Az obstruktív alvási apnoe

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az obstruktív alvási apnoe"

Átírás

1 Az obstruktív alvási apnoe 1.rész Az alvásfüggő légzészavarok cardiovasculáris rizikófaktorként betöltött szerepéről sokat cikkeztek mostanában a hazai és külföldi szakirodalomban. Ennek ellenére a mindennapos gyakorlatban betegeink rizikótényezőinek feltérképezése során szinte sohasem kérdezünk rá a beteg alvási szokásaira. A kérdés népegészségügyi jelentősége rendkívül nagy, hiszen az alvásfüggő légzészavarok, különösen az obstruktív alvási apnoe sy. nemcsak a hypertonia, a cardiovascularis, ill. cerebrovasculáris kórképek bizonyított rizikófaktora, de a megnövekedett napközbeni aluszékonyság miatt fokozza a munkahelyi és közlekedési balesetek gyakoriságát is. Az inszomniákhoz tartozó kórképek pontos diagnosztikája természetesen szakorvosi feladat, de a veszélyeztetett egyének kiszűrése, és megfelelő akkreditált alváslaboratóriumba történő irányítása döntő fontosságú a későbbi szövődmények megelőzése szempontjából. Az alvásmedicina egy viszonylag fiatal szakterület, mely a családorvosláshoz hasonlóan interdiszciplináris ismereteket követel. A belgyógyászat, tüdőgyógyászat, neurológia, pszichiátria, fül-orr-gégegyógyászat, gasztroenterológia, endokrinológia, gyermekgyógyászat, fogászat határmezsgyéjén mozog. Az alvászavarok rendkívül sokfélék lehetnek, és legtöbbször nem járnak együtt légzészavarral. Osztályozásukra jelenleg a nemzetközileg elfogadott ICSD-2 beosztást alkalmazzuk: 1. Inszomniák (akut, pszichofiziológiai, pszichiátriai, és belgyógyászati betegségeket kísérő, alváshigiéne, gyógyszerekhez társuló, gyermekkori, stb ) 2. Alvásfüggő légzészavarok (alvási apnoe - OSAS) 3. Hyperszomniák (narkolepsziák és egyéb hyperszomniák) 4. Cirkadián ritmus alvási zavarai (jet-lag, többműszakos munka, belgyógyászati betegségeket kísérő) 5. Alvásfüggő mozgászavarok (nyugtalan láb sy., periodikus lábmozgás sy., éjszakai lábgörcsök) 6. Paraszomniák (lidércnyomás, enuresis, nyögés, hallucináció, étkezés) 7. Izolált tünetek, normál variánsok, nem meghatározott tünetek. (hosszan alvók, röviden alvók, alvás közbeni beszéd, alvási indulás, horkolás) 8. Más alvásbetegségek (alvásfüggő epilepszia, fejfájás, reflux, koronária-iszkémia, környezeti, nem klasszifikált alvászavarok) Jelen cikkünkben kizárólag az obstruktív alvási apnoe syndromával (OSAS) foglalkozunk részletesen, mivel az alvásfüggő légzészavarok közül ez a kórkép a leggyakoribb, illetve itt a legnagyobb a kockázat a cardio- és cerebrovasculáris szövődmények kialakulására. Patomechanizmus:

2 Az OSAS-át (illetve OSAHS - obstruktív alvási apnoe-hypopnoe sy. át, ahogy egyes szakirodalmak említik) a felső légút lágyszájpad és gégefedő közötti szakaszának ismétlődő kóros beszűkülése, vagy elzáródása jellemzi, ami klinikailag a légzési effort folyamatos fokozódása ellenére bekövetkező átmeneti légzés megszűnésben (apnoe), illetve légzésredukcióban (hypopnoe) nyilvánul meg. A fentiek hatására létrejövő repetitív deszaturáció számos patológiás folyamatot indít be a szervezetben, amelyek többek között a vérnyomás-szabályozást, haemoreológiai státuszt, szívritmus-szabályozást is érintik. Az apnoe alatt kezdetben vagotónia, majd gyorsan fokozódó szimpatikotónia érvényesül. A vagotóniás szakasz az asystoliák és pitvar-kamrai blokkok, a szimpatikotóniás szakasz az ektópiás ritmusok, PVC, kamrai ektópiás ritmusok kialakulásának kedvez. A hypertonia az ismételt nocturnális sympatikotónia, a vese ereinek korai involválódása, a baroreceptorok, és atriális diuretikus faktor kimerülése, a renin-angiotensin rendszer működésének torzulása révén alakul ki. Diagnosztika: Az OSAS felismerésében egyetlen kérdés a döntő: horkol-e éjszakánként a páciens? A benignus és a kóros horkolás megkülönböztetéséhez ad segítséget az alábbi táblázat: Benignus horkolás Kóros horkolás Gyakoriság időszakos minden alváskor Testhelyzet főleg hanyattfekve Hangerő db db Hangfenomén harmónikus, egyenletes ( Hz) Légzés jellege egyenletes Mozgások alvás közben Patofiziológiai háttér nyugodt alvás A beáramló levegő hatására a lágyszájpad vibrációja alakul ki. mind több testhelyzetben, nemritkán ülve is sípoló, hörgő, magas ( Hz) kóros horkolás-apnoehorkantás triász egyenetlen, szaggatott, néha kaotikus tömegesen jelentkező, apnoehoz csatlakozó, fuldokló mozgások A belégzés során a lágyszájpad mellett a beszűkülés idején a garat kiterjedt területének vibrációja is létrejön, az elzáródást apnoe, a hirtelen garat-megnyílást horkantás jelzi.

3 2. rész - betegségre hajlamosító tényezők, a kivizsgálás főbb lépései, illetve a terápiás lehetőségek A kórkép általános ismertetését követően (lásd a cikk I. részét) térjünk át a hajlamosító tényezőkre, hiszen fontos meghatározni azon betegeink körét, akik veszélyeztetettek lehetnek. Predisponáló tényezők: Obesitas, különösen nyakon (BMI >30, esetleg nyakkörfogat) Férfi nem es életkor Craniofaciális abnormalitások (Prader-Willi, Hunter-Hurler, Pierre-Robin, Treacher- Collins Strickler, Crouzon, Alpert, achondroplasia és velo-cardio-facialis syndromák, Cafey és Down-kór) mandibuláris/maxillaris hypoplasia, rethrognathia Nasalis obstrukció különböző formái Garat lágyrészeinek és lymphoid szöveteinek hyperplasiája Macroglossia Teljes foghiány Endokrin eltérések: hypothyreosis, acromegalia Családi halmozódás Nikotin, alkohol abusus Diagnosztikus lépések: Anamnesisfelvétel a beteg alvási szokásaival kapcsolatosan. - Parancsoló napközbeni aluszékonyság, mely hátterében egyéb oki tényező kizárható. Legalább kettő az alábbiak közül: fuldokló, kapkodó légzésalvás alatti ismételt jelentkezése ismételt éjszakai felébredés nem frissítő alvás napközbeni leküzdhetetlen fáradékonyság csökkent koncentrációs képesség, és memória Laboratóriumi vizsgálat - a laboratóriumi értékek közül nem specifikus, ám jellemző lehet a magas (> 50%) haematokrit érték. Kardiológiai vizsgálat (EKG, ABPM, echocardiogaphia) - az OSAS súlyos, komplikált eseteit kísérhetik a pulmonális hypertensio, a jobb és bal kamra elégtelenség EKG, és mellkas rtg. jelei. Figyelemfelhívók lehetnek a különböző ritmuszavarok, és a nocturnalis angina, valamint a hypertonia non-dipping jellege. Alap fül-orr-gégészeti vizsgálat célja az esetleges felső-légúti szűkület megállapítása, lokalizálása, súlyossági fokának, és természetének megadása, valamint terápiás javaslatok. Alváslaboratóriumi vizsgálat az éjszakai poliszomnográfiás monitorozás alvásóránként minimum öt obstruktív légzészavar eseményt igazol.

