Dr. Cziva Oszkár Tűzvédelmi fejlesztések a villamos-energetikai rendszerek biztonsága érdekében

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Dr. Cziva Oszkár Tűzvédelmi fejlesztések a villamos-energetikai rendszerek biztonsága érdekében"

Átírás

1 Dr. Cziva Oszkár Tűzvédelmi fejlesztések a villams-energetikai rendszerek biztnsága érdekében Milyen szerepe van a villams-energetikai rendszernek hazánk energiai ellátásában? Hgyan működik a rendszer? Nem kisebb feladatról van szó, mint az rszágs energiarendszer teljesítmény-egyensúlyának fenntartása. Egy esetlegesen bekövetkező hiba, rendellenesség, prblémát kzna a rendszer biztnságs üzemeltetésében. Milyen megldáskkal biztsítják a MAVIR szakemberei a villams ellátás biztnságát? Egyensúly A MAVIR Magyar Villamsenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MAVIR) többek között gndskdik a magyar villamsenergiarendszer megbízható, hatékny és biztnságs irányításáról, a szükséges tartalékkról az erőművekben és a hálózatn; elvégzi a megfelelő, üzembizts ellátáshz szükséges felújításkat, karbantartáskat és fejlesztéseket. A MAVIR feladata az rszágs energiarendszer teljesítmény-egyensúlyának fenntartása. Ehhez meg kell határzni a szükséges tartalékkat, a szabályzás számára lekötött teljesítményeket, és azt is figyelembe kell venni, hgy melyik erőmű milyen gyrsan, milyen hatásfkváltzással és mennyiért tudja követni az elrendelt váltzáskat. Ebben a rendszerben óriási szerep jut a már működő Paksi Atmerőműnek, hiszen lcsó villamsenergia-termelése több mint 30 éve biztsítja Magyarrszág villamsenergia-szükségletének jelentős hányadát. Napjainkban az atmerőmű a hazánkban megtermelt villams energia több mint 50 százalékát biztsítja. Az erőműben megtermelt villams energiát biztnságsan át kell alakítani a távvezeték hálózatn történő szállítás érdekében. Ezt az erőmű közvetlen közelében létesített transzfrmátr alállmás végzi el. Az alállmásn egy esetlegesen bekövetkező hiba, rendellenesség, prblémát kzna a rendszer biztnságs üzemeltetésében, kmly rendszerirányítási kihívásk elé állítaná a szakembereket. Ezért elengedhetetlen a nem várt események minél krábban történő felismerése, tvábbterjedésének megakadályzása. Redundancia a tűzvédelemben is A MAVIR a villams energiát szállító távvezeték hálózat redundáns kialakításán túlmenően (1. sz. fénykép MAVIR távvezeték hálózata), a tűzvédelem terén is törekszik a redundancia tökéletes kialakításában. A cél elérése érdekében, a MAVIR az alállmáskn és a vezeték felügyelőségeken flyamatsan lecseréli a krábbi tűzjelző közpntkat a Schrack BMZ Integral tűzjelző közpntkra. Ezek a közpntk Integral IP srzatba tartznak, így lehetővé vált, hgy a közpntk IP hálózatn keresztül hálózatba köthetőek legyenek és biztsítják a Seclg grafikus megjelenítő használatát.

2 1. sz. fénykép MAVIR távvezeték hálózata Az Integral IP rendszer lényeges tulajdnsága a teljes, intelligens redundancia. Ez azt jelenti, hgy nem csak a mikrprcesszr struktúra duplikált, hanem az összes rendszerstruktúra, kmpnens és szerkezeti elem is duplán kivitelezett a tűzjelző közpntban. Egy hiba az aktív rendszerben autmatikus, megszakítás nélküli átkapcslást eredményez a másdik, párhuzamsan működő rendszerre és kijelzi a rendszerhibát. Ráadásul az összes funkció, mint jelzés, riasztás, szöveges megjelenítés és a tűzeseti vezérlések működtetése, stb. tvábbra is feltétel nélkül megmarad. Amennyiben az állmási közpntk IP rendszerűre krszerűsítése minden telephelyen megtörténik, akkr lehetőség nyílik hálózatba kötésükre, mely több előnnyel is járna: Régiónkénti alhálózati gyűrűket alakíthatunk ki, ezáltal a régióközpntkban teljes értékű megjelenítési és kezelési lehetőség lesz a helyi tűzjelző közpntn keresztül. A régióközpntkba Seclg grafikus megjelenítő is telepíthető, amely alaprajzi szinten jeleníti meg a helyszíneken történt eseményeket és teljes értékű távkezelést is lehetővé tesz. A közpntk gyűrűs hálózati kialakítás mellett, amennyiben a grafikus megjelenítő meghibásdna a régióhz tartzó tűzjelző közpntk tvábbra is kezelhetőek a régió közpnt tűzjelző kezelőjéről. A régióközpntk főhálózati gyűrűbe kötése miatt, a MAVIR székhelyéről teljes értékű kezelés lehetősége lesz biztsíttt a tűzjelző közpntról és grafikus megjelenítőről.

3 A redundancia itt is megvalósul, tehát a grafikus megjelenítő meghibásdása esetén a főközpnt kezelőjéről az összes állmás kezelhető lesz. A hálózatba kötésnél megldható hgy a régiók egymás területére ne lássanak át, de az rszágs közpnt mindent lássn. A különféle események részletesen megjelennek (érzékelő szinten, nem csak gyűjtve), egy hiba esetén gyrsan eldönthető szükséges-e aznnali beavatkzás vagy sem. A hibajelzések autmatikusan tvábbíthatóak a Schrack szervizközpntba, így a hibajavítás megkezdése előtt már infrmációt szlgáltat, hatéknyabb hibajavítást biztsítva. Az küldésének lehetősége különböző eseményekről biztsítja a vezetői tájékztatás lehetőségét. A tartalék rszágs közpntba a főközpnt és a Seclg is tükrözhető, így a kezelés teljesen átvehető az rszágs közpnttól, ha arra szükség lenne. Az IP hálózat és a Seclg bevezetése történhet szakaszkban is. Paksi transzfrmátr alállmás A paksi transzfrmátr alállmásn a hálózati vezénylőben elhelyezett tűzjelző közpnt ptikai kábelen jelez át a létesítményi tűzltóságn elhelyezett tűzjelző közpntra. Ezen a közpntn bár teljes körű kezelés is lehetséges vlna, az állmásn tartózkdó 24 órás felügyeletet figyelembe véve erre nincs szükség, ezért csak megjelenítési feladatt lát el a tűzltóságn elhelyezett kezelő felület. Beépített akkumulátra révén az átjelzés teljes áramszünet esetén is üzemképes. Az tt elhelyezett kezelő egységen érzékelő szintű, részletes infrmációt jelenít meg a tűz pnts helyéről. A létesítményi tűzltósági átjelzés mellett a MAVIR rszágs közpntjába is átjelez a rendszer. A tűzjelző közpnt IP kmmunikációra is képes. A fentiekben említett IP-s fejlesztések után a MAVIR rszágs közpntjában grafikus megjelenítő felületen lehet majd az eseményeket nymn követni. Az ésszerű biztnságra törekvés nemcsak a távvezeték hálózat, illetve a tűzjelző közpnt hálózat és azk redundanciájában merül ki, hanem a transzfrmátrk felügyeletét ellátó eszközökre is kiterjed. A paksi transzfrmátr alállmásn az alábbi eszközök kerültek telepítésre: - X9800 lángérzékelők, amelyek a 400kV transzfrmátrkat és a 18 kv kapcsló berendezést védik. Az X9800 az infravörös sugárzás érzékelésének elvén működik, a jég és a nedvesség megelőzéséhez érzékelőfűtéssel rendelkezik, következésképpen az érzékelőt kültéren is lehet alkalmazni. Ez a fűtőelem autmatikusan bekapcsl, ha a környezeti hőmérséklet +15 C alá esik. Az érzékelő kifejezetten alkalmas az ultravila sugárzás érzékelésére és ellenálló a téves riasztáskkal szemben. Az érzékelő autmatikus önellenőrző funkcióval rendelkezik.

