Épületgépészeti szaktanácsok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Épületgépészeti szaktanácsok"

Átírás

1 - Padlófőtés Épületgépészeti szaktanácsok Az energia árak növekedése miatt az utóbbi néhány évben rohamosan növekedett az alacsony hımérséklettel mőködı főtési rendszerek, mint a padlófőtési rendszerek alkalmazása és mára a családi házak, társasházak egyéb lakó- és hivatali épületek megszokott főtési rendszerévé vált. A padlófőtési rendszer alkalmazása növeli a komfortérzetet Fokozódó népszerősége köszönhetı annak, hogy az emberi szervezet által ideálisnak érzett hımérséklet elosztást a padlófőtés sokkal jobban megközelíti, mint a radiátoros főtés. Ezen túlmenıen egy sor elınnyel rendelkezik a hagyományos radiátoros rendszerekhez képest, mint például az optimális hımérséklet-eloszlás, a kisebb energia-felhasználás, a nagyobb komfort érzet. hıeloszlás radiátoros főtés esetén rosszabb komfortérzet hıeloszlás padlófőtés esetén jó komfortérzet Kizárólag padlófőtéses helyiséget azonban csak akkor lehet készíteni, ha a hıveszteség az egészségügyi és komfortszempontoknak megfelelı felületi hımérséklet esetén pótolható, ellenkezı esetben kiegészítı főtést kell alkalmazni. Gyakori megoldás, hogy a csempével vagy kılappal burkolt helyiségek padlófőtést kapnak, míg a többiben meleg padlóburkolat mellett radiátoros főtést alakítanak ki. A padlófőtés által kínált elınyök azonban csak a padlószerkezet megfelelı kialakítása és korrekt szabályozás mellett érvényesíthetık.

2 A padlófőtési rendszer A padlófőtés tervezésekor egy sor szempontot kell figyelembe venni a padló szerkezete vonatkozásában. A padló alatti hıszigetelés, a csıosztás, a csıkeresztmetszet, az ágyazó esztrich mérete, különleges fapadlók esetében a hıelosztás módja, megoldása lényegesen befolyásolják a hıleadást, a körök vízáramát, ellenállását és hılépcsıjét, így a helyiség komfortját. A korszerő jól mőködı megfelelı komfortot biztosító energiatakarékos padlófőtési rendszerek készítése során alapvetıen a következı szabályozási feladatokat kell ellátnunk Vízhımérséklet szabályozás Főtési körök beszabályozása Egyedi helyiséghımérséklet-szabályozás Ha helyiséghımérséklet-szabályozást kívánunk alkalmazni, vagy lehetıvé kívánjuk tenni annak késıbbi megvalósítását, olyan osztó-győjtıt kell választani, amelyre körönként termikus szelepmozgatót lehet szerelni. A padlófőtési rendszer akkor mőködik megfelelıen ha a padlószerkezet kialakítása során a megfelelı hıszigetelés, csıelosztás és csıkeresztmetszet megválasztása mellett gondoskodunk az elıremenı vízhımérséklet szabályozásáról és a körök vízmennyiségének beállításáról. Amennyiben az egyes helyiségekben eltérı a hımérsékletet, tökéletes komfortérzetet, esetleg változó hımérséklet menetrendet kívánunk biztosítani, egyedi helyiséghımérséklet-szabályozást kell alkalmazni. A helyes padlószerkezet létrehozása és a megfelelı szabályzó berendezések használata jelentıs energia megtakarítást és jó komfortérzetet eredményez. Miben tud önnek segíteni egy jól mőködı padlıfőtési rendszer felépítése? Ahhoz hogy a padlófőtés, a falfőtés vagy bármely főtési rendszer gazdaságosan és jól mőködjön alapvetı feltétel egy jól kiszámitott megtervezett gépészeti terv. Ez tartalmazza a rendszer részletes leírását, a szükséges anyagok kiírását, a kivitelezésre vonatkozó pontos elıírásokat, egészen a padlıfőtési csövek lefektetésének adatait, a csövek egymástıl mért távolságát is. Ez nem csak a gazdaságosságot befolyásolja, de a helyiségben tartózkodók egészségére is komoly hatással van! - Konzultáció Segitség még a tervezés elıtt a szaktanácsadás, alternativákat kínálva a megfelelı főtési rendszer kiválasztásában. - Épületgépészeti terv

3 Fontos, hogy az építkezés megkezdése és az anyagok megvásárlása elıtt elkészüljenek a főtési rendszer tervei. Egy épületgépész az Ön igényeinek megfelelı főtési rendszer épületgépészeti terveit elkészíti. Az épületgépészeti terv tartalmaz egy anyagkiírást ami alapján megrendelı árajánlatot kérhet az anyag költség várható alakulására. - Főtéstechnikai szaküzlet Főtéstechnikai szaküzletek átfogóan foglalkoznak padlófőtés, falfőtés, radiátoros főtés víz, gáz szerelési anyagok forgalmazásával. Az anyagkiírás alapján egyeztetnikell a felhasználandó anyagok minıségétıl kezdve az osztó-győjtı, a padlófőtéscsı és a további szerelési anyagok árairól és kiválasztódik az Ön számára legkedvezıbb megoldást. - Osztó-győjtı A padlófőtés legfontosabb szerelvénye az osztó-győjtı. Az általunk forgalmazottak közül figyelmükbe ajánlom elsısorban a szerelt szivattyús válltozatot, mely egy önálló egységként mőködik és gazdaságos mőködést eredményez. Mőködésének lényege hogy az osztó-győjtı a padlófőtésben keringteti a főtıvizet és egy termosztatikus szelep segitségével csak a megfelelı mennyiségő és hımérséklető főtıvizet adagolja a padlófőtési rendszerbe. Ha a rendszer nincs kombinálva radiátorokkal, nincs szükség hıcserélı beiktatására hiszen önnmaga állitja elı a kevert alacsonyabb hımérséklető főtıvizet. Felszereltségi skálája igen széles és minden igényt kielégitı, az osztó termomotorral (termofejjel) felszerelhetı hogy akár helységenként állitható a kivánt hımérséklet. Fontos a visszatérı "gyüjtı" egységbe beépithetı áramlásmérı, melyel a rendszer könnyen beszabályozható Padlıfőtési csı Az rendszer fontos része a padlófőtés csı, amibıl alapvetıen kétfélét különböztetünk meg. A kifejezetten mőanyag csövek és az aluminium betétes ötrétegő csövek. Mindkét termék igen széles minıségi skálán található a piacon és ennek megfelelıen igen nagy az árdifferencia is. Szakszerő kivitelezés Még egy nagyon fontos dologra hivnám fel az épitkezık figyelmét: követeljék meg a kivitelezıtıl az épületgépészeti terv betartását! Ha kivitelezés közben módositást eszközölnek a rendszeren, feltétlenül jelezzék a tervezınek, aki a változtatásokat belekalkulálja a meglévı tervbe, kiszámitja az új paramétereket és leellenırzi, hogy a módosításokkal együtt is megfelel-e a rendszer az eredeti elvárásoknak. Szükség esetén módosít a rendszer többi elemén is. Így tud felelısséget vállalni azért hogy a megrendelı igényeinek megfelelıen mőködik a főtési rendszer.

4 A kivitelezéshez megbízható, referenciákkal rendelkezı szakembereket válasszon, akik szakszerően végzik el a kivitelezési munkákat az Ön otthonában! padlófőtési falfőtés hıszivattyú napkollektor geotermikus energiák szellızés Mi az a falfőtés? Nagy felülető sugárzó főtés, ahol nincs radiátor, konvektor, és nincsenek csövek. Különbözı mérető, elıre gyártott főtı panelekbıl áll, gipszkarton burkolattal. A falfőtés főtıpanelje acél szerkezető tartóbordákra kerül, amely 2,5 cm hıszigetelésbıl, főtéscsövekbıl, melyek mm átmérıjőek és sőrőségük 10 cm, valamint gipszkarton burkolólemezbıl áll. A teljes szerkezet 4 cm vastag, és bármekkora felületre feltehetı. Nem a teljes falfelületre kerül, hanem gépészmérnök által kiszámolt teljesítmény alapján, az adott hely szükséglete szerint, tetszés szerinti falra, falakra. Mi az a mennyezetfőtés? Nagy felülető sugárzó főtés radiátorok és konvektorok nélkül, lényegét tekintve ugyanaz, mint a falfőtés, csak a mennyezetfőtésnél, értelemszerően, a mennyezetre kerül a főtı panel. Láthatatlan főtıtest a mennyezetben nem látszik, csak főt a sugárzó mennyezetfőtés. A mennyezetfőtés hatalmas elınye, hogy főtéskorszerősítésnél, felújításnál a legegyszerőbben felszerelhetı. Meglévı lakásoknál nincs falbontás, szétverés, bontás! A mennyezetfőtést, mint egy 4 cm vastag álmennyezetet felszerelik a plafonra. Miért energiatakarékos a falfőtés és a mennyezetfőtés? Sugárzó főtés esetén 2-3 C-kal alacsonyabb levegı hımérséklet szükséges ugyanolyan hıérzet eléréséhez, mint a radiátoros vagy a konvektoros főtés esetén. Ez 10-15% energia bevitelt igényel. Sugárzó főtéssel egyenletesebb a hıleadás, nem főtünk feleslegesen légteret. A falfőtést és mennyezetfőtést hőtésre is használhatjuk, a panelek felülete hőtésre is alkalmasak. Hideg közeg áramoltatása esetén a panelfelület sugárzással hőt, nem fújja a levegıt, nem hangos és nem fogyaszt többlet áramot.