4 A klinikai súlyosság kritériumai: Az OSAS súlyossági kritériumai a napközbeni aluszékonyság súlyosságára és az éjszakai alvásmonitorozás eredményeire épülnek. Aluszékonyság: mérsékelt: csak kis fokú, passzív figyelmet igénylő tevékenység közben (pl.: tévénézés, olvasás, utazás) közepes: kifejezettebb figyelem aktivitást igénylőcselekvés közben alakul ki (pl.: színházi előadás, koncert) súlyos: aktív figyelmet igénylő cselekvés közben alakul ki, akaratlagosan nem, vagy alig befolyásolható ( pl.: autóvezetés, munka, étkezés, séta) Alvásfüggő obstruktív légzési epizódok száma alvásóránként: mérsékelt 5-15 közepes súlyos > rész Kezelési lehetőségek Az OSAS patomechanizmusából adódóan a terápia csak akkor lehet hatékony, ha kivédi az oro-nazális régió beszűkülését, illetve az alvás közbeni belégzéskor kórosan magas, kritikus transzmurális nyomás kialakulását. Éppen ezért az obstruktív alvási apnoéban szenvedő betegek túlnyomó többségénél a CPAP (Continuous Positive Airways Pressure folyamatos pozitív légúti nyomás) kezelés jelenti az egyetlen hatékony megoldási lehetőséget. Lényege, hogy a beteg egy jól tolerálható, speciális anyagból készülő orrmaszkon keresztül kapja a levegőt, folyamatos nyomásértékkel. Ez az eljárás a kollapszibilis garatszakasz egész hosszában fejti ki a hatását, ezért alkalmazásának nem feltétele az elzáródás helyének pontos ismerete. Természetesen a kezelést éjszakáról éjszakára kell alkalmazni, kihagyása visszaesést jelent.

5 A CPAP th. indikációi: súlyos OSAS közepesen súlyos OSAS esetén, amennyiben az alábbiak valamelyike fennáll: - szisztémás hypertonia (non-dipper) - COPD, kisvérköri hypertonia, cor pulmonale - alvásfüggő kardiális ritmuszavarok - TIA, stroke - instabil angina, AMI - metabolikus sy. Egyéb kezelési lehetőségek: I.) Műtéti megoldások a műtéti megoldások objektív értékelése még ma is nehéz, ezért az alábbiakban csak azokat az eseteket soroljuk fel, amelyek a műtéti megoldás abszolút indikációját képezik. Az elzáródást malignus szövetszaporulat okozza. Jól körülhatárolt és azonosítható anatómiai ok (kraniofaciális dizmorfizmus, nagy nyelvgyök vagy nyelvcsap, függőlegesen lelógó, nagy lágyszájpad) áll a háttérben. A noninvazív eljárások eredménytelennek bizonyulnak, vagy azokat a beteg képtelen hatékonyan alkalmazni. Az apnoe klinikailag súlyosnak mutatkozik. II.) Indirekt kezelési módok önállóan kizárólag az OSAS enyhe formáiban lehetnek eredményesek, többnyire a direkt kezelési eljárásokkal kombinálva hasznosak. Fogyás A 26 kg/m2 BMI feletti testsúly bizonyítottan fokozza a garat kollapszibilitását, másrészt az obezitáshoz társuló alveoláris hypoventilláció révén rontja az éjszakai légzést %-os testsúlycsökkentés mintegy %-ban csökkentheti az apnoe indexet. Testhelyzet- tréningek A felső-légúti elzáródás kialakulása szempontjából a hanyattfekvő helyzet a legveszélyesebb, ezért ennek kiiktatása (oldalfekvés, megemelt felsőtest) csökkentheti a garatelzáródások számát. Altatók, nyugtatók, izomlazító szerek alkalmazása Ezek a készítmények különböző hatásmechanizmusokon keresztül jelentősen fokozzák az OSAS tüneteit, ezért alkalmazásuk mindenképpen kerülendő. Szívritmus szabályozás Az OSAS-ra a bradycardia-tachycardia sy. (swing) jellemző. Az a tapasztalat, hogy a nokturnális szívritmus átlagot percenként 15-el megemelve az apnoe hypopnoe index mintegy 60 %-kal csökken. Az eljárás egyelőre kísérleti stádiumban van.

6 Összegzés: Számos vizsgálat bizonyítja, hogy az obstruktív alvási apnoe számos klasszikus vaszkuláris rizikófaktor kialakításában szerepet játszik, ezért a korábban ismert kockázati tényezők listája mindenképpen kiegészítendő ezzel a kórképpel. Diagnosztikája, és kezelése döntő fontosságú lehet mind a szívinfarktus, mind a stroke megelőzése céljából. Irodalom: Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság Szakmai irányelvek a felnőttkori alvásfüggő légzészavarok ellátására Ádám Ágnes dr., Torzsa Péter dr. Az alapellátás és az alvásmedicina kapcsolata (Háziorvos Továbbképző Szemle XIV./1.) Faludi Béla dr. Az alvásfüggő légzészavarok szerepe a vaszkuláris rizikó megelőzésében (Háziorvos Továbbképző Szemle XIV./1.) Magyar Mária Tünde dr. - Az alvásfüggő légzészavarok, mint a stroke rizikófaktorai (Háziorvos Továbbképző Szemle XIV./1.) - Dr. Varga Éva -

A horkolás és az obstruktív sleep apnoe (OSAS) differenciáldiagnosztikája gyermek és felnőtt korban, terápiás lehetőségek

A horkolás és az obstruktív sleep apnoe (OSAS) differenciáldiagnosztikája gyermek és felnőtt korban, terápiás lehetőségek Dr. Bella Zsolt Ph.D., Dr. Kollár Edit Szegedi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika A horkolás és az obstruktív sleep apnoe (OSAS) differenciáldiagnosztikája gyermek és felnőtt

Részletesebben

Lujber László és a szerző engedélyé

Lujber László és a szerző engedélyé A sebészi beavatkozások helye és indikációja a horkoló és alvási apnoes betegek terápiájában Dr. Buda Bernadett Szent Margit Rendelőintézet, Horkolás Terápia Ambulancia Medios Orvosi Centrum Az OSAS kezelésének

