A TOLNA-BARANYA-SOMOGYI ÁG. HIT V, EV. EGYHÁZMEGYE BONYHÁPI FŐGIMNÁZIUMÁNAK ÉRTESÍTŐJE AZ IK TANÉVRŐL. KÖZZÉ TESZI: GYAUOG ISTVÁN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A TOLNA-BARANYA-SOMOGYI ÁG. HIT V, EV. EGYHÁZMEGYE BONYHÁPI FŐGIMNÁZIUMÁNAK ÉRTESÍTŐJE AZ IK TANÉVRŐL. KÖZZÉ TESZI: GYAUOG ISTVÁN"

Átírás

1 A TOLNA-BARANYA-SOMOGYI ÁG. HIT V, EV. EGYHÁZMEGYE ÁLLAMILAG SEGÉLYEZETT BONYHÁPI FŐGIMNÁZIUMÁNAK ÉRTESÍTŐJE AZ IK TANÉVRŐL. KÖZZÉ TESZI: GYAUOG ISTVÁN io n z o flt Ó. HTOMHTOTT RRUBITSCHER IZÓ R Á I. BONYHADON 1913 V

2

3 A TOLNA-BARANYA-SOMOGYI ÁG. HIT V, EV. EGYHÁZMEGYE ÁLLAMILAG SEGÉLYEZETT BONYNÁPI FŐGIMNÁZIUMÁNAK Ér t e s ít ő j e AZ IK TANÉVRŐL. KÖZZÉ TESZI: GVAüOG ISTVÁN IGAZGATÓ. NYOMATOTT RHU5ITSCHER IZÓRNAL BONYHADON 1913.

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15 I. K im utatás a fögimnáziumi alapra felajánlott adományok befizetéséről junius 1-től junius 1-ig. 1. Szinger Salamon, Bonyliád 25. K 2. Fáik Henrik, Wolf József,, üzv, Lőrincz Józse.fné, Schwartz Bern át, Összesen: 195. K Régi befizetés Összesen: K Kérem a hátralékosokat, szíveskedjenek tartozásaikat befizetni, mert különben a fenntartósággal elszámolnom nem lehet. Bonyhád, junius 1-én. Gyalog István igazgató.

16 II. J elen tés a z 1S tanévről. A tanév megkezdése. A tanári testület évi augusztus hó 28-án tartotta alakuló gyűlését, melyen jelen volt a testület minden tagja März Konrád kivételével, aki az iskolát az egyliázkeriileti felügyelő beiktatása alkalmával a Győrben tartott egyhk. közgyűlésen képviselte. Magánvizsgálatok. Augusztus hó 29 én négy tanuló tett magánvizsgálatot a főgimnázium felső osztályairól; ezek közül egy a követelményeknek megfelelt, elégtelen osztályzatot kapott egy í tárgyból, egy két tárgyból és egy több tárgyból. Az 1 és 2 tárgyból bukott tanulók később javító vizsgát tettek és a követelményeknek megfeleltek. Javitó vizsgálatok. Augusztus 30. és 31-én tartottuk meg a javitó vizsgálatokat. Vizsgálatra jelentkezett egy tárgyból 33, Gyurátz Ferenc ev. püspök ur ő méltóságának engedélye alapján két tárgyból 20 tanuló; az 53 tanuló közül a követelményeknek megfelelt és felsőbb osztályba lépett 49, újra elégtelen osztályzatot nyert és osztályismétlésre utasittatott 4 tanuló. E vizsgálatok után az 1911/12. évi eredmény a következőképen alakult: Vizsgát tett összesen 393 tanuló, ezek közül a követelményeknek megfelelt %, végleg bukott 5.1 ^=13% ; a 385 nyilvános tanuló közül jó magaviseletéi volt *5 /o, szabályszerű %, kev. szabályszerű 6 r4%. Felvételi és különbözeti vizsgálatok. Augusztus 31-én fel vételi vizsgát tett egy elemi iskolai tanuló, évközben különbözeti vizsgát tett egy I., egy III, és IV. oszt. polg. iskolai tanuló, akik a követelményeknek megfeleltek és felvétettek a főgimnázium megfelelő osztályaiba.

17 5 Beiratások. A tanulok felvételét szeptember 2., 3. és 4-én eszközöltük. A rendes időben és később az egyházi főhatóság engedélyével felvettünk az I. osztályba C8 rendes és 7 magántanulót, a II. osztályba 68 rendes és. 2 magántanulót, a 111. osztályba 57 rendes, a IV. osztályba 50 rendes, az V. osztályba 39 rendes és 3 magántanulót, a VI. osztályba 31 rendes és 1 magántanulót, a VII. osztályba 18 rendes és 2 magántanulót, a VIII. osztályba 30 rendes és 1 magántanulót Az iskola népessége 377 tanulóból állott, kik közül ismétlő volt az I. osztályban 5, a II. osztályban 2, a III. osztályban 4, a IV. osztályban 3, az V. osztályban 3, összesen 17 tanuló. A tanév megnyitása. A tanév megnyitása szeptember 5-én történt, a tanítás pedig 7-én vette kezdetét. A megnyitáson az egyházmegyét Horváth Sándor főesperes ur képviselte. A tanári testület. A fenntartó testület Molnár Lajos oki. tornatanitót rendes tornatanitóvá léptette elő, aki szeptember 5-én a hivatalos esküt letette, az elhalt Molnár Kálmán helyére pedig helyettes tanári minőségben Telte Sándor rozsnyói helyettes tanárt választotta meg, aki a magyar és latin nyelvből szakvizsgát tett és aki állását szeptember 9-én foglalta el. A tanári testület a lefolyt tanévben 13 rendes, 1 helyettes tanárból és 1 rendes tornatanitóból állott; volt továbbá 1 bejáró énektanitója. A bejáró hitoktatók sorában változás nem történt. Tanterv. A főgimnázium az állami tantervet követi. A felső osztályokban tanítjuk a póttárgyakat is; a görögpótló tárgyakat tanulta az V. osztályban 22, a VI. osztályban 28, a VII. osztályban 9, a Vili. osztályban 19, összesen 78 tanuló. A vallástanból az ág. hitv. evang., továbbá a róm. katli. tanulók osztályonkint nyertek oktatást, a más vallásuak ellenben osztályösszevonással. Osztályonkint történt a tornatanitás is; a játékban együtt vett részt az I és II., a III. IV. és V., a VI. VII. és VIII. osztály. Rendkívüli tárgy volt a szabadkézi rajz, melyben März Konrád rendes tanár vezetése alat 42 tanuló, és a gyorsírás, melyben Hajas Béla rendes tanár vezetése alatt 11 tanuló vett részt. A fenntartóság próbaképen egy évre megengedte az egyfolytábani tanítást az alsó osztályokban is, ennélfogva az egész iskolában

18 6 az összes órákat 8-tól 1-ig tartottuk. A tanári testület javaslatba hozta az egyfolytában-tanitást továbbra is. Tanácskozások. A testület nem számítva az érettségi értekezleteket 19 értekezletet tartott. Módszeres értekezletek voltak szeptember és február, ellenőrző értekezletek november és április közepén, osztályozó tanácskozások a félévek végén. Az ifjúság fölvétele és elhelyezése. Minden tanuló betöltötte a törvényes kort és a szabályszerű előtanulmányt igazolta. Az ifjúság s/i része vidéki; ezek közül 79 az internátusbán, a többiek a község lakosainál nyertek elhelyezést. A tápintézet 199 tanulót élelmezett. Az egészségi állapot. Az egészségi állapot kielégítő volt. A betegség miatt történt mulasztások száma jóval alul maradt a normálisnál. Dacára a kedvező egészségi állapotnak, szomorúsággal gondolunk az elmúlt évre, mert három tanítványunkat ragadta el a kérelhetetlen halál: Kis István III. oszt. tanuló szívbajban, Fehér Ödön V. oszt. tanuló szülői körében vörhenyben, Propszt László VI. oszt. tanuló szintén az apai háznál tüdőbajban hunyt el. A korán elhunyt társak emlékét kegyelettel őrzi az ifjúság, a tanári kar pedig szeretettel gondol a törekvő tanítványokra. Az intézet épületei négyzetméter területű fensikon állanak; a nagy kiterjedésű szabad tér és az árnyékos kert kellemes játszó, üdülő és szórakozó helyül kínálkozik. Az ifjúság szabad idejének nagy részét itt tölti el és igy élete a tanárok szeme előtt folyik le. A fürdőzésről, korcsolyázásról is kellőképen gondoskodunk. Erkölcsi viselet. Az első félév végén 361 nyilvános tanuló kapott osztályzatot a magaviseletből; ezek közül 307 jó, 48 szabályszerű és 6 kev. szabályszerű volt. A második félévi eredményt az értesítő statisztikai rovatában tünteti fel. Az iskolalátogatás rendes; igazolatlan óramulasztás nem volt. A fegyelmi esetek száma csekély. A tanárok figyelemmel kisérik a lakásviszonyokat és a testület felhatalmazást nyert a fenntartóságtól, hogy a tanulókat évközben is elvegye azon helyekről, melyek nem eléggé meg bízhatók.

19 7 Szorgalom és előmenetel. Legnagyobb szorgalmat fejtett ki a VII. és Vili. osztály; legtöbb kifogás emelhető az V. osztály ellen. A többi osztály körül belül egyforma, minden osztályban vannak komoly, tön kvő ifjak, de az I. és II. osztályban több oda nem való tanuló van. Az I-sö félévben osztályzatot nyert 361 tanuló közül előmenetel tekintetében csupán 227 tanuló felelt meg a követelményeknek teljesen ; a többi vagy gyenge, vagy pedig elégtelen osztályzatot nyert. A Il ik félévi eredmény, melyet a statisztikai kimutatás fog feltüntetni, sokkal jobbnak Ígérkezik. A nemzeti szellem ápolása. Az intézet felolvasással, szavalattal és zenével egybekötött ünnepélyt rendezett október 6-án és március 15-én. Valláserkölcsi nevelés. Őrködtünk az ifjúság valláserkölcsi érzése felett. Az őszi és tavaszi hónapokban az ev. egyházközség templomában, a téli hónapokban a főgimnázium dísztermében tartottunk istentiszteletet vasárnap és egyházunk egyéb ünnepein. A tanári testület és az ifjúság az Úr asztalához járult október 31-én és junius 8-án. A más vallásu tanulók saját egyházaik istenitiszteletére jártak; alkalmat adtunk mindenkinek, hogy eleget tehessen vallása és egyháza követelményeinek. A különféle vallásu tanulók jó egyetértésben élnek és tiszteletben tartják egymás hitét. Iskolánk falai közül száműzve van a türelmetlenség és reméljük, hogy valamint a jelenben, úgy a jövő években is az igazi felebaráti szeretet hatja át tanítványaink szivét. Látogatás. A nagym. vallás és közoktatásügyi minisztérium évi október 19-én kelt sz. rendeletével Kárpáti Kelemen székesfehérvári tank. kir. főigazgatót bízta meg iskolánk meglátogatásával. A főigazgató ur mint miniszteri megbízott évi április 21., 22., 23 ik napjain ejtette meg hivatalos látogatását, tapasztalatait jegyzőkönyvbe foglalta és annak egyik példánya a kormányhoz, másik példánya pedig az egyházi főhatósághoz terjesztetett fel. A magas kormány a felterjesztett jegyzőkönyvet 82106/1913 sz. alatt tudomásul vette.

20 8 A nagym. vallás- és közoktatásügyi minisztérium február 6-án kelt sz. rendeletével Fischer Miklós iglói ev. főgimnáziumi igazgató, kir. tanácsos urat, mint az Orsz. Közokt. Tanács tagját, leküldte intézetünkhöz,»a mennyiség-természettani tanítás módszerének és eredményének tanulmányozására, különös tekintettel a természettannak kísérleti alapon való tanítására.«a látogatás évi április 2. és 3-án folyt le és a tanácsos ur a tapasztaltak felett úgy a tanítás eredménye, valamint a természettani szertár gazdagsága tekintetében megelégedésének adott kifejezést. Az iskola halottjai. Sok szomorúságban volt része az intézetnek a lefolyt egy év alatt. Négy haláleset fordult elő, melyek igen közelről érintettek bennünket. Az évi augusztus hó 14-én váratlanul elhalt Molnár Kálmán rendes tanár, árván hagyva családját, árván hagyva katedráját, melyeket annyira szeretett. Férfi korának delén, életének 35-ik és tanári működésének 13-ik évében hunyta le szemét az az ember, aki már is szép eredményt ért el és akinek munkásságától még oly sokat vártunk. Csak 5 évet töltött intézetünk szolgálatában, de az az 5 év is emlékezetessé lett különösen azon fáradozásai által, mellyel az internátusf, melynek ő volt első felügyelője, átvezette a kezdet nehézségein, lerakta annak alapját és kijelölte irányát. Halála születése helyén, Gyöngyös-püspökiben következett be, ahol hült tetemét nagy részvét mellett augusztus 15-én helyezték örök nyugalomra. Temetésen az igazgató és két tanár képviselték az iskolát és koporsójára a fenntartóság és a tanári testület nevében koszorút helyeztek. Fájó szívvel búcsúztunk tőle és érdemeit évkönyveink is kegyelettel őrzik. Még élénken éreztük Molnár Kálmán elvesztése feletti bánatunkat, mikor hire jött annak, hogy esperességi felügyelőnk, Szeniczey Géza napjai is meg vannak számlálva. Már egy évvel előbb kezdett betegeskedni, de azt hittük, erős szervezete legyőzi a fenyegető veszedelmet. Azonban csalódtunk évi szeptember 23-án a halál megváltotta szenvedéseitől, melyeket férfias megadással hordozott. Temetése Pakson, szeptember 24-én ment végbe; a temetésen részt vett az igazgató két tanárral, kik koporsójára koszorút helyeztek. Szeniczey Géza Fördős Vilmos után ült a felügyelői székbe és be

21 9 iktatása alkalmával hangzott el először az ő ajkáról a gimnázium kiegészítésének ügye, melyért odaadóan fáradozott, anyagilag áldozott és a gondviselés megengedte érnie, hogy nemcsak teljes gimnáziummá fejlődött az intézet az ő felügyelősége idején, hanem díszes otthonba is költözött. Érdemeit a mi kegyeletünk, a fenntartóság jegyzőkönyvei és a főgimnázium emléktáblája híven meg fogják őrizni. Harmadik halottunk volt Kádasy Kálmán tiszteletbeli esperességi felügyelő, aki 80 éves korában március 1-én halt el; temetésén küldöttségileg véltünk részt. Nádasy Kálmán 23 évig vezette az esperesség és azzal együtt a bonyhádi gimnázium kormányát, melyet csak akkor bocsátott ki kezéből, mikor súlyos betegségek látogatták meg és nádasitelepi otthonában tétlenségre kárhoztatták. Akkor is azonban csak testileg volt távol tőlünk, lelke itt időzött, mint abban az időben, mikor még megjelent közöttünk és serényen kivette a maga részét a munkából, mellyel az iskola alapját lerakták. Az átalakítás munkájában már nem osztozhatott velünk, de íigyeleminel kisérte a fejlődés minden fázisát és örvendező lélekkel szemlélte a távolból: miként izmosodik, miképen fejti ki díszeit az a csemete, melyet annyi gonddal ápolt ő is. Nádasy Kálmán neve fogalommá változott esperességünkben, emléke el nem homályosodhatik, mig intézményeink fennállanak. Meg kell még emlékeznünk negyedszer Szent-Ivány Miklós nyug. főszolgabírónak évi május 13-án bekövetkezett haláláról, akit a tanári testület az ifjúsággal együtt kisért ki utolsó útjára. Szent- Ivány Miklós, amióta mint a völgységi járás főszolgabirája, Bonyliádon elfoglalta hivatalát, részt vett az egyes bizottságok munkájában. Tagja volt az iskolai nagy- és kisbizottságnak, mely utóbbinál éveken át a világi elnöki tisztet töltötte be és mint elnök az utolsó években a gimnázium kifejlesztése és az uj épület felépítése körül fejtett ki tevékenységet. Szent-Ivány Miklós mindenkor készséggel munkálkodott a tisztségekben, melyeket magára vállalt; nem sokalta azok terhét soha akár alkalmas, akár alkalmatlan időben kívánták munkáját, ü egyike azoknak, kik *a főgimnázium«körül hervadhatatlan érdemeket szereztek egyházias érzésből és nemes ügyszeretetből.

22 10 A fenntartási államsegély ügye. A magas tanügyi kormány által elfogadott uj szerződés az országgyűlés asztalára eddig még nem került, de annak már is van eredménye, amennyiben az államsegély évről-évre emelkedik és az a jelen évben már koronát tesz ki. A tanári testület anyagi helyzete. A tanügyi kormány a testület négy tagjának magasabb személyi pótlékot állapított meg, az uj tornatanitót pedig felvette az ev. tanárok statusába; ezeken kívül az a változás történt, hogy a fenntartóság egyik tanárnak újabb ötödéves pótlékot engedélyezett. Könyvtár, szertár, bútorzat. A fenntartóság a könyvtár és szertárak gyarapítására 2000 koronát, a bútorzat kiegészítésére 200 koronát engedélyezett. A testület a 2000 koronát egészen, a 200 koronát azonban csak részben használta fel. A berendezések részletes kimutatását külön rovat alatt közöljük. Adományok a főgimnáziumi alapra. A főgimnáziumi alap gyarapítására felajánlott összegekből ez évben junius 1-ig befolyt 195 korona és igy a befizetett tőke a múlt évben kimutatott korona koronára emelkedett. Évi járulék címén befolyt Bonyhád nagyközségtől 4000, a bonyhádi takarékpénztártól 1000 korona. Ösztöndíj és egyéb adományok.»az érettségi vizsgát tett tanulók ösztöndíj alapítványát«az 1911/12. tanévben érettségizett ifjak 24 koronával gyarapították és igy az alap 348 korona. Néhai Müller József, volt bonyhádi kath. tanító nevét viselő ösztöndíj alapítvány tőkéjeképen 200 koronát juttatott az igazgatósághoz az május 24-én tartott hangverseny rendezősége. Nevezetes összeghez jutott az internátus, melynek céljaira néhai Szeniczei/ Géza esp. felügyelő 2800 koronát hagyományozott, továbbá az ifjúsági belmis.-áói egyesület, melynek Véssey alapítványát az elhunyt egyházkerületi felügyelő özvegye 200 kor. újabb adományával 900 koronára emelt. Nem maradt távol régi ev. lelkész barátunk sem, aki ez évben is meghozta áldozatát»az ifjúsági önképzőkör«számára. Kaptunk adományt az ifjúsági segély-alap számára, továbbá a jó magaviseletü és szorgalmas tanulók juta mazására.

23 11 Mindezeket az adományokat részletesen feltüntetik az értesítő megfelelő rovatai; köszönetünket az adományokért e helyen fejezem ki. Segélyezés. Az isk. kisbizottság szegénysorsu és arra érdemes tanulók tandijából 61 tanulónak 1635 koronát, a tápintézeti díjból 26 tanulónak 798 koronát elengedett, az internátusi bizottság pedig 8 tanulót 450 korona kedvezményben részesített. Az ifjúsági segélyegylet leginkább tankönyvekkel segélyezte a tanulókat. Kiosztott 103 tanuló között 509 drb. könyvet 610 korona értékben. Tankönyvek vásárlására fordítottunk koronát, egyéb apró segélyekre koronát. A segélyegylet alaptőkéje tankönyv gyűjteményének értéke 540 korona. Érettségi vizsgálatok. Az 1911/12. tanév végén érettségi vizsgát tett 28 ifjú a következő eredménnyel: a követelményeknek jelesen megfelelt 7, jól megfelelt 8, m- gfelelt 8, nem felelt meg 5 ; ezek szeptember elején javító érettségire bocsáttatván, a követelményeknek megfeleltek. A szeptember elejére kitűzött pótló érettségi vizsgálaton részt vett 2 ifjú, ezek mindegyike megfelelt a követelményeknek és pedig az egyik jól. Az 1911/12. tanévben érettségi vizsgát tett 30 ifjú; ezek kivétel nélkül éretteknek nyilváníttattak. Meg kell még említenem, hogy a szeptemberi érettségin eredménnyel tett érettségi javító vizsgát 2 soproni, 1 felsőlövői ev. főgimnáziumi tanuló és javító kiegészítő érettségi vizsgát 2 reáliskolai tanuló. A jelen tanévben a Vili. oszt. tanulók osztályvizsgái május napjain folytak le. E vizsgálaton részt vett 30 tanuló, akik közül megfelelt 27, javító vizsgára utasittatott 3 tanuló. Az érettségi Írásbeli vizsgálatok május 19., 20. és 21-én folytak le; a szóbeli vizsgálatokat junius 23-ára és a következő napokra tűztük ki. Az érettségi vizsgálatokhoz püspök ur ő méltósága elnökül Horváth Sándor főesperes urat, a magas tanügyi kormány pedig kormány-képviselői minőségben dr. Hornyámszhj Gyula budapesti 1. kér. állami főgimnáziumi rendes tanár, tm. egyetemi magántanár urat küldte ki. A tanév befejezése. Az 1- VII. osztály tanítását junius 11-én fejeztük be. Junius 13., 14., 16. és 17-én voltak a nyilvános, 16. és 17-én a magántanulók vizsgái, 18-án pedig tornaversenyt rendeztünk.

24 12 A vizsgálatok kezdetén az intézet kötelékében volt: az í. osztályban 68 rendes 3 magántanuló, a 11. osztályban 68 rendes, a 111. osztályban 54 rendes, a IV. osztályban 50 rendes, az V. osztályban 33 rendes és 3 magántanuló, a VI. osztályban 30 rendes a VII. osztályban 17 rendes és 2 magántanuló, a Vili- osztályban 30 rendes és 1 magántanuló, összesen tehát 359 tanuló. Évközben kimaradt 15, meghalt 3 tanuló. Az egyházmegyei elnökség az évzáró ünnepélyt junius 20-ára tűzte ki. Az ünnepély végével a tanévet bezártuk és a bizonyítványokat kiosztottuk. Az érettségi bizonyítványok kiosztása junius végén történik.

25 111. T anári testü let Sorszám A tanár neve és minősége Tárgyai az egyes osztályokban 03 E '03 N CO - k : '03 i o ai nr Jegyzet Gyalog JslVáti rendes tan ár M ennyiségtan IV. V I. 6 Igazgató 24 éve. T anít 32 év óta. Belie Andor rendes tan ár L atin nyelv IV. VIII. 10 Gorög nyelv V ili 4 Görög pótló írod. V, 3 17 T anit 21 év óta. FaiH JtenriK rendes tan ár M agyar nyelv IV V. 7 Német nyelv IV. V. VI Oki. ev. lelkész, táp in t ephorus. T anit 16 év óta. 4. Kajas Béla rendes tan ár M agyar nyelv VI. VII 6 L atin nyelv VII. 5 Görög pótló írod. VI V Il 0 17 A Vll osztály főnöke, a könyvtár őre T anit 13 év óta. 5. Kiszely Géza rendes tan ár M agyar nyelv I. 5 L atin nyelv I. 6 Görög nyelv VI. 5 Természetrajz I Az I osztály főnöké, tanárértekezleti jegyző T anit 12 év óta 6. pem iány GrVitt rendes tan ár M agyar ny III V ili. 7 N ém etny. Ill VII. Vili A Vili osztály főnöke Az önképzőkör elnöke Tandíj kezelő T anit 7 év óta. M ärz Kottrád rendes tan ár Ifajzoló geometr. 1-IV. 1») Görög-pótló rajz V-Vili 8 Szépírás A rajzszertár őre T anit 9 év óta. Kovács Jenó' rendes tan ár M ennyiségtan VI. 11 Fizika Vll. 4 Tői ténelem IV A VI. osztály főnöke, a fizikai szertár őre T anit 6 év ót*. ZVarinyi Ján o s rendes tan ár Latin nyelv Görög nyelv V. Vll. 10 Görög-pótló irod. Vili A 111. osztály főnöke T anit 5 év ria.

26 14 Sorszám A tanár neve és minősége Tárgyai az egyes osztályokban 0 3 E '0 i^» 3 co '03 ' O Jegyzet 10 Genersich Tivadar Vallástan 1 Vili. 1G rendes tan ár Bölcsészet Vili posefitz Vilmos Földrajz 1. 11* 6 rendes tanár Terin.-rajz 11. 1V-V1, EoViH jtálmán Latin nyelv VI. 5 rendes tanár Történet V V ili Történelem polgár pezsö M ennyiségi, 1. V, V ili. 9 rendes tanár F izika Vili. 4 Földraj? 111* d jí Sándor Magyar nyelv szakv. hely. tan á r L atin n elv 11. V* Oki, ev. lelkész, intézeti exhortator* T an ít 4 év óta. Belmissió és zenekör elnöke. A IV. osztály főnöke* A ierm észetrajzi szertár őre T an ít 6 év óta. Az internátus vezetője* T anít 4 év óta. Az V* osztály főnöke* Internátusi felügyelő* T anít 4 év óta* A 11. osztály főnöke. T anít 3 év óta. 15 jviolnár ajos T orna 1 Vili. 16 rendes tornatanitó Játék 1 Vili, 3 19 T anít 4 év óta. 16 Biczó Zsigmond Vallástan 1 Vili. 8 rét. lelkész T anít 18 év óta. 17 Fájta Jenő V allástan 1 Vili. 16 r. k. hittanár T anít 4 év óta. 18 jüholics SzláVKó V allástan két h etenként 2 gör. kel. lelkész T anít 3 év óta. 19 Rosenthal Tóbiás V allástan 1 Vili. 8 izr. főrabbi 20 Wiehert rajos É nek 1 - Vili. 3 ág. i v. tanító T anít 22 év óta. T anítja az ág. ev* tanulókat egyházi énekre; vezeti az énekkart* T anít 3 év óta.

27 IV. É rettségi v izsgálatok. Az 1911/12. tanévben voltak a bonyhádi ev. főgimnázium harmadik érettségi vizsgálatai. A vizsgálaton nt. Horváth Sándor főesperes ur elnökölt, a magas tanügyi kormány pedig a vizsgálatokhoz kormány-képviselői minőségben 62485/1912. sz. a. kelt rendelettel dr. Szlávik Mátyás eperjesi ev. theologiai akadémiai rendes tanár urat küldte ki. Az érettségi vizsgálatra jelentkezett 28 rendes és 3 magántanuló. Az írásbeli vizsgálatokra, melyek május hó 20., 21. és 22-én tartattak meg, 28 tanuló bocsáttatott. E vizsgálatok két csoportban két tanteremben folytak le. Főtisztelendő püspök ur a különböző tárgyakból a következő tételeket jelölte k i: I. A magyar nyelvből: Vörösmarty hazafias lírája. Eredmény: Jeles 7, jó 9, elégséges 12, elégtelen. II. Latin nyelvből: Ver. Aeneid. XII Eredmény: Jeles 3, jó 9, elégséges 14, elégtelen 2. III. Mennyiségtanból: a) Algebra: Veszit-e a biztositó társaság, ha valaki 25 éves korában koronára biztosítja életét, évenkint 240 koronát fizet és 55 éves korában meghal; évi kamatozás 4 százalék? b) Geometria: A szabályos ötszög egy oldala 9 m, mekkora a területe, a beirt és körülirt kör sugara? Eredmény: Jeles 8, jó 10, elégséges 8, elégtelen 2. A szóbeli vizsgálatok junius 24, 25. és 26-án folytak le. E vizsgálatokon részt vett 28 tanuló a következő eredménnyel: jelesen érett: 7 (Hárs János, Hóf János, Kallivoda Jenő, Schultheisz Zoltán, Szeitleben Gusztáv, Thassy Gyula és Zulauf Henrik), jól érett: 8, érett: 8; két hó múlva leteendő javító vizsgálatra utasittatott 5.

