Adatbázis-kezelés. MySQL, PhpMyAdmin. 1. gyakorlat

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Adatbázis-kezelés. MySQL, PhpMyAdmin. 1. gyakorlat"

Átírás

1 1 Adatbázis-kezelés 1. gyakorlat A gyakorlat során MySQL adatbázis-szerver és a böngészőben futó phpmyadmin használata javasolt. A gyakorlat során a következőket fogjuk gyakorolni: Az adatbázis-rendszer elemeinek áttekintése Adatbázishoz történő hozzáférés Adatbázis táblák struktúrájának, tartalmának megtekintése Keresés az adatbázisban MySQL, PhpMyAdmin A gyakorlatokon a a MySQL és PhpMyAdmin szoftverek legfontosabb lehetőségeit tekintjük át, a gyakorlatok anyagán túlmutató részletes információkért tanulmányozzuk a szoftverek dokumentációját.

2 2 Az adatbázisokkal folytatott munka előtt emlékezzünk, milyen szoftverkomponensekből áll egy adatbázis-rendszer. A mai munka során MySQL adatbázis-szervert fogunk használni a phpmyadmin szoftver segítségével. Indítsunk egy böngészőt, és írjuk bele: Az adatbázis-hozzáféréshez jogosultságra van szükségünk. A gyakorlat céljaira használjuk az uneptunkód felhasználónevet (ahol NEPTUNKÓD helyett természetesen minden hallgató a saját neptun kódját használja). Az ehhez tartozó jelszó is ugyanaz. Az ABC123 neptunkódú hallgató felhasználói neve tehát uabc123, jelszava uabc123. Figyeljünk a kis- és nagybetűk különbözőségére.

3 3

4 4 A továbbiakban, amikor e leírásban az uneptun vagy hasonló nevet használjuk, akkor azt minden hallgató a saját neptun kódjának behelyettesítésével értelmezze.

5 5 Bejelentkezés után a következőhöz hasonló kép fogad: A bejelentkezéssel a program automatikusan hozzákapcsolódott egy adatbázis-szerverhez. A jobb oldalon láthatjuk e szerver legfontosabb paramétereit (a szerver típusát, verziószámát - ezek részletekbe menő, bonyolultabb feladatok esetén fontosak, számunkra e pillanatban nincsen jelentősége). Itt mondjuk el, hogy a lehetőség bár technikailag adott más megoldásra is, az adatbázis-rendszerek tipikusan olyan módon működnek, hogy a kért módosítások azonnal végrehajtásra és tárolásra kerülnek, és ezek visszavonására nincsen mód. Ezért az adatbázisokon mindig nagy körültekintéssel végezzünk módosításokat. A bal oldali listában pedig az adatbázisokat látjuk - pontosabban csak azon adatbázisokat, amelyekhez egyáltalán megtekintési jogunk van. Az adatbázis neve után a zárójeles szám azt mutatja, hány tábla van az adatbázisban. Itt két adatbázishoz van jogunk, egyik a saját dbneptun adatbázis (ez most teljesen üres), aminek menedzselésére teljes jogkört kaptunk, illetve a dbgyak adatbázis, amire csak olvasási joga van az egyes hallgatóknak. Kattintsunk a bal oldalon a dbgyak adatbázis nevére, és tekintsük át, milyen táblákat tartalmaz (ezek természetesen változnak a tárgyhoz kapcsolódó feladatok függvényében.)

6 6 Adatok importálása táblázatkezelőből Nyissuk meg a gyerekek.xls fájlt, ami egy óvoda gyerekeinek legfontosabb adatait tartalmazza. A feladatunk, hogy egy adatbázistáblába töltsük az adatokat. Mentsük el az adatokat CSV formátumban (Comma Separated Value, azaz vesszővel elválasztott értékek: a csv fájl egyszerű szövegfájl, amiben az egyes oszlopokat (mezőket) vessző vagy pontosvessző választja el, a szövegek szükség szerint idézőjelezve vannak.)

7 7 Jegyezzük meg, hogy mit állítottunk be mezőelválasztónak és szöveghatárolónak. (Az angol nyelvű programok alapértelmezetten a vesszőt használják erre a célra, innen ered maga a CSV név is. A magyar Excel pontosvesszőt ajánl fel, hiszen a vesszőt a tizedestörtekhez használja.) A.csv fájl így néz ki:

8 8 Ezután a phpmyadmin felületén válasszuk ki a dbneptun adatbázist, majd az Importálás ablakot: Tallózzuk be az imént készített.csv fájlt, és figyeljünk a mezőket elválasztó, illetve a mezők szöveghatároló karaktereire, hogy a fájl tartalmával összhangban állítsuk be. Kattintsuk be a A fájl első sora tartalmazza a tábla oszlopneveit (az első sor tartalmazza az oszlopfejlécet, azaz a mezőneveket) opciót. Megfigyelhetjük, hogy a phpmyadmin programban legtöbbször az Indítás gomb végzi el a kért műveletet. A megfogalmazás magyarázata az, hogy az adatbázis-szervernek adott parancsok, lekérdezések indítását kezdeményezzük.

9 9 Létrejön egy táblázat, ami jelen esetben a TABLE 1 nevet kapta. Erre a bal oldalon rákattintva meg is tekinthetjük a táblánk tartalmát: Az ablak tetején figyelmeztetést kapunk, hogy az adatbázis-szerver nem tudja az új táblánk egyes sorait megkülönböztetni, mert nem adtunk meg egy sort egyértelműen azonosító adatot. (Ezt hívják kulcsnak, a későbbiekben részletezzük.) A probléma megoldására a Szerkezet menüpontra kattintva módosítsuk a Jel mező illesztését utf8_hungarian_ci értékre a Módosítás gomb megnyomásával: Ezután pedig a Több lenyíló listájából állítsuk be, hogy a Jel egyedi legyen (hiszen egy óvodában minden gyereknek különböző a jele):

10 10 Így megtanítottuk az adatbázis-szervernek, hogy hogyan tudja egyedileg beazonosítani a rekordokat. Ezután az egyes sorok (rekordok) elején lévő jelekkel az adatokat szerkeszthetjük, vagy a rekordot ki is törölhetjük. Módosítsunk egy rekordot: Ha a rekordok elején levő kis négyzeteket bepipáljuk, egyszerre kezelhetünk, például törölhetünk ki több rekordot:

11 11 Ezután s Szerkezet gombra kattintva töröljük ki a Csoportkód mezőt, a Cím mező nevét pedig módosítsuk Lakcím-re. Töröljük ki táblát az Eldobás gomb megnyomásával. Ez egy veszélyes parancs, ezért rákérdez: biztosan ezt akarjuk?

