Tömegnövelés a maximális méret elérése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tömegnövelés a maximális méret elérése"

Átírás

1 Tömegnövelés a maximális méret elérése Hogyan lehet felszedni minél többet a lehető legrövidebb idő alatt? valószínűleg ez a kérdés foglalkoztatja a legtöbb kezdő és haladó testépítéssel foglalkozó embert. Nagyon sokan küzdenek tömegnöveléssel kapcsolatos problémákkal, csak edzenek és edzenek, de egyszerűen nem képesek súlyt felszedni. Miben rejlik a probléma? Valamit rosszul csinálnak? A tapasztalatok szerint az esetek 90 %-ában a probléma az étkezésben rejlik. Gyakori az is - főként a kezdőnél hogy gyorsan felszednek 5-6 kg-ot, aztán a fejlődés megáll, míg másoknak nem okoz problémát a hízás. Ezek a dolgok genetikailag adottak, valakinek gyorsabban nőnek az izmai, valakinek pedig lassabban. Ez van! Persze rengetegen épp ellenkező gondokkal küzdenek gondoljunk csak a sok fogyókúrázóra. Sajnos minket ez cseppet sem vígasztal. Szerencsére vannak különböző módszerek, amikkel kihozhatjuk magunkból a maximumot. A tömegnövelés lényege Testsúlyunk csak akkor fog gyarapodni, ha a szervezetünk több tápanyaghoz fog jutni, mint amennyire szüksége van. Remélem mindenki számára világos, hogy több kalóriát éget el az, aki 8-10 órát melózik valamilyen gyárban, vagy egész nap pincérkedik, mint aki irodai munkát végez. Az emberi szervezet úgy működik, mint egy gép üzemanyagra van szüksége a működéshez. Szervezetünk számára ez az üzemanyag a szénidrát, a fehérjék és a zsírok, amiket az emésztőrendszer energiává alakít. Úgy lehet elképzelni, mint egy mérleget. Az egyik oldalon az energiabevétel, a másikon az energialeadás. Aki fogyni szeretne, annak negatív arányt kell elérni (több leadott, mint felvett energia), aki pedig hízni, annak ellenkezőleg, több energiát kell a szervezetbe juttatni, mint amennyit felhasznál. Ha ezek szerint fogunk étkezni, szinte biztos, hogy elérjük céljainkat. Ugye, milyen egyszerűnek hangzik? Pedig sajnos egyáltalán nem ilyen egyszerű. Mindig jól és jókor étkezni egyáltalán nem egyszerű! Megvenni a táplálékkiegészítőket, edzeni járni, eleget aludni és nem alkoholizálni nem mindig egyszerű. A legtöbb esetben szerencsére elég az odafigyelés, hogy mikor, mennyit és mit eszünk. Vannak azonban olyan esetek is, amikor valakinek a motivációja vagy az anyagi helyzete nem fogja azt eredményezni, hogy sikersen növelje a tömegét ilyen az élet! Ne feledjük, rendkívül fontos, mit eszünk és milyen táplálékkiegészítőket fogyasztunk. Feltételezem, senki sem akar zsírt felszedni vagy pocakot növeszteni. Ezzel azt akarom mondani, nem az a megolás, hogy minél több pizzát és hamburgert eszünk. Izmot akarunk felszedni, nem zsírpárnákat! Az izomzat fejlesztéséhez szükség van a sok kalória mellett még jó sok fehérjére is. Az izom építővei a fehérjék! A bevitt fehérjemennnyiség 1,8-2 g/1 testsúlykilogram körül kell hogy legyen, de inkább több. (Tehát ha 100 kg vagy g fehérjét kell bevinned, ha 80 kg akkor g-ot.)

2 Mennyit együnk? Az energiaszükséglet egyénenként nagyon eltérő lehet. Általában elmondható, hogy a tömegnöveléshez kezdjük az energiabevitelt 40 kcal/nap/testsúlykilogrammnál (tehát ha 75 kg vagy, 3000 kalóriát kell bevinned naponta). A különlegesen sovány és nehezen hízók kezdhetik mindjárt 50 kcal/nap/testsúlykilogramnál! Ha nem tapasztalsz eredményeket 1-2 hét után, emelj a kalóriabevitelen 200 kalóriát naponta, amíg nem indul meg a fejődés. Milyen gyakran együnk? A klasszikus testépítő recept 5-6 étkezés naponta, természetesen a táplálékkiegészítőket is beleértve. A ténylegesen nehéz eseteknek nem is szabnék semmilyen szabályt, egyszerűen egyenek minél többet minél többször. Van aki jobb eredményeket ér el, ha kevesebbet eszik gyakrabbban, még másoknak jobban megfelel, ha ritkábban, de jóval többet esznek. A testépítés egyik lényege, hogy ki kell tapasztalnunk, mire hogyan reagál a testünk legyen az étrend, edzés vagy táplálékkiegészítő. Célravezető lehet, ha minden szilárd étezést egy folyékony étkezés követ. (példul reggel éhgyomora egy turmix, egy óra múvla reggeli, aztán turmix, délben ebéd és így tovább). Mit együnk? Ha tömeget akarunk növelni, az ételek és italok tápértéke kell hogy mérvadó legyen. Használjatok kalóriatáblázatot az ételek kiválogatására! Úgy állítsátok össze az étrendeteket, hogy meg legyen a kitűzött a kalória- és fehérjebevitel! Ha változást akartok, meg kell változtatnotok az étkzési szokásaitokat! A testépítés egyáltalán nem csak a gyúrásról szól. Bizonyos szintig el lehet jutni pusztán edzéssel, de ha nem fogsz rendesen enni és aludni, nagyon hamar megtorpan a fejlődésed is. Az étezés és a regenerácio (pihenés) ugyanolyan fontosak mint az edzés. Munkának kell tekinteni őket, a testépítés nem ér véget, mikor kilépsz a teremből. Az ételeket nem az ízük szerint fogjuk válogatni. A legfontosabb az lesz, mennyi energia van az adott ételben. Például a zöldborsó 100 g-ja 80 kcal energiát tartalmaz, de a zabpehely már 386 kcal-t. A banánban 105 kcal van, de a dióban már 654 kcal. Tehát nagyon nem mindegy, melyik étel 100 grammjával tömjük meg a bendőnket! Nagyon jó kalóriapótló módszer például, ha különböző magvakat (például diót, mogyorót) vagy aszalt gyümölcsöket (például mazsolát) fogyasztunk az rögtön étkezések után. Használhatunk még oliva- vagy lenolajat is köretbe, salátaöntetbe vagy akár turmixunkba keverve is. Felhívnám a figyelmet, hogy az ételeket sokkal könnyebb meginni, mint megenni (természetesen turmixolt állapotban). Turmixolni szinte bármilyen ételt lehet. Leggyakrabban zabpelyhet, túrót, gyümölcsöket szokás. Adjunk hozzá 2-3 dcl sovány tejet, ízesítsük mézzel, szörppel és turbózzuk fel egy adag fehérejporral vagy tömegnövelővel. Így elkészítve nagyon tápláló és ízletes testépítő ételt kapunk, amely akár 1500 kcal energiát is tartalmazhat. Vigyázat! Soha ne fogyasztjunk nyers tojást, turmixban sem. Veszélyes lehet! A legjobb tömegnövelő ételek a húsok, tészták, rizs, tojás, túró és a tejtermékek.

