Jogszerű? Legyen!- JOGPONT+ Mini Szakmai Konferencia

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Jogszerű? Legyen!- JOGPONT+ Mini Szakmai Konferencia"

Átírás

1 Jogszerű? Legyen!- JOGPONT+ Mini Szakmai Konferencia

2 Előadó: Antalikné Szabó Mária Munkaügyi felügyelő BFKH MMSZSZ cím: Telefonszám: Munkaidő- és pihenőidő

3 Az évi LXXV törvény a munkaügyi ellenőrzésről szóló 2 (1) bekezdése szerint: A munkaügyi ellenőrzést a munkaügyi hatóság munkaügyi felügyelői (továbbiakban: felügyelők) látják el. 4 (1) bekezdése szerint: A felügyelő a foglalkoztató valamennyi munkahelyszín külön engedély és előzetes bejelentési kötelezettség nélkül ellenőrzést tarthat 3 (1) A munkaügyi ellenőrzés kiterjed: f.) a munka- és pihenőidőre a munkaviszonyra vonatkozó szabályokban előírt rendelkezések megtartására.

4 A munkaidő és pihenőidő vizsgálatánál abból kell kiindulni, hogy a munkaidő-beosztás szabályait (munkarend) a munkáltató állapítja meg. Az Mt. 51 (4) bekezdése szerint a munkáltató köteles biztosítani az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés követelményeit. Tehát úgy kell meghatározni a munkaidő-beosztás szabályait, vagyis a munkarendet, hogy ennek a követelményeknek maradéktalanul megfeleljen.

5 A munkáltató tevékenysége megszakítás nélküli, ha: Naptári hónapként hat órát meg nem haladó tartalomban vagy Egy naptári évben csak a technológiai előírásban meghatározott speciális okból, egy adott időszakban szünetel és további felvételnek is meg kell megfelelni a megszakítás nélkülinek minősüléséhez: o Társadalmi közszükségletet kielégítő szolgáltatás biztosítására irányul (pl.: áramellátás) vagy o Termelési technológiából fakadó objektív körülmények miatt gazdaságosan, vagy rendeltetésszerűen másként nem folytatható (pl.: kohászat).

6 Többműszakos tevékenység: Ha a munkáltató tevékenysége eléri a heti nyolcvan órát. Általában 1 hónapot (hosszabb időszak) kell alapul venni, hogy átlagban megvalósuljon a heti nyolcvan óra, tehát egy- egy héten lehet alkalomszerűen kevesebb, ha máskor pedig több az időtartam. Itt a régi Mt. Feltétele már nem érvényesül Egymást váltva azonos tevékenységi körben

7 Idény jellegű tevékenység: Ha az év valamely időszakához vagy időpontjához kötődik és ez nem munkaszervezési kérdés mivel csak az adott időszakban végezhető a tevékenység (jellemzően mezőgazdasági munka).

8 Készenléti jellegű munkakör: A munkavállaló a feladat jellege miatt a rendes munkaidő legalább egyharmadában munkavégzés nélkül áll a munkáltató rendelkezésére, vagy a munkavégzés a munkavállaló számára az általánoshoz képest lényegesen alacsonyabb igénybevétellel jár.

9 A munkáltató vagy a munkakör akkor minősül vasárnap/munkaszüneti napon is rendeltetése folytán működőnek ha: A tevékenység igénybevételére a vasárnaphoz/munkaszüneti naphoz közvetlenül kapcsolódó helyben kialakult vagy általánosan elfogadott társadalmi szokásból eredő igény alapján (pl.: strand, étterem) vagy Baleset, elemi csapás, súlyos kár, továbbá az egészséget vagy a környezetet fenyegető veszély megelőzésére vagy elhárítása (pl.: autómentő), továbbá a vagyonvédelem érdekében kerül sor (biztonsági őr). Általános munkarend: A munkaidő heti 5 napra, hétfőtől péntekig történő beosztása

10 Munkaidőkeret: A munkáltató a munkavállaló által teljesítendő munkaidőt munkaidőkeretben is meghatározhatja. Munkaidőkeret alkalmazását (kezdő és befejező időpontját) írásban meg kell határozni és közzé kell tenni. A munkaidőkeretben teljesítendő munkaidőt a napi munkaidő és az általános munkarend alapulvételével kell megállapítani. (Gyakori hiba, hogy a munkáltató nem határozza meg a munkaidőkeret kezdetét és befejező időpontját.)

11 Munkaidőkeret tartama: a) Legfeljebb 4 hónap vagy 16 hét b) Legfeljebb 6 hónap vagy 26 hét Megszakítás nélküli Több műszakos Idényjellegű Készenléti jellegű Vagy az Mt. 135 (4) bekezdésben meghatározott munkakörben. Pl.: légi utaskísérő, polgári repülés, személyszállítást végző, kikötőben, közlekedést biztosító munkakör stb. c) Kollektív szerződés rendelkezése szerint legfeljebb 12 hónap vagy 52 hét ha ezt technikai vagy munkaszervezési okok indokolják. A kollektív szerződés felmondása vagy megszűntetése a már elrendelt munkaidőkeret alapján történő foglalkoztatást nem érinti.

12 Munkaidőkeret alkalmazása esetén a munkaidő a hét minden napjára vagy az egyes munkanapokra egyenlőtlenül is beosztható. Specialitás: A törvény által meghatározott korlátoknak (napi, heti munkaidő) a munkaidőkeret átlagában kell érvényesülnie.

13 Eljárás a munkaidőkeret lejárata előtti munkaviszony megszűnése esetén: Ha a munkavállaló a munkaidőkeret addigi részében időarányosan többet dolgozott, akkor a rendkívüli munkaidőre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni: a munkáltató jogutód nélküli megszűnése, a munkáltató próbaidő alatti azonnali hatályú felmondása, határozott idő lejárta, a munkáltató határozott idejű jogviszonyt elszámolás útján megszüntető azonnali hatályú felmondása, munkáltató működésével összefüggő okkal indokolt felmondása, Munkavállaló szankciós (rendkívüli) azonnali hatályú felmondása esetén..

14 Ha a munkavállaló a munkaidőkeret addigi részében időarányosan kevesebbet dolgozott, akkor a különbözetet állásidőként kell elszámolni: a munkáltató jogutód nélküli megszűnése, a munkáltató próbaidő alatti azonnali hatályú felmondása, határozott idő lejárta, a munkáltató határozott idejű jogviszonyt elszámolás útján megszüntető azonnali hatályú felmondása, munkáltató működésével összefüggő okkal indokolt felmondása, Munkavállaló szankciós (rendkívüli) azonnali hatályú felmondása esetén.

15 A munkaidő keret lejárta előtti munkaviszony megszűnése esetén az elszámolás során az előlegnyújtásból eredő követelésre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni (alkalmazható): munkavállaló felmondása, munkavállaló próbaidő alatti azonnali hatályú felmondása, munkáltató azonnali hatályú felmondása, a munkáltatónak a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával indokolt felmondásával, vagy a munkavállaló nem egészségi okkal összefüggő képességével indokolt felmondásával szűnik meg.

16 A következő munkavállalói kör tekintetében csak beleegyezésükkel alkalmazható a munkaidőkeret: nők várandóságuk megállapításától gyermekük három éves koráig, gyermekét egyedül nevelő munkavállaló gyermeke három éves koráig, ha egészségkárosító kockázat áll fent. Fiatal munkavállalók esetében maximum heti munkaidőkeret állapítható meg.

17 Munkaidő-beosztás Munkaidő- beosztás szabályait (munkarend) a munkáltató állapítja meg. A munkarend lehet kötött vagy kötetlen. Kötetlen munkarend, ha a munkáltató a munkaidő- beosztásának a jogát a munkavállaló részére írásban átengedi a munkakör sajátos jellegére és a munkavégzés önálló megszervezésére való tekintettel. Rugalmas munkarend: A munkáltató egy törzsidőt állapít meg (a munkavállalónak ebben az időszakban munkát kell végeznie), a munkaidő törzsidőn felüli részének beosztására viszont a munkavállaló jogosult.

