A program leírása: A program célja:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A program leírása: A program célja:"

Átírás

1 A program leírása: Az EKMK Vitkovics Alkotóház ART AKTÍV néven művészeti műhelyeket szervez, tavasztól az anyaintézményünk legkisebbeknek szóló, Szivárvány alkotóköre is itt dolgozik. Évközben, heti rendszerességgel és szünetekben, hétvégén intenzív kurzusokat tart. A délutáni művészeti műhelyek életkornak és képzettségi szintnek megfelelő tanmenet szerint zajlanak. A tehetséggondozó pályázat segítségével, ingyenesek volt a tíz napos intenzív nyári képzés, így azok is részt tudtak venni ezen, aki nehezebb anyagi helyzetben vannak. A szabadiskola arra szolgál, hogy azok a fiatalok, akik szeretnek rajzolni, akik érdeklődnek az ábrázoló művészetek és technikáik iránt, akik elgondolkodtak azon, hogy a képzőművészetek valamelyik ágát válasszák később hivatásukul, akik intenzíven dolgoztak képességeik fejlesztésén egész évben, akik csak most kezdtek el komolyabban rajzolással, festéssel foglalkozni, megtalálják a helyüket. A program célja: A tehetségprogramunk célja egyrészt, hogy lehetőséget nyújtson azoknak a fiataloknak, akiket érdekel a képzőművészet, akik szeretnek rajzolni, és más (akár különleges) módon ábrázolni, hogy rendszeres foglalkozások során technikai tudásukat fejlesszék, hogy megtanulják láthatóvá tenni gondolataikat. A program másik célja, hogy az intenzív időszak alatt technikai, rajzi technikai tudásukat, anyagismeretüket mélyítsék, új, eddig nem használt eszközökkel kísérletezzenek, többféle szempontból figyeljenek látható, érezhető dolgokat, gondolatokat. A tömbösített alkalmak alkalmat adnak arra,hogy egy-egy feladat, az alkotó folyamat során több időt szánhassanak egy-egy alkotásra, ill. saját elképzelésüknek is. A program harmadik célja, hogy megmutassuk, milyen sok lehetőség van ezeknek a képességeknek a kihasználására, milyen sok örömteli mód, nyílik ahhoz, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelő utat, a pályákhoz vezető út során. Ez a tíz nap arra is jó volt, hogy a képességek fejlesztése mellett önmagukat is megismerjék egy kicsit jobban, és elgondolkodjanak a lehetőségeiken szociálpedagógus szakemberek segítségével A negyedik célja, hogy a jelenlévő fiatalok kapcsolatot építsenek kortársaikkal, és korosztályukon kívül kisebbekkel, nagyobbakkal. A főleg vizualitással kommunikáló fiatalok, sokszor osztályközösségeikben a peremre sodródnak, nehezen találják meg a helyüket. A táborban a vegyes és kortárs csoportban való kreatív munka és hasonló nyelvezet által megnyílnak a rajzos gyerekek is, ezt kamatoztathatják más kortárs és egyéb közösségekben. A program tartalma: A programunkat több szempontból is bontottuk, hogy minél hatékonyabb legyen. Egyrészt korosztályok szerint, másrészt a művészeti műhelyek típusa, valamint tempója szerint. Tervezett pályázati programunkban három korosztályt kívántunk megszólítani (általános iskola alsó és felső tagozat, középiskola).

2 Képzőművészeti foglalkozásokon tapasztaltak szerint, a korosztályi különbségek, hozott képességek szükségessé teszik a korosztályok szétválasztását, ill. a képességek fejlesztése hatékonyabb külön csoportokban. A nyári szabadiskola, azonban arra is lehetőséget nyújt, hogy szélesebb körben, más csoportközösségben (pl. családi szervezet ) is működjenek. A fiatalok hallhattak mentoroktól a tapasztalatokról, ez is segítette őket a pályaválasztás útvesztőiben való eligazodásban is. Barátságos környezetben a mentor fiatalokat is bátrabban kérdezgették. A szabadiskola munkája során volt alkalom egy-egy munkában hosszabb ideig elmélyedni, de feszesebb tempójú foglalkozásokat is beiktattunk. Így gyakorolni lehetett a gyors rögzítést, valamint egy hosszabb lélegzetű munka felépítését is a tervezéstől a megvalósításig, de természetesen legtöbbször egyénisége szerint saját tempójában tudott haladni mindenki. Az intenzív kurzuson alkalom volt a már megismert technikákat gyakorolni, új eszközöket, anyagokat megismerni, ötleteiket, gondolataikat láthatóvá tenni, megvalósítani. (tónusozás, színvázlat, szimbólum használat, illusztráció, kiállítás, műemlék templom látogatás, grafikai eszközök, monotípia, papírdúc készítés, tusrajz, akvarell és akril technikák, rajzeszközök használata, famegmunkálás, vegyes technika, üvegfestés, nagyméretű alkotások készítése, közös alkotások készítés) Program/tevékenységek típusa és jellege Az eddig zajló és a most kialakuló tehetséggondozás elengedhetetlen része, hogy szélesebb összefüggéseket mutassunk a fiataloknak és a velük foglalkozó felnőtteknek, a családnak. Fontos, hogy a Vitkovics Házban, a képzőművészeti tehetségek iskolán kívüli képzése, tudásuk gazdagítása, mélyítése mellett személyiségfejlesztő, és pályaorientációs lehetőségek is rendelkezésre álljanak, különben a képzés, fejlesztés vakvágányra futhat. A program tervezése és megvalósítása során figyelembe vettük, hogy különböző életkorú és képzettségű fiatalok érkeznek a táborba, ezért változatos típusú tevékenységeket végeztünk. Fontos volt, hogy új estközökkel, anyagokkal, új módszerekkel ismerkedjenek a fiatalok, amelyeket évközben idő híján nem tehetnek meg. A foglalkozások során gazdagítottuk ismereteiket, a már ismert művészeti fogalmakat, eljárásokat finomítottuk. A tíz nap, ezen belül egy nap programja is elég sűrű volt, ezért fontos volt, hogy játékos, lazító elemek is legyenek programunkban (kirándulás, pihenő időszak, közös játékos feladatok (társasjáték készítés, meseírás). Célcsoport: Programunkba összesen 45 általános iskolás alsó-, felső tagozatos valamint középiskolás fiatalt terveztünk bevonni. A szabadiskolában a jelentkezések és válogatás után résztvevő fiatalok száma: iskolás alsós ( 17 fő), felső tagozatos ( 14 fő), valamint középiskolás ( 14 fő)

3 A fiatalok egy része az évi rendszeres fogalakozásokról jelentkezett, hogy elmélyíthessék tudásukat. A Forrás Alapítvány és az EKMK által szervezett nyári programokról a havonta megjelenő, ill. a nyári különszám programfüzetből értesülhetnek a város lakói. Tervezünk, nyomtatunk plakátokat, szórólapokat, melyeket a város hirdetőtábláin és iskolákban helyezünk el. A városban megjelenő Szuperinfó újságban, a Heves Megyei Hírlapban, Egri Városi televízióban és más médiában is szerepelnek ezzel kapcsolatos felhívások, cikkek, tudósítások. en a felhívást és jelentkezési lapot eljutattuk az iskolákba és Klebersberg intézménybe is. A tehetségsegítő program résztvevőinek kiválogatása: A tehetségsegítő program résztvevőinek egy része a rendszeres rajz, festészet órákra októberben jelentkeztet, így folyamatos kapcsolatban vagyunk velük. A résztvevők másik része, az erre a meghirdetett programra jelentkezett. A plakátokat, jelentkezési lapokat a Klebelsberg Intézménybe, és az iskolákba közvetlenül is eljuttatunk, valamint a szokásos csatornákon is értesülhettek róla. ( helyi rádió, Szuperinfó, honlap, városban plakátok kihelyezése) A jelentkező fiataloktól 3 szabadon választott rajzot, munkát kértünk, melyeket elemezve fogadtuk el a jelentkezéseket, biztosak akartunk lenni, abban, hogy olyan fiatalok fognak részt venni a szabadiskola munkájában, akik tényleg szeretnek rajzolni, a kedvezményes táborozás, sok olyan családnak is csábító lehetőség volt, akik a nyári szünet idejére általános időtöltést, gyerekmegőrzést keresnek. A feltétel, hogy rajtokat kértünk a jelentkezőktől, már eleve is tiszteletet jelentett, és megmutatta a szülőknek is a táborunk irányát, erre is készülni kellett. A pályázatba bevont tehetséges gyermekek regisztrációs díja kettős célt szolgált, egyrészt a feltételként kért otthoni rajzok benyújtása mellett ez is segített, hogy a programot a szülők és fiatalok komolyabban vegyék ( az a tapasztalatunk, hogy a teljes ingyenesség, sokszor azzal járhat együtt, hogy a program valódi értékét nem mérik föl). A regisztrációs díj másik célja, hogy a táborhoz szükséges anyagokat, eszközöket, amelyre nem volt elégséges a pályázati forrás kiegészítsük, hogy magasabb szintű szolgáltatást nyújtsunk. Épületünkben a foglalkoztató helyek és a belső udvar felszereltsége hiányos. Az intézmény eszköztárának fejlesztése folyamatban van. Ahhoz, hogy jó szintű, nívós körülményeket tudjunk teremteni a tehetséggondozáshoz, fejleszteni kell az alapellátást, bővíteni kell az eszköztárat. A belső munkákhoz minőségi papírokat kínáltunk a gyerekeknek. A kevés szabadidős tevékenységet díjazós játékokkal, festéssel egybekötött kirándulással színesítettük a táborban résztvevőknek. A tehetségsegítő programban alkalmazott tevékenységi formák megnevezése, bemutatása: Tevékenységformák:

4 Három korosztályt vártunk, akiket életkoruk szerint csoportokba osztottunk, a csoportokat, forgó rendszerben foglalkoztattuk. De a korosztályos csoportokat bontottuk egyéni munkára, valamint családokat (több korosztályt magába foglaló csoport) is alkottunk. Csoportmunka: A fiatalokkal elsősorban csoportban dolgozunk. A tehetségfejlesztés, a művészeti órák során közös a feladat megbeszélés, ill. az órák végén, a közös értékelés teregetés során működünk együtt a fiatalokkal. Az órák alatt, ill. a szünetekben arra ösztönözzük a diákokat, hogy figyeljék meg egymás munkáját, tegyenek fel kérdéseket egymásnak, mit miért csináltak. Ez legtöbbször kiegészül azzal, hogy egymás munkáját értékelik, biztatják, dicsérik egymást. Táborunk első napján megbeszéltük a munkaformákat is a gyerekekkel, szó volt arról, hogy nagy részben mindenki a saját korosztályával dolgozik, úgy, hogy neki megfelelő feladatot kap, de a táborunk lehetőséget ad arra, hogy az egész társaság együtt dolgozzon, vagy együtt mozogjon látogatás, kirándulás alkalmával, ill. jobban megismerve a többieket, a többiek munkáját, egyéniségét, ötletét. Beszéltünk arról is, hogy vegyes csoportokban is lehetőség lesz dolgozni. A fiatalok jól fogadták ezeket a rugalmasan kezelt csoportokat, kiderült sokat tanulhat a nagy a kicsitől, a kicsi a nagytól, tudtak egymásnak segíteni, ötletekkel, tapasztalattal. Kis csoport bontásban, ill. nagycsoportban is dolgoztak a fiatalok. Egyéni konzultációk: A művészeti órák során folyamatos egyéni konzultáció zajlik. A tanár a gyerekekkel a feladat megbeszélés után, többnyire sorban egymás után egyenként foglalkozik ( ha mindenki sorra került, kezdődik elölről a kör ). Tárlatlátogatás: Beiktattunk aktuális tárlatlátogatást, ahol egy rövid bevezető után kérdések következtek, majd egyéni, vagy kiscsoportos megfigyelés, értékelés. A tábor ideje alatt, az alkotóházban Csikós Eszter, amatőr festőművész kiállítása volt a műhely galériánkban, ahol dolgoztak a fiatalok, ezt az ő kiállításuk elkészültéig láthatták. A Tetőtér Galériánkban 23-tól Baji Miklós Zoltán performer tárlata volt látható, ezt természetesen csak a legnagyobbakkal néztük meg, mert a művész performanszairól készült képek és alkotások nyerseségük, erőteljes nemiségük miatt érzékenyebb felnőtteknek is felkavaró lehet. De a nagyobbaknak jó alkalom volt arra, hogy a látogatás előtt beszéljünk a performanszról is. A szabadiskola közössége részt vett a Vitkovics Ház fölött található Rác templom meglátogatásában. A templom gondnoka elmesélte a fiataloknak a templom történetét, működését és felhívta a figyelmet a templomban található jellegzetes görög katolikus templomokban található elemekre. Különleges élmény volt. A Vitkovics Ház Vitkovics Mihály költőről kapta a nevét, az Ő emlékszobája az alkotóházunkban található, itt született a szülei plébánosként, gondnokként működették a templomot, így ez a két épület összefügg. Az emlékszoba meglátogatása, és Vitkovics Mihály története is külön elem volt táborunknak. A program helyszínei: Elsősorban a Vitkovics Alkotóház műhelytermeit használtuk, valamint a ház elő és hátsókertjét, a tetőtéri kiállítótermet, a Vitkovics emlékszobát. Külső helyszínként, a Rácz templomot látogattuk meg, valamint az Almárként ismert közeli kirándulóhelyen voltunk. Műhelytermek: 4 db egybenyitható terem, amelyből az első a műhelyraktár is, itt találhatóak az eszközök anyagok a munkákhoz. Ezeket szabadon használhatták a gyerekek. A második és harmadik terem egyben galéria célját is szolgálja, itt a foglalkozásnak megfelelően lehet, bakokkal, vagy asztalokkal kialakítani a műhelyfoglalkozások helyszíneit. A negyedik terem a szabadiskola ideje alatt, pihenőhelyként és a táborlakók személyes holmiijainak táraként szolgált.

5 A tetőtéri kiállító terem a legnagyobb helyiségünk, itt az összes fiatal egyszerre kényelmesen elfért, itt meg tudtuk beszélni közös dolgainkat, és alkalmas volt mesélésre, diavetítésre is. A Vitkovics emlékszoba házunk névadójának emlékét őrzi. Ide szervezetünk a Vitkoviccsal kapcsolatos műhelymunkát, de más kiscsoportos feladat helyszíneként is szolgált. Csodálatos helyszínen található a házunk, egyszerre védett, és nyitott is. A ház dombon áll, előkertje nyitott, rálátni a környék házaira, a hátsó kert egy zárt külső tér, gyönyörű tufakövekből épült templomfal veszi körül, így mindkettő külső helyszínünk inspiráló környezet és rajztéma is egyben. A Rácz templom különleges, misztikus hatása lenyűgözte a fiatalokat, és körülötte található templomkert és az onnan látható panoráma, szintén izgalmas látnivaló volt. Az egri Almár a Bükkbe vezető út elején található, itt találkozik a laposabb rész a hegyekkel. Kedvelt kirándulóhely, és üdülőterület, megáll itt a busz, a kisvonat. Van egy olyan pihenőhely, nem messze a megállóktól, ahol több szinten, el lehet helyezkedni, tűzrakó hely, patak, kis híd és az erdőben sétaút, tanösvény vezet, változatos növény- és rovarvilág figyelhető meg. Dokumentációval kapcsolatos feladatok: Kapcsolattartás a Emberi Erőforrás Támogatáskezelő munkatársával ben. Felhívással kapcsolatos tennivalók (plakát, jelentkezési lap tervezése, nyomtatása, eljuttatása iskolákba, reklámfelületekre) Szülőnek az intenzív kurzus előtt szülői tájékoztató tartása Kapcsolat fölvétel, megrendelés az étkezéssel, anyagok rendelésével kapcsolatban. A szabadiskola programjának megtervezése, előkészítése Kapcsolattartás a mentor művészekkel, tanárokkal, segítőkkel, mentordiákokkal Programba bevont szakemberek és segítők: Táborvezetők: A Vitkovics Ház állandó munkatársai alkották a szorosan vett táborvezetőséget. Ők mindennap az előkészítéstől az elpakolásig jelen voltak, vezették a foglalkozásokat részt vettek az ebédeltetéstől kezdve a személyes beszegetésekig a gyerekekkel, szülőkkel, tartották a kapcsolatot a többi segítővel, szakemberrel. K. Fekete Mária: Pályázati kapcsolattartó, a Vitkovics Ház koordinátoraként, tapasztalt tehetségfejlesztőként a tábor tematikáját dolgozta ki és valósította meg, a program művészeti rajzi, festészeti eleminek felelőse, a nagyobb (középiskolás) csoport mentora. Gyöngy Csilla: Tapasztalt tehetségfejlesztő, a Vitkovics Ház munkatársa, a megvalósított program művészeti, rajzi, grafikai elemeinek felelőse, a legkisebb (piktorkodó) csoport mentora. Koczka József: Sokoldalú tanár és iparművészeti, műszaki szakember, történelmi, irodalmi, kézműves feladatoknál, a foglalkozások előkészítésénél számíthattunk rá, valamint a középső csoport (általános iskolás fölső tagozat) mentora. Tábor segítők: Mácsár Beáta: Az EKMK munkatársa, ahogyan a pályázat megvalósító is, csak más telephelyen ( Márai Látogatóközpont) dolgozik. Négy napon keresztül volt a segítségünkre ( június 16., 18., 24., 25- én) Tapasztalt játszóház vezető, túravezető. Kézműves feladatoknál és a kirándulásunk előkészítésénél, megvalósításnál számíthattunk ismereteire.

