ÖSSZEFOGLALÓ BESZÁMOLÓ ÉV EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI FELADATAIRÓL

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÖSSZEFOGLALÓ BESZÁMOLÓ 2011. ÉV EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI FELADATAIRÓL"

Átírás

1 1. melléklet ÖSSZEFOGLALÓ BESZÁMOLÓ ÉV EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI FELADATAIRÓL Bevezető: Tiszaújváros Önkormányzatának Képviselő-testülete évben elfogadta a város Egészségügyi Szükségletfelmérés és Fejlesztési Koncepcióját, melyben meghatározásra kerültek az egészségfejlesztés stratégiai irányai ban elkészült Tiszaújváros Egészségterve. Alapelvünk a kezdetektől fogva az, hogy az egészségfejlesztés nem csupán az egészségügyi ágazat kötelezettsége, hanem az oktatási, nevelési, szociális intézmények, sportlétesítmények és a helyi médiumok is részt kell, hogy vállaljanak az az egyén információval történő ellátásában, az egyéni képességek fejlesztésében, egészségnevelésében, annak érdekében, hogy minél több lehetőséget teremtsenek számára az egészség, az egészséges élet választásához. Az egészségfejlesztési munkacsoport tagjai által elkészített beszámolók és összefoglalók nem az elvégzett feladatok számonkérésére irányulnak, hiszen tudjuk azt, hogy az elmúlt években az intézmények és a szakmai szervezetek mindent megtettek saját területükön a lakosság vagy az adott életkori csoport egészségmegőrzése érdekében. Célunk az, hogy átláthatóvá tegyük a rendszert, lehetőséget nyújtsunk az eltérő szakmai területeken, de közös célért dolgozó munkatársaknak, a különböző színtereken folyó egészségfejlesztő tevékenységek megismerésére, áttekintésére, összehangolására. Ez fontos a további feladatok meghatározása során, és elengedhetetlen ahhoz, hogy közös célokat tűzzünk ki, valamint azok megvalósításán együtt munkálkodjunk. A megküldött szakmai anyagok nagyon részletesek és alaposak. Ezek alapján állított össze a hivatal egy rövidebb összefoglalót, a beszámolók fontosabb elemeinek beemelésével. A beérkezett anyagokat áttekintve elmondható, hogy a városban egy jól koordinált és hatékony rendszer működik, melynek célja a lakosság egészségmegőrzése, és az egészségfejlesztés hatékonyságának növelése.

2 2 NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA által megvalósított programok: A Napközi Otthonos Óvoda Helyi Nevelési Programjában koncepcionális elemként fogalmazódik meg az egészséges életmódra nevelés feladata. Ennek érdekében munkaközösséget működtetnek, amely - tagjai révén - intézményi szinten koordinálja az egészségnevelés feladatait. Céljuk: a testi, lelki szükségletek kielégítése, kulturált egészségügyi szokások kialakítása, egészség védelme, edzése, óvása, megőrzése, testi képességek fejlesztése, a tudatos és egészséges táplálkozási szokások kialakítása, speciális mozgásformákkal (gerinc- és lábtorna) a testtartás rendellenességeinek megelőzése. Kitűzött céljaik elérése érdekében, az alábbi rendezvények megtartására került sor évben: Egészséges ételek készítése, kóstolása a szülőkkel, gyermekekkel együtt. Biciklitúra szülőkkel, gyermekekkel. Részvétel a Városi Egészségnap rendezvényen, ahol az óvodások különböző láb- és tartásjavító gyakorlatokat mutattak be. Egészségnap a Katica Óvodában intézményi szintű rendezvény a Napközi Otthonos Óvoda Katica épületében. A rendezvény ideje alatt reformkonyhai készítményekkel, gyógyteákkal ismerkedhettek meg a résztvevők, kérdéseket tehettek fel a jelenlévő gyermekorvosnak és védőnőnek a gyermekkori diabéteszről, az elhízásról és az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. Kacagás Kocogás Lazítás kistérségi szintű játékos sportnap. Ősz a szigeten környezetvédelmi gyermekrendezvény.

3 3 Egyéb, a mindennapi nevelőmunkában megvalósuló egészségnevelési tevékenységek: Egészséghíradók vezetése, melyen recepteket, egészségneveléssel kapcsolatos híreket, tudnivalókat, információkat tesznek közé a szülők számára. Gyümölcs-, zöldségnapok szervezése, az egészséges ételek kóstolása, a gyermekek ezekkel történő megismertetése, beépítésük a napi étrendbe. A mindennapos testnevelések során nagy hangsúlyt fektetnek a prevencióra, ezért a gyakorlatok sorába gyakran beépítésre kerülnek a tartásjavító gerinc- és lábtornák. Lehetőségeikhez mérten igyekeznek előadásokat szervezni a szülők számára, meghívott előadókkal, melyeknek célja: az egészséges életmódhoz kapcsolódó legfontosabb szokások, látásmód és értékrend alapjainak lerakása, megerősítése a szülők, a családok körében. ÁLTALÁNOS ISKOLA, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI ÉS PEDAGÓGIAI-SZAKMAI SZOLGÁLTATÓ INTÉZMÉNY, EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT által megvalósított programok: Az intézményben az egészségmegőrzés és egészségfejlesztés vonatkozásában, a nevelőmunkában meghatározó szerepet tölt be a tanulók szocializációjának javítása, a népesség egészségi állapot romlásának és a természeti környezet pusztulásának a megakadályozása. Ezt Tiszaújváros Önkormányzata közoktatási minőségirányítási programjában is megfogalmazta. Az iskola Egészségnevelési Programja a Pedagógiai Program és Nevelési Terv része. Az egészségnevelés és a környezettudatos nevelés nem választható el egymástól, együtt kell megvalósítani e két terület fejlesztését. Az egészségfejlesztéssel kapcsolatos feladatokat az egészségnevelési munkaközösség koordinálja. Szakmai anyagok ajánlásával segíti az egészségnevelési programok lebonyolítását. A pedagógusok feladata, hogy felkészítsék a gyermekeket az önálló, felnőtt életre, hogy legyenek képesek életmódjukra vonatkozóan helyes döntéseket hozni. Természetesen ezt a folyamatot, az egészséges életmód kialakítását, formálását csak a

4 4 szülőkkel közösen lehet megvalósítani. A pedagógusok tanórán és tanórán kívüli foglalkozásokon igyekeznek az egészséges életmódra neveléssel a tanulók gondolkodását formálni, fejleszteni. Legfontosabb tényezők közé sorolható a tanulók biztonságának megőrzése, az egészséges táplálkozási szokások kialakítása, a mozgás és a személyes higiénia elsődlegessége, a veszélyes anyagok helyes kezelése, a káros függőségekhez vezető szokások és életmód kialakulásának prevenciója, valamint az egészséges, tiszta környezetre való igényesség alapvető szokássá tétele. Az osztályfőnöki órákon az életmód és a káros szenvedélyek mellett foglalkoznak a szexuális kultúra és magatartás kérdéseivel, higiéniás testápolás fontosságával, alapvető elsősegély-nyújtási ismeretekkel. Ezeket a témaköröket beépítik az iskolai tanmenetekbe, foglalkozási tervekbe, így a napi oktató-nevelő munka részévé válnak. Fontos, hogy az iskolai környezet is biztosítsa az egészséges testi, lelki és szociális fejlődést. Ebben a pedagógusok életvitelének is példaértékű szerepe van évben az egészségfejlesztés alábbi alapfeladatait valósították meg: - Az egészségügyi szolgáltatások széles skálájának megismertetése, kiemelve a prevenció fontosságát. - Rendszeres testmozgás biztosítása a gyermekek számára helyben: tömegsport foglalkozások és a DSE sportcsoportok keretében, rendezvények, túrák, kirándulások, versenyek formájában. - Nagy hangsúlyt fektetnek az alkohol- és drogmegelőzéssel kapcsolatos tevékenységekre, a drog-prevenciós programok pályázati forrásból történő folyamatosságának biztosítására. A tanulókat és rajtuk keresztül a családokat is igyekeznek tájékoztatni a megelőzés fontosságáról évben is szerveztek drog-prevenciós diákfoglalkozásokat, a drogprevenciós órákat pedig beillesztették a tanmenetekbe. Az iskola az előző évben is sikeresen pályázott iskolai egészségfejlesztési-drogmegelőzési tevékenység támogatására, az elnyert támogatás Ft volt. A pályázati projekt az alábbi programelemeket tartalmazta: osztályfőnöki órát minden felső tagozatos részére. - Rendhagyó szülői értekezletet. - Önismereti klubfoglalkozás tanulóknak.

