FA TETÕSZERKEZETEK FOGALOMMEGHATÁROZÁSAI

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FA TETÕSZERKEZETEK FOGALOMMEGHATÁROZÁSAI"

Átírás

1 Magyar Népköztársasági Országos Szabvány FA TETÕSZERKEZETEK FOGALOMMEGHATÁROZÁSAI /.7:691/11:001.4 MSZ G 00 Terminology for wooden roof trussings of joints MAGYAR SZABVÁNYÜGYI HIVATAL Az állami szabványok hatályára vonatkozó rendelkezéseket a szabványosításról szóló 19/1976. (VI. 12.) MT számú rendelet ai tartalmazzák. A KGST-szabványoknak és a magyar állami szabványoknak a külkereskedelemben való alkalmazását a külkereskedelmi miniszter és a Magyar Szabványügyi Hivatal elnöke a 12/1978. (KkÉ. 14.) KkM-MSZH számú együttes utasításban szabályozta. Az utasítás hatályát a szövetkezetekre a 8/1978. (X. 28.) KkM számú rendelet terjesztette ki. A szabványban szereplõ megjelöléseket, rajz- és betûjeleket, megnevezéseket, minõségi osztály megjelöléseket, valamint a szabványban meghatározott fogalmakat csak az állami szabványban meghatározott értelemben szabad használni, abban az esetben is, ha a szabványtól való eltérés egyébként nincs engedélyhez kötve (19/1976. (VI. 12.) MT számú rendelet 11. ) 1. ÁLTALÁNOS TETÕSZERKEZETI FOGALMAK A tetõ, a tetõk csoportjai a hajlás szöge (illetve a lejtés) szerint, a tetõ típusai épületfizikai szempontból az MSZ 15038/1 szerint. 2. A FEDÉLIDOM ELEMEI (1. ábra) 2.1. Fedélidom egy adott épület tetõfelületeinek együttese Tetõfelület: a fedélidomnak a csapadék (esõ, hó, jég, dér), a nap és a szél hatásának kitett felülete (1. ábra, 2.2.) Gerinc vagy taréj: két tetõfelület metszésvonala, ha e felületek egymással bezárt belsõ (padlástéri) szöge 180 -nál kisebb (1. ábra, 2.3.) 2.4. Szegély: a tetõ és a határoló falfelület metszésvonala (1. ábra, 2.4.) Csúcs: több gerincvonal találkozási pontja (1. ábra, 2.5.) Tetõtér: a tetõfelületek (illetve a tetõfelület és az orom- vagy a tûzfal), valamint a padlásfödém által határolt tér További fedélidom elemekre (pl.: eresz, hajlat vagy vápa, hózug, /zug/, oromfal, tûzfal) vonatkozó fogalmak az MSZ 15038/1 szerint. A jóváhagyás idõpontja: december 30. A hatálybalépés idõpontja: augusztus 1. Ára: 32, Ft (16 oldal)

2 MSZ TETÕFORMÁK 3.1. Nyeregtetõ: két azonos vagy eltérõ hajlású, összemetszõdõ tetõsík és két oromfal (vagy tûzfal) által határolt derékszögû négyszög (vagy attól kissé eltérõ) alaprajzú tetõ (2. ábra) Félnyeregtetõ: egy tetõsík, a tetõsíkkal ellentétes oldalon általában tûzfal, a másik két oldalon oromfal vagy tûzfal által határolt derékszögû négyszög (vagy attól kissé eltérõ) alaprajzú tetõ (3. ábra) Kontytetõ: négy azonos vagy eltérõ hajlású, összemetszõdõ tetõsíkkal és gerinccel határolt tetõ (4. ábra) Oromzatos kontytetõ: a gerincvonal két végén egy-egy kis oromfallal kiképzett kontytetõ (5. ábra) Csonka kontytetõ: az oromfalon az ereszvonalnál magasabban kezdõdõ kontyú tetõ (6. ábra) Sátortetõ: több általában azonos hajlású tetõsíknak tetõcsúcsban való összemetszõdésével képzett négyzet (vagy attól kissé eltérõ) alaprajzú tetõ (7. ábra) Toronytetõ: általában nagy magasságú (és többnyire tagolt), sátorszerû tetõ, amelynek magassága az oldalméretnek többszöröse. (8. ábra) Kúptetõ: kör alaprajzú sátortetõ (9. ábra) Kupolatetõ: sokszög vagy kör alaprajzú, íves, esetleg tagolt, sátorszerû tetõ (10. ábra) Manzárdtetõ (francia tetõ): tört tetõsíkokkal vagy tört és íves tetõfelületekkel képzett nyereg vagy kontytetõ (11. ábra) Bazilikális tetõ: fallal ablaksorral megtört, összetett nyeregtetõ (12. ábra) Fûrészfog- vagy shedtetõ: sík vagy íves tetõfelületekkel képzett félnyeregtetõk sora (13. ábra) Kereszttetõ: két, azonos gerincmagasságú nyeregtetõ egymásra merõleges összemetszõdésébõl keletkezõ oromfalas, vízszintes gerinctetõ (14. ábra). 4. A TETÕ SZERKEZETI ELEMEI 4.1. Lécezés: a héjazat elemeinek hordására szolgáló, fedésfajtánként meghatározott távolságokban a szaruzatra szegezett vízszintes helyzetû lécek sora Deszkázat: a szaruzatra vagy a héjazati szelemensorra felszegezett deszkák sora Héjazati szelemensor: nagyméretû héjazati elemeket hordó, a héjazati elem fajtája szerint meghatározott távolságokban tartóállásonként rögzített vízszintes gerendák sora Szaruzat: a tetõ hajlását meghatározó, az ereszvonalra merõleges, a lécezést, illetve deszkázatot hordó gerendák sora (15. ábra) Szarufa: a szaruzat egyik gerendája (15. ábra 4.5.) 4.6. Élszaru: a tetõgerincben lévõ, a csonka szarukat kiváltó szarugerenda Vápaszaru, hajlatszaru: a hajlat síkjában lévõ, a csonkaszarukat kiváltó szarugerenda Csonkaszaru vagy simulószaru: a tetõgerincnél vagy a hajlatnál lévõ, nem teljes hosszúságú, az élszaruhoz vagy a hajlatszaruhoz illeszkedõ szarugerenda Vízcsendesítõ: az MSZ 15038/1 szerint.