6 Tolnai Katalin: A tábor ideje alatt végig segítette a foglalkozásokat, valamint szerepet játszott az előkészítésnél, a gyerekekkel való személyes kapcsolattartásban, játékokat vezetett pihenő, vagy a felszabaduló időben. Takács Hedvig: Takarítóként dolgozik a Vitkovics Házban, de nagy segítségünkre volt mindennap az előkészítésekben is. Mentor művésztanárok: Nagy megtiszteltetés és öröm, hogy két ilyen kiváló művész és ember állt a Vitkovics Alkotóházunk és a szabadiskolánk mögé. A megvalósító felnőttek és a résztvevő gyerekek sokat tanultak, tanulnak ebből és óriási feltöltődés a mindennapokra, ilyen emberekkel beszélni, véleményüket meghallgatni. Földi Péter: Mentorként a szabadiskola programjának összeállításban, arculatának kialakításában vett részt, valamint személyesen az első napon, (június 16-án) vett részt egy festészet óra megtartásban. Herczeg István: Mentorként a szabadiskola programjának összeállításban, arculatának kialakításában vett részt, valamint személyesen az utolsó napon, (június 27-án) vett részt a közös társasjáték tervezésében Herczeg István nyitotta meg a szabadiskola záró kiállítását is június 26-án. Szociálpedagógus: Dr. Czövek Andrea: Tapasztalt szociálpedagógus, közösségfejlesztő, a táborunk két napján vett részt (június 17., 27-én). Csodálatos világot varázsolt a gyerekek köré. A gyerekek észre sem vették és a tábor elején már képesek voltak csapatként, közösségként együttműködni, a tábor végén pedig nagyon szép lezárás volt ismét egy közös munka. Diákmentorok: Tóth Luca: szakmai előmenetele egy hétig napi 4 órában segítette munkánkat. Egerben a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumba jár. Szívesen segített a legkisebbek körül, ők még igényelték, a folyamatos odafigyelést, szükségük volt arra, hogy egy olyan türelmes, melegszívű ember, mint Luca mellettük legyen a feladatok értelmezésénél, kivitelezésénél és akár az ebédlőbe való séta során is. Vígh Zsófia az Eszterházy Károly Főiskola rajz szakos hallgatója, nagy segítségünkre volt nem csak általános értelemben vett tábor programjában, hanem szakmai területen ( foglalkozások megfelelő előkészítése, a gyerekkel való munka, eszköz, anyaghasználat során) is. Eredmények, kommunikáció: A szabadiskola szervezésének fontos eleme az utolsó napon szervezett kiállítás, amelyre meghívtuk a szülőket, valamint Eger képzőművészetben jártas, képző és iparművészetet szerető közönségét, valamint városunk vezetőit, és a média képviselőit is. Olyan szerencsénk volt, hogy a kiállítás megnyitója idején városunkban volt a Kaláka Fesztivál. A fesztivál egyik szereplője volt Vitkovics Mihály és az emlékszoba látogatása is, így e szép nyár eleji program részeként Gryllus Dániel muzsikált nekünk a megnyitón. A szabadiskola és a rendszeres műhelyek, valamint az intenzív 3 napos kurzusok lehetőségét és eredményeit, az iskolák pedagógusainak, igazgatóinak és a fenntartóknak szóló megkeresésekben ( elektronikus, és postai levelekben, szóróanyagokon)rendszeresen elküldjük. A Vitkovics Ház facebook oldalán, valamint az Egri Kulturális és Művészeti Központ honlapján rendezvényeink eseményei, aktualizálva, fényképekkel kiegészítve láthatóak.

7 A szabadiskola olyan sok élményt, alkotást adott, hogy ez arra ösztönzött minket, hogy indítsunk egy blogot, ahol megoszthatjuk élményeinket, a technikákat, amit használtunk, és azokat a csodás fiatalokat is bemutathassuk, akik jelenlétükkel megtiszteltek minket.

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral VALÓSÁG Az alábbi interjúkból a pedagógus életút két állomásáról kaphatunk képet, egy mentortanár és egy pályakezdő pedagógus véleménye alapján. A beszélgetések főként a pedagógussá válás kezdeti szakaszáról,

Részletesebben

A projekt során megvalósult akkreditált pedagógus továbbképzésekről

A projekt során megvalósult akkreditált pedagógus továbbképzésekről TÁMOP.1..B.-13/1-13-11 PEDAGÓGUSKÉPZÉS, PEDAGÓGUS- TOVÁBBKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSA A KÖZÉP- DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN A projekt során megvalósult akkreditált pedagógus továbbképzésekről Kundra Anikó ALTERNATÍV KONFLIKTUSKEZELÉSI

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. 3.1.4.B Partnerség és hálózatosodás modul közösségi események I-IV. ütem Heves megye

BESZÁMOLÓ. 3.1.4.B Partnerség és hálózatosodás modul közösségi események I-IV. ütem Heves megye BESZÁMOLÓ KLEBELSBERG INTÉZMÉNYFENNTARTÓ KÖZPONT FEJLESZTÉSI ÉS PROJEKTIGAZGATÓSÁG 1051 Budapest, Nádor u. 32. www.klik.gov.hu 3.1.4.B Partnerség és hálózatosodás modul közösségi események I-IV. ütem Heves

Részletesebben

GÁRDONYI GÉZA ÉS SZEGI SULI ÁLTALÁNOS ISKOLA. 2015-2016. évi M U N K A T E R V E

GÁRDONYI GÉZA ÉS SZEGI SULI ÁLTALÁNOS ISKOLA. 2015-2016. évi M U N K A T E R V E GÁRDONYI GÉZA ÉS SZEGI SULI ÁLTALÁNOS ISKOLA 2015-2016. évi M U N K A T E R V E A munkaterv összeállításánál az alábbi jogi szabályozókat vettük figyelembe: Törvények: 2011. évi CXC. törvény a nemzeti

Részletesebben

FAZAKAS TIBOR. (...) dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes.

FAZAKAS TIBOR. (...) dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes. FAZAKAS TIBOR JÓZSEF ATTILA (...) dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes. Fazakas Tibor életpályája, munkája meggyőzően tükrözi e gondolatot. Érdemes ezen életművet méltatni,

Részletesebben

Szakmai életutam. Bevezető és bemutatkozás

Szakmai életutam. Bevezető és bemutatkozás Szakmai életutam Bevezető és bemutatkozás Nehezen írok magamról. (Az a nemzedék vagyok, aki még ezt nem tanulta.) Ezért jó, hogy portfólióm elején megtalálható az önéletrajzom, mely kiindulópontja lehet

Részletesebben

A TÁMOP 3.2.4/08/2-2009-0001 Nevelési Tudásdepó NÉPMESE NAPJA (TÖRÖK PROJEKT) kipróbálásának gyakorlati tapasztalatai

A TÁMOP 3.2.4/08/2-2009-0001 Nevelési Tudásdepó NÉPMESE NAPJA (TÖRÖK PROJEKT) kipróbálásának gyakorlati tapasztalatai A TÁMOP 3.2.4/08/2-2009-0001 Nevelési Tudásdepó című projektben kifejlesztett NÉPMESE NAPJA (TÖRÖK PROJEKT) című mintaprogram kipróbálásának gyakorlati tapasztalatai Készítette:Cserlakiné Hagymássy Krisztina

Részletesebben

A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Óvodájának Pedagógiai Programja 2016.