12 12 Itt is érdemes megfigyelni, hogy a futtatás előtt valójában a táblatörlést jelentő SQL parancs végrehajtására kérdezett rá a program. Más szóval, a kényelmes ablakos felület használata mellett a háttérben futó konkrét SQL parancsot is láthatjuk. Ezeket a parancsokat a későbbiekben meg fogjuk tanulni, és mi magunk is ki fogunk tudni adni hasonlóakat. Importáljuk újra az óvodások adatait, ezt több módon is megtehetjük. Az előbb.csv fájlból töltöttük be az adatokat, ami az importálás egy szokásos módja, de jelen esetben, mivel adataink számolótábla fájlban vannak, még egyszerűbben is betölthetjük az adatokat. A phpmyadmin képes többek között.ods fájlok olvasására is. (Ha nincs ilyen fájlunk, az excel formátumból menthetünk magunknak.) Nyomjuk meg az Importálás gombot és válasszuk a gyerekek.ods fájlt. Láthatjuk, a tábla nevét a munkalap neve adta. Most nem jelöltük be, hogy az első sorban mezőnevek vannak, ezért magunknak kell majd átneveznünk a mezőket, illetve törölnünk kell az első rekordot:

13 13 A mezőnevek módosításához kattintsunk a Szerkezet gombra, ahol elvégezhetjük a szükséges módosításokat. A mezőnevek egyenként is módosíthatók, de az összes mezőt kipipálva egyszerre is szerkeszthetjük azokat. A mezőnevek megfelelő beállítása után töröljük ki a mezőneveket tartalmazó első rekordot.

14 14 Adjunk a táblához egy mezőt, amit a Név mező után szeretnénk látni a táblastruktúrában: 1 mező hozzáadása a Név után. A beszúrandó mező neve Azonosító, ami egy egész szám ( INT ), legyen, és az adatbázis-szerverre bízzuk, hogy minden rekordhoz generáljon egy növekvő egyedi számot ( AUTO_INCREMENT ).

15 15 Itt a korábbiaktól eltérően a Mentés gombot nyomjuk meg. A táblázat adatait megtekintve ellenőrizhetjük az új egyedi, növekvő azonosító számot: A Műveletek fülre kattintva adjunk beszédes nevet (ovoda) a táblánknak. Szokás a magyar ékezetes betűk mellőzése.

16 16 A PhpMyAdmin rendszerben egy-egy tábla adataiban egyszerű esetekben a Keresés gomb megnyomásával kereshetünk, összetettebb esetekben mindenképp szükség van a megfelelő parancsok ismeretére. E tantárgy során az SQL nyelv megismerése a cél, ezért a gyakorlatok során is a parancsok kiadását preferáljuk, és a Keresés gomb mögötti funkció vizsgán sem lesz használható. A keresést is normál SQL parancsként kell kiadnunk. A legegyszerűbb esetek nagyon könnyen érthetőek, elsőként keressük meg, van-e olyan gyerek, akinek benzin a jele. Kattinsunk az SQL menüpontra, ahol a következő parancsot kell kiadnunk (vegyük észre, hogy ebben az egyszerű esetben az alapból megjelenő parancsot kell csak kis mértékben módosítanunk): SELECT * FROM ovoda WHERE Jel= benzin A választ tábla formájában kapjuk. Most keressünk Petra nevű gyerekeket. Ehhez a Név mezőt is be kell vonnunk a keresésbe, ahol a % jel akárhány tetszőleges karaktert jelent. Ekkor persze már nem pontos egyezést, hanem mintaillesztést használunk, amire a LIKE kulcsszóval jelzünk. Így biztosítjuk, hogy a Petra szó a név mezőben bárhol előfordulhasson: SELECT * FROM ovoda WHERE Név LIKE %Petra%

17 17 Keressük az összes olyan gyereket, akinek az apja a Béla nevet viseli! Az eredménylista legyen a gyerekek neve szerint rendezve, és a gyerek neve mellett csak a szülők nevét tartalmazza: SELECT Név, Anyjaneve, Apjaneve FROM ovoda WHERE Apjaneve LIKE %Béla% ORDER BY Név Az eredmény:

18 18 A listában észrevehetjük, hogy az egyik gyereknek nincsen anyja, pontosabban az anyjának nincsen neve. Ezt a szerkesztés gombra kattintva javíthatjuk ki egy kitalált névvel. (A név szerkesztését az UPDATE paranccsal is megtehetnénk, de ne akarjunk minden SQL parancsot egyszerre megtanulni, a mai alkalommal maradjunk a SELECT adatlekérdező parancs gyakorlásánál.) Ellenőrizzük, van-e másik gyerek, akinél az Anyjaneve mező szintén nincs kitöltve. Az IS NULL kulcsszó segítségével kell keresnünk. Ha találtunk hibát, javítsuk ki. SELECT * FROM ovoda WHERE Anyjaneve IS NULL Keressünk 2009-ben született gyerekeket! Az efféle feladatokhoz ellenőriznünk kell, hogyan tárolódnak a dátumok. A mi táblánkban jelen esetben egyszerű szöveges adat a születési dátumot tartalmazó mező. (Vannak kimondottan dátumok és időpontok tárolására szolgáló mezők is, ilyenekre majd később látunk példákat) (Szülidő LIKE 2009-%) Az előző megfigyelésünk alapján változtassuk fix hosszúságúra a szülidő mezőt, ezzel elkerülhetünk bizonyos adatbeviteli hibákat, ráadásul a tárolást is hatékonyabbá tesszük (lásd később). (CHAR 10) Keressünk májusi születésű gyerekeket! (%-05-%) Keressünk olyan gyerekeket, akik szeptember 23-án születtek! (%-09-23) Keressünk olyan gyerekeket, akik nem Győrben laknak! (NOT LIKE Győr,%) A feladat befejezése Az adatbázisban történő munka kapcsán figyeljük meg, hogy alapvetően nincsen szükség mentésre, a módosításaink azonnal tárolódnak. Így a munka végeztével kijelentkezhetünk a phpmyadmin rendszerből, de valójában a böngészőablak bezárásával is pontosan ugyanazt érjük el. Az adataink megmaradnak, és a későbbi gyakorlatokon tovább is dolgozunk majd rajtuk.