5 5 Az intézmény szeptemberében is benyújtotta pályázatát, amelyet a NCSSZI írt ki az iskolai egészségfejlesztési-drogmegelőzési tevékenység támogatására. A pályázat elbírálása még folyamatban van. - Az általános iskolában az iskola-egészségügyi ellátás biztosítása folyamatos, az iskolaorvosi státuszvizsgálatok, iskolafogászati szűrővizsgálatok rendszeresek. Iskolavédőnők fogadóórákat biztosítanak, a higiénés vizsgálatok, felvilágosító előadások rendszeresek évben valamennyi telephelyen kialakításra kerültek az orvosi szobák, melyek révén lehetővé vált, hogy az iskolaorvos és az iskolavédőnő, az intézmény falain belül végezze el a státuszvizsgálatokat, itt a védőoltások beadására is mód van, továbbá a helyiség szűrővizsgálatok végzésére, csoportos és egyéni tanácsadásokra egyaránt alkalmas, melyet folyamatosan igénybe is vesznek. - Több alkalommal került sor előadás megtartására egészség-prevenciós témákban. Iskolaorvosok, valamint a Mérei Ferenc Egységes Pedagógiai Szakszolgálat pszichológusai előadásokat tartottak tanulók, pedagógusok számára. A Vöröskereszt Tiszaújváros Területi Szervezete és a Tiszaújváros Mentőállomás közreműködésével elsősegély-nyújtási ismeretek oktatására is sor került tanulók, pedagógusok számára. - Az osztályfőnöki órák keretein belül az egészségnevelési foglalkozások megtartása évben is folyamatos volt, alsó- és felső tagozaton egészségnevelési hetek, életmód napok szervezésére is sor került. - Kiállításokat szerveztek egészséges életmód témakörben. - Füstmentes Iskola megteremtése valósult meg a Kazinczy Ferenc és az Arany János Iskolában. - Jó lehetőséget biztosít az egészségnevelésre az iskolaújság is. Rendszeresen megjelenő cikkei ebben a témában is népszerűek. - Az elmúlt évben új színfolt volt a Hunyadi Mátyás Iskolában a Szülők Klubja rendezvénysorozat. Ezen a fórumon is folyik egészségnevelés, hiszen a függőségekkel, a gyerekekre leselkedő veszélyekkel foglalkoztak, melyek a szülők körében is népszerűek lettek évben is megszervezésre kerültek a fogápolási, életmód vetélkedők, egészségnevelési tesztlapok, totók kitöltése, sportvetélkedő, kreatív programok: gyümölcssaláta készítése, gyümölcs és zöldségbábok készítése.

6 6 - Iskola gyümölcs akció országos szinten a tanév elejétől újra elindult, ennek keretében az alsó tagozatos tanulók heti 4 nap kapnak gyümölcsöt. - Rajzpályázat és kiállítás megrendezése az egészséges életmód témakörében. - Az egészségnevelési munkaközösség szervezésében az iskolarádión keresztül havi rendszerességgel életmód tanácsok felolvasására került sor,,egészségünk védelmében címmel. - Minden iskolában egészségnevelési hónapot tartottak, valamennyi telephelyen életmód napokat, heteket szerveztek, a Kazinczy Ferenc, Vásárhelyi Pál Iskolában és az Éltes Mátyás Iskolában pedig szülők, nevelők, tanulók bevonásával az egészséges táplálkozás jegyében Arcadia életmód napokat rendeztek. Az iskola véleménye szerint az egészséges életmódra nevelésnél fontos, hogy több szó essen a függőségek kezeléséről, mert valós probléma a számítógép-függés, internetes játék-függés. A prevenciós programokba nagyobb számban szeretnék bevonni a szülőket, figyelmeztetve őket a veszély mértékére. A szakmai továbbképzéseken a pedagógusok számára az agresszió kezelésének gyakorlati módszereiről terveznek előadásokat, tréningeket. EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM által megvalósított programok: Az intézményben az éves iskola-egészségügyi munka az egyeztetett munkaterv és a 26/1997. NM rendeletben foglaltak szerint zajlott. A védőnői kapcsolattartás az iskolaorvosokkal, igazgatóhelyettesekkel, osztályfőnökökkel, városi gyermekorvosokkal, valamint a gyermek- és ifjúságvédelmi felelőssel folyamatos volt. A 8., 10. és 12. osztályokban státuszvizsgálatok zajlottak, valamint a 9. évfolyamos osztályokban csak azon tanulók védőnői szűrése és orvosi vizsgálata valósult meg, akik a szóban forgó tanévben a 16. életévüket betöltötték. A tanulókat az észlelt elváltozásokról értesítették, a szükséges beutalókat kiadták. A 10. K és a 10. G osztályokban a státuszvizsgálattal egybekötött pályaalkalmassági vizsgálatokra került sor. Osztályfőnöki órákon osztályonként tíz kötelező egészségnevelési témát dolgoztak fel, ezek során kiemelt szerepet kapott a testi egészség mellett a lelki egészség is. A tan-

7 7 terv kialakításánál törekedtek arra, hogy a tanulók elsajátíthassák az egészségfejlesztéssel, a fogyasztóvédelemmel, a környezetvédelemmel, a közlekedésre neveléssel, a társadalmi bűnmegelőzéssel, az áldozattá válással, az erőszakmentes konfliktuskezelő technikákkal összefüggő ismereteket, felkészüljenek azok gyakorlati alkalmazására az infokommunikációs technológiák alkalmazásával. Tanórán kívül sportköri, tömegsport foglalkozásokat szerveztek a tanulók számára a törvényben előírtaknak megfelelően. Osztálykirándulásokon, táborozások alkalmával az egészséges életre nevelés kiemelt hangsúllyal szerepel. A kollégiumban évek óta megrendezésre kerülő Mentálhigiénés hetek elnevezésű rendezvényen 2011-ben is aktívan részt vettek a diákok, ahol szűrővizsgálatokkal, állapotfelmérő vizsgálatokkal és személyes tanácsadással várták őket. VÉDŐNŐI SZOLGÁLAT által megvalósított programok: A védőnők egészségfejlesztő tevékenysége a hatályos jogszabályok, szakmai irányelvek, szakmai protokollok alapján valósult meg 2011-ben is. A területi védőnők fő tevékenysége az egyénre szabott, folyamatos védőnői gondozás volt, amely a védőnői családlátogatás, tanácsadás keretében és egyéb közösségi programokra alkalmas helyszíneken valósult meg. A területi védőnők egészségfejlesztő tevékenysége az önkormányzat által megállapított védőnői körzetben élő gondozottakra terjedt ki. Nővédelmi tevékenységük során az alábbiak kerültek előtérbe: családtervezéssel kapcsolatos tanácsadás, anyaságra való felkészülés, célzott népegészségügyi szűrővizsgálatok igénybe vétele, káros szenvedélyek elleni küzdelem, egészséges táplálkozással kapcsolatos tanácsadás, valamint az önvizsgálat jelentősége. Gondozási tevékenységük az ellátást igénylő egyéni szükségletének megfelelően valósult meg. Várandós anyák gondozása egyénre szabottan, gondozási terv alapján történt, melyet a várandós megismert és elfogadását aláírásával igazolt. A gondozás a szülésznőgyógyász, háziorvos, védőnő és a várandós anya együttműködésére épült. Az ellátás

8 8 keretében a védőnők elvégezték a feladatkörükbe utalt szűrővizsgálatokat, a kapcsolódó betegségek korai felismerése érdekében. Életvezetési tanácsokkal látták el a várandósokat, illetve az újszülött fogadására, a szoptatásra készítették fel őket. Gyermekágyas, szoptató anya számára is biztosították a folyamatos gondozást látogatások és tanácsadás keretében. Kiemelten kezelték a kizárólagos szoptatás fontosságát és támogatták az anyatejes táplálást. Anyatejes világnapi rendezvényt szerveztek ben is az anyatejes táplálás népszerűsítése érdekében. Újszülött és csecsemőkorúaknál elvégezték a jogszabályokban előírt, védőnői feladatkörbe tartozó szűrővizsgálatokat, eltérés esetén tájékoztatták a gondozott házi gyermekorvosát. A babamasszázs tanfolyamot folyamatosan elérhetővé tették a csecsemőt gondozó anyukák számára. 1-3 éves korú kisded és családjának gondozása során nyomon követték a kisded állapotát, szomatikus, pszichés és szociális fejlődését. Figyelemmel kísérték és elvégezték a jogszabályokban előírt szűrővizsgálatokat. Információ átadással segítették a családokat a biztonságos, harmonikus környezet kialakításában, a balesetek megelőzése érdekében. Felkészítették a családokat a gyermekközösséggel együtt járó változásokra, óvodai neveléssel-oktatással kapcsolatos intézményi körülményekre, elvárásokra. A kóros elváltozás korai felismerése érdekében elvégezték a szakmai rendelet által meghatározott vizsgálatokat (testsúly, testmagasság, mellkörfogat mérés, testtömeg index figyelemmel kisérése, látásélesség, színlátás vizsgálat és hallásszűrés, vérnyomás-mérés). Az iskola védőnői tevékenység a védőnői szolgáltatás olyan speciális területe, melynek során a 6-18 évesek egészségének megőrzése, fejlesztése, az ahhoz kapcsolódó problémák megelőzése, korai felismerése történik. Az iskolát ellátó védőnők feladataikat éves, egyeztetett munkaterv alapján végezték, amely tartalmazta többek között a védőnők egészségfejlesztő tevékenységét is. Az el-

