Felkészülni...Rajt! Cél: a munka

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Felkészülni...Rajt! Cél: a munka"

Átírás

1 Felkészülni...Rajt! Bevezető Beszélgetés a Panda Hotel munkatársával Villáminterjú egy gyakornokkal A szombathelyi Regionális Forrásközpont tapasztalatai Bevezető Ügyfeleink elhelyezése közben szerzett tapasztalataink olyan problémákra, hiányosságokra mutattak rá, amelyekre már előre fel lehetne készíteni a hozzánk forduló álláskeresőket, hogy elhelyezkedésük sikeresebb legyen. Ezekre az ismeretekre alapozva fejlesztettük ki munkára felkészítő programjainkat. A gyakorlattal nem, de gyakran elavult szakmával rendelkező fogyatékkal élő fiatal felnőttek számára nagyobb eséllyel és gyorsabban lehet a munkakeresésben és a munkába állításban segíteni, ha erre olyan képzés keretében készítjük fel őket, ahol a legnagyobb hangsúly a személyre szabott oktatásra, praktikus ismeretek átadására esik. A családban élő sérült fiatalok Munkahelyi Gyakorlat programja (CSMHGY) egy gyakorlat-orientált, a munkatapasztalat-szerzésre összpontosító program, melynek során a résztvevők 36 órás elméleti képzésen és 72 órás szakmai gyakorlaton vesznek részt. A modern tréningeszközöket is felhasználó elméleti oktatás során interaktív módon, kiscsoportos formában munkavállalási ismereteket sajátíthatnak el a fiatalok. A képzés gyakorlati részében a hangsúly szintén az egyéni tapasztalatszerzésre esik: a résztvevő sérült emberek alapítványi segítővel 2-3 fős csoportokban különböző munkakörökben és munkahelyeken próbálhatják ki magukat. Ennek eredményeként a gyakorlat során 3-4 különböző nyílt munkahelyet és munkatípust ismernek meg. A Salva Vita Alapítvány 1993-ban jött létre azzal a céllal, hogy támogassa az értelmi sérült emberek társadalmi beilleszkedését, esélyegyenlőségét. E célt azáltal kívánjuk előmozdítani, hogy segítjük a hozzánk forduló fogyatékos embereket abban, hogy képességeiknek megfelelő munkát találjanak a nyílt munkaerő-piacon. A kiadvány megjelenését a Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány támogatja.

2 Felkészülni...Rajt! A képzés elsősorban a résztvevőknek jelent segítséget, de támogatja a szakemberek munkáját, hiszen egyértelművé válhat a megajánlható munkahely és munkatípus, valamint hozzájárul ahhoz, hogy a hozzátartozók reális képet kapjanak a sérült fiatalok munkavállalási lehetőségeiről, képességeiről. Emellett a fogyatékos fiatalokat fogadó munkáltatók kötelezettségek nélkül tapasztalhatják meg a megváltozott munkaképességű és a fogyatékkal élő emberek foglalkoztatásában rejlő lehetőségeket. Hosszú távú célunk a program országos elterjesztése volt, hogy az alapítványunk által nyújtott szakmai háttér biztosításával az országban egyre több helyen, minél több értelmi fogyatékos ember számára nyújtson továbblépési lehetőséget a képzés. Ezzel párhuzamosan a Salva Vita Alapítvány vállalta a programot működtető szervezetek hálózati munkájának kialakítását. Az együttműködés kereteit találkozók szervezésével és on-line szolgáltatáson keresztül kívánjuk biztosítani. Így immáron több szervezettel együtt tudjuk képviselni ennek a programnak a szükségességét, és szeretnénk, ha minél több újabb szervezet csatlakozna a megvalósítók közé. Célunk, hogy partnereinkkel együtt közösen fejlesszük tovább a programot, és a ma Magyarországon jelen lévő alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások részévé tegyük. Jelenleg az országban az alábbi vidéki szervezetek működtetik a CSMHGY programot: a pécsi Fogd a Kezem Alapítvány és a Kerek Világ Alapítvány, a debreceni Csat Egyesület, a veszprémi Életet Segítő Alapítvány, a szombathelyi Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft., a miskolci Szimbiózis Alapítvány, a Dunaharasztiban működő Bárka Alapítvány. A hálózathoz 2009 őszétől 3 újabb szervezet csatlakozik: az ajkai Molnár Gábor Műhely Alapítvány, a győri Szent Cirill és Method Alapítvány és a miskolci Önálló Másság Életminőség Fejlesztő Alapítvány. Erre először 2007-ben nyílt módunk, amikor 5 szervezet számára adhattuk át az általunk sikerrel alkalmazott módszert. Ezt követően 2008-ban a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány támogatta a program további terjesztését, melynek eredményeként újabb 7 szervezet kapott lehetőséget a módszer megtanulására és működtetésére. Mindezek eredményeként 2006-tól 2009 nyaráig 160 fiatal tudott részt venni a képzésen, és 46 munkahely működött együtt a programmal, az év végéig pedig további közel 60 értelmi sérült és 9 munkáltató fog bekapcsolódni a programba.

3 Felkészülni...Rajt! Beszélgetés Révész Annával, a Hotel Panda rehabilitációs tanácsadójával bármi kérdésük volt, arra próbáltunk megfelelő választ adni, és megtalálni nekik azokat a munkaterületeket, ahol segíthetnek. Úgy tudom, hogy többen közülük azt a visszajelzést adták, hogy nagyon jól érezték itt magukat, és nemcsak azért, mert szimpatikus volt nekik a szálloda légköre, hanem azért, mert megtalálták azokat a pontokat, ahol gyakornokként csatlakozni tudtak a munkafolyamatokhoz. - Ha a konkrétumokat nézzük, a gyakornokok a program ideje alatt hetente 2 alkalommal jártak ki a szállodába dolgozni. Milyen munkatípusokba tudtátok őket leginkább bevonni? - Miért kapcsolódtatok be ebbe a programba? - A Hotel Panda egy négycsillagos szálloda. Küldetésünknek érezzük, hogy megváltozott munkaképességű embereket is foglalkoztassunk. Ennek apropóján gondolta a vezetőség, hogy mivel felvállaljuk ezt a célcsoportot, és itt nemcsak a leszázalékolt emberekre kell gondolni, hanem a fogyatékkal élőkre is, ezért úgy határoztunk, hogy kipróbáljuk magunkat, és lehetőséget adunk a Salva Vita Alapítvány gyakornokainak is. Ez egy közös próba volt. - A közös próbából együttműködés lett, ami 6 hónapja folyik. Ez alatt az idő alatt miről tudott meggyőzni titeket ez a program? - Végül is az volt a legjobb része, hogy a fiatalokat, akiket hoztatok, egy mentor kísérte az alapítványtól, aki magabiztosan irányította az ő munkájukat, ezért a szállodából nem kellett elkülöníteni egy külön munkaerőt, nem kellett kivenni senkit a saját területéről, éppen az adott munkájából. Amit még mi tudtunk hozzáadni, az az, hogy szabadon mozoghattak itt a térben. Igyekeztünk őket a szeretetünkkel, a nyitottságunkkal is támogatni, - Nagyon sokat segítettek a takarítóknak az összes területen, az étteremben, és amit általában az ember nem szeret annyira, az ablakpucolásban vagy az udvartakarításban is. Ezek ugye nagyobb és időigényesebb munkák, de részt vettek a kertgondozáshoz tartozó összes feladatban, locsoltak, gyomláltak, a belterületen a tükrök pucolásától kezdve az összes fajta takarításba besegítettek, és ami nagyon teszett, hogy mentek szobákat is ellenőrizni, és ez azért különösen jó, mert előfordulhat, hogy a mindennapi rutin következtében a takarító személyzet nem veszi észre az apróbb hibákat. Előfordult, hogy a gyakornokok jelezték, ha egy léc vagy tapétadarab lejött valahol. Ilyenkor szóltak a karbantartónak, és kijavították. Maradandó élménynek bizonyult, hogy felelősségteljes munkát bíztak rájuk. - Most, hogy egy ideje már tart a gazdasági válság, nem érzitek azt, hogy ez megnehezíti a program fogadását? Arra gondolok, hogy a továbbiakban is tudjátok fogadni a gyakornokokat? Nem vennék el más elől a munkát? - Úgy gondolom, a gyakornokok mindig elférnek itt. Az, hogy most mekkora itt a személyzet, éppen mennyi vendég van, ettől függetlenül mindig szívesen látjuk a programban résztvevőket, mert ők tényleg kisegítő személyzetként vannak itt.