18 Munkaidő- beosztást hét nappal korábban legalább 1 hétre írásba kell közölni. Általános munkarend esetén: Heti öt nap hétfőtől péntekig. Munkaidőkeret vagy elszámolási időszak esetén: A munkaidő a hét minden napjára vagy az egyes munkanapokra egyenlőtlenül is beosztható. Munkaidő-beosztás hiányában az utolsó munkaidő-beosztás az irányadó. A munkáltató a munkaidő-beosztást 4 nappal a teljesülést megelőzően módosíthatja.

19 A munkavállaló napi munkaideje (részmunkaidőt kivéve) 4 óráról rövidebb nem lehet. Napi munkaideje: legfeljebb 12 óra Heti munkaideje: legfeljebb 48 óra A felek írásbeli megállapodása alapján a teljes napi munkaidő: készenléti jellegű munkakör vagy a munkáltató vagy a tulajdonos hozzátartozója esetén a napi munkaidő: legfeljebb 12 óra a heti munkaidő: legfeljebb 72 óra A munkavállalók napi és heti munkaidejében a rendkívüli munka időtartamát is be kell számítani. A munkáltató a felek megállapodása alapján osztott napi munkaidőt is megállapíthat.

20 Munkaidő vasárnapra vagy munkaszüneti napra történő beosztása Vasárnapra rendes munkaidő: Rendeltetésre folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben Idényjellegű Megszakítás nélküli Több műszakos tevékenység keretében Készenléti jellegű munkakörben Kizárólag szombaton és vasárnap részmunkaidőben Társadalmi közszükségletet kielégítő, vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához Külföldön történő munkavégzés során Kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató,kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál foglalkoztatott munkavállaló számára osztható be.

21 Munkaszüneti napra rendes munkaidő Rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben Idényjellegű Megszakítás nélküli Társadalmi közszükségletet kielégítő, vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához Külföldön történő munkavégzés esetén osztható be.

22 Leggyakoribb szabálytalanságok Munkaidő-beosztás megállapításának, illetve közlésének hiánya, Szabálytalan munkaidő-beosztás, vasárnapi munkavégzés szabálytalan elrendelése (havi egy vasárnap), Munkaszüneti napi munkavégzés tilalmának megszegése, Osztott munkarend nem megfelelő alkalmazása, Kötetlen munkarend nem megfelelő alkalmazása, Egyenlőtlen munkaidő-beosztás alkalmazása a törvényi feltételek azaz munkaidőkeret vagy elszámolási időszak hiányában

23 Munkaközi szünet Ha a munkaidő: 6 órát meghaladja: 20 perc 9 órát meghaladja: további 25 perc Legfeljebb 1 óra a felek megállapodása alapján. Fiatal munkavállaló esetében: 4 és fél órát meghaladja: 30 perc 6 órát meghaladóan: legalább 45 perc

24 Napi pihenőidő A munkavállaló részére a napi munkájának befejezése és a következő napi munkakezdés között legalább 11 óra (fiatal munkavállaló esetén 12 óra) egybefüggő pihenőidőt (napi pihenőidőt) kell biztosítani. Ettől eltérően legalább 8 óra pihenőidőt kell biztosítani Osztott munkaidőben Megszakítás nélküli Több műszakos Idény jellegű tevékenység keretében Készenléti jelegű munkakörben foglalkoztatott munkavállalók esetében

25 Heti pihenőnap A munkavállalót hetente két pihenőnap illeti meg. Általános munkarendnél szombat és vasárnap. Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a heti pihenőnapok egyenlőtlenül is beoszthatók. Ebben az esetben: 6 munkanapot követően egy heti pihenőnapot be kell osztani kivéve: Megszakítás nélküli Több műszakos Idény jellegű tevékenység keretében foglalkoztatott munkavállalók

26 Heti pihenőidő Heti pihenőnap helyett 48 órát kitevő megszakítás nélküli pihenőidő is kiadható. Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a munkavállalónak hetenként legalább 40 órát kitevő és 1 naptári napot magába foglaló megszakítás nélküli heti pihenőidő is biztosítható. A munkaidőkeret átlagában heti 48 órát kell biztosítani A munkavállaló számára legalább havonta 1 vasárnap pihenőnapot kell biztosítani., kivéve a kizárólag szombaton és vasárnap részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalót.

27 Nincs munkaközi szünet Szabályszegések leggyakoribb formái 11 óra pihenőidő nem biztosított (vagy 8 óra) Általános munkarendben nem kerül kiadásra a heti 2 pihenőnap (egyik nem esik vasárnapra) Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a munkáltató nem biztosít a munkaidőkeret átlagában heti 48 óra pihenőidőt. 6 nap munkavégzés után nincs beosztás szerinti pihenőnap Havonta 1 pihenőnap nem esik vasárnapra

28 Rendkívüli munkaidő Munkaidő-beosztástól eltérő Munkaidőkereten felüli Ügyelet tartama Elszámolási időszak esetén ennek alapjául szolgáló heti munkaidőt meghaladó. Naptári évenként 250 óra rendkívüli munkaidő rendelhető el. Kollektív szerződés a felek megállapodása alapján 300 órát állapíthat meg.

29 Ügyelet és készenlét Lényege: A munkavállaló a beosztás szerinti napi rendes munkaidején kívül rendelkezésre álljon, ha munkavégzés iránti igény merül fel. Különbség: Ügyelet esetén a munkáltató által meghatározott helyen tartózkodik a munkavállaló. Készenlét esetén a munkavállaló által megjelölt helyen.

30 Az Mt. a négy órát meghaladó tartamú rendelkezésre állás elrendelését a munkáltató számára csak abban az esetben engedélyezi, ha meghatározott célhoz köti. A. Társadalmi közszükségletet kielégítő szolgáltatás folyamatos biztosítására B. Baleset, elemi csapás, súlyos kár, egészséget vagy környezetet fenyegető veszély megelőzése, elhárítása C. Technológia biztonságos rendeltetésszerű alkalmazásának fenntartása érdekében.

31 Készenlét Havonta maximálisan 168 óra rendelhető el. A készenlét alatt teljesített munkavégzés rendkívüli munkaidőnek minősül. Ha a munkavállaló a készenlét alatt sem végez munkát, a készenlétet követően nem illeti meg pihenőidő.

32 Ügyelet Az ügyelet teljes tartamát be kell számítani. A munkavállaló beosztás szerinti napi munkaidejében, ha a munkavégzés tartama nem mérhető. A munkavállaló beosztás szerinti heti munkaidejébe A munkavállaló számára elrendelt rendkívüli munkaidő éves mértékébe Az ügyelet tartama nem haladhatja meg a 24 órát, amelybe az ügyelet megkezdésének napjára beosztott rendes vagy rendkívüli munkaidő tartamát be kell számítani.

33 Ügyelet Az ügyelet teljes tartama beleszámít a beosztás szerinti munkaidőbe, ha az ügyelet alatti munkavégzési idő nem mérhető. Ebben az esetben a beosztás és a beosztás szerinti rendes munkaidő és az ügyelet együttesen nem haladhatja meg a 12 órát. A készenlét és ügyelet elrendelése írásban történik legalább 1 héttel korábban és 1 hónapra előre közölni kell.

34 Készenlét a heti pihenőnap (pihenőidő) tartamára havonta legfeljebb 4 alkalommal rendelhető el A készenléttel és ügyelettel kapcsolatos jogsértések. Ha a munkáltatónak nem lett volna lehetősége 4 órát meghaladó tartamú ügyelet vagy készenlét elrendelésére A napi beosztás szerinti rendes munkaidő, rendkívüli munkaidő és az ügyelet alatt végzett munka meghaladja a napi 12 órát Heti beosztás szerinti munkaidő rendes és rendkívüli munkaidő és az ügyelet időtartama együtt meghaladja a 48 órát

35 Szabadság kiadása Alap szabadság 20 nap + pótszabadság Munkáltató 7 munkanapot a munkavállaló kérésének megfelelően ad ki maximum két részletben. Munkavállalói igény bejelentése előtte 15 nappal. A szabadság kiadásának időpontját a munkáltató 15 nappal előbb közli. Munkáltató által kiadott szabadság évente legalább 1 alkalommal összefüggő 14 nap. Szabadságot a munkaidő-beosztás szerinti munkanapra kel kiadni. Munkaidő-beosztás hiányában az általános munkarend szerint.