3 3 MSZ Vihardeszka: a szaruzat padlástér fele esõ síkjára szegezett, ferde helyzetû hosszirányú merevítést szolgáló deszka vagy palló (15. ábra 4.10.) Taréjfogó, taréjfogópár vagy kakasülõ: az egymással kapcsolódó szarufapárokat a taréj közelében összekötõ, vízszintes helyzetû deszka vagy deszkapár (16. ábra 4.11.) Torokgerenda: a fedélszékek szarufapárjait kitámasztó, vízszintes gerenda a szarufák lehajlásának megakadályozására (16. ábra 4.12.) Szelemen: a tetõsíkkal párhuzamos, a szarufákat alátámasztó, hosszirányú merevítést adó, vízszintes helyzetû gerenda Talpszelemen: az eresznél a szarufák alsó megtámasztását biztosító szelemen (17. ábra 4.14.) Középszelemen vagy derékszelemen: a szarufákat a talp- és a taréjszelemenek között alátámasztó, a szaruzat lehajlását megakadályozó, a fedélszék jellegét meghatározó szerepû szelemen ( ábrák 4.15.) Taréjszelemen: a szarufákat a taréj alatt alátámasztó szelemen (17. ábra 4.16.) Taréjdeszka vagy- palló: a szarufákat a taréj alatt megtámasztó, taréjszelement pótló deszka vagy palló Állószelemen: olyan szelemen, amelynek keresztmetszetében a hosszabb oldalak függõlegesek Dûltszelemen: olyan szelemen, amelynek keresztmetszetében a hosszabb oldalak nem függõlegesek (19. ábra 4.19.) Fekvõszelemen: olyan szelemen, amelynek keresztmetszetében a hosszabb oldalak vízszintesek Oszlop: nyomó vagy húzó igénybevételnek kitett, többnyire a szelemen vagy a vízszintes szerkezeti elem (gerenda) terhét hordozó szerkezeti elem Állóoszlop: függõleges helyzetû, az állószelement vagy a vízszintes gerendát alátámasztó, illetve tartó oszlop. (17. ábra 4.22.) Dûlt oszlop: nem függõleges helyzetû, a dûltszelement alátámasztó oszlop (18. ábra 4.23.) Függesztõ oszlop: alul nem támaszkodó, kizárólag húzott szerkezeti elem (21. ábra 4.24.) Mellszorító: a függesztõmû vízszintes, függõleges oszlopokhoz csatlakozó, nyomásra igénybevett szerkezeti eleme (20. ábra 4.25.) Dúc vagy támasz: az oszlop oldalirányú megtámasztására szolgáló, ferde, nyomásra igénybevett szerkezeti elem (17., 20. ábra 4.26.) Könyökfa vagy karpánt: a szelemen szabad fesztávát csökkentõ, az oszlopokra támaszkodó, ferde, nyomott szerkezeti elem (17. ábra 4.27.) Hónaljfa: az oszlopon a szelemen felfekvését kiszélesítõ, ferde dúcszerû, rövidebb könyökfa Nyeregfa: a szelemen felfekvési felületét megnövelõ vízszintes helyzetû gerenda Fogópár, cimborapár: két vízszintes helyzetû palló vagy gerenda, amelyek a szembenálló szarufákat, a szelemeneket és az oszlopokat összefogják ( ábrák 4.30.) Gáncsfa: teherhordó szerkezeti elemre külön felerõsített, a terheket közvetítõ, rövid gerenda-, palló- vagy deszkadarab.

4 MSZ Szék: a szaruzatot alátámasztó szerkezeti egység Állószék: állóoszloppal képzett szék (17. ábra) Dûltszék: dûltoszloppal képzett szék (18. ábra) Bakdúc: dûlt oszlopot megtámasztó dúc (19. ábra) Kötõgerenda: olyan vízszintes tartógerenda, amely a szarufák oldalirányú szétcsúszását akadályozza meg és a fedélszerkezet terheit közvetíti az alatta lévõ teherhordó szerkezeteknek (16. ábra 4.36.) Kötõgerenda-csonk vagy papucsfa: egyes szerkezeti elemek terheit a szilárd födémre közvetítõ teherelosztó elem (19. ábra 4.37.) Fiókgerenda: a mellék szaruállások szarufáinak bekötésére szolgáló vízszintes gerendadarab, amely a fiókváltó gerendába csatlakozik Fiókváltó gerenda: a fiókgerendákra merõleges, azok terheit a kötõgerendának átadó vízszintes teherhordó elem (17. ábra 4.39.) Sárgerenda: a falazaton elhelyezett, a fedélszék terheit közvetítõ vízszintes gerenda vagy palló (15. ábra 4.40.) Homlokdeszka: ereszképzésre szolgáló, a kötõ- és a fiókgerendák végére szögezett, közel függõleges síkban elhelyezett deszka Ereszdeszka: az ereszdeszkázat (MSZ 15038/1 szerinti) eleme Csüngõeresz vagy csüngõpárkány: a homlokzati síkon túlnyúló szarufákkal képzett eresz (15. ábra 4.43.) Gerendaeresz vagy gerendapárkány: a homlokzati síkból kinyúló kötõ- és fiókgerendákkal, illetve a szarufákra erõsített deszkákkal vagy lécekkel kialakított vízszintes felületû eresz (15. ábra 4.44.) Császárfa: sátor-vagy toronytetõnél a csúcs alatti oszlop, esetleg függesztõoszlop Szaruállás: a szarufák által meghatározott függõleges síkban elhelyezkedõ szerkezeti egység Fõ szaruállás: a fedélszerkezet azon keresztmetszete, amely a szelemenek alátámasztásának rendszerét meghatározza Mellék szaruállás: szelemennel alátámasztott szaruállás Csonka szaruállás: nem teljes keresztmetszetû szaruállás Fõ szaruállásköz: két fõszaruállás közötti távolság Szaruállásköz: a szomszédos szarufák tengelytávolsága Függesztõmû: olyan tartószerkezet, amelyben a kötõgerenda a függesztõ oszlopon függ. A felkötések száma szerint egyszeres vagy kettõs lehet Feszítõmû: olyan tartószerkezet, amelynél a vízszintes tartógerendát egy vagy több pontban alulról támasztó, fölfeszített dúc tartja Oromdeszka: nyereg- és félnyeregtetõknél az oromfalon túlnyúló tetõsík lezárására a lécezéshez, a szarufához vagy a szelemenekhez szegezett deszka.