4 Felkészülni...Rajt! Be tudjuk őket kapcsolni a mindennapokba, és nem hiszem, hogy ennek gazdasági szempontból akadályai lennének. Az alapítvány programjának nincs pénzügyi vonzata, a szálloda pedig fogad önkénteseket, most például két önkéntes az irodai munkákba segít be, idegen nyelvből fordítanak, meg számítógépes munkában segítenek. Nekünk ez csak jó dolog, mert munkát végeznek, de plusz költséggel nem jár, és így nekik is jót tettünk, és ők is jót tettek nekünk. - Azok a gyakornokok, akik ide jártak gyakorlatra, rendelkeztek-e olyan képességekkel, készségekkel, amik ahhoz szükségesek, hogy egy munkahelyen hasonló munkakört töltsenek be, mint itt? Vagy ha összehasonlítjuk őket az itt dolgozókkal, megállják a helyüket? Villáminterjú egy gyakornokkal A Salva Vita Alapítvány idén tavasszal induló képzését Zolinak egy pedagógus ajánlotta. Zoli már végzett az iskolában, és ezután szeretett volna minél hamarabb elhelyezkedni, de nem járt sikerrel. Bár vidám, energikus természete és képességei is minden szempontból alkalmassá teszik a nyílt munkaerő-piacon való munkavállalásra, betegsége áthatolhatatlan falat állított elé, mivel epilepsziás. Ezért úgy döntött, csatlakozik a képzéshez, hogy a program befejezése után sikeresebben tudjon állást keresni. Zoli most az EuRoll Hungária Kft.-nél dolgozik. - Ha konkrét feladatot kapnának, úgy, hogy már nem mentorral jönnének, hanem egyedül, és ha minden eszközt megkapnának a munkavégzéshez, akkor ugyanúgy el tudnák végezni a munkájukat, mint a jelenlegi alkalmazottak. - Tehát ez azt is jelenti, hogy el tudod képzelni őket ilyen munkakörökben. - Takarításban, udvari munkában, konyhai kisegítésben igen. - Zoli, emlékszel még, mielőtt felkerestél minket, volt azelőtt munkád? - Nem. - Milyen szakmát tanultál? - Péknek. - Utána kerestél is állást? - Igen, pékségben, de nem vettek fel - Emlékszel rá, miért nem? - Vagy a betegségem miatt, vagy mert nincs gyakorlatom.

5 Felkészülni...Rajt! - Emlékszel rá, hogy miért is jöttél hozzánk, hogy miben szerettél volna segítséget kapni? - Munkát találni. - Igen, de mégis azt ajánlottuk számodra, hogy előbb vegyél részt egy képzésben. Miért ezt, és nem rögtön munkát ajánlottunk számodra? Mit ajánlottunk, miben segíthet neked a képzés? - A munkában a könnyebb elhelyezkedésben. - Miből állt a képzés? - Órákból és gyakorlatra mentünk. - Milyen munkahelyeken voltál a gyakorlat során? - Voltunk a Tesco-ban, várjál volt a Posta és volt a Panda Hotel. - Mit csináltatok ezeken a munkahelyeken? - A Pandában takarítottunk, a Postán bélyegeztünk, borítékoltunk, számoltunk, a Tesco-ban rendezgettünk, takarítottunk. - Az elméleti foglalkozásokból mire emlékszel, mikről beszélgettünk? - Hogyan kell viselkedni a munkahelyen Milyen foglalkozások vannak, milyen tevékenységek Hogy ki miben erős, kinek mi tetszik Fizikai munka, ülőmunka - Igen, így van. Mi volt az elméleti foglalkozások végén? - Álláskeresés, álláshirdetés újságból, kellett önéletrajz. - Melyik munkahely tetszed neked a legjobban a három közül? - A Posta, azért, mert a Zsuzsival és az Ágival ott haladtunk is a munkával. - Most hol dolgozol, mit csinálsz? - A Kozma utcában, Kőbányán. Címkézek egy raktárban, egy kis szobában. Kódolok. Volt már halogén izzólámpa, olló, kés, mindenféle. Ma is megcsináltam 500 darabot 100 wattos pótizzóból. 10 darab dobozban volt, másfél óra volt. Ecsetkészletet is csináltunk már. - Nem unalmas? - Nem, nekem tetszik, érdekes. - Hány órában dolgozol? - Hat. Nyolctól fél háromig. - Mit gondolsz, abban, hogy most dolgozol, segítségedre volt ez a képzés? - Igen, így könnyebben be lehet illeszkedni. Elsejétől mentem, volt kipróbálás, hogy hogy tetszik - A munkáltatónak tetszik a munkád? - A két fiú, akik még ott voltak, meg vannak elégedve a munkámmal. - Hogy érzed magad ott? - Jól. - Az epilepszia, a betegséged nem gond? - Akkor szólok odaadtam a papírt is. - Mit éreztél, mikor elkezdtél dolgozni? Hogy lesz fizetésed? - Örültem. - Ajánlanád másnak is a képzést? Mit mondanál, ha valakinek ajánlhatnád? - Jó, hogy eszembe juttattad, van egy régi osztálytársam, a lány anyukája, az már el is kérte a papírokat. - Mi történt a képzés után? - Hát, találtatok munkát. Nem, először kerestünk, és aztán találtatok munkát. Az Anikó segített.

6 Felkészülni...Rajt! A szombathelyi Regionális Forrásközpont tapaszatalatai folyamatos volt az együttműködés, ebben az esetben is több, a szolgálathoz irányított ügyféllel vették fel a kapcsolatot ban a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány pályázat keretében támogatta a családban élő sérült fiatalok Munkahelyi Gyakorlat programjának bevezetését. A Salva Vita Alapítvány, mint a program módszergazdája, egyhetes képzés keretében készítette fel a sikeresen pályázó szervezeteket a program működtetésére. A képzésben részt vett szervezetek hálózatot alkotnak, hogy kölcsönös együttműködéssel segítsék egymás munkáját, a program megvalósítását. Jelenleg az országban 7 vidéki szervezet működteti az eredetileg csak Budapesten működő CSMHGY programot, ősszel újabb 3 szervezet csatlakozik hozzájuk. Az alábbiakban a Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. számol be az új módszer tapasztalatairól. A Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. által megvalósított CSMHGY program a Fogyatékos Emberek Nappali Szolgálatával szoros együttműködésben zajlik. A program megvalósítói az Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat munkaasszisztensei, akiknek fő alapfeladatuk a megváltozott munkaképességű, fogyatékos emberek segítése a normál munkaerő-piacon való tartós munkavállalásban. A Salva Vita Alapítvány nagymértékben segíti a program sikeres megvalósulását, folyamatos kapcsolattartást, szakértői véleményadást biztosít. A program első szakasza (2009. máj július 24.) 9 értelmi sérült gyakornok és 3 helyi munkáltató bevonásával valósult meg. A résztvevők toborzását több szálon indították el a munkaasszisztensek. Tájékoztatót tartottak több szakiskolában, a Fogyatékos Emberek Nappali Szolgálatában szülőknek, gyermekeknek, valamint az intézmény honlapján is ismertették az induló programot. A munkaügyi kirendeltséggel is A munkáltatók kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy normál, azaz integrált munkahelyen történjen a gyakorlat, ahol különböző munkatípusban rendszeres munkavégzést tudnak biztosítani a munkáltatók. A programba bekapcsolódók a szombathelyi TESCO Global Áruházak Zrt.-ben, a Savaria Patyolat Kft.-ben és az Erdészeti Tudományos Intézet Kámoni Arborétumában töltik gyakorlatukat, minden helyszínen más-más típusú munkába bekapcsolódva. A résztvevőknek a programhoz kapcsolódó elméleti anyag és a viselkedési szabályok elsajátítása legjobban a gyakorlaton keresztül valósult meg. Nagyon jól működött a munkavégzés alatti visszacsatolás, mert így tudták a legjobban megjegyezni az elméleti órákon tanult ismereteket és szabályokat. A résztvevőknek mindig az adott munkahelyen lévő feladatok tetszettek a legjobban, de a program vége felé haladva már látszott, hogy melyik terület lesz számukra a legmegfelelőbb. A munkaasszisztensek tapasztalatai is pozitívak voltak a programmal kapcsolatban: a gyakorlati munka melletti segítségnyújtás során még jobban meg tudták ismerni a gyakornokokat. Ez a fajta közös munka sokat segített az egymásért való felelősségvállalásban is, pozitív hatásai érzékelhetőek voltak a csoportmunkában. A program második szakaszának megvalósítása szeptemberétől kezdődik majd el, ekkor újabb fiatalok kapnak lehetőséget a részvételre.