3 Igyál sok tejet! A tej az egyik legtáplálóbb élelmiszer. 100 ml sovány tej (0,5 % zsírtartalmú) tápértéke: Energia Fehérje Szénhidrát Zsír 37 kcal 3,3 g 4,8 g 0,5 g Tehát minden pohár tej (3 dcl) 111 kcal energiát és 9,9 g fehérjét tartalmaz. Igyál egy pohár tejet minden étkezéshez és töltsd ezzel is az energiaraktáraidat. Ha megiszol napi 1 liter tejet, beviszel 370 kcal energiát és 33 g kiváló minőségű fehérjét, ami nagyban hozzájárul az izmaid fejlődéséhez. Ezenkívül a tej tartalmaz kalciumot, A, D, B2, B6, B12 vitaminokat és foszfort is. Táplálékkiegészítők Nem mondom, hogy lehetetlen nélkülük, de hihetetlenül nehéz. A táplálékkiegészítők nagyon hasznosak lehetnek azok számára, akik izomtömeget akarnak növelni, vagy testsúlyt csökkenteni. A legfontosabb felosztás a következő: tápkiegészítők, melyek tulajdonképpen ételek, csak más, folyékony formában a szó szoros értelmében vett táplálékkiegészítők ezek nem találhatók meg az ételekben, vagy csak nagyon kis, elhanyagolható mennyiségben. Az első csoport abban fog nekünk segíteni, hogy megfelelő kalória- és fehérjebevitelt tudjunk elérni. Ha a hagyományos ételekből nem tudod biztosítani a szükséges tápanyagbevitelt a szervezeted számára, válassz magadnak valami jó tömegnövelő vagy fehérjeport és egészítsd ki vele a táplálkozásod. Nagy hiba volna azonban azt gondolni, hogy ezek majd mindenképpen segítenek. Felhívnám a figyelmet, hogy ezek nem csodaszerek! Ezek a készítmények csupán lényegében ételek és önmagukban nem garantálnak semmiféle eredményt. Ha nem fogsz megfelelően étkezni, edzeni és aludni, nem hoznak semmilyen eredményt. Tudnod kell, mennyi kalóriát viszel be a hagyományos étkezések során és mennyit a táplálékkiegészítőkkel. Ha megvan az eredmény, hasonlítsd össze a szükségleteddel, amit a cikk szerint kiszámoltál. Ha nem érted el a szükséges bevitelt, emelned kell, ehetsz többet vagy fogyaszthatsz több tápkiegészítőt.

4 Ha például négy étkezéssel bevittél 2500 kcal-t és megittál mellé egy 500 kalóriás turmixot, aznap 3000 kcal energiát sikerült bevinned. Hogyha azonban a te szükségleted 3500 kcal, negatív lesz a már sokat emlegetett arány és a fejlődés minden bizonnyal elmarad a súlyod nem fog növekedni, sőt még csökkenhet is! Egy adag turmix neked nem elég (vagy keveset ettél, vagy rossz minőségű ételeket fogyasztottál)! Ez csakis a te hibád, nem a táplálékkiegészítőé. Ha azonban két adag turmixot ittál volna aznap, elérted volna a 3500 kcal-t és egész más eredmények születtek volna. Mi a tanulság? Fogyassz annyi tápkiegészítőt, amennyire szükséged van a fejlődéshez és szinte biztosan megindul az izmaid növekedése. Olyan tápkieget kell választani, amit meg tudsz magadnak engedni a kellő mennyiségben minden nap. Azoknak, akik komoly nehézségekkel küzdenek hízás terén, az alacsonyabb fehérje és magasabb szénhidrát tartalmú készítményeket javaslom (10-20 g fehérje/100 g készítmény, például: Mass, Mass20, MegaMass4000). A szerencsésebbeknek pedig inkább a magasabb fehérjetartalmú anyagokat ajánlanám (30-40 g protein /100 g készítmény, például: Volumass35, Myogenic) vagy pedig fehérjeporokat (ezek több mint 70% fehérjét tartalmaznak, például: 100% ISO Whey, Whey protein professional ezek inkább az izmok szálkásítására valók, mintsem tömegelésre). Az irányadó a készítmények összetétele lesz, nem pedig a használati utasítás, előfordul majd, hogy dupla adagot fogsz fogyasztani, mint a használati utasításon van. Fogyassz táplálékkiegészítőket edzés előtt és alatt (szénhidrátra és fehérjére van szükséged). A legjobb ha elfogyasztasz 50 g szénhidrátot edzés előtt és edzés alatt is lemegy g, sportital vagy szőlőcukor formályában, edzés után pedig 100 g szénhidrát és 30 g fehérje, tömegnövelőpor formályában. Figyelj oda a vitaminbevitelre is főleg a B vitaminokra. Naponta legalább 2-3 adag turmixot fogyassz. Én személyszerint így csinálom: 1 adag reggel éhgyomorra vízzel keverve, a második adag edzés után, vízzel a harmadik adagot pedig közvetlenül lefekvés előtt iszom, zsírszegény tejjel. A fehérje- és tömegnövelő porok vízzel oldva könnyebben emészthetők, így a fehérjék gyorsabban a véráramba jutnak. Ébredés után minél gyorsabban táplálékhoz kell juttatnunk az izmokat és a szervezetet, ugyanis éjjel órákon át nem jutott semmiféle tápanyaghoz. Edzés után is hasonló a helyzet, minél előbb szénhidrát és fehérje kell az izmoknak. Alvás előtt pedig arra kell törekedni, hogy olyan tápanyagokat vigyünk be a szervezetbe, amelyek sokáig biztosítják a fehérje- és energiaellátást. Ez az oka annak, hogy miért jobb tejet használni lefekvés előtt a turmixunk elkészítéséhez. A tej nehezebben emészthető, emellett kazeint tartalmaz, ami 4-5 óra alatt szívódik csak fel, ezzel biztosítva a fehérjeellátást. Figyelmeztetés! Soha ne használd a második csoportba tartozó készítményeket (creatine, nitric oxid, zsírégetők...), ha nincs meg a megfelelő fehérje- és szénhidrátbevitel. Nem sok értelme van ugyanis. A kreatint és hasonló készítményeket fehérjeporral vagy tömegnövelővel együtt kell használni. Jó tanácsok Tanulmányozzátok az élemiszerek csomagolását és válogassatok a tápértékük alapján. Édességek helyett inkább joghurtot válasszatok, vagy magas fehérjetartalmú nyalánkságokat. Használjatok kalóriatáblázatot (letölthető a mi oldalunkról is) az étrendetek összeállítására. Csökkentsd az energialeadást Spórolj az energiával! Nagyon sokat segíthet, ha a megnövelt energiabevitel mellett minimumra csökkented az energialeadást. Az állandó mozgolódással (járkálás, dobogás,