Részletesebben

A FELNÕTTKORI ALVÁSFÜGGÕ LÉGZÉSZAVAROK ELLÁTÁSA

A FELNÕTTKORI ALVÁSFÜGGÕ LÉGZÉSZAVAROK ELLÁTÁSA NEUROLÓGIA A FELNÕTTKORI ALVÁSFÜGGÕ LÉGZÉSZAVAROK ELLÁTÁSA Neurológiai Szakmai Kollégium, Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve I. Alapvetõ megfontolások

Részletesebben

Poliszomnográfia. Alvásdiagnosztikai. rium Neurológia Klinika

Poliszomnográfia. Alvásdiagnosztikai. rium Neurológia Klinika Poliszomnográfia Faludi Béla Alvásdiagnosztikai és s Terápi piás s Laboratórium rium Neurológia Klinika PTE OEC ÁOK, PécsP Definíció: Alvás (és ébrenlét) alatti fiziológiás és patológiás folyamatok rögzítéssére

Részletesebben

Az alvásfüggő légzészavarok következményei

Az alvásfüggő légzészavarok következményei Az alvásfüggő légzészavarok következményei Faludi Béla Neurológus Klinikai neurofiziológus Szomnológus (ESRS certified) Alvásdiagnosztikai és Terápiás Laboratórium Neurológiai Klinika PTE Alvásfüggő légzészavarok

Részletesebben

OSAS és Stroke Stroke és OSAS

OSAS és Stroke Stroke és OSAS Don t ever go to sleep. Too many people die there. Mark Twain OSAS és Stroke Stroke és OSAS Dr. Szakács Zoltán PhD HM Egészségügyi Központ Neurológiai Osztály DYSSOMNIÁK ALVÁSFÜGGŐ LÉGZÉSZAVAROK OSAS,

Részletesebben

2018. március 5. - hétfő. Dr. Losonczy György. Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika 9:00-9:45. egyetemi tanár

2018. március 5. - hétfő. Dr. Losonczy György. Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika 9:00-9:45. egyetemi tanár Szakvizsga előkészítő kötelező tanfolyam Szervező: ÁOK -, Tanfolyam ideje: 2018. március 5 - március 20. A tanfolyam helye: ÁOK - Tanterem II. emelet 1125 Budapest, Diós árok 1/C. 1. nap 2018. március

Részletesebben

Alvászavarok. Faludi Béla Neurológiai Klinika PTE ÁOK

Alvászavarok. Faludi Béla Neurológiai Klinika PTE ÁOK Alvászavarok Faludi Béla Neurológiai Klinika PTE ÁOK Alvászavar (?) Következmények Terápia Másnapi hatások Az alvás-ébrenlét ciklus zavara Következmények Nem csak az alvás zavara, hanem fontos következmények

Részletesebben

Az alvászavarok jelentősége

Az alvászavarok jelentősége Alvászavarokgyermek-és serdülőkorban Dr. Novák Márta, PhD. Alvásmedicina Munkacsoport MagatartástudományiIntézet, Semmelweis Egyetem, Budapest Az alvászavarok jelentősége Az alvászavarok a gyerekek egyötödét

Részletesebben

ORVOSA KERESSE AZ OBSTRUKTÍV ALVÁSI APNOE-T AZOKNÁL AKIK VEZETNEK,- ÉS AZOK KÖZÖTT IS AKIK NEM!

ORVOSA KERESSE AZ OBSTRUKTÍV ALVÁSI APNOE-T AZOKNÁL AKIK VEZETNEK,- ÉS AZOK KÖZÖTT IS AKIK NEM! ORVOSA KERESSE AZ OBSTRUKTÍV ALVÁSI APNOE-T AZOKNÁL AKIK VEZETNEK,- ÉS AZOK KÖZÖTT IS AKIK NEM! (SZERZŐ: DR. ÁDÁM ÁGNES) KULCSSZAVAK: OBSTRUKTÍV ALVÁSI APNOE, JOGOSÍTVÁNY, HIPERTÓNIA, SZŰRÉS Az OSAS szűrésének

Részletesebben

Alvásmedicína. 3.: Aluszékonyság

Alvásmedicína. 3.: Aluszékonyság Alvásmedicína 3.: Aluszékonyság Aluszékonyság: gyakori, de az esetek többségében negligált állapot Beteg álláspontja: súlyos betegség kísérője Orvos álláspontja: nem fontos panasz (aludja ki magát) Prevalencia:

Részletesebben

Egészségügyi Minőségfejlesztési és Korháztechnikai Intézet

Egészségügyi Minőségfejlesztési és Korháztechnikai Intézet Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve A felnőttkori alvásfüggő légzészavarok ellátásáról Készítette: A Neurológiai Szakmai Kollégium és a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság Tartalomjegyzék

Részletesebben

Alvásvizsgálatok jelentısége stroke-ban

Alvásvizsgálatok jelentısége stroke-ban Alvásvizsgálatok jelentısége stroke-ban Faludi Béla Alvásdiagnosztikai és Terápiás Laboratórium Neurológiai Klinika PTE ÁOK OEC, Pécs Kardio- és cerebrovaszkuláris események fellépésének napszaki ingadozása

Részletesebben

Alvásmedicína. 2.: Inszomniák fajtái, főbb kiváltó okok.

Alvásmedicína. 2.: Inszomniák fajtái, főbb kiváltó okok. Alvásmedicína 2.: Inszomniák fajtái, főbb kiváltó okok. Mi az inszomnia? Az alvás mennyiségi és/vagy minőségi elégtelenségének szubjektív érzése, mely magában foglalja: - az elalvás vagy az átalvás nehezítettségét

Részletesebben

Alvászavarok és kezelésük az evidenciák alapján. Dr. Magyar Mária Tünde

Alvászavarok és kezelésük az evidenciák alapján. Dr. Magyar Mária Tünde Alvászavarok és kezelésük az evidenciák alapján Dr. Magyar Mária Tünde Normális alvás feln tt korban Alvási ciklusok - 90 percenként ismétl dnek, 4-6X egy alvási epizód során, közöttük mikroébredések 1.

Részletesebben

Vizsgálataink. EKG (Elektrokardiogramm) A míg az lész, a mi vagy. (Goethe)

Vizsgálataink. EKG (Elektrokardiogramm) A míg az lész, a mi vagy. (Goethe) Kardiológiai Szakrendelés Dr. Füsi Gabriella Kardiológus Főorvos Élni való minden élet, Csak magadhoz hű maradj. Veszteség nem érhet téged, A míg az lész, a mi vagy. (Goethe) Vizsgálataink EKG (Elektrokardiogramm)

Részletesebben

Don t ever go to sleep. Too many people die there. Mark Twain Alvászavarok és a közlekedés biztonságának összefüggései

Don t ever go to sleep. Too many people die there. Mark Twain Alvászavarok és a közlekedés biztonságának összefüggései Don t ever go to sleep. Too many people die there. Mark Twain Alvászavarok és a közlekedés biztonságának összefüggései Dr.habil Szakács Zoltán PhD MH Egészségügyi Központ, Neurológiai Osztály Alvásdiagnosztikai

Részletesebben

Tisztelt Hölgyem, Uram!

