A minősítési eljárás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A minősítési eljárás"

Átírás

1 A minősítési eljárás 2.0* A 326/2013 Korm. rendelet szeptemberi változásai alapján átdolgozott változat Készítette: Szakál Ferenc Pál *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat közzétételétől kezdve nem vállalok szakmai felelősséget!

2 A ppt készítőjéről Részt vett a vonatkozó jogszabályok kidolgozásában. Egyike az első 100 tanfelügyeleti-minősítési szakértőnek. Ennek megfelelően átesett a próbaminősítési eljáráson. Részt vett a tanfelügyeleti-minősítési szakértők képzésében.

3 Források 326/2013 (VIII.30.) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról (a továbbiakban: 326-os) A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény (Nkt.) Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez (Oktatási Hivatal) A minősítés eljárásrendje (Oktatási Hivatal)

4 Vizsga vagy eljárás? A 326-osból egyértelműen kiderül, hogy a kettő nem ugyanaz. Minősítő vizsgát a gyakornoknak kell tennie a Pedagógus I. (továbbiakban PI.) fokozatba kerüléshez. Minden egyéb esetben minősítési eljárásról beszélhetünk. Eltérések vannak a bizottság összetétele és az elérendő eredmény szempontjából is. A továbbiakban a minősítési eljárásról általában lesz szó.

5 Az eljárás elemei Legegyszerűbben a 326-os 1. mellékletéből tájékozódhatunk erről: A B 1 Az értékelés elemei % 2 A pedagógus teljes szakmai tevékenységét bemutató portfólió értékelése. 3 Ha a munkakör részét képezi foglalkozás, tanóra megtartása, a pedagógus által vezetett foglalkozás értékelése. Ha a munkakör részét nem képezi foglalkozás, tanóra megtartása, a munkakör ellátása során keletkezett dokumentum elemzése. Ettől eltérően, a Gyvt. hatálya alá tartozó intézmény pedagógusa esetében az értékelés az OH által kidolgozott, a miniszter által jóváhagyott és az OH honlapján közzétettek szerint történik

6 Az eljárás elemei Némi magyarázat a táblázathoz: A korábbi rendeletváltozások és az Útmutató beszélnek további elemekről is (tanfelügyeleti eredmény és önértékelés eredménye), de ezek most kikerültek a rendeletből, és egyelőre a januártól tervezett változatban sincsenek. Ez arra utal, hogy ezek az elemek egyelőre még mindig kimaradnak. Az ok valószínűleg az, hogy az önértékelés és a tanfelügyelet még csak most indul, és bizonytalan, sőt valószínűtlen, hogy minden 2016-ra tervezett vizsga és eljárás előtt meg tud valósulni. Vagyis egyelőre két fő eleme van az eljárásnak.

7 Az eljárás elemei Nyilván felmerül az a kérdés is, hogy mi az a százalék a jobb szélen. Ez az adott elemre kapott pontszámok végső pontszámba való beszámításának arányát jelenti. Vagyis a portfólió nagyobb arányban számít mint az óralátogatás. Hogy pontosan mit is jelent ez a súlyozott pontszámítás, azt később még részletezem.

8 A minősítő bizottság tagjai és feladatuk A bizottság alapesetben három tagból áll [326- os 10/D. (2) és (3) a)-b)] Elnök Szakos szakértő Intézményvezető Kutatótanár esetében negyedik tag az MTA delegáltja. [10/D. (3) f)]

9 A minősítő bizottság tagjai és feladatuk A bizottság elnöke [326-os 10/D. (2)]: Az OH által kirendelt szakértő. Gyakorló pedagógus, aki elvégezte az OH továbbképzését. Nem feltétlenül a minősített pedagógussal azonos szakos, sőt, akár másik intézménytípusból is érkezhet. Ő felelős az eljárás megszervezéséért, és a tevékenység koordinálásáért. A védés során illetve előzetesen írásban kérdéseket tehet fel. Értékeli a portfóliót. Egyházi intézmény esetében az elnök csak az egyház listáján is szereplő szakértő lehet.

10 A minősítő bizottság tagjai és feladatuk Szakos szakértő: Az OH által kirendelt szakértő. Gyakorló pedagógus, aki elvégezte az OH továbbképzését. A minősített pedagógussal megegyező szakos (olyan szakon, amiből a portfólió készült). Meglátogatja a pedagógus két óráját (foglalkozását). A látogatás tapasztalatairól megbeszélést folytat a pedagógussal. Értékeli az órák alapján a pedagógus kompetenciáit. A védés során illetve előzetesen írásban kérdéseket tehet fel. Értékeli a portfóliót.

11 A minősítő bizottság tagjai és feladatuk Intézményvezető: Az értékelt pedagógust foglalkoztató intézmény vezetője. A feladatot átruházhatja: másik vezetőt bízhat meg. (Korábban a szakvizsga is feltétel volt, de már nem!) [10/D. (3) b)] Gyvtv-s intézmény esetében a vezető az értékelt pedagógussal azonos szakos, nála magasabb fokozatba sorolt pedagógust bízhat meg maga helyett. [10/D. (3) d)] Az intézményvezető minősítése esetén az OH által kirendelt, vezetői gyakorlattal rendelkező szakértő tölti be ezt a szerepet. [10/D. (3) c)] Támogatja a szervezést és lebonyolítást (ez mindenképpen az intézményvezető feladata). Részt vesz az óralátogatáson és utána a megbeszélésen, de nem értékeli, csak szóban véleményezi az órákat. A védés során illetve előzetesen írásban kérdéseket tehet fel. Értékeli a portfóliót.

12 A minősítő bizottság tagjai és feladatuk Bizonyos esetekben lehetnek még véleménynyilvánítási joggal jelen levő tagok is: A gyakornok minősítő vizsgája esetében az óra, foglalkozás látogatásán és megbeszélésén a mentor is részt vehet. [326-os 9/A. (2)] Intézményvezető minősítése esetén a fenntartó kijelölheti képviselőjét, aki véleményezési joggal lehet jelen a látogatáson és a védésen. [10/D. (3) e)]

13 A minősítő bizottság tagjai és feladatuk Összeférhetetlenség [326-os 10/D. (6) a)-b)]: Nem lehet a bizottság tagja a Ptk. szerinti hozzátartozó, olyan személy, akitől a minősítési eljárás elfogulatlan lefolytatása egyéb okból nem várható. (Mindez értelemszerűen vonatkozik az intézményvezetőre is, ilyen esetben tehát köteles átruházni a feladatot. Hogy a b) pont esetében ez hány vitás ügyet fog szülni, az egyelőre izgalmas kérdés )

14 Az értékelés módja a portfólió előzetes értékelése A bizottság tagjai nyolc terület (kompetencia) alapján értékelik a pedagógust. A nyolc kompetencián belül összesen 77 indikátort (felmerült a csökkentésük!) pontoznak 0-3 ponttal. Lehetőségük van a pontszám helyett a nem értékelhető (n.é.) megjelölés választására is, ilyenkor az adott indikátor a kompetencia összpontszámába nem számít bele, az átlagot nem rontja. Ez egy egyszerű és könnyen kezelhető online felületen történik.

15 Az értékelés módja kérdések megfogalmazása Miután előzetesen értékelték a portfóliót, a bizottsági tagok kérdéseket fogalmaz(hat)nak meg, amit megküldenek az elnöknek. Az elnök ezeket összesíti megszerkeszti belőlük a végleges kérdéseket, és a védés előtt 7 nappal elküldi a pedagógusnak. Mindez szintén az online felületen történik, vagyis a tagoknak oda többször is be kell lépniük, figyelni a határidőket, teendőket, továbbá figyelni kell az e- maileket is. (A határidők, egyebek miatt izgulni nem kell, a rendszer mindenkinek az elérhetőségét megadja, listázza a teendőket és határidőket, vagyis aki figyel, annak rengeteg munkát is levesz a válláról.)

16 Az értékelés módja védés és végleges értékelés A védésről külön ppt készült, ezért azt itt nem részletezem. A ppt elérhető itt: gyan-vedjunk-portfoliot-.html A védés után (előbb a rendszer nem engedi!) a bizottság tagjai a védésen szerzett információk alapján elvégzik a portfólió végleges értékelését. Ekkor végzi el a szakos szakértő az órák/foglalkozások értékelését is (ez elkülönül a pf. értékelésétől, ő tehát kettőt is készít). Az indikátorokra adott pontszámok átlaga alapján születik egy 1-5-ig terjedő kompetenciánkénti érték. Ezt szoftver számolja ki, a bizottság tagjainak csak a 0-3 pontszámot (vagy az n.é. jelölést) kell beírnia az online felületen.