A SALVA VITA ALAPÍTVÁNY MUNKAHELYI GYAKORLAT PROGRAMJAI. Polyacskó Orsolya MUNKAHELYI GYAKORLAT (MHGY), INTÉZMÉNYI MUNKAHELYI GYAKORLAT (IMHGY)

A SALVA VITA ALAPÍTVÁNY MUNKAHELYI GYAKORLAT PROGRAMJAI. Polyacskó Orsolya MUNKAHELYI GYAKORLAT (MHGY), INTÉZMÉNYI MUNKAHELYI GYAKORLAT (IMHGY) A SALVA VITA ALAPÍTVÁNY MUNKAHELYI GYAKORLAT PROGRAMJAI MUNKAHELYI GYAKORLAT (MHGY), CSALÁDBAN ÉLŐ SÉRÜLT FIATALOK MUNKAHELYI GYAKORLAT PROGRAMJA (CSMHGY), INTÉZMÉNYI MUNKAHELYI GYAKORLAT (IMHGY) Polyacskó

Részletesebben

Nyílt Lapok 2007/3 Az Echo Innovációs Műhely munkatanulmány sorozata

Nyílt Lapok 2007/3 Az Echo Innovációs Műhely munkatanulmány sorozata Az Echo Innovációs Műhely munkatanulmány sorozata Az ifjúsági szolgáltatások hálózati rendszerének és projekttervezési eszközeinek regionális sajátosságai valamint a forrás-allokáció stratégiai kérdései

Részletesebben

ISMERKEDÉS A NEVELÉSI OKTATÁSI PROGRAMMAL

ISMERKEDÉS A NEVELÉSI OKTATÁSI PROGRAMMAL Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 ISMERKEDÉS A NEVELÉSI OKTATÁSI PROGRAMMAL A NOP 7 eleme Pedagógiai koncepció Szakmai háttértámogatás Tanulásitanítási program Pedagógusok felkészítése

Részletesebben

Adjunktus, PhD, Debreceni Egyetem, Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar, olahjudit@agr.unideb.hu. 2

Adjunktus, PhD, Debreceni Egyetem, Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar, olahjudit@agr.unideb.hu. 2 A Debreceni Egyetem emberi erõforrás tanácsadó szakán végzett pályakezdõk munkaerõpiaci esélyei Magyarországon OLÁH JUDIT 1 HUTÓCZKI RENÁTA 2 27 A jelenlegi gazdasági helyzetben, valamint az oktatás és

Részletesebben

Éves beszámoló (2011/2012-es nevelési évről)

Éves beszámoló (2011/2012-es nevelési évről) Pilisi Általános Iskolák, Óvodák és Bölcsődék Közössége Óvoda Kindergarten Leinwar 2518 Leányvár, Erzsébet utca 46-48. Éves beszámoló (2011/2012-es nevelési évről) 1. Az óvoda működését meghatározó általános

Részletesebben

A projekt magyarországi partnere: SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány (www.seed.hu).

A projekt magyarországi partnere: SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány (www.seed.hu). Kedves fiúk és lányok, Az Európai Bizottság Leonardo da Vinci Program finanszírozza a DEMETRAE elnevezéső projektünket, amelynek célja, hogy a fiatalok figyelmét felkeltse a mezıgazdasági szakmák pályaválasztására

Részletesebben

(RE)SZOCIALIZÁCIÓS SEGÍTÕ PROGRAM

(RE)SZOCIALIZÁCIÓS SEGÍTÕ PROGRAM (RE)SZOCIALIZÁCIÓS SEGÍTÕ PROGRAM A nevelési program elkészítését több tényező teszi szükségessé és egyben időszerűvé. A nevelőintézetekben a nevelés célja és feladata sajátos és eltér minden más intézményesített

Részletesebben

KIRÁLY-TÓ ÓVODA ÉS BÖLCSÖDE 9330.KAPUVÁR ARANY JÁNOS U. 10/A

KIRÁLY-TÓ ÓVODA ÉS BÖLCSÖDE 9330.KAPUVÁR ARANY JÁNOS U. 10/A KIRÁLY-TÓ ÓVODA ÉS BÖLCSÖDE 9330.KAPUVÁR ARANY JÁNOS U. 10/A Tel: 96/242-611 96/241-088 Fax: 96/ 241-088 E-mail: postmaster@kiralytoovoda.t-online.hu Beszámolót készítette: Boros Imréné intézményvezető

Részletesebben

MI A BAJ AZ ISKOLAI NYELVOKTATÁSSAL? A Nyelvtudásért Egyesület. 2016. március 5-i konferenciájának. összefoglalója

MI A BAJ AZ ISKOLAI NYELVOKTATÁSSAL? A Nyelvtudásért Egyesület. 2016. március 5-i konferenciájának. összefoglalója MI A BAJ AZ ISKOLAI NYELVOKTATÁSSAL? A Nyelvtudásért Egyesület 2016. március 5-i konferenciájának összefoglalója Szerkesztette: Kuti Zsuzsa és Öveges Enikő 2016 TARTALOMJEGYZÉK Előszó... 3 Te mit gondolsz

Részletesebben

Budapest 2015.április

Budapest 2015.április EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR Pályázat a Hallgatói Önkormányzat rendezvényekért felelős alelnöki tisztségére Palóc André Neptun-kód: BNGYN1 Budapest 2015.április Magamról Palóc

Részletesebben

NAGYKEREKI KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. SZEPTEMBER 6-I RENDKÍVÜLI NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE

NAGYKEREKI KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. SZEPTEMBER 6-I RENDKÍVÜLI NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE NAGYKEREKI KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. SZEPTEMBER 6-I RENDKÍVÜLI NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE Határozatok: 70/2012. (IX. 06.) sz. önkormányzati határozat 71/2012. (IX. 06.) sz. önkormányzati

Részletesebben

2008. április, II. évfolyam 3. szám INTERJÚ HR CSEMEGÉK. belülrôl

2008. április, II. évfolyam 3. szám INTERJÚ HR CSEMEGÉK. belülrôl 2008. április, II. évfolyam 3. szám INTERJÚ Fekete Balázzsal, a Nestlé Hungária Kft. toborzási specialistájával HR CSEMEGÉK A Munkaügyi Közvetítôi és Döntôbírói Szolgálat belülrôl Interjú Rigler Diánával,

Részletesebben

TÁMOP-5.6.3-12/1-2012-0001

TÁMOP-5.6.3-12/1-2012-0001 Zárókiadvány TÁMOP-5.6.3-12/1-2012-0001 A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja ésaz intenzív utógondozás modellje Nemzetgazdasági Minisztérium TETT-program az áldozatokért

Részletesebben

Bánkeszi Katalin: A MOKKA-ODR egyesítésének előkészületei

Bánkeszi Katalin: A MOKKA-ODR egyesítésének előkészületei Bánkeszi Katalin: A MOKKA-ODR egyesítésének előkészületei Bevezető Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) nyertes TÁMOP-pályázatának három pillére közül az egyik a MOKKA közös katalógus továbbfejlesztése

Részletesebben

A gyakorlati képzés a szakképzésben

A gyakorlati képzés a szakképzésben MIHUCZ Sándorné Bevezető A gyakorlati képzés a szakképzésben Az iskolai rendszerű szakképzés átalakítása az 1990-es évek elejétől folyamatosan napirenden lévő téma, minden oktatáspolitikához kapcsolódó

Részletesebben

Regionális Szociális Forrásközpont Közhasznú Nonprofit Kft.