5 5 MSZ FEDÉLSZERKEZETEK FOGALMAI 5.1. Fedélszerkezet: az MSZ 15038/1 szerint Fedélszék: az MSZ 15038/1 szerint Üres fedélszerkezet: közbensõ alátámasztás nélküli, alul a vízszintes erõk felvételére alkalmas szerkezettel összefogott, szarufapárokból álló, hosszirányban vihardeszkával merevített fedélszerkezet. (15. ábra) Torokgerendás fedélszerkezet: torokgerendával megtámasztott, alul a vízszintes erõk felvételére alkalmas szerkezettel összefogott, szarufapárokból álló, hosszirányban vihardeszkával merevített fedélszerkezet (16. ábra) Szelemenes fedélszerkezet: olyan fedélszerkezet, amelynél a szarufákat szelemenek támasztják alá Egy állószékes fedélszerkezet: gerinc alatt állószékkel alátámasztott szelemenes fedélszerkezet Két állószékes fedélszerkezet: két állószékkel alátámasztott szelemenes fedélszerkezet (17. ábra) Két dûltszékes fedélszerkezet: két dûltszékkel alátámasztott szelemenes fedélszerkezet (18. ábra) Bakdúcos fedélszerkezet: bakdúccal alátámasztott szelemenes fedélszerkezet (19. ábra) Három állószékes fedélszerkezet: három állószékkel alátámasztott szelemenes fedélszerkezet Egyesített, gerendasoros vagy sûrûgerendás fedélszék: olyan fedélszerkezet, amelynek minden szaruállását kötõgerenda köti össze. A gerendázat egyúttal a födém tartó eleme is lehet (padlásfödémmel egybeépített tetõszerkezet) Kötõgerendás fedélszerkezet: a padlásfödémtõl független, a fõállásban kötõgerendákkal összefogott fedélszerkezet (17., 18. ábra) Csonka kötõgerendás vagy papucsfás fedélszerkezet: a szilárd padlásfödémmel szerkezetileg összeépített fedélszerkezet, amelynél a kötõgerenda szerepét a födém tölti be. (19., 21. ábra) Gyámolított fedélszerkezet: kötõgerendás, a padlásfödémtõl független fedélszerkezet, amelynél a kötõgerendát a két szélsõ alátámasztási helyen felül is még alátámasztják (17., 18. ábra) Függesztõmûves fedélszerkezet: kötõgerendás, a padlásfödémtõl független fedélszerkezet, amelyben a kötõgerendát egy vagy két helyen függesztõoszlopra kötik az alátámasztás helyettesítésére (20. ábra) Süllyesztett fedélszerkezet: olyan fedélszerkezet, amelynek egyes részei (pl. födém, kötõgerenda) az eresz szintje alatt helyezkednek el (21. ábra) Alulfeszített szarufás fedélszerkezet: olyan fedélszerkezet, amelynél a szarufák lehajlását alul elhelyezett feszítõ elem csökkenti (22. ábra) Tömör vagy rácsostartós szaruállású fedélszerkezet: üres vagy taréjban megtámasztott fedélszerkezet, amelyben valamennyi szaruállás méretezett kapcsolatokkal készülõ tömör vagy rácsostartó szerkezet (23. ábra) Szelemensoros, tömör vagy rácsostartós fedélszerkezet: a héjazatot hordó szelemenek tömör vagy rácsos tartókra támaszkodnak (24. ábra) Térbeli rácsos szaruzatú fedélszerkezet: olyan fedélszerkezet, melynek szaruzatát térbeli rácsos tartók alkotják (25. ábra).

6 MSZ EGYÉB FOGALMAK 6.1. Túlemelés: olyan szerkesztési módszer, amelynél a tartószerkezet alsó síkját a tervezett síkhoz a várható lehajlás mértékével magasabbra készítik Zsinórpad: vízszintes deszkázott felület, amelyen a felrajzolt valóságos méretû terv alapján a faalkatrészeket természetes nagyságban leszabják, megmunkálják és ideiglenesen összeépítik Lekötés: a faszerkezetek elemeinek leszabása és összeillesztése a zsinórpadon Kötésoldal: a faalkatrészek zsínórpad felöli oldala Pipafa: fedélszerkezeti elemek felhúzására, felemelésére használt konzolos kinyúlású gerenda.

7 7 MSZ MELLÉKLET 1. ábra A fedélidom elemei 2. ábra Nyeregtetõ 3. ábra Félnyeregtetõ

8 MSZ ábra Kontytetõ 5. ábra Oromzatos kontytetõ 6. ábra Csonka kontytetõ 7. ábra Sátortetõ

9 9 MSZ ábra Toronytetõ 9. ábra Kúptetõ 10. ábra Kupolatetõ 11. ábra Manzárdtetõ (francia tetõ)

10 MSZ ábra Bazilikális tetõ 13. ábra Fûrészfog- vagy shedtetõ 14. ábra Kereszttetõ 15. ábra Üres fedélszerkezet

11 11 MSZ ábra Torokgerendás fedélszerkezet 17. ábra Két állószékes fedélszerkezet

12 MSZ ábra Két dûltszékes fedélszerkezet 19. ábra Bakdúcos fedélszerkezet 20. ábra Függesztõmûves fedélszerkezet

13 13 MSZ ábra Süllyesztett fedélszerkezet 22. ábra Alulfeszített szarufás fedélszerkezet 23. ábra Tömör vagy rácsostartós szaruállású fedélszerkezet

