Hétszínvirág-Tüskevár Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Betéti Társaság

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hétszínvirág-Tüskevár Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Betéti Társaság"

Átírás

1 Hétszínvirág-Tüskevár Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Betéti Társaság HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS SZAKMAI PROGRAMJA

2 Ember vigyázz, figyeld meg jól világod: ez volt a múlt, emez a vad jelen, hordozd szívedben, éld e rossz világot és mindig tudd, hogy mit kell tenned érte, hogy más legyen. (Radnóti) Hétszínvirág-Tüskevár Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Betéti Társaság szociális szolgáltatását kiegészítési házi-segítségnyújtás alapszolgáltatással, és az 1/2000. (I.7.) SZCSM rendelet 5/A (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően szakmai programját a következők szerint határozza meg. A szolgáltatás működésének jogi keretei: A szociális igazgatásról és ellátásokról szóló évi III. törvény (Szoc. tv.) A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendelet, 29/1993. (II. 17.) Kormány rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról A 36/2007. (XII.22.) SZMM rendelet a gondozási szükséglet, valamint az egészségi állapoton alapuló szociális rászorultság vizsgálatának és igazolásának részletes szabályairól 1. Azonosító adatok: A fenntartó, egyben szolgáltató neve: Ellátást nyújtó szolgáltató bemutatása Hétszínvirág-Tüskevár Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Betéti Társaság Jogi forma: Betéti Társaság Székhely, levelezési cím: 5502 Gyomaendrőd, Fő út 67. Telephely: 5502 Gyomaendrőd, Damjanich út Gyomaendrőd, Bónomzug 15061/25 Hrsz Gyomaendrőd, Bónomzug 15061/27 Hrsz Adószám: KSH szám: Alapítás dátuma: március Elérhetőség: Telefon: 70/ Web 3. Számlavezető bank: bankszámlaszám: típusa Endrőd és Vidéke Takarékszövetkezet 4. További adatok: Cél szerinti közhasznú főtevékenység: Pénzforgalmi-bankszámla Pénzforgalmi-bankszámla szociális tevékenység, családsegítés, időskorúak gondozása

3 Cél szerinti további közhasznú tevékenységek: TEAOR szerinti közhasznú főtevékenység TEAOR szerinti közhasznú egyéb tevékenységek - egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, gyógyító-, egészségügyi rehabilitációs tevékenység - nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés - gyermek- és ifjúságvédelem, gyermek-és ifjúsági érdekképviselet - hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése - sport, a munkaviszonyban és a polgári jogi jogviszony keretében megbízás alapján folytatott sporttevékenység kivételével Idősek, fogyatékosok szociális ellátása bentlakás nélkül Gyermekek napközbeni ellátása M.n.s. egyéb szociális ellátás bentlakás nélkül Egyéb szálláshely-szolgáltatás Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely szolgáltatás Sport, szabadidős képzés Egyéb humán- egészségügyi ellátás TEAOR szerinti kiegészítő M.n.s. egyéb szárazföldi személyszállítás tevékenységek Összetett adminisztratív szolgáltatás Tevékenység kezdete: március 22. A település, a települési-, lakossági szükségletek bemutatása Gyomaendrőd Magyarország délkeleti részén, Békés megye északi felében, a Nagykunság és a Sárrét közvetlen szomszédságában, a Hármas-Körös bal partján található kisváros január elsején jött létre, a több száz éves múltra visszatekintő, azonos múltú, családi és gazdasági kapcsolatokban bővelkedő települések, Gyoma és Endrőd egyesülésével. A település infrastrukturális jellemzői A település Észak Békés-megye egyik meghatározó gazdasági, igazgatási és kulturális központja. A két település egyesülésével létrejött város sajátossága, hogy két pólusú, tagolt szerkezetű, a megye legnagyobb külterületével rendelkezik egyben területe alapján Békés megye legnagyobb városa, lakosság számát tekintve hatodik a megyei városok rangsorában. Fejlettségi mutatói elmaradnak az országra jellemző értéktől, ugyanakkor természetföldrajzi adottságai egyedülállóak az egész megyét illetően. Infrastruktúrája az Alföldi átlagnak feleltethető meg, de közlekedési vonatkozásban az átlagnál jobb, mivel főútvonallal és vasúti fővonallal kapcsolódik az ország vérkeringésébe. A közlekedési adottságok, a speciális földrajzi elhelyezkedés, a csodálatos természeti adottságok, a befektetőknek kínált lehetőségek és feltételek, a vendéglátás, pihenés és szórakozás változatos palettája vonzóvá teheti e várost a gazdasági élet szereplőin túl a szabadidejüket eltöltő vendégek számára is.

4 Települési közszolgáltatások bemutatása a város belterületén A város önálló polgármesteri hivatalt működtető önkormányzat. A közigazgatási szolgáltatások helyben a településen igénybe vehetők. Sőt, a 2 pólus miatt az endrődi városrész központjában kirendeltségi épület működik, ahol a szociális, gyermekjóléti, adóigazgatási feladatokban, anyakönyvi igazgatásban az ügyfél informálódhat, hatósági ügyeket kezdeményezhet. Postahivatal szintén 2 helyen található a városban, azaz mindkét központban elérhető a postai szolgáltatás. Háziorvosi rendelést naponta 8 háziorvosi körzet biztosítja, melyek arányosan oszlanak meg a két településrész között. A gyermekorvosi rendelést 3 gyermekorvos látja el, napi rendelési idővel. A gyógyszerellátást 3 gyógyszertár biztosítja, mindenhol szakképzett gyógyszerésszel. A gyógyszertárak nyitvatartása a hét 6 napján biztosított, a nyitvatartási időn kívül ügyeleti ellátás működik. Gyermekjóléti szolgáltatás van a településen, melynek feladatellátása mikrotérségre terjed ki. A város óvodáskorú gyermekeinek ellátását 8 óvoda biztosítja, melyekben a személyi, tárgyi feltételek maximális biztosítottak. Az általános iskolás korú gyermekek, beleértve az alsó és felső tagozatot egyaránt 3 önálló, ezen belül 2 önkormányzati fenntartású, - közülük az egyik kistérségi és 1 egyházi fenntartású általános iskolában tanulhatnak. Művelődési ház szintén kettő van a településen, biztosítva a két pólus részére a szolgáltatás elérését. Ezen kívül van egy magán cég által működtetett kulturális szolgáltatás, az Apolló Mozi Pódium Kávéház, mely szintén sokrétű színes programot kínál a kultúrát kedvelőknek. A közkönyvtári szolgáltatás is biztosított a városban, szintén a két centrumhoz igazodó telephelyeken. Sport és szabadidős tevékenység lehetőségét a Városi Sportcsarnok, és a kettő pólus kettő sportpályája szolgálja. Igen széles skálájú, sok területen mintaértékű szociális ellátórendszer működik a városban. Fő szolgáltató a Térségi Gondozási Központ, ahol magas színvonalon, jól kiépített hálózattal, magasan kvalifikált szakemberek látják el a feladatot, kistérségi szinten től tanyagondnoki szolgáltatás is működik a városban, mely szolgáltatást a Térségi Gondozási Központ mellett a Hétszínvirág-Tüskevár Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Társaság is nyújtja. I. A szolgáltatás célja, feladata I.1. Program konkrét bemutatása, létrejövő kapacitások, nyújtott szolgáltatáselemek, tevékenységek Házi segítségnyújtás célja A szolgáltatás célja segítséget nyújtani a szociálisan rászorulók részére saját otthonukban és lakókörnyezetükben önálló életvitelük fenntartásában, valamint egészségi állapotukból, mentális állapotukból vagy más okból származó problémáik megoldásában. A szolgáltató külön eljárás nélkül, haladéktalanul köteles házi segítségnyújtást biztosítani annak a rászorulónak, akinek életét, testi épségét, vagy egészségi állapotát az ellátás elmaradása veszélyezteti.

5 Házi segítségnyújtás feladata A házi segítségnyújtás az igénylő lakásán a szükség szerinti segítséget nyújtja. Gondoskodás, segítségnyújtás azokról az időskorú személyekről, fogyatékos-, szociális-, vagy egészségi állapotuk miatt rászoruló személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek, és róluk nem gondoskodnak, az életvitelükhöz, személyi és környezeti tisztaságuk biztosításához, társas kapcsolataik ápolásához, kulturális igényeik kielégítéséhez, érdekeik védelméhez segítséget igényelnek. A házi segítségnyújtás: biztosítja az alapvető gondozási és ápolási feladatok elvégzését, közreműködik és segítséget nyújt az önálló életvitel fenntartásában, közreműködik az ellátott és közvetlen környezet higiéniás körülményeinek a megtartásában, közreműködik a veszélyhelyzetek kialakulásának megelőzésében, illetve azok elhárításában. A szolgáltatás beindításával létrejövő kapacitás: 36 fő Szolgáltatáselemek 1,/ Fizikai ellátás A feladatellátás keretében biztosítani kell az ellátott szükségleteihez, állapotához igazodó gondozási, önálló életvitelt segítő feladatok, tevékenységek ellátását. A fizikai ellátás magába foglalja a szűkebb-, tágabb környezetben történő fizikai segítségnyújtást, ruházat rendben tartását, élelmezésben való közreműködést, személyi higiéné megtartásában való közreműködést. 2,/ Egészségügyi ellátás A feladatellátáshoz tartozik az ellátott háziorvosával való kapcsolatfelvétel, kapcsolattartás, segítségnyújtás az orvosi rendelőbe-, szakrendelőbe való eljutásban. Az orvos javaslata szerint alapvető gondozási és ápolási feladatok ellátása, így gyógyszer felíratás, gyógyszer kiváltás, gyógyszeradagolás (gyógyszeradagoló dobozba), egyéb, házigondozó által elvégezhető ápolási feladatok. Amennyiben a házi segítségnyújtás során szakápolási feladatok ellátása válik szükségessé, a házi segítségnyújtást végző személy kezdeményezi az otthonápolási szolgálat keretében történő ellátást. 3,/ Mentális gondozás A feladatellátás tartalmi elemei különösen: az ellátottal segítő kapcsolat kialakítása és fenntartása, kapcsolati rendszerének ápolása (szomszédok, rokonok), segítségnyújtás kulturális-, szociális-, jóléti igényeinek kielégítésében.