9 9 múlt tanévben az iskolát ellátó védőnők 79 alkalommal tartottak egészségnevelési foglalkozást tanítási időn belül, a résztvevő gyermekek száma 1454 fő volt. Tanítási időn kívül 52 alkalommal volt csoportos egészségfejlesztés az alábbi témakörökben: Egészséges táplálkozás, élelmiszerhigiéne, Mindennapos, aktív testmozgás, Káros szenvedélyek kialakulásának elkerülése, Személyes és társas kapcsolatok, Személyi higiéne, Barátság, szerelem, párkapcsolat, családtervezés. Egyéni védőnői tanácsadást/fogadóórát összesen 388 alkalommal tartottak a védőnők, ahol 1138 fő vett részt. Az iskola-védőnők meghatározott életkorban elvégezték a védőnői szűrővizsgálatokat, részt vettek a krónikus és fogyatékkal élő gyermekek gondozásában, állapotukat rendszeresen nyomon követték. Lehetőség szerint részt vettek szülői értekezleteken és tájékoztatták a szülőket a gyermek életkori sajátosságainak és szükségleteinek megfelelő egészséges életmód kialakításának lehetőségeiről, a veszélyeztető tényezőkről. Tanév végén az egyeztetett munkaterv teljesülését értékelték, tájékoztatást, összegzést készítettek a tantestület és az iskola vezetősége felé. Feladatellátásuk során folyamatosan együttműködtek az iskolát ellátó orvossal, pedagógusokkal, intézményvezetéssel, gyermek- és ifjúságvédelmi felelősökkel, a gyermek területi védőnőjével és a szülőkkel. Az iskola-egészségügyi tevékenységhez ez év szeptemberétől mindegyik oktatási intézményben rendelkezésre áll a jól felszerelt orvosi szoba, ezért a tanulók ellátása helyben megoldott. Várhatóan mindez javítja az iskola-védőnői ellátáshoz való hozzáférhetőséget, a hatékonyságot, az időkihasználást és eredményekben is mérhető lesz.

10 10 HÁZI GYERMEKORVOSOK által megvalósított programok: - Az 1998-ban született tiszaújvárosi leánygyermekeknél lezajlott a HPV elleni védőoltások beadása. - A gyermekpopuláció folyamatos szűrése 2011-ben is megvalósult, különös tekintettel a túlsúly, a cukorbetegség, gerincproblémák megelőzésére. - Rendszeresen részt vettek az iskolák egészségnevelési programjain, előadásokat tartottak, osztályfőnöki órákon vettek részt, kihelyezett szűrővizsgálatokat tartottak. - Előadások keretében tájékoztatták a lakosságot a nem kötelező, ajánlott védőoltásokról, az influenzáról, valamint a lázzal kapcsolatos tényekről és tévhitekről. - Különféle szűrőprogramokkal a házi gyermekorvosok 2011-ben részt vettek az egészségmegőrzés jegyében szervezett, egyes városi sportrendezvényeken. (Jabil 3 próba) TISZAÚJVÁROS VÁROSI RENDELŐINTÉZET által megvalósított programok: A rendelőintézet törekszik a gyógyítás, rehabilitálás mellett az egészségnevelés, az egészséges életmód gondolatának közvetítésére is. Az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése és kezelése nem csak az egyén, hanem a társadalom számára is fontos, ezért az intézet szakemberei elkötelezettek és nagy hangsúlyt fektetnek a prevencióra, illetve ezzel összefüggésben az egyén egészségügyi állapotának folyamatos monitorozására és megőrzésére. Megelőzésnek tekintik a kézmosást, az oltásokat, vagy a kor, nem, családi kórtörténet vagy más szempontok és kockázati tényezők alapján megtervezett szűrővizsgálatokat. Járóbeteg szakellátás területén végzett egészség-megőrzési, egészségfejlesztési tevékenységek: 1. Kardio- metabolikus centrum: Célja: javítani a betegek életminőségét és egészségi állapotát. Célcsoport: túlsúlyos lakosság, akikre jellemző, hogy a napi, heti fizikai aktivitásnak összmennyisége kevés, magas a vérnyomásuk, szívpanaszokkal rendelkeznek és/vagy endokrin betegségben szenvednek. A szakrendelésre jelentkezők közül kerülnek kivá-

11 11 lasztásra a program résztvevői. Hetente 3 alkalommal 4 héten keresztül száraz csoportos, valamint vízi csoportos tornák lebonyolítása zajlik gyógytornász irányításával, 4-5 fős csoportokban a Rendelőintézet Fiziko- és Balneoterápiás részlegén. A program részét képezi a dietetikus tanácsadás. 2. Urológia A szakrendelés keretében folyamatos a hererák és a prosztatarák szűrése. 40 év feletti férfiak esetében panasztól függetlenül PSA szűrés is történik. 3. Egészségnap május 29-én került megrendezésre a már hagyománynak számító családi egészségnap. A Rendelőintézet szakemberei a következő szűrővizsgálatokat végezték: vércukor meghatározás, PSA szűrés, arteriográfiás vizsgálat. Kóros eredmény esetén tanácsadásra is sor került, illetve felhívták a figyelmet a háziorvosi vagy szakorvosi vizsgálat szükségességére. 4. Nőgyógyászat 2011-ben 2931 méhnyakrák szűrés történt a szakrendelésen. 5. Hallásvizsgálat A Rendelőintézetben ingyenes hallásvizsgálat kerül megrendezésre december 3- án a tiszaújvárosi lakosság számára. B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Tiszaújvárosi, Mezőcsáti, Mezőkövesdi Kistérségi Népegészségügyi Intézete Az előző évek gyakorlatának megfelelően a Népegészségügyi Intézet két városi szintű rendezvény szervezésében és lebonyolításában vett részt május 29-én megtartott Családi Egészségnap, melynek keretében az alábbi szűrővizsgálatokra került sor a lakosság részére:

12 12 Általános egészségi állapot számítógéppel történő felmérése, melynek segítségével információt kaphat a páciens egészségi állapotának gyengébb láncszemeiről. Csontsűrűség mérése, mely a csontritkulás szintjéről tájékoztatja a vizsgálaton részt vevő csoportokat. Hallásvizsgálat. A már népbetegségnek számító halláscsökkenés kiszűrését célzó program. Testsúlymérés, testzsír % mérése BMI index kiszámítása, melynek kóros eredményei a mozgásszegény életmódra hívja fel a figyelmet. Vérnyomás mérés a magas vérnyomás betegség kiszűrését célozta meg. Szén monoxid szint mérés. Egyszerű eszközös mérés, a tüdő aktuális állapotát vizsgálja. Az Intézet, a Családi Egészségnap keretében lebonyolított egészség fejlesztő és felvilágosító egyéb tevékenysége: Só helyett fűszer vetélkedő, tanácsadás és bemutató a fűszerek változatosságáról, helyük az egészséges étrendben. Étel bemutató és kóstoló az egészséges és korszerű élelmi anyagok felhasználásával. Az Intézet munkatársai teljes létszámmal vettek részt a lakossági szűrővizsgálatok lebonyolításában és valamennyien szakterületüknek megfelelő tanácsadást tartottak az érdeklődőknek, a vizsgálati értékekről a betegségek megelőzéséről az egészségi állapot szinten tartásáról. A tapasztalatok szerint az ingyenes és valamennyi érdeklődő számára elérhető szűrővizsgálatok, az egészséget és betegséget érintő tanácsadások minden évben képesek a lakosság nagy tömegeit mozgósítani november 4 én került megrendezésre, a már szintén hagyományosnak mondható közétkeztetésben dolgozó élelmezésvezetők konyhai dolgozók továbbképzése. A évi képzés négy részből tevődött össze:

13 13 Elméleti rész, mely két előadást tartalmazott az alábbi címekkel: A táplálkozás jelentősége az egészségünk megőrzésében, A rendszeres étkezést biztosító, szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozás egészségügyi ajánlás a köz-étkeztetők számára. Gyakorlati rész elsősegélynyújtás és a sebkezelés fontosságára hívja fel a figyelmet, lehetőséget adva az elsősegélynyújtás az újraélesztés jelenlegi protokolljának gyakorlására, szakemberek irányításával. A rendezvény alatt a résztvevők számára ingyenes egészségi állapot felmérést, szűrést és ezekkel összefüggő tanácsadást, szóróanyagot biztosítottak Intézetünk dolgozói. Ez évben sem maradt el az egészséges táplálkozással összefüggő ételek és élelmi anyagok bemutatása és kóstolása. A képzésen megjelentek száma: 90 fő TISZAÚJVÁROSI SPORT-PARK NONPROFIT KFT. által megvalósított programok: A Sportcentrum fontos feladatának tartja, hogy létesítményeit Tiszaújváros lakosságának egészségmegőrző programjához biztosítsa. Tiszaújváros lakossága részére az alábbi sportlétesítmények térítésmentes használatát biztosítják: Atlétika pálya óra között. III. számú füves labdarúgópálya óra között. Streetball-lábteniszpálya óra között. Strandröplabdapálya Görkorcsolya- gördeszkapálya áprilistól október közepéig ig. A térítésmentes használat biztosítása Tiszaújváros lakosságának sportolni vágyó, az egészséges életmód iránt nyitott rétegében pozitív visszhangra talált.