17 Az értékelés módja egyeztetés A végleges értékelés után egyeztetés következhet: Akkor kötelező, ha valamelyikük kompetenciaátlaga között legalább 2 az eltérés, ez azonban nem jelenti feltétlenül az értékelés megváltoztatását, csak megbeszélni kötelesek. Ha ez is megvolt (vagy ha nem szükséges) a kompetenciánként adott eredményt átlagolják, így születik meg a portfólió kompetenciánkénti értékelése. A továbbiakban mindent a szoftver intéz, beleértve a számításokat, az esetleges további teendők elrendelését és az értesítéseket is.

18 Az értékelés módja az órák/foglalkozások értékelése Ez ugyanúgy történik, ahogy a portfólió értékelése. Az órákat követő megbeszélés után kerülhet rá sor. Lényeges különbség, hogy ezt csak a szakos szakértő végzi, vagyis nem szükséges egyeztetés és átlagolás. Jellemző, hogy itt sok indikátorra adható n.é., mivel például a 8. kompetencia sok indikátora nem figyelhető meg az órán. ( n.é. nem akkor adható, ha egy indikátor nem jelent meg, hanem akkor, ha nem is kellett megjelennie. Pl. egy órán lehetetlen megfigyelni, a pedagógus intézményen kívüli szakmai kapcsolatait.)

19 Az értékelés módja súlyozott számítás A fentiek eredményeként készül két értékelés, mindegyikben minden kompetenciára szerepel egy eredmény 1-5 között. Ezekből lesz a súlyozott számítással három helyett már csak egy kompetenciánkénti értékelés. A végeredménybe tehát nem egyforma mértékben számítanak be az egyes értékelések. A számítás módja a következő dián látható. Természetesen ezt is szoftver végzi, nem a szakértők pöntyögik számológépbe. Ismétlem: ők csak az indikátorokat pontozzák 0-3 ponttal.

20 Az eljárás elemei: I. Portfólió értékelése Az értékelés módja súlyozott számítás II. Óra/foglalkozáslátogatás értékelése A súlyozott számítás képlete: (60xI.+40xII.)x100 Így megszületnek a súlyozott értékek, amelyeknek kompetencia-értékre váltását az alábbi táblázat mutatja: Súlyozott érték Kompetencia érték 1-1,7 1 1,8-2,5 2 2,6-3,3 3 3,4-4,1 4 4,2-5 5

21 Az értékelés módja A végleges eredmény Mivel kompetenciánként 5 a legmagasabb elérhető érték, és 8 kompetencia van, a 40 lesz a 100%. A sikeres minősítés feltételei: Megfelelő % (PI-hez 60%, PII-höz 75%, Mesterhez és Kutatóhoz 85%) Minden kompetencia értékelése legalább 2. (Mesterpedagógus és Kutatótanár esetében legalább 3.)

22 Az értékelés módja Az indikátorpontok, a kompetenciaérték és a százalékos végeredmény összefüggése Az 1-3-ig terjedő indikátorpontok kompetenciánkénti átlagát a szoftver egy képlet alapján számítja át 1-5-ig terjedő kompetenciaértékre. A képlet eredményét kerekíti, pl. 4,5 már 5-ös kompetenciaértéket eredményez. Ebből az következik, hogy ha az indikátorpontok átlaga eléri a 2,625-öt, akkor már 5-ös lesz a kompetenciaérték. A százalékos végeredményt kompetenciaértékből számolja a szoftver. Ez így nekem se lenne teljesen világos, de a LÉNYEG: Nem kell minden indikátorra 3 pontot kapni ahhoz, hogy sikeres legyen a minősítés, sőt, ez még a 100%-hoz sem szükséges! (És még a Mesterhez sem kell 100%.)

23 Az értékelés módja Erősségek, és fejlesztendő területek Erősség: Minden 3 pontos indikátor Fejlesztendő terület: Minden 0 vagy 1 pontos indikátor A tanfelügyeletnél nincs fejlesztendő, ott fejleszthető van. Nagy különbség. Viszont következménye itt sincs a fejlesztendőnek, a minősítés eredményét nem befolyásolja (a pontszám nyilván igen, de az nem, hogy van olyan, hogy fejlesztendő). Ez tehát csak egy jelzés, észrevétel.

24 Az értékelés módja Tanulság Mindezeket figyelembe véve úgy gondolom, aggodalomra nincs ok. Nem kell maximális pontot kapni minden indikátorra a megfelelő összesített és súlyozott kompetenciaértékhez, de még csökkent kompetenciaértékkel is simán elérhető a szükséges %. Még a Mesterhez sem kell 100%! A minősítés sikertelenségéhez tehát nagyon komoly szakmai hiányosságokra van szükség, amit valószínűleg már a bizottság előtt is sokan észrevettek, talán maga a pedagógus is Ez természetesen csak a személyes véleményem

25 Az eljárás menete (Miért fontos ez?) A köznevelési törvény 64. (9) bekezdése szerint: A pedagógus a minősítő vizsga és a minősítési eljárás hibás vagy valótlan ténymegállapításának, személyiségi jogát sértő megállapításának megsemmisítését a minősítés közlésétől számított harminc napon belül a bíróságtól kérheti. A 326-os 12/E. (1) szerint: A minősítő vizsgán, a minősítési eljárásban részt vett pedagógus a minősítő bizottság tevékenységét a portfólióvédést követő tizenöt napon belül értékelheti az informatikai rendszerben elérhető értékelési lap felhasználásával. Ezekhez nem árt, ha ismerjük az eljárást és annak eszközeit, amelyek ráadásul a rendelet szerint egységesek és nyilvánosak.

26 Az eljárás menete Határidők a rendelet szerint A 326-os lépésről lépésre határozza meg a teendőket a jelentkezéstől a tanúsítvány kézhez vételéig, a további diákon ezek következnek. Mindezt érdemes tudni, de fölösleges megjegyezni, legtöbbje nem az értékeltre vonatkozik, és minden fontos eseménynél értesítést küld az OH. (Emiatt viszont nagyon fontos az élő cím! Élő alatt azt értem, hogy a KIR-ben rögzítve van, működik, és a címzett rendszeresen figyeli.)

27 Az eljárás menete Határidők a rendelet szerint [10/A-C. ] A jelentkezés (a minősítés évét megelőző évben zajlik!): A miniszter minden év február végéig hirdeti meg a következő évre vonatkozó keretszámokat és speciális jelentkezési feltételeket. Tehát legközelebb 2016 februárjában a 2017-es eljárásokra vonatkozóan lesz ilyen. Jelentkeznie annak kell, aki nem kötelező minősítésen vesz részt, a kötelezők idejét ugyanis az intézményvezető hivatalból rögzíti a rendszerben. A pedagógusnak április 30-ig kell jelentkeznie az intézményvezetőnél. (Jelentkezési lapon, aminek átvételét az intézményvezető aláírásával igazolja. Enélkül senki ne jöjjön ki az irodájából, mert nagyon fontos lehet!) Az intézményvezető május 10-ig rögzíti a jelentkezést a rendszerben. (FONTOS: A rendelet hangsúlyozza, hogy köteles ezt megtenni!!!) Erről a pedagógus értesítést kap. Ha nem kapott akkor nem vagy rosszul rögzítették a jelentkezését. Ebben az esetben május 31-ig kell az OH-n keresztül a minisztertől kérnie a tervbe való felvételt. (Itt kell az aláírt jelentkezési lap, mert ezzel bizonyítja, hogy határidőre jelentkezett!) Az OH ellenőrzi és jóváhagyja a jelentkezéseket A miniszter június 20-ig dönt a minősítési tervről. Az OH június 30-ig értesíti a döntésről a pedagógust és az intézményvezetőt. ( !) Ekkor még csak arról kap értesítést, hogy a tervbe bekerült, konkrét időpontot még nem kap. Esetleges kiesők miatt felszabaduló helyekre még október 15-ig be lehet kerülni. A jelentkezést a pedagógus a védés napjáig visszavonhatja, ha legalább 2 hónapja keresőképtelen.

28 Az eljárás menete Tudnivalók a jelentkezéssel kapcsolatban A rendszerben való rögzítéskor meg kell adni, hogy a pedagógus milyen munkakörben és tanár esetében milyen tantárgyból készíti a portfóliót. Ugyanebből a tantárgyból lesz a látogatás is. Olyat választhat, amit legalább heti 2 órában tanít a jelentkezéskor. Az intézményvezető NEM TAGADHATJA MEG a jelentkezést, köteles rögzíteni! Mindig lesznek olyanok, akiknek kötelező jelentkezni, és olyanok, akiknek lehet.

29 A jelentkezéskor választott munkakör vagy tantárgy változása Előfordulhat, hogy a jelentkezés vagy a portfólió feltöltése után megváltozik a munkakör vagy a választott tantárgyat már nem tanítja a pedagógus. Ez esetben a teendők a 326-os [11/A. (4)-(7)] szerint (alábbiakban csak vázlatosan összefoglalva!): A változástól számított 5 munkanapon belül, de legkésőbb a védés előtti 35. napig a pedagógus értesíti az OH-t. Az OH megnyitja számára a felületet és erről értesítést küld. Innentől van 30 napja a módosításra. Ha a határidőig nem jelzi a változást, vagy az a határidőn túl következik be, elmarad az eljárás (a vizsga nem, az csak halasztódik).