36 A szabadságot megváltani a munkaviszony megszűnését kivéve nem lehet! A munkaviszony megszűnésével a még ki nem adott szabadságot (időarányosan) meg kel váltani (távolléti díjjal). Amennyiben több szabadság lett kiadva a munkavállalónak időarányosan, az nem követelhető vissza.

37 Fő szabályként a szabadságot az esedékesség évében kell kiadni. Ha munkaviszony október 1-jén (azt követően) kezdődik, akkor következő év márc. 31-ig kiadható A munkavállaló oldalán felmerült ok miatt nem lehetett kiadni, akkor az ok megszűnését követően 60 napon belül kell kiadni Esedékesség évében kiadottnak tekinthető, ha kiadása tárgyévben kezdődik és maximum 5 munkanap kiadása folytatólagosan a következő évre tevődik át. K.SZ. rendelkezése szerint a szabadság egynegyede a következő év márc. 31-ig adható ki Felek megállapodása alapján az életkorra járó pótszabadság a következő év végéig adható ki.

38 Szabadsággal kapcsolatos jogsértések A munkáltató nem adja ki a tárgyévben a szabadságot A munkáltató nem vezet nyilvántartást a szabadság kiadásáról

39 Nyilvántartás A munkáltató köteles nyilvántartani Rendes és rendkívüli munkaidő (ügyelet) Készenlét Szabadság tartamát A nyilvántartásból naprakészen megállapíthatónak kell lennie a teljesített rendes és rendkívüli munkaidő, valamint a készenlét kezdő és befejező időpontjának is.

40 Nyilvántartás A rendes és rendkívüli munkaidő az írásban közölt munkaidő-beosztás hónap végén történő igazolásával és a változás naprakész feltüntetésével is vezethető. Munkáltató köteles nyilvántartani a hosszabb teljes napi munkaidőre szóló megállapodást. A napi 24 órára illetve heti 72 órára emelt munkaidőről szóló megállapodást.

41 A munkaidő-nyilvántartással szembeni követelmény Tényszerű valós és teljes körű adatokat tartalmazzon Teljesített rendes és rendkívüli munkaidő kezdő és befejező időpontját tartalmazza naprakészen Naprakészséggel függ össze az a követelmény, hogy a munkaidőnyilvántartásnak a munkavégzés helyszínén kell lennie Hitelesség a dokumentumban foglalt adatok valóságnak megfelelősége igazolt legyen Hitelt érdemlően tartalmazzon minden olyan adatot, ami az elszámolás alapja lehet, illetőleg megállapítható legyen belőle, hogy a munkáltató megtartott minden munkaidővel és pihenőidővel kapcsolatos szabályt.

42

43

44

45

46

47

48 Köszönöm a figyelmet!

Tájékoztató a munkaidő beosztás, a munkaidő, a pihenőidő és a munkaidőnyilvántartás szabályairól a közfoglalkoztatásban

Tájékoztató a munkaidő beosztás, a munkaidő, a pihenőidő és a munkaidőnyilvántartás szabályairól a közfoglalkoztatásban Tájékoztató a munkaidő beosztás, a munkaidő, a pihenőidő és a munkaidőnyilvántartás szabályairól a közfoglalkoztatásban 1. A munkaidő beosztás szabályai Munkarend A munkaidő megszervezésének (beosztásának)

Részletesebben

A munka- és pihenőidő szabályai

A munka- és pihenőidő szabályai 2012. évi I. törvény (Mt.) XI. Fejezet A munka- és pihenőidő szabályai Előadó: Dr. Végh Lajos Fogalmak 86. Munkaidő: a munkavégzésre előírt idő, kezdettől befejezéséig tart valamint a munkavégzéshez kapcsolódó

Részletesebben

Az Új Munka Törvénykönyve. Gyakorlati Alkalmazás től

Az Új Munka Törvénykönyve. Gyakorlati Alkalmazás től Az Új Munka Törvénykönyve Gyakorlati Alkalmazás 2012.07.01-től A munkaviszony létesítése Munkaviszony kizárólag munkaszerződéssel jöhet létre munkaviszony kezdetének megjelölésével A munkaszerződés - a

Részletesebben

Munkajogi aktualitások 2015. Előadó: dr. Kártyás Gábor gabor.kartyas@opussimplex.com

Munkajogi aktualitások 2015. Előadó: dr. Kártyás Gábor gabor.kartyas@opussimplex.com Munkajogi aktualitások 2015 Előadó: dr. Kártyás Gábor gabor.kartyas@opussimplex.com 1 1 Egyenlőtlen munkaidő-beosztás, munkaidőkeret 2 2 A munkaidő beosztása - Annak meghatározása, a mv mikor teljesíti

Részletesebben

AZ ÚJ. MT. ÉS A MUNKAIDŐ, PIHENŐIDŐ

AZ ÚJ. MT. ÉS A MUNKAIDŐ, PIHENŐIDŐ AZ ÚJ. MT. ÉS A MUNKAIDŐ, PIHENŐIDŐ Szociális menedzser képzés ALAPFOGALMAK I. 86. (1) Munkaidő: a munkavégzésre előírt idő kezdetétől annak befejezéséig tartó idő, valamint a munkavégzéshez kapcsolódó

Részletesebben

Készítette: Dr. Mészáros Enikő Frissítve: 2013. március 21.

Készítette: Dr. Mészáros Enikő Frissítve: 2013. március 21. Pest Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének Munkaügyi Felügyelősége Készítette: Dr. Mészáros Enikő Frissítve: 2013. március 21. Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség

Részletesebben

A távolléti díj megállapításához kapcsolódó fontosabb fogalmak és szabályok

A távolléti díj megállapításához kapcsolódó fontosabb fogalmak és szabályok A távolléti díj megállapításához kapcsolódó fontosabb fogalmak és szabályok 1. A munkarend fogalma A munkarend a munkáltató által alkalmazott munkaidő-beosztás általánosan meghatározott rendszere. A munkarend

Részletesebben

Bérpótlékok: A munkavállalót a Munka Törvénykönyve alapján megillető bérpótlékok:

Bérpótlékok: A munkavállalót a Munka Törvénykönyve alapján megillető bérpótlékok: Mennyi bérpótlék jár? - Bérpótlékok 2011-2012: éjszakai pótlék, műszakpótlék, ügyeleti pótlék, készenléti díj, vasárnapi és munkaszüneti napi munkavégzés pótléka. Ha munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy

Részletesebben

Felelősen, egészségesen, biztonságosan. Nemzeti Munkaügyi Hivatal 1089 Budapest, Kálvária tér 7. munka@lab.hu www.munka.hu www.ujszechenyiterv.gov.

