú függvények Másodfokú függvének Definíció: Azokat a valós számok halmazán értelmezett függvéneket, amelek hozzárendelési szabála f() = a + bc + c (a, b, c R, a ) alakú, másodfokú függvéneknek nevezzük. A másodfokú

Részletesebben

Lehet hogy igaz, de nem biztos. Biztosan igaz. Lehetetlen. A paralelogrammának van szimmetria-középpontja. b) A trapéznak két szimmetriatengelye van.

Lehet hogy igaz, de nem biztos. Biztosan igaz. Lehetetlen. A paralelogrammának van szimmetria-középpontja. b) A trapéznak két szimmetriatengelye van. Geometria, sokszögek, szögek, -, 2004_01/5 Lili rajzolt néhány síkidomot: egy háromszöget, egy deltoidot, egy paralelogrammát és egy trapézt. A következő állítások ezekre vonatkoznak. Tegyél * jelet a

Részletesebben

Skaláris szorzat: a b cos, ahol α a két vektor által bezárt szög.

Skaláris szorzat: a b cos, ahol α a két vektor által bezárt szög. 1 Összeadás: Legyen a (7; 3) és b (- 2; 4), akkor az összegük a + b (7 + (-2); 3 + 4) = (5; 7) Kivonás: Legyen a (7; 3) és b (- 2; 4), akkor a különbségük a b (7 - (-2); 3-4)=(9; - 1) Valós számmal való

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT. Koordináta-geometria

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT. Koordináta-geometria MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT 1) Adott két pont: A 4; 1 felezőpontjának koordinátáit! AB felezőpontja legyen F. Koordináta-geometria és B 3 1; Írja fel az AB szakasz 1 3 4

Részletesebben

Az alapvetı tudnivalók jegyzéke matematikából 9. évf. Halmazok. Algebra és számelmélet

Az alapvetı tudnivalók jegyzéke matematikából 9. évf. Halmazok. Algebra és számelmélet Az alapvetı tudnivalók jegyzéke matematikából 9. évf. Halmazok halmaz halmaz megadása, jelölésmód üres halmaz véges halmaz végtelen halmaz halmazok egyenlısége részhalmaz, valódi részhalmaz halmazok uniója

Részletesebben

Statisztika 10. évfolyam. Adatsokaságok ábrázolása és diagramok értelmezése

Statisztika 10. évfolyam. Adatsokaságok ábrázolása és diagramok értelmezése Adatsokaságok ábrázolása és diagramok értelmezése A statisztikában adatsokaságnak (mintának) nevezik a vizsgálat tárgyát képező adatok összességét. Az adatokat összegyűjthetjük táblázatban és ábrázolhatjuk

Részletesebben

Koordináta-geometria feladatgyűjtemény

Koordináta-geometria feladatgyűjtemény Koordináta-geometria feladatgyűjtemény A feladatok megoldásai a dokumentum végén találhatók Vektorok 1. Egy négyzet két szemközti csúcsának koordinátái: A( ; 7) és C(4 ; 1). Határozd meg a másik két csúcs

Részletesebben

IV. Felkészítő feladatsor

IV. Felkészítő feladatsor IV. Felkészítő feladatsor 1. Az A halmaz elemei a (-7)-nél nagyobb, de 4-nél kisebb egész számok. B a nemnegatív egész számok halmaza. Elemeinek felsorolásával adja meg az A \ B halmazt! I. 2. Adott a

Részletesebben

EGYBEVÁGÓSÁGI TRANSZFORMÁCIÓK TENGELYES TÜKRÖZÉS

EGYBEVÁGÓSÁGI TRANSZFORMÁCIÓK TENGELYES TÜKRÖZÉS GEOMETRIA 1. Az A, B, C egy egyenes pontjai (ebben a sorrendben), AB szakasz 5 cm, BC szakasz 17 cm. F 1 az AB szakasz, F 2 a BC szakasz felezőpontja. Mekkora az F 1 F 2 szakasz? 2. Az AB és CD szakaszok

Részletesebben

Javítóvizsga témakörök, gyakorló feladatok 13. i osztály Témakörök

Javítóvizsga témakörök, gyakorló feladatok 13. i osztály Témakörök Javítóvizsga témakörök, gyakorló feladatok 13. i osztály Témakörök I. Gondolkodási módszerek, halmazok, logika, kombinatorika, gráfok Állítás (igazságérték), állítás tagadása, állítás megfordítása Halmazok

Részletesebben

MATEMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA 12.E ÉS 13.A OSZTÁLY HETI 4 ÓRA 31 HÉT/ ÖSSZ 124 ÓRA

MATEMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA 12.E ÉS 13.A OSZTÁLY HETI 4 ÓRA 31 HÉT/ ÖSSZ 124 ÓRA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKLET Tanmenetborító Azonosító: ME-III.1./1 Változatszám: 2 Érvényesség 2013. 09. 01. kezdete: Oldal/összes: 1/6 Fájlnév: ME- III.1.1.Tanmenetborító SZK- DC-2013 MATEMATIKA

Részletesebben

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2011/2012 Matematika I. kategória (SZAKKÖZÉPISKOLA) 2. forduló - megoldások. 1 pont Ekkor

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2011/2012 Matematika I. kategória (SZAKKÖZÉPISKOLA) 2. forduló - megoldások. 1 pont Ekkor Okta tási Hivatal Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 0/0 Matematika I. kategória (SZAKKÖZÉPISKOLA). forduló - megoldások. Az valós számra teljesül a 3 sin sin cos sin egyenlőség. Milyen értékeket

Részletesebben

1. Tekintsük a következő két halmazt: G = {1; 2; 3; 4; 6; 12} és H = {1; 2; 4; 8; 16}. Elemeik felsorolásával adja meg a G H és a H \ G halmazokat!

1. Tekintsük a következő két halmazt: G = {1; 2; 3; 4; 6; 12} és H = {1; 2; 4; 8; 16}. Elemeik felsorolásával adja meg a G H és a H \ G halmazokat! 1. Tekintsük a következő két halmazt: G = {1; 2; 3; 4; 6; 12} és H = {1; 2; 4; 8; 16}. Elemeik felsorolásával adja meg a G H és a H \ G halmazokat! G H = H \ G = 2. Ha 1 kg szalámi ára 2800 Ft, akkor hány

Részletesebben

Matematika szóbeli érettségi témakörök 2016/2017-es tanév őszi vizsgaidőszak

Matematika szóbeli érettségi témakörök 2016/2017-es tanév őszi vizsgaidőszak Matematika szóbeli érettségi témakörök 2016/2017-es tanév őszi vizsgaidőszak Halmazok Halmazok egyenlősége Részhalmaz, valódi részhalmaz Üres halmaz Véges és végtelen halmaz Halmazműveletek (unió, metszet,

Részletesebben

Geometria 1 összefoglalás o konvex szögek

Geometria 1 összefoglalás o konvex szögek Geometria 1 összefoglalás Alapfogalmak: a pont, az egyenes és a sík Axiómák: 1. Bármely 2 pontra illeszkedik egy és csak egy egyenes. 2. Három nem egy egyenesre eső pontra illeszkedik egy és csak egy sík.

Részletesebben

Koordináta-geometria feladatgyűjtemény (A feladatok megoldásai a dokumentum végén találhatók)

Koordináta-geometria feladatgyűjtemény (A feladatok megoldásai a dokumentum végén találhatók) Koordináta-geometria feladatgyűjtemény (A feladatok megoldásai a dokumentum végén találhatók) Vektorok 1. Egy négyzet két szemközti csúcsának koordinátái: A( ; 7) és C(4 ; 1). Határozd meg a másik két

Részletesebben

Elemi függvények. Nevezetes függvények. 1. A hatványfüggvény

Elemi függvények. Nevezetes függvények. 1. A hatványfüggvény Elemi függvének Tétel: Ha az = ϕ() függvén az = f () függvén inverze, akkor = ϕ() függvén grafikonja az = f () függvén képéből az = egenesre való tükrözéssel nerhető. Tétel: Minden szigorúan monoton függvénnek

Részletesebben

10. Koordinátageometria

10. Koordinátageometria I. Nulladik ZH-ban láttuk: 0. Koordinátageometria. Melyek azok a P x; y pontok, amelyek koordinátái kielégítik az Ábrázolja a megoldáshalmazt a koordináta-síkon! x y x 0 egyenlőtlenséget? ELTE 00. szeptember

Részletesebben

Követelmény a 6. évfolyamon félévkor matematikából

Követelmény a 6. évfolyamon félévkor matematikából Követelmény a 6. évfolyamon félévkor matematikából Gondolkodási és megismerési módszerek Halmazba rendezés adott tulajdonság alapján, részhalmaz felírása, felismerése. Két véges halmaz közös részének,

Részletesebben

Síkgeometria 12. évfolyam. Szögek, szögpárok és fajtáik

Síkgeometria 12. évfolyam. Szögek, szögpárok és fajtáik Szögek, szögpárok és fajtáik Szögfajták: Jelölés: Mindkét esetben: α + β = 180 Pótszögek: Olyan szögek, amelyeknek összege 90. Oldalak szerint csoportosítva A háromszögek Általános háromszög: Minden oldala

Részletesebben