28 16 Az első pótló és javító érettségi vizsgálatokon szintén Horváth Sándor főesperes ur elnökölt, a kormányt pedig ismét dr. Szlávik Mátyás theol. tanár ur képviselte. A pótló érettségin megjelent 2 tanuló, akiknek Írásbeli vizsgálatai szeptember 2., 3. és 4-én folytak le. A kijelölt tételek voltak: I. Magyar nyelvből: Kisfaludy Károly irodalmi működése és jelentősége. Eredmény: 1 jó, 1 elégséges. II. Latin nyelvből: Cic. Or. in Cat caput. (Rem publicam... esse possemus). Eredmény: 1 jó, 1 elégséges. III. Mennyiségtanból: a) Algebra: Hány %-ra kell - kiadni 1500 koronát, hogy abból 32 év alatt a kamatok kamatjával 6000 korona legyen? b) Geometria: Valamely háromszög alapja 8'4 m.; mekkora a magasság, ha a háromszög oly négyzettel egyenlő területű, melynek oldala 5'6 m.? Eredmény: 1 jeles, 1 jó. A szeptember 6-án megtartott szóbeli vizsgálatok után az eredmény volt: jól érett 1, érett 1. A szintén 6-án lefolyt javító vizsgálatokon megjelent mind az 5 tanuló, kik a júniusi vizsgálatok alkalmával egy tárgyból elégtelen osztályzatot nyertek és követelményeknek mindannyian megfeleltek. A második pótló érettségi vizsgálaton Graf József ev. lelkész ur elnökölt és a tanügyi kormányt ismét dr. Szlávik Mátyás theol. tanár ur képviselte. Ezen érettségin megjelent 1 tanuló, kinek írásbeli vizsgálata december 12., 13. és 14-én folytak le. A kijelölt tételek voltak: I. A magyar nyelvből: Arany János»Toldi <-ja. Eredmény: elégséges. II. A latin nyelvből: Cornelius Nepos: Hannibal I II. Eredmény: elégtelen. III. Mennyiségtanból: a) Algebra: Mekkora összegre növekszik 2530 korona tőke 10 év alatt, ha minden év végén 5 /o kamatot csatolnak a tőkéhez? b) Geometria: Valamely 8 m. magas hasáb alapja oly szabályos háromszög, melynek egyik oldala 8 m.; mily nagy a hasáb felszíne és- köbtartalma? Eredmény: jó. A december 16-án megtartott szóbeli vizsgálat utári a tanuló egy tárgyból elégtelen osztályzatot nyert, javító vizsgálatra utasittatott.

29 V. A tananyag és a tankönyvek kimutatása az egyes osztályokban. I. OSZTÁLY. 1. Vallás, hetenként 2 óra. Ószövetségi történetek magyarázata; megfelelő bibliai szakaszok olvasása, egyházi énekek. Tk. Bereczky Sándor: Bibliai ismertetés. 2. Magyar nyelv, heti 5 órában. Olvasmányok: népmesék, mondák, görög regék és mondák. Költői olvasmányok (könyvnélkül is): Arany, Gyulai, Petőfi, Kisfaludy Károlytól és pedig: Nyalka huszár, A rab gólya, János vitéz, A vándor fin, Kinn a ménes.. Van a nagy alföldön..., Három fiú, Rákosi szántó a török alatt. Nyelvtan: hangtan, mondatrészek, beszédrészek. Beszéd és értelemgyakorlatok, irás, olvasás, elemzés. Írásbeli isk. és házi dolgozatok. Tk. Lehr Albert és Riedl Frigyes: Magyar Olvasókönyv I. k, Balog Péter: Magyar nyelvtan. 3. Latin nyelv, heti (i órában. írás, olvasás a helyes kiejtés és hangsúlyozás szerint. Nyelvtan: a fő- és melléknevek ragozása, nemi szabályok, melléknevek és határozók fokozása, számnevek, prepozíciók, névmások, igeragozás. Olvasmány: a nyelvtani anyagnak megfelelő olvasmányok, retroverziók; fordítás, elemzés. írásbeli isk. dolgozatok. Tk. Pirchala: Latin olvasókönyv és Nyelvtan. 4. Földrajz, h. 3 óra. Az általános alapfogalmak után Magyarország leiró földrajza. Tk. I)r. Némethy Károly: Földrajz I kötet. 5. Természetrajz, h. 2 óra. Néhány gyümölcsfa és tavasszal virító nővény ismertetése. A gyökér, szár, levél, virág és termés fogalma. A házi, mezei, erdei emlős állatok és házi madarak fomto-

30 18 sabb képviselői. Tk. Szterényi Hugó: Természetrajz az első osztály számára. 6. Mennyiségtan, h. 4 óra. A négy alapművelet elvont, egyés többnevü számokkal, közönséges és tizedes törtekkel. A mértékek és pénzrendszer ismertetése. A számok tulajdonságai, oszthatósága, tényezői; a legnagyobb közös osztó és a legkisebb közös többes kapcsolatban a közönséges törtekkel. Iskolai és házi írásbeli dolgozatok. Tk. Dr. Beke Manó: Közönséges számtan. 7. Rajzoló geometria, h. 3 óra. A térelemek. A vonalak. Két egyenes. A szög. Alapműveletek egyenesekkel és szögekkel. Háromszög, ennek fajai. A négyszög fajai és tulajdonságai, kerülete és területe. A háromszög területe és kerülete. A sokszögek. A kör kerülete'és területe. Két kör viszonylagos helyzete. Egybevágó és hasonló idomok. Szimmetria. A tárgyalt idomokból díszítmények alakítása rajzeszközökkel és szabadkézzel, ezek festése. Tk. Dr. Horti Henrik: Rajzoló geometria I. rész. 8. Szépírás, h. 1 óra. Magyar szépirási gyakorlatok. 9. Torna, h. 2 óra. A magas kormány által kiadott:»a gimnáziumi tanítás terve s a reá vonatkozó utasítások«szerint az 1. és II. osztálynak előirt tananyag keretében. 10. Játék, h. 2 óra a meleg hónapokban. II. OSZTÁLY. 1. Vallás, h. 2 óra. Az újszövetségi könyvek ismertetése; mindegyik könyvből megfelelő szakaszok olvasása és részben emlékelése; egyházi énekek. Tk. mint az 1. osztályban. 3. Magyar nyelv, heti 5 óra. Szóképzés, mondattan, a helyesírás szabályai. Tk. Balogh Péter: Magyar nyelvtan. Prózai olvasmányok: Egyszerű élet. Mit csinál a gólya? A gonoszságot a fa is elárulja. Mely k a kilenc közül? A veréb. A koldus. A két dúsgazdag. Katonadolog. A hortobágyi farkas. A haza. Aesopusi mesék. Hogyan fogott a huszár ellenséget? A kis betegápoló. Utazás Szombatiakéig, A homoródalmási barlang. Szent Anna tava. Nagy Lajos és a nápolyi hadjárat. Nagy Lajos jelleme. Hunyadi János. Hunyadi János jelleme.

31 19 A várnai csata. Mátyás és Holubár. Mátyás és a lengyel követek. Mátyás tehetségeiről. Mátyás és a méregkeverők. Mátyás és a hízelgő. Mátyás és a török követ. Mátyás a hadvezér. Mátyás az uralkodó. A régi Visegrád. Várak és kastélyok a középkorban. Croesus és Solon. Croesus és Cyrus. Cyrus mint ifjú. Cyrus mint király. Költői olvasmányok: A Tisza, Búcsú. Hazámhoz. Az ó torony. A rab oroszlán. A lengyel anya. A zarándok. A betyár. Pál gazda. A holt katona. A puszta télen. A jó öreg kocsmáros. A keresztutról. Költemények könyv nélkül. Both bajnok özvegye. Szibinyáni Jank. Mátyás anyja. A tudós macskája. A szegény asszony könyve. Az obsitos 1. Kéthetenként iskolai írásbeli dolgozat. Tk. Lehr Albert Riedl Frigyes: Magyar olvasókönyv II. r. 3. Latin nyelv, h. tí óra. A név- és igeragozás ismétlése és befejezése. Rendes és rendhagyó igék. Az igék törzsalakjai. Olvasmányok: Colloquium inter praeceptorem et discipulos. Colloquium praeceptoris cum dicipulis. De Attila, Hunnoruin rege. De excidio Troiae. De erroribus Ulixi. De libera civitate (2. és 5. olv.). Sententiae. Retroversiok. Kéthetenként iskolai írásbeli dolgozat. Tk. Pirehala Imre: Latin nyelvtan és olvasó. 4. Földrajz, h 3 óra. Európa országai. Ázsia és Afrika önálló államai és az európai gyarmatok. Tk. Dr. Némethy Károly: Földrajz 11. kötet. 5. Természetrajz, h. 2 óra. A majmok, tengeri emlősök és erszényesek, a házi, mezei, erdei és vizi madarak, a csúszó-inászó, a kétéltű állatok és a halak fontosabb képviselői. A lágytestüek és Ízeltlábúak tárgyalása. Egy pár ősszel és tavasszal virító növény ismertetése. Tk. Dr. Szterényi Hugó: Természetrajz a II. osztály számára. tk Mennyiségtan, heti 4 óra. A számítások gyorsítása. Korlátolt pontosságú számítások. Arányos mennyiségek. Arány és aránypárok. Százalékszámítás. Iskolai és házi írásbeli dolgozatok. Tk. Dr. Beke Manó: Közönséges számtan. 7. Rajzoló geometria, h. 3 óra. A kocka, hasáb, gúla, henger, kúp és gömb szemléltetése és elemzése. A szabályos testek. A kocka, hasábok, gúla, henger, kúp és gömb felszíne és köbtartalma. A tár- 2*

32 20 gyalt testek axonometrikus ábrázolása. Sík díszítmények rajzolása. Tk. Dr. llorti Henrik: Rajzoló geometria 11. rész. 8. Szépírás, h. 1 óra. Német szépirási gyakorlatok, a Vikárféle szépirási minták alapján. 9. Torna, h. 2 óra, mint az I. osztályban. 10. Játék, mint az I. osztályban. III. OSZTÁLY. 1. Vallás, h. 2 óra. A keresztyén egyház s különösen a hazai protestáns egyház története; egyházi énekek. Tk. Bereczky Sándor: Egyháztörténete. 2. Magyar nyelv, h. 4 óra. Rendszeres magyar nyelvtan: hangtan, szótan, mondattan. Prózai olvasmányok: Komoly, tréfás, történeti, költői elbeszélések, leírás, jellemzés. Költemények könyvnélkül: Hymnus. (Kölcsey F.) Füstbe ment terv. Pató Pál ur. Az Alföld, Egy gondolat bánt engemet... (Petőfi S.) A hamis tanú (Arany J.) Magyarország címere. Szózat. (Vörösmarty M.) Fohászkodás. (Berzsenyi D.) Riadó. (Czuczor G.) A madár fiaihoz. A gólyához, Pipás kántor. (Tompa M.) Kéthetenkint iskolai dolgozat. Tk. Lehr Riedl. Magyar olvasókönyv Hl. rész. Balogh Péter: Rendszeres magyar nyelvtan. 3. Latin nyelv, h. 6 óra Olvasmányok: Cornelius Nepos műveiből a következő életrajzok: Miltiades, Theinistokles, Aristides, Pausanias, Cimon. Livius történeti műveiből a következő szemelvények: A Fabius-nemzetség pusztulása, Oninctius Cincinnatus, Veii ostroma, A caudiumi vereség, Pyrrhus, Epirus királya. Phaedrus meséiből G drb. Nyelvtan: az I. és II. oszt. anyagának átismétlése után a mondattanból: az alany és állítmány, a jelző, az értelmező, az esetek (accusativus, dativus. genitivus, ablativus) és igenevek használata. Kéthetenként iskolai dolgozat. Tk. Pirchala: Latin olvasókönyv és nyelvtan. 4. Német, h. 4 éra. A német nyelv hangjai és írásuk. Olvasás, a helyes hangsúlyozás és kiejtés elsajátítására. Helyesírás. A főnév és melléknév declinatiója. A melléknév fokozása. Számnevek. Névmások.

33 21 Az ige conjugatiója az activumban. Olvasmányok nyelvtani és tárgyi magyarázatokkal. Beszédgyakorlatok a tárgyalt olvasmányok alapján. Kéthetenként iskolai dolgozat. Házi dolgozatok. Tk. Schuszter Alfréd: Német nyelvtan I. F). Történelem, h. 3 óra. A magyarok története 1526-ig. Tk. Dr. Szigethy Lajos: Magyarok története. 1. rész. (!. Leíró és fizikai földrajz, h. 2 óra. Amerika, Ausztrália és a Sarkvidék. A fizikai s a csillagászati földrajz alapismeretei. Tk. Némethy Károly: Földrajz III. k. 7. Mennyiségtan, h. 3 óra. A százalékszámítás alkalmazásai. Összetett következtetések. Kamatszámítás. Értékpapírok. Arányos osztás, középérték számítás. Arany- és ezüstötvényekre vonatkozó számítások. Agió. Iskolai és házi írásbeli dolgozatok. Tk. I)r. Beke Manó: Közönséges számtan. 8. Rajzoló geometria, h. 2 óra. Az I. osztály anyagának kibővítése. Háromszögek, négyszögek és sokszögek szerkesztése. Az egybevágóság és hasonlóság feltételei. Centrális és axiális szimmetria. Sik díszítmények rajzolása. Tk. I)r^ Horti Henrik: Rajzoló geometria 111. rész. 9. Torna, h. 2 óra. A kormány által kiadott gimnáziumi tanítás terve és a reá vonatkozó utasítások szerint a 111. és IV. osztály számára előirt tananyag keretében. 10. Játék, mint az első osztályban. IV. OSZTÁLY. 1. Vallás, h. 2 óra. A keresztyén hit- és erkölcstan; egyházi énekek. Tk. Bereczky Sándor: Keresztyén hit- és erkölcstan. 2. Magyar nyelv, h. 4 óra. Arany Toldija: tartalma, szerkezeié, jellemei, stílusának sajátságai. Prózai olvasmányok: Szemelvények Heltai G, Pesti M. G. meséiből; A haragról: a Példák Könyvéből; A remete, Mikes Kelementől. Elbeszélések: Jókai és Mikszáth Kálmántól. Leírások: Baksaytól és Arany Jánostól. Lrkölcsrajzok : A nagy lélek, Aristotestől és Legouwé Ernőtől. Költemények: Rozgonyiné (Arany), A fülemile (Arany). Az erdei lak (Petőfi, Tompa,

34 22 Kerényij, Az alföld, A Tisza (Petőfi), A közelitő tél, Magyarország, Jámborság és középszer, A magyarokhoz (Berzsenyi), Ének a végekről (Balassi B.), Epigrammák Vörösmartytól. Ezek alapján a prózai és költői stilus sajátságai. Verstan. Polgári ügyiratok. Kéthetenként iskolai vagy házi dolgozat. Tk. Négyesy László: Stilistika és Arany Toldija. Magy. Lehr Albert. 3. Latin nyelv, h. 6 óra. Olvasmányok: Curtius Rufustól: A gordiusi csomó, Alexander megbetegedése, Az issusi csata. C. J. Caesar Commentarii de bello Gallico c. műveiből: Gallia felosztása, A helvetiusok elleni háború. Az Ariovistus elleni háború. Gallia intézményei és szokásairól. Ovidius methamorphozisából: A világ négy kora. Az özönvíz, Daedalus és Icarus, Philemon és Baucis. Nyelvtanból : Az állítás módjai, mellé és alárendelt mondatok, participialis szerkezetek és az oratio recta és obligula. Prosodia és verstan. Két hetenkint iskolai dolgozat. Tk., mint a III. osztályban. 4. Német nyelv, h. 3 óra. A III osztály anyagának ismétlése, továbbá a teljes igeragozás. Prózai és költői olvasmányok. Beszédgyakorlatok. Kéthetenként Írásbeli dolgozatok. Tk. Schuszter Alfréd: Német nyelvtan. 5. Történelem, heti 3 óra. A magyarok története a mohácsi vésztől napjainkig. Magyarország politikai földrajza. Tk. Dr. Szigethy Lajos: Magyarok története. II. rész. 6. Növénytan, h. 3 óra. Egy pár virágos növény leírása után a növények szerveinek részletes tárgyalása. Chemiai alapismeretek A növények belső szerkezete és a növények életjelenségei. A virágtálán és virágos növények fontosabb családjai. Tk. Dr. Szterényi Hugó: Növénytan. 7. Mennyiségtan, h. 3 óra. Az algebra; az algebra jelei. Az összeg, szorzat, hatvány, különbség és az algebrai szám. Az algebrai mennyiségek összeadása, kivonása. A két és többtaguak szorzása, négyzetre és köbreemelése. A hányados, a legnagyobb közös osztó és a törtek egyszerűsítése; a legkisebb közös többes és a törtek összevonása. Elsőfokú egyisineretlenü egyenletek, arányiatok. Iskolai és házi írásbeli dolgozatok. Tk. König-Beke: Algebra.

35 23 8. Rajzoló geometria, h. 2 óra. A kör és tulajdonságai. A körre vonatkozó szerkesztések. Két kör. Körök érintői. Elipsis és érintőinek szei kesztése. Hyperpola, parabola és érintőinek szerkeszté s. Sík diszitmények rajzolása. Tk. Dr. Horti Henrik: Rajzoló geometria 111. része. 9. Torna, h. 3 óra. Mint a III. osztályban. 10. Játék, mint az előző osztályokban. V. OSZTÁLY. 1. Vallás, hetenként 2 óra. Bibliaismertetés. Bibliaolvasás. Tk. Bereczky Sándor: Bibliaismertetés. 2. Magyar nyelv, li. 3 óra. A prózai műfajok elmélete. Az olvasott beszédek egy-egy részlete könyv nélkül. Iskolai olvasmányokon kívül magánolvasmányok, különösen Arany: Toldi Estéje és Toldi Szerelme. Havonként Írásbeli bolgozat. Tk. Riedl Frigyes: Retorika. 3. Latin nyelv, h. ti óra. Pórzai olvasmány: Cicero I)e impel io Cn. Pompei. Költői olvasmányok: Szemelvények Ovidiusból (Tristia, Fasti). Az olvasmányok tárgyi, szerkezeti és régiségtani magyarázata, nyelvtani és mondattani elemzése. Kéthetenként iskolai írásbeli dolgozat. Tk. Dr. Kont Ignác. M. Tulli Ciceroni's De imperio Gnaei Pompei oratio ad Quirites. Csenged János dr.: Szemelvények Ovidiusból. I littrich: Római régiségek. 4. Görög nyelv, h. 5 óra. A görög alaktan a >mi«végű igékig. A nyelvtannal párhuzamosan a következő olvasmányok: 1., 3., 5, 7., 9., 11., 13., 15., 17., 19, 21, 23, 25, 27, 29, 31, 33, 35, 37, 39, 41, 43, 45, 47, 49, 51, 53, 55, 57, 59, 61, 63, 67, 09, 71, 75. írásbeli dolgozatok 2 hetenként. Tk. Maywald Jó zsef: Görög nyelvtan és görög olvasókönyv. 1. rész. b. Görögpótló tárgyak, a) Irodalom. h. 3 óra. Homcros Iliasa és Odysseája bö szemelvényekben. Homeros, a homerosi kor; a homerosi kérdés. Az eposok jellemzése. Herodotos történeti műveiből szemelvények. Herodotos és a történetírás kezdetei. -A Homeros korára vonatkozó régiségek. 4 k. Csenged: Homeros Iliasa, Gyomlai:

36 24 Homeros Odysseája, Geréb: Szemelvények Herodotosból, Badics: Olvasókönyv I. kötet, b) llujz, h, 2 óra. Lapok, testek távlati rajzolása. Egyszerűbb testcsoportok rajzolása, árnyékolása és festése. Tárgyak rajzolása és festése. 6. Német nyelv, h. 3 óra. A nyelvtani ismeretek kiegészítése és összefoglalása. Prózai és költői olvasmányok. Tartalmi kivonatok, áttételek prózába; beszédgyakorlatok; szócsaládok és frázisok gyűjtése. Kéthetenkint iskolai dolgozat. Tk. Schuszter Alfréd: Német nyelvtan II. rész. 7. Történelem, li. 3 óra. Egyetemes történet. A keleti népek története. A görögök és rómaiak története 476-ig Kr. u. Tk. Dr. Szigethy Lajos: Egyetemes történet. (O kor.) 8. Állattan, h. 3 óra. Morphologia és pliysiologia különös tekintettel az emberi test külső és belső szerkezeti viszonyaira. Az egyes állattörzsek részletes tárgyalása. Tk. Dr. Szterényi Hugó: Állattan. 9. Mennyiségtan, h. 3. óra. Algebra'. Többismeretlenii egyenletrendszerek feloldása. Négyzetgyökvonás, irrationális és imaginarius számok. Tiszta és vegyes másodfokú egyenletek megoldása. Köbgyökvonás. Tk. Kőnig-Beke: Algebra Geometria'. Két, három, négy és több egyenes kölcsönös helyzete, a sik idomok. Az egybevágóság és hasonlóság. Teriiietszámitás. Tk. Wagner Alajos: Geometria. Iskolai és házi dolgozatok. 10. Torna, h. 2 óra. A tornázás anyaga a középiskolák felső osztályai számára kiadott utasítások szerint. 11. Játék, mint az előző osztályokban. VI. OSZTÁLY 1. Vallás, h. 2 óra. A keresztyén egyház története Tk. Berecky Sándor: A keresztyén egyház története. 2. Magyar nyelv, h. 3 óra. Költészettan. Művészettani alapfogalmak; a költői műfajok ismertetése. Nagyobb olvasmányok: Zrínyi Szigeti veszedelme. Arany Buda halála. Shakspere Coriolanusa. Kisfaludy K. Kérői. Tk. Négyesy László: Poétika. Havonként egy dolgozat.

37 25 3. Latin nyelv, h 5 óra. T. Liv. Ab űrbe condita libri II. cap. 1-2, 9-1 0, 12 13, libri XXI. cap. 1-2, 4, 18, 22 27, libri XXII Livius élete és munkája. Vergilius Aeneis I. ének 1 209, , II. ének 1 369, Vergilius élete. A Liviussal kapcsolatban az állami, Vergiliussal kapcsolatban a vallási régiségek. Tk. Kalmár Klek: Szemelvények Titus Livius Római történetéből. Wirth Gyula: Szemelvények P. Vergilius Maró Aenéiséből. 4. Görög nyelv, heti 5 óra Az alaktan V. osztályos anyagának tüzetes átismétlése után annak befejezése; párhuzamosan következő görög olvasmányok.: (Olv. k. I. r.); 1 26., (Olv. k. II. r.) Az Anabasis eredeti szövege szerint olvasókönyvünk I II. III. sz. darabja, a Memorabiliából megfelelő bevezetéssel az I. sz. szemelvény. A görög lyra fejlődésének áttekintése. Szemelvények a lyrikusokból. Mondattan: Stílusgyakorlatok, fordítások magyarból görögre, írásbeli dolgozatok. Tk. Maywald: Görög olvasókönyv I. és II. rész. Görög nyelvtan. 5. Görögpótló tárgyak, h. 5 óra a) Irodalom: h. 3 óra. A görög elégia, iambos és epigrammo. Az aeol és dór költészet. A deákos iskola magyar költői. A görög dráma. Aischylos Oresteiája, Sophokles Antigonéja s Euripides Alkestise, utóbbit csak olvastuk. A görög színház Mythologia. Tk. Badics: Irodalmi olvasókönyv II. rész. Aischylos Oresteiéja, ford. Csengeri János, Sophokles Antigonéja, ford. Csíki Gergely. b) liajz, h. 2 óra. Testcsoportok rajzolása és festése. Használati tárgyak rajzolása. Gipszek rajzolása és festése. 6. Német nyelv, h. 3 óra. A nyelvtani ismeretek ébren tartása és kiegészítése. Prózai és költői olvasmányok, ez utóbbiak alapján a verstan alapclvei. Beszédgyakorlatok. Tk. Schuster Alfréd: Német nyelvtan III. rész. 7. Történelem, h. 3 óra. A középkori intézmények kifejlődése. A nyugat szervezkedése egyházilag a pápaságban, politikailag a császárságban és társada'milag a hűbériségben. A középkori intézmények virágzása és hanyatlása. A nagy felfedezések és a renaissance. A reformáció, ellenreformáció, a vallásháborúk és a westfáli béke. Tk. Dr. Szigethy Lajos: Egyetemes történet II. rész. 8. Ásványtan, h. 3 óra. Az ásványok ismertetése kapcsolatban

38 26 chemiai sajátságukkal és ipari alkalmazhatóságukkal. Chemiai alapfogalmak, szerves vegyiiletek. A földkéreg alakításában közreműködő tényezők (viz, jég, tűz). Kőzetek. Tk. Dr. Szterényi Hugó: Ásványtan és chemia. 9. Mennyiségtan, h. 4 óra. a) Algebra'. Műveletek positiv és negativ egész hatványkitevőkkel és törtkitérőkkel. Műveletek gyökmenynyiségekkel. Másodfokúra visszavezethető egyenletalakok. A logarithmus Számtani és geometriai sor. Tk. Kőnig-Beke : Algebra, b) Geometria'. Körtan. Szögfüggvények. A derékszögű és egyenlőszáru háromszögek, szabályos sokszögek trigonometriai megoldása. A szögfüggvények kölcsönös összefüggése. A sinus, cosinus és tangenstétel. A ferdeszögü háromszögek trigonometriai megoldása. Tk. Wagner Alajos: Geometria. Iskolai és házi Írásbeli dolgozatok. 10. Torna, h. 2 óra. A tornázás anyaga a középiskolák felső osztályai számára kiadott utasítások szerint. 11. Játék, mint az előző osztályokban. VII. OSZTÁLY. 1. Vallástan, h. 2 óra. A magyar protestáns egyház története. Tk. Bereczky Sándor ugyanazon cimü könyve. 2. Magyar nyelv, h. 3 óra. A magyar nemzeti irodalom történet Kisfaludy Károlyig, Beöthy Zsolt tankönyve nyomán. Nyelvünk eredete és rokonai. Idegen hatások, Nyelvtörténet és nyelvemlékek. A népnyelv és nyelvjárások. Irodalmi nyelv, nyelvhelyesség, nyelvújítás, Simonyi Zsigmond tankönyve nyomán. 3. Latin nyelv, h. 5 óra. Olvasmányok: Vergilius Aeneiséből a VI. énekből , , , Cursive VII. énekből , , , , , , részletesen V énekből , cursive IX Sig; az Aeneis összefoglalása, méltatása, hatása. Cicero: In Catilinam or. I. kihagyás nélkül, Sallustius: Bell. Jug Hadi, állami s vallási régiségek. Ismétlések a mondattan köréből, stílusgyakorlatok, írásbeli dolgozatok. Tk. Wirth Gyula: Vergilius Aeneise. Hiítrich: Sallustius Jugurthiája, Boros: Cic. in Cat. <