Felelősen, egészségesen, biztonságosan. Nemzeti Munkaügyi Hivatal 1089 Budapest, Kálvária tér 7. munka@lab.hu www.munka.hu www.ujszechenyiterv.gov. Felelősen, egészségesen, biztonságosan A foglalkoztatásra vonatkozó legfontosabb szabályok és a munkáltatók által elkövetett leggyakoribb jogsértések Előadó: Dr. Járai József Krisztián osztályvezető Munkaügyi

Részletesebben

A MUNKAIDŐ MEGSZERVEZÉSE

A MUNKAIDŐ MEGSZERVEZÉSE A MUNKAIDŐ MEGSZERVEZÉSE Magyar Állami Operaház Budapest, 2015. szeptember 29. dr. Pál Lajos ügyvéd pal.lajos@paleskozma.hu www.paleskozma.hu 2 Bevezetés előzetes megjegyzések a munkaviszony létesítésének

Részletesebben

HÍRLEVÉL ÉVI CXVI. TÖRVÉNY 1 ÁLTAL BEVEZETETT MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE ( Mt. ) MÓDOSÍTÁSOKRÓL

HÍRLEVÉL ÉVI CXVI. TÖRVÉNY 1 ÁLTAL BEVEZETETT MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE ( Mt. ) MÓDOSÍTÁSOKRÓL HÍRLEVÉL 2018. ÉVI CXVI. TÖRVÉNY 1 ÁLTAL BEVEZETETT MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE ( Mt. ) MÓDOSÍTÁSOKRÓL Hatályos: 2019.01.01-től (de lásd az átmeneti rendelkezések is.) A módosítások a módosító törvény sorrendjében

Részletesebben

Magyar joganyagok évi CXVI. törvény - a munkaidő-szervezéssel és a munkae 2. oldal (2) Az elszámolási időszak tekintetében a 93. (2)-(4) bekez

Magyar joganyagok évi CXVI. törvény - a munkaidő-szervezéssel és a munkae 2. oldal (2) Az elszámolási időszak tekintetében a 93. (2)-(4) bekez Magyar joganyagok - 2018. évi CXVI. törvény - a munkaidő-szervezéssel és a munkae 1. oldal 2018. évi CXVI. törvény a munkaidő-szervezéssel és a munkaerő-kölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggő

Részletesebben

Kérdések és válaszok a munkaszüneti naphoz

Kérdések és válaszok a munkaszüneti naphoz Kérdések és válaszok a munkaszüneti naphoz Melyek a munkaszüneti napok? Az Mt. tíz munkaszüneti napot sorol fel: január 1., március 15., húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23.,

Részletesebben

2018. évi... törvény. a munkaidő-szervezéssel és a munkaerő-kölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggő egyes törvények módosításáról *

2018. évi... törvény. a munkaidő-szervezéssel és a munkaerő-kölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggő egyes törvények módosításáról * 2018. évi... törvény a munkaidő-szervezéssel és a munkaerő-kölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggő egyes törvények módosításáról * 1. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi 1. törvény módosítása

Részletesebben

Melléklet. A munka törvénykönyvéről szóló évi I. törvény munka- és pihenőidőre, valamint bérpótlékra vonatkozó rendelkezései

Melléklet. A munka törvénykönyvéről szóló évi I. törvény munka- és pihenőidőre, valamint bérpótlékra vonatkozó rendelkezései Melléklet A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény munka- és pihenőidőre, valamint bérpótlékra vonatkozó rendelkezései XI. fejezet A munka- és pihenőidő 46. Fogalmak 86. (1) Munkaidő: a munkavégzésre

Részletesebben

2012. október 18. Dr. Rátkai Ildikó, ügyvéd

2012. október 18. Dr. Rátkai Ildikó, ügyvéd 2012. október 18. Dr. Rátkai Ildikó, ügyvéd Tematika A munkaviszony létesítése A munkaviszony megszüntetése Alapvető munkaidő-szabályok A munka díjazása, bérpótlékok Jogforrások 1992. évi XXII. törvény

Részletesebben

II. FEJEZET A MUNKA- ÉS PIHENŐIDŐRE VONATKOZÓ RÉSZLETSZABÁLYOK

II. FEJEZET A MUNKA- ÉS PIHENŐIDŐRE VONATKOZÓ RÉSZLETSZABÁLYOK 30/2012. (III. 7.) Korm. rendelet a közszolgálati tisztviselők munka- és pihenőidejéről, az igazgatási szünetről, a közszolgálati tisztviselőt és a munkáltatót terhelő egyes kötelezettségekről, valamint

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/2012. (III. 7.) Korm. rendelet - a közszolgálati tisztviselők m 2. oldal 2. (1) A kormányzati szolgálati jogviszony vagy a közs

Magyar joganyagok - 30/2012. (III. 7.) Korm. rendelet - a közszolgálati tisztviselők m 2. oldal 2. (1) A kormányzati szolgálati jogviszony vagy a közs Magyar joganyagok - 30/2012. (III. 7.) Korm. rendelet - a közszolgálati tisztviselők m 1. oldal 30/2012. (III. 7.) Korm. rendelet a közszolgálati tisztviselők munka- és pihenőidejéről, az igazgatási szünetről,

Részletesebben

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség által javasolt évi takarítási óradíj

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség által javasolt évi takarítási óradíj A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség által javasolt 2017. évi takarítási óradíj A 2017. évi takarítási óradíj költségelemei % Betanított takarító alkalmazottként, heti 5 munkanap, állandó 1 műszak

Részletesebben

Munkaidőkeretben történő foglalkoztatás gyakorlati alkalmazása

Munkaidőkeretben történő foglalkoztatás gyakorlati alkalmazása Munkaidőkeretben történő foglalkoztatás gyakorlati alkalmazása Készítette: Kissné Horváth Marianna Saldo Zrt. Igazgató helyettes Greskóné Koller Krisztina Saldo Zrt. Gazdasági tanácsadó Dedákné Németh

Részletesebben

Iromány száma: T/3628/8. Benyújtás dátuma: :51. Parlex azonosító: 1MVU7ZRY0004

Iromány száma: T/3628/8. Benyújtás dátuma: :51. Parlex azonosító: 1MVU7ZRY0004 Iromány száma: T/3628/8. Benyújtás dátuma: 2018-12-07 12:51 Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Parlex azonosító: 1MVU7ZRY0004 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Egységes javaslat

Részletesebben

A SZABADSÁGRA VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK

A SZABADSÁGRA VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK A SZABADSÁGRA VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK Dr. Ember Alex Ügyvéd, munkaügyi szakjogász Habilitált egyetemi adjunktus, PhD Tanszékvezető helyettes, SZTE A SZABADSÁG FOGALMA, FAJTÁI A szabadság fogalma: A munkavállalót

Részletesebben

Munkajogi változások 2013. augusztus 1-jével

Munkajogi változások 2013. augusztus 1-jével HÍRLEVÉL Munkajogi változások 2013. augusztus 1-jével 2013 / 8 Közel egy éve fogadták el az új Munka törvénykönyvét, és idén már számos jogintézmény esetében felmerült a módosítás szükségessége, amelyre

Részletesebben

A munkaidő-szervezés új szabályai

A munkaidő-szervezés új szabályai A munkaidő-szervezés új szabályai Hogyan értelmezzük és alkalmazzuk az új szabályokat? 2019. január 1-től több ponton változtak (2018. évi CXVI. törvénnyel) a munkaidőre és pihenőidőre vonatkozó rendelkezések

Részletesebben

A munkaidő és a pihenőidő az új munka törvénykönyve szerint július 1-jétől

A munkaidő és a pihenőidő az új munka törvénykönyve szerint július 1-jétől A munkaidő és a pihenőidő az új munka törvénykönyve szerint 2012. július 1-jétől Molnárné dr. Nagy Ágnes A törvény minden esetben a munkavállaló érdekeit tartja szem előtt. Ám ezek az esetek olykor nem

Részletesebben

Munkaügyi szabálytalanságok és jogszerű foglalkoztatás a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban

Munkaügyi szabálytalanságok és jogszerű foglalkoztatás a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban Munkaügyi szabálytalanságok és jogszerű foglalkoztatás a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban Előadó: dr. Járai József Krisztián osztályvezető Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkaügyi Főosztály E-mail cím:

Részletesebben

A munkaidőszervezés új szabályai a Munka Törvénykönyvében január 1-től. (Hogyan értelmezzük és alkalmazzuk az új szabályokat?

A munkaidőszervezés új szabályai a Munka Törvénykönyvében január 1-től. (Hogyan értelmezzük és alkalmazzuk az új szabályokat? A munkaidőszervezés új szabályai a Munka Törvénykönyvében 2019. január 1-től (Hogyan értelmezzük és alkalmazzuk az új szabályokat?) 2019. január 1-től több ponton változtak (2018. évi CXVI. törvénnyel)

Részletesebben

MUNKAJOGI ALAPOK. A munkaszerződést írásba kell foglalni. A munkaszerződés írásba foglalásáról a munkáltató köteles gondoskodni.