A gyakorlat során MySQL adatbázis szerver és a böngészőben futó phpmyadmin használata javasolt. A gyakorlat során a következőket fogjuk gyakorolni:

A gyakorlat során MySQL adatbázis szerver és a böngészőben futó phpmyadmin használata javasolt. A gyakorlat során a következőket fogjuk gyakorolni: 1 Adatbázis kezelés 2. gyakorlat A gyakorlat során MySQL adatbázis szerver és a böngészőben futó phpmyadmin használata javasolt. A gyakorlat során a következőket fogjuk gyakorolni: Táblák létrehozása,

Részletesebben

A gyakorlat során MySQL adatbázis szerver és a böngészőben futó phpmyadmin használata javasolt. A gyakorlat során a következőket fogjuk gyakorolni:

A gyakorlat során MySQL adatbázis szerver és a böngészőben futó phpmyadmin használata javasolt. A gyakorlat során a következőket fogjuk gyakorolni: 1 Adatbázis kezelés 3. gyakorlat A gyakorlat során MySQL adatbázis szerver és a böngészőben futó phpmyadmin használata javasolt. A gyakorlat során a következőket fogjuk gyakorolni: Tábla kapcsolatok létrehozása,

Részletesebben

MS ACCESS 2010 ADATBÁZIS-KEZELÉS ELMÉLET SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1

MS ACCESS 2010 ADATBÁZIS-KEZELÉS ELMÉLET SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 ADATBÁZIS-KEZELÉS MS ACCESS 2010 A feladat megoldása során a Microsoft Office Access 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: Adatok importálása

Részletesebben

A gyakorlat során MySQL adatbázis szerver és a böngészőben futó phpmyadmin használata javasolt. A gyakorlaton a következőket fogjuk gyakorolni:

A gyakorlat során MySQL adatbázis szerver és a böngészőben futó phpmyadmin használata javasolt. A gyakorlaton a következőket fogjuk gyakorolni: 1 Adatbázis kezelés 4. gyakorlat A gyakorlat során MySQL adatbázis szerver és a böngészőben futó phpmyadmin használata javasolt. A gyakorlaton a következőket fogjuk gyakorolni: Adatlekérdezés Tábla létrehozása,

Részletesebben

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1.

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Budapest, 2008. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.1. 2008.01.17. A teljes dokumentáció megváltozott Kiadás: 2008.01.17.

Részletesebben

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( )

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( ) Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz (1.1.0.3) Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. Telepítés...3 2. Eltávolítás...4 Program használata...5 1. Kezdeti beállítások...5 2. Licenc megadása...6

Részletesebben

WebAromo elindítása, bejelentkezés

WebAromo elindítása, bejelentkezés WebAromo segédlet Tartalom WebAromo elindítása, bejelentkezés... 3 Jelszó beállítása... 3 Foglalkozások kezelése... 4 Hiányzások megadása... 5 Érdemjegy bevitele... 6 Érdemjegyek megtekintése... 8 Egy

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT:

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT: AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT: 2010.08.18. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

Szülői modul. Belépés a TANINFORM rendszerbe. Főoldal

Szülői modul. Belépés a TANINFORM rendszerbe. Főoldal Szülői modul Belépés a TANINFORM rendszerbe Belépni vagy a bogim.hu oldalon elhelyezett linkre való kattintással vagy a https://start.taninform.hu/application/start?intezmenyindex=032552 cím böngészőbe

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01.

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

Készítsen egy adatbázist (egytáblásat) egy számítástechnikai tanfolyam résztvevőiről. Az adattábla rögzítse a következőket:

Készítsen egy adatbázist (egytáblásat) egy számítástechnikai tanfolyam résztvevőiről. Az adattábla rögzítse a következőket: 1. feladat A. Készítsen egy adatbázist (egytáblásat) egy számítástechnikai tanfolyam résztvevőiről. Az adattábla rögzítse a következőket: Tanuló neve - szöveges mező Csoport azonosítója - szöveges mező

Részletesebben

web works hungary Rövid technikai tájékoztató Mars (mars.intelliweb.hu) szerverünkkel kapcsolatban meglévő és új ügyfeleink számára.

web works hungary Rövid technikai tájékoztató Mars (mars.intelliweb.hu) szerverünkkel kapcsolatban meglévő és új ügyfeleink számára. web works hungary Rövid technikai tájékoztató Mars (mars.intelliweb.hu) szerverünkkel kapcsolatban meglévő és új ügyfeleink számára. Ebben a tájékoztatóban több helyen hivatkozunk különböző azonosítókra

Részletesebben

Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához

Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához Készítette: Szentgyörgyi Attila Turcsányi Tamás Web: http://www.wyonair.com E-mail: 2008. november 8. TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Windows 7. Szolgáltatás aktiválása

Windows 7. Szolgáltatás aktiválása Szolgáltatás aktiválása Windows 7 Az eduroam szolgáltatás igénybevételéhez a SZIE felhasználóknak előbb a https://joker.szie.hu oldalon aktiválniuk kell a szolgáltatást. Ezt a bejelentkezést követően a

Részletesebben

Hiteles Elektronikus Postafiók

Hiteles Elektronikus Postafiók NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. H-1081 Budapest, Csokonai utca 3. Hiteles Elektronikus Postafiók Tárhely adminisztráció 2018.05.07. v.1.2. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. BEJELENTKEZÉS

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

Access gyakorlati feladatok lépésről lépésre

Access gyakorlati feladatok lépésről lépésre Access gyakorlati feladatok lépésről lépésre 1. feladat: Hajómenetrend A balatoni hajómenetrend rendelkezésünkre áll a menetrend.txt állományban. Készítsen új adatbázist HAJO néven! A mellékelt adatállományt

Részletesebben

Új Nemzedék Központ. EFOP pályázatok online beszámoló felülete. Felhasználói útmutató

Új Nemzedék Központ. EFOP pályázatok online beszámoló felülete. Felhasználói útmutató Új Nemzedék Központ EFOP pályázatok online beszámoló felülete Felhasználói útmutató Tartalom 1. Bejelentkezés... 2 1.1. Első bejelentkezés... 2 1.2. Elfelejtett jelszó... 3 2. Saját adatok... 4 3. Dokumentumok...