A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Óvodájának Pedagógiai Programja 2016. A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Óvodájának Pedagógiai Programja 2016. 2 Tartalomjegyzék Bevezető 1. Óvodánk sajátossága, pedagógusképünk, kapcsolatrendszerünk 1.1 Küldetésünk 1.2

Részletesebben

Éves beszámoló (2011/2012-es nevelési évről)

Éves beszámoló (2011/2012-es nevelési évről) Pilisi Általános Iskolák, Óvodák és Bölcsődék Közössége Óvoda Kindergarten Leinwar 2518 Leányvár, Erzsébet utca 46-48. Éves beszámoló (2011/2012-es nevelési évről) 1. Az óvoda működését meghatározó általános

Részletesebben

A Klapka György Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Pedagógiai Programja. Készült: 2013. március

A Klapka György Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Pedagógiai Programja. Készült: 2013. március A Klapka György Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Pedagógiai Programja Készült: 2013. március 1 1 NEVELÉSI PROGRAM... 4 2 A GYERMEKEK, TANULÓK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉT SZOLGÁLÓ INTÉZKEDÉSEK... 29

Részletesebben

Felnőttképzési nyilvántartási szám: 10-0061-05; Intézmény-akkreditációs lajstromszám: AL-1290

Felnőttképzési nyilvántartási szám: 10-0061-05; Intézmény-akkreditációs lajstromszám: AL-1290 A HEVES MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET 2014. évi TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI Felnőttképzési nyilvántartási szám: 10-0061-05; Intézmény-akkreditációs lajstromszám: AL-1290 Kedves Kolléganők! Kedves Kollégák! Az

Részletesebben

Tisztelt Képviselő Testület! Személyi feltételek: Pályázatok: Beszámoló a Tárkányi Béla Könyvtár és Művelődési Ház tevékenységéről 2013.

Tisztelt Képviselő Testület! Személyi feltételek: Pályázatok: Beszámoló a Tárkányi Béla Könyvtár és Művelődési Ház tevékenységéről 2013. Tisztelt Képviselő Testület! 2012. szeptember 01-től önálló intézményként működik a Tárkányi Béla Könyvtár és Művelődési Ház, melynek feladat ellátási helye: a Könyvtár és a Tájház. Személyi feltételek:

Részletesebben

Református Pedagógiai Intézet OM 102246

Református Pedagógiai Intézet OM 102246 Református Pedagógiai Intézet OM 102246 Budapest-Debrecen-Miskolc-Nagykőrös Tárgy: Egyházi ének jelentés Iktatószám:31.21-0075 /2016. Ügyintéző: Dr. Jakab-Szászi Andrea Összefoglaló a hit- és erkölcstan

Részletesebben

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár munkaterve 2011.

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár munkaterve 2011. A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár munkaterve 2011. A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR SZAKMAI PROGRAMJA 2011.... 3 I. HELYZETELEMZÉS... 3 SWOT analízis... 3 II. ELÉRENDŐ CÉLOK 2011-BEN...

Részletesebben

A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is.

A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is. A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is. E nap idén április 13-ára esik. Ekkor a szentmiséken világszerte

Részletesebben

Együd Árpád. Alapfokú Művészeti Iskola. Pedagógiai Program

Együd Árpád. Alapfokú Művészeti Iskola. Pedagógiai Program Együd Árpád Alapfokú Művészeti Iskola Pedagógiai Program Készült: Kaposvár, 2013. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 2. Nevelési program I. Az iskolában folyó nevelő oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai,

Részletesebben

Szücsné Sajtos Ágnes Katalin

Szücsné Sajtos Ágnes Katalin Igazgatói pályázat Szücsné Sajtos Ágnes Katalin Tóvárosi Általános Iskola Székesfehérvár 2011. május 6. SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ 2 1. SZEMÉLYES ADATOK Név: Szücsné Sajtos Ágnes Katalin Születési név: Sajtos

Részletesebben

BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló

BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló Készítette: Juhász Arnold és Beczéné Bálint Mónika Intézményünk bemutatása: A Dózsa Átmeneti szállás a BMSzKI Központi

Részletesebben

Újra Dolgozni Tolnában Egyesület 7100. Szekszárd, Szent István tér 10. Telefon: 74/511-950, Fax: 74/511-950 E-mail: dolgozz@udte.

Újra Dolgozni Tolnában Egyesület 7100. Szekszárd, Szent István tér 10. Telefon: 74/511-950, Fax: 74/511-950 E-mail: dolgozz@udte. Beszámoló 2015 évről A dolgozó ember különös mértékben hasonlóvá lesz Istenhez! Amikor az élő és élettelentermészetet, a szerves és szervetlen anyagot óvja, irányítja, alakítja, amikor gondolatokat szül

Részletesebben

ö ö ö ö ő ö ö ő ö ő ő ő ö ö ő ő ö ö ő ő ű ű ő ő ö ű ő ö ö ő ö ő ö ú ő ö ű ű ő ő ö ű ő ö ö ű ű ő ö ű ő ö ö ű ű ű ű ű ű ű ö ű ő É ö ú ö ö ö ö Ő ö ö ö ö ő ö ö ő ö ö ő ö ö ő ű ö ö ö ö ö ö ő Ö ő ö ö ő ö ő ö

Részletesebben

BATSÁNYI JÁNOS GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM

BATSÁNYI JÁNOS GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM BATSÁNYI JÁNOS GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM I. AZ ISKOLA TÖMÖR BEMUTATÁSA I./1. Hivatalos adatok Az intézmény elnevezése: Batsányi János Gimnázium és Kollégium székhelye: Tapolca, Liszt F.

Részletesebben

HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA GÖDÖLLŐ 2013. 1 TARTALOMJEGYZÉK Bevezető... 2 A gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola bemutatása... 3 Nevelési program... 7 1. Az iskolában folyó nevelő-oktató

Részletesebben

BALLA KÁROLY ÁLTALÁNOS ISKOLA CSÉVHARASZT

BALLA KÁROLY ÁLTALÁNOS ISKOLA CSÉVHARASZT A BALLA KÁROLY ÁLTALÁNOS ISKOLA CSÉVHARASZT PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Összeállította: Malik Károly igazgató BEVEZETŐ Az iskola hivatalos neve: Balla Károly Általános Iskola Csévharaszt /2002.09.01 óta/ Az iskola

Részletesebben

Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda Pedagógiai Programja

Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda Pedagógiai Programja II.2.5.2. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG " A múltat is alkotni kell, különben elvész, elmúlik, ha nem lesz belőle műalkotás " / Illyés Gyula / ÁLTALÁNOS BEVEZETŐ 1. Előzmények, eddigi eredmények - Iskolánk

Részletesebben

I. N E V E L É S I P R O G R A M

I. N E V E L É S I P R O G R A M I. N E V E L É S I P R O G R A M H E L Y ZE T E L E M ZÉ S Intézményünk a 2003-2004-es tanévtől két iskola összevonásával alakult eggyé. A Dohány utcai, és a Kertész utcai iskola is több mint száz éves

Részletesebben

Balassagyarmati Dózsa György Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2014.

Balassagyarmati Dózsa György Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2014. Balassagyarmati Dózsa György Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2014. TARTALOMJEGYZÉK 1. HELYZETELEMZÉS... 10 2. AZ ISKOLÁBAN FOLYÓ NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA PEDAGÓGIAI ALAPELVEI, ÉRTÉKEI, CÉLJAI, FELADATAI,

Részletesebben

Kompetencia elemzés romáknak. Önleltár. Kompetencia elemzés romáknak

Kompetencia elemzés romáknak. Önleltár. Kompetencia elemzés romáknak Kompetencia elemzés romáknak Önleltár Kedves Résztvevő! A Munkanélküliség kifejezés mögött nehéz egyéni sorsok bújnak meg. Egy sikerekben bővelkedő munka nem csak a pénz megkereséséről szól, hanem a szakmai

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015.

