Kardos Nóra Dr. Mahler András Dr. Móczár Balázs Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Geotechnikai Tanszék

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kardos Nóra Dr. Mahler András Dr. Móczár Balázs Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Geotechnikai Tanszék"

Átírás

1 BUDAPESTI METRÓÁLLOMÁSOK BACK ANALYSIS VIZSGÁLATA A MONITORING EREDMÉNYEK TÜKRÉBEN BACK ANALSYS OF THE RETAINING STRUCTURE BEHAVIOUR AT BUDAPEST METRO STATIONS Kardos Nóra Dr. Mahler András Dr. Móczár Balázs Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Geotechnikai Tanszék ÖSSZEFOGLALÁS A mai világban a mérnöki létesítmények építése során a monitoring vizsgálatok egyre szélesebb körben terjednek. Azonban a magyar mérnöki társadalom egyelőre még nem fektet elég hangsúlyt a külföldön már számos területen használt és ismert back analysis -re. A kapott eredmények tágabb értelmű feldolgozása a legtöbb esetben nem történik meg. Diplomamunkám során egyes metróállomások munkatérhatároló szerkezeteinél mért alakváltozásokkal fogalkoztam. A választott metróállomások az M4 Etele téri állomása, annak a pajzsindító munkatere, melynél a kapott adatok alapján, megfelelő modell felvételére, majd vizsgálatára került sor, valamint a Gellért téri állomás, ahol a rendelkezésre álló adatok alapján csak a végállapotot tudtam vizsgálni. Célom annak vizsgálata volt, hogy a felvett talajparaméterek mennyire vannak összhangban a mérési eredményekből számított valós paraméterekkel. ABSTRACT The use of extensive monitoring systems during construction of engineering projects has became more and more popular recently. However, the everyday practice in Hungary pay less attention to the back analysis of the monitoring results. Back analysis of the retaining structures of two deep excavation is introduced and evaluated in this study. The chosen metro stations are: the Etele tér and the Gellért tér. The soil and monitoring data available for these sites enabled a detailed back analysis which aimed to make a comparison of back computed and initially choosen soil parameters. KULCSSZAVAK/KEYWORDS

2 Mély munkagödör, résfal, inklinométer, back analysis, véges elemes modellezés Deep excavation, diaphragm wall, inclinometer, back analysis, finite element modelling BEVEZETÉS Hazai építőiparban egyre szélesebb körben kezd elterjedni az a gondolat, hogy az építőmérnöki létesítmények kivitelezése után is foglalkozzunk a monitoring adatokkal. Sok esetben ugyan történnek mérések és utólagos vizsgálatok, csak ezek nem publikusak, a mélyépítő cégek saját knowhow-jukként kezelik. Elsősorban azt vizsgáljuk, hogy a tervezési fázisban felvett karakterisztikus jellemzőkkel számítva (pl.: Plaxis, Axis VM, Geo5) milyen elmozdulás értékeket kapunk és azok mennyire összehasonlíthatóak a monitoring mérési értékekkel. VIZSGÁLT ÁLLOMÁSOK Az általam vizsgált M4 metró állomások, az Etele téri pajzsindító állomás és a Gellért téri állomások voltak. Mindkét állomás Budán, a XI. kerületben helyezkedik el, a Budai-hegység mikrorégió területén. Az 1. ábrán látható az Etele téri pajzsindítóállomás inklinométeres méréseinek helye. 1. ábra Inklinométerek helye az Etele téri pajszindító állomásnál Az ismert helyek alapján, az 5-ös inklinométer keresztmetszetében vizsgálódtam. A 2. ábrán a munkatér alaprajza és keresztmetszete, valamint, az inklinométer globális elhelyezkedését mutatja.

3 2. ábra Alaprajz és az inklinométer elhelyezkedése az Etele téri pajzsindító állomásnál A Gellért téri állomásnál a 3. ábrán láthatjuk az inklinométerek elhelyezkedését. 3. ábra Inklinométerek helye a Gellért téri állomásnál Vizsgálataimat a 4-es inklinométer síkjában végeztem. A 4. ábrán a Gellért téri munkatér hosszmetszete és az inklinométer helye látható.

4 4. ábra Hosszmetszet és az inklinométer elhelyezkedése a Gellért téri állomásnál A két terület egy mikrorégióba tartozik, így a földtani felépítés szinte teljesen megegyezik a két állomás esetén. A különbség abban adódik, hogy a Gellért téri állomás esetén, megjelenik egy homokos kavics réteg a feltöltés alatt. A Gellért téri állomás a Dunához közel helyezkedik el és ez a homokos kavics réteg, a Pesti oldali hordalékkúp síkság Duna teraszkavics rétege. Az Etele téri pajszindító állomás számításokhoz felhasznált jellemző rétegszelvénye az 5. ábrán, a Gellért téri állomás pedig a 6. ábrán látható.

5 5. ábra Etele téri állomás rétegszelvénye 6. ábra Gellért téri állomás rétegszelvénye A talajrétegződés leegyszerűsítve a következő: felül feltöltés, alatta agyagos fedő réteg, Gellért tér esetén itt jelenik meg a homokos kavics réteg, majd alatta a kiscelli agyag. Az állomások Milánói módszerrel készültek, mely építési fázis állapotait az Etele téri állomás esetében vizsgálataim során igyekeztem figyelembe venni.

6 MODELLEZÉS A modelleket Plaxis 2012 végeselemes programmal készítettem. A mérések és a tervezési értékek alapján a Plaxis programba bevitt modell segítségével készítettem a back analízist. A szimmetria adta lehetőségek miatt, a doboz modellen belül a fél munkatéren vizsgálódtam. ETELE TÉRI PAJZSINDÍTÓ ÁLLOMÁS Az Etele téri pajzsindító állomás esetén a modell a 7. ábrán, a modell során felvett kiindulási talajfizikai paraméterek az 1. táblázatban láthatóak. A szerkezetek merevségi értékeinél, az UVATERV Út- és Vasúttervező Zrt.-től kapott értékekkel számoltam. A munkatér teljes szerkezete a lemezen kívül (az a modellben nincs benne) C20/25-ös betonból készült. A talajvízről, sajnos ennyi idő távlatában, pontos adatokhoz nem tudtam jutni (sehol sem volt fellelhető), így háromféle feltételezéssel élve vettem figyelembe azt. I.: Talajvíz, munkaterület alatt ~2 m-re, terepszint alatt ~4 m-re. II.: Talajvíz, földkiemelésnek megfelelően résfal környezetében folyamatosan változik. III.: Kiscelli agyag vízzáró. Ennek modellben való megjelenítése a 8. ábrán látható, ahol a szürkével jelölt rész a vízzárónak beállított kiscelli agyag és a talajvíz a munkaterület alatt ~2 m-re húzódik. 7. ábra Etele téri munkatér plaxis modellje A résfal hossza a rendelkezésre álló tervek szerint 21 m.

7 8. ábra Vízzáró kiscelli agyag beállított modellje 1. táblázat Etele téri állomás kiindulási paraméterei Feltöltés Agyagos fedő réteg Kiscelli agyag (repedezett) Kiscelli agyag (ép) f c g g n E oed E( 50ref) E( Urref) E( OEDref) Anyagmodell (unsat) (sat) fok kn/m2 kn/m3 kn/m3 MN/m2 MN/m2 MN/m2 MN/m Mohr Coulomb , Felkeményedő , ,1 20 Felkeményedő , ,1 40 Felkeményedő Az inklinométeres mérések közül a maximális elmozdulási ábrát a 9. ábra mutatja. A görbe ahhoz az állapothoz tartozik, amikor az alaplemez szintjét elérte a földkiemelés. Az inklinométeres mérés során a fix pont, amelyet relatív nullának veszünk a felső. A maximális elmozdulás x=0,02915 m. Ezen értéket igyekeztem visszanyerni az előbbi modell és paraméterek segítségével.

8 9. ábra Etele téri munkatér inklinométeres görbéje GELLÉRT TÉRI ÁLLOMÁS A gellért téri állomás modellje a 10. ábrán, a modell esetében felvett talajfizikai paraméterek a 2. táblázatban találhatók. A szerkezetek merevségi értékeiről nem állt rendelkezésemre adat. A kapott geometriákat, betonminőségeket figyelembe véve számoltam ki a merevségeket zárt födémekre. A födémeknél áttörések voltak, így első körben végeztem egy vizsgálatot, mennyire befolyásolják a merevségek az elmozdulási értékeket, melyek eredményeiből azt kaptam, hogy számottevő hatásuk nincsen. 2. táblázat Gellért téri állomás kiindulási paraméterei f c g g n E oed E( 50ref) E( Urref) E( OED50ref) Anyagmodell (unsat) (sat) fok kn/m2 kn/m3 kn/m3 MN/m2 MN/m2 MN/m2 MN/m2 Feltöltés Mohr Coulomb Agyagos fedő réteg , Felkeményedő Homokos kavics Mohr Coulomb Kiscelli agyag , Felkeményedő A talajvízről sajnos pontos adatokat itt sem kaptam hossza kutatásom ellenére sem, így a már említett háromféle feltételezéssel vettem figyelembe.