5 dobolás, fészkelődés) több száz kalóriát lehet naponta elégetni! Koncentrálj a célodra! Egyél, gyúrj, aludj, a többit mellőzd (ne focizz, kosarazz, gyalogolj...), ha lehetséges, ülj le, feküdj le, olvass, számítógépezz, tévézz stb. Éjjeli evés Tudom, elég durván hangzik, de a legtöbb testépítő kihasználja ezt az adut a tömegelése alatt csodákat tehet. Állítsd be az órádat mondjuk éjjel 3-ra és hajts fel egy odakészített turmixot. Edzés A legtöbb ember számára, a megoldás kulcsa az étkezésben és nem az edzésben rejlik. Használj nehéz súlyokat és az izolációs gyakorlatokat felejtsd el. Hagyatkozz az alapgyakorlatokra (guggolás, holt húzás, húzódzkodás, mellnyomás, álló bicepsz és hasonlók), az izolációs gyakorlatok nem tömegnövelésre valók! Állíts össze magadnak vagy tölts le tőlünk kezdőknek vagy középhaladóknak való edzésprogramot. Ne feledd, a nagyon hosszú edzés túl sok kalóriát éget, neked pedig nincs pazarolni való energiád. Próbálj minél gyakrabban emelni a használt súlyokon. Eddz 3-szor hetente, legjobb, ha minden edzésnapot egy pihenőnap követ (például edzés hétfőn, szerdán és pénteken). Legjobb választásnak a teljes testes edzést tartom (fullbody), mikoris minden edzésen edzel az összes izomra. Az edzések ne tartsanak tovább 90 percnél, de jobb ha még rövidebbek. Alvás Aludj legalább 7-8 órát minden éjjel. Az izmok nem edzés közben hanem alvás közben nőnek! Ha lehetséges, szunyókálj egy fél órát délután is, ez nagy mértékben növeli a növekedési hormon szintjét a testben. Rágózás Apró trükk, de beválhat. Miközben rágsz, az agyad azt hiszi hogy eszel, miközben nem jut semmi sem a gyomrodba. Ez olyan enzimeket csalogat elő, melyek éhséget váltanak ki. Hagyd abba a dohányzást Most biztos azt mondod, hogy könnyű mondani, de hidd el, én is bagóztam. Pár éve sikerült leszoknom, abban a hónapban 4 kilót szedtem fel. Dohányzás során olyan anyagok jutnak a szervezetbe, melyek károsan hatnak az izomzat fejődédére (is), emellett csökkentik a tápálékkiegészítők hatását és rontják az étvágyat. Sok sikert! - Star fitness -

Úszó sportolók táplálkozása

Úszó sportolók táplálkozása Úszó sportolók táplálkozása 11-16 éves úszók részére Győr, 2017. október 30. Börzsei Cecília / Dietetikus A sporttáplálkozás célja A terhelhetőség optimalizálása Gyors kifáradás elkerülése Gyors regeneráció

Részletesebben

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor IceCenter Budapest Dr Géczi Gábor A jégkorongozó céljai Minél jobb játékos legyen Válogatottság NHL? Edzésen való teljesítés Mérkőzésen való teljesítés Mindez nem olyan hatékony, ha nem fordít kellő figyelmet

Részletesebben

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Egészséges táplálkozás Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Szívbarát szivárvány Értelmezési példa A lényeg, hogy húsfélékből napi 2-3 egységet javasolt fogyasztani. 1 egységnyi mennyiségek: 5-10

Részletesebben

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus Hogyan táplt plálkozzunk lkozzunk egészs szségesen? Parnicsán Kinga dietetikus A táplálkozás jelentősége Táplálkozás: Az anyagcseréhez szükséges anyagok bevitele a szervezetbe. A táplálkozás célja: - energia

Részletesebben

100% Whey Protein 1000g vanília

100% Whey Protein 1000g vanília 100% Whey Protein 1000g vanília Tejsavófehérje koncentrátum. 1 / 5 Értékelés: Még nincs értékelés Ár: Fogyasztói ár: 4500 Ft Kedvezmény: Tegye fel kérdését a termékr?l Leírás A fehérjék fontossága: Az

Részletesebben

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja Formula 1 Shake Formula 2 Multivitaminkomplex Rost tabletta Herbalife Formula 1 shake - egészséges étkezés Az ízletes Formula 1 shake finom, könnyen elkészíthető egészséges

Részletesebben

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv SMART DIET Táplálkozási kézikönyv A Smart Diet diéta segítségével elégetheti a különböző területekről a zsírpárnákat, különösen a hasról, lábakról, és a karokról. Többféle diéta létezik. Vannak szétválasztó

Részletesebben

Zsírégetés, izomépítés

Zsírégetés, izomépítés Zsírégetés, izomépítés Zsírégetés, izomépítés 7-9. oldal 2-6.oldal Zsírégetés, izomépítés 1. Életed az ételed Fogyókúra Az ne olvassa tovább, akinek sikerült már lefogynia egyszer valaha az álom alakra

Részletesebben

Teniszezők Táplálkozása Összeállította: Faludi Levente szakedző

Teniszezők Táplálkozása Összeállította: Faludi Levente szakedző Teniszezők Táplálkozása Összeállította: Faludi Levente szakedző A táplálkozás nem teljesítményfokozó tényező, de a táplálkozásban elkövetett hibák csökkentik a teljesítőképességet! Energia szükséglet Egy

Részletesebben

MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk?

MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk? MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk? CUkorBETEgEk étrendje = EgészségEs TáPlálkozás KICSÁK MARIAN, NAGY KRISZTINA Az oktatóanyag A MAgyAr diabetes TársAság vezetôsége MEgBízásáBÓl, A sanofi TáMogATásávAl készült

Részletesebben

A várandós nõk táplálkozása

A várandós nõk táplálkozása A várandós nõk táplálkozása Fontos, hogy az étrend igazodjon a kismama testtömeg-indexéhez, alapanyagcseréjéhez, az aktuális állapotához, és az ízléséhez. Vegyes táplálkozással, jól megválogatott, jó minõségû

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

Egészséges ételek, életmódjához igazodva

Egészséges ételek, életmódjához igazodva 1 w 01/10 5299-Herbalife Formula 1 Shakes & Express Bar Gatefold ID: 5299-F1 Shakes & Exp Bar Gatefold_HU Egészséges ételek, életmódjához igazodva Formula 1 Shake a megfelelő testsúly-kontroll megoldás

Részletesebben

volt szó. Szénhidrát A szénhidrátok az

volt szó. Szénhidrát A szénhidrátok az Táplálkozási ismeretek haladóknak II. Az előző fejezetben a fehérjéket alkotó aminosavakról volt szó. Most folytassuk a szénhidrátokkal. Azt az alapismeretek III. részében már megtanultuk, hogyan kell

Részletesebben

100% Whey Protein 3000g csoki

100% Whey Protein 3000g csoki 100% Whey Protein 3000g csoki Tejsavófehérje koncentrátum. Értékelés: 5.0 Ár: Fogyasztói ár: 9990 Ft Kedvezmény: Tegye fel kérdését a termékr?l Leírás 1 / 5 A fehérjék fontossága: Az izomzat fehérjékb?l

Részletesebben

BEVEZETÉS A 28 NAPOS PROGRAMBA. by 4% Fitness

BEVEZETÉS A 28 NAPOS PROGRAMBA. by 4% Fitness BEVEZETÉS A 28 NAPOS PROGRAMBA by 4% Fitness A 28 NAPOS PROGRAM KÉT CÉLJA: 28 nap alatt minél jobb formát érj el 28 nap alatt olyan dolgokat tanulj meg az étkezésről, az edzésről és a saját testedről,

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július Sporttáplálkozás Készítette: Honti Péter dietetikus 2015. július Az egészséges ember számára megfogalmazott táplálkozási ajánlások érvényesek a különböző sporttevékenységet végzők számára is. Kiegyensúlyozott

Részletesebben

1. Figuactiv Levesek és Shake-ek

1. Figuactiv Levesek és Shake-ek 1. Figuactiv Levesek és Shake-ek Ajánlott napi fogyasztás: A diéta program során a kívánt eredmény elérése érdekében a napi 3 fő étkezésünk közül kettőt Figuactiv Levesre és/vagy Shake-re kell cserélnünk.

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Edzésmester Alakváltó Program. Étkezési Tervek (v1.0 2009-04-27) www.edzesmester.com 2009 Mayavi 3.0 Kft

Tartalomjegyzék. Edzésmester Alakváltó Program. Étkezési Tervek (v1.0 2009-04-27) www.edzesmester.com 2009 Mayavi 3.0 Kft Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 2 Tartalomjegyzék... 2 Bevezető... 4 Fehérjék... 4 Zsírok... 5 Szénhidrátok... 5 Alkohol... 6 Mik ezek a százalékok és kell ezt nekem tudni?... 6 Akkor most mi az én kalóriaszükségletem?...

Részletesebben

WPI tejsavó izolátum 110 159 WPC tejsavó koncentrátum 100 105 Tojás 100 Hal 80 Vörös hús 79 Kazein 77 Csirke 76 Szója 74

WPI tejsavó izolátum 110 159 WPC tejsavó koncentrátum 100 105 Tojás 100 Hal 80 Vörös hús 79 Kazein 77 Csirke 76 Szója 74 Fehérjék A testépítésben a táplálkozás épp olyan fontos, ha nem fontosabb, mint maga az edzés. Abban bizonyára senki nem kételkedik, hogy a hangsúlyt a megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztására kell fektetni.

Részletesebben

Az egészséges táplálkozás alapjai e-book. Írta: Pappné Benedek Erika Lektorálta: Tőke Szilvia személyi edző 2013.

Az egészséges táplálkozás alapjai e-book. Írta: Pappné Benedek Erika Lektorálta: Tőke Szilvia személyi edző 2013. Az egészséges táplálkozás alapjai e-book Írta: Pappné Benedek Erika Lektorálta: Tőke Szilvia személyi edző 2013. 2 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés 4 Néhány gondolat a diétázásról 6 Miért fontos az egészséges

Részletesebben

Dávid Peak Man - az óriás! induló edzésterve

Dávid Peak Man - az óriás! induló edzésterve Dávid Peak Man - az óriás! induló edzésterve 4+1 napos zsírégető edzésterv Hétfő: Mell-Bicepsz-Has 5 perc gyaloglás 5-6km/h sebességgel.gimnasztika,minden izomcsoport átmozgatása. Mell: Triszettben! Fekvenyomás

Részletesebben

táplálkozásunkplálkoz

táplálkozásunkplálkoz Előtte Utána - 15 KG Mi befolyásolja olja az egészséget? get? stressz ökológia Genetikus adottságok táplálkozásunkplálkoz 15 Mi az egészs szséges és s táplt pláló étkezés? Hogyan hat a táplálkozás az egészségre?

Részletesebben

Alakformáló diéta (nemcsak) vegetáriánusként

Alakformáló diéta (nemcsak) vegetáriánusként Alakformáló diéta (nemcsak) vegetáriánusként Az első témakör, amit a vegetáriánus táplálkozással kapcsolatban bővebben kifejtenék, a vegetáriánus alakformáló diéta. A fogyás, súlycsökkenés önmagában nem

Részletesebben

1. Szerinted mit tehetünk azért, hogy egészségesek legyünk?

1. Szerinted mit tehetünk azért, hogy egészségesek legyünk? Téma 1: Egészséges test 1. Szerinted mit tehetünk azért, hogy egészségesek legyünk? 2. Mik az egészséges ember jellemzői? A, egészséges csontok, izmok B, elvékonyodott haj, töredezett körmök C, Betegség

Részletesebben

Pl.: 168 cm magas, szellemi tevékenységet végzõ, különösebb fizikai terheléstõl mentes nõ ideális testtömege: 58 kg,

Pl.: 168 cm magas, szellemi tevékenységet végzõ, különösebb fizikai terheléstõl mentes nõ ideális testtömege: 58 kg, Táplálkozás A kiegyensúlyozott táplálkozás alapjai A minõségileg megfelelõ táplálkozás változatos, idényszerû, íz, szín, konzisztencia tekintetében harmonikus, komplett (állati eredetû) fehérjéket tartalmaz,

Részletesebben

Programismertető. az Alakorvoslás intenzív programjához

Programismertető. az Alakorvoslás intenzív programjához Programismertető az Alakorvoslás intenzív programjához Miről szól Alakorvoslás Program? Az Alakorvoslás Programot azért dolgoztam ki, hogy segítsek az embereknek fogyni, és elérni azt az alakot, amit szeretnének.

