Fedélidomok szerkesztése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fedélidomok szerkesztése"

Átírás

1 Fedélidomok szerkesztése Az előadás átdolgozott részleteket tartalmaz a következőkből: Gubis Katalin: Ábrázoló geometria Szabó Ferenc: Fedélidom szerkesztés (segédlet)

2 Fedélidom: egy adott épület tetőfelületeinek együttese Tetősík: Gerinc: a fedélidomnak a csapadék (eső, hó, jég, dér), a nap és a szél hatásának kitett felülete. két szemben fekvő tetőfelület vízszintes metszésvonala.

3 Csúcs: több gerincvonal találkozási pontja. Ereszvonal: A tetősíkok alsó, egy adott magasságban lévő szintvonala. Élgerinc: Két tetősík találkozásánál keletkező olyan metszésvonal, melyre a tetősíkokról lefolyó esővíz nem folyik rá.

4 Vápa (tetőhajlat): Két tetősík találkozásánál keletkező olyan metszésvonal, melyre a tetősíkokról lefolyó esővíz ráfolyik.

5 Nyeregtető A nyeregtető az egyik legrégebbi tetőfajta, tulajdonképpen úgy néz ki, mintha a tető két síkja egymásnak lenne támasztva. A két, egymással párhuzamos ereszvonal többnyire a hosszanti irányú. Két végén oromfallal vagy tűzfallal van lezárva.

6 Félnyeregtető Egy ferde tetősíkkal rendelkezik. A tetősíkkal ellentétes oldalon tűzfallal zárják le, két végét pedig oromfallal vagy tűzfallal falazzák be. A félnyeregtető téglalap alaprajzú tető, többnyire meglévő falhoz épített épületeken találkozunk vele.

7 Kontyolt tető Téglalap alaprajz és azonos hajlásszögű tetősíkok esetén kapjuk. A négy tetősík közül a szemben fekvő hosszanti síkok a gerincben metszik egymást, a rövidebbek a gerinc végpontjaiban csatlakoznak az előbbiekhez.

8 Csonka kontyolt tető A tető végét oromfal zárja, a konty az ereszvonalnál magasabban kezdődik. Tulajdonképpen a kontyolt tetőből metszéssel, csonkolással keletkezik.

9 Sátortető A kontyolt tető speciális esete, amikor négyzet alaprajzú épületet egyenlő hajlásszögű tetősíkokkal fedünk le. Ekkor nem keletkezik gerinc, hanem a négy háromszög alakú tetősík egy csúcsban fut össze. (Négyzet alapú gúla) Tipikusan a kockaházak lefedése volt.

10 Szerkesztési szabályok: Azonos hajlásszögű tetősíkok esetén a fedélidom egy képsíkon szerkeszthető. Azonos hajlásszögű tetősíkok esetén - a gerinc a párhuzamos ereszvonalak között középen fut - ha az épület valamennyi oldalát tetősík fedi, akkor azok találkozása, az élgerinc vagy a vápa szögfelezővel szerkesztendő - összetett alaprajz esetén a szerkesztést mindig a legmagasabb gerincű, azaz a legnagyobb fesztávú tetőrésszel kezdjük és az így megszerkesztett tetőrészhez csatlakoztatjuk a kisebb tetőket - az egymáshoz folytatólagosan csatlakozó síkoknak nincs metszésvonaluk.

11 Egyszerű fedélidom Kontyolt tető Azonos hajlásszögű tetősíkok esetén az alaprajzon megszerkeszthető a tetőidom. Ekkor középen van a gerinc, és az élgerincek (összetett tetőidomoknál a vápák is) szögfelezőkkel szerkeszthetők.

12 Egyszerű fedélidom Kontyolt tető Szabálytalan alaprajz és azonos tetőhajlásszögek esetén az előbbi vonalrendszer torzul. Az élgerincek továbbra is szögfelezőként rajzolódnak, de a gerinc helyett egy újabb szögfelezőt kapunk.

13 Összetett fedélidom 1. Az alaprajzon megkeressük a legnagyobb fesztávolságú (szélességű) téglalapot, majd megszerkesztjük a kontyolt tetőidomot. Ezután az erre merőleges kisebb téglalapon végezzük az előző szerkesztést. Majd a lejtések figyelembevételével a szerkesztővonalakból csak azokat húzzuk ki, ahol valóban összemetsződnek a tetősíkok. gerinc 2. téglalap élgerinc 1. téglalap vápa Vápa ott alakul ki, ahol a tetősíkok összefelé lejtenek.

14 Összetett fedélidom 1.

15 Összetett fedélidom 2.

16 Összetett fedélidom 2.

17 Összetett fedélidom 3.

18 Összetett fedélidom 3.

19 Problémák összetett fedélidomok esetén hózug Hózug a tetőnek az a része, ahol a hó összegyűlhet, és a tető nem vezeti el a csapadékot valamelyik ereszhez. A hózugot kerülni kell, a tetőket úgy kell kialakítani, hogy azon minden csapadék lefolyhasson!

20 Tűzfalhoz csatlakozó fedélidom Három oldalról a szokásos módon fedélidom készíthető, DE probléma, hogy a piros nyilakkal jelölt részen a tető a falra vezeti a vizet. Új tetősíkot szerkesztünk, amely a vizet a fallal párhuzamosan levezeti.

21 Tűzfalhoz csatlakozó fedélidom

A tűzfalakkal lezárt nyeregtető feladatához

A tűzfalakkal lezárt nyeregtető feladatához 1 A tűzfalakkal lezárt nyeregtető feladatához Bevezetés Ehhez először tekintsük az 1. ábrát! 1 Itt azt szemlélhetjük, hogy hogyan lehet el - kerülni egy épület tűzfalának eláztatását. A felső ábrarészen

Részletesebben

Egy érdekes nyeregtetőről

Egy érdekes nyeregtetőről Egy érdekes nyeregtetőről Adott egy nyeregtető, az 1 ábra szerinti adatokkal 1 ábra Végezzük el vetületi ábrázolását, az alábbi számszerű adatokkal: a = 10,00 m; b = 6,00 m; c = 3,00 m; α = 45 ; M 1:100!