4 2. sz. fénykép X9800 lángérzékelő - A kábel alagutakban nedves helyiségekben használt USB aljzatk, az aljzatkban páralecsapódás megelőzésére fűtő mdulk kerültek elhelyezésre. Az aljzatkba MTD 533X kmbinált füst- és hőérzékelők lettek telepítve. Ez a fajta érzékelő idejében felismeri a svél (izzó, parázsló) és nyílt tüzeket, mivel mind a füst-, mind pedig a hő tűzjellemzőt képes érzékelni és kiértékelni. Füstérzékeléshez a Tyndall-elvet (szórtfény), hőérzékeléshez az NTC szenzr elvet alkalmazzák. Az érzékelőben megadtt jelértékek túllépése esetén megfelelő üzenetet küld a tűzjelző közpntba.

5 3. sz. fénykép Kmbinált füst- és hőérzékelő A rendszer kialakítása srán elvárás vlt, hgy a rendszer hurkhiba esetén is működőképes maradjn. Ezt úgy sikerült elérni, hgy minden érzékelőbe és minden hurk mdulba beépített zárlatszakaszlóval a hurk hiba esetén is teljesen működőképes marad. Az adatvezetékek a külső kezelőmezőkig és a részközpntk közötti összeköttetések is kétszeresen vannak fektetve, hgy vezetékszakadásk vagy hibák esetén a rendszer teljes működőképessége minden esetben biztsíttt legyen. Az Integral rendszer átfgó és integrált túlfeszültségvédő kncepcióval van ellátva. A növekvő környezeti- és elektrmágneses hatásk miatt, egy hibafelismerő, redundánsan kódlt digitális adatprtkllt használ a rendszer. Ezáltal a hibás riasztásk, melyeket elektrmágneses zavark mint pl. rádiófrekvenciás szikrázásk, túlfeszültségek, zavar-impulzusk, stb. idéznek elő, kiszűrésre kerülnek. A fentiek alapján elmndható, hgy a MAVIR a mai technikai fejlettség színvnalán, minden tőle telhetőt megtesz, hgy az rszág villams energia ellátása minden körülmények között biztsíttt legyen. Ezt a saját maga által megkövetelt biztnsági színvnalat a Paksi Atmerőmű és a távvezeték hálózat közé telepített transzfrmátr alállmásn is biztsítja. Dr. Cziva Oszkár PhD. MAVIR ZRt. Biztnsági Igazgató

6

Tűzjelző rendszer. Üzemeltetési napló

Tűzjelző rendszer. Üzemeltetési napló Tűzjelző rendszer Üzemeltetési napló ÜZEMELTETÉSI NAPLÓ ÁLTALÁNOS ADATOK BEFOGADÓ LÉTESÍTMÉNY (neve, címe): A LÉTESÍTÉS OKA: ÖNKÉNTES VÁLLALÁS KÖTELEZÉS. (IRAT SZÁMA, KIADÓ SZERVE NEVE) TERVEZŐ: TELEPÍTŐ:

Részletesebben

Beépített tűzjelző berendezés üzemeltetési és karbantartási napló

Beépített tűzjelző berendezés üzemeltetési és karbantartási napló Beépített tűzjelző berendezés üzemeltetési és karbantartási napló 9/2008 (II.22.) ÖTM. Rendelet OTSZ. Szerint Létesítmény neve:............ Megnyitás ideje:... Zárás ideje:... BEFOGADÓ LÉTESÍTMÉNY (NEVE,

Részletesebben

IP megoldások a tűzjelzéstechnikában

IP megoldások a tűzjelzéstechnikában IP megoldások a tűzjelzéstechnikában Innovációk és megoldások az aktív tűzvédelemben Az OKF Tudományos Tanácsa és a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle konferenciája 2017. május 15., Pécel Bemutatkozás Farkas

Részletesebben

A felelős személy (üzemeltető) feladatai.

A felelős személy (üzemeltető) feladatai. 9027 Győr Toldi u. 8/a tel: 20/9857-890 e-mail: stinner.laszlo@gmail.com www.riaszto-kamera-tuzjelzo.hu Beépített automatikus tűzjelző rendszerek felülvizsgálata és karbantartása. A felelős személy (üzemeltető)

Részletesebben

Pályázati felhívás. Fontosabb feltételek még :

Pályázati felhívás. Fontosabb feltételek még : Pályázati felhívás A BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. 1203 Budapest, Csepeli átjáró 1-3. (tvábbiakban: ajánlatkérő) ajánlatt kér közvilágítás távfelügyeleti rendszer szállítására, installálására

Részletesebben

MasterLogic-200 PLC. Nagy teljesítményű és sokrétűen alkalmazható CPU (nagy sebesség / memória, IECprogramozás

MasterLogic-200 PLC. Nagy teljesítményű és sokrétűen alkalmazható CPU (nagy sebesség / memória, IECprogramozás MasterLgic-200 PLC A MasterLgic-200, a Hneywell új generációs prgramzható lgikai vezérlő- (PLC) családja tvább növeli az Experin hálózat lgikai, lánclt, srrendi és csprts vezérlési lehetőségeinek teljesítményét

Részletesebben

Az átviteli hálózat távkezelése

Az átviteli hálózat távkezelése Az átviteli hálózat távkezelése MEE 20 éves a hazai alállomási számítógépes kezelés 2009.11.18. Bencsik Tibor MAVIR ZRt. üzemviteli igazgató 2 Távvezetékek nyomvonalhossza: 3.600 km Alállomások száma:

Részletesebben

MAGIC.SENS tűzérzékelő sorozat Háromszoros tűzvédelem, maximális védettség a téves riasztásokkal szemben

MAGIC.SENS tűzérzékelő sorozat Háromszoros tűzvédelem, maximális védettség a téves riasztásokkal szemben MAGIC.SENS tűzérzékelő sorozat Háromszoros tűzvédelem, maximális védettség a téves riasztásokkal szemben 2 Példaértékű kutatás A mérőhelyeken minden egyes MAGIC.SENS valamennyi funkciója ellenőrzésre kerül.