Részletesebben

nem minden esetben az optimum!

nem minden esetben az optimum! Edzés s mennyiség és s minség Thor S. Nilsen A maximumm nem minden esetben az optimum! Coaches Conference 2006 1 Mennyit lehet edzeni? Coaches Conference 2006 2 A világbajnokok 650-1500 órát edzenek évente!

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 2. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

Varga Zsombor A HATÉKONY FOGYÁS TITKA

Varga Zsombor A HATÉKONY FOGYÁS TITKA Varga Zsombor A HATÉKONY FOGYÁS TITKA A könyv rövid és tömör, mivel csakis a lényeget tartalmazza. Éppen ezért minden egyes mondat lényeges. Köszönöm a bizalmat, hogy letöltötted ezt a kis összefoglalót!

Részletesebben

Állóképességi sportolók táplálkozása

Állóképességi sportolók táplálkozása Állóképességi sportolók táplálkozása Zentai Andrea Budapest, 2017.06.15., Sporttáplálkozás - Edző továbbképző konferencia Főbb táplálkozási hibák Kevés folyadék fogyasztás Nem megfelelő a napi étkezések

Részletesebben

Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek

Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek Kovács Ildikó dietetikus Egészséges Magyarországért Egyesület Szívbarát program Diabétesz 2007. Életmód és kezelés Budapest, 2006. június 2. Cukorbetegek étrendje

Részletesebben

A világ 10 legtáplálóbb étele

A világ 10 legtáplálóbb étele Koreai kutatók több, mint 1000 nyers élelmiszer tápanyag információit felhasználva becsülték meg minden étel tápanyag összetevőjét, a napi tápanyag szükséglet kielégítésének tekintetében. Egyes ételek

Részletesebben

Tömegnövelő edzésterv

Tömegnövelő edzésterv Tömegnövelő edzésterv Ajánlott: - azoknak, akik nagy izmokat szeretnének - azoknak, akik csupán feszesebb, tónusosabb testre vágynak - sportolóknak, akik szeretnék a sportági mozgásból eredő aránytalanságokat

Részletesebben

www.coolfoodplanet.org www.efad.org coolf et.org www.eufic.org

www.coolfoodplanet.org www.efad.org coolf et.org www.eufic.org g olf or w. coo n lf o o d p l a et. g or co w w et. ww w.efa d.o.eufic.org w ww rg Emlékszel arra, amikor biciklizni tanultál? A legfontosabb az volt, hogy jól megtaláld az egyensúlyt. Amikor már tudtál

Részletesebben

Slim3 Zsani Peak girl kezdősúly: 54,5 kg

Slim3 Zsani Peak girl kezdősúly: 54,5 kg Slim3 Zsani Peak girl kezdősúly: 54,5 kg Slim3 Peak Zsani edzésterve 2012. július 16- tól Felosztás: 1. Nap Felsőtest+kardió 2. Nap Alsótest+kardió 3. Nap Kardió+has+popsi 4. Nap Felsőtest+kardió 5. Nap

Részletesebben

Súlycsoportos Sportágak Táplálkozása

Súlycsoportos Sportágak Táplálkozása Súlycsoportos Sportágak Táplálkozása Súlycsoportos sportágak Gyorserő sportágak közé soroljuk - 50-60 % szénhidrát - 25-20 % fehérje - 15-20 % zsír Ezen arányok személyre szabottan, kor, nem, célok, súlycsoport

Részletesebben

1300 kcal minta étrend

1300 kcal minta étrend Reggeli Tízórai Ebéd Uzsonna Vacsora Összesen Étel 1 adag (4) Fehérjés zabkása 150g Uborka 150g Paprika 150g Paradicsom 1db (52g) Főt tojás 100g Főtt rizs (zsír és olaj nélkül) 100g Sült csirkemell 200g

Részletesebben

Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően

Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően Műtétet követő 1. nap: TEA ÉS VÍZ Igyon lassan, kis kortyokban Várjon 1-2 percet a kortyok között; Egyszerre soha ne igyon többet 1 dlnél Csakis szénsavmentes

Részletesebben

Mit együnk? sporttáplálkozási "alapozó" ismeretek

Mit együnk? sporttáplálkozási alapozó ismeretek Mit együnk? sporttáplálkozási "alapozó" ismeretek Az autód sem megy jobban, ha belepisilsz a tankjába Nem mindegy, hogy az autóba milyen üzemanyag kerül, így pláne nem mindegy, hogy milyen étellel biztosítjuk

Részletesebben

egészségére és adja tovább! Váljék Étkezési kisokos Egészséges gondolatok az étkezésrôl Cukorbetegeknek

egészségére és adja tovább! Váljék Étkezési kisokos Egészséges gondolatok az étkezésrôl Cukorbetegeknek Étkezési kisokos ököl = 1 pohár (2.5 dl) Az Ön esetében = 2 adag tészta vagy zabpehely hüvelykujj Az Ön esetében = 1 adag sajt marék Az Ön esetében 3 6 dkg mag egészségére Váljék és adja tovább! tenyér

Részletesebben

6 hetes futó edzésterv 2. hét 1. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk.

6 hetes futó edzésterv 2. hét 1. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. 1 FONTOS INFÓK OLVASD EL! Először is üdvözöllek a Szupernő futói körében. Tök jó, hogy itt vagy velünk, remélem sok boldog

Részletesebben

Megelőzési hormon vizsgálati csomag

Megelőzési hormon vizsgálati csomag SZOLGÁLTATÁSOK Nyálból végzett hormon- vizsgálati csomagok Magyarországon csak nálunk! Hungary 2800 Tatabánya, F tér 36. Telefon: 06 20 372 1216 Tel./fax: +36 34 316 259 E-mail: info@laborex.hu web:www.laborex.hu

Részletesebben

Alapvetően fontos fogyasztási tanácsok a Napharcos termékekhez. 2015, Napharcos biológiai sejtjavító és megújító specialista

Alapvetően fontos fogyasztási tanácsok a Napharcos termékekhez. 2015, Napharcos biológiai sejtjavító és megújító specialista Alapvetően fontos fogyasztási tanácsok a Napharcos termékekhez 2015, Napharcos biológiai sejtjavító és megújító specialista A tökéletes táplálkozás megvalósítása a természetes testi állapotért Különlegesen

Részletesebben

6 hetes futó edzésterv 2. hét 2. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk.

6 hetes futó edzésterv 2. hét 2. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. 1 FONTOS INFÓK OLVASD EL! Először is üdvözöllek a Szupernő futói körében. Tök jó, hogy itt vagy velünk, remélem sok boldog

Részletesebben

A táplálékkal felvett és a felhasznált energiamennyiség grafikus ábrázolása

A táplálékkal felvett és a felhasznált energiamennyiség grafikus ábrázolása A fogyókúra Követelmény: Megfelelő táblázat segítségével állítsa össze egy könnyű fizikai munkát végző fogyókúrázó napi étrendjét. Szint: Közép Pontszám: 26 pont Julcsit érettségi után nem vették fel egyetemre,

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Hírlevél. Hogyan étkezzünk egészségesebben?