14 14 Az alábbi szabadidős programok szervezésével igyekeztek az amatőr sportolók igényeit kielégíteni: Január Városi Teremlabdarúgó Bajnokság: Hetente 9 mérkőzés zajlott egészen a márciusi eredményhirdetésig. Sport-Park Országos Teremlabdarúgó Kupa: Hagyományosan januárban került megrendezésre. Városi Senior Teremlabdarúgó Torna: A 35 év feletti labdarúgást kedvelő városlakókat vendégül látták. Május III. Mixröpi Torna: Vegyes csapatok részére. Október-December Városi Teremlabdarúgó Bajnokság: 17 csapat nevezett be a hagyományos, egyre több szurkolót is vonzó rendezvénysorozatba. A Sport-Park igyekszik mindenkor széles körű tájékoztatást nyújtani Tiszaújváros lakossága részére, hogy az érdeklődést minél több rétegnél, korcsoportnál felkeltsék: hirdetéseket jelentetnek meg Tiszaújváros médiumaiban, a Képújságban, a Krónikában, a Szuperinfóban, illetve a Sportcentrum honlapján, a Rádió 35-tel és a Tisza TVvel együttműködve a helyi médiák minden információt megadnak az érdeklődőknek.

2. melléklet. Egészségfejlesztési Intézkedési Terv 2012. évre. Intézkedések, programok

2. melléklet. Egészségfejlesztési Intézkedési Terv 2012. évre. Intézkedések, programok 2. melléklet Egészségfejlesztési Intézkedési Terv évre Szervezet, intézmény megnevezése (felelős) Városi Egészségfejlesztési Munkacsoport Védőnői szolgálat Védőnői szolgálat Intézkedések, programok Helyi

Részletesebben

Budakalász Város Önkormányzat Polgármestere E L ŐT E R J E S Z T É S. A Képviselő-testület 2010. május 25-i rendes ülésére

Budakalász Város Önkormányzat Polgármestere E L ŐT E R J E S Z T É S. A Képviselő-testület 2010. május 25-i rendes ülésére Budakalász Város Önkormányzat Polgármestere.../2010.(V.25.) számú előterjesztés E L ŐT E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2010. május 25-i rendes ülésére Tárgy: Javaslat az Önkormányzat gyermekjóléti

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kisgyermek Szociális Intézmények SZAKMAI PROGRAM

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kisgyermek Szociális Intézmények SZAKMAI PROGRAM Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kisgyermek Szociális Intézmények SZAKMAI PROGRAM 2010-2015 A BÖLCSŐDE ADATAI Az intézmény neve: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Kisgyermek Szociális Intézmények

Részletesebben

E L ŐT E R J E S Z T É S. Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. június 29-i ülésére

E L ŐT E R J E S Z T É S. Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. június 29-i ülésére Budakalász Város Önkormányzat Polgármestere 141/2010.(VI.29.) számú előterjesztés E L ŐT E R J E S Z T É S Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. június 29-i ülésére Tárgy: Beszámoló

Részletesebben

Pedagógiai program 7. sz. melléklet EGÉSZSÉG ÉS KÖRNYEZETI NEVELÉSI PROGRAM. Dr. Benczéné Csorba Margit főigazgató

Pedagógiai program 7. sz. melléklet EGÉSZSÉG ÉS KÖRNYEZETI NEVELÉSI PROGRAM. Dr. Benczéné Csorba Margit főigazgató Pedagógiai program 7. sz. melléklet EGÉSZSÉG ÉS KÖRNYEZETI NEVELÉSI PROGRAM 2015 Dr. Benczéné Csorba Margit főigazgató Tartalomjegyzék 1. EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM... 3 1.1. Az iskola egészségnevelési szemlélete...

Részletesebben

PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA

PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA AZ ÉRSEKVADKERTI PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA PROGRAMJA OM azonosító: 032189 Intézményi azonosító: 112008 Készítette: Fábián Attila igazgató 2013 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK...2 1. BEVEZETŐ...4 2.

Részletesebben

AZ APRÓK HÁZA ÓVODA MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYBESZERKESZTETT MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJÁT

AZ APRÓK HÁZA ÓVODA MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYBESZERKESZTETT MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJÁT - 1- AZ APRÓK HÁZA ÓVODA MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYBESZERKESZTETT MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJÁT Készítette: Baloghné Stadler Irén óvodavezető és a Minőségi kör tagjai Elfogadta: Az óvoda alkalmazotti közössége

Részletesebben

Mihályi Általános Iskola Pedagógiai Programja

Mihályi Általános Iskola Pedagógiai Programja Mihályi Általános Iskola Pedagógiai Programja Tartalomjegyzék HELYZETELEMZÉS... 5 BEVEZETÉS... 7 NEVELÉSI PROGRAM... 9 Szervezeti tagozódás... 19 Tárgyi, személyi feltételek... 20 Ellenőrzés, értékelés...

Részletesebben

Pedagógiai Program 2013

Pedagógiai Program 2013 Pedagógiai Program 2013 Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Hatályos: 2013. szeptember 1-től, 2018. augusztus 31-ig 1 1. Az iskola nevelési programja... 3 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai

Részletesebben

A gimnázium és az általános iskola Egészségfejlesztési Programja

A gimnázium és az általános iskola Egészségfejlesztési Programja 1. számú melléklet A gimnázium és az általános iskola Egészségfejlesztési Programja Nemcsak az a hasznos, ha pénzt gyűjtünk, de az is, ha egészséget szerzünk, mert az egészség talán inkább, mint a vagyon

Részletesebben

Tisztelt Képviselő Testület!

Tisztelt Képviselő Testület! Tisztelt Képviselő Testület! Szuhakálló község 2015 évi közegészségügyi helyzetéről a következő adatok segítségével rövid ismertetővel kívánok beszámolni. A körzet átlag páciens lét 2015- ben 1784 fő.

Részletesebben

2015. Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat. Szociális Szolgáltatástervezési koncepció 2015-2019

2015. Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat. Szociális Szolgáltatástervezési koncepció 2015-2019 2015. Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Szociális Szolgáltatástervezési koncepció 2015-2019 BEVEZETÉS A helyi Szociális Szolgáltatástervezési koncepció eleget tesz a szociális igazgatásról és

Részletesebben

Szent-Györgyi Albert. Módosítás: 2015. december 21. 2/97

Szent-Györgyi Albert. Módosítás: 2015. december 21. 2/97 Kaposvári SZC Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakképző Iskolája Pedagógiai program 2015. Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy

Részletesebben

Belső elvárás (melyik intézményi dokumentumban, s hol található) Új belső elvárás, melyik dokumentumba, hova került) Külső elvárás

Belső elvárás (melyik intézményi dokumentumban, s hol található) Új belső elvárás, melyik dokumentumba, hova került) Külső elvárás Intézményi önértékelés: belső elvárások kialakítása a gyakorlatban az intézményi belső értékelési csoport (BECS) közreműködésével Belső kapcsolatok, együttműködés, kommunikáció terület Külső elvárás Belső

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Képviselő testület 2015. május 28-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS. a Képviselő testület 2015. május 28-i ülésére BALATONFÜRED VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1. Tel: 87/581-230 polgarmester@balatonfured.com Szám: 1/ 367- /2015. Előkészítő: dr. Tósoki Csilla ELŐTERJESZTÉS a Képviselő

Részletesebben

1. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA...

1. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... 2 1.1 A NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA PEDAGÓGIAI ALAPELVEI, CÉLJAI, FELADATAI, ESZKÖZEI, ELJÁRÁSAI... 3 1.2 A SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉSSEL KAPCSOLATOS PEDAGÓGIAI FELADATOK...

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM. GIMNÁZIUM, INFORMATIKAI, KÖZGAZDASÁGI, NYOMDAIPARI, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 3300. Eger, Mátyás király út 165.

PEDAGÓGIAI PROGRAM. GIMNÁZIUM, INFORMATIKAI, KÖZGAZDASÁGI, NYOMDAIPARI, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 3300. Eger, Mátyás király út 165. GIMNÁZIUM, INFORMATIKAI, KÖZGAZDASÁGI, NYOMDAIPARI, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 3300. Eger, Mátyás király út 165. PEDAGÓGIAI PROGRAM A pedagógiai program kidolgozója: Igazgató és a tantestület tagjai

Részletesebben

Tatabányai Egyesített Bölcsődék. Szakmai Programja

Tatabányai Egyesített Bölcsődék. Szakmai Programja Tatabányai Egyesített Bölcsődék 2800 Tatabánya, Mártírok útja 27. Tatabányai Egyesített Bölcsődék Szakmai Programja A nevelésben a kisgyermekkor sokkal fontosabb a következő éveknél. Amit ez a kor elront,

Részletesebben

SIÓFOKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM MARCALI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

SIÓFOKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM MARCALI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA SIÓFOKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM MARCALI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2015 1 Tartalom 1. BEVEZETŐ... 5 1.1. Az intézmény jogi státusza... 5 1.2. Az intézményben ellátott oktatási-nevelési alapfeladatok...

