Az adókikerülés/adócsalás elleni küzdelem aktuális fejleményei (OECD, EU, ET, USA)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az adókikerülés/adócsalás elleni küzdelem aktuális fejleményei (OECD, EU, ET, USA)"

Átírás

1 Az adókikerülés/adócsalás elleni küzdelem aktuális fejleményei (OECD, EU, ET, USA) Jancsa-Pék Judit LL.M. Vezető manager, LeitnerLeitner október 5. Sopron

2 AZ INFORMÁCIÓ HATALOM 2.

3 Tartalom I. Háttér Az információcsere jogi keretének eszközei 1. OECD Modellegyezmény 26. cikk 2. OECD Modellegyezmény az adóügyekkel kapcsolatos információcseréről IV. Az OECD és az Európai Tanács együttműködése az információcsere területén információcsere területén 3.

4 I. Háttér - Az információ hatalma Németország Magyarország: Különösen fontossá vált az adóparadicsomokban elhelyezett pénzösszegekkel A Több német mint szövetségi 2600 magyar kapcsolatos kormány vállalkozás, információszerzés. 5 millió melynek EUR-ért vásárolta tulajdonosa meg a 750 alacsony adóelkerülő adózású adatait országban tartalmazó tevékenykedő DVD-t az külföldi adóparadicsomnak vállalkozás Olaszország: A számító kormányok Liechtenstein adóelkerülés legnagyobb ellen folytatott bankjának harcában egyik volt Kedvelt offshore országok: a dolgozójától. 170,000 olasz állampolgár rendelkezik külföldi bankszámlával. hatékony információcsere központi szerephez jut. Ciprus, Dubai, Luxemburg, Málta, Svájc (37%) Az Nyomozás utólagos folyik befizetések a Fiat gyár 626 tulajdonosa, millió EUR összegben Giovanni (ennek Agnelli 3/4 része családjával USA: Delawere, önkéntesen) szemben Florida, a svájci Kalifornia, számlákon New elhelyezett York, Oklahoma és bevallani Az elmulasztott OECD (23%) szerepe 1 milliárd meghatározó, EUR értékű az vagyon információ- miatt. A legnagyobb összeggel érintett adócsaló: Klaus Zumwinkel, cseréhez Egzotikus Deutsche kapcsolódóan országok: Post vezérigazgató, ellátja Seychelles-szigetek, be a koordinációs nem vallott adója feladatokat. Panama, Belize megközelítőleg 1 Adóamnesztia millió EUR hatására 55 milliárd Ft-ot hoztak haza, ami 5,5 milliárd Ft adóbevételt jelent Ki nevet a végén? 4.

5 I. Háttér - Lépések a hatékony információcsere érdekében Az OECD tagállamok miniszterei ill. a G7 felkérték az OECDt a káros adóverseny torzító hatásainak megfékezését szolgáló intézkedések kidolgozására a befektetésekhez és a pénzügyi műveletekhez kapcsolódóan, továbbá hogy az OECD a megszerzett tapasztalatait összegezze egy jelentésben 1998-ig Az ázsiai pénzügyi válságot követően a G7 létrehozta a Pénzügyi Stabilitási Fórumot, mely az információcserét és az adóvizsgálatok során történő együttműködést hivatott erősíteni OECD jelentés a káros adóversenyről: növekvő fontosságú nemzetközi probléma A fő ismertetőjegyek rögzítésével meghatározásra kerül az adóparadicsom fogalma: adók nincsenek, vagy csupán jelképes összegűek hiányzik a hatékony információcsere hiányzó transzparencia nincs tényleges tevékenység OECD lista az adóparadicsomokról (35 ország) 5.

6 I. Háttér - Lépések a hatékony információcsere érdekében Az OECD tagországai és a csatlakozó partnerek megalapítják a Globális Fórum a korrupció leküzdéséért nevű szervezetet (GF) A GF közzé teszi az Adóügyekkel kapcsolatos információcseréről szóló modellegyezményét (TIEA), továbbá kidolgozza a standardokat ( Terms of Reference ), mely a G20 vezetői által 2004-ben Berlinben, valamint az ENSZ szakértői által 2008-ban is megerősítésre kerül A Tanács 1798/2003 sz. rendelete a hozzáadottérték-adó területén történő közigazgatási együttműködésről az OECD Modellegyezmény (MTC) aktualizálása, a 26. cikk kiegészítése a (4) és (5) bekezdésekkel a Globális Fórum éves értékelést készít az ENSZ Adózási Modellegyezményének aktualizálása az OECD MTC alapján 6.

7 I. Háttér - Lépések a hatékony információcsere érdekében a GF átszervezésre kerül; a névváltoztatáson átesett Globál Fórum az Átláthatóságért és az Információcseréért jelenleg 110 tagot és 9 megfigyelőként jelen lévő nemzetközi szervezetet tömörít. Tevékenységét az ún. peer review -kon keresztül végzi: 1. fázis: az átláthatóságot biztosító jogi és ellenőrzési keretrendszer, valamint az adóügyeket érintő kölcsönös információcsere vizsgálata 2. fázis: a standardok gyakorlati megvalósulásának tanulmányozása Adóügyi Átláthatóság 2012 június: Helyzetjelentés (legutóbbi éves jelentés), eredmények: több mint 700 aláírt TIEA, 98 peer review megindítása, 79 peer review publikálása 7.

8 - Az első fázis eredményei I. Háttér 8.

9 I. Háttér - Az első fázis eredményei Magyarország 2009 óta GF tag, jelenleg az 1. fázison van túl, 2011 júniusában jelent meg a jelentés az alábbi eredménnyel. 9.

10 I. Háttér A kettős adóztatás alapfogalmai Adóelkerülés (tax avoidance) az adózó olyan magatartása, amellyel törvényes kereteken belül ér el adókötelezettségcsökkentést. Adómenedék (tax haven) az olyan ország, amelynek privilegizált adórendszere az adóelkerülés lehetőségét szolgálja azáltal, hogy nulla vagy minimális adómértéket állapít meg, megkülönbözteti külföldi adózóit a belföldi adóalanyoktól, és titoktartási szabályai megnehezítik az adóhatóságok közötti információcserét. Adókikerülés (tax avoision) amikor az adócsökkentés olyan területeken történik, ahol a törvényi szabályozás nem egyértelmű, ezért nem minden esetben különíthető el az adóelkerüléstől. Adócsalás (tax evasion) az adózó adócsökkentésre irányuló jogellenes cselekedete, amelyet az adójog és a büntetőjog is szankcionál. 10.

11 Offshore = adócsalás? 11.

12 I. Háttér - Az átláthatóság és az adóügyi információcsere 10 lényegi eleme az OECD munkája nyomán C.1. A.1. B.1. Az A gyakorlatban illetékes államoknak hatóságok biztosítaniuk megvalósuló legyenek kell, információcsere képesek hogy a tulajdonosi az információcsereegyezmény INFORMÁCIÓ cseréjét alapján kell, ELÉRHETŐSÉGE kért kapcsolatos hogy adatok biztosítsa. megszerzésére információk valamennyi és közlésére érintett az az információk és hatékony személyazonossággal A) C.2. személy illetékességi Az államok és ügylet területükön információcserét vonatkozásában tartózkodó szolgáló elérhetőek olyan hálózatába személyektől, legyenek valamennyi az akik illetékes az érintett hatóságok B) információval INFORMÁCIÓHOZ felet számára. be rendelkeznek. kell vonni. TÖRTÉNŐ HOZZÁFÉRÉS C.3. A.2. B.2. Az kérelem információcserét államoknak szerinti gondoskodniuk illetékességi szolgáló tagállami kell területen arról, mechanizmusok hogy az egyének megbízható jogainak megfelelő számviteli C) ill. a INFORMÁCIÓCSERE jogok rendelkezésekkel nyilvántartások védelmének összhangban készüljenek biztosítaniuk kell valamennyi kell állniuk a kapott a hatékony érintett adatok személy bizalmas és információcsere ügylet kezelését. vonatkozásában. követelményével. C.4. A.3. Az A banki információcserének információknak tiszteletben valamennyi kell számlatulajdonos tartania az adófizetők által ill. elérhetőeknek harmadik személyek kell lenniük. jogait és ezek védelmét. C.5. Az államoknak az általuk kötött egyezmények alapján megfelelő gyorsasággal kell adatot szolgáltatniuk. 12.