6 I.2.Várható következmények, eredményesség, a szolgáltatás ellátórendszerben betöltött szerepe, hatása Szolgáltatásunkkal elsősorban a kevésbé ellátott külterületi lakosságot célozzuk meg, figyelemmel a külterület rendkívüli nagyságára és a külterületi lakónépesség magas arányára. Igény esetén természetesen a város belterületén is részt veszünk a szolgáltatás nyújtásában, fenntartva és megőrizve a város más szolgáltatójával az együttműködést. Szerepvállalásunkkal nő a szociális alapszolgáltatáshoz való hozzájutás lehetősége, erősödik a civil és a közszféra együttműködése. I.3. Más intézményekkel történő együttműködés A szolgáltató együttműködik az ellátási területen működő szociális és egészségügyi intézményekkel, különösen: háziorvossal, kezelőorvossal, város más szociális ellátórendszerével, gondozási szükségletet vizsgáló bizottsággal, települési önkormányzat polgármesteri hivatalával, jegyzőjével családsegítő szolgálattal, otthonápolási szolgálattal, falugondnoki szolgálattal, módszertani intézményekkel. I.4. A szolgáltatás megkezdése előtt megtett előkészítések Gyomaendrőd város rendelkezik minden olyan közszolgáltatással, lakossági szolgáltatással, mely egy élhető város alapkövetelménye. A Hétszínvirág-Tüskevár Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Betéti Társaság is szerepet vállalt a közszolgáltatásokban, jelenleg Tanyagondnoki Szolgáltatást nyújtunk. E szolgáltatáshoz legjobban illeszkedik a szociális alapszolgáltatások közül a házi segítségnyújtás, és az eddigi tapasztalataink azt támasztják alá, hogy erre ellátottaink részéről igény is van. Nem csak ellátottaink jelezték házi segítségnyújtás igényüket, hanem a város belterületi lakosai közül is kaptunk már megkeresést ez irányú tevékenység végzésére. Gyomaendrőd város, főleg az Endrődi településrész elöregedő lakónépességű. Sok idős lakos él egyedül otthonában, jellemzően kertes családi házban, régi típusú, komfort nélküli parasztházban. A település hosszan terül el, ami azt eredményezi, hogy viszonylag hosszúak a közlekedési távolságok még egy-egy bevásárláshoz is, ami még jobban nehezíti az önmaga ellátására már csak részben képes lakosság mindennapi életét. Információkat gyűjtöttünk a várható igényekről, a jelenlegi ellátórendszer kapacitásáról. Ezekre alapozva, illetve az eddigi működésünk során tapasztaltak alapján az igazolódik, hogy a Térségi Gondozásai Központ által nyújtott magas színvonalú házi-segítségnyújtás nem fedi le a lakossági szükségletet, van létjogosultsága újabb szolgáltató színrelépésének is. Fentiek alapján tevékenységünket kiegészítjük házi-segítségnyújtással, további szerepet vállalva a közszolgáltatások köréből.

7 II. Az ellátottak köre, demográfiai mutatói, szociális jellemzői, az ellátási szükséglet A szolgáltató az ellátást Gyomaendrőd város közigazgatási területén, az ott élő lakosság körében a Szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló évi III. törvény 63. hatálya alá tartozó természetes személyek számára nyújtja. Népesség A helyi népesség döntő többsége magyar nemzetiségű. Kisebb számban megtalálható a német nemzetiséghez tartozónak vallók száma, valamint a cigány etnikai kisebbség. A cigány közösség óta, míg a német közösség óta önálló kisebbségi önkormányzattal rendelkezik. Gyomaendrőd fogyó népességű, elöregedő város. Az március 1-től városi rangot nyert településünk lakosainak a száma fő volt. A január 1-i adatok azonban már csak főről tanúskodnak. Gyomaendrőd lakónépességének korcsoportos megoszlása éves 3-5 éves 6-13 éves fő A hatvan éven felüliek (3609 fő) jelentős mértékben meghaladják a tizennégy éven aluliak (1948 fő) számát. Az elöregedő népesség körében alacsonyabb a születések, magasabb a halálozások aránya. E számadatok azt mutatják, hogy az országos méretekben is általánossá vált népességfogyás fokozottan érvényesül városunkban, különösen igaz ez, ha számba vesszük az elvándorlást is. Gyomaendrőd lakónépességének megoszlása településen belüli elhelyezkedés szerint 1167; 8% belterületi lakónépesség külterületi lakónépesség 13610; 92%

8 1945 elõtt Endrõdön és Gyomán jobbára mezõgazdaságból éltek az emberek, a falvak lakóinak több mint a fele tanyán gazdálkodott. A kiterjedt tanyavilág megmaradt egészen az 1960-as évekig. Szépen virágzott, majd átadta helyét a termelő szövetkezeteknek. A két településen együtt négy nagy TSZ-t hoztak létre. Ennek hatására az emberek vagy beköltöztek a falvakba vagy elvándoroltak máshova. A tanyán élt parasztemberek õrizték legtovább értékrendjükben és életmódjukban az õsi magyar kultúra értékeit: a népi termelési mód bölcsességeit, a népmegtartó vallási és erkölcsi szokásokat, a szókincset, balladákat, mondákat, a népmûvészetet. A megváltozott életvitellel mindezek az érétkek letûnõben vannak, ellenben ma is aránylag magas lakónépesség él városunk külterületén. A külterületen élő lakónépesség száma: 1167 fő, település összlakosságához viszonyított aránya 8 %, amely jóval magasabb a megyei átlagnál (5,4%). A város összes lakóépületének száma 6479 db, melyből központi belterületen 5716 db található. A külterületi lakóingatlanok száma 763 db, tehát egy külterületi ingatlanra 1,53 fő külterületi lakos jut. Ebből arra lehet következtetni, hogy sok az üres-, vagy mezőgazdasági tevékenységet szolgáló tanya, illetve sok az egyedül élő lakos a külterületen. A település demográfiai mutatói, szociális jellemzői Békés megyére évek, sőt évtizedek óta rendkívül kedvezőtlen demográfiai mutatók jellemzőek, (természetes fogyás, elöregedés), jelentős vándorlási veszteséggel együtt. A megye hátrányos helyzetű déli, északkeleti és északi területein így Gyomaendrődön is - a magas munkanélküliségi ráta és a népesség torz korszerkezete kimondottan rossz aktivitási mutatókat eredményez, ami súlyos, a települési önkormányzatok által nem, vagy csak rendkívül nehezen megoldható szociális problémákat jelent. A 60 év feletti lakosság aránya 24,42% a város összes lakosságát tekintve. III.A feladatellátás szakmai tartalma, módja, a biztosított szolgáltatások formái, köre, rendszeressége A házi segítségnyújtás olyan gondozási forma, amely az igénybe vevő önálló életvitelének fenntartását - szükségleteinek megfelelően - lakásán, lakókörnyezetében biztosítja. A házi gondozó a feladat ellátás során segítséget nyújt ahhoz, hogy az ellátást igénybe vevő fizikai, mentális, szociális szükséglete saját környezetében, életkorának, élethelyzetének és egészségi állapotának megfelelően, meglévő képességeinek fenntartásával és felhasználásával, fejlesztésével biztosított legyen. Az I.1. fejezetben rögzítetteket alapul véve konkrét gondozási tevékenységek különösen: segítő kapcsolat kialakítása, alapvető gondozási, ápolási feladatok a háziorvos előírása szerint, közreműködés a személyi- és lakókörnyezeti higiéné megtartásában, közreműködés az ellátást igénybe vevő háztartásának vitelében (bevásárlás, takarítás, mosás, meleg étel biztosítás, stb ), a környezettel való kapcsolattartásának segítése, veszélyhelyzet kialakulásának megelőzése, kialakult veszélyhelyzet elhárítása, az ellátást igénybe vevő segítése a számára szükséges szociális ellátásokhoz való hozzájutásban, egyéni és csoportos szabadidős foglalkoztató és rehabilitációs programok szervezése, együttműködés az előgondozást végző személlyel,