Részletesebben

Szakmai Program. Baptista Szeretetszolgálat Aranybárka Idősek és Pszichiátriai Betegek Otthona

Szakmai Program. Baptista Szeretetszolgálat Aranybárka Idősek és Pszichiátriai Betegek Otthona Szakmai Program Baptista Szeretetszolgálat Aranybárka Idősek és Pszichiátriai Betegek Otthona Székhely: 2483 Gárdony, Móricz Zs. u 33. Idősek és Pszichiátriai Betegek Otthona Telephely: 2483 Gárdony, Móricz

Részletesebben

A Hunyadi Mátyás Általános Iskola munkaterve a 2011/2012. tanévre

A Hunyadi Mátyás Általános Iskola munkaterve a 2011/2012. tanévre 1 Hunyadi Mátyás Általános Iskola 9072 Nagyszentjános Árpád u. 11/a Telefon/fax: 96/544-040 E-mail: humaisk@vipmail.hu Honlap: www.humaisk.hu OM: 03 06 01 A Hunyadi Mátyás Általános Iskola munkaterve a

Részletesebben

Szücsné Sajtos Ágnes Katalin

Szücsné Sajtos Ágnes Katalin Igazgatói pályázat Szücsné Sajtos Ágnes Katalin Tóvárosi Általános Iskola Székesfehérvár 2011. május 6. SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ 2 1. SZEMÉLYES ADATOK Név: Szücsné Sajtos Ágnes Katalin Születési név: Sajtos

Részletesebben

Esztergály Mihály Általános Iskola. Pedagógiai Programja

Esztergály Mihály Általános Iskola. Pedagógiai Programja A Csomádi Esztergály Mihály Általános Iskola Pedagógiai Programja (kiegészített, átdolgozott változat) 2008. A képviselőtestület jóváhagyta: 2008. jan. 21-én határozat száma: 9/2008 (01.21.) 1 II. Az intézmény

Részletesebben

Népegészségügyi Főosztály. Megyei Egészség Fórum Munkaterv 2016.

Népegészségügyi Főosztály. Megyei Egészség Fórum Munkaterv 2016. Népegészségügyi Főosztály Megyei Egészség Fórum Munkaterv 2016. 1.sz. Népegészségügyi szűréskoordinációs munkacsoport 1. Az emlő- és méhnyakrák szűrés szervezési és koordinációs feladatainak ellátása.

Részletesebben

Előterjesztő: Lukács László A döntés formája: Előterjesztést készítette: Galicz Szilvia Szavazás módja:

Előterjesztő: Lukács László A döntés formája: Előterjesztést készítette: Galicz Szilvia Szavazás módja: ELŐTERJESZTÉS DÉDESTAPOLCSÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2015. MÁRCIUS 17-EI MUNKATERV SZERINTI RENDES ÜLÉSÉRE. IKT. SZ: 1288-2/2015/D. MELLÉKLETEK SZÁMA: 2 DB I. NAPIREND Tárgy: Beszámoló

Részletesebben

Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Dunaújváros LORÁNTFFY 2013/14 KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ

Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Dunaújváros LORÁNTFFY 2013/14 KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ LORÁNTFFY KÉPZÉSI Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Dunaújváros 2013/14 TÁJÉKOZTATÓ LORÁNTFFY Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Dunaújváros Köszönettel

Részletesebben

AZ INTÉZMÉNY HIVATALOS NEVE, JOGÁLLÁSA, TÍPUSA, SZÉKHELYE

AZ INTÉZMÉNY HIVATALOS NEVE, JOGÁLLÁSA, TÍPUSA, SZÉKHELYE 1 AZ INTÉZMÉNY HIVATALOS NEVE, JOGÁLLÁSA, TÍPUSA, SZÉKHELYE Az intézmény hivatalos elnevezése: BÁTAI HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA Az intézmény székhelyének címe: 7149 Báta, Fő u. 174. Az intézmény alapításának

Részletesebben

[TANULMÁNYI ÚTON A FRAMBU KÖZPONTJÁBAN]

[TANULMÁNYI ÚTON A FRAMBU KÖZPONTJÁBAN] 2013 Magyar Williams Szindróma Társaság [TANULMÁNYI ÚTON A FRAMBU KÖZPONTJÁBAN] A Norvég Alap támogatásával megvalósuló Szárnypróba táborok mentorálási programjának részeként. Tartalom PROJEKT BEMUTATÁSA...

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. 3.1.4.B Partnerség és hálózatosodás modul közösségi események I-IV. ütem Heves megye

BESZÁMOLÓ. 3.1.4.B Partnerség és hálózatosodás modul közösségi események I-IV. ütem Heves megye BESZÁMOLÓ KLEBELSBERG INTÉZMÉNYFENNTARTÓ KÖZPONT FEJLESZTÉSI ÉS PROJEKTIGAZGATÓSÁG 1051 Budapest, Nádor u. 32. www.klik.gov.hu 3.1.4.B Partnerség és hálózatosodás modul közösségi események I-IV. ütem Heves

Részletesebben

P e d a g ó g i a i P r o g r a m

P e d a g ó g i a i P r o g r a m P e d a g ó g i a i P r o g r a m 2013 Bevezető 1. Az intézmény alapadatai Az intézmény neve: Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium telephelyei: 2750 Nagykőrös, Ceglédi út 24. 2750

Részletesebben

AZ ERZSÉBETVÁROSI KÉTTANNYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISKOLA ÉS SZAKKÖZÉPISKOLA

AZ ERZSÉBETVÁROSI KÉTTANNYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISKOLA ÉS SZAKKÖZÉPISKOLA AZ ERZSÉBETVÁROSI KÉTTANNYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISKOLA ÉS SZAKKÖZÉPISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2014 Az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakiskola és Szakközépiskola 2011. július 2-ával

Részletesebben

Hatályba lépés ideje: 2013. december 21.

Hatályba lépés ideje: 2013. december 21. Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola és Szakiskola Pedagógiai programja Hatályba lépés ideje: 2013. december 21. Lásd a kereskedelemben a vendéget, a vendéglátásban a kereskedelmet!

Részletesebben

A RÉTSÁGI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A RÉTSÁGI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A RÉTSÁGI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2010 Mottó: "A szellem és a tehetség az emberben mindig vágyainak és sajátos társadalmi helyzetének terméke. Lehetséges, hogy a neveléstudomány feladata

Részletesebben

Tisztelt Képviselő Testület! Statisztikai adatok tükrében kívánom bemutatni körzetem egészségügyi állapotát a 2014-es évben.

Tisztelt Képviselő Testület! Statisztikai adatok tükrében kívánom bemutatni körzetem egészségügyi állapotát a 2014-es évben. Tisztelt Képviselő Testület! Statisztikai adatok tükrében kívánom bemutatni körzetem egészségügyi állapotát a 2014-es évben. A körzet átlag páciens lét 2014-ban 1792 fő. Gyógykezelt betegek : Összesen

Részletesebben

ISKOLAI EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAMJA

ISKOLAI EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAMJA A tatabányai Felsőgallai Széchenyi István Általános Iskola ISKOLAI EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAMJA A nevelési-oktatási intézmény a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 7. (1) bekezdés bm) pontja alapján az iskola

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013 1 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013 Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 4 1.1. A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai... 4 1.2. A személyiségfejlesztéssel

Részletesebben

Beszámoló a Gyermekjóléti Szolgálat és a Családok Átmeneti Otthona 2011. évi működéséről

Beszámoló a Gyermekjóléti Szolgálat és a Családok Átmeneti Otthona 2011. évi működéséről Beszámoló a Gyermekjóléti Szolgálat és a Családok Átmeneti Otthona 2011. évi működéséről A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló többször módosított 1997. évi XXXI. tv. (a továbbiakban

Részletesebben

DR. FEJÉRPATAKY LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA 2454 Iváncsa, Fő u. 61. HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAM

DR. FEJÉRPATAKY LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA 2454 Iváncsa, Fő u. 61. HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAM Ikt. sz.: 942/2014/PP/12.10. DR. FEJÉRPATAKY LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA 2454 Iváncsa, Fő u. 61. HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAM Iváncsa, 2014. november 24. Balhegy Gabriella Katalin

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM Péczeli József Általános és Alapfokú Művészeti Iskola

PEDAGÓGIAI PROGRAM Péczeli József Általános és Alapfokú Művészeti Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM Péczeli József Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Péczeli József Általános és Alapfokú Művészeti Iskola 3630 Putnok, Gárdonyi Géza út 1 Tel: (48) 430-189 Tel/Fax: 531-014 E-mail:

Részletesebben

BESZÁMOLÓ a Képviselő-testület 2016. április 21- i ülésére

BESZÁMOLÓ a Képviselő-testület 2016. április 21- i ülésére BESZÁMOLÓ a Képviselő-testület 2016. április 21- i ülésére Beszámoló az egészségügy 2015. évi munkájáról Az egészségügy 2015. évi beszámolója elkészítésre került, mely a mellékletben megtalálható. A Gazdaságfejlesztési

Részletesebben

Sopron Megyei Jogú Város

Sopron Megyei Jogú Város A /2015.( ) Kgy. határozat melléklete (Az I. határozati javaslat melléklete) Sopron Megyei Jogú Város Szociális Szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2015. 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. A város általános

Részletesebben

Nyílt Lapok 2007/3 Az Echo Innovációs Műhely munkatanulmány sorozata

Nyílt Lapok 2007/3 Az Echo Innovációs Műhely munkatanulmány sorozata Az Echo Innovációs Műhely munkatanulmány sorozata Az ifjúsági szolgáltatások hálózati rendszerének és projekttervezési eszközeinek regionális sajátosságai valamint a forrás-allokáció stratégiai kérdései

Részletesebben

HORVÁTH MIHÁLY GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM. Érvényes: 2015. szeptember 1-től. Elfogadta a Horváth Mihály Gimnázium nevelőtestülete

HORVÁTH MIHÁLY GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM. Érvényes: 2015. szeptember 1-től. Elfogadta a Horváth Mihály Gimnázium nevelőtestülete HORVÁTH MIHÁLY GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM Érvényes: 2015. szeptember 1-től Elfogadta a Horváth Mihály Gimnázium nevelőtestülete a 2015. augusztus 31-én tartott értekezletén Jóváhagyta: Tóth Tamás József

Részletesebben

A SOPRONI GÁRDONYI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A SOPRONI GÁRDONYI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A SOPRONI GÁRDONYI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Gárdonyi Géza Általános Iskola 9400 Sopron, Ferenczy János utca 1. Tel.: 99/312-246 E-mail: gardonyi@sopron.hu Honlap: www.gardonyi-sopron.sulinet.hu

Részletesebben

GÁRDONYI GÉZA ÉS SZEGI SULI ÁLTALÁNOS ISKOLA. 2015-2016. évi M U N K A T E R V E

GÁRDONYI GÉZA ÉS SZEGI SULI ÁLTALÁNOS ISKOLA. 2015-2016. évi M U N K A T E R V E GÁRDONYI GÉZA ÉS SZEGI SULI ÁLTALÁNOS ISKOLA 2015-2016. évi M U N K A T E R V E A munkaterv összeállításánál az alábbi jogi szabályozókat vettük figyelembe: Törvények: 2011. évi CXC. törvény a nemzeti

Részletesebben

Tárgy: Beszámoló a Kazincbarcikai Védőnői Szolgálat munkájáról

Tárgy: Beszámoló a Kazincbarcikai Védőnői Szolgálat munkájáról Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Gresó Tiborné járási vezető védőnő Tárgy: Beszámoló a Kazincbarcikai Védőnői Szolgálat munkájáról Tisztelt Képviselő Testület! Magyarország helyi önkormányzatairól

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2007. június 25-i ülésre

ELŐTERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2007. június 25-i ülésre ELŐTERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2007. június 25-i ülésre Tárgy: A zirci Reguly Antal Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola Pedagógiai Programjának módosítása Előadó: Wohlfart

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ I. INTÉZMÉNYI MŰKÖDÉS

TÁJÉKOZTATÓ I. INTÉZMÉNYI MŰKÖDÉS TÁJÉKOZTATÓ Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő- testületének 2011.szeptember 13-án 14 órakor tartandó ülésére, a Napközi otthonos Óvodában folyó nevelőmunkáról, gazdálkodásáról Tisztelt Képviselő-

Részletesebben

ÁCS VÁROS SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJÁNAK 2008. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATA.

ÁCS VÁROS SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJÁNAK 2008. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATA. ÁCS VÁROS SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJÁNAK 008. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATA. BEVEZETŐ A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 99. évi III. törvény /Szoc.tv./

Részletesebben

Beszámoló a tiszaújvárosi KEF 2010. évi tevékenységéről, és javaslat a 2011. évi elvárásokra és irányelvekre

Beszámoló a tiszaújvárosi KEF 2010. évi tevékenységéről, és javaslat a 2011. évi elvárásokra és irányelvekre 1. sz. melléklet Beszámoló a tiszaújvárosi KEF 2010. évi tevékenységéről, és javaslat a 2011. évi elvárásokra és irányelvekre A 2001-ben alakult Kábítószerügyi Egyeztető Fórum a korábban kidolgozott, aktualizált

Részletesebben

Tiszaújváros Önkormányzatának közoktatási feladatellátási, intézményhálózat-működtetési és -fejlesztési terve (Intézkedési terv) 2007-2012

Tiszaújváros Önkormányzatának közoktatási feladatellátási, intézményhálózat-működtetési és -fejlesztési terve (Intézkedési terv) 2007-2012 1. melléklet Tiszaújváros Önkormányzatának közoktatási feladatellátási, intézményhálózat-működtetési és -fejlesztési terve (Intézkedési terv) 2007-2012 A MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALVA A

Részletesebben

Oroszlány város szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2009.

Oroszlány város szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2009. Oroszlány város szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2009. TARTALOM JEGYZÉK Bevezető 1 1. A koncepció elvi alapjai 1 1.1. Jövőkép megfogalmazása 3 1.2. Alapelvek megfogalmazása

Részletesebben

SzSzKSz Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi és Könnyűipari Tagintézménye

SzSzKSz Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi és Könnyűipari Tagintézménye PEDAGÓGIAI PROGRAM 1 SzSzKSz Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi és Könnyűipari Tagintézménye Pedagógiai program PEDAGÓGIAI PROGRAM 2 Tartalomjegyzék Az iskola legfontosabb adatai... 4 Az iskola története...

Részletesebben

Cecei Óvoda és Vajtai Tagóvodája Pedagógiai Programja OM azonosító: 202733

Cecei Óvoda és Vajtai Tagóvodája Pedagógiai Programja OM azonosító: 202733 1 TARTALOM Bevezetés 4. Törvényi szabályozás 1.Bemutatkozás 5. 1.1. Cecei Óvoda 6. 1.2. Vajtai Óvoda 6. 2. Pedagógiai alapelveink 7. 2.1.Küldetésnyilatkozat 7. 2.2.Gyermekkép 7. 2.3.Óvodakép 9. 2.4.Jövőkép

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI SZC INCZÉDY GYÖRGY Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma 4400 Nyíregyháza, Árok utca 53. Tel.: 42/512-320 Fax: 42/512-320/134 OM

NYÍREGYHÁZI SZC INCZÉDY GYÖRGY Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma 4400 Nyíregyháza, Árok utca 53. Tel.: 42/512-320 Fax: 42/512-320/134 OM NYÍREGYHÁZI SZC INCZÉDY GYÖRGY 4400 Nyíregyháza, Árok utca 53. Tel.: 42/512-320 Fax: 42/512-320/134 OM azonosító: 203045 004 E-mail: iskola@inczedy.sulinet.hu Honlap: www.inczedy.hu NYÍREGYHÁZI SZC INCZÉDY

Részletesebben

Nevelési program Tartalomjegyzék 1. A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai... 3 1.

Nevelési program Tartalomjegyzék 1. A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai... 3 1. Nevelési program Tartalomjegyzék 1. A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai... 3 1.1 Pedagógiai alapelvek... 3 1.2 Értékek... 3 1.3 A nevelő-oktató munka céljai...

Részletesebben

Alapszolgáltatási Központ Gyermekjóléti Szolgálatának beszámolója az Észlelő-és Jelzőrendszer működéséről 2015 évben

Alapszolgáltatási Központ Gyermekjóléti Szolgálatának beszámolója az Észlelő-és Jelzőrendszer működéséről 2015 évben 1 Alapszolgáltatási Központ Gyermekjóléti Szolgálatának beszámolója az Észlelő-és Jelzőrendszer működéséről 2015 évben Kezet csak megfogni szabad Elveszíteni vétek Ellökni átok Egymásba simuló kezek tartják

Részletesebben

Előterjesztés A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Oktatási és Kulturális Bizottságának 2009. október 13-i ülésére

Előterjesztés A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Oktatási és Kulturális Bizottságának 2009. október 13-i ülésére Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Oktatási és Kulturális Bizottságának Elnöke Szám: 1311-8/2009. Előterjesztés A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Oktatási és Kulturális Bizottságának 2009. október

Részletesebben

A DUNAKESZI BÁRDOS LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2015.