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 1. Hagyományos fakötések rajzai...5 2. Mérnöki fakötések rajzai... 15 3. Fedélidomok szerkesztése,

Tartalomjegyzék. 1. Hagyományos fakötések rajzai...5 2. Mérnöki fakötések rajzai... 15 3. Fedélidomok szerkesztése, Tartalomjegyzék 1. Hagyományos fakötések rajzai...5 2. Mérnöki fakötések rajzai... 15 3. Fedélidomok szerkesztése, fedélsíkok valódi méretének meghatározása... 27 3.1. Fedélidomok szerkesztése... 27 3.1.1.

Részletesebben

Síklapú testek. Gúlák, hasábok Metszésük egyenessel, síkkal

Síklapú testek. Gúlák, hasábok Metszésük egyenessel, síkkal Síklapú testek Gúlák, hasábok Metszésük egyenessel, síkkal Az előadás átdolgozott részleteket tartalmaz a következőkből: Gubis Katalin: Ábrázoló geometria Vlasta Szirovicza: Descriptive geometry Síklapú

Részletesebben

Síklapú testek. Gúlák, hasábok áthatása. Az előadás átdolgozott részleteket tartalmaz a következőkből: Gubis Katalin: Ábrázoló geometria

Síklapú testek. Gúlák, hasábok áthatása. Az előadás átdolgozott részleteket tartalmaz a következőkből: Gubis Katalin: Ábrázoló geometria Síklapú testek Gúlák, hasábok áthatása Az előadás átdolgozott részleteket tartalmaz a következőkből: Gubis Katalin: Ábrázoló geometria Áthatás Két test áthatásának nevezzük a testek közös pontjainak összességéből

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA TANÍTÁST SEGÍTŐ OKTATÁSI ANYAGOK MÉRÉS TANTÁRGY

EÖTVÖS LORÁND SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA TANÍTÁST SEGÍTŐ OKTATÁSI ANYAGOK MÉRÉS TANTÁRGY EÖTVÖS LORÁND SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA TANÍTÁST SEGÍTŐ OKTATÁSI ANYAGOK MÉRÉS TANTÁRGY SÍKIDOMOK Síkidom 1 síkidom az a térelem, amelynek valamennyi pontja ugyan abban a síkban helyezkedik el. A síkidomokat

Részletesebben

Gyakorlás: fedélidom - közepelés paralelogramma - szerkesztéssel

Gyakorlás: fedélidom - közepelés paralelogramma - szerkesztéssel Gyakorlás: fedélidom - közepelés paralelogramma - szerkesztéssel Korábbi dolgozatainkban melyek címe: ~ A szintvonalas eljárásról, ~ Az ereszsarok szögének két részre osztása paralelogramma - szerkesztéssel

Részletesebben

A 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet a 27/2012 (VIII.27.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet a 27/2012 (VIII.27.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet a 27/2012 (VIII.27.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 34 582 01 Ács Tájékoztató A vizsgázó

Részletesebben

10. Tétel Háromszög. Elnevezések: Háromszög Kerülete: a + b + c Területe: (a * m a )/2; (b * m b )/2; (c * m c )/2

10. Tétel Háromszög. Elnevezések: Háromszög Kerülete: a + b + c Területe: (a * m a )/2; (b * m b )/2; (c * m c )/2 10. Tétel Háromszög Tulajdonságok: - Háromszögnek nevezzük a sokszöget, ha 3 oldala, 3 csúcsa és 3 szöge van - A háromszög belső szögeinek összege 180 o - A háromszög külső szögeinek összege 360 o - A

Részletesebben

TEGOLA CANADESE GOTHIK TÍPUSÚ ZSINDELY FELHELYEZÉSI ÚTMUTATÓJA

TEGOLA CANADESE GOTHIK TÍPUSÚ ZSINDELY FELHELYEZÉSI ÚTMUTATÓJA TEGOLA CANADESE GOTHIK TÍPUSÚ ZSINDELY FELHELYEZÉSI ÚTMUTATÓJA Kibocsátotta a TEGOLA UNGARESE KFT. 1037 Budapest, Bécsi út 77-79. Felrakási utasítás Gothik típusú zsindelyhez: A Gothik zsindely fogadószerkezete:

Részletesebben

Név Magasság Szintmagasság tető 2,700 koszorú 0,300 térdfal 1,000 födém 0,300 Fsz. alaprajz 2,700 Alap -0,800

Név Magasság Szintmagasság tető 2,700 koszorú 0,300 térdfal 1,000 födém 0,300 Fsz. alaprajz 2,700 Alap -0,800 Építész Informatika Batyu Előveszünk egy Új lapot 1. Szintek beállítása Lenullázzuk!!!!! A táblázat kitöltését az Alap szinten kezdjük az alap alsó síkjának megadásával. (-0,800) Beírni csak a táblázatba

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő ÍRÁSBELI MEGOLDÁS

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő ÍRÁSBELI MEGOLDÁS 34 582 01-2017 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI MEGOLDÁS Szakképesítés: 34 582 01 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII.27.) NGM rendelet : Elérhető pontszám:

Részletesebben

Kiindulás 01. Ábrázoló geometria "testépítés" transzformáció segítségével. n 2 " x 1,2. n 1 '

Kiindulás 01. Ábrázoló geometria testépítés transzformáció segítségével. n 2  x 1,2. n 1 ' Kiindulás 01 A négyszög alapú szabályos hasáb x 1,2 AB szakas második képe 02 A négyszög alapú szabályos hasáb Transzformáció 1. 03 A négyszög alapú szabályos hasáb 2. Négyzet alaplap élbe transzformálása,

Részletesebben

Tetőszerkezetek. Dr. Németh György főiskolai docens. A fedélidom elemei

Tetőszerkezetek. Dr. Németh György főiskolai docens. A fedélidom elemei Tetőszerkezetek Dr. Németh György főiskolai docens 1 A fedélidom elemei Fedélidom egy adott épület tetőfelületeinek együttese. Tetőfelület: a fedélidomnak a csapadék (eső, hó, jég, dér), a nap és a szél

Részletesebben

MINTAFELADATOK. 1. feladat: Két síkidom metszése I.33.,I.34.