14 MSZ ábra Szelemensoros, tömör vagy rácsostartós fedélszerkezet 25. ábra Térbeli rácsos szaruzatú fedélszerkezet VÉGE

15 15 MSZ TÁRGYMUTATÓ Állóoszlop Állószék Állószelemen Alulfeszített szarufás fedélszék Bakduc Bakdúcos fedélszerkezet 5.9. Bazilikális tetõ Császárfa Csonka kontytetõ 3.5. Csonka kötõgerendás fedélszerkezet Csonkaszaru 4.8. Csonka szaruállás Csúcs 2.5. Csüngõeresz Derékszelemen Deszkázat 4.2. Dúc Dûlt oszlop Dûltszék Dûltszelemen Egy-állószékes fedélszerkezet 5.6. Egyesített fedélszék Élszaru 4.6. Eresz 2.7. Ereszdeszka Fedélidom 2.1. Fedélszék 5.2. Fedélszerkezet 5.1. Fekvõszelemen Félnyeregtetõ 3.2. Feszítõmû Fiókgerenda Fiókváltó gerenda Fogópár Fõ szaruállás Fõ szaruállásköz Franciatetõ Függesztõmû Függesztõmûves fedélszerkezet Függesztõ oszlop Fûrészfogtetõ Gáncsfa Gerendasoros fedélszerkezet Gerendaeresz Gerinc 2.3. Gyámolított fedélszerkezet Hajlat 2.7. Három-állószékes fedélszék Héjazati szelemensor 4.3. Hónaljfa Homlokdeszka Hózug 2.7. Kakasülõ Karpánt Kereszttetõ Két állószékes fedélszerkezet 5.7. Két dûltszékes fedélszerkezet 5.8. Kontytetõ 3.3. Könyökfa Kötésoldal 6.4. Kötõgerenda Kötõgerendás fedélszerkezet Kötõgerenda-csonk Középszelemen Kupolatetõ 3.9. Kúptetõ 3.8. Lécezés 4.1. Lekötés 6.3. Manzárd tetõ Mellékszaruállás Mellszorító Nyeregfa Nyeregtetõ 3.1. Oromdeszka Oromfal 2.7. Oromzatos kontytetõ 3.4. Oszlop Papucsfa Papucsfás fedélszerkezet Pipafa 6.5. Sárgerenda Sátortetõ 3.6. Shedtetõ Simulószaru 4.8. Süllyesztett fedélszerkezet Sûrûgerendás fedélszék Szaruállás Szaruállásköz Szarufa 4.5. Szaruzat 4.4. Szegély 2.4.

16 MSZ Szék Szelemen Szelemenes fedélszék 5.5. Szelemensoros rácsostartós fedélszerkezet Szelemensoros tömörtartós fedélszerkezet Talpszelemen Támasz Taréj 2.3. Taréjdeszka Taréjfogópár Taréjszelemen Térbeli rácsos szaruzatú fedélszerkezet Tetõfelület 2.2. Tetõtér 2.6. Torokgerenda Torokgerendás fedélszerkezet 5.4. Toronytetõ 3.7. Tömör vagy rácsostartós szaruállású fedélszerkezet Túlemelés 6.1. Tûzfal 2.7. Üres fedélszerkezet 5.3. Zug 2.7. Zsinórpad 6.2. Vápa 2.7. Vápaszaru 4.7. Vihardeszka Vízcsendesítõ 4.9. A szövegben említett magyar állami szabvány Tetõfedõ munkák fogalommeghatározásai. Általános fogalmak...msz 15038/1 Szabványkiadvány (Szabvány, Mûszaki Irányelvek) alkalmazása elõtt gyõzõdjön meg arról, hogy nem jelent-e meg helyesbítése, módosítása, kiegészítése, hatálytalanítása (visszavonása). Az állami szabványkiadványok érvényességében beálló minden változás megjelenik a Szabványügyi Közlönyben. A gyakorlati tapasztalatok alapján ajánlatosnak látszó - az építésügyi ágazati szabványkiadványokra vonatkozó - módosító indítványokat, megfelelõ indokolással az Építésügyi Szabványosítási Központhoz kell beküldeni (1502 Budapest, Pf. 69. Budapest XI. Diószegi út 37.). Az építésügyi ágazati szabványkiadványok az Építésügy Tájékoztatási Központ boltjában (1400 Budapest, Pf. 83. Budapest VII., Rumbach Sebestyén utca 15/a), valamint a Szabványboltban (1431 Budapest, Pf Budapest VIII, Üllõi út 24.) vásárolhatók meg. F.k.: az MSZH Kiadói és Tájékoztatási Igazgatóság vezetõje /1, 400 pld. MSZH Nyomda, Budapest F.v.: Nagy László

Tetőszerkezetek. Dr. Németh György főiskolai docens. A fedélidom elemei

Tetőszerkezetek. Dr. Németh György főiskolai docens. A fedélidom elemei Tetőszerkezetek Dr. Németh György főiskolai docens 1 A fedélidom elemei Fedélidom egy adott épület tetőfelületeinek együttese. Tetőfelület: a fedélidomnak a csapadék (eső, hó, jég, dér), a nap és a szél

Részletesebben

ERDÉRT Sillabusz Információs segédanyag a fával dolgozóknak. 7. fejezet. Tartók, nyílászárók, tetőszerkezetek, fólia

ERDÉRT Sillabusz Információs segédanyag a fával dolgozóknak. 7. fejezet. Tartók, nyílászárók, tetőszerkezetek, fólia 7. fejezet Tartók, nyílászárók, tetőszerkezetek, fólia 7.1.TARTÓK 7.1.1. Egyszerű hagyományos tartók 7.1.1. 1.Tömörfa tartók A természetes faanyag méreteit általában nem meghaladó vagy esetleg a hossztoldott

Részletesebben

Egy főállás keresztmetszete

Egy főállás keresztmetszete Pápai Nagytemplom Pápa város nevezetességei közé tartozik a Szent István Plébánia Templom. A helyiek által katolikus nagytemplom nevezett templomot 1774-ben gróf Eszterházy Károly egri püspök, pápai földesúr

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 33 582 01 1000 00 00-2014 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 33 582 01 1000 00 00 SZVK rendelet száma: Modul: 6237-11 Ácsszerkezetek

