COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG ÉVI

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI"

Átírás

1 COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v MUN v MUN v MUN v MUN v MUN v MUN v MUN v MUN v MUN_TAP v MUN v MUN v

2 MUN v Ismertető a év nyitásához, szükséges teendőkről Kérjük - mielőtt bármit tennének - figyelmesen olvassák végig ezt a leírást és csak azután kezdjenek a program telepítéséhez. A év megnyitását a december havi számfejtést követően célszerű végrehajtani. Ahol több céget számfejtenek, valamennyi cég, valamennyi dolgozójának a számfejtését célszerű elkészíteni. Ennek oka és magyarázata a következő: a december havi adatokból emeljük át a 2013-es könyvtárba a levonásokra, a járulékokra, távollétekre vonatkozó adatokat. Ha úgy nyitják meg a évet, hogy nincsenek meg a december havi számfejtések, akkor a dolgozók fenti (levonásokra, járulékokra stb. vonatkozó) adatai nem kerülnek át a évi könyvtárba. Ebben az esetben a hiányzó adatokat ismét rögzíteni kell a 2013-es programban! Tehát végre lehet hajtani a év megnyitását december havi számfejtés nélkül is, de ez adatvesztést (ebből adódóan többletmunkát) jelent! 1.1. A programok futtatásához szükséges környezeti feltételek és fontos tudnivalók: 1. A 2012-es munkaügyi - bér adatok a mun12w, a főkönyvtárból nyíló könyvtárban (gyökér könyvtár alatti mappa) legyenek, tetszőleges meghajtón! Ahol a fenti feltétel nem érvényesül, ideiglenesen a mun12w mappát teljes tartalmával egy gép gyökérkönyvtárába kell áttenni. A zárás, nyitás lebonyolítása után a mun12w mappát teljes tartalmával, valamint az újonnan létrehozott mun13w mappát teljes tartalmával vissza kell másolni az eredeti meghajtóra, a használt mappákba (a mun12w esetében felülírásokkal, a mun13w-t új mappaként). 2. A gép neve (Beállítások / Vezérlőpult / Rendszer / Számítógép neve) nem tartalmazhat különleges karaktert (pl.: -, _, stb.), szóközt valamint betűvel kell, hogy kezdődjön. Ha ez nem biztosított, a telepítés előtt módosítani kell a gép nevét! Hálózatos használat esetén a nyitó program csak egy (tetszőleges) munkahelyről indítható, ilyenkor az előbbi kitétel erre a gépre vonatkozik. 3. Mivel a nyitó program automatikusan létrehozza a mun13w könyvtárat, a nyitás folyamatának elindítása előtti bekapcsoláskor olyan jogosultságú felhasználónévvel kell az operációs rendszerbe bejelentkezni, amellyel engedélyezett új mappa létrehozására A évi nyitás lépései: A fentiek előrebocsátása után nézzük a konkrét teendőket: 1. A szokásos módon, 2 példányban a mun12w könyvtárban menteni kell. 2. A Cobra honlapjáról le kell tölteni a mun12w program legújabb verzióját (1231).

3 Hálózati használat esetén a programot először csak egy gépről szabad elindítani, mert a program adatbázis struktúra módosításokat hajt végre! Ellenőrizzék a program verziószámát (Szerviz/Névjegy). A verzió: A decemberi bérelszámolást követően be kell lépni a mun12-es program Szerviz/Mentés programágba. A következő képernyőt látják: Lehetséges probléma: Ha mindent a leírás szerint hajtottak végre, és mégsem jelenik meg a gomb, ez a windows játéka. Ebben az esetben a windows asztalról töröljék le a mun12.exe-t indító ikont és készítsenek egy új parancs ikont. (Az ikon a mun12w mappából a mun12.exe-t indítja.) 4. A gombra kell kattintani. A program a gép sebességétől és az állományok nagyságától függően 1-2 percig dolgozni fog. Ha végzett a következő üzenet jelenik meg:

4 Ha a nyitó program eredményesen lefutott és ismét belépnek a Mentés programágba, a gomb már nem jelenik meg többet. Ha bármi okból meg kellene ismételniük a év nyitását, azt úgy tehetik meg, hogy a mun13w mappát (nem a mun12w-t!) letörölik, teljes tartalmával. (Természetesen ezt nagyon nagy gondossággal, végiggondolva, csak ha szükséges stb.). Ezt követően a 3. és 4. pontokban leírtak szerint kell ismét eljárni. Ezzel a telepítéssel végeztünk. 2. A MunBér13 program első indítása A telepítés során a program automatikusan felteszi az asztalra a program indító ikonját:. Ha ez valamilyen okból mégsem történik meg, egy parancs ikont kell létrehozni, mely a \mun13w mappából a mun13.exe-t indítja! Hálózati használat esetén a programot először csak egy gépről szabad elindítani, mert a program adatbázis struktúra módosításokat hajt végre! 2.1. A program indításához szükséges feltételek A program 2013-es sikeres indításának a következő feltételei vannak: - az 1./ pontban leírt feladat sikeres végrehajtása (a megfelelő gyökér-könyvtárban legyen a mun13w mappa) - a mun13 program legalább 0101-es verziójának letöltése a Cobra honlapjáról - a licinf.dll állomány megléte a mun13w mappában - a mun.lic állomány bemásolása a mun13w mappába. Ha a fenti feltételek bármelyike nem teljesül, a 2013-es program verzió nem használható eredményesen Lehetséges hibaüzenetek, a hibák elhárításuk módja Hibaüzenet:

5 Hiba oka: nem a 2013-re érvényes licinf.dll található a mun13w mappában. Elhárítás módja: a Cobra ügyfélszolgálatától a 2013-es licinf.dll állomány beszerzése. (A gomb használatával ki lehet lépni a rendszerből.) Hibaüzenet: Hiba oka: nincs, vagy nem megfelelő a mun13w mappában található licenc állomány. Elhárítás módja: a Cobra ügyfélszolgálatától a 2013-re érvényes licenc állomány beszerzése. Hibaüzenet: Hiba oka: a licenc érvényességi ideje lejárt. Elhárítás módja: a Cobra ügyfélszolgálatától a 2013-re érvényes licenc állomány beszerzése. Hibaüzenet:

6 Hiba oka: a rendszerhez tartozó új háttér nem található a mun13w mappában. Elhárítás módja: a cobra1.jpg-t a mun13w mappába kell másolni. Hibaüzenet: Hiba oka: a programot nem a mun13w mappából indítják. Elhárítás módja: meg kell nézni, hogy az indító ikon melyik mappából szeretné a programot indítani. A program hibátlanul csak tetszőleges meghajtó, gyökér könyvtárából megnyitott mun13w mappából indítható! Ezt kell biztosítani! 3. A 2013-es program használatáról 3.1. A szabadság számítás automatikus indítása A 2013-es első indításakor a program valamennyi cégre kiszámítja a dolgozók évi szabadságát. A következő képernyő jelenik meg: A program a gép sebességétől függően néhány pillanatig, percig dolgozni fog. A feladat befejezésekor a következő üzenet jelenik meg:

7 A szabadság számítás eredményét ellenőrizzék a Munkaügy / Szabadság számítás programban Munkaszerződés szerinti bérek csoportos módosítása A / / programban lehetőség van a munkaszerződés szerinti bérek egyszerű módosítására. Ezt elsősorban ott használhatják eredményesen, ahol több dolgozónak azonos a bére, s azt szeretnék változtatni. (Pl. a minimálbér kétszerese a munkaszerződés szerinti bérük.) A program utasításai szerint járjanak el Az Abevjava beállítás Ebben a pontban leírt feladatot hálózati használat esetén minden munkahelyen, de egy gépen csak egyszer kell elvégezni. Ezzel a beállítással határozzák meg, hogy a MunBér12 program hova tegye az adatokat, illetve honnan tudja automatikusan elindítani az AbevJava futását! (A beállítás megegyezik az elmúlt évivel, de fontossága miatt megismételjük a tudnivalókat.) Az / menüben találnak egy funkciót: / A programot indítva a következő képernyőt láthatják: Az ikonra kattintva a program automatikusan megkeresi és megjeleníti az Abevjava indítási útvonalát!

8 Ha az Abevjava telepítésénél nem a szokásos módon jártak el (a rendszergazda beavatkozott a telepítés menetébe és más mappát jelölt ki a NAV bevalló program helyeként), akkor a program a következő üzentet küldi: Ebben az esetben Önöknek kell (a szokásos módon) megadni azt az elértési útvonalat, amelyet követve a MunBér program megtalálja az Abevjava_Start.bat állományt és automatikusan el tudja azt indítani! Az ikonra kattintva a következő üzenet jelenik meg: (Csak ismétlésként: az AbevJava program Szerviz / Névjegy programjának található meg a pontos elérési útvonal, ezt kell kitallózni a MunBér13 programban!) sorában 3.4. Első számfejtés A fentiek ismeretében már lehet évre számfejteni. (Az első belépéskor ki kell választani a céget és a dátumot!) Végül szeretnénk még egyszer összefoglalni a évi nyitásának lépéseit: 1./ A szokásos módon a mun12 program 1231-es verzióját le kell tölteni a Cobra honlapjától. 2./ A leírtak szerint a év megnyitása (sikeres végrehajtás esetén egy mun13w mappa keletkezik). 3./ A program használatához szükséges licenc állomány igénylése és bemásolása a mun13w mappába.

9 4./ A mun13-as telepítő csomag letöltése a Cobra honlapjától, a telepítő lefuttatása. Még egy fontos információ! Ha nem indul el a mun13 program, akkor a futtatáshoz szükséges környezeti feltételek nincsenek biztosítva! A gép windows\system32 mappájában nem található meg négy darab vfp9 állomány! Ebben az esetben a mun12w mappából az alábbi állományokat be kell másolni a számítógép windows\sytem32 mappájába, ha így sem indul, akkor a mun13w mappába! Szélsőséges esetben még az is előfordulhat, hogy a program hiányolja a MSVCR71.DLL állományt. Ezt is a mun12w mappából lehet a windows\system32 (vagy a mun13w) mappába bemásolni. Ezzel a feladatok végére értünk. A fejlesztők nevében a kérésünk: nagyon szívesen állunk rendelkezésükre a programmal kapcsolatban, de azt kérjük, hogy elsősorban a mini93@t-online.hu címre küldjék kérdéseiket, problémáikat, észrevételeiket, javaslataikat

10 MUN v E verzió leírását két olyan témakör részletes ismertetésével kezdjük, ami egészen biztosan mindenkit érint. Kérjük, mindkét pontot olvassák el, elengedhetetlen a 2013-as helyes bérszámfejtéshez! 1./ A szociális hozzájárulási adó 1.1. A szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető kedvezmények kiszélesítése A évi CXLVI törvény új adókedvezményeket vezetett be. A könnyebb áttekinthetőség érdekében az alábbi táblázatban összefoglaljuk a 2013-as kedvezmények rendszerét I évi CXXIII.törvény alapján (a pályakezdő fiatalok, az ötven év feletti munkanélküliek, gyermek gondozását, családtag ápolását) igazolás kedvezmény megnevezése kiválth. érvényes kedvezmény alapja (ig) igen Start pályakezdő kf.végz. kiállítás keltétől 2 év, max 25. életév min(mbér*1.5,bruttó mbér) igen Start pályakezdő ff.végz. kiállítás keltétől 1 év, max 30.életév min(mbér*2,bruttó mbér) igen Start Plusz ig min(mbér*2,bruttó mbér) igen Start Extra ig min(mbér*2,bruttó mbér) igen Start Bónusz ig min(mbér*1.5,bruttó mbér) közfoglalkoztatási kedvezmény min(mbér*1.3,bruttó mbér) részmunkaidő kedvezmény max. 3 év min(mbér*2,bruttó mbér) igen megváltozott munkaképességű a kártya visszavonásáig min(mbér*2,bruttó mbér) II évi CLVI. törvény IX. fejezet igazolás kedvezmény megnevezése kiválth. érvényes kedvezmény alapja (-ig) nettó bérek megőrzése ig bruttó mbér< bruttó mbér> igen karrier Híd ig min(mbér*2,bruttó mbér) III évi CXLVI. Törvény (A munkahelyvédelmi akciótervben foglaltak megvalósítása érdkében ) igazolás kedvezmény megnevezése kiválth. érvényes kedvezmény alapja (ig) szakképzettséget nem igénylő FEOR=9) től min(100000,bruttó mbér) igen 25 év alatti pk., bizt.idő<= től max.2 év min(100000,bruttó mbér) 25. év alatti pk., bizt.idő > től 25.betölt.hónap végéig min(100000,bruttó mbér) 55. év feletti től 55. betölt. hónaptól min(100000,bruttó mbér) igen tartósan álláskereső től, max. 3 év min(100000,bruttó mbér) igen GYED,GYES,GYET után foglalkoztatott től, max. 3 év (45.hó) min(100000,bruttó mbér) Fordítsuk figyelmünket a kék színnel jelzett kedvezményekre, amelyek január 1-től érvényesíthetők.

11 Az új kedvezményekre vonatkozó közös szabályok: - az új kedvezmények más szociális hozzájárulási adót csökkentő kedvezménnyel együtt nem alkalmazhatók - a munkaviszonyban állókra érvényesíthetők - a maximum Ft után számított kedvezmény a teljes munkaidőben foglalkoztatottakra vehető figyelembe, részmunkaidős foglalkoztatás esetén arányosan lehet érvényesíteni - a bevezetett új kedvezmények közül három alanyi jogon jár, azaz nem szükséges hozzá semmiféle igazolás, igazolvány (szakképzettséget nem igénylő, a legalább 180 napos biztosítási idővel rendelkező 25 év alatti és az 55. év feletti munkavállaló) Mi a feladat a MunBér programban? Ha olyan munkakörben foglalkoztatnak részmunkaidőben dolgozót, ahol a munkakörre előírt kötelező heti óraszám#40, akkor a / programban a kartonfülnél módosítani kell a 40 órát. A program ehhez az értékhez viszonyítja majd a dolgozó heti munkaidejét és számítja ki arányosan a részkedvezmény igénybevételének maximális alapját A munkaviszonyban foglalkoztatottak esetében kiemelt jelentőséget kap a bérelszámolásnál az kartonfülön szereplő. Ha a törzsadatok között a dolgozó alkalmazás minősége=20 (munkaviszonyban foglalkoztatott) megköveteljük kitöltését! Ha olyan munkavállalót alkalmaznak, aki rendelkezik NAV, OEP, állami foglalkoztatási szerv által kiállított igazolással akkor a (megszokott helyen) / / programban a kartonfülön az igazolás kiállításának dátumát és az érvényesség végét rögzíteni kell. Ahogyan korábbiakban jeleztük az alanyi jogon járó kedvezményeket a program automatikusan számítja. Több kedvezmény esetén automatikusan az alacsonyabb fizetési kötelezettséget eredményező megoldást választja A nettó bérek megőrzése miatti adókedvezmény érvényesítése A évi CLVI. törvény IX. fejezet 460. (6) bb) pontja szerint 2013-ban a nettó bérek megőrzése miatti adókedvezmény érvényesítésének már nem feltétele a évi béremelés. Ezért a 2013-as program első indításakor a program minden munkáltatónál a / programban az kartonfülnél bejelölte a. Ha időközben módosítják a törvényt, vagy valamilyen okból nem akarják, hogy a program a nettó bérek megőrzése miatt adókedvezménnyel számoljon ezt a bejelölést ki lehet venni.