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015. Székesfehérvár, Munkácsy Mihály utca 10. 1 MOTTÓNK: Félig sem olyan fontos az, mit tanítunk gyermekeinknek, mint az, hogy tanítjuk. Amit az iskolában tanultunk, annak legnagyobb

Részletesebben

ő ü ő ü ő ü ő Ő ü ő ú ő ű ü ú ő ű ű ű ú ű ő ő ő ő ő Ó Á Á ő ő ő ő ő ő ő ő Ó Ó ü ő ő ő ő ő ő ő ü ő ü ő ü ü ü ü ü ő Á ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ü ő ü ü ő ű ő ü ő ő ü ő ő ő ü ű ű ű ű ű ú ű ú ű ú ü É ü ő É ű ő ű

Részletesebben

GIMNÁZIUMOK REKRUTÁCIÓJA. Andor Mihály MTA Szociológiai Kutatóintézete. A szülők iskolai végzettsége

GIMNÁZIUMOK REKRUTÁCIÓJA. Andor Mihály MTA Szociológiai Kutatóintézete. A szülők iskolai végzettsége MAGYAR PEDAGÓGIA 103. évf. 3. szám 315 338. (2003) GIMNÁZIUMOK REKRUTÁCIÓJA Andor Mihály MTA Szociológiai Kutatóintézete 1990 óta nagyméretű differenciálódás ment végbe a gimnáziumi oktatásban. 1989-ben

Részletesebben

Ibrányi Árpád Fejedelem Általános Iskola Sényői Tagintézménye

Ibrányi Árpád Fejedelem Általános Iskola Sényői Tagintézménye Ibrányi Árpád Fejedelem Általános Iskola Sényői Tagintézménye 2013/2014 tanév Munkaterv Összeállította: Pataki Lászlóné Tagintézmény-vezető 1 1. Helyzetkép Intézményünk a Klebersberg Intézményfenntartó

Részletesebben

É Ő É É Á É Á Ü Ú ű Á ü Á ú ü ú ü Á Á Ú Ü ü ű ú ü ú Ü ű Ü ü ü ű ü ü ű ű ü ü ü ü ü ü ú ü ü ú ű ü ü ü ü ü ü ú Ü ü ü Á Ü ú ü ú ü ü ü ü ü ü ú ü Ú ú ü ü ü ü ú ú ű ú ü ü ú ű ü ü É ú ü ü ü ü ú Á ü ü É Á ü ü ü

Részletesebben

8. A SZÜLŐ A SZOLGÁLATRA NEVELŐ

8. A SZÜLŐ A SZOLGÁLATRA NEVELŐ Kezdés 8. A SZÜLŐ A SZOLGÁLATRA NEVELŐ Olyannyira fontos téma a szolgálatra nevelés, hogy talán ezzel kellett volna kezdeni az egész sorozatot. A szolgálat az egyik leghatékonyabb gyógyír a mai tévútra

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA 1-2

VIZUÁLIS KULTÚRA 1-2 VIZUÁLIS KULTÚRA 1-2 A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez, környezetünk értő

Részletesebben

Intézményi Önértékelés

Intézményi Önértékelés Intézményi Önértékelés Pedagógus, vezető, Intézmény elvárások Belső Ellenőrzési Csoport 2015. szeptember 30. Készítette: BECS és Erdei Gyula igazgató Kompetencia A pedagógusra vonatkozó intézményi elvárásrendszer

Részletesebben

Nyírteleki Általános Iskola MUNKATERV REÁL MUNKAKÖZÖSSÉG ALSÓ TAGOZAT 2015/2016. Készítette: Bagolyné Takács Enikő munkaközösség vezető

Nyírteleki Általános Iskola MUNKATERV REÁL MUNKAKÖZÖSSÉG ALSÓ TAGOZAT 2015/2016. Készítette: Bagolyné Takács Enikő munkaközösség vezető Nyírteleki Általános Iskola MUNKATERV REÁL MUNKAKÖZÖSSÉG ALSÓ TAGOZAT 2015/2016 Készítette: munkaközösség vezető "Amikor a fiadat oktatod, a fiad fiát is oktatod." /Talmud/ I. REÁL MUNKAKÖZÖSSÉG HELYZETELEMZÉS,

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Apor Vilmos Katolikus Főiskola Tisztelt Hallgatónk! A szakmai gyakorlattal kapcsolatos leadandó dokumentumok Egyéni iskolai gyakorlat 3. Leadandó dokumentum Fogadó nyilatkozat Megbízási szerződés 3 példánya Leadás helye Neptun Meet

Részletesebben

Az osztályfőnöki órák helyi tanterve

Az osztályfőnöki órák helyi tanterve Az osztályfőnöki órák helyi tanterve A fejlesztési területek nevelési célok a teljes iskolai nevelési-oktatási folyamat közös értékeit jelenítik meg, így áthatják e pedagógiai folyamatok egészét. E területek

Részletesebben

BESZÁMOLÓ (2013. 09. 01-2015. 12. 31.)

BESZÁMOLÓ (2013. 09. 01-2015. 12. 31.) a ban a szülők bevonásával BESZÁMOLÓ (2013. 09. 01-2015. 12. 31.) 2013. szeptember 1-jén indult a projekt, melynek címe A hátrányos helyzetű tanulók eredményes nevelése és iskolai sikerességük támogatása

Részletesebben

a 2014-es év beszámolója

a 2014-es év beszámolója Şcoala Generală pentru Naţionalitatea Română, Grădiniţă Chitighaz, str. Úttörő nr. 89 Telefon,fax: 66/250-052 web:www.romansulioviketegyhaza.hu Kétegyházi Román Nemzetiségi Általános Iskola és Óvoda 5741

Részletesebben

A Kompetencia alapú oktatás bevezetése a Herendi Általános Iskola és AMI keretében

A Kompetencia alapú oktatás bevezetése a Herendi Általános Iskola és AMI keretében A Kompetencia alapú oktatás bevezetése a Herendi Általános Iskola és AMI keretében A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. ÚMFT

Részletesebben

HELYI TANTERV BIOLÓGIA Tantárgy

HELYI TANTERV BIOLÓGIA Tantárgy Energetikai Szakközépiskola és Kollégium 7030 Paks, Dózsa Gy. út 95. OM 036396 75/519-300 75/414-282 HELYI TANTERV BIOLÓGIA Tantárgy 0-2 - 2-1 óraszámokra Készítette: Csajáginé Nikl Katalin szaktanár Ellenőrizték:

Részletesebben

SIÓFOKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM MARCALI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

SIÓFOKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM MARCALI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA SIÓFOKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM MARCALI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2015 1 Tartalom 1. BEVEZETŐ... 5 1.1. Az intézmény jogi státusza... 5 1.2. Az intézményben ellátott oktatási-nevelési alapfeladatok...

Részletesebben

Helyi tanterv. Osztályfőnöki

Helyi tanterv. Osztályfőnöki Helyi tanterv Osztályfőnöki A fejlesztési területek nevelési célok a teljes iskolai nevelési-oktatási folyamat közös értékeit jelenítik meg, így áthatják e pedagógiai folyamatok egészét. E területek összhangban

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda Kiskunhalas

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda Kiskunhalas FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda Kiskunhalas Amit egynek tesztek a legkisebbek közül, azt nekem teszitek (Mt 25,40) ISKOLÁNK A Szent József Katolikus Általános Iskola

Részletesebben

Pedagógiai program. Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium VII. Alsó erdősor 14-16. A nevelőtestület elfogadta: 1998.

Pedagógiai program. Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium VII. Alsó erdősor 14-16. A nevelőtestület elfogadta: 1998. Pedagógiai program A nevelőtestület elfogadta: 1998. február 10-én Módosította: 2001. április 27-én, 2001. november 26-án, 2004. május 28-án és 2005. augusztus 30-án 2007. február 2-án 2007. november 30-án.