Részletesebben

Tűzátjelzés és a téves jelzések csökkentése

Tűzátjelzés és a téves jelzések csökkentése Tűzátjelzés és a téves jelzések csökkentése Innovációk és megoldások az építészeti tűzvédelemben Az OKF Tudományos Tanácsa és a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle konferenciája 2018. március 8., Pécel A

Részletesebben

10 ÉVES FEJLESZTÉSI JAVASLAT

10 ÉVES FEJLESZTÉSI JAVASLAT 10 ÉVES FEJLESZTÉSI JAVASLAT CEBC III. Energy Summit Hungary 2012 Knferencia Budapest, 2012. május 31. Dr. Zsuga Jáns Vezérigazgató TARTALOMJEGYZÉK Az utlsó 10 éves fejlesztési javaslat A 10 éves fejlesztési

Részletesebben

TŰZJELZŐ RENDSZEREK KARBANTARTÁSA

TŰZJELZŐ RENDSZEREK KARBANTARTÁSA Biztonságtechnikai rendszerek karbantartása konferencia Békéscsaba 2007 november 8-98 FŐVÁROSI TŰZOLTÓ PARANCSNOKSÁG TŰZJELZŐ RENDSZEREK KARBANTARTÁSA 2. rész Műszaki háttér Csepregi Csaba régióvezető

Részletesebben

ista Magyarország Méréstechnika Szerviz Kft.

ista Magyarország Méréstechnika Szerviz Kft. ista Magyarrszág Méréstechnika Szerviz Kft. A fűtési költségmegsztás gyakrlata és törvényi szabályzása 2013. Nvember 14., Visegrád Üdvözlöm Önöket: Hrváth Attila kereskedelmi és marketing igazgató Nemzetközi

Részletesebben

Rendkívüli felülvizsgálat és karbantartás

Rendkívüli felülvizsgálat és karbantartás A beépített tűzjelző berendezések létesítésének aktuális kérdései 2 Az üzemeltetés buktatói Személyi feltételek Környezeti feltételek Műszaki feltételek Rendkívüli felülvizsgálat és karbantartás Téves

Részletesebben

Teljes körk. megoldás

Teljes körk. megoldás Teljes körk megldás bevetés-ir irányító közpntk számára Psitrn cégbemutatás 1970-ben alapíttták A vállalat közpntja Mntreálban Világszerte húsz (20) irda Az Intrad tulajdnába került 2008-ban A vállalat

Részletesebben

Mit jelent 410 MW új szélerőmű a rendszerirányításnak?

Mit jelent 410 MW új szélerőmű a rendszerirányításnak? Mit jelent 410 MW új szélerőmű a rendszerirányításnak? Tihanyi Zoltán igazgató MAVIR ZRt. ElectroSalon 2010. MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Részletesebben

Integral IP. Érzékelés és riasztás. FIRE ALARM

Integral IP. Érzékelés és riasztás. FIRE ALARM Integral IP. Érzékelés és riasztás. FIRE ALARM FIRE ALARM Intelligens érzékelés, tökéletesen kombinálva optikai és akusztikus riasztással. BX-modulok Intelligens be- és kimeneti modulok a következők csatlakoztatására:

Részletesebben

2. A kiszolgálási politika működésének lépései (releváns kiszolgálási elemek, teljesítménynormák, teljesítésmérés, eltérések elemzése)

2. A kiszolgálási politika működésének lépései (releváns kiszolgálási elemek, teljesítménynormák, teljesítésmérés, eltérések elemzése) 5.A) Ismertesse a kiszlgálási színvnal fgalmát! Mutassa be a kiszlgálási plitika működésének lépéseit! Melyek a kiszlgálási színvnal fő mutatói? Mutassa be a kiszlgálási színvnal mérésének jellemző mutatószámait!

Részletesebben

CÉGISMERTETŐ. A vállalat 1996. májusában 100 MFt készpénzben jegyzett tőkéjű részvénytársasággá alakult át.

CÉGISMERTETŐ. A vállalat 1996. májusában 100 MFt készpénzben jegyzett tőkéjű részvénytársasággá alakult át. CÉGISMERTETŐ A MULTI ALARM Zártkörű Részvénytársaság 1991. januárjában, a cégalapításkr még mint Kft. elektrnikus biztnságtechnikai rendszerek tervezésére, telepítésére és karbantartására alakult. A tevékenységi

Részletesebben

TvMI és egyéb, OTSZ 5.0 ÚJ OTSZ értelmezést segítő előadások

TvMI és egyéb, OTSZ 5.0 ÚJ OTSZ értelmezést segítő előadások Fodor Mihály prodet@prodet.hu TvMI és egyéb, OTSZ 5.0 ÚJ OTSZ értelmezést segítő előadások Beépített tűzjelző rendszerek létesítése karbantartása automatikus tűzátjelzés A TvMI = Tűzvédelmi Műszaki Irányelv

Részletesebben

ADATVÉDELMI és COOKIE SZABÁLYZAT

ADATVÉDELMI és COOKIE SZABÁLYZAT ADATVÉDELMI és COOKIE SZABÁLYZAT A jelen adatvédelmi szabályzat azkat a személyes adatkat ismerteti, amelyek gyűjtésére, létrehzására (kezelésére) akkr kerül sr, amikr Ön a Be Smart Klub webldalait ( Webldalak

Részletesebben

MŰSZAKI LEÍRÁS. (31,8 kwp csúcsteljesítményű napelemes rendszer, Mágocs Önkormányzata)

MŰSZAKI LEÍRÁS. (31,8 kwp csúcsteljesítményű napelemes rendszer, Mágocs Önkormányzata) MŰSZAKI LEÍRÁS (31,8 kwp csúcsteljesítményű napelemes rendszer, Mágcs Önkrmányzata) A létesítés helyszíne: 7342 Mágcs Szabadság utca 7. A prjektben 27,6 kva névleges teljesítményű napelemes kiserőmű telepítése

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A PROJEKTMENEDZSMENT TÁMOGATÓ RENDSZER

ÚTMUTATÓ A PROJEKTMENEDZSMENT TÁMOGATÓ RENDSZER ÚTMUTATÓ A PROJEKTMENEDZSMENT TÁMOGATÓ RENDSZER TERVEZÉSÉHEZ BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA RÉSZÉRE Intézményi akkreditációs lajstrmszám: 01-0789-04 OM aznsítószám: FI33842 Tartalmjegyzék

Részletesebben

Az átviteli hálózat távkezelése - az alállomási irányítástechnika kezelési vonatkozásai. Bencsik Tibor MAVIR ZRt. Üzemviteli igazgató

Az átviteli hálózat távkezelése - az alállomási irányítástechnika kezelési vonatkozásai. Bencsik Tibor MAVIR ZRt. Üzemviteli igazgató Az átviteli hálózat távkezelése - az alállomási irányítástechnika kezelési vonatkozásai Bencsik Tibor MAVIR ZRt. Üzemviteli igazgató Távvezetékek rendszerhossza 4726 km Alállomások száma 28 db Mit kell

Részletesebben

Kooperatív tréningek a MAVIR ZRt. egyesített tréningszimulátorán

Kooperatív tréningek a MAVIR ZRt. egyesített tréningszimulátorán 2 Kooperatív tréningek a MAVIR ZRt. egyesített tréningszimulátorán Decsi Gábor üzemirányítási üzemvezető MAVIR ZRt. 2015. szeptember 17. 3 Visszatekintés: 2000-2009 SIEMENS Diszpécseri Tréning Szimulátor

Részletesebben

A téves riasztások minimalizálása a tűzjelző rendszereknél.