9 szükség esetén a bentlakásos szociális intézménybe történő beköltözés segítése. A szolgáltatásunkat első sorban munkanapokon nyújtjuk szükség szerinti gyakorisággal, egyeztetett időpontban. A szolgáltatás indokolt esetben előzetes külön egyeztetés alapján - munkaszüneti napokra is kiterjedhet. A házi segítségnyújtás módját, formáját és gyakoriságát a gondozás irányítója, a vezető gondozónő, a gondozási tervben foglaltak figyelembevételével határozza meg. Gondozási terv A házi segítségnyújtásban részesülő személyre vonatkozóan egyéni gondozási tervet kell készíteni. A gondozási terv egyénre szabottan határozza meg az ellátásban részesülő állapotának megfelelő gondozási, ápolási, fejlesztési feladatokat és azok megvalósításának módszereit. Az egyéni gondozási terv tartalmazza az ellátott személy fizikai, mentális állapotának helyzetét, az állapotjavulás, illetve megőrzés érdekében szükséges, illetve javasolt feladatokat, azok időbeli ütemezését, az ellátott részére történő segítségnyújtás egyéb elemeit. Ha az ellátásban részesülő személy állapota miatt ápolásra is szorul, az egyéni gondozási terv részeként ápolási tervet kell készíteni. A házi segítségnyújtást igénylőnek a gyakoriságra vonatkozó igényét maximum a gondozási szükségletben megállapított óraszámig lehet figyelembe venni. Ha az igénylő nem igényli a számára megállapított gondozási óraszámot, akkor a szolgáltatást az általa igényelt kevesebb időtartamban kell nyújtani. A területi ellátást 3 fő szakképzett dolgozó és 3 fő társadalmi gondozó látja el. A munkatársak állandó párban dolgoznak, ugyanazt az ellátotti kört gondozzák, osztott feladatellátásban. A társadalmi gondozók az alábbi feladatokat végezhetik: közreműködés a személyi és lakókörnyezeti higiéné megtartásában, közreműködés az ellátást igénybe vevő háztartásának vitelében, szükség esetén a bentlakásos szociális intézménybe történő beköltözés segítése. A házi segítségnyújtást ellátó szociális gondozók és társadalmi gondozók a szolgáltató székhelyére érkeznek munkakezdéskor, innen indulnak a területre, majd ide érkeznek vissza. Adminisztratív tevékenységüket is az irodában végzik. A szociális gondozó napi gondozási tevékenységéről külön jogszabályban meghatározottak szerint gondozási naplót vezet. Minden héten hétfőn reggel az irodában munkaértekezletet tart a vezető-gondozónő, ahol a heti feladatok, valamint az elmúlt hét fontosabb eseményei kerülnek megbeszélésre. A munkavégzéshez a szolgáltató kerékpárt biztosít, amely tárolása a szolgáltató székhelyén történik. A dolgozók munkaruhát, védőeszközt kapnak. Feladatukat lelkiismeretesen végzik, őrizve a szolgáltató jó hírnevét és kialakított kapcsolatrendszerét. Rendszeres házi segítségnyújtás csak fertőzésmentes lakókörnyezetben rendelhető el. Ha fertőző beteg gondozása szükséges, akkor ki kell jelölni egy gondozót, aki a gondozás időtartama alatt kizárólag a fertőző beteget gondozza.

10 IV. Az ellátás igénybevételének módja A házi segítségnyújtást a 9/1999.(XI.24.) számú SzCsM rendelet 1. számú melléklete szerinti formanyomtatvány kitöltésével kell kérelmezni. A nyomtatvány A, B, valamint C/II. részét kell kitölteni.) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmére, indítványára történik. Ha az ellátást igénylő személy cselekvőképtelen, a kérelmet, illetve indítványt - az érintett személy véleményét lehetőség szerint figyelembe véve - a törvényes képviselője terjeszti elő. A korlátozottan cselekvőképes személy a kérelmét, indítványát a törvényes képviselőjének beleegyezésével vagy - ha e tekintetben a bíróság a cselekvőképességét nem korlátozta - önállóan terjesztheti elő. A házi segítségnyújtás igénybevételéhez a gondozási szükségletet vizsgálni kell. A szolgáltatás iránti kérelem alapján a szolgáltató kezdeményezi az igénylő gondozási szükségletének vizsgálatát. A gondozási szükséglet vizsgálatát külön kormányrendeletben meghatározott szakértői bizottság végzi. A szakértői bizottság a gondozási szükségletet megvizsgálja és kötelező erejű szakvéleményt ad a napi gondozási szükséglet mértékéről. A házi segítségnyújtást a szakvéleményben meghatározott napi gondozási szükségletnek megfelelő időtartamban, de legfeljebb napi 4 órában kell nyújtani. Ha a gondozási szükséglet a napi 4 órát meghaladja, a szolgáltató tájékoztatja az igénylőt a bentlakásos intézményi ellátás lehetőségeiről. Ha a szolgáltatást igénylő személy egészségi állapota vagy személyes körülményei a szolgáltatás átmeneti jellegű vagy halaszthatatlan biztosítását teszik szükségessé, a házi segítségnyújtás a szolgáltató döntése alapján legfeljebb három hónapos időtartamra a gondozási szükséglet vizsgálata nélkül is nyújtható. Amennyiben a gondozás három hónapot meghaladóan is indokolt, a gondozási szükséglet vizsgálatát el kell végezni. A házi segítségnyújtás jogosultsági feltétele kizárólag a gondozási szükséglet. Jogosultsági feltételként jövedelmi helyzet nem határozható meg. A kérelem mellékletét képező jövedelemnyilatkozatot a személyi térítési díj megállapításához kell kitölteni. Házi segítségnyújtás esetében a családban egy főre jutó jövedelmet kell figyelembe venni. A nyújtott szolgáltatásokról, azok gyakoriságáról, az érte fizetendő személyi térítési díjról, az ellátás megkezdésének időpontjáról, az ellátást kérő gondozott és az ellátást nyújtó szolgáltató megállapodást köt. Előgondozás Egyszerűsített előgondozást kell végezni a házi segítségnyújtást megelőzően. Az egyszerűsített előgondozás keretében az előgondozást végző személy a helyszínen tájékozódik az ellátást igénybe vevő életkörülményeiről, szociális helyzetéről, egészségi állapotáról, valamint mérlegeli azt, hogy a szolgáltató által nyújtott szolgáltatás megfelel-e az igénybe vevő állapotának és szükségleteinek. Egyszerűsített előgondozásról az előgondozást végző személy adatlapot tölt ki. Térítési díj A szolgáltatásért térítési díjat kell fizetni. A fenntartó ingyenes ellátásban részesíti azt az ellátottat akinek a családja (vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozó) jövedelemmel nem rendelkezik. A személyi térítési díj nem haladhatja meg a családban egy főre jutó jövedelem 25%-át továbbá nem haladhatja meg a szolgáltatói térítési díj összegét. A szolgáltatói térítési díj, azaz a gondozási óradíj a szolgáltatási önköltség és a normatív állami

11 hozzájárulás különbözete, melyet a szolgáltató a Szociális Törvény 115. (9) bekezdése figyelembevételével továbbá a 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelet 12. -a alapján évente határoz meg. A személyi térítési díjat a gondozási óradíj és az adott hónapban a lakáson gondozásra fordított id ő szorzata alapján kell kiszámítani. A lakáson gondozásra fordított időt a gondozási napló alapján kell megállapítani. A fizetend ő személyi térítési díj összegét a szolgáltató havonta konkrét összegben állapítja meg és arról az ellátást igénylőt írásban tájékoztatja. A szolgáltatói térítési díj összegét, továbbá a személyi térítési díj fizetésének módját az ellátást kérő gondozott és az ellátást nyújtó szolgáltató közötti megállapodás tartalmazza. Jogviszony megszűnésének esetei határozott idejű ellátás esetén a megjelölt időtartam lejárta, a szolgáltatást nyújtó jogutód nélküli megszűnése, szolgáltatás igénybevevő halála, határozatlan idejű megállapodás esetén a szolgáltatás bármely fél általi felmondása. Alkalmazott dokumentáció Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez Egyszerűsített előgondozási adatlap Egyéni gondozási terv Megállapodás házi segítségnyújtásra Gondozási napló a házi segítségnyújtásban részesülőkről Otthonközeli ellátásra vonatkozó igénybevételi napló Kérelem gondozási szükséglet megállapításához Nyilvántartás házi segítségnyújtásban részesülőkről V. A szolgáltató és az igénybe vevő közötti kapcsolattartás A kapcsolattartás lehetséges módjai Személyesen: a szolgáltatóval való kapcsolattartásra az esetek többségében az igénybevételkor a házigondozó útján kerül sor. Az igénybevétel dokumentálása az adott szolgáltatás elvégzésének elismerését igazoló gondozási napló igénybevevő részéről történő aláírásával történhet. Személyes kapcsolattartás lehetőségének további biztosítására a szolgáltató irodát tart fenn. Az iroda helye: 5502 Gyomaendrőd, Fő út 67. Nyitvatartási idő: munkanapokon hétfőtől-péntekig 8-16 óráig. Telefonon: a házi gondozó számára biztosítani kell a telefonon történő elérhetőséget, hogy az igénybevevők gondozási órán kívül is jelezni tudják szükségleteiket, valamint ismertetni kell az érintettekkel a fenntartó telefonelérhetőségét is. Írásban: Az ellátással kapcsolatos igényüket, észrevételeiket és esetleges panaszaikat az ellátottak írásban is jelezhetik a szolgáltatás fenntartójának.

12 VI. Az ellátottak és a szolgáltatást végző személyek jogai, jogainak védelmével kapcsolatos szabályok Ellátottak jogai A szolgáltató a szolgáltatást olyan módon végzi, hogy figyelemmel legyen az ellátást igénybe vevőket megillető alkotmányos alapjogok maradéktalan és teljes körű tiszteletben tartására, különös figyelemmel az élethez, emberi méltósághoz, a testi épséghez valamint a testi-lelki egészséghez való jogra. Az ellátást igénybe vevőnek joga van szociális helyzetére, egészségi és mentális állapotára figyelemmel a számára megfelelő, a szolgáltató által nyújtható teljes körű ellátásra, valamint egyéni szükségletei, speciális helyzete vagy állapota alapján az egyéni ellátás, szolgáltatás igénybevételére. A szociális szolgáltatások biztosítása során az egyenlő bánásmód követelményét be kell tartani. Az ellátást igénybe vevőnek joga van a szolgáltatás működésével kapcsolatos legfontosabb adatok megismeréséhez. Az ellátást igénybe vevőt megilleti személyes adatainak védelme, valamint a magánéletével kapcsolatos titokvédelem, különös tekintettel az egészségi állapotával, személyes körülményeivel, jövedelmi viszonyaival, szociális helyzetével kapcsolatos információkra. Az ellátást igénybe vevőt megilleti a panaszjog. Panasszal a fenntartó felé írásban beadott kérelemmel lehet fordulni. A panaszt a fenntartó vagy megbízottja 5 munkanapon belül köteles elbírálni és írásban megválaszolni. Amennyiben a szolgáltatás igénylője a választ nem tartja kielégítőnek, az ellátott-jogi képviselő útján érvényesítheti jogait. Az ellátottak jogainak védelme érdekében - panaszjog érvényesítésén túl is - az ellátott-jogi képviselő közreműködhet. Az ellátott-jogi képviselő elérhetőségét a szolgáltató és az igénybe vevő közötti, ellátást megalapozó megállapodás tartalmazza. Szolgáltatást végzők jogai A házi segítségnyújtást végző munkavállaló számára biztosítani kell, hogy a munkavégzéshez kapcsolódó megbecsülést megkapja, tiszteletben tartsák emberi méltóságát és személyiségi jogait, munkáját elismerjék, valamint a fenntartó megfelelő munkavégzési körülményeket biztosítson számára. A munkavállaló kötelességeire, felelősségre vonására, jogainak érvényesítésére a Munka Törvénykönyve az irányadó. VII. A szolgáltatóra vonatkozó szakmai információk Személyi feltételek A házi segítségnyújtást szociális gondozó munkakörben foglalkoztatott munkavállalók látják el. A szakképzett dolgozók létszáma 9 ellátottra vetítve 1 fő, így összesen a szakképzett foglalkoztatottak száma 4 fő, akik közül 1 fő a vezető szociális-gondozói feladatokat látja el. A vezető gondozó munkakörébe tartozó feladatok különösen:

13 a lakosság körében felmerülő alapszolgáltatási igények folyamatos figyelemmel kísérése, a szolgáltató által biztosított szolgáltatások, gondozási feladatok ellátásának koordinációja, a szakmai munka összehangolása, szervezési, vezetési feladatok ellátása, a szociális munka gyakorlati hatékonyságának és hatásosságának elősegítése, a szolgáltatásokra és a gondozási munkára vonatkozó jogszabályok, szakmai szabályok érvényre juttatása, kapcsolattartás más szociális, illetve egészségügyi intézményekkel, az adott szociális intézmény és szociálpolitikai eszközrendszer fejlesztésének elősegítése, más típusú ellátás szükségessége esetén, annak kezdeményezése. Helyettesítés rendje: A házi segítségnyújtás területén az ellátás folyamatosságának fenntartása érdekében szükségessé váló helyettesítéseket a vezető szociális gondozó koordinálja. A munkakörök betöltéséhez (szociális gondozó) az 1/2000 (I. 7.) SZCSM rendelet szerinti szakképesítés szükséges. A főállású szociális gondozók körében a szakképzettségi mutató 100 %. Munkakör Létszám szakképesítés Vezető szociális gondozó 1 fő Általános ápoló asszisztens alapvégzettség, igazgatás-szervező oklevél Szociális gondozó 3 fő Szociális gondozó-ápoló szakképzettség Tiszteletdíjas társadalmi gondozó 3 fő nincs A házi segítségnyújtásban tiszteletdíjas társadalmi gondozók is alkalmazhatók, számuk azonban nem haladhatja meg a szakképzett gondozók számát. A feladatellátás tekintetében társadalmi gondozók alkalmazásával is számolunk, az 1/2000. (I.7.) SzCsM rendelet 25. (3) bekezdésének c)-d) és j) pontjai tekintetében. Fontos feladatnak tartjuk a továbbképzések biztosítását, a folyamatos szakmai megbeszélések előtérbe helyezését. Tárgyi feltételek A házi segítségnyújtásban a dolgozók bázishelye a szolgáltató központi iroda helyisége. Ez az épület az ellátottak fogadására szolgáló épület is, mely tömegközlekedéssel jól megközelíthető. Információs táblával jelezzük a szolgáltatásaink működési rendjét és a szolgáltató elérhetőségét. Az irodahelyiség berendezése, belső környezete alkalmas az adminisztrációs tevékenységekre, az ellátottak/hozzátartozóik várakozására, fogadására, egyéni beszélgetésre. A nyilvántartások vezetése, valamint az adatszolgáltatások manuálisan és gépi feldolgozásokkal történnek. A dolgozóknak feladataik elvégzéséhez kerékpárt, munkaruhát, védőeszközöket és minden előírt eszközt biztosít a szolgáltató. A házisegítségnyújtás saját gépjárművel nem rendelkezik, szükség és indokoltság esetén a házigondozó munkájában a tanyagondnoki szolgálat gépjárműve nyújt segítséget.

14 Szervezeti adatok Hétszínvirág-Tüskevár Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Betéti Társaság Legfelsőbb Szerve Központi iroda Irodavezető, vezető szociális gondozó Szálláshely és szabadidős szolgáltatás Házi segítségnyújtás Tanyagodnoki szolgáltatás Szociális gondozó Gondnok, kisegítő Társadalmi gondozó Gondnok, kisegítő Tanyagondnok Társadalmi gondozó Szociális gondozó Szociális gondozó Társadalmi gondozó A szolgáltató alapítója és fenntartója a Hétszínvirág-Tüskevár Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Betéti Társaság, melynek legfőbb szerve a tagok gyűlése. A Betéti Társaság működését a központi iroda koordinálja. Szolgáltatási területek a szabadidős és szálláshely szolgáltatás, a tanyagondnoki szolgáltatás, és a házi segítségnyújtás. A szociális alapszolgáltatások önálló szakmai egységként működnek. A házi segítségnyújtás vezetését vezető gondozónő végzi, aki részt vesz a tanyagondnoki szolgáltatás koordinálásában is. A szociális gondozók munkáját társadalmi gondozók segítik. A működés személyi és tárgyi feltételei az 1/2000.(I.7.) SzCsM rendeletnek megfelelően biztosítottak. A munkavállalók a tevékenységüket a Szervezeti és Működési Szabályzatban, illetve a munkaköri leírásban meghatározottak szerint végzik. A Betéti Társaság a szociális alapszolgáltatásokon túl szabadidős és szálláshely szolgáltatási tevékenységet is végez. Ennek keretében nem üzleti célú szálláshely-szolgáltatást nyújt elsősorban gyermekcsoportoknak. Emellett azonban szabadidős programokat szervezünk a tanyagondnoki körzetünkben élő lakosság számára, tanyagondnoki szolgáltatás feladatellátás

15 keretén belül. A házi-segítségnyújtás feladatai között is szerepel a szabadidős programok szervezése, így e programokat a házi-segítségnyújtást igénylők körére is kiterjesztjük. Ebből is látszik, hogy az egyes szolgáltatási területek jól kapcsolódnak egymáshoz. VIII. Nyilvánosság A szakmai programot nyilvános, annak ismertetését biztosítani kell. A nyilvánosságra hozatal módjai: Az ellátottakat fogadó irodában kifüggesztésre kerül, a szolgáltató weblapján, letölthető, az ellátást igénybe vevő részére a megállapodás megkötésével egyidejűleg ismertetésre kerül. Záradék: Hétszínvirág-Tüskevár Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Betéti Társaság közgyűlése a 3/2010. számú, február 1. napján kelt határozatával a házi segítségnyújtás szakmai programját elfogadta. Gyomaendrőd, február 1. Mellékletek: 1,/ megállapodás minta 2,/ gazdálkodási terv.. Havelda János üzletvezetésre jogosult képviselő

16 1. számú melléklet a házi segítségnyújtás szakmai programhoz Nyilvántartási szám:.. MEGÁLLAPODÁS HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁSRA Mely létrejött egyrészről: Hétszínvirág-Tüskevár Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Betéti Társaság, 5502 Gyomaendrőd, Fő út 67. (képviseli: Havelda János) mint szolgáltató, másrészről: (ln.:..szülh: szül.idő:.. szolgáltatónál nyilvántartási szám: ) Gyomaendrőd,. szám alatti lakos, mint szolgáltatást igénybevevő között az alábbi feltétekkel. 1. Igényelt szolgáltatás(ok) formája, köre, módja Köre: házi segítségnyújtás, mely az alábbi főbb, de nem kizárólag szolgáltatáselemeket tartalmazza: 1,/ az orvos javaslata szerint alapvető gondozási és ápolási feladatok ellátása: a) gyógyszer felíratás b) gyógyszer kiváltás c) gyógyszeradagolás (gyógyszeradagoló dobozba) 2,/ segítségnyújtás a higiénia megtartásában: a) fürdetés b) hajmosás c) ágynemű cseréje 3,/ közreműködés az ellátást igénybe vevő háztartásának vitelében: a) bevásárlás b) takarítás c) mosás Gondozási igény órában kifejezve: napi. óra A szolgáltatás nyújtása első sorban munkanapokon történik szükség szerinti gyakorisággal, egyeztetett időpontban. A szolgáltatás indokolt esetben előzetes külön egyeztetés alapján - munkaszüneti napokra is kiterjedhet. 2. A szolgáltatás jellege, kezdete és időtartama A szolgáltatás: átmeneti jellegű, év. hó..napjától év. hó.. napjáig tar, vagy megállapított gondozási szükségleten alapszik, év. hó..napjától határozatlan időre szól. 3. A szolgáltatás igénybevételének módja, személyi térítési díjának meghatározása Házi segítségnyújtás igénybevétele elő tt vizsgálni kell a gondozási szükségletet. A gondozási szükségletet szakértői bizottság állapítja meg és kötelez ő erej ű szakvéleményt ad a napi gondozási szükséglet mértékéről. A házi segítségnyújtást a szakvéleményben meghatározott napi gondozási szükségletnek megfelelő időtartamban, de legfeljebb napi 4 órában lehet nyújtani. Ha a szolgáltatást igénylő személy egészségi állapota vagy személyes körülményei a szolgáltatás átmeneti jellegű vagy halaszthatatlan biztosítását teszik szükségessé, a házi segítségnyújtás legfeljebb három hónapos időtartamra a gondozási szükséglet vizsgálata nélkül is nyújtható. A szolgáltatásért térítési díjat kell fizetni. A fenntartó ingyenes ellátásban részesíti azt az ellátottat akinek a családja (vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozó) jövedelemmel nem rendelkezik. A személyi térítési díj nem haladhatja meg a családban egy főre jutó jövedelem 25%-át továbbá nem haladhatja meg a szolgáltatói térítési díj összegét. A szolgáltatói térítési díj, gondozási óradíj a szolgáltatási önköltség és a normatív állami hozzájárulás különbözete, melyet a szolgáltató a Szociális Törvény 115. (9) bekezdése figyelembevételével továbbá a 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelet 12. -a alapján határoz meg.