12 1.4. KIVA A január 1-től bevezetésre kerülő új adónem mentesíti (ezt az adózási formát választó) az adózót a szociális hozzájárulási adó, a szakképzési hozzájárulási adó (és a TAO) fizetési kötelezettség alól. Ha ilyen cégnek számfejtenek a / programban az kartonfülön bejelölést meg kell tenni. részben a Csak emlékeztetőül: a / kartonfülnél a részben bejelölhető a. Ennek hatására a program a számfejtés közben megjeleníti azokat a legfontosabb adatokat, amelyek az adó kiszámítását befolyásolják. 2. Távolléti díj megváltozott szabályai Az Mt január 1-től hatályba lépő, a távolléti díjra vonatkozó szabályai érintik a MunBér programot A távolléti díj számításának általános szabályai Az új Mt szabályozza a távolléti díj meghatározását. A legfontosabb tudnivalók: - a távolléti díjat az esedékessége időpontjában érvényes alapbér, valamint az utolsó hat hónapra kifizetett teljesítménybér és bérpótlék adatait alapján kell számítani - milyen pótlékok számítanak be a távollét díjba? o Műszakpótlék és éjszakai pótlék Ha: irányadó időszakban legalább a beosztás szerinti munkaideje harminc százalékának megfelelő tartamban műszak- vagy éjszakai bérpótlékra jogosító időszakban végzett munkát. o ügylet és készletlét tartamára kifizetett pótlék ha: ha a munkáltató a munkavállaló számára az irányadó időszakban átlagosan legalább havi kilencvenhat óra tartamú ügyeletet vagy készenlétet rendelt el. - osztószám: irányadó időszakban, rendes munkaidőben teljesített órák 2.2. Egy probléma az esedékesség időpontjában érvényes alapbér értelmezésében a havi díjban foglalkoztatott dolgozóknál, amikor 1 órai, illetve 1 napi távolléti díjat kell számolni Az Mt 136 (3) bekezdése szerint:

13 (3) Havi alapbér esetén az egy órára járó alapbér meghatározása során a havi alapbér összegét osztani kell a) általános teljes napi munkaidő esetén százhetvennégy órával, b) általánostól eltérő teljes napi vagy részmunkaidő esetén a százhetvennégy óra időarányos részével. és az Mt 149 (1) bekezdése szerint: 149. (1) Havi bér esetén a) az egy órára járó távolléti díj meghatározásakor a 136. (3) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni, b) a napi távolléti díj az egy órára járó távolléti díj és a napi munkaidő szorzata, c) a havi távolléti díj megegyezik az alapbérrel. Könnyen belátható, hogy havi béres dolgozó esetében ha mindig 174-el osztjuk a besorolási bérét és szorozzuk a napi munkaidővel, majd a távollét napjainak a számával soha nem adja ki a dolgozó havi besorolási bérét. Példaként: a dolgozó havi munkaszerződés szerinti bére: Ft, januárjában 1 fizetett ünnep és 22 munkanap van, a dolgozó napi 8 órát dolgozik. Ledolgozott időre járó bér: /23*22 = szerinti 1 napi távolléti díj /174*8*1 = január havi bér = Nyilvánvalóan ha a dolgozónak nincs semmiféle + (nevezzük a továbbiakban sallangnak ) távolléti díjba számító pótléka, akkor ilyen esetben a besorolási bért kell megkapja, ami a következő algoritmussal számítható: Ledolgozott időre járó bér: /23*22 = Fizetett ünnep bére: (200000/23*8) *8*1 = január havi bér = A fentiek miatt a programban (egyenlőre) a következő algoritmus szerepel: Ha a munkavállaló havi bérben foglalkoztatott és munkarendje= ALAP - >36 és a >0 Osztószám= munkaügyi naptár szerinti fizetett nap* 1 órai távolléti díj= / Osztószám - >36 és a =0 Osztószám= munkaügyi naptár szerinti fizetett nap*8 1 órai távolléti díj= / Osztószám - = 0

14 Osztószám= munkaügyi naptár szerinti fizetett nap*8 1 órai távolléti díj= / Osztószám - <=36 Osztószám= munkaügyi naptár szerinti fizetett nap*8* /40 1 órai távolléti díj= / Osztószám Ha a munkavállaló havi bérben foglalkoztatott, de munkarendje# ALAP - =0 vagy >36 Osztószám= egyébként 1 órai távolléti díj= / Osztószám Osztószám= /40*174 1 órai távolléti díj= / Osztószám 2.3. Mi a feladat a MunBér programban? Először is: el kell dönteni, érinti-e az Önök által számfejtett cégek valamelyikét a távollét díj számítása? Ha nem ez a pont átugorható, nincs különösebb feladat. Ha igen A 2012-es programban A / paraméterezése programban a kartonfülnél a -nál található beállítást valamennyi kifizetési jogcímnél áttekinteni. Értelemszerűen, ha 2012-ben a készenlét, vagy ügyelet óráit rögzítették, akkor azoknál a kifizetési jogcímeknél, amelyen ezt megtették kell a mezőbe a pipa. Ha nem órában rögzítették (hanem Ft-ban), akkor a program nem tudja az órákat összegyűjteni, ez esetben másként kell az adatokat megadni (ld.3.). Csak ismétlésként: a távolléti díjba csak akkor számít a készenlét,

15 ügyelet címén fizetett pótlék, ha az irányadó időszakban átlagosan legalább havi kilencvenhat órát rendeltek el.. Ezt a bejelölést azoknál a kifizetési jogcímeknél kell megtenni, amelyeken műszakpótlékot, vagy éjszakai pótlékot számfejtettek, mégpedig olyat, amely az új Mt szerint a távolléti díj számításánál figyelembe veendő! Ezt mindenki a helyi sajátosságok ismeretében tudja eldönteni! Ezek a bejelölések azért fontosak, mert a program a havi bérelszámolásnál a össze az adatokat. üzenet küldésekor az éppen aktuális beállítás alapján gyűjti A évi programban is áttekinteni a kifizetési jogcímek helyes beállítását az pontban leírtak szerint 3. Számfejtés A leírásban már többször is jeleztük: a távolléti díj a megelőző 6 hónap adatai alapján számítandó. Ezért már nem találják meg a rendszerben (külön programként) a távollét díjat. A dolgozó adott havi számfejtésének első kezdeményezésekor (a gombra kattintva) végzi el a program az adatok gyűjtését (a 20 -as alkalmazás minőségű dolgozóknál). Erről tájékoztató üzenetet küld: A számfejtésnél egy új kartonfüllel találkoznak:. A képernyő képe a következő:

16 Amint látható a január havi számfejtésnél VII-XII. havi adatokat gyűjti össze a program. A fenti példa alapján (ha a dolgozó aktuális havi munkaszerződés szerinti bére 822 Ft/óra) a dolgozó távolléti díja: 822+( )/( )= 822+(66090/636)= =926 Ft/óra Egy másik dolgozónál a távolléti díj számításához összegyűjtött adatok a következők: Esetében a távolléti díj = aktuális besorolási bérrel, mert az elrendelt készenlét, ügylet órái az irányadó időszakban nem érik el átlagban a 96 órát. A MunBér12 programot nem használóknak itt kell rögzíteni a távolléti díj számításához szükséges fenti adatokat! 4. A évet és a MunBér13 programot érintő egyéb változások - megszűnt a fél szuper bruttó, egységesen 16 % a személyi jövedelemadó kulcs - a személyi kedvezmény havi összege (minimálbér*0.05) 4900 Ft - minimálbér Ft/hó - szakmunkás bérminimum: Ft/hó - Egyéni és társas vállalkozásoknál, ahol a fő tevékenység legalább középfokú végezettséget igényel a nyugdíjjárulék alapja Ft, az egészségbiztosítási járulék alap Ft ( *1.5), a szociális hozzájárulási adó alapja Ft ( *1.125). Ugyanezek a számok középfokú végzettséget nem igénylő fő tevékenység esetében Ft, Ft és a béren kívüli juttatások 10 %-os EHO-ja 14 %-ra nő - az Erzsébet utalvány kedvezményes havi Ft-os mértéke Ft nó

17 - megszűnt az egyéni nyugdíjjárulék maximuma - egészségügyi szolgáltatói járulék napi 6660 Ft-ra nő (napi 222 Ft) 5. Pontosítások Nem kell az egyéni és társas vállalkozóknak fizetett bérleti díjat más azonosítón számfejteni.

18 MUN v A es program alacsony jövedelem esetén a nettó bérek megőrzése és a FEOR alapján is számolt szociális hozzájárulási adó-kedvezményt. Ez helytelen. Ez a verzió automatikusan kiválasztja az alacsonyabb kötelezettséget eredményező kedvezményt és már csak az jelenik meg valamennyi listán. Önöknek ezzel kapcsolatban semmi feladatuk nincs. Nagyon fontos: a program adatbázis módosításokat hajt végre! Ezért első indításkor, csak egyetlen munkahelyről lehet elindítani (a windows tálcán se legyen sehol meghívva a program)! 1./ Ebben a verzióban már teljes körűen megtalálják a 2013-ban bevezetett szociális hozzájárulási adót csökkentő kedvezmények kezelését. A kedvezmények közül - a szakképzettséget nem igényelő munkakörökben foglalkoztatottak - az 55 év feletti munkavállalók - és a 25 év alatti, 180 nap biztosítási idővel rendelkező munkavállalók esetében (amint már korábban is jeleztük) semmi feladatuk nincs, azt a program automatikusan számítja. A többi kedvezmény érvényesítésének feltétele, hogy a dolgozó munkaügyi adatainál a kartonfülön jelezzék az érvényesíthetőség tényét, illetve anyasági ellátás folyósítását követően, illetve folyósítása mellett történő foglalkozatás esetén kitöltsék a GYED, GYES, GYET folyósításának időtartamát. Ha GYES, GYET folyósítása mellett történik a dolgozó foglalkoztatása az ig mezőbe a folyósítás várható végét rögzítsék! A kedvezmény csak igazolás birtokában érvényesíthető!! A kartonfülön az alábbi új mezőket találják: 2./ Az új szabályoknak megfelelően módosítottuk a szakképzési hozzájárulás számításának algoritmusát is. Az alábbi táblázat összefoglaljuk, milyen esetben illeti meg a munkáltatót a szakképzési hozzájárulásból mentesség. A mentesség alapja minden esetben megegyezik a szociális hozzájárulási adó alapját is csökkentő alappal. A táblázatban az NK jelentése: nincs időkorlát a foglalkoztatásnál. Az 1. év a foglalkoztatás első évét, a 2. év a foglalkoztatás második évét jelöli

19 megnevezése NK 1. év 2. év kutatók év alatti pk., bizt.idő<= tartósan álláskereső szabad vállalkozási övezet GYED,GYES,GYET után fogl Az alábbiakban részletesen leírjuk a szakképzési hozzájárulás alapjának meghatározását befolyásoló beállításokat: - a cég adatainál alap =0 - a cég adatainál nem jelöli be, hogy a alap=0 - a munkaügyben bejelölt a alap=0 - ha az alkalmazás minősége=44,46,21,26,36,38 alap=0 - ha a cég adószámának 9. pozíciója=3 (EVA-s) alkalmazás minősége=30,34,35,37 alap=0 egyébként alap=minimálbér*2 - ha a dolgozó - pályakezdő biztosítási idő <= tartósan álláskereső - GYED,GYES,GYET után foglalkoztatott - szabad vállalkozási zónában foglalkoztatott - kutató alap= kedv.nélk.szocho.alap-kedv.alap - egyébként alap=kedvezmények nélküli szocho alap 3./ A1308-as bevallással kapcsolatos változás, hogy 2013-ban is módosították a nyugdíjas státusz jelölését. A 1308-as bevallás a következő értékeket ismeri:

20 Kérjük az első számfejtés előtt ellenőrizzék az értékeket. (Az öregségi nyugdíjkorhatár fölött öregségi nyugdíjas státuszt az előző évi adatok alapján automatikusan beállítjuk e verzió első indításakor, a többit szükség esetén módosítaniuk kell!) 4./ A havi díjas dolgozók egy órai (és így 1 napi) távolléti díjának meghatározása eléggé bonyolult. Ezért az alábbiakban közreadjuk a számítás algoritmusát. A havi díjas dolgozónál nincs olyan pótlék, amelyet a távolléti díjnál figyelembe kell venni az egy órai távolléti díj számításának lehetséges esetei: ha a munkarend= ALAP, a heti munkaidő >36 és a napi ledolgozandó óra >0 osztószám=havi fizetett nap*ledolgozandó napi óra ha a munkarend= ALAP, a heti munkaidő >36 és a napi ledolgozandó óra =0 osztószám=havi fizetett nap*8 ha a munkarend= ALAP, a heti munkaidő =0 osztószám=havi fizetett nap*8 ha a munkarend= ALAP, a heti munkaidő <=36 osztószám=havi fizetett nap*8*heti munkaidő/40 ha a munkarend# ALAP és a heti munkaidő=0, vagy heti munkaidő> 36 osztószám=174 ha a munkarend# ALAP és a heti munkaidő nem 0 és < 36 osztószám=174/40*heti munkaidő A havi díjas dolgozónál van olyan pótlék, amelyet a távolléti díjnál figyelembe kell venni az egy órai távolléti díj számításának lehetséges esetei: ha a heti munkaidő=0 osztószám=174 egyébként heti munkaidő/40*174 5./ Módosítottuk az Igazolólap az álláskeresési járadék és az álláskeresési segély megállapításához nyomtatványt. 6./ Módosítottuk a 13T1042E nyomtatványt is.

21 MUN v Nagyon fontos: a program adatbázis módosításokat hajt végre! Ezért első indításkor, csak egyetlen munkahelyről lehet elindítani (a windows tálcán se legyen sehol meghívva a program)! E verzió ismertetésénél először két törvény-értelmezési kérdésre szeretnénk kitérni: 1./ A gyermekgondozási díj folyósítását követően, a gyermekgondozási segély, valamint a gyermeknevelési támogatás (együtt: anyasági ellátások) folyósítása alatt vagy azt követően létesített munkaviszonyban érvényesíthető szociális hozzájárulási adó kedvezmény Az előző verzió nyilvánosságra kerülését követően került fel a NAV honlapjára példa az anyasági ellátásokat követően, illetve anyasági ellátás mellett foglalkoztatottak után érvényesíthető szociális hozzájárulási adókedvezmény érvényesítésének feltételeiről, példákkal. Eszerint a kedvezmény megillető a munkáltatót abban az esetben is ha munkavállalója az anyasági ellátás igénybevétele előtt létesített vele munkaviszonyt, azaz a belépés dátuma < anyasági ellátás folyósítás vége. Magyarán a munkáltató minden olyan munkavállaló után igénybe vehet kedvezményt, akiknél az anyasági folyósítás vége óta még nem telt el 45 hónap (ez januárjában március 31-e után lezárt anyasági ellátásokat érinti). Esetükben a kedvezmény érvényesítésének kezdő időpontja A fentiek szerint módosítottuk a programot, az érvényesítés egyéb feltételei, az adatok rögzítésének szabályai változatlanok (ld as verzióhoz írt leírás). 2./ Havi díjas dolgozók 1 órai távolléti díjának számítása Már a sajtóban is élénk érdeklődés kíséri a havi díjas dolgozók szabadság (egyéb távollét) idejére elszámolandó bérének anomáliáját. Ismert, hogy az új Mt paragrafusa szabályozza a távolléti díj alkalmazását. Eszerint a távolléti díjat az esedékessége időpontjában érvényes alapbér, valamint az utolsó hat naptári hónapra kifizetett teljesítménybér és bérpótlék figyelembevételével kell megállapítani. A vihart a 136 (3) okozza: mely szerint Havi alapbér esetén az egy órára járó alapbér meghatározása során a havi alapbér összegét osztani kell: a.) általános teljes napi munkaidő esetén százhetvennégy órával. A program 0101-es verziójával mi is pontosan így számoltunk, de a későbbiekben módosítottuk a számítást (mivel érdekes bérek születtek.)

22 Ahogyan az előző verzióban is leírtuk: a program számítási algoritmusában a következő mezőknek van kiemelt jelentősége: - a dolgozó munkarendje - heti munkaideje - ledolgozandó napi órája Eszerint a program a következő algoritmussal számolja a havi díjas dolgozóknál azt az osztószámot, amivel a besorolási bérének az egy órai összegét meghatározza 1 : A havi díjas dolgozónál nincs olyan pótlék, amelyet a távolléti díjnál figyelembe kell venni az egy órai távolléti díj számításának lehetséges esetei: ha a munkarend= ALAP, a heti munkaidő >36 és a napi ledolgozandó óra >0 osztószám=havi fizetett nap*ledolgozandó napi óra ha a munkarend= ALAP, a heti munkaidő >36 és a napi ledolgozandó óra =0 osztószám=havi fizetett nap*8 ha a munkarend= ALAP, a heti munkaidő =0 osztószám=havi fizetett nap*8 ha a munkarend= ALAP, a heti munkaidő <=36 osztószám=havi fizetett nap*8*heti munkaidő/40 ha a munkarend# 2 ALAP és a heti munkaidő=0, vagy heti munkaidő> 36 osztószám=174 ha a munkarend# ALAP és a heti munkaidő nem 0 és < 36 osztószám=174/40*heti munkaidő A havi díjas dolgozónál van olyan pótlék, amelyet a távolléti díjnál figyelembe kell venni az egy órai távolléti díj számításának lehetséges esetei: ha a heti munkaidő=0 osztószám=174 egyébként heti munkaidő/40*174 Kérjük a fentiek ismeretében legyenek kedvesek a havi béres dolgozók munkarendjét meghatározni. Ha azt akarják, hogy a program 174-el osszon, akkor ne ALAP munkarend szerepeljen a dolgozó adatainál. Ebben az esetben figyelmesen olvassa el a következő pontban leírtakat! Kérdésként merült még fel: hogyan kell kiszámítani a dolgozó időbérét. Az időbér számítását nem érinti a távolléti díj. Így ha a dolgozónak pl. munkarendje szerint 22 napot kell dolgoznia és 19 napot dolgozott, munkaszerződés szerinti bére: Ft, időbér /22*19= Ft. 3./ Nem ALAP munkarend beállítása, munkaidő-keret alkalmazása 1 Ennyit a célul tűzött egyszerűsítésről. 2 # = nem egyenlő, azaz a dolgozó munkarendje nem ALAP

23 Az utóbbi időben szembesülünk azzal, hogy egyre több vállalkozás alkalmaz munkavállalókat nem heti 5 munkanap, napi 8 óra foglalkoztatással. Ebben az évben más munkarendet kell nyitni abban az esetben is, ha azt szeretnék, hogy a havi béres dolgozók 1 órai bérének számítása a 174-el történő osztással képződjék. a./ A / programban a következő jellegű képernyőt találják: Ez az un. ALAP munkarend kérjük ezt NE módosítsák!! Új munkarend létrehozásának lépései a következők: b./ A létrehozására. gomb használatával lehetőségük van új (munkaidő-keretes) munkarend A gomb használata után a képernyő bal felső sarkában mezőbe négy pozíciós, betűktől álló azonosítót kell megadniuk: (A példában: UJMT), majd az enter billentyűt használni. Ennek hatására be lehet (illetve kell) rögzíteni a munkarend megnevezését. c./ Ezek után az gombra kell kattintatni. Ennek hatására a program átemeli az ALAP munkarend adatait.