39 27 4. Görög nyelv, h. 5 óra. Homeros élete és művei, Homerosra vonatkozó hagyományok, a trójai mondakör főbb részletei; a homerosi nyelvjárás általános sajátságai. Olvasmány: Homeros Odysseiájának ]., V, VI. éneke. Herodotos élete és müvei, utazásai, müvének tárgya és szerkezete, történetírói felfogása, vallásos világnézete, a mondákhoz való viszonya Olvasmányok: Árion, a perzsa szokások, a marathoni csata, a thermopylaei ütközet. Havonta 1 iskolai dolgozat. Tk. Csengeri: Homeros Odysseiája. Dávid István: Herodotos. Wagner! lorváth: Régiségek, Maywald : Görög nyelvtan. 5. Görögpótló tárgyak, h. 5 óra. a) Irodalom: h. 3 óra Thukydides történeti műveiből az I., II., VI. és VII. könyv. Thukydides élete és művei. Demosthenes beszéde a koszorúról, a görög szónoklat története, Demosthenes életének s szónoki egyéniségének, valamint az egykorú görög viszonyoknak ismertetésével. Magyar olvasmányok: Virág Benedek: Szt. István, Horváth Mihály: A pragmatica sanctio története, Kölcsey, Wesselényi br., Széchenyi István gr. és Eötvös József br.: Beszédek a magyar nyelv ügyében. Kölcsey: Mohács, Védelem P. J. számára, Emlékbeszéd Kazinczy és Berzsenyi Dániel fölött (utóbbiak csak felolvasva); Deák II. felirati javaslata és húsvéti cikke. A magyar történetírás és szónoklat vázlatos ismertetése. Tk. Szilasi Móric: Szemelvények Thukydidesből, Bölcskey és Schäfer: Demosthenes beszéde a koszorúról, Badics: Olvasókönyv 111. k. b) Haj.:: Használati tárgyak rajzolása és festése. Csendéletszerü dolgok rajzolása és festése. 6. Német nyelv, h 3 óra. Herman u. Dorothea. I., II., VIII. részben a III., IV. és V. ének fordítása, a többinek tartalmi összefoglalása Tk. Albrecht János: Hermann u. Dorothea, Egmont: A népjelenetek, továbbá a II. 2. III. 2, IV. 2, V. 3. és 4. jelenetek fordítása; az egész ismertetése Tk. Albrecht János: Egmont. A német irodalom története a' legrégibb időktől Lessing haláláig. Tk. Schuster Alfréd: Német irodalomtörténeti tankönyv, I. rész. 7. Történelem, h 3 óra. Egyetemes történet a magyar nemzet történetével kapcsolatosan. 1G48-tól 1878-ig. A genfi conventio. Jelenünk ismertetése Európában és a gyarmatvilágban. Tk. Dr. Szigethy Lajos: Egyetemes történet 111. rész. I

40 28 8 Természettan, h. 4 óra. A testek általános tulajdonságai. Halmazállapot. Az anyagi pont mechanikája, az erők munkája, hatásképessége. Az energia megmaradásának elve. A szilárd, cseppfolyós, légnemű testek fizikája. Rezgéstan, Akusztika. Optika. Tk. Szíjártó Miklós: Kísérleti fizika. 9. Mennyiségtan, h. 3 óra Algebra: A kamatos kamat számítás; betétek és járadékok. Végtelen geometriai sor. A racionális és irracionális számoknak megfelelő pontok; complex számok. A pontok koordinátái. A függvények teljes tárgyalása, ábrázolása. Másodfokú egész függvények és azok grafikus ábrázolása; maximum és minimum értékek. Elsőfokú határozatlan egyenletek. Tk. König Beke: Algebra. Geometria'. Az egyenes, a sik és a testszög. A geometriai testek, azok felszíne és köbtartalma. A gömb stereometriája; a gömb és gömbrészeinek felszíne és köbtartalma. Tk. Wagner Alajos: Geometria. Iskolai és házi Írásbeli dolgozatok. 10. Torna, h. 2 óra. A tornázás anyaga a középiskolák felső osztályai számára kiadott utasítások szerint. 11. Játék, mint az előző osztályokban. Vili. OSZTÁLY. 1. Vallástan, h. 2 óra. Keresztyén hit- és erkölcstan. Tk.Zsilinszky Mihály: Keresztyény hit- és erkölcstan. 2. Magyar nyelv, h. 3 óra. A magyar nemzeti irodalom történeti ismertetése Kisfaludy Károlyiéi a legújabb időkig. Tk. Beöthy Zsolt: A magyar nemzeti irodalom történeti ismertetése. 3. Latin nyelv, h. 4 óra. Olvasmány: Horatius adataiból az I. 1, 3, 4., 10., 11, , 24, 31, a II. ból a 3, 7, 10, 14, 16, a 1II,-ból az 1, 2, 3, 23, 30.. a IV.-ből a 3. és 7-ik. Az epodosokból az 1. és 2. A satirákból az 1. k. 1. és 0-ik, az epistolákból az I. k. 2. és 10, a II. könyvből az Ars poetica sora. Tacitus Annaleséből az 1 30-ik fejezet.-cursive fordítások a tárgyalt írókból és Cicero De ofliciis c művéből. Az olvasott szövegekhez megfelelő bevezetések, tárgyi és nyelvi magyarázatok, irodalmi méltatások. A költői és prózai műfajok fejlődésének áttekintése. Az irodalmi és régiségtani ismeretek rendszeres összefoglalása. Tk. Wirth: Horatius, Dr. Schmidt Attila: Szemelvények Tacitus Annaleséből.

41 29 4. Görög nyelv, h. 4 óra. Olvasmány: Homeros lliasának következő énekei: V 1-ból a sorok, a XV111-ból a Több énekből cursive fordítás és tartalmi ismertetés jó magyar fordításban. Az llias tartalma, szerkezete. A homerosi eposok sorsa, a homerosi kérdés. Platon Apológiájából az 1 VI., XI XXVIII. és a XXXIII. fejezetek. A nyelvtan átismétlése, ó és uj ion dialectus. Régiségek. A költői és prózai műfajok fejlődésének rendszeres áttekintése. Tk. Csengeri: Homeros lliása, Simon: Platon szemelvények. Maywald: Görög nyelvtan. 5. Görögpótló tárgyak, h. 4 óra. a) Irodalom: h. 2 óra. A görög bölcselet áttekintése Platónig. Platon műveiből a következő dialógusok : Apologia, Ki iton, Phaidon és részletek az Államból, dr. Földi József tankönyve nyomán. A görög művészetek áttekintése, a filológiai múzeum gipszöntvényeinek, fali képeinek felhasználásával és vetítésekkel. Tk. Zsániboki Gyula: A görög művészet kiválóbb alkotásainak ismertetése. - b) Rajz: Csendéletszerű beállítások, építészeti részletek, állatok rajzolása és festése. A II. félévben művészettörtént ti felolvasások. 6. Német nyelv, h. 3 óra A német irodalom története. Herdertől, Goethe és Schiller kora részletesebben és az újabb irodalom rövid áttekintése kisebb szemelvényekkel. Olvasináuy: Mina von Barnlielm: magyarázta Heinrich Gusztáv. Tk. Schuster A.: Német irodalomtörténeti tankönyv II. rész. 7. Mennyiségtan, h 2 óra. Algebra'. A kapcsolástan elemei: permutációk, variációk, kombinációk. A kéttagú kifejezések sorozatai és hatványai, binomiális együtthatók tulajdonságai. Tk. König-Beke. (Jeomclria: A gömbháromszög oldalának és szögének cosinusa; a sinustétel. A geográfiái helyek távolságának meghatározása. Tk. Wagner Alajos. Iskolai és házi feladatok. 8. Történelem, heti 3 óra. A magyar nemzet oknyomozó történetének, különösen az állami élet fejlődésének részletes áttekintése A magyar állam mai politikai, gazdasági és műveltségi állapotának ismertetése. Közjogi intézmények fejlődése. Tk. Dr. Szigethy L: A magyar nemzet története.

42 30 9. Természettan, h. 4 óra. Hőtan. Mágnességtan, Elektromosságtan. A kosmographia elemei. Tk. Szíjártó Miklós: Kísérleti fizika. 10. Lélektan és logika, li. 3 óra. A lelki tünemények ismertetése, a logikai gondolkodás törvényei. Tk. Szitnyai Elek: Lélektan és logika. 11. Torna, h. 2 óra. A tornázás anyaga a középiskolák felső osztályai számára kiadott utasítások szerint. Rendkívüli tárgyak. 1. Ének, Az intézet jobb hangú növendékeiből (I Vili. oszt.) alakult 60 tagból álló vegyes kar heti 2 órában begyakorolta: Erkel: Hymnus. Egressy B.: Szózat. Klosz Károly: Gyászének. Beliczay Gyula: Nemzeti Hymnus. H. I.: Csokonai, Dallama Arany Jánostól. Veit Vilmos: A szarvasbogár és a rózsa. Káldy Gyula: Rákóczi kesergője. Csínom Palkó. Régi magyar dal: Őszi harmat után. Weber Károly után: Béka hangverseny. W. L.: Búcsúszó. Marschner Henrik: Tavaszi dal. Attenhofer Károly: Az innisfarci harang. G)ászének. Hanggyakorlatok. Hangjegyismertetés. Az ev. vallásu I Vili. oszt. növendékeknek heti fél órában külön egyházi ének. 2. Szabadkézi rajz, heti 2 óra. Kezdők: Tájkép, virág és állattanulmányok mellett rajzoltak természet után tárgyakat és testcsoportokat. Haladók: h. 2 óra. Használati tárgyak, gipszek mellett festettek aquarellben tájképeket, virágokat, állatokat és olajban tájképeket. A tanításban résztvett 42 növendék. Tanította März Konrád. 3. Gyorsírás, A levelező és vitairást haladók heti 1 órában tanulták Forrai Soma tankönyvei alapján. A tanulók száma 11 volt. Előadó Hajas Béla tanár. A gyorsírászati könyvtár nem gyarapodott. 4. Francia és angol nyelv. Kezdők számára francia nyelvi tanfolyamot nyitott Breykné Emilia magán nyelvtanitónő. A tanfolyamra beiratkozott a felső osztályok 9 növendéke, kik heti 2 órában tartottak olvasási, fordítási és beszédgyakorlatokat. Nevezett tanítónő magánúton is oktatott több tanulót úgy a francia mint az angol nyelvben.

43 VI. írásb eli dolgozatok. A) Magyar dolgozatok tételei. V. osztály. 1. Hogyan töltöttem a vacátiót. 2. A Gyulafi testvérek epizódjai. (Toldi estéje II. E.) 3. Szondi eleste Istvánffi és Tinódi szerint. 4. Lajos király Rozgonyinál. (Toldi szerelme I. E.) 5. Karácsonyest. t>. Legyünk hálásak szüléink iránt, 7. Garanvölgyi és Ankerschmidt. 8. Egy tavaszi alkony. 9. Melyik tetszett legjobban olvasmányaim közül? VI. osztály. 1. a) Mi a mű eszméje? b) Tyrtaisz harci éneke. (Isk.) 2. A Szilágyi és Hajmási cimii székely népballada. 3. Arany egyik balladája elbeszéléssé alakítva. 4. A Zrinyiasz I. éneke. 5. A téli esték falun. (Petőfi után. Isk.) (J. Valamely regény tartalma. 7. a) Berzsenyi Dániel Fohászkodása, b) Kisfaludy Károly Mohácsa. 8. a) Levél egy kibujdosott barátom után. b) Mi a tárgya Aischylos Oresteiájának? 9. a) Miért bukik el Coriolanus? (Isk.) b) A kérők komikuma.

44 32 VII. osztály. 1. A Halotti Beszéd fontossága (isk.) 2. Vörösmarty Szózata szónoki formában. 3. A Toldi monda. 4. A XVI. század végvári élete és Balassa Katona éneke. 5. a) Mire tanítanak bennünket Ikarus szárnyai? b) A kuruc költészet s az Esztergom megvételéről szóló ének (isk.) 6. Az Aeneis hármas célzata. 7. A deákos iskola. 8. a) Kármán József és Fanni hagyományai, b) Szivet cseréljen az, aki hazát cserél. 9. Kölcsey hazafias költeményei. VIII. osztály. 1. a) Irene tragikuma. b)»a kérők komikuma. 2. a) Bánk az elégületlenek közt. b) Bánk a királyné előtt. 3. Vörösmarty»Szózat«ának keletkezése és hatása. (Isk. dóig.) 4. Jellemezzük Jósika regényeinek valamely hősét. 5. Ismertessük a»vár és kunyhó«cirnü költeményt. 6. Tompa hazafias lírája. 7. Szabad tétel. (Tárgykör: Arany.) 8. a) Petőfi tájképei, b) Petőfi életképei. B) A német írásbeli dolgozatok tételei. V. osztály. 1. Wie wird ein Haus gebaut? Beszédgyakorlat alapján. 2. Der Pilger (Nacherzählung.) 3. Warum muss man arbeiten. (Fordítás magyarból németre.) 4. Fordítás a melléknévi jelző ragozására.

45 33 5. Fordítás a módjelentő segédigék használatára. 6. Die drei Brüder. Kérdések és feleletek. 7. Die drei Blicke: A konjunctivusra. 8. Verkehr and Handel. Kérdések és feleletek. 9. Fordítás magyarból németre, a fentebbi tárgykörből. 10.»Kaufmann u. Fischer. (Fordítás németből magyarra.) 11. Ein Ausflug. (Nacherzählung.) 12. Der höfliche Knabe. (Fordítás.) 13. Példák a praepositiók használatára. VI. osztály. 1. Wer ist der reichste Fürst. 2. Welche Sage liegt dem Gedichte Loreley zu Grunde? 3. Die Hoffnung ist die grösste Wohltäterin des Menschen. 4. Inhalt der Ballade. Belsazar. 5. Wie wird Siegfried hörnern. 6. Historische Grundlage des Gedichtes: Das Grab im Buseszto. 7. Der Lauf der Donau. 8. Das Rotkäppchen. 9. Inhalt des Gedichtes: Des Sängers Fluch. 10. Wie kann man die leidenschaftliche Sehnsucht Mignons erklären. 11. Das Leben eines Alpenhirten. 12. Fordítás németre: Der Löwe, der Esel und der Fuchs..o ' a VII. osztály. 1. Wie schildert der Apotheker die Menschen und wie der Pfarrer. (Hermann u. Dorothea.) 2. Mythische Elemente im Nibelungenliede. 3. Die Mutter Hermanns. 4. Goethe's Hermann und Arany's Toldi. 5. Entstehung der mittelalterlichen Handschriften. 6. Schildern Sie die Zustände der Niederlande zur Zeit Egmont's 7. Ziehen Sie einen Vergleich zwischen Klopstock und Wieland. a

46 34 8. Erzählen Sie die Geschichte der drei Ringe. (Frei erzählt nach Lessing.) 9. Fordítás magyarból. Vili. osztály. 1.»Edel sei der Mensch, hilfreich und gut.«2. Begegnung Teilheims mit Minna; Seelenzustand des Ersteren. 3. Was haben Sie aus der,»italienischen Reise«gelesen? 4. Übersetzung. (Zur Lektüre»Minna von Barnhelm«.) 5. Inhalt des Gedichtes:»Die Teilung der Erde«. 6. Wohltätige und verheerende Macht des Feuers. (Nach Shhiller.) 7.»Das Lied von der Glocke.«(Gedankengang des Gedichtes mit besonderer Rücksicht auf das Menschenleben.) 8. a) Die Macht des Gewissens. b)»die Sonne bringt es an den Tag.«(Inhaltsangabe.)

47 V II. /\ tanulók névsora, Vallása és lakóhelye. I, osztály. 1 Apáthi Elemér, ism., róni. kath., Döbrököz. Tolna m. Atlasz József, izr., Bonyhád, Tolna m. Aumann Henrik, ág, h. ev., Ecsény, Somogy m. Ádám Jakab, ág. h. ev. Csikóstőttős Baranya in. 5 Bändel Henrik, ág., h. ev., Bonyhád, Tolna in. Beke Lajos, ág. h. ev., Bonyhád,, Tolna in. Bélák János, ág. h. ev. Tamási Tolna, m. Bogyay Gyula, róm. kath., Püspöklak, Baranya m. Borbély István, ism. ref. Kajdacs, Tolna m. 10 Bősz Endre, róm. kath, Szigetvár Somogy in. Braun Bálint, ág. h. ev Felsőnána Tolna m, Bruckmann Miklós, róm. kath., Bonyhád Tolna m. Dankó Aladár, ág. h. ev. Petrozsény, Hunyad in- Dessaules Ottó, ág. h ev., Bonyhád, Tolna in, 15 Driszler György, ág. h. ev, Sajkásszentiván, Bácsbodrog m. Egyed Mihály, róm. kath., Sárbogárd, Fehér m. Felder András, ág. h. ev. Tab, Somogy m. Fischer Manó, izr., Bonyhád Tolna m. Frey János ág. h. ev., Soinogyszill. Somogy m. 20 Gold József, róm, kath. Krizevac (Kőrös) Belovár m. Gundrum Ferenc, róm. kath. Hőgyész Tolna m. Haffner Lajos, ág. h. ev. Mekényes. Baranya m. Hatz Ottó, ág. h. ev. Branjevó, Bosznia. Hecker Henrik, ág. h. ev. Berekalja, Baranya m. 25 Hecker János, ág. h. ev Kaposszekc^ő, Baranya in. 3*

48 36 Herczeg József, róni. kath. Dombóvár Tolna ni, Héra Gábor, ág. h. ev. Váralja, Tolna in. Hirschfeld Márk, izr. Bonyhád, Tolna m. Hirschl Félix, izr. Krizevac (Kőrös) Belovár ni 30 Keglevicli József, róni. kath, Kovácsi Tolna m. Kerber Henrik, isin., ág. h. ev., Izmény, Tolna ni. Kirchner Adám, ism., ág. h. ev Bonyhád, Tolna ni. Kircz Ferenc, róni. kath. Tevel, Tolna in. Kniesel Ottó. ism., ref., Kula, Bácsbodrog m. 35 Kovács István, ág. h. ev. Bátaszék, Tolna m. König Henrik, ág. h. ev. Csikóstőttős, Baranya m. Krug Márton, róm. kath. Tevel, Tolna m. Lackner Ernő, ág, h. ev. Bonyhád, Tolna m. Langhoffer János, ág. h. ev. Kiszács, Bácsbodrog m. 40 Lővinger Mór, izr. Kisvaszar, Baranya m. Lukács István, ág. h. ev. Nagybábony, Somogy m. März Konrád, ág. h. ev. Börzsöny, Tolna m. Micsinai Ernő, ág. h. ev. Monor, Pest m. Mocsári László, róm. kath. Kárász, Baranya m. 45 Muhi Henrik, ág. h. ev. Bonyhád, Tolna m. Müller István, róni. kath. Bonyhád, Tolna m. Novotny Lajos, róm. kath. Bonyhád, Tolna in. Perényi Tibor, róni. kath. Szászvár, Baranya ni. Pfeifer Konrád, ág. h. ev. Majos, Tolna m. 50 Pirkner Miklós, róni. kath Bonyhád, Tolna ni, Prosbik András, róni kath. Bonyhád, Tolna m. Purt Gusztáv, ág. h. ev. Ág, Baranya m. Purt Károly, ág. h. ev. Ág, Baranya m. Ritzel Frigyes, ág. h. ev. Budapest, Pest m. 55 Schaffer Jenő, izr. Bonyhád, Tolna in Schick János, ág. h. ev. Tiszaistvánfdva, Bácsbodrog ni. Schultheisz János, ág, h. ev Bonyhád, Tolna ni. Sembcry László, róni. kath. Bonyhád, Tolna m. Sonneníeld Andor, izr. Szilas-Balhás, Veszprém ni, 60 Strohmeier István, róm. kath. Bonyhád, Tolna ni.

49 37 Studer Ádám, róni. kath Bonyhád, Tolna m. Szakály István, róm. katli. Értény, Tolna in. Szeder Mihály, isin., ág. h. ev. Bátaapáti, Tolna in. Székely László, ág. h. ev. Lajos-komárom, Veszprém m. 65 Tausz István, ág. h. ev. O-Sóvé, Bácsbodrog m. Till János, róm. katli. Hidas-Bonyhád, Tolna m. Varga György, isin. ág. h. ev. Tordas, Fejér in. Weber János, róm. katli. Farkasvölgy, Tolna m. Wenhardt Béla, ág. h. ev. Bonyhád, Tolna m. Kimaradtak: 70 Altvater Henrik, ág. h. ev. Almás-csárda, Baranya in. Heinrich János, ág. b. ev. Ráczkozár, Baranya m. Lackner János, ism., ág. h. ev. Bonyhád, Tolna m. Lang János, ág. h. ev. Kalazuó, Tolna in. Puskás Károly, ág. h. ev. Tordas, Fehér m. 75 Wehofsich Aladár, róm. katli., New-York, Amerika. II. osztály. Bassola Antal Zoltán, róm. katli., Bonyhád, Tolnám. Becht Károly, ág. h. ev., Mekényes, Baranyam. Bélák Sándor, ág. h. ev., Tamási, Tolnám. Bencze Kálmán, ref., Kiscsány, Baranyam. 5 Bévárdy Rezső, ref., Várkony, Baranyam. Bischof Mihály, róm. kath., Bonyhád, Tolnm. Boros István, ref., Bonyhád, Tolnám. Fürst Ödön, izr., Ivánbattyán, Baranyam. Gaál Elemér, ág. h. ev., Mezőkomárom, Veszprémin. 10 Gábor Mátyás, róm.. kath., Ozora, Tolnám. Genersich Andor, ág. h. ev., Bonyhád, Tolnám. Goldschmiedt Marcell, izr., Bonyhád, Tolnám. Götz János, ág. h. ev., Ráckozár, Baranyam. Gősi Pál, ág. h. ev., Sárszentlőrinc, Tolnám. 15 Hank Dezső,, róm. kath., Baranyakisfalud, Baranyam

50 Hepp Mihály, róm. kath., Bonyhád, Tolnám. Hofmann Ernő, ág. h. ev., Kaposszekcső, Baranyam. Holländer Arthur, izr., Bonyhád, Tolnám. Holländer Árpád, izr., Bonyhád, Tolnám. Horváth Sándor, ág. h. ev., Szombathely, Vasm. Kimer Viktor, ág. h. ev., Baja, Bácsm. Kneppó Jenő, ág. h. ev., Kispest, Pestm. Kniesz György, ág. h. ev., Bikái, Baranyam. Kocsis Lajos, ág. h. ev., Nagyszokoly, Tolnám. Komandinger Kálmán, róm, kath,, Decs, Tolnám. Konkoly Thege Gyula, róm. kath, Bonyhád, Tolnám. Kordkovich Rezső, róm. kath., Fadd, Tolnám. Krausz András, izr., Komló, Baranyam. Kuszter János, ág. h. ev., Ráckozár, Baranyam. Lafferton Károly, ág. h. ev., Bonyhád, Tolnám. Lahovszky Radó, róm. kath., Dolnji-Miholjac, Verőcéin, Lötz János, ág. h, ev., Kaposszekcső, Baranyam. Link János, róm. kath, Ujdombóvár,.Tolnám. Lőwy Arthur, izr., Görbő, To'natn. Lőwy Jenő, izr., Görbő, Tolnám. Magdika Mihály, ref., Haraszti, Verőcém. Meiszter Frigyes, ág. h. ev., Rákosszentmihály, Pestm. Mesterházy Adóit, róm. kath., Nádasd, Baranyam. Miszlai György, ág. h. ev., Sárszentlőrinc, Tolnám. Moór Sándor, ág. h. ev., Torda, Torda-Aranyosmegye. Mosberger Keresztély, ág. h. ev.. Lajos-Komárom. Veszprémin. Müller Sándor, ref., Mórágy, Tolnám. Nagy József, róm. kath., Pécs. Baranyam. Nahoczky Endre, róm. kath., Bonyhád, Tolnáin. Oppenheim Lajos, izr., Somberek, Baranyam. Pap János, róm. kath., Kisujbánya, Baranyam. Paul Henrik, ág. h. ev., Hant, Tolnám. Pesics János, gör. kel., Beremend, Baranyam. Petrovich Sándor, róm. kath., Hőgyész., Tolnám. Pécsvárady József, ref., Decs, Tolnám.

51 39 Pétermann Ádám, ág. h ev., Ponyhád, Tolnám. Préger József, izr., Bonyhád, Tolnám. Rumsauer Ede, róm. kath., Szederkény, Baranyáin. Ruppert János, ág. h. ev., Miszla, Tolnám. 55 Sajó Dezső, izr., Bonyhád, Tolnain. Schmiedt János, ág. h. ev., Bonyhád, Tolnám. Schwarz Dezső, izr., Pelvárd, Baranyam. Schwarczer Aladár, róm. kath., Kémes, Baranyam. Somogyi László ism., ref., Moha, Fehérm. GO Szabó János, ág. h. e v, Izinény, Tolnám. Szabó Zoltán, róm. kath., Koppányszántó, Tolnám. Szepessy Géza, róm., kath., Bonyhád, Tolnám. Szohl Frigyes, ág. h. ev., Ujsové, Bácsbodrogm. Tamaska Lajos, róm., kath., Tamási Tolnáin. G5 Teleki Gusztáv, róm. kath, Kétnyárpuszta, Somogym. Vitkovics Pál, rom. kath., Gyulaj, Tolnám. Wickert Károly, ág. h. ev., Bonyhád, Tolnám. Zavaros Béla, róm. kath., Kölesd, Tolnám. Kimaradt: Brandeisz Béla ism., róm. kath., Bonyhád, Tolnáin. 70 Brettner József, róm. kath., Bonyhád, Tolnám. III. osztály. Barkóczi István, róm. kath., Gyulaj, Tolna m. Beke Andor, ág. h. ev., Bonyhád, Tolna m. Bitz János, ág. h. ev., Bonyhád, Tolna m. Dankó Gyula, ág. h. ev., Petrozsény, Hunyadm. 5 Deutsch Imre, izr., Herczegfalva, Fejérm. Davidovics József, izr., Bonyhád, Tolnám. Diczendy Béla, róm. kath., Bonyhád, Tolnám. Diczendy Kálmán, róm. kath., Bonyhád, Tolnám. Duka Ferenc, ág, h. ev., Budapest. 10 Csépán Elemér, ref., Bellye, Baranyam.