Részletesebben

Székesfehérvár szeptember 24. ÉPÍTS ÉLHETŐ LAKÓTERET

Székesfehérvár szeptember 24. ÉPÍTS ÉLHETŐ LAKÓTERET Székesfehérvár 2012. szeptember 24. ÉPÍTS ÉLHETŐ LAKÓTERET Dr. Molnár Viktor egyetemi docens Széchenyi István Egyetem Dr. Bozsaky Dávid egyetemi tanársegéd Széchenyi István Egyetem AZ ÉPÜLETFA STATIKÁJA

Részletesebben

Tetők ÉPÜLETSZERKEZETEK 1. Horváth Tamás PhD. építész, egyetemi tanársegéd Széchenyi István Egyetem, Győr Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék

Tetők ÉPÜLETSZERKEZETEK 1. Horváth Tamás PhD. építész, egyetemi tanársegéd Széchenyi István Egyetem, Győr Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék Tetők Horváth Tamás PhD építész, egyetemi tanársegéd Széchenyi István Egyetem, Győr Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék 1 TMDK A Széchenyi István Egyetem Tudományos és Művészeti Diákköri Tanácsa

Részletesebben

Fedélidomok szerkesztése

Fedélidomok szerkesztése Fedélidomok szerkesztése Az előadás átdolgozott részleteket tartalmaz a következőkből: Gubis Katalin: Ábrázoló geometria Szabó Ferenc: Fedélidom szerkesztés (segédlet) Fedélidom: egy adott épület tetőfelületeinek

Részletesebben

KEMI KFT. Jó terv = Jó ház. Terv elemzése megépíthetőség szempontjából

KEMI KFT. Jó terv = Jó ház. Terv elemzése megépíthetőség szempontjából KEMI KFT Jó terv = Jó ház Terv elemzése megépíthetőség szempontjából Az eredeti elképzelés Főbb műszaki adatok: -Földszintes -Hagyományos alapozás -Vasbeton lemez fogadószint -Könnyűszerkezetes falszerkezet

Részletesebben

Építészettörténet Örökségvédelem

Építészettörténet Örökségvédelem Örökségvédelem XII. Faszerkezetek 4. Hagyományos szerkezetek Tetőszerkezetek Dr. Déry Attila XII. előadás 01 XII. 4. 1. Középkori szerkezetek csapadékos meleg időre, hajóépítés tapasztalatait hasznosítva,

Részletesebben

Építészettörténet Történeti szerkezettan 6.

Építészettörténet Történeti szerkezettan 6. Történeti szerkezettan 6. Faszerkezetek 2. Dr. Déry Attila VI. előadás 01 Középkori szerkezetek csapadékos meleg időre, hajóépítés tapasztalatait hasznosítva, bárdolt elemek, természetes ívek és formák,

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 1. Hagyományos fakötések rajzai...5 2. Mérnöki fakötések rajzai... 15 3. Fedélidomok szerkesztése,

Tartalomjegyzék. 1. Hagyományos fakötések rajzai...5 2. Mérnöki fakötések rajzai... 15 3. Fedélidomok szerkesztése, Tartalomjegyzék 1. Hagyományos fakötések rajzai...5 2. Mérnöki fakötések rajzai... 15 3. Fedélidomok szerkesztése, fedélsíkok valódi méretének meghatározása... 27 3.1. Fedélidomok szerkesztése... 27 3.1.1.

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő ÍRÁSBELI MEGOLDÁS

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő ÍRÁSBELI MEGOLDÁS 34 582 01-2017 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI MEGOLDÁS Szakképesítés: 34 582 01 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII.27.) NGM rendelet : Elérhető pontszám:

Részletesebben

Fedélszerkezet kivitelezése

Fedélszerkezet kivitelezése Fedélszerkezet kivitelezése Összeállította: Kreinbacher Imre Nemes András - 1 - Fedélszerkezeti elemek gyártás előkészítése Fedélszerkezet kivitelezésének feltétele, hogy a fed élszerkezet alkotó elemeit

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Egy adott lakóépület fedélidom szerkesztése,

Részletesebben

4. előadás: Épületszerkezettani ismeretek (lépcsők, szigetelések, tetőszerkezetek, héjalások, nyílászárók, burkolatok, épületgépészet)

4. előadás: Épületszerkezettani ismeretek (lépcsők, szigetelések, tetőszerkezetek, héjalások, nyílászárók, burkolatok, épületgépészet) 4. előadás: Épületszerkezettani ismeretek 4. előadás: Épületszerkezettani ismeretek (lépcsők, szigetelések, tetőszerkezetek, héjalások, nyílászárók, burkolatok, épületgépészet) Lépcsők A lépcső a szintkülönbségek

Részletesebben

Bp., III. ker. Gázgyári külső ltp. I. épület csoport 19341/4 hrsz. Ajánlattételi/részvételi jelentkezési határidő:

Bp., III. ker. Gázgyári külső ltp. I. épület csoport 19341/4 hrsz. Ajánlattételi/részvételi jelentkezési határidő: Bp., III. ker. Gázgyári külső ltp. I. épület csoport tetőhéjazat felújítás 7026-7146 engedélyokiratos építési munka - tájékoztató az eljárás eredményéről Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/127 Beszerzés

Részletesebben

Tipikus fa kapcsolatok

Tipikus fa kapcsolatok Tipikus fa kapcsolatok Dr. Koris Kálmán, Dr. Bódi István BME Hidak és Szerkezetek Tanszék 1 Gerenda fal kapcsolatok Gerenda feltámaszkodás 1 Vízszintes és (lefelé vagy fölfelé irányuló) függőleges terhek

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Egy adott lakóépület fedélidom szerkesztése,

Részletesebben

Versenyző kódja: 1 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny.