24 A továbbiakban ismertetett lépéseket csak akkor kell megtenniük, ha valóban munkaidőkeretben foglalkoztatják munkavállalóikat, azaz nem minden nap azonos munkaidőben dolgoznak, illetve nem hétfőtől péntekig van a munkaidő beosztásuk. d./ A megfelelő hónapban a oszlop alatt található kockát ki kell pipálni! (pl.: ) Ennek hatására kinyílik az adott hónap naptára a következő formában. (A példában 2013 január szerepel) Ezzel egyidejűleg a képernyő bal alsó részében a következő ablak is aktívvá válik: Most már minden eszköz rendelkezésre áll az adott havi munkaidőkeret rögzítéséhez! e./ A program kezelésének menete a következő: - először ki kell választani a naptári nap jellegét (munkanap, munkaszüneti nap, fizetett ünnep) a példában most január 1-ét, mint fizetett ünnepet állítjuk be. Ebben az esetben a bejelölt - majd rá kell kattintani a napot jelölő számra. Ebben az esetben:.

25 - még rá kell kattintani az gombra. Ennek hatására a napi ledolgozandó óra nem tölthető ki. f./ Nézzük a munkanap beállításának módját (2-án 10 órát állítunk be) - naptári nap jellegének megadása: - a nap kiválasztása (rákattintani a -es számra) - a sárga mezőbe rögzíteni a 12.5-öt ( ) - az gombbal jóváhagyni a beállítást A fentiekben leírt lépéseket minden egyes napnál meg kell tenni. Minden nap beállítása után még a nagy gombot is kell használni. Egy olyan munkarend beállítása, ahol 4 nap, napi 10 órás munkaidővel a következő: A beállítás végén mindkét gombra rá kell kattintani! Még egy feladat van: a dolgozó munkaügyi adatainál meg kell adni a munkarendet. Erre a Munkaügy / Dolgozó beléptetése programban van lehetőség, az ALAP kartonfülnél. A kívánt érték a melletti legördülő menüből válaszható ki.

26 Érzékeljük (főleg ha dolgozónként más-más munkarend van) nem kis munka a fenti beállítás. Ezért munkatársaink most dolgoznak egy másik megoldáson. Terveink szerint az a verzió február 20-a után lesz elérhető! 4./ Elkészíthetők a 1308-as és a 1358-as bevallások A 1308-es bevallás elkészítésének lépéseit egy külön dokumentumban (08_adatátadás.pdf) találják meg, amit elsősorban új felhasználóinknak kell tanulmányoznia. Ez a program verzió a NAV honlapján február 4-én reggel elérhető keretprogram 2.50, a 1308 bevallás 2.0, a 1358 bevallás 1.0 verziójával van összhangban. 5./ Apróbb pontosítások: a./ Még egyszer módosítottuk az Álláskeresési járadék igazolás -t. A 20. pontban szerepeltetjük a munkaszerződés szerinti bért. b./ Módosítottuk a programba épített mentést. c./ A biztosítási jogviszonyokat kiegészítettük a 1140, ösztöndíjas foglalkoztatással. d./ A költségvetési kapcsolatos listára rákerült a 20. sorba a 184-es adónem kóddal a szakképzési hozzájárulás (mivel a 1308A es oldalára került a szakképzési hozzájárulás bevallása) ban nincs 1312-es bevallás!! e./ A bérelszámolási programból kiszedtük a kerekítést, ha a munkarend# ALAP, azaz 1-2 Ft-os eltérés is jelentkezik a bruttó bérben.

27 MUN v Pontosítások 1./ A program as verziója (hibásan) számolt életkor miatti adókedvezményt az ban születettek, illetve az 1987-ben születettek esetében is. Ezért e verzió első indításakor a következő üzenet jelenik meg: Ha üzenetként a következő jelenik meg. Nincs semmi teendő. Ha megjelenik az gomb, legyenek kedvesek a listát kinyomtatni és az érintett dolgozókat ismét számfejteni. 2./ A 1308-as adatátadásnál (a korábbi verzióval) hibásan a Start kártyával rendelkezők esetében is átadtuk a szociális hozzájárulási adó alapján a 1308M-es nyomtatvány 5. oldalára a 445. sorba. 3./ A GYED, GYES mellett foglalkoztatottak esetében eléggé nehezen értelmezhető a kedvezmény érvényesítésének kezdő időpontja, azaz mikortól kell számítani a 36 hónapot azokban az esetekben, amikor a dolgozó már az anyasági ellátást folyósítása előtt, illetve alatt helyezkedett el. Ebben a verzióban a következő szerepel: ha a belépés dátuma < az ellátás folyósításának vége, akkor a viszonyítás dátum a folyósítás vége, egyébként a belépés dátuma. Ha a folyósítás vége nem kitöltött (bár kértük, hogy ezt legyenek kedvesek a várható időponttal feltölteni), akkor a viszonyítás dátuma: / A költségvetési kapcsolat listán a szakképzési hozzájárulás alapját jelenítettük meg, az adó helyett javítottuk! Az adónem kódját is módosítottuk. 5./ A béren kívüli juttatások listán tévesen 10 % EHO szerepelt, javítottuk 14 %-ra.

28 6./ A NYENYI lapon ( Egyéb listák / Egyéni kartonok ) módosítottuk a szociális hozzájárulási adó megjelenítését (a kedvezményes összeg szerepel.) Figyelem felhívás! 1./ Azoknál a dolgozóknál, akiknél betegszabadságot számfejtettek és (bármilyen ok miatt) ismét számfejtették a 1308-as adatátadásnál eltérés adódik. Kérjük őket legalább a program as verziójával ismét számfejtsék, vagy a 1308M-es nyomtatvány 05, 11. vagy 12. oldalán a megfelelő mezőben egészítsék ki a szociális hozzájárulási adó alapjukat a betegszabadság bérének összegével! Ezzel már biztosítható az utalandó adók és a 1308A nyomtatványon szereplő adófizetési kötelezettségek egyezősége! 2./ Több hozzánk eljuttatott állományban láttuk, hogy nem szabályosan nyitották meg a évet. 3 Ez a program további használatánál számos érhetetlen jelenség forrása lehet. Miből derül ki, hogy nem szabályosan nyitották meg a évet? - az előző évben kilépett dolgozók is szerepelnek az állományban - a céges adók nem jelennek meg az utalandó listán - az eltartottak utáni kedvezmény több mint az adóalap stb Ha valakinél nem jelentkeznek ezek a jelenségek, semmit nem kell tenni, kérjük ne is olvassák tovább a leírást, nehogy valami rosszat tegyenek! - Akit érint: mi a teendő? - két példányban valamilyen külső adathordozóra menteni a mun13w mappa teljes tartalmát - a / programban a következő képernyőt látják 3 Egyszerűen?a évi állományt átmásolták a évre, nem a es verzióhoz írtak szerint jártak el!!

29 Ha a képernyő jobb oldalán található pici ablakba rögzítik a 0721 enter, megjelenik a. Ha jelenik meg TILOS a programnak ezt a szolgáltatását használni, mert nem a as verzióval (vagy annál magasabb verzióval) dolgoznak! Ebben az esetben a program kitörli a 2013-as adatokat!!! Tehát, ha a meg: gombot látják, kattintsanak rá, a következő üzenet jelenik Az után még egy üzenet:

30 Az után a program törli azokat az adatokat, melyeknél az évszám nem egyenlő 2013-al.

31 MUN v Kérjük, hogy e verzió indítása előtt a leírás II/1. pontját mindenképpen olvassák el és az ott leírt beállításokat ellenőrizzék! Nagyon fontos: a program adatbázis módosításokat hajt végre! Ezért első indításkor, csak egyetlen munkahelyről lehet elindítani (a windows tálcán se legyen sehol meghívva a program)! A program az előző évi könyvtárból összegyűjt adatokat, ami néhány másodpercig is eltart. Ezért a képernyő jobb felső részében egy üzenet jelenik meg, hasonló tartalommal: I. Fejlesztések ebben a verzióban: A fejlesztésről szóló leírást csak azok a felhasználóink olvassák el, akik érintettek az un. eltérő munkarend -ben, azaz olyan munkavállalók számfejtését végzik, akik nem az általános munkarend szerint dolgoznak. Bár a rendszerben korábban is volt lehetőség az általánostól eltérő munkarend beállítására, azt tapasztaltuk, hogy annak a programnak a használata nehézkes, felhasználóink nem szívesen használták. Ezért készítettünk egy új programot, amelynek segítségével lehet új munkarendet létrehozni, már meglévő munkarendet örökíteni, a munkarendet a dolgozókhoz hozzárendelni. A / / programban van lehetőség új munkarend létrehozására. A munkarendek kialakításakor a következőkre kell gondolniuk: - beosztás szerinti munkarendet egyszer kell létrehozni - a munkarendek nem céghez rendeltek (mint ahogy az ALAP munkarend sem) - munkarend azonosítóként egy 15 pozíciós név adható meg - tetszőleges számú munkarend kialakítható - nem kell a fenti programban rögzíteni a beosztás szerinti munkanapokat, órákat (azt a havi adatrögzítésnél is meg lehet tenni) A program használatának lépései: 1./ Új munkarend kialakítása A programba belépve a képernyő felső részén a következő képet látják:

32 A képernyő bal oldalán a dolgozók, mellette a következő választási lehetőség látható: a./ Be kell jelölni az funkciót. b./ Ennek hatására egy újabb választási lehetőség nyílik: c./ Ha az gomb után egy ablak jelenik meg. lehetőséget választják, akkor az d./ Értelemszerűen itt egy egyedi nevet (például, ha csak ehhez a dolgozóhoz tartozó munkarendet nyitnak, akkor a dolgozó vezetékneve) kell rögzíteni, majd az Ennek hatására a következő üzenet jelenik meg:

33 Ha gombot használják a program létrehozza az új munkarendet (megtalálható lesz a képernyő jobb oldalán található oszlopban). e./ Ki kell választani a dolgozót, akihez szeretnénk a munkarendet hozzárendelni (piros színnel jelöli meg a dolgozót a program) majd a gombra kell kattintani. (Csak emlékeztetni szeretnénk arra, hogy ez a hozzárendelés a Munkaügy / Dolgozó beléptetése / Munkaügyi törzs ALAP kartonfülnél is elvégezhető!) 2./ Új munkarend kialakítása örökítéssel Ebben az esetben egy korábban már létrehozott és adatokkal feltöltött munkarend másolása történik. Ezt a lehetőséget abban az esetben érdemes használni, ha nagyon hasonló munkarendek vannak. Ebben az esetben a program átörökíti a kiválasztott munkarendben szereplő adatokat az új munkarendbe. Lépései: a./ Be kell jelölni az funkciót. b./ Ennek hatására egy újabb választási lehetőség nyílik c./ A képernyő jobb alsó részén található választani az örökíteni kívánt munkarendet (kék hátteret kap) csoportból ki kell d./ Ha az gomb után egy ablak jelenik meg. lehetőséget választják, akkor az A további feladatok megegyeznek az I/1. pontban leírtakkal. 3./ Munkarend módosítása Ezzel a funkcióval a beosztás szerinti munkaórákat tudják felvinni, illetve módosítani. Nagyon fontos! A program csak az

34 adott havi (ami a ablakban látható) adatok alapján számítja ki a havi ledolgozandó munkanapok, munkaórák számát! Ahogyan korábban is jeleztük a beosztás szerinti munkarend adatainak rögzítésére a Bérelszámolás / Rögzítés számfejtés programban a kartonfülön található programban is van lehetőség. 4./ Egy új adattal is találkoznak a dolgozók munkaügyi adatainál az ALAP kartonfülnél: elkészítésénél használja.. Ezt az adatot a program a Munkaidő mérleg 5./ Hogyan számítja a program a távollétekre elszámolt bért, illetve az időbért munkaidő keretben, havi bérben foglalkoztatott dolgozók esetében: egy órai bér=besorolási bér/174 szabadság bére=egy órai bér*szabadság órákban 4 időbér=besorolási bér/ ALAP munkarend szerinti havi órák*( ALAP munkarend szerint ledolgozandó óra távollétek órái) Nézzük mindezt egy példával: február hónapban a dolgozó 1 napig szabadságon volt, ezen a napon a beosztás szerinti munkaideje 9 óra. Egyéb távolléten nem volt. Munkaszerződés szerinti bére= Ft. Heti munkaideje: 40 óra. Szabadság bére= /174*9=8.095 Ft Időbér=156500/160*(160-9)= Ft 6./ Készítettünk egy új listát a munkaidő keret alakulásáról A Bérelszámolás / Adat előkészítés / Munkaidő keret munkaidő mérleg programban találják. A program indításakor meg kell határozni, hogy mely hónapig és mely munkarendben foglalkoztatottak adatai jelenjenek meg. (A példában az első két hónap adatai jelennek meg azokról a dolgozókról akinél bejelölték, hogy két havi munkaidő keretben dolgoznak.) 4 (egyéb fizetett távollét számítása is a fentiek szerint történik, a betegszabadságnál a fenti összeg 70 %-a)

35 A lista tartalma a következő: II. Módosítások ebben a verzióban: 1./ Az új Mt szerint beépítettük a programba a szabadság csökkentését. Az Mt 115 szerint a munkavállalónak a munkában töltött idő alapján jár az alap és pótszabadság. Az Mt nevesíti a munkában töltött időt. Az egyszerűség kedvéért bizonyos távollétek már az első naptól nem minősülnek munkában töltött időnek, bizonyos távollétnél az első hat hónapot követően. A programban a szabadság csökkentésnél nem a munkában töltött, hanem (kizárásos alapon) a munkában nem töltött időt gyűjtjük, s azzal csökkentjük (a későbbiekben leírtak szerint) a kivehető napok számát. A munkában nem töltött idők meghatározásánál a 1308-as bevallás távollét okait használjuk! A következő táblázatban összefoglaljuk a távolléteket: távollét megnevezése NAV kód NAV-nál nincs kód nem munkában töltött idő keresőképtelenség 11,12 betegszabadság együtt a 31. naptól 5 gyermek gond.miatti fiz.nélk.szab hónap első naptól gyermekgondozási dij 22 első naptól gyermekgondozási segély 23 első naptól gyermeknevelési támogatás 24 első naptól ápolási díj 25 első naptól előzetes letartóztatás 41 első naptól szabadságvesztés 42 első naptól munkavégzési köt.alóli mentesítés 46 első naptól ügyvéd, szabadalmi ügyvivő tagság szünetelése 51 első naptól fizetés nélküli szabadság 71 első naptól igazolatlan távollét 73 első naptól pénzbeli ellátás nélküli keresőképtelenség 84 első naptól 5 Szeretnénk a figyelmüket felhívni arra, hogy nincs jelentősége annak, hogy a munkavállaló keresőképtelensége az adott naptári évben egybefüggően haladja meg a 30 napot, vagy a munkavállaló több alkalommal keresőképtelen, mely alkalmak külön-külön nem, de összeszámolva meghaladják a 30 napot.