52 40 Fleischer Frigyes, ág. h. ev., Lepsény, Veszprémin. Frank János, ág. h. ev., Keszőhidegkut, Tolnám. Gasz Antal, róm, kath., Vékétiy, Baranyáin. Greuling János, ism., ág. h. ev., Tiszaistvánfalva, Bácsin. 15 Gyenis Andor, róm. kath., Dombóvár, Tolnám. Haffner Imre, ág. h. ev., Mekénycs, Baranyam. Horváth Géza, róm. kath., Bonyhád, Tolnám. Höning Konrád, ág. h. ev., Kistormás, Tolnám. Ikotily Béla, róm. kath., Hercz gszőllős, Baranyam. 20 Illés Ferenc, róm. kath., Simontornya, Tolnám. Jirasek Henrik, róm. kath., Nnstár, Széréinm. Kacskovics Jenő, róm. katk., Abaliget, Baranyam Kondor János, ref., Sepse, Baranyam. Kovács Jenő, ism., ág. h. ev., Öcsény, Tolnám. 25 Lamann György, ág. h. ev., Magyarátád, Somogyin. Limbacher Zoltán, ág. h. ev., Bonyhád, Tolnám. Litzmann Lajos, izr., Bonyhád, Tolnám. Mai András, ág. h. ev., Hangospta, Tolnám. Meister Antal, ism., ág. h. ev., Rákosszentmihály. Pestm. 30 Mozer János. róm. kath, Hőgyész, Tolnám. Muszti Géza, róm. kath., Nagykozár, Baranyam. Müller István, róm. kath., Kárász, Baranyam. Németh Gábor, róm. kath, Fáczánkert, Tolnám. Ott Béla, ág. h. ev., Okér, Bácsin. 35 Ott Oszkár, ism, ág. h. ev., Okér, Bácsin. Pál István, róm. kath., Vásárosdombó, Baranyam. Péter Adám, ág. h. ev., Bonyhád, Bolnain. Pirkner László, róm. kath., Bonyhád, Tolnám. Précsényi László, ref., Pálfa, Tolnám. 40 Reitinger Henrik ág. h. ev., Csikóstőttős, Baranyam. Roth Béla, ág. h. ev. Szekszárd, Tolnáin. Sass Jenő, róm. kath., Szederkény, Baranyam. Simon István, ref, Decs, Tolnám. Sonnenfeld Sándor, izr., Szilasbalhás, Veszprémin. 45 Szakács Imre ref., Mórágy, Tolnám.

53 41 Szuprics Jenő, rom. kath., Gerjen, Tolnám. Tausz János, ág. h. ev., Ujsové. Bácsm. Trapp József, róm. kath., Köblény, Bárány am. Trapp Lajos, róm. kath., Sepse, Baranyam. 50 Vágó László, izr., Siklós, Baranyam. Valis Jenő. róm. kath., Bonyhád, Tolnám. Vukalovits Géza, róm. kath., Bonyhád, Tolnám. Wanschura Jenő, róm. kath., Szászvár, Baranyam. Weisner János ág. h. ev., Mekényes, Baranyam. Meghalt: 55 Kis István, izr., Józsefmajor (Lengyel,) Tolnám, Kimaradtak: Rothermel Imre. ág. h. ev., Alsónána, Tolnám. Schvarczer István, róm. kath., Kémes, Baranyam. IV. osztály. 1 Atlasz Hermann, izr., Bonyhád, Tolnám. Bucski János, ág h. ev., Somogyszil, Soraogymegye. Csiba Lajos, ref.. Kölesd, Tolnám. Davidovics Manó, izr., Zomba, Tolnám. 5 Denk Lajos, róm. kath., Paks, Tolnám. Doszpod József, róm. kath., Harcz, Tolnáin. Eicher Zoltán ism., róm. kath, Bonyhád, Tolnám. Englmann Pál, izr., Bonyhád, Tolnám., Fehér Andor, izr., Pécsvárad, Tolnám. 10 Fleischer Gyula, ág. h. ev., Lepcsény, Fehérm. Gaszner János, róm. kath., Bátaszék, Tolnám. Gojkovics Vladimir, gör. kel.. Siklós, Baranyam. Gubicza Tmre, róm. kath., Felsőiregh, Tolnáin. Halasi György, róm., kath., Bonyhád, Tolnám. 15 Hauk Jenő, róm. kath., Baranyakisfalud, Baranyam. I lipp lnne. róm. kath., Komló, Baranyam.

54 42 Hoff Károly, ág. h. ev., Bonyhád. Tolnám. Imrefi Zoltán, róm. kath., Paks, Tolnám. Keller József, róm. kath., Bonyhádvarasd, Tolnám. 20 Kirchner Lipót ism., róm. kath., Bellye, Baranyam. Kneppó Dezső ism., ág. h. ev., Radvány, Zólyomm. Kovjanics Sándor, gör. kel,, Rácztöttös, Baranyam. Kretschmann. Henrik, ág. h. ev.. Keszőhidegkut, Tolnáin. Láng Sándor, ág. h. ev., Sárbogárd, Fehérm. 25 Lévay Dezső, róm. kath., Pécsvárad, Baranyam. Müller Lajos, ág. h. ev., Sárpilis, Tolnám. Nahoczky Géza, róm. kath., Bonyhád, Tolnáin. Palikó Gyula ism., róm., kath, Bonyhád, Tolnám. Pap Mihály, róm. kath., Magyarkeszi, Tolnám. 30 Pazsitzky István, ág. h. ev., Tamási, Tolnám. Perczel Mihály, róm. kath., Bonyhád, Tolnáin. Reidl Péter, ref., Ujsové, Bácsbodrogm. Sajó Sándor, izr., Bonyhád, Tolnám. Schmidt János, ág. h. ev., Bonyhád, Tolnám. 35 Schneider Gábor, róm. kath., Zomba, Tolnám. Schrauth Konrád, ág. h. ev., Nagyhajmás, Baranyam. Somogyi Dénes, róm. kath., Börzsöny, Tolnám. Steiner Sándor, izr., Szalatnak, Baranyam, Straicher Benő, róm. kath., Bonyhád, Tolnám. 40 Stigenz János, róm. kath., Mucsi, Tolnám. Strohmayer Ádám, róm. kath., Bonyhád, Tolnám. Szabácsy Dezső, ref.. Váralja, Tolnám. Szeifert János, ág. h. ev., Hidas-Bonyhád. Szuprics György, róm, kath., Gerjen, Tolnám. 45 Társchitz Henrik, ág. h. ev., Somogyszill, Somogyin. Vámosi László, izr., Győrszentinárton, Győrm. Végh István, róm. kath., Felsőiregh, Tolnám. Wickert Lajos, ág. h. ev., Bonyhád, Tolnáin. Wolf Dénes, izr., Bonyhád. Tolnám. 50 Zavaros Elemér, róm. kath., Kölesd, Tolnáin.

55 V. osztály. Andrics Arzén, gör. kel. Majs, Baranyam. Benedek István, ág. h. ev., Kölesd, Tolnám. Bruckmann Jenő, róm. kath., Bonyhád, Tolnám. Dicendy Dénes, róm. kath, Bonyhád, Tolnám. Dobrovich Kálmán, róin., kath., Nagydorog, Tolnám. Gál István, ref., Rinyaszentkirály, Somogyin. Gyalog László, ág. h. ev. Sárszentlőrinc, Tolnám. Haffner Vilmos, ág. h. evang, Mehényes, Baranyam. Honig József, izr., Mágocs, Baranyam. Hölczl Dezső, ág. h. ev., Felsőnána, Tolnáin. Hukker Tibor, róm. kath. Szalatnak, Baranyam. Imrefi László, róm. kath., Paks, Tolnám. Kiss Lajos, ág. h. ev., Sárszentlőrinc, Tolnám. Konkolyi Thege László, róm. kath., Gyünk, Tolnám. LanghofFer Károly, ág. h. ev. Kiszács, Bácsbodrogm. László Gyula, unitárius, Sárbogárd, Fehérm. Lehoczky János, Tótkomlós, Békésm. Lehmann Dezső, ág. h. evang., Bonyhád, Tolnám. Menhardt László, ág. h. ev., Tiszakálmánfalva, Bács-Bondrogm. Mihály Ferenc, róm. kath., Kaposvár, Somogyin. Müller György, ág. h. ev., Sárpilis, Tolnám. Németh Gyula, róm. kath., Bonyhád, Tolnám. Puskás Jenő, ág. h. e v, Tordas, Fehérm. Rőder Károly, ág. h ev., Cservenka, Bácsbodrogm. Schrammel Károly, ág. h. ev., Tiszakálmánfalva, Bácsbogrogin. Schmidt Béla, róm., kath., Gyünk, Tolnám. Schmitzer Ferenc, róm. kath., Bonyhád, Tolnám. Schultheisz János, ág. h. ev., Bonyhád, Tolnám. Szuprics Vendel, róm. kath., Gerjen, Tolnám. Szűcs Géza, róm., kath., Udvari, Tolnám. Ugrósdy László, róm. kath.. Kisdorog, Tolnám. Zavaros Tibor, róm. kath., Kölesd, Tolnám.

56 - 44 Magántanulók: Dréher István ism., tóm. kath. Horváth Béla, ág. h. ev., Uzdborjád, Tolnám. 35 Magdika Kálmán, ref., Haraszti, Verőczem. Wolf Rózsika, izr., Bonyhád, Tolnám. Kimaradt: Prack István, róm. kath., Kisvaszar, Baranyam. Spiczer Endre, izr., Dunatöldvár, Tolnám. Spiczer Imre, izr., Dunatöldvár, Tolnám. 40 Vitányi József, ref., Czun, Baranyam. Meghalt: Fehér Ödön, izr., Pécsvárad, Baranyam. VI. osztály. 1 Albrechtovich Ede, r. kath., Szakadát, Tolnám. Appel András, ág. h. ev., Tékes, Baranyam. Bálint Ambrus, ref., Nagydorog, Tolnám. Biczó Rezső, ref,, Berend, Baranyam. 5 Bokor Vilmos, izr., Bonyhád, Tolnám. Deutsch J. István, izr., Herczegfalva, Fehérm. Döme István, rét., Paks, Tolnám. Dránovics Pál, ref., Gyönk, Tolnám. Farkás Zsigmond, izr., Bátaszék, Tolnám. 10 Friedrich Lajos, ág. h. ev., Bonyhád, Tolnám. Gruics György, g. kel., Kácsfalu, Baranyam. Gutman Mór, izr., Decs, Tolnám. Haiser János, ág. h. ev., Szárazd, Tolnám. Hammer József, ág. h. ev., Sopron, Sopronm. 15 Holländer Hugó, izr., Bonyhád, Tolnám. Hónig Miksa, izr., Kisvejke, Tolnám. Hölczl Antal, ág. h. ev., Felsőnána, Tolnám. Landthaller Zoltán, r. kath. Nagydád, Fehérm. Linka József, r. kath., Dunaföldvár, Tolnám. 20 Miklós József, ref., Nagydorog, Tolnám. Pintér Károly, r. kath,, Magyarkeszi, Tolnám.

57 45 Reisz János, r. kath., Bonyhád, Tolnáin. Róth Ferenc, ág. h. ev., Szekszárd, Tolnám. Rück Henrik, ág. h. ev., Izmény, Tolnám. 25 Schweiz Tibor, r. kath., Bonyhád, Tolnám. Tomka József, ág. h ev., Györköny, Tolnám. Vaitsch István, r. kath., Bonyhád, Tolnám. Wack Albert, ág. h. ev, Tiszaistvánfalva, Bács-Bodrogm, Zathureczky István, ág. h. ev., Apátvarasdtelep, Baranyáin. 30 Schmidt István, r. kath., Buzsák, Somogym. Meghalt: Propszt László, r. kath., Hosszuhetény, Baranyam. Magántanuló: Szloboda Mihály, r. kath., Baja, Bács-Bodrogm. VII. osztály. Balogh Lajos, r. kath, Nagydorog, Tolnám. Bániczki István, ág. h. ev., Sárszentlőrincz, Tolnám. Beke Dezső, ág. h. ev, Bonyhád, Tolnám. Fekete Géza, r. kath., Székesfehérvár, Fehérm. 5 Herger Nándor, r. kath, Bonyhád, Tolnám. Hoffmann Imre, ág. li. ev., Jánosmajor, Tolnám. Kring Béla, ág. h. ev., Györköny, Tolnám. Laki Zoltán, ág. h. ev., Bonyhád, Tolnám. Marosi Gyula, r. kath., Mohács, Baranyam. 10 Máté Károly, r. kath., Bátaszék, Tolnáin. Pető Kálmán, ág. h. ev., Gyönk, Tolnáin. Radácsy Ede, r. kath., Bonyhád, Tolnám. Radojcsics Nemanya, gör. kel., Dunaszekcső, Baranyam, Schmidt Géza, r. kath., Gyönk, Tolnám 15 Schrammel Endre, ág. h. ev., Tiszakálmánfalva, Bács-Bodrogm. Stadler Imre, r. kath., Gulács, Zalam. Stróbl Pál, ág. h. ev., Lajoskomárom, Veszprémin. Magántanulók: Benedek János, ág. h. ev., Kölesd, Tolnám. Heissler Ilonka, r. kath., Bonyhád, Tolnám.

58 46 Kilépett: 20 Pintér Béla, r. kath., Nagymányok, Tolnám. VIII. osztály. Baneth Aladár, izr., Mohács, Baranyam. Bereczk Adorján, r. kath., Simonto'rnya, Tolnám. Békéi Béla, r. kath., Bonyhád, Tolnám. Bokor Ferenc, r. kath, Bikái, Baranyam. 5 Bus József, ref,, Decs, Tolnám. Csók Sándor, ref., Dunaszentgyörgy, Tolnám. Farkas József, izr., Bátaszék, Tolnám. Fleischmann Ottó, izr., Bonyhád, Tolnám. Gojkovics István, gór. kel., Siklós, Baranyam. 10 Hajnóczy Zsigmond, ág. h. ev., Szenta, Somogyin. Honig Elek, izr., Magyarlukafa, Somogymegye. Ifjú János, ref., Decs, Tolnám. Kienle Ernő, r. kath., Somberek, Baranyam. Kirchner József, r. kath., Bonyhád, Tolnám. 15 Kring Elemér, ág. h. ev., Kéty, Tolnám. Kunszt Henrik, ág. h. ev., Alsónátia, Tolnáin. Lévai István, izr., Dunaföldvár, Tolnám. Pick Elemér, iz r, Bonyhád, Tolnám. Polgár József, ág. h. ev., Tamási. Tolnám. 20 Ressz János. r. kath., Bonyhád, Tolnám. Révai Ákos, izr, Gyönk, Tolnám. Schlichtherle Károly, r. kát., Bonyhád, Tolnám. Schmidt János, r. kath., Németmárok, Baranyam. Schöck Gyula, ág. h. ev., Sárbogárd, Fehérm. 25 Schweiz Zoltán, r. kath., Bonyhád, Tolnáin. Simon Ödön, r. kath., Decs, Tolnám. Stein György, ág. h. ev., Tolna, Bolnam. Szalay László, ág. h. ev., Magyarkér, Tolnám. Weisz Márton, izr., Gyalán, Somogyin. 30 Wink Henrik, ág. h. ev., Váralja, Tolnám.

59 V III. Könyvtár, szei tárak, bútorzat. A könyvtár gyarapodása. A) Vétel utján : a) Folyóiratok: Akadémiai kiadványok kor. Budapesti Szemle > Magyar Paedagogia ) Tanáregyesületi Közlöny 8-10 J Lehproben und Lehrgänge > Neue Jahrbücher 36- > Paedagogiai könyvtár 3-10 > Magyar Nyelvőr Irodalomtörténeti közlemények > Irodalomtörténet Philológiai Közlöny Századok V Ev. őrálló )> Magyar Figyelő 24- }' Uránia 10-10» Művészet Nyelvtudomány 6-» Ethnographia )) Természettudományi Társulat kiadványa V Tornaügy 6- > Ev. Népiskola 8-10 Történeti Szemle ío -io

60 48 b) Könyvek: Cato bölcs mondásai (Némethy) Csenged: Jegyzetek Homeros Iliásához Ferenczi: Homeros philosophiája Goethe-Bajza Jenő: Werthe keservei Kemény Zs. munkái XII. k. Kornis Gyula: Okság és törvényszerűség Lucretius Carus: De remin natura (Fábián) Pecz Vilmos : Uj-görög nyelvtan Rácz-Mikola: Infinitesimális számítások Roseth-Arnold: Görög alaktan Velleius Paterculus : Róma története Durége: Theorie der Funktionen Fischer Kuno : Geschichte der neueren Philosophie I. Frischauf: Kreis und Kugelfunktionen Henne am Rhyn: Geshichte des Ritterthums Kaiser: Von Kind auf Kaiser: Kindern das Himmelreich Kammer: Kommentar zu Aischylos Oresteia Koestveld: Kinderpredigten 2. k. Müllenhoff-Scherer: Denkmäler der Poesie und Prosa Müller A.: Das griechische Drama Rudio: Analytische Geometrie des Raumes Rudio-Ganter: Analytische Geometrie der Ebene Vivanti: Theorie der analytischen Funktionen Volkelb: System der Aesthetik 2 k. Weise: Schrift und Buchwesen Wundt: Elemente der Völkerpsychologie Csepregi Ferenc összes művei Dini Ulisses: Grundlagen für eine Theorie einer veränderlichen reellen Grösse Osgood : Lehrbuch der Funktionentheorie Pinér Jenő: A magyar irodalom története Műveltség könyvtára II. sorozat V. k kor yy L ' > 4 >> 5-40 V 4- yy 5- yy 4- yy 2- yy 1-60 yy 3- yy 12 yy yy 6 yy 6- yy 6- yy 4-80 yy 4-80 >> )> yy 3-60 yy yy yy 1-50 yy yy 20- yy 16" yy 16" yy 30" yy 24" yy

61 49 4 Megvette az intézet néhai Molnár Kálmán, volt bonyhádi főgimn. tanár könyvtárát 1600 korona értékben. A könyvtárban a következő művek találhatók (még rendezetlen): Szilágyi S.: A magyar nemzet története 10 k. Beöthy Z s.: Képes irodalomtörténet 2 k. Marczali: Nagy Képes Világtörténet 12 k. Ipolyi: Kisebb művei 5 k. Goldziher: Az iszlám Szana Tamás: A magyar művészet századunkban»» Moliére Schiller: A 30 éves háború Grenville: A jelenkori oroszok Bárczay: A hadügy fejlődése Napoleon: Julius Caesár Montesquieu: Elbeszélések Szemere Bertalan művei 1. k. Karácsonyi: Szent Gellért Keresztes hadak története Thaly K.: II. Rákóczi F. ifjúsága»» Adalékok 2 k. >» A nagyszombati harc Haller: Történelmi hazugságok Reinach: A művészet II. Rákóczi Ferenc: Emlékiratok Trefort Ágoston: Emlékbeszédek és tanulni. Kászonyi: Költői olvasmányok Pór A.: Rónay Jácint Füstéi de Coulanges; Az ókori község Pulszky F.: Életein és korom Sienkievicz: Öt kövessük Tóth Béla: Szájrul-szájra»» Mendemondák»» Magyar ritkaságok Lengyelország felosztása Toldy F.: A magyar birodalom alaptörvényei Porini: Horatius Salamon: írod. tanulni. 2 k. Dicey: Angol alkotmány Vámbéry: A török faj Carlyle: A francia forradalom 3 k.

62 50 Browning: Nevelés történet Zsoldos: Thukydides 3 k. Herczeg F.: Pogányok Tolnai Lajos: A báróné ténsasszony Rákosi Jenő: A legnagyobb bolond Podmaniczky F.: Az alföldi vadászok tanyája Bougeaud: Kereszténység és korunk 5 k. Marczali: A magy. tört. kútfői Magyar Remekírók 55 k. Pasteiner Gy.: Római világ Hajnik: Európai jogtörténet Programmértekezések 21 k. Angyal Pál: Az istenkáromlás Ausztria és Magyarország Werbőczy István Hármas könyve A haza bölcse Alvinczy S.: Középiskolai reformjavaslatok Thaly K.: Bercsényi család 2 k. Kiss István: Magyar közjog Berzeviczy: Itália Horváth János: Az évi kiegyezés >» A pragmatica sanctio lényege Knecht János: Hitünk ésszerű okai Tóth N.: Az egyház Ejszakamerikában Ezeréves Magyarország Kerekes: Kereskedelem története Erdélyi Károly: Calasanzi Sz. József Lázár Béla: Paál László Malonyai: Mednyánszky Éber L.: Donatello Divald: Budapest művészete Leipnik: A barbizoni művészek Melle: Michael Angelo Szerencs: A főrendiház évkönyve Vári Rezső: A class, phil. encyclopaediája Fraknói: Magyarország és a szentszék 3 k. Salamon: Budapest története 3 k. Csánki: Magyarország földrajza 1 k. Ballagi: Colbert Rupp: Magyarország helyrajzi története 3 k. Corpus Juris Hungarici 31 k.

63 51 Suetonius: Császárok életrajzai Grünwald: A Felvidék» A régi Magyarország» Az uj Magyarország Pór Antal: Ipolyi Arnold Thallóczy: A kamara haszna Mocsáry: A régi magyar nemes Kgressy Gábor naplója Történelmi Tár 7 évf. Beksics: A szabadelvű párt O tto: Francia beszédgyakorlatok Mészáros: A magyar lantos költészet Páris Frigyes: A ruthén akció Csapiár Benedek: A kegyes iskolák IV. száz éve küszöbén Zsátnboki: Cicero a műkincsekről Századok 9 évf. Szalay Imre: Erzsébet királyné emlékmúzeum Molnár Samu: Latin stilgyakorlatok Pap Zoltán: A magyar vezényszó Chronicon Budense A veresvizi in. kir. bányamű Somogyi Ede: Olasz nyelvtan Zsigmond Jáinos: Ünnepi beszéd 1903 aug. 29. Hentaller Lajos: Görgey mint politikus] Varjas Endre: Az újabb kath. valhisos kor Varga Ottó: Búcsú jelenünk rajzától A magyar kegyes tanitórend névtára 2 évf. Czinár Mór: Tárgymutató Télfy János: A class, phil, encyclopediája A Károlyi család oklevéltára I. k. Décsinyi Gyula: A nagybányai Szt.-István templom Keller Lajos: Martialis régiségtani adatai Fischer Jenő: Palissy élete Ünnepi beszédek III. 15. és IV. 11. Esztergályos Ágoston: Szelestey László 111 Béla király és hitvese Albert János: Emléklapok Grosser Plan von Wien Győrffy Gyula: 10 év a magyar parlament életéből Vezető a kassai múzeumban Wosinszky Mór: Az őskor inészbetéti agyagművészete i*

64 52 Rédey Gyula: Beszéd now 16. Pauer Imre: A philosophia történelme II. f. Hentaller: Politikusaink pongyolában Kecskemét diszközgyülése dec. 28. Knöpfler: Katholikus egyháztörténet 2 k. A veresvizi sz. kir. bányamű A Kölesei Egyesület évkönyvei Manzoni: A pap az emberiség történetében Czárán Gyula: A révi Zichy csepkőbarlang Friedrich Endre: Hanaccius Ferenc élete Cserei József: Szent beszéd a,,kegyes iskolák 300 éves ünnepén Masznyik: A smalkoldi cikkek A nagykárolyi oltáregyesület értesítője Némáti Kálmán: Nagy-Magyarország ismeretlen tört. okmánya Petrássevich Géza: A zsidó földbirtokosok Incse Józset: Római naptár Bozóky Alajos: A művészetek a római császárság fénykorában Berényi Pál: A tőzsde I. k. Bergfert Árpád: Hontmegye tört. földrajza A képzőművészeti osztály útmutatója Kecskemét diszközgyülése szept. 20. A Veszprém egyházmegyei kath. legényegyesületek évkönyve 2 k. Áldor Adolf: A vándorvese rögzítéséről Kölesei Egyesület irodalmi évlapjai Kukuljevic: Magyarország madárvédelme Acsády: A karlovici béke Einhardi Vita Caroli Magni Jablonowszki: Az almamoly Körömy Árpád: Iparviszonyaink G. Horváth Cyrill művei 2 k. Retan : Az ön megóvás Béla kir. névtelen jegyzőjének könyve, ford Szabó K. Platon: Apologie und Kriton. Bánffy Dezső: Magyar nemzetiségi politika Cserép: Határidőszámitás a rómaiaknál Az 1840 ik évi törvénycikkelyek Ferdinándy Géza: Rendi elemek a magyar alkotmányban Ratkovszki Pál: Ünnepi beszéd a szatmárnémeti kath. főgimnázium i 00 éves ünnepén Szabó Ignác: Jósika nőalakjai Károly Ignác: Ép testben ép lélek

65 IM 53 Boleszny Antal: A magyar szent korona elásatása és megtalálása Gácsér József: Cházár András Vértesy Dezső: Theokritos Lehoczky Tivadar: Beregmegye és a munkácsi vár Zempléni Árpád versei Palmer Kálmán: Nagybánya és környéke Tóth Szabó Pál: Giskra Gárdonyi Géza: Krisztus temetése Pásztor István: Az almavirág bogara Orbán Balázs: A székelyekről Gyulai Pál: Arany János Kugler Alajos: Sopronmegye múzeuma Morvát Lipót: Sophonisbe Wilde Oszkár: Lady Wildermere legyezője Pecz: A class, phi 1. jövője Hazai okmánytár 3 k. Hunnosok históriája Plautus: Der Bramarban Sántha Károly: Költemények Ónodi A.: A gége idegeinek bonctana Humánus: Gondolatok az emberi jólétről Szőke -Schmidt: Magyar-latin szótár Chateaubriand: René Hangay Oktáv: Az Alldentsch szövetség Borovszky: A honfoglalás Karácsonyi: A székelyek eredete Tőkés Lajos: Délmagyarországi kirándulás 1848-iki törvények Szabó Ervin: A munkásmozgalom 1003-ban Bartha György: Fábchich József Bartha György: Szeged Dugovics munkáiban Bartha György: A vallásosság az iskolában Pulszky F: Deák Ferenc Boleman István: Szinye Lipóczi Szalvator forrás Zsigmond János: Róma forradalmainak általános jellemzése Incze Lajos : Költemények Ritter: Oedenburger Chronik Ábrányi E.: Márcziusi dalok Haugh Béla: A tolnamegyei nuzeum kalauza Salgó Jakab: Az idegességről Molnár Kálmán: A nádorispán az Árpádok korában

66 54 A fernezelyi m. kir. kohómű Sebestyén Ede: A romániai magyarok élete Vass József: Szótár (Cornelius Neposhoz) Stromp László: Apáczai mint paedagogus Ambrus: Bercsényi báró 2 f. Platz Bonifác: Az ember Czuberka Alfréd: Kuruczkori fegyverek Dr. Ajtay I.: A magyarság fejlődése Dávid-Fodor: Szótár (Vergilius Aeneiséhez) Gracza György: márc. 15. Szilágyi S.: Benczúr Gyula Budavár visszavétele országgyűlési értesítő 5 k. Balkányi K.: Garibaldi Thirring Gusztáv: Népesedésünk kutforrásai Dr. Szigeti Lehel: Pótlék a (magyar) pénzügyi joghoz Császár M : A (magyar) művelődés a XV. században Jókai kisebb beszédei Schmidt Erzsébet: Corday Sarolta Századok 7 évf. Szabó Adorján: II. Rákóczi Ferenc nagyanyja és édes atyja Ugrón Gábor beszédei Útmutató a nagybányai múzeumhoz Conan Doyle: Doktor Holmes kalandjai Dr. Acsay Antal: A humanisták és scholasztikusok küzdelme Krécsy Béla: A nők oktatása az amerikai Egyesült Államokban Gróf Zichy Géza: Költemények Nostitz-Rieneck Róbert: A műveltség kérdése Révay József: Dalok könyve Maeterlinek: Monna Vanna Acsádj I.: A magyar adózás története Jordanes: A gótok eredete II. Kákay Aranyos: Tisza Kálmán Németh József: A helyi közigazgatás Angliában Bartha György: Az illúzióról Moliére: Scapin furfangjai Dr. Wolfner Pál: A szocializmus története és tanításai Podhradszky József: Szt. László király tetemeinek históriája Réz Mihály: Magyar fajpolitika Alm E.: Francia nyelvtan Dr. Márki Sándor: Az aradi intelem Madzsar Imre: A bécsi képes krónika

67 55 Dr. Kérészy Zoltán: Rendi országgyűléseink tanácskozási módja Az ex-lex. Közjogi tanulmány Matlekovits Sándor: A vámpolitika mai helyzete Szepesi Imre: Jelen viszonyaink az ó classikai irodalomhoz Bagyary Simon: A magyar művelődés a XVI XVII. században Junius: Katona József élete Dr. Szádeczky Lajos: A céhek történetéről Magyarországon Kiepert H.: Atlas Antiquus Hofmannsegg: Utazások Magyarországon Gr. Zrínyi Miklós: Szigeti veszedelem Renan Ernő: Spinoza Poe Edgár költeményei Angyal Dávid: Erdély politikai érintkezése Angliával Longfellow: Az arany legenda Kemény Zsiginond : Elet és irodalom Occioni Onorato: A latin irodalom története Pulszky Ágost: Pázmány Péter Pascal gondolatai Szamota: Régi utazások Richter Jenő: A socializmus diadala után Racine: Phaedra Haraszti Gyula: Duse Eleonora Rousseau: A társadalmi szerződés Kozma Andor: Korképek Farkas László: A nő az egészségügy szolgálatában Dugonics András íöljegyzései Boileau: A költészetről Riedl Frigyes: Magyarok Rómában Jánosi Gusztáv: Angol francia és olasz költészetről Pellico Silvio: Börtöneim Gyulai Pál : Gróf Széchenyi István mint iró Becke F. Á.: Rousseau Roscher Vilmos: Nemzetgazdaság az ókorban Racine: Athalia Petrarca szonettjei Radó A.: Olasz költőkből Gervinus: Bevezetés a XIX. sz. történetébe Tenyson Alfréd: Költői beszédek Chateaubriand: A vértanuk Kölcsey F, Országgyűlési naplója Kogutovicz Manó: A Balkán félsziget

68 56 Pecz Vilmos: Ókori lexikon 2 k. Marczali H. : A legújabb kor története Eble Gábor: Az ecsedi uradalom és Nyíregyháza Vergilii Opera omnia Wosinszky Mór : Tolnavármegye az őskortól a honfoglalásig 2 k. Fraknói V.: Werböczi István Ribáry Ferenc: Világtörténelem II k. A csász. és kir. konzuli akadémia ig Deák Ferenc emlékének Gondolatok A budapesti újságírók egyesületi Almanachja Cserei Mihály históriája Szölgyémy János: Világtörténet III. k , május 27-én kelt császári nyiltparancs Rogeriusz Siralmas éneke König: Hist, georg. atlasz Nagy Miklós : Magyarország képekben Ruttkay Sándor : Salgóvár és Salgótarján Finály Henrik : A latin nyelv szótára Magyar országgyűlési törvénykönyv Dr. Sebestyén K ároly: A római irodalom története Varjú János: A magyar művelődés története Gimnáziumi tanterv és utasítások Dr. Jászai Rezső: Magyarorsz. okny. története Plutarchos: Párhuzamos életrajzok Michelet: D Arc Johanna Szmollány Nándor : Klauzál Gábor Beöthy Z solt: A magyar irod. tört. ismertetése 2 k. Vaszary Kolos: Világtörténelem III. k'. Timon Ákos: Magyar alkotmány és jogtörténet Dr. Peregriny János : A magy. nemz. muzeum képtára Marcali; A nemzetiség történetbölcsészeti szempontból Rappensberger Vilmos: Szicília Bender Béla: A biztosítás a kereskedelem szolgálatában A hajdúk j Tassy Károly: Az országgyűlés képviselői Bryce: A római szent birodalom Sebők László: Gyöngyös és vidéke Salgó Jakab: A szellemi élet hygienája Hutten Lílrik: A világszemlélők Holub-Köpesdi: Latin-magyar szótár Aoldy F.: A magyar nemzeti irod. tört. I.