13 - Az információcsere jogi keretének eszközei OECD Modellegyezmény 26. cikke (ENSZ Adózási Modellegyezmény) OECD Modellegyezmény az adóügyekkel kapcsolatos információcseréről (Adóügyi információcsere egyezmények, Tax Information Exchange Agreements - TIEA) Többoldalú egyezmény az adóügyekben történő kölcsönös segítségnyújtásról (OECD-Európai Tanács) EU irányelvek: 1798/2003/EK rendelet a hozzáadottérték-adó területén történő közigazgatási együttműködésről 2003/48/EK irányelv a megtakarításokból származó kamatjövedelmek adóztatásáról 77/799/EGK irányelv a tagállamok illetékes hatóságainak kölcsönös segítségnyújtásáról a közvetlen adóztatás területén 2011/16/EU irányelv az adózás területén történő közigazgatási együttműködésről és a 77/799/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről 13.

14 14.

15 III.1. Az OECD Modellegyezményének 26. cikke Jelentőségét mutatja, hogy több mint 2000 multilaterális jövedelemadó-egyezmény alapjául szolgál (noha maga a dokumentum nem bír kötelező jogi erővel). Részletezi az adóhatóságok közötti információcsere szabályait. A szakasz hatálya: minden adónemre kiterjed (nem korlátozódik csak a vagyon- és a jövedelemadókra) Az OECD által kialakított valamennyi modell szigorú titoktartási rendelkezéseket tartalmaz. 15. Az OECD által kidolgozott standardok: Kérelemre történő információcsere, amennyiben az előreláthatóan fontos a szerződéses partner belső jogának alkalmazásához és ennek kikényszerítéséhez. A banktitkok ill. a nemzeti adóérdekek nem korlátozhatják az információcserét. Megbízható információk rendelkezésre állása és azok megszerzésére való jogosultság. Az adófizetők jogainak tiszteletben tartása. A kicserélt információ szigorúan bizalmas kezelése.

16 III.1. Az OECD Modellegyezményének 26. cikke A 26. cikk felépítése: Rögzíti a másik szerződő fél felé történő adatszolgáltatási kötelezettséget (1. bekezdés) Szigorú titoktartási szabályokat határoz meg (2. bekezdés) Rendelkezik az adatszolgáltatási kötelezettség bizonyos korlátairól (3. bekezdés) Utalás az adatszolgáltató belföldi adóügyi céljaira (4. bekezdés) A banki információkhoz történő hozzáférésre vonatkozó rendelkezések (5. bekezdés) 26. cikk felülvizsgálata jelenleg is tart. A módosítás megteremti az adóhatóságok részére annak a lehetőségét, hogy a másik tagállam illetékes hatóságától az adózók csoportjaira nézve kérjenek információt az egyes adózók személyének megnevezése nélkül. 16.

17 Információ mint hal? 17.

18 III.1. Példák az OECD Modellegyezményének 26. cikkéhez X úr vonatkozásában A állam adóügyi vizsgálatot végez, melynek során gyanítják, hogy X úr több, mind a saját, mind a családtagjai nevére szóló, B állam bankjában nyitott, eltitkolt bankszámlával rendelkezik. A állam így nem csak X úr B bankban lévő számláira vonatkozó információkat kér B államtól, hanem a családtagokra vonatkozóakat is. A állam rendelkezik azon külföldi hitelkártyaszámokkal, amelyekkel a területéről tranzakciókat bonyolítottak le. Amennyiben bizonyítani tudja az információ előreláthatóan fontos voltát, kérheti B államtól a hitelkártyaszámhoz tartozó kártyatulajdonos nevére, lakcímére, születési idejére vonatkozó információkat. A állam adóhatósága gyanítja, hogy az A államban adóügyi illetőséggel bíró A társaság vezetői közvetett vagy közvetlen tulajdonosai a B államban adóügyi illetőséggel bíró társaságnak is. Ebben az esetben az A társaságtól B társaságnak fizetett osztalék adóköteles lenne A országban a vonatkozó CFC szabályok értelmében. Ezért A állam adóhatósága információt kér B államtól a B társaság közvetlen és közvetett tulajdonosairól (nem csak arról, hogy az érintett vezetők tulajdonosok-e). B társaság pénzügyi terméket kínál A államban adóügyi illetőségűeknek, amellyel A állambeli adókötelezettségüket mérsékelhetik. A állam adóhatósága információt kér B államtól azon A államban adóügyi illetőséggel bíró személyekről, akik rendelkeznek bankszámlával B államban és az adott pénzügyi termékbe beruháztak. 18.

19 III.2. Adóügyi információcsere egyezmények (TIEA) Az OECD dolgozta ki 2002-ben az információcsere egyezmények modellegyezményét Nincs kötelező jogi ereje, de több mint 700 TIEA került megkötésre (az OECD fekete listájáról történő lekerülés feltétele volt) A TIEA célja a kölcsönös információcsere útján történő nemzetközi adóügyi együttműködés ösztönzése Multilaterális eszköz, mely mintául szolgál kétoldalú megállapodásokhoz is Az OECD káros adóversenyre vonatkozó kezdeményezése céljából meg kívánja határozni a hatékony információcsere követelményeit. 19. Eltérés a Modellegyezmény 26. cikkéhez képest: a TIEA az információcsere egyetlen formáját rögzíti: kérésre történő információcsere (5. cikk) A TIEA alkalmazási köre szélesebb a Modellegyezmény 26. szakaszához képest: valamennyi adó (adózást érintő büntető és polgári jogi ügyekre is kiterjed)

20 III.2. Adóügyi információcsere egyezmények (TIEA) magyar helyzetjelentés Magyarország több mint 70 hatályos kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménnyel rendelkezik, Ebből 10 egyezmény tartalmazza a teljes körű információcsere cikket (a 2005 után tárgyalt egyezményekben kivétel nélkül szerepel) Tárgyalási felhatalmazás új egyezmény létrehozására: Irak Panama Omán Szaúd-Arábia Svájc Luxembourg Szingapúr Ausztria Belgium Jordánia Bosznia és Hercegovina Tárgyalási felhatalmazás egyezmény módosítására: Üzbegisztán Uruguay Görögország Malajzia India Kazahsztán Aláírás előtt álló egyezmények: Bahrein Koszovó 20. Jelenleg Magyarország egyetlen alkalmazandó információcsere egyezménnyel sem rendelkezik,de tárgyalási felhatalmazása van: Argentína, Liechtenstein, Andorra, Barbados, Bermuda, Brit Virginszigetek, Gibraltár, Guernsey, Jersey, Man-sziget vonatkozásában

21 Kettős kockázat kettős nyereség? 21.

22 IV. Az OECD és az Európai Tanács együttműködése az információcsere területén 22.

23 IV. Adóügyekben történő kölcsönös segítségnyújtási egyezmény (OECD-Európa Tanács) Az OECD és az Európa Tanács közös munkájának eredménye; 1988 január 25. napjától lehet hozzá csatlakozni Lehetővé teszi a csatlakozó felek számára egy közös alapokon nyugvó, az adófizetők alapvető jogait tiszteletben tartó, széleskörű adminisztratív együttműködés létrehozását, mely a vámok kivételével valamennyi kötelező adóra kiterjed. Különféle típusú segítségnyújtás, mely lefedi a felek közötti információcserét, az egyidejű adóellenőrzéseket, más államokban lefolytatott adóellenőrzésekben történő részvételt, más szerződő államban fizetendő adók behajtását, valamint az ezekben kibocsátott dokumentumokkal kapcsolatos tájékoztatást. 23. Általános kötelezettségként írja elő a szerződő államoknak minden olyan információ cseréjét, amely előre láthatólag releváns az adók helyes megállapítása és beszedése szempontjából. 19 állam ratifikálta (pl.: USA, Nagy-Britannia, Ukrajna, Lengyelország, Szlovénia, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Indonézia, Izland) Magyarország mint ET és OECD tag szintén tervezi csatlakozását

24 IV. Adóügyekben történő kölcsönös segítségnyújtási egyezmény (OECD-Európa Tanács) Az információcsere öt fő módját különbözteti meg: Kérelemre történő: a kérelmet előterjesztő államban vizsgált konkrét ügy vonatkozásában Automatikus: a vagyonra vagy a jövedelemre vonatkozó információk egyik szerződő fél általi rendszeres továbbítása a partner állam számára Spontán: az adóalany adóügyeinek vizsgálata során, továbbá amennyiben az információ az azt kapó állam érdeklődésére tarthat számot Egyidejűleg lefolytatott adóellenőrzés: két vagy több illetékes hatóság megállapodása alapján, az érintett államokban egy időben lefolytatott ellenőrzés folytán megszerzett információk közlése olyan személy(ek) adóügyeit illetően, aki(k)hez ezen államoknak együttes vagy egymással összefüggő érdeke fűződik Külföldön lefolytatott adóellenőrzés, amely során a kérelmező állam adóigazgatásának képviselője részt vesz a megkeresett államban lefolytatott adóügyi vizsgálatban, és a személyes részvétele folytán jut az információhoz 24.