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Hírlevél. Hogyan étkezzünk egészségesebben? 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Hírlevél Hogyan étkezzünk egészségesebben? Kiadó: Gönc Város Önkormányzata Abaúj-Hegyköz Egészségfejlesztési Iroda Telefon: +36 46 588 058 Web: www.goncefi.hu EGÉSZSÉGES

Részletesebben

Egyéni edzés. Testedzési utasítások ERŐFEJLESZTŐ FEKPAD

Egyéni edzés. Testedzési utasítások ERŐFEJLESZTŐ FEKPAD Testedzési utasítások ERŐFEJLESZTŐ FEKPAD Tisztelt Vásárló, gratulálunk Önnek, hogy megvásárolta az új ENERGETICS fitnesz berendezést. A testgyakorlások elvégzésekor kellemes szórakozást és sok sikert

Részletesebben

Az ellátás során biztosítandó étkezések energiatartalma és száma

Az ellátás során biztosítandó étkezések energiatartalma és száma Jelen anyag az OÉTI munkatársai által készített A rendszeres étkezést biztosító, szervezett élelmezési ellátás keretében szolgáltatott élelmiszerekre vonatkozó táplálkozásegészségügyi elıírásokról rendelettervezet

Részletesebben

Diabétesz napló. Oktatási és segédprogram 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek számára

Diabétesz napló. Oktatási és segédprogram 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek számára Diabétesz napló Oktatási és segédprogram 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek számára A napló tulajdonosa Név Cím Telefon E-mail cím Az engem kezelő egészségügyi szakemberek adatai Telefonszám Családorvos

Részletesebben

Kiegyensúlyozott táplálkozás. Energiát adó tápanyagok. Energia. Kiegyensúlyozott étrend. Energiát nem szolgáltató tápanyagok.

Kiegyensúlyozott táplálkozás. Energiát adó tápanyagok. Energia. Kiegyensúlyozott étrend. Energiát nem szolgáltató tápanyagok. Nem lehet elég korán kezdeni Kiegyensúlyozott táplálkozás Energia- és tápanyagszükséglet és a fogyasztás közötti egyensúly RENDSZERESSÉG+VÁLTOZATOSSÁG+MÉRTÉKLETESSÉG Életműködésekhez alapanyagcsere Növekedéshez

Részletesebben

6 hetes futó edzésterv 1. hét 3. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk.

6 hetes futó edzésterv 1. hét 3. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. 1 FONTOS INFÓK OLVASD EL! Először is üdvözöllek a Szupernő futói körében. Tök jó, hogy itt vagy velünk, remélem sok boldog

Részletesebben

Születési dátumom: év..hónap nap.(pl.: 2005.10.12.)

Születési dátumom: év..hónap nap.(pl.: 2005.10.12.) Mérési azonosító (Nem kell kitöltened!) Egészség kérdőív 8. osztályos tanulók részére Születési dátumom: év..hónap nap.(pl.: 2005.10.12.) Kérlek, hogy válaszodat jelöld így! (Ha elrontottad a választ,

Részletesebben

6 hetes futó edzésterv 3. hét 1. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk.

6 hetes futó edzésterv 3. hét 1. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. 1 FONTOS INFÓK OLVASD EL! Először is üdvözöllek a Szupernő futói körében. Tök jó, hogy itt vagy velünk, remélem sok boldog

Részletesebben

A fogyókúra sikertelenségének elsődleges oka

A fogyókúra sikertelenségének elsődleges oka Harmadik lecke: Ha esetleg jelen pillanatba az a célod, hogy tömeget növelj, akkor is ajánlom neked a fogyókúrás és diétás leckéket, ugyanis bármikor eljuthatsz arra a pontra, hogy le kell adni a hasadról

Részletesebben

3 hetes program a szexi(bb) alakért!

3 hetes program a szexi(bb) alakért! 3 hetes program a szexi(bb) alakért! www.holisztikusfitnesz.hu Előszó Kedves Olvasó! Lehet, hogy életedben először lépsz a fogyás-alakformálás rögös útjára, lehet, hogy sokadszor rugaszkodsz neki... Bármelyik

Részletesebben

Edzésterv fizikai tesztek teljesítéséhez

Edzésterv fizikai tesztek teljesítéséhez Tisztelt Sporttársak! Az alábbi edzésterv olyan céllal készült, hogy útmutatást adjon Nektek az MKSZ JAB és a BKSZ JAB követelmény rendszerében előírt fizikai felmérési szint teljesítéséhez szükséges felkészüléshez.

Részletesebben

helyett... Bárányszámolás ALVÁSNAPLÓ ÉS NÉHÁNY HASZNOS TANÁCS A PIHENTETÔ ALVÁS ELÉRÉSÉ- NEK ÉRDEKÉBEN Név: BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET ÉS ALVÁSNAPLÓ

helyett... Bárányszámolás ALVÁSNAPLÓ ÉS NÉHÁNY HASZNOS TANÁCS A PIHENTETÔ ALVÁS ELÉRÉSÉ- NEK ÉRDEKÉBEN Név: BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET ÉS ALVÁSNAPLÓ SAN Stilnox BT_Alvasnaplo A5 5/13/09 1036 AM Page 1 Név Bárányszámolás helyett... év hó nap ALVÁSNAPLÓ ÉS NÉHÁNY HASZNOS TANÁCS A PIHENTETÔ ALVÁS ELÉRÉSÉ- NEK ÉRDEKÉBEN BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET ÉS ALVÁSNAPLÓ

Részletesebben

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008 Mit is jelent az egészséges táplálkozás? Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő, rendszeres fogyasztását jelenti. Nincsenek

Részletesebben

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Egészségnap III. Az egészség olyasmi, mint a gondosan égetett gyertya. Ha körültekintő

Részletesebben

6 hetes futó edzésterv 1. hét 2. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk.