69 57 Móczár József: Nagyszalonta 1( Mébold és Újvári: Francia nyelvtan Beksics Gusztáv: Kemény Zsigtnond Berzeviczy: A Cinquecento festészete és szobrászata Ballagi Géza: A politikai irodalom Magyarországon 1825 ig Veress Ignác: Latin-magyar szótár Varjú János: A magyar művelődés és iskolázás története az Árpádok alatt Acsády: Magyarország pénzügyei I. Ferdinánd alatt Dr. Márki Sándor: Történettanítás Ballagi Aladár: A magyar testőrség története»» A magyar nyomdászat fejlődése Dr. Stirling Sándor: Gazdasági válságok Jókai Mór: A magyar nemzet története 3 k. Varga Ottó: Világtörténelem 3 k. Vázlatok Petiscus: Der Olymp Daróczi Lajos: A kereskedelem története Dante-Papp: A purgatoriuin Biederlack József: A társadalmi kérdés Az ik évi országgyűlési törvénycikkek Varga Ottó: A magyarok oknyomozó története Arany János: Prózai dolgozatai Volf György: Első keresztény téritőink Dr. Pláner Miksa: A börze ügyletek Dr. Szigethy Lehel: A magyar pénzügyi jog vezérfonala Dr. Kiss János: A szépről és a szépművészetekről Wenczel Gusztáv: A vasúti ügy Magyarországban Tóth Sándor: Hellás ege alatt Dankó György: Boldog Margit élete Dr. Herczegh Mihály: A magyar államnyelv jogai Havas Miksa: Az osztrák-magyar bank és a pénzpiac Váradi Regestruin Pékár Károly: A magyar nemzeti szépről Fenyvessy Adolf: Az első magyar vasút története Kandra Kabos : Az ezeréves Károlyiak Pécsi Emil: Magyarország közjoga Papp László: A német parasztforradalom Dr. Makai Ernő: Az államadósságok törlesztése Müller-Mangold: Világtörténelem I. k. Kollányi Ferenc: Adalék a veszprémi püspökség története

70 58 Hetvényi Lajos: Bocskay István emlékezete Hanusz István : Kózép Európából Wagner: Phraseologia Dr. Jászai Rezső: Útirajzok és tanulmányok A magyar büntető törvénykönyv a bűntettekről és vétségekről Kővári László: Erdély története k.-ben Fáik Miksa: Széchényi István gróf és kora Ábrányi Emil költeményei Thibaut francia szótár 2 r. Kempf I.: Latin-magyar szótár Valerius Catullus versei Szeghy Ernő dr.: Japán Katona-Hevesi: Bánk bán Balavásári szüret Király P ál: Magyarorsz. története Allgemeines Österreichisches bürgerliches Gesetzbuch Kálmán Károly: Dávid király Zsoltár könyve Dr. Imling Konrád: Az XXIV. és az XV. t.-c. Noel Károly: Francia nyelvtan Gramma Döme: Házi és társadalmi nevelés Vaszary Kolos: I. Ulászló esküszegése és a várnai veszedelem Puskin : Anyegin Fügén XXX. te. Sophokles-Csiki : Elektra Budai Ezsaiás : Magyország históriája A képviselőház házszabályai Dr. Kenéz Béla: Magyarország népességi statiszttikája Ladányi Gedeon: A magyar királyság alkotmánytörténete 2 k. Vahot Imre: Honvédek könyve Hankó Vilmos: Székelyföld Goyán György: A pápaság egyetemes története Tennyson Alfréd: Királyidillek Kardos és Simalya: A Balaton leírása Sophokles-Csiky: Antigone Demkó K.: A felső magyarorsz ági városok Horváth Mihály: 25 év Magyarország történetéből Pekry Károly: Századok utján Rómer Flóris: A régi Pest Pröhle Vilmos: Rendszeres francia nyelvtan Hannusz István: A nagy magyar Alföld Flávius József: A zsidó háborúról

71 59 Füredi Ignác: Magy.-német beszélgetések Gracza György: A nevető Magyarország Szalay László: A magyarországi szerb telepek Nagy Sándor: A jobbágyság története Szabó Károly: A magyar vezérek kora Ferdinándy Géza: A magyar alkotmány fejlődése Simonyi Zs : Latin szókönyv Dr. Kmetty K.: Magyar közjog Kempis Tamás: Krisztus követéséről Kampan: Atlas Antiquus Tibullus elégiái Dr. Csuday Jenő: Az osztrák-magyar monarchia politikai földirata Hannusz István: Déleurópából Pharmacopoea Austriaco-Provincialis Stickel: Sententiae Ali Ben Ali Taleb Nagy Ferenc: A bölcsészet története Glück és Somogyi: Francia nyelvtan Gregorovius: Pápák síremlékei Ballagi A.: I. Frigyes Vilmos Macaulay Nagy Frigyes Prescott: II. Fülöp Macaulay: Johnson Sámuel III. Napóleon: A tüzőrség múltja és jövője Guizot: A democratia FYanciaországban Arany János: Katalin stb. Tennyson: Arden Enoch Boccaccio: Válog. elbeszélések Áldásy Antal: Pázmány Péter Pázmány Péter válogatott beszédei F'alk Miksa: Ivrzsébet királynéról Livius XXI. könyve ford. Dávid I. Cicero: pro Archia ford. Boros G, Freemann : Az angol alkotmány fejlődése Paulovits: Ovidius verseiből Rákóczi Ferenc-confessiói Voltaire: XII. Károly története Beckhern : Preusische Haus-Apotheke Schmidt I.: Latin tulajdonnevek Babik József: Magyarok tündöklő csillaga Siegmeth: Führer für Baschan

72 60 Heksch: Führer durch Pressburg Karácsonyi: Szt. Imre herceg Petőfi S.: A hóhér kötele Schmidt: Griechisch Deutscher Handwörterbuch Flegler S.: A magyar történetírás történelme Kovács Imre: Ovidius átalakulásai Szalárdi J.: Siralmas krónika Kézai Simon krónikája (Császár M.)- Cserei Mihály históriája (Angyal D) Macaulay: Lord Bacon Thomas: Descartes emlékezete Taine: A görög művészet bölcseleté Taine: Az olasz művészet bölcseleté Fr. Coppée: Adós fizess Macaulay: Milton Planche G.: Művészek csarnoka Beidé: Augusztus családja és kora Tibullus elégiái (Csengeri) Szász Károly: Horatius Vergilius-Baráti : Aculis Torster Arnold Florencz: Deák Ferenc Francia elbeszélők tára Plutarchos-Bacskovics: Perikies Peisner Ignác: Képek a régi Pest-Budáról Kisfaludy S. válogatott regéi Tompa Mihály regéi Tompa Mihály népregéi Anonymus: A magyarok tetteiről Láticzy Gyula: A magyarság az Árpádok korában Zsilinszky Mihály: Kupeczky János Zrínyi M. Az török áfium ellen való orvosság Wertheimer E de: Az 1811/12. magyar országgyűlés Csiky Kálmán : Werbőczy István és Hármaskönyve Brodarics históriája a mohácsi vészről Csengery A ntal; Deák Ferenk emlékezete Deák Ferenc 1861-ik évi két fölirata Kónyi Manó: Beust és Andrássy 1870 és 71-ben Csengery Antal: Jellemrajzok Einhardt: Nagy Károly élete Macaulay: A pápaság Márki S.: A középkor főbb krónikásai

73 61 Cicero: Laelius :i barátságról (Némethy G.) Seneca: Vigasztalások (Lévay J.) Tacitus: Agricola (Csiky G.)»» (Wirth Gy.) > Germania (Tonelli S.) Molnár Viktor: A genfi conventio Zlinszky A.: A magyar nemzeti lira köréből Lövik Károly: Doktor Pogány Szentimrei Márton : Svédországi Krisztina Martius Galeot könyve Mátyás királyról Berzeviczy Albert: A parlamentekről Földes Béla: A szocializmus fejlődése napjainkig Bristophones vígjátékai I. k. Pirchala Imre: Latin-magyar szótár Vaszary Kolos: Adatok az 1830-iki országgyűlés történetéhez >» Adatok az 1825-iki országgyűlés történetéhez Pastiener Gyula: A művészetek története Gindely és Acsády: Bethlen Gábor és udvara Bokor József: A középiskola eszménye Salamon F.: Török hódítás Salamon: Magyarország története (Kőnyomat) Burckhardt Jakab: A renaissancekori műveltség Olaszországban P. k. Hornyik János: Pusztas er Hornyik János: Kecskemét története 4 k. Hüppe Siegfrid: A lengyel alkotmány története Ménard Kde: Az őskori művészet története Fyffe : A görög nép történe Jehb: A görög irodalom története Creighton: A római nép története Hauler Gy.: A magyar nemzet története Szent Istvánig Southey: Nelson életrajza Sallustius: Catilina (Vujsz) Butropius; A rómaiak története (Alima L.) Shakspeer összes szinművei 6 k évi országgyűlés képviselőházunk naplója és irományai Boszniára és Herczegovinára vonatkozá diplomáciai ügyiratok Olejovics J.: Summarnim Latinum l)r. Réthy L : Magyar egyetemes éremtár I. Aradinegye monographiája 4 k. I j szerzemény értéke 2200'30 kor. Régi szerzemény kor. Az öszess érték korona. k

74 - 62 B) Ajándék : Hivatalos Közlöny (Min. aj.) Néptanítók Lapja >» Herkules»» Schönher Gyula emlékezete»» Révai Lexikon 6 k.»» A reáliskolai tanterv és utasítások (Min. aj.) Az E. M. K. E. megalapítása és örömünnepe (Emke aj.) Zempléni Árpád: Turáni dalok»» Jókai Mór művei 99 k, (gróf Apponyi Sándor aj.) A szegedi tankerület III., IV., a nagyváradi tankerület 11., a győri tankerület IV. igazgató értekezletének jegyzőkönyve (Kiadók aj.) 'Egyetemes egyház levéltára I. (Egyetemes egyház aj.) Középiskolai tanfelszerelési jegyzék (Tanszermúzeum aj.) Bibliothek der Länder, Natur und Völkerkunde 6 k. (Gerhárdt S. aj.) Historische Bibliothek 6 k. (Gerhardt Sándor aj.) Dr. Kató Sándor: A képzőművészetek története (Szerző aj.) A magy. tud. ak. kiadásában megjelent munkáknak és a folyóiratok tartalmának betűrendes címjegyzéke. 2 k. (A kiad. aj.) A pápai ref. főiskola br. Baldacsy Antal-íéle metszetgyűjteményének katalógusa (Múzeumok és könyvtárak főfel ügy. aj.) Politikai Magyarország 2 k. (Gyalog István aj.) Az ifjúsági könyvtár gyarapodása az tanévben. I. Vétel utján beszerezte a Petőfi kör a következő műveket: Abonyi, Kenyér és becsület 2 k. 8- kor. Alexander, Shakespeare Hamletje 5-40 * Endrődi, Századunk irodalma 4-» Eötvös, A falu jegyzője 2 k. 9-»» Karthausi 2 pld. 9'» Gál, Nemzetünk nagy költői 2 kt. 6 50» Gyulai, Vörösmary életrajza 2 pld. 4-30»» Katona és Bánk-bánkja 2 pld. 7-90» Átvitel: 54T0 kor.

75 - e s - Áthozat: kor. Herczeg, Ócskái brigadéros 2-25 y> Jókai, Jövő század regénye 2 kt. 9- -» Magyar nábob 6- >» Kárpáthi Zoltán 6-» Uj földesur 4-30»» Névtelen vár 5»» Fekete gyémántok 3-80» Hétköznapok 2-70 <c Jósika, Utolsó Báthory 2-50» Eszther » Kemény, Rajongók 7-20» Férj és nő 3-40 Lövik, Leányvári boszorkány 3- Mikszáth. Fekete vá.os 2 pld. 20'» Szomaházy, Az utolsó gárdista 2-50 Tábori, Borzalom országa 1-70 Tompa, Összes költeményei 2 pld Monológ 20 drb > Alkalmi beszédek 1- - Március 15. színdarabok > 35 mü kötése 42 ii. Ajándék utján: Az lilét c. képes folyóirat 1 évfolyamát ajánd. özv. Bandeisz F.-né úrnő kor. Shakespeare összes művei 6 kt. ajánd. Balassa F. jegyző ur 15' yy Chun, Mély tengerek világa,, Bokor F. Vili. o. t. 6- yy Amadé, Észak csillaga yy yy 5- yy Lóczy, A mennyei birodalom yy yy 5 yy Fesztetich, Emberevők közt yy yy 5 -- yy Hédin Sven, Ázsia sivatagjain yy yy 51- yy Ázsia szivében 2 kt. 10- yy Petőfi költeményei Balogh L. VII. o. t. 2- Átvitel: yy 63 kor.

76 64 A thozat: 63* kor. Verne, Cinthia hajótöröttje ;íjánd. Balogh L. VII. o. t. 2- Gyulai, Vörösmarty életrajza > Polgár 1). főg. tanár ur 2' Jókai, Bálványos vár *> Ranschburg G. ur P50 Shakespeare 2 kt. > Tanári könyvtár 4 Molier 1 kt, )> > 3' Rákosi V. Sipulusz yy V 2- Pallas nagy lexikona 16 kt. V 100- Váradi A., Elmúlt időkből >5 )> P Szalay, Pyramidok hazájából. V 1 Beöthy-Greguss, Magyar balladák > )) P Beöthy, Képes m. irod. tört. II. kt. )>» 6- Jókai, Életemből 3 'k t- V n kor. Ez évi évi szerzemény Régi szerzemény Összesen kor. Philologiai és történelmi felszerelés. Richter: Forum Romanum kor. Kiepert: Latium térképe 20-40»» Graecia 24-» Auer: Forum Romanum (reconstr.) 2-88» Gurlitt: Bellum Gallicum 7 drb. kép 2P60 Cybulszky: Die Cultur der Griechen (könyv) 4:80» Langl: Pantheon, Caracalla thermái, Angyalvár, Karnaki templom, Per/.sa síremlékek, Jeruzsálem, Betlehem, Erechteion, St. Vitale székesegyház Ravennában, Hagia Sophia Konstantinápolyban, Abenserrageok csarnoka, Pisai székesegyház, Brambergi székesegyház, Strassburgi Münster, Notre Dame Párisban, Szt. Péter tempi. Róma, Louvre Páris, Wartburg, Speyeri székesegyház, Átvitel: kor.

77 G5 Áthozni: 88'08 kor. Brüsseli városháza, Yorki székesegyház, Haidelbergi várkastély, Zwinger, darabja 3'60, összesen 82 80» Zsoldosok a 30 éves bábomból 2» Lehmann: Várostrom, Lovagvár, Kolostor udvar, Tábori élet a 30 éves háborúban, Város kapuja 5 darab, darabja 4 kor., összesen 20'» Lohmayer: Barbarossa Milano előtt, Gusztáv Adolf Lützen előtt, A nagy választó fejedelem Perbeliméi, Blücher Katzbachnál, 1. Vilmos porosz király a gravelotti csatában darabja 4 kor., összesen 20'» Engleder: Napoleon visszavonulása Oroszországból 1-80 Jáki templom 5 '-» Az európai államok gyarmatai a XVIII. században 24» Szobormüvek: Otricoli Zeus 18' kor. Diskobolos 4» Broghesi-féle vivő 16'-» Homeros feje 8'» Sappho 12'» Cicero 8*» Belvederi Apolló 14'» Mi lói Venus 14' Praxiteles Hermese i 4' -» összesen 14L60 kor. 38 kép berámázása, üvegezése » 1 állvány 12' * Szögekért és fúró 3-60 * 15'86» Szállításért Csomagolás Képek csomagolása és szállítása t)'52 Összesen: kor. 6

78 CG Természetrajzi szertár. A szertár rendezését ez évben fejeztem be. Állománya 282b drb 6460\50 K értékben. 1. Bútorzat (szertár, dolgozószoba és előadóterem) 45 drb K 2. Ásvány- és vegytani felszerelés 1348» » 3. Növénytani íelszerelés 232» 682'» 4. Állattani felszerelés 996» » 5. Szerszámok és egyéb felszerelés 208» 47T20» Összesen : 2829 drb K Az idei 300 kor, értékű rendelés még nem érkezett meg s igy leltározva sincs. Rajzszertári felszerelés 1912/13. tanévi gyarapítás Kéz 2-40 kor. 2. Csucsiv. levéldisz 2'40 > 3. Levéldisz 1-80 > 4. Levéldisz 1*50 n 5. Kéz 3-60 )> 6. Szalagékitmény 1 50 > 7. Levéldisz 3-60 n 8. Oszlopfej Oszlopfej 3-60 > 10. Csomagolás 6' > drb. lepke alma 4' körte narancs 2- > citrom > cseresznye retek 75 n ugorka 2-20 > sárgarépa 2-80 > Átvitel: kor.

79 07 Á thozat: 6025 kor szőlőfürt 3-» sárgaszilva 1-20 yy barack 3-20 yy 23. Ecsetgyakorlatokhoz táblák 1 35 yy 24. Csomagolás, szállítás yy befonott üveg 90 yy drb. Steinguti edény 2-90 yy edény 1-70 yy zománcos edény 2-50 yy 29. Zom. és porc. edény 8 drb yy 30. Pajzs csillaggal 5-50 yy 31. Kard 4-50 > 32. Sisak G-50 > 33. Das Modellieren im Zeichenunterricht P80 yy Összesen kor. Torna és játékszer. Régi beszerzés értéke kor. F. évi beszerzés értéke : 1 drb. magyar gerely 4 > 1 diszkosz 129 yy 1 füleslabda, (kéz alul) 5 '- yy 1 football 2 gummival yy 1,. sip V yy Tornaszerek javítása yy 1 drb. intézeti tábla 8- yy Összesen kor. Bútor. 1. Ifjúsági könyvtár szekrény 48- kor. 2. Padok 117 Összesen 165 kor. Régi szerzemény yy Összesen kor. b*

80 IX. Jelentés a,,belrn>ssi '^^yer-iület" munkásságáról.»belmissio-egyesület«-iink, melynek célja az ifjúság öntevékenysége utján szellemi és erkölcsi téren az evangéliumi világosságnak és szeretetnek ápolása, továbbá a hitből fakadó cselekedeteknek gyakorlása a segítő és óvószeretet munkái által, évi október hó 6-án tartotta alakuló gyűlését Genersich Tivadar vallástanár ur vezetése mellett. Tagjainak száma 113 volt. Tisztviselői a következők voltak: titkár: Kring Dezső Elemér Vili. o. t. jegyző: Kunszt Henrik Vili. o. t. pénztáros: Polgár József Vili. o. t. könyvtáros: Stein György Vili. o. t. énekvezetők: Szalay László Vili. és Kneppó Dezső IV. o. t. számvizsgálók: Hajnóczy Zsigmond VIII., Beke Dezső VII., Tomka József VI. o. t. A kör tagjai mindazok az 1--VI1Í. osztálybeli tanulók lehettek, akik a kör céljaira legalább 1 korona tagsági dijat fizettek. Célja elérésének érdekében a kör két közgyűlést, alakuló és záró ülést, továbbá 6 összejövetelt tartott, biz összejöveteleken elhangzott szavalat 7, felolvastatott dolgozat 4. A kör alakuló ülésén határozatikig kimondotta kritika gyakorlását. Ez a kritika azonban inkább vallás-erkölcsi szempontú volt. Céljaink előmozdítása érdekében már könyvtárra is szert tettünk ez évben, amennyiben a tanári könyvtárból az abban meglevő öszszes»luther társasági«kiadványokat megkaptuk. Összesen 150 kötet, illetve füzet. Járatta továbbá körünk a»harangszó«cimii vallásos lapot. Azonkívül beszerzett egy Luther képet 56 K értékben.

81 Nemeslelkű adományban ismét részesült körünk. Őmgs. özv. Véssey Sándorné 200 koronával gyarapította»véssey Sándor alapítványunkat. A jótékonyságot a kör az idén is gyakorolta. 5 K-t juttatott a torzsai konfirmandus otthonra, 5 K-t a pozsonyi, 5 K-t az eperjesi theol. otthonra; 5 K-t a pogánymissióra, 15 K-t szegény tanulók segélyezésére. Körünk intézte el az énekeskönyvek ügyét. Hozatott összesen K értékben könyveket. 25 /o engedmény mellett a portóval együtt kiadása ezekre K volt. A könyvek legnagyobb részét boltiáron az ifjúság között helyeztük el. Az igy befolyt összegből 28 K tiszta haszon maradt fenn a kör részére. Megmaradt azonkívül mint a kör sajátja 17 könyv K értékben. 1 könyvet egy szegénysorsu tanulónak ajándékozott. A kör vagyoni állapota a következő: Múlt évi áthozat kor. Tagsági dijakból befolyt » Énekes könyvekből befolyt 28'» Bevétel kor. Kiadás » Maradvány kor. Véssey-féle alapítvány áthozat Özv. Véssey Sándorné adománya 200" Véssey-féle alapítvány kor. Ez évi összes kamat-jövedelmek 40"» Tehát a kör vagyona kor. Kring Dezső Elemér titkár.

82 X. A Petofi-Kör év>i jelentése. Körünk szeptember hó 18-án tartotta alakuló gyűlését, melyen a tagok névsorának összeírása után a kör tisztviselőivé választattak: ifjúsági elnök: Kring Elemér Vili. o. t. főjegyző: Fleischmann Ottó VIII. o. t. aljegyző: Kring Béla VII. o. t. pénztáros: Kieule Ernő VIII. o. t. ellenőr: Simon Ödön Vili. o. t. főkönyvtáros: Kunszt Henrik Vili. o. t. alkönyvtáros: Balog Lajos VII. o. t. (majd februárban történt lemondása után Máté Károly VI1. o. t.) Bániczky István VII. o. t. háznagy: Bokor Ferenc VIII. o. t. teremőrök: Marosi Gyula VII., Waits István és Zathureczky István VI. o. tanulók. E tisztviselők a teremőrök kivételével hivatalból tagjai voltak a tizenkettes bizottságnak, melynek választott tagjai: Pick Elemér VIII., Schwetz Zoltán VIII. és Beke Dezső VII. o. tanulók voltak. A kör 112 tagja közül rendes tag volt 81, pártoló tag 31. Körünk az év folyamán 14 gyűlést tartott, még pedig 1 alakuló, 12 rendes és 1 záró gyűlést. Ezenkívül a kör az ifj. énekkar szives közreműködésével október 6-án ünnepélyt rendezett az aradi hősök emlékére. Ez ünnepély műsora volt: 1. Hymnus, énekli az ifjúsági énekkar.