25 IV. Az Egyezmény előnyei (OECD) Multilaterális Egységes jogi bázis a több állam közötti kooperációhoz Rugalmas Egyes témákban lehetséges a fenntartás Fő előnyök Széleskörű Kiterjedt kooperációs formák az egyes adónemekre Egységes Koordináló Szervezet biztosítja a konzisztens alkalmazást 25.

26 A Nagy Testvér mindent lát? 26.

27 információcsere területén 27.

28 információcsere területén /2003/EK rendelet a hozzáadottérték-adó területén történő közigazgatási együttműködésről /48/EK irányelv a megtakarításokból származó kamatjövedelmek adóztatásáról 3. 77/799/EGK irányelv a tagállamok illetékes hatóságainak kölcsönös segítségnyújtásáról a közvetlen adóztatás területén /16/EU irányelv az adózás területén történő közigazgatási együttműködésről és a 77/799/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről 28.

29 V /2003/EK rendelet a hozzáadottérték-adó területén történő közigazgatási együttműködésről Az általános forgalmi adóval (áfa) kapcsolatos jogalkotásért felelős tagállami hatóságok közötti együttműködés feltételeit tartalmazza Rögzíti a fentebb említett tagállami hatóságok és az Európai Bizottság közötti együttműködés kereteit Lefekteti azon anyagi szabályokat és eljárási rendelkezéseket, melyek lehetővé teszik a tagállamok illetékes hatóságai közötti együttműködést, valamint az áfa helyes megállapításához szükséges információk cseréjét Az információcsere két típusát ismeri: kérésre történő, valamint előzetes kérés nélküli (automatikus) információcsere 29.

30 V /48/EK irányelv a megtakarításokból származó kamatjövedelem adóztatásáról Hatályba lépése: július 1. A Tanács az ún. tisztességes adópolitikai csomag részeként tárgyalta (pl. a követelések behajtásáról szóló irányelv, közigazgatási együttműködési irányelv mellett) Tisztességes adópolitika tartalma: átláthatóság, információcsere és tisztességes feltételek mellett zajló adóverseny Az irányelv automatikus információcsere rendszert vezetett be Indoka: kamatjövedelem a magánszemély illetősége szerinti államban adóztatható, de ha más államba helyezi a befektetését, akkor információcsere hiányában ez ebből származó jövedelem eltitkolható 30.

31 V /48/EK irányelv a megtakarításokból származó kamatjövedelem adóztatásáról DE 3 tagállam (Ausztria, Belgium, Luxembourg) nem akart információt szolgáltatni (banktitok védelme), így ők átmeneti időszakot kaptak: Forrásadót vonnak le és nem szolgáltatnak adatot az illetőség szerinti államnak a kamatkifizetés haszonhúzójáról (de a levont forrásadó 75%-át átutalják a haszonhúzó illetősége szerinti államnak) Forrásadó mértéke: 15% (2008. június 30-ig) 20% (2011. június 30-ig) 35% (2011. július 1-jétől) Kivétel a forrásadó-eljárás alól Haszonhúzó Igazolás szükséges Magyarországon K06 számú kérelem 31.

32 V /48/EK irányelv a megtakarításokból származó kamatjövedelem adóztatásáról Meddig tart az átmeneti időszak? A tagállamoknak át kell térniük az automatikus információcserésre, ha megállapodás születik az alábbi két területen: EU és harmadik államok közötti az irányelvvel azonos tartalmú nemzetközi megállapodások (vagy információcsere vagy forrásadó levonási kötelezettség vállalása) - már létrejöttek Svájc Liechtenstein San Marino Monaco Andorra + 10 függő/társult terület: Guernsey, Jersey, Aruba, Anquilla, Holland Antillák, Brit Virgin szigetek, Kajmán-szigetek, Monserrat; EU és USA közötti megállapodás az OECD információcsere modellegyezményben szereplő megkeresés alapján történő információcsere alkalmazásáról - folyamatban. 32.

33 V /48/EK irányelv a megtakarításokból származó kamatjövedelem adóztatásáról 1. példa 2. példa Adat jan. 31-ig NAV HU Bank Adat jún.20-ig kamat 35% forrásadó 75%-a DE illetékes hatóság bevallás ellenőrzés DE haszonhúzó AUT HU (75%+25%) 35% forrásadó 35% forrásadót a haszonhúzó kérelmére átutalja 33. AUT Bank 35% forrásadó Kamat (65%) HU haszonhúzó Bevallás: Kamat 100%- áról, utána 16% Szja. megfizetése

34 V.3. 77/799/EGK irányelv a tagállamok illetékes hatóságainak kölcsönös segítségnyújtásáról a közvetlen adóztatás területén Az irányelv rendelkezései alapján automatikus információcserekötelezettség Az illetékes hatóságok kötelesek minden olyan információ közölni egymással, amely megítélésük szerint érinti a jövedelmet és a tőkét terhelő adók pontos megállapítását, valamint a közvetett adók megállapítását (áfa; alkohol, alkoholos italok, valamint dohánytermékek jövedéki adója). A címben szereplő irányelvet a 2011/16/EU irányelv váltja fel, mely biztosítja az automatikus, a spontán és a kérelemre történő információcsere, valamint az átláthatóságot érintő uniós előírások összehangolását a nemzetközi követelményekkel (OECD). 34.

35 V /16/EU irányelv az adózás területén történő közigazgatási együttműködésről és a 77/799/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről Az irányelv hatálya: bármilyen típusú adó, kivéve az áfa, a vámok, a jövedéki adók, ill. a kötelező társadalombiztosítási hozzájárulásokat Rögzíti az előrelátható fontosság záradékát (a tagállami adójogszabályok kezelése és végrehajtása szempontjából) A tagállamok nem tagadhatják meg a jövőbeli információ-szolgáltatást a bank vagy egyéb pénzügyi intézmény birtokában lévő adatokra vonatkozóan január 1. napjától automatikus információcserét vezet be a jövedelem és tőkekategóriákra vonatkozóan elérhető alábbi adatokra: Munkaviszonyból származó jövedelem, Vezető tisztségviselők tiszteletdíja, Életbiztosítási termékek, melyekre nem vonatkoznak egyéb uniós jogi eszközök, Nyugdíj, Ingatlan tulajdonjoga és ingatlanból származó jövedelem től a fenti kategóriák kiegészítésre kerülnek továbbá az osztalékkal, a tőkenyereséggel és a jogdíjjal is 35.

36 Visszaút az offshore-ból? 36.

37 37.

38 VI. A külföldi számlák adózásával összefüggő, adatszolgáltatásról szóló amerikai szabályozás (FATCA) Barack Obama március 18-án írta alá a vonatkozó törvényt; Elsődleges cél: az adóbevételek növelése Központi rendelkezés: a külföldi pénzügyi intézmények (KPI) és az Egyesült Államok nemzeti Adóhivatala (IRS) által kötendő megállapodás értelmében a KPI-k kötelesek valamennyi számlatulajdonos ügyfél személyére vonatkozóan olyan információt (pl. név, cím, számla, érték) beszerezni, amelyek alapján eldönthető, hogy a számlatulajdonos amerikai illetőségű-e. 38. A legfőbb ösztönző: 30% forrásadó A KPI-k felelősek az amerikai tulajdonosok számláinak azonosításáért és az információ közléséért Választási lehetőség a bank számára: Az ügyfél személyes adatainak kiadása az IRS számára, vagy 30%-os forrásadó kivetése valamennyi amerikai, és bizonyos nem amerikai számlatulajdonos részére történő kifizetésnél, vagy Az amerikai piacról történő kivonulás.

39 - A banktitkok korszakának vége (?) A G20 közös jelentése (2011) Az információcserét érintő főbb eredmények: Megközelítőleg 14 milliárd EUR adóbevétel többlet a időszakban Igazságosabb adórendszer Az offshore adóelkerüléssel kapcsolatos banki tevékenység visszaszorulása Következő lépések: Multilaterális egyezmények kialakítása (az OECD és az Európa Tanács egyezménye) Az automatikus információcsere hatékonyságának növelése Offshore Compliance Hálózat létrehozása 39.

