A 326/2013 Korm. rendelet legújabb módosítása (2015. szeptember 9.) Összeállította: Szakál Ferenc Pál

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A 326/2013 Korm. rendelet legújabb módosítása (2015. szeptember 9.) Összeállította: Szakál Ferenc Pál"

Átírás

1 A 326/2013 Korm. rendelet legújabb módosítása (2015. szeptember 9.) Összeállította: Szakál Ferenc Pál

2 FIGYELEM! A továbbiakban igyekeztem röviden összefoglalni és némileg csoportosítani a változásokat. Az összefoglaló az általam lényegesnek tekintett elemeket emeli ki, igyekeztem átfogó képet adni, de nem biztos, hogy minden apró részletre kitérek. Az egyes részleteket nem mindenhol idézem szó szerint, de mindig hivatkozom a pontos joghelyre. A könnyebb érthetőség kedvéért kisebb értelmezésekbe is bocsátkoztam, ezek egyéni véleménynek tekintendők. Az összefoglaló célja, hogy felhívja a figyelmet a változásokra, és hogy segítsen az eligazodásban. A rendelet egyéni tanulmányozását, alapos ismeretét nem helyettesíti. A rendelet pontos és hatályos szövege itt érhető el: ot34

3 Értelmező rendelkezések Az új 1/A -ban megjelent az Értelmező rendelkezések fejezet. Egyelőre négy fogalmat definiál: foglalkoztatási jogviszony, munkaviszony jellegű jogviszony, munkaviszony jellegű jogviszony szünetelése, portfólió.

4 Előmeneteli rendszer, minősítés

5 2. A gyakornoki időre vonatkozó új bekezdések A 2. (2)-(4) bekezdése három fontos szempontot fogalmaz meg: Ha a gyakornoki idő vége és a minősítő vizsga között kevesebb mint 1 hónap lenne, 1 hónappal hosszabbítani kell a gyakornoki időt. A pedagógus kérhet nagyobb hosszabbítást is, legfeljebb 6 hónapot. Ha a jogviszony létesítésekor a pedagógusnak van 2 év gyakorlata, de nincs még 6 éve, akkor 6 hónapra gyakornok lesz (természetesen csak akkor, ha még nem tett sikeres minősítő vizsgát). Ha sikertelenül vizsgázott gyakornok létesít újra jogviszonyt, újra 2 évre lesz gyakornok.

6 3. A minősítő vizsgára vonatkozó változások: Továbbra is a gyakornoki idő lejártának hónapjában de ha ez a nyári szünetre esik, akkor nem a tanítási év utolsó hónapjában, vagyis júniusban, hanem májusban. [2. (5) b)] A sikertelen vizsga esetén teendőkre vonatkozó bekezdések megfogalmazása kicsit egyszerűbb és pontosabb lett. A korábbi változat 2. (6) bekezdése szerint a kinevezési okmányban, a munkaszerződésben elő kellett írni azt az időpontot, ameddig a gyakornok minősítő vizsgát köteles tenni. Ez már nem szerepel a rendeletben, a gyakornoki időt kell rögzíteni a dokumentumban. A minősítő vizsga részei kikerültek ebből a -ból, új helyen és formában szerepelnek (lásd majd ott)

7 4. Minősítési eljárás PI PII Itt viszont szerepelnie kell a kinevezés módosításában a kötelező minősítési eljárás időpontjának. [3. (1)] Az eljárás leírása innen is kikerült, viszont a rendelet itt írja le a sikertelen minősítés esetén teendőket.

8 5. Minősítési eljárás PII után A ból is máshova került minden, ami nem az újabb fokozatba lépés lehetőségéről és az eljárás ismétléséről szól. Így máshol találhatók a Mesterpedagógus feladatai is. (Lásd a 16. pontot!)

9 6. Szakmai gyakorlati idő A 6. -ban eddig a gyakornoki idő és a mentor szerepelt, most a szakmai gyakorlati idő szabályai kerültek ide (és a 6/A. -ba) a korábbi 13. -ból. Hogy mi számítható be a szakmai gyakorlati időbe az nem változott, de kiegészült a Gyvtv-s intézményekre vonatkozó résszel, és van még néhány fontos változás: A korábbi 14. (3) bekezdés (ha bármely munkakörben szerzett 6 évet, akkor mentesül a gyakornoki idő alól és PIbe sorolandó) is ide került, és kiegészült azzal, hogy nem alkalmazható, ha a gyakornok sikertelen minősítő vizsgát tett. [(4) bekezdés] Változott a mi nem számít be -rész is [6/A. (3)]: fizetés nélküli szabadság helyett a munkaviszony jellegű jogviszony szünetelése kifejezést használja, amit az 1/A. 3. pontja definiál. Továbbá részmunkaidős vagy óraadó esetén a beszámíthatósághoz nem a neveléssel-oktatással lekötött munkaidő alsó határának 25%-a szükséges, hanem az Mt. szerinti teljes munkaidő 25%-a.

10 7. Az eljárás A 7. -tól következik a minősítő vizsga és eljárás tartalmának leírása. Néhány változás ebből: Az eljárás részeként megjelent a mesterpedagógusi pályázat és a kutatótanári pályázat. Ez része az eljárásnak is, és 5 évente meg kell újítani, különben a pedagógust visszasorolják. [8. (5)-(6)] A jó hír, hogy a szakértői/szaktanácsadói feladatot ellátókra ez NEM vonatkozik! A 9/A. (2) bekezdése szerint a gyakornok minősítő vizsgáján az óralátogatáson és megbeszélésen a mentor is részt vehet. A 9/B. írja le a portfólió és a mester és kutató esetében szükséges pályázat tartalmát. A portfólió tartalmát kötelező és választható elemekre bontja, a kötelezők között megjelenik az eredetiségnyilatkozat (eddig is kötelező volt, csak nem szerepelt a felsorolásban), és intézményvezető esetében a foglalkoztatási jogviszony fennállásáról szóló munkáltatói igazolás. Fontosak az ezzel kapcsolatos átmeneti szabályok a 39/F-39/I. -okban. Különösen kiemelendő a 39/I., ez tartalmazza a tanévkezdő kiadványból már ismert határidőt: Akik 2015-ben Mesterpedagógusnak vagy Kutatótanárnak jelentkeztek, azoknak augusztus 15-ig kell elkészíteniük a portfóliót és pályázatot.