9 10. ábra Gellért téri munkatér plaxis modellje Az inklinométeres mérések maximális elmozdulási ábrája a 11. ábrán látható. A görbe az alaplemez beépítése utáni állapotra vonatkozik. Az inklinométeres mérések során a fix pont, amelyet relatív nullának veszünk az a résfal alsó pontja. A maximális elmozdulás itt x=0,01558 m volt. Ezen értéket igyekeztem visszanyerni az említett modell és paraméterek esetében. 11. ábra Gellért téri munkatér inklinométeres görbéje VIZSGÁLATOK

10 A vizsgálatok elején végeztem egy paraméter érzékenység vizsgálatot. Az 1. és 2. táblázatban szereplő minden egyes paramétert ±10%-kal változtatva lefutattam a számítást. Ennek célja az volt, hogy lássam, az egyes paraméterek milyen mértékű hatással vannak a modell elmozdulási értékeire. A változtatások következtében az az eredmény született, hogy a kiscelli agyag alakváltozási paramétereit változtatva lesz a legnagyobb elmozdulás változás. A többi paraméter változtatásával annyira markáns elmozdulási érték különbség nem alakult ki. Ezután az egyes feltételezett talajvízviszonyok mindegyikénél az alakváltozási paramétereket változtatva igyekeztem a maximális elmozdulási értékeket visszanyerni. A Talajvíz I. esetén a vízszintes elmozdulás ábra folytonosan lefelé növekvő még a résfal befogott részénél is; a Talajvíz II. esetén az ábra lefelé növekvő, de a résfal befogott szakaszán már közel állandó; a Talajvíz III. esetén pedig hasasodó, de nem teljesen ugyanolyan, mint az inklinométer esetén, az elmozdulási maximum nem ugyanott alakul ki. A talajfizikai paraméterek változtatása után, a talajok előterheltségét is figyelembe vettem, megnézve annak hatását az résfal vízszintes elmozdulásaira nézve. A talajok előterheltségének számításba vételére, két lehetőség van: túlkonszolidáltsági fok (OCR), vagy az előterhelési szint (POP) alkalmazásával. Az OCR változtatásokat végrehajtva az egyes figyelembe vett talajviz állapotok esetén a résfal alsó részénél az ábra hamarabb visszagörbül. Növelve az OCR értékét az elmozdulások nőnek. Az OCR=3-nál a görbe maximális értékig megfelelő, azonban utána az alja még lassabban görbül vissza. A POP változtatását végrehajtva, a talajvíz I. és II. feltételezése esetén az OCR változtatáshoz hasonlóan viselkedik, azaz lecsökken az elmozdulások értéke és hamarabb visszagörbül az ábra. Azonban a Talajvíz III. esetén a POP érték változtatásával a görbe szinte ugyanott marad. A plaxis modell plate elemében, amely jelen esetben maga a résfal, lehetőség van egy határnyomatéki érték megadására, ekkor a résfal anyag típusát Elastoplastic-ra kell állítani (Mp). Ennek beállításával a modell lefutásakor, ahol a résfalban keletkező nyomaték értéke meghaladná a határértéket, ott egy képlékeny csuklót vesz figyelembe a program a modellben. Vizsgálatot végeztem a határnyomaték változtatásával kapcsolatban is. Talajvíz I. feltételezés esetében nem látható a határnyomaték megadása következtében nagy változás. A Talajvíz II. feltételezés esetében a határnyomaték megadásával az

11 elmozdulási ábrákban két inflexiós pont is kialakul a résfalban. Talajvíz III. feltételezés esetében a görbe a résfal felső 6 méteres szakaszán követi az inklinométer görbéjét, majd utána a határnyomaték megadásával képlékeny csukló alakul ki a résfalban és a görbék alja pedig szinte teljesen egybefut, a maximális pontnál növelve a nyomaték értékét egyre jobban csökken a görbe maximális értéke. A túlkonszolidáltság és határnyomaték vizsgálata után ezeket kombináltam is, és úgy is lefutattam a vizsgálatokat. Talajvíz I. feltételezés esetében kapott elmozdulási görbe alja visszagörbül, továbbá az elmozdulások értéke lecsökken a résfal kb. 10. m-től. Illetve a résfal 5. m-nél egy inflexiós pont alakul ki. Ami érdekes, hogy a kétféle előterheltség (OCR, POP) figyelembevétele nagy különbséget nem mutat az ábrákban a Talajvíz I. feltételezés esetén. Talajvíz II. feltételezéskor az elmozdulási görbe alja visszagörbül, továbbá az elmozdulások értéke lecsökken a résfal felső kb. 10. m-es szakaszától, illetve a résfal kb. 5 m-nél szintén egy inflexiós pont jelenik meg. A kétféle előterheltség figyelembevétel, nagy különbséget nem mutat az ábrákban a Talajvíz II. esetén sem. A Talajvíz III. feltételezésekor, ha az OCR-t módosítottam, az elmozdulás értékek lecsökkentek majdnem a felére. Azonban a POP előterhelési szint megadása esetén, változtatva azt, az elmozdulási értékek nem adnak akkora eltérést. A határnyomaték megadásával kissé lehet finomítani a görbéken. A Gellért téri állomás esetén, a vizsgálat során figyelembe vett szerkezeti elemek közül, a P+4, P+2, P+1 födémek áttörésesek. A P+4 esetén a födémből, egy közel négyzet alak kihagyására került sor, a P+2, P+1 födémek esetén pedig körbe egy szegélygerenda készült, mely gerendákkal támasztott. A gerendák száma és mérete eltérő a két födémszintnél. A résfal, zárófödém és az alaplemez merevségeit szokásos képletekkel kiszámoltam, azonban a födémek (P+4, P+2, P+1) számításánál figyelembe kellett vennem az áttörések hatását. A vizsgálatok alapján az említett áttöréses szintek esetén arányosan vettem figyelembe a merevségeket, amelyből kiderült, hogy az x irányú elmozdulásokra nincsenek akkora hatással. Maximum 3,10 mm elmozdulás különbség alakult ki a teljes merevség és a nagyon lecsökkentett merevséggel figyelembe vett modell esetében.

12 EREDMÉNYEK Az Etele téri pajzsindító állomásnál kapott legjobb görbe az alakváltozási paraméterek változtatása esetén a 12. ábrán látható. A változtatott paraméter értékek pedig a 3. táblázatban találhatók. 12. ábra Etele téri állomás vizsgálati eredménye az alakváltozáso paraméterek változtatása esetén ( Talajvíz III. ) 3. táblázat Etele téri állomás változtatott paraméterei f c g g n E oed E( 50ref) E( Urref) E( OED50ref) Anyagmodell (unsat) (sat) fok kn/m2 kn/m3 kn/m3 MN/m2 MN/m2 MN/m2 MN/m2 Feltöltés Mohr Coulomb Agyagos fedő réteg Kiscelli agyag (repedezett) Kiscelli agyag (ép) , Felkeményedő , Mohr Coulomb , Felkeményedő A 3. táblázatban kékkel jelöltem azokat a paramétereket, amelyeket változtattam az kiindulási paraméterekhez képest. Az előterheltség (OCR, POP) és a határnyomaték változtatásának kombinálása esetén a 13. ábrán láthatók azon kapott elmozdulási ábrák, melyek a legjobban megközelítik az inklinométeres görbéket.

13 Az egyes görbék változtatott értékei a talajfizikai paramétereknek a 3. táblázatban található értékeknek megfelelő. Míg az előterheltség értéke, és a határnyomaték értéke a görbének a nevében van megadva. Az OCR előterheltséget OCR, a POP-t, pedig P-vel jelöltem és az adott görbénél figyelembe vett értéke a jelzés mögötti. Az M pedig a határnyomaték jele és mögötte pedig a megadott nyomatéki érték található knm-ben. 13. ábra Etele téri állomás vizsgálata OCR, POP és határnyomaték kombinációjának figyelembe vételével A Gellért téri állomásnál kapott görbék az alakváltozási paraméterek változtatása esetén az egyes talajvíz feltételezések esetén a 14. ábrán láthatóak. Az előterheltségi értékek változtatása következtében a 15. ábrán láthatjuk a görbéket. A sárga görbék a 14. ábrákon az inklinométeres görbék és az egyes görbék változtatott paramétereinek értékét a 4. táblázat tartalmazza. A számozások esetén a jelzések esetén a résfal és bélésfalat együtt dolgozóként veszem figyelembe, a 0.0 jelzések esetében nem.