Regionális Szociális Forrásközpont Közhasznú Nonprofit Kft. Regionális Szociális Forrásközpont Közhasznú Nonprofit Kft. SZAKMAI BESZÁMOLÓ 2015. Regionális Szociális Forrásközpont Közhasznú Nonprofit Kft. 9700 Szombathely, 11-es Huszár út 116. Preambulum A Forrásközpont

Részletesebben

A munkaerő-piaci sikeresség vizsgálata

A munkaerő-piaci sikeresség vizsgálata A munkaerő-piaci sikeresség vizsgálata a Debreceni Egyetem végzettjeinek utókövetésén keresztül Fónai Mihály Kotsis Ágnes Szűcs Edit Tanulmányunkban a Debreceni Egyetemen a Diplomás Pályakövető Rendszer

Részletesebben

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje 173 Ecsédi Edit A diákok megismerése Az Egyéni Fejlődési Terv alkalmazásának tapasztalatai A Dobbantó program egyik fontos

Részletesebben

Kalauz a Pályázati Űrlap Kitöltéséhez. Erasmus+ Program Mobilitási projektek (KA1) Szakképzési tanulók és munkatársak mobilitása

Kalauz a Pályázati Űrlap Kitöltéséhez. Erasmus+ Program Mobilitási projektek (KA1) Szakképzési tanulók és munkatársak mobilitása Kalauz a Pályázati Űrlap Kitöltéséhez Erasmus+ Program Mobilitási projektek (KA1) Szakképzési tanulók és munkatársak mobilitása 2016. évi pályázati forduló TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...

Részletesebben

Sajtófigyelés a 11. Életút Nap kapcsán

Sajtófigyelés a 11. Életút Nap kapcsán Sajtófigyelés a 11. Életút Nap kapcsán 2016. április 25., hétfő A 11. Életút Nap rendezvény kapcsán ez idáig összesen 69 megjelenést regisztráltunk. A megjelenések közel ötöde elektronikus médiumokban

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

A program leírása: A program célja:

A program leírása: A program célja: A program leírása: Az EKMK Vitkovics Alkotóház ART AKTÍV néven művészeti műhelyeket szervez, tavasztól az anyaintézményünk legkisebbeknek szóló, Szivárvány alkotóköre is itt dolgozik. Évközben, heti rendszerességgel

Részletesebben

MILYEN A JÓ PROJEKTMENEDZSMENT

MILYEN A JÓ PROJEKTMENEDZSMENT MILYEN A JÓ PROJEKTMENEDZSMENT Aki házat épített vagy felújított úgy, hogy nem lépte túl a tervezett költségeket, időben elkészült, ráadásul az elképzelt minőségben, az átesett első projektmenedzseri munkáján.

Részletesebben

Lányok Napja 2016 Hálózatépítő esemény BME Informatika épület

Lányok Napja 2016 Hálózatépítő esemény BME Informatika épület Lányok Napja 2016 Hálózatépítő esemény BME Informatika épület 2015. októberében megszervezett eseményünk célja kettős volt: először is az, hogy a Lányok Napja fogadó cégei, kutatóintézetei és felsőoktatási

Részletesebben

A pályakezdő szakmunkások munkaerő-piaci helyzete 2016

A pályakezdő szakmunkások munkaerő-piaci helyzete 2016 A pályakezdő szakmunkások munkaerő-piaci helyzete 2016 Az elemzés a Szakiskolai férőhelyek meghatározása 2016, a megyei fejlesztési és képzési bizottságok (MFKB-k) részére című kutatási program keretében

Részletesebben

A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium diákjainak közösségi szolgálata

A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium diákjainak közösségi szolgálata A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium diákjainak közösségi szolgálata Bevezetés A szociális kompetenciafejlesztés iskolai lehetőségeinek rövid elméleti áttekintését, majd az iskolán belüli közösségi

Részletesebben

Hazai Leonardo mobilitási projektek ECVET elemeinek vizsgálata és jó példák gyűjtése

Hazai Leonardo mobilitási projektek ECVET elemeinek vizsgálata és jó példák gyűjtése Palencsárné Kasza Mariann Hazai Leonardo mobilitási projektek ECVET elemeinek vizsgálata és jó példák gyűjtése A tanulmány a Nemzeti ECVET szakértői hálózat projekt keretében, az Európai Unió támogatásával

Részletesebben

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT KISVÁRDAI TAGINTÉZMÉNYE OM azonosító 202803. Beszámoló 2014-15.

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT KISVÁRDAI TAGINTÉZMÉNYE OM azonosító 202803. Beszámoló 2014-15. SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT KISVÁRDAI TAGINTÉZMÉNYE OM azonosító 202803 Beszámoló 2014-15. A Beszámolót készítette: Himicsné Papik Gabriella igazgató A Beszámolót az alkalmazotti

Részletesebben

Szakkollégiumi helyzetkép felmérése

Szakkollégiumi helyzetkép felmérése Szakkollégiumi helyzetkép felmérése Vezetői összefoglaló Összeállította: ADITUS Tanácsadó és Szolgáltató Zrt. Készült az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet megbízásából, a Minőségfejlesztés a felsőoktatásban

Részletesebben

GAP YEAR Hasznos tanácsok évkihagyóknak és évhalasztóknak

GAP YEAR Hasznos tanácsok évkihagyóknak és évhalasztóknak GAP YEAR Hasznos tanácsok évkihagyóknak és évhalasztóknak Euroguidance Hungary Kedves Érdeklődő! A Euroguidance Magyarország az Európai Bizottság LEONARDO DA VINCI programja keretében, 2000-ben kezdte

Részletesebben

Előterjesztés a Képviselő-testület 2014. december 16. napján tartott ülésén 6. napirendi pont

Előterjesztés a Képviselő-testület 2014. december 16. napján tartott ülésén 6. napirendi pont Előterjesztés a Képviselő-testület 2014. december 16. napján tartott ülésén 6. napirendi pont Tárgy: Beszámoló a Közös Hivatal tevékenységéről Tisztelt Képviselő-testület! A Magyarország helyi önkormányzatairól

Részletesebben

Városok és régiók egyezmény a gyermekek elleni szexuális erőszak megállítására

Városok és régiók egyezmény a gyermekek elleni szexuális erőszak megállítására Városok és régiók egyezmény a gyermekek elleni szexuális erőszak megállítására A Kongresszus hozzájárulása az Európa Tanács számára ÖTBŐL EGY kampány A Kongresszusi Iroda 2012. szeptember 14-én megadott

Részletesebben

Projekt dilemmák 2.0

Projekt dilemmák 2.0 HAMVAS LÁSZLÓ Projekt dilemmák 2.0 Bevezető A projektesedés, a projektesítés egyre inkább meghatározza mindennapi életünket. Egyrészt alkalmazkodási formát jelent az egyre gyorsabban változó világhoz,

Részletesebben

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral VALÓSÁG Az alábbi interjúkból a pedagógus életút két állomásáról kaphatunk képet, egy mentortanár és egy pályakezdő pedagógus véleménye alapján. A beszélgetések főként a pedagógussá válás kezdeti szakaszáról,