Részletesebben

Teljesítményértékelések eredményeinek rögzítése a Neptun Egységes Tanulmányi Rendszerben

Teljesítményértékelések eredményeinek rögzítése a Neptun Egységes Tanulmányi Rendszerben Teljesítményértékelések eredményeinek rögzítése a Neptun Egységes Tanulmányi Rendszerben Tartalomjegyzék 1 Bevezetés... 2 2 Feladatok kiadása a Neptunban manuálisan... 3 3 Feladatok kiadása a Neptunban

Részletesebben

I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tartalomjegyzék 1 Vevői felhasználói fiók... 3 2 Adataim... 3 3 Szállítók... 4 4 Számláim... 5 4.1 E-számla listatábla... 5 4.2 Keresési funkciók...

Részletesebben

Adatbázis Rendszerek II. 8. Gyakorló környezet

Adatbázis Rendszerek II. 8. Gyakorló környezet Adatbázis Rendszerek II. 8. Gyakorló környezet 1/24 B IT v: 2017.10.26 MAN Gyakorló környezet Géptermek 193.6.5.58:8080/apex H16_neptunkód ADMIN neptunkód 2/24 Jelszó váltás 1 2 3 4 3/24 Gyakorló környezet

Részletesebben

LBRA6i integrált rendszer

LBRA6i integrált rendszer LBRA6i integrált rendszer LIBRA 6i logolás és a log megtekintése Készítette: Libra Szoftver Zrt. Létrehozás dátuma: 2005.12.15. Utolsó módosítás: 2014.10.30. Referencia szám: LIBRA6i_UZEM_V_1.5 Verzió:

Részletesebben

SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Felhasználói kézikönyv IX. kötet BEJEGYZÉSEK LEKÉRDEZÉSE Magyar Államkincstár Betekintési jogosultsággal rendelkező felhasználók számára 2014.12.10.

Részletesebben

1. Az Access 2000 indítása után válasszuk az Üres adatbázis létrehozása pontot,

1. Az Access 2000 indítása után válasszuk az Üres adatbázis létrehozása pontot, 2. feladat A. Készítsen egy adatbázist(egytáblás), egy atlétika világbajnokság 100m-es gyorsfutásának eredményeiről. Az adattábla legyen képes a következők rögzítésére: Verseny helyszíne(ország) - szöveges

Részletesebben

A Perkapun keresztül a gazdálkodó szervezetek és a jogi képviselővel eljáró felek nyújthatják be beadványaikat. A szolgáltatást kizárólag

A Perkapun keresztül a gazdálkodó szervezetek és a jogi képviselővel eljáró felek nyújthatják be beadványaikat. A szolgáltatást kizárólag Tartalom 1. Bevezető...2 2. Online regisztrációs felület elérése...2 3. Perkapu nyitása...2 4. Ügykezelő(k) hozzáadása...5 5. Ügykezelői jelszó módosítása...6 6. Ügykezelő törlése...7 7. Főkapcsolattartói

Részletesebben

EKÁER használati utasítás

EKÁER használati utasítás EKÁER használati utasítás Bevezetés A program célja, hogy könnyen, gyorsan és egyszerűen lehessen EKÁER számokat kérni, módosítani és véglegesíteni. A használatához be kell regisztrálni a NAV-os honlapon

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

web works hungary Rövid technikai tájékoztató a webhosting szolgáltatásról. (PLESK - 195.70.38.53 szerver)

web works hungary Rövid technikai tájékoztató a webhosting szolgáltatásról. (PLESK - 195.70.38.53 szerver) web works hungary Rövid technikai tájékoztató a webhosting szolgáltatásról. (PLESK - 195.70.38.53 szerver) Vezérlőpult A webhosting szolgáltatáshoz a világ egyik vezető vezérlőpultját biztosítjuk. A vezérlőpult

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis címe: http://www.scopus.com Az adatbázis csak regisztrált, jogosultsággal rendelkező intézmények,

Részletesebben

DogsWorld nevelde telepítése és beállítása

DogsWorld nevelde telepítése és beállítása DogsWorld nevelde telepítése és beállítása Kérdés vagy probléma esetén: dogsworld@uw.hu 1 Tartalomjegyzék DogsWorld nevelde telepítése és beállítása... 1 1. Az UW tárhelyen regisztráció... 3 2. Az UW beállítása...

Részletesebben

Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe

Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe 1. Indítsa el az Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőt. (Start menü > Internet

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (1.2)

POSZEIDON dokumentáció (1.2) POSZEIDON dokumentáció (1.2) Bevezetés a Poszeidon rendszer használatába I. TELEPÍTÉS Poszeidon alkalmazás letölthető: www.sze.hu/poszeidon/poszeidon.exe Lépések: FUTTATÁS / (FUTTATÁS) / TOVÁBB / TOVÁBB

Részletesebben

PHP-MySQL. Adatbázisok gyakorlat

PHP-MySQL. Adatbázisok gyakorlat PHP-MySQL Adatbázisok gyakorlat Weboldalak és adatbázisok Az eddigiek során megismertük, hogyan lehet a PHP segítségével dinamikus weblapokat készíteni. A dinamikus weboldalak az esetek többségében valamilyen

Részletesebben

EDInet Connector telepítési segédlet

EDInet Connector telepítési segédlet EDInet Connector telepítési segédlet A cégünk által küldött e-mail-ben található linkre kattintva, a következő weboldal jelenik meg a böngészőben: Az EdinetConnectorInstall szövegre klikkelve(a képen pirossal

Részletesebben

Rendszergazda Debrecenben

Rendszergazda Debrecenben LEVELEZŐKLIENS BEÁLLÍTÁSA A levelezés kényelmesen kliensprogramokkal is elérhető, és használható. Ezen útmutató beállítási segítséget nyújt, két konkrét klienssel bemutatva képernyőképekkel. Természetesen

Részletesebben

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása A TvNetTel Kft internetes szolgáltatásának igénybevételéhez szükséges a hálózati csatlakozás beállítása a számítógépen vagy routeren. A beállításhoz szükség van a