Részletesebben

MUNKATERV Vásárhelyi Pál Általános Iskolája és Alapfokú Művészetoktatási Intézménye OM 200924

MUNKATERV Vásárhelyi Pál Általános Iskolája és Alapfokú Művészetoktatási Intézménye OM 200924 MUNKATERV Vásárhelyi Pál Általános Iskolája és Alapfokú Művészetoktatási Intézménye MUNKATERV Vásárhelyi Pál Általános Iskolája és Alapfokú Művészetoktatási Intézménye Az iskolai munkatervet 2012. augusztus

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A Balatoni Múzeumban rendezett Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódó rendezvények megvalósításáról

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A Balatoni Múzeumban rendezett Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódó rendezvények megvalósításáról SZAKMAI BESZÁMOLÓ A Balatoni Múzeumban rendezett Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódó rendezvények megvalósításáról Az NKA Múzeumi Szakmai Kollégiumánál elnyert pályázat azonosítója: 2308/167 0 Keszthely,

Részletesebben

A TENKI SZENT IMRE KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA Pedagógiai Programja

A TENKI SZENT IMRE KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA Pedagógiai Programja " E r r e a s z i k l á r a é p í t e m h á z a m a t (Szent István II. Intelme Imre herceghez) A TENKI SZENT IMRE KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA Pedagógiai Programja 2013. 1 Tartalomjegyzék AZ INTÉZMÉNY JOGÁLLÁSA...

Részletesebben

Módszertani sokféleség

Módszertani sokféleség Módszertani sokféleség Egyéni anyanyelvi fejlesztés a Hallássérültek Tanintézetében A gyermeki személyiség egyénre szabott fejlesztése a korszerű pedagógia egyik legfontosabb követelménye. Fel kell mérni,

Részletesebben

Tisztelt Hallgatónk! A szakmai gyakorlattal kapcsolatos leadandó dokumentumok

Tisztelt Hallgatónk! A szakmai gyakorlattal kapcsolatos leadandó dokumentumok Tisztelt Hallgatónk! A szakmai gyakorlattal kapcsolatos leadandó dokumentumok Összefüggő külső szakmai gyakorlat 4. Gyakorlat időtartama: 2015. augusztus 31-től szeptember 11-ig Leadandó dokumentum Leadás

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ BESZÁMOLÓ 2011. ÉV EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI FELADATAIRÓL

ÖSSZEFOGLALÓ BESZÁMOLÓ 2011. ÉV EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI FELADATAIRÓL 1. melléklet ÖSSZEFOGLALÓ BESZÁMOLÓ 2011. ÉV EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI FELADATAIRÓL Bevezető: Tiszaújváros Önkormányzatának Képviselő-testülete 2004. évben elfogadta a város Egészségügyi Szükségletfelmérés és

Részletesebben

JELENTÉS. a felső tagozatos munkaközösség 2012/2013. tanév I. félévének munkájáról

JELENTÉS. a felső tagozatos munkaközösség 2012/2013. tanév I. félévének munkájáról JELENTÉS a felső tagozatos munkaközösség 2012/2013. tanév I. félévének munkájáról A 2012/2013. tanévben munkaközösségünk létszáma 13 fő. A 2012/2013. tanévben a hollóházi tagintézményből utazó pedagógusként

Részletesebben

HATÁRTALANUL ERDÉLY 2015.05.18.-22. a Julianna Református Általános Iskola 7. osztályának kirándulása

HATÁRTALANUL ERDÉLY 2015.05.18.-22. a Julianna Református Általános Iskola 7. osztályának kirándulása HATÁRTALANUL ERDÉLY 2015.05.18.-22. a Julianna Református Általános Iskola 7. osztályának kirándulása Előzetes foglalkozások BÉRES FERENC ÉNEKLŐ VERSENY 2015. március 27-én a tordai Jósika Miklós Líceum

Részletesebben

kialakulását, az önértékelés és önismeret kialakulása révén pedig a céltudatos önszabályozást. Mindezektől függetlenül a vizuális kultúra tanításának

kialakulását, az önértékelés és önismeret kialakulása révén pedig a céltudatos önszabályozást. Mindezektől függetlenül a vizuális kultúra tanításának VIZUÁLIS KULTÚRA A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez, környezetünk értő alakításához.

Részletesebben

KÉPZŐMŰVÉSZETI ÁG 1 KÉPZ Ő M Ű VÉSZETI ÁG

KÉPZŐMŰVÉSZETI ÁG 1 KÉPZ Ő M Ű VÉSZETI ÁG KÉPZŐMŰVÉSZETI ÁG 1 KÉPZŐMŰVÉSZETI ÁG KÉPZŐMŰVÉSZETI ÁG 2 FESTÉSZET TANSZAK KÉPZŐMŰVÉSZETI ÁG 3 CÉLOK, FELADATOK: A festészet műhelymunka célja, hogy a tanuló ismerje meg: azokat az anyagokat és eljárásokat,

Részletesebben

A vizuális projekt, mint eszköz a kompetenciafejlesztésre a pedagógusképzésben

A vizuális projekt, mint eszköz a kompetenciafejlesztésre a pedagógusképzésben A vizuális projekt, mint eszköz a kompetenciafejlesztésre a pedagógusképzésben WIEDERMANN Katalin Apor Vilmos Katolikus Főiskola, Vác widi.kati@gmail.com A kulcskompetenciák Napjainkban a pedagógus szerepe

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2007. június 25-i ülésre

ELŐTERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2007. június 25-i ülésre ELŐTERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2007. június 25-i ülésre Tárgy: A zirci Reguly Antal Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola Pedagógiai Programjának módosítása Előadó: Wohlfart

Részletesebben

2011_ 11, 12. ISSN 1216-8890 1080 Ft

2011_ 11, 12. ISSN 1216-8890 1080 Ft 2011_ 11, 12 k o r t á r s m ű v é s z e t i f o l y ó i r a t B u d a p e s t ISSN 1216-8890 1080 Ft Kifordulok önmagamba val beszélget Schmal Róza Schmal Róza: A festményeidhez különböző irányokból lehet

Részletesebben

SIÓAGÁRD. 1. A település területére vonatkozó információk: gazdasági erdő védett terület ipari hasznosítású terület egyéb -----

SIÓAGÁRD. 1. A település területére vonatkozó információk: gazdasági erdő védett terület ipari hasznosítású terület egyéb ----- SIÓAGÁRD 1. A település területére vonatkozó információk: Teljes terület Ebből szántó gazdasági erdő védett terület ipari hasznosítású terület egyéb 2440 ha ----- Polgármesteri Hivatal: 7171 Sióagárd,

Részletesebben

Javaslat a [Cserépfalu iskola kultúrája, nevelési értékei című érték] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a [Cserépfalu iskola kultúrája, nevelési értékei című érték] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez Javaslat a [Cserépfalu iskola kultúrája, nevelési értékei című érték] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez Készítette: Virág Tiborné (név).....(aláírás) Cserépfalu,2015

Részletesebben

Szentes Város Alpolgármestere 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Ikt. sz.: P-1498/2009 Témafelelős: Kovács Zsuzsa

Szentes Város Alpolgármestere 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Ikt. sz.: P-1498/2009 Témafelelős: Kovács Zsuzsa Szentes Város Alpolgármestere 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Ikt. sz.: P-1498/2009 Témafelelős: Kovács Zsuzsa Tárgy: A nem szakrendszerű oktatás általános iskolák 5. évfolyamán történő bevezetésének tapasztalatai,

Részletesebben

LADÁNYI ERIKA A SZENVEDÉLYBETEGEK NAPPALI ELLÁTÁST NYÚJTÓ INTÉZMÉNYEIRŐL

LADÁNYI ERIKA A SZENVEDÉLYBETEGEK NAPPALI ELLÁTÁST NYÚJTÓ INTÉZMÉNYEIRŐL LADÁNYI ERIKA A SZENVEDÉLYBETEGEK NAPPALI ELLÁTÁST NYÚJTÓ INTÉZMÉNYEIRŐL A 2004. év őszén teljes körű felmérést végeztünk a szenvedélybetegek nappali ellátást nyújtó intézményeinek körében. A kutatást

Részletesebben

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM ÖSSZEÁLLÍTOTTA: A DARUS UTCAI ÁLTALÁNOS és MAGYAR NÉMET KÉT TANNYELVŰ ISKOLA IGAZGATÓJA

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM ÖSSZEÁLLÍTOTTA: A DARUS UTCAI ÁLTALÁNOS és MAGYAR NÉMET KÉT TANNYELVŰ ISKOLA IGAZGATÓJA INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM ÖSSZEÁLLÍTOTTA: A DARUS UTCAI ÁLTALÁNOS és MAGYAR NÉMET KÉT TANNYELVŰ ISKOLA IGAZGATÓJA 2007 T A R T A L O M J E G Y Z É K oldal Az intézményi minőségirányítási program

Részletesebben

Mihályi Általános Iskola Pedagógiai Programja

Mihályi Általános Iskola Pedagógiai Programja Mihályi Általános Iskola Pedagógiai Programja Tartalomjegyzék HELYZETELEMZÉS... 5 BEVEZETÉS... 7 NEVELÉSI PROGRAM... 9 Szervezeti tagozódás... 19 Tárgyi, személyi feltételek... 20 Ellenőrzés, értékelés...