11 8. Jelentkezés, lebonyolítás, díjak A keretszámok és különös feltételek meghirdetésével kapcsolatban új, hogy az EMMI hivatalos lapjában kell meghirdetni (Közlöny), és hogy a keretszám nem lehet kevesebb, mint az adott évben esedékes kötelező minősítések száma. Ezzel függ össze a 10/A. (1) bekezdés, miszerint az intézményvezető rögzíti a rendszerben a minősítő vizsgák és kötelező minősítési eljárások esedékességét. Ennek a határideje az esedékesség évét megelőző május 10. [10/A. (3)] A pedagógus jelentkezési határideje maradt április 30., de a jelentkezést csak a nem kötelező minősítéssel kapcsolatban említi a rendelet (értelemszerűen, hiszen a kötelezőt jelentkezés nélkül, hivatalból rögzíteni kell) Azt nem írja, hogy az intézményvezető nem tagadhatja meg a jelentkezés rögzítését, viszont írja, hogy köteles rögzíteni. Ez ugyanazt jelenti. [10/A. (2)] A határidő itt is május 10. [10/A. (3)]

12 8. Jelentkezés, lebonyolítás, díjak Fontos továbbá, hogy legalább két hónapja folyamatosan fennálló keresőképtelenségére tekintettel a védés napjáig visszavonható a jelentkezés(!). [10/A. (2)] Az OH ellenőrzi a jelentkezéseket, Kutatótanár esetében a publikációk tekintetében az MTA-t is bevonja. [10/B. (1)] A 10/C. rendelkezik arról, hogy az időközben a tervből kiesők miatt a tervbe bekerülőket legkésőbb október 15-ig kell értesíteni.

13 9. Változások a bizottság tagjaival kapcsolatban A 10/D. (2) bekezdés szerint egyházi intézmény esetében az elnök csak olyan szakértő lehet, aki szerepel az egyház által jóváhagyott jegyzéken. Az intézményi delegált esetében már nem feltétel a szakvizsga, csak a vezetői megbízás. [10/D. (3) b)] Az intézményvezető minősítése esetében az intézményvezető helyett nem a fenntartó küld delegáltat, hanem az OH jelöl ki egy szakértőt. [10/D. (3) c)] A fenntartó kijelölhet delegáltat, aki véleményezési joggal vehet részt az eljárásban. [10/D. (3) e)] Már nem csak rokon nem lehet a bizottság tagja, hanem olyan személy sem, akitől a minősítési eljárás elfogulatlan lefolytatása egyéb okból nem várható.

14 10. Egyéb változások a szervezéssel kapcsolatban Külön részletezi az elnök teendőit (újdonság nincs benne). A 10/F. meghatározza, hogy mikor oszlik fel hivatalosan a bizottság. A 11/B. (1) szerint azok, akik januártól június végéig kerülnek minősítésre, december 15-ig, akik szeptembertől decemberig, augusztus 10-ig kapnak értesítést. A 11/B. (2) bekezdés szerint az intézményvezető köteles lehetővé tenni a pedagógus részvételét a minősítő vizsga, minősítési eljárás pedagógus személyes részvételét igénylő eseményén. Ha valamilyen előre nem látható okból nem tudják a minősítés évében megszervezni az eljárást, akkor a következő év március 31-éig kell új napot kijelölni. Ilyen esetben a magasabb fokozatba sorolás januártól visszamenőleg érvényes. [11/B. (5); 13. (3) a)]

15 11. Az eljárás eredménye Módosult a 39/B. (3) bekezdése. Eszerint ha 2018 végéig egy PI-be sorolt pedagógus nekifut a Mesternek vagy a Kutatónak, és nem sikerül neki, de eléri a PII-höz szükséges szintet, akkor nem PI-ben marad, hanem PII-be kerül. A súlyozott számítás szabályait az 1. melléklet mutatja, ami a korábbi 1/A melléklet lett, vagyis csak a portfólió és a látogatás szerepel benne. (Ez van csak a januártól várható változatban is, tehát lehet, hogy mégsem fog beszámítani a tanfelügyelet és az önértékelés. De ez csak januárban lesz biztos!) A korábbi változat szerint az eredmény rögzítésétől számított 7 napon belül állít ki tanúsítványt az OH. Ez is változott: Az eredmény rögzítésétől számított 15 napon belül az OH elektronikus tanúsítványt állít ki, és a minősítés évének utolsó napjáig állítja ki a végleges tanúsítványt. [12/B. (4)-(5)]

16 11. Az eljárás eredménye A 12/C. felsorolja azokat az eseteket, amelyek fennállásakor az eljárást meg kell szüntetni: nem szerepelhetett volna a tervben, nem felel meg a pedagógus munkakör feltételeinek, a pedagógus keresőképtelenségre hivatkozva visszavonta a jelentkezést, 6 hónapnál hosszabb szüneteltetés, jogviszony a védés előtt megszűnt (kivéve áthelyezés), díjat nem fizette be, portfólió hiányos maradt, plágium. A bizottság tagjairól továbbra is készíthet értékelést a pedagógus, újdonság, már nem csak az elnökről és a szakos szakértőről, és hogy a rendelet szerint ezeket az OH összesíti, és negyedévente továbbítja a bizottság tagjainak. [12/E. (1)]

17 12. Panasz A 12/D. írja le, hogy hogyan lehet panaszt tenni az eredmény ellen, és milyen következmények várhatók. Sikertelen eljárás esetén a tanúsítvány kiadásától számított 15 napon belül lehet elektronikusan panasszal élni az OHnál. Az OH a bizottsággal együtt bírálja el a panaszt, ennek megfelelően módosítja a tanúsítványt. Ha a pedagógus fenntartja a panaszt, sor kerülhet új bizottság kijelölésére is, ha ez történik, az új bizottság döntésével szemben már nem lehet panaszt tenni. A panasz alapja nem lehet a bizottság tagjai és a pedagógus közötti szakmai vita. Ha panasz alapján módosul az eredmény, a magasabb fokozatba sorolást visszamenőleg is érvényesíteni kell. [13. (3) b)]

18 13. Tanúsítvány visszavonása Szintén új elem, amit a 12/D. (5)-(6) bekezdése szabályoz: Ha az OH tudomására jut, hogy a pedagógus nem kerülhetett volna be a tervbe, visszavonja a tanúsítványt. Erre a tanúsítvány kiadása után 3 évig kerülhet sor. Ilyen esetben a pedagógus illetményét a jövőre vonatkozóan kell csökkenteni. Ha viszont bebizonyosodik, hogy a visszavonásra okot adó esemény a pedagógus hibájából következett be, akkor visszamenőleg is vissza kell fizetnie az illetménytöbbletet!

19 14. Gyakornoki idő és mentor A 15/A. (2) bekezdése kimondja, hogy mentornak a gyakornokkal azonos munkakörben foglalkoztatott pedagógus jelölendő ki, sőt tanár esetén ha lehetséges azonos szakos. A mentori feladatoknál van néhány megfogalmazás-beli pontosítás, de érdemi változás nincs. Kivétel a félévenkénti értékelés, itt van különbség: A gyakornoki idő lejárta előtt féléves értékelés helyett összefoglaló értékelést kell készíteni, és ha a gyakornoki idő vége előtt megszűnik a foglalkoztatás, soron kívüli értékelést kell írni. Ha a gyakornok sikeres minősítő vizsgát tett, de még nem sorolták át PI-be, az átsorolásáig munkaidő szempontjából gyakornoknak tekintendő. [17. (6a)]

20 15. Pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők Számukra is indul az előmeneteli rendszer szeptember 1-jétől kezdődően. A bevezetés lényegében úgy történik, ahogy a pedagógusok esetében történt 2013-ban. Erről szól a 39/E. (1) illetve (4) bekezdése.