17 A gondozási óradíj fentiek alapján megállapított összege évre: 280.-Ft/gondozási óra. A személyi térítési díjat a gondozási óradíj és az adott hónapban a lakáson gondozásra fordított id ő szorzata alapján kell kiszámítani. A lakáson gondozásra fordított idő t a gondozási napló alapján kell megállapítani. A fizetend ő személyi térítési díj összegét a szolgáltató havonta konkrét összegben állapítja meg és arról az ellátást igénylőt írásban tájékoztatja. A személyi térítési díjat az igénybevétel napjától havonként legkéső bb a tárgyhónapot követ ő hónap 10. napjáig kell befizetni a szolgáltató által kiküldött havi értesítés alapján. 4. Felek tájékoztatási kötelezettsége A szolgáltatás igénybevétele előtt a szolgáltató tájékoztatta az ellátást igénybevevőt: a szolgáltatás tartalmáról, feltételeiről, a szolgáltató által vezetett nyilvántartásokról, a panaszjog gyakorlásának módjáról, azon kötelességéről, hogy az adataiban, lakóhelyében történő változásról tájékoztatni köteles a szolgáltatót. 5. A megállapodás megszűnése, megszüntetése A megállapodás megszűnik Határozott idejű megállapodás esetén a megjelölt időtartam lejártával, A szolgáltatást nyújtó jogutód nélküli megszűnésével, Szolgáltatás igénybevevő halálával, Határozatlan idejű megállapodás esetén a szolgáltatás bármely fél általi felmondásával. Bármelyik fél a megállapodás felmondását írásban, indoklás nélkül kezdeményezheti. Ilyen esetben a megállapodás a felek megegyezése szerinti időpontban, ennek hiányában 15 nap felmondási idővel szűnik meg. Ha a megállapodás felmondásának jogszerűségét bármely fél vitatja, kérheti a bíróságtól a megállapodás jogellenes felmondásának megállapítását. Az ellátást változatlan feltételek mellett mindaddig biztosítani kell, amíg a bíróság jogerős határozatot nem hoz. A megállapodás megszűnése esetén a felek egymással elszámolnak, amely ügylet kiterjed minden olyan dologra, amely a megállapodás megszűnéséhez, megszűntetéséhez okszerűen kapcsolódik. 6. Panaszjog Amennyiben az ellátás során az igénybevevőt az ellátással kapcsolatos jogsérelem érte, panasszal élhet a szolgáltató vezetőjénél, továbbá panaszával az ellátott-jogi képviselőhöz fordulhat. Ellátott jogi képviselő neve: Höőn Ildikó Elérhetősége: 06/20/ Gyula, Pf.: Záró rendelkezések Szolgáltatás igénybevevő hozzájárul ahhoz, hogy szolgáltatásnyújtó a feladatköréhez tartozó nyilvántartási kötelezettségek teljesítése érdekében személyes adatait kezelje. A megállapodást aláíró felek kijelentik, hogy vitás kérdéseiket elsődlegesen tárgyalás útján rendezik. A jelen megállapodásban nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyv az irányadó. Felek jelen megállapodást elolvasás után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt jóváhagyólag írják alá. Kelt: Szolgáltatást igénybevevő.. Szolgáltatást nyújtó

Szervezeti és Működési Szabályzata

Szervezeti és Működési Szabályzata Ember vigyázz, figyeld meg jól világod: ez volt a múlt, emez a vad jelen, hordozd szívedben, éld e rossz világot és mindig tudd, hogy mit kell tenned érte, hogy más legyen. (Radnóti) Hétszínvirág-Tüskevár

Részletesebben

SZOCIÁLIS ALAPSZOLGÁLTATÁS

SZOCIÁLIS ALAPSZOLGÁLTATÁS KUNSZIGET KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA SZOCIÁLIS ALAPSZOLGÁLTATÁS SZAKMAI PROGRAMJA Feladat szó kötelességet jelent. A felelősség szó szabadságot jelent. A feladatok arra késztetik az embert, hogy igazságosan

Részletesebben

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye. Megállapodás házi segítségnyújtás igénybevételéről

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye. Megállapodás házi segítségnyújtás igénybevételéről ÚÚÚÚÚÚÚ www.ujpestszi.hu Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye 1042. Budapest, Deák Ferenc u. 93. Tel: 231-6010 Fax: 390-4370 E-mail: titkarsag@ujpestszi.hu 14. sz. melléklet Megállapodás házi segítségnyújtás

Részletesebben

Sárszentmihály Községi Önkormányzat Házi segítségnyújtás szakmai programja

Sárszentmihály Községi Önkormányzat Házi segítségnyújtás szakmai programja Fenntartó: (8143 Sárszentmihály, Fő út 54.) A házi segítségnyújtás alapszolgáltatást a feladatellátásra kötelezett fenntartó, mint szociális szolgáltató, a vele közalkalmazotti jogviszonyban álló dolgozója

Részletesebben

Házi segítségnyújtás a gyakorlatban. Márta Anna

Házi segítségnyújtás a gyakorlatban. Márta Anna Házi segítségnyújtás a gyakorlatban Márta Anna 1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról Házi segítségnyújtás 63. (1) Házi segítségnyújtás keretében a szolgáltatást igénybe

Részletesebben

1. A rendelet hatálya. 2. E rendeletben alkalmazott fogalmakat az Sztv. 4. -a szerint kell értelmezni.

1. A rendelet hatálya. 2. E rendeletben alkalmazott fogalmakat az Sztv. 4. -a szerint kell értelmezni. Albertirsa Város Önkormányzata 8/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete a Humánszolgáltató Társulás által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint az ellátások

Részletesebben

BALATONBOGLÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE

BALATONBOGLÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE BALATONBOGLÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Ügyiratszám:1-2/2015. Sorszám: ELŐTERJESZTÉS Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. február 12. napján tartandó ülésére Tárgy: Segítő

Részletesebben

Személyes gondoskodást nyújtó ellátási formák

Személyes gondoskodást nyújtó ellátási formák Apátfalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2007. (VI.27.)Ör a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról Apátfalva Község Önkormányzat

Részletesebben

Városi Önkormányzat Képviselő - testülete Szociális Bizottsága 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Tel: 35/ 550-100

Városi Önkormányzat Képviselő - testülete Szociális Bizottsága 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Tel: 35/ 550-100 Városi Önkormányzat Képviselő - testülete Szociális Bizottsága 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Tel: 35/ 550-100 KÉRELEM ÉTKEZTETÉS IGÉNYBEVÉTELÉHEZ I. 1. Az ellátást igénybe vevő adatai: Név:... Születési

Részletesebben

Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő- testületének Gondozási Központ, Családsegítő és Védőnői Szolgálat. Az étkeztetés célja, feladata

Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő- testületének Gondozási Központ, Családsegítő és Védőnői Szolgálat. Az étkeztetés célja, feladata Az intézmény neve: Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő- testületének Gondozási Központ, Családsegítő és Védőnői Szolgálat Telephely: 5932 Gádoros, Fő utca 30. Étkeztetés Szakmai Programja A szakmai

Részletesebben

NEM ADOM FEL Alapítvány

NEM ADOM FEL Alapítvány NEM ADOM FEL Alapítvány Támogató Szolgálat Cím:1126 Bp.Tartsay Vilmos u. 19. Tel: 20 296-2664, 06 1 501 47 08 Adószám: 18256529-1-43 Bankszámlaszám: CIB Bank 10700206 43547104 51100005 Honlap: www.nemadomfel.hu

Részletesebben

Kérelem a szociális étkeztetés igénybevételéhez

Kérelem a szociális étkeztetés igénybevételéhez Kérelem a szociális étkeztetés igénybevételéhez 1. Az ellátást igénybe vevő adatai: Név: Születési neve: Anyja neve: Születési helye, időpontja: Lakóhelye: Tartózkodási helye: Állampolgársága: Bevándorolt,

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS a szociális étkeztetés szakmai programja

ELŐ TERJESZTÉS a szociális étkeztetés szakmai programja 3. Napirend Szociális étkeztetés szakmai programja 3. Napirend ELŐ TERJESZTÉS a szociális étkeztetés szakmai programja Tisztelt képviselő-testület! A Nógrád Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala

Részletesebben

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye. Megállapodás szociális étkezés i génybevételéről

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye. Megállapodás szociális étkezés i génybevételéről ÚÚÚÚÚÚÚ www.ujpestszi.hu Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye 1042. Budapest, Deák Ferenc u. 93. Tel: 231-6010 Fax: 390-4370 E-mail: titkarsag@ujpestszi.hu Megállapodás szociális étkezés i génybevételéről

Részletesebben

HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS

HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS 1.) A házi segítségnyújtás célja: A házi segítségnyújtás alapvető célja, hogy a településen élő rászorulók önálló életvitelének fenntartását lakóhelyükön, saját lakásukban segítse

Részletesebben

Támogató Szolgálat Házirendje

Támogató Szolgálat Házirendje Támogató Szolgálat Házirendje A támogató szolgáltatás feladata - az Szt. 65/C. -ának (3) bekezdésében meghatározottak érdekében - különösen személyi segítő szolgálat működtetése, amely - a fogyatékos személy

Részletesebben

Támogató szolgálatunk február 01. óta működik, feladata a fogyatékkal élő személyek ellátásának biztosítása.