MINTAFELADATOK. 1. feladat: Két síkidom metszése I.33.,I.34. MINTAFELADATOK 1. feladat: Két síkidom metszése I.33.,I.34. 2. feladat: Testábrázolás képsíktranszformációval Gúla ábrázolása (a magasságvonalának transzformálásával) Adott az m egyenes, a ráilleszkedő

Részletesebben

Speciális tetőfedések és ács szerkezetei

Speciális tetőfedések és ács szerkezetei Speciális tetőfedések és ács szerkezetei 57 Hajlatképzés A hajlatképzést többnyire a bádogos szerkezetek kiváltására alkalmazzák. Fő jellemzője, hogy kis méretű palákból jobbos vagy balos fedéssel íves

Részletesebben

Versenyző kódja: 1 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny.

Versenyző kódja: 1 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. 34 582 01-2017 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 34 582 01 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Egy adott lakóépület

Részletesebben

Gothik zsindely felhelyezési útmutató: A Gothik zsindely fogadószerkezete: A kítűzéses általános ismertetése (lásd az A ábrát és a következő képet)

Gothik zsindely felhelyezési útmutató: A Gothik zsindely fogadószerkezete: A kítűzéses általános ismertetése (lásd az A ábrát és a következő képet) Gothik zsindely felhelyezési útmutató: A Gothik zsindely felhelyezési útmutató csak a Tegola Canadese bitumenes zsindely Alkalmazástechnikai Előírásaival együtt érvényes A Gothik zsindely fogadószerkezete:

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016 (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016 (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016 (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 34 582 01 Ács Tájékoztató A vizsgázó

Részletesebben

Az épület belsejéből származó nedvesség kiszellőztetése a hőszigetelés és az alátétfólia közötti légrés segítségével

Az épület belsejéből származó nedvesség kiszellőztetése a hőszigetelés és az alátétfólia közötti légrés segítségével Szellőzés 153 SZELLŐZÉS A tetőtér hasznosítása esetén a téli és a nyári hővédelem megköveteli a megfelelő hőszigetelésű határolószerkezetek építését. A tetőtéri határolószerkezetek rétegrendjében a - hőszigetelés

Részletesebben

Ferde kúp ellipszis metszete

Ferde kúp ellipszis metszete Ferde kúp ellipszis metszete A ferde kúp az első képsíkon lévő vezérkörével és az M csúcsponttal van megadva. Ha a kúpból ellipszist szeretnénk metszeni, akkor a metsző síknak minden alkotót végesben kell

Részletesebben

Forgáshenger normálisának és érintősíkjának megszerkesztése II/1

Forgáshenger normálisának és érintősíkjának megszerkesztése II/1 Forgáshenger normálisának és érintősíkjának megszerkesztése II/1 Adott egy forgáshenger: t főegyenes tengelye két vetületi képével t: 0, 110,170-től jobb felső sarokig egy felületi pontjának második vetületi

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 34 582 01 Ács Tájékoztató A vizsgázó

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Egy adott lakóépület fedélidom szerkesztése,

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 34 582 01-2016 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 34 582 01 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Egy

Részletesebben

1.Háromszög szerkesztése három oldalból

1.Háromszög szerkesztése három oldalból 1 Szerkessz háromszöget, ha három oldala: a=3 cm b=4 cm c=5 cm 1.Háromszög szerkesztése három oldalból (Ugye tudod, hogy az a oldallal szemben A csúcs, b oldallal szemben B stb. van!) (homorú, hegyes,

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Egy adott lakóépület fedélidom szerkesztése,

Részletesebben

Dr. H. Baráti Ilona TÉRLÁTÁS FEJLŐDÉSÉT SEGÍTŐ GYAKORLÓ FELADATOK. elektronikus segédlet az Építőmérnöki Kar hallgatói számára

Dr. H. Baráti Ilona TÉRLÁTÁS FEJLŐDÉSÉT SEGÍTŐ GYAKORLÓ FELADATOK. elektronikus segédlet az Építőmérnöki Kar hallgatói számára Dr. H. Baráti Ilona TÉRLÁTÁS FEJLŐDÉSÉT SEGÍTŐ GYAKORLÓ FELADATOK elektronikus segédlet az Építőmérnöki Kar hallgatói számára Lektor: Nika Endre V. Horn Valéria 2010 Bevezető gondolatok Az elektronikus

Részletesebben

Alkalmazástechnika Oldalsz. : 2/31. TEGOLA CANADESE S. p. A. Kutatás és Fejlesztés. Kód: DRS2022. Felrakási utasítás Standard tipusú zsindelyhez

Alkalmazástechnika Oldalsz. : 2/31. TEGOLA CANADESE S. p. A. Kutatás és Fejlesztés. Kód: DRS2022. Felrakási utasítás Standard tipusú zsindelyhez TEGOLA CANADESE Alkalmazástechnika Oldalsz. : 2/31 Felrakási utasítás Standard tipusú zsindelyhez Bevezetés: A bitumenes zsindely egyszerű és korrekt felhelyezésének előfeltétele, hogy a fogadó felület

Részletesebben

1. ábra Forrása:

1. ábra Forrása: Két kereszttetőről Viszonylag gyakori az 1. ábrán látható egyik fajta tetőidom. 1. ábra Forrása: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/de:roof_table#subtype_6 Látjuk, hogy 4 darab tetősík összemetsződésével

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek középszint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

Bádogos szerkezetek. összefoglaló név, ilyen anyag nincs

Bádogos szerkezetek. összefoglaló név, ilyen anyag nincs Bádogos szerkezetek összefoglaló név, ilyen anyag nincs ólomlemez alumínium horganyzott acéllemez bevonatos acéllemez horganylemez, titánzink rézlemez anyagok, méretek régen (és most) tábla lemezvastagság

Részletesebben

Koordináta-geometria feladatgyűjtemény

Koordináta-geometria feladatgyűjtemény Koordináta-geometria feladatgyűjtemény A feladatok megoldásai a dokumentum végén találhatók Vektorok 1. Egy négyzet két szemközti csúcsának koordinátái: A( ; 7) és C(4 ; 1). Határozd meg a másik két csúcs

Részletesebben

Aszimmetrikus nyeregtető ~ feladat 2.

