13. Tanulás elosztott rendszerekben/1. Intelligens Elosztott Rendszerek BME-MIT, 2017

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "13. Tanulás elosztott rendszerekben/1. Intelligens Elosztott Rendszerek BME-MIT, 2017"

Átírás

1 13. Tanulás elosztott rendszerekben/1

2 (Egyedi ágens) tanulásáról röviden Célja: javulás (feladavégzésben), adaptalódás, robusztusság (környezet), kompenzálás, hibatürés (ismerethiány, meghibasodás) Miből: példák (forrásuk a környezet), háttértudás (forrása a fejlesztő), példák minősítése (kritikus, tanár) Megközelítések: felügyelt, megerősítéses, felügyelet nélküli Tipikus tanulási absztrakció: induktív függvénytanulás (példák alapján), ami osztályozás (döntés), regresszió (approximáció) Absztrakt tanulási algoritmus: helyes függvény keresése hipotézisek terében Absztrakt tanulási algoritmus problémái: tanulási zaj, tanulási elfogultság, tanulás komplexitása (VKH tanulás), empirikus és háttér tananyag kölcsönhatása, nagyon sok konkrét algoritmus (tudásreprezentáció függvényében)

3 A MAS tanulást igénylő absztrakt és valós problémakörök Vadászok és prédák Objektumok (dobozok) tologatása Labda tartása Kooperatív célmegfigyelés Cselekvés-koordinálás Gyűjtögetés Csapatfutball Kooperatív navigálás Terelés Szociális problémák.. Elosztott járműmegfigyelés Légi írányítás Hálózatmenedzsment és routing Villamos energia elosztása Elosztott egészségügyi problémák Ellátásláncok Hierarchikus MAS problémák Szociális kölcsönhatások MAS modellezése Megbeszélésütemezés

4 Tények/kihivások Hipotézistér Többágenses környezetben tanulás szintén egy keresés a hipotézisek terében, de most a tér (a többi ágens miatt) szokotlanul nagy. Emergent A kölcsönhatások bonyolúltága miatt a tanult viselkedésben bekövetkező kis változások nem megjósolható (emergent, kialakuló) változásokhoz vezethetnek a szervezet viselkedésének egészében. Játékelmélet Többágenses szervezetben több független tanulási folyamat van jelen. Mindegyik ágens tanul és adaptálódik mások által meghatározott kontextusban. Ilyen tanulás természetes módon játékelméleti modellekhez vezet, amelyek kapcsolata tanulással még nem tisztázott. Tanítók A kölcsönhatások említett komplexitása miatt nemigen esélyes felügyelt tanulásra törekedni. Többágenses rendszer együttes tanulásához nehéz megfelelő tudású kritikust találni.

5 Tények/kihivások Megerősítés Azért ez egyik elterjedtebb tanulási forma a többágenses megerősítéses (kooperatív és versengő) tanulás és az evolúciós számítások (cooperative/ competetive coevolution). Stacionarítás Több, parallel és konkurrens módon tanuló ágensek jelenléte ágens környezetét nemstacionáriussá teszi, ami sérti a tradicionális (egyágenses) tanulási módszerek egyik alapvető feltételét. Dinamika A környezet mások tanulásának ütemében változik. Ha az ugyanilyen gyors, mint az ágensünk tanulása, akkor az soha nem éri el a megtanult - nak nevezhető állapotot. Érdemhozzárendelés A környezeti változások az összes ágens együttes cselekvésének hatására következnek be. Az ágensünk cselekvése mennyire volt ebben meghatározó? Milyen nagy az érdeme/bűne a közösség szempontjából kifejezetten előnyös/káros környezeti állapot elérésében?

6 Tények/kihivások Nash-egyensúly Stacionarítás nélkül az optimálisan megtanulthoz való konvergencia (példák növekedésével) nem biztosítható. Azonban a tanulással valahová tartani kell. Nash-egynsúly egy alternatíva, de láttuk, hogy ez nemigen az optimális szociális jólét alternatívája. És mi van, ha több Nash-egyensúly van? Konvergencia A tanulás konvergenciája megtévesztő lehet és mérnöki szempontból nem lehet egyedüli cél. Elképzelhető, hogy a konvergens tanulás a szociális jólétre nézve (hasznosságban) veszteséges, a nem konvergens tanuláshoz képest. Kommunikáció Kommunikáció egy információforrás. Információ szükséges a tanuláshoz. Azonban kommunikáció erőforrásigényes, a tanulás is. Mi van, ha egy ágens korlátosan racionális? Milyen legyen akkor a kommunikáció? Lehet tanulni kommunikáció érdekében is?

7 Tényállás Más ágensek jelenléte egy ágens környezetében érvényteleníti az egyedül tanuló ágens sikeres tanulásának alapvető matematikai feltételkörét. (Naív) Következmény Több ágenses környezetben sikeres tanulás tehát lehetetlen. Az eddigi (egyedül létező) ágens tanulási tudása (algoritmusai) eldobható. (Pragmatikus) Következmény Több ágenses környezetben sikeres tanulás sokkal nehezebb probléma (mint ). Sikeres kivitelezése feltehetően más feltételekhez van kötve, más algoritmusokhoz vezet és a sikerességet is át kell értékelni.

8 Kihívások tanulás egymásról: mivel más ágensek a környezet részei, azok modelljét meg kell tanulni a környezeti hatások hatásos jóslása érdekében (hogyan fognak válaszolni, mit lépnek, mi a szándékuk,...) tanulás közösségről és környezetről: egy szervezet minőségileg több, mint az egyedek összege, az ágens egyedek kitanulását követően meg kell tanulni a szervezetük speciális métavonásait tanulás a változó ágens egyedekkel való kölcsönhatásból: tanulom a modelledet, de számodra én vagyok a környezeti tényező, így te tanulsz engem. Tanulás révén változom, a változó modellemet tanulva, változol hát te is. A változó modelledet tanulva annál inkább én is változom,... tanulás torzított szociális struktúrákban/ struktúrák által: ld. korábban: elfogultság,..., torzítás objektív, v. szubjektív régi csoporttagok felejtése csoport által: a megtanult információ érvényét veszti, ha az objektuma eltűnik, azonban ennek érzékelése egyáltalán nem triviális ott, ahol az érzékelésnek fő módja pl. a (bizonytalan) kommunikáció

9 Kihívások Tanulni másokról mert ez kell a konfliktusok, a fölösleges kommunikáció mérsékléséhez, a tárgyalásokhoz szükséges erőforrások mérsékléséhez, az ágens tárgyalási készség javulásához, az együttműködés optimalizálásához,... másoktól mert érdemes, hiszen ők is intelligens, racionális egyedek, talán a környezetet másképpen, más szempontból jobban érzékelik, a tudásuk jól kiegészítheti a miénket,... mások ellenére mert az együttműködési igény, kényszer nem mindig van jelen, a tanulásunk pedig jobb versenyhelyzetbe helyez minket, és így másokat rosszabban,... mások segítségével mert érdekeltek lehetnek abban, hogy a csapat minden tagja hatékonyabb és ügyesebb legyen, így a közös megoldás is jobb lesz,...