Tisztelt Hölgyem, Uram! MH KKK Neurológia Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központ 1126 Budapest, Királyhágó u.1-3. Tel/fax: 3566-522/193 Előjegyzés, felvilágosítás: 2121-846 Tisztelt Hölgyem, Uram! Célunk, hogy a magas vérnyomásban,

Részletesebben

...Miért is nem? Mire gondolunk, ha aluszékonyságról panaszkodik páciensünk? Aluszékonyság a családorvos praxisában. Hova küldjük?

...Miért is nem? Mire gondolunk, ha aluszékonyságról panaszkodik páciensünk? Aluszékonyság a családorvos praxisában. Hova küldjük? Aluszékonyság a családorvos praxisában dr. Ádám Ágnes 2018. 04. 14. Mire gondolunk, ha aluszékonyságról panaszkodik páciensünk? Van-e valamilyen olyan betegsége, ami ezt okozza? Anaemiás? Átesett-e valamilyen

Részletesebben

Alvászavarok. Dr.Kozák Norbert

Alvászavarok. Dr.Kozák Norbert Alvászavarok Dr.Kozák Norbert Az alvásról Életünk harmadát alvással töltjük....a lakosság 1/3-ának van/volt alváspanasza Normál alvás Alvásciklus kb. 90 perc, 4-6 ciklus egy éjszaka NREM (70-80%) Lassú

Részletesebben

Tantermi előadás fogorvostan

Tantermi előadás fogorvostan A horkolástól az obstruktív alvási apnoe szindrómáig A fogorvos és a fül-orr orr-gégész szerepe Dr. Noszek László Fül- Orr- Gégészeti, Fej- Nyaksebészeti Klinika Semmelweis Egyetem, Budapest A fül- orr-

Részletesebben

Az obstruktív alvási apnoe szindróma, mint a stroke rizikófaktora.

Az obstruktív alvási apnoe szindróma, mint a stroke rizikófaktora. Az obstruktív alvási apnoe szindróma, mint a stroke rizikófaktora. Faludi Béla Alvásdiagnosztikai és Terápiás Laboratórium Neurológiai Klinika PTE ÁOK OEC Pécs Stroke rizikófaktorok Hipertónia Diabetesz

Részletesebben

A hypertonia legfıbb okai. Még mindig a nephrológia és az endokrinológia?

A hypertonia legfıbb okai. Még mindig a nephrológia és az endokrinológia? A hypertonia legfıbb okai. Még mindig a nephrológia és az endokrinológia? Szabó Attila Semmelweis Egyetem, Bókay Gyermekklinika Bókay Délután 2012.05.03. Szavazás IGEN NEM Gyermekkori hipertónia leggyakoribb

Részletesebben

VIII./3. fejezet: Alvási apnoe (OSAS- Obstructive Sleep Apnea Syndrome) és az alváshoz kapcsolódó légzési rendellenességek

VIII./3. fejezet: Alvási apnoe (OSAS- Obstructive Sleep Apnea Syndrome) és az alváshoz kapcsolódó légzési rendellenességek VIII./3. fejezet: Alvási apnoe (OSAS- Obstructive Sleep Apnea Syndrome) és az alváshoz kapcsolódó légzési rendellenességek VIII./3.1. Mi az Alvási apnoe szindróma? Az alváshoz kapcsolódó légzési rendellenességek

Részletesebben

Nocturia napjaink betegsége Dr. Siller György

Nocturia napjaink betegsége Dr. Siller György Szegedi úti akadémia 2017 Nocturia napjaink betegsége Dr. Siller György Nocturia Életminőséget jelentősen rontja Életkilátásokat is befolyásolhatja Férfiakat és nőket egyaránt érinti Rendszeres témája

Részletesebben

A szív- és érrendszeri megbetegedések

A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri betegségek mind a megbetegedések számát, mind a halálozást tekintve vezető helyet foglalnak el a fejlett ipari országokbanköztük hazánkban is.

Részletesebben

Alvászavarok. (Alvásmedicína) Faludi Béla Neurológiai Klinika PTE

Alvászavarok. (Alvásmedicína) Faludi Béla Neurológiai Klinika PTE Alvászavarok (Alvásmedicína) Faludi Béla Neurológiai Klinika PTE Alvászavar (?) Következmények Terápia Másnapi hatások Alvás-ébrenlét ciklus zavara Aluszékonyság: gyakori, de az esetek többségében negligált

Részletesebben

Éjszakai ambuláns, otthoni poligráfiás vizsgálat készült. A páciens aláírásával igazolta, hogy a készüléket saját magára tette fel.

Éjszakai ambuláns, otthoni poligráfiás vizsgálat készült. A páciens aláírásával igazolta, hogy a készüléket saját magára tette fel. Poligráfia Éjszakai ambuláns, otthoni poligráfiás vizsgálat készült. A páciens aláírásával igazolta, hogy a készüléket saját magára tette fel. Biológiai mintavétel (regisztrálás éber, nyugalmi körülmények

Részletesebben

Alvászavarok. (Alvásmedicína) Faludi Béla Neurológiai Klinika PTE

Alvászavarok. (Alvásmedicína) Faludi Béla Neurológiai Klinika PTE Alvászavarok (Alvásmedicína) Faludi Béla Neurológiai Klinika PTE Alvászavar (?) Következmények Terápia Másnapi hatások Alvás-ébrenlét ciklus zavara Aluszékonyság: gyakori, de az esetek többségében negligált

Részletesebben

Az obstruktív alvási apnoe tünetei és a családorvos szerepe a betegség diagnosztizálásában és kezelésében

Az obstruktív alvási apnoe tünetei és a családorvos szerepe a betegség diagnosztizálásában és kezelésében Az obstruktív alvási apnoe tünetei és a családorvos szerepe a betegség diagnosztizálásában és kezelésében Várkonyi Erika 2010 Az obstruktív alvási apnoe szindróma (OSAS) jelenségében a felső légutak ismétlődően,

Részletesebben

TÜDŐGYÓGYÁSZATI KLINIKA 4012 Db., Nagyerdei krt. 98. Tel/fax: (52) 255-222

TÜDŐGYÓGYÁSZATI KLINIKA 4012 Db., Nagyerdei krt. 98. Tel/fax: (52) 255-222 4012 Db., Nagyerdei krt. 98. Tel/fax: (52) 255-222 Klinikaigazgató: Klinikai főorvos: Szakorvos: Szakorvos jelölt: Központi gyakornok: Tanulmányi felelős: Dr. Szilasi Mária egyetemi docens Dr. Fodor Andrea

Részletesebben

Propofol indukált mesterséges narkózisban végzett

Propofol indukált mesterséges narkózisban végzett Propofol indukált mesterséges narkózisban végzett alvás-endoszkópia szerepe a horkoló és alvás közbeni légzészavaros betegek kezelésének megválasztásában Dr. Buda Bernadett Szent Margit Rendelőintézet,

Részletesebben

Szenior akadémia. Az alvás és zavarai, különös tekintettel az inszomniára

Szenior akadémia. Az alvás és zavarai, különös tekintettel az inszomniára Szenior akadémia Az alvás és zavarai, különös tekintettel az inszomniára Dr. Szabó József Ph.D. Zala Megyei Szent Rafael Kórház, Pszichiátriai Osztály testudo7115@gmail.com Zalaegerszeg, 2017. március

Részletesebben

Alvásfüggő légzészavarok és a jogosítvány. Dr.habil Szakács Zoltán PhD

Alvásfüggő légzészavarok és a jogosítvány. Dr.habil Szakács Zoltán PhD Alvásfüggő légzészavarok és a jogosítvány Dr.habil Szakács Zoltán PhD % A gépkocsivezető teljesítmény készenléte/ Mc Grath 40 30 20 10 0-10 -20-30 -40-50 -60 6 9 12 15 18 21 24 3 6 Idő( óra) McGrath, J.