21 16. Szakértő/szaktanácsadó mesterpedagógus feladatai Eddig csak annyi szerepelt a rendeletben, hogy 25 alkalommal (a munkaidőkedvezménye kapcsán biztosított napokon) szakértői/szaktanácsadói feladatokkal bízzák meg, és ha ennél kevesebbszer bízzák meg, ellenőrzési és továbbképzési feladatokkal bízható meg. Most ez sokkal részletesebb, bővebb lett. [17/A. (6)-(7)] A rendelet felsorolja, hogy milyen feladatokat jelent pontosan a 25 megbízás: minősítés, tanfelügyelet, ezek ellenőrzése, pedagógiai szakmai szolgáltatás (ilyen a szaktanácsadás), szakértők/szaktanácsadók képzése Megnevez továbbá olyan feladatokat, amelyeket a 25 megbízáson felül, de a munkaidő-kedvezmény terhére rendelhet el az OH: részvétel továbbképzésen, részvétel az önértékelésben, panaszok elbírálása. Fontos különbség, hogy ha a feladat nem teljesítése miatt visszasorolják a Mesterpedagógust, akkor már nem PII fokozatba, hanem a Mesterpedagógus fokozat elnyerése előtti fokozatba kell sorolni. (Vagyis aki a PII-t átléphette, azt PI-be!) [17. (12)] A költségtérítés eltűnt a rendeletből. Ezt egyelőre a szakértők/szaktanácsadók szerződése garantálja, januártól pedig benne lesz a rendeletben (12/A. ), de számlával kell majd elszámolni a maximum 10e Ft-ot.

22 17. A nem szakértő/szaktanácsadó Mesterpedagógus feladatai Egy lényeges változás van: Eltűnt a rendeletből a korábbi 4. (6a) bekezdés, ami szerint vezető vagy magasabb vezetői megbízással rendelkező Mesterpedagógusnak nem kell a vezetésen kívül további pluszfeladatokat ellátnia. Ez a lehetőség január 1-től élt volna, sajnos úgy tűnik, még a hatályba lépése előtt meg is szűnt (Lehet reménykedni, hogy januárban újraéled, de a januártól hatályosnak tervezett változatból is hiányzik.)

23 Illetmény

24 18. Pótlékok A gyógypedagógiai pótlék jogosultsága módosult, pontosabb lett a megfogalmazás: ha kizárólag sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal foglalkozik, vagy ha az általa felkészített sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók aránya az intézményben a nevelési év, tanév első napján eléri a harminchárom százalékot. helyett: ha kizárólag sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal foglalkozik, vagy ha az általa felkészített gyermekek, tanulók közül a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók aránya a nevelési év, tanév első napján eléri a harminchárom százalékot szerepel. Tehát nem az intézményben eléri hanem eléri. [16. (7)] Változott a nehéz körülmények között végzett munkáért járó pótlék jogosultságának megfogalmazása is: Fontos, hogy a feltételek szempontjából külön kell figyelembe venni a feladat-ellátási helyeket. Megváltozott a nehéz körülmény kritériuma is: a kedvezményezett települések besorolásáról és a besorolás feltételrendszeréről szóló kormányrendelettel kiadott jegyzékben a kedvezményezett települések ide nem értve a jelentős munkanélküliséggel sújtott településeket között szereplő településen található. [16. (8)] FONTOS HATÁRIDŐ: A nehéz körülmények között végzett munkáért járó pótlék jogosultságát szeptember 30-ig felül kell vizsgálni! [39/E. (2)]

25 Intézményvezetői megbízás

26 19. Megbízás ideje A 22. (2) bekezdése (mely szerint: Ha a nevelésioktatási intézményben az intézményvezetői megbízás utolsó napja nem a július 1-jétől augusztus 15-ig terjedő időszakra esik, a megbízás lejártának időpontját akkor is erre az időszakra kell adni, ha az (1) bekezdésben meghatározottak alapján a határidő egyébként ennél az időpontnál legfeljebb hat hónappal korábban vagy később járna le. ) hatályát vesztette. Ennek megfelelően törlésre kerültek az e bekezdésre történő hivatkozások is. [24. (1) és (2), továbbá 27. ]

27 Alkalmazási feltételek

28 20. Könyvtáros A 2. melléklet szerint a könyvtáros (nem pedagógus könyvtáros) besorolása F kategóriától lehetséges, vagyis felsőfokú végzettséget igényel. A 39/E. (3) bekezdés szerint a C vagy D fizetési osztályba sorolt könyvtáros a munkakörét továbbra is betöltheti, ha a mostani rendeletmódosítás hatálybalépését követő egy éven belül (tehát szeptember 9-ig) megkezdi a megfelelő képzettség megszerzésére irányuló képzést. Ellenkező esetben közalkalmazotti jogviszonya szeptember 1-jén megszűnik. Ezt a feltételt nem kell teljesíteni, ha a könyvtáros a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt a módosítás hatálybalépését követő tíz éven belül (vagyis szeptember 9-ig) betölti.

29 21. Egyebek Megjelent a 2. mellékletben a pedagógiai felügyelő és a jelmez- és viselettáros besorolására vonatkozó szabály is. A gazdasági dolgozó az eddigiek mellett már G és H kategóriába is sorolható.

2016. januári jogszabályváltozások. Összeállította: Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő

2016. januári jogszabályváltozások. Összeállította: Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő 2016. januári jogszabályváltozások Összeállította: Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő FIGYELEM! A továbbiakban igyekeztem röviden összefoglalni és némileg csoportosítani a változásokat. Az összefoglaló

Részletesebben

A Kormány. /2017. (.) Korm. rendelete

A Kormány. /2017. (.) Korm. rendelete A Kormány /2017. (.) Korm. rendelete a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013.

Részletesebben

A Kormány /2014. ( ) Korm. rendelete

A Kormány /2014. ( ) Korm. rendelete 1 A Kormány /2014. ( ) Korm. rendelete a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló

Részletesebben

A 326/2013 Korm. rendelet 2017 novemberi változásai 1.0*

A 326/2013 Korm. rendelet 2017 novemberi változásai 1.0* A 326/2013 Korm. rendelet 2017 novemberi változásai 1.0* Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat

Részletesebben

326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet

326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról A Kormány

Részletesebben

A pedagógus minősítési rendszer

A pedagógus minősítési rendszer TÁMOP 3.1.5/12-2012 - 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA A pedagógus minősítési rendszer Thaisz Miklós Köznevelésért Felelős Államtitkári Kabinet Jogszabályi háttér Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC.

Részletesebben

A 326/2013 Korm. rendelet 2016 júliusi változásai 1.0*

A 326/2013 Korm. rendelet 2016 júliusi változásai 1.0* A 326/2013 Korm. rendelet 2016 júliusi változásai 1.0* Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat

Részletesebben

A PEDAGÓGUSOK MINŐSÍTÉSI RENDSZERE S Z O M B A T H E L Y, 2 0 1 3. D E C E M B E R 1 1.