Részletesebben

Adatbázis kezelés Delphiben. SQL lekérdezések

Adatbázis kezelés Delphiben. SQL lekérdezések Adatbázis kezelés Delphiben. SQL lekérdezések Structured Query Language adatbázisok kezelésére szolgáló lekérdező nyelv Szabályok: Utasítások tetszés szerint tördelhetők Utasítások végét pontosvessző zárja

Részletesebben

Oktatási anyag az MLSZ-IFA rendszerhez

Oktatási anyag az MLSZ-IFA rendszerhez Oktatási anyag az MLSZ-IFA rendszerhez Nyilvántartási szám: ISO 9001: 503/1256(2)-1177(2) BIZALMAS INFORMÁCIÓ JET-SOL JET-SOL TARTALOMJEGYZÉK 1 Sportszervezeti adminisztráció... 3 1.1 Sportszervezeti adatok

Részletesebben

HVK Adminisztrátori használati útmutató

HVK Adminisztrátori használati útmutató HVK Adminisztrátori használati útmutató Tartalom felöltés, Hírek karbantartása A www.mvfportal.hu oldalon a bejelentkezést követően a rendszer a felhasználó jogosultsági besorolásának megfelelő nyitó oldalra

Részletesebben

MAGYAR POSTA ZRT. ebérjegyzék. Felhasználói kézikönyv

MAGYAR POSTA ZRT. ebérjegyzék. Felhasználói kézikönyv MAGYAR POSTA ZRT ebérjegyzék Felhasználói kézikönyv 2016-05-02 Oldal: 2 / 7 Tartalomjegyzék 1. Belépés az Én Postám alkalmazásba... 3 2. ebérjegyzékek megjelenítése... 4 3. ebérjegyzék letöltése... 5 4.

Részletesebben

OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 Pedagógusképzés támogatása

OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.1-11/1 XXI. századi közoktatás Technikai tudnivalók a jelentkezéshez Regisztráció A regisztráció az OFI honlapon elérhető A pályázók kizárólag elektronikusan úton jelentkezhetnek az innen elérhető

Részletesebben

Jelentkezési lap képző szervek részére

Jelentkezési lap képző szervek részére Jelentkezési lap képző szervek részére Felhasználói segédlet Tartalomjegzék Belépés Jelentkezési lap felület Kézi kitöltés menete Alapadatok megadása Korábban megszerzett vezetői engedély adatai Személyes

Részletesebben

Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához

Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához Ahhoz, hogy egy gyors példán keresztül bemutassunk, a program működését, egy Plytex címkét hozunk létre. Először létre kell hozni egy címkét, majd kinyomtatni

Részletesebben

Tisztelt Szülő! A profilbeállításokra kattintva megjelennek a beállítási lehetőségek, melyek közül a jelszó módosítását kell választani.

Tisztelt Szülő! A profilbeállításokra kattintva megjelennek a beállítási lehetőségek, melyek közül a jelszó módosítását kell választani. Tisztelt Szülő! Örömmel tájékoztatom, hogy az elektronikus napló készen áll arra, hogy a szülők is bekapcsolódjanak használatába. Ebben a dokumentumban szeretnék segítségére lenni abban, milyen lehetőségeket

Részletesebben

Kezdeti Útmutató a Szolgáltatáselemző Rendszer használatához. szakembereknek számára. Tartalom

Kezdeti Útmutató a Szolgáltatáselemző Rendszer használatához. szakembereknek számára. Tartalom Kezdeti Útmutató a Szolgáltatáselemző Rendszer használatához szakembereknek számára Tartalom 1. Bejelentkezés... 2 2. Főoldal... 2 3. Jelszó szerkesztése... 3 4. Akadálymentesített nézet... 4 5. Kijelentkezés...

Részletesebben

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0.

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Gyorsított jegybeírás Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Budapest, 2006 Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2006.02.17. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 19 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...

Részletesebben

First Voice Kft. Stilldesign Üzletág www.stilldesign.hu

First Voice Kft. Stilldesign Üzletág www.stilldesign.hu A weboldalt és az admin felületet tervezte és fejlesztette: First Voice Kft. Stilldesign Üzletág www.stilldesign.hu 1 2 www.kvtagozat.hu Belépés minden regisztrált látogatónak saját egyedi felhasználónévvel

Részletesebben

Ellenőrző keretprogram (eesztconnect.exe)

Ellenőrző keretprogram (eesztconnect.exe) (eesztconnect.exe) A csatlakozás műszaki megvalósításának ellenőrzése az EESZT működtetője által rendelkezésre bocsájtott ellenőrző keretprogram (eesztconnect.exe) futtatásával, az alkalmazás sikeres futtatását

Részletesebben

HYUNDAI CLOUD P2P BEÁLLÍTÁS SEGÉDLET

HYUNDAI CLOUD P2P BEÁLLÍTÁS SEGÉDLET HYUNDAI CLOUD P2P BEÁLLÍTÁS SEGÉDLET 1. Általános A HYUNDAI CLOUD P2P szolgáltatás távoli élőkép megtekintést, rögzített felvétel visszajátszást és távoli paraméterezést tesz lehetővé. A szolgáltatás igénybevételéhez

Részletesebben

Oktatás. WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken. SZTE Egyetemi Számítóközpont

Oktatás. WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken. SZTE Egyetemi Számítóközpont Oktatás WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken SZTE Egyetemi Számítóközpont WLAN kapcsolat beállítása 1 Tartalom Windows XP... 2 Tanúsítvány telepítése... 2 WPA2 védett

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot a felső sorban:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot a felső sorban: A program telepítése A 2019-es év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drd-software.hu). A telepítés előtt nem szabad és nem kell eltávolítania

Részletesebben

A Mozilla Thunderbird levelezés beállítása

A Mozilla Thunderbird levelezés beállítása A Mozilla Thunderbird levelezés beállítása 1. Program Megnyitás Nyissa meg a Mozilla Thunderbird-öt, mely általában a Start menü Minden program/programok menü Mozilla Thunderbird menüben megtalálható.