40 AZ INFORMÁCIÓ HATALOM 40.

41 Köszönöm a figyelmet! 41.

42 Kérdés esetén állunk szíves rendelkezésükre! Jancsa-Pék Judit H 1027 Budapest, Kapás u 6-12 B/IV T , F E jancsa-pek.judit@leitnerleitner.hu Siklós Márta H 1027 Budapest, Kapás u 6-12 B/V T , F E siklos.marta@leitnerleitner.hu

43 Praha TSCHECHIEN SLOWAKEI Linz Salzburg Wien Bratislava Budapest Zürich ÖSTERREICH UNGARN SCHWEIZ RUMÄNIEN SLOWENIEN Ljubljana Zagreb KROATIEN BOSNIEN UND HERZEGOWINA Sarajevo Beograd SERBIEN Bucureşti 43.

44 xxxx Ansprechpartner Standorte Kontaktdaten LeitnerLeitner Consulting d.o.o. SRB BEOGRAD, Resavska 23 T , F , E office.belgrade@leitnerleitner.com BMB Leitner k.s. SK BRATISLAVA, Zámocká 32 T , F , E bratislava.office@bmbleitner.sk Leitner + Leitner Consulting SRL RO BUCUREŞTI, Str Gara Herastrau 2-4, Et 7 T , F , E bukarest.office@leitnerleitner.com Leitner + Leitner Kft H 1027 BUDAPEST, Kapás utca 6-12, Viziváros Office Center T , F , E office@leitnerleitner.hu LeitnerLeitner GmbH Wirtschaftsprüfer und Steuerberater A 4040 LINZ, Ottensheimer Straße 32 T , F , E linz.office@leitnerleitner.com Leitner + Leitner d.o.o. SI 1000 LJUBLJANA, Dunajska cesta 159 T , F , E office@leitnerleitner.si VORLÍČKOVÀ PARTNERS s.r.o. CZ PRAHA 1, Jungmannova 31 T , F , E office@vorlickova.com LeitnerLeitner Salzburg GmbH Wirtschaftsprüfer und Steuerberater A 5020 SALZBURG, Hellbrunner Straße 7 T , F , E salzburg.office@leitnerleitner.com Leitner + Leitner Revizija d.o.o. BIH SARAJEVO, Kranjčevićeva 4a/I T , F , E office@leitnerleitner.ba LeitnerLeitner GmbH Wirtschaftsprüfer und Steuerberater A 1030 WIEN, Am Heumarkt 7 T , F , E wien.office@leitnerleitner.com Leitner + Leitner Consulting d.o.o. HR ZAGREB, Radnička cesta 47/II T , F , E office@leitnerleitner.hr LeitnerLeitner Zürich AG CH 8001 ZÜRICH, Bahnhofstraße 69a T , F , E zuerich.office@leitnerleitner.com 44.

Nemzetközi Adózás - Gyakorlati példák a kettős adóztatás és kettős nem adóztatás területéről

Nemzetközi Adózás - Gyakorlati példák a kettős adóztatás és kettős nem adóztatás területéről Nemzetközi Adózás - Gyakorlati példák a kettős adóztatás és kettős nem adóztatás területéről Jancsa-Pék Judit LL.M. Vezető manager, LeitnerLeitner 2012. október 5. Sopron 1. Bevezetés Eddig áttekintettük:

Részletesebben

Különadók szerepe az adózásban

Különadók szerepe az adózásban szerepe az adózásban Jancsa-Pék Judit LL.M.. Sopron az Bevezetés Kérdések a különadókkal kapcsolatban Vajon mekkora jelentősége van a különadóknak a magyar gazdaságban Miért ehhez a megoldáshoz nyúlnak

Részletesebben

E-útdíj adózási, elszámolási kérdések

E-útdíj adózási, elszámolási kérdések E-útdíj adózási, elszámolási kérdések Jancsa-Pék Judit LL.M. 2013. december 10. Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (Szeged) E-útdíj Benchmark Konferencia Ellenőrzés 2013 E-útdíj bevezetése Az e-útdíj

Részletesebben

Kerekasztal beszélgetés aktuális Áfa kérdésekrıl

Kerekasztal beszélgetés aktuális Áfa kérdésekrıl Kerekasztal beszélgetés aktuális Áfa kérdésekrıl Beszélgetés vezetık: Jancsa-Pék Judit Palicz Petra 2011. október 26. Budapest Célkitőzés Elıre összeállított, beszélgetés indító esettanulmányokon keresztül

Részletesebben

A közvetlen adók problémái a nemzetközi ügyletekben az EU-bírósági döntések függvényében

A közvetlen adók problémái a nemzetközi ügyletekben az EU-bírósági döntések függvényében A közvetlen adók problémái a nemzetközi ügyletekben az EU-bírósági döntések függvényében Juhász Márta 2011.10.07. Nyugat Magyarországi Egyetem, Sopron 1 T.M.JJJJ Közvetlen adók és EU jogharmonizáció Közvetlen

Részletesebben

Nemzetközi adóoptimalizálás és elszámoló árak

Nemzetközi adóoptimalizálás és elszámoló árak Nemzetközi adóoptimalizálás és elszámoló árak Siklós Márta 211. április 26. Budapesti Corvinus Egyetem Alultıkésítettség Az eset ismertetése Anyavállalat Ausztria 25% társasági adó Hitel AU HU Kamat 4%

Részletesebben

Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer EKAER

Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer EKAER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer EKAER Jancsa-Pék Judit 2014. december 17. Budapest 1 T.M.JJJJ EKAER döntési fa Kockázatos-e a termék? Igen Nem Meghaladja-e a határértékeket? Útdíj köteles-e

Részletesebben

Magyar állampolgárok külföldről származó jövedelmének bevallása

Magyar állampolgárok külföldről származó jövedelmének bevallása Magyar állampolgárok külföldről származó jövedelmének bevallása Elek Diána 2014. március 27. Budapest 1. Mintapélda 1 - tényállás Osztrák nyelvismerettel rendelkező magyar munkavállalót (K. Péter) munkaadója

Részletesebben

Teendők a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény változása kapcsán

Teendők a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény változása kapcsán Teendők a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény változása kapcsán dr. Stréda Antal adótanácsadó, LeitnerLeitner [.] [Budapest] Törvényváltozás indokai

Részletesebben

E-útdíj adózási, elszámolási kérdések

E-útdíj adózási, elszámolási kérdések E-útdíj adózási, elszámolási kérdések Jancsa-Pék Judit LL.M. 2013. október 30. Magyar Logisztikai Egyesület E-útdíj Benchmark Konferencia 2013 Jogszabályi változások - gépjárműadó Az e-útdíj 2013. július

Részletesebben

Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer EKAER gyakorlati kérdések

Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer EKAER gyakorlati kérdések Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer EKAER gyakorlati kérdések Jancsa-Pék Judit 2015. Január 14. Budapest 1 EKAER döntési fa / 1. *2015. január 1-i állapot szerint Nem kockázatos termék Útdíj

Részletesebben

Mire készüljünk 2016-ban

Mire készüljünk 2016-ban Mire készüljünk 2016-ban EKÁER és nagymértékű változások a termékdíjban, amelyek új feladatot rónak a logisztikára Jancsa-Pék Judit 2016. január 27. Budapest tapasztalatok, kockázatos ügyletek Környezetvédelmi

Részletesebben

Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer EKAER gyakorlati kérdések

Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer EKAER gyakorlati kérdések Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer gyakorlati kérdések Jancsa-Pék Judit 2015. Január 22. Budapest 1 döntési fa / 1. *NGM/NAV álláspont szerint Nem kockázatos termék Útdíj -e a gépjármű?

Részletesebben

Kézműves és népművészeti termékek értékesítése

Kézműves és népművészeti termékek értékesítése Kézműves és népművészeti termékek dr. Menczel-Kiss Gellért, LeitnerLeitner 2014. március 19. Budapest Általános forgalmi adó Helyi iparűzési adó külföldön Általános alapelvek Mire érdemes figyelni? Általános

Részletesebben

Az ÁFA és az EKÁER. Siklós Márta. Visegrád. 2015. szeptember 4.