A téves riasztások minimalizálása a tűzjelző rendszereknél. A téves riasztások minimalizálása a tűzjelző rendszereknél www.schrack-seconet.com Tematika Fogalmak Téves tűzjelzések következményei Téves tűzjelzések okai Téves tűzriasztásnak nem minősülő körülmények

Részletesebben

Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei. Előadó: Ambrus István tűzoltó alezredes

Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei. Előadó: Ambrus István tűzoltó alezredes Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei Előadó: Ambrus István tűzoltó alezredes A szabályozás fejlődése Kötelező szabványok 2/2002 Bm rendelet 9/2008 ÖTM rendelet 28/2011 Bm rendelet Tervezés,

Részletesebben

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet Intelligens biztonsági megoldások A riasztást fogadó távfelügyeleti központok felelősek a felügyelt helyszínekről érkező információ hatékony feldolgozásáért, és a bejövő eseményekhez tartozó azonnali intézkedésekért.

Részletesebben

júniusban hó

júniusban hó 2012. 05.30. Bérczi László tű. dandártábrnk az OTSZ új kncepciójának elkészítéséhez javaslatt kér. 2012. júniusban megbeszélés a TSZVSZ irdában, ahl összeállítjuk az OKF felé javaslatainkat 2012.06.28.

Részletesebben

Üzemlátogatás a MAVIR ZRt. Hálózati. Üzemirányító Központjában és Diszpécseri. Tréning Szimulátorában

Üzemlátogatás a MAVIR ZRt. Hálózati. Üzemirányító Központjában és Diszpécseri. Tréning Szimulátorában Üzemlátogatás a MAVIR ZRt. Hálózati Üzemirányító Központjában és Diszpécseri Tréning Szimulátorában Az Energetikai Szakkollégium Szilárd Leó emlékfélévének utolsó üzemlátogatása során a MAVIR ZRt. Hálózati

Részletesebben

Hivatalos név: BVK HOLDING Budapesti Városüzemeltetési Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság Postai cím: Városház u. 9-11. Város/Község: Budapest

Hivatalos név: BVK HOLDING Budapesti Városüzemeltetési Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság Postai cím: Városház u. 9-11. Város/Község: Budapest I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzési Hatóság Hivatals Lapja TÁJÉKOZTATÓ AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYÉRŐL I.1) NÉV, CÍM ÉS KAPCSOLATTARTÁSI PONT(OK) Hivatals név: BVK HOLDING Budapesti

Részletesebben

FELÜGYELT INTÉZMÉNYEKKEL VALÓ. Visszajelző anyag KAPCSOLATTARTÁSRÓL HÓDMEZŐVÁSÁRHELY POLGÁRMESTERI HIVATALÁNÁL. Visszajelző dokumentáció.

FELÜGYELT INTÉZMÉNYEKKEL VALÓ. Visszajelző anyag KAPCSOLATTARTÁSRÓL HÓDMEZŐVÁSÁRHELY POLGÁRMESTERI HIVATALÁNÁL. Visszajelző dokumentáció. Visszajelző anyag Visszajelző dkumentáció HÓDMEZŐVÁSÁRHELY POLGÁRMESTERI HIVATALÁNÁL készített FELÜGYELT INTÉZMÉNYEKKEL VALÓ KAPCSOLATTARTÁSRÓL 2009. NOVEMBER 25. 1 Visszajelző anyag (részlet) Hódmezővásárhely

Részletesebben

A MAVIR tevékenysége a minőségi szolgáltatások tekintetében

A MAVIR tevékenysége a minőségi szolgáltatások tekintetében A MAVIR tevékenysége a minőségi szolgáltatások tekintetében MEE 57. Vándorgyűlés Tari Gábor vezérigazgató MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Részletesebben

DEvent PC. Elektronikus mérők Esemény napló adatállományának feldolgozása, szoftveres kiértékelés PC-n. Műszaki leírás

DEvent PC. Elektronikus mérők Esemény napló adatállományának feldolgozása, szoftveres kiértékelés PC-n. Műszaki leírás DEvent PC Elektrnikus mérők Esemény napló adatállmányának feldlgzása, szftveres kiértékelés PC-n Műszaki leírás Dbs Kft. 1094 Budapest, Tűzltó u. 59. e-mail: inf@dbsltd.hu www.dbsltd.hu A DEvent PC-s szftver

Részletesebben

NYITOK Hálózat a Társadalmi befogadásért program bemutatása

NYITOK Hálózat a Társadalmi befogadásért program bemutatása NYITOK Hálózat a Társadalmi befgadásért prgram bemutatása A Nyittt Tanulási Közpntk (NYITOK) kncepciójának kidlgzója, a prgram szakmai fejlesztő- és támgató partnere: A SZETT bemutatása A 20 éves múltra

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében. komplex vállalati technológia fejlesztés kis- és középvállalkozások számára

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében. komplex vállalati technológia fejlesztés kis- és középvállalkozások számára PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Gazdaságfejlesztési Operatív Prgram keretében kmplex vállalati technlógia fejlesztés kis- és középvállalkzásk számára Kódszám: GOP-2007-2.1.1/B Tartalm A. A TÁMOGATÁS CÉLJA, RENDELKEZÉSRE

Részletesebben

A Hálózat Üzemeltetési Központ működése. Előadó: Somogyi István. irányítási osztályvezető

A Hálózat Üzemeltetési Központ működése. Előadó: Somogyi István. irányítási osztályvezető HÜK A Hálózat Üzemeltetési Központ működése Előadó: Somogyi István MAVIR Üzemeltetés irányítási osztályvezető MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Részletesebben

A felhasználónak rendelkeznie kell mobiltelefonnal, amelynek telefonszámához érvényes szerződés tartozik.

A felhasználónak rendelkeznie kell mobiltelefonnal, amelynek telefonszámához érvényes szerződés tartozik. 1. SMS-Bank funkciók 1.1. Előfeltételek, javaslatk a használattal kapcslatban A felhasználónak rendelkeznie kell mbiltelefnnal, amelynek telefnszámáhz érvényes szerződés tartzik. SMS-Bank száma: 70/9000-666

Részletesebben

Danfoss Link FT Szerelési útmutató

Danfoss Link FT Szerelési útmutató Danfoss Link FT Szerelési útmutató HU 1. Alkalmazás és funkció A Danfoss Link FT A fűtött helyiségben elhelyezett padlótermosztát a Danfoss Link FT (Floor Thermostat), kapcsolja a beépített fűtőelemet,

Részletesebben

GFE AD. Analóg címezhető hő és hősebesség érzékelő, illetve füstérzékelő analóg tűzjelző központhoz

GFE AD. Analóg címezhető hő és hősebesség érzékelő, illetve füstérzékelő analóg tűzjelző központhoz GFE AD Analóg címezhető hő és hősebesség érzékelő, illetve füstérzékelő analóg tűzjelző központhoz 1.oldal Kábelezés Az 1 ábrán a kábelezés látható. A hurokra az eszközök sorra kapcsolódnak rá, a központ