30 Az eljárás menete Határidők a rendelet szerint A bizottság és az időpontok kijelölése (a minősítés évét megelőző évben zajlik!): Az OH július 31-ig értesíti a kijelölt szakértőket, és az őket alkalmazó intézmények vezetőit arról, hogy a következő tanévben lesz ilyen feladatuk. Az intézményvezető szeptember 1-ig rögzíti a rendszerben a szakértő szakértői napját. Az OH folyamatosan meghatározza a bizottságok összetételét és a minősítések időpontját, értesíti az érintetteket. A rendelet szerint [11/B. (1)] ha június 30-ig kerül sor a minősítésre, előző és december 15-ig jön az értesítés, ha szeptember 1-től kerül rá sor, akkor pedig augusztus 10-ig. A szereplők öt napon belül jelzik, ha valamilyen akadály merül fel személyükkel vagy az időponttal kapcsolatban. Az időpontot, megbízást az online felületen kell elfogadni, ha mindenki visszajelzett, akkor lesz végleges az időpont. Nagyon fontos(!), hogy az intézmény is jelezzen vissza, és jelölje ki az intézményi delegáltat!

31 Az eljárás menete Tudnivalók a bizottság és az időpontok kijelölésével kapcsolatban Figyelni kell az összeférhetetlenségre! Időpont tekintetében itt még csak a napot kell figyelni, a további részletekről majd a bizottság elnöke egyeztet. Minden jelentős lépésről, változásról értesítést küld az OH, az t, a felületet figyelni kell.

32 Az eljárás menete Határidők a rendelet és az eljárásrend szerint Az eljárás előkészítő szakasza (az első pont kivételével a minősítés évében történik): A pedagógus november 30-ig véglegesíti a portfóliót. A bizottság tagjai a védés előtt 30 nappal elkezdik értékelni a portfóliót. Az elnök a védés előtt 15 nappal felveszi a kapcsolatot a bizottság többi tagjával és a pedagógussal, egyeztetik a részleteket. Kérdéseket fogalmaznak meg, amit az elnök összesít és a védés előtt 7 nappal elküld a pedagógusnak.

33 Az eljárás menete Tudnivalók az előkészítésről A bizottság tagjai külön-külön értékelik a portfóliót. Ekkor még csak előzetes értékelést készítenek, amit a védés módosíthat. A rendszer úgy van kialakítva, hogy kénytelenek végigolvasni az egész portfóliót. Vagyis: Nem érdemes pl. üres dokumentumok feltöltésével megúszni a portfóliót (ez az előzetes ellenőrzésen is kiderülhet). A minek írjam le, úgyse olvassák végig érv megdől, ha el akarsz valamit mondani a pf-ban, mondd el! Értékelik, vagyis az egyes indikátorok alapján információt gyűjtenek belőle. Az indikátorokat fogják keresni. A bizottsági tagok az elnöknek küldik a kérdéseket, a végleges kérdéseket ő szerkeszti meg. Az elnök gondoskodik az esetleg szükséges hiánypótlásról. [326-os 11/A. (3)]

34 Az eljárás menete Határidők a rendelet szerint A védés és az értékelés: A védés napján sor kerül a látogatásokra és a védésre (ezekről lásd a következő diát!). A bizottság a védés után 15 napon belül döntést hoz. Az elnök a végleges értékelést és a döntést a döntést követő 5 napon belül ( de legkésőbb december utolsó munkanapjáig) feltölti a rendszerbe. Igazából a rendszer ezt intézi. Az OH elérhetővé teszi ezt a pedagógus és az intézményvezető számára.

35 Az eljárás menete A látogatás és védés A látogatást a szakos szakértő és az intézményvezető végzi, de csak a szakértő értékeli az órát, az intvezető véleményt mondhat. További személy a pedagógus egyetértésével és a szakértő engedélyével lehet jelen. (Illetve jelen lehet gyakornok esetében a mentor, és vezető esetében a fenntartó képviselője.) Az értékelésre csak a megbeszélés után kerülhet sor az online felületen! Előbb a felület nem is engedi. Szükség van óratervre és tematikus tervre, amit előtte át kell adni, ez a jegyzőkönyv kötelező melléklete. Rövid előzetes beszélgetés is van (osztály, előzmények, tervezés folyamata). A szakértő előírt jegyzőkönyvet, szempontsort használ. Ha ezekbe bőszen jegyzetel az órán, az nem baj, sőt, pont hogy jó jel, azt jelenti, hogy látja az indikátorokat és jegyezgeti őket, vagy kérdéseket fogalmaz meg, amik újabb információadásra adnak lehetőséget majd a megbeszélésen. Lehet, hogy tanulói munkákat, füzeteket is megnéz majd. A védés 60 perc, ebből 15 a pedagógus digitális bemutatója. (Lásd az említett ppt-t!) Az eljárás végén a pedagógus nem kap visszajelzést, majd csak a rendszerben az értékelés véglegesítése után kapja meg az eredményt. Ennek oka, hogy az óra/foglalkozáslátogatás értékelésére és a pf. végleges értékelésére csak a látogatási és a védési jegyzőkönyv feltöltése után kerülhet sor az online felületen. Ilyenkor tehát még nincs, és nem is lehet eredmény.

36 Az eljárás menete Lehetséges döntések [326-os 12/B. (4)-(5)] GY PI: megfelelt, vagy újabb minősítés szükséges, vagy megismételt minősítési eljárás sikertelensége esetén nem felelt meg PI PII: megfelelt vagy újabb minősítés szükséges, vagy megismételt minősítési eljárás sikertelensége esetén nem felelt meg PII (vagy PI) M: Mesterpedagógus fokozatba lép, vagy Pedagógus II. fokozatban marad (Akkor is, ha PI-ből indult, és nem felel meg a M-nek, de a PII-nek igen!) PII (vagy PI vagy M) K: Kutatótanár fokozatba lép, vagy Pedagógus II. fokozatban marad, (Akkor is, ha PI-ből indult, és nem felel meg a M-nek, de a PII-nek igen!) vagy Mesterpedagógus fokozatban marad. Tanúsítvány: A döntésről Az OH az értékelés befejezése után 15 napon belül elektronikus tanúsítványt állít ki a minősítésről. Legkésőbb a minősítési év utolsó napjáig az OH kiállítja a (papír alapú) tanúsítványt. ((Megjegyzés: Az értékelés leírt módjának, és pontozási metódusának ismeretében kijelenthető, hogy akinél bekövetkezik, hogy másodszor sem felel meg a PII követelményeinek, annál ez nagyon is indokolt ))

37 Az eljárás menete Határidők a jogszabályok szerint Az eljárás után: A pedagógus az értékelést követő 15 napon belül értékelő lapot tölthet ki a bizottság tagjairól (Mindről, tehát az intézményvezetőről is, korábban csak a két szakértőről lehetett!) [326-os 12/E. (1)] Az OH ezt negyedévente küldi meg az értékelteknek azonosításra alkalmatlan módon. [uo.] A pedagógus 30 napon belül bírósághoz fordulhat a hibás vagy téves vagy személyiségi jogot sértő megállapítás megsemmisítése érdekében. [Nkt. 64. (9)] Sikeres minősítés esetén a pedagógust az eljárást követő év január 1-jétől a minősítésnek megfelelő fokozatba kell (!) sorolni. [326-os 2. (8); 3. (5); 4. (3); 5. (1) Ha a gyakornok vagy a PI megismételt minősítése is sikertelen, akkor a jogviszonyuk az eredmény közlésétől számított 10. napon megszűnik. (Nem megszüntetendő, megszűnik!) [Nkt. 64. (8)] Sikertelen minősítés esetén 15 napon belül lehet panasszal élni (lásd külön dián). Sor kerülhet a később a tanúsítvány visszavonására is (lásd külön dián).

38 Az eljárás menete Tudnivalók az eljárás utáni eseményekről Az értékelő lapnak van következménye, a sorozatosan negatív értékelést kapó szakértő törölhető a rendszerből. A pedagógus besorolása nem lehet mérlegelés tárgya, siker esetén kötelező. Ugyanígy a megismételt eljárás sikertelensége esetén a jogviszony megszűnése is automatikus, nem mérlegelhet a munkáltató.