A DUNAKESZI BÁRDOS LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2015. A DUNAKESZI BÁRDOS LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2015. TARTALOMJEGYZÉK I. FEJEZET... 6 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 6 1.1 A szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) célja,

Részletesebben

Pedagógiai program 2013-2018

Pedagógiai program 2013-2018 Pedagógiai program 2013-2018 Nyírteleki Általános Iskola 4461 Nyírtelek Iskola u. 2. 1 Tartalom 1 AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... 4 1.1 Az iskolában folyó nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai,

Részletesebben

2014 / 2015-as tanév értékelése

2014 / 2015-as tanév értékelése 2014 / 2015-as tanév értékelése A 2014 15 ös tanévre való felkészülés izgalmakkal sok munkával kezdődött. Befejeződött az intézmény teljes körű felújítása, és a nyár végén ismét elfoglalhattuk az immár

Részletesebben

K I V O N A T. Beszámoló a Komló Város Önkormányzat 2014. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi tevékenységéről

K I V O N A T. Beszámoló a Komló Város Önkormányzat 2014. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi tevékenységéről K I V O N A T a képviselő-testület 2015. május 7-i ülésének jegyzőkönyvéből KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 45/2015. (V.7.) sz. határozata Beszámoló a Komló Város Önkormányzat 2014. évi

Részletesebben

Abony Városi Önkormányzat

Abony Városi Önkormányzat Abony Városi Önkormányzat P o l g á r m e s t e r é t ő l H-2740 Abony, Kossuth tér 1. 001/7761/2009. Az előterjesztést készítette: Humán Közszolgáltatások és Munkaügyi Osztály CKTK Humán Szolgáltató Központja

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM Sajnovics János Általános és Művészeti Iskola GYÚRÓI TAGISKOLA Felülvizsgálat: 2013. március 19.

PEDAGÓGIAI PROGRAM Sajnovics János Általános és Művészeti Iskola GYÚRÓI TAGISKOLA Felülvizsgálat: 2013. március 19. PEDAGÓGIAI PROGRAM Sajnovics János Általános és Művészeti Iskola GYÚRÓI TAGISKOLA Felülvizsgálat: 2013. március 19. 2 Tartalom Bevezető... 4 Iskolánkról... 5 Jogi státusz... 5 Az iskola működési rendje...

Részletesebben

Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola 1126 Budapest, Orbánhegyi út 7. OM azonosító: 038420 PEDAGÓGIAI PROGRAM

Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola 1126 Budapest, Orbánhegyi út 7. OM azonosító: 038420 PEDAGÓGIAI PROGRAM Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola 1126 Budapest, Orbánhegyi út 7. OM azonosító: 038420 PEDAGÓGIAI PROGRAM Ha célod nagy, de eszközeid szerények, úgy cselekedj mégis! Cselekvésed által

Részletesebben

Hamvas Béla Gimnázium és Szakképző Iskola HÁZIREND. Érvényes: Kiegészítéssel 2013. április 5.

Hamvas Béla Gimnázium és Szakképző Iskola HÁZIREND. Érvényes: Kiegészítéssel 2013. április 5. Hamvas Béla Gimnázium és Szakképző Iskola HÁZIREND Érvényes: Kiegészítéssel 2013. április 5. Készítette: Dr. Radványiné Varga Andrea igazgató 1 HÁZIREND, mely a Hamvas Béla Gimnázium és Szakképző Iskola

Részletesebben

A CÉDRUS REFORMÁTUS EGYESÍTETT SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY BESZÁMOLÓJA

A CÉDRUS REFORMÁTUS EGYESÍTETT SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY BESZÁMOLÓJA A CÉDRUS REFORMÁTUS EGYESÍTETT SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY BESZÁMOLÓJA A SZOCIÁLIS ELLÁTÁS ALAKULÁSÁRÓL 2014. ESZTENDŐBEN Baja, 2015. március, 5. Készítette: Bánné Kiss Erzsébet intézményvezető TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

TÁMOP -5.5.2-11/2-2012-0143 ZÁRÓTANULMÁNY. Székhely: 7720 Pécsvárad, Kossuth Lajos u. 31. Levelezési cím: 7720 Pécsvárad, Kossuth Lajos u. 31.

TÁMOP -5.5.2-11/2-2012-0143 ZÁRÓTANULMÁNY. Székhely: 7720 Pécsvárad, Kossuth Lajos u. 31. Levelezési cím: 7720 Pécsvárad, Kossuth Lajos u. 31. 1. Szervezet adatai Név: TÁMOP -5.5.2-11/2-2012-0143 ZÁRÓTANULMÁNY Székhely: 7720 Pécsvárad, Kossuth Lajos u. 31. Levelezési cím: 7720 Pécsvárad, Kossuth Lajos u. 31. Telefon: +36 30 3900105 Internet:

Részletesebben

AZ ISKOLA HELYI TANTERVE... 56 1. VÁLASZTOTT KERETTANTERVEK... 56 2. A KÖTELEZŐ ÉS A NEM KÖTELEZŐ TANÓRAI FOGLALKOZÁSOK... 57 3.

AZ ISKOLA HELYI TANTERVE... 56 1. VÁLASZTOTT KERETTANTERVEK... 56 2. A KÖTELEZŐ ÉS A NEM KÖTELEZŐ TANÓRAI FOGLALKOZÁSOK... 57 3. TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ... 3 KÜLDETÉSNYILATKOZAT... 4 A PEDAGÓGIAI PROGRAM TÖRVÉNYI HÁTTERE... 5 AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... 7 1. AZ ISKOLÁBAN FOLYÓ NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA PEDAGÓGIAI ALAPELVEI, ÉRTÉKEI,

Részletesebben

ALBA REGIABAN ALBA REGIABAN. Biztonságban. Székesfehérvár 2016

ALBA REGIABAN ALBA REGIABAN. Biztonságban. Székesfehérvár 2016 Biztonságban ALBA REGIABAN ALBA REGIABAN Székesfehérvár 2016 Közbiztonság fejlesztése Székesfehérváron a településbiztonság és az ifjúságvédelem előtérbe helyezésével oktatási segédlet Előszó Biztonságban

Részletesebben

Csigaház Korai Fejlesztő Centrum Pedagógiai Szakszolgálat. 4600 Kisvárda, Kölcsey utca 5. Tel.:45/556-382. OM azonosító: 203086.

Csigaház Korai Fejlesztő Centrum Pedagógiai Szakszolgálat. 4600 Kisvárda, Kölcsey utca 5. Tel.:45/556-382. OM azonosító: 203086. Csigaház Korai Fejlesztő Centrum Pedagógiai Szakszolgálat 4600 Kisvárda, Kölcsey utca 5. Tel.:45/556-382 OM azonosító: 203086 Munkaterv 2015-2016-os tanévre KISVÁRDA, 2015. 1 I. KISVÁRDAI KORAI FEJLESZTŐ

Részletesebben

Burattino Általános és Szakképző Iskola, Gyermekotthon. Tartalom

Burattino Általános és Szakképző Iskola, Gyermekotthon. Tartalom Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 2 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai... 2 1.2 A személyiségfejlesztéssel kapcsolatos pedagógiai feladatok...

Részletesebben

A PÉRI ÖVEGES JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA

A PÉRI ÖVEGES JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA A PÉRI ÖVEGES JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2011. TARTALOMJEGYZÉK 1 AZ INTÉZMÉNY ADATLAPJA... 5 2 AZ ISKOLA HELYZETE... 6 2.1 A FÖLDRAJZI, TÁRSADALMI KÖRNYEZET... 6 2.2 AZ ISKOLA BELSŐ ÁLLAPOTA,

Részletesebben

PILIS VÁROS SPORTKONCEPCIÓJA 2016-2020.

PILIS VÁROS SPORTKONCEPCIÓJA 2016-2020. PILIS VÁROS SPORTKONCEPCIÓJA 2016-2020. Záradék: Pilis Város Sportkoncepcióját, valamint Sportlétesítmény felújítási Programját Pilis Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2015. -i nyilvános és

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE 2010

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE 2010 ELTE SPECIÁLIS GYAKORLÓ ÓVODA ÉS KORAI FEJLESZTŐ MÓDSZERTANI KÖZPONT OM AZONOSÍTÓ: 034374 AZ ELTE SPECIÁLIS GYAKORLÓ ÓVODA ÉS KORAI FEJLESZTŐ MÓDSZERTANI KÖZPONT ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE 2010 ESÉLYEGYENLŐSÉGI

Részletesebben

CSALÁD- és GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT

CSALÁD- és GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT CSALÁD- és GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT Újpalotai Család- és Gyermekjóléti Központ, Fióka Család- és Gyermekjóléti Központ, Munkanélküli Fiatalok Tanácsadó Irodája, Nappali Melegedő és Utcai Gondozó Szolgálat

Részletesebben

Intézményi Minőségirányítási Program

Intézményi Minőségirányítási Program Belvárosi Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Intézményi Minőségirányítási Program Készítette: Nagy Sándor, igazgató Véleményezte: Szülői képviselet: Diákönkormányzat: Elfogadta: Alkalmazotti

Részletesebben

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Dunántúli Régió Központ Fejlesztő Nevelést Oktatást végző Iskola Év végi beszámoló 2015 év-ről

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Dunántúli Régió Központ Fejlesztő Nevelést Oktatást végző Iskola Év végi beszámoló 2015 év-ről Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Dunántúli Régió Központ Fejlesztő Nevelést Oktatást végző Iskola Év végi beszámoló 2015 év-ről Pécs, 2016. 02. 03. Készítette: Tóth Istvánné igazgató Tartalomjegyzék

Részletesebben

Lenvirág Bölcsőde és Védőnői Szolgálat

Lenvirág Bölcsőde és Védőnői Szolgálat Lenvirág Bölcsőde és Védőnői Szolgálat Beszámoló 2015 május-2016 május Készítette: Móczár Ágnes Tartalom Bevezető... 3 Az intézmény adatai... 3 Lenvirág Bölcsőde bemutatása... 4 Személyi feltételek...