Versenyző kódja: 1 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. 34 582 01-2017 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 34 582 01 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Egy adott lakóépület

Részletesebben

2011.09.27. 1.előadás Faszerkezetek

2011.09.27. 1.előadás Faszerkezetek 2011.09.27. 1.előadás Faszerkezetek A fa a használati eszközök és az építés ősi anyaga. A II. világháború után veszít jelentőségéből. Újbóli térnyerése az ökologikus mozgalomhoz köthető. A fa ökológiai

Részletesebben

STATIKUS TERVEZŐI NYILATKOZAT

STATIKUS TERVEZŐI NYILATKOZAT STATIKUS TERVEZŐI NYILATKOZAT Fa fedélszék kiviteli terve Cím: 2831 Tarján, Rákóczi út 13. Tartalom - Tervezői nyilatkozat - Műszaki leírás - Statikai számítás STATIKUS TERVEZŐI NYILATKOZAT Felelős tervező:

Részletesebben

Speciális tetőfedések és ács szerkezetei

Speciális tetőfedések és ács szerkezetei Speciális tetőfedések és ács szerkezetei 57 Hajlatképzés A hajlatképzést többnyire a bádogos szerkezetek kiváltására alkalmazzák. Fő jellemzője, hogy kis méretű palákból jobbos vagy balos fedéssel íves

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI TERVEZŐ, SZAKÉRTŐ: 1. A tartószerkezeti tervezés kiindulási adatai

TARTÓSZERKEZETI TERVEZŐ, SZAKÉRTŐ: 1. A tartószerkezeti tervezés kiindulási adatai TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ a Újtikos, Széchenyi tér 12-14. sz. ( Hrsz.: 135/1 ) alatt lévő rendelő átalakításának, bővítésének építéséhez TARTÓSZERKEZETI TERVEZŐ, SZAKÉRTŐ: Soós Ferenc okl.

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A központilag összeállított szóbeli vizsga kérdései a 4. szakmai követelmények fejezetben megadott témaköröket tartalmazzák. A tételhez segédeszköz nem használható. A feladatsor

Részletesebben

Tető, homlokzat, nyílászáró, kerítés felújítás Örökségvédelmi Engedélyezési Terve

Tető, homlokzat, nyílászáró, kerítés felújítás Örökségvédelmi Engedélyezési Terve Haris Park - Volt Lövőház Rekonstrukció Budapest, Marczibányi tér 6-7 Tető, homlokzat, nyílászáró, kerítés felújítás Örökségvédelmi Engedélyezési Terve 2016 augusztus SZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS 4 o. Tervező:

Részletesebben

SZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS + STATIKAI SZÁMÍTÁS

SZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS + STATIKAI SZÁMÍTÁS 454 Iváncsa, Arany János utca Hrsz: 16/8 Iváncsa Faluház felújítás 454 Iváncsa, Arany János utca Hrsz.: 16/8 Építtető: Iváncsa Község Önkormányzata Iváncsa, Fő utca 61/b. Fedélszék ellenőrző számítása

Részletesebben

Ribányi Mérnöki Iroda Kft. H-7090 Tamási Béke u. 21. Tel: +36/30-560-4359 Fax: +36/74-471-561 E-mail: info@ribanyi.hu ÉTMT 70900086-10012961

Ribányi Mérnöki Iroda Kft. H-7090 Tamási Béke u. 21. Tel: +36/30-560-4359 Fax: +36/74-471-561 E-mail: info@ribanyi.hu ÉTMT 70900086-10012961 Ribányi Mérnöki Iroda Kft. H-7090 Tamási Béke u. 21. Tel: +36/30-560-4359 Fax: +36/74-471-561 E-mail: info@ribanyi.hu ÉTMT 70900086-10012961 1 / 6 oldal TARTÓSZERKEZET TERVEZŐI NYILATKOZAT Megbízó: Csabdi

Részletesebben

TEMPLOMOK TETŐSZERKEZETÉNEK MEGERŐSÍTÉSE

TEMPLOMOK TETŐSZERKEZETÉNEK MEGERŐSÍTÉSE TEMPLOMOK TETŐSZERKEZETÉNEK MEGERŐSÍTÉSE - ESETTANULMÁNYOK - (Gyoma, Miskolc, Somlószőlős) Laczkovics János okl. építészmérnök FLAT-NET LINE Építészeti és Ingatlanforgalmazó Bt. TÖRTÉNETI TARTÓSZERKEZETEK

Részletesebben

Szeglemezes tető formák

Szeglemezes tető formák Elérhetőségek: Telefon: +36 70 2 772 472 E-mail: fa-lak@t-email.hu KÖNNYŰSZERKEZETES, FAVÁZAS, MINŐSÍTETT HÁZÉPÍTÉSI RENDSZER SZEKSZÁRD minősítés Web: www.fa-lak.hu Tevékenységeink: -Könnyűszerkezetes

Részletesebben

Magasépítéstan alapjai 8. Előadás

Magasépítéstan alapjai 8. Előadás MAGASÉPÍTÉSTAN ALAPJAI Magasépítéstan alapjai 8. Előadás BME MET Előadó: 2014/2015 II. szemeszter egyetemi docens, BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék 8. Előadás - MAGASTETŐK 1. Tetők rendeltetése,

Részletesebben

- Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági

- Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági 1. - Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági vizsgálatát. - Jellemezze a vasbeton három feszültségi

Részletesebben

Elmélet. Bc. František Bachorec. Tetőszerkezetek Zastrešenie. enie budov

Elmélet. Bc. František Bachorec. Tetőszerkezetek Zastrešenie. enie budov MAGASÉPÍTÉSTAN STAN 2 Elmélet Bc. František Bachorec Tetőszerkezetek Zastrešenie enie budov 1 A tetők teherhordó szerkezetei A tető fedi és védi az épületet az időjárás viszontagságaitól, főleg az esőtől

Részletesebben

ACÉLSZERKEZETŰ CSARNOKOK ÉPÜLETSZERKEZETI ÁTTEKINTÉSE. Dr. Kakasy László ACÉLSZERKEZETŰ CSARNOKOK ACÉL CSARNOKVÁZAK:

ACÉLSZERKEZETŰ CSARNOKOK ÉPÜLETSZERKEZETI ÁTTEKINTÉSE. Dr. Kakasy László ACÉLSZERKEZETŰ CSARNOKOK ACÉL CSARNOKVÁZAK: ACÉLSZERKEZETŰ CSARNOKOK ÉPÜLETSZERKEZETI ÁTTEKINTÉSE Dr. Kakasy László ACÉLSZERKEZETŰ CSARNOKOK ACÉL CSARNOKVÁZAK: I. CSUKLÓS KAPCSOLATÚ FŐÁLLÁSOK II. SAROKMEREV KAPCSOLATÚ KERETEK III. TÉRBELI RÁCSOSTARTÓK