83 71 2. A honvéd özvegye. Irta Arany J., szavalja Bokor V. VI. o. t. 3. Ünnepi felolvasás. Irta Kring Elemér VIII. o. t. felolvassa Ifjú János VIII. o. t. 4. Az aradi vértanuk. Irta Palágyi Lajos, szavalja Marosi Gy. VII. o. t. 5. Van a szegénynek is hazája. Irta Ábrányi Emil, szavalja Schwetz Zoltán VIII. o. t. 6 Szózat. Énekli az ünneplő közönség. Továbbá résztvett a kör a március 15-iki ünnepélyben a következő számokkal: 1. (111.) Alkalmi felolvasás. Irta és felolvassa Kring E. VIII. o. t. 2. (V.) Uj március. Radványi Kálmántól, szavalja Marosi Gy. VII. o. t. 3. (VII.) Mi a haza? Melodráma, szavalja Bokor V. VI. o. t., zongorán kiséri Eekete G. VII. o. t. Könyvtára gyarapítására a kör évi január hó 29-én hangversennyel és műkedvelői előadással egybekötött táncmulatságot rendezett, melynek fényes erkölcsi sikeréhez az ének- és zenekaron kívül nagyban hozzájárultak Csik Vilma és Jakus Tinka kisasszonyok, lehetővé téve Fodor Lajos»Féltékenység«cimü bohózatának előadását. A mulatság műsora a következő volt: 1. Béka hangverseny. Weber Károly után. Énekli az ifjúsági énekkar. 2. Részlet Petőfi Sándor»Sálgó«-jábó 1. Szavalja Bokor Vilmos VI. o. t. 3. Linka Camilló: La Tzigane dansante. E őadja a főgimnáziumi zenekar. 4. Élőkép. Garay J»Obsitos«-a. Előadják: Ifjú János VIII. o t., Kienle Ernő VIII. o. t., Marosi Gyula VII. o. t, Stadler Imre VII. o. t, Biczó Rezső VI. o. t., Pintér Károly VI. o. t. 5. Szarvasbogár és a rózsa. Veit Vilmostól. Énekli az ifjúsági énekkar. G. W. A. Mozart: Quartetto XII. Előadják: Lévai István VIII.,

84 Schmidt Géza VII., 'Békey Béla VIII. és Pick Elemér VIII. osztályú tanulók. 7. A féltékenység. Bohózat I felvonásban. Irta Fodor Lajos. SZEMÉLYEK: Balázs Ákos, m érnök... Schweiz Zoltán VIII. o. t. Lenke, felesége... Jakus Tinka k. a. Makár Béni, napidijas rajzoló.. Pick Elemér Vili. o. t. Juci, c s e lé d... Pista, i n a s... Csik Vilmike k. a. Pintér Bela VII. o. t. A páratlan s nem remélt erkölcsi siker mellett elég szép volt a mulatság anyagi sikere is. A tiszta jövedelem 241 kor, 27 fill, volt, melyből 161 kor. 27 fillér a kör vagyonát szaporította. A kör rendes gyűlésein elhangzott 27 szavalat közül megbiráltato tt 20, és pedig: dicséretben részesült 6, méltánylásban 7, elfogadásban 5, elvettetett 2. Monológ elhangzott egy, amely méltányoltatott. A beérkezett 8 sajátszerzeményü költemény közül a kör dicséretben részesített 2, méltánylásban részesített 2, elfogadásban részesített 1. és elvetett 3 költeményt. Műfordítás a kör elé került három, mely mind méltánylásban részesült. A megbírált 3 irodalmi dolgozat közül dicséretben részesült 1, méltánylásban részesült 1, elfogadásban részesült ]. Beszéd elhangzott 2, bírálat 33, melyek közül 4 dicséretben részesült Pályázatot hirdetett a kör egy március 15-iki alkalmi felolvasásra és költeményre. Ez utóbbira a kör a dijat nem adta ki, Kring Elemér felolvasását azonban 10 korona jutalomban részesítette. Jutalomban részesült ezenkívül a kör legjobb szavalója Bokor Vilmos VI. o. t. és Kunszt Henrik VIII. o. tanuló dolgozata»arany János balladáiról«. A tanári kar jóváhagyása mellett körünk ez idén is fenntartotta az olvasókört és előfizetett négy folyóiratra és két napilapra. A kör könyvtára ez évben mintegy 80 kötettel gyarapodott; a müvek egyrésze ajándék, másrészt vétel utján szerezte be a kör. Az ezévi beszerzés meghaladja a 200 koronát. (A könyvek jegyzékét 1. a oldalon.)

85 73 A kör vagyona a múlt év végén volt kor. N. N. ur adománya 10 Eladott ujságpapiros 3» A félévi mulatság jövedelme (Vs-rész) y> Tagsági dijakból és büntetéspénzekből Tőkésített kamat > Összesen: kor. Ezzel szemben kiadott a kör: Napilapokra és folyóiratokra 82- kor. Előfizetés Mikszáth. összes műveire' 30-» Ez évi könyvrendelés Jutalomdijakra 30» Összesen: A kör vagyona tehát 992 kor. 01 fill b kor. Ebből készpénz kor., hátralék kor. Demiány Ervin főgiinn. tanár, a kör e. i. vezetője.

86 X I. A Főgimnáziumi Zenekor <z\)i jelentése. A főgimnáziumi zenekör évi szept. hó 25-én tartotta alakuló gyűlését Genersich Tivadar tanár elnöklete alatt Ez alkalommal választotta meg a tisztviselőket következőképpen ; Karmester lett Lévay István Vili. o. t. háznagy és pénztáros Békéi Béla Vili. o. t. jegyző Pick Elemér VIII. o. t. A beiratkozott rendes tagok száma 21 volt. Idő folyamán belépett 1 tag, kilépett 2 tag, meghalt 1 tag. A pártoló tagok száma 23 volt. Ezek sorából kilépett 1 tag. A zenekör összes gyakorló óráinak száma 40 volt. Nyilvánosan 8-szor szerepelt a kör. A betanult darabok száma 25. Ezek közül teljes zenekar játszott 13 darabot, fél zenekar 11-et. quartette 1 volt. A kör múlt évi vagyona; kor. volt Ez évi bevétel Összesen Kiadás A zenekör mai vagyona kor. A 13P83 K kiadásból K clarinet, hurok, vonószőrök, cellóhangfogó, hegedűtartó és 19 uj pártitura beszerzésére fordittatott. Genersich Tivadar a kör elnöke.

87 X II. Ifjúsági segélyegylet. Az 1912/13. tanév végén volt az egyesületnek 621 drb könyve 526 korona becsértékben. 1. A múlt évről felhasználható volt 621 drb. könyv 526 K értékben 2. Vásároltunk 74» könyvet 194»» Összesen: 695 drb. könyv 720 K értékben; ebből kiosztottunk 509 darabot 610 korona értékben. Az egyesület bevételét képezték: a tagsági dijak, a tőkék kamatai, az isk. pénztár 100 korona járuléka és a következő adományok: N. N K, Raubitschek Izór ur 50 K, Eibach Ödön ur 50*40 K, dr. Spiczer Károly ur 30 K, Schäfer M. ur 20 K, Gundrum F. ur 40 K, az ifjúság 243*56 K. E bevételekből tankönyvek beszerzésére fordítottunk 111*60 gyógyszertári számlákra 201*66 K-t. A bevételek egy részét az alapszabályok értelmében a tőkéhez csatoltuk, egy része még rendelkezésünkre áll. Az egyesületi pénztár számadása. A) Bevétel. 1. Készpénz áthozatal a múlt évről 61*29 kor. 2. Tőke visszafizetés 3045*46 2> 3. Adományok: a) a tőkére 424*16 b) folyó kiadásra 40* 464*16» 4. Tanulók járuléka 377* 5. Az isk. pénztártól 100* 6. Könyvek kötéséért 17*50» 7. Kamat: a) egyesektől 432*55 b) takarékpénztártól 11*17 443*72 Összesen: 4509* 13 kor.

88 B) Kiadd s 1. Tőkésítésre kor. 2. Segélyezésre: a) Tankönyvekre b) Patika és orvosi számlára Pénztári maradvány Összesen: kor. C) Vagyon. 1. Múlt évi tőke Szaporodás kor. 3. Kamat hátralék 91» 4. Pénztári maradvány » 5. Az egyesület 695 drb könyvének 720 kor. értékéből leszámítva 25 Vo 540-» Összesen: kor.

89 X III. Ösztöndijak és jutalomdijak. 1. Az ág. hitv. ev. egyetemes egyház pénzügyi bizottsága a Teleky- Róth Johanna grófné alapítványából egy tanulónak, nevezetesen Laki Zoltán VII. oszt. tanulónak 65 kor. ösztöndíjat adományozott. 2. A Rosenstein-fé'e 2000 koronás alapítvány kamatját Bonyhád nagyközség elöljárósága fele részben Bokor Vilmos VI. és fele részben Waitsch István VI. oszt. tanulónak adományozta. 3. Bonyhád nagyközség 1000 koronás huszonöt évi jubileumi alapítványának kamatját a község elöljárósága Béke Dezső VII. o. tanulónak adta. 4. A»Bonyhádi Segélyegylet mint Szövetkezet«400 koronás»erzsébet«alapítványának 20 korona kamatját az egylet igazgatósága Schmidt dános IV. oszt. tanulónak adta. 5.»Sass István«1000 koronás alapítványának 50 korona kamatját az isk. kisbizottság az alapitó okirat értelmében Szabó János IV. oszt. tanulónak adta. 6.»Weber János«1000 koronás alapítványának 50 korona kamatját a magyar nyelvben és történelemben tanúsított előmeneteléért a tanári testület Simon Ödön Vili. oszt. tanulónak adta. 7.»Fördős Lajos«1000 koronás alapítványának 50 korona kamatját megosztottuk Beke Andor III. és (Jenersich Andor II. oszt. tanulók között. 8. A»Régi tanítványok«600 koronás alapítványának 30 korona kamatját az alapitó okirat értelmében Bániczki István VII. oszt. tanulónak adtuk. 9. A bonyhádi polg. casinó 200 koronás»jókai«alapítványának 10 korona kamatját elnyerte Kunszt Henrik VIII. oszt. tanuló,

90 A»Marhauser Andor«-féle 2000 koronás alapítvány korona kamatját adtuk Haffner Vilmos V. oszt. és Haffner Imre III. oszt. tanulóknak. 11.»Balogh Imre«200 korona alapítványának 10 korona kamatját kapta Kretschmarin Henrik IV. oszt. tanuló. 12.»Hammel Alajos«200 koronás alapítványának 10 korona kamatját adtuk Mosberger Keresztéig 11. oszt. tanulónak. 13. A tanári kar 200 koronás»erzsébet«alapítványának 10 kor^ kamatját kapta Bélák Sándor II oszt. tanuló. 14. A tanári testület 200 koronás»petőfi«alapítványának 10 korona kamatját elnyerte Békéi Béla VITI. oszt. tanuló. 15. A bonyhádi polg. casinó 700 koronás»vörösmarty«alapítványának 35 korona kamatját a magyar nyelvben és a történelemben tanúsított előmenetelért Fleischmann Ottó és Pick Flemér VIII. oszt. tanulók közt megosztottuk. 16. A régi tanítványok 400 koronás»gyalog István«ala p ijá nak 20 korona kamatját a mathezísban tanúsított előmenetelért Balogh Lajos VII. oszt. tanulónak adtuk. 17. Busbach Ádám 600 koronás alapítványának kor. kamatját kapták Hoffmann Ernő II. és Frei János I. oszt. tanulók, 18. A Dr. Pót Radó-féle 400 koronás alapítvány 20 kor. kamátját kapta Kiss Imjos IV. oszt. tanuló. 19. A Dr. Stern Adolf-féle 500 koronás alapítvány 20 korona kamatját adtuk Deutsch István VII. oszt. tanulónak. 20. Az érettségi vizsgát tett tanulók ösztöndíj-alapítványának kamatját kapta Weis# Márton Vili oszt., tanuló. 21. A régi tanítványok 400 koronás Forberger László alapítvány 20 kor. kamatját a rajzban tanúsított előmeneelért Bokor Ferenc és Polgár József VIII. oszt. tanulók közt osztottuk meg. j 22. Egy evang. lelkész 3 drb 10 koronás aranyát felosztottuk Beke Lajos I, Lukács István I. és Kring Béla VII. oszt. tanulók között. (Az utóbbinál a rajzra voltunk tekintettel.) 23. Dr. Berde xmózes ur 10 koronás jutalomdijával kitüntettük Löwg Arthur II. oszt. tanulót.

91 k Kakass Béla ur 10 koronás jutalomdiját kapta Rumsauer Ede II. oszt. tanuló. 25. Dr. Sclivvetz Antal ur koronás jutalomdiját adtuk a történelemben, illetőleg a magyar nyelvben tanúsított előmeneteléért Schraudt Komád IV. és Iteitingcr Henrik III. oszt. tanulónak. 26. Pirkner János ur (Szálka) 10 koronás jutalomdiját elnyerte Wickert Lajos IV. oszt. tanuló. 27. Eibach Ödön ur 10 koronás jutalomdiját adtuk Gasz Antal III. oszt. tanulónak. 28. Dr. Eibach Kornél ur 10 koronás jutalomdiját elnyerte Iiévárdy Rezső II. oszt. tanuló. 29. Dr. Schall Kálmán ur 10 koronás jutalomdiját kapta Duka Ferenc III. oszt. tanuló. 30. Fleischmann Lipót ur 10 koronás jutalomdiját előmenetele miatt adtuk Steiner Sándor IV. oszt. tanulónak. 31. Bereczk István ur (Simontornya) 10 koronás jutalomdiját kapta Máté Károly VII. oszt. tanuló. 32. Dr. Tamaska Lajos (Tamási) koronás jutalomdiját adtuk Miszlai György II. és Vitkovics Pál II. oszt. tanulónak. 33. Dr. Vámosi Ernő ur 10 koronás jutalomdiját szorgalmáért Pcsits János 11. oszt. tanuló kapta. 34. Szepessy Kálmán ur 5 5 koronás jutalomdiját kapták a tornáért Polgár József VIII. és Schrammel Endre VII. oszt. tanulók. 35. Eisner Sándor ur 10 K ás jutalomdiját szorgalmáért kapta Szakáig István I. o. t. 36. Dr. Müller János 10 koronás szorgalomdiját elnyerte Szakács Imre III. oszt. tanuló. 37. A IV. oszt. tanulók 5 K szorgalomdiját kapta Frank János III. oszt. tanuló. 38. Honig Albert ur 10 koronás jutalomdiját szorgalmáért kapta Sajó Sándor II. oszt. tanuló. 39. Id. Szuprics Vendel ur 10 koronás jutalomdiját kapta Schock Gyula VIII. oszt. tanuló. 40. Dr. Rákos Miksa ur 1O^koronás jutalomdiját adtuk Fleischer Frigyes III. oszt. tanulónak.

92 Klein András ur (Pékes) ajándékát kapta Puskás Jem V. oszt. tanuló. 42. Dr. Zavaros Gyula (Kölesd) jutalomdijából a természetrajzból kifejtett szorgalmáért Bessz János Vili., a nyelvekben tanúsított előmeneteléért Hőning Konrád 111. és a zenében kifejtett szorgalmáért Schmidt Géza VII. oszt. kapott K-t. 43. N. N. 30 koronás jutalomdijából a magyar nyelvben tanúsított előmeneteléért koronát kaptak Krug Márton, Strohmager Istvánt és Muhi Henrik I. oszt. tanulók. 44. Dr. Vámosi Mór 10 koronás jutalomdiját adtuk Becht Károly II. oszt. tanulónak.

93 XIV. Tápintézet Az intézet fenntartósága a szegényebb sorsú tanulók ellátására tápintézetet tart fenn, mely évi 14'2 K. dij fejében ebédet és vacsorát ad a tanulóknak. Az ellátás egyszerű, de tápláló és egészséges. Az ebéd hetenként 5-ször húslevesből, főzelékből és húsból, 2-szer hamis levesből és főtt tésztából áll; a vacsora 4 szer sült húsból és főzelékből, kétszer főtt tésztából és egyszer hideg felvágottból áll. Ezen kiviil naponta 40 dg. kenyeret kapnak a fiuk. A reggeli, mely külön fizetendő, 3 dl. tejből, vagy kávéból és egy süteményből áll; a kávé reggeliért havi 4-50, a tejreggeliért 3 50 K. fizetendő. A tápintézeti dij félévenként előre fizetendő, különös kedvezménykép.fizethető havi részletekben is. Szegénysorsu és legalább elégséges előmenetelé és jó magaviselet!! tanulóknak a fenntartóság az ellátási dij egyrészét elengedi. Az idén is több tanuló részesült ily kedvezményben, még pedig: Kring D. Elemér VIII. 40 kor., Polgár József VIII. 40 kor., Schöck Gyula Vili. 28 kor., Szalay László VIII. 20 kor., Pető Kálmán VII. 28 kor, Hölczl Antd VI. 28 kor, Hölczl Dezső V. 28 kor, Menhardt László V. 20 kor, Puskás Jenő V. 28 kor, Schraudt Konrád IV. 28 kor, Duka Ferenc kor.. Höning Konrád III. 28 kor, Hecht Károly II 40 kor, Bevárdy Dezső II. 28 kor, Hoffmann Ernő II. 40 kor, Kimer Viktor II. 14 kor, Kneppo Jenő II. 40 kor, Magdíka Mihály II. 34 kor, Moór Sándor II, 14 kor. Szabó János II. 40 kor, Braun Bálint I. 14 kor, Hecker János kor. Lukács István kor. Puskás Károly kor. Ezenkívül mint felvigyázók 40 kor. engedményt élvezett: Kring I). Elemér, Kunszt Henrik és Simon Ödön Vili o. tanulók. Az összes kedvezmények 798 koronát tesznek ki. 6

94 82 Kedves kötelességet teljesítek, in kor tápintézetünk jótevőinek szives adományaikért e helyen hálás köszönetét mondok. Intézetünket támogatták: Novotny Rezső kereskedő ur 50 kg. rizst ajándékozott, Altmann Gyula kereskedő ur 50 kg. stockeraui lencsét és borsót ajándékozott 30 kor. értékben; A Tolna-Baranya-Soinogyi esp. gyámintézet 10 K-t, Mekényes ev. gyűl. 1 50, Nagyhajmás 1, Ráczkozár 2, Bikái l -50, Tófű 1, Györköny 6, Némedi 2, Kőszeg G, Szombathelyi ev. gyűl. 10 kor. Összesen 41 kor. Fáik Henrik a tápintézet vezetője.

95 XV. Internátus. Intcrnátusunk ez évben 79 tanulónak nyújtott otthont, kiknek elhelyezése az összes rendelkezésünkre álló helyiséget igénybe vette A taníttató szülők évről-évre fokozódó érdeklődéssel keresik fel az internátust, úgy hogy ez már nem képes a keresletet kielégíteni és ez évben is több jelentkezőt kellett visszautasítanunk helyszűke miatt. Ez a körülmény bírta rá a fenntartóságot azon elhatározásra, hogy internátusát állami támogatás igénybevételével annyira fejleszti hogy egyrészt 100 tanuló kényelmes befogadására alkalmassá váljék, másrészt nemes hivatásának a tanulásra és léleküditő szórakozásra szánt helységek modern elhelyezése és berendezése által jobban megfelelhessen. Az állami támogatás elnyeréséért az első lépéseket megtette, bárha mielőbb siker koronázná törekvését. Addig is a régi eszközök felhasználásával igyekezünk előmozdítani növendékeink erkölcsi fejlődését és tanulmányai előmenetelét. Az erkölcsi fejlődés tekintetében törekvésünket kellő siker koronázta, amennyiben néhány kisebb és még idejében orvosolt botláson kívül, súlyosabb beszámítás alá eső erkölcsi vétség nem fordult elő. A tanulmányi előmenetel már gyengébb, aminek oka abban keresendő, hogy több növendékünk csekélyebb tehetsége miatt nem volt képes az osztálya számára előirt anyagot elvégezni, hasztalan alkalmaztuk velők szemben úgy a jó szónak, mint a szigornak eszközét. Azon támogatás mellett, melyet az internátus vezetősége bármely növendékének kész örömest nyújt, ha napi leckéjében bárhol fennakad, az által is igyekeztünk minden egyes növendékünk tanulását ellenőrizni, hogy a jobb tanulók által a gyengébbeket naponként kikérdeztetek, iskolai feleleteiket részint a tanórákon tett látogatá- G*

96 84 sok alkalmával meghallgattuk, részint az egyes osztályok megbízott tanulói által feljegyeztettük s a hanyagokat nagyobb buzgalomra serkentettük. Az egészségi állapot kielégítő volt. Súlyosabb, több napra terjedő betegség alig fordult elő. Ragályozó betegszobánk az egész éven át üres volt. Szerény anyagi viszonyainkhoz képest ez évben is segélyeztük jó magaviseletü, szegény sorsú növendékeinket. Hecker jános I. o., Lukács István 1. o., Becht Károly lí. o., Hofmann Ernő II. o., Duka Ferenc 111. o., Schrauth Konrád IV. o, Menhárdt László V. o. és Puskás Jenő V. o. nö'vedékeinknek összesen 450 koronát engedtünk el az ellátási díjból. Az internátusra vonatkozó tudnivalók a következők : Az internátusba valláskülönbség nélkül mindenki felvehető, elsősorban azonban a fenntartóság tagjainak gyermekei, másodsorban a protestáns valiásu tanulók és asután a más vallásunk. Az internátusba csak teljesen egészséges tanuló vehető fel. Azon tanulót, akiről később kiderül, hogy egészségi állapota a többiekre veszélyes, vagy az internátusi rendet megzavaró, szülői az intézeti orvos véleménye alapján tartoznak az internátusból kivenni. Ilyen esetben a már befizetett int. dijak visszatérítésére igényt nem tarthatnak. A teljes ellátásért minden növendék 350 koronát tizet, negyedévi részletekben előre a vezető tanár kezeihez. Havi részletekben való fizetést csakis a felügyelő-bizottság engedélyezhet. Bútor használat és orvosi dij dinén 20 koronát fizet minden növendék a felvételről szóló értesítés kézhezvétele után. Ezen 20 korona dij fizetése akkor is kötelező, ha a fölvett növendék nem jön az internátusba, kivévén azt az esetet, ha a fölvett növendék szülője az értesítés kézhez vétele után 8 nap alatt a vezető tanárnak bejelentette, hogy a helyre nem reflectál. Fürdési dij 6 korona, evőeszközhasználat 2 korona. Ha a dijak postán küldetnek, minden alkalommal a postai kézbesítés dija is melléklendő. Minden internátusi dij mindig a vezető tanárnak fizetendő. Az internátusi növendék magával hoz: a) ágyneműt, párnát, paplant, két áthuzattal és két lepedővel,

97 85 ágybeteritésre egy szürke pokrócot, melyet nyáron takaróul is használhat. Egy 180 cm. hosszú, 80 cm. széles 3 részre osztott matracot. b) G clrb. puha elejü inget, c) 2 pár cipőt, d) 6 drb. lábravalót, e) 3 drb. hálóinget, f) 12 drb. zsebkendőt, g) G pár harisnyát, h) 6 drb. törülközőkendőt, i) 12 drb. gallért, j) 2 öltözet felsőruhát, télikabátot, a cipő és ruhatisztitáshoz szükséges eszközöket, k) fogkefét. A növendékek minden ruhadarabja felvételi számával látandó el. A magával hozott ruhanemüekről minden növendék 2 példány-' ban a szülők által is aláirt leltárt készít s emellett adja át a vezető tanárnak. A vezető tanár által aláirt egyik példányt a növendékek visszakapják. Az interná'usból való kilépés az iskolai év végén történik, az önként előbb kilépő növendék tartozik azon félévi összeget megfizetni, melyben kilépése történt. A kilépést egy hónappal előbb tartozik jelenteni; halálozás vagy betegség esetén, mikor a tanuló nem folytathatja tanulmányait, a megkezdett hónap fizetendő. Az intézetből súlyos fegyelmi vétség miatt kizárt tanuló a negyedévi előre fizetett részletet elveszti. Az internátusi növendékek a konviktusban kapnak reggelit, ebédet, vacsorát és ugyanott 10 órakor egy zsemlyét és uzsonára 2 és fél deciliter tejet. A növendékek felsőruhájukat maguk tisztítják, cipőjüket azonban nem. Kisebb betegség esetén a növendékek az intézeti betegszobában ápoltatnak, nagyobb betegség esetén a szülők tartoznak viselni a költségeket. A gyógytári számla azonban minden esetben a szülőket terheli. Az internátus beléletéről külön fegyelmi szabályok intézkednek

98 8 6 Áz internátusba való fölvétel végett aug. 1-ig lehet jelentkezni alólirt vezető tanárnál. Az értesítést a felvételről aug. 10-ig mindenki kézhez kapja. A fölvételi folyamodványban föltüntetendő az illető növendék vallása, iskolai végzettsége és a szülők polgári állása. Az internátusra vonatkozólag mindennemű felvilágosítással szívesen szolgál Lövik Kálmán, internátusi vezető tanár.

99 XVI. Tanárok Özvegyeit és Áriáit Segitő Egyesület* A magyar középiskolai tanárság, hogy a nyugdíj nélkül elbocsátott rendes tagoknak évi segélyt adhasson, továbbá, hogy az elhalt tanárok özvegyeinek és árváinak sorsán könnyítsen, a múlt 1912-ik évben megalapította a fennti cim alatti egyesületet. Az egyesület az önsegélyzés alapján áll, bevételi forrását első sorban a rendes tagok évi tagsági dijai teszik, de emellett kéri és hálával fogadja a középiskola és a tanárság ügyei iránt érdeklődő társadalom támogatását is. A középiskolán kívül állók lehetnek az egyesületnek a) alapitó b) pártoló tagjai. Alapitó tagja az egyesületnek az, ki annak céljaira legalább egyezer koronát ad (alapszabályok 5.), pártoló tagja, ki annak céljaihoz évenkint öt koronával járul ((!.) de bármily adományt is köszönettel fogadunk. Midőn e sorokat a tanügy barátaival közöljük, egyúttal kedves kötelességet teljesítünk akkor, mikor e helyen mondunk hálás köszönetét azoknak, kik e jótékony célú intézményt közreműködésükkel, felülfizetésekkel és jegymegváltásokkal támogatták. Az egyesület bonyhádi fiókja ugyanis ez év folyamán Kiszely Géza, März Konrád, Lövik Kálmán és Zwarinyi János karfásak lelkes fáradozása mellett hangversenyt rendezett, melynek sikerét szives közreműködésükkel elősegítették Békéi Péterné, Ruziczky Rihárdné, Fáik Henrikné, Kiszely Gézáné és Zvarinyi Jánosné úrnők, valamint a tanári testület tagjain kívül Loós Károly, Rakass Béla és Mess József, Wickert Lajos, Knabel Vilmos és Kiss Sándor urak. Fogadják a szives közreműködők e helyen is az egyesület hálás köszönetét.

100 8 8 Köszönetét mondunk azoknak is, kik az anyagi siker eléréséhez felüliizetéseik és jegymegvájtásaikkal járultak hozzá. Ezek névsora a következő: Szupprics Vendel (Gerjen) 20 kor., Andrics Dusán (Majsa) gr. Apponyi Sándor (Lengyel), Lékei Péter, Bogyai Lőrinc (Püspöklak) Gundrum Ferenc (Hőgyész), Hajnóczy Zsiginond (Somogyszenta) Holcz mann Samu, dr. Lévai Dezső (Dunaföldvár), dr. Rothauser Izidor (Gyönk), kor., Perczel Dezső 0 kor., Fehér Miksa (Pécsvárad), Mechwart Ernő (Belecska); Perczel Béla 6 0 kor., Novotny Rezső ő'50 kor,, Apathy Ferenc (Döbrököz), Dankó Antal (Petrozsény), Fnglinan Adolf, Fekete Géza (Székesfehérvár), dr. Jozgits János, Kneppo Dániel (Radvány), Müller Pál, Rózsa Lajos, Szepessy Kálmán, Székely Gusztáv (Lajoskomárom), Végh János (Eelső-Iregh) 5 5 kor., Fleischmann Marcel, Gyalog István (Sárszentlőrinc). dr. Hagymássy Zoltán. N. N.. Strohmaier Péter, dr. Zavaros Gyula (Kölesd) 4 4 kor., Bereck István (Simontornya), Bötz László (Szigetvár), Czinner Tibor (Mórágy), Fleischer Gyula (Lepsény), N. N. 3 kor., Genersich Károly (Késmárk), Genersich Tivadar, Gyalog István, ifj. Gyalog István (Kéty), Kiszely Géza, Limbacher András, özv. Marhauser Imréné, Pasitzky Aurél (Tamási), dr. Pécsvárady József (Decs), Ruppert Henrik (Miszla), Ruziczky Richard, Sass László (Borjád), dr Schall Kálmán, Spitz Cecilia, Szabó Zoltán (Koppányszántó), Szepessy Mari, Teke Sándor 3-3 kor., Bruckmann János 2-50 kor., Hand! Gyula, (Mateócz), özv. Holländer Ferencné, Dr. Holndonner A. (Hőgyész), Jozgits Béla (Devecser), Kakass Béla, Kovács Gyula (Kisvejke), Loos Károly, Máté József (Bátaszék), Mess József, Scharfenberger János 2 2 kor., Eibach Ödön P50 kor., N. N. P10 kor., Altmann Gyula, Dick Izidor, Németh Ferenc, dr. Obláth Adolf, Schwarz Aladár, Strohmaier János, N. N., N. N., N. N., N. N. 1 1 kor., Vukalovits 50 fillér. Az ifjúság téli mulatságának tiszta jövedelméből Vb rész, vagyis 80 kor. folyt be e nemes célra.