Részletesebben

Levelező kliensek beállítása

Levelező kliensek beállítása Levelező kliensek beállítása Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...1 Bevezető...1 Eléréshez szükséges adatok...1 Mozilla Thunderbird beállítása...2 Microsoft Outlook 2013 beállítása...7 Bevezető A SinusLink

Részletesebben

LOGON HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

LOGON HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ LOGON HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A LOGON a LafargeHolcim Csoport egységes megrendelés-kezelő rendszere, amely lehetőséget biztosít Partnereink számára a megrendelésük online rögzítéséhez, azok későbbi nyomon

Részletesebben

KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Mi az OPAC? Az OPAC az Online Public Access Catalogue rövidítése. Jelentése olyan számítógépes katalógus, mely nyilvános, bárki számára közvetlenül, általában ingyen

Részletesebben

Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön

Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön Fontos Amennyiben egy eszköz interneten keresztüli elérését lehetővé teszi, az illetéktelen hozzáférés megakadályozása érdekében: előtte az alapértelmezett

Részletesebben

Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe

Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe 1. Indítsa el az Internet Explorer 8-as böngészőt. (Windows XP esetén: Start menü > Internet

Részletesebben

Kifizetések kezelése. 1 Kifizetési dátumok megadása pénzügyi kódokhoz

Kifizetések kezelése. 1 Kifizetési dátumok megadása pénzügyi kódokhoz Kifizetések kezelése 1 Kifizetési dátumok megadása pénzügyi kódokhoz 1.1 Pénzügyi kódok menüponttól indulva Pénzügyek (kék menüpont, csak lenyitni + jelnél)(78600)/kifizetési jogcímek (jogcím kiválasztása)

Részletesebben

ELŐZETES TANTÁRGYFELOSZTÁS

ELŐZETES TANTÁRGYFELOSZTÁS GYORS ÁTTEKINTŐ SEGÉDLET ELŐZETES TANTÁRGYFELOSZTÁS verzió v2.0 / 2016.06.19. oldal 1 / 10 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK... 2 BEVEZETÉS... 3 ELSŐ LÉPÉSEK... 3 WEB alkalmazások kezelése... 3 Bejelentkezés...

Részletesebben

Adatbázisok II. rész

Adatbázisok II. rész Adatbázisok II. rész Érettségi feladatok Új adatbázist készítünk A táblákat a külső adatok menüfül szövegfájl pontjánál importáljuk (nem pedig megnyitjuk!) Fontos: az első sor tartalmazza az oszlopneveket

Részletesebben

Változás bejelentés / támogatási szerződésmódosítási kérelem beadása

Változás bejelentés / támogatási szerződésmódosítási kérelem beadása Változás bejelentés / támogatási szerződésmódosítási kérelem beadása A NORA új funkciója a Kedvezményezett által kitöltött űrlap adatai alapján, automatikusan generálja a megjelölt kérelmet. A dokumentum

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához A WEB EDInet rendszer használatához internet kapcsolat, valamint egy internet böngésző program szükséges (Mozilla Firefox, Internet Explorer).

Részletesebben

Hiteles elektronikus postafiók Perkapu

Hiteles elektronikus postafiók Perkapu Hiteles elektronikus postafiók Perkapu 2018.10.27. Tartalom Bevezetés...2 Bejelentkezés a Hiteles Elektronikus Postafiókba...2 Perkapu tárhely kiválasztása...2 Beérkezett üzenetek...3 Dokumentumletöltés...4

Részletesebben

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése A Java kliensprogram telepítése, és megfelelő beállítása szükséges az FMH weblap megfelelő működéséhez. Ha nincs telepítve vagy

Részletesebben

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán Bevezetés Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán A QGIS program egy nyiltforrású asztali térinformatikai program, mely a http://www.qgis.org oldalról tölthető le. Ebben a kis

Részletesebben

3. Ezután a jobb oldali képernyő részen megjelenik az adatbázistábla, melynek először a rövid nevét adjuk meg, pl.: demo_tabla

3. Ezután a jobb oldali képernyő részen megjelenik az adatbázistábla, melynek először a rövid nevét adjuk meg, pl.: demo_tabla 1. Az adatbázistábla létrehozása a, Ha még nem hoztunk létre egy adatbázistáblát sem, akkor a jobb egérrel a DDIC-objekt. könyvtárra kattintva, majd a Létrehozás és az Adatbázistábla menüpontokat választva

Részletesebben

G-Mail levelezőrendszerben e-mail fiók levélforgalmának kezelése Outlook Express program segítségével

G-Mail levelezőrendszerben e-mail fiók levélforgalmának kezelése Outlook Express program segítségével G-Mail levelezőrendszerben e-mail fiók levélforgalmának kezelése Outlook Express program segítségével 1. lépés: regisztráljunk e-mail fiókot a G-Mail rendszerében http://www.google.hu weboldalon a bal

Részletesebben

GPRS Remote. GPRS alapú android applikáció távvezérléshez. Kezelési útmutató

GPRS Remote. GPRS alapú android applikáció távvezérléshez. Kezelési útmutató GPRS Remote GPRS alapú android applikáció távvezérléshez Kezelési útmutató Tartalomjegyzék Általános leírás... 1 Új modul beállítás... 2 Új okostelefon beállítás... 2 Modulok karbantartása... 3 Okostelefonok

Részletesebben

Parlagfű Bejelentő Rendszer

Parlagfű Bejelentő Rendszer Parlagfű Bejelentő Rendszer felhasználói útmutató A rendszer elérése: Elérési cím: www.govcenter.hu/pbr Felhasználói funkciók: 1. Regisztráció Új felhasználói fiókot az oldalsó menüben a [Regisztráció]-ra

Részletesebben

Makrók használata az Excelben - Makróhibák kezelése, biztonságos jelszavak generálása

Makrók használata az Excelben - Makróhibák kezelése, biztonságos jelszavak generálása Makrók használata az Excelben - Makróhibák kezelése, biztonságos jelszavak generálása Makróhibák kezelése A Visual Basic szerkesztőablakában szerkesztés közben elindított futtatással ellenőrizhetjük a

Részletesebben

Kézikönyv. Szelekciós jegyzék létrehozása

Kézikönyv. Szelekciós jegyzék létrehozása Kézikönyv Szelekciós jegyzék létrehozása Tartalomjegyzék 1 OBJEKTUM KIVÁLASZTÁS - VEVŐ MEGJELENÍTÉS... 4 2 VEVŐ - ÜRES... 6 3 ABAS-ERP MASZKINFÓ... 8 4 VEVŐ - ÜRES... 9 5 ABAS-ERP MASZKINFÓ... 11 6 VEVŐ