36 Ahhoz, hogy a program helyesen dolgozzon elengedhetetlen, hogy Önök a Beállítások / Kódállományok karbantartása beállítások helyességét! programban ellenőrizzék a mezőben szereplő kódot tekintjük a NAV kódnak! A szabadság csökkentés algoritmusa a következő. összegyűjtött távollét napok/365*(alap+pótszabadság napjai) = távollét miatti csökkentő napok A számítás ellenőrzéséhez használják az Egyéb listák / Távollét összesítő listát! Hát ez a szabályozás sem túl egyszerű! 2./ Módosítottuk a KSH létszám, kereset statisztikáját. A nyomtatvány 2238-as számot kapta. Külön soron kell kimutatni a 25 év alatti és az 55 év felettiek létszámát. Szeretnénk felhívni a figyelmüket arra, hogy nem feltétlenül egyezik meg ez a létszám a programból lehívható Analitika a SZOCHO-ról listán szereplő életkor miatti kedvezmény számával. Bizonyos esetekben a nettó bér megőrzése miatti kedvezmény kedvezőbb az életkor miatt figyelembe vehető kedvezménynél! (Jellemzően azoknál a dolgozóknál, akik nem teljes munkaidőben foglalkoztatottak és járulék alapjuk alacsony.) 3./ A rögzítő programot kiegészítettük egy új ellenőrzéssel. Ha a rögzített heti munkaidő>99 figyelmeztető üzenetet küldünk. 4./ Módosítottuk az anyasági ellátás mellett, illetve folyósítását követően érvényesíthető szociális hozzájárulási adókedvezmény számításának algoritmusát. A módosított algoritmus a következő: a./ ha az anyasági ellátás mellett történik a foglalkoztatás (azaz nincs kitöltve a folyósítás vége) - a három év számításának kezdete a folyósítás kezdő napja - a 45 hónap számítása nem értelmezhető, mert nincs még vége a folyósításnak b./ ha az anyasági ellátás folyósításának vége < belépés dátuma - a három év számításának kezdete a belépés dátuma - a 45 hónap az anyasági ellátás folyósításának vége c./ ha az anyasági ellátás folyósításának vége > belépés dátuma - a három év számításának kezdete az anyasági ellátás folyósításának vége - a 45 hónap az anyasági ellátás folyósításának vége

37 Pontosítások ebben a verzióban: 1./ 1308A adatátadásnál, ha az egyik jogcímen nagyon kicsi összeg volt, nem kerekítettük a másik összeget. Javítottuk. 2./ A 1308M-es bevallásnál - (a NAV-os bevalló programmal összhangban) módosítottuk a 9-es lapon a (nyugdíjas státusztól függően) az 560., illetve az 562. sorba kerülő nyugdíjjárulék alapot. - a Karrier Híd és nettó bér megőrzése okán is kedvezményre jogosultak esetében módosítottuk a 11-es lapra az adatátadást. - a nem magyar állampolgárok esetében automatikusan nem jelöljük be a M-es lapon a külföldi illetőséget 3./ Az összesítő listákban módosítottuk a táppénz 1/3-ának számítását. Csak azoknak a táppénzeknek az 1/3-át jelenítjük meg, amelyeknél az OEP kód= 8. 4./ Az automatikus számfejtés programban jelentkező hibát javítottuk. 5./ Az egyéni és társas vállalkozók esetében február hónapban abban az esetben is számolt egyéni járulékot, ha a dolgozó egész hónapban távolléten volt. Javítottuk. 6./ Ha a GYES melletti foglalkoztatásnál nem töltötték ki a GYES folyósításának végét nem számoltuk az anyagsági ellátás folyósítása melletti szociális hozzájárulási adókedvezményt. Javítottuk. 7./ Módosítottuk a 25. év alatti pályakezdők szociális hozzájárulási adókedvezményének számítását.

38 MUN v I. Fejlesztések ebben a verzióban 1./ Az osztalékká vált osztalékelőleg kezelését módosítottuk a programban. Ebben az esetben (ha van 14 % EHO fizetési kötelezettség) a programnak 14 % EHO-t kell levonni 16 % szja-t már nem. Az osztalékká vált osztalék előleg helyes számfejtéséhez a következő beállítást kell végrehajtani (természetes a jogcím megnyitása után) a Beállítások / Jogcímek paraméterezése programban A BÉR kartonfülnél Az ADOI kartonfülnél Sehol máshol nem lehet pipa a beállításnál (algoritmus se legyen)! A dolgozónál ne feledjék bejelölni a mezőt!

39 II. Módosítások ebben a verzióban: 1./ 1308-as adatátadásnál - Ha egy adózónak adott hónapban csak EKHO-s jövedelme volt (a módosított NAV-os program igényeinek megfelelően) nem adunk át adatot a 08-as lapra - Ha Egyéb jövedelemként adóztatandó jövedelme volt a magánszemélynek és nincs elszámolható költség a 367. sor c./ oszlopába 0-t adunk át. - A 40 év munkaviszony után nyugdíjra jogosultak esetében (nyugdíjas státusz a NAV-ban 7 ) akkor a nyomtatvány 562. sorába 0-t adunk át (nők 40 éves szolgálati viszonya alapján nyugdíjas). - Ha egy cégben két nyugdíjas tag volt és a nevük első 12 pozíciója egyező volt, a névsorban a második ember egészségügyi hozzájárulási adókötelezettségét nem adtuk át. Javítottuk. 2./ A programba ismét kezeljük a korkedvezmény-biztosítási járulék fizetési kötelezettséget. 3./ Ha a dolgozó Start Bónusz kártyájának érvényessége a hónap utolsó napján járt le nem számoltuk a kedvezményt. Javítottuk. 4./ Azoknál a dolgozóknál, akik előző évben gyermekgondozás miatt távolléten voltak a bérkarton nyomtatásánál a következő hibaüzenet jelent meg, melyet ebben a verzióban javítottunk: 5./ A programban ismét lehetőség van un fix összegű adó rögzítésére. 6./ Abban az esetben, ha egy dolgozót két jogviszonyban foglalkoztattak és a nem munkaviszonyos jogviszonyban 9 -es FEOR-ral szerepelt nem adtuk át a 1308-ba e jogviszonyt terhelő kifizetés utáni szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettséget. Javítottuk. 7./ A KSH létszám statisztikába, ha valaki előzetes letartóztatásba került szerepeltettük a létszámban. Ebben a verzióban a 41 -es távollét okkal rögzített dolgozót nem vesszük figyelembe az áltagos állományi létszám számításánál.

40 MUN v Nagyon fontos: a program adatbázis módosításokat hajt végre! Ezért első indításkor, csak egyetlen munkahelyről lehet elindítani (a windows tálcán se legyen sehol meghívva a program)! A szokásoktól eltérően ehhez a verzióhoz készített leírást a kisebb-nagyobb pontosítások, fejlesztések ismertetésével kezdjük. Kérjük, ezt a részt minden Felhasználónk olvassa el. A Fejlesztések részben leírtakat csak azok, akik vállalták a évre a munkáltatói adóelszámolás elkészítését! I. Módosítások, pontosítások ebben a verzióban 1./ Az anyasági ellátások folyósítása mellett, illetve után történő foglalkoztatáshoz kapcsolódó kedvezmény érvényesítése miatt a következő pontosítások törtétek: - a 1308M-es nyomtatvány 12. oldalára minden esetben 27 % kedvezményt adtunk át, módosítottuk az adatátadást - a szakképzési hozzájárulás összegének a számítását módosítottuk abban az esetben, ha a dolgozó után a munkáltató még jogosult volt a 27 % kedvezmény érvényesítésére, és a dolgozó a munkáltatótól ment szülési szabadságra, így a viszonyítási dátum nem a belépés, hanem az anyasági ellátás folyósításának a vége volt. - bérkartonon helyesen jelennek meg ebben az esetben is a kedvezményes szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás 2./ Abban az esetben ha egy dolgozó táppénzen volt, majd kilépett mivel a programban korábban a csökkentő napokat külön-külön kerekítettük 1 nap eltérés adódhatott. Ezért ebben a verzióban a csökkentő napokat végtelen tizedesre számoljuk és csak a végén kerekítjük egész számra. 3./ Módosítottuk a T1041-es bejelentő lapot. Többen jelezték, hogy abban az esetben, ha olyan dolgozót jelentenek be, akit korábban is valamilyen alkalmazás minőségben foglalkoztattak Korábbi adat -ként megjelentek a korábbi foglalkoztatás adatai. Ezt megszüntettük, illetve tettünk egy gombot, amivel a gyűjtött adatok kitörölhetők. 4./ A / lista lekérhető is. 5./ A / listán az egybefüggő távolléteket összevontuk. 6./ Javítottuk a havi adatrögzítésnél a munkaidőkeretben dolgozók esetében, a TÁVOLLÉT/NAP/ÓRA kartonfülön fenn a rácson megjelenő betegszabadság napjait és óráit abban az esetben, ha a betegszabadság idejére fizetett ünnep is esett. 8./ Az elmúlt hetekben, hónapokban körvonalazódott vélemények szerint az Mt 148 (1) és a 151 (4) és (5) pontjai alapján lehetnek olyan bérpótlékok, átalány jellegű kifizetések,

41 amelyeket a távolléti díj meghatározásánál figyelembe kell venni. Esetükben nem kell semmiféle egyéb vizsgálatot végezni, a rendes munkaidőben ledolgozott órák számával kell osztani. Ezért módosítottuk a programot: a./ A / programban a kartonfülön a harmadik oszlopban találnak egy új bejelölési lehetőséget:. Ezt a bejelölést azoknál a pótlékoknál meg kell tenniük amelyek az Önök értelmezése szerint ebbe a csoportba tartoznak. b./ A / programban a kartonfülnél ha rákattintanak a gombra találkoznak egy új sorral: ÁTALÁNY. Ide gyűjti a program az a./ pont szerint bejelölt jogcímeken számfejtett összegeket. Két fontos dologra szeretnénk felhívni a figyelmüket: - a 2012-ben számfejtett ilyen juttatásokat a program nem gyűjti össze - ha korábban kézzel módosítottak ezekben az adatokban (amint a program is figyelmeztet) a gyűjtést követően felülíródnak!! A távolléti díj számításának egyéb vonatkozásai változatlanok. 9./ A es verzióban foglalkoztunk az un. eltérő munkarend kezelésével a rendszerben. Felhasználóink jelzése alapján pontosítottuk a számítás algoritmusát. Kérjük azokat a Felhasználóinkat, akik érintettek legyenek kedvesek az alábbiakat elolvasni: A programban el kellett különíteni a munkaidő keretben dolgozókat és az un. eltérő munkarendben foglalkoztatottakat. a./ A munkaidő keretben foglalkoztatottak alatt azokat a munkavállalókat értjük, akik 40 órában foglalkoztatottak, de ezt a 40 órát nem hétfőtől péntekig, napi 8 órában töltik a munkahelyükön.. Esetükben a munkarend rögzítésénél (a ledolgozandó napi órák rögzítése mellett) NEM KELL PIPÁT TENNI az oszlopba. b./ Az eltérő munkarendben foglalkoztatottak alatt azokat a munkavállalókat értjük, akik random módon dolgoznak, mondjuk minden pénteken és szombaton. Esetükben a munkarend rögzítésénél (a ledolgozandó napi órák rögzítése mellett) KELL PIPÁT tenni az oszlopba. A program működésének könnyebb követése érdekében a Beállítások / Új cég felvitele, módosítása programban a kartonfülnél a

42 részben találnak egy új bejelölési lehetőséget: Nézzük mindezt néhány példával. I. MUNKAIDŐKERETBEN FOGLALKOZTATOTT a./ A dolgozó munkaidő keretben foglalkoztatott, a számfejtés hónapja május. Májusban az általános munkarend szerint 21 munkanap és 2 ünnep van, havi besorolási bére Ft, heti munkaideje 40 óra. A dolgozó beosztás szerinti munkarendje a következő: Azaz 18 munkanap 172 beosztás szerinti munkaóra. A dolgozó május között szabadságon volt. Erre a két napra beosztás szerinti munkaideje 12-12, összesen 24. óra. A számítás lépései: Havi ledolgozandó órák (általános munkarend szerinti ledolgozandó nap+ünnep)*dolgozónál rögzített heti munkaidő/5 (21+2)*40/5=184 Havi időbérrel elszámolt óra Havi ledolgozandó óra saját munkarend szerinti távollétek órában bekilépés miatti kieső napok*dolgozónál rögzített heti munkaidő/5 Időbér 184-(12+12)=160 Besorolási bér/havi ledolgozandó órák * Havi időbérrel elszámolt óra /184*160= Mindezt a program a következőképpen jeleníti meg:

43 A szabadság bére (az egyszerűség kedvéért feltételezve, hogy a besorolási béren felül nincs semmi juttatás, amit figyelembe kellene venni a távolléti díj számításánál) Távolléti díj 1 órai összege: /174=1149 Szabadság bére: 1149*24=27576 b./ Nézzük ugyanennek a dolgozónak a számfejtését, ha május 5-én lép be. A számítás lépései: Havi ledolgozandó órák (általános munkarend szerinti ledolgozandó nap+unnep)*dolgozónál rögzített heti munkaidő/5 (21+2)*40/5=184 Havi időbérrel elszámolt óra Havi ledolgozandó óra saját munkarend szerinti távollétek órában bekilépés miatti kieső napok*dolgozónál rögzített heti munkaidő/5 Időbér 184-(12+12)-(3*8) 6 =136 Besorolási bér/havi ledolgozandó órák * Havi időbérrel elszámolt óra /184*136= Mindezt a program a következőképpen jeleníti meg: 6 Május 1,2,3-a fizetett nap az általános munkarendben

44 II. ELTÉRŐ MUNKARENDBEN FOGLALKOZTATOTT a./ A dolgozó eltérő munkarendben foglalkoztatott, minden szombaton és vasárnap dolgozik órát. Besorolási bére Ft. Havi ledolgozandó órák!!!! Dolgozó saját munkarendje szerint ledolgozandó órák száma 8*12=96 Havi időbérrel elszámolt óra Dolgozó saját munkarendje szerint a távollétekkel, és a be- kilépés miatt csökkentett beosztás szerinti órák Időbér 96 Besorolási bér/havi ledolgozandó órák * Havi időbérrel elszámolt óra 50000/96*96=50000 b./ A dolgozó eltérő munkarendben foglalkoztatott, minden szombaton és vasárnap dolgozik órát. Besorolási bére Ft. A dolgozó május 15-én lép be Havi ledolgozandó órák Dolgozó saját munkarendje szerint ledolgozandó órák száma

45 8*12=96 Havi időbérrel elszámolt óra Dolgozó saját munkarendje szerint a távollétekkel, és a be- kilépés miatt csökkentett beosztás szerinti órák Időbér 96-(4*12)=48 Besorolási bér/havi ledolgozandó órák * Havi időbérrel elszámolt óra 50000/96*48=25000 Mindezt a program a következőképpen jeleníti meg: 10./ Nem új dolog a rendszerben, de a hozzánk eljuttatott állományokból látjuk, hogy az egyéni és társas vállalkozók speciális járulékalapjainak meghatározásához szükséges beállítások nem helyesek. Ez mindaddig nem jelent problémát, amíg a vállalkozó a teljes hónapban dolgozik, nem lép be-, ki illetve nem megy el táppénzre stb. Azonban, ha a vállalkozó jogviszonya nem teljes hónapban tart, illetve távollétre megy MINDENKÉPPEN szükséges az alábbiakban ismertetett beállítások elvégzése. A helyes számításhoz szükséges beállítások a következők: a./ A Beállítások / Jogcímek paraméterezése programban annál a kifizetési jogcímnél, amelyen számfejtik az egyéni és társas vállalkozói kivétet egy algoritmust kell megadni Lépései: - az kartonfülre kell kattintani - majd az itt látható -ra - a program kéri a jelszót (ez 0721 enter) - a képernyő felső sorában kivilágosodik két mező - az alábbi utasítást kell a felső sorba rögzíteni (minden jelnek jelentősége van, ha bármilyen hibát vétenek a számfejtésnél megszakad a program) round(berft_&m/30*lednap,0)

46 - végül az b./ A Beállítások / Munkaügyi naptár karbantartása programban nyissanak egy új munkarendet a vállalkozóknak - gombra kell kattintani - ennek hatására a képernyő bal felső részében megnyílik egy kicsi ablak - ide egy négy betűből álló azonosítót kell megadni pl. VALL, majd enter - a mezőbe valamilyen elnevezést - majd gomb. - Ennek hatására megjelenik az ALAP munkarend, ezt kell átírni úgy, hogy minden hónapban 30 nap legyen a ledolgozandó nap (fizetett ünnep ne legyen)! c./ A Munkaügy / Dolgozó beléptetése / Munkaügyi törzs programban kartonfülnél a Személyi alapadatok részben a módosítása. az d./ A vállalkozó számfejtése. A ledolgozott napba (ha nem adott hónapban lépett be, vagy ki, illetve nem volt táppénzen) 30 kell szerepeljen. A kifizetési jogcímeknél a bruttó összeget kell rögzíteni. (Ha a vállalkozó kivét pl , akkor azt.) II. Fejlesztések ebben a verzióban Elkészítettük a évi munkáltatói adóelszámoláshoz szükséges programokat a 2013-es programban. Először is szeretnénk megnyugtatni Önöket: semmi problémát nem jelent, ha már elkészítették a május havi számfejtést! Nyugodtan másolják be ezt a verziót! Azok a felhasználóink, akik 2012-ben még nem a MunBer12 programot használták a es lapján teljesítendő adatszolgáltatást csak részlegesen tudják a MunBér13 programból teljesíteni. Nekik a 2012-re vonatkozó adatokat (nevezetesen a lap 491 és 492. sorait az adatátadást követően kézzel kell már az APEH programban dolgozónként módosítani!) A MunBer12 programot az elmúlt évben használóknak a következőkre hívjuk fel a figyelmét: a 1308M-es nyomtatvány 07. oldalán a személyi jövedelemadóval kapcsolatban a:

47 mezők a oszlopaiba átadjuk a program által kiszámított évi adófizetési kötelezettséget és a levont adóelőleget. (Ezeket az adatok a MunBer13 program automatikusan összegyűjti az előző évi mappából feléve, ha az adatok ugyanazon a meghajtón a gyökér könyvtárból megnyitott mun12w mappában találhatók! Ha az előbbi három feltétel bármelyike nem teljesül, akkor a program nem tudja összegyűjteni az előző évi adatokat. Ebben az esetben - a szokásos adatátadást követően - az APEH programban a 07-es oldalának fenti mezőit kézzel kell kitölteni!!) Ezeket az adatokat csak egyszer kell átadni az APEH programba, tehát júniusba ne keressék ezekben a mezőkben az adatokat! A 493. és 494. mezők b oszlopainak értékét az APEH program számítja ki és írja be a nyomtatvány megfelelő sorába. A 1308M és 1308A nyomtatványok összerendelésénél az APEH program a következők szerint gyűjti az adókötelezettséget (szeretnénk jelezni, hogy nem a 103-as, hanem a január 1-től létező 290-es adónemen jelenik meg!) Külön említést érdemel a 73. blokk kitöltési szabályainak ismertetése. Először is szeretném idemásolni a 1308M-es nyomtatvány kitöltési utasításának 102. és oldalán található szabályozást. Ez a következőképpen szól: Ha a jövedelemadót a munkáltató állapítja meg, az adó és a korábban levont adóelőleg(adó) különbözetét a munkáltató - a számára előírt legközelebbi bérfizetéskor, de legkésőbb június 20-áig - levonja vagy visszafizeti. Eddig a határidőig lehetőség van az adókülönbözet több részletben, havonta történő levonására is. A munkabérből havonta levont adóhátralék nem haladhatja meg az esedékes egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal és az adóelőleggel csökkentett havi munkabér 15%-át. Amennyiben az adóhátralék június 20-áig nem vonható le teljes egészében az előzőek szerinti módon, akkor a levonást további két hónapon keresztül kell a 15%-os mértékkel folytatni. Ha a levonások után is marad még adóhátralék vagy a magánszemély időközben munkahelyet változtat, a munkáltató a levonás meghiúsulásától számított 15 napon belül értesíti a tartozás összegéről a magánszemély állandó lakóhelye szerinti állami adóhatóságot (12T29-es Tájékoztatás az adóhátralékról nyomtatvány). Az elszámolás közlésével egyidejűleg kell a tartozás összegéről értesítenie a magánszemély lakóhelye szerint illetékes állami adóhatóságot akkor, ha a magánszemélynek a nyilatkozata benyújtásának napja után megszűnt a munkaviszonya Természetesen csak a levont különbözet keletkeztet adóbevallási és befizetési kötelezettséget adózónál, ezért a következők szerint kell eljárnia.