5 Hol alkalmazhatjuk a falfőtést és a mennyezetfőtést? A nagy felülető sugárzó főtés gazdaságos és energiatakarékos üzemeltetésének feltétele az alacsony hımérséklető főtıközeg és a kis hıfoklépcsı (45/40 C, 40/35 C). Hogyan mőködik: mennyezet főtés/hőtés és a padlófőtés/-hőtés A padlófőtés jó megoldás a megfelelı szobahımérséklet elérésére, amennyiben a külsı hımérséklet alacsony. Azonban hőtésre használva a padlósugárzás nagyfokú asszimetriát mutat, ezáltal rossz helyiség klímát biztosít. A padló hımérséklete max. 21,5 C-ra hőthetı. A 21,5 C alá történı hőtés kellemetlen hidegérzetet jelent az ember lábának. A hımérséklet különbségek kritikusak. A nagy felülető mennyezet hőtés komfortos és kényelmes sugárzó hőtést ad minimális hımérséklet különbséggel. A mennyezet hőtés optimális klímát biztosít a tartozkodási zónában. Komfort Padlóhőtés Mennyezet hőtés A padló hımérséklete max. 21,5 C-ra hőthetı. A hım. különbségek kritikusak. Hımérséklet eloszlás A mennyezet hőtés optimális klímát biztosít a tartozkodási zónában. A padlósugárzás asszimetrikus képet ad, ezáltal rossz helyiség klímát biztosít. A nagy felülető mennyezet hőtés komfortos és kényelmes sugárzó hőtést ad minimális hımérséklet különbséggel.

6 - A Falfőtés általános bemutatása I. rész A napsugárzás kellemes hatása télen is érzékelhetı, amikor akár -10 C levegı-hımérséklet esetén süt a Nap. A kellemes hıérzet azonban pillanatok alatt megváltozik, ha a felhık eltakarják a Napot. A kellemes hatású napsugárzás lakáson belüli utánzására lehet alkalmazni a sugárzó főtéseket (padló, fal, mennyezet), amelyek közül főtési célra legalkalmasabb a külsı falak belsı felületén kialakított főtıfelület, hiszen így az egyébként hideg felületeket meleggé téve javítjuk a hıérzetet. Az emberek számára régebben természetes volt olyan főtıtestek kemence, kandalló, cserépkályha alkalmazása, amelyek többnyire sugárzással adják le a szükséges hıt. A kényelmesebb radiátoros központi főtés elterjedése ugyan háttérbe szorította ezeket, de az utóbbi idıben ismét elıtérbe kerültek. A modern korban több próbálkozás történt falba épített csıkígyókkal sugárzó főtési rendszerek megvalósítására ben szovjet és NDK példa nyomán Dr. Dr. h.c. Macskásy Árpád a Budapesti Mőszaki Egyetem Épületgépészeti tanszékének megalapítója- kezdeményezésére az újpalotai lakótelep 8 lakásában valósult meg a házgyári panelokban elhelyezett acél csıkígyókkal kialakított falfőtési rendszer, amely a lakók legnagyobb megelégedésére azóta is kiválóan mőködik. A padlófőtés elterjedése óta több tervezı oldotta meg a hiányzó hı bevitelét a falra szerelt, légtelenítıvel ellátott és berabicolt főtési körökkel, amelyek padlófőtési csıbıl készültek. Amikor Nyugat-Európában a főtéssel foglalkozó kutatási-fejlesztési tevékenység során a jobb komfortérzet, a takarékos energiafelhasználás, az egészségvédelem, az esztétika és a korszerő szereléstechnológia szempontjából legalkalmasabb főtési rendszer kialakítást keresték, ismét elıtérbe került a falfőtés. Ennek aktualitását az is adja, hogy az energiaárak eddigi és várható, rohamos emelkedése rákényszeríti az építtetıket az egyre jobb hıtechnikai tulajdonságú épületszerkezetek (külsı fal, tetıszerkezet, padlószerkezet, külsı nyílászárók) alkalmazására. A jobb hıszigetelés által lényegesen csökkenı főtési hıigény pótlása többnyire megoldható a külsı fal belsı felületén, a vakolaton belül elhelyezett, alacsony hımérséklető falfőtési rendszerrel. Nem elegendı külsı falfelület esetén a rendelkezésre álló padló, mennyezet, tetıtéri ferde síkot és bármilyen más falfelületet számításba lehet venni a hıleadás szempontjából, ezáltal radiátorok beépítésére egyáltalán nincs szükség. Hangsúlyozni szeretném, hogy soha nem arról kell beszélni, hogy padló- vagy falfőtés, hiszen ezek az építtetıi igények és a lehetıségek figyelembevételével egy rendszeren belül együtt is alkalmazhatók, természetesen pontos méretezés alapján. A falfőtés elınyei: A C felületi hımérséklető, főtött felületeknek a helyiségben tartózkodó személyekre gyakorolt, sugárzó hatása miatt a hagyományos főtéshez képest azonos hıérzet kialakulásához a helyiség levegıjének hımérséklete 2 3 C-kal alacsonyabb lehet. Az alacsonyabb levegı-hımérséklető helyiségekben tartózkodó emberek frissebbnek érzik magukat, növekszik az agy teljesítıképessége. Ez a szempont igen lényeges az iskolákban, munkahelyeken, de a lakásokban is. A nagy felülető, alacsony hımérséklető főtıfelület lényegesen egyenletesebb, helyiségen belüli hıérzet-eloszlás érhetı el. A helyiség levegı-hımérséklete függıleges irányban egyenletesebb, mint a konvekciós főtéseknél. A jobb hıérzet által elérhetı levegı-hımérséklet-csökkenés, valamint az egyenletesebb függıleges irányú hımérséklet-eloszlás miatt a külsı tér felé jelentkezı többlet hıleadás ellenére energiatakarékos üzemeltetést biztosít. Nincs olyan alacsony felületi hımérséklet korlátozás a hıérzeti problémák miatt, mint a padlófőtés esetén, ezáltal a helyiség felé a fajlagos hıleadás lényegesen magasabb, akár W/m2 is lehet. Ez azért lehetséges, mert nem a falon járunk, így a melegebb falfelület nem okoz egészségi problémát. Esztétikus, mert nem foglal el külön helyet a helyiségbıl. A tagolt felülető radiátorokon megtapadó porszennyezıdés elmaradásával csökken a takarítási igény.

7 Az egyenletesen alacsony hımérséklető főtıfelületeken nincsenek porcsíkok. A konvektív hıátadás csökkenése következtében az allergiás megbetegedéseket elıidézı porterhelés nagymértékben csökken. A korszerő, környezetbarát energiaforrások felhasználásához jól illeszthetı, mivel alacsony főtıvíz- hımérséklettel is üzemeltethetı. Meglévı, hıtechnikailag problémás épületszerkezetek nedvesedésének, penészedésének megszüntetésére jó mőszaki megoldást jelenthet. A nyáron felmelegedett helyiségeket a falon, illetve mennyezeten elhelyezett regiszterekben keringetett C-os vízzel hőteni is lehet, ezáltal a helyiségben tartózkodók hıérzetét léghuzat és porterhelés nélkül javítani lehet. Ebben az esetben még kedvezıbb a beruházási költség, hiszen nem kell külön főtı- és hőtırendszert kialakítani. Az energia felhasználás csökkenésének mértéke is nı, hiszen a sugárzási hıelvonás miatt az azonos hıérzet kialakulásához szükséges helyiség-hımérséklet emelkedése nagyobb arányú megtakarítást eredményez, mint télen. Alkalmazási területek: Épülı, illetve felújításra kerülı lakóházak, irodaépületek, panziók, szállodák, iskolák, kórházak, uszodák, templomok, gépkocsilehajtók főtési és hőtési rendszereinek kialakítása.