Részletesebben

I. N E V E L É S I P R O G R A M

I. N E V E L É S I P R O G R A M I. N E V E L É S I P R O G R A M H E L Y ZE T E L E M ZÉ S Intézményünk a 2003-2004-es tanévtől két iskola összevonásával alakult eggyé. A Dohány utcai, és a Kertész utcai iskola is több mint száz éves

Részletesebben

Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium 2015-2016. tanév munkaterve

Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium 2015-2016. tanév munkaterve Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium 2015-2016. tanév munkaterve 2015. TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 3 1. JOGSZABÁLYI HÁTTÉR... 3 2. A 2014-2015. TANÉV RENDJE... 3 3. HELYZETELEMZÉS... 5 a) A tanulók

Részletesebben

be/sfphpm01-10056/2015/mlsz

be/sfphpm01-10056/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Sülysápi Gyerekfoci Egyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Sülysápi Gyerekfoci Egyesület Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 3372

Részletesebben

Mezőcsát, 2011. március

Mezőcsát, 2011. március Egészségnevelési Pedagógiai Program (Egészségfejlesztési Terv) Készítette Kiss József Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola Mezőcsát, 2011. március TARTALOMJEGYZÉK Előszó... 5 Bevezető... 7 I.helyzetelemzés...

Részletesebben

Előterjesztés a Humánszolgáltatási Bizottság részére a Bárka Kőbányai Humánszolgáltató Központ szakmai programjának jóváhagyásáról

Előterjesztés a Humánszolgáltatási Bizottság részére a Bárka Kőbányai Humánszolgáltató Központ szakmai programjának jóváhagyásáról Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere. számú előte~jesztés Előterjesztés a Humánszolgáltatási Bizottság részére a Bárka Kőbányai Humánszolgáltató Központ szakmai programjának

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM Kisfaludy Károly Középiskolai Kollégium

PEDAGÓGIAI PROGRAM Kisfaludy Károly Középiskolai Kollégium PEDAGÓGIAI PROGRAM Kisfaludy Károly Középiskolai Kollégium 1191 Budapest Kisfaludy u. 28. 2014. szeptember Tartalom Kisfaludy Károly Középiskolai Kollégium Pedagógiai Program 2014. 1. BEVEZETÉS... 3 2.

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Pedagógiai Szakszolgálat ARANY FOKOZAT PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 4090 Polgár, Zólyom út 14. Tartalom Preambulum 2. oldal Nevelési Program 9. oldal I. Az iskolában folyó nevelő-oktató

Részletesebben

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM ÖSSZEÁLLÍTOTTA: A DARUS UTCAI ÁLTALÁNOS és MAGYAR NÉMET KÉT TANNYELVŰ ISKOLA IGAZGATÓJA

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM ÖSSZEÁLLÍTOTTA: A DARUS UTCAI ÁLTALÁNOS és MAGYAR NÉMET KÉT TANNYELVŰ ISKOLA IGAZGATÓJA INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM ÖSSZEÁLLÍTOTTA: A DARUS UTCAI ÁLTALÁNOS és MAGYAR NÉMET KÉT TANNYELVŰ ISKOLA IGAZGATÓJA 2007 T A R T A L O M J E G Y Z É K oldal Az intézményi minőségirányítási program

Részletesebben

Egészséges életmódra nevelés Innovációs tevékenység

Egészséges életmódra nevelés Innovációs tevékenység Benedek Elek Oktatási És Módszertani Intézmény Oroszlány Egészséges életmódra nevelés Innovációs tevékenység Oroszlány, 2010-07-19 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ FOGALMAK Egészség: a WHO az 1948-as alkotmányában kimondja:

Részletesebben

Beszámoló 2015/2016. I. félév JNSZMPSZ

Beszámoló 2015/2016. I. félév JNSZMPSZ Beszámoló 2015/2016. I. félév JNSZMPSZ Tartalomjegyzék A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat beszámolója a 2015/2016. tanév I. félévében végzett pedagógiai szakszolgálati munkáról... 3

Részletesebben

1. Helyzetkép. 2. Pedagógiai folyamatok. Ökológiai munkacsoport munkaterve 2015/2016.

1. Helyzetkép. 2. Pedagógiai folyamatok. Ökológiai munkacsoport munkaterve 2015/2016. Ökológiai munkacsoport munkaterve 2015/2016. 1. Helyzetkép A 2015-16. tanévben iskolánk tanulólétszáma közel 30 fővel emelkedett, így egyre több szülőt és tanulót tudunk bevonni a fenntartható fejlődés

Részletesebben

Kõbányai Zsivaj Óvoda Budapest X. Zsivaj u. 1-3. EGÉSZSÉGKÖZPONTÚ ÓVODAI NEVELÉSI PROGRAM

Kõbányai Zsivaj Óvoda Budapest X. Zsivaj u. 1-3. EGÉSZSÉGKÖZPONTÚ ÓVODAI NEVELÉSI PROGRAM Kõbányai Zsivaj Óvoda Budapest X. Zsivaj u. 1-3. EGÉSZSÉGKÖZPONTÚ ÓVODAI NEVELÉSI PROGRAM - 2 - "Szeresd egészségedet, mert ez a jelen. Védd a kisgyermeket, mert ez a jövõ. Õrizd szüleid egészségét! -

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉG, EGYENLŐ BÁNÁSMÓD PROGRAM A 2003. évi CXXV. törvény alapján

ESÉLYEGYENLŐSÉG, EGYENLŐ BÁNÁSMÓD PROGRAM A 2003. évi CXXV. törvény alapján MALOMVÖLGY ÁLT. ISK. PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁNAK Kiegészítése Felsőörs, 2007. jan. 30. ESÉLYEGYENLŐSÉG, EGYENLŐ BÁNÁSMÓD PROGRAM A 2003. évi CXXV. törvény alapján A Malomvölgy Általános Iskola nagy gondot

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. május 16-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. május 16-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 108/2013. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. május 16-i ülésére Tárgy: Értékelés Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzatának

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma. 9025 Győr, Kossuth Lajos utca 7.

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma. 9025 Győr, Kossuth Lajos utca 7. PEDAGÓGIAI PROGRAM Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma 9025 Győr, Kossuth Lajos utca 7. Hatályos, 2015. szeptember 1-től Kaukerné Kovács Edit

Részletesebben

HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA GÖDÖLLŐ 2013. 1 TARTALOMJEGYZÉK Bevezető... 2 A gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola bemutatása... 3 Nevelési program... 7 1. Az iskolában folyó nevelő-oktató

Részletesebben

Dr. Piróth Endre Mentálhigiénés Otthon, Táplánypuszta

Dr. Piróth Endre Mentálhigiénés Otthon, Táplánypuszta 11. napirendi pont Megtárgyalja: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság Szám: 01/450/2009. A Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés Alelnökének e l ő t e r j e s z t é s e a megyei fenntartású

Részletesebben

SZIGETSZENTMIKLÓSI BATTHYÁNY KÁZMÉR GIMNÁZIUM

SZIGETSZENTMIKLÓSI BATTHYÁNY KÁZMÉR GIMNÁZIUM SZIGETSZENTMIKLÓSI BATTHYÁNY KÁZMÉR GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015 Tartalomjegyzék 1. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... 3 1.1. A NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA PEDAGÓGIAI ALAPELVEI, CÉLJAI, FELADATAI, ESZKÖZEI,

Részletesebben

Kossuth Zsuzsanna Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény MUNKATERV

Kossuth Zsuzsanna Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény MUNKATERV Kossuth Zsuzsanna Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény MUNKATERV 2015-2016. tanév Tartalomjegyzék I. Szervezési rész... 3 A tanév helyi rendje:... 3

Részletesebben

Beszámoló az I. és II. védőnői körzetek tevékenységéről

Beszámoló az I. és II. védőnői körzetek tevékenységéről Anya- és Gyermekvédelmi Tanácsadó 4171, Sárrétudvari Széchenyi utca 3. Tel.: 06-54/474-455 Beszámoló az I. és II. védőnői körzetek tevékenységéről Bevezetés Legutolsó beszámolómat 1 éve 2013.06.16-án készítettem.

Részletesebben

Helyi tanterv HELYI TANTERV 2015.

Helyi tanterv HELYI TANTERV 2015. tanterv A helyi tanterv biztosítja, hogy alsó tagozaton a tanítás-tanulás szervezése játékos formában, a tanulói közreműködésre építve, az érdeklődés felkeltésére, a problémák felvetésére, a megoldáskeresésre,

Részletesebben