Támogató szolgálatunk február 01. óta működik, feladata a fogyatékkal élő személyek ellátásának biztosítása. unk 2005. február 01. óta működik, feladata a fogyatékkal élő személyek ellátásának biztosítása. A támogató szolgáltatás célja A fogyatékos személyek lakókörnyezetben történő ellátása, elsősorban a lakáson

Részletesebben

Az intézmény által nyújtott szolgáltatások

Az intézmény által nyújtott szolgáltatások Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai 2400 Dunaújváros Dunasor 15. Tel: 25/500-641, 25/409-542 Fax: 25/401-821 e-mail: eszi1@invitel.hu Az intézmény által nyújtott

Részletesebben

Bevezetés a jogvédelem gyakorlatába I. Az ellátottjogi képviselő működési területe és feladatrendszere Hőhn Ildikó ellátottjogi képviselő

Bevezetés a jogvédelem gyakorlatába I. Az ellátottjogi képviselő működési területe és feladatrendszere Hőhn Ildikó ellátottjogi képviselő TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Bevezetés a jogvédelem gyakorlatába I. Az ellátottjogi képviselő működési területe és feladatrendszere

Részletesebben

SZAKMAI PROGRAM. Intézményfenntartó Társulása. (alapszolgáltatás) Halmaj, Kiskinizs községek közigazgatási területe. 1. A szolgáltatás célja, feladata

SZAKMAI PROGRAM. Intézményfenntartó Társulása. (alapszolgáltatás) Halmaj, Kiskinizs községek közigazgatási területe. 1. A szolgáltatás célja, feladata SZAKMAI PROGRAM a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (II.7.) SZCSM rendelet 5/A. (1) bekezdése alapján A szolgáltatás megnevezése:

Részletesebben

(2) Szakosított ellátás: - ápolást- gondozást nyújtó bentlakásos otthon: Magyarország közigazgatási területe.

(2) Szakosított ellátás: - ápolást- gondozást nyújtó bentlakásos otthon: Magyarország közigazgatási területe. Vaja város képviselő testületének 7/2018 (VI.14..) önkormányzati rendelete A személyes gondoskodást nyújtó alapellátások és szakosított ellátások helyi szabályairól Vaja Város Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekvédelmi Intézmény. - Módszertani Központ. Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona (ÉNO)

Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekvédelmi Intézmény. - Módszertani Központ. Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona (ÉNO) 9/a. melléklet Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekvédelmi Intézmény - Módszertani Központ Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona (ÉNO) Miskolc, Meggyesalja u. 10. HÁZIREND A Miskolc Környéki

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Alapszolgáltatások I. Étkeztetés Házi Segítségnyújtás Jelzőrendszeres Házi Segítségnyújtás Családsegítés Az alapszolgáltatások megszervezésével a települési önkormányzat

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. május 31-i ülésére a Fehér Gyolcs Alapítvány által házi segítségnyújtás végzésére

ELŐTERJESZTÉS Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. május 31-i ülésére a Fehér Gyolcs Alapítvány által házi segítségnyújtás végzésére Városi Önkormányzat Polgármesterétől H-2740Abony Kossuth tér 1. Telefon/Fax: (53) 360-010 Telefon: (53) 361-571. Az előterjesztés előkészítésében közreműködött: Humán Közszolgáltatások és Munkaügyi Osztály

Részletesebben

Házi segítségnyújtás. Szakmai programja

Házi segítségnyújtás. Szakmai programja BERHIDA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Családsegítő központ 8181 Berhida, Veszprémi u. 1-3. Házi segítségnyújtás Szakmai programja Ellátási terület: Berhida - Vilonya Berhida Város Önkormányzata a rászorultak részére

Részletesebben

NYÍRMEGGYES KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2009. (XI. 30) rendelete. a tanyagondnoki szolgálatról

NYÍRMEGGYES KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2009. (XI. 30) rendelete. a tanyagondnoki szolgálatról 1 (Egységes szerkezetben!) NYÍRMEGGYES KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2009. (XI. 30) rendelete a tanyagondnoki szolgálatról Nyírmeggyes Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a hatályban

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület szeptember 4-én tartandó ülésére.

E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület szeptember 4-én tartandó ülésére. Izsák Város Polgármesterétől E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület 2018. szeptember 4-én tartandó ülésére. Tárgy: A települési támogatásokról és szociális ellátásokról szóló rendelet módosításához.

Részletesebben

Étkeztetés. Házi segítségnyújtás

Étkeztetés. Házi segítségnyújtás Étkeztetés Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről gondoskodnak, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület 2012. október 25-én 14 órától tartandó rendkívüli ülésére a Gondozási Központ Családsegítő és Védőnői Szolgálat házi segítségnyújtás és szociális étkeztetés

Részletesebben

A DEMECSERI SZOCIÁLIS ALAPSZOLGÁLTATÁSI KÖZPONT ALAPÍTÓ OKIRATA EGYSÉGES SZERKEZETBEN

A DEMECSERI SZOCIÁLIS ALAPSZOLGÁLTATÁSI KÖZPONT ALAPÍTÓ OKIRATA EGYSÉGES SZERKEZETBEN A DEMECSERI SZOCIÁLIS ALAPSZOLGÁLTATÁSI KÖZPONT ALAPÍTÓ OKIRATA EGYSÉGES SZERKEZETBEN Társulási Tanács: Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 9. (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

JÁSZSZENTLÁSZLÓ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK. 10/2015. (IV.24.) önkormányzati rendelete

JÁSZSZENTLÁSZLÓ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK. 10/2015. (IV.24.) önkormányzati rendelete JÁSZSZENTLÁSZLÓ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 10/2015. (IV.24.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról Jászszentlászló Község Önkormányzat

Részletesebben

Dorog Város Önkormányzata Dorog Bécsi út 71. 2510. Dorog Város Képviselő-testülete Dr. Tittmann János Polgármester

Dorog Város Önkormányzata Dorog Bécsi út 71. 2510. Dorog Város Képviselő-testülete Dr. Tittmann János Polgármester Baptista Szeretetszolgálat Figyelj Rám! Szociális Szolgáltató Házi Segítségnyújtás Székhely: 2023 Dunabogdány, Kossuth Lajos út. 2. Tel. 06 70 953 53 43.Telephely: 2500 Esztergom, Bánomi ltp. 35. Tel:

Részletesebben

A nappali ellátás igénybevételének módja

A nappali ellátás igénybevételének módja Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14 / 2018. (VI.1.) önkormányzati rendelete A Reménysugár Fogyatékosok Napközi Otthonában igénybe vehető nappali ellátásról és azok térítési díjáról Dabas

Részletesebben

KISKUNMAJSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 4/2009 (II.27.) rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

KISKUNMAJSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 4/2009 (II.27.) rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról KISKUNMAJSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 4/2009 (II.27.) rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról Kiskunmajsa Város Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló többször

Részletesebben

POLGÁRMESTER 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1.

POLGÁRMESTER 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1. BALATONFÜRED VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1. bfuredph@t-online.hu Szám: /2008. Előkészítő: Váradi Gézáné/Végh Endréné E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület

Részletesebben

Magyar joganyagok - 40/2016. (XII. 21.) EMMI rendelet - a személyes gondoskodást n 2. oldal 1. melléklet a 40/2016. (XII. 21.) EMMI rendelethez 1. Az

Magyar joganyagok - 40/2016. (XII. 21.) EMMI rendelet - a személyes gondoskodást n 2. oldal 1. melléklet a 40/2016. (XII. 21.) EMMI rendelethez 1. Az Magyar joganyagok - 40/2016. (XII. 21.) EMMI rendelet - a személyes gondoskodást n 1. oldal 40/2016. (XII. 21.) EMMI rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól

Részletesebben

Törvényes képviselője adatai: (ha van ilyen, pl. gondnokolt, csak akkor kell beírni és kitölteni)

Törvényes képviselője adatai: (ha van ilyen, pl. gondnokolt, csak akkor kell beírni és kitölteni) Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc - Pestszentimre Önkormányzata GYÖNGYVIRÁG SZOCIÁLIS SZOLGÁLAT 1182 Budapest, Marosvásárhely utca 6-8. Tel: 297-0057 www.gyongyvirag18.hu. M E G Á L L A P

Részletesebben

Marcalgergelyi. Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 5/2009.(III.18.) rendelete. falugondnoki szolgálatról

Marcalgergelyi. Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 5/2009.(III.18.) rendelete. falugondnoki szolgálatról Marcalgergelyi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2009.(III.18.) rendelete falugondnoki szolgálatról (A 2/2010. (II.24.) rendelettel módosított szöveg.) Kihirdetve: 2009. március 18. Vadas László

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT - módosításokkal egységes szerkezetben - Kristály Szociális és Gyermekjóléti Társulás Szociális Szolgáltató Központ

ALAPÍTÓ OKIRAT - módosításokkal egységes szerkezetben - Kristály Szociális és Gyermekjóléti Társulás Szociális Szolgáltató Központ ALAPÍTÓ OKIRAT - módosításokkal egységes szerkezetben - Az intézmény neve: Kristály Szociális és Gyermekjóléti Társulás Szociális Szolgáltató Központ Székhelye: Földes, Karácsony Sándor tér 1. Telephelyek:

Részletesebben

Kartal Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. 5/2017 (VIII.31.) önkormányzati rendelete. a gyermekvédelem helyi rendszeréről

Kartal Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. 5/2017 (VIII.31.) önkormányzati rendelete. a gyermekvédelem helyi rendszeréről Kartal Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2017 (VIII.31.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről Kartal Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a gyermekek védelméről

Részletesebben

1. A rendelet hatálya. 2. E rendeletben alkalmazott fogalmakat az Sztv. 4. -a szerint kell értelmezni.

1. A rendelet hatálya. 2. E rendeletben alkalmazott fogalmakat az Sztv. 4. -a szerint kell értelmezni. Albertirsa Város Önkormányzata 8/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete, a 16/2017. (VII.3.), valamint a 10/2018. (IV.4.) önkormányzati rendelettel egységes szerkezetbe foglalt szövege a Humánszolgáltató