MUNKAJOGI ALAPOK. A munkaszerződést írásba kell foglalni. A munkaszerződés írásba foglalásáról a munkáltató köteles gondoskodni. MUNKAJOGI ALAPOK A munkaszerződést írásba kell foglalni. A munkaszerződés írásba foglalásáról a munkáltató köteles gondoskodni. Mit kell tartalmaznia a munkaszerződésnek? A munkaszerződésnek vannak kötelező

Részletesebben

A munkaidőre, a pihenőidőre, a rendkívüli munkavégzésre, a szabadságra, valamint a munkáltató nyilvántartási kötelezettségére vonatkozó rendelkezések

A munkaidőre, a pihenőidőre, a rendkívüli munkavégzésre, a szabadságra, valamint a munkáltató nyilvántartási kötelezettségére vonatkozó rendelkezések A munkaidőre, a pihenőidőre, a rendkívüli munkavégzésre, a szabadságra, valamint a munkáltató nyilvántartási kötelezettségére vonatkozó rendelkezések A munkaidő és pihenőidő szabályai egyrészt a munkavállaló

Részletesebben

Az új Munka Törvénykönyve

Az új Munka Törvénykönyve Az új Munka Törvénykönyve Rövid áttekintés a munkaidő és a munka díjazásának szabályairól 2012. szeptember 12. Dr. Király Éva Mária Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds A MUNKA- ÉS PIHENŐIDŐ Fogalom:

Részletesebben

Havasi Ügyvédi Iroda lawfirm Rechtsanwaltkanzlei studio legale

Havasi Ügyvédi Iroda lawfirm Rechtsanwaltkanzlei studio legale MUNKAIDŐKERET A MINDENNAPOKBAN A munkaidőkeret rugalmas, alapvetően a munkáltató gazdaságilag eredményes működését segítő intézmény. Emellett azonban amennyiben annak meghatározása során a munkavállaló

Részletesebben

A 2013. év végi munkaidő-beosztás elkészítéséhez kapcsolódó tudnivalók

A 2013. év végi munkaidő-beosztás elkészítéséhez kapcsolódó tudnivalók A 2013. év végi munkaidő-beosztás elkészítéséhez kapcsolódó tudnivalók 1 Az év vége sikeréhez, célkitűzéseink eléréséhez, áruházaink hatékony és jövedelmező működéséhez elengedhetetlen, hogy a 2013. év

Részletesebben

A munkabér elszámolása a munkaidőkeretet alkalmazó munkáltatók vonatkozásában

A munkabér elszámolása a munkaidőkeretet alkalmazó munkáltatók vonatkozásában Fórum Média Kiadó Kft. 1139 Budapest, Váci út 91. Tel.: +36 1 273 2090 Fax: +36 1 468 2917 E-mail: forum-media@forum-media.hu A munkabér elszámolása a munkaidőkeretet alkalmazó munkáltatók vonatkozásában

Részletesebben

Megállapodás a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. Kollektív Szerződésének módosításáról

Megállapodás a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. Kollektív Szerződésének módosításáról Megállapodás a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. Kollektív Szerződésének módosításáról amelyet megkötöttek egyrészről a MÁV-TRAKCIÓ Zrt., mint munkáltató (továbbiakban: Munkáltató),másrészről a jelen megállapodás aláíróiként

Részletesebben

A bizottság mellékelten benyújtja - az Alaptörvény 6. cikkének (1) bekezdése alapján - a munkaidő-szervezés egyes kérdéseiről szóló törvényjavaslatot.

A bizottság mellékelten benyújtja - az Alaptörvény 6. cikkének (1) bekezdése alapján - a munkaidő-szervezés egyes kérdéseiről szóló törvényjavaslatot. Iromány száma: T/15035. Benyújtás dátuma: 2017-04-11 16:07 Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága Parlex azonosító: 1AUID66B0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása

Részletesebben

AZ EGYENLŐTLEN MUNKAIDŐ-BEOSZTÁS GYAKORLATI ALKALMAZÁSA

AZ EGYENLŐTLEN MUNKAIDŐ-BEOSZTÁS GYAKORLATI ALKALMAZÁSA GAZDÁLKODÁSI KÉZIKÖNYVEK AZ EGYENLŐTLEN MUNKAIDŐ-BEOSZTÁS GYAKORLATI ALKALMAZÁSA Munkaidőkeret-elszámolási időszak Budapest, 2016 Szerzők: Kissné Horváth Marianna Greskóné Koller Krisztina Sorozatszerkesztő:

Részletesebben

Munka törvénykönyve I.

Munka törvénykönyve I. Munka törvénykönyve I. 2012. évi 7. szám 2012. június 21. Tartalom Méltányos mérlegelés. A munkáltató a munkavállaló érdekeit a méltányos mérlegelés alapján köteles figyelembe venni. A munkáltatónak figyelembe

Részletesebben

Összegző módosító javaslat

Összegző módosító javaslat Iromány száma: T/3628/6. Benyújtás dátuma: 2018-12-06 20:09 Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Parlex azonosító: UVJXJB4W0007 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Dr. Bajkai

Részletesebben

HIRLEVÉL Az új Munka Törvénykönyve hatálybalépéséről

HIRLEVÉL Az új Munka Törvénykönyve hatálybalépéséről HIRLEVÉL Az új Munka Törvénykönyve hatálybalépéséről Tisztelt Partnerünk, Tájékoztatjuk Önöket, hogy az 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 2012.06.30.-i hatállyal érvényét veszítette, s helyette

Részletesebben

Munkáltató

Munkáltató Toborzás, kiválasztás, Munkaviszony létesítése, Munkaidı, Ügyelet, készenlét, Pihenıidı. Jogszabály: A Munka Törvénykönyvérıl szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) a Polgári Törvénykönyvrıl szóló 2013. évi

Részletesebben

2017. évi... törvény a munkaidő-szervezés egyes kérdéseiről. 1. A munka törvénykönyvéről szóló évi I. törvény módosításáról

2017. évi... törvény a munkaidő-szervezés egyes kérdéseiről. 1. A munka törvénykönyvéről szóló évi I. törvény módosításáról 2017. évi... törvény a munkaidő-szervezés egyes kérdéseiről 1. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény módosításáról 1. (1) A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

A MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének HELYI FÜGGELÉKE

A MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének HELYI FÜGGELÉKE SZERVEZETI EGYSÉG NEVE A MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének HELYI FÜGGELÉKE (egységes szerkezetben) IRATMINTA a MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének 2012. augusztus 1. napjától hatályos szövegéhez 2 ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium EGYSZERŰBBEN, DE SZABÁLYOSAN! a munkaügyi hatósági ellenőrzések tapasztalatai az építőiparban, különös tekintettel az egyszerűsített foglalkoztatásra Előadó:

Részletesebben

A rugalmas foglalkoztatás lehetőségei, foglalkoztatási formák a munkajogban és keretein kívül. Észak-Magyarországi JOGpontok

A rugalmas foglalkoztatás lehetőségei, foglalkoztatási formák a munkajogban és keretein kívül. Észak-Magyarországi JOGpontok A rugalmas foglalkoztatás lehetőségei, foglalkoztatási formák a munkajogban és keretein kívül Észak-Magyarországi JOGpontok 1 Jogszabályok 2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről ( ) XI. fejezet

Részletesebben

Munkajog és munkavédelem

Munkajog és munkavédelem Munkajog és munkavédelem Dudás Katalin A munkaviszony Kollízió Létesítéskor a foglalkoztatási feltételekről való tájékoztatás jelentősége Egyoldalú teljesítés meghatározáskor méltányos mérlegelés, aránytalan

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS A MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének módosítására

MEGÁLLAPODÁS A MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének módosítására MEGÁLLAPODÁS A MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének módosítására I. A KSz 24. 1. pontjának új szövege a következő: A Kollektív Szerződés, illetőleg más munkaviszonyra vonatkozó szabályok alkalmazásában: a)

Részletesebben

OMMF ÁPRILISI HÍRLEVÉL

OMMF ÁPRILISI HÍRLEVÉL OMMF 2009. ÁPRILISI HÍRLEVÉL Jelen számunkban a kollektív szerződés fogalmát, jelentőségét, illetve ezzel kapcsolatosan a munkaügyi hatóság ellenőrzési jogkörét elemezzük A Munka Törvénykönyvéről szóló