Az ÁFA és az EKÁER. Siklós Márta. Visegrád. 2015. szeptember 4. Az ÁFA és az EKÁER Siklós Márta 2015. szeptember 4. Visegrád Az ÁFA és az EKÁER kapcsolata EKÁER célja Áfacsalások elleni küzdelem Szállítások dokumentálása, nyomonkövetése, összevetése az áfa bevallásokkal

Részletesebben

Adózási trendek az Európai Unióban

Adózási trendek az Európai Unióban Adózási trendek az Európai Unióban Siklós Márta Adóz(z)unk a jövőnek? Modern pénzügyek Uniós kihívások konferencia 2011. október 6-7. Sopron Tartalom 1. Általános trendek 2. 3. zás 4. 2 2011.10.06 Általános

Részletesebben

A NEMZETKÖZI KETTŐS ADÓZTATÁS ELKERÜLÉSÉNEK ESZKÖZEI ÉS ADÓTERVEZÉSI VONATKOZÁSAI

A NEMZETKÖZI KETTŐS ADÓZTATÁS ELKERÜLÉSÉNEK ESZKÖZEI ÉS ADÓTERVEZÉSI VONATKOZÁSAI A NEMZETKÖZI KETTŐS ADÓZTATÁS ELKERÜLÉSÉNEK ESZKÖZEI ÉS ADÓTERVEZÉSI VONATKOZÁSAI Nobilis Benedek főosztályvezető Adópolitikai és Nemzetközi Adózási Főosztály Kettős adóztatás elkerülésének eszköztára

Részletesebben

Időszaki elszámolás. Áfakulcs változás. 2016. változások

Időszaki elszámolás. Áfakulcs változás. 2016. változások Adótörvény változások 2016 Általános forgalmi adó Általános forgalmi adó dr. Menczel-Kiss Gellért január 28. Budapest 2 01.28. Általános forgalmi adóval kapcsolatos változások tematika ú ügyletek változások

Részletesebben

Nem realizált árfolyam különbözet

Nem realizált árfolyam különbözet Nem realizált árfolyam különbözet Siklós Márta 2015. január 22. Budapest Tematika 1 A nem realizált árfolyam különbözet elszámolása Devizás tételek a mérlegben Eszköz oldalon Devizás befektetett eszközök

Részletesebben

Transzferárazás határon átnyúló kérdései

Transzferárazás határon átnyúló kérdései Transzferárazás határon átnyúló kérdései Bevezetı Esettanulmány Adótanácsadók Egyesületének Nemzetközi Adótagozata Elıadó: Jancsa-Pék Judit LL.M. 2011. március 29. Budapest Transzfer ár = Vállalaton belüli

Részletesebben

Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer EKAER új szabályok + gyakorlati kérdések

Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer EKAER új szabályok + gyakorlati kérdések Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer EKAER új szabályok + gyakorlati kérdések Siklós Márta 2015. március 4. Budapest 1 1 2015 márciustól várható Változások az EKÁER rendszerben, 2015. március

Részletesebben

Intézményközi referenciaszám: 2015/0065 (CNS)

Intézményközi referenciaszám: 2015/0065 (CNS) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. május 7. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2015/0065 (CNS) 8214/15 FISC 34 ECOFIN 259 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: A TANÁCS IRÁNYELVE a 2003/48/EK

Részletesebben

Tájékoztató a lakossági betéti termékek kamatjövedelme után fizetendő kamatadóról és egészségügyi hozzájárulásról KAMATJÖVEDELMEK UTÁN FIZETENDŐ KAMATADÓ A Személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII.

Részletesebben

Válságadó, adóválság?

Válságadó, adóválság? Válságadó, adóválság? Siklós Márta Német-Magyar Ipari- és Kereskedelmi Kamara Budapest, 2011.03.09. Bevezetés A törvényváltozások alapja: a Kormány gazdasági akcióterve ( 29 pont ) Jogszabályi háttér 2006.

Részletesebben

Olvassunk együtt újságot!

Olvassunk együtt újságot! Olvassunk együtt újságot! Siklós Márta 2013. november 6. MKVK Háttér Gyorsan változó, globalizálódó világ Napról-napra sok változás, új információk áradata Tudásalapú társadalom élethosszig tartó tanulás

Részletesebben

Kapcsolt ügyletek kockázata, a transzferár dokumentációi, adózási vonatkozásai. Siklós Márta

Kapcsolt ügyletek kockázata, a transzferár dokumentációi, adózási vonatkozásai. Siklós Márta Kapcsolt ügyletek kockázata, a transzferár dokumentációi, adózási vonatkozásai Siklós Márta 2009. 09. 03-04. MKVK XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferenciája Balatonalmádi Áttekintés Jogszabályi háttér

Részletesebben

Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer EKAER új szabályok + gyakorlati kérdések

Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer EKAER új szabályok + gyakorlati kérdések Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer új szabályok + gyakorlati kérdések Jancsa-Pék Judit 2015. március 26. Adókamara, Budapest 2015 márciusi változások Változások az EKÁER rendszerben, 2015.

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.8.7. COM(2015) 394 final 2015/0176 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az Európai Közösség és a Liechtensteini Hercegség közötti, a megtakarításokból származó kamatjövedelem

Részletesebben

Transzferár szabályozás

Transzferár szabályozás Transzferár szabályozás Aktualitások a transzferár szabályozásban Siklós Márta 2013. november 25. Budapest Jogforrások Nemzetközi transzferár joganyagok OECD Transzferár irányelvek EU JTPF (Joint Transfer

Részletesebben

KÜLFÖLDI BANKSZÁMLÁK. Moór Marianna. 2013. Október 8.

KÜLFÖLDI BANKSZÁMLÁK. Moór Marianna. 2013. Október 8. KÜLFÖLDI BANKSZÁMLÁK Moór Marianna 2013. Október 8. A NEMZETKÖZI BANKOLÁS ELŐNYEI A vagyon diverzifikálása A vagyon megőrzése Pénzügyi titoktartás NEMZETKÖZI BANKOLÁS AUSZTRIA, LIECHTENSTEIN, SVÁJC Gazdasági

Részletesebben

ÁFA ügyletek nemzetközi viszonylatban, gyakorlati példákon keresztül

ÁFA ügyletek nemzetközi viszonylatban, gyakorlati példákon keresztül ÁFA ügyletek nemzetközi viszonylatban, gyakorlati példákon keresztül Siklós Márta 2013. november 12. MKVK Békés megyei Szervezete Láncügyletek 2 Láncértékesítés Áfa törvény 27. Def.: A terméket többször

Részletesebben

Telephelyek és adózásuk a. kettıs adóztatást kizáró egyezmények tükrében. Jancsa-Pék Judit LL.M. [2011.12.14] [BUDAPEST]

Telephelyek és adózásuk a. kettıs adóztatást kizáró egyezmények tükrében. Jancsa-Pék Judit LL.M. [2011.12.14] [BUDAPEST] és adózásuk a kettıs adóztatást kizáró egyezmények tükrében Jancsa-Pék Judit LL.M. [] [BUDAPEST] Tartalom Telephely 2 Telephely 3 Rövid áttekintés Tao tv. Nemzetközi szerzıdés elsıdlegessége: A nemzetközi

Részletesebben

A BIZOTTSÁG AJÁNLÁSA (2012.12.6.) az agresszív adótervezésről

A BIZOTTSÁG AJÁNLÁSA (2012.12.6.) az agresszív adótervezésről EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2012.12.6. C(2012) 8806 final A BIZOTTSÁG AJÁNLÁSA (2012.12.6.) az agresszív adótervezésről HU HU A BIZOTTSÁG AJÁNLÁSA (2012.12.6.) az agresszív adótervezésről AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG,

Részletesebben

Adózási tudnivalók, munkavégzés Németországban Gyányi Tamás Partner

Adózási tudnivalók, munkavégzés Németországban Gyányi Tamás Partner Adózási tudnivalók, munkavégzés Németországban Gyányi Tamás Partner 2019.05.17 Külföldre indul a munkavállalónk! 1. Üzleti út tárgyalás, üzletszerzés áfa visszatérítés 2. Határon átnyúló szolgáltatásként

Részletesebben

HIRDETMÉNY. Hatályos: december 22. Közzététel: december 22.