FALFŐTÉSI RENDSZER. Kapcsolattartó: Halász Krisztina Tel.: 06-30-254-48-58 www.ziment.hu E-mail: krisztina@ziment.hu. Az Ön forgalmazója:

FALFŐTÉSI RENDSZER. Kapcsolattartó: Halász Krisztina Tel.: 06-30-254-48-58 www.ziment.hu E-mail: krisztina@ziment.hu. Az Ön forgalmazója: FALFŐTÉSI RENDSZER Kapcsolattartó: Halász Krisztina Tel.: 06-30-254-48-58 www.ziment.hu E-mail: krisztina@ziment.hu Az Ön forgalmazója: 2 TARTALOMJEGYZÉK Néhány szó a falfőtési rendszerrıl Általában a

Részletesebben

Atájékoztatót a Lindner-Fűtszig dokumentumai, valamint a témában megjelent anyagok felhasználásával összeállította: Kiss Lajos

Atájékoztatót a Lindner-Fűtszig dokumentumai, valamint a témában megjelent anyagok felhasználásával összeállította: Kiss Lajos Atájékoztatót a Lindner-Fűtszig dokumentumai, valamint a témában Régi új lehetőség megjelent anyagok felhasználásával összeállította: Kiss Lajos A jobb hőszigetelés által lényegesen csökkenő fűtésihűtési

Részletesebben

A tájékoztatót a FÜTSZIG BAU dokumentumai, valamint a témában megjelent anyagok felhasználásával összeállította: Kiss Lajos

A tájékoztatót a FÜTSZIG BAU dokumentumai, valamint a témában megjelent anyagok felhasználásával összeállította: Kiss Lajos megjelent anyagok felhasználásával összeállította: Kiss Lajos Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Komlós Ferenc: A hőszivattyúzás Épületfajták fajlagos energiaigényei [kwh/m 2 év] Forrás:

Részletesebben

A tájékoztatót a Lindner-Fűtszig dokumentumai, valamint a témában megjelent anyagok felhasználásával összeállította: Kiss Lajos

A tájékoztatót a Lindner-Fűtszig dokumentumai, valamint a témában megjelent anyagok felhasználásával összeállította: Kiss Lajos A tájékoztatót a Lindner-Fűtszig dokumentumai, valamint a témában A tájékoztatót a Lindner-Fűtszig dokumentumai, valamint a témában Mi történt eddig az épületek, különösen az -ipari technológiával készült

Részletesebben

Felületfőtés/hőtés a csökkentett energiafelhasználás érdekében

Felületfőtés/hőtés a csökkentett energiafelhasználás érdekében Wavin felületi főtı/hőtı rendszerek Felületfőtés/hőtés a csökkentett energiafelhasználás érdekében WAVIN HUNGARY KFT. 2 1992 alapítva 2006 október óta Holland tızsdén Telephely: Zsámbék 100 alkalmazott

Részletesebben

Celsius Plussz Kft Termelı Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.

Celsius Plussz Kft Termelı Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Celsius Plussz Kft Termelı Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Kezelési utasítás Celsius P-V típusú szilárdtüzeléső kazánokhoz Alkalmasak családi házak, kis lakások, fólia és üvegházak, kisebb üzemcsarnokok

Részletesebben

Épületek gázellátása. A gázkészülékek elhelyezésének szempontjai. Vízellátás, csatornázás, gázellátás I. 2011. november 9.

Épületek gázellátása. A gázkészülékek elhelyezésének szempontjai. Vízellátás, csatornázás, gázellátás I. 2011. november 9. Épületek gázellátása A gázkészülékek elhelyezésének szempontjai ízellátás, csatornázás, gázellátás I. 2011. november 9. 1 A gázfogyasztó készülékek elhelyezésére vonatkozó általános elıírások GOMBSZ: az

Részletesebben

Szécsény. Gimnázium. Primer energia ellátó rendszer gépészeti és villamos terve. Budapest, 2009. november. Gimnázium Budapest, 1012 Várfok u. 7.

Szécsény. Gimnázium. Primer energia ellátó rendszer gépészeti és villamos terve. Budapest, 2009. november. Gimnázium Budapest, 1012 Várfok u. 7. Szécsény Gimnázium Primer energia ellátó rendszer gépészeti és villamos terve Készítette: S + N Management KFT 1012 Budapest, Várfok u. 7. Ügyvezetı: Tallér Ferenc Telefonszám: 06/1-224-0690 Telefax szám:

Részletesebben

Divatos termék-e a kondenzációs kazán?

Divatos termék-e a kondenzációs kazán? Divatos termék-e a kondenzációs kazán? Mai valóságunkat egyre inkább áthatja az internet. Nem csak a hírvilág, a politika, az általános mőveltség szerzésének része, hanem szakmai-tudományos területeken

Részletesebben

5 ÉV RENDSZERGARANCIÁVAL FELÜLETFÛTÉS-HÛTÉS ÉPÜLETSZERKEZET-TEMPERÁLÁS PADLÓFÛTÉS

5 ÉV RENDSZERGARANCIÁVAL FELÜLETFÛTÉS-HÛTÉS ÉPÜLETSZERKEZET-TEMPERÁLÁS PADLÓFÛTÉS WALLTHERM RENDSZER 5 ÉV RENDSZERGARANCIÁVAL M T AG ER Y M AR ÉK FELÜLETFÛTÉS-HÛTÉS ÉPÜLETSZERKEZET-TEMPERÁLÁS PADLÓFÛTÉS Walltherm_2010_.indd 1 WALLTHERM felületfûtés-hûtési rendszer Egy fûtési- (hûtési)

Részletesebben

Energiahatékonyság-növelés magyar hıszivattyúval

Energiahatékonyság-növelés magyar hıszivattyúval XIV. Újszegedi Bioépítészeti Napok 2011. október 11 21. BÁLINT SÁNDOR MŐVELİDÉSI HÁZ SZEGED, TEMESVÁRI KRT. 42. A Magyar Bioépítészeti Egyesület és a Bálint Sándor Mővelıdési Ház szervezésében Elıadás:

Részletesebben

T á j é k o z t a t ó

T á j é k o z t a t ó Közoktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata Salgótarján, Kassai Sor 2. Tel.: 32/423-227, 423-228 Fax: 32/423-238 E-mail: oigsz@mail.globonet.hu T á j é k o z t a t ó a közoktatási intézmények takarítási,

Részletesebben

Épületek rekonstrukciós tervezése MSc BMEEOMEMAT3

Épületek rekonstrukciós tervezése MSc BMEEOMEMAT3 Magastetık energia-hatékony, fenntartható felújítása Szerkesztı: dr.tóth Elek DLA, egyetemi docens, BME. Magasépítési Tanszék Tartalom A magastetık ácsszerkezetének felújítása [1]... 1 A tetıfelület síkjának

Részletesebben

THERMO. Sugárzó fűtő- és hűtőrendszerek Rendszermegoldás minden problémára. 5 réteg az ötszintű biztonságért

THERMO. Sugárzó fűtő- és hűtőrendszerek Rendszermegoldás minden problémára. 5 réteg az ötszintű biztonságért THERMO Sugárzó fűtő- és hűtőrendszerek Rendszermegoldás minden problémára 5 réteg az ötszintű biztonságért ROTH SUGÁRZÓ FŰTŐ- ÉS HŰTŐRENDSZEREK...iNNOVÁCIÓ ÉS TELJESÍTMÉNY A MODERN ÉLETSTÍLUSÉRT A Roth

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK 2011. november 16-i rendkívüli ÜLÉSÉRE

E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK 2011. november 16-i rendkívüli ÜLÉSÉRE ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 277. MELLÉKLET: - db TÁRGY: DDOP-3.1.3/D pályázat benyújtása a Városi Bölcsıde bıvítésének tekintetében E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK

Részletesebben

HSA24520. Használati útmutató

HSA24520. Használati útmutató HSA24520 HU Használati útmutató FIGYELMEZTETÉS! Azl, R600a (csak bizonyos körülmények között gyúlékony) teljesen környezetberát gázzal mőködı hőtıberendzés normális mőködésének eléréséhez, kövesse a következı

Részletesebben

(Fordította: Dr Való Magdolna)

(Fordította: Dr Való Magdolna) Nemesíthetı acélok alkalmazása és önkeményedésének kihasználása zománcozásra. Dr. Joachim Schöttler, Salzgitter Mannesmann Forschung GmbH (Email Mitteilungen, 2009/6) (Fordította: Dr Való Magdolna) Bevezetés

Részletesebben

aquatherm black system

aquatherm black system A fűtés modern módja ökológiailag és gazdaságilag Lapozzon bele, hogy többet tudjon meg Kellemes közérzet az aquatherm black sysytem rendszerével A fűtés modern módja ökológiailag és gazdaságilag Szálló

Részletesebben

Vízzel oltó tőzvédelmi berendezések. Vízellátás, csatornázás, gázellátás II. 2008/2009. tanév tavasz

Vízzel oltó tőzvédelmi berendezések. Vízellátás, csatornázás, gázellátás II. 2008/2009. tanév tavasz Vízzel oltó tőzvédelmi berendezések Vízellátás, csatornázás, gázellátás II. 2008/2009. tanév tavasz A vonatkozó rendelet: 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet az Országos Tőzvédelmi Szabályzat kiadásáról Az

Részletesebben

Összefoglaló jelentés a Mercedes Capacity 19,54 csuklós autóbuszról

Összefoglaló jelentés a Mercedes Capacity 19,54 csuklós autóbuszról Összefoglaló jelentés a Mercedes Capacity 19,54 csuklós autóbuszról Az autóbusz Mannheimbıl érkezett egynapos bemutatóval egybekötött tesztelésre, Budapestre. A jármővet 2010. április 27-én az EvoBus értékesítési

Részletesebben

5.1. GERENDÁS FÖDÉMEK KIALAKÍTÁSA, TERVEZÉSI ELVEI

5.1. GERENDÁS FÖDÉMEK KIALAKÍTÁSA, TERVEZÉSI ELVEI 5. FÖDÉMEK TERVEZÉSE 5.1. GERENDÁS FÖDÉMEK KIALAKÍTÁSA, TERVEZÉSI ELVEI Az alábbiakban az Épületszerkezettan 2. c. tárgy tanmenetének megfelelıen a teljes keresztmetszetben, ill. félig elıregyártott vb.

Részletesebben

A 40/2012. (VIII. 13.) BM 7/2006. (V. 24.) TNM

A 40/2012. (VIII. 13.) BM 7/2006. (V. 24.) TNM A belügyminiszter 40/2012. (VIII. 13.) BM rendelete az épületek energetikai jellemzıinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet módosításáról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 107. szám

Részletesebben

Busai Ákos 2014.02.18.

Busai Ákos 2014.02.18. MIÉRT FONTOS A FŐTÉSKORSZERŐSÍTÉS? Busai Ákos 2014.02.18. ELKERÜLJÜK AZ ALÁBBI ÁLLAPOTOT!! Az elmúlt évek panelfelújításai során nem végezték el a komplett korszerősítést. (mikor milyen pályázati lehetıség

Részletesebben

1. A ki- és belégzett levegı összetétele és a levegı felhasználás mértéke

1. A ki- és belégzett levegı összetétele és a levegı felhasználás mértéke Diriczi Miklós LÉGZÉSVÉDİ ESZKÖZÖK A szőrı típusú és az izolációs légzıkészülékek általános bemutatása mellett a karbantartás és az idıszakos ellenırzés, valamint az izolációs légzıkészülékek használata

Részletesebben

Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék. Emisszió mérés berendezései

Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék. Emisszió mérés berendezései Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Emisszió mérés berendezései 2009 Az emisszió mérés célja A tüzeléstechnikában folyamatszabályozás, illetve környezetszennyezés megállapítása érdekében gyakran elıforduló

Részletesebben

Elite Stratos. Rétegtárolós kombi fali gázkazán Használati - kezelési utasítás, gépkönyv

Elite Stratos. Rétegtárolós kombi fali gázkazán Használati - kezelési utasítás, gépkönyv Elite Stratos Rétegtárolós kombi fali gázkazán Használati - kezelési utasítás, gépkönyv A tiszta égboltért Magyarországi képviselı és forgalmazó: Két Kör Kft. 2051 Biatorbágy, Felvég u. 3. Tel/fax: (23)

Részletesebben

11.6.2010 A7-0109/ 001-249. MÓDOSÍTÁSOK 001-249 elıterjesztette: Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság

11.6.2010 A7-0109/ 001-249. MÓDOSÍTÁSOK 001-249 elıterjesztette: Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság 11.6.2010 A7-0109/ 001-249 MÓDOSÍTÁSOK 001-249 elıterjesztette: Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság Jelentés Renate Sommer A fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatása

Részletesebben

A jövı péksége. Werli József- Dr. Oláh András

A jövı péksége. Werli József- Dr. Oláh András A jövı péksége Werli József- Dr. Oláh András A XXI. század színvonalát képviselı pékségbe a pilisszentiváni LUDWIG&MENTESI Kft beüzemelés alatt lévı új üzemébe- invitálták szerkesztıségünket. Az üzem már

Részletesebben

ENERGIAHASZNOSÍTÁS. (Lesz-e energiaválság?) Az energiagazdálkodás fogalma

ENERGIAHASZNOSÍTÁS. (Lesz-e energiaválság?) Az energiagazdálkodás fogalma /9 ENERGIAHASZNOSÍÁS (Lesz-e energiaválság?) Az energiagazdálkodás fogalma Azoknak a tevékenységeknek az összessége, amelyeknek célja a rendelkezésre álló energia gazdaságos hasznosítása. Az energiagazdálkodás

Részletesebben

Mőszaki leírás. A Budapest, VIII. ker. Reguly Antal u. 9., hrsz.: 38751 alatti lakóépület átalakítás és tetıtérbeépítés

Mőszaki leírás. A Budapest, VIII. ker. Reguly Antal u. 9., hrsz.: 38751 alatti lakóépület átalakítás és tetıtérbeépítés Mőszaki leírás A Budapest, VIII. ker. Reguly Antal u. 9., hrsz.: 38751 alatti lakóépület átalakítás és tetıtérbeépítés Építési engedélyezési tervéhez Megbízó Tervezı Klein Judith Éva 1055 Budapest, Kossuth

Részletesebben

A cigarettafüst-szőrés fejlıdése

A cigarettafüst-szőrés fejlıdése A cigarettafüst-szőrés fejlıdése Gyártmányfejlesztés a dohányzás egészségkockázatának csökkentéséért Az agrárinnovációtól a társadalmi aszimmetriákig címő tudományos rendezvény anyaga Dr. Boros Lajos Gıri

Részletesebben

Exclusive Green. Kondenzációs / Fali gázkazánok. Környezetbarát kondenzációs fali gázkazánok kombi és fûtõ kivitelben. Háztartási készülékek

Exclusive Green. Kondenzációs / Fali gázkazánok. Környezetbarát kondenzációs fali gázkazánok kombi és fûtõ kivitelben. Háztartási készülékek Exclusive Green Környezetbarát kondenzációs fali gázkazánok kombi és fûtõ kivitelben Kondenzációs / Fali gázkazánok Háztartási készülékek Exclusive Green: A kondenzáció A Beretta bemutatja az új Exclusive

Részletesebben

A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOKAT ALKALMAZÓ KÖZEL NULLA ENERGIAFOGYASZTÁSÚ ÉPÜLETEK KÖVETELMÉNYRENDSZERE

A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOKAT ALKALMAZÓ KÖZEL NULLA ENERGIAFOGYASZTÁSÚ ÉPÜLETEK KÖVETELMÉNYRENDSZERE A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOKAT ALKALMAZÓ KÖZEL NULLA ENERGIAFOGYASZTÁSÚ ÉPÜLETEK KÖVETELMÉNYRENDSZERE KÉSZÜLT A BELÜGYMINISZTÉRIUM MEGBÍZÁSÁBÓL A DEBRECENI EGYETEM MŐSZAKI KAR ÉPÜLETGÉPÉSZETI ÉS LÉTESÍTMÉNYMÉRNÖKI

Részletesebben

Jelentés A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 2002. évi tevékenységérıl

Jelentés A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 2002. évi tevékenységérıl Jelentés A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 2002. évi tevékenységérıl Pécs, 2003. február 14. Dr. Iványi Ildikó igazgató Tartalomjegyzék I. A JELENTÉS ÉRTÉKELİ TÁBLÁZATAI II. EGYES TÁBLÁZATOKHOZ FŐZÖTT

Részletesebben

G-OLD Infrapanel. az Ön otthonának melegéért!