A PEDAGÓGUSOK MINŐSÍTÉSI RENDSZERE S Z O M B A T H E L Y, 2 0 1 3. D E C E M B E R 1 1. A PEDAGÓGUSOK MINŐSÍTÉSI RENDSZERE S Z O M B A T H E L Y, 2 0 1 3. D E C E M B E R 1 1. SZABÁLYOZÁS a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) 64. a nevelési-oktatási intézmények működéséről

Részletesebben

Minősítésre jelentkezés 2016

Minősítésre jelentkezés 2016 Minősítésre jelentkezés 2016 Mire jelentkezünk? A jogszabályok szerint mindig a következő évi minősítési eljárásokra jelentkezünk. Vagyis aki idén jelentkezik, annak valamikor 2017 folyamán lesz a minősítése.

Részletesebben

Pedagógusbér a 2016/2017.tanévben

Pedagógusbér a 2016/2017.tanévben Pedagógusbér a 2016/2017.tanévben a jelenlegi, (2016.05.06.) még hatályos jogszabályok alapján - VÁLTOZÁS VÁRHATÓ(differenciálás)!!! 326/2013.Korm.rendelet 38. (3) 2016. szeptember 1. és 2017. augusztus

Részletesebben

Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás?

Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás? Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás? 2.0* Készítette: Szakál Ferenc Pál *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat

Részletesebben

Dr. Kovácsné Sütő Irma mesterpedagógus szakértő:( pedagógiai-szakmai ellenőrzés és pedagógusminősítés)

Dr. Kovácsné Sütő Irma mesterpedagógus szakértő:( pedagógiai-szakmai ellenőrzés és pedagógusminősítés) A pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) és pedagógusminősítés szakterületre vonatkozó, a szakértői feladatokhoz kapcsolódó jogszabályváltozások Dr. Kovácsné Sütő Irma mesterpedagógus szakértő:(

Részletesebben

TANÉVKEZDŐ KIADVÁNY. - kivonat. III. A pedagógus előmeneteli rendszerrel kapcsolatos fontosabb szabályok

TANÉVKEZDŐ KIADVÁNY. - kivonat. III. A pedagógus előmeneteli rendszerrel kapcsolatos fontosabb szabályok TANÉVKEZDŐ KIADVÁNY Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárságának tanévkezdést támogató szakmai anyaga a 2015/2016. tanévre - kivonat III. A pedagógus előmeneteli rendszerrel

Részletesebben

Mesterpedagógusok a református köznevelési rendszerben

Mesterpedagógusok a református köznevelési rendszerben Református Köznevelési Szakértők III. Országos Találkozója Budapest, 2014. december 4. Mesterpedagógusok a református köznevelési rendszerben Kelemen Gabriella pedagógiai szakértő RPI kelemen.gabriella@reformatus.hu

Részletesebben

Minősítésre jelentkezés 2017*

Minősítésre jelentkezés 2017* Minősítésre jelentkezés 2017* 2.0** *Jelen ppt elolvasása nem helyettesíti a miniszteri közlemény, az OH hivatalos tájékoztatói és a vonatkozó jogszabályok pontos ismeretét! **A korábbi változatokban ma

Részletesebben

Minősítésre jelentkezés 2019

Minősítésre jelentkezés 2019 Minősítésre jelentkezés 2019 1.1* *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat közzétételétől kezdve nem vállalok szakmai felelősséget!

Részletesebben

Minősítésre jelentkezés 2018*

Minősítésre jelentkezés 2018* Minősítésre jelentkezés 2018* 1.0** *Jelen ppt elolvasása nem helyettesíti a miniszteri közlemény, az OH hivatalos tájékoztatói és a vonatkozó jogszabályok pontos ismeretét! **A korábbi változatokban ma

Részletesebben

A portfólió szerepe a pedagógusok minősítési rendszerében

A portfólió szerepe a pedagógusok minősítési rendszerében A portfólió szerepe a pedagógusok minősítési rendszerében 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény

Részletesebben

A pedagógusminősítési, tanfelügyeleti, szaktanácsadói rendszer a 2014/2015-ös tanévben

A pedagógusminősítési, tanfelügyeleti, szaktanácsadói rendszer a 2014/2015-ös tanévben A pedagógusminősítési, tanfelügyeleti, szaktanácsadói rendszer a 2014/2015-ös tanévben Pedagógusok előmeneteli rendszere 2015. január 1-jétől a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak

Részletesebben

Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás?

Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás? Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás? 2.1* Készítette: Szakál Ferenc Pál *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat

Részletesebben

Minősítésre jelentkezés 2017*

Minősítésre jelentkezés 2017* Minősítésre jelentkezés 2017* 1.2** *Jelen ppt elolvasása nem helyettesíti a miniszteri közlemény, az OH hivatalos tájékoztatói és a vonatkozó jogszabályok pontos ismeretét! **A korábbi változatokban ma

Részletesebben

326/2013. (VIII. 30.) Kormányrendelet 2015. április 17-én hatályba lépő előírásai hatályát vesztett szöveg módosított szöveg új szöveg 2. 5. 6.

326/2013. (VIII. 30.) Kormányrendelet 2015. április 17-én hatályba lépő előírásai hatályát vesztett szöveg módosított szöveg új szöveg 2. 5. 6. 326/2013. (VIII. 30.) Kormányrendelet 2015. április 17-én hatályba lépő előírásai Áthúzva: a 2015. március 16-án hatályát vesztett szöveg Aláhúzva: a 2015. március 17-én hatályba lépett módosított szöveg

Részletesebben

T á j é k o z t a t ó. Negyedik rész. VII. A Mesterpedagógusokra vonatkozó új szabályozás

T á j é k o z t a t ó. Negyedik rész. VII. A Mesterpedagógusokra vonatkozó új szabályozás T á j é k o z t a t ó a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII.