6 hetes futó edzésterv 1. hét 2. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. 1 FONTOS INFÓK OLVASD EL! Először is üdvözöllek a Szupernő futói körében. Tök jó, hogy itt vagy velünk, remélem sok boldog

Részletesebben

Egészséges élet. Munkafüzet. www.amieletunk.efoesz.hu. Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége

Egészséges élet. Munkafüzet. www.amieletunk.efoesz.hu. Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége Egészséges élet Munkafüzet www.amieletunk.efoesz.hu Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége ÉFOÉSZ 1093 Budapest, Lónyay u. 17. I/1. 11-es kapucsengő Levelezési cím:

Részletesebben

(Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői jogok tulajdonosa a

(Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői jogok tulajdonosa a 25 ötlet, amelyekkel ünnepek alatt (és után is!) kordában tarthatja családját (Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői

Részletesebben

Életerő, Sport és Fittség

Életerő, Sport és Fittség Életerő, Sport és Fittség Guarana Tabletta Tapasztalja meg a Guarana élénkítő hatását A Guarana egy Dél-Amerikában őshonos cserje, koffein tartalma, élénkítő serkentő hatásai miatt használják Kényelmes

Részletesebben

A rövid edzés csodája e-book. Írta: Pappné Benedek Erika Lektorálta: Tőke Szilvia személyi edző 2013.

A rövid edzés csodája e-book. Írta: Pappné Benedek Erika Lektorálta: Tőke Szilvia személyi edző 2013. A rövid edzés csodája e-book Írta: Pappné Benedek Erika Lektorálta: Tőke Szilvia személyi edző 2013. 2 Tartalomjegyzék Előszó 4 Miért fontos a testmozgás? 5 Miért fontosak az izmok? 6 A szakértők által

Részletesebben

Mikor születtél?. év hónap.. nap..(pl.: )

Mikor születtél?. év hónap.. nap..(pl.: ) Mérési azonosító (Nem kell kitöltened!) Egészség kérdőív 6. osztályos tanulók részére Mikor születtél?. év hónap.. nap..(pl.: 2005.10.12.) Kérlek, hogy válaszodat jelöld így! (Ha elrontottad a választ,

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 2 Tartalomjegyzék... 2 Útmutató... 4 Az étkezési naplók használata... 4 A naplózás alapjai... 4 Naplómezők és jelzések... 4 Ha kérdésed van... 5 Étkezési naplók... 7 Útmutató

Részletesebben

Pontosan mit mutattak a HMB-vel kapcsolatos kutatások?

Pontosan mit mutattak a HMB-vel kapcsolatos kutatások? Mi a HMB? A HMB a Béta-hidroxi Béta-metilbutirát rövidítése. Az egyik esszenciális aminosav, a leucin metabolitja. Természetes táplálékkiegészítő, mely kis mennyiségben megtalálható bizonyos gyümölcsökben

Részletesebben

Mik az egészséges táplálkozás alap pillérei, melyre mindenkinek érdemes oda figyelni?

Mik az egészséges táplálkozás alap pillérei, melyre mindenkinek érdemes oda figyelni? Kedves Olvasó! Vaskút Község Önkormányzata által elnyert Egészségre nevelő életmódprogramok Vaskút községben elnevezésű pályázat keretein belül lehetőség nyílt ismeret átadó cikkek elkészítésére. A cél,

Részletesebben

V IVAMAX Használati útmutató FITNESSPRO H A S IZOM E R Õ S ÍTÕ

V IVAMAX Használati útmutató FITNESSPRO H A S IZOM E R Õ S ÍTÕ VIVAMAX FITNESS PRO HASIZOM ERÕSÍTÕ Használati útmutató Szerviz Márkus János 06/30/946-0388 Budapest, Fõ u. 68. METESZ Székház II. emelet, 211. ajtó Jótállási szelvény Vivaldi Kft. Típus:.... Gyártási

Részletesebben

NÁLAM A KONTROLL! Önsegítő munkafüzet. Ötlet in. www.knowcannabis.org.uk Fordította és átdolgozta: Gelsei Bernadett, 2009 Lektorálta: dr Rácz József

NÁLAM A KONTROLL! Önsegítő munkafüzet. Ötlet in. www.knowcannabis.org.uk Fordította és átdolgozta: Gelsei Bernadett, 2009 Lektorálta: dr Rácz József NÁLAM A KONTROLL! Önsegítő munkafüzet Ötlet in. www.knowcannabis.org.uk Fordította és átdolgozta: Gelsei Bernadett, 2009 Lektorálta: dr Rácz József TARTALOMJEGYZÉK Bevezető I. Útmutató I/1. Nemet mondás,

Részletesebben

Táplálkozási alapismeretek III.

Táplálkozási alapismeretek III. Táplálkozási alapismeretek III. Az előzőekben tárgyaltuk a napi energiaszükséglet meghatározását. Most lépjünk tovább, és határozzuk meg, hogy ezt az energiát milyen tápanyagok bevitelével célszerű megoldani.

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az éltetõ vitaminok A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek testünk kifogástalan mûködéséhez. A vitamin elnevezés a vita (élet) és az amin (NH2-tartalmú kémiai gyök) szavakból

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

Termékhasználati. útmutató. Mi van benne számodra?

Termékhasználati. útmutató. Mi van benne számodra? Termékhasználati útmutató Mi van benne számodra? Optimalizálja a sejtjeid működését Az ASEA a világ első és egyetlen redox kiegészítő készítménye. A redox jelzőmolekulák létfontosságú szerepet töltenek

Részletesebben

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Halat? Amit tartalmaz a halhús 1. Vitaminok:a halhús A, D, B 12, B 1, B 2 vitaminokat

Részletesebben

Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak

Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak Horányi Tamás Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülte Étrend-kiegészítők, gyógyhatású

Részletesebben

Az aranyat érő tejsavó

Az aranyat érő tejsavó A tej legértékesebb része 1. oldal (összes: 5) 2. oldal (összes: 5) A sárgás színű, áttetsző folyadék, amit a sajt lecsöpögtetése során nyerünk, maga a tejsavó, és ezzel találkozunk akkor is, ha aludttejet

Részletesebben

HepAsHAke májdiéta Az első hét eltelt!

HepAsHAke májdiéta Az első hét eltelt! Hepashake májdiéta Az első hét eltelt! Premium Diet Hepashake Hogy érzi magát? Van észrevehető változás? Mi az, ami még mindig nehéz? Mi az, ami könnyű? Mi a teendő éhség esetén? Növelje a zöldségmennyiséget

Részletesebben

Rövid programismertető

Rövid programismertető Rövid programismertető minden, amit a program elkezdéséhez tudnod kell Miről szól Alakorvoslás Program? Az Alakorvoslás Programot azért dolgoztam ki, hogy segítsek az embereknek fogyni, és elérni azt az

Részletesebben

ÉLETMÓD KÉRDŐÍV 5. A és B OSZTÁLY 2015.