Részletesebben

KIRÁLY-TÓ ÓVODA ÉS BÖLCSÖDE 9330.KAPUVÁR ARANY JÁNOS U. 10/A

KIRÁLY-TÓ ÓVODA ÉS BÖLCSÖDE 9330.KAPUVÁR ARANY JÁNOS U. 10/A KIRÁLY-TÓ ÓVODA ÉS BÖLCSÖDE 9330.KAPUVÁR ARANY JÁNOS U. 10/A Tel: 96/242-611 96/241-088 Fax: 96/ 241-088 E-mail: postmaster@kiralytoovoda.t-online.hu Beszámolót készítette: Boros Imréné intézményvezető

Részletesebben

A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSE A PREMONTREI SZENT NORBERT GIMNÁZIUMBAN, GÖDÖLLŐN

A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSE A PREMONTREI SZENT NORBERT GIMNÁZIUMBAN, GÖDÖLLŐN A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSE A PREMONTREI SZENT NORBERT GIMNÁZIUMBAN, GÖDÖLLŐN Kissné Papp Gabriella iskolai koordinátor beszámolója Az újraindult Premontrei Gimnázium célja hasonlóan a két világháború

Részletesebben

Á Á É É É ö É Ó ú Á ú Á Á Á Á ö Á ő ű ú ö ö ú ű ú É ő ö ú ú ű ö ű ő Ú Ú ú ő ö ö ő ö ö Á ö Á ö ú ű ö ö ö ö ö ö ö ö ö ő ö ö ö ö ő ö Á ö ő ö ö ő ú ú ö ö ő ö ö ö ö ú ö ú ö ő ú ö ö ö ö ö ú ö ú ú ö Ú ő ű ő ö

Részletesebben

MUNKAERÕPIACI POZÍCIÓK GYÕR-MOSON-SOPRON ÉS SZABOLCS- SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN

MUNKAERÕPIACI POZÍCIÓK GYÕR-MOSON-SOPRON ÉS SZABOLCS- SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN MUNKAERÕPIACI POZÍCIÓK GYÕR-MOSON-SOPRON ÉS SZABOLCS- SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN A Társadalomkutatási Informatikai Egyesülés (TÁRKI) 1993 végén, a Népjóléti Minisztérium megbízásából végzett kutatásainak

Részletesebben

Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Fizika

Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Fizika TILDY ZOLTÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA,ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ÉS EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT FIZIKA HELYI TANTERV 7 8. évfolyam SZEGHALOM 2009 CÉLOK ÉS FELADATOK Az általános iskolai fizikatanítás

Részletesebben

Tanárképző Központ: lehetőség és adottság

Tanárképző Központ: lehetőség és adottság TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0011 Pedagógusképzés, pedagógus-továbbképzés megújítása Közép-dunántúli régióban Tanárképző Központ: lehetőség és adottság A Pannon Egyetem és a Dunaújvárosi Főiskola tanárképző

Részletesebben

Az «Európa Jövője-turisztikai találkozó testvérvárosoknak» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében

Az «Európa Jövője-turisztikai találkozó testvérvárosoknak» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében Az «Európa Jövője-turisztikai találkozó testvérvárosoknak» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében 2. ág, 2.1 "Testvérváros-program" intézkedés A projekt lehetővé

Részletesebben

Beszámoló a. Petőfi Sándor Könyvtári, Közművelődési és Intézményfenntartó Központ 2013. évi szakmai, működési tapasztalatairól

Beszámoló a. Petőfi Sándor Könyvtári, Közművelődési és Intézményfenntartó Központ 2013. évi szakmai, működési tapasztalatairól Mottó: A Kultúra fáján vannak ugyan fanyar gyümölcsök is amelyek termései a kultúrának, de ettől még a fa gyümölcsfa marad. Az, hogy mennyi a fanyar és mennyi a nemes gyümölcs a legtöbb esetben nem a fától

Részletesebben

szka102_31 É N É S A V I L Á G Készítette: Iván Zsuzsa SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM

szka102_31 É N É S A V I L Á G Készítette: Iván Zsuzsa SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM szka102_31 É N É S A V I L Á G Milyen az iskolánk környéke? Készítette: Iván Zsuzsa SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM 340 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák Tanári

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. május 16-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. május 16-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 108/2013. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. május 16-i ülésére Tárgy: Értékelés Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzatának

Részletesebben

ő Á ú ő ú ő ú ú ú ő ő ő ű ú ű ő ő ú ő ő ő ú Á ő ú ő ő ú ő ő É É ú ő ő Ú ő É ú ú ő ő ő ő ő É ő ő ú É ű ű ű ú ő ő É ő ű ő ő É ú É ú ő ő ű ú ű ő ő ú ú Ú ú Ü ő ű ú ő ű ő ő ú ő ő ő ő ú ő ő ú ú ő ú ő ú ű ű É

Részletesebben

Felkészülni...Rajt! Cél: a munka

Felkészülni...Rajt! Cél: a munka Felkészülni...Rajt! Bevezető Beszélgetés a Panda Hotel munkatársával Villáminterjú egy gyakornokkal A szombathelyi Regionális Forrásközpont tapasztalatai Bevezető Ügyfeleink elhelyezése közben szerzett

Részletesebben

ó á á á á á ó á ó Á ö é á ó Ú á á á ó Á ö é á á á ó ó ó á á ó á ó Ú á é á ó ü é ü é á á á á ó é é á ú á ó á é ó á ó Ó é á ó é á ó ó á Ó Ö é á ó á ó é é é ü é ó á Ó é é é ó ó ó á ó é é ó á ü ó é á ó é é

Részletesebben

DR. MOLNÁR ISTVÁN ÓVODA, ÁLTALÁNOS ÉS SPECIÁLIS SZAKISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS GYERMEKOTTHON 4220 HAJDÚBÖSZÖRMÉNY, RADNÓTI M. U. 5. TEL.

DR. MOLNÁR ISTVÁN ÓVODA, ÁLTALÁNOS ÉS SPECIÁLIS SZAKISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS GYERMEKOTTHON 4220 HAJDÚBÖSZÖRMÉNY, RADNÓTI M. U. 5. TEL. DR. MOLNÁR ISTVÁN ÓVODA, ÁLTALÁNOS ÉS SPECIÁLIS SZAKISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS GYERMEKOTTHON 4220 HAJDÚBÖSZÖRMÉNY, RADNÓTI M. U. 5. TEL.: - FAX: 52/561-847, 561-848 E-mail: intezet@ovisk-hboszormeny.sulinet.hu

Részletesebben

GYURKOVICS TIBOR ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015.

GYURKOVICS TIBOR ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015. GYURKOVICS TIBOR ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015. Az intézmény adatai...9 1 Intézményi Stratégia... 10 1.1 Az intézmény

Részletesebben

É Ú ú Á Ú Ú Á Á Ú ú ú ú Ú ú Á Ú Ü Ü ű ű ú ú ú ú Ü ú Ü Ú ú ű ú É ú Ü ű ú ú Ú É É Á Á Á Á Ü ú Á Á É Ú É ú Á Ü É Ü Ü Ü Ü Á Á ű ú ű ú Ü ű Á ú ű ű ú ű ű ű ú ű ű ű ű ú Ü É ű ú ű Ü ű ú ű Ü Ü Ü ú Ú ú ú ú ű ú ű

Részletesebben

ÉN MÁR ISKOLÁS LESZEK!