G-OLD Infrapanel. az Ön otthonának melegéért! Egészség Melegség Minőség 10 év garancia G-OLD G-OLD Infrapanel Infrapanel az Ön otthonának melegéért! Mivel fűtsük otthonunkat Az Infrafűtés működése Az alkalmazás lehetőségei Mitől takarékos ez a rendszer

Részletesebben

HAGE ZRT NÁDUDVAR MOLNÁRTAG (HRSZ 0180/5) 3000 KOCÁS SZAPORÍTÓ TELEP EGYSÉGES KÖRNYEZETHASZNÁLATI EMGEDÉLY FELÜLVIZSGÁLATI DOKUMENTÁCIÓJA

HAGE ZRT NÁDUDVAR MOLNÁRTAG (HRSZ 0180/5) 3000 KOCÁS SZAPORÍTÓ TELEP EGYSÉGES KÖRNYEZETHASZNÁLATI EMGEDÉLY FELÜLVIZSGÁLATI DOKUMENTÁCIÓJA 1/129 HAGE ZRT NÁDUDVAR MOLNÁRTAG (HRSZ 0180/5) 3000 KOCÁS SZAPORÍTÓ TELEP EGYSÉGES KÖRNYEZETHASZNÁLATI EMGEDÉLY FELÜLVIZSGÁLATI DOKUMENTÁCIÓJA KÉSZÍTETTE: NAGISZ ZRT. 4181 NÁDUDVAR, Fİ U. 119. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI

Részletesebben

HARMONIZÁLT ENERGETIKAI RENDSZEREK HİSZIVATTYÚKKAL

HARMONIZÁLT ENERGETIKAI RENDSZEREK HİSZIVATTYÚKKAL HARMONIZÁLT ENERGETIKAI RENDSZEREK HİSZIVATTYÚKKAL www.rehau.com Construction Automotive Industry BEVEZETİ GONDOLATOK KLÍMAVÁLTOZÁS 150 m² 300 m² > 300 m² A globális felmelegedés tudományos tény, amit

Részletesebben

VÍZES HŐTÉSI RENDSZEREK TERVEZÉSI SZEMPONTJAI (fan coil és folyadékhőtık) FAN COIL RENDSZEREK ÁLTALÁNOS TERVEZÉSI SZEMPONTJAI

VÍZES HŐTÉSI RENDSZEREK TERVEZÉSI SZEMPONTJAI (fan coil és folyadékhőtık) FAN COIL RENDSZEREK ÁLTALÁNOS TERVEZÉSI SZEMPONTJAI VÍZES HŐTÉSI RENDSZEREK TERVEZÉSI SZEMPONTJAI (fan coil és folyadékhőtık) FAN COIL RENDSZEREK ÁLTALÁNOS TERVEZÉSI SZEMPONTJAI A jelen tervezési segédlet csupán tájékoztató adatokat tartalmaz, a benne közölt

Részletesebben

VADÁSZPUSKAMŐVES MESTER mestervizsga szint és szakmai követelmények. I. A mesterképzés és vizsgáztatás célja

VADÁSZPUSKAMŐVES MESTER mestervizsga szint és szakmai követelmények. I. A mesterképzés és vizsgáztatás célja VADÁSZPUSKAMŐVES MESTER mestervizsga szint és szakmai követelmények I. A mesterképzés és vizsgáztatás célja A vadászpuskamőves mester a gazdasági körülményekhez alkalmazkodó, szakmáját jól ismerı, vadász-,

Részletesebben

101/2003. (XII. 23.) GKM rendelet. a nemzetközi közúti áru- és személyszállítás végzésének egyes feltételeirıl. A rendelet hatálya

101/2003. (XII. 23.) GKM rendelet. a nemzetközi közúti áru- és személyszállítás végzésének egyes feltételeirıl. A rendelet hatálya 101/2003. (XII. 23.) GKM rendelet a nemzetközi közúti áru- és személyszállítás végzésének egyes feltételeirıl A közúti közlekedésrıl szóló 1988. évi I. törvény 48. -a (3) bekezdése b) pontjának 16. alpontjában

Részletesebben

Javaslat távhıszolgáltatási rendelet megalkotására

Javaslat távhıszolgáltatási rendelet megalkotására SALGÓTARJÁN MEGYEI JOGÚ VÁROS TARJÁNHİ SZOLGÁLTATÓ- POLGÁRMESTERI HIVATAL ELOSZTÓ KFT Városfejlesztési és Üzemeltetési Iroda 3100.Salgótarján Salgó út 52. 3100. Salgótarján, Múzeum tér 1. 32/520-225, Fax:

Részletesebben

Szénmonoxid riasztó készülék GYH2 Használati utasítás. Üzembe helyezés elıtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót!

Szénmonoxid riasztó készülék GYH2 Használati utasítás. Üzembe helyezés elıtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót! Szénmonoxid riasztó készülék GYH2 Használati utasítás Üzembe helyezés elıtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót! Funkciók 1. A készülék érzékeli és periodikusan kijelzi a levegıben mért szénmonoxid

Részletesebben

Termékismertetô. Wavin Tempower. ALACSONY HŐMÉRSÉKLETŰ FELÜLETFŰTÉSi /-HŰTÉSI RENDSZEREK ENERGIATAKARÉKOSSÁG ÉS KOMFORTOS KÖRNYEZET

Termékismertetô. Wavin Tempower. ALACSONY HŐMÉRSÉKLETŰ FELÜLETFŰTÉSi /-HŰTÉSI RENDSZEREK ENERGIATAKARÉKOSSÁG ÉS KOMFORTOS KÖRNYEZET Wavin Tempower ALACSONY HŐMÉRSÉKLETŰ FELÜLETFŰTÉSi /-HŰTÉSI RENDSZEREK ENERGIATAKARÉKOSSÁG ÉS KOMFORTOS KÖRNYEZET Intelligens megoldások Épületgépészeti rendszerek Wavin tempower Alacsony hőmérsékletű

Részletesebben

Kiadó: Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány. Szöveg: Bank László. Lektor: Dr. Szép Tibor. Nyomda: Borgisz-Print Kft.

Kiadó: Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány. Szöveg: Bank László. Lektor: Dr. Szép Tibor. Nyomda: Borgisz-Print Kft. Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány FECSKEVÉDELMI PROGRAM www.baranyamadar.hu A TERMÉSZET SZOLGÁLATÁBAN İszi fecskegyülekezés (Fotó: Losonczi Lajos) Kiadó: Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány

Részletesebben

Flamco Fill Compact. Termékadatok. Felhasználási cél. 3.1. Áttekintés

Flamco Fill Compact. Termékadatok. Felhasználási cél. 3.1. Áttekintés Flamco Fill Compact Termékadatok Felhasználási cél Az automatikus főtési utántöltı szerelvény a max. 90 C-os főtıvíz-hımérséklető főtıkörökben való használatra alkalmas. A DIN EN 1717 szabvány szerint

Részletesebben

MŐSZAKI LEÍRÁS BK01427

MŐSZAKI LEÍRÁS BK01427 MŐSZAKI LEÍRÁS BK01427 Lábonálló 2 személyes ivókút idızített nyomógombos fejjel BK01427 9/1 11.07.21 BEFOGLALÓ MÉRETEI: Típus BK01427 Medence belsı méret: 210x74 mm Magasság (A): 1060 mm Kút átmérı: 365

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS. Sándorfalva Város Képviselı-testületének. Kakas Béla polgármester

ELİTERJESZTÉS. Sándorfalva Város Képviselı-testületének. Kakas Béla polgármester ELİTERJESZTÉS Sándorfalva Város Képviselı-testületének Elıterjesztı: Kakas Béla polgármester Tárgy: Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény szakmai programjának módosítása Iktatószám: 3-83/2012.