10 Kihívások Tanulás tárgyalás közepette Tárgyalás: egyik fő célja a lehetséges konfliktusok detektálása, egy és ugyanannak a problémának mások által más a javasolt megoldása, egy javasolt részmegoldás eltérő értékelése (javasló és elfogadó), majd jön az információ csere és az elfogadható döntések megtétele, Tanulás tárgyalás -ból tárgyalás közben tárgyalás végeztével Tanulás tárgyalásból, feltétlenül szükséges egy stabil ágensközösség - ugyanazok az ágensek több tárgyalásban is részt vesznek - bizonyos ágenstípusok halmaza állandó (különben lehetetlen tanulni) Ágens mit tartson meg a tárgyalás végeztével a beérkező információ permanens megtartása az eredeti formájában a beérkező információ ideiglenes tárolása, kompilálása és beintegrálása a beérkező információ törlése, miután az ágens azt felhasználta (processzállás és komplexitás terhe)

11 A tanulási problémák fajtái Team-tanulás (egy tanuló) Homogén team-tanulás keresési tér Heterogén team-tanulás specialisták Hibrid team-tanulás osztagokra bontás Konkurrens tanulás (több tanuló) Teljesen kooperatív szcenárió Általános összegű játékok Versengő tanulás Team-tanulás problémái Team-társ modellje hiedelmek, preferenciák, képességek Bayes frissítése 0, 1, 2, - szintű tanuló ágens 0: mások nem tanulnak 1: mások 0 n: mások n-1 mások tanulása érzékenység kezdeti hiedelmekre, eredményben rosszabb is lehet, fontos: felfedezni kooperatív v. versengő kölcsönösség elve (reciprocity)

12 Konkurrens tanulás problémái Érdemhozzárendelés globális megerősítés, lokális megerősítés, u saját + (1- ) u jólét, Wonderful Life Utility (team haszna nélkülem), leszámoltatás helyett átlagolás feladatszekvenciák felett, senkinek nem érdeke, de közérdek Tanulás dinamikája attraktorok, trajéktóriák, tanulási hiba tanulási, változási, visszatartási ráta függvényében, Nash-egyensúly kooperatív esetben hasznosságok korreláltak, mozgás globális NE felé lehetséges, más esetben koordinálás NE GE kérdéses, inkább NE Tanulás és kommunikáció kapcsolata Direkt kommunikáció (érzékelhető, dekódolható változás a környezetben) (megosztott tárak, jeladás, üzenetváltás) (koordinálás, megosztás) (nyeresség, költség) (sávszélesség, hálózati késés) (broadcast, narrowcast) (keresési tér mérete) (figyelembe vétele tanuló algoritmusokban) Indirekt kommunikáció (ferromonok, nyomok, pózok, )

13 Konkurrens tanulás problémái Felskálázhatóság Keresési tér mérete: nagy, hetergén, erősen kölcsönható MAS tanulása gyakorlatilag lehetetlen: egyedi tanulók tipizálása, heterogenitás mérséklése, viselkedési komplexitás mérséklése, viselkedések, hasznosságok dekomponálása (pl. Q(s, a1, a2, a3, a4) = Q(s, a1, a2) + Q(s, a3, a4)) Adaptivítás dinamikája és Nash-egyensúlyok mások: a célállapot elmozdulása, konvergencia mihez? racionális NE optimális jólét, NE koordinálás? racionálitás igénye másodlagos az optimális team viselkedéshez képest, kooperatív team kontextusban racionálisan félni mások defektálásától valóban irracionális Problémadekompozició viselkedések csoportosítása, rétegezett tanulás: először elemi viselkedés, majd egyre bonyolúltabb, megerősítés-formálás: először egyszerűbb viselkedés előnyben részesítése, majd bonyolúltabb, az előbbire alapozva, koordinálási gráf: közös Q értékek részleges dekomponálása (ld. előbb) Ellenség modellezése ellenség? viselkedéseinek statisztikája?

14 A MAS tanulás témája/objektuma/ kudarcok, sikerek kontextusa (konfliktust okozó elemek, döntések, célok) kudarcok, konfliktusok típustana, konfliktusminták különböző típusú konfliktusok felismerése és osztályozása kudarc utáni visszaállás (fail recovery) és konfliktusfeloldás heurisztikái a feladat paramétereire vonatkozó kényszerek a feladat paramétereinek függőségi viszonyai a döntéseket alátámasztó, vagy ellenző érvelések tervezési szabályok, módszerek, tervek ágens preferenciái, hasznosságai, szándékai, tervei fontos: adott kontextus milyen szándékokat kelt más ágensekben különösen kívánatos: tervfelismerés hiedelmek és szándékok alapján, hosszú távon biztosítja más ágensek követhetőségét, de egy másik ágens tárgyalási stratégiájának a megértése a hiedelmek és szándékok megértése alapján nagyon bonyolult szabályok, cselekvések, feladatok előfeltételei és hatásai tervezési döntések konzekvenciái tárgyalási cselekvések és stratégiák

15 A tanuló algoritmus formális célja (a beállás elvi feltételei), ill. a tanuló algoritmus sikeres elvégzése révén (a formális cél elérésével) elért MAS hatás nagyon nem ugyanaz.

16 Néhány konkrét MAS hatás Erősen strukturált kooperatív szervezetben, közös feladatmegoldás felé haladva, jóindulatú konfliktusok jelentkeznek. Itt a tanulás célja = a fölösleges kommunikáció mérséklése, azáltal a hatékonyságnövekedés. Alapvetően kooperatív, de laza, nem strukturált szervezetben, induktív tanuló ágensek. Itt a tanulás célja = mások segítségével az egyéni tanulógörbét megjavítani. Alapvetően kooperatív, laza, nem strukturált szervezetben tanuló ágensek. Itt a tanulás célja = koordinálást megtanulni együttműködés fokozása érdekében. Erősen strukturált hierarchikus és kooperatív szervezetben, ami, mint szervezet veszélyes környezetben ténykedik. Itt a tanulás célja = egyéni, csoportos, szervezeti hatékonyság növelése szervezeti célok elérése érdekében. Alapvetően versengő szervezetben. Itt a tanulás célja = mások minél jobb kitanulása a minél hatékony visszavágás érdekében.