39 Az eljárás menete Panasz A 326-os 12/D. írja le, hogy hogyan lehet panaszt tenni az eredmény ellen, és milyen következmények várhatók. Sikertelen eljárás esetén a tanúsítvány kiadásától számított 15 napon belül lehet elektronikusan panasszal élni az OHnál. Az OH a bizottsággal együtt bírálja el a panaszt, ennek megfelelően módosítja a tanúsítványt. Ha a pedagógus fenntartja a panaszt, sor kerülhet új bizottság kijelölésére is, ha ez történik, az új bizottság döntésével szemben már nem lehet panaszt tenni. A panasz alapja nem lehet a bizottság tagjai és a pedagógus közötti szakmai vita. Ha panasz alapján módosul az eredmény, a magasabb fokozatba sorolást visszamenőleg is érvényesíteni kell. [13. (3) b)]

40 Az eljárás menete Tanúsítvány visszavonása Új elem, amit a 12/D. (5)-(6) bekezdése szabályoz: Ha az OH tudomására jut, hogy a pedagógus nem kerülhetett volna be a tervbe, visszavonja a tanúsítványt. Erre a tanúsítvány kiadása után 3 évig kerülhet sor. Ilyen esetben a pedagógus illetményét a jövőre vonatkozóan kell csökkenteni. Ha viszont bebizonyosodik, hogy a visszavonásra okot adó esemény a pedagógus hibájából következett be, akkor visszamenőleg is vissza kell fizetnie az illetménytöbbletet!

41 Az eljárás megszüntetése A 326-os 12/C. felsorolja azokat az eseteket, amelyek fennállásakor az eljárást meg kell szüntetni: a pedagógus nem szerepelhetett volna a tervben, a pedagógus nem felel meg az adott pedagógus munkakör betöltéséhez előírt feltételeknek, a pedagógus keresőképtelenségre hivatkozva visszavonta a jelentkezést, a jogviszony 6 hónapnál hosszabb szüneteltetése, a jogviszony a védés előtt megszűnt (kivéve áthelyezés), díjköteles minősítés esetén a díjat nem fizette be a pedagógus, a portfólió a hiánypótlás után is hiányos maradt, a portfólió nem felel meg az eredetiség követelményeinek (plágium).

42 Az eljárás menete A legfontosabb állomások még egyszer (2015-ös indítás esetén) Jelentkezés: április 30-ig Portfólió elkészítése: november 30-ig Eljárás: 2016 folyamán, legkésőbb december utolsó munkanapjáig döntés születik. Átsorolás: január 1. A séma minden évben ugyanez.

43 Mibe kerül? A 326-os 12. -a szabályozza ezt. A kötelező minősítések (a PII. eléréséig) ingyenesek. Fizetni kell a megismételt minősítésért, és a nem kötelezőkért (Mester és Kutató) A díj a költségvetésben meghatározott vetítési alap 70%-a, jelenleg tehát ,-Ft 70%-a vagyis 71050,-Ft. A minősítési tervbe vételről szóló értesítés utáni 30 napon belül kell befizetni. Akinek a meghirdetett speciális feltételek szerint nem kötelező jelentkeznie, de lehet, és jelentkezik PII-s minősítésre, az a kötelező minősítést teljesíti, tehát nem fizet! Az, hogy nem kötelező neki jelentkezni, ebben az esetben azt jelenti, hogy nem kötelező neki most teljesíteni a kötelezőt.

44 Mennyi lesz a fizetés az új besorolás után? A pedagógusbért a költségvetési törvény, az Nkt. és a 326-os alapján kell kiszámolni a következők figyelembe vételével: Az illetményalapot meghatározó vetítési alap a költségvetésben (jelenleg ) Az illetményalapot meghatározó, végzettség szintjének megfelelő % (A 326-os 38. -a mutatja, hogyan emelkedik, mindig szeptemberben változik.) Az így kiszámolt illetményalap szakmai gyakorlati éveknek megfelelő %-a az Nkt. 7. melléklete alapján. A számítást megkönnyítő kalkulátor elérhető itt:

45 Mennyi lesz a fizetésem az új besorolás után? Egy konkrét példa (már a szeptember 1-től érvényes számokkal): PI PII minősítési eljárás 25 éve tanít Főiskolai végzettsége van Jelenleg: (ktgv)x 1,689 (326-os)x 1,6 (Nkt.) = Sikeres minősítés esetén jan. 1-től: * (ktgv)x 1,689 (326-os)x 1,75 (Nkt.) = Különbség: bruttó Ft havonta A számítás helyességét bárki ellenőrizheti, illetve kiszámíthatja a saját magára vonatkozó különbséget. Ajánlom ehhez az előző dián jelzett kalkulátort. *Ez már a 2016-os költségvetés, tehát ez a szám változhat!

46 Néhány legenda 1. Akinek nem kötelező az adott évben jelentkezni, annak a PII fokozatba kerülésért is fizetnie kell. NEM KELL! A PII fokozat elérése kötelező, aki tehát erre jelentkezik, az - akár muszáj neki akár nem - kötelező minősítésre jelentkezik, vagyis neki ingyen van.

47 Néhány legenda 2. Az eljárás csak a KLIK-es intézményekre vonatkozik. NEM! A rendelet, így az eljárás hatálya minden intézményre kiterjed fenntartótól függetlenül. Az egyházi intézményekben bizonyos feltételek mellett az elnököt az adott egyház pedagógiai intézete jelöli ki, de ennek a szakértőnek is ugyanolyan képzésen kell átesnie, ugyanazokat az eszközöket és eljárást kell alkalmaznia.

48 Néhány legenda 3. Mivel kevés a szakértő, az idősebb pedagógusoknak nem kell minősítésre jelentkezniük, őket eljárás nélkül besorolják. ALAPTALAN HÍRESZTELÉS! Szárnyra kapott egy ilyen híresztelés, de az OH hivatalosan cáfolta, teljesen alaptalan.

49 Néhány legenda 4. Nem érdemes jelentkezni, mert úgysem indul el a rendszer/úgyis meg fogják szüntetni. SZERINTEM EZ ROSSZ HOZZÁÁLLÁS. A rendszer elindult, megszüntetése egyáltalán nincs napirenden, sőt egyre több eleme válik aktívvá. Aki jelentkezhetne, de nem jelentkezik, pénzt veszít!

50 Néhány legenda 5. Nem érdemes belevágni, mert úgyis csak ezerrel emelkedik a fizetés. SZÁMOLJ! - Először is egyénenként változó, hogy pontosan mennyi a különbség. - Másodszor a PII elérése kötelező, vagyis ha szerinted csak kicsivel emelkedik, akkor jobb minél előbb átesni rajta, hogy minél előbb emelkedjen azzal a kicsivel - De vigyázat! A Mesterpedagógus és a Kutatótanár fokozat már komolyabb pénzt jelent, de ezek pluszfeladatokkal is járnak, a magam részéről nem ajánlom, hogy csak a pénzért belevágjon valaki. (Előbbi feladatairól egy összeállítás elérhető itt: sterpedagogus-feladatai.html )

51 Segítség Forgasd az Útmutatót, és használd a minosites@oh.gov.hu vagy az eletpalya@oh.gov.hu címet, hitelesebb forrás, mint a közösségi oldalak! Ha nem kaptál választ a hivatalos címeken, vagy mástól is akarsz kérdezni, tőlem is kérdezhetsz nyugodtan: szakalferencpal@gmail.com Hasznos anyagok találhatók a fentiekben többször hivatkozott oldalon is. Nem értek mindenhez, nem tudom mindenre a választ, de ha tudok, segítek. Nekem sincs meg a bölcsek köve, a véleményem eléggé megalapozott, de csak a sajátom, nem perdöntő!

A minősítési eljárás

A minősítési eljárás A minősítési eljárás 2.2* Készítette: Szakál Ferenc Pál *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat közzétételétől kezdve nem vállalok

Részletesebben

A minősítési eljárás

A minősítési eljárás A minősítési eljárás 2.1* Készítette: Szakál Ferenc Pál *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat közzétételétől kezdve nem vállalok

Részletesebben

A minősítési eljárás

A minősítési eljárás A minősítési eljárás Avagy: Tények alapján készülj, ne állítólag -alapon! 1.2* Készítette: Szakál Ferenc Pál *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért

Részletesebben

A PEDAGÓGUSOK MINŐSÍTÉSI RENDSZERE S Z O M B A T H E L Y, 2 0 1 3. D E C E M B E R 1 1.

A PEDAGÓGUSOK MINŐSÍTÉSI RENDSZERE S Z O M B A T H E L Y, 2 0 1 3. D E C E M B E R 1 1. A PEDAGÓGUSOK MINŐSÍTÉSI RENDSZERE S Z O M B A T H E L Y, 2 0 1 3. D E C E M B E R 1 1. SZABÁLYOZÁS a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) 64. a nevelési-oktatási intézmények működéséről

Részletesebben

Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás?

Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás? Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás? 1.2* Készítette: Szakál Ferenc Pál *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat

Részletesebben

Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás?

Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás? Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás? 2.0* Készítette: Szakál Ferenc Pál *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat

Részletesebben

Minősítésre jelentkezés 2017*

Minősítésre jelentkezés 2017* Minősítésre jelentkezés 2017* 1.2** *Jelen ppt elolvasása nem helyettesíti a miniszteri közlemény, az OH hivatalos tájékoztatói és a vonatkozó jogszabályok pontos ismeretét! **A korábbi változatokban ma

Részletesebben

TÁMOP 3.1.5/12-2012 - 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA. Minősítés lépésről lépésre

TÁMOP 3.1.5/12-2012 - 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA. Minősítés lépésről lépésre TÁMOP 3.1.5/12-2012 - 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA Minősítés lépésről lépésre Fokozatok Mikor? Hogyan? A minősítés lépései Felkészülés az e-portfólióvédésre Óra/foglalkozás megtartása Jelentkezés, E-portfólió

Részletesebben

Minősítésre jelentkezés 2017*

Minősítésre jelentkezés 2017* Minősítésre jelentkezés 2017* 2.0** *Jelen ppt elolvasása nem helyettesíti a miniszteri közlemény, az OH hivatalos tájékoztatói és a vonatkozó jogszabályok pontos ismeretét! **A korábbi változatokban ma

Részletesebben

A Kormány /2014. ( ) Korm. rendelete

A Kormány /2014. ( ) Korm. rendelete 1 A Kormány /2014. ( ) Korm. rendelete a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló

Részletesebben

20/2012 (VIII.31.) EMMI rendelet

20/2012 (VIII.31.) EMMI rendelet Szakál Ferenc Pál 20/2012 (VIII.31.) EMMI rendelet A 145. (1) bekezdésben a tanfelügyeleti ellenőrzés alapvető szempontjai között megjelent az önértékelés. A további (2)-(4) bekezdések meghatározzák az

Részletesebben

A pedagógusminősítési, tanfelügyeleti, szaktanácsadói rendszer a 2014/2015-ös tanévben

A pedagógusminősítési, tanfelügyeleti, szaktanácsadói rendszer a 2014/2015-ös tanévben A pedagógusminősítési, tanfelügyeleti, szaktanácsadói rendszer a 2014/2015-ös tanévben Pedagógusok előmeneteli rendszere 2015. január 1-jétől a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak

Részletesebben

Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás?

Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás? Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás? 2.1* Készítette: Szakál Ferenc Pál *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat

Részletesebben

Minősítésre jelentkezés 2016

Minősítésre jelentkezés 2016 Minősítésre jelentkezés 2016 Mire jelentkezünk? A jogszabályok szerint mindig a következő évi minősítési eljárásokra jelentkezünk. Vagyis aki idén jelentkezik, annak valamikor 2017 folyamán lesz a minősítése.

Részletesebben

Minősítésre jelentkezés 2019

Minősítésre jelentkezés 2019 Minősítésre jelentkezés 2019 1.1* *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat közzétételétől kezdve nem vállalok szakmai felelősséget!

Részletesebben

Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban

Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban A PEDAGÓGIAI-SZAKMAI ELLENŐRZÉSRE ÉS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉSRE ÉPÜLŐ INTÉZMÉNYI MINŐSÉGFEJLESZTÉS Salgótarján, 2014, szeptember 29. 1 Köznevelés - fejlesztési projektek

Részletesebben

Minősítésre jelentkezés 2018*

Minősítésre jelentkezés 2018* Minősítésre jelentkezés 2018* 1.0** *Jelen ppt elolvasása nem helyettesíti a miniszteri közlemény, az OH hivatalos tájékoztatói és a vonatkozó jogszabályok pontos ismeretét! **A korábbi változatokban ma

Részletesebben

2. Az Oktatási Hivatalról szóló 121/2013. (IV. 26.) Korm. rendelet módosítása (R2)

2. Az Oktatási Hivatalról szóló 121/2013. (IV. 26.) Korm. rendelet módosítása (R2) A Kormány 1. A nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet módosítása (R1) 2. Az Oktatási Hivatalról szóló 121/2013. (IV. 26.) Korm. rendelet módosítása

Részletesebben

A 326/2013 Korm. rendelet legújabb módosítása (2015. szeptember 9.) Összeállította: Szakál Ferenc Pál

A 326/2013 Korm. rendelet legújabb módosítása (2015. szeptember 9.) Összeállította: Szakál Ferenc Pál A 326/2013 Korm. rendelet legújabb módosítása (2015. szeptember 9.) Összeállította: Szakál Ferenc Pál FIGYELEM! A továbbiakban igyekeztem röviden összefoglalni és némileg csoportosítani a változásokat.

Részletesebben

Minősítő bizottság. gyakörlö kölle giuma nak legala bb Pedagö gus II. föközatba sörölt, felke szített alkalmazöttja. A minősítési eljárás menete

Minősítő bizottság. gyakörlö kölle giuma nak legala bb Pedagö gus II. föközatba sörölt, felke szített alkalmazöttja. A minősítési eljárás menete Jogszabályi háttér Nemzeti kö znevele srö l szö lö 2011. e vi CXC. tö rve ny 64-65.. A tö rve ny kerettö rve ny, a re szletszaba lyökat a 326/2013. (VIII. 30.) körma nyrendelet tartalmazza tö rve ny 94.

Részletesebben

A portfólió szerepe a pedagógusok minősítési rendszerében

A portfólió szerepe a pedagógusok minősítési rendszerében A portfólió szerepe a pedagógusok minősítési rendszerében 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény

Részletesebben

BETEKINTÉS AZ INTÉZMÉNYEKBE AZ ÓVODA

BETEKINTÉS AZ INTÉZMÉNYEKBE AZ ÓVODA BETEKINTÉS AZ INTÉZMÉNYEKBE AZ ÓVODA A FOGALMAK, AMELYEKET MEGJEGYZÜNK Szaktanácsadás Tanfelügyelet Pedagógus minősítés ÖSSZEHASONLÍTÁS 1. CÉLJA SZERINT Szaktanácsadás Tanfelügyelet Pedagógus minősítés

Részletesebben

Minősítés, Tanfelügyelet, Önértékelés

Minősítés, Tanfelügyelet, Önértékelés Minősítés, Tanfelügyelet, Önértékelés Összefüggések, praktikus kérdések 2015. augusztus 26. Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő NPK Országos Elnökség tagja Amiről nem lesz szó Jogszabályi háttér (Utána

Részletesebben

TANÉVKEZDŐ KIADVÁNY. - kivonat. III. A pedagógus előmeneteli rendszerrel kapcsolatos fontosabb szabályok

TANÉVKEZDŐ KIADVÁNY. - kivonat. III. A pedagógus előmeneteli rendszerrel kapcsolatos fontosabb szabályok TANÉVKEZDŐ KIADVÁNY Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárságának tanévkezdést támogató szakmai anyaga a 2015/2016. tanévre - kivonat III. A pedagógus előmeneteli rendszerrel

Részletesebben

Dr. Kovácsné Sütő Irma mesterpedagógus szakértő:( pedagógiai-szakmai ellenőrzés és pedagógusminősítés)

Dr. Kovácsné Sütő Irma mesterpedagógus szakértő:( pedagógiai-szakmai ellenőrzés és pedagógusminősítés) A pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) és pedagógusminősítés szakterületre vonatkozó, a szakértői feladatokhoz kapcsolódó jogszabályváltozások Dr. Kovácsné Sütő Irma mesterpedagógus szakértő:(

Részletesebben

ELŐMENETELI RENDSZER Gyakornoktól a Mesterpedagógus, Kutatótanár fokozatig Budapest, november 14.

ELŐMENETELI RENDSZER Gyakornoktól a Mesterpedagógus, Kutatótanár fokozatig Budapest, november 14. ELŐMENETELI RENDSZER Gyakornoktól a Mesterpedagógus, Kutatótanár fokozatig Budapest, 2015. november 14. TÁMOP 3.1.5/12-2012-0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA Látni, amit mindenki lát, és azt gondolni róla,

Részletesebben

326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet

326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról A Kormány

Részletesebben

A Kormány. /2017. (.) Korm. rendelete

A Kormány. /2017. (.) Korm. rendelete A Kormány /2017. (.) Korm. rendelete a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013.