48 A 499. sor b oszlopába (illetőleg az 502. sor b oszlopába) első alkalommal a 493. sor b oszlopában szereplő összeget kell beírni. Az ezt követő hónap(ok)ban azonban már csak a még fennálló tartozást kell szerepeltetni az 499. sor b oszlopában (illetőleg az 502. sor b oszlopában). Az adott hónapban levont összegek beírására szolgál az 500. sor és az 503. a oszlopa. Ha a levonásra nyitva álló határidőt követően is marad még személyi jövedelemadó, egészségügyi hozzájárulás hátralék (különbözet), azt az 501. sor b oszlopában (illetve az 504 b oszlopában) kell feltüntetni. További összefüggések: Az 501. sor b) oszlopának adata, illetőleg az 504. sor b) oszlopának adata megegyezik a 12T29-es nyomtatvány 3. sorának, illetőleg a 6. sorának adatával. Nem egyszerű végigolvasni és gondolni, a lényeg a következő: A május havi bevallásnál a 499. sorba a magánszemély terhére mutatkozó évi adóhátralék teljes összegét kell feltüntetni. Az 500. sorba a május hónapban a dolgozótól levont (általa befizetett) összeget kell feltüntetni június és július hónapban a 499. sorba az adott hónapban fennmaradó adóhátralék összegét kell jelenteni. Az 500. sorba egyezően a május havi bevallással - az adott hónapban levont adóhátralék összegét kell szerepeltetni augusztus havi bevallásban ha nem vonható le a teljes adótartozás (azaz az 499. sor értéke > 500. sor értéke), akkor ki kell tölteni a 501. sort is. (Ezt a program megteszi!) Önöknek ilyen esetben ki kell tölteni a 12T29-es nyomtatványt és el kell juttatni a NAV illetékes igazgatóságára!! Mindezek előrebocsátása után nézzük a konkrét lépéseket: 1./ Be kell lépni / programba Első lépésként ha eddig még nem nyitottak kell egy kifizetési jogcímet, illetve egy levonás jogcímet nyitni. 7 A kifizetési jogcím évi személyi jövedelemadó visszafizetés, a levonási jogcím: évi szja hátralék. A levonási jogcímek megnyitásánál levonás mértékébe 033 %-ot, levonás alapba 6-ot tegyenek! (A kifizetési jogcím ne legyen 98, vagy 99 és ne legyen 250-nél magasabb érték, a levonás kód ne legyen 11-nél kisebb és 98-nál nagyobb érték!) 2./ A / programban a BÉR kartonfülnél a mező mellett legyen pipa. Az ADOI és ADOII kartonfül SEHOL NEM LEHET PIPA, a LEVONAS kartonfülnél mindenhol legyen pipa és 100 %, és algoritmus ne tartozzon ehhez a kifizetési jogcímhez! 3./ / / v az -it ki kell tölteni: A következő képernyőt látják: 7 Természetesen csak abban az esetben kell nyitni jogcímeket, ha Önöknél szükség van erre!

49 A bejelölés meglétének három program szempontjából van jelentősége. Ezek a programok: - költségvetési kapcsolatok - utalandó adók adatátadás. Ezeket a listákat ne nyomtassák ki a beállítás megléte nélkül, illetve ha már kinyomtatták ezeket, akkor legyenek kedvesek megismételni a nyomtatást. (Ha nem jelölik be itt a jogcímeket, akkor ezek a listák nem fogják tartalmazni a évi adóelszámolásból adódó adódifferenciákat!!) 4./ Nem kell a dolgozókat ismét számfejteni, ha a program bemásolása előtt megadták a túlfizetést, illetve levonták a hátralékot és számfejtették a dolgozókat több teendő nincs. El lehet készíteni a 1308 adatátadást. Amire szeretném még felhívni a figyelmüket: a program nem figyeli, hogy a dolgozónak mennyi az adóhátraléka, abból mennyi lett levonva. Ezért ezt Önöknek kell figyelni, és ha már levonták a teljes adótartozást, a levonást ki kell törölni!! Még egy dologra szeretnénk felhívni a figyelmüket: a program arra készült fel, hogy a ba egyszer adják át az adatokat! Tehát, ha bármi miatt meg kell ismételni az 1308-as adatátadást, akkor bejelölést meg kell tenni! (Ezt azonban csak a májusi adatátadásnál lehet bejelölni.)

50 MUN v Az elmúlt hetekben két olyan törvénymódosítás történt, amely szükségessé tette új verzió közzétételét. Az egyik a június 22-én kihirdetett évi CIII. törvény, melynek 8. több helyen is módosította a munka törvénykönyvéről szóló évi I. törvényt. A másik a július 5-én kihirdetett évi CXXVII. törvény, az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról (20-57 ), amely több ponton is módosította a kötelező egészségbiztosítási ellátásokról szóló évi LXXXIII. törvényt. Azoknak a felhasználóinknak, akik év elején nem állították át a dolgozók munkarendjét UJMT -re, illetve nincsenek munkaidőkeretben foglalkoztatott dolgozóik nincs feladatuk ezzel a verzióval, nem kell használatba venniük. A leírást azonban olvassák át, hátha találnak fontos információt! Nagyon fontos: a program adatbázis módosításokat hajt végre! Ezért első indításkor, csak egyetlen munkahelyről lehet elindítani (a windows tálcán se legyen sehol meghívva a program)! Az alábbiakban szeretnénk összefoglalni a törvénymódosítások programot érintő elemeit. Kezdjük ez utóbbival. Július 15-ét követően kezdődő keresőképtelenség esetében csak annál a munkáltatónál elért jövedelmet lehet figyelembe venni az ellátás megállapításánál, ahol a keresőképtelenséget megelőző napon biztosítási jogviszonyban van a munkavállaló. A terhességi-gyermekágyi segély és a GYED összegének kiszámítására (a május 11-e előtt születő gyermek esetében) átmeneti szabály érvényes: mindkét módszerrel ki kell számítani az ellátás összegét és a magasabb összeget kell folyósítani. Mi következik a fentiekből? A munkaviszony megszűnésekor NEM KELL kiadni a Jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához nyomtatványt (nagyon nem szerettük), csak abban az esetben, ha a kilépő dolgozó ezt írásban kéri. A gyermekápolási táppénz igénybevételének lehetőségét kiterjesztették a gyermek kórházi kezelésének idejére is. Ez esetben a táppénz mértéke a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 50 %-a. Méltányosságból igényelhető 12 évesnél idősebb, de 18 évesnél fiatalabb beteg gyermek otthoni ápolására, kórházi kezelésére pénzbeli ellátás. Ezt a kérést a megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztárához kell benyújtani. Azok a felhasználóink, akik kifizetőhellyel rendelkeznek a MUN_TAP programban ( i verzióban) megtalálják a módosításokat.

51 Nézzük az Mt (programot érintő) módosításait. A könnyebb áttekinthetőség érdekében a szabályozás régi és új módját egymás alatt tüntetjük fel, 8 majd ismertetjük kezelésüket a MunBér programban. 1./ A szabadság kiadása 124. (1) A szabadságot a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokra kell kiadni. (2) A napi munkaidő mértékétől eltérő munkaidő-beosztás esetén, a munkavállaló a szabadság kiadása során a beosztással azonos tartamra mentesül munkavégzési kötelezettsége alól és a kiadott szabadságot ezzel egyező óraszámban kell elszámolni és nyilvántartani. (3) Munkaidő-beosztás hiányában a szabadságot az általános munkarend és a napi munkaidő figyelembevételével kell kiadni (1) A szabadságot a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokra kell kiadni. (2) Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a szabadság kiadása során a hét minden napja munkanapnak számít, kivéve a munkaidő-beosztás szerinti heti pihenőnapot és a munkaszüneti napot. (3) Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a szabadság a (2) bekezdéstől eltérően az adott naptári évben úgy is kiadható, hogy a munkavállaló a munkaidő-beosztással azonos tartamra mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettsége alól. (4) A szabadságot az (1) és (2) bekezdés esetén munkanapban, a (3) bekezdés esetén a munkavégzés alóli mentesülés tartamával egyező óraszámban kell nyilvántartani. (5) Munkaidő-beosztás hiányában a szabadságot az általános munkarend és a napi munkaidő figyelembevételével kell kiadni, valamint a (4) bekezdésben foglaltakra tekintettel kell nyilvántartani Ez a szabályozás azokat a munkavállalókat érinti, akik munkaidő keretben dolgoznak. Tekintettel arra, hogy a korábbi szabályozás miatt a szabadságot órában tartottuk nyilván és a szabadság bérét is az órában nyilvántartott távollét alapján számoltuk, ebben az évben a továbbiakban is ezt a módszert követjük. Önöknek ezzel kapcsolatban semmi feladatuk nincs. 2./ Betegszabadság kiadása 126. (4) A betegszabadság kiadásánál a ban foglalalt rendelkezést kell azzal az eltéréssel alkalmazni, ha a munkavállaló a munkaszüneti nap miatt mentesülne a munkavégzési kötelezettsége alól, ezt a napot munkanapként kell figyelembe venni 126. (4) A betegszabadság kiadásánál a ban foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni. A 124. (3) bekezdés alkalmazásakor, ha a betegszabadságként elszámolható idő a beosztás szerinti napi munkaidőnél rövidebb, a teljes beosztás szerinti napi munkaidőt betegszabadságként kell elszámolni. A fenti szabályozás szintén a munkaidő keretben foglalkoztatott munkavállalókra vonatkozik. Esetükben előfordulhatott, hogy a betegszabadság végére megmaradt óra nem fedezte a beosztás szerint ledolgozandó órát. A szabályozás most egyértelmű: ebben az esetben a teljes beosztás szerinti napi munkaidőt betegszabadságként kell elszámolni. A program ezt nem kíséri automatikusan figyelemmel. Utolsó betegszabadság napként azt a napot kell rögzíteni, amikor pont eléri, vagy meghaladja a betegszabadság órái a 120-at, illetve 8 A fekete szöveg a június 30-ig, a kék a július 1-től érvényes szabályozást tartalmazza.

52 évközi belépés esetén az arányosan csökkentett órákat. Ennek figyelemmel kíséréséhez az Egyéb listák / Távollét összesítő nyújt segítséget. 3./ Az alapbér meghatározása 136 (3) Havi alapbér esetén az egy órára járó alapbér meghatározása során a havi alapbér összegét osztani kell a) általános teljes napi munkaidő esetén százhetvennégy órával, b) általánostól eltérő teljes napi vagy részmunkaidő esetén a százhetvennégy óra időarányos részével ( (3) A havi alapbér meghatározott időszakra járó részének számításánál a havi alapbérnek a hónapban irányadó általános munkarend szerinti egy órára eső összegét szorozni kell az adott időszakra eső általános munkarend szerinti teljesítendő órák számával. Ez a szabályozás oldja fel a 174-el való osztás problémáját. Visszatér a jogalkotó a korábbi (helyes) gyakorlatra. Az adott havi általános munkarend szerint teljesítendő órákkal kell számolni. Önöknek ezzel kapcsolatban semmiféle feladata nincs, a program automatikusan dolgozik. 4./ Havi béres dolgozóknál az 1 órai bér megállapítása a bérpótlékokhoz 139. (1) A bérpótlék a munkavállalót a rendes munkaidőre járó munkabérén felül illeti meg. (2) A bérpótlék számítási alapja eltérő megállapodás hiányában a munkavállaló alapbére. (2) A bérpótlék számítási alapja eltérő megállapodás hiányában a munkavállaló egy órára járó alapbére. (3) A bérpótlék számítási alapjának meghatározásakor a havi alapbér összegét a 136. (3) bekezdéstől eltérően a) általános teljes napi munkaidő esetén százhetvennégy órával, b) rész- vagy általánostól eltérő teljes napi munkaidő esetén a százhetvennégy óra arányos részével kell osztani. A szabályozás egyértelművé teszi: a bérpótlékok számításánál (eltérő megállapodás hiányában), havi béres dolgozónál, ha egy órai bért kell számítani, akkor a havi bért 174-el kell elosztani. Sajnos ezzel lesz feladatuk, abban az esetben, ha eddig nem a 174-es osztószámot használták. Erről a következőképpen győződhetnek meg: a./ A Beállítások / Jogcímek paraméterezése programban meg kell nézni azoknak a kifizetési jogcímeknek az algoritmusát, amelyeken havi díjas dolgozóknak számfejtenek pótlékot (túlóra, műszak stb.) - az ALGORITMUS kartonfülre kattintva. b./ Ha a következő algoritmust látják: ROUND(BESBER1/((naptar.mnap+naptar.unnep)*napiora) a program az általános munkarend szerinti órával számol (kicsi- nagy betűnek nincs jelentősége). C./ Ha használják ezt a jogcímet, akkor nyitni kell egy új jogcímet ( Beállítások / Kódállomány karbantartása / Kifizetési jogcímek programban)

53 d./ Beállítások / Jogcímek paraméterezése programban (egyezően a másik jogcímmel) a pipákat a megfelelő mezőkbe kell tenni és az új algoritmust rögzíteni. 9 round(besber1/(21.75*ber.napiora) 10 egy másolással megoldani!) kerül, az algoritmus többi része változatlan!!! (Célszerű ezt e./ Ami fontos: - ahhoz, hogy módosítani tudják az algoritmust a ikonra kell kattintani - jelszó minden szóköznek, vesszőnek jelentősége van csak! Ha vétenek az algoritmus módosításánál és ilyen jogcímen számfejteni akarnak valamilyen juttatást, a program megszakad, nem tudják a dolgozót számfejteni. Ezt a feladatot nagyon nagy körültekintéssel hajtsák végre! 5./ Havi béres távolléti díj számítása 149. (1) Havi bér esetén a) az egy órára járó távolléti díj meghatározásakor a 136. (3) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni, b) a napi távolléti díj az egy órára járó távolléti díj és a napi munkaidő szorzata, c) a havi távolléti díj megegyezik az alapbérrel. (2) Órabér esetén a) az egy órára járó távolléti díj megegyezik az órabérrel, b) a napi távolléti díj az órabér és a napi munkaidő szorzata, c) a havi távolléti díj meghatározásakor az órabért a 136. (3) bekezdésében foglaltak szerint kell szorozni (1) Havi bér esetén a távolléti díj 148. (1) bekezdés a) pont szerinti részének meghatározásakor a 136. (3) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni. (2) A távolléti díj 148. (1) bekezdés a) pont szerinti része a havi- vagy órabér és pótlékátalány távollét tartamára történő kifizetésével is teljesíthető és elszámolható. Ez a módosítás teszi lehetővé, hogy a havi díjas dolgozók távolléti díjának számításakor az egy órai bért az általános munkarend alapján számítsuk. Önöknek semmi feladata nincs, a program a júliusi számfejtéstől az UJMT munkarendre is ezt a módszert használja. 6./ Vasárnapi pótlék figyelembe vétele a távolléti díjnál 151. (1) A távolléti díj megállapításakor, ha a munkavállaló munkaideje a munkavégzés alóli mentesülés tartamára nem volt beosztva, a ban és a 144. (1) bekezdésében foglaltak szerinti bérpótlékot a (2) (3) bekezdésben foglaltak szerint figyelembe kell venni. 9 Azért javasoljuk új jogcím nyitását, hogy esetleges visszaszámfejtés esetén egyező eredményt kapjanak a korábbi számfejtéssel. 10 Azért nem 174 az osztó, mert így a részmunkaidős számítás is helyes lesz 21.75*8=174, 21.75*4=87. Az algoritmusban a ber.napira a dolgozóhoz rendelt (a Távollétek, nap,óra kartonfülön látható) ledolgozandó napi óra.