Részletesebben

Őszi Pedagógiai Napok Elnöki köszöntő

Őszi Pedagógiai Napok Elnöki köszöntő Őszi Pedagógiai Napok Elnöki köszöntő Budapest, 2016. november 14. Dr. Maruzsa Zoltán elnök Oktatási Hivatal Fontosabb feladataink a 2016/2017 tanév során Érettségi vizsga, középfokú felvételi eljárás

Részletesebben

BETEKINTÉS AZ INTÉZMÉNYEKBE AZ ÓVODA

BETEKINTÉS AZ INTÉZMÉNYEKBE AZ ÓVODA BETEKINTÉS AZ INTÉZMÉNYEKBE AZ ÓVODA A FOGALMAK, AMELYEKET MEGJEGYZÜNK Szaktanácsadás Tanfelügyelet Pedagógus minősítés ÖSSZEHASONLÍTÁS 1. CÉLJA SZERINT Szaktanácsadás Tanfelügyelet Pedagógus minősítés

Részletesebben

Segítségnyújtás. d) az Európai Iskolákban pedagógus-munkakörben munkaviszonyban,

Segítségnyújtás. d) az Európai Iskolákban pedagógus-munkakörben munkaviszonyban, Aranyosiné Borsodi Éva Közokt.szakértő 06 30 847 33 73 Segítségnyújtás Felmerült kérdések? Az egy-két évet határozott idővel, vagy kinevezéssel foglalkoztatott pedagógusok esetében mi a jogszabályi háttér,hogyan

Részletesebben

Magyar joganyagok - 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet - a pedagógusok előmenete 2. oldal (5) Az Európai Iskolák Statútumáról szóló, Luxemburgban, 1

Magyar joganyagok - 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet - a pedagógusok előmenete 2. oldal (5) Az Európai Iskolák Statútumáról szóló, Luxemburgban, 1 Magyar joganyagok - 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet - a pedagógusok előmenete 1. oldal 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról

Részletesebben

4434 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 43. szám

4434 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 43. szám 4434 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 43. szám A Kormány 99/2014. (III. 25.) Korm. rendelete a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény

Részletesebben

Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban

Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban A PEDAGÓGIAI-SZAKMAI ELLENŐRZÉSRE ÉS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉSRE ÉPÜLŐ INTÉZMÉNYI MINŐSÉGFEJLESZTÉS Salgótarján, 2014, szeptember 29. 1 Köznevelés - fejlesztési projektek

Részletesebben

20/2012 (VIII.31.) EMMI rendelet

20/2012 (VIII.31.) EMMI rendelet Szakál Ferenc Pál 20/2012 (VIII.31.) EMMI rendelet A 145. (1) bekezdésben a tanfelügyeleti ellenőrzés alapvető szempontjai között megjelent az önértékelés. A további (2)-(4) bekezdések meghatározzák az

Részletesebben

8902 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 113. szám

8902 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 113. szám 8902 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2016. évi 113. szám A Kormány 235/2016. (VII. 29.) Korm. rendelete a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény

Részletesebben

Magyar joganyagok - 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet - a pedagógusok előmenete 2. oldal (5) Az Európai Iskolák Statútumáról szóló, Luxemburgban, 1

Magyar joganyagok - 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet - a pedagógusok előmenete 2. oldal (5) Az Európai Iskolák Statútumáról szóló, Luxemburgban, 1 Magyar joganyagok - 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet - a pedagógusok előmenete 1. oldal 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról

Részletesebben

Minősítő bizottság. gyakörlö kölle giuma nak legala bb Pedagö gus II. föközatba sörölt, felke szített alkalmazöttja. A minősítési eljárás menete

Minősítő bizottság. gyakörlö kölle giuma nak legala bb Pedagö gus II. föközatba sörölt, felke szített alkalmazöttja. A minősítési eljárás menete Jogszabályi háttér Nemzeti kö znevele srö l szö lö 2011. e vi CXC. tö rve ny 64-65.. A tö rve ny kerettö rve ny, a re szletszaba lyökat a 326/2013. (VIII. 30.) körma nyrendelet tartalmazza tö rve ny 94.

Részletesebben

A 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet

A 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet A 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról A rendelet

Részletesebben

ÚTITÁRSAK. Pedagógusokat segítő szerepek

ÚTITÁRSAK. Pedagógusokat segítő szerepek ÚTITÁRSAK Pedagógusokat segítő szerepek TÉMACSOPORTOK Rövid, bevezető témák 1. Jogszabályi háttér 2. Életpálya szakaszai 3. A rendszer bevezetése 4. Értékelési rendszer 5. TÁMOP Segítő, értékelő szerepek

Részletesebben

Dr. Zemplényi Adrienne munkaügyi szakjogász

Dr. Zemplényi Adrienne munkaügyi szakjogász Dr. Zemplényi Adrienne munkaügyi szakjogász 2014. szeptember 8-tól alkalmaztak helyettesítő óvónőként teljes munkaidőben. Oklevelet nem kaptam nyelvvizsga hiányában, csak igazolást a főiskola elvégzéséről.

Részletesebben

Segédanyag a gyakornoki idő számításához

Segédanyag a gyakornoki idő számításához Segédanyag a gyakornoki idő számításához Tartalomjegyzék I. Bevezető... 2 II. Szakmai gyakorlati idő... 3 III. Pedagógus I. fokozatba való sorolás hat év munkaviszony jellegű jogviszony alapján... 5 IV.

Részletesebben

GYAKORNOKI SZABÁLYZAT Székesfehérvár, szeptember 1.

GYAKORNOKI SZABÁLYZAT Székesfehérvár, szeptember 1. GYAKORNOKI SZABÁLYZAT 2016. Székesfehérvár, 2016. szeptember 1. 1 Gyakornoki szabályzat Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium Jogszabályi háttér A gyakornokra, a gyakornoki időre és a minősítő vizsgára

Részletesebben

A pedagógusok előmeneteli rendszere. 2013. szeptember 1-jétől

A pedagógusok előmeneteli rendszere. 2013. szeptember 1-jétől A pedagógusok előmeneteli rendszere 2013. szeptember 1-jétől Budapest, 2013.12.02 dr. Gera Tibor Alkalmazott jogszabályok A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) A pedagógusok előmeneteli

Részletesebben

ELŐMENETELI RENDSZER Gyakornoktól a Mesterpedagógus, Kutatótanár fokozatig Budapest, november 14.

ELŐMENETELI RENDSZER Gyakornoktól a Mesterpedagógus, Kutatótanár fokozatig Budapest, november 14. ELŐMENETELI RENDSZER Gyakornoktól a Mesterpedagógus, Kutatótanár fokozatig Budapest, 2015. november 14. TÁMOP 3.1.5/12-2012-0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA Látni, amit mindenki lát, és azt gondolni róla,

Részletesebben

Hatályos: év október hó 1. napjától

Hatályos: év október hó 1. napjától HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT Óbudai Almáskert Óvoda Hatályos: 2016. év október hó 1. napjától Az Óbudai Almáskert Óvoda köznevelési intézményben a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak

Részletesebben

KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA GYAKORNOKI SZABÁLYZATA. Selényiné Stier Márta sk. Budapest, 2013.09.30.

KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA GYAKORNOKI SZABÁLYZATA. Selényiné Stier Márta sk. Budapest, 2013.09.30. KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA GYAKORNOKI SZABÁLYZATA Selényiné Stier Márta sk. Budapest, 2013.09.30. 1 A szabályzat létrehozásának jogalapját a 2011. évi CXC. tv a köznevelésről, a 2013. évi CXXIX.

Részletesebben

A magasabb vezetői megbízás időtartama: A vezetői megbízás határozott időre 5 évre, 2014. augusztus 1-jétől 2019. július 31-ig szól.