HIRDETMÉNY. Hatályos: december 22. Közzététel: december 22. HIRDETMÉNY Az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól szóló 2013. évi XXXVII. törvény (továbbiakban Aktv.) ügyfélátvilágítási és jelentéstételi

Részletesebben

COMMON REPORTING STANDARD (CRS) tájékoztató. (Pénzügyi számlákkal kapcsolatos adóilletőség vizsgálata)

COMMON REPORTING STANDARD (CRS) tájékoztató. (Pénzügyi számlákkal kapcsolatos adóilletőség vizsgálata) COMMON REPORTING STANDARD (CRS) tájékoztató (Pénzügyi számlákkal kapcsolatos adóilletőség vizsgálata) JOGSZABÁLYI HÁTTÉR - 2014/107/EU Irányelv - 2013. évi XXXVII. törvény az adó- és egyéb közterhekkel

Részletesebben

A kapcsolt vállalkozások nyereség-kiigazításával kapcsolatos kettős adóztatás. megszüntetéséről szóló egyezmény 7. cikkére vonatkozó nyilatkozatok

A kapcsolt vállalkozások nyereség-kiigazításával kapcsolatos kettős adóztatás. megszüntetéséről szóló egyezmény 7. cikkére vonatkozó nyilatkozatok ALÁÍRÁSI JEGYZŐKÖNYV A CSEH KÖZTÁRSASÁGNAK, AZ ÉSZT KÖZTÁRSASÁGNAK, A CIPRUSI KÖZTÁRSASÁGNAK, A LETT KÖZTÁRSASÁGNAK, A LITVÁN KÖZTÁRSASÁGNAK, A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGNAK, A MÁLTAI KÖZTÁRSASÁGNAK, A LENGYEL

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.12.11. COM(2015) 631 final 2015/0285 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az Európai Közösség és az Andorrai Hercegség közötti, a megtakarításokból származó kamatjövedelem

Részletesebben

Adóterhek optimalizálása Magyarországon és Ausztriában WTS Klient Adótanácsadó Kft. Gyányi Tamás Partner tamas.gyanyi@klient.hu

Adóterhek optimalizálása Magyarországon és Ausztriában WTS Klient Adótanácsadó Kft. Gyányi Tamás Partner tamas.gyanyi@klient.hu Adóterhek optimalizálása Magyarországon és Ausztriában WTS Klient Adótanácsadó Kft. Gyányi Tamás Partner tamas.gyanyi@klient.hu Miről lesz szó? A WTS-ről röviden Ausztria általános adózási információk

Részletesebben

AZ INFORMÁCIÓCSERE ÉS A BEPS április

AZ INFORMÁCIÓCSERE ÉS A BEPS április AZ INFORMÁCIÓCSERE ÉS A BEPS 2018. április GLOBÁLIS, MÉGIS SZÉTTAGOLT VILÁG 2 A PROBLÉMA 3 A PROBLÉMA 4 ALAPVETÉS Önmagában nem az alacsony adózás a probléma, hanem amikor mesterségesen elválasztják az

Részletesebben

9674/1/19 REV 1 /kf 1 ECOMP.2.B

9674/1/19 REV 1 /kf 1 ECOMP.2.B Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2019. június 6. (OR. en) 9674/1/19 REV 1 FISC 277 ECOFIN 517 FELJEGYZÉS AZ I/A NAPIRENDI PONTHOZ Küldi: Címzett: Tárgy: a Tanács Főtitkársága az Állandó Képviselők Bizottsága/a

Részletesebben

2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ Budapest, Riadó u Pf Tel.:

2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ Budapest, Riadó u Pf Tel.: 2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ 2018. 08. 03. 1026 Budapest, Riadó u. 5. 1525 Pf. 166. Tel.: +36 1 882 85 00 kapcsolat@kt.hu www.kozbeszerzes.hu A Közbeszerzési Hatóság Elnökének tájékoztatója a Kbt. 62. (1)

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.4.7. COM(2015) 151 final 2015/0076 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az Európai Közösség és a Svájci Államközösség közötti, a megtakarításokból származó kamatjövedelem

Részletesebben

Adózás és TB fizetés lehetőségek és csapdák németországi munkavégzés esetén. WTS Klient Adótanácsadó Kft. Gyányi Tamás Partner

Adózás és TB fizetés lehetőségek és csapdák németországi munkavégzés esetén. WTS Klient Adótanácsadó Kft. Gyányi Tamás Partner Adózás és TB fizetés lehetőségek és csapdák németországi munkavégzés esetén WTS Klient Adótanácsadó Kft. Gyányi Tamás Partner 2016.09.28 A WTS szolgáltatásai Teljes körű szolgáltatások:» Adózás» Számviteli

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.4.13. COM(2016) 200 final 2016/0108 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az Európai Közösség és a Monacói Hercegség közötti, a 2003/48/EK tanácsi irányelvben meghatározott

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, december 18. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, december 18. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. december 18. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2015/0286 (NLE) 15495/15 JAVASLAT Küldi: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi AYET PUIGARNAU igazgató

Részletesebben

Esettanulmányok Magyarországon dolgozó külföldiek és külföldön dolgozó magyarok - adózás, társadalombiztosítás és munkajog

Esettanulmányok Magyarországon dolgozó külföldiek és külföldön dolgozó magyarok - adózás, társadalombiztosítás és munkajog Esettanulmányok Magyarországon dolgozó külföldiek és külföldön dolgozó magyarok - adózás, társadalombiztosítás és munkajog Siklós Márta Elek Diána 2015. május 7. Budapest Esettanulmányok Külföldi munkavállalók

Részletesebben

2014. szeptember 25. Budapest, Adótanácsadók Egyesülete

2014. szeptember 25. Budapest, Adótanácsadók Egyesülete Reklámadó - Elmélet és gyakorlat Jancsa-Pék Judit 2014. szeptember 25. Budapest, Adótanácsadók Egyesülete Tematika A reklámadó története és bevezetésének körülményei A reklámbevétellel kapcsolatos Az önreklámmal

Részletesebben

Adózásról érthetően. Workshop. Siklós Márta, partner Jancsa-Pék Judit, partner. 2013.11.29. Budapest

Adózásról érthetően. Workshop. Siklós Márta, partner Jancsa-Pék Judit, partner. 2013.11.29. Budapest Adózásról érthetően Workshop Siklós Márta, partner Jancsa-Pék Judit, partner 2013.11.29. Budapest - Transzferár - Helyi iparűzési adó - Catetéria - Egyéb Áttekintés 2. Maximális hatékonyság az adókedvezmények

Részletesebben

FATCA ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ

FATCA ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ FATCA ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ Mi az a FATCA? A FATCA jelentése: Foreign Account Tax Compliance Act, az Egyesült Államok adótörvénye, mely a külföldi számlák adózásával összefüggő adatszolgáltatást szabályozza.

Részletesebben

Külföldi bankszámla, vagyongyarapodás vizsgálat, offshore a magyar adójogban. Budapest, 2013. március 7.

Külföldi bankszámla, vagyongyarapodás vizsgálat, offshore a magyar adójogban. Budapest, 2013. március 7. Külföldi bankszámla, vagyongyarapodás vizsgálat, offshore a magyar adójogban Budapest, 2013. március 7. Előadó: Vadász Iván alelnök a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete

Részletesebben

Magyar joganyagok - PSZÁF tájékoztató - a Magyarország területére belépő külföldi t 2. oldal Norvégia Olaszország (Vatikán és San Marino) Portugália R

Magyar joganyagok - PSZÁF tájékoztató - a Magyarország területére belépő külföldi t 2. oldal Norvégia Olaszország (Vatikán és San Marino) Portugália R Magyar joganyagok - PSZÁF tájékoztató - a Magyarország területére belépő külföldi t 1. oldal PSZÁF tájékoztató a Magyarország területére belépő külföldi telephelyű, valamint a magyar forgalmi rendszámú

Részletesebben

HIRDETMÉNY. Hatályos: szeptember 1. Közzététel: szeptember 1.

HIRDETMÉNY. Hatályos: szeptember 1. Közzététel: szeptember 1. HIRDETMÉNY Az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól szóló 2013. évi XXXVII. törvény (továbbiakban Aktv.) ügyfélátvilágítási és jelentéstételi

Részletesebben

A legfontosabb adóváltozások

A legfontosabb adóváltozások A legfontosabb adóváltozások 2010-2011. Siklós Márta 2011. január 5. FİVOSZ PMSZ Építési tagozat Jogszabályok jegyzéke Jogszabályi háttér 2010. évi XC. tv. az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, november 24. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, november 24. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. november 24. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2016/0209 (CNS) 13885/16 FISC 181 ECOFIN 984 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: A TANÁCS IRÁNYELVE

Részletesebben

Munkavállalók adózása

Munkavállalók adózása Munkavállalók adózása Külföldi munkavállalók Magyarországon, magyarok külföldön 2015/2016. II.. ADÓZÁS II. Leggyakrabban előforduló jövedelmek Nem önálló munkából származó jövedelmek Önálló jövedelmek

Részletesebben

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/13268) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata.