Aszimmetrikus nyeregtető ~ feladat 2. 1 Aszimmetrikus nyeregtető ~ feladat 2. Ehhez tekintsük az 1. ábrát is! Itt az A és B pontok egy nyeregtető oromfali ereszpontjai, a P pont pedig a taréj pontja. Az ereszek egymástól való távolságának

Részletesebben

Egy főállás keresztmetszete

Egy főállás keresztmetszete Pápai Nagytemplom Pápa város nevezetességei közé tartozik a Szent István Plébánia Templom. A helyiek által katolikus nagytemplom nevezett templomot 1774-ben gróf Eszterházy Károly egri püspök, pápai földesúr

Részletesebben

Középpontos hasonlóság szerkesztések

Középpontos hasonlóság szerkesztések Középpontos hasonlóság szerkesztések 1. Adott az AV B konvex szög és a belsejében egy P pont. Húzzunk a P ponton át egy egyenest úgy, hogy a szög száraiból kimetszett szeletek aránya 3 : 4 legyen. Legyen

Részletesebben

Tető nem állandó hajlású szarufákkal

Tető nem állandó hajlású szarufákkal 1 Tető nem állandó hajlású szarufákkal Már korábbi dolgozatainkban is szó volt a címbeli témáról. Most azért vettük újra elő, mert szép és érdekes ábrákat találtunk az interneten, ezzel kapcsolatban, és

Részletesebben

SZÉLTEHER. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

SZÉLTEHER. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés Szakmérnöki tanfolyam SZÉLTEHER Erdélyi Tamás egy. tanársegéd BME Építészmérnöki kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék 2014. február 27. Szabványok MSZ EN 1991-1-4: 2005. Wind actions pren 1991-1-4

Részletesebben

A tér lineáris leképezései síkra

A tér lineáris leképezései síkra A tér lineáris leképezései síkra Az ábrázoló geometria célja: A háromdimenziós térben elhelyezkedő alakzatok helyzeti és metrikus viszonyainak egyértelmű és egyértelműen rekonstruálható módon történő ábrázolása

Részletesebben

3. tétel Térelemek távolsága és szöge. Nevezetes ponthalmazok a síkon és a térben.

3. tétel Térelemek távolsága és szöge. Nevezetes ponthalmazok a síkon és a térben. 3. tétel Térelemek távolsága és szöge. Nevezetes ponthalmazok a síkon és a térben. TÁVOLSÁG Általános definíció: két alakzat távolsága a két alakzat pontjai között húzható legrövidebb szakasz hosszaa távolság

Részletesebben

Hasonlóság. kísérleti feladatgyűjtemény POKG 2015. 10. osztályos matematika

Hasonlóság. kísérleti feladatgyűjtemény POKG 2015. 10. osztályos matematika Hasonlóság kísérleti feladatgyűjtemény 10. osztályos matematika POKG 2015. Hasonló háromszögek oldalaránya 0. Keressük meg az alábbi háromszögek összetartozó oldalpárjait és arányossággal számítsuk ki

Részletesebben

54. Mit nevezünk rombusznak? A rombusz olyan négyszög,

54. Mit nevezünk rombusznak? A rombusz olyan négyszög, 52. Sorold fel a deltoid tulajdonságait! 53. Hogy számoljuk ki a deltoid területét? A deltoid egyik átlója a deltoid Átlói. A szimmetriaátló a másik átlót és a deltoid szögét. A szimmetriatengely két ellentétes

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés SZÉLTEHER Erdélyi Tamás BME Építészmérnöki kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék 2016. február 26. Szakmérnöki tanfolyam Szabványok MSZ EN 1991-1-4: 2005. Wind actions pren 1991-1-4 2004. January

Részletesebben

Az időjárás változik, a kerámia örök

Az időjárás változik, a kerámia örök Az időjárás változik, a kerámia örök A klímaváltozásokra is választ adó megoldások Kovács Csaba mérnök tanácsadó Tondach Magyarország Zrt. Amiről szó lesz A kerámia mint anyag A tetőt érő különböző hatások

Részletesebben

HASONLÓSÁGGAL KAPCSOLATOS FELADATOK. 5 cm 3 cm. 2,4 cm

HASONLÓSÁGGAL KAPCSOLATOS FELADATOK. 5 cm 3 cm. 2,4 cm HASONLÓSÁGGAL KAPCSOLATOS FELADATOK Egyszerű, hasonlósággal kapcsolatos feladatok 1. Határozd meg az x, y és z szakaszok hosszát! y cm cm z x 2, cm 2. Határozd meg az x, y, z és u szakaszok hosszát! x

Részletesebben

Háromszögek, négyszögek, sokszögek 9. évfolyam

Háromszögek, négyszögek, sokszögek 9. évfolyam Háromszögek, négyszögek, sokszögek 9. évfolyam I. Pontok, egyenesek, síkok és ezek kölcsönös helyzetet 1) a pont, az egyenes, a sík és az illeszkedés alapfogalmak 2) két egyenes metsző, ha van közös pontjuk

Részletesebben

Egy kétszeresen aszimmetrikus kontytető főbb geometriai adatainak meghatározásáról

Egy kétszeresen aszimmetrikus kontytető főbb geometriai adatainak meghatározásáról 1 Egy kétszeresen aszimmetrikus kontytető főbb geometriai adatainak meghatározásáról Korábban már több egyszerűbb tető - alak geometriáját leírtuk. Most egy kicsit nehezebb feladat megoldását tűzzük ki

Részletesebben

Építőmérnöki ábrázolás házi feladatok 2018/19 I. szemeszter

Építőmérnöki ábrázolás házi feladatok 2018/19 I. szemeszter Építőmérnöki ábrázolás házi feladatok 2018/19 I. szemeszter Formai követelmények A félév során 6 rajzfeladatot és egy papír makettet kell elkészíteni a megadott határidőre. A házi feladatok A3-as (420x297mm)

Részletesebben

Geometria. a. Alapfogalmak: pont, egyenes, vonal, sík, tér (Az alapfogalamakat nem definiáljuk)

Geometria. a. Alapfogalmak: pont, egyenes, vonal, sík, tér (Az alapfogalamakat nem definiáljuk) 1. Térelemek Geometria a. Alapfogalmak: pont, egyenes, vonal, sík, tér (Az alapfogalamakat nem definiáljuk) b. Def: félegyenes, szakasz, félsík, féltér. c. Kölcsönös helyzetük: i. pont és (egyenes vagy

Részletesebben

SZÉLTEHER. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Erdélyi Tamás március 23.