Részletesebben

csomópontok HORIZONT energiatakarékos építési rendszer ANNO web: MAGYAR PASSZÍVHÁZ SZÖVETSÉG

csomópontok HORIZONT energiatakarékos építési rendszer ANNO   web:  MAGYAR PASSZÍVHÁZ SZÖVETSÉG ANNO 1997 HORIZONT energiatakarékos építési rendszer csomópontok ÉPÍTÉSÜGYI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INNOVÁCIÓS RT. A+ MAPASZ MAGYAR PASSZÍVHÁZ SZÖVETSÉG HORIZONT GLOBAL Kft - Ltd. Hungary 1095 Budapest, Soroksári

Részletesebben

A tűzfalakkal lezárt nyeregtető feladatához

A tűzfalakkal lezárt nyeregtető feladatához 1 A tűzfalakkal lezárt nyeregtető feladatához Bevezetés Ehhez először tekintsük az 1. ábrát! 1 Itt azt szemlélhetjük, hogy hogyan lehet el - kerülni egy épület tűzfalának eláztatását. A felső ábrarészen

Részletesebben

ACÉLSZERKEZETŰ CSARNOKOK ÉPÜLETSZERKEZETI ÁTTEKINTÉSE. Dr. Kakasy László

ACÉLSZERKEZETŰ CSARNOKOK ÉPÜLETSZERKEZETI ÁTTEKINTÉSE. Dr. Kakasy László ACÉLSZERKEZETŰ CSARNOKOK ÉPÜLETSZERKEZETI ÁTTEKINTÉSE Dr. Kakasy László ACÉLSZERKEZETŰ CSARNOKOK ACÉL CSARNOKVÁZAK: I. CSUKLÓS KAPCSOLATÚ FŐÁLLÁSOK II. SAROKMEREV KAPCSOLATÚ KERETEK III. TÉRBELI RÁCSOSTARTÓK

Részletesebben

34 Téglány vagy négyszögfedések (Rechteck)

34 Téglány vagy négyszögfedések (Rechteck) 34 Téglány vagy négyszögfedések (Rechteck) Kettős téglányfedés A kettős téglányfedés jellemzője, hogy a harmadik sor az elsőre még ráfed és a fedés kötésben történik. Ennél a fedési módnál is alapszabály:

Részletesebben

magasépítési tanszék fedélszerkezetek eloadás épületszerkezetek ll YBL MIKLÓS ÉPÍTÉSTUDOMÁNYI KAR 1146 Budapest Thököly út 74

magasépítési tanszék fedélszerkezetek eloadás épületszerkezetek ll YBL MIKLÓS ÉPÍTÉSTUDOMÁNYI KAR 1146 Budapest Thököly út 74 magasépítési tanszék fedélszerkezetek eloadás 09 03 23 épületszerkezetek ll 2008 / 2009 ösz YBL MIKLÓS ÉPÍTÉSTUDOMÁNYI KAR 1146 Budapest Thököly út 74 http:// magasepites. ymmf. hu 2007 pálóczi tibor 0

Részletesebben

Aszimmetrikus nyeregtető ~ feladat 2.

Aszimmetrikus nyeregtető ~ feladat 2. 1 Aszimmetrikus nyeregtető ~ feladat 2. Ehhez tekintsük az 1. ábrát is! Itt az A és B pontok egy nyeregtető oromfali ereszpontjai, a P pont pedig a taréj pontja. Az ereszek egymástól való távolságának

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 34 582 01-2016 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 34 582 01 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Egy

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: Tárgykód: Heti óraszám1[1]: 3/4/0 Kreditpont: 7 Szak(ok)/ típus2[2]: Tagozat3[3]: Követelmény4[4]: Meghirdetés féléve5[5]: Nyelve: Előzetes követelmény(ek):

Részletesebben

Alkalmazás történeti tetőszerkezetekre

Alkalmazás történeti tetőszerkezetekre m o t i v á c i ó k Épületdiagnosztikai rendszer fejlesztése K+F munkában MÁV Rt-Mater Épületfenntartó Tervező Rendszer Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék Belső Kutatási Főirányok Cél: az épület-

Részletesebben

Melegen hengerelt SZERKEZETI ACÉLOK. Készült az ERFP-DD2002-HU-B-01 szerződésszámú projekt támogatásával

Melegen hengerelt SZERKEZETI ACÉLOK. Készült az ERFP-DD2002-HU-B-01 szerződésszámú projekt támogatásával Melegen hengerelt SZERKEZETI ACÉLOK 1 Szerkezeti acél E E (30...40) 2 SZERKEZETI KERESZTMETSZETEK Melegen hengerelt szelvények (I.) IPE, párhuzamos övű I szelvények IPN, lejtős övű I szelvények HE, széles

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS - CÍMLAP

TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS - CÍMLAP TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS - CÍMLAP Tartalom: Címlap Tervjegyzék Tervezői nyilatkozat Tartószerkezeti műszaki leírás Szerkezeti kiviteli tervek ( 1 db A/4) ( 1 db A/4) ( 3 db A/4) ( 15 lap) Megjegyzés:

Részletesebben

Dr. H. Baráti Ilona TÉRLÁTÁS FEJLŐDÉSÉT SEGÍTŐ GYAKORLÓ FELADATOK. elektronikus segédlet az Építőmérnöki Kar hallgatói számára

Dr. H. Baráti Ilona TÉRLÁTÁS FEJLŐDÉSÉT SEGÍTŐ GYAKORLÓ FELADATOK. elektronikus segédlet az Építőmérnöki Kar hallgatói számára Dr. H. Baráti Ilona TÉRLÁTÁS FEJLŐDÉSÉT SEGÍTŐ GYAKORLÓ FELADATOK elektronikus segédlet az Építőmérnöki Kar hallgatói számára Lektor: Nika Endre V. Horn Valéria 2010 Bevezető gondolatok Az elektronikus

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016 (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016 (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016 (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 34 582 01 Ács Tájékoztató A vizsgázó

Részletesebben

K.Sz-11. GÖDÖLLŐ VÁRKAPITÁNYI LAK FELÚJÍTÁSA ÉS HASZNOSÍTÁSA (2100 Gödöllő, Szabadság út 2. hrsz.: 5870) Építész részletrajzok MEGJEGYZÉSEK:

K.Sz-11. GÖDÖLLŐ VÁRKAPITÁNYI LAK FELÚJÍTÁSA ÉS HASZNOSÍTÁSA (2100 Gödöllő, Szabadság út 2. hrsz.: 5870) Építész részletrajzok MEGJEGYZÉSEK: MEGJEGYZÉSEK: 1. A vállalkozó értesítse a tervezőt, amennyiben valamilyen hiányosságot, eltérést konfliktust fedez fel a terveken, még a munka megkezdése előtt. 2. A méretek a helyszínen ellenőrizendők!