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. 4.) Az önkormányzat 2011. évi költségvetésének I-III. negyedévi beszámolója

JEGYZŐKÖNYV. 4.) Az önkormányzat 2011. évi költségvetésének I-III. negyedévi beszámolója JEGYZŐKÖNYV Készült: Bajót Község Képviselő-testületének 2011. november 29-én 16.00 órai kezdettel megtartott testületi ülésén. Az ülés helye: Millenniumi Ház Bajót, Kossuth Lajos utca 149. Jelen vannak:

Részletesebben

BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló

BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló Készítette: Juhász Arnold és Beczéné Bálint Mónika Intézményünk bemutatása: A Dózsa Átmeneti szállás a BMSzKI Központi

Részletesebben

MAGYAR DOKTORANDUSZOK A SZOMSZÉDOS ORSZÁGOKBAN

MAGYAR DOKTORANDUSZOK A SZOMSZÉDOS ORSZÁGOKBAN MAGYAR DOKTORANDUSZOK A SZOMSZÉDOS ORSZÁGOKBAN Papp Z. Attila Csata Zsombor Külhoni magyar doktoranduszok: nemzetközi kontextusok és Kárpát-medencei jellegzetességek 1 1. Bevezető Talán nem szükséges bizonyítani,

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV amely készült a József Attila Városrészi Önkormányzat 2016. március 21-én 9.00 órakor tartott rendkívüli üléséről

JEGYZŐKÖNYV amely készült a József Attila Városrészi Önkormányzat 2016. március 21-én 9.00 órakor tartott rendkívüli üléséről Budapest, Főváros IX. Kerület Ferencvárosi Önkormányzat József Attila Városrészi Önkormányzata JEGYZŐKÖNYV amely készült a József Attila Városrészi Önkormányzat 2016. március 21-én 9.00 órakor tartott

Részletesebben

PÉLDA PÉLDA 1. AZ ELVÉGZETT KÉPZÉS. Tisztelt Végzett Hallgatónk!

PÉLDA PÉLDA 1. AZ ELVÉGZETT KÉPZÉS. Tisztelt Végzett Hallgatónk! MISKOLCI EGYETEM Minőségbiztosítási Iroda Válasz megjelölése: Javítás: Kérem, használjon tollat vagy vékony hegyű filcet. Az űrlap automatikus feldolgozásra kerül. Az optimális beolvasási eredmények érdekében

Részletesebben

Készségfejlesztő Speciális Szakiskola Szakmai program

Készségfejlesztő Speciális Szakiskola Szakmai program Szalaparti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Szakiskola és Kollégium Készségfejlesztő Speciális Szakiskola Szakmai program a 11.-12. szakképző évfolyamok számára 2013. /A 2010.-ben elfogadott

Részletesebben

VERSEGHY FERENC GIMNÁZIUM GYAKORNOKI SZABÁLYZATA

VERSEGHY FERENC GIMNÁZIUM GYAKORNOKI SZABÁLYZATA A VERSEGHY FERENC GIMNÁZIUM GYAKORNOKI SZABÁLYZATA 1 A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény és a módosításáról szóló 2013. évi CXXXVII. törvény 2. 6. 7. 8. 10. 11. 12. 13. 36., valamint a

Részletesebben

TANÁRI SZAKMAI GYAKORLATI PROGRAM MENTORI ÚTMUTATÓ

TANÁRI SZAKMAI GYAKORLATI PROGRAM MENTORI ÚTMUTATÓ TANÁRI SZAKMAI GYAKORLATI PROGRAM MENTORI ÚTMUTATÓ Insight Project 2015 1 Tartalom Tanári Szakmai Gyakorlati Program mentori útmutató... 1 Bevezetés... 3 A Tanári Szakmai Gyakorlat... 4 A mentor... 6 Miért

Részletesebben

(Képviselő-testület 2015. november 18-i ülésére)

(Képviselő-testület 2015. november 18-i ülésére) Kunfehértó Polgármesterétől E l ő t e r j e s z t é s a Kiskunhalasi Járás Esélyteremtő Programterv, ÁROP-1A.3-2014-2014-0089 Területi együttműködést segítő programok kialakítása a Kiskunhalasi járásban

Részletesebben

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM AZ ELEMZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA. Amely a következő dokumentumot kíséri

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM AZ ELEMZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA. Amely a következő dokumentumot kíséri EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2012.12.5. SWD(2012) 408 final BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM AZ ELEMZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA Amely a következő dokumentumot kíséri A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK,

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. május 16-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. május 16-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 108/2013. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. május 16-i ülésére Tárgy: Értékelés Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzatának

Részletesebben

Matematika 9. évfolyam

Matematika 9. évfolyam I. Vezetői összefoglaló Matematika 9. évfolyam A tankönyv a megkérdezett pedagógusok többségének nem nyerte el a tetszését. A pedagógusok fele egyáltalán nem szeretne a jövőben a tankönyvből tanítani,

Részletesebben

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata fenntartásában működő. Vadvirág Körzeti Óvoda. Beszámoló a 2014/2015. nevelési évről

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata fenntartásában működő. Vadvirág Körzeti Óvoda. Beszámoló a 2014/2015. nevelési évről Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata fenntartásában működő Vadvirág Körzeti Óvoda Beszámoló a 2014/2015. nevelési évről Készítette: Barcza Béláné óvodavezető Veszprém, 2015. szeptember 15. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

ESZTERLÁNC ÓVODA. 5071 Besenyszög, Vasvári Pál út 4. OM:201096 ÉVES MUNKATERV. Érvényes: 2012.09.01 2013.08.31.

ESZTERLÁNC ÓVODA. 5071 Besenyszög, Vasvári Pál út 4. OM:201096 ÉVES MUNKATERV. Érvényes: 2012.09.01 2013.08.31. ESZTERLÁNC ÓVODA 5071 Besenyszög, Vasvári Pál út 4. OM:201096 ÉVES MUNKATERV Érvényes: 2012.09.01 2013.08.31. Készítette: Balog Tiborné Intézményvezető 1 A jó pedagógus megőrzi a múltat, feltárja a jelent

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV mely készült a Győri Többcélú Kistérségi Társulás Tanácsüléséről

JEGYZŐKÖNYV mely készült a Győri Többcélú Kistérségi Társulás Tanácsüléséről JEGYZŐKÖNYV mely készült a Győri Többcélú Kistérségi Társulás Tanácsüléséről Időpont: 2009. október 05. 09:00 óra Helyszín: Győri Többcélú Kistérségi Társulás tanácsterme (9024 Győr, Baross G. u. 61-63.)

Részletesebben

TOBORZÁS. Szempontok és segédletek gyűjteménye a tanulótoborzáshoz és beíratáshoz. 1/8. EMIR Azonosító: TÁMOP-3.2.

TOBORZÁS. Szempontok és segédletek gyűjteménye a tanulótoborzáshoz és beíratáshoz. 1/8. EMIR Azonosító: TÁMOP-3.2. Apertus Közalapítvány NFT Iroda 1088 Budapest, Múzeum u. 17. Telefon: +361-411-5750 Fax: +361-209-3742 http://www.apertus.hu e-mail: iroda@apertus.hu EMIR Azonosító: TÁMOP-3.2.1-08/1/A-2009-0001 TOBORZÁS

Részletesebben

A kommunikációs készség fejlesztése Beszámoló a TÁMOP-3.1.6-11/3-2011-0004 pályázati programja 2012-2013 tanévi megvalósításáról

A kommunikációs készség fejlesztése Beszámoló a TÁMOP-3.1.6-11/3-2011-0004 pályázati programja 2012-2013 tanévi megvalósításáról A kommunikációs készség fejlesztése Beszámoló a TÁMOP-3.1.6-11/3-2011-0004 pályázati programja 2012-2013 tanévi megvalósításáról Pályázati programunk három nagy területe közül kettő azoknak a gyermekeknek

Részletesebben

Szentes Város Alpolgármestere 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Ikt. sz.: P-1498/2009 Témafelelős: Kovács Zsuzsa

Szentes Város Alpolgármestere 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Ikt. sz.: P-1498/2009 Témafelelős: Kovács Zsuzsa Szentes Város Alpolgármestere 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Ikt. sz.: P-1498/2009 Témafelelős: Kovács Zsuzsa Tárgy: A nem szakrendszerű oktatás általános iskolák 5. évfolyamán történő bevezetésének tapasztalatai,

Részletesebben

Lakhatás, megfelelőélelem, munkahely, biztonság, emberi kapcsolatok nélkül az út nem járható az utcáról vissza a társadalom felé.