Részletesebben

Noninvazív lélegeztetés szerepe a neuromuszkuláris betegségek kezelésében

Noninvazív lélegeztetés szerepe a neuromuszkuláris betegségek kezelésében Noninvazív lélegeztetés szerepe a neuromuszkuláris betegségek kezelésében Alvásdiagnosztikai és Terápiás Laboratórium Faludi Béla Neurológiai Klinika PTE, Pécs Definíció: NIV: endotracheális intubálás

Részletesebben

Az alvás alatti légzészavarok (alvási apnoe) felismerése és kezelési lehetőségei

Az alvás alatti légzészavarok (alvási apnoe) felismerése és kezelési lehetőségei Az alvás alatti légzészavarok (alvási apnoe) felismerése és kezelési lehetőségei kulcsszavak: obstruktív alvási apnoe, horkolás, CPAP BETEGTÁJÉKOZTATÓ Írták: Dr. Ádám Ágnes, Dr. Torzsa Péter Mi az alvási

Részletesebben

Alvászavarok és alvásdiagnosztika gyermekkorban

Alvászavarok és alvásdiagnosztika gyermekkorban Nem a vakbélrıl és nem a vesérıl van szó, hanem az életrıl és... halálról. Lev Tolsztoj: Ivan Iljics halála Alvászavarok és alvásdiagnosztika gyermekkorban Szabó J Attila, Pásti Krisztina Semmelweis Egyetem

Részletesebben

Az obstruktív alvási apnoe Semmelweis Egyetem, 4 hetes Szakvizsga Előkészítő Tanfolyam, Sleep apnoe

Az obstruktív alvási apnoe Semmelweis Egyetem, 4 hetes Szakvizsga Előkészítő Tanfolyam, Sleep apnoe Az obstruktív alvási apnoe Semmelweis Egyetem, 4 hetes Szakvizsga Előkészítő Tanfolyam, 2016.03.23. Sleep apnoe A fül- orr- gégész szerepe az alvásfüggő légzészavarok diagnózisában és kezelésében Dr. Noszek

Részletesebben

GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT

GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT I. 1. Légutak és a tüdő fejlődése 2. Légzőrendszer élettani működése 3. Újszülöttkori légzészavarok 4. Bronchopulmonalis dysplasia 5. A gége veleszületett és szerzett rendellenességei

Részletesebben

Az alvás során jelentkező mozgás-megnyilvánulások jellemzése és differenciáldiagnosztikája.

Az alvás során jelentkező mozgás-megnyilvánulások jellemzése és differenciáldiagnosztikája. Az alvás során jelentkező mozgás-megnyilvánulások jellemzése és differenciáldiagnosztikája. Faludi Béla Alvásdiagnosztikai és Terápiás Laboratórium Neurológiai Klinika PTE KK, Pécs Motoros esemény Gyakoriság

Részletesebben

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft.

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Pécs Kardiológia ????? Miért??? Lehet, hogy külön utakon járunk?! Együtt könnyebb?

Részletesebben

Kötelező Szintentartó Neurológiai Továbbképzés PTE ÁOK Neurológiai Klinika Pécs, 2013. november 25.

Kötelező Szintentartó Neurológiai Továbbképzés PTE ÁOK Neurológiai Klinika Pécs, 2013. november 25. Kötelező Szintentartó Neurológiai Továbbképzés PTE ÁOK Neurológiai Klinika Pécs, 2013. november 25. Harcos Péter Szt. Imre Egyetemi és Oktató Kórház Budapest Paradigma: egy adott időszakban az adott tudomány

Részletesebben

Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat

Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/7 Cardiovascularis kockázatbecslő tábla Fatális szív- és érrendszeri események előfordulásának kockázata 10 éven belül Nő

Részletesebben

Eszméletvesztés diagnózisa a távolból

Eszméletvesztés diagnózisa a távolból Eszméletvesztés diagnózisa a távolból Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Fülöp Eszter A syncope hirtelen jelentkező, átmeneti jellegű eszméletvesztés, amely során a beteg elveszti a posturalis

Részletesebben

Tegyél többet az egészségedért!

Tegyél többet az egészségedért! Tegyél többet az egészségedért! Az emelkedett testsúly-és testzsír arány veszélyei, a magas vérnyomás, emelkedett VC és koleszterin szint következményei A magas vérnyomás Epidemiológiai adatok A hypertonia:

Részletesebben

Az alvás, pihenés szükséglete

Az alvás, pihenés szükséglete Az alvás, pihenés szükséglete Dr. Oláh András egyetemi docens, általános és stratégiai dékánhelyettes, tanszékvezető Fullér Noémi tanársegéd Sziládiné Fusz Katalin tanársegéd egészséghez regenerálódáshoz

Részletesebben

Fókuszált ultrahangvizsgálat gyermekkorban

Fókuszált ultrahangvizsgálat gyermekkorban Fókuszált ultrahangvizsgálat gyermekkorban DrGőblGergely, SE AITK II.Gyermeksürgősségi Kongresszus Budapest 2017.09.15. POCUS = Pointof careultrasound Betegágy melletti UH-vizsgálat Fókuszált UH-vizsgálat

Részletesebben

Alvás és alvászavarok

Alvás és alvászavarok Alvás és alvászavarok Bereczki Dániel SE Neurológiai Klinika Az alvás stádiumai Normális alvás felnőtt korban Alvási ciklusok - 90 percenként ismétlődnek, 4-6X egy alvási epizód során, közöttük mikroébredések

Részletesebben

Szédüléssel járó kórképek sürgősségi diagnosztikája

Szédüléssel járó kórképek sürgősségi diagnosztikája Szédüléssel járó kórképek sürgősségi diagnosztikája Dr. Mike Andrea 1, Dr. Tamás László 2, Dr. Tompos Tamás 2 1 Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Neurológiai Osztály 2 Petz Aladár Megyei Oktató Kórház,

Részletesebben

Vezető betegségek Magyarországon. Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak?

Vezető betegségek Magyarországon. Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak? Vezető betegségek Magyarországon Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak? Megválaszolandó Kérdések Melyek azok a betegségek amelyek a ranglistát vezetik? Mennyire vagyunk felelősek

Részletesebben

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak ezen módosításai a referral eljárás eredményeként jöttek létre.