54 (2) A műszakpótlékot és az éjszakai bérpótlékot a távolléti díj kiszámításánál akkor kell figyelembe venni, ha a munkavállaló az irányadó időszakban legalább a beosztás szerinti munkaideje harminc százalékának megfelelő tartamban műszak- vagy éjszakai bérpótlékra jogosító időszakban végzett munkát. (3) Az ügyelet és a készenlét tartamára kifizetett bérpótlékot a távolléti díj kiszámításánál akkor kell figyelembe venni, ha a munkáltató a munkavállaló számára az irányadó időszakban átlagosan legalább havi kilencvenhat óra tartamú ügyeletet vagy készenlétet rendelt el. (4) A bérpótlékot az egy órára járó távolléti díj kiszámításakor úgy kell figyelembe venni, hogy az irányadó időszakra kifizetett bérpótlék összegét osztani kell az irányadó időszakban, rendes munkaidőben teljesített órák számával (osztószám). (5) Ha a munkáltató a munkavállaló számára az (1) bekezdésben meghatározott bérpótlékok helyett a 145. szerint átalányt állapított meg, a kifizetett havi átalány összegét osztani kell az irányadó időszakban rendes munkaidőben teljesített órák számával (osztószám) (1) A távolléti díj megállapításakor a vasárnapi pótlékot, a műszakpótlékot, az éjszakai pótlékot és a 144. (1) bekezdés szerinti bérpótlékot a (2) (5) bekezdésben foglaltak szerint kell figyelembe venni. (2) A vasárnapi pótlékot a távolléti díj kiszámításánál akkor kell figyelembe venni, ha a munkavállaló az irányadó időszakban legalább a vasárnapok egyharmadában beosztás szerinti munkaidejében munkát végzett. (3) A műszakpótlékot és az éjszakai bérpótlékot a távolléti díj kiszámításánál akkor kell figyelembe venni, ha a munkavállaló az irányadó időszakban legalább a beosztás szerinti munkaideje harminc százalékának megfelelő tartamban műszak- vagy éjszakai bérpótlékra jogosító időszakban végzett munkát. (4) Az ügyelet és a készenlét tartamára kifizetett bérpótlékot a távolléti díj kiszámításánál akkor kell figyelembe venni, ha a munkáltató a munkavállaló számára az irányadó időszakban átlagosan legalább havi kilencvenhat óra tartamú ügyeletet vagy készenlétet rendelt el. (5) A bérpótlékot az egy órára járó távolléti díj kiszámításánál úgy kell figyelembe venni, hogy az irányadó időszakra kifizetett bérpótlék összegét osztani kell az irányadó időszakban, a beosztás szerinti munkaidőben teljesített órák számával (osztószám). Ennek a -nak a (2) bekezdése jelent újdonságot. A jogalkotó kiemeli a vasárnapi pótlékot és a távolléti díjnál akkor engedi figyelembe venni, ha a dolgozó az irányadó időszakban beosztása szerint legalább a vasárnapok egyharmadában munkát végez. A helyes számításhoz a következőket kell megtenniük: - a Beállítások / Jogcímek paraméterezése programban a BÉR kartonfülön az Egyéb információk rész utolsó előtti sorában találnak egy új jelölési lehetőséget: - annál a kifizetési jogcímnél, amelyen számfejtik a vasárnapi pótlékot ezt a bejelölést meg kell tenni - az érintett dolgozók számfejtésénél a kartonfülön található el kell indítani. Ez az ismételt gyűjtés a kézi adatmódosítást felülírja! Tehát csak akkor indítsák el, ha az elmúlt hat hónapi adatokat kézzel nem módosították.

55 Módosítások, pontosítások ebben a verzióban 1./ Módosítottuk az egyszerűsített foglalkoztatottak 1308-as adatátadását,,ha valaki adott hónapban munkaviszonyban is volt hibásan adtuk át az adatokat 13-as oldalra.

56 MUN_TAP v A július 5-én kihirdetett évi CXXXVII. törvény és a 254/2013. Kormányrendelet olyan módosításokat tartalmaz, amely érinti a Mun_TAP programot is. A törvénymódosításokat e leírásban nem részletezzük, azok részletesen megismerhetők az OEP honlapján közzétett ismertetőkből, illetve az OEP 2013/5. tájékoztatójából. A leírásban a program-módosításokat ismertetjük. 1./ július 14-ét követően kezdődő keresőképtelenség (ha a keresőképtelenség oka nem THGY, illetve GYED). Esetükben csak a keresőképtelenség kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyban elért jövedelem vehető figyelembe. A program nem veszi figyelembe az előző munkáltatótól származó jövedelmet. Mit vizsgál a program? Két dátumnak van kitüntetett jelentősége: napjának és a részben megadott keresőképtelenség kezdő mezőnek. A program megvizsgálja, hogy hány naptári nap adódik a két dátum között (természetesen csak a július 14-t követően kezdődő keresőképtelenség esetében). Ezt követően az algoritmus a következő: - ha a folyamatos biztosítási idő >= 180 és nincs jövedelem a számítás alapja a szerződés szerinti összeg - ha a folyamatos biztosítási idő >= 180 és van jövedelem a számítás alapja a tényleges jövedelem - ha a folyamatos biztosítási idő<180 és nincs jövedelem a számítás alapja a szerződés szerinti összeg - ha a folyamatos biztosítási idő<180 és van jövedelem, de ennek összeg < minimálbér a számítás alapja a tényleges jövedelem - ha a folyamatos biztosítási idő<180 és a fenti feltételek nem teljesülnek a számítás alapja a minimálbér 2./ A THGY-re, GYED-re vonatkozó átmeneti szabály miatt - a program kiszámítja a régi szabály szerint az ellátás összegét - a program kiszámítja az új szabály szerint az ellátás összegét - automatikusan a kedvezőbbet veszi figyelembe az ellátás alapjaként

57 3./ A beteg gyermek kórházi ápolására is igénybe vehető GYÁP esetében csak annyi a teendő (egyezően a többi kórházi ellátás jelölésével), hogy az adatrögzítést követően a gombot használva a oszlopba 50-et, a oszlopba -t kell tenni, majd az. gombot használni. Ebben a verzióban két javítással találkoznak. 1./ Az év eleji bizonytalanságot követően egyértelművé vált, hogy év közi belépés esetén az évi 15 nap betegszabadságot arányosítani kell. Ebben a verzióban már így számolunk. 2./ Ha a THGY-t a minimálbér alapján kell meghatározni, korábban a program csak a minimálbérrel és nem annak kétszeresével számolt bjavítottuk.

58 MUN v Nagyon fontos: a program adatbázis módosításokat hajt végre! Ezért első indításkor, csak egyetlen munkahelyről lehet elindítani (a windows tálcán se legyen sehol meghívva a program)! I. Fejlesztések ebben a verzióban: 1./ Egyértelművé vált, hogy a havi díjas dolgozóknál a fizetett ünnep az un. osztószámba sem számít bele. Ebben a verzióban már minden esetben kiszedtük a fizetett ünnepet, mint az osztószám részét. Ennek azokban az esetekben van jelentősége, ha valaki nem dolgozott egész hónapban. Kérjük, ezeket az eseteket ellenőrizzék, ha szükséges ezzel a verzióval számfejtsék át az érintett dolgozók októberi számfejtését. A fenti módosítás apró változtatásnak tűnik, de nagyon sok helyen módosítani kellett a programot. Ezért kérjük, ha BÁRMI rendellenességet észlelnek legyenek kedvesek a mun13w mappából a *.dbf, *.cdx és *.fpt állományokat bármilyen módon besűríteni és e_mail mellékletként a mini93@t-online.hu címre elküldeni, megjelölve a céget és a személyt ahol problémát tapasztaltak. 2./ Az Mt 146 (4) bekezdésének módosítása érinti a munkaszüneti napra elszámolható juttatást, melyet az alábbi táblázatban foglalunk össze: beosztás Havi díjas Óra, teljesítménybéres nincs beosztva munkaszüneti napra nincs díjazás távolléti díj nincs beosztva munkaszüneti napra, keresőképtelen nincs díjazás távolléti díj 70 %, NEM betegszabadság be van osztva munkaszüneti napra, dolgozik alapbér+bérpótlék alapbér+bérpótlék be van osztva munkaszüneti napra keresőképtelen betegszabadság betegszabadság A táblázatban pirossal kiemelt juttatás tér el az eddigi gyakorlattól. A program a következő módon kezeli, ha pl. a dolgozó augusztus ig betegszabadságon van és a bérszámfejtés kódja #11

59 Önöknek ezzel nincs feladatuk a program automatikusan áthelyezi ezt a napot. Nagyon fontos tudnivaló: a / // programban nem engedjük ezeknek a távolléteknek a rögzítését, mivel a programnak azonnal bért is kell számolnia. Tehát ezeket a távoléteket (órabérben, teljesítménybérben foglalkoztatottak fizetett ünnepi betegszabadságát) kizárólag a bérelszámolásnál lehet rögzíteni. II. Módosítások ebben a verzióban: 1./ A szabadság számítás módosításánál lehetőség van két számjegyű - szám rögzítésére is. 2./ Módosítottuk a költségvetési kapcsolat listát. Az osztalék előleg adója rákerült. 3./ Mun_tap programot érintő módosítások: - nem számol a program fizetett ünnepre betegszabadságot - módosítottuk a fizetési jegyzéket az OEP honlapján megtalálható formára módosítottuk az adatmegállapító lap formáját az OEP honlapján megtalálható formára.

3./ A 2013. évi NY29/NY30 nyilatkozat, az M30-as és egyéb igazolások

3./ A 2013. évi NY29/NY30 nyilatkozat, az M30-as és egyéb igazolások MUN v13.1231 Ehhez a verzióhoz írt leírásban három témakört találnak: 1./ A 2014. év nyitása 2./ a 2014. évi első feladatok 3./ A 2013. évi NY29/NY30 nyilatkozat, az M30-as és egyéb igazolások Kérjük -

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2015. ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2015. ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2015. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v15.0130... - 2 - MUN v15.0512... - 9 - MUN v15.0604... - 12 - MUN v15.0725... - 13 - - 1 - MUN v15.0130

Részletesebben

BÉRSZÁMFEJTÉS PROGRAM

BÉRSZÁMFEJTÉS PROGRAM BÉRSZÁMFEJTÉS PROGRAM (UJTB) Kezelési leírás Programozó: Baloghy Gábor 1989-2015. Tartalomjegyzék I. ÁLTALÁNOS ISMERETEK... 4 1. Az adattárolás, a program adatállományai... 4 2. A program üzembe helyezése...

Részletesebben

Tisztelt Ügyfelünk! Fontosabb jogszabályi változások

Tisztelt Ügyfelünk! Fontosabb jogszabályi változások Tisztelt Ügyfelünk! Levelünk mellékleteként küldött CD tartalmazza a 2013-as nyitó programot. A nyitáshoz a CD-ről indítsa el a NYIT13.EXE programot. A megjelenő tallózásban - a programfrissítéshez hasonlóan

Részletesebben

OBB Előadás. Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft. 2015.11.25

OBB Előadás. Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft. 2015.11.25 OBB Előadás Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft. 2015.11.25 Munkaviszonyok Tipikus Határozatlan időre Napi 8 órára Munkáltató telephelyén, irodájában Munkáltatómunkavállaló kapcsolatban 1 munkáltató

Részletesebben

Kiegészítő dokumentáció a BÉR programrendszer 2016. évi változatához. Verzió: 17.00 Dátum: 2016. 01. 27.

Kiegészítő dokumentáció a BÉR programrendszer 2016. évi változatához. Verzió: 17.00 Dátum: 2016. 01. 27. Kiegészítő dokumentáció a BÉR programrendszer 2016. évi változatához Érvényességi dátumok: Verzió: 17.00 Dátum: 2016. 01. 27. Demó verzió érvényessége 2016.02.29. Regisztrált verzió érvényessége 2016.03.31.

Részletesebben

1.1. A programok futtatásához szükséges környezeti feltételek és fontos tudnivalók:

1.1. A programok futtatásához szükséges környezeti feltételek és fontos tudnivalók: MUN v14.1231 Ez a verzió adatbázis módosításokat hajt végre, ezért először csak egyetlen munkahelyről szabad indítani (a windows tálcán se legyen letéve a program)! Ha ez a feltétel nem teljesül, a program

Részletesebben

Tisztelt Ügyfelünk! Cégek / Cég törzsadatai / Cég törzsadatainak módosítása / TB fül

Tisztelt Ügyfelünk! Cégek / Cég törzsadatai / Cég törzsadatainak módosítása / TB fül Tisztelt Ügyfelünk! Kérjük, hogy az internetről az útmutatás szerint frissítse fel jogszerűen használt Armada Bér modulját! Armada Bér (2.11.09) tartalma (változások, bővítések) Változások a 'Cégek' menüponton

Részletesebben

Könyvelői Klub 2013. január 30. Budapest. adószakértő, jogi szakokleveles közgazdász; költségvetési minősítésű könyvvizsgáló TÖRVÉNYEN BELÜL II.

Könyvelői Klub 2013. január 30. Budapest. adószakértő, jogi szakokleveles közgazdász; költségvetési minősítésű könyvvizsgáló TÖRVÉNYEN BELÜL II. Könyvelői Klub 2013. január 30. Budapest Konzultáns: Horváth Józsefné okl. könyvvizsgáló, okl. nemzetközi áfa- és adóigazgatósági adószakértő, jogi szakokleveles közgazdász; költségvetési minősítésű könyvvizsgáló

Részletesebben

BÉRSZÁMFEJTÉS 1 S Z O F T V E R E N G E D É L Y E Z É S I S Z E R ZŐDÉS

BÉRSZÁMFEJTÉS 1 S Z O F T V E R E N G E D É L Y E Z É S I S Z E R ZŐDÉS BÉRSZÁMFEJTÉS 1 S Z O F T V E R E N G E D É L Y E Z É S I S Z E R ZŐDÉS Ez egy speciális SZERZŐDÉS Ön, mint Felhasználó (akár magánszemély, gazdálkodó-, vagy egyéb szerv) és az RLB-60 Betéti Társaság között,

Részletesebben

Útmutató a munkaügy-statisztikai adatszolgáltatáshoz

Útmutató a munkaügy-statisztikai adatszolgáltatáshoz Útmutató a munkaügy-statisztikai adatszolgáltatáshoz Érvényesség kezdetének időpontja: 2015. 01. 01. A 2013. december 31-ig érvényes Útmutató és annak módosítása, kiegészítése a munkaügy-statisztikai adatszolgáltatáshoz

Részletesebben

Új év nyitása a Kulcs-Bér 2015-ben, a Kulcs-Bér 2014-ben kezelt év(ek) alapján

Új év nyitása a Kulcs-Bér 2015-ben, a Kulcs-Bér 2014-ben kezelt év(ek) alapján Új év nyitása a Kulcs-Bér 2015-ben, a Kulcs-Bér 2014-ben kezelt év(ek) alapján Biztonsági mentés készítése a 2014-es program adatairól Az évnyitás előtt fontos biztonsági mentést készíteni a 2014-es évet

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v13.0101... 2 MUN v13.0107... 10 MUN v13.0128... 18 MUN v13.0204... 21 MUN v13.0208... 27 MUN v13.0101

Részletesebben

Útmutató és annak módosítása, kiegészítése a munkaügy-statisztikai adatszolgáltatáshoz

Útmutató és annak módosítása, kiegészítése a munkaügy-statisztikai adatszolgáltatáshoz Útmutató és annak módosítása, kiegészítése a munkaügy-statisztikai adatszolgáltatáshoz (Az Útmutatóban leírtakhoz kapcsolódó módosítások, kiegészítések a 38. oldaltól kezdődően találhatók.) I. A létszám

Részletesebben

Aronic Road Útnyilvántartó program

Aronic Road Útnyilvántartó program 6085 Fülöpszállás, Kiskunság tér 4. Internet: www.cin.hu E-mail: software@cin.hu Tel: 78/435-081, 30/9-573-673 Aronic Road útnyilvántartó program V2.000 Szoftverdokumentáció Önnek is jár egy jó szoftver!