Lakhatás, megfelelőélelem, munkahely, biztonság, emberi kapcsolatok nélkül az út nem járható az utcáról vissza a társadalom felé. Lakhatás, megfelelőélelem, munkahely, biztonság, emberi kapcsolatok nélkül az út nem járható az utcáról vissza a társadalom felé. A SAVARIA REHAB-TEAM Kiemelkedően Közhasznú Társaság és partnerei által

Részletesebben

Tartalomjegyzék I. A POPULÁCIÓ ÉS A MINTA SAJÁTOSSÁGAI... 4 II. AZ ADATFELVÉTEL MÓDSZERTANA...12. 1. Adatfelvétel módja és ideje...

Tartalomjegyzék I. A POPULÁCIÓ ÉS A MINTA SAJÁTOSSÁGAI... 4 II. AZ ADATFELVÉTEL MÓDSZERTANA...12. 1. Adatfelvétel módja és ideje... Szolnoki Főiskola Személyes kutatás a 2007 2009-ben végzett hallgatók körében 2011. Tartalomjegyzék I. A POPULÁCIÓ ÉS A MINTA SAJÁTOSSÁGAI... 4 II. AZ ADATFELVÉTEL MÓDSZERTANA...12 1. Adatfelvétel módja

Részletesebben

Iskolai kudarcok. Kudarcok az általános iskolában. Bodacz-Nagy Boróka

Iskolai kudarcok. Kudarcok az általános iskolában. Bodacz-Nagy Boróka Szakiskola, szakiskolások 65 Bodacz-Nagy Boróka Az iskolai kudarc értelmezését többféle dimenzióban lehet megközelíteni. Iskolai kudarcot jelenthet a korai lemorzsolódás, bukás, a diák saját képességeihez

Részletesebben

MÁTYÁS KIRÁLY VITÉZE VOLTAM

MÁTYÁS KIRÁLY VITÉZE VOLTAM MÁTYÁS KIRÁLY VITÉZE VOLTAM ALAPADATOK KÉSZÍTETTE ÉS MEGVALÓSÍTOTTA Vajda Henrietta, Sikariné Müller Mária, Papp Róbert ÖSSZEFOGLALÁS A tanulók a történelmi olvasmányok feldolgozása során nagyon lelkesek

Részletesebben

Záró Küldöttgyűlési beszámoló

Záró Küldöttgyűlési beszámoló Záró Küldöttgyűlési beszámoló Horváth Tamás Gazdasági elnökhelyettes ELTE TTK HÖK 2015.11.09. - 2015.05.04. Időrendi Bontás 2014.11.09. Alakuló Küldöttgyűlés 2014.11.10. Választmány 2014.11.11. Környezettudományi

Részletesebben

MUNKAERÕPIACI POZÍCIÓK GYÕR-MOSON-SOPRON ÉS SZABOLCS- SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN

MUNKAERÕPIACI POZÍCIÓK GYÕR-MOSON-SOPRON ÉS SZABOLCS- SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN MUNKAERÕPIACI POZÍCIÓK GYÕR-MOSON-SOPRON ÉS SZABOLCS- SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN A Társadalomkutatási Informatikai Egyesülés (TÁRKI) 1993 végén, a Népjóléti Minisztérium megbízásából végzett kutatásainak

Részletesebben

Jegyzőkönyv lakossági fórumról

Jegyzőkönyv lakossági fórumról Budaörsi Városfejlesztő Korlátolt Felelősségű Társaság Székhely: 2040 Budaörs, Szabadság út 134. Telephely: 2040 Budaörs, Szabadság út 133. fszt. 6. Cégjegyzékszám: Cg. 13-09-109561; Adószám: 13799676-2-13

Részletesebben

Tanácskozási joggal meghívottak közül megjelent: Szarka Tamás jegyző. 6. napirendi ponthoz: Buday Barnabás esperes Buday-Malik Adrienn

Tanácskozási joggal meghívottak közül megjelent: Szarka Tamás jegyző. 6. napirendi ponthoz: Buday Barnabás esperes Buday-Malik Adrienn ARNÓT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Arnót, Petőfi S.u.l20. Tel: 46/ 500-740 fax: 46/500-749 e-mail : arnot@arnot.hu Szám: 17/2015 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Arnót község Önkormányzati Képviselő-testületének

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2014. KÉSZÍTETTE: PROJECTMINE GAZDASÁGI TANÁCSADÓ KFT. BUDAPEST TÁMOP 5.3.6. -11/1 2012 0074

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2014. KÉSZÍTETTE: PROJECTMINE GAZDASÁGI TANÁCSADÓ KFT. BUDAPEST TÁMOP 5.3.6. -11/1 2012 0074 KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2014. KÉSZÍTETTE: PROJECTMINE GAZDASÁGI TANÁCSADÓ KFT. BUDAPEST TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető: A kommunikációs terv céljainak ismertetése a projekt kapcsán 2. A projekt átfogó céljainak

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG. Pályázati felhívás EAC/A05/2014 Erasmus+ szakképzési mobilitási tanúsítvány 2015 2020

EURÓPAI BIZOTTSÁG. Pályázati felhívás EAC/A05/2014 Erasmus+ szakképzési mobilitási tanúsítvány 2015 2020 EURÓPAI BIZOTTSÁG Pályázati felhívás EAC/A05/2014 Erasmus+ szakképzési mobilitási tanúsítvány 2015 2020 1. Bevezetés E pályázati felhívás jogalapját az Erasmus+ elnevezésű uniós oktatási, képzési, ifjúsági

Részletesebben

Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezete. 7400 Kaposvár, Szent Imre u. 8. 2009. augusztus 01. 2010. július 31.

Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezete. 7400 Kaposvár, Szent Imre u. 8. 2009. augusztus 01. 2010. július 31. SZAKMAI BESZÁMOLÓLAP A megváltozott munkaképességű személyek munkába helyezését elősegítő alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások működésének támogatása című pályázathoz A pályázat kódszáma: A pályázó

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v az Országos Kisebbségi Bizottság 2008. december 16-án, kedden, 11 órakor az Oktatási és Kulturális Minisztérium (Budapest V. Szalay utca 10-14.) 610. számú tárgyalójában megtartott

Részletesebben

A digitális esélyegyenlőség helyzete Magyarországon

A digitális esélyegyenlőség helyzete Magyarországon Л DIGITÁLIS ESÉLYEGYENLŐSÉG HELYZETE MAGYARORSZÁGON Kiss Mónika A digitális esélyegyenlőség helyzete Magyarországon A digitális egyenlőtlenségek leküzdésére irányuló állami programok (2003-2005) Digitális

Részletesebben

Projektfeladat Földrajzi ismeretszerzés rajzolás segítségével

Projektfeladat Földrajzi ismeretszerzés rajzolás segítségével Projektfeladat Földrajzi ismeretszerzés rajzolás segítségével Készítette: Kedves Júlia - Toró Norbert - Tóth Enikő 2010. február 18. Megbeszéltük az előadás előtt, hogy mi leszünk majd egy csoportban.

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR. ERASMUS gyakorlati mobilitás. Készítette: Gelesits Tünde Turizmus-vendéglátás III.