Részletesebben

Minősítés, Tanfelügyelet, Önértékelés

Minősítés, Tanfelügyelet, Önértékelés Minősítés, Tanfelügyelet, Önértékelés Összefüggések, praktikus kérdések Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő NPK Országos Elnökség tagja Amiről nem lesz szó Jogszabályi háttér (Utána lehet nézni a törvényben

Részletesebben

A 326/2013 Korm. rendelet 2017 novemberi változásai 1.0*

A 326/2013 Korm. rendelet 2017 novemberi változásai 1.0* A 326/2013 Korm. rendelet 2017 novemberi változásai 1.0* Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat

Részletesebben

4434 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 43. szám

4434 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 43. szám 4434 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 43. szám A Kormány 99/2014. (III. 25.) Korm. rendelete a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény

Részletesebben

A pedagógusok előmeneteli rendszere a 2014/2015-ös tanévben. Emberi Erőforrások Minisztériuma

A pedagógusok előmeneteli rendszere a 2014/2015-ös tanévben. Emberi Erőforrások Minisztériuma A pedagógusok előmeneteli rendszere a 2014/2015-ös tanévben Emberi Erőforrások Minisztériuma EU-s ajánlások Európai Bizottság: A többi közalkalmazott és a magánszektorban dolgozók fizetéséhez viszonyított

Részletesebben

A pedagógus illetmény kiszámítása, besorolás 1.0

A pedagógus illetmény kiszámítása, besorolás 1.0 A pedagógus illetmény kiszámítása, besorolás 1.0 Készítette: Szakál Ferenc Pál *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat közzétételétől

Részletesebben

A pedagógusminősítés rendszerének bevezetése, mérföldkövei

A pedagógusminősítés rendszerének bevezetése, mérföldkövei A pedagógusminősítés rendszerének bevezetése, mérföldkövei Szakmai tanévnyitó Budapest 2014. augusztus 26. Pósfai Péter elnök A) A tanfelügyeleti rendszer A tanfelügyelet és a pedagógusminősítés kapcsolata:

Részletesebben

PEDAGÓGIAI SZAKMAI ELLENŐRZÉS

PEDAGÓGIAI SZAKMAI ELLENŐRZÉS 20/2012.EMMI rendelet PEDAGÓGIAI SZAKMAI ELLENŐRZÉS 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 87. (1) Az oktatásért felelős miniszter működteti az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszerét.

Részletesebben

A PEDAGÓGUSMINŐSÍTÉS RENDSZERE INTÉZMÉNYVEZETŐI FELADATOK. Budapest, 2015. február 20.

A PEDAGÓGUSMINŐSÍTÉS RENDSZERE INTÉZMÉNYVEZETŐI FELADATOK. Budapest, 2015. február 20. A PEDAGÓGUSMINŐSÍTÉS RENDSZERE INTÉZMÉNYVEZETŐI FELADATOK Budapest, 2015. február 20. Valami újra vállalkozni mindig kockázatos feladat. Számolni kell az értetlenséggel, az ismeretlennel szembeni idegenkedéssel,

Részletesebben

ÚTITÁRSAK. Pedagógusokat segítő szerepek

ÚTITÁRSAK. Pedagógusokat segítő szerepek ÚTITÁRSAK Pedagógusokat segítő szerepek TÉMACSOPORTOK Rövid, bevezető témák 1. Jogszabályi háttér 2. Életpálya szakaszai 3. A rendszer bevezetése 4. Értékelési rendszer 5. TÁMOP Segítő, értékelő szerepek

Részletesebben

TÁTIKA NAPSUGÁR ÓVODA GYAKORNOKI SZABÁLYZATA

TÁTIKA NAPSUGÁR ÓVODA GYAKORNOKI SZABÁLYZATA TÁTIKA NAPSUGÁR ÓVODA GYAKORNOKI SZABÁLYZATA 2013. 09. 01. Készítette: Kakuszi Imréné óvodavezető 1 Tartalomjegyzék 1. Törvényi hivatkozás 3. oldal 2. A szabályzat területi, személyi hatálya 3. oldal 3.

Részletesebben

326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet

326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról A Kormány

Részletesebben

Pedagógusszerep HOGYAN KÉSZÜLJEK A MINŐSÍTŐ ELJÁRÁSRA?

Pedagógusszerep HOGYAN KÉSZÜLJEK A MINŐSÍTŐ ELJÁRÁSRA? Pedagógusszerep HOGYAN KÉSZÜLJEK A MINŐSÍTŐ ELJÁRÁSRA? JOGI HÁTTÉR 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak

Részletesebben

A pedagógus minősítési rendszer

A pedagógus minősítési rendszer TÁMOP 3.1.5/12-2012 - 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA A pedagógus minősítési rendszer Thaisz Miklós Köznevelésért Felelős Államtitkári Kabinet Jogszabályi háttér Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC.

Részletesebben

Pedagógus-előmeneteli rendszer BÁRTFAI JUDIT SZAKTANÁCSADÓ 1

Pedagógus-előmeneteli rendszer BÁRTFAI JUDIT SZAKTANÁCSADÓ 1 Pedagógus-előmeneteli rendszer 2016. 07. 03. BÁRTFAI JUDIT SZAKTANÁCSADÓ 1 A minősítés részei Portfólió Óra-, foglalkozáslátogatás Portfólió védése 2016. 07. 03. BÁRTFAI JUDIT SZAKTANÁCSADÓ 2 A 1 Az értékelés

Részletesebben

SZAKMAI ELLENŐRZÉSI RENDSZERE HASONLÍTSA ÖSSZE A SZAKTANÁCSADÁS ÉS A TANFELÜGYELET RENDSZERÉT

SZAKMAI ELLENŐRZÉSI RENDSZERE HASONLÍTSA ÖSSZE A SZAKTANÁCSADÁS ÉS A TANFELÜGYELET RENDSZERÉT ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA TANÁRKÉPZÉSI ÉS TUDÁSTECHNOLÓGIAI KAR A KÖZNEVELÉSI RENDSZER PEDAGÓGIAI, SZAKMAI ELLENŐRZÉSI RENDSZERE LSP_TK102G4. HASONLÍTSA ÖSSZE A SZAKTANÁCSADÁS ÉS A TANFELÜGYELET RENDSZERÉT

Részletesebben

Az adatkezelésre jogosult személye: Oktatási Hivatal az Oktatási Hivatalról szóló 121/2013. (IV. 26.) Korm. rendelet 3. c) pont alapján.

Az adatkezelésre jogosult személye: Oktatási Hivatal az Oktatási Hivatalról szóló 121/2013. (IV. 26.) Korm. rendelet 3. c) pont alapján. Tájékoztatás az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzési (tanfelügyeleti) és önértékelési eljárások koordinálásáért, valamint a pedagógusminősítési eljárások koordinálásáért felelős szervnél nyilvántartott

Részletesebben

Kompetencia és teljesítményalapú értékelési rendszerének szabályzata

Kompetencia és teljesítményalapú értékelési rendszerének szabályzata A CEGLÉDI TANKERÜLETI KÖZPONT SZENTLŐRINCKÁTAI IMRE SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLÁJÁNAK Kompetencia és teljesítményalapú értékelési rendszerének szabályzata jóváhagyta: Horti Sándor igazgató érvényes: 2018-2019.

Részletesebben

Teljesítményértékelési szabályzat

Teljesítményértékelési szabályzat MTA Agrártudományi Kutatóközpont Teljesítményértékelési szabályzat Martonvásár, 2013. május 22. Bedő Zoltán főigazgató 1 A SZABÁLYZAT CÉLJA Jelen teljesítményértékelési szabályzat célja a Kutatóközpont

Részletesebben

Készítette: Nagy Ilona intézményvezető. 1 A fenti szabályzat a 326/2013. (VIII.30) kormányrendelet 5. sz. melléklete alapján készült.

Készítette: Nagy Ilona intézményvezető. 1 A fenti szabályzat a 326/2013. (VIII.30) kormányrendelet 5. sz. melléklete alapján készült. A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó helyi értékelési szabályzata 1 Készítette: Nagy Ilona intézményvezető 1 A fenti

Részletesebben

IV. JÓ GYAKORLAT börze IGI-klub. Miskolc, 2013. december 6-7.

IV. JÓ GYAKORLAT börze IGI-klub. Miskolc, 2013. december 6-7. IV. JÓ GYAKORLAT börze IGI-klub Miskolc, 2013. december 6-7. Szakmai ellenőrzés, minősítés és támogatás Intézményértékelés (OH); 5 évente Pedagógus Szaktanácsadás (OFI) Tantárgygondozás, tematikus Minősítés

Részletesebben

ÖNÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT

ÖNÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT ÖNÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT Kolozsvár Utcai Általános Iskola Budapest, 2015. szeptember 1. 1. Az önértékelés alapja Jogszabályok: 2011.évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről (64-65. és a 86-7. ) 20/2012

Részletesebben

szervezetéhez és a betöltött munkakör követelményeihez kapcsolódó szakmai követelményrendszer

szervezetéhez és a betöltött munkakör követelményeihez kapcsolódó szakmai követelményrendszer Jelen szabályzat a Szabadságtelepi Óvoda és a vele közalkalmazotti jogviszonyban álló, pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra

Részletesebben

Budapest, 2013. október 25.