Részletesebben

CAETS. IFFK 2014 Budapest, 2014. augusztus 25-27. Robotrepülőgépek alkalmazása civil légterekben. Dr. Molnár András

CAETS. IFFK 2014 Budapest, 2014. augusztus 25-27. Robotrepülőgépek alkalmazása civil légterekben. Dr. Molnár András IFFK 2014 Budapest, 2014. augusztus 25-27. Rbtrepülőgépek alkalmazása civil légterekben Dr. Mlnár András Óbudai Egyetem Neumann Jáns Infrmatikai Kar 1. BEVEZETÉS Az elmúlt évtized, de különösen az elmúlt

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv Kisbanki NetBOSS - SMS

Felhasználói kézikönyv Kisbanki NetBOSS - SMS Felhasználói kézikönyv Kisbanki NetBOSS - SMS 2004. 10. 07. Váltzás-nyilvántartó lap Kiadásk Srszáma Dátuma Állmány neve Leírása 1.00 2003.11.18. 2.00 2004.02.03. 3.00 2004. 10. 07. tknb_felhkk_s ms.dc

Részletesebben

(PV) Fotovillamos rendszerek Védelmi-és kapcsolási elemek tervezése

(PV) Fotovillamos rendszerek Védelmi-és kapcsolási elemek tervezése (PV) Fotovillamos rendszerek Védelmi-és kapcsolási elemek tervezése M E E 60. Vándorgyűlés és Konferencia A1 Szekció: - Új utakon az energiatermelés Darvas István Kft. 30kWp teljesítményű PV - fotovillamos

Részletesebben

Második generációs szekunder rekonstrukciós tapasztalatok a MAVIR ZRt. alállomásain

Második generációs szekunder rekonstrukciós tapasztalatok a MAVIR ZRt. alállomásain Másdik generációs szekunder reknstrukciós tapasztalatk a MAVIR ZRt. alállmásain Bsznay Zslt MVM OVIT Zrt. Siófk, 2015. június 3-4. Tartalm Szekunder reknstrukcióban végrehajtandó feladatk Prjekt előkészítési

Részletesebben

ATLANTIC VÍZMELEGÍTŐK

ATLANTIC VÍZMELEGÍTŐK CUMULUS - Frró víz akár kis helyen is ENERGIATAKARÉKOSSÁG Kisebb hőveszteség a nagy sűrűségű fren - mentes hőszigetelés és kmpakt kialakítás miatt. KORRÓZIÓ ELLENI AKTÍV VÉDELEM A magnézium anódnak köszönhetően

Részletesebben

A Nemzetközi panaszok kezelése a lloyd s-nál

A Nemzetközi panaszok kezelése a lloyd s-nál Panaszk, Július 2017 A Nemzetközi panaszk kezelése a llyd s-nál A nemzetközi panaszk kezelése a Llyd's-nál: Útmutató a biztsítási ügynökök és képviselőik számára Ez az útmutató ismerteti a Llyd s kötvénytulajdnsaitól

Részletesebben

Téves jelzések hatósági ellenőrzések tapasztalatai

Téves jelzések hatósági ellenőrzések tapasztalatai Téves jelzések hatósági ellenőrzések tapasztalatai V. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok Lakitelek, 2016. szeptember 14-15. Gyapjas János tű. ezredes Bács-Kiskun MKI igazgató-helyettes BKMMK Tűzvédelmi

Részletesebben

Építésügyi Fizetési Portál (EKOP-2.A.3-2013-2013-0003) Képzés 2.

Építésügyi Fizetési Portál (EKOP-2.A.3-2013-2013-0003) Képzés 2. Építésügyi Fizetési Prtál (EKOP-2.A.3-2013-2013-0003) Képzés 2. ÉTDR hatósági felhasználók képzése Készítette: Szbnya Margit 2014.10.25. ÉTDR hatósági felhasználók képzése... 1 1. Építésügyi Fizetési Prtál

Részletesebben

Integral IP Az IP technológia megjelenése a tűzjelzéstechnikában Tűzvédelmi Szakmai Napok Vecsés, 2014. június 11-12.

Integral IP Az IP technológia megjelenése a tűzjelzéstechnikában Tűzvédelmi Szakmai Napok Vecsés, 2014. június 11-12. Integral IP Tűzvédelmi Szakmai Napok Vecsés, 2014. június 11-12. 1 2 Integral IP BX 3 . Integral IP alkalmazások Áttekintés Információ szerzés pl. a tűzjelző központ aktuális állapotának elemzése szervizelés

Részletesebben

i-fleet flottakövető rendszer bemutatása

i-fleet flottakövető rendszer bemutatása i-cell Kft i-fleet flttakövető rendszer bemutatása i-cell Infrmatikai Fejlesztő és Szlgáltató Kft. 1143 Budapest, Hungária köz 5. Adószám: 11756420-2-42 Cégjegyzékszám: 01-09-674965 TARTALOMJEGYZÉK 1 Cégünkről...

Részletesebben

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Molnár Ágnes Mannvit Budapest Regionális Workshop Climate Action and renewable package Az Európai Parlament 2009-ben elfogadta a megújuló

Részletesebben

Black start szimulátor alkalmazása a Paksi Atomerőműben

Black start szimulátor alkalmazása a Paksi Atomerőműben Black start szimulátor alkalmazása a Paksi Atomerőműben 2011 A Paksi Atomerőmű újra indítása teljes külső villamos hálózat vesztés esetén (black start) Egy igen összetett és erősen hurkolt villamos átviteli

Részletesebben

ROSENBERG AUTOMATIKA ÉS SMART AIRBOX LÉGKEZELŐGÉPEK

ROSENBERG AUTOMATIKA ÉS SMART AIRBOX LÉGKEZELŐGÉPEK ROSENBERG AUTOMATIKA ÉS SMART AIRBOX LÉGKEZELŐGÉPEK Rosenberg Hungária Lég- és Klímatechnikai Kft. 2532 Tokodaltáró, József Attila út 32-34. Telefon+36/33-515-515 Fax +36/33-515-500 Internet: www.rosenberg.hu

Részletesebben

LOGO-VIR Oktatási terv. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kontrolling (vezetői információs) rendszer oktatási terve

LOGO-VIR Oktatási terv. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kontrolling (vezetői információs) rendszer oktatási terve PMJVÖ Kntrlling (vezetői infrmációs) rendszer LOGO-VIR Oktatási terv Pécs Megyei Jgú Várs Önkrmányzata Kntrlling (vezetői infrmációs) rendszer ktatási terve Daten-Kntr Számítástechnikai Fejlesztő és Szlgáltató

Részletesebben

HOGYAN TUDUNK KIALAKÍTANI OLYAN ÉRTÉKESÍTÉSI OUTSOURCING RENDSZERT, AMELY VALÓBAN EREDMÉNYEKET HOZ ÉS CSÖKKENTI KÖLTSÉGEINKET?