A magasabb vezetői megbízás időtartama: A vezetői megbízás határozott időre 5 évre, 2014. augusztus 1-jétől 2019. július 31-ig szól. Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése pályázatot hirdet Az I-11/80.132/2014.sz. határozat 1. sz. melléklete Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Miskolci Batsányi János Óvoda (3534 Miskolc, Batsányi

Részletesebben

A PORTFÓLIÓ KÉSZÍTÉSÉVEL KAPCSOLATOS RENDELKEZÉSEK

A PORTFÓLIÓ KÉSZÍTÉSÉVEL KAPCSOLATOS RENDELKEZÉSEK SEGÉDLET A PEDAGÓGUSOK ELŐMENETELI RENDSZERÉRŐL ÉS A KÖZALKALMAZOTTAK JOGÁLLÁSÁRÓL SZÓLÓ 1992. ÉVI XXXIII. TÖRVÉNY KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKBEN TÖRTÉNŐ VÉGREHAJTÁSÁRÓL SZÓLÓ 326/2013. (VIII. 30.) KORMÁNYRENDELET

Részletesebben

Reformáció az oktatásban Oktatás a reformációban Evangélikus tanévnyitó konferencia

Reformáció az oktatásban Oktatás a reformációban Evangélikus tanévnyitó konferencia Reformáció az oktatásban Oktatás a reformációban Evangélikus tanévnyitó konferencia A PEDAGÓGUS ÉLETPÁLYA A PEDAGÓGUS ÉLETPÁLYA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI 2016. augusztus 27. Aszód Szikora Ágnes Jelenlegi életpálya

Részletesebben

Hatályba lépés 2014.11.05.!

Hatályba lépés 2014.11.05.! A Kormány 268/2014. (XI. 3.) Korm. rendelete egyes köznevelési tárgyú kormányrendeletek módosításáról Intézményvezetői segédanyag A nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 229/2012. (VIII.

Részletesebben

Megjelent a MK 125.szám

Megjelent a MK 125.szám Készítette: Aranyosiné Borsodi Éva köznevelési szakértő SEGÉDANYAG A Kormány 249/2015. (IX. 8.) Korm. rendelete a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi

Részletesebben

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. szeptember 26-i rendes ülésére. Az önkormányzati fenntartású óvodákat érintő döntések

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. szeptember 26-i rendes ülésére. Az önkormányzati fenntartású óvodákat érintő döntések 4. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. szeptember 26-i rendes ülésére Tárgy: Az önkormányzati fenntartású óvodákat érintő döntések

Részletesebben

A pedagógusok előmeneteli rendszere a 2014/2015-ös tanévben. Emberi Erőforrások Minisztériuma

A pedagógusok előmeneteli rendszere a 2014/2015-ös tanévben. Emberi Erőforrások Minisztériuma A pedagógusok előmeneteli rendszere a 2014/2015-ös tanévben Emberi Erőforrások Minisztériuma EU-s ajánlások Európai Bizottság: A többi közalkalmazott és a magánszektorban dolgozók fizetéséhez viszonyított

Részletesebben

A rendelet 2015. április 17. napjától hatályos szövege

A rendelet 2015. április 17. napjától hatályos szövege A pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 2015.

Részletesebben

melléklet a 39084/2015. számú kormány-előterjesztéshez

melléklet a 39084/2015. számú kormány-előterjesztéshez melléklet a 39084/2015. számú kormány-előterjesztéshez Formázott: Behúzás: Első sor: 0 cm A Kormány /2016. (.) Korm. rendelete a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület szeptember 12-én tartandó ülésére

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület szeptember 12-én tartandó ülésére ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2018. szeptember 12-én tartandó ülésére Tárgy: Javaslat a Napsugár Óvoda és Bölcsőde óvodavezetői álláspályázat kiírására Előterjesztő: Tóth József polgármester Előkészítő:

Részletesebben

A pedagógus illetmény kiszámítása, besorolás 1.0

A pedagógus illetmény kiszámítása, besorolás 1.0 A pedagógus illetmény kiszámítása, besorolás 1.0 Készítette: Szakál Ferenc Pál *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat közzétételétől

Részletesebben

szervezetéhez és a betöltött munkakör követelményeihez kapcsolódó szakmai követelményrendszer

szervezetéhez és a betöltött munkakör követelményeihez kapcsolódó szakmai követelményrendszer Jelen szabályzat a Szabadságtelepi Óvoda és a vele közalkalmazotti jogviszonyban álló, pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra

Részletesebben

1. A nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet módosítása

1. A nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet módosítása 14756 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 149. szám III. Kormányrendeletek A Kormány 268/2014. (XI. 3.) Korm. rendelete egyes köznevelési tárgyú kormányrendeletek módosításáról A Kormány a nemzeti köznevelésről

Részletesebben

Aktualitások az óvodai intézményi működésben

Aktualitások az óvodai intézményi működésben Aktualitások az óvodai intézményi működésben 1 Európai kitekintés EU 2020 Stratégia 95% Hazai sikerek 95,2% Pályázatok 9200 Életkor Létszám arány 2010 Létszám arány 2016-2017 3 éves 74,1% 84% 2 Óvodai

Részletesebben

4676 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 48. szám

4676 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 48. szám 4676 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 48. szám A Kormány 89/2015. (IV. 9.) Korm. rendelete a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési

Részletesebben

/2015. (...) Korm. rendelet

/2015. (...) Korm. rendelet Melléklet a 4338/2015. számú kormány-előterjesztéshez /2015. (....) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési

Részletesebben

Készítsünk együtt portfóliót!

Készítsünk együtt portfóliót! Készítsünk együtt portfóliót! József Attila 2014. február 25. 1 Készítsünk együtt portfóliót! Ki készíthet portfóliót? A portfólió készítése, feltöltése, a minősítés: főbb határidők Az e-portfólió felület

Részletesebben

Madarász Imre Egyesített Óvoda

Madarász Imre Egyesített Óvoda Madarász Imre Egyesített Óvoda 5300 Karcag, Táncsics krt. 17. 59/503-323 ovikozpont@ovikarcag.hu www.ovikarcag.hu OM 202329 Madarász Imre Egyesített Óvoda Gyakornoki Szabályzata Intézmény OM azonosítója:

Részletesebben

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. június 26-i rendes ülésére

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. június 26-i rendes ülésére 10. számú előterjesztés Minősített többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. június 26-i rendes ülésére Tárgy: A Dombóvári Gyermekvilág Óvoda igazgatói állásának betöltésére

Részletesebben

SZAKMAI NAP. Gödöllői Tankerület. Hajdi Norbert személyügyi referens. Gödöllő, március 18.

SZAKMAI NAP. Gödöllői Tankerület. Hajdi Norbert személyügyi referens. Gödöllő, március 18. Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Ceglédi Tankerület Gödöllői Tankerület Hajdi Norbert személyügyi referens SZAKMAI NAP Gödöllő, 2013. március 18. Pedagógus-továbbképzés Háttere Legfontosabb szabályai:

Részletesebben

Helyi értékelési szabályzat

Helyi értékelési szabályzat SZÁZHALOMBATTAI ÖNKORMÁNYZAT SZÁZHALOMBATTAI SZÁZSZORSZÉP ÓVODA OM: 032791 2440 Százhalombatta Posta köz.4. 1 Helyi értékelési szabályzat Hatályos: 2016. október 1. 2 A Százhalombattai Százszorszép Óvoda

Részletesebben

Közalkalmazotti besorolás, minősítés, illetmények, bérezés 2014 és 2015 évben!