14 4. táblázat Görbék paraméterei a 14. ábránál Jelölés Talaj Változtatás Max. elmozdulás kiscelli agyag f, c (+) E 50, E ur, E OED (+) x=0,01763 m kiscelli agyag f, c (+) E 50, E ur, E OED (+) x=0,01670 m 1.13 kiscelli agyag E 50, E ur, E OED (+) x=0,01588 m 1.15 kiscelli agyag f, c (+) E 50, E ur, E OED (+) x=0,01534 m kiscelli agyag f, c (+) E 50, E ur, E OED (+) x=0,01586 m kiscelli agyag f, c (+) E 50, E ur, E OED (+) x=0,01498 m 2.9 kiscelli agyag E 50, E ur, E OED (+) x=0,01545 m homokos kavics Es (+) f, c (+) x=0,01555 m kiscelli agyag E 50, E ur, E OED (+) táblázatban megadott talajfizikai paraméterek esetén x=0,00585 m táblázatban megadott talajfizikai paraméterek esetén x=0,00585 m 0.9 kiscelli agyag f, c, g(+) E 50, E ur, E OED (+) x=0,00669 m 14. ábra Gellért téri állomás elmozdulás görbéi egyes talajviz feltételezések esetén

15 Az 5. táblázat a 15. ábra görbéinek paramétereit tartalmazza. A srága görbe itt is az inklinométeres görbe. Az es görbe a kiinduló görbe. Az előterheltség változtatása pedig a görbe megnevezésében található. Például POP 600, vagy OCR táblázat Görbék paraméterei a 15. ábránál Max. Jelölés Talaj Változtatás elmozdulás kiscelli agyag E 50, E ur, E OED (+) x=0,02823 m kiscelli agyag OCR 2 x=0,02056 m kiscelli agyag OCR 3 x=0,02109 m kiscelli agyag OCR 4 x=0,02423 m kiscelli agyag POP 600 kpa x=0,02056 m kiscelli agyag POP 500 kpa x=0,02109 m kiscelli agyag POP 400 kpa x=0,02423 m 15. ábra Gellért téri állomás elmozdulás görbéi előterheltség változtatásakor

16 KONKLÚZIÓK A talajfizikai paraméterek közül az alakváltozási paraméterek változtatása nagymértékű hatással van a maximális elmozdulási értékekre. A talajrétegek közül a kiscelli agyag alakváltozási paramétereinek változtatása idézi elő a legnagyobb változást a végső maximális elmozdulási értékekben. Továbbá a Gellért térnél megjelenő, homokos kavics talajréteg (Duna terasz kavics) alakváltozási parameter változásának nagyobb a hatása. A talajvíznyomásnak jelentős hatása van a maximális elmozdulási értékekre, illetve magát a görbe alakját is befolyásolja. Ez a tény nagyban megnehezíti a hasonló problémák vizsgálatát, mert a kialakuló pórusvíznyomás viszonyok még utólag is nehezen értékelhetőek. Az előterheltségi értékek változtatása következtében az elmozdulás értékek lecsökkentek. Az Etele térnél kapott görbék hamarabb visszagörbültek és mindhárom vizsgált talajvíz állapot esetén hasonló tendencia volt megfigyelhető. A Gellért térnél a résfal alján látványos visszagörbülés nem érzékelhető, ott sem nyertem vissza az inklinométerből kapott visszagörbül alakot. A Gellért téri állomásnál végzett merevség vizsgálatából kiderült, hogy az elmozdulásokra a födémtámaszok merevségének változtatása nincs nagyobb hatással. A maximális elmozdulási ábra lekövetésére számtalan vizsgálatot végeztem. A vizsgálatokról elmondható, hogy igen soktényezősek. Összességében, az inklinométeres elmozdulási görbék alakját teljes mértékben lekövetni nem sikerült. Ennek oka, hogy az elmozdulások értéke nagyon kicsi. A vizsgálatoknál elsősorban a milliméteres, tizedmilliméteres különbségeket nem sikerült kiküszöbölni, amik elenyészőek a munkaterek és a résfalak méreteihez képest. Az Etele téri pajzsindítónál valamivel több információ állt rendelkezésemre a Gellért téri adatokhoz képest, amely a back analízissel kapott görbék és az eredeti inklinométeres görbék egyezőségében is kitűnik. A vizsgálatokhoz tehát megfelelő információkra van a legnagyobb szükség a megfelelő modell mellett, hogy a vizsgált görbék várhatóan teljes egészében lefedjék az inklinométeres elmozdulási görbét. KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS A Metro 4 állomásairól kapott számos adatért, szeretnénk ezúton is nagy köszönetet mondani a Geovil Kft., HBM Kft., Speciálterv Építőmérnöki Kft., Strabag-MML Kft, S&S Geotechnika Kft., UVATERV Út- és Vasúttervező Zrt. nek.

A SZENT GELLÉRT TÉRI METRÓÁLLOMÁS NUMERIKUS BACK ANALÍZISE

A SZENT GELLÉRT TÉRI METRÓÁLLOMÁS NUMERIKUS BACK ANALÍZISE A SZENT GELLÉRT TÉRI METRÓÁLLOMÁS NUMERIKUS BACK ANALÍZISE Dr. Móczár Balázs 1 Szarka Gábor 1 - Szepesházi Attila 1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építőmérnöki kar, Geotechnika és Mérnökgeológia

Részletesebben

Munkatérhatárolás szerkezetei. programmal. Munkagödör méretezés Geo 5

Munkatérhatárolás szerkezetei. programmal. Munkagödör méretezés Geo 5 MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE Munkagödör tervezése 2 Munkatérhatárolás szerkezetei Munkagödör méretezés Plaxis programmal Munkagödör méretezés Geo 5 Munkagödör méretezés Geo 5 programmal Tartalom 3 Alapadatok Geometria

Részletesebben

Alagútfalazat véges elemes vizsgálata

Alagútfalazat véges elemes vizsgálata Magyar Alagútépítő Egyesület BME Geotechnikai Tanszéke Alagútfalazat véges elemes vizsgálata Czap Zoltán mestertanár BME Geotechnikai Tanszék Programok alagutak méretezéséhez 1 UDEC 2D program, diszkrét

Részletesebben

Dr. Móczár Balázs 1, Dr. Mahler András 1, Polgár Zsuzsanna 2 1 BME Építőmérnöki Kar, Geotechnikai Tanszék 2 HBM Kft.

Dr. Móczár Balázs 1, Dr. Mahler András 1, Polgár Zsuzsanna 2 1 BME Építőmérnöki Kar, Geotechnikai Tanszék 2 HBM Kft. TALAJ ÉS SZERKEZET KÖLCSÖNHATÁSÁNAK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATAI VASBETON LEMEZALAPOZÁSÚ VÁZAS ÉPÜLETEK ESETÉN COMPARITIVE TESTS OF SOIL AND STRUCTURE INTERACTION IN CASE OF FRAMED STRUCTURES WITH RAFT FOUNDATION

Részletesebben

MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE

MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE Munkagödör tervezése Munkatérhatárolás szerkezetei Munkagödör méretezés Plaxis programmal Munkagödör méretezés Geo 5 programmal Tartalom Bevezetés VEM - geotechnikai alkalmazási területek

Részletesebben

Geotechnikai mérések alagútépítés során

Geotechnikai mérések alagútépítés során Geotechnikai mérések alagútépítés során Dr. Horváth Tibor GEOVIL Kft. Canterbury Engineering Association LTD. 2016.04.15. GEOVIL KFT. GEOVIL Kft. GEOTECHNIKAI IRODA 2000 Szentendre, Ady E. u. 44/b. www.geovil.hu;

Részletesebben

Támfal építés monitoring védelmében a Budapest körüli M0 útgyűrűn

Támfal építés monitoring védelmében a Budapest körüli M0 útgyűrűn Támfal építés monitoring védelmében a Budapest körüli M0 útgyűrűn Construction works and monitoring of a retaining wall on the M0 motorway ring around Budapest SZILVÁGYI László, WOLF Ákos Geoplan Kft,

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés Épület alapozása síkalappal (1. rajz feladat) Minden építmény az önsúlyát és a rájutó terheléseket az altalajnak adja át, s állékonysága, valamint tartóssága attól függ, hogy sikerült-e az építmény és

Részletesebben

STATIKAI SZÁMÍTÁS (KIVONAT) A TOP Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázat keretében a

STATIKAI SZÁMÍTÁS (KIVONAT) A TOP Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázat keretében a Kardos László okl. építőmérnök 4431 Nyíregyháza, Szivárvány u. 26. Tel: 20 340 8717 STATIKAI SZÁMÍTÁS (KIVONAT) A TOP-6.1.4.-15 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című

Részletesebben

Konszolidáció-számítás Adatbev.