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/13268) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/13268) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság

Részletesebben

STEP Hungary Conference 2015 Az információcsere és -áramlás nemzetközi aspektusai. 2015. április 23. www.ryan.com

STEP Hungary Conference 2015 Az információcsere és -áramlás nemzetközi aspektusai. 2015. április 23. www.ryan.com STEP Hungary Conference 2015 Az információcsere és -áramlás nemzetközi aspektusai 2015. április 23. www.ryan.com 1 RÉSZTVEVŐK Panelvezető: Dr. Békés Balázs, LL.M., PhD., TEP, Ryan Tax Services Magyarország

Részletesebben

HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA

HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA A PSZÁF tájékoztatója a Magyar Köztársaság területére belépő külföldi telephelyű gépjárművek, valamint a magyar forgalmi rendszámú

Részletesebben

ADÓK ÉS TÁMOGATÁSOK ALAPJAI

ADÓK ÉS TÁMOGATÁSOK ALAPJAI ADÓK ÉS TÁMOGATÁSOK ALAPJAI Budapest, 2007 Szerzők: Burján Ákos Dr. Szebellédi István Sztanó Imréné dr. Dr. Tóth József Szerkesztő: Sztanó Imréné dr. Lektor: Dr. Bokor Pál ISBN 978 963 638 246 9 Kiadja

Részletesebben

Magyar vállalkozások és magánszemélyek külföldön végzett tevékenységének adózása

Magyar vállalkozások és magánszemélyek külföldön végzett tevékenységének adózása és magánszemélyek külföldön végzett Jancsa-Pék Judit LL.M. 2015. Adókamara, Budapest Esetfelvetés 2 1 regisztráció, keletkezése 3 Áfa kezelés, áfa telephely keletkezése A határon átnyúló munkák egyik első

Részletesebben

Adódiplomácia avagy az EU áfium elleni orvosság

Adódiplomácia avagy az EU áfium elleni orvosság Sopron, 2011.10.07 Adódiplomácia avagy az EU áfium elleni orvosság Dr. Herich György elnök, Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete egy. docens, PTE KTK Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete +36-1/473-1039;

Részletesebben

Írta: Administrator június 07. kedd, 11:17

Írta: Administrator június 07. kedd, 11:17 Külföldi szervezet magyarországi adózása, külföldiek adófizetési kötelezettsége. A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao. tv.) 2. (4) bekezdésének 2010.

Részletesebben

Aktualitások az Európai adóztatásban I.

Aktualitások az Európai adóztatásban I. Aktualitások az Európai adóztatásban I. Aktualitások az EU a közvetlen és közvetett adózás területén Jancsa-Pék Judit LL.M. Partner, LeitnerLeitner dr. Menczel-Kiss Gellért Senior adótanácsadó, LeitnerLeitner

Részletesebben

Könyvelői Praktikum ( :34:29 IP: Copyright 2018 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva.

Könyvelői Praktikum ( :34:29 IP: Copyright 2018 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva. Munkabér előleg Időállapot: 2017-01-01-2017-12-31 Szerző: Varga Ferenc, Lektor: Zatik László, Módosítva: 2017-01-03 14:57:11 Tartalomjegyzék: 1. A munkabérelőleg elszámolásának gyakorlata 2. Adózás 3.

Részletesebben

A szakmai szkepticizmus

A szakmai szkepticizmus A szakmai szkepticizmus Siklós Márta 2016. Szeptember 9 Visegrád A vállalkozások éves tevékenységükről kötelesek beszámolót készíteni és ezt közzé tenni. Ezen beszámoló a stakeholderek döntési alapját

Részletesebben

Európa Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország

Európa Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország Európa 1930 SW SU GE CS CH LI YU ES CS Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország YU Finnország Franciaország Görögország Hollandia Írország Izland Jugoszlávia

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS IRÁNYELVE

Javaslat A TANÁCS IRÁNYELVE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.6.12. COM(2013) 348 final 2013/0188 (CNS) C7-0200/13 Javaslat A TANÁCS IRÁNYELVE a 2011/16/EU irányelvnek az adózás területére vonatkozó kötelező automatikus információcsere

Részletesebben

MÉG MINDIG OFFSHORE. Előadó: Dr. Fülöp Péter ügyvéd, adótanácsadó Budapest, 2010. november 9.

MÉG MINDIG OFFSHORE. Előadó: Dr. Fülöp Péter ügyvéd, adótanácsadó Budapest, 2010. november 9. MÉG MINDIG OFFSHORE Előadó: Dr. Fülöp Péter ügyvéd, adótanácsadó Budapest, 2010. november 9. tőke Multi cég Magyar leányvállalat Osztalék adómentes tőke Tulajdonos magánszemély Magyar középvállalkozás

Részletesebben

Kamat, Modellegyezmény 11.cikk 2014/2015. II. ADÓZÁS II.

Kamat, Modellegyezmény 11.cikk 2014/2015. II. ADÓZÁS II. Kamat, Modellegyezmény 11.cikk Kamat adózása Magyarország a kamat jövedelmet vagy a Tao. tv. vagy az Szja-tv. alapján adóztatja, attól függően, hogy magánszemélyről vagy külföldi jogszabályok alapján létrejött

Részletesebben

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok)

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) 2006.4.27. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 114/1 I (Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 629/2006/EK RENDELETE (2006. április 5.) a szociális biztonsági rendszereknek

Részletesebben

8828/1/19 REV 1 gu/kf 1 ECOMP.2.B

8828/1/19 REV 1 gu/kf 1 ECOMP.2.B Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2019. május 15. (OR. en) 8828/1/19 REV 1 FISC 244 ECOFIN 440 FELJEGYZÉS AZ I/A NAPIRENDI PONTHOZ Küldi: Címzett: Tárgy: a Tanács Főtitkársága az Állandó Képviselők Bizottsága/a

Részletesebben

A TANÁCS 143/2008/EK RENDELETE

A TANÁCS 143/2008/EK RENDELETE 2008.2.20. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 44/1 I (Az EK-Szerződés/Euratom-Szerződés alapján elfogadott jogi aktusok, amelyek közzététele kötelező) RENDELETEK A TANÁCS 143/2008/EK RENDELETE (2008. február

Részletesebben

KÖZLEMÉNYE. a évi osztalék kifizetésének rendjéről

KÖZLEMÉNYE. a évi osztalék kifizetésének rendjéről Budapest, 2017. május 8. APPENINN VAGYONKEZELŐ HOLDING NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG KÖZLEMÉNYE a 2016. évi osztalék kifizetésének rendjéről Az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyilvánosan Működő Részvénytársaság

Részletesebben

Az Off-shore cégek alkalmazásának elınyei

Az Off-shore cégek alkalmazásának elınyei Az Off-shore cégek alkalmazásának elınyei Stricca Lilla Szmicsek Sándor 2007. november 20. Magyar Könyvvizsgálói Kamara Adótanácsadói Tagozat Témák Az off-shore társaság fogalma, kialakulása A magyar off-shore

Részletesebben

Európai adóharmonizáció más szemmel

Európai adóharmonizáció más szemmel Európai adóharmonizáció más szemmel Predesztináció vagy szakmai deficit? Dr. Herich György MOKLASZ 1 VII. Nemzetközi Adókonferencia 2 Predesztináció A predesztináció, vagy eleve elrendelés a görög prooridzó

Részletesebben

A külföldi számlák adóügyi megfeleléséről szóló törvény (FATCA) 1. Mi a FATCA?