Kooperáció és intelligencia

Kooperáció és intelligencia Kooperáció és intelligencia Tanulás többágenses szervezetekben - bevezető Tanulás elosztott információ-intenzív és kooperatív környezetekben (CIS Cooperativ Information Systems) Hagyományos Gépi Tanulás

Részletesebben

Tanulás elosztott rendszerekben/1. Intelligens Elosztott Rendszerek BME-MIT, 2018

Tanulás elosztott rendszerekben/1. Intelligens Elosztott Rendszerek BME-MIT, 2018 Tanulás elosztott rendszerekben/1 (Egyedi ágens) tanulásáról röviden Célja: javulás (feladavégzésben), adaptalódás, robusztusság (környezet) kompenzálás, hibatürés (ismerethiány, meghibasodás). Miből:

Részletesebben

1. Informatikai trendek, ágensek, többágenses rendszerek. Intelligens Elosztott Rendszerek BME-MIT, 2018

1. Informatikai trendek, ágensek, többágenses rendszerek. Intelligens Elosztott Rendszerek BME-MIT, 2018 1. Informatikai trendek, ágensek, többágenses rendszerek A számítástechnika történetének 5 nagy trendje mindenütt jelenlévő (ubiquity) összekapcsolt (interconnection) intelligens delegált (delegation)

Részletesebben

GONDOLKODÁS ÉS NYELV

GONDOLKODÁS ÉS NYELV GONDOLKODÁS ÉS NYELV GONDOLKODÁS A. Propozicionális B. Képzeleti Propozicionális gondolkodás Propozíció kijelentés, amely egy tényállásra vonatkozik, meghatározott viszonyban összekombinált fogalmakból

Részletesebben

Megerősítéses tanulás 2. előadás

Megerősítéses tanulás 2. előadás Megerősítéses tanulás 2. előadás 1 Technikai dolgok Email szityu@eotvoscollegium.hu Annai levlista http://nipglab04.inf.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/annai/ Olvasnivaló: Sutton, Barto: Reinforcement

Részletesebben

Monoton Engedmény Protokoll N-M multilaterális tárgyalás

Monoton Engedmény Protokoll N-M multilaterális tárgyalás Tárgyalások/2 Monoton Engedmény Protokoll N-M multilaterális tárgyalás Fordulók 1. Minden ágens előáll a javaslatával k. Mindegyik ágens vagy ragaszkodik a javaslatához, vagy engedményt tesz. Ismétlés

Részletesebben

Tanulás elosztott rendszerekben/3

Tanulás elosztott rendszerekben/3 Tanulás elosztott rendszerekben/3 MARL Multi Agent Reinforcement Learning Többágenses megerősítéses tanulás Kezdjük egy ágenssel. Legyenek a környezeti állapotai s-ek, cselekvései a-k, az ágens cselekvéseit

Részletesebben

Intelligens Elosztott Rendszerek. Dobrowiecki Tadeusz és Eredics Péter, Gönczy László, Pataki Béla és Strausz György közreműködésével

Intelligens Elosztott Rendszerek. Dobrowiecki Tadeusz és Eredics Péter, Gönczy László, Pataki Béla és Strausz György közreműködésével Intelligens Elosztott Rendszerek Dobrowiecki Tadeusz és Eredics Péter, Gönczy László, Pataki Béla és Strausz György közreműködésével A mai előadás tartalma Mi is egy rendszer? Mit jelent elosztottnak lenni?

Részletesebben

Intelligens ágensek Mesterséges Intelligencia rendszertechnikai gyökerei

Intelligens ágensek Mesterséges Intelligencia rendszertechnikai gyökerei Intelligens ágensek Mesterséges Intelligencia rendszertechnikai gyökerei Dobrowiecki Tadeusz Mérés és Információs Rendszerek Tanszék Habilitációs előadás BME-VIK, október 2013 1/37 oldal 1. Lehet-e intelligens

Részletesebben

A SIKER KOVÁCSA, VAGY A KUDARC KÓDJA?

A SIKER KOVÁCSA, VAGY A KUDARC KÓDJA? A SIKER KOVÁCSA, VAGY A KUDARC KÓDJA? A döntéshozatali tudatosság hiányosságai és lehetőségei a projekt menedzsmentben Török L. Gábor PhD Sikeres és sikertelen projektek arányai PMI nemzetközi felmérés

Részletesebben

Intelligens adatelemzés

Intelligens adatelemzés Antal Péter, Antos András, Horváth Gábor, Hullám Gábor, Kocsis Imre, Marx Péter, Millinghoffer András, Pataricza András, Salánki Ágnes Intelligens adatelemzés Szerkesztette: Antal Péter A jegyzetben az

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach. Konzorciumi partnerek

Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach. Konzorciumi partnerek Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach Konzorciumi partnerek 1 Konzorcium Budpesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Méréstechnika és Információs Rendszerek

Részletesebben

MENEDZSMENT ALAPJAI Bevezetés

MENEDZSMENT ALAPJAI Bevezetés MENEDZSMENT ALAPJAI Bevezetés Dr. Gyökér Irén egyetemi docens 2012 ősz Jegyzetek, diasorok - ÜTI honlap http://www.uti.bme.hu/cgibin/hallgato/tantargyak.cgi?detail=true&tantargy_id=15035 Folyamatos számonkérés:

Részletesebben

XX. Országos TDM Konferencia

XX. Országos TDM Konferencia XX. Országos TDM Konferencia Old Lake Golf Club & Hotel**** Tata, 2018. November 28-30. Változás-menedzsment emberi tényező képzés, coaching, kompetencia-fejlesztés A változás-élmény Dr. Ludvigh Károly

Részletesebben

Gépi tanulás a gyakorlatban. Kiértékelés és Klaszterezés

Gépi tanulás a gyakorlatban. Kiértékelés és Klaszterezés Gépi tanulás a gyakorlatban Kiértékelés és Klaszterezés Hogyan alkalmazzuk sikeresen a gépi tanuló módszereket? Hogyan válasszuk az algoritmusokat? Hogyan hangoljuk a paramétereiket? Precízebben: Tegyük

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék 2016/17 2. félév 1-2. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens A tantárgy tematikája 1.

Részletesebben

Universität M Mis is k k olol ci c, F Eg a y kultä etem t, für Wi Gazda rts ságcha tudft o sw máis n s yen i scha Kar, ften,

Universität M Mis is k k olol ci c, F Eg a y kultä etem t, für Wi Gazda rts ságcha tudft o sw máis n s yen i scha Kar, ften, 6. Előadás Piaci stratégiai cselekvések leírása játékelméleti modellek segítségével 1994: Neumann János és Oskar Morgenstern Theory of Games and Economic Behavior. A játékelmélet segítségével egzakt matematikai

Részletesebben

Gépi tanulás a gyakorlatban. Lineáris regresszió

Gépi tanulás a gyakorlatban. Lineáris regresszió Gépi tanulás a gyakorlatban Lineáris regresszió Lineáris Regresszió Legyen adott egy tanuló adatbázis: Rendelkezésünkre áll egy olyan előfeldolgozott adathalmaz, aminek sorai az egyes ingatlanokat írják

Részletesebben

Bokor Péter. DECOS Nemzeti Nap október 15. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Bokor Péter. DECOS Nemzeti Nap október 15. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Beépített diagnosztika Bokor Péter Tartalom 1. Elosztott diagnosztika: a feladat 2. A diagnosztika kihívása 3. A tagság mint diagnosztika 4. A DECOS diagnosztikai szolgáltatások 5. Kapcsolódó feladatok:

Részletesebben

Elektronikus Almanach

Elektronikus Almanach Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach Mesterséges intelligencia modern megközel zelítésben 1 Miért éppen ez a könyv? Egy kis történelem BME: 1998-1999 - MI lekerül alapképzés szintjére, hallgatói

Részletesebben

Ágensek bevezető áttekintés:

Ágensek bevezető áttekintés: Ágensek bevezető áttekintés: 1. Racionális ágens megközelítés - racionális cselekvés = bizonyos hiedelmeket feltételezve, adott célok elérésére irányul - a cél = a környezet (környezeti feltételek) egy

Részletesebben

Rasmusen, Eric: Games and Information (Third Edition, Blackwell, 2001)

Rasmusen, Eric: Games and Information (Third Edition, Blackwell, 2001) Játékelmélet szociológusoknak J-1 Bevezetés a játékelméletbe szociológusok számára Ajánlott irodalom: Mészáros József: Játékelmélet (Gondolat, 2003) Filep László: Játékelmélet (Filum, 2001) Csontos László

Részletesebben

CARE. Biztonságos. otthonok idős embereknek CARE. Biztonságos otthonok idős embereknek 2010-09-02. Dr. Vajda Ferenc Egyetemi docens

CARE. Biztonságos. otthonok idős embereknek CARE. Biztonságos otthonok idős embereknek 2010-09-02. Dr. Vajda Ferenc Egyetemi docens CARE Biztonságos CARE Biztonságos otthonok idős embereknek otthonok idős embereknek 2010-09-02 Dr. Vajda Ferenc Egyetemi docens 3D Érzékelés és Mobilrobotika kutatócsoport Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi

Részletesebben

MIKROÖKONÓMIA I. Készítette: Kőhegyi Gergely, Horn Dániel. Szakmai felelős: Kőhegyi Gergely. 2010. június

MIKROÖKONÓMIA I. Készítette: Kőhegyi Gergely, Horn Dániel. Szakmai felelős: Kőhegyi Gergely. 2010. június MIKROÖKONÓMIA I. B Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia (MI)

Mesterséges Intelligencia (MI) Mesterséges Intelligencia (MI) Intelligens ágensek Dobrowiecki Tadeusz Antal Péter, Bolgár Bence, Engedy István, Eredics Péter, Strausz György és mások BME I.E. 437, 463-28-99 dobrowiecki@mit.bme.hu, http://www.mit.bme.hu/general/staff/tade

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia MI

Mesterséges Intelligencia MI Mesterséges Intelligencia MI Ágensek Dobrowiecki Tadeusz Eredics Péter, és mások BME I.E. 437, 463-28-99 dobrowiecki@mit.bme.hu, http://www.mit.bme.hu/general/staff/tade intelligens rendszer = egy ágens

Részletesebben

Csercsik Dávid ITK PPKE. Csercsik Dávid (ITK PPKE) Játékelmélet és hálózati alkalmazásai 4. ea 1 / 21

Csercsik Dávid ITK PPKE. Csercsik Dávid (ITK PPKE) Játékelmélet és hálózati alkalmazásai 4. ea 1 / 21 Játékelmélet és hálózati alkalmazásai 4. ea Csercsik Dávid ITK PPKE Csercsik Dávid (ITK PPKE) Játékelmélet és hálózati alkalmazásai 4. ea 1 / 21 1 Nash bargaining 2 Kooperatív játékok TU CFF játékok tulajdonságai

Részletesebben

időpont? ütemterv számonkérés segédanyagok

időpont? ütemterv számonkérés segédanyagok időpont? ütemterv számonkérés segédanyagok 1. Bevezetés Végeselem-módszer Számítógépek alkalmazása a szerkezettervezésben: 1. a geometria megadása, tervkészítés, 2. műszaki számítások: - analitikus számítások

Részletesebben

Divényi Dániel, BME-VET Konzulens: Dr. Dán András 57. MEE Vándorgyűlés, szeptember

Divényi Dániel, BME-VET Konzulens: Dr. Dán András 57. MEE Vándorgyűlés, szeptember Divényi Dániel, BME-VET Konzulens: Dr. Dán András 57. MEE Vándorgyűlés, 2010. szeptember Tartalom Probléma ismertetése A létrehozott modell Ágenstechnológia általában Az alkalmazott modell részletes ismertetése

Részletesebben

Játékelmélet és stratégiai gondolkodás

Játékelmélet és stratégiai gondolkodás Nyomtatás Játékelmélet és stratégiai gondolkodás Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Szociológia és Kommunikáció Tanszék TANTÁRGYI ADATLAP 0 I. Tantárgyleírás

Részletesebben

Gondolatok a PM módszertan korlátairól, lehetőségeiről amit a felsővezetőknek tudniuk kell! dr. Prónay Gábor

Gondolatok a PM módszertan korlátairól, lehetőségeiről amit a felsővezetőknek tudniuk kell! dr. Prónay Gábor Gondolatok a PM módszertan korlátairól, lehetőségeiről amit a felsővezetőknek tudniuk kell! dr. Prónay Gábor 5. Távközlési és Informatikai Projekt Menedzsment Fórum 2002. április 18. AZ ELŐADÁS CÉLJA néhány

Részletesebben

Fogalmak Navigare necesse est

Fogalmak Navigare necesse est Döntéselmélet Fogalmak Navigare necesse est - dönteni mindenkinek kell A döntés nem vezetői privilégium: de! vezetői kompetencia, a vezetői döntések hatása Fogalmak II. A döntés célirányos választás adott

Részletesebben

Tanulás elosztott rendszerekben/2. Intelligens Elosztott Rendszerek BME-MIT, 2018

Tanulás elosztott rendszerekben/2. Intelligens Elosztott Rendszerek BME-MIT, 2018 Tanulás elosztott rendszerekben/2 Rétegezett tanulás (Layered Learning) Közvetlen bemeneti adat kimenet függvény tanulása nem megy - hierarchiadekompozíció, taszk feltörése rétegekre, - más-más koncepció

Részletesebben

KKV vezetési és szervezetfejlesztési program

KKV vezetési és szervezetfejlesztési program A SZERVEZETI TUDATOSSÁG KITERJESZTÉSE Olyan támogatott (díjmentes) fejlesztési programot kínálunk 30 kis- és középvállalkozás számára, amelyben most a költségek helyett a tartalmakra fókuszálhatnak! Résztvevőként

Részletesebben

Egészségfejlesztés a színtereken CSELEKVÉSI TERV

Egészségfejlesztés a színtereken CSELEKVÉSI TERV Egészségfejlesztés a színtereken CSELEKVÉSI TERV Az egészségterv (irányított célzott változás) Egy dokumentum (öt fejezet) Egy ciklikus működési mód adott színtérben élők egészségét hivatott támogatni,

Részletesebben

Intelligens ágensek. Mesterséges intelligencia február 28.