Budapest, 2013. október 25. Budapest, 2013. október 25. Kelemen Gabriella Pedagógiai szakértő RPI Az előadás tematikája A pedagógus portfólió, munkaportfólió Elkészítése elkerülhetetlen A minősítésben betöltött szerepe Hogyan készítsük

Részletesebben

TÁMOP 3.1.5/12-2012 - 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA. A pedagógusminősítés rendszere

TÁMOP 3.1.5/12-2012 - 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA. A pedagógusminősítés rendszere TÁMOP 3.1.5/12-2012 - 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA A pedagógusminősítés rendszere Jogszabályi háttér Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 64-65. A törvény kerettörvény, a részletszabályokról

Részletesebben

TERÉZVÁROSI MAGYAR ANGOL, MAGYAR NÉMET KÉT TANNYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA INTÉZMÉNYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT

TERÉZVÁROSI MAGYAR ANGOL, MAGYAR NÉMET KÉT TANNYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA INTÉZMÉNYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT TERÉZVÁROSI MAGYAR ANGOL, MAGYAR NÉMET KÉT TANNYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA INTÉZMÉNYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT 2018 Tartalom 1. Az intézményi értékelési szabályzat célja... 2 2. Jogszabályi háttér... 2 3. A Szabályzat

Részletesebben

Őszi Pedagógiai Napok Elnöki köszöntő

Őszi Pedagógiai Napok Elnöki köszöntő Őszi Pedagógiai Napok Elnöki köszöntő Budapest, 2016. november 14. Dr. Maruzsa Zoltán elnök Oktatási Hivatal Fontosabb feladataink a 2016/2017 tanév során Érettségi vizsga, középfokú felvételi eljárás

Részletesebben

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. június 26-i rendes ülésére

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. június 26-i rendes ülésére 10. számú előterjesztés Minősített többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. június 26-i rendes ülésére Tárgy: A Dombóvári Gyermekvilág Óvoda igazgatói állásának betöltésére

Részletesebben

Nemzetközi kitekintés Kompetencia fogalma, a kompetencia alapú képzés új vonásai a hazai gyakorlatban.a pedagógusok kompetenciáinak értelmezése, az

Nemzetközi kitekintés Kompetencia fogalma, a kompetencia alapú képzés új vonásai a hazai gyakorlatban.a pedagógusok kompetenciáinak értelmezése, az Nemzetközi kitekintés Kompetencia fogalma, a kompetencia alapú képzés új vonásai a hazai gyakorlatban.a pedagógusok kompetenciáinak értelmezése, az egyes kompetenciák tartalma, a kompetenciák fejlődési

Részletesebben

Intézmény neve: Enyingi Szirombontogató Óvoda Intézmény címe: 8130 Enying Vas Gereben u.1. OM azonosító: HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT 2016

Intézmény neve: Enyingi Szirombontogató Óvoda Intézmény címe: 8130 Enying Vas Gereben u.1. OM azonosító: HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT 2016 Intézmény neve: Enyingi Szirombontogató Óvoda Intézmény címe: 8130 Enying Vas Gereben u.1. OM azonosító: 029915 HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT 2016 1 Tartalomjegyzék: 1. Alapadatok..... 3 2. Jogszabályi háttér....

Részletesebben

A ÉVI TANFELÜGYELETI LÁTOGATÁSOK ELŐKÉSZÍTÉSE (TÁMOP-3.1.8)

A ÉVI TANFELÜGYELETI LÁTOGATÁSOK ELŐKÉSZÍTÉSE (TÁMOP-3.1.8) A 2015. ÉVI TANFELÜGYELETI LÁTOGATÁSOK ELŐKÉSZÍTÉSE (TÁMOP-3.1.8) A MEGÚJULÓ KÖZNEVELÉS ÉRTÉKELÉSI KERETRENDSZERE Minősítés Tanfelügyelet Pedagógus, vezető, intézmény KÜLSŐ értékelése saját célok mentén.

Részletesebben

TÁMOP 3.1.5/12-2012 - 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA. E-portfólió. 2013. november 26.

TÁMOP 3.1.5/12-2012 - 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA. E-portfólió. 2013. november 26. TÁMOP 3.1.5/12-2012 - 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA E-portfólió 2013. november 26. TÁMOP 3.1.5/12-2012 - 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA Pedagógusok előmeneteli rendszere és az e-portfólió A minősítési

Részletesebben

Hallgatói tájékoztató. Szakértők felkészítése a pedagógusminősítésre

Hallgatói tájékoztató. Szakértők felkészítése a pedagógusminősítésre Hallgatói tájékoztató Szakértők felkészítése a pedagógusminősítésre Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. a TÁMOP 3.4.2.B Sajátos nevelési igényű gyerekek integrációja (Szakszolgálatok fejlesztése)

Részletesebben

A szabályzat hatályban lépésének napja: október 1. Jóváhagyta: Králik Tibor főigazgató

A szabályzat hatályban lépésének napja: október 1. Jóváhagyta: Králik Tibor főigazgató A Soproni Szakképzési Centrum pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó helyi értékelési Jóváhagyta: Králik Tibor főigazgató

Részletesebben

A PORTFÓLIÓ KÉSZÍTÉSÉVEL KAPCSOLATOS RENDELKEZÉSEK

A PORTFÓLIÓ KÉSZÍTÉSÉVEL KAPCSOLATOS RENDELKEZÉSEK SEGÉDLET A PEDAGÓGUSOK ELŐMENETELI RENDSZERÉRŐL ÉS A KÖZALKALMAZOTTAK JOGÁLLÁSÁRÓL SZÓLÓ 1992. ÉVI XXXIII. TÖRVÉNY KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKBEN TÖRTÉNŐ VÉGREHAJTÁSÁRÓL SZÓLÓ 326/2013. (VIII. 30.) KORMÁNYRENDELET

Részletesebben

326/2013. (VIII. 30.) Kormányrendelet 2015. április 17-én hatályba lépő előírásai hatályát vesztett szöveg módosított szöveg új szöveg 2. 5. 6.

326/2013. (VIII. 30.) Kormányrendelet 2015. április 17-én hatályba lépő előírásai hatályát vesztett szöveg módosított szöveg új szöveg 2. 5. 6. 326/2013. (VIII. 30.) Kormányrendelet 2015. április 17-én hatályba lépő előírásai Áthúzva: a 2015. március 16-án hatályát vesztett szöveg Aláhúzva: a 2015. március 17-én hatályba lépett módosított szöveg

Részletesebben

-1- A pedagógiai-szakmai ellenőrzés megállapításai

-1- A pedagógiai-szakmai ellenőrzés megállapításai -1- A pedagógiai-szakmai ellenőrzés megállapításai -2- Tartalom Pedagógiai-szakmai ellenőrzés megállapításai... 3 Országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet)... 3 Az ellenőrzés célja... 3 Az

Részletesebben

T á j é k o z t a t ó. Negyedik rész. VII. A Mesterpedagógusokra vonatkozó új szabályozás

T á j é k o z t a t ó. Negyedik rész. VII. A Mesterpedagógusokra vonatkozó új szabályozás T á j é k o z t a t ó a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII.

Részletesebben

Önértékelési szabályzat

Önértékelési szabályzat Önértékelési szabályzat 2017 1. Az önértékelés alapja Jogszabályok: 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről (64-65. és a 86-87. ) 20/2012 (VIII.31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények

Részletesebben

Internátusvezetők és nevelők szakmai találkozója Miskolc,

Internátusvezetők és nevelők szakmai találkozója Miskolc, Internátusvezetők és nevelők szakmai találkozója Miskolc, 2015.11.20-21. A megújuló köznevelés elemei Szaktanácsadás Tanfelügyelet Pedagógus minősítés Intézményi önértékelés A megújuló köznevelés elemei

Részletesebben

STARTOL A TANFELÜGYELET ÖSSZEFOGLALÓ A LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSOKRÓL, KIEGÉSZÍTÉSEKRŐL MAUS PÁL SZAKMAI VEZETŐ TÁMOP-3.1.8

STARTOL A TANFELÜGYELET ÖSSZEFOGLALÓ A LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSOKRÓL, KIEGÉSZÍTÉSEKRŐL MAUS PÁL SZAKMAI VEZETŐ TÁMOP-3.1.8 STARTOL A TANFELÜGYELET ÖSSZEFOGLALÓ A LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSOKRÓL, KIEGÉSZÍTÉSEKRŐL MAUS PÁL SZAKMAI VEZETŐ TÁMOP-3.1.8 AMI TOVÁBBRA SEM VÁLTOZOTT az alapelvek és a célok; az ellenőrzés, értékelés szereplői;

Részletesebben

Madarász Imre Egyesített Óvoda

Madarász Imre Egyesített Óvoda Madarász Imre Egyesített Óvoda 5300 Karcag, Táncsics krt. 17. 59/503-323 ovikozpont@ovikarcag.hu www.ovikarcag.hu OM 202329 Madarász Imre Egyesített Óvoda Gyakornoki Szabályzata Intézmény OM azonosítója:

Részletesebben

Ilosvai Selymes Péter Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 3881 Abaújszántó, Béke út 15.

Ilosvai Selymes Péter Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 3881 Abaújszántó, Béke út 15. Ilosvai Selymes Péter Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 3881 Abaújszántó, Béke út 15. A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra

Részletesebben

Internátusi Szakmai Találkozó Szabadi Edit pedagógiai előadó Kecskemét, március 23.