Konszolidáció-számítás Adatbev. Tarcsai út. 57/8 - Budapest Konszolidáció-számítás Adatbev. Projekt Dátum : 7.0.0 Beállítások Cseh Köztársaság - régi szabvány CSN (7 00, 7 00, 7 007) Süllyedés Számítási módszer : Érintett zóna korlátozása

Részletesebben

DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST RESULTS

DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST RESULTS Műszaki Földtudományi Közlemények, 83. kötet, 1. szám (2012), pp. 271 276. HULLADÉKOK TEHERBÍRÁSÁNAK MEGHATÁROZÁSA CPT-EREDMÉNYEK ALAPJÁN DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST

Részletesebben

Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev.

Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev. Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev. Projekt Dátum : 8.0.05 Beállítások (bevitel az aktuális feladathoz) Anyagok és szabványok Beton szerkezetek : Acél szerkezetek : Acél keresztmetszet teherbírásának

Részletesebben

MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE

MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE Munkagödör tervezése Bevezetés Munkagödör méretezése Plaxis programmal Munkagödör méretezése Geo 5 programmal MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE Bevezetés Wolf Ákos BEVEZETÉS Napjaink mélyépítési

Részletesebben

M0 autópálya szélesítése az Anna-hegyi csúszás WOLF ÁKOS

M0 autópálya szélesítése az Anna-hegyi csúszás WOLF ÁKOS 1 M0 autópálya szélesítése az Anna-hegyi csúszás térségében WOLF ÁKOS 2 HELYSZÍN HELYSZÍN 3 TÖRÖKBÁLINT ANNA-HEGYI PIHENŐ ÉRD DIÓSD ELŐZMÉNY, KORÁBBI CSÚSZÁS 4 1993. október 5. ELŐZMÉNY, KORÁBBI CSÚSZÁS

Részletesebben

VII. VASÚTI HIDÁSZ TALÁLKOZÓ Kecskemét, 2009. június 24-26. METRÓÁLLOMÁS TERVEZÉSE A KELENFÖLDI PÁLYAUDVAR ALATT. Pál Gábor

VII. VASÚTI HIDÁSZ TALÁLKOZÓ Kecskemét, 2009. június 24-26. METRÓÁLLOMÁS TERVEZÉSE A KELENFÖLDI PÁLYAUDVAR ALATT. Pál Gábor Kecskemét, 2009. június 24-26. METRÓÁLLOMÁS TERVEZÉSE A KELENFÖLDI PÁLYAUDVAR ALATT Pál Gábor INTERMODÁLIS CSOMÓPONT HOSSZ-METSZET A vasúti pályaudvar alatt elhelyezkedő aluljárós műtárgyszerkezet 260

Részletesebben

GEOTECHNIKA I. LGB-SE TALAJOK SZILÁRDSÁGI JELLEMZŐI

GEOTECHNIKA I. LGB-SE TALAJOK SZILÁRDSÁGI JELLEMZŐI GEOTECHNIKA I. LGB-SE005-01 TALAJOK SZILÁRDSÁGI JELLEMZŐI Wolf Ákos Mechanikai állapotjellemzők és egyenletek 2 X A X 3 normál- és 3 nyírófeszültség a hasáb oldalain Y A x y z xy yz zx Z A Y Z ZX YZ A

Részletesebben

Szádfal szerkezet tervezés Adatbev.

Szádfal szerkezet tervezés Adatbev. Szádfal szerkezet tervezés Adatbev. Projekt Dátum : 0..005 Beállítások (bevitel az aktuális feladathoz) Nyomás számítás Aktív földnyomás számítás : Passzív földnyomás számítás : Földrengés számítás : Ellenőrzési

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 2010. szeptember X. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Geotechnikai Tanszék Alapozás Rajzfeladatok Hallgató Bálint részére Megtervezendő egy 30 m 18 m alapterületű épület síkalapozása és a

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY SZÚRÓPONT

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY SZÚRÓPONT TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY Besenyszög, Jászladányi út 503/3 hrsz. SZÚRÓPONT tervezéséhez Nagykörű 2013 december 07. Horváth Ferenc okl. építőmérnök okl. geotechnikai szakmérnök

Részletesebben

Budapest 4. sz. metróvonal I. szakasz Fővám tér állomásszerkezet május

Budapest 4. sz. metróvonal I. szakasz Fővám tér állomásszerkezet május 2008. május A budapesti 4. sz. metróvonal I. szakasz jellemző adatai: - Nyomvonal hossza : 7,4 km - Állomások száma : 10 - Állomási peron : 80 méter hosszú, középperonos - Legkisebb állomástávolság : 378

Részletesebben

Cölöpcsoport elmozdulásai és méretezése

Cölöpcsoport elmozdulásai és méretezése 18. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. április Cölöpcsoport elmozdulásai és méretezése Program: Fájl: Cölöpcsoport Demo_manual_18.gsp A fejezet célja egy cölöpcsoport fejtömbjének elfordulásának,

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 6.2. fejezet 483 FEJEZET BEVEZETŐ 6.2. fejezet: Síkalapozás (vb. lemezalapozás) Az irodaház szerkezete, geometriája, a helyszín és a geotechnikai adottságok is megegyeznek az előző (6.1-es) fejezetben

Részletesebben

EGY HAZAI METRÓ ÁLLOMÁS MUNKATÉRHATÁROLÁSÁNAK

EGY HAZAI METRÓ ÁLLOMÁS MUNKATÉRHATÁROLÁSÁNAK Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Geotechnikai Tanszék EGY HAZAI METRÓ ÁLLOMÁS MUNKATÉRHATÁROLÁSÁNAK VIZSGÁLATA, MONITORING EREDMÉNYEK TÜKRÉBEN TDK Konferencia 2013 Készítette:

Részletesebben

Lemez- és gerendaalapok méretezése

Lemez- és gerendaalapok méretezése Lemez- és gerendaalapok méretezése Az alapmerevség hatása az alap hajlékony merev a talpfeszültség egyenletes széleken nagyobb a süllyedés teknıszerő egyenletes Terhelés hatása hajlékony alapok esetén

Részletesebben

IGAZI, GEORÁCCSAL ERŐSÍTETT HÍDFŐ ELSŐ MAGYARORSZÁGI ALKALMAZÁSA. Tóth Gergő

IGAZI, GEORÁCCSAL ERŐSÍTETT HÍDFŐ ELSŐ MAGYARORSZÁGI ALKALMAZÁSA. Tóth Gergő IGAZI, GEORÁCCSAL ERŐSÍTETT HÍDFŐ ELSŐ MAGYARORSZÁGI ALKALMAZÁSA Tóth Gergő Gradex Mérnöki és Szolgáltató Kft. 1034 Budapest, Bécsi út 120. Telefon: +36-1/436-0990 www.gradex.hu Pálossy, Scharle, Szalatkay:Tervezési

Részletesebben

FÉLMEREV KAPCSOLATOK NUMERIKUS SZIMULÁCIÓJA

FÉLMEREV KAPCSOLATOK NUMERIKUS SZIMULÁCIÓJA FÉLMEREV KAPCSOLATOK NUMERIKUS SZIMULÁCIÓJA Vértes Katalin * - Iványi Miklós ** RÖVID KIVONAT Acélszerkezeti kapcsolatok jellemzőinek (szilárdság, merevség, elfordulási képesség) meghatározása lehetséges

Részletesebben

Cölöpalapozások - bemutató

Cölöpalapozások - bemutató 12. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. április Cölöpalapozások - bemutató Ennek a mérnöki kézikönyvnek célja, hogy bemutassa a GEO 5 cölöpalapozás számításra használható programjainak gyakorlati

Részletesebben

Rugalmasan ágyazott gerenda. Szép János

Rugalmasan ágyazott gerenda. Szép János Rugalmasan ágyazott gerenda vizsgálata AXIS VM programmal Szép János 2013.10.14. LEMEZALAP TERVEZÉS 1. Bevezetés 2. Lemezalap tervezés 3. AXIS Program ismertetés 4. Példa LEMEZALAPOZÁS Alkalmazás módjai

Részletesebben

Dr. Móczár Balázs. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Dr. Móczár Balázs. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés Dr. Móczár Balázs 1 Alapkérdések: Hogyan vesszük figyelembe a talajösszletet? Ágyazási tényezős eljárások (mai gyakorlat : AXIS VM Winkler-ágyazás (ágyazási tényező) Végeselemes modellezés (jellemzően

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS ÉS TANÁCSADÁS. Kunfehértó, Rákóczi u. 13. sz.-ú telken épülő piactér tervezéséhez 2017.