HOGYAN TUDUNK KIALAKÍTANI OLYAN ÉRTÉKESÍTÉSI OUTSOURCING RENDSZERT, AMELY VALÓBAN EREDMÉNYEKET HOZ ÉS CSÖKKENTI KÖLTSÉGEINKET? HOGYAN TUDUNK KIALAKÍTANI OLYAN ÉRTÉKESÍTÉSI OUTSOURCING RENDSZERT, AMELY VALÓBAN EREDMÉNYEKET HOZ ÉS CSÖKKENTI KÖLTSÉGEINKET? Kiinduló pnt A gyakrlat azt mutatja, hgy ma már bármely iparágban, bármely

Részletesebben

1.1.3. Számítógépes információs rendszerek az iskolában és a gazdaságban Ismerjen számítógépes katalógusokat és adatbázisokat.

1.1.3. Számítógépes információs rendszerek az iskolában és a gazdaságban Ismerjen számítógépes katalógusokat és adatbázisokat. 1.1.3. Számítógépes infrmációs rendszerek az isklában és a gazdaságban Ismerjen számítógépes katalóguskat és adatbáziskat. A. Alapfgalmak 1. rendszer 2. infrmációs rendszer B. Infrmációs technlógia 1.

Részletesebben

Hivatalos név: BVK HOLDING Budapesti Városüzemeltetési Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság Postai cím: Városház u. 9-11. Város/Község: Budapest

Hivatalos név: BVK HOLDING Budapesti Városüzemeltetési Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság Postai cím: Városház u. 9-11. Város/Község: Budapest I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzési Hatóság Hivatals Lapja TÁJÉKOZTATÓ AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYÉRŐL I.1) NÉV, CÍM ÉS KAPCSOLATTARTÁSI PONT(OK) Hivatals név: BVK HOLDING Budapesti

Részletesebben

Az E-SDS és az expozíciós forgatókönyv

Az E-SDS és az expozíciós forgatókönyv Az E-SDS és az expzíciós frgatókönyv http://www.msds-eurpe.cm TxInf Cnsultancy and Service Limited Partnership www.msds -eurpe. cm Tel.: +36 70 335 8480 Fax: +36 1 290 4136 H - 1 14 3 Budapest, Elenóra

Részletesebben

Mobiltelefonos azonosítási lehetőségek 2017-ben

Mobiltelefonos azonosítási lehetőségek 2017-ben Mbiltelefns aznsítási lehetőségek 2017-ben Készítette: Kvács Attila és Kvács Róbert Prcntrl Elektrnika Kft. 1. ldal, összesen: 5 High-tech mbiltelefnalapú identifikációs eljárásk, főként beléptető rendszerekhez

Részletesebben

Támogatás célja. a településkép, a vidéki lakókörnyezet, közösségi terek, közterületek állapotának javítása,

Támogatás célja. a településkép, a vidéki lakókörnyezet, közösségi terek, közterületek állapotának javítása, Falumegújítás és Falufejlesztés 135/2008. (X.18.) FVM rendelet Támgatás célja a településkép, a vidéki lakókörnyezet, közösségi terek, közterületek állaptának javítása, a helyi piack létrehzásának és fejlesztésének

Részletesebben

EURÓPA BRÓKERHÁZ ZRT. MEGFELELÉSI KÉRDŐÍV EURÓPA BRÓKERHÁZ BEFEKTETÉSI SZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG. Megfelelési kérdőív

EURÓPA BRÓKERHÁZ ZRT. MEGFELELÉSI KÉRDŐÍV EURÓPA BRÓKERHÁZ BEFEKTETÉSI SZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG. Megfelelési kérdőív Üzletszabályzat 6. sz. melléklete EURÓPA BRÓKERHÁZ BEFEKTETÉSI SZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG Megfelelési kérdőív EURÓPA BRÓKERHÁZ ZRT. Oldal 1 Ügyfél neve: Ügyfélkód: Jelen kérdőív kifejezett

Részletesebben

Gyermekek és kiskorúak védelmében a műsorterjesztők által alkalmazott hatékony műszaki védelem ellenőrzése a digitális műsorterjesztési platformokon

Gyermekek és kiskorúak védelmében a műsorterjesztők által alkalmazott hatékony műszaki védelem ellenőrzése a digitális műsorterjesztési platformokon Gyermekek és kiskrúak védelmében a műsrterjesztők által alkalmaztt hatékny műszaki védelem ellenőrzése a digitális műsrterjesztési platfrmkn A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 2019/2012.

Részletesebben

A csatlakozás érdekében a Csatlakozó adatkezelőnek az alábbi folyamat szerint kell informatikai rendszerének csatlakozását megvalósítani:

A csatlakozás érdekében a Csatlakozó adatkezelőnek az alábbi folyamat szerint kell informatikai rendszerének csatlakozását megvalósítani: Melléklet 1 A Csatlakzás eljárásrendje A csatlakzás érdekében a Csatlakzó adatkezelőnek az alábbi flyamat szerint kell infrmatikai rendszerének csatlakzását megvalósítani: 1. Regisztráció a https://e-egeszsegugy.gv.hu/ekapu

Részletesebben

Mobil BI rendszer bevezetése a MAVIR ZRt.-nél

Mobil BI rendszer bevezetése a MAVIR ZRt.-nél Mobil BI rendszer bevezetése a MAVIR ZRt.-nél 2011. november 22. Timkóné, Fodor Krisztina, terv és kontrolling osztályvezető MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő

Részletesebben

OTSZ 5.0 konferencia

OTSZ 5.0 konferencia OTSZ 5.0 konferencia Biztonsági világítás, biztonsági jelzések és menekülési útirányt jelző rendszer. Biztonsági világítás, biztonsági jelzések és menekülési útirányt jelző rendszer. Biztonsági világítás,

Részletesebben

Betegbiztonság az EU országaiban (Nagy István Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet)

Betegbiztonság az EU országaiban (Nagy István Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet) Betegbiztnság az EU rszágaiban (Nagy István Gttsegen György Országs Kardilógiai Intézet) Betegbiztnság a WHO-ban 1 Egészségügyi Világszervezet (Wrld Health Organisatin, WHO) 2004-ben életre hívta a Világszövetség

Részletesebben

Dr. Görög István jegyző. Dr. Görög István jegyző

Dr. Görög István jegyző. Dr. Görög István jegyző Eszközbeszerzési pályázat az önkrmányzati ASP rendszerhez történő csatlakzás érdekében Dr. Görög István jegyző Dr. Görög István jegyző Az előterjesztést Magyarrszág helyi önkrmányzatairól szóló 2011. évi

Részletesebben

Közösségi művelődés Közösségfejlesztés Magyarországon konferencia 2014. május 07. Budapest

Közösségi művelődés Közösségfejlesztés Magyarországon konferencia 2014. május 07. Budapest Közösségi művelődés Közösségfejlesztés Magyarrszágn knferencia 2014. május 07. Budapest TELEPÜLÉS, KÖZÖSSÉG, CSELEKVÉS A KÖZÖSSÉGFEJLESZTÉS CÉLTERÜLETEI Kvács Edit, Közösségfejlesztők Egyesülete Arra kaptam

Részletesebben

Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések Gyakran ismételt kérdések A versenyről Mi az E.ON Energy Glbe Magyarrszág díj célja? Nevezés A nemzetközi Energy Glbe Award az energiavilág Oscar-díjaként is emlegetett független, nemzetközi fenntarthatósági

Részletesebben

KÖZPONTI OKOSHÁLÓZATI MINTAPROJEKT

KÖZPONTI OKOSHÁLÓZATI MINTAPROJEKT KÖZPONTI OKOSHÁLÓZATI MINTAPROJEKT Kudor Attila műszaki igazgató attila.kudor@komzrt.hu KOM KÖZPONTI OKOS MÉRÉS ZRT. 100%-os MAVIR tulajdonú projektvállalat A Központi Okoshálózati Mintaprojekt végrehajtója

Részletesebben

ÜZEM ALATTI RÉSZLEGES KISÜLÉS MÉRÉS. AZ AKTIVITÁS VÁLTOZÁSAINAK MEGFIGYELÉSE Tuza János (Diagnostics Kft.)