Részletesebben

MELEGVÍZ ÉS FŰTÉS A ZÖLD TARTOMÁNYBAN

MELEGVÍZ ÉS FŰTÉS A ZÖLD TARTOMÁNYBAN HASZNÁLATI MELEGVÍZ MEGÚJULÓ ENERGIA KLÍMA HELYISÉGFŰTÉS MELEGVÍZ ÉS FŰTÉS A ZÖLD TARTOMÁNYBAN» HŐSZIVATTYÚK» SZELLŐZTETŐ RENDSZEREK» NAPKOLLEKTOROS RENDSZEREK» ADATOK, TÉNYEK, KIEGÉSZÍTŐK Technika a jó

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZIGETHŐTİK

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZIGETHŐTİK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZIGETHŐTİK A szigethőtık max.+25 C fokos és legfeljebb 65% relatív páratartalmú környezetben biztosítják a megadott paramétereket! TÍPUSVÁLASZTÉK: W 15 MR/G, W 15 MR/G/o, W 20 MR/G,

Részletesebben

P I A C V E Z E T Ő I P A R I H Ő V I S S Z A N Y E R Ő S S Z E L L Ő Z T E T É S. NILAN VPM 600-3200 Aktív hővisszanyerés és hűtés (levegő/levegő)

P I A C V E Z E T Ő I P A R I H Ő V I S S Z A N Y E R Ő S S Z E L L Ő Z T E T É S. NILAN VPM 600-3200 Aktív hővisszanyerés és hűtés (levegő/levegő) P I A C V E Z E T Ő I P A R I H Ő V I S S Z A N Y E R Ő S S Z E L L Ő Z T E T É S NILAN VPM 600-3200 Aktív hővisszanyerés és hűtés (levegő/levegő) NILAN VPM 600-3200 Ipari hővisszanyerős szellőztető hűtéssel

Részletesebben

MŐSZAKI LEÍRÁS A MÓRICZ ZSIGMOND KÖRTÉRI MŐEMLÉKI VÉDETTSÉGŐ GOMBA ÉPÜLETÉNEK ÉPÍTÉSZETI ÉS HASZNOSÍTÁSI ÖTLETPÁLYÁZATA. 2009.

MŐSZAKI LEÍRÁS A MÓRICZ ZSIGMOND KÖRTÉRI MŐEMLÉKI VÉDETTSÉGŐ GOMBA ÉPÜLETÉNEK ÉPÍTÉSZETI ÉS HASZNOSÍTÁSI ÖTLETPÁLYÁZATA. 2009. MŐSZAKI LEÍRÁS A MÓRICZ ZSIGMOND KÖRTÉRI MŐEMLÉKI VÉDETTSÉGŐ GOMBA ÉPÜLETÉNEK ÉPÍTÉSZETI ÉS HASZNOSÍTÁSI ÖTLETPÁLYÁZATA 2009. szeptember tartalomjegyzék koncepció problématérkép mőemlékvédelmi kérdések

Részletesebben

Kilenc, 2 fázisú áramkörös kábelhálózati közvilágítási vezérlıszekrény Három, 2 fázisú áramkörös kábelhálózati közvilágítási vezérlıszekrény

Kilenc, 2 fázisú áramkörös kábelhálózati közvilágítási vezérlıszekrény Három, 2 fázisú áramkörös kábelhálózati közvilágítási vezérlıszekrény Közvilágítási kapcsoló szekrények A termék megnevezése: BERENDEZÉS KÖZVILÁGÍTÁSI KAPCSOLÓ- ÉS VEZÉRLİBERENDEZÉS Típus változatok: Típus JMK-9X2 JMK-6X2 JMK-3X2 JMK-3X1 JMK-1X1 Megnevezés Kilenc, 2 fázisú

Részletesebben

TERMOELEM-HİMÉRİK (Elméleti összefoglaló)

TERMOELEM-HİMÉRİK (Elméleti összefoglaló) Alapfogalmak, meghatározások TERMOELEM-HİMÉRİK (Elméleti összefoglaló) A termoelektromos átalakítók hımérsékletkülönbség hatására villamos feszültséget szolgáltatnak. Ezért a termoelektromos jelátalakítók

Részletesebben

Fûtõkábel rendszerek

Fûtõkábel rendszerek Fûtõkábel rendszerek Több, mint 10 éve Magyarországon! Tegye kényelmesebbé otthonát DEVI elektromos fûtõrendszerekkel, lépjen be a komfort új világába! A legkülönfélébb alkalmazásokra kínálunk egyszerû,

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJA

SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJA Törökbálint Város SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJA 2007. 1 Tartalom Oldalszám Elıszó 3 Bevezetı 4 Elızmények 4 Elvi alapok 4 Jövıkép meghatározása 5 Törökbálint Város szociális szakmapolitikai

Részletesebben

Vízmérés vízmérık. Vízellátás csatornázás gázellátás elıadás 2009. október 5.

Vízmérés vízmérık. Vízellátás csatornázás gázellátás elıadás 2009. október 5. Vízmérés vízmérık Vízellátás csatornázás gázellátás elıadás 2009. október 5. 1 Vízfogyasztásmérık A vízfogyasztás mérésre leggyakrabban a szárnykerekes vagy turbinakerekes vízmérıket használják. Ezek összegzı

Részletesebben

Betegtájékoztató mőtétek és beavatkozások során végzett altatásról és érzéstelenítésrıl. Tisztelt Betegünk!

Betegtájékoztató mőtétek és beavatkozások során végzett altatásról és érzéstelenítésrıl. Tisztelt Betegünk! Betegtájékoztató mőtétek és beavatkozások során végzett altatásról és érzéstelenítésrıl Tisztelt Betegünk! Az Ön gyógyulása érdekében mőtéti vagy egyéb eszközös beavatkozásra van szükség. A tervezett beavatkozás

Részletesebben

Épületek gázellátása A nyomásszabályozó állomások kialakítása

Épületek gázellátása A nyomásszabályozó állomások kialakítása Épületek gázellátása A nyomásszabályozó állomások kialakítása Vízellátás, csatornázás, gázellátás I. 2009. november 2. Nyomásszabályozó az elosztóvezetéken 2 A nyomásszabályozó állomások feladata A nyomásszabályozó

Részletesebben

IT biztonsági szintek és biztonsági kategorizálási minta

IT biztonsági szintek és biztonsági kategorizálási minta IT biztonsági szintek és biztonsági kategorizálási minta Verzió száma: V1 Kiadás dátuma: 2008. május 29. Azonosító: EKK_ekozig_ITbiztonsagibesorolasiminta_080529_V01 A dokumentum az Új Magyarország Fejlesztési

Részletesebben

Háromjáratú keverı- és osztószelepek

Háromjáratú keverı- és osztószelepek Háromjáratú keverı- és osztószelepek Normblatt 4037 2007. júniusi kiadás Beépítési méretek, mm Rendelési szám Méret G a c L H p max kvs [m 3 /h] 1 4037 15 1/2 G 3/4 B 50 32 100 117 4 4 1 4037 20 3/4 G

Részletesebben

Az elıadás címe: A hıszivattyúk alkalmazásának jelenlegi helyzete és perspektívái

Az elıadás címe: A hıszivattyúk alkalmazásának jelenlegi helyzete és perspektívái Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) "Villamosság és Energia a Mezıgazdaságban" Munkabizottság (MUBI) ülése 2012. október 16-án, kedden 14:00 órakor Budapest, VII. kerület, Madách Imre út 5. III. emelet,

Részletesebben

Concept 100 egykaros keverôcsap Tökéletes kényelem

Concept 100 egykaros keverôcsap Tökéletes kényelem Concept 100 egykaros keverôcsap Tökéletes kényelem már több mint 30 éve 2 Egyszerûen minden összhanngban van A technika a kényelem, a külsô és az ár: a Concept 100 esetében egyszerûen minden összhangban

Részletesebben

Pegasus F2 N 2S. Gáztüzeléső, elektronikus gyújtású és lángırzéső öntöttvas tagos gázkazánok

Pegasus F2 N 2S. Gáztüzeléső, elektronikus gyújtású és lángırzéső öntöttvas tagos gázkazánok Pegasus F2 N 2S Gáztüzeléső, elektronikus gyújtású és lángırzéső öntöttvas tagos gázkazánok Használati kezelési utasítás, gépkönyv Modell: 51-68-85-102 Magyarországi képviselı és forgalmazó: Két Kör Kft.

Részletesebben

Élenjáró padlófûtési megoldások az otthon kényelméért

Élenjáró padlófûtési megoldások az otthon kényelméért FÛTÉSI ÉS HÛTÉSI MEGOLDÁSOK PADLÓFÛTÉSI RENDSZER AZ OTTHON KÉNYELMÉÉRT Élenjáró padlófûtési megoldások az otthon kényelméért Uponor a professzionális partner Küldetésünk Az Uponor betartja az ígéreteit

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Környezet és Energia Operatív Program. Energetikai hatékonyság fokozása c. pályázati konstrukcióhoz. Kódszám: KEOP-2007-5.1.0.