Közalkalmazotti besorolás, minősítés, illetmények, bérezés 2014 és 2015 évben! Közalkalmazotti besorolás, minősítés, illetmények, bérezés 2014 és 2015 évben! Többen jelezték, hogy véleményük szerint nem megfelelő a fizetési osztályba sorolásuk. Az alábbi cikk közérthetően magyarázza

Részletesebben

A szaktanácsadás szerepe ma

A szaktanácsadás szerepe ma A szaktanácsadás szerepe ma Az életpályamodell a pedagógusok folyamatos szakmai fejlődésére helyezi a hangsúlyt, és összekapcsolja a szaktanácsadást, az országos pedagógiaiszakmai ellenőrzést és a minősítési

Részletesebben

Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás?

Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás? Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás? 1.2* Készítette: Szakál Ferenc Pál *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat

Részletesebben

II. A vízgyűjtő-gazdálkodási terv felülvizsgálata során beépítendő további tartalmi elemek

II. A vízgyűjtő-gazdálkodási terv felülvizsgálata során beépítendő további tartalmi elemek 19272 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 125. szám 11.4. a háttér-koncentrációk meghatározásának a felszín alatti vizek szennyezés és állapotromlás elleni védelméről szóló 2006. december 12-i 2006/118/EK

Részletesebben

TÓCÓSKERTI ÓVODA. Hatályos: év október hó 1. napjától

TÓCÓSKERTI ÓVODA. Hatályos: év október hó 1. napjától HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT TÓCÓSKERTI ÓVODA Hatályos: 2016. év október hó 1. napjától A Tócóskerti Óvoda köznevelési intézményben a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról

Részletesebben

Köznevelési törvény. A hatályba lépés fontosabb dátumai

Köznevelési törvény. A hatályba lépés fontosabb dátumai Köznevelési törvény A hatályba lépés fontosabb dátumai 2012. szeptember 1. Ekkor lép hatályba a nemzeti köznevelésről szóló törvény, de legtöbb intézkedése késleltetve, illetve fokozatosan kerül bevezetésre.

Részletesebben

VIII. ÉVFOLYAM, 17. SZÁM SZEPTEMBER 21.

VIII. ÉVFOLYAM, 17. SZÁM SZEPTEMBER 21. VIII. ÉVFOLYAM, 17. SZÁM 2016. SZEPTEMBER 21. Az Oktatási és Kulturális Közlöny 2016. évi 17. számának tartalmából: teljes tematikus összeállítás a köznevelés és a felsőoktatás, valamint a kulturális élet

Részletesebben

KÁNTORJÁNOSI CSICSERGŐ ÓVODA 4335 Kántorjánosi Arany János utca 38. OM: Intézményvezető

KÁNTORJÁNOSI CSICSERGŐ ÓVODA 4335 Kántorjánosi Arany János utca 38. OM: Intézményvezető KÁNTORJÁNOSI CSICSERGŐ ÓVODA 4335 Kántorjánosi Arany János utca 38. OM: 200251 HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT 2016. Készítette: Rácz Istvánné Intézményvezető A KÁNTORJÁNOSI CSICSERGŐ ÓVODA OM: 200251 köznevelési

Részletesebben

Gyakornoki Szabályzat

Gyakornoki Szabályzat Erkel Gyula Újpesti Zenei Alapfokú Művészeti Iskola OM 102382 Gyakornoki Szabályzat A szabályzat létrehozásának jogalapját képezi a 2011. évi CXC. tv a köznevelésről, a 2013. évi CXXIX. törvény, a 2013.

Részletesebben

A Bácsalmás Kistérségi Többcélú Társulás Óvodája és Egységes Óvoda-Bölcsődéje. Gyakornoki Szabályzata. Bácsalmás, szeptember 01.

A Bácsalmás Kistérségi Többcélú Társulás Óvodája és Egységes Óvoda-Bölcsődéje. Gyakornoki Szabályzata. Bácsalmás, szeptember 01. A Bácsalmás Kistérségi Többcélú Társulás Óvodája és Egységes Óvoda-Bölcsődéje Gyakornoki Szabályzata Bácsalmás, 2016. szeptember 01. 1 BÁCSALMÁS KISTÉRSÉGI TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁS ÓVODÁJA ÉS EGYSÉGES ÓVODA BÖLCSŐDÉJE..

Részletesebben

A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát

A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát BÚZASZEM NYUGATI ÓVODA OM: 033101 4400 NYÍREGYHÁZA Búza u. 7-17. Tel./fax: (42) 512-940 Email: buzaszemovi@gmail.com A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő

Részletesebben

HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT

HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT Százhalombattai Napsugár Óvoda 2440 Százhalombatta, Csokonai u. 50. Az intézmény OM azonosítója: 032790 Intézményvezető:.. Ph. Legitimációs eljárás Az alkalmazott közösségnevében

Részletesebben

A 20/2012. EMMI rendelet változásai szeptember 1-től

A 20/2012. EMMI rendelet változásai szeptember 1-től A 20/2012. EMMI rendelet változásai 2016. szeptember 1-től Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat

Részletesebben

Internátusvezetők és nevelők szakmai találkozója Miskolc,

Internátusvezetők és nevelők szakmai találkozója Miskolc, Internátusvezetők és nevelők szakmai találkozója Miskolc, 2015.11.20-21. A megújuló köznevelés elemei Szaktanácsadás Tanfelügyelet Pedagógus minősítés Intézményi önértékelés A megújuló köznevelés elemei

Részletesebben

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármcstere. I. Tartalmi összefoglaló

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármcstere. I. Tartalmi összefoglaló 'f Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármcstere Előterjesztés a Képviselő-testület részére a Kőbányai Mászóka Óvoda és a Kőbányai Janikovszky Éva Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON +36 84 504100 FAX: +36 84 504103 Az előterjesztés törvényességi szempontból megfelelő. Siófok, 2013. május 29. Dr. Pavlek Tünde jegyző

Részletesebben

A Kormány 418/2015. (XII. 23.) Korm. rendelete egyes gyermekvédelmi és köznevelési tárgyú kormányrendeletek módosításáról

A Kormány 418/2015. (XII. 23.) Korm. rendelete egyes gyermekvédelmi és köznevelési tárgyú kormányrendeletek módosításáról 27034 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 202. szám 5. melléklet a 417/2015. (XII. 23.) Korm. rendelethez 1. A kormányablakokról szóló 515/2013. (XII. 30.) Korm. rendelet 3. melléklet 31. pontjában a Gyermekgondozási

Részletesebben

A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó értékelési szabályzata

A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó értékelési szabályzata A soproni Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó

Részletesebben

ben a közoktatási intézmények vezetői közül az alábbiaknak jár le a vezetői megbízása: Zeneiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

ben a közoktatási intézmények vezetői közül az alábbiaknak jár le a vezetői megbízása: Zeneiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Oktatási és Közművelődési Főosztály kmiíet Kőbányai i ifi- :-testüiet ülése A$j 945"/ 5^/tooe. Tárgy: Javaslat közoktatási intézményvezetői

Részletesebben

Barcsák Marianna igazgatói értekezlet

Barcsák Marianna igazgatói értekezlet Jogszabály módosítások a 2016/2017-es tanévben a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény módosítása 1/ Készségfejlesztő speciális szakiskola készségfejlesztő iskola 13/B o o o o a készségfejlesztő

Részletesebben

Söjtöri Óvoda. helyi értékelési szabályzata

Söjtöri Óvoda. helyi értékelési szabályzata Söjtöri Óvoda helyi értékelési szabályzata Készítette: Csányiné Rácz Eszter óvodavezető 1 Tartalomjegyzék 1. A helyi értékelési szabályzat készítése, elfogadása, hatályba lépése... 3 2. Értelmező rendelkezések...

Részletesebben

Hatályos: év október hó 1. napjától

Hatályos: év október hó 1. napjától HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT Szivárvány Óvoda és Bölcsőde Lakitelek Hatályos: 2016. év október hó 1. napjától Tartalomjegyzék 1. A Szabályzat személyi hatálya... 2 2. Értelmező rendelkezések... 2 3. A gyakornokra

Részletesebben

.f lrg. . számú előterjesztés. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármestere. I. Tartalmi összefoglaló

.f lrg. . számú előterjesztés. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármestere. I. Tartalmi összefoglaló Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármestere.f lrg. számú előterjesztés Előterjesztés a Képviselő-testület részére a Kőbányai Gépmadár Óvoda intézményvezetői álláshelyének pályáztatásáról

Részletesebben

Minősítési Szabályzat

Minősítési Szabályzat 2016/2017 Minősítési Szabályzat Szentlőrinci Általános Iskola Székhely: Szentlőrinc, Ifjúság útja 5. A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra

Részletesebben

A pedagógus minősítési rendszer. Thaisz Miklós Köznevelésért Felelős Államtitkári Kabinet

A pedagógus minősítési rendszer. Thaisz Miklós Köznevelésért Felelős Államtitkári Kabinet A pedagógus minősítési rendszer Thaisz Miklós Köznevelésért Felelős Államtitkári Kabinet Jogszabályi háttér Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 64-65.. A törvény kerettörvény, a részletszabályokról

Részletesebben

ÁTALAKULÓ ISKOLARENDSZER

ÁTALAKULÓ ISKOLARENDSZER ÁTALAKULÓ ISKOLARENDSZER Kaposi József 2014 Előzmények: európai, hazai Bologna-folyamat és Lisszaboni folyamat emberi képességek felértékelődése, kompetencia lapú oktatás és új kvalifikációs rendszerek

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 143. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 143. szám MAGYAR KÖZLÖNY 143. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2013. augusztus 30., péntek Tartalomjegyzék 2013. évi CXXXVII. törvény A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény módosításáról 66434 326/2013.

Részletesebben

2014.október 22. Budapest

2014.október 22. Budapest 2014.október 22. Budapest A pedagógusminősítés jogszabályi háttere, és eljárásrendje 2011.évi CXC. tv. A nemzeti köznevelésről A 20./2012. EMMI-rendelet 326./2013. Korm.rend. Útmutató a pedagógusok minősítési

Részletesebben

A PEDAGÓGUSOK MUNKAIDEJÉNEK BEOSZTÁSA

A PEDAGÓGUSOK MUNKAIDEJÉNEK BEOSZTÁSA A PEDAGÓGUSOK MUNKAIDEJÉNEK BEOSZTÁSA 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 17. (1) Nevelési-oktatási intézményben a pedagógus számára a kötött munkaidőnek neveléssel-oktatással le nem kötött részében 1.

Részletesebben

DEBRECENI FAZEKAS MIHÁLY GIMNÁZIUM

DEBRECENI FAZEKAS MIHÁLY GIMNÁZIUM DEBRECENI FAZEKAS MIHÁLY GIMNÁZIUM HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 14. sz. függeléke OM azonosító kód: 031198 Elfogadva: 2017. június 06. Hatálybalépés ideje: 2017. szeptember

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 1. A Szabályzat személyi hatálya Értelmező rendelkezések... 3

Tartalomjegyzék. 1. A Szabályzat személyi hatálya Értelmező rendelkezések... 3 Az Rábapatyi Gyermekliget Óvoda köznevelési intézményben a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehatásáról

Részletesebben

Pedagógus minősítési rendszer. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet

Pedagógus minősítési rendszer. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Pedagógus minősítési rendszer Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Előzmények: európai, hazai Bologna-folyamat és Lisszaboni folyamat emberi képességek felértékelődése, kompetencia lapú oktatás

Részletesebben

Ilosvai Selymes Péter Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 3881 Abaújszántó, Béke út 15.

Ilosvai Selymes Péter Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 3881 Abaújszántó, Béke út 15. Ilosvai Selymes Péter Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 3881 Abaújszántó, Béke út 15. A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra

Részletesebben

Budapest, 2013. október 25.

Budapest, 2013. október 25. Budapest, 2013. október 25. Kelemen Gabriella Pedagógiai szakértő RPI Az előadás tematikája A pedagógus portfólió, munkaportfólió Elkészítése elkerülhetetlen A minősítésben betöltött szerepe Hogyan készítsük

Részletesebben

A szabályzat hatályban lépésének napja: október 1. Jóváhagyta: Králik Tibor főigazgató

A szabályzat hatályban lépésének napja: október 1. Jóváhagyta: Králik Tibor főigazgató A Soproni Szakképzési Centrum pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó helyi értékelési Jóváhagyta: Králik Tibor főigazgató

Részletesebben

Óvodai nevelő munkát érintő jogszabályok gyűjteménye

Óvodai nevelő munkát érintő jogszabályok gyűjteménye Óvodai nevelő munkát érintő jogszabályok gyűjteménye 2016.08.02-án MÓDOSÍTOTT Összeállította: Aranyosiné Borsodi Éva kistérségi tanügy-igazgatási szakértő http://aranyoskozszolg.ininet.hu segedanyag.aranyosine@gmail.com

Részletesebben

T á j é k o z t a t ó a s z a k m a i g y a k o r l a t i i d ő s z á m í t á s á h o z 6. szakmai gyakorlatnak kell elfogadni össze kell számítani

T á j é k o z t a t ó a s z a k m a i g y a k o r l a t i i d ő s z á m í t á s á h o z 6. szakmai gyakorlatnak kell elfogadni össze kell számítani . számú melléklet T á j é k o z t a t ó a s z a k m a i g y a k o r l a t i i d ő s z á m í t á s á h o z A pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 992. évi XXXIII.

Részletesebben