Intelligens ágensek. Mesterséges intelligencia február 28. Intelligens ágensek Mesterséges intelligencia 2014. február 28. Ágens = cselekvő Bevezetés Érzékelői segítségével érzékeli a környezetet Beavatkozói/akciói segítségével megváltoztatja azt Érzékelési sorozat:

Részletesebben

Informatikai Kar Eötvös Loránd Tudományegyetem Mesterséges neuronhálók

Informatikai Kar Eötvös Loránd Tudományegyetem Mesterséges neuronhálók Mesterséges neuronhálók Lőrincz András Bevezető kérdések Mi az intelligencia? Mi a mesterséges intelligencia? 2 Miről lesz szó? Felismerés első típusa 3 Miről lesz szó? Felismerés első típusa Ló Honnan

Részletesebben

Indikátorok projekt modellhelyszínein. Domokos Tamás szeptember 13.

Indikátorok projekt modellhelyszínein. Domokos Tamás szeptember 13. Indikátorok és értékelés a TÁMOP T 5.4.1. projekt modellhelyszínein Domokos Tamás 2011. szeptember 13. Az értékelés különböző típusait és főbb kérdései Az értékelés típusa A fejlesztési folyamat értékelése

Részletesebben

Modellkiválasztás és struktúrák tanulása

Modellkiválasztás és struktúrák tanulása Modellkiválasztás és struktúrák tanulása Szervezőelvek keresése Az unsupervised learning egyik fő célja Optimális reprezentációk Magyarázatok Predikciók Az emberi tanulás alapja Általános strukturális

Részletesebben

Bonyolult jelenség, aminek nincs jó modellje, sok empirikus adat, intelligens (ember)ágens képessége, hogy ilyen problémákkal mégis megbirkozzék.

Bonyolult jelenség, aminek nincs jó modellje, sok empirikus adat, intelligens (ember)ágens képessége, hogy ilyen problémákkal mégis megbirkozzék. Vizsga, 2015. dec. 22. B cs. B1. Hogyan jellemezhetők a tanulást igénylő feladatok? (vendégelőadás) Bonyolult jelenség, aminek nincs jó modellje, sok empirikus adat, intelligens (ember)ágens képessége,

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia MI

Mesterséges Intelligencia MI Mesterséges Intelligencia MI Keresés ellenséges környezetben Dobrowiecki Tadeusz Eredics Péter, és mások BME I.E. 437, 463-28-99 dobrowiecki@mit.bme.hu, http://www.mit.bme.hu/general/staff/tade Ellenség

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 1_1. Bevezetés Végeselem-módszer Számítógépek alkalmazása a szerkezettervezésben: 1. a geometria megadása, tervkészítés, 2. mőszaki számítások: - analitikus számítások gyorsítása, az eredmények grafikus

Részletesebben

Stratégiai kormányzás a felsőoktatásban

Stratégiai kormányzás a felsőoktatásban Minőségfejlesztés a felsőoktatásban (TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002) Stratégiai kormányzás a felsőoktatásban Kovács István Vilmos ELTE PPK Felsőoktatás-menedzsment Intézeti Központ 2012.02.07, Budapesti Corvinus

Részletesebben

BDI architektúra, AgentSpeak(L) és Jason ismertetı Mesterséges intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT

BDI architektúra, AgentSpeak(L) és Jason ismertetı Mesterséges intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT BDI architektúra, AgentSpeak(L) és Jason ismertetı 1 BDI Szándék Bratman 1987 Szándék: gyakorlati érvelés lényegi eleme, cselekvéshez vezet Szándék az eszköz-cél analízis motorja Szándékok tartósok Szándékok

Részletesebben

Döntéselőkészítés. I. előadás. Döntéselőkészítés. Előadó: Dr. Égertné dr. Molnár Éva. Informatika Tanszék A 602 szoba

Döntéselőkészítés. I. előadás. Döntéselőkészítés. Előadó: Dr. Égertné dr. Molnár Éva. Informatika Tanszék A 602 szoba I. előadás Előadó: Dr. Égertné dr. Molnár Éva Informatika Tanszék A 602 szoba Tárggyal kapcsolatos anyagok megtalálhatók: http://www.sze.hu/~egertne Konzultációs idő: (páros tan. hét) csütörtök 10-11 30

Részletesebben

Tudásalapú információ integráció

Tudásalapú információ integráció Tudásalapú információ integráció (A Szemantikus Web megközelítés és a másik irány) Tanszéki értekezlet, 2008. május 14. 1 Miért van szükségünk ilyesmire? WWW: (Alkalmazások) Keresés a weben (pl. összehasonlítás

Részletesebben

Tartószerkezetek modellezése

Tartószerkezetek modellezése Tartószerkezetek modellezése 5. elıadás Tervezési folyamat Szerkezetek mérete, modellje Végeselem-módszer elve, alkalmazhatósága Tervezési folyamat, együttmőködés más szakágakkal: mérnök építész mőszaki

Részletesebben

Hálózati réteg. WSN topológia. Útvonalválasztás.

Hálózati réteg. WSN topológia. Útvonalválasztás. Hálózati réteg WSN topológia. Útvonalválasztás. Tartalom Hálózati réteg WSN topológia Útvonalválasztás 2015. tavasz Szenzorhálózatok és alkalmazásaik (VITMMA09) - Okos város villamosmérnöki MSc mellékspecializáció,

Részletesebben

Összefoglalás és gyakorlás

Összefoglalás és gyakorlás Összefoglalás és gyakorlás High Speed Networks Laboratory 1 / 28 Hálózatok jellemző paraméterei High Speed Networks Laboratory 2 / 28 Evolúció alkotta adatbázis Önszerveződő adatbázis = (struktúra, lekérdezés)

Részletesebben

Rendszer szekvencia diagram

Rendszer szekvencia diagram Rendszer szekvencia diagram Célkitűzések A rendszer események azonosítása. Rendszer szekvencia diagram készítése az eseményekre. 2 1.Iteráció Az első igazi fejlesztési iteráció. A projekt kezdeti szakaszában

Részletesebben

Hidraulikus hálózatok robusztusságának növelése

Hidraulikus hálózatok robusztusságának növelése Dr. Dulovics Dezső Junior Szimpózium 2018. Hidraulikus hálózatok robusztusságának növelése Előadó: Huzsvár Tamás MSc. Képzés, II. évfolyam Témavezető: Wéber Richárd, Dr. Hős Csaba www.hds.bme.hu Az előadás

Részletesebben

Adaptív menetrendezés ADP algoritmus alkalmazásával

Adaptív menetrendezés ADP algoritmus alkalmazásával Adaptív menetrendezés ADP algoritmus alkalmazásával Alcím III. Mechwart András Ifjúsági Találkozó Mátraháza, 2013. szeptember 10. Divényi Dániel Villamos Energetika Tanszék Villamos Művek és Környezet