Részletesebben

Tájékoztató a szakdolgozat elektronikus feltöltéséről

Tájékoztató a szakdolgozat elektronikus feltöltéséről Tájékoztató a szakdolgozat elektronikus feltöltéséről Tisztelt hallgató mielőtt belekezd a szakdolgozata feltöltésébe az elektronikus felületen kérem, hogy figyelmesen olvassa el a tájékoztatót. Csak akkor

Részletesebben

Mikrobiológia MOODLE - gyakorló és vizsgarendszer használata az ELTE TTK Biológiai Intézet E- learning felületén

Mikrobiológia MOODLE - gyakorló és vizsgarendszer használata az ELTE TTK Biológiai Intézet E- learning felületén Mikrobiológia MOODLE - gyakorló és vizsgarendszer használata az ELTE TTK Biológiai Intézet E- learning felületén Hallgatói felhasználói segédlet ELTE TTK Biológiai Intézet 2017. Készült az ELTE Felsőoktatási

Részletesebben

MAGYAR POSTA ZRT. ebérjegyzék. Felhasználói kézikönyv

MAGYAR POSTA ZRT. ebérjegyzék. Felhasználói kézikönyv MAGYAR POSTA ZRT ebérjegyzék Felhasználói kézikönyv 2016-01-08 Oldal: 2 / 7 Tartalomjegyzék 1. Belépés a posta.hu alkalmazásba... 3 2. ebérjegyzékek megjelenítése... 5 3. ebérjegyzék letöltése... 5 4.

Részletesebben

Conversific integráció Átlátható webelemzés ShopRenter tulajdonosoknak

Conversific integráció Átlátható webelemzés ShopRenter tulajdonosoknak Conversific integráció Átlátható webelemzés ShopRenter tulajdonosoknak Ki ne szeretne megalapozott üzleti döntéseket hozni? Tartalom Conversific összekötése ShopRenteres webáruházzal... 2 1. Conversific

Részletesebben

Archivált tanulmányi adatok importálása. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0.

Archivált tanulmányi adatok importálása. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Archivált tanulmányi adatok importálása Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Budapest, 2006 Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2006.07.27. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 26 Tartalomjegyzék

Részletesebben

EU Login kézikönyv (rövidített változat)

EU Login kézikönyv (rövidített változat) EU Login kézikönyv (rövidített változat) Az Európai Bizottság felhasználó-azonosítási rendszere (EU Login, régebbi nevén: ECAS - European Commission Authentication Service) lehetővé teszi a felhasználók

Részletesebben

Az Egységes Pályázati Keretrendszer használata (akadémiai könyv- és folyóiratkiadási támogatás elnyerésére a 2014.

Az Egységes Pályázati Keretrendszer használata (akadémiai könyv- és folyóiratkiadási támogatás elnyerésére a 2014. 2. Az Egységes Pályázati Keretrendszer használata (akadémiai könyv- és folyóiratkiadási támogatás elnyerésére a 2014. évre vonatkozóan) Bejelentkezés az EPK rendszerébe: 1) Az Akadémiai Adattárban rögzített

Részletesebben

A T-Online-os Ügyfelek postafiókjainak áttétele Virtualoso email szolgáltatásra. Ha az ügyfél már rendelkezik saját domain névvel

A T-Online-os Ügyfelek postafiókjainak áttétele Virtualoso email szolgáltatásra. Ha az ügyfél már rendelkezik saját domain névvel A T-Online-os Ügyfelek postafiókjainak áttétele Virtualoso email szolgáltatásra Ha az ügyfél már rendelkezik saját domain névvel Fontos megjegyzések A lépéseken sorban végighaladva postafiókunk teljes

Részletesebben

ALAPOK. 0 és 255 közé eső számértékek tárolására. Számértékek, például távolságok, pontszámok, darabszámok.

ALAPOK. 0 és 255 közé eső számértékek tárolására. Számértékek, például távolságok, pontszámok, darabszámok. ADATBÁZIS-KEZELÉS ALAPOK Főbb Adattípusok: Igen/Nem Bájt Ez az adattípus logikai adatok tárolására alkalmas. A logikai adatok mindössze két értéket vehetnek fel. (Igen/Nem, Igaz/Hamis, Férfi/Nő, Fej/Írás

Részletesebben

Diákigazolvány. Belépés> Adminisztráció> Iskolai oktatás képes menü> diákigazolvány> diákigazolvány igénylés

Diákigazolvány. Belépés> Adminisztráció> Iskolai oktatás képes menü> diákigazolvány> diákigazolvány igénylés Tartalom Új diákigazolvány igénylés folyamata... 2 1. IAR feltöltéshez szükséges jogosultságok beállítása... 2 2. Token kérés... 2 3. Új igénylés feladása... 2 Igénylések keresése, szinkronizálása... 4

Részletesebben

ILIAS hallgatói felhasználói leírás

ILIAS hallgatói felhasználói leírás Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 Általános ismertető... 2 ILIAS elérése, bejelentkezés... 3 Tananyagok elérése, Taneszköztároló... 4 Csatlakozás kurzushoz... 6 Fájl letöltése... 8 Gyakorlatok megküldése,

Részletesebben

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok Oktatási segédanyag Weboldalszerkesztési gyakorlatok Bevezetés A korábbi oktatási segédanyagokban megismertük a weboldalszerkesztés gyakorlatát. Ennek a segédanyagnak a célja, hogy gyakorlati példákon

Részletesebben

Visitgyula.com Szálláshely adminisztrációs felület használati útmutató

Visitgyula.com Szálláshely adminisztrációs felület használati útmutató Visitgyula.com Szálláshely adminisztrációs felület használati útmutató 1 Szálláshely admin A szálláshely adminisztrációs felület az alábbi linken érhető el. http://visitgyula.com/szallashelyadmin/ A felületre

Részletesebben

Energiainformációs Adattár Adatgyűjtő alrendszer felhasználói dokumentáció

Energiainformációs Adattár Adatgyűjtő alrendszer felhasználói dokumentáció Energiainformációs Adattár Adatgyűjtő alrendszer felhasználói dokumentáció Bevezető Tisztelt engedélyes! Üdvözöljük Önt a Magyar Energia Hivatal Energiainformációs Adattár - Adatgyűjtő alrendszerének felhasználói