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak ezen módosításai a referral eljárás eredményeként jöttek létre. III. melléklet Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak módosításai Megjegyzés: Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak ezen módosításai a referral

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI Az erekben keringő vér nyomást fejt ki az erek falára: ez a vérnyomás. Szabályozásában részt vesz a szív, az erek, az agy, a vesék és

Részletesebben

III. melléklet. Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások

III. melléklet. Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások III. melléklet Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások Megjegyzés: Ezen alkalmazási előírás, betegtájékoztató és cimkeszöveg a referál eljárás eredményeként

Részletesebben

Dr. Kásler Miklós: A fej-nyaki tumorok epidemiológiája, incidenciája és mortalitása a nemzetközi adatok tükrében. Teendők, lehetőségek

Dr. Kásler Miklós: A fej-nyaki tumorok epidemiológiája, incidenciája és mortalitása a nemzetközi adatok tükrében. Teendők, lehetőségek ELŐZETES PROGRAM 2017. február 23. csütörtök Megnyitó 13.00-14.50 ONKOLÓGIAI AKTUALITÁSOK I. Plenáris előadások Üléselnök: Dr. Tamás László 13.00-13.25 Dr. Tamás László: A családorvosok és a szakrendelőben

Részletesebben

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Gadó Klára Semmelweis Egyetem, I.sz. Belgyógyászati Klinika Antifoszfolipid szindróma Artériás és vénás thrombosis Habituális vetélés apl antitest jelenléte Mi

Részletesebben

GYERMEKGYÓGYÁSZAT Gastrooesophagealis reflux betegség

GYERMEKGYÓGYÁSZAT Gastrooesophagealis reflux betegség Gastrooesophagealis reflux betegség Csecsemõ- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium Definíció és patomechanizmus A gastrooesophagealis reflux (GOR) alatt azt az elváltozást értjük, amikor a gyomortartalom

Részletesebben

A II. csoportú gépjárművezetők alkalmassági vizsgálatának javasolt algoritmusa- gyakorlati útmutató

A II. csoportú gépjárművezetők alkalmassági vizsgálatának javasolt algoritmusa- gyakorlati útmutató A II. csoportú gépjárművezetők alkalmassági vizsgálatának javasolt algoritmusa- gyakorlati útmutató Dr. Budavölgyi Attila, Dr. Lászlóffy Marianna Országos Tisztifőorvosi Hivatal Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi

Részletesebben

VIII. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2017.

VIII. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2017. VIII. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2017. Pécsvárady Zsolt Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság Központi Rizikófelmérési Kérdőív 2012-2016. évi eredmények, és a visszérbetegség kockázat összefüggésének

Részletesebben

A COPD gyógyítása, ápolása, gondozása a járóbeteg szakellátásban

A COPD gyógyítása, ápolása, gondozása a járóbeteg szakellátásban A COPD gyógyítása, ápolása, gondozása a járóbeteg szakellátásban Dr. Alföldi Ibolya Bp. XV.ker. TG 2014. 09. 12. Gordon Snider (1989): Chronic obstructive pulmonary disease a definition and implications

Részletesebben

Endokrin betegek perioperatív ellátása Továbbképző tanfolyam

Endokrin betegek perioperatív ellátása Továbbképző tanfolyam Endokrin betegek perioperatív ellátása Továbbképző tanfolyam Célcsoport: endokrinológia, aneszteziológia-intenzív terápia, családorvos, belgyógyászat, sebészet, gyermeksebészet, gyermekgyógyászat, idegsebészet,

Részletesebben

Gyógyításra váró pulmonológiai betegségek

Gyógyításra váró pulmonológiai betegségek Gyógyításra váró pulmonológiai betegségek Herjavecz Irén Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet 2009.április 20. Népbetegségek a pulmonológiában Epidemiológiai és morbiditási súlyukat tekintve a

Részletesebben

A krónikus veseelégtelenség kardio-metabolikus kockázata

A krónikus veseelégtelenség kardio-metabolikus kockázata A krónikus veseelégtelenség kardio-metabolikus kockázata Dr. Kiss István Fıv. Önk. Szent Imre Kórház, Belgyógyászati Mátrix Intézet, Nephrologia-Hypertonia Profil 1 2 SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI KOCKÁZAT ÉS BETEGSÉG

Részletesebben

Szakvizsga előkészítő kötelező tanfolyam 2012 Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika Igazgató: dr. Losonczy György egyetemi tanár

Szakvizsga előkészítő kötelező tanfolyam 2012 Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika Igazgató: dr. Losonczy György egyetemi tanár 1 Szakvizsga előkészítő kötelező tanfolyam 2012 Igazgató: dr. Losonczy György Tanfolyam ideje: 2012.február 28. 23. Tanfolyam helye: ÁOK II. e. tanterem 1125 Budapest, Diós árok 1/c. Előadás ideje Előadás

Részletesebben

Terheléses vizsgálat krónikus pulmonális embóliában

Terheléses vizsgálat krónikus pulmonális embóliában Terheléses vizsgálat krónikus pulmonális embóliában Csósza Györgyi Karlócai Kristóf Semmelweis Egyetem Pulmonológia Klinika Nógrádgárdony, 2012.02.10-11. Pulmonalis hypertonia CTEPH CTEPH - Incidencia

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani és a tudomása szerint arra illetékes egészségügyi

Részletesebben

Protokoll. Protokoll a gépi lélegeztetésről tőrténő leszoktatásról. Ellenőrizte: SZTE ÁOK AITI Intenzív Terápiás Kerekasztal

Protokoll. Protokoll a gépi lélegeztetésről tőrténő leszoktatásról. Ellenőrizte: SZTE ÁOK AITI Intenzív Terápiás Kerekasztal . A DOKUMENTUM CÉLJA Az intenzív osztályokon ápolt betegek lélegeztetési idejének optimalizálása. 2. A DOKUMENTUM HATÁLYA Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet valamennyi

Részletesebben

1.Sorszám:... Adatfelvétel ideje:. 2. Név:.. 3. Személyi ig. szám: TAJ szám:. Lakcím:. Telefon:. Az adatfelvevő orvos. Neve:.