Részletesebben

IDŐSEK KLUBJA HÁZIRENDJE

IDŐSEK KLUBJA HÁZIRENDJE GÁDOROS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK GONDOZÁSI KÖZPONT, CSALÁDSEGÍTŐ ÉS VÉDŐNŐI SZOLGÁLAT GÁDOROS IDŐSEK KLUBJA HÁZIRENDJE Készült: 2012. december Kedves Klubtagok! Kérem Önöket, hogy

Részletesebben

KÉPVISELŐ TESTÜLETE 12/2010. (IV. 20.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete

KÉPVISELŐ TESTÜLETE 12/2010. (IV. 20.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ TESTÜLETE 12/2010. (IV. 20.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete a személyes gondoskodás keretébe tartozó egyes szociális és gyermekjóléti

Részletesebben

Hortobágy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 10/2005. (IV. 28.) Hö. r e n d e l e t e

Hortobágy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 10/2005. (IV. 28.) Hö. r e n d e l e t e Hortobágy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2005. (IV. 28.) Hö. r e n d e l e t e a személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatásokról (a módosításokkal egységes szerkezetben) A képviselő-testület

Részletesebben

Csákvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2012. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

Csákvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2012. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról Csákvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2012. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról Csákvár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete,

Részletesebben

Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének. 4/2011. (II.11.) számú ÖNKORMÁNYZATI RENDELET

Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének. 4/2011. (II.11.) számú ÖNKORMÁNYZATI RENDELET 1 Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2011. (II.11.) számú ÖNKORMÁNYZATI RENDELET A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról 1 1 Egységes szerkezetbe foglalva: 27/2011.(XII.22.)

Részletesebben

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben)

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben) Gárdony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2004. (IX. 29.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12,13,14,15,

Részletesebben

Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 32/2013. (VI.24.) önkormányzati rendelete

Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 32/2013. (VI.24.) önkormányzati rendelete Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 32/2013. (VI.24.) önkormányzati rendelete Az Esély Szociális Társulás Szociális és Gyermekjóléti Központ által biztosított személyes gondoskodást nyújtó

Részletesebben

VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete

VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete A személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról, azok igénybevételéről, a fizetendő

Részletesebben

1.. A rendelet célja

1.. A rendelet célja MIHÁLYFA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2013.(XII.13.)RENDELETE A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjáról. A Képviselő-testület

Részletesebben

I. fejezet A rendelet célja, hatálya 1..

I. fejezet A rendelet célja, hatálya 1.. MÁTRASZENTIMRE ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 11/2005. (X. 6.) rendelettel módosított 14/2000. (XI. 14.) számú rendelete A FALUGONDNOKI SZOLGÁLATRÓL egységes szerkezetben Mátraszentimre Önkormányzat

Részletesebben

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben)

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben) Gárdony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2004. (IX. 29.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12,13,14,15,

Részletesebben

Házirend. Szociális Alapellátási Szolgáltatási Egység Magyarcsanád 2013.

Házirend. Szociális Alapellátási Szolgáltatási Egység Magyarcsanád 2013. 1.f melléklet Szociális Alapellátási Szolgáltatási Egység Magyarcsanád Házirend 2013. Tel.: 62/264-120; 30/637-6868; E-mail: csskpalota@gamil.com oldal 1 A házirend elkészítéséről és tartalmáról, a személyes

Részletesebben

18. Idősek szociális ellátása

18. Idősek szociális ellátása 18. Idősek szociális ellátása Pénzbeli ellátások időskorúak járadéka Célja: Jövedelem kiegészítése, pótlása Viszonyítási alap: öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege: 2008-tól- 28 500 Ft Időskorúak

Részletesebben

M i n i s z t e r i r e n d e l e t. egyes szociális tárgyú miniszteri rendeletek. módosításáról

M i n i s z t e r i r e n d e l e t. egyes szociális tárgyú miniszteri rendeletek. módosításáról ---------------------- SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Szám: 1585-2/2009-SZMM M i n i s z t e r i r e n d e l e t egyes szociális tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Budapest, 2009. február

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS Amely létrejött egyrészt X.Y. (szül.:..., anyja neve: ) igénybevevő és.., a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonpro

MEGÁLLAPODÁS Amely létrejött egyrészt X.Y. (szül.:..., anyja neve: ) igénybevevő és.., a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonpro MEGÁLLAPODÁS Amely létrejött egyrészt X.Y. (szül.:..., anyja neve: ) igénybevevő és.., a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója - mint a társaság képviselője

Részletesebben

HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS

HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS 2017.02.27. HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS A GONDOZÁSI SZÜKSÉGLET MEGÁLLAPÍTÁSA https://www.facebook.com/szocokos http://tamogatoweb.hu Nagy Edina Meleg Sándor A GONDOZÁSI SZÜKSÉGLET VIZSGÁLATA ÉS A JOGOSULTSÁGOK

Részletesebben

A fogyatékos személyek jogai- jogsérelmek

A fogyatékos személyek jogai- jogsérelmek TÁMOP-557-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ A fogyatékos személyek jogai- jogsérelmek Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő 2014 június 20 TÁMOP-557-08/1-2008-0001

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet célja. A rendelet hatálya

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet célja. A rendelet hatálya Apátfalva Község Önkormányzat Képviselő-testülete 20/2015. (XI.25.) Önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő intézményi térítési

Részletesebben

VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete

VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete A személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról, azok igénybevételéről, a fizetendő

Részletesebben

Kihirdetve: június 16. Kifüggesztve: június július 1. Dr. Kelemen Henrietta jegyző

Kihirdetve: június 16. Kifüggesztve: június július 1. Dr. Kelemen Henrietta jegyző 1 Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/017. (VI.16.) önkormányzati rendelete a gyermekjóléti és a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő

Részletesebben

A rendelet célja, hatálya. (2) A rendelet hatálya Nagykereki község közigazgatási területén életvitelszerűen tartózkodó személyekre terjed ki.

A rendelet célja, hatálya. (2) A rendelet hatálya Nagykereki község közigazgatási területén életvitelszerűen tartózkodó személyekre terjed ki. Nagykereki Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2015. (XI. 30.) önkormányzati rendelete a tanyagondnoki szolgálatról (A 18/2017. (XI. 30.), 20/2017. (XII. 19.) önkormányzati rendelettel egységes

Részletesebben

Encsencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015 (II.27.) önkormányzati rendelete

Encsencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015 (II.27.) önkormányzati rendelete Encsencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015 (II.27.) önkormányzati rendelete Hatályos:2015-03-01 -tól Encsencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015 (II.27.) önkormányzati

Részletesebben

1. A házi segítségnyújtási szolgáltatás célja, feladata

1. A házi segítségnyújtási szolgáltatás célja, feladata Héhalom Községi Önkormányzat házi segítségnyújtás szolgáltatásának szakmai programja Készítette: Dukáné Unghy Erzsébet körjegyző Aktualizálva: 2012.09.07. 1 Tartalom 1. A házi segítségnyújtási szolgáltatás

Részletesebben

Megállapodás. 1997.XXXI.tv. 32. (7) alapján

Megállapodás. 1997.XXXI.tv. 32. (7) alapján 7.számú melléklet Megállapodás 1997.XXXI.tv. 32. (7) alapján mely létrejött egyrészről: Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete fenntartásában működő Lenvirág Bölcsőde és Védőnői Szolgálat,

Részletesebben

Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2015. (VIII.31.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2015. (VIII.31.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról Egységes szerkezetbe a 6/2016. (III.31.) önkormányzati rendelettel Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2015. (VIII.31.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

Részletesebben

Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének./2015. (..) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről. 1.

Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének./2015. (..) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről. 1. Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének./2015. (..) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről Beleg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a gyermekek védelméről és a gyámügyi

Részletesebben

Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2015. (IX. 18.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről. 1.

Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2015. (IX. 18.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről. 1. Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2015. (IX. 18.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről Beleg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a gyermekek védelméről

Részletesebben

Bodrog Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2017. (V. 2.) önkormányzati rendelete falugondnoki szolgálatról

Bodrog Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2017. (V. 2.) önkormányzati rendelete falugondnoki szolgálatról Bodrog Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2017. (V. 2.) önkormányzati rendelete falugondnoki szolgálatról Bodrog Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. (2) bekezdésében, valamint

Részletesebben

Beszámoló a Tanyagondnoki szolgálat évi munkájáról

Beszámoló a Tanyagondnoki szolgálat évi munkájáról Tanyagondnoki Szolgálat 4445. Nagycserkesz Lenin u. 10. sz. Beszámoló a Tanyagondnoki szolgálat 2014. évi munkájáról Készítette: Kósa Csaba Tanyagondnok Tanyagondnoki Szolgálat 4445. Nagycserkesz Lenin

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Képviselő-testület! Budapest Fin áros X. kerület Kőbányai SZIVÁRVÁNY SZOCIÁLIS GONDOSKODÁST NYUJTÖ, P. «stuict uiese KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG ~4 j S2dj /Ior?f_ 1108 Budapest, Újhegyi sétány 1-3. Tel: 434-2150, Fax: 264-3621 onnn

Részletesebben

1.. Az ER 4. (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

1.. Az ER 4. (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának 8/2009. (III. 25.) rendelete a szociális szolgáltatásokról és a fizetendő térítési díjakról szóló 12/2007. (III. 12.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk Rendelet Önkormányzati Rendeletek Tára Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 4/2008.(II.12.) Rendelet típusa: Módosító Rendelet címe: A tiszasasi Alkony Gondozási Központ Idősek Klubja és Bentlakásos