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS ÉS TANÁCSADÁS. Kunfehértó, Rákóczi u. 13. sz.-ú telken épülő piactér tervezéséhez 2017. TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS ÉS TANÁCSADÁS Kunfehértó, Rákóczi u. 13. sz.-ú telken épülő piactér tervezéséhez 2017. 1 I. Tervezési, kiindulási adatok A talajvizsgálati jelentés a Fehértó Non-profit Kft. megbízásából

Részletesebben

EC7 ALKALMAZÁSA A GYAKORLATBAN DR. MÓCZÁR BALÁZS

EC7 ALKALMAZÁSA A GYAKORLATBAN DR. MÓCZÁR BALÁZS EC7 ALKALMAZÁSA A GYAKORLATBAN DR. MÓCZÁR BALÁZS Építész szakmérnöki 2016. Bevezetés 2 k é z s s é n a épz T i ik t e z k e ö k n r r új dokumentum típusok e é z s m ó ak t új szemlélet r a z S T s s é

Részletesebben

Jellemző szelvények alagút

Jellemző szelvények alagút Alagútépítés Jellemző szelvények alagút 50 50 Jellemző szelvény - alagút 51 AalagútDél Nyugati járat Keleti járat 51 Alagúttervezés - geotechnika 52 Technológia - Új osztrák építési módszer (NÖT) 1356

Részletesebben

A STATIKUS ÉS GEOTECHNIKUS MÉRNÖKÖK EGYMÁSRA UTALTSÁGA EGY SZEGEDI PÉLDÁN KERESZTÜL. Wolf Ákos

A STATIKUS ÉS GEOTECHNIKUS MÉRNÖKÖK EGYMÁSRA UTALTSÁGA EGY SZEGEDI PÉLDÁN KERESZTÜL. Wolf Ákos A STATIKUS ÉS GEOTECHNIKUS MÉRNÖKÖK EGYMÁSRA UTALTSÁGA EGY SZEGEDI PÉLDÁN KERESZTÜL Wolf Ákos Bevezetés 2 Miért fontos a geotechnikus és statikus mérnök együttm ködése? Milyen esetben kap nagy hangsúlyt

Részletesebben

Súlytámfal ellenőrzése

Súlytámfal ellenőrzése 3. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. Február Súlytámfal ellenőrzése Program: Súlytámfal Fájl: Demo_manual_03.gtz Ebben a fejezetben egy meglévő súlytámfal számítását mutatjuk be állandó és rendkívüli

Részletesebben

Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk be.

Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk be. 2. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. Február Szögtámfal tervezése Program: Szögtámfal File: Demo_manual_02.guz Feladat: Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk

Részletesebben

GEOTECHNIKA III. NGB-SE005-03

GEOTECHNIKA III. NGB-SE005-03 GEOTECHNIKA III. NGB-SE005-03 HORGONYZOTT SZERKEZETEK Wolf Ákos 2015/16 2. félév Horgony 2 horgonyfej a szabad szakasz befogási szakasz Alkalmazási terület 3 Alkalmazási terület 4 Alkalmazási terület 5

Részletesebben

MUNKAGÖDÖR TER VEZÉSE TER Bevezetés

MUNKAGÖDÖR TER VEZÉSE TER Bevezetés MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE Munkagödör tervezése Bevezetés Munkagödör méretezése é Plaxis programmal Munkagödör méretezése é Geo 5 programmal MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE Bevezetés BEVEZETÉS Napjaink mélyépítési feladatainak

Részletesebben

A talajok összenyomódásának vizsgálata

A talajok összenyomódásának vizsgálata A talajok összenyomódásának vizsgálata Amit már tudni kellene Összenyomódás Konszolidáció Normálisan konszolidált talaj Túlkonszolidált talaj Túlkonszolidáltsági arányszám,ocr Konszolidáció az az időben

Részletesebben

GEOTECHNIKA III. (LGB-SE005-3) TÁMFALAK

GEOTECHNIKA III. (LGB-SE005-3) TÁMFALAK GEOTECHNIKA III. (LGB-SE005-3) TÁMFALAK Bevezetés 2 Miért létesítünk támszerkezeteket? földtömeg és felszíni teher megtámasztása teherviselési típusok támfalak: szerkezet és/vagy kapcsolt talaj súlya (súlytámfal,

Részletesebben

Mikrocölöp alapozás ellenőrzése

Mikrocölöp alapozás ellenőrzése 36. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2017. június Mikrocölöp alapozás ellenőrzése Program: Fájl: Cölöpcsoport Demo_manual_en_36.gsp Ennek a mérnöki kézikönyvnek a célja, egy mikrocölöp alapozás ellenőrzésének

Részletesebben

A Principális-csatorna nagykanizsai védvonalának geotechnikai vizsgálata

A Principális-csatorna nagykanizsai védvonalának geotechnikai vizsgálata A Principális-csatorna nagykanizsai védvonalának geotechnikai vizsgálata Németh Dániel vízrendezési ügyintéző NYUDUVIZIG Konzulensek: Dr. Szepesházi Róbert (egyetemi docens, SZE) Engi Zsuzsanna (osztályvezető,

Részletesebben

GYŐR ARÉNA, Győr-Kiskút liget, Tóth László utca 4. Hrsz.:5764/1. multifunkcionális csarnok kialakításának építési engedélyezési terve

GYŐR ARÉNA, Győr-Kiskút liget, Tóth László utca 4. Hrsz.:5764/1. multifunkcionális csarnok kialakításának építési engedélyezési terve GYŐR ARÉNA, Győr-Kiskút liget, Tóth László utca 4. Hrsz.:5764/1 multifunkcionális csarnok kialakításának építési engedélyezési terve STATIKAI SZÁMÍTÁSOK Tervezők: Róth Ernő, okl. építőmérnök TT-08-0105

Részletesebben

Schell Péter: Az M0 útgyűrű Északi Duna-hídjának cölöp próbaterhelései

Schell Péter: Az M0 útgyűrű Északi Duna-hídjának cölöp próbaterhelései Schell Péter: Az M0 útgyűrű Északi Duna-hídjának cölöp próbaterhelései Több ütemben, közel 10 éves munkával elkészültek az M0 útgyűrű Északi Duna hídjának ajánlati tervei, amelyek alapján jelenleg a kivitelezők

Részletesebben

Talajmechanika II. ZH (1)

Talajmechanika II. ZH (1) Nev: Neptun Kod: Talajmechanika II. ZH (1) 1./ Az ábrán látható állandó víznyomású készüléken Q = 148 cm^3 mennyiségű víz folyt keresztül 5 perc alatt. A mérőeszköz adatai: átmérő [d = 15 cm]., talajminta

Részletesebben

Wolf Ákos. Királyegyháza, cementgyár - esettanulmány

Wolf Ákos. Királyegyháza, cementgyár - esettanulmány Wolf Ákos Királyegyháza, cementgyár - esettanulmány Királyegyháza, cementgyár - esettanulmányok Tartalom Bevezetés Projekt ismertetés, helyszín bemutatása Főbb műtárgyak, létesítmények Talajadottságok

Részletesebben

Gyakorlati útmutató a Tartók statikája I. tárgyhoz. Fekete Ferenc. 5. gyakorlat. Széchenyi István Egyetem, 2015.