SZÉLTEHER. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Erdélyi Tamás március 23. zélteher SZÉLTEHER Erdélyi Tamás egy. tanársegéd BME Építészmérnöki kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék 2012. március 23. Szakmérnöki tanfolya zabványok SZ EN 1991-1-4: 2005. ind actions ren

Részletesebben

Használható segédeszköz: - szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológép; - körző; - vonalzók.

Használható segédeszköz: - szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológép; - körző; - vonalzók. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 582 03 Magasépítő technikus

Részletesebben

Foglalkozási napló. Tetőfedő

Foglalkozási napló. Tetőfedő Foglalkozási ló a 20 /20. tanévre Tetőfedő (OKJ száma: 34 582 15) szakma gyakorlati oktatásához 11. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának dátuma: Tanuló Tanulók

Részletesebben

Vektorok összeadása, kivonása, szorzás számmal, koordináták

Vektorok összeadása, kivonása, szorzás számmal, koordináták Vektorok összeadása, kivonása, szorzás számmal, koordináták 1. Mik lesznek a P (3, 4, 8) pont C (3, 7, 2) pontra vonatkozó tükörképének a koordinátái? 2. Egy szabályos hatszög középpontja K (4, 1, 4),

Részletesebben

Minden jó válasz 4 pontot ér, hibás válasz 0 pont, ha üresen hagyja a válaszmezőt, 1 pont.

Minden jó válasz 4 pontot ér, hibás válasz 0 pont, ha üresen hagyja a válaszmezőt, 1 pont. 1. 1. Név: NEPTUN kód: Tanult középiskolai matematika szintje: közép, emelt szint. Munkaidő: 50 perc. A dolgozat megírásához íróeszközön kívül semmilyen segédeszköz nem használható. A feladatlap üresen

Részletesebben

FA TETÕSZERKEZETEK FOGALOMMEGHATÁROZÁSAI

FA TETÕSZERKEZETEK FOGALOMMEGHATÁROZÁSAI Magyar Népköztársasági Országos Szabvány FA TETÕSZERKEZETEK FOGALOMMEGHATÁROZÁSAI 69.024.2/.7:691/11:001.4 MSZ 76 82 G 00 Terminology for wooden roof trussings of joints MAGYAR SZABVÁNYÜGYI HIVATAL Az

Részletesebben

Tetőszigetelések 2. Épületszerkezettan 4

Tetőszigetelések 2. Épületszerkezettan 4 Tetőszigetelések 2. Épületszerkezettan 4 Tetőidom szerkesztése vápában áttörés, felépítmény ne legyen! Tetőidom szerkesztése áttörések mögött terelőnyereg Tetőidom szerkesztése vízszintes csőelhúzás födémben

Részletesebben

Az élszarufa és a szelemenek kapcsolódásáról

Az élszarufa és a szelemenek kapcsolódásáról Az élszarufa és a szelemenek kapcsolódásáról A következőkben a címbeli viszonylag nehéz anyagrész megvilágítását szeretnénk elősegíteni főként szép és jó ábrákkal.. ábra forrása: http://www.dikraus.at/ingenieurbau/baustatik/baustatikflyer/s6_0.pdf.

Részletesebben

Nemzeti Munkaügyi Hivatal ÁPB

Nemzeti Munkaügyi Hivatal ÁPB Nemzeti Munkaügyi Hivatal ÁPB Hantos Zoltán Szerkesztő feladatok ácsoknak Budapest 2013. augusztus Készítette a Wiesner Bt. az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság megbízásából Nemzeti Munkaügyi Hivatal

Részletesebben

0 KL - 1 KISVÁROSIAS LAKÓTERÜLET ZÁRTSORÚ BEÉPÍTÉSSEL

0 KL - 1 KISVÁROSIAS LAKÓTERÜLET ZÁRTSORÚ BEÉPÍTÉSSEL 0 KL - 1 KISVÁROSIAS LAKÓTERÜLET ZÁRTSORÚ BEÉPÍTÉSSEL BEÉPÍTETTSÉ G meglévő teleknagyság 250 m 2 alatt 250-500 m 2 között 500 m 2 felett 60 (75)* de max.137,5(175) a telek beépítési százalék (% max) m

Részletesebben

Koordináta-geometria feladatgyűjtemény (A feladatok megoldásai a dokumentum végén találhatók)

Koordináta-geometria feladatgyűjtemény (A feladatok megoldásai a dokumentum végén találhatók) Koordináta-geometria feladatgyűjtemény (A feladatok megoldásai a dokumentum végén találhatók) Vektorok 1. Egy négyzet két szemközti csúcsának koordinátái: A( ; 7) és C(4 ; 1). Határozd meg a másik két

Részletesebben

Síkgeometria 12. évfolyam. Szögek, szögpárok és fajtáik

Síkgeometria 12. évfolyam. Szögek, szögpárok és fajtáik Szögek, szögpárok és fajtáik Szögfajták: Jelölés: Mindkét esetben: α + β = 180 Pótszögek: Olyan szögek, amelyeknek összege 90. Oldalak szerint csoportosítva A háromszögek Általános háromszög: Minden oldala

Részletesebben

9. Írjuk fel annak a síknak az egyenletét, amely átmegy az M 0(1, 2, 3) ponton és. egyenessel;

9. Írjuk fel annak a síknak az egyenletét, amely átmegy az M 0(1, 2, 3) ponton és. egyenessel; Síkok és egyenesek FELADATLAP Írjuk fel annak az egyenesnek az egyenletét, amely átmegy az M 0(,, ) ponton és a) az M(,, 0) ponton; b) párhuzamos a d(,, 5) vektorral; c) merőleges a x y + z 0 = 0 síkra;