Részletesebben

Ártánd Község Önkormányzat Képviselő-testülete 18/2014. (XII. 10.) önkormányzati rendelete a falugondnoki szolgálatról

Ártánd Község Önkormányzat Képviselő-testülete 18/2014. (XII. 10.) önkormányzati rendelete a falugondnoki szolgálatról Ártánd Község Önkormányzat Képviselő-testülete 18/2014. (XII. 10.) önkormányzati rendelete a falugondnoki szolgálatról Ártánd Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében,

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Majosháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének szeptember 24-ei rendes, nyílt ülésére

ELŐTERJESZTÉS Majosháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének szeptember 24-ei rendes, nyílt ülésére Majosháza Község Önkormányzatának Polgármestere 2339 Majosháza, Kossuth u. 34., Tel: 06/24-511-830, Fax: 06/24-511-831, E-mail: polgarmester@majoshaza.hu ELŐTERJESZTÉS Majosháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

Egységes szerkezet. 6/2010. (V.07.) önkormányzati rendelete

Egységes szerkezet. 6/2010. (V.07.) önkormányzati rendelete Egységes szerkezet Jászfelsőszentgyörgy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2011. (IV.19.) a 18/2011. (XII.16.) a 5/2012. (IV.26.) a 4/2013. (III.29.) és a 3/2015. (III.30.) rendeletekkel módosított

Részletesebben

ÉTKEZTETÉS SZAKMAI PROGRAMJA. Szervezeti és Működési Szabályzat 2/4. sz. melléklete

ÉTKEZTETÉS SZAKMAI PROGRAMJA. Szervezeti és Működési Szabályzat 2/4. sz. melléklete ÉTKEZTETÉS SZAKMAI PROGRAMJA Szervezeti és Működési Szabályzat 2/4. sz. melléklete I. A SZOLGÁLTATÁS CÉLJA, FELADATA Célja: Magyarországon ma a családok széthullása, a többgenerációs együttélések megszűnése

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ Demens személyek nappali ellátására vonatkozó szabályok

TÁJÉKOZTATÓ Demens személyek nappali ellátására vonatkozó szabályok TÁJÉKOZTATÓ Demens személyek nappali ellátására vonatkozó szabályok A nappali ellátás igénybevételéhez hasonlóan rendelkezni kell: - Szakmai Program - Szervezeti és Működési Szabályzat - Házirend A Szakmai

Részletesebben

I. A rendelet célja, hatálya

I. A rendelet célja, hatálya Egységes szerkezet: 2015.02.13. Koroncó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2014. (VII.31.) önkormányzati rendelete a tanyagondnoki szolgálatról Koroncó Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Hét Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2007. (IV.27.) számú rendelete. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről

Hét Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2007. (IV.27.) számú rendelete. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről Hét Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2007. (IV.27.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről Hatályos 2010. január 1-től A szociális igazgatásról

Részletesebben

Orgovány Nagyközség Önkormányzati Képviselőtestületének 8/2013.(VII.5.)önkormányzati rendelete

Orgovány Nagyközség Önkormányzati Képviselőtestületének 8/2013.(VII.5.)önkormányzati rendelete Orgovány Nagyközség Önkormányzati Képviselőtestületének 8/2013.(VII.5.)önkormányzati rendelete a tanyagondnoki szolgálatról szóló 1/2011.(I.28.) önkormányzati rendelet módosításáról Orgovány Nagyközség

Részletesebben

1. Általános rendelkezések

1. Általános rendelkezések Tiszakécske Város Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2017. (XI.30.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről Tiszakécske Városi Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

A Rendelet 15. (2) bekezdés helyébe a következő lép:

A Rendelet 15. (2) bekezdés helyébe a következő lép: Ácsteszér Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2014. (XI. 26.) önkormányzati rendelete A szociális ellátásokról és eljárásról szóló 3/2007. (II.14.) önkormányzati rendelet módosításáról Ácsteszér

Részletesebben

JÁSZSZENTANDRÁS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 5/2009./III.30./ RENDELETE

JÁSZSZENTANDRÁS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 5/2009./III.30./ RENDELETE JÁSZSZENTANDRÁS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 5/2009./III.30./ RENDELETE A gyermekvédelemről és a gyermekek pénzbeli és természetbeni ellátásának helyi szabályairól. ( egységes szerkezetben) Jászszentandrás

Részletesebben

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról MÁRTÉLY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 10/2011. (IV. 28.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési

Részletesebben

MAGYARSZENTMIKLÓS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA FALUGONDNOKI SZOLGÁLATÁNAK SZAKMAI PROGRAMJA

MAGYARSZENTMIKLÓS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA FALUGONDNOKI SZOLGÁLATÁNAK SZAKMAI PROGRAMJA MAGYARSZENTMIKLÓS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA FALUGONDNOKI SZOLGÁLATÁNAK SZAKMAI PROGRAMJA 1. A falugondnoki szolgáltatás célja, feladatai: œ Magyarszentmiklós község Önkormányzata 2003. április 15. napjával

Részletesebben

Algyő Nagyközség Önkormányzat. Képviselő-testületének. 25/2012. (VIII.3.) Önkormányzati rendelete. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok

Algyő Nagyközség Önkormányzat. Képviselő-testületének. 25/2012. (VIII.3.) Önkormányzati rendelete. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2012. (VIII.3.) Önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő intézményi térítési

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás ellátásának biztosításáról

ELŐTERJESZTÉS. a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás ellátásának biztosításáról Tisztelt Képviselő-testület! Tisztelt Egészségügyi és Szociális Bizottság! ELŐTERJESZTÉS a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás ellátásának biztosításáról A Budaörs Kistérség Többcélú Társulása (továbbiakban:

Részletesebben

Pacsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1 6/2011. (IV.18.) önkormányzati rendelete

Pacsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1 6/2011. (IV.18.) önkormányzati rendelete Pacsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1 6/2011. (IV.18.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatásokról 6/2012.(II.29.), 6/2013 (IV.15.) 3/2014. (II.26.)

Részletesebben

(1) Az Önkormányzat a személyes gondoskodás keretében a következő ellátásokat nyújtja:

(1) Az Önkormányzat a személyes gondoskodás keretében a következő ellátásokat nyújtja: Székkutas Község Önkormányzat egységes szerkezetbe foglalt 8/1993. (VI. 26.) ktr. számú rendelete a szociális törvény alapján biztosított Személyes gondoskodás formáiról Székkutas Község Önkormányzat képviselőtestülete

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS Házi segítségnyújtás

ELŐ TERJESZTÉS Házi segítségnyújtás 5. Napirend Házi segítségnyújtás 5. Napirend Tisztelt képviselő-testület! ELŐ TERJESZTÉS Házi segítségnyújtás A képviselő-testület a 64/2013. (VII.05.) határozatával döntött a Rétság Kistérség Többcélú

Részletesebben

M E G Á L L A P O D Á S

M E G Á L L A P O D Á S 2.sz. melléklet M E G Á L L A P O D Á S személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatás ÉTKEZTETÉS - biztosítása tárgyában Ikt.sz.: mely létrejött egyrészről a Kiszombori Szociális és Gyermekjóléti

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 9/2007. (I. 22.) számú. h a t á r o z a t a

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 9/2007. (I. 22.) számú. h a t á r o z a t a NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 9/2007. (I. 22.) számú h a t á r o z a t a Nyíregyháza Megyei Jogú Város és Nyírpazony Község Önkormányzata között megkötött intézményfenntartói társulási megállapodás

Részletesebben

A rendelet hatálya. A személyes gondoskodás formái.

A rendelet hatálya. A személyes gondoskodás formái. T E R V E Z E T Tét Város Önkormányzat Képviselő-testületének /2012.(. ) önkormányzati rendelete a Téti Kistérség területén fenntartott személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről,

Részletesebben

I. Fejezet Általános rendelkezések. 1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya

I. Fejezet Általános rendelkezések. 1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya Nagykőrös Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2011. (III. 04.) önkormányzati rendelete a szociális szolgáltatásokról, és azok igénybevételi szabályairól 1 Nagykőrös Város Önkormányzat Képviselő

Részletesebben

Szociális és gyermekvédelmi szabályozók PSZI-INT BENTLAKÁSOS INTÉZMÉNYI ELLÁTÁS IRÁNYELV

Szociális és gyermekvédelmi szabályozók PSZI-INT BENTLAKÁSOS INTÉZMÉNYI ELLÁTÁS IRÁNYELV PSZI-INT PSZICHIÁTRIAI BETEGEK RÉSZÉRE NYÚJTOTT BENTLAKÁSOS INTÉZMÉNYI ELLÁTÁS IRÁNYELV Készítették: Bugarszki Zsolt Dr. Gárdos Júlia Gordos Erika Marketti Judit PSZI-INT.doc Létrehozás dátuma: 2007.01.13.

Részletesebben

Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék Központi Szervezeti Egység MEGÁLLAPODÁS

Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék Központi Szervezeti Egység MEGÁLLAPODÁS A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (Gyvt) 32. (5) bekezdés a) pontja értelmében a gyermekjóléti alapellátások igénybevételének a megkezdése előtt, állami fenntartású

Részletesebben

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének. 8/2007. (II. 28.) rendelete

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének. 8/2007. (II. 28.) rendelete Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2007. (II. 28.) rendelete a személyes gondoskodás keretébe tartozó szociális szolgáltatásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló

Részletesebben

A rendelet hatálya. A személyes gondoskodás formái

A rendelet hatálya. A személyes gondoskodás formái Buj Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2011.(IV.1.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról Buj Község

Részletesebben

SAJÓVÁMOS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 1/2015. (II. 12. ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

SAJÓVÁMOS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 1/2015. (II. 12. ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE SAJÓVÁMOS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 1/2015. (II. 12. ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL Sajóvámos Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális

Részletesebben