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Környezet és Energia Operatív Program. Energetikai hatékonyság fokozása c. pályázati konstrukcióhoz. Kódszám: KEOP-2007-5.1.0. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Környezet és Energia Operatív Program Energetikai hatékonyság fokozása c. pályázati konstrukcióhoz Kódszám: KEOP-2007-5.1.0. A projektek az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap

Részletesebben

Az Új Ururu Sarara FTXZ-N + RXZ-N

Az Új Ururu Sarara FTXZ-N + RXZ-N Egy technológiai mestermű, ami teljes kényelmi megoldást biztosít hűtés, fűtés, légtisztítás, szellőztetés, párásítás és szárítás terén Az első R32-es hűtőközeggel üzemelő lakossági légkondicionáló berendezés

Részletesebben

Manzárd Grafit. Szarufák feletti hıszigetelés. Alkalmazástechnika

Manzárd Grafit. Szarufák feletti hıszigetelés. Alkalmazástechnika Manzárd Grafit Szarufák feletti hıszigetelés Alkalmazástechnika TARTALOMJEGYZÉK 1. Hıszigetelési megoldások magastetıkön 2. Szarufák feletti hıszigetelés feltételei 3. Tervezési elvek 4. Új épületek tetıszerkezetének

Részletesebben

Üzleti terv. Üzleti tervünket a részleteiben is ismert bázisadatok alapján állítottuk össze.

Üzleti terv. Üzleti tervünket a részleteiben is ismert bázisadatok alapján állítottuk össze. A Pataqua Kft. 2011. évi üzleti terve Üzleti terv Üzleti tervünket a részleteiben is ismert bázisadatok alapján állítottuk össze. Üzemelésünk jellegét alapjaiban megváltoztató, árbevételi várakozásainkat

Részletesebben

Minıségirányítási Program

Minıségirányítási Program Minıségirányítási Program Nagybajomi Általános Mővelıdési Központ Napköziotthonos Óvodái 2009-2014 Nagybajom, 2009. 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezetı.3 1.1. A minıségirányítási program módosításának indoklása.3

Részletesebben

ÜZEMBE HELYEZÉSI ÉS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KONTAKT GRILL. Típusok: GLS - GLM - GLD

ÜZEMBE HELYEZÉSI ÉS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KONTAKT GRILL. Típusok: GLS - GLM - GLD ÜZEMBE HELYEZÉSI ÉS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KONTAKT GRILL Típusok: GLS - GLM - GLD Gyártó: FABA s.r.l. / ITALY Importálja és Forgalmazza: Vendi-Hungária Kft Vendéglátó-ipari és kereskedelmi gépek, berendezések,

Részletesebben

KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁGI SEGÉDLET. ÚMFT-s. építési beruházásokhoz. 1.0 változat. 2009. augusztus. Szerkesztette: Kovács Bence.

KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁGI SEGÉDLET. ÚMFT-s. építési beruházásokhoz. 1.0 változat. 2009. augusztus. Szerkesztette: Kovács Bence. KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁGI SEGÉDLET ÚMFT-s építési beruházásokhoz 1.0 változat 2009. augusztus Szerkesztette: Kovács Bence Írta: Kovács Bence, Kovács Ferenc, Mezı János és Pataki Zsolt Kiadja: Független

Részletesebben

Hévízgyörk község esélyegyenlıségi programja

Hévízgyörk község esélyegyenlıségi programja Hévízgyörk község esélyegyenlıségi programja Készítette: Andráska Zsófia 2007. június 27. I. A PROGRAM CÉLJA A 2003. évi CXXV. törvényben leírtakhoz hően az Esélyegyenlıségi Program célja a lakosságot,

Részletesebben

Kondenzációs készülékek Energiatakarékos fűtési megoldások a Bosch-tól

Kondenzációs készülékek Energiatakarékos fűtési megoldások a Bosch-tól Kondenzációs készülékek Energiatakarékos fűtési megoldások a Bosch-tól 2012 Élet az értékek mentén 2 Kondenzációs készülékek Tartalom 2012 Élet az értékek mentén 2 Kondenzációs technika 4 Megtakarítási

Részletesebben

A MŐHOLDVÉTELRİL ÁLTALÁBAN

A MŐHOLDVÉTELRİL ÁLTALÁBAN http://tv.tvnet.hu/satellite/sat.html A MŐHOLDVÉTELRİL ÁLTALÁBAN Elızmények A mőholdas mősorsugárzás alapjának tekinthetı ötletet elıször Arthur C. Clarke írta le a Wireless World c. folyóiratban, 1945

Részletesebben

Abasár Község Önkormányzata 10/2010. (V. 26.) rendelete a környezet védelemrıl és a közterületek használatáról (egységes szerkezetben)

Abasár Község Önkormányzata 10/2010. (V. 26.) rendelete a környezet védelemrıl és a közterületek használatáról (egységes szerkezetben) Abasár Község Önkormányzata 10/2010. (V. 26.) rendelete a környezet védelemrıl és a közterületek használatáról (egységes szerkezetben) Abasár község Önkormányzat képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

HŐPAPLANOS TECHNOLÓGIA. növényházak. fűtése és hűtése

HŐPAPLANOS TECHNOLÓGIA. növényházak. fűtése és hűtése HŐPAPLANOS TECHNOLÓGIA A T O V Á B B I I N F O R M Á C I Ó K É R T K E R E S S E F E L H O N L A P U N K A T : W W W. H U L L A D E K H O. H U növényházak fűtése és hűtése TARTALOM AGRÁRFEJLESZTÉS A T

Részletesebben

Melegítı edények HRT 500 C. Melegítı edény termosztáttal és teljesítményszabályozással

Melegítı edények HRT 500 C. Melegítı edény termosztáttal és teljesítményszabályozással HRT 500 C Melegítı edény termosztáttal és teljesítményszabályozással A HRT melegítı edény az egymáshoz hangolt szabályozó- és vezérlıegység segítségével a legmagasabb szintő követelményeket is teljesíti.

Részletesebben

Alternatív ENERGIAFORRÁSOK Új Termék +10% hatásfok -25% ár NAPKOLLEKTOR

Alternatív ENERGIAFORRÁSOK Új Termék +10% hatásfok -25% ár NAPKOLLEKTOR Alternatív ENERGIAFORRÁSOK Új Termék +10% hatásfok -25% ár NAPKOLLEKTOR Környezetbarát energia, tiszta és fenntartható minőségű élet Az új jövő víziója? Igen! Az életet adó napsugárral - napkollektoraink

Részletesebben

ÚJ DUCATO SZEMÉLYSZÁLLÍTÓ. www.fiatprofessional.hu Információs szám: 06 40 245 245

ÚJ DUCATO SZEMÉLYSZÁLLÍTÓ. www.fiatprofessional.hu Információs szám: 06 40 245 245 24 hónapos garancia, kilométer korlátozás nélkül. Útmenti segélyszolgálat egész Európában. Meghibásodás, illetve baleset esetén autómentés. A meghibásodott gépjármû elvontatása egy Fiat szakszervizbe.