Részletesebben

ÍRÁSOS MUNKARÉSZ BUDAPEST, VIII., BLÁTHY U. 30. HRSZ.: 38645 LAKÓÉPÜLET KÜLSÖ HOMLOKZAT FELÚJÍTÁSA

ÍRÁSOS MUNKARÉSZ BUDAPEST, VIII., BLÁTHY U. 30. HRSZ.: 38645 LAKÓÉPÜLET KÜLSÖ HOMLOKZAT FELÚJÍTÁSA ÍRÁSOS MUNKARÉSZ BUDAPEST, VIII., BLÁTHY U. 30. HRSZ.: 38645 LAKÓÉPÜLET KÜLSÖ HOMLOKZAT FELÚJÍTÁSA 1. ÉS 2. SZ.LAKÁSHOZ ELŐ TETŐ FELÚJÍTÁSA ÉS BŐ VÍTÉSE TERVDOKUMENTÁCIÓJÁHOZ TARTALOMJEGYZÉK 1. ÉPÍTÉSZETI

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK RÖVID FELADATOK 1. feladat 2 pont Egészítse ki az alábbi mondatokat! A statika I. alaptétele: Két erő akkor és csakis akkor van egyensúlyban,

Részletesebben

Tetők ÉPÜLETSZERKEZETEK 1. Horváth Tamás PhD. építész, egyetemi tanársegéd Széchenyi István Egyetem, Győr Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék

Tetők ÉPÜLETSZERKEZETEK 1. Horváth Tamás PhD. építész, egyetemi tanársegéd Széchenyi István Egyetem, Győr Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék Tetők Horváth Tamás PhD építész, egyetemi tanársegéd Széchenyi István Egyetem, Győr Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék 1 TMDK A Széchenyi István Egyetem Tudományos és Művészeti Diákköri Tanácsa

Részletesebben

. Számítsuk ki a megadott szög melletti befogó hosszát.

. Számítsuk ki a megadott szög melletti befogó hosszát. Szögek átváltása fokról radiánra és fordítva 2456. Hány fokosak a következő, radiánban (ívmértékben) megadott szögek? π π π π 2π 5π 3π 4π 7π a) π ; ; ; ; ; b) ; ; ; ;. 2 3 4 8 3 6 4 3 6 2457. Hány fokosak

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI május 8. EMELT SZINT

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI május 8. EMELT SZINT MATEMATIKA ÉRETTSÉGI 007. május 8. EMELT SZINT 1) Oldja meg a valós számok halmazán az alábbi egyenletet! x x 4 log 9 10 sin x x 6 I. (11 pont) sin 1 lg1 0 log 9 9 x x 4 Így az 10 10 egyenletet kell megoldani,

Részletesebben

Nagy András. Feladatok a koordináta-geometria, egyenesek témaköréhez 11. osztály 2010.

Nagy András. Feladatok a koordináta-geometria, egyenesek témaköréhez 11. osztály 2010. Nagy András Feladatok a koordináta-geometria, egyenesek témaköréhez 11. osztály 010. Feladatok a koordináta-geometria, egyenesek témaköréhez 11. osztály 1) Döntsd el, hogy a P pont illeszkedik-e az e egyenesre

Részletesebben

Geometria 1 összefoglalás o konvex szögek

Geometria 1 összefoglalás o konvex szögek Geometria 1 összefoglalás Alapfogalmak: a pont, az egyenes és a sík Axiómák: 1. Bármely 2 pontra illeszkedik egy és csak egy egyenes. 2. Három nem egy egyenesre eső pontra illeszkedik egy és csak egy sík.

Részletesebben

Donga sávfelülvilágító Nyeregtetõ sávfelülvilágító Gúla alakú felülvilágító 13. 5. DONGÁK HOMLOKZAT

Donga sávfelülvilágító Nyeregtetõ sávfelülvilágító Gúla alakú felülvilágító 13. 5. DONGÁK HOMLOKZAT ACO felülvilágítás 3.2 Alkalmazási terület - részletrajzok 12. 6. 7. 12. 10. 5. 3. 1. 2. 4. 5. 3. 1. 2. 4. 3. 1. 11. 2. 4. Donga sávfelülvilágító Nyeregtetõ sávfelülvilágító Gúla alakú felülvilágító 9.

Részletesebben

Egyenes mert nincs se kezdő se végpontja

Egyenes mert nincs se kezdő se végpontja Szakasz mert van két végpontja Egyenes mert nincs se kezdő se végpontja Tört vonal Szög mert van két szára és csúcsa Félegyenes mert van egy kezdőpontja 5 1 1 Két egyenes egymásra merőleges ha egymással

Részletesebben

Az égéstermék-elvezető hő- és áramlástechnikai méretezése során figyelembe kell venni a szélnyomás értékét.

Az égéstermék-elvezető hő- és áramlástechnikai méretezése során figyelembe kell venni a szélnyomás értékét. A 2010. december 01.-én hatályba lépett MSZ 845:2010 szabvány 11. fejezete az égéstermék elvezető berendezések kitorkollásával kapcsolatban az alábbi előírásokat tartalmazza: Kitorkollás Építmény létesítése

Részletesebben

Nemzeti Munkaügyi Hivatal ÁPB

Nemzeti Munkaügyi Hivatal ÁPB Nemzeti Munkaügyi Hivatal ÁPB Hantos Zoltán Szerkesztő feladatok ácsoknak Budapest 2013. augusztus Készítette a Wiesner Bt. az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság megbízásából Nemzeti Munkaügyi Hivatal

Részletesebben

BOLERO ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ

BOLERO ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ A cserépcsalád kerámia elemei A cserépfedés nézete alapcserép szellõzõcserép db / szarufaköz, min. db / 0 m hófogócserép táblázat szerint,-0, db / m jobbos szegõcserép,-, db / orom

Részletesebben

Termékkatalógus. síkpala tetőre és homlokzatra

Termékkatalógus. síkpala tetőre és homlokzatra TETÔK HOMLOKZATOK BELSŐ TEREK síkpala tetőre és homlokzatra CREATON Hungary Kft. az Eternit termékek kizárólagos hazai forgalmazója 60 Lenti Cserépgyár u. 1. Tel: 06 2 1 66, 67, 6 Fax: 06 2 1 6 email:

Részletesebben

Alapszerkesztések 2. (Merőlegesek szerkesztése, nevezetes szögek, háromszög három oldalból) Merőleges szerkesztése egyeneshez külső pontból

Alapszerkesztések 2. (Merőlegesek szerkesztése, nevezetes szögek, háromszög három oldalból) Merőleges szerkesztése egyeneshez külső pontból 1 Merőleges szerkesztése egyeneshez külső pontból Egy egyeneshez szerkessz egy adott ponton átmenő merőlegest! 1.Végy fel a síkon egy egyenest 2.Végy fel a síkon egy olyan pontot, amely nem az egyenesen

Részletesebben

A tetők ferde összekötési feladatainak megoldása

A tetők ferde összekötési feladatainak megoldása 1 A tetők ferde összekötési feladatainak megoldása Előző dolgozatunkban melynek címe: Két tető összekötése ferdén három önállóan megoldandó feladattal zártunk. Most részletezzük a megoldásokat, azok hasznossága

Részletesebben

Egybevágóság szerkesztések

Egybevágóság szerkesztések Egybevágóság szerkesztések 1. Adott az ABCD trapéz, alapjai AB és CD. Szerkesszük meg a vele tengelyesen szimmetrikus trapézt, ha az A csúcs tükörképe a BC oldal középpontja. Nyilvánvaló, hogy a tengelyes

Részletesebben

Geometriai feladatok, 9. évfolyam

Geometriai feladatok, 9. évfolyam Geometriai feladatok, 9. évfolyam Szögek 1. Nevezzük meg az ábrán látható szögpárokat. Mekkora a nagyságuk, ha α =52 o fok? 2. Mekkora az a szög, amelyik a, az egyenesszög 1/3-ad része b, pótszögénél 32

Részletesebben

PROK ISTVÁN SZILÁGYI BRIGITTA ÁBRÁZOLÓ GEOMETRIA. Ábrázoló geometria példákon keresztül

PROK ISTVÁN SZILÁGYI BRIGITTA ÁBRÁZOLÓ GEOMETRIA. Ábrázoló geometria példákon keresztül PROK ISTVÁN SZILÁGYI BRIGITTA ÁBRÁZOLÓ GEOMETRIA Ábrázoló geometria példákon keresztül 2011 1 Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0028 számú, a Természettudományos (matematika és fizika) képzés a műszaki

Részletesebben

Érdekes geometriai számítások Téma: Szimmetrikus kontytető tetősíkjai lapszögének meghatározásáról

Érdekes geometriai számítások Téma: Szimmetrikus kontytető tetősíkjai lapszögének meghatározásáról 1 Folytatjuk a sorozatot. Érdekes geometriai számítások 9. 9. Téma: Szimmetrikus kontytető tetősíkjai lapszögének meghatározásáról Már több dolgozatunk témája volt két metsződő tetősík közbezárt szögének

Részletesebben

magasépítési tanszék fedélszerkezetek eloadás épületszerkezetek ll YBL MIKLÓS ÉPÍTÉSTUDOMÁNYI KAR 1146 Budapest Thököly út 74

magasépítési tanszék fedélszerkezetek eloadás épületszerkezetek ll YBL MIKLÓS ÉPÍTÉSTUDOMÁNYI KAR 1146 Budapest Thököly út 74 magasépítési tanszék fedélszerkezetek eloadás 09 03 23 épületszerkezetek ll 2008 / 2009 ösz YBL MIKLÓS ÉPÍTÉSTUDOMÁNYI KAR 1146 Budapest Thököly út 74 http:// magasepites. ymmf. hu 2007 pálóczi tibor 0

Részletesebben

Fedélszerkezet kivitelezése

Fedélszerkezet kivitelezése Fedélszerkezet kivitelezése Összeállította: Kreinbacher Imre Nemes András - 1 - Fedélszerkezeti elemek gyártás előkészítése Fedélszerkezet kivitelezésének feltétele, hogy a fed élszerkezet alkotó elemeit

Részletesebben

KOSZTOLÁNYI MIKE MATEMATIKA ÖSSZEFOGLALÓ FELADATGYÛJTEMÉNY ÉVESEKNEK MEGOLDÁSOK (II. KÖTET)

KOSZTOLÁNYI MIKE MATEMATIKA ÖSSZEFOGLALÓ FELADATGYÛJTEMÉNY ÉVESEKNEK MEGOLDÁSOK (II. KÖTET) KOSZTOLÁNYI MIKE MATEMATIKA ÖSSZEFOGLALÓ FELADATGYÛJTEMÉNY 10 14 ÉVESEKNEK MEGOLDÁSOK (II. KÖTET) Kosztolányi József - Mike János MATEMATIKA ÖSSZEFOGLALÓ FELADATGYÛJTEMÉNY 10-14 ÉVESEKNEK MEGOLDÁSOK **

Részletesebben

TEGOSOLAR ALKALMAZÁSTECHNIKAI ÚTMUTATÓ

TEGOSOLAR ALKALMAZÁSTECHNIKAI ÚTMUTATÓ TEGOSOLAR ALKALMAZÁSTECHNIKAI ÚTMUTATÓ Alap-tudnivalók A Tegosolar zsindelyek hatékonysága akkor maximális, ha déli tájolásúak. Vagyis válasszuk ki azt, vagy azokat a tetősíkokat, amelyek megfelelnek ennek

Részletesebben

1. Mit nevezünk egész számok-nak? Válaszd ki a következő számok közül az egész számokat: 3 ; 3,1 ; 1,2 ; -2 ; -0,7 ; 0 ; 1500

1. Mit nevezünk egész számok-nak? Válaszd ki a következő számok közül az egész számokat: 3 ; 3,1 ; 1,2 ; -2 ; -0,7 ; 0 ; 1500 1. Mit nevezünk egész számok-nak? Válaszd ki a következő számok közül az egész számokat: 3 ; 3,1 ; 1,2 ; -2 ; -0,7 ; 0 ; 1500 2. Mit nevezünk ellentett számok-nak? Ábrázold számegyenesen a következő számokat

Részletesebben

2004_02/10 Egy derékszögű trapéz alapjainak hossza a, illetve 2a. A rövidebb szára szintén a, a hosszabb b hosszúságú.