Részletesebben

Gépi tanulás. Hány tanítómintára van szükség? VKH. Pataki Béla (Bolgár Bence)

Gépi tanulás. Hány tanítómintára van szükség? VKH. Pataki Béla (Bolgár Bence) Gépi tanulás Hány tanítómintára van szükség? VKH Pataki Béla (Bolgár Bence) BME I.E. 414, 463-26-79 pataki@mit.bme.hu, http://www.mit.bme.hu/general/staff/pataki Induktív tanulás A tanítás folyamata: Kiinduló

Részletesebben

Koordinálás és feladatkiosztás aukciókkal 3.rész. Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki, BME-MIT

Koordinálás és feladatkiosztás aukciókkal 3.rész. Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki, BME-MIT Koordinálás és feladatkiosztás aukciókkal 3.rész Komplex feladatok kezelése Elemi feladat nem dekomponálható Dekomponálható egyszerű feladat elemi, v. dekomponálható elemi feladatokra, de egyetlen egy

Részletesebben

Fókuszban az együttműködés. Intelligens Elosztott Rendszerek BME-MIT, 2018

Fókuszban az együttműködés. Intelligens Elosztott Rendszerek BME-MIT, 2018 Fókuszban az együttműködés Együttműködés = megosztás + kommunikáció Mit lehet megosztani: információ, tudás, adat, eredmény, konklúzió, hipotézis, ilyen megosztásból általában homogén közösségek ( tudásban

Részletesebben

Teljesen elosztott adatbányászat pletyka algoritmusokkal. Jelasity Márk Ormándi Róbert, Hegedűs István

Teljesen elosztott adatbányászat pletyka algoritmusokkal. Jelasity Márk Ormándi Róbert, Hegedűs István Teljesen elosztott adatbányászat pletyka algoritmusokkal Jelasity Márk Ormándi Róbert, Hegedűs István Motiváció Nagyméretű hálózatos elosztott alkalmazások az Interneten egyre fontosabbak Fájlcserélő rendszerek

Részletesebben

Termelési és szolgáltatási döntések elemzése Vezetés és szervezés mesterszak

Termelési és szolgáltatási döntések elemzése Vezetés és szervezés mesterszak Termelési és szolgáltatási döntések elemzése Vezetés és szervezés mesterszak Dr. Koltai Tamás egyetemi tanár Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Tematika Kvantitatív eszközök használata Esettanulmányok

Részletesebben

ELITE YOUTH. fejlesztése az utánpótlás futballban. Készítette: Szalai László MLSZ Edzőképző Központ Igazgató

ELITE YOUTH. fejlesztése az utánpótlás futballban. Készítette: Szalai László MLSZ Edzőképző Központ Igazgató fejlesztése az utánpótlás futballban Készítette: Szalai László MLSZ Edzőképző Központ Igazgató az utánpótlás futballban a személyiségtulajdonságok, gondolati- és gyakorlati-cselekvéses képességek sajátos

Részletesebben

Gépi tanulás a gyakorlatban. Bevezetés

Gépi tanulás a gyakorlatban. Bevezetés Gépi tanulás a gyakorlatban Bevezetés Motiváció Nagyon gyakran találkozunk gépi tanuló alkalmazásokkal Spam detekció Karakter felismerés Fotó címkézés Szociális háló elemzés Piaci szegmentáció analízis

Részletesebben

Mit látnak a robotok? Bányai Mihály Matemorfózis, 2017.

Mit látnak a robotok? Bányai Mihály Matemorfózis, 2017. Mit látnak a robotok? Bányai Mihály Matemorfózis, 2017. Vizuális feldolgozórendszerek feladatai Mesterséges intelligencia és idegtudomány Mesterséges intelligencia és idegtudomány Párhuzamos problémák

Részletesebben

AZ ÚJGENERÁCIÓS TANKÖNYVEK FEJLESZTÉSE

AZ ÚJGENERÁCIÓS TANKÖNYVEK FEJLESZTÉSE AZ ÚJGENERÁCIÓS TANKÖNYVEK FEJLESZTÉSE A projekt célja Tanulásra és alkotásra ösztönző tanításitanulási környezet kialakítása A tanítás és tanulás hatékonyságát elősegítő módszertani újdonságok beépítése

Részletesebben

Vállalati modellek. Előadásvázlat. dr. Kovács László

Vállalati modellek. Előadásvázlat. dr. Kovács László Vállalati modellek Előadásvázlat dr. Kovács László Vállalati modell fogalom értelmezés Strukturált szervezet gazdasági tevékenység elvégzésére, nyereség optimalizálási céllal Jellemzői: gazdasági egység

Részletesebben

5. A vezetıi dönt. ntéshozatal. A döntéselmélet tárgya. A racionális viselkedés feltételei megszervezésének, megnyilvánulásának, vizsgálata.

5. A vezetıi dönt. ntéshozatal. A döntéselmélet tárgya. A racionális viselkedés feltételei megszervezésének, megnyilvánulásának, vizsgálata. 5. A vezetıi dönt ntéshozatal A döntéselmélet tárgya A racionális viselkedés feltételei megszervezésének, megnyilvánulásának, logikai, matematikai és, empirikus vizsgálata. 1 A döntéselmélet rendeltetése

Részletesebben

Teljesítmény Mérés. Tóth Zsolt. Miskolci Egyetem. Tóth Zsolt (Miskolci Egyetem) Teljesítmény Mérés / 20

Teljesítmény Mérés. Tóth Zsolt. Miskolci Egyetem. Tóth Zsolt (Miskolci Egyetem) Teljesítmény Mérés / 20 Teljesítmény Mérés Tóth Zsolt Miskolci Egyetem 2013 Tóth Zsolt (Miskolci Egyetem) Teljesítmény Mérés 2013 1 / 20 Tartalomjegyzék 1 Bevezetés 2 Visual Studio Kód metrikák Performance Explorer Tóth Zsolt

Részletesebben

COMINN Innovációs Kompetencia a fémipari szektorban TANULÁSI KIMENET DEFINÍCIÓ

COMINN Innovációs Kompetencia a fémipari szektorban TANULÁSI KIMENET DEFINÍCIÓ COMINN Innovációs Kompetencia a fémipari szektorban TANULÁSI KIMENET DEFINÍCIÓ Ország: Portugália Vállalat: Inovafor Képesítés Az innováció fejlesztői és elősegítői a fémipari KKV-k munkacsoportjaiban

Részletesebben

Megerősítéses tanulási módszerek és alkalmazásaik

Megerősítéses tanulási módszerek és alkalmazásaik MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR Megerősítéses tanulási módszerek és alkalmazásaik Tompa Tamás tanársegéd Általános Informatikai Intézeti Tanszék Miskolc, 2017. szeptember 15. Tartalom

Részletesebben

Képzés hatékonyságának növelése. felnőttképzést kiegészítő tevékenység. Tematikai vázlat - 16 óra

Képzés hatékonyságának növelése. felnőttképzést kiegészítő tevékenység. Tematikai vázlat - 16 óra Képzés hatékonyságának növelése felnőttképzést kiegészítő tevékenység Tematikai vázlat - 16 óra A felnőttképzést kiegészítő tevékenység célja:a közfoglalkoztatásból való kivezetés támogatása, a képzés

Részletesebben

Az oktatás stratégiái

Az oktatás stratégiái Az oktatás stratégiái Pedagógia I. Neveléselméleti és didaktikai alapok NBÁA-003 Falus Iván (2003): Az oktatás stratégiái és módszerei. In: Falus Iván (szerk.): Didaktika. Elméleti alapok a tanítás tanulásához.