ÉN MÁR ISKOLÁS LESZEK! ÉN MÁR ISKOLÁS LESZEK! 1 "A gyermeket tiszteletben kell fogadni, szeretetben kell nevelni és szabadságban kell elbocsátani." /Rudolf Steiner/ Készítette: Fürjes-Gáborné Csépányi Ágnes intézményvezető Azonos

Részletesebben

ú ő ü ő ő ü ő ű ű ő ü ü ő ő Ü Á ő ü ő ő ü ő ő ü ő ú ő ő ő ü ő ő ő ő ő ő ü ő ü ő ő ű ű ő ü ő ő ő ü ő ü ő ű ő ü ő ő ő ő ü ü ü ő ő ű ú ü ü ő ő ő ő ü ü ő ő ő ü ő ő ő ő ű ő ú ő ő ü ő ő ü ő ő ő ű ő ő ű ü ü ő

Részletesebben

Ó Á É Ő É ő ő ő ó ó ó ó ó ő Ö ó ő ó ü ő ó ő ű ó ó ó ő ő ő ő ő ű ő ó ü ó ő ő ő ő ó ü ó ó ó ű ő ó ő ó ő ú ő ő ü ő ó ü ó ő ő ő ü ó ó ő ő ü ő ó ő ó ő ű ő ő ű ő ó ó ó ó ó ó ő ő ó ó ó ő ó ő ü ó ű ő ő Á ó ó Ó

Részletesebben

É É Á É É ó ó ö ű ó ó ó ű ó ö ö ű ó ó ő ö ű ó ó ű ú ö ű ó ó ó ó ö ű ó ó ó ö ű ő ő ő ó ö ű ú ö ó ó ó ú ő ő ü ó ó ó ö ű ű ö ő ó ú ó ö ü ö ű ó ó ö ő ö ó ö ö ő ő ö ó ő ö ő ó ő ó ő ú ú ö ű ó ú ö ő ű ö ó ó ó

Részletesebben

É ú ú ú ú ú ú ú ú ú É É ú ű ú ű ú Ú Ü ú ú ú ú ű ú ú ű ú ú ú ú ú ú ű ú ú ű Ü ű ű ú É É ű É ű É ú ú ú ű É ú ú ú ú ú ú ú ú ú ú ú ű ú ú ű Á ú É ű ű ú ú ú ú ű ű ű ú ű ú ú ú ú ú ú ű ú ú Ú ű ú ű ű ú ú ű Ü ú ű

Részletesebben

ű É ű Á Ü É É ű ű Ű ÓÓ Ü É Ü Ú Ú ű Ú Ö Ö Ü ű ű Ű Ú Ö Ü Ö Ú Ó Ó Á É Ú Ű Ú Ú Ú Ú Ú ű Ú Ű Ú ű ű Ú ű ű Ú Ú É Á Ú Ú É É ű ű ű Ú ű ű Ú ű Ú Ó É Ű Ó ű Ú ű ű ű Á ű ű Ú ű ű É ű ű ű ű Ó Ú Á Ú ű Á ű Á Ú Ó ű ű Á ű

Részletesebben

Á Ó Ö Á É É É É Ő ű Á Ó ű Ö ű ű ű Ó ű Ö Ú Ö Ú ű ű ű ű Ö ű ű ű ű ű Ü Á ű ű ű ű ű ű ű ű Ö Ó ű Ö ű ű Ü ű ű ű Ö ű ű ű ű ű ű ű Ö Ó ű ű ű ű ű Á Á ű É ű ű ű ű ű Ö ű ű ű ű ű Ó Ü Á É Ű ű ű ű ű Á ű ű ű Á É ű Ú Ó

Részletesebben

Az edelényi Tájház bővítése a Borsodi Földvár interaktív bemutatóhely és gasztropince látogatóközpont kialakításával

Az edelényi Tájház bővítése a Borsodi Földvár interaktív bemutatóhely és gasztropince látogatóközpont kialakításával Az edelényi Tájház bővítése a Borsodi Földvár interaktív bemutatóhely és gasztropince látogatóközpont kialakításával Edelény Város Önkormányzata 2010 novemberében támogatói szerződést kötött a NORDA Észak-Magyarországi

Részletesebben

Á Á ó ő ő ó Ő ó ó ó Ó Ó Ó ó Ó Ó Ó Ó ó ő ó ó Ő Ó Ó Ó Ó ó Ó Ó Ó Á Ó ó Ó ó Ó Ó Ó ó Ó ó Ó Ó Ó Ó Ó Ó ó Ó ó Ó Ó Ó Ó Ó Ó ó Á Ó ó ó Ő ó ó ó Ó ó Ú ó Ó Ó ó Ó Ó Ő ó Ó ó ó Ó ó Ó Ó Ó ó ó ó Ó ó ó ó Ó Ú Ó Ó ó ó ő ö Ó

Részletesebben

(Képviselő-testület 2015. november 18-i ülésére)

(Képviselő-testület 2015. november 18-i ülésére) Kunfehértó Polgármesterétől E l ő t e r j e s z t é s a Kiskunhalasi Járás Esélyteremtő Programterv, ÁROP-1A.3-2014-2014-0089 Területi együttműködést segítő programok kialakítása a Kiskunhalasi járásban

Részletesebben

Hegedüsné Somogyi Beáta. Pályázat. intézményegység-vezetői állás betöltésére. Készítette: Hegedüsné Somogyi Beáta. 2015. május 18.

Hegedüsné Somogyi Beáta. Pályázat. intézményegység-vezetői állás betöltésére. Készítette: Hegedüsné Somogyi Beáta. 2015. május 18. Pályázat intézményegység-vezetői állás betöltésére Készítette: Hegedüsné Somogyi Beáta 2015. május 18. 1 Pályázat a Somogy Megyei Duráczky József Óvoda, Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani

Részletesebben

TÁMOP -5.5.2-11/2-2012-0143 ZÁRÓTANULMÁNY. Székhely: 7720 Pécsvárad, Kossuth Lajos u. 31. Levelezési cím: 7720 Pécsvárad, Kossuth Lajos u. 31.

TÁMOP -5.5.2-11/2-2012-0143 ZÁRÓTANULMÁNY. Székhely: 7720 Pécsvárad, Kossuth Lajos u. 31. Levelezési cím: 7720 Pécsvárad, Kossuth Lajos u. 31. 1. Szervezet adatai Név: TÁMOP -5.5.2-11/2-2012-0143 ZÁRÓTANULMÁNY Székhely: 7720 Pécsvárad, Kossuth Lajos u. 31. Levelezési cím: 7720 Pécsvárad, Kossuth Lajos u. 31. Telefon: +36 30 3900105 Internet:

Részletesebben

É É É É É Ö Á Á É Ő ű ű ű Ü ű ű ű Ú Á ű Ö ű Ú Á Ú ű Ó Ú Ú Ú Ú ű Ú Ú ű É ű ű É É É ű É É Ü ű ű É Á ű Á Á Ü Á Ü É Ú Á Ú Ó Ü Ü Ú ű ű Ú Ü Ü ű Ú É Ö ű ű Ü Ó Á Ö Ö ű Ö É É ű ű É ű ű ű Ú ű Ö É Ó ű Ú Ú Ú É Ú Ú

Részletesebben

É Ó Ö Á ú Á ú ú ú ú Ó ú ú ú ú ű ú Á ÁÉ Á ű ű ú ú É ú É É ű ű É ű Ú ű Ü ú ű ú Ö Ú ű Ö Ö ú Ő ú ű Ö ú ú Ú Ó ú ú ű ú Ö Ú Ü Á Á Á É Ü ű Ü Ö É Á Ü Ó É Ö É ű Ü Á Á Á ú Ü Ö Á É Ü Á ú Ö Ö ú Ö Á ú É É Ö É Á Á Á

Részletesebben

Ú ű Ú ű ű ű Á ű Ö Á ű ű ű ű ű ű Ö ű Á ű ű Á ű ű ű ű ű Á ű Ú Ü Ü ű ű Ü Ü Ö ű ű ű ű ű Ú Ü ű ű ű ű ű Ú Ó ű ű ű Á É ű ű ű Ű ű ű ű É Á Á Á Á Ó Ó ű Ü Ú Ú Ö Ú ű Ö Ő Ú Ú ű Ó Ő Ú Ö Ö Ő Ű É ű Ó É Á Á ű ű Ú Á É É

Részletesebben

A kerékpár története, szerepe a mai

A kerékpár története, szerepe a mai szka105_10 É N É S A V I L Á G Kerékpárral az iskolába A kerékpár története, szerepe a mai életünkben, a biztonságos közlekedés szabályai Készítette: Wágner Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

Részletesebben