2004_02/10 Egy derékszögű trapéz alapjainak hossza a, illetve 2a. A rövidebb szára szintén a, a hosszabb b hosszúságú. Geometria háromszögek, négyszögek 2004_01/10 Az ABC háromszög C csúcsánál derékszög van. A derékszöget a CT és CD szakaszok három egyenlő részre osztják. A CT szakasz a háromszög egyik magassága is egyben.

Részletesebben

Matematika 8. osztály

Matematika 8. osztály ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium Hatévfolyamos képzés Matematika 8. osztály VI. rész: Térgeometria Készítette: Balázs Ádám Budapest, 2019 2. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék VI.

Részletesebben

Telepítő programok. Euklides 2.4 (Geometriai szerkesztőprogram) (A makrók megnyitásához szükséges!) Wingeom (Geometriai szerkesztőprogram)

Telepítő programok. Euklides 2.4 (Geometriai szerkesztőprogram) (A makrók megnyitásához szükséges!) Wingeom (Geometriai szerkesztőprogram) Telepítő programok Euklides 2.4 (Geometriai szerkesztőprogram) (A makrók megnyitásához szükséges!) Wingeom (Geometriai szerkesztőprogram) Súgó Menü Súgó Visszalépés a főmenübe Visszalépés a kiválasztott

Részletesebben

Néhány egyszerű tétel kontytetőre

Néhány egyszerű tétel kontytetőre Néhány egyszerű tétel kontytetőre ekintsük z ábr szerinti szimmeikus kontytetőt! ábr Az ABC Δ területe: ABC' m,v; ( ) z ABC Δ területe: ABC m ; ( ) z ABC* Δ területe: ABC* m ( 3 ) Az ábr szerint: m,v cos

Részletesebben

ERDÉRT Sillabusz Információs segédanyag a fával dolgozóknak. 7. fejezet. Tartók, nyílászárók, tetőszerkezetek, fólia

ERDÉRT Sillabusz Információs segédanyag a fával dolgozóknak. 7. fejezet. Tartók, nyílászárók, tetőszerkezetek, fólia 7. fejezet Tartók, nyílászárók, tetőszerkezetek, fólia 7.1.TARTÓK 7.1.1. Egyszerű hagyományos tartók 7.1.1. 1.Tömörfa tartók A természetes faanyag méreteit általában nem meghaladó vagy esetleg a hossztoldott

Részletesebben

Bp., III. ker. Gázgyári külső ltp. I. épület csoport 19341/4 hrsz. Ajánlattételi/részvételi jelentkezési határidő:

Bp., III. ker. Gázgyári külső ltp. I. épület csoport 19341/4 hrsz. Ajánlattételi/részvételi jelentkezési határidő: Bp., III. ker. Gázgyári külső ltp. I. épület csoport tetőhéjazat felújítás 7026-7146 engedélyokiratos építési munka - tájékoztató az eljárás eredményéről Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/127 Beszerzés

Részletesebben

KEMI KFT. Jó terv = Jó ház. Terv elemzése megépíthetőség szempontjából

KEMI KFT. Jó terv = Jó ház. Terv elemzése megépíthetőség szempontjából KEMI KFT Jó terv = Jó ház Terv elemzése megépíthetőség szempontjából Az eredeti elképzelés Főbb műszaki adatok: -Földszintes -Hagyományos alapozás -Vasbeton lemez fogadószint -Könnyűszerkezetes falszerkezet

Részletesebben

Extrém éghajla) hatások elleni HŐvédELEM. Szatmári Zoltán alkalmazástechnikai mérnök- tanácsadó (BACHL) alátéthéjazat

Extrém éghajla) hatások elleni HŐvédELEM. Szatmári Zoltán alkalmazástechnikai mérnök- tanácsadó (BACHL) alátéthéjazat 2013 Extrém éghajla) hatások elleni HŐvédELEM Szélsőséges időjárási körülményeknek ellenálló hőszigetelési rendszer Szatmári Zoltán alkalmazástechnikai mérnök- tanácsadó (BACHL) sz feabad kvő on TARTALOM

Részletesebben

MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ ACO LICHT polikarbonát tetőrendszer

MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ ACO LICHT polikarbonát tetőrendszer MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ ACO LICHT polikarbonát tetőrendszer ACO felülvilágítás Tartalom oldal 3. ACO LICHT Norlux polikarbonát-alumínium profil szerkezetek 3.1 ACO LICHT Norlux rendszerismertetõ 3 3.2 Alkalmazási

Részletesebben

Tárgyak műszaki ábrázolása. Metszeti ábrázolás

Tárgyak műszaki ábrázolása. Metszeti ábrázolás Tárgyak műszaki ábrázolása Metszeti ábrázolás Ábrázolás metszetekkel A belső üregek, furatok, stb. szemléletes bemutatására a metszeti ábrázolás szolgál A metszeti ábrázolás elve Az üreges tárgyat egy

Részletesebben

18. Kerületi szög, középponti szög, látószög

18. Kerületi szög, középponti szög, látószög 18. Kerületi szög, középponti szög, látószög Középponti szög fogalma: A körben a középponti szög csúcsa a kör középpontja, két szára a kör két sugara, illetve azok félegyenese. Egy középponti szög (ω)

Részletesebben

III. Vályi Gyula Emlékverseny december

III. Vályi Gyula Emlékverseny december III. Vályi Gyula Emlékverseny 1996. december 14 15. VI osztály A feladatok szövege után öt lehetséges válasz (A, B, C, D és E) található, amelyek közül csak pontosan egy helyes. A helyes válasz betűjelét

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 20. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. február 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Érdekes geometriai számítások 9.

Érdekes geometriai számítások 9. 1 Érdekes geometriai számítások 9. Folytatjuk a sorozatot. 9. Téma: Szimmetrikus kontytető tetősíkjai lapszögének maghatározásáról Már több dolgozatunk témája volt két metsződő tetősík közbezárt szögének

Részletesebben