Részletesebben

Tisztán kivehetı tendencia: kommunikációs hálózatok egyre bonyolultabbakká válnak Hálózat bonyolultsága

Tisztán kivehetı tendencia: kommunikációs hálózatok egyre bonyolultabbakká válnak Hálózat bonyolultsága @ Budapest University of Technology and Economics Nagy hálózatok evolúciója Gulyás András, Heszberger Zalán High Speed Networks Laboratory Internet trendek Tisztán kivehetı tendencia: kommunikációs hálózatok

Részletesebben

FELÜGYELT ÉS MEGERŐSÍTÉSES TANULÓ RENDSZEREK FEJLESZTÉSE

FELÜGYELT ÉS MEGERŐSÍTÉSES TANULÓ RENDSZEREK FEJLESZTÉSE FELÜGYELT ÉS MEGERŐSÍTÉSES TANULÓ RENDSZEREK FEJLESZTÉSE Dr. Aradi Szilárd, Fehér Árpád Mesterséges intelligencia kialakulása 1956 Dartmouth-i konferencián egy maroknyi tudós megalapította a MI területét

Részletesebben

Adatszerkezetek 1. előadás

Adatszerkezetek 1. előadás Adatszerkezetek 1. előadás Irodalom: Lipschutz: Adatszerkezetek Morvay, Sebők: Számítógépes adatkezelés Cormen, Leiserson, Rives, Stein: Új algoritmusok http://it.inf.unideb.hu/~halasz http://it.inf.unideb.hu/adatszerk

Részletesebben

Stratégiák tanulása az agyban

Stratégiák tanulása az agyban Statisztikai tanulás az idegrendszerben, 2019. Stratégiák tanulása az agyban Bányai Mihály banyai.mihaly@wigner.mta.hu http://golab.wigner.mta.hu/people/mihaly-banyai/ Kortárs MI thispersondoesnotexist.com

Részletesebben

A digitális korszak kihívásai és módszerei az egyetemi oktatásban

A digitális korszak kihívásai és módszerei az egyetemi oktatásban Csapó Benő http://www.staff.u-szeged.hu/~csapo A digitális korszak kihívásai és módszerei az egyetemi oktatásban Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi

Részletesebben

Jason platform. Intelligens Elosztott Rendszerek BME-MIT, 2018

Jason platform. Intelligens Elosztott Rendszerek BME-MIT, 2018 Jason platform BDI ágensek programozási nyelvei AgentSpeak(L) Ágens viselkedése: hiedelmi állapot saját modellje, környezet modellje, más ágensek modellje kívánalmak kívánatos hiedelmi állapotok szándékok

Részletesebben

Matematika B/1. Tartalomjegyzék. 1. Célkit zések. 2. Általános követelmények. 3. Rövid leírás. 4. Oktatási módszer. Biró Zsolt. 1.

Matematika B/1. Tartalomjegyzék. 1. Célkit zések. 2. Általános követelmények. 3. Rövid leírás. 4. Oktatási módszer. Biró Zsolt. 1. Matematika B/1 Biró Zsolt Tartalomjegyzék 1. Célkit zések 1 2. Általános követelmények 1 3. Rövid leírás 1 4. Oktatási módszer 1 5. Követelmények, pótlások 2 6. Program (el adás) 2 7. Program (gyakorlat)

Részletesebben

A kompetencia alapú matematika oktatás. tanmenete a 9. osztályban. Készítette Maitz Csaba

A kompetencia alapú matematika oktatás. tanmenete a 9. osztályban. Készítette Maitz Csaba A kompetencia alapú matematika oktatás tanmenete a 9. osztályban Készítette Maitz Csaba Szerkesztési feladatok 1. Síkgeometriai alapfogalmak 2. Egyszerűbb rajzok, szerkesztések körző, vonalzó használata

Részletesebben

Információ menedzsment

Információ menedzsment Információ menedzsment Szendrői Etelka Rendszer- és Szoftvertechnológiai Tanszék szendroi@witch.pmmf.hu Infrastruktúra-menedzsment Informatikai szolgáltatások menedzsmentje Konfigurációkezelés Gyorssegélyszolgálat

Részletesebben

JAVASLAT A TOP-K ELEMCSERÉK KERESÉSÉRE NAGY ONLINE KÖZÖSSÉGEKBEN

JAVASLAT A TOP-K ELEMCSERÉK KERESÉSÉRE NAGY ONLINE KÖZÖSSÉGEKBEN JAVASLAT A TOP-K ELEMCSERÉK KERESÉSÉRE NAGY ONLINE KÖZÖSSÉGEKBEN Supporting Top-k item exchange recommendations in large online communities Barabás Gábor Nagy Dávid Nemes Tamás Probléma Cserekereskedelem

Részletesebben

Objektum orientált programozás Bevezetés

Objektum orientált programozás Bevezetés Objektum orientált programozás Bevezetés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2008. 03. 04. OOPALAP / 1 A program készítés Absztrakciós folyamat, amelyben a valós világban

Részletesebben

Mérés és értékelés innovációk és dilemmák BME TFK Konferencia szeptember 29.

Mérés és értékelés innovációk és dilemmák BME TFK Konferencia szeptember 29. Mérés és értékelés innovációk és dilemmák BME TFK Konferencia 2017. szeptember 29. Einhorn Ágnes BME Idegen Nyelvi Központ einhorn.agnes@inyk.bme.hu Szándékok és a valóság Igazságosság Méltányosság Objektivitás

Részletesebben

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 1. modul GONDOLKODJUNK, RENDSZEREZZÜNK!