Részletesebben

Változások és szükségességük

Változások és szükségességük Változások és szükségességük Előadó: dr. Nagy Judit Csilla ügyvéd 2013. szeptember 19. Bemutatkozás ELTE nappali tagozat: 2001 Eastern Asia Hungaria Kft.: 2001. november 2003. április SBGK / Bérczes Ügyvédi

Részletesebben

Magyar Ápolási Igazgatók Egyesületének évi konferenciája - előadás

Magyar Ápolási Igazgatók Egyesületének évi konferenciája - előadás Magyar Ápolási Igazgatók Egyesületének 2016. évi konferenciája - előadás dr. Schulcz Máté 2016. október 6. Előadás témakörei: Munkaidő beosztás kérdései - munkaidő keret, pihenőidő és rendkívüli munkaidő

Részletesebben

Még újabb munkajogi szabályok c. előadás 1. rész

Még újabb munkajogi szabályok c. előadás 1. rész Még újabb munkajogi szabályok c. előadás 1. rész Előadó: dr. Horváth István ügyvéd Dr. P. Horváth Ügyvédi Iroda c. egyetemi docens (PhD) ELTE ÁJK Főbb témakörök: Források Hogyan olvassuk a törvényt? Készenléti

Részletesebben

Az új Munka Törvénykönyve. Dr. Komlódi Katalin Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds

Az új Munka Törvénykönyve. Dr. Komlódi Katalin Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Az új Munka Törvénykönyve Dr. Komlódi Katalin Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Általános magatartási követelmények Az adott helyzetben általában elvárható magatartás ÚJ! Jóhiszeműség és tisztesség

Részletesebben

I. Fejezet. a) Ezt a Kollektív Szerződést határozatlan időre kötötték a felek. b) A Kollektív Szerződés 2012. 07. hó 01. napján lép hatályba.

I. Fejezet. a) Ezt a Kollektív Szerződést határozatlan időre kötötték a felek. b) A Kollektív Szerződés 2012. 07. hó 01. napján lép hatályba. I. Fejezet 1. A Kollektív Szerződésre vonatkozó szabályok Kollektív Szerződés valamint mellékletei, kiegészítései szabályozzák a munkaviszonyból származó jogokat és kötelezettségeket, ezek gyakorlásának,

Részletesebben

Munkaviszony létesl. A Munka TörvT. 16/2010. (V.13.) SZMM rendelet a harmadik országbeli. állampolgárok magyarországi

Munkaviszony létesl. A Munka TörvT. 16/2010. (V.13.) SZMM rendelet a harmadik országbeli. állampolgárok magyarországi Jogszabályi hátth ttér Munkaügy a kivitelezésben A Munka TörvT rvénykönyvéről l szóló 1992. évi XXII. törvt rvény (Mt.) 2010. évi LXXV. törvt rvény az egyszerűsített foglalkoztatásr sról 16/2010. (V.13.)

Részletesebben

Munkaidő, pihenőidő. Pál Lajos

Munkaidő, pihenőidő. Pál Lajos A munka- és pihenőidőre vonatkozó szabályozás egyike a munkajog legérzékenyebb területeinek, az ezzel összefüggő szabályok ugyanis mindkét fél mind a munkáltató, mind a munkavállaló alapvető érdekeiket

Részletesebben

Tárgy :A 2012. július 1-jén hatályba Munka Törvénykönyv módosítása, átmeneti rendelkezések, hatályba lépés

Tárgy :A 2012. július 1-jén hatályba Munka Törvénykönyv módosítása, átmeneti rendelkezések, hatályba lépés Tisztelt Ügyfeleim! Többször beszéltűnk a 2012.július 1-től érvényes MT módosításáról. Most e-mailbe küldöm a legfontosabb hatálybalépő és átmeneti rendelkezéseket melyeket figyelmesen olvassanak át és

Részletesebben

A július 1-jén hatályba Munka Törvénykönyv módosítása, átmeneti rendelkezések, hatályba lépés 2012 június 25. (hétfő) 12:07

A július 1-jén hatályba Munka Törvénykönyv módosítása, átmeneti rendelkezések, hatályba lépés 2012 június 25. (hétfő) 12:07 46. (1) A munkáltató legkésőbb a munkaviszony kezdetétől számított tizenöt napon belül írásban tájékoztatja a munkavállalót a) a napi munkaidőről, b) az alapbéren túli munkabérről és egyéb juttatásokról,

Részletesebben

MUNKAJOG MUNKAJOG MINT JOGÁG. EU- s irányelvek MUNKASZERZŐDÉS. szabályozás 2015.03.03. 2012. évi I.tv. az ÚJ Munka törvénykönyve

MUNKAJOG MUNKAJOG MINT JOGÁG. EU- s irányelvek MUNKASZERZŐDÉS. szabályozás 2015.03.03. 2012. évi I.tv. az ÚJ Munka törvénykönyve MUNKAJOG MUNKAJOG MINT JOGÁG szabályozás DR SZALAI ERZSÉBET 1 DR SZALAI ERZSÉBET 2 EU- s irányelvek 2012. évi I.tv. az ÚJ Munka törvénykönyve DR SZALAI ERZSÉBET 3 MUNKASZERZŐDÉS Szerződést kötő felek..

Részletesebben

Szabályos foglalkoztatás MUNKAÜGY 2015

Szabályos foglalkoztatás MUNKAÜGY 2015 Szabályos foglalkoztatás MUNKAÜGY 2015 Munkaügyi kapcsolatok Rendezett munkaügyi kapcsolatok [2011. évi CXCV. tv. (Áht.)] Nem felel meg: Bejelentési kötelezettség elmulasztása Munkavállalói jogalanyisággal

Részletesebben

A 2013. január 1-jétől hatályba lépő munkajogi szabályok

A 2013. január 1-jétől hatályba lépő munkajogi szabályok Dr. Borsy János ügyvéd 2012 / 24 A 2013. január 1-jétől hatályba lépő munkajogi szabályok Köztudottan július 1. napján életbe lépett az új Munka Törvénykönyve (Mt.), azonban annak bizonyos szakaszai csak

Részletesebben

Munkaszerződés, munkaköri leírás, tájékoztató. Vagyis mit fogunk kapni a munkába lépéskor.

Munkaszerződés, munkaköri leírás, tájékoztató. Vagyis mit fogunk kapni a munkába lépéskor. Munkaszerződés, munkaköri leírás, tájékoztató Vagyis mit fogunk kapni a munkába lépéskor. Munkaszerződés Amit a munkaszerződésnek tartalmaznia kell: Feleknek meg kell állapodniuk a munkavállaló alapbérében

Részletesebben

C/3. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG

C/3. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG C/3. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG TÉTELEK ÉS ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG MUNKAJOG A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.), a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi

Részletesebben

A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL SZÓLÓ ÉVI I. TÖRVÉNY KOMMENTÁRJA

A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL SZÓLÓ ÉVI I. TÖRVÉNY KOMMENTÁRJA A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL SZÓLÓ 2012. ÉVI I. TÖRVÉNY KOMMENTÁRJA TARTALOMJEGYZÉK ELSŐ RÉSZ 13 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I. FEJEZET (1. 13. ) 13 BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1. A törvény célja 13 2. A törvény hatálya

Részletesebben

Iromány száma: T/3628. Benyújtás dátuma: :51. Parlex azonosító: 1L4GYZXW0001

Iromány száma: T/3628. Benyújtás dátuma: :51. Parlex azonosító: 1L4GYZXW0001 Iromány száma: T/3628. Benyújtás dátuma: 2018-11-20 20:51 Országgyűlési képviselő Parlex azonosító: 1L4GYZXW0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó:

Részletesebben

M u n k a s z e r z ő d é s

M u n k a s z e r z ő d é s M u n k a s z e r z ő d é s Cégnév: TRANS-WR Korlátolt Felelősségű Társaság Székhely: 7140 Bátaszék, Lajvér utca 18/B. Cégjegyzék szám: 17-09-010439 Adószám: 25049820-2-17. Munkáltatói jogkör gyakorlója:

Részletesebben

A távolléti díj szabályainak módosítása

A távolléti díj szabályainak módosítása A távolléti díj szabályainak módosítása Az összefoglalót készítette: Dr. Rátkai Ildikó ügyvéd, munkajogász A távolléti díj számításának jelenlegi szabálya gyökeresen eltér a régi szabályoktól és ez bizony

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 11. 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 11. 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13 Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK Előszó 11 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13 ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 13 A) A törvény hatálya 13 1. A törvény tárgyi hatálya 14 2. A törvény területi

Részletesebben

Tájékoztató (Munkaszerződés melléklet) Munkáltató (Mt. 33. ) Munkavállaló (Mt. 34. ) Munkavállaló:

Tájékoztató (Munkaszerződés melléklet) Munkáltató (Mt. 33. ) Munkavállaló (Mt. 34. ) Munkavállaló: Tájékztató (Munkaszerződés melléklet) A munkaszerződéssel létrehztt munkaviszny alanyai: Neve, elnevezése: Cégjegyzék száma: Adószáma: Székhelye: Képviselője: Neve: Születési neve: Születési helye, ideje:

Részletesebben

műszakpótlék szabályozása (140) köztulajdonban álló munkáltató (172-177)

műszakpótlék szabályozása (140) köztulajdonban álló munkáltató (172-177) Munkavállalói jogot sért Keresetcsökkenéssel jár Egyéb, munkavállalókra hátrányos Szakszervezeti jogot sért Egyéb kollektív jogot sért Nagyon súlyos munkaviszony jogellenes megszüntetésének jogkövetkezményei

Részletesebben

REZIDENSEK EGÉSZSÉGÜGYI TEVÉKENYSÉG VÉGZÉSE

REZIDENSEK EGÉSZSÉGÜGYI TEVÉKENYSÉG VÉGZÉSE REZIDENSEK EGÉSZSÉGÜGYI TEVÉKENYSÉG VÉGZÉSE Dr. Szeghő Ágnes 2017. június 22. AZ ELŐADÁS TARTALMA Ki a rezidens? Kettős foglalkoztatás és annak jellemzői Rezidensek felügyelete Rezidensek munkaidő beosztásának

Részletesebben

A munkaviszonyra vonatkozó jogszabályi előírások

A munkaviszonyra vonatkozó jogszabályi előírások A munkaviszonyra vonatkozó jogszabályi előírások Munka Törvénykönyve szabályozza Alkotmányban foglalt elvek szerint szabályozza a munkába részvétel rendjét. Kire vonatkozik a törvény? Munkáltatóra Munkavállalóra

Részletesebben

Szabályos foglalkoztatás és a leggyakoribb munkaügyi szabálytalanságok a szállítmányozó és raktározási tevékenységet végző kis- és

Szabályos foglalkoztatás és a leggyakoribb munkaügyi szabálytalanságok a szállítmányozó és raktározási tevékenységet végző kis- és Szabályos foglalkoztatás és a leggyakoribb munkaügyi szabálytalanságok a szállítmányozó és raktározási tevékenységet végző kis- és középvállalkozásoknál Előadó: dr. Járai József Krisztián osztályvezető

Részletesebben

Kollektív Szerződés módosítási javaslat - munkáltatói részről -

Kollektív Szerződés módosítási javaslat - munkáltatói részről - 17. Igazgatósági melléklet Kollektív Szerződés módosítási javaslat - munkáltatói részről - Az igazgatósági mellékletek a Kollektív Szerződés részét képezik, azok megkötésére vonatkozó tárgyalásokat haladéktalanul

Részletesebben

2011. november 14. Dr. Dudás Katalin egyetemi adjunktus ELTE ÁJK ügyvéd

2011. november 14. Dr. Dudás Katalin egyetemi adjunktus ELTE ÁJK ügyvéd 2011. november 14. Dr. Dudás Katalin egyetemi adjunktus ELTE ÁJK ügyvéd ELSŐ RÉSZ Ahogy az adott esetben általában elvárható Jóhiszeműség és tisztesség elve Kölcsönös együttműködés más jogai, jogos érdekei

Részletesebben

Igaz-hamis, felelet-választós tesztsor IV. forduló

Igaz-hamis, felelet-választós tesztsor IV. forduló Igaz-hamis, felelet-választós tesztsor IV. forduló 2015.10.27. Előadó: Sümegi Nóra Jogszabályi háttér: A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) XII. fejezet A munka díjazása (136 152.

Részletesebben

Munkajogi ismeretek 2014. dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor www.szaldobagyi.hu

Munkajogi ismeretek 2014. dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor www.szaldobagyi.hu Munkajogi ismeretek 2014. 1 A munkajogi szabályok rendszere Alaptörvény Törvények 2012. évi I. törvény a Munka Törvénykönyvéről 2011. évi CXCIX. törvény a közszolgálati tisztviselőkről 1992. évi XXXIII.

Részletesebben

Az örökké változó jogszabályok

Az örökké változó jogszabályok Az örökké változó jogszabályok Előadó: Petróczi Gábor igazgató tanügy-igazgatási szakértő c. főiskolai docens Szalézi Szent Ferenc Gimnázium 3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2. Tel: 48-510-050, Fax:

Részletesebben

E-Munkajog. Tartalom. A hónap témája. Tisztelt Előfizetőnk! június XIII. évfolyam 6. szám. 1 A hónap témája. 8 Olvasói kérdések

E-Munkajog. Tartalom. A hónap témája. Tisztelt Előfizetőnk! június XIII. évfolyam 6. szám. 1 A hónap témája. 8 Olvasói kérdések E-Munkajog Szakmai folyóirat 2012. június XIII. évfolyam 6. szám In-house szeminárium! Szeretne közvetlenül munkahelyén tájékozódni a legújabb jogszabályváltozásokról a munkajog elismert szakértőitől?

Részletesebben

1992. évi XXII. tv. Az új Munka Törvénykönyve A törvény hatálya Területi hatály: Tekintettel a nemzetközi magánjog szabályaira az Mt.

1992. évi XXII. tv. Az új Munka Törvénykönyve A törvény hatálya Területi hatály: Tekintettel a nemzetközi magánjog szabályaira az Mt. 1992. évi XXII. tv. Az új Munka Törvénykönyve A törvény hatálya Területi hatály: Tekintettel a nemzetközi magánjog szabályaira az Mt. hatálya kiterjed Területi hatály: E törvény rendelkezéseit a nemzetközi

Részletesebben

HÍRLEVÉL. https://www.facebook.com/pages/k%c3%b6z%c3%b6sen-a-szoci%c3%a1lis- Ter%C3%BClet%C3%A9rt/209091985881444

HÍRLEVÉL. https://www.facebook.com/pages/k%c3%b6z%c3%b6sen-a-szoci%c3%a1lis- Ter%C3%BClet%C3%A9rt/209091985881444 1132 Budapest, Csanády u. 6/b. Lev. cím: 1068 Benczúr u. 45. Telefon: 06-1- 461 2464 Fax: 06-1- 461 2499 E-mail: szmdsz.info@gmail.com HÍRLEVÉL Demonstrációs bizottság alakult a szociális ágazatban 2013.

Részletesebben

A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM KOLLEKTÍV SZERZŐDÉSE

A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM KOLLEKTÍV SZERZŐDÉSE A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM KOLLEKTÍV SZERZŐDÉSE BUDAPEST 2010 (2016. március 18. napjától hatályos változat) PREAMBULUM A Budapesti Gazdasági Egyetem (a továbbiakban: Egyetem), mint munkáltató és a

Részletesebben

javaslat kezdeményezője munkáltató munkáltató munkáltató heti pihenőidő (KSZ pont) munkáltató heti pihenőidő - munkáltató (KSZ 47.

javaslat kezdeményezője munkáltató munkáltató munkáltató heti pihenőidő (KSZ pont) munkáltató heti pihenőidő - munkáltató (KSZ 47. a szabályozás tárgya a munkavégzés helye szokásosan telephelyen kívüli munkavégzés esetén (KSZ 14. 1. pont) a munkavégzés helye változó munkahelyre történő alkalmazás esetén (KSZ 14. 2. pont) a heti pihenőnapok,

Részletesebben

1 Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának.