ÜZEM ALATTI RÉSZLEGES KISÜLÉS MÉRÉS. AZ AKTIVITÁS VÁLTOZÁSAINAK MEGFIGYELÉSE Tuza János (Diagnostics Kft.) ÜZEM ALATTI RÉSZLEGES KISÜLÉS MÉRÉS AZ AKTIVITÁS VÁLTOZÁSAINAK MEGFIGYELÉSE Tuza János (Diagnostics Kft.) Cél: Könnyen kezelhető, nagyszámú berendezésen, gyors, előszűrő jellegű mérések végzése a berendezés

Részletesebben

BGE TUDOMÁNYOS HÍRLEVÉL

BGE TUDOMÁNYOS HÍRLEVÉL KEDVES KOLLÉGÁNK! 2018. ÁPRILIS 5-6-ÁN RENDEZZÜK MEG ISMÉT A KUTATÓI NAPOKAT. Tavaly nagyn jól sikerült ez a rendezvény, hiszen több, mint 30 általatk javaslt prgramn 800 résztvevő (egyetemi plgárk és

Részletesebben

IT mentor képzés tematika oktatott modulok

IT mentor képzés tematika oktatott modulok IT mentr képzés tematika ktattt mdulk 1142-06 - Számítógépkezelés, szftverhasználat, munkaszervezés Feladatprfil: Hardvert üzemeltet, szftvert telepít Irdai prgramcsmagt egyedi és integrált módn használ

Részletesebben

Tájékoztató ÖFR Verzióváltásról

Tájékoztató ÖFR Verzióváltásról Tájékztató ÖFR Verzióváltásról 2015. február 12.... 2 2014. december 3.... 7 2014. nvember 13.... 13 JELZÉSEIKET, KÉRDÉSEIKET AZ fr@nrszh.hu E-MAIL CÍMEN VÁRJUK. TÁMOP 5.4.2-12/1-2012-0001 Nemzeti Rehabilitációs

Részletesebben

Nagyfeszültségű távvezetékek termikus terhelhetőségének dinamikus meghatározása az okos hálózat eszközeivel

Nagyfeszültségű távvezetékek termikus terhelhetőségének dinamikus meghatározása az okos hálózat eszközeivel Nagyfeszültségű távvezetékek termikus terhelhetőségének dinamikus meghatározása az okos hálózat eszközeivel Okos hálózat, okos mérés konferencia 2012. március 21. Tárczy Péter Energin Kft. Miért aktuális?

Részletesebben

A hazai vállalkozások és intézmények digitalizációja

A hazai vállalkozások és intézmények digitalizációja A hazai vállalkzásk és intézmények digitalizációja Magyar krmányzati elképzelések hazánk digitalizációjával kapcslatban, különös tekintettel a mesterséges intelligenciára Kara Áks, infkmmunikációért és

Részletesebben

Vállalkozás bemutatása

Vállalkozás bemutatása Szakmai beszámló Térségi és helyi vállalkzásk fejlesztése, új szlgáltatási paletták kialakítása, versenyképességük növelése A1 Mezőföldi Híd Térségfejlesztős Egyesület által meghirdetett intézkedés Vállalkzás

Részletesebben

Energiamenedzsment kihívásai a XXI. században

Energiamenedzsment kihívásai a XXI. században Energiamenedzsment kihívásai a XXI. században Bertalan Zsolt vezérigazgató MAVIR ZRt. HTE Közgyűlés 2013. május 23. A megfizethető energia 2 A Nemzeti Energiastratégia 4 célt azonosít: 1. Energiahatékonyság

Részletesebben

Ismerje meg a GSM hálózaton keresztül működő hőszivattyú távfelügyelet!

Ismerje meg a GSM hálózaton keresztül működő hőszivattyú távfelügyelet! Ismerje meg a GSM hálózaton keresztül működő hőszivattyú távfelügyelet! Nagyné dr. Szilvási Mária Műszaki igazgató New Generation Technologies Rendszerfejlesztő és Szolgáltató Kft. 1 A prezentáció tartalma

Részletesebben

A Villamos energia piac. 1 A piac bemutatása. 1.1 A múlt. 1.2 A piacnyitás

A Villamos energia piac. 1 A piac bemutatása. 1.1 A múlt. 1.2 A piacnyitás A Villams energia piac 1 A piac bemutatása 1.1 A múlt A villamsenergia-szlgáltatás a többi vezetékes szlgáltatáshz (víz, gáz, csatrna, telefn) hasnlóan egy egyszerű mdell szerint zajltt. Az erőművek által

Részletesebben

A belügyminiszter. Az R. 1. melléklet I. fejezet 2.4. pont d) és i) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

A belügyminiszter. Az R. 1. melléklet I. fejezet 2.4. pont d) és i) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép: A belügyminiszter /2017. ( ) BM rendelete az atomenergia alkalmazásával kapcsolatos sajátos tűzvédelmi követelményekről és a hatóságok tevékenysége során azok érvényesítésének módjáról szóló 5/2015 (II.27.)

Részletesebben

Nyugodt érzés a biztonságos otthon

Nyugodt érzés a biztonságos otthon Nyugodt érzés a biztonságos otthon Ezt biztosítja az Ön villanyszerelője Válaszok az infrastruktúrának. Megfelelő elektromos installációval gondtalan az élet A legjobb minőség és megbízhatóság a Siemenstől

Részletesebben

SZÜLŐI TÁJÉKOZTATÓ A TUTORÁLT BEVÁLOGATÁS FOLYAMATÁHOZ

SZÜLŐI TÁJÉKOZTATÓ A TUTORÁLT BEVÁLOGATÁS FOLYAMATÁHOZ SZÜLŐI TÁJÉKOZTATÓ A TUTORÁLT BEVÁLOGATÁS FOLYAMATÁHOZ A tutrhálózat legfntsabb szlgáltatása a tutr maga, egy tehetségsegítő szakember. A prgram két fnts szereplője a tutr és a tutrált. A tutr az a tehetséggndzó

Részletesebben

NAPELEMPARKOK TŰZVÉDELMI KÉRDÉSEI

NAPELEMPARKOK TŰZVÉDELMI KÉRDÉSEI NAPELEMPARKOK TŰZVÉDELMI KÉRDÉSEI ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI KONFERENCIA ÉRCES FERENC TŰ. EZREDES FŐOSZTÁLYVEZETŐ 2018. ÁPRILIS 26. Jogi szabályozás - tűzvédelmi követelmények: OTSZ-ből 48. Napelemek 87. (1)