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 1. modul GONDOLKODJUNK, RENDSZEREZZÜNK! Matematika A 9. szakiskolai évfolyam 1. modul GONDOLKODJUNK, RENDSZEREZZÜNK! MATEMATIKA A 9. szakiskolai évfolyam 1. modul:gondolkodjunk, RENDSZEREZZÜNK! Tanári útmutató 2 A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

Döntéselmélet KOCKÁZAT ÉS BIZONYTALANSÁG

Döntéselmélet KOCKÁZAT ÉS BIZONYTALANSÁG Döntéselmélet KOCKÁZAT ÉS BIZONYTALANSÁG Bizonytalanság A bizonytalanság egy olyan állapot, amely a döntéshozó és annak környezete között alakul ki és nem szüntethető meg, csupán csökkenthető különböző

Részletesebben

Absztrakció. Objektum orientált programozás Bevezetés. Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás:

Absztrakció. Objektum orientált programozás Bevezetés. Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: Objektum orientált programozás Bevezetés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2008. 03. 04. OOPALAP / 1 A program készítés Absztrakciós folyamat, amelyben a valós világban

Részletesebben

Csépe Valéria. MTA TTK, Agyi Képalkotó Központ kutatóprofesszora * MTA Közoktatási Elnöki Bizottság elnöke

Csépe Valéria. MTA TTK, Agyi Képalkotó Központ kutatóprofesszora * MTA Közoktatási Elnöki Bizottság elnöke A kicsi, a nagy, a komplex és az integrált Csépe Valéria MTA TTK, Agyi Képalkotó Központ kutatóprofesszora * MTA Közoktatási Elnöki Bizottság elnöke MTA KÖZOKTATÁSI ELNÖKI BIZOTTSÁG TERMÉSZETTUDOMÁNY ÚJRAGONDOLVA

Részletesebben

VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Döntési Alapfogalmak

VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Döntési Alapfogalmak Vállalkozási VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Illés B. Csaba Előadó: Dr. Gyenge Balázs Az ökonómiai döntés fogalma Vállalat Környezet Döntések sorozata Jövő jövőre vonatkozik törekszik

Részletesebben

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ Szakpolitikai kontextus A nemzetközi adatok azt mutatják, hogy a fogyatékkal élő, valamint

Részletesebben

Tananyagfejlesztés: Új képzések bevezetéséhez szükséges intézményi és vállalati szervezetfejlesztési módszertani feladatok

Tananyagfejlesztés: Új képzések bevezetéséhez szükséges intézményi és vállalati szervezetfejlesztési módszertani feladatok KEIRDI Kutatási Szolgáltatás Design: RIQ & Lead modell. Interdiszciplináris kutatói teamek felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre az alapkutatás és a célzott alapkutatás területén TÁMOP-4.2.2.D-15/1/KONV-2015-0005

Részletesebben

Programozási módszertan. A gépi tanulás alapmódszerei

Programozási módszertan. A gépi tanulás alapmódszerei SZDT-12 p. 1/24 Programozási módszertan A gépi tanulás alapmódszerei Werner Ágnes Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék e-mail: werner.agnes@virt.uni-pannon.hu SZDT-12 p. 2/24 Ágensek Az új

Részletesebben

Szociális (társas-társadalmi) tanulás jelenismeret/tel

Szociális (társas-társadalmi) tanulás jelenismeret/tel Szociális (társas-társadalmi) tanulás jelenismeret/tel reflexiók az iskolai közösségi szolgálathoz Horváth Zsuzsanna 2015. február 20. Ahogy az iskolát látjuk Az iskola és (szűkebb, tágabb) társadalmi

Részletesebben

Beágyazott intelligens rendszerek. Aktivitások felismerése

Beágyazott intelligens rendszerek. Aktivitások felismerése Beágyazott intelligens rendszerek Aktivitások felismerése Tervfelismerés Fizikai mozgás Mozgás szenzor jelei Viselkedések Futás, megfogás, emelés, Tervek Egy pohár vizet szerezni Célok Szomjúság csillapítása

Részletesebben

Dunaújvárosi Főiskola Informatikai Intézet. Intelligens ágensek. Dr. Seebauer Márta. főiskolai tanár

Dunaújvárosi Főiskola Informatikai Intézet. Intelligens ágensek. Dr. Seebauer Márta. főiskolai tanár Dunaújvárosi Főiskola Informatikai Intézet Intelligens ágensek Dr. Seebauer Márta főiskolai tanár seebauer.marta@szgti.bmf.hu Ágens Ágens (agent) bármi lehet, amit úgy tekinthetünk, hogy érzékelők (sensors)

Részletesebben

A mechanika alapjai. A pontszerű testek dinamikája

A mechanika alapjai. A pontszerű testek dinamikája A mechanika alapjai A pontszerű testek dinamikája Horváth András SZE, Fizika Tsz. v 0.6 1 / 26 alapi Bevezetés Newton I. Newton II. Newton III. Newton IV. alapi 2 / 26 Bevezetés alapi Bevezetés Newton

Részletesebben

Játékelméleti alapvetés - I

Játékelméleti alapvetés - I Játékelméleti alapvetés - I Fáth Gábor (SZFKI) ELTE 2005. június 1. Alkalmazások pszichológia biológia nyelvészet közgazdaságtan számítástudomány Játékelmélet filozófia politika tudomány etika kulturális

Részletesebben

Feladataink, kötelességeink, önkéntes és szabadidős tevékenységeink elvégzése, a közösségi életformák gyakorlása döntések sorozatából tevődik össze.

Feladataink, kötelességeink, önkéntes és szabadidős tevékenységeink elvégzése, a közösségi életformák gyakorlása döntések sorozatából tevődik össze. INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

Objektumorientált paradigma és a programfejlesztés

Objektumorientált paradigma és a programfejlesztés Objektumorientált paradigma és a programfejlesztés Vámossy Zoltán vamossy.zoltan@nik.uni-obuda.hu Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Ficsor Lajos (Miskolci Egyetem) prezentációja alapján Objektumorientált

Részletesebben

A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010

A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010 A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010 INGER TUDATTALAN KÉSZTETÉS EMÓCIÓ PSZICHOANALITIKUS MODELL Beck, 1974. INGER EMÓCIÓ TANULÁSELMÉLETI

Részletesebben

Alapszintű formalizmusok

Alapszintű formalizmusok Alapszintű formalizmusok dr. Majzik István BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék 1 Mit szeretnénk elérni? Informális tervek Informális követelmények Formális modell Formalizált követelmények

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék 2016/17 1. félév 1.-2. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens A termelésinformatika

Részletesebben

7. 1. A formatív értékelés és lehetséges módjai (szóbeli, feladatlapos, számítógépes) az oktatásban. - valamilyen jelenségről, ill.

7. 1. A formatív értékelés és lehetséges módjai (szóbeli, feladatlapos, számítógépes) az oktatásban. - valamilyen jelenségről, ill. 7. 1. A formatív értékelés és lehetséges módjai (szóbeli, feladatlapos, számítógépes) az oktatásban Pedagógiai értékelés fogalma: Az értékelés során értéket állapítunk meg: közvetlenül: közvetve: - valamilyen

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia MI

Mesterséges Intelligencia MI Mesterséges Intelligencia MI Racionalitás: a hasznosság és a döntés Dobrowiecki Tadeusz Eredics Péter, és mások BME I.E. 437, 463-28-99 dobrowiecki@mit.bme.hu, http://www.mit.bme.hu/general/staff/tade

Részletesebben