1 Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. 1 Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak,

Részletesebben

DTM Hungary Payroll Intelligence

DTM Hungary Payroll Intelligence MUNKA TÖRVÉNYKÖNYV LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI Kedves Ügyfelünk! Jelen hírlevelünkben a Munka Törvénykönyvének változásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglaljuk össze. 1. Hatálybalépés, átmeneti

Részletesebben

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató kiadványa gépipari vállalkozások számára

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató kiadványa gépipari vállalkozások számára A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 Minimálbér kifizetés, kiküldetés, behívásos munkavégzés szabályosan A Nemzeti Munkaügyi Hivatal

Részletesebben

Kollektív Szerződése

Kollektív Szerződése A MÁV Szolgáltató Központ Zrt. határozatlan időtartamra szóló, Kollektív Szerződése a 2015. augusztus 28-án elfogadott (a 4. sz. mellékletet érintő) módosításokkal egységes szerkezetben I. RÉSZ ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000

Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 ÖSSZEFOGLALÓ a munka törvénykönyve 2018. decemberi módosításáról Az Országgyűlés 2018. december 12 én a sok sok tiltakozás ellenére elfogadta a rabszolgatörvénynek "becézett", a munkaidő-szervezéssel és

Részletesebben

A MUNKAIDŐ KÉRDÉSEI AZ ÚJ MUNKATÖRVÉNYKÖNYVBEN

A MUNKAIDŐ KÉRDÉSEI AZ ÚJ MUNKATÖRVÉNYKÖNYVBEN MISKOLCI EGYETEM ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR ÁLLAMTUDOMÁNYI INTÉZET AGRÁR- ÉS MUNKAJOGI INTÉZETI TANSZÉK A MUNKAIDŐ KÉRDÉSEI AZ ÚJ MUNKATÖRVÉNYKÖNYVBEN Working time issues in the new Labour Code KONZULENS:

Részletesebben

A törvény szerint a munkavállalónak munkaviszonya alapján a munkáltatótól munkabér jár és minden ettől eltérő megállapodás érvénytelen.

A törvény szerint a munkavállalónak munkaviszonya alapján a munkáltatótól munkabér jár és minden ettől eltérő megállapodás érvénytelen. A Munkabér Általános szabályok A törvény szerint a munkavállalónak munkaviszonya alapján a munkáltatótól munkabér jár és minden ettől eltérő megállapodás érvénytelen. A munkavállalót megillető munkabér

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. 500.000 Ft. (ötszázezer forint) munkaügyi bírsággal sújtja, és felhívja a foglalkoztatásra vonatkozó szabályok megtartására.

H A T Á R O Z A T. 500.000 Ft. (ötszázezer forint) munkaügyi bírsággal sújtja, és felhívja a foglalkoztatásra vonatkozó szabályok megtartására. MAGYAR BÁNYÁSZATI ÉS FÖLDTANI HIVATAL VESZPRÉMI BÁNYAKAPITÁNYSÁG VBK/4460-14/2010. Ügyintéző: Rőczeyné Takács Anikó Tárgy: munkaügyi bírság EON Hálózati Szolgáltató Kft. 7636 Pécs Malomvölgyi u. 2. H A

Részletesebben

MUNKASZERZŐDÉS. 1. Általános előírások. (Ez a kikötés csak a munkaviszony létesítésekor érvényes.)

MUNKASZERZŐDÉS. 1. Általános előírások. (Ez a kikötés csak a munkaviszony létesítésekor érvényes.) MUNKASZERZŐDÉS amely létrejött a... (cím:..., székhely:., cégjegyzékszám:, adószám:..) mint munkáltató és... (cím:..., szül. hely és idő:., anyja neve:., adóazonosító jele: tb. azonosító jele:..) mint

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. munkaszerződést kötő képviselői alkalmazott számára. (minta)

TÁJÉKOZTATÓ. munkaszerződést kötő képviselői alkalmazott számára. (minta) 8. számú melléklet TÁJÉKOZTATÓ munkaszerződést kötő képviselői alkalmazott számára (minta) A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 46. -ban meghatározott kötelezettségemnek megfelelően a következőkről

Részletesebben

Kollektív Szerződése

Kollektív Szerződése A MÁV Szolgáltató Központ Zrt. határozatlan időtartamra szóló, Kollektív Szerződése a 2014. július 2-án elfogadott módosításokkal (dőlt betűvel) egységes szerkezetben I. RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A

Részletesebben

A leggyakoribb munkaügyi szabálytalanságok az iparban

A leggyakoribb munkaügyi szabálytalanságok az iparban A leggyakoribb munkaügyi szabálytalanságok az iparban Előadó: dr. Járai József Krisztián osztályvezető Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkaügyi Főosztály E-mail cím: jaraij@lab.hu Telefonszám: +36 1 433 0396

Részletesebben

a Munka Törvénykönyve 2012 évi módosításaiból

a Munka Törvénykönyve 2012 évi módosításaiból a Munka Törvénykönyve 2012 évi módosításaiból Általános rendelkezések Hatály: Az új törvény 2012.07.01-től lép hatályba. 2012 április-májusban külön törvény várható az átmeneti rendelkezések és egyéb törvénymódosítások

Részletesebben

E-Munkajog. Tartalom. A hónap témája. Tisztelt Előfizetőnk! 2013. április XIV. évfolyam 4. szám. 1 A hónap témája. 4 Olvasói kérdések

E-Munkajog. Tartalom. A hónap témája. Tisztelt Előfizetőnk! 2013. április XIV. évfolyam 4. szám. 1 A hónap témája. 4 Olvasói kérdések E-Munkajog Szakmai folyóirat 2013. április XIV. évfolyam 4. szám In-house szeminárium! Szeretne közvetlenül munkahelyén tájékozódni a legújabb jogszabályváltozásokról a munkajog elismert szakértőitől?

Részletesebben

Munka Törvénykönyvvizsgálat PÉNZ A MUNKAJOGI SZABÁLYOKBAN

Munka Törvénykönyvvizsgálat PÉNZ A MUNKAJOGI SZABÁLYOKBAN Munka Törvénykönyvvizsgálat PÉNZ A MUNKAJOGI SZABÁLYOKBAN Dr. Horváth István ügyvéd, Dr. P. Horváth Ügyvédi Iroda http://www.drphorvathugyved.hu/ egyetemi adjunktus (PhD) ELTE ÁJK Mit hallhatnak és láthatnak?

Részletesebben

Kollektív Szerződése

Kollektív Szerződése A MÁV Szolgáltató Központ Zrt. határozatlan időtartamra szóló, (2018.01.01-től hatályos) Kollektív Szerződése a 2018. január 24-én elfogadott módosításokkal egységes szerkezetben 1 I. RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk! Tisztelt Olvasó!

Tisztelt Partnerünk! Tisztelt Olvasó! 2013/2 Tisztelt Partnerünk! Tisztelt Olvasó! Munkáltatók és Munkavállalók egyaránt még csak tanuljuk a Munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény gyakorlati, mindennapokban történő alkalmazását,

Részletesebben

Az Mt a alapján a munkavállalót betegsége miatti keresőképtelensége idejére naptári évenként 15 munkanap betegszabadság illeti meg.

Az Mt a alapján a munkavállalót betegsége miatti keresőképtelensége idejére naptári évenként 15 munkanap betegszabadság illeti meg. Betegszabadság 2011: betegszabadság számítása és táppénz mértéke 2011-ben - Nettó BÉRKALKULÁTO Betegszabadság 2011: betegszabadság számítása és táppénz mértéke 2011-ben, betegszabadság kalkulátor. A betegszabadság

Részletesebben

A leggyakoribb munkaügyi szabálytalanságok az építőiparban

A leggyakoribb munkaügyi szabálytalanságok az építőiparban A leggyakoribb munkaügyi szabálytalanságok az építőiparban Előadó: dr. Járai József Krisztián osztályvezető Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkaügyi Főosztály E-mail cím: jaraij@lab.hu Telefonszám: +36 1 433

Részletesebben