Internátusi Szakmai Találkozó Szabadi Edit pedagógiai előadó Kecskemét, március 23. Internátusi Szakmai Találkozó Szabadi Edit pedagógiai előadó Kecskemét, 2018. március 23. Országos pedagógiai - szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) számokban 2018. Pedagógus: nincs (a minősítő vizsgán,

Részletesebben

PORTFÓLIÓKÉSZÍTÉS, LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE!

PORTFÓLIÓKÉSZÍTÉS, LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE! PORTFÓLIÓKÉSZÍTÉS, LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE! Műhelymunka 3. Nógrád Megyei Pedagógiai Intézet EGYSZERŰSÍTETT VÁLTOZAT Kötelező Nem értékelt Nem kötelező Szakmai önéletrajz (űrlap) Pedagógiai szakmai és egyéb tevékenységek

Részletesebben

.. ÁLTALÁNOS ISKOLA. Éves önértékelési terv MINTA. 2017/2018. tanév

.. ÁLTALÁNOS ISKOLA. Éves önértékelési terv MINTA. 2017/2018. tanév .. ÁLTALÁNOS ISKOLA Éves önértékelési terv MINTA 2017/2018. tanév Készítette:.. intézményvezető A..Általános Iskola az ötéves önértékelési programban foglalt feladatok megvalósítására az éves önértékelési

Részletesebben

A BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUM HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZATA

A BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUM HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZATA A BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUM HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZATA 2016. október 1. A 326/2013.(VIII.30.) Kormányrendelet előírásai szerint készült, az intézmény nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő, pedagógus

Részletesebben

TÁMOP 3.1.5/12-2012 - 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA. A pedagógusok minősítési rendszere szakértői szemmel

TÁMOP 3.1.5/12-2012 - 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA. A pedagógusok minősítési rendszere szakértői szemmel TÁMOP 3.1.5/12-2012 - 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA A pedagógusok minősítési rendszere szakértői szemmel A minősítés céljai a pedagógusok szakmai fejlesztése a pedagógusok minőségi munkavégzésének elismerése

Részletesebben

A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül

A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra Oldal 1 Tartalomjegyzék Intézményi alapadatok... 3 Jogszabályi háttér... 3 1. Alkalmazási

Részletesebben

Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája. Szent-Györgyi Albert

Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája. Szent-Györgyi Albert MAGYAR SZENTEK RÓMAI KATOLIKUS ÓVODA és ÁLTALÁNOS ISKOLA 3060 Pásztó Deák Ferenc út 17. telefon: 32/889-103; 889-104; email cím: titkarsag.paszto@ekif-vac.hu A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő

Részletesebben

A KKZKÁI TOLDI LAKÓTELEPI TAGISKOLA ÖNÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZATA

A KKZKÁI TOLDI LAKÓTELEPI TAGISKOLA ÖNÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZATA A KKZKÁI ÖNÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZATA 1. Az önértékelés alapját képező szabályok Jogszabályok: 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről (64-65. és a 86-7. ) 20/2012 (VIII. 31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási

Részletesebben

Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere

Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiaiszakmai ellenőrzés rendszere A tanfelügyeleti fejlesztések helye a TÁMOP-3.1.8

Részletesebben

Az Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium belső önértékelési szabályzata

Az Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium belső önértékelési szabályzata Az Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium belső önértékelési szabályzata Az önértékelés alapja Jogszabályok: - 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről (64-65. és a 86-87.

Részletesebben

A rendelet 2015. április 17. napjától hatályos szövege

A rendelet 2015. április 17. napjától hatályos szövege A pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 2015.

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a szaktanácsadói tevékenység végzésére irányuló

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a szaktanácsadói tevékenység végzésére irányuló KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a szaktanácsadói tevékenység végzésére irányuló pedagógustovábbképzésre, valamint Mesterpedagógus fokozat elérését célzó minősítési eljárásra való jelentkezés során benyújtandó személyi

Részletesebben

A pedagógus-előmeneteli rendszer tartalmi változásai

A pedagógus-előmeneteli rendszer tartalmi változásai FEJLŐDÜNK ÉS FEJLESZTÜNK A pedagógus-előmeneteli rendszer tartalmi változásai Zalaegerszeg, 2015. november 21. TÁMOP 3.1.5/12-2012-0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA Ne a változástól, az állandóságtól félj!

Részletesebben

Minősítési Szabályzat

Minősítési Szabályzat 2016/2017 Minősítési Szabályzat Szentlőrinci Általános Iskola Székhely: Szentlőrinc, Ifjúság útja 5. A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra

Részletesebben

Az Nkt. 65. változásai

Az Nkt. 65. változásai Az Nkt. 65. változásai 2017.09.01. 1.2* Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat közzétételétől

Részletesebben

Városközponti Óvoda. Helyi Értékelési Szabályzata

Városközponti Óvoda. Helyi Értékelési Szabályzata Városközponti Óvoda Helyi Értékelési Szabályzata A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó helyi értékelési szabályzat

Részletesebben

/2015. (...) Korm. rendelet

/2015. (...) Korm. rendelet Melléklet a 4338/2015. számú kormány-előterjesztéshez /2015. (....) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési

Részletesebben

Országos tanfelügyelet kézikönyvek (PSZE) változásai

Országos tanfelügyelet kézikönyvek (PSZE) változásai Országos tanfelügyelet kézikönyvek (PSZE) változásai 2019.01.01-én Az országos tanfelügyeleti kézikönyvek legutóbb 2017. január 01-én változtak. 2018-ban újabb átdolgozásra került sor, melynek során elkészült

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a Pedagógusok felkészítése a pedagógusminősítési szakértői feladatok ellátására blended képzés

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a Pedagógusok felkészítése a pedagógusminősítési szakértői feladatok ellátására blended képzés KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a Pedagógusok felkészítése a pedagógusminősítési szakértői feladatok ellátására blended képzés és a Pedagógusok felkészítése az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzésben szakértői feladatok

Részletesebben

Az Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium értékelési szabályzata

Az Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium értékelési szabályzata Az Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium értékelési szabályzata Budapest, 2016. szeptember 30. A 326/2013.(VIII.30.) Kormányrendelet előírásai szerint készült, az intézmény nevelő-oktató

Részletesebben

2016. Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

2016. Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2016. A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó helyi értékelési szabályzat Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és

Részletesebben

Egyszerűsítések az értékelésben változások az átdolgozott útmutatóban

Egyszerűsítések az értékelésben változások az átdolgozott útmutatóban ,,Fejlesztés Fejlődés Együttműködés Keceli Nemzetközi Konferencia Kecel, 2016. november 26. Egyszerűsítések az értékelésben változások az átdolgozott útmutatóban Bella Tibor Köznevelési Szakértők Országos

Részletesebben

Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT

Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT A 326/2013.(VIII.30.) Kormányrendelet előírásai szerint készült, az intézmény nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő, pedagógus szakképzettséggel rendelkező gyakornok munkavállalóinak. Kecskeméti Vásárhelyi

Részletesebben

1. A helyi értékelési szabályzat

1. A helyi értékelési szabályzat 1. A helyi értékelési szabályzat Intézményünk helyi értékelési szabályzata a 326/2013. (VIII.30.) Kormányrendeletnek (a továbbiakban: Kormányrendelet) a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörökben

Részletesebben

Készítsünk együtt portfóliót!

Készítsünk együtt portfóliót! Készítsünk együtt portfóliót! József Attila 2014. február 25. 1 Készítsünk együtt portfóliót! Ki készíthet portfóliót? A portfólió készítése, feltöltése, a minősítés: főbb határidők Az e-portfólió felület

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata Közgyűlésének május 5-ei ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata Közgyűlésének május 5-ei ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata Közgyűlésének 2016. május 5-ei ülésére Iktatószám: 10-87/8/2016 Készítette: Kozma György hivatalvezető Szavazás módja: egyszerű

Részletesebben

A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó értékelési szabályzata

A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó értékelési szabályzata A soproni Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó

Részletesebben

4676 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 48. szám

4676 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 48. szám 4676 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 48. szám A Kormány 89/2015. (IV. 9.) Korm. rendelete a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési

Részletesebben

Szolnok, szeptember

Szolnok, szeptember A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó helyi értékelési szabályzat Szolnok, 2016. szeptember A 326/2013. (VIII. 30.)

Részletesebben

A GYAKORNOKI ÉVEK SZAKMAI PROGRAM PILOTPROJEKT BEMUTATÁSA

A GYAKORNOKI ÉVEK SZAKMAI PROGRAM PILOTPROJEKT BEMUTATÁSA A GYAKORNOKI ÉVEK SZAKMAI PROGRAM PILOTPROJEKT BEMUTATÁSA TÁMOP 3.1.5/12-2012-0001 Pedagógusképzés támogatása Hambalkó Szilvia Csodavár Óvoda GYAKORNOKI RENDSZER MEGJELENÉSE 2011/Köznevelési törvény (64

Részletesebben