Részletesebben

Nevelési év indítása óvodák esetén

Nevelési év indítása óvodák esetén Nevelési év indítása óvodák esetén A LÉPÉSEK SORRENDJE NAGYON FONTOS, EZÉRT KÉRJÜK SZIGORÚAN BETARTANI! - Mielőtt elkezdi a nevelési év indítását, kérem, legalább egyszer olvassa át az egész segédletet,

Részletesebben

1 Rendszerkövetelmények

1 Rendszerkövetelmények 1 Rendszerkövetelmények 1.1 Operációs rendszer Az i-deal2 ajánlatadó alkalmazás a Microsoft.Net és Click Once technológiáin alapul. Ezek használatához legalább Microsoft Windows XP SP2 (Szervízcsomag 2),

Részletesebben

Adatbázis rendszerek SQL nyomkövetés

Adatbázis rendszerek SQL nyomkövetés Adatbázis rendszerek 1. 12. SQL nyomkövetés 1/32 B ITv: MAN 2017.10.26 Nyomkövetési feladat 2/32 Gyakorló feladatok Termék-Vásárlás-Vásárló Oktató-Tantárgy-Hallgató 3/32 Gyakorló feladat: Termék-Vásárlás-Vásárló

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv PiacTér - virtuális áru- és szolgáltatás bemutató tér 2017. 07. 21. Tartalom 1. REGISZTRÁCIÓ... 2 2. BEJELENTKEZÉS... 8 3. TERMÉKEK MEGTEKINTÉSE... 9 4. SZOLGÁLTATÁSOK MEGTEKINTÉSE...

Részletesebben

NAV nyomtatványok kitöltésének támogatása

NAV nyomtatványok kitöltésének támogatása NAV nyomtatványok kitöltésének támogatása Változtak a 1865M nyomtatvány kitöltési szabályai, valamint lehetővé vált a 18A60 nyomtatvány előzetes kitöltése. A tájékoztató a 8.00.8 verzió kibocsátásával

Részletesebben

JLR EPC. Gyors kezdés útmutatója. Tartalom. Hungry Version 2.0. Lépésenkénti gyakorlati útmutató Képernyős útmutató

JLR EPC. Gyors kezdés útmutatója. Tartalom. Hungry Version 2.0. Lépésenkénti gyakorlati útmutató Képernyős útmutató JLR EPC Gyors kezdés útmutatója Tartalom Lépésenkénti gyakorlati útmutató.....2-7 Képernyős útmutató........8-10 Hungry Version 2.0 JLR EPC Gyors kezdés útmutatója 1. Az alkalmazásba való belépés Nyissa

Részletesebben

Útmutató az Elektronikus fizetési meghagyás használatához

Útmutató az Elektronikus fizetési meghagyás használatához Útmutató az Elektronikus fizetési meghagyás használatához Fizetési meghagyás online igénylése 1(13) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A MOKK E-Fizetési meghagyás kezelésének

Részletesebben

T-Online-os Ügyfelek postafiókjainak áttétele Virtualoso email szolgáltatásra. Ha az ügyfél még nem rendelkezik saját domain névvel

T-Online-os Ügyfelek postafiókjainak áttétele Virtualoso email szolgáltatásra. Ha az ügyfél még nem rendelkezik saját domain névvel T-Online-os Ügyfelek postafiókjainak áttétele Virtualoso email szolgáltatásra Ha az ügyfél még nem rendelkezik saját domain névvel Fontos megjegyzések A lépéseken sorban végighaladva postafiókunk teljes

Részletesebben

Citációs index időintervallumra DE MTMT Adminisztrátorok

Citációs index időintervallumra DE MTMT Adminisztrátorok Citációs index időintervallumra 2019.02.20. - DE MTMT Adminisztrátorok Szerzőnként le kell keresni adott időintervallumhoz tartozó adott évi idézéskapcsolatokat, ezeket az idézéskapcsolatokat egy közös

Részletesebben

Adatbázis Rendszerek I. 10. SQL alapok (DML esettanulmány)

Adatbázis Rendszerek I. 10. SQL alapok (DML esettanulmány) Adatbázis Rendszerek I. 10. SQL alapok (DML esettanulmány) 23/1 B IT v: 2018.10.31 MAN DML adatokon műveletet végző utasítások DML Data Manipulation Language Rekordok (sorok) beszúrása (felvitele) Mezők

Részletesebben

Regisztrációs útmutató a Közokos- a BME Közoktatási Vezető Képzésének Online Oktatási Rendszeréhez 2014. Őszi beíratkozott hallgatók részére

Regisztrációs útmutató a Közokos- a BME Közoktatási Vezető Képzésének Online Oktatási Rendszeréhez 2014. Őszi beíratkozott hallgatók részére Regisztrációs útmutató a Közokos- a BME Közoktatási Vezető Képzésének Online Oktatási Rendszeréhez 2014. Őszi beíratkozott hallgatók részére FONTOS: A dokumentáció a 2014. Őszi Czimmer I. László gyors

Részletesebben

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec. Magiszter.NET Szöveges értékelés Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.hu Ügyfélszolgálat: H-P 8:00-16:00 A Magiszter.Net rendszerben

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. omunáldata

Felhasználói kézikönyv. omunáldata Elhagyott Hulladék Nyilvántartó Program Felhasználói kézikönyv omunáldata Tartalomjegyzék Illetékes Hatóságok Adatkapcsolati Alrendszer... 3 Bejelentkezés... 4 Elfelejtett jelszó... 4 Felhasználói Központ...

Részletesebben

Jelentkezés/ Beiratkozás (óvoda)

Jelentkezés/ Beiratkozás (óvoda) Jelentkezés/ Beiratkozás (óvoda) Belépéskor a következő képernyőt látja: A jelentkezők keresése ugyanúgy működik, mint az óvodások keresése. Különböző szempontok szerint lehet keresni. Ha '%' jelet írunk

Részletesebben

Az Önök által megigényelt biztosítások gyors és egyszerű kezelésére szolgál Compline Utasbiztosítási Rendszerünk.

Az Önök által megigényelt biztosítások gyors és egyszerű kezelésére szolgál Compline Utasbiztosítási Rendszerünk. Tisztelt Partnerünk! Az Önök által megigényelt biztosítások gyors és egyszerű kezelésére szolgál Compline Utasbiztosítási Rendszerünk. A biztosítások rögzítése mellett kizárólag a rendszeren keresztül

Részletesebben