1.Sorszám:... Adatfelvétel ideje:. 2. Név:.. 3. Személyi ig. szám: TAJ szám:. Lakcím:. Telefon:. Az adatfelvevő orvos. Neve:. MH KKK Neurológia Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központ 1126 Budapest, Királyhágó u.1-3. Tel/fax: 3566-522/193 Előjegyzés, felvilágosítás: 2121-846 1.Sorszám:... Adatfelvétel ideje:. 2. Név:.. 3. Személyi

Részletesebben

GYERMEKGYÓGYÁSZAT Obesitas

GYERMEKGYÓGYÁSZAT Obesitas Obesitas Csecsemõ- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium Definíció és alapvetõ megállapítások A gyermekkori elhízás hasonlóan a felnõttkori formához a táplálékfelvétel mennyisége és az energiafelhasználás

Részletesebben

Alvászavarok és alvásdiagnosztika gyermekkorban

Alvászavarok és alvásdiagnosztika gyermekkorban Alvászavarok és alvásdiagnosztika gyermekkorban Szabó J Attila, Pásti Krisztina Semmelweis Egyetem 2011.02.17. Miért kell a gyermekgyógyászoknak az alvással foglalkozni? Alvászavarok gyakoriak gyermek-

Részletesebben

A PITVARI ÉS KAMRAI TERHELTSÉG EKG JELEI. Dr. Szabados Eszter

A PITVARI ÉS KAMRAI TERHELTSÉG EKG JELEI. Dr. Szabados Eszter A PITVARI ÉS KAMRAI TERHELTSÉG EKG JELEI Dr. Szabados Eszter A sinus eredetű P hullám A P hullám a pitvari depolarisatio jele A sinus csomó tevékenység nem látszik A pitvari depolarisatio iránya jobb-bal,

Részletesebben

Természetgyógyászati Klinikum

Természetgyógyászati Klinikum Természetgyógyászati Klinikum A Pszichiátria és a természetgyógyászat kapcsolata Fekete Szabolcs - 2016 pszichiátria A gondolkodás, az érzelmi élet és a viselkedés zavaraival foglalkozó szakterület A terápiák

Részletesebben

Tíz éve vagyok tagja a Premium csapatának. Dr.Simon Attila belgyógyász-obezitológus Nagykanizsa

Tíz éve vagyok tagja a Premium csapatának. Dr.Simon Attila belgyógyász-obezitológus Nagykanizsa Tíz éve vagyok tagja a Premium csapatának Dr.Simon Attila belgyógyász-obezitológus Nagykanizsa Mottó: A fájdalmat mindenki nagyszerűen el tudja viselni, kivéve azt aki érzi avagy A diétás kezelés magyarországi

Részletesebben

MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u D -épület, I.emelet VIP Osztály

MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u D -épület, I.emelet VIP Osztály AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS KÓRHÁZI HÁTTÉRREL MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u. 29-41. D -épület, I.emelet VIP Osztály AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS Szakorvosi vizsgálat

Részletesebben

Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ Kardiológia

Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ Kardiológia Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ Kardiológia Előadó: Gregóczkiné Boros Nikolett kardiológia Szakmai vezető: Dr Nagy József - kardiológus főorvos Alapellátás-szakellátás összehangolt együttműködésének

Részletesebben

Billenőasztal teszt szerepe az ismeretlen eredetű syncope diagnosztikájában. Dr. Pántlik Róbert Dr. Balogh Gábor Dr.

Billenőasztal teszt szerepe az ismeretlen eredetű syncope diagnosztikájában. Dr. Pántlik Róbert Dr. Balogh Gábor Dr. Billenőasztal teszt szerepe az ismeretlen eredetű syncope diagnosztikájában Dr. Pántlik Róbert Dr. Balogh Gábor Dr. Domokos Gabriella Syncope: hirtelen jelentkező, eszméletvesztés, amely során a beteg

Részletesebben

Epilepszia és görcsállapotok gyermekkorban. Fogarasi András. Bethesda Gyermekkórház, Budapest. Gyermekgyógyászati kötelező szinten tartó tanfolyam

Epilepszia és görcsállapotok gyermekkorban. Fogarasi András. Bethesda Gyermekkórház, Budapest. Gyermekgyógyászati kötelező szinten tartó tanfolyam Epilepszia és görcsállapotok gyermekkorban Fogarasi András Bethesda Gyermekkórház, Budapest Gyermekgyógyászati kötelező szinten tartó tanfolyam Budapest, 2013. november 22. fog.andras@gmail.com Tel: 4222-875

Részletesebben

AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS. kórházi háttérrel. MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u D -épület, I.

AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS. kórházi háttérrel. MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u D -épület, I. AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS kórházi háttérrel MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u. 29-41. D -épület, I.emelet VIP Osztály AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS Szakorvosi vizsgálat

Részletesebben

Az alvásfüggő légzészavarok patofiziológiája

Az alvásfüggő légzészavarok patofiziológiája Az alvásfüggő légzészavarok patofiziológiája (Különös tekintettel a felső légút repetitív obstrukciójával /szűkületével járó formákra) Köves Péter MHEK Honvédkórház Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központ

Részletesebben

Szakvizsga előkészítő kötelező tanfolyam 2013 Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika Igazgató: dr. Losonczy György egyetemi tanár

Szakvizsga előkészítő kötelező tanfolyam 2013 Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika Igazgató: dr. Losonczy György egyetemi tanár 1 Szakvizsga előkészítő kötelező tanfolyam 2013 Igazgató: dr. Losonczy György Tanfolyam ideje: 2013. március 4. 2013. március 26. Tanfolyam helye: ÁOK II. e. tanterem 1125 Budapest, Diós árok 1/c. Előadás

Részletesebben

Sikeres példák a gyakorlatban: Szondabeültetés finanszírozás. Veres Tamás DE OEC, Ellátásszervezési Igazgatóság

Sikeres példák a gyakorlatban: Szondabeültetés finanszírozás. Veres Tamás DE OEC, Ellátásszervezési Igazgatóság Sikeres példák a gyakorlatban: Szondabeültetés finanszírozás Veres Tamás DE OEC, Ellátásszervezési Igazgatóság Homogén Betegség Csoportok (HBCs) A fekvőbeteg-ellátás finanszírozásában használt betegosztályozási

Részletesebben

Általános lelet. A vizsgálatot kérő orvos: 70 30 38 59 29 37 11 1 2 0 0 0 [mmhg*h]

Általános lelet. A vizsgálatot kérő orvos: 70 30 38 59 29 37 11 1 2 0 0 0 [mmhg*h] Általános lelet Páciens: Neme: férfi Megjegyzés: Vizsgálat paraméterei Magasság: 18 Súly: 125 kg cm BMI 38.58 Mérési terv 15/3 (24h), Standard 1 A vizsgálatot kérő orvos: Eredmények SBPao HR Általános

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyére kardiológiai és angiológiai szakasszisztens tanulók érkeznek. Az a feladatuk, hogy az arteriosclerosis témáját dolgozzák fel megadott szempontok szerint. Segítséget kérnek Öntől.

Részletesebben

A napközbeni aluszékonyság krono- és fényterápiás lehetőségei.