101 X V I I. Figyelmeztetés az tanévre Vonatkozólag. Augusztus 29-én tartjuk a felső, augusztus 30 án az alsó osztályokban a javító és felvételi vizsgálatokat. A tanulók felvétele szeptember I., 2. és 3-án, a tanév megnyitása 4-én történik. A megnyitás után október 1-ig csak azokat a tanulókat vesszük fel, kik elmaradásukat elfogadható okokkal igazolják; az október elseje után jelentkező tanulók főtiszt. Gyurátz Ferenc ev. püspök ur engedélyével vehetők fel. Az első felvétel alkalmával a tanuló személyesen szüleinek vagy azok helyettesének kíséretében tartozik megjelenni. Azok a szülők, kik nem laknak Konyháidon, a beiratáskor alkalmas helyettest jelentenek be, kire a házi felügyeletet bízzák. Az I. osztályba oly tanulók vétetnek fel, kik életük 9-ik évét betöltötték és az elemi iskola négy alsó osztályát sikerrel elvégezték, amit vagy nyilvános iskolától nyert bizonyítvánnyal vagy felvételi vizsgával tartoznak igazolni. A felvételkor a tanuló születési és ujraoltási bizonyítványt is tartozik felmutatni. A főgimnázium többi osztályába csak az a tanuló léphet, ki a megelőző osztáily rendes tárgyaiból legalább elégséges osztályzatot kapott. A más középiskolai tanuló is tartozik felmutatni a születési és ujra-oltási bizonyítványt. Lányok mint magántanulók vétetnek fel a főgimnáziumba és ha az osztáily népessége megengedi, az intézetet látogathatják, de a vizsgáit csak mint magántanulók tehetik le. A lány tanulók az óraközöket külön helyiségben töltik, az osztályterembe csak a tanár előtt mennek és azt a tanár távozásával elhagyják. A polg. vagy más fajta iskolából csak sikeres külömbözeti vizsga

102 - no alapján vehető fel a tanuló a megfelelő osztályba; e vizsgák dija tárgyankint 10 korona. Az V. osztályba beiratkozott tanulók szüleinek nyilatkoztok kell, hogy fiaik a görög nyelvet vagy görög-pótló tárgyakat tanulják e. Aki egyik csoportba felvétetett, a másik csoportba csak a szülők írásbeli engedélye mellett és vizsga alapján léphet át. Az átlépő 10 korona vizsgadijat fizet. Az a tanuló, ki egy tantárgyból nyert elégtelen jegyet, a kitűzött napon javító vizsgát tehet; ez iránt az igazgatónál kell jelentkezni. Két elégtelen osztályzati jegy javítására a felekezeti főhatóság engedélye szükséges. A tanulónak az engedélyért folyamodnia kell; a folyamodvány Főtiszt élendő és méltóságos Gyurátz Ferenc ág. h. ev. püspök úrhoz (Vápa) intézendő és július 6-ig az igazgatóhoz küldendő, ki a tanári testület javaslatával rendeltetési helyére juttatja. Az a tanuló, ki elégtelen osztályzatát kijavítani nem tudja és ki kettőnél több tárgyból kapott elégtelen osztályzatot, osztályismétlésre utasittatik. Az osztály másodszori ismétlése meg nem engedhető. A tandíj félévenként előre fizetendő. Ha valaki az intézetet évközben elhagyja, köteles fizetni az összes járandóságokat arra a félévre, melyben az intézetet látogatta Tandíj beiratási, könyvtári és értesítői díjjal együtt félévenként korona. Ezen kívül a beiratáskor fizet minden tanuló az országos tanári nyugdíjintézetre 6 koronát. Az iskola fenntartósága a szegény, jó magaviseletű és legalább jó általános osztályzattal bíró tanulók tandiját részben vagy egészben elengedi. Ez iránt szeptember 15-ig kell Az iskolai kisbizottsághoz intézett iskolai és községi bizonyítvánnyal felszerelt folyamodványt az igazgatóhoz benyújtani. A fenntartók gyermekei csupán iskolai bizonyítványt mellékelnek. A tanári nyugdijintézeti illeték alól senki fel nem menthető. Az ifjúsági s.egélyegylet, melyre minden tanuló 1 koronát fizet, segélyben részesíti azokat az ifjakat, kik magaviseletüknél és szorgalmuknál fogva érdemesek és segélyre szorulnak. A segély állhat tankönyvek és taneszközök inégszerzéséből, gyógyítási költségek fedezéséből.

103 51 Tandíjkedvezményben s az egyesület segélyezésében részesülhetnek a tanulók valláskülönbség nélkül. A tápintézetre és az internátusra vonatkozó tudnivalók a megfelelő rovatokban találhatók. Az igazgatóság mindenféle tudakozódásra szívesen szolgál felvilágosítással és felkéri a szülőket, hogy tudta nélkül szállást ne fogadjanak. Tekintettel az 1. és II. osztály népességére, az igazgatóság julius 1-től fogva előjegyzi a jelentkező tanulókat, de kijelenti, hogy ha az előjegyzett tanuló a beiratások első és második napján be nem iratkozik, helyére a harmadik napon mást vesz tel.

104

105 X I X /\ ta n u ló k e l ő m e n e t e l e é s m a g a v i s e l e t é a ta n é V V égén. I. DE310m.ei3.etel. Minő előmenetelt tanúsított? 1. II. III. IV. V. VI. VII. Vili. osztályban Összesen Minden tárgyból jeles 4 2 i Minden tárgyból legalább jó Minden tárgyból legalább elégséges E<?y tárgyból elégtelen Két tárgyból elégtelen ' 4 i Több tárgyból elégtelen U - 1» I Összesen ! " I I i 1 l 1 j I I. 3 X I a. g - a. T 7 Í s e l e t. r I í V Minő magaviseletét tanúsított? 1. II. 1III. 1 IV. V. VI. VII. Vili. 1 1 osztályban Összesen Jó Szabályszerű ' Kevésbbé szabályszerű 3. 3 Rossz 1 1 Összesen 69j l ! 35 r *) A magántanulók a magaviseletből osztályzatot nem kaptak.

106 X V I I I A főgimnázium népességéről O s z t á l y Az év folyamán beiratkozott tanulók közül nyilvános C3 bjd C3 Az év végén vizsgázott tanulók közül nyilvános magántán. A v iz s g á z o tt tanulók közül ism étlő ág. hitv. ev. reform. A t a n u 1 é k A szülők v a i 1 á s a unitárius róm. katli. gör. kath. gör. keleti I O anyanyelve izraelita magyar német szerb-horváth-tót nyelv i s m e r e te csak m agyarul beszél hány tud m agyarul ő sterm elő j iparos önálló na gy b irt. v agy bérlő önálló kisbirt. v ag y bérlő alkalmazott nagyiparos kisiparos ír o * C c j c in IV V I VI _co o VII * I 2 VIII _ ]

107 szóló kimutatás az éviben. I polgári állása r. v. váll * kiskereskedő +-> te; 1 cá ct köztisztviselő más értelmiségi személyes szolgálatból élő magánzó és nyugdíjas A tanulók életkora évet betöltötte december 31-én évi 20-nál több A tanulók ille tő sé g e bonyhádi tolnamegyei más megyebeli Horváth-Szlavon Internátusbán nyert lakást Tápintézetben nyert élelmezést i i I i 9 i j., c o G O í! 1 A 14 t S 3 c= T

108 TARTALOM. í. Kimutatás. II. Jelentés az 1912/13. tanévről. III. Tanári testület. IV. Érettségi vizsgálatok. V. A tananyag és a tankönyvek kimutatása. VI. írásbeli dolgozatok. VII. A tanulók névsora. VIII. Könyvtár, szertár, bútorzat. IX. Belmissiói-Egyesület. X. Az önképző kör. XI. A Főgimnáziumi Zenekör évi jelentése. XII. Az ifjúsági segélyző egyesület. XIII. Ösztöndíjak és jutalomdijak. XIV. Tápintézet. XV. Internátus. XVI. Tanárok özvegyeit és árváit segítő egyesület. XVII. Figyelmeztetés 1913/14. tanévre vonatkozólag. XVIII. A főgimnázium népességéről szóló kimutatás az 1912/13. évben. XIX. A tanulók előmenetele és magaviseleté a tanév végén.

109

110

A TOLNA-BARANYA-SOMOGYI ÁG. HITV. EV. EGYHÁZMEGYE ÁLLAMILAG SEGÉLYEZETT BONYNÁPI FŐGIMNÁZIUMÁNAK ÉRTESÍTŐJE AZ 1911/912-IK TANÉVRŐL.

A TOLNA-BARANYA-SOMOGYI ÁG. HITV. EV. EGYHÁZMEGYE ÁLLAMILAG SEGÉLYEZETT BONYNÁPI FŐGIMNÁZIUMÁNAK ÉRTESÍTŐJE AZ 1911/912-IK TANÉVRŐL. A TOLNA-BARANYA-SOMOGYI ÁG. HITV. EV. EGYHÁZMEGYE ÁLLAMILAG SEGÉLYEZETT BONYNÁPI FŐGIMNÁZIUMÁNAK ÉRTESÍTŐJE AZ 1911/912-IK TANÉVRŐL. KÖ ZZÉ T E SZ I: GYAüOG ISTVÁN IGAZGATÓ. ( * {< Üj a jp j NYOMATOTT

Részletesebben

ÉRTESÍTŐJE F Ő G I M N Á Z I U M Á N A K ÁLLAMILAG SEGÉLYEZETT A TOLNA-BARANYA-SOMOGYI ÁG. HITV. EV. EGYHÁZMEGYE. Az 1913/914-ik TANÉVRŐL.

ÉRTESÍTŐJE F Ő G I M N Á Z I U M Á N A K ÁLLAMILAG SEGÉLYEZETT A TOLNA-BARANYA-SOMOGYI ÁG. HITV. EV. EGYHÁZMEGYE. Az 1913/914-ik TANÉVRŐL. A TOLNA-BARANYA-SOMOGYI ÁG. HITV. EV. EGYHÁZMEGYE ÁLLAMILAG SEGÉLYEZETT B O N Y H Á P I F Ő G I M N Á Z I U M Á N A K ÉRTESÍTŐJE Az 1913/914-ik TANÉVRŐL. K Ö Z Z É T E S Z I: G Y A L O G IS T V A f l IGAZGATÓ.

Részletesebben

BONYNÁPI FŐGIMNÁZIUMÁNAK

BONYNÁPI FŐGIMNÁZIUMÁNAK A TOLNA-BARANYA-SOMOGYI ÁG. HITV. EV. EGYHÁZMEGYE ÁLLAMILAG SE G ÉL Y E Z E T T BONYNÁPI FŐGIMNÁZIUMÁNAK Ér t e s ít ő j e AZ 1910 911-1K TANÉVRŐL. KÖZZÉ T E S Z I: GYBüOG ISTVÁN IGAZGATÓ. NYOMATOTT RRUBITSCHEK

Részletesebben

Osztályozóvizsga és javítóvizsga témakörei Matematika 9. évfolyam

Osztályozóvizsga és javítóvizsga témakörei Matematika 9. évfolyam Osztályozóvizsga és javítóvizsga témakörei Matematika 9. évfolyam 1. félév Gondolkozás, számolás - halmazok, műveletek halmazokkal, intervallumok - racionális számok, műveletek racionális számokkal, zárójel

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga. Matematika tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga. Matematika tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Matematika tantárgyból 2018-2019 A vizsga 60 perces írásbeli vizsga (feladatlap) a megadott témakörökből. A megjelölt százalék (50%) nem teljesítése esetén szóbeli vizsga is,

Részletesebben

Matematika osztályozó vizsga témakörei 9. évfolyam II. félév:

Matematika osztályozó vizsga témakörei 9. évfolyam II. félév: Matematika osztályozó vizsga témakörei 9. évfolyam II. félév: 7. Függvények: - függvények fogalma, megadása, ábrázolás koordináta- rendszerben - az elsőfokú függvény, lineáris függvény - a másodfokú függvény

Részletesebben

Osztályozóvizsga követelményei

Osztályozóvizsga követelményei Osztályozóvizsga követelményei Képzés típusa: Tantárgy: Nyolcosztályos gimnázium Matematika Évfolyam: 7 Emelt óraszámú csoport Emelt szintű csoport Vizsga típusa: Írásbeli Követelmények, témakörök: Gondolkodási

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga témakörei MATEMATIKA tantárgyból 2016 / tanév

Osztályozó- és javítóvizsga témakörei MATEMATIKA tantárgyból 2016 / tanév 9. évfolyam I. Halmazok Osztályozó- és javítóvizsga témakörei MATEMATIKA tantárgyból 2016 / 2017. tanév 1. Halmaz, részhalmaz fogalma, részhalmazok száma, jelölések 2. Intervallumok 3. Halmazműveletek

Részletesebben

Matematika. 9.osztály: Ajánlott tankönyv és feladatgyűjtemény: Matematika I-II. kötet (Apáczai Kiadó; AP-090803 és AP-090804)

Matematika. 9.osztály: Ajánlott tankönyv és feladatgyűjtemény: Matematika I-II. kötet (Apáczai Kiadó; AP-090803 és AP-090804) Matematika A definíciókat és tételeket (bizonyítás nélkül) ki kell mondani, a tananyagrészekhez tartozó alap- és közepes nehézségű feladatokat kell tudni megoldani A javítóvizsga 60 -es írásbeliből áll.

Részletesebben

ÉRTESÍTŐJE AZ TANÉVRŐL.

ÉRTESÍTŐJE AZ TANÉVRŐL. A Tolna-Baranya-Somogyi ág. hitv. ev. egyházmegye államilag segélyezett Bonyhádi Főgimnáziumának ÉRTESÍTŐJE AZ 1915-16. TANÉVRŐL. Közzé teszi: GYALOG ISTVÁN igazgató. KIADJA: A BONYHÁDI FŐGIMNÁZIUM. 'Nyomatod

Részletesebben

TARTALOM. Előszó 9 HALMAZOK

TARTALOM. Előszó 9 HALMAZOK TARTALOM Előszó 9 HALMAZOK Halmazokkal kapcsolatos fogalmak, részhalmazok 10 Műveletek halmazokkal 11 Számhalmazok 12 Nevezetes ponthalmazok 13 Összeszámlálás, komplementer-szabály 14 Összeszámlálás, összeadási

Részletesebben

Matematika szóbeli érettségi témakörök 2016/2017-es tanév őszi vizsgaidőszak

Matematika szóbeli érettségi témakörök 2016/2017-es tanév őszi vizsgaidőszak Matematika szóbeli érettségi témakörök 2016/2017-es tanév őszi vizsgaidőszak Halmazok Halmazok egyenlősége Részhalmaz, valódi részhalmaz Üres halmaz Véges és végtelen halmaz Halmazműveletek (unió, metszet,

Részletesebben

ÖSSZEVONT ÓRÁK A MÁSIK CSOPORTTAL. tartósság, megerősítés, visszacsatolás, differenciálás, rendszerezés. SZÁMTANI ÉS MÉRTANI SOROZATOK (25 óra)

ÖSSZEVONT ÓRÁK A MÁSIK CSOPORTTAL. tartósság, megerősítés, visszacsatolás, differenciálás, rendszerezés. SZÁMTANI ÉS MÉRTANI SOROZATOK (25 óra) Tantárgy: MATEMATIKA Készítette: KRISTÓF GÁBOR, KÁDÁR JUTKA Osztály: 12. évfolyam, fakultációs csoport Vetési Albert Gimnázium, Veszprém Heti óraszám: 6 Éves óraszám: 180 Tankönyv: MATEMATIKA 11 és MATEMATIKA

Részletesebben

MATEMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA. 9. Nyelvi előkészítő osztály

MATEMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA. 9. Nyelvi előkészítő osztály MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKLET Tanmenetborító Azonosító: ME-III.1./1 Változatszám: 2 Érvényesség 2013. 01. 01. kezdete: Oldal/összes: 1/6 Fájlnév: ME- III.1.1.Tanmenetborító SZK- DC-2013 MATEMATIKA

Részletesebben

Osztályozóvizsga-tematika 8. évfolyam Matematika

Osztályozóvizsga-tematika 8. évfolyam Matematika Osztályozóvizsga-tematika 8. évfolyam Matematika 1. félév 1. Gondolkozz és számolj! A természetes szám fogalma, műveleti tulajdonságok Helyiértékek rendszere a tízes számrendszerben: alakiérték, tényleges

Részletesebben

A TANÁROK ÉVKÖNYVEKBEN MEGJELENT ÍRÁSAI

A TANÁROK ÉVKÖNYVEKBEN MEGJELENT ÍRÁSAI A TANÁROK ÉVKÖNYVEKBEN MEGJELENT ÍRÁSAI Balás Imre: Eszmetöredékek a történelem oktatásának módszeréről. A szabadkai Városi Főgymnasium értesítvénye az 1873 74. tanévben. 3 4. Bölcskey Lajos: Van-e a középiskolában

Részletesebben

TANMENET 2015/16. Készítette: KOVÁCS ILONA, Felhasználja: Juhász Orsolya

TANMENET 2015/16. Készítette: KOVÁCS ILONA, Felhasználja: Juhász Orsolya Tantárgy: Matematika Osztály: 10. B Készítette: KOVÁCS ILONA, Felhasználja: Juhász Orsolya Vetési Albert Gimnázium, Veszprém Heti óraszám: 3 Éves óraszám: 108 Tankönyv: Hajdu Sándor Czeglédy István Hajdu

Részletesebben

Az osztályozóvizsgák követelményrendszere 9. évfolyam

Az osztályozóvizsgák követelményrendszere 9. évfolyam Az osztályozóvizsgák követelményrendszere 9. évfolyam Kombinatorika, halmazok Összeszámlálási feladatok Halmazok, halmazműveletek, halmazok elemszáma Logikai szita Számegyenesek intervallumok Algebra és

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott témakörökből,

Részletesebben

SZAKKÖZÉPISKOLA ÉRETTSÉGI VIZSGRA FELKÉSZÍTŐ KK/12. ÉVFOLYAM

SZAKKÖZÉPISKOLA ÉRETTSÉGI VIZSGRA FELKÉSZÍTŐ KK/12. ÉVFOLYAM SZAKKÖZÉPISKOLA ÉRETTSÉGI VIZSGRA FELKÉSZÍTŐ KK/12. ÉVFOLYAM A vizsga szerkezete: A vizsga írásbeli és szóbeli vizsgarészből áll. 1.) Írásbeli vizsga Időtartama: 45 perc Elérhető pontszám: 65 pont Feladattípusok:

Részletesebben

TANMENET. Matematika

TANMENET. Matematika Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium 6800 Hódmezővásárhely, Szőnyi utca 2. Telefon: +36-62-241-703 www.bgrg.hu OM: 029736 TANMENET Matematika 2016/2017 9. B tagozat Összeállította:

Részletesebben

Követelmény a 6. évfolyamon félévkor matematikából

Követelmény a 6. évfolyamon félévkor matematikából Követelmény a 6. évfolyamon félévkor matematikából Gondolkodási és megismerési módszerek Halmazba rendezés adott tulajdonság alapján, részhalmaz felírása, felismerése. Két véges halmaz közös részének,

Részletesebben

Matematika tanmenet 12. osztály (heti 4 óra)

Matematika tanmenet 12. osztály (heti 4 óra) Matematika tanmenet 12. osztály (heti 4 óra) Tankönyv: Ábrahám Gábor Dr. Kosztolányiné Nagy Erzsébet Tóth Julianna: Matematika 12. középszint Példatárak: Fuksz Éva Riener Ferenc: Érettségi feladatgyűjtemény

Részletesebben

TANMENET. a matematika tantárgy tanításához a 12. E osztályok számára

TANMENET. a matematika tantárgy tanításához a 12. E osztályok számára Az iskola fejbélyegzője TANMENET a matematika tantárgy tanításához a 12. E osztályok számára Készítette: Természettudományi Munkaközösség matematikát tanító tanárai Készült: a gimnáziumi tanterv alapján

Részletesebben

OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA IRODALOM TANTÁRGYBÓL 2013-2014 9-12. ÉVFOLYAM

OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA IRODALOM TANTÁRGYBÓL 2013-2014 9-12. ÉVFOLYAM OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA TANTÁRGYBÓL 9-12. ÉVFOLYAM A felsorolásban megjelölt, a tankönyvben elemzett irodalmi művek (versek, novellák és regények ismerete, azok elolvasása) kötelező. A vizsga

Részletesebben

MATEMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA 9.A, 9.D. OSZTÁLY HETI 4 ÓRA 37 HÉT ÖSSZ: 148 ÓRA

MATEMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA 9.A, 9.D. OSZTÁLY HETI 4 ÓRA 37 HÉT ÖSSZ: 148 ÓRA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKLET Tanmenetborító ME-III.1./1 2 Azonosító: Változatszám : Érvényesség kezdete: Oldal/összes: 1/6 Fájlnév: ME- III.1.1.Tanmenetborító SZK-DC-2013 2013. 09. 01. MATEMATIKA

Részletesebben

Tanmenet a Matematika 10. tankönyvhöz

Tanmenet a Matematika 10. tankönyvhöz Tanmenet a Matematika 10. tankönyvhöz (111 óra, 148 óra, 185 óra) A tanmenetben olyan órafelosztást adunk, amely alkalmazható mind a középszintû képzés (heti 3 vagy heti 4 óra), mind az emelt szintû képzés

Részletesebben

Követelmény a 7. évfolyamon félévkor matematikából

Követelmény a 7. évfolyamon félévkor matematikából Követelmény a 7. évfolyamon félévkor matematikából Gondolkodási és megismerési módszerek Elemek halmazba rendezése több szempont alapján. Halmazok ábrázolása. A nyelv logikai elemeinek helyes használata.

Részletesebben

A tanulmányok alatti vizsgák szabályzata

A tanulmányok alatti vizsgák szabályzata A tanulmányok alatti vizsgák szabályzata Készítette: Dr. Mező Ferenc Gimnázium 2017.09.01. A 20/2012 (VIII.31.) EMMI rendelet 24. pontjáénak felhatalmazása alapján a tanulmányok alatti vizsgák ideje, részei,

Részletesebben

ÍRÁSBELI BELSŐ VIZSGA MATEMATIKA 8. évfolyam reál tagozat Az írásbeli vizsga gyakorlati és elméleti feladatai a következő témakörökből származnak.

ÍRÁSBELI BELSŐ VIZSGA MATEMATIKA 8. évfolyam reál tagozat Az írásbeli vizsga gyakorlati és elméleti feladatai a következő témakörökből származnak. ÍRÁSBELI BELSŐ VIZSGA MATEMATIKA 8. évfolyam reál tagozat Az írásbeli vizsga gyakorlati és elméleti feladatai a következő témakörökből származnak. Időtartam: 60 perc 1. Halmazműveletek konkrét halmazokkal.