Gyakorlati útmutató a Tartók statikája I. tárgyhoz. Fekete Ferenc. 5. gyakorlat. Széchenyi István Egyetem, 2015. Gyakorlati útmutató a tárgyhoz Fekete Ferenc 5. gyakorlat Széchenyi István Egyetem, 015. 1. ásodrendű hatások közelítő számítása A következőkben egy, a statikai vizsgálatoknál másodrendű hatások közelítő

Részletesebben

Számítás végeselem módszerrel Topológia

Számítás végeselem módszerrel Topológia Soil Boring co. Tarcsai út. 57/8 - Budapest Számítás végeselem módszerrel Topológia Projekt Dátum : 8.0.05 Globális beállítások Projekt típusa : Számítás típusa : Alagutak : Bővített adatbevitel : Részletes

Részletesebben

Cölöp függőleges teherbírásának és süllyedésének CPT alapú számítása

Cölöp függőleges teherbírásának és süllyedésének CPT alapú számítása 15. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2017. március Cölöp függőleges teherbírásának és süllyedésének CPT alapú számítása Program: Cölöp CPT Fájl: Demo_manual_15.gpn Ennek a mérnöki kézikönyvnek célja,

Részletesebben

BUDAPEST 4. METROVONAL, SZENT GELLÉRT TÉR METRÓ ÁLLOMÁS SZERKEZETTERVEZÉS MAGYAR ALAGÚTÉPÍTŐ EGYESÜLET BMGE, 2008.01.18.

BUDAPEST 4. METROVONAL, SZENT GELLÉRT TÉR METRÓ ÁLLOMÁS SZERKEZETTERVEZÉS MAGYAR ALAGÚTÉPÍTŐ EGYESÜLET BMGE, 2008.01.18. MAGYAR ALAGÚTÉPÍTŐ EGYESÜLET BMGE, 2008.01.18. HELYSZÍN HELYSZÍN TALAJMECHANIKAI ADOTTSÁGOK ORGANIZÁCIÓ FELSZÍN ZÁRÓFÖDÉM GEOMETRIA ZÁRÓFÖDÉM GEOMETRIA ZÁRÓFÖDÉM TERHEK ZÁRÓFÖDÉM TERHEK RÉSFAL MILÁNÓI

Részletesebben

1. ábra Modell tér I.

1. ábra Modell tér I. 1 Veres György Átbocsátó képesség vizsgálata számítógépes modell segítségével A kiürítés szimuláló számítógépes modellek egyes apró, de igen fontos részletek vizsgálatára is felhasználhatóak. Az átbocsátóképesség

Részletesebben

Előregyártott fal számítás Adatbev.

Előregyártott fal számítás Adatbev. Soil Boring co. Előregyártott fal számítás Adatbev. Projekt Dátum : 8.0.0 Beállítások (bevitel az aktuális feladathoz) Anyagok és szabványok Beton szerkezetek : CSN 0 R Fal számítás Aktív földnyomás számítás

Részletesebben

Dunai magaspart mozgás geotechnikai elemzése. Geotechnical analysis of the movements observed at the Danube s natural high bank

Dunai magaspart mozgás geotechnikai elemzése. Geotechnical analysis of the movements observed at the Danube s natural high bank Mérnökgeológia-Kőzetmechanika 2015 (Szerk: Török Á., Görög P. & Vásárhelyi B.) oldalak: 395 410 Dunai magaspart mozgás geotechnikai elemzése Geotechnical analysis of the movements observed at the Danube

Részletesebben

MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE

MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE 2 Munkatérhatárolás szerkezetei Munkagödör méretezése Plaxis programmal Munkagödör méretezése Geo 5 programmal MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE Munkagödör méretezés Geo5 programmal

Részletesebben

Földstatikai feladatok megoldási módszerei

Földstatikai feladatok megoldási módszerei Földstatikai feladatok megoldási módszerei A véges elemes analízis (Finite Element Method) alapjai Folytonos közeg (kontinuum) mechanikai állapotának leírása Egy pont mechanikai állapotjellemzıi és egyenletek

Részletesebben

TÚLKONSZOLIDÁLTSÁG HATÁSA A GEOTECHNIKAI EREDMÉNYEKRE EFFECT OF OVERCONSOLIDATION ON THE GEOTECHNICAL RESULTS

TÚLKONSZOLIDÁLTSÁG HATÁSA A GEOTECHNIKAI EREDMÉNYEKRE EFFECT OF OVERCONSOLIDATION ON THE GEOTECHNICAL RESULTS TÚLKONSZOLIDÁLTSÁG HATÁSA A GEOTECHNIKAI EREDMÉNYEKRE ÖSSZEFOGLALÁS EFFECT OF OVERCONSOLIDATION ON THE GEOTECHNICAL RESULTS Józsa Vendel BME Geotechnikai Tanszék, PhD hallgató Hazánkban egyre nagyobb szükség

Részletesebben

NYÍRÓSZILÁRDSÁG MEGHATÁROZÁSA KÖZVETLEN NYÍRÁSSAL (kis dobozos nyírókészülékben) Közvetlen nyíróvizsgálat MSZE CEN ISO/TS BEÁLLÍTÁSI ADATOK

NYÍRÓSZILÁRDSÁG MEGHATÁROZÁSA KÖZVETLEN NYÍRÁSSAL (kis dobozos nyírókészülékben) Közvetlen nyíróvizsgálat MSZE CEN ISO/TS BEÁLLÍTÁSI ADATOK BEÁLLÍTÁSI ADATOK Fúrás száma 6F Minta típusa Tömörített kohéziómentes Minta száma 6F/6.0 m Minta leírása Sárgásszürke homokos agyagos iszap Részecske sűrűség (Mg/m³) 2.70 Feltételezett/Mért Feltételezett

Részletesebben

Horgonyzott szerkezetek

Horgonyzott szerkezetek Horgonyzott szerkezetek Horgonyzott szerkezetek Horgonyzott fal Elemes horgonyfal A horgonyzási technológiája Fúrási technológiák levegıöblítéssel vízöblítéssel fúróiszappal cementlével béléscsıvel

Részletesebben

Vasútépítési esettanulmányok

Vasútépítési esettanulmányok Vasútépítési esettanulmányok Ideiglenes vasúti töltés kialakítása A projekt ismertetése A projekt résztvevői Tendernyertes: Generál tervező: Hídtervező: Geotechnikai szakági tervező: PVT-M0 szakértő: Vasúttervező:

Részletesebben

BUDAPESTI MÉLY MUNKATÉRHATÁROLÁS 2D ÉS 3D NUMERIKUS BACK-ANALÍZISE. BME Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszék

BUDAPESTI MÉLY MUNKATÉRHATÁROLÁS 2D ÉS 3D NUMERIKUS BACK-ANALÍZISE. BME Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszék BUDAPESTI MÉLY MUNKATÉRHATÁROLÁS 2D ÉS 3D NUMERIKUS BACK-ANALÍZISE Csapody Gergő 1 - Dr. Móczár Balázs 2 - Szepesházi Attila 2 1 DU-PLAN Mérnöki Iroda Kft. 2 BME Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszék ÖSSZEFOGLALÁS

Részletesebben

TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY A SZÉKESFEHÉRVÁR, LISZT FERENC UTCA 7-11 INGATLANOK TALAJVÍZ ÉS TALAJVIZSGÁLATÁHOZ

TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY A SZÉKESFEHÉRVÁR, LISZT FERENC UTCA 7-11 INGATLANOK TALAJVÍZ ÉS TALAJVIZSGÁLATÁHOZ TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY A SZÉKESFEHÉRVÁR, LISZT FERENC UTCA 7-11 INGATLANOK TALAJVÍZ ÉS TALAJVIZSGÁLATÁHOZ Székesfehérvár, 2000, július 29. Tövisháti András okl. mérnök, okl vízellátás, csatornázás

Részletesebben

SOIL MECHANICS BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GEOTECHNIKAI TANSZÉK KONSZOLIDÁCIÓ

SOIL MECHANICS BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GEOTECHNIKAI TANSZÉK KONSZOLIDÁCIÓ 2008 PJ-MA SOIL MECHANICS BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GEOTECHNIKAI TANSZÉK KONSZOLIDÁCIÓ Tanszék: K épület, mfsz. 10. & mfsz. 20. Geotechnikai laboratórium: K épület, alagsor 20. BME

Részletesebben

Ebben a mérnöki kézikönyvben azt mutatjuk be, hogyan számoljuk egy síkalap süllyedését és elfordulását.