A napközbeni aluszékonyság krono- és fényterápiás lehetőségei. A napközbeni aluszékonyság krono- és fényterápiás lehetőségei. Dr.Terray-Horváth Attila Magyar Honvédség Központi Honvédkórház Alvásdiagnosztikai és Terápiás Centrum Biológiai ritmus Cirkadián ritmus Cirkadián

Részletesebben

Ápolás és Betegellátás Alapszak Ápoló Szakirány Záróvizsga tételsor

Ápolás és Betegellátás Alapszak Ápoló Szakirány Záróvizsga tételsor Ápolás és Betegellátás Alapszak Ápoló Szakirány Záróvizsga tételsor 1. Az eszméletlen beteg az eszmélet és a tudat fogalma az eszméletlenség és kóma okai fokozatai, felosztások az eszméletlenség okai ápolási

Részletesebben

Az obstruktív alvási apnoe és a horkolás epidemiológiája és klinikai jelentısége a családorvosi gyakorlatban

Az obstruktív alvási apnoe és a horkolás epidemiológiája és klinikai jelentısége a családorvosi gyakorlatban Az obstruktív alvási apnoe és a horkolás epidemiológiája és klinikai jelentısége a családorvosi gyakorlatban Doktori értekezés Dr. Torzsa Péter Semmelweis Egyetem Mentális Egészségtudományok Doktori Iskola

Részletesebben

PEG BEÜLTETÉS FINANSZÍROZÁSA A

PEG BEÜLTETÉS FINANSZÍROZÁSA A PEG BEÜLTETÉS FINANSZÍROZÁSA A GYAKORLATBAN Ludman István, Veres Tamás Debreceni Egyetem, Orvos- és Egészségtudományi Centrum Mátraháza, 2012. június 15. HBCs alapú finanszírozás Homogén Betegség Csoportok

Részletesebben

2. Hatályát veszti az R. 25. (11) bekezdése.

2. Hatályát veszti az R. 25. (11) bekezdése. 50714 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 71. szám Az emberi erőforrások minisztere 31/2013. (IV. 30.) EMMI rendelete a törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek

Részletesebben

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr.

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. Varga Csaba ESET 46 ÉVES FÉRFI Kórelőzmény kezelt hypertonia kivizsgálás

Részletesebben

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve a felnőttkori alvásfüggő légzészavarok ellátásáról EüK. 16. szám EMMI szakmai irányelv

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve a felnőttkori alvásfüggő légzészavarok ellátásáról EüK. 16. szám EMMI szakmai irányelv Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve a felnőttkori alvásfüggő légzészavarok ellátásáról 2017. EüK. 16. szám EMMI szakmai irányelv (hatályos: 2017.10.25 - ) Típusa: Klinikai egészségügyi

Részletesebben

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Dr. Donáth Judit Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Budapest HALADÁS A REUMATOLÓGIA, IMMUNOLÓGIA ÉS OSTEOLÓGIA TERÜLETÉN 2012-2014 2015. ÁPRILIS 17.

Részletesebben

Kardiovaszkuláris betegek ellátása az alapellátásban. Dr. Balogh Sándor

Kardiovaszkuláris betegek ellátása az alapellátásban. Dr. Balogh Sándor Kardiovaszkuláris betegek ellátása az alapellátásban Dr. Balogh Sándor A betegségfőcsoportokra jutó halálozás alakulása Magyarországon KSH 2004 Általános prevenciós útmutató az összes átlagos kockázatú

Részletesebben

Alvászavarok. Dr. Magyar Mária Tünde. DEOEC Neurológiai Klinika Alváslaboratórium

Alvászavarok. Dr. Magyar Mária Tünde. DEOEC Neurológiai Klinika Alváslaboratórium Alvászavarok Dr. Magyar Mária Tünde DEOEC Neurológiai Klinika Alváslaboratórium Az alvásról Életünkbıl átlagosan 27 évet (életünk 1/3-át) alvással töltünk A populáció 1/3-a átmeneti vagy tartós alvászavarban

Részletesebben

A koszorúérbetegség (agyi érbetegség és perifériás érbetegség) prevenciós stratégiája a családorvosi gyakorlatban

A koszorúérbetegség (agyi érbetegség és perifériás érbetegség) prevenciós stratégiája a családorvosi gyakorlatban Szűcs József dr. Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő A koszorúérbetegség (agyi érbetegség és perifériás érbetegség) prevenciós stratégiája a családorvosi gyakorlatban Atherothrombosis mint globális betegség

Részletesebben

A fogszabályozás szakvizsgára történő felkészülést segítő témakörök. I. Diagnosztika, gyermekfogászai összefüggések, prevenció

A fogszabályozás szakvizsgára történő felkészülést segítő témakörök. I. Diagnosztika, gyermekfogászai összefüggések, prevenció A fogszabályozás szakvizsgára történő felkészülést segítő témakörök I. Diagnosztika, gyermekfogászai összefüggések, prevenció 1. A fogazati rendellenességek etiológiája 2. Az orthodontiai anomáliák, a

Részletesebben

Epidemiológia és prevenció

Epidemiológia és prevenció circulation_2011_02_5tord-imp:circulation 11/18/11 2:15 PM Page 99 Epidemiológia és prevenció Összefüggés az alvásfüggő légzészavarok és az újonnan kialakuló szív- és érrendszeri betegségek között Hassan

Részletesebben

Asztma kisokos. Név: TAJ szám:

Asztma kisokos. Név: TAJ szám: Köszönjük mindazon Gyermektüdôgyógyászok és Szülôk közremûködését, akik véleményükkel hozzájárultak az Asztma Kisokos megszületéséhez. GlaxoSmithKline Kft. 1124 Budapest, Csörsz utca 43. Telefon: 06-1

Részletesebben

Alkalmazási előírás. 4.2 Adagolás és alkalmazás. 4.3 Ellenjavallatok

Alkalmazási előírás. 4.2 Adagolás és alkalmazás. 4.3 Ellenjavallatok A Strattera (atomoxetine) hatásai a vérnyomásra és a szívfrekvenciára a forgalomba hozatali engedély jogosultja (MAH) által végzett klinikai vizsgálat adatainak felülvizsgálata alapján. Végleges SPC és

Részletesebben

A diagnosztika alapja ma. Az autizmus spektrum zavarok diagnosztikája - alapvetések. Kiindulópont: a XXI. század autizmus-tudása

A diagnosztika alapja ma. Az autizmus spektrum zavarok diagnosztikája - alapvetések. Kiindulópont: a XXI. század autizmus-tudása http://www.pyroenergen.com Az autizmus spektrum zavarok diagnosztikája - alapvetések Dr. Stefanik Krisztina ELTE BGGYK krisztina.stefanik@barczi.elte.hu Kiindulópont: a XXI. század autizmus-tudása Genetika

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárság EGÉSZSÉGÜGYI SZAKMAI KOLLÉGIUM

Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárság EGÉSZSÉGÜGYI SZAKMAI KOLLÉGIUM Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárság EGÉSZSÉGÜGYI SZAKMAI KOLLÉGIUM Egészségügyi szakmai irányelv A felnőttkori alvásfüggő légzészavarok ellátásáról Típusa: klinikai egészségügyi

Részletesebben

SEMMELWIES EGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR JELENTKEZÉSI LAP ALVÁSMEDICINA SZAKÉRTŐJE (SZOMNOLÓGUS)

SEMMELWIES EGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR JELENTKEZÉSI LAP ALVÁSMEDICINA SZAKÉRTŐJE (SZOMNOLÓGUS) SEMMELWIES EGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR JELENTKEZÉSI LAP a 23/2012. (IX.14.) EMMI rendelet alapján neurológia, vagy csecsemő- és gyermekgyógyászat, vagy belgyógyászat, vagy fül-orrgégegyógyászat,

Részletesebben