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott témakörökből,

Részletesebben

MATEMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA 12.E ÉS 13.A OSZTÁLY HETI 4 ÓRA 31 HÉT/ ÖSSZ 124 ÓRA

MATEMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA 12.E ÉS 13.A OSZTÁLY HETI 4 ÓRA 31 HÉT/ ÖSSZ 124 ÓRA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKLET Tanmenetborító Azonosító: ME-III.1./1 Változatszám: 2 Érvényesség 2013. 09. 01. kezdete: Oldal/összes: 1/6 Fájlnév: ME- III.1.1.Tanmenetborító SZK- DC-2013 MATEMATIKA

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga témakörei MATEMATIKA tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga témakörei MATEMATIKA tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga témakörei MATEMATIKA tantárgyból 9. évfolyam I. Halmazok 1. Alapfogalmak, jelölések 2. Halmaz, részhalmaz fogalma, részhalmazok száma, jelölések 3. Nevezetes számhalmazok (N,

Részletesebben

Osztályozóvizsga témakörök

Osztályozóvizsga témakörök Osztályozóvizsga témakörök 9 12. évfolyam általános tantervű osztályok 9. évfolyam 1. Műnemek, tanult műfajok 2. A homéroszi eposzok 3. Az antik görög színház. Szophoklész: Antigoné 4. Az antik római irodalom

Részletesebben

Osztályozó és Javító vizsga témakörei matematikából 9. osztály

Osztályozó és Javító vizsga témakörei matematikából 9. osztály Osztályozó és Javító vizsga témakörei matematikából 9. osztály 1. félév 1. Kombinatorika, halmazok Számoljuk össze! Összeszámlálási feladatok Matematikai logika Halmazok Halmazműveletek Halmazok elemszáma,

Részletesebben

Matematika tanmenet 10. osztály (heti 3 óra) A gyökvonás 14 óra

Matematika tanmenet 10. osztály (heti 3 óra) A gyökvonás 14 óra Matematika tanmenet 10. osztály (heti 3 óra) Tankönyv: Ábrahám Gábor Dr. Kosztolányiné Nagy Erzsébet Tóth Julianna: Matematika 10. Példatárak: Fuksz Éva Riener Ferenc: É rettségi feladatgyűjtemény matematikából

Részletesebben

Követelmény a 8. évfolyamon félévkor matematikából

Követelmény a 8. évfolyamon félévkor matematikából Követelmény a 8. évfolyamon félévkor matematikából Gondolkodási és megismerési módszerek Halmazokkal kapcsolatos alapfogalmak ismerete, halmazok szemléltetése, halmazműveletek ismerete, eszköz jellegű

Részletesebben

MATEMATIKA EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI (TÉTELEK) 2005

MATEMATIKA EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI (TÉTELEK) 2005 2005 1. * Halmazok, halmazműveletek, nevezetes ponthalmazok 2. Számhalmazok, halmazok számossága 3. Hatványozás, hatványfüggvény 4. Gyökvonás, gyökfüggvény 5. A logaritmus. Az exponenciális és a logaritmus

Részletesebben

TANMENET ... Az iskola fejbélyegzője. a matematika tantárgy. tanításához a 9. a, b osztályok számára

TANMENET ... Az iskola fejbélyegzője. a matematika tantárgy. tanításához a 9. a, b osztályok számára Az iskola fejbélyegzője TANMENET a matematika tantárgy tanításához a 9. a, b osztályok számára Készítette: Természettudományi Munkaközösség matematikát tanító tanárai Készült: a gimnáziumi tanterv alapján

Részletesebben

MATEMATIKA TANMENET 9.B OSZTÁLY FIZIKA TAGOZAT HETI 6 ÓRA, ÖSSZESEN 216 ÓRA

MATEMATIKA TANMENET 9.B OSZTÁLY FIZIKA TAGOZAT HETI 6 ÓRA, ÖSSZESEN 216 ÓRA MATEMATIKA TANMENET 9.B OSZTÁLY FIZIKA TAGOZAT HETI 6 ÓRA, ÖSSZESEN 216 ÓRA A TÁMOP 3.1.4. EU-s pályázat megvalósításához a matematika (9. b/fizika) tárgy tanmenete a matematika kompetenciaterület A típusú

Részletesebben

Az osztályozóvizsgák követelményrendszere MATEMATIKA

Az osztályozóvizsgák követelményrendszere MATEMATIKA Az osztályozóvizsgák követelményrendszere MATEMATIKA 1. Számok, számhalmazok A 9. évfolyam során feldolgozásra kerülő témakörök: A nyelvi előkészítő és a két tanítási nyelvű osztályok tananyaga: A számfogalom

Részletesebben

VIII. 54. Sümegi Állami Kisfaludy Sándor Általános Gimnázium iratai 1878-1955

VIII. 54. Sümegi Állami Kisfaludy Sándor Általános Gimnázium iratai 1878-1955 ZALA MEGYEI LEVÉLTÁR Zalaegerszeg, Széchenyi tér 3. RAKTÁRI JEGYZÉK VIII. 54. Sümegi Állami Kisfaludy Sándor Általános Gimnázium iratai 1878-1955 Az intézmény névváltozásai: - Sümegi M. Kir. Állami Kisfaludy

Részletesebben

1. GONDOLKODÁSI MÓDSZEREK, HALMAZOK, KOMBINATORIKA, GRÁFOK

1. GONDOLKODÁSI MÓDSZEREK, HALMAZOK, KOMBINATORIKA, GRÁFOK MATEMATIKA TÉMAKÖRÖK 11. évfolyam 1. GONDOLKODÁSI MÓDSZEREK, HALMAZOK, KOMBINATORIKA, GRÁFOK 1.1. HALMAZOK 1.1.1. Halmazok megadásának módjai 1.1.2. Halmazok egyenlősége, részhalmaz, üres halmaz, véges,

Részletesebben

Függvény fogalma, jelölések 15

Függvény fogalma, jelölések 15 DOLGO[Z]ZATOK 9.. 1. Függvény fogalma, jelölések 1 1. Az alábbi hozzárendelések közül melyek függvények? a) A magyarországi megyékhez hozzárendeljük a székhelyüket. b) Az egész számokhoz hozzárendeljük

Részletesebben

6. OSZTÁLY. Az évi munka szervezése, az érdeklõdés felkeltése Feladatok a 6. osztály anyagából. Halmazok Ismétlés (halmaz megadása, részhalmaz)

6. OSZTÁLY. Az évi munka szervezése, az érdeklõdés felkeltése Feladatok a 6. osztály anyagából. Halmazok Ismétlés (halmaz megadása, részhalmaz) 6. OSZTÁLY Óraszám 1. 1. Az évi munka szervezése, az érdeklõdés felkeltése a 6. osztály anyagából Tk. 13/elsõ mintapélda 42/69 70. 96/elsõ mintapélda 202/16. 218/69. 2 3. 2 3. Halmazok Ismétlés (halmaz

Részletesebben

pontos értékét! 4 pont

pontos értékét! 4 pont DOLGO[Z]ZATOK 10. kifejezést, és adjuk meg az értelmezé-. Írjuk fel gyökjel nélkül a si tartományát! 9x 1x1 3. Határozzuk meg azt az x valós számot, amelyre igaz, hogy x 1!. Határozzuk meg a következő

Részletesebben

Az osztályozó vizsgák tematikája matematikából évfolyam

Az osztályozó vizsgák tematikája matematikából évfolyam Az osztályozó vizsgák tematikája matematikából 9 12. évfolyam Matematikából a tanulónak írásbeli osztályozó vizsgán kell részt vennie. Az írásbeli vizsga időtartama 60 perc. A vizsgázónak 4-5 különböző

Részletesebben

MATEMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA 11B OSZTÁLY HETI 4 ÓRA 37 HÉT/ ÖSSZ 148 ÓRA

MATEMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA 11B OSZTÁLY HETI 4 ÓRA 37 HÉT/ ÖSSZ 148 ÓRA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKLET Tanmenetborító Azonosító: ME-III.1./1 Változatszám: 2 Érvényesség 2013. 09. 01. kezdete: Oldal/összes: 1/5 Fájlnév: ME- III.1.1.Tanmenetborító SZK- DC-2013 MATEMATIKA

Részletesebben

2. oldal i) természetrajz, k) kémia, l) természettan, m) mennyiségtan, n) filozófia, o) rajz, p) testgyakorlás. 4. A reáliskola rendes tárgyai. A reál

2. oldal i) természetrajz, k) kémia, l) természettan, m) mennyiségtan, n) filozófia, o) rajz, p) testgyakorlás. 4. A reáliskola rendes tárgyai. A reál 1. oldal 1924. évi XI. törvénycikk a középiskoláról 1 1. A középiskola fogalma és feladata. A középiskolának három faja van: a gimnázium, a reálgimnázium és a reáliskola. A középiskolának az a feladata,

Részletesebben

Követelmény az 5. évfolyamon félévkor matematikából

Követelmény az 5. évfolyamon félévkor matematikából Követelmény az 5. évfolyamon félévkor matematikából Gondolkodási és megismerési módszerek Néhány elem kiválasztása adott szempont szerint. Néhány elem sorba rendezése, az összes lehetséges sorrend felsorolása.

Részletesebben

P ÓTVIZSGA F ELKÉSZÍTŐ FÜZETEK UNIÓS RENDSZERŰ PÓTVIZSGÁHOZ. 9. osztályosoknak SZAKKÖZÉP

P ÓTVIZSGA F ELKÉSZÍTŐ FÜZETEK UNIÓS RENDSZERŰ PÓTVIZSGÁHOZ. 9. osztályosoknak SZAKKÖZÉP J UHÁSZ I STVÁN P ÓTVIZSGA F ELKÉSZÍTŐ FÜZETEK UNIÓS RENDSZERŰ PÓTVIZSGÁHOZ T é m a k ö r ö k é s p r ó b a f e l a d a t s o r 9. osztályosoknak SZAKKÖZÉP 1. oldal 9. OSZTÁLYOS PÓTVIZSGA TÉMAKÖRÖK: I.

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A SZÓBELI FELVÉTELIRŐL

TÁJÉKOZTATÓ A SZÓBELI FELVÉTELIRŐL TÁJÉKOZTATÓ A SZÓBELI FELVÉTELIRŐL A szóbeli felvételi : 2014. február 22. (szombat) 9 óra Megjelenés: 8 óra 45 perckor az iskola aulájában A részletes beosztást ott lehet megtekinteni Az ideiglenes felvételi

Részletesebben

Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium Miskolc, Fényi Gyula tér Tel.: (+36-46) , , , Fax: (+36-46)

Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium Miskolc, Fényi Gyula tér Tel.: (+36-46) , , , Fax: (+36-46) Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium 529 Miskolc, Fényi Gyula tér 2-12. Tel.: (+6-46) 560-458, 560-459, 560-58, Fax: (+6-46) 560-582 E-mail: fenyi@jezsuita.hu Honlap: www.jezsu.hu A JECSE Jesuit

Részletesebben

Osztályvizsga Évfolyam: 12. Írásbeli Időtartam 240p Próbaérettségi

Osztályvizsga Évfolyam: 12. Írásbeli Időtartam 240p Próbaérettségi A TANULMÁNYOK ALATTI VIZSGÁK MAGYAR IRODALOMBÓL A tanulmányok alatti vizsgák szerkezete és az értékelés elvei Osztályozóvizsga Írásbeli Szóbeli Időtartam 60p 10p Aránya az értékelésnél 70% 30% A vizsga

Részletesebben

VIII. 54. Sümegi Állami Kisfaludy Sándor Általános Gimnázium iratai 1868-1955

VIII. 54. Sümegi Állami Kisfaludy Sándor Általános Gimnázium iratai 1868-1955 ZALA MEGYEI LEVÉLTÁR Zalaegerszeg, Széchenyi tér 3. RAKTÁRI JEGYZÉK VIII. 54. Sümegi Állami Kisfaludy Sándor Általános Gimnázium iratai 1868 1955 Az intézmény névváltozásai: Sümegi M. Kir. Állami Kisfaludy

Részletesebben

SULINOVA PROGRAMTANTERVÉHEZ ILLESZKEDŐ TANMENET 9. ÉVFOLYAM SZÁMÁRA

SULINOVA PROGRAMTANTERVÉHEZ ILLESZKEDŐ TANMENET 9. ÉVFOLYAM SZÁMÁRA 1 SULINOVA PROGRAMTANTERVÉHEZ ILLESZKEDŐ TANMENET 9. ÉVFOLYAM SZÁMÁRA Heti óraszám: 3 Éves óraszám: 37 x 3 = 111 A tanmenet 101 óra beosztását tartalmazza. A dolgozatok írása és javítása 10 órát foglal

Részletesebben

MATEMATIKA TANMENET. 9. osztály. 4 óra/hét. Budapest, 2014. szeptember

MATEMATIKA TANMENET. 9. osztály. 4 óra/hét. Budapest, 2014. szeptember MATEMATIKA TANMENET 9. osztály 4 óra/hét Budapest, 2014. szeptember 2 Évi óraszám: 144 óra Heti óraszám: 4 óra Ismerkedés, év elejei feladatok, szintfelmérő írása 2 óra I. Kombinatorika, halmazok 13 óra

Részletesebben

MATEMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA 10.B OSZTÁLY HETI 4 ÓRA 37 HÉT/ ÖSSZ 148 ÓRA

MATEMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA 10.B OSZTÁLY HETI 4 ÓRA 37 HÉT/ ÖSSZ 148 ÓRA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKLET Tanmenetborító Azonosító: ME-III.1./1 Változatszám: 2 Érvényesség 2013. 09. 01. kezdete: Oldal/összes: 1/7 Fájlnév: ME- III.1.1.Tanmenetborító SZK- DC-2013 MATEMATIKA

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2019/2020. TANÉVBEN GYÁL

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2019/2020. TANÉVBEN GYÁL AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2019/2020. TANÉVBEN GYÁL Gyáli Ady Endre Általános Iskola 2360 Gyál, Ady Endre utca 20. Ady Endre utca páros oldal, páratlan oldal 1-87-ig Balassa János utca Balogh

Részletesebben

OSZTÁLYOZÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK 9. OSZTÁLY

OSZTÁLYOZÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK 9. OSZTÁLY OSZTÁLYOZÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK 9. OSZTÁLY ALGEBRA ÉS SZÁMELMÉLET Halmazok Halmazműveletek Halmazok elemszáma Logikai szita Számegyenesek intervallumok Gráfok Betűk használata a matematikában Hatványozás. A

Részletesebben

TANMENET. a matematika tantárgy tanításához 10. E.osztályok számára

TANMENET. a matematika tantárgy tanításához 10. E.osztályok számára Az iskola fejbélyegzője TANMENET a matematika tantárgy tanításához 10. E.osztályok számára Készítette: Természettudományi Munkaközösség matematikát tanító tanárai Készült: a gimnáziumi tanterv alapján

Részletesebben

SPECIÁLIS HELYI TANTERV SZAKKÖZÉPISKOLA. matematika

SPECIÁLIS HELYI TANTERV SZAKKÖZÉPISKOLA. matematika SPECIÁLIS HELYI TANTERV SZAKKÖZÉPISKOLA matematika 9. évfolyam 1. Számtan, algebra 15 óra 2. Gondolkodási módszerek, halmazok, kombinatorika, valószínűség, statisztika 27 óra 3. Függvények, sorozatok,

Részletesebben

MATEMATIKA tanterv emelt szint 11-12. évfolyam

MATEMATIKA tanterv emelt szint 11-12. évfolyam MATEMATIKA tanterv emelt szint 11-12. évfolyam Batthyány Kázmér Gimnázium, 2004. 1 TARTALOM 11.osztály (222 óra)... 3 1. Gondolkodási műveletek (35 óra)... 3 2. Számelmélet, algebra (64 óra)... 3 3. Függvények,

Részletesebben

Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala Lekérdezõ: PKCBD Gyál Dátum: :46:13 Barka Ferenc Lapszám: 1

Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala Lekérdezõ: PKCBD Gyál Dátum: :46:13 Barka Ferenc Lapszám: 1 Barka Ferenc Lapszám: 1 001. szavazókör Azonosító: 14-048-001-2, Cím: Ady E. Ált. Isk. Ady E. u. 20., OEVK: 07 Arany János utca teljes közterület 27 Csontos József utca 000001 000061 páratlan házszámok

Részletesebben

Érettségi előkészítő emelt szint 11-12. évf. Matematika. 11. évfolyam. Tematikai egység/fejlesztési cél

Érettségi előkészítő emelt szint 11-12. évf. Matematika. 11. évfolyam. Tematikai egység/fejlesztési cél Emelt szintű matematika érettségi előkészítő 11. évfolyam Tematikai egység/fejlesztési cél Órakeret 72 óra Kötelező Szabad Összesen 1. Gondolkodási módszerek Halmazok, matematikai logika, kombinatorika,

Részletesebben

A Miskolci Szakképzési Centrum Fazola Henrik Szakképző Iskolája. Tanulmányok alatti vizsgák helyi rendje

A Miskolci Szakképzési Centrum Fazola Henrik Szakképző Iskolája. Tanulmányok alatti vizsgák helyi rendje A Miskolci Szakképzési Centrum Fazola Henrik Szakképző Iskolája Tanulmányok alatti vizsgák helyi rendje A tanulmányok alatti vizsgák helyi rendje a 2011. évi CC. törvény a Nemzeti köznevelésről, a 229/2012.

Részletesebben

Tanulmányok alatti vizsga felépítése. Matematika. Gimnázium

Tanulmányok alatti vizsga felépítése. Matematika. Gimnázium Tanulmányok alatti vizsga felépítése Matematika Gimnázium Az osztályozó vizsgák tematikája matematikából Matematikából osztályozó vizsgára kötelezhető az a tanuló, aki magántanuló, vagy akinek a hiányzása

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2016/2017. TANÉVBEN GYÁL

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2016/2017. TANÉVBEN GYÁL AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2016/2017. TANÉVBEN GYÁL Köznevelési intézmény: Gyáli Ady Endre Általános Iskola 2360 Gyál, Ady Endre utca 20. Felvételi körzet: Ady Endre utca páros oldal, páratlan

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2017/2018. TANÉVBEN GYÁL

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2017/2018. TANÉVBEN GYÁL AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2017/2018. TANÉVBEN GYÁL Gyáli Ady Endre Általános Iskola 2360 Gyál, Ady Endre utca 20. Ady Endre utca Arany János utca Balassa János utca Balogh Ádám utca Barackos

Részletesebben

2. tétel Egész számok - Műveletek egész számokkal. feleletvázlat

2. tétel Egész számok - Műveletek egész számokkal. feleletvázlat 1. tétel Természetes számok tízes számrendszer műveletek és tulajdonságaik Természetes számok, jele, jelölések, ábrázolása számegyenesen műveletek a természetes számok halmazán belül Tízes számrendszer

Részletesebben

2017/2018. Matematika 9.K

2017/2018. Matematika 9.K 2017/2018. Matematika 9.K Matematika javítóvizsga 2018. augusztus szóbeli 3 rövidebb (feladat, definíció, tétel) és 3 hosszabb feladat megoldása a 30 perces felkészülési idő alatt a megoldás ismertetése

Részletesebben

17.2. Az egyenes egyenletei síkbeli koordinátarendszerben

17.2. Az egyenes egyenletei síkbeli koordinátarendszerben Tartalom Előszó 13 1. Halmazok; a matematikai logika elemei 15 1.1. A halmaz fogalma; jelölések 15 1.2. Részhalmazok; komplementer halmaz 16 1.3. Halmazműveletek 17 1.4. A halmazok ekvivalenciája 20 1.5.

Részletesebben

MATEMATIKA. Szakközépiskola

MATEMATIKA. Szakközépiskola MATEMATIKA Szakközépiskola Az osztályozóvizsga írásbeli feladatlap. Az osztályozó vizsgán az osztályzás a munkaközösség által elfogadott egységes követelményrendszer alapján történik. A tanuló az osztályozó

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Tanmenetjavaslat. Téma Óraszám Tananyag Fogalmak Összefüggések Eszközök Kitekintés. Helyi érték, alaki érték. Számegyenes.

Tanmenetjavaslat. Téma Óraszám Tananyag Fogalmak Összefüggések Eszközök Kitekintés. Helyi érték, alaki érték. Számegyenes. Heti 4 óra esetén, 37 tanítási hétre összesen 148 óra áll rendelkezésre. A tanmenet 132 óra beosztását tartalmazza. Heti 5 óra esetén összesen 37-tel több órában dolgozhatunk. Ez összesen 185 óra. Itt

Részletesebben

MATEMATIKA EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI (TÉTELEK) 2012

MATEMATIKA EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI (TÉTELEK) 2012 2012 2. Számhalmazok (a valós számok halmaza és részhalmazai), oszthatósággal kapcsolatos problémák, számrendszerek. 4. Hatványozás, hatványfogalom kiterjesztése, azonosságok. Gyökvonás és azonosságai,

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK A TÁJÉKOZTATÁS TARTALOMJEGYZÉKE ÉRETTSÉGI

TARTALOMJEGYZÉK A TÁJÉKOZTATÁS TARTALOMJEGYZÉKE ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK 2017 MÁJUS 1 A TÁJÉKOZTATÁS TARTALOMJEGYZÉKE TARTALOMJEGYZÉK 1Kötelező szerzők Művek a magyar irodalomból I...2 1.1Petőfi Sándor...2 1.2Arany János...2 1.3Ady Endre...2 1.4Babits Mihály...2 1.5Kosztolányi

Részletesebben

Matematika tanmenet 10. évfolyam 2018/2019

Matematika tanmenet 10. évfolyam 2018/2019 Matematika tanmenet 10. évfolyam 2018/2019 Műveltségi terület: MATEMATIKA Iskola, osztályok: Vetési Albert Gimnázium, 10.A, 10.B, 10.C, 10.D Tantárgy: MATEMATIKA Heti óraszám: 3 óra Készítette: a matematika

Részletesebben

Irodalom. II. A Biblia 4. A Biblia jellemzői Szereplők és történetek a Bibliából (Bibliai kislexikon című rész a füzetből)

Irodalom. II. A Biblia 4. A Biblia jellemzői Szereplők és történetek a Bibliából (Bibliai kislexikon című rész a füzetből) Témakörök a javítóvizsgára magyar nyelv és irodalom tantárgyból SZÉ 12/1/E (A kihúzott tétel (irodalom és nyelvtan) 35%-os teljesítése esetén elégséges) 9. évfolyam Irodalom I. Az antikvitás irodalma 1.

Részletesebben

A SZABADKAI KÖZSÉGI FŐGYMNASIUM RÖVID TÖRTÉNETE (1860 1918)

A SZABADKAI KÖZSÉGI FŐGYMNASIUM RÖVID TÖRTÉNETE (1860 1918) A SZABADKAI KÖZSÉGI FŐGYMNASIUM RÖVID TÖRTÉNETE (1860 1918) Az egykori szabadkai gimnázium épülete 8 A Szabadkai Községi Főgymnasium története 1861-ben kezdődött, amikor az 1747-ben alapított iskola megnyitotta

Részletesebben

Matematika szóbeli érettségi témakörök 2017/2018-as tanév

Matematika szóbeli érettségi témakörök 2017/2018-as tanév Matematika szóbeli érettségi témakörök 2017/2018-as tanév 1. GONDOLKODÁSI MÓDSZEREK, HALMAZOK, LOGIKA, KOMBINATORIKA, GRÁFOK 1.1. HALMAZOK 1.1.1. Halmazok megadásának módjai 1.1.2. Halmazok egyenlősége,

Részletesebben

Az osztályozó vizsga követelményei. Szakközépiskola IRODALOM

Az osztályozó vizsga követelményei. Szakközépiskola IRODALOM Az osztályozó vizsga követelményei Szakközépiskola IRODALOM Az irodalom tantárgy osztályozó vizsgáján az osztályzat kialakítása az egységes követelmények szerint történik (40%-tól elégséges). Írásbeli

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Osztályozóvizsga követelményei

Osztályozóvizsga követelményei Osztályozóvizsga követelményei Képzés típusa: Tantárgy: Nyolcosztályos gimnázium Matematika Évfolyam: 9 Emelt óraszámú csoport Emelt szintű csoport Vizsga típusa: Írásbeli Követelmények, témakörök: Gondolkodási

Részletesebben

A vizsga szerkezete és jellemzői:

A vizsga szerkezete és jellemzői: A vizsga szerkezete és jellemzői: Tantárgy A vizsga jellemzői A vizsga részei A vizsga értékelése Írásbeli Szóbeli Gyak. Tanév végi osztályozó Egyéb osztályozó Javító Latin Időtartam 45 perc 10 perc -

Részletesebben

Matematika pótvizsga témakörök 9. V

Matematika pótvizsga témakörök 9. V Matematika pótvizsga témakörök 9. V 1. Halmazok, műveletek halmazokkal halmaz, halmaz eleme halmazok egyenlősége véges, végtelen halmaz halmazok jelölése, megadása természetes számok egész számok racionális

Részletesebben

A TANÉV RENDJE 2018/2019.

A TANÉV RENDJE 2018/2019. A TANÉV RENDJE 2018/2019. AUGUSZTUS SZEPTEMBER OKTÓBER 1 2 3 4 5 6 7 8 Hétfő 6 13 20 27 Hétfő 3 10 17 24 Hétfő 1 8 15 22 Kedd 7 14 21 28 Kedd 4 11 18 25 Kedd 2 9 16 23 Szerda 1 8 15 22 29 Szerda 5 12 19

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT. Dr. Korányi Erzsébet MATEMATIKA. tankönyv ötödikeseknek. címû tankönyvéhez

TANMENETJAVASLAT. Dr. Korányi Erzsébet MATEMATIKA. tankönyv ötödikeseknek. címû tankönyvéhez TANMENETJAVASLAT Dr. Korányi Erzsébet MATEMATIKA tankönyv ötödikeseknek címû tankönyvéhez A heti 3 óra, évi 111 óra B heti 4 óra, évi 148 óra Javaslat témazáró dolgozatra: Dr. Korányi Erzsébet: Matematika

Részletesebben

3/h Az osztályozó vizsga tantárgyankénti, évfolyamonkénti követelményei, a tanulmányok alatti vizsgák tervezett ideje

3/h Az osztályozó vizsga tantárgyankénti, évfolyamonkénti követelményei, a tanulmányok alatti vizsgák tervezett ideje 3/h Az osztályozó vizsga tantárgyankénti, évfolyamonkénti követelményei, a tanulmányok alatti vizsgák tervezett ideje Vizsgák fajtái: Osztályozó vizsga Különbözeti vizsga Javító- pótvizsga Szaktantárgyi

Részletesebben

Matematika 5. évfolyam

Matematika 5. évfolyam Matematika 5. évfolyam Heti 4 óra, Évi 144 óra Célok és feladatok - a biztos számfogalom kialakítása, számolási készség fejlesztése - a számkör bővítése a nagy számokkal, törtekkel és az egész számokkal

Részletesebben

Than Károly Ökoiskola. Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola. A tanulmányok alatti vizsgák helyi rendje

Than Károly Ökoiskola. Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola. A tanulmányok alatti vizsgák helyi rendje Than Károly Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola A tanulmányok alatti vizsgák helyi rendje A Than Károly Ökoiskolában a tanulmányok alatti vizsgák helyi rendje a 11/1994. (VI.8.) MKM rendelet

Részletesebben

Gyakorló feladatok 9.évf. halmaznak, írd fel az öt elemű részhalmazokat!. Add meg a következő halmazokat és ábrázold Venn-diagrammal:

Gyakorló feladatok 9.évf. halmaznak, írd fel az öt elemű részhalmazokat!. Add meg a következő halmazokat és ábrázold Venn-diagrammal: Gyakorló feladatok 9.évf.. Mennyi az összes részhalmaza az A a c; d; e; f halmaznak, írd fel az öt elemű részhalmazokat!. Legyen U ;;;;;6;7;8;9, A ;;6;7; és B ;;8. Add meg a következő halmazokat és ábrázold

Részletesebben

Az osztályozó vizsgák tematikája matematikából

Az osztályozó vizsgák tematikája matematikából Az osztályozó vizsgák tematikája matematikából Matematikából osztályozó vizsgára kötelezhető az a tanuló, aki magántanuló, vagy akinek a hiányzása eléri az össz óraszám 30%-át. Az írásbeli vizsga időtartama

Részletesebben

2016/2017. Matematika 9.Kny

2016/2017. Matematika 9.Kny 2016/2017. Matematika 9.Kny Gondolkodási módszerek 1. Számhalmazok: N, Z, Q, Q*, R a számhalmazok kapcsolata, halmazábra 2. Ponthalmazok: o 5. oldal K I. fejezet: 172-178., 180-185., 191. feladat távolsággal

Részletesebben

Tantárgyi követelmény Gimnázium 12. évfolyam

Tantárgyi követelmény Gimnázium 12. évfolyam Tantárgyi követelmény Gimnázium 12. évfolyam 2015/2016 TARTALOMJEGYZÉK 1. Irodalom és művészetek... 3 2. Anyanyelv és kommunikáció... 4 3. Történelem és társadalomismeret... 5 4. Idegen nyelv... 6 5. Matematika...

Részletesebben

Matematika tanmenet 11. évfolyam (középszintű csoport)

Matematika tanmenet 11. évfolyam (középszintű csoport) Matematika tanmenet 11. évfolyam (középszintű csoport) Műveltségi terület: MATEMATIKA Iskola, osztályok: Vetési Albert Gimnázium, 11.A, 11.B, 11.D (alap) Tantárgy: MATEMATIKA Heti óraszám: 4 óra Készítették:

Részletesebben

XI.5. LÉGY TE A TANÁR! A feladatsor jellemzői

XI.5. LÉGY TE A TANÁR! A feladatsor jellemzői XI.5. LÉGY TE A TANÁR! Tárgy, téma A feladatsor jellemzői Algebrai, geometriai, kombinatorikai és valószínűségszámítási tipikus gondolkodási hibák, buktatók. Előzmények Mérlegelv, másodfokú egyenletek

Részletesebben

DEBRECENI FAZEKAS MIHÁLY GIMNÁZIUM

DEBRECENI FAZEKAS MIHÁLY GIMNÁZIUM DEBRECENI FAZEKAS MIHÁLY GIMNÁZIUM TANULMÁNYOK ALATTI VIZSGÁK A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 9. sz. függeléke OM azonosító kód: 031198 Elfogadva: 2017. június 06. Hatálybalépés ideje: 2017. szeptember

Részletesebben

A továbbhaladás feltételei fizikából és matematikából

A továbbhaladás feltételei fizikából és matematikából A továbbhaladás feltételei fizikából és matematikából A továbbhaladás feltételei a 9. szakközépiskolai osztályban fizikából 2 Minimum követelmények 2 A továbbhaladás feltételei a 10. szakközépiskolai osztályban

Részletesebben