Részletesebben

12T1042E. Az adatlap benyújtásának módja

12T1042E. Az adatlap benyújtásának módja 12T1042E Frissítés dátuma: 2011.12.29. Bejelentő és változás-bejelentő lap az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény értelmében a 2010. augusztus 1-jét követően létesített, egyszerűsített

Részletesebben

Aronic Bér Bérszámfejtés és munkaügyi nyilvántartás program

Aronic Bér Bérszámfejtés és munkaügyi nyilvántartás program CIN Számítástechnika és Szoftverház 6085 Fülöpszállás, Kiskunság tér 4. Internet: www.cin.hu E-mail: software@cin.hu Tel: 78/435-081, 30/9-573-673 Aronic Bér Bérszámfejtés és munkaügyi nyilvántartás program

Részletesebben

BÉRSZÁMFEJTŐ PROGRAM

BÉRSZÁMFEJTŐ PROGRAM BÉRSZÁMFEJTŐ PROGRAM KEZELÉSI LEÍRÁS 2015. 06. 16. V15.23 FORINT-Soft Kft. 6500 Baja, Roosevelt tér 1. Tel.: 79/523-600 Fax: 79/420-857 E-mail: forintsoft@forintsoft.hu www.forintsoft.hu B é r s z á m

Részletesebben

GroupWise 5.2 használói jegyzet

GroupWise 5.2 használói jegyzet GroupWise 5.2 használói jegyzet 16 bites verzió Készítette: Borsodi Gábor, ABS Consulting Kft. (http://www.abs.hu) 1998-2001 Ez a dokumentáció szabadon felhasználható (nyomtatható, másolható) és terjeszthet,

Részletesebben

GroupWise 5.2 használói jegyzet

GroupWise 5.2 használói jegyzet GroupWise 5.2 használói jegyzet 32 bites verzió Készítette: Borsodi Gábor, ABS Consulting Kft. (http://www.abs.hu) 1998-2001 Ez a dokumentáció szabadon felhasználható (nyomtatható, másolható) és terjeszthet,

Részletesebben

E-Munkajog. Tartalom. A hónap témája. Tisztelt Előfizetőnk! 2013. április XIV. évfolyam 4. szám. 1 A hónap témája. 4 Olvasói kérdések

E-Munkajog. Tartalom. A hónap témája. Tisztelt Előfizetőnk! 2013. április XIV. évfolyam 4. szám. 1 A hónap témája. 4 Olvasói kérdések E-Munkajog Szakmai folyóirat 2013. április XIV. évfolyam 4. szám In-house szeminárium! Szeretne közvetlenül munkahelyén tájékozódni a legújabb jogszabályváltozásokról a munkajog elismert szakértőitől?

Részletesebben

Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló)

Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló) Felhasználói dokumentáció a Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló) programhoz Forgalmazó: FORINT-Soft Kft. 6500 Baja, Roosevelt tér 1. Tel: 79/424-772, 79/523-600 Fax: 79/420-857 E-mail: forintsoft@forintsoft.hu

Részletesebben

Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa)

Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa) Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa) Kötegelt nyomtatványok általános jellemzői Minden nyomtatványköteg áll

Részletesebben

Magyarbánhegyes Község Önkormányzatának Jegyzőjének 1/2010. (III.18.) sz. intézkedése

Magyarbánhegyes Község Önkormányzatának Jegyzőjének 1/2010. (III.18.) sz. intézkedése Magyarbánhegyes Község Önkormányzatának Jegyzőjének 1/2010. (III.18.) sz. intézkedése A KÖZSZOLGÁLATI SZABÁLYZATRÓL A köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény (továbbiakban Ktv.), valamint

Részletesebben

Tájékoztatás a bérkompenzáció ellenőrzéséről

Tájékoztatás a bérkompenzáció ellenőrzéséről Tájékoztatás a bérkompenzáció ellenőrzéséről 299/2011. (XII.22.) Korm. rendelet A bérkompenzáció hatályát, mértékét, teljesítését, ideértve a béren kívüli juttatás béremelésbe történő - beszámíthatóságát

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MOK Ügyeletnyilvántartó rendszer használati kézikönyve v2.1

Tartalomjegyzék. MOK Ügyeletnyilvántartó rendszer használati kézikönyve v2.1 Tartalomjegyzék A keret-rendszerről általánosságban...2 Technológiák... 2 Elérést biztosító technológiák...2 Bejelentkezés... 2 Használat helye... 3 Használat (bejelentkezés után)...3 Jelszavak... 4 Hiba

Részletesebben

Távolléti díj - játékai

Távolléti díj - játékai Távolléti díj - játékai Havidíjas munkavállaló: Ha nincs beosztva munkaszüneti napra nincs díjazás Ha be van osztva munkaszüneti napra száz százalék bérpótlék (havi alapbér mellett) Ha nincs beosztva munkaszüneti

Részletesebben

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. Általános Szerződési Feltételei e-matricát értékesítő viszonteladók részére. 4. számú melléklet

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. Általános Szerződési Feltételei e-matricát értékesítő viszonteladók részére. 4. számú melléklet Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. Általános Szerződési Feltételei e-matricát értékesítő viszonteladók részére 4. számú melléklet Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. e-matrica értékesítésére vonatkozó együttműködési

Részletesebben

2015. HR Protokoll. Dr. Kovács-Szilágyi Eszter Szentiné Bosnyák Zsuzsanna 2015.09.22.

2015. HR Protokoll. Dr. Kovács-Szilágyi Eszter Szentiné Bosnyák Zsuzsanna 2015.09.22. 2015. HR Protokoll Dr. Kovács-Szilágyi Eszter Szentiné Bosnyák Zsuzsanna 2015.09.22. Tartalomjegyzék ÖSSZEFOGLALÁS... 4 I. TEENDŐK MUNKAVISZONY LÉTREJÖTTE ESETÉN... 5 1. Toborzás... 5 2. Első találkozás...

Részletesebben

Munka törvénykönyve I.

Munka törvénykönyve I. Munka törvénykönyve I. 2012. évi 7. szám 2012. június 21. Tartalom Méltányos mérlegelés. A munkáltató a munkavállaló érdekeit a méltányos mérlegelés alapján köteles figyelembe venni. A munkáltatónak figyelembe

Részletesebben

Adózás 2013. Szabó Gábor Tájékoztatási Osztály NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóság

Adózás 2013. Szabó Gábor Tájékoztatási Osztály NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóság Adózás 2013. Szabó Gábor Tájékoztatási Osztály NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóság ÁFA - 2013 2 Pénzforgalmi elszámolás ÁFÁ-ban 1. /2012. évi CXLVI. tv./ Működési mechanizmusa: A kimenő számlák

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. 260 000 Ft, azaz Kétszázhatvanezer forint; 130 000 Ft, azaz Százharmincezer forint;

H A T Á R O Z A T. 260 000 Ft, azaz Kétszázhatvanezer forint; 130 000 Ft, azaz Százharmincezer forint; BUDAPESTI BÁNYAKAPITÁNYSÁG BBK/366-4/2011. Üi.: Kovács Lajos Bányászati- és Robbantásfelügyeleti Osztály Tel.: 373-1808 lajos.kovacs@mbfh.hu Tárgy: munkaügyi bírság LASSELSBERGER Hungária Kft. 1239 Budapest,

Részletesebben

Országos, és mintaprojekt közfoglalkoztatás elszámoló lap (2. sz. melléklet) használati útmutatója Tartalomjegyzék

Országos, és mintaprojekt közfoglalkoztatás elszámoló lap (2. sz. melléklet) használati útmutatója Tartalomjegyzék Országos, és mintaprojekt közfoglalkoztatás elszámoló lap (2. sz. melléklet) használati útmutatója Tartalomjegyzék Figyelem! A táblába beírt szövegek, dátumok, számok, különböző szempontok szerint figyeltetve

Részletesebben

Az alábbiakban az interneten elérhető kompetenciatesztek kitöltéséhez olvashat útmutatót.

Az alábbiakban az interneten elérhető kompetenciatesztek kitöltéséhez olvashat útmutatót. Kedves Jelentkező! Az alábbiakban az interneten elérhető kompetenciatesztek kitöltéséhez olvashat útmutatót. Ha a kitöltés során bármilyen problémát tapasztal, kérjük, írjon e-mailt a következő címre:

Részletesebben

SZÁMLÁZÁS VEVŐ-SZÁLLÍTÓ NYILVÁNTARTÁS (UJVSZ) KEZELÉSI LEÍRÁS

SZÁMLÁZÁS VEVŐ-SZÁLLÍTÓ NYILVÁNTARTÁS (UJVSZ) KEZELÉSI LEÍRÁS SZÁMLÁZÁS VEVŐ-SZÁLLÍTÓ NYILVÁNTARTÁS (UJVSZ) KEZELÉSI LEÍRÁS Fejlesztő: Forgalmazó: Baloghy Szoftver Kft. FORINT-Soft Kft. 8360 Keszthely, Vak Bottyán utca 41. 6500 Baja, Roosevelt tér 1. Tel.: 83/515-080

Részletesebben

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ. EMVA ÚMVP I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó képzések

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ. EMVA ÚMVP I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó képzések SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ EMVA ÚMVP I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó képzések Verziószám: 03 2010. február 12. Budapest Tartalomjegyzék Fontos tudnivalók...3 Meghatalmazás

Részletesebben

Gyorskalauz a Machez készült asztali Novell Filr 1.0.2 alkalmazáshoz

Gyorskalauz a Machez készült asztali Novell Filr 1.0.2 alkalmazáshoz Gyorskalauz a Machez készült asztali Novell Filr 1.0.2 alkalmazáshoz 2014. február Novell Gyorskalauz A Novell Filr egyszerű elérést biztosít fájljaihoz és mappáihoz asztali gépéről, böngészőből és mobileszközökről

Részletesebben

A tömörítési eljárás megkezdéséhez jelöljük ki a tömöríteni kívánt fájlokat vagy mappát.

A tömörítési eljárás megkezdéséhez jelöljük ki a tömöríteni kívánt fájlokat vagy mappát. Operációs rendszerek Windows Xp (13-16 óra) FÁJLTÖMÖRÍTŐ PROGRAMOK KEZELÉSE A tömörítés fogalma A tömörítő eljárás során az állomány felhasználásának szempontjából két műveletet hajtunk végre. Az állományok

Részletesebben

1.1. A programok futtatásához szükséges környezeti feltételek és fontos tudnivalók:

1.1. A programok futtatásához szükséges környezeti feltételek és fontos tudnivalók: Ez a verzió adatbázis módosításokat hajt végre, ezért először csak egyetlen munkahelyről szabad indítani (a windows tálcán se legyen letéve a program)! Ha ez a feltétel nem teljesül, a program működése

Részletesebben

Általános Szerződési és Felhasználási feltételek

Általános Szerződési és Felhasználási feltételek Általános Szerződési és Felhasználási feltételek Kérjük, amennyiben vásárlója, illetve aktív felhasználója kíván lenni Webáruházunknak, figyelmesen olvassa el az Általános Szerződési Feltételeinket és

Részletesebben

Az új Munka Törvénykönyve tervezete 2011. szeptember 26-i munkaanyag

Az új Munka Törvénykönyve tervezete 2011. szeptember 26-i munkaanyag Az új Munka Törvénykönyve tervezete 2011. szeptember 26-i munkaanyag I. A tervezet és a háromoldalú tárgyalásokon született megállapodások viszonya (Dőlt betűvel a háromoldalú tárgyalásokon született megállapodások

Részletesebben

Telephely: 3200 Gyöngyös, Délikülhatár út 2/2. (Ajándéktárgy készítő műhelyünk, a Klippan Autószerviz mellett található meg).

Telephely: 3200 Gyöngyös, Délikülhatár út 2/2. (Ajándéktárgy készítő műhelyünk, a Klippan Autószerviz mellett található meg). 1. Bevezetés Üdvözöljük weboldalunkon, melynek üzemeltetője Klippan Ákos Ev. (továbbiakban: Szolgáltató). Jelen Általános Szerződési Feltételek (továbbiakban ÁSZF) tartalmazza az www.ajandekvarazs.hu weboldalon

Részletesebben

Ismerje meg a kisvállalati adóban rejlő lehetőségeket!

Ismerje meg a kisvállalati adóban rejlő lehetőségeket! Ismerje meg a kisvállalati adóban rejlő lehetőségeket! A kisvállalati adó (kiva) módot ad arra, hogy a vállalkozások meghatározott köre a hagyományos adózási formákhoz képest kedvezőbb szabályok szerint

Részletesebben

Adótörvények változásai 2013. január 1-től

Adótörvények változásai 2013. január 1-től Adótörvények változásai 2013. január 1-től SZJA Marad az SZJA mértéke: 16% Megszűnik az adóalap-kiegészítés 2 millió 424 ezer forintot meghaladó összevont adóalapba tartozó jövedelemrész felett sem kell

Részletesebben

Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW)

Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW) 1 Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW) levelező rendszer 8. verziójának alap szolgáltatásait

Részletesebben

Gödöllői Tankerület. Szabados Lajosné. Szakmai nap, 2014. március 18., Gödöllő. - Szabadság -

Gödöllői Tankerület. Szabados Lajosné. Szakmai nap, 2014. március 18., Gödöllő. - Szabadság - Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Ceglédi Tankerület Gödöllői Tankerület Szabados Lajosné Szakmai nap, 2014. március 18., Gödöllő - Szabadság - Irányadó jogszabályok A 2012. évi I. törvény a munka

Részletesebben

1992. évi XXII. tv. Az új Munka Törvénykönyve A törvény hatálya Területi hatály: Tekintettel a nemzetközi magánjog szabályaira az Mt.

1992. évi XXII. tv. Az új Munka Törvénykönyve A törvény hatálya Területi hatály: Tekintettel a nemzetközi magánjog szabályaira az Mt. 1992. évi XXII. tv. Az új Munka Törvénykönyve A törvény hatálya Területi hatály: Tekintettel a nemzetközi magánjog szabályaira az Mt. hatálya kiterjed Területi hatály: E törvény rendelkezéseit a nemzetközi

Részletesebben

Üzleti reggeli 2013. 09. 20. Munkajog a gyakorlatban. Dr. Kovács László

Üzleti reggeli 2013. 09. 20. Munkajog a gyakorlatban. Dr. Kovács László Üzleti reggeli 2013. 09. 20. Munkajog a gyakorlatban Dr. Kovács László Munkavégzési viszonyok tipizálása Munkavégzési viszonyok Munkaviszonyok alkalmazásban állók Munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyok

Részletesebben

2013. évi bevallások főbb változásai. Készítette: Tariné Deák Edit osztályvezető

2013. évi bevallások főbb változásai. Készítette: Tariné Deák Edit osztályvezető 2013. évi bevallások főbb változásai Készítette: Tariné Deák Edit osztályvezető 2013. január elsejétől hatályos jogszabályok megjelenése az adóhatóság bevallási rendszerében A fekete gazdaság kifehérítése

Részletesebben

KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE

KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE Kezelési leírás 2015. Program azonosító: WUJEGYKE Fejlesztő: B a l o g h y S z o f t v e r K f t. Keszthely, Vak Bottyán utca 41. 8360 Tel: 83/515-080

Részletesebben

Kulcs-Bér 2008 Táppénz modul

Kulcs-Bér 2008 Táppénz modul Kulcs-Bér 2008 Táppénz modul TARTALOMJEGYZÉK Táppénz kezelése a programban (KifizetŐhelyek részére)... 3 I. Táppénz számításához szükséges adatok kezelése... 3 1. Foglalkoztatottak adatai... 3 Személyi

Részletesebben

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat:

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Karbantartás Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Jelszó módosítása: A felhasználói jelszavunkat módosíthatjuk ebben a menüpontban, a régi jelszavunk megadása után. Általánosan

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszer Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszer Felhasználói kézikönyv Legutóbbi változások: A könnyebb használat

Részletesebben

VÁLLALATI ÖNKISZOLGÁLÓ ÜGYFÉLSZOLGÁLAT VERZIÓSZÁM: 1.1.20081215 BEVEZETŐ SZOLGÁLTATÁSOK ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ MENÜRENDSZER FOLYAMATOK SZÓTÁR

VÁLLALATI ÖNKISZOLGÁLÓ ÜGYFÉLSZOLGÁLAT VERZIÓSZÁM: 1.1.20081215 BEVEZETŐ SZOLGÁLTATÁSOK ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ MENÜRENDSZER FOLYAMATOK SZÓTÁR F E L H A S Z N Á L Ó I D O K U M E N T Á C I Ó VERZIÓSZÁM: 1.1.20081215 BEVEZETŐ SZOLGÁLTATÁSOK ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ MENÜRENDSZER FOLYAMATOK SZÓTÁR VÁLLALATI ÖNKISZOLGÁLÓ ÜGYFÉLSZOLGÁLAT TARTALOM Magyar

Részletesebben

Gyorskalauz a Windowshoz készült asztali Novell Filr 1.0.2 alkalmazáshoz

Gyorskalauz a Windowshoz készült asztali Novell Filr 1.0.2 alkalmazáshoz Gyorskalauz a Windowshoz készült asztali Novell Filr 1.0.2 alkalmazáshoz 2014. február Novell Gyorskalauz A Novell Filr egyszerű elérést biztosít fájljaihoz és mappáihoz asztali gépéről, böngészőből és

Részletesebben

ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR

ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR 1 ÚTMUTATÓ AZ IGÉNYBEJELENTÉS TÁPPÉNZ, CSECSEMŐGONDOZÁSI DÍJ, GYERMEKGONDOZÁSI DÍJ, BALESETI TÁPPÉNZ IGÉNYLÉSÉHEZ ELNEVEZÉSŰ NYOMTATVÁNY KITÖLTÉSÉHEZ 3.1 verzió Tartalomjegyzék

Részletesebben

MAGISZTER.NET. Tantárgyfelosztás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS

MAGISZTER.NET. Tantárgyfelosztás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS MAGISZTER.NET Tantárgyfelosztás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS TARTALOMJEGYZÉK 1 Ellenőrzés... 3 2 Tantárgyfelosztás létrehozása... 5 3 Tantárgyfelosztás adatai... 6 4 Exportálás Excel-be... 10 5 Adatok visszatöltése...