A külföldi számlák adóügyi megfeleléséről szóló törvény (FATCA) 1. Mi a FATCA? A külföldi számlák adóügyi megfeleléséről szóló törvény (FATCA) 1. Mi a FATCA? Az Egyesült Államok külföldi számlák adóügyi megfeleléséről szóló törvénye (FATCA) fontos előrelépés az amerikai állampolgárok

Részletesebben

Adópolitika és jogalkotás 2018

Adópolitika és jogalkotás 2018 Adópolitika és jogalkotás 2018 IZER Norbert Helyettes Államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. november 28. Az adóelvonás szintje még mindig magasabb a régiós versenytársainknál A GDP arányos adóelvonás

Részletesebben

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR PÉNZÜGYI INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Adók és támogatások

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR PÉNZÜGYI INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Adók és támogatások PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR PÉNZÜGYI INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Adók és támogatások Akkreditált Iskolarendszerű Felsőfokú Szakképzés Gazdálkodási menedzserasszisztens és projektmenedzser

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, február 8. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, február 8. (OR. en) Conseil UE Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. február 8. (OR. en) Intézményközi referenciaszámok: 2016/0010 (CNS) 2016/0011 (CNS) 5827/16 LIMITE PUBLIC FISC 14 ECOFIN 71 FELJEGYZÉS Küldi: Címzett:

Részletesebben

-TÁJÉKOZTATÓ. a Számlatulajdonos pénzforgalmi vagy fizetési számláját érintő fizetési megbízások benyújtásának és teljesítésének rendjéről

-TÁJÉKOZTATÓ. a Számlatulajdonos pénzforgalmi vagy fizetési számláját érintő fizetési megbízások benyújtásának és teljesítésének rendjéről -TÁJÉKOZTATÓ a Számlatulajdonos pénzforgalmi vagy fizetési számláját érintő fizetési megbízások benyújtásának és teljesítésének rendjéről Hatályos: 2016. december 12-től A Boldva és Vidéke Takarékszövetkezet

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, április 14. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, április 14. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. április 14. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2016/0109 (NLE) 7961/16 JAVASLAT Küldi: Az átvétel dátuma: 2016. április 13. Címzett: Biz. dok. sz.: Tárgy: az

Részletesebben

Kamatjövedelmet terhelő adóról és egészségügyi hozzájárulásról szóló tájékoztató (magánszemélyek részére)

Kamatjövedelmet terhelő adóról és egészségügyi hozzájárulásról szóló tájékoztató (magánszemélyek részére) NN Biztosító Zrt. Kamatjövedelmet terhelő adóról és egészségügyi hozzájárulásról szóló tájékoztató (magánszemélyek részére) Tájékoztatónk részletes információkkal szolgál az életbiztosításokhoz kapcsolódó

Részletesebben

Adópolitika és Jogalkotás

Adópolitika és Jogalkotás Adópolitika és Jogalkotás Kihívások és feladatok a jogalkotó szemével a 2018-as ART alapján IZER Norbert Helyettes Államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. szeptember 28. 1 Adócentralizáció Az adóelvonás

Részletesebben

Helyi adók a könyvvizsgálatban

Helyi adók a könyvvizsgálatban Helyi adók a könyvvizsgálatban Siklós Márta 2014. június 18. Budapest A helyi adók jellemzői (1990. évi C. törvény a helyi adókról) Bevezetéséről az önkormányzat dönt - csak az önkormányzat illetékességi

Részletesebben

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Petíciós Bizottság 20.11.2009 KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE Tárgy: D.A., német állampolgár által benyújtott 0623/2009. számú petíció a Hollandiában és Németországban történő

Részletesebben

Adóharmonizáció : a 22-es csapdája

Adóharmonizáció : a 22-es csapdája 51. Közgazdász-vándorgyűlés Adóharmonizáció : a 22-es csapdája Dr. Herich György Elnök 1 VII. Nemzetközi Adókonferencia 2 Joseph Heller: A 22-es csapdája A helyzet amelyből nem lehet győztesen kikerülni!

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS IRÁNYELVE. a 2003/48/EK tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről

Javaslat A TANÁCS IRÁNYELVE. a 2003/48/EK tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.3.18. COM(2015) 129 final 2015/0065 (CNS) Javaslat A TANÁCS IRÁNYELVE a 2003/48/EK tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről HU HU INDOKOLÁS 1. A JAVASLAT HÁTTERE A

Részletesebben

Transzferárazás és dokumentációs kötelezettség

Transzferárazás és dokumentációs kötelezettség Transzferárazás és dokumentációs kötelezettség Magyar Könyvvizsgálói Kamara Komárom-Esztergom Megyei Szervezete Jancsa-Pék Judit LL.M. Tatabánya Hotel Árpád azási, mint bizonytalanság csökkentı eljárás

Részletesebben

ADÓZÁSI ISMERETEK. Két dolog biztos az életben az adó és a halál. Benjamin Franklin. Dr. Zsombori Zsolt egyetemi adjunktus

ADÓZÁSI ISMERETEK. Két dolog biztos az életben az adó és a halál. Benjamin Franklin. Dr. Zsombori Zsolt egyetemi adjunktus Két dolog biztos az életben az adó és a halál. Benjamin Franklin ADÓZÁSI ISMERETEK Dr. Zsombori Zsolt egyetemi adjunktus Alapfogalmak Az adó közvetlen ellenszolgáltatás nélküli, ismétlődő kötelezettség,

Részletesebben

Külföldi magánszemélyek adóügyi illetőségének, adókötelezettségének megállapítása

Külföldi magánszemélyek adóügyi illetőségének, adókötelezettségének megállapítása Külföldi magánszemélyek adóügyi illetőségének, adókötelezettségének megállapítása A külföldi illetőség igazolására a külföldi adóhatóság - az adómentességhez való jogosultság igazolására a nemzetközi szervezet

Részletesebben

14166/16 ol/adt/ms 1 DG G 2B

14166/16 ol/adt/ms 1 DG G 2B Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. november 8. (OR. en) 14166/16 FISC 187 ECOFIN 1014 AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYE Küldi: a Tanács Főtitkársága Dátum: 2016. november 8. Címzett: a delegációk Előző dok. sz.:

Részletesebben

Magyar joganyagok - 172/2015. (VII. 2.) Korm. rendelet - az Európai Unió saját forrás 2. oldal 6. GNI-alapú hozzájárulás: a 2014/335/EU, Euratom tanác

Magyar joganyagok - 172/2015. (VII. 2.) Korm. rendelet - az Európai Unió saját forrás 2. oldal 6. GNI-alapú hozzájárulás: a 2014/335/EU, Euratom tanác Magyar joganyagok - 172/2015. (VII. 2.) Korm. rendelet - az Európai Unió saját forrás 1. oldal 172/2015. (VII. 2.) Korm. rendelet az Európai Unió saját forrásaival kapcsolatos kötelezettségek teljesítésében

Részletesebben

Transzferár a gyakorlatban

Transzferár a gyakorlatban Jancsa-Pék Judit LL.M. 2015.05.05. A téma aktualitása, jelentősége A téma hosszú évek óta töretlenül az adóhatósági vizsgálatok kiemelt célpontja A jogszabályi megfelelés érdekében a vállalkozásoknak fokozott

Részletesebben

Határtalan adózás ott fizetsz ahol keresel? IX. Elektronikus Kereskedelem Konferencia 2012. május 3.

Határtalan adózás ott fizetsz ahol keresel? IX. Elektronikus Kereskedelem Konferencia 2012. május 3. Határtalan adózás ott fizetsz ahol keresel? IX. Elektronikus Kereskedelem Konferencia 2012. május 3. E-kereskedelem: hol kell adóznom, kell adóznom? E-kereskedelmi tevékenység adózása komplex terület,

Részletesebben

Hatályos: június 1. Közzététel: június 1.

Hatályos: június 1. Közzététel: június 1. HIRDETMÉNY Az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól szóló 2013. évi XXXVII. törvény (továbbiakban Aktv.) ügyfélátvilágítási és jelentéstételi

Részletesebben

II. számú melléklet. Kitöltési Útmutató

II. számú melléklet. Kitöltési Útmutató II. számú melléklet Kitöltési Útmutató Kérjük Önt, hogy amennyiben az Ajánlatot elfogadja, úgy azt az Elfogadó Nyilatkozat kitöltésével, aláírásával és az Ajánlat II/2.6. pontjában szereplő Elfogadóhelyek

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. Hatályos: 2014. július 1-jétől Közzététel: 2014. július 21.

TÁJÉKOZTATÓ. Hatályos: 2014. július 1-jétől Közzététel: 2014. július 21. TÁJÉKOZTATÓ A vállalkozói üzletág Üzletszabályzata alapján az OTP Bank Nyrt. vállalkozói üzletágába tartozó ügyfelei részére Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok között létrejött, és a 2014. évi

Részletesebben

TANÁCS. L 314/28 Az Európai Unió Hivatalos Lapja (Jogi aktusok, amelyek közzététele nem kötelező)

TANÁCS. L 314/28 Az Európai Unió Hivatalos Lapja (Jogi aktusok, amelyek közzététele nem kötelező) L 314/28 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2006.11.15. II (Jogi aktusok, amelyek közzététele nem kötelező) TANÁCS A TANÁCS HATÁROZATA (2006. november 7.) a 77/388/EGK irányelv 28. cikke (6) bekezdésében

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar TANTÁRGYI PROGRAM. 1. számú példány

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar TANTÁRGYI PROGRAM. 1. számú példány NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar 1. számú példány TANTÁRGYI PROGRAM 1. A tantárgy kódja: RVPTB07 2. A tantárgy megnevezése (magyarul): Adóztatás 1. 3. A tantárgy megnevezése (angolul):

Részletesebben