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR. ERASMUS gyakorlati mobilitás. Készítette: Gelesits Tünde Turizmus-vendéglátás III. NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR ERASMUS gyakorlati mobilitás Készítette: Gelesits Tünde Turizmus-vendéglátás III. 2014 HOTEL CHRISTINA****, Pertisau, Tirol, Ausztria 2014. augusztus

Részletesebben

TANÉVZÁRÓ. Újpest-Belsőváros. 2006. 06. 11. Szentháromság vasárnapja. Juhász Emília

TANÉVZÁRÓ. Újpest-Belsőváros. 2006. 06. 11. Szentháromság vasárnapja. Juhász Emília Újpest-Belsőváros 2006. 06. 11. Szentháromság vasárnapja Juhász Emília TANÉVZÁRÓ Alapige (textus): Ef 6,1-4; 6,10 Olvasandó (lectio): Péld 3,1-18 Heidelbergi Káté*: XXI. ÚRNAP (*Olvasható a szolgálat végén)

Részletesebben

INÁRCS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

INÁRCS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA INÁRCS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA Jegyzőkönyv a Képviselő-testület üléséről 2015. 02. 04. Jegyzőkönyvet készítette: Talapka Gergő jegyzőkönyv-vezető Iktatószám: 573-5/2015. Jegyzőkönyv Inárcs Nagyközségi

Részletesebben

Tevékenységadminisztrációs pillér

Tevékenységadminisztrációs pillér Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet TÁMOP 5.4.1. kiemelt projekt Szociális szolgáltatások modernizációja, központi és területi stratégiai tervezési kapacitások megerősítése, szociálpolitikai döntések

Részletesebben

H í r l e v é l. 2011. április ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT!

H í r l e v é l. 2011. április ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT! H í r l e v é l Zarándokoknak, útépítőknek, partnereknek 2011. április Lelkivezetői gondolatok ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT! 8 nappal Húsvét ünnepe előtt Jézus Krisztus megmutatta az emberiségnek és a világnak,

Részletesebben

EDUCATIO 1997/1. A hátrányos helyzetű fiatalok csoportja. A hátrányos helyzetű fiatalok közé soroljuk

EDUCATIO 1997/1. A hátrányos helyzetű fiatalok csoportja. A hátrányos helyzetű fiatalok közé soroljuk A NÉMET SZÖVETSÉGI KÖZTÁRSASÁGBAN A SZOCIÁLISAN HÁTRÁNYOS helyzetű fiatalok és fiatal felnőttek a továbbiakban szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok szakképzését szolgáló speciális program elindítása

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2007. június 25-i ülésre

ELŐTERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2007. június 25-i ülésre ELŐTERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2007. június 25-i ülésre Tárgy: A zirci Reguly Antal Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola Pedagógiai Programjának módosítása Előadó: Wohlfart

Részletesebben

KÜLÖNSZÁM! B E S Z Á M O L Ó. Nyírlugos Város Önkormányzata 2006 2010. évi tevékenységéről KÜLÖNSZÁM!

KÜLÖNSZÁM! B E S Z Á M O L Ó. Nyírlugos Város Önkormányzata 2006 2010. évi tevékenységéről KÜLÖNSZÁM! A NYÍRLUGOSI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA KÜLÖNSZÁM 2010. szeptember B E S Z Á M O L Ó Nyírlugos Város Önkormányzata 2006 2010. évi tevékenységéről Ismét eltelt négy év. Az 1990. szeptember 30-i első szabad önkormányzati

Részletesebben

Nyírparasznya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. szeptember 29-én megtartott ülésének. T á r g y s o r o z a t a

Nyírparasznya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. szeptember 29-én megtartott ülésének. T á r g y s o r o z a t a Nyírparasznya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. szeptember 29-én megtartott ülésének a, jegyzőkönyve b, tárgysorozata c, határozatai: 88-95 d, rendelete: 8-9 T á r g y s o r o z a t a 1.)

Részletesebben

ESÉLYTEREMTŐ OKTATÁS. TKKI Eötvös József Program pedagógiai szakmai hírlevél I. évfolyam 2. szám

ESÉLYTEREMTŐ OKTATÁS. TKKI Eötvös József Program pedagógiai szakmai hírlevél I. évfolyam 2. szám ESÉLYTEREMTŐ OKTATÁS TKKI Eötvös József Program pedagógiai szakmai hírlevél I. évfolyam 2. szám TARTALOMJEGYZÉK Az Eötvös Program a számok tükrében...3 Az Eötvös József Programban zajló képzések bemutatása...6...hogy

Részletesebben

ELTE BTK Fordító- és Tolmácsképző Tanszék távoktatási munkarend bevezetése ELŐTERJESZTÉS

ELTE BTK Fordító- és Tolmácsképző Tanszék távoktatási munkarend bevezetése ELŐTERJESZTÉS ELTE BTK Tolmácsképző Tanszék ELŐTERJESZTÉS GAZDASÁGI ÉS JOGI SZAKFORDÍTÓ ÉS TERMINOLÓGUS szakirányú továbbképzési szak TÁVOKTATÁSI MUNKAREND BEVEZTÉSE 1. A szakirányú továbbképzés megnevezése: Gazdasági

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM TÖRZSPÉLDÁNY. Készítette: Csizmazia Mária igazgató Érvényes: 2015. Fenntartó egyetértésével. Mayer Gyula ügyvezető igazgató. Ph.

PEDAGÓGIAI PROGRAM TÖRZSPÉLDÁNY. Készítette: Csizmazia Mária igazgató Érvényes: 2015. Fenntartó egyetértésével. Mayer Gyula ügyvezető igazgató. Ph. SÉF Vendéglátóipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakképző Iskola H-8200 Veszprém, Halle utca 3. TeI/Fax.:0036 (88) 569-880, 0036 (88) 569-880 E-mail: sef@sef.hu Keltezés: 2015. 04. 30. Iktatószám:

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Vincze András jegyző, Dr. Sós Csaba aljegyző, Jakabné Beke Gyöngyi irodavezető, Kovács Lászlóné irodavezető,

JEGYZŐKÖNYV. Vincze András jegyző, Dr. Sós Csaba aljegyző, Jakabné Beke Gyöngyi irodavezető, Kovács Lászlóné irodavezető, JEGYZŐKÖNYV Készült: 2015. december 09-én de. 7,30 órakor a Nádudvari Polgármesteri Hivatal tanácstermében a Városi Önkormányzat Képviselő-testületének rendkívüli ülése alkalmából. Jelen vannak: Beke Imre

Részletesebben

HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉG VIZSGÁLATA A

HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉG VIZSGÁLATA A Budapesti Műszaki Főiskola Rejtő Sándor Könnyűipari Főiskolai Kar Minőségirányítási Tanszék TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI DOLGOZAT HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉG VIZSGÁLATA A KOLLÉGIUMI BERUHÁZÁSOK EREDMÉNYESSÉGÉNEK VISSZAMÉRÉSE

Részletesebben

Minőségi sztenderdek a szociális szolgáltatásokban a magyarországi hajléktalan-ellátó szervezetek szemszögéből

Minőségi sztenderdek a szociális szolgáltatásokban a magyarországi hajléktalan-ellátó szervezetek szemszögéből Minőségi sztenderdek a szociális szolgáltatásokban a magyarországi hajléktalan-ellátó szervezetek szemszögéből Köszönet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Szervezetének, az Üdvhadseregnek, a

Részletesebben

Tiszaújváros Önkormányzatának közoktatási feladatellátási, intézményhálózat-működtetési és -fejlesztési terve (Intézkedési terv) 2007-2012

Tiszaújváros Önkormányzatának közoktatási feladatellátási, intézményhálózat-működtetési és -fejlesztési terve (Intézkedési terv) 2007-2012 1. melléklet Tiszaújváros Önkormányzatának közoktatási feladatellátási, intézményhálózat-működtetési és -fejlesztési terve (Intézkedési terv) 2007-2012 A MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALVA A

Részletesebben

ELTE KSZK Vezér úti Kollégium Diákbizottság. Elnöki Program. Varga Viktória

ELTE KSZK Vezér úti Kollégium Diákbizottság. Elnöki Program. Varga Viktória ELTE KSZK Vezér úti Kollégium Diákbizottság Elnöki Program Varga Viktória 1 Tartalom Varga Viktória elnökjelölt bemutatkozás és motiváció:... 3 Bemutatkozás:... 3 Motiváció:... 3 Puju Robin alelnök jelölt

Részletesebben

Kutatói múltam segít megtalálni a közös nyelvet

Kutatói múltam segít megtalálni a közös nyelvet Kutatói múltam segít megtalálni a közös nyelvet A Nemzeti Innovációs Hivatal első alkalommal rendezte meg júniusban az Innotrends Hungary 2013 elnevezésű konferenciát és szakkiállítást a Millenáris Parkban.