Részletesebben

Környezet és energia Operatív Program

Környezet és energia Operatív Program Környezet és energia Operatív Program 5. prioritás: Hatékony energiafelhasználás Akcióterv 2009-2010 2009. január 8. I. Prioritás bemutatása 1. Prioritás tartalma Prioritás rövid tartalma (max. 500 karakter)

Részletesebben

SZAKMAI VÉLEMÉNY tornaterem belső átalakítás és légtechnikai rendszer kérdéséről

SZAKMAI VÉLEMÉNY tornaterem belső átalakítás és légtechnikai rendszer kérdéséről SZAKMAI VÉLEMÉNY tornaterem belső átalakítás és légtechnikai rendszer kérdéséről Helyszín: Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskola Taksony, Iskola u. 3. hrsz.:198. Megrendelő: Taksony Német Nemzetiségi

Részletesebben

KÉSZÜLİ KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TÉMATERÜLETENKÉNT MUNKACSOPORTOK RÉSZÉRE ELEMZİ RÉSZ

KÉSZÜLİ KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TÉMATERÜLETENKÉNT MUNKACSOPORTOK RÉSZÉRE ELEMZİ RÉSZ KÉSZÜLİ KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TÉMATERÜLETENKÉNT MUNKACSOPORTOK RÉSZÉRE ELEMZİ RÉSZ 7. TÉMATERÜLET Agrárium, vidékfejlesztés, agrár-környezetgazdálkodás, kistelepülések,

Részletesebben

Gyepgazdálkodás. Sáringer-Kenyeres Tamás

Gyepgazdálkodás. Sáringer-Kenyeres Tamás Gyepgazdálkodás Sáringer-Kenyeres Tamás Bevezetés A telepítés (felújítás) elıkészítése táblásítás. A táblák méreteit a természetes határok, a hasznosítási, továbbá az üzemelési igények figyelembevételével

Részletesebben

Hűtőmennyezet Alpety

Hűtőmennyezet Alpety Hűtőmennyezet Alpety Ferdinand Schad KG Steigstraße 25-27 D-78600 Kolbingen Telefon +49 (0) 74 63-980 - 0 Telefax +49 (0) 74 63-980 - 200 info@schako.de www.schako.de Tartalom Leírás... 3 Felépítés...

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. Czibere Viktória

SZAKDOLGOZAT. Czibere Viktória SZAKDOLGOZAT Czibere Viktória Debrecen 2009 Debreceni Egyetem Informatikai Kar Könyvtárinformatikai Tanszék A könyvtárhasználati ismeretek oktatásának sajátosságai különbözı életkori csoportokban Témavezetı:

Részletesebben

AZ ÉGHAJLATI ELEMEK IDİBELI ÉS TÉRBELI VÁLTOZÁSAI MAGYARORSZÁGON PÁROLGÁS, LÉGNEDVESSÉG, KÖD, FELHİZET

AZ ÉGHAJLATI ELEMEK IDİBELI ÉS TÉRBELI VÁLTOZÁSAI MAGYARORSZÁGON PÁROLGÁS, LÉGNEDVESSÉG, KÖD, FELHİZET AZ ÉGHAJLATI ELEMEK IDİBELI ÉS TÉRBELI VÁLTOZÁSAI MAGYARORSZÁGON PÁROLGÁS, LÉGNEDVESSÉG, KÖD, FELHİZET PÁROLGÁS A párolgás halmazállapot-változás, amelyhez az energiát a felszín által elnyelt napsugárzási

Részletesebben

terhelés 80 százalékát a lakások fûtõberendezései juttatják

terhelés 80 százalékát a lakások fûtõberendezései juttatják A modern építészet egyik domináns építõanyaga az üveg. Fizikai és optikai jellemzõinél fogva, mind hõtechnikai, mind esztétikai, de biztonságtechnikai szempontból is az építészeti megoldások soha nem látott

Részletesebben

254. fejezet Meghatározások a széria autók (Gr. N) számára

254. fejezet Meghatározások a széria autók (Gr. N) számára 254. fejezet Meghatározások a széria autók (Gr. N) számára Utolsó frissítés: 2010.01.28 1. MEGHATÁROZÁS Nagy sorozatban gyártott szériaautók. 2. HOMOLOGIZÁCIÓ Legalább 2500 azonos egységet kell gyártani

Részletesebben

CSATLAKOZÁSUNK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ - A MAGYAR MEZİGAZDASÁG ÉS A JÁSZSÁG A LEHETİSÉGEI

CSATLAKOZÁSUNK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ - A MAGYAR MEZİGAZDASÁG ÉS A JÁSZSÁG A LEHETİSÉGEI Kis Zoltán CSATLAKOZÁSUNK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ - A MAGYAR MEZİGAZDASÁG ÉS A JÁSZSÁG A LEHETİSÉGEI Az ezredforduló felé közeledve egyre reálisabbnak és kézzelfoghatóbbnak tőnik Magyarország csatlakozása a

Részletesebben

LÉGCSATORNÁZHATÓ KLÍMAKONVEKTOROK FUN 2009.11.16.

LÉGCSATORNÁZHATÓ KLÍMAKONVEKTOROK FUN 2009.11.16. LÉGCSATORNÁZHATÓ KLÍMAKONVEKTOROK FUN 2009.11.16. SOLARONICS Central Europe Kereskedelmi Kft. 1116 Budapest, Építész u. 8-12. Tel.: 203-1125, 206-2718, Fax: 206-2719 Szerviz: 382-0150, 0151, (20) 9673-875,

Részletesebben

GXR Kft felújított berendezései

GXR Kft felújított berendezései GXR Kft felújított berendezései Technikai ismertetı PFE AUTOMAILER 1 Irodai célokat szolgáló borítékoló berendezés, kb. 25.000 darabos havi csomagolási szükségletig. Egyszerően kezelhetı, a két adagoló

Részletesebben

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata AZ IPARI ÚT ÉSZAKI OLDALÁN LÉVİ TERÜLETEK Békéscsaba, 2010. 2 Tartalomjegyzék 5600 Békéscsaba, Ipari út 1. Fıbb adatok 2. Térképvázlat 3. Egyéb információk 4.

Részletesebben

Szerelési és használati útmutató Art.-No. 00438 gázgrillhez

Szerelési és használati útmutató Art.-No. 00438 gázgrillhez 00438 01/01 Bt 1 Szerelési és használati útmutató Art.-No. 00438 gázgrillhez FONTOS: OLVASSA EL GONDOSAN AZ ÖSSZES EZEN ÚTMUTATÓBAN TALÁLHATÓ UTASÍTÁST MIELİTT HASZNÁLNI KEZDENÉ A BERENDEZÉST. GONDOSAN

Részletesebben

MÉHSEJT PP Ilyen könnyő a szilárdság

MÉHSEJT PP Ilyen könnyő a szilárdság MÉHSEJT PP Ilyen könnyő a szilárdság A méhsejt gyártás alapanyaga polipropilén, egy termoplasztikus, újrahasznosított anyag a poliolefinek termékcsoportjából. A méhsejt PP szerkezeti félkész gyártmány,

Részletesebben

ÜZEMELTETÉSI ÉS HASZNÁLATI EL ÍRÁS

ÜZEMELTETÉSI ÉS HASZNÁLATI EL ÍRÁS ÜZEMELTETÉSI ÉS HASZNÁLATI EL ÍRÁS A FÉG KONVEKTOR ZRT. által gyártott HS 80K; HS 120K és HS 150K (kéményes) és HS 80KN; HS 120KN és HS 150KN (kémény nélküli) gázüzem, tárolós rendszer vízmelegít khöz.

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA T 047606/1/ Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítéselágazás,

Részletesebben

A KENYÉRKÉSZÍTÉS FOLYAMATAI I. Dr. Gasztonyi Kálmán

A KENYÉRKÉSZÍTÉS FOLYAMATAI I. Dr. Gasztonyi Kálmán Gasztonyi Kálmán dr.: A kenyérkészítés folyamatai I. SÜTİIPAROSOK, PÉKEK: 49. évf. 2002. 3. sz. 8-14.o. A KENYÉRKÉSZÍTÉS FOLYAMATAI I. Dr. Gasztonyi Kálmán Ebben a négyrészes tanulmány-sorozatban a legfontosabb

Részletesebben

Junkers állókazán kiválasztási segédlet

Junkers állókazán kiválasztási segédlet Junkers állókazán kiválasztási segédlet Az energia nem vész el Okozott már Önnek fejfájást a fûtés-számlája? Amennyiben kérdésünkre igen a válasza, kérjük engedje meg, hogy segítséget nyújtsunk a probléma

Részletesebben

Állófûtés. Kényeztesse magát Webasto állófûtéssel! www.webasto.hu. Már beszálláskor kellemes hômérséklet fogadja Önt autójában!

Állófûtés. Kényeztesse magát Webasto állófûtéssel! www.webasto.hu. Már beszálláskor kellemes hômérséklet fogadja Önt autójában! Állófûtés Kényeztesse magát Webasto állófûtéssel! Már beszálláskor kellemes hômérséklet fogadja Önt autójában! Kényelem Biztonság Környezet- és motorvédelem www.webasto.hu G Webasto motortól független

Részletesebben

Hajdúnánás Városi Önkormányzat. szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata

Hajdúnánás Városi Önkormányzat. szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata Hajdúnánás Városi Önkormányzat szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2011-2013 Készítették: Benkıné Takács Mária Szociális Iroda és Városi Gyámhivatal irodavezetı Nagyné Bózsár

Részletesebben