ÉLETMÓD KÉRDŐÍV 5. A és B OSZTÁLY 2015. ÉLETMÓD KÉRDŐÍV 5. A és B OSZTÁLY 2015. 1. Nemed: Fiú 19 fő Lány 17 fő Összesen:36 fő 2. Véleményed szerint mennyire vagy egészséges? a) Teljesen egészséges vagyok 9 fő 25% b) Eléggé egészséges vagyok

Részletesebben

Fogyókúrák. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Fogyókúrák. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Fogyókúrák Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Sztárok Sztárok fogyókúra után http://www.rtlklub.hu/bulvar/video/54598 Fatorexia Az újabb testkép zavar Míg a legtöbb ember tisztában van a súlyfeleslegével,

Részletesebben

Fusion Vital Program riport

Fusion Vital Program riport 370916 Fusion Vital Program riport Cs 10.09.2015 17:21 6ó 46perc 58 / 82 / 6 Stressz reakció Feltöltődés Fizikai aktivitás Napi fizikai aktivitás Pulzusszám Hiányzó pulzusszám 5% Napközben nincs feltöltődés.

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Táplálkozási kisokos

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Táplálkozási kisokos Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. 1 Hírlevél Táplálkozási kisokos Általános tudnivalók az egészséges táplálkozásról Kiadó: Gönc és Térsége Egészségéért Egészségügyi

Részletesebben

TIENS Nutri-Shape Shakes ÍZ. TÁPANYAG. ÉLETSTÍLUS.

TIENS Nutri-Shape Shakes ÍZ. TÁPANYAG. ÉLETSTÍLUS. TIENS Nutri-Shape Shakes ÍZ. TÁPANYAG. ÉLETSTÍLUS. MIÉRT AKARUNK ENNI? Mert vacsoraidő van Milyen érzelmi és fizikai okokból eszünk? Miért van ételre szüksége szervezetünknek? De nem akármilyen ételre.

Részletesebben

3.4 A test- és alakformálás veszélyei

3.4 A test- és alakformálás veszélyei 3.4 A test- és alakformálás veszélyei I. Az alakformálás fajtái II. Fogyasztás és fogyás a. Fogyás, fogyasztás fogalma, b. Fogyasztás alapjai és irányelvei III. Zsírszövet és izomszövet jellemzői IV. A

Részletesebben

KITTEN 1-12 HÓNAP. Teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálék kiscicák, vemhes vagy szoptató macskák számára.

KITTEN 1-12 HÓNAP. Teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálék kiscicák, vemhes vagy szoptató macskák számára. www.farmina.hu A MATISSE termékcsalád a kiváló minőségű macskatápok teljes választékát kínálja mindenfajta macska számára, melyek: Étvágygerjesztőek, így a legigényesebb és legkényesebb ízlés kielégítésére

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL 9. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM 2016. JANUÁR Inzulinrezisztencia TISZTELT OLVASÓ! A TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson

Részletesebben

A B C D E F 1. Nyersanyag Korcsoportok év 4 6 év 7 10 év év 15. évtől

A B C D E F 1. Nyersanyag Korcsoportok év 4 6 év 7 10 év év 15. évtől melléklet a 37/014. (IV. 30.) EMMI rendelethez Nyersanyag-kiszabati előírás egy adagra/fő Nyersanyag Korcsoportok. 1 3 év 4 6 év 7 10 év 11 14 év évtől 3. 1 g 0 30 g 40 0 g 4. színhús: színhús: 60 80 g

Részletesebben

A menza-rendelet. Ruis Zsuzsanna dietetikus. 2015. május 21.

A menza-rendelet. Ruis Zsuzsanna dietetikus. 2015. május 21. A menza-rendelet Ruis Zsuzsanna dietetikus 2015. május 21. 37/2014. (IV. 30.)EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó ajánlásokról Érvénybe lépés: 2015. január 1. Hatályba lépés: 2015. szeptember 1. A

Részletesebben

Változtassa meg az életét, még ma!

Változtassa meg az életét, még ma! Lásson hozzá még ma, jelölje ki a saját útját, és érje el a céljait! Változtassa meg az életét, még ma! Természetes testsúlymegtartás útja TM Az értéktelen és egészségtelen ételek útja A testsúly megtartásának

Részletesebben

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Fogyókúra Önsanyargatás helyett táplálkozzunk ésszerűen

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Fogyókúra Önsanyargatás helyett táplálkozzunk ésszerűen HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Fogyókúra Önsanyargatás helyett táplálkozzunk ésszerűen Készült a vas megyei Markusovszky Kórház Nonprofit Zrt. megbízásából, a Healthy Food Egészséges

Részletesebben

Macskatápok. Adult Cat

Macskatápok. Adult Cat A szokásos előfordulás mellett minden termékben fehérjéhez kapcsolt formában is megtalálhatók a főbb ásványi anyagok ezzel biztosítva a teljes beépülést. Több termék tartalmazza a nélkülözhetetlen kondroitin-szulfátot

Részletesebben

A táplálékaink három legfontosabb építő elemei: - A fehérjék. - a zsírok. - és a szénhidrátok.

A táplálékaink három legfontosabb építő elemei: - A fehérjék. - a zsírok. - és a szénhidrátok. A táplálékaink három legfontosabb építő elemei: - A fehérjék - a zsírok - és a szénhidrátok. Ma már minden készterméken feltünteti a gyártó cég ezt az arányt. Így csak azt kell tudnunk, hogy miből mennyit

Részletesebben

A fordítás alapja: Mummy & Me: Cook First published in Great Britain, Copyright Dorling Kindersley Limited, 2014 A Penguin Random House Company

A fordítás alapja: Mummy & Me: Cook First published in Great Britain, Copyright Dorling Kindersley Limited, 2014 A Penguin Random House Company anyu és én főzünk LONDON, NEW YORK, MUNICH, MELBOURNE, and DELHI A Dorling Kindersley Book www.dk.com A fordítás alapja: Mummy & Me: Cook First published in Great Britain, 2014 Copyright Dorling Kindersley

Részletesebben

Az ellátás során biztosítandó étkezések energiatartalma és száma

Az ellátás során biztosítandó étkezések energiatartalma és száma Bölcsıdés korcsoport közétkeztetése Jelen anyag az OÉTI munkatársai által készített A rendszeres étkezést biztosító, szervezett élelmezési ellátás keretében szolgáltatott élelmiszerekre vonatkozó táplálkozásegészségügyi

Részletesebben

VITAMINOK- EGÉSZSÉGÜNK JÓ BARÁTAI. Prim. mag. Branislava BeloviÊ, dr. med.

VITAMINOK- EGÉSZSÉGÜNK JÓ BARÁTAI. Prim. mag. Branislava BeloviÊ, dr. med. VITAMINOK- EGÉSZSÉGÜNK JÓ BARÁTAI Prim. mag. Branislava BeloviÊ, dr. med. 2 BIZTŐSÍTSUNK MAGUNKNAK ELEGENDO MENNYISÉGŰ VITAMINT! HOGYAN? VÁLTOZATOS ÉTREND SEGÍTSÉGÉVEL! A TÁPLÁLKOZÁS PIRAMIS MINDEN EGYES

Részletesebben