Ebben a mérnöki kézikönyvben azt mutatjuk be, hogyan számoljuk egy síkalap süllyedését és elfordulását. 10. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. Február Síkalap süllyedése Program: Fájl: Síkalap Demo_manual_10.gpa Ebben a mérnöki kézikönyvben azt mutatjuk be, hogyan számoljuk egy síkalap süllyedését

Részletesebben

A budapesti 4 sz. metróvonal II. szakaszának vonalvezetési és építéstechnológiai tanulmányterve. Ráckeve 2005 Schell Péter

A budapesti 4 sz. metróvonal II. szakaszának vonalvezetési és építéstechnológiai tanulmányterve. Ráckeve 2005 Schell Péter A budapesti 4 sz. metróvonal II. szakaszának vonalvezetési és építéstechnológiai tanulmányterve Az előadás vázlata: Bevezetés Helyszíni viszonyok Geológiai adottságok Talajviszonyok Mérnökgeológiai geotechnikai

Részletesebben

MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE

MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE Munkagödör tervezése Bevezetés Munkagödör méretezése Plaxis programmal Munkagödör méretezése Geo 5 programmal MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE Bevezetés BEVEZETÉS Napjaink mélyépítési feladatainak

Részletesebben

Rézsűstabilizáció megtámasztó cölöpökkel

Rézsűstabilizáció megtámasztó cölöpökkel 19. számú Mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. október Rézsűstabilizáció megtámasztó cölöpökkel Program: Rézsűállékonyság, Megtámasztó cölöp Fájl: Demo_manual_19.gst Bevezetés A megtámasztó cölöpöket nagyméretű

Részletesebben

A geotechnikai tervezés alapjai az Eurocode 7 szerint

A geotechnikai tervezés alapjai az Eurocode 7 szerint A geotechnikai tervezés alapjai az Eurocode 7 szerint Tartószerkezeti Eurocode-ok EN 1990 EC-0 A tartószerkezeti tervezés alapjai EN 1991 EC-1: A tartószerkezeteket érő hatások EN 1992 EC-2: Betonszerkezetek

Részletesebben

Karakterisztikus érték, talajfizikai paraméter, összehasonlítás

Karakterisztikus érték, talajfizikai paraméter, összehasonlítás TALAJFIZIKAI PARAMÉTEREK KARAKTERISZTIKUS ÉRTÉKÉNEK MEGHATÁROZÁSA, AZ ANGOLSZÁSZ ÉS MAGYAR GYAKORLAT ÖSSZEHASONLÍTÁSA Borostyáni Márta 1 Borbély Dániel 1 Havas Péter 1 1 Mott Macdonald Magyarország Kft.

Részletesebben

MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE

MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE 2 Bevezetés BEVEZETÉS 3 Napjaink mélyépítési feladatainak középpontjában: munkatér határolás Mélygarázsok Aluljárók Metró állomások Pincék Általában a tervezett szerkezet ideiglenes

Részletesebben

MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE

MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE 2 Munkatérhatárolás szerkezetei Munkagödör méretezése Plaxis programmal Munkagödör méretezése Geo 5 programmal MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE Munkagödör méretezés Geo5 programmal

Részletesebben

RIGID INCLUSION ALAPOZÁSI RENDSZERREL KÉSZÜLT SILÓ 3D NUMERIKUS VIZSGÁLATA. Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszék

RIGID INCLUSION ALAPOZÁSI RENDSZERREL KÉSZÜLT SILÓ 3D NUMERIKUS VIZSGÁLATA. Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszék RIGID INCLUSION ALAPOZÁSI RENDSZERREL KÉSZÜLT SILÓ 3D NUMERIKUS VIZSGÁLATA Lődör Kristóf 1, Dr. Móczár Balázs 2, Dr. Mahler András 3 1,2,3 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Geotechnika és

Részletesebben

II. Gyakorlat: Hajlított vasbeton keresztmetszet ellenőrzése (Négyszög és T-alakú keresztmetszetek hajlítási teherbírása III. feszültségi állapotban)

II. Gyakorlat: Hajlított vasbeton keresztmetszet ellenőrzése (Négyszög és T-alakú keresztmetszetek hajlítási teherbírása III. feszültségi állapotban) II. Gyakorlat: Hajlított vasbeton keresztmetszet ellenőrzése (Négyszög és T-alakú keresztmetszetek hajlítási teherbírása III. feszültségi állapotban) Készítették: Dr. Kiss Rita és Klinka Katalin -1- A

Részletesebben

Gyakorlat 04 Keresztmetszetek III.

Gyakorlat 04 Keresztmetszetek III. Gyakorlat 04 Keresztmetszetek III. 1. Feladat Hajlítás és nyírás Végezzük el az alábbi gerenda keresztmetszeti vizsgálatait (tiszta esetek és lehetséges kölcsönhatások) kétféle anyaggal: S235; S355! (1)

Részletesebben

Geotechnikai szondázások eszközök

Geotechnikai szondázások eszközök Geotechnikai szondázások eszközök Dr. Horváth Tibor GEOVIL Kft. Canterbury Enginnering Association (UK) 2013. november 26. GEOVIL KFT. GEOVIL Kft. GEOTECHNIKAI IRODA 2000 Szentendre, Pf. 121. www.geovil.hu;

Részletesebben

CAD-CAM-CAE Példatár

CAD-CAM-CAE Példatár CAD-CAM-CAE Példatár A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: CAx rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: VEM befogott tartó ÓE-A15 alap közepes haladó CATIA V5 CAD,

Részletesebben

LEHORGONYZÓ CÖLÖPÖKKEL KOMBINÁLT LEMEZALAP FELÚSZÁSVIZSGÁLATA. Berczeli András Dr. Mahler András Dr. Móczár Balázs

LEHORGONYZÓ CÖLÖPÖKKEL KOMBINÁLT LEMEZALAP FELÚSZÁSVIZSGÁLATA. Berczeli András Dr. Mahler András Dr. Móczár Balázs LEHORGONYZÓ CÖLÖPÖKKEL KOMBINÁLT LEMEZALAP FELÚSZÁSVIZSGÁLATA Berczeli András Dr. Mahler András Dr. Móczár Balázs Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építőmérnöki kar, Geotechnika és Mérnökgeológia

Részletesebben

Utak földművei. Útfenntartási és útüzemeltetési szakmérnök szak 2012. I. félév 2./1. témakör. Dr. Ambrus Kálmán

Utak földművei. Útfenntartási és útüzemeltetési szakmérnök szak 2012. I. félév 2./1. témakör. Dr. Ambrus Kálmán Utak földművei Útfenntartási és útüzemeltetési szakmérnök szak 2012. I. félév 2./1. témakör Dr. Ambrus Kálmán 1. Az utak földműveiről általában 2. A talajok vizsgálatánál használatos fogalmak 3. A talajok

Részletesebben

Schöck Isokorb Q, Q-VV

Schöck Isokorb Q, Q-VV Schöck Isokorb, -VV Schöck Isokorb típus Alátámasztott erkélyekhez alkalmas. Pozitív nyíróerők felvételére. Schöck Isokorb -VV típus Alátámasztott erkélyekhez alkalmas. Pozitív és negatív nyíróerők felvételére.

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a Dunán 2009. tavaszán várható lefolyási viszonyokról

TÁJÉKOZTATÓ. a Dunán 2009. tavaszán várható lefolyási viszonyokról VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet Nonprofit Kft. Vízgazdálkodási Igazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat TÁJÉKOZTATÓ a Dunán 29. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató

Részletesebben

Turai Péter 1 Dr. Nagy László 2 Dr. Takács Attila 3

Turai Péter 1 Dr. Nagy László 2 Dr. Takács Attila 3 ZAGYTÁROZÓGÁT ALATTI PÓRUSVÍZNYOMÁS VÉGESELEMES MODELLEZÉSE NUMERICAL MODELING FOR PORE PRESSURE PREDICTION UNDER TAILINGS DAM Turai Péter 1 Dr. Nagy László 2 Dr. Takács Attila 3 1 MSc. hallgató, BME,

Részletesebben

Szá molá si feládáttí pusok á Ko zgázdásá gtán I. (BMEGT30A003) tá rgy zá rthelyi dolgozátá hoz

Szá molá si feládáttí pusok á Ko zgázdásá gtán I. (BMEGT30A003) tá rgy zá rthelyi dolgozátá hoz Szá molá si feládáttí pusok á Ko zgázdásá gtán I. (BMEGT30A003) tá rgy zá rthelyi dolgozátá hoz 1. feladattípus a megadott adatok alapján lineáris keresleti, vagy kínálati függvény meghatározása 1.1. feladat

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_02 Vasbetonszerkezetek

TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_02 Vasbetonszerkezetek Széchenyi István Egyetem Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszék TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_0 Vasbetonszerkezetek Monolit vasbetonvázas épület födémlemezének tervezése című házi feladat részletes

Részletesebben

Földstatikai feladatok megoldási módszerei

Földstatikai feladatok megoldási módszerei Földstatikai feladatok megoldási módszerei Földstatikai alapfeladatok Földnyomások számítása Általános állékonyság vizsgálata Alaptörés parciális terhelés alatt Süllyedésszámítások Komplex terhelési esetek

Részletesebben

Hídműtárgyak háttöltése alatt az altalaj konszolidációs süllyedésének mérése mágneses extenzométer segítségével

Hídműtárgyak háttöltése alatt az altalaj konszolidációs süllyedésének mérése mágneses extenzométer segítségével Hídműtárgyak háttöltése alatt az altalaj konszolidációs süllyedésének mérése mágneses extenzométer segítségével Hidász napok Siófok, 2018. június 6-7-8. Frigyik Árpád A-Híd Zrt. M4 autópálya Berettyóújfalu

Részletesebben

Geotechnikai monitoring elemek és alkalmazásuk Dr. Horváth Tibor GEOVIL SoilInstruments Kft.