Részletesebben

A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM KOLLEKTÍV SZERZŐDÉSE

A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM KOLLEKTÍV SZERZŐDÉSE A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM KOLLEKTÍV SZERZŐDÉSE BUDAPEST 2010 (2016. március 18. napjától hatályos változat) PREAMBULUM A Budapesti Gazdasági Egyetem (a továbbiakban: Egyetem), mint munkáltató és a

Részletesebben

MS Access Feladatgyűjtemény

MS Access Feladatgyűjtemény SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR MS Access Feladatgyűjtemény Klárné Barta Éva 2014.01.01. Microsoft Access - Feladatok 1 Feladatok 1. Hozzon létre egy új adatbázist SZÁMÍTÓGÉPEK

Részletesebben

Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft. 8000 Székesfehérvár, Mártírok útja 9.

Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft. 8000 Székesfehérvár, Mártírok útja 9. E K O P - 1. A. 2 - A D A T Á L L O M Á N Y O K K Ö Z P O N T O S Í T O T T Á T V É T E L É T, Á T A D Á S Á T K E Z E L Ő, T Á M O G A T Ó I N F O R M A T I K A I R E N D S Z E R F E J L E S Z T É S E

Részletesebben

Töltőfunkció Kezelési Utasítás

Töltőfunkció Kezelési Utasítás METRISoft Mérleggyártó KFT PortaWin (PW2) Jármű mérlegelő program 6800 Hódmezővásárhely Jókai u. 30 Telefon: (62) 246-657, Fax: (62) 249-765 e-mail: merleg@metrisoft.hu Web: http://www.metrisoft.hu Módosítva:

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v13.0101... 2 MUN v13.0107... 10 MUN v13.0128... 18 MUN v13.0204... 21 MUN v13.0208... 27 MUN v13.0304...

Részletesebben

Vásárlási Információ (Általános Szerződési és Felhasználási feltételek)

Vásárlási Információ (Általános Szerződési és Felhasználási feltételek) Vásárlási Információ (Általános Szerződési és Felhasználási feltételek) A jelen Általános Szerződési és Felhasználási feltételek (a továbbiakban: ÁSZF) a Teaház Webáruházat üzemeltető Pagács György am.(a

Részletesebben

AZ OEP TAJ ELLENŐRZÉS BEVEZETÉSE AZ IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI)

AZ OEP TAJ ELLENŐRZÉS BEVEZETÉSE AZ IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) AZ OEP TAJ ELLENŐRZÉS BEVEZETÉSE AZ IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) RENDSZERBE I. ÜTEM FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS AZ ADATSZOLGÁLTATÓK RÉSZÉRE KENYSZI: v.1.2.2.0 Dátum: 2015.04.10. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS...

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v13.0101... 2 MUN v13.0107... 10 MUN v13.0128... 18 MUN v13.0204... 21 MUN v13.0101 1. Ismertető a 2013.

Részletesebben

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Általános Szerződési Feltételei e-matricát értékesítő viszonteladók részére. 4.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Általános Szerződési Feltételei e-matricát értékesítő viszonteladók részére. 4. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Általános Szerződési Feltételei e-matricát értékesítő viszonteladók részére 4. számú melléklet A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. e-matrica értékesítésére

Részletesebben

E-Fedezetkezelő. felhasználói kézikönyv. Fővállalkozói adminisztrátorok számára

E-Fedezetkezelő. felhasználói kézikönyv. Fővállalkozói adminisztrátorok számára E-Fedezetkezelő felhasználói kézikönyv Fővállalkozói adminisztrátorok számára Tartalomjegyzék 1. Program általános használata... 2 1.1. Szoftver követelmények... 2 1.2. Jogosultság függő működés... 2 1.3.

Részletesebben

A program telepítése

A program telepítése program telepítése Töltse le a telepítőt a www.kocheskochkft.hu internetes oldalról. Programjaink menü alatt válassza a BÉRSZEMÜ rendszerben készült listák kezelése Windows alatt... programot, kattintson

Részletesebben

Adótörvény változások 2016.

Adótörvény változások 2016. 1 Adótörvény változások 2016. Alábbi hírlevelünkben foglaljuk össze a Parlament által 2015. november 17-én megszavazott, 2016-re vonatkozó legfontosabb adótörvény módosításokat. Minimálbér, garantált bérminimum

Részletesebben

Operációs rendszerek Windows Xp

Operációs rendszerek Windows Xp Operációs rendszerek Windows Xp (5-8 óra) ALAPVETŐ INFORMÁCIÓK ÉS TEVÉKENYSÉGEK A SZÁMÍTÓGÉP ADATAINAK LEKÉRDEZÉSE A SZÁMÍTÓGÉPPEL KAPCSOLATOS LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓKAT A VEZÉRLŐPULT TELJESÍTMÉNY ÉS KARBANTARTÁS

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE - JEGYZŐJE

BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE - JEGYZŐJE BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE - JEGYZŐJE Készült a Képviselő-testület 2012. november 21. napján tartandó ülésére. Tárgy: A. Javaslat Budapest Főváros XVI. Kerületi Polgármesteri

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBÓL AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBE. Budapest, 2013. november 08.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBÓL AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBE. Budapest, 2013. november 08. HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBÓL AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBE Budapest, 2013. november 08. Az Online Munkaidő Nyilvántartó Rendszerbe való bejelentkezés a https://www.olmunkaido.hu

Részletesebben

Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv

Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv Verzió 14 2016 január 25. 1 1. Tartalom 2. Bevezető... 4 3. Regisztráció... 6 4. Elfelejtette jelszavát?... 8 5. Online ügyfélszolgálat

Részletesebben

FHB NetBróker Felhasználói kézikönyv

FHB NetBróker Felhasználói kézikönyv FHB NetBróker Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv az FHB Bank Zrt. NetBróker szolgáltatásához Verziószám: 3.3 Hatályos: 2015.11.26. Tisztelt Ügyfelünk! Az FHB Bank Zrt. (továbbiakban: Bank) NetB@nk/NetBróker

Részletesebben

Telkotech Kft. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Hatályos 2016.01.02-től

Telkotech Kft. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Hatályos 2016.01.02-től Telkotech Kft. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Hatályos 2016.01.02-től Jelen Általános Szerződési Feltételek (a továbbiakban: ÁSZF) a Telkotech Telekommunikációs, Számítástechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató

Részletesebben

ProAnt Felhasználói Útmutató

ProAnt Felhasználói Útmutató ProAnt Felhasználói Útmutató http://www.proant.hu/ 2014. október 17. Adminisztrátor 6722 Szeged, Gogol u. 3. 1 TARTALOMJEGYZÉK 1 Tartalomjegyzék... 2 2 A ProAnt szoftverről... 4 3 Jelszó módosítása...

Részletesebben

HÍRLEVÉL HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

HÍRLEVÉL HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HÍRLEVÉL HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ TARTALOMJEGYZÉK 1. PÉNZÜGY KÖNYVELÉS... 3 1.1. Pénztár... 3 1.2. Folyószámlakezelés... 4 1.3. ÁFA bevallás... 6 1.4. Bejövő számla rögzítés... 6 1.5. Számlaböngésző... 9 1.6.

Részletesebben

(nyugellátás elbírálásához)

(nyugellátás elbírálásához) ÚTMUTATÓ a Biztosítási Idő és Kereset/Jövedelem Igazolás 2011. kitöltéséhez (nyugellátás elbírálásához) ( b, E, M és P lapokhoz) A 2011. évi adatok közlésére szolgáló Biztosítási Idő és Kereset/Jövedelem

Részletesebben

A TÁMOP 1.2.1 PROGRAM EREDMÉNYEINEK BEMUTATÁSA

A TÁMOP 1.2.1 PROGRAM EREDMÉNYEINEK BEMUTATÁSA 214. szeptember 23. Nemzetgazdasági Minisztérium A TÁMOP 1.2.1 PROGRAM EREDMÉNYEINEK BEMUTATÁSA A munkaerő-piaci tapasztalatok alapján és a foglalkoztatási kereslet ösztönzése érdekében 26-ban a fiatalok

Részletesebben

Közalkalmazotti Szabályzata

Közalkalmazotti Szabályzata Veszprém Megyei Önkormányzat Turisztikai Hivatal Közalkalmazotti Szabályzata A Veszprém Megyei Önkormányzat Turisztikai Hivatal (a továbbiakban: Munkáltató ) közalkalmazottainak jogviszonyára vonatkozó

Részletesebben

KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM

KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM Kezelési leírás 1993-2015 Program azonosító: UJEGYKE Fejlesztő: B a l o g h y S z o f t v e r K f t. Keszthely, Vak Bottyán utca 41. 8360 Tel: 83/515-080 Fax: 83/515-082 E-mail:

Részletesebben

*Verziófrissítés letöltése gomb+

*Verziófrissítés letöltése gomb+ TISZTELT PARTNERÜNK! Örömmel értesítjük, hogy elkészült az Ön által használt ügyviteli szoftver legfrissebb változata és letölthető a http://www.kulcs-soft.hu oldalon az Ügyfélszolgálat / Program frissítések

Részletesebben

Az elektronikus napló

Az elektronikus napló Az elektronikus napló I. Bevezetés A napló az iskolai élet egyik fontos velejárója, a tanárok ebben vezetik a diákok jegyeit, hiányzásait, valamint könyvelik az órával és a diákokkal kapcsolatos egyéb

Részletesebben

Év zárása és nyitása 2015-ről 2016-ra

Év zárása és nyitása 2015-ről 2016-ra Év zárása és nyitása 2015-ről 2016-ra Ebben az évben a megszokottól eltérően, új programot kell telepíteni. Ennek lépései: 1. lépjen ki a DszámlaWIN programból (FONTOS!). Amennyiben hálózatban használják

Részletesebben

2013/28. SZÁM TARTALOM

2013/28. SZÁM TARTALOM 2013/28. SZÁM TARTALOM Utasítások oldal 35/2013. (VIII. 29. MÁV-START Ért. 28.) sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV-START Zrt.-nél foglalkoztatott munkavállalók szabadságának kiadásáról és elszámolásáról...

Részletesebben

A HÁLÓZATI GYÓGYSZERTÁRAK SZÖVETSÉGÉNEK RÉSZLETES JAVASLATA A GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELETI RENDSZER KIALAKÍTÁSÁRA

A HÁLÓZATI GYÓGYSZERTÁRAK SZÖVETSÉGÉNEK RÉSZLETES JAVASLATA A GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELETI RENDSZER KIALAKÍTÁSÁRA A HÁLÓZATI GYÓGYSZERTÁRAK SZÖVETSÉGÉNEK RÉSZLETES JAVASLATA A GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELETI RENDSZER KIALAKÍTÁSÁRA 2015. december 1. Vezetői összefoglaló A gyógyszertári ügyelet működésének szabályozása során

Részletesebben

Fókusz-Hírlevél Adózási Percek 2016. évi 1.szám, 2016.január 04. Kedves Vállalkozó!

Fókusz-Hírlevél Adózási Percek 2016. évi 1.szám, 2016.január 04. Kedves Vállalkozó! A tartalomból: Személyi jövedelemadó bevallás 2016. évi 1. szám, 2016.január 04. Iparűzési adó választási lehetőségek 2016. évi minimálbér Lakásvásárlás áfája Általános információ Egyéni vállalkozóknak

Részletesebben

Az Antikvárium.hu Kft. webáruházának Általános Szerződési és Felhasználási Feltételei

Az Antikvárium.hu Kft. webáruházának Általános Szerződési és Felhasználási Feltételei Az Antikvárium.hu Kft. webáruházának Általános Szerződési és Felhasználási Feltételei Érvényes 2016. január 6-tól Bevezető tájékoztató a webáruházról és a vállalkozásról Tájékoztatjuk, hogy az antikvarium.hu

Részletesebben

1. oldal, összesen: 29 oldal

1. oldal, összesen: 29 oldal 1. oldal, összesen: 29 oldal Bevezetõ AXEL PRO Nyomtatványkitöltõ Program Az AXEL PRO Nyomtatványkitöltõ egy olyan innovatív, professzionális nyomtatványkitöltõ és dokumentum-szerkesztõ program, mellyel

Részletesebben

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ Nem mezőgazdasági tevékenységgé történő diverzifikálás Támogatási kérelem Verziószám: 1 2013. február 4. Tartalom Fontos tudnivalók... 2 Firefox portable...

Részletesebben

1. BEVEZETÉS... 5 2. A RENDSZER ELEMEI, ARCHITEKTÚRÁJA... 5

1. BEVEZETÉS... 5 2. A RENDSZER ELEMEI, ARCHITEKTÚRÁJA... 5 EntryProx Beléptető Rendszer FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV v.1.0.7. EntryProx Beléptető Rendszer TARTALOM 1. BEVEZETÉS... 5 2. A RENDSZER ELEMEI, ARCHITEKTÚRÁJA... 5 3. A RENDSZER ÜZEMBE HELYEZÉSE... 7 3.1. Az

Részletesebben

A kisadózó vállalkozás tételes adója (KATA)

A kisadózó vállalkozás tételes adója (KATA) Copyright 2014 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva. Ezt a dokumentumot a Könyvelői Praktikumból nyomtatták 2014-02-23 20:13:27-kor, a(z) 78.92.204.112 IP címről. Tartalomjegyzék: A kisadózó

Részletesebben

Diákigazolvány Elektronikus Igénylési Rendszer Oktatási Hivatal által biztosított igénylő felület. Felhasználói kézikönyv. v 4.1

Diákigazolvány Elektronikus Igénylési Rendszer Oktatási Hivatal által biztosított igénylő felület. Felhasználói kézikönyv. v 4.1 Diákigazolvány Elektronikus Igénylési Rendszer Oktatási Hivatal által biztosított igénylő felület Felhasználói kézikönyv v 4.1 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Előfeltételek... 3 3. A diákigazolvány

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. az egészségügyi szolgáltatóról és az általa foglalkoztatott egészségügyi dolgozókról szóló adatszolgáltatáshoz

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. az egészségügyi szolgáltatóról és az általa foglalkoztatott egészségügyi dolgozókról szóló adatszolgáltatáshoz KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ az egészségügyi szolgáltatóról és az általa foglalkoztatott egészségügyi dolgozókról szóló adatszolgáltatáshoz Bevezetés Ezen adatszolgáltatás valamennyi egészségügyi szolgáltatás ideértve

Részletesebben

A 2010. január 1-től érvényes legfontosabb adó- és járulék szabályok

A 2010. január 1-től érvényes legfontosabb adó- és járulék szabályok A 2010. január 1-től érvényes legfontosabb adó- és járulék szabályok Készítette: Berényiné Bosch Cecília OFA Hálózat PERTU projekt pénzügyi szakértője Budapest, 2009. december Tartalomjegyzék: Bevezetés...

Részletesebben

Tantárgyfelosztás. Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket:

Tantárgyfelosztás. Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket: Tantárgyfelosztás A Magiszter.NET Iskolaadminisztrációs Rendszerben a tantárgyfelosztás definiálása rész segítséget nyújt Önöknek, hogy az előkészítések után egy olyan táblázatot kapjanak ami átláthatóan

Részletesebben

Szabályos foglalkoztatás MUNKAÜGY 2015

Szabályos foglalkoztatás MUNKAÜGY 2015 Szabályos foglalkoztatás MUNKAÜGY 2015 Munkaügyi kapcsolatok Rendezett munkaügyi kapcsolatok [2011. évi CXCV. tv. (Áht.)] Nem felel meg: Bejelentési kötelezettség elmulasztása Munkavállalói jogalanyisággal

Részletesebben

T.R.U.S.T. Tax Return Unified Support Tool. Nyomtatványkitöltő Felhasználói útmutató

T.R.U.S.T. Tax Return Unified Support Tool. Nyomtatványkitöltő Felhasználói útmutató T.R.U.S.T Tax Return Unified Support Tool Nyomtatványkitöltő Felhasználói útmutató Tartalomjegyzék 1. A T.R.U.S.T.-ról általában... 3 1.1. Áfabevallás, főnyomtatvány (xx65a)... 3 1.2. Áfabevallás, Belföldi

Részletesebben

Divar 2 - Vezérlőközpont. Kezelési útmutató

Divar 2 - Vezérlőközpont. Kezelési útmutató Divar 2 - Vezérlőközpont HU Kezelési útmutató Divar Vezérlőközpont Kezelési kézikönyv HU 1 Magyar Divar Többfunkciós digitális videofelvevő Divar Vezérlőközpont Kezelési útmutató Tartalom Első lépések.............................................3

Részletesebben