Részletesebben

Luna Platinum. A világ. Kondenzációs, fali gázkészülék. Az intelligencia belül van - Új generációs kondenzációs készülék

Luna Platinum. A világ. Kondenzációs, fali gázkészülék. Az intelligencia belül van - Új generációs kondenzációs készülék Kndenzációs, fali gázkészülék Az intelligencia belül van - Új generációs kndenzációs készülék A világ legnagybb gázkészülék 3.gyártója Készülékbe zárt intelligens fûtési megldásk Az új fejlesztésû Platinum

Részletesebben

A létesítés buktatói. Automatikus tűzátjelzés MSZ EN A beépített tűzjelző berendezések létesítésének aktuális kérdései

A létesítés buktatói. Automatikus tűzátjelzés MSZ EN A beépített tűzjelző berendezések létesítésének aktuális kérdései A beépített tűzjelző berendezések létesítésének aktuális kérdései 2 A létesítés buktatói Engedélyeztetés Elfogadás Meglévő berendezések módosítása Létesítés meglévő épületekben Engedélyezett tervtől eltérés

Részletesebben

Ipari kondenzációs gázkészülék

Ipari kondenzációs gázkészülék Ipari kondenzációs gázkészülék L.H.E.M.M. A L.H.E.M.M. egy beltéri telepítésre szánt kondenzációs hőfejlesztő készülék, mely több, egymástól teljesen független, előszerelt modulból áll. Ez a tervezési

Részletesebben

Advisor Master. GE Interlogix Magyarország Kft.

Advisor Master. GE Interlogix Magyarország Kft. Aritech A megoldás bármilyen biztonságtechnikai alkalmazásra mérettől és komplexitástól függetlenül az ATS Advisor Master Integrált Biztonságtechnikai rendszer. Néhány alkalmazási példa: Kisebb üzletek

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA PROJEKTSZERVEZÉSI KONCEPCIÓJA

BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA PROJEKTSZERVEZÉSI KONCEPCIÓJA Cím: 1148 Budapest, Nagy Lajs király útja 1-9. Tel.: Fax: E-mail: 06-1-2733090 06-1-2733099 felnttkepzes@bkf.hu BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA PROJEKTSZERVEZÉSI KONCEPCIÓJA Tartalmjegyzék

Részletesebben

A MAVIR egyesített tréningszimulátorának alkalmazása a diszpécserek képzésében

A MAVIR egyesített tréningszimulátorának alkalmazása a diszpécserek képzésében A MAVIR egyesített tréningszimulátorának alkalmazása a diszpécserek képzésében dr. Kovács Attila Astron Kft Sztráda Gyula MAVIR ZRt. FIO 2009. szeptember 11. Új kihívások a rendszerirányításban 2 Az alaphálózat

Részletesebben

Szentes Város Polgármesterétől. U-1420-3/2013. Témafelelős: Krajsóczki Sándorné

Szentes Város Polgármesterétől. U-1420-3/2013. Témafelelős: Krajsóczki Sándorné Szentes Várs Plgármesterétől U-1420-3/2013. Témafelelős: Krajsóczki Sándrné Tárgy: Tájékztató az önkrmányzati adósságátvállalásról Mell.: 1 db nyilatkzat Szentes Várs Önkrmányzata Képviselő-testülete Szentes

Részletesebben

A MEE évi gazdálkodása és programja

A MEE évi gazdálkodása és programja Magyar Elektrtechnikai Egyesület A MEE 2010. évi gazdálkdása és prgramja Güntner Attila 2009.Nvember 21. OET Paks [e Ft] 400000 2006-2009 ttál 2006 2009 ttál Bevétel Kiadás Eredmény 350000 345609 333177

Részletesebben

A.S. Hungária Kft Budapest, Daróci út D ép. Tel: , Fax: Honlap:

A.S. Hungária Kft Budapest, Daróci út D ép. Tel: , Fax: Honlap: PÁRÁTLANÍTÁS AHOGY ÖN SZERETNÉ A Cotes C35 modulrendszerű berendezések az innovatív fejlesztésnek köszönhetően sokoldalúan alkalmaz-hatók 3-6 kg/óra párátlanító kapacitás igény esetén. MODULRENDSZERŰ FELÉPÍTÉS

Részletesebben

ORSZÁGOS POLGÁRŐR SZÖVETSÉG

ORSZÁGOS POLGÁRŐR SZÖVETSÉG ORSZÁGOS POLGÁRŐR SZÖVETSÉG 25 ÉVES A POLGÁRŐRSÉG 300X100 BIZTONSÁG A RENDŐRSÉG ÉS A POLGÁRŐRSÉG KIEMELT BŰNMEGELŐZÉSI MINTAPROGRAMJA Magyarrszág 300 településén a közbiztnság erősítésére és a laksság

Részletesebben

A TÁMOP 2.4.8-12 kiemelt projekt céljai

A TÁMOP 2.4.8-12 kiemelt projekt céljai A TÁMOP 2.4.8-12 kiemelt prjekt céljai Előadó: Nesztinger Péter közigazgatási főtanácsadó Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság E-mail cím: nesztingerp@lab.hu Telefnszám: +36

Részletesebben

Utasítás az UniPOS IFS7000 címezhető tűzjelző rendszerének karbantartásához és technikai támogatásához

Utasítás az UniPOS IFS7000 címezhető tűzjelző rendszerének karbantartásához és technikai támogatásához Utasítás az UniPOS IFS7000 címezhető tűzjelző rendszerének karbantartásához és technikai támogatásához Cél: Ezen utasítás célja, hogy részletes információval szolgáljon az IFS7000 típusú UniPOS címezhető

Részletesebben

Bluetooth modulos fali kapcsoló, szabályozó, azaz Okos kapcsoló

Bluetooth modulos fali kapcsoló, szabályozó, azaz Okos kapcsoló Bluetth mduls fali kapcsló, szabályzó, azaz Oks kapcsló A régió innvációs ptenciáljának fejlesztése innvatív start-up cégek létrehzásával c. knstrukciójáhz DAOP-1.3.1-12-2012-0050 Az innváció A Cntrle

Részletesebben

Érjen célba minden üzenete!

Érjen célba minden üzenete! Érjen célba minden üzenete! PRAESIDEO digitális hangosítási és vészhangosítási rendszer boschsecurity.hu PRAESIDEO digitális hangosítási és vészhangosítási rendszer 3 A látogatók tájékoztatása és védelme

Részletesebben

1. A SZERZŐDÉS 2. SZOLGÁLTATÁS LEÍRÁSA 3. A SZOLGÁLTATÁSOK MINŐSÉGI CÉLÉRTÉKEI, A MINŐSÉGI CÉLÉRTÉKEK ÉRTELMEZÉSE

1. A SZERZŐDÉS 2. SZOLGÁLTATÁS LEÍRÁSA 3. A SZOLGÁLTATÁSOK MINŐSÉGI CÉLÉRTÉKEI, A MINŐSÉGI CÉLÉRTÉKEK ÉRTELMEZÉSE 1. A SZERZŐDÉS Webtárhely/hnlap szlgáltatási szerződés ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK A megrendelőnek (tvábbiakban Előfizető), aki a hnlap/webtárhely szlgáltatást (tvábbiakban Szlgáltatás) igénybe kívánja

Részletesebben