Geotechnikai monitoring elemek és alkalmazásuk Dr. Horváth Tibor GEOVIL SoilInstruments Kft. Geotechnikai monitoring elemek és alkalmazásuk Dr. Horváth Tibor GEOVIL SoilInstruments Kft. 2008. szeptember 26. GEOVIL KFT. GEOVIL Kft. GEOTECHNIKAI IRODA 2000 Szentendre, Pf. 121. www.geovil.hu; geovil@geovil.hu

Részletesebben

A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása

A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása Nyomaték (x 0 Nm) O k t a t á si Hivatal A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása./ A mágnes-gyűrűket a feladatban meghatározott sorrendbe és helyre rögzítve az alábbi táblázatban feltüntetett

Részletesebben

Síklapokból álló üvegoszlopok laboratóriumi. vizsgálata. Jakab András, doktorandusz. BME, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék

Síklapokból álló üvegoszlopok laboratóriumi. vizsgálata. Jakab András, doktorandusz. BME, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék Síklapokból álló üvegoszlopok laboratóriumi vizsgálata Előadó: Jakab András, doktorandusz BME, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék Nehme Kinga, Nehme Salem Georges Szilikátipari Tudományos Egyesület Üvegipari

Részletesebben

A Markowitz modell: kvadratikus programozás

A Markowitz modell: kvadratikus programozás A Markowitz modell: kvadratikus programozás Harry Markowitz 1990-ben kapott Közgazdasági Nobel díjat a portfolió optimalizálási modelljéért. Ld. http://en.wikipedia.org/wiki/harry_markowitz Ennek a legegyszer

Részletesebben

Síkalap ellenőrzés Adatbev.

Síkalap ellenőrzés Adatbev. Síkalap ellenőrzés Adatbev. Projekt Dátu : 02.11.2005 Beállítások (bevitel az aktuális feladathoz) Anyagok és szabványok Beton szerkezetek : EN 199211 szerinti tényezők : Süllyedés Száítási ódszer : Érintett

Részletesebben

FÖLDMEGTÁMASZTÓ SZERKEZETEK ÉS TALAJ KÖLCSÖNHATÁSÁNAK VIZSGÁLATA. PhD értekezés. Tézisfüzet. Józsa Vendel okl. építőmérnök

FÖLDMEGTÁMASZTÓ SZERKEZETEK ÉS TALAJ KÖLCSÖNHATÁSÁNAK VIZSGÁLATA. PhD értekezés. Tézisfüzet. Józsa Vendel okl. építőmérnök BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM FÖLDMEGTÁMASZTÓ SZERKEZETEK ÉS TALAJ KÖLCSÖNHATÁSÁNAK VIZSGÁLATA PhD értekezés Tézisfüzet Józsa Vendel okl. építőmérnök Tudományos vezető: Dr. Nagy László,

Részletesebben

BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. Dr. Móczár Balázs

BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. Dr. Móczár Balázs Dr. Móczár Balázs 1 Az előadás célja MSZ EN 1997 1 szabvány 6. fejezetében és egyes mellékleteiben leírt síkalapozással kapcsolatos előírások lényegesebb elemeinek, a szabvány elveinek bemutatása Az eddig

Részletesebben

A végeselem módszer alapjai. 2. Alapvető elemtípusok

A végeselem módszer alapjai. 2. Alapvető elemtípusok A végeselem módszer alapjai Előadás jegyzet Dr. Goda Tibor 2. Alapvető elemtípusok - A 3D-s szerkezeteket vagy szerkezeti elemeket gyakran egyszerűsített formában modellezzük rúd, gerenda, 2D-s elemek,

Részletesebben

TÖLTÉSEK ALATTI, VÍZZEL TELÍTETT AGYAGOK VIZSGÁLATA. Rémai Zsolt okl. építőmérnök

TÖLTÉSEK ALATTI, VÍZZEL TELÍTETT AGYAGOK VIZSGÁLATA. Rémai Zsolt okl. építőmérnök TÖLTÉSEK ALATTI, VÍZZEL TELÍTETT AGYAGOK VIZSGÁLATA PhD értekezés Tézisfüzet Rémai Zsolt okl. építőmérnök Budapest 2012. december 1. TÉMAVÁLASZTÁS INDOKLÁSA Hazánk gazdasági terveiben központi feladat

Részletesebben

Építészeti tartószerkezetek II.

Építészeti tartószerkezetek II. Építészeti tartószerkezetek II. Vasbeton szerkezetek Dr. Szép János Egyetemi docens 2019. 05. 03. Vasbeton szerkezetek I. rész o Előadás: Vasbeton lemezek o Gyakorlat: Súlyelemzés, modellfelvétel (AxisVM)

Részletesebben

műszaki főigazgató helyettes Dátum: június 15. Helyszín: Országos Vízügyi Főigazgatóság

műszaki főigazgató helyettes Dátum: június 15. Helyszín: Országos Vízügyi Főigazgatóság Előadó: Láng István műszaki főigazgató helyettes Dátum: 2018. június 15. Helyszín: Országos Vízügyi Főigazgatóság Aszálykezelés? Futottunk az események után: utólagos aszályelemzések, az aszály számszerűsítése

Részletesebben

Schöck Isokorb W. Schöck Isokorb W

Schöck Isokorb W. Schöck Isokorb W Schöck Isokorb Schöck Isokorb Schöck Isokorb típus Konzolos faltárcsákhoz alkalmazható. Negatív nyomaték és pozitív nyíróerő mellett kétirányú horizontális erőt tud felvenni. 115 Schöck Isokorb Elemek

Részletesebben

Csuklós szerkezetek reakciói és igénybevételi ábrái. Frissítve: példa: A 12. gyakorlat 1. feladata.

Csuklós szerkezetek reakciói és igénybevételi ábrái. Frissítve: példa: A 12. gyakorlat 1. feladata. 1. példa: A 12. gyakorlat 1. feladata. Számítsuk ki a reakcióerőket! Rajzoljuk meg a nyomatéki ábrát! Megjegyzés: A támaszok vízszintesen egy vonalban vannak. 1 / 20 2. példa: Számítsuk ki a reakcióerőket!

Részletesebben

Dr. MOGA Petru, Dr. KÖLL7 Gábor, GU9IU :tefan, MOGA C;t;lin. Kolozsvári M=szaki Egyetem

Dr. MOGA Petru, Dr. KÖLL7 Gábor, GU9IU :tefan, MOGA C;t;lin. Kolozsvári M=szaki Egyetem Többtámaszú öszvértartók elemzése képlékeny tartományban az EUROCODE 4 szerint Plastic Analysis of the Composite Continuous Girders According to EUROCODE 4 Dr. MOGA Petru, Dr. KÖLL7 Gábor, GU9IU :tefan,

Részletesebben

Wolf Ákos. Királyegyháza, cementgyár - esettanulmány

Wolf Ákos. Királyegyháza, cementgyár - esettanulmány Wolf Ákos Királyegyháza, cementgyár - esettanulmány Királyegyháza, cementgyár - esettanulmányok Tartalom Bevezetés Projekt ismertetés, helyszín bemutatása bb m tárgyak, létesítmények Talajadottságok bemutatása

Részletesebben

Gyalogos elütések szimulációs vizsgálata

Gyalogos elütések szimulációs vizsgálata Gyalogos elütések szimulációs vizsgálata A Virtual Crash program validációja Dr. Melegh Gábor BME Gépjárművek tanszék Budapest, Magyarország Vida Gábor BME Gépjárművek tanszék Budapest, Magyarország Ing.

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_02 Vasbetonszerkezetek

TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_02 Vasbetonszerkezetek Széchenyi István Egyetem Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszék TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_0 Vasbetonszerkezetek Monolit vasbetonvázas épület födémlemezének tervezése című házi feladat részletes

Részletesebben