Részletesebben

A családi háttér és az iskolai utak eltérései

A családi háttér és az iskolai utak eltérései 13 Szanyi-F. Eleonóra A családi háttér és az iskolai utak eltérései Az alábbi cikk első része egy, e folyóiratban korábban megjelent írás (Hiányszakmát tanuló végzős szakiskolások; ÚPSz 211/6) folytatása.

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Tanácskozási joggal meghívottak: Turóczi Hajnalka jegyző Macsóné Pálfalvi Mária ig.oszt.vezető. Megjelentek kb 15 fő tiszalúci lakos

JEGYZŐKÖNYV. Tanácskozási joggal meghívottak: Turóczi Hajnalka jegyző Macsóné Pálfalvi Mária ig.oszt.vezető. Megjelentek kb 15 fő tiszalúci lakos JEGYZŐKÖNYV Készült Tiszalúc Nagyközség Képviselő-testületének 2011. április 7- napján a Községháza tanácskozó termében megtartott rendkívüli nyílt üléséről. Jelen vannak: Majdanics László polgármester

Részletesebben

Intézkedési terv a bukások arányának csökkentésére 2013/2014. tanév I. félév 1/9.e osztály (szakács)

Intézkedési terv a bukások arányának csökkentésére 2013/2014. tanév I. félév 1/9.e osztály (szakács) Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola és Szakiskola Intézkedési terv a bukások arányának csökkentésére 2013/2014. tanév I. félév 1/9.e osztály (szakács) 1. Bukások tantárgyankénti

Részletesebben

A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSE A PREMONTREI SZENT NORBERT GIMNÁZIUMBAN, GÖDÖLLŐN

A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSE A PREMONTREI SZENT NORBERT GIMNÁZIUMBAN, GÖDÖLLŐN A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSE A PREMONTREI SZENT NORBERT GIMNÁZIUMBAN, GÖDÖLLŐN Kissné Papp Gabriella iskolai koordinátor beszámolója Az újraindult Premontrei Gimnázium célja hasonlóan a két világháború

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v Izsófalva Nagyközségi Önkormányzat 3741.Izsófalva,Izsó Miklós út 64 sz. Szám: 145/5/2014. J e g y z ő k ö n y v Készült: Izsófalva Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. március 20-án délután

Részletesebben

Összegző jelentés az Iskolai Közösségi. Szolgálat monitori látogatásairól

Összegző jelentés az Iskolai Közösségi. Szolgálat monitori látogatásairól 1143 Bp., Szobránc utca 6 8. Postacím: 1363 Bp., Pf. 49 Tel.: (+36-1) 235-7200 Fax: (+36-1) 235-7202 www.ofi.hu Összegző jelentés az Iskolai Közösségi Szolgálat monitori látogatásairól Készítette: dr.

Részletesebben

2. sz. JEGYZŐKÖNYV HATÁROZATOK MUTATÓJA. 7/2013.(I.10.) számú határozat Jegyzőkönyvvezető személyének elfogadásáról

2. sz. JEGYZŐKÖNYV HATÁROZATOK MUTATÓJA. 7/2013.(I.10.) számú határozat Jegyzőkönyvvezető személyének elfogadásáról 2. sz. JEGYZŐKÖNYV Készült: Tiszagyenda Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. január 10. napján megtartott soron kívüli ülésének jegyzőkönyvéből. HATÁROZATOK MUTATÓJA 7/2013.(I.10.) számú határozat

Részletesebben

KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K!

KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! Gyakran Ismételt Kérdések a Vonzás Törvényéről 2010 KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! A kiadvány a tartalom módosítása nélkül, és a forrás pontos megjelölésével szabadon terjeszthető.

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK...1 1. BEVEZETÉS...2 2. IRODALMI ÁTTEKINTÉS...3

TARTALOMJEGYZÉK...1 1. BEVEZETÉS...2 2. IRODALMI ÁTTEKINTÉS...3 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK...1 1. BEVEZETÉS...2 2. IRODALMI ÁTTEKINTÉS...3 2.1 Természetes adottság, és tájhasználat... 3 2.1.1 Természetes adottság meghatározása... 3 2.1.2 Tájhasználat jellemzői

Részletesebben

Scharle Ágota: Családi napközi hálózat működtetésének költség-haszon elemzése

Scharle Ágota: Családi napközi hálózat működtetésének költség-haszon elemzése Scharle Ágota: Családi napközi hálózat működtetésének költség-haszon elemzése Ez a fejezet a hálózatban működő családi napközik átlagos hozamára és költségére ad becslést, illetve felvázol egy lehetséges

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉG PEDAGÓGUS KÉRDŐÍV 2002.

ESÉLYEGYENLŐSÉG PEDAGÓGUS KÉRDŐÍV 2002. iskola sorszáma ESÉLYEGYENLŐSÉG PEDAGÓGUS KÉRDŐÍV 2002. Tisztelt Pedagógus! Az Oktatási Minisztérium megbízásából a Társadalomkutatási Intézet Rt. olyan kutatást végez, ahol azt szeretnénk megtudni, hogy

Részletesebben

2015. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2015.

2015. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2015. 2015. Arany János Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola A csornai Arany János Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola,

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Aba Város Képviselő-testülete 2014. május 08. napján 16:30-kor megtartott rendkívüli nyílt ülésén

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Aba Város Képviselő-testülete 2014. május 08. napján 16:30-kor megtartott rendkívüli nyílt ülésén Iktatószám: 1497-11/2014. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Aba Város Képviselő-testülete 2014. május 08. napján 16:30-kor megtartott rendkívüli nyílt ülésén Jelen vannak: Kossa Lajos polgármester Bor József

Részletesebben

Suri Éva Kézikönyv www.5het.hu. Kézikönyv. egy ütős értékesítési csapat mindennapjaihoz. Minden jog fenntartva 2012.

Suri Éva Kézikönyv www.5het.hu. Kézikönyv. egy ütős értékesítési csapat mindennapjaihoz. Minden jog fenntartva 2012. Kézikönyv egy ütős értékesítési csapat mindennapjaihoz 1 Mi az, amin a legtöbbet bosszankodunk? Az értékesítőink teljesítményének hektikusságán és az állandóan jelenlévő fluktuáción. Nincs elég létszámunk

Részletesebben

MUNKAERŐ-PIACI HELYZET VAS MEGYÉBEN 2015.ÉV

MUNKAERŐ-PIACI HELYZET VAS MEGYÉBEN 2015.ÉV MUNKAERŐ-PIACI HELYZET VAS MEGYÉBEN 2015.ÉV Készítette: Harangozóné Vigh Ilona főosztályvezető 2016. április Foglalkoztatási Főosztály 9700 Szombathely, Vörösmarty Mihály u. 9. 9701 Szombathely, Pf.: 265

Részletesebben

AZ ÉRTÉK NYOMÁBAN. SAIAMONNE HUSZTY Anna-BOGEL György

AZ ÉRTÉK NYOMÁBAN. SAIAMONNE HUSZTY Anna-BOGEL György SAIAMONNE HUSZTY Anna-BOGEL György AZ ÉRTÉK NYOMÁBAN Az érték" a modern vállalatvezetés egyik kulcsszava. A legtöbbször a tulajdonosok és a vevők számára előállított értékről beszélünk, de az is világos,

Részletesebben