Részletesebben

Az eltérő hajlású szarufák és a taréjszelemen kapcsolatáról 1. rész. Eltérő keresztmetszet - magasságú szarufák esete

Az eltérő hajlású szarufák és a taréjszelemen kapcsolatáról 1. rész. Eltérő keresztmetszet - magasságú szarufák esete 1 Az eltérő hajlású szarufák és a taréjszelemen kapcsolatáról 1. rész Eltérő keresztmetszet - magasságú szarufák esete Az alábbi ábrát találtuk az interneten 1. ábra 1. ábra forrás( ok ): http://www.sema-soft.com/de/forum/files/firstpfettenverschiebung_432.jpg

Részletesebben

TERVEZÉSI SEGÉDLET 2004.

TERVEZÉSI SEGÉDLET 2004. TERVEZÉSI SEGÉDLET 2004. TONDACH Magyarország Rt. Cégközpont és csornai gyáregység 9300 CSORNA SOPRONI ÚT 66. TEL.: 96/592-400, 592-444 FAX: 96/592-445 E-MAIL: CSORNA@TONDACH.HU Jamina gyáregység 5600

Részletesebben

A karpántokról, a karpántos szerkezetekről I. rész. Bevezetés

A karpántokról, a karpántos szerkezetekről I. rész. Bevezetés A karpántokról, a karpántos szerkezetekről I. rész Bevezetés Ezek a régi faépítészetből ismert szerkezeti elemek ma is sok helyen feltűnnek. Egy díszes megvalósítása az 1. ábrán látható. Forrása: http://www.motivumfa.hu/termekeink-karpantok.html.

Részletesebben

FAANYAGVÉDELMI ÉS FASZERKEZETI SZAKVÉLEMÉNY

FAANYAGVÉDELMI ÉS FASZERKEZETI SZAKVÉLEMÉNY FAANYAGVÉDELMI ÉS FASZERKEZETI SZAKVÉLEMÉNY Készítette: Dr. Pluzsik András Faanyagvédelmi szakértő A Magyar Mérnöki Kamara szakértői jogosultság nyilvántartási száma: FA-12/01-2364 A szakértői tanúsítvány

Részletesebben

FA, FALAZOTT ÉS KŐSZERKEZETEK 1. Előadás: Fa szerkezetek BME MET Előadó:

FA, FALAZOTT ÉS KŐSZERKEZETEK 1. Előadás: Fa szerkezetek BME MET Előadó: 1. Előadás: Fa szerkezetek BME MET Előadó: 2013/2014 I. szemeszter Medgyasszay Péter PhD egyetemi docens, BME Magasépítési Tanszék TARTALOM 1. Fa sajátossága, építőipari alkalmazásának alapvetései, alapanyagai

Részletesebben

KEZELHETETLEN TETŐTEREK?

KEZELHETETLEN TETŐTEREK? KEZELHETETLEN TETŐTEREK? DR. TAKÁCS LAJOS GÁBOR okl. építészmérnök, egyetemi adjunktus BME Fedélszerkezetek történeti fejlődésének tűzvédelmi vonatkozásai A nagy történeti várostüzek általában a tetők

Részletesebben

Tartószerkezeti szakvéleménye

Tartószerkezeti szakvéleménye Szomszédos épület (4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 14., hrsz. 75) Tartószerkezeti szakvéleménye Bocskai-Kálmán szolgáltató ház Engedélyezési terveihez 1. Előzmények, feladat Megrendelő (Nyíregyháza Megyei

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Ács szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 582 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben

Tetőszerkezet statikai vizsgálata

Tetőszerkezet statikai vizsgálata 1105 Budapest, Ihász utca 26. Az épület fedésének cseréjéhez oldal 1 / 8 Előzmény Dr. Pluzsik András faanyagvédelmi és faépítészeti szakértő 2008-ban készült szakvéleményében már megállapította, hogy a

Részletesebben

- Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági

- Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági 1. - Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági vizsgálatát. - Jellemezze a vasbeton három feszültségi

Részletesebben

BOLERO ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ

BOLERO ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ A cserépcsalád kerámia elemei A cserépfedés nézete alapcserép szellõzõcserép db / szarufaköz, min. db / 0 m hófogócserép táblázat szerint,-0, db / m jobbos szegõcserép,-, db / orom

Részletesebben

ÉPÜLETSZERKEZETTAN 2. VIZSGATÉMÁK

ÉPÜLETSZERKEZETTAN 2. VIZSGATÉMÁK BME Építészmérnöki Kar Épületszerkezettan 2. (BMEEPESA301) Előadók: Horváth Sándor, Dr. Takács Lajos Gábor Évfolyamfelelős: Heincz Dániel 2018/2019 I. félév ÉPÜLETSZERKEZETTAN 2. VIZSGATÉMÁK I. Kiskérdések

Részletesebben

Termékkatalógus. síkpala tetőre és homlokzatra

Termékkatalógus. síkpala tetőre és homlokzatra TETÔK HOMLOKZATOK BELSŐ TEREK síkpala tetőre és homlokzatra CREATON Hungary Kft. az Eternit termékek kizárólagos hazai forgalmazója 60 Lenti Cserépgyár u. 1. Tel: 06 2 1 66, 67, 6 Fax